oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 28. 06:30,  Akinek a laptop és a világ az otthon 96 komment

2018. január 28. 06:30 Határátkelő

Akinek a laptop és a világ az otthon

Mit kell tenni ahhoz, hogy egy függőágyból nézd a világot? Milyen lehet, ha a munkahelyed a laptopod és a világ az otthonod? Érdekes kérdések, nem? Különösen, hogy ez az életmód elsőre nagyon hívogatónak tűnik, ám mielőtt az ember nekivágna, nem árt kicsit jobban belegondolni, mert bizony akadnak bőven nehézségek is. Emellett ma főleg Skandinávia felé vesszük az irányt, így lesz szó arról, miért boldogok a dánok, és a legújabb norvég kávéőrületről is.

digitalis_nomad_foto_pixabay_com_adrienbe.jpg(Fotó: pixabay.com/AdrienBe)

A modern nomádlét nehézségei

Milyen ügyeket kell elintézni, ha szeretnénk egyik országból a másikba költözni, amikor csak kedvünk tartja? Egyáltalán elég modern-e a világ, hogy ezt viszonylag könnyen megtehessük? A kérdéseket a Végtelen… talán blog tette fel – és válaszolta is meg.

„Gazdagok nem vagyunk, se nem diplomaták, és (sajnos) a családunk sem hagyott ránk óriási cégbirodalmat. Egyszerű emberkék, akik elhatározták, hogy világot látnak és nem csak turistaként, hanem életvitelszerűen. (...) 

Nagyon menőnek tűnik ez az élet, főleg, ha egész gyerekkorodban még Balcsira sem mentetek el nyáron, pedig folyton arról álmodoztál, hogy majd utazgatsz. Én nem erről álmodoztam, egy nagy családot szerettem volna, egy nagy kertes házzal, kutyával meg nyugis melóval. 

Ehhez képest az első alkalommal, mikor volt rá mód, kipróbáltam magam külföldön és az a fél év Olaszországban 21 évesen, megváltoztatta a világképem. Rájöttem, hogy annál nagyobb dolog nincs, mint megismerni az életet minél több helyen. 

Annyira kinyitja az ember szemét, annyira változtat, annyira megnyit és ledönt minden korlátot benned, hogy nincs semmi ehhez fogható. Aztán meg jöttek a lehetőségek és mi megragadtuk. 

Szóval így lettünk utazó család. De mikkel kell szembenézni, ha az ember utazgat két-háromévente? (...) 

A papírok 

Minden országban először is kellenek papírok a letelepedéshez. Még ha csak ideiglenesen is telepedünk le, kell tartózkodási engedély és netalántán vízum és munkavállalási engedély, de legalább helyi lakcím. Enélkül nem lehet általában semmilyen szolgáltatást igénybe venni. Kell egy helyi, regisztrált lakcím és utána jöhet a többi. 

Ha az ember egy olyan állásra megy, mint én Bangkokban, ahová külföldiként odahívnak és van tapasztalatuk abban, hogyan kell külföldiként élni egy országban, akkor fel vannak arra készülve, hogy segítsenek ezekben a bürokratikus útvesztőkben. 

Azt hinné az ember, hogy Európában könnyebb dolgunk van, mert ugyan nem kell vízum és munkavállalási engedély – ami azért tényleg óriási segítség – de mondjuk Olaszországban elintézni a hivatalos „rezidenciát”, azaz hogy bejelentkezünk egy lakcímre, 4 (!!!) hónapunkba tellett. 

És ne feledjük, hogy a rendszer egyáltalán nincs felkészülve minderre, hiába Unió! Merthogy például 1.5 hónapot állt az ügyünk az egyik hivatalban csak azért, mert a házassági papírunk nem volt szerintük elég „friss”!  (...) 

Egészségügy 

A következő állomás általában az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés. 

Ha azt gondoljuk, hogy milyen menő egy laptoppal egy maláj tengerpartról dolgozni egy függőágyban fekve, azért akkor is végig kell gondolnunk, hogy hova megyünk, ha épp begyullad egy fogunk, vagy milyen segítséget tudunk kapni, ha egy úszkálásnál megcsíp egy medúza. Merthogy nem mindegy, hogy mi, és mennyiért elérhető az adott országban. 

Ha gyerekeid vannak vagy valami állandó betegséged, akkor még fontosabb a dolog. Mert mondjuk el tudjuk-e mi látni Levi 1-es típusú diabéteszét rendszeres orvosi felügyelet nélkül? Igen. 

De ha hirtelen kórházba kell vinni, mert hányni kezd (ami azért nem ritka egy gyereknél), akkor hol és milyen kórház van a közelben egy kis trópusi szigeten? 

Aztán beszélni kell még az oltásokról is. Mielőtt Thaiföldre mentünk, az utsó pillanatban jutott eszünkbe, hogy kellenének valami extra oltások is. 

Szerencsére otthon már elérhető magán úton egy oltóközpontban, hogy akár egy nap alatt bejelentkezz és megkapd az összes oltást (egyszerre!) ami kellhet. De azért ne feledjük, hogy a gyerekek kapnak növekedésük során is oltásokat, ami ugyan az EU-n belül körülbelül ugyanazok, de azért a rendszeressége vagy a kötelezősége nem. (...) 

Valahogy olybá is tűnik, hogy a rendszerek valahogy nincsenek arra felkészülve, hogy az emberek „csak úgy” ide és oda utazgatnak és dolgoznak – EU ide vagy oda. 

Arról nem is beszélve, hogy ha épp valami ahhoz kell, hogy a másik valamid meglegyen, ami ahhoz kell, hogy az első valamid meglegyen, akkor itt valamit ki kell találni! 

Vagy szépen mosolyogsz az ügyintézőre, hogy légyszi-légyszi most tekintsen el ettől a dologtól, vagy bekamuzol valamit, mondjuk, hogy egy ismerős címét adod meg, hogy ott laksz, mikor igazából csak épp a reptérről estél be a hivatalba… (...) 

Suli 

Ha gyerekeid vannak, akkor utána kell nézni a helyi iskoláknak, oviknak, a helyi szabályozásnak is. Eddig ahol laktunk külföldiként, mindenhol kevesebb stresszel járt beíratni a gyereket a suliba, mint otthon. 

Spanyolországban egyszerűen csak azt kérdezték, hogy hány éves, és az alapján közölték, hogy melyik osztályba kerül. 

Thaiföldön a magániskolában győzködtek minket, hogy kezdjen eggyel lejjebb, mint az életkora, hiszen egyik nyelven sem tudott, amin tanultak a gyerekek (thai és angol). 

Az olaszoknál nem volt gond, az életkora szerint ment suliba, attól függetlenül, hogy mit tanult és hol korábban. Megmondom őszintén nem mindenhol végezte el Levi az egész évet, így például a spanyol suliból csak egy félévi papírunk van – ami egy A4-es, kinyomtatott oldal, pecsét és aláírás nélkül a tantárgyakról és a teljesítményéről. De legtöbbször csak egy bizit kérnek, az utolsót, vagy még azt sem. 

Mikor egy év Spanyolország és két év Thaiföld után hazamentünk Magyarországra egy évre, akkor viszont elég nagy kihívások elé állítottak minket, mert mindenáron a következő évbe akarták Levit beíratni. 

Hogy ez mit jelentett? Magyarországon végezte az általános iskola első osztályát, Spanyolországban a harmadikat, Thaiföldön a másodikat és a harmadikat. 

Ez alapján akarták itthon a negyedikbe íratni, mikor életkora alapján már ötödikes lett volna. De hiába mondtam, hogy más a thai iskolarendszer, hogy más típusú az oktatás és az évek, ez nem számított. A legutóbbi iskolai papíron az volt, hogy 3.  – és kész! (...) 

Valójában az expat létben az egyik legkellemesebb dolog, hogy senki nem akarja megmondani neked hogyan élj, sokszor csak a bevándorlási osztályon vagy nyilvántartva, így azt csinálsz a gyerekkel, amit akarsz. Például taníthatod otthon és kész. (Persze mi azért inkább beadjuk a helyi suliba, hogy legyenek barátai és tanulja meg a nyelvet.) 

Nyugdíj 

Nyugdíjra gondolom nem gondoltál, persze annak idején mi sem. De ha az ember már évek óta csak utazgat egyik országból a másikba, akkor néha el kell gondolkodnia azon, hogy mégis honnan és hogyan lesz nyugdíja, és ha felhagy ezzel a reménnyel, akkor meg miből fog megélni, ha már csak a tengerparton akar heverészni és nem lesz kedve nyomogatni a billentyűzetet. 

Egyéb kihívások 

Nagy kihívás még egyébként egy helyi bankszámlát nyitni, ami végülis nem feltétlenül kötelező, de nem árt. Mert ha mondjuk van helyi munkád, akkor külföldi bankszámlára utalniuk a fizudat elég drága lenne, így célszerű, ha van helyid. 

Na, a bankokról azt hinné az ember, hogy örülnek, ha ott akarsz számlát nyitni. De nem ám úgy van az! Ennyi különböző szintű banki szolgáltatást mi még nem láttunk! 

Spanyolországban kell munkaszerződés, hogy bankszámlát nyiss, Olaszországban meg rezidencia. Vagyis az olaszoknál persze enélkül is nyithatsz számlát, csak azért kifizetsz egy vagyont! (...) 

Összefoglalva 

Összefoglalva viszont csak annyit mondanék, hogy tök jól néz ki ez a mobilis élet, a modern nomádság, de valójában a világ még korántsem olyan modern, hogy ezeket a nomádokat olyan jól tartsa, mint ahogyan azt elképzeljük. 

Ezért mégiscsak célszerű egy országban állandó lakosságot fenntartani és alaposan utána nézni, összehasonlítani az országokat, ha letelepedni vagy befektetni szeretnél. 

Addig meg hintázzunk csak a maláj függőágyban és reménykedjünk, hogy nem fog még a fogunk sem megfájdulni az ott tartózkodásunk alatt." 

És ez messze nem a teljes poszt, amit itt olvashattok el – érdemes!

Miért a dánok a legboldogabbak? 

A mindenféle boldogságkutatásokban Dánia rendre az élmezőnyben végez, mi több, nem ritkábban egyenesen az első helyen. Vajon mi a titkuk? Ezt próbálta meg némi helyszíni tapasztalat után megfejteni Elvira, a Vargabetűk blog szerzője.

dania_aarhus.jpg

Jóllét és jólét 

A kutatás szerint is bizonyságot nyert az a népi bölcsességből ismert tétel, hogy az egészség kéz a kézben jár a boldogsággal. No meg, ahol jómód van és jó oktatási rendszer, ott valószínűleg boldogság is honol. 

Dániában, a skandináv jóléti állam egyik megvalósítójában, mindez adott: ingyenes és magas színvonalú az egészségügy és az oktatási rendszer, az állam nagy összegekkel járul hozzá a gyerekneveléshez, és az állam becsülettel finanszírozza a nyugdíjakat. 

A dán állampolgár úgy érzi, gondoskodnak róla, mindezért azonban 50% adót fizet (nem elviekben, hanem ténylegesen) – amivel a dán állam becsülettel gazdálkodik a jólét megteremtése érdekében. 

Mit tudnak a dánok? 

Tegyük félre azt a tényt, hogy az élettel való stabil elégedettséghez – a kutatók szerint – szükséges valamiféle skandináv jóléti állam. A dánok ugyanis mentalitásukkal is sokat tesznek a saját boldogságukért. Nézzük, hogyan! 

Foglalkozz azzal, amit igazán szeretsz! 

A dánok nem aszerint választanak foglalkozást, hogy mennyit fognak keresni, és milyen presztízzsel jár a munka, hanem hogy mivel foglalkoznának szívesen, mire éreznek elhivatottságot. Az értelmes és örömöt okozó munka pedig folyamatosan, nap mint nap sokat hozzátesz a boldogságérzethez. (...) 

Legyen mindenki egyenlő! 

Dániában, mivel egyformán becsülete van a takarítónőnek, a tanárnak, a kukásnak és a bankárnak, sokkal kevésbé hierarchizált a társadalom, nincsenek alsóbbrendű és felsőbbrendű csoportok. Itt is vannak tehetősek és kevésbé jómódúak, de nincsenek leszakadtak és elszaladtak (magasba rugaszkodottak). 

Élvezd az élet apró örömeit! 

Dániában mindig jut idő olyan apróságokra, mint kocogás, séta az erdőben, baráti összeröffenés; a család és a hivatás mellé sokaknak belefér az idejébe valamilyen hobbi, például kórus, táncklub. Akár még állami támogatást is lehet szerezni egy-egy ilyen szabadidős csoportosulásra. 

A pénzköltés, vásárlás többé nem prioritás, együtt csinálni valami jót, ez a becses dolog. A fogyasztói társadalom ideje lejárt, beköszöntött a „posztfogyasztói társadalom”. 

Bízz a másikban! 

A dánok bíznak egymásban, és bíznak az államban is (oda merik adni a fizetésük felét). A szupermarketben nincsenek biztonsági őrök, mert mindenki tudja, az áruért fizetni illik. 

Amíg vásárolnak, a közért előtt hagyják a babakocsit, nem tartanak lesben álló gyerekrablóktól. A dánok bíznak és biztonságban érzik magukat, nem félnek attól, hogy kijátsszák vagy becsapják őket. 

Ne várj túl sokat! 

A dánoknak nincsenek nagy álmaik, nem akarnak magasra törni, sok javat szerezni. Nem kergetnek illúziókat. Sőt, inkább kevesebbet várnak, mint többet, így nem csalódnak, ha nem hullik csoda az ölükbe. (...) 

Csak semmi kilengés! 

A dánok saját bevallásuk szerint sem túl szenvedélyesek. Ez nem a nagy hőfokon lángolások és hamvába hullt szenvedélyek országa – Dánia visszafogott, mértéktartó. Ha kiegyensúlyozott elégedettségre vágysz, járj a középúton! Ha az inga kibillen, mindkét oldalt meg kell járnia, mielőtt középre visszaáll.” 

Ebben az esetben is érdemes elolvasni a teljes posztot, itt tehetitek meg.

Kávékultúra Norvégiában 

A boldogsághoz nagy mértékben hozzá tud járulni a gasztronómia, mondjuk egy jó kávé… Tudják ezt a norvégok is, mi több, az utóbbi években kifejezett kávéőrület tört ki az országban, olyannyira, hogy a fejenkénti átlagos fogyasztást nézve Norvégia évek óta benne van a világ top 3 országában. Hogyan néz ki ez a mindennapokban? Kiderül a Jegvettike blog posztjából.

kavezo_foto_pixabay_com_stocksnap.jpg(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

„Norvégiában baristának lenni menő, több barista versenyt is rendeznek évente, és a díjnyertes baristák büszkén rakják ki a kávézók polcaira a serlegeket. 

Itt sztár lehet valakiből, aki igazán jó kávét készít, vagyis: 

- jó kávét szerez be, jó ültetvényről, jó időben (igen, az évjárat is számít)

- pont jól pörköli meg (nem túlságosan, mert a norvégok nem szeretik az „odaégetett”, olaszos pörkölést)

- tökéletesen megfelelő méretű darabkákra őrli (a majdani elkészítési mód függvényében), lehetőleg közvetlenül az elkészítés előtt

- és ügyesen csöpögteti át a Celsius fok-pontosággal mért, ideális hőmérsékletű (nem 100 C, kevesebb!) kristálytiszta vízzel. 

Kb. ennyi az egész. :) 

Az első kifejezetten kávéra specializálódott „kávé-bár” 1994-ben nyílt meg Oslo főpályaudvarán. Most, 2018-ban már hat darab ilyen bár van csak a főpályaudvaron(!), a városban pedig rengeteg. 

Szinte minden sarkon van valami kávézóféle, és mindig tele vannak. Van pár nagyobb lánc is, de sok a kicsi, „egyboltos” kávézó is. Kicsit olyan itt most a kávé, mint Magyarországon a kézműves sör: tombol a mikroműhelyek / -főzdék és kísérletezések kora. 

Pár kis kávéműhely odáig is elment, hogy kávéültetvényt, illetve földet vegyen magának mondjuk Kolumbiában vagy Peruban. Aminek megvan az a mellékhatása, hogy közvetlenül szembesülnek - és szembesítik alkalmanként a privilegizált fogyasztóikat - az ottani helyzettel. 

Például hogy a klímaváltozás nem teszi könnyebbé a kávétermesztők életét, sőt. És hogy a kávécserjék egyre gyakrabban betegszenek meg, mert nincsenek hozzászokva a megváltozott körülményekhez. 

És mivel a kávé nagyon-nagyon fontos az itteni élet zavartalan működtetéséhez, szerintem sokakra lehet a kávén keresztül hatni: motiválni őket a szelektív szemétgyűjtésre, hogy ne pazaroljanak az étellel, utazással, stb. (...) 

Nekem először furcsa volt az alig-pörkölt kávé, aminek néha inkább savanykás mint keserű az íze, de végül persze mi is jól rászoktunk az itteni kávéra. :) Reggelente itthon főzünk magunknak, napközben pedig az irodában szürcsölgetjük feketén. Jó kávézást nektek is!” 

Ehhez csak csatlakozni lehet, ha szeretnétek még többet olvasni a témáról, semmi akadálya, itt az eredeti bejegyzés.

HÍRMONDÓ 

Minden nyolcadik egészségügyi dolgozó külföldre megy 

A Magyar Kórházszövetség adatai szerint az egészségügyi dolgozók 12 százaléka vállal munkát külföldön. Ami viszont igazán érdekes, hogy van ennél nagyobb baj is. 

Hálálkodott a kormány a külföldi magyaroknak 

Mintegy 160 hétvégi iskolában több mint 10 ezer magyar kisgyermek tanul külföldön. Olyan országokból érkeztek most Budapestre a résztvevők, mint Németország, Észtország, Törökország, Ciprus, Spanyolország vagy az Egyesült Államok. 

Elképesztő fényképek New York múltjából 

New York város múzeuma online elérhetővé tette azt az illusztráció- és fotógyűjteményt, ami a régmúltban készült képeket és metszeteket mutatja be.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló ügyintézés Dánia Norvégia digitális nomád

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9213608871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olliék 2018.01.28. 07:55:20

"A dánok nem aszerint választanak foglalkozást, hogy mennyit fognak keresni, és milyen presztízzsel jár a munka, hanem hogy mivel foglalkoznának szívesen, mire éreznek elhivatottságot. Az értelmes és örömöt okozó munka pedig folyamatosan, nap mint nap sokat hozzátesz a boldogságérzethez. "

Szerencsés vagyok,hogy én is ez alapján választhattam hivatást. Mondjuk nem árt hozzá egy jól kereső férj.

Golf2 2018.01.28. 07:57:33

Ezek a skandinávok tudnak valamit.

Hari Seldon 2 2018.01.28. 09:19:34

„ De ha hirtelen kórházba kell vinni, mert hányni kezd (ami azért nem ritka egy gyereknél), akkor hol és milyen kórház van a közelben egy kis trópusi szigeten? ”

Hát szerintem a hányás gyakorisága inkább a trópusoknak köszönhető.

„Thaiföldön a magániskolában győzködtek minket, hogy kezdjen eggyel lejjebb, mint az életkora, hiszen egyik nyelven sem tudott, amin tanultak a gyerekek (thai és angol). "

Itt mondjuk a thai-aknak volt igaza. Ugyanis nem igaz a városi legenda, hogy a gyerekek egyik hónapról a másikra megtanulnak egy nyelvet. – Felületes személőnek úgy tűnhet, amikor a játszótéren egymással eljátszanak, és látszólag „kommunikálnak”.
Az iskolában tudni kell komolyabb szinten elsajátítani az anyagot, az pedig a írás és olvasás nélkül nem megy. – Ha gyakran vált országot, ahol a nyelvet nem ismeri, a lemaradása exponenciálisan növekszik. Ugyanis hiába jár elsőbe itt, másodikba ott. Gyakorlatilag egyik ország adott évfolyamából sem fog emlékezni semmire.

„ A kutatás szerint is bizonyságot nyert az a népi bölcsességből ismert tétel, hogy az egészség kéz a kézben jár a boldogsággal. No meg, ahol jómód van és jó oktatási rendszer, ott valószínűleg boldogság is honol. ”

Tökéletesen igaz. Dánia is olyan ország volt, ami fent volt a „listánkon”.

wuaaa 2018.01.28. 10:11:58

Valahol azért megértem a jó kávé divatját Norvégiában. Az a kávé amit itt nagy tömegek isznak, az azért hát hogy is mondjam...én régebben csak "asfaltsaft"-nak hívtam a munkahelyemen és nevettek is a kollégák, hogy hát igen, igen...bárhova mennek a világban általában jobb kávét kapnak ott mint ez, de nekik ez a hazai. Mai napig is csak tejjel tudom meginni.

Amúgy nekem gyakran úgy tűnik, hogy ez az egész skandináv izé túl van misztifikálva. Mintha marslakókról írnának egyesek.

2018.01.28. 10:31:20

Az első szuper. Nomádkodni olyan, ahogy írja.

A kezdőképhez hasonló stock-fotóktól meg az asztal sarkát fejelgetem le folyton.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.28. 11:33:56

Még van pár oldal egy könyvből, amit olvasok most, érdekes, olvasmányos, az a címe higy The almost nearly perfect people és a skandináv országokról szól. Hogy a dánok a legboldogabbak, ezt a kijelentést már "take it with a pinch of salt" , hogy így mondjam.

Golf2 2018.01.28. 11:43:42

@tanato: na oda se megyek többet autóval.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.28. 11:54:42

@wuaaa: nem ilyen higitott izét isznak? Kávé felengedve forró vizzel, aztán abból literszám?

Érdekes könyv, egy csomó dolgot megmagyaráz, amire más népek értetlenkedve tekintenek, szóval érdekes. Nyilván nem szentirás ez sem, de az iroja dán feleséggel élt Dániában, látott egyet s mást. Ettöl függetlenül szivesen mennék látogatoba, föleg a norvég partvidéken végig autoval, az a táj lélegzetelállito..

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.28. 12:01:11

@Olliék: (a férjemnek köszönhetem, hogy a hobbimnak élhetek. Ilyenkor mondja mindig, hogy de hát ketten a világ ellen. Mázlisták vagyunk, ugye :-))

wuaaa 2018.01.28. 12:13:19

Hát higitott vagy nem, nyilván egy piccolohoz képest igen. Általában a papirfilteres gépek vannak többségben, persze függ hogy mit és mennyit tesznek bele. Ízre viszont ütős tud lenni. Nem véletlenül van az otthoni gépben Lavazza... :)

Bredpitt Monika 2018.01.28. 12:38:04

"És ne feledjük, hogy a rendszer egyáltalán nincs felkészülve minderre, hiába Unió! Merthogy például 1.5 hónapot állt az ügyünk az egyik hivatalban csak azért, mert a házassági papírunk nem volt szerintük elég „friss”! (...) "

Engem most világosított fel az üzemorvos (nagyon precíz doktornő)hogy lejárt az uniós taj kártyám, ha nem mondja, soha nem jövök rá, hogy egyáltalán lejár, mondjuk nekem ez pont egy nagyon pozitív ügyintézés volt, öt perc alatt megvoltam vele anno az Árpád hídnál, a lányomnak is megcsináltattam.
Szóval lejár.

Bredpitt Monika 2018.01.28. 12:43:44

Medúzák:

pont tegnap láttam egy műsort, amiben Durban városában mutatják be az ottani úszómesterek (a lifeguard szerintem pontosabb kifejezés) munkáját, egy nagy raj portugál gálya vetődött a parthoz közel és egy csomó embert kellett ellátni a csípések miatt,

egyre inkább félelmetesebb lesz az óceán számomra.....(tök mindegy, hogy NJ, Ausztrália vagy Dél Afrika a célpont)

Bredpitt Monika 2018.01.28. 12:59:05

A kávéról mindig az jut eszembe, hogy mekkora haszon van egy csésze kávén. Egyáltalán ki lehet számolni?

Én egy köbméter vízért 600 forintot fizettem tavaly (ha jól emlékszem). A kávé amit veszek Bravo (250 g-os) 500 forint a sparban. Egy csésze kávé legyen két deci (én hosszú kávét iszom), most meg nem mondom hány adagot szoktam lefőzni a 250 g os kávéból, de nagyjából szerintem 12-13-at.

Számolja már ki nekem valaki (magamra vállalom a lustaságot) hogy mennyibe kerül nekem az a két decis kávé, amit van ahol 700 forintért árulnak (egyébként most gondom lenne azzal is, hogy a két deci a köbméterhez képest hogy jön ki árban........azért megpróbálom a google-t, de rég volt már matek órám).

Bredpitt Monika 2018.01.28. 13:02:33

@tanato: ezt most átküldöm barátnőmnek, aki naponta jár ki Ausztriába , mert ott dolgozik, kíváncsi vagyok mit mond rá

nézz már át a tegnapi poszthoz a győri laborral kapcsolatban, nem akarom áthozni ide azt a bizonyos témát, mi a túróért nincs Budapesten labor?

taga20 2018.01.28. 13:53:01

@Bredpitt Monika: nem kéne kávézni, me kurva egészségtelen:)

Iván Gyeprefos 2018.01.28. 13:53:07

@Bredpitt Monika:
Nagyvonalúan megfeledkeztel az üzlet bérleti díjaról meg az alkalmazott bérerol, stb.
Ezek sokkal jelentősebb tényezők egy csésze kávé árában, mint a víz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.28. 14:14:04

Bocs, off, de úgyis kevés a komment, elbírja a mai nap:

Nos, pár napja linkeltem, hogy az usákoknál megnyílt az első kassza-, és sorbanállásmentes bolt.
Erre itt az új hír:

index.hu/tech/2018/01/25/valaki_veletlenul_lopott_az_amazon_kasszamentes_boltjabol/

, mégiscsak sorba kell állni, de most már a bolt előtt, bejutáskor...
Lolbzmg, ennek aztán így q sok értelme volt megcsinálni...
:-)))))))))
És ezexerint mégiscsak lehet lopni is a boltból.
Szóval van hová fejlődni még.
Pedig én már q-ra várom, hogy mexűnjenek ezek a rohadt sorbanállások...Hogy legyen valami értelmes és működő megoldás.Sajnos a netről rendelés nem játszik mindenhol, illetve nem érdemes erőltetni pl. a zöldségeknél, gyümölcsöknél.
Meg akkor lehet a futárra várni, ami cseberből veder.
Na mindegy, valahogy ki kell bírjam még. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.28. 14:17:42

És azt is régóta tudjuk, hogy Dánia meg Norvégia tündérkertek, a dán és a norvég takkerek kórusban röhögve mutogatnak a német mérnökökre, hogy milyen kevés a fizetésük...
:D

Bredpitt Monika 2018.01.28. 14:19:58

@Iván Gyeprefos: inkább számold ki nekem az otthoni kávé árát

Bredpitt Monika 2018.01.28. 14:21:45

@taga20: a kávé nem egészségtelen, sőt, ha nem sokat iszol egy nap, még jót is tesz.....

nyilván nem kávét kell inni víz helyett, én egyet szoktam inni reggel, néha még egyet délután, de most, hogy nekünk is kötelező a csendes pihenő (és még fizetést is kapok érte) nem nagyon kell az a délutáni kávé....

adg 2018.01.28. 14:24:14

@geegee: a technika adott, csak a kis biletak, amiket a termekekre kellene ragasztani, azok tul dragak. Multkor volt errol egy musor vagy iras, mittudomen. Olyasmi kis cimkek kellenek, mint amik a lopasgatlo izek a dragabb cuccokon. Es elvileg a kapu a kijaratnal egyben leolvasna az osszes szart, ami a kocsidon van, lehuzod a kartyat, aztan ciao.
Csak a cimke tobbe kerul, mint sok termek, igy marad a penztaros neni, vagy a mostani onkielegitos kassza.

Bredpitt Monika 2018.01.28. 14:25:30

@geegee: mi volt az a nutellás verekedés Franciaországban?
azt tudja valaki? csak fél füllel hallottam a híradót, de el is kapcsoltam, mert már sajnos az ATV n is kezdenek elburjánzani a Józsi leszúrta társát típusú hírek

amúgy meg hová sietsz annyira, hogy nem bírsz sorban állni?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.28. 14:28:04

@Bredpitt Monika: Számolgatás helyett inkább főzzed magadnak, ha sokallod az árát.Én legalább is ezt csinálnám, ha kávézhatnék...
:-)

taga20 2018.01.28. 14:30:44

@geegee: szerintem putyinlandra kéne költöznöd, me ott gumibotból van a kerítés:))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.28. 14:33:45

@adg: Én is úgy sejteném, hogy a hardvernek adottnak kéne lennie manapság...Bár, ha meg kell állni valahol is, és a sok szarral vacakolni a leolvasásnál, akkor az megint sort generál, mert nem tud végtelen mennyiségű ilyen szkenner lenni, szóval akkor ott vagyunk, ahol eddig...

adg 2018.01.28. 14:37:20

@geegee: nem kell megallnod, csak amig leolvasod a kartyat. 5 mp. A cuccokat leolvassa a kapu ahogy keresztultolod a kocsit. Ugy egyben az egeszet, ahogy rajta van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.28. 14:37:20

@Bredpitt Monika: a nutellásat nem vágom.
Nem sietek sehova, illetve nem az a legnagyobb baj.Hanem , hogy azt a sok sz@rt ötször is meg kell fogni, emelni és nekem minden alacsony, hajolgatni kell kurva sokat és fáj a hátam tőle.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.28. 14:39:42

@adg: Jó volna...Addig meg marad a sorban állás, hajolgatás.Bokrokk... :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.28. 14:59:04

@tanato: Hehh, a q anyjukat nagyjából...Úgy tudom, az Únió abban is meg kéne mutatkozzon, hogy kölcsönösen elfogadják egymás hivatalos papírjait az országok.Fel kéne ezeket nyomni Brüsszelnél, hogy ők is megértsék.Csak hát ott mire elkezdenek forogni a fogaskerekek...
Illetve elkezdeni bírságolgatni ugyanígy az osztrákokat Hegye Shalomnál.F@sza, mit ne mondjak, mehetünk haza nyáron a tirpákokon (Cseszlovákia...) át, de örülök... :-((
Bár nem magyar a rendszámunk, viszont rohadtul hasonlít, ugyanúgy három betű, három szám.

Olliék 2018.01.28. 15:34:08

@Bredpitt Monika: 1€ valamennyi volt a 750-es nutella. Aztán felnőtt civilizált emberek ölték egymást érte.

Olliék 2018.01.28. 15:36:34

@kisrumpf: Én nem is tudom mi lenne velem,ha megszűnne a szociális szféra. Beüljek egy szalag mögé? Nem is tudom mivé képezzem át magam.
Irtó mázlista vagyok,hogy ilyen gazdám van. :D

M. Péter 2018.01.28. 16:46:24

@geegee: Szándékosság nélkül nem lopás az eset. Pont olyan, mint amikor a pénztáros elfelejt valamit beütni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.28. 17:00:33

@M. Péter: Jó, persze, igaz, én sem gondoltam a lopás szót komolyan.

Bredpitt Monika 2018.01.28. 17:01:23

@Olliék: Köszi, azt hittem csak Amerikában ölik egymást az emberek a színes TV ért fekete pénteken.

Érdekes mert pont most mondta tegnap a lányom (talán pont a hír hallatán), hogy vegyek a szülinapjára Nutella krémet.
Na, ebből is látszik, hogy mennyi nutellát eszünk.

Bredpitt Monika 2018.01.28. 17:04:06

@Olliék: "Én nem is tudom mi lenne velem,ha megszűnne a szociális szféra."

Pont most gondolkodtam ezen egy pár napja: mi lenne, ha jönne egy csodatevő (nyilván csak fikció szinten) és meggyógyítana minden SNI s gyereket Magyarországon. Jó sokan elvesztenék az állásukat, de a szülők mennyire boldogok lehetnének.

Bredpitt Monika 2018.01.28. 17:10:25

@geegee: erről a kasszamentes vásárlásról nekem a bitcoin fizetőeszköz jut eszembe,

volt most itthon egy műsor , amiben végre elmagyarázták miről szól ez az egész, nekem egy nagyon kockázatos piramis játéknak tűnik, de aki megteheti, hogy ezzel szórakozik az biztos jól érzi magát,

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.28. 17:26:46

@wuaaa: ha, nalunk is az a fo kedvenc. Bialettihez.

Mrs. Clayton 2018.01.28. 17:29:30

@geegee: nalunk van olyan h online megrendeled idore odamesz beteszed a kocsidba hazaviszed. Es a zoldsegre is jatszik mert megjegyzesbe odairom h olyat adjanak ami min x napig jo.

Olliék 2018.01.28. 17:52:54

@Bredpitt Monika: Én csak hátrányos helyzetű családoknál találkoztam ni- gyerkőcökkel. Hát most mit mondjak. Okkal mondja a nődoki,hogy ne piálj terhesen na! Azért kellett fél órás szünet két csoportfoglalkozás között,hogy a gondozók akik vigyáztak a gyerekekre amíg mi próbáltunk megoldásra találni az anyagi gondokra a szülőkkel, lenyugodjanak. Egy gondozó egy órán át 4-5 hiperaktív,sni-s, vagy épp agresszív gyerekkel. Nem irigyeltem őket. Pláne a pedagógusokat, akik egy 26-fős osztályba kapnak kettőt,mert integrált osztály már mind. Nincs az a pedagógus aki ezt ép ésszel kibírja...

Olliék 2018.01.28. 18:15:07

@Zoole Reloaded: Sajátos nevelési igényű

SzZoole 2018.01.28. 18:19:55

@Olliék: de konkrétan, autista, down syndrome, retard vagy mi?

Bredpitt Monika 2018.01.28. 18:29:59

@Zoole Reloaded: a retard.ot inkább felejtsd el, nagyon csúnya szó,

sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a gyermek, tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján
a) testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos,
b) pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (pl. dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus vagy kóros aktivitászavar);

Bredpitt Monika 2018.01.28. 18:31:21

@Olliék: az integráció működhetne, de ahhoz nagyon sok pénz kell, nem minden társadalom kész rá, a miénk biztosan nem

SzZoole 2018.01.28. 18:44:13

@Bredpitt Monika: értem, köszi :)

A retard miért csúnya szó?
Itt használják a mindennapokban is, vagy a special vagy windowlickers szavakat is.

Mrs. Clayton 2018.01.28. 19:01:02

@Zoole Reloaded: haha milyen gettoban elsz te ahol az emberek igy beszelnek masokrol? Bar gondolom maguk kozott teged is csak hasonlo superlativusokkal illetnek azert sikerult annyi karomkodast megtanulnod. Felteszem hasonlo szavak mint a repudiation vagy perpetrate nincsenek meg neked.

gabors 2018.01.28. 19:02:37

@Iván Gyeprefos: "Ezek sokkal jelentősebb tényezők egy csésze kávé árában, mint a víz. "

ezek LOFASZT sem szamitanak csak az szamit hogy ott eppen mennyiert is lehet eladni azt az eszpresszot vagy kavet ... ha tobbe kerul szar ugy (annak az uzletnek) ha kevesebbe az meg jo ... NEM az adott uzlet berleti dijatol fugg hanem az adott hely keresletetol !!!

persze en nem ertek hozza egy cseppet sem :-))

gabors 2018.01.28. 19:09:43

@geegee: "Pedig én már q-ra várom, hogy mexűnjenek ezek a rohadt sorbanállások.."

mar csak ugy mint hulye gyerek kerdezem miert alsz sorba szinte MINDENT meg lehet venni online mar csak a billentyuzeted elott kell sorba alllnod

gabors 2018.01.28. 19:17:29

@Zoole Reloaded: " @Olliék: de konkrétan, autista, down syndrome, retard vagy mi? "

meg meg depis ...

annak idejen ezek voltak a kisegitosok es a gyogyisok (gyoped)

SzZoole 2018.01.28. 19:19:56

@gabors: az alkoholfuggo notórius hazudozó is oda tartozik? :-)

2018.01.28. 19:21:59

@kisrumpf: Hm, boldogok, vagy elégedettek? A kettőt ugyanis szokás keverni. Persze, az elégedettség egy nagyon jó érzés, biztonságot ad, nyugalmat, stresszmentességet. A boldogság viszont sehogy sem összeegyeztethető a mértékleteséggel, ami ugye a posztajánlóban aláhúzva szerepelt ...

Shanarey 2018.01.28. 19:40:00

@tanato:

Ez a történet sem úgy kezdődött, hogy az osztrák rendőrök szivatják az átlag magyar autóst, hanem úgy hogy sok volt a baleset a hulladék minőségű magyar és egyéb kelet európai autókkal. Na meg ismerve a magyar autó vizsgáztatási anomáliákat, ezen én nem csodálkozok.

Bredpitt Monika 2018.01.28. 19:48:49

@Zoole Reloaded: a retard kb a gyogyos megfeleloje, ha nem akarsz megbantani senkit hasznald inkabb a challenged, vagy disabled kifejezeseket

Egyebkent vannak epertelmu autistak pl

2018.01.28. 19:54:32

@Bredpitt Monika: A lényeg viszont ugyanaz, a mentally challenged ugyanúgy retardot jelent, ha piros masdnival átkötöd, akkor is ...
Tudod, én még anno, a fekete bőrű emberek rasszát, hivatalosan, iskolában tanitva, négernek ismertem. Simán csak négernek. Ennyi.
Mellesleg, ez az afro-amerikais faszság eléggé kirekesztő a nem usákbeli négerekkel szemben. De ők tudják. Illetve, faszt tudják, most vannak, kb. a vaskorszakban.

Bredpitt Monika 2018.01.28. 19:57:09

@Zoole Reloaded: az a windowlicker szornyu, gyorsan verd ki a fejedbol

tanato 2018.01.28. 19:59:40

@Bredpitt Monika: Győri Labor:Nem létezik hogy Pesten nem csinálnak székletvizsgálatot,max az illető ovoda orvosa a győrivel van szerződésben.

tanato 2018.01.28. 20:00:58

@Shanarey: Ebben is van sok igazság sajnos,Mindjárt ha a veronai esetet nézzük is,alkalmatlan sofőr,hibás busz stb.

Bredpitt Monika 2018.01.28. 20:06:56

@Pink Petsch:
van olyan cigany, aki a roma jelzot utalja
attol a retard meg mindig nem a megfelelo szo.....
a neger szot en akkor felejtettem el, amikor az angol tanarom azt mondta angolszasz orszagokban ovakodjunk a kiejtesetol, mert a nigger szora hasonlit es esetleg valaki a szivere veheti

Bredpitt Monika 2018.01.28. 20:10:50

@Pink Petsch: es a vaskorszakban sikerult megvalasztaniuk Obama t

Bredpitt Monika 2018.01.28. 20:16:49

@tanato: ez eleg erdekes, raadasul haromezer forintunkba kerult, ami a mi zsebunKbol megy

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.28. 20:24:41

@Pink Petsch: nem tudom..., de mindenhol a happiest írják a statisztikákban, s nem a satisfied szó szerepel. Mindegy, nem sajnálom tölük, lényeg hogy az én boldogságom és elégedettségem meglegyen, haha.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.28. 20:25:49

@Zoole Reloaded: ezeket hol hallottad? A special needs-et hallottam már, de a többit nem. Nem éppen PC szavak.

2018.01.28. 20:30:21

@Bredpitt Monika: Erről pofáztam én is ... olyan országokban, ahool csak elvétve láttál négert, tök normálisnak számit, hogy annak nevezed, ami az antropolgiai meghatározása, mint a meszticnek is.
Aztán az emberiség feltalálta a tök felesleges PC-nem-nevezzük-a-nevükön-a-dolgokat faszságot, és kaptuk cserébe ezt a korcs, kibaszott társadalmat. Tök fasza, mi? :P Bár lehet, már a "fasza" szó is nemi szervre emlékeztet egynémely LGTB meg hasonló idióta, unatkozó idióták körében :PPP

2018.01.28. 20:33:10

@Bredpitt Monika: Ohhh, bocs, nem is tudtam, hogy ma az USA lakossága 100% néger ...
Komolyan nem akarlak megbántani., de a reagálásod a funkcionális analfabetizmus iskolapéldája.

SzZoole 2018.01.28. 20:34:12

@kisrumpf: nem, nem igazán azok:(
Hogy hol hallotam?
Azon szerencsések közzé tartozom, hogy angolok kozt elek, és olyan munkahelyem van, ahol egyedüli bevándorlókent dolgozom 30+ angol kozt.
A mindennapi beszélgetések kozt elhangzanak olyan szavak, amiket nem értek vagy meg nem hallotam és ilyenkor furcsán nezek és visszakérdezek, hogy ez mit jelent.
Elmagyarázzák.

2018.01.28. 20:42:24

@kisrumpf: Persze, én sem sajnálom, sem tőlük, sem senkitől semmit, komolyan .... csak nekem a "mértékletesség" tűnt fel. Ugyanis az a boldogsággal nem összeegyeztethető , mivel szélsőséges érzelem. Nem lehet egyszerre homofóbnak, és férfiként feleségnek is lenni ... ha értred, hogy mondom ;)))

SzZoole 2018.01.28. 21:13:15

@kisrumpf: Moni, most tényleg értetted amit írtam, vagy csak ramondod, hogy ok :-))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.28. 21:25:19

@Zoole Reloaded: értettem a magyarázatot, választ kaptam a kérdésemre, s most elballagok tévét nézni...

SzZoole 2018.01.28. 21:31:58

@kisrumpf: köszönöm :-))
Már kezdtem elhinni, hogy tényleg nem tudok két értelmes mondatot leirni :-))

2018.01.28. 21:42:19

@Bredpitt Monika: Hm, nem lep meg .. a funkcionális analfabétizmus komoly akadálya tud lenni a logikus gondolatmenet követésének.
No, jó éjt.

tireless treehugger 2018.01.28. 22:44:16

Bármelyik úniós államban bejegyzett kft-vel lehet a többi országban "munkát vállalni". Legkényelmesebb egy magyar bejegyzésű cég, aztán kiküldi önmagát. Az összes költség leírható, összességében nagyon kedvező. Ma már ki lehet jutni így az únión kívülre is, pl az arabokhoz.
Ha pedig brit céget csinál akkor az egész világon szabadon dolgozhat.

Nem vagyok szakember ebben a témában, csak vannak ilyen státuszú kollegáim.

Mikkamak 2018.01.28. 23:10:59

@Bredpitt Monika: Az autisták értelme általában ép (már abban az értelemben, hogy nem "dedósok" - bocsi a kifejezésért -), a szociális kapcsolatokért felelős rész sérült az agyukban. Ugyanakkor sokkal jobban képesek meglátni, felfedezni dolgokban a rendszert. Viszont az átvitt értelmet egyáltalán nem értik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.29. 00:49:44

@Mrs. Clayton: Igen?Az jó hely lehet...Én is örülnék, ha törődnének ilyesmivel, de valahogy nehezen tudom ezt elképzelni, hogy ilyenekkel időt töltsön a kiszállítógyerek, akit amúgy is hajtanak valszeg, mint a rossz lovat.Már mint hogy az x megrendelő puha barackot kér és kemény paradicsomot, az y megrendelő meg fordítva...Meg ugye honnantól számít puhának a barack...?
Az meg nem nagyon oldja meg a problémát, ha mondjuk a kemény barackot visszaküldhetem, attól még nem lesz fogamra való barack itthon... :D
De akkor ezexerint nem reménytelen a helyzet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.29. 00:50:22

De majd adok egy esélyt a rendelésnek is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.29. 00:55:16

@gabors: Írtam már, hogy mi a bajom a netes rendeléssel: lehet várni a futárt minden kis szir-szar csipcsup tétellel.Azon kívül ,hogy egy darabot valamiből ki se hoznak, vagy q drágán.És nem azt mondja a futár, hogy ötkor ott vagyok a házadnál, hanem hogy kettő és nyolc között...Mondjuk pl ezért.Meg mondjuk azért, mert én szeretem a vásárlás előtt megnézni, megfogni a terméket, vagy elolvasni a specifikációt, amit nem minden webshop tart fontosnak.
Amerikában lehet, hogy kiváló ez a webshopos helyzet, Európában nem mindenhol és nem feltétlenül.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.29. 00:56:06

@gabors: Meg aztán rendeljél webshopból október és karácsony közt, aztán várjad, hogy egy hónapon belül megjön e a cucc, sok sikert... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.29. 00:59:30

@Pink Petsch: +35432
Így van, a néger szóban Magyarországon semmiféle kirekesztő, vagy pejoratív nincsen.Nem a nigger szóról beszélünk.
Viszont ez, ami manapság van ez is vadul röhejes, hogy lassan kékeknek kell nevezni őket , világoskékek előre, sötétkékek hátra..., kb ennyi értelme van.

gabors 2018.01.29. 01:21:19

@Zoole Reloaded: hat ha meg 8 (10) altalanosba is jar akkor valszeg ... de amugy nem egeszen ertem ... de biztos velem lehet valami gond .. .:-)

gabors 2018.01.29. 01:27:30

@Bredpitt Monika: "hasznald inkabb a challenged, vagy disabled kifejezeseket" ez OK de mi magyar ??? lassu ??? felresikerul ??? roki ??? foleg ha meg gyerekekrol van szo ??

gabors 2018.01.29. 01:31:57

@Zoole Reloaded: "és ilyenkor furcsán nezek és visszakérdezek, hogy ez mit jelent.
Elmagyarázzák."
ez itt itt is teljesen normalissan igy megy sokszor viszont pont en vagyok aki magyarazza az ujabb migrancsnak mirol van szo pl

put it on the back burner ... szegeny chinki me birta felgoni mirol van szo pedig O (szerinte) joval jobban beszel angolul nalam :-((((

gabors 2018.01.29. 01:34:32

@geegee: "@gabors: Írtam már, hogy mi a bajom a netes rendeléssel: lehet várni a futárt minden kis szir-szar csipcsup tétellel.Azon kívül ,hogy egy darabot valamiből ki se hoznak, vagy q drágán."

jo persze de "ott" azon a tajon mit varsz majd az apple uzlettol ha mar a sime amazon sem mukszik Don't cry for me "kelet europa" !!!

gabors 2018.01.29. 01:37:02

@geegee: "Meg aztán rendeljél webshopból október és karácsony közt, aztán várjad, hogy egy hónapon belül megjön e a cucc, sok sikert... :D
"

Itt nem balkanon ez siman megy kb Dec 18-20 ahol a hatar van addig MINDEN meg erkezik !!! az adott napra utana is csak akkor mar amazon mondja hogy kb 29 Dec vagy 3 Jan ...

Mukodik ... NE balkanbol indulj ki ... :-)))

blackhairlady 2018.01.29. 03:56:47

@geegee: en megrendelem online, pontosan kivalasztom, hogy milyen hust, gyumolcsot, akarmit szeretnek, (pl puhabb barackott es kemenyebb kortet :D), fizetek, valasztok egy egy oras intervallumot, a mig nem erek oda addig hutott halyen taroljak a huteni valo dolgokat, aztan beparkolok az arra fenntartott parkolohelyre, betelefonalok, hogy itt vagyok, ki sem szallok csak belulrol kinyitom a csomagtartot, az elado pepakolja a cuccost , lehuzom az ablakot hogy megkoszonjem neki, aztan haza hajtok. Persze penzbe kerul, 5$, de van amikor megeri.

blackhairlady 2018.01.29. 03:58:22

@geegee: en mondjuk nem webshoperol beszelek hanem a boltokrol ahol vasarolunk. Szinte minden bolt bevezette mar, eppen ma lattam a walmartnal is a kijelolt parkolohelyet.

Olliék 2018.01.29. 06:42:42

@gabors: Sni. Sajátos nevelési igényű. Ebbe tartoznak akik valamiben lemaradtak, de fejleszthetőek. Ennyi a magyar megfelelője.

Mrs. Clayton 2018.01.29. 09:48:14

@geegee: mar miert ne torodnenek? Egyebkent en a karacsonyi ajandekot meg a karacsonyi enni-, innivalot is online rendelem, tavaly 24-en delutan vettem fel mindent 3 kulnbozo boltbol. Az osszes ajandek idoben megerkezett, nincs ezzel semmi gond, itt mukodik rendesen. Egy webbolt volt aki allitollag rendesen elcseszte es sokan nem kaptak meg a karacsonyi vacsoranak valot, meg paran panaszkodtak hogy a pulyka rohadt volt, de nalunk minden klappul megjott.
@blackhairlady: nalunk vannak ingyenes vagy 0,5-1 fontos slotok is, persze a csucsido az itt is lehet akar 5 font, de en meg annyit sosem fizettem, akkor inkabb bementem es en osszeszedtem.
Egyszer viszont megesett velem hogy elfelejtettem felvenni amit rendeltem. Este olyan 8 korul neztunk egy fozos musort, amikor bevillant, hogy atya-gatya elfelejtettem a kajat folvenni. Persze ok probaltak hivni, de a hazban nincs terero. Gondoltam a bolt meg nyitva van, csak ideadjak a cuccaimat. Hiaba volt a felvevo pont zarva, az ugyfelszolgalatosok olyan rohangaszasba kezdtek, meg a mar hazament fellvevopontos dolgozot is felhivtak, hogy melyik kosarak vajon az enyemek, hogy hamar meglett minden amit rendeltem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.29. 11:45:35

@blackhairlady: Hehh, kábulat, tündérkert...:D
5 dolcsit simán adnék én is érte.
Komolyra fordítva elhiszem simán, hogy a kereskedelem Usákiában sokkal előrébb jár.Valszeg sokkal homogénabb és fizetőképesebb az a piac, mint Európa, úgy általában.Nem véletlen valszeg az sem, hogy a nagy netes kereskedőcégek (amazon, ebay, stb) is ott alakultak ki hamarább, nem pedig Európában.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.29. 11:55:06

@Mrs. Clayton: Akkor az jó hely, mondom én.Itt a svédeknél már valami 18.-án ki szok lenni írva, hogy ez kb az utolsó nap, amikor rendelhetsz, ha azt akarod, hogy meg is érkezzen karácsonyig.
Most nem feltétlen a napi kajáról beszélek, hanem webshopos ajándékvásárlásról.De akkor még itt is jőn az, hogy a futár pontosan mikor is hozza ki, illetve lehet hogy ki se hozza házig, hanem a legközelebbi kisboltban teszi le vagy a depóban.Vagyis lehet ugyanúgy kocsiba ülni és elmenni érte, mintha már egyenesen a fizikai bolthoz mennék...
Az élelmiszert meg sok helyen pénzért sem viszik ki címre, max összepakolják valahogy, azt menjél be érte.A sok helyen szót úgy értem, hogy az áruházlánc bizonyos áruházai vállalják, másik áruházak meg nem.Ha meg nem a területileg "illetékes" lánctagnál próbálkozok, az meg elhajt, hogy az nem az ő szolgáltatási területe... :D
Vagyis "túl" messzire senki nem viszi ki...
Ha meg kis pöcs független boltot nézek, minden sokkal drágább, de legalább nincs választék és tök ismeretlenek a termékek.
Szóval van még hova fejlődni.Na mindegy, ennél nagyobb bajunk ne legyen soha, valahogy próbálok túlélni én is...
:-)))))

Golf2 2018.01.29. 16:27:56

@geegee: Van 1 jó cikk most a totalcaron norvég taxisofőr RS Focussal videó is.

blackhairlady 2018.01.29. 22:52:43

@Mrs. Clayton: Van amikor megeri az 5$. ha korbejarok, legtobbszor sokkaltobbet elkoltok mint ami a listamon volt :D

Bredpitt Monika 2018.01.30. 19:15:39

@Mikkamak: "Az autisták értelme általában ép (már abban az értelemben, hogy nem "dedósok" - bocsi a kifejezésért -), a szociális kapcsolatokért felelős rész sérült az agyukban. Ugyanakkor sokkal jobban képesek meglátni, felfedezni dolgokban a rendszert. Viszont az átvitt értelmet egyáltalán nem értik."

Én négy évet dolgoztam a gyakorlatokkal együtt ebben a rendszerben, mint gyógypedagógiai asszisztens. Nagyon sok nem ép értelmű autista van sajnos.
Ma egyébként külön rákérdeztem egy konduktor kolléganőmnél és ő egyből rávágta, hogy bizony, hogy nem feltétlenül ép értelmű egy autista. Sajnos ez van.

De az valóban úgy van , ahogy írod, a szociális kapcsolatok terén sérültek........nagyon hosszan lehetne erről a témáról írni.

Köszönöm , hogy reagáltál.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása