oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 19. 06:40,  Magyar tanár egy thai iskolában 54 komment

2015. október 19. 06:40 Határátkelő

Magyar tanár egy thai iskolában

Néha egészen elképesztő helyeken bukkannak fel magyarok, például ki gondolná, hogy thaiföldi iskolában is dolgozik magyar pedagógus, mi több, külön toborozzák is a kelet-európai tanerőket. Szóval ma Thaiföldre utazunk a Világ iskolái blog szerzőinek, Lizának és Vikinek hála, akik elküldték nekem Marci történetét (és persze a képeket is, amiért külön köszönet).

cim_35.jpg

Több mint egy éve él Marci Bangkokban, angolt tanít thai állami és hétvégi iskolákban. Eredetileg világot akart látni, bejárni Délkelet-Ázsiát, de azóta sok tapasztalatot szerzett és a tanítás mellett beleszeretett egy kambodzsai iskolába. Ma viszont a thai iskolákat ismerhetjük meg, megtudjuk, mennyit lehet keresni tanárként Thaiföldön, valamint hogy hogyan „adnak el” egy magyar tanárt amerikaiként.

Marci épp most fejezett be egy oktatásfejlesztési munkát a Jump! Alapítványnak, ahol négy hónapos projekt keretében tréningeket szervezetek 14-18 éves diákoknak start-up vállalkozókkal. De az első munkája egy thai középiskolában volt, ahol 40 fős osztályoknak tanított angolt.

- Itt az iskolák kb. 70%-a állami iskola, 20%-a önkormányzati, 10%-a magániskola. Én az állami és önkormányzatiakat csak gyerekgyárnak nevezem. Itt negyvenfős osztályok vannak, ezek ingyenes iskolák, de az iskolák felszereltsége között nagy különbségek vannak, mert az önkormányzati iskolák sokszor foglalkoznak adománygyűjtéssel is, és ha meg tudnak csípni egy nagyobb adományt, akkor máris látványosan javul az iskola minősége.

Marci 2014 májusában érkezett egy ügynök révén, aki angol tanárokat közvetít Thaiföldre. Az ügynökök amerikaiként és angolként adják el a tanárokat, míg ők leginkább nigériai, ukrán, iráni és kelet-európai állampolgárok. 

- Természetesen az iskola tudja, hogy nem vagyunk amerikaiak, de saját magának és más iskoláknak szokták ezt hazudni, merthogy nagy a presztízsverseny az iskolák között, főleg abban, hogy ki tud több fehér tanárt felmutatni.

Ennek fényében az első iskolámban egy ukrán lány volt az első kollégám, aki aztán elment a frontra önkéntesnek (nem tudom, hogy ez mennyiben köszönhető a tanári munka okozta stressznek :D) volt egy iráni pár, akik díszhaltenyésztők voltak, és a buddhista templomoknak adták el a halakat, pár napig egy izraeli hátizsákos srác, aki nem bírta vasalt nadrágot meg a nyakkendőt és koccolt egy hét után.

Szintén egy hétig volt itt egy léha szörfös ausztrál  srác, aki már reggel olyan részeg volt mint csap, illetve pár hétig egy 60 éves amerikai bácsi, Big John, ő meg nem bírt emeletet mászni a 150 kilójával ill. whiskyfogyasztása sem volt elhanyagolható – amint látjuk, a rosszabbul felszerelt iskolákban nagy volt a fluktuáció, de másik helyemen a muzulmán suliban, ahol pl. már mindenhol volt légkkondi, az anyanyelvi kollégáim már 3-4 éve ott dolgoztak (ők egy, amerikainak csomagolt meleg nigériai férfipár volt).

marci_es_a_thai_iskolak.jpg

Tanárként egyébként a legjobban fizető iskolák a kanadai thai iskolák, ott 2500-300 dollárt is keresnek a tanárok, de ez magas színvonalú magániskola, nehéz bekerülni.

A thai állami és önkormányzati iskolákban úgy 35-45 ezer bahtot (kb 270-340 ezer forint) keresnek a tanárok, a kanadai magánisikban akár 100 ezer bahtot (1 baht = 7.7 forint) is. A hétvégi iskolában 600-650 baht egy óra.

Magántanítványaim is vannak, úgy 300-500 bahtot el lehet kérni óránként. De az iskolákban sokszor a tanár nemzetisége is számít, mert máshogyan keres egy filippínó tanár (kb. 20-24 ezret) és egy anyanyelvi tanár (30-39 ezer). A filippínó tanárokból van a legtöbb, így sokszor őket keményen hajtják, pedig ők beszélik a legszebb, mindenki számára érthető angolt. Hat-nyolc éve még sokkal jobb volt tanárnak lenni, amikor az árak itt is feleakkorák voltak és a bhat/dollár árfolyam is jobb volt.

- Mennyi az anyanyelvi tanár?

- Kevés, a legtöbben filippínók. A 30-39 ezres kategóriában nemigen találnak anyanyelvi tanárt, mert körülbelül ennyi az angol és az amerikai munkanélküli segély is. De jönnek a kelet-európaiak, nigériaiak, irániak inkább.

Az első iskolámban csak másfél hónapig dolgoztam. Itt a gyerekeknek két angol órájuk van hetente, én 12-15 évesekkel foglalkoztam. A középiskolába 11-17 éves korú gyerekek járnak.

Az első nap igazi káosz volt, mint talán mindenhol, de aztán rendeződtek a dolgok. Beindult a szokásos thai iskola, azaz reggel meditáció, zászlófelvonás, himnusz, aztán jönnek az órák.

Nekem 22-25 órát kellett tanítani egy héten, egy tankönyvön végig haladni. Az angolt tanító tanárok felé nincs különösebben nagy elvárás, inkább havernak tekintik a diákok őket, és a tanárok sem különösképpen foglalkoznak azzal, mit tanítasz.

Néha még asszisztenst is kap a tanár, aki bent van az órán és segít neki. A thai tanárok elérik valahogy, hogy a gyerekek figyeljenek rájuk, mindenféle kiabálás, látványos fegyelmezés nélkül. A külföldi tanároktól még a fegyelmezést sem várták el.

Dolgozatok, feleltetés nincs, de rendszeresen vannak írásbeli vizsgák. Ez nem biztos, hogy mindenhol így van, lehet csak én fogtam ki engedékenyebb vezetőséget. Mindenesetre sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak az anyanyelvi tanárokra, mert tudják milyen nehéz jó tanárt beszerezni.

A magyar ügynök, aki egész Kelet-Európában toborzott, szinten tanárként kezdte, ő javasolta, hogy ekkora tömegű gyerekkel nem lehet elbírni egyedül thai nyelvtudás nélkül, nincs értelme feleltetésnek, legjobb megoldás a „handout” (3-4 fős csoportokra bontás + egy feladatlap kiszórása).

Ilyenformán együtt is vannak, beszélgetni is tudnak, versenyeznek is és gyorsan eltelik az idő. Legtöbbször ezt alkalmaztam, be is jött, mindenki kitöltötte, ha más nem egymásról másolva, ill. én is járkáltam körbe és segítettem. Minden osztályban volt 3-4 nagyon érdeklődő gyerek, akikkel többet foglalkoztam.  Big John is „handout”-ozott, de ő nem járkált, hanem leült 2 db székre és a könyvét írta.

marci_es_a_thai_iskolak2.jpg

Rosszízű diákcsínnyel nem találkoztam, sőt legtöbbször én nevettem a legtöbbet az egészen, feltöltődve jöttem ki az órákról. Nekem nem kellett osztályoznom, csak kijavítani a dolgozatokat. A thai iskolában nincs buktatás.

Marci második iskolája egy muzulmán suli volt, egy jobb környéken, ami sokkal jobban felszerelt volt, mint az első, ipari negyedben fekvő iskola. Itt már minden osztályban volt légkondi is, ami azért nem árt, ha az ember Thaiföldön él.

- Nem sokkal később a hétvégéken egy bevásárlóközpontban kezdtem dolgozni, itt sok bevásárlóközpont legtetején vannak a magánórákat biztosító iskolák, nyelviskolák, zeneiskolák. Itt ovisoktól 12 évesekig jártak a gyerekek különböző hosszúságú tanfolyamokra. A legrövidebb 3 alkalmas volt, de voltak hosszúak is.

Míg a gyerek a tanfolyamon velem angol játékokat játszik, addig a szülők elcsellengenek a bevásárlóközpontban. A kedvencem a 8-12 éves korosztály, nagyon szeretek nekik játékokat kitalálni, a gyerekek érdeklődési körére építek.

- Milyennek találod a thai gyerekeket?

- Nehéz a magyar gyerekekhez hasonlítanom, mert otthon nem tanítottam. De az itteni gyerekekben sok az ismétlési hajlandóság, kevés a kreativitás és nehezen lépnek ki a komfortzónájukból. Viszont szorgalmasak és a szülők sokat fektetnek be a gyerekeikbe, hogy a legdivatosabb dolgokat tanulhassák.

Marci elmesélte, hogy egyszer egy legó lakópark építési projektet csináltunk a gyerekekkel, ahol marketingelniük és vitázniuk kellett amellett, hogy a kreativitásukat is fel kellett használniuk a feladatban.

- Nagyon erős Thaiföldön az „egykézés”, egyre inkább csak egy gyereket vállalnak a szülők, de arra nagyon sokat költenek. Ami még feltűnően más, hogy itt a gyerekek már 12-13 éves korukban felvállalják másságukat, hogy hasonló neműekhez vonzódnak - az iráni kolleganőm ezt nem bírta elviselni és mondott fel - vagy például a barátnőm családjában egy kislány, aki felvállaltan fiúként él tinédzser kora óta.

marci_es_a_thai_iskolak3.jpg

- Az egyik legemlékezetesebb pillanat az volt a tanítások során, mikor az első napomon  megyek be az osztályba, és az egyik fiú köszönésképpen kiugrik az ablakon - 4. emeleten vagyunk - leizzadás… életfilm-lepergés…. de aztán a többi gyerek röhögéséből sejteni lehetett, hogy nincs nagy baj.

Ekkor még nem volt számomra megszokott, hogy Thaiföldön az épületek külső falén emeletenként körbefut egy sokszor egy méter széles korlát nélküli erkély, ami belülről nem is látszik- napárnyékoló, illetve a légkondit is oda pakolják ki… szóval odakinn hasalt a csirkefogó…”

Ha érdekel, milyenek is az iskolák a világ különböző részein, akkor kattints a Világ iskolái blogra, érdemes!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás Thaiföld

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr347988797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.10.19. 06:51:15

"Köszönésképp kiugrott a negyedikről" èrdekes hely lehet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.10.19. 07:17:20

Érdekes volt, köszönjük.
Mondjuk, én is gyerekgyárba jártam, pedig az nem is Thaiföldön volt.
:)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.10.19. 07:50:14

K Europaban kevesebbet keresnek az emberek mint Azsiaban lassan. Kinai 4000 RMB alatt mar nem igen megy el dolgozni kb sehova... de ugy tunik a tajoknal is emelkedik a fizu :)

rumitom 2015.10.19. 08:04:05

@FeketeMacska73: cserebe viszont k-euban egesz kozel erezhetik magukat europahoz ;)

Taxomükke (UK) 2015.10.19. 08:05:21

Thai BAHT, nem bhat.
Biztosan minden más stimmel.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.10.19. 08:23:58

Köszönet a színes, érdekes és hangulatos beszámolóért. Jól kezdődik a hét!
:-)

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.10.19. 08:24:02

Angol haverom cseh felesége szintén angoltanár. Ugyabban a régióban. Viszont a házasságkor meghagyta leánykori nevét.

Mielőtt felvették alkalmazásba, megkérték: nem lehetne-e ha a férje vezetéknevén vennék őt fel, s nem az igazi, cseh vezetéknevén. Ugyanis a szülők jobban nézik, ha angol nevű a tanár,

Muscari 2015.10.19. 08:28:18

Ez érdekes volt, először azt hittem, hogy Dragonlady szánta rá magát a posztírásra, de ő nem lehet Marci :-)
A fizetéseket jobban tudnánk hasonlítani, ha az árakról is lenne némi információnk. Mert így elsőre nem tűnik olyan nagyon soknak, ha viszont a kiadások sem magasak, akkor oké.

Jó l

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.10.19. 08:28:20

@Taxomükke (UK): ez nekem is kiszúrta a szemem.
Amúgy jó írás volt.

Muscari 2015.10.19. 08:30:02

Folyt
Jó lenne még egy összehasonlítást látni a magyar iskolákkal, hátha van valakinek tapasztalata benne.

Narina 2015.10.19. 10:00:27

Nekem nagyon tetszet! Olvasmanyos jo iras!

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2015.10.19. 10:00:41

Ellentétben a magyar tanári fizetésekkel, itt Thaiföldön akár még félre is lehet tenni egy szép összeget minden hónapban. Vicc!

P.Elliot 2015.10.19. 11:13:08

@Muscari: En is azt hittem hogy Dragonlady irasa, meg is orultem neki de a Marci nem stimmelt. Remeljuk hogy majd a kicsike Dragon fogja hagyni a mamajat hogy irjon egy kicsit, plane hogy ha jol emlekszem sorozatot igert, / yam,yam/.
Ez a poszt is erdekes volt csak nagyon rovid meg jo lett volna olvasni rola tobbet.
Mindig az jut eszembe hogy miert nem volt az en fiatal koromban ilyen lehetoseg hogy maszkalni a nagyvilagban..., dolgozni itt-ott, megismerni mas tajakat embereket, eletformakat es koztuk is elni egy kicsit. Akkoriban meg a nyugati utlevelet is megtagadtak tolem mert szerintuk nem voltam arra melto arra hogy kitegyem a labomat az orszagbol, abbol a fene nagy demokraciabol...

macamuca [IHUN] 2015.10.19. 11:18:57

@Muscari:
Mi az, hogy Dragonlady nem lehet Marci????? Ki vagy te, hogy megtiltod????
Ezek a ósdi sztereotípiák......
:))))))))))))))))))))

2015.10.19. 11:20:00

Ó, Thaiföldet szeressük!

Más kérdés, hogy Bangkokot józanul kibírni nem lehet, nem is értem, minek megy oda valaki, akinek nem muszáj. :)

macamuca [IHUN] 2015.10.19. 11:20:44

Egyébként tetszett, es kíváncsian várom a posztolot, illetve Dragonlady véleményét is :)

2015.10.19. 11:55:23

@Th's child: En 'nyaralni' voltam Bangkokban, alkoholt nem iszom, jol ereztem magam, nem tudom mire gondolsz.

2015.10.19. 12:01:12

@Muscari: Hat valoban nem nagyon sok, ezert nem tolonganak a nyugati tanarok. De ha valaki bekerul egy 'igazi' iskolaba, tehat ahol nem csak 'feladatlapoztatnak', az nyilvan jobban megeri anyagilag es emberileg. Remelhetoleg nemsokara reszletesebben kifejti ezt Dragonlady :)

2015.10.19. 12:25:09

@Mirjam2:

Bangkok szerintem nyomasztó, büdös, piszkos. Még a hideg évszakban is fullasztóan meleg (bár tudom, hogy te szereted a meleget), és rettenetes fura arcokat látni (mint minden nagyvárosban, gondolom), plusz óriási: az ember elindul benne akármerre, és el is veszíti hamar az irányérzékét, mert mindenhol csak autók meg emberek meg felüljárók, meg az az istenverte rohadásszag.

Meg ez a farang-bennszülött szexszcéna, amibe, mivel fehér férfi vagyok, mindenhol belebotlik az ember, jaj de nagy broáf.

Biztos van pár tucat város dk-ázsiában, ami még bangkoknál is lohasztóbb (pl. Indiában, amiről megintcsak tudom, hogy te szereted), de szerintem pokoli. Akkor már inkább budapest, pedig azt is rühellem.

(... ümm, nem, most belegondolva mégis inkább bangkok. budapestet soha többé.)

Tudom, hogy nem győztelek meg (nem is akartalak), de kábé ez az érvkészletem.:)

2015.10.19. 12:38:47

@Th's child: Persze, mindenkinek mas szempontjai vannak. En foleg vallasi helyeket latogattam Bangkokban, jol ereztem magam, de nem szivesen laknek ott - ahogy Dragonladynek mar kifejtettem, szamomra tul csendes, lassu es unalmas volt, ami szerinte abszurd, szoval tenyleg mindenkinek mas szempontjai vannak :). Szaudibol mentem oda tavaly osszel, kellemesen meleg volt a klima a szaudi idojarashoz kepest (ahol akkor meg forrosag volt). Budapest nemzetkozi viszonylatban nem nagyvaros, nem lehet nagyvarosokkal osszehasonlitani, teljesen mas hangulat (ertsd = remenytelenul lassu es unalmas, az olyan emberek szempontjabol mint en, akik a nagyvarosokat szeretik :))).

2015.10.19. 12:43:45

@Mirjam2:

"szamomra tul csendes, lassu es unalmas volt"

LOL, ez szerintem is abszurd.

Én az év nagy részét most egy 1000 fős portugál kis faluban töltöttem, de most sikerült továbbköltözni az azori-szigetekre egy 400 fős faluba, és a komplett szigeten is csak 15 ezren laknak.
Számomra 20 ezer felett már minden város nyomasztó. Gondolom, hozzád képest ez a skála másik vége.:)

puhacica 2015.10.19. 12:49:53

@Th's child: gratulalok, szuper, hogy ilyen mobil tudsz lenni. :)
illetve ha mar... esetleg nem akarsz posztot irni? valami csak tortent, valami csak eszedbe jutott. mindig csekkolom a blogod es mindig hiaba. :(

©________ 2015.10.19. 13:03:11

@macamuca [IHUN]: @Muscari:
csihadjatok:) nekem volt marci nevű kolléganőm. tényleg.

London2009 2015.10.19. 13:27:27

Amennyiben Marci van az egyik kepen, akkor tole en is szivesen tanulnek angolt. Nagyon szimpatikus fiatalember! ;) :D

2015.10.19. 13:31:29

@puhacica:

Ó, köszönöm szépen. Szeretnék posztot írni mindig (van is pár félkész), csak a kis kockás papíron, ahova a legfontosabb teendők vannak felírva, ez mindig pont lecsúszik a megvalósulók közül. :(

--

Olvastam egyébként a minapi posztodat, és eső ide vagy oda, tök irigykedtem (oké, az ételmérgezés nem hiányzik). Gondoltam is, hogy bedobom az azori-szigeteket a kalapba az island hoppinghoz, de ez alighanem inkább túrázós hely, mint strandolós.

Ebből a szempontból egyébként mennyire baró lenne Londonban lakni, shetland, feröer, izland csak egy ugrás... oké, szintén nem annyira strandolósak.

Viszont Zöld-foki szigetek? Nem tudom, ex portugál gyarmatként kvalifikál-e európainak... :)

2015.10.19. 13:34:54

@Th's child: Huuuha! Ez komoly? Marmint az Azori-szigetek??? Tenyleg irjal posztot! :))) Egyebkent en fura modon a kisvarosokat nem birom (nalam kisvaros minden ahol kb. 4-5 millio embernel kevesebb lakik). Nagyvarosban szeretek legjobban lakni, kisebb (tehat tenyleg kicsi) helyeken is viszonylag jol birom korlatozott ideig, kisvarosokban bezarva erzem magam. Legalabbis eddig igy volt.

Din Serpahis 2015.10.19. 13:37:39

@Th's child: Szimplán van egy városméret, ami felett szerintem kibírhatatlan. Budapest is már nagyjából ez a kategória, de ha már Ázsia, ott van például Tokió - hiába istentelen jól szervezett, meg szuperfejlett, nekem marhára nyomasztó volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.19. 14:38:10

Este jövök, úgy hallom hianyzok innen :-)

Csodabogár 2015.10.19. 14:47:41

@Th's child: Mi a baj Bankokal? Többször voltunk ott, mindig élveztük. Igaz alkoholt nemigen fogyasztunk se ott se máshol.

Csodabogár 2015.10.19. 14:51:36

@Th's child: Kis falu számomra maga a depresszió. Sikitozva menekülnék napokon belül. Nekem Budapest jó, de szeretem Berlint és Münchent is. Ehhez képest falvakban éltem sokat, Stockholm és Zürich. Tényleg elég unalmasak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.10.19. 14:55:21

@Th's child: Hej, Téhá gyereke,:D télleg kéne az a poszt, engem is nagyon érdeklne.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.10.19. 15:01:36

Adégé, itt vagy-e?
Gyámbáltál-e már kólamacit?Milyen a szőre, selymes, vagy sprőd?
Egyáltalán, ez Coca vagy Pepsi termék-e?

index.hu/mindekozben/poszt/2015/10/19/amit_ez_a_cuki_koala_muvelt_ezutan_arra_senki_nem_szamitott/

Ez minden esetre q édes kis dög, bevállalnám; főleg, ha lenne saját kert.Gyereklány visongana érte... :D De gyömöszölném én is... :-)

puhacica 2015.10.19. 15:27:33

@Th's child: :) ha evente nem csak egy nyaralas ferne bele a keretbe, akkor siman jatszananak ezek a szigetek is. Zold-foki szigetek? ismerek valakit, aki nemsoka oda utazik, kivancsi leszek a tapasztalatara. :)

puhacica 2015.10.19. 15:32:10

@Th's child: ja es remelem, hamarosan megvalosul 1-1 poszt. :)

akkorisprof 2015.10.19. 17:37:27

Thaiföldi megélhetés: aki birja a thai ételeket mindennap, napi 80-100 bahtból jóllakik. Ivóviz 1 baht másfél liter automatából, üzletekben 7-12 baht. Olcsó a busz, a minibusz is, kb. 40 km minibusszal 40 baht. Telefon havi 200 baht elég lehet. 12 gb net 700 baht. Lakásbérlés:légkondis 5-7 000 baht havonta, rezsivel 6-8000 bahtért található. Éves egészségbiztositás 10-15 000 baht. Van ahol a suli fizeti. Adhatnak bónuszt is a tanároknak. Több havi fizetést. Nyelvtanártól ma már diplomát s nyelvtanári tanfolyam végzését elvárják. 30-50 000 baht havi jövedelem. Adó kb. 1-2 000 baht. Kókuszdió 10-20 baht árustól utcán. Sör boltban 55 baht, étteremben 120 akár. Japán sör boltban 72 baht... Drága a tejtermék, sajt, alkohol. Nyugati s japán ételek. Ruha thai jó minöség s olcsó.

Herr Géza 2015.10.19. 21:14:26

@geegee: Szinte csak baromság van benne... :D Ez tetszett a legjobban:
"ahogy egyre inkább terjedni látszanak a műanyag és gumi padlóburkolatok, melyeket azonban már inkább az ácsok munkájához köthetünk."
Hahaha, sztem aki írta, azt se tudja mit csinál egy ács....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.19. 21:24:53

hogyhogy egész késő délután nem voltak kommentek, valami hiba volt, vagy érdektelenségbe fulladt az egész nap?
OFF az a baj, hogy mire idejutok, leamortizálódik az agyam :-( a nagyfőnök kicsit igényes lett a napi szórakoztató programjára. és akkor még addig jó, amíg csak hideg van, de az eső nem szakad, mert hidegben még lehet sétálni :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.19. 21:44:40

@Th's child: nálam Bangkok 3 napig megy, utána megfájdul tőle a fejem. az utolsó három évben mintha állandóan Bangkokba kellett volna mászkálnom a burmai vízumok miatt. diszlájk.

@Mirjam2:
tudod, mennyik a magyar tanári fizetések?
tudom, régebben is lefikáztad már, még a burmai 2200 dollárt is, hogy annyiért nem éri meg. pedig ebből meg lehet élni.
amikor elköltöztem 3 év után egy tágasabb helyre, a havi fizetésemből kifizettem a régi helyem lakbérét (mert ott utólagkellett), az új helyem első havi lakbérét és depositját, vettem egy hűtőt meg egy mosógépet, és persze ezenkívül a kaja stb is megvolt.

@ in general
amit a posztoló ír, az vidéken a reális fizetés a jobb állásokban (Bangkokban többeket fizetnek, de több is elmegy).
nem mindegyik iskola értelmetlen favágás, én olyanba nem is mentem volna bele, mivel igazi tanár vagyok.
és most estére tényleg fáj már a fejem ahhoz, amit már ezen a blogon is többször végigzongoráztunk, hogy nemcsak alkesz kurvapecér semmire se jó világcsavargónak is selejtes hulladékok szoktak tanítani, akik elbohóckodnak és senki se tudja, hogy mit csinálnak, csak jól néznek ki a fényképeken.
az én kollégáim egy része családos, évek óta ott él. és elég keményen számonkérték rajtunk, hogy mit tudnak a gyerekeink. nem lehetett ellógni vagy úgy csinálni mintha.
de könnyen lehet dobálózni azzal, hogy ez csak egy hülyéknek való semmilyen állás, Ázsiában tanítani.
de akár azt is mondhatnám, hogy akkor meg az a hülye, aki Magyarországon nettó 110 ezerért kimászik az ágyból és eltűri azt az összes szemétséget, amit az elmúlt cirka 8-10 évben lenyomtak a torkukon, munka a duplája mint korábban, a fizetés reálértéke meg tán a fele. ja, tudom, akkor az hivatástudat, meg nincs más választása, meg a nemzet napszámosai.
na ebből a szemszögből is tele van a hócipőm a bullshitteléssel.
én kurva sokat dolgoztam kint, de legalább rendes fizetésért.
bocsánat, ez nem igazán konkrétan senki ellen szólt, csak vannak a fenti írásban is ezek a visszhangok, a kommentekben is ez van megpengetve, meg ezek szoktak lenni a témák.
és tényleg fáj a fejem :-(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.19. 22:41:40

@geegee:
Tejóatyaúristen. Kihaló szakma a GIPSZKARTONOZÓ????
Beszabehu...
Ki volt az az állat aki ezt összeállította?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.19. 22:42:25

@Herr Géza:
Aki írta az egy igazi hamisítatlan barom volt.

2015.10.19. 22:51:47

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem 'fikaztam le', azt sem mondtam hogy nem lehet megelni belole. Azt mondtam hogy nekem, szemely szerint, nem erne meg. Ha az a cel hogy megeljek, akkor inkabb Londonban dolgoznek. Magyarorszagon meg egeszen biztosan nem dolgoznek, foleg tanarkent nem, tehat szamomra teljesen irrelevans hogy mennyit keresnek ott a tanarok.

Herr Géza 2015.10.19. 23:48:34

@diggerdriver: Én szóltam... :)))))))) Valami elmebeteg büfészakos műve két joint között..
De érdemes megnézni az állítólagos átlagfizukat is....
Vicc.

M. Péter 2015.10.20. 00:05:23

@FeketeMacska73: A városi átlagfizetés a statisztikák szerint már havi 5000 felé közelít, de vidéken sokkal alacsonyabb.

puhacica 2015.10.20. 12:15:51

@Dragonlady (Bp, Hun): szerintem azert irtak ezt a lazasagot, mert allami sulikrol beszeltek, te viszont maganiskolaban tanitottal, nem? remelem, jol ertettem es jol emlekszem. :)

@Herr Géza: elnezest, de ez mellett nem tudok elmenni. ez kb pont olyan ertelmetlen megallapitas volt, mint az acsos pelda...

az abádszalóki hős 2015.10.20. 13:58:40

Dragonlady = Chang Yai?

Amúgy thaiföldi angoltanítás gondolatával magam is eljátszottam, Chiang Mai-ban van egy iskola, ahova kerestek tanárokat, mivel van szakirányú diplomám, gondoltam, hogyha majd arra járok, megnézem az iskolát és elbeszélgetek az ottaniakkal, kedvező benyomás esetén dobbantottam volna BP-ről. Aztán, amikor ott jártam 2013 decemberében, mégsem mentem el a suliba. Már nem tudom, miért.:(

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2015.10.20. 17:25:30

Érdekes ez a felütés: "Néha egészen elképesztő helyeken bukkannak fel magyarok, például ki gondolná, hogy thaiföldi iskolában is dolgozik magyar pedagógus"

Hogy meglepődne az ember, ha megtudná, hogy nem is olyan ritka dolog ez. Legalább tucatnyi magyart ismerek, aki tanít vagy tanított Thaiföldön.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.10.20. 19:39:40

@diggerdriver: @Herr Géza: Ja,ja, hát na, én nem akartam ilyen erős szavakat használni, mert még csak nem is ugatom se az építőipart.DFe az télleg vicces, hogy szerinte ha otthon döglődik egy szakma, akkor annak kint sincs értelme...
Na mindegy, hülyék is kell legyenek, különben min nevetnénk...
:-)

monománia 2015.10.20. 21:06:06

@geegee: a cikk egy külföldi cikk fordítása (ahogy írják is), tehát NEM a magyarországi viszonyokról szól. el tudom képzelni, hogy igaz legyen pl. az, hogy 2%-kal visszaesett a gipszkartonozók iránti kereslet. illetve azt is, hogy ez a tendencia maradni is fog a következő években.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.21. 01:14:52

@az abádszalóki hős: igen, én vagyok. ismerlek esetleg? tanárokat mindig keresnek. én egyébként októbert javasolnám a kezdésre, akik az első félév végén lelépnek, azok helyére ilyenkor iszonyú sürgősen szoktak keresni valakit, és könnyebb becsusszanni non-native-ként vagy valami más defekttel. a nyári szönetben (március-május) jobban van idejük válogatni.
@Bangkok Charlie: ráadásul ezekszerint HÁ nem ismeri az egyik törzskommentelőjét (ez lennék én ;-) ) még gondolkozom, hogy megsértődjek-e. egyébként neked mint pasinak szokott lenni a thaiföldön élés kapcsán az, hogy kaján mosollyal odakacsintanak és mennek a poénok? némelyik angol ismerősöm ettől teljesen ki volt már borulva, akárhányszor hazalátogattak.

egyébként gondolkozom, hogy inkább mégis elmegyek bkv buszsofőrnek. ha már az egyszer olyan marha jól fizet összehasonlítva.

az abádszalóki hős 2015.10.22. 17:01:57

@Dragonlady (Bp, Hun): nem, nem ismerjük egymást, csak régóta olvasom a HÁ-t és emlékeztem a nickedre, meg a hozzászólásokra és mindig csodáltam, milyen vagányan toltad ott, abban a DK ázsiai országban. :)
Aztán máshol is olvastam kommentet tőled.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása