oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. szeptember 24. 06:48,  Szamárháton az El Caminón 35 komment

2016. szeptember 24. 06:48 Határátkelő

Szamárháton az El Caminón

Banka Roland, vagy ahogy mindenki ismeri, Rolandante Caminója egyenesen Budaörsről indult. Nem mindennapi nevének jelentését kalandozásairól szóló blogján magyarázza meg, ahol azt is elmondja, hogyan lett útitársa Rocinante. A magyar fiatalember ugyanis nem magányosan zarándokol, hanem egy ismerős nevű szamár társaságában. Az interjút a KultúrTapas oldal készítette, de itt jelenik meg először, a Határátkelőn, ami reményeim szerint egy nagyszerű és izgalmas együttműködés kezdete lehet – remélem, a ti tetszésetek is elnyeri! (A fotók Roland Facebook-oldaláról származnak.)

cim_83.jpg

KultúrTapas: A magyar és a külföldi zarándokok mit szólnak hozzátok Rocinantéval?

Rolandante: Hihetetlen, mennyi szeretetet és támogatást kapunk minden nap. Én alapvetően hagyományőrző gesztusnak szántam a szamaras zarándoklatot, és azt hittem, hogy sokkal megszokottabb jelenség. Ehhez képest úton-útfélen lefényképeznek, megállítanak kérdezősködni, leültetnek és meghívnak valamire. Azon nem lepődtem meg, hogy a csacsit mindenki szereti, de sokan nyilatkoznak az én történetem és hozzáállásom inspiráló erejéről is. Ez adott bátorságot ahhoz, hogy most blog és Facebook-oldal formájában végül is megkíséreljem visszaadni az élményeimet.

Hagyományőrzés – na de miért éppen szamárral? És miért éppen Don Quijote lováról nevezted el?

A szamár cuki és még a cuccokat is viszi, Don Quijote pedig nagy példakép. A valós példaképekben nem igazán hittem akkoriban, úgyhogy kapóra jött egy szent apostol és egy fiktív regényhős szelleme. Ők pedig Spanyolországban laknak, gondoltam, felkeresem őket. Rengeteget segítettek.

Mióta járjátok az utat?

2013 augusztusában kistoppoltam Franciaországba, és elsétáltam a navarrai Estelláig. Ott megvettem a csacsit, akivel 3 hónapig meneteltünk. Életem élménye volt – utazási tapasztalatok, spanyol nyelvtudás, szamárnevelési ismeretek és pénz nélkül. Aztán hazamentem, de Rocinantét Galíciában hagytam megőrzésre, hogy utóbb mindig visszatérjek hozzá, és folytassuk a megkezdett utat.

Ezek szerint folytatod a zarándokutat?

Nyilvánvalóan nem csak a zarándokútról van már szó, hanem teljes életmódváltásról: laktam alternatív közösségben, dolgoztam különböző zarándokszállásokon, de nagyrészt mozgásban vagyunk.

Most azon gondolkodom, hogy jövőre hazasétáltatnám a csacsit Magyarországra. Ehhez keresek valami plusz motivációt, küldetést, hogy ne csak egy szimpla szamárköltöztető séta legyen, maradjon utána valamiféle produktum.

Mindenesetre a bugi benne van a lábamban, és szerintem Rocinante is örömmel nyugdíjba vonul. Itt Galíciában maradna egy másik szamaram, akit japán barátom bíz a gondjaimra az ő szamaras zarándoklatával végezvén.

2_97.jpg

Ha már évek óta gyűjtöd a tapasztalatokat Észak-Spanyolország útjain, nem kerülhetjük meg a kérdést. Egyre többet hallani a Camino átalakulásáról – neked mi a véleményed róla?

A turizmus-központú világiasodásra gondolsz? Talán erről tudnék a leghosszabban beszélni. Nekem nagyon naiv, fennkölt elképzeléseim voltak a Jakab-úttal kapcsolatban, ezért hatalmas szerencsének tartom, hogy a sofőr, aki utolsóként vett fel Franciaországban, nem vitt el St. Jean Pied de Port-ig, ahonnan a zarándokok nagy része kezdi az utat, hanem pár faluval előtte, a békés kis Ostabatban tett ki. Már ott életre szóló belső élményeket éltem át, viszont a St. Jean-ban látottak kicsit sokkoltak.

Miért, mit láttál?

Emberek szelfizgettek a zarándokiroda előtt az ájfónjaikkal és posztolgatták haza, hogy „nézd, nézd, zarándok vagyok, lájkoljál”. Éttermekben hangoskodtak, intézgették a hotelfoglalásaikat, taxiztatták a hátizsákjaikat, én meg ott álltam egyedül 4 nap stoppolás és 1 nap feszes séta után, mosdatlanul, a 25 kilós hátizsákommal, a szakadt sátrammal, meg az ideiglenesen arcomra fagyó, de amúgy konstans vigyorommal.

Az első sokk után milyen hatással volt rád ez a tapasztalat?

A Caminóra mindig lelki útként gondoltam, ahová önmagát keresni jön az ember, és befelé fordul, hogy így megtalálás helyett végül megkreálja magát. Nos, ez már nem így van, legalábbis nem kizárólag.

De ezeknek az ún. tourigrinóknak nem feltétlenül kell, hogy kihatásuk legyen a peregrinóra, hiszen maga az út nem változott meg, csak több és többféle ember lett rajta.

Itteni barátokkal tervezgetjük valamiféle „anti-biznisz” életre hívását az útvonal mentén, és együttműködést azok között az emberek, helyek, intézmények között, akik továbbra is a Camino spirituális oldalára helyeznék a hangsúlyt.

Milyen lehetőségeket látsz erre?

A biznisz mellett itt nagyon hatékonyan tudnak működni például az adományalapú szolgáltatások is. A zarándokút egyik csodája az egységérzés, amikor a vándor egynek érzi magát az összes többi úton lévő zarándoktársával, beleértve a régmúlt és a jövő zarándokait is.

Ilyenkor azt az alapigazságot éled meg a saját bőrödön, hogy ha másnak adsz, azzal saját magadnak is jót teszel. Ez az élmény fejleszti az érzéket a méltányosságra és a becsületességre. A Caminót a kontinens artériájának is szokták aposztrofálni. Hiszek benne, hogy ha itt fecskendezzük be ezeket a princípiumokat, akkor ez a nevelő célzat az egész világot eléri.

1_125.jpg

Erről nagyon szívesen hallgatnánk még...

A témáról bővebben is fogok írni a blogon, de elöljáróban, ha valaki zarándokolna, és zavarja ez a turisztikai átalakulás...

Íme, máris néhány jótanács:

1.) Ne a Camino Francés-en menj, hanem egy másik úton. Van egy csomó, ahol a létszám és az infrastruktúra is sokkal visszafogottabb, az útvonalak pedig szebbnél szebbek: Camino Norte, Primitivo, Portugués, Vía de la Plata, stb.

2.) Ha mégis mindenképp a Francés-en szeretnél menni, menj télen. November-március között a tömeg eltűnik, a lelki hozadék marad.

3.) Ha mégis a Francés-en mész a szezonban, akkor egyszerűen csak tegyél magasról minden potenciális zavaró elemre, és járd a saját utad. Ha ezt tiszta lélekkel teszed, nem marad el a jutalom. Én eleinte ez utóbbi módszerrel éltem.

Azt mondtad, a Camino a kontinens artériája. A Szent Jakab-út szíve viszont kétségkívül Compostela és vidéke, Galícia tartománya. Milyen volt megismerni ezt a tájat?

Az volt rám a legnagyobb hatással, milyen ízlésesen keverednek illetve élnek egymás mellett a kelta és a keresztény hagyományok. Nagyon egyedi hangulatot teremt például egy Szűz Mária-körmenet kelta népzenei kísérettel.

A galíciai emberek is szeretik a fiesztát, mindig találnak alkalmat az ünneplésre, de a saját boszorkányos hagyományaik mentén, amelyekhez – hogy még érdekesebb legyen – saját nyelv is tartozik.

Talán mondhatjuk, hogy mára ez a hely már második otthonoddá vált. Befejezésül mondd el: hogy érzed magad Galíciában?

Akárcsak bárhol máshol: hol így, hol úgy. Ha az ember a komfortzónájává változtatja azt a helyet, ahová eredetileg kilépett a komfortzónájából, akkor ott is ugyanúgy megtalálják az élete problémái.

Galíciában otthon érzem magam, alapállapotom az optimizmus. Varázslat az egész, döbbenetes energiák feszülnek errefelé, de ez egyúttal sokszor próbára is teszi az embert. Az időjárás végletessége tökéletesen reprezentálja a „hely szellemét”.

Roland útjairól bővebben blogján és Facebook-oldalán tájékozódhatsz, és ne hagyjátok ki természetesen a KultúrTapas oldalát sem.

HÍRMONDÓ

A brit külügy berágott a magyar kampány miatt

Diplomáciai bonyodalmat okozott a magyar kormány kvótareferendumot megelőző kampánya, olyannyira, hogy a brit külügyminisztérium rövid nyilatkozatban utasította vissza a szórólap egyes állításait. A BBC pedig kicsit megizzasztotta a magyar külügyminisztert - nézd meg a videót itt!

A kamara elnöke szerint a határátkelők „majd visszajönnek”

Nem lehet azt mondani, hogy túlizgulná a kivándorlást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László úgy véli, a béremelkedés úgyis visszahozza majd a külföldön dolgozó magyarokat.

Örökre a bűn városa?

Egykoron Al Capone és a többi gengszter miatt volt a bűn városa Chicago. A metropolisz a mai napig a legveszélyesebb helyek egyike az Egyesült Államokban, nem is kicsit.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4611738533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2016.09.24. 06:56:51

Gyalogolni jó, mondta a kísértet, majd tova lebegett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.24. 07:21:04

Aki 50méternél többet gyalogol az csavargó.
:))))))))))))))))))))))))))
Amúgy jó lehet csavargónak lenni.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.09.24. 07:47:30

Itt nem lenne feltűnő, ha valaki (egy külföldi) szamárháton járkálna. :)
A szamár egyébként nagyon okos állat. Ebből fakad a csökönyössége is. Állítólag a húsa is nagyon finom (az albánok mondták), a teje pedig "csodaszer".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.24. 08:18:13

@VPBA:
Bizony. Egy méltatlanul lesajnált butának gondolt állat pedig rendkívül okos.

Shanarey 2016.09.24. 08:21:56

@VPBA:

Igen, a szamár egy okos állat, ám rossz a marketingje, na és az arcberendezése.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.09.24. 08:50:21

@diggerdriver: Igen. Könnyen tanul és ha már bízik bennünk, akkor már kezelhető.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.09.24. 08:51:54

@VPBA: Na és a hangja se semmi. A lóval összevetve a mókus-patkány szindróma. Mondjuk, nem is a szépsége miatt tartják. :)

nyuszigonosz 2016.09.24. 08:59:03

Ez jó, és hogy egy szamárral megy , na ez teszi igazibbá az egész utat.

Din Serpahis 2016.09.24. 10:51:53

A hírekhez...

1. Rühellem ezt a Szíjjártót, de marhára tetszik, hogy végre valaki a képébe vágja az idióta nyugat-európaiaknak az igazságot, amit eddig csak elhallgatni bírtak. Vinnyognak is rendesen, helyes.

2. Parragh László meg egy idióta ha azt hiszi, hogy egyrészt az otthoni bérnövekedés tartható lesz bármiféle termelékenységnövekedés nélkül. Mivel a gazdaságpolitika továbbra is csapnivaló, csak annyi lesz a hozadéka, hogy egy csomó cég lehúzza a rolót, a kivándorlás meg tovább gyorsul. Pluszban, akkor is idóta ha azt hiszi, hogy majd Svájcból, ahol a nettóm kb tízszerese az otthoninak, majd hazamegyek plusz tiz-húsz százalék miatt. Muhaha.

Én és Énke 2016.09.24. 10:54:08

@nyuszigonosz: Az út még igazibb lenne, ha közben egy pingponglabdát is rugdosna maga előtt :-))

Amúgy Ronaldinho blogja szuper, érdemes bele- vagy akár elolvasni.

nyuszigonosz 2016.09.24. 11:22:10

@Én és Énke: Igaz, nem értem ezt a pingponglabda rugdosás kiegészítést, de hát te meg tedd meg így ezt az utat, ha neked ezzel lenne igazibb. :-))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.24. 11:55:34

Milyen szomorú a Camino divatosodása.

geeeteee 2016.09.24. 11:58:41

Sokat vagyok úton, elsőre ez ugrott be:www.abc.net.au/news/2015-06-15/stormtrooper-scott-loxley-finishes-charity-walk-around-australia/6546476 Nem tudtam a dologról semmit, mielőtt megláttam az út szélén. Még elmesélni is alig mertem, gondoltam, azt hiszik hallucinálok a kilométerektől. Sorry az OFF-ért.

macamuca [IHUN] 2016.09.24. 12:05:31

@Din Serpahis:
Van az igazság és van a diplomácia. Utóbbi NEM arról szól, hogy igazságokat vágunk mások szemébe, nyers megfogalmazásban. Ha ezt egy diplomata (külügyminiszter) teszi, az szakmai alkalmatlanság. A diplomácia is egy szakma ugyanis, amit hosszú éveken át tanulnak az érintettek. Nem elég a futsal-mezt és a focicsukát öltönyre (bónusz: Armani-öltönyre = a diplomata dress code más stílust preferál, nem a szexi divatmárkákat...) és bőrcipőre cserélni....
Magyarán: oltári nagy öngólt lőtt a kormány, HA nem tudta, milyen lehetséges (!!) következménye lehet a szövegnek. Ezt kétlem: nem szokásuk véletlenül cselekedni..., így marad a másik tipp: számoltak ezzel a reakcióval, "majd elintézzük!"-módon kezelve, de fontosabb volt, hogy megmutassák, be mernek szólni más, nagyobb országoknak, van olyan erős ország Mo, van olyan erős vezető ovi, hogy ezt megtegye-megtehesse... Hiszen erősen közelít október 2.-a, ami témájától függetlenül egy helyzetfelmérés: lássuk, mennyi embert és milyen mértékben képesek elérni és meggyőzni az álláspontjukról. Amolyan előválasztás 2018-ra..: ha a módszertan és az eszköztár beválik, akkor ilyesmikkel lehet majd akkor is nyerni, ha nem, akkor még van idő változtatni (módszert, eszközt, törvényt, embert/hivatalnokot, akármit). Nem véletlenül mondta ovi, amikor megkérdezte tőle az origó riportere, hogy mit tesznek majd október 3.-an, hogy ha akarta volna, akkor megmondta volna, de nem akarta, ezért nem mondta (igen, ezt így mondta a saját szájával...), és ez most nem fontos, csak az, hogy legyen meg a népszavazás, aztán majd az eredménytől függ, merre indulnak tovább... (de hogy X eredmény esetén mi várható, meg Y eredmény esetén.., mi köze hozzá akárkinek??...)
A VIII. kerület, Avas, stb amúgy tudtommal szintén no go zóna, ott/környéken élők és ottani rendőrök szerint nem a legbiztonságosabb...

A diplomáciai öngól pedig az egész országra kihat, de ilyesmivel (X lépésük milyen hatással van az országra) mikor foglalkozott ""igazmondó"" ormányunk és ártunk?, hát nem meglepő, ha most is leszarták a lehetséges következményeket..., fő, hogy megaszonták a zigasságot....
Miért? Miért tették? Mit vártak/várnak tőle? Mert ok nélkül soha semmit nem tettek...
Lehet ekként kérdezősködni, vagy lehet bátor igazmondóként tekinteni rájuk.....

nyuszigonosz 2016.09.24. 12:17:37

@kisrumpf: Igen, szomorú. :-( Na mert évtizedeken keresztül senkit nem érdekelt, a fél világ azt sem tudta, hogy van, aztán miután pár ismert ember könyvet írt arról, hogy bejárta, ( ha bejárta ? ) na beindult a gépezet, és boldog-boldogtalan odaszaladt. Gyorsan a közelbe repülni, pár métert lépkedni, de legföképp busz vigyen, csomagot majd szintén vigye valami, legyen hotel és a legfontosabb: képeket csinálni saját magukról, felrakni az intenet oldalakra és ezzel egycsapásra zarándokká váltak - legalább a saját szemükben.
Pedig az egész nem is erröl szól.

Én elöször akkor olvastam erröl a zarándokútról, mikor Aquitániai Eleonóra életrajzát olvastam ( akkor az elsöt a sok közül) amiben egy rész arról szól, ahogy az apja, ( Wilhelm X. von Aquitanien ) zarándokútra ment ide - büneit bánva, lényegében büntetésképp - és röviddel Santiago de Compostella elérése elött halt meg ott, lehetséges, hogy gyilkosság áldozata lett 1137-ben.
Van egy csodálatos könyv: Matilde Asensi: Iacobus - címmel, ami 1317 ben játszódik, szintén az út spanyolországi szakaszán, amiben a föhös: Galceran de Born a templomosok elrejtett kincseit keresi a zarándokúton.
Az ember kedvet kap odamenni és megnézni mindezt. :-)
Mégsem mentem még el. :-)

Meg hát ennek a zarándokútnak sok sok része van, de az elkommercializálódás lényegében az utolsó - Spanyolországban lévö - részét érinti leginkább. :-(

Na és ezért is tetszett a mai poszt, mert az írója tényleg gyalog és szamárral tette meg az utat.

SzZoole 2016.09.24. 12:20:04

Az a nagyon nem okos petike Southampton-t is besorolta a no-go zonaba,tenyleg nem tudja mirol beszel,fogalmatlan.....

P.Elliot 2016.09.24. 12:26:10

Mit mondjak,...ismeroseim fia az egyetem utan ahelyett hogy elhelyezkedett volna egy kutyaval utnak indult valamerre mert kozolte hogy eloszor onmagat keresi..., szulei keserusege hatartalan volt, ok fizettek a tandijat de milyen sok extra munka aran/ magyarok, abbol a fajtabol hogy konnyitsuk meg a gyerekunk utjat, vasaroljunk parnat a segge ala barmilyen aron is, legyen neki jobb/.
Mashonnan is hallom, innen -onnan hogy egy-egy fiatal munka es jovo helyett magat keresi, divatos kifejezese hogy nem akar dolgozni jovot epiteni maganak.
Nem a posztolorol beszelek, nem ismerem hogy kicsoda csak a poszt elemhozta a magukat kereso szemelyeket, egy masik topikot is eppen az elobb olvastam a Nok lapja forumban hogy a huszoneves, egyetemet vegzett, kulfoldon a szulei nyakan elo lany magat keresi...A munka puszta emlitesere kitor belole a hiszteria. Most eppen Magyarorszagra ment mert a szulei nem hagyjak elni, magat keresni hogy majd ott dolgozik de szerintem nem fog, elni fog a nagyszulo nyakan es ott is hisztizni...

Golf2 2016.09.24. 12:40:44

Csak a szamarak mennek.

P.Elliot 2016.09.24. 13:07:49

@Golf2: Volt itt a nyaron valaki, egy valami 80 koruli cowboynak olozott oreg csavargo aki belovagolt New York Cirybe egy lovon, valahonnan messzirol jott lohaton, maga utan huzva egy potlovat, ugy festetek mint a regi filmekben, kiveve hogy sok 80 eves szeretne ilyen frissen kinezni, valami alapitvanyt vagy mit probalt igy reklamozni az oreg, nem is emlekszem.
A varos hatalmas tapssal fogadta mint minden furcsasagot, New Yorkot ettol is imadom hogy ott mindig tortenik valami erdekes dolog, szoval a teve raszallt, hoztak a hirek, vagy 3 napig elvolt az oreg a csodalatban es valoszinu hogy sok penzt gyujtott az alapitvanyanak amikor megjelentek az allatvedok hogy kinozza a ket allatot ebben az embertelen melegben, ki vannak szaradva, alultaplaltak, ezutan mar nem figyeltem hogy mi lett a vege, valoszinu kiutasithattak az oreget, illetve azt nem de a lovakat kezelesbe vettek es utana tehettek ki oket.
Volt mar olyan New York Cityben hogy egy reggelre valaki titokban hatalmas napraforgokkal ulettett be az autok kozotti elvalaszto savot es a csodajara jartak. Volt hogy odafeszkelt valami nagy epulet homlokzatara valami solyom vagy sas, a kamerak 24 oraig lestek hogy mikor kelnek ki a kicsik, az emberek tomeg figyelte napkozben latcsovekkel mire jott a hir a teven hogy megszulettek!
Volt hogy coyote kereste fel a varost, a Brooklyn Bridge-en keresztul gyalogolhatott be a varosba ejszaka es mivel a Central Parkban telepedett meg sokan ugy is gondoltak hogy tartsuk meg hiszen egy ingyenes hatarozott patkanyirto erkezett de aztan nem engedtek, valoszinu hogy elfogtak es visszakuldtek ahonnan jott.
Mas is. Volt hogy a Rokefeller Centernel egy nagy lada keretfelebe beleontottek 1 millio dollart centekben hogy lassa a kozonseg hogy mennyi is ez igy....mikor elvittek es leszamoltak eszrevettek hogy sokkal tobb mert akinek volt egycentese az szinte mind koze szorta. A vegtelensegig folytathatnam hogy mi minden erdekesseg van ott mindig.....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.24. 15:46:17

@nyuszigonosz: én egy jezsuita könyvét olvastam, tetszett, bár sokat kínlódott a lábaival, illetve magyar idősebb hölgy blogját olvastam az útról. Aztán egy nyaralás során láttunk embereket ballagni Bilbaó után, később Asturiasban láttunk zarándokokat... s a Pireneusokban.... olyan romantikusnak tűnt, de bent a városban tömegével voltak, s azon gondolkodtam, a helyiek hogy unhatják ezeket a dísz zarándokokat.... itt is sokszor hirdetik, hogy egyhetes útra fizess be, csomagot sem kell cipelni.... abba mi a zarándoklat?! Egy kollégám, fiatal férfi, egyéves edzés után gyalogolta végig, menne újra, nagyon élvezte. Nekem ez álom marad, az is jó volna, ha lenne önfegyelmem és kitartásom végigjárni, mondjuk az itteni útvonalak valamelyikét. Vagy bármilyen útvonalat

Hari Seldon 2 2016.09.25. 07:32:49

"A Caminóra mindig lelki útként gondoltam, ahová önmagát keresni jön az ember, és befelé fordul, hogy így megtalálás helyett végül megkreálja magát."
Kicsit fennkölt. Valójában arról van szó, hogy miután kint van a rohadt nagy pusztába, sehol a köréken élő ember, meg valamire való olyan hely, ahol valami elfoglaltságot találna, elkezd agyalni a"világ dolgain".
Amire mint tudjuk a helyes válasz: 42

DieNanny CH 2016.09.25. 07:51:37

@Hari Seldon 2:

Ez milyen igaz! Én a porszívózás közben vagyok így. Nem lehet közben netezni, tévézni, rádiót hallgatni - hát jönnek a magvas gondolatok...

(Viszont kirándulás közben meg nem: ugyanis olyankor a környezetre figyelek, növényekre, kilátásra, neszekre.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.25. 08:25:42

@P.Elliot: Teljesen egyetértünk. Arcidegrángást kapok attó a "keresem önmagam" dumától. Dolgozz bazmeg aztán megtalálod...

2016.09.25. 08:30:38

Hmm, mountain bike-al lehet érdekelne a dolog...max pár napra, sátorral.. De jobban vonz a Kék-túra, nagyon sok mindent nem láttam még Magyarországból sem. Ja és minden reggel megtalálom önmagam fogmosás közben :)

P.Elliot 2016.09.25. 11:59:11

@diggerdriver: Hat ugy elkapott a nevetes, most igy kora reggel, meg alig felebredve ennek a tomor jozan meghatarozasnak a lattan....
Pontosan igy van...

blackhairlady 2016.09.25. 16:45:52

@nyuszigonosz: Mar le is toltottem az Asensi konyvet a Kindlere, beleolvastam, jonak igerkezik:)

blackhairlady 2016.09.25. 16:53:02

@P.Elliot: "Volt hogy odafeszkelt valami nagy epulet homlokzatara valami solyom vagy sas, a kamerak 24 oraig lestek hogy mikor kelnek ki a kicsik, az emberek tomeg figyelte napkozben latcsovekkel mire jott a hir a teven hogy megszulettek!"

En evekig figyeltem a golyakat a Daranyi Altalanos iskola kemenyen. Evekig oda jart vissza a golyapar es koltotte ki a tojasait. 24/7 lehetett figyelni oket, a szuletesuket, hogyan loki ki az apa az egyik fiokat mert nem tudtak volna etetni az osszeset, tul sok tojas volt es mind kikelt, hogyan tanulnak repulni, es vegul hogyan hagyjak el a feszket valamennyien. A fiokak nevere is szavazni lehetett, csak a kezdobetu volt megadva. Erdeks volt:) Sajnos 2 eve mar nincsenek ujabb golyak.

blackhairlady 2016.09.25. 16:55:48

@diggerdriver: Ha elmerulsz amunkaba nehezebben talalod emg onmagad :))

P.Elliot 2016.09.25. 17:24:11

@blackhairlady: Egyre kevesebb madar van, meg 6 eve is allando madarcsicserges volt itt meg telen is, mara mar valahogy inkabb csond van amit meg-meg szakit a madarak eneke persze de nem olyan tomegben mint valaha. A permettel teliszort fuben levo bogarak, rovarok betegek, azt eszik meg es ok is beteg lesznek. Mintha ez az embereknel is ugy lenne mostanaban a sok vegyszeres ennivalo miatt. Mehek szinte mar alig vannak a kertben pedig vannak viragaim egesz nyaron at.
Ez van, az emberek hibaja. Nekem bio kertem van, a szomszedaimnak nem, azok jol be vannak locsolva ha jon hozzajuk a funyiro meg az irto. Furcsa az hogy megis vagy eppen ezert tele van a kertjuk furcsa fekete bogarakkal ami nalam nincs. Vajon miert? Ellenallova valtak a permetre? Vagy eppen ezt a fajtat ez eteti, elteti?

P.Elliot 2016.09.25. 17:29:49

@blackhairlady: De a penzt megtalalja....lehet eppen azert mert segiteni kell azokat akik nem talaljak onmagukat es ezert tobb adot kell fizetni azok miatt akik magukat keresgelik...ezek arra is ugyelnek hogy ne talaljak meg magukat gyorsan vagy soha mert akkor be kell allni dolgozni lehet eppen Digger melle...Fizikai munkara. Egyaltalan barmifele munkara, hogy is kepzelheti akarki....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.25. 18:08:04

@P.Elliot: hála a mellettünk lévő elhanyagolt kertnek, olyan élet van a kertemben, hogy csuda. Madarak tömegével, igaz, etetem is őket, cserlbe alaposan átnéznek mindent, s eszik a kukacokat. Nálunk biztatják a népeket hogy ültessenek méh-barát virágokat... itt is egyre kevesebb van, aggasztó!

P.Elliot 2016.09.25. 18:17:29

@kisrumpf: Minel elhagyatottabb a kert annal tobb allat, madar telepszik meg benne. Paradicsomi hely lehet nekik....
Hogy vagytok?

Rolandante 2016.09.27. 17:40:20

@Hari Seldon 2: ha ilyen szemszögből nézzük, van a témának szofisztikáltabb kifejtése is: drszabocsaba.hu/index.php/11-sajat-munkakbol/41-camino-lelektani-tenyezok-a-zarandokuton (de én nem ilyen szemszögből nézem)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása