oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. november 21. 06:45,  Újabb bolygóra érkeztem 110 komment

2015. november 21. 06:45 Határátkelő

Újabb bolygóra érkeztem

A mai poszt tulajdonképpen egy megérkezés első pár napját mutatja be. A megérkezést bonyolítja, hogy helyszíne Peking, azaz egy, a nyugatitól teljesen eltérő kultúra, környezet szokások – szóval a sokat emlegetett kultúrsokk teljes erővel csapott le anno a szerzőre, Trembácz Évára, aki egyébként könyvet is írt kínai kalandjaiból, amit a Határátkelővel is megosztott. Ebből készült a mai poszt, a szerkesztésért engem terhel minden felelősség. (A képekért pedig köszönet a szerzőnek!)

cim_ok_3.jpg

Június 12.

Tízezer méter magasan valahol Észak–Kelet-Ázsia felett.

- Valóban képes az ember tizenhárom óra alatt áttelepíteni az életét egyik kontinensről a másikra? – morfondíroztam magamban álomittasan, de tartózkodási helyemből adódóan teljes szívvel bíztam benne, hogy a kérdés csak egyértelmű igennel válaszolható meg: ugyanis éppen Peking felé tartottunk.

Alig tizenegy órája indultunk el Washingtonból, hogy kockázatkedvelő, újdonsült férjemmel életünk következő szakaszát egy idegen városban folytassuk.

Mellettem Rob állig betakarózva szunyókált. Legszívesebben megcsipkedtem volna a karját ébresztőként, mert igazán arcátlanságnak éreztem, hogy az ő jóvoltából költözünk át egyik földrészről a másikra, és ő édesdeden szundikál a nem mindennapi földet érés előtt. Fogadni mertem volna, hogy Neil Armstrong sem volt izgatottabb a holdra szálláskor, mint én ebben a pillanatban, és ezt a feszültséget jelenleg mindenképpen verbális úton szerettem volna levezetni.

- Miért történik velem mindez? - zakatolt agyamban a sorozatosan visszatérő kérdés. Alig két éve adtam fel sokszínű, pesti életemet egy bimbózó kapcsolat kedvéért, hogy azzal a lendülettel kövessem hazájába az életembe váratlanul besétáló amerikai férfit.

Az erőmet alaposan próbára tevő kulturális sokk, a munkába állás nehézségei és az összeszokás göröngyös időszaka után akár élvezhettem volna is a lehetőségek országát, de a sors nem hagyott megpihenni; Rob munkája révén a következő három évre Kínába helyezett.

- Megérkeztünk - szólalt meg Rob, és éreztem, hogy ez az egyszavas mondat magában rejti mindazt, ami életünk új szakaszát jelenti; az előttünk álló kalandot, a közös megmérettetést, a kapcsolatunk alakulását egy mindkettőnk számára idegen közegben. Bár friss házasok voltunk, ez utóbbi gondolat keltett bennem némi aggodalmat, hiszen ha felidéztem amerikai összeköltözésünk első szakaszát, az semmiképpen sem a zökkenőmentes jelzőt kapta.

Közben az események gyors egymásutánban peregtek körülöttünk: bevándorlási hivatal, szigorú arcú kínai alkalmazott, aki morcosan pecsétet nyomott az útlevelembe, értelmetlennek tűnő beszédfoszlányok, a hangosbemondóból még csak nagy vonalakban sem követhető kínai mondatok, félelmetesen hömpölygő tömeg, ami szinte vitt magával a csomagfelvételhez. Egy, kettő, három, négy bőrönd; meg is voltak a legszükségesebb dolgok, amiket a következő két hétre pakoltunk be.

A kijárat felé indultunk, miközben Rob, mintha érezte volna hirtelen elhatalmasodó kétségeimet, bátorítóan megszorította a kezemet. Csak egy mosollyal tudtam viszonozni, mert abban a pillanatban kinyílt az üvegajtó, és én gyökeret eresztettem; az elém táruló, teljesen idegen látványtól hátrahőköltem: monumentális épület modern, csillogó üveg- és fémvázakkal, hatalmas tumultus, szűnni nem akaró zsibongás, feliratok szinte csak kínai karakterekkel.

- Újabb bolygóra érkeztem - konstatáltam magamban, de szerencsére Rob már húzott is maga után. A reptéren Rob kollégája, Scott várt ránk, aki ügyesen manőverezett át minket a rakásnyi bőrönddel a heringrajként jellemezhető tömegen. A meglepetések sorozata azonban nem állt meg ennél a pontnál.

xian.jpgXian 

Kiléptünk az épületből, és az ösztönös vágy, hogy tizenhárom óra repülés után az ember friss levegőt szívjon, nem igazán kellemesen találkozott a valósággal. A kék ég itt egyszerűen szürke volt, a városra mintha hatalmas koszos ködfelhő ereszkedett volna, amely furcsa fémes szagot árasztott. A füstös fátyol mögött rejlő nap fénye csak szórványosan jutott el a földre.

Emlékeztem, Rob előre szólt, hogy nagy a légszennyezettség, de a pontosság kedvéért igazán árnyalhatta volna valahogy úgy, hogy „horrorisztikus a szmog” vagy „futurisztikusan szürke az ég”.

Mondanám, hogy ezek után Rob kollégája hazavitt minket, de ez a kijelentés kisebb pontosításra szorul: elvitt abba a lakásba, ahol a következő három évben lakni fogunk.

A tágas apartman még a hozzá tartozó néhány bútorral is szinte kongott az ürességtől. Az illatok furcsán idegenek voltak. Soha sehol nem éreztem még ilyen kesernyés, fémes, kicsit kellemetlen szagot. Talán egy elhagyott acélgyár belső tere áraszthat ilyen furcsa bukét magából.

- Itt még a szagok is szürkék - jutott eszembe a gyerekkori játékom: illatokhoz, napokhoz, eseményekhez illesztettem a szerintem megfelelő színt. Pekinghez egyértelműen a szürke tartozott.

Június 13.

Néhány bútoron és a nem kis logisztikai tervezést igénylő négybőröndnyi holminkon kívül gyakorlatilag csak nehezen mobilizálható háztartási eszközök vannak a lakásban, és abból is csak három darab; egy hűtő, egy mosó- és egy szárítógép.

A hajóval érkező dolgainkra még jócskán várnunk kell, így ma reggel elindultunk a legszükségesebb eszközöket beszerezni. Ezt a kiemelt minősítést az általános jó közérzet – vagy legalább valami ahhoz közeli állapot biztosításához a hajszárító és a vasaló, valamint a rejtélyes módon, a zárt ablakokon és ajtókon át tetemes mennyiségben beszivárgó homokmennyiség miatt a porszívó kapta meg.

mao.jpg

Június 14.

Délután a környezeti viszonyok alkalmas terepet teremtettek egy katasztrófafilm-forgatáshoz. Robbal éppen elindultunk felfedezni a környéket, amikor arra lettem figyelmes, hogy hirtelen sárgává válik az ég, hatalmas szél kerekedik, amely nem csak úgy szimplán fújt, hanem talán egyenest a Góbi-sivatagból zúdította ide a sárga homokot, amitől semmit nem láttam. A szememből két kézzel kidörzsölt homok mennyiségéből ítélve a sivatag mérete minden bizonnyal csökkenésre ítéltetett.

- Haza akarok menni! Vagy bárhova, csak el innen! - sírtam kétségbeesve az utca közepén Rob karjába kapaszkodva, és az sem fogott vissza, hogy jó pár kínai mosolyogva nézte végig, milyen lehetnék Makrancos Kata szerepében.

Rob próbált megnyugtatni, de csak az elmúlt napokban alkalmazott stratégiához tudtunk folyamodni: hazamentünk. Illetve abba a lakásba, amit ebben a pillanatban mindennek éreztem, csak otthonnak nem.

Hogy bírok itt ki három évet??

nagyvaros_ejszaka.jpg

Június 15.

A sötétség, az idegen környezet, a nyomasztóan új és barátságtalanul üres lakás nem kedvezett kedélyállapotomnak. Rob sokkal jobban viselte az új környezetet, hiszen sokadjára váltott lakóhelyet. Keresztül-kasul költözött Amerikában, megjárta Afrikát és Európát.

Azzal biztatott, hogy csak rajtunk múlik, mit hozunk ki ebből az új helyzetből. Ezzel az elméleti igazsággal egyet is értettem, de az én optimizmusom valószínűleg még nem ért át a világ eme részébe. Bár az is lehet, hogy a szmogtól nem sikerült meglátnom a lényeget.

Reggel öt körül elindultunk, hogy keressünk egy kávézót a környéken. Bíztunk benne, hogy valamelyik környékbeli szállodában találunk. Már világos volt, de a szmog miatt azt sem tudtam megtippelni, hány óra lehet, mivel a napot sem lehetett látni.

Egykedvűen mentünk, s reméltem, hogy Rob tudja, merre tartunk, de erőm nem volt megkérdezni. Ő sokkal nyitottabbnak tűnt az új lakóhellyel szemben, teljesen lekötötte a környék felfedezése.

- De még azt sem tudjuk elolvasni, hogy melyik bolton milyen felirat van! Mindenhol kínai írásjelek, sehol egy angol szó! - húzott vissza önsajnálatomba a felismerés. Megérkezésem óta szinte minden percben vártam, hogy valaki szóljon, hogy csak álmodom, és most már visszamehetek a saját életembe.

Június 18.

Scott felesége, Kathy már megérkezésünk előtt jócskán kitett magáért; igen informatívan tájékoztatott a pekingi állapotokról, így volt időm felkészülni olyan dolgokra, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás itt lényegesen időigényesebb lesz, hiszen a trágyázás egészen ősi, jellegzetesen bio, és költséghatékony módszere miatt melegen ajánlott a klorox használata. E metódus részleteire nem is vagyok hajlandó mélyebben kitérni.

A klorox és a bélflórám közötti kapcsolat pozitív kimenetelében és a procedúra következmények nélküli elkerülésében azért bíztam. De majd alfában üzenek a bélflórának és bifidusz eszenzisszel megtámogatom a kérésemet.

piac_4.jpg

Kathy ma délelőtt az apartmanunk előtt várt rám. A vékony, szép arcú lány személyesen is alátámasztotta az írásban már bemutatott segítőkészségét, amikor bejelentettem neki, hogy telefonkártyát szeretnék venni. Kathy azonnal a pár száz méterre lévő Nők Utcájához vezetett. Az elnevezés mögött valószínűleg az egymás mellé felállított apró bodegákban árult ruhamennyiség, a tengernyi olcsó szépítőszer, és a táskák garmadája húzódott meg.

Kathy Amerikában született, második generációs kínai, így nyelvtudás szempontjából nyugodtan támaszkodhattam rá. Már jó két éve élnek itt, és számomra eddig érthetetlen módon nagyon szeretik Pekinget.

- Elviszlek a kedvenc éttermembe - mondta Kathy, és azzal a lendülettel el is indultunk, hogy átjussunk a meglehetősen elrettentő, jobbról-balról örvénylő kocsi-, motor-, tricikli- és riksa-kavalkádon az utca másik oldalára.

A jelek szerint a „kedvenc éttermem” kifejezést csak én kapcsoltam össze egy elegáns, ízlésesen berendezett, modern designelemekkel kialakított vendéglő képével. Ami a pinceszerű helyiségben fogadott, azt nehezen tudtam akár a „kedvenc”, akár az „étterem” kifejezéssel összekötni.

Az utcáról nyíló üvegajtó és a felette lévő hatalmas piros felirat már sejteni engedte, hogy nem egy franciás eleganciával berendezett luxusétterem előtt állunk, de a képzeletemet igencsak felülmúlták a látottak.

kaja_5.jpgEz azért nem az az étterem, de ilyen is van... 

Az ajtón belépve sem tárult elénk az étterem vélt vonzó belső tere, és nem mosolygott ránk előzékeny hosztesz sem, hiszen először két vastag, koszos műanyagfüggönyt kellett elhúzni, hogy pár lépcsőn át a zajos, hosszú, lakodalmas asztalokkal telepakolt helyiségbe lépjünk.

A hangzavar óriási volt, az egymáshoz közeli padok között apró termetű, fiatal lányok színes gombócokkal megrakott tányérokkal rohangáltak. Az étterem a lehető legnagyobb jóindulattal is csak a IV. osztályú kifőzde besorolást kaphatná, de közben azt a lehetőséget is végigfuttattam az agyamon, hogy látens sznobizmusban szenvedek. Az önismereti gyorstalpaló során egyértelműen nemleges választ adtam a magamnak feltett kérdésre.

- Itt jó lesz? - kérdezte Kathy.

- Mármint itt? - néztem vissza rá, hiszen a nyolcfős asztalnál akkor már hatan ültek. Nem tudtam nem arra következtetni, hogy Kathy az engem zavartalanul és mereven bámuló kínai család mellé akar leültetni, mert a hangos, általam kifőzdeként meghatározott vendéglátóipari helyiségben nem volt több szabad szék. Egész pontosan fogalmazva nem volt több szabad pad.

- Persze - feleltem némi habozás után, és ebben a pillanatban úgy döntöttem, hogy átadom magam az Univerzum akaratának, vagy a sorsnak, vagy bárminek, ami idehozott engem, és hagyom sodortatni magam az eseményekkel. Minden más módszer az őrület felé terelt volna.

Az étterem ugyan nem rendelkezett egységes design-nal, de az ott ülők nagy része egységesen engem nézett; én voltam az egyedüli fehér ember a helyiségben.

- Isteni a húsos gombóc, és rengeteg zöldséges is van - kezdte a kínálat bemutatását Kathy, és már sorolta is a csípős-káposztás, a korianderes-húsos, a rákkal és padlizsánnal töltött variációkat.

Csak mosolyogtam Kathyre, hiszen az elmúlt percekben a teljes elfogadás gyakorlása közepette megéreztem, milyen lehet a világ elfogulatlan szemlélése. Úgy tűnt, Nirvana-szerű állapotot közelíthettem meg, de azért érdeklődésem kitartóan a földi dolgok felé kalandozott vissza, és olyan profán témakörrel foglalkoztam, mint a helyiség tisztasága.

Június 23.

- Egész ügyes vagyok - állapítottam meg egy halovány lelki hátbaveregetés kíséretében, miután fogtam egy taxit az utcán, és a jelek szerint a megfelelő irányba igazítottam a sofőrt: Rob irodája felé tartottunk.

A hátsó ülésről a környéket próbáltam meg memorizálni, hogy némi segítséget adjon a hazautamhoz; húszemeletes üvegépületek, kifeszített piros molinók hatalmas fehér felirattal, az utcán kisebb kondérnak tűnő edényben főző árusok és az elképesztő tömeg.

tomeg.jpg

A városnézést azonban egy furcsa hang zavarta meg. Pár másodpercbe telt, amíg rájöttem, hogy a taxis a torkát kezdte köszörülni, majd a folyamat egyre hangosabb és egész váratlan végkifejlethez vezetett. A férfi lehúzta az ablakot és nemes egyszerűséggel kiköpött rajta.

Dermedten ültem hátul, és a fejemet, amennyire csak tudtam, jobbra fordítottam, hogy a sofőr még csak a látóterem szélére se kerüljön, és a húszperces út alatti nyaki izomgyakorlat sem zavart. A világ minden kincséért sem mozdítottam volna el tekintetemet a koszos ablaküvegről. A fizetés részleteire nem emlékszem. Az agyam valószínűleg még most is blokkolja a történteket.

A döbbenettől szinte kóvályogva jutottam be Rob cégének épületébe. Az események ma nem kíméltek. A körülbelül hat négyzetméteres liftbe nyolcan szálltunk be.

Reméltem, hogy a klausztrofóbiám nem jelez verbális úton, de a meglepetés teljesen elfelejttette velem, hogy valaha is volt bezártság-érzetem. Először az ötödiken álltunk meg.

A liftajtó előtt öten álltak, és semmi jel nem utalt arra, hogy észrevették volna, hogy a kis helyiség maximális kapacitását már igénybe vették a bent tartózkodó személyek. Szinte mind az öten egyszerre léptek be. Az előttem álló lány hajszálain alapos vizsgálatot végezhettem volna.

A taxiban elsajátított fókuszáló technikát itt is sikeresen alkalmaztam, és a lift kijelzőjéről le sem vettem tekintetemet. A következő alkalommal már csak ketten próbáltak meg bejutni. Természetesen sikeresen.

Rob irodájához érve kimerülten rogytam le a fehér bőrkanapéra.

Június 26.

Ma már az árnyékomat is látom. Ennek egyszerű oka van: süt a nap. Az igazat megvallva tegnap is sütött, de akkora volt a szmog, hogy szegény napsugarak nem tudtak átjutni rajta. A mai tiszta reggelen újabb épületeket fedezek fel, amelyeket eddig a szmog eltakart. Ez lenne a mélyrepülésből a felfelé vezető út első állomása?”

hegyek_1.jpg

Eddig tehát a megérkezés részletei, a könyv címe egyébként Túró Rudi pálcikával, ha valakit az egész történet érdekelne.

A moderálási alapelveket itt találod, Kínáról itt olvashatsz még többet.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr608095636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2015.11.21. 08:59:18

Itt is esik a ho,plusz a szel is fujj hozza eleg rendesen.Mintha az elmult napokban nem fujt volna eleget,csak esovel parositva,mindegy kell a valtozatossag es legalabb nincs szmog.

2015.11.21. 09:59:18

Mo.-n boldogabb lenne a posztoló.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.11.21. 10:04:40

Oké hogy a házasság kompromisszumok sorozata, de ez itt szerintem erősen feszegeti a határokat. Mindenesetre, ha ezt túléli a kapcsolat akkor sínen vannak. :)
Kína mondjuk továbbra se lopta be magát a szívembe...

Fajankó 2015.11.21. 10:17:09

@maxval bircaman BircaHang Média:
Ízlések és pofonok ugye. Már tudom miért tántorogtál a Balkánra.

Fajankó 2015.11.21. 10:18:25

GPS azért ott is működik nem?

nyuszigonosz 2015.11.21. 10:36:19

Nem tetszik. Nyafogós.

tanato 2015.11.21. 10:36:56

Nekem is tetszik a cikk.A szerző már újra itthon van,?

tanato 2015.11.21. 10:50:54

www.youtube.com/watch?v=XjkIaE1NAqA

Jópofa a két kisfilm a kínai palacsinta utcai készítéséről.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.21. 10:59:42

A posztról.
Más műfaj a poszt és más műfaj a könyv.
Igen, a könyv kicsit dagályosabb széthúzottabb.
A mai poszt egy kiváló kedvcsináló volt egy könyvhöz.
Ha ilyen a könyv végig akkor csak gratulálni tudok.
Ez nagyon jó volt.

Csodabogár 2015.11.21. 11:15:03

Nem volt türelmem végig olvasni. Kina érdekes turistaként 2 hétig. Mondjuk annyi idő alatt nem is haltam éhen. Sehol a világon nem szeretem a kinai kosztot ott se jött meg a kedvem hozzá. Viszont sok érdekeset láttam.
Megfelelő partnerrel és megfelelő körülmények közt biztos kibirnám ott is 3 évig. Kifogástalan szállodákban laktunk, gondolom külföldieknek van hasonló szinvonalu lakás.

2015.11.21. 11:48:49

Ismeri valaki Karinthy Ferenctol az Epepet? Kinarol mindig az jut eszembe. Ugyanaz az erzes jon at a posztban is.

LyukasBogrács 2015.11.21. 11:50:03

Egy dimsum etterem, egy taxiut es egy lift ennyire megviselte az irot.

Pedig a java meg hatravan !

adg 2015.11.21. 12:33:32

Nem volt rossz. A kopkodes eleg kozismert dolog.
Kina valoban egy masik bolygo lehet, meg ugy azsia nagy resze is talan. Ahogy elkepzelem.

P.Elliot 2015.11.21. 13:19:39

Nem tudom hogy en vagyok tulzottan tolerans de az biztos hogy a meghokkenes helyett / es a ferjem is/ nevetve neztuk volna vegig az elso latkepet es a tobbit is hogy nahat!...Ketsegbeesesrol szo sem lett volna. Piszok van valahol? Azert van a hypo/ clorox/ hogy eljunk vele. Kifejezetten feldobott volna es mulattatott volna hogy hova kerultunk es kidolgoztuk volna magunknak hogy hogy lehet itt azert elni rendesen hiszen csak 3 evrol van szo.
Ami a lepukkant ettermet illeti, hat en sem szeretem a koszt, a zsufoltsagot, azt hogy bamulnak ram de ha valaki odavitt akkor nem valoszinu hogy megmergezni akarna, ha amerikai szuletesu es ott elt akkor tudja hogy megbetegszem-e a kajajuktol vagy nem, ha nem akkor lassuk csak hogy mifele hely ez itt, lesz mire emlekezni 3 ev utan nevetgelve.
Mexicoban tevedtunk be egyszer egy helyi kis kajaldaba a piac mellett, gondoltuk hogy legalabb egyszer egyunk valami igazi helyi dolgot, addig csak a hotel ettermeben ettunk. Azt sem tudtuk hogy mit rendelunk csak ramutattuk a spanyol nyelvu etlapnak csufolt kis papirdarabra hogy talan ezt, angolul nem tudtak. Ott is banultak rank de nem zavart. Eletemben nem ettem olyan finomat de nem tudtuk megkerdezni hogy mi az, betegek se lettunk tole, masnap visszaszivarogtunk a piacra, ugyanaz az etel, utolso morzsaig, a tulaj megtapsolt, mindezt ugy hogy magaban a hotelben az angol nyelvu etlap mellett is 7 napon at ugyanazt ettuk amit eloszor rendeltunk mert annyira finom volt hogy nem volt szivem mas etelre valtani.
Szoval nalunk semmi baj nincs szokatlan orszaggal, szokatlan etellel es szokatlan kornyezettel.
Talan egyetlen dolog zavart volna valamelyest hogy itt a neten olvastam valahol valaki beszamolojat Pekingrol es azt irta hogy amikor kimentek a terre akkor ott annyi ember volt hogy oszinten megijedt toluk. Suru csendes tomeg...ijesztoen az.
Maga a poszt tetszett kicsit nyafogosnak ereztem hogy mindenhez ketsegekkel all hozza, mindent az otthoni elethez mer, sehol szinte egy kis pozitivum....Azota remelem hogy beleszokott az idegen orszagba, a hazassagba...

P.Elliot 2015.11.21. 13:32:02

@diggerdriver: Jaj de szep lehet! Ho ilyenkor? Nincs meg ehhez koran? Tegyetek fel fotot had elvezzuk mi is.

SzZoole 2015.11.21. 13:53:15

@P.Elliot: tegnap ejjel 11 utan kezdet esni,akkor meg csak havas-eso formajaban.Kesobb nagypelyhekben.Reggel 7-kor arra keltem,hogy hofeher minden.Akartam kesziteni1-2 kepet,de kenyszert ereztem egyeb dologra is.Honam ala csaptam az ujsagot(tab-ot) es elvonultam arra a bizonyos ketbetus helyre,ahova meg a mi Boskenk is gyalog jar.
Elovastam a mai posztot es ugy belefaradtam,hogy vissza aludtam a kep elkesziteserol is elfeledkezve.9 utan mar arra ebredtem,hogy hetagra sut a nap,azota is,es a ho eltunt.

P.Elliot 2015.11.21. 14:01:01

@Zoole[uk]: De jo lett volna latni pedig, foleg hogy itt langyos az ido, szokatlanul enyhe az osz es sut a nap. Egy kis hosesesben furdetni a szemet...

2015.11.21. 14:11:59

Zsenialis, irok hozza noklapjas konyvajanlot, jo? Jolika (tudom, hogy Eva a szerzo, de a koltoi en, aki irja, az nagyon jolikas), szoval Jolika eppen az Amerikai Alom kuszobere lepett a jokepu mosolyu Robbal, de ekkor a Valosag becsapta elotte az ajtot, es a postalada nyilasan meg utoljara kidobott ketto darab, csak oda szolo repulojegyet... Kinaba! A vilag ezen furcsa, egzotikus, szinte elszigetelt szeglete, amirol alig lehet valamit tudni, most sajat kezevel csapkodja arcul Evat, a benne elo Jolikat, es Robot kalandos utjuk soran! Szerencsere nem ejtettek egyikojuket sem a fejukre, es igazi szuperjofej stilusban megirt, humorbonbonokkal teli fogalmazasmodban kerul elo az a bizonyos gorbe tukor arrol, hogy milyen egy igazi magyar Jolikakent belecsoppenni ebbe az oly kulonos vilagba!

A Turo Rudi palcikaval kaphato a...

TURO RUDI PALCIKAVAL....

TTTUUURROOO RUUUUkrrzzzaah zap zap zap ------

SzZoole 2015.11.21. 14:31:53

@P.Elliot: a josok szerint holnap reggelre is mondanak eselyt egy havacskara,ha igen akkor keszitek 1-2 kepet neked:)))

SzZoole 2015.11.21. 14:32:57

@mojyo: Mojyo Te felulmulhatatlan vagy:)))

P.Elliot 2015.11.21. 14:44:21

@mojyo: Mar olyan jo lenne olvasni egy konyvedet....azt hiszem nem csak en erzem igy...

SzZoole 2015.11.21. 14:54:28

@P.Elliot: en is szivesen olvasnam @mojyo: irasait,de en ugy tudom,hogy O kepzomuvesz,van aki szerint "porfogokat" keszit.

SzZoole 2015.11.21. 16:06:43

Na hol van mindenki?

Herr Géza 2015.11.21. 16:13:11

Csak egy kis hó azoknak, akik csak álmodnak róla.

kepfeltoltes.hu/view/151121/700549357image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A kép készülte előtt negyed órával még minden "normális" volt....

Herr Géza 2015.11.21. 16:15:08

@Zoole[uk]: Lassan izzíthatom a hólapátot... :)))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.21. 16:25:58

A szerzonek ez mar a 3. konyve egyebkent. Diplomata felesegkent utazik tobb orszagba a ferjevel, es mutatja be a kulonbozo kulturakat. Amerika, Kina es egy afrikai orszag ( talan Szudan, ha jol emlekszem, de ebben nem vagyok biztos:). Most eppen Koszovoban vannak. A stilus valoban nem mindenkinek jon be, de azert a kultursokk, az adott kulturahoz valo alkalmazkodas, es persze "onmaga megtalalasa" ( milyen divatos ez manapsag) eleg jolatjon ezekbol a konyvekbol..szorakoztato, konnyed olvasmany, nem kell egy melyenszanto irodalmi alkotast varni:)

adg 2015.11.21. 16:27:40

@Herr Géza: Hat ez borzaszto. :D
Itt tombol a nyar, mar hajnalban is epp csak benez 30 ala a homero, lassan jon a nyari szunet.

Shanarey 2015.11.21. 16:28:00

Kína, szmog, menjen oda a rosseb.

Itt a nap sütött kb 2 -ig, azóta csak a szokásos angol szürkeség látható.

SzZoole 2015.11.21. 16:28:36

@Herr Géza: nalunk is ilyen volt koran reggel,ugy latszik tolunk ment feletek es maradjon is ott:)))

SzZoole 2015.11.21. 16:31:01

@Shanarey: itt 9 utantol egyfolytaban sut a nap,most kezd eltunni a hazak mogott:)

DieNanny CH 2015.11.21. 16:31:10

@P.Elliot:

Egyetértek, én is így tettem volna a helyében. Kalandnak fogni föl ezt a 3 évet.

SzZoole 2015.11.21. 16:32:45

@adg: ha hajnalban 30 fok van,mennyi van nap kozben ?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.21. 16:33:25

@Herr Géza: koszi a havat! Itt nalunk ma 28 fok lesz, es hiaba erolkodom ( meg a radio is, karacsonyi dalokat nyomatva), nincsen teli hangulatom! Nem is ertem, miert...;)

DieNanny CH 2015.11.21. 16:35:18

@P.Elliot:

Könyvet? Á, annak valamikor vége van. Inkább valami napilapban napi 3000 leütéses szösszenetet. Kb 20 évfolyamon keresztül...
:-))))))))

DieNanny CH 2015.11.21. 16:37:18

@Zsuzsi65:

Most Koszovóban? Már vége a 3 éves kínai kalandnak? Ilyen régi a történet?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.21. 16:40:08

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: igen, mar eleg regi:) az elso kotet volt: Amerika, visszaintegetsz? ( mivel o is egy amerikai ferj oldalan el, ezert erdekelt a tema anno, igy olvastam a holgyrol, meg lattam a vele keszult interjukat:)

Hari Seldon 2 2015.11.21. 17:00:44

@ChristineK:
Igazad van, Peking tényleg elég gáz - illetve benzingőz meg szmog.

De azért vannak olyan vidékek ahol jól lehet élni.

Hari Seldon 2 2015.11.21. 17:03:11

Azt gondolom hogy nagyon "női regény" stílusú írás, tele érzések leírásával. Alig győztem átugrálni ezeket a részeket. (ha rutinosan átugrom akkor OK)
Ha kiadja könyvben, biztos sok női olvasót szerez.

Hari Seldon 2 2015.11.21. 17:06:38

@Herr Géza:
Nem tudom hány kilométerre laksz tőlünk, de itt nincs semmi. Csak egy kis eső szitálás.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.11.21. 17:16:43

sznob es az utolso kep nem is Peking. Par youtube videot megnezhetett volna a varosrol mielott elindultak. Sot altalaban komoly cegek elkuldik elore, hogy nezzek meg a helyet, az senkinek nem erdeke h 2 honap utan pattanjanak.

Szoval amikor kiderult neki kellett volna allni kinait tanulni, videokat nezni, elore venni maszkot. Felkeszuletlenul indult az iro, hajra.

Herr Géza 2015.11.21. 17:29:32

@Hari Seldon 2: Nem csak a vízszintes távolság számít ám. Mi 745 m magasan vagyunk.... :)))
Egyébként Bad Urach-ot keresd a térképen, attól már csak 4 km..

Shanarey 2015.11.21. 17:59:50

@Zoole[uk]:

Én 9 kor még aludtam :-)

Shanarey 2015.11.21. 18:01:24

@Hari Seldon 2:

Kínában?

Ritka dolog arrafelé a jó levegő, és a tiszta vidéki környezet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.21. 18:06:29

@LyukasBogrács: én is ilyesmit akartam írni, megelőztel :-) nyafka picsogas.
Egyébként bárhol ki lehet bírni 3 évet, a kérdés az, hogy érdemes-e valamiert éppen ott és akkor.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.21. 18:08:37

@mojyo: neked kéne könyvet írnod bakker! !!!

SzZoole 2015.11.21. 18:28:02

@Shanarey: en is kilenc utan ebredtem fel,masodszor:)
Egyebkent a huvosebb ido miatt berottyantottam a kandaloba.

kepkezelo.com/images/jtlg49271kke4qjzl6wp.jpeg

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.21. 18:31:25

@LyukasBogrács: ha dolgozik az ember, szerintem könnyebb. Mert muszáj menetelni, kevesebb az idő kiborulni. Mondjuk én is láttam magyarokat 2 hónap után nyigva vonyitva menekülni Tajvanrol. (Pekingbe én nem mennék max ismerőshoz és megnezbi a tiltott várost, , nem szeretem a nagyvarosokat. )

Herr Géza 2015.11.21. 18:34:30

OFF.
Máris alakul az El Classico.... :)))

Herr Géza 2015.11.21. 18:35:58

@Zoole[uk]: Úgy olvastam, hogy belerottyantottál.... Nagyon nem mindegy. :))))))

SzZoole 2015.11.21. 18:42:02

@Herr Géza: az ok,hogy a blog gyogyosa vagyok,de azert csak xarok a sajat feszkembe

Hari Seldon 2 2015.11.21. 18:56:57

@Herr Géza:
Igaz, a múltkor már mondtad, hogy magason laksz.

macamuca [IHUN] 2015.11.21. 18:57:26

@Zoole[uk]:
Szerintem kimaradt egy "nem" szócska.... :P

SzZoole 2015.11.21. 19:00:39

@macamuca [IHUN]: igazad van Mucuskam,a meccsre figyeltem:)

macamuca [IHUN] 2015.11.21. 19:15:53

A posztról: nekem tetszett.
A stílusa is, meg a tartalma is.
A kifogasoloktol kérdezném, hogy egy nő tollából miért meglepő, ha érzéseket ír le, ha a szikár tények helyett/mellett megfogalmazza az érzéseket is, melyeket adott helyzet váltott ki belőle? Aki nem fogalmazza meg, annak nincsenek első /sokadik benyomásai?, melyek idővel akárhogyan is változhatnak (vagy megmaradnak/megeresodnek). Gondolom, ezt (az érzések leírását -megfogalmazását) tartják picsogasnak, nyafogasnak, stb...
Diplomata feleségeként picit teljesen más a helyzete, mint egy cég alkalmazottjának feleségeként (adott kiküldetés, megbízás elfogadása, vagy visszautasítása tekintetében értve). És tételezzük már fel, hogy amikor feleségül ment egy diplomatahoz, akkor tudta azt is, hogy lakhelyvalasztas - nem valasztas (=a kiküldetések kapcsán a folyamatos költözés /akár neki nem tetsző helyre is/ előre tudható volt) lényeges pontja lesz a kapcsolatuknak. Tehát egyáltalán nem panaszkodik, próbálja némi humorral (ok, ez a fajta humor egyeseknek bejön, masoknak meg nem) fogadni az adott esetben nem túl pozitív első benyomásokat.
Munka: nem vagyok tájékozott ezügyben, de kétlem, hogy állami, vagy céges kiküldetésben Kínában dolgozó emberek házastársai Kínában is éppúgy munkát vállalhatnak, mint mondjuk Európában. (amennyire tudom, az USA-ban se ugy műxik a dolog, hogy az unatkozó házastárs bead par önéletrajzot ide-oda, aztán ahova felveszik, ott elkezd dolgozni: valami munkavállalási engedély nevű izé is kell, azt meg nem eccerű megkapni..., az unalom miatt szeretnék dolgozni-érv nem épp hatásos....).
Fentieket átgondolva viszont nem lenne mit kifogásolni... Bocsesz, ezért visszavonom.....

Herr Géza 2015.11.21. 19:27:04

@Zoole[uk]: Maestro, van egy fiam, aki komplett Barca mezben, üvöltözve ül mellettem és kb. 2 hete erre készül. Gondolod, hogy én nem élőben nézem? És természetesen én IS Barca drukker lennék....:)))
Kb. ez az a szint, ahol már engem is érdekel a foci. Bár Suarezt annyira a VB óta emberileg nem komálom, de amit fociban művel, és főleg a nagy kedvencünkkel, Neymar-ral közösen, az fenomenális.

SzZoole 2015.11.21. 19:29:25

@Herr Géza: kozben Inniesta bevagta a 3.-at

SzZoole 2015.11.21. 19:31:12

@Herr Géza: es jon Messi!!!
Ki vegzik a realt:)))

Herr Géza 2015.11.21. 19:31:47

@Zoole[uk]: És jön be Messi... Fesztivál lesz. :)))))

Herr Géza 2015.11.21. 19:33:18

@Zoole[uk]: Jól elvagyunk.... Üdv a focit nem szeretőknek. :)))

SzZoole 2015.11.21. 19:42:08

@Herr Géza: azt hittem csak en nezem,szegeny Diggert az anyosa meg az aposa boldogitja:)))
@mojyo:-ot viszont hianyolom,O koztudottan nagy focirajongo:)))

nyuszigonosz 2015.11.21. 19:49:08

@macamuca [IHUN]: Most egy picit megszólítva érzem magam, mert nekem nem tetszett és nyafogósnak találtam. Találom most is. Söt, ha tudtam volna, ami csak a késöbbi kommentekböl derült ki, hogy a hölgy diplomata feleség, azthiszem még gonoszabbul fogalmaztam volna.
Mert ha valaki diplomata feleség, az tudja, hogy különbözö országokban fog élni, mindig ott, ahol a diplomata férj éppen dolgozik.

Bizonyára sokaknak tetszik a stílus, mint írod neked is. Nincs ezzel baj, szerintem ahányan vagyunk, akik könyveket olvasunk, annyiféle stílus tetszik vagy éppen nem tetszik, és mivel jó sok könvy van, sok sok mindenki ír, így kiválaszthatjuk a nekünk tetszöt.

Nem úgy látom, hogy csak nöi írók tudnának az érzésekröl írni. Igazán szépen írni. Egyáltalán nem.

Itt nyafogás van - szerintem - "miért nem mondta a férj, hogy milyen a szmog "- vagy : "- Haza akarok menni! Vagy bárhova, csak el innen! - sírtam kétségbeesve az utca közepén.." és még jópár ilyen dolog.

Persze, a szmog az szörnyü meg sok minden más is szörnyü lehet Kínában, ( na oda sem mennék :-) ) de erröl is lehet lényegesen jobb stílusban írni.

A véleményem egy privát vélemény, nem kell vele egyetérteni, mint fentebb írtam: mindenkinek más stílus tetszik. Nekem nem ez.

SzZoole 2015.11.21. 19:50:13

@Herr Géza: 4. Suarez ujra nyomott egyet:)

Herr Géza 2015.11.21. 19:51:03

@Zoole[uk]: Mondjuk, vagy mutassuk ???? :))))))

SzZoole 2015.11.21. 19:54:41

@Herr Géza: szegeny Inniestat levittek,de hallod az oszebb,mint Te:)))

Herr Géza 2015.11.21. 20:10:18

@Zoole[uk]: Na, ez k. jó meccs volt....

SzZoole 2015.11.21. 20:14:48

@Herr Géza: igen jo kis szombat esti kikapcsolodas volt,a kandalloban rotyog az aram,jo meleget fuj,a tv.-ben vegre latok egy normalis focit,mert a premier liga mostanaban nagyon le eresztett.
Kell ettol jobb?:)))

DieNanny CH 2015.11.21. 20:40:46

@Zoole[uk]: @Herr Géza:

Már vége is? Akkor megyek aludni.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.21. 21:12:32

@Herr Géza:

Vegre. De jo latni normalis hazakat!

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.21. 21:31:23

@Zoole[uk]:

Jartam feletek hajnalban. Ugy szakadt a ho, hogy csak 20/mph-val lehetett a palyan kozlekedni...

SzZoole 2015.11.21. 21:35:18

@Simon Hasonmasa (Roch): szakdt itt mar tegnap ejjel 11-kor is,remelem holnap nem fog:)

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.21. 21:39:34

@Zoole[uk]:

Erdekes volt. elindultam innen +3 fok. Arra fele -1 volt. Valahogy a Temze folott kicsit hidegebb van.
Azert, kitaras. Megyunk menteni, csak jelezzetek:)

SzZoole 2015.11.21. 21:46:37

@Simon Hasonmasa (Roch): akkor nem tudom Te merre jartal,mert en qurva messze lakok am a Temzetol:)))
Persze ertem,hogy mirol beszelsz:)))
Ez egy olyan kerdes mint,hogy tudod miert latod hamarabb a villamlast Es aztan a dorgest?
Mert a szemed elorebb van mint a fuled:)))

puhacica 2015.11.21. 23:52:55

@Simon Hasonmasa (Roch): te raktad fel facebookra az "M1 North hoeses" cimu kepet?

blackhairlady 2015.11.22. 03:17:51

@diggerdriver: en meg strandpapucsban meg rovidujjuban neztem karacsonyi fenyeket az este (tobb mint 1 millio egot hasznaltak hozza):)))

blackhairlady 2015.11.22. 03:58:31

@macamuca [IHUN]: teljesen egyet ertek veled. Miert kene mindennek tetszeni es nem kritikat megfogalmazni. Felkeszulni meg meg akkor sem lehet 100%-osan ha ezer videot megnez az ember, mas az ha a sajat szemunkkel latjuk , a borunkon tapasztaljuk meg a dolgokat.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.11.22. 11:09:51

@Herr Géza: látod...látod...
én ezért választottam a szép napfényes, mediterrán Ausztriát...:)

shred 2015.11.22. 12:25:08

Nekem a 90-es évek elejére esett a pekingi tartózkodásom, akkor még tiszta volt a levegő. A homok tényleg a Góbi-sivatagból jön, nem fogja meg semmi magaslat Peking előtt.

arsenal71 2015.11.22. 15:10:14

@P.Elliot: Kevés ember boldog attól, hogy három évig olyan helyen lakjon, ahol nem szeret. Lehet beletörődni, beleszokni, de megszeretni nem. Két-három hét rendben, de három év már nagyon sok a kacagáshoz. Az már büntetés.

arsenal71 2015.11.22. 15:10:16

@Herr Géza: A hideg kiráz a hó gondolatától. Nálunk háromszor-négyszer esik télen, akkor is kevés (1-2 cm) , de nekem sok. Képeken szeretem nézni, messziről. Maradok az esőnél. azt szeretem.

Herr Géza 2015.11.22. 16:30:37

@arsenal71: Én a havat imádom, csak a hóval járó trutyit utáltam mindig. A városban ugye csak addig szép, míg esik, aztán rögtön szétcsapatják, koszos lesz, brrrrr...
Itt a hegyen gyönyörű, az utakról letolták ugyan, de most estére szinte semmit nem valtozott a kép. 15-20 cm szűz, friss, tiszta hó mindenhol. És kb. 15 percre van gyalog a falusi (!) sípálya - rálátni az ablakból - felvonóval, forralt boros kutricával, komplett világítással, meg ami kell. Igaz nem egy fekete pálya, de nekem így is a big challenge kategória... :)))

arsenal71 2015.11.22. 17:13:07

@Herr Géza: Ablakból, fűtött szobából én is szeretném. Szerencsére én is a településtől távol élek, de én nagyon szeretem, hogy egész évben zöld az erdő és a kert. Nekem elég az eső. :)
Hm, 15-20 centi? Nekünk ahhoz tíz év kell. : D

Simon Hasonmasa (TW) 2015.11.22. 22:34:43

@puhacica:

Bocsanat, hogy ilyen kesve irom, de azt nem. Nem en. A kepet nem is talalom, de iszonyu nagy hoeses volt...
Lutonra mentem es ott rovid idore megallt az elet:)

puhacica 2015.11.22. 22:41:45

@Simon Hasonmasa (Roch): semmi gond, csak csodalkoztam volna, ha ilyen kicsi lett volna a vilag. :) azon a feltoltott kepen is latszik amugy, hogy mennyire rosszak voltak a latasi viszonyok. ma meg mar 100 agra sutott a nap.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása