oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 12. 06:42,  Öt dolog a külföldre költözésről 92 komment

2016. május 12. 06:42 Határátkelő

Öt dolog a külföldre költözésről

Nyilván bármelyik határátkelő fel tudna sorolni öt olyan dolgot, amit szerinte fontos figyelembe venni, amikor nekivág az ember a külföldi életnek (ezt a kommentekben akár meg is tehetitek, érdekes tapasztalat lenne, vagy írjátok meg hosszabban a hataratkeloKUKAChotmail.com címre), és az is elég valószínű, hogy az átfedések mellett mindenkinek lenne sajátos szempontja, tapasztalata is. A mai posztban külföldi példát hozok, méghozzá az Ausztráliában élő, és ott a Google sydney-i kirendeltségén dolgozó Mark Maxwelltől, aki a blogján írt minderről. Lássuk, hogyan látja ő, aztán lássuk, hogyan látjátok ti!

ausztralia_nyil.jpg

Mark Maxwellről annyit feltétlenül érdemes tudni, hogy az elmúlt hat évből hármat Ausztráliában élt, éppen ezért összegyűjtötte azokat a tapasztalatait, melyekről úgy vélte, segíthetnek a hozzá hasonló cipőben járóknak és / vagy nem feltétlenül esik szó róluk a határátkelés kapcsán.

Lássuk hát, szerinte mi az 5 legfontosabb, legérdekesebb tétel a külföldre költözés esetében!

1. Te vagy az új fiú/lány

Amikor megérkezel egy új országba, az első fél-egy évben a telefonod nem fog megszólalni, senki nem kopogtat az ajtódon, és a hétvégéid is jórészt szabadon telnek majd.

Gyorsan rájön az ember, hogy egy olyan országba érkezett, amely nélküle is teljes lendülettel pörög, és szinte senki észre sem veszi majd, hogy ő is ott van köztük.

Senki sem vár tárt karokkal és jó eséllyel senki sem akar majd veled lógni, ami az ember személyiségétől vagy éppen aktuális hangulatától függően lehet megalázó, lehangoló vagy motiváló is, de az első időszak magányossága borítékolható. A legtöbben, akik feladják, ezt Mark Maxwell szerint az első hat hónap ilyen típusú nyomása miatt teszik.

Úgy látja, kulcsfontosságú lehet felismerni, hogy tulajdonképpen azért költöztünk másik országba, hogy új életet építsünk magunknak, és nem csak nyaralni mentünk. Magyarán jórészt rajtunk múlik, hogy kapcsolatokat építsünk ki, olyan elfoglaltságot találjunk magunknak, ami segít beilleszkedni.

Ez lehet valamilyen (lehetőleg csapat-) sport, ő például (mivel nem egy versenyző alkat) a golf mellett döntött és minden létező meghívást elfogadott, még akkor is, ha nem volt kedve hozzá.

2. Neked van nagyobb szükséged rájuk

Tételezzük fel, hogy sikeresen abszolváljuk az első fél évet, találunk pár szimpatikus embert, akikkel el tudunk járni sportolni, szórakozni. Mark Maxwell szerint nem szabad elfelejtenünk, hogy még akkor is, ha kedvelnek minket, úgy, mint az otthoni barátaink, nem fognak minket szeretni, mi több, nekünk alighanem nagyobb szükségünk lesz rájuk, mint nekik ránk.

A példája szerint, ha van egy öt fős baráti társaság külföldön, akik közül az egyik elköltözik, máris elveszítettük a minket támogató csoport 20 százalékát. Ugyanakkor ha mi költözünk el, attól ez az öt fős társaság ugyanúgy működik tovább.

Lehet, hogy kicsit szomorúak lesznek, de még mindig jelen lesz az életükben mindenki, aki egy fél évvel korábban, a megérkezésünk előtt ott volt, így nem viseli majd meg őket különösebben a hiányunk. Ami egy kicsit lehangoló érzés tud lenni, ráadásul erről a helyzetről viszonylag kevesebb szó esik akkor, amikor a külföldre költözés a téma.

Mark Maxwell úgy látja, ez a helyzet nagyjából az első év végéig áll fenn (bár nyilván nehéz és nem is szerencsés általánosítani, hiszen nem vagyunk egyformák), mert ennyi idő mindenképpen kell, hogy az ember elkezdjen valahol gyökeret ereszteni, és elveszítse „új fiú” státuszát.

A jó hír, hogy ez idő alatt rengeteg tanulhatunk magunkról, a régi és az új barátságokról, miközben az is kiderül, hogy lesznek, akik kevésbé fontosak számunkra, mint azt korábban hittük (mások pedig éppen fordítva: fontosabbak).

3. Fogadd el a helyi kultúrát!

Minél több magyar él egy helyen, annál könnyebben eshetünk abba a hibába, hogy jórészt csak velük tartjuk a kapcsolatot. Anno így alakultak ki a különböző nemzetiségek kerületei, városrészei a nagyvárosokban (lásd például New Yorkot az olasz és ír negyedeivel, vagy hogy magyarokat említsünk, az amerikai Fairfield városában a múlt század elején rengeteg magyar élt, aminek a nyomai a mai napig megtalálhatók), de most is könnyen járhatunk úgy, hogy „bezárkózunk” a saját közösségünkbe.

Pedig érdemes a helyiekkel is ismerkedni, beilleszkedni közéjük (még akkor is, ha nem végleg szeretnénk letelepedni), megtanulni a nyelvet, megismerni a kultúrát, a történelmüket.

4. A kétféle hozzáállás

Mark Maxwell szerint kétféleképpen állhatunk hozzá a külföldi életünkhöz.

A, gondolhatjuk azt, hogy félretesszük addigi életünk és belevetjük magunkat az újdonságba, bulizunk és jól érezzük magunkat, aztán amikor elértük a célunkat (legyen az a szórakozás, pénzgyűjtés, stb.), akkor hazaköltözünk és visszatérünk a régi életünkhöz.

B, folytathatjuk az „igazi” életünk, és nem a szórakozásra, hanem a továbblépésre használhatjuk fel a külföldre költözést.

Ő az utóbbi megközelítést próbálja követni, azzal együtt is, hogy megérti az első változat híveit is. Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy nem tudjuk meghazudtolni magunkat, és csak a helyváltoztatás nem fog megváltoztatni minket.

5. A honvágy kérdése

Nagyon érdekes szerintem, amit erről ír Mark Maxwell, ugyanis ő úgy tapasztalta, hogy amikor honvágyunk van, akkor nem egy bizonyos hely után vágyakozunk, hanem az ott töltött idő után.

Kicsit érthetőbben: neki például őrületes honvágya volt a hazája után, mindig látta maga előtt, ahogy a barátai nagyokat buliznak, csajoznak, és általában véve is kitűnően érzik magukat együtt.

Arra viszont csak később jött rá, hogy valójában nem a távolság, hanem az idő választotta el őt és a barátait, mert az idő múlik, és mint később kiderült, az otthon maradt barátok az ő távollétében már alig találkoztak, mert mindegyiknek munkája, családja lett, vagy egyszerűen csak eltávolodtak egymástól.

Szóval egyszerűbb előre nézni.

HÍRMONDÓ

Hetvenezer külföldi magyar sorsáról szavazott a parlament

Az Országgyűlés jelentésben foglalt állást azzal az uniós tervezettel szemben, amely előírná, hogy a más tagállamba kiküldött munkavállalók javadalmazása egyezzen meg a munkavégzés helyén végzett ugyanazon munka díjazásával.

Az európai ügyek bizottsága előterjesztését azzal indokolta, hogy az uniós tervek sértik a szubszidiaritás elvét. A kormány a javaslat vitájában azt közölte, becslések szerint a brüsszeli tervek mintegy 70 ezer olyan magyar munkavállalót érinthetnek, akik kiküldetésben, ideiglenesen végeznek munkát egy másik EU-s tagállamban. (További részleteket itt találtok.)

Te melyik európai főnöknek dolgoznál?

Miközben több százezer külföldön élő és dolgozó magyar tapasztalja meg napi szinten, milyen más országbeli főnöknek dolgozni, ugyanez fordítva is igaz, azaz Magyarországon már három éve is 17 ezer vállalkozást irányított külföldi vezető. De milyenek is a különböző európai főnökök? Ide kattintva találhatsz egy nem reprezentatív, sőt, talán egyenesen vitára ingerlő listát.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr928708450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.05.12. 07:02:57

Jujjj!!!
1./Ahhoz, hogy valaki új fiú/lány legyen, elég egy másik városba költözni.
2./ Ezt hogy sikerült megállapítani?
3./ Mert ha nem?
4./ Miért kellene másként élni?
5./ A barátság nem azért lazul, mert valaki elköltözött. Ha nem marad meg, akkor nem is volt barátság.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.05.12. 07:47:55

"Gyorsan rájön az ember, hogy egy olyan országba érkezett, amely nélküle is teljes lendülettel pörög, és szinte senki észre sem veszi majd, hogy ő is ott van köztük."

Szerintem ez az anyaországban is ugyanígy előfordulhat az emberrel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.12. 08:12:25

Na szóval…

Láttam ezt a medvés Di Caprio filmet.
Nagyon nem érdemelte meg ÉRTE az Oscart.

Muscari 2016.05.12. 08:26:57

@diggerdriver: szerintem meg jó volt. Csak az a hideg, valahogy úgy éreztem, hogy még a bőröm alá is bekúszik, brrr.

Valamelyik nap néztük a Special Correspondents című filmet, Eric Bana és Ricky Gervais főszereplésével. Nem tudom, hogy magyarul elérhető-e, de haláli egy film. Ricky Gervais humora sokszor fárasztó, de ebben a filmben még pont jó.

fhdgy 2016.05.12. 08:38:24

Kedves HÁ! Lehetne egy kérdésem, kérésem? A Hírmondó szövegét nem lehetne kissé nagyobb betűkkel írni? Gondolj kérlek a kissé vaksikra is! Ha ki szeretnéd emelni, hogy az egy másik rész, nem lehetne más betűtípussal, vagy valami más módon?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.12. 08:46:14

@Muscari:
A sztori meg hagyján.
A forgatókönyv csapnivaló a rendezés jó.
Di Caprio nagyot alakít és hitelesen szenved.
Ezért viszont nem jár Oscar.

jojó78. 2016.05.12. 09:05:23

Sziasztok! Lehet 1 OFF? Köszi :)
Gondoltam szólok hogy bővült a Határátkelő tábora. Kedden érkezett a bébink. Olvasni még nem tud, de majd mindig felolvasom neki a friss posztokat :))))

almaza 2016.05.12. 09:18:09

@diggerdriver:
Igy van. Rohrig Geza sokkal hitelesebb szineszi jatekot hozott a "szenvedes az elso perctol az utolsoig" kategoriaban.

Határátkelő 2016.05.12. 09:22:35

@fhdgy: Dehogynem, csak nem akartam elvonni a figyelmet a posztokról. :) Dőlt betűvel jó lesz?

Határátkelő 2016.05.12. 09:23:07

@jojó78.: Gratuláció, éljen, éljen!!! Sok boldogságot és hosszú életet nektek!

fhdgy 2016.05.12. 09:27:18

@Határátkelő: Megnéztem, már olyan is! Ha minden kívánságom ilyen gyorsan és jól teljesülne ...

fhdgy 2016.05.12. 10:01:28

@Határátkelő: Lottóötös ügyileg nem vagy illetékes?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.12. 10:11:58

@jojó78.:
Nagy gratulácio elsősorban apukának az embertpróbaló erőfeszíteshez.
Nem könnyű a férfiember élete na.
:)))))))))))))))))
Fiú vagy lány?
Vagy majd eldönti ha felnő.
:)))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.12. 10:17:36

@almaza:
Egy színész azért érdemel Oscart ha egy filmben a színészi eszköztáranak minél több elemét hitelesen be tudja mutatni.
Di Caprionak több ilyen filmje is van például az Aviator.
Kiváló színész, Oscart érdemlő színész de pont nem ezért a filmert.

Hari Seldon 2 2016.05.12. 11:02:03

@diggerdriver:
Mármint a film miatt nem érdemelte meg, vagy a játéka volt eleve rossz szerinted? - Egyébként meg már régebben meg kellett volna kapnia, a díjat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.12. 11:11:39

@Hari Seldon 2:
Nem nem, a film az más Oscar kategória most Di Caprioról beszélek csak.
Kiválóan játszott de nem volt lehetősége a teljes tehetségét bemutatni.
Ebből a filmből kiderült hogy kiváltani és hitelesen tud szenvedni. De csak ennyi derült ki nem több. Ennyi lehetőseget adott neki a film.
A te jelenlegi munkádat példaként véve képzeld el hogy megkapod a Nagy Szocialista Munkaverseny Kiváló Dolgozója címet mert kivalóan pelenkázol.
Mást is kiválóan csinálsz de csak a pelenkázást van lehetőseged bemutatni.
Ennél sokkal jobb filmjei vannak amiért Oscart érdemelt volna.

Hari Seldon 2 2016.05.12. 11:15:56

@diggerdriver:
Ja, látom, közben már válaszoltál másnak. A lényeg: most kompenzált az akadémia.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.12. 11:18:51

@Hari Seldon 2:
Igen csak ennek már olyan "ha szart csinálsz is megkapod" felhangja van.

jojó78. 2016.05.12. 11:32:35

@diggerdriver: köszönöm hogy együttérzel velem :))) Fiú, de majd eldönti később, mint írtad :))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.12. 11:35:23

@jojó78.:
Azt kívánom neki hogy élje úgy az életét hogy mikor lepereg élete filmje ne tudja eldönteni hogy akció vagy pornófilmet lát.
:))))))))))))

Narina 2016.05.12. 12:05:19

@diggerdriver: Hat na igen! Minden akcio filmben van egy kis szex. A gyerek meg igyekezzen es mocskosul csinalja, ha el jon az ideje!

@jojó78.: Az apja meg legyen szives spajzolni ovszerbol, de ne akkora amikor O gondolja, hanem figyelje a tiniket aztan puhatolozzon mi ujsag a csemete hazatajan! J es az alapszabalyt is tanulja meg. Florat, faunat ne gyereket csak akkor, ha el is tartja, addig hasznaljon zoknit!

puhacica 2016.05.12. 13:02:02

@diggerdriver: tokeletesen egyetertek. a sztori leragott csont, az alakitas jo, de nem Oscart ero, csak ugye mar nagyon kijart neki es epp most kezdett cikive valni, hogy meg nem kapta meg. Tom Hardy pl. sokkal jobb karaktert kapott ebben a moziban. az operatori munka viszont remek.

Csodabogár 2016.05.12. 13:13:55

Visszatérve a poszthoz. Aki idegenbe kerül, jól teszi ha az első időben mindenkivel barátkozik aki az útjába akad. Aztán mikor egy idő mulva, már rengeteg ismerőse lesz, az alkalmatlanokat le lehet szépen építeni.
Honvágy szerintem akkor keletkezik, ha az új hely nem elég érdekes és izgalmas. Akkor vágynak az emberek a régi életükre, nem a hazára. Szerintem legalább is.

montroyal ( CAN qc) 2016.05.12. 15:39:10

ő például (mivel nem egy versenyző alkat) a golf mellett döntött és minden létező meghívást elfogadott, még akkor is, ha nem volt kedve hozzá.

az nagyon jo tipp a mosogatonak v szalag, raktari dolgozonak, takaritonak elhelyezkedoknek ... biztos sok golf meghivast kapnak ..

montroyal ( CAN qc) 2016.05.12. 15:43:02

elveszítse „új fiú” státuszát.

na ez megint mas mert az -uj csaj ( uj hus ) kifejezetten jo statusz ...:-))

2016.05.12. 16:14:55

vilag eletemben hidegen hagyott, hogy ki, mit gondolt rolam, ugyanigy nem erdekelt, az uj orszag esetleges közönye.
Terveim voltak, amit 2 ev alatt vegrehajtottam, allt a ceg, volt munka, lakas, auto, utlevel,
Aztan sok idö utan kiismertem uj hazam "klimajat" es rajöttem a negativumaira - több van mint gondolnatok .

Megegyszer ebbe az orszagba nem mennek.! De Europaban sem maradnek !!!
Undor-hanyas az egesz, a nep ostoba, a " tanultabbak" ezt kihasznaljak, egyik seggluk valtja le a masik seggluk politikai munkaköret.
Vakok, süketek, nemak iranyitjak Europat

2016.05.12. 17:19:33

Nem tudom, en nem tudom azokat megerteni, akik orokre tavoznak. Az hogy kimesz par evre (ez lehet akar 30-40 ev is) penzt es tapasztalatot gyujteni az rendben van. De az milyen gyokertelen hozzaallas mar, hogy leszarod a szeretteidet, meg kb mindenki mast is?

Arrol nem is beszelve, hogy nyugati fizetesbol nyugaton elni nagyjabol ugyanaz a szint mint keleti fizetesbol elni keleten. Ezert sose ertem azokat, akik kikoltoznek, de az otthoni szinvonalat akarjak tartani. (En joval lejjebb adtam, cserebe viszont az otthoni fizetesem tobbszoroset teszem felre, igy amikor hazakoltozok, soha tobbet nem lesznek anyagi gondjaim.)

montroyal ( CAN qc) 2016.05.12. 17:45:42

@Sweetshark: most én nem ertelek ... itt gyokertelen vagyok de van helyem. milyen gyokerem van Mo-on 28 év utan .. mar a gyokeret is kisajatitottak a gyokerek .. .. es a nyugodt. biztonsagos. gondtalan elet , kornyezet ... milyen szzeretteim vannak magyar mentalitassal ezer panasszal, problemaval ( nekem nincsenek rokonaim barataim bizonyos korokben ) meg a kozhangulat kozbiztonsag stb ..
szoval nekem nincsenek gyokereim Mo-on .. nem voltam reszese a valtozasoknak ami szerencse is ..de talan en is beleestem volna a mézes csuporba ...

montroyal ( CAN qc) 2016.05.12. 18:15:47

Szóval egyszerűbb előre nézni.

a szakmambol meritett peldaval igazolom

a visszapillanto tukor kicsi, a szelvedo nagy.. ezert konnyebb elore nezni ..OK..ha szukszeges nezzunk hatra is, de idoben tobbet nezunk a szelvedon elore ..

Golf2 2016.05.12. 18:26:28

@Sweetshark: Soha nem lesznek itthon anyagi gondjaid? Elég egy tollvonás...

2016.05.12. 19:19:07

@Sweetshark: "De az milyen gyokertelen hozzaallas mar, hogy leszarod a szeretteidet, meg kb mindenki mast is?"

Javíts ki, ha tévedek, de otthon is mindenki leszar kb. mindenkit, szóval ezek után ezt érvként felhozni eléggé nonszensz. A szeretteid meg a szeretteid maradnak akkor is, ha 3000 km választ el tőlük. Az már csak az egyénen múlik, hogy keresi-e a lehetőséget arra, hogy

"Nem tudom, en nem tudom azokat megerteni, akik orokre tavoznak. Az hogy kimesz par evre (ez lehet akar 30-40 ev is) penzt es tapasztalatot gyujteni az rendben van."

Ennek az eldöntése -szerencsére- nem a te feladatod. Ez csak a szokásos megmondom a másiknak, hogy neki mi a jobb nóta. Örökre távozni meg valószínűleg sokkal kevesebben távoznak, mint ahányan ezt kijelentik.

2016.05.12. 19:20:45

@Golf2: Ugyan már. Megy majd a lóvéja offshore számlára. Itthon (is) elég nagy divat. :D

I-Work 2016.05.12. 19:55:37

Aki ezt írta, még életében nem volt külföldön...
Nem igaz, hogy ne szólna a telefon, az sem igaz, hogy ne lehetne ismerkedni, - e téren sok országban kezdeményezőbbek is, mint nálunk szokás.
Aki talál magának társaságot, nem lesz honvágya. Aki magányos, annak nyilván hiányozni fog az, ami elől tulajdonképpen elmenekült.
Hagyományos értelemben a modern korban, honvágyról aligha beszélhetünk.

2016.05.12. 19:55:58

@montroyal ( CAN qc): Gondolom a szuleid ott elnek (ha elnek). Gondolom vannak barataid, ok nem fontosak szamodra? Szamomra eleg visszataszito a "hatra se nezek, ott rohadjon meg az orszag" hozzaallas.

Az, hogy milyen a mentalitasa az embereknek, az egy dolog, viszont az alapveto problema otthon, hogy nincs/keves a penz (egy csomo mas problema ebbol indul ki). Ha viszont van penzed, az maris megold egy csomo problemat (egyeni szinten persze), egesz mas hely ugy Magyarorszag, ha mindenre jut!

A londoni jovedelmembol most veszem a 2. budapesti lakast, Londonban egyet sem tudnek venni! De ehhez az is kell, hogy a fizetesemhez kepest nagyon olcso lakast berlek londonban (1 napi fizu = 1 heti rent).

2016.05.12. 19:56:09

@Golf2: Olyan dologba kell fektetni, ami fizikailag letezik: pl ingatlan.

Az ingatlan meg egy allamcsod eseten is megmarad, nem lehet tollvonassal eltuntetni. Hosszutavon pedig no az erteke. Valsag ide vagy oda, lassan emelkednek az ingatlan arak, mar csak azert is, mert meg mindig sehol sincsenek a nyugat europaiakhoz kepest.

2016.05.12. 19:56:44

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

"otthon is mindenki leszar kb. mindenkit,"

En nem szarom le sem a szeretteimet, sem a barataimat. Egy kulfoldi sose fogja megerteni azokat a dolgokat, amihez magyar kulturalis hatter szukseges.

"Ennek az eldöntése -szerencsére- nem a te feladatod."

Nem is dontottem el senki helyett, csak kurvara gusztustalan az a hozzaallas, mikor valaki meno kulfoldi munkat kap es onnantol kezdve folyamatosan fikazza Magyarorszagot. "Vissza se nezek...". Az ilyeneknek valami jellemfejlodesi hibajuk van, mert egy normalis ember tisztaban van a gyokereivel. Lehet kulfoldre menni, de akkor is magyar vagy, nem pedig amerikai/angol/nemet. A gyereked mar az lesz, ha abban a kulturkorben no fel, de az elso generacios bevandorlok soha nem fognak tudni beilleszkedni 100%-ig.

2016.05.12. 20:08:37

@Sweetshark: Ezt írtad: "De az milyen gyokertelen hozzaallas mar, hogy leszarod a szeretteidet, meg kb mindenki mast is"?

A "mindenki más", gondolom nálad is azokat a vadidegen embereket jelenti, akik nem tartoznak se a szeretteidhez, se a baráti körödbe. Nekem a "mindenki más", ezt jelenti. És pontosan mindenki szarik a másikra, csak nekem legyen jó, a többinek meg a kurvaanyját. Aki ezt nem veszi észre, annak ki kellene lépni a buborékjából, és rácsodálkozni a valóságra.

"Nem is dontottem el senki helyett, csak kurvara gusztustalan az a hozzaallas, mikor valaki meno kulfoldi munkat kap es onnantol kezdve folyamatosan fikazza Magyarorszagot. "Vissza se nezek...". Az ilyeneknek valami jellemfejlodesi hibajuk van, mert egy normalis ember tisztaban van a gyokereivel. Lehet kulfoldre menni, de akkor is magyar vagy, nem pedig amerikai/angol/nemet. A gyereked mar az lesz, ha abban a kulturkorben no fel, de az elso generacios bevandorlok soha nem fognak tudni beilleszkedni 100%-ig."

Nem tudom, lehet. Azonban az teljesen nyilvánvaló, hogy itthon élőként sem szabad túlságosan kritizálnod semmit, hiszen akkor éppen azért bélyegeznek meg, mert tovább látsz az orrodnál. Külföldre költözöttként meg egyesen tiltott bármit is kritizálni, netán jobbító szándékkal hozzáállni bármihez is, mert aki a kerítésen kívül van, az egyrészt már nem magyar (érdekes ellentmondásba kerül a sosem leszel beilleszkedett rizsával), másrészt meg aki kint él, az ne ugasson bele abba, hiszen hirtelen elveszíti az identitását a határnál, meg azt a 20-30-40-50 évet, amit itthon élt le. De hát ilyen hozzáállással nem is hiszem, hogy túl sok visszatért ember bármit is akarna jobbítani. Úgyis leugatják a gecibe...

M. Péter 2016.05.12. 20:35:47

@Sweetshark: Az ingatlan tulajdonjogát nagyon is lehet tüntetni egy tollvonással, mintha ez Magyarországon is megtörtént volna.

SzZoole 2016.05.12. 20:36:50

@diggerdriver: @puhacica: nezzetek meg Wolf of Wall Street filmet DiCapriotol,az egyik legjobb filmje a Beach utan:)

puhacica 2016.05.12. 20:49:48

@Zoole[uk]: gondolod, hogy nem láttuk még? :D én speciel ott gondoltam, hogy ez az alakítás tuti Oscart ér majd, aztán nem lett belőle seggreesett fene se.

blackhairlady 2016.05.12. 21:11:06

@Zoole[uk]: nekem a great Gatsby a kedvencem, imadom azt a korszakot.

SzZoole 2016.05.12. 21:35:10

@puhacica: szerintem az siman oscart ert volna:)
Erdekes,hogy Matthew Mcconaughey 10 perc szerepert megkapta a ferfi mellekszerepert...
En siman Leo-nak adtam volna,jo az az eletstilus,egy darabig.....:)

SzZoole 2016.05.12. 21:40:21

@blackhairlady: Gatsby anyira nem jott be.
A rosszfius szerepek allnak neki jo:)

SzZoole 2016.05.12. 21:43:16

@puhacica: @blackhairlady:
Django-ban is nagyot jatszott:)

Csodabogár 2016.05.12. 22:00:16

@Sweetshark: Van fogalmad?! Kérdezz meg valakit az államosításokról. Nem véletlenül nem vágytam saját ingatlanra soha az életben.

macamuca [IHUN] 2016.05.12. 22:06:14

@Sweetshark:
Hogy a fizikailag létező vagyontárgy (ház, termőföld, lovak, szekér, eke-Egyebek) tulajdonjogát hogyan lehet egy tollvonással megszüntetni /megváltoztatni, arról nagyszüleim tudnának mesélni (ha elnenek még...).
Mond neked valamit a kulák/kuláklista szó?
Ja, hogy olyan/olyasmi tuti nem lesz Mégegyszer. Istenbizony meg hótziher, meg tutifix.
Mert a történelem nem szokta ismételni önmagát, ja...

2016.05.12. 22:10:23

@Csodabogár: Nem kommunizmusban élünk (bár nagyon hasonló a rendszer). Azt még Orbán se merné megkockáztatni, hogy csak úgy elvegye az emberek lakását. Szerinted létezik olyan szavazó, bármelyik oldalon, aki támogatna egy ilyen javaslatot?

puhacica 2016.05.12. 22:32:28

@Zoole[uk]: nem is nagyon tudok olyan filmet mondani, amiben ne lett volna jo. vagy amelyik filmje ne lett volna jo. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.12. 22:37:14

@diggerdriver: Jaja.Én is azt olvastam valahol, hogy nem ezért a filmért kapta, hanem ennek ellenére... :D
Meg hogy más sztárok is rendre olyankor szoktak Oszit kapni, amikor tulképp nem is érdemelnék meg, szemben egyéb filmjeikkel.Vagyis idióta, egy idő óta az odaítélő bizottság...
Simán el tudom hinni...

2016.05.12. 22:43:53

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Képzeld el, kipróbáltam otthon, hogy kedves vagyok az emberekkel. Vad idegenekkel. Bunkó hivatalnokoknak nagyon szépen megköszönöm, a segítségüket, szép napot kívánok mindenkinek, stb, így is lehet csinálni. (Ami a mindenki mást illeti.)

"mert aki a kerítésen kívül van, az egyrészt már nem magyar (érdekes ellentmondásba kerül a sosem leszel beilleszkedett rizsával)"

Én ilyet nem állítottam bocs. Az, hogy a szélsőjobberek ezt mondják, az egy dolog, de ők idióták. Aki külföldre megy attól még továbbra is magyar.

Az már viszont egy komoly probléma, hogy a külföldről hazatérőket és szaktudásukat is megvetik, az az általános hozzáállás, hogy "most azt hiszi, hogy ő a valaki?". Ez valóban gond, talán idővel változik, mert a nagy számok törvénye alapján sok külföldre költözőből többen is térnek haza, így idővel hétköznapibbá válik az ilyesmi.

A 30-40 év utáni visszatérést pedig azért írtam, mert ha külföldről kapod a nyugdíjat, de Magyarországon élsz, az megint csak egy aranybánya.

2016.05.12. 22:43:55

@macamuca [IHUN]: Azért én ne fogadnék nagy tétekben erre. Attól sokkal jobban félek, hogy a szegény emberek támogatásával a gazdag emberekre extra adót vetnek ki, jó magyar módra ugye "fizessenek a gazdagok". Az persze nem számít, hogy a gazdagok - jelen esetben - azért gazdagok, mert kurva sok munkával, lemondással és megtakarítással jutottak el odáig hogy vagyonuk legyen, nem pedig láblógatással, ivással és cigizéssel. Na az ilyen ingyenélő prolikat szívből gyűlölöm.

SzZoole 2016.05.12. 22:47:11

@puhacica: van,nekem a Viharsziget nem tetszett:(
Ami meg tetszet a Kapj el ha tudsz,amiben szélhámost játszott,Tom Hanks meg rendőrt,na az egy nagyon jo korai filmje:)
Amúgy meg Leó pont velem egyidős,nemhiába na a '74-es ő is:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.12. 22:55:44

@Sweetshark: Én is becsatlakoznék.Khurvára nem kell ahhoz szavazó, 1945 után sem kellett, amikor nagyszüleiméktől mindent elvettek, amihez munkán, véren és verítéken keresztül jutottak.És tették őket földönfutóvá...1990 körül meg visszakaptak kb 1%-nyit, mert arra volt keret. :-(( Mocskos rohadt kommunisták...Vagy akár nézhetjük a "megvédett" magánynyugdíjpénz-vagyont is.Magyarországon manapság nem véletlenül khurva óvatos mindenki az ilyesmivel, már akinek van akár egy csepp esze is.

puhacica 2016.05.12. 22:56:37

@Zoole[uk]: nekem az is. es az Inception!!!! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.12. 23:01:31

@Sweetshark: " Az persze nem számít, hogy a gazdagok - jelen esetben - azért gazdagok, mert kurva sok munkával, lemondással és megtakarítással jutottak el odáig hogy vagyonuk legyen, nem pedig láblógatással, ivással és cigizéssel."

Ahha. Ahhahahaa.Bróhahahaa.Háppersze. :D
Na, erre már nem is mondok semmit.Te vagy nagyon fiatal lehetsz, vagy nagyon naív, vagy mindkettő.Egyik sem baj, csak akkor kicsit többet kéne idősebb emberek tapasztalataira adni, illetve utánanézni múltbéli, jelenbéli dolgoknak.
Csak segítek: akármlyik nap nyitsz meg random híroldalakat, mindig van egy két színes kétsoros, hogy éppen melyik tolvaj politikus, közelálló, s3ggnyaló síbolt ki komplett vagyonokat, cégeket, iparágakat jelenben vagy múltban...Akikről te beszélsz, hogy dolgosak, szorgalmasak, az kb az 1% lehet az összes közül.

M. Péter 2016.05.12. 23:29:58

@Sweetshark: Bejelenti Orbán vay Lázár, hogy a liberalizmus vagy Gyurcsány vagy a migránsok elleni küzdelemhez kell, és mindjárt alkotmányba is foglalják.

2016.05.12. 23:40:00

@geegee: Hagyjuk moár 1945-öt, meg a kommunizmust. Most 2016 van. Szavazók nélkül Orbán is halott és ezzel pontosan tisztában is van. Meggyőződésem, hogy nem létezik olyan politikai párt, aki magánszemélyek lakásait einstandolni merné.

A magánnyugdíjpénztár azért nem ez a szint, az egy ilyen megfoghatatlan valami, a lakás viszont nem az, mert benne élsz! Szerinted nem törne ki lázadás, ha Orbán egyszer csak einstandolná az összes lakást.

Azonkívül létezik nemzetközi bíróság, ahol be lehet perelni a magyar államot ilyen esetben.

2016.05.12. 23:40:10

@geegee: Értő olvasás megy? Azt írtam: "a gazdagok - jelen esetben". Ez azt jelenti hogy magamról beszélek, nem Mészáros Lőrincről. (A gazdaság pedig jelen esetben annyit tesz, hogy a mai magyar viszonyok közt, akinek két tehermentes budapesti lakása van, az már gazdag.)

De az ingyenélő prolik nem csak Mészáros Lőrincet adóztatnák meg, hanem engem is ugyanúgy, ami nem korrekt, mert én sokkal több energiát beleöltem ebbe, mint amennyit ők összesen bármibe egész életük során.

2016.05.12. 23:40:13

@M. Péter: Ez hülyeség. A saját szavazóik is föllázadnának, hiszen az ő lakásukat is elvennék. Ezen kívül létezik nemzetközi jog is, Orbán sem csinálhat meg akármi, max a határokat feszegeti.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.13. 00:40:43

@Sweetshark: Énnekem megy az értő olvasás, szerintem neked nem megy az írás...Ja hogy te gazdag vagy, nem tudtam.

Az embereknek tapasztalatuk van, neked meg csak vélekedésed.
De részemről be is fejezem, feleslegesnek látok bármiféle vitát...

Herr Géza 2016.05.13. 01:10:58

@Sweetshark: Kedves fiatal és igen naív barátom: azt, hogy az ingatlan értéke mindig nö, csak 1000+1 magyar példa lapján is csípöböl tudom cáfolni, söt budapesti ellenpéldákat is tudok rá hozni böven.
Ugye az ingatlan értéknövekedése nem azonos nálad azzal, hogy az x éve 100.000 fabatakáért vett ingatlan ma pl. 200.000 fabatkát ér, azaz az értéke 100%-kal nött??? Mert ha így gondolod, akkor sürgösen kezdj el megismerkedni a közgazdaságtan alapvetö fogalmaival.

Herr Géza 2016.05.13. 01:27:12

@Sweetshark:" ... lassan emelkednek az ingatlan arak, mar csak azert is, mert meg mindig sehol sincsenek a nyugat europaiakhoz kepest."
Szerinted mik azok a "nyugat-európai" ingatlanárak, amelyeket a a magyaroknak törvényszerüen el kell érniük? A londoniak? A párizsiak? A genfiek? A berliniek? És akkor még a szingapúri vagy tokiói árakról nem is beszéltünk....De nyugat-európaiak a dél-olasz vagy az anatóliai hegyi falvak ingatlanárai is.
Mert megsúgom neked, hogy mire a magyar ingatlanárak (melyikek is? az ózdiak? a kecskemétiek? a rózsadombiak?) elérik mondjuk akár az osztrákokat is, addigra nagy eséllyel a te gyerekeid is öszülni fognak.

montroyal ( CAN qc) 2016.05.13. 02:33:36

@Sweetshark: szuleim nem elnek ( amig eltek 2x1 honapot ott toltottem ) rokonaim problema, kozony v irgyseg nelkul nincsenek ,a baratok eltuntek, megoregedtunk szetszorodtunk es sokan el is hullottak pl az alkohol elleni csataban , még az atkosba indultam el nem voltam a valtozasoknak reszese , semmit nem huztam le es most mar nem engednenek semmihez hozzaférni , szoval semmi nem kot Mo-hoz lakast sem akarok ott( a hazamat is eladtam )..
semmilyen kapcsolatom nincs amibol osszetudnék mutyizni egy vilagkoruli utat, amit it egy normal jo fizetesbol megcsinaltam ...
szoval szep Mo, de annyi mas szep hely van a vilagon ...

az mas kerdes az asszony ragja a fulemet ,mert o amiota itt él nem volt meg Mo-on ..

2016.05.13. 03:53:05

@montroyal ( CAN qc): 'a gyokeret is kisajatitottak a gyokerek'

Ez tetszik :)))

2016.05.13. 05:27:34

@Sweetshark: Idővel minden változni fog. De ez akár évtizedek kérdése is lehet. Nekem azt meg nincs időm kivárni. A pénz hiánya is egy hatalmas probléma Mo.-n, de ami legalább ennyire aggasztó, az az emberek közönyössége és mentalitása is. Abból is elég sok minden eredeztethető, hibás nézet mindent a pénztelenségre fogni.

2016.05.13. 12:00:24

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Szerintem a kozony elegge osszefugg a penztelenseggel. Mikor valaki azert kuzd, hogy fenntartsa a csaladjat, nem engedheti meg maganak, hogy olyan luxus dolgokkal foglalkozzon, mint a politika. Tipikus nezet a "majd lesz valahogy", de a jobban kereso/magasabb iskolai vegzettseguek jobban erdeklodnek a kozelet irant, csak beloluk meg sokan elhuznak kulfoldre.

2016.05.13. 12:00:32

@geegee: Eleg vilagosan leirtam, hogy nem Meszaros Lorincrol es tarsairol beszelek, te meg jossz itt nekem a hirekkel.

" akármlyik nap nyitsz meg random híroldalakat, mindig van egy két színes kétsoros, hogy éppen melyik tolvaj politikus,"

Ezek szerint megsem megy neked az erto olvasas, mert nem sikerult megertened, hogy en azokrol irok, akik kemeny munkaval es sok lemondassal gazdagodnak meg, nem pedig az allami penzek lenyulasabol meggazdagodo tobbsegre.

2016.05.13. 12:14:22

@Herr Géza: Akkor cafold.

Ha a 80-as evekben vettel lakast (olyan helyen, ahol erdemes venni persze, nem Mucsajrocsogen) akkor ma tobbszoros aron tudod eladni. De akar meg egy 10 eves tavlatban is tobbet ernek a lakasok (2009-ben vettem az elsot es ma tobbert hirdetik a hasonlo lakasokat, mint akkor. Pedig elvileg volt egy valsag, vagy mi a franc.)

"Ugye az ingatlan értéknövekedése nem azonos nálad azzal, hogy az x éve 100.000 fabatakáért vett ingatlan ma pl. 200.000 fabatkát ér"

De azonos azzal. Emellett meg egy allamcsod eseten is megmarad (jollehet, erteke csokken), de nem 0-zodik le, mig ha valamibe befekteted a penzedet (Magyarorszagon), akkor egy allamcsod eseten az egeszet elbukod, hiaba van rajta allami garancia.

En elhiszem, hogy a tozsden tobb penzt lehet csinalni, de 1: ahhoz erteni kell, 2: kockazata van. Az ingatlannak nincs kockazata.

2016.05.13. 12:14:37

@Herr Géza: Mindenfele pillanatnyi ingadozasok ellenere egyre jobban elunk/egyre tobb penzt koltunk, hosszutavon javul az eletszinvonal.

Ne az "elmultnegyevet" nezzed, hanem mondjuk az elmult 50-et. Jobban elunk? Igen. Dragultak az ingatlanok? Igen. Minel fejlettebb egy orszag gazdasagilag, annal dragabbak az ingatlanok. Magyarorszag, ha lassan is, de fejlodik, hosszutavon tehat a most megvasarolt ingatlanok erteke no.

P.Elliot 2016.05.13. 12:15:55

@montroyal ( CAN qc): Welcome back! Orulok hogy epsegben visszaertel , jobbat nem is tehettel volna mint egy ilyen utra elmenni. Elegedett feleseged lehet, gondolom o is szerette.
Biztosan sokba kerult de ha telik ra! Utazasnal en sem szoktam szamlalgatni a penzt hogy jaj mibe kerul,.......... gyerunk....Ilyen otthon ugysem lett volna. Posztot irsz majd ugye?

M. Péter 2016.05.13. 18:44:01

@Sweetshark: Nincs kockázat? Pl. Detroitban kb. 50%-kal csökkentek az árak 2007 óta, és továbbra is lefelé tartanak. A brit ingatlanárak is csak 2015-ben érték el a 2007-es szintet.

2016.05.13. 19:07:25

@M. Péter: Es Budapesten? Merthogy magyar ingatlanarakrol beszeltunk.

M. Péter 2016.05.13. 20:10:08

@Sweetshark: Budapest miért lenne olyan speciális hely, ahol nem történhet meg az, ami másut megtörtént?

2016.05.13. 21:02:50

@M. Péter: Hogy mást ne mondjak, azért mert főváros. A fővárosokban sosem csökken a kereslet az ingatlanok iránt, sőt inkább növekszik.

Ha már autóipar, akkor Győr lenne a jó példa, ha kivonulna az Audi, akkor az valószínűleg nagy érvágás lenne a városnak. De Magyarországon eleve csak Budapesten érdemes befektetési céllal vásárolni (azon belül sem mindenhol).

M. Péter 2016.05.13. 21:15:45

@Sweetshark: London is főváros, mégis voltak olyan évek, amikor csökkentek az ingatlanárak.

2016.05.13. 21:29:43

@Sweetshark: Jó, de ez csak konzerválja és/vagy még szarabbá teszi a helyzetet.

2016.05.14. 08:18:52

@M. Péter: Azért, mert időnként vannak hullámvölgyek, hosszútávon még növekvő a tendencia. Másrészt London eléggé túl van hypeolva, így van némi kockázata, ha netán pukkan az ingatlan lufi, de Budapesten még lufi sincs, annyira olcsó.

pappito · http://pappito.com 2016.05.16. 05:31:29

@diggerdriver: a Total Eclipse-ert kellett volna kapnia, csak biztos túl fiatal volt :(
ezt a sárbankúszóst meg se néztem még

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.16. 09:43:46

@pappito:
Ok. Egyéni ízlés melyik filmért adnád oda.
Merthogy több filmért is megérdemelte volna.
A medvésert pont nem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása