oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. március 01. 06:45,  Kalandvágy és erős gyomor szükséges 149 komment

2016. március 01. 06:45 Határátkelő

Kalandvágy és erős gyomor szükséges

Szeretem azokat a posztokat, melyekből szinte süt, hogy a szerző nagyon jól érzi magát ott, ahol éppen van, legyen az valamelyik európai ország, vagy akár olyan egzotikus hely, mint a mai poszt helyszíne, Indonézia. Mint jó hosszú posztjának végén Indani írja is, ez élete legnagyobb kalandja, és ilyenkor az olvasó megbocsát minden (néha talán túlzó) lelkesedést, mert nagyszerű lehet ezt az időszakot megélni. Lássuk tehát, milyen valamivel több mint két hónap után Lombok – a képekért pedig természetesen köszönet a szerzőnek!

cim_57.jpg

„Először is szeretném bemutatni Indonézia azon részét, ahol próbálok éppen új életet kezdeni, mivel Indonézia tizenezer szigetből áll. Ennek pontos számát az itt élők sem tudják. :)

A lényeg, hogy egy hatalmas országról beszélünk, nem szeretnék általánosítani és azt sem, hogy bárki azt gondolja, egész Indonéziában egyforma az élet. Nyilván nem és tulajdonképpen magam sem tudom milyen az élet, teszem azt Jáván, Szumátrán, vagy Borneón. De az igazat megvallva, azt is csak ízlelgetem, hogy Lombokon milyen az élet. Biztos vannak alapvető gondolkodásbeli, kulturális és egyéb hasonlóságok.

Például a vallás az ország minden részén sokszínű, jól megférnek egymás mellett a muszlimok, hinduk, buddhisták és az összes többi, legalábbis az eddigi tapasztalataim szerint.

Nyelvügyek

A nyelv szinte minden nagyobb szigeten más és más. És nem tájszólásról van szó, hanem más szavakat használnak. Van egy központi, amolyan hivatalos nyelv, ezt többnyire minden részén beszélik az országnak, sőt még Malajziában is megértik.

De van még jogi és hivatali nyelv, továbbá olyan, amit a köztiszteletben állókkal szemben kell használni. Szóval talán egy élet is kevés, hogy ezt mind beszéljem, egyelőre a központit tanulom, de kapom a „Sasak” (Lombok szigetének nyelve) nyelvtanítást is az ismerősöktől.

Egy viszonylag egyszerű nyelvről, illetve annak változatairól van szó. Például nincs múlt és jövő idő, egyszerűen az idő meghatározásával tudatják, hogy mi történt, történik, vagy fog történni. Ez eléggé leegyszerűsíti a dolgot és sok minden kifejezésére használnak mindössze egy-egy szót.

1c_1.JPGSenggigi

Amellett, hogy tetszik a nyelv, roppant hasznos, de ezt a nem angol és német nyelvterületen élők bizonyára tudják. Ha az ember veszi a fáradságot, hogy egy nem világnyelvet megtanuljon, a helyiek tisztelete nem marad el. Legalábbis itt mindenképpen.

Már egy két alapvető szó használatát, például: köszönöm! (terima kasih! a kiejtés szigetenként változik) is mosoly és elismerő tekintet kíséri. Tényleg nagyon boldogok tőle és nem utolsó sorban az árak elindulnak lefelé, bár ehhez ennél egy kicsivel többre van szükség, de nem sokkal.

A piacon hétről-hétre olcsóbban vásárolok, ahogy a nyelvtudásom gyarapodik, kíváncsian várom, meddig tudnak még csökkenni, a végén még ingyen adják a portékát. :)

De komolyra fordítva a szót, Lombok szigetét és annak szomszédos szigeteit szeretném körbejárni. Pár hét múlva Jakartába, Indonézia fővárosába megyek és szentelek neki egy bejegyzést. Illetve tervem, hogy az összes nagyobb szigetet is célba veszem és bemutatom a későbbiekben.

1a_1.JPG

Amit még az elején megemlítenék, az a pénz, ami az egész országban egyforma. Indonéz rúpia, ha magyar forintra szeretnénk váltani, ötvennel kell osztani. Ebből már sejthető, hogy sok nullával kell dolgoznunk. Kell egy kis idő, amíg megszokja az ember, de bele lehet jönni, hogy 50.000 rúpia, nagyjából 1.000 forintnak felel meg, az adott napi árfolyamtól függően.

A hangulatos káosz

Tehát Lombok szigete és az őt körülvevők, a sok kis sziget (Gili) közül Trawanganon voltam többször, az ottani élmények szintén a blogon érhetőek el. A nagyobbak közül keletre Sumbawa sziget van 1,5 óra hajóútra, északra több mint egy napi hajózással Borneo, délre Ausztrália repülővel 3 óra mindössze, nyugatra Bali helyezkedik el, komppal 4-4,5 óra alatt, gyors hajóval 1,5 óra alatt elérhető.

Itt voltam a felsoroltak közül, így némi információt megosztok. A legközelebbi pont 40 kilométerre van, de a hajó útvonal nagyjából 100 kilométer. Előbbin 1.200, utóbbin 6.000 forintnak megfelelő indonéz rúpiáért utazhatunk fejenként.

Kompon motor és autó, de akár kamion is át tud kelni Lombokról Balira és fordítva. Bali keleti oldalán, középtájt, Padangbai nevű kikötőjébe érkezik a hajók nagy része. Nem töltöttem túl sok időt ott, így nem mennék mélyebben bele az ottani tapasztalatokba, mert olyan sok nincs.

A fővárosa Denpasar, tipikus ázsiai zsúfolt város, hangulatos káosszal fűszerezve. Nem rossz hely, de nem hagyott mély nyomokat. De ami megmaradt és ajánlom nyugodt szívvel a Balira látogatóknak, az Ubud.

1b_1.JPG

A sziget közepén van, így tengerpart értelemszerűen nincs, de kárpótolt a rengeteg látnivaló és az a hangulat, ami körbevette a kis várost. Kulturális központ, múzeumokkal, galériákkal és sok képzőművészeti alkotással, persze minden eladó. Monkey forest, rengeteg majommal, belépő 600 forint fejenként, rizsteraszok és jobbnál jobb boltok. Pár napot mindenképp megér.

Az alkudozás alap

Több vulkánnal is büszkélkedhet Bali, a legmagasabb 3142 méter, mindre szerveznek túrákat, ezeket az utcai szervezőknél, vagy szállodák recepcióján is megvehetjük. Az árak változatosak, sok mindentől függ, éppen mennyiért kapjuk meg a túrát. Érdemes körbenézni és ez igaz minden másra is, a fuvartól kezdve a ruhákig. Az alkudozás alap, persze szállodába, étterembe vagy egy márkaboltba nem, ez egyébként egész Ázsiára igaz.

Kuta beach-en voltam még, ami maradandó volt, de nem a jó értelemben. Ennyi részeg turistát egy helyen nem láttam még és nem a kedves részeg fajtából. Emellett zsúfolt, hangos és tele van, ugyanazt áruló erőszakos boltosokkal. Az óceánpart gyönyörű és szörfözésre tökéletes hullámok vannak, de nem vágyom vissza.

2b.jpg

Bali hatalmas és sok gyönyörű hely van, ahol nem jártam, de a benyomásom az volt, hogy a régóta dübörgő turizmus miatt túlfejlődött. Nem volt meg az a varázs és vadság, ami Lombokon van. Nem voltam itt húsz éve (sajnos) és nem én mondom, hanem a Baliról áttelepültek és azok, akik gyakran járnak át, hogy Lombok olyan, mint Bali volt 15-20 éve.

Különleges helyzet

És inkább át is térnék az én szeretett szigetemre, illetve az itteni élményekre és tapasztalatokra. Mielőtt megkapnám, hogy mit akarok én itteni életről és tapasztalatokról írni kicsit több mint két hónap után, leírnám, miért gondolom, hogy ennyi idő után mégis venném a bátorságot ehhez.

Úgy érzem, illetve gondolom a helyzetem némiképp speciális, mert annak ellenére, hogy a világ másik végére jöttem, a tavaszi első látogatás alkalmával jó ismeretségekre tettem szert.

4c.jpg

Ezek a kapcsolatok, az akkor éppen itt lévő pár magyar srácnak köszönhetők, akiket itt ismertem meg. Továbbá egy barátomnak, aki hosszú ideje itt él és felhívta a figyelmemet erre a szigetre, illetve az itt lévő lehetőségekre. Rajta keresztül, sok hasznos információval és még több kapcsolattal felvértezve érkeztem. Örök hálám!!

Az a lomboki srác, akivel a legjobb kapcsolat alakult ki tavasszal, a pár napos ismeretségünk után szó nélkül lett a szponzorom (a 6 hónapos szociokulturális vízumhoz, kell egy meghívó, aki levelet küld illetékbélyeggel ellátva és a személyi igazolványa másolatát).

Kiderült, hogy ő a sziget egy elég központi figurája. Bejártunk sok helyet együtt és mindenhol ismer valakit, aki ismer valakit, aki megoldja azt, amire éppen szükség van. És ő általa, illetve a barátom itt élő pár magyar ismerőse által, olyan tempóban bővül a kapcsolati hálóm, hogy magam sem hiszem el.

Akkora dózisban kapom az élményeket és tapasztalatokat, hogy olyan érzésem van, mintha legalább fél vagy egy éve itt lennék. Az már csak hab a tortán, hogy ennél befogadóbb emberekkel még nem találkoztam sehol, ami szintén nagyban segíti a kapcsolatok építését.

Amit kitűztem célnak, hogy fél év alatt szeretnék elérni, kész, sikerült minden információhoz hozzájutnom, amire kíváncsi voltam, sőt még többhöz is. Két hónap és két hét az eddig eltelt idő napra pontosan, amikor ezeket a sorokat írom.

Nyilván nem lettem indonéz, a nyelvet is csak tanulom, a szokásokkal is csak ismerkedem még és az infókból sosem elég. Többek között tudom nagyon sok mindennek az árát és nem a tojásra gondolok, hanem cégalapítás, telkek, házak. Továbbá, ami még fontosabb, hogy mit, kivel, hol és hogyan kell és érdemes megcsinálni.

Minden nap egy új élmény

Az egyik legfontosabb dolog, amit vártam, hogy kiderüljön, vajon tudok-e itt élni. Ennyi idő távlatában úgy érzem, tudok. Sosem voltam egyhuzamban ennyi időt távol Magyarországtól, de nem hiányzik, egyelőre. A honvágy nem jelentkezik.

A szüleim, barátaim hiányoznak természetesen, de a technika segít és tudjuk tartani a kapcsolatot. A születésekről sajnos lemaradok, csak képen, videón látom és a közös programok is hiányoznak. De félreértés ne essék, nem panaszkodom, sőt minden nap hálát adok a sorsnak, hogy itt lehetek.

Szóval az élmények. A legjobb, legmaradandóbb mind megtalálható a blogon. A teljesség igénye nélkül, nagy élmény volt hatalmas vízeséseket látni és beállni alájuk, a dzsungel közepén.

A sziget belsejében, egy kis faluban részt venni egy születésnapi bulin, amit két esküvő követett, szintén olyan, amit sosem felejtek majd. Abban a megtiszteltetésben részesülni, hogy Sasak népviseletbe öltöztettek, kevés európai embernek adatik meg.

4b.jpg

Hatalmas teknősökkel úszni együtt, ez is a felejthetetlen kategória. A monszunesőben motorozás, furcsán hangzik, mint élmény, de az volt, mindemellett olyan tapasztalat, amire itt szükség van. Rengeteg embert, szokást, egy más kultúrát és világot megismerni azt gondolom, csak előnyömre válhat.

4e.jpg

Mostanában kevesebb extra programot csinálok, de tulajdonképpen minden nap egy új élmény itt. És a nem extra is több, mint amit elképzeltem. Az, hogy az utca végén van a tenger nem is tudom elképzelni, hogy valaha megszokott dolog lesz és nem fülig érő szájjal konstatálom, hogy ez így van.

Mint ahogy a szintén itt látható naplemente is olyan, amit minden nap megállok, és tátott szájjal nézek, de ami vicces, hogy a helyiek is, akik hosszú évek óta láthatják.

Persze az is mindig lázba hoz, ha arra gondolok, hány szigetre készülök még és milyen kalandok várhatnak még rám. Gondolom az újdonság varázsa is szerepet játszik ebben, és természetesen az, hogy nagyon különböző világból jövök.

De remélem, ha egy kicsit majd megszokottabbá válik minden és az igazi hétköznapi életet élem itt évek múlva, akkor is ilyen véleménnyel leszek Lombokról.

3e.jpg

Abszolút élhető helynek tűnik

A megérkezést nagyon hosszú út előzte meg, úgy 28 óra. De emlékszem, amikor először érkeztem tavaly, kicsit megijedtem a taxiban ülve. Sötétben utaztam a sziget déli részén lévő repülőtérről a nyugati részre, kb. egy órát. Ijesztő volt, jobb szó nem jut eszembe.

Az út szélén a sötétben üldögélő emberek, kis romos házak mindenütt. De másnap világosban kitisztult a kép, nem kell félni, jó hely ez. Azóta persze még inkább megszerettem, sok helyet és embert megismertem. Sajnos rossz emberek itt is vannak, hallani sztorikat lopásokról, átverésekről. Óvatosságra int mindenki és igyekszem megfogadni a tanácsot, de egyelőre egy abszolút élhető helynek tűnik.

Az időjárás is egy új élménynek fogható fel. Azt tudtam, hogy meleg van, de ezt a fogalmat hamar átértékeltem. Az első rövid, pár hetes látogatás alkalmával, nagyon örültem minden napsütéses és meleg napnak, mivel nyaralásnak fogtam fel. Most is örülök, ha nem esik, mert ha itt esik, az nem viccel, főleg ha motorozás közben kap el.

De ügyeket intézni a 30-35 fokban, ami érzésre 40-45 nem egyszerű. Este se megy 20-25 alá, de ami érdekes, hogy ilyenkor tudok kicsit fázni. Mintha a hőérzetem megváltozott volna. Az elején értetlenül néztem a pulóveres, hosszúnadrágos embereket, de már volt, hogy én is felvettem. :)

Ami még arcon csapott az elején, az a páratartalom, de ezt is megszoktam. Mint ahogy azt is, hogy izzadok, nappal szinte folyamatosan. A lényeg, hogy ez mind megszokható.

A közlekedés

Ami még nagy élmény, az a közlekedés, mindamellett, hogy van, amikor az életemért küzdök. Az egy dolog, hogy fordítva megy, mint otthon, nem ez a lényeg. A morál az valami elképesztő, külső szemlélőként is, de részt venni benne az nem semmi.

Pedig sokan mondják, hogy Budapest közlekedési morálja milyen rossz. Itt a szabályok azok tényleg csak mintha tájékoztatási jelleggel lennének, mint a táblák, a lámpák, a járműven maximálisan szállítható emberek és tárgyak.

1d_2.jpg

Mindennap szembe jön vagy leelőz valami meghökkentő. A kedvencem a motorral talicskát szállítók, akik engem előznek, pedig megyek vagy 60km/h-val. A hátul ülő fogja a talicska nyelét és az a saját kerekén gurul a motor után!

De a minimum 12 fokos létra, komplett fa a vállon sem viccel. Az, hogy hárman ülnek egy robogón, fel sem tűnik, maximum ha öten. De láttam már motoron, menet közben szoptató nőt is! A bukósisak használata kötelező, de úgy tűnik ezt kevesen tudják, pedig tanácsos mindig és mindenhol, de főleg itt!

Olyan tempót diktálnak mindeközben, hogy az egész egy hatalmas motor, autó, kamion és lovaskocsi versenynek tűnik, amit egy pályára eresztettek. Arra még nem sikerült rájönnöm, hogy hova a fenébe siet ez a sok békés, lelassult ember. Egyszer biztos kapok rá választ.

Az idő fogalma

Mert a következő érdekesség, amit tapasztalok minden nap és lehet, hogy ezt lesz a legnehezebb megszoknom, az idő. Ez itt egy elég tág fogalom. Pár órás késés, az nem is késés. Mosolyogva érkezik, bárki helyiről is legyen szó és csak ennyit mond „indonéz idő”. Hát kösz. :)

De a napokat késés, sms-re és email-re nem válaszolás, telefon nem felvevés is alap. Nem sértésnek szánják, egyszerűen nem aggódnak semmin, ezen sem. Ezt már írtam a blogon is, de akkora alapigazság itt, hogy muszáj vagyok megint leírni: „csak az a biztos, ami már megtörtént". Bár ha jobban belegondolok, ez úgy általában igaz lehet mindenhol, mindenre. Ilyen az élet. :)

Próbáltam az elején megbeszélni pár napra előre programot, de kiderült, hogy lehetetlen, mivel nem tudták a delikvensek aznap milyen nap van. Hiába mondtam, hogy szombaton majd menjünk ide meg oda, bólogattak és mosolyogva kérdezték: hogy most épp milyen nap is van? Ekkor rájöttem, hogy teljesen értelmetlen tervezni, főleg napokkal előre, de még nem adtam fel teljesen.

Azóta ők nevelnek arra, hogy ne aggódjak ezen, én meg nevelem őket, hogy aggódjanak legalább egy kicsit jobban. Azt már megtanultam, hogy ha a talán, a megpróbálom, és a nem ígérem feltűnik egy mondatban, az esti vagy másnapi programmal kapcsolatban, már el is engedem, mert nem lesz belőle semmi. Kár ezen izgulni, csak megszokom.

Az ételek

Kaja téren nagyon nyitottnak kell lenni, hogy jól tudjuk magunkat itt érezni hosszú távon. Illetve hozzá lehet jutni szinte minden európai számára megszokott ételhez (még pörkölt is van, Kuta beach, Gulas Garden nevű helyén!), de az egyrészt nem olcsó, másrészt véteknek érezném nem kipróbálni a helyi kajákat.

Természetesen a hosszú távú tervem, miszerint itt szeretnék élni, is azt diktálja, hogy azt eszem, amit a helyiek, nem mellesleg van egy költségkeretem, amit tartanom kell.

2d.jpg

De szerencsémre nekem abszolút kedvemre valók ezek a néha furcsa kaják, így boldogan fogyasztom az ebédemet vagy vacsorámat, ami 2-300 forint volt. :) Ezzel a részével úgy érzem nem lesz gondom. Kalandvágy és erős gyomor szükséges!

Kalandvágy, mert nem tudjuk igazán mi micsoda az elején. Erős gyomor, mert baromi csípős még az is, amire azt mondják, nem az. Mostanra kitapasztaltam nagyjából, mit és hol. De még a felét nem kóstoltam az ételeiknek.

Van pár alapkaja, ami majdnem mindenhol kapható. A mindenholt úgy értem, hogy 10 méterenként kis étterem szerű „warung”-ok vannak. A tenger gyümölcsei értelemszerű, csak itt olcsó és friss, emellett csirke, kacsa, bárány, marha és még disznó (a muszlimok nem eszik) is van.

4d.jpg

A rizs nemzeti termény és megszámlálhatatlan verzió készül belőle. A legelterjedtebb a „nasi goreng”, ami zöldséges pirított rizs, ha szeretnénk valamilyen hússal és egy tükörtojással a tetején.

Ugyanez tésztából a „mie goreng”. Ezeket alapból nem csípősre készítik, valami csoda folytán. Ebben a témában még kutakodnom kell, de amint úgy érzem kész, posztolom az összegzésemet.

2e_1.jpg

Szállás

A szálláskeresés nem túl bonyolult errefelé, legalábbis a fővárosban és Senggigi környékén, mivel sok a kiadó lakás és ház, arról nem beszélve, hogy az otthoni viszonyokhoz képest olcsó.

Ráadásul nem kérnek kauciót, abban a pillanatban be lehet költözni, ahogy kimondjuk, hogy rendben, kibérlem és amilyen gyorsan be, ugyanilyen gyorsan ki is tudunk költözni.

Egy lakás havi 10-20 ezer forintért bérelhető, de egy ház is kivehető havi 40 ezer forinttól. A luxus is elérhető, de mint mindenhol a világon, ennek megkérik az árát.

Ahol sikerült egy kis házat bérelnem, az jó környéknek számít és van jó pár hatalmas ház, ami bárhol a világon megállná a helyét és már kívülről is látszik, hogy az ott lakóknak van mit a tejbe aprítani.

A keresés közben belefutottam egy-két ajánlatba, amire először azt hittem, hogy elírták az árat, vagy nem is kiadó, hanem eladó. De kiderült, hogy nem, valóban annyiba kerül egy hónapra, mint a féléves teljes költségvetésem.

Rezsiköltség szinte nincs, egyedül a villamos áram, ami észrevehető költség. Ez az én esetemben, vízzel és szemétszállítással havi 2.000 forint. Nekem mondjuk nincs légkondicionálóm, ez biztos megdobná a fogyasztást. Szükség van még gallonos vízre és gázpalackra. De ezek sem túl tetemes költségek, egy személyre havi 1.000 forint.

3d.jpg

A szállodák és hostelek, homestay-ek is arányaiban messze elmaradnak az európai áraktól, de a luxus elérhető a szállodák szintjén is, csak győzzük megfizetni.

Nekem inkább a homestay kategóriában van tapasztalatom. Éjszakánként 1.000 forinttól, reggelivel akad jó néhány, sokfelé a szigeten, de némelyikbe nem vágyom vissza. És nem gondolom, hogy az én igényeim voltak feltétlenül túl magasak. Volt, amelyikben a közeli mecset, (amiben reggel 4:20-kor indul az imára hívás) okozott kellemetlenséget, de a tisztaság is hagyott egy-kettőben némi kívánni valót maga után.

Ügyintézés

Ami még érdekes kérdés, az az itt tartózkodáshoz szükséges vízum, illetve a későbbiekben tartózkodási-munkavállalási engedély megszerzése. Ázsiában nagyon védik a belső piacot és úgy tűnik, megfontolják, kit engednek be, pláne hosszú távra. De ez inkább csak a látszat, szerintem.

Sokkal inkább a pénzről szól, illetve egyszerűen bután túl van bonyolítva. Nekem sokban, kísértetiesen hasonlít ahhoz a rendszerhez, ami az otthoni ügyintézésre jellemző sok területen.

Ami örvendetes, hogy a magyar állampolgároknak pár hónapja a 30 napos vízum ingyenes lett. De a furcsa rendszer itt is érezhető, mivel ez az ingyenesség csak öt belépési ponton igaz.

Bali köztük van, de Lombok nincs, pedig ide is lehet jönni Indonézián kívülről, repülővel, például Kuala Lumpurból. Ennek ellenére a lomboki repülőtéren ki kell fizetni 35 amerikai dollárt.

Turistáknak maximum 60 nap az az időtartam, amit itt tartózkodhatnak, ez, ha jól emlékszem, 50 dollár. Én egy úgynevezett szociokulturális vízummal érkeztem, ami fél évre szól és a budapesti indonéz követségen kellett elkezdenem intézni.

3c.jpg

Először is kellett egy meghívó Lombokról, az úgynevezett szponzor. Mint írtam már, erre volt kapcsolatom. Miután megkaptam a meghívólevelet, illetékbélyeggel ellátva (120 forint) és a meghívó személyi igazolványának másolatát, kellett egy repülőjegy, amit szintén be kellett mutatni.

Továbbá ki kellett tölteni pár oldalnyi papírt, hogy ki vagyok, mi vagyok, miért, mikor és úgy egyáltalán. Kellett még egy kivonat a bankszámlámról és útlevelestől (aminek tovább kellett érvényesnek lennie 6 hónappal a beutazás dátumától) leadtam mindent a követségen. Majd elballagtam a követség számlavezető bankjába és befizettem a 60 napos vízum díját.

Egy hét múlva vissza is kaptam az útlevelem, benne a vízummal. De ez a fél év csak úgy fél év, ha a 60 nap lejárta előtt befáradunk az itteni bevándorlási hivatalba, ujjlenyomatot adunk és fényképet készítenek rólunk, illetve még négyszer, minden hónapban bevisszük az útlevelünket, hogy belepecsételjenek.

Ez leírva nem is hangzik olyan bonyolultnak, de itt élő magyarok tanácsára segítséget vettem igénybe, és nem bántam meg, bár nem volt ingyen. Ami maradandó élmény volt, azon felül, hogy izgalmas volt első alkalommal egy helyi hivatalban lenni, az a fényképezés, ujjlenyomat adás momentuma.

Két perc volt az egész és több mint két óra várakozás előzte meg, úgy hogy fix időpontra hívtak be. Állítólag azért, mert scannelték az útlevelet, még jó hogy egy héttel előtte bekérték, ezek szerint sok minden nem történt azon a héten. :)

3b.jpg

Szóval behívtak, egy néni ült velem szemben, kis indonéz nyelvtudásomnak hála a morcos tekintetet mosolygásra váltotta. Egész komoly technikai arzenálja volt, digitális ujjlenyomat scanner, komoly fényképező, stb.

Igen ám, de a fényképező ferdén állt és ahelyett, hogy valaki megigazította volna, nekem kellett ferdén tartanom a fejemet, igazodva a gép ferdeségéhez. Ezt nem lehetett röhögés nélkül kibírni, de szerencsére ő is érezte, így közösen nevettünk. Arra is gondoltam, hogy lehet direkt hagyta ferdén a gépet, mert jól szórakozik ezen.

A lényeg, hogy megvan a vízum és a többi havi látogatásra csak a segítőm megy az útlevelemmel. Ha minden jól megy, még megyek egyéb ügyekben, más hivatalokba is a jövőben és úgy érzem, lesznek még érdekes szituációk.

Azt például már tudom, hogy ha úgy döntök itt maradok, nyilván dolgozni fogok, ehhez kelleni fog a már említett tartózkodási-munkavállalási engedély. Ha megítélik, hogy megkapom, küldenek egy faxot, amit személyesen kell átvennem, és az útlevelembe bejegyzik mindezt.

Az érdekesség, hogy azt a faxolás után mondják meg, hogy hova is sikerült küldeni és már indulhatok is, Kuala Lumpurba, Szingapúrba, vagy esetleg Budapestre, mintegy utolsó meglepetésként. Azt hiszem, aki ezt kitalálta egy igazán kreatív és vicces ember lehetett.

3a.jpg

Szóval így mennek a dolgok errefelé. Életem legnagyobb kalandja, pedig nem volt unalmas otthon sem. Mint már írtam, minden nap hálát adok a sorsnak, hogy itt lehetek! Nem egyszerű az élet itt sem, mint sehol a világon, de egyelőre boldogan élem a mindennapjaimat, és amíg ez így van, maradok…”

Eddig tartott Indani posztja, aki szívesen olvasna többet is tőle, az a blogján megteheti.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Indonézia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr578430664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Evain 2016.03.01. 12:39:24

@adg: Ehhehehe, na ilyen sztorikat olvasva szinte sajnálom, hogy nincs FB fiókom. :D

Khm, még jó, hogy nem tüskés ráját mondtál :D

Ginix 2016.03.01. 13:15:19

@Csodabogár: az idő kérdésében nem biztos, h megváltozik a véleménye. én ugyanezt éltem meg ecuadorban és pár napig csodálkoztam rajta, még pár napig buffogtam miatta, utána meg beleengedtem magam és marhára élveztem. egy évet éltem ott, dolgoztam is és végig nagyon bejött ez az "időtlenség".

Muscari 2016.03.01. 13:18:18

@Herr Géza: lehet, hogy pont rád gondolt :-) Kies városodban voltam ugyanis. Akartam is szelfizni egyet valahol ez elküldeni neked, de azután felhúztam magam és elfelejtettem.

Muscari 2016.03.01. 13:22:07

Hogy a poszthoz is szóljak valamit, ha a fene fenét eszik, akkor is elmegyek Balira egyszer! Ha Dragonlady is azt mondja, hogy látni kell, és hogy gyönyörű, akkor biztosan igaz az az állítás, hogy maga a paradicsom.

DieNanny CH 2016.03.01. 13:43:38

@Evain:

Aztán nehogy úgy járj, mint azok a "megtalálók" akik az ellopott telefonnal szintén szelfiztek - csakhogy az meg küldte tovább a felhőbe, amit a tulajdonos egy másik gépen meg tudott nézni... És megosztotta fb-n.

©________ 2016.03.01. 13:54:55

@diggerdriver:
síriG
tartó szerelem

azt jelenti, hogy soha többet nem dugsz mással.

Herr Géza 2016.03.01. 13:56:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ugyanazt a pofakönyvet olvassuk ??? :)))

Herr Géza 2016.03.01. 13:59:41

@Muscari: Melyikre gondolsz? Dújv. vagy Érd? Mert elöbbi már sok éve nem illetékes ügyeimben... Valamikor 88-89 táján jelentkeztem ki onnan....:)) Érd/Pest-Megye már inkább.... Azok még nem tudtak elfelejteni. :)))

2016.03.01. 14:01:47

@adg: Ez a Siri egy ilyen pletykas no, ugy latszik nem tud titkot tartani...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.01. 14:24:12

@Babette©:
Az kizárt dolog mer, nem tudom
:)))))))))

Shanarey 2016.03.01. 14:27:39

Na ez a hely is csak turistaként érdekel, viszont tényleg érdekel.

@Muscari:

Tavaly nyáron én ezt úgy intéztem hogy a Magyarországi lakcímemhez közeli NAV irodába bementem (200 méter gyalog)
Onnan elküldtek az OEP-hez, hogy ott jelezzem nekik ami igaz is miszerint több mint egy éve külföldön élek, dolgozok, és ha ezt beadtam akkor ott adnak erről egy papírt, és azzal menjek vissza a NAV-hoz. Igazolásokat nem kértek, bár volt nálam szinte minden.

Az OEP-nél nyilatkozni kellett mióta dolgozok kinn, kinek fizetem a tb-t, és ennyi volt az egész. A NAV ült rajta kb két három hónapot, majd küldött a Magyarországi címemre egy levelet, hogy el van intézve, és ki vagyok jelentkezve az otthoni TB ből. Ez volt októberben, és azóta nem érkezett csekk az otthoni lakcímemre.

@diggerdriver:

A Siri, egy majdnem okos mesterséges intelligencia, amely az újabb Iphone telefonokban lakik, és ha kérdezel tőle valamit (angolul) akkor válaszol is rá ha tud.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.01. 14:41:35

@Shanarey:
Jaaa hogy ajfonnal?
Az akkor telefonokon olyan nincs.
:))))))))))

2016.03.01. 14:52:23

@Taxomükke (UK): A gyengék elmenekülnek, az erősek maradnak és tűrnek...

:))))

Shanarey 2016.03.01. 15:31:27

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Na akkor neked is megvan az új ideológiád a maradásra, ahogy a kormány is talált magának a lopásra. Szép
:-)

444.hu/2016/03/01/mielott-meg-atnyomtak-volna-az-ev-eddigi-legpofatlanabb-torvenyet-egy-picit-meg-rontottak-is-rajta

Na és most jöjjenek a honvédő trollok és magyarázzák meg nekem ezt.

Shanarey 2016.03.01. 15:32:21

@diggerdriver:

"Az akkor telefonokon olyan nincs"

Baszus Digger, nem beszélsz Magyar?

:-)

**mimi** 2016.03.01. 15:52:26

@Muscari: szólj, én is megyek veled :)

**mimi** 2016.03.01. 15:57:59

@Herr Géza: a barmok...azt én is oszzottam :) remélem megtalálják a jómadarakat...na meg az enyémet is, bár az nem szelfizik....

Csodabogár 2016.03.01. 16:30:54

@Muscari: Ki ne hagyd ott, a szent majmokat. Irto aranyosak. Azt élveztem a legjobban, amugy egész Bali csodás.

2016.03.01. 16:42:06

@Shanarey: Szó sincs erről. Taxxomüke rendelkezik valami kisebbségi komplexussal, amit néha muszáj kiadnia magából, és engem nagyon szeret. A baromságára csak baromsággal tudtam válaszolni, tartani kell a színvonalat.... ;)

@**mimi**: Ne vedd fel.

Shanarey 2016.03.01. 16:45:46

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Aha, akkor csak azért nem indultál el eddig mert várod a kormány bukását.

SzZoole 2016.03.01. 16:48:50

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
"Taxxomüke rendelkezik valami kisebbségi komplexussal"
190+ magas:)

2016.03.01. 17:30:04

@Shanarey: Igen, hogyne. Miután pedig megbukott, hirtelen megemelkednek a fizetések nettó 200 ezerrel, kiváló lesz az eü. és az oktatás, megtanulunk utat építeni, és a többi.... :DDD

A kormány (tudom, utálni kell őket, de szerintem ugyanolyanok, mint a szocik, csak sokkal, de sokkal pofátlanabbak, és még azt is szarabbá varázsolják, ami eddig sem volt túl fényes) nem fog "megbukni". 2018-ban is nyerni fognak, szerintem jövő év elején már kezdődik a kampány, lesz kenyér és cirkusz is, meg persze rengeteg ígéret, a nép beszopja, és megy minden tovább, mint eddig. Azt nem tudom eldönteni, hogy a társadalom szégyene-e, hogy csak ilyen selejtes pártok vannak Mo.-n.

2016.03.01. 17:33:31

@Zoole[uk]: Én meg 167. Emiatt 10 emberből 9 alapból magasabb nálam, mégis a magasabbaknál tapasztalom ezt a megfelelési kényszert. Pedig pont, hogy nekem kellene kompenzálnom. :DDD

Jah, de kompenzálok. Gyúrok. Mondjuk arra meg azt mondják a jól értesültek, hogy csak azok gyúrnak, akik impotensek, kicsi a faszuk, testképzavarral rendelkeznek, valamint önimádók. Szóval nehéz így élni. :(

Shanarey 2016.03.01. 17:47:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Lassan olyan leszel, mint Hinta, ő évek óta mondja hogy lesz munkája és haza is megy ha már megvan a pénz amit még gyűjtöget, Te dolgozol és mondod hogy lelépsz, szintén évek óta, Ja és mindketten gyúrtok.

:-)))))))))))))))

Van az a határ ami igaz a gyúrásra, amit ha átlépsz akkor tényleg már csak arról szól, amit leírtál. Erre a megoldás az hogy azt a határt nem kell átlépni. Persze majd lesznek "jóakarók" akik erre rá akarnak beszélni. De nem kell másokra hallgatni. Ha elérted azt a szintet, akkor meg kell állni és nem menni tovább, hanem csak szinten tartani. Anno nekem túl sok "jóakaróm" volt ezért én ott is hagytam az egészet.

Shanarey 2016.03.01. 18:14:02

@fhdgy:

Kelet Európa, Oroszok?

fhdgy 2016.03.01. 18:18:49

@Shanarey: Én másvalakire tippelek!!! :-)

©________ 2016.03.01. 18:24:18

@fhdgy:

Nyilvanvaloan nem ajtonagyobbitasrol van szo, latszik, ahogy nekimegy a tetonek.
Hogy mit akart, az kerdeses.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.03.01. 18:29:02

@Shanarey: "A Siri, egy majdnem okos mesterséges intelligencia, amely az újabb Iphone telefonokban lakik, és ha kérdezel tőle valamit (angolul) akkor válaszol is rá ha tud."

A lanyom sokat szokott vele jatszani, es jokat szoktunk mulatni azon, amiket valaszol Siri :)) Persze ha magyarul szolunk hozza, akkor a valasz kb. annyi, hogy "I don't quite understand that" :))

Herr Géza 2016.03.01. 18:32:46

@Babette©: Hát aki egy ajtót úgy akar "megnagyobbítani", hogy kiharapja fölötte a tetőn keresztül az áthidalót, az meg is érdemli. :)) A videós németül kommentál, ill. anyázik (roppant kultúráltan), de gondolom a csapat valami nagyon kelet-európai brigád...:))))))

Shanarey 2016.03.01. 18:34:31

@Zsuzsi65:

Én nem ismerem a Siri-t, de olvastam sokat arról, hogyan működik, na meg hogy ezt is a Microsoft találta ki csak nem telefonba, és náluk Cortana volt a név, egy videó játék miatt.

Herr Géza 2016.03.01. 18:34:46

@Shanarey: Tudod, közben úgy megtanult angolul, hogy már a Google fordítja neki magyarra a kommentet. :))))))))

2016.03.01. 18:40:13

@Shanarey: A testépítés egy életforma, nem egy sport. Nem lehet sosem elérni azt a szintet, mert sosem vagy megelégedve önmagaddal. És ez visz előrébb.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.03.01. 18:42:31

@Shanarey: igen, Sirinek az olyan kerdesekre is van valasza, mint:

"Hi, Cortana"
Siri valasza: "I think you've got the wrong assistant" :)))

Shanarey 2016.03.01. 18:51:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nálam nem testépítésnek indult, már csak azért sem mert ahhoz nem megfelelő a testalkatom. Egyszerűen csak tesztelni akartam saját magam, mennyire vagyok erős, és mennyit lehet ezen fejleszteni.

Nekem volt egy bizonyos szint amely több volt mint reméltem, s mégis elértem, és ott meg is álltam mert túl sokan kapacitáltak a folytatásra. Én viszont nem akartam "táplálék kiegészítőket, és egyéb csuda dolgokat enni.

geeeteee 2016.03.01. 18:56:51

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Csak az a cérnahang ne lenne. Vúdielen férfiasabb minden ilyen svarceneggerbajnoknál

geeeteee 2016.03.01. 18:56:56

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ráadásul még az öngyilkosokat se lehet megkérdezni, hogy mennyire fáj. 180. Néha reggel még plussz 20.Jól mutat a horizonton.

2016.03.01. 18:59:43

@Shanarey: Nem hc módon nyomom, szvsz annak amatőr/hobbi szinten semmi értelme, de igyekszem odafigyelni a kajára meg az edzésre. Ha úgy állsz hozzá, akkor sosem vagy elégedett az eredménnyel, persze ezt érdemes egészséges határok közé szorítani, sosem jó a végletekben élni.

A gyúrás egy látványsport, de sokkal több minden van benne és mögötte, mint amit a legtöbb, blikkből értesült laikus megmagyaráz.

2016.03.01. 19:01:23

@Zoole[uk]: Ne magyarázzál, mert szétütlek. :DDD

Látjátok, egyből jön a rejtett aggresszió, nehéz így sportolni. :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.01. 19:01:29

@Herr Géza: Nézd meg a videót többször. Már kiomlott a boltíves áthidaló és még mindig nem dőlt össze. Viszont látszik hogy még azután is támaszkodik valamin.
A talpszelemenen. Ahogy azt kimozdította az vitte magával a falat tetőt mindent. Szó sem volt ott ajtónagyobbításról. Bontás volt.

2016.03.01. 19:02:12

@geeeteee: Cérnahang szerintem csak női testépítőknél fordul elő, meg esetlegesen operáltaknál... :)

Herr Géza 2016.03.01. 19:07:14

@Shanarey: Halihaló, a Siri már 2011. óta (iPhone4s) műxik az Apple-nél (maga a szoftver a Siri Inc. cég fejlesztése 2007.-ből, amit az Apple cégestől megvett) a Cortana meg 2014.-ben került bele először a Windows Phone 8.1-be... Szóval nagyon nem a MS "találta ki". Abban a játékban (Halo) meg a Cortana egy szereplő volt, tehát csak a neve származik onnan.
Nehogymá' itt az Apple fikázva legyen... :)))))))))))))))

Herr Géza 2016.03.01. 19:10:36

@diggerdriver: Látom én azt maestro, meg nem is én állítottam, hogy ajtót/nyílást akartak nagyobbítani, hanem a cikk. Mondjuk a bontást sem durr bele, középen szokták kezdeni, tehát az is tuti, hogy nem így tervezték a dolgot... :)))))

SzZoole 2016.03.01. 19:11:10

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ajajj,meg akarsz ijeszteni?
Oltozz fel indiannak vagy kormozd be magad:)))
A gyurosok mind 3 perces emberek:)))

Shanarey 2016.03.01. 19:13:35

@Herr Géza:

Oké, de az apple az csak fikázva jó.
:-)

Herr Géza 2016.03.01. 19:17:09

@Herr Géza: Ráadásul nekem úgy tűnik, hogy az épületben volt is benn valami (a mellette lévő boltíves keresztül látszik), tehát tuti, hogy valami helyi "operációt" terveztek, csak egy kicsit túl lett teljesítve...:))))

2016.03.01. 19:29:32

@Zoole[uk]: A 3 perces gyúrosoknál már csak a wannabe gengszterek a keményebbek. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.01. 19:30:35

Senki nem akar indoneziarol beszélgetni? :-D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.01. 19:39:32

@Herr Géza: Az hogy mit látunk és mít ír a cikk annak nem biztos hogy köze van egymáshoz. Az épületnek az volt a leggyengébb pontja. Ha bontanám én is ott kezdtem volna. Csipegető kanál van rajta. Az már feltételezi hogy a fa és a törmelék különválogatását azonnal meg tudják kezdeni. Ha nagyon egybenlévő épület lett volna akkor nem ilyen kanállal áll neki. Viszont ezzel a kanállal a lehető legjobb helyen kezdte el.

2016.03.01. 20:00:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerintem a többségnek nincsen semmiféle tapasztalata az országot illetően. Ha angliai poszt lenne, ahhoz kb. a fél blog hozzá tudna szólni.

Muscari 2016.03.01. 20:04:08

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: az én férjem is alacsony. Ő úgy kompenzál, hogy okosabb, mint az emberek 95%-a :-)
Én is kicsi vagyok, de nekem nem kell kompenzálni, mert a nőknek ez jól áll :-)

2016.03.01. 20:55:28

@Dragonlady (Bp, Hun): En igen! Nekem tetszett a poszt, vagyis azt nem olvastam, de a kepek nagyon NAGYON tetszettek. :D Az az utolso foleg. Meg a teknos.

Az alacsony fiukhoz is kapcsolodik a tema kulonben, mert a Raid indonez film :D Tegnap azt mondtam, hogy nem nezek filmeket, de a Raidet lattam egyszer veletlenul, aztan a folytatast pedig direkt. Abban is aproka fickok utik szejjel egymast, de legalabb nagyon latvanyosan. :D De mas tajekozodasi pontom nincs ezugyben, ugyhogy teged kell itt megkerdezni, hogy igaz-e, hogy az indonezek ugy en bloc egeszen alacsonyak, vagy esetleg csak ahhoz a specialis harcmuveszeti formahoz elonyos ilyen alkatu fiunak lenni? :D

2016.03.01. 20:56:47

@Muscari: Az se rossz. ;)

@Babette©: Az egész testépítés egy betegség. Nem kellenek ezek a francos szakszavak. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.01. 21:04:56

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
na mert az annyire szokott zavarni bizonyos kommentelőket, hogy lövésük sincs arról, hogy miről beszélnek :-)))))

@mojyo: alacsonyabbak az biztos.
indonéz adatokat nem tudok, de thai sorozási adatokból évtizedekre visszamenőleg kijött már, hogy mióta jobban élnek (rendesen esznek, van egészségügyi ellátás, stb), simán 10 centivel magasabbak átlagosan a fiatal férfiak.

2016.03.01. 21:31:04

@Dragonlady (Bp, Hun): Aham, koszi. Azt amugy gondoltam, hogy a jolettel/gyermekkori etrenddel is fugg ez ossze, pedig amugy nem jartam meg sose tropusi orszagokban, szoval "elo" tapasztalatom nincsen, de ha az is szamit amit a TV-ben latok (:D) akkor elmeselem, hogy lattam egyszer egy ilyet, hogy Azsiabol nyugati orszagokba vandorolt csaladok genetikai szempontbol teljesen azonosnak szamito, de nyugati etrenden, eletmodban felnott gyermekeit egyesitik a keleten maradt unokatestverekkel, stb, es kb egy fej volt a kulonbseg :D Marmint nem errol szolt a musor, hanem ilyen kulturalis elmenyekrol, csak en jegyeztem meg, hogy ebbol latszott nagyon durvan, hogy ki hol nott fel.

SzZoole 2016.03.01. 21:47:42

@Dragonlady (Bp, Hun): beszelni lehet,de szerinted mi csoringer mosogatok eljutunk oda egyszer is:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.01. 21:55:59

@Zoole[uk]: szerinted ki takarított meg mosogatott a guesthouseban néhanapján :-D már akkor is marha jót szórakoztam rajta, hogy bakker téyleg mosogató lett belőlem :-D

2016.03.01. 21:59:33

@Dragonlady (Bp, Hun): Ne... Ilyen itt előfordul? :O

SzZoole 2016.03.01. 21:59:37

@Dragonlady (Bp, Hun): na ja,de te arrafelé éltél/dolgoztál.
Meg amúgy is veszélyes környék,lásd magad.
Egyszer szenvedtel hajó törést es mi lett a nagy ijedelemben?
Na mi,hat Dragon Dani:)))

SzZoole 2016.03.01. 22:02:05

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: te,most őszintén,tényleg egy 167 centis melynövésű orias vagy?:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.01. 22:04:53

@Zoole[uk]: azért eltelt közben jópár év

SzZoole 2016.03.01. 22:08:03

@Dragonlady (Bp, Hun): naja,mert addig postraumas stresben voltal,es amikor megnyugodtal akkor jött a kis sárkány:)))

2016.03.01. 22:21:01

@Zoole[uk]: Tényleg. Miért hazudnék? Szerintem a testmagasság még belefér abba a kategóriába, ami nem túl magáncélú adat. :D

Nagy már nem leszek, széles azonban még lehetek. Tolni kell keményen a gyúrást. :DDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.01. 22:24:53

@Zoole[uk]:
ne kavarj Zoleeeee mert a cápák közé leszel rakva :-)
addig volt nagyon szar, amíg vissza nem mentem ugyanoda egy évvel később.
illetve a hajóktól még mindig pánikrohamot kapok :-(
pont másfél éve volt egy újabb hajótörés ugyanazon a helyen, ugyanolyan féle kis hajó. nem tudom, mi lett végül az utolsó emberrel, akit másfél napig nem találtak. vagy egy napig úsztak meg lebegtek a túlélők, mire megtalálták őket, illetve volt egy csoport, aki kiúszott egy szigetre,.. ahol éppen egy vulkánkitörés zajlott. nagyon rossz volt akkor is ezt olvasni (valamiért úgy emlékeztem, hogy már Indonéziában voltam akkor megint, de a dátum szerint még Thaiföldön, furcsa, hm) www.bbc.com/news/world-asia-28826352
na ilyesmi kb minden hónapban van egy valahol. Bali és Lombok, meg Sumbawa és Flores között se sok a távolság, de mély a tenger, alattomos áramlatok stb vannak, nagyon sok a baleset.
alkalmadtán elmesélem, hogyan zsebelt ki minket a Coast Guard.

a posztolónak meg azt üzenem, bár nem is járt erre ugye, csak a blogját akarta reklámozni valszeg, hogy kerülje a Peramát.

pappito · http://pappito.com 2016.03.01. 22:55:59

@adg: a történelmi hűzég kedvéért megjegyzem, hogy a felhasználó nálam 45 perccel korábban már említette amit én is javallottam tegnap (márhogy menj vissza és kérdezd meg a biztiőrt)
Csak nem emlékeztem rá :)

Csodabogár 2016.03.01. 22:56:49

@mojyo: Szerintem ma már Europában is magasabbak az emberek átlagosan, mint 50-60 évvel ezelőtt. Ahol sok fiatal van, már kifejezetten törpének érzem magam, pedig eredetileg megfeleltem az áltag női magasságnak.

pappito · http://pappito.com 2016.03.01. 22:57:43

@HardPötty: ugyan, ausztrália még nem a széle. sőt, még új-zéland se, bár innet már látszik :)

pappito · http://pappito.com 2016.03.01. 23:01:00

@diggerdriver: van, csak nem így hívják. de ugyanúgy keres neked kávézót meg küld smst meg csinál mindenfélét bemondásra, mint a siri. már ha androidra gondoltál.

Shanarey 2016.03.01. 23:05:12

@Csodabogár:

Tudományos tény hogy az emberiség átlagos testmagassága folyamatosan növekedett. Pár száz éve még Európában is magasnak számított aki elérte a 170 cm-t, de ez a növekedés megtorpanni látszik. Legalábbis az okosok ezt mondják.

Shanarey 2016.03.01. 23:06:19

@pappito:

Cortana létezik androidra is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.01. 23:10:00

@pappito:
Ki az a barom aki még egy feleségre vágyik?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2016.03.01. 23:16:10

@Shanarey:
csak nincs rá szükség, a google saját maga tudja ezt (ok google)

pappito · http://pappito.com 2016.03.01. 23:17:37

@diggerdriver: a különbség, hogy siri vagy az android _tényleg_ csinálja amit mondasz neki :)))))

2016.03.01. 23:35:45

@Csodabogár: Ez valoszinuleg igy van. Azt is mondjak, h a tejtermekekben levo feherjek segitik a legjobban a novekedest, es ez allhat amogott, hogy a hollandok a legmagasabbak az egesz vilagon. Szerintem ez hulyeseg, koztudott, hogy Hollandia rendkivul alacsonyan fekvo orszag, tehat nem a hollandok a magasak, csak a talaj van alacsonyabban. :D

Elnezest kerek. :D

pappito · http://pappito.com 2016.03.02. 00:01:17

@mojyo: ez ugyanaz a félreértés, mint a vizilabdázókkal, azok is egyforma magasak, hiszen a víz mindnek a nyakáig ér... :)

NorthPier 2016.03.02. 00:04:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Afffffene, csokival sokkal konnyebb a szelesseget elerni :-)

M. Péter 2016.03.02. 00:13:25

@Csodabogár: A hollandok a legmagasabbak a világon, a férfiak átlagmagassága 184cm. A 185 centimmel másutt mindenütt magasnak érzem magam, de Hollandiában csak átlagos vagyok.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2016.03.02. 01:13:21

Én otthon atlagmagas voltam, most Szingapúrban a tornasor elején állok :P Minden viszonyítás kérdése...

DieNanny CH 2016.03.02. 07:30:14

Ez érdekes, ez a magasság, mert mikor először Svájcban jártam - 11 éve -, az tűnt fel, hogy milyen alacsonyak az emberek... Én a 172 cm-mel simán kitűnök közülük.
Pedig "állítólag" itt nagyon jó az ellátás... :-)

2016.03.02. 10:17:55

@NorthPier: Ez igaz. Viszont a látvány kevésbé lesz vonzó abban az esetben. :-)

Ginix 2016.03.02. 12:13:26

@mojyo: ú, a raidet én is láttam, elképesztő, amit az a csöppnyi pali művel az első részben ( amásodikat is láttam, de most nem emlékszem nagyon)

Ginix 2016.03.02. 12:15:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nekem nem az tűnt fel, h alacsonyak lennének, hanem, h milyen sokan járnak mankóval:)

DieNanny CH 2016.03.05. 08:06:29

@Ginix:

Főleg február-március környékén, a síszünet után! :-D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása