oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 20. 06:48,  Miért gyűlöljük egymást? 253 komment

2015. szeptember 20. 06:48 Határátkelő

Miért gyűlöljük egymást?

Aligha vagyok egyedül, aki csak kapkodja a fejét az elmúlt hetek zűrzavarában és aligha vagyok egyedül, aki egészen rémisztő történeteket hall arról, hogy a menekültkérdés miként oszt meg barátokat, adott esetben családokat. És aligha vagyok egyedül, aki azt gondolja, nem jól van ez így. Erről szól az egyik mai ajánlott poszt, a második egy kis határátkelés előtti ügyintézést mutat be (mindig tanulságos), végül, hogy lazítsunk egy kicsit, Ausztráliába látogatunk, ahol látunk majd delfint és bálnát is, mert hát Ausztrália már csak ilyen hely.

menekultek_foto_migration_aid_facebook.jpg(fotó: Migration Aid / Facebook) 

Nehéz a menekültügyben újat mondani, és kifejezetten próbálom is a blogot megóvni attól az őrülettől, ami ebben a témában az emberek között zajlik, ám a Távol a fikától blog legutóbbi bejegyzése sok olyan kérdést vetett fel, amit szerintem is érdemes felvetni, szóval most kivételt teszek. Annyit érdemes tudni a szerzőről olvasás előtt, hogy másfél évig élt egy iszlám országban és saját bevallás szerint nem örülne annak, ha a szomszédjában mecset épülne, miként a tömeges menekültáradatnak sem híve. Most azonban egy olyan aspektusát boncolgatja az eseményeknek, amelyek nagyon is érdemesek boncolgatásra, ez pedig a személyes emberi kapcsolatok változása.

„Ahhoz, hogy alakítója legyél az eseményeknek, energiát kell befektetned. Időt és energiát kell rászánnod arra is, ha úgy döntesz, segítő leszel, ételt osztasz, vizet osztasz, tájékoztató szöveget szerkesztesz, és energiát kell szánnod arra is, ha úgy döntesz, felemeled a lábad és gáncsolsz, vagy kiszállsz a Porschédból és honfitársaidnak ígérsz halált. (...)

Mikor döntöttél úgy, hogy aktív alakítója leszel az eseményeknek és pont ilyen irányban? Vissza tudsz még egyáltalán emlékezni arra, hogy egy évvel ezelőtt mit gondoltál a szír polgárháborúról és azokról, akik áldozatául váltak? Vagy – hogy ne sarkítsuk a kérdést kizárólag háborús menekültekre – azokról, akik elhagyják az országaik kilátástalanságát, hogy más országban találják meg a boldogulást? Köztük a saját magyarjainkról?

Kész lettél volna egy évvel ezelőtt is gáncsolni, gránáttal fenyegetni vagy a határra menni verekedni? Vagy valami megváltozott benned azóta, valamit megváltoztattak benned azóta?

És örülsz-e ennek a változásnak? Jó érzés-e a legváltozatosabb Facebook-megosztások alá bekommentelni, hogy te bizony géppuskákat telepítenél a szerb határra és halomra lőnéd az összeset, mindezt neveddel és arcoddal vállalva? Jobb érzés-e, mintha – ha már segíteni rajtuk nem tudsz/nem akarsz – nem csinálnál semmit?

Tudatában vagy-e, miközben a fotelből kommentelsz, hogy egy gondosan felépített kampány csereszabatos alkatrésze vagy, vagy szentül hiszed, hogy amit írsz, a saját véleményed? És meg tudnád-e védeni ezt a kommentet tizenöt év múlva is, ha a gyereked megkérdezné, hogy apa/anya, ez mégis mi volt? (...)

Új szintre sikerült emelnünk az egymás elleni gyűlöletünket és az egész folyamatot tömegtermelésre váltottuk. Percenként gördülnek le a futószalagról új Áronok és Péterek, akik, bár életükben nem találkoztak még, és talán mindkettejüknek hobbija a horgászat, a hajómodellezés vagy a kertészkedés, amelyekről tartalmas beszélgetéseket folytathatnának, ők ismeretlenül is gyűlölik egymást.

Nem az embertelen és cinikus gépezetet gyűlölik, amelyik időt és közpénzt nem sajnálva szisztematikusan elhitette velük, hogy egymás ellenségei. Nem, ők egymást gyűlölik. Mert mást gondolnak valamiről, mint amit az általuk önkéntesen egyedüli igaznak elfogadott források állítanak.”

A teljes posztot itt lehet elolvasni, szerintem érdemes, mert elgondolkodtató.

Az ügyintézés sötét bugyrai

Ügyet intézni általában nem olyan egyszerű, de egy határátkelés előtt különösen sok a teendő, pláne, ha az ember nem csak a szokásos utat kénytelen bejárni, hanem plusz teendői is vannak. Erről szól a Feljegyzések Svájcból blog legfrissebb posztja, amely az indulás előtti ügyintézés viszontagságait ecseteli.

burokracia_foto_flickr_com_duncan_hull.jpg(fotó: flickr.com / Duncan Hull)

„Nem lehetsz elég felkészült - ezt tanultam a magyar bürokrácia mélyebb megismerése után. És igen, megint beleestem abba a hibába, hogy biztosra mentem. Utánanéztem, mit, hol és hogyan lehet elintézni. Kiszámoltam a - szerintem - lehetséges leglassabb időt, és nekivágtam. De amit ott találtam, arra senki nem készített fel! (...)

Az első legfontosabb elintézendő ügy a nevem megváltoztatása volt. Nem egy nagy dolog, az asszonynevemet rövidítettem meg, hogy Svájcban ne kelljen folyton magyarázni, betűzni és nem érteni, kit szólítanak. Anyakönyvi hivatal pipa, új házassági anyakönyvi kivonatra várok... kb. másfél hónapot. (...)

Abban már biztos voltam, hogy személyit nem csináltatok, hiszen úgyis le kell adnom az országból való kijelentkezésnél, de a többi muszáj volt. Az útlevelet 2 hetes sürgősségivel csináltattam, 4 nap alatt elkészült (ekkor azt hittem, minden ilyen simán megy majd).

A többihez pedig bevetettem magam egy okmányirodába, és amíg meg nem lett mind, ki sem jöttem. Otthagytam persze egy vagyont, de ez ilyenkor már a legkevesebb. A jogsira azt ígérték, hogy kb. egy hét, hát nem. Még jó, hogy visszakértem a régit. Kb. egy hete küldték ki (Budapestre)...

De ez csak a kezdet volt! Ott volt még az egyéni vállalkozásom. A könyvelőm felszívódott, így kénytelen voltam magam ügyfélkapuzni és megszűntetni a vállalkozást.

Nem mondom, hogy egyszerű feladat volt, itt jöttem rá, hogy a digitális világ és az adóhivatal két külön fogalom. Van program, ami fut, vagy nem. Windows 10-zel biztos nem. Mindenesetre pár napot eltöltöttem ezzel, az utolsó pillanatra lett kész. (...)

A budapesti lakással kapcsolatban is belefutottunk egy nagyon kedves történetbe. Mivel kijelentkezünk a lakásból, de az továbbra is a miénk, adózni kell utána.

Az önkormányzat adóhivatala tűnt megfelelőnek az ügy elintézésére. Nekik viszont foglamuk sincs, hogy az ingatlan valóban hozzánk tartozik-e vagy sem, mert vásárláskor a földhivatal nem árulja el nekik. Nekünk kéne. Erről viszont mi sem tudtunk. A lakcímkártyán viszont ez a cím van, amihez kellett adásvételit mutatni. Ez csak a szomszéd iroda. Még most sem igazán értem, hogy van ez.

És végül a kijelentkezés. Bevallom, kétszer mentünk. Egyszer a hét elején. Volt időnk, gondoltuk, most vagy soha. Ja, azt most nem, mert akkor elveszik a lakcímkártyám, és nem kapok újat azonnal (külföldi cím felirattal), 21 nap az ügyintézés.

Már megint adtam az értetlent: de hát amikor az új nevemmel kellett lakcímkártyát cserélni, 2 perc alatt laminálták az újat. Most azt miért nem lehet? Aha, hogy az más, mert ez most külföldre költözés. Aha. Tehát a címet be lehet gépelni, azt, hogy „külföldi cím”, azt nem. Hmm…”

A kálvária teljes történetét az eredeti bejegyzésben olvashatjátok el.

Fogmosásos delfinhesszelés

Végül egy jóval lazább (hétvégi…) téma, méghozzá egy ausztráliai kirándulásról, melyhez az Ausztrália A-tól Z-ig blog szerzőinek volt szerencséje és tényleg szerencséjük volt, hiszen egy reggeli fogmosás közben egészen váratlan látványban volt részük, úton Sydneytől a Seal Rocks-hoz.

delfinnezes_foto_azausztralia_blog_hu.jpg(fotó: azausztralia.blog.hu)

„Nagyjából éjjel egyre érkeztünk meg, totálisan készen és fáradtan. Ráadásul sötétség lévén fogalmunk sem volt, hogy mi van körülöttünk, így egy parkolóban ad hoc megálltunk, megágyaztuk a csomagtartót, és nagyjából 10 másodperc múlva már aludtunk is, totális volt a filmszakadás. (...)

Ismét nem kellett csalódnunk Ausztráliában, sikerült újra kifognunk egy mesébe illő tengerparti szakaszt, ment a szokásos hümmögés, hogy „háááát ilyen hely márpedig nincs is!”. És mégis.

Aztán szépen elkezdtük összeszedni magunkat, Zoli kiment közvetlenül a tengerpart mellé fogat mosni. Épp mikor a jobb felső 6-osnál tartott, egyszer csak a vízben megjelent egy egész delfin csapat, jöttek megnézni, hogy ityeg a fityeg.

Kb. ennél a pontnál néztünk körül, hogy vajon egy kandi kamerás átejtésben van-e részünk, vagy ez most itt tényleg történik. Elég erős kezdés volt ez a fogmosásos delfinhesszelés, kíváncsian vártuk a folytatást. (...)

Ismét nem bántuk meg a spontán útválasztást, ugyanis megtaláltunk a Sugarloaf Point-i világítótornyot. Azt már eddigi itt tartózkodásunk során megállapítottuk, hogy a világítótornyok szinte kivétel nélkül zseniálisak és kihagyhatatlan élményeket nyújtanak. (...)

Ezt a tapasztalatunkat ez a hely is megerősítette, egyrészt a mesés kilátás miatt, másrészt pedig az épp a környéken lubickoló bálnáknak köszönhetően.  Úgy fél óráig játszadoztak közvetlenül a világítótorony alatt, mi meg csap hápogtunk meg tapsikoltunk örömünkben.

Egyébként pont most van a nagy bálnavándorlás ideje, így ez a látvány csak nekünk volt ennyire különleges, a többi helyi turista nem jött túlságosan lázba. Pedig BÁLNÁKAT láttunk, hát mennyire elképesztő ez már???

Miután jól kibálnáztuk magunkat, elindultunk az orrunk után északnak, Forster irányába. Gyakorlatilag 20 percentként megállhattunk volna a meseszép természetnek köszönhetően, de ilyen szempontból Ausztrália nagyon elkényezteti az embert. (...)

A Sydneybe tartó utunk során még megálltunk Mungo beach-nél, amit pár perc alatt megválasztottunk A Legszebb Tengerpartnak New South Wales-ben. Simán el tudtunk volna még ott tölteni egy jó pár napot, ráadásul a környék tele van ingyenes vadkempingre alkalmas területekkel, ahol tökéletesen ki lehet zoomolni a mindennapok kattogásaiból.

Nagy előnye az országnak hogy hatalmas abból a szempontból, hogy sehol nincs tömeg. Ezen a lenyűgöző kristálytiszta szelíd hullámú partszakaszon rajtunk kívül egy család volt még és slussz, pedig több km hosszú érintetlen partról van szó. (...)

Minden egyes ilyen kirándulás úgy hat ránk, mint a kábítószer: még többet akarunk látni, még többet akarunk utazni, még, még, még. Habár Sydney valóban a világ egyik legszebb és legélhetőbb városa, számunkra Ausztrália városokon kívüli természeti adottságai jelentik az igazi csodát.”

A teljes poszt itt olvasható el, feltétlenül érdemes kattintani, mert tele van képekkel is.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Magyarország Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr197802012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

33621 2015.09.20. 07:34:23

Ez a menekült kérdés tényleg olyan vitákat kezd itthon emberek között szítani, mint a fidesz és az mszp szeretete vagy utálata!
És akkor tényleg csúnyán néznek egymásra a vita partnerek.

2015.09.20. 07:45:37

Ezt az első bejegyzést szerintem kár volt idetenni. Tipikus Orbán-gyűlölő írás.

Fel sem merül a szerzőben, hogy valaki nem az Orbán-féle béna plakátok miatt ellenzi a bevándorlást? Elképzelhetetlen, hogy valaki nem pártállás vagy a média hatására, hanem pl. saját tapasztalat alapján ítélkezik? Engem rendkívül sért az a feltételezés, hogy önálló gondolkodásra képtelen, csakis szélsőséges (géppuska-telepítést vizionáló) elem lehetek kizárólag az alapján, mert pl. nemmel szavaznék a bevándorlás ezen formájára.

Nyilvánvalóan ellenzem a gyűlölködést, és nem örülnék, ha emberek esnének egymásnak a véleménykülönbségek miatt, de szerintem mindenkinek joga van ahhoz, hogy saját véleménye legyen és ennek kulturált formában hangot adjon (ha már ekkora jogvédők akarunk lenni, akkor a saját jogainkról se feledkezzünk meg).

Golf2 2015.09.20. 07:56:38

Az ausztrál poszt jobb mint 1 nyugtatò.

2015.09.20. 08:05:23

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Én online tartom a kapcsolatot a magyarországi barátokkal, ismerősökkel, de a szélsőséges megnyilvánulásoktól (értsd mindkét oldalra!!!) eltekintve szerintem viszonylag kulturált párbeszéd folyik.

Ha valaki szélsőbalos nézeteket vall, mint a fenti posztoló, akkor ne csodálkozzon, ha szélsőjobbos támadásokat kap! :)))

fhdgy 2015.09.20. 08:15:50

@snygg panda: ha az első posztban orbán-gyülőlködést látsz, akkor miért nem veszed észre, hogy az ausztrál poszt sokkal inkább az?

Mert asszongya hogy: jól igazán csak tengerparton, delfinek és bálnák közt lehet élni. Nyílván orbán ordas hibája, hogy nekünk se tengerpart, se delfinek, se bálnák nincsenek. Mindenki tudja, hogy voltak, de a poszt sunyin azt sugalja, hogy pont orbán miatt még a tenger is hanyatt-homlok elmenekült. A delfinek, meg a bálnák is csak azért menekültek el, mert a libsik bemagyarázták nekik, tenger nélkül nem élet az élet.

2015.09.20. 08:17:36

@Réka ‎: Köszi Réka! Jó reggelt amúgy! Nálatok is szép idő van? :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.20. 08:24:51

@snygg panda: jó reggelt! Igen, hallatlan verőfény, megyek is sétálni!

Határátkelő 2015.09.20. 08:32:14

@snygg panda: @Réka ‎: Én nem így értelmeztem a posztot, de akkor ezek szerint máshogyan olvastuk. Szerintem ez mindkét oldalra vonatkozik, és éppen ezért tettem ide: mindkét oldalon van gyűlölet, nem is kicsi. (Érdemes megnézni, milyen gyűlöletáradat omlott arra az operatőrnőre, akinek a tettét maximálisan elítélem, de amit kapott, az sok esetben semmivel sem volt jobb, mint amit tett.) Pont az lett volna a cél, és ezért választottam ezt a posztot, hogy ezekről a hihetetlen, mindkét oldalon meglévő indulatokról beszéljünk.

Persze nyilván egyszerűbb megint leszűkíteni a dolgokat, de én remélem, hogy inkább erről zajlik majd a beszélgetés: hogyan lehetséges az, hogy olyan emberek, akik egyébként akár hasonlóak is lehetnek, ide jutottak. Hogy a poszt szerintem legfontosabb mondatát idézzem: "talán mindkettejüknek hobbija a horgászat, a hajómodellezés vagy a kertészkedés, amelyekről tartalmas beszélgetéseket folytathatnának, ők ismeretlenül is gyűlölik egymást".

Legalább itt próbáljuk meg végiggondolni mindezt. És nem érdekel a politika, az emberek érdekelnek, hogy miért lett mindez?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.20. 08:38:36

@Határátkelő: ez korántsem a migránsválsággal kezdődött (bár ez sorsdöntő természeténél fogva mindennél jobban felkorbácsolja az indulatokat, ami azért érthető). Az online vitakultúra mindig ilyen volt. Bringások vs autósok, fiatalok vs "nyuggerek" (bkv!!), kövérek vs soványak, vegák vs húsevők, feministák vs kb mindenki, androidosok vs iphoneosok és még sorolhatnám a sok flamegenerátor témát. S ez nem csak Magyarországra jellemző.

Határátkelő 2015.09.20. 08:40:46

@Réka ‎: Nem ezzel kezdődött, de én ennyire erősnek még sosem éreztem. Persze lehet, hogy nincs igazam, de én úgy látom, nagyon komoly indulatok vannak, ami persze valahol érthető is, de ettől még elgondolkodtató. Azt egy szóval sem állítottam, hogy csak Magyarországon van ilyen.

Din Serpahis 2015.09.20. 08:41:57

@snygg panda: Teljesen igaz. Én úgy utálom Orbánt mint a rosseb, viszont kimondottan rühellem ezeket a "menekülteket" is, ha rajtam múlna, már holnap lehetne kezdeni a visszadeportálásukat Afganisztánba meg Szíriába. És nyilván nem azért, mert elveszik a magyarok munkáját, meg a sok ökörség miatt ami a plakátokon van.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.20. 08:42:03

@33621:

Ma már nem is ez az igazi ellentét szerintem.

Az MSZP pl. kifejezetten mérsékelt a DK-hoz képest.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.20. 08:42:17

@Határátkelő:

Szerintem nincsenek komoly indulatok.

Persze vannak szélsőségek (a "simogassunk menekültet, s költöztessük az egész Közel-Keletet Európába, mert ez alapvető emberi jog" és a "sortűzet a határokon!"), de ezek ritkaságok.

A nagy többség mérsékelt és azt mondja: nem gyűlölök senkit, de ne jöjjenek ide.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.20. 08:45:39

@snygg panda:

Amikor van egy agresszív kisebbségi vélemény, szokásos módszer, hogy az ellenfelet démonizálni kell.

A ballibek pont ezt próbálták megcsinálni a "menekült" kérdésben, csak a dolog teljesen visszaütött. Hatalmas mennyiségű "utálom Orbánt, de ebben igaza van" típusú vélemény született.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.20. 08:45:44

@snygg panda:

Nem hinném, hogy ez köthető lenne szélsőbalhoz vagy szélsőjobbhoz.

Alapvetően demagógia gyűlöletnek nevezni azt, ha nem akarok bizonyos bevándorlókat az országnak. Azt pedig még kevésbé gyűlölet, ha valaki meg akarja védeni az ország határait.

A magyar kormány jelesre vizsgázott ebben a kérdésben, le a kalappal.

2015.09.20. 09:00:55

@Határátkelő:

Jól indult a poszt (pontosabban az ide bevágott részéről beszélek most). A második bekezdésben már érezhető, hogy el fog hajolni balra, amikor párhuzamot von a magyar határátkelőkkel. Aztán a harmadik bekezdésben a "szélsőségest" az idegenellenessel azonosítja, véletlenül sem az álnaiv "ez mind háborús menekült" és "engedjünk be mindenkit feltétel nélkül" taszos agyrémmel. Aztán meg jön az orbánozás meg a plakátolás stb.

Fentebb írtam, hogy én nem tudom mi zajlik most Mo-on ez ügyben, de akikkel online tartom a kapcsolatot otthon, azokkal szinte mind kulturált beszélgetés folyik erről. Pedig nekem aztán mindenféle ismerősöm van, de mégsem érzem rajtuk ezt a nagy szélsőségességet egyik irányban sem. Persze Mo-n biztos más a helyzet. Sajnos a magyar lónak most sincs közepe, nem vagyok meglepve. :)

2015.09.20. 09:14:53

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Nagyon igazad van.

Nem kicsit kezd már elegem lenni abból, hogy ezeknek a ballibeknek csak az lebeg a szemük előtt, hogy Orbánt el kell pusztítani. Nekik mindegy, hogy mit mondanak, a lényeg, hogy az ellentétes legyen Orbán Viktor véleményével még akkor is, ha az ország 90%-a egyetért most vele. Ha Orbán ma befogadna minden menekültet, akkor ezek a taszos ballibek másnap rohannának kerítést építeni és menekülteket mészárolni a határra. Ezeket az idiótákat már 100x rosszabbnak és károsabbnak tartom, mint a Jobbikot vagy bármelyik szélsőjobbos szervezetet, pedig azokat nem könnyű alulmúlni.

Nem akarok belemélyedni a menekültkérdésbe, mert erről megint hosszú oldalakat lehetne írni, ami már elhangzott sokszor sok fórumon...

...de kiegészíteném egy epizóddal: pár napja munkahelyen kifakadva mesélte "fika" (kávészünet) közben egy szíriai nő kollégám, aki szokott araboknak tolmácsolni hivatalos ügyekben, hogy fel van háborodva, hogy ezek a menekültek mind szíriainak hazudják magukat, hogy menekültstátuszt kapjanak, és pont ezért dobálják el a papírjaikat. Állítása szerint a menekültek max. 20%-a szír. És ezt nem egy orbánista magyar mondta, hanem egy Magyarországtól min. 1500 km-re élő, a magyar propagandát nem ismerő szír tolmács, akinek nyilvánvalóan sértette az önérzetét, hogy mindenféle népek a honfitársainak hazudják magukat azért, hogy megvessék itt a lábukat. Ezzel van itt a problémája sok embernek.

DieNanny CH 2015.09.20. 09:25:08

Ez lesz az új menekültügyes poszt? Lehet itt folytatni a beszélgetést? Vagy menjek vissza Mónikáéhoz?

Határátkelő 2015.09.20. 09:36:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Lehet itt folytatni. Már úgyis mindegy. :)

2015.09.20. 09:39:22

@snygg panda: Pontosan... Ez a helyzet mar regen nem az Orbanrol, meg a plakatokrol, meg a gancsolo norol, de meg nem is csak a szir menekultekrol szol. Lehet leragadni ezen a szinten, csak nem erdemes. Az azert remelem feltunt a tobbsegnek hogy itt egy kicsit nagyobb hordereju dologrol van szo, pl. esik szet az EU, stb.

Határátkelő 2015.09.20. 09:42:22

@snygg panda: Látod, pont erről is szó van. Hogy miért kell ilyen indulattal beszélni a másikról, idiótázni, stb. amikor más a véleménye. Talán érdemes lenne ezen elgondolkodni. A szavak ereje, ugye...

2015.09.20. 09:44:53

@Mirjam2: +1

Nagyon igaz. Sajnos sokan nem latnak tovabb ennel. Sokkal nagyobb problemakkal szembesul most Europa, csomoan meg ott tartanak, hogy Orban plakatjai... :-/

2015.09.20. 09:47:57

@Határátkelő: a szelsosegeseket szemely szerint nagyon nehezen toleralom, raadasul elegge felek is toluk, mert a tortenelem bizonyitotta, hogy sok hasznuk nem volt, ellenben annal tobb kart okoztak.

Bredpitt Monika 2015.09.20. 09:48:49

@Réka ‎:
"ez korántsem a migránsválsággal kezdődött (bár ez sorsdöntő természeténél fogva mindennél jobban felkorbácsolja az indulatokat, ami azért érthető). Az online vitakultúra mindig ilyen volt. Bringások vs autósok, fiatalok vs "nyuggerek" (bkv!!), kövérek vs soványak, vegák vs húsevők, feministák vs kb mindenki, androidosok vs iphoneosok és még sorolhatnám a sok flamegenerátor témát. S ez nem csak Magyarországra jellemző."

Szerintem is igy van és annak külön örülök, hogy leírtad, nemcsak Magyarországon van megosztottság egyébként mindenféle témában.

Határátkelő 2015.09.20. 09:56:05

@snygg panda: Vajon az általad szélsőségesnek tartott embereket leidiótázni nem szélsőség? Érdekes kérdés... Bár vasárnapra kicsit talán túl filozofikus. :)

snygg panda (törölt) 2015.09.20. 10:00:40

@Határátkelő: pont ezen gondolkoztam en is, mikor valaszoltam! :D lehet ugy kene fogalmazni, hogy az "altalam mar szelsosegesnek tartott" emberek. Igy eleg PC lenne. Bar objektiv alapon nem lehet eldonteni, h ki a szelsoseges? Vagy ez teljesen relativ? Jo kerdesek! :)

Határátkelő 2015.09.20. 10:16:24

@snygg panda: Bizony jók. És őszintén szólva érdekesebbek is nekem, mint 6273. alkalommal elolvasni ugyanazt a menekültügyben. Éppen ezért került ki ma ez az ajánló. Azt hiszem, a történet emberi oldaláról (most nem a menekültek történeteire gondolok) kevesebb szó esik. Pedig kellene beszélni róla, mert egyre több az indulat minden oldalon.

DieNanny CH 2015.09.20. 10:24:16

Na, akkor én most megint előveszem a jó régen feltett kérdésemet: mit akarnak a Szíriában harcoló egységek?
(Nem felek, mert nem ketten, hanem többen vannak)
Az egész ország nem egy sivatag? Nem lehetne, hogy ahány egység van, annyi felé szétvágni az országot, és mindenki oda költözik, amelyik párt jogrendszere közel áll a szívéhez?
Ember már alig van az országban. Ki adózik? Honnan van élelmiszerre pénzük a katonáknak? Miért éri meg a vezéreknek minden nem-katonát elűzni az országból?
Tehát: mi a célja a háborúnak ott?

Bredpitt Monika 2015.09.20. 10:25:28

@snygg panda: Szerintem nem Orbán gyűlölő az írás. Egyszerűen elmondja amit gondol és feltesz egy csomó kérdést. Nincs azzal semmi baj. Én inkább azt hiányoltam a posztjából, hogy ő személy szerint miért nem szeretné ha a szomszédságában minaret épülne.

Din Serpahis 2015.09.20. 10:28:08

Kifejezetten ez a menekültügy az, ahol cseppet sem baj, hogy egyre több az indulat. Nem vezet sehova az a bamba pislogás, amivel Európa évekig nézte a saját megszállását. Talán ezért sem baj, hogy ez a válság most kitört, így legalább szembesülünk azzal, hogy ez így tovább nem folytatható.

Az EUs politikai mainstream persze totálisan le van maradva erről, ami előrevetíti a totális bukásukat - de nem baj, épp itt az ideje, hogy Európa a sarkára álljon. Ez nem lesz egy vidám dolog, elég sok indulat el fog szabadulni, valószínűleg lőni is fognak, akámennyire nem szeretnénk, de enélkül Európának meszeltek.

Bredpitt Monika 2015.09.20. 10:28:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hallottam most egy riportot, amiben már tárgyalnak a katonai beavatkozásról, amiben benne van Németország és természetesen Amerika.

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nemetorszag_hajlando_katonai_beavatkozasra_a_sziriai_polgarhaboru_befejezeseert.603342.html

Bredpitt Monika 2015.09.20. 10:31:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A szír elnök megkérte a terroristákat támogató országokat, hogy abba kéne hagyni a támogatást, majd meglátjuk maguktól abbahagyják e....??????

2015.09.20. 10:39:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Roviden: ez egy komplex dolog, amit nem lehet ilyen modszerekkel megoldani hogy feldaraboljak az oszagot. Jelenleg az Iszlam Allam (= Daesh) nevu alakulat terjeszkedik ott is es Irak teruleten is, gondolom roluk hallottal mar? Ha nem akkor nezz utana valahol. Mindenesetre a 'menekult'-kerdes nem fog igy megoldodni hogy beke lesz Sziriaban es mindenki hazakoltozik, ez egy ennel messze komplexebb helyzet.

puhacica 2015.09.20. 10:42:31

a fikablogot nagyon szerettem, idorol idore be-benezek, van-e valami. most vegre van.

ejjel azt almodtam, hogy Ausztraliaba mentunk es mikor megerkeztunk, elsirtam magam, hogy hat en igazabol mindig erre vagytam es vegre itthon vagyok. :) (kar, hogy 15 ev mulva kb. mar oregek leszunk a vizumhoz.)

tanato 2015.09.20. 10:45:41

Köszönet a cikkértrt Határátkelő.Borzasztó most már a gyűlölet itthon,a kampány hatására,persze mindkét oldalon,a kerítés már nem a határon épül hanem az emberek lelkében,magyart a magyarral szembeállítva.

Din Serpahis 2015.09.20. 10:49:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nagyjából arról van szó, hogy a harcoló felek mögött álló csoportosulások akarják az érdekszférájukat növelni. Asszad mögött az oroszok állnak meg Irán, az ISIS mögött meg a szunnita olajmonarchiák. Plusz van még az al-Kaida, aki pánikba esve küzd, mert az ISIS elszipkázza a híveit.

Din Serpahis 2015.09.20. 10:49:17

@Bredpitt Monika: Ugyan ez üres duma, mindenki pontosan tudja, hogy az ENSZ soha nem fog felhatalmazást adni egy ilyen műveletre. Így aztán könnyedén lehet ígérgetni fűt fát.

Momentán egy szereplő van, aki megoldhatja a problémát, az oroszok, bármilyen szomorú is ezt elismerni. Nem pöcsölnek, nincs náluk választási kampány, és abszolút nem kötik őket mindenféle ostoba erkölcsi megfontolások.

Ha nekidurálják magukat, szerintem le tudják rendezni Szíriát, nagyjából addigra, mire a németek összehívnak egy bizottságot, ami elkészíti az ensz elé tárandó javaslatot létrehozó bizottságot létrehozó tervezetet.

2015.09.20. 10:49:41

@Din Serpahis: En is pontosan igy latom. Ez nem 'menekult'-kerdes, hanem haboru, meg ha nem is hivjak annak. Valtoznak az idok, ez a 'haboru' nem egy formalis haduzenettel kezdodott, ennek ellenere a konfliktus adott es nem fog csak ugy magatol megszunni. Az meg vegkepp nem fogja megoldani ha szendvicseket es macikat adunk a 'menekulteknek', erre a helyzetre politikai megoldas kell. Azt gondolom mindenki eszrevette hogy a nemetek es az osztrakok most kenyszeriteni probaljak a kelet-kozep-europai orszagokat hogy tartsak a teruletukon a beozonlo tomegeket. Persze ha eroszakot hasznalnak az ottani hatosagok (amit muszaj lesz) akkor majd ok lesznek a barbar, intolerans, rasszista kelet-europaiak, a nemetek meg a humanitarius hosok mert ok azt mondtak hogy mindenkit befogadnak (csak aztan megsem).

DieNanny CH 2015.09.20. 10:51:51

@Mirjam2:

Oké, a Daesh terjeszkedik (Majd utánanézek, hogy kb "mindenkinek fekete leplet, iskolákat bezárni,akármi az eszméjük) A terjeszkedés területit jelent? Miért gondolják, ha 1 millió km2-hez hozzácsatolnak plusz 500ezer km2-t (csak mondtam egy számot), akkor több hívük lesz? Merthogy ezek a területek már szinte üresek, tehát új hívőket már nem kapnak.
Tudom, nagyon leegyszerűsítem, de nagyvonalakban vagyok csak igazán kíváncsi...

2015.09.20. 10:57:45

@Din Serpahis: Ezt mar mashol is olvastam hogy egyesek szerint a Daesh mogott az olajmonarchiak allnak, de ez hogy lenne lehetseges? A Daesh pont hogy Szaudi Arabiat akarja elfoglalni, ez az egyik legfontosabb torekvesuk. Mar tobb terrorcselekmenyt is elkovettek Szaudiban, es toborozni probalnak innen kovetoket, a kormany / kiralyi csalad meg ellenintezkedeseket probal tenni. Maximum az lehetne elkepzelheto hogy kifele hazudnak, valojaban titokban tamogatjak a Daesht es terrortamadaskat hajtanak vegre a sajat teruletukon, majd kesobb ugy fognak csinalni mintha megtamadnak sajat magukat, de ezt valahogy nehez elkepzelni - marmint mi lenne erre a motivaciojuk?

DieNanny CH 2015.09.20. 10:58:54

@Din Serpahis:

Ezt a "lerendezni Szíriát" kifejthetnéd. Mármint, a manővert. Kit támadnának és hogyan?

Din Serpahis 2015.09.20. 11:00:02

@Mirjam2: Én mondjuk ezt az egészet nem értem - a kulcs simán a görögök kezében lenne, azokat a tengerszorosokat könnyedén le lehetne zárni, a menekülteket visszaküldeni Törökországba. Őket valahogy mégsem piszkálják, holott amilyen helyzetben az az ország van, simán meg is lehetne venni a normális hozzáállásukat...

emiGrant 2015.09.20. 11:05:58

@Határátkelő: HÁ! Biztos be leszek sorolva a szélsőséges ballibek közé, de szerintem abban a Magyarországban, ahol anyukám szerint egy hét alatt 1944 márciusában több embert jelentettek föl a németeknek, mint egész Európában az előző 5 év alatt összesen, ott engem már nem lep meg semmi. De abban igazad van, hogy a vehemencia az most került a felszínre. De ez nem jelenti azt, hogy a felszín alatt nem lett volna ott mindig, csak ugyebár már 5 éve megy az uszítás és egy olyan népnél, mint a magyar (sőt bárho másutt sem) az nem mehet el eredmény nélkül. Sajnos! Ugyanakkor én nem vagyok elcsüggedve. Én történelmet tanultam tanítottam és mint hobbyt is szeretem. Abból sokat lehet tanulni. Hihetetlen pálfordulásokat ismer a történelem, úgy, hogy még itthon is felvilágosodhat hirtelen a nép, csak várni kell rá. Talán hontársaik fele kicsit túl tele van annyi kacattal, hogy tovább tart a felvilágosodás, mint másutt!! :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.09.20. 11:06:52

@Bredpitt Monika: amúgy a gyűlölködésnek egy kimondottan szórakoztató velejárója is van. Naponta szüretelem a 444-ről meg a bloghuról a válogatott sértéseket, fordítom őket svédre és olvasom fel a vőlegényemnek. Dőlünk a röhögéstől :D

Din Serpahis 2015.09.20. 11:07:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A Daesh közönséges pszichopaták gyülekezete, akik vissza akarják állítani az egykori kalifátust. Márpedig az Andalúziától Szamarkandig terjedt. Ezért vezették be a rabszolgaságot, meg most ezért akarják visszaállítani fizetőeszköznek az aranypénzt. Közönséges elmeháborodottak.

Akik mögöttük vannak, Szaud meg Katar azok már jóval kevésbé, ők egyszerűen annyit akarnak, hogy Szíriára ne az irániak tegyék rá a kezüket. Hogy egyébként mi lesz vele, az mellékes.

Din Serpahis 2015.09.20. 11:07:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hát, általában az oroszokat nem nagyon szokták erkölcsi megfontolások visszatartani, úgyhogy valami nagy szemétség lesz ha lesz. Ukrajnából kiindulva én úgy képzelném, hogy asszad hadseregét sutyiban feltöltik "önkéntes" orosz zsoldosokkal, adnak hozzájuk orosz hitech technológiát, aztán kiirtják az ISIS-t. Szó szerint, az utolsó szálig.

Egyébként azt hiszem a térség szempontjából ez lenne a legjobb opció.

emiGrant 2015.09.20. 11:08:21

Bocsi! Hontársaink fejéről volt szó, csak elírtam!

Bredpitt Monika 2015.09.20. 11:16:58

@Réka ‎: Az az igazság, hogy én a mai első posztban a legjobban azt nem szerettem, hogy idéz ezekből a hozzászólásokból, én már igy is sokat ülök a gép előtt. elég ha hallgatom a szomszédaim, akik néha ontják az ötleteket, hogy kéne megszabadulni mindenkitől, elég kiabraándító.

Én egyszerűen félek a jövőtől és annak ellenére, hogy én is a segítő szándékú emberek közé tartozom nagyon nem nézem jó szemmel ezt áramló, nem tudni ki kicsoda , nem akarok ujjlenyomatot adni tömeget.

olvasnám inkább a könyveket, amiket a könyvtárból hoztam ki

tanato 2015.09.20. 11:17:53

@emiGrant: Kicsit hasonlít a helyzet a 30-as 40 es évekre,legalábbis ami az emberek többségének a lelkében gyűlölet ügyben zajlik.Csak a célcsoport más.Ehhez nem kell balosnak lenni.Én még sosem szavaztam balra,sőt a 7 szabad választáson belül 4.szer a Fideszre 98-től egészen 2010ig,mégis vélek. felfedezni párhuzamot.
Hogy ez akampány mennyire fog használni az ország és általában a magyar emberek megítélésében éljenek bárhol a világban hosszú távon nem tudni.Egy biztos nagy ész nem kell hozzá hogy rövid távon jelentős politikai haszna lesz azoknak akik elindították a kampányt.

DieNanny CH 2015.09.20. 11:20:38

@Din Serpahis:

Ezt valahogy el kellene juttatni az orosz illetékesekhez... :-(

Különben wikin most ezt találtam:
hu.wikipedia.org/wiki/Iraki_%C3%A9s_Levantei_Iszl%C3%A1m_%C3%81llam

Kicsit világosabb a dolog számomra.
Nem tud valaki olyan magyar (német) előadásról videón, vagy .pdf-en, - mint pl a Mindentudás Egyeteme -, ami Szíriáról, meg az ottani helyzetről szól?

tanato 2015.09.20. 11:24:19

@Bredpitt Monika: Ha segítő szándékú ember vagy,félelmeid ellenére,nyugodt szívvel,tiszta lelkiismerettel fekhetsz le mindennap.Ez az agresszívnak ható tömeg is emberekből áll,akik jobb ,biztonságosabb életet akarnak maguknak és a családjuknak mint ami eddig volt nekik.Erre gondolj,ők sem szeretnék ha a fogadó ország lakosai részéről atrocitásoknak lennének kitéve.Nem csupa FÉRFIAKBÓL ÁLLÓ /család nélkül felnövő,mindenre képes családjukból kisfiú korukban erőszakkal elszakított janicsárhadsereggel állunk szemben.

DieNanny CH 2015.09.20. 11:35:49

@tanato:

Azt írod: "Ez az agresszívnak ható tömeg "
A baj csupán, hogy ők nem annak hatnak, hanem azok is! Agresszívak!

2015.09.20. 11:38:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ha, HA megengedi, akkor valaszolok erre. Kicsit hosszu lesz, de megprobalom.
Maxval es Mirjam, pls feel free....

Az ugye megvan, hogy Sziria alapvetoen Sunni muszlimokbol all, de az uralkodo elit, Assad familia shia muszlim? Ezek kulonbozo muszlim szektak es mindegyiknek van al-szektaja. Assad familia tradicionalisan Moszkvahoz huzott es Sziriaban orosz tengeri tamaszpont van/volt, ami az oroszok utolso bazisa a tersegben?
Ehhez jon meg kb az 5milliardos orosz fegyver export Sziriaba.
Oroszok elleneznek minden beavatkozast, nem csak a fenti miatt, hanem, mert a "nyugat" altal brokerelt arab tavaszt, annyira mellenyulasnak lehet tekinteni, hogy nem akarnak megegy katasztrofat. Ki jonne Assad utan? Ugyanolyan ur lenne, mint Libiaban Gaddafi utan?

Az ISIS vezetoi (termeszetesen sunnik) jellemzoen az amerikaiak alatal fenntartott Camp Buccaban (Irak) borotonben radikalizalodtak es onnan kerultek ki. Ezert is szeretik az USAt hibaztatni az ISIS-ert.

Sunnik es shiak utaljak egymast, regota ologetik egymast, ez a resze nem most kezdodott.

Assadot nem csak az oroszok tamogatjak, hanem az Iraniak, mivel kereskedelmi partnerek, emelett kijaratot biztosit Irannak a Mediterranra.
Libanon is tamogato a shia muszlimok miatt, na es a Hezbollah miatt. Szinten shia.

Mellekszal, bar szertik hangoztatni, hogy Izraelnek ez eppen kapora jon, hiszen a Hezbollahot lovi az ISIS es mivel az ellensegem ellensege a baratom, igy ugy tunhet, hogy Izrael ISIS parti.

Amerikai allaspont: csak a szarazfoldi katonai beavatkozas segithet, de mivel elnokvalasztasi ciklus van, a demokrata elnok, aki kihozta az amerikai katonakat, az most nem fogja oket visszakuldeni a Kozel-Keletre. Ez hazavagna a kovetkezo demokrata jeloltet.

A fentiek miatt nehez barkinek is a katonai beavatkozas. Mindegy ki avatkozik majd be, lavinat fog inditani.

Sakk-matt.

DieNanny CH 2015.09.20. 11:42:48

@tanato:

Aha. Még a legjobb IQ-val rendelkezőknek, és a legszorgalmasabbaknak is 4 év, mire a magyar nyelvet megtanulják. Erre jön 6 év orvosi egyetem. Tehát legoptimálisabb esetben is 10 év múlva tudnának dolgozni.

Annyiban érdemes utánagondolni, hogy a regisztrációnál, aki képzett - akár orvos is -, azt keresztkérdésekkel leellenőrizni. Feltételezem, egy szír orvos tud angolul. Ilyen orvos több van, tehát egy angolul tudó magyar orvossal kikérdeztetni. Ha igazat mond, minden támogatást megadni nekik.

De, amit nem szabad elfelejteni: ők maguk nem akarnak Mo-on maradni! Vagy feltételezhetjük, hogy akinek rögtön lakást ajánlunk fel, ahol arra a 4 évre, míg megtanul magyarul, ingyen lakhat, az úgy dönt, hogy Mo-on marad? Kíváncsi lennék, ilyet kérdeztek-e riporterek a migránsoktól.

tnt 2015.09.20. 11:44:44

@emiGrant: a franciáknál is hasonló volt a feljelentgetés aránya és intenzitása.... ha jól tévedek... rokonlelkek...

DieNanny CH 2015.09.20. 11:45:04

@charlieharper:

Köszi! Egy újabb szeletet értek. :-(((

2015.09.20. 11:48:12

@charlieharper: Igy van, koszonjuk az osszefoglalot. Ezt a haborut kb. annyira lehet 'megnyerni' mint az iraki haborut.

tanato 2015.09.20. 11:48:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Agresszívak sajnos,de ha normális hangot tudunk velük megütni,lehet csökkenten ezt.Magamról tudom a cigányokkal kapcsolatban hogyan lehet lehűteni a hőzöngőket.
A szakképzés,nyelvtanítás az egy külön dolog,egy fiatalnál,tanultabbnál könnyebb mint egy idősebbnél.
De nem lehetetlen.

tnt 2015.09.20. 11:48:42

@Din Serpahis: csak nehogy belefussanak az oroszok egy új afganisztáni mulatságba.. :-)

tanato 2015.09.20. 11:52:52

@charlieharper: @Mirjam2: Mindezek ellenére anno az "én időmben" SZíria egy gazdag prosperáló ország volt,ahová még sok magyar lány is férjhezment és jobban élt mintha itthon maradtak volna.

Golf2 2015.09.20. 11:54:52

@fhdgy: szerintem meg tök jò az ausztrál story nem tudom mit olvastál

Bredpitt Monika 2015.09.20. 11:55:28

@tanato: legyen ez a végszó mára, most inkább elindulok a városba, óriási nyüzsgés van, a húgom pedig gyönyörű bőrkesztyűket árul és jó nagy forgalma van ma, (a kesztyűt a férje kreálta egyébként és milyen morbid, de azért kellett bezárniuk a gyárat, mert az ukrán háború nekik pénzügyi mínuszt hozott)

Tudom hogy nem lehet reklámozni, nem is irom le a nevüket, nagyon szépek a kesztyűk, főleg az autós kesztyűk sikeresek, a bőrért egyenesen Afrikába ment a sógorom és érdekes egyébként, ez a témához kapcsolódik valamennyire. Már nem tudom melyik országban volt Afrikában, de ugy került oda, hogy amerikai project keretében fizették az utját. Csak hogy megvédjem kicsit Amerikát is. Az ottani térséget így támogatva, ezzel a projecttel segítették az ottani gyártókat.

Din Serpahis 2015.09.20. 11:56:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Egyáltalán ostoba barom, aki azt hiszi, hogy a menekültek majd megoldják a munkaerő problémákat. A Mercedes nagyfőnöke is örvendezik, hogy milyen sok új munkaerőt vehet majd fel. Mégis kit? Afgán kecskepásztorokat? A 90 százalékuk még angolul sem beszél... Ha ez működne, akkor meg miért nem jönnek mondjuk Magyarországra toborozni, szerintem az összes alulképzett, nyelveket nem beszélő hazánkfia örömmel menne a németekhez Mercit hegeszteni havi 2000ért.

qkuc 2015.09.20. 11:57:30

@Határátkelő: Ha olyan komoly indulatok lennének, akkor annak következményeit már láttad volna. Ehhez képest 30 új kisnyilas ment verni a nyálát a Keletihez, de más attrocitásokról nem tudok. A neten meg anonim módon vezetik le a népek a feszültségüket. Sajnálatos módon ugye nem mind kulturált módon teszi, de bunkók az ősidők kezdete óta közöttünk vannak, valamiért az evólúció nem gyomlálta ki ezt a jellemvonást, :D.

qkuc 2015.09.20. 11:59:25

@Din Serpahis: Ebben engem az érdekel jobban, hogy ha tényleg örömmel felkarolják a kecskepásztorokat, vajon mekkora fizetésért ...? Tök jó az "olcsó" munkaerő, csak nagyo nem mindegy mennyire az "olcsó" a hangsúly a törénetben. (Modernkori gazdasági rabszolgaság 1.0).

2015.09.20. 11:59:31

@Din Serpahis: Az a nagyon nagy problema - szerintem - hogy a Daesh nem pszichopatak gyulekezete. Van egy politikai-vallasi koncepcio, a Kalifatus, aminek az a lenyege hogy az egesz vilag muszlim uralom alatt van, egy muszlim uralkodo (Kalifa) iranyitasa alatt. Ez regen reszben megvalosult az Ottoman Birodalom formajaban. A 'radikalis iszlam-hivok' mar hosszu evek ota ezt a birodalmat akarjak feltamasztani es kiterjeszteni.

A vezetoik nem pszichopatak, hanem nagyon is okos es szamito emberek, akik mogott penz es hatalom van, es meg tobb hatalmat es penzt akarnak, erre hasznalnak egy vallasi alapu ideologiat. El akarjak foglalni Szaudit, allitolag azert mert ott van ugye az iszlam vallas kozpontja Mekka, de valojaban szerintem azert mert az olajat akarjak. Nagyon konkret terveik vannak a terjeszkedesre, lasd www.huffingtonpost.in/2015/08/10/empire-of-fear-isis-india_n_7965554.html.

Azert tunnek pszichopatanak mert a 'kifinomodott' nyugati emberek szempontjabol a modszereik - lefejezes, rabszolgasag stb. - elkepzelhetetlenul kegyetlennek tunnek. Valojaban emberi lenyek csinaltak, es csinalnak most is, egymassal ilyen dolgokat a valosagban. Biztosan vannak koztuk pszichopatak is, de a legtobben nem azok, csak kegyetlen emberek maximum. Nem olyan regen a nyugati tarsadalomban is egyutt eltek az emberek a rabszolgasaggal, testi fenyitessel. Nem olyan elkepzelhetetlen hogy ez ujra megtortenjen.

2015.09.20. 12:03:03

@Mirjam2: nezd, a Kozel Keleten, a nyugati ember a puhasag szinonimaja, valljuk be, tenyleg az.
Gondoj csak a palsztin-izraeli konfliktus kepeire es a reakciokra, altalaban a "oooohhhm ahhhh, children"

M. Péter 2015.09.20. 12:04:39

@tnt: A háború után viszont természetesen mindenki azt állította, hogy ő az ellenállásban harcolt.

2015.09.20. 12:05:04

@tanato: Szaudiban meg kb. mindenki jobban el, anyagilag, mint Mo.on. Meg a briteknel is jobban elnek. Es? Ennek mi koze van a politikahoz vagy a haborukhoz?

qkuc 2015.09.20. 12:06:51

@Határátkelő: Az elmúlt száz év európai tapasztalatai alapján egyik szélsőséges berendezkedés sem teremtette meg a létező világok legjobbikát, sőt ...

Ezért bár nem etikus, és nem szép, de érthető, hogy fenntartásokkal fogadjuk sokan mindkét szélső oldalon emberek véleményét, :).

Az viszont legyen az ő szemükre vetve, hogy az, aki racionálisan gondolkodva kétségeket fogalmaz meg középen toporogva, azt mindkét szélső oldal igyekszik áttenni a vele ellentétes utált platformra ... :(.

2015.09.20. 12:09:46

@charlieharper: Igy van, pontosan. 'Humanitariusok' probalunk lenni, kozben csak siman hulyenek neznek bennunket.

fhdgy 2015.09.20. 12:12:21

@Golf2: miért,snygg panda hol olvashatott orbán ellenes gyűlölködést?

A különbség annyi, hogy ő véresen komolyan gondolta, én meg annyira marhultam, hogy nem tudtam elképzelni, hogy ez a marhulás nem jön át. El tudsz képzelni olyan tengert, amelyik orbán elöl Ausztráliáig menekül?

qkuc 2015.09.20. 12:16:52

@Mirjam2: Nekem ezzel van a legeslegeslegnagyobb problémám, már eddig is másorendű Eu állampolgárok voltunk, de ez az új formáció, ahogy a németek meg osztrákok akarják ránk kényszeríteni az elképzeléseiket, ez egészen elképesztő.

tanato 2015.09.20. 12:17:17

@Mirjam2: Csak annyi hogy ha ott is háború törne ki onnan is menekülne a civil lakosság.

tnt 2015.09.20. 12:18:55

@M. Péter: igen.. ez a francia és magyar néplélek... hasonló volt egyik-másik választás után... aki a leginkább agitált egyik ill. a másik pártra szavazni az kb 1 évvel a választás után azt is letagadta, hogy ő valaha választani volt...:-)

tanato 2015.09.20. 12:21:06

@Bredpitt Monika: MI meg moziba megyünk megnézzük az EVerest-et,nagyon izgalmas lesz.Tegnap meg Szegeden voltunk ,strandoltunk a 33 fokban utána meg mentünk a Borfesztiválra,éjfélre keveredtünk haza.Jó hétvégénk volt és lesz.

fhdgy 2015.09.20. 12:32:24

@qkuc: ne félj, már nem sokáig leszünk másodrendű állampolgárok az EU-ban.

Nagyon jó esélyeink vannak arra, hogy harmad-, negyed-, stb. rendűek legyünk.

2015.09.20. 12:33:08

@tanato: minek az ellenere?
A demokracianak a prosperalashoz nem sok koze van. Libia is prosperalt Gaddafi alatt

2015.09.20. 12:34:25

@M. Péter: az olaszok meg vannak rola gyozodve, hogy ok vegig a gyoztes oldalon harcoltak

2015.09.20. 12:35:12

Ha van itt valaki Nemetoban vagy Ausztriaban megirhatna a jelenlegi lelkiallapotat a helyeieknek a migransokkal kapcsolatban.

qkuc 2015.09.20. 12:36:46

@fhdgy: Már azok vagyunk ...

2015.09.20. 12:38:08

@charlieharper: Szep osszefoglalo.

"Mellekszal, bar szertik hangoztatni, hogy Izraelnek ez eppen kapora jon, hiszen a Hezbollahot lovi az ISIS es mivel az ellensegem ellensege a baratom, igy ugy tunhet, hogy Izrael ISIS parti."

Alapvetoen mindenkinek kapora jon, hogy ez az Iszlam Allamnak vagy minek hivott szervezet ott kavarja a szart. Izraelnek, ugye mert lovi a Hezbollahot, de Torokorszagnak is, hogy lovik a kurdokat, es az USA-nak is, mert lovik a kormanyt es az oroszokat, es a szir kormanynak es az oroszoknak is, mert lovik a tobbi lazadot. Szerintem ez a legnagyobb problema, hogy eppenseggel mindenkinek fuzodik hozzajuk valamennyi erdeke, es nem annyira akarjak egyelore eltakaritani az utbol.

Ezzel csak epp az a baj, hogy az ideologiajuk csak tovabb terjed, es anelkul is radikalizalodik egy csomo ember, akiknek amugy semmi kozuk sincs hozzajuk. Majd megnezheti magat az USA, Izrael meg Oroszorszag is, amikor naluk tortenik valami szar, amit ezek a sotet faszkalapok inspiraltak. :(

fhdgy 2015.09.20. 12:47:17

@qkuc: akkor jó, Magyarország jobban teljesít. :-(

Tudod, nekünk nem harcolni kellene mindenkivel, nem győzni mindenki felett. Harcolni, győzni, ez háborus retorika. Háboruban nekünk nem sok jó teremhet.

Lobbizni kellene, jó eredményeket elérni. Ehhez pedig ész kellene, de az meg nincs.

pamut 2015.09.20. 12:57:07

@snygg panda: Ha az a poszt nem rólad szólt, miért vetted magadra?

qkuc 2015.09.20. 12:58:56

@fhdgy: Hát tudod, én olyan kis naiv voltam, hogy az EU lényege az, hogy egyenlő partnerek vagyunk. Mindenféle lobbi, meg jó eredmény nélkül.

Ehhez képest kikkel szemben akarnak szigorítani bevándorlás kapcsán a nyugati EU országok?

Persze, egyszer mindenkinek fel kell nőni, de azért még is szomorú, hogy az EU pénzekért "cserébe" a nevünk a kuss legyen. Az EU-nak nem erről kellett volna szólnia, nem ez volt az ígéret.

2015.09.20. 13:00:19

@mojyo: jelen pillanatban senkit sem erdekel a palesztin, kurd vagya nigeriai konfliktus.
A brit olvasok egyebkent mar marhara unjak, hogy allandoan egy siro szir gyereket tol a media az arcukba (BBBC, SKY, Guardian, etc). Most mar egy nyavogo kis cicat kovetelnek.

2015.09.20. 13:00:38

@charlieharper: Erre en is kivancsi lennek. A ferjem pont Bajororszagban van, azt mondja hogy miutan sikeresen eltuntettek a tomegeket a nyilvanos helyekrol, elkezdodott az Oktoberfest es mindenki bekesen bulizik (persze kozben nehany barbar, elmaradott orszagban tamadjak a rendorok a szegeny menekulteket, de ez nem fogja az atlag bajor polgart megzavarni, Keleten ugyis mindig mindenfele balhe van :))). Az egyik szomszedno akivel beszelt (nemet, nem jart meg Europan kivuli orszagban) azt mondta neki hogy 'ha lenne penze' (van penze, szoval nem ertem a dilemmat) akkor kikoltozne a lakasabol es atadna a szegeny menekulteknek akiket a TVn latott. De nem hiszem hogy ez egy reprezentativ pelda :)

2015.09.20. 13:02:53

@charlieharper: Volt mar szir gyerek kutyaval, azt hiszem a tegnapi hirekben lattam. Allitolag Sziriabol hozta a kutyat, ha jol emlekszem, most Horvatorszagban vannak.

2015.09.20. 13:05:43

@mojyo: Igy van, szerintem is.

Taxomükke (UK) 2015.09.20. 13:06:02

@Határátkelő: "...ezért választottam ezt a posztot, hogy ezekről a hihetetlen, mindkét oldalon meglévő indulatokról beszéljünk."
A te blogod, azt csinalsz vele, amit akarsz, de muszaj volt megint ezt bedobni? Gondolom, igen, ha a kommentszamnoveles a cel... En vasarnap delelott nem pont erre a temara vagyom, de ez az en bajom... Csak azert kattintottam ide amugy is, mert allunk a dugoban az M25-on.

fhdgy 2015.09.20. 13:06:57

@qkuc: látod, ezzel nem nagyon tudok vitatkozni. Azt viszont tényleg nem gondolhatod, hogy mi fújhatjuk a Passzát szelet.

Ettől még van persze politikusunk, aki igen is, azt hiszi. No, ez tényleg nagy baj!

2015.09.20. 13:08:38

@charlieharper: Hat, ezt el tudom kepzelni. En mar evek ota bojkottalom a Guardiant es a BBC-t, es a 444-et is szeretnem, de azt neha meg meg szoktam nezni :D Alapvetoen minden mediat jo lenne kiiktatni, a japan hirado maradhat :D

Din Serpahis 2015.09.20. 13:14:49

@Mirjam2: Irán, meg a siiták. Szimplán ennyi, nem akarják, hogy rátegyék a kezüket Szíriára meg Irakra. Illetve az is benne van, hogy azért az olajmonarchiák tele vannak nagyon nagyon sötét fanatikusokkal, akik szerintem támogatják az isis kalifátus baromságát.

Din Serpahis 2015.09.20. 13:14:49

@Mirjam2: Ennek az egésznek semmi értelme. Igaz ugyan, hogy az USA most szarik bele ebbe az egészbe, de ha iszlámisták rátennék a kezüket szaudra, vagy akárcsak kuvaitra, az Öböl háború semmi ahhoz ami azután következne.
Illetve ez egy olyan neuralgikus pontja a világgazdaságnak, hogy itt már Kína meg Oroszország is azt hiszem nekiállna rendet rakni. Az ISIS addig bohóckodhat, amíg megmarad a szíriai sivatagon belül, mert addig az amcsiknak nincs érdekük kicsapni. (legalábbis amíg elnökválasztási kampány van)

Din Serpahis 2015.09.20. 13:14:49

@Mirjam2: A németeknél szerintem nagyon komoly indulatok vannak a felszín alatt. Tegnap megint felgyújtottak egy menekültszállást, illetve több tüntetés is volt a menekültek ellen. Ezekről a német média általában mélyen hallgat persze, mert be vannak szarva, hogy rájuk sütik, hogy nácik.

qkuc 2015.09.20. 13:18:06

@fhdgy: Engem a hazai politika nem hoz tűzbe, :). Sajnálatos módon el is keserít, hogy a racionális kérdéseim jelenleg a rohadó narancs gondolati platformjára helyeznek, de attól, hogy nem támogatom az emberek korlátlan, ellenőrzés nélküli és teljesen koncepció nélküli elhelyezését, még nem jelenti azt, hogy szélső ez vagy szélső az, esetleg bármilyen párthívő lennék, :).

Úgy gondolom, hogy bármennyire retardált is egy ország vezetése, ha EU tag, akkor kezeljük annak, tagnak. Ne egy renderutasítható másodrangú kisgyereknek, akinek cukorkával akarjuk betömni a száját. Vagy ha már rendre utasítanak, akkor el is tüntethetnék a fejünk fölül, :D.

A jelenlegi formájában, és különösen ezt a helyzetet, ebben a felállásban nem fogja az EU megoldani. És egyelőre nem látom a jelét, hogy a helybenjáráson túl bármilyen megoldáson törnék a kókuszaikat az EU vezetők. A nyugatiak erőltetnék a számukra kényelmes megoldást, a keletiek meg elsüllyesztik az ötleteket. Ez az út sehová nem vezet, új koncepcióról pedig nem olvastam eddig ...

Nem veregetem vállon OrbánTraktort, de azt sem tartom helyesnek, hogy nekünk mindent, a hangunk hallatása nélkül le kelljen nyelni, csak mert a németek azt mondták.

qkuc 2015.09.20. 13:21:28

Nnna, én most elballagok ebben a "csodás, ragyogó" időben kirándulni egyet. És jó hangosan köszönök magint a busz sofőrnek, az integráció jegyében, :D. (Itt mindenki megköszöni az utazást, amikor leszáll a buszról).

2015.09.20. 13:23:44

@Din Serpahis: imho, az orosz beavatkozas kozelebb van, mint gondolnank
1) addig kell, amig USAban nincs vege az elnokvalsztasi cirkusznak. Time pressure
2) valamelyik nap kuldtek Sziriaba humanitarius csomagot. Azt Bulgarian keresztul akartak, amikor a bulgarok mindtak, hogy azert beleneznenk a tartalmaba, akkor az utvonalat gyorsan atvalroztattak Iranna Bulgaria helyett. Vajon mi volt a csomagban??? Koltoi kerdes volt!
3) Oroszorszagot nem erkeli az ilyen marhasag, mint a "ewman rights"
4) mire Europa barkit is mozgosit a burokraciajaval, addigra az oroszok bementek, rendetraktak es magukeva tettek Sziriat.

2015.09.20. 13:25:34

@Din Serpahis: Az a baj, hogy nagyon hasonlit a mostani helyzet a II. vh elotti allapotokra :( Hosszu gazdasagi valsag, polgarhaboruk minden fele, ismeros...? Csak Europa helyett valoszinuleg a Kozel-Keleten lesznek a fo frontok es az iszlamizmus az uj nacizmus, es szerintem arra fele haladunk, hogy ugyanugy egy nagyhatalmi osszefogas kezdodik ellene az USA es az oroszok kozott, amit egy ujabb, koztuk levo hideghaboru fog kovetni. Szerintem addig jo Europanak, amig csak a menekultek kezeleseben kell reszt vennie, en nagyon nem szeretnem, ha ujabb haboruzasra kenyszerulnenek az orszagaink :( Sajnos mindenki, aki Magyarorszagon el, azt mondja nekem, hogy nagyon rossz a hangulat es tenyleg durva az uszitas. :( En nem akarom ezt atelni.

2015.09.20. 13:58:23

@charlieharper: Szerintem is ez lesz. Aztan hasonlo forgatokonyv mint Afganisztanban. Nem szeretnek az atlagos szirek helyeben lenni (ugyanakkor azt sem szeretnem hogy tobb millios szamban bekoltozzenek Europaba es ok diktaljak a szabalyokat, szoval nincs erre jo megoldas egyetlen erintett csoport szempontjabol sem, foleg hogy a fel vilag koveti a szir 'menekulteket' Europan keresztul).

adg 2015.09.20. 14:17:50

@puhacica: Ne varjatok tizenot evet, gyertek most. Megkerdezem holnap a tv-nel, kell-e nekik ket ugyes vago, jo? :)

-------
Hetvegen nem voltunk itthon, kicsit kiszakadtunk a civilizaciobol megint. Nem voltak menekultek sem, egy csoda volt. Helyette neztem, ahogy a papagajok idetlenkednek a csapon.
photos.google.com/share/AF1QipPQwDjeCDNbmfuhPDtDvrlKPC64xXQnhDY9gKVP0CBOcQf_clj_pxmIoSHI0G4tjQ?key=RUNQTTdGVW9IN0NEU05UbU9KRGxiODhRR1VnZThB
Sajnos marhara nem vagyok egy fotos alkat, meg egy fenykepezogepem sincs, mert leesett, es azutan olyan szokatlan kepeket csinalt. :) Kenytlen vagyok telefonnal beerni egyelore.

Szerintem kar volt ezt a menekultes irast osszerakni a masik kettovel, mert kb 500 komment lesz a menekultesorbanoseustablasosszokasos temara, meg 3 a masik kettore egyutt.
Na mindegy

SzZoole 2015.09.20. 14:30:08

Hurrá,ismét smarteggs vs. morons,kinek az anyjának repedtebb a sarka.....
Meg jo hogy dolgozok....
@Taxomükke (UK): gyere be central Londonba,itt alig van forgalom:)

DieNanny CH 2015.09.20. 14:38:31

@charlieharper:

"magukeva tettek Sziriat."

Ezt én nem is bánnám, mert bár Európába ők nem valók, de mégis európaibbak, mint bármelyik körülöttük lévő olajállam...

tralalala 2015.09.20. 15:19:45

"kizárólag háborús menekültekre – azokról, akik elhagyják az országaik kilátástalanságát, hogy más országban találják meg a boldogulást? Köztük a saját magyarjainkról?"

És megint megy ez az összemosogatás... Én ugyan nem vagyok határátkelő meg nem is leszek, de ha egy magyar kimegy, akkor
- legálisan
- az EU törvényeinek és szándékainak megfelelően
- többé-kevésbé azonos kultúrával
- jellemzően dolgozni vagy tanultni megy ki.

A "menekült", aki amúgy 5 biztonságos orságon jön át, míg ideér, meg jellemzően
- illegálisan (zöldhatáron, embercsempészekkel)
- az EU szándékaival ellentétesen (regisztrációt megtagadva, Dublin 3 törvényt elutasítva)
- teljesen más kultúrával (sharia, iszlám, nők+homokosok lenézése)
- jellemzően nem fog tudni dolgozni (15-20% analfabéta, nyelvet nem beszél, használható képzettsége keveseknek).

Tehát ne vegyük már egy kalap alá a kettőt azon az alapon, hogy az egyik is külföldre megy, meg a másik is.

Szalay Miklós 2015.09.20. 15:19:45

Hogy miért gyűlöljük egymást? Azért mert a legtöbben húznak valamelyik oldalra, mert mindkettő egyszerű magyarázatokat és válaszokat kínál. Eléggé nehéz megállni középen, megpróbálni a problémák sok különféle tényezőjét mind figyelembe venni - pedig az volna a megoldás.

Akit érdekel, és még nem látta, itt talál egy középutas írást menekültügyben:

egyvilag.blog.hu/2015/09/09/egyeb_a_menekultkerdesrol

+ Ajánlom a könyvet, amely általában próbál meg segíteni a körültekintő, kiegyensúlyozott véleményalkotásban:

egyvilag.hu

fhdgy 2015.09.20. 15:37:07

@tralalala: a balkáni háború magyar menekültjei is EU-s útlevéllel utazgattak menekülés helyett???

snygg panda (törölt) 2015.09.20. 16:04:27

Na, elolvastam még egyszer a posztot. Mármint a menekültekkel kapcsolatos kérdésekről.

Sajnos én külföldről nem nagyon tudom megítélni, hogy otthon milyen hangulat van, és mennyire gyűlölik egymást az emberek a menekült téma kapcsán, így már látom, hogy felesleges volt hozzászólnom. Fórumokon nem vagyok jelen, kommentelni max ide szoktam, a facebook-os ismerőseim meg elég kulturált formában vitatják meg a kérdést szerencsére!

Lehet naivnak tűnik a kérdés, de Mo-n tényleg vannak olyanok, akik a Viktor-féle plakátok alapján jutottak odáig, hogy géppuskázni akarnak a határon? Nem tudom, biztos van ilyen, de nekem annyira elképzelhetetlen, hogy emberek ennyire együgyűek legyenek, hogy ilyen ócska propagandának bedőlnek. Az én ismerőseim nagy része inkább saját belső meggyőződése és kellő információ birtokában dönt úgy, hogy pártolja vagy épp ellenzi a jelenlegi bevándorlást.

fhdgy 2015.09.20. 16:25:51

@snygg panda: az emberek közül nagyon sokan, túl sokan, eleve gyűlölik egymást. A menekültek körüli hecckampány eleve termékeny talajra hull.

tralalala 2015.09.20. 16:25:56

@fhdgy: Aki Szeribából vagy Ukrajnából menekül Magyarországra, arról elhisszük, hogy menekül. Aki átjön Törökországon. Görögországon, Szerbián, Magyarországon, Ausztrián meg Németországon keresztül, hogy aztán Dánián át Svédországba meneküljön, az meg nem menekül már régesrég.

DieNanny CH 2015.09.20. 16:27:07

@snygg panda:

Igen, bizony vannak ilyen együgyűek, és nem is kevesen.

fhdgy 2015.09.20. 16:32:21

@tralalala: erre nem sok mindent mondhatok. Viszont nem látom az összefüggést a Te elöző hozzászólásod és az arra adott válaszom között.

Virago_1000 2015.09.20. 16:56:13

@tanato: "Magamról tudom a cigányokkal kapcsolatban hogyan lehet lehűteni a hőzöngőket."

Hazudsz. Sokadjara.

Hari Seldon 2 2015.09.20. 17:06:39

@charlieharper:
Igen. Assad alavita. A Siiták egyik leágazása. És én is azt mondom, az oroszok azért lehetnek most nagylegények, mert az USA elnökválasztási év előtt van. Így kizárt, hogy bármiféle katonai akcióba kezdjen jövő november elejéig.

snygg panda (törölt) 2015.09.20. 17:11:23

@fhdgy: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Azt hiszem ma van a nagy napja, hogy kijelenthetem: rádöbbentem, hogy már kellőképpen eltávolodtam Mo-tól. Teljesen elfelejtettem már azt a napi gyűlölködést, ami az ún. jobb- és baloldal között ment anno.

Nem tudom, hogy ez hogy zajlik ma otthon a menekültekkel kapcsolatban, de az a plakátkampány annyira elb...ttra sikerült, hogy kételkedtem benne, hogy bárki is bevesz belőle bármit is.

Sokkal inkább az volt az érzésem, hogy az emberek legtöbbje meg tudja ítélni a hírek és az elérhető információk alapján, hogy mit gondol erről az egészről. Persze nekem már csak az otthoni ismerőseim a mintaalap, ők meg nem annyira szélsőségesek szerencsére. :)

Határátkelő 2015.09.20. 17:22:06

@Virago_1000: Én meg leveszlek a whitelistről, ha nekiállsz hazugozni itt embereket és nem fogod vissza magad. Csak szólok.

Virago_1000 2015.09.20. 17:50:03

@Határátkelő: az ember agya eldurran, hogy milyen hetethavat osszehord ez a tanato. Eldurrant az enyem is, neharagudj.

puhacica 2015.09.20. 17:50:30

@adg: jo. es nekunk meg fenykepezogepunk is van. :D (meg egy macskank, masfelmillank es szandekunk a tobbhonapos karantenra viszont nincs, ugyhogy megis inkabb maradunk.)

Virago_1000 2015.09.20. 17:51:19

Bar a velemeny szabadsaga neki is kijar. Mondjon barmit is, aztan reagalunk ra. Vagy nem.

Határátkelő 2015.09.20. 17:56:56

@Virago_1000: Nem azzal van a baj, ha vitatkozol. Csak tartsunk meg egy szintet. Köszi. :)

Virago_1000 2015.09.20. 18:03:30

@Határátkelő: rendben :)
Magyarorszag iranti erzeseim olyanok mint a sok magyare akik hazatertek/hazavagytak a rendszervaltas utan, ezert a velemenyem altalaban kulonbozik az itt kommentelok 90%-etol. Magyarfikazast pedig elbol elutasitom. Megha kicsit radikalisabban is fogalmazok neha.

A mai vilagban a hulyeseg a normalis, eppen ezert tunik ugy, hogy az igazsag radikalis.

alfacharlybravo 2015.09.20. 18:27:00

A cím sem igaz, nem gyűlöljük egymást. Van vicc erre.

Bátyám maga miért ilyen rasszista
Nem vagyok én rasszista nincs problémám a rendes magyar emberekkel, csak azokat cigányokat, tótokat, zsidókat, feketéket, sárgákat meg a többi jöttmentet utálom.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2015.09.20. 18:28:14

A fő kérdésben nincs megosztottság: a menekültügy probléma.

cybericius 2015.09.20. 18:28:19

Elég kusza, szedett-vedett cikk, de már az első 20 sorából láttam, hogy menekült mosdatás lesz. Addig jutottam, hogy a gyerekemnek is megmutatnám-e a kommentemet. De meg ám!

1. Ha valaki öngyilkos akar lenni, akkor általában segítenek neki az emberek lebeszélni őt.

2. Ha mást is magával akar rántani, akkor a nagy többség elítéli, nagy felháborodás lesz az ügyből, mindenkit megráz. (zaol.hu/belfold/tragedia-megolte-csaladjat-majd-magaval-is-vegzett-egy-ferfi-1707398)

3. Ha öntudatlanul tesz ilyet valaki, az egy enyhébb fokozata a dolognak, de a végeredmény ugyanaz.

4. Ha egy egész kultúrkör, nemzet, sőt kontinens jövője kerül veszélybe, akkor a legtermészetesebb reakció, hogy aki félti mindezt, beleértve magát, gyermekeit, rokonait, barátait, mindent megtesz, hogy ne következzen be.

5. Futóbolondok minden korban voltak, és árulók is.

6. A helyzet egyre jobban radikalizálódni fog szerte Európában, Magyarország még a legfinomabb az összes közül. (Németek gumilövedékkel lőttek az osztrák határnál, csak erről nem szól a fáma. Az egyik ismerősöm mesélte, aki ott él.)

2015.09.20. 18:32:28

@Határátkelő: Na tessek, itt az elo peldaja a velemenyek polarizalodasanak :). En akkor jottem ra hogy valami nem stimmel amikor kizartak a Migration Aid FB-csoportbol mert 'rajottek' hogy Fidesz-ugynok vagyok :))). Egyesek tenyleg csak ket vegletben tudnak gondolkodni, hihetetlen.

2015.09.20. 18:37:29

Valaki latott marszamokat, hogy milyen karokat okozott az aurszalliatasban a jelenlegi migrans valsag? Utak lezarasa, kamionok nem tudnak menni, stb...

Csekket az Oberfuhrer Merkelnek kell benyujtani?

SzZoole 2015.09.20. 18:54:35

@Virago_1000: miert hazudna?
Ha nem tudnád @tanato: évtizedek ota köztiszteletben álló körzeti orvos es a romák nagy tiszteletben tartják az ilyet.
Inkabb tájékozódj mielőtt valakit valamivel vadolsz.

2015.09.20. 19:38:54

@Határátkelő:

Lefutott az előző cikk a témában a főoldalról és megint elkezdtek offolni az emberek? Vagy mi értelme ennek a cikknek? Bocs. :(

tanato 2015.09.20. 19:43:46

@Virago_1000: @Zoole[uk]: Az én praxisom legalább 30% roma,van gyakorlatom az agresszív cigányok lecsendesítésében.

tanato 2015.09.20. 19:47:51

@charlieharper: Az iszlám államvallás ellenére.És jól mondod Líbiában is sok magyar vegyespáros élt a háborúig,Kadhafi buktatásáig,magasabb élestszínvonalon mint amit itthon elértek volna/orvos és mérnökcsaládokról beszélek/.Most már persze repatriáltak a a feleség országába MO.-ra.

tanato 2015.09.20. 19:54:26

@fhdgy: Most jöttem a moziból a szomszédos megyeszékhelyről,az utak tele vannak az új kampányplakáttal:Meg kell védeni az országot,öles elefánt betűkkel.Nem felvirágoztatni,jólétet teremteni,hanem védeni.teljes háborús pszichózis.Katasztrófa.Most már hadilábon állunk a szerbekkel,horvátokkal,románokkal osztrákokkal.Mi jön még?

fhdgy 2015.09.20. 19:59:39

@tanato: hadat üzenünk Magyarországnak!

blackhairlady 2015.09.20. 19:59:59

@adg: "Szerintem kar volt ezt a menekultes irast osszerakni a masik kettovel, mert kb 500 komment lesz a menekultesorbanoseustablasosszokasos temara, meg 3 a masik kettore egyutt."

Ugyanezt akartam en i irni, de gondoltam eloszor vegig olvasom a kommenteket, hatha csak en feltetelezek dolgokat. aztan megsem:(
Elkepzeltem a fogmoso fiatalemebrt ahogy megpillantja a delfineket. Szivesen atelnem:) Meg jatszodo balnak, oceani partszakasz amerre a szem ellat...
Adg, azt hiszem hamarosan emglatogatlak, ha akarod ha nem:DDD

2015.09.20. 20:05:04

@tanato:

A szerbek nyalják így is a hátsónkat, mert EU tagok akarnak lenni. Az osztrákokkal pedig az idióta miniszterelnöküket leszámítva semmi baj nincs (ő meg nem sokáig lesz az, ha így folytatja), az emberek nagyrésze teljesen támogatja a magyarokat és azt amit a magyar kormány csinál, csak néhány bécsi hippi csinálja a műsort. Saját tapasztalat. A horvátok pedig alattomos társaság, ez már a MOL úgy kapcsán kiderült. A románokról pedig inkább nem nyilatkozom. Szóval no para, egyet nem szabad csinálni: ráengedni az osztrákokra a menekülteket, akkor inkább ujra ki kell küldeni a TEK-et a horvát határra is. Szerintem.

fhdgy 2015.09.20. 20:05:23

@tanato: uszítani roppant alacsony IQ-val is lehet. Sőt, azzal lehet igazán!

Muscari 2015.09.20. 20:11:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: eressel a Youtube-on, keress ra a TED eloadasokra. Biztosan van nemetul is valami, meg, ha jol emlekszem, lehet felitatot valasztani maganak a TED-nek az oldalan, ott is van fent nagyon sok eloadas.

DieNanny CH 2015.09.20. 20:15:36

@charlieharper:

Igen, ezt jó lenne tudni, mert ilyenre vágyom én is már 2 hete; bár az ismerőseim körében csupán annyi a kár, hogy a Zü-Bp vonatjegyük után repülőjegyet is kellett venniük kb 4szeres árért... A magyar turizmusból élők majd benyújtják a számlát januárban, mert aug. óta csökkent a turisták száma...

Din Serpahis 2015.09.20. 20:22:09

@Ödenburger [Hu/At]: Hát izé, ha a szerbek komolyan vennék ezt az EU tagok akarunk lenni dolgot, hermetikusan lezárták volna a Macedon határt, ahelyett, hogy államilag fuvaroztatják a migránsokat egyenest a zöldhatárra.

A horvátok az persze nocomment, nem baj, hamarosan választások lesznek, ez a garnitúra, úgy néz ki, bukni fog.

fhdgy 2015.09.20. 20:32:23

@tanato: Sigmund Freud 1918-ban Károlyiról

„A magyaroknak sok okos grófjuk van, de pont a legbutábbat kellett elnökké választaniuk.”

Mit mondana ma?

2015.09.20. 20:34:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A TED-en egeszen biztosan nem fogsz talalni semmire valaszt, de vegulis hatha belefutsz valaki olyannak az onreklamjaba, akinek erdemes megnezni a hashtagelt linkjet vagy megvenni a meregdraga konyvet. :D Illetve ha szerinted egy 15-20 perces standupmusorba oltott szellemi onszopkodas megfelel az "eloadas" fogalmanak, es nem zavar, hogy nem lehet kerdezni a vegen, es nem alszol a napi buzzword imaid elmormolasa nelkul, akkor egeszen biztosan tetszeni fog. :D

2015.09.20. 20:36:30

@tanato: Tenyleg nem ertem, mit bizonyit ez? Mondta valaki hogy iszlam orszagokban alacsonyabb az eletszinvonal mint Mo.on? Szerintem senki nem beszelt eletszinvonalrol.

tanato 2015.09.20. 20:37:59

@Ödenburger [Hu/At]: Hát igen kialakult újra a kisantant.A horvátok meg sumákok.

tanato 2015.09.20. 20:39:56

@Mirjam2: Csak azt akarom ezzel jelezni ,ha vélétlenül kitorne a béke sok arab a visszaköltözne a hazájába mert nem is olyan rossz/volt/ ott az életszínvonaL.

Virago_1000 2015.09.20. 21:04:57

@tanato: "Meg kell védeni az országot,öles elefánt betűkkel.Nem felvirágoztatni,jólétet teremteni,hanem védeni."
- nagyon helyes. ( a prioritasi sorrend ) Amit nem vedenek meg, azt nem lehet felviragoztatni.
Ahova gyulolkodo eroszakos hordak teszik be labukat, ott nincs viragzas.
Ajanlom figyelmedbe: szrterra.wordpress.com/2014/05/02/tanmese-wass-albert-a-patkanyok-honfoglalasa/

Virago_1000 2015.09.20. 21:10:06

@Zoole[uk]: "köztiszteletben álló körzeti orvos es a romák nagy tiszteletben tartják az ilyet."
- aha. Rohogjek vagy sirjak?
Hany de hany olyan esetrol hallottunk mar hogy feltortek a mentoautot kiszurtak a kerekeit, megvertek az orvost stb stb. Es igen olyanrol is hogy a korzeti orvos nem mer hazhoz menni csak rendori kiserettel. A tulnyomoreszt cigany lakossagu helyek allando orvoshiannyal kuzdenek. Vitatod ezt?

Virago_1000 2015.09.20. 21:13:54

@tanato: "Nem csupa FÉRFIAKBÓL ÁLLÓ /család nélkül felnövő,mindenre képes családjukból kisfiú korukban erőszakkal elszakított janicsárhadsereggel állunk szemben."
- de igen, ne ferdits, 85%-uk 20-30 kozti ffi aki annyira csaladszereto h hatrahagyja a noket gyerekeket a haboruban? Ember az ilyen?

qkuc 2015.09.20. 21:20:40

@tanato: Semmi. Megy a nemzetközi cicaharc, meg mindenki fújja fel magát, hogy mekkora egy PC emberi jogi nindzsa. A háttérben meg megy a lobbi, hogy akkor mi hogy merre legyen, megy az "osztozkodás".

Ez az a fajta színház, amit valamiért imádnak ezen a kontinensen előadni a politikusok. Lehet a többin is.

qkuc 2015.09.20. 21:24:27

Na akkor jöjjön OFF.

Én nem tudom ki készül mostanában ide az örök ősz birodalmába (Írország), de készüljön fel lelkiekben, hogy albérlet keresésnél Corkban és Dublinban a Trónok Harcát fogja átélni. Iszonyat nehéz kecót találni, akár percek alatt kipörög egy lakáshirdetés. Nagyon durva.

tanato 2015.09.20. 21:26:54

@Virago_1000: Én nem ferdítek,hivatalos rendőrségi statisztikákat olvasok a bevándorlók családi összetételéről.olvasd vissza az origón napról napra.

tanato 2015.09.20. 21:29:27

@Virago_1000: El v annak látva cigányok,igaz sok helyen helyettes orvossal,mert állandó nincs.Ha normál hangnemben tárgyalok velük nincs gond.

2015.09.20. 21:29:48

@qkuc:

Mintha Sopronról írtad volna... ;)

qkuc 2015.09.20. 21:35:35

@Ödenburger [Hu/At]: Azta, azt azért nem gondoltam volna, :D.

SzZoole 2015.09.20. 21:41:47

@Virago_1000: Egy videki korzeti orvos aki 30+ eve ugyan abban a korzetben van az mas mint a varosi korzeti orvosok,de felolem azt gondolsz amit akarsz.

2015.09.20. 21:51:13

@qkuc:

Ismerős 11 nm-es szobát ad ki havi 180 euróért. Meghirdette, másnap 32-en jelentkeztek, hogy kivennék. Ha belegondolsz, hogy az elmúlt 4 évben kb 15-20 ezer ember költözött Sopronba, új lakást pedig alig építettek... 50-60 nm-es lakások 4-500 euró körül azonnal elkelnek...

33621 2015.09.20. 21:58:56

@Ödenburger [Hu/At]: Ott nincsenek építési vállalkozók! Vagy élelmes befektetők? Jó lenne megnyerni az ötös lottót, és akkor lehetne ott kaszálni sok sok pénzt!

qkuc 2015.09.20. 21:59:45

@Ödenburger [Hu/At]: Ah, 50-60 nm-es lakás ... Az itt már ház! :D Érdekes, hogy mennyire mást takar a nagy, tágas, vagy éppen a kicsi fogalma.

2015.09.20. 22:03:49

@tanato: Persze, majd biztos visszakoltoznek... Bangladeshbe, Nigeriaba, Sziriaba, Afganisztanba, Pakisztanba :)))

33621 2015.09.20. 22:09:43

@Zoole[uk]: Zolika ma jártam a Gangesz partján mivel dolgoztam, és megdöbbenve láttam, hogy szinte gyakorlatilag ki van száradva. Vagyis van egy ici-pici posványos víz az alján, meg egy csomó bele nőtt gizgaz amitől már nem is látszik rendesen a meder sok helyen!
Nállunk viszonylag jó kis eső volt, de itt felétek most se nagyon volt semmi. Az Újfehértói kollégám már szegény siránkozik az eső miatt, hogy itt lesz az új sivatag Európában, ha így megy tovább.

nemor 2015.09.20. 22:24:22

@fhdgy: ilyenkor úgy sajnálom, hogy nincs like gomb :))

SzZoole 2015.09.20. 22:36:32

@33621: sose volt benne sok víz

tanato 2015.09.20. 22:38:24

@Mirjam2: Ha béke lesz egyszer visszaköltözés is lehetséges.

2015.09.20. 22:45:31

@qkuc: Sajnalom :( Remelem hamarosan talalsz egy jot vegre.

(Es koszonom szepen, hogy azt mondtad, hogy keco, es nem azt, hogy p... :D )

qkuc 2015.09.20. 23:03:23

@mojyo: Ah, köszi, azért a szerencsehozó négylevelű lóherét visszaviszem a boltba, mert nem működik, :D :D :D.

Elméletben találtam egyet, majd rakok fel képeket, bár kb. egy halszem objektív kell hozzá, hogy befogadja a "hatalmas" teret a fényképező gép, :D.

qkuc 2015.09.20. 23:10:51

A bürokrácia helyi vicceihez. Lehet már meséltem, nem emlékszem. Szóval kissé meglepődtem, amikor megjött a kártyám, mert el volt "írva a vezetéknevem. ífelhívtam a helyi hivatalt, hogy most akkor mi a tököm van, használhatom-e vagy sem. A lényeg, ha egy bizonyos betűkombinációt ütsz be a rendszerben a vezetéknévnél, a rendszer sajt maga szerint a második tagot automatikusan különszedi és nagybetűsíti, :D. Így lettem én titkon skót ... Kijaívtani nem lehet a hibát, de nyugodtan használhatom a kártyát. Csúúúcs, :D.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.21. 01:36:38

@qkuc: hogy hívnak, MacSkassy vagy O'Rosz vagy ilyesmi? :-)

monománia 2015.09.21. 04:30:35

@tanato:
a beszélgetőpartnereid szinte minden mítoszt bedobnak, csodálom a türelmed...
a "sose fognak hazamenni" is egy ilyen tévképzet. a tények ui. mást mutatnak: pl. a 7 millió afgán menekültből időközben 5,5 millió már hazatért.
www.zeit.de/wirtschaft/2015-08/fluechtlinge-deutschland-mythen/seite-2

adg 2015.09.21. 05:44:57

@qkuc: Kerj egy jogsit is az uj nevedre, es ezentul hivd magad ugy. Jol johet a kovetkezo allas megpalyazasanal, ha valami angolosabb neved van.
Allitolag szeretik a szemetbe tenni a "Piripocsi Gyongyver" es hasonlok cv-jet, rogto a nev megnezese utan. :D

Felesegemnek az utleveleben van elirva a neve, de nem szoltunk. Mar ugy hivjak azota, az ausztral papirjaiba az a nev kerult, mert az utlevel erosebb dokumentum, mint a jogsi, igy az utlevelen szereplo nevet orokolte.
(Magyarorszagon meg eltunt, mint szurke szamar a kodben, hisz az uniot nem hagyta el hivatalosan. Aki elhagyta, azt nem ugy hivjak. :D)

tanato 2015.09.21. 07:06:59

@monománia: Még az 56-osok egy jelentősebb része is hazatért néhány év múlva vállalva a hátrányos jogkövetkezményeket,néha a börtönt is.

Observer99 2015.09.21. 07:46:42

Ha tehát, a menekültek döntő többsége - gondolom az otthoni helyzet normalizálódásával - haza tér, akkor hogy fogják megoldani az elöregedő európai társadalmak demográfiai gondjait?

Egy seggel, két lovon, amelyek ráadásul ellentétes irányba mennek, nehéz fennmaradni!
Tessék eldönteni melyik állítás igaz!

tanato 2015.09.21. 07:50:55

@Observer99: Ebben nincs ellentmondás,egy részük/akik nem bírnak a honvágyukkal,magyaroknál is sok van ilyen pl. Mónika,még a rosszabb várható anyagi helyzet miatt is repatriálnak/ egy részük meg marad a fogadó államban.

Observer99 2015.09.21. 08:34:15

@tanato:
Légy következetes! Ezt nem Te írtad?
" tanato 2015.09.21. 07:06:59
@monománia: Még az 56-osok egy jelentősebb része is hazatért néhány év múlva vállalva a hátrányos jogkövetkezményeket,néha a börtönt is. "
Ha akarom vemhes, ha akarom nem?

A jelentős az mennyi kb? :-)
Példának pedig felhozol egy embert! :-(

Virago_1000 2015.09.21. 08:36:53

@pappito: ertelmes hozzaszolasra nem telik?

tanato 2015.09.21. 08:39:18

@Observer99: Tényleg nem tudom az arányokat,mintha az 56-osok 20-25%-a tért volna haza még viszonylag rövid időn belül büntetés terhe mellett is.Egyébként értem a kétkedésedet,én úgy gondolom aki fiatalabb korban megy el az már nehezebben jön vissza mint egy 40-50-en felüli.

fhdgy 2015.09.21. 08:40:21

@tanato: ismerek egy horvát-magyar családot Rovinjban, Isztrán. A feleség magyar, a férj horvát, de a férj jobban beszél magyarul, mint a feleség.

A balkáni háborúban szervezett akcióban menekítették őket Szlavóniából Rovinjba. Kettő lányuk ekkor még egész kicsi volt, a fiúk már ott született. Az a hét év, amíg nem térhettek haza, elég volt, hogy ott ragadjanak. Újraépítették a házukat, de már csak látogatóba mennek haza. Új helyre sodorta őket az élet, akaratukon kívül, és gyökeret eresztettek.

pappito · http://pappito.com 2015.09.21. 08:47:07

@Virago_1000: ezt akartam kérdezni, de úgy látszik nem értetted

tanato 2015.09.21. 08:47:23

@fhdgy: Igen ez így működik, 8 év után hazatelepedni az már egy más világot talál otthon,a régi ismerősök nélkül.

fhdgy 2015.09.21. 08:52:22

@tanato: igen, így működik, de sokan nem tudják. Azt hiszik, hogy csak az ő logikájuk a helyes. Az Élet sokkal komplexebb.

2015.09.21. 09:38:33

index.hu/belfold/2015/09/21/orban_viktor_keresztes_hadjarat_europa_kulpolitika/

Végre egy értelmes elemzés, ami képes a hisztihangulattól eltávolodva, három lépést hátrébb lépve, értelmesen elemezni az egész helyzetet, és európai szinten nézni a magyar intézkedéseket.

qkuc 2015.09.21. 11:03:30

@Dragonlady (Bp, Hun): macskassy :D mondjuk ebbol mar a new yorki repteren is volt vicces helyzet. Alapbol nem tudjak kimondani sehol kulfoldon, igy mar megszoktam, hogy leginkabb a keresztnevem hasznaljak. Viszont arrol meg sokan azt hisIk ferfit takar.

Virago_1000 2015.09.21. 11:23:05

@tanato: a multkor olvastam egy interjut, belinkelnem de nem talalom, egy anglia-magyarorszag kozti futarceg tulajdonos-ugyvezetojevel es o is elmondta, amit en csak sejtettem: rengeteg megbizasuk van koltozkodesbol kifolyolag, mert a magyarok 60-70%-a hazakoltozik 10 even belul, a kozhiedelemmel ellentetben (ezen szavakkal mondta) Ez a teny is ellentmond az itteni torzskommentelok allitasanak, valamint az egyeb honlapok, blogok magyar- es magyarorszag ellenes uszitasanak.

Virago_1000 2015.09.21. 11:25:51

@tanato: "Igen ez így működik, 8 év után hazatelepedni az már egy más világot talál otthon,a régi ismerősök nélkül"

- csak a gyokertelen emberek eleteben.
Szerencsere nem aok van beloluk, egy eros tarsadalom csak ugy epulhet ha orizzuk gyokereinket, kotodeseinket.

Virago_1000 2015.09.21. 11:26:59

@fhdgy: nem nem igy mukodik. Csak a torzskommentelok szerint.

Herr Géza 2015.09.21. 11:29:12

@Din Serpahis: Már hogy´hallgatna a német média erröl?? Csak miután az idióta neonácik mindennapos programjává vált a menekültszállások (egyelöre jellemzöen a célnak való átalakítás fázisában, azaz lakók nélkül....) felgyújtása, ezért az már nem "címlapos" hír (sztem heti két eset a minimum...).
Egyébként pedig a németeknek a menekültkérdés még ebben a volumenben sem igazán újdonság, hisz ide 30-40 éve özönlik sokféle náció, ki valami elöl menekülve, ki a jobb megélhetésért, vagy akár mindkettöért. Nem néztem még utána, de szerintem a balkáni válság (délszláv polgárháború) idején a számok is voltak ilyen magasak, még ha nem is túl hosszú ideig.
Mivel Németország mai gazdasági státuszában nem kis szerepet játszottak a 60-as, 70-es években tömegesen és szervezetten "importált" törökök, olaszok, portugálok, spanyolok, görögök és "jugók", volt idejük megtanulni a többé-kevésbé békés együttélést. Na persze egy szóval sem állítom, hogy a mostani áradat felhötlen örömet vált ki az átlagpolgárból, de az biztos, hogy lényegesen nagyobb a tolerancia, mint pl. Magyarországon.

fhdgy 2015.09.21. 12:14:33

@tanato: Küldtem privátban egy üzenetet, ha nem haragszol. Utólagos engedelmeddel!

tsabus UAE 2015.09.21. 12:39:55

Szerintem, ha a magyar kormány nem hisztizve, sokáig csak plakátolgatva és nem felkészülve, eleve magára irányítva a nemzetközi figyelmet, csak profin tette volna a dolgát, akkor sokkal nagyobb politikai tőkét kovácsolhatott volna magának, mint így.
Sokan és sokféleképp figyelmeztettek a menekültáradatra, már egy éve és MO mit tett ? Plakátkampányolt !!! Aztán, amikor már a világ túloldaláról is ideözönlöttek az újságírók, akkor beérett a felkészületlenség eredménye és borítékolhatók voltak az attrocitások.
Szóval, mindent összevetve, lehetséges, hogy hasonló intézkedéseket amúgy is meg kellett volna hozni (határzár, határellenőrzés megerősítése, mentesítő vonatok, befogadó állomások, stb.), de ezt meg lehetett volna tenni szinte láthatatlanul is. A gyűlölködés, heccelés, újbóli szabadságharcolás helyett.
Akiben pedig annyi van mindössze, hogy valamelyik haláltábort meg kellene nyitni "ezek" miatt, vagy le kell géppuskázni mindet, az tényleg ne legyen az ismerősöm. Se FB-on, se a való életben.
Az egész menekültügy alatt egy egyszerű, békebeli, elhízott, szemüveges hivatalnokot akartam látni a "megoldó" szerepében, aki csak teszi a dolgát, nem nyilatkozik és nem kampányol.
A menekülthullám alatt sokakból előjött a legrosszabb (valódi?) énjük és ettől komolyan megcsömörlöttem...

Mellesleg: hvg.hu/velemeny/20150921_Szabadjara_engedett_gyulolet

fhdgy 2015.09.21. 13:19:23

@tsabus [UK]: "...csak profin tette volna a dolgát, akkor sokkal nagyobb politikai tőkét kovácsolhatott volna magának, mint így."

Ez így igaz, de van egy kérdésem hozzá: hol?

Külföldön vagy Magyarországon?

Mert nem számít nekik, hogy mindenki utál bennünket, csak itthon legyen meg a kétharmad. Sajnos, úgy néz ki, hogy jelenleg még a háromnegyed is meglett!

blackhairlady 2015.09.21. 13:29:13

@qkuc: Az amerikai magyar nagykovet asszony volt a vendeg a BBC Amerikan=n a napokban. A musorvezwto ho;gy ugy mondta ki a nevet, hogy ha nem latom kiirva a kepernyon, ra nem jovok az eredetire:))))

tsabus UAE 2015.09.21. 13:34:28

@fhdgy: Belföldre gondoltam. Most csak az egybitesek ájulnak el ettől a "válságkezeléstől". Ha valami olyasmit csináltak volna, mint amit leírtam, akkor én is elismerném a teljesítményt, a média keveset foglalkozott volna vele, ennél fogva pedig külföldön se lett volna ilyen visszhangja. Gyakorlatilag mindenhol jobban állnánk, mint most.
Ha a háromnegyed is meglesz ez miatt, akkor tényleg nincs hova hazamenni többet...

fhdgy 2015.09.21. 13:42:08

@tsabus [UK]: Kösd föl a gatyád! Nincs hova.

Pénteken Pesten voltam, nap közben nem néztem netet, csak este későn. Amikor elolvastam a magyarbólyi esetet, lefagytam!

2015.09.21. 13:47:33

@tsabus [UK]:

Nem lehet, hogy a nemzetközi médiajelenlét volt az egyik cél? Csak kerdezem... Olvasd el a korábban belinkelt indexes cikket, sok minden visszaköszön benne, amit már egy ideje mondogatják. És jól összefoglalja EU szinten a magyar helyzetet. A belföldi bolhacirkusz egy más téma, de amíg nincs értelmes ellenzék, addig az teljesen lényegtelen, úgyis a Fidesz fog nyerni. És jelenleg még a gyurcsótány az egyetlen, aki próbál ellenzékként viselkedni, no ha viszont közte és a Viktor közt kell választani, mert élesedne a helyzet, rohanok a Fideszre szavazni. Ami meg a nemzetközi helyzetet illeti, már egyáltalán nem mi vagyunk a rosszfiúk. Szépen puhul fel a nyugati álláspont, ahogy egyre több menekült jut el áhított nyugati hazájába.

2015.09.21. 13:53:57

@fhdgy:

Mitől fagytál le? A cél egyértelmű: a jelenlegi horvát vezetés elkaszálása minél szélesebb körben. Egy kis viszonzás, azért ahogy viselkednek már egy ideje. És jelenleg jól áll a projekt, mindenhol a horvátok alkalmatlanságától hangos a világ, az osztrák sajtó is, pedig mi engedtük át a menekülteket. Ennek ellenére meg sem vagyunk említve, csak a horvátokat szapulja a teljes osztrák sajtó.

tsabus UAE 2015.09.21. 13:54:46

@Ödenburger [Hu/At]: Igazad van, ez is volt a cél. Válságkezelő helyett ismét médiak....t játszottak. Mint annyiszor...

fhdgy 2015.09.21. 14:09:13

@Ödenburger [Hu/At]: A horvátok meg köszönik, jól vannak, röhögnek a markukba!

Bredpitt Monika 2015.09.21. 14:18:08

@33621: lattam hogy irtal nekem valamit, de nem igazan ertettem, bocs de ezert nem is reagaltam ra

2015.09.21. 14:40:50

@fhdgy:

Biztos vagy te ebben? Mert a jelenlegi horvát kormány nem éppen indul jó esélyekkel a következő választásokon, és a nemzetközi megítélése sem túl jó. Rosszabb mint a miénk, jelentősen. A kerítés a horvát szakaszon is elkészül nemsokára, legfeljebb pár hét, ez a mostani utaztatás pedig véget fog érni abban a pillanatban. Akkor is röhögni fognak a markukba? Vagy amikor a kerítés elkészülte után az összes addig átpasszolt menekültet visszakapják még pluszban? Az osztrákok ezt tervezik. Lehet elfogultnak lenni, de a jelenlegi horvát kormány alattomos, korrupt és kétszínű, és lesz még ennek böjtje a horvátoknál.

Mr Long 2015.09.21. 14:49:33

@Ödenburger [Hu/At]: Plusz a szlovenek sem fogadjak be oket, ok is lezarjak a hataraikat, aztan majd lesz hajozas a horvatoktol is olaszba...

fhdgy 2015.09.21. 14:50:38

@Ödenburger [Hu/At]: Horvátország nem schengeni, max. Mo-ig toloncolhatók vissza a menekültek nem?

2015.09.21. 15:10:51

@fhdgy:

Nem. EU tag, nem érdekes, hogy Schengen vagy nem. Bulgária sem Schengen tag. De emiatt, amit most csinálnak a horvátok még jó darabig nem is lesznek Schengen tagok, szerintem...

2015.09.21. 15:12:36

@fhdgy:

Szerbia nem EU tag, oda is visszatoloncolható bárki, és ma már a németek is biztonságos országnak tekintik a balkáni államokat.

fhdgy 2015.09.21. 15:27:36

@Ödenburger [Hu/At]: Nagyszerű! Akkor a horvátok joggal mondják azt, hogy toloncoljákat a menekülteket egyből Szerbiába, hisz onnét jöttek, a többiből köszönjük szépen, de nem kérünk!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.09.21. 15:28:20

Ez a menekült téma százrétűbb mint egy marha gyomra.

1. Kedves kis országunk 18 évet szánt rá hogy elhagyjuk a Visegrádi országok kulturális klaszterét és csatlakozzunk a balkánhoz. Majd most kerítéseket húzunk fel a balkán és közénk.

2. A magyar szociálpolitika/társadalompolitika 18 évet szánt arra, hogy a társadalmi integráció csúcsterepein bevezesse azt a rituális dezintegrációs gyakorlatsort, hogy ha a társadalmi integárciós törődés szempontjából fontos célcsoprttal találkozunk, akkor jól megrugdossuk, megköpdössük őket.

3.-mit csinálunk mi a fiatalokkal?
4. -mit csináltunk a nyugdíjasokkal?
5. -mit tettünk a cigányokkal?
6. -mi lett a falusiak sorsa?
7. -mit tettünk azokkal, akik végre lakást vettek?
8. -milyen sorsot szánunk azoknak akik hitelből fognak diplomát szerezni?
9. -mit üzenünk egy hajléktalannak?
10- - mi lett az érintettek társadalmi önszerveződéseivel?
11. mi lett a sajtó vagy a tudományos discurzus függetlenségével?
soroljam még?

Nemcsak magyarként csináltuk meg a kireeksztés korát, ez EU stratégia si! Mindezt évi 1000 milliárd Ft EU fejlesztési pénzből, ami több mint 10 éve ömlik ide!

A magyar politika gyűlölet beszédre épül! Most találtak egy újabb ellenségképet! Egy újabb konstellációt, amit megfelelő összeesküvés elméletekbe helyezve a parasztpolitikusaink megint nagy nemzetmegmentő szuperintegrátornak állíthatják be magukat!

Ezzel a fügefalevéllel próbálják eltakarni a társadalmi integrációs csunyájukat. Pedig ez a fügefalevél nem lesz akkora: Ez csak időhúzás a haláltusájukban.

Az emberek előbb utóbb rájönnek, hogy ők munkások, meg nyugdíjasok, meg buszsofőrök, meg ápolónők, meg rokkantak, meg diákok stb. stb. És kérdéseket fognak megfogalmazni és a saját területükön a működ és a rálátás meg fog majd ütközni egyszer!

12. A közbeszédnek a kereteknek amiknek a válsága most jobban látszik olyan síkokat is érint, hogy az EU miként felelős a rendszerváltáskor másfél millió elveszett magyar munkahelyért!

A Közös Agrár Politika miként szervezte meg a magyar és a kelet európai vidék elpusztulását! Miként rögzíti a CAP a magyar bért ezen a Kádárinál alacsonyabb szinten! A nyugatiak a gyarmatosítás során kialakított centrum-periféria cuccokból sokmindent építgettek, amit most az arab tavasznál újra betettek ebbe a korba.

Az EU is keret a magyaroknak nem csak a nemzeti. Orbán csak azért szeretné, ha csak nemzeti elszámolás alá tartozna, mert az EU és a világ nyilvánosság keretei nem úgy védik őt, mint a főügyész szobatársa.

Idehaza hivatalosan senki sem kérdez semmilyen lopás láttán. Ha maradunk az EU-ban akkor azért jön az ottani bíró és megítél kártérítést a volt trafikosoknak, a hortobágyi juhászoknak és egyéb kisemmizetteknek. Ezért orbánék megint nekiveselkedtek, hogy nemzetközi "földhözverem magam és úgy üvöltök" rosszhírüket keltsék.

13. Politikai szocializációs szinten a Mari néni tudatállapotúak most fizikai mumusokat is kaptak. Igaz, hogy csak átrohannak rajtunk ezek az emberek, de végre igazi cunamit lehet mutogatni! És el lehet adni ezeket az embertömegeket mint félelmetes kirekesztési cunamit. No meg orbánt mint csodatévő látnok megmentőt, aki a csordáktól kezdve a veteményes kertig és a Dobos tortáig mindent az utolsó szálig megvédett a hagyományos életmódunkból!

2015.09.21. 15:39:41

@fhdgy:

Ez igy van. A baj, hogy mar most is ezt kellett volna tenniuk, nem suketelni, a magyarokat, a szerbeket es a szlovenokat szidni, meg vonatoztatni es buszoztatni a szloven es a magyar hatarra. Csak az a baj, hogy kiderult, hogy a nagy pofajukon megvolt, de azon kivul semennyire nem voltak felkeszulve. Igy inkabb egyszeruen tovabbtoltak a problemat. Ez mar most sem tunteti fel tul jo szinben oket, de ha majd kesz lesz a magyar es a szloven hatarzar is, es elkezdik visszakuldeni hozzajuk a menekulteket, akkor lesznek igazabol bajban. Es ujak is fognak jonni boven Szerbia felol, az sem kerdes. Magyarorszag, Szlovenia es Ausztria is abban bizott, hogy a horvatok nem engedik be a menekulteket. Beengedtek. Szlovenia es Magyarorszag hermetikusan le fogja zarni a hatart, ami most van, az csak idohuzas, hogy felkeszuljenek. Utana majd megkoszonhetik a horvatok a buta es populista kormanyuknak, ami kovetkezni fog.

Mr Long 2015.09.21. 15:45:54

@Ödenburger [Hu/At]: Haha., amjd amikor a nok nem jarhatnak a horvat tengerpartra furdeni lesz orom a turistaknak...

fhdgy 2015.09.21. 15:46:19

@Ödenburger [Hu/At]: Én nem féltem a horvátokat!

nemor 2015.09.21. 16:24:44

@tsabus [UK]: minden szavadért köszönet.

tanato 2015.09.21. 17:31:26

@Virago_1000: 60-70% hazaköltözik?Akkor miért fogyunk?

2015.09.21. 19:33:08

@snygg panda: Ez ennel egy fokkal bonyolultabban mukodik, az ilyen propaganda nem direktben hat, ahogyan az ismeroseid kozott, ugy a tobbi ember kozott is nagyon-nagyon keves az olyan, aki valoban azert gondolkodik ugy, ahogy, mert a kormany plakatjai felszolitottak. :D Ez nem egy ilyen direkt utasitas, hanem inkabb ugy mukodik, hogy a media a felszinen tartja a temat, a plakatok pedig megjelenitenek egy velemenyt, es ez batorit arra masokat, hogy ok is megfogalmazzak az oveket, ami persze lehet, hogy ellentetes, vagy kevesbe szelsoseges, de lehet, hogy a melyen szunnyado gyuloletet is felebresztheti, hiszen, ha a plakatokon megjelentek, akkor vegre barmit ki lehet mondani, nem? Ha egy kicsit is frusztralt vagyok, es van bennem intolerancia, vagy akar csak egy kicsi kis felelem az idegenekkel kapcsolatban, most vegre kimondhatom, frocsoghetek kedvemre, hiszen mindenki ezt csinalja, akkor en nem is vagyok olyan gazos, nemigaz?

Franciaorszagban tavaly legalizaltak a meleghazassagot, hosszas vita elozte meg, es ezalatt az ido alatt megnovekedtek a homofob tamadasok. A l*beralis sajto elegge elcsodalkozott ezen, hiszen eppen a homoszexualitas elfogadasaert akartak egyaltalan ezeket az uj torvenyeket meghozni, ami sikerrel jart amugy, marmint a torvenyhozas, de ott nem igazan divat az angolos udvariaskodas, meg a PC (lasd meg Charlie Hebdo), es egeszen extrem velemenyek is megjelenhettek ebben a vitaban, hiszen vegre lehetett rola beszelni, es sokan nagyon durvan fogalmaztak meg amit gondoltak, igy azok, akik tettlegessegre is kepesek voltak, es mas korulmenyek kozott esetleg turtoztettek volna magukat, batoritva ereztek magukat, kvazi felmentve a felelosseg alol.

Ezert kell vigyazni, hogy a hivatalos szervek es a media hogyan fogalmaz,... Nem vagyok amugy megveszekedett PC hivo, sot, en is fontosabbnak tartom az oszinteseget az udvariassagnal, de azon a velemenyen vagyok szemely szerint, hogy ami hivatalos, es allami kommunikacio, es mindenkihez szol, az nem lehet erzelmektol futott, kirekeszto, meg elfogult, meg ilyenek, mindenkeppen semlegesnek, indulatmentesnek es emberbaratnak kellene lennie.

2015.09.21. 19:50:02

@tsabus [UK]: Mo. nem tudja egyedul megoldani ezt a problemat, szerintem a leheto legjobb dolgokat csinaltak eddig (kiveve persze a dilettans kommunikacio a szomszedos kormanyokkal, de az egy kulon tortenet). Szerinted mit kellett volna csinalni? Nem az o hibajuk hogy a horvatok atkuldtek Mo.ra huszezer ember.

FutureFry 2015.09.21. 19:56:27

@Mirjam2: “… A vezetoik nem pszichopatak, hanem nagyon is okos es szamito emberek, …”

A kettő nem egymást kizáró tényező. Sőt. Pl. a CEO-k között négyszer valószínűbb egy pszichopata mint a ranglétra alján.

FutureFry 2015.09.21. 19:58:58

@alfacharlybravo:
“Borzasztó dolog a faji előítélet, Yossarian. Tényleg az. Borzasztó dolog, hogy becsületes, hű indiánokkal úgy bánnak, mint holmi niggerekkel, bibsikkel vagy koszos digókkal.” - Joseph Heller: A 22-es csapdája.

2015.09.21. 20:04:22

@Ödenburger [Hu/At]: Pontosan. Egyebkent ma beleneztem egy osztrak lapba (Kronen Zeitung), orommel latom hogy nem csak a brit atlagemberek a gonosz nacik :) hanem az osztrak kommentelok 99%-a is a magyar kormany allaspontjaval ert egyet. Tetszik a mai vezeto cikk: '"Schluss mit Asyl à la carte", www.krone.at/Oesterreich/Mitterlehner_Schluss_mit_Asyl_a_la_carte-OeVP-Aktionsplan-Story-473099.

2015.09.21. 20:12:50

@FutureFry: Igazad van, ez lehetseges - de altalanossagban sajnos nem magyarazat a jelensegre hogy mindenki aki benne van, pszichopata. A nacik es mas hasonlo emberek nagy resze sem volt pszichopata, csak atlagos ember akik rossz dolgokat csinaltak, egy karos eszmerendszerben hittek. Az Iszlam Allam mogott egy kiforott ideologia van ami mar hosszu evek ota letezik, formalodik - es ez nem is fog egyik naprol a masikra eltunni, meg akkor sem ha ideiglenesen sikerul katonailag hatterbe szoritani oket.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.21. 22:57:23

@qkuc: reggel óta gondolkozom, melyik női név hihető férfinévnek. kivéve, ha Olaszországban laksz és Andrea vagy, mert akkor megvan :-)

2015.09.21. 23:22:50

@Dragonlady (Bp, Hun): Hat peldaul a Hedvig. Esku huszeves koromig azt hittem, hogy fiunev. :D

Pernilla 2015.09.22. 00:21:07

@Mirjam2: ez mondjuk egy bulvárlapnál mint a Krone, annyira nem meglepő, de mondjuk egy minőségibb, liberális lapnál, mint pl. a der Standard is a kommentek kb. 70%-a a magyar kormánnyal ért egyet és Orbánt élteti, ami azért elmond valamit. Közben a cikkek nagy része görcsösen tartja magát a liberális állásponthoz, sőt kifejezetten magyarellenes cikkek, interjúk jelentek meg az elmúlt hetekben...

2015.09.22. 00:27:53

@Pernilla: Ugyanez van a brit sajtoban. Cikkek kivetel nelkul Mo.ot probaljak lejaratni, gorcsosen ragaszkodnak a szegeny szir menekult kisgyerek narrativahoz. Kozben a kommentek mind ellentmondanak ennek, es azt kerdezik hogy minek probaljak oket manipulalni - meg a 'baloldali' sajtoban is.

2015.09.22. 07:03:09

@Mirjam2:

Nem tudom @Pernilla: hogyan latja, de szerintem az OeVP (osztrak neppart) hatarozottan elkezdett kihatralni a koalicios partner SPOe (szocialistak) mogul a menekultugyben. Eleg megnezni az OeVP-s politikusok nyilatkozatait az utobbi idoben: Johanna Mikl-Leitner (belugyminiszter), Kurz (kulugyminiszter), es a most a partvezeto Mitterlehner. Kezdenek egyre radikalisabbak lenni, kulonben el fognak tunni (valoszinuleg igy is). A valasztoik jelentos resze partolt at a radikalis FPOe-hoz, sot mar nem csak a csajagarocsogei faluvezetok, de orszagosan is komolynak szamito politikusok is elkezdtek atszivarogni az FPOe-be, pl Ursula Stenzel belvarosi polgarmester, korabbi oszlopos konzervativ politikus. Az FPOe egyre inkabb nyomul be kozepre, es veszi el a konzervativoktol a teret, szoritja ra oket a szocialistakra.

Mar 5-10 eves tavon is szerintem komoly esely van ra, hogy a konzervativok eltunnek es a radikalis szabadsagpart siman felszivja a szavazoik nagy reszet. Ami azert erdekes, mert az FPOe-ben az Orban komoly kultusszal rendelkezik, meg a Strache, a vezetojuk is rendszeresen dicseri. Raadasul egyebkent a szocialistaknak is gondot okoz a menekulthullam kezelese, mert pont a szegenyebb es alacsony kepzettseguek kozt, akik eddig a fo szavazo bazisukat jelentettek, tarol az FPOe, mivel ok a legfogekonyabbak az "elveszik a munkat" es hasonlo kampanyokra. Az FPOe pedig nagyon ugyesen csinalja, egyreszt megy a neppartosodas es a Vona fele cukisagkampany, amivel a konzervativabb szavazokat viszik, masreszt pedig a nacionalista "honvedo" kampany, amivel a szocik szavazoit es a radikalis szavazokat viszik. Nekem neha ugy tunik, hogy a Strache tenyleg tanul az Orbantol.

Mindez ugye egyreszt a bevandorlas kezelese miatt erdekes, mert az OeVP lepeskenyszerben van, radikalizalodnia kell. Sot, a szociknak is, kulonben elobb-utobb ok is bajban lesznek. Vagyis az egesz osztrak menekultpolitika meg fog kemenyedni, nincs mas valasztasuk, erre van valasztoi akarat, es a szavazat nagy ur. Masreszt pedig - es a magyarok szamara talan ez az erdekesebb - egyre kevesbe tunik antidemokratikusnak Orban, miutan egyre tobb mainstream osztrak politikus is hasonlokat kezd el mondogatni, sot neha egyenesen ra mutogatnak, hogy lam-lam, o legalabb tesz valamit. A media persze foleg a liberalis balos SPOe-s allaspontot hangoztatja, de pl. a Die Presse-ban mar egyre tobbszor jellenek meg Magyarorszagot pozitivan bemutato cikkek. Ami meg a Der Standard-ot illeti, ott szerintem hamarabb szuntetnek meg a lapot, minthogy egy jo mondatot irjanak barmelyik jobboldali europai kormanyrol, szoval oket azert a helyukon kell kezelni.

Pernilla 2015.09.22. 08:35:40

@Ödenburger [Hu/At]: nagyjából én is így látom a dolgokat, ahogyan te. Főnököm elég jól összefoglalta a helyzetet: "minden egyes menekült egy újabb szavazat az FPÖ-nek". Sajnos igaz.

Már egyszer korábban kifejtettem itt, HC nagyon ügyesen gyűjti a szavazókat, a két csoport mellett, akiket te is írtál, a bevándorlóellenes politikája ellenére tarol a bevándorlók egy igen nagy csoportjában is, a szerbeknél. Egyrészt külön kihangsúlyozza, hogy a keresztény bevándorlókat szívesen látja Ausztria, másrészt ők is az alacsonyabb osztályokból kerülnek ki, akik vevők a Strache-féle retorikára.

Itt Bécsben azt látni, hogy mindegyik párt az októberi választási eredmények befolyásolására próbálja felhasználni a menekültügyet. Nincs új a nap alatt :-)

Fajankó 2015.09.22. 09:34:01

@qkuc:
Lehet hogy azt kell eldönteni, sok unios támogatás sok menekültel, vagy kevés/nagyon kevés lé, menekült nélkül?

Fajankó 2015.09.22. 09:57:24

@cybericius:
"(Németek gumilövedékkel lőttek az osztrák határnál, csak erről nem szól a fáma. Az egyik ismerősöm mesélte, aki ott él.) "

Nagyon magas szintre emelték a képmutatást, a közvélemény véleménye teljesen eltérő. Bajor kollégáim olyanokat mondanak hogy a Ha. azonnal és örökre kitiltaná őket innen, de mivel én magyar vagyok, úgy gondolják előttem bármit szabad.

Fajankó 2015.09.22. 09:58:10

@Fajankó:
közvélemény véleménye... :)

Fajankó 2015.09.22. 09:59:56

@tanato: Ez így nagyon rasszista.
Nekem meg a nagymellű szőkék lecsendesítésében.

Fajankó 2015.09.22. 10:03:02

@Zoole[uk]: Honnan tudod hogy nay tiszteletnek örvend?
Ismered személyesen? Csak kívácsiság.

Mr Long 2015.09.22. 10:16:42

@Fajankó: Biztos, hogy nem a felhangositasukban? Vagy nem szereted, ha sikongatnak?

Fajankó 2015.09.22. 10:17:24

@Virago_1000:
" hatrahagyja a noket gyerekeket a haboruban..."
Utánuk fognak jönni, a jelenlegi (vagy végleges. ha lesz ilyen) menekültszámot szorozd meg min. 3-al.
Tény és való, ha valaki a címlapok alapján tájékozódna azt hihetné többnyire kisgyermekes anyukák keltek útra.
Van egy mondás, miszerint kétféle hazugság van, az egyik a statisztika.Szerintem minimum háromféle, a harmadik a média.

Fajankó 2015.09.22. 10:27:36

@monománia:
Németországból vagy Svédországból tértek haza?
Hát nem tudom de a Törökök jól elvannak itt vagy 3 millióan.

Fajankó 2015.09.22. 10:51:15

@Pernilla:
". a der Standard is a kommentek kb. 70%-a a magyar kormánnyal ért egyet és Orbánt élteti, ami azért elmond valamit."
Már ott is kétharmados? :))))))))

Pernilla 2015.09.22. 10:58:33

@Fajankó: Persze, az egesz Monarchiaban, ez nem kerdes :-))

2015.09.22. 11:04:13

"Ez az ember megpróbálja azt tenni, amit elvárunk tőle, csak hogy nekünk ne kelljen megtenni. A magyarok megcsinálják helyettünk a piszkos munkát" - fogalmazott a volt uniós bővítési biztos, Günter Verheugen a "Das Duell" című német televíziós vitaműsorban Orbán Viktorral kapcsolatban.

hvg.hu/vilag/20150922_Verheugen_A_magyarok_megcsinaljak_helyett

Mr Long 2015.09.22. 11:09:30

@Ödenburger [Hu/At]: Azert az is sokat elmond, hogy a cikk alapjan a vitapartnerek errol nem is vitaztak.

2015.09.22. 11:28:46

@Mr Long:

Meg az is, hogy a Verheugen szocdem politikus, mégcsak nem is a bajor CSU szokásos bevédéséről van szó.

tsabus UAE 2015.09.22. 12:07:48

@Mirjam2: Már leírtam egyszer: Volt egy év a felkészülésre. Nem akkor kellet volna regisztrációs pontokat, kerítést, stb. építeni, mikor már egy hete/hónapja napi többezer ember jön át a határon. A plakátkampány árából is tellett volna sok mindenre. Meg lehetett volna szervezni a menekültek ellátását és nem főként a civilekre hagyni. Erre is lett volna forrás, ha más nem, hát uniós.
Szóval, amit tettek, elkésett volt, kapkodó, hibás, amatőr és gyűlöletkeltő. A nagykövetek berendelgetése pedig már tényleg annyira szánalmas, hogy szót sem érdemes vesztegetni rá. Azt viszont nem mondanám, hogy ez egy más történet, mert pontosan illeszkedik az eddigi tetteik sorába. Ennyit tudnak...
Ha pedig még téged is megetetnek azzal, hogy ez volt a legtöbb, amit tehettek...

tanato 2015.09.23. 08:41:40

A bal oldali sor alján található Nemes János gyermekkardiológus véleménye a menekültválságról,aki amikor helyzet volt állandóan kint volt önkéntesként a Pályaudvaron Pesten.

blackhairlady 2015.09.23. 14:19:24

@Pernilla: De a menekultek meg egy ideig nem szavazhatnak. Vagy igen? Nem kell ahhoz allampolgarsag?

Pernilla 2015.09.23. 14:57:49

@Signora con i capelli neri: az osztrakok szavaznak az FPÖ-re a menekültek miatt, nem forditva :-D

blackhairlady 2015.09.23. 15:35:18

@Pernilla: Ja hogy ugy! :))) akkor felreertettem a "minden egyes menekült egy újabb szavazat az FPÖ-nek" mondatodat, bocsika. De telejsen ertheto igy mar.

Bredpitt Monika 2015.09.23. 17:51:52

@Mirjam2: "A nacik es mas hasonlo emberek nagy resze sem volt pszichopata, csak atlagos ember akik rossz dolgokat csinaltak, egy karos eszmerendszerben hittek."

Ez valahogy szúrja a szemem. Nem ez volt a lényeg szerintem az eszmerendszerben való hittel kapcsolatban.
Nem hit volt az, hanem sokszor elvtelenség, félelem és közöny.

DieNanny CH 2015.09.25. 17:28:13

@qkuc:

Ez tök jó! :-DDDD Főleg, amit utána Dragonlady írt példának!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása