oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 30. 06:30,  Rabszolgasors 86 komment

2017. március 30. 06:30 Határátkelő

Rabszolgasors

Szállodában dolgozni kemény meló, amin az sem feltétlenül segít, ha az a szálloda Svájcban van. Pár hete olvashattatok Ütvefúró hotelkalandjairól, most következik a folytatás, amiből azért kiderül, hogy nem minden csupa csillogás és villogás Európa egyik bezzegországában sem.

cim_isaura.jpgEgyik sem Ütvefúró...

„A nagy sikerre való tekintettel folytatom. Az biztos, hogy Izaura sírva könyörögné magát vissza Leonszíóhoz, ha látná, hogy mi folyik itt. Neki legalább ott volt Zsanuária, a fekete mosónő, akinek kipanaszkodhatta magát. Nekem meg csak ennyi maradt, hogy megosszam a nagyérdeművel a memoáromat...

Ez a hotel komolyan mondom, indulhat a pudva.hu weboldal aranykoszorús első helyéért. '88 körül nyitotta meg kapuit, de rossz értelembe véve még az eredeti fényében pompázik.

A folyosókon a szőnyeg vagy 15 éve nem volt cserélve, festve se nagyon volt mostanában, a csempék szintén a 80-as éveket idézik. Itt minden arról szól, hogyan tudnak minél több pénzt kilapátolni belőle a tulajok. Fogalmazhatok úgy is, egész egyszerűen fillérbaszók.

Mocskos trükkök

Amikor az embereket direkt három hónap próbaidővel veszik fel, a 13. havit pedig csak a próbaidő lejárta után kapjuk meg visszamenőlegesen. Esetleg.  Csakhogy minden úgy van intézve, még véletlenül se legyen meg a 3 hónap, a drágáim úgy sakkoznak, hogy pár nap mindenképpen hiányozzon a boldogsághoz, meg a hiányzó 1000 frankhoz.

Az, hogy közbe kidolgoztad a beled, volt aki ínhüvelygyulladást kapott, más a derekát húzta meg, az a kutyát nem érdekli. Mert január végén úgy látták, hogy februárban a kutya se jön, így emiatt a szabadságokat kiadogatták szépen, most meg már négy napja teltház van, és például 2 szobalány van az ötből.

A helyzet annyira kritikus, hogy még a tulaj is beállt törölközőt, ágyneműt hajtogatni. Annyi a mosnivaló, hogy még egy órával hamarább kell kezdenem már este tízkor a mosást, hogy győzzem. Fele a vendégeknek most egy hétre marad, így 4 naponta nekik komplett csere van mindenből.

cim_15.jpg

Szárításkor ennyi trutyi jön ki a gépből....

trutyi_1.jpg

Külföldre mennél? Válogass közel ezer állásajánlat közül a Határátkelőn!

Arról lehet tudni, hogy teli van a szálloda, hogy az úszómedencét takarító robotnak a szűrője teli van mindenféle kétes eredetű haj, illetve szőrszálakkal, műköröm darabokkal fűszerezve. 

A második pedig az, hogy a mosodából dől kifelé a szennyes. Egy kacsatelepen nincs úgy megtömve az állomány, mint ahogy itt én megtömöm a mosógépeket. Mivel eléggé teli vannak a gépek, amíg a mosógép nem adagol vizet a ruhákhoz, addig olyan hang hallatszik, mint amikor a mama otthonkába pucolja a Vileda törlőkendővel az üveget, nagy igyekezettel.

mosogep_1.jpg

Más megközelítésben mintha egy Tescós narancssárga másféltalicskás betonkeverővel kellene az új M4-es autópályának neki állni. Nehéz eset, de nem reménytelen...

Sajnos a műsoros törölközőket is nekem kell mosni, konkrétan amikor belerókázott a vendég. Néha olyan szaga van, hogy még egy borz is megirigyelné.

szennyes_1_1.jpg

Gazdálkodj okosan

Tegyük hozzá, teljes anyagi felelősséggel tartozol. A tulajt csak az érdekli, hogy bármi történjen is, a hotelszoftver által számolt cash meglegyen. Eltérés akkor lehet, ha nem könyveled le a borravalót, így nem vonja le a rendszer a cashból. 

A hotelszoftverben van egy főszámla. Ezen fut minden kp-s és hitelkártyás terhelés. Ennél is szokott eltérés lenni. A tartozik-követel oldal egyike sem lehet mínuszban, ekkor neked kell intézkedni.

Ez akkor lehet, ha a hitelkártyás terhelést felviszik, csak elfelejtenek fogyasztást mellékönyvelni ellenlábként, vagy fordítva. Egy módosítás 4 perc, mert tetű lassú a gép.

Olyan is lehet, hogy a drága kolléga nem vonja le a 10% tulajdonosi kedvezményt, ezt is neked kell felvinni. Mivel nekem az összes kp-s bevétellel el kell számolni, sőt amennyiben borravalót is kapott az illető, azt is le kell könyvelni, mert nem fog stimmelni az államkassza.

Akkor van gond, amikor egy pincértől kapsz 80 db szoba számlát, és ebből 26 db számlán van borravaló. Ez megint csak idő, mire leellenőrzöd a számlákat, meg a borravalók összegét plusz mire lekönyveled a borravalót.

Az összes hitelkártyás forgalmat össze kell számolni, eztán hitelkártya kibocsátók szerint sorba rendezni, legvégén egy excelbe beírni. Amennyiben reggel nyolckor kapod meg, akkor akkor kezdesz neki. Az a kutyát nem érdekli, hogy lekésed az egy héttel ezelőtt kifizetett vonatod. Volt rá példa, hogy fél órám volt elérni a vonatot.

Még egy kis adalék: a szerződésbe 2300 nettó van hímezve, ennek ellenére 1950-et kaptunk többen is. Ugyanis a drágáim kaucióként visszatartják a 13. havit, amit majd megkapunk a szerződés lejártakor. A szerződésben ez nincs benne. Érdekes.

Megint más azt mondja, hogy a próbaidő lejárta után kapjuk, ami 3 hónap. És akkor mi van, amikor csak 2,5 hónapig vagy alkalmazva? Akkor nem kapsz semmit? De, meleg kézfogást...

Kedvesen megmondták, hogy nem akarnak munkaidő után az irodában látni senkit. Azaz a túlórát, mint olyat felejtsük el. Ugyanis se lecsúsztatni nem lehet, és kifizetni se fogják.

Nagy szarba kerülnének, ha mindig otthagynám a munkát, amikor letelik a munkaidő. De azért azt is megkérdezik, miért nem lett felmosva itt még itt, vagy miért csak ennyi törölköző/ágynemű/asztalterítő lett kimosva. Szerintem még az lenne a lényeg, hogy a papírmunka meglegyen.

Napi háromszori közétkeztetés

Jól hangzik, de csak a mesében van ilyen. Fizetek a reggeliért és a vacsoráért. Eleinte omlett reggeliztem vagy 2 hétig. Aztán diszkréten szóltak, hogy talán nem kéne.

Ezután mindig meg kellett várnom a reggel 10 órát, mert ekkor hozták vissza a büféreggeli maradékát, amiből válogathattam a többiekkel együtt. Újabb két héttel később közfelkiáltással megszavazták a pincérek meg a konyhások, hogy bejáratos legyek a hűtőkamrába! Így nem kell 2 óra várnom a reggelire. Azóta minden reggel fekete erdei sonkát reggelizek...

Most már csak azt kell megoldani, hogy milyen módon jussak el az ötödiken található lakosztályig. Mert csúnyán néznek, ha 3 szelet kenyérnél, meg 5 deka felvágottnál több van a tányéron. Semmi baj, letakarom a tányért celofánnal, így rögtön azt hiszik, hogy vendégnek viszem.

Idegen anyagok

Most is volt egy hölgyike, akinek külön fejezetet kell szentelnem. Akkora gyári szalontüdővel rendelkezett, hogy a 100 cm-es ruhacenti nem érte át. Ezek a tüdők elbírtak volna egy jóllakott óvodást is a dömperjével együtt.

Biztosan sokat kell válogatnia a női fehérnemű osztályon, mire talál magára valót. 180 magas volt, szőke, hosszú hajjal párosítva. Olyan kecsesen siklott bármerre is járt, mint valami jó nevű óceánjáró hajó. A pincérek közelharcot vívtak, hogy ki szolgálja ki. Még a sokat látott bárpincérnek is elakadt a szava, ha ez az illető belibegett a bárba.

Pár szót a vendégekről

A németekkel, meg a svájciakkal nincs gond. Az angolok a legrosszabbak. A vizet csak fényképről ismerik. A bárban képesek több üveg 160 frankos vodkát bevedelni, de olyan is előfordult, hogy egy négyfős társaság két üres whiskys üveggel jelentkezett be a szállodába, tudom, mert nekem kellett kidobni.

Az egyik angol bika annyit hörpintett, hogy két pótkulcsot kellett adnom, mert mindet elhagyta, plusz még háromszor engedtem be a szobájába. Ennél az illetőnél volt az is, hogy 3 nap alatt 50 frank borravalót adott a bárpincérnek, és még alá is írta. Távozáskor meg szépen letagadta.

Hiába voltam én a bizonyíték, vissza kellett adni a borravalót a bárpincérnek az államkasszába. Ugye, mindig a vendégnek van igaza....

Volt egy önjelölt énekes csaj, amely mély torokhangon csaholt vagy egy hétig, mindez fülsüketítő hangerővel és mély átéléssel párosult. Először még érdekes volt, de kezdett komolyan zavarni a dolog, amikor már minden nap harmadjára csendült fel a Time to Say Goodbye.

Ezek az emberek más dimenzióban mozognak, mint mi. Képesek eldurrantani négy főre 9500 frankot egy hétre, és ebben az összegben még a síbérlet benne sincs! Minden attól függ honnan nézzük, az etiópnak meg az számíthat csodának, ha mi a hentesnél 2 db füstölt csülköt veszünk ötezerért.

A borravalót viszont hírből sem ismerik, 20 kg-os bőröndöket a hatodikra fapofával felcipeltetik, de 1 frankot nem csúsztatnának oda, tudjátok válság van. Akkor se szoktam kapni semmit, amikor soron kívül éjszaka kiviszem őket az állomásra.

A munka mindig jó hangulatban telik

A bárpincér elnöknek, vagy tengerészgyalogosnak hív, és ez már a vendégeknek is feltűnt, mert előttük is így mondja. A legjobb story az volt, amikor együtt italoztak a munkatársak, én pedig éppen ekkor jártam arra a kötelező köröket. Beszól hangosan: piákat eldugni, mert jön a főnök! Ezen konkrétan szakadtak a röhögéstől.

Az előbbi az azért lehet, mert olyan elegáns vagyok szerintük, mint a vámpír bármelyik Lugosi Béla filmben a szürke zakómban. Tengerészgyalogosnak meg azért szólítanak, meg kezdek úgy kinézni, mintha végigcsináltam volna a norfolki tengerészeti bázis hathetes alapkiképzését.

Én nem tudom, mi van ma a levegőben, de még a konyhafőnök is megkérdezte tőlem, hogy kell-e omlett! (Tudja, hogy szeretem.) Ez egy jó nap volt.

Éjszaka, takarítás közben a svájci németet tanulom a YouTube segítségével. Ez addig tartott, amíg az egyik este az ingzsebemből elegánsan beleszédült a duál simes Samsung telefonom a felmosó vödörbe. Még véletlenül se a céges mobil esett volna bele.

Köcsög a főnököm... (nekem már nem köszön)

Valamilyen nővérkék énekelték annak idején ezt a számot, és milyen találó. Igazi vadkapitalista tulajok vannak a nyakunkba akasztva, most a nőről lesz szó: szabályosan kiveri a víz, ha valamiér egy petákot ki kell adni, de ha ennél többet kell, akkor meg már a rohamkocsi viszi el.

Tudja, hogy kevés a szobalány, ezért az egyiknek vissza akarta mondani a szabadságát, de inkább képes kínosan csendben maradni, miután látta a csajnak a hazafelé szóló jegyét, mintsem hogy kifizesse a jegy árát. (Mert a csaj maradt volna, hogy segítsen a többieken.)

A hotel ezen az ügyleten többet bukik, mert mi van akkor, ha egyszerre 30 szobát kell átadniuk, és nem lesz kész, a vendégek meg majd várnak a lobbyban egy fél napot?

Az étteremnek pedig kellenének a frissen hajtogatott asztalterítők, mert minden nap összepancsolják a vendégek. Ezt minden évben eljátssza, ezt az öregek mondták, akik már régóta itt vannak. Nehogy egy emberrel többet kéne alkalmaznia állandóra.

Itt van példának a portás esete. Elküldte a gyereket, nincs rá szükség, minek legyen itt. Ez odáig rendben van, csakhogy kifelejtette a képletből azt a tényezőt, hogy mind a hauskeepingnek, mind a recepciónak szüksége volt rá.

Magyarán én éjszakásként megkaptam a szállodai Toyota mikrobusz kulcsát, ezentúl csak nekem kell fuvarozni az állomásra a vendégeket. Az emeletet meg az éppen szolgálatos pincér porszívózza, mert ugye nincs portás... Arra is rájött a tulaj, mivel velem úgyis felnyalatja a lobbyt, meg az étteremet naponta, ezért minek erre külön személyt foglalkoztatni.

Ám nem volt nehéz rájönni, hogy bajban van a főnök, mivel nincs ember. Normáliséknál minden műszakban 2 recepciós van, meg legalább 1 portás. Nálunk ez természetesen nem így van.

A 48 kg-os recepciós csajnak kell egyedül emelgetni a nehéz csomagokat, ami nemritkán van vagy 15 kg minimum. Addig várnak a vendégek, amíg visszaér a kiscsaj a csomagszállító kocsival, mert ő van a Recin egyedül.

Az egyik ködös hajnalon öten verték a recipultot, check out-ot kántálva, de nekem ugye menni kell, mert megy a vendég vonata, és nem késhetjük le. Ilyenkor az egész hotelban még nincs épkézláb, legalább szájról olvasó ember, csak fél héttől, ha ugyan eszébe jut a drágámnak, hogy jönni kell, mert volt már ilyen is, hogy nem jött.

Szépen le is lépett az egyik vendég, fizetés nélkül, de a világ boldogabbik felén eszükbe se jut nem elutalni, másnap már a számlán volt a pénz. Ezt otthon nem merném kipróbálni.

A férfi tulaj olyan, mint egy terminátor, csak ez nem John Connort keresi, hanem azt, hogy kibe lehet belekötni. Minden ok nélkül szeret ordítani a legcsekélyebb baromság miatt.

Amikor ideges, hegeszteni tud a tekintetével, mint Supermen. Nem vettem észre az uszodában, hogy a medence szélén lévő túlfolyó műanyag rácsból letört egy 2 cm is darab, plusz elfelejtettem lekapcsolni a hátsó teraszon 3 lámpát.

Ez akkora tragédia volt szegénynek, hogy 10 perces kiselőadást hallgattam végig. Biztos, hogy megakadt a lemez, mert aznap még háromszor felhozta, amikor csak meglátott. Még azt szeretném megjegyezni, hogy a bécsi operaházban hangosítás nélkül bármikor felléphet.

A múltkor azt mondtam, hogy csak család által üzemeltetett szállodát keressünk. Most ezt módosítom.

Mindegy, mi történik, az éjszakás szívja meg

Érdekes módon mindig aznap történik gebasz, amikor hazautaznál. Ekkor általában valaki mindig elfelejti a pénztárcáját a széfbe elhelyezni. Addig nem lehet felállni az asztaltól, amíg kész nem vagy.

Péntek-szombat mindig nagy buli van, ami nekem rossz, mert később kapom meg a zárásokat. Mire tényleg mindent elvégzel, akkora már hajnal 6 körül jár az idő, félóra múlva meg jön a váltás.

Az íróasztalt is rendbe kell szedni, mert ezek eldobálnak mindent, ami nem kapcsolódik az ő műszakjukhoz. Van olyan, hogy megkergült a hotelszoftver, és a már említett főszámla tartozik-követel oldala között különbség lesz, akkor is, ha helyesen van lekönyvelve.

Nagyon rafkós a szoftver, mert a gépen visszanézve nincs baj, ott jó az egyenleg, de ha kinyomtatod, akkor a lista végén ott a különbség. Semmi baj, nem lehet napi zárást csinálni addig, amíg az Oracle reggel héttől hozzá nem kezd a javításához.

A listákat még ki tudod küldeni, de a napi zárás nélkül az államkasszát se tudod összeegyeztetni a hotelszoftverrel. Ilyenkor szerencsére nem kell megvárni a javítás végét, mert van, amikor 5 órát eltréningeznek rajta.

Február végén jött a hír, hogy a közvetlen főnököm megkapta a felmondását. Soha az életben nem gondoltam volna, hogy én tovább leszek, mint a Front Office Manager.

Mondjuk nem sok vizet zavart, mert bármit kérdeztem, csak a fejét vakarta, meg félórákra képes volt kimenni cigizni. Mivel tudja már pár napja, hogy kifelé áll a szekérrúd, ezért szépen eljátszotta a hattyú halálát.

Egyik nap hajnal 5-kor felhív, hogy migrénje van, így ugye nem baj, ha nem jön, ugyanis ő lett volna a váltósom. Természetesen nekem kellett 1,5 órával tovább maradni.

Mivel eltelt a második ledolgozott hónapom itt, ezért megkérdeztem, hogy nyárra jöhetnék-e. A válasz igen, úgyhogy amennyiben más nem lesz, akkor minden gebasz ellenére visszajövök.

Itt semmi se arról szól, hogy neked jó legyen...

Itt te csak egy szám vagy a kockás füzetben. Amennyiben a gazdasági helyzet bármikor úgy kívánja, értsd vendégszám úgy alakul, gondolkodás nélkül elküldenek. Ez a szezonális állás hátránya.

Az első hónap arról szól, azért rettegsz, hogy felvegyenek. A második hónapban azért rettegsz, hogy bennmaradj, a harmadikban pedig hogy találj másik munkát, ahová fel is vesznek azonnal.

Ez egy igazi tipikus szarevő banda. A főnök direkt azt lesi, hogy mit és mennyit pakolsz a tányérra a reggeli idején. Az nem zavarja, hogy mi ezért fizettünk, akkor is úgy néz, mint a véres rongyra, ha két szelet sajtnál, meg egy szelet kenyérnél többet raksz a tányérra. Rád is szól, mondván „Ugye nem akarja ezt mind megenni? Ugye nem viszi fel a szobájába?” Megjegyzem, én takarítok. Akkor még mit szövegel? Képes ott körözni a konyha körül mint a keselyű a dög fölött, vár a megfelelő pillanatra, majd lecsap.

Itt mindennel játszanak, a krankenkassával is. Nem elég, hogy a legdrágábbat választja ki, olyan önrésszel választott a drága, hogy ne tudjál orvoshoz menni, akkor sem ha valóban muszáj. És mindezt mosolyogva, rezzenéstelen tekintettel. Így ugyanis ha csak köszönsz az orvosnak, az is 400 Frank. Így errefelé mindent kihordanak lábon...

Utóirat, avagy azért mert külföldi vagyok, még nem kéne hülyére venni

Volt itt még probléma az elmaradt 13. havi bérrel, megjegyzem, nem csak én, de a németek, és a Front Office Manager se kapta meg, természetesen azért nem, mert így a 20 emberen fog vagy 15-20 ezer CHF-ot. Kenje a hajára. Hát micsoda hely ez? Egy 4 csillagos szállodának, ami a valóságban inkább kettő, akkora tétel ez, amiért mindez megéri?”

HÍRMONDÓ

Mi lesz az angliai magyarokkal?

Semmi. 

Csakazértis Anglia! 

Hiába vált véglegessé, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, a tényleges szakításig még van legalább két év, úgyhogy addig is érdemes munkát keresni a szigetországban. Íme pár érdekes ajánlat!

Jó hír a Németországban élő magyaroknak

A jelek szerint Berlin egyelőre nem csökkenti az uniós bevándorlók máshol élő gyermekei után járó családi pótlékot, mert a szociáldemokrata párt (SPD) ellenállása miatt egyelőre levették a kormány napirendjéről az ügyet.

Jövőre sem lesz könnyebb határátkelőként szavazni

A Fidesz úgy döntött, nem változtat sem a választási eljárási, sem a választójogi törvényen a parlamenti választásig hátralévő egy évben, mert az egyeztetéseken az ellenzék a kormánypárt frakcióvezetője szerint nem támogatta két javaslatukat.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6512386295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.30. 07:02:39

Nagyon tetszett. A végét egy kicsit elharaptad.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.03.30. 07:10:54

Ez jó volt. A poszt író tényleg birkatürelmű. Én simán belefojtottam volna a főnököt a medencébe, ha ordítozni kezd velem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.30. 07:21:17

@ChristineK:
Én csakazértis kiettem volna őket a vagyonukból.

Taxomükke (UK) 2017.03.30. 07:21:38

Ha ennyire szar, miert nem mesz mashova dolgozni?

Golf2 2017.03.30. 07:26:06

A tulaj vajon milyen nemzetiségű?

nyuszigonosz 2017.03.30. 07:33:48

Akkor ez a poszt nem egész három hónap munka után íródott?
Ha ennyire nem tetszik a poszt írójának sem a munka, sem a fönök, de még a kollégák sem, miért van ott?
Söt, miért akar újra ott dolgozni?
Hogyan is van azzal a 13. hónapi fizetéssek három ledolgozott hónap után?

fhdgy 2017.03.30. 08:54:08

Az unokatestvérem Ausztriában szobalány. Pont kedden megyek érte, mert vége a szezonnak, jön kb. egy hónap szünet, aztán folytatódik.

Ő egészen más dolgokat mesél. A szállodát, ahol dolgozik, egy fiatal pár viszi, tulajdonosként. Én is ismerem őket, tényleg kedvesek, aranyosak. Soha nincs még hangos szó sem. Olyan sincs, hogyha valamit meg kell csinálni, akkor ne lenne egy "bitte".

Szállás, kaja ingyen van. Unokatesómnak csak egy kifogása van a kajára, az hogy nagyon nagy adagok vannak, szégyenli meg nem enni, pedig finom. A férfi a főszakács, unokatesóm szerint nagyon finoman főz. Ha nincs vendég, pl. most szezon után, akkor is főz, ha úgy adódik, akkor külön, csak a személyzetnek, most egyedül az unokatesómnak. Bocs, tegnapelőtt mégsem tetszett a kaja. Kettő hatalmas steak volt, de olyan angolosan, véresen, amit az unoka tesóm nem szeret. Finom, csak ő nem szereti! -:)

A borravaló az unokatesómé. A tulajok örülnek, ha kap, mert akkor az azt jelenti, hogy a vendég elégedett.

Ott nincs 13. havi fizetés, de van szezon pénz. Egy szezon kb. három hónap, utána, a szezon végén, kap plusz egy havi fizetést.

Munka van, csinálni kell, de nem kell megszakadni. A légkör nyugodt, szinte családias. Unokatesóm azt mondja, hogy a nyugalom mindent megér, ő soha nem szeretne már Magyarországon dolgozni. Legszívesebben a mostani kb. egy hónapra se jönne vissza Magyarországra, mert csend, nyugalom, béke ...

szakasz2 2017.03.30. 08:57:01

@nyuszigonosz: +1.
Hozzátenném még, hogy Krankenkassé-t elvileg mindenki maga köt, vagyis az ember saját akarata és aláírása kell hozzá, és váltani is maga válthat (persze általában csak év végén). Persze, ha a német-nem-tudás vagy a szabályok nem ismerete áll fenn, akkor ezt úgy látszik egyes munkaadók itt is gátlástalanul kihasználják.
És 300 CHF (meg utána 10% önrész) még a legdrágább havi díjnál is van, szóval ennyit minimum fizetni kell az évi első orvosi vizitnél.
A 13. havi fizetés meg nem teljesen értem hogy kellene hogy járjon 2 vagy 3 hónap után. Ilyenkor annak max. a 2/12 vagy 3/12-e része járhat, az persze jogos lenne.

Az idők, meg pénzek tekintetében kissé zavaros a szöveg, de gondolom legalább jól visszaadja a munka feeling-jét. :)

Irbisz 2017.03.30. 09:07:56

"Még egy kis adalék: a szerződésbe 2300 nettó van hímezve, ennek ellenére 1950-et kaptunk többen is. Ugyanis a drágáim kaucióként visszatartják a 13. havit, amit majd megkapunk a szerződés lejártakor. A szerződésben ez nincs benne. Érdekes."

erdekes, föleg hogy ilyen mentalitasu emberkeknel szerintem keresztet vethetsz ra.

fhdgy 2017.03.30. 09:09:42

@szakasz2: @nyuszigonosz: Ahogy az előző hozzászólásomban írtam, szerintem inkább szezon pénzről lehet szó, és nem 13. havi fizetésről. Én arra tippelek, hogy pontatlan volt a fordítás, a megnevezés.

fhdgy 2017.03.30. 09:16:20

@Irbisz: Nem lehet, hogy a 2300 nettó és a megkapott 1950 különbsége pont a betegbiztosítás?

Annak idején, Németországban, én is "pofára estem". Mondták mennyi lesz a bruttó bérem, én meg rákérdeztem, hogy körülbelül mekkora az nettóban. Mondtak egy összeget. Aztán mikor megkaptam az első fizetést, csodálkoztam, hogy majdnem ezer márkával kevesebb landolt a számlámon.

A finom érdeklődésemre elmagyarázták, hogy a nettó az annyi, amennyit ők mondtak, de abból nekem kell fizetni a betegbiztosítást, amit igaz, hogy ők vonnak le, de akkor is, az a nettómból megy.

Szóval, nekik más volt a fogalmuk a nettóról, mint nekem.

Golf2 2017.03.30. 09:50:03

Sokan örülnének ha Svájcban dolgozhatnának...Próbálja ki talán Kelet Európát,ott talál rabszolgákat.

szakasz2 2017.03.30. 10:01:36

@Irbisz: Ja.
Az is érdekes, hogy miért "nettó" van a szerződésbe "hímezve". Meg hogy minimálbér mellett miért von le még szép összeget a hoteltulaj a kajáért és a szállásért, és miért nem kezeli rendesen a túlórát. Leginkább pedig meg kell tanulni kiállni a saját igazunkért, jogainkért és érdekeinkért...
Amiket írt a posztoló (amellett, hogy alapvetően érdekes volt és tetszett), én már simán felmondtam volna, valószínűleg már az előző posztjában leírtak után is.

Csodabogár 2017.03.30. 10:10:03

Nem értem. Posztoló immárom másodszor csak panaszkodik. Minden szőrnyű, rettenetes, kihasználják, stb. Akkor vajon miért érdeklődik, hogy vissza mehet-e nyárra???
A fizetés nekem irtó kevésnek tűnik, svájci viszonylatban. Vajon ingyen jár a szállás és étkezés? Mert akkor már érthetőbb lenne az összeg.
A netto meg olyan, hogy az 5% AHV mindenképen levonásra kerül plusz valamennyi balesetbiztosítás meg mit tudom én még mi. Svájcban beteg biztosítást maga köt mindenki olyat amilyet akar. A cégek ezzel nem foglalkoznak.

London2009 2017.03.30. 11:11:22

Szerintem titokban szereti ezt a munkat, mert fontosnak es nelkulozhetetlennek erzi magat. Raadasul meg elnoknek is hivjak. Amugy jokat nevettem rajta, jol el tudom kepzelni ezt a Waczak Szallot.
Viszont vagy menjen mashova, vagy ne rinyaljon. Van egy haverom, az is allandoan sir a munkaja miatt, de tudom, hogy amugy meg szereti. Allandoan panaszkodik miatta, hogy utana meg jol meg legyen veregetve a valla, hogy mit ki nem bir! Miota mar nem hallgatom vegig, csak mondom neki, hogy hagyd mar ott ezt a munkat es ezzel rovidre is zarom a temat, azota nem is mondogatja annyit.

Hufeisen 2017.03.30. 11:39:58

A "rabszolgasors"-ot nem választja az ember, nem kap érte fizetést és legfőképp nem jelentkezik rá megint...

P.Elliot 2017.03.30. 11:50:04

Beszelgetek itt a neten egy novel akinek a lanya es az unokaja dolgozik hotelben, igaz hogy nem Svajc hanem Ausztria de o a leheto legjobbakat mondja rola.
Ha egy hely ennyire tetves akkor ott kell hagyni es masikat keresni.
Nem mindegyik hely lehet ilyen, ha meg igen akkor meg kell nezni mas orszagot.
Itt csak egyszer beszelgettem egy magyar illegalisan itt dolgozo novel aki hotelben dolgozott, ott ahol napokat tartozkodtunk utazasaink soran, o is sirankozott hogy kihasznaljak de azert felorakra leallt a munkajaval hogy beszelgessen meg eleve lattam hogy milyen lassu tempoban dolgozott, igaz hogy mondta is hogy em engedi kihasznalni magat, hehehe....

2017.03.30. 13:38:19

Ez ugyanaz az arc, aki ilyen logisztikai instrukciokat adott a mosokonyhahoz, igaz? :D Amugy nekem tetszik ez a stilus, marmint ez a reszletes pillanatkep leiras, szinte hallottam a mobil csobbanasat a felmosovodorbe :)

@London2009: Ismerosnek ez elviselheto lehet, de nekem konkretan az egyik kollegam ilyen. Kepes bejonni a szabadnapjan, mert o annyira nelkulozhetetlen, mindent jobban tud, mindent o csinal meg, o ert a fenymasolohoz is, meg mindenhez. Ha nala doglik be, akkor ugye az "csak gep hiba", de ha esetleg te mereszelted hasznalni, akkor ugy jon segiteni, hogy mondja, hogy az elobb nyomott ki ketmillio oldalt neki problema nelkul, csak mondom, persze nem mondom, hogy te szartal el mar megint valamit, csak mondom, hogy NEKEM mukodott az elobb! :D Es ha kerdezni mereszelsz, nehezen magyaraz, nehogy veletlenul megtanitson valamit, mert ugye akkor oda lesz az o "szakertelme", termeszetesen ennek az az eredmenye, hogy ra is hagynak egy csomo feladatot, hiszen o tudja, csak hat akkor meg ugye panaszkodik, hogy el van havazva, nekem meg ilyenkor inkabb karoromom no, mint empatiam, mert enis csak egy gonosz magyar vagyok. A het ev alatt amiota itt dolgozom, kb a tizedik kozvetlen kollegajat fogyasztja (marmint ugyanabban az allasban, 1 db ilyen pozicio van, ami kozvetlenul a keze ala szol :D) Hat ez van, na, vannak ilyen emberek. :)

London2009 2017.03.30. 16:08:47

@mojyo: Gondolom maganelete az illetonek nulla.
Van egy baratnom, 7 evvel ezzel szereztem neki egy munkat es meg azota is ott van. Az egeszet utalja, amit meg is ertek, mert nem egy jo munkahely, semmilyen szempontbol. De az az elete lenyegeben. Mindent tud, kivulrol belulrol, pont ugy van ahogy leirtad, hogy ki nem engedne a kezebol meg a legutolso kis aprosagot sem. Maganelete az ugye nincs. Teljesen kitolti a mindennapjait a munkarol valo panaszkodas es a rengeteg munka, amit sajat maganak kreal. De igy legalabb nem tunik fel neki, hogy meg soha nem volt parkapcsolata. Az sem tunik fel neki, hogy az elmult 7 evben felszedett minimum 20 kg-t. Biztos ennek a jelensegnek is van valami neve, igen gyakori.

Buchhalter 2017.03.30. 16:11:20

@mojyo: én a helyedben mindenki előtt jól leugattam volna,sőt csináltam is ilyet.Az egyik mitugrász kis főnök azzal jött,hogy a helyemben felmondana.Na neki is mondtam valami kedveset.A vicc.hogy ezt a kolléganőt mindenki rühellte.A nagyfőnök végül behívott az irodába és somolyogva közölte,hogy milyen merész vagyok,de több ilyen cirkusz ne legyen.Hála ég a nőci ki lett közösítve és amikor nem kapott karácsonyi pénzt rá 2 hónapra sértődötten felmondott.

geeeteee 2017.03.30. 16:58:17

Tapasztalatom szerint kezelhetőek az ilyen ellentétek, az a fontos, hogy diszkréten kell intézni. És kukázni a melót. Arbeiterkammer, FairWork, WC, stb. Perkáltak már simán a probléma felvetésére is, ötszörös pénzt, 2000 vs 10 grand. Amíg szereted a melót, nézzed el a szivatást, utána jöhet a számonkérés. Mint a hátranyilazás. Legyen minden jól dokumentált.
Itt olyan törvények vannak, ha egy cég ilyen problémával a hatóság látókörébe kerül, akkor öt évre visszamenőleg lefoglalják tőle az összes jogtalanul elmaradt kifizetést. Akkor is, ha meg sincs a többi jogosult, meg nem is kérelmezett semmit, az a pénz megy letétbe. Ez simán padlóra vihet egy etikátlan vállalkozást. Nagyon kényes téma, óvatosan, de rámenősen kell intézni.

mojyo (törölt) 2017.03.30. 17:18:27

@Buchhalter: Hat nem, en nem akarok vele veszekedni, vagy rosszban lenni, engem nem erdekelnek az ilyen jatszmazasok, kb negyszer olyan regota dolgozhat itt mint en, meghat amugy is kit erdekel ez az egesz, ahogy @London2009: is mondja, nekem mas eletem is van, az meg tul rovid ahhoz, hogy ezekkel a kretensegekkel toltsuk el az idejet :) Mi csak nevetunk rajta a tobbiekkel, en is csak ugy elmeseltem, mint egy anekdotat, hiszen mindenki ismer minimum 1 ilyen embert. :D

Shaktee 2017.03.30. 17:25:37

Bahh. Valaki nagyon nem szereti a munkáját.

A mellméreteknél abbafejeztem az olvasást.

Shanarey 2017.03.30. 17:27:50

Nyöszörgés felsőfokon.

Ha a meló nem tetszik, le kell lépni, nyöszörögni felesleges, főleg itt, mert mi ebben nem tudunk segíteni.

geeeteee 2017.03.30. 17:56:34

@somlobodog: Nekem sem jött be, de feltételezem, hogy pozitív a mérlege, legkevesebb a mártírszerep vagy a nélkülözhetetlenség érzésének a latbavetésével.:D Nem kell vérkomolyan venni, tuti pénzénél van így is, különben nem csinálná. A rabszolgasors meg már a fehérgallérosokra is igaz lehet. Szűkűlnek a lehetőségek. Igazad van abban, hogy az optimálisra, a legjobbra kellene törekednie, de nem ismerjük a konkrét helyzetet annyira, hogy el tudjuk dönteni, neki mi lenne az, illetve mennyi erőfeszítésébe kerülne. Kezdésnek, ugródeszkának, első tapasztalatnak elfogadható, majd belemerül, mi is voltunk fiatalok.

geeeteee 2017.03.30. 17:56:36

@Shanarey: Dehogynem tudunk, te is jó tanácsot adtál.

geeeteee 2017.03.30. 17:56:42

@mojyo: Én fel szoktam vállalni a szolidaritást legalább, súlyosabb esetekben pedig kiállok a sértett mellett vagy egyenesen én teszem szóvá. Ha nem működik, akkor a hely felejtős, Abból indulok ki, lehet tévesen, hogy én is számítok erre a kollégáktól, van hogy hiába, akkor megint nem jó helyen vagyok. Nincs jobb egy összetartó kollektívánál, voltak ilyen munkahelyeim is.

London2009 2017.03.30. 18:01:41

@Buchhalter: @mojyo: Isten ments, nem erdemes veszekedni veluk, meg folosleges is. Van egy csomo ilyen ember. Nem volt meg olyan munkahelyem, ahol ne talalkoztam volna ezzel a tipussal. Egyik kolleganom pont most iratta ki magat mar par hete betegszabadsagra work related stress miatt. :D Mar evek ota nem csinalt semmit, netezett egesz nap. Mindenkivel osszetuzesbe keveredett es annyira elkezdtek tole felni az emberek, hogy rohan a HR-hez vagy bepereli a ceget, hogy ki lett adva utasitaskent, hogy ne szoljunk hozza. Termeszetesen kivel kezdett el baratkozni? Nyilvan velem… Ugyhogy annyira kellett figyelnem, hogy a kerteszkedesen meg a recepteken masrol ne beszeljek masrol vele, hogy a vegen megkonnyebulten vettem tudomasul, hogy "beteg" lett a lelkem. Ami idegesito, hogy lefogadom, hogy tobbet keres nalam, ha masert nem, mar csak a korabol kifolyolag is. Na es nem csinalt semmit!!
Termeszetesen, egyedul el, harom macskaja van, so on…so on…ezzel szorakoztatta szerintem magat, hogy bejart az irodaba szart kavarni, utana meg jatszani az aldozatot.

mojyo (törölt) 2017.03.30. 18:04:27

@geeeteee: Milyen sertett? Csak egy emberrol (vagyishat csak a kis szorongos szemelyisegerol :D) meseltem, nem pedig birosagi eljarasrol.

geeeteee 2017.03.30. 18:26:41

@mojyo: A "jatszmazasok"-os hozzászólásodra szántam. Korábban meg írtad, tíz embert elhasznált a kollégád. Milyen csapat volt az, ami ezt hagyta? Esetleg volt annyira szórakoztató, hogy megérte?

mojyo (törölt) 2017.03.30. 18:46:27

@geeeteee: A "jatszmazasok" a "leugattam volna" hozzaszolasra volt valasz, en nem vagyok hajlando ezekben reszt venni, ez egy felnott ember, aki ilyen, es kesz. En a munkamat vegzem, amihez ertek es szeretem csinalni, ezert en penzt kapok, a tobbi senkit sem erdekel. A tiz ember csak az utobbi het evre vonatkozott, amiota ismerem, ha azt is irtam, hogy 4szer olyan regota van ott, akkor az szerinted mennyi, kb 30, igaz? Szerinted ha eddig elviselte a menedzsment, majd ezutan fog barmi is tortenni? Es miert a "csapaton" kered szamon amugy, hogy ezt hagyjuk, miert nem peldaul a fonokon? :D Es mibol gondolod, hogy jol szorakozunk rajta, szerinted nem kinunkban nevetunk mar? :D Ne haragudj de felreertettel, en nem azert meseltem el ezt, hogy minositsd, hiszen annak semmi ertelme egy olyan helyzetrol, amit te csak elkepzelni tudsz a sajat fejedben a sajat tapasztalataid alapjan, de a valosag, az en helyzetem esetleg masmilyen.

geeeteee 2017.03.30. 18:50:36

@London2009: Veszekedni tényleg nem érdemes, viszont konszenzusra törekedni vagy legalább kompromisszumokat kötni kifizetődőbb lehet, mint az intrikus hétköznapok.

geeeteee 2017.03.30. 19:21:38

Nem látom, hol minősítettem, hozzátettem a véleményemet és hogy hasonló helyzetekben én hogyan reagálok, még azt is megengedtem, hogy nem biztos, hogy igazam van. Egyébként a csapatba én beleszámolom a főnököket is, lehet ez a félreértés oka.

geeeteee 2017.03.30. 19:21:40

@swing gitan: Nomád bazseválás, ismerős dallam. :D

30-06 2017.03.30. 20:37:36

Bohzaszto kéhlek alássan.Egyenessen felhábohító !Hogyan bíhják ki ezek az embehek anélkül, hogy ehet vágnának magukon kéhlek.

Menjél vissza b+ ! Aztán majd megtudod hogy miből élsz meg Magyarországon.

nimonic 2017.03.30. 20:57:19

Az egész vagy kamu, vagy pedig tipikus esete annak, mikor valaki a tájékozatlansága miatt vagy nyelvtudás híján kiszolgáltatott helyzetbe hozza magát. Kezdésnek mindjárt az, hogy Svájcban nincs olyan munkaszerződés, amiben nettó bért határoznak meg.Jogi nonszensz. Bruttó van, a levonások egyediek, pl. az adótabella annyi összetevős, hogy képtelenség szinte megsaccolni is az adó mértékét látatlanban. Az lehet, hogy neki nettot mondtak, viszont ilyen leírva biztos nem volt.Az is szinte biztos, hogy kölcsönzött munkaerő a posztoló, ott meg nincs is 13.havi, csupán a megjelenik a bérjegyzéken kvázi alapbéresítve. Ahogy a "Feriengeld" is. Ha valakinek fogalma sincs az itteni szabályokról, akkor kódolva van, hogy pofára esik. Főleg , ha esetleg nem is érti, mikor elmagyarázzák neki. Sok magyart láttam én már itt nagyon meglepődni adó és családi pótlék ügyben. Hogy jogosítvány, autóhasználatról, meg sok mindenről ne is szóljak. Közös szál volt a fogalmatlanság a munkavállaló részéről. Amúgy biztos van ilyen hely is Svájcban, bár meghallgatnám én a másik felet is, de a lényeg, hogy ettől
még ez az egyik legjobb hely a világon. Azok számára, akik nem irracionális elvárásokkal érkeznek...

kalapos gomba 2017.03.30. 21:00:15

Ezzel a mentalitással úgy basználak ki a szállodámból, hogy a lábad nem érné a földet...

kék madár 2017.03.30. 21:06:35

erdekes hozzaszolasok, en szimpatizalok a post irojaval, szerintem egesz pozitivan all ehhez a goreny helyzethez

jojó78. 2017.03.30. 21:20:22

Én is hotelben kezdtem anno. Pár nap után, amikor végre hajlandóak voltak elárulni, hogy is fog alakulni a fizetés, munka közben otthagytam mindent. Persze előzze elmondtam a véleményemet, hogy valaki mást nézzenek hülyének. Minden takarítószert otthagytam ahol volt.
Én a posztíró helyében biztos jól bekajáltam volna. Ha szólnak, akkor megmondom hogy fizettem érte. Ha kajáról van szó, nincs tréfa :)))))))))

Shaktee 2017.03.30. 21:32:10

@kék madár: megfogott a csöcsös passzus? :-)

kék madár 2017.03.30. 21:51:25

@swing gitan: nem, de akkor figyelmetlen vagyok!

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.03.30. 21:55:53

Nekem tetszett a poszt.

Végre nem csak arról volt szó hogy minden szép és csodálatos és megfizetnek meg megbecsülnek.

Kemény, nehéz munka, rohadék főnökség, gagyi fizetés.

Tetszett.

gabors 2017.03.30. 22:04:02

@Horthy Miklós cselédje: "Kemény, nehéz munka, rohadék főnökség, gagyi fizetés. "

Ha jol ertelmezem akkor a szallasert nem kell fizetni igy mar azert az a fizetes nem gagyi ! Illetve posztolo donti el hogy ennyiert ezt a munkat csinalja-e. Az elso honap utan ott lehetett volna hagyni, de nem tette. Valszeg otthon (Mo) legalabb ennyi vagy joval tobb munkaval sem keresi meg azt a 1950 CHF-et (plusz lakas plusz annak a rezsija) ha egyaltalan van munkaja...

Shaktee 2017.03.30. 22:15:27

@The Devil Himself as. Zoole: ha a hintátok már most leapplikál még akármi is lehet a dologból.

Shaktee 2017.03.30. 22:19:48

Elnézést a lopkowitzért HA :)

"Szilágyi
Örzsébet
E-mailjét megírta,
Emoti-
Konokkal
Azt is telesírta.

Fiának
Megy a mail
London városába,
Ahol az
Mosogat
Egy setét kocsmába'.

"Gyermekem,
Jól vagy-e
London városában?
Megjött-e
A csomag?
Benne kis kolbász van!" (Lackfi János)

Shaktee 2017.03.30. 22:24:26

@The Devil Himself as. Zoole: lassan írom

Hinta

Jaimie uj etterme

Munkahely

Kapito? :)

Herr Géza 2017.03.30. 23:09:17

Azért ezt nem bírom ki szó nélkül:
"Itt mindennel játszanak, a krankenkassával is. Nem elég, hogy a legdrágábbat választja ki, olyan önrésszel választott a drága, hogy ne tudjál orvoshoz menni, akkor sem ha valóban muszáj."
Vazze, ha kimész Svájcba dolgozni, akkor nem ártana mondjuk előtte az "adó", "betegbiztosítás", "nyugdíjjárulék", "nettó-bruttó", "13. havi fizetés" stb. alapfogalmakat bepötyögni a gugliba. Mert ha megtetted volna, akkor pontosan tudnád, hogy Svájcban a betegbiztosítás a nettóból fizetendő és abszolút a munkavállaló,dolga és felelőssége. Ha a munkaadód ebben segít, azaz helyetted intézkedik bármit is, akkor azt először is meg kell köszönni, másodszor meg kell nézni az ajánlatot (a neten komplett listákat tudsz lehívni), ha drágának találod, akkor udvariasan visszautasítod és kötsz ahol akarsz biztosítást. Ha megnézted volna a guglin, akkor azt is tudnád, hogy a magas önrész mellé alacsony biztosítási díj társul, így a szállodás igenis a te érdekedben ajánlotta ezt, mert fiatal, nem beteges kuncsaftnál alapból ez a célszerű. A nevedben nem köthet ő biztosítást, mert az névre szól, te vagy a szerződő fél, neked kell aláírnod. A legkisebb önrész különben 300 chf, azaz a 400 frankos egyszeri,orvoslátogatást (ami drága helyen is kicsit több, mint egy ötperces "mi a panasz-aha-paracetamol" dialógus) javarészt így is, úgy is te fizeted.
Na ennyit az egész posztról.
Még egy: ez a 13. havi fizetés permanens elem a sztoriban. Erről meg annyit, hogy az nem jár generálisan, hanem cégtől függ. Van, ahol adnak, van, ahol nem. Ám a legritkább esetben "jár" bármennyi is 3 havi munkaviszonyra. A legtöbb helyen minimum 6 hónapnyi munkaviszony kell hozzá a munkakezdés és a munkaviszony megszüntetésének évében. De van példa ennél szigorúbb szabályozásra is. Egyszerű a kérdés. Mi van a szerződésben? A svájciakra pont az a jellemző, hogy a juttatás feltételei hülyegyerekbiztos módon, akár példákkal is el vannak magyarázva.
Ja, és igen. Egyetlen svájci munkaszerződésben nem fogsz találni nettó összeget. Már csak azért sem, mert az adókulcsok évről-évre változ(hat)nak. Az egyénileg érvényesíthető adókedvezményekről nem is beszélve.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.03.30. 23:14:14

@gabors:

A hotel gasztro KV minimálja Svájcban bruttó 3400 chf.

Kantontól függően ez olyan 2600-2800 között van nettó.

Nyilván az 1950re is rá lehet mondani hogy jó, meg hogy jobb mint otthon, sőt, tízszer annyi mint a közmunkás bér.

SzZoole 2017.03.30. 23:40:13

@Horthy Miklós cselédje: a 2600-2800-bol vond meg le a szoba/studio arat a utazasi koltseget az etkezest stb. es akkor lehet,hogy 1950 sem marad a zsebedben....
Mar megint be vagy baxva Bazsi.....

Csodabogár 2017.03.30. 23:49:59

@gabors: A helyzet az, hogy az ember egy szerződéssel elvállal egy munkát, akkor azt tisztességesen csinálni kell. Ha nem tetszik ott lehet hagyni.
Előző írásában irta a posztoló, hogy a szemetet csak azért is a fűtőtest alá kotorja és nem takarítja el. Ez az én szememben nem normális. Ha nem akarom nem csinálom, de ezek az apró kvázi kitolások a főnökkel, nem dicsérendő magatartás. Remélem finoman fejeztem ki magam.

Herr Géza 2017.03.30. 23:50:20

@Horthy Miklós cselédje: Kisfiú! A poszter korábbi posztjában megírta,,hogy 3.800 bruttót kap. Ez Davosban/GR 3.070 nettót jelent. 800-at vonnak tőle a betegbiztosításra (wtf? ld. a kommentemet) és a szállásra/kajára. Az elvileg 2.270-et jelent a végén. Ha ennél kevesebbet kap kézbe, akkor én is csak azt kérdezem, hogy mit csinál meg ott? És még vissza is akar menni. Akkor ugye valami csak nem stimmel?
És a 13. havi fizu még erre jönne rá, ha van olyan mázlista, hogy a munkahelye 3 hónapra is fizet ilyet időarányosan, akkor az még a 3 hónapra kb. 750 frank lenne (messze nem 1000, mint amit ő emleget).
Még kérdés?

Herr Géza 2017.03.30. 23:52:55

@The Devil Himself as. Zoole: Hagyd, a matek meg kivonás szinten is nehezen megy neki. :))))

Shaktee 2017.03.31. 00:00:09

@The Devil Himself as. Zoole: tudom én? Te spannod nem az enyim :!)

Shaktee 2017.03.31. 00:02:28

@The Devil Himself as. Zoole: jah, hiszen hintán köszörüli nemes arcélét naponta :))

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.03.31. 00:08:35

@The Devil Himself as. Zoole:

A hoteles lakhatás rendszerint tömegszállás, minimum 1 szobatárssal, értelmetlen összehasonlítani egy bérlakással...teljesen más komfort fokozat.

Étkezés? Írta hogy a reggeliért és vacsoráért fizet...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.03.31. 00:08:47

@Csodabogár:

Tisztességesen csak tisztességes munkát lehet csinálni.

Normális hotelmunka az úgy néz ki hogy : van valamennyi alapbéred (nyilván legalább a törvényes minimum) és lakhatsz a hotelban meg kapsz valamennyi tápot.

Ez az origó, innen indul a tisztességes munka ha hotelmunkáról van szó.

Na most a posztoló fizet két étkezésért naponta (ez nonszensz, egy gyorsétteremben is van ingyenes étkezés, ami a műfaj legalja), a szállásért levonnak pénzt....

Herr Géza 2017.03.31. 00:26:11

@The Devil Himself as. Zoole: Hagyd már, ezt túltárgyaltuk, megcsinálta a tesztet háromszor, az eredményeket összeadta, aztán igy jött ki a 134-es IQ. :))))))))

Herr Géza 2017.03.31. 00:33:03

@Horthy Miklós cselédje: "Normális hotelmunka az úgy néz ki hogy : van valamennyi alapbéred (nyilván legalább a törvényes minimum) és lakhatsz a hotelban meg kapsz valamennyi tápot."
Nem kicsifiú, kapsz egy bért, ami legalabb a minimálbér és abból lejön a szállás meg a kaja. Miért is lenne az benne a bérben??

gabors 2017.03.31. 02:21:33

@Taxomükke (UK): "444.hu/2017/03/30/akkora-lett-a-botrany-hogy-eszak-karolina-kenytelen-volt-visszavonni-a-vecetorvenyt"

nem egeszen ha jobban megkapargasszuk akkor kb csak egy picit engedtek a csuhasok de nem sokat ... sot olyan is van benne hogy varosok 2020-ig nem hoszhatnak az LBQMT csoportnak kedvezo torvenyt ...

csak annyit vontak vissza hogy kozvecekben "NEM TILTJAK" hogy transznemuek az uj nemuk szerint menjenek be ... de mindez "magan" cegekre ettermekre mar nem vonatkozik ...

Szoval szinte semmit nem vontak vissza ...

gabors 2017.03.31. 02:41:41

@Csodabogár: "A helyzet az, hogy az ember egy szerződéssel elvállal egy munkát, akkor azt tisztességesen csinálni kell. Ha nem tetszik ott lehet hagyni. "

Nem tudom hogy van ez svejcban de ilyen munkaknal errefele (az usa) ez ugy megy hogy "employment at will" a hetvegen siman felmondhat egy takarito miutan megkapta a csekjet ... es a munkaltato ugyszinten ...

Szerzodesre csak sokkal profibb munkaknal es helyeken van eshetoseg ... de a legtobb helyen 30 napos felmondas max..

Nagyon keves helyen (ahol van eros union) van csak u.n. collective bargaining (vagy barmilyen kollektiv szerzodes) ...

Nalunk van ketfele szerzodes hatarozott es hatarozatlan ideju (temporary/permanent) es attol fuggoen hogy hany eve van a dolgozonak ha munkaltato felmond akkor valami vegkielegites jar (1 hettol akar 2 eves ber) de csak azoknak akiknek nem lejar a szerzodes....

gabors 2017.03.31. 02:50:30

@swing gitan: azt nem tudom hogy ZEN -e vagy nem de Flynne hajlando tanuskodni ha immunitast kap (vagyis valami komolyabb lehet a fule mogott) .... akkor valami komolyat kell ajanlania ... itt a vege fuss el vele Trump (Ivankaval egyutt)??

Dikusz 2017.03.31. 07:38:28

@The Devil Himself as. Zoole: bazsit nem szabad bántani, az egy nagyon szép kisközség Veszprém megyében, Sümeg mellett:)))

DieNanny CH 2017.03.31. 08:02:19

Jajj, mikor bejött az oldal és arcomba vágott Isaura!!!
:-)

Most elolvasom a posztot.

DieNanny CH 2017.03.31. 08:35:00

Na, még a harmadát sem olvastam el. Ma ehhez nincs hangulatom. Most jöjjenek a kommentek.

DieNanny CH 2017.03.31. 09:14:24

@gabors:

"Szerzodesre csak sokkal profibb munkaknal es helyeken van eshetoseg ... de a legtobb helyen 30 napos felmondas max.."

Nem akarom mondani, hogy ebben Svájc más, de hát más...
Itt az a fura, ha nem adnak szerződést. Mert még a legalja munkáknál is adnak, HA a munkaadó tisztességes. És 1 éven felül 2 hónap a felmondási idő.

De, én nagyon kis területen mozgok/mozogtam munkaügyileg Svájcban, lehet, én csak a rózsaszín felszínt ismerem.

Shaktee 2017.03.31. 13:46:13

@gabors: Hát..nem ártana ha trump eltunne az egesz frikken csaladjaval.
Sajnos ha Pence is eltunik akkor Ryan lesz az elnok...

kék madár 2017.03.31. 16:26:23

@swing gitan: ha Trump eltunik, az mar egy gyozelem a sotetseg es hazugsag uralma ellen

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása