oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 24. 06:30,  Út az állampolgárságig 154 komment

2017. április 24. 06:30 Határátkelő

Út az állampolgárságig

Demi78 (aki nem lány) a párjával öt éve költözött ki Franciaországba, egyszerűen a kalandvágy hajtotta őket. Ha kalandra vágytak, hát kaptak belőle rendesen – erről is szól az írása, amit remélem, több másik is követ majd! (A képeket köszönöm neki!)

Neked hogyan alakult ki az ismerősi köröd külföldön? Nehéz volt új ismeretségeket kötni? Miben más ismerkedni, mint Magyarországon? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

mont_sant_michel.jpgHáttérben a Mont-Saint-Michel

„Sokadik belső és külső unszolásra megírom a mi történetünket. Sok dolog elveszett az idő homályában, lehet, hogy inkább kisebb történetekkel színesítem az egészet, a lényeg úgyis a végén van. 

Először is pár sor rólam: Demi78, nem lány, csak a miheztartás végett (és boldog névnapot minden Zolinak, lévén az a keresztnevem J). Öt éve vagyok párommal Franciaországban. 

Kalandvágyból jöttünk ki, nem fogtuk rá semmilyen politikai üldözésre, és szerencsére nem voltak komoly anyagi gondjaink sem. Jó, nem kerestünk sokat, párom gyógytornász volt egy pesti kórházban, én világéletemben mérnökként dolgoztam, munkavédelem-minőségbiztosítás vonalon, multikulti cégeknél. 

A felkészülés 

Valamikor 2010 környékén kezdtünk el gondolkozni azon, hogy mi lenne, ha nem maradnánk otthon, körbenéznénk Európában. Angolul elég jól beszélek, van egy német középfokúm is, tehát adta magát, hogy francia nyelvterületre menjünk. :) 

Egyikünk se beszélt egy kukkot sem Asterix nyelvén, gyorsan nekiálltunk nyelvet tanulni, kétszer 100 óra nyelvsuli és egy magántanár, tehát heti három este. 

Már ekkor jelezte egy kinti barátnő, hogy az ő kórházukban lehet, hogy lesz hely. Nosza, rajta, párom beadta a magyar diploma elfogadására irányuló kérelmet egy magyar szervezeten keresztül (pénzt nem kímélve dolgoztak J ), ami pár hónapra rá meg is jött, és oltári szerencsénkre az állás is szabad lett. A barátnő gyakorlatilag beajánlotta őt és kezeskedett érte. 

Összegezve a felkészülési időszakot: nyár elején kezdtünk el tanulni, februárban jöttünk ki. Egy kis Fiat Seicento Van fullosan megpakolva, bringámmal a tetején. Hóvihar, szél Németországon keresztül, ne feledkezzünk meg arról, hogy ez még a nagy globális felmelegedés előtti időkből való, 2012-t írunk! :). 

Sokk sokk hátán 

Megérkeztünk, sokk sokk hátán. Első francia benzinkútnál rájöttem, hogy az otthon tanult francia nem az, amit itt beszélnek. Három hétig a barátnőnél laktunk, 24 nm lakás 3 embernek. Ha teregettünk, én nem nagyon tudtam a hátamra fordulni alvás közben. De itt és most leírom, hogy örök hála neki! 

Ezek után találtunk egy kis lakást, ja bocs, elfelejtettem, hogy Evreux, Normandia a helyszín.

evreux.jpg

Egy arab röntgenorvos bízott meg bennünk annyira, hogy lakhattunk nála. Több helyről elutasítottak, mert a társaság férfitagja, azaz én, egy piszkos senkiházi voltam, vagyis nem volt munkám. :) 

Ott laktunk szépen, megismertünk még egy magyar párt, de inkább portugál, spanyol és lengyel ismerősök, haverok voltak. Francia egy szál se. Ez fontos a történet szempontjából. 

Pár hét után már nagyon untam a semmittevést, az állások interneten keresését, és feladtam az álmom, hogy a mérnöki diplomáimmal találjak munkát. Olyan voltam, mint a mostani kivándorlók, van három diplomám, beszélek 2-3 nyelvet, az adott országét nem, de biztos kapok valamit! :) 

Elmentem a helyi munkaügyibe, mi az a legközelebbi oktatás, amihez gyakornoki munka is társul? Paysagiste, azaz kertészkedés, kisebb kőműves munkával összekötve. Jó, jöhet! 

Három hét oktatás (volt ott aztán minden, afrikai bevándorló lánytól kezdve párizsi dámán át a szomszéd falubeli, állandóan szipogó munkásig bezárólag), aztán indult a munka egy kertész magánvállalkozónál. 

Pár hónapig a betont vakargattam vésővel az épülő házakról, füvet vágtam az önkormányzatoknak, minimális pénzért, esőben, napsütésben. Aztán jött a tél, szezon vége, kell más munka. 

Közben hadd jegyezzem meg, hogy ez idő alatt körbejártuk a La Manche csatorna francia partszakaszait, Dunkerque-től St. Malóig (ez már majdnem Bretagne), partraszállás helyszínek, stb...

dunkerque.jpg

Minden hétvégén voltunk valahol, már amennyire idő engedte. Az Egyesült Királyságban élőknek mondom, hogy Normandia csak annyiban más mint London, hogy 2 fokkal melegebb van, de az esős napok száma ugyanaz. 

Kamionosok és punkok 

Szóval egy évre a kijövetel után találtam egy magyar-francia állást, egy luxemburgi kamionos cég francia telephellyel vett kölcsönbe 100-120 magyar sofőrt magyar rendszámos kamionokkal. 

Ott volt 3-4 magyar lány, akik régóta kinn éltek. Ide felvettek, lévén én voltam a régióban az egyetlen, aki beszélt magyarul. :) „Gyönyörű” utazgatás vette kezdetét Evreux és Le Havre között. 

120 km az út, 1 óra 20 perc, ezt szorozzátok meg kettővel, mert hát haza is kellett menni. 1500 eurót kerestem, ebből lejött 700 euró utazásra, benzin, autópályadíj, hídpénz. 

De kellett a CV-be valami normális munka is, így hát maradtam, kitöltöttem a hat hónapos határozott szerződést. A végén az igazgató szerette volna, ha maradok, de francokat, ilyen erőltetett, idegesítő állásom még sosem volt (most a 17. betöltött munkámnál járok, tudom, mit beszélek). 

Állandó stressz, nonstop készenlét (24 óra, 7 nap), a franciák le se szarták a magyar kamionosokat, kiborulások az irodában, sírások. Én csak egy szemetest ürítettem ki egyszer az egyik kisfőnök asztalára, amikor megjegyezte, hogy az összes magyar kamionos balfarok. 

Ráadásul az albérletünkbe kaptunk egy új alsó szomszédot, egy kis punk kommunát. Megjegyzem, hogy a zenével semmi bajom sincs, én is a hardcore punk felé húzok tinédzser korom óta, de amikor egy hosszú nap után hajnalig dübörög a zene, ráadásul techno, akkor problémás lehetek. :) 

Volt itt rendőrségi kivonulás is, minden, de nem hallgattak el, illetve a falszomszédságba is beköltözött egy brazil pár, akik szó szerint verekedtek egymással néha. 

Emlékszem, egyszer egy nagyobb alsó buli után dél környékén nekiálltam porszívózni a parkettát, és akkor feljött az egyik kis punk (16 -18 volt mind) atombeszűkült pupillákkal, hogy ne haragudjak, de nagyon zavaró a hang, nem tudnám-e máskor csinálni. 

Még mindig előttem van a szituáció, csak kínosan annyit tudtam kinyögni, hogy de. Közben arra gondoltam, hogy vajon ki venné észre, ha a porszívó csövével feldarabolnám a kölyköt? Na, itt mondtuk azt, hogy elég. 

Miért éppen La Rochelle? 

A környék fel volt fedezve, már sok újat nem tudtunk megnézni, másfél év alatt egyszer volt egy igazi nyári, tündöklő napsütéses hétben részünk, és mivel úgyis munkakeresési fázisban voltam, hát felmentünk a netre, és beütöttük a következőket: napsütéses órák száma Franciaországban. 

Első hely a Riviéra, a második La Rochelle környéke. Dél-Franciaország, azaz Marseille-Nizza tele van olasz, spanyol bevándorlókkal, lövöldözéssel, illetve a helyi Jobbik ott elég erős, tehát kilőve. 

La Rochelle? Sosem voltunk még ott, nem is ismertünk senkit, aki arra járt, miért ne? Párom is kilépett a kórházi munkahelyéről, leutaztunk egy hétre körbenézni az új városba, érdemes-e itt élni? Nem tudom, voltatok-e már errefelé, de óceánpart, szigetek, napsütés, szél, hullámok – tehát igen. :) 

Másfél évvel a Franciaországba költözés után otthagytunk csapot-papot (és minden barátot) északon, és tök egyedül lejöttünk 600 km-t. A költözésbe belejátszott az is, hogy engem már nagyon zavart, hogy alig van francia kapcsolatunk. 

Kövezettek meg, de nem azért jöttünk ki, hogy csak honfitársainkkal tartsuk a kapcsolatot, engem az ismeretlen vonzott (nem kritika az akkori – akik a jelenlegi is – barátaink felé!). 

Az sem hiányzott, ami ott, Normandiában esett meg, hogy teszem azt egy magyar brigád kapott el minket a helyi szupermarketben, hallották, hogy magyarok vagyunk, segítsünk nekik, valami gebasz van a szállásukkal-állásukkal. 

Mindenki szeme láttára kibontottak egy tollkészletet, úgy ahogy otthon a Tescóban szokás és felírták a telefonszámukat. Én csak álltam ott, és láttam a boltosok tekintetét: külföldiek. A tollat visszatettem a polcra a csomagolásába, és bocsánatot kértem az eladóktól. 

Új terület, új időszámítás 

Mivel munkánk egy darab se volt, én 4 hónapig voltam jogosult munkanélkülire (első és utolsó alkalom, hogy felvettem), adva volt a feladat: ennyi időnk van állást találni. 

Beköltöztünk egy kempingbe, kis mobilhome egy bevásárlóközpont mellett, november-január, hideg, mindig penész, 140 eurós áramszámla, breton szakmunkások körülöttünk, akik éjfélig ittak, kurjongattak, lepukkant építész csávó a másik oldalon a fidzsi-szigeteki feleségével, állandó hasis- és whiskey-mámorban. Érdekes volt, na. :) 

Hogy ne csak az állásokat böngésszük, feliratkoztunk önkéntesnek, egy kaja- és ruhaelosztó segélyközpontban „dolgoztunk” heti három napot, cserébe francia oktatásra jártunk. 

A La Rochelle-i maratonon is dolgoztunk, futóversenyeken is (fizetség 7 kiló briós, és csomó póló :)). Közben lezajlott a lefurább karácsonyunk: párom kapott egy egyhetes helyettesítős munkát 200 km-re északra, óceánparti szálloda két személyre, karácsony hetén. 

Tehát hazaút kilőve (általában évi 2-3 alkalommal mentünk haza). Elfelejtették közölni, hogy szuterén helyiségről van szó (egy kis ablakkal, a szolgálati folyosó végén, se tv, se net, rádió is csak a szoba egyik sarkában volt fogható), és hogy semmi nincs nyitva karácsony délutánján. 

Az egész várost felkutattuk egy étteremért, de semmi, még kocsma sem. Úgyhogy szűkös készletünkből összedobtunk egy tojásrántottát, és a parti dűnékről szedett fenyőág volt a fa. 

Kicsit Andersenesre sikerült, ha jól emlékszem, a szülőkből könnyeket csaltunk ki ezzel a történettel. Akkor megfogadtam, hogy ilyet nem csinálunk még egyszer. :) 

Karácsonyi ajándék februárban 

Öröm az ürömben, hogy rá két hétre a párom kapott egy lehetőséget, Oléron szigetén gyógytornászkodás egy tengerparti, gyermek-reedukációs központban. Hmm, csábító… Megpályázta, nyert! 

Költözés hazaút után (mivel itt, Franciaországban az első évben nincs szabi, ezért hazaszaladtunk munkakezdés előtt), kaptunk egy meleg, 80 négyzetméteres szolgálati lakást. 

Emlékezzünk vissza kérem, hogy egy hideg, műanyag, nyirkos, penészes mobilhome-ban laktunk 3 hónapig! Ez volt az igazi karácsonyi ajándék, így, februárban! 

Én visszatértem a gyökerekhez, elkezdtem jobb híján kertészkedni, voltam matracpakoló, leltáros, sőt, egy hétig egy kagylótenyésztőnél is dolgoztam: apálykor májusban (víz 12-13 fok), kagylós kötelek leszedése, feltekerése, újak kifeszítése a többméteres hullámokban, akár éjszaka is. Jó kis meló volt, eredménye egy hét alatt egy havi fizetés, és egy masszív megfázás fogínygyulladással egybekötve. 

Közben elköltöztünk egy kis házikóba (bérlemény), csendes környék, nem volt elmebeteg szomszéd, elkezdtek megismerni minket a szigeten (21 ezer fő állandó lakos szezonon kívül). 

Egyetlen magyarként voltunk, vagyunk itt, ha nem számoljuk azt a pár honfitársat, aki turistaként érkezik nyaranta. Egy magyar ismerősünk van, innen 100 km-re, vele évi szinten 2-4 alkalommal összefutunk. 

A megszegett fogadalom 

Mivel már elkezdtem rémisztően unni, hogy gyakorlatilag párom keresetéből élünk, az én alkalmi munkáim max a rezsi kifizetésére elegendőek, ezért drasztikus lépésre szántam el magam: beiratkoztam egy iskolába. 

Megjegyezném, hogy az addigi 36 évemből 25-öt tanulással töltöttem, 2009-ben mondtam magamnak, hogy többet nem ülök iskolapadba. Még indulás előtt honosíttattam a magyar diplomáimat franciára, de egy árva légypiszkot sem értek. (Erre mondom, hogy fodrászként, autószerelőként már gazdag ember lehetnék itt kinn. 

Kerestem egy iskolát, ami Bac+4 (érettségi, plusz négy évnek megfelelő szint, kb. fősuli) papírt ad, nem messze innen elkezdtem egy kétéves képzést. Gyakornoki programmal együtt volt, egy órára tőlünk dolgoztam egy kis üzemben, mint munkavédelmi és minőségbiztosítási vezető. Két hét suli, két hét munka. 

A suli után már határozatlan idejű szerződéssel vagyok véglegesítve, a cél az ISO-minősítés megszerzése a cégnek. Nemrég indítottam egy kis vállalkozást, szaktanácsadóként is dolgozom (dolgoznék, ha lenne kliens, de majd lesz, nem aggódom). 

Ismerkedés a helyiekkel 

Visszatérve a dolgok érdekesebb részére, mivel nincs külföldi a szigeten, maradtak a francia barátok, ismerősök. Beiratkoztunk egy fal- és sziklamászó klubba, ott több jóbarátunk lett. 

Aki ismeri az ilyen tevékenységet tudja, hogy ez egy összetartó népség. Párom a falmászó oktató képzést is megcsinálta, windsurfözik, én szörfözök, pecázok. 

sziget_pecazas.jpg

sziget_falmaszas.jpg

sziget_szorf.jpg

A család 

Természetesen van valami, ami messze van: a családunk otthon, Magyarországon, a táv 2020 km. Autóval 20 óra, repülővel, vonattal, akármivel is minimum egy teljes nap, és sok szervezés, átszállás. Talán idén már jobb lesz, a Wizzair indított Budapest-Bordeaux járatot, az csak két órára van innen. 

Ha már a család téma előkerült, a legfontosabb momentumot eddig nem érintettem: megszületett itt kinn a kislányunk tavaly júliusban, akiért az egész család, anyukája és az apukája is megőrül. :) Az anyakönyvezési mizériát már ismertettem itt (Párizs 2 hónaposan, konzul). 

Miért lettünk francia állampolgárok? 

Hogy visszatérjek a poszt címére: a francia állampolgársági kérelem. Miért is? Két oka van: egy, a szavazati jog. Most vannak a választások, ha már a politikusok beleszólnak az életembe, én is bele akarok szólni az övékbe. 

Illetve ezzel azért sok dolog együtt jár, tüntetést indíthatsz, szabadabban nyilváníthatsz véleményt, pályázhatsz állami munkákra (Airbus például, kissé titkolt kritérium a francia állampolgárság). 

Másik: fene se tudja, hogy az EU hova tart, de negatív véleményem szerint nem áll messze a totális felbomlástól és akkor örülnék, ha itt kinn maradva a lányom az iskolában nem egy kelet-európai „migráns” lenne, hanem magyar-francia állampolgár. 

Csak jelzem, hogy nem, az itt született külföldiek nem kapnak automatikusan francia állampolgárságot, a „droit du sol”, azaz a föld joga, vagy hogy fordítsam, már nem létezik. Vagyis annyiban igen, hogy a gyermek francia lesz, ha ezt kérvényezi 11-13 éves korában és bizonyítottan 6 évet előtte itt élt. 

Kérelem elindítva, pár hónap alatt sikerült minden papírt otthonról bekérnem, három oldalas lista, többek közt a válási papírjaim, szülők anyakönyvi kivonata, hol laktam a születésem óta (!), stb. 

Mivel ez megvan, kaptam egy időpontot a nagy „felvételi” elbeszélgetésre, 2017 októberére. De addig be kellett fáradnom a titkosszolgálathoz, ahol egy óra alatt keresztkérdésekkel derítették fel a Franciaországban töltött időmet. Hja, a mostani helyzetben ez evidens! Nem veletlenul tart az elbírálás 16-24 hónapig. 

Felhívás: ha van valakinek tapasztalata más ország állampolgárságának megszerzésében, azt örömmel olvasnám! 

Hát nagyjából ennyi összefoglalásképpen, rengeteg dologról tudnék írni még: francia partvidékek, Pireneusokban túrázás, Dordogne táborozás, munkaügyi sztorik, kórházi szülészet minősítése (csillagos 5-ös, amikor vittem nekik később egy nagy csomag bonbont köszönetképpen, nem értették meg, miért teszem, tudom, demagóg vagyok...), orvosi-fogászati ellátás. 

Vagy ott van a francia barátok összehasonlítása más nemzetbeliekkel (az öt év alatt volt malajziai, algír, német, angol, lengyel, portugál, spanyol, ukrán ismerősünk, illetve van egy szem görög lány barátnőnk, aki Barcelonában lakik jelenleg, legszebb város a Földön!), ha valakit érdekelnek, szívesen tollat ragadok újfent.

Apró frissítés a végére: sokan írják, kinek mi hiányzik otthonról. Nekünk a savanyú káposzta, túró rudi, és a füstölt sajt, plusz a torma volt a fájó rész. Savanyú káposztát találtunk már csemegepultban, a túró rudi feledhető, torma van a Lidlben, de a füstölt sajt hiánya nem hagyott nyugodni. Addig, amíg el nem kezdtük mi magunk őket füstölni, ezzel kívánok jó étvágyat!

sajtok.jpg

HÍRMONDÓ

Igazgatótól a villanyszerelőig

Különlegességgel kezdjük a hetet, hiszen elég ritkán van olyan, hogy felsővezetői állásra keressenek külföldre embert, de ha már így alakult, nem hagyhatjuk ki. Azért ennél több ember számára elérhető ajánlatok is akadnak.

Így fékezné meg Orbánt az Európai Unió

„A szarvánál ragadnák meg a bikát”, azaz próbálná megállítani a magyar miniszterelnök Brüsszel-ellenes kirohanásait az Európai Bizottság. De mit is jelent mindez a gyakorlatban?

Trump hátba szúrhatja a briteket 

Bár az amerikai elnök többször megígérte, hogy London lesz „a sor elején”, amikor az Egyesült Államok kétoldalú nemzetközi kereskedelmi egyezményekről kezd tárgyalásokat, brit sajtóértesülés szerint mégis inkább az Európai Unió kerül előtérbe.

Megfenyegette az amerikai kormány a bevándorlókat befogadókat 

Méghozzá ismét támogatásmegvonással fenyegeti azokat a városokat, amelyek menedéket nyújtanak az illegális bevándorlóknak a kitoloncolás elől.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr912449089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2017.04.24. 11:44:52

@kardio1: az mindegy, hogy az nyer-e akire szavaz az ember, a lényeg a demokratikus jog gyakorlásának szimbóleuma

2017.04.24. 11:45:05

@kardio1: "Eddig" ... de már ott táncol a senki földjén.

pappito · http://pappito.com 2017.04.24. 11:47:24

@Pink Petsch: te román áp vagy? (bocs, ha indiszkrét, akkor hagyjuk)

2017.04.24. 11:48:22

@pappito: Szerintem a hágai Nemzetközi Birósággal .... az egyik holland, a másik meg dán.

Muscari 2017.04.24. 11:49:50

@pappito: én is így tudom. Sőt, azok a brit állampolgárok, akik 15 évnél régebben élnek külföldön szintén nem szavazhatnak.
Nemrég láttam egy cikket erről, ahol megpendítették a lehetőséget, de én sem nagyon hiszem el.

2017.04.24. 11:50:17

@pappito: Yaps (miért lenne vindiskréc? ;) )

pappito · http://pappito.com 2017.04.24. 11:50:29

@Pink Petsch: nem tudom mivel keveri, a koppenhágai kritériumok voltak tudtommal az alapja mindennek (beugró kérdés) aztán mindenféle más (fiskális, etc.) egyebek is voltak,
na mindegy, nincs jelentősége

amíg benn vagyunk :)

pappito · http://pappito.com 2017.04.24. 11:52:44

@Pink Petsch: csak mintha rémlett volna, csak a memóriám, mint egy zuzmóé, nem tudtam, hogy ki mit írt régebben :)

spec a magyarral nem lennél előrébb, a némettel meg lehet, de a németeknél macerás a kettős, bár mintha eu tagokra más vonatkozna, nem olyan nagy a szigor, vagy másképp szigor. eh, biztos utánanéztél

Muscari 2017.04.24. 11:54:29

@kardio1: érdekesen alakulnak a dolgok felétek, a, biztos. Nekem ez a Macron egyébként szimpatikus, bár azt hallottam, hogy kevés tapasztalata van. Sajnos Le Pen eredménye nem meglepő.

szÖveges professzor 2017.04.24. 11:59:44

@kardio1:

"Szeretem" ezeket az otthon élö hobbitokat. De már nem vitatkozom velük. Nem tudod öket úgysem meggyözni.

szÖveges professzor 2017.04.24. 11:59:53

@Pigeri: "vannak olyan országok, ahol nem megengedett a kettős állampolgárság. Ilyen esetben nem biztos, hogy a magyart szívesen feladja az ember..."

Ez kényszerhelyzet elé állítja az embert. Most mi elsösorban olyan országokról beszéltünk, ahol van lehetöség 2 vagy több állampolgárságra. Teljesen más a helyzet, akkor, ha nem engedik meg, hogy egynél több legyen. Van egy kazahsztáni orosz ismerösöm, aki nem kéri a svédet, mert elvesztené a kazahot. Pedig svéd a férje és itt él régóta, nem is tervezi, hogy elköltözik. De azt mondja, sokkal nehezebb lenne neki svéd állampolgárként hazalátogatni, mint kazah állampolgárként itt élni.

szÖveges professzor 2017.04.24. 12:00:04

@kardio1: @Pink Petsch:

Ugyan már. Ez egy következmények nélküli ország. Nem lesz itt semmi sem. :)

Legjobb esetben leváltják a kormányt (bár elég kicsi az esély), de ugyanúgy porondon maradnak.

Én 2006-7-ben meg voltam gyözödve, hogy Gyurcsányt nyilvánosan fellógatják. Aztán mi lett belöle!? Nagy semmi. Tovább gazdagodik és még a szereplési vágyát is kiélheti. Nevetséges ez az egész ország!

2017.04.24. 12:02:13

@pappito: Jah, a németek alapvetően nem támogatják a kettős állampolgárságot, ugyanakkor abban igazad van, hogy EU- tagországok polgárainak nem kell lemondaniuk az eredeti állampolgárságukról (ár azt hiszem, a szlovákok szintén nem rajonganak a kettős áp.-ért, igy vagy a szlovákról mond le a tót atyafi, vagy nem köti a szlovák hatóságok orrára, hogy német áp. is).

2017.04.24. 12:04:13

@szÖveges professzor: Ahogy mondod, viszont most Brüsszellel kapcsolatan került szóba a Duce.

P.Elliot 2017.04.24. 12:46:37

Jo kis poszt, elvezetes olvasni, hat az ut idaig jo gorongyos lehetett ahogy elnezem de ha allampolgarsagot akarnak akkor jol erzik magukat ott.
Sok szerencset, sikeres eveket kivanok a kis csaladnak, na, majd a kislanynak konnyebb lesz.
Erdekelne egy dolog de nem fontos ra valaszolni. A kislany magyar vagy francia nevet kapott, vagy nemzetkozit? Eleg csak ezekkel valaszolni nem kell kirni a nevet...

kardio1 2017.04.24. 12:49:54

@pappito: az biztos, hogy összekevertem ! A maastrichti kritériumok jutottak az eszembe, Maastrichttol meg màr csak egy ugràs Hàga a maga nemzetközi birosàgàval. Jo nagy katyvasz, nem? :)

kardio1 2017.04.24. 12:52:14

@pappito: nem azért akartam itt szavazni, mert az aktus maga olyan fennkölt és demokratikus, hogy megéri az àllampolgàrsàgot, hanem mert szeretnék beleszolni annak eldöntésébe, ki vezesse az orszàgot, ahol élek. Nagyon is szàmit, hogy nyer-e az, akire szavaztam. Különben el se mentem volna, ha mindegy lenne.

kardio1 2017.04.24. 12:57:21

@Muscari: innen nézve nekem is szimpatikus Theresa May :) (vicc volt). Macron olyan, mint egy lejàrt szavatossàgù àru, amire ùj cimkét ragasztottak és vadonatùj termékként tàlalnak.Vele akar tùlélni a jelnlegi kormànyzo elit. A megùjulàs csak szavakban létezik. Szerinte egyébként a francia identitàs lényege a francia nyelv. Szolnom kéne montroyalnak, hogy ezek szerint ô is francia ott Québecben, meg a neuchâteli olvtàrsnak ott Svàjcban...

kardio1 2017.04.24. 12:59:35

@Pink Petsch: Màr évek ota ott tàncol. Es hànyszor hallottuk màr, hogy na most tényleg elfenekelik. Es semmi se történt. Na majd meglàtjuk.

sZulamith 2017.04.24. 13:33:38

Ügyes! Nagyon élvezetes irás, jöhet a következő akármiről. Gratulálok a babához, nem lesz itt semmi gond, ilyen hozzáálláshoz.

szÖveges professzor 2017.04.24. 13:33:44

@P.Elliot:

"Erdekelne egy dolog de nem fontos ra valaszolni. A kislany magyar vagy francia nevet kapott, vagy nemzetkozit? Eleg csak ezekkel valaszolni nem kell kirni a nevet..."

Tudom, nem nekem szólt a kérdés, de szerintem ez egy nagyon érdekes téma, külön poszt lehetne belöle, ha még nem volt. :) Nálunk szempont volt, hogy olyan nevet kapjon, ami mindkét országban ismert és elfogadott, ilyen értelemben "nemzetközi". Bocs, hogy beleszóltam :)

Határátkelő 2017.04.24. 13:34:21

@szÖveges professzor: Hajrá, jöhet akkor erről (is) egy poszt! (A másikat megkaptam.)

Herr Géza 2017.04.24. 13:54:59

@Pink Petsch: A német jogban már benne van, hogy az EU állampolgárok esetén elfogadott a kettőa állampolgárság.
Nem engedi meg azonban EU-s polgároknak sem Ausztria, Belgium, a balti államok és Luxemburg a kettős állampolgárságot, minimális kivételektől eltekintve.

pappito · http://pappito.com 2017.04.24. 13:56:13

@kardio1: "hanem mert szeretnék beleszolni annak eldöntésébe, ki vezesse az orszàgot, ahol élek"

pont erről beszéltem. meg a posztoló is

nagyon sok HÁ megelégszik, hogy fakacsát gyűjt* élvezi a jobban élést, a munkája eredményét meg a kiszámíthatóbb környezetet, mintha reajta nem múlna

*: nem személyeskedésből választottam a fakacsát, csak az ezen a blogon egy közérthető valami

szÖveges professzor 2017.04.24. 14:00:16

@Határátkelő:

Nem hiszem, hogy erröl tudnék annyit írni, hogy az önmagában kitegyen egy posztot. A szempontokat ki tudom fejteni, de az sem lenne túl hosszú. Lehetséges több vélemény összeollózása, összehasonlítása?

2017.04.24. 14:12:45

@Herr Géza: Ahham ... te kérvényezted már?

arncht 2017.04.24. 14:23:02

Elvezet volt olvasni :) johet tobb...

En is tervezem, hogy megszerzem az osztrak allampolgarsagit, ki tudja mi lesz a jovoben, jovore lesz hat eve, hogy kint elek.

P.Elliot 2017.04.24. 14:54:56

@szÖveges professzor: Tenyleg lehetne poszt errol a nev valasztasrol kulfoldon beleetve azt is kitargyalni hogy mas bevandorlok milyen nevet adtak az ott szuletett gyerekuknek, mar ez is sokat mond hogy hogy akarnak beolvadni, nevekben is. Nekem erdekes tapasztalataim vannak ezen a teren, illetve vegyes...

P.Elliot 2017.04.24. 15:02:42

@P.Elliot: Ja, es meg arrol is lehetne beszelgetni hogy allampolgarsagnal ki cserelt nevet es miert, mert ez is gyakori.
En meg dolgoztam olyan amerikai novel is akinek lengyel volt a nagypapaja es megtartottak az olyan hosszu nevuket ami allt vagy 9-10 betubol, az elso ketto vagy harom massalhangzo volt, jobbjara a tobbi is, kiejteni nem tudta senki, iskolaban, munkahelyen sem, volt hogy nevettek rajta, nem rosszbol de neki nagyon rosszul esett, az elso probalkozas utan keresztneven, Maryann-nek nevezte mindenki, mindenhol a csaladnev azonnali elhagyasaval.
Na, o mielott a fia szuletett / nem volt ferjnel/ atcsereltette a csaladi nevet hogy a fia ne reszesuljon ilyen elmenyekben amiben o csak azert mert a csalad ragaszkodott az eredeti nevukhoz.

Muscari 2017.04.24. 15:22:24

@szÖveges professzor: igen, ez jo kis dilemma, attol is fugg, gondolom, hogy ki hol tervez hosszu tavon elni. En biztos, hogy olyat adnek, ami elegge nemzetkozi, es sehol nem jelent gondot a kiejtese, se itt, se otthon. Lanynak Anna, Lily, Laura es hasonlok.

Taxomükke (UK) 2017.04.24. 15:28:53

@Muscari: A nejemnek megvan, nekem meg kicsit varni kell, o jott elobb.
De a Life in the UK teszten tul vagyunk.

Benikuty 2017.04.24. 15:34:13

Öröm volt olvasni a posztot, és gratulálok, hogy ilyen okosan, de érzelmi gazdagsággal élitek az új életet!
...tényleg: kislányt hogy hívják? Szerintem ez egy fontos kérdés, és várom a folytatást :)

Határátkelő 2017.04.24. 15:35:12

@szÖveges professzor: @P.Elliot: Akkor jöhetnek az írások, ha nem elég hosszúak, akkor majd max egybeszerkesztem őket.

kardio1 2017.04.24. 16:03:41

@pappito: ez rendben van, mindenesetre ùgy tûnt, amikor a jelenlegi vàlasztàs eredményével voltam elégedetlen, azt irtad, hogy nem szàmit, a nekünk Kedves jelölt nyer-e vagy sem, csak az, hogy szavazzunk. Ha félreértettem valamit, Akkor tàrgytalan a reakciom.

Herr Géza 2017.04.24. 16:05:14

@Pink Petsch: Még nem. Hazardőr természet vagyok...:))) Viccet félretéve, eddig nem sok füle-farka lett volna, meg a család sem lelkesedett az ötletért. A helyzet azonban változik, a család nézete is. :))

Herr Géza 2017.04.24. 16:12:27

@Herr Géza: A helyi (önkormányzati) választásokon eddig is szavazhattunk, azt meg is tettük. De most nagyon megtetszett Demi78 bon mot-ja: "...ha már a politikusok beleszólnak az életembe, én is bele akarok szólni az övékbe. " :))))

Herr Géza 2017.04.24. 16:15:48

A poszt meg nagyon ott van! Köszi Demi78 / Zoli, ezt az életszemléletet, hozzáállást csak díjazni tudom!

Golf2 2017.04.24. 16:32:37

@szÖveges professzor: Pl.1jó nemzetközi és magyar név manapság! a dzsenifer.Egyre több itt is a dzsenifer.

Golf2 2017.04.24. 17:16:59

"a szarvánál fogva ragadnák meg a bikát" milyen bika,a patkányt a farkánál fogva kell kiba...

Csodabogár 2017.04.24. 17:31:31

@kardio1: Nekem esküdni soha nem kellett. Nehezemre is esett volna. Nyilván nem mindenütt szokás az eskü.

Látom sokat változott a helyzet a franciáknál. Mikor vagy 30 éve összefutottam véletlenül egy 56-ban disszidált ismerőssel Zürichben, kérdeztem az állampolgárságot. Ő 56-tól Franciaországban élt és elég jónevű művész lett belőle. Ő akkor azt mondta, hogy szerencse dolga. A napoleoni törvények vannak még érvényben, neki 19 év után sikerült megkapnia.

Csodabogár 2017.04.24. 17:38:43

@szÖveges professzor: 70-es évek elején a svédek megkövetelték a lemondást a magyar állampolgárságról. Miután nagyon kellett valami érvényes papir, lemondtam. Az 56-ban disszidáltak ezt még megúszták. Tudom a konkrét kiváltó okot is, amiért csinálták. Gondolom később valamikor eltörölték ezt. Én pont belestem 72-ben. A magyart persze rendszerváltás után vissza kértem és kaptam.

szÖveges professzor 2017.04.24. 17:55:07

@Határátkelő: Megírom, de nem garantálom, hogy ma még jön ihlet. :)

szÖveges professzor 2017.04.24. 17:55:10

@Csodabogár:

Erröl nem is tudtam. Mármint, hogy volt ilyen valamikor. Szabad tudni az okát?

Hari Seldon 2 2017.04.24. 18:42:14

@Muscari:
Azt hiszem, Kardio nem kedveli a Macront, neki ő túl liberális.

Demi78 2017.04.24. 18:56:00

Koszonom a gratulaciolat, orulok, hogy tetszett a poszt az olvasoknak! Es kulon koszi a tordelesert a szerkesztonek! Kis helyesbites, hogy az allampolgarsagi nincs még meg, oktoberben lesz a nagy vizsga. A kislany neve egyebkent Rebeka. Nehez a nevvalasztas, keresnunk kellett olyan nevet, ami akar magyarul, akar franciaul hasonlokeppen irodik, olvasodik. Es mondjuk meg tetszik is☺.
A szuletes jogat egy hozzaszolo kijavitotta, igaza van, bizonyos ido (11 ev) utan, ha tudjuk bizonyitani, hogy 6 evet kinn toltott a gyerek, kerhetjuk az allampolgarsagot. Azert valasztottuk a gyorsabb utat, mert ha ugy dontunk, hogy hazakoltozunk a csalad, illetve a hianya miatt, akkor azt az eselyt megadhassuk neki, hogy akarmikor valaszthasson a ket orsag kozott, akar 20, akar 60 evesen.

Hari Seldon 2 2017.04.24. 18:58:49

Érdekes, hogy amíg tavaly hetekig a Brexitről cikkeztek itt minden újságban hetekig, most letudják pár cikkel.

Sőt Magyarországon csak olyan kontextusban ment korábban a választás interpretálása, hogy "az a választás ahol Le Pen nyerhet", meg "áprilisban lesz a szavazás Le Penéknél" , legfeljebb "a tv-ben vitáztak Le Pen-ék". Jó kis felvezetések voltak.
Én meg itt fogtam a fejem. Hé, ez nem az idióta amerikai elektori rendszer! Aki rákérdezett (bár a Duna mentén eleve nem is nagyon értik az itteni világot) az is csak annyit vágott, hogy Le Pen elnökjelölt lesz.

Demi78 2017.04.24. 19:02:07

@Din Serpahis: azert nekunk szerencsere itt allt mogottunk a ket csalad, tehat, ha vmi rosszul sult volna el, a hazaut mindig nyitva allt!

nyuszigonosz 2017.04.24. 19:13:34

@Hari Seldon 2: Még jó, hogy a német sajtó, tv, rádióm szóval minden, az úgy, mint a holland választásokkal is, de föleg a francia választásokkal kapcsolatban bizony minden moccanásról beszámol, mert hiszen fontos dolgok ezek.

Igazad van a magyar internetes oldalakon meg a semmi van róla, és ha valami, akkor gyatra, uszító cikk, amiböl, ha valaki nem tudja máshonnan, elég ferde képet kap az egészröl.

LittleG (uk) 2017.04.24. 19:18:30

@szÖveges professzor: Mi nem keruljuk a magyarokat egyaltalan, jo magyarul beszelgetni es sok jo emberrel talalkoztunk itt mar.

Dikusz 2017.04.24. 19:47:48

@Demi78: tényleg nagyon jó kis posztot írtál (jöhet a többi is:), de a hölgyikéről egy fotót azért mellékelhettél volna:)))

tanato 2017.04.24. 19:49:41

@P.Elliot: @szÖveges professzor: Az én 56-os USA-ba menekült/ténylegesen mert fegyveres ellenállók voltak Pesten/rokonaim,két akkor még kamasz srác,kint rövid időn belül Shepherd-re változtatta a Juhász vezetéknevüket/nem is jöttek haza sosem. nagyon féltek a megtorlástól./

tanato 2017.04.24. 19:51:48

Na meg a keresztnevüket is angol megfelelőre.

kardio1 2017.04.24. 20:21:33

@pappito: Az elsô hazàdba belenôsz, a màsodikat vàlaszthatod, ha akarod.

kardio1 2017.04.24. 20:26:09

@Csodabogár: Ne vedd szoszerint az esküt. Nàlunk volt egy ceremonia a prefektùràn, ahol volt egy kis fogadàs, vetitettek egy filmet franciaorszàgrol, szolt a Marseillaise instrumentàlis verzioban (semelyik francia elöljàro nem énekelte!). De azért a prefektus beszédében benne volt, hogy te hazàdnak tekinted Franciaorszàgot és eszerint viselkedsz vele szemben, Franciaorszàg pedig a fiànak/lànyànak tekint és eszerint viszonyul hozzàd. Több ez, mint csak egy kis papir.

kardio1 2017.04.24. 20:30:53

@Hari Seldon 2: Nem az a bajom vele, hogy gazdasàgi szempontbol liberàlis. Nekem tàrsadalmi szempontbol tùl liberàlis. Màsrészt nem szeretem az àtfestett baloldaliakat.

kardio1 2017.04.24. 20:33:57

@Hari Seldon 2: Hàt igen, a szélsôjobbal szembeni összezàràs még mindig mûködik, nem sok esélye van Marine Le Pennek. Erdekes, hogy a szélsôbalos Mélenchon nem ilyen pària, pedig ô az FN-nel szemben nem fogadja el az V. köztàrsasàgot és a VI-at szeretné bevezetni.

Hari Seldon 2 2017.04.24. 20:45:40

@kardio1:
A Melenchon-t "kedvelem a legkevésbé" (ha lehet így mondani). Azért jó lett volna ha Fillin lett volna a második bejutó.
A társadalmi szempontból liberális kevésbé vegyszélyes mint LePen lenne.
Másrészt Fillon is igen sportszerűen nyilatkozott. Valószínű hogy már előre kalkulál a júniusi választásokkal, és tudja hogy ők lesznek a legnagyobb frakció, és felmérték hogy a jelenlegi kimenetelek közül nekik könnyebb együttműködi Macronnal mint Le Pennel.

Csodabogár 2017.04.24. 21:49:11

@szÖveges professzor: Az 56-osok 63 körül megkapták az állampolgárságot. Valamikor, talán 66-67 -ben egy okos hazajött érettségi találkozóra, ami egy kisebb városban volt. Némi alkohol hatására haza fele menet iredenta dalokat énekeltek végig a főutcán. Lecsukták. Mentek a svéd konzulátusról, hogy mit lehet enni? Semmit, az illető magyar állampolgár is volt. Nos ezután hozták elég gyorsan a rendeletet, hogy le kell mondani, addig nem lehet beadni a svéd kérelmet. Akkoriban még 7 év volt, de elfogadták egy évvel előbb a kérvényt, ami csak egy formulár kitöltéséből állt. Napra pontosan hozta a posta a papirt 7 évre a beutazásom után. Semmi eskü semmi cécó.

Hari Seldon 2 2017.04.24. 22:06:42

@nyuszigonosz:
Igen, látszik hogy felétek van igény a külpolitikára.

szÖveges professzor 2017.04.24. 22:14:40

@Csodabogár:

Ez érdekes! Köszi, hogy elmesélted! Találkoztam itt '56-osokkal, de erröl speciel nem meséltek, mármint az állampolgársági dolgokról.

kardio1 2017.04.24. 22:35:27

@Hari Seldon 2: Ezt làttad Macronrol? :) (nem rögtön rola van szo, de érdemes kivàrni:
www.youtube.com/watch?v=fiT9TeQFYFw

kardio1 2017.04.24. 22:37:59

@Hari Seldon 2: ha ugyanaz megy tovàbb Macronnal, mint az elmùlt 5 év Hollande-dal, amiben persze Macron is nyakig saros), akkor annak rossz vége lesz.

Csodabogár 2017.04.24. 22:38:19

@tanato: Ezek kicsit paraoniások. Találkotam egy forumon olyan 56-os magyarral, aki mint kiskatona átlépett a határon. Vitte magával a fegyverét is. Nos 2010 körül még azt mesélte nekem,írásaban, amerikában, hogy ő nem jöhet haza, mert lelövik! Mellesleg azt is előadta, hogy ő fegyver nélkül még a swimmingpoolhoz se megy le. Valami nyugdíjas lakótelepen lakott akkor az amerikai feleségével, aki előadása szerint nagyon gazdag volt. Ezzel is dicsekedett nekem, akit soha nem látott. Szerinted normális az ilyen?

Csodabogár 2017.04.24. 22:40:30

@szÖveges professzor: Ez a stockholmi magyar egyesületben mindenki tudta. Persze az 56-osokat nem érintette, azok akkor már mind állampolgárok voltak. Én találkoztam is az egyesületben a pasival, mikor kiszabadult, talán 1,5 évet ült. Miután engem érintett a dolog, jól megjegyeztem.

Hari Seldon 2 2017.04.24. 22:40:32

Le Pen lemond a pártelnökségről. Hivatalosan azért hogy "az elnökválasztásra tudjon készülni".

Csodabogár 2017.04.24. 22:44:51

@nyuszigonosz: Szerencsés vagyok, hogy főleg a német sajtóból tv-ből tájékozódom. Kommentekből látom, mekkora parasztvakitás folyik a magyar oldalakon. Néha szoktam beteni német ujságcikket a facebookra, de végül is minek. Senki nem olvas németül. International New York Times se nagyon foglalkozik europai hírekkel.

Hari Seldon 2 2017.04.24. 22:45:40

@kardio1:
Nem gondolom hogy ugyaz menne. Eleve Hollande egy kvázi kretén volt. Gyakorlatilag maga volt a Mr Bean elnöki szerepben. Nem volt olyan interjúja ahol ne hozta volna a Bean szerepet. Macron ennél jobb. Tudja azt is mi az a Start - up...

gabors 2017.04.24. 22:48:14

@kardio1: " Ne vedd szoszerint az esküt."

az USA-ban szo szerint eskut tesznek (meg alevenen el bennem mert alig negy hete volt) ... Persze nem egyeni hiszen ahol en voltam egyszerre 150 ember eskudott egy szovetsegi birosagon egy szovetsegi biro elott. Erdekes mert ha szoszerint nezem az eskut akkor abban az van hogy minden korabbi lojalitast fel kell adni az amerikaiert cserebe, de a torveny alapjan megengedett de nem javoslt a kettos allampolgarsag.

Azota mar az uj utlevelem is megvan :-)

gabors 2017.04.24. 22:53:26

@Csodabogár: '"Semmit, az illető magyar állampolgár is volt." ez az egyik fo erv az USA-ban is a kettos allampolgarsag ellen. Kulon felhivtak figyelmet, hogy konzuli segitseget kettos allampolgarnak nem tudnak biztositani abban az orszagban ahol szinten allampolgar.

kardio1 2017.04.24. 23:12:42

@Hari Seldon 2: Megnéztem az interjùt, nem talàlok benne semmi furcsàt. Megprobàl pàrtok feletti lenni, egyébként ennek része volt màr a kampàny alatt az is, hogy FN-es logo sehol sem volt a plakàtjain, vagy a jelmondatokban Ha veszit, vissza fog térni a pàrtja élére. Nekem egyébként az unokahùga, Marion vonalvezetése jobban bejön.

kardio1 2017.04.24. 23:17:11

@Hari Seldon 2: hàt igen, ô volt Hollande gazdasàgi minisztere, ô àllt a CICE és a versenyképességi paktum mögött, csakùgy mint ahogy szerepe volt a tömegtüntetésekkel "dijazoltt" El Khomri féle munkaügyi törvényben. Ténykedésének eredményeit làtjuk, szàrnyal a francia gazdasàg...

Csodabogár 2017.04.24. 23:20:07

@gabors: A svédek akkor rövidre zárták a dolgot, előbb a lemondás aztán az állampolgárság, ehhez megkönnyítették az ügyintézést.
Nagyon hálás voltam ezért nekik, mármint az egyszerü ügyintézésért. Sehova nem kellett menni, postán levélben ment minden és egyszer telefonon. Később mikor hallottam a svájci nehézségeket, csak ámuldoztam. Igaz én akkor ott egy kézfogással lettem állampolgár, ma ez már nem úgy megy ott sem.

Hari Seldon 2 2017.04.24. 23:27:36

@kardio1:
Egy ilyen munkaügyyi reform beérése nem egy év. Az agenda ellen is fel léphettek volna a németek mert a munkáltatóknak kedveztek. Évek kellettek amíg beért és siketes lett Németország. Pedig elötte ott magasabb volt a munkanélküliség mint nálunk. Most meg mindenki (legtöbben) azt mondja hogy jó döntés volt. De ez csak 4-5 évvel később kezdett megtérülni nekik. - Persze a német türelmes nép. És az átlagnál előrelátóbb. - Mondjuk az is igaz hogy amikor az ottani szocdem kitalálta bele is bukott a választásokon.

blackhairlady 2017.04.25. 02:23:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: es a Zoli? Ott is i van a vegen :))))

blackhairlady 2017.04.25. 02:28:50

@pappito: Nekem a szavazas lehetosege az elso helyen szerepel az allampolgarsag kerelmezesenel. Nem csak az elnok valasztas, a helyiek meg inkabb, eppen most van polgarmester valasztas, iskolai korzeti valasztasok, ezek meg fontosabbak szamomra mint az orszagos.

pappito · http://pappito.com 2017.04.25. 02:29:40

@kardio1: biztos rosszul fogalmaztam, bocs

pappito · http://pappito.com 2017.04.25. 02:30:24

@blackhairlady: meg mondjuk a gyereked nem biztos, hogy indulhat az országos versenyeken, ha nem állampolgár

blackhairlady 2017.04.25. 02:33:19

Nagyon tetszett a poszt, gratulálok és további sok sikert kívánok.

pappito · http://pappito.com 2017.04.25. 02:33:36

@kardio1: belenőttem de esküdözni nem kellett...

blackhairlady 2017.04.25. 02:43:23

@nyuszigonosz: itt nalunk is eleg sokat foglalkoztak a valasztasokkal, a kozszolgalati radioban pl egesz delelott errol beszelgettek szakertokkel. A BBC delutani hiradoja is egesz hosszasan elemezte a lehetosegeket.

adg 2017.04.25. 02:45:40

Kis erdekesseg az "esku" temaban.

HU: (Esku)
"Én, [name] esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. Magyarországnak hű állampolgára leszek, az Alaptörvényt és a jogszabályokat tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom. (Isten engem úgy segéljen.)"

NZ: (Oath)
"I, [full name], swear that I will be faithful and bear true allegiance to Her (or His) Majesty [specify the name of the reigning Sovereign, as thus: Queen Elizabeth the Second, Queen of New Zealand] Her (or His) heirs and successors according to law, and that I will faithfully observe the laws of New Zealand and fulfil my duties as a New Zealand citizen. (So help me God.)"

AU: (Pledge)
"From this time forward, (under God),
I pledge my loyalty to Australia and its people,
whose democratic beliefs I share,
whose rights and liberties I respect, and
whose laws I will uphold and obey."

US: (Oath)
"I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state, or sovereignty of whom or which I have heretofore been a subject or citizen; that I will support and defend the Constitution and laws of the United States of America against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I will bear arms on behalf of the United States when required by the law; that I will perform noncombatant service in the Armed Forces of the United States when required by the law; that I will perform work of national importance under civilian direction when required by the law; and that I take this obligation freely without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God."

CA: (Oath)
"I swear (or affirm) that I will be faithful and bear true allegiance to Her Majesty Queen Elizabeth the Second, Queen of Canada, Her Heirs and Successors, and that I will faithfully observe the laws of Canada and fulfil my duties as a Canadian citizen."

blackhairlady 2017.04.25. 02:55:32

@pappito: a gyerekem mar otthon is amerikai allampolgar volt, szuletesekor kervenyeztuk az otthoni nagykovetsegen, 6 honaposan mar amerikai utlevellel utazott ide.:)
Egyeblkent ezt nem tudtam, hogy nem indulhat zoldkartyaval valaki orszagos versenyen,

gabors 2017.04.25. 03:35:38

@adg: koszi jo kis valogatas ... :-)))

pappito · http://pappito.com 2017.04.25. 04:57:16

@adg: a sajátunkra emlékeztem, külön van az istenes meg a nem istenes eskü, az istenest az úgy hívják, hogy oath, a nem istenest meg úgy, hogy affirmation. tömegesen zajlik és van bizottság meg fingerfood meg himnusz angolul meg maoriul. Meg hongi.

adg 2017.04.25. 05:12:14

@pappito: elvileg ilyesmi lesz a mienk is, a maori himnusz kivetelevel. Bar lehet, hogy lesz helyette abo valami. :)

Hongi remelem nem lesz. :)

pappito · http://pappito.com 2017.04.25. 05:13:17

@adg: folklórműsor csak lesz! Hongi nem lesz de nem vesztesz vele sokat, hidd el :)

adg 2017.04.25. 05:16:18

@pappito: elhiszem, es orulok, ha nem kell ilyeneket csinalnom. :)

Nem tudom, mekkora musor lesz, mert mi ugye itt vilagvegen vagyunk, nem hinnem, hogy tul nagy tomeg lesz es megerne nekik folklorozni. En azt se bannam, ha csak a kezembe nyomnak, es szevasz, de valoszinuleg nem uszunk meg egy koszontot legalabb.
Na majd kiderul.

FutureFry 2017.04.25. 06:37:46

@blackhairlady: A szövetségi törvényhozást (beleértve a képviselők választhatósági kritériumait) az amerikai alkotmány első cikkelye szabályozza. Az alsóházi tagsághoz minimum 25 éves kor, és 7 év állampolgárság kell, a szenátusi képviselőséghez meg minimum 30 éves kor és 9 év állampolgárság.
És mindkét esetben feltétel az is, hogy az általa képviselt állam (de - az alsóház esetében - nem feltétlenül a körzet) lakosa legyen. Mondjuk van egypár állam, ahol az egész állam egy ("at large") körzet (pl. Alaszka), mert az alkotmány 1 képviselőt (és 2 szenátort) államonként mindenképpen "garantál".

Az állami törvényhozásoknál változó a helyzet, de tudtommal minden államban feltétel (bár esetleg csak implicit módon) az amerikai állampolgárság (és a helyi rezidencia).

Érdekesség, hogy Maryland-ben van egy két város, ahol a helyi választásokon a nem-állampolgár helyi lakosok (némelyik esetben a bevándorlási státusztól függetlenül!) is részt vehetnek.

FutureFry 2017.04.25. 07:03:01

@blackhairlady: Az amerikai állampolgársággal - mint a legtöbb angolszász jogrendű országban - esküdtszéki kötelezettség is jár ("jury duty"). És az USA-ban ráadásul polgári pereknél is használatos a dolog. Bár azért általában elég kicsi az esélye, hogy hívnak (pláne annak, hogy beválasztanak). De ha igen, az egy igen érdekes tapasztalat...

Hari Seldon 2 2017.04.25. 07:25:33

@kardio1:
Nézd, "parasztvakítani" mindig lehet. A FN honlapján egyértelmően le van írva a tervezett programja. Ott benne van a vám határőrizet visszaállítása. (lelassul a közlekedés, ez kedvezőtlen a cégeknek, na de ezt hagyjuk is)
Ez egyértelmű jelzés, hogy ki akarja vinni az országot az EU-ból.
Illetve ez is benne van a programjába. Attól, hogy most ad acta tette a témát, attól még ha lehetősége lenne rá, visszahozná a közbeszédbe. Kilépni az Euro zónából, gyakorlatilag gazdasági káoszt okoz. - Na az hajtaná csak gyorsan a szélsőségesek felé a tenyérnézőket.
(Másrészt nekem személyesen sem jó, könnyen lehet, hogy megnehezítené az állampolgárságot.)

Taxomükke (UK) 2017.04.25. 08:01:10

@adg: Koszi, ezt erdekes volt elolvasni.

kardio1 2017.04.25. 13:55:46

@Hari Seldon 2: En màr àllampolgàr vagyok, nem érintene a dolog :)
Viccet félretéve, MLP sem nehezitené meg az europaiak maradàsàt, ez fôleg a muzulmànok felé irànyul. Màsrészt, ha tényleg bevezeti a népi kezdeményezést, gyakorivà a népszavazàst, koràntsem biztos, hogy mindent meg tud csinàlni, amit szeretne.

Hari Seldon 2 2017.04.25. 14:45:51

@kardio1:
Az világos, hogy nálunk az idegenellenesség a muzulmánok ellen irányul. (Ellentétben az angolokkal.)

gabors 2017.04.25. 16:06:55

@FutureFry: " Mondjuk van egypár állam, ahol az egész állam egy ("at large") körzet (pl. Alaszka), mert az alkotmány 1 képviselőt (és 2 szenátort) államonként mindenképpen "garantál".
"
Van joval tobb allam Montana, Delaware, South/Norgh Dakota, Vermont, Wyomning (itt laknak legkevesebben valszeg tobb boleny van mar mint ember), mindezekben kevesebb mint 1 millio lakos van az utolso nepszamlalas alapjan.

Amugy azt is hozza lehet tenni hog jonehany szovetsegi munkahely is van ahol allampolgarsag kotelezo. Azt nem tudom hogy orszagos versenyhesz (miyen verseny?) kell-e allampolgarsag de pl postas az nem lehet zoldkartyaval

blackhairlady 2017.04.25. 17:01:08

@FutureFry: Koszi, ezeket tudtam, amikor tanultam az allampolgarsagi vizsgara akkor jobban belemelyedtem ezekbe a dolgok. No nem mintha akarnek indulni barmifele kepviselosegert, csak ugy erdekesseg keppen. A gyerekem csak elnok nem lehet, amugy mar 16 es fel eve alalmpolgar.
Viszont ezt az orszagos versenyt nem tudtam, ez uj info volt nekem.

blackhairlady 2017.04.25. 17:03:13

@gabors: Ezt irta o is, hogy "van egy par allam", vagyis nem csak egy.

Demi78 2017.10.17. 12:08:40

Sziasztok, roviden visszaternek ide, ha olvassa majd egyaltalan barki is a hsz-t:), nem akarom szetoffolni a friss posztokat.

Allampolgarsagi vizsga
Ha erdekel valakit, tegnap voltam az entretien de naturalisation-on. Kb egy ora elbeszelgetes. Nalunk, a Niort-i plateforme-on, a neten ovasott verengzos jury helyett egy baromi kedves 55 koruli no fogadott es vele kellett beszelgetni a tarsadalmi integralodasunkrol.
Volt kb 30 alapkerdes: milyen szinu a zaszlo, mi az allamforma, ki a miniszterelnok, milyen nagy varosokat ismerek, milyen francia kiralyt ismerek, hanyadik alkotmany van es miota, mikor volt az elso/masodik vilaghaboru, mi a himnusz, hogyan epul fel a parlament, tenyleg rettento alap volt. Sokkal durvabbra szamitottam, a livret citoyent ket hete magolom, elmondtam neki, hogy a zaszlonak miert ezek a szinei, az osszes république-ot idorendben, az elso 10 legnagyobb francia varost, a himnusz elso versszakat is tudtam, illetve azt is, hogy ki es mikor es hol irta es szavalta eloszor:))). Kicsit lehidalt:). Egy kerdes volt, ami kiment a fejembol, nemzeti unnep, a 11 novembre, I vh vege. 14-et mondtam. merde.
Volt kerdes arrol is, hogy magyarokkal tartjuk-e kapcsolatot (egy kivetelevel nem), nezunk-e magyar musorokat (nem) es milyen associationokban, klubokban vagyunk (4-ben).
A "miert akarok allampolgar lenni" kerdesre azt valaszoltam, hogy reszt akarok venni a szavazasban, illetve szeretnem, ha a gyerekeim 10 ev mulva ne kulfoldi migranskent legyenek elkonyvelve, hanem francianak, merthogy ki tudja, mit hoz a jovo, latva, hogy a jobboldal erosen teret nyer EUban, itt is lehet, hogy a 4/9/14 ev mulva a front national kirakja az osszes nem franciataz orszagbol.
Egy eve raktam ossze a dossziet es adtam le ez ev februarjaban. Most volt a "vizsga", innen ket niveaux felulvizsgalat es igen vagy nem, max 18 honap mulva vegleges dontes.
Ha van kerdesetek, szivesen valaszolok.

DieNanny CH 2017.10.17. 12:46:58

@Demi78:

Én pont elkaptam ezt a kommentet az oldalsávból.
:-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása