oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. május 25. 06:30,  Egy integetés következményei 16 komment

2017. május 25. 06:30 Határátkelő

Egy integetés következményei

Egy integetésnek rengeteg következménye lehet: az egyik például az, hogy kiderül, maradt még emberség bennünk, pontosabban a norvégokban. Tamás történetének folytatása következik (aki nem olvasta az első részt, itt pótolhatja), melyből kiderül, hogyan folytatódott a kamionos kaland. (A képeket ezúttal is köszönöm a szerzőnek!)

img_9093_masolata.JPG

„Ott tartottunk, hogy megérkezett Wiggo néhány ajándékkal. A meglepetése pedig, hogy a cége meghívott minket a Transportmessára. Ágazati bemutató, kamionos felvonulással. Két éjszaka Osloban (mellett). Nagyon izgalmas, főleg az anyukának egész nap kamionok és trélerek között. Ez van/volt... 

Persze a faluban mindenki megtudta, hogy forgattak velünk, és folyamatosan kérdezték, mikor lesz a bemutató? Ami csúszott, vagy három hetet. De csak kaptunk pár percet a TV2 vasárnap esti magazin műsorában. Jött sok-sok komment, a kamionos ágazat is nagyon „felkapott” minket. 

A kiállítás egyik főszervezője a Transport Magasinet (ágazat vezető havilapja), aki riportot kívánt készíteni Barnabással. Vicces volt, hogy jött a TV-től a kamerásember, az újságtól a fotós/író és így töltöttünk pár órát együtt. Nem nagy élmény mindenesetre, tudjátok, viselkedni meg minden... sör (jajj, ez Norvégia, így már eleve), elfekvés kilőve... 

Nyáron megtörtént a kiruccanás, a kamionos felvonulással. 250 teherautó, fülsüketítő kürtölése közepette, ez azért néha már sok(k) volt Barnabynak. Közben készültek a képek, és kaptunk vagy három oldalt az újság következő számában.

img_9487_masolata.JPG

A kiállításon Barnabás kapott néhány játékot és egyéb ajándékot. Volvo, Scania, Merci, stb. Igazából kissé kellemetlen volt ez nekünk, de erről majd később. Elég fárasztó hétvégén voltunk túl, de Barnabás összességében élvezte a mókát, én is, az asszony pedig...

A kiállítás befejeztével is csak lassan csitult az ügy, még mindig érkeztek kisebb nagyobb ajándékok szerte Norvégiából, kamionos emberektől, cégektől. Az egyik ilyen például egy Ipad volt. 

Rá egy évre újra kaptunk meghívót a fesztiválra, nagy nehezen kötélnek álltunk, Wiggo rábeszélésére (meg pont jó időben a hazai nyaralás irányába). Tavaly is bepróbálkozott Wiggo, hogy a cége megbírja, és fizeti, de köszöntük szépen, elég volt. Idén remélem már meg sem kérdezi. 

A következő év már csendesebben telt a TV/újság nélkül, de a zaj megmaradt, már akkor tudtuk, ez volt az utolsó ilyen. 

Hát csak ez történt velünk már az első évben itt Norvégiában, Barnabás kitartó „integetése” következményeként. A kamionos társadalom is nagyon büszke volt magára, hogy tessék nézni, mi is normális emberek vagyunk (és tényleg), pozitívan jött ki mindenki a dologból.

Wiggoval, mivel heti kétszer általában áthajt Eidfjordon, megmaradt a kapcsolat. Eleinte mindig beugrott hozzánk egy kávéra, most pedig úgy havi egyszer. Nekünk több dolgunk lett délutánonként amikor általában erre jár, kevésbé „passzolunk” egymáshoz. 

Mi ennek a történetnek a tanulsága? 

A mai rohanó világunkban (ja, az álmos, kissé eldugott NORVÉG faluban) azért még történnek emberi dolgok, és lett egy kis „reklámja” az autizmusnak (pár napra legalább) ja és Eidfjordnak is. Tényleg remélem, hogy sok gyereknek jut egy pöttyös labda. 

Furcsa volt ebbe így belekerülni, nagyon nem is volt befolyásunk a dolgokra, holott bennünk volt, hogy alig itt élő külföldiek, egy autista gyerekkel mibe „keveredtek”. De mostanra mindenki elfelejtette a dolgot (a híres 5 perces hírnév), hála az égnek. 

Visszatérve arra, miért éreztük olykor kellemetlennek a helyzetet? Azért, mert van bennünk némi büszkeség, nem szerettük volna azt a képet alkotni magunkról, hogy na tessék, meglovagolják a dolgot, és egy csomó mindent ingyen kapnak, a külföldiek. 

Akkor még azt hittük, óóóó, ha így indul Barnabás itt Norvégiában, biztos remek lesz minden. Aztán, ugye, ahogy már meséltem, iskolából kivéve, otthoni fejlesztésnél tartunk, járva a saját utunkat, de egyre inkább úgy tűnik hogy eredménnyel.

img_9133_masolata.JPG

Már csak a kajakozás hiányzik

Egyébként az a nagy tanulsága a kiköltözősdinek, hogy olyan irányba tudtunk elindulni, amit egy átlagos élethelyzettel odahaza nem lehetne finanszírozni. Tehát az az igazság, hogy ha kap is a norvég államtól, a nagyobb rész itt is a szülőkre marad, főleg ha egy másik, saját utat választ. De legalább megteheti. 

Semmi sem tart örökké (mégis van Isten?), így már nem a centrumban töltjük a napjainkat, hanem sokkal inkább az erdőt járjuk. Persze azért Barnabás nem lett közömbös a kamionok, buszok, traktorok irányába, de ha nincsenek az sem baj, és sokkal jobb bringázni. Már csak a kajakozást kellene valahogy belesűríteni a programba és akkor már fullba nyomnánk együtt a természettel minden szinten. 

Röviden ennyi volt Barnabás nagy akciója, az 5 perc hírnév. Még biztosan volt, ami kimaradt az írásból, de a történet nagyjából kirajzolódott szerintem, ami emberesre (egyre ritkább, vagy egyre érdektelenebb?) sikeredett, nem? 

A képekhez csak annyi hozzáfűzni való, hogy beültetni Barnabyt egy kamionba szinte lehetetlen, de végre megtörtént, autóban szinte soha sem alszik, de ott kiütötte magát rendesen, és mi újság?

img_6508_masolata.JPG

Még gondoltam bölcselkedek a végére valamit, de visszaszívtam, talán majd máskor... ja, és egy posztal még jövök majd, ha nem baj, ami nagyon norvégos meg nem is, nagyon jövős meg nem is, és biztosan sokaknak unalmas is lesz meg nem is... vagyis... tessék kitalálni!”

HÍRMONDÓ

Dolgozz nyáron a tengernél!

Ha már dolgozni kell (és dolgozni kell...), akkor legalább nyáron miért ne menjen az ember valami jó kis meleg vidékre, lehetőleg közel a tengerhez, nem igaz? Na, akit érdekelne egy ilyen felállás, az ezt ne hagyja ki!

Magyarországon a legdrágább alkalmazni valakit

A régióban Magyarország még mindig sereghajtó, ha a fizetésekre rakódó adóterhekről van szó. Nem csoda, hogy nehéz normális béreket kigazdálkodni.

Francia-német két (egyre jobb) barát 

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a franciák és a németek az eddiginél is szorosabban együtt akarnak működni az Európai Unió újragondolásában, aminek sok érdekes következménye lehet.

Aki a szobájából hódította meg Amerikát 

Akár Közép-Európából is lehetséges a csoda, ki sem mozdulva otthonról meghódítani Amerikát. Szerinted ez túlzás? Van, akinek sikerült!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9412538591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IT Knight 2017.05.25. 09:21:19

"Egyre nyilvánvalóbb, hogy a franciák és a németek az eddiginél is szorosabban együtt akarnak működni az Európai Unió újragondolásában, aminek sok érdekes következménye lehet."

Peldaul meg tobb migrans es az Europa tovabbi eljeletektelenedese. Milyen jol mukodott eddig is a szoros egyuttmukodes, a kozos penz, kerdezzetek csak meg a gorogoket, olaszokat, portugalokat, etc. :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.25. 10:45:04

Lényeg, hogy a kissrácnak tetszett.

P.Elliot 2017.05.25. 11:50:46

Azert mindenkeppen jo dolog volt, nemcsak a gyereknek hanem az osszes ilyen betegnek hogy kicsit rajuk figyelt az orszag, hogy van ilyen, / akinek egeszseges gyereke van annak eszebe sen jut a hetkoznapokban hogy beteg gyerekek is vannak/, hogy segiteni kell oket, megerteni, utakat talalni a fejleszteshez.
Egyebkent nagyon szep kisfiu.
Gondolom kis kamionokat kapott foleg. Jo otlet hogy kajakozni tanitani majd es a csalad egyutt kirandulhat.
Ugye nem baj ha megkerdezem hogy masodik gyerek nem lesz? Tobb ilyen gyereket lattam de a testverek sosem voltak azok, gondolom inkabb az anyukanak erre nem lenne ideje, ket gyerekkel foglalkozni egyszerre, ilyet igazan csak nagyszuloi segitseggel lehet.
A teveben egyszer volt egy ilyen egy oras musor, a beteg egy kislany volt, 7 ev koruli, szo szerint 24 oras elfoglaltsag, feltettek tole a kicsi testvert holott nem bantotta de csinalt korulotte dolgokat amiket jo volt megelozni, a hazaspar ugy oldotta meg hogy eladtak a hazukat, bereltek ket lakast egymassal szemben/ mas epulet de az ablakbol lattak egymast es ejszakara az apa atment a kislannyal a sajat lakasukba ami rendesen be volt rendezve az o szamara, az o kedvere, az o jatekaival de a nappalt az anyaval es a testverkevel toltotte. Amiota "elkoltozott", rettento sokat javult, valamiert igenyelte ezt a tavolsagot, legalabbis delutan-estetol hogy maga legyen az apjaval, illetve azzal sem de kulon legyen. A teve film szakertoje hosszan taglalta hogy miert de nem emlekszem ra, regen volt, hogy mit igenyelt a gyerek, milyen feszultseg oldodott benne, a szulok egy hosok voltak, felboritottak a sajat eletuket miatta de mint mondtak, megtesznek barmit csak fejlodjon, ok is azt mondtak hogy varjak az orvosi majdani megoldast.
A masik gyerektol meg remeltek hogy nem hagyja magara a beteget majd ha ok nem lesznek, ezt ugy ertettek hogy latogatja az intezetben ahova majd kerulni fog, a kulonkoltozes maga is azt sugallta hogy szokja hogy mas eletformak is vannak, hogy masutt is lehet lakni, allitolag nagyon sokat fejlodott ezzel a lepessel. Nagyon szep kislany volt egyebkent, reggelente futott at a lakasabol a regibe, pizsamaban, reggelizni, estefele meg haza az ovebe, sokszor meg napkozben is hazavitette magat, valahogy allitolag bevalt az elkulonules bizonyos hatarig, valami kutato orvos otlete volt hogy ez a gyerek igenyli a maganyt is, illetve azt hogy egyedul is legyen ne az egez csaladdal...
Egyszer majd csak kitalaljak hogy hogy lehet oket gyogyitani nemcsak fejleszteni....

spellbinder 2017.05.25. 17:59:29

Rohadtul nem vágtam az elején, mi van, de a türelem nagy dolog, végül csak megtudtam, mi olyan nagy vasziszdasz van ezzel az integetéssel.

DieNanny CH 2017.05.25. 18:17:10

@spellbinder:

Igen, érdemes elolvasni az írás első részét is.
hataratkelo.com/benne-vagyok-tv-ben/

montroyal ( CAN qc) 2017.05.25. 18:47:43

@spellbinder: én meglattam a gyereket mindjart arra gondoltam hogy -Csajok, ez az integetes (stoppolas ) kovetkezmenye :-)

Shaktee 2017.05.25. 19:30:01

SOS Müncheni magyarok - nem kamusi..

Kedves Münchenben élő Magyarok!
A férjemet baleset érte.Bent fekszik Müncheni Klinikán.
Súlyos koponyasérülése van.Ha valaki tud segíteni estleg bemenni hozzá pár szót beszélni az nagyon nagy lelki erőt adna neki.Kérek mindenkit aki olvassa ossza meg minden segítségre szükségünk van.Köszönöm !

Haus4 Stationen 4D 4E 4113 szoba Kuba László

Bredpitt Monika 2017.05.25. 19:39:28

Tamás! Minden tiszteletem nektek. Én ilyen gyerekek között dolgozom, amikor bekerültem ebbe a rendszerbe pozitív csalódás ért, mert én egy gyerekkori rossz tapasztalattal élve, azt gondoltam, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek többsége gyermek otthonban él, de szerencsére nem így van.

Ha esetleg még nem olvastátok ajánlom az alábbi könyvet, biztos nagyon fogjátok értékelni :

moly.hu/konyvek/kristine-barnett-a-szikra

Bár nekem nem az volt a lényeg, amit kiemeltek a címben a zseninevelésről, hanem inkább az édesanya hite abban, hogy igenis többre képes a gyereke, mint amit az orvosok megjósoltak neki.

Sok sikert kívánok nektek !

lacihu94 2017.05.26. 00:43:45

Üdv, ha nem probléma szeretném felvenni levelezés formájában a kapcsolatot a cikk szerzőjével, egy kis tanácsot szeretnék kapni.

Shaktee 2017.05.26. 04:47:47

@montroyal: help us all canucks god! :)

svédnyugger 2017.05.26. 09:09:41

@lacihu94: ìrj a bloggjába, ez a legegyszerübb.

Attilajukkaja 2017.05.26. 10:22:45

Szép írás!
Köszönjük. :o)

Payrollerwitch 2017.05.26. 15:30:31

@P.Elliot: A barátnőmnek mindkét fia autista, sajnos előfordul ilyen is. Mivel még nem tudják, hogy mi az autizmus kiváltó oka, nincs szűrés sem, borzasztó nehéz döntés a szülőknek, hogy vállalnak-e még egy/több gyereket.

P.Elliot 2017.05.26. 22:48:47

@Payrollerwitch: Hat ez tenyleg borzaszto lehet, mint irtam nekem az volt a megfigyelesem hogy egy csaladban csak egy elofordulasa van, persze letezhet hogy tobb is de en csak ilyennel talalkoztam.
Van ismerosom ahol Down koros szuletett/ pedig volt szuresen es megis, tehat ez a vizsgalat sem 100%-os, utana meg szult ket egeszseges gyereket.
Egy valahai kolleganom testverbatyanak leukemias gyereke szuletett, illetve az lett pici koraban, lett masik, az is az lett, a szulok nem tudtak belenyugodni es megprobaltak harmadszor is, az is beteg lett, a 4 eves kort nem erte meg egyik sem, egy sirba temettek oket. A szulok megertettek vegre hogy a csalad beteg, rakra hajlamos, igy orokbe fogadtak 2 gyereket.
A kolleganom kesobb petefeszek rajkban halt meg 53 eves koraban, a szulok is rakban vagyis ebben a csaladban ott volt a rakra valo hajlam a testukben, sejtjeikben bar a kolleganom nagyon sokat dohanyzott.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása