oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. június 18. 06:30,  Svájcban is sírva vigad a magyar 50 komment

2018. június 18. 06:30 Határátkelő

Svájcban is sírva vigad a magyar

A bolgár virágkötő csaj, a mosodás Józsika, a marokkói konyhafőnök – nem, nem egy Rejtő-regény szereplői ők, hanem Ütvefúró kollégái és ismerősei, akikkel időről-időre buliznak egyet „Aprajafalván“. Szóval a posztból kiderül, azért nem csak a magyar vigad sírva, legalábbis Svájcban nem…

sirva_vigad_a_magyar.jpg

Buli van aprajafalván

Ezzel az irománnyal régóta adós vagyok, már kérdeztétek, hogy mit csinálunk a szabadidőnkben. Egyszerű. Bulizunk.  Az iromány maradéktalan élvezettel történő olvasásához tessék elindítani a belinkelt videót, a hangerőt meg olyan 40 % -ra belőni. Amellett ugyanis még lehet beszélgetni.... 

Csütörtök este. A többiek szabadosok, én szokás szerint műszakba megyek este. Áthívok mindenkit, heten leszünk, mint a gonoszok. Lengyel kollega is ott lesz. Ő szereti a hasát. Ez a gyerek nem finnyás fajta, ha lenyel egy borotvapengét, utána rákövetkező nap kis acélrudakat potyogtat. 

A YouTube-ról a „So Strong Out C-Block“ remixe szól. Ez a himnuszunk. Majd a „Kick It“ Anton Ishutintól a következő. Miközben bámuljuk a nagyképernyős TV-n a bikinis lányokat, egy kicsit odaképzeljük magunkat mi is a tengerpartra.

Az előkészületek 

Már az előző nap bepácolom a húsokat. Van a múltkorról pacalpörkölt lefagyasztva, az is előveszem. Salátából kétfélét csinálok. Kapros kukoricasalátát, meg tzazikit. Az uborka persze szériatartozék. Desszertnek tiramisu lesz szervírozva. 

A sörök behűtve, pálesz úgyszintén. Ez különleges háztáji fajta, mézzel diszkréten feldúsítva. Ettől még a legzárkózottabb ember is megnyílik. 

Este 7. Elkezdenek szállingózni a vendégek. Van, aki már 6-kor nálam van, segít megteríteni. Lesepri a teraszt, felporszívóz a szobában. Jöhetne mindennap. Majd eztán nekiáll krumplit pucolni, ugyanis egy kis hagymás krumpli sose árt. 

A grillsütőt beizzítom. Módosul létszám, ezért még egy tepsibe csípős csirkeszárnyakat helyezek ízlésesen, majd ezt is be a sütőbe. Ez mindig nagy sláger.  Az első dobozos sörnek már pattintom is a fedelét. Belehúzok, böffentek egy diszkrétet. 

A csirkeszárnyak forgatását rábízom a lengyelemre, ugyanis foglalt az egyik kezem, a sörömet nem engedhetem el egy pillanatra sem. Biztonságérzetet ad. Mindenki hoz valamit, de a lengyel gyerek üres kézzel jön. Már megszoktuk. Saját bevallása szerint nem szereti a sört, de azért beszippant mindig vagy 4 üveggel.Többnyire azt mondogatja, azért pusztítja, mert utálja. 

Közben a másik kezemmel már a pácolt húsokat forgatom. Nem szeretem angolosan, de a kartonpapír szárazság se jó. Ehhez is, mint sok minden máshoz, egy kicsit érteni kell. 

A kóbor macskák már sorban állnak az udvaron. Erre a tényre az éktelen nyivákolás hívja fel a figyelmem. A türelmetlenebbje már el is kezdett felfelé mászni az esőcsatornán, úgy kell őket egy seprűvel elhessegetni. 

A kollegák már a sörkorcsolyaként kitett sósperecet harapdálják kínjukban. Ezt nem én készítettem, hanem a „Wolf, az első farkas, aki sütni tud“. Néha idő hiányába csalni is lehet... 

Egy kolléga megterít, a másik meg hozza a tálat a grillezett finomságoknak. Ilyenkor beszéljük meg azt is, hogy kivel mi történt a héten. Kit piszkáltak a munkában, ki kivel van, stb. Nálunk ez olyan, mint egy kibeszélőshow, csak itt még fizetni se kell érte Csernus doktornak. 

Most egy üveg Tell sört bontok, ami 0,33-as. Azért szeretjük, mert ezt gyorsan meg lehet inni, és nem melegszik meg a kezedben, mert kicsi. Egy kartonban 15 db van, ezt általában be is szippantjuk, egy ilyen „munkavacsora“ alkalmával. 

Az egyik gyerek a zöld dobozos Ureich söröket hoz. Azokat gyorsan elrejtem, mert az a kedvencem. 

Nekiállunk enni, valaki beszól: 

- Leves nincs, milyen kiszolgálás ez itten kérem? Hallatlan...

- Drága barátom, majd legközelebb hozol magaddal! - pattan vissza a labda 

A folyosón arról lehet tudni, hogy hova kell jönni, hogy nálam leghangosabb a zene, a szomszédok legnagyobb örömére. Este 10-ig nem szólhatnak, addig lehet dübögtetni a polcon a tányérokat a mélynyomóval. 

A mellettem lévő balkonon megjelenik a szomszédasszony. Nemrég költözött ide, még nem tudja, hogy mi itt a módi. Idegesen cigire gyújt, majd megnyugszik, amikor kap egy kis kóstolót. Az ajkán a vicsor mosolygássá szelidül. 

Hirtelen feltűnik a színen a 80 fokos Stroh rum. Ez elég veszélyes, mert a repülőbenzinnel egyenértékű. Legalább olyan hatóereje van mint a fekete Abszintnak. Kifejezetten kerülendő. 

A vendégek 

A bolgár virágkötő csaj 

Betoppan a virágkötő csaj is. Ő bolgár. Kicsit sportmániás. 42 éves, de megpocsékolja némelyik 25 évest. Most is a kondiból jött, mielőtt leül az asztalhoz még pár térdhajlítást lenyom ott helyben. 

Azok a szerencsések, akik mögötte állhatnak elismerően csettintenek. Olyan feneke van, mint egy fokhagymagerezd, a hasa meg egy vágódeszka. Bármelyik japán étterembe elmehet, azokra gondolok, ahol a hölgyekre telepítik a kaját, utána meg kézzel le lehet eszegetni róluk a szajrét. 

Végigeszi a menüsort, majd a végén még belapátol két adag tiramisut. Ezért megérte edzeni. Azt mondta, havonta egyszer bűnözhet. Ezután sietve távozik. Randija van. 

A mosodás Józsika 

Befut a mosodás Józsika, a hóna alatt az elmaradhatatlan 1,5 literes Aldis száraz fehérborral. Vigyázni kell a vérnyomására, azért iszik fehéret. Naponta elmegy az egy doboz, a héten meg az egy karton. Azt mondja, fiatalosan tartja + enyhén pirospozsgás az arca tőle. Neki nem kell alapozó, alapból megvan az egészséges színe. 

A magyar recepciós...

Itt van a magyar recepciós gyerek is. Róla azt kell tudni, hogy szeret vásárolni. Az ő billentyűzetén az Enter gomb már rég le van kopva, mivel annyit licitált a Ricardón. Mutatja az órát, amit most lőtt a neten. Szép-szép, csak egy baja van, hogy nem az én csuklómra van odaszíjazva. 

Megbízom, hogy öntögesse a töményet. Ezt olyan gyakran kell megtennie, hogy másnapra ínhüvely-gyulladást kap. Még két hétig tudjuk, hogy mikor dolgozik, mert messziről hallatszik, mikor a sínbe rakott keze fémesen koppan a recipulton gépeléskor. 

és a bolgár 

Megérkezik a bolgár gyerek, egy üveg Fendant borral. Jóféle bort hozott, de most nem merem keverni az élvezeteket, mert a múltkor is krónikus végelgyengülésben nyomtam az ágyat egy napig, amikor erről legutóbb megfeledkeztem. 

Idősebb mint én, már több, mint 10 éve recepciós, ő az egyik schichtleiter, de nem érezteti. Nemi hovatartozását rögtön elárulja a kagylós fülbevaló, meg a rózsaszín telefontok. Egyébként rendes gyerek. 

A németajkúakat is elhívom, de valahogy nem ér rá egyik se, sőt válaszra se méltatnak. Semmi baj, legalább több marad nekünk. 

A marokkói konyhafőnök 

Tarek, a marokkói konyhafőnök is tiszteletét teszi. Automatikusan a hűtőhöz ballag, már nyúl is egy dobozos sörért. Közben leteszteli a páleszt, amitől egy kicsit megborul, az egyensúlyát vesztve megpördül a saját tengelye körül, mint egy búgócsiga, majd a mögötte lévő karosszékbe huppan. 

Ez a kerítésszaggató nem neki való, még 5 percig tátog, mint egy partra vetett hal, de a 6. percben már kér egy másik kupicával. A pacal pöri az nagyon tetszett neki, kedvesen meginvitál a konyhába segédszakácsnak, ha a Front Office-ból esetleg kihajítanának. Még marad egy fél órát, utána megy tovább, ezen az estén még egy másik szobába is hivatalos. 

Andrej, a karbantartó 

Andrej, a karbantartó is megjelenik az ajtóban, majd rácsap a pörköltre. Grillezett cuccokat otthon is tud enni, de a pacal azért már ritka madár feléjük, ezért inkább azt választja. 

Közbe önti magába a sört. Kettő dobozost bont meg egyszerre, a markával megszorongatja őket, majd felpattan a tetejük, csak úgy elegánsan, ahogy Popey csinálta a spenótkonzervekkel. 

Ezt még 2x megismétli, szegényke biztos ki volt száradva. A hab csak úgy csurog lefelé az ádámcsutkájánál. Akkorát böfög, hogy a tőle 2 m-re lévő nemrégiben meggyújtott illatos gyertyát kioltja. 

Nem merünk szólni neki, mert atomra ki van gyúrva. Amennyiben valakivel bajod van a hotelban, akkor csak Andrejt kell ráküldened. Elég, ha az árnyéka valakire rávetül, az már azon nyomban holtan esik össze. Amikor nem hallja, AtomAntinak becézzük a rajzfilm után. 

Készpénz Paul

Tiszteletét teszi még Készpénz Paul is. Ő arról nevezetes, hogy mindig van nála lóvé, de keményen. Mellesleg a könyvelésen dolgozik. Nagyon hiú, állandóan a tükörben nézegeti magát.

Amennyiben valaki anyagilag megszorul a hotelben, és nem akar 2 hetet várni az előlegre, amit a HR-es mamánál kell kikönyörögni, akkor néminemű kamat fejében Készpénz Paulnál mindig folyamodhat egy kis rövid lejáratú kölcsönre. Csak aztán el ne felejtse visszaadni, mert jaj lesz neki.

Andrejjel valami homályos üzleti kapcsolatban állhatnak, ez általában abban csúcsosodik ki, hogy Készpénz mindig Andrejt, a halálosztót küldi, ha valakivel vitás pénzügyi elszámolása van.

Készpénz mindent összeeszik, utána egy kis vörösborral öblöget. Megtalálta a Stroh rumot, most azzal vigasztalódik.  Ez olyan veszélyes elegyet képez a gyomrában, hogy soron kívüli tapétázásra akarja kárhoztatnia szobámat.

Még mielőtt ezt az emberiség elleni gaztettet elkövethetné, kitessékeljük. Nem ellenkezik, már csak gügyögni tud, mint egy kisbaba. Megy 3 lépést a folyosón, majd összecsuklik. A takarítók úgy találnak rá másnap reggel, békésen hortyogva. Errefele előfordul az ilyesmi.

Nélküled veletek 

A csirkecsontok úgy kopognak a tányéron, mint amikor a dió nagyságú jég veri az autók tetejét. A kollegák félelmetes pusztítást hagynak maguk után, egy kiéhezett patkányhorda nem végzett volna jobb munkát. A hagymáskrumplin meg egyenesen összevesznek, nekem már nem is jut. Azok, akik már sokat vedeltek, közvetlen a salátás tálból lefegyelik a tzazikit. 

A mosogatnivaló az egekig ér, ám sokat segít a helyzeten, hogy amit lehet, műanyag tányérokon szervírozok. Egy középkori fejedelmi lakomán nem volt ennyi fogás, már minden zsírban úszik. Csak itt a romok eltakarítása nem az udvaroncokra hárul, hanem rám. Ezért van csak minden második héten kajás buli... 

A számítógépen a YouTube szolgáltatja a talpalávalót. Random löki a zenéket, egyszer csak bevágja az Ismerős arcok Nélküled című számát. Kölcsey után szabadon új Himnusza született a magyarságnak. 

Az üzenetét legfőképpen azok érzik át, akiknek minden nap küzdelem, mivel az elnyomás alatt élnek/éltek az anyaország határain kívül. Ezeknek az embereknek küzdeni kellett azért, hogy egyáltalán magyarul beszélhessenek, és minden másért kétszer jobban meg kellett küzdeniük. 

Mi, akik az anyaországból származunk, és kényszerűen elhagytuk a hazánkat, sose feledjük, hogy honnan jöttünk. Ezek a gondolatok jutnak az ember eszébe, amikor felcsendülnek a kezdő taktusok. 

Még a lengyel gyerek is feláll, és velünk dúdolja a dalt. Nem ismeri a szöveget, de tudja és érzi, hogy ez a dal fontos nekünk. Ennek a nagy mamlasznak, aki egy kistéglát el tud morzsolni a kezével, könnybe lábad a szeme. 

Neki nincsen családja, a szülei már rég meghaltak. Most körbehordozza a tekintetét a szobában lévőkön, majd igyekszik nem mutatni, de fátyolos a szeme. Ő már közénk tartozik. Neki már mi vagyunk a családja…“

A világ legextrémebb repterei - ha már egyszer sokat utazunk...

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7514050220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olliék 2018.06.18. 07:05:44

Ejha, tudjunk ám élni:))))
Legközelebb próbáld ki a majonézes krumplisalátát. Nekem még.a tálat.is kinyalják:))))

Taxomükke (UK) 2018.06.18. 07:14:49

Szokas szerint jo volt, koszonjuk.

Golf2 2018.06.18. 07:17:18

Szuper video Ibizán van? Én is voltam 95ben akkor még szolidabban nyomták.

Dikusz 2018.06.18. 07:56:27

Ebből én már kiöregedtem, de jó buli lehetett.

Meg kell mondjam, a nyitókép eszembe juttatta (bárki is volt, aki kitette), hogy rég láttam a kedvenc filmemet, nem tehetek róla, de nem tudom megunni, hamarosan megnézem újra. Kusturica legjobb filmje -szerintem.:)))

Ez az egyik kedvenc jelenetem a filmből:
www.youtube.com/watch?v=NbQ9ireA8rc

Ütvefúró 2018.06.18. 08:19:34

@Dikusz: Bátorkodom megjegyezni, én választottam a képet, mert Gárgá Pitics örök érvényű...

Ütvefúró 2018.06.18. 08:27:52

@Golf2: Ez Ibiza bizony. Csak a hangulat kedvéért...

Dikusz 2018.06.18. 08:35:11

@Ütvefúró: Nagyon jól tetted, ez a film tényleg az.
Olyan örök érvényű, mint itthon az "Indul a bakterház".
Pl.: Sanyííííí,...Sanyikáááám..."

Ütvefúró 2018.06.18. 08:38:04

Úgy látom megint alszik mindenki. Pedig már nálam mindjárt kezdődik a 3. műszak.
A TV-ben. :)

Dikusz 2018.06.18. 08:55:21

@Ütvefúró: Vagy alszik még, vagy dolgoznak már ők is, vagy nyugdíjasok, mint én...:)
Tapasztalat egyébként, hogy jobban pörög a poszt, ha a posztoló is jelen van.

Olliék 2018.06.18. 09:30:11

@Dikusz: Imádom:))) a másik kedvencem még az örökség volt.

Dikusz 2018.06.18. 09:58:00

@Olliék: Nem láttam a filmet, be kell valljam. Rákerestem, ha az a film, amit találtam a neten, akkor lehet, nem is fogom megnézni.
Általában nem szeretem a művészfilmeket, de Kusturicának ez a filmje megfogott, viszont nem tudom, miért. Újra, és újra megnézem.

Az előző hozzászólásomban együtt említettem az itthoni "Indul a bakterház" c.filmmel. Így utólag belegondolva, mindkét film a maga kategóriájában hitelesen mutatja be az emberek hétköznapi, nehéz életét. Nem drámaian, szórakoztatóan. Szerintem ide tartozik tv-sorozatban az angol "Csengetett, Mylord?" is.

Dikusz 2018.06.18. 10:26:34

@Olliék: Nem erre gondoltam. Ezt sem (és még rengeteg mást) láttam, meg fogom nézni.

Olliék 2018.06.18. 10:35:17

@Dikusz: Nekem nagyon tetszik:))))

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2018.06.18. 12:16:40

Jót nevettem az íráson, de nem szeretnék a szomszédod lenni!

Sütemény1975 2018.06.18. 13:08:25

Ilyen zenét kellene hallgatnom, kb 2 perc után eret vágnék

Shanarey 2018.06.18. 13:44:42

@Sütemény1975:

A zene tényleg pocsék, de nem is ez a lényeg, hanem a látnivaló a videóban. Ha arrafelé ez a menő, akkor az szar ügy, mert ennél még a DJ Bobo is jobb volt.

2018.06.18. 14:33:07

Én rendszerint ki szoktam hagyni az ilyen hepajokat, a privátokat és a szervezetteket is. Úgy vagyok vele, hogy eleget látom a kollégákat meló közben, ráadásul, ugye a személyzeti szálláson is, így a faszom sem kíváncsi rájuk a szabadidejében ...

Ütvefúró 2018.06.18. 15:40:18

@Shanarey: Nem a zene a lényeg, hanem a látvány, meg a hangulat. :)

gabors 2018.06.18. 15:52:34

"Egyébként rendes gyerek. " (CSAK buzi) :-(((((((((

na tovabb nem olvastam addig sem volt semmi ertelme ... tutti nem vesztek tovabbi reszevel sem

Latcho Rom 2018.06.18. 16:45:25

@Ütvefúró: :) Bubamare izirájder ecsém :)

Csodabogár 2018.06.18. 17:01:23

@Pink Petsch: Nekem is ez volt mindig a véleményem, dolgozós koromban. Kollegákból napi 8 óra bőven elég.

Herr Géza 2018.06.18. 17:09:16

@Herr Géza: a folytatás: is sírnak....

2018.06.18. 19:04:00

@Herr Géza: Ezt nem annyira ertem, hogy mi

Csodabogár 2018.06.18. 19:45:28

@Herr Géza: Mazochista lettél, hogy ilyeneket olvasol?

Határátkelő 2018.06.18. 21:08:07

@Herr Géza: Kérlek, hogy ezt ne. Rohadtul nem érdekelnek az elmebetegek, ne rontsuk ezt a blogot ilyenekkel. Kösz szépen!

Latcho Rom 2018.06.18. 21:08:11

@Herr Géza: miért hozod ide ezt a kriplit?

Havasi Ember 2018.06.18. 21:08:15

NEm elégítette ki a kiváncsiságom a cikk.

Pista Sagemono 2018.06.18. 21:08:17

Nekem tetszik ez a migráns(emigráns ) helyzetkép leírás.
Valóban a bulik tartják életben az embert (itthon is) a napi valóságok közepette.
Rejtő örökké aktuális marad.

sörm 2018.06.18. 21:38:28

@Pink Petsch: Ugyanígy gondoltam egészen a mostani munkahelyemig. Az ember többet van összekényszerítve a kollégákkal mint amennyi időt a családjával tölt... De a mostani munkahelyemen olyan fantasztikus a csapat, hogy a szívem szakad meg ha nem tudok elmenni egy afterworkre.

sörm 2018.06.18. 23:37:23

@Csodabogár: Gyerkőc még nincs, a párom meg mindig jön, ő is ngyon jóban van velük. Ha én nem tudok menni nélkülem is megy, teljes jogú tagja a csapatnak.

Herr Géza 2018.06.18. 23:37:29

@Határátkelő:
1: Gondoltam nem árt, ha ennek “kultúrembernek” a véleményét az itt kommentelőkről azok is látják, akik nem olvassák máshol az agyamentségeit.
2: A nagyon cenzúramentes blogjáról (de: HÁ=cenzúra=fosblog, stb...) én már ki vagyok tiltva, szóval máshol nem tudok neki válaszolni.
Sorry.

Herr Géza 2018.06.18. 23:38:54

@Határátkelő: Az “elmebeteg” mondjuk teljesen passzol.

Herr Géza 2018.06.19. 01:49:26

@Herr Géza: Pardon: “agyamentségeit” Maradjunk az “agymenéseit”- nél.

Herr Géza 2018.06.19. 01:51:47

@Csodabogár: Jaja, jobb, mint annó a Ludas Matyi. :))

Ceruza Peter 2018.06.19. 06:41:53

A leirt figurákat ismerik a németül beszélök? Mert akkor azért nem mentek hozzád. Èrthetö.

Gleccsertetű 2018.06.19. 11:50:27

Legyszives soha tobbe ne hutsd be a palinlkat. Szobahomersekleten kell inni.

London2009 2018.06.19. 15:34:12

@Herr Géza: ugyanma Geza!! Bolond lyukbol, bolond szel fuj. Egyebkent meg nem minden torzskommentelorol van rossz velemenye. Mrs. Claytont nagyon sokra becsuli! :D
Ne olvass ilyen szemetet, de most tenyleg, nincs jobb dolgod? Beke veled oregem!

Latcho Rom 2018.06.19. 16:43:12

@Herr Géza:

"szóval máshol nem tudok neki válaszolni."

Mintha nem tudnád hogy az ignore a legnagyobb buntetes neki...

naugye.

Határátkelő 2018.06.19. 16:47:44

@Herr Géza: Szerintem meg ne foglalkozz vele sehol. Minek? Sajnáld inkább, vagy hagyd a fenébe az egészet.

Jossarian 2018.06.19. 21:31:59

Ez milyen szanalmas...

Jakab.gipsz 2018.06.19. 21:32:06

Igazi multikulti, buli. Már csak néhány, kendős lány hiányzik.

CSOKKI MÁLNA 2018.06.19. 23:43:00

Pfff.. Az arabs herceg kiesett..;((

Herr Géza 2018.06.20. 00:17:00

@Határátkelő: Sajnáljam? Kizárt. Ő már rég túllépte azt a határt, amikor még lehet sajnálni.... De igazad van, hagyjuk a francba a kicsi Wurzelt. (Lesz lázas Google Translate túrás, hogy ez mit is jelent.... :D).
Pont.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása