oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 05. 06:30,  Nem akarunk hazamenni éhbérért 300 komment

2017. június 05. 06:30 Határátkelő

Nem akarunk hazamenni éhbérért

Tipikus határátkelős történet Nóráé és párjáé, akik nem szerettek volna semmi mást, csak saját családot, és egy normális, nyugodt életet. Meg is találták – csak éppen nem Magyarországon.

Te hol érzed otthon magad? És miért ott? Esetleg több helyen is? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

nemetorszag_passau_duna_foto_flickr_com_roger_w.jpg

„A mi történetünk, hogy megismertük egymást, szép és jó volt minden, bár semmire se volt pénzünk. Igaz, nekem volt autóm, amire két évet gyűjtöttem, de a javíttatására már nem lett volna keret. 

Én egy kínai boltban dolgoztam eladóként, párom pedig az Audiban. Több végzettségem is van (kozmetikus, pénzügyi számviteli ügyintéző), ennek ellenére sehová sem vettek fel, mert hiába mondják, hogy fiatal munkaerőt keresnek, elvárnak 5-10 év tapasztalatot... 

Válaszra sem méltattak 

Na, egy frissen végzett emberkének hogyan legyen így gyakorlata, és egy pályakezdőnél hogy várhatnak 5 év gyakorlatot? Szóval tanultam rendesen diákéveimben, mellette pedig diákmunka, vagy gyakorlat, és mi lett a vége? 85 ezer havonta, eladóként. 

Régóta gondolkoztam azon, hogy ez nagyon nem jó, de mikor párommal eljutottunk addig, hogy össze akartunk költözni, jött a probléma, hogy hiába dolgozunk heti 6 napot, nincs keretünk elhagyni a szülői házat, fenntartani magunkat, és az autót, nemhogy családalapításba fogjunk. 

Elkezdtünk Magyarországon munkát keresni, ami jobban fizet, konkrétan bármi szóba jöhetett. Napi 30 email, de válaszra se méltattak a legtöbben, hát jó, betelt a pohár, irány külföld. 

Én is kijöttem a semmire 

Pár állás megpályázása után párom nulla némettudással kapott munkát Németországban egy közvetítőn keresztül, akik főleg külföldiekkel dolgoznak. Sikerült egy műanyagipari céghez bekerülnie, ami 85 százalékban magyarokból áll. Kemény munka, de nyelvtudás nélkül ne válogasson az ember. 

Úgy volt, hogy a párom keres albit és akkor jövök én is, mert a cég nőket nem foglalkoztatott és nekem magamnak kellett munkát keresni, de az meg lakcím nélkül nem igazán megy, főleg, hogy a legtöbb munkásszállón nő nem is lehet. 

De sajnos párom nem tudott albit találni, hisz nem tudott kommunikálni a nyelven. Ezért egy hónapra rá én is kijöttem kb. a semmibe, majd miután lett lakcím, bementem egy helyi boltba, hogy dolgozni szeretnék, és egyből fel is vettek. 

Nehézségek 

Én tanultam otthon elég sokat németül, de itt mégis ez okozta a legnagyobb nehézséget. Otthon a nyelvtanra mennek rá, beszédre egyáltalán nem, pedig a németek maguk se tudják a nyelvtant sokszor, például der, die, dast ritkán használják, és nyelvtannal sem törődnek annyira, plusz féltem megszólalni, hogy valami hülyeséget mondok, így inkább minimálisan beszélgettem csak. 

Egy pár hónap után viszont beleszoktam, főként annak hála, hogy csak német kollégáim voltak, igy mára nem jelent gondot a beszéd. Párom már más kérdés, mert ő csak magyarokkal dolgozott, így nem tanulta kb. semennyire a nyelvet, de most jön át az én cégemhez, ahol rajtunk kívül nem lesz külföldi, így már ő is fejlődni fog. 

Másik nehézség, hogy munka van mindig bőven, de albérletet nagyon nehéz találni, kevés van és sok a jelentkező, de szerencsére most költözünk egy garzonból egy háromszobás családi házba, amit már nagyon várok. 

Az elején nagyon örültem, hogy kijöttünk, de aztán egy-két hónap lehangoltság volt, hiányoztak a szeretteink, egy ismerősünk sem volt itt, és úgy általában véve senkink. 

A munkahelyen itt megbecsülnek 

Azóta több munkahelyem volt, egyre jobbakra tudtam mindig váltani. Nem kellett sose várni hónapokat, hogy valaki legalább egy választ írjon. Ami még nekem nagyon fontos, hogy otthon a főnökeim szarba sem néztek, itt viszont megbecsülnek, és rendes fizetést kapok. 

Eddig úgy volt, kijövünk pár évre, gyűjtünk tartalékot, egy házra, és kocsira, de ez megváltozott, nem akarunk hazamenni éhbérért, és semmibevevésért. Minden jobb, például az élelmiszerek kb. azonos áron vannak, van, ami olcsóbb, van, ami drágább, de kb. ugyanaz, csak a minőség nem. 

Ugyanis itt a fagyasztott rántott hús tényleg húsból van, nem csak 20 százalékban, és ez csak egy példa. Az utakon nem megy szét a lengéscsillapító, és az autópályát is ingyen használjuk. Orvosi ellátásról már nem is beszélek. 

Mi csak egy élhető életet, és jövőt szerettünk volna, ezt új hazánkban meg is találtuk, és köszönjük szépen, nem kérünk többet Magyarországból, ahol, ha tüdögyuszim is volt, a főnök azt mondta vagy bemegyek dolgozni, vagy utána már nem kell jönni. 

Utólag még annyi, hogy itt is van Lidl, Aldi, Penny, Kika - ugyanolyan árakkal, és mégis körülbelül 1200 euró az alapbér. Magyarországon ez miért nem megy, ha az árak ugyanazok? 

Itt van jövő 

Az otthoni barátok most is hiányoznak, de megszoktunk itt, vannak már új barátaink, és ennél jobb főnököt vagy munkát se kívánhatnék. Itt van jövő, itt gyereken is elkezdtünk már gondolkodni, de otthon ez szóba se jöhetett. 

Összességében nehéz az indulás de nagyon, de ha az ember kitart, szerintem megéri. Most már nem is akarunk visszamenni Magyarországra, itt képzeljük el az életünket.”

HÍRMONDÓ

Egy munka, amivel bejárhatod a fél világot

Meglehetősen izgalmas ajánlatokkal nyitjuk a hetet, lehet menni dolgozni Marokkóba, de akad olyan munka is, amivel Szöul, Tokió, vagy Detroit lehet a cél. Azért azokat sem hagyjuk cserben, akik a hagyományosabb munkahelyeket kedvelik.

Hergelik az osztrákok a magyarokat, vagy igazuk van?

Talán sokan emlékeztek még arra, amikor a nyolcvanas évek végén „Magyar! Ne lopj!” feliratok jelentek meg a bécsi Mariahilfer strassén. Nos, most egy hasonlóan érdekes tábla jelent meg.

A hatalmas orvoshiány újabb jele 

A Nyírő Gyula Kórház kénytelen a nyárra bezárni a belgyógyászati osztálya felét, az ellátáshoz a Honvédkórháztól kap segítséget az intézmény. Mindez a már kezelhetetlenné váló orvoshiány miatt.

„Most született meg az unokám, eddig csak Skype-on láttam”

Az Olaszország-szindróma elsősorban Romániára jellemző, de más néven talán Magyarországon is jelen van.

Utolsó menetben a Brexitről a két legnagyobb esélyes 

A brit EU-tagság megszűnése és belpolitikai kérdések álltak Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök és Jeremy Corbyn munkáspárti vezető választási tévéfórumán.

(Fotó: Flickr.com/Roger W)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6512562599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2017.06.05. 19:44:24

@London2009:

Az hagyján hogy a Daily Mailból idéznek, de a google fordítóval fordítják, s emiatt sokszor egy vicc az egész. A legtöbb magyar bulvár szemetet tálaló sajt, az angol lapokból szemléz, de a főcímet úgy adja megy hogy az átlag olvasó azt higgye, ez Magyarországon történik. S ez így undorító. Érdekes módon emiatt egy űber magyar sem reklamál.

Shaktee 2017.06.05. 19:46:32

@Pink Petsch: akkor en mar a Kolindára nyomtam parizsban :-)

+ Rory Gallagher,aznavour, Nougaro, 10 years after, mint latod eleg eklektikus az izlesem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 19:47:19

@swing gitan: Eh? mint az a kanadai macskás hűtőmágnesem, amin a cicus lumberjack ingben mondja hogy Miauw, eh? S komoly tanulmányban is elemzik, eh?

homes.chass.utoronto.ca/~cpercy/courses/6362-wright.htm

2017.06.05. 19:50:43

@swing gitan: Najó, akkor én még oviba jártam ... :)))
Persze, amiket felsoroltam, az a magyar piac. A külföldiek közül a hard rocktól a death metálig túl sok lenne felsorolni ;)

Shaktee 2017.06.05. 19:51:32

@kisrumpf: :-) ahogy az angol nyomja a Yeah-t, yes-t a mondat vegere. pont ugy hasznaljuk..

Shaktee 2017.06.05. 19:52:54

@swing gitan: ja ez a kisrumpnak ment :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 19:55:02

@Dikusz: Tom Jones.... bírja még a gyűrődést most is, szuper. Van ott hang, szeretem, bár az a haj, az olyan izé. De hát nem mai csirke már.

gabors 2017.06.05. 19:55:46

@P.Elliot: " illetve a torveny tesz rola hogy leadjak a gyerektartast / ha nem, leultetik oket/ ami most nem tudom mennyi de egy baratnom fejenkent kapott 420 dollart a ket gyerek utan, a birosagot nem erdekelte hogy honnan van a penz, ezt iteltek meg"

ez erosen allam fuggo, de valoban a legtobb allamban mar komolyan veszik es 420/ho per gyerek meg alacsonynak is tunik ma ... (valszeg ez mar regebben lehetett)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 20:00:03

@Dikusz: bocs de ezt most elképzeltem... hogy száll a fáslikígyó feléje...

Shanarey 2017.06.05. 20:01:42

Tényleg, akad itt valaki az Arab öböl menti országokból, aki mesélne erről a Katari dologról?

Shaktee 2017.06.05. 20:04:59

@Pink Petsch: csekk out Rory. Ma is ut mint allat :-)

www.youtube.com/watch?v=jLvHY04X6-I

adios 4 today*

2017.06.05. 20:14:21

@swing gitan: Hm, hát izé ... a blues nem igazán az én müfajom. Rohadt jó a csávó, az már igaz, de otthon nem hiszem, hogy nagyon hallgatnám. Egy kocsmában sörözés mellett ...

Herr Géza 2017.06.05. 20:25:53

@Pernilla: De, pont arra való illusztrációnak írtam, hogy nem a szó jelentése határozza meg a főnév nemét, hanem a formája/alakja. Éppen ezért jó példa a Mädchen, hiszen ott a kicsinyítő képző ugyan, de a jelentése meg szimplán leány.
És ja, a das Weib se kutya. :D

2017.06.05. 20:34:52

@kisrumpf: Ja, hát a Sziget Kelet-Európa egyik nagy IHB bulija koncertekkel. Már akkor is hirdették külföldön, amikor még Pepsi-sziget néven volt ismert olyan jó 15 éve.
Voltam Budapesten nemrég ... hm, hogyismondjam ... vannak Budapestnek olyan részei, ahol több angol dumát hallasz, némettel keverve, mint magyart ;))

lilyhammer 2017.06.05. 20:40:00

-Én egy kínai boltban dolgoztam eladóként, párom pedig az Audiban.-
Golf2-Aszittem az Audiban jól fizetnek.Különben a szokásos.

Mégis milyen pozícióban?
gyártósori szakmegmunkatárs?
Operadzsó?
robotcella berakó?
Szemfényvesztés az egész, betanított munkás az összes 8 általános tudásnál nem kell több hiába vár el többet.
Legyél diplomás anélkül csak olcsójános lehetsz ott.

2017.06.05. 21:00:11

@Herr Géza: Éppen most beszéltem egy jóemberrel ... húb+! Ha csak a der-die-dast nem hallottam volna ki a dumájából, de jó is lett volna! :DDD

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 21:00:39

@Pink Petsch: na ja... Rokon azért költözött el a Nagydiófa utcából, mert nyáron nem lehetett megmaradni a több nyelvem bulizóktól :-) de itt is van bulinegyed a fővárosban, tömve hangoskodó turistákkal, nincs menekvés! Csak itt a drágaság a feltűnő...

Dikusz 2017.06.05. 21:05:35

@kisrumpf: el is képzelheted:)))

Már kiskoromban is ígéretes tehetség voltam. Nem tudom az itt kommentelők közül van-e olyan, aki ismeri a miskolctapolcai fürdő nagymedencéjét. Jó nagy volt akkoriban, nem volt túl jó idő, így csak négyen voltunk a medencében: én, a húgom, apu, meg egy idegen pacák elég messze tőlünk. Teniszlabdát dobáltunk egymásnak mi hárman. Egyszercsak jól meglendítettem a vizes labdát, amikor apunak dobtam, úgy fejen találtam a tőle tíz méterre levő pacákot, hogy azóta is körbeforoghat a medencében, pedig ez vagy ötven éve volt.

Ha megcélzom a fáslival a művész urat (egyébként most is szeretem a hangját), lehet leterítem a színpadon:)))

Dikusz 2017.06.05. 21:11:35

@Pink Petsch: Nem az Erzsébet tér, Astoria közötti szakaszra gondolsz? A Király utca brutális. Tegnap este jártam arra, nem irigylem az ott lakókat.

2017.06.05. 21:12:25

@kisrumpf: Huhh, a Nagydiófában volt lakása? Akkor nagyon jó üzletet köthetett a lakáseladással. Bőven áron felül passzolhatta el. Vagy adhatta ki, ha mégsem adta el.
Azt nem értik meg sokan, hogy a nagyvárosokban, depláne a fővárosokban a belváros és belvárosi környékek nem a csendes, nyugodt életre vágyók "élőhelye", ahol este 10kor a szúnyog zümmögése is már csendháboritás. Persze, egy bulinegyednek vagy bulizónának is kell legyenek határai (mindenféle értelemben).

2017.06.05. 21:15:03

@Dikusz: Az csak egy része ;) De a Klauzál meg a már emlitett szomszédos nagydiófa is benne van a szórásban. A nagykörút a Jászaitól kb. a Blaháig, a Ferenciek terének környéke ... Persze, ez csak a pesti "bulisabb" rész.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 21:24:47

Jól járt. J@Pink Petsch: Jól járt, házrészt vett belőle, kis kerttel :-) de ott laktak huszonéve, a környék kurvult el, nem ők költöztek a kupiba.

2017.06.05. 21:30:43

@kisrumpf: Akkor jó :) Hm, na igen Budapesten az utóbbi olyan 10 évben kezdett erősebben körvonalazódni az ún. "bulizóna", úgyhogy el tudom képzelni, hogy a 20 éve vagy régebben ottlakók, illetve a még régebbi, ma már bőven nyugdijas réteg, aki még a 60-as években költözött oda fiatalon, amikor a bérházakban még közös budi volt a folyósón, nem igazán örült ennek.

Shanarey 2017.06.05. 21:40:43

@kisrumpf:

A környék elkurvult, ez igaz de az ottani lakások nagy része sem az amit ami szemmel lakásnak lehet nevezni. Lebontásra avagy átépítésre felújításra szorul a nagy többség.

2017.06.05. 21:44:23

@Shanarey: Az nem fog menni egyhamar... ugyanis most már magántulajdonban vannak (nem mintha állami tulajdonban sokat foglalkoztak volna az állagukkal), és a tulajdonosok jó része nyugdijas, és a lakóközösségnek en bloc arra sincs pénze, hogy legalább lemosassa az épületeket, nemhogy felújitásra.

2017.06.05. 21:50:34

@Horthy Miklós cselédje: Pedig de. Persze, nem muszáj válaszolnod.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 22:16:16

@Shanarey: @Pink Petsch: örvendeztem volna ha olyan lakásom lenne mint az övék volt. Egyedül az nem tetszett hogy gangos ház volt, kert nuku. Valóban elég kopott külsejű, de volt decens konyha, szép belmagasság hozzá és egy csöpp erkély az udvar felé. ja igen, a fürdő igggen kicsi volt... mindegy, már másé, ők pedig máshol élvezik a csendet.

Payrollerwitch 2017.06.05. 22:16:38

@London2009: Pénzügyi-számviteli ügyintéző a könyvelő (nem mérlegképes!) nagyzoló megnevezése. És azért nem talált állást, mert egyrészt mindenhol kérnek gyakorlatot, ami a frissen végzetteknek nincs, másrészt bármilyen könyvelő képzés egy nagy rakás trágya itthon. Illetve biztosan van kivétel, mert mindig van, de nem jellemző. Tehát rengeteg munka betanítani valakit, és erre nincs idő, nincs ember.
Kozmetikusként pedig gondolom azért nem tudott elhelyezkedni, mert azokat a legtöbb helyen vállalkozóként szeretik alkalmazni, kevés helyen alkalmazottként. Egyébként, mivel egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy kozmetikushoz járjanak, egyre kevesebb kozmetikus kell. Akihez én járok, pl. elment 8 órában irodába dolgozni, és munka után fogadja csak a vendégeket, mert annyira visszaesett a fizetőképes kereslet.

2017.06.05. 22:29:52

@kisrumpf: Jaj bocs, azt hiszem, félreérthető voltam. Ezekben a gangos egykori bérházakban nem az egyes lakások állapotával van gond. Ugyanis, ahogy a rokonod lakása is bizonyitja, az lehet pöpec, pontra téve, sőt még akár a hozzájuk tartozó csöveket is kicseréltethették a falakban.
A gond ezeknek a házaknak az általános állapotával van. Mert te hiába teszed rendbe még a vizvezeték csöveidet is a falban, amikor a kettővel feletted lakó Özv. Karikás Györgyné Etelka lakása körül 60-70 éves csövek futnak a falakban, amelyek ha bekrepálnak, te agyonáztál. És Özv. Karikás Györgyné Etelkának az ő életében nem lesz annyi pénze, hogy felújittassa a lakását, müszakilag sem.

kék madár 2017.06.05. 22:36:09

ezek az igazan ertekes reprezentativ posztok, nincs bennunk semmifele politikai propaganda, siras csak a sivar magyar valosag, oreg tolgy szajkarate mester erre varjal kokardat

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 22:52:25

@Pink Petsch: Ok, értem, csak nem akartam hogy úgy tűnjön valami vackot adtak el jó áron. Szépen fel volt újítva, de valóban, lehetett ott vacak lakás a többi szinten.

Shaktee 2017.06.05. 22:53:02

@kék madár: turulyt varr ő, cicomást, nem cocardot :/

kék madár 2017.06.05. 23:06:50

@swing gitan: szalljunk le szegenyrol, van neki eleg baja :)

Shaktee 2017.06.05. 23:25:36

@kék madár: most mé? Jobban teljesít, ott van neki az Anya, a karel gót is, szépen elbeszélgetnek vele :)

Latcho Rom 2017.06.06. 00:10:37

@kék madár: nyitottam egy napa valley Fransicant, nyumm.

bandigyerek 2017.06.06. 00:40:30

Vicces, mikor valaki itthon nem akar éhbérért dolgozni, ezért kimegy Németországba, kicsit több éhbérért dolgozni...

somlobodog 2017.06.06. 00:40:42

@Bredpitt Monika: egyszerű. Nem kell ott dolgozni. Peksegben eladónak lenni bpen az általad leirt feltételekkel balek dolog. Pont annyi ész kell hozzá vagy végzettség mint takarítani. És takarító mindig kell. Nekem mielőtt kivandoroltam volt 3 db 6ev alatt. 1 lopott, a többi halál normális volt. Napi 6-8eft volt és 4-5ora alatt kényelmesen végzett. Hetente jött. Az utolsót annyi barátomnak ajánlottam hogy 1 hónap alatt Full tele lett a naptara. 200 fölött keresett bőven. Annyian keresték hogy nem tudott már elvallalni mást. Mondtam neki hogy emeljen árat nyugodtan én is adtam neki többet nehogy elmenjen.Na ezután aki a pékhez megy 4o minimalra az meg is érdemli. Amíg van aki hagyja addig azt a világ minden pontján kizsakmanyoljak. Szegény mexikoi busboy is csak 5usd/órát kap ny-ban meg minimal jattot mindezt zsebbe, tehát nem magyar sajátosság. Éltél ott gondolom tudod mi a helyzet. Szóval a magyar vállalkozó szidasa helyett ezen is el kéne gondolkodni.

kék madár 2017.06.06. 02:10:00

@somlobodog:
"szegény mexikoi busboy is csak 5usd/órát kap ny-ban meg minimal jattot mindezt zsebbe" ahelyett, hogy nalad takaritana. Mindenki hulye es elhetetlen, mert nincs annyi eszuk, mint neked.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.06. 03:36:31

@Dikusz: Omega kontra Illés ami még nagyon ment ...

2017.06.06. 08:03:06

Hát fene tudja érdekesek ezek a sztorik. Nemrégiben beszéltem erről egy ismerőssel aki 20 évig élt Németországban. Olyan 5 éve jött haza, ő meg azt mondta épp, hogy mekkora hülyeség, hogy azt mondják az emberek, ugyanannyi minden, elég jelentősen drágább a kaja is.
Nem mostanában voltak ilyen cikkek, hogy a Lidl 360 ezret fizet?
Meg a lakhatás közti különbségre is kíváncsi lennék. Igaz nagyon elfutott mostanában, pár éve még 65 ezret fizettem havonta, most simán a duplája lenne ugyanott. Azért Németországban annál is többre tippelek, még vidéken is.
Persze több pénz csak talán nem olyan sokkal.
De ne értsetek félre mostanában eszembe jut rendszeresen, hogy Németországot meg lehetne próbálni, amíg egyedül vagyok és a munkaéveim fele még hátravan. Nem azért mert itthon éhen halok, de izgalmas lenne tök új helyen lakni, nyelvet tanulni, kicsit több pénzt félretenni a nyugdíjas évekre miközben az ember nem spórol annyira. :)

Dikusz 2017.06.06. 08:28:13

@montroyal ( CAN qc): így igaz, más nem is igen fért bele a top3-ba, bármennyire is jók voltak.

Payrollerwitch 2017.06.06. 09:51:42

@randomgenerator: Megnéztem a Lidl oldalán. Valóban 360ezer bruttó körül fizet. A boltvezető helyettesnek. Egészen pontosan ezt írják: "a munkakörben jelenleg elérhető legmagasabb bruttó járandóság 357.856 Ft*" A csillagocska azt jelenti: "*az összes bruttó járandóságból 37.856 Ft bruttó rész nettó összege utalvány(ok) formájában kerül elszámolásra, amelyek a belépés és a kilépés hónapjában nem járó juttatások"
Esélyes, hogy ez a bruttó a mindenféle műszakpótlékokkal együtt érhető el, amivel mondjuk semmi baj nincs, csak akkor ne az maradjon meg az emberek fejében, hogy ez egy alap fizetés a Lidl-nél.
Ezt egy tavalyi cikkben találtam, rögtön más tőle a helyzet, nem?
"Tőzsér Judit, a Lidl kommunikációs vezetője azt is elmondta, hogy a 313 ezres bércsomagban már benne vannak a pótlékok, a cafeteriajuttatás és maga a fizetés is. "
Egy egyszerű bolti eladó hirdetésnél viszont már csak "a munkakörben jelenleg elérhető legmagasabb bruttó járandóság 185.142 Ft*", ebből lejön "28.392 Ft bruttó rész nettó összege utalvány(ok) formájában kerül elszámolásra" tehát marad bruttó 156.750 forint, aminek a nettója 104.239 forint, ha nincs gyereke a munkavállalónak. Ez azért kevés a boldoguláshoz, valljuk be.

Payrollerwitch 2017.06.06. 09:52:49

@bandigyerek: Ha kint jobban él a "kicsit több éhbérből", akkor miért ne tenné?

Irbisz 2017.06.06. 10:01:59

@randomgenerator:
"Hát fene tudja érdekesek ezek a sztorik. Nemrégiben beszéltem erről egy ismerőssel aki 20 évig élt Németországban. Olyan 5 éve jött haza, ő meg azt mondta épp, hogy mekkora hülyeség, hogy azt mondják az emberek, ugyanannyi minden, elég jelentősen drágább a kaja is."
Ilyet az mond, aki nem elt kint. Mondjuk az ismerösöd se mondta jol, pont a kaja az, ami kb. hasonlo aron van a boltokban- az ettermek bizony mar dragabbak.
a müszaki cikkekebe nincs nagy különbseg, ha van, atlagban szerintem nincs, de ott olyan akciok, arengdmenyek vannak, hogy hihetetlen, amilyet otthon nem, vagy csak ritkan latni. Ruhazkodas szinten, arak hasonloak, söt felesegem szerint sok minden olcsobb- es elkepesztö leertekelesek gyakran vannak.
A szolgaltatasok viszont dragabbak, beleertve a biztositasokat, ez teny, nem egyszer jelentösen - DE nem haromszor, negyszer mint amennyivel a fizetes több- azaz sokkal ttöbb penze marad az embereknek.
Alberlet viszont sok helyen meregdraga is, bar nem dragabb mint hazai fizetesböl a budapesti alberletarak, szoval itt sok függ attol ki mennyit keres es hol berel lakast.

2017.06.06. 10:13:59

@randomgenerator: Az árakra már válaszoltak neked, ami valóban helytálló. Itt (Németországban) csak 7% az Áfa az élelmiszereken, ezért kerül ugyanannyibba, vagy helyenként akár olcsóbb is, mint Magyarországon. Ja, a kozmetikai (bár ez gondolom nem érint ;) ), tisztálkodási és tisztitó szerek is olcsóbbak.
A szolgáltatások valóban drágábbak, viszont, ha az otthoni és az itteni kereseteket nézed ...
Az albérletárak meg attól függnek, hol, mekkorát? - ez mindenhol igy van.
Szóval, ha van rá lehetőséged, és kedved is vágj bele! :)

London2009 2017.06.06. 10:47:02

@Payrollerwitch: igy kotojellel egy fokkal jobban nez ki! Gondoltam, hogy valami OKJ szeru kepzes lehet. Az is lehet, hogy olyanokat vesznek fel inkabb akik a PSZF-en vagy a kozgazon vegeztek. Illetve sokan mar ugye a tanulas ideje alatt gyakornokoskodnak valahol.
Egy jo kozmetikus talal munkat is, meg kuncsaftokat is. Abban a kisvarosban ahol en felnottem ha minden boltnak be is kell zarni, a kozmetikak ugyanolyan jol mennek. Nem tudom miert van ez, de van vagy 10 abban a pici varosban es mindbe sokan jarnak.

Payrollerwitch 2017.06.06. 10:52:35

@London2009: Egy sima könyvelőnek teljesen felesleges lenne a közgázon végezni. Ez szerintem az ország egyik rákfenéje, minél magasabb végzettségű embert felvenni azokra a munkákra, amik nem is igényelnék azt. Pl. főiskolai végzettséggel recepcióst, stb. Minek???
Egy jó kozmetikus igen. Egy frissen végzett nem. Kell neki gyakorlat, amit csak úgy fog tudni megszerezni, ha valahova felveszik. A gyakornokoskodás szuper, de kevés. Ahogy a posztoló is írta, 5-10 év gyakorlatot kérnek (vajon mi alapján) a frissen végzettektől is.

London2009 2017.06.06. 10:54:53

@partizánok: leirtam a tenyeket. Ezek a tenyek. Velunk ez tortent/tortenik. Biztos van lelkiismeretesen dolgozo orvos is meg nover is, aki nem fogad el halapenzt. Ilyennel en meg nem talalkoztam. Ettol fuggetlenul gondolom en is azt, hogy van ilyen is.
Ki vagyok ettol, hogy "hazakopkodes". Miert nem lehet leirni, hogy Mo-on tovabbra is el es virul a halapenz rendszer? Ez a valosag. Nem ertem, hogy miert kellene ezt szepiteni.
Szerencsere en nem betegeskedtem meg itt Angliaban, de a csaladombol, barati korombol sokan jarnak orvoshoz, kezelesekre, korhazba. Ugyhogy az alapjan amit en lattam, nekem abszolut szimpatikus az angol rendszer.

London2009 2017.06.06. 11:03:38

@Payrollerwitch: ha ez tenyleg igy van, akkor ez eleg szomoru. Nekem egy baratnom van aki a PSZF-en vegzett es mar az utolso eve alatt is gyakornok volt, illetve utana is meg par evig maradt az alulfizetett asszisztensszeru statuszban. De ennek mar jo tiz eve es azota nagyon jo helyen van. Gyakornoknak csak felvettek volna valahova a posztolot.
Ettol fuggetlenul en azt gondolom, hogy valahova csak el kellett volna tudnia helyezkednie a kinai bolton kivul ezzel a ket szakmaval.
Azzal teljesen egyetertek, hogy minimum foiskolai vegzettseg es folyekony angol nyelvtudas az alap egy olyan munkara is, mint peldaul egy recepcios egy videki hotelben, ahol aztan meg az angol is foloslegesen elvaras.

Vadalmaaaaa 2017.06.06. 11:06:24

@London2009: " a magyar nep be lett hulyitve,hogy terror van"

Ja mert szerinted nincs? Basszus,ha jo lenne az angolod,mehetnel BBC riporternek,mert etikailag kesz vagy ra.:)

London2009 2017.06.06. 11:06:37

@swing gitan: @kisrumpf: @Pink Petsch: kaptam en is mailt, de nem olvastam el csak szimplan kitoroltem.
Engem nem erdekel, hogy mi az oka, hogy megorult, de, hogy teljesen elmeroggyant a pasas, az biztos.

Payrollerwitch 2017.06.06. 11:19:56

@London2009: Egy időben elég sokat jártam kórházakba, főleg az idősebb családtagokkal, de az exférj is nagyon beteg volt. Vannak csodás orvosok, nővérek akik semmit sem fogadnak el. Vannak olyanok is, akik lelkiismeretesek és némi tiltakozás után elteszik a borítékot, mert többnyire ebből élnek. És van olyan, aki képes azt mondani, (néha egy rákos ember hozzátartozójának), hogy nála X ezer forint a műtét/ a szülés/a bármi. Sajnos utóbbiból valahogy több van.

Payrollerwitch 2017.06.06. 11:21:49

@London2009: Gyakornoknak fel. Csak sok helyen nem szeretnek fizetni a gyakornokoknak. De nem baj, már fordult a kocka. Sok helyről hallom, hogy azelőtt válogattak a jelentkezők közül, fizetést nem adtak, most meg pénzért sem találnak senkit. Egyszer fent, egyszer lent...

London2009 2017.06.06. 11:29:43

@vöribaba: hello te draga! Orulok, hogy hallunk feloled!

London2009 2017.06.06. 11:31:05

@Payrollerwitch: na ez tok jo! Vegre ilyet is hallani!

Demi78 2017.06.06. 11:48:00

Jo poszt volt, koszonjuk! Es gratulalok ahhoz, hogy igy sikerult eddig, remelem tovabb is menni fog. Nagyon hasonlitotok arra a barati parra, aki szinten Németorszagban vannak Del Magyarorszagrol, a lany gyogyszeresz, otthon minimalis keresettel, a parja diplomas fizikus, otthon nyilvan nem talalt munkat a vegzettsegenek megfeleloen, szinpadokat epitett egy tarsulatnal... Kimentek, mert meg a suli utan is egy 25 nmes alberletben kellett tengetniuk a napjaikat, masra nem volt lehetoseg.

A nyelvtudashoz kicsit hozzaszolnek: irta a posztolo, hogy parja mivel magyarokkal dolgozik, nem is igen tanult honapok alatt semmi nemetet. O viszont kenyszeritve volt a boltban. Na pont erre mondom, hogy a holgy nagyon jol csinalta, igy kell, mashogy nem lehet beilleszkedni. Ezert nem ertem peldaul azokat a hirdeteseket a kulfoldi magyarok barmely orszagban facebook oldalakon, hogy 16€-t 195 magyar csatornaert meg hogy fizess 20 fontot es ingyen nezed a TV2t. Miert kene magyarul tv-znem kulfoldon? Hogy meg veletlenul se csepegjen belem vmi kulfoldi nyelvi ismeret?

Demi78 2017.06.06. 11:56:15

@Hari Seldon 2: es mennyivel olcsobb, mint itt nalunk FRben, nem igaz?:) Olvastam valahol, hogy MO-n az autopalya draga. Aham, probalj meg vegigmenni Bordeaux-Nancy utvonalon, csak odaut 25.000 Ft. Es nincs eves matrica!!!

Demi78 2017.06.06. 12:04:39

@Bredpitt Monika: Ez nem csak MO-ra ervenyes. Pont tegnap egy kertszomszed buszken mutatta az uj autojat (meg mindig Franciaorszag). A manus egy segelylakasban el, asszem nem dolgozik, az egesz csalad, bar nagyon aranyosak, jolelkuek, de szoval na, ranezesre nem ez jut eszede roluk. Van egy szazeves szakadt Twingoja, tegnap vett egy tizeneves Corollat. Kerdeztem tole, hogy benines, mire o buszken, dehogy dizel, 4 l /100 km, el fog menni egy tankkal 1200 km-t. Hmm, ezt nehezen hiszem, mert a tag a varosi SuperU-be (kis Tesco) megy ketnaponta vasarolni, ami 2 km-re van. Okos dontes volt. A lenyeg, hogy az auto statuszszimbolum volt es van mindig is azoknak, akiknek kevesebb adatott meg. Merthogy valamit elertel vegre, igen, te is meg tudtad tenni. En is 28 evesen vettem fel svajci frank alapu hitelt 5 evre, hogy vegyek egy lerohadt, torott 13 eves Swiftet. Mert diplomas minimalberrel a ho vegere vagy a macska evett vagy en. Mindig a macska nyert:).

Arthamyr 2017.06.06. 12:14:01

@Demi78: Szerezhettél volna valami jó kínai receptet, és megehetted volna a macskát. :)

Nóra Koller 2017.06.06. 12:14:13

A kinti éhbér kicsit erős, otthon 85 000 kaptam itt 1500 eurot, mellé a lakásbérlés ugyanannyi mint győrben. Karácsony meg nyaralási hozzájárulás, fizetik a bejárást, és a ruhát. Van különbség azért....

Vadalmaaaaa 2017.06.06. 12:14:41

Poszter! Autopalya - dijat fogsz fizetni,mar eldontott teny. A rantott hus husbol,van- irod,van otthon laborod?:)
Nemetorszag elelmiszerbol behozatalra szorul,konnyen lehet,hogy a magyar vagy lengyel rantott hust tartod olyan finomnak.

Vadalmaaaaa 2017.06.06. 12:14:55

Halapenz nyugaton is megjelent egyebkent,ahogy egyre tobb orvos jon keletrol, a keleti orvosok kerik a halapenzuket nyugaton is , a nyugatiak azonban meg mindig visszaadjak. Roviden: terjed a halapenz nyugaton, tolem legutobb egy szir orvos kovetelt halapenzt, termeszetesen nyugat- europai korhazban.) Amugy egy elismert szaktekintelykent tartjak szamon.)
Ebbol is leszurheto,hogy a halapenz elsosorban erkolcsi kategoria es nem anyagi,szemben a kozhiedelemmel.

Payrollerwitch 2017.06.06. 12:19:42

@Bredpitt Monika, @Demi78: Ha nem a fővárosban laksz, akkor azért nagyon nagy segítség az autó itthon. Mi most mondjuk pont Pesten lakunk, de a munkahelyem, meg a gyerek iskolája már vidéken van. 2 óra lenne oda az út, 2 óra vissza. Ha minden jön. Autóval meg 25 perc alatt megoldom. Azért nem mindegy... Ha van beteg, idős családtagod, szintén jó, hogy nem tömegközlekedve kell kezelésekre cipelni.

Narina 2017.06.06. 12:38:42

@P.Elliot: Tisztelettel már vártam ezt valakitől a hölggyel kapcsolatban!

Narina 2017.06.06. 12:58:44

@Pink Petsch: én tudom, én tudom! Mert a tejszín finom krémes és bármibe teszed csak jobb lesz tőle! Tejföl markáns karakteresebb ízű, meghatározot ételekben kerül! Tehát mint nőnemű teljesen passzol a tejszínre, a férfi nem meg a tejfölre

P.Elliot 2017.06.06. 13:14:13

@Narina: Nezd en is itt elek ahol o elt, raadasul ugyanabban az allamban, alig masfel oras autoutra egymastol, pontosan tudom hogy hogy hogy is vannak a dolgok.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.06. 13:20:29

@London2009: megmutattam az uramnak, hogy nézd, ilyen is van, aztán kuka. Szegény ember.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.06. 13:32:04

@Demi78: Jaj, a hírhedt francia toll-ok. Hollandia felől jöttünk haza, 32.60 volt a toll. Odafelé Olaszország felé 69.90 euró volt, igaz, ebből a Mont Blanc alagút maga 43.50. De megérte, jók az utak, szívesen megyek arrafelé (s a benzinkutak sütiválasztéka remek :-), legalábbis azoké, amelyekbe botlottunk.)

Demi78 2017.06.06. 13:42:21

igen, a freejus alagutert fizetni kell. Mi Nyugat Frben lakunk vagy Nemeten keresztul megyunk vagy delen, az olaszoknal haza, ha autozunk. Mire kierunk Frbol mar osszegyujtunk vmi 80-100 euro palyadijat:). Ilyen kis badge-unk van, nem kell azonnal fizetni es nincs varakozasi ido sem a kapuknal.
Draga a palya, viszont ossze sem lehet hasonlitani egy francia autopalya wc-t mas orszagbelivel. Ez tiszta, szellos, mosott naponta ketszer, szol a zene, mashol mas van (nem reszletezem, most ettem). A kutak is jok. Dragabb az uzemanyag, de jok.

Narina 2017.06.06. 14:02:51

@P.Elliot: Ne értsen félre kérem! Tetszett az elegáns hozzá szólása és, hogy szépen elmondta, hogy a hölgy nem teljesen reális képet lát az otthoni dolgokkal kapcsolatban. Én csak azért nem mondtam még neki mert vagyok olyan nyers, hogy az sértő legyen, főleg, ha valaki köti az ebet a karóhoz

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.06. 14:05:51

@Demi78: sehol máshol nem láttam kis vitrinben kiállított péksüteményeket és kenyereket, bagetteket, csak ott. Csorgattam a nyálam, gondolhatod. S vannak kis boltok a környékre jellemző termékekkel. S a wc-ajtók a környékre jellemző virágok képével vannak díszítve, levendula, stb.... Így élvezet utazni.

Mondjuk, mivel kicsi vagyok, állandóan derékig lógtam ki az autóból, hogy be tudjam dobni a pénzt, vagy hogy fel tudjam adni a pénztárosnak :-D Gondolom, olyan badge-e csak helyi lakosoknak lehet, s számláról vonják?

London2009 2017.06.06. 14:06:43

@kisrumpf: ja, vegulis igazad van. Valoszinuleg inkabb sajnalni kell. Szegeny ember...

P.Elliot 2017.06.06. 14:11:11

@Narina: Ertem,.....Egyebkent amikor olvasom a hozzaszolasait ilyen temaban akkor bennem is feljon hogy hatarozottabban kellene megmondani...

Shaktee 2017.06.06. 14:13:33

@kisrumpf: Tegyétek spamra, s kész.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.06. 14:16:34

@swing gitan: azon van - de időnként ürítenem kell azt a postafiókot is, így akadtam rá a mailre majd egy hét után. Meg voltam lepve, komolyan.

@P.Elliot: kár lenne. Nagyon szemellenzős a hölgy, nem tudnád meggyőzni, s nem is kell.

Demi78 2017.06.06. 14:17:31

@kisrumpf: nemet, belga, francia, luxembourg, holland, svajc. Ilyen lakosok vehetnek badge-ot. Evente 15 euro asszem a kutyu ara, plusz ugyanugy fizetsz a palyadijert. Talan valahol van kis szazalek, amit megsporolsz, es parkolni is tudsz vele. En pl Barcelonaban ezzel parkoltam. De tenyleg jo, amikor nyari csucsban palyazol es van egy tolcser alaku behajto a kapukhoz olyan husz savval, 18ban kilometeres sorok, de ketto fenn van tartva a badge+-osoknak, na ez olyan VIP feeling es nyersz 20 percet:) Es szamlarol vonjak havonta.

Demi78 2017.06.06. 14:18:43

@Payrollerwitch: Felrertetted, nem kritizaltam az auto nem auto kerdest, nyilvan ha van, akkor kellett, hogy legyen. Nalunk is ket atuo van, mert tomegkozlekedes hijan nincs mas alternative a munkaba jarasra.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.06. 14:34:32

@Demi78: tömegben jó lehet! Ami nagyon meglepett, hogy míg a Mont Banc francia oldalán nem állt senki, az olaszok felől 90 perces várakozási idő volt, baromi hosszú sorral, gondolom, a húsvéti szabadság után mentek haza a franciák/ott élő olaszok.

Itt is van ilyen kütyü, amivel az ember csak átzizzen a kapukon, de szerencsére nem járunk annyit a tollok közelében. Nagyon kényelmes lehet, s nem kell apróval bajlódni sem.

Payrollerwitch 2017.06.06. 14:52:41

@Demi78: Bocs, a státuszszimbólum megzavart. :)

gabors 2017.06.06. 16:12:43

@Arthamyr: "Szerezhettél volna valami jó kínai receptet, és megehetted volna a macskát. :) " es a kovetkezo honapban ???

Arthamyr 2017.06.06. 16:18:53

@gabors: Nem kellett volna meccselni a macskával a szűkös erőforrásokért a hónap végén.

Shanarey 2017.06.06. 18:04:35

@Pink Petsch:

Tudom, hogy a nagy része magántulajdon, naná hogy az mert az önkormányzatnak sose volt pénze felújításra, így inkább eladták.

@kisrumpf:

A lakás hiába szép ha a környezet lepukkant, a levegő minősége arrafelé pedig finoman fogalmazva pocsék.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.06. 21:23:59

@Demi78: hm, nekem is volt egy olyan időszakom, hogy az admin fizuból hó végén nem jött ki a macska/kutyakaja, de a nagyi kisegített. Aztán onnan kezdve folyamatosan maszekoltam a kölcsönből vett számítógéppel. Ó, azok a szűkös évek...

2017.06.07. 08:20:49

Sok sikert a németországi élethez, biztos ki fog alakulni minden!

DE! Annál a mondatnál, hogy a németek nem tudják, nem használják a német nyelvtant meg a der-die-das-t, azért ledobta az agyam az ékszíjat. Ilyet ne írjunk már, mert sok leendő határátkelőben (pláne azokban, akik sose tanultak németül) hamis képzeteket kelthet. Az igaz, hogy a tájnyelv másként hangzik, mint a magyarországi iskolákban tanított német irodalmi nyelv, meg egy átlag német ugyanúgy nem fogja tudni elmagyarázni a nyelvtani szabályt tankönyvszerűen, hogy miért fordított szórendet használ kérdésben vagy egy bizonyos kötőszó után miért egyenes szórend van vagy miért an+Akkusativ egy ide vonzata, ahogy egy magyar se tudja neked elmagyarázni az ikes igéket, ly-nal vagy j-vel írt szavak miért úgy íródnak, de hidd el, hogy használni tudja, illetve ha valaki nem jól használja, arról rögtön vágja, hogy külföldi vagy buta az illető.

"Utólag még annyi, hogy itt is van Lidl, Aldi, Penny, Kika - ugyanolyan árakkal, és mégis körülbelül 1200 euró az alapbér. Magyarországon ez miért nem megy, ha az árak ugyanazok?" - ez is kis csacsiság, de tudjuk, hogy nem közgazdasági Nobel-díjas a posztoló. Az élelmiszer és napi fogyasztási cikk áraknak kb. semmi köze a fizetésekhez. Ráadásul a felsorolt cégek nem magyar cégek, a profitot kiviszik az országból, pont nem abban érdekeltek, hogy jobban fizessék a magyar melósaikat. Ugyanis azzal pont a profitjuk csökkenne.

Naivan visszakérdezhetnék a posztolónak, hogy ha szerinte az árak és bérek egyenes arányban vannak egymással, akkor miért nem kerül minden négyszer annyiba Németországban? Megsúgom: mert az IKEA, Lidl, Aldi árainak semmi köze a helyi fizetésekhez.

A hölgy pedig kínai boltban dolgozott Magyarországon... tehát a kínaiak nem fizették meg rendesen...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 16:55:11

@Herr Géza: Én a szovjet "nagypapa" szón akadtam ki, hogy nőnemű, bökje meg... :D
Gyeduska, és mivel a-ra végződik, emiatt.Eszetlen ruszkik. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 17:11:25

@Dikusz: Hang is gyütt, az is csak a Zorán... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 18:00:59

@Demi78: De miért hagyják ez a francia hülyék, hülye franciák?Vagy akár az olaszok?
Nem vicc, a digóknál benzines kocsival is drágább volt az autópályadíj, mint az üzemanyag 100 km-re kiszámolva...Dízelnél meg még drágább lett volna.
Dögöljenek már meg... }:-[
Ha meg lemegy az ember a pályáról, a kis rohadt falvakban lámpa, körforgalom, útépítés; vagyis megörexik mire odaér valahová is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 18:03:19

@Demi78: Cafka cica...na még egy macskabuzi.
:-)))))
(én is az vagyok, bár már nincs vagy 20 éve...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 18:16:08

@Demi78: Tiszták a fhanszia pályaklozetok?Na, akkor ez előrelépés, egy olyan 30 évvel ezelőtt még a legmocskosabbak közé számítottak, Svácjhoz, németekhez, osztrákokhoz viszonyítva.Na meg még a latrinák, amik akkor voltak....Blöeee.
De ha javultak, az jó.

Dikusz 2017.06.07. 21:31:20

@geegee: :)))
Az a baj, hogy csak későn tudsz kommentelni, pedig szeretem olvasni a hozzászólásaidat:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.08. 04:41:05

@Dikusz: Haha, köszönöm.Igen, néha el vagyok erősen maradva az olvasással.

Dikusz 2017.06.08. 10:34:42

@geegee: nyilván azért nem tudsz jönni korábban, mert dolgozol.
Így viszont kimaradsz a sürejéből.:)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása