oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 20. 01:59,  Úgy mennék külföldre, hogy mégsem 7 komment

2012. július 20. 01:59 Határátkelő

Úgy mennék külföldre, hogy mégsem

András komoly dilemmával küzd és megtisztelte a blogot azzal, hogy tanácsot kért. Talán nem is megszokott az úticélja, hiszen Székelyföldre költözne.

Erdély.jpg

Sokan írtak arról, hogy nem anyagi okokból távoznának, hanem a normális(abb) élet reményében. Ez engem is motivál, a fő okok mégis inkább érzelmiek. És úgy mennék külföldre, hogy tulajdonképpen mégsem.

Én ugyanis Székelyföldre szeretnék költözni.

Odavalósi a feleségem, aki címzetes (örök életére biztosított) magyartanárnői katedráról jött el gyesre, a kislányunk ugyanis most 8 hónapos. Após, anyós egy 20 km-re lévő faluban, sógornőm ugyanabban a városban.

Magyartanár-fordító végzettséggel egy külföldi fordítóirodának dolgozom, megbízásos alapon, távmunkában. Euróért. Mellette multicégnél (szívesen váltanék, de nem Budapest környéki magyartanári állásért. Az több okból is ki van zárva) is.

Szüleim, testvéreim jelenleg a közelünkben, anyagilag segíteni nem tudnak. A székelyföldi lakás ára nemsokára összejön.

Ottani munkalehetőség: magyartanárként esélyes, fizut hagyjuk... Esetleges román nyelvismeret megszerzése nem gond (nyelvész vagyok). Minden nap a Hargitával fekszem és kelek. De mégiscsak Románia, mégiscsak szerény anyagi lehetőségek, mégiscsak Balkán...

Ilyen feltételek mellett ti belevágnátok?"

(A poszt eredetijét ide kattintva olvashatod el.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Románia Székelyföld

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr744667364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpy Táy 2012.07.20. 06:41:20

Szerintem a Székelyföld abban az esetben ajánlott ha van egy jól fizető távmunkád és egy kis levegőváltozásra vágysz. Vagy ha ott vállalkozást akarsz, tudsz inditani valamilyen jólmenő területen. A romániai fizetések... tanári állás felejtsd el.... Mérd fel a lehetőségeid egyhetes székelyföldi kiruccanás kapcsán.(partiumi vagyok több konkrétumot nem tudok mondani) Sok sikert a dönteshez!

váj mí 2012.07.20. 23:01:10

Szerintem kissé még érdeklődj utána, hogy a te képesítéseddel, milyen ottani állást tudnál megszerezni. A távmunkád, gondolom, megmaradna. Plusz a feleséged fizetése.
Nem tudom, mennyire volt szokás ezen a blogon az indexre költözés előtt a poszt tolót is osztani, de azért ....
Az, hogy nyelvész vagy, még nem garancia, hogy románul nagyon gyorsan megtanulsz. Ha viszont Székelyföld kellős közepébe költöztök, akkor nem is feltétlenül kell neked. Elég lesz annyi, amennyit az asszony tud. Majd tolmácsol, ha nagyon muszáj ...
De, ha úgy indulsz neki, hogy Balkán, akkor inkább el se indulj. Nem fogod ott magad jól érezni.

Xaba4 2012.07.21. 22:01:10

Én székelyföldi vagyok, és mondhatom, hogy gyönyörű szép, de ha a pénzt nézed, akkor kár ide gyere.. mert sajnos semmiféle virágzó üzletet nem nagyon tudsz nyitni.. hacsak nincs valami hatalmas ötleted. A tanári fizetések a minimálbér felett egy icipicivel vannak.. Ha gimnáziumban tanítana a feleséged, az is kevés lenne. Mi mezőgazdasággal pótoljuk a hiányzó részeket, de mondhatom nem könnyű és ha beleszámolnánk a saját munkánkat, akkor óriási minuszban jönnénk ki... mindig! De ha többet akarsz tudni, akkor esetleg nevezd meg a települést, ahová menni szeretnél!
(Am.: Székelyföld földrajzilag nem Balkán és felfogásban nem románia)

sárospataki 2012.07.23. 14:03:22

Székelyföld nem Balkán.

psz.TM 2012.08.07. 15:10:19

Sajnos Székelyföld nagyon sok szempontból bizony Balkán, de közel sem annyira, mint amennyire az ország többi része. Fordítóként csak akkor érdemes itt dolgozni, ha távmunkából meg tudsz élni, akkor viszont nem rossz ötlet átköltözni, az élet olcsóbb és sok szempontból jobb, mint Magyarországon.Tanárként nincs sok esélyed elhelyezkedni, a katedrák így is foglaltak, hacsak nem vagy hajlandó valamilyen Isten háta mögötti faluba költözni és ott tanítani. Ugyan annak is megvan a szépsége, de ne Budapestről fuss neki..

A politikai helyzet sajnos pillanatnyilag pont a magyarságot hozza nehéz pozícióba, de ez még nem egy lejátszott meccs, ősszel még alakulhatnak a dolgok jó irányba is.
Ha szeretnél megalapozott véleményt kérni, akkor keresd Balut Székelyudvarhelyen, ő végigcsinálta azt, amire készülsz, feleség nélkül.

Anyaországi magyarként nem egy rossz ötlet végül is ide jönni, mivel ha igazán szorul a hurok (volt már rá példa az elmúlt párszáz évben) akkor van ahova visszavonulni. Szerintem próbáld meg, itt hamarabb befogad a közösség mint mondjuk Ausztriában.

cserik1 2012.08.21. 15:30:41

Csapj bele kolléga én már itt vagyok 6 éve, igaz a Partiumban.

The Big Tourist 2012.11.08. 17:05:31

Akkor ez most egy tavalyi poszt volt? És mi lett a főhőssel? A román tanári fizetés nem annyira rossz, apám, igaz hogy sok év után, nagyon szépen keresett, nem voltak anyagi gondjaik. (Most nyugdíjas Magyarországon, a román megtépázott nyugdíjat kapja.)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása