oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. december 24. 06:48,  Magyar karácsony Amerikában 88 komment

2015. december 24. 06:48 Határátkelő

Magyar karácsony Amerikában

Mindenekelőtt boldog, békés Karácsonyt szeretnék kívánni mindenkinek! Remélem, mindenki azzal tölti, akivel szeretné, és ahol szeretné, mindenki hazajutott, vagy mindenkihez eljutottak a szerettei. Ezen a napon mi mással is ünnepelhetnénk, mint egy igazi karácsonyi poszttal, méghozzá P. Elliott tollából és képeivel.

Immár hagyomány, hogy elkészítjük a Határátkelő fotóalbumát, amiben szerepelhet karácsonyfa, terített asztal, vagy bármilyen más ünnepi fotó. Küldjetek idén is egy-egy képet, amiből aztán összeáll egy képgaléria arról, miként is ünnepeljük mi, határátkelők a karácsonyt a világ különböző tájain (természetesen akár Magyarországon is)! A képeket el lehet küldeni emailben a hataratkeloKUKAChotmail.com címre, vagy fel lehet tölteni a blog Facebook-oldalának Üzenőfalára.

(Ihletért íme itt a tavalyi és a 2013-mas poszt.)

cim_47.jpg

„Az Egyesült Államokban a karácsony egynapos, ezért a készülődés már igencsak korán kezdődik. A fenyőket már rögtön Hálaadás után kezdik árulni, aki meg frissebbet akar, az elmegy egy olyan fenyőültetvényre, ahol direkt erre a célra termesztik a fákat.

Ott kiválasztja, kivágja, vagy segítenek neki, aztán hazahozza, felállítja, majd rögtön fel is díszítik, kidekorálják a házat. Villanyfüzéreket húznak ki, karácsonyi zene szól a lakásban, így próbálják már előre beszívni a hangulatot, mert az az egy nap nagyon gyorsan eltelik.

fa.JPGA tévé önti a karácsonnyal kapcsolatos filmeket, és egész decemberben sok karácsonyi program van a gyerekeknek, felnőtteknek, vannak karácsonyi vásárok, ahová a Mikulás is megérkezik egy fesztivál keretében. A városközpontokban fenyőket állítanak fel, a kivilágítás külön ceremónia, kórusok énekelnek közösen a nézőkkel, és oda is jön a Mikulás.

A Mikulás egyébként néhány nappal karácsony előtt az utcákba külön is eljön, a villanyfüzérekkel kidekorált helyi tűzoltókocsi tetején ül, nagy szirénázással jönnek. Villogó rendőrautók kísérik, az emberek pedig vagy az ablakból integetnek neki, vagy kimennek kezet rázni vele.

Ha van gyerek, őt is kiviszik, feladják a Télapóhoz, aki a szülő füle hallatára megkérdezi, hogy mit szeretne kapni, aztán a kezébe nyom egy csíkos botcukorkát, és megy tovább.

A városok, utcák, házak kivilágítva, este csodálatos látvány. Maga a karácsony nem meghatott, mint otthon, hanem vidám. A meghatott, meleg családias összetartozó hangulat Hálaadás napján van.

Nekünk a Szenteste a fontosabb

Amikor mi kijöttünk ide, még nem voltak, közös karácsonyi szokásaink, lassan alakultak ki. Itt nem jelentős ünnep a Szenteste, nekünk viszont nagyobb volt a karácsony első napjánál, tehát arra fektettünk hangsúlyt.

Plafonig érő fa, az első években szaloncukor, amit magam gyártottam selyempapírból és nagyon vékony alumíniumfóliából, mert amit a nemzetközi boltban árultak, az kifejezetten ronda volt, piros papírú, egészen másfajta, mint a gyerekkori, az egyszerű, cérnaszálon lógó, zizegve összeütődő szaloncukrok - szóval utánozni próbáltam néhány éven át.

Az otthoniakat még délután, főzés közben fel szoktam hívni, fülemen a telefon, főzök, beszélgetünk. Nekik már letelt az ünnep, nálunk még előttünk van, nem érzem, hogy kimaradtak volna az életemből.

A Szentestét este 6-kor kezdjük, meggyújtjuk a fényeket a fán, megnyomjuk a gombot a lejátszón, áradni kezd a zene, Elvis Presley If every day was like Christmas című száma, jó hangosan, a zene szétárad a szobában, körbeölel.

Nem tudok visszaemlékezni, honnan szedtük ezt a számot, hol és mikor hallottuk először, de lecsaptunk rá, enélkül nekünk nincs karácsony.

Emlékszem, néhány éve elkevertük valahogy a CD-t, az egész család egy fél órán át kereste, hogy hol lehet, mert nem akartunk nélküle kezdeni. Jó hangosra kell kapcsolni, úgy a szép.

Átöleljük egymást, puszi, puszi, boldog karácsonyt kívánunk, és már kezdjük is kihúzni a fa alól az ajándékokat. A legidősebb kezdi bontani először, a legfiatalabb utoljára, közben fényképezünk, Elvis már más dallal hirdeti a karácsonyt, de újra és újra vissza- és visszakapcsoljuk az elsőre.

A vacsora, és ami utána következik

Amikor minden ajándékot kibontottunk, és amíg a család gyönyörködik bennük, én kihúzok a konyhába, hogy tálaljam az ételeket. Ezen a napon mindenkinek a kedvencét megfőzöm, tehát négyféle ételt, nem sajnálom rá az időt.

menu.jpg

A férjem a hortobágyi szeletet kéri minden évben nokedlivel, a lányom rántott lepényhalat, a vejem birkasültet szószban, én pedig mindig mást, ahogy éppen kedvem hozza. Rengeteg köret is jár melléjük, és alkoholmentes szőlőlé, mert a család nem szereti az alkoholt, csak én – nekem van bor vagy pezsgő. A sütemények jobbára magyarosak, linzer, bejgli, ilyen-olyan aprósüti.

suti.jpg

A vacsora ráérős és hosszú. Utána összeülünk iszogatni, beszélgetni, karácsonyi énekeket hallgatni. Elvis megy vissza a dobozba, Mario Lanza következik, majd sorban a többi.

Később zárásul előveszünk egy karácsonyi témájú filmet, és megnézzük, ezt már évek óta csináljuk. Idén a Truman Capote könyvéből készült Karácsonyi emlék című filmje lesz, nagyon-nagyon szép, főleg annak, aki ismeri a regényváltozatot. Már sokszor láttuk és még fogjuk is. A legszebb karácsonyi történet, amit valaha olvastam, és filmen is közelíti a könyvet.

Általában éjfél után fekszünk le, amikor fiatalok voltunk, még gyerek nélkül, hajnalig voltunk fent.

Vendégek nélkül

Karácsony este soha nem nyitok ajtót, két vendég is tönkretette már az ünnepet. Egy indonéz házaspár a gyerekeikkel néztek be köszönteni, elhozták az ajándékukat is. Nem tudták, hogy ez nekünk ilyen nagy ünnep, és magunkban akarunk lenni, letelepedtek és kirobbantani sem lehetett őket, muszáj volt velük karácsonyozni.

szoba_1.JPGA másik bejövő vendég egy magyar házaspár ismerős volt, azt mondták, hogy éjféli misére menet beugranak egy percre. Itt maradtak vagy két órát, és itt vesztek össze előttünk, mert a nő kifogásolta, hogy kevés ajándékot kapott, a férje meg az első házasságából származó lányára vagyonokat költött. Minősíthetetlen szavakkal támadtak egymásra, üvöltöttek, és nem érdekelte őket, hogy tönkretették az esténket. Azóta zárt ajtóknál ünnepelünk…

Karácsony napján viszont már vagy jön vendég, vagy mi megyünk valahova.

Magányosok is találnak ünnepi hangulatot itt-ott, van egy kedvenc helyünk egy 1700-as évekbeli még működő farm, iskolások és felnőttek, családok kedvenc kirándulóhelye.

A város tulajdona, ezért nincs belépődíj, ahol karácsony este bemutatják, hogyan ünnepeltek régen. Másnap szintén van egy bemutatójuk. Én még sosem voltam ott karácsony környékén, mert jó órányira van innen, de van a közelünkben egy szintén régi ház.

Itt nagyon megbecsülnek minden régi épületet, ez egy valahai holland kereskedő, Cornelius Low háza. Itt hegedűn, fuvolán játszanak, régi karácsonyi énekeket énekelnek korabeli ruhákba öltözve, visszaviszik az embert a régi időkbe. Rengeteg ember van mindig. A műsor ingyenes, sőt, forró, fűszeres almalét is kínálnak hozzá korlátlan mennyiségben.

Nekem különösen kedves ez a hely, mert a macskámat róluk neveztem el Cornelius Low-nak (Kornika). Amikor a cicát először elvittem az állatorvoshoz, és bediktáltam a nevét, a doktor percekig fulladozott a nevetéstől, persze ő is ismeri a házat.

Ha valaki még ezek után is magányosnak érezné magát ezen az ünnepen, vagy úgy érzi, hogy többet markolt fel az élettől, mint mások, azok elmennek a helyi hontalanok konyhájára elkészíteni és felszolgálni az ebédet, ajándékokat osztogatni.

Egy barátnőm elment egyszer, mert vitt oda valamit, ott ragadt segíteni, azóta minden évben visszajár. Azt mondja, azóta sosem érzi magát egyedül az ünnepen, megosztja másokkal a magányát, ami így már nem is igazán az.

Hát körülbelül ilyen itt a karácsony...”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr538187170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.24. 06:49:52

Bekes, Boldog Karacsonyt mindenkinek !

Kivanom nektek, teljen ugy az ünnep, ahogy elterveztetek ill. szeretnetek. Barhol is vagytok a vilagon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.12.24. 07:12:55

Köszönjük, nagyon jó beszámoló volt.
:)
Mindenkinek békés, boldog ünnepet!
www.youtube.com/watch?v=d2JBiCaSJMk

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.24. 08:02:10

Boldog karácsonyt minden lakónak és trollnak... :D

Az az oldalastál eléggé súlyos eset lehet, nyami...

Oda mennek veszekedni, megáll az ember esze.Úgy rúgtam volna p!c$@n őket, hogy a lábuk nem éri a földet... :-)

A fekete karácsony pedig szégyen, és még egyszer, SZÉGYEN ettől a kib...tt időjárástól!Hová a t*k*mbe költözzünk már északra, hogy garantált legyen a hó?!?!?!?!?

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.24. 08:09:17

Jo poszt, tetszik! Azt a sült bordat vagy mi az, igy reggelire IDE teleportalhatnad. Na meg elöetelnek egy adag hortobagyi szeletet:-)))))

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.24. 08:11:57

@geegee: en mar Alaszkaban gondolkodom:-(

Tenyleg nem normalis dolog, hogy szenteste poloban maszkalok eppen a kertben:-(

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.24. 08:23:56

A Karácsony mindenhol egynapos, hiszen csak december 25-én van Karácsony.

Golf2 2015.12.24. 08:39:12

Frohe Weihnachten!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.24. 09:05:11

Boldog Békes Karácsonyt Kívánok Mindenkinek.

nemor 2015.12.24. 09:18:43

Békés karácsonyt, mindenkinek!

Shenella 2015.12.24. 09:47:34

Áldott Karacsonyt! Glædelig Jul! Frohe Weihnachten! Eredetileg Dániában élek, de idén a kedvesem lengyel családjával ünnepelek Hamburgban! A lengyelek karàcsonyi szokásai szinte megegyeznek a magyarral.

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.24. 09:54:06

@adg: neked!
Te amugy is az ev 365 napjan fürdögatyaban, "thörölközövel" a nyakadban, csaszkalsz a homokos ocean parton.:-))))))))))))))
En viszont hoembert akarok epiteni most, azonnal.

Taxomükke (UK) 2015.12.24. 10:31:42

Boldog Karácsonyt mindnyájunknak!

P.Elliot 2015.12.24. 10:55:46

Boldog karacsonyt mindenkinek. Itt ugyan kora reggel van de paras meleg odakinnt, esett az eso, napkozben majd de 22 celsiust mondanak. Karacsonykor. Egyszeruen felhaborito es napok ota ugy van, nehany napja a teve mutatta a strandnal a furdoruhas nevegelve maszklo fiatalokat.
Van itt valaki aki horol tud beszamolni?

P.Elliot 2015.12.24. 11:00:12

@geegee: Lehetseges hogy ezentul az utazai irodak havas karacsonyi programokat kinalnak nagy sikerrel karacsonytajt?
Vagy kis hokeszito, hofuvo kis gepeket...

**mimi** 2015.12.24. 11:13:55

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2015.12.24. 12:18:29

Nagyon Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.12.24. 12:29:10

Hangulatos, finomságokban gazdag Karácsonyt kívánok!
:-)

Herr Géza 2015.12.24. 12:31:56

Boldog békés karácsonyt mindenkinek !
A bejglimérgezést pedig kiválóan lehet kezelni, ha minden szelet bejgli helyett lenyomsz még egy húst (vegáknak: tofut).
:))))))))))

tanato 2015.12.24. 13:05:18

Kellemes Karácsonyt mindenkinek!

adg 2015.12.24. 13:05:22

@Der echte Weihnachtsmann: majd majusban epithetsz hoembert a lefagyott cseresznye es barackviragok szonyegén. :))

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.24. 13:26:22

@adg: ettöl tartok en is:-(

Emberek! Az idöjarasra valo tekintettel ugy döntöttünk, hogy a karacsonyi libat grillen fogjuk elkesziteni a szabadban. Es hogy az illuzio teljesen legyen, most epp egy kiba...t ku..va darazzsal küzködök, Dezember közepe- vegen. Halleluja.

Ja, es ho eltakaritas helyett delelött FÜVET NYIRTAM!!!

A kur...a edes anyjat az el ninjo-nak.

P.Elliot 2015.12.24. 13:49:17

@Der echte Weihnachtsmann: A funyirason mi is tanakodtunk mar hogy kellene de nem ma. Grillezes szinten lesz holnap a gyerekeim akarjak, nekik jo moka, en korantsem orulok neki hogy kiulhetunk a kerti asztalhoz megenni a karacsonyi ebedet, illetve igazabol koraibb vacsora lesz. Aki kinnt grillezik az tegyen fel kepet holnap a muveletrol, had emlekezzunk meg errol kesobb hogy hogy is kezdodott a meleg karacsonysorozat mert nincsenek illuzioim, jovore is ez lesz.
Az is hozzon kepet aki nem grillezik ugyan de szokatlanul unnepel a meleg ido miatt.

P.Elliot 2015.12.24. 13:50:50

@Der echte Weihnachtsmann: Darazs? Itt feher lepket lattam es legyeket egyelore. Majd beszamolok hogy mikkel talalkoztam meg..

Taxomükke (UK) 2015.12.24. 13:52:17

@P.Elliot: Ja, tegnap este a Leicester Square-en hullott egy kis mûhó... :)

P.Elliot 2015.12.24. 13:55:50

Az lesz ezentul...muho es az emberek rohannak oda taposni, viszik a kolkoket csodat latni.

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.24. 14:02:44

@P.Elliot: komolyan mondom, azon gondolkozunk, hogy a karacsonyi ajandekokat elrejtjük a kertben mint a husveti tojasokat.
Aztan hadd keresgeljen a gyerek:-)))))))

P.Elliot 2015.12.24. 14:08:50

@Der echte Weihnachtsmann: Lehetseges hogy uj szokasokat kell kitalalnunk karacsonyra?

Narina 2015.12.24. 14:27:59

Akinek van hangulata annak kellemes unnepet! Nekem most mar evek ota karacsony allergiam van, ez iden eszkalalodott. Kedves rokon :(
Apropo hol az en kedvenc hermajmom, legalabb a szep szavaival dobja ma fol a hangulatom(meg hogy ne az idegtol a talpam)?????!!!!!!

Narina 2015.12.24. 14:30:41

@Der echte Weihnachtsmann: Na az legalabb mokas lenne, az meg meg viccesebb, ha elfelejtitek, hova rejtettetek es az egyik rokonnak gratiszba huzora adtok egy kis abszintot, garantalt a szorakozas kicsiknek nagyoknak, plane ha az idult rokont rauszitjatok a keresesre.

nyuszigonosz 2015.12.24. 14:35:41

Kellemes Karácsonyt, szép ünnepeket !

DorotkaB 2015.12.24. 14:43:30

Boldog karácsonyt mindenkinek! Itt madárcsicsergés van, délelőtt a nap is sütött... Mondjuk cserébe legalább hideg van. Na jó, fogalmazzunk úgy, hogy nem ülnék ki a kertbe egy üveg jó hideg sörrel, bár a cseh ismerőseim holnap/holnapután valószínűleg pont ezt fogják tenni :)

blackhairlady 2015.12.24. 15:05:47

Nagyon boldog Karacsonyt kivanok mindenkinek!

Felveszem a rovidnadragomat es leszedem a kertemben a beerett paradicsomjaimat, most, dec. 24.-en.

Elliot, tetszik a posztod, a szokasaitok, az etelek es a diszites pedig fantasztikus. Olyan bordat en is sutnek ha elmondanad a receptet.

adg 2015.12.24. 15:08:34

Orommel tudatom, hogy nalunk viszont megjott a tipikus itteni karacsonyi hangulatot serkento idojaras. Kezd kialakulni a szezon elso hurrikanja, pont felettunk szuletik, de szerencsere ugy nez ki, hogy elmegy. Remelem nem jon vissza, most pont nem hianyzik annyira. :)

macamuca [IHUN] 2015.12.24. 15:20:17

@Der echte Weihnachtsmann:
Vannak, akik őrzik a hagyományokat, és vannak, akik teremtik.
Mint a divatban.
:))))

macamuca [IHUN] 2015.12.24. 15:24:28

Boldog szöszmöszt.
Vagy szöszmötölést.
Hajrá, fűnyírók, előre kertészkedők, gyerünk, grillezők és úszkálók, mindent bele, mindenki!
<3

Igaz Barát 2015.12.24. 15:54:10

Boldog Karácsonyt mindenkinek!
Nálunk van egy kis hó, de szerintem nem több 30 cm-nél.
Ennyit arról, hogy milyen rossz is Winnipegben lakni :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.24. 16:04:36

@Der echte Weihnachtsmann: Jaja.Mi laktunk már abban a magasságban (délkörön, nem tengerszint felett), na ott megbízható volt a tél, az igaz.Január-február, merev két hónap minusz 30 fok, +-10 tűréssel...
:-)))))))))))
A jegesmedvégy is motormelegítőről indult reggelente.
De hát ne baxxa már meg a betyár élet, hogy ez kelljen a fehér karácsonyhoz, a morva mindenségit már... :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.24. 16:08:57

@bircaman szerkesztő maxval: Igen, 26.-a már a mellandagsrea (közbülsőnapokbéli akciók az áruházakban) napja!
:-))))))

Ilyenkor van az, hogy kitelepülnek az emberek előző este sátorral a bejárat elé, hogy jusson még az akciós lapostévéből.Pont mint bárhol máshol a világban.Csak itt kari másnapján, harmadnapján.
Csak a szerencsétlen alkalmazottakat sajnálom, valszeg őket senki se kérdezi, hogy nem-e-é akarnának inkább a családjukkal lenni...
Télleg robot világ ez...de már nem annyira hideg, rideg...
:-))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.24. 16:11:03

@Shenella: Akkor jól megkavartad te is ezt a nemzetközi katyvaszt... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.24. 16:12:46

@P.Elliot: Jaja, túra Pinguékhoz a déli sarkra, esetleg Grönlandra...
Röhej, komolyan mondom...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.24. 16:15:37

@puhacica: Bróhaha, ez jut nekünk csak, meg három kiló lóizé a micsodánkba hóember helyett... :D

Weinahcmann, intézkedhetnél, ha te vagy az echte... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.24. 16:17:46

@P.Elliot: Csatlakozom, a képValéria télleg ütős lenne, úgyis volt is ilyen HÁ-s felhívás, hogy kari-kori fotók, stb...Gyerünk mindenki, hadd röhögjünk egyet! :D

P.Elliot 2015.12.24. 16:30:33

@geegee: Ha a gyerekek valoban akarnak grillezni akkor kuldok fotot, egyelore ugy nez ki hogy lelkesek.
Ha nem akkor is lesz furcsa, szokatlan karacsonyi kep odakinntrol.

P.Elliot 2015.12.24. 16:32:44

@geegee: Igen, fel fog lendulni a karacsonyi turizmus. Nem is tudom hogy a sihelyek itt nalunk mit csinalnak ilyenkor, nem lesz vendeg meg hiaba gyartjak a muhavat nagyon gyorsan el fog olvadni, nem lesz rajta haszon.

P.Elliot 2015.12.24. 16:38:23

@Igaz Barát: Egy baratnom lakott Winnipegben. 10 ev utan azert koltoztek el Kanada masik, melegebb felere mert minden telen elfagytak a csovek pedig jo melyre volt asva, a ferje kamionos volt, elofordult hogy elfelejtette a kamiont megallas utan megmozgatni, a kereket es mire kijottek a vasarlasbol odafagytak a kerekek bele a hoba, automento huzta ki mert magatol nem ment. Pokoli telek voltak arrafele, 5 eve lakik mar masutt. De az furcsa hogy amikor Winnipegbe koltoztek akkor nem voltak borzalmas telek csak utana nehany evvel...Valami frissen jott kinaiak vettek meg a hazat, ok meg nem tudtak hogy mi ujsag arrafele.

P.Elliot 2015.12.24. 16:44:03

@ladyamerica: A borda? Uzletben aruljak nagy unnepek elott mar osszetekerve, cut crown pork a neve, ha a husosreszlegnel szolsz hogy ilyet akarsz akkor megkerdezik hogy hany szelet, csont legyen annyit vagnak formara es osszekotik neked.
En kizarolag bors es sot hasznalok hozza de lehet rengeteg fuszerezessel. A kozepere szoktak zoldseget tenni talalas elott, kelbimbot, ilyesmit, de en nem szeretem mert elveszi a hus ropogossagat. Iden nem ilyet csinaltam de ujevre fogok.

Shenella 2015.12.24. 16:55:07

@geegee: valóban :), közben meg vajdaságból származok! Szerencsère a szerb miatt valamennyire megértem a lengyelt, bár párommal inkább németül beszélünk, kiskorában már Hamburgba költöztek a csaladdal, azóta viszont szinte az egész családja itt él...mind a 80 rokon.

Igaz Barát 2015.12.24. 17:05:00

@P.Elliot: A helyiek azt mondják, (akik már régóta itt élnek, vagy már itt születtek), hogy igazából nagyon jó itt a tél, rengeteget süt nap, csak hát hideg van.
Egyébként én nem értem ezt a hidegkanada jajjwinnipeg dolgot. Sokat járom Észak és Dél-Dakotát, Minnesotát, Wisconsint, Ontariot, és igazából ugyanolyan hideg, szeles, havas idő van ott is, mint itt. Néha itt szakad le 20 cm hó, néha máshol.

P.Elliot 2015.12.24. 17:18:58

@Igaz Barát: En csak azt mondom amit o mondott nekem. Nekem Dakota is baromi hideg lenne.

33621 2015.12.24. 17:23:10

Nagyon sok Boldog és Békés Karácsonyt kívánok, az itt jelen lenni szokott HA-s kommentelőknek és családjuknak is!

blackhairlady 2015.12.24. 18:31:05

@P.Elliot: koszonom. A hust mar lattam a husos pultnal, a fuszerezesre es a sutesi modra, meddig, hany fokon voltam kivancsi. En a sult husokon szeretem meg a fokhagymat, amugy en is so bors parti vagyok.

P.Elliot 2015.12.24. 18:57:35

@ladyamerica: 375 farenheiten sutom ugy hogy be van teljesen burkolva aluminium foliaba ugy hogy ne erjen a folia a hushoz.
Amikor ugy latom, kesszurkalas proba, hogy kesz akkor leszedem a foliat es piritom szep pirosra.
Hogy mennyi ido? Ki tudja, attol fugg hogy hany szeletes a hus. En szoktam melle nyomni mindenkinek egy tisztitott oriaskrumplit, bezosva kulon, francos jo ize tud lenni. Parolt zoldbabot es vajas kelbimbot teszek ki koritesnek meg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.24. 19:36:17

múlt héten kinyílt az aranyeső a kertben.
én nem reklamálok, amíg nem esik az eső.... azért ez a szitálás is abbamaradhatna úgy igaziból.
én továbbra se spilázom túl a karácsonyt, pláne amilyen szinten egyes emberek körülöttem elkezdenek erőlködni, és közben nincsen mögötte az égvilágon semmi.... (szerencsére nem közvetlen családtagról van szó.) nagyon durva. vagy fájdalmas. vagy nem is tudom milyen. szomorú.
egyébként meg, szegény indonéz család honnan kellett volna hogy tudja, ha nem próbálták meg udvariasan és határozottan kirakni őket? mondani kellett volna. szerintem.

33621 2015.12.24. 20:48:06

@Dragonlady (Bp, Hun): A Kis Dragont nem tudod hétfőn másra bízni 17 óra után, úgy is alszik már! Jöhetnél a talira!

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.24. 20:57:05

@geegee: basszus en megprobaltam mkndent. Beszeltem a harom kiralyokkal, ( Merkel, Obama, Orban) megkefeltem Holle Anyot, aztan latod, semmi eredmeny:-))))))))))))))))

articsóka60 2015.12.24. 21:01:54

@Dragonlady (Bp, Hun): Én is pont tegnap mondtam a férjemnek, ha vágnék aranyeső ágat és bevinném vázába karácsonyra kinyílna. :)

A posztírónak és minden kedves kommentelőtársamnak békés, szeretettel teli ünnepeket kívánok!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.24. 21:03:55

@33621: lebuktatok, akkor ezekszerint hétfő? :-D
kedves vagy, de nem merném itthagyni, tényleg nagyon jól alszik, és 4-től kb 10-11-ig nem is kér enni sem, de ha felriad, és azért felriad többször néhány pillanatra (fogfájós nyöszörgés van megint), akkor kellek neki :-) simán lehet, hogy megoldaná anyukám is, de nem szeretném kipróbálni egyelőre.

P.Elliot 2015.12.24. 21:06:43

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem tudtam volna nekik megmondani hiszen olyan tunderi emberek voltak mindig is, most meg ragyogott az arcuk hogy itt lehettek, lathatjak a karacsonyfat, az ajandek atadast, egyaltalan hogy hogy unnepelnek masok. Muszlimok voltak, a ferfi csak attert vallasu a hazassaga miatt.Sosem lett volna kepem kitenni oket mert valoban nem tehettek arrol hogy akkor jottek at amikor csak a csalad szeretett volna maga unnepelni. Honnan tudtak volna?
A masikak, a magyarok azok tenyleg pofatlanok voltak mert tudtak hogy mi soha vendeget karacsony este nem hivunk, kiveve ha mas varosbol, orszagbol latogato, mondtam is nekik hogy ne haragudjanak de most mi akarunk unnepelni a szuk csalad de azzal lottek le hogy csak boldog unnepeket akarnak kivanni ok mennek a templomba. Igen! 2 ora mulva, es addig egyfolytaban a k. anyad, te rohadek es ilyesmi, neha uvoltve, szerintem azert jottek at es maradtak hogy tanukat toborozzanak a veszekedesukhoz....
Ez majdnem utotte azt a sztorit amit valaki meselt nekem hogy meghivtak oket Haladasra az anyosekhoz akit utalt, amerikai no, a ferjevel is nagyon rossz viszonyban volt mar akkor, valamin begurult, megrantotta az asztalterito szelet es az egesz asztalrol minden a foldon landolt, a szep unnepi etkeszlet osszetorve, etelek a foldon szetszorodva, kirohant, becsapta maga utan az ajtot, haza sem ment, a valoperen lattak egymast a ferjevel legkozelebb. A no kicsit stikkes volt, hosszabb beszelgetes utan latszott rajta hogy betegesen osszeferhetetlen, gyulolkodo.

33621 2015.12.24. 21:26:42

Ma a hó hiányzott innen akkor most itt van nektek egy kis hó!

www.youtube.com/watch?v=A9GC-IbYK18

33621 2015.12.24. 21:29:27

@Dragonlady (Bp, Hun): Legyél egyszer már bátor sárkány te is!:-)

Der echte Weihnachtsmann 2015.12.24. 21:31:47

@P.Elliot: egyebkent azt a hazspaert amelyik "dulakodott" en ugy rugtam volna kifele hogy csak ugy zeng

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.24. 21:33:18

itt lehet figyelni a mikulást, hogy merre jár
www.noradsanta.org/

@33621: hát ez nem így működik :-)

P.Elliot 2015.12.24. 21:39:29

@Der echte Weihnachtsmann: Azt kellett volna nekunk is.
Lassan kezdodik a karacsonyunk, nagyjabol 2 ora valaszt el tole, majdnem keszen vagyok mindennel aztan meglatom mit hozott a Telapo. Havat hozhatott volna a nyavajas, olyan igazi tombolo hovihart amikor ajtot sem lehet kinyitni csak belulrol bamulni azt a nagy kavargast. Ilyenben itt egyetlen egyszer volt reszem, olyan volt mint az alom....
A gyerekek vettek daralthust a holnapi hamburger grillezeshez, ez is alom. Remalom.

P.Elliot 2015.12.24. 21:43:49

@Dragonlady (Bp, Hun): Irto edes ahogy a vizhez erve felemelkedik a levegobe a szan....akarki talalta ki ezt a Telaposdit jo kis sztori.....
Ne megyek befejezni a dolgomat, Boldog unnepet mindenkinek, majd lefekves elott meg benezek, addigra talan lesz aki mar ebren lesz....Joejszakat mindenkinek...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.24. 22:05:11

pont ma olvastam, hogyan találták ki. tavaly egy csomót játszottam a hülye kis játékokkal (ugye két hányás között félholtan), most összeomlik tőle a böngészőm :-)
szóval itt a sztori
money.cnn.com/2015/12/24/technology/norad-santa-tracker/
60 years ago, a local Sears (SHLD) store in Colorado Springs ran a dial Santa ad. Except the number was a misprint. Instead of listing the number for Sears' Santa hotline, it posted the number for the Continental Air Defense Command center.
On Christmas Eve 1955, Colonel Harry Shoup began receiving calls from kids asking to speak with Santa Claus. Shoup worked at the operations department for the air defense center, now known as NORAD, so the call must have come as a bit of a surprise.
Instead of telling the kids that they dialed the wrong number, Shoup said that he wasn't Santa Claus but he could track him on radar. All night, Shoup and his team fielded calls, giving kids details about Santa's location as he and his reindeer flew through the sky to deliver gifts to children.
A tradition was born, and NORAD has opened up its phone lines for its annual Santa Tracker ever since. Last year, hundreds of volunteers, including many NORAD employees and Michelle Obama, fielded 135,000 calls from 234 countries.

glorianna 2015.12.24. 22:31:50

Békés, meghitt ünnepet kívánok mindnyájatoknak :)

NorthPier 2015.12.24. 22:59:31

Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

Shanarey 2015.12.25. 01:42:54

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok, mindenkinek aki erre az oldalra téved, és persze a családjaiknak dettó.

wrstjnethn 2015.12.25. 09:48:33

Jól értem, hogy már vacsora előtt ajándék bontás van? Én kis gyerekként próbáltam ezt az újítást bevezetni, hogy minél hamarabb megkapjam az ajándékokat, de a szüleim kategorikusan leszavazták minden évben. Utólag visszagondolva engem aztán utána egy darabig nem érdekelt volna a kaja!

szamok embere 2015.12.25. 11:07:27

Hosszú ideje a legszebb, amit olvastam. Boldog karácsonyt!

Gukker 2015.12.25. 11:24:11

Honnan szereztél mákot a bejglihez? Úgy tudom ez arrafelé nem egyszerű dolog.

Masters 2015.12.25. 12:40:29

Nagyon kedves írás, szeretettel olvastam és örülök, hogy a szenteste ott kint is szent.
Boldog karácsonyt kívánok mindegy magyar embernek a világban!!!

P.Elliot 2015.12.25. 12:41:11

@wrstjnethn: Igen, eloszor az ajandek, utana a vacsora, a vacsoranal szeretunk hosszan elidozni es azt nem lehetne ha meg elottunk meg az ajandekozas. Kisgyerek meg plane nem eszik, surget mert szeretne latni hogy mit kapott. Es hamarabb is megeszi a vacsorat mert az ajandekaival szeretne jatszani, minket meg hagy az asztalnal, nem kotelezo neki megvarni a vacsora veget.

P.Elliot 2015.12.25. 12:46:20

@Főgebra: Nem igazan kelt kalacs mert sok benne a vaj de van benne kicsi eleszto is. Mi nem szeretjuk azt a csak vajas teszta beiglit, nagyon vekony a tesztaja, tul tomeny.Ezt egy oregasszonytol tanultam, szamomra a csucs a beigli kategoriaban, a kelt es a vajas tesztaju beigli kozott van.
A csak kelt tesztabol igazabol nem beigli hanem makos kalacs, szerintem az is finom mert konnyu, jo reggeli barmikor.

P.Elliot 2015.12.25. 12:49:00

@Gukker: Sokfele aruljak mert azert itt is hasznaljak csak maskeppen, megszorjak vele a peksutemenyt pl.
En az orosz boltban veszem, de arulja a magyar is, meg a nemzetkozi boltok is.

P.Elliot 2015.12.25. 12:50:15

@szamok embere: Nagyon kedves vagy, igazan koszonom. Boldog karacsonyt.

P.Elliot 2015.12.25. 12:50:57

@Masters: En is kivanok nagyon boldog karacsonyt.

gabors 2015.12.28. 17:24:45

meg akartam kerdezni hol ... de Cornelius Low ebbol kiderult meg a google ..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása