oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. április 21. 06:30,  Orgia spanyol módra 92 komment

2018. április 21. 06:30 Határátkelő

Orgia spanyol módra

Mielőtt valami rosszra (vagy jóra, ez hozzáállás kérdése) gondolnátok, gyorsan elárulom, hogy az orgia ugyan orgia lesz és a spanyol (na jó, andalúz) is igaz belőle, de a hasunkat fogja kényeztetni a mai poszt. Pedro ugyanis igazi gasztroposztot küldött a régió fővárosából, Malagából, illetve annak környékéről, jó sok fotóval – úgyhogy tessék felkészülni, mert kemény menet lesz!

cim_paella.jpg

„Elsőként mindjárt szeretném világossá tenni, hogy (bár sokszor jártam már a környéken) nem Malagában (még csak nem is Spanyolországban) élek, szóval ez a mostani amolyan kirándulás, rövid pihenés volt. 

Nem is vagyok biztos benne, hogy ennek helye van a blogon, de mindenképpen írni akartam a helyi ételekről (és aztán Határátkelő meggyőzött, hogy volt már ilyen írás, úgyhogy jöhet). Ezt csak azért akartam előre leírni, mert nem vagyok szakértő, csak lelkes és a hasát meglehetősen kedvelő ember. 

Szóval pár hete volt szerencsém Malagába (egészen pontosan egy tőle nem messze fekvő tengerparti városba) látogatni és ott tölteni jó pár napot, gondoltam, összefoglalom, milyen gasztroélmények értek. 

Herkentyűék és a chiringuito 

Soha nem értettem azokat az embereket, akik nem szeretik a tengerben élő, különböző formájú, állagú és ízű lényeket. Én bármeddig ellennék a tintahal, polip, halak, és társaik brutális elfogyasztásával. Az egyetlen kivétel a kagyló, ami pár éve alaposan betett a gyomromnak, és azóta nem vagyunk barátok. 

Szóval ami úszik, az jöhet (kis túlzással), ráadásul azért a tengerparton az sem esélytelen, hogy az ember frissen kapja ezeket a lényeket, ami jelentősen dob az élvezeti értéken. 

Itt kell egy pillanatra kitérnem a chiringuito műfajára. Ezek tulajdonképpen tengerparti bárok és / vagy éttermek. A szó eredetére több megfejtést is találtam, van, aki szerint Kubából származik, de nekem jobban tetszik a másik magyarázat. 

Eszerint a chiringuito azokról a kis csónakokról kapta a nevét, amiben ezeken a helyeken jellemzően grillezik a halakat és a mindenféle egyebeket. Sajnos erről nincs fotóm, de nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a csónakot jó kétharmadig megpakolják homokkal (abból azért akad bőven), annak a tetejére kerül a fa, és már mehet is a menet.

chiringuito.jpgA parton sorakoznak a chiringuitók

Akárhogyan is, ezek a chiringuitók igencsak jóképű helyek, és bár lehet velük alaposan melléfogni (ismerőseim meséltek egy-két gyomorrontásos sztorit), alapvetően nagyon kellemes bárok, éttermek, ahol nagyon jó a kaja. 

Pil-pil és társai 

A Gambas Pil-Pil nem más, mint rákok sercegő olajban, méghozzá fokhagymás (és tetszés szerint, de általában) chilis olajban. Na mármost, amikor ezt kihozzák eléd, hirtelen nem is érted, mi történik. 

Mert ugye a sercegő olaj valahogy annyira nem ínycsiklandó (pedig én aztán tényleg forrón szeretek mindent), ez a gondolat egészen addig tart, amíg bele nem kóstolsz. Ha ekkor nem égeted szét a szád, akkor a rákok, az olaj és a fűszerek keveréke olyan ízt ad, amit ha le tudnék írni, akkor alighanem többkötetes szerző lennék. 

A pil-pilt jellemzően friss kenyérrel (pitufóval) eszik, kicsit megtunkolod vele az olajat… 

pil-pil.jpg

Herkentyűfronton lelkes híve vagyok a gyorsan kisütött kisizéknek. Ezek általában sörkorcsolyaként is használatosak, és van bennük kisebb hal, nagyobb hal, calamaritos, polip, tintahal – közös jellemzőjük, hogy fantasztikusan finomak. Olyannyira, hogy ha fegyverrel kényszerítenének választásra a herkentyűk között, akkor inkább lelövetném magam, akkor ezt választanám. 

herkentyutal.jpg

Bár jó pár alkalommal jártam már Spanyolország különböző részein (ezúton is elnézést a katalánoktól és a baszkoktól, hogy egy kalap alá veszem őket…), de olyat, mint most, még nem ettem. 

Ha valamihez hasonlítani szeretném, akkor leginkább ráktócsninak nevezném ezt a kaját, aminek a spanyol nevét akkor sem tudom megmondani, ha soha többet nem ehetek belőle, ami nagy kár lenne. 

Az egyetlen hátránya, hogy előételként sikerült berendelni a fenti herkentyűtál elé, és ez így együtt már kissé túl sok volt az olajból a végére, de maga a tócsni fantasztikusan finom.

raktocsni.jpg

Illetve egyszer belefutottam egy tintahalpörköltbe, ami nem volt rossz, de inkább érdekes, mint kirobbanóan izgalmas íz.

porkolt.jpg

A halak 

A halaknak érdemes egy külön kis bekezdést szentelni, mert nem meglepő módon elképesztő gazdagságban és változatosságban készítik el. Nekem nagy szívfájdalmam, hogy a magyarok kevés halat esznek (a Balaton-parti hekket kifejezetten bűncselekménynek tartom, de ebbe most ne menjünk bele), viszont bármennyire is fáj, meg tudom érteni, mert nem olyan egyszerű jó minőségű és megfizethető halhoz hozzájutni. 

A spanyolok nyilván szerencsésebb helyzetben vannak (ennyi tengerparttal nem csoda, miként az sem, hogy) ennek megfelelően rengeteg különböző változatban készítik el a halakat, ami jó (az egészségüknek is). 

Én a magam konzervatív módján a legjobban a grillezett halat szeretem, lehetőleg salátával. Könnyű, finom, és nem is hízlal, pedig ez általában a finom dolgokra eléggé el nem ítélhető módon igaz. 

Aki viszont ragaszkodik a krumplihoz, annak sem kell csalódnia, mert ilyet is szinte bárhol kaphat:

hal_1.jpg

Ha már hal, akkor nyilván főznek belőle levest is. Nesze neked, halászlé! Speciel én szerettem gyermek- (és részben felnőtt)korom magyar halászléit, a spanyolok (andalúzok) annyival bolondítják meg, hogy nem csak halat, de rákot és kagylót is tesznek bele bőséggel. Mondjuk ilyen helyzeti előnnyel könnyű. 

A képen látható műalkotással kapcsolatban két kritikai megjegyzésem van: egyrészt a kenyérdarabkákat én simán ki tudtam volna hagyni belőle, másrészt a tányéron körben szépen felfutó csík is jelzi, hogy meglehetősen laktató, zsíros léről van szó, amire én rutintalanul rákértem még egy adag halat, ami ki is fogott rajtam.

halle.jpg

A paella 

Ha Spanyolország, akkor nem lehet nem beszélni a paelláról, szóval beszélnünk kell a paelláról. 

Rögtön az elején nagyon fontos leszögezni, hogy ugyan szinte mindenhol lehet kapni csirkés paellát is, de én a magam részéről ezt sértésnek érzem, és visszautasítom. 

Számomra a paellában tengeri herkentyűk vannak és pont. Lehet, hogy ez túl vaskalapos megközelítés, de nem tehetek róla. 

A másik fontos dolog, hogy a paellát a közhiedelemmel ellentétben nem könnyű jól elkészíteni. Én most kétszer ettem, mindkettő nagyon finom volt, viszont mindkettő más volt. 

A jó paellában (szerintem) a rizs erősen szaftos, majdnem kissé leveses. Van eltérés abban, hogy melyik étterem mennyire főzi meg a rizst, a két variáció közül az egyik puhább volt, a másik „al dente” (már ha rizs esetében létezik ilyen). 

Amivel az én egyáltalán nem szakértői véleményem szerint el lehet rontani a paellát az (a rosszul főzött rizs mellett) az, ha elrontják a fűszerezést, illetve ha kispórolják belőle a herkentyűket. 

Egy tisztességes paella tele van mindenféle tengeri lénnyel, és mint a mellékelt képek (a nyitóképen is az látható – HÁ) is mutatják, ezzel nem volt gond egyik esetben sem. 

Ráadásul élek a gyanúperrel, hogy a két paella közül azt, amelyik a tálas képen látható, bedobták pár percre a sütőbe is, amit nagyon jól tettek.

paella_tanyer.jpg

Talán ezen az előző képen elég jól látszik, mennyire szaftos a rizs, miként az is, hogy milyen sokféle cucc van benne. 

A desszertek 

A kávéházakon és cukrászdákon szocializálódott magyaroknak talán meglepő lehet, de süteményfronton a spanyolok személyes és sekélyes tapasztalatom szerint nincsenek túl jól eleresztve. 

OK, van churros (és az jó is), meg turrón, de a magyar cukrászatra jellemző változatossággal én nem nagyon találkoztam. Lőttem egy fotót az egyik ebéd utáni édességről, ami nagyon finom volt ugyan (fagyi csokikéreggel és karamellával), de nem rengette meg a világot.

fagyi.jpg

Hirtelen ennyit gondoltam volna elmesélni, illetve szerettem volna még írni a malagai Mercado de Atarazanas nevű piacról, de már így is túl hosszú voltam. Ha esetleg van rá igény, akkor szívesen megírom azt is – nekem hatalmas élmény volt.”

A nap idézete 

„Luca, nyugodtan elmehetsz, bárcsak én is elmentem volna. Az én keresztlevelem még Rokobauer Henriknek lett kiállítva. Viszont magyar az anyanyelvem, amikor az Újpest a BEK-elődöntőben a Bayernnel játszott, nem a németeknek drukkoltam. Szóval maradtam." Mit gondolsz, ki írta ezt és kinek?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2513851534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.04.21. 06:49:46

Pont reggelizem,étvágyat csinálnak a finom kaják.

Dikusz 2018.04.21. 07:22:48

@Golf2: Elcserélnéd érte a hagymás-szalonnás-kolbászos tojásrántottádat ugye? :)))

Dikusz 2018.04.21. 07:35:51

A nyitóképen látott fotót ráapplikálnám egy ilyen alátétre, és a haragosomnak adnám ajándékba, 6 db-os családi kiszerelésben legalább...
Elsőre azt hittem, hogy bogárkák vannak megsütve (pfejjj)

Elhiszem, hogy vannak olyanok, szeretik az ilyen tengeri herkentyűket. Egyenek is sokat, ha tehetik, egészségükre kívánom.

Én magam is szeretem a halat -a fene az ízlésemet- az itthoni szokásoknak megfelelően elkészítve. Nemigen vagyok válogatós, de ezeket nem kóstolnám meg,

Dikusz 2018.04.21. 07:53:50

Félreértés ne essék, nagyon tetszik a poszt (szívesen olvasnám a folytatást). Viszont rájöttem a megoldásra (egyedül!). ha nem tetszik amit látok a fotón, akkor nem kell nézni, és kész...

" Ha ekkor nem égeted szét a szád, akkor a rákok, az olaj és a fűszerek keveréke olyan ízt ad, amit ha le tudnék írni, akkor alighanem többkötetes szerző lennék." - én akkor lenék többkötetes szerző, ha szétégetném a számat a forró olajjal. Budai úriasszony létemre meglehetősen jól tudok káromkodni:)

Nem tunkolnék olajban (majonéz, svédgomba stb. kivételével nem használok olajat) az ízorgia ellenére. Ha sokat tunkolgat az ember keresgethet szabad fajanszot, az majdnem biztos.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.04.21. 08:05:47

Sajnos nem lehet enni a képernyőről... Pedig némelyiket szívesen lenyúltam volna a monitorról. Azért ahhoz az olajban úszó rákhoz adtak valami szűrőkanalat is?

Hari Seldon 2 2018.04.21. 08:27:04

Lábatlan élõlények, meg tengeri ízeltlábúak... Brrr.
A tengeri ízeltlábú evése ugyanaz mint a szárazföldi ízetlábúé.
- csak jobb a P. R. -ja.
"Tenger gyümölcsei" jobban hangzik mint a "födtúró bogarak"

Csodabogár 2018.04.21. 10:43:34

Elég sokat jártam arra. Nekem az a bajom a valódi spanyol ételekkel, hogy egyrészt ki tudja milyen minőségü de sok oliva olajat használnak, amit nem szeret a hasam, a másik meg a temérdek fokhagyma. Igy szégyen ide meg oda, hosszú ottléteink idején főleg olasz és német vendéglőkbe jártunk. Posztoló úgy tűnik nem evett solt ami a legfinomabb hal szépen megsütve egyben roston, mint az álom.

tanato 2018.04.21. 11:50:35

index.hu/kulfold/szevasztok/

OFF:Itt van a HÁ újabb ellenblogja.

Golf2 2018.04.21. 12:28:37

@Dikusz: Á csak vajaskalács volt teával,azt elcserélném.

P.Elliot 2018.04.21. 12:32:22

A tenger gyumolcseit a rantott halon kivul nem szeretem pedig vegigprobaltam. A lazac meg bejonne izben de faj tole a gyomrom, valahogy tul rostosnak erzem. Nem kis eroltetem oket. Shrimp scampit szoktam neha fozni a gyerekeknek, az illata csodalatos de nem tudom megenni meg a szaftjat sem, marpedig ha valamitol tiltakozik a gyomrom az azt kell hogy jelentse hogy a szervezetemre karos. Ebben hiszek...
Sajnos a szuleim nem hittek ebben amikor megprobaltak megetetni velem a turostesztat meg a ceklat amit ki is hanytam, az ontott salatatol is felfordult a gyomrom, emlekszik-e valaki az ontott salatara? Forro ecetes cukros vizzel, zsirral keverve amit razuditottak a salatara, meg a szagtol is menekultem.......
Megcsodalni meg szoktam azt a sok gusztusos etelt amit foznek a tengeri micsodakbol beloluk de kikerulom.
Mar evek ota nem eszek halaszlevet sem amiota megundorodtam tole, / egy magyar fesztivalon foztek, olyan mocsarizt en meg nem tapasztaltam mint ott, nem tudom honnan szereztek a halat hozza/.
A poszt nagyon jo, elvezem olvasni a posztolo lelkes beszamolojat er szivesen olvasnam meg mert legalabb kioktat ezekrol, ha mar nem eszem akkor legalabb tudjam hogy mik is ezek, mibol allnak....

puhacica 2018.04.21. 12:39:47

micsoda zabalasokat birok en rendezni a spanyoloknal, edesjojezuskam! a fekete paella is isteni, mallorcan egesz heten azt ettem a sima szerkentyussel felvaltva. barcelonaban igazi hazi paellat kaptunk a vendeglatoinktol, na abbol nem sajnaltak semmit. :D a hal-herkentyu levest fuerteventuran probaltuk ki, ott kenyer nelkul adtak es nem volt zsiros egyaltalan. ott esett meg egy kis chiringuitoban, hogy a pincer a kb 20 meterre levo oceanbol kifogott halakat ajanlotta, mert azok frissek. a nem frisseket s sziget masik oldalarol hoztak, 40 km-rol. :D
eletem vegeig el tudnek "tengodni" ezeken a kajakon.

Shaktee 2018.04.21. 12:41:28

Csak a sok ánizst ne raknák bele mindenbe.

tanato 2018.04.21. 12:46:06

@Dikusz: AZért ellen mert olvasókat akar elszipkázni innen.

Dikusz 2018.04.21. 12:50:30

@P.Elliot: Édesanyám nagyon szerette (én nem), bárcsak csinálhatnék még neki.

"az illata csodalatos de nem tudom megenni"
Én a cigarettával vagyok így.:))) Nagyon szeretem a dohány illatát (amíg nem gyújtják meg a cigarettát), de nem dohányoztam sosem.

Dikusz 2018.04.21. 12:54:06

@tanato: Sejtettem, hogy erre gondolsz.
A másik lehetőség: mind a két blogot olvassák, és mindkettőhöz hozzá is szólnak.:)

Dikusz 2018.04.21. 12:55:40

@Golf2: Én nem, mert a vajaskalácsnak a legritkább esetben van lába, potroha, stb.:)

P.Elliot 2018.04.21. 13:02:48

@tanato: Engem ugyan nem tudna elszipkazni, beleolvastam de ez egeszen mas mint ez a kozosseg itt meg egyebkent is huseges tipus vagyok, ahol jol erzem magamat es nem bantanak azt nem szoktam felcserelni masra. Nekem innen csak a regiek hianyoznak Digger elsosorban de hosszu listat tudnek irni a tobbiekrol akik legalabb annyira.
Digger azert az elso mert a blogjara tevedve jottem ide utana es ittragadtam. Ellentetben itt sokakkal egy nagyon okos, kivalo, muvelt, igenis az, mindenhez hozza tud szinte szolni es ertelmesen, elgondolkodtatoan es o nem tanulta hogy ilyen legyen, egyszeruen veleszuletett. Ha a szulei tovabbtanittatjak, akarki lehetett volna belole, igy abban lett nagy amiben tanitottak.
Tudom hogy most joparan utalnak ezert a megjegyzesert de igy erzem.
Tudom hogy a nyelvezete nem is ritkan tragar, teljesen feleslegesen, direkt mutatja hogy o melos. Nem kellene..
Aki nekem esne annak had jelezzem hogy megyek uszni, majd ha visszajottem tudok csak ra valaszolni.
Illetve nem uszni megyek csak zuhanyozni mert csatorna csere van az utcaban es tegnap eltoltak a vizunket, valami ko ment bele a kapcsolasnal es nincs viznyomas, most is dolgoznak rajta de a zuhanyig nem megy fel a viz, tehat irany az edzoterem, illetve a zuhany.

tanato 2018.04.21. 13:37:02

@Dikusz: Olyani is van nyilván aki ezt is azt is olvassa.ÉN még azt nem olvastam csak belenéztem.

tanato 2018.04.21. 13:38:00

@P.Elliot: AZ új blogban Diggerről kifejezetten sokat írnak.

Csodabogár 2018.04.21. 13:40:28

@P.Elliot: Eszembe sincs neked esni, csak szólok, hogy ha annyira hiányzik neki most is van saját blogja, mehetsz nyugodtan oda vagy oda is.

geeeteee 2018.04.21. 14:53:43

Hazavágtam a címerállatokat, de nem szándékosan. Eddig csak zsebibabás gázolásaim voltak, múlt héten nekem szaladt a másik is.

Milyen morbid már, kezedbe veszed az útleveled, az előlapon meg ott vannak az áldozatok.

Shaktee 2018.04.21. 14:53:49

@Csodabogár: Senki nem tartja vissza hogy írjon oda is, mégsem teszi..

Határátkelő 2018.04.21. 15:03:28

@tanato: Érdekes blog az, ahol nem lehet kommentelni. :) Szóval cikkeket fognak írni külföldön élő magyarokról. Én örülök neki, sok sikert hozzá. :)

Határátkelő 2018.04.21. 15:06:41

@tanato: Ja, és az a nagy piros szponzorlogó is elég sokatmondó ott a bal felső sarokban. ;)

geeeteee 2018.04.21. 15:29:10

@Határátkelő: Adblock miatt nem látom.

Ha kell helyettesíteni a komát, én is vmi hasonló vagyok.

Dikusz 2018.04.21. 16:07:46

@geeeteee: Én meg tegnap óta nem látom a Ferrari-lógót a nikked mellett, eltűntek a képek... Mifene történhetett?

geeeteee 2018.04.21. 16:19:43

Csak állok a gázon pénzért, megyek ide-oda

geeeteee 2018.04.21. 16:19:43

Sok pénzért hordom a homokot

Aranyat.

Eztüstöt

puhacica 2018.04.21. 16:21:16

@Dikusz: az, hogy elnezted a nicket :D

Dikusz 2018.04.21. 16:39:25

Nekem sincs szándékomban nektek esni, félreértés ne essék, és remélem nincs örök-harag azért, amit most írok:

@Csodabogár: azért, mert nem ír oda, még nem jelenti azt, hogy nem is olvassa ő, vagy más a blogot. A "mehetsz nyugodtan oda" félreérthető számomra.

@swing gitan: Neked meg azt mondanám, hogy korrektebb lett volna @P.Elliot:-ot megkérdezni, válaszolna rá, biztos vagyok benne.

Megint csak azt tudom mondani, hogy valószínű többen olvassák Digger blogját az itteniek közül (én is), és azt nem lehet elvitatni tőle, hogy igen jól ír.
Ha meg olyan mondanivalóm, amit nem az adott poszt alatt szeretnék kitárgyalni -vele, veled, mással is- akkor írok egy privát üzenetet, eddig még mindig kaptam normális választ.

Dikusz 2018.04.21. 16:42:54

@libslobsi fuszal: Tényleg nincs kép a nick mellett, felőlem akár az is lehetne:)

geeeteee 2018.04.21. 16:43:14

Tudok fényképes sztorikat, hogyne, ezt csinálom. Megyek, viszem az ezer tonna aranyércet. Kurva unalmas.

geeeteee 2018.04.21. 16:44:00

Három exxx
moondance
youtu.be/6lFxGBB4UGU
csak ebbe
ne haljak
beeeeeeeeeeeeeee...eeeeeeeeeeeeeeeee

Dikusz 2018.04.21. 16:46:15

@geeeteee: biztos másik, de tényleg miért nem látszik, amit nem látok?
Biztos megnyomtam valami gombot a billentyűzeten, miközben szélsebesen püfölöm...

Shaktee 2018.04.21. 16:50:04

@Határátkelő: Nekem nem sokat mond a logo, mit jelez?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.04.21. 16:50:16

Ízletes poszt, a piac leírása is jöhet.

Egy érdekesség: A valenciai paella 2012 óta „spanyolikum”, mely a spanyol földművelési minisztérium szabványa szerint a következő tíz kötelező alapanyagból készül: rizs, csirkehús, paprika, hagyma, fokhagyma, paradicsom, sáfrány, olivolaj és nagyszemű ”garrofó” bab. (A paella marinarában tengeri élőlények húsa van.)

Nem mindegyik tengeri csúszómászó étvágygerjesztő, de egy homáros (nagy homárfarok darabokkal ) makarónit szívesen megennék. A nyers osztrigát sem vetem meg, de ez egyéni megítélés és a jól megválasztott bor (pl. Sancerre) dolga. A rántott békacombot említettem már? :-))

@P.Elliot: "az ontott salatatol is felfordult a gyomrom, emlekszik-e valaki az ontott salatara? Forro ecetes cukros vizzel, zsirral keverve amit razuditottak a salatara, meg a szagtol is menekultem......."

Má' hogyne emlékeznék. Sültszalonna pörcök úsztak benne, és fokhagyma bűze volt. Még a pergelt gríznél/daránál is rémesebb.

Határátkelő 2018.04.21. 16:50:31

@swing gitan: Azt, hogy a Vodafone támogatja és alighanem ezért is jött létre.

Határátkelő 2018.04.21. 16:52:01

@Hobbiszakács: Ami engem illet, én eléggé ódzkodom mindentől, ami mozog (valaha mozgott) és nyers. Talán a szusit kivéve. A többi jöhet. :)

Shaktee 2018.04.21. 16:59:08

@Határátkelő: Oh értem.

A Vodafonnak nincs politikai elkötelezettsége, ugye?

Shaktee 2018.04.21. 16:59:08

@swing gitan: sáfrány, saffron ditto.

De a spanyol pékáruk, sütik, sonkák mennyeiek. nyummmmm

geeeteee 2018.04.21. 16:59:08

@Dikusz: Csak szerelmeseknek....

Határátkelő 2018.04.21. 16:59:33

@swing gitan: Nincs. Ők reklámozni akarnak és pénzt keresni. :)

Shaktee 2018.04.21. 17:44:12

@Határátkelő: fene essen a kommer multikba ;p

gabors 2018.04.21. 18:14:48

@Határátkelő: mindaddig amig tartalomba vagy a szerkesztesbe nem szol bele a "szponzor" addig nincs semmi gond szerintem se SOT igy hogy nyiltan ott van sokkal tisztabb ...

de nem hiszem hogy baromi bevetelre fognak szert tenni mert ha tenyleg kulfoldon elok olvassak azok nem fognak a magyar webshopbol vasarolni (ahova link vezet) ennek nem sok erteleme van ... (szerintem)

Csodabogár 2018.04.21. 18:20:37

@Dikusz: Egyszer beleolvastam, de a stílus elriasztot, na meg a nézetek is.
Előbbi megjegyzésedre meg, változatlanul mondom, hogy mindenki oda megy ahova akar, de nem látom értelmét a siránkozásnak. Megvan a blogolo a blogjával, akkor utána megyek, nem itt mondogatom, hogy jaj de hiányzik. Csak az tud hiányozni aki/ami nincs.

Csodabogár 2018.04.21. 18:25:10

@Hobbiszakács: Ilyet hol csinálnak? Én még nem találkoztam vele. Gyerekkoromban általam csak híg lének nevezett öntet volt a salátán, ami ecet víz cukor és só keveréke volt. Ha volt oliva olaj a háznál (ritkán) akkor abból is került pár csepp a kész salátára. Szalonna pörc brrrrr....:-(

Shaktee 2018.04.21. 18:27:19

@gabors: tudatalatti reklám, látod, regisztrálod agyban, aztán hogy lesz e belőled valaha is Voda kliens, az attól függ..

Shaktee 2018.04.21. 18:53:39

@Csodabogár: semmi baj a “magyar híg” öntettel sem, dukál a tojásos tésztához - a carbonara magyarosh változatához.
De a titok hogy a fiatal fejessali kell hozzá..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.21. 19:22:43

Hahaha:

index.hu/gazdasag/2018/04/21/deutsche_bank_utalas_euro/

Valakinek kellemes húsvétja volt... :D

Van itt valaki banxakember?
Ilyenkor mi van, ha nem akarja visszautalni a szerencsés?Izomból visszahelyezik a gempát a Dojcse Banknak?Elég durva lenne, ha ilyet csak úgy meg tudnának csinálni, de nem csodálkoznék rajta...
Hónap végéig nekem is elég volna... :D

Dikusz 2018.04.21. 20:15:19

@geegee: Ha ez valóban megtörtént, akkor azért az a bank, amelyiknek a számlájára utálták, jelzi a Dajcsebanknak (gondolom én).

blackhairlady 2018.04.21. 20:29:06

@libslobsi fuszal: Ah, egyetertek, en is :) Johet minden ami a vizbol lett kifogva, kindenfele formaban :D
"pincer a kb 20 meterre levo oceanbol kifogott halakat ajanlotta, mert azok frissek. a nem frisseket s sziget masik oldalarol hoztak, 40 km-rol. :D" :))))

blackhairlady 2018.04.21. 20:43:09

@Dikusz: Hat azert enm latod amit nem latsz, mert nem lehet ott :))))) Osszekeverted a ket emberket, geegeet es geeeteeet :DDD

Dikusz 2018.04.21. 21:25:01

@blackhairlady: Az a csoda, hogy eddig nem kevertem össze úgy, mint majom a házicérnát:)))
De ez is csak azért történhetett, mert nem látom az ikonokat. Hiába, "már a szemem sem a régi" idézet Alfonzó - Ványadt bácsi c.jelenetéből, ha láttad:)))

gabors 2018.04.21. 21:31:52

@geegee: "Van itt valaki banxakember?
Ilyenkor mi van, ha nem akarja visszautalni a szerencsés?"

az minositett lopas siman borton jar erte en konkret peldat is tudok itt az USA-ban de azt hiszem ez belso informacionak szamitana igy reszleteket nem irhatok...

De kb annyi volt hogy az egyik banknal egy magan valakinek 1 szamjeggyel kulonbozott a szamla szama mint a cegunk valamelyik szamljanak es mivel sok felol jonnek utalasok sok szamlara igy ez nem tunt fel majdnem egy evig ... ket vagy harom kulfoldi csekk rossz helyre ment tobb mint egy millio dollar volt osszesen ... a magan szemely attette egy masik bank masik szamlajara utanna ugyvedet fogadott es meg hazudott is azt mondta ha jol emlekszem hogy sved lotton jatszott es azt hitte hogy ott nyerte ... birosag nem vette jo neven es 2 ev feletti letoltendo lett a vege. Lopas, adocsalas bankfraud, wirefraud hamis tanuzas es hasonlok. Amugy a apenz tobb mint a fele megvolt meg mert a gyerekei nevere fektette be valamire ....

Ja szemelyesen nekem is tettek mar tobb mint 25,000 dollart a szamlamra amit nem is vettem eszre mert masnap vissza is vettek es csak neztem ki a fejembol par nappal kesobb mikor neztem az egyenleget... es par napra jott egy level hogy elnezest hiba tortent...

Herr Géza 2018.04.21. 22:15:27

@geegee: Nyugi, nem Herr Schmitt szlájára ment a lóvé, hanem egy bankon belüli technikai számlára. 10 percen belül visszakönyvelték. A hír lényege igazából az összeg nagyságrendje.

Csodabogár 2018.04.21. 22:29:08

@geegee: Nem tudom hol olvastad. A hivatalos német sajtó alapján egy bankintern számlára ment, rögtön észre vették és vissza is utalták. Mindez valamikor márciusban történt, de csak most beszéltek róla.

Csodabogár 2018.04.21. 22:31:58

@Herr Géza: Előbb írok, aztán olvasok,, sajnos.
Lehet, hogy a magyar Bild Zeitung csinált ebből valami nagy hírt.

tanato 2018.04.21. 22:48:01

@Határátkelő: Ezt nem tudtam,márhogy nem lehet kommentelni.Annyira mélyen nem ment em bele,.
De nyilván közönséget akar lopni.,mint a többi HÁ-t utánzó blog anno,szerencsére mind elhalt már./Úton,Határonkívül,E.blogja stb./

Határátkelő 2018.04.21. 23:40:03

@tanato: Mert mindenki azt hiszi, hogy ez milyen egyszerű, hiszen majd jönnek az írások, amiket csak ki kell tenni. Csak aztán amikor x-edik alkalommal jön egy hatoldalas levél ékezet nélkül, amit át kell írni, hogy ki lehessen tenni, akkor az már nem is olyan könnyű. Nem beszélve a levelezésről, ami egyébként nekem is a gyengém. :) Meg azért lassan 2500 posztnál járunk...

Hari Seldon 2 2018.04.21. 23:49:41

@gabors:
Ha csak úgy nem tesz szert bevételre, hogy az UK-s magyarokat célozza meg.
Ahogy a statisztikájukból is látható, a legtöbb magyar az UK-ban van. Ott a Vodafone erős piaci szereplő. Neki tök mindegy, hogy magyarországi az a Vodafone előfizetés, vagy UK-s. - Ergo, azokat a cikkeket fogják tolni, ahol az UK vonatkozás erős.

Hari Seldon 2 2018.04.21. 23:51:59

@geegee:
A Deutsche Bank-ra eléggé rájár a rúd.
Volt valami nagy veszteségük is, meg büntetésük is mostanában, most még ez a "reklám" is.

gabors 2018.04.21. 23:55:37

@gabors: " ket vagy harom kulfoldi csekk rossz helyre ment tobb mint egy millio dollar volt osszesen ."

pontositom 13 kulonbozo orszagbol mentek penzek a szamlajara es valamivel $700,000 folott volt a vegoszeg de a 2 ev borton az pontos volt

ja es majdnem 20 eve tortent akkoriban meg faxon jottek mentek a visszaigazolasok nem volt sms stb

a bank meg akart egyezni de az "ugyvedje" szerint 90 nap utan a penzt nem lehet visszakerni, bank feljelentest tett es veszitettek es a vegen ezt a fasza ugyvedi tanacsot a biro 2 evvel honoralta ... :-) tanulsag talalt penzt nem lehet csak ugy eltenni (meg az utcan talaltat sem)

Herr Géza 2018.04.22. 00:04:13

@Csodabogár: :-) Úgy valahogy. A szokásos porfelverés....

blackhairlady 2018.04.22. 00:25:18

@Dikusz: Bizony, hogy lattam, ha maskor nem hat minden szilveszterkor a kabareban,. Vagy az Onok kertekben :D

gabors 2018.04.22. 01:02:25

@Hari Seldon 2: OK ebben latok en is logikat nem tudtam hogy a Vodafon mekkora szereplo a UK-ban .. de a link az a magyar weblapra mutat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.22. 05:41:54

És a poszthoz: én meg azokat az embereket nem értettem sose, akik pl a tintahalnak csúfolt rántott bicikligumit meg tudják enni...
A normális hal az egyetlen, ami úszik és jöhet. :D
Nahát, halászlé is csak a magyaros jöhet de abból fürdőkádnyi mennyiség, csakis pondrórák és mindenféle rettenet nélkül.
A paeelában is nagyot csalódtam.Pont a nyáron sikerül enni belőle, de semmi különös, egy magyar rizseshús kenterbe veri hatszor.
És hát spanyolok csinálták, ki a tököm csinálná jól, ha nem ők??
Viszont a tapasz az határozottan finomabb, mint a magyar megfelelője, a sebkötöző... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.22. 05:58:34

@gabors: Hát lopásnak azért én nem nevezném, ha valaki az akaratomon kívül pénzt tesz a számlámra...Olyasmi ez, mintha az udvaromba bedobnak egy csomagot ismeretlenek.Elég durva az, ha ez lopás volna.
Viszont ha csak úgy vissza lehet venni, akkor az eléggé bizalomromboló részemről a banki technikákban...Hiszen akkor innentől kezdve bármilyen cég, ha elég nagy kutya, elvehet pénzeket akárkinek a számlájáról, mondván, hogy ááá, csak rossz helyre utaltam, vagy épp úgyis tartozik nekem...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.22. 06:00:04

@Dikusz: Hahaha, igen, a t nem egyenlő a g-vel és a kettő se a hárommal... :D
Amúgy én se látom senki másnál az avatarokat csak a sajátomét.A bloghu-s fiúk megint "fejlesztettek" valamit.Csak éppen visszafelé...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.22. 06:01:34

@Herr Géza: Haha, kösz, pedig már aszittem, hogy valaki tudott egy jót bulizni... :D

gabors 2018.04.22. 06:12:56

@geegee: "@gabors: Hát lopásnak azért én nem nevezném, ha valaki az akaratomon kívül pénzt tesz a számlámra...Olyasmi ez, mintha az udvaromba bedobnak egy csomagot ismeretlenek.Elég durva az, ha ez lopás volna.
Viszont ha csak úgy vissza lehet venni, akkor az eléggé bizalomromboló részemről a banki technikákban...Hiszen akkor innentől kezdve bármilyen cég, ha elég nagy kutya, elvehet pénzeket akárkinek a számlájáról, mondván, hogy ááá, csak rossz helyre utaltam, vagy épp úgyis tartozik nekem... "

en elhiszem hogy Te ezt igy gondold (azert kicsit furcsa) csak a gond hogy nincs igazad (marmint jogilag)

Ha barki veletlenul utal neked barmennyi penzt az NEM a TIED azt vissza kell adnod (nem akkor lopas amikor a szamladra teszik hanem ha kiveszed a szamladrol illetve nem adod vissza .. igy van ez a csomaggal is ha NEM neked szantak akkor az NEM a tied )

Azt nem gondolhatod te sem komolyan hogy a szomszedod helyet hozzad visznek ki egy csomagot beteszik a levelladadba es attol csribi csiriba a Tied !!! (nem es ha nem adod vissza vagy szandekosan eltunteted az lopas, ugyan ez van bankszamlara hibasan utalt penzzel is )

Ha talalsz egy penztarcat es nem adod le a rendorsegen hanem csak elteszed ami benne van az is lopas (ha kiderul).

gabors 2018.04.22. 06:19:20

@geegee: "Hiszen akkor innentől kezdve bármilyen cég, ha elég nagy kutya, elvehet pénzeket akárkinek a számlájáról, mondván, hogy ááá, csak rossz helyre utaltam, vagy épp úgyis tartozik nekem... "

Nem egeszen mert ha nem rossz helyre utalta csak ezt mondja a banknak akkor csalast kovet el. Es nyilvan a "visszavetelrol" a bank valamifele dokumentaciot fog kerni vagyis nyoma van.

Amugy ha valakinek tartoznak azok bizony inkaszoznak ...

Ugy tunik valamit nagyon felreertesz itt ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.22. 10:51:11

@gabors: Vonatkoztassunk el rólam... :D
Hogyan bizonyítasz bármiféle rosszhiszeműséget egy félreutalás után?Mi van, ha egy alvó számla?Vagy akkora forgalmú, és olyan kis méretű a félreutalás, hogy joxerűen is el tud kallódni az összeg a többitől...
Egy csomagot én semmiképpen nem tartanék meg, egy pénztárcát is visszaadnék...Múltkor a házunk előtt találtam egy telefont, meg tele bankkártyával, jogsival, stb.Egy járókelőtársammal felhívtuk az illetőt, hogy jöjjön érte.Na.Én nem értek félre semmit, de lehetnek simán olyan esetek, hogy nem tudsz bizonyítani, ráverni semmit a másikra...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.22. 11:19:46

@gabors: Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha a félreutaló a rosszhiszemű?Elutal félre száz dollárt, jaj vissza kéne venni, de "véltelenül" kicsit többet vesz vissza, mondjuk 150-et...És ez a visszavétel is el tud persze kallódni, ha nagy a számla forgalma.Viszont az illető meg meg tud élni ebből az "üzletszerű" tevékenységéből.
Nekem ez akkor is egy q nagy biztonsági rés a bankrendszerben, ha csak simán bárki levehet más számlájáról akármiért is összegeket.

M. Péter 2018.04.22. 12:36:13

@geegee: Nem úgy van, hogy egyszer átutalsz valamennyit egy számlára, és utána bármilyen összeget levehetsz róla, hanem ha félreutaltál, akkor elmész a bankodba, és szépen megkéred, hogy segítsen visszaszerezni az átutalt összeget. Ha a kedvezményezett és a bankja együttműködik, akkor visszakapod a pénzedet, de az is lehet, hogy a kedvezményezett azt állítja, hogy jogosan övé a pénz, vagy csak simán elköltötte, és nincs már pénz a számlán, akkor perelhetsz.

A rosszhiszeműséget pl. olyan dolgokkal lehet bizonyítani, hogy a kedvezményezett hirtelen nagy költekezésbe kezdett, továbbutalta a pénzt más bankhoz, nehogy vissza tudják venni.

Mrs. Clayton 2018.04.22. 13:06:16

@geegee: nekunk egyszer a ceges szamlankra tett az mnb par milliot, azt hiszem talan negy volt, mire eszrevettuk mar vissza is vettek. Ellenben Angliaban esett meg hogy egy huszoneves kiscsaj kapott szinten veletlenul egy nagyobb osszeget. O ugy gondolta h akkor az az ove, ja az adohivataltol kapta azt hiszem. Vett belole gucci taskat meg ysl kabatot meg iphonet. Aztan egyszer csak feltunt valakinek hogy hello rosz helyre kuldtunk egy valag penzt. Megkertek a kiscsajt h ugyan kuldje mar vissza. Addigra alig maradt belole valami. Vegul perre mentek, a kiscsaj meg ha nem is a boribe, de kozhasznu munkara mehetett, persze az ipad meg a gucci cuccok mentek arveresre, ugyanis ezt lopaskent ertekelte a biro. Egyebkent az is igy jart, aki egy nagyobb osszeggel talalt penztarcat nem adott le, hanem elkoltotte a penzt, miutan tok tudja hogyan de vegul kiderult.
Egyebkent angolul is meg magyarul sot felteszem nemetul is meg franciaul is es az egesz kontinensen teljesen ugyanaz a lopas torvenyi tenyallasa, ugyanazokat az elemeket kell megvalositani, azaz mas dolgat, jogtalanul kell elveni.

Mrs. Clayton 2018.04.22. 13:23:43

@geegee: a fenti esetben nem azt kell bizonyitani h aki a penzt megtartja rosszhiszemu e vagy sem, hanem azt h hianyzik a tulajdonatruhazas jogcime igy a tulajdonatruhazas meg sem tortent, az illeto nem tulajdonos.

gabors 2018.04.22. 14:18:13

@geegee: "@gabors: Vonatkoztassunk el rólam... :D
Hogyan bizonyítasz bármiféle rosszhiszeműséget egy félreutalás után?Mi van, ha egy alvó számla?Vagy akkora forgalmú, és olyan kis méretű a félreutalás, hogy joxerűen is el tud kallódni az összeg a többitől..."

johiszemu max addig lehetsz amig valaki nem keri vissza ... de ha egy komolyabb osszeg felszalad a szamladra amirol nem tudsz es nem szolsz/kerdezel a banktol mar rosszhiszemu vagy hiszen. Ha uzletszeruen csinalod amit csinalsz akkor konyvelest kell hogy vezess (vagy valaki neked) olyan nincs hogy bekonyvelsz valamit amirol nincs bizonylat ... due diligent !

"Elutal félre száz dollárt, jaj vissza kéne venni, de "véltelenül" kicsit többet vesz vissza, mondjuk 150-et.." akkor bankcsalast kovet el ellened persze illik hogy eszrevedd anelkul persze semmi, de mint irtam az aki keri annak bizonyitani kell a bank fele hogy mi tortent es a banknak is fel fog tunni hogy baszod 100 utaltal ami szerinted hibas de 150 akarsz vissza ?? gondolkodj is...

"ha csak simán bárki levehet más számlájáról akármiért is összegeket. " ilyet ki irt ? a bank kell hozza "lehivni" az ugyfel maga nem tud a masik hozzajarulasaval (inkasszonal meg birosagi papirokat ker a bank) amikor Te fizetsz online akkor mnden esetben hozzajarulsz (authorize) tranzakciot (itt legalabb is) ha meg automatikus fizetest valasztasz akkor meg akkor jarultal hozza ... megint valamit nagyon felreertesz ebben a banki dzsungelban .. (ne is bizz meg bennuk mindig nezd vegig a havi zarast ott is ott van hogy ha barmi nem ok jelezd )

gabors 2018.04.22. 14:23:35

@Mrs. Clayton: "Vegul perre mentek, a kiscsaj meg ha nem is a boribe, de kozhasznu munkara mehetett, persze az ipad meg a gucci cuccok mentek arveresre, ugyanis ezt lopaskent ertekelte a biro" PONTOSAN !! a penztarcaval is igy van mint irtam itt pl $100 feletti lopasnal mar bortont is lehet kapni (elsore, meg ha bironak nincs rossz napja talan nem ... hanem valamivel kisebb dolog vagy felfuggesztett DE priusszal jar )

Mrs. Clayton 2018.04.22. 19:42:58

@gabors: egyebkent az meg hagyjan h lesz az illetonek priusza, de elvileg meghatarozott ideig szerepel a buntetes a kriminal rekordodon, kiveve ha valami iszonyat sulyosat csinaltal, mert az orokke rajta marad. De en lattam mar olyat, h az elvileg 6 vagy 12 honap utan torlodo absolute illetve conditional discharge “veletlenul” rajta maradt az illeto rekordjan. Szoval kerulhet az ember jo sok ido mulva is kellemetlen helyzetbe, ha egyszer csinal egy semmisegnek tuno hulyeseget. Arrol nem is szolva, hogy vannak olyan foglalkozasok melyek eseten soha semmilyen conviction nem kerul le a recordrol.

tanato 2018.04.22. 20:14:09

@Határátkelő: Egyetértek,nyilván azért adták fel mert munka van vele.Azt hiitték megy magától mint a perpetum mobile-

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.23. 23:13:23

@M. Péter: Köszönöm, ha ez tényleg így van, akkor még maradt valami korrektség ebben a qrva világban... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.23. 23:17:14

@Mrs. Clayton: Örülök neki.Részemről a kettő közül a második eset a szimpatikusabb.Az hogy az MNB valahogy odanyúlkál egy banxámlára, majd erőből visszavesz valamennyi pénzt (vagy annyit, vagy másmekkora összeget) az eléggé önkényuralmi módszer.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.05.06. 09:56:17

Csak most olvastam a cikket.
A sült tengeri mindenféle: Fritura malaguena (nincs hullámos n betűm), helyi specialitás. Mindig őt rendelem először, ha Malagában járok :)
A lepcsánka-szerű+ rák: camarones.
A paella Valencia tartomány jellegzetessége, bár mindenhol készítik Spanyolországban, de a turista-etetőkben egyáltalán nem jó. Olyan helyen kell rendelni, ahol legalább 40 percet kell várni rá és paellerában (kerek sütőedény) sütik - nem pedig főzik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása