oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 11. 06:45,  A Halál Völgyétől az Angyalok Városáig 48 komment

2016. június 11. 06:45 Határátkelő

A Halál Völgyétől az Angyalok Városáig

Szombat lévén lazábbra vesszük a figurát, autóba pattanunk és bebarangoljuk Kaliforniát. Tamara segítségével eljutunk egy szellemvárosba, megnézzük Las Vegast (igen, tudom, az már Nevada) és persze Los Angeles sem maradhat ki. Mi több, az is kiderül, mit keresnek vasszobrok egy nemzeti parkban. Szóval kávét a kézbe, ujjakat az egérre, és hajrá!

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata, melynek célja Magyarország újratervezése. Te min változtatnál, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? Nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva! (Az első írások már be is érkeztek, ne maradj le te sem! A határidő június 19.)

cim_14.JPG

„Láttam korábban, hogy voltak már kirándulós posztok a HÁ-n, így gondoltam, hogy én is írok egy kis beszámolót a tavalyi és a három évvel ezelőtti kaliforniai utazásunkról.

Néha elkapok egy-két kommentet valakitől, hogy most már tényleg meg kéne nézni egyszer Amerikát, ezzel is szeretnék kedvet csinálni, hatalmas élmény. Vigyázat, valószínűleg hosszú lesz és saját képekben is bővelkedik majd. :)

A történet úgy indult, hogy szüleimnek élnek Los Angelesben 1983-ban kivándorolt ismerősei. Huszonéves koromig valahogy sose jutott az eszembe, hogy megnézzem Amerikát, aztán 2011-ben ez a helyzet megváltozott.

Gyerekkoromban folyton kaptunk tőlük képeslapokat, meg fotókat az ő utazásaikról és csak ámultam, hogy milyen gyönyörű helyeken jártak. Hirtelen felindulásból jött az ötlet, mi lenne, ha megkérdezném őket, hogy meglátogathatjuk-e őket.

Elindult a Határátkelő Instagram-oldala, folyamatosan jönnek majd a jobbnál jobb képek, exkluzív fotók és egy csomó érdekesség. Gyere és kövesd ide kattintva!!

Vicces sztori, hogy pont a kint élő házaspár női tagja hozott haza engem és anyámat a kórházból születésem után. Írtam nekik, nagyon jófejek voltak, mondták, hogy rendben van, lehet menni (ráadásul tudtomon kívül így a lányukat kipateroltuk a szobájából, képes volt miattunk 3 hétre elköltözni a barátjához, erre mondtam, hogy ez igen, vendégszeretet a javából).

Pár jótanács az autózáshoz / motelezéshez

Körülbelül kilométerenként van egy tábla, hogy a sebességet mindenféle módon mérik, ezért ne lépd túl, ennek ellenére, akit zavar, hogy 65/70 mile-os sebességnél a hatalmas kamionok tolják le az útról, az nem fogja szeretni a vezetést itt (ahogy kintiek fogalmaznak, megromlik a banán, úgyhogy sietniük kell a kamionokkal. :D

A közlekedéshez mindenképpen inkább a Google mapset ajánlanám, mert az segít abban, hogy melyik sáv a jó, GPS minket elég gyakran összezavart, főleg a hatsávos utakon.

A kutakon előre kell fizetni, ha nem ment az autóba annyi benzin, amit előre vett az ember, akkor visszaadják különbözetet készpénzben/visszateszik a pénzt a kártyára.

Érdemes megnézni az első motelben, hogy van-e ingyenes moteles kuponfüzet, ezekkel olcsóbban meg lehet szállni egy csomó helyen.

A 2013-as út számomra a második volt LA-be, a barátomnak pedig az első. A 3 hétből körülbelül 8 napot voltunk úton. Los Angelesből indultunk, ott vettük ki az autót (nekem nőként iszonyat megkönnyebbülés volt az automataváltós kocsi, imádtam), majd elindultunk az 1-es úton San Francisco felé.

Eleinte nagyon izgultam, mert nem foglaltunk sehova se szállást, féltem, hogy a kocsiban kell majd aludnunk. Ez az aggodalom az első éjszaka után teljesen eltűnt, akkor már egyértelmű volt, hogy a legtöbb város tele van motelekkel és hely mindig van bennük. Átlagban 60 dollárért sikerült szobát találni.

Az 1-es út szinte végig az óceán mellett megy, mondanom sem kell, csodálatosan szép kilátásokkal (itt volt egy lánykérés is). Útközben megnéztük a Hearst Castle-t, valamint a 17-mile-drive-ot (végiggurul az ember sok fa, meg szép házak és partok között).

Két nap alatt felértünk San Franciscóba, de valahogy nekünk annyira nem jött be. Túlzsúfoltnak éreztük, teljesen más, mint Los Angeles. Itt csak másfél napot időztünk. Megnéztük a botanikus kertet, a partot, aztán a felhőkarcolókat közelről a dugóban. :)

Yosemite helyett egy szellemváros

Utána az eredeti terv az lett volna, hogy a Yosemite parkon keresztül megyünk és onnan Death Valley-n át Las Vegasba. Pont ekkor volt a nagy tűz Yosemite-ben és az azon vezető főutat le is zárták, így módosítani kellett a terven. De tulajdonképpen ezzel sem jártunk rosszul, mert szépséges sziklákat és hegyeket láttunk.

img_6543.JPG

img_6550.JPG

Death Valley előtt még megálltunk egy talán kevésbé ismert szellemvárosban, Bodie-ban. Főút nem megy oda, úgyhogy arról le kellett térni, majd egy borzasztó rossz minőségű sziklás földúton át vezetett az út a szellemvárosba.

Itt korábban aranybánya üzemelt, majd mikor egyre kevesebb profitot hozott, elkezdett elnéptelenedni. Elvileg minden úgy van, ahogy az ott lakók hagyták. Mostanra már egyre rosszabb állapotban, így a legtöbb házba sajnos már nem lehet bemenni.

Death Valley a világ egyik legmelegebb sivataga. Ahhoz képest, hogy egy sivatag, itt is vannak érdekességek, mint a homokdűnék, sok kilátó, egy spanyol villa, az Ubehebe-kráter és még sorolhatnám.

Las Vegas

Las Vegasra már nem maradt sok idő (egyébként sem volt szerencsénk, mert rengeteg helyen átépítés folyt, így sok mindenről amúgy is lemaradtunk), csak a hoteleket néztük meg rövid idő alatt, valamint életünk legjobb all-you-can-eat büféjét megtaláltuk a Párizs hotelben.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy eddigre már kicsit elfáradtunk. Na meg akkor nem maradt volna semmi, amiért érdemes visszalátogatni később… Las Vegasról mindig eszembe jut, hogy ezek őrültek, ahogy ezt az egész város kitalálták a semmi közepére.

Tavaly ismét Los Angelesből indultunk (ekkor már nászútra mentünk ki Amerikába). Mivel két éve csak másfél napot voltunk Vegasban, ezért ismét vissza akartunk menni, megnézni, ami akkor kimaradt. Bár a sivatag közepén megy az autópálya, engem mindig elképeszt, hogy ez is mennyire érdekes tud lenni.

Las Vegasban érdemesebb nappal a környéken körbe nézni, és csak este mászkálni a hotelekben, mi most így csináltuk másodjára. Húsz perc autózásra van egy Red Rock Canyon nevű hely, itt is érdekes látvány, hogy a sivatag közepén milyen hatalmas hegyek vannak, mintha csak valaki odatette volna. :) Itt megnéztük még a National Atomic Museumot is.

A Grand Canyon és a Bates Motel

Utunk a Hoover gátnál folytatódott, itt elmászkáltunk pár órát, majd elindultunk az igazi nagy cél felé, a Grand Canyonhoz. A neten írták, hogy ha valaki az igazit akarja megnézni, akkor érdemesebb a keleti részéhez menni, hiába van messzebb. Itt találkoztunk egyébként érdemben először magyarokkal.

Még este visszaindultunk Kalifornia felé, gondoltuk, hogy egy laza 7 órás, éjszakába nyúló, sivatagon átvezetés mi nekünk, hát meg kell mondjam, azért kicsit parás volt a semmi közepén, térerő nélkül a vak sötétben menni.

Ekkor érkeztünk meg a Joshua Tree nemzeti parkba. Azt hinné az ember, hogy tele van mindenféle érdekes fával a park, de igazából ez a Joshua tree egy kaktuszfajta, és abból van töméntelen mennyiség. Őszintén szólva, nekem itt inkább a sziklák tetszettek jobban, abból volt mindenféle kinézetű.

A parkon szépen átautóztunk, és Borrego Springs felé vettük az irányt. Az ismerőseink, meg az ő ismerőseik se hallottak még erről a városról.

Ide is már naplemente után érkeztünk meg, hihetetlen település volt az egész, közvilágítás szinte semmi, a motelben, amit foglaltam, pedig egy darab ember sem volt, amikor odaértünk. Itt egy kicsit Bates Moteles érzésem lett, a tulaj is fura figura volt. :)

Borrego Springsnek is van egy nemzeti parkja, de ez tulajdonképpen csak sima sivatag kövekkel, meg néha virágzik valami gaz. Ahhoz képest, hogy milyen kicsi város, egy többoldalas prospektust kaptunk arról, hogy mennyi látnivaló van.

Például rájöttek, hogy mivel a környéken nincs semmi fényszennyezés, el lehet adni a várost csillagnézésre. Tulajdonképpen amiért idejöttünk az az volt, hogy egy művész készített mindenféle érdekes szobrokat vasból és ezeket randomszerűen szétszórták az út szélén a városban.

Miután ezeket megnéztük, elindultunk San Diego felé. Egy hegyes úton mentünk volna eredetileg, de az egyik szakaszon egy baleset miatt visszafordítottak minket, így keveredtünk véletlenül Julianbe. Ez egy régi falu, totális vadnyugati hangulattal. Sok almát termelnek itt, úgyhogy minden az almáról szól. Itt jól be almáspitéztünk.

San Diegóban 3 napot töltöttünk, megnéztük az állatkertet (legszebb, legállatbarátibb állatkert, ahol valaha voltam), a SeaWorld-öt (itt pont meg tudtam simogatni egy delfint, mert kijött a medence szélére) és két múzeumot. Erről inkább beszéljen pár kép.

Los Angelesről is inkább csak képekben számolnék be.

Ezeken a környéken laktunk Los Angelesben. Egyébként érdekes, hogy mindkétszer elég meleg volt, de mivel nem párás a levegő, ez a meleg kifejezetten kellemes.

img_5425.JPG

img_5432.JPG

Egyébként teljesen beleszerettem Kaliforniába, remélem, egyszer onnan írhatok majd egy posztot a mindennapokról, mint ottani lakos.”

HÍRMONDÓ

Magyarország a kilépési szakaszban van

Óriási, a bruttó nemzeti össztermék 1,5-2 százalékára rúgó összegek áramlanak be Magyarországra a határátkelők hazautalásaiból – nyilatkozta Dr. Bod Péter Ákos közgazdász. A korábbi jegybankelnök szerint enélkül sokkal gyengébb lenne a forint. „Jót és rosszat is hozhat ez: a családi jövedelem nőhet, ám a családok sok esetben szétszakadnak. A takarítónő eldöntheti: itt, vagy Grazban takarít, és csak akkor marad itthon, ha magasabb bérért dolgozhat, mint korábban. A vendéglátásra, egészségügyre is jellemző ugyanez” – fogalmazott Bod Péter Ákos. (A teljes cikket itt találjátok.)

Tíz érdekesség a Vatikánról

Ha már szombat van, akkor megengedhető egy kis lazítás a Hírmondóban is, így aztán hadd ajánljak a figyelmetekbe egy, a Vatikánról szóló cikket, amiből kiderül, hogy fejenként itt fogy a legtöbb bor a világon, és az is, hogy tényleg olyan jó-e a posta, hogy még a rómaiak is inkább ide hozzá a feladandó leveleket, csomagokat.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Kalifornia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr208798524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2016.06.11. 10:35:13

Los Angelesből elég sokat kell autózni pl. Malibuba, hogy a tengerparthoz érjen az ember. De mindegy, az is Kalifornia.

mme piros · http://www.piroslampa.net 2016.06.11. 11:09:16

Borrego Springs környékére az RV parkok miatt járnak az emberek. Kimennek a sivatagba crossmotorozni és quadozni. Jó buli :)

2016.06.11. 13:30:29

Oh wow ez tok jo volt, Death Valley jezusom, en ott tenyleg meg is halnek. Amugy helyileg ez kozel van ahhoz a helyhez ahol a Coachella szokott lenni? Es a Burning Man van Nevadaban? Illetve, az az almaspite, az hany szemelyes, es reggeli, ebed es vacsora is-e egyben? :D

blackhairlady 2016.06.11. 14:26:50

Oh, ez nagyon jo volt! Klassz poszt, megjobb kepek. Remelem, hogy osszejon a kikoltozes is, erzodik a posztbol, hogy Tamara szereti Kaliforniat:)
Mi is a Grand Canyonhoz keszultunk lakokocsis nyaralasra, aztan Magayrorszag lett belole.

TTamara 2016.06.11. 14:44:10

Szívesen, örülök, hogy tetszett :)

Csodabogár: Naná, főleg buszozni mennyit kellett érte, másfél óra oda, másfél óra vissza.

mme piros: Arról lemaradtunk, de majd legközelebb.

mojyo: Szerintem a Burning Man van Nevadában, Coachella mintha Palm Springs felé lenne, de nem vagyok sajnos szakértője a témának. Almás pitére először azt hittük, hogy csak nasi lesz, aztán miután megláttuk, mekkora adag, szóval ebéd lett belőle :D

DieNanny CH 2016.06.11. 15:08:43

OFF

A svájci utcák most másfél órára csöndbe borulnak. (Kivéve, ha hosszabítás lesz.)

DieNanny CH 2016.06.11. 15:10:00

@TTamara:

A tetején az fagyi? Annyira guszta, hogy nagyon!

TTamara 2016.06.11. 15:15:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen, vanília fagyi :) Nagyon finom volt. Amúgy itt Oerlikonban az előbb még nagyon dudálgattak az autók, de mostanra tényleg elhallgattak.

Herr Géza 2016.06.11. 15:19:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Haha, pont azt akartam írni, hogy lehet, hogy finom, de ahogy oda van b.szva a cucc a tányérra, az nem egy gasztronómiai csúcsteljesítmény...:))))
Kinek a pap, kinek a papné...

DieNanny CH 2016.06.11. 15:38:19

@Herr Géza:

Igen! "Művésziesebben" is lehetett volna, de hát ez egy isten háta mögötti kisváros, nem szabad túl sokat várni...

(OFF: Most üdvrivalgásokat hallok az utcáról... Lehet, van egy gól?)

Herr Géza 2016.06.11. 15:48:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jól hallottad, 1:0 a svájciaknak... :))

DieNanny CH 2016.06.11. 16:54:35

@Herr Géza:

OFF Nagy dudálás meg kurjongatás... Nyertek!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.11. 16:56:41

@TTamara: jo volt olvasni a posztod, mi is bejartuk ezeket a helyeket:) Death Valley-be mar egy ideje keszulok, de oda valahogy meg nem jutottunk el, pedig majdnem 10 eve LA kornyeken lakunk:) Ha erre a kornyekre ( La v. Del-Kalifornia) tervezel majd koltozni, irj nyugodtan, es kerdezz batran:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.11. 16:58:52

@blackhairlady: szoval modositottatok a nyaralasi tervet?:) mizujs az RV-vel?:)

sellőlány 2016.06.11. 17:15:13

@TTamara: Sajnálom, hogy SF-t kicsit leírtad, szerintem fantasztikus, sokrétű város, a környéke pedig egyenesen lenyűgöző. Remélem, lesz még alkalmatok jobban felfedezni és változik a véleményed.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.11. 17:18:20

@sellőlány: Igen, en is csodalkoztam, hogy SF nem tett nagy benyomast, talan nem volt annyi ido megnezni, vagy csak a zsufolt turista latvanyossagok kornyeken voltak...Nekem is kedvenc varosom itt CA-ban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.11. 17:19:48

Egyebkent ha mar CA es Death Valley, egy honfitarsunk iden nyaron indul a vilag talan legkemenyebb ultramaratonjan eppen itt, a Halal Volgyeben. Aki teheti, tamogassa ot Gofundme oldalan:
www.gofundme.com/vg7dtrcg

DieNanny CH 2016.06.11. 17:38:38

@Zsuzsi65:

Off, bár amerikás:
Szóval, azt szeretném kérdezni, hogy írtátok, ott Amerikában rászoktatok arra, hogy délben csak szendvicset esztek. (Bocs, ha nem te írtad, hanem Blackhair!)
És hogy leginkább este fogyasztotok főtt kaját.
Ez gondolom időhiány miatt van így.
Na, most én úgy tudom, este jól belakni eléggé egészségtelen. Aki egészségesen akar élni, az mit csinál?
Tehát ha mondjuk már elment nyugdíjba, és van ideje főzni, akkor visszaáll a déli nagyétkezésre? Mondjuk egy európai (vagy magyar) akinek a déli az igazán fontos étkezés.

Tudom, rengeteg általánosítás van a kérdésemben, de talán találkoztál/találkoztatok ilyen emberekkel.

SzZoole 2016.06.11. 18:29:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ez itt is igy mukodik,nap kozben konnyu,mig estere a foetkezes.
De miert egeszsegtelen,jobb jolakottan elaludni,mint ehesen:)

Herr Géza 2016.06.11. 18:38:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hááát, elég mázlis gyözelem volt... De a lényeg, hogy nyertek.
De azért vicces nézni a "svájci" válogatott névsorát:
Shaqiri - Mehmedi - Seferovic - Behrami - Xhaka - Rodriguez - Djourou

És, hogy még cifrább legyen: a svájci válogatott 5 tagja albán nemzetiségü (ebböl négy Koszovóban született), ellenben az albán válogatott 6 tagja Svájcban született albán.

A Xhaka testvérpár egyik tagja a svájci, a másik az albán válogatottban játszott.
:)))

DieNanny CH 2016.06.11. 18:44:54

@Herr Géza:

Hát, ez aztán multikulti! (Tényleg nem tudtam ezeket!)

:-DDDDDD

montroyal ( CAN qc) 2016.06.11. 19:25:43

@TTamara: tetszett jo fotok igazan meghozta a kedvunket ( ami mar megvolt ) egy jo utazashoz Californiaba... eddig San Diegot 3 napbab bejartuk , super volt ... ha mashogy, nem amikor vegig megyunk a 66-0s uton szetnezunk mi is..mar nem sok van addig :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.11. 19:38:55

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: pusztan valasztas kerdese, hogy ki milyen egeszsegesen etkezik a nap barmelyik idpontjaban. Tehat este is lehet ugy enni, hogy az ember nem dagado gyomorral kel fel az asztaltol. Nem tudom, ez valami magyar sajatossag, vagy mashol is igy van, hogy az emberek ugy gondoljak, degeszre kell tomniuk magukat egy etkezesnel :) Mi pl. sok salatat, zoldseget eszunk, a vacsorak nem a tipikus magyaros etelekbol alnak tobbnyire.
Visszaterve a kerdesedre: mivel ez szinte egy norma itt, igy eletmod valtassal sem valtozik valoszinuleg. Lattam mar nyugdijas holgyeket elmenni ebedelni egy etterembe, ahol megrendelik a kis salatajukat, esetleg egy kis levest, meg a szendvicset :)
Ja, es hozza kell tenni, hogy ne a magyar szendvicsre gondoljunk, a 2 szelet paprikaval meg egy vekonyka szelet szalamival, amikor szendvicsrol beszelunk :) De ezzel sokan tisztaban vagytok ti is, akik angolszasz orszagokban eltek :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.11. 19:40:05

@montroyal ( CAN qc): a 66 nagy elmeny! Nezd meg a posztomat, amit errol irtam :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.11. 19:45:39

@montroyal ( CAN qc): egy vilag koruli ut utan atruccanni ide, Kaliforniaba mar nem is nagy cucc :))) szolj, ha kellenek otletek, mit erdemes megnezni :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.11. 19:53:44

@Zsuzsi65: *allnak - hogy ne erje szo a haz elejet :)

montroyal ( CAN qc) 2016.06.11. 20:08:24

@Zsuzsi65: OK megnezem de meg addig van par év koszi

blackhairlady 2016.06.11. 20:20:56

@Zsuzsi65: Sajnos nem mi hanem a sors, anyukam meghalt. RV elhalasztva jovo evre mert most akkor mar maradunk julius elejeig. sok mindent kell elintezni.

blackhairlady 2016.06.11. 20:33:24

@Zsuzsi65:@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Felenk ebedkor is tele vannak az ettermek es rendes kajat esznek, persze a Panera bradben meg a Jason's Deliben levest meg szendvicset, mivel az olyan hely. Szinte minden helyen van lunch menu ami kisebb mint a rendes adag, olcsobb is, ez amolyan munkahelyi etkeztetes, foleg olyan kajak ami hamar kesz van. A salata eloetelnek viszont elengedhetetlen, legtobbszor jar a menuhoz.

DieNanny CH 2016.06.11. 20:44:33

@blackhairlady:

Értem, szóval akkor ott sincs kőbe vésve, hogy délben csak szendvics. Jó tudni!
:-)

blackhairlady 2016.06.11. 20:51:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerintem (de ez csak az en velemenyem), azok esznek foleg szendvicset delben akik otthonrol viszik, nem akarnak kimenni vagy idohiany vagy sporolas miatt. A ferjem sem jar ki, otthonrol visz vagy szendvicset vagy amit en foztem es mikroba meg tudja melegiteni. este eszik otthon , de valtozo, hogy milyen fajtat, nalunk nincs kobe vesve.
Illetve van sok fajta szendvics-salata-levest szervirozo hely, de ahogy Zsuzsi is irta, itt egy szendvicsben minimum 20 deka sonka van:)

Csodabogár 2016.06.11. 22:31:28

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Részemről visszaálltam a késő ebédre. Nem azért mert annyira egészségesen akartam élni, hanem valahogy igy esik jól. 9 körül reggeli, 2-3 közt ebéd este meg amikor megéhezünk valami hideg.

Bakterhaz 2016.06.12. 09:02:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A délben étkezés kétféleképpen oldható meg. El lehet menni vásárolni, vagy otthonról lehet vinni kész kaját, és megmelegíteni az irodában. A hangulatos, minőségi éttermek viszonylag drágák és 1 órát simán igénybe vesz. Ezért az emberek szendvicset, salátát esznek. Nem minden gyorsétterem egészségtelen, rengeteg "fast serve" hely van, ahol frissen főznek, és gyors a felszolgálás. Meg előre meg lehet rendelni. Amúgy egy itteni szendvics az nem ritkán egész napos kalória; nem egy szelet felvágottról van szó.

Szóval lehet egészségesen étkezni, felnőttként. Inkább a gyerekek miatt aggódok, az átlag ovodában/iskolában 2 éves koruktól csak pizzát, hamburget, sajtos tésztát esznek, közel nulla zöldséggel, gyümölccsel. Van persze olyan napközi, ahol egészségesen etetnek, ha valaki meg tudja engedni a luxus daycare-t.

Bakterhaz 2016.06.12. 09:43:03

Aki Amerikába költözik, azt ajánlom, hogy vegyen magának zacskós zöldséget, otthonra és a munkahelyre is. Itt szinte csak a sajátában van elég zöldség, abban meg szinte semmi más. Szükséges szinte minden kész ételt feldúsítani extra zöldséggel.

A másik tipp, hogy mindent lehet elvitelre kérni, azt is amit nem tudsz befejezni. A kivétel az all-you-can-eat buffet (svéd asztal), ahonnan semmit nem lehet elvinni.

Figyelmeztetés képpen, vannak 1000+ kalóriás saláták és szendvicsek, úgyhogy nem árt megnézni az interneten. Egyre több helyen írják ki a kalóriát, de még nem mindenhol kötelező.

A lefagyasztott előre készített (mikrohullámú) ételek túlnyomó többsége túl sok sót és tartósítót tartalmaz, azokat elkerülném. A legbiztosabb az otthon főzés, de lehet egészségesen étkezni frissen főzős helyeken, csak keresni kell. Kaliforniában sokkal könnyebb, mint a déli államokban.

Akik kijönnek, évekig keresik a túrót, mert azt hiszik, cottage cheese-nek hívják, de az messze nem ugyanaz. Aki igazi magyar túrót akar, az a "quark" név alatt keresse, mert az a túró. Átlag helyen nem biztos hogy van, a Whole Foods Market-ben viszont igen. A másik, hogy a fejföl nem ugyanaz, mint a sour creme. A Crème fraîche közelebb áll a magyar tejfölhöz. A savanyú káposzta a sauerkraut (németül), de az átlag ember nem ismeri. A magyar palacsinta pedig nem pancake, hanem crepe, ha valaki megkívánná, így kell keresni.

Igazi magyar kolbász, hurka, szaloncukor, bejgli Los Angeles-ben vásárolható, aki nem ott lakik, az interneten: budapestdelica.com/

Asszonypajti 2016.06.12. 16:48:08

Nagyon tetszett, szuper fotókkal! Amerika gyönyörű, feltétlenül megnézzük egyszer! A problémám csak a bőség zavara.

TTamara 2016.06.12. 19:11:54

Bocsánat, nem voltam gépközelben.

@Zsuzsi65: Nagyon jó lenne, munka által bekerülni úgy látom, mostanában egyre nehezebb, szóval addig marad a vízumlottózás, hátha bejön egyszer :)

@sellőlány: Lehet, csak az volt a baj, hogy kevés volt az idő SF-re, meg nem sikerült túl jó környéken megszállni. Ha lesz még egy körutazás, akkor megint felfelé indulunk el (Tahoe-lake a terv), elképzelhető, hogy ismét megnézzük SF-t.

TTamara 2016.06.12. 19:15:14

@montroyal ( CAN qc): Szurkolok, hogy összejöjjön. Azt hiszem, a poszt után már nem tudom jobban kihangsúlyozni, hogy mekkora élmény :) Bárcsak már holnap visszamehetnék pár hétre!

sellőlány 2016.06.12. 21:32:20

@TTamara: Oh, mindenképp! Berkley-t, Napa Valley-t se hagyjátok ki.
Valóban nem könnyű jó szállást normális áron találni, de ha időben körülnéztek a neten, nem reménytelen. Mi Oaklandben béreltünk az airbnb-n keresztül egy szobát egy francia leszbikus tanárpárnál, a ház óriási és volt privát szféránk. BART-tal jártunk át SF-ba (BART-ig pedig lesétáltunk a Lake Merrit mentén). Ha érdekel a szállás, még tudom adni a csajok kontaktját.

M. Péter 2016.06.12. 22:32:02

@TTamara: @sellőlány: Ha SF-ban jár az ember, akkor érdemes Muir Woods-ba is elmenni. Ott gyönyörű örökzöld mamutfenyők vannak, és kevesebb, mint 20km a Golden Gate híd északi végétől.

sellőlány 2016.06.12. 22:47:36

@sellőlány: bocsi a typoért... telefonról írok, szóval Berkeley és Lake Merritt...
@M. Péter: Köszi, egy régebben ott élt barátnőm is javasolta, de sajnos nem fért bele az időnkbe, hogy oda is eljussunk. Majd legközelebb!

Asszonypajti 2016.06.13. 10:38:09

Acadia nemzeti parkban nem járt még valamelyikőtök?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása