oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 08. 06:41,  Egy találkozó margójára 449 komment

2016. január 08. 06:41 Határátkelő

Egy találkozó margójára

Bevallom, kíváncsian vártam a magyar és a brit miniszterelnök budapesti találkozóját, méghozzá egyetlen téma miatt: ez pedig a brit szociális juttatások jövőjéről szóló egyeztetés. Az borítékolható volt, hogy konkrétumok nem fognak kiderülni, ám ez az az eset, amikor a gesztusoknak is jelentőségük van. Körülbelül így is lett. A mai posztban először átfutjuk, mi is történt, mi hangzott el a találkozót követő sajtótájékoztatón, majd megpróbálhatjuk kitalálni, mindez mit is jelent.

2_63.jpg

A háttér

A történelmileg inkább euroszkeptikus britek kormányfője meglehetősen kényelmetlen helyzetbe lavírozta magát akkor, amikor belement abba, hogy legkésőbb 2017 végéig népszavazást rendezzenek az ország európai uniós jövőjéről.

A helyzet azért kényelmetlen, mert meglehetősen kiegyenlítettek az erőviszonyok (a felmérések szerint hol az egyik, hol a másik tábor van enyhe többségben), ugyanakkor az elég nyilvánvaló, hogy gazdaságilag öngyilkossággal érne fel a briteknek egy esetleges kilépés.

Olyannyira így van ez, hogy maga David Cameron sem szeretné elhagyni az Európai Uniót (több nagyvállalat vezetője és fontos gazdasági szereplők is jelezték már, hogy nagyon nem tartanák jó ötletnek a dolgot), viszont az is nyilvánvaló, hogy a közhangulat miatt valamilyen eredményt fel kell mutatnia, ha nem akarja elveszíteni a népszavazást és ezzel politikailag majdnem lehetetlen helyzetbe hozni magát.

Így aztán a brit miniszterelnök megpróbál valamilyen eredményt elérni az uniós tagállamoknál, vagy még pontosabban: valami olyan változást elfogadtatni, amit eredményként mutathat fel a brit választók előtt.

A fő probléma természetesen az uniós tagállamokból érkező határátkelők száma (hogy mennyien vannak, arra is sok felmérés létezik, pontos adat nem nagyon), márpedig a főleg kelet-európai munkavállalókat nem mindig fogadja kitörő lelkesedés a helyiek részéről, hogy finoman fogalmazzak.

Megoldás tehát kell, az egyik ilyen David Cameronnak az az elképzelése, hogy a külföldről érkező munkavállalók csak 4 év elteltével igényelhetnék meg azokat a szociális juttatásokat, melyek a briteknek alanyi jogon járnak.

Ez azonban számtalan problémát felvet, melyek közül a legsúlyosabb kétségtelenül az, hogy diszkriminálna uniós polgárok között, ami mind Brüsszel, mind az érintett tagállamok (például a Visegrádi Négyek - Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia) számára elfogadhatatlan.

Az uniós jog értelmében ugyanis az unió állampolgárai között nem lehet különbséget tenni, a szabad mozgást sem korlátozhatják. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ott az eurózóna, amitől a britek nagyon fáznak, viszont azt sem szeretnék, ha annak szabályai hátrányt okoznának a közös pénzt nem használó országoknak.

Az érdekek (mármint a brit és a többi uniós tagállam érdekei) abból a szempontból egybeesnek, hogy (mint az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének tanulmánya rámutat) az EU többi 27 tagállama is tudja, hogy David Cameronnak „győznie kell” ezen a téren.

Az elemzés szerint a társállamoknak is célja, hogy a brit kormányfő olyan eredményt tudjon felmutatni, amit sikerként „adhat el” a választóknak, ami ebben az esetben az lenne, ha be tudná bizonyítani, hogy elérte: a brit szociális ellátórendszerből kikerülnek a bevándorlást ösztönző elemek.

A turné

Márpedig az idő sürgeti a brit kormányfőt, hiszen elvileg ugyan jövő év végéig ráér kiírni a referendumot, ám erre nyilván a számára legkedvezőbb időpontban szeretne sort keríteni, ami a legtöbb elemző szerint az idei év lehet.

Így aztán nem csoda, hogy David Cameron már a februári uniós csúcson szeretne érdemi előrelépést elérni, ami viszont nagyon közel van – ezért turnézza körbe Európát és próbál egyezkedni a tagállamok vezetőivel.

A turné keretében találkozott szerda este Angela Merkel német kancellárral, ahol szintén ez volt az egyik kiemelt kérdés. David Cameron a találkozót követően azt mondta, egész Európának érdeke lenne az Unió reformja (nyilván a brit elképzelések mentén), és nem csak azért, mert így az Egyesült Királyság tag maradna, de azért is, mert így az EU megmutatná rugalmasságát.

Olyan átütő nagy sikert azért nem arathatott a brit kormányfő, különösen, ha tudjuk, hogy Angela Merkel német kancellár korábban többször is határozottan kijelentette: az európai integráció alapvető vívmányairól nem hajlandó alkudozni.

A budapesti találkozó

Ilyen körülmények között érkezett tehát tegnap Budapestre David Cameron, hogy a magyar kormányfővel (és rajta keresztül a brit elképzeléseket szintén vehemensen ellenző Visegrádi Négyekkel) tárgyaljon. Az ugyanis teljesen egyértelműen kiderült a sajtótájékoztatón is, hogy Orbán Viktor egyeztetett a lengyelekkel a kérdésben, így tulajdonképpen (ha informálisan is, de) közös álláspontot képviselt.

cim_foto_kormany_hu_arvai_karoly.jpg

A sajtótájékoztató a beszámolók szerint eleve jókora csúszással (és kölcsönös udvariaskodásokkal) kezdődött, ezektől most megkímélnélek titeket. Csak annyit jegyeznék meg, hogy a hangulat rendkívül barátságos volt, például a két politikus keresztnéven szólította egymást.

A lényeg azonban akkor jött el, amikor a britek négypontos javaslatáról beszélve a magyar miniszterelnök azt mondta: ebből hárommal maximálisan egyetértenek (ezek dióhéjban: az unió teljesítse ki a közös piacot, főleg a szolgáltatásoknál, az energiánál és digitális téren; azok az országok, amelyek szorosabbra vonnák az integrációt, tehessék ezt meg, de tartsák tiszteletben azokat, akik nem így gondolkodnak; és a nemzeti parlamentek egy csoportja blokkolhasson uniós jogszabályokat), ám a negyedik esetében (ami tulajdonképpen minket a legjobban érdekel), a brit jóléti rendszer megvédésében közös V4-es álláspont lesz.

Orbán Viktor ez utóbbit azzal indokolta, hogy miközben (szerinte, pontosabban egy által hivatkozott brit statisztika szerint) csak 55 ezer magyar munkavállaló van az Egyesült Királyságban, lengyelből közel 800 ezer, így ők jobban érintettek.

A magyar kormányfő azt mondta, abban lesznek partnerek, hogy olyan megállapodást kössenek, amelyet elfogadnak a britek, de az nem diszkriminatív (ami elsőre amolyan fából vaskarikának tűnik).

Orbán Viktor fontosnak nevezte, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést, ugyanakkor Magyarország minden olyan ésszerű javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén. 

„Mi nem migránsok vagyunk”

A magyar miniszterelnök fontos kérdésnek nevezte, hogy „a magyarokat ne tekintsék migránsnak. Mi nem élősködni megyünk Nagy-Britanniába, nem élősködni akarunk, nem elvenni az ott élőktől, a magyar emberek dolgozni akarnak, fontos, hogy tiszteletet kapjanak, ne diszkriminációt".

(Zárójelben: tehát a migránsok Orbán Viktor szerint élősködni akarnak, nem dolgozni és el akarnak venni az ott élőktől – a gondolat szépen passzol a kormányzati menekültellenes kampányba. Zárójel bezárva.)

Magyarország becslései szerint a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok összességében több adót és járulékot fizetnek be, mint amennyi ellátást kapnak – tette hozzá a miniszterelnök.

Mi következik mindebből?

Szerintem két dolog: egyfelől az, hogy a nagy barátság közepette eléggé egyértelmű: még nem született meg az a megoldás, ami a V4-ek számára megfelelő lenne, márpedig februárig eléggé szorítja az idő a brit kormányt.

Az is nyilvánvaló, hogy ebben a kérdésben nem a magyar álláspont lesz a döntő, és a V4-eken belül a talán leginkább érintett lengyelek szava esik majd a legnagyobb súllyal a latba (már csak azért is, mert gazdaságilag és politikailag is ők a legerősebbek a csoporton belül).

1_87.jpg

Végezetül annyit, hogy az Orbán Viktor által említett, Nagy-Britanniában élő és dolgozó 55 ezer magyar még viccnek is rossz, szinte teljesen kizárt, hogy ez a szám igaz legyen, szerintem még Londonban is több magyar él, nemhogy az egész országban.

Összefoglalva: nekem úgy tűnt, hogy a kifejezetten baráti hangulat mellett éppen a legfontosabb kérdésben nem sikerült dűlőre jutni (már ha egyáltalán ez volt a cél), és persze kíváncsi lennék, mi az, ameddig a magyar kormány hajlandó elmenni a szociális juttatások feladása terén, az is biztosnak látszik, hogy ebben a témában most nem Budapest fújja a passzátszelet.

Hanem Varsó.

(Fotók: kormany.hu/Árvai Károly)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr238250668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.01.08. 06:48:30

Ő már csak tudja hogy mi az élősködés...Az 55000-nêl vonultam volna volna ki a teremből...

2016.01.08. 07:44:27

Szerintem a tortenet egyszeru. Magyarorszagon meg mindig angolul beszel a kivandorlok donto tobbsege, ezert foleg az UK a celpont. Magyarorszagon munkaerohiany kezd kialakulni. A magyar kormany erdeke egybeesik a brit kormanyeval: minel kevesebben menjenek ki dolgozni. A magyar kormany szerintem legszivesebben nyiltan tamogatna a britek mind a negy pontjat, csak politikai okokbol kommunikal ennyire burkoltan a negyedik pontrol. A lengyel helyzetet nem ismerem ilyen szempontbol, a szlovakokat es a cseheket pedig kevesbe erinti ez a dolog, mert ok foleg nemet nyelvteruletre mennek. Talan is ezert a lengyelek szava a donto, mert igazabol tenyleg ok lehetnek azok, akiknek fajhat a brit szigoritas a V4-ek kozul. A magyar kormany szerintem alapvetoen tamogatja a brit szigoritast, hiszen o is nyer vele. Szerintem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.01.08. 07:51:42

Az, hogy a V4 egy "csomagot" szeretne miért probléma?
Egy az érdek.

HardPötty 2016.01.08. 07:52:32

Úgy érzem még mindig kavarodnak a fogalmak odafent. A migráns a jobb életkörülmények miatt indul el és költözik, a menekült pedig egy fegyveres konfliktus vagy üldöztetés miatt hagyja el az országot. Ránk mint szabad uniós munkavállalókra tekintenek, de vannak akik tényleg migrànsok ès le is telepednek, nem akarnak hazaköltözni. A belpolitikában pedig szinte csak a menekültekre használják a migráns szót. Ez a fogalom zavar azért nem jó, mert pl a Brit állampolgárságért és letelepedésért dolgozó magyarokat migrànsnak tekintik, azokról pedig most éppen egy kellemeset nyilatkozott Orbán. Remélem a tolmács észnél volt.

fhdgy 2016.01.08. 08:21:03

@HardPötty: nem a tolmácsnak kellene észnél lenni, az országnak kellene, hogy olyan miniszterelnöke legyen, aki észnél van! Irreális elvárás? Orbanisztánban igen!

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.08. 08:26:05

Összefoglalásod nem állja meg a helyét.

Ugyanis észre kell venni a lényeget: kialakulóban van egy cseh-lengyel-magyar-szlovák antibrüsszelita népi blokk, s ez nagyon jó hír. Valójában ez az utolsó esély az EU megmentésére.

Orbánnak most nagyon észnél kell lennie, mert jelenleg esély van, hogy Londont fel lett használni a népek érdekéért vívott kontinentális harcban.

Itt most Merkelt és Cameront kell lassan egymás ellen fordítani. majd mindkettőtől kikövetelni engedményeket. S ez el is érhető ravasz, ügyes kelet-európai politizálással.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.08. 08:26:50

Elég szürreális mikor a kiéheztetett nyáj elkóborol jobb legelőkre és a volt gazda azért kampányol hogy adjanak nekik enni.

HardPötty 2016.01.08. 08:48:05

@fhdgy: egyetértek. Pontosabb ahogy te fogalmaztál.

SECI 2016.01.08. 08:53:21

55000? Erdekes brit statisztikakat tud olvasni OV!

cheezy 2016.01.08. 08:53:33

Orbán ne a brit adózással foglalkozzon, hanem a magyar adórendszerrel, és mondjuk a minimálbérekkel.
Közben nézzen utána a 'bevándorló' szó szinonimáinak, ugyanis migránsok vagyunk mi, akik elhagytuk a szülőhazánkat.
A britek igenis szigorítsák meg a szociális juttatások feltételeit. Sajnos Magyarország azért is tart ott ahol, mert nem szűrik, nem ellenőrzik, hogy kinek adnak segélyt, családi pótlékot stb. Ne jöjjön Angliába az ingyenélő réteg, csak olyan, aki dolgozni akar. Tegyen le az asztalra valamit, utána esetleg kaphat szociális juttatásokat.

Hari Seldon 2 2016.01.08. 09:06:04

"Megoldás tehát kell, az egyik ilyen David Cameronnak az az elképzelése, hogy a külföldről érkező munkavállalók csak 4 év elteltével igényelhetnék meg azokat a szociális juttatásokat, melyek a briteknek alanyi jogon járnak."

Ebben az esetben a Brit munkavállalók is "vállalják", hogy az EU más országaiban dolgozva nem kapnak a gyerekeik szociális juttatást? - (Természetesen úgy értem csak négy év után.)
A kérdés azért életszerű, mert azért van bőven expat brit az euro zóna országaiban mint multi alkalmazott.

HardPötty 2016.01.08. 09:10:47

Off

Olvastatok a szingli adó felvetéséről. lol
Igaz csak vita szinten merült fel, de akkor is...

m.hvg.hu/itthon/20160107_A_szingliadorol_indit_vitat_a_KDNP

On

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.08. 09:26:23

"(Zárójelben: tehát a migránsok Orbán Viktor szerint élősködni akarnak, nem dolgozni és el akarnak venni az ott élőktől – a gondolat szépen passzol a kormányzati menekültellenes kampányba. Zárójel bezárva.)"

Hát, pedig teccik-nem teccik, ez így van. Hol az ott élőktől akarnak-e elvenni bármit is, azt nem tudom, de az államtól igyekeznek minél többet.Ami végül is ugyanaz.
Én még itt olyan kommunikációt migri részről nem hallottam, olvastam (szóvivőktől vagy őket patyulgató szervezetektől sem) hogy munkából tervezik maguk fenntartását, megélhetését, főleg nem piaci alapokon.Segély, ellátás, szociális lakás, óvoda, iskola persze jöhet, gyártják a gyerekeket, meg hívják az otthon maradt szűk családot is kifelé (ami náluk 40+ főt jelent), akiket aztán úgyszintén lehet tömni állami pénzekkel.Nem vagyok fidesznyik, nagyon nem; de kijelenthető, hogy Orbán ezt spec pontosan jól látja...

Főgebra 2016.01.08. 09:26:50

@HardPötty:
Semmi újat nem találnak ki vele. Sokkal nagyobb baj, hogy amik szabályozási ötletként előjönnek, azok már 60 évvel ezelőtt működtek!
A szingliadó pedig, az Igazságos (Rosenfeld) Mátyás idejében a Ratkó korszakban működő "agglegényadó" "korszerűsítése.
Magyarán tartós helybenjárás után jó pár lépés hátrafelé.

adg 2016.01.08. 09:48:15

@Hari Seldon 2: Ez egyebkent teljesen jol megoldhato lenne, akar a teljes eu szintjen is, hogy amikor uj orszagba koltozol, akkor pl 2 evig nem jarnak bizonyos juttatasok vagy segelyek.
Mondjuk a gyerekek utan jaro juttatasokat magam reszerol nem sorolnam ide, mert az a gyereknek jar, de pl a munkanelkuli segely lehetne ilyen.
Ha tudja, hogy nem kap, akkor meggondolna a tisztelt jovendobeli segelyezett, hogy csak ugy ukkmukkfukk a semmire odakoltozzon pl angliaba, vagy akarhova, ahol nagyobb tamogatas jar.

Azt meg teljesen nyugodtan meg lehetne oldani, hogy eu-n kivulrol erkezoknek x evig semmilyen tamogatas nem jar. Leszamitva mondjuk rendkivuli eseteket, halalesetet pl, az egyetlen tamogatas ha kifogyott a penzbol, lehetne mondjuk egy repjegy haza es egy bejegyzes a rendszerbe, hogy tobbet nem lepheti at az eu hatarait.

Lattam mar ilyet, pl egy sor ausztral vizumnal a feltetelek kozt megbujik ez a sor: "You cannot access Medicare, family assistance or social security benefits."
Nem mindegyiknel ugyan. Azonban van egy masik sor, ami tudtommal mindegyiknel ott van, es kulon ala kell irnod a jelentkezes soran, valahogy igy szol: legyen nalad elegendo penz a kezdeti idoszak athidalasara, mert ket even belul nem jar munkanelkuli segely.
Allando vizumok eseten egyeb csaladtamogatasok jarnak, meg tb is, de ideiglenes vizumoknal nulla, semmi, sokszor az iskola is fizetos a gyereknek. Es ala kell irnod, hogy tudsz rola.

Szoval volnanak lehetosegek.

adg 2016.01.08. 09:54:22

@geegee: "ez így van."
Hat igen, ez pontosan mutatja, hogy meg kellene kulonboztetni valahogy rendesen a bevandorlokat alfajok szerint:
- aki odakoltozik dolgozni
- aki odakoltozik a magasabb segely miatt
- aki odakoltozik, mert menekul
-- aki odakoltozik az elso biztonsagos orszagba, amig otthon nyugi lesz, es akkor haza is megy
-- aki "ha mar koltozunk" felkialtassal kivalasztja a legmagasabb tamogatast nyujto orszagot

stb.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2016.01.08. 10:06:48

@HardPötty: Vajon mennyi káromkodás után moderálnak ki / vesznek le a whitelistről?

Bal 2016.01.08. 10:11:42

@HardPötty: nem értem, miért vannak ezen emberek kiakadva. Minden gyerek és családtámogatás lémyegében szingliadó. A 10 millió csok is az. Tök mindegy, hogy egyiknek nullát adok, másiknak kettőt, vagy egyiknek mínusz egyet, a másiknak egyet.

fhdgy 2016.01.08. 10:14:59

@adg: lenne egy javaslatom: az átköltözőnek járjanak a segélyek, annak az országnak a törvényei szerint,ahova költözik, de x évig az az ország fizesse, ahonnét költözött. Ha x évig nem szerez jogosultságot munkával az új országban, akkor kérem két szék közül a pad alá helyzet jött össze. Se innét, se onnét!

Hari Seldon 2 2016.01.08. 10:31:00

@adg:
Mondjuk a munkanélküli segély résszel egyet értek.
Ha valami migráns, és dolgozni megy oda, akkor mondjuk igazad van, legyen egy vagy két év, amíg befizet a kasszába. Utána viszont mi alapon ne lehetne jogosult?

HardPötty 2016.01.08. 10:32:25

@Bal: semmi baj ha nem érted.

Mighty Duck 2016.01.08. 10:33:06

Cameron-nak abban igaza van, hogy szűkíteni akarnak. Az EU nem minden országában vágják hozzád az NI-nak megfelelő account-ot munkaszerződés, stb nélkül, csak mert beléptél az országba és kijelented, hogy itt akarsz dolgozni.
Saját tapasztalatom, hogy a munkába álláshoz szükséges papírokat egy nap alatt meg tudtam szerezni, de a szocialis ellátás és egészségügy kulcsát két hónapig húzták és még akkor is újabb papírokat kértek, hogy nem fiktíven, vagy feketén dolgozom-e.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.08. 10:35:12

@Bal:

Pontosan ez a helyzet. Sajnos a Fidesz néha balek módon amatőr a kommunikációban. A szingliadó természetesen kiváló ötlet, be kell vezetni haladéktalanul, csak NEM ÍGY kell elnevezni, hanem mondjuk "nagycsaládosok adókedvezményének", s már senki se fog merni belekötni.

Mint a zsidó viccben:
A jesivában a hallgatók tanulnak a könyvtárban, egyszer csak dohányozni támad kedvük, de nem merik a rabbi megkérdezése nélkül, így egyikük odamegy a rabbihoz és megkérdezni:
- Rabbi, szabad-e dohányozni a Talmud tanulmányozása közben?
- Természetesen nem - mondja a rabbi.
A diák elmondja a választ a többieknek, mire egy másik hallgató szól:
- Ezt rosszul kérdezted! - majd odamegy szintán a rabbihoz:
- Rabbi, szabad dohányzás közben tanulmányozni a Talmudot?
Mire a rabbi:
- Természetesen! A Talmudot tanulmányozni minden körülmények között dicséretes dolog.

Bal 2016.01.08. 10:44:47

@BircaHang Média: nekem is pont ez a vicc jutott eszembe

HardPötty 2016.01.08. 10:48:30

@BircaHang Média: ott a pont! Az elnevezés a baj. Amíg a birca féle tènyleg akàr ösztönző lehet a szigli adó elnevezés bütetésként hat. Ez a baj. A kedvezmények jobbat tesznek a közhangulatnak mint egy büntetès jellegű elnevezés. És nem mindegy hogy adnak a családosnak vagy elvesznek az egyedül állóktól. Én mondom ha a szingliket terhelik adóval akkor nem biztos hogy a gyerekek és a családok száma fog nőni. Inkább tippelnék az alkoholisták és öngyilkosokra vagy az elköltöző sziglik szàmára. Az meg nem jó.

HardPötty 2016.01.08. 10:50:19

@HardPötty: mind emellett egy családi kedvezmény esetèn a szinglik élik az èletüket és nem érzik úgy hogy szétvannak szivatva mègegy plusz adóval.

Bal 2016.01.08. 10:50:23

@HardPötty: igazából persze értem csak röhögök, hogy milyen hülyék az emberek. Na meg hogy a témánál maradjunk, milyen nehéz műfaj a politika: ha megcukrozom, a varangyosbékát is megeszik.

adg 2016.01.08. 10:50:50

@Hari Seldon 2: de hat pont ezt irtam en is, hogy x evig nem jar. Utana jarjon, nyilvan. Ha az x even belul fogy ki a penzbol, akkor meg irany haza.

@fhdgy: ez viszont etikai kerdeseket is felvethet. Miert fizesse az az orszag, amelyiket elhagyott a jobb jovo remenyeben? Vagy epp ellenkezoleg, ha evekig fizetett a kozosbe, miert ne kaphatna belole akkor is, amikor lelepett? Ahogy te irtad.
Vagy miert fizesse az uj orszag, ahol meg egy fillert nem tett a kozosbe?

Ah, nehez kerdesek ezek...

HardPötty 2016.01.08. 11:01:20

@Bal: de az is jó példa erre, hogy van két gyereked. Testnevelésből - ami full készségtantárgy - az egyik ötöst hoz ès mondjuk adsz neki zsebpènzt a masik meg egyest és egy jó nagy büdös pofont adsz neki. Hova vezet ez?

adg 2016.01.08. 11:13:25

@HardPötty: oda, hogy a gyerekek panaszkodni fognak, ez eljut a felelosen gondolkodo miniszter fulibe bele, es megvaltoztatja a szabalyokat, hogy a jovoben ne azt ertekeljek hogy milyen messze szokken a gyerek es hany fekvotamaszt tud lenyomni a tobbiek rohogese kozben, hanem hogy mennyire lelkes az oran. Csak egy bibi van vele, ott a miniszterium kornyeken.

(Amugy mi a helyzet a matekkal, helyesirassal? Sokkal akkor sem tudjak megtanulni - erzek hianyaban - ha akarmilyen lelkesen es buzgon tanuljak. Azt is leosztalyozzak. )

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.08. 11:20:06

@geegee:

Alapállásban természetesen igaz, hogy a migráns MINDIG akar valami többletet magának. Hiszen ezért megy oda. A migráció oka az esetek 99 %-ában gazdasági, azaz XY ugyanazért a munkáért több pénzt szeretne, s persze több juttatást.

Gondoljunk bele: a 2011 óta kitántorgott kb. félmillió magyar közül vajon hány ment volna el, ha a magyar fizetési szint az osztrákkal lenne azonos? Talán a tizede, 50 ezer, szimpla kalandvágyból, de 90 % maradt volna. Persze lehet kamuzni, nemlétező politikai okokra hivatkozni, meg lenyomni a hazug "jobb jövőt akarok" halandzsát, de attól még a lényeg az marad: a több pénz az egyetlen ok.

De még az 1 %-nyi politikai migránsok - azaz a valódi menekültek - zöme is igyekszik oda menni, ahol jobbak a gazdasági feltételek. Látható ez most Szíria esetében, ahonan - a nyugati-iszlamista agresszió miatt - valóban van miért menekülni. Persze a gyerekes családok Jordániába, Libanonba, Törökországba mennek, nem kockáztatják gyereik életét csónakokon meg hosszú utakon, de a fiatalok ott is igyekeznek eljutni oda, ahol a legtöbb segély van: Anglia, Skandinávia, Németország. (Ezért is van az, hogy az álmenekültek 90 %-a huszonéves fiú.)

Viszont az EU távlati célja az egység, azaz abszurdum az egyes tagállamokat külön kezelni. Ha meg ezt akarja az egyik magország (Anglia), akkor a periféria ebben esetleg bele is egyezhet, ha kap cserébe valamit. Jelenleg Lengyelország ellen koordinált brüsszelita támadás van folyamatban (mértéke sokkal nagyobb, mint az Orbán elleni hasonló akciók), s a lengyelek bizony hajlandók lesznek a támadás leállításáért cseréne megadni Londonnak azt, amit akar. S a lengyel kormány maga mellett tudhatja Csehországot, Mo-ot és Szlovákiát, sőt valószínűéeg Horvátországot és Szlovéniát is. (A szlovén nép épp most decemberben törölte el népszavazáson a márciusban bevezetett egynemű "házasságot" hatalmas többséggel, azaz ezzel jelezte: az eddig keleti mintaállamnak számító Szlovénia sem hajlandó meghajolni a brüsszeliták előtt.)

Viszont hozzá kell tenni: ha megbomlanak az alapok, vége az EU-nak. De jelenleg talán ez a kisebbik rossz.

RedRum 2016.01.08. 11:20:06

@Ödenburger [Hu/At]: Bizony bizony.

A fiuk mar tobbszor deklaraltak, hogy erdemi dologban nem tudnak valtozast produkalni, ezert kenyszer es eroszak megoldasokhoz folyamodtak. Ld. rezsicsokkentes, munkavallaloi jogok annulalasa, es a legujabb ez az ostoba CSOK...es ebbe jol illeszkedik az orszagelhagyasi kedv csorbitasa...persze ezt nem valljuk be, mint annyi minden mast se.

HardPötty 2016.01.08. 11:42:45

@BircaHang Média: Birca! Te vagy az? Bólintok minden szavadra. ☺

RedRum 2016.01.08. 11:43:01

Furcsanak talalom, hogy olyan intezkedesben nem sikerul egyeterteni a britekkel, ami az o szempontjukbol a brit csaladoknak tartana meg a szocialis juttatasokat penzhazakuldoautomatakkal szemben. Egyebkent ez a lepes nemsokara remelehetoleg nyugati szomszedunknal is bekovetkezik, es nem gondolom, hogy barkinek , kulonosen a "tisztelt" kormany reszerol, aki nyilt hadjaratot folytata minden kulhoni entitas ellen, ami nem tejel a zsebekbe, a fenti cel etikai megfontolasaival barmilyen problemaja lehetne. Egyszeruen a szocialis juttatas feltetele, hogy az adott orszagban elj, csaladostol (gyerek oda jarjon iskolaba stb.). Miert tamogasson barki is egy jottmentet.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.08. 11:43:01

@RedRum:

A Fidesz merész baloldali intézkedéseket igyekszik meglépni az utóbb 2 évben, s ezzel érte el hatalmas népszerűségét.

A rezsicsökkentés, a magánnyugdíj-rabiga megszüntetése, a bankoknak 2 pofon lekeverése, a devizahietelesek megsegítése, a mostani lakásprogram mind abszolút baloldali lépés.

Ami pedig a munkavállalói jogokat illeti, a csak virtuálisan létező jogok szűntek meg valójában, azaz a jog alkalmazkodott a valós helyzethez.

Netuddki. 2016.01.08. 11:43:01

Most mondja valaki a kép alapján, hogy nem gyíkarc.
(Nem Cameronra gondoltam.)

Palladrin 2016.01.08. 12:06:52

/offtopic

@BircaHang Média: Azért a devizahitelesek megsegítése minden volt, csak nem segítség. Inkább további röghözközés, a csalások legalizálása. De nem akarom elvinni a témát.

2016.01.08. 12:06:52

É Németo-ban élek, itt - biztos vagyok benne, hogy az UK-ban is - emberek élnek abból, hogy az újonan érkezőknek intézik a szociális ügyeket. Elképesztő pénzeket akasztanak le a semmire. Az otthon lévő gyerekeknek is gyerekpénz, szociális segély, ugy hogy itt sincs, (néha kijön jelentkeni) szóval nem csodálom, ha besokalltak az angolok.

HardPötty 2016.01.08. 12:09:38

@bértrollbosszantó_kovi1970: neeee! A gyíkembereket ne keverjük bele!

(...most is figyelnek...)

MRN 2016.01.08. 12:10:14

Nem vagyok elég tájékozott, de ha kimegyek Angliába, egyből kapok munkanélküli segélyt? Mert folyton azt hallom, olvasom, hogy gátat kell vetni a szociális hálón élősködésnek, hogy kimegy valaki és a szoci hálón lóg. Tényleg ott egyből jár minden? Mert közben meg másoktól olyat is hallok, hogy pl. a munkanélküli segélyhez is előbb x időt dolgozni kell. Ezért is van, hogy aki nem talál rendes melót bizonyos időn belül, feléli a pénzét, és hazajön.
Itt ti biztos jobban tudjátok, ezért kérdezősködöm.

Másik:
"A fő probléma természetesen az uniós tagállamokból érkező határátkelők száma (hogy mennyien vannak, arra is sok felmérés létezik, pontos adat nem nagyon), márpedig a főleg kelet-európai munkavállalókat nem mindig fogadja kitörő lelkesedés a helyiek részéről, hogy finoman fogalmazzak."

Szerintem az angoloknak nem a kelet-európai munkavállalók miatt kell aggódniuk (azok többsége tényleg dolgozni megy ki), hanem a "szegénymenekültek" miatt, akik tömegével próbálnak átszökdösni Calais-nál pl.

Bal 2016.01.08. 12:11:59

@HardPötty: azért a gyerekszülésben van önálló döntési faktor, szóval az analógia nem jó. Amúgy meg mindenki döntsön erről maga persze, csak ha nem vállal, akkor idős korában se tartsa a markát az állami nyugdíjért amit mások kölykei adnának neki, hanem éljen a pénzből amit a gyerekein megspórolt. Nincs azzal semmi baj.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.08. 12:47:23

@Palladrin:

De, sok embernek segített. Nem mindenkinek, ebben igazad van.

HardPötty 2016.01.08. 13:07:23

@Bal: attól hogy valaki szingli még nem biztos hogy munkanèlküli. ☺ Ha pedig fizette a járulékokat, amikből ugye kapnak vissza azok az anyák is akik otthon vannak a gyerekkel (mé' nem dolgozik? Csakk viccelek) és nem dolgoznak... na szóval ha fizetett akkor miért is nem jár neki a közösből. Attól hogy valaki egyedülálló nem feltétlen spórol abból hogy nincs családja.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2016.01.08. 13:12:56

@HardPötty: A tolmácsnak nem dolga, hogy finomkodjon, elvegye a dolgok élét. Akkor végzi jól a dolgát, ha minél pontosabban fordít. EU-s kontextusban pedig a migrant fordítása pontosan migráns, lásd pl. EUR-Lex.

A "migráns" fogalma persze amúgy meglehetősen tág. Amerikában pl. az idénymunkásokat is így hívják.

OV új értelmet próbál adni a szónak, ami jól illeszkedik a politikájához.

MRN 2016.01.08. 13:12:56

@HardPötty:
Jár neki, feltéve, hogy lesz, aki megtermelje.
Már hogyne spórolna. Tudod te, mibe kerül egy gyerek? :)

ceezare 2016.01.08. 13:13:47

Nem hiszem hogy nekunk ebben a konkret ugyben Varsoval kellene strategiat egyeztetnunk.
Nem szokas ezt igy kimondani, habar Cameron tett ma ra utalast korabban, de a problema legfobb forrasa pontosan a lengyelek. Tavaly a migraciorol kellett irnom egy esszet amihez termeszetesen kulonbozo statisztikakat kellett elemeznem es szamomra is megdobbento volt amit lattam. 2004-2014 kozotti idoszak NI number kiallitasainak szamabol peldaul azt lehetett kiolvasni hogy ugy 10 eve alatt mintegy 2 million lengyel ment a UK-ba, szemben a ca. 150 ezer magyarral. Eves szinten kb 150-200 ezer koze teheto a lengyel bavandorlok szama. Csak hogy ertse mindenki, a lengyel bevandorlok szama tobb mint a vilag osszes tobbi orszagabol erkezok szama egyutt veve. Minden egyes evben mar 11 eve.
Aztan erre lehet mindenfele magyarazatot adni meg kifogasokat talalni meg EU jogra hivatkozni de lassan a lengyeleknek is szembe kellene nezni a valosaggal ahelyett hogy hurrognak mindenre.

Orban pedig talan fokuszalhatna arra hogy a sajat orszagunkban ne legyunk eloszor is diszkriminalva ahol mindenki hazaarulo ha esetleg mast gondol mint a bandaja.

HardPötty 2016.01.08. 13:20:21

@MRN: mivel apa vagyok. Bàr sosem gondoltam hogy költségkènt kène gondolnom a gyerekemre...

HardPötty 2016.01.08. 13:23:42

Azèrt remèlem nem a divatmagazinok szinglieivel azonosítjatok a magyar átlag egyedülállót. Mert nagyon nem egy a kettő.

Etniez 2016.01.08. 13:36:35

@cheezy: Az sem baj, ha az EU külön adóztatja majd a brit cégeket.
Az nem járja, hogy idejön a Teszkó és 15 évig nem fizet adót, hanem kilapátolja a nyereséget Londonba.
Előbb tegyenek le valamit az asztalra, utána vigyék haza a profitot.

Érzed-e, miről beszélek?

MRN 2016.01.08. 13:54:02

@HardPötty: A többség nem költségként gondol rá. Legfeljebb fogja a fejét, amikor mondjuk jön a beiskolázás, vagy amikor fél év alatt növi ki a cipőt. :)
Visszatérve még picit az előző hozzászólásodhoz, amikor az anyák otthon vannak a gyerekkel, bizony dolgoznak. Csak valahogy nem "divat" azt munkának tekinteni, pedig jó esetben értékteremtő, és folytatódik később is, amikor visszamegy a főállásába.
Ezekkel nem azt akarom mondani persze, hogy támogatnám az egyedülállók megadóztatását.

jjoey 2016.01.08. 13:55:07

Hogy ki migráns és ki nem az Angliában azt az angolok eldöntik, ahogy mi is "követeljük", mi döntsük el, kivel akarunk együtt élni. Egy angol szemében igenis lehet migráns a magyar is. Ennyit erről, kösz Ovi, még tiltakozni sem nagyon tudunk.
Cameron-nak meg nyernie kellett, belengette a szavazést, most megpróbál kijönni belőle jól. A törpe (és lengyel haverja) kapóra jött, mert ezzel Brüsszelt és Angélát (vagy fordítva) nyomás alá helyezi, vagy megállapodnak vele, vagy ő tovább nyomja a keleti viktátorokat. (amúgy a lengyel haver ki fog farolni amint melegebb lesz a helyzet és Berlin megtámogatja Varsót Londonnal szemben, Varsó mindig is London-Párizs beállítottságú volt, ezt Berlinnek gyengítenie érdeke. Mi meg lerugtuk Berlint, majd Moszkvához dörgölőztünk, amitől Varsónak feláll a szőr a hátán, ennyit erről meg a kakastaréjos külügyérről)
Amúgy meg, kilépni nem akar, se London, se Washington, ezzel elveszne az angolszász befolyás az EU-ra, valamint rögtön megvalósulna ami ellen mindig is küzdött London a 15. század óta, Angéla viszi a kontinenst :)
Röviden, a focista addig lesz a pályán, amig a bíró le nem fujja a meccset, a síp pedig Brüsszelnél van, a videobíró meg Berlinben figyel. Ők megint jól járnak, mi meg nem.
Kösz falábú!

Bal 2016.01.08. 14:01:43

@HardPötty: de bizony, attól hogy valaki egyedülálló, nagyon-nagyon sokat spórol. Hogy csak párat mondjak, nem esik ki senki a munkából évekre, elég sokkal kisebb lakás, nem kell feltétlen autó. Mindegyik akkora tétel, hogy sokan belerokkannak.

Semmi akadálya, hogy a járulékért kapj vissza. De a nyugdíjjárulék speciális: hazugság azzal hitegetni, hogy ezzel magadnak vásárolsz jogot. A nyugdíjjárulékból ugyanis a szüleidet fizeted, nem magadét.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.08. 14:12:19

@adg: Igen, valóban meg kell különböztetni ezeket a csoportokat.Akikről én beszélek, azok az a banda, akik menekülőknek álcázzák magukat, átmennek 10-15 országon csak Európán belül, kiválasztják/választanák a legmagasabb szoc segélyt nyújtókat, odaköltöznek, és még akkor se fogják be a pof@jukat, hanem még nekik áll feljebb mindenért.A mentőket, rendőröket kőzáporral fogadják, molesztálják a helyi, bennszülött fehérnépet, stb.Na, szerintem mindenki tudja melyik ez a réteg.És sajnos 99,9%-uk közelkeleti füstös-kokeró-dakota népség.És az ember ne legyen rasszista...Héáppersze.
Olyan furcsa, hogy sosincs egy teljesen magából kifordult lengyel szatócs, vagy egy totál antiszociális cseh autószerelő, netán egy délolasz pizzás...Mindig mindegyik csak kokeró valami véletlen folytán...Ki érti ezt?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.08. 14:12:55

Miért nem jelenik meg harmadjára se?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.08. 14:13:32

Na jó, okés, csak a bloghu megint remekel...

Mr Long 2016.01.08. 14:17:48

Lengyel haverom szerint nyugodjunk meg, verge rendes mederben folynak nalunk a dolgok es lassan naluk is jo lesz :D
Foleg udvozli az uj nemzeti tv felallitassat a hazajaban.

fhdgy 2016.01.08. 14:22:41

@jjoey: és kössz fafejű, mert úgy teles a kép. Focizni nem, gondolkodni meg pláne nem tud.

Herr Géza 2016.01.08. 14:23:40

@irdesmond: Otthon maradt gyerek után járó Kindergeld itt is van. Csak szólok. És egy év (ha jól emlékszem) munkaviszony után Hartz IV is. A "csak szociális segélyek igénybevételének céljából" beutazó EU polgároktól N.o. megtagadhatja a segélyt. Persze ez gumiparagrafus, nyilván nem fogod azt állítani, hogy csak a segélyért jöttél és ha bejelentkezel munkát keresönek, teljesíted a munkaügyi hivatal elöírásait, akkor már ok.
Még mielött: én is szigorítanám ezt....

ZmanUK 2016.01.08. 14:27:58

Hat abbol tudunk kiindulni, hogy 146 ezer magyarnak volt NI szama a statisztikak szerint. Azaz ennyien ugyebar bejelentve dolgoztak. (Ez nem azt jelenti, hogy mind tovabbra is angliaban el, sokan ugyebar mar evek ota hazamentek). Viszont a gyerekek / felesegek / rokonok, akik nem dolgoznak, mivel nincs NI szamuk, igy nem is jelennek meg a kimutatasban. Lenyeg a lenyeg, szerintem az 55 ezer magyar kicsit keves. - Bar sajnos lehetoseg ezt cafolni nem nagyon van ...

Palladrin 2016.01.08. 14:27:58

@BircaHang Média: Sok embernek könnyebbé tette a havi törlesztőt, de ha engedték volna végigzongorázni a pereket, akkor még kevesebb lett volna a törlesztő. Ha fél millával tartozol jogosan, a bank felpumpálja 1.2 millióra, akkor valóban, az 1.2-ről 1 millióra leszállítás segítség, de továbbra is fél millió Ft-ot kér jogtalanul a bank tőled. De ez már tényleg offtopic, abba is hagyom.

fhdgy 2016.01.08. 14:33:47

@Bal: lehet, hogy nem fogod felfogni, megérteni, de leírom:
A helyzet pont fordított, mint amit leírtál. Én pl. 1976-óta fizettem nyugdíjjárulékot. Az állam rosszul bánt vele, mert nem őrizte meg nekem, hanem elköltötte más hülyegyerekére, lehet, hogy pont rád, pl. bölcsöde, iskola, családi pótlék formájában. És most ezek a hülyegyerekek nyuggereznek, érted?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.08. 14:35:28

@BircaHang Média: Persze, ez így van.Nekem se ezzel van önmagában bajom.Hanem azzal, hogyha a bevándorlót, aki a jobb jövő reményében költözik el máshova, szociálisan támogatják.
Mi is bevándorlók vagyunk, konkrétan odahaza elfogyott a levegő körülöttünk, ezért jöttünk ki.De eszünk ágában nem volt támogatást, segélyt kérni egy új országban, azt meg pláne nem, hogy még lamentáljak bármiért is, meg nekem álljon feljebb.
Szerintem annó az 56-os disszidenseket is úgy vágták volna pof@n egy szívlapáttal nyugaton, hogy Hegye Shalomig repültek volna vissza.
Aki tud és akar, bejöhet, bizonyos feltételeket teljesítve.Ha tud, találjon magának piaci alapon lakást, állást, stb.Ahogy nekünk is meg sok millió másiknak is kellett. Ha nem teljesíti, deportálás, marhavagon, cargorepülő, és go to vissza a saját országa.Akinél nincsenek iratok, be se engedni, mert az kapásból sumákolni akar.Ennyi kellene.Nagyon radikális lennék...

Herr Géza 2016.01.08. 14:35:47

@Etniez: Ez így nem igaz- A Tesco (sem) kapott "általános adófelmentést", csak bizonyos adónemeket nem kell fizetnie és/vagy egy bizonyos összegig.
Különben ezt nem a Tesco-n kell számonkérni, hanem max. azon a kormányon, aki ezt felajánlotta nekik (és tökmindegy, hogy melyik volt..)
A másik: ilyesmit nem véletlenül ajánlanak fel. Lehet, hogy ha ez nincs, akkor a Tesco soha nem jön M.o.-ra, vagy csak jóval késöbb. Bár ez egy multi áruházláncnál éppenséggel nem feltélenül igaz, de egy sor más multinál (pl. autóipar) nagyon is. Ha a csehek/szlovákok/lengyelek/szlovénok stb. jobb paramétereket kínáltak volna a Mercedesnek vagy az Audinak, akkor most ök se nálunk vinnék a hátukon a GDP-t.

M. Péter 2016.01.08. 14:37:34

@MRN: Az EU-n belül mindenütt beszámítják a másik tagországban ledolgozott időt is a munkanélküli segélyhez való jogosultságba.

A spanyol munkanélküli segélyhez elég interneten kipipálni, hogy még mindig munkanélküli vagyok és munkát keresek, ezért sokan teszik azt, hogy igénylik a brit munkanküli segélyt és a spanyolt is, és két segélyből már szépen meg lehet élni.

Mr Long 2016.01.08. 14:39:37

@Herr Géza: A vices, hogy foleg ezek az "alavalo" multik azok akik bejelentve foglalkoztatnak embereket. Kollegam moindta, hogy egy interjun erdemkent modtak a bercsomagjanal, hogy 100%-osan bejelentve foglalkoztatnak.

M. Péter 2016.01.08. 14:41:53

Orbánnak egyet kellene értenie azzal, hogy “Ha az Egyesült Királyságba jössz, nem veheted el a britek és északírek munkáját”.

adg 2016.01.08. 14:45:32

@geegee: Nem jol latod rasszista baratom. A helyes kifejezes a "kulturalis kulonbsegekbol adodo eltero szexualis szokas".
Legy egy kicsit haladobb gondolkodasu! :DD

Az idezettet azt hiszem, pont valami sved haverod nyilatkozta ki a szajaval. Roppant kreativak tudnak lenni, med kell hagyni.

macamuca [IHUN] 2016.01.08. 14:46:14

@Bal:
Tudod, én nem a mások kölykei által befizetett pénzre tartok igényt, nyugdíj néven, hanem az ÉN általam befizetett összeg (=tudod, nyugdíjjárulék néven vonták!!!!!, minden fizumból!) alapján járó arányos!!!!! összegre.
Hogy kb az '50-es években elkoltottek az addigi befizetésekből összegyűlt összeget (a vas és acél országává válni drága projekt volt, plusz -emiatt IS- nem is sikerült....), és azóta!! az aktuális befizetesekbol fizetik az aktuális kifizetéseket =nyugdíjakat, ezért piszkosul nem mindegy, hányan dolgoznak=fizetnek nyugdíjjárulékot=hány gyerek születik?, nos, ha kevés a gyerek=dolgozó =befizető= befizetett összeg, akkor lényegtelen tényezővé válik Szerinted az, hogy én (vagy te, vagy bárki) konkrétan mennyit fizettem be? , csak a szülések száma számít? (no és az, hogy szingli vagyok-e /Netán gyereket nevelő, de jogilag egyedülálló /, vagy pap előtt házasságot kötöttek /bár lehet, hogy gyerek akármiért is, de nincs-nem lesz/).

Amúgy érdekes figyelni, hogy a hímnemű kommentelők egy része abszolút elfogadhatónak tartja, hogy külső szabályozás szabja meg a gyerekvállalast/mértékét -mennyiségét (=az állam =politikusok szabják meg/megszabhatják, beleszolhatnak a legyen-ne legyen-mikor-mennyi-miért-miért ne kérdéskörbe), csupán a szabályozás elnevezése és módszerei kapcsán vannak véleménykülönbségek....
Eszembe jutott a vicc, amikor az apa okítja a fiát: Fiam, bánj jól a nőkkel, mert náluk van az összes punci!! Nos, mi lenne, ha ez nem csak vicc lenne, hanem a tettek terén is foganasulna?? Merthogy nem csak a puncik vannak a nőknél, hanem a petefészkek+méhek is=csak ők tudnak szülni. HA akarnak...., és ha más akarja megmondani nekik, hogy mikor-stb, azt nemigen kedvelik =nem tekintik jó bánásmódnak.... (plane, ha még retorziót is kilátásba helyez a beleszólni óhajtó....).
Hogy vulgáris legyek: a saját pöcsötök körül babráljatok, a puncimról/petefészkemről ÉN döntök!!! Ha fenyegettek, akkor is....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.08. 14:46:28

@MRN: fél év egy cipő? hát az még tök jó eset.Nekem kamaszkoromban volt olyan év, hogy havonta nőtt egy számot a lábam... Képzelheted, hogy örültek anyámék.Hosszú ő-vel. :D

2016.01.08. 14:46:39

@BircaHang Média: azt kihagytad, hogy Putyin a magyar nép megmentője (ugye 56ban is milyen jól megmentettek), és nekünk valójában minek szólásszabadság, szavazati jog meg egyéb libsi / szabadkűműves sületlenségek?

fhdgy 2016.01.08. 15:02:00

@macamuca [IHUN]: azt hiszem, hogy nyugdíj kapcsán teljesen azonosan látjuk a dolgokat.

A többivel meg egyetértek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.08. 15:02:56

@adg: Látod, lehet, igazad van, az ideológia és a mindig mindenre kész magyarázat mindig fontos dolog...:D

Hari Seldon 2 2016.01.08. 15:15:05

@jjoey:
Amire az UK kilép, az még a szavazás után is szerintem 4-5 év. Tehát 2020-2022 körül lehet elvarrni a szálakat. Addigra Németországban német lesz 70 millió mellette 10 millió szír (sarkítom). Így nem lesz "nagy német ugrálás" a kontinens kérdéseiben. Továbbra is egyezkedniük kell.

HardPötty 2016.01.08. 15:49:36

@macamuca [IHUN]: nagyapám mindig is mondta: "Édes fiam a pina nagy fegyver!" ☺
Amúgy igazad van szerintem.

2016.01.08. 15:58:26

Koszi, macamuca, egyetertek! Erdekes, hogy a gyermektelenseget mindig csak a nokon verik le, a pasikon senki nem keri szamon. Az egesz szingliseg temakor a nokre van kihegyezve, hogy a noci az aki karrierista stb., holott tapasztalatom szerint a ferfi az, aki a gyerek szo hallatan azonnal messzire fut.

A KDNP szingliados rendezvenyevel kapcsolatban egy dologra kaptam fel a fejem: 20-39 eves kororsztalyban a nok 88%-a egyedulallo. Azon tul, hogy mar megint csak a noket emelik ki, ez azert azt is jelenti, hogy ebben a korosztalyban ugyanennyi egyedulallo ferfi is van. Hol vannak ezek a ferfiak es miert nem akarnak gyereket es miert nem keri oket senki szamon? Eleg kevesse tartom valoszinunek, hogy a 20-39 eves ferfi lakossag mindegyike a 18-20 eves korosztalybol hazasodott volna meg, idosebb not elvenni nem divat, a 18 ev alattiaknal meg pedofilia, szoval hogy is allunk a ferfiak hazasodasi es gyermekvallalasi kedvevel?

Masik erdekes mai hir: a magyar ferfiak 90%-a alkalmatlan spermadonornak. Dehat akkor termeszetes uton sem kepes gyermeket nemzeni! Ezzel miert nem foglalkozik senki, amikor nepessegfogyasrol van szo? Persze, ertem en, konnyebb a nokre mutogatni, de az nem old meg semmit.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.08. 16:32:35

@randomgenerator:

Oroszországban demokrácia van.

Igen, Putyin jelenleg működő alternatívát kínál.

1956-ban Putyin óvodás volt.

M. Péter 2016.01.08. 16:32:53

@Kishableany: Erre 88%-ra szeretnék egy hiteles forrást látni.
Ebben a cikkben, barankovics.hu/cikk/idoszeru/tenyek-es-gondolatok-a-hazassag-hete-alkalmabol , egész más számok vannak: " A nők esetében 21 éves korban kezdődik a házasok arányának látható növekedése. A 23 évesek csoportjában minden tizedik nő házas, 26-27 éves kor között minden negyedik, a 29 évesek körében pedig 43 százalék a házasok aránya."

Az, hogy valaki nem alkalmas donornak, még nem jelenti azt, hogy nem lehet gyereke.

SzZoole 2016.01.08. 16:48:40

@BircaHang Média: "Oroszországban demokrácia van."

Ja,es hasonlo elveken mukodik,mint a Cosa Nostra,es Mo. fovajdaja is ebbe az iranyba tart.....

HardPötty 2016.01.08. 16:54:14

@Kishableany: halkan megjegyzem, hogy kevered a donor alkalmatlanságot a meddőséggel...
Ahhoz hogy sperma donor legyen egy férfi elég sok kritériumnak kell megfelelni, aminek célja a lehető legjobb génállomány eltárolása és/vagy felhasználása. Gyakorlatilag az örökölhető betegségek és pszichés degeneráltság kockázatának minimalizálása a lényeg. De ez nem jelenti azt, hogy aki ennek nem felel meg annak nem lehet gyereke. Lehet, csak sokkal nagyobb kockázatot vállal a betegségek örökítése terén, mint azok, akik donorok lehetnek.
Szóval az valahonnan előrántott 90% nem azt jelenti egy ne folyna tejjel a méz a farkunk végén, csak azt, hogy nem lehet belecseppenteni egy orvosi rüttyütyü tárolóba.

A másik dolog és ezt be kell látnotok hölgyek, hogy a nemi fegyverkezés terén nálatok a nehéz tüzérség. Méh, petesejt, szülésre alkalmas test, mentális erő, amíg nálunk "csak" egy kis ge... hímivarsejt van.
Emiatt ti vagytok irányító helyzetben, magyarul ti dirigáltok, hogy lesz e gyerek vagy nem. Ti nyitjátok ki a kaput nekünk - jobb esetben nem nekünk kell betörni.
Ez ürügyén számon kérni egy szingli vagy éppen párkapcsolatban élő férfit, hogy miért nincs nyóc gyereke... hát... döntsétek el, hogy jogos e. Mert hát lehet ő a tökéletes férni, de azért mégis csak a nő dönti el, hogy zöld utat ad e a babának. Vagy ha valaki szereti a párját, de az nem akar babát húzzon másik nőhöz és legyen jó polgár mer csinál egy másiknak nyóc babát?

Nos?

HardPötty 2016.01.08. 16:58:04

@HardPötty: emellett persze tartom azt, hogy helytelen egy nőt a gyermekvállalás miatt piszkálni. Komoly döntés az, és egy felelős nő nem szül akármilyen körülmények közé gyereket. Ahhoz jó feltételek kellenek, aminek a kialakításában az államnak is nagy szerepe van.

Sanyi9 2016.01.08. 17:22:30

@BircaHang Média: nekem Oroszorszagrol/Putinrol az a velemenyem, hogy nagyon rosszul csinaljak a dolgokat. Egy ekkora orszag ilyen termeszeti adottsagokkal a vilag egyik leggazdagabbja kellene, hogy legyen, olyan Norvegia szint. Ehelyett, relativ gyenge a gazdasag, relativ rossz korulmenyek kozott el a tobbseg es az orszag bevetelei nagyreszt nyersanyagok eladasan alapul. Milyen alternativa ez? Vagy mihez kepest jo ez?

33621 2016.01.08. 17:27:19

@Kishableany: Érdekes ez a singli férfi kérdés! Az én környezetemben mondjuk a munkahelyen, kb 100 emberből vagy tízet tudok felsorolni, aki sohasem nősült meg, ill szerintünk még nővel sem volt életében. Ezeknek az embereknek az életkora jelenleg 34-55 év között van. Nekik se valószínű hogy lesz családjuk!

2016.01.08. 18:14:57

Moyo, szeretnék kérni egy kis esszét kérni a szingliadóról. Ugyanis itt szinte mindenki mellszélességgel támogatja -érthető, hiszen ők pont nem érintettek benne, más faszával meg könnyű verni a csalánt-, milyen hatása lenne a társadalomra és a zemberek lelki világára. Köszönöm.

2016.01.08. 18:17:34

@BircaHang Média: "Persze lehet kamuzni, nemlétező politikai okokra hivatkozni, meg lenyomni a hazug "jobb jövőt akarok" halandzsát, de attól még a lényeg az marad: a több pénz az egyetlen ok."

Miért, milyen jövő lesz Mo.-n? Ki(k) fog nyugdíjat meg adót fizetni 30 év múlva? Pontosabban, mennyien?

2016.01.08. 18:27:08

Khm, nagyon nem jó szerintem, ha a HA beleáll az aktáulpolitikai kérdésekbe. Ugyanis ezek mágnesként vonzák a trollokat és bérkommentelőket, előmoderáció ide vagy oda.
Eddig is volt lehetőség egy-egy poszt kapcsán az aktuálpolitika pillanatnyi döntéseit kitárgyalni. Szerintem nem kellene ebbe az irányba menni.

MRN 2016.01.08. 18:33:17

@M. Péter:
Köszönöm a felvilágosítást.
Nahát, ha én ezt előbb tudtam volna! :D

takarék-láng 2016.01.08. 18:33:23

@Ödenburger [Hu/At]: a brit szigoritas a lengyeleknek sem faj mivel dolgozni mennek megyunk oda nem eloskodni mint a muszlimok. Aŕrol a tenyrol nem beszelve h a segelyesek TULNYOMO tobbsege angol

MRN 2016.01.08. 18:33:28

@HardPötty: Végül is a nő dönt, igen, hogy legyen-e gyerek. Szokták is mondani, hogy a nő két dologért bármire képes: hogy legyen gyereke, illetve hogy ne legyen. De ahhoz, hogy gyereket akarjon, alkalmas apajelölt is kell. Ha nem talál ilyet, akkor se szül.

2016.01.08. 18:37:23

@HardPötty: Tudod, ami belőled is hiányzik (a kommented alapján) az az, ami miatt a nők nem vállalnak akárkivel gyereket, mert ha gáz lesz (te lelépsz 10-15 év múlva egy másik anyóca-jelölttel), akkor rájuk marad nemcsak a 90%-a a gyerekneveléssel járó dolgoknak, hanem a teljes 100%.
Ja, hogy mi is az? Lombiknak nézed a nőket gyerekszülés szempontjából. Még ha nem is tudatosan teszed ezt. Egy nő, nem petricsésze, és ha megérzi, hogy így kezelik, az életben nem fog gyereket szülni egy "csak" hímivarsejttel rendelkező hapsinak.

felirat 2016.01.08. 18:53:13

@BircaHang Média: 89-ig meg a rendszert aktívan támogató KGB-s. Persze tudom azóta megtért (vagy találóbban megtérült mint egy befektetés), de hogy “működő alternatívát kínál”, az erős túlzás.

2016.01.08. 18:56:19

@felirat: Orbán is rengetegszer váltott már köpönyeget. Ezért tartják "jó" politikusnak... :)))

©________ 2016.01.08. 19:01:32

@M. Péter: nemcsakneked:
www.ksh.hu/nepszamlalas/tablak_demografia

Termekenyseg szerinti tablak is vannak

2016.01.08. 19:07:32

@BircaHang Média: Az oroszoknak. Nekik valóban működő alternatíva, mert a mai napig nem egy - európai mértékkel mérve- civilizált nép. Egyszer menj el Baden-Badenbe, majd rájössz. Nekik valóban Putyin kell, egy "atyuska", de ő nem egy működő modell Európát tekintve.

2016.01.08. 19:09:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Orbán jelenleg ott tart a köpönyeg-váltásban, hogy az 1989-es énje simán szembeköpné a jelenlegit. Ez még politikusi mértékben mérve sem jó. Semmilyen szempontból.

HardPötty 2016.01.08. 19:34:36

@Pink Petsch: nagyon mellé lősz velem. 16 éve vagyok a párom mellett, most ajándékozott meg egy gyönyörű kisfiúvál. Tudom milyen arra várni hogy minden együtt álljon ahhoz gyerekem legyen. A mai napig ès tudom hogy továbbra is rajongással szeretem a feleségem. Az hogy te kiről mit gondolsz egy komment utàn a te dolgod, de engem nyíltan megítèlni anèlkül hogy ismernél elég gáz...

Shanarey 2016.01.08. 19:44:56

@macamuca [IHUN]:

Ne görcsölj, azért vannak akik egyetértenek veled.
:-)

2016.01.08. 19:54:14

@HardPötty: Figyelj, az hogy te 16 vagy 26 vagy éppen 56 éve vagy a párod mellett semmit sem változtat azon, amit a kommentedben írtál. És már bocs, de csak az alapján ítélhetlek meg, amit itt kommentekben írsz. Más alapom nem is lehet rólad.

2016.01.08. 19:55:26

@Pink Petsch: Jó ez. A magyar társadalomnak tökéletesen megfelel.

Shanarey 2016.01.08. 19:56:53

@Pink Petsch:

Azért ne feledd, hogy Birca egy olyan országból kommentel,amely a II. VH után csatlakozni akart a Szovjetúnióhoz.

2016.01.08. 20:02:24

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Szerintem meg nagyon nem felel meg. Értelmes embernek nem felelhet meg.
2018-ban lesz a magyar társadalom felnőttségi tesztje.

HardPötty 2016.01.08. 20:04:27

@Pink Petsch: mi vágta ki a biztosítékot és miert?

2016.01.08. 20:04:42

@Shanarey: Ó, dehogy feledem, meg Birca beállítottságát sem. Mindössze egy másik megközelítésre hívtam fel a figyelmét, ami az önállóan gondolkodni és viselkedni képes, értelmes ember szempontja. Neki ez újdonság, tudom, mert sem ő, sem a közege nem ehhez szokott.

2016.01.08. 20:08:02

@HardPötty: Nem vágtad ki a biztosítékot teljesen, mert simán tökön rúgnálak, mielőtt 30 centinél közelebb kerülnél hozzám, de ezt a "jobb esetben nem nekünk kell betörni a kaput" valami macsó fórumon add elő legközelebb, ha megkérhetlek.

HardPötty 2016.01.08. 20:13:03

@Pink Petsch: jogos a haragod. Elég szarul hangzik ha belegondolok. Nem tudom fel ment, pontosabban úgy fogalmazok hogy jobb lett volna ha azt írom hogy erőszakkal nem teheti meg ezt az ember.
Bocsánat hogy ez így jött le. Elismerem hiba volt.

2016.01.08. 20:16:25

@HardPötty: Hm, a civilizációs mázért pluszpont, deviszont ezt te így gondolod, ha nem is tudatosan. Különben sosem írtad volna le ezt így, ebben a formában.

Shanarey 2016.01.08. 20:17:01

@Pink Petsch:

Annak bukás lesz a vége.
:-(

HardPötty 2016.01.08. 20:19:47

@Pink Petsch: elképzelhetetlennek tartom hogy erőszakos legyek egy nővel. De azt hiszem nem kell ezt bizonygatnom, nem itt és főleg nem neked.

2016.01.08. 20:23:18

@Shanarey: Áh, nincsenek illúzióim Birca nyitottságát illetően, de legalább olvas egy másik véleményt is. Legalább tudjon róla, hogy létezik más is az ő mikrovilágán kívül.

2016.01.08. 20:23:22

@Pink Petsch: "2018-ban lesz a magyar társadalom felnőttségi tesztje."

Jézusom. Remélem, hogy ezt te sem gondolod komolyan.

Golf2 2016.01.08. 20:24:59

@Pink Petsch: Szerintem már megvolt a teszt 14-ben.

2016.01.08. 20:26:05

@HardPötty: Nem, fizikailag és irl, valszeg nem ... de attól még természetesnek találtad, hogy leírsz egy erőszakosságra utaló kifejezést a nemek közti kapcsolatokkal összefüggésben.

2016.01.08. 20:29:00

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: @Golf2:
Én vagyok az, aki megadja a legutolsó esélyt is. 2018 lesz az. A legutolsó. Utána már látogatóba se. Ahogy Türkmenisztánt sem támogatja az ember ottani pénzköltéssel, turistaként sem.

Shanarey 2016.01.08. 20:29:53

@Pink Petsch:

Tud ő róla hogy vannak más vélemények, de ő semmi olyan tényt vagy véleményt nem vesz figyelembe, amely nem az ő igazát erősíti. Na meg arra várni hogy ő azt mondja tévedett, reménytelen. Ő olyankor hallgat, eltűnik. Volt szerencsém látni amikor itt ott más blogokon beégett valami "okossággal", amiről kiderítették hogy hülyeség.

Úgy eltűnt, mint aranyóra a búcsúban.

HardPötty 2016.01.08. 20:34:15

@Pink Petsch: még mindig úgy érzem tévedsz, de bakker lassan elhiheted velem hogy szakemberhez kellene fordulnom a nem létező problémámmal. ☺

2016.01.08. 20:36:16

@Shanarey: Hát, ha sok ilyet lát, legrosszabb esetben is hülyén érzi magát ... valahol mélyen legbelül.
Én csak azt nem értem, miért nem maradt Kubában, anno? Bár igaz, az neki túl szabados lett. Bár Bulgária sem egészen az ő ízlésének megfelelő. Szerintem a legjobban Putyin zsámolyánál érezné igazán otthon magát. Csak nem kibaxták az "Anyácskából" még '80-as években? Vagy talán kirendelték :DDDD

2016.01.08. 20:37:07

@HardPötty: Akkor jó a meggyőzőképességem ;)

Shanarey 2016.01.08. 20:48:26

@Pink Petsch:

Nem, kiküldetésen van. Feladata pedig a hitetlenek megtérítése, és a Nyugat hanyatlásának elősegítése.

2016.01.08. 20:54:32

@Shanarey: Ugyan, '90 után teljes és kiépített KGB sejteket is magukra hagytak, nemhogy egy ilyen szerencsétlen propagandistát, mint ez a Birca. Kint felejtették, elfeljetették. Az internet tömeges eltejedéséig, az alatt a jó évtized alatt jó szar lehetett neki, mert csak a közvetlen környezete meg a helyi kocsma alkeszei hallgatták. Most tobzódik :DDDD

M. Péter 2016.01.08. 21:04:44

@felirat: Nagyon el tudom képzelni, hogyha kicsit másképp alakul a történelem, akkor Putyin ma az SZKP főtitkára lenne.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.08. 21:09:27

@cheezy:
ne járjon alanyi jogon Magyarországon a családi pótlék? mind a 12300 ft? az mind? LOL. nagyon ügyes gyerek vagy, megmented tán még a magyar költségvetést is még egy pár ilyen javaslattal.

2016.01.08. 21:23:08

@Pink Petsch: Tudod jól, hogy miről beszélek. Nincsen alternatíva.

M. Péter 2016.01.08. 21:33:32

@takarék-láng: A lakosok túlnyomó többsége is angol.

Bal 2016.01.08. 21:37:15

@fhdgy: @macamuca [IHUN]:

Érthetetlen, hogy ennyire vakok legyetek a nyilvánvaló tényre az orrotok előtt, miszerint a befizetéseiteket a *szüleiteknek* adja az állam. Nem nektek rakja félre. Nem és nem. Történetesen még keveset is fizetünk be minden évben, a magyar nyugdíjkassza negatívban van.

Illetve nagyon is érthető. Valamikor azt hazudták nektek, hogy a járulékkal magadnak szerezhetsz jogosultságot, és ez olyan jól hangzott, hogy elhittétek. Harminc-negyven éve persze zűr nélkül mondhatott egy politikus, amit akart, hiszen növekvő népességnél mindegy. A generációk közötti valódi kötést elhazudni jó ötletnek látszott, hiszen az emberek mégiscsak jobban érdekeltek a saját jólétükben, mint a szüleikében. Csak azóta begyűrűztek a következmények.

Csak egy pillanatra gondoljatok már bele: mondjuk megegyezünk hogy sem én, sem te, sem ő nem csinál kölköt. Mi lesz majd hetven év múlva? Ott áll majd a sok őszes emberke és üvöltözik az állammal, hogy neki ez jár, mert megígérték? Miből, a zéró állami bevételből? Ahogy mondani szokás, járni lehet jár majd, csak nem jut.

A járulékod az előző generációé. Magadnak csak az van, ami a bankszámládon található (meg még ami a nyugdíjpénztárban, amíg volt olyan). Nyugdíjad csak a gyerekeiden keresztül lehet, minden más legfeljebb segély.

Persze lehetne abban az opcióban is megegyezni, hogy a szüleiteket az út szélén hagyja az állam. Akkor nem kellene járulékot fizetni. Viszont akkor magatoknak kéne gondoskodni arról, hogy ne haljanak éhen. Nem biztos, hogy jobban jönnétek ki belőle.

2016.01.08. 21:44:10

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem igaz. Mindig van alternatíva.
Ja, hogy nektek ideális alternatíva kell, akit ideálisnak képzeltek el, mind az a 3 millió ember, aki nem a Fideszre szavazna amúgy is érdekből és/vagy hülyeségből. Hát ilyen sosem lesz, ha erre vártok.
Egy példa:
2000-ben Romániában komoly esélye volt az azóta elhunyt, szélsőjobber C.V. Tudornak, hogy elnök legyen. Romániában az elnököt közvetlenül választják, és nagyobb is hatalma, mint a magyar marionett-figurának. Szóval, nagy volt az esély, a második körre, majdnem 50%-ot jeleztek előre több, egymástól független szakosodott intézetek. És akkor léptek egy nagyot. Az ellenjelöltek közül egyedül Iliescu volt az, akinek még némi esélye volt, a szoci oldalról (és ott a szoci tényleg szoci volt, nem ilyen fideszes-csicska szoci, mint Magyarországon, hanem a másodvonalas a régi Ceau-rendszerből, akit rettentő sokan utáltak). Összefogott a szoci és mérsékelt-demokratikus bagázs, és mindannyian lliescut támogatták, mint pár százalékponttal esélyesebbet. Megjegyzem, Vadim így is valamivel több mint 30%-nyi szavazatot szerzett. Ha nem fogott volna össze a többi politikai szereplő, hanem széthúz, mint Magyarországon látjuk '90 óta, akkor Románia rendesen megszopja .
Úgy látszik, a románok magasabb szinten állnak ... és ahogy elnézem, nemcsak a politikai kultúra tekintetében.

fhdgy 2016.01.08. 21:44:52

@Bal: Apám maga fizette a nyugdíjjárulékot, a nagyapám meg nem is kapott nyugdíjat. Erre mit mondasz, ha olyan qrva okosnak tartod magad?

2016.01.08. 21:50:15

@Pink Petsch: "Nem igaz. Mindig van alternatíva.
Ja, hogy nektek ideális alternatíva kell, akit ideálisnak képzeltek el, mind az a 3 millió ember, aki nem a Fideszre szavazna amúgy is érdekből és/vagy hülyeségből. Hát ilyen sosem lesz, ha erre vártok."

Nem várok senkire, és leszarom magasról az egészet. De "értelmes" alternatíva nincsen a fideszre. Sajnálom, hogy ez a helyzet. És tök mindegy, hogy az a 3 millió hova szavaz, ha a maradék 7 meg nem szavaz semmire, vagy esetlegesen ugyanúgy megszavaz egy másik populista fostalicska pártot. Azzal sem lennénk előrébb. Mi az alternatíva? Jobbik? Bukott baloldal? LMP? Vagy mi?

Fajankó 2016.01.08. 21:52:34

@Pink Petsch:
"deviszont"
még jó hogy nem vagy újságíró : )))))))))

2016.01.08. 21:56:51

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem érted a lényeget, ember. Igen, bármi más jobb lenne, a bukott baloldaltól az LMP-ig, minden. Ezt hívják proteszt-szavazatnak. Amilyen volt 2000-ben Romániában. Gondolod, hogy én tiszta és könnyű szívvel szavaztam anno Iliescura? De muszáj volt. Ő volt a kisebbik rossz.
Ha a Fidesz 2018-ban is nyer, akkor Magyarország eláshatja magát. Még nem rabolták ki teljesen az országot, még nem szőtt át mindent a politika, még nem szabályozza a Fidesz a magánéleted. Adj még nekik 4 évet, és megteszik.
De a te országod, úgy teszed tönkre ahogy akarod ....

2016.01.08. 21:57:45

@Fajankó: direkte írtam így .. homáros beidegződés :))))

33621 2016.01.08. 22:04:11

Dániában nem szabad a megengedettnél többet dolgozni diákként, mert akkor kiutasítanak!

index.hu/kulfold/2016/01/08/kitiltottak_egy_kameruni_diakot_daniabol_mert_tul_sokat_dolgozott/

2016.01.08. 22:12:43

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ja, és közben gondolkodj el azon, hogy miközben azt mantrázod, hogy "nincs alternatíva", Magyarország egyetlen egy jelentős befektetőjét sem a Fidesz hozta. Egyetlen egyet sem. Még véletlenül sem. És tedd meg azt is, hogy ránézel a Fidesz hivatalos oldalára. Nincs gazdasági programjuk, baszod. Egyszerűen nincs. Sosem volt. És egy ilyen párt 2/3-os ....
Tudod, megérdemlitek valahol ....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.08. 22:15:47

@33621: Tedd bele a kisvasútba:))))))))))))))))))))))))))))))))))

2016.01.08. 22:15:48

@Pink Petsch: Szerintem mindegyik ugyanolyan szar, mint a többi, csak pepitában. Az MSZP is ugyanúgy szét lopta az országot, maximum nem büszkélkedtek vele. Egyik sem különbözik a másiktól, max. másképp hülyítik a népet. A nép meg tapsol nekik.

"De a te országod, úgy teszed tönkre ahogy akarod ...."

Mi van? :D

2016.01.08. 22:20:45

@Pink Petsch: "Tudod, megérdemlitek valahol ...."

Persze, hogy megérdemeljük. X millió birka leadja a kedvenc pártjára (vezetőjére, mert az jó ember, ugye), a szavazatát 4 évente, a maradék, aki szavazni sem hajlandó elmenni, pedig 4 éven keresztül picsog, hogy mi nem ilyen lovat akartunk. Ezért mondom mindig, hogy a politikai elit tökéletes tükröt tart a népnek. Csak a nép nem akar belenézni. Hiszen akkor meglátnák önmagukat! :D :)

2016.01.08. 22:22:08

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem emlékszem, hogy az MSZP beleugatott volna a privát szférádba ... de te tudod ... Ja, és arra sem emlékszem, hogy a törvénybe iktatta volna a korrupciót, mint tette azt a Fidesz. Meg arra sem, hogy célzatrosan módosított volna választási törvényt .... Soroljam még?

Tudod, én mondtam anyáméknak, amikor felvették a magyar állampolgárságot, hogy nagyon meg fogják ezt még sajnálni, ahogy kinéz ez a bagázs. Én maradok a sajátomnál ...

2016.01.08. 22:22:55

@33621: Kik pénzelik az Indexet? És vajon mennyi pénzt lehet keresni ezzel az ellen kormány propagandával? :O

2016.01.08. 22:27:46

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Ja, és arra sem emlékszem, hogy a törvénybe iktatta volna a korrupciót"

Csinálták törvény nélkül. Vagy úgy szabad lopni a közösből? Kérdésem költői, nyilván.

Szerintem sok mindenbe nem ugattak bele a szocik, de hogy nem loptak kevesebbet, mint a mostani bagázs, abban biztos vagyok. Abban is biztos vagyok, hogy most Orbán a patás ördög, és egyszerű mindenért őt okolni, közben senki sem akar magába nézni, és látni, hogy mi vezetett odáig, ahol most tartunk.

2016.01.08. 22:30:23

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: De összefogni meg minek? (Mert a Gyurcsány is, ugye .... meg az LMP, ugyan már ... meg a .... mitomén még mi)
A demagógia és a populizmus diadala az, ami ma Magyarországon zajlik. Nincs fejlődés, nincs előrelépés, mert működő gazdaság sincs, sőt elképzelések és tervek sincsenek egy makrogazdasági modellre. Az egyetlen elképzelés az EU-s pénzek (amelyek ellen ugye ezerrel "szabadságharcolnak") haveroknak és a sleppnek való átjátszása.
És mantrázzátok a hülyeséget (te is itt, meg még sokan más fórumokon), hogy "nincs alternatíva". Hát akkor, baszod, nincs, fulladjatok bele, és várjátok, hogy majd Vitya törvénybe iktassa az első éjszaka jogát is, mert kurvákra költeni túl sóher.

2016.01.08. 22:36:05

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Hm, emlékszel még az MSZP-s botrányokra? Zuschlag millióira? Szeretném, ha ez lenne a legfőbb probléma Magyarországon. Bár akkor, amikor megtörtént, nem gondoltam volna, hogy ilyet írok valaha is.
Ja, hogy most milliárdok tűnnek el, mukk nélkül?
És ezt a törvényi dolgot komolyan gondoltad? De teljesen komolyan?
Jézusom, és te még a normálisabb gondolkodásúak közé tartozol. De már te is csak egy béka vagy az üstben ... tudod, már nem is érzed, mennyire forró az a víz, egy nem üstbeli élőlénynek elviselhetetlen, de te még lazán élsz benne.

2016.01.08. 22:40:12

@Pink Petsch: Mantrázni a kerítésen kívülről, a kispadról is könnyű. ;) Szépen gyere "haza", aztán mutasd meg nekünk, itthoni sötéteknek, hogy hogyan kellene változtatni. Nem olyan régen diggernek volt egy jó posztja erről. Ott is meg lett magyarázva, hogy mit kell csinálni, csak persze lehetőleg úgy, hogy NEKEM ne kelljen semmit sem csinálnom a cél érdekében. Azt imádom a magyarokban, hogy mindenhez kurvára értenek, de amikor ténylegesen csinálni kellene valamit, akkor viszont már senki sem olyan tettrekész, mint amikor csak pofázni kell. :)

Én nagyon várom, hogy Orbán urunknak szobrot emeljenek. Futok majd avatni.

2016.01.08. 22:46:35

@Pink Petsch: Lubickolok benne. És szerintem fényes jövő előtt áll Mo. De csak Orbán miatt. Remélem, hogy 2018-ban is ő fog nyerni!

2016.01.08. 22:48:36

@Shanarey: Mikor mondtam én ilyet? :O

El van tévedve, uram.

33621 2016.01.08. 22:51:16

@Golf2: No lacafaca,avanti! :-)

2016.01.08. 22:51:40

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem vagyok magyar állampolgár. Magyarország nekem semmit sem adott, én mindenért fizettem abban az országban. És fizetek most, az átlagkeresetűnél többet havi lebontásban, pedig nem vagyok ott állandóan
Én oldjam meg, csak azért, mert magyar nemzetiségű vagyok? Tőlem várod, hogy megoldjam a belpolitikai problémáitokat?
Tudod mit? Ha csak kísérletet tennék rá, rögtön megkapnám több ezer forrásból, hogy mit ugatok bele, nem is vagyok magyar :P

Shanarey 2016.01.08. 22:52:43

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Akkor mi a fenének tanulsz angolul?
Vagy ez valami úri huncutság?
:-)))

2016.01.08. 22:55:56

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Tudod, az a gáz, hogy ha komolyan is gondolnád, akkor sokkal nyugisabb életed lenne. Így meg benne vagy a patkánycsapdában. A gond csak az, hogy szenvedsz benne, és tenni semmit sem teszel, hogy kiszabadulj.

2016.01.08. 22:59:57

@Pink Petsch: Nem várok tőled semmit. Szimplán leírtál pár sort, és akkor te azt hiszed, hogy minden meg is van oldva. Sajnos ezek a dolgok ennél sokkal komplikáltabbak. A magyar társadalom már régen szétszakadt, nem lett itt semmiféle összefogás. Itt kb. mindenki utál mindenkit, aki meg értelmes, az csak nem érti a világot maga körül, hogy mi megy itt...

"Tudod mit? Ha csak kísérletet tennék rá, rögtön megkapnám több ezer forrásból, hogy mit ugatok bele, nem is vagyok magyar"

Erről pofázok több éve.

2016.01.08. 23:01:28

@Shanarey: Igen, pénzem annyi, mint a pelyva. Szétfizetnek. :)))

2016.01.08. 23:05:28

@Pink Petsch: Komolyan gondolom, kérlek, hidd el. Ha nem hiszed el, akkor viszont nagyon depressziós leszek. :(((

2016.01.08. 23:12:39

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Tapasztalatból írtam le azt a pár sort, nem tankönyvből.
Az a társadalom, amelyből én jöttem, az megmutatta már párszor, hogy bár rohadt megosztott, nemcsak nemzetiségileg, hanem az egy nemzeten belüli különbözőségeiben, ha igazán gáz van, akkor tud a puliszka is robbani.
Igen, a "szőröstalpú románokról" beszélek.
Nem minden Havaj, Haverok, Buli és Fanta ott sem. Naná, hogy nem, nem véletlenül nem költözök eszeveszetten haza. De azt biztosan tudom, hogy a puliszka is robban!
Lehet a majdnem fél évszázados Ceau-rendszer tette, de ott a Fidesz-féle pszichopaták nem sokáig hülyíthetik a népet, az tuti. Pedig kísérlet volt rá pár '89 után is.
A társadlom meg nem egy misztikus valami, mint a mennyország vagy a pokol vagy a nirván, hanem te vagy, meg a szomszédod, meg az a nyírtanyai paraszt, akit sosem láttál. Ha megosztott, és ilyen mértékben az mindannyiótok sara. És nem műxik az érzelmi zsarolás, hogy akkor "gyere haza, és mutasd meg". Mert, bár az irígység természetes emberi tulajdonság, Magyarország ebből az egy cikkből világviszonylatban exportálhatna, a kimerülés veszélye nélkül. Amint valaki megpróbálna hazamenni, és megmutatni, a saját polgártársai vernék agyon, képletesen vagy ténylegesen. A magyar történelem eléggé sok példával szolgál erre. Persze, lehet, hogy 300-400 év múlva majd teret esetleg utcát neveznek el róla :P

2016.01.08. 23:15:32

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Óóó, baszod, én az Origo trolljain edződtem ... ennél több kell .. Rengeteggel több :P

2016.01.08. 23:19:40

"Ha megosztott, és ilyen mértékben az mindannyiótok sara."

Nekem mi közöm van ahhoz, hogy Józsi utálja Pistát, mert Pistának jobb autója van? Én nem utálok senkit. Az nem elég? Sajnos nem, nem elég.

"És nem műxik az érzelmi zsarolás, hogy akkor "gyere haza, és mutasd meg". Mert, bár az irígység természetes emberi tulajdonság, Magyarország ebből az egy cikkből világviszonylatban exportálhatna, a kimerülés veszélye nélkül."

Ez nem érzelmi zsarolás. Én is tudok ilyen baromi hangzatos közhelyeket írni, hogy "fogjatok össze", meg őőőő "figyeljünk jobban oda egymásra". És akkor most mi változott? Semmi. Ugyanis az embereket nem lehet kívülről megváltoztatni.

"Amint valaki megpróbálna hazamenni, és megmutatni, a saját polgártársai vernék agyon, képletesen vagy ténylegesen. A magyar történelem eléggé sok példával szolgál erre. Persze, lehet, hogy 300-400 év múlva majd teret esetleg utcát neveznek el róla :P"

Sikerült akkor rájönnöd. Értelmetlen bármit is ide hazahozni. A szélesebb réteg úgysem lesz rá kíváncsi.

2016.01.08. 23:33:58

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Nem az a baj, hogy a Jóska utálja a Pistát, és mellettük te vagy maga a Buddha, hanem az, hogy amennyiben a társadlom erkölcsi értékválságba kerül, mintmost a magyar, akkor is elsősorban az a fontos Jóskának, Pistának és neked is, hogy utálják egymást, illetve, hogy te "Buddhaként" magasról szarsz az egészre.
És sok Jóska meg Pista meg Buddha van.
És csak azt látjátok, hogy nem jó, nem oké, de a nyilvánvalóan idióta pártpropagandákon kívül, a "józan"nak mondható tömeg is csak azt bírja mantrázni, hogy "nincs alternatíva".
Hát akkor oké, semmi gond, nyugodtan kipusztulhat Magyarország.

2016.01.08. 23:39:29

@Pink Petsch: Jó, de akkor mi a megoldás? :) Várjál, te nem azért létezel, hogy megoldd ezt a problémát. Nos, drágám, én sem ezért születtem, hát pontosan ezért is szarok rá, és igyekszem találni valami megoldást, hogy véletlenül se itthon kelljen leélnem a maradék életemet.

"Hát akkor oké, semmi gond, nyugodtan kipusztulhat Magyarország."

Ámen.

2016.01.08. 23:53:38

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Végeredményben tudod mi a megoldás? Az, ami most Magyarországon most folyik. Az a megoldás. Ugyanis olyan mértékű erkölcsi és értékítéleti válságban vannak most a magyarországiak, amit kívülről már nem lehet befolyásolni.
Hosszú távon ez a megoldás, és vagy elér egy robbanáspontot ez a helyzet, vagy tényleg belülről fog elindulni egy változtatási kényszer. Tudod, mint az alkoholistáknál, vagy egyéb függőknél. Egy ideig még lehet segíteni kívülről is, egy idő után viszont már csak a páciensen múlik. A magyarországi társadalom már az alkoholizmus abban a stádiumában van, amikor kívülről már nem lehet. Vagy magától, belülről lesz igény a változásra, vagy kimúlik, mint idült alkoholistáknál szokás. (Nem egyedüli eset lenne, a Római Birodalom is valami ilyesminek esett áldozatul anno, csak nagyobb léptékekben).
Szörényi-Bródy elcsépelt szavaival élve: "Nem egy nemzet itt a nép".

2016.01.09. 00:12:29

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ja, csak hát az a gond, hogy ennek áldozta lesz jó pár generáció. Nem is annyira a fiatalok, mert amíg a "Csúti törpe" nem megy át Kimibe, addig szabad lesz előttük az út, egészségesebb társadalmak felé. És jó részük élni is fog vele. Elsöprő részük.
A hiányukat viszont már a most 30-as generáció is meg fogja szenvedni. Már azon tagjai, akik valamilyen oknál fogva benne ragadtak a Magyarországnak nevezetett patkánycsapdában. (És akkor az idősebb generációkról még szó sem esett... ugye ...)

Bal 2016.01.09. 00:38:37

@fhdgy: mivel vitatkozol? Szerinted talán az állam valami titkos számlán gyűjtögeti a befizetéseid, csak jól nem adja oda neked? Az megvan, hogy a nyugdíjkassza alapja a járulékok, ezt kell kipótolni céges adókból?

Ha a nagyapád halott volt amikor apád fizetni kezdett, akkor ez egyéni pech, de be kell látnod, hogy nem túl gyakori eset. Ezért hívják nyugdíj *biztosításnak*: van aki jól jár, van aki rosszul, de átlagosan a kockázatok kiátlagolódnak, és mindenki biztos lehet benne, hogy kap valamit. Pont mint egy ingatlanbiztosítás esetében.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 00:55:02

@BircaHang Média:
newsflash:VAN már családos adókedvezmény, gyerekek számával nő, és csak azok számára elérhető, akik adóznak, tehát nem jár a semmire mint segély
.

Bal 2016.01.09. 00:55:30

@macamuca [IHUN]:

Senki sem kotorászik a puncidban, van nekem is elég belőle. Ha akarsz, sose szülsz, ez a te szuverén, szent, privát döntési területed. Én biztosan nem akarom neked megmondani, mit csinálj, és azt meg náci húzásnak tartom, ha valaki meg akarja neked mondani, hány gyereked legyen. Erről te döntesz.

Viszont felnőtt ember vagy, viseld a döntéseid következményeit is. Konkrétan arra kérlek, hogy ha te nem neveltél sajátot, az én gyerekem zsebében se kotorásszál majd, amikor hetven éves leszel. Ez így fair.

Ezzel nem lehetetlenítlek el, nem kényszerítelek egzisztenciális krízisbe: rengeteg pénzt megspóroltál azzal, hogy neked nem kellett kölökre költeni. Tedd félre, ha nem lesz elég, skálázd vissza az életed. De az nem járja, hogy nem is spóroltál, gyereket se csináltál, de elvárod, hogy más gyereke tartson el öregkorodra. Sőt, azt szeretnéd, hogy az én gyerekemből származó bevételekből az állam több pénzt juttasson neked, mint mondjuk a feleségemnek, aki otthon töltött velük éveket, így ezalatt nem építhette a karrierjét, ezért a végén kevesebbet keresett és kevesebb járulékot fizetett.

Ennyike. Éhen halni nem hagyunk senkit természetesen.

2016.01.09. 01:09:40

@Bal: Tudfod, ha kedvenc fideszes kápóid nem írták volna át a törvényeket, amelyek értelmébern a saját nyugdíjadhz való hozzájárulás már adóként értékelhető, és így bármire felhasználható (pl. arra, hogy Andy Vajna haver bevásárolja magát a Tv2-be), akkor még igazad is lenne.
Így viszont kurvára nincs.
Akkor lenne igazad, ha a jövedelemből kötelezően levont nyugdíjterhet, valóban az illető nyugdíjszámláján helyeznék el. De jelen állás és a lieblingjeid törvénye szerint könnyen előfordulhat, hogy hiába fizettél be 40 éven keresztül, majd kapsz egy aktuális minimálbérnyit (tudom, te jó katonaként most is királyul megélsz 47 ezer forintból ... jaaa, mégseeem? :PPPP), mert a többi kellett arra, hogy Ráhelke tutira a saját lábán álljon. (És ha jól tudom, van még pár kölyke, úgyhogy spórolj csak rájuk).

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 01:14:53

Pink, nem vagy jó hangulatban, úgy nézem :-) de az igazán szomorú az, hogy teljesen igazad van :-(

Bal 2016.01.09. 01:24:35

@Pink Petsch: ne sértegess a fidesszel, semmi közöm hozzájuk. És láthatóan totál nem érted sem az érvelésem, sem a valóságot, mert pontosan azért van igazam, mert ők így döntöttek. Ha lenne még manyup, akkor tényleg valamennyire magadnak gyűjtögetnéd a járulékod, felosztó-kirovóban viszont az van, amit én írok: a szüleidnek fizetsz, magadnak semmit sem.

Vagy úgy érted, hogy ha ilyen szemetek voltak, juszt sem érdekel, és lopok én is? Bocs ha ezt a hozzáállást nem méltányolom.

Nem mintha a manyup amúgy sokat javítana a gyerekkényszeren, mert egy ország akkor sem működik kölkök nélkül, hiába ül mindenki egy valag állampapíron. Na meg gyűjtögetni így is lehet, legfeljebb többet kell adózni. Viszont legalább azt se írják elő, hogy x év előtt nem nyúlhatsz hozzá.

Herr Géza 2016.01.09. 01:26:03

@Bal: Na álljon meg a menet. Nagyon szép amit leírsz, de kurvára nem igaz.Tekintsünk el most attól, hogy én személy szerint most hol élek: legyek a válasz kedvéért egy átlagmagyar, akinek akármiért nincs gyereke.
Nyugdíj: durván demagóg a dumád, ugyanis az én nyugdíjam alapját az én ledolgozott időm és az én befizetéseim képezik. Hogy ez technikailag nem így működik, hanem úgy, ahogy, a dolgon nem változtat. De ha te úgy gondold (meg ha nem akkor is): a te gyereked bölcsődéje, óvodája, iskolája, iskolai etetése, a tanszerei te családi pótlékod, amit a gyerekeid miatt kapsz, az új CSOK, ha igénybe veszed, meg még a jó ég tudja mi minden gyerekkel kapcsolatos állami kiadás az én adómból IS lesz fizetve. Ráadásul, te a gyerekeid miatt még kevesebb adót is fizetsz, mint én.
Nagyon nem érdemes itt senkinek semmilyen elszámolást benyújtania a másik felé, maradjunk ennyiben.

2016.01.09. 01:35:16

@Bal: 'nem kellett kölökre költeni'

Neked sem kellett, te akartal gyereket. Elegge visszataszito ahogy itt nyavajogsz hogy ez milyen sokba kerul neked, bezzeg a gyerektelenek mennyi penzt sporolnak. Nyugi, senki nem fogja a gyerekeid altal befizetett adoforintokat lenyulni azok kozul akik ide irnak, mivel szinte mindannyiunknak kulfoldrol lesz nyugdijunk szoval megtarthatja a gyereked maganak a penzt.

2016.01.09. 01:41:09

Legyen az mint pl. Indiaban, ha nem tartanak el a gyerekeid idos korodban, ehenhalsz az utcan. Sokkal tisztabb helyzet, nem kell mindenfele nyugdijjarulekkal meg adokedvezmennyel nyuglodni. Vissza a kozepkorba. Sot, tovabb megyek, ne legyen penzrendszer se, csak cserekereskedelem. Vissza az oskorba...

Bal 2016.01.09. 01:44:05

@Herr Géza: "az én nyugdíjam alapját az én ledolgozott időm és az én befizetéseim képezik. Hogy ez technikailag nem így működik, hanem úgy, ahogy, a dolgon nem változtat."

Miért is ne vegyük figyelembe a tényeket? Kényelmetlen? A "dolog", amire hivatkozol, az pár felelőtlen politikus által, évtizedekkel ezelőtt, egy teljesen más demográfiai helyzetben felállított szabályzás, ami hazug szemléletet sugall. Atlantisz valójában nem is süllyed, lallala. Talán nem kéne inkább a törvényeket a valósághoz igazítani, mint fordítva?

Az állam valóban sok transzfert nyújt a gyerekes családok felé. De azért ülj már le egyszer számolni, mennyibe kerül pár gyerek: egyik szülő kiesett ideje, a nagyobb ingatlan, iskolák ... az állami transzferek a töredékét se fedezik. Én speciel konkrétan a mai napon abbahagyhatnám a munkát, ha nem lennének gyerekeim, és utazhatnék életem végéig, és bőségesen költhetnék százéves koromig. De vannak, így még van előttem jó pár év meló.

Na meg mások gyerekéből akkor is bőven profitálsz, ha nem is fizetnek neked nyugdíjat. A cégedben más gyereke lesz a fiatal gyakornok, más gyerekéből lett rendőr vigyáz majd a te vagyonodra is, és ha öreg leszel, más gyerekéből lett orvos fog meggyógyítani. Ha én nem csinálok gyereket, ezeket a szolgáltatásokat drága pénzen kéne importálnod valahonnan.

Komolyan azt hiszed, hogy ebben az elszámolásban te nyernél?

Bal 2016.01.09. 01:47:00

@Pink Petsch: bocs, de van egy szint, ami alá nem süllyednék.

Herr Géza 2016.01.09. 02:12:20

@Bal: Az első felére: nem arról van szó, hogy kényelmetlen. A felosztó-kirovó rendszer csak egy technikai lebonyolítási megoldás, egy pénzügyi hókuszpókusz, ha így jobban tetszik.
Neked akkor lenne igazad, ha a nyugdíj úgy működne, hogy az adott havi befizetéseket az aktívaktól betennénk egy kalapba, megnézzük, hogy éppen mennyi nyugdíjasunk van, a kalapban lévő pénzt elosztanánk a nyugdíjasok számával, differenciálnánk közöttük egy faktorral (ledolgozott idő, saját befizetések nagysága) és kész, annyit kap a nyugdíjas, ami így kijön. Ha ebből a "nyugger" éhen hal, hát így járt, ha meg Hawaii-ra megy belőle melegedni, akkor hurrá van. Ezzel szemben ez nem így megy, ezt te is nagyon jól tudod (ha nem, nincs miről vitatkoznunk). Ráadásul a kategória megváltoztatásával a Fidesz még azt a csekélyke "biztonságot" is lenyúlta, hogy annak a bizonyos kalapnak a tartalmát tuti a nyugdíjra kell fordítani.
Amit a "ki fizet, kinek, mit" kérdésről írtál, az meg szimplán vicc. Ilyen alapon én is fölszámolhatom neked, hogy a gyerekeid annyit szarnak (már bocs) meg szellentenek, hogy az én adómból sokkal többet kell a környezetvédelemre fordítani.
Mellesleg nekem is van gyerekem...

Bal 2016.01.09. 02:13:08

@Mirjam2: nyavalyog (ami ly) a halál. Itt egy vegytisztán elvi kérdésről van szó: ismerjük (f)el és fizessük már meg a valódi árát a választásainknak. Van egy durva igazságtalanság a (magyar) rendszerben, amit ki kéne küszöbölni.

Nem sajnálom én senkitől az életét és a választásait. Én is megtettem az enyéimet, és köszönöm, nagyon jól elvagyok velük. Ha valaha hazaköltözöm, én is külföldről fogok kapni nyugdíjat, mi több, jelenleg otthon szüleim igen magas nyugdíját mások gyerekei fizetik. Nem tehetek róla, jelenleg így van felépítve a rendszer. Nem így kéne legyen.

Igazából nem nagyon érint, hogy alakul majd a jövőben a felállás. De a témát azért találom roppantul érdekesnek, mert valamiért láthatóan elképesztően, már-már irracionális módon sértőnek érzik az emberek, ha szembesítik őket a kellemetlen valósággal. Ez elég jól lejött az itteni, érzelmileg brutálisan túlfűtött reakciókból is. Pink már helyesen gépelni se tud tőle.

Hogy ez miért van így, nem tudom.

2016.01.09. 02:39:21

@Herr Géza: Hagyd már, teljesen nyilvánvaló, hogy az aktuális propagandát nyomja, Ha holnaptól változna a Fidesz hozzáállása, akkor amellett állna ki. Egy trollnak nincs véleménye, csak direktívái vannak.
Már az abszurd, hogy egyáltalán felmerült a borsónyi agyában az "elszámoltatás" ... ezt a Fidesz hozta be a közbeszédbe, no nem mostanában, hanem már az első, '90-es évekbeli ciklusukban, amikor elkezdték a társadalom megosztását a kokárdákkal.
Mindezeken felül, én a jelenlegi magyar kormányra egy fakockát nem bíznék, nemhogy a nyugdíjamat, mert azt is képesek lennének elcseszni. Minimum felgyújtanák a nagy "szabadságharcukban".

Bal 2016.01.09. 02:43:55

@Herr Géza: mire gondolsz? Tudtommal a jelenlegi rendszer csak annyiban különbözik attól amit leírtál, hogy politikustól függően időnként más forrásból kipótoljuk a kalapot, vagy elveszünk belőle. Ettől még igaz marad, hogy a befizetések közel megegyeznek a kiadásokkal. Tavaly például szufficites volt a Nyugdíjbiztosítási Alap (előtte meg évekig deficites). De mivel a járulékok és kifizetések összegét amúgy is az állam szabályozza, ez csak bűvészkedés. A lényeg, hogy ez nem tőkefedezett biztosítás: azt a pénzt osztjuk újra, amit beszedtünk.

Nyugodtan felszámolhatod a gyerekeim szellentései költségeit, szerintem nem lesz nagy tétel. Azzal egyetértek, hogy nehéz minden költést racionalizálni: csoportok harcolnak különböző érdekérvényesítési képességekkel, ki ezt éri el, ki azt. De ahol a racionalizálás várhatóan pozitív hatással jár (vagy a racionalizálás hiánya negatívval), törekedni kell rá. A nyugdíj pont ilyen, együttes fenntarthatósága erősen függ az egyéni életpályán tett választásoktól. Ráadásul messze a legnagyobb tétel a költségvetésben.

Én amúgy annak is híve vagyok, hogy a dohányosok fizessenek nagyobb eü. hozzájárulást. Vagy ha kiszámoljuk, hogy átlagosan korábban halnak, akkor kevesebbet. Nem kéne megijedni a számoktól.

2016.01.09. 02:54:25

@Bal: Te vagy ennyire hülye vagy, vagy mindenki mást nézel hülyének. Mi az, hogy "politikustól függően"? B+, te egy politikusnak fizetsz személyesen nyugdíjjárulékot (illetve a lieblingjeid szerint már csak adót), vagy az államnak, amelynek polgára vagy, politikustól függetlenül? Név szerint, melyik politikusra bíznád te rá személy szerint azt a 30-35 évedet, amit jó esetben nyugdíjaskén tölthetsz még?
Kezdem azt hinni, hogy az amcsik csinálják jól, gondoskodj magadról, mert mindenki más úgyis csak meglop. Kezdve az állammal, ami Magyarországra hatványozottan igaz.

Herr Géza 2016.01.09. 03:04:42

@Bal: Társadalmi együttélésről, meg ilyesmiről hallottál már ? Ez a "ne féljünk a számoktól" partizánduma, meg ez a számolgatósdi tudod hova vezet semmi másodperc alatt? Csak egy extrém példa: beteg a kórházban megkapja a diagnózist. Cifra betegség, drága gyógymód. Dr. Mengele (civilizált módon a TB-nél) belenéz a folyószámlába: aha, a fiatal Gizike eddigi egész életében csak takarított, a befizetései összesen nem fedezik már a három nap kivizsgálás költségeit sem, van gyereke, aki fizeti a bulit? Nincs, akkor kimondottan méltányossági alapon nyomjuk be neki egy méreginjekciót es mehet a hamvasztóba.
Te erről beszélsz. Hát baszd meg, egészségedre.....

2016.01.09. 03:11:59

@Bal: " A lényeg, hogy ez nem tőkefedezett biztosítás: azt a pénzt osztjuk újra, amit beszedtünk."
Te úgy egyébként, mi a fenéről is beszélsz? A nyugdíj-, tb- és egyéb kötelező befizetések a legbiztosabb jövedelmek egy állam számára. Ezek a pénzek mindig tutira bejönnek, biztosabbak, mint a Mercedes adója.
Az persze más kérdés, hogy a Fideszes kedvenceid minden másra költik ezeket a pénzeket, mint, amire kellene, de ezek biztos, előre meghatározható jövedelmek. Számolnak is velük Vityáék, ha valahol gyorsan lyukat kell betömni. Ezért nem lesz egy idő után a szüleidnek, amiből fizessék a kiemelt, és minden bizonnyal "megszolgált" nyugdíjukat :P

Bal 2016.01.09. 03:12:02

Cameron látogatásáról annyit, hogy nekem kicsit furcsa, hogy a reciprocitás fel sem merült eddig a sajtóban. Vajon vállalnák azt is, hogy a kiköltöző britek sem kapnak juttatásokat? Vagy miért nem kérnek mondjuk a kelet-európaiak a bevándorlóiknak adókedvezményt cserébe? Ha már annyira kell az a kompromisszumos eredmény, van még sok lehetőség.

A Brexit esélye kezd amúgy egyre kézzelfoghatóbbá válni. Ha a britek kilépnek, itt kő kövön nem marad; a lakáspiac elkerülhetetlenül összeomlik, ami magával rántja az egész országot. De már csak a kilépés növekvő esélye is elindíthatja a lavinát. Szigorúan szerintem.

Mindenesetre jövőbeli, még ki nem fizetett jövedelmeinken túl nem merek túl sok pénzt tartani fontban.

Bal 2016.01.09. 03:14:38

@Herr Géza: nem. Erről szól a biztosítás fogalma. Nézz utána. A nyugdíjat sem véletlenül hívják így.

Herr Géza 2016.01.09. 03:39:12

@Bal: Most mondasz ellent önmagadnak. Amíg mindkettő biztosítás alapú volt, még volt is halvány garancia a nyugdíjra. A nyugdíjnál ez megszűnt. Miért ne tegyük ezt a TB-vel is....?
Ember, fikciókról beszéltünk, hiszen az is fikció, hogy a te egyik gyereked majd rendőrként vigyáz rám, a másik gyógyít, a harmadik meg eloltja a házamat, ha ég.
És ha elkezdjük ezt az oda-vissza számolgatást (amit a nyugdíj miatt te már véresen komolyan gondolsz), majd magad is példálóztál a dohányosokkal, onnan már csak egy lépés az, amit extrém példaként hoztam fel.
Vagy azt, hogy ha te felveszed a 10 misis CSOK-ot 3 gyerekre, akkor én mi a faszért kapnék csak 400 ezret egyre. Én még egy plusz szobát is alig tudok abból a pénzből kihozni, te meg külön lakást is vehetsz a 3 gyerekednek. Pedig nálam nem takarékosságból van csak egy gyerek, hanem azért, mert nem lehetett több.

adg 2016.01.09. 03:44:03

@Dragonlady (Bp, Hun): Miattad tart ott a zorszag, ahol. Eloskodo!! Evente akar 150.000 ft is lehet, amit csak ugy ajandekba kapsz a zoadofizetoktol. :)

Olyan jo ez a megosztas es gyulokodes, hogy mindig lehet talalni valami csoportot, akik miatt tart ott az orszag. Es mindig vannak fogekonyak, akik beveszik, hogy a hanyezer milliard forintos koltsegvetest pont a csaladi potlek bassza el...
Ez van.

2016.01.09. 03:49:09

@Herr Géza: És mi van, ha az ő egyik gyereke profi betörő lesz, a második sorozatgyilkos, a harmadik meg csak szimplán genetikai selejt, aki élete végéig a társadalom támogatására szorul (igen, ez szívtelenül hangzik, de ugye benne van a pakliban).
Mindhárom kölyök csak teher lesz, az első kettő ráadásul még jelentős károkat is okoz emberéletben és anyagi javakban egyaránt. Akkor? Visszafizeti a 10 millát, mivel egyértelműen elbukott szülőként? Vagy hogy lesz ez?

Bal 2016.01.09. 03:50:57

@Herr Géza: a nyugdíj továbbra is biztosítási struktúra. Nem direktben a saját szülődnek utalsz, hanem a kalapba teszed. Ha a szüleid jól kerestek, jól jársz, ha rosszul, rosszabbul. Feltehető, hogy hosszú távon mindenkinek random sorsolódik a szülője, így ez igazságos.

Az érvelésed annyi, hogy ha nagy kár van és szemét a biztosító, akkor majd biztos nem fizet. Csak akkor nem hívjuk biztosítónak. A biztosítás lényege pont az, hogy elkerüljük a problémát, amit írtál. Ha nem érted, hogy működik és milyen garanciái vannak, nem fogom itt neked elmagyarázni. Nyilván egy egészségbiztosítót csak úgy enged működni az állam, ha az megadja a garanciákat. Ennek ellenére amúgy a jövőben a többszintű egészségügy szinte elkerülhetetlen, a fejlett Nyugaton is.

Örökbe is fogadhatsz, pontosan annyit ér, mintha saját lenne.

2016.01.09. 03:56:59

@Bal: Ha nem vagy jó szülő-alapanyag, akkor is mindenképp szülj vagy nemz, vagy fogadj örökbe? Csak azért, hogy kevesebb adót fizess????
Normális vagy te? Mit akarsz? Gyerekkereskedelmet? A gyerek adóalap legyen? Milyen kibaszottul kifordított emberiesség-ellenes gondolkodás ez már????

Bal 2016.01.09. 04:11:00

@Herr Géza: ja itt megpróbálták összeszedni, hogy egy gyerek mennyibe kerül:

www.penzcentrum.hu/hitel/csok_10_10_minden_ketgyermekes_csalad_ezt_szamolgatja_most.1047761.html?r=melleklet

úgy 13-15 milka per kopf. Amivel nem számoltak az az, hogy sokkal többe kerül mondjuk az a plusz 2-3 szoba, ami nagyjából zéróra is amortizálódik a három gyerek ideje alatt.

Ez alapján egy gyerektelen párhoz képest egy háromgyerekes családnak Budapesten úgy 70-80 millió forinttal kevesebb marad a zsebében élete végén. Ebből tegyük fel hogy az állam segít úgy 25m családi adókedvezményt, meg akkor számoljunk bele 10m csok-ot (nem sokáig lesz ez így), ez még mindig 40 milka pluszköltség a családosnak.

Ha két ember ennyit félretesz plusz kamatok, senki nyugdíjára nem lesz rászorulva.

Bal 2016.01.09. 04:39:10

@Pink Petsch: mielőtt a modi várhatóan kivág, azért azt elmondanám, hogy szüleim orvosként dolgoztak 40+ évet, innen a viszonylag magasabb nyugdíjuk. Bár öregek, muszájból még mindig gyógyítanak. Akár még az is lehet, hogy valakid életét egyszer megmentették. Furcsa dolgokat tud összehozni az élet.

2016.01.09. 04:48:04

@Bal: Valakim életét tuti nem, úgyhogy ezt hagyjuk is.
Te meg lebuktál, ugyanis pontosan tudom, mennyit kap egy szemész-főorvos például, nyugdíjasként. Nem éri el az 500 eurót.
Ne vetíts, lebuktál. Mehetsz vissza a Lendvayba új személyazonosságot kérni. De innen mindenképpen el. Majd az Origon találkozunk.

adg 2016.01.09. 04:59:22

@Pink Petsch: Szerintem nem kellene ennyire felhergelni magad. Az ove is csak egy velemeny, meg a logikat is latom mogotte, csak nem ertek egyet vele, pedig negy gyerekem is van. Azt biztosan allithatom, hogy ha nem lenne gyerekunk, messze nem igy elnenk, nagyon nem igy, pedig nem panaszkodom azert altalaban.

Korabban egyszer beszelgettem errol Ballal, gyakorlatilag nem all olyan messze a velemenyunk, ha jol emlekszem. Idealis esetben mindenkinek kellene egyeni szamlaja legyen, hogy allami, vagy magan, az reszletkerdes. Es az azon osszegyult penzt kapna meg nyugdijkent.

A gond, hogy a magyar rendszer alapjaiban el van baszva, mert amikor csinaltak, meg volt sok gyerek, es az emberek sem eltek a vegtelensegig. Ma tovabb elunk (ezt nem latom olyan nagy gondnak :) ), de sokkal kevesebb az utanpotlas (kevesebb szuletes es durva elvandorlas), nyilvan fenttarthatatlan a helyzet. Csak kurva nehez hipp-hopp atallni egy masikra.
Amikor a manyup megszunt, akkor meg volt szo rola, hogy egyeni szamlak lesznek. Aztan ez egy kicsit mintha elmult volna. Mondjuk nekem mindegy, az volt az elvem, es meg most is, hogy nem lesz allami nyugdijam sosem. Vagy legalabbis nem ertekelheto osszegu. Szoval valahogy nekem kell majd erre sporolnom.
Itt van maganszamlam, de mivel mar nem husz eves vagyok, azon sem fog osszejonni olyan osszeg, amibol faszan eleldegelek majd amig meg nem pusztulok, szoval kell melle valamit meg kezdeni. Vagy majd megyek a fulop szigetekre nyugdijasnak.
Es itt jon kepbe a gyerek, mert ugye nem nagyon marad folos penzem. Ha nem lennenek, a fele fizetesemet siman felre tudnam rakni, eleg lenne egy kis lakas, kis auto, stb. Ugyhogy most az a taktika, hogy ahogy a gyerekek elkezdenek kirepulni, ugy tudunk majd valamit felretenni, es remeljuk, az eleg lesz. Majd addigra akarunk venni egy kisebb lakast, hogy ne kelljen a nyugdijbol rentet fizetni. Ha meg leepulok hamarabb, akkor szopas. Ez van.

Szoval van logika abban, amit mond, csak ez a kerdes nem igazan egyszerusitheto le ennyire. Kicsit szelsoseges velemeny az ove. A masik oldalon meg a regi szdsz-es bebofoges van, hogy van aki kutyat tart, van aki gyereket, oldja meg maga mindenki.
Azert valahogy csak at kellene allni az egyeni szamlakra, valami felmeno renszerben, vagy akarhogy, en csak egy statikus vagyok, nem ertek ilyenekhez. De a jelenlegi nem fenttarthato, az tuti. Ezt meg en is latom.

2016.01.09. 05:11:11

@adg: Tudod, az a legfőbb bajom vele, hogy az övé nem saját vélemény.
Troll a szerencsétlen, de hát olyannak is kell lenni ... Csak én éppen nagyon rühellem őket. Ez meg az ő pechje.
Azt meg gyakorló Fidesz-hívők is elismerik, hogy ma Magyarországon az államra bízni bármit is akkora lutri, mint az Eurolottón elvinni a Jackpotot. Van, akinek bejön, pláne, ha Andy Vajnának vagy Mészáros Lőrincnek hívják az illetőt, a többi meg leginkább csak befizet ... mint az Eurolottón a szelvényt. A különbség csak az, hogy a lottó legalább ad némi reményt is a pénzedért.
A manyup nem megszűnt, hanem ellopták. Oké, finomabban kifejezve elsikkasztották. Ez akkor is így van, ha az éppen megválasztott rablóbanda tette, kormány néven.
És az a szörnyű, hogy ebbe úgy kb. mindenki belenyugodott, és vagyok a kekec, ha felhozom, hogy talán nem kellene lopni meg sikkasztani, akkor sem,, ha 2/3-os kormánytöbbségünk van. Sőt, kifejezetten akkor nem kellene ...
Persze, hogy van logika abban, amit mond, hisz mondták már, nem? Őrült beszéd, de van benne rendszer ... de élj abban a rendszerben te, ha elfogadható számodra a logikája. Hitler sem volt logikátlan. Minden más volt, csak logikátlan nem. Ez csak úgy eszembe jutott ....

adg 2016.01.09. 05:49:44

@Pink Petsch: "de élj abban a rendszerben te, ha elfogadható számodra a logikája"

Pont azt modtam, hogy marhara nem ertek vele egyet.

Szamomra az ilyen bertroll vilag ertelmezhetetlen, nagyon nehezen tudom elkepzelni, hogy szo szerint fizetett emberek osztjak az eszt forumokon, pedig tudom, hogy letezo jelenseg. Sokkal inkabb elkepzelem azt, hogy hivek maguktol csinaljak.
E egyebkent nem latok az irasaiban semmi olyan hatalmas nagy gondot, maskepp gondolja, aztan annyi. Megbeszeljuk, kinek mi a baja a masik velemenyevel, oszt' jonapot.

Amugy ezerszer tobb balos propagandaval talalkozom, de mindegy is, igyekszem kerulni a magyar politikai irasokat. A 15000km elegendo tavolsag ahhoz, hogy kivonjam belole magam viszonylag konnyen. Szoval a legelso kommenteddel egyet ertek, nagyon kar volt ez a cikk ide. Mondjuk nem olvastam el, csak atfutottam, de inkabb olvastam volna arrol, hogy miert nem sikerult bankszamlat nyitni londonban, vagy valami ezerszer leragott hulyeseget. Plane, hogy a "szabaly" az, hogy nincs aktualpolitika. :)

Na mindegy, jo reggel amugy.

Shanarey 2016.01.09. 06:01:45

@adg:

" Ma tovabb elunk (ezt nem latom olyan nagy gondnak :) )"

Egy film 1976-ból.

www.imdb.com/title/tt0074812/

adg 2016.01.09. 06:28:17

@Shanarey: kosz, ezer eve nem lattam, ma este lehet, sorra kerul.

Erdekes tema, sokan racuppantak mar erre, olyan tudomanyos igenyu alkotasok is, mint a Sliders vagy a Csillagkapu. :DD Bar a valosagban nyilvan nem mukodne, ahol pont tulszaporodnak a nepek, ott nem igazan lehetne ezt bevezetni, ahol meg nem, ott minek ugyebar. :) Meg azert a 30 eves limit az eleg hurka basszus. Nem orulnek neki. Mi tortent a rendszer bevezetesekor? Aki harminc felett volt, azt kiirtottak? :D

Shanarey 2016.01.09. 06:37:16

@adg:

A film egy sokadik világháború után játszódik, amely miatt az emberek a föld alatt élnek.
Aki elérte a 30-at, meg kellett halnia, és aki nem jelentkezett a begyűjtőhelyen, az levadászták. a cím szereplőLogan is egy ilyen vadász, ám egy nap nála is jelez a kütyű hogy elérte a 30-at.

Gyerek voltam amikor először láttam, az akkori Jugoszláv TV csatornák jóvoltából. Nyaranta a déli határhoz közel nyaraltam és azt néztem állandóan, mert a nyaralás többnyire egy hét után dögunalom volt.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 08:28:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Mindez a geopolitikai nagyképtől fog függeni. A jelenlegi események reményre adnak okot.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 08:28:55

@Sanyi9:

Nézd meg hogyan élt egy átlagorosz a liberális rend alatt és most. Meg fogsz lepődni. Az életszínvonal a sokszorosára emelkedett.

Na, ez az egyik ok, ami miatt az átlagorosz Putyin-párti.

Herr Géza 2016.01.09. 09:02:52

@Bal: Szánalmas vagy. Húzz el innen, csá.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 09:08:17

@Zoole[uk]:

Milyen egy demokrácia?

Szabad, demokratikus választások vannak:
- ésszerű kivételeket leszámíva mindenkinek van aktív szavazási joga,
- ésszerű korlátozásokat leszámítva mindenkinek van passzív választási joga.

Ezen kívül:
- a választási rendszer átlátható, nem ad kedvezményeket pártalapon,
- szólásszabadság van, azaz mehet a kampány.

Most magyarázd el, ezek közül mi hiányzik Mo-on vagy Oroszországban?

Herr Géza 2016.01.09. 09:12:52

@Bal: Matekórán továbbképzésen voltál agit-propból???
13-15 x 3 = 39-45 millió, ami ugye nem 70-80....
A többi baromságról nem is beszélve.

Herr Géza 2016.01.09. 09:20:09

@BircaHang Média: Ha csak ennyi lenne egy demokrácia definíciója, akkor nagy happy-hour lenne a Földön.... :)

2016.01.09. 09:31:29

@BircaHang Média: De csak azért, mert Orbán kormányoz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 09:44:53

Amúgy senkinél sem csapja ki a biztosítékot ami itt éjszaka lezajlott?
Csak kérdem.

Muscari 2016.01.09. 09:51:56

@Pink Petsch: már bocs, de ilyen alapon az angolok se civilizáltak, menj el bármelyik görög üdülőhelyre :-)
A dolog ennél sokkal bonyolultabb, hidd el. Én sok oroszt ismerek és jó embereknek tartom őket, míg Putyintól hányok. Ott az embereket kussolnak, úgy vannak szocializálva.

Muscari 2016.01.09. 09:53:14

@diggerdriver: én csak most járok tegnap este hét óránál, akkor nem hagyom abba az olvasást.

fhdgy 2016.01.09. 09:55:45

Megpróbálom leírni, hogy mi a véleményem arról, hogy a gyerekek tartják el a nyugdíjasokat.

Ehhez egy konkrét példa, ami sajnos a saját lányommal történt meg:

A lányom dolgozott már vagy kemény kettő évet, amikor vihogva mesélte a következő esetet: Autóval mentek a barátjával, és a zebrán csoszogva ment át előttük kettő nyugdíjas. Erre ők azt mondták egymásnak, hogy na, ezt a kettő nyugdíjast is mi tartjuk el! Ezt vihogva elmesélte a lányom, nekem és az anyjának! Nos, amit kapott tőlünk, attól nem volt kedve vihogni!

Én azt mondtam a lányomnak, hogy 25 éves korodig nem dolgoztál, a társadalom ( köztük mi, a szülők ) tartott el, még semmit sem adtál vissza és van bőr a pofádon azt mondani, hogy te tartod el azt a kettő nyugdíjast? Akkor én kb. 54 éves voltam, és azt mondtam, hogy lehet, hogy még nekem is van tartozásom a társadalommal szemben, nemhogy neked.

Lehet, hogy még mi, a szülők sem adtuk vissza a nagyszüleidnek, a mi szüleinknek, azt, amit kaptunk! A mi szüleink építették romokból újra az országot és érte csak éhbért kaptak. Az egyik nagyapád 18-tól 25 éves koráig fronton volt, hadifogságban volt, amiért semmit nem kapott, ő mégis ezt az országot építette.

A szüleink generációja petróleum lámpát, lapátot, ásót kapott örökségül a szüleiktől. Mi már villanyt, traktort ( még ha Belarusz volt is ), sok-sok gépet, már sok leaszfaltozott utat kaptunk.

Nekünk már egészen más körülmények között kellett folytatni. Mi már számítógépeket, légkondicionált munkagépeket, digitális vezérlésű gépeket, okostelefonokat hagytunk örökül.

Mi már lakást, autót vettünk a gyerekeinknek. Ez így van jól, de!

Ha azért a lakásért lakbért kellene fizetni, azért az autóért bérleti díjat kellene fizetni, meg azokért a gépekért, amikkel már szinte játék a munka, akkor nyugdíjra sem lenne szükség, mert a bérleti díjakból is vidáman megélhetnénk!

Így már talán érthető, ha olyan fiatalok, akiknek még a tojáshély a seggükön, mélységesen felháborítanak, ha azt mondják, hogy ők tartják el a nyugdíjasokat.

fhdgy 2016.01.09. 10:09:18

@fhdgy: temészetesen tojáshéj és nem tojáshély

Muscari 2016.01.09. 10:11:11

@Bal: b+, ezzel nagyon mellé lőttél. Macamucának van gyereke, sőt azok után, amin keresztül ment, de te persze erről nem tudsz, ezzel, amit írtál, vérig sértetted. Én kérem ki magamnak!

tanato 2016.01.09. 10:20:02

@diggerdriver: De igen,Dragonladynek van igaza,a cikk túlpolitizált volt ennek ellenére itt volt a helye,kár hogy a vita rossz irányba ment.Mert a két politikus talijának fő jövőbeli kérdése az hogy mehetnek e továbbra is a magyarok/meg más-k-európaiak/Angliába dolgozni illetve bevándorolni /az angolok szerint migránskodni/illetve a már ott lévő százezrek akik még nem brit állampolgárok maradhatnak e?
Mert ha kilépnek,ezek nem lesznek egyszerű és most még egyértelmű dolgok.
Ehelyett néhány önkéntes/remélem nem más/kormányhű cukkolta itt a nagyérdeműt akik be is kapták a horgot.

Sanyi9 2016.01.09. 10:26:08

@BircaHang Média: mikor volt Oroszorszagban liberalis rend? Most milyen rend van Oroszorszagban? Avval tisztaban vagyok, hogy most az eletszinvonal jobb, mint husz evvel ezelott, de ez meg mindig nagyon messze van attol, ahol kellene, hogy legyen, ha az orszagot jobban adminisztralnak. Habar az is lehet, hogy az oroszok csak ennyire kepesek es akkor ez nem a vezetok hibaja.

Sanyi9 2016.01.09. 10:27:23

@Bal: nagyokosnak tetszik lenni?

Muscari 2016.01.09. 10:36:56

@diggerdriver: én azt nem értem, hogy ez a két ember mikor került fel a white list-re. Nem hiszem, hogy a HÁ egész hajnalban engedgette be ezeket a kommenteket.

2016.01.09. 10:39:21

@tanato: "Mert a két politikus talijának fő jövőbeli kérdése az hogy mehetnek e továbbra is a magyarok/meg más-k-európaiak/Angliába dolgozni illetve bevándorolni /az angolok szerint migránskodni/illetve a már ott lévő százezrek akik még nem brit állampolgárok maradhatnak e?
Mert ha kilépnek,ezek nem lesznek egyszerű és most még egyértelmű dolgok."

Igen, bizonyára ki fognak lépni az eu-ból. Merthogy az Angliának -gazdaságilag- nagyon "megérné". Ha pedig nem fognak beengedni "senkit", akkor kik fognak dolgozni ott, ahova az őslakos be sem tenné a lábát?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 10:39:47

@Muscari:
Én meg azt nem értem hogy az az egy ember miért van még rajta?

Muscari 2016.01.09. 10:40:02

@tanato: angolul így hívják a bevándorlókat : migrants.
A menekültek pedig asylum seekers.
A sajtóban aztán keverednek itt is rendesen.

Muscari 2016.01.09. 10:43:05

@diggerdriver: és hol van a HÁ, hogy ezt rendbe rakja? Nem hiszem, hogy nem látta.

Bal 2016.01.09. 10:48:44

@Herr Géza: ahogy írtam, plusz a lakás ára. Olvass figyelmesebben.

Muscari 2016.01.09. 10:49:27

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nagyon nem érné meg az országnak gazdaságilag, ez mind politikai játszma. Ha kilépnek, a font árfolyama zuhanni fog, egy csomó nagy cég már jelezte, hogy át fogja tenni a székhelyét a kontinensre, tehát nőni fog a munkanélküliség, hiába nem jön több eus bevándorló.
Azt tudtad, hogy nem is mi vagyunk a legtöbben? Eddig még minden évben meghaladta az Únión kívülről történő nettó bevándorlás az Únión belülit, azt mégsem nagyon korlátozzák. Illetve tessék lássék próbálkoznak, mégis az is nő évről évre.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 10:54:32

@Sanyi9:

A 90-es évelben liberális rend volt Oroszországban. Az eredmány: nyomor. szegénység, oligarchák uralma, maffiák, a nyugatra folyt ki az ország pénze.

Jelenleg nem-liberális demokrácia van az országban. Az eredmény: a nyomor drasztikus visszaszorítása, a szegénység csökkentése. az olifarchák és a maffiák szarvának letötése, a nyugati kizsákmányolás leállítása.

Bal 2016.01.09. 10:55:15

@fhdgy: nem értem a felháborodásod spirituális lényegét. A nyugdíjt nem tudod egyfajta bérleti díjként tekinteni?

Azokban az országokban, ahol a manyup erős, lényegében a tanszfer explicit is: az idősebb generáció által tartott állampapírok kamatát a fiatalabb fizeti, egyfajta "bérleti díjat" fizet az idősebbek által felhalmozott vagyonért. Mint Japánban.

tanato 2016.01.09. 10:55:55

@Muscari: Na most ami a lényeg hogy az angol átlaGEMBEr minek tartja a kelet európai bevándorlókat,egy sorba helyez minket az unión kívüli bevándorlókkal,migránsokkal /kinek hogy tetszik/,vagy esetleg jobb a megítélésünk.Remélem rosszabb azért nem.
Bár erről Mirjamnak régebben más véleménye volt.

Herr Géza 2016.01.09. 10:58:22

@diggerdriver: Mármint Mirjamon, Petschen meg rajtam kívül???

2016.01.09. 11:00:07

@Muscari: Persze, hogy politika. Azért sem hiszem el ezt az állandó riogatást. Ha ténylegesen nem érné meg nekik az EU, már rég kezdeményezték volna a tényleges kilépési folyamatokat. A politikus elég egyszerű ember. Hatalmon akar maradni, tehát azt mondja, amit a választók hallani akarnak. Most az euroszkepticizmus, az egyik legjobban kifizetődő szavazatvásárlási módszer. Plusz, ki lehet fogni a szelet a jobboldali pártok hajója elől is. Ez az állandó pánikkeltés UK kilépés terén, engem pont arra emlékeztet, amikor a baloldal által fizetett origo meg index leírja, hogy a kivándorlás már leírhatatlan mértékű, mind meg fogunk halni 4444!!!!. :DDD

tanato 2016.01.09. 11:03:14

@BircaHang Média: A 80-as években viszont afgán háborújuk volt az oroszoknak több százezer halott vagy sebesült orosz kiskatonával,meg volt borzasztó nagy szegénység és utazási korlátozások meg hatalmas korrupció és szinte kaSZTRENDSZER a Párt vezetői helyi szinten is mindenki felett álltak.Nagyon jól tudod te is én is.
Aki mindezt lebontotta,a véres afgán háborút befejezte,világútlevelet adott az oroszoknak,az elnyomott ,eloroszosított tagállamokat pl. a baltiak,muzulmán államok szabadon engedte, Kelet-Európát szabadon engedte, az nem a brezsnyevista Putyin volt hanem Gorbacsov és Jelcin.Kár hogy ezt mostanában már az oroszok is elfelejtik az idő múlásával,hát még mi magyarok

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 11:03:38

@Herr Géza:
Géza, te is tudod hogy nem a vita TARTALMÁRÓL beszélünk.

SzZoole 2016.01.09. 11:05:34

@BircaHang Média: Max,azokat amiket felsoroltal igazak,egy demokracia alapjain mukodo orszagokra,de nem Mo-ra es vegkep nem Oroszo-ra.
Mo.-on meg 'csak' csorbitjak a demokraciat,Es ha nem allitjak felre hamarosan azt a kopcos torpet,akkor hamarosan az lesz,mint Oo.-ban.
Oo.-ban hol van demokracia?
Az ellenfelek felreallitasa kulombozo modokon,mergezes,utcai lovoldozes,vagyonelkobzas es bebortonzes koholt vadak alapjan.
Aki egy kicsit is veszelyt jelent Putyinra,azzal erdekes modon mindig tortenik valami furcsasag,hat nem erdekes?
Pont mint a maffiaban.
Max,olvas tobb megtorten esemenyeken alapulo konyveket,vagy filmeket Es akkor meg latod a kiserteties hasonlosagot.

Bal 2016.01.09. 11:07:56

@adg: köszönöm a nagyjából egyetlen higgadt, anyázástól mentes, normális hozzászólásod, amivel amúgy teljesen egyetértek.

Szerintem roppant érdekes, hogy a téma többeknél brutálisan kiverte a biztosítékot, vajon miért? Nem tudok másra gondolni, mint hogy látják az igazságát, és ettől megijednek. A stílusom is szándékoltan provokatív, hogy legyen tétje a reakciónak, de úgy tűnik, ez kicsit túl jól sikerült. Elnézést kérek, ha bárki úgy érezné, megsértettem. Azért nem kérek elnézést, hogy megsértettem, mert tudtommal ilyet nem csináltam. Ha mégis úgy érzed, akkor félreértetted.

Herr Géza 2016.01.09. 11:13:50

@Bal: Baszd meg, ne az egész lakás árát add hozzá, csak a max. plusz 2 szobáét.... Számolj figyelmesebben.
De játsszunk fordítva: 80 misi osztva 30-cal (mondjuk kb. ennyi ideig tartod el a három gyereket, ha 2 éves ritmusban születnek és mindhárom egyetemet/főiskolát is végez). Az több, mint 2,5 millió per év, több, mint 200 ezer per hó. Hol keresel te (és még sokan mások) annyit, hogy a nettódból havi 200e megy csak a gyerekekre? 30 éven át. Ebből már az következik, hogy csak a gazdagnak lehet 3 gyereke. De tekerjük ki még jobban: aki "csak" 300 nettót visz haza egy hónapban (az már ugye egy jó fizetésnek számít az átlaghoz képest) annak a gyerekei összes költségének a felét én és a sorstársaim fizetik (hiszen ha 3 gyerekre 200 ezret számolunk, akkor azért a két felnőtt önfenntartása is kerül ennyibe...). Idióta számítás, tudom, de legalább annyira, mint a tiéd.

Bal 2016.01.09. 11:15:15

@Muscari: annyit tudok róla, hogy fentebb meglehetősen emelt hangon kikérte, hogy kotorásszak bizonyos helyeken, és megkérdezte, hogy szerintem a magasabb járulékért jár-e magasabb nyugdíj. Erre reagáltam. Nem ismerem a személyes körülményeit, és a válaszomon az se változtatna, ha tudom, hogy van gyereke.

fhdgy 2016.01.09. 11:21:30

@Herr Géza: Miért vitatakozol boka alatti emberrel? Vannak itt értelmesek, velük jobb normális dolgokról, normálisan értekezni!

Bal 2016.01.09. 11:22:37

@Herr Géza: lehetne hogy a "b+" epikus jelzőket kihagyod?

Két-három plusz szoba nagyjából 20-30m Budapesten.

Én úgy számolok hogy havi 500 nettó kelleni fog három gyerekre Bp-en, a számításod teljesen reális. Ha visszavágod a fogyasztásod felső középosztályról vagy vidékre költözöl, talán kevesebből is meg lehet úszni.

Herr Géza 2016.01.09. 11:27:52

@diggerdriver: Ha rám gondolsz, akkor nekem ez:
hataratkelo.blog.hu/2016/01/08/egy_talalkozo_margojara_540/full_commentlist/1#c29027652
durván kiverte a biztosítékot. Onnantól kezdve nehezemre esett úriember maradni, de szerintem nem anyáztam, stb.
Mirjam, Dragonlady se írt semmi "csúnyát", Petsch stílusát meg ismerjük, van amikor nehezen emészthető, de tartalmilag alapjában szerintem nagyon igaza volt.
Akkor mi a gond?

2016.01.09. 11:30:40

@Bal: Elmagyarazom, ha esetleg tenyleg nem erted. A default allapont az, hogy valakinek nincs gyereke. Egy egesz csomo embernek nem is lehet, kulonbozo okokbol. Ha semmit nem csinalsz, nincs gyereked es kesz (es sokaknak nincs annak ellenere sem hogy csinalnak egy csomo ezzel kapcsolatos dolgot). Ha van gyereked, az nem az alapallapot, hanem - idealis esetben - reszedrol egy valasztasnak az eredmenye, egy lifestyle choice. Eleg nepszeru (szerintem messze tul nepszeru, a katasztrofalis kovetkezmenyekkel fenyegeto tulnepesedest tekintve) lifestyle choice, az emberek tobbsege ezt valasztja es lesz gyereke az elete soran. Mint ahogy a legtobb ember vasarol ingatlant, autot stb. Ettol ez meg mindig nem tobb mint egy lifestyle choice.

Es nehogy mar a default allapotban megmaradt (gyerektelen) embereket buntessek egy adoval azert mert ok nem valasztottak a gyerek opciot; ilyen alapon lehetne azoktol is adot szedni akiknek nincs lakasuk vagy nincs autojuk, vagy nem jarnak nyaralni stb. Az mar maskor is kiderult hogy te nem kicsit resentful vagy mert neked mennyi penzt kell kolteni a gyerekeidre; hat remelem ezt a gyerekeid nem tudjak meg hogy igy erzel, mert eleg szomoru hogy teged ez ennyire zavar, megmondom oszinten.

Attol erezned jobban magad ha most masoknak is 'rossz lenne' mint neked es nekik is kevesebb penzuk lenne mert nincs gyerekuk; hat ez rolad allit ki szegenysegi bizonyitvanyt (lelki ertelemben), tipikus 'dogoljon meg a szomszed tehene is' mentalitas. Mert mit gondolsz, kinek lenne attol tobb penze Mo.on ha meg tobb adot szednenek be, ezuttal gyerektelensegi ado cimen? Ugyanoda menne az a penz is mint az osszes tobbi. De te jobban erezned magad, mert masoknak sincsen tobb penze mint neked. Szuper. Egyebkent engem nem erint ez az egesz dolog, mert en soha nem fizettem es nem is fogok egy filler adot sem fizetni Mo.on es nem is elek ott, szoval engem az sem zavar ha rabszolgakent dolgoztatjak a gyerektelen embereket, vagy ki kell allniuk egy szegyentablaval a Deak terre amire ra van irva hogy: 'miattam haldoklik a Nemzet, kopjetek le' vagy akarmi. De szerintem te magadba nezhetnel, hogy teged miert zavar ennyire ez hogy masoknak nincs gyereke es ezzel mennyi penzt sporolnak.

Golf2 2016.01.09. 11:32:39

Tyű micsoda éjszaka volt...De tetszett.

2016.01.09. 11:34:39

@Muscari: Na pont ez akasztott ki engem teljesen, ezert irok a szokasosnal felindultabb stilusban, es nem azert mert a gyerektelensegi ado bevezetesetol rettegek :)))

SzZoole 2016.01.09. 11:39:36

@BircaHang Média: elvben igazak,de a gyakorlat mast mutat.

fhdgy 2016.01.09. 11:41:03

@Mirjam2: "szoval engem az sem zavar ha rabszolgakent dolgoztatjak a gyerektelen embereket", hát nem tudom, engem zavarna és nem is tudom elképzelni, hogy ezt megfontoltan írtad. Csak az tudom elképzelni, hogy első mérgedben, első felindulásodban! Kérlek, nyugtass meg, hogy jól érzem!

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 11:43:06

@Zoole[uk]:

Na ne viccelj.

Pl. mondd el, mi miatt nem demokratikusak a magyar választások szerinted.

adg 2016.01.09. 11:46:01

@Mirjam2: "szoval engem az sem zavar ha rabszolgakent dolgoztatjak a gyerektelen embereket, vagy ki kell allniuk egy szegyentablaval a Deak terre amire ra van irva hogy: 'miattam haldoklik a Nemzet, kopjetek le' vagy akarmi."

Hat biztos velem van a hiba, de ez engem elegge zavarna...

Egyebkent a default allapot a termeszetben nem az utod nelkuliseg.

------------

Ez meg egyaltalan nem neked, hanem csak ugy altalanossagban a mai naphoz. Meg ekkora baromsagot, hogy errol vitazni, legyen-e gyerek vagy nem. Meg ki jar jol vele, meg ki meg nem, es ki fizesse kinek a milyet, es miert pont o, es ki tart el kit. Beszaras. Ezt nem lehet igazan szabalyozni, aki ugy erzi, annak legyen, aki nem akar annak meg ne legyen. Magyarorszag szempontjabol az lenne a jobb, ha tobben ereznek ugy, hogy legyen, de ezt nem ilyen vitaval lehet elerni, ez csak egy ertelmetlen frocsoges.
Es hanyadszor jon mar fel...

Herr Géza 2016.01.09. 11:46:48

@Bal: Akkor ne B+, ha így jobb... :D
Három szoba plusz három gyerekre? Plusz háló nektek meg a nappali, azaz ötszobás kégli "jár" 3 gyerekre? Aha.
De legyen. A 20-30 nm pluszt viszont nehogymár a budapesti átlag nm-árakkal számold (ami azért nagyon nem 1 millió/nm !!), mert az talán megvan, hogy a kislakások nm ára lényegesen magasabb, mint a nagyoké. Azaz 30 nm-rel nagyobb lakást építeni messze nem kerül négyzetméterenként annyiba, mint egy 30 nm-eset építeni, pláne nem 30 millióba.
Havi 500 nettó, meg felső középosztály? Így definiálod a 3 gyerek peremfeltételeit?? Hát.....
És ne csavarjuk ki a dolgokat: azt én sem vitattam, hogy támogassuk az én adómból is azokat, akik 3+ gyereket vállalnak be, de ha emellett te még kijelented, hogy emellett az én nyugdíjamat a te gyerekeid fizetik, tehát nekem nem is járna az, mert nem hoztam létre a te gyerekeid támogatása mellett a saját nyugdíjgyártó gyerekemet, sőt ne adj isten még szingliadót is lehúznál rólam, na akkor jön a b+ a kommentemben.

fhdgy 2016.01.09. 11:49:43

@adg: Nem akarom védeni Mirjamot, nem hiszem, hogy rászorul, de én azt, hogy default állapot, úgy értem, kezdeti, kiindulási állapot. És ugye általában nem úgy születnek az emberek, hogy a születésük pillanatában már van egy gyerekük! :-)

SzZoole 2016.01.09. 11:59:06

@BircaHang Média: Putyinrol,az orszagarol,es a modszereirol beszeltem.Mo. meg 'csak' halad a putyini ut fele.

adg 2016.01.09. 11:59:32

@fhdgy: Az ivarerettsegtol kezdve minden adott. Eltekintve egeszsegugyi problemaktol, egy szokasos kapcsolatban azert kell tenni lepeseket, hogy NE legyen gyereked.
Azert nem kell tenned, hogy ne legyen autod, vagy ne menj nyaralni, ha jol emlekszem a peldakra.

Határátkelő 2016.01.09. 11:59:41

@Pink Petsch: Több kommentedet is kivettem, mert személyeskedőek voltak. Sajnos csak most jutottam hozzá. Ez a blog nem erről szól. Vagy tudsz normális hangnemben vitatkozni, vagy másodszor (és immár végleg) lekerülsz a whitelistről.

Nem kell egyetérteni egymással, de a vita színvonalát tartsuk meg.

Köszönöm.

Határátkelő 2016.01.09. 12:02:46

@Bal: "A stílusom is szándékoltan provokatív, hogy legyen tétje a reakciónak".

Én viszont arra kérnélek, hogy ezt a provokációt ne itt folytasd, mert elrontod embereknek a beszélgetését. Ehhez keress másik fórumot. Remélem, értjük egymást.

Kösz.

fhdgy 2016.01.09. 12:06:15

@adg: Én nem ezekre a dolgokra utaltam, csak arra, hogy számomra ott és akkor mit jelentett a default állapot!

Herr Géza 2016.01.09. 12:13:24

@adg: Tökéletesen igazat adok abban, hogy aki a gyerekvállalást úgy kezdi, hogy mennyi is az annyi (persze az ésszerűség határain túl), meg mibe kerül ez nekem és miről kell lemondanom érte, az jobb, ha neki se kezd.
Talán jobban érthető a kiborulásom, ha elmondom, hogy azért az egy gyerekünkért én már kifizettem egy korabeli lakás komplett árát, mivel istentelen tortúra után, a negyedik lombikakcióban született meg. Es ehhez az kellett, hogy a TB-n kívüli programmal is próbálkozzunk, ahol voltak pl. 80e forintos (full fizetős) injekciók, amiket naponta adtam be a feleségemnek. És ez nem ma volt. Akkor egyébként a TB még állami kórházban is csak részben fizette a "bulit"....
Több gyereket viszont nem vállalhattunk, mert erre az egyre is ráment majdnem a feleségem is meg a gyerek is. Pedig mi is hármat terveztünk....
Szóval a "drága gyermekemnek" nálunk azért van egy szolíd mellékzöngéje...:))))
De még ilyen költségek mellett is simán lett volna minimum kettő, ha nem zárták volna ki orvosilag.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 12:17:12

@Herr Géza:
Nem érdekel a vita tartalma mert eleve hülyeség. Adg-nek teljesen igaza van.
Az általad kifogásolt komment stílusa pontosan olyan volt mint amire válaszolt.
Mucika nem is kifogásolta nagyon helyesen hiszen egy sajátos stílusban megírt kommentjére ugyanolyan választ kapott. Nekem ezzel nincs bajom.
A többit meg HA már megírta.
Volt egy ugyanilyen karácsony előtti éjszaka ahol olyan valaki volt porondon aki jelen sem volt.

Bal 2016.01.09. 12:18:49

@Mirjam2:

A gyerektelenségi adó szerintem is hülyeség. Ezzel indult a vita. Megjegyeztem, hogy a családi juttatások már lényegében azok, és marhaság így címkézni, mert az emberek az adókat nem szeretik, a juttatásokat viszont igen.

Egyszer már elmagyaráztam neked, hogy én abszolúte nem vagyok resentful, nem azért csinálom, mert boldoggá tesz, ha másnak sincs, és engem személy szerint egyáltalán nem zavar, amit a családra költök, és az sem, ami másnak marad. Többet keresek Cameronnál, nem fog igazán zavarni, akármi is történik a nyugdíjakkal.

Itt arról van szó, hogy a rendszer igazságtalan. Megpróbálkozom egy analógiával. Senki sem szólhat bele, hogy a vurstliban valaki a körhintára vagy a hullámvasútra ül fel. De ha az egyiken 10 forint a menet, a másikon meg 1000, azt szóvá lehet tenni, mert értelmetlen és igazságtalan. És ez totálisan független attól, hogy a zsebemben egymillió van vagy tízezer.

Érted?

Bal 2016.01.09. 12:21:33

@Herr Géza: add hozzá a fenntartás költségeit is.

©________ 2016.01.09. 12:28:37

@diggerdriver: nalam nem, mertnem vagyok hajlando visszaolvasni.
Hinta2, max2 egyben.

Meg gondolkodom, hogy ez egyvalaki vagy embertipus.
Ha utobbi, baj van van az emberiseg

Bal 2016.01.09. 12:29:26

@Határátkelő: nem szándékozom több kommentet írni a gyerek vs nyugdíj témában. Aki érdemben tudott hozzászólni, azzal amúgy is kiveséztük.

Elnézést, ha bárki beszélgetését elrontottam volna, bár a beszélgetést a végén épp már csak ez hajtotta. A cikkhez tartozó kommentemre például nem reagált senki. A témát nem én hoztam fel, az elvaduló stílus tétjét sosem én emeltem.

Bal 2016.01.09. 12:32:48

@diggerdriver: "Az általad kifogásolt komment stílusa pontosan olyan volt mint amire válaszolt.
Mucika nem is kifogásolta nagyon helyesen hiszen egy sajátos stílusban megírt kommentjére ugyanolyan választ kapott. Nekem ezzel nincs bajom. "

Köszönöm, pontosan így gondolom.

2016.01.09. 12:37:55

@adg: Egyreszt egy egesz csomo par van akinek orvosi beavatkozas nelkul nem lehet gyereke (vagy azzal sem), masreszt az is valasztas kerdese hogy parkapcsolatban el valaki, nem kotelezo, harmadreszt egy egesz csomo gyerek nem parkapcsolaton belul szuletik. A gyerekvallalas valasztas kerdese. Termeszetesnek vesszuk a mai nyugati tarsadalomban hogy 15 ev koruli kamaszok randiznak, ha ugyanebben a korban gyerekuk szuletik, azert meg felelotlennek tartjuk oket, es joggal.

Nekem az a szemelyes velemenyem hogy aki gyereket vallal, az tartsa is el a sajat gyereket, es ne panaszkodjon hogy milyen draga, mert ha eleg idos volt ahhoz hogy gyereke legyen, akkor azt is tudnia kellett hogy ez mennyibe kerul, nem ingyen van. Persze, segitse a tarsadalom a gyereket pl. csaladi potlek, ingyenes oktatas, iskolai etkezes stb. formajaban. De nehogy mar ezen sirankozzon a szulo hogy neki milyen rossz, mert o kiszamolta hogy x milliot takaritott volna meg ha nem lett volna gyereke. Ha igy all hozza valaki, akkor ne is legyen gyereke, hanem tartsa meg a penzt es koltse amire akarja. En igy latom.

Nekem senki nem tesz szivesseget azzal hogy 'helyettem' vallal gyereket. Az o gyereke nem az en halalos agyam mellett fog allni, hanem az ove mellett, idealis esetben. Azt gondolnam, naivan, hogy ezert vallal valaki gyereket, es nem azert hogy a nyugdijat fedezze vagy mas hasonlo okbol. Ha valaki ezt az egeszet csak a penz dimenzioban tudja latni, az nagyon szomoru.

puhacica 2016.01.09. 12:40:37

@adg: hat ezert nem szoltam bele. mert minek. bar mindenki foglalkozna a sajat kis eletkejevel, lenne boldog a gyerekeivel, macskajaval, egyedul... epitgetne-szepitgetne azt, amije van. de nem, hat mikor az otthoni nogyogyaszomat megkerdeztem a muvi meddove tetel orvosi vonatkozasairol, az volt a valasz, hogy ez egy visszafordithatatlan mutet (mit nem mondasz, koszi), de o inkabb arrol beszelne, hogy az anyasag milyen nagyszeru es ne zarjam ki magam belole. na most akkor...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 12:41:31

@Herr Géza:
Beszéljünk másról Géza.
Tudod nem vagyok egy nagy német fan. Tudnak jót csinálni meg nagyon szart is.
Dolgoztam már szinte minden géptipussal, több némettel is.
Nem voltak jobbak mint mondjuk egy jó közepes.
Viszont a Liebherr más dimenzió. Ennél finomabban kezelhető géppel még nem találkoztam. Ez sem tökéletes mert tudnék rajt javítani de a kezelhetősége felülmúlhatatlan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 12:45:21

@puhacica:
Tényleg? Ez kész…
:))))))))))))))

Macskád van?
Pedig macska nélkül az élet olyan szép…
:))))))))))))))))))))

puhacica 2016.01.09. 12:46:59

@diggerdriver: hat meg gyerek nelkul... :D

fhdgy 2016.01.09. 12:47:18

@diggerdriver: Köszi! Feladtad a labdát egy kérdéshez!

Ezzel a géppel, amivel dolgozol, egységnyi idő alatt hány ember munkáját tudod elvégezni, ha azok az emberek ásóval, lapáttal és kubikos talicskával dolgoznának?

adg 2016.01.09. 12:52:58

@Mirjam2: nem teljesen ertem, miert irtad ezt nekem...

Mondjuk eddig meg eszembe se jutott, hogy a gyerekem a halalos agyam mellett fog allni, plane nem ezert vallaltuk oket. :)
Azt sem bannam, ha nem lenne halalos agyam, oket meg minel kevesbe akarnam ezzel terhelni. Terveim szerint hosszu es tartalmas eletem vegen egy szep reggelen egyszercsak nem kelek fel. Aztan majd meglatjuk...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 12:55:37

@fhdgy:
Nem tudom számold ki.
Ez egy 13tonnás középméretű gép.
8órában teherautóra rak kb 500köbmétert.
Maga mellé 700at.
5 méter mélyre le tud nyúlni.
A Tisza szabályozásánál egy kubikos napi normája 6köbméter volt talicskával nem tudom milyen messze hordva.

2016.01.09. 12:55:59

@Bal: Oke ez rendben van es egyet is ertek veled, de azt gondolom hogy pont a szocialis ellatorendszeren belul nem erdemes ebbe belemenni hogy ki mit fizetett - felhoztal egy peldat ami sokkal kevesbe osszetett, hogy a dohanyosok fizessenek tobbet az ellatasert, na en ezzel sem ertek egyet peldaul. Pedig soha nem dohanyoztam, es a csaladban senki sem dohanyzik. De ertelmetlennek tartom ebbe belemenni tarsadalmi szinten hogy most akkor miert kezeljek 'az en penzembol' az o tudorakjat, stb. Ezek ertelmetlen dolgok szerintem. Pedig a dohanyzas ugye egyertelmuen valasztas kerdese, es egyertelmuen karos mind az egyenre, mind a tarsadalomra. A gyerekvallalas ennel joval osszetettebb kerdes. Tarsadalmi szinten nem latom, milyen pozitiv eredmenyre vezetne ez ha mindenki elkezdene kovetelni hogy csak azt kapja amiert o, meg a csaladja fizetett.

Az konnyen lehet hogy a nyugdijrendszert meg kene reformalni Mo.on. Oszinten szolva, mivel nem erdekel es nem erint a tema, soha nem neztem utana hogy milyen rendszer van ott es milyen lehetne helyette. Az biztos hogy a 'gyerektelensegi ado' meg hasonlok nem oldana meg a problemakat, ha vannak, de ugy latom ezzel te is egyetertesz.

Herr Géza 2016.01.09. 13:11:37

@diggerdriver: Csak egy utolsót a témában, az általam "kifogásolt" kommentnek nekem rohadtul nem a stílusával volt bajom, hanem pont a tartalmával. A stílus (egy bizonyos határig) nem érdekel, ki-ki saját vérmérséklete, IQ-ja szerint. Mint ahogy én sem mindig maradok szalonképes, amibe azért egy-egy b+ még belefér. Szerintem.

2016.01.09. 13:13:49

@adg: Arra irtam valaszul, hogy szerinted egy tipikus kapcsolatban azert kell tenni hogy ne legyen gyerek. Ez igaz, viszont nem kotelezo kapcsolatban elni. A nyugati tarsadalmon kivul szinte minden mas tarsadalomban akkor vallalnak be az emberek egy parkapcsolatot ha anyagilag abban a helyzetben vannak hogy ezt megtehessek, addig nem. Nem alapveto emberi jogok ezek hogy parkapcsolatban eljen valaki meg gyereke legyen.

Ami a halalos agyat illeti, azt akartam jelezni hogy ha gyereked van, idealis esetben lesz melletted valaki, ha nem is fizikailag 'melletted', de valaki akit erdekel hogy mi van veled, meglatogat az oregek otthonaban vagy akarmi. A gyerektelenek meg nagy esellyel egyre maganyosabbak lesznek idosebb korukban, ok ennek a kockazatat vallaljak azzal hogy nincsen gyerekuk. Mindenkinek egyutt kell elni a donteseinek a kovetkezmenyeivel, felesleges egymasra mutogatni hogy neked miert van / nincs gyereked stb. De ez nem rad iranyul, altalanossagban irom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 13:14:38

@Herr Géza:
Ok és teljesen egyetértek. Engem meg pont a tartalma nem érdekelt. Két különböző dologról beszéltünk. Az első 7

macamuca [IHUN] 2016.01.09. 13:15:47

@Bal:
1: Szültem. Egyet. Lány. Mindjárt 21 lesz. Mindjart jön utánam kulfoldiaba. =kb itt fog szülni majd egyszer..., addig is itt fog befizetni.... Miért? Mert Mo-on hónapról hónapra alig él meg a fizujabol (merthogy dolgozik=befizet jelenleg is...). Ja, es nem hívtam , ő akart-akar jönni, kb fél éve kezdtük el szervezni a kijovetelet. Nem hirtelen felindulásos izé, ilyesmi sem rám, sem rá nem jellemző. Tehat tudom, mi az, gyereket nevelni, tudom, mennyibe kerül, plane kicsi pénzből, de boven Megéri. Nem azért, hogy majdan legyen befizeto, neeeeem.
2: NEM a te/más gyereked/gyereke által befizetett pénzre tartok igényt, merthogy az jár, hanem a saját befizetésem után járó összegre. Arányosan. Mellesleg az érvényes nyugdíj-számításnak is ez az alapja: a befizetés ténye, időtartama, összege, no és a korhatár elérése. Tehát mindössze azt kérem, ami a jelenleg is hatályos törvény alapján JÁR. Ne Gyere azzal, hogy a te gyereked pénzére fáj a fogam....
3: a manyup-omat is megtartottam. Olyan szar a rendszer (a manyup, amit a hivatalos ""érvelés"" szerint emiatt kellett felszámolni....), hogy 20 % körüli hozamot ad....

Szoval nyugi, soha nem kellett a másé, csak azt kérem, ami jog szerint jár, és a pénzügyeimet soha nem érzelmi alapon kezeltem, csakis az értelem, a logika és a jog dominált.
Jut eszembe: arrol tudsz, hogy az alaptörvény elfogadása ota nem jár nyugdíj (sem, meg eü-i ellátás sem), csupán adott kormány belátásán múlik, hogy ad-e, biztosít -e neked ? Szoval ne nagyon bizz abban, hogy 2-3-tobb gyerek majdani befizetése számodra tuti nyugdijat fog biztosítani. Ez már ma sem jár, szoval nem a jövő zenéje, esetleges lehetősége, hanem a jelen jogi szabályozása....
(egyszerű: bem járulékot fizetsz, amiert jár az ellátás, hanem hozzájárulást, ami adófajta lett. Aprónak tűnő változtatás, ""mindössze"" a lényeget változtatja meg az elnevezés....)

fhdgy 2016.01.09. 13:21:22

@diggerdriver: Akkor úgy százegyben kiegyezhetünk? Az egy a százon fölül azért lenne lényeges, mert akkor mondhatnánk, hogy Te vagy a százegyedik, a gép meg maga 100!

Elfogadható saccolás?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 13:21:40

@Zoole[uk]:

Oroszországban teljes demokratikus választások vannak. Egyszerűen nem a nyugatnak tetsző emberekre szavaz az átlagorosz, ez az egész hiszti lényege.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 13:22:06

@macamuca [IHUN]:
Így van. Jogilag előkészítették a talajt bármilyen nyugdíjcsökkentéshez.
Eleg annyival megindokolni hogy csak.

2016.01.09. 13:23:29

@diggerdriver: Szerintem fizessenek a macskatartok extra adot. Mert csak. Peldaul azert, mert nekem nincsen macskam, igy nem kene fizetnem, ok meg miert ne fizessenek :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 13:24:31

@fhdgy:
Igen. Bár élőerőt nehéz összehasonlítani gépi erővel de az adott idő alatti teljesítményt mérve nagyjából helyes.

Herr Géza 2016.01.09. 13:25:18

@diggerdriver: Ha jönnél tesztvezetésre, csak szólj. Tőlünk kb. 25 km-re van a Liebherr központja. Érdekes egy cég amúgy. Egy kis építőcegként kezdték, aztán az öreg megalkotta 49-ben az első mobil toronydarut, folytatták az építőipari egyéb gépekkel (az első európai hidraulikus bagger, az L300 is tőlük van), majd felismerték a háború utáni N.o.-ban, hogy mekkora igény lesz hűtőszekrényekre és ráálltak arra is, és mi lett belőlük. Pedig a mai napig egy immár harmadik generációs családi cég.
Az alapító Hans Liebherr a tipikus példája a sváb bütykölő feltalálónak. Volt még, és van is egy pár a fajtájából.... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 13:26:45

@Mirjam2:
Én azt mondom hogy a Londonban elő filmvágó macskatartók akiknek BMWjük van azok fizessenek macskaadót.
:))))))))))))))))))))))))))))

fhdgy 2016.01.09. 13:27:49

@diggerdriver: Nagyszerű! Ekkor ebből egy komoly elméletet tudok gyártani, majd meg is írom, de most sajna el kell mennem!

Azt hiszem, hogy először priviben írom meg neked, hogy lektorálva legyen!

Herr Géza 2016.01.09. 13:30:50

@Herr Géza: Bocs, a központ 70 km, a darugyáruk van 25 percre (33 km), a baggergyár meg szintén 70 km.

Bal 2016.01.09. 13:32:06

@Mirjam2: @macamuca [IHUN]: @Határátkelő:

Válaszolnék nektek, csak félek, hogy elrontom a beszélgetésetek és HA kivág. Így nem udvariatlanságból, de nem reagálok, elnézést.

Herr Géza 2016.01.09. 13:33:40

@diggerdriver: Yes, sir. Az első mobil, forgó, toronydarut...TK8 volt a típusa.

SzZoole 2016.01.09. 13:34:27

@BircaHang Média: Es mi van az ellenlabasok felreallitasaval,gondolok ilyenekre peldaul,akit Londonban lemergeztek vagy akinek a teljes vagyonat elvettek es bebortonoztek vagy akit a moszkva utcajan lelottek,szoval mindenkit aki putyint biralja,most mindegy,hogy oligarcsak vagy ujsagirok,ezek is demokratikus megoldasok?

fhdgy 2016.01.09. 13:34:43

@diggerdriver: Még csak egy kérés: egy ilyen szerkezetnek újonan kb. menni az ára, mondjuk EUR-ban kifejezve?

Muscari 2016.01.09. 13:37:37

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ma az a nap hire, hogy az arvizrol is az EU tehet :-) Sosem latott arvizek vannak Eszakon, a bulvarmedia meg azt allitja, hogy az EU miatt nem kotortak a folyokat es ezert van arviz. Ez mar onmagaban nem igaz, es azt is elfelejtik, hogy tobb, mint szaz eve nem esett ennyi eso decemberben, mint tavaly, es sajnos meg mindig esik minden nap.

Muscari 2016.01.09. 13:40:01

@Bal: abban, amit Macamuca irt, tokeletesen igaza volt! Mondom ezt ketgyerekes anyakent.

Golf2 2016.01.09. 13:46:41

@macamuca [IHUN]: Csak saccolok kb.2 éve vagy kinn kevés angollal mentél,és a lányod már tud angolul.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 13:47:22

@Zoole[uk]:

Ez 3 egész más ügy:
- londoni mérgezés: egy volt titkoszolgálati tiszt, aki átállt a terroristákhoz - vajon mi lenne egy CIA-tiszttel szerinted, aki az Iszlám Államhoz csatlakozik...?
- vagyon elvétele: a lopással szerzett vagyonú oligarcha szarvának letörése, miután nem volt hajlandó abbahagyni a nyugati érdekek képviseletét - minden más volt oligarcha megtarthatta pénzét, ha hajlandó volt immár hazafias programot képviselni, ez az ember nem akarta ezt, ezért ki lett nyomozva minden sötét ügye, s hát mivel lopott, elvették tőle,
- moszkvai lelövés: ez máig tisztázatlan, nem valószínű, hogy lenne mögötte politikai motívum.

Határátkelő 2016.01.09. 13:48:16

@Zoole[uk]: @BircaHang Média: Én azért lassan kezdem unni a ezt a putyini propagandát itt. Nem lenne rossz, ha lassan vége lenne.

2016.01.09. 13:49:26

@Muscari: A Daily Mail meg a The Sun olyan, mint nálunk a Blikk meg a Bors. Kb. azt a színvonalat ütik, alulról. Gondolom, ott írták meg, hogy azeuahibás.

2016.01.09. 13:50:08

@diggerdriver: Mindenkeppen! :) Es az o adojukbol vegyen nekem 'az allam' egy ketszobas lakast Kensingtonban.

2016.01.09. 13:58:08

@puhacica: Hat ez nagyon gaz hogy igy reagaltak. Probald meg szerintem Angliaban, ha meg nem tetted.

P.Elliot 2016.01.09. 13:59:22

Nem ertem hogy miert kellene kenyszeriteni azt aki nem akar gyereket szulni, o tudja miert, mas eletebe beleszolni hivjak felelotlensegnek. Senki sincs benne a masik boreben, hogy is nyilvanithat velemenyt.
Az meg hogy azzal kulon adod fizettessenek mert nem szult gyereket szinten nem ertem. Adot fizet ugy mint mas az allamnak, abbol a befizetett penzbol koltenek iskolakra, a gyerekkel kapcsolatos allami kiadasokra is, miert kene meg kulon?
Es mindezt ugy mondom hogy van gyerekem de sosem kivantam volna hogy az en gyerekem miatt mas tobbet fizessen, en szultem, az en felelossegem.

2016.01.09. 14:03:09

@Muscari: Hat ez van na, ezt tanultak a magyaroktol a talalkozon, az EU-rol mar hallottak, azt viszont, hogy "Gyurcsany", nagyon nehez lehet nekik kiejteni, akkor meg ez maradt.

SzZoole 2016.01.09. 14:09:55

@Határátkelő: most mi a gond?
Normalisan beszelgetunk @BircaHang Média: -al,nem anyazunk nem beszelunk csunyan,ha ez sem fer bele,akkor nem tudom mi.

tanato 2016.01.09. 14:12:41

@BircaHang Média: Oroszföldön a lehetőségét hogy demokratikus választások lehessenek, nem Putyin hanem Gorbacsov és Jelcin teremtette meg.

Határátkelő 2016.01.09. 14:20:08

@Zoole[uk]: Semmi gond nincs, csak gondoltam, szólok.

2016.01.09. 14:22:29

@P.Elliot: Kepzeld el, milyen lenne olyan szulo gyereknek lenni akit muszajbol szultek. Meg lehet nezni mi tortent pl. Romaniaban meg mas helyeken amikor betiltottak pl. az abortuszt meg a fogamzasgatlast. Milyen jol is jartak a gyerekek akik pl. az arvahazakban kotottek ki, vagy akikkel 'csak' rosszul bantak a szuleik akik nem akartak oket. Az ilyen gyerekeknek a nagy resze nem magasan kereso adofizeto lesz kesobb, hanem szocialis segelyekbol tengodo, vagy bunozo depresszios, alkoholista stb. Lehet embereket 'kenyszeriteni' gyerekvallalasra, csak nem erdemes.

M. Péter 2016.01.09. 14:24:48

@BircaHang Média: Alternatív magyarázat: nem sokkal Putyin hatalomra kerülése után elindult az olajár felfelé, így lett pénz kenyérre és cirkuszra. Ha megmarad 20$ körül, akkor nincs mit osztogatni.

Határátkelő 2016.01.09. 14:34:21

@Zoole[uk]: Biztos csak én vagyok ma érzékenyebb, ezért kicsit nehezebben viselem a nyilvánvaló ferdítéseket. Például arról a szabad Oroszországról, ahol a közpénzből fenntartott média egyértelműen kormányérdekeket szolgál, ahol az ellenzéki sajtót gyakorlatilag teljesen elnyomják, ahol látszatdemokrácia van, amennyiben az ellenzéki pártok közül azok vannak a parlamentben, amelyek hajlandóak díszként funkcionálni, ahol az olyan ellenzékieket, mint Kaszparov, gyakorlatilag teljesen elnyomják - soroljam még? De persze, beszélgessetek, nem elhallgattatni akarom még Bircát sem (végül is én engedem be), csak kicsit besokkaltam ma ettől.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 14:34:44

@M. Péter:

Önmagában ez csak az oligarchák vagyonát növelte volna, ha marad a liberális berendezkedés. A putyini antiliberális reformok nékül a kisember semmit se érzett volna meg a kedvező energiaárakból.

Határátkelő 2016.01.09. 14:35:40

@Határátkelő: besokkaltam = besokalltam (Freud...)

fhdgy 2016.01.09. 14:37:57

@Határátkelő: Kedves HÁ! Kissé szomorúan kérdezem, hogy az általad felsorolt, jogosan kifogásolt, dolgokkal hogyan is áll Magyarország?

P.Elliot 2016.01.09. 14:40:13

@Mirjam2: Nem csak azert. Mindenki a sajat maga tulajdona, miert kellene rakenyszeriteni masoknak dolgokat a masikra. Akarcsak a hazassagnal, az egyedulallo mindig nehezebben el mert maganak egyedul kell fizetni mindent, egesz eleteben, hatranyban van a hazasparokkal szemben anyagilag de azert ott is nem ertik hogy miert el egyedul, egyutt konnyebb, / mar akinek, a hazassag rengeteg munkaval jar es sokkal kevesebb szabadidovel mint az egyedulalloknak, szoval hagyjuk csak mindenkinek ezeket a sajat dontesre hogy ki mit szeret, kinek mi eri meg.
Es ne sozzanak a nyakaba extra fizetos dolgokat csak azert mert o maskeppen velekedik.

Határátkelő 2016.01.09. 14:41:04

@fhdgy: Nekem is pont ez jutott eszembe, miközben a kommentet írtam...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 14:44:17

@fhdgy:
Típustól függően olyan 100ezer euró körül.

fhdgy 2016.01.09. 14:47:50

@diggerdriver: Tudatlanul én is elsőre százezret mondtam volna!

fhdgy 2016.01.09. 14:49:25

@Határátkelő: A demokrácia pont olyan, mint egy vicc! Ha magyarázni kell, akkor már megette a fene! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 15:04:50

@Határátkelő: @BircaHang Média: @Zoole[uk]:
Na akkor én is beléevau...
A demokráciának is különböző fokozatai vannak. Még az USA és Kanada sem ugyanolyan demokratikus ország.
Miből gondoljuk mi azt hogy az orosz emberek olyan demokráciára vágynak mit amit mi elképzelünk demokráciának?
A demokrácia exportja mint tudjuk az USA példájából csúfosan kudarcot vallott. Érdekes módon a magyar demokrácia hiányát MINDIG AZ ELLENZÉK állítja. Szerintem a demokrácia legelső és legfontosabb ismérve a szabad választás joga. Ha ez megvalósult Magyarországon és megvalósult Oroszországban akkor már alapból nem beszélhetünk diktatúráról. Mindenkinek van egy elképzelése a demokráciáról. Nem biztos hogy a miénk egyezik az orosz emberével. Na de attól még az demokrácia. Hogy mi fér bele az változó. Az egyikben belefér a közpénzből tartott média(Oroszország) A másiknál belefér a négy évig adófizető de szociális juttatást nem kapó dolgozó(Nagy Britannia).
Szóval óvatosan ezzel az orosz diktatúrával.

Csak megemlítem ha már erről szól a poszt hogy senki nem beszél arról hogy én mikor idejöttem kész beérett szakmunkásként akkor mennyi költségtől kíméltem meg a brit kormányt. Nem került a brit adófizetőknek a pénzébe a felnevelésem, az oktatásom a szakmai gyakorlatom. Akkor miért is lennék négy évig megkülönböztetve hogyha megszavazzák és utána érkeznék ide?

fhdgy 2016.01.09. 15:10:26

@diggerdriver: Bocsi, akkor a Kádár rendszerben is demokrácia volt! Volt szavazás, mindenki indulhatott, akkor hol a gond?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 15:14:47

@diggerdriver:

A liberálisok szerint a diktatúra jelentése az, ha egy országban a nép antiliberális erőkre szavaz. Ami nyilván röhej.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 15:25:16

@Herr Géza:
Na várjál Géza, a sínes toronydarut, bár sínen mozog nem szoktuk mobilnak nevezni. Mint ahogy a bakdarut sem vagy az üzemekben a felsőpályás darukat sem.
Bár a lánctalpas daru egy köztes állapot de a mobil daru az mindenképp az amelyik önerőből képes közlekedni munkaterületek között. Az egyik fajta az úgynevezett gólyásdaru ami teherautó platója elé-középre-mögé van szerelve. én amit láttam legnagyobb az 26 tonnát tudott emelni. Aztán van az autódaru kategória ami egy teherautó alvázra szerelt daru. Ebből 400 tonnás a legnagyobb amit láttam. és akkor itt jön a képbe a mobil toronydaru. Teherautó alvázra szerelt toronydaru.
Egy korai példány így nézett ki:
kepkezelo.com/images/22444vpdw20vj08k3r64.jpg
Ez itt egy mai szerkezet összecsukva:
kepkezelo.com/images/093m4t3x16xdcd7q2wn1.jpg
Itt félig kinyitva:
kepkezelo.com/images/omx3rx1vxqtmzgwfmkvc.jpg
Itt munka közben:
kepkezelo.com/images/6emcr6oslzaxehrpff2e.jpg
Amit írtál az egyébként bárhol megállja a helyét hiszen ha már mozog akkor mobil. Más nyelvterületen így is nevezhetik de mi a gyakorlatban nem szoktuk.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 15:27:53

@Határátkelő:

Liberális párt is indult a legutóbbi orosz választásokon. Kapott is 4 %-ot. Ki tehet erről szerinted? Putyin szervezze meg, hogy aktivistái egy része beszavazza ezt a pártot? Pont ez lenne az abszurd és antidemokratikus.

Egyébként korábban ennél jobban szerepeltek.

Van most az orosz parlamentben 4 fő párt. Igen, egyik se liberális. Ez a választói akarat, mi a gond?

Kaszparov esete kb. az, mint az Amerikai Kommunista Párt szerepe az amerikai politikai életben. Aki Kádár alatt csak a magyar sajtót olvasta, azt hihetette, az Amerikai Kommunista Párt valamiféle jelentős erő az USA-ban, mert folyton írtak róla és a főtitkárjukról (Gus Hall, a nevére is emlékszem még!): ma ezt nyilatkozta, tegnap amazt, meg felvonultak, meg ezt és ezt írta a People's World, a párt lapja, mely a valóságban kevsebb példányszámban jelent meg, mint egy egyetemi diáklap.

Pedig valójában ez az USA-ban egy teljesen marginális párt, hozzája képest a még felete muszlimok egy komoly, befolyásos valami.

Valahogy ez van Kaszparovékkal is. A nyugati. liberális médiák sztárolják mintha valamiféle hatalmas erő lenne. A valóságban meg egy senki: hatalmas sikerélmény nála, ha a 10-milliós Moszkvában össze tud csődíteni 500 embert fél órára.

Szóval ne tessék mindent elhinni...

SzZoole 2016.01.09. 15:28:20

@Határátkelő: gyakorlatilag erre probaltam kijukadni amit Te is felsoroltal,Meg arra,hogy OV. is ebbe az iranyba halad.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 15:28:32

@fhdgy:
Mindenki indulhatott? Melyik MÁSIK párt jelöltjére lehetett szavazni?
Én nem mondtam hogy a szabad választás az egyénre vonatkozik. Hiszen pártra is szavazhatok így például áttételesen a köztársasági elnökre is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 15:32:40

@Zoole[uk]:
Senki sem vonja kétségbe amit mondasz. Senki sem mondja azt hogy ez így jó. Na de attól még mindkét ember demokratikusan lett megválasztva. Orbán is Putyin is. Az embereknek más a demokráciáról alkotott képe. mint ahogy a mi véleményünk sem azonos Putyinról.

fhdgy 2016.01.09. 15:41:07

@diggerdriver: Voltak a Hazafias Népfrontnak is jelöltjei! Oda mindenki jelöltethette magát! :-)

Szemfényvesztés volt? Igen! Most nem?

SzZoole 2016.01.09. 15:42:22

@diggerdriver: ja,demokratikusan lettek,az altaluk hozott torvenyek es szabalyok szerint....
Az is szabalyos volt,hogy a valasztasok utanni szavaszat szamlalasbol kiderult,hogy reszvetel 117% volt
Mindegy,en kiszaltam.

Határátkelő 2016.01.09. 15:43:47

@BircaHang Média: Nem áll szándékomban hosszas vitába keveredni veled, mert nem akarom még inkább ebbe az irányba elvinni a beszélgetést, csak szeretném felhívni a figyelmed, hogy éppen ez a problémám a ténykedéseddel: a (hol finom, hol durvább) csúsztatások.

Mivel az éppen aktuális hatalom kezében van minden (gazdasági, politikai) erő, valamint gyakorlatilag a teljes médiapiac, nyilván nem okoz különösebb problémát a választásokat is úgy alakítani, hogy az még éppen magyarázható legyen külföldön (ha szükséges).

Mert lám, jöhet Birca és elmondhatja, hogy hát van ellenzék a parlamentben - igaz, hogy esélyük sincs számottevő erővé válni (egyiknek sem), hiszen csak éppen annyi felületet kapnak a médiában, amivel még elvegetálnak, gazdasági erejük semmi, háttérországuk semmi, magyarul ki vannak szolgáltatva az aktuális hatalom kénye-kedvének.

Aki érdemi ellenzék lehetne, annak egyszerűen nem kell felületet biztosítani, utána persze lehet mutogatni, hogy pár ezer ember megy el egy tüntetésre, tehát nem számottevő erő.

A "választói akaratra" hivatkozni egy olyan országban, ahol nincs (mert nem lehet) érdemi politikai verseny, a vicc kategória, azért remélem, ezt te is tudod.

Még csak annyit (és a magam részéről befejeztem, mert most vagyok olyan hülye, hogy táplálom ezt a beszélgetést), hogy mielőtt jönnél a borítékolható válaszoddal: nem, a nyugati demokráciákban nem így van.

Ott politikai váltógazdaság van, ott vagy van érdemi közszolgálati média, és/vagy vannak érdemi ellenzéki (mindegy, hogy jobboldali, vagy baloldali) orgánumok. Az ellenzéknek van hátországa, ergo érdemi alternatívát tud nyújtani a mindenkori kormánnyal szemben. Érdekes módon például a briteknél a közel két évtizedes konzervatív uralom alatt is megmaradtak a baloldali orgánumok és bő 13 évük alatt a Munkáspártnak sem jutott eszébe kinyírni a jobboldali sajtót és a szervezeteket. Ettől lesz ugyanis valami demokrácia.

Azon lehet vitatkozni, hogy ami Oroszországban van az demokrácia-e ill. annak milyen fajtája, de ez csak lovagolás a szavakon. Nincs érdemi politikai verseny, és ez a lényeg.

Részemről ennyi.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 15:45:17

@fhdgy:

Nagy tévedés. A Kádár-rendszerben nem indulhatott el mindenki a választásokon, sőt csakis EGY szervezet indíthatott jelölteket, a Hazafias Népfront, ami a Párt tömegszervezete volt.

Hiába szabad a választás (hiszen az volt Kádár alatt, mindenki szavazhatott), ha nincs kire szavazni.

Pontosan emiatt vitás a Horthy-rendszer demokratikus jellege is! Mert valóban szinte mindenki szavazhatott (s 1938-tól már a korklétozások is megszűntek), viszont olyan költségekkel járt a jelöltek indítása, hogy az ellenzékiek egy csomó esetben nem tudtak anyagi okokból se elindulni.

Arról meg nem is beszélve, hogy Kádár alatt a Parlamentnek nem volt döntéshozó szerepe, az Alkotmány mondta ki, hogy a Párt a legfőbb országvezető erő. Azaz ha lett volna egy ellenzéki parlament, az sem dönthetett volna a Párt ellen, ez alkotmányellenes lett volna.

fhdgy 2016.01.09. 15:57:47

@diggerdriver: Neked is jogod volt belépni a pártba, jogod volt belülről "bomlasztani"!

Csak egy érdekes, megtörtént eset: kb. 1978-ban, még a hadseregben, az egyik jóember kérte felvételét a pártba!

Tudod, hogy reagáltak a többiek, akik hivatásos tiszt létünkre sem voltunk párttagok?

No, mi van, a párton kívüliek bomlasztják a soraikat?

És mind ez nyílvánosság előtt! Ennyit arról diktatúráról!

fhdgy 2016.01.09. 16:02:22

@fhdgy: Jajj bocs, cerben hagyott a memóriám: nem "No, mi van, a párton kívüliek bomlasztják a soraikat?", hanem, no mi van a párton kívüliek tisztogatják soraikat?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 16:15:12

@fhdgy:
Na de itt most nem erről beszélünk. Egy párt volt? Igen. Lehetett másik párt? Nem.
Ennyi.
Az emberek manipulálásának számtalan módozata létezik.
El lehet nyomni az ellenzéket például.
Az ellenzéknek joga van túllicitálni a kormánypártot.
Nyert már Magyarországon választást párt mert túllicitálta a kormányzó pártot.
Bárhonnan Nézzük az egyik változatnál Putyin kerül trónra a nagyon demokratikus USA-ban meg ifjabb IQminusz Bush.

M. Péter 2016.01.09. 16:26:26

@BircaHang Média: A jelölőgyűlések nyilvánosak voltak, azokon bárki részt vehetett, mi lehetne ennél demokratikusabb? Tisztára olyan, mint az USA-ban egy caucus. (Amikor egy ellenzéki ténylegesen megpróbált jelölt lenni, akkor persze megtöltötték a termet párttagokkal.)

Muscari 2016.01.09. 16:59:36

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: persze, ott. Van még a csodálatos Daily Express is, a választások idején a tulajdonos 1 millió fonttal támogatta a UKIP-et.
Szoktam őket olvasgatni, ugyanis sajnos az öregjeim közül egy párnak jár. Minőségi újságot összesen ketten járatnak :-(
Ezen kívül opció még a Jewish News, az még kevésbé érdekel :-)

Muscari 2016.01.09. 17:15:21

@Mirjam2: ezeket a dolgokat hívják társadalmi szolidaritásnak. Szerintem közülünk neked van a legtöbb összehasonlítási alapod az az indiai és szaudi tapasztalatok alapján. Mi el se tudjuk képzelni, hogy milyen az, mikor nincs nyugdíj, csp, jól hozzáférhető eü stb. Én bizony nem szeretném, ha ilyen helyre születtem volna, százszor inkább fizetem más tüdőrákjának a kezelését vagy a gyerekének az oktatását.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 17:19:10

@Határátkelő:

A legtöbb liberális demokráciában valóban nincs érdemi verseny, mert vagy középbal vagy középjobb a kormány, s a kettő között az eltérés mikroszkópikus.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 17:19:16

@M. Péter:

Kötelező volt elfogadni a HF programját, más programmal nem lehetett részt se venni.

S persze a jelölőgyűléseknek nem voltak pontos, átlátható szabályai.

tanato 2016.01.09. 17:25:45

@BircaHang Média: SZóval ha nem Gorbacsov kerül hatalomra Csernyenkó halála után hanem pl. Putyin/szerű ember/mi még valszeg a keleti bloghoz tartoznánk.

puhacica 2016.01.09. 18:16:45

@Mirjam2: @diggerdriver: na mennyit fizessek? mondjatok egy osszeget, de ne aprozzatok el! :D

Herr Géza 2016.01.09. 18:17:28

@diggerdriver: Akkor ez tényleg fogalmi eltérés. Amiről te képeket küldtél, az itt az Autokran, tehát autódaru. Az öreg Liebherr találmánya tehát nem azért volt mobil, mert önállóan tudott volna mozogni (bár a sines ugye kötötten, de tudott), hanem azért, mert a 49 előtti típusokhoz képest órák alatt tudták minimális személyzettel az egyik építkezésről a másikra áthelyezni, bontással, szállítással, felépítéssel együtt. Korábban ugyanis az addig alkalmazott építési daruk mozgatása sok emberrel és csak napok alatt (pl. egy hét) volt megoldható. A háború utáni újjáépítési boom-ban meg ez az egy hét túl sok volt, főleg a korlátozott számú, nehéz, bonyolult és drága szerkezetekkel.

puhacica 2016.01.09. 18:19:34

@Mirjam2: ugy lesz, Magyarorszagon nekem nem is csinalnak meg ezt a mutetet, mert nem felelek meg a felteteleknek. csak kivancsi voltam a doktorno szakmai velemenyere...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.09. 19:19:35

@tanato:

Ez esetben a keleti blokk hamarabb megszűnt volna.

blackhairlady 2016.01.09. 19:53:46

@P.Elliot: Amerikaban is kulonbozo adokategoriak vannak attol fuggoen, hogy egyedulallo vagy, hazas vagy, vagy hazas es gyerek is van.

tanato 2016.01.09. 20:25:43

@BircaHang Média: Ne röhögtess.Mikor lett volna PARTNER egy PUtyin kaliberű ember az USA nak meg Nyugat EurópáNAK A bIRODALOM FELSZÁMOLÁSÁBAN,a kelet európai népek szabadságának visszaadásában?

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 20:36:40

@adg: érdemes leosztani a családi pótlék és a gyes összegét órabérre. ha már ugye ki van adva a parancs, hogy szaporodjunk. viccnek is rossz a téma.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 20:49:45

@tanato: mi van velem? hát én meg se szólaltam igaziból :-)

tanato 2016.01.09. 22:11:10

@Dragonlady (Bp, Hun): Ja,az hogy a cikk elment a politika irányába.

Fajankó 2016.01.09. 22:46:52

@Fajankó:
A második bekezdésre utaltam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.09. 23:03:21

@puhacica:
Köszönöm a meghívást a kávézóba, a kólára és a forró csokira. Ja meg a muffinra.
Eltekintek a többi adótól.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2016.01.09. 23:14:40

@diggerdriver: Turmdrehkran - Forgatható toronydaru.

puhacica 2016.01.09. 23:19:46

@diggerdriver: en koszonom, hogy meghivhattalak! nagylelkuseged lekotelez. :)

Herr Géza 2016.01.10. 00:04:09

@diggerdriver: LTM 11200 Autokran=Mobilkran. :D De hívják még őket Fahrzeugkran-nak is, csak hogy ne legyen egyszerű a fordítók, tolmácsok dolga.
Ok, az Autokran a köznapi elnevezése, a hivatalos az Mobilkran. De tény, hogy akkoriban a toronydaru "mobilsága" volt az újdonság, mert addig ugye ezeket igen cifra volt mozgatni. Manapság mindegyik többé-kevésbé mobil, de egy toronydarut mégis találtam, amit ma is mobilnak hívnak hivatalosan. Azt, amikor a komplett darut összecsukva utánfutóként vontatja egy teherautó. A HM típus. És pontosan ezen az elven alapult az ominózus TK sorozat, ezért volt ez akkor az első mobil toronydaru.

Herr Géza 2016.01.10. 00:05:24

@nyuszigonosz: Kivételesen falsch. Ld. fentebb. :))))

Herr Géza 2016.01.10. 00:07:31

@nyuszigonosz: A Turmdrehkran nem "önjáró" ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.10. 00:20:02

@Herr Géza:
Igen, hát minden szakmai nyelvben vannak furcsaságok.
Mindegy. Onnan indult a beszélgetés hogy a Liebherr egy hihetetlenül jól kezelhető gép. Még csak hozzá hasonlót sem tudok mondani. Egy másik dimenzió. Dolgoztam a 26 tonnással amiből a múltkori poszt készült és most a 13tonnással. Mindkettő rendkívül érzékeny jól adagolható műveletekkel megcsinált gép.
Ezeknek is vannak hiányosságai. Például képes belenyúlni a fülkébe de ez más gépnél is így van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.10. 00:30:26

@diggerdriver: @fhdgy: Már csak azt kéne megtudni egy objektív összehasonlításhoz, hogy melyik a több, 100 ember napi kajája, vagy a gép napi üzemanyagszámlája.Bár még akkor ott lenne az is, hogy a fenntartás hogyan alakul, a 100 ember mennyit betegeskedik x idő alatt, ill. a gépnek mennyi karbantartás szükséges ugyanennyi idő alatt.Pénzben és időben is...Bár ezt így összeszámolni valszeg a lehetetlen kategóriája. :-)

Herr Géza 2016.01.10. 00:54:16

@diggerdriver: Ez mit jelent, hogy bele tud nyúlni a fülkébe? Konkrétan azt, amire gondolok? Hogy a kanál körmével az ablakon keresztül "benyúlva" meg tudnád vakarni az orrodat (valami csúnyábbat akartam írni :))))) ??

Herr Géza 2016.01.10. 00:55:34

@Herr Géza: És ezt a mai elektronikával nem tudják megakadályozni?

adg 2016.01.10. 03:10:44

@Herr Géza: @diggerdriver: ez mar egy rendes daru. :)
Nemetorszagban mutogattak nekunk kepen hasonlokat, mikor tanulmanyuton voltunk szeleromuepitest nezni.
Ott azt hiszem 800 t darukat hasznaltak, amibol ketto jarta europat, ugy be voltak foglalva jo elore, hogy ha az epitessel nem voltak elokeszulve megfeleloen, ment a daru a francba, nem var.
azt mondtak a fiuk, hogy a - ha jol emlekszem - 40 tonnas gondolat szaz a szaz meter magas torony tetejere olyan finoman fel tudja tenni, hogy gond nelkul lehet csavarozni oket egymashoz. Kis szel sem gond. Laparokat szinten. Dobbenetes.

Amit eloben lattam legnagyobbat, az itt volt, vasbeton panelokat (45t darabja) pakolasztak vele, de az csak 400 tonnas daru volt, a fentihez kepest jatek.

Mostanaban tobb toronydaruhoz terveztem alapozast meg kikoteseket, nagyon popec kis szerkezetek azok is. Ahogy felepiti magat, dobbenetes. Kurva nagy gep olyan finoman mozog, meg emeli sajat magat.
Az a legjobb, amikor a kezelo ott szaladgal a munkasok kozt nyakaba akasztva egy kis joystick, a daru meg "koveti". Betonszivattyunal is lattam mar ilyet, igaz meg otthon. Nem kellett ot embernek pantomimeznie, jott a szivattyu gemje a kezelo utan szepen.

adg 2016.01.10. 07:34:02

@vityo641(AT): ezaz, ilyen kepeket mutogattak nekunk is. A foldon meg ugye vizszintesen van a harom lapat, es emberek tartjak vizszintesen emeles kozben kotelekkel. Aztan amikor kello magassagban van az egesz, akkor forditjak fuggolegesbe, es akkor mar csak a helyere kell emelni, osszecsavarozni, meg nemi elektronikat osszekotozni, es hello.
A foldon allva nehezen latszik, hogy mekkorak ezek a monstrumok, amiket mi neztunk, azoknak 100 m volt a toronymagassaga, es 90(!) m a kerek atmeroje, azt hiszem talan 2,5 MW volt a teljesitmenye. (Egy paksi blokk ugye 400 MW, ha jok az emlekeim) szoval kevesebb mint 200 szelmalom kivalthatna egy paksi blokkot, ha folyton fujna a szel, vagy legalabb a fogyasztasnak megfeleloen. :)
65 mm vastag lemezbol van hengerelve a torony az also reszeken, es 4 m az atmeroje (es van magyar ceg, ami tud ilyet gyartani), van benne lift, es a gondola aljan egy kis felvono, ha valamit cserelni kellene.
Es az egesz cucc egy 3-5 m vastag, 14 m atmeroju sokszog alaku alapon allt. Eleg massziv szerkezet.

A boreas nevu ceg akart magyarorszagra telepiteni egy rakassal beloluk, mi csinaltunk volna nekik talajmechanikat, alapozast, meg az engedelyezes egy reszet, csak pont belefutottak valami szelhamos faszba, aki a magyar kepviselojuk lett. Az csak penzt akart belole, kavarta a szart egy-ket evig, ment a penz minden baromsagra, vegul a boreas azt mondta, hogy akkor basszuk meg inkabb. Es hazamentek.
Ok vittek ki minket nemetorszagba, megnezni melyenek ezek a dogok kozelrol, hogy epulnek, meg ilyesmi. Nagyon erdekes volt.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.10. 07:51:28

@adg:
igy még senki nem vezetele nekem a paksi projectet...
mondjuk lehet nem is nagyon érdekelt, nrm néztem utánna...
igy viszont vegytiszta...
és hab a tortán a Boreas cég...
de hát... már Te is én is csak kivülröl szemléljük, fájdalommal...
csodálkozással... de én már csak lemondoan...
:(

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.10. 09:37:26

@tanato:

A keleti blokk tehet volt a SZU-nak, ezt már mindenki értette. Így vagy úgy vége lett volna.

Csak Putyin úgy csinálta volna ezt meg, hogy ne legyen belőle kára az oroszoknak, ellentétben Gorbacsovval. Ez az egyetlen különbség.

kóbor · http://kobor.hu 2016.01.10. 09:37:31

egyelőre Cameron-nál is csak egy ötlet az ellátások késleltetése

Herr Géza 2016.01.10. 10:01:04

@adg: Ez 1200 tonnás, és 188 m a max. emelőmagassága....

tanato 2016.01.10. 10:05:20

@BircaHang Média: SZóval elengedett vilna mindenkit a NATO-ba ,UNIO-ba,lengyeleket,baltiakat magyarokat románokat.Na meg szabadon az ukránokat,grúzokat stb.Érdekes feltételezés PUtyinrol a jelen állapot ismeretében.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.10. 10:19:41

@tanato:

Szerződésben iratta volna alá, hogy ne legyen NATO-bővítés és az egyesült Németország lépjen ki a NATO-ból, nem mint a naív Gorbacsov, aki megelégedett szóbeli ígérettel.

Ukrajna és Grúzia ma nem lenne független állam, mert Putyin sikeresen át tudta volna vinni az átalakulást, amit Gorbacsov balek módon elszúrt. De ha meg is történt volna a szétválás, semmiképpen sem úgy zajlott volna, ahogy az megtörtént.

fhdgy 2016.01.10. 10:19:44

@geegee: lehet, hogy bonyolult, de az idők folyamán szépen kialakul. Úgy hívják, hogy rezsiórabér. Ez megmutatja, hogy egy órai üzem mennyibe kerül.

tanato 2016.01.10. 10:30:42

@BircaHang Média: Oké,valahogy én is így gondolom,nem lettünk volna a Nyugat része,nem volna szabad mun kavállalás és költözés,ez a blog sem létezne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.10. 11:23:40

@Herr Géza:
Az hogy az orromat megvakarjam a balszélső körömmel nem probléma. Az már nagyobb hogy lebontaná a fülke elejét úgy kompletten.
Ugye a mérnökök akik tervezik a gépeket azok a gémmozgási paramétereket is meghatározzák és a végállásokat is. mégis csak kevés gép olyan hogy nem tud kárt tenni a fülkében. Például a Hyundai az olyan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.10. 11:24:41

@Herr Géza: Nem elektronika kérdése. Egyszerű tervezési hiányosság.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.10. 11:26:14

@adg:
Az építkezéseken már minden autódaru vagy betonpumpa távirányítással működik.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.10. 11:33:56

@tanato:

Az EU-tagsághoz nem kell feltétlenül NATO-tagság.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.10. 11:34:24

@adg:
Ez egy toronydaru alapjának a vasalása. Alatta még van 8db 18méter mély betoncölöp amiknek a vasalása szintén bele van kötve.

kepkezelo.com/images/d9nh5j4x39ru51muulwy.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.10. 11:42:00

@Herr Géza:
A százhalombattai MOL finomítóban dolgoztam 5évet ott láttam a dunaferr 400tonnás ilyen autódaruját. Mire letelepítették egy helyre az is két napig tartott. Volt hozzá egy Prága kisegítő daru és egy Tátra teherautó. Ezek pakolták és vitték a papucsokat és az ellensúlyokat. Amúgy ezek a daruk a maximális terhet értelemszerűen csak maguk mellett minimális kigémeléssel tudják.
Kis túlzással de maximálisan vízszintesre kinyújtott gémmel alig néhány tonnát tudnak. Ahogy a kezelő fekteti el a gémet egy komputer bent mutatja az emelési súlyhatárokat.

tanato 2016.01.10. 11:57:48

@BircaHang Média: Ez igaz,de nem biztos hogy egy PUTyin/szerű/orosz vezető megengedte volNA A RÉGIÓNKNAK az EU-hoz való csatlakozást.

adg 2016.01.10. 12:23:26

@diggerdriver: itt nem kell colop altalaban, ezek az en muveim.
Ez pl agyagon all, de meglehetosen nagy lett, mert kozos alapja van a liftaknaval meg ket pillerrel.
kepkezelo.com/images/f190bmknun9tlu22dfti.jpeg

Ez a masik meg meg nagyobb, nem is latszik jo resze meg, mert ket utemben betonoztak. Itt sincs colop, mert sziklaba van asva az egesz. Es itt is kozos alapja van a liftaknaval, lepcsohazzal meg par oszloppal
kepkezelo.com/images/i04vt4hg0s4coi31yyy4.jpeg

@Herr Géza: jaja, lattam a prospektusat, bar valami kacskaringos nyelven van irva, de kibogarasztam belole. :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.10. 12:50:03

@tanato:

Orosz szempontból a NATO jelent fenyegetést, az EU nem.

tanato 2016.01.10. 13:35:06

@BircaHang Média: Persze de a kettő azért nagyrészt fedi egymást.

Sanyi9 2016.01.10. 13:44:19

@BircaHang Média: miert fenyegetes a Nato Oroszorszag szamara? Rosszmajuak megjegyeznek, hogy talan ezert, mert Nato orszagokba nem vonulhat be az orosz hadsereg.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.10. 14:50:07

@tanato:

Nem fedi:
- vannak NATO-tagok, melyek nem EU-tagok,
- s vannak EU-tagok, melyek nem NATO-tagok,

Nem sorolom, te is tudod melyek ezek.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.10. 14:50:14

@Sanyi9:

A NATO állítólag a szovjet fenyegetés ellenében jött létre. Ezek után mi szükség rá, ha már nincs SZU?

Egyébként meg minden ország számára fenyegetés, ha ellenséges államok közelednek határaihoz. Gondolj vissza, annak idején Kennedy kész volt háborúzni a Kubába telepített szovjet atomfegyverek miatt, pedig hát miért ne lett volna joga Kubának vagy a SZU-nak ehhez? Na, most gondold el mit gondol az orosz vezetés, ha ellenséges haderők vannak az ország határainál...

Sanyi9 2016.01.10. 15:35:30

@BircaHang Média: nincs SzU, de van Oroszorszag. A kozep/kelet-europai orszagok regen a SzUtol, most Oroszorszagtol felnek, ezert leptek be a Natoba (vagy szeretnenek belepni). Ukrajna meg Gruzia nem Nato tag es az orosz hadsereg bement ezekbe az orszagokba.

Oroszorszag ellensegkent kezeli a Natot?

Herr Géza 2016.01.10. 15:46:25

@diggerdriver: Na én is erre gondoltam, hogy bontja is a fülkét....:)) Nem gondoltak rá? Vazze, add be újításnak a Liebherrhez, én lefordítom aztán keresünk egy csomó pénzt vele. Tudod, risztelünk: nekem 80%, neked 20%. :))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.10. 16:23:10

@Herr Géza: Testvériesen?
Nem. Fifty-fifty...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

tanato 2016.01.10. 16:46:17

@BircaHang Média: Hát persze, nem egészen de úgy általában igen.Közös elvek,elképzelések alapján.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.10. 17:14:08

@Sanyi9:

Se Ukrajnába, se Grúziába nem ment be Oroszország.

Grúzia megtámadott egy független államot, ami után Oroszország visszatámadott, s összesen 3-4 hétig voltak ez után orosz csapatok grúz területen.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.10. 17:14:16

@Sanyi9:

"Oroszorszag ellensegkent kezeli a Natot?"

Jelenleg igen, hiszen a NATO ellenségesen viselkedik: terjeszkedik és igyekszik harapófigóba venni az orosz népet.

tanato 2016.01.10. 17:57:12

@BircaHang Média: Pedig egy egy tömb az UNIO meg a Nato kivéve a törököket.Demokratikus nyugati államok közel azonos céllal,plusz néhány éve a keleti blokkból kiszakadt néhány ország.

M. Péter 2016.01.10. 18:40:03

@tanato: Nagy az átfedés, de Európán belül Törökország, Albánia, Norvégia, Izland NATO-tagország, de nincs az EU-ban, Írország, Finnország, Svédország, Ausztria pedig a EU-nak tagja, a NATO-nak viszont nem. Birca majd kijavít, ha elfelejdkeztem valamelyik országról.

tanato 2016.01.10. 19:09:18

@M. Péter: Persze jogos .nem fedi a kettő egymást,de nagyrészt egy tömb,igazából csak a törökök lógnak ki belőle mint muzulmán állam.

Sanyi9 2016.01.10. 20:09:03

@BircaHang Média: ezt nem ertem. Azt irod, hogy Oroszorszag nem ment be Gruziaba, de 3-4 hetig voltak ott orosz csapatok. Mi a kulonbseg a ketto kozott?

Hogy erted azt, hogy Gruzia megtamadott egy fuggetlen allamot es Oroszorszag visszatamadott? A fuggetlen allam ebben az esetben melyik? Del-Oszetia? Abhazia? Azok nem Gruzian belul vannak?

Meg mindig az a hivatalos orosz allaspont, hogy Ukrajnaban nem voltak orosz katonak? Mintha ezt mar Putin se tagadja (en.wikipedia.org/wiki/2014%E2%80%9315_Russian_military_intervention_in_Ukraine). Vagy?

Sanyi9 2016.01.10. 20:14:14

@BircaHang Média: a Nato terjeszkedes nem avval magyarazhato, hogy a kis orszagok felnek Oroszorszagtol? Foleg, hogy mar volt alkalmuk atelni a szovjet/orosz uralmat. Peldaul, szerinted melyik orszag Nato tagsaga fenyegeto Oroszorszagra nezve? Te mit tettel volna peldaul a balti allamok helyeben? Nem leptel volna be a Natoba amilyen hamar csak lehetett?

"igyekszik harapófigóba venni az orosz népet" - ez se tiszta szamomra. Hogy eli meg ezt az orosz nep? Peldaul, mikor Esztorszag Nato tag lett, az milyen negativ hatassal volt az orosz nepre? Vagy mondj valami konkretum errol a harapofogoba vetelrol, mert igy nem ertem.

Shanarey 2016.01.10. 20:39:18

@Sanyi9:

Birca tojik a tényekre, tojik mindenre ami bizonyítja hogy nincs igaza.

Hogy is kezdődött az egész? Volt egyszer egy Szovjetúnió, és az ideológiák mentén, vagy megszállás okán hozzá csapodott országok, köztük Magyarország is anno. A NATO később jött létre. Na meg a süket duma hogy az "Orosz nép". Amely Orosz nép egy része aljas módon nem Orosz országban él, s nem is akar ott élni, de imádják az Orosz anyácskát, és ha kell 110%- szavazás is lesz , azért hogy jöjjenek ha kell, ahogy az a Krím félszigeten történt. Ukrajnában sincs orosz katona, csak Putyin tiltotta be hogy információt adjanak a halott katonák számáról, és főleg hogy hol dobták fel a pacskert.

Sanyi9 2016.01.10. 21:03:52

@Shanarey: hmmm, te eleg tiszteletlenul beszelsz az egesz temarol es nem vagyok meggyozodve, hogy erted az orosz gondolkodasmodot meg a szlav lelek relytelmeit. Mindent lehet ilyen leegyszerusitetten, feheren/feketen latni, de szerintem ez nem helyes.

Shanarey 2016.01.11. 05:28:37

@Sanyi9:

1.Bircáról, meg annyit tudhatnál már hogy feltétel nélküli Putyin hívő, és emiatt csak hozsannázni tud arról, ami arrafelé történik.
2. Na, akkor hol is beszéltem tiszteletlenül?
3. Ha tudnád családnevemet, és anyám leánykori nevét, nem állítanád rólam hogy nem ismerem a Szláv lélek rejtelmeit.

Mesélj, mi nem igaz az állításaimból?
A 100+%-os szavazás, tény. Putyin letiltotta a békeidőben elhunyt katonákról szóló információkat, ez is tény.
Szovjetunió, előbb volt mint a NATO, ez is tény, csekély 32 évvel.
Orosz katonák Ukrajnában , ez is tény, csak az Oroszok tagadják, és inkább megalázzák a saját katonáikat, akik fogságba estek, vagy ott haltak meg, de el nem ismernék, mert az kellemetlen lenne. A dolgokat, nem látom feketén fehéren, és az Ukránokért sem vagyok oda különösebben.

Attól hogy a te állításod szerint létezik Orosz gondolkodás mód, avagy a Szláv lélek, az még nem jelenti azt hogy igazuk van. A Szláv "lélekről" illetve annak érdekes mivoltáról, Boszniában, vagy a Horvátoknál, sokan tudnának neked erről mesélni.

felirat 2016.01.11. 07:10:12

@BircaHang Média: A liberalizmus a szó korrekt, és pontos értelmezésében: Az egyén személyes szabadsága és törvény előtti egyenlősége. Namármost ennek a korlátozása az éppenhogy a diktatúra melegágya.

felirat 2016.01.11. 07:10:31

@Bal: "Többet keresek Cameronnál, nem fog igazán zavarni, akármi is történik a nyugdíjakkal."

Cameron rossz példa, mert pont a fizetése nem igazán jelentős-lényeges a vagyoni állapotát illetően. Az átlag brit polgárhoz képest akkor is nagyon jól meglenne (és meglesz nyugdíjasan is) ha semmi fizetést nem kapna. Persze lehet, hogy te is, de akkor már nem a fizetés a lényeg nálad sem.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 07:10:41

@Sanyi9:

Grúzia megtámadta a független Dél-Oszétiát, az viszont Oroszország segítségét kérte. A háború alatt az orosz csapatok pár hétig grúz területen voltak, majd kivonultak. Nem emlékszel?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 07:10:52

@Shanarey:

A 110 %-os népszavazás ellenséges propaganda. A valóságban 83 % szavazott, s ezek 96 % támogatta a csatlakozást Oroszországhoz.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 07:10:55

@Sanyi9:

Ha veled ellenséges erők közelednek feléd, azt minden ország veszélynek éli meg. Miért élte meg veszélynek az USA azt, hogy Kuba annak idején szovjet szövetséges lett?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 07:11:22

@Sanyi9:

Ukrajnában nem voltak sosem orosz csapatok. Igen, önkéntesek valóban voltak, ez tény, dehát ez egész más ügy.

A nyugat kettős mércéje a gond itt. Amerika azt hitte, senki más nem meri megtenni azt, amit ő sokszor megtesz. S lám, Putyin megtette, s Amerika nem képes akaratát érvényesíteni. Ennyi az egész.

Ami az országhatárok egyoldalú tologatását illeti, azt az USA kezdte el 1999-ben Koszovóban. Ez azóta nemzetközi jogi precedens lett, amire Oroszország joggal hivatkozott a Krím kapcsán. Ennyi az egész. Ezt az USA is tudja, ezért ma már csak látszólag tiltakozik csak.

tanato 2016.01.11. 08:16:04

www.origo.hu/nagyvilag/20160111-putyin-meg-mindig-pikkel-a-nato-ra.html

Ez az ember még mindig maSSZÍVAN BREZSNyevista,a SZovjetúniót emlegeti,meg hogy hiba volt a lengyeleket és minket felvenni a NATO-ba.

tanato 2016.01.11. 09:42:34

@BircaHang Média: Csak a stílus és a célok.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 11:41:39

@tanato:

Se a stílus nem az, se a célok.

Tény: egyetlen államot se támadott meg Oroszország az utóbbi 25 évben, míg az USA többet is.

tanato 2016.01.11. 13:55:23

@BircaHang Média: Ukrajna Grúzia,Csecsenföld

Sanyi9 2016.01.11. 13:56:36

@BircaHang Média: azt hiszem az USA foleg azt elte meg veszelynek, mikor a SzU atomraketakat telepitett Kubaba. Es ugy ez a hideghaboru alatt volt.

Azt, hogy a volt szocialista orszagok csatlakoztak a Natohoz Oroszorszag nem ugy kellene, hogy ertelmezze, hogy kozeledik fele az ellenseg, hanem inkabb ugy, hogy tavolodnak tole "a barati orszagok".

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 14:09:46

@tanato:

Csecsenföld mióta idegen állam?

Grúziát sosem támadta meg Oroszország. Igen, visszatámadt, s pár hétig voltak orosz csapatok Grúziában 2008-ban, majd mind vissza lett volna.

Ukrajna - ne történt támadás, a Krím önrendelkezett a koszovói precends alapján, teljesen a nemzetközi jog szerint,

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 14:09:49

@Sanyi9:

Lásd az egyes bevatkozási próbálkozásokat, a katonai erők kiépítését, mindez nem értelmezhető így.

M. Péter 2016.01.11. 14:15:25

@BircaHang Média: Persze, mindig csak baráti segítségyújtás, mint annak idején Afganisztánban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 14:34:12

@M. Péter:

Afganisztán egész más eset volt, te is tudod.

Sanyi9 2016.01.11. 15:03:37

@BircaHang Média: egy orosz ismerosom, aki itt el Nemetorszagban, miutan eleg sokat beszelgettunk, gyakorlatilag felajanlotta, hogy segitsek neki magyarul terjeszteni az o politikai nezeteit, amelyek nagyjabol egybeesnek a hivatalos orosz politikaval. O ezt teszi nemetul/angolul es azt mondta, hogy keresnek meg tobb embert magyar nyelvteruletre, "mert Magyarorszag orosz-barat". En meghallgattam, mint mindig (egy nagyon ertelmes es jol informalt szemely, ugyhogy kellemes hallgatni), de nem mentem vegul bele a dologba.

Amiket te itt irsz, azt meggyozodesbol irod vagy benne vagy te is ebben a propaganda halozatban? Vagy mindketto? (Persze megertem, ha nem akarsz erre itt valaszolni, megirhatod privatban is)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 15:54:24

@Sanyi9:

Én mindenre válaszolok (majdnem).

Nem vállalok pénzes propagandát (ami nem azt jelenti, hogy ezt rossznak tartanám), ez ugyanis korlátozná szabadságomat, amire kényes vagyok.

Hozzáteszem: fontosnak tartom, hogy az orosz állam egyensúlyozni próbál a 90 %-ban nyugatvezérelt világmédiák világában, magam is támogatom ezt, de én nem szeretnék senkitől pénzügyi támogatást kapni. Ez ugyanis olyan lenne, mint Soros és a Norvégiai Köztársaság "civiljei", akik abból élnek, hogy gazdáik utasításait teljesítik.

Egyedül reklámokért kapok pénzt a Google-tól, de ez teljesen politikafüggetlen,

tanato 2016.01.11. 17:52:50

@BircaHang Média: De Csecsenföld idegen terület ha nem is állam volt,amíg a Cár meg nem hódította.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.11. 19:38:05

@tanato:

Na és?

Ezen az alapon az USA vonuljon ki Kaliforniából, mert korábban nem az övék volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.11. 20:22:10

@tanato:
Doki, minden tiszteletem mellett Maxnak kell hogy igazat adjak. Olyanokkal vádoljátok Oroszországot amit az USA a kisujjából kiráz bármikor a fél világ támogatása mellett. Nézz körül a Közel Keleten.
Az Arab Tavaszt nem Putyin csinálta. Ha ezen a világon van ország amelyik agresszor politikát folytat és a világ csendőre szerepét játssza az nem Oroszország. az USA a jó úttörő aki a vak embert átkíséri a zebrán bár annak esze ágában sincs átmenni.
Mindig csak azt hallani hogy Putyin és Oroszország.
Miért nem Obama é az USA? Elvitték a demokráciát Irakba koholt kitalált indokok alapján amik azóta százszor megdőltek. Ott állomásoznak egy független államban ugyanúgy mint Afganisztánban például. Szóval kicsit kapargatni kéne ott is. A putyini politika kispályás az usáéhoz képest.
Szerintem.

felirat 2016.01.11. 21:52:05

@diggerdriver: @BircaHang Média:
Ez az "először a másik csinalta", nem érv. Ilyan alapon Észak Korea is lehetne követendő példa.

felirat 2016.01.11. 21:52:08

@Sanyi9: Ha a balti államok nem lépnek be a NATO-ba, akkor még (vagy újra) az orosz nagytestvér hatalma alatt állnának. Persze Birca szerint az tudvalevő az jó dolog lenne, mert az életszínvonaluk biztos mégjobban nőtt volna!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.11. 22:25:07

@felirat:
Ugyanúgy nem ér visszamutogatni Brezsnyevre sem.
Meg hogy mi volt Putyin előtt. Mi van most. Oroszországban elfogadottabb és támogatottabb vezető mint amiről a legtöbb jóléti állam vezetője álmodhatna. Szerintem a jelenkor legjobb politikusa. Pontosan azért mert nem tart a nyájjal. Mert a saját útját járja és MEGTEHETI hogy a saját útját járja. Nem úgy mint Magyarország aki csak szeretné ha járhatná a saját útját.

felirat 2016.01.11. 23:12:39

@diggerdriver: Az, hogy egy vezető támogatott nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó. Ilyen alapon Bush is jó volt. De ő legalább 2 ciklus után már nem indulhatott újra, Putyinnal ellenben, aki átvert egy törvénymódosítást, hogy a hatalomban maradhasson.

tanato 2016.01.12. 07:37:01

@diggerdriver: Mi nem USA elnyomás alatt éltünk 40 évig hanem orosz alatt,szidja az az USA-T AKIT Ő nyomott el.Ezen 40 év alatt az USA által "elnyomott" Nyugat Németország,Olaszország,Japán érdekes módon nem az USA-t hanem a szovjeteket szidta és tőlük félt.Ha PUtyin szférájába tartoznánk nem volnál ANgliában.Egyébként az tényleg nem lehet a kor legjobb politikusa aki átveri a törvényhozáson hogy örökké hatalomban maradhasson,az diktátor.A jó politikus az tényleg lemond max két ciklus után,mert belátja hogy a hosszú ideig hatalomban maradás a személyiség torzulásához vezetett eddig még mindig.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.12. 07:48:28

@tanato:
Nekem nincs bajom azert Putyinnal mert VOLT egy orosz elnyomas. Nem az orosz történelemről beszélünk hanem Putyinról.
Hogy meddig lehet hatalomban az elvi lehetőség mert Oroszországban szabad választások vannak. Haláláig akkor marad hatalomban egy diktátor ha nincs szabad választás.
Az hogy mi lenne ha Putyin szférájába tartoznak az megintcsak találgatás.
Nem tudjuk mi lenne akkor.
Én próbálom megítélni azt ami MOST van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.12. 07:56:20

@felirat:
Aztan mennyire érint ez minket? Mennyire érint minket az Obama care? Ezek mind egy ország belügyei. Mint ahogy Magyarországon a nyugdíj már nem járulék hanem adható. Ettől még Orbán támogatottsága toronymagas.
Jaa ha már itt tartunk, mennyiben van limitálva Orbán miniszterelnöki ciklusa?
Lehet hogy ez ügyben a saját házunk táján kéne kapirgálni?

tanato 2016.01.12. 09:44:49

@diggerdriver: Putyin a szovjet történelem aktív KGB-s résztvevője volt,így is kell megítélni.Haláláig hatalomban marad,nincs ellenzéke komoly,csakúgy mint Orbánnak.Remélem azért Putyin örökös elnöksége nem fog minket érinteni,főleg negatívan.Na de majd meglátjuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.12. 10:03:53

@tanato:
Érdekes dolog az embereket a múltjuk alapján megítélni.
Volt olyan magyar miniszterelnök aki pufajkás volt majd lebontotta a vasfüggönyt es aktívan hozzájárult a két Németország egyesítéséhez.
Aztan volt másik aki úgynök volt.
Hogy haláláig pozícióban marad azt nem tudhatjuk.
Amilyen politikát folytat delföldön ahhoz semmi közünk.
A külpolitikája viszont nagyságrendekkel visszafogottabb mint az usáé.
Miért is támadjuk?

tanato 2016.01.12. 13:39:15

@diggerdriver: Nekem nem szimpatikus annektálni egy másik ország területéből egy darabot,még ha ott az én népem is lakik ott többségben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.12. 14:02:58

@tanato:
Ajajj, ezt otthon ne hangoztasd mert a turbómagyarok keresztre feszítenek.
Magyarország csak és kizárólag azért nem tesz olyan csúnyaságot mert nincs elég erős hozzá.
Amikor elég erős volt(Hitler támogatásával) akkor megtette.

tanato 2016.01.12. 16:15:15

@diggerdriver: Ez igaz,az erősebb kutya......Na ezért is kell egységes UNIO és Nato,hogy kompenzálja az oroszokat

felirat 2016.01.12. 18:16:01

@diggerdriver: A nagyhatalmak vezetői (Bush, Putyin, stb.) nagyon is érintette/érinti a világot, nem csak az az országuk belügyeit. És igen, itthon is maximalizálni kéne a főbb politikusok hivatalban eltölthető idejét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.13. 07:28:04

@tanato:
Valóban. Nem jó az egypólusú világrend. Nincs benne egyensúly.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.13. 07:33:21

@felirat:
Ugyan mar. Mikor bírálta valaki is az usát a belügyei miatt? A mérhetetlenúl embertelen egészségügy miatt? Az önkényes beutazási visszaélések miatt? A kereskedelmi kvóták miatt?
Az meg egyszerűen röhely hogy ott szabad sajtó van. Legfeljebb nem lóg ki a lóláb.

tanato 2016.01.13. 10:24:04

www.origo.hu/nagyvilag/20160113-isztambuli-merenylet-oroszokat-vettek-orizetbe.html

Na gyerekek kinek az érdeke az EU és a NATO szétverése akár muszlim harcosok által is?Talán az USA-é?Nem hiszem .

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.13. 13:08:24

@tanato:
Ugyan…
Számtalan angol vagy francia állampolgár is harcol az ISIS-ben.
Most fogtak három oroszt.

tanato 2016.01.13. 13:36:35

@diggerdriver: Várom a fejleményeket.PUtyin megmondta hogy az orosz gép lelövését a törökök nagyon megkeserülik.

felirat 2016.01.13. 14:21:40

@diggerdriver: Nem mondtam, hogy Amerikát a belügyei miatt bíráljuk. Arra utaltam, hogy mivel világhatalom a megválasztott vezetője nagyon is befoljásoljhatja akár más országok politikáját is.
A sajtószabadságról nem írtam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása