oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. július 10. 06:50,  A megfojtott ország 66 komment

2016. július 10. 06:50 Határátkelő

A megfojtott ország

Reményeim szerint érdekes útra indulunk ma, jó messze Európától. Kiderül majd, miként fognak halálos ölelésbe egy egész országot a bandák, aztán egy frissen érkezett pár szemén keresztül vetünk egy pillantást Cincinattira, és a végére jut egy számvetés is Indonéziából. Jó utat!

Immár hagyomány így, nyaranta, hogy arra kérlek titeket, küldjetek nyaralós sztorikat, fotókat, esetleg videókat. Ne szakítsuk meg ezt idén sem, szóval várom, hogy megmutassátok, merre jártatok, mi érdekeset, szépet láttatok! A cím a megszokott hataratkeloKUKAChotmail.com!

suchitoto_foto_mirador_reblog_hu.jpg

Kezdjük utunkat El Salvadorban, ahol a Mirador blog szerzői szereztek újabb kalandos élményeket, méghozzá a helyi turizmus fellegvárának számító Suchitotóban.

„A Hostal Vista Lagóban kötünk ki, aminek teraszáról - hűen nevéhez - zseniális panoráma tárul a szemünk elé. Suchitoto alatt a Rio Lempát 1976-ban felduzzasztották, létrehozva ezzel El Salvador legnagyobb mesterséges tavát, a Cerrón Grandét.

Mivel sehol egy vendég, a legszebb szobájukat adják nekünk, bár az igazat megvallva, El Salvadoron kívül a szálló valószínűleg sehol nem kapna működési engedélyt. A tető lyukas, az ágy szakadt, a WC-kagylót pedig beépítették a zuhanytálcába. Igazából teljesen mindegy, a kilátás mindenért kárpótol.

Tíz éve, mikor itt jártam, egy ausztrál sráccal jártuk körbe a vidéket. Tisztán emlékszem, hogy egy vízesést kerestünk, de nem találtuk, most viszont a házninéni eligazít minket:

- A Los Tercios veszélyes környéken van, ráadásul nincs benne víz, mert már hetek óta nem esett. Ha mégis mennétek, menjetek el a rendőrségre, ők segítenek odajutni.

Így kötünk hát ki a suchitotói szerveknél, akik azonnal pattannak, és mellénk állítanak két fiatal rendőrt. De nem ám gyalogosan megyünk az alig három kilométerre álló vízeséshez, hanem kocsival.

A srácok az út alatt elmesélik, hogy El Salvadorban képtelenség felszámolni a bandákat, mert olyanok, mint a rák; amint felszámolsz egyet, azonnal lesz belőle kettő. (...)

A házinéninek sajnos igaza volt, a vízesés ki van száradva. Ettől függetlenül egy pillanatig nem bántuk meg, hogy ellátogattunk ide, főként a rendőrök miatt. Visszafelé is mesélnek, elsősorban arról, hogy mióta a rendőrség területet hagy a bandáknak, könnyebb a kommunikáció, megszűntek Suchitotóban a bandaharcok, és kvázi béke van.

Suchitoto határában szállunk ki a rendőrautóból. Próbálunk borravalót adni a srácoknak, de még egy kólát sem hajlandóak elfogadni tőlünk. Hihetetlen ez az ország. Mindenki segít, ahol tud, és soha senki nem engedi, hogy megháláljuk.

Olyan is történt már itt velünk, hogy egy boltban a hátunk mögött álló ragaszkodott hozzá, hogy kifizesse az üdítőnket és kekszünket, csak azért, mert ritkán lát külföldit a városában. (...)

Némelyik ház falán feltűnik egy madaras kép, ami alá valami olyasmit írtak, hogy az adott házban szabad, nők ellen elkövetett erőszak nélküli életet szeretnének. Erre, mint sok minden másra Suchitotóval kapcsolatban, a házinéni férjétől kapunk választ, aki éppen meccset néz, mikor visszaérünk a szállóra.

en_esta_casa_foto_mirador_reblog_hu.jpg

- Ez az ország egy vicc - kezdi José - Tíz éve nyugdíjaztak, és azóta egy fillért nem emeltek. Tanár voltam, és most van pofájuk 344 dollár nyugdíjjal kiszúrni a szememet. Ennyiből képtelenség megélni - panaszkodik.

- Ezért van a hostel?

- Ezért. De ez sem pörög úgy, mint régen. Túl sokba kerül a fenntartása.

- Sok az adó?

- Az nem. Az állam felé csak havi 4 dollárt kell befizessünk. A védelmi pénz a sok.

- Azt ki szedi?

- A bandák. Tíz éve volt egy boltunk. A végén már havi 1000 dollár védelmi pénzt szedtek tőlünk. Bezártuk, mert nem tudtuk kitermelni. Szerencsére kifüstölték őket innen, így megnyithattuk a hostelünket. Erre most tessék, ez a tetű kormány fogja, és amnesztiát hirdet a raboknak. Az elmúlt években megúsztuk 200 dollárból a védelmi pénzt, majd most megint lesz 1000, és zárhatunk be.

- A rendőrök a vízesésnél azt mondták, hogy béke van.

- Van egy fenét. A bandák tejelnek a rendőröknek, hogy hagyják őket békén, így megszűntek az utcai harcok. De most, hogy kiengedték a rabokat, megint minden a régi lesz.

- Mik ezek a madaras képek a falakon? - terelem más mederbe a beszélgetést.

- Az is csak propaganda. Ezzel akarja az állam elhitetni a lakókkal, hogy felszámolta a bandaháborúkat. Lehet, hogy a nők ellen nem követtek el annyi szörnyűséget, mint korábban, de majd most újra kezdődik minden. Ha a politika nem lenne benne nyakig a drogkereskedelemben, akkor talán a bandákkal is könnyebb lenne leszámolni. Ehelyett szabadon engedik őket. Röhej."

A teljes posztot rengeteg képpel itt találjátok, talán mondanom sem kell, érdemes elolvasni és végignézegetni a fotókat.

Első benyomások Amerikáról

Több dolgot is nagyon szeretek a vasárnapi blogajánló összeállításakor, ezek közül az egyik az, amikor sikerül egy-egy új blogot felfedezni. Pláne akkor érdekes ez, amikor a szerzők friss határátkelőként fedezik fel új otthonukat. Az Usazunk blog pont ilyen, a szerző és párja nemrég érkeztek meg Cincinnatiba, amit most kezdtek felfedezni. Lássuk, hol tartanak!

cincinatti.jpg

„A bank után volt egy kis időnk még és elmentünk megnézni azt a házat, amit már neten kinéztünk, Pat ismeri a tulajdonost, aki kiadja, így be tudtunk menni és körülnézni.

Hát a ház valami szuper. Viszonylag kicsinek számít, 2 hálószoba, (egyikből nyílik egy szoba, ami pici, de körbe ablakos és a kertre néz, ebbe kb. azonnal beleszerettünk!) lent egy nappali igazi kandallóval, ebédlő, konyha, terasz elöl-hátul, udvar, aminek egy része füves, egy részét be lehet vetni, plusz egy garázs és egy hatalmas pince a ház alatt. Az amerikaiak körében nem túl népszerű, mert csak 1 fürdőszoba van.

Hát nagyon tetszett nekünk a ház, a környék meg aztán végképp. Az utca tulajdonképpen egy zsákutca, a szemben lévő oldalon pedig nem házak vannak, hanem erdő! Erdő, a városban! Amíg ott voltunk láttunk 4 mókust és rengeteg madarat, olyat is, amilyet otthon még nem. Az erdő igazából egy park része, ami hatalmas.  A belváros sincs messze és a közelben is van MINDEN. (...)

Megnéztem a belvárost. A folyópart szuper! Tele van játszótérrel, hintaággyal, csomó vizes játékkal, meg persze ennek köszönhetően gyerekekkel. A parton kívül maga a belváros is tetszett, elég tiszta, és a felhőkarcolók teljesen lenyűgöztek (sosem láttam még). Az utcák amúgy teljesen párhuzamosak, ami elég sokat segít egy ilyen jól tájékozódó embernek, mint én. Egyszer sem tévedtem el. (...)

Az első benyomások:

Mindenki nagyon kedves

Tényleg! Ezt már a reptéren észrevettük. Kedvesek a securitysek, kedvesek az éttermesek, kedvesek az idegenek! Nem kell segítséget kérned, maguktól jönnek és segítenek, ha úgy látják, hogy kell.  Mikor ott tanakodtunk, hogy hogy van a beszállás (külön betűk voltak a jegyen) egy srác aki ott állt a közelben odajött és elkezdte mondani, egy másik a csomagoknál csinálta ugyanezt. (...) Teljesen idegenek is köszönnek az utcán és majdnem mindenki mosolyog.

Minden ÓRIÁSI

Az autók, a kaják, a tévék, a hűtők, a tűzhelyek, a kávék, a házak, a tusfürdők a boltban… minden. De annyira, hogy olyan autókat láttam, amiknek a motorházteteje a nyakamig ér és lépcsőn kell fellépni. És azok teljesen megszokottak. Még a kicsi kocsik is nagyok. A tűzhely és a hűtő a másfélszerese az otthoninak.

Minden „más”

A villanykapcsolók ilyen kis pöckösek, a kilincseket kb. függőlegesig le kell nyomni, a WC és a kád nagyon alacsony, kb. a lábszáram közepéig érnek, a kádban a dugót és a WC-lehúzót is 5 percig értelmeztem, plusz a csapot is majdnem letörtem, mert fel akartam nyitni, ahogy otthon, pedig fordítani kellett volna, én meg azt hittem csak beragadt.

A bankban a papírokon folyton elrontottam a dátumot, a címeket, a billentyűzeten folyton félrenyomtam. Szerencsére, nagyon kedvesek voltak és szerintem nem is néztek hülyének, csak megkérdezték, hogy „nálatok ez is más?” A mértékegységekről ne is beszéljünk. (...)

A távolságokat is teljesen máshogy értelmezik, ha azt mondják, á, ez az étterem közel van, az lehet 20 perc autózás az autópályán. De ha sétáról van szó, akkor ha valami 2 háztömbre van, az már nagyon messzi.

Vannak dolgok, amiket különösen imádnak.

A hideget

Mindenhol megy a légkondi, de ez nem a kellemes 23 fokot jelenti, hanem 20-at! Irtó hideg. Mindent teleraknak jéggel. Fullra.

A kávét

Mindenhol ki van rakva, újra lehet tölteni, stb. Mondjuk ha itt egész nap csak kávét iszol még akkor sem tartasz ott, mint otthon 2 igazi presszókávé után, mert itt a kávé nagyon híg.

Amerikát

Mindenhol kint van a zászló. Mindenből van amerikai zászló mintás, de ezt úgy értsétek, hogy tényleg mindenből. Tegnap pl. egyik munkás fején amerikai zászló mintás sisakot láttam.”

Érdemes persze ebben az esetben is elolvasni a teljes posztot, amit itt tehettek meg.

Sírva és nevetve

Az, hogy a Határátkelő heteken belül öt éves lesz, azzal is jár, hogy egyre több olyan blog van, amit jóformán az indulása óta figyelemmel követhetünk. Ilyen a 180 nap Indonéziában is, aminek különlegessége, hogy letelt a címben is jelzett fél év, de a kaland egy hazalátogatás után folytatódik.

indonezia_repulo.jpg

Az egyik szemem sír a másik meg nevet. A síró szem a családom és a barátaim miatt sír és annyira sír, hogy alig tudom leírni ezeket a betűket. :( Szeretem Őket!!! És már most nagyon hiányoznak!

Mint ahogy Budapestet, a magyar nyelvet és a magyar ételeket is szeretem, de ezekről könnyebben lemondok, persze ezek is hiányozni fognak. Nagyon jó volt otthon, mindig is ez lesz az igazi otthonom, történjék bármi!

A nevető szemem boldogan tekint a kialakulóban lévő új életemre, a kezdődő barátságokra és arra a csodálatos helyre, ahol mindez megvalósulni látszik, hogy hol is van az otthonom most kicsit zavaros, talán egyszer itt lesz, de inkább csak otthonosan fogom érezni magam, mert mint már írtam, mindig Magyarország lesz az igazi otthonom!

Felmerül a kérdés, hogy megéri-e ilyen lemondások árán új életet kezdeni? Ezt majd az idő fogja eldönteni, de sajnos erősebb az érzésem még mindig, hogy Magyarország számomra megélhetési és gazdasági szempontból megszűnt létezni.

Annak örülök, hogy a jó dolgok jutnak csak eszembe, ha Magyarországra gondolok. Megszüntettem minden gazdasági kapcsolatomat vele és megszűntek a rossz érzéseim is.”

A teljes posztot itt találjátok.

HÍRMONDÓ

Határátkelők helyett robotok?

Érdekes következményekkel járhat a Brexit Nagy-Britanniában, ahol várhatóan a szinte korlátlanul rendelkezésre álló olcsó kelet-európai munkaerővel egyre kevésbé számolhatnak majd a brit munkaadók. Ráadásul az elkövetkező évtizedekben a robotok egyre nagyobb teret nyerhetnek a gazdaságban, és ezzel alapjaiban forgathatják fel a munkapiacot. A Resolution Foundation nevű brit agytröszt által jegyzett tanulmány szerint a Brexit hozzájárulhat ennek a folyamatnak a felgyorsulásához. Hogy miként, azt elolvashatod itt.

Lelkesen schmittel az elit

Az alsóház elnöke, a kulturális miniszter, és egy kormányzó is van azok között, akiket az elmúlt években azzal vádoltak, hogy csalással szereztek diplomát. Baja senkinek sem lett belőle, mert a plagizálás tömegsport az orosz elitben. További érdekességeket itt találsz.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Indonézia Egyesült Államok El Salvador

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr718875688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.07.10. 06:57:08

Bandák vannak közelebb is sajnos.

Golf2 2016.07.10. 07:27:18

Cincinatti-ben 50% a feketék aránya? Akkor mennyi lehet délebbre?

Mme Seldon 2016.07.10. 07:44:47

HA, bocsánat a kukacoskodásért, de CIncinnati két N, egy T!

micsoda? 2016.07.10. 07:46:16

"Magyarország számomra megélhetési és gazdasági szempontból megszűnt létezni."

"Az egyik szemem sír a másik meg nevet. A síró szem a családom és a barátaim miatt sír....."

Vajon az ilyen mondatokat nagyjaink közül senki nem olvassa?

Link elek 2016.07.10. 07:57:58

@Golf2:
város függő, sőt azon belül is negyed függő
a rabszolgatarto idoszakban a feketeknek gettokban kellett lakniuk, ez azota sem tunt el teljesen

Hari Seldon 2 2016.07.10. 08:13:07

@Golf2:
A kisebbségek általában a városokban laknak, ott is meghatározott környéken. Ez is magyarázata, hogy miért tippelik félre a kisebbségek arányát. Mert városokba tényleg több van. Jobban szem előtt vannak. A vidéki ember,meg évente egyszer felmegy a városba, és a környezetéhez képest tényleg sok van. Nem tudja megszámolni, de azt érzi, hogy mindenhol ott vannak.
Vidéken alig vannak.

Például ahogy itt is, a muzulmánok külön zárványokban élnek a város körül. Időnként nagyobb tömbben. Így van az, hogy olyankor zavarhatja a szemet. Elmész vidékre napokig egyet sem látsz. Nálunk sincs sok, de két három várossal arrébb 30% az arányuk (valami korábbi vaskohász településen).

LyukasBogrács 2016.07.10. 08:58:14

"Amíg ott voltunk láttunk 4 mókust"

Azok itt is vannak. A gyerekek csuzlival vadasznak rajuk. Siker eseten parazson megsutik es megeszik.

Taxomükke (UK) 2016.07.10. 09:25:26

@micsoda?:
"Vajon az ilyen mondatokat nagyjaink közül senki nem olvassa?"
Nem. Ugyanis "nagyjaink" száz-kétszáz éve vagy még régebben halottak.

szaszo71(D) 2016.07.10. 09:42:21

Az nagy tévedés, hogy a híg, filteres kávéban kevesebb a koffein. Pont több. Ugyanis amíg a víz átfolyik a filteren, addig sokkal több koffeint visz magával.
Az eszpresszó kávé a kávéolajtól sűrűbb, annak köze nincs a koffeintartalomhoz.

Galaxhopen [Swe] 2016.07.10. 09:58:42

"A nászút fázis – a lelkendezés kora
Izgatott, lelkes hozzáállás. Az új és a régi között meglévő különbség ekkor még érdekes és szórakoztató."

bertok.com/letelepedes/a-kultursokk-tunetei

DieNanny CH 2016.07.10. 10:07:17

@szaszo71(D):

Na, ma is tanultam valamit... :-)
Viszont, akkor miért nem dobták már fel tőle a pacskert? (Én 2 espressót iszom naponta, nem is kívánok többet.)

Taxomükke (UK) 2016.07.10. 10:16:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Mindenki más, tudod?
Én naponta 4-5 tejeskávét meg americanót iszom, kivéve, ha még többet kívánok. A vérnyomásom tökéletes.

SzZoole 2016.07.10. 10:30:49

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: en maskepen latom.
Nekem van kavefozo gepem.
Lehet allitani rajta a viz mennyiseget es,hogy mennyi kavet daraljon le egy eszpreszohoz.Na most en az eros feketet szeretem,a vizmennyiseg a minimumra van tekerve,a kavemenyiseg a maximumra.3-4 korty de üt rendesen.
A felesegem is szereti az eros kavet,de nem olyan meregerosen mint en,igy neki a vizmennyiseg kozepesre van allitva,mig a kavemenyiseg a maximumra es az Ö kaveja gyengebb,mint az enyem,mivel ugyan annyi kavemenyiseghez tobb vizet ad a gep.
Masik hasonlat.
Van egy rovaroloszer a Decis.A vedeki Mo.-on az idosek eloszeretettel hasznaltak ongyilkosaghoz.
Ha ezt tomenyen ittak meg,elertek a vart hatast,feldobbtak a bakkancsot,de ha mar vizzel higitottak akkor csak iljezgetesre volt jo.Be kerult ugyan a korhazba tole,de egy gyomormosassal es egy infuzioval meguszta,es 2 nap mulva mehetett haza.

szaszo71(D) 2016.07.10. 10:52:44

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Passz. De az energiaitalok is elég hígak és nagyon sok bennük a koffein. Azt is sokan megisszák.

Herr Géza 2016.07.10. 11:11:19

CINCINNATI, Ohio....:))

Herr Géza 2016.07.10. 11:14:41

@Mme Seldon: Khm, khm... Csak a behatangozóig jutottam, amikor már visított az agyi helyesírásellenőrzőm...:)
De bocs, gondolhatta, volna, hogy másnak is feltűnik. :)))))))

Főgebra 2016.07.10. 11:19:45

@Taxomükke (UK):
"A vérnyomásom tökéletes. "

Megnyugtatlak, ha a vérnyomásod jó, azon akármennyi kávé megivása sem változtat! :-)
Kardiológusom szerint a kávé, egyedül a Surdilovics vérnyomását emelte meg, mert ő különleges! Egyébként annyi hatással van a keringésre, mint egyező mennyiségű folyadék bevitele.
Saját kísérleteim is ezt igazolták. Sem a kávé, sem a cigi, a vérnyomást nem befolyásolja. Mást igen!!:-)

Herr Géza 2016.07.10. 11:26:36

@szaszo71(D): Érdemesebb a cikknél a barista koma kommentjét elolvasni... Szóval maradjunk abban, hogy a kérdésre több lehetséges válasz van és egyáltalán nem lehet átalányban kijelenteni, hogy a filteres kávéban több a koffein....

Herr Géza 2016.07.10. 11:34:56

@Zoole[uk]: A kávé "gyengesége" és "erőssége" szerintem nem elsősorban a koffeintartalom kérdése, hanem az íz- és főleg a savtartalomé.
Más: a példa a Decis-sel sem feltétlenül jó, mert lehet, hogy a víz hozzáadása már valamiféle vegyi folyamatot indít be, azaz elkezdi lebontani a méreganyagot. Vagy szimplán kevesebbet iszik meg belőle abszolút értékben.
Ha pl. 1 gramm arzén halálos, akkor az tök mindegy, hogy azt kiskanállal kapod-e be, vagy egy fél liter vízben feloldva iszod meg. Próbáld ki...... :))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.07.10. 11:40:40

@Herr Géza: jaja,ertem en,hogy gozgep,de mi hajcsa?:)))
Amugyis miert nekem ajanlgatod probara,vannak tolem haszontalanabb emberek is

Herr Géza 2016.07.10. 11:43:41

@Zoole[uk]: Hogyhogy mi hajcsa? Hát benzin, vagy dízel, meg van gázos, sőt már elektronyos is.... :))))))

SzZoole 2016.07.10. 11:45:23

@Herr Géza: a hidrogenyt kihagytad:)))

Csodabogár 2016.07.10. 11:48:15

@szaszo71(D): Azt hogy egyáltalán mi van az amerikai kávében soha nem sikerült megtudnom. Lehet, hogy kávé si van, de más is amitől kifejezetten rossz ízű lesz.:-(

2016.07.10. 12:02:31

Az a salvadoros sztorizas eleg kemeny. Most nezem a Gomorrat, a sorozatot (masodik evad felenel jarok, lecci LECCI ne szpojlerezzetek el, en amugy tokre azt hittem, hogy ez csak hisztizes, hogy ezek a dilis sorozatfuggok azt se birjak mar ki, ha megnezik a kovetkezo resz traileret, de belefutottam egy ilyenbe nemreg veletlenul, es nem volt jo!), szoval mivel az elegge megfogott, en kezdem tudni elkepzelni, hogy ez a banda dolog hogy mukodik, pedig en a 90es evekben eltem K-Europaban es azt hittem, hogy arrol mar volt fogalmam, hogy mi a korrupcio, de kiderul, hogy dehogy, es azt hozza kell tenni, hogy szerencsere.

Ezzel egyutt amugy megneznem Salvadort meg az egesz Del-Amerikat is, meg az is jo, hogy a bunozessel atitatott elet ellenere segitokeszek es baratsagosak, ezt masok is mondtak mar akik arra jartak, hogy csak olvasni ijeszto ezekrol a helyekrol, amikor ott vagy akkor nagyon jo :)

2016.07.10. 12:08:52

@Taxomükke (UK): De te Angliaban laksz, ott meg nem arulnak rendes kavet, azokbol a rettenetekbol barmennyit meg lehet inni. :D

A kave amugy nem okoz magas vernyomast, sot, az infarktus es a stroke megelozesere szoktak ajanlani a mersekelt kavezast. Viszont rovid tavon tenyleg emeli a vernyomast, illetve gyorsitja a szivverest ami nem mindenkinek jo, peldaul a szivritmus zavart sulyosbithatja.

2016.07.10. 12:13:05

@mojyo: Ezt jol megmondtam. :D Ugy ertem, hogy hosszu tavon nem alakul ki tole magas vernyomas, es mivel tagitja az ereket, ezert ajanlatos fogyasztani a szivbetegsegek megelozesere, azonban a tul eros az megdobja a szivverest, es igy kis idore a vernyomast is, vagyis ha mar van ilyenbol keszleten, marmint szivbetegsegbol, akkor vigyazni kell vele mert ronthat is a helyzeten.

LyukasBogrács 2016.07.10. 12:13:32

@diggerdriver:
Igen. Az egyik nemzeti parkban vagyok fasebesz. Tegnap behoztak az ugyeletre egy majomkenyerfat. Cserbenhagyasos gazolas volt: egy kocsi nekiment es tovabbhajtott.

P.Elliot 2016.07.10. 12:53:24

Igen, mezeshetek a posztolonak de nekem peldaul ez a mezeshetek mar tobb mint 40 eve tart mert ugyanazt erzem amit akkor ereztem amikor betettem ide a labamat, sot mondok valamit, van itt egy resze a varosnak ahol lakom ahol valahanyszor elhajtok elotte/ nem laktam ott/ mindig bevagodik a szemem ele az elso itt eltoltott felfedezo boldog evek emleke.
Sosem tudtam igazan megszokni, termeszetesnek venni hogy olyan jol beilleszkedtunk ide, hogy sikerult kijonni, a mai ember nem tudja ezt aterezni mert nincs tilalom, mehet ahova akar, nem kell megszokni, megalapozhatja az eletet mashol.
Egyebkent nekem pont ilyen racsodalkozas volt mindenre hogy itt mennyire mas minden. En is varos kozepen lakok es nekem is van erdo a haz hara mogott. Allatok is vannak, vagyis allatkert ha kidobok valami etelmaradekot az erdo szelere, jon a roka, az oz, a mokusok, a mosomedve, a goreny, az opasszum, a mormotat mar a kertben etetem, kinez neki a napi repa, suti, kenyer, gyumolcs, a csoki, ha elfelejtem neki kitenni akkor beall a konyhaablak ala es addig bamul felfele amig eszre nem veszem mert szerinte ez jar neki. Fuvet nem nyir pedig ez lenne a feladata az allatvilagban. Sam-nek hivom, ha elnyujtva kiabalok neki akkor mar jon is...
A kaveval vigyazni kell mert igen, hignak latszik mert ezek itt hosszu level szeretik de a koffein benne van, itteni elso elmenyeim koze tartozik hogy azt hittem hogy gyenge vacak aztan nem ertettem hogy miert szurt a szivem folyton ugy hogy meg orvoshoz is kellett mennem hogy mi a bajom/ napi, szerintem bogrere leosztva volt vagy 6 kave, azt hittem hogy gyenge/, a doki a vizsgalatok es a kifaggatasok utan megallapitotta hogy a kavetol van, vegyem le kettore naponta es semmi bajom nem lesz. Mosolyogva mondta hogy mar jottek ide hozza magyar fiatal, most erkezett "szivbajosok" es nekik is csak ennyi volt. Igaza lett, napok mulva rendbejottem, azota tudom hogy semmit tulzasba vinni nem szabad.
Salvador? Alig tudok rola valamit, ezt a banda dolgot sem de nem csodalkozok, del amerikai orszagokban eleg termeszetes hogy van ilyen.

micsoda? 2016.07.10. 13:34:40

@Taxomükke (UK): Anyagilag, vagy szellemileg?:)

szaszo71(D) 2016.07.10. 13:46:52

@Csodabogár: Én soha nem fogom mwgkóstolni az amerikai kávét, a férjem ugyan magyar állampolgár, de Afganisztánban született, minket az életben nem engednek be oda.

Csodabogár 2016.07.10. 14:13:48

@szaszo71(D): Hidd el nem sokat vesztesz. Amerikánál sokkal kellemesebb és szebb részei is vannak a világnak. Elég sok fele jártam, hiszen azért disszidáltam 30 évesen, hogy utazhassak. Amerikát, mióta sok időt töltöttem ott, szerencsére már csak nyugdíjasként, enyhén szólva is utálom. Biztos bennem van a hiba, de engem nem tesz boldoggá, hogy mindenki bazsalyog mint egy idóta és nem hiányzik ha nem kérdezi meg mindenki, hogy hogy vagyok, miután tudom, hogy ugyse érdekli. Tudom ehhez egyszer alaposan körül kell nézni és nem csak ott, hanem máshol is. Nem tudom, hogy akik annyira el vannak ragadtatva Amerikától, hol mindenütt jártak még és van-e összehasonlítási alapjuk.

Taxomükke (UK) 2016.07.10. 14:18:13

@mojyo: "Angliaban laksz, ott meg nem arulnak rendes kavet, azokbol a rettenetekbol barmennyit meg lehet inni"
Nannannannanna! Itt is lehet rendes kavet kapni, szemeset is, amit otthon magamnak lefozok, meg kavezoban is... legfeljebb nem a nagy lancok egyikebe kell menni, hanem olaszhoz.

Golf2 2016.07.10. 14:24:01

@P.Elliot: Zavarna ha 1 Sam nevű mormota kihesszelné a falatot a számból.Jó hogy nem medve néz be.

2016.07.10. 14:33:58

@Taxomükke (UK): Jo, de a hipszterseg globalis jelenseg, igy az, hogy ok mit isznak, nem szamit! :D (En amugy elhiszem, csak van ez a sztereotipia, meg a tizen akarhany eves, elso, Angliaban nyomott eredeti nyelvu angol nyelvkonyvem is igy kezdodott, hogy "British coffee is horrible." :D)

Hari Seldon 2 2016.07.10. 14:54:40

@Herr Géza:
Semmi gond. Nálunk is úgy van, hogy látunk valamit, aztán a kommentek olvasása nélkül írunk gyorsan pár sort,aztán később látjuk, hogy már más is jelezte.
(A CIncinnati nálunk is klasszikus a Rain Man-ből.)

P.Elliot 2016.07.10. 15:01:26

@Golf2: Olyan edes ahogy fut amikor meglat es lesi hogy ma mit kap. Nem, nem zavar, erdekes hogy amikor felebred a teli alombol es eloszor jon ide hozzank akkor neha elfut, olyan bizonytalan napokig, nem tudja hogy hova tegyen minket. Annyit tud csak szemmel lathatolag hogy valamiert ide kell jonnie de nincs teljesen tisztaban vele hogy miert, ugy tunik hogy az ebredese lassu, napok kellenek hozza hogy kitisztuljon a feje. Gondolod hogy kellene adnom neki egy amerikai kavet? Hehehe....

P.Elliot 2016.07.10. 15:03:30

@Hari Seldon 2: En sosem szoktam kommentelni mielott el nem olvasom az egeszet mert az elejen tobbszor megjartam hogy olyan dolgokat irtam amit mar masok eszrevettek, olyan hulyenek tunt hogy meg en is hozzaszoltam es joval kesobb.

Golf2 2016.07.10. 15:04:37

@Hari Seldon 2: Ha már film és Cincinnati akkor akkor Steve...a Kid.

Csodabogár 2016.07.10. 16:40:17

@Taxomükke (UK): Amerikában is volt finom espresso kávé, amiből mi otthon a gépünkkel remek kávét főztünk. Volt a francia bistroban is jó kávé. Ami ihatatlan az a különböző láncok hosszú kávéja, vagy a repülőtéri meg ilyesmi.

FutureFry 2016.07.10. 17:22:22

“a kilincseket kb. függőlegesig le kell nyomni”

(Sajnos) kevés helyen van “igazi” kilincs. "Doorknob" van. Ami nem egy jó design abból a szempontból, hogy nehéz kinyitni ha nincs szabad kezünk (mert pl. cipelünk valamit). Ha “rendes” handle van/lenne, azt lehet(ne) pl. könyökkel lenyomni és ha felénk nyílik az ajtó, akkor beleakaszkodva húzni.

A másik nem intuitív dolog - bár ez (is) nagyrészt szokás kérdése - hogy milyen irányban kell a kulcsot a zárban elfordítani. Például ha a zár az ajtó jobb oldalán van (azaz balra a kerettől vagy a másik szárnytól [1]), akkor (számomra) a nyitás a kulcs óramutató járásával ellentétes irányban történő forgatásával lenne logikus (a zárás meg fordítva). Viszont eszerint Amerikában a legtöbb zár pont “fordítottan” működik.

Érdekes lenne egy felmérés hogy melyik irány az elterjedtebb országonként…

[1] pl.: xpresslocksmiths.net/ESW/Images/opened_door_with_lock.jpg

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.07.10. 18:07:45

Nekem mindig jopofa ezeket a kultursokk-naszutas elmenyeket olvasni, mert visszaemlekszem a sajatjaimra :) Ahogy az ember racsodalkozik nagyon sok eltero dologra, es mindent a sajat megszokott kornyezetehez hasonlit :)
Anno mi is hosszu emaileket irtunk az otthoniaknak, reszletesen beszamolva napi rutin dolgokrol, amelyek mind nagyon kulonboztek a magyar hetkoznapi elettol.
Erdekes ez a doorknob dolog. En ugy vettem eszre (persze ez csak az en tapasztalatom), hogy az ujabb epitesu hazakban mar jobban elterjedt a mienkhez hasonlo kilincs, legalabbis erre mifelenk. Az a vicces, hogy ahogy Europaban az amerikai stilus a "sikk", itt meg az europai :))

P.Elliot 2016.07.10. 19:24:04

@Zsuzsi65: Itt nalunk is elterjedoben van de en jobban szeretem az ittenit, raadasul a macska igy is felkapaszkodva probalja kinyitni az ajtot ahogy tolunk latta. A lenyomos kilinccsel azonnal ki tudna nyitni az ajtot es az nagy baj lenne mert becsukni se nem akarna, se nem tudna. Szerintem meg a kutyak is ki tudnak ugy nyitni.

Herr Géza 2016.07.10. 20:36:22

@FutureFry: Hát nem tudom: a világ nagy részén (?) a menetes dolgokat is jobbra (az óramutató járásának irányába) fordítva tekerjük be/rá/stb., így a zárnál/kulcsnál is ez a logikus. Vagy csak nekem az??? :))))

Herr Géza 2016.07.10. 20:41:13

@Herr Géza: Na most jó nagy marhaságot írtam: attól függ persze, hogy az ajtó melyik oldalán állok.... :))))))))
A zárnál inkább úgy lehet megjegyezni, hogy abban az irányban zársz, amerre a zárnyelvet tolod ki. :)) Vagy valami ilyesmi.

Csodabogár 2016.07.10. 22:52:08

@FutureFry: A kulcsot eleve fordítva, a tollal felfele, kell bedugni a zárba. Persze ami nekünk fordítva az nekik normál és fordítva. A kilincsgomb tényleg nagyon unpraktikus, de más rengeteg unpraktikus dolgot is tapasztaltam ott. Pl. a falból egyenesen kijövő zuhany. Ma se tudom, hogy lehet ott egy kádat kimosni, kézi zuhany hiányában.

blackhairlady 2016.07.10. 23:56:07

@Csodabogár: szerintem pedig teljesen mindegy hany helyen jart, elt az ember eleteben, ha jol erzi magat ott ahol van, akkor biztosan a megfelelo orszagban, varosban el. Szerencsere mindenkinek masok az igenyei.

blackhairlady 2016.07.11. 00:02:04

@Csodabogár: en a Columbian kavet veszem, igazan finom aromaja van. Viszont kettonel tobbet nem lehetne meginni az enyembol, eleg erosre fozom.

blackhairlady 2016.07.11. 00:05:51

@Csodabogár: en mire kijottem, kicsereltettem a ferjemmel normal tusolora.

P.Elliot 2016.07.11. 01:06:26

@kisrumpf: Nincs mit irigyelni mert meg sem lehet tole szabadulni, rengeteget es allandoan eszik, tiszta megkonnyebbules amikor szeptember korul eltunik teli almot aludni mert olyan kover. Mezei tarsait meg decemberben is latni mert nem tudtak a fuvekbol eleg zsirt szerezni magukra amivel athuzzal a telet odalennt.
Mikor mesz Seattleba?

adg 2016.07.11. 06:24:05

@Taxomükke (UK): Egyik sem.
Itt van az en elso sokkom, ugyanarrol a honlaprol.
bertok.com/lakni-valahol/varosok/

Ez meg az osemberekrol, ebben szinten van egy kis reszem, bar ezt ma mar maskepp irnam, legalabbis kiegeszitenem. Ez volt az igazi kultursokk nekunk.
bertok.com/latni-es-olvasnivalok/bennszulottek/osemberek/

petrespanni 2016.07.11. 06:30:41

@Golf2: igazából ez egy kis túlzás volt, nekem ezt mondták, mielőtt jöttünk, a wikipédia szerint amúgy 41%. :) Amúgy Cincinnati Ohio és Kentucky határán van, de annyira, hogy ha átmész a hídon, az már Kentucky. Kentucky rabszolgatartó állam volt, Ohio pedig nem és így, aki átért a folyón az már szabad volt. (De ezt is csak úgy hallottam) és így azért elég nagy fekete népesség gyűlt itt össze, volt is ebből amúgy egy elég nagy felháborodás, mert amúgy itt sem látták őket szívesen....de amúgy nem vagyok annyira otthon (még) az itteni történelemben, ezeket csak mesélték.

tobias2 2016.07.11. 06:58:06

Én Bergengóciában jártam, tudjátok, Bergen, a norvég nagyváros, kereskedelmi, ipari és kulturális gócpont, amelyik kivált Norvégiából. Ott olyan hostelben szálltunk meg, ahol a 300 négyzetméteres ágyba volt beépítve a vécé! Mindjárt ki is próbáltuk, nagyon kellett már. Egyébként a hostel 8000 hektáros beépített alapterületével viszonylag kicsinek számított, mert csak három fjordra nyílt kilátás a 2951 szobából. Olyan autót béreltünk, hogy lifttel kellett beszállni, kétszeri átszálással. A légkondicionálója cseppfolyós héliummal működött!

Mindenki nagyon kedves volt és kék pólót viselt, amire hatalmas vörös lazacfarok volt nyomtatva. A folyóparton bele is tereltem a beszélgetést ebbe a mederbe. Eritreai beszélgetőtársam szerint a pólók gyári hibásak, lazacfejet kellene ábrázolniuk, csak gyártásuk idején nagy vodkaszállítmány érkezett a pólógyár melletti kocsmába. A lazacfej a drog elleni propaganda része: a lazac nem él drogokkal, mégis tud úszni.

A mongolok egyébként üdvözletüket küldik, és azt üzenik a Kliknek, hogy ideje lenne kijavítani a magyar történelemkönyvekben a tatárjárás szót a baráti mongol nép látogatására.

Ennyi fért a mai hozzászólásomba, legközelebb majd sárga tintával írok.

Herr Géza 2016.07.11. 09:18:20

@tobias2: Azért nyugtass meg, hogy nem fáj semmid....:)))))

M. Péter 2016.07.11. 11:39:04

@Golf2: Cincinnati lakossága 1960 óta hanyatlik az iparral együtt. A gazdagabb fehérek elköltöztek vagy kiköltöztek egy kertvárosba, a szegényebb feketék maradtak, és még továbbiak költöztek be. Ez nem attól függ, hogy délen vagy északon van, Detroit északabbra van, és ott még nagyobb a feketék aránya.

Ginix 2016.07.11. 13:35:25

@mojyo: tényleg ez van, ami jó, az olyan zsigerileg boldogságos, ujjongóan örömködős, ami szar, hát az meg igazán szar. megvan az egyensúly, csak nagyobb az amplitúdó:)

blackhairlady 2016.07.11. 16:21:25

@M. Péter: ugyanez tortent Ditroitban is, azert kezdodottel az autoipar es ezzel egyutt a varos hanyatlasa is.

DieNanny CH 2016.07.12. 07:35:49

@Csodabogár:

"A kulcsot eleve fordítva, a tollal felfele, kell bedugni a zárba."

Itt hosszában szimmetrikus a kulcs, vagyis a "toll" mindkét oldalon egyforma...

DieNanny CH 2016.07.12. 08:07:55

@adg:

Ez az őslakosokról szóló írás megborzongatott... És elszomorított - pedig a civiláziós feljődés természetes, és mindig lesznek áldozatai...

adg 2016.07.12. 08:49:57

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: szamunkra elkepzelhetetlen korulmenyek kozt elnek neha. Vagy inkabb altalaban. A propaganda meg a PC bullshit miatt nem jutsz rendes infohoz roluk, de akik tobbet erintkeznek veluk, vagy communitykbe jarnak rendszeresen, esetleg az NT-ben elnek es talalkoznak veluk, olyan torteneteket meselnek, hogy elkepeszto.
Es nagyon nehez a kitores. Nem a feherek rasszizmusa miatt, mert annak epp az ellenkezoje van az emberekben. Egyszeruen a gondolkozasuk megakadalyozza oket a kitoresben, meg a vezetoik. Van azert par sikeres koztuk, meg a varosban lakok egy resze dolgozik. Mas reszuk meg ezt csinalja: kepfeltoltes.hu/160628/884583036image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Valoban nagyon szomoru, de tenyleg nagyon erettlenek a mai vilaghoz, nem tudnak vele mit kezdeni. Es a mai vilag sem tud veluk mit kezdeni, pont a pc marhasag miatt nem lehet rajtuk segiteni, mert azonnal rasszizmust kiallt valaki. Es ezt ok is megtanultak, oriasi zsarolo potencial van a vezetoikben, es eszmeletlen penzek mennek rajuk, jobbara a semmire.
Ugyanazon a honlapon van meg iras roluk, olvasd el ha erdekel. Meg tudok ajanlani dokumentumfilmet, ami nem a szokasos tapsoljunk az otvenezer eves kulturanak szellemben kozeliti meg oket, hanem realisabban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása