oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 20. 02:24,  Német albérletben élni 5 komment

2012. július 20. 02:24 Határátkelő

Német albérletben élni

Vendégszerzőnk Judit, aki nagyon részletes és informatív beszámolót küldött arról, mire számítson az, aki Németországban szeretne lakást bérelni. Vigyázat, meglepő dolgok következnek!

albérlet üres.jpg

„Itt az emberek jóval több, mint fele életvitelszerűen albérletben él, ennek megfelelően egészen másként működik ez a rendszer, mint Magyarországon. Kétféle hirdetés van: magán és ingatlanos.

Az ingatlanos előnye, hogy kisebb a konkurencia, szebbek a lakások, hátránya, hogy drágább. Ingatlanos esetén szerződés aláírásakor át kell adni: első havi lakbér (Warmmiete), + kaucóként (Kaltmiete) két vagy három havi lakbér összegét + lakbér (Kaltmiete)*2,38*Áfa (19%) Provosionként. Ebből kiköltözéskor egyedül a kauciót kapja vissza az ember, tisztességes tulaj esetén kamatostul.

A kauciót beteszik egy számlára, amiről mi évente kapunk számlakivonatot az adóbevallásunkhoz (hiszen a mi pénzünkről van szó), és viszonylag alacsonyan, de kamatozik. A többi az egyszeri, vissza nem térülő költség. Ez dél-németországi nem nagyon nagyvárosi kétszobás, teraszos lakás esetén kb. 700+550*3+550*2.38*1.19=3910 euró.

Se kád, se WC, csak lyukak és csövek

Az ingatlanos lakásokban általában van felszerelt konyha, fürdő, olykor bútorok is. Ezek ált. jó minőségűek, viszonylag újak, és havi 8-30 euróért bérelhetők a lakással. Mélygarázs ált. havi 40-50 euróért bérelhető.

Magán: ebben az esetben a költség alacsonyabb (vagy nem...). Ilyen esetben van berendezett, részben berendezett és berendezés nélküli lakás. A berendezés nélküli itt általában azt jelenti, hogy a lakásban nincs lámpa (esetleg a kábelek lógnak a plafonból), nincs csap, nincs kád, nincs WC (a lyukak ill. csövek ált. megvannak, de szaniter nincs) és nincs bútor.

Részben berendezett általában azt jelenti, hogy van konyha, amit át kell venni 800-3000 euró közötti összegért (ez opcionális, de ha az ember nem veszi át, nem kapja meg a lakást), van fürdő, és más nincs. Berendezett: van fürdő, konyha és a bútorok egy részét át kell venni a konyha mellett.

Kezdeti költség:

Warmmiete*1 (első hónap)+Kaltmiete*3 (kaució)+bútorok átvétele (800-3000 euró)
A nem ingatlanos lakások általában kevésbé jó minőségűek, és négyzetméterre számolva a bérleti díj magasabb. 750+600*3+0 vagy 3000 = 2550 eurótól 5550 euróig bármennyi lehet.

Mintha piacon lennénk

Magánlakások esetén felteszik a hirdetést (legjobb oldal: quoka.de), az emberek elkezdik hívni őket, reális árú és méretű lakásokra kb. két nap után 100-300 érdeklődő van. Ebből kb. 100 akarja is a lakást. Azt hiszem, egy külföldi esélyét (munka nélkül) nem kell magyaráznom. Lakásnézés jellemzően egy időintervallum, amikor mindenki, akit érdekel a lakás, megnézheti. Olyan, mintha egy piacon lenne az ember, én személy szerint nagyon utálom az ilyet. Ritka, hogy az ember egyedi időpontot kap.

Mi úgy találtunk lakást, hogy az előző bérlő ismerős volt, és beajánlott a tulajnak. Ez kiválóan működik, több ismerősömnek lett így lakása Provision fizetése nélkül. Mi három hónapig kerestünk lakást, ami itt teljesen normális. Mióta kiköltöztem, ugyanott lakom, a tulajt kétszer láttam összesen. A lakásnézés után, mikor megnézte a négy kiválasztott esélyest (előző bérlő választott) és szerződéskötéskor. A felmondási idő 3 hónap, mindkét fél részéről.

Az adatkérő lap

A szerződés aláírása előtt még minden tulaj lekéri az ember Schufáját (mint otthon a rossz adós lista, csak itt nagyjából még a fehérnemű méretet is tárolják), és ha abban bármilyen negatív bejegyzés van (nem fizetett hitel pl.), akkor az illető garantáltan nem kap lakást.

Mikor az ember eldönti, hogy szeretne kivenni egy lakást, ki kell tölteni egy adatkérő lapot, ahol általában számos adatot kérnek el, néhányat jogtalanul. Ha ezt nem tölti ki valaki, nem kapja meg a lakást. Azért találni olyan lapot is, ami csak normál adatokat kér, de ez ritkább.

Amit kérdezni szoktak: munkahely, mióta, meddig dolgozik ott a leendő bérlő, fizetés, családi állapot, háziállat (nem szeretik itt, ha van), futó hitelek, előző tulaj neve, címe (ez utóbbi pl. nem olyasmi, amit az ember engedély nélkül kiadhat csak úgy egy idegennek).

Folyamatos lakhatási költségek

Kaltmiete (KM): a lakás otthon ismert bérleti díja
Warmmiete: KM+rezsi egy része, mindig megbeszélés tárgya, hogy mi van benne, ált. vízdíj, szemétdíj, lépcsőház-takarítás, fűtés (elszámolás ált. évente egyszer)
Extra: áram (két főre kb. 60 euró havonta)
Internet+telefon+tv: csak határozott idejű (min. két éves) szerződés van (kivéve pár nagyon rossz minőséggel működő szolgáltatónál), viszont a bekötés tempója villámgyors (napok), és a szolgáltatás működik. Kb. érték: 60 euróért korlátlan telefon Németországban vezetékesre, korlátlan internet 100 Mbittel, és csak néhány TV csatorna. Percdíj vezetékesről Magyarországra kb. 3,7 cent. (+havi 15 euróért korlátlan idejű telefonálás további 0 euró percdíjjal egy csomó európai országba vezetékesre, Magyarországra is).”

(Az írás eredetijét ide kattintva olvashatod el.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: albérlet Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr584667369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dodona 2012.07.27. 10:02:32

Sziasztok. Tanácsot szeretnék kérni , aki tud, segítsen. Aki nem, annak megköszönöm, ha nem osztja az észt.
É-Mo-i megyeszékhelyen élek családommal, férjemmel és 2 kamasz gyermekünkkel. Megyei fenntartású intézményben dolgozom, ill. ez év januártól a kormányhivatal a fenntartó, és jövő jan. 1-gyel betagozódunk az országos intézményünkben. (Szándékosan nem írom az intézmény nevét, lényegtelen.) Tehát közalkalmazott vagyok, a bértábla legalján. Nettó keresetem nincs 100 ezer. Férjem volt szolgálati nyugdíjas, jelenleg szolg. járadékos. A nettója szintén ennyi. Behatárolva a munkavállalási lehetősége anyagilag. Gyerekeink most kezdik a középiskolát, itt helyben. A lényeg. Ismerősünk, barátunk felajánlott München mellett takarítói állást a cégénél nekem. Havi nettó 800 euróért. Olyanok véleménye érdekel, akik kint élnek, hogy szerintük mennyibe kerül a kint tartózkodásom kb. Itthon sem járok étterembe, tehát kin t sem élnék luxusban, csak pénzt szeretnék keresni, hogy itthon kifizethessük a tartozásainkat (nem baki, nem apeh, „csak” közüzem). Megéri-e kimennem? Itthon tehát a nettóm nem éri el a 100 ezret, de 50% levonás terheli a béremet, 2006. óta. Szemben az ottani 800 euróval. Itthon merjem hagyni két gyerekemet? Milyen anya vagyok? De! Januárban az országos intézmény, amibe betagozódunk, nem veszi át a mostani intézményemet ennyi létszámmal, ahányan vagyunk. Leépítés lesz, 28 emberből, kb 5-6 ember. Vannak védett korban levő kollégáink, kb. 5-6-an, őket nem lehet elküldeni, tehát tuti, h. minket „fiatalabbakat” fognak lapátra tenni. Tehát azt sem mondhatom, hogy legalább ez a havi 50 ezer, amit kézhez kapok, ez biztos. Mert korántsem az, januártól.
Tudtok tanácsot adni?

StanLee · https://newsroll.net 2012.07.29. 12:01:57

800 euroért nem éri meg kimenni egyedül. Münchenben vagy a környékén a lakásbérlés nagyon drága, még ha egy WG-t (Wohngemeinschaft - lakóközösség) is sikerül kifognod, 450-500 euro alatt nem fogsz kapni egy szobát. Ehhez hozzájön a tömegközlekedés díja, ami megint attól függ, hol van a lakhely és a munka, lehet, hogy azonos tarifazónában, de lehet, hogy máshol, és így akár 100 euro is lehet a havi bérlet díja - vagy ha csak párszor kell elmenni hetente takarítani, megérheti a szakaszjegyeket kifizetni, de az is sokba kerül. Ha ugyanazon a településen szereznének szállást, ahol a cég is van, ami a munkát adná, a tömegközlekedés kieshet. További költségek: azért havonta egyszer csak haza szeretnél menni, lehet olcsó vonatjegyet is kifogni, de nem mindig (kb. 100 euro/út), enni is kell valamit, még ha nem is olyan nagyok az igények, elmegy legalább 100 euro ennivalóra. A kapcsolatot is tartani kell a családdal, így telefon és internet is kell, ami majd 40 euro/hó. Ha mindezeket összeadod, már nem is tűnik annyira jónak a 800 euros nettó fizetés odakint. Fogcsikorgatva biztosan meg lehet takarítani 100, max. 200 eurot, de hogy ezért a pénzért megéri-e kimenni és kínozni magad, nem tudom. Ha kint nincsenek barátok (a nyelvet nem tudom, mennyire beszéled, ha egyáltalán nem, az igencsak nehézzé teszi a mindennapokat), a család otthon, munka sincs sok, elég gyorsan életunttá fogsz válni, ill. frusztrál majd, hogy mások szép ruhákban járnak, drága autókat vezetnek, a kávézók tele vannak az üldögélő emberekkel, stb.

Zsembibaba 2012.08.06. 11:55:45

reális. H a amunkahely nem állja a lakhatást, akkor ennyiért nem szabad kijönni.

qa 2012.08.09. 23:52:49

Néhány szempontból mást tapasztaltam, mint a cikk írója. Berlinben élek majdnem egy éve. A lakásbérlés, anyagilag nem volt annyira horror,és itt sokszor előfordul, hogy közvetítői jutalék nélkül is lehet lakáshoz jutni, de azért nagyon meg kell nézni, vannak nagyon jó oldalak erre, ha valaki nagyon érdeklődik szivesen segítek. Itt bizonyos szabályoknak minden kiaadandó lakás meg kell feleljen. Kell legyen tűzhely, és mosogató a konyhában, és a fürdőszoba is kötelezően felszerelt kell legyen, különben lakásként nem lehet kiadni. egy hónap ahogy írta warmmiete valamint 3 hónap kaltmiete mint kauciót kellett fizetnem a lakásomért, viszont engedték, hogy a kauciót részletekben fizessem, így három hónap alatt kellett törlesztenem, ami havi 1000 EUR volt a bérleti díjjal együtt,egy kétszobás lakásért. (utána 650 EUR a bérlés, plussz áram, amire külön nekem kellett a bérleti szerződéssel kötnöm a szolgáltatóval szerződést.) Az internetet 2 hónap alatt kötötték be, és egy hónapnál gyorsabban reménytelen., valamint a minősége is nevetséges. VISZONT: a legtöbb lakásból, amit megnéztem, azzal hajtottak el, hogy nincsen bankszámlám, amihez bejelentett lakcím kell, amihez viszont bérelni kell egy lakást. :) Asszem mindenki érzi a probléma lényegét.

Bíró Anna 2013.04.14. 21:29:23

Üdvözlök mindenkit!
Én kozmetikus vagyok itthon és a családommal tervezünk kimenni.Ha van itt kozmetikus aki kinn él/élt,kérem írjon a tapasztalatokról.Szerinte érdemes e elindulni,neki hogy alakult kinn az élete.Leírom az email címemet is:anna.biro@gmail.com.Nagyon köszönöm előre is az infókat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása