oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 05. 06:30,  Nem akarunk hazamenni éhbérért 300 komment

2017. június 05. 06:30 Határátkelő

Nem akarunk hazamenni éhbérért

Tipikus határátkelős történet Nóráé és párjáé, akik nem szerettek volna semmi mást, csak saját családot, és egy normális, nyugodt életet. Meg is találták – csak éppen nem Magyarországon.

Te hol érzed otthon magad? És miért ott? Esetleg több helyen is? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

nemetorszag_passau_duna_foto_flickr_com_roger_w.jpg

„A mi történetünk, hogy megismertük egymást, szép és jó volt minden, bár semmire se volt pénzünk. Igaz, nekem volt autóm, amire két évet gyűjtöttem, de a javíttatására már nem lett volna keret. 

Én egy kínai boltban dolgoztam eladóként, párom pedig az Audiban. Több végzettségem is van (kozmetikus, pénzügyi számviteli ügyintéző), ennek ellenére sehová sem vettek fel, mert hiába mondják, hogy fiatal munkaerőt keresnek, elvárnak 5-10 év tapasztalatot... 

Válaszra sem méltattak 

Na, egy frissen végzett emberkének hogyan legyen így gyakorlata, és egy pályakezdőnél hogy várhatnak 5 év gyakorlatot? Szóval tanultam rendesen diákéveimben, mellette pedig diákmunka, vagy gyakorlat, és mi lett a vége? 85 ezer havonta, eladóként. 

Régóta gondolkoztam azon, hogy ez nagyon nem jó, de mikor párommal eljutottunk addig, hogy össze akartunk költözni, jött a probléma, hogy hiába dolgozunk heti 6 napot, nincs keretünk elhagyni a szülői házat, fenntartani magunkat, és az autót, nemhogy családalapításba fogjunk. 

Elkezdtünk Magyarországon munkát keresni, ami jobban fizet, konkrétan bármi szóba jöhetett. Napi 30 email, de válaszra se méltattak a legtöbben, hát jó, betelt a pohár, irány külföld. 

Én is kijöttem a semmire 

Pár állás megpályázása után párom nulla némettudással kapott munkát Németországban egy közvetítőn keresztül, akik főleg külföldiekkel dolgoznak. Sikerült egy műanyagipari céghez bekerülnie, ami 85 százalékban magyarokból áll. Kemény munka, de nyelvtudás nélkül ne válogasson az ember. 

Úgy volt, hogy a párom keres albit és akkor jövök én is, mert a cég nőket nem foglalkoztatott és nekem magamnak kellett munkát keresni, de az meg lakcím nélkül nem igazán megy, főleg, hogy a legtöbb munkásszállón nő nem is lehet. 

De sajnos párom nem tudott albit találni, hisz nem tudott kommunikálni a nyelven. Ezért egy hónapra rá én is kijöttem kb. a semmibe, majd miután lett lakcím, bementem egy helyi boltba, hogy dolgozni szeretnék, és egyből fel is vettek. 

Nehézségek 

Én tanultam otthon elég sokat németül, de itt mégis ez okozta a legnagyobb nehézséget. Otthon a nyelvtanra mennek rá, beszédre egyáltalán nem, pedig a németek maguk se tudják a nyelvtant sokszor, például der, die, dast ritkán használják, és nyelvtannal sem törődnek annyira, plusz féltem megszólalni, hogy valami hülyeséget mondok, így inkább minimálisan beszélgettem csak. 

Egy pár hónap után viszont beleszoktam, főként annak hála, hogy csak német kollégáim voltak, igy mára nem jelent gondot a beszéd. Párom már más kérdés, mert ő csak magyarokkal dolgozott, így nem tanulta kb. semennyire a nyelvet, de most jön át az én cégemhez, ahol rajtunk kívül nem lesz külföldi, így már ő is fejlődni fog. 

Másik nehézség, hogy munka van mindig bőven, de albérletet nagyon nehéz találni, kevés van és sok a jelentkező, de szerencsére most költözünk egy garzonból egy háromszobás családi házba, amit már nagyon várok. 

Az elején nagyon örültem, hogy kijöttünk, de aztán egy-két hónap lehangoltság volt, hiányoztak a szeretteink, egy ismerősünk sem volt itt, és úgy általában véve senkink. 

A munkahelyen itt megbecsülnek 

Azóta több munkahelyem volt, egyre jobbakra tudtam mindig váltani. Nem kellett sose várni hónapokat, hogy valaki legalább egy választ írjon. Ami még nekem nagyon fontos, hogy otthon a főnökeim szarba sem néztek, itt viszont megbecsülnek, és rendes fizetést kapok. 

Eddig úgy volt, kijövünk pár évre, gyűjtünk tartalékot, egy házra, és kocsira, de ez megváltozott, nem akarunk hazamenni éhbérért, és semmibevevésért. Minden jobb, például az élelmiszerek kb. azonos áron vannak, van, ami olcsóbb, van, ami drágább, de kb. ugyanaz, csak a minőség nem. 

Ugyanis itt a fagyasztott rántott hús tényleg húsból van, nem csak 20 százalékban, és ez csak egy példa. Az utakon nem megy szét a lengéscsillapító, és az autópályát is ingyen használjuk. Orvosi ellátásról már nem is beszélek. 

Mi csak egy élhető életet, és jövőt szerettünk volna, ezt új hazánkban meg is találtuk, és köszönjük szépen, nem kérünk többet Magyarországból, ahol, ha tüdögyuszim is volt, a főnök azt mondta vagy bemegyek dolgozni, vagy utána már nem kell jönni. 

Utólag még annyi, hogy itt is van Lidl, Aldi, Penny, Kika - ugyanolyan árakkal, és mégis körülbelül 1200 euró az alapbér. Magyarországon ez miért nem megy, ha az árak ugyanazok? 

Itt van jövő 

Az otthoni barátok most is hiányoznak, de megszoktunk itt, vannak már új barátaink, és ennél jobb főnököt vagy munkát se kívánhatnék. Itt van jövő, itt gyereken is elkezdtünk már gondolkodni, de otthon ez szóba se jöhetett. 

Összességében nehéz az indulás de nagyon, de ha az ember kitart, szerintem megéri. Most már nem is akarunk visszamenni Magyarországra, itt képzeljük el az életünket.”

HÍRMONDÓ

Egy munka, amivel bejárhatod a fél világot

Meglehetősen izgalmas ajánlatokkal nyitjuk a hetet, lehet menni dolgozni Marokkóba, de akad olyan munka is, amivel Szöul, Tokió, vagy Detroit lehet a cél. Azért azokat sem hagyjuk cserben, akik a hagyományosabb munkahelyeket kedvelik.

Hergelik az osztrákok a magyarokat, vagy igazuk van?

Talán sokan emlékeztek még arra, amikor a nyolcvanas évek végén „Magyar! Ne lopj!” feliratok jelentek meg a bécsi Mariahilfer strassén. Nos, most egy hasonlóan érdekes tábla jelent meg.

A hatalmas orvoshiány újabb jele 

A Nyírő Gyula Kórház kénytelen a nyárra bezárni a belgyógyászati osztálya felét, az ellátáshoz a Honvédkórháztól kap segítséget az intézmény. Mindez a már kezelhetetlenné váló orvoshiány miatt.

„Most született meg az unokám, eddig csak Skype-on láttam”

Az Olaszország-szindróma elsősorban Romániára jellemző, de más néven talán Magyarországon is jelen van.

Utolsó menetben a Brexitről a két legnagyobb esélyes 

A brit EU-tagság megszűnése és belpolitikai kérdések álltak Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök és Jeremy Corbyn munkáspárti vezető választási tévéfórumán.

(Fotó: Flickr.com/Roger W)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4012562599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.06.05. 06:41:44

Sok szerencsét a posztolónak a továbbiakhoz.
Azért az sz ő esetében is kiderült, hogy nyelvtudás nélkül nemigen ment volna ilyen simán a dolog. Mégegyszer minden jót nekik a továbbiakra is.

Dikusz 2017.06.05. 06:50:53

Határátkelő: már azt hittem, összeomlott az előző hozzászólásom nyelvtanán a rendszer:))))

Épp elnézést akartam kérni, hogy ilyen korán reggel, kávé után még én nem beszélni magyar:D

Most megyek és iszom még két kávét...

Hari Seldon 2 2017.06.05. 06:56:08

Autópályát ingyen használatod. - Még.

Persze nem tudom a német rendszámra ez hogy vonatkozik.

Hari Seldon 2 2017.06.05. 06:58:07

A Nyírő Gyula bezár nyárra. -
Aztán majd őszre, télre, tavaszra... Stb...

Dikusz 2017.06.05. 07:02:26

@Hari Seldon 2: nem az egész kórház, a belgyógyászatnak egy része. Persze ez nem sokat javít a kétségbeejtő helyzeten.
De jönnek a választások, és a csillagokat is leígérik az égről -minden párt-, hogy rendbeteszik az egészségügyet, aztán minden marad a régiben.

DieNanny CH 2017.06.05. 07:22:35

@Hari Seldon 2:

Szerintem semmi baj a fizetős autópályával. Ez legalább olyan dolog, hogy tényleg csak az fizeti, aki használja.
Mo-on sem lenne vele probléma, ha nem csillagászati ára lenne.
Svájcban kb 11ezer Ft átszámítva - 40 frank.
Mo-on 43ezer Ft.
Maguk a svájciak is érzik, hogy ez nem tartható sokáig, és benne lennének egy duplázásban - kb 80 frankos éves díjban, ami még mindig a fele lenne a Mo-inak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.05. 07:45:53

@DieNanny CH:
Itt éves útadó van aminek a mértéke az autó környezetvédelmi besorolása alapján van kiróva.
Nem is tudom mennyit fizetek mert automatikusan vonják a számlámról
Olyan 200font körül talán.

LittleG (uk) 2017.06.05. 08:19:56

Nem hasznaljak a der, die, das szavakat? En meg olyan nemetet nem hallottam :) szerintem ott is hasznaljak, csak lehet a posztolo nem hallja ki, hogy pl. azt mondjak, mit'm (mit dem)...

Főgebra 2017.06.05. 08:38:53

@Hari Seldon 2:

"A Nyírő Gyula bezár nyárra. - "

Ez, így, pontosan olyan, mintha a jereváni rádió híre lenne! Csakhogy nem osztogatnak, hanem fosztogatnak!

A hir:
" A súlyos orvoshiány miatt a Nyírő Gyula Kórház kénytelen a nyárra bezárni a BELGYÓGYÁSZATI OSZTÁLYA felét"
Tehát nem a kórházat, hanem egyik osztályának a felét zárják be!!!!

Értő olvasást és korrektséget, ha lehet kérni!

Dikusz 2017.06.05. 08:48:47

@Főgebra: meg a hozzászólások elolvasását (így az elején még nem olyan nehéz).:)))
Írtam már én is róla, és @Hari Seldon 2: azért nem követett el olyan hatalmas hibát.
Amúgy mi ez az új nikk?:D

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.05. 08:51:32

Még ha van benne bőven igazság is (magasabb az életszínvonal Nyugaton, de ezt mindenki tudja), azért elég demagógra sikerült.

Az árak összehasonlítása nagyon felületes...lényegében csak élelmiszerárakról van szó.
Ha már összehasonlítás van, én azt mondom mindent hasonlítsunk, szolgáltatásárakat, ingatlanárakat, élelmiszerkosár..mindent...

Egyébként elmagyarázom röviden a javak világát, talán érthető lesz és meg fogja a kedves posztoló érteni hogy miért nincs akkora eltérés sokszor árakban amennyit a bér indokolna.
Minél inkább mozgatható egy jószág és minél hosszabb élettartamú (ez itt jelenthet 1 zsák krumplit, 1 laptopot, 1 csapolt sört, 1 tál levest, egy ikea asztalt) annál inkább tart az ára egy világpiaci ár felé.

Nézd meg hogy egy ikea asztal vagy egy számítógép mennyibe kerül országonként, szinte mindenhol ugyanannyi. Ez azért van mert ezek egy könnyen mozgatható nem romló jószágok, így törvényszerű hogy globális ár felé fognak tartani hiszen ha valahol extrémen olcsóbb lenne, azonnal felborulna az egész és tönkremenne a drágább piac pikk pakk.

Aztán ott vannak mondjuk az élelmiszerek, amik szintén egész könnyen mozgathatóak, de mivel pl. romlandóak, máris torzul az előbbi viszony, így országonként nagyobb lehet a szórás mint az előző hosszú élettartamú javaknál.

Aztán vannak az olyan javak amik egyáltalán nem mozgathatóak fizikailag sem, erre a legjobb példa talán egy étterem vagy egy kocsma.
Egyiket se tudod átvinni egy másik országba a fogyasztásod idejére, így ezeknek az árai extrémen fog függeni pl. a helyi bérviszonyoktól, a helyi vásárlóerőtől.

Főgebra 2017.06.05. 08:54:33

@Dikusz:
A nick a régi az avatar az új!
Azért mert hajdanán a tábornok arca az Obamáé volt. Próbáltam a Trumppal, de az ő arca a viktóriasárga haja nélkül nem elég karakteres, így ideiglenesen Jerry Minion lett az avatarom.

Főgebra 2017.06.05. 09:00:25

@Dikusz:
Ez pedig a Trump avatarja.

Dikusz 2017.06.05. 09:05:28

@Főgebra: meg kell mondjam, egyik jobb, mint a másik:)))

Muscari 2017.06.05. 10:28:12

@Főgebra: cuki lett :-)

A poszthoz nem tudok túl sokat hozzátenni, csak annyit, hogy jól csinálják és sok sikert.

2017.06.05. 10:35:48

@LittleG (uk): Yaps, épp megjegyezni akartam én is, mivel a der-die-das szentháromság nekem ősi ellenségem ;))) Használják, naná, csak ugye tiszta hoch-deutschot viszonylag ritkán beszélnek, igy vagy összevonják, vagy más magánhangzó kerül bele. No, és persze a ragozásoknál jelentős szerepe van a főnév nemének.
A posztolónak meg további sok szerencsét!

Golf2 2017.06.05. 10:40:03

Aszittem az Audiban jól fizetnek.Különben a szokásos.

Bredpitt Monika 2017.06.05. 10:58:42

Tüdőgyuszi és albi?

Én arra lennék kíváncsi, hogy milyen volt a kínaiaknak dolgozni?
Na persze, az már egy adalék, hogy ha nem mész dolgozni betegség miatt akkor ne is menj egyáltalán.

De hát ezt a magyar vállalkozó is eljátszotta az én amerikai férjemmel, aki egyébként nem is volt beteg, de amikor első nap megjelent a munkahelyen - amit úgy hirdettek, hogy bejelentett állás - közölték vele, hogy nem lesz bejelentve és ha beteget jelent, akkor ne is jöjjön egyáltalán.

Jaj, tudom, szegény magyar vállalkozók. Például a pékség tulajdonosa, aki olyan szegény, hogy már nyitja az újabb pékségeit. Most, hogy szegényeknek fel kellett emelni a béreket januárban, így vegetálgatnak: kiírták, hogy eladót keresnek négy órában. Fel is vettek egy csajt, aki meglepődött, hogy rögtön első nap nyolc órában dolgozott, persze majd jön a meglepetés, hogy négy órában lesz bejelentve.

De az újabb pékség azért megnyílik. Szegény vállalkozó!

Bredpitt Monika 2017.06.05. 11:09:10

Tudja valaki nagyjából pontosan mennyibe kerül egy autó fenntartása havonta (benzin költséget ne számoljunk most)?

Én soha nem értettem azt, hogy minek egy autó, főleg ha valaki nettóban 85 ezer forintot keres, és a munkájához nyilván nem kell autó.

Nóra, tényleg nem piszkálni akarlak, de számomra ez érthetetlen. Itthon én azt látom, hogy nagyon sok ember panaszkodik mennyi pénz megy el erre meg arra, meg amarra. Van autójuk is, amit egyébként kihasználhatnának, mert ha mondjuk egy négy tagú családról van szó, akkor tényleg jól jön az autó, mert a vonat rohadt drága.

De azt látom, hogy nem használják ki, mert alig mennek valahová a bevásárláson kívül. De az az autó nagyon sokba kerül, mert használtan vették, szervízbe kell vinni, drága a benzin.......

Én mondjuk Budapestről beszélek, ahol nagyon jól meg lehet lenni autó nélkül.
Tegnap voltunk vidéken, egy Tőserdő nevű helyen, ami Lakitelek mellett van. Ott inkább elkel egy autó, mert ha a sárga buszra várnak vidéken, akkor aztán várhatnak sok helyen.

De lehet , hogy rosszul látom.

A lényeg, hogy 85ezer forint az nagyon kevés. Megértem egyébként, hogy elmentetek. Ahhoz képest én a nettó 129ezres fizetésemmel nagyon gazdagnak érzem magam (plusz családi pótlék és plusz sárga csekk persze, ami így 200.000 forint kettőnkre havonta). Sokan még erre is azt mondják, hogy jaj de kevés.

VAlóban nem vagyok normális amikor én mégis jól érzem magam ebből a pénzből?

London2009 2017.06.05. 11:09:34

@Hari Seldon 2: @Dikusz: A magyar egeszsegugyet hagyjuk. Kozeli hozzatartozom sajnos korhazban van. A mutetet vegzo ket orvosnak 150k-150k HUF volt a jussa. A noverkeknek napi 10k jar, mikor hogy. A privat szoba ara pedig 20k HUF naponta. A nem privat szobaban huszan vannak. Termeszetesen legkondi meg a privat szobaban sincs, sem automata agy. Azert ez 33 fokban meg mutet utan, igen kellemetlen. Az etel persze ehetetlen, ugyhogy minden nap vinni kell etelt, italt, tiszta ruhat stb. Ennyit az ingyenes, kivalo magyar egeszsegugyrol. Ugyhogy minden koltseget egybevetve ez korulbelul 1 millio forintba fog kerulni. Akinek nincs ennyi penze, az gondolom dogoljon meg, vagy csak fogja be a pofajat? Persze nyilvan azt mondja az ember, hogy csak az szamit, hogy gyogyuljon meg es ez igy is van. De ez a rendszer ami van ez egyszeruen felhaborito.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.05. 11:15:13

"Meg is találták – csak éppen nem Magyarországon."
- akkor miert nem kulfoldi blogon teszik kozze sikertortenetuket?

London2009 2017.06.05. 11:17:00

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: ne idegesits mar fel kora reggel. Hataratkeltek ez a blog pedig a Hataratkelo. Talan nem veletlen, hogy ida irtak meg a tortenetuket. Hmmm?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.05. 11:17:33

"pedig a németek maguk se tudják a nyelvtant sokszor,"
- edes uristen.

DieNanny CH 2017.06.05. 11:22:44

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:

Te meg minek jársz olyan blogra, ahol külföldön élő magyarok kommentelnek??? Ennyire nem fogod fel, hogy mi a blog témája???

London2009 2017.06.05. 11:24:28

Nem tehetek rola, de azt egy kicsit ketkedve fogadom ha egy kozmetikus nem talal munkat. Az hogy lehet? Kivalo szakma! A penzugyi szamviteli ugyintezo pedig micsoda? Vagy penzugyi, vagy szamviteli esetleg penzugyi es szamviteli ugyintezo? De penzugyi szamvitelirol meg nem hallottam. Ez valami OKJ-s kepzes lehet? No ez viszont nem lep meg, hogy ezt nem tudta semmire sem hasznalni. Bar azert egy recepcios, titkarno, call centeres allast, csak ossze lehet hozni. Kinai boltban lett elado kozmetikuskent, hmmm. Oke. De most Nemetorszagban tuti allasa van es nagyon megbecsulik. Ha te mondod…

Bredpitt Monika 2017.06.05. 11:33:07

@London2009: Bocs, de ez állami kórház? Mi az , hogy ennyi jár a nővérkéknek? Ennyit adott a hozzátartozód. Szerintem így helyes a történet, ha állami kórházról van szó.

Amikor én kórházban voltam, senki nem kapott egy kanyit sem. Amikor azt éreztem, hogy nem kapok megfelelő tájékoztatást a főorvos úrtól és az fogant meg az agyamban, hogy esetleg azért van, mert nem kaptak dugipénzt, akkor jól kiosztottam a főorvos urat egy vizit alkalmával mindenki füle hallatára.

Érdekes módon utána normálisan viselkedett velem és továbbra sem kapott pénzt senki.

A magyar embereknek óriási része van abban, hogy ilyen mocsok módon elvárják a kórházakban a hálapénzt, amit bocsánat nem kéne hálapénznek hívni, ha előre adod.

Aki előre adja az megveszteget,és mivel oly sokan megteszik, ezért az a furcsa helyzet áll elő, hogy ugyanúgy leszarják a fejed, mint a többi birkáét, aki odaadja ELŐRE A HÁLApénzt.

London2009 2017.06.05. 11:37:49

@Bredpitt Monika: Aha, oke. Akkor probalj meg nem adni. Foleg amikor mondjuk totalisan rajuk vagy utalva, mert mondjuk sirsz a fajdalomtol es meg a fejedet sem tudod felemelni. Oh, azt el is felejtettem, hogy meg parnat is venni kellett, olyan remek parna volt a korhazban. Allami korhaz, persze. Bar mondasz valamit, lehet, hogy erdemesebb lett volna privatba menni. Itt nem volt kontorfalazas, itt konkretan tajekoztatva lettek, hogy milyen szolgaltatasnak mennyi az ara.

Dikusz 2017.06.05. 11:40:48

@London2009: az elmúlt tíz évben sokat jártam kórházban hozzátartozóként, betegként egyszer. Nem a szomszédtól, akinek az ángya huszadik ismerőse mesélte, saját magam tapasztaltam.

Félreértés ne essék, nem vonom kétségbe a szavaidat egyáltalán, de azért ez amit írtál számomra furcsa, érdekelne is, melyik ez a kórház.
Készséggel elfogadom, hogy ti ezt tapasztaltátok, de olyanról, hogy a nővérek napi 10e Ft-ot kapjanak még nem hallottam. Akkor nem lenne nővérhiány. Budapesten négy kórházban jártam, csak az egyikben (budai oldal) volt 20+ ágyas kórterem.
Nem értünk most egyet, nem is kicsit, de remélem ez nem baj.

London2009 2017.06.05. 11:44:26

@Dikusz: nem baj persze. Nem irom le, hogy melyik korhaz, nehogy a vegen valahogy osszerakjak kirol van szo, miutan nincs sok privat szobajuk. Privatban megirom neked szivesen. Ezt nem valamelyik ismerosom meselte sajnos. Ez a mi tortenetunk. Itt nincs is se nover, se orvos hiany.

London2009 2017.06.05. 11:48:05

@Dikusz: most elbizonytalanodtam, megkerdezem, hogy az osszes nover kapott e ennyit, illetve, hogy ez napi dij volt e. Ebben latod nem vagyok biztos. Az orvosok apanazsaban es a szoba araban viszont 100%-ig biztos vagyok. Arra teljesen fixen emlekszem.
Eredetileg itt sem 20+-os a szoba. Most raktak be egy csomo potagyat es max. 20-an vannak. Nem 20+-an. Mondjuk en nagy betegen egyetlen egy szobatarsat sem szeretnek, koszonom.

Dikusz 2017.06.05. 11:49:12

@London2009: Természetesnek is veszem, hogy nem írod le. Majd ha felétek járok elmeséled:)

Bredpitt Monika 2017.06.05. 11:50:34

@London2009: Elolvastad amit írtam? Nem adtam és még fel is voltam háborodva és aztán mégis tudtak velem törődni, mert nem azt látták, hogy be vagyok tőlük tojva.

Szerintem nem értetted, amit odaírtam, vagy nem akarod érteni, mert egyszerűbb beállni a birka sorba és elfogadni azt a szemléletet, hogyha nem adsz akkor majd hű...mi lesz.

De mi is lesz igazából, ezt meg tudod fogalmazni?

London2009 2017.06.05. 11:51:04

@Dikusz: remelem addigra inkabb mar el fogom felejteni ezt az egesz borzalmat. :S

Bredpitt Monika 2017.06.05. 11:56:05

@London2009: "most elbizonytalanodtam, megkerdezem, hogy az osszes nover kapott e ennyit, illetve, hogy ez napi dij volt e. Ebben latod nem vagyok biztos. "

Ha Dikusz nem kérdez vissza, akkor kimegy ez a hozzászólás így, amit olyanok is olvashatnak, akik ezer éve nem voltak itthon.....és elhiszik neked, mert amúgy egy szimpatikus hozzászóló vagy..

London2009 2017.06.05. 11:57:38

@Bredpitt Monika: Monika, szerintem ezt hagyjuk.
Mi nem ezek a tipusuak vagyunk, akik neki allnak orditozni az orvossal. Te csak kiabalj veluk.
Olvastam amit irtal. Ezt en el sem tudom kepzelni, ne haragudj. Ilyen kiszolgaltatott helyzetben, koszonom, de en igen, birka modon inkabb fizetek.

London2009 2017.06.05. 11:59:12

@Bredpitt Monika: ezt tenyleg nem tudom, hogy ketten kaptak e ennyit, illetve egyszer e, vagy naponta. Ugyhogy tisztazni fogom. Nem szoktam soha igaztalan dolgokat irni. Mondom, ezt amint beszelek delutan veluk, megerositem. De mint irtam, a tobbi az teljesen helytallo osszeg.

Pernilla 2017.06.05. 12:12:04

"pedig a németek maguk se tudják a nyelvtant sokszor, például der, die, dast ritkán használják"
Na az ilyen okoskodásoktól mondjuk lila hajat kapok :D

DieNanny CH 2017.06.05. 12:15:50

@Bredpitt Monika:

"De mi is lesz igazából, ezt meg tudod fogalmazni?"

Én amikor 12 éve kórházban voltam, nekem volt olyan parás betegtársam, aki minden nap félt a személyzettől, főleg az orvosoktól, és a fülünk hallatára kérdezte meg egy nővértől, hogy vajon az az infúzió, amit kap, mennyire védett? Hogy az orvos, nem tud-e belekeverni valamit, amitől ő még betegebb lesz, vagy akár meg is halhat?

Szóval, én megértem azt is, hogy van, aki attól fél, ha nem ad pénzt, kinyírják.

(Fantasztikus orvosokkal és nővérekkel találkoztam abban az 1 évben, míg abban a bizonyos kórházban voltam. Csak jó emlékeim vannak róluk. Bár az ágyak 30 éves rozsdás vasak voltak, ócska matrac, potyogó vakolat - de nem számított.)

DieNanny CH 2017.06.05. 12:19:32

@Pernilla:

Tényleg nem mindig udják, én a bölcsiben kérdezgettem mindig - mert minden nap kellett minden gyerekről naplót vezetni -, és a cumi, meg pelenka nemén nagyon kellett gondolkodniuk. Voltak még más szavak is, szóval én meglepődtem.
Ja, és olvastam gyerekvigyázásos álláskereső hirdetéseket, amikben a 18-20 éves jelentkező, hatalmas nyelvtani hibákat vét...

Bredpitt Monika 2017.06.05. 12:21:49

@London2009: melyik részét akarod hagyni? Nem az ordítozásról van szó, ami egyébként megint a te ferdítésed, bocs, de hol írtam, hogy ordítoztam, keresd már légyszíves.

Arra meg igazán válaszolhatnál, hogy előre adjátok a pénzt, vagy utólag. Ez sem mindegy. A hálapénz annak jár, aki teljesít, nem annak, aki egy beteghez nem megy oda, amikor annak szüksége van segítségre. Azért nem megy oda, mert még ha mindenkitől kap is hálapénzt, attól ő még három másik ember műszakját vállalja, mert emberhiány van. Tehát, nem a hálapénz a megoldás.

A hálapénz a legrosszabb ebben a helyzetben, ami itthon kialakult. Szóval nagyon hanyag vitázó vagy, ha te elintézed azzal, hogy hagyjuk. Meg azzal , hogy ordítozol, nem ordítoztam, de megmondtam neki a véleményem.

Ha már ideírtál valamit, amiben magad sem vagy biztos, akkor legalább ne vakarj le magadról valakit azzal, hogy hagyjuk, meg ne ferdítsd el a másik szavait. Kérlek szépen. Köszönet.

Bredpitt Monika 2017.06.05. 12:23:28

@DieNanny CH: Könyörgöm , ha én utólag adok hálapénzt (ha elégedett vagyok) akkor valóban attól kell félnem, hogy majd bosszúból kiveszik a műtét alatt az egyik vesémet???????

Annyira abszurd ez az egész!!!!!

Pernilla 2017.06.05. 12:29:29

@DieNanny CH: na jó, de ezt így általánosan kijelenteni, hogy a "németek nem tudják a nyelvtant". Meg azt írja, hogy a der-die-dast ritkán használják, nem azt, hogy rosszul. Pláne ritkán használt szavaknál... Na mindegy, én az ilyeneken szeretek fennakadni :D

Bredpitt Monika 2017.06.05. 12:31:03

Egyébként meg pl Amerikában is vannak műhibaperek, ahol nincs hálapénz. Ezzel az erővel ott is retteghetnek az emberek, hogy félni kell az orvostól.

@DieNanny CH: ja, és az az illető, akit említesz a parázás miatt, lehet, hogy alapjáraton is mindentől parázik, ezt nem lehet tudni,
szerintem egyébként oda lehet menni az orvoshoz és azt lehet neki mondani, hogy doktor úr, nagyon kevés fizetésből élünk, nem tudunk kifizetni egy műtétre 150ezer forintot,

őszintén, ha ezek után egy orvos azt mondja, hogy akkor nem lesz műtét, na, akkor kell feljelenteni őket, de ilyen nagyon kevés van szerencsére, most derült ki nemrég egyébként, hogy volt erre példa, akkor majd megműt valaki más, ebbe nem szabad belemenni, a legtöbb orvos szerintem zavarba jönne, ha valaki
a fentiekre hivatkozva nem fog fizetni

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.05. 12:34:14

@Bredpitt Monika:

Otthon kasztosodás van és sokan úgy ragaszkodnak az autóhoz mint a levegőhöz.
Köztudott tény hogy otthon rengeteg olyan ember is tart autót aki amúgy meg se engedhetné magának.

Nyugaton inkább csak a középosztály jellemzője ez.
Nézz körül Grazban, nálunk, több ezer, tízezer biciklis van a városban.

Ez van, a magyar valahogy furán van beállítva, nem képes felfogni hogy ha ninncs pénze autóra, akkor nem az a megoldás hogy hitelre vesz autót, hanem hogy nem vesz.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.05. 12:34:31

@London2009:

Gondolom a pénzügyes suliban tanították hogy 2 éven át kell spórolni egy értékét extrém sebességgel elvesztő tárgyra, amit amúgy fenntartani se tudsz miután megvetted.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.05. 12:34:42

"de a javíttatására már nem lett volna keret"
- majd nemetorszsgban lesz 150 euros oradijak mellett, 1500 euros fizetesbol.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.05. 12:34:51

@London2009:

Ez nagyon életszagú hogy 1 milliót le kell perkálni hogy ellássanak az állami kórházban Magyarországon.

Biztos a kisnyugdíjasok is fizetgetik orrba szájba ezeket az összegeket mikor bekerülnek a kórházba 1-2 hétre.

Full kamus ez a sztori úgy ahogy van.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.05. 12:34:57

@London2009:

De akkor ezt ne úgy meséld hogy ez általános Magyarországon, hanem hogy van ilyen lehúzós banda kórház ahol eszkalálódott a hálapénz rendszer és irreális összegeket gombolnak le.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.05. 12:35:04

@London2009:

"most elbizonytalanodtam, megkerdezem, hogy az osszes nover kapott e ennyit, illetve, hogy ez napi dij volt e. Ebben latod nem vagyok biztos."

Innentől kezdve ez már komolytalan, előbb leírod mintha tényszerűen tudnád, most meg már az se biztos hogy naponta meg hogy hányan kaptak ennyit.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.05. 12:35:19

@DieNanny CH: en is kulfoldon vagyok meg, masreszt az a rozsaszin kep amit tajekozatlan kint elok ide posztolnak, bekommentelnek, tavol all a valosagtol.
Felrevezetve ezzel a meg otthon levoket.

somlobodog 2017.06.05. 12:35:26

@Bredpitt Monika: a szabalyzokat (állam) se feledd el szidni. Ha a jogszabályokat be tudnák tartani akkor ez nem lenne. És ne altalanosits az albán pék alapján. A vállalkozók nagy része ugyanúgy dolgozik de az ilyen bűnözők alapján utalják a vállalkozókat a dolgozók. Ez sem normális azért.

somlobodog 2017.06.05. 12:35:32

@Bredpitt Monika: normális vagy és borzasztó ügyes. Én nem tudnék megelni ennyiből otthon. Alapszinten se. Nyilvan elvegetalnek de egyébként tényleg elkepzelni sem tudom hogy csinálod egy gyerekkel.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.05. 12:35:40

@diggerdriver: "Itt éves útadó van aminek a mértéke az autó környezetvédelmi besorolása alapján van kiróva. "
- meglehetosen igazsagtalan es rovidlato modon. Ugyanis egy ujabb auto, amelynek a kor yezetvedelmi besorolasa jo, tehat az adoja alacsony vagy semmi, az altalaban tobbet fut mint egy kornyezetszennyezonek kikialtott oreg v. veteran, amely evi 1-2000 merfold alatt osszessegeben sokkal kevesebbet szennyez es rongalja az utakat mint egy dognehez uj auto evi 40000 futasteljesitmeny mellett. (lasd a 2.5 tonnas tesla amelyre £0 az ado)
Eppen ezert az adot es a biztositast is az uzemanyagba kene beepiteni, de ugy sok ingyenelo milliardos nem lenne milliardos.
Van mindenfele lobby. A veteranos gyenge.

London2009 2017.06.05. 12:40:29

@Bredpitt Monika: "akkor jól kiosztottam a főorvos urat egy vizit alkalmával mindenki füle hallatára."
Ezt csendben tetted? Oke. Ertem.
A 3 penzosszegbol egynek nem volt biztos, hogy tobben vagy egy nover kapta e. Minden egyeb osszeg pontos. Ugyhogy ezen kar lovagolnod. De mondom, majd megkerdezem ujra. Hulyek mi sem vagyunk, nyilvan nem elore fizetunk mi sem.
Kar errol tovabb beszelni, mert mint irtam, mi szerintem nagyon kulonbozoek vagyunk. Orulok ha neked jo tapasztalatod van a korhazakkal. Nekunk barmirol legyen szo, mindig halapenz a vege. Legyen az oromtelibb esemeny, mint gyermek szuletese, illetve aprobb dolgok, vagy ne adj Isten komolyabb mutet. Minden penzbe kerul. Reszemrol en csak orulok, hogy ki tudjuk fizetni.

London2009 2017.06.05. 12:42:01

@Horthy Miklós cselédje: jol van, akkor lovagoljatok ezen. Megkerdezem nektek delutan, ha ez ilyen fontos. Koncentraljatok akkor a szoba es az orvosok arara. Azon erdekes modon elsiklottatok, csak ezt tudtatok kiemelni.
Amugy meg, te inkabb maradj csondben azzal kapcsolatban, hogy mi komoly illetve, mi komolytalan, te sikertortenet.

P.Elliot 2017.06.05. 12:45:15

@London2009: En is inkabb fizetnek mintsem a beteg igya meg valahogy a levet mert lattam en mar bosszuallo orvost is es apolonot is meg a regi 70-es evekben odahaza amikor a hozzatartozo magas hangon kifogasolt valamit, illetve bejelentessel fenyegetozott pedig akkoriban talan komolyabban vettek es a korhaz is magasabb szinvonalon volt.
Az uvoltozes sosem vezet jora. Meg lehet azt mondani rendesen, normalis, kulturalt hangnemben hogy mi a kifogas es meghallgatni hogy mi es miert tortent, attol meg be lehet jelenteni a dolgot de szerintem hamarabban intezkednek a hatarozott, csendes szamonkeresen.
Sosem voltam a kiabalas hive, itt meg foleg nem mert a normalis hangnem is pontosan celba er es nem teszem ki semmi rossznak a beteget, sot, megjegyzik maguknak hogy ezzel a beteggel igazan torodik a rokonsag, torodjunk mi is ha nem akarunk bajt a fejunkre.
Masfajta intezkedeseknel is a mosolygos, de legalabbis nem ellenseges de vegtelenul hatarozott beszed hive vagyok, tobbet lehet vele elerni es az embert is komolyabb szemelynek tartjak..

Bredpitt Monika 2017.06.05. 12:51:37

@somlobodog: nem albán pékről beszélek, hanem magyar vállalkozóról

London2009 2017.06.05. 12:52:41

@Horthy Miklós cselédje: @Bredpitt Monika: Na tessek, beszeltem veluk a kedvetekert, itt a vita vege, fuss el vele, megerositett osszegek kovetkeznek.
A foorvos aki vegezte a mutetet kapott 150k-t. A kezeloorvos, aki szinten vegig asszisztalt a mutoben, illetve evek ota o volt az orvosa, szinten 150k-t kapott. Allitolag neki 100k is eleg lett volna, de ok ugy gondoltak, hogy kapjon mindket orvos ugyanannyit. Privat szoba ara napi 20k. A noverek pedig 5k-et kapnak valtasonkent. 4 napja van bent, idaig ket novernek adtak 5-5k HUF-ot fejenkent. Innen a kifizetett 10k.
Remelem en is, hogy mas rendszeru korhaz is van. Velunk ez tortent. Aki nem hiszi, jarjon utana.

Bredpitt Monika 2017.06.05. 12:57:30

@London2009: önmagad ismétled és megint kitalálsz dolgokat és még le is írod, te adod mindenki szájába az ordítozást, nem voltál ott és nem feltétlenül kell ordítozni ahhoz, hogy valakit helyretegyél, de erről úgy látom nem tudlak meggyőzni, a te minőségi bizonyítványod, hogy ezt hajtogatod

adjál továbbra is pénzt és tényleg örülhetsz, hogy van belőle, csak amikor te is nagyon is részese vagy ennek a rossz rendszernek, akkor ezt nem árt beismerni....mert ez a rendszer nagyon, nagyon nagy részben az embereknek köszönhető,

P.Elliot 2017.06.05. 12:57:34

@somlobodog: Szerintem ugy hogy a gyerek apja megvesz mindent a gyereknek ami kell, illetve ad meg penzt csak ugy is. Nem is lenne normalis apa ha nem tenne meg az egyszem gyerekenek es leiras alapjan normalisnak nez ki.
Nehany szemetlada alak kivetelevel az amerikai apak nem szukmarkuak, illetve a torveny tesz rola hogy leadjak a gyerektartast / ha nem, leultetik oket/ ami most nem tudom mennyi de egy baratnom fejenkent kapott 420 dollart a ket gyerek utan, a birosagot nem erdekelte hogy honnan van a penz, ezt iteltek meg, a pasas egyszer munka nelkul maradt es el kellett adni a regi, ertekesebb autoibol amit gyujtott hogy fizetni tudjon/ mert e penzzel banni egyebkent sem tudott/ mert nem talalt hirtelenul masik munkat.
En egy percig sem hiszem hogy Monika csak a fizetesebol el, a ferje meg csak annyit ad a gyereknek mint amirol egyszer irt.
Igy nem nehez megelni otthon ha kinntrol jon a penz es ok sosem kerulhetnek az utcara emiatt.
Most tudom hogy Monika nekem fog esni de figyelmeztetem hogy mihelyt elallt az eso megyek ki kertezni, nem tudok valaszolni ha meg ittmaradok sem biztos hogy akarok mert felesleges vitanak sosem voltam a hive meg vitatkozni se szeretek vele mert nem lehet, dongeti az asztalt hogy marpedig ez igy jo, ugy jo, ez van, igy van....
A tobbi hozzaszolo egeszen mas de en vele nem tudok vitatkozni mert egyreszt meg sem hallgat, csokonyosen ragaszkodik a maga elkepzeleseihez, akkor meg minek.
Ettol eltekintve szeretem a hozzaszolasait....

London2009 2017.06.05. 12:59:49

@Bredpitt Monika: nekem a kiosztas, emelt hangot jelent. De ha te ezt csendben tetted, akkor ne haragudj. Elhiszem en neked, miert ne hinnem el.

Bredpitt Monika 2017.06.05. 13:03:18

@London2009: nem én kérdeztem az összegeket, Dikusz volt aki felhívta rá a figyelmed, engem a rendszer az, ami felháborít, nem az összegek, a lényeg, hogy adsz,

azért köszi az infot, és az jó dolog, ha valaki belátja, hogy téved, nem akarok utána járni az összegeknek, mert nem az alényeg, egy állami kórházban nem kérhet a doki pénzt egy műtétért, ha viszont van pénzed és hazajössz vannak már nagyon jó színvonalú magánkórházak is

Bredpitt Monika 2017.06.05. 13:06:22

@London2009:

"nekem a kiosztas, emelt hangot jelent. De ha te ezt csendben tetted, akkor ne haragudj."

ott van a lényeg a mondatodban : nekem, azaz neked,
ezért ne add más szájába a te gondolataid, mert a másikra nézve megbélyegző

London2009 2017.06.05. 13:07:36

@Bredpitt Monika: ez igy korrekt. Teljesen nyugodt a lelkiismeretem, mert igy elso kezbol es abszolut valos informaciot adtam.
Ezt mondtam en is, miutan baromira fel voltam haborodva, hogy ennyi penzert en mar biztos, hogy magankorhazba mentem volna, ahol legalabb egy nyomorult legkondi van a frissen mutott, fajdalomtol hanykolodo beteg szobajaban.
De fel sem merult a magankorhaz. Ez a ficko az atyauristen, aki mutotte ezen a szakteruleten.
Egyebkent ugy tunik, hogy szepen gyogyul. Ugyhogy nekem csak ez szamit, semmi mas.

Bredpitt Monika 2017.06.05. 13:21:34

@somlobodog: amikor a lányom már az ötödik Justin Bieber pólót akarja, akkor a zsebpénzéből megveheti és szerencsém is van vele, mert nem finnyás, és nem szokott adidas cipőt követelni 30ezerért, ilyeneket nem kap,

ezen kívül nekünk azért annyiból más az életünk, hogy tele van kalandokkal, amiből neki is kijutott, ezért neki könnyebb elfogadnia azt is, hogy most nem fogunk nyaralni a horvát tengerpartnál tíz napot ,

a nyaralás nagy pénz, de mi kicsi utakat szoktunk tervezni, most például barátnőmhöz megyünk majd, aki most fog Olaszorszába költözni, így a szállás meg van oldva, ami ugye nagy költség,

nem dohányzom, az szintén nagyon nagy pénz tud lenni egy családban, lehet még sorolni mi mindenen lehet spórolni, vannak olyan szomszédaim akik nyakra főre veszik az üdítőket, ami ugye nagyon egészségtelen is és az is nagyon nagy összeg tud lenni,

jó szüleim és nagyszüleim vannak, voltak, tőlük is jó példát kaptunk

Bredpitt Monika 2017.06.05. 13:27:23

@London2009: nekem most volt állami kórházban egy ismerősöm, aki panaszkodott a körülményekre, de neki még pénze is van, és azt mondta, azért nem ment magánkórházba, mert nagyon sokat kérnek, gondolom inkább ő is adott hálapénzt (nem kérdeztem tőle), így is jobban kijött,

amúgy meg abból amit én mondok nem lehet kiindulni sajnos, bár minden harmadik ember ilyen lenne,

engem ha igazságtalanság ér, akkor nem törődöm a következményekkel, a végsőkig megyek, hogy bizonyítsak, ha elszáll az agyam, akkor az sem érdekel, ha elvesztem az állásom, lehet, hogy ennek lesz még böjtje, de hát nem vagyunk egyformák,

a lényeg, hogy összecsaptunk ma, de nem vesztünk össze, nagyon értékelem, hogy utána néztél a dolognak

London2009 2017.06.05. 13:30:59

@Bredpitt Monika: ja persze, meg csak az hianyzik, hogy osszevesszunk.
Kivancsisag keppene kerdezd meg az ismerosod mennyit fizetett, ha fizetett.
Azt feltetelezem en is, hogy a magankorhaz meg sokkal dragabb. Egyedul magankorhazi szulesrol hallottam meg, masnak az arat nem tudom.

Bredpitt Monika 2017.06.05. 13:31:30

@Horthy Miklós cselédje: New Jerseyben tök mindegy milyen osztályhoz tartoztál, autó nélkül nagyon nehezen tudsz boldogulni azon a részen, ahol én laktam,

az autók minőségén és használtságán tudod lemérni az emberek anyagi helyzetét , nem azon,hogy van e neki vagy nincs, muszáj, hogy legyen, ha dolgozni akarsz

Bredpitt Monika 2017.06.05. 13:33:55

@London2009: jövő héten találkozom vele, észben tartom, hogy megkérdezzem

Bredpitt Monika 2017.06.05. 13:37:04

@somlobodog: én elhiszem, hogy sok a járulék, de azt nagyon nehezen viselem, amikor azt látom, hogy nyílik az újabb pékség (és nem albánokról beszélek) de az alkalmazottakat meg átverik, miért nem lehet egy pékséget üzemeltetni úgy, hogy ott megbecsülöd az embereket , nyilván van profit, ha tud még egy pékséget nyitni,

DieNanny CH 2017.06.05. 13:41:44

@Bredpitt Monika:

Nyugi.

Én arra reagáltam, ha esetleg ő előre adja, mert attól fél, ha nem ad, bosszút állnak rajta.

Van ilyen ember, hidd el.
(És igen, engem is bosszant. És amikor a kórházban voltam, senkinek nem adtam semmit, hanem mikor eljöttem az egy év után, a doktornőnek adtam egy doboz csokit, a nővéreknek meg csokit és kávét. Sokkal többet is érdemeltek volna.)

2017.06.05. 13:44:57

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Már kérdezték tőled, de ismét felteszem a kérdést: Mi a búbánatos lófaszt keresel ezen a logon, ha azt az egyszerü tényt sem tudod elfogadni, hogy bizony Németországan jobban meg lehet élni akár a minimálbérből is, mint otthon? Alacsony a vérnyomásod? Igyál kávét inkább ...

DieNanny CH 2017.06.05. 13:47:01

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:

Milyen rózsaszínű kép? Ha ő megtapasztal valamit, és leírja, az tényközlés, nem?
Persze, ha elkezd általánosítani, meg olyanokat lehülyézni, akik nem is azt mondták, amit gondolt, azt én sem szívesen olvasom.
Mint pl ez, hogy a német anyanyelvű nem használja a der-die-das-t. Az viszont tényközlés, ha azt írja: "körülöttem, akikkel találkoztam német anyanyelvűek, nem használták ezt."

Hidd el, mindenkinek a személyiségétől függ, hogy hogyan látja a világot.

Bredpitt Monika 2017.06.05. 13:48:36

@DieNanny CH: jól értem? Egy évig voltál kórházban? Hű, lehet , neked kellett volna hálapénzt kapnod, hogy kibírtad addig?

Nekem morbid élmény volt. Mert nagyon nem akartam bemenni, de aztán egyszer csak azt vettem észre magamon, hogy olyan volt, mint egy üdülés. Kiszolgáltak, egész nap olvastam, ez a Dél Pesti Kórház volt, aminek nincs jó híre, viszont nagyon jó helyen van, mert nagyon csöndes, nagyon világosak a szobák.

2017.06.05. 13:51:13

@Bredpitt Monika: Ha Justin Bieberért rajong akkor mégsincs szerencséd vele ;)))) (viccvóut ... mielőtt nekem esel, mert látom, ma chili volt reggelire nálatok ... ez is viccvóut)

2017.06.05. 13:55:56

@DieNanny CH: Hm, hasonlóan gondolom. Sok magyar átlagember, különböző szakmámból nyugat-európai országokba vetődve, már azt is a munkájuk megbecsülésének tartják, ha a munkaadó betartja a szerződésben foglaltakat, és nem rabszolgaként tekint rájuk. Otthon ugyanis évekig, évtizedekig ennek ellenkezőjét tapasztalták.

DieNanny CH 2017.06.05. 13:59:41

@Bredpitt Monika:

Ő általában két dolgon szokott rugózni: miért van autód -- miért nincs saját, tehermentes lakásod???
Pedig az autó ráadásul ingóság, azt magaddal viheted munkahelyváltáskor, míg a saját lakást/házat nem.

somlobodog 2017.06.05. 14:06:28

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: pont azért amiért te is ide irogatsz hulyesegeket.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.05. 14:06:35

@London2009:

Ezt a nővéres hálapénzt én elképzelni nem tudom hogy megy.
Az orvosost csak-csak értem.
Jön a nővérke, beköti az új infúziót, aztán tartja a markát?

Nagyon szürreális ez az egész nekem.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.05. 14:06:46

@somlobodog:

Ez az egész duma ott bukik meg hogy a kedves magyar vállalkozók a sokkal jobb gazdaságú nyugati országokban is pontosan ugyanazokkal a simlis módszerekkel vállalkoznak, vagy próbálnak vállalkozni.

Az egész internet ezzel van tele, átvert szakmunkásokkal, akiket a hős magyar vállalkozó vitt ki, stb, aztán "elfelejtette" kifizetni, stb stb.

Úgyhogy nem kell a sóder, kutyából nem lesz szalonna.

Golf2 2017.06.05. 14:21:13

@Bredpitt Monika: nincs jó híre...hát a budi hullajó.

Dikusz 2017.06.05. 14:23:29

@London2009: azt én is nagyon remélem, hogy elfelejtheted. Bár ahogy látom eléggé lemaradtam a kommentelésben, de megpróbálom követni, és még beszélgetünk.

Dikusz 2017.06.05. 14:24:32

@London2009: Úgy is meg lehet írni, válaszolok is rá, ha jó neked:)

London2009 2017.06.05. 14:34:25

@Horthy Miklós cselédje: Pedig nem az. Szerinted amikor az ejszaka kozepen arra ebredsz, hogy visitanal a fajdalomtol kitol fogsz kapni fajdalomcsillapitot? Az orvostol? Nem, a noverketol. Amikor ki kellene valahogy menni az ejszaka kozepen a wc-re, de nem tudsz segitseg nelkul kikelni az agybol ki fog kikiserni? A foorvos ur? No ezert adnak a novereknek penzt, es toluk aztan nem is sajnalom mert ehberert dolgoznak es potolhatatlan munkat vegeznek. No es igen igy megy pontosan, hogy jo reggelt, koszonom az esti segitseget, tessek elfogadni ezt a kis penzt.
Ha csondben maradtal volna, okosabb lett volna, te nagy elet tapasztalattal rendelkezo guru.

Herr Géza 2017.06.05. 14:43:16

A mai tanulság: nem baj, ha gyatrán tudsz németül, hisz a németek sem tudnak rendesen németül. Azannya, megint tanultam valamit....:)))))
A másik aranyköpés: "....itt is van Lidl, Aldi, Penny, Kika" . Azannya, tök meglepő, hogy a német Aldi, a német Lidl, a német Penny Németországban is üzemeltet boltokat....:)))
A Kikát meg még be is nézte a bloggerina, mert az viszont nincs Németországban. Valószínűleg a "kik"-kel keveri, amire viszont ld. fentebb a vonatkozó "igazságot".

2017.06.05. 14:52:09

@Herr Géza: Ne legyél már ennyire szőrszálhasogató, naaa ;)))
Én is találkoztam már olyan némettel, aki rosszul használta a der-die-dast ... egészen felvidultam tőle, úgyhogy nekem tökjó élmény volt :DDDD
Az üzletláncokat annak kapcsán emleitette, hogy ha ugyanabban az üzletláncban itt 1200 eurót lehet keresni, akkor otthon, miért csak 400-500-at? Persze, naiv lérdés, de a posztoló nem éppen abból a rétegből származik, amelyik általában tisztában szokott lenni a makrogazdasági folyamatokkal. Az átlagember pedig igy teszi fel a kérdest. Jobb, ha megbarátkozol vele ;)))

Herr Géza 2017.06.05. 15:14:40

@Pink Petsch: Nem arról volt szó, hogy nem minden német beszél/ír nyelvtanilag korrekten, mert ez nyilván igaz (mellesleg a világ összes nemzetére), azaz közhely, felesleges leírni.
Az viszont már vad, hogy "például der, die, dast ritkán használják," Ja, kurva ritkán, alig van mondat der/die/das nélkül.... :(((
Abban alapvetően egyetértek, hogy egy idegen nyelven való kommunikáció első (!) fázisában a nyelvtan (pl. a der/die/das) huszadrangú dolog, de azért idővel kelleni fog, azaz nem ússzuk meg a megtanulását (már ha valaki a konyhanyelvnél magasabb szintre vágyik).
Attól visszont lila lesz a hajam (:D), ha valaki párszáz szavas szókincs és néhány tucat egyszerű mondat ismeretének birtokában már elmagyarázza, hogy a bennnszülöttek sem tudják ám a nyelvtant, mintegy saját magát felmentve a további tanulás alól.

Pernilla 2017.06.05. 15:23:28

@Herr Géza: hát kb. pont ugyanezt írtam le pár hsz-el feljebb :)))

2017.06.05. 15:32:41

@Herr Géza: Na jó, de neki élmény volt, hogy ő idegenként ugyan rosszul beszéli a nyelvet, de vannak ám "bennszülöttek" is, akik ugyanúgy. Ne itélj meg nagyon szigorúan, de nekem is élmény volt, hogy mégsem vagyok annyira tapló-hülye, aki látványosan kilóg ;)
Persze, a levont következtetések (hogy akkor ennél jobban nem is kell megtanulni vs. van végre bátorságom megszólalni, mert nem annyira ciki, mint gondoltam) eltérhetnek. Ez igaz.
Hm, meg szerintem azért -bár nem irta, melyik tartomány- a dialektus miatt, jó ha megérti a lényeget, és a szóösszevonásokat, pl. meg sem érti, csak következtet nagyjából.
Ha leragad ennél a szintnél, az persze gáz, szerintem is. De ha csak kezdetnek veszi, akkor nem olyan rossz ez, nah ...

Dikusz 2017.06.05. 15:46:43

@London2009: én is, találós kérdéssel:)

Dikusz 2017.06.05. 15:51:07

@Herr Géza: @Pernilla: @Pink Petsch: annak idején ez nekem is magas volt, amikor tanultam a suliban németül (nem is ment rosszul). Az atyaistennek nem jöttem rá, milyen rendszer szerint kell alkalmazni (mert valószínűleg nincs is benne rendszer).
Manapság, mivel vagy harminc éve nem foglalkoztam vele, csak a der/die/das maradt meg, semmi más....:)
Meg az, hogy a olvasással/kiejtéssel nincs gondom. Azzal meg lefeszt sem érek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 15:54:36

@P.Elliot: van egy kliensem, sebész, égéssérültek külsejét rakja rendbe. Ő mesélte, hogy ha idegességet tapasztal a betegtől, vagy orvostárstól, de akár a napi életben, akkor kicsit mélyebbre veszi a hangját, mint egyébként, s nyugodtan, udvariasan _kér_, vagy ismétli a mondanivalóját. Míg a megemelt hangszín agressziót sugároz, ez pont az ellentéte, s eredményes szokott lenni.

2017.06.05. 16:10:25

@Dikusz: Nem, valóban nincs benne rendszer (persze, vannak egyértelmüen ilyen vagy amolyan nemü főnevek, de például, hogy a tejszin miért nőnemü és a tejföl, miért himnenü, az semmilyen logikai rendszerbe nem beilleszthető :DDD). Szóval, a névelővel együtt tanulják meg a szót gyerekkorban, és akkor az már igy van, ez a természetes. (Szerintem, a lakosság viszonylag kis százaléka nyelvész, aki elgondolkodik a miérten ;))) ).
Szerintem, ne becsüld le a tudásod, a passzivat sem. Nagyon jó kis alap.

Bredpitt Monika 2017.06.05. 16:19:45

@Pink Petsch: majd kinövi Justint (remélem)

Bredpitt Monika 2017.06.05. 16:21:44

@Golf2: a budi hullajó, először nem vettem a lapot.....

ez volt a nap beszólása

Egyébként a Dél Pesti beceneve Dél Tepsi, szomorú, nekem nincsenek a kórházzal rossz tapasztalataim, szerencsére.

Pernilla 2017.06.05. 16:22:45

@Pink Petsch: na várj, a tejszín csak Németországban die (die Sahne - az -e végződés miatt, ami mondjuk persze nem kivétel nélküli szabály, lsd. der Käse, hogy a közelben maradjunk :D), az osztrákoknál már das (das Obers) ;)

Nem mindenre van szabály, az sajnos igaz, de van pár logikus szabály. De az a logika semmiképp nem a szó jelentéscsoportjában keresendő, mint a tejszín-tejfölös példádban :)

Bredpitt Monika 2017.06.05. 16:23:51

@DieNanny CH: hát akkor kitárgyaltuk az autókat is......

montroyal ( CAN qc) 2017.06.05. 16:27:10

der-die-dast
masfél evig elvoltam egy rovid gyors D-vel ... maskepp nem is lehetett mert iskolaba soha nem jartam .. igaz slepper meg elado gym takarito voltam a Mariahilferen ..persze a cigi pezsgo kaviar is ment ... ja meg a lopott elektronika .:-))

2017.06.05. 16:36:04

@Pernilla: Oké, de én most a német németről beszéltem, nem az osztrák németről (Kértem a múltkor a vonat büféjében egy szénsavas vizet, szóval "spritzig" ... visszakérdez a polgár, hogy "prickelnd"? Mondom, az basszus, az :DDD)
Hm, nos én ezt a főneves nem-elosztást a román nyelv logikája alapján közelitem meg (mivel azt ismerem és ugye ott is nemesitve vannak a főnevek). Nos, a nyilvánvalókon kivül, egész jó aránnyal találom el ismeretlen szavaknál is a nemet e logika alapján. Persze, aki csak amgyar alapról indul, annak nehezebb lehet ....

Pernilla 2017.06.05. 16:42:33

@Pink Petsch: az osztrák párhuzamot már csak a vicc kedvéért írtam bele, a lényeg az volt, hogy a tejtermék mivoltuk semmiképp nem lenne logikai alap az azonos névelőre ;)
Ha esetleg szeretnél még jobban belemélyedni a témába (vagy esetleg a poszter erre jár, és meggyőztük, hogy ritka esetben hagyják el a névelőt a németek :D), itt egy egész jó kis összefoglalás a logikus és kevésbé logikus névelő-szabályokról:
www.sprachschule-aktiv-muenchen.de/deutsch/blog/deutsche-artikel-lernen-regeln-und-erklaerung

2017.06.05. 16:51:11

@Pernilla: Jaja, én is csak az anekdota miatt ;)))
Hát, remélem, meggyőztük, mert nem igazán hagyják el a névelőt, ha máshol nem a ragozásban megjelenik.
A linked egyébként hasznos, mivel van valóban egy általános szabály (amit ha ismer az ember, olyan nagy marhaságokat már nem beszélhet), amin én is átrágtam magam, aztán jöttek szembe a kivételek :DDD

Shaktee 2017.06.05. 16:56:06

@kisrumpf: ha jók az emlékeim, ez a metódus a csajozásnál is működik :-)

Golf2 2017.06.05. 16:57:22

@Pernilla: tök jó összefoglaló!

2017.06.05. 17:02:03

@Bredpitt Monika: Hm, igaz, 10 évesen nekem is bejött a Modern Talking :DDD

Herr Géza 2017.06.05. 17:05:03

@Pernilla: "a tejszín csak Németországban die"
@Pink Petsch: "hogy a tejszin miért nőnemü és a tejföl, miért himnemű.."
Éppen itt a bukfenc, a névelő nem feltétlenül a főnév "jelentésére" vonatkozik, hanem annak alakjára: die Sahne - das Obers, vagy die saure Sahne - der Schmand - der Sauerrahm (mert ugye a tejfölre sem csak egy szó van....:D).
De legjobb példa a das Mädchen...., mi lehetne "nőneműbb" a lánynál, és mégis.... :))))))

Shaktee 2017.06.05. 17:06:46

@Bredpitt Monika: Ugy nez ki novoget, semmi faksznit nem csinalt a tegnapi manchesteri koncerten..

2017.06.05. 17:08:21

@Herr Géza: Naugyehogy? :DDD Az általános szabályokkal tisztában lehetsz ugyan, de mind hajótörést szenvednek a kivételek és a logikai feketelyuk korallzátonyain :DDDD

2017.06.05. 17:09:29

@swing gitan: Merhogy??? A Thomas nagyon is jó pasi volt, tudd meg! (Már egy 10 évesnek :DDD)

Shaktee 2017.06.05. 17:11:23

@Pink Petsch: eurogarbage a MT, nem tud erdekelni :-)

Lőtéri Kutya 2017.06.05. 17:11:32

@Pink Petsch: Nem egyszerű ezekkel a "szexista" nyelvekkel szóban sem, az biztos.

2017.06.05. 17:17:10

@swing gitan: Ma már engem sem, de 10 évesen, a 80-as években tudott fasza lenni. Helyén kell kezelni ezeket a dolgokat, nem a mostani eszeddel megitélni.

2017.06.05. 17:18:14

@Lőtéri Kutya: Khm, ki beszélt itt "szexizmusról"? Már rajtad kivül ... Csak mert nekem eszembe sem jutott ilyen megközelités.

DieNanny CH 2017.06.05. 17:18:44

@Herr Géza:

Én erre tudok egy kissé hímsoviniszta választ: mivel a fiúnál a himbilimbije miatt logikus, hogy fiú, ezért az eleve hímnem, míg a lánynál úgymond semmi nem áll ki a testfelületből, tehát még úgymond semleges nemű - először mikor nőiesedni kezd, akkor lehet rajta igazán látni a nemét...
:-)
(Emiatt pl tök nagy segítség, hogy a 'Baby' das, mert egyszer egy ismerősöm találkozott a barátnőjével, meg a gyerekével, én meg utána kérdeztem, mennyi idős a kisfiú - erre az ismerősöm felvilágosított, hogy az bizony kislány, 1 éves.
Szóval ismeretlen gyereknél így nem kerül az ember kínos helyzetbe, mert lehet beszélgetni a 'das Kind'-ről...)

Shaktee 2017.06.05. 17:23:19

@DieNanny CH: a himbilimbi szot sem hallottam vagy 40 éve :-)

Pernilla 2017.06.05. 17:31:47

@Herr Géza: a Mädchen pont nem a legjobb példa, mert az a kicsinyítőképző miatt felülírja a szabályt... de ha már ugyanitt maradunk, das Weib, na az is jó kérdés miért :)

London2009 2017.06.05. 17:42:14

@swing gitan: "Megszolal a Magyar no aki tulelte a londoni terror"
Kicsit sem szenzaciohajhasz ez a focim...

London2009 2017.06.05. 17:47:55

@swing gitan: Ki nem allom az ilyet! Azert tulzasokba nem kellene esni. Nekem tobb ismerosom is a kornyeken volt sajnos. Senki nem mondta volna, hogy “tulelte a londoni terrort”. De ilyen a magyar sajto. Elkepeszto, hogy milyen tulzasokba esnek. Csak a katasztrofak erdeklik oket, vagy a bulvar.

Shaktee 2017.06.05. 17:48:13

@London2009: ? so?

s egy román pék nekitámadt a mocskoknak, s bujtatott embereket.

Remélem hogy megkapja az állampolgárságot ha nincs neki.

Shanarey 2017.06.05. 17:50:03

@Horthy Miklós cselédje:

Miért bizonyítod állandóan, hogy ehhez a témához kuka vagy?
nem az a lényeg, mennyibe kerül, az amit venni akarunk, hanem az hogy mennyit kell azért dolgozni. Például az egy heti fizumból vehetek egy 46" méretű hű de okos TV készüléket. Magyarisztánban ez 200+ ezer forint. S ez nem éppen az amit az átlag ember arrafelé hetente meg keres.

2017.06.05. 17:51:13

@London2009: Nemcsak a magyar sajtó ilyen ... illetve bocs, a sajtó nem ilyen. A bulvár ilyen, ami gyakorlatilag egyenlő a 200 évvel ezelőtti pletykákkal.

Shaktee 2017.06.05. 17:54:27

@Pink Petsch: Engem inkább az utott meg ebben, hogy mennyi de mennyi kelet europai el ott...hiaba tudjuk a szamokat saccra, de megis.

Erted rozi? :-)

London2009 2017.06.05. 17:56:10

@Pink Petsch: No igen.
Egyebkent en tok sokat logok ebben a kocsmaban. Ugyhogy kulonosen szomoruan erintett, de nincs londoni terror amit tul kell elni. Komolyan mondom, agyam eldobom.

2017.06.05. 17:56:37

@swing gitan: Értem, sőt tudom .. ha az utcán vagyok 5 percen belül minimum egy kelet-európai nyelvet hallok. De leginkább többet. (Nem, nem bevándorló-gettókban járok).

partizánok 2017.06.05. 17:59:15

@London2009:
Biztos hasonló érdekes következtetést tudnál levonni, ha körbekérdeznéd londoni magyar ismerőseid, hogy mégis, mi a francért járnak haza Mo-ra gyógyulni az okos és művelt nyugatról, abba fránya magyar egészségügybe.

2017.06.05. 18:01:36

@London2009: Ismerem az érzést. Amikor februárban egy majom teherautósöfőr Heidelbergben járókelők közé hajtott, rögtön mindenki terrortámadást kiáltott. Engem is kérdezgettek kevésbé jól értesültek, hogy ugye, mennyire gáz most BW-ben ezzel a "terrorakcióval" ... Khm, Heidelberg a 100 km-s vonzáskörzetemben van.

Shaktee 2017.06.05. 18:03:33

@London2009: nem ertem londonka, azt irod hogy nincs terror?

Shanarey 2017.06.05. 18:04:22

@London2009:

Na akkor örülj neki hogy a tegnapi origós cikk címét nem láttad, az már az a cím volt ami miatt, igen csúf dolgokat kezdtem magamban sorolni az illetékes lap szerkesztő címére.

London2009 2017.06.05. 18:04:37

@partizánok: fogalmam sincs ki jar haza es ki nem. Nincs is sok londoni magyar ismerosom.
Csak magamrol tudok nyilatkozni es en nem jarok Magyarorszagra orvoshoz. De nekem itt is privat betegbiztositasom van, ugyhogy miert is tennem.
De annak viszont nagyon orulok, ha te elegedett vagy a rendszerrel Mo-on es ajanlod mindenkinek. Majd atadom az uzenetet, ha valaki elboznytalanodna a magyar egeszsegugyet illetoen.

2017.06.05. 18:05:48

@partizánok: Nem a magyar egészségügye járnak haza gyógyulni. Legalábbis nem abba a magyar egészségügybe, ahova Özv. Kovács Jánosné Elvira kisnyugdijas jár a drága jó Mészáros doktor úrhoz a bélpanaszaival.
Ha nem értenéd. Nem az állami rendszereket veszik igénybe, hanem a magánrendelőket és kórházakat. És örülj neki, hogy igy tesznek, mert a drága jó Mészáros doktor úr azért nem egy angliai klinikán praktizál, mert a magánprakszisból behozza azt a pénzt, amiért még éppen nem megy külföldre.

2017.06.05. 18:08:11

@swing gitan: Terrorcselekmények vannak, terror nincs. Ha érted a különbséget ...

London2009 2017.06.05. 18:12:29

@swing gitan: Nezd, ha az ember ezt higgadt fejjel es realisan vegig gondolja, akkor nincs terror. Az a vilag van jelenleg, hogy ez barmikor es barhol megtortenhet. Nem csak Londonban. Ugyhogy ennyi erovel akkor terrorban elunk. Pedig nem.
Ugyhogy nem kell ezeket a focimeket durrantgatni, foleg nem Magyarorszagrol, hogy londoni terror. Legalabbis en igy gondolom.

Shaktee 2017.06.05. 18:13:14

@Pink Petsch: ne szofisztikájl nekem mert meghúzom a coffodat ;)

Shaktee 2017.06.05. 18:16:42

@London2009: kell beszélni róluk, én azt gondolom

London2009 2017.06.05. 18:18:42

@Pink Petsch: Olyanokat en is ismerek akik fogorvoshoz rendszeresen hazajarnak. Bar igazan ezt sem ertem, miutan en 22 (bar lehet, hogy 28, nem tudom) fontot fizetek a fogorvos maganbiztositasert es ez mar a komolyabb problemakat is lefedi. Ezert en biztos, hogy nem rohangalnek Mo-ra, de persze megertem, ha valakinek van egy bejaratott, jo orvosa es abban bizik.
De total nem eletszeru, hogy ha valami bajod van, akkor Mo-on kezelteted magad. Hogyan? Doktor Ur azt hiszem ez vakbel lesz! Jajj, ne mutson meg, majd elrohanok inkabb gyorsan Mo-ra megmuttetni magam! Na jo ez ugye surgossegi eset, de nem tudom, hogy akkor milyen dolgokkal jarnanak haza. No mindegy. Szerencsere nem erint. Le is kopogom gyorsan!!

2017.06.05. 18:19:04

@swing gitan: :PPP
De azért igazam van .. ;)))

London2009 2017.06.05. 18:19:24

@swing gitan: Kell, de nem kell a feszultseget szitani feleslegesen.

Dikusz 2017.06.05. 18:22:23

@Pink Petsch: ha én elmondanám, hogy nekem, 15 évesen ki tetszett, egyből elfelejtenétek a der/die/dast, nektek az már nagypapó:)))

2017.06.05. 18:22:50

@London2009: A fogorvos mondjuk, egy nagyon jó példa. És a legtöbben speciel fogorvoshoz is járnak haza, ha nem is éppen Londonból vagy Angliából, de Ausztriából biztosan. Sopronban, például kis túlzással az összes fogorvosi rendelő kétnyelvü ;) Oké, az összes iztos nem, de rengeteg az osztrák lapokban a soproni, győri, óvári fogorvosi és egyéb szakorvosi német nyelvü hirdetés. Nem véletlenül ....

Shaktee 2017.06.05. 18:22:53

@Pink Petsch: s mi jár annak akinek mindig igaza van? :)

2017.06.05. 18:24:48

@Dikusz: Mnaaaa, mesélj ... a Kóbor Jani? .... :)))

2017.06.05. 18:25:33

@swing gitan: Hm, egy puszi tőled? ;))))

Shaktee 2017.06.05. 18:27:15

@London2009: azt te sem gondolod komolyan hogy a brit terrorpisták a 24 hu címe miatt fognak jobban befeszülni..:)

Viktor népe meg már be van feszülve rendesen, s nem olvasnak 24-t, hanem 888-t, a szarházi bayyert.

London2009 2017.06.05. 18:32:56

@Dikusz: nekem Paddy Kelly tetszett! :D
Koszi az emailed!

London2009 2017.06.05. 18:37:30

@swing gitan: Eleve nem ertem, hogy mit foglalkoznak ennyit Londonnal Mo-on. Oke, hogy sok magyar el itt, de mindig meglep, hogy mennyi cikket vesznek at egy az egyben a kivalo Daily Mailbol. Peldaul olyan fontos dolgokkal foglalkoznak rendszeresen, mint Gyorgy herceg nadragjanak a hossza! Ez biztos sokakat erdekel ezek szerint Mo-on. De a Brexitrol is tobbet olvasni a magyar sajtoban, mint itt.
A magyar nep meg mar reg be lett hulyitve, hogy itt aztan terror van, ugyhogy igazad van, ezzel mar elkestunk. Anyamnak is mondtak mar, hogy jajj, most igy mi lesz, hogy jon akkor hozzam latogatoba? Anyam meg mondta nekik, hogy ugyanigy, mint eddig. Felul a repulore, en meg erte megyek…

Shaktee 2017.06.05. 18:38:09

@Pink Petsch: cupp :) ki fog minket szerkeszteni az elmehunyt Q bácsi :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 18:38:51

@Pink Petsch: az írek pedig Bp-re mennek... Egy kis Margitsziget, egy kis Opera, egy kis fürdőzés, és máris kész az új cipicupi. Folyton vannak hirdetések a lapokban.

London2009 2017.06.05. 18:40:18

@swing gitan: az a csoka nem normalis. Teljesen elmebeteg. Nick nevek mogott levo velt vagy valos ellensegeit meg egy blog szerkesztot szapul a szabadidejeben. Ez aztan a szorakozas! Elkepeszto.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 18:41:38

@swing gitan: Te tudod.... Én a hivatalos ügyeknél szoktam előadni magam, s bársonyosra venni a figurát, bár az íreknél nem kell az emelt hang, hála az égnek.

2017.06.05. 18:45:11

@kisrumpf: Bulifőváros és rohadt olcsó hivószvakkal? ;)))

Shaktee 2017.06.05. 18:45:48

@London2009: Biztos vagyok benne hogy akik londonban éltek ovatosabbak vagytok, ha a belvarosban lofraltok. Nevezd a dolgot aminek akarod, a magyar sajtotol fuggetlenul.

S abban is majdnem biztos vagyok hogy az elkovetok masod-harmadgeneracios muszlimok voltak, nem mostani menekultek.

Shaktee 2017.06.05. 18:47:36

@London2009: Tul idos s kepzetlen hogy hataratkeljen, ez az alap, ebbe dilizett bele. S tolmacstalan.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 18:51:59

@Pink Petsch: nah... az egy másik nemzedék, azoknak még megvannak a fogaik :-)

2017.06.05. 18:54:32

@swing gitan: Jahoooogy ... legfeljebb kapok tőle még egy posztot .. sag schon! :DDD

2017.06.05. 18:55:17

@kisrumpf: Ahhaaaaam .... de tényleg vannak ilyen hirdetések is?

Shaktee 2017.06.05. 18:55:27

@Pink Petsch: engem nagyon elhanyagol mostanság :P

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 19:01:16

@Pink Petsch: mármint bulinegyed és rohadt olcsó?

Konkréten ilyet nem láttam, de a Szigetet hirdették, az biztos, és egy itteni ír fórumon odáig voltak a sörözési-romkocsmázási-fürdőzési lehetőségektől. Legénybúcsúknak is népszerű színhelye volt, talán még mindig az.

A fogászatok (khm, én is Bp-re járok) a minőségi, elfogadható és megbízható hívszavakkal dolgoznak. Egyébként nemrég az év fogászata egy csupa magyarokból álló, magyarok kezén lévő fogászat lett Droghedában, ez kb. félóra Dublintól. Kicsit kihúztam magam, mert nyilván nem csak az elfogadható áraik miatt lettek országlesők.

S hihetetlen, de én is kaptam üzenetet Q-tól. Gondolom, mindenkit megszórt. Szegény feje...

Shaktee 2017.06.05. 19:01:39

@kisrumpf: klienseknek búgok én is mint a vadgerle + a zsazsa akszent :-)

2017.06.05. 19:01:42

@swing gitan: Mellőzve érzed magad? :DDD Kezdj el barátkozni diggerrel, rögtön megtalál! :DDD

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 19:03:00

@swing gitan: zsazsa akcent még megvan?!? Nekem is, de igyekszem...

Shaktee 2017.06.05. 19:03:35

@Pink Petsch: szeretjük mi egymást a digsivel, csak kivűlről ez nem látszik..

:-)))))))))))))))))))))))))))

Dikusz 2017.06.05. 19:04:15

@Shanarey: még mindig nem lehet hozzászólni a cikkekhez?

Shaktee 2017.06.05. 19:05:05

@kisrumpf: meghát. Az elso 5 evben probaltam levetkezni, oszt feladtam a kuzdelmet..mostmar csak minden harmadik mondatban hasznalom hogy: Eh?

Dikusz 2017.06.05. 19:10:35

@Pink Petsch: pont nem ő, annak idején a Metró együttes (Zorán) volt a kedvencem, hehe...
Az Omega a Metrósoknak olyan volt, mint a Fradi-szurkolóknak az Újpesti Dózsa:)))

Hanem a nagy szerelem a Tom Jones volt. Most lesz (vagy volt) koncertje, de arra már nem vagyok kíváncsi, ami maradt belőle:)

Dikusz 2017.06.05. 19:12:08

@London2009: meg Diana hercegnő életéről...
Minden második nap jelenik meg cikk róla.

Shaktee 2017.06.05. 19:12:29

@Dikusz: Pedig szuper most is! Bugyikat meg mindig hajigaljak a holgyek a szinpadra, igaz bundabugyikat is, nemcsak tangakat :-)

Dikusz 2017.06.05. 19:13:13

@kisrumpf: az oroszok meg a spájzban vannak... (meg Hévízen)

Dikusz 2017.06.05. 19:18:48

@swing gitan: hát azt megnézném kik hajigálnak itt neki bugyingókat.

Ha az elmehunyt bácsi, akire gondolsz, az idős cserefa, akkor én is kaptam tőle levelet:)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.05. 19:18:49

@Shanarey:

Ez okés, csakhogy alapvetően én egészen másról írtam. Arról szólt az a komment hogy mi befolyásolja egyes jószágok árait.

Egyébként tök jó hogy hetente vehetsz TVt ha akarsz, még szerencse hogy nincs szüksége az átlagembernek évente se új TVre.

Én attól nem érzem jobbnak az életet hogy a műszaki cikk ugyanannyiba kerül mint otthon....

Attól érezném ha látnám hogy na, most van melóm, tudok venni egy kis lakást, 6-7 év alatt kifizetem, stb. Ez progresszió lenne, haladás előre. Erre egyelőre nincs esély itt.

partizánok 2017.06.05. 19:19:22

@London2009:
Hát bizony nekem elég sok ismerősöm jár haza gyógyulni.
Egyáltalán nem vagyok/voltam elégedett a magyar egészségüggyel.Sőt.De az angollal sem!!!!! Sőt!
De akkor ki kellene hangsúlyozni azt is, hogy bizony vannak nagyon lelkiismeretes orvosok, ápolók, mentősök is Mo-on. Hálapénz nélkül is.

Éltem már pár helyen a világban, van összehasonlítási alapom és tudom, hogy semmi sem nem fehér vagy fekete.
Mindenhol van valami jó és/vagy rossz.
Viszont nem köpök oda, ahonnan eszek/ettem.
Nem tartom etikusnak.
Viszont, ha valamit nagyon egyoldalúan akarok beállítani(akár valami belső lelki frusztráció okán), akkor a papír mindent elbír.
:-)

partizánok 2017.06.05. 19:19:39

@Shanarey:
Az összehasonlítás nem teljesen korrekt.Nem akarom én védeni a K-E-i "rendszereket", mert siralmasak és szomorú.
De!
Az okos és művelt nyugat nyögte 40 évig cuclizmust?
Nem!
Ami nem csak a gazdaságot tette tönkre, hanem a legnagyobb kárt a fejekben tette, teszi még a mai napig is. Köszönve ennek a mostani állapotokat.
KE még most is azt nyögi.
Mi kiraboltuk a fél a világot,gyarmatosítottuk?
Nem.
És akkor most valaki kimegy/kijön és azt mondja, milyen sokat lehet ott/itt keresni!
Az okos és jó szívű nyugat miért nem fizeti ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért keleten, mint nyugaton?
Minden keleti munkáson min. 1000 Eur-t keres.
Hová lesz az a pénz?
He?

Számold ki mennyi ez a pénz a 100 milliós,KE-i régióban, ha csak mondjuk 10% dolgozik a multiknak. Akkor kinek is éri meg?
Nem vagyok én multi ellenes, csak nem mondjuk már, hogy ők tartanak el bennünket.
:-)

Lőtéri Kutya 2017.06.05. 19:19:44

@Pink Petsch: A főnevek nemesítésével kapcsolatban írtam.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.05. 19:19:48

@Pink Petsch:

Közép-Európa legnagyobb bulivárosa Budapest.
A nyugati turisták amúgy az olcsó kufircért mennek oda főleg.

2017.06.05. 19:20:55

@Dikusz: Jaaa, az örök ellentét, mint az időmben a metálosok meg a bonanzások :DDD

2017.06.05. 19:22:00

@Dikusz: Meg Baden-Badenben ;)

2017.06.05. 19:24:00

@Lőtéri Kutya: Oké, de hogyafrancba jutott eszede pont ez a kifejezés? o.O

2017.06.05. 19:24:44

@Horthy Miklós cselédje: Találtál már melót? Vagy legalább egy komolyan vehető igéret?

Dikusz 2017.06.05. 19:26:09

@swing gitan: óóó...:))) a hangját még most is imádom. De azt, hogy kivasaltatta a búráját, nem bocsájtom meg neki. Ezért csak a fáslimat dobnám fel a pódiumra.

Shaktee 2017.06.05. 19:26:12

@Horthy Miklós cselédje: gyakrabban kéne menned, kevesebbet csinálnád a feszkot a Tesonal, meg a csori Perninek.

Te kis elbakott netcaszanova :-)

Dikusz 2017.06.05. 19:28:13

@Pink Petsch: a Bonanzát a fiam is szerette. Az az elmeroggyant vezetőjüket (a zenéje miatt) akkor még bírtam:)

2017.06.05. 19:29:44

@Dikusz: Én a másik táborban voltam ;)))

Shaktee 2017.06.05. 19:33:20

@Pink Petsch: egyikben sem :-) Béla, Rákfogo, Syrius, Sakk-Matt, Kex :-)

Shanarey 2017.06.05. 19:35:39

@Horthy Miklós cselédje:

Nincs TV-m, mert nem érdekel az ami abból jön ( reklámok, és irányított hírek) Ami miatt én neked reflektáltam az az hogy az a lényeg mennyi a belefektetett munka, nem pedig az hogy mennyi az ugyanannyi. Nekem az a röhej hogy az átlagember, itt egy hét alatt dob össze annyit amiből egy igen szép méretű TV-t vehet, Magyarországon pedig egy hónap.

@Dikusz:
Fogalmam sincs, csak arra járok ahol nem a propagandagyártók cikkei vannak, hanem más pl: technológia, tudomány, az Orbán news kell a halálnak meg a gyepes agyú hívőknek.

@partizánok:

Ne a múlton rágódj hanem a jelenen, az az a 40 év már rég volt, s még mindig arra fognak mindent, nem pedig az elcseszett mindenkori kormányokra. A nyugati világ másképp indult, de másképp is működik és a birodalmi törekvések már a múlté, s az is több mint 40 éve vége.

2017.06.05. 19:38:28

@swing gitan: A két P. (Mobil és Box), Pokolgép, Edda, Ossian, Moby Dick, Akela ;)

Shaktee 2017.06.05. 19:39:18

@Pink Petsch: egesz korai mobil bejott, meg a vikidallal..

2017.06.05. 19:43:52

@swing gitan: A P.Box-ban Vikidál nyomta, miután Varha Miki lelépett valamikor még a '80-as elején.

Shanarey 2017.06.05. 19:44:24

@London2009:

Az hagyján hogy a Daily Mailból idéznek, de a google fordítóval fordítják, s emiatt sokszor egy vicc az egész. A legtöbb magyar bulvár szemetet tálaló sajt, az angol lapokból szemléz, de a főcímet úgy adja megy hogy az átlag olvasó azt higgye, ez Magyarországon történik. S ez így undorító. Érdekes módon emiatt egy űber magyar sem reklamál.

Shaktee 2017.06.05. 19:46:32

@Pink Petsch: akkor en mar a Kolindára nyomtam parizsban :-)

+ Rory Gallagher,aznavour, Nougaro, 10 years after, mint latod eleg eklektikus az izlesem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 19:47:19

@swing gitan: Eh? mint az a kanadai macskás hűtőmágnesem, amin a cicus lumberjack ingben mondja hogy Miauw, eh? S komoly tanulmányban is elemzik, eh?

homes.chass.utoronto.ca/~cpercy/courses/6362-wright.htm

2017.06.05. 19:50:43

@swing gitan: Najó, akkor én még oviba jártam ... :)))
Persze, amiket felsoroltam, az a magyar piac. A külföldiek közül a hard rocktól a death metálig túl sok lenne felsorolni ;)

Shaktee 2017.06.05. 19:51:32

@kisrumpf: :-) ahogy az angol nyomja a Yeah-t, yes-t a mondat vegere. pont ugy hasznaljuk..

Shaktee 2017.06.05. 19:52:54

@swing gitan: ja ez a kisrumpnak ment :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 19:55:02

@Dikusz: Tom Jones.... bírja még a gyűrődést most is, szuper. Van ott hang, szeretem, bár az a haj, az olyan izé. De hát nem mai csirke már.

gabors 2017.06.05. 19:55:46

@P.Elliot: " illetve a torveny tesz rola hogy leadjak a gyerektartast / ha nem, leultetik oket/ ami most nem tudom mennyi de egy baratnom fejenkent kapott 420 dollart a ket gyerek utan, a birosagot nem erdekelte hogy honnan van a penz, ezt iteltek meg"

ez erosen allam fuggo, de valoban a legtobb allamban mar komolyan veszik es 420/ho per gyerek meg alacsonynak is tunik ma ... (valszeg ez mar regebben lehetett)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 20:00:03

@Dikusz: bocs de ezt most elképzeltem... hogy száll a fáslikígyó feléje...

Shanarey 2017.06.05. 20:01:42

Tényleg, akad itt valaki az Arab öböl menti országokból, aki mesélne erről a Katari dologról?

Shaktee 2017.06.05. 20:04:59

@Pink Petsch: csekk out Rory. Ma is ut mint allat :-)

www.youtube.com/watch?v=jLvHY04X6-I

adios 4 today*

2017.06.05. 20:14:21

@swing gitan: Hm, hát izé ... a blues nem igazán az én müfajom. Rohadt jó a csávó, az már igaz, de otthon nem hiszem, hogy nagyon hallgatnám. Egy kocsmában sörözés mellett ...

Herr Géza 2017.06.05. 20:25:53

@Pernilla: De, pont arra való illusztrációnak írtam, hogy nem a szó jelentése határozza meg a főnév nemét, hanem a formája/alakja. Éppen ezért jó példa a Mädchen, hiszen ott a kicsinyítő képző ugyan, de a jelentése meg szimplán leány.
És ja, a das Weib se kutya. :D

2017.06.05. 20:34:52

@kisrumpf: Ja, hát a Sziget Kelet-Európa egyik nagy IHB bulija koncertekkel. Már akkor is hirdették külföldön, amikor még Pepsi-sziget néven volt ismert olyan jó 15 éve.
Voltam Budapesten nemrég ... hm, hogyismondjam ... vannak Budapestnek olyan részei, ahol több angol dumát hallasz, némettel keverve, mint magyart ;))

lilyhammer 2017.06.05. 20:40:00

-Én egy kínai boltban dolgoztam eladóként, párom pedig az Audiban.-
Golf2-Aszittem az Audiban jól fizetnek.Különben a szokásos.

Mégis milyen pozícióban?
gyártósori szakmegmunkatárs?
Operadzsó?
robotcella berakó?
Szemfényvesztés az egész, betanított munkás az összes 8 általános tudásnál nem kell több hiába vár el többet.
Legyél diplomás anélkül csak olcsójános lehetsz ott.

2017.06.05. 21:00:11

@Herr Géza: Éppen most beszéltem egy jóemberrel ... húb+! Ha csak a der-die-dast nem hallottam volna ki a dumájából, de jó is lett volna! :DDD

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 21:00:39

@Pink Petsch: na ja... Rokon azért költözött el a Nagydiófa utcából, mert nyáron nem lehetett megmaradni a több nyelvem bulizóktól :-) de itt is van bulinegyed a fővárosban, tömve hangoskodó turistákkal, nincs menekvés! Csak itt a drágaság a feltűnő...

Dikusz 2017.06.05. 21:05:35

@kisrumpf: el is képzelheted:)))

Már kiskoromban is ígéretes tehetség voltam. Nem tudom az itt kommentelők közül van-e olyan, aki ismeri a miskolctapolcai fürdő nagymedencéjét. Jó nagy volt akkoriban, nem volt túl jó idő, így csak négyen voltunk a medencében: én, a húgom, apu, meg egy idegen pacák elég messze tőlünk. Teniszlabdát dobáltunk egymásnak mi hárman. Egyszercsak jól meglendítettem a vizes labdát, amikor apunak dobtam, úgy fejen találtam a tőle tíz méterre levő pacákot, hogy azóta is körbeforoghat a medencében, pedig ez vagy ötven éve volt.

Ha megcélzom a fáslival a művész urat (egyébként most is szeretem a hangját), lehet leterítem a színpadon:)))

Dikusz 2017.06.05. 21:11:35

@Pink Petsch: Nem az Erzsébet tér, Astoria közötti szakaszra gondolsz? A Király utca brutális. Tegnap este jártam arra, nem irigylem az ott lakókat.

2017.06.05. 21:12:25

@kisrumpf: Huhh, a Nagydiófában volt lakása? Akkor nagyon jó üzletet köthetett a lakáseladással. Bőven áron felül passzolhatta el. Vagy adhatta ki, ha mégsem adta el.
Azt nem értik meg sokan, hogy a nagyvárosokban, depláne a fővárosokban a belváros és belvárosi környékek nem a csendes, nyugodt életre vágyók "élőhelye", ahol este 10kor a szúnyog zümmögése is már csendháboritás. Persze, egy bulinegyednek vagy bulizónának is kell legyenek határai (mindenféle értelemben).

2017.06.05. 21:15:03

@Dikusz: Az csak egy része ;) De a Klauzál meg a már emlitett szomszédos nagydiófa is benne van a szórásban. A nagykörút a Jászaitól kb. a Blaháig, a Ferenciek terének környéke ... Persze, ez csak a pesti "bulisabb" rész.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 21:24:47

Jól járt. J@Pink Petsch: Jól járt, házrészt vett belőle, kis kerttel :-) de ott laktak huszonéve, a környék kurvult el, nem ők költöztek a kupiba.

2017.06.05. 21:30:43

@kisrumpf: Akkor jó :) Hm, na igen Budapesten az utóbbi olyan 10 évben kezdett erősebben körvonalazódni az ún. "bulizóna", úgyhogy el tudom képzelni, hogy a 20 éve vagy régebben ottlakók, illetve a még régebbi, ma már bőven nyugdijas réteg, aki még a 60-as években költözött oda fiatalon, amikor a bérházakban még közös budi volt a folyósón, nem igazán örült ennek.

Shanarey 2017.06.05. 21:40:43

@kisrumpf:

A környék elkurvult, ez igaz de az ottani lakások nagy része sem az amit ami szemmel lakásnak lehet nevezni. Lebontásra avagy átépítésre felújításra szorul a nagy többség.

2017.06.05. 21:44:23

@Shanarey: Az nem fog menni egyhamar... ugyanis most már magántulajdonban vannak (nem mintha állami tulajdonban sokat foglalkoztak volna az állagukkal), és a tulajdonosok jó része nyugdijas, és a lakóközösségnek en bloc arra sincs pénze, hogy legalább lemosassa az épületeket, nemhogy felújitásra.

2017.06.05. 21:50:34

@Horthy Miklós cselédje: Pedig de. Persze, nem muszáj válaszolnod.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 22:16:16

@Shanarey: @Pink Petsch: örvendeztem volna ha olyan lakásom lenne mint az övék volt. Egyedül az nem tetszett hogy gangos ház volt, kert nuku. Valóban elég kopott külsejű, de volt decens konyha, szép belmagasság hozzá és egy csöpp erkély az udvar felé. ja igen, a fürdő igggen kicsi volt... mindegy, már másé, ők pedig máshol élvezik a csendet.

Payrollerwitch 2017.06.05. 22:16:38

@London2009: Pénzügyi-számviteli ügyintéző a könyvelő (nem mérlegképes!) nagyzoló megnevezése. És azért nem talált állást, mert egyrészt mindenhol kérnek gyakorlatot, ami a frissen végzetteknek nincs, másrészt bármilyen könyvelő képzés egy nagy rakás trágya itthon. Illetve biztosan van kivétel, mert mindig van, de nem jellemző. Tehát rengeteg munka betanítani valakit, és erre nincs idő, nincs ember.
Kozmetikusként pedig gondolom azért nem tudott elhelyezkedni, mert azokat a legtöbb helyen vállalkozóként szeretik alkalmazni, kevés helyen alkalmazottként. Egyébként, mivel egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy kozmetikushoz járjanak, egyre kevesebb kozmetikus kell. Akihez én járok, pl. elment 8 órában irodába dolgozni, és munka után fogadja csak a vendégeket, mert annyira visszaesett a fizetőképes kereslet.

2017.06.05. 22:29:52

@kisrumpf: Jaj bocs, azt hiszem, félreérthető voltam. Ezekben a gangos egykori bérházakban nem az egyes lakások állapotával van gond. Ugyanis, ahogy a rokonod lakása is bizonyitja, az lehet pöpec, pontra téve, sőt még akár a hozzájuk tartozó csöveket is kicseréltethették a falakban.
A gond ezeknek a házaknak az általános állapotával van. Mert te hiába teszed rendbe még a vizvezeték csöveidet is a falban, amikor a kettővel feletted lakó Özv. Karikás Györgyné Etelka lakása körül 60-70 éves csövek futnak a falakban, amelyek ha bekrepálnak, te agyonáztál. És Özv. Karikás Györgyné Etelkának az ő életében nem lesz annyi pénze, hogy felújittassa a lakását, müszakilag sem.

kék madár 2017.06.05. 22:36:09

ezek az igazan ertekes reprezentativ posztok, nincs bennunk semmifele politikai propaganda, siras csak a sivar magyar valosag, oreg tolgy szajkarate mester erre varjal kokardat

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.05. 22:52:25

@Pink Petsch: Ok, értem, csak nem akartam hogy úgy tűnjön valami vackot adtak el jó áron. Szépen fel volt újítva, de valóban, lehetett ott vacak lakás a többi szinten.

Shaktee 2017.06.05. 22:53:02

@kék madár: turulyt varr ő, cicomást, nem cocardot :/

kék madár 2017.06.05. 23:06:50

@swing gitan: szalljunk le szegenyrol, van neki eleg baja :)

Shaktee 2017.06.05. 23:25:36

@kék madár: most mé? Jobban teljesít, ott van neki az Anya, a karel gót is, szépen elbeszélgetnek vele :)

Latcho Rom 2017.06.06. 00:10:37

@kék madár: nyitottam egy napa valley Fransicant, nyumm.

bandigyerek 2017.06.06. 00:40:30

Vicces, mikor valaki itthon nem akar éhbérért dolgozni, ezért kimegy Németországba, kicsit több éhbérért dolgozni...

somlobodog 2017.06.06. 00:40:42

@Bredpitt Monika: egyszerű. Nem kell ott dolgozni. Peksegben eladónak lenni bpen az általad leirt feltételekkel balek dolog. Pont annyi ész kell hozzá vagy végzettség mint takarítani. És takarító mindig kell. Nekem mielőtt kivandoroltam volt 3 db 6ev alatt. 1 lopott, a többi halál normális volt. Napi 6-8eft volt és 4-5ora alatt kényelmesen végzett. Hetente jött. Az utolsót annyi barátomnak ajánlottam hogy 1 hónap alatt Full tele lett a naptara. 200 fölött keresett bőven. Annyian keresték hogy nem tudott már elvallalni mást. Mondtam neki hogy emeljen árat nyugodtan én is adtam neki többet nehogy elmenjen.Na ezután aki a pékhez megy 4o minimalra az meg is érdemli. Amíg van aki hagyja addig azt a világ minden pontján kizsakmanyoljak. Szegény mexikoi busboy is csak 5usd/órát kap ny-ban meg minimal jattot mindezt zsebbe, tehát nem magyar sajátosság. Éltél ott gondolom tudod mi a helyzet. Szóval a magyar vállalkozó szidasa helyett ezen is el kéne gondolkodni.

kék madár 2017.06.06. 02:10:00

@somlobodog:
"szegény mexikoi busboy is csak 5usd/órát kap ny-ban meg minimal jattot mindezt zsebbe" ahelyett, hogy nalad takaritana. Mindenki hulye es elhetetlen, mert nincs annyi eszuk, mint neked.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.06. 03:36:31

@Dikusz: Omega kontra Illés ami még nagyon ment ...

2017.06.06. 08:03:06

Hát fene tudja érdekesek ezek a sztorik. Nemrégiben beszéltem erről egy ismerőssel aki 20 évig élt Németországban. Olyan 5 éve jött haza, ő meg azt mondta épp, hogy mekkora hülyeség, hogy azt mondják az emberek, ugyanannyi minden, elég jelentősen drágább a kaja is.
Nem mostanában voltak ilyen cikkek, hogy a Lidl 360 ezret fizet?
Meg a lakhatás közti különbségre is kíváncsi lennék. Igaz nagyon elfutott mostanában, pár éve még 65 ezret fizettem havonta, most simán a duplája lenne ugyanott. Azért Németországban annál is többre tippelek, még vidéken is.
Persze több pénz csak talán nem olyan sokkal.
De ne értsetek félre mostanában eszembe jut rendszeresen, hogy Németországot meg lehetne próbálni, amíg egyedül vagyok és a munkaéveim fele még hátravan. Nem azért mert itthon éhen halok, de izgalmas lenne tök új helyen lakni, nyelvet tanulni, kicsit több pénzt félretenni a nyugdíjas évekre miközben az ember nem spórol annyira. :)

Dikusz 2017.06.06. 08:28:13

@montroyal ( CAN qc): így igaz, más nem is igen fért bele a top3-ba, bármennyire is jók voltak.

Payrollerwitch 2017.06.06. 09:51:42

@randomgenerator: Megnéztem a Lidl oldalán. Valóban 360ezer bruttó körül fizet. A boltvezető helyettesnek. Egészen pontosan ezt írják: "a munkakörben jelenleg elérhető legmagasabb bruttó járandóság 357.856 Ft*" A csillagocska azt jelenti: "*az összes bruttó járandóságból 37.856 Ft bruttó rész nettó összege utalvány(ok) formájában kerül elszámolásra, amelyek a belépés és a kilépés hónapjában nem járó juttatások"
Esélyes, hogy ez a bruttó a mindenféle műszakpótlékokkal együtt érhető el, amivel mondjuk semmi baj nincs, csak akkor ne az maradjon meg az emberek fejében, hogy ez egy alap fizetés a Lidl-nél.
Ezt egy tavalyi cikkben találtam, rögtön más tőle a helyzet, nem?
"Tőzsér Judit, a Lidl kommunikációs vezetője azt is elmondta, hogy a 313 ezres bércsomagban már benne vannak a pótlékok, a cafeteriajuttatás és maga a fizetés is. "
Egy egyszerű bolti eladó hirdetésnél viszont már csak "a munkakörben jelenleg elérhető legmagasabb bruttó járandóság 185.142 Ft*", ebből lejön "28.392 Ft bruttó rész nettó összege utalvány(ok) formájában kerül elszámolásra" tehát marad bruttó 156.750 forint, aminek a nettója 104.239 forint, ha nincs gyereke a munkavállalónak. Ez azért kevés a boldoguláshoz, valljuk be.

Payrollerwitch 2017.06.06. 09:52:49

@bandigyerek: Ha kint jobban él a "kicsit több éhbérből", akkor miért ne tenné?

Irbisz 2017.06.06. 10:01:59

@randomgenerator:
"Hát fene tudja érdekesek ezek a sztorik. Nemrégiben beszéltem erről egy ismerőssel aki 20 évig élt Németországban. Olyan 5 éve jött haza, ő meg azt mondta épp, hogy mekkora hülyeség, hogy azt mondják az emberek, ugyanannyi minden, elég jelentősen drágább a kaja is."
Ilyet az mond, aki nem elt kint. Mondjuk az ismerösöd se mondta jol, pont a kaja az, ami kb. hasonlo aron van a boltokban- az ettermek bizony mar dragabbak.
a müszaki cikkekebe nincs nagy különbseg, ha van, atlagban szerintem nincs, de ott olyan akciok, arengdmenyek vannak, hogy hihetetlen, amilyet otthon nem, vagy csak ritkan latni. Ruhazkodas szinten, arak hasonloak, söt felesegem szerint sok minden olcsobb- es elkepesztö leertekelesek gyakran vannak.
A szolgaltatasok viszont dragabbak, beleertve a biztositasokat, ez teny, nem egyszer jelentösen - DE nem haromszor, negyszer mint amennyivel a fizetes több- azaz sokkal ttöbb penze marad az embereknek.
Alberlet viszont sok helyen meregdraga is, bar nem dragabb mint hazai fizetesböl a budapesti alberletarak, szoval itt sok függ attol ki mennyit keres es hol berel lakast.

2017.06.06. 10:13:59

@randomgenerator: Az árakra már válaszoltak neked, ami valóban helytálló. Itt (Németországban) csak 7% az Áfa az élelmiszereken, ezért kerül ugyanannyibba, vagy helyenként akár olcsóbb is, mint Magyarországon. Ja, a kozmetikai (bár ez gondolom nem érint ;) ), tisztálkodási és tisztitó szerek is olcsóbbak.
A szolgáltatások valóban drágábbak, viszont, ha az otthoni és az itteni kereseteket nézed ...
Az albérletárak meg attól függnek, hol, mekkorát? - ez mindenhol igy van.
Szóval, ha van rá lehetőséged, és kedved is vágj bele! :)

London2009 2017.06.06. 10:47:02

@Payrollerwitch: igy kotojellel egy fokkal jobban nez ki! Gondoltam, hogy valami OKJ szeru kepzes lehet. Az is lehet, hogy olyanokat vesznek fel inkabb akik a PSZF-en vagy a kozgazon vegeztek. Illetve sokan mar ugye a tanulas ideje alatt gyakornokoskodnak valahol.
Egy jo kozmetikus talal munkat is, meg kuncsaftokat is. Abban a kisvarosban ahol en felnottem ha minden boltnak be is kell zarni, a kozmetikak ugyanolyan jol mennek. Nem tudom miert van ez, de van vagy 10 abban a pici varosban es mindbe sokan jarnak.

Payrollerwitch 2017.06.06. 10:52:35

@London2009: Egy sima könyvelőnek teljesen felesleges lenne a közgázon végezni. Ez szerintem az ország egyik rákfenéje, minél magasabb végzettségű embert felvenni azokra a munkákra, amik nem is igényelnék azt. Pl. főiskolai végzettséggel recepcióst, stb. Minek???
Egy jó kozmetikus igen. Egy frissen végzett nem. Kell neki gyakorlat, amit csak úgy fog tudni megszerezni, ha valahova felveszik. A gyakornokoskodás szuper, de kevés. Ahogy a posztoló is írta, 5-10 év gyakorlatot kérnek (vajon mi alapján) a frissen végzettektől is.

London2009 2017.06.06. 10:54:53

@partizánok: leirtam a tenyeket. Ezek a tenyek. Velunk ez tortent/tortenik. Biztos van lelkiismeretesen dolgozo orvos is meg nover is, aki nem fogad el halapenzt. Ilyennel en meg nem talalkoztam. Ettol fuggetlenul gondolom en is azt, hogy van ilyen is.
Ki vagyok ettol, hogy "hazakopkodes". Miert nem lehet leirni, hogy Mo-on tovabbra is el es virul a halapenz rendszer? Ez a valosag. Nem ertem, hogy miert kellene ezt szepiteni.
Szerencsere en nem betegeskedtem meg itt Angliaban, de a csaladombol, barati korombol sokan jarnak orvoshoz, kezelesekre, korhazba. Ugyhogy az alapjan amit en lattam, nekem abszolut szimpatikus az angol rendszer.

London2009 2017.06.06. 11:03:38

@Payrollerwitch: ha ez tenyleg igy van, akkor ez eleg szomoru. Nekem egy baratnom van aki a PSZF-en vegzett es mar az utolso eve alatt is gyakornok volt, illetve utana is meg par evig maradt az alulfizetett asszisztensszeru statuszban. De ennek mar jo tiz eve es azota nagyon jo helyen van. Gyakornoknak csak felvettek volna valahova a posztolot.
Ettol fuggetlenul en azt gondolom, hogy valahova csak el kellett volna tudnia helyezkednie a kinai bolton kivul ezzel a ket szakmaval.
Azzal teljesen egyetertek, hogy minimum foiskolai vegzettseg es folyekony angol nyelvtudas az alap egy olyan munkara is, mint peldaul egy recepcios egy videki hotelben, ahol aztan meg az angol is foloslegesen elvaras.

Vadalmaaaaa 2017.06.06. 11:06:24

@London2009: " a magyar nep be lett hulyitve,hogy terror van"

Ja mert szerinted nincs? Basszus,ha jo lenne az angolod,mehetnel BBC riporternek,mert etikailag kesz vagy ra.:)

London2009 2017.06.06. 11:06:37

@swing gitan: @kisrumpf: @Pink Petsch: kaptam en is mailt, de nem olvastam el csak szimplan kitoroltem.
Engem nem erdekel, hogy mi az oka, hogy megorult, de, hogy teljesen elmeroggyant a pasas, az biztos.

Payrollerwitch 2017.06.06. 11:19:56

@London2009: Egy időben elég sokat jártam kórházakba, főleg az idősebb családtagokkal, de az exférj is nagyon beteg volt. Vannak csodás orvosok, nővérek akik semmit sem fogadnak el. Vannak olyanok is, akik lelkiismeretesek és némi tiltakozás után elteszik a borítékot, mert többnyire ebből élnek. És van olyan, aki képes azt mondani, (néha egy rákos ember hozzátartozójának), hogy nála X ezer forint a műtét/ a szülés/a bármi. Sajnos utóbbiból valahogy több van.

Payrollerwitch 2017.06.06. 11:21:49

@London2009: Gyakornoknak fel. Csak sok helyen nem szeretnek fizetni a gyakornokoknak. De nem baj, már fordult a kocka. Sok helyről hallom, hogy azelőtt válogattak a jelentkezők közül, fizetést nem adtak, most meg pénzért sem találnak senkit. Egyszer fent, egyszer lent...

London2009 2017.06.06. 11:29:43

@vöribaba: hello te draga! Orulok, hogy hallunk feloled!

London2009 2017.06.06. 11:31:05

@Payrollerwitch: na ez tok jo! Vegre ilyet is hallani!

Demi78 2017.06.06. 11:48:00

Jo poszt volt, koszonjuk! Es gratulalok ahhoz, hogy igy sikerult eddig, remelem tovabb is menni fog. Nagyon hasonlitotok arra a barati parra, aki szinten Németorszagban vannak Del Magyarorszagrol, a lany gyogyszeresz, otthon minimalis keresettel, a parja diplomas fizikus, otthon nyilvan nem talalt munkat a vegzettsegenek megfeleloen, szinpadokat epitett egy tarsulatnal... Kimentek, mert meg a suli utan is egy 25 nmes alberletben kellett tengetniuk a napjaikat, masra nem volt lehetoseg.

A nyelvtudashoz kicsit hozzaszolnek: irta a posztolo, hogy parja mivel magyarokkal dolgozik, nem is igen tanult honapok alatt semmi nemetet. O viszont kenyszeritve volt a boltban. Na pont erre mondom, hogy a holgy nagyon jol csinalta, igy kell, mashogy nem lehet beilleszkedni. Ezert nem ertem peldaul azokat a hirdeteseket a kulfoldi magyarok barmely orszagban facebook oldalakon, hogy 16€-t 195 magyar csatornaert meg hogy fizess 20 fontot es ingyen nezed a TV2t. Miert kene magyarul tv-znem kulfoldon? Hogy meg veletlenul se csepegjen belem vmi kulfoldi nyelvi ismeret?

Demi78 2017.06.06. 11:56:15

@Hari Seldon 2: es mennyivel olcsobb, mint itt nalunk FRben, nem igaz?:) Olvastam valahol, hogy MO-n az autopalya draga. Aham, probalj meg vegigmenni Bordeaux-Nancy utvonalon, csak odaut 25.000 Ft. Es nincs eves matrica!!!

Demi78 2017.06.06. 12:04:39

@Bredpitt Monika: Ez nem csak MO-ra ervenyes. Pont tegnap egy kertszomszed buszken mutatta az uj autojat (meg mindig Franciaorszag). A manus egy segelylakasban el, asszem nem dolgozik, az egesz csalad, bar nagyon aranyosak, jolelkuek, de szoval na, ranezesre nem ez jut eszede roluk. Van egy szazeves szakadt Twingoja, tegnap vett egy tizeneves Corollat. Kerdeztem tole, hogy benines, mire o buszken, dehogy dizel, 4 l /100 km, el fog menni egy tankkal 1200 km-t. Hmm, ezt nehezen hiszem, mert a tag a varosi SuperU-be (kis Tesco) megy ketnaponta vasarolni, ami 2 km-re van. Okos dontes volt. A lenyeg, hogy az auto statuszszimbolum volt es van mindig is azoknak, akiknek kevesebb adatott meg. Merthogy valamit elertel vegre, igen, te is meg tudtad tenni. En is 28 evesen vettem fel svajci frank alapu hitelt 5 evre, hogy vegyek egy lerohadt, torott 13 eves Swiftet. Mert diplomas minimalberrel a ho vegere vagy a macska evett vagy en. Mindig a macska nyert:).

Arthamyr 2017.06.06. 12:14:01

@Demi78: Szerezhettél volna valami jó kínai receptet, és megehetted volna a macskát. :)

Nóra Koller 2017.06.06. 12:14:13

A kinti éhbér kicsit erős, otthon 85 000 kaptam itt 1500 eurot, mellé a lakásbérlés ugyanannyi mint győrben. Karácsony meg nyaralási hozzájárulás, fizetik a bejárást, és a ruhát. Van különbség azért....

Vadalmaaaaa 2017.06.06. 12:14:41

Poszter! Autopalya - dijat fogsz fizetni,mar eldontott teny. A rantott hus husbol,van- irod,van otthon laborod?:)
Nemetorszag elelmiszerbol behozatalra szorul,konnyen lehet,hogy a magyar vagy lengyel rantott hust tartod olyan finomnak.

Vadalmaaaaa 2017.06.06. 12:14:55

Halapenz nyugaton is megjelent egyebkent,ahogy egyre tobb orvos jon keletrol, a keleti orvosok kerik a halapenzuket nyugaton is , a nyugatiak azonban meg mindig visszaadjak. Roviden: terjed a halapenz nyugaton, tolem legutobb egy szir orvos kovetelt halapenzt, termeszetesen nyugat- europai korhazban.) Amugy egy elismert szaktekintelykent tartjak szamon.)
Ebbol is leszurheto,hogy a halapenz elsosorban erkolcsi kategoria es nem anyagi,szemben a kozhiedelemmel.

Payrollerwitch 2017.06.06. 12:19:42

@Bredpitt Monika, @Demi78: Ha nem a fővárosban laksz, akkor azért nagyon nagy segítség az autó itthon. Mi most mondjuk pont Pesten lakunk, de a munkahelyem, meg a gyerek iskolája már vidéken van. 2 óra lenne oda az út, 2 óra vissza. Ha minden jön. Autóval meg 25 perc alatt megoldom. Azért nem mindegy... Ha van beteg, idős családtagod, szintén jó, hogy nem tömegközlekedve kell kezelésekre cipelni.

Narina 2017.06.06. 12:38:42

@P.Elliot: Tisztelettel már vártam ezt valakitől a hölggyel kapcsolatban!

Narina 2017.06.06. 12:58:44

@Pink Petsch: én tudom, én tudom! Mert a tejszín finom krémes és bármibe teszed csak jobb lesz tőle! Tejföl markáns karakteresebb ízű, meghatározot ételekben kerül! Tehát mint nőnemű teljesen passzol a tejszínre, a férfi nem meg a tejfölre

P.Elliot 2017.06.06. 13:14:13

@Narina: Nezd en is itt elek ahol o elt, raadasul ugyanabban az allamban, alig masfel oras autoutra egymastol, pontosan tudom hogy hogy hogy is vannak a dolgok.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.06. 13:20:29

@London2009: megmutattam az uramnak, hogy nézd, ilyen is van, aztán kuka. Szegény ember.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.06. 13:32:04

@Demi78: Jaj, a hírhedt francia toll-ok. Hollandia felől jöttünk haza, 32.60 volt a toll. Odafelé Olaszország felé 69.90 euró volt, igaz, ebből a Mont Blanc alagút maga 43.50. De megérte, jók az utak, szívesen megyek arrafelé (s a benzinkutak sütiválasztéka remek :-), legalábbis azoké, amelyekbe botlottunk.)

Demi78 2017.06.06. 13:42:21

igen, a freejus alagutert fizetni kell. Mi Nyugat Frben lakunk vagy Nemeten keresztul megyunk vagy delen, az olaszoknal haza, ha autozunk. Mire kierunk Frbol mar osszegyujtunk vmi 80-100 euro palyadijat:). Ilyen kis badge-unk van, nem kell azonnal fizetni es nincs varakozasi ido sem a kapuknal.
Draga a palya, viszont ossze sem lehet hasonlitani egy francia autopalya wc-t mas orszagbelivel. Ez tiszta, szellos, mosott naponta ketszer, szol a zene, mashol mas van (nem reszletezem, most ettem). A kutak is jok. Dragabb az uzemanyag, de jok.

Narina 2017.06.06. 14:02:51

@P.Elliot: Ne értsen félre kérem! Tetszett az elegáns hozzá szólása és, hogy szépen elmondta, hogy a hölgy nem teljesen reális képet lát az otthoni dolgokkal kapcsolatban. Én csak azért nem mondtam még neki mert vagyok olyan nyers, hogy az sértő legyen, főleg, ha valaki köti az ebet a karóhoz

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.06. 14:05:51

@Demi78: sehol máshol nem láttam kis vitrinben kiállított péksüteményeket és kenyereket, bagetteket, csak ott. Csorgattam a nyálam, gondolhatod. S vannak kis boltok a környékre jellemző termékekkel. S a wc-ajtók a környékre jellemző virágok képével vannak díszítve, levendula, stb.... Így élvezet utazni.

Mondjuk, mivel kicsi vagyok, állandóan derékig lógtam ki az autóból, hogy be tudjam dobni a pénzt, vagy hogy fel tudjam adni a pénztárosnak :-D Gondolom, olyan badge-e csak helyi lakosoknak lehet, s számláról vonják?

London2009 2017.06.06. 14:06:43

@kisrumpf: ja, vegulis igazad van. Valoszinuleg inkabb sajnalni kell. Szegeny ember...

P.Elliot 2017.06.06. 14:11:11

@Narina: Ertem,.....Egyebkent amikor olvasom a hozzaszolasait ilyen temaban akkor bennem is feljon hogy hatarozottabban kellene megmondani...

Shaktee 2017.06.06. 14:13:33

@kisrumpf: Tegyétek spamra, s kész.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.06. 14:16:34

@swing gitan: azon van - de időnként ürítenem kell azt a postafiókot is, így akadtam rá a mailre majd egy hét után. Meg voltam lepve, komolyan.

@P.Elliot: kár lenne. Nagyon szemellenzős a hölgy, nem tudnád meggyőzni, s nem is kell.

Demi78 2017.06.06. 14:17:31

@kisrumpf: nemet, belga, francia, luxembourg, holland, svajc. Ilyen lakosok vehetnek badge-ot. Evente 15 euro asszem a kutyu ara, plusz ugyanugy fizetsz a palyadijert. Talan valahol van kis szazalek, amit megsporolsz, es parkolni is tudsz vele. En pl Barcelonaban ezzel parkoltam. De tenyleg jo, amikor nyari csucsban palyazol es van egy tolcser alaku behajto a kapukhoz olyan husz savval, 18ban kilometeres sorok, de ketto fenn van tartva a badge+-osoknak, na ez olyan VIP feeling es nyersz 20 percet:) Es szamlarol vonjak havonta.

Demi78 2017.06.06. 14:18:43

@Payrollerwitch: Felrertetted, nem kritizaltam az auto nem auto kerdest, nyilvan ha van, akkor kellett, hogy legyen. Nalunk is ket atuo van, mert tomegkozlekedes hijan nincs mas alternative a munkaba jarasra.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.06. 14:34:32

@Demi78: tömegben jó lehet! Ami nagyon meglepett, hogy míg a Mont Banc francia oldalán nem állt senki, az olaszok felől 90 perces várakozási idő volt, baromi hosszú sorral, gondolom, a húsvéti szabadság után mentek haza a franciák/ott élő olaszok.

Itt is van ilyen kütyü, amivel az ember csak átzizzen a kapukon, de szerencsére nem járunk annyit a tollok közelében. Nagyon kényelmes lehet, s nem kell apróval bajlódni sem.

Payrollerwitch 2017.06.06. 14:52:41

@Demi78: Bocs, a státuszszimbólum megzavart. :)

gabors 2017.06.06. 16:12:43

@Arthamyr: "Szerezhettél volna valami jó kínai receptet, és megehetted volna a macskát. :) " es a kovetkezo honapban ???

Arthamyr 2017.06.06. 16:18:53

@gabors: Nem kellett volna meccselni a macskával a szűkös erőforrásokért a hónap végén.

Shanarey 2017.06.06. 18:04:35

@Pink Petsch:

Tudom, hogy a nagy része magántulajdon, naná hogy az mert az önkormányzatnak sose volt pénze felújításra, így inkább eladták.

@kisrumpf:

A lakás hiába szép ha a környezet lepukkant, a levegő minősége arrafelé pedig finoman fogalmazva pocsék.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.06. 21:23:59

@Demi78: hm, nekem is volt egy olyan időszakom, hogy az admin fizuból hó végén nem jött ki a macska/kutyakaja, de a nagyi kisegített. Aztán onnan kezdve folyamatosan maszekoltam a kölcsönből vett számítógéppel. Ó, azok a szűkös évek...

2017.06.07. 08:20:49

Sok sikert a németországi élethez, biztos ki fog alakulni minden!

DE! Annál a mondatnál, hogy a németek nem tudják, nem használják a német nyelvtant meg a der-die-das-t, azért ledobta az agyam az ékszíjat. Ilyet ne írjunk már, mert sok leendő határátkelőben (pláne azokban, akik sose tanultak németül) hamis képzeteket kelthet. Az igaz, hogy a tájnyelv másként hangzik, mint a magyarországi iskolákban tanított német irodalmi nyelv, meg egy átlag német ugyanúgy nem fogja tudni elmagyarázni a nyelvtani szabályt tankönyvszerűen, hogy miért fordított szórendet használ kérdésben vagy egy bizonyos kötőszó után miért egyenes szórend van vagy miért an+Akkusativ egy ide vonzata, ahogy egy magyar se tudja neked elmagyarázni az ikes igéket, ly-nal vagy j-vel írt szavak miért úgy íródnak, de hidd el, hogy használni tudja, illetve ha valaki nem jól használja, arról rögtön vágja, hogy külföldi vagy buta az illető.

"Utólag még annyi, hogy itt is van Lidl, Aldi, Penny, Kika - ugyanolyan árakkal, és mégis körülbelül 1200 euró az alapbér. Magyarországon ez miért nem megy, ha az árak ugyanazok?" - ez is kis csacsiság, de tudjuk, hogy nem közgazdasági Nobel-díjas a posztoló. Az élelmiszer és napi fogyasztási cikk áraknak kb. semmi köze a fizetésekhez. Ráadásul a felsorolt cégek nem magyar cégek, a profitot kiviszik az országból, pont nem abban érdekeltek, hogy jobban fizessék a magyar melósaikat. Ugyanis azzal pont a profitjuk csökkenne.

Naivan visszakérdezhetnék a posztolónak, hogy ha szerinte az árak és bérek egyenes arányban vannak egymással, akkor miért nem kerül minden négyszer annyiba Németországban? Megsúgom: mert az IKEA, Lidl, Aldi árainak semmi köze a helyi fizetésekhez.

A hölgy pedig kínai boltban dolgozott Magyarországon... tehát a kínaiak nem fizették meg rendesen...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 16:55:11

@Herr Géza: Én a szovjet "nagypapa" szón akadtam ki, hogy nőnemű, bökje meg... :D
Gyeduska, és mivel a-ra végződik, emiatt.Eszetlen ruszkik. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 17:11:25

@Dikusz: Hang is gyütt, az is csak a Zorán... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 18:00:59

@Demi78: De miért hagyják ez a francia hülyék, hülye franciák?Vagy akár az olaszok?
Nem vicc, a digóknál benzines kocsival is drágább volt az autópályadíj, mint az üzemanyag 100 km-re kiszámolva...Dízelnél meg még drágább lett volna.
Dögöljenek már meg... }:-[
Ha meg lemegy az ember a pályáról, a kis rohadt falvakban lámpa, körforgalom, útépítés; vagyis megörexik mire odaér valahová is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 18:03:19

@Demi78: Cafka cica...na még egy macskabuzi.
:-)))))
(én is az vagyok, bár már nincs vagy 20 éve...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 18:16:08

@Demi78: Tiszták a fhanszia pályaklozetok?Na, akkor ez előrelépés, egy olyan 30 évvel ezelőtt még a legmocskosabbak közé számítottak, Svácjhoz, németekhez, osztrákokhoz viszonyítva.Na meg még a latrinák, amik akkor voltak....Blöeee.
De ha javultak, az jó.

Dikusz 2017.06.07. 21:31:20

@geegee: :)))
Az a baj, hogy csak későn tudsz kommentelni, pedig szeretem olvasni a hozzászólásaidat:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.08. 04:41:05

@Dikusz: Haha, köszönöm.Igen, néha el vagyok erősen maradva az olvasással.

Dikusz 2017.06.08. 10:34:42

@geegee: nyilván azért nem tudsz jönni korábban, mert dolgozol.
Így viszont kimaradsz a sürejéből.:)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása