oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 15. 06:44,  Mi kell a külföldre költözéshez? 113 komment

2017. január 15. 06:44 Határátkelő

Mi kell a külföldre költözéshez?

Kivételesen nem a technikai részletekről, ügyintézésről lesz szó (arról már csak a Határátkelőn annyi poszt volt, hogy ihajj), hanem mindennek a lelki oldaláról. Aztán feltesszük a Nagy Kérdést, jelesül: Wolfsburg vagy Göteborg (hogy miért éppen ez a két város, az elég gyorsan kiderül majd), végül rádöbbenünk arra, hogy azért Svájcban is akadnak hiányosságok így, tél derekán.

cim_8.jpg

Az ember lélekből is áll, nem csak húsból – állapította meg a romantikus nevű Dr Fejbőr rendelése blog. Szerzője nekiállt, és összeszedett pár dolgot, ami szerinte a külföldre költözéshez szükséges.

1. Elszántság

Ha külföldre költözöl, legyél benne biztos, hogy ott akarsz élni és nem akarsz visszamenni látható időn belül. Ha nem így mész ki, akkor el se indulj. Azért akarsz odamenni, mert azt gondolod, ott jobb és az ottani kultúrát jobban szereted.

2. Legyél rugalmas

Vagyis nem fogsz Amerikában olyan palacsintát enni, mint otthon (ha csak meg nem csinálod). Az olaszok bizony macskát is esznek, a franciák meg hetente 3x fürdenek csak. Az osztrákok meg felvágják a palacsintatésztát és belevágják a húslevesbe, és Frittatensuppénak hívják. Baszki, te akartál odamenni, fogadd el, szokd meg, vagy húzz el onnét, ha nem tetszik.

3. Elkezdeni elölről

Matematikusok, orvosok, mérnökök, stb. nem csak a szívcsakra országában élnek, Steve Jobs sem magyar volt... Mindenkinek, még annak is, aki orvosnak, mérnöknek, rakétakutatónak jön ki, elölről kell kezdenie. Mit??? - kérdezitek. Megmondom: be kell állni a sor végére. Vagyis. Még ha te specialistának is mentél ki valahova, akkor is te leszel az „új, külföldi srác”. Mindenki régebb óta van ott, mint te, jobban ismeri a ház szabályait, tudja, hol a kávégép, stb. Ezt el kell fogadnod és elölről felépíteni magadat.

4. Erős integritás

Tudd, ki vagy, honnan jöttél, és mi a múltad. Ne hagyd beolvasztani magad, mert ennyivel tartozol saját magadnak, hogy az identitásodat nem adod fel, bármi is az. De tudd hajlítani, ha épp szükséges. :)”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

Wolfsburg vagy Göteborg? 

Alapvetően a kérdésnek persze semmi értelme, hiszen ilyen erővel lehetne Lyon vagy Helsinki, esetleg Birmingham vagy Köln is (és persze hosszan sorolhatnánk). Úgy már több értelme van, ha tudjuk, hogy az Élet a határon túl blog Wolfsburgban élő szerzője és családja (a nyitóképet is nekik köszönhetjük) a svéd városban látogattak. Mi több, nem csak több értelme van, de érdekes is!

goteborg.jpg

„Nyilván botorság lenne összehasonlítani Göteborgot Wolfsburggal, mert hát Göteborg nem csúnya, Wolfsburg pedig nem szép, Göteborg egy nagy város, Wolfsburg pedig kicsi, Göteborgban is szokott hideg lenni, Wolfsburgban is, ott vannak sirályok, itt meg libák. 

Megjegyzem, ez utóbbiakat senki nem hívja a tenger patkányainak, és nem is lopják el a kaját az erkélyről, tehát simán kitehetem hűlni a tepsi sültcsirkét, nem úgy, mint göteborgi barátaink. 

Ott lehet vitorlázni, itt is, csak nem nagyon. Szóval értelmetlen lenne összehasonlítani, akárcsak Svédországot Németországgal. Mi azért megtettük, és alaposan kibeszéltük a magyar, a svéd és a német oktatást is. 

Eléggé irigylem Gáboréktól, hogy az ő lányaik alanyi jogon tanulnak magyart, mert az jár nekik, és nem csak a nyelvet gyakorolják, hanem tanulják a földrajzot, irodalmat, ünnepeket, szokásokat is, erre jegyet is kapnak, tehát nem csak úgy üldögélnek a gyerekek az órán. Ezt valaki bevezethetné itt is. (...) 

Összességében nagyon kevés időnk volt bármire is, de azért szembetűnt pár dolog. Például az, hogy Göteborgban nagyon sok a koldus, tudom, hogy egyébként nagyobb német városokban is, de itt Wolfsburgban elszoktam már ettől. 

Nem mondom, hogy itt nincsenek, de valahogy Göteborgban ez sokkal szembetűnőbb volt, vagy csak a koldusmaffiáról szóló skandináv krimit nem kellett volna olvasnom. 

Ami tetszett, hogy nagyon sok apuka volt gyerekkel a parkban, játszótéren, meg úgy, városszerte. Annak idején, mikor az én lányaim picik voltak, alig látták az apjukat. 

Persze voltak apás programok, de a Zuram folyton dolgozott, mellette egyetemre járt, és volt, hogy több munkahelyen is teljesítenie kellett. Az, hogy hétköznap délután 3 körül ő legyen a lányokkal a játszótéren, na, olyan nem fordult elő. 

Olvastam, és ettől még lehet, hogy tévesek az információim, hogy Svédországban elfogadott dolog, hogy apu menjen gyesre a gyerekkel, amíg anyu dolgozik, és ez elég jól hangzik. 

Nem csak abból a szempontból, hogy apu többet lehet a gyerekkel, hanem hogy van rá reális esély, hogy a családban ezt el tudják dönteni, anélkül, hogy a család éhen haljon apu keresete nélkül. Bár nem ismerem a svéd szociális rendszert, szóval lehet, alapból nem halna éhen senki. 

Az Ikea parkolójában az is feltűnt, hogy apu fogja a gyereket a karján, míg anyu pakolja be a böhöm nehéz kartonokat a kocsiba. Nos, az egyenjogúság fontos, de inkább azért a gyereket fognám. 

Bármikor visszamennék, sőt nyaralni is, de a Zuram szerint hülyeség olyan helyre menni nyaralni, ahol hideg van (nem tudom honnan veszi), de legalábbis hideg a tenger (nekem tök mindegy, amúgy se megyek bele), szóval a nyári skandináv körút még várat magára. 

Hazafelé bementünk a város outletjébe, mert állítólag olcsón lehet vitorláscuccokat venni a szezon elején, és hát mi még bőven az elején voltunk. Itt elég furcsa volt az eladók hozzánkállása, eddig, ha bármilyen boltba bementünk, legalább köszöntek. No, itt nem. 

Nagyjából, mintha ott se lettünk volna, kicsit kezdtem már magam úgy érezni, mint Julia Roberts a Micsoda nőben, mikor kinézték a puccos ruhaboltból, a Rodeo Drive-on. 

Itt mondjuk nem kinéztek minket, csak átnéztek rajtunk, kivéve egy üzletet, ahol az eladó, egy fiatalember igen kedves volt. Nemcsak, hogy köszönt, de még segített is, meg tanácsokat adott, és miután nagyobbiknak bevásároltunk a vitorlázáshoz szükséges holmikból, még a lányok ingyen elhozhattak egy baseball sapkát is. 

Mondtuk, hogy mire lenne még szükségünk, ő meg, hogy majd júniusban jön az új áru, és szeretettel vár minket. Mondtuk, hogy ennek nagyjából semmi esélye sincs, de talán idén, vagy jövőre, vagy azután.” 

A teljes posztot már csak azért is érdemes elolvasni, mert a sokkal bővebb leírás mellett jó pár kép is akad.

Azért a svájciak sem tökéletesek 

Mivel az ember már csak olyan, hogy szívesen gondolkodik sablonokban. Így aztán a svájciak pedáns, tiszta népként élnek a legtöbbek tudatában, és Svájc az az ország, ahol már azelőtt eltakarítják a havat, hogy az leesett volna. Na, ez az, ami nem feltétlenül, vagy legalábbis nem mindenhol igaz – derül ki Svájci S(CH)apka legutóbbi posztjából.

svajc_cim.JPG

„Sokszor hallom az otthoniakat méltatlankodni, hogy már megint nincs letakarítva a járda és az út.

Nyugi, itt sem.

Badenben a járdát sem takarították le, volt olyan havas lépcső, ami egy olyan mélygarázsba tartott, ahol egyébként 2.- frankot fizetek a parkolásért óránként.

Nem kicsit veszélyes.

svajc_cikk.JPG

A falunk utcája még délben sem volt eltakarítva (és utána sem). Én viszont rendes vagyok és kitakarítottam (már kétszer) a szomszéd előtt is, egészen a parkolóig (ja, az sincs takarítva).

Szóval, no para. Itt se jobb a helyzet hó ügyileg.” 

Aki sok képet akar látni trehány, a hótakarításban nem jeleskedő svájciakról, az ki ne hagyja az eredeti posztot!

HÍRMONDÓ

Több lett, mint egy kaland

„Először két évre írtam alá, miközben úgy gondoltam, utána hazamegyek. Kis kalandnak fogtam fel, ahol megtanulhatok egy új nyelvet, megismerhetek egy más közeget." Ennek lassan hat éve...

A cseheknél is elfogytak a szakemberek

Alacsony munkanélküliség, viszont nagyon kevés szakember, így várható béremelés – ismerős a helyzet? Pedig most Csehországról van szó, ahol a cégeknek alighanem kemény próbatétel lesz az idei év.

Komoly szigorítás az osztrák utakon 

Németország, Franciaország és Olaszország után Ausztria is bekeményít, a fuvarosok és a személyszállítók jól teszik, ha nagyon vigyáznak.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svájc Svédország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1612124719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2017.01.15. 06:58:53

Ez nagyon érdekes, de szerintem inkább az érdekelné az embereket, hogy van-e már saját háza Hagymának, és hogy ő most akkor már amerikai állampolgár, vagy nem, és van-e felesége.

Remélem kiderül ma is.

kepkezelo.com/images/vb9be0ciotbfbqwjhu54.jpg

Főgebra 2017.01.15. 08:53:34

@adg: Az expatos poszthoz írtam, de itt is elfér:

"Végigolvastam, megállapítottam, hogy tulajdonképpen mindenki hagymának születik, de a döntő többség idővel, továbbképzi magát! "

Mindezeken kívül, a Hagymának rókája és nyula is van!
Mostanában már nem írja, de arról is szó volt, hogy tavasszal nekiáll a ginszeng és a szarvasgomba termesztésnek!

Imre apó 2017.01.15. 09:34:11

Szerintem egy ok kell, hogy elhagyd a szülőfölded, vagy ha gyerek vagy még, akkor a szülők döntése miatt.

A gyerek fölkészítése a másik országban való élésre, na az nem könnyű. Nekik szerintem nem egyszerű kilépni a megszokott mindennapokból. A nyelv hiánya és egy vadidegen közeg tele ismeretlen dolgokkal, amiket a jövőben újra kell tanulni, ezek nagy feladatok.
A szülőknek nagy támaszt kell nyújtani nekik, miközben ők is nagy változáson mennek át.
Energia és kitartás, amire nagy szükség lesz.

Creme Brulee 2017.01.15. 09:37:42

A poszt eleje annyira arogáns, hogy a dztotit már el sem olvastam. Amúgy meg baromira nem értek vele egyet.

1. Nem feltétlen akar mindenki letelepedni ott, ahova először nekiindul. Motiválhatja tapasztalatszerzés, szakmai kihívás, szerelem, pénzgyűjtés, stb. Aztán, ha a cél teljesült, akkor vagy marad, vagy továbbál, vagy visszamegy. Ha nem teljesül, akkor is mehet tovább, vagy vissza.

2. Nem. Nem kell, azt tenned, amit a helyiek. Nyugodtan teheted azt, amit te jónak látsz, amíg nem zavarsz vele másokat. Jobbára ahova mész, nem te vagy az egyetlen külföldi, és/vagy magyar. A többiek is hozzák a saját kultúrájukat, szokásaikat. Remekül működik a dolog, amíg nem akarod a magadét a másikra kényszeríteni. Fogd fel kalandnak a többiek szokásainak feltérképezését. Sok izgalmas és kellemes meglepetés érhet.

3. Nem, nem kell előröl kezdened, és nem kell a sor végére állnod. Ha jó vagy a szakmádban, és igény van a tudásodra, azonnal lecsapnak rád a munkáltatók, és igyekeznek olyan ajánlatot tenni, hogy csakis náluk akarj dolgozni. Persze, ha nem értesz semmihez, és csak lébecolsz, az más kérdés. De pl Angliában még akár így is elvegetálhatsz.

Na, a 4. pont meg full bullshit
Élj úgy, ahogy szeretnél, másokat ne zavarj. Ne magyarkodj ezerrel ott, ahol nincs rá fogadókészség, és főleg ne hozakodj elő Trianonnal. Ha jó ember vagy, úgyis kíváncsiak lesznek rád,és a kultúrádra, elfogadják a másságodat, cserébe ugyanezért.

Turchi 2017.01.15. 09:37:48

@adg: DDD, most komolyan de nekem is ez jutott eszembe

Határátkelő 2017.01.15. 09:52:36

@adg: @Turchi: Érdekes, hogy a kommentelők egy jó része oly sok év után sem jutott el oda, hogy miként kell kezelni ezeket a helyzeteket...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.15. 10:01:14

@Határátkelő:
De nagyon jól tudnánk kezelni, pontos receptünk van rá.
Csak még szeretnénk itt előfordulni máskor is.

fhdgy 2017.01.15. 10:06:19

@Határátkelő: Kedves HÁ!

Én sem tudok kezelni egy helyzetet, kérlek segíts!

Internet szolgáltatóváltás miatt rövidesen meg fog szünni az e-mail címem, amivel regisztráltam a blog.hu-ra. A profilomban már átállítottam az e-mail címemet az újra, amit ezután használni szeretnék. Jönnek is szépen rá az üzenetek, de egy gond azért maradt:

Bejelentkezni továbbra is csak a régivel tudok.

Mi a teendő?

Határátkelő 2017.01.15. 10:09:31

@fhdgy: Szia! Passz. Annyit tudok tenni, hogy írok a blog.hu-nak egy levelet, hátha van valami megoldás.

Határátkelő 2017.01.15. 10:11:07

@diggerdriver: Én nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy amíg mindig akad valaki, aki beleáll ezekbe, addig nem nagyon fog változni a helyzet.

fhdgy 2017.01.15. 10:28:39

@Határátkelő: Még egy dolog, bár ez másokat is érint(het), pl. @geegee: is jelezte ezt a gondot.

Ez pedig a privát üzenetküldés. Feltehetőleg ( 90 %-ot jósolok ) az a gond, hogy ha a címzett nicknevében van olyan karakter, aminek a kódja 127 feletti és az üzenetküldő gépe alapból nem UTF-8-at használ, akkor jön a "nikkben nem engedélyezett karakter " ( vagy valami hasonló ) hibaüzenet és nem küldődik el az üzenet.

adg 2017.01.15. 10:32:30

@Határátkelő: Hat marpedig mndig akad, szoval az a modszer nem mukodik. Akkor probaljuk egy kis humorral elutni, Hangya nem egy sertodos figura, nem fog rajta megbantodni, es egyebkent ugyis elmondja minden nap 5x.
Amugy a menyasszonya is kanadai?

Buchhalter 2017.01.15. 10:34:33

Szóval a cseheknél is már kezd szakember hiány lenni? Pedig azt hallottam,hogy a Csehek még kevésbé mobilisak mint mi magyarok.És elvileg jobbak a bérek is 20-30 %-kal. Egy-két oldalon kamukáltak a lengyel adatokkal.Pár napig nálunk volt párom lengyel barátnője(angol közös bébi csőszködés) és kiderült ,hogy biza az átlag lengyel bér megegyezik a magyarral .Max Varsóban 10%-ka több .A lakásárak meg hasonlóak és a lakosság még jobban nyögi a devizás lakáshiteleket mint nálunk. A csaj szerint (ő is banki alkalmazott) nagyon felelőtlenül veszik fel a hiteleket és ott sincs pénzügyi tudatosság az átlag honpolgárban. Szóval ez se magyar sajátosság.

SzZoole 2017.01.15. 11:03:39

A 2.poszt erdekes volt,de az a zuram nagybetuvel....
Ha engem a felesegem megprobalna igy szolitani/hivni elkuldenem a halal nathas faxara....

3. poszt temaja,itt is gond lenne ha lenne ho,szerencsere nincs.
A 7 evem alatt 2x fordult elo,hogy hoembert tudtunk epiteni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.15. 11:12:05

Hol tanulhatnak magyar gyerekek alanyi jogon magyarul, külföldön??

A gyes az úgy van, hogy mindkét szülő kap x (talán 180?) napot, amit lehet valamennyire keverni is, pl az apa átadhatja a keretének egy részét (asszem talán olyan 75% rémlik).De majd lehet, hogy pontosít valaki.
Ami viszont érdekes, hogy mindkét szülő egyszerre nem lehet gyesen, de ettől meg lehet oldani mindent.Pl elmennek két hónap nyaralásra, az első hónap a nőnek gyes, a második az éves szabi; a férfinek meg fordítva.Van aki meg úgy veszi ki, hogy minden péntekje szabad x hónapon át.Tulképp egy fizetett szabadságkeret ez is.

Nincs azért itt se hideg mindig, simán van 28-30 fok, az meg már a kánikula...A tavak sem hidegek, simán tud 23-24 is lenni akár, az már bőven jó.A tengert nem tudom, én kerülöm a sós vizet pancsoláskor.

Fuvarozó cégek: hát, ebben valahogy nem hiszek.Egyetértek az elvvel, de el nem tudom képzelni, hogy ne "okosba" oldják meg ezeket a papír dolgokat a drága jó káeurópai munkaadók.Nyilván ott lesz az, amit az ellenőrök látni akarnak, de a papírok valódisága erősen kérdéses is lehet...Ellenőrizni meg senki nem fogja elkezdeni az összes papírt a zuhogó esőben a pálya szélén.

SzZoole 2017.01.15. 11:12:31

@adg: @Főgebra: ha hahhahahhahhahaahhaa:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.15. 11:14:22

Ja és ez kimaradt, hogy Dr. Bőrfej listája 100% pontos, apszolut egyetértek. :D
Már ha fixen kint akar letelepedni az ember.

SzZoole 2017.01.15. 11:17:54

@adg: +1
Te nem akarsz ki allni vele egy müvecségi vetékedön,eloben a kepernyon?:)))
Amugy nem csak Mary,de Ö is ámérikáinak szuletett,csak rossz helyre:)))

fhdgy 2017.01.15. 11:23:45

Ha a svájciak nem tökéletesek, akkor mit mondjunk mi, magunkról?

Egy nagyon közeli rokonom kamionsofőr. Vele történt pénteken este-éjszaka. Ahol éppen járt Mo.-on volt talán 10 centi hó, több biztos nem. A rendőrség beterelte egy parkolóba, onnét sehova tova.

Miért? Mert esett nem egész 10 centi hó. Nagy hideg semmi, hófúvás semmi, csak jó magyar töketlenkedés.

Mo. főközlekedési útjait egy kis, békés, hóesésben sem tudjuk járható állapotban tartani? Akkor mire szed az állam a kamionoktól hatalmas út adót? Stadionakra? Haveroknak?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.15. 11:25:01

@Határátkelő: Ajajjjaj...
Az én blogomon 50ezer hozzászólás is kevés volt hogy ne válaszoljanak a trollnak. Magamat is beleértve. Nem tudok olyan esetről hogy valakit MINDENKI ignorált és az elment.
Az viszont működik hogyha a trollnak van EGY célpontja és AZ nem reagál akkor a végsőkig elmegy és kitiltatja magát.
Itt legalább két embernél ez működött.

Turchi 2017.01.15. 11:27:39

@fhdgy: Az indapass profilnál is átállítottad az email címet vagy csak a blog.hu user adatlapon?

fhdgy 2017.01.15. 11:29:28

@Turchi: csak a blog.hu adatlapon.

Főgebra 2017.01.15. 11:30:20

@diggerdriver:
No, de az a poszt a trollnak a kennelje ahol elláthatja a napi tevékenységét. Az erre a célra van fenntartva!

fhdgy 2017.01.15. 11:34:06

@Turchi: megtettem a változtatást az indapass-on is. Működik!

Köszönöm szépen!

fhdgy 2017.01.15. 11:35:53

@Határátkelő: @Turchi: Probléma megoldva. @Turchi: javaslata jó volt.

Turchi 2017.01.15. 11:49:20

@fhdgy: Nincs mit, a blog.hu user adatlapon csak az az e-mail van amire kéred a válaszokat, a belépéshez szükséges azonosítás címe az indapass.hu/profil lapon van. De mire ezt megírtam addigra már megoldottad :-)

Határátkelő 2017.01.15. 11:51:48

@fhdgy: Na, ez jó hír!! @Turchi: Kösz szépen! :)

fhdgy 2017.01.15. 12:04:05

@Turchi: Azért tudtam megoldani, mert jó, használható tippet adtál!

DieNanny CH 2017.01.15. 12:46:33

@fhdgy:

Látod, @Turchi: te is jó vagy valamire!

:-)

fhdgy 2017.01.15. 12:50:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez mi volt? Nem tudom, hogy mi van mögötte, de így látatlanból, nekem sértés gyanús a dolog.

Mit nem tudok?

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2017.01.15. 12:57:54

@geegee: Szia. A poszt eredeti blogjan valaszoltam a gyes es a magyar ora kerdesere is. De itt is szivesen megosztom.

Itt Svedorszagban alapvetö jog az anyanyelv tanulasa. Altalanos iskolaban ezt ugy biztositjak, hogy ha van minimum 5 magyar tanulo az iskolaban, akkor a magyar tanar helybe jön. Ha nincs akkor a gyerekenek masik iskolaba kell menniuk, ahol a letszam (igy) összejön. Nalunk mar szinte az össze variacio elöforfult; voltunk elegen es jött a tanar heti egyszer ket tanorara. Vay kevesen voltunk (most is igy van) es masik iskolaba mennek at a gyerekek. Itt altalaben korosztalyokra vannak szetszedve, de letszamtol fuggöen több korosztaly is lehet egyutt. Az elöfordulhat kisebb varosokban, hogy nem jön össze a letszam, es tul messze kellen vinni a gyerekeket, vagy egyszeruen nem tud az iskola tanart szerezni a közelböl. Most is van olyan ismerös aki jaratna, de a tavolsag miatt nem tudja megoldani. Nekunk itt Göteborgban szerencsenk van, több iskolaban is van lehetöseg, valasztani is lehet. Ennek az anyanyelvi oktatas igenylesenek a modja, hogy a sajta iskolaban kell jelezni az igenyt, es neha bizony elöfordult, hogy kicsir erejesebben kellett utana jarni a dolognak, föleg ha eddig nem volt magyar gyerek az iskolaban es nincs kapcsolata az iskolanak magyarnylevi tanarral. Viszont ebben a komunnek (a varos) kell segiteni.

A “gyeshez” annyit, hogy kb (napban van megadva) masfel ev jar a csaladnak, amiböl az anya max. 1 evet vehet ki, a többit az apa, de min. 30 napot. Tehat ha apa nem akar, akkor ö csak 30 napot van, anya 1 evet, de apa lehet fel evet, vagy akar 1 evet is ha anya fel evet lesz. Az egyik beosztottam (pasi) nemsokara megy el egy ev gyesre, most veszek fel valakit helyettesiteni amig ö tavol lesz. Termeszsetesen az allam, a ceg, a szakszervezet garantalja, hogy a gyesre menö allasa megmarad. Egesz iparag alakult ki a helyettesitesre, nem csak kekgallerost, de mernököt-managert is vesznek fel honapokra, fel-egy evre helyetesiteni.

Buchhalter 2017.01.15. 13:05:02

@geegee: a mi cégünk is megpróbálta Ausztriában.Első bünti 6000 € és felülvizsgálják márciusig a hosszabbítás lehetőségét! Van olyan magyar és szlovák cég amit már ki is rúgtak .Nem lehet telephelyük.Az okoskodás nyugaton már kezd zavaró tényező lenni.A soko okoskodásnak is köszönhető,hogy változtak a német ÁFA levonás szabályai és már ott is pár dologból nem lehet visszigényelni az ÁFÁT.Ausztria és Németország idénre további szigorításokat igért.

Csodabogár 2017.01.15. 13:24:40

Most legalább már tudjuk, mire fizetik a svédországiak a sok adót. Az én időmbe még nem annyira apuka gyes volt a központi kérdés, hanem inkább a narkosok és alkeszek.
Ez a hóeltakarítás tisztára magyar mánia. Első svéd évemben rengeteg hó esett és én felháborodottan tapostam a havat a Kungsgatananon Stockholmban. Akkoriban az egyik legelőkelőbb utca volt. Aztán megtanultam, hogy nincs miért háborogni. Pontos terv szerint a város takarítja a havat bizonyos napokon. Ha pont azután esik a hó, akkor ott marad 2-3 napig. Téligumi hólánc Svájcban mindig volt, nem egyszer kellett használni a hóláncot, mikor még nem bent a városban laktunk. A járdákat is a város takarította, nem nekünk kellett hajnalban kelni havat söpörni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.01.15. 14:10:55

@svájci sapka (ch): kellemes gyerekkori emlékem, hogy arra ébredtünk, a házmester lapátolja le a havat a járdáról. Az a jellegzetes kaparó hang. Ki sem kellett nézni, a zárt spaletta mögött is tudta az ember gyereke, hogy éjjel esett a hó.

Itt magad uram, ha szolgád nincsen. Mármint házak előtt. Bár mostanság a fagyosra ígért napok előtt sóznak a városban. S ha hó esik, azért lenyomják a főútról a havat azzal a kevés számú hótolóval, ami van. Na de itt hó csodaszámba megy csak, sajnos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.15. 14:32:03

@Főgebra:
Igaz de ettől még volt több próbálkozás a kizárására mind becsődölt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 15:39:30

@Határátkelő: mibe kellene beleallni, OK dridriver megsertodott, mert meg az enn yugodt terrmeszetemet is felkavarta a kokorszakizas
ertem, semi gond
senki mast erintolegesen sem sertettem meg
kerdeseket eszek fel, meg elmondom a velemenyemet
itt ez poszt es mar az elso hozzaszolas rolam szol, pedig meg fel sem ebredtem
latom nanny is megsertodott, ezert nevet, mert vendegmunkasnak neveztem, pedig hat az
de ha akarja hivhatom svajcinak, de ez a lenyegen nem valtoztat

hoeses tema
ez Hofi ota felkapott,, mikor humorizalt vele, hogy a kozutkezelo felkeszult a telre, de azt nem gondoltaK, HOGY HO IS ESIK

pedig ha esik a ho a vilagon mindenhol problema legyen az amerika svajc vagy magyarorszag
a magyarok ugy gondoljak 10 perc utan mindennek tisztanak kellene Lennie
az autopalyakat aranylag gyorsann tisztitjak itt is, de a mellekutakat, az uttestet is sokszor a tulajdonosok
en mint most mar j haztulajdonos es Mary boldog ferje, ezt tanusithatom
/a magyarokat lathatoan frusztralja, ha valaki jiol erzi magat a boreben, ez nekemm szorakoztato, cask sirni szabad meg kokorszakozni, diktaturzani stb. hat sorry de nem es en is kokemenyen melozok, itt nem arrol van szo, hogy kimegye a keriteshez kolbaszert, hanem a pozitiv hozzaallas es nyugi gyerekek, nyugi olyan szarokon idegeskednek otthon,, hogy eszveszelyto/
na cask ennyi akartam
most viszem a nejem a repterre, mert repul az unokaival a bahamakra
mert megerdemli:)

DieNanny CH 2017.01.15. 15:40:59

@fhdgy:

Nem, nem, semmi, amiről te tehetnél!
:-)

DieNanny CH 2017.01.15. 15:45:12

@hagyma:

"latom nanny is megsertodott, ezert nevet, mert vendegmunkasnak neveztem, "

Hogy micsoda???????
Én nem vádaskodtam, hanem kérdést tettem fel. Kár, hogy totál félreértelmezted.

2017.01.15. 16:19:52

@hagyma: "ha esik a ho a vilagon mindenhol* problema legyen az amerika svajc vagy magyarorszag"

*Mindenhol, kiveve harom orszagot, csak a kanadaiak, a finnek, es az oroszok tudjak, hogy mit kell kezdeni a hoval. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 16:40:47

@fhdgy: dem ez igy van amerikaban is
sot aki teheti szemelykocsiba sem ul, betelefonal, hogy 2 napig nem megyek melozni mert nagy a ho
83 kornyeken olyan ho volt, hogy bekesben tankokkal vittek a kenyeret
ez az idojaras
nem tudsz mit csinalni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 16:40:55

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: azert az az egy sor mosoly az elso hozzaszolasra sok mindent elarul
de nemm szeretem a szemelyeskedest, haggyuk is
/de erzhetoen kicsit beragtal a vendegmunkason, pedig en cask a posztban feltett kerdesre valaszoltam, hogy ki szerintem a bevandorlo, a vendemunkas stb:) have nice day:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 16:40:59

@geegee: nehez ugy
ki orulne annak ha valaki mondjuk napi szinten eltolt 4-5 orat akar egy ilyen etteremben
viszont joga van hozza

gabors 2017.01.15. 16:48:43

@fhdgy: azzal nincs semmi gond ha az emailt hasznalod mint ID bejelentkezeskor nem ellenorzik az email cimet szerintem siman belephetsz .. ami esetleg gond hogy a blogmotor csak oda kuldi mondjuk az uj password-ot ha kuld olyat

de lehet valaki jobban tudja...

gabors 2017.01.15. 16:53:58

@Shanarey: +++++ :-) voroshagyma !

gabors 2017.01.15. 16:56:45

@Buchhalter: nagyon helyes vegre a balkanon is meg kell szunnie az okosba vallalkozasnak...

fhdgy 2017.01.15. 16:59:35

@gabors: Az indapass-ban is meg kellett változtatni az e-mail címemet, mert az újjal nem engedett bejelentkezni. Ezek szerint még is ellenőrzik.

Most már minden rendben van.

DieNanny CH 2017.01.15. 17:04:20

@hagyma:

"de erzhetoen kicsit beragtal a vendegmunkason,"

Nem, nagyon rosszul érzed. Az az egy sor mosoly pedig pontosan azt jelenti, amit mutat: Hatalmasat nevettem!
Ne hintázz már érzelmeken meg belegondoláson.

gabors 2017.01.15. 17:11:57

@hagyma: "ez igy van amerikaban is sot aki teheti szemelykocsiba sem ul, betelefonal, hogy 2 napig nem megyek melozni mert nagy a ho"

nem egesze igy van "amerikaban", aki Buffalo,NY-ban lakik vagy mondjuk barhol Vermont North Dakota, Idaho stb es egy ket ilyen helyen azok akkor egesz telen nem dolgoznanak ... nem gondolod hogy durva alltalanositas amit csinalsz ...

Amikor Alabamaban leesik 10-20 cm ho (10 evente egyszer) akkor igen ott megall minden, mert meg hokotrokat sem tartanak (majd elolvad)

Washington DC ditto mert ott is ritkan esik ho. De gondolom NC-ban foleg a hegyekben ez telen normalis es fel is vannak ra keszulve. Itt New York kornyeken hasonlo mint irod fobb utakat par ora alatt letisztitjak (hofuvas eseten persze nem) az elmult 20 evben egyszer zartak le NYC-t Guiliani allatt az evre nem emlekszem de az kiveteles volt.

gabors 2017.01.15. 17:16:07

@fhdgy: nem vettem eszre hogy indiapassrol van szo en nem azzal jelentkezem be (azt hiszem)

a lenyeg hogy megoldodott :-) ez a blog motor ugy szar ahogy van (amugy)

Buchhalter 2017.01.15. 17:18:17

@gabors: szerintem is:csak az egyszeri mezei melós szív.Szar nyugdíj alapra bejelentve stb.Sokszor attól kapok agyvérzést amikor a magyar átlag vállalkozó meg az alkalmazottak egy része is azzal jön ,hogy a nyugdíjas kort ugyse érjük meg... Én meg szeretném és a normálisabbja is.Az ilyen akkor vegyen egy jó vastag kötelet és keressen egy jó erős fát azt hajrá.

fhdgy 2017.01.15. 17:33:10

@hagyma: Tíz centis hó esetén, hótorlaszok nélkül, nem is hegyekben, hanem lankás dombvidéken?

2017.01.15. 17:34:11

"Ha külföldre költözöl, legyél benne biztos, hogy ott akarsz élni és nem akarsz visszamenni látható időn belül. Ha nem így mész ki, akkor el se indulj. Azért akarsz odamenni, mert azt gondolod, ott jobb és az ottani kultúrát jobban szereted."

Találkozni ennyire vonalasan, mereven gondolkodó arcokkal az élet minden területén. Aki már 17 évesen biztos, hogy ő márpedig vegyész akar lenni, és lezárul számára a kis világ, vagy aki kitalálja, hogy márpedig ő hobbivitorlázik, és akkor heti hétszer vitorlázik, se kép, se hang.

Vagy házat vesz észak-karolinában, hallottam ilyenről is.

Nem valami elmebaj vagy neurózis húzódik meg az ilyen mélyén vajon? Hogy muszáj ennyire egy síkban nézni a világra meg kapaszkodni a kis monomániánkba, különben elveszünk, szétdiffundálunk, oda a kis biztonságérzetünk?

Így vagy úgy, ennél szerintem érdemesebb kicsit lazábbnak lenni, ha másért nem azért, mert mindig csak a célt nézni, ugyanazt a cél, ugyanazon a szívószálón keresztül baromi unalmas.

"Tudd, ki vagy, honnan jöttél, és mi a múltad. Ne hagyd beolvasztani magad, mert ennyivel tartozol saját magadnak"

Ez is milyen fogalmazás már. Tartozol saját magadnak. Miért? Görcsösség for president? Különben valami rossz történik, és szétdiffundálsz, és oda a kis énképed? Vagy ezt már írtam?

fhdgy 2017.01.15. 17:41:22

off

Szolnokról dél-dél-nyugat irányban, 17:05 és 17:15 között érdekes dolgot láttam az égen, viszonylag közel az Esthajnal csillaghoz..

Ez a terület repülőgépek útvonala, a jelenség hasonlított ahhoz, amikor repülők mennek és villognak.

Kettő valamiről volt szó.

Három lényeges különbség volt a szokványos repülőkhöz képest:

1. Gyosabban mozogtak mint a repülők.
2. Elég hírtelen változott az irányuk is, néha visszafelé mentek.
3. Időnként viszonylag hosszú ideig fényes kék volt a színük, szemben a repülők jellegzetes, villógó piros színével.

Nem vagyok UFO hívő. Elvileg nem tartom lehetetlennek, de roppant valószínűtlennek.

On

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 17:49:08

@gabors: mar mondtam az eletvitelszeru tapasztlatim 3 allamra terjednek kii fl ky nc
en ezekrol beszelek
te amugy sik teruletekrol beszelsz
mi, north carolinaiak hegyek kzott elunk
kicsit mas

Shanarey 2017.01.15. 17:53:08

@fhdgy:

Szerintem, drónnal szórakozik valaki arrafelé.

Az ufókról, annyit, ha tényleg erre járnak, észre sem fogjuk venni őket, mert aki ide tudja tolni a bicajt oly rohadt messziről, az azt is megoldja hogy ne legyen számunkra érzékelhető

DieNanny CH 2017.01.15. 17:57:04

@fhdgy:

Tök jó! Nem fényképezted le?

fhdgy 2017.01.15. 17:58:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem fényképeztem, kettő okból sem:

Eszembe se jutott!
Utólag okoskodva, nem is voltak megfelelőek a fényviszonyok.

2017.01.15. 18:04:27

@fhdgy:

Egyszer enis azt hittem, hogy UFO-t latok, raadasul katonai repter is van a kozelunkben, tehat eloszor arra gondoltam, hogy vagy ok kiserleteznek valamivel, vagy az oroszok kemrepuloi csinalnak epp fenykepeket rola, de kiderult, hogy csak kinai lampionokat eregetett valaki az udvarabol. :)

nyuszigonosz 2017.01.15. 18:04:35

@fhdgy: Biztosan nagyon érdekes volt.:-)

Szerintem is drónról lehetett szó@Shanarey: mert venni lehet mindenfélét, és akik veszik szeretnek szórakozni is velük, mint nemrég a repülötéren Münchenben.

gabors 2017.01.15. 18:45:00

@hagyma: "fl ky nc en ezekrol beszelek" ezt jo tudni

de akkor mi lenne ha az ilyesmit kihagynad "..ez igy van amerikaban is sot aki teheti szemelykocsiba sem..." vagy kicsit arnyaltabban fogalmazni (vagy tedd hozza "ahol elek", "errefele" vagy ilyesmi)

nyilvan FL ha leesik 10cm ho minden lehal, NC-ban is kiveve a hegyeket ... KY szinten, meg egy csomo mas deli allamban i s(de ez nem amerika)

gabors 2017.01.15. 18:49:35

@hagyma: NC-ban nemcsak hegyek vannak azon a reszen ahol most eppen elsz igen ott vannak hegyek KY-ban is vannak de nem az egesz allam

Sot a hgyek a kisebb resze meg annak az allamnak is mondjuk Charlotte-tol vagy az I-95-tol keletre ami kb fele/egyharmada NC-nak ... nincsenek hegyek !!!

gabors 2017.01.15. 18:57:10

@hagyma: ahol en elek az valoban siksag ... de ez mar nem igaz NY allam egeszere vannak komoly hegyek Spokano , Catskills stb es az allam eszaki reszen van ho ezerrel minden telen lasd meg Lake Placid (teli olimpiat rendeztek ott)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.15. 19:55:08

@Szpidi67 (swe): Aham, értem, kösz.Csak mert nekünk semmi ilyesmi nincs.Igaz a kölkem még csak nulladikos általánosban.Illetve van heti egy óra magyar pedagógussal foglalkozás, de hát azt még nem nevezném "magyarul tanulásnak"... :D

Végső soron annyira nem is erőltetjük,sokkal fontosabb, hogy svédül tanuljon meg rendesen, magyarul meg itthon úgyis ráragad, amennyire kell...Kösz a választ.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.15. 19:57:06

@Buchhalter: Hmm, érdekes, kösz.Örülök, ha kicsit mexorongatják a káeurópai cégek tökeit... :D
ezzel is legalább az otthon maradottak nyernek valamit...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.15. 20:01:16

@mojyo: És mit kell vele kezdeni?Oké, hóember, sípálya, hoki, de hát ez nem csak a fent említett 3 országban van...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.15. 20:05:01

@hagyma: Szerintem ez kicsinyes sz@rf@szúság, hogy egyetlen embert kitiltanak, mert egyedül eszeget.Még ha odavinne minden nap egy hadsereget, akik kizabálják az éttermet a vagyonából, azt még valahogy megérteném...De egyedül...

montroyal ( CAN qc) 2017.01.15. 20:06:06

@adg: :-))))))) azert szeretjuk a Hagymat ... mégha néha csipi is a szemunket .. mert nelkule az izek nem ugyanazok ...

Shanarey 2017.01.15. 20:40:59

@Buchhalter:

Netán ugorj neki a halálozási statisztikának, s majd ott netán megvilágosodsz.

"Magyarországon – a 2014-es adatok szerint – a Budapesten élők számíthatnak a leghosszabb életre. Az alapfokú végzettséggel rendelkező férfiak esetében a születéskor várható átlagos élettartam 65,3, a nők esetében 75,7 év, a felsőfokú végzettségűeknél a várható átlagos élettartam magasabb mind férfiaknál, mind a nőknél. Előbbi csoportnál 77,2, míg utóbbinál 81,3 év.

24.hu/fn/gazdasag/2016/05/03/riasztoan-magas-a-magyar-halalozasi-mutato/

Shanarey 2017.01.15. 20:44:41

@montroyal ( CAN qc):

Ez igaz, az "izék" nem ugyanazok.
S hogy miért nem? Cask!
:-)))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2017.01.15. 20:48:29

@Shanarey: na mindig mondtam a lablogatas nem megerolteto :-)
meg hogy nonek fogok legkozelebb szuletni ...

Shanarey 2017.01.15. 21:19:51

@montroyal ( CAN qc):

Mond úgy, nőnek szeretnél születni, az jobban hihető, na meg az sem mindegy milyen nő leszel? Netán úgy jársz mint:

Két jó barát parázs vitákat folytat, mivel egyikük katolikus lévén a túlvilágban, a másik buddhistaként a lélekvándorlásban hisz.
Végül megegyeznek, hogy amelyikük előbb hal meg, tüstént tudatja, melyiküknek volt igaza.
A katolikus hal meg előbb, s egyik éjszaka meg is jelenik barátja álmában.
- No mesélj, mi van, mi történt? - kérdezi a buddhista.
- Hát kérlek, reggel felkelünk, kimegyünk egy csodálatos, napsütötte rétre. Szeretkezünk, reggelizünk, szeretkezünk, tízóraizunk, szeretkezünk, ebédelünk, szeretkezünk, uzsonnázunk, szeretkezünk, vacsorázunk, szeretkezünk, aztán alszunk, és másnap ugyanígy folytatjuk.
- Ó, hát akkor mégis neked lett igazad, van túlvilág, s te a paradicsomba kerültél!
- A faszt! Neked lett igazad: a Gödöllői Állami Gazdaságban vagyok baknyúl...

Buchhalter 2017.01.15. 21:36:27

@Shanarey: aha akkor te is ugy vagy vele hogy feketén a kezembe a lóvé,mert úgyse éred meg a nyugdíjas kort??!Érdekes ,amikor feketén dolgoztatnak sok cégnél még aakkor is kevesebb megy a kézbe mint ahol bejelentenek.Azon cégek akik sumákolnak,hagyjuk!De hányszor láttam már az ilyen "vállalkozókat nagy és új verdákban pöffeszkedni télen síelni nyáron meg a Bahamákra nyaralgatni és persze budán van a vityilója.Félre ne érts ,nem irigykedem hanem amikor sír neked ,hogy miért kell okoskodnia.Hát igen az ilyen csak neked akar lyukat beszélni a hasadba.Örülök,hogy mind Ausztriában mind Németországban szigorítottak az eus cégekkel.

montroyal ( CAN qc) 2017.01.15. 21:49:13

@Buchhalter: ilyen fonokom itt is volt, amikor iskolat kezdtem abbahagytam a munkat es munkanelkuli segelyre mehettem(nem az iskola(allam) fizetett mint masnak).. kiderult soha nem voltam bejelentve ,pedig csekken fizettek (valahova elszamoltak, mint koltseg ) levonva tolem az osszes levonasokat ... amikor megkerdeztem ,hogy van ez azt valaszolta a fonokom - mit gondol én nem fizetek adot ! persze magyar szarmazasu volt de regen kint élt a vallasat nem irom le mert .... végul a hivatal elintezte es megkaptam a pénzt ..

Shanarey 2017.01.15. 22:02:04

@Buchhalter:

A szigorítással én is egyet értek, de akik neked is panaszkodtak, ők pont az a célcsoport amelyre az a bizonyos 65,3 év vonatkozik. Az ismeretségi körömben sokan meghaltak a nyugdíj előtt közvetlenül avagy a nyugdíj elérése utáni egy éven belül. Nem értek egyet a feketén fizetésből élőkkel, de sajnos az átlag melós simán feldobja a lábát, mire élvezhetné a nyugdíjat.

Ez volt az egyik ok, amiért leléptem, feketén én is élhettem volna úgy hogy jut is marad is, de akkor miből lesz nyugdíjam? A magyar államnak furcsamód sosem állt érdekében, felszámolni a fekete munkát. A bátyám is egy évvel ezelőttig úgy volt bejelentve Magyarországon, mint a mesében, vagyis hol volt hol nem volt. S nem azért mert így akarta, hanem azért mert vagy van munkája és a jóég tudja hogy be van e jelentve, vagy nincs.

Shanarey 2017.01.15. 22:05:51

@montroyal ( CAN qc):

Nem értek egyet veled, mert ha tetszik hanem, előbb volt nő a földön mint a smink készlet. A másik dolog ha valakinek csak akkor tetszik a nő, amikor az ki van festve, akkor az meg is érdemli. Nekem a feleségem reggel is tetszett, nem csak akkor amikorra úgymond "összeszedte magát"

tanato 2017.01.15. 22:08:27

@Csodabogár: @svájci sapka (ch): Én itt MO. közepén vagyok és természetesen senki nem takarítja a havat meg a lehullott ónos esőt,a járdák katasztrófálisak,az úttest még épp ahogy, ott az autók kissé feltörték.A lényeg az hogy két nap alatt két háziorvos/nő/ törte össze magát egyikük a kezét másikuk a lábát törte össze. Én is estem egy hatalmasat az ónos esőben péntekem fáj a karom a hátam a csípőm de még tudok járni,holnap is bepróbálkozom a melóval ha sikerül.

M. Péter 2017.01.15. 22:27:53

@fhdgy: A járművek által az útban okozott kár a tengelyterhelés negyedik hatványával arányos, tehát egy teherautó vagy kamion több ezerszer annyi kárt okoz, mint egy személygápkocsi.

fhdgy 2017.01.15. 22:31:07

@M. Péter: Rendben! De ha beszedik a pénzt, akkor szolgáltassanak is!

M. Péter 2017.01.15. 22:33:48

@hagyma: Amerika nem csak Észak-Karolinából áll. Egyszer volt olyan, hogy bezárt a munkahelyem a hó miatt, de akkor 2 egymás követő napon esett 40 cm hó.

Buchhalter 2017.01.15. 22:42:04

@Shanarey: harcolni kell.Vagy szerveződnek erre erős szakszervezetek vagy lábbal szavazni.Már most sír a sok féreg köztük a jelenlegi főnököm is ,hogy nincs elég szakember és így kevesebb bevétele lesz.Az én főnököm is vicces.Kint Németországban és Ausztriában akar dolgoztatni embereket nettó 5€-t és nagy lelkűen fizeti nekik a szar tömegszállást itthon bejelentve minimálra a többi megoldva okosba.Amelyik gagyog alapfokon németül hamar talál magának 10.5 €-t német céget ha bizonyított 1 hónapon belül felmehet nettó 16 € -ra és bejelentik azok a fránya nyugatiak normálisan. Van rá megtörtén eset is.cirka 34 hegesztőnk lépett le szeptember óta és mindössze 2 -t találtak november végéig!

adg 2017.01.15. 22:46:33

@montroyal ( CAN qc): de latod? Kiderult ma is. Ma is megtudtuk. :)))

montroyal ( CAN qc) 2017.01.15. 23:01:54

@adg: én mar rég irtam hogy figyelek minden nap ... es amikor megtalalom megnyugszok ...

montroyal ( CAN qc) 2017.01.15. 23:09:36

@Shanarey: o ez nem az én vélemenyem, en is csak talaltam .. az én nejem is csak nagyon ritkan festi magat ,akkor sem tulsagosan persze van akinek kell pl hatasos ranctalanito krém .. a reklamokban a 17 eves modellnek ...engem mindig meggyoz a kivalo hatasrol

Csodabogár 2017.01.15. 23:44:35

@tanato: A tél az már sajnos csak ilyen. Én úgy járok mint egy betojt pingvin, mert az utcánk még hókotrót nem látott soha és járda nincs is. Nem is az eleséstől félek, abban elég ügyes vagyok, hanem, hogy szégyen szemre, aligha tudnék felállni magamtól. Gondoltam is, hogy elkezdek gyakorolni itthon a szőnyegen.:-)
Vigyázz magadra!

Shanarey 2017.01.16. 00:06:47

@Buchhalter:

Harcolni? Akkor ugorj neki a magyar híreknek és majd találsz benne olyant hogy a szakszervezeti górét kirúgták stb. Így ki akar harcolni?

Hiába nincs elég szakember, s amúgy jó melós, ha a munka adóknak sok az adóteher, és túl nagy az arcuk, emiatt megy a sok fekete meló, na meg azért mert igen sok kormányközeli fickó is benne van ebben a fekete meló buliban.

@montroyal ( CAN qc):

Te, még hiszel a mesékben (reklám)

www.youtube.com/watch?v=iQEiGnTXpCs

gabors 2017.01.16. 01:30:01

@M. Péter: kb ezt irtam en is so NC nagyreszen sincsenek hegyek (ho sem esik gyakran pl Charlotte-kornyeken)

sot van olyan az usa-ban hogy nem esik ho szinte soha texas new-mexico florida key-west stb

gabors 2017.01.16. 01:34:15

@Buchhalter: bezzeg a UBER-t gyilkoltak pedig ott mindenki sajat magat foglalkoztatja nincs fonok aki okosba csinalja. sajat magat csapja be ha nem fizet nyugdijjat es amit kell

"self-employed" amugy en is ebben a kategoriaban vagyok az usa-ban magam fizetem az adomat nyugdijjarulekot (beteg biztositas az magan) egy amit legtobb kollegam sem tud(ott) hogy bizony igy nincs munkanelkuli segely !!

tanato 2017.01.16. 06:47:41

@tanato: Köszi a biztatást,remélem túlélem azt a jeges borzalmat.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2017.01.16. 06:49:47

@tanato: Természetesen egyik sem normális. Csak a tendenciára akartam rávilágítani, hogy "csodaország" sem az már, mint aminek sokan hiszik.
:(
Remélem, már jobban vagy.

tanato 2017.01.16. 07:07:09

@svájci sapka (ch): köszi,igen nekiindulok a munkának.
Hogy itt mikor fog akárki is síkosságmentesíteni az kérdés.

Főgebra 2017.01.16. 07:34:52

@tanato:
"Hogy itt mikor fog akárki is síkosságmentesíteni az kérdés."

Már megéltél te is néhány krumplikapálást! Nem emlékszel a régi praktikára? Síkos az út, ónos eső esett, zoknit húzunk a cipőre! Meglátod rögtön nem csúszik és nem úgy közlekedsz, mint lúd a jégen!

Csak alkalmazni kell amit az ősök már jó régen kitaláltak és be is vált!

Buchhalter 2017.01.16. 08:02:08

@Shanarey: hát a hozzáállásod tipikus magyar: minek harcolni meg feketén van egy kis éhbér stb.Az adókat meg már hagyjuk koma! Nyugaton is brutál adók vannak csak ott sokkal fegyelmezettebb az adómorál.Szerintem te is vegyél magadnak egy vastag kötelet.Savanyú az élet ,igaz koma?! Valahogy én inkább maradok optiista.

Buchhalter 2017.01.16. 08:07:08

@gabors: Hát igen ,USÁ-ban addig kellesz amíg dolgozol.Szociális érzékük a nullához közelít.Lásd Trump már vissza is vonatja az Obama által megszavazott szociális törvényeket.Amerika kalóz társadalom ez a mentalítás még egy darabig biztos működőképes,de ne adj isten egyszer rájuk tör valami lakosságot megtizedelő járvány vagy természeti katasztrófa akkor alaposan megfog változni a gondolkodásuk.

tanato 2017.01.16. 08:09:47

@Főgebra: Tényleg régen ez volt a módi.

Főgebra 2017.01.16. 09:07:24

@tanato:
Na, ugyehogyugye! A gyalogutat nem kell kitalálni, csak járni rajta!

tanato 2017.01.16. 09:33:24

@Főgebra: Szóval úgy sz.ahogy van,sem az ök.sem a lakosság részéről nincs hajlandóság érdesíteni,eltakarítani a havat jeget a saját porta előtt.

Főgebra 2017.01.16. 09:44:51

@tanato:
Az biztos, hogy tele vagyunk olyan rendeletekkel és szabályokkal, amelyeket azok sem tartanak be, akik megalkották.

Ugyanakkor, azon mindig elgondolkodom, hogy az oroszoknál, Kanadában, Skandináviában mit csinálnak a népek azzal a rengeteg hóval, ami leesik?
Lehet, hogy ők megtanultak együtt élni ezzel az évszakkal? Nem hat rájuk sem meglepetésként, sem tragédiaként, ha télen hó és jég van?

tanato 2017.01.16. 10:12:55

@Főgebra: itt sem kellene tragédiának lenni,csak egy kis szervezés kéne.

montroyal ( CAN qc) 2017.01.16. 16:19:07

@Főgebra: biztos mondtak nalunk jardarol es az utrol osszetoljak a havat es nagy camionokra felnyomjak geppel es kiviszik a varosbol gyujtohelyekre .. néha van akadas ha hetvegen van nagy ho ( ugye a szakszervezetek) es a mellék utcakban de csak az elszallitassal mert ott is lenyomjak az utrol a foutakrol nagyon hamar eltuntetik a havat ..
www.google.ca/search?q=ramassage+de+neiges+montreal&espv=2&biw=1097&bih=543&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjswL-p-sbRAhXM5oMKHeWMDPIQ_AUIBigB

gabors 2017.01.16. 16:59:16

@Buchhalter: 'Obama által megszavazott szociális törvényeket."

az elnok nem szavaz meg es nem is alkot semmilyen torvenyt az elnoknek csak veto joga van nem szavazati joga. Rendeleteket az tud hozni amiket a kovetkezo elnok visszavonhat (ha erre gondoltal) de azok nem torvenyek.

nagyon hozza lehetsz szokva orbanisztanhoz :-)

Buchhalter 2017.01.16. 20:20:07

@gabors: látom kostólgatsz és belekötsz minden fütybe,de érted mire céloztam,nem?Vagy ennyire nylv és értelmezés náci vagy?Üdv a 10 millió "szakértő" táborában.Gondolom nincs asszony kéznél azért vagy ennyire ráérős okoskodni.

Shanarey 2017.01.16. 20:33:23

@Buchhalter:

Én vegyek kötelet? Én Angliában élek, s te voltál az az "okos" aki hazaköltözött.

@Főgebra:

Az Angolok is megtanultak vele élni, ha 5 centinél több esik, senki nem megy sehová.
:-)

gabors 2017.01.16. 22:28:55

@Buchhalter: ",de érted mire céloztam,nem?" abszolut nem egyertelmu hogy mire gondolsz ugy tunik velemenyed az usa-rol nem fedik a valosagot emiatt is keverheted ossze hogy ki mit szavaz meg es mit torolhet el.

a tovenyeket a kongresszus es a szenatus egyutt hozza meg ezeket az elnok vetozhatja de meg nem valtoztathatj. Eltorles ditto.

vannak viszont rendeletek amiket valoban az elnok ad ki es azt egy masik elnok eltorolheti.

szoval mire gondoltal mert nagyon nem mindegy ez nem mond semmit "szociális törvényeket" ... vagy "Szociális érzékük " kiknek ??

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása