oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. február 11. 06:30,  Így keress állást Hollandiában 19 komment

2018. február 11. 06:30 Határátkelő

Így keress állást Hollandiában

A Brexit közeledtével egyre népszerűbb lesz Hollandia a határátkelést tervezgetők körében, így talán nem lesz haszontalan, ha megpróbáljuk megkönnyíteni az ott munkát vállalni kívánók helyzetét. Emellett (folytatva az előző poszt tematikáját) megnézzük, hogyan állnak a franciák az élethez, végül feltesszük a kérdést: miért éppen ott van az ember, ahol van.

holland.jpg(Fotó: pixabay.com/kirkandmimi)

Hollandiában nem nehéz fizetett álláshoz jutni, de mivel az ország vendégmunkásokra szorul, ezért az alacsonyan fizetett, különösebb nyelv- és szaktudást nem igénylő pozíciókra sok helyütt külföldieket alkalmaznak – írta legutóbbi posztjában a Hollandokk oldal és mindjárt tippeket is adott azoknak, akik Hollandiát választanák.

"A toborzókat nem különösebben érdekli, ha túl okos vagy, és szebbre-jobbra vágynál. Így ez főleg azoknak igazán jó hír, akik fél lábbal még Magyarországon vannak, de a pénz jól jön a hiteltörlesztéshez. 

1. Munkaerőközvetítők 

Persze, valahol el kell kezdeni és szerencsére kezdőknek tökéletes munkát kínáló munkaerőközvetítőkből rengeteg van Hollandiában. A legtöbben valamelyik uitzendbureau-n keresztül kezdik el hollandiai életüket. 

A magyarországi állapotokhoz képest elsőre biztosan furcsa, hogy mennyire szerves részét képezi a holland gazdaságnak a közvetítőkön keresztüli foglalkoztatás, de hamar megszokjuk majd. Az uitzendbureau-k főleg a képzettséget nem - és igen sokszor különösebb nyelvtudást sem - igénylő területekre keresnek munkatársakat: ilyen például a logisztika, mezőgazdaság, termelés, stb.. 

2. A Randstad és Eindhoven 

Illetve a nagyobb egyetemek azok, melyek igazán nemzetközinek mondhatók, így angol nyelvtudással is remek pozíciókat kínálnak az expatoknak. A monsterboard.nl, indeed.nl vagy az xpatjobs.com, undutchables.nl remek tájékozódási felületek a felhozatalról. 

Az utóbbi időben „Krapteberoepen” (hiányszakmák) a műszaki-építési szektorban, az IT, egészségügy, gazdasági, pénzügyi, oktatási területen mutatkoztak, illetve az említett vendégmunkásokat hívogató területeken (logisztika, kertészet, vendéglátás). 

3. Nyelvtanulás 

Még a nemzetközi cégeknél is jól jön a holland nyelvtudás, mert nem mindegy, hogy be tudunk-e kapcsolódni a munkahelyi információ-áramlásba. Egy-két évet simán ki lehet bírni nyelvtudás nélkül, hosszabb távon azonban a legfontosabb, hogy ne maradjunk elszigeteltek. 

Az angol nyelv csapdája, hogy a társalgás színvonala mindig a legszerényebb nyelvtudású beszélgetőpartner szintjéhez tendál, így a sztorimesélés sokszor megreked a „crazy”, „funny” és „cool” jelzők színvonalán. 

Hollandul, holland munkakultúrában dolgozni pedig jó eséllyel elégedettséggel építgethetjük karrierünket: a hierarchia lapos, a hangnem közvetlen, véleményt mondani szabad, és a versengés helyett inkább a csapatmunkára, együttműködésre helyezik a hangsúlyt. 

4. Fizessünk be egy-egy álláskereső workshopra 

A Together abroad rendszeresen szervez eseményeket, Eindhovenben és Tilburgben pedig az Expat Spouses Initiatieve a legaktívabb ez ügyben. Megtudhatjuk azt is, milyen a jó önéletrajz, mik a leggyakoribb hibák, elutasítási indokok. 

5. Tanulás 

Ha a gyanús keletre rakott le a gólya, akkor a diplomád, referenciáid nem biztos, hogy sokat mondanak a leendő holland munkáltatódnak. A diplomahonosítás nem kötelező, de jól jöhet, így előre érdemes vele készülni. Ugyanakkor a továbbtanulásba fektetés megtérül, sokszor már egy-két elvégzett év is hatalmas előnyt jelenthet a munkaerő-piacon.” 

Ha további tippek is érdekelnek, olvasd el az eredeti posztot.

Nem a munkáért élni 

Mint azt a tegnapi posztban is fejtegettem, érdekes kérdés, hogy a munkáért élünk, vagy fontosnak tartjuk azt is, hogy legyen időnk és módunk kikapcsolódni. Teljesen véletlenül ezt a témát fejtegette a Fromázs blog szerzője is.

boldogsag.jpg(Fotó: pexels.com/Antonio Quagliata)

„Az én fejemben él az a rossz és régimódi beidegződés, miszerint a szórakozás csak akkor jár nekem, ha előtte szépen kipurcantottam magamat a munka vagy legalábbis valamilyen kellemetlen feladat (pl. házimuka) frontján. 

Micsoda hülyeség! Az életet élvezni kell(ene)! A magyarok azért élnek, hogy dolgozzanak, olvastam egy írásban a Határátkelőn, egy Budapesten élő külföldi szájából hangzott el ez a mondat, és szerintem nagyon elgondolkodtató. 

Legalábbis én is így éreztem eddig, hogy a munka az első, második a spórolás a bizonytalan jövőre és csak az utolsó helyen állt a szórakozás. Igaz, ami igaz, az alacsony fizetésekből nem jut könnyen szórakozásra pénz, az utazásról nem is beszélve, de ma már annyi alternatív módja van az utazásnak – mint az airbnb vagy a couch surfing – hogy ezt nem lehet annyiban hagyni. 

Mindenesetre, a múlt hétre pont úgy jött ki a lépés, hogy szerda este az angolszász Facebook-csoport tartotta a havi egyszeri esti italozós programját, csütörtökön egy szomszédos kis egyszerű étteremben egy rock zenekar zenélt (francia 80-as évek!), pénteken pedig az aktuális nyelviskolám rendezett apero-találkozót, ami egy beszélgetős-iszogatós estét takar a suliban. (...) 

Jó látni, hogy itt minden korosztályban megtalálható az életöröm. Ez, és a nyitottság, no meg a képesség arra, hogy kimozduljon vagy megmozduljon. Mondhatjuk úgy is, hogy csináljon valamit. Bármit. Nem kell nagy, vagy drága dolgokra gondolni, mert a két ötvenes hölgy előttünk egy-egy pohár bor és egy szalámis-sajtos előétel mellett üldögélt egész este. 

Itt az emberek szánnak időt a hobbijukra. Akár „csak” olvasásról vagy moziba járásról van szó, nem is kell speciális dolgokra gondolni. Én persze mit csinálok, sóhajtozok, hogy jaj ezer éve nem voltam már moziban, ahelyett hogy fognám magam és elmennék. 

Tehát megpróbálok ezentúl tudatosan figyelni a következőkre: 

- nem a munkáért élni

- nem nyafogni, panaszkodni, hanem gondolkodni és tenni

- örülni annak, amim van

- figyelni az egészségre, sportolni kezdeni…

- rendszeresen találkozni a barátokkal, ismerősökkel

- mindig keresni valami újat, utazni, informálódni, felfedezni, hobbikat kipróbálni, moziba járni

- segíteni akinek tudok, amiben tudok”

 Az eredeti posztot itt találjátok, olvassátok el!

Miért vagyok itt éppen? 

A kérdést szerintem rengetegen felteszik, feltesszük életünk egy-egy adott pillanatában. Nincs ezzel másként Balázs, a Balázs in the World blog szerzője sem. Lássuk, milyen választ talált rá!

dania_1.jpg(Fotó: pixabay.com/JensPeter)

„Azért, mert egyetem végén volt barátnőm, együtt laktunk, kaptam állást, ez tűnt logikusnak és miután szakítottunk, ebbe ragadtam – és itt ugrik a majomba a szalmakazalba. 

Hónapokon keresztül szenvedtem, mert azt hittem, hogy egy olyan szituációban vagyok, amit nem én választottam, hanem a sors így formálta. Bullshit. Ehhez kellett az előző cikk és drága édesanyukám biztatása, hogy belássam, hogy az élet kormánya bizony az én kezemben van. 

Ha úgy döntök, holnap felmondok és hazaköltözök Magyarországra. Ha akarok, elindulok bejárni a világot. Bármit választok, az az én döntésem, s hova tovább, bizony bármit választhatok. Ezért kellett az előző cikk. 

Azóta annyira élvezem a munkám, mint talán még soha és a teljesítményem alapján pedig konkrétan soha nem is ment ilyen jól. Rájöttem, hogy ez az én döntésem, hogy most épp itt vagyok és ez így helyén is van, úgyhogy nincs okom arra, hogy stresszeljek rajta. 

Alapvetően meg vagyok elégedve azzal, ahol épp vagyok és nem veszi el az élettől a fókuszomat a nap túlnyomó többségében a gondolat, hogy „úristen, miért nem vagyok még előrébb az életben?”. Egyszerűen boldogan, normálisan élem a hétköznapjaimat és ez a gondolkodás kihat rengeteg mindenre. 

Az elmúlt hetekben megismertem egy magyar srácot, aki egy remek ember (remek névvel hiszen ő is Balázs) aki az edzőtársam és barátom is lett, elindult a konzultáció is pár magyar diákkal, ami úgyszintén remek és egyszerűen a meglévő barátaimmal is jobban megtalálom a hangot. 

Úgyhogy, jelenleg a helyzet az, hogy nem hajítok el mindent és indulok világgá, hanem törekszem arra, hogy boldogan éljem a hétköznapjaimat, jól teljesítsek a munkahelyemen és a jó kapcsolatot ápoljak a környezetemmel. Úgyhogy peace out y’all és lesznek itt még fejezetek 2018-ban, ez még csak a kezdet.” 

A teljes posztot itt találjátok és hajrá!

HÍRMONDÓ 

Perre mentek az európai állampolgárságért 

Egészen érdekes per indult az Európai Bíróságon, ahol öt, Hollandiában élő brit kezdeményezett eljárást, abból kiindulva, hogy az európai állampolgárság szerzett jog, ami az uniós csatlakozással keletkezett. 

Kivégezheti az óraátállítást Európa 

Végre, végre, mondhatjuk alighanem sok millió európaival összhangban. Az Európai Parlament képviselői ugyanis elfogadtak egy állásfoglalást, mely szerint kezdeményezik az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát. 

Modern csőlakók 

Hongkong annyira drága lett, hogy az építészek 10 négyzetméteres betonlakásokat alkotnak vízvezetékcsőből. Az ázsiai metropolisz immár hét éve a legdrágább hely, ha az embert lakást venne.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Dánia Franciaország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr313652388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.02.11. 06:56:44

Nem a munkáért élni... jó poszt.

Tekvando Felsohazy 2018.02.11. 12:51:08

Csak, hogy egy kicsit árnyaljuk a képet ezen a külhonba szervező toborzó oldalon:
gyuloltellensegeink.blog.hu/2010/09/20/a_hollandok

P.Elliot 2018.02.11. 14:48:23

@DieNanny CH: Unalom van, na meg a teli olimpia kozvetitese...

SzZoole 2018.02.11. 15:12:21

Mi van ma, hát fog az átok :-))
Több mint 6500 megtekintés.

Hemel Hempstead, 6 fok, kicsit széles idő, ragyogó napsütés és hullik a pétisó az égből, ja és a hajam még mindig tart :-))

p.coldline.hu/2018/02/11/2764412-20180211-EhhNFw.jpg

Dikusz 2018.02.11. 15:21:40

@Zoole Reloaded: címlapos lett a poszt, mindjárt beindul a kommentek áradata.

Itt is ragyogó napsütés van, de a szél az nem fúj.
Összekócolta a háréd a viharos szél?:)))

SzZoole 2018.02.11. 15:24:24

@Dikusz: de itt nem csak süt a nap, hanem fekete bors nagyságú hódara is esik, csak úgy kopog :-))

Dikusz 2018.02.11. 15:32:49

@Zoole Reloaded: feketebors az, csak megfagyott. Ahogy nézem a hóesést, reszketek a hidegtől. Nincs egy kis tartalék pálinkád?
Nekem kifogyott a készlet, ami van az csak limonádé:)))

SzZoole 2018.02.11. 15:33:57

@Dikusz: van, de nem adok :-)))

Dikusz 2018.02.11. 15:44:02

@Zoole Reloaded: de miért nem? Nem csináltam semmi rosszat, ott sem voltam:(((

SzZoole 2018.02.11. 15:53:54

@Dikusz: ittam is egyet az egeszsegedre :-)))

3 ilyen üvegen van, 2 szilva és egy körte :-))

p.coldline.hu/2018/02/11/2764465-20180211-xiDDcu.jpg

Dikusz 2018.02.11. 16:12:58

@Zoole Reloaded: kösz, az jó lesz, ki tudja érdemes-e vennem tartóstejet:)

Szép üveg, csak kicsit messze van, nem érem el:)
Nekem van egy hétdekás Metaxa, aminek a tartalma max 5 dl. (eddig bírtam karácsony óta), nem cserélünk? :)))

SzZoole 2018.02.11. 16:37:56

@Dikusz: nem cserélünk ????
Hülye vagyok én, a jokis házi szilvát arra lörére??? :-)))

Mingya teszek fel képet, hogy mi előtt ittam :))

gabors 2018.02.11. 17:58:11

Ezt a NEM munkanak elni dolgot nem egeszen ertem ... en nagyon sok embert ismerek magami is pl. akiknek a munkaja az elete minden nap ujjat akarok csinalni es tanulni es haladni a korral .. nem arrol van persze szo hogy nincs magan elet ...

De sokaknak a szakmai karrier az ami az eletet jelenti hogy jo legyek abban amit csinalok sot minnel jobb, sokszor a penznel is fontossab (pl. mar tobbszor mondtam nemet olyanra hogy legyek "fonokebb" nem mert akkor amit szeretek csinalani elmarad a masok managelese mellett csinalja azt az aki nem ert a szakmahoz)

Persze nyilvan nem minden "munka" ilyen ha csak arkot tudnek asni azt is csak asoval nyilvan maskepp gondolkodnek :-)

zenitó 2018.02.11. 18:28:56

@gabors: Ujjat azért ne akarj csinálni, mert nem fog elférni a kezeden. Valóban sokat kell még tanulnod és haladnod a korral, ha az általános iskolát sem fejezted még be.

gabors 2018.02.12. 08:17:30

HA bocs a lovat nem akartam megbantani ..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása