oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. február 05. 06:37,  Határozottan kell elindulni a káosz felé 29 komment

2017. február 05. 06:37 Határátkelő

Határozottan kell elindulni a káosz felé

Az újrakezdés egyfelől mindig szomorú kicsit, hiszen magunk mögött hagyunk valamit, másfelől örömteli dolog, hiszen új lehetőségek nyílnak meg előttünk. Ebben a helyzetben van most a Hétköznapok Malajziában blog szerzője is, aki lezárja élete egy szakaszát, hogy közel a negyvenhez egy teljesen újat nyisson. Emellett kiderül, tényleg az ember számít-e Svájcban, valamit mutatok nektek pár nagyszerű fotót Japánról. (A poszt képeit most kivételesen mind a Tokyo Reloaded fotói közül válogattam.)

Mikor érezted először úgy külföldön, hogy otthon vagy? Volt egyetlen ilyen pillanat, vagy egy folyamat része az érzés? Esetleg soha nem fogod magad otthon érezni? Írd meg a tapasztalatod, véleményed a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

japan_uveg_teahaz.jpgTeaház

Kicsit szomorú, amikor egy blog véget ér, most a Hétköznapok Malajziában zár be, mert szerzője Marosvásárhelyen folytatja – vagy pontosabban kezdi újra.

„Közel negyven évesen ismét újrakezdem az életem. Ha minden jól alakul, akkor most utoljára. Szorítok magamnak, hogy helyrezökkenjen minden, de hidd el egy pillanatig sem bántam meg, hogy ezt az utat választottam, sőt mindenkinek azt mondanám, hogy ha megteheti, engedjen el mindent és nézze meg, hogy a világ másik végen (akármelyik végén, nem csak Ázsiában) milyenek a hétköznapok. 

A délkelet-ázsiai kalandom utolsó állomása Vietnám volt. Egyik kolléganőm indulásom előtt figyelmeztetett arra, hogy Saigon nyüzsög a motoroktól és ez hozzátartozik a városhoz, úgyhogy nekem kell majd alkalmazkodnom. 

Azt tanácsolja, hogy a pillanatban amikor összeszedtem a bátorságomat és elhatároztam, hogy átmegyek az utca másik oldalára, induljak el határozottan és ameddig a másik járdára nem értem, legyek határozott és magabiztos, mert ha motorosok megérzik a bizonytalanságot rajtam, végem van. 

Így utólag azt kell mondanom, hogy ez volt az egyik legjobb tanács, amit Saigonba való utazásom előtt bárki is adhatott volna, de ami ennél is lényegesebb, azt hiszem ebben benne van minden, amit a világ e része tartogat  számunkra. 

És a nagy tanulság, amit levontam az az, hogyha igazán nagy élményeket akarsz megélni, akkor határozottan kell elindulni a káosz felé, nem kimutatni, hogy belül mennyire rezeg benned minden, mert a rutin sosem hoz boldogságot. És a csodák, ugye, határozottan a komfortzónánkon kívül történnek. 

Malajzia életem egyik legjobb döntése volt, de most egy másik járdára kell átjutnom, úgyhogy Európa, érkezem! Kérlek, küldj rám enyhe telet!” 

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

Mert itt az ember számít... 

Mármint Svájcban, legalábbis ezt mondta róla még a kinti élet kezdetekor a SvájciS(CH)apka blog szerzőjének a barátnője. Tényleg így lenne?

japan_esos_evszak.jpgEsős évszak

„Akkor tágra nyílt szemmel hallgattam és bólogattam, hogy „ez igen”. Ahogy telnek az évek, azért nem ennyire szép a helyzet itt sem. 

A lányom egy nagy cégnél volt Lehrling (tanuló). Már a suli vége előtt mondták, hogy nincs sok esély arra, hogy annak végeztével felvegyék. Ezt az ember tudomásul vette és így indult a továbbiaknak. 

Aztán meglepetten tapasztaltuk, hogy a két legjobbat (gyerekemet és egy másikat) felvettek 9 hónapos szerződéssel. Nagyon örültünk, hisz már is ez gyakorlatnak számít és ráérünk a munkakereséssel, nem kell kapkodni. 

Aztán decemberben kaptuk a hírt, hogy a szerződése határozatlanná válik az év elejétől. Nem mondom, hogy nem örültünk, de amikor a dolog mögé láttunk, kissé keserédes lett a mosolyunk. 

Ezt a két fiatalt annak árán tartották meg, hogy elküldtek két 50 + -os kollégát, akik már több mint húsz éve a cég alkalmazásában álltak. Világos, nekik nem annyit kell fizetni, mint a pályakezdőknek. :( 

Spórolás van. 

Aztán az is biztossá vált, hogy a cég a termelést és a logisztikát is átteszi a határ másik felére. Ez azt jelenti, hogy Németországban kellene dolgozni, német bérért. A vállalat „nagyvonalú” volt, mert aki akar, maradhat, ha vállalja a feltételeket.” 

A teljes posztot itt találjátok.

Best of Japán 

A Tokyo Reloaded blog esetében immár hagyomány, hogy év vége / év eleje felé (mikor hogy sikerül), összeállítják a TOP10-es listát az adott év legjobban sikerült felvételeiből. Így történt ez idén is.

„Az idei Top 10-et illetve 25-öt relatív elég erősnek érezzük a korábbi évekhez képest. Érdekes, hogy a Top 10-ből hét kép három hosszúhétvégés út során született: Yamagatában a nyáron, Iriomotén szeptemberben és Shimane prefektúrában novemberben. 

Ehhez jön még egy májusi kép Yakushimán, és egy Kyotoban, szegény Tokyóra, TOKYO Reloaded! pedig csak egy maradt. Itt már mindent lefotóztunk volna? Alig hinném... 

Esős évszak 

Ez a kép első körben nekem fel sem tűnt, Judit ragaszkodott hozzá, hogy bevegyük a Top 100-ba, de onnan aztán megállíthatatlanul feltört a Top 10-be is, mert elég jól visszaadja azt, hogy milyen érzés egy régi japán házban lenni, az esős évszak közepén 

Miko

japan_miko.jpg

A mikok, a shinto szentély szüzei, manapság csak elméletileg, szokta ilyenkor mondani volt egyetemi professzorom, nem nagyon mutogatják magukat, így bosszankodtam egy kicsit, amikor megint lassú voltam és nem sikerült lefotóznom ezt a csinos mikot, amikor átsurrant a két épület között. 

De szerencsére visszafordult, hogy megigazítsa a facipőjét és akkor elkaptam ezt a közel tökéletes mozdulatot az Izumo-szentély udvarán. 

Üveg teaház 

A teaház egy olyan toposz, amit minden, magára valamit is adó építész életében legalább egyszer megpróbál, ezt a darabot Tokujin Yoshioka tervezte, aki ugyan nem építész, hanem képzőművész, de azért egy elég jól sikerült üvegpavilont hozott össze, egy Kyoto felett lebegő teraszon, a Seiryu-den templom előtt. 

Népszerű naplemente-néző hely, ezért még este is összevissza mászkáltak az emberek, de Judit nem rettent meg, exponált egy jó hosszút és nem bánta meg.” 

Miként ti sem bánjátok meg, ha átkattintotok az eredeti posztra, ahol még egy csomó szuper kép vár rátok.

HÍRMONDÓ

Nehezebb lesz Svájcban munkához jutni

Ha már Svájcról és a munkáról volt szó, akkor érdemes figyelni arra, hogy egy 2014-es népszavazás nyomán mostantól új migrációs törvény vonatkozik a külföldi munkaerőre, mely szerint a munkaadónak előnyben kell részesíteni a helyieket.

Négy gyerekkel magyarként Alaszkában 

Az, hogy a világon mindenhol élnek magyarok hatalmas közhely, de mint minden közhely, ebben is van igazság. Vegyük például Reginát, aki férjével és négy gyermekével immár nyolc éve él Alaszkában.

„Életben maradni borzasztó nehéz” Magyarországon 

Nemrégiben mutatták be Az állampolgár című magyar filmet, ami egyszerre szerelmi dráma és menekülttörténet; a befogadásról, a beilleszkedésről és a szolidaritás határairól szól. Itt olvashatsz róla bővebben és nézhetsz meg egy előzetest.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Svájc Vietnam

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2612181984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.02.05. 07:45:48

45 fokban Alaszkában 4 lánnyal nem semmi

P.Elliot 2017.02.05. 12:36:19

@Golf2:Ezt hogy erted? A lanyokkal nehezebb? Miert?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.05. 13:09:41

ez pl 3 orszag ahova sosem koltoznek, inkabb lennek remete

Csodabogár 2017.02.05. 13:14:41

Mindhárom hely érdekes. Vajon miért nem mozgatja meg a népek fantáziáját.
Svájc nagyon is élhető ország, a másik kettő csak turistáskodásra lett volna jó nálam. Biztos nagyon érdekesek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.05. 13:45:14

@Csodabogár: minhden hely erdekes, de hogy pl japanban eljek.....
kizart
malajzia meginkabb
svajcban meg minek elnek, egy kopesre van magyarorszagtol,az meg a szulohazam
persze penzert van aki....
vendegmunkasnak 1-2 evre en is elmennek ha jol megfizetnek majdnem akarhova

P.Elliot 2017.02.05. 13:50:06

@hagyma: Barmilyen furcsa de en Japanba elkoltoznek nyugdijasnak. Valamilyen pici helyre, fak es novenyek koze valami falucskaba, sosem gondoltam volna regen hogy ilyenre kedvem lenne.
A lanyom 10 eves kora ota nagy japan manias, ezt abbol szurtuk le hogy 10 evesen konyvekben kutatgatott a japan szovegek, szavak, mindenfele japan dolog utan hogy minek a hatasara azt elkepzelni nem tudjuk mert elte a maga kis 10 eves amerikai eletet, o maga sem emlekszik ra hogy hogy kezdodott, tini korara noha nyelvtanfolyamra sosem jart, japan baratai nem voltak, tudhat valamit mert egyszer Orlandoban 17 evesen nagy pironkodva/ felszeg kislany volt/ atszolt az etteremben a masik asztalnal ulo angolul nem tudo japan csaladnak akik nem tudtak rendelni hogy majd o segit forditani.
Forditott is, eloszor akadozva, / nem az a tipus aki szeret eloterbe kerulni/ aztan belejott, mi a szulok majd a padlora estunk mglepetesunkben mert nem tudtuk hogy tud igazan beszelni, azt hittuk a japankodast valami kis egyszeru szinten tudja.
Itt meg kell jegyeznem hogy erre egyszer rohadtul buszke voltam amikor itt az egyik forumon valaki japanul tudo szemelyt keresett egy feliratott akart ramasoltatni egy polora vagy ilyesmit, irtam neki hogy nincs itthon a lanyom de ha var egy-ket orat es ha hazajon akkor talan tud segiteni.
Nem kellett, kozben jelentkezett egy magyar-japan tolmacsno es leirta a kerdezonek a szoveget.
Amikor a lanyom hazajott meseltem neki hogy mi kellett volna, rapillantott a tolmacs szovegere es azt mondta hogy ez nem jo, ezt ebben a nyelvtani esetben nem igy irjak hanem igy meg igy, irjam meg.
Mondtam neki hogy biztos ez? Nem akarok leegni. Azt mondta biztos. Nagy ovatosan beirtam hozzateve hogy nem biztos hogy igy van mert a lanyom csak maga tanult es nagyon messze van attol, lablabla.
Szinte azonnal jott egy szabadkozo valasz a tolmacstol hogy elnezte, tenyleg, ebben az esetben valoban igy mondjak.
Hat en olyan buszke voltam ra.Szoktuk neki mondani hogy elozo eletedben biztos ott eltel es valami emlek meg dereng.
A vejem mondt is hogy amikor ott vakacioztak a lany olyan biztonsaggal mozgott mint aki mindig ott lakott, olyan furcsa helyekre vonszolta el ahova turistak nem is jarnak mert latni akarja ezt-meg ezt, szoval erdekes dolgok ezek, egyebkent ram is ramsutottek hogy hol eltem elozo eletemben , leirtam egy posztban.
Szoval visszaterve Japanra, a gyerekek annyit meseltek rola meg nezem evek ota a napi Japanrol szolo tv csatornat hogy teljesen a szivembe zartam.
Azt a csendes, meditalo novenyekkel es fak kozotti eletmod, kozel a termeszethez, az a harmonia, beke, nagyon megragadott.
Elkoltoznek ha a ferjem is jonne, egy idore legalabbis.
Az uszodaban talalkoztam egy nalam kicsit idosebb amerikai novel aki meselte hogy fia, menye, unokai ott laknak, a fia valamelyik egyetemen vendeg tanarfele vagy ilyesmi, felve koltoztek oda mert semmi ismeretuk nem volt hogy milyen ott az elet, mar akkor tobb eve voltak ott amikor beszelgettunk, ket gyerek ha jol emlekszem mar ott szuletett, az idosebb ketto meg annyira beleolvadt hogy imadnak ott lenni a szulokkel egyutt es nem jonnek haza amig nem muszaj, a nagymama mondta hogy o is megy evente hozzajuk nehany honapra es hogy mennyire szereti. Ra kellene rabeszelni a ferjemet...

P.Elliot 2017.02.05. 13:55:57

A kepen ez az uveg teahaz nagyon szep formaju bar nem szeretnek ott teazni mert ugy ereznem hogy kinnt vagyok a szabad eg alatt.
Mas lenne ha egynegyede alul zart lenne, akkor uvegkalicka jellegunek ereznem de megis epuletben.
Egyebkent gyonyoru...

gabors 2017.02.05. 15:18:09

" Marosvásárhelyen"

ez meg nem magyarorszag ? igaz ?

Orbanistan elfoglalta mar erdelyt (nem hiszem hogy jol jarnanak a magyarok)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.05. 15:49:28

@P.Elliot: "...rohadtul buszke voltam " - Az ilyen, és hasonló pillanatokban bizony dagadhat a szülő melle a boldogságtól :-)

Shanarey 2017.02.05. 17:22:19

@P.Elliot:

Fogalma sincs, csak ő akart lenni az első hozzászóló.

Golf2 2017.02.05. 17:27:42

@P.Elliot: Bocsi nem néztem eddig 4 gyerekre értettem

desw 2017.02.05. 17:47:52

@Csodabogár:

"Mindhárom hely érdekes. Vajon miért nem mozgatja meg a népek fantáziáját. "

Európai hozzáállással nehéz egy teljesen más országban élni. Aztán ha egyszer belekostolsz, akkor vagy nagyon fogod szeretni, vagy nagyon fogod utálni! (ezt most Ázsiára értem, nem másik európai országra)

desw 2017.02.05. 17:47:56

@hagyma:

"minhden hely erdekes, de hogy pl japanban eljek.....
kizart
malajzia meginkabb"

Addig jók ezek az országok, amíg kevés a nyugati és európai.

Csodabogár 2017.02.05. 19:05:15

@desw: Ahol jártam Ázsiában, mint turista, mind nagyon élveztem, az összes másságukkal együtt. Pont az említett országokban nem voltam, csak Kinában, Indonéziában, Thaiföldön, Szingapurban, Balin. Élménynek fantasztikus volt mind. Élni én csak Europában akartam élni mindig.

kék madár 2017.02.05. 21:22:35

ez jol elszallt.
Svajci multi kozolte tobb szaz alkalmazottjaval, hogy nezzenek korul a kelet-europai leanyvallalatoknal, ahol folytathatjak a karrierjuket, mert Svajcban mar nem eri meg foglalkoztatni oket, nem versenykepesek. Olcsobb orszagban, kevesebbert, ugyanazt a munkat. Ebben az a furcsa, hogy svajciak mondtak svajciaknak. Persze meg mindig egy fokkal jobb, mint kirugni oket.

desw 2017.02.05. 21:48:53

@Csodabogár:

Más azért "csak" túristaként világot látni. Így egy egyszerű élmény is meghatározó lehet, és sokszor hamis. Persze értem, amit írtál

svajcineger 2017.02.05. 22:02:18

Én régóta mondom - ne legyen igazam - hogy Svájc egy igen jól felfújt, és "megmarketingelt" lufi.

montroyal ( CAN qc) 2017.02.05. 22:17:10

hogy Saigon nyüzsög a motoroktól és ez hozzátartozik a városhoz, úgyhogy nekem kell majd alkalmazkodnom

illustracio es nem allnak meg soha a gyalogosnak kell eletet kockaztatva zsonglorkodni a motorosok kozott mit? zold lampanal ? akkor is ugyanugy mennek nagyobb helyeken neha megallnak ha az autok buszok is megallnak
www.kepmegoszto.com/201702052213/5897958143e56-22-dananlg-3.htm
www.kepmegoszto.com/201702052216/5897962f0793e-13227404_1055710467843947_8248419316624692196_o.html

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.06. 01:04:16

@Hobbiszakács: Szakács uram, egy jó kérdés: a clementiner, a satsumas, a smá citrus és a mandariner gyümölcsök miben különböznek?Én csak azt látom, hogy mindegyik kis sz@r de amúgy finom macskafoci méretű gyümölcs, de nem tudom, mi a különbség.Ízre legalább is semmi nincs... :D Köszöntem, ha van válasz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.06. 01:08:47

@montroyal ( CAN qc): Zoli bátyám, az első linked sz@r.És nem csak a végéről lemaradt L betű miatt...
Valahová nyomjad már ki a képeket, én rohadtul megnézném mindet.
Vagy esetleg az orosz fájlcsere-módszerhez mit szólsz? :
Képeket dvd-re kiír, majd postán felad...
:-)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.06. 07:57:28

@geegee: Gyanítom, hogy mi a kérdés háttere. Épp tegnap vásároltam egy zacskóval a satsumannak titulált mandarinfajtából. Az apró citrusok ránézésre alig különböztek egymástól. Mégis egyesek édesnek, mások savanyúnak és magvasnak, és a szívós hártya miatt ehetetlennek bizonyultak. Az a gyanúm, hogy összedobtak mindent egy halomba, ami kicsi és narancssárga volt.

A google és a DN. szerint a különbség az, hogy a klementinben és a satsumanban nincs mag, míg a gyermekkorból ismert mandarinban sok van - ezért újabban nem importálnak belőle. (Van tangerin is, de azt még nem ettem.) Az ízről persze egy szó sem esik.

Én a klementinre szavazok, annak van a legkevésbé szívós hártyája. Feltéve ha az üzletben dolgozók helyesen cimkézik az árút. Nincs könnyű dolguk nekik sem, a datolyaszilvát, azaz a sharon gyömölcsöt például hol persimonnak, hol pedig kakinak kell nevezzék.

Érdekes az, hogy - ezt is olvastam - a klementin a mandarin és a pomeránsz kereszteződése. Pomeránszt (németül Pomeranze) néha lehet kapni, egyszer kíváncsiságból (v)ettem. Nem volt jó ötlet. Nagyon keserű (magyar neve Keserű narancs), egyedül a héját hasznosítják, például a glöggben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.06. 13:06:04

@montroyal ( CAN qc): Köszönöm, eltettem a linket, nekem nincs f@$zbúkom, mert nem hozzák a kábelszolgáltatók, de majd hátha máséról sikerül, kösz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.06. 13:13:11

@Hobbiszakács: Kösz a választ.Eddig sajnos egyszerre mindig csak egyfélét tudtam venni, és emlékezetből nem tűnik fel semmi különbség a fajták közt.Mondjuk a magosság megléte/nemléte az egy észlelhető jel, rühellem is köpködni... :D
Magyarországon élve mindig csak magoshoz volt szerencsém, idekint meg általában magmenteshez.(Persze ez is csak hazaköpködés, a szó lexorosabb értelmében... :D )
Aszittem, hogy ez ilyen biológiai fejlődés, evolúció, mint ahogy a magnélküli szőlő meg dinnye...(Már csak magnélküli őszibarackot és cseresznyét szeretnék, de rohadtul; remélem ez a fohászom is teljesül egyszer... :D)

A sharon/kaki meg erősen röhejes nevű, asszony néha kéri, hogy vegyek... :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.02.06. 14:06:59

A karikára vágott kakinál kevés gyümölcs finomabb. Se nem túl édes, se nem túl savanyú... Ehhez megfelelő nagyságú is kell legyen, a Lidl-ben szoktam beszerezni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása