oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 21. 06:42,  A szülőföld, a haza és az otthon 480 komment

2015. augusztus 21. 06:42 Határátkelő

A szülőföld, a haza és az otthon

Előfordul, hogy az embert kellemes meglepetés éri bloggazdai minőségében is, ez történt velem akkor, amikor megkaptam a mai írást. Szerzője, Ödenburger ugyanis túl azon, hogy törzskommentelő, mindig tud olyat írni, ami elgondolkodtatja az embert, vagy amit akkor is érdemes megfontolni, ha esetleg abban a pillanatban nem is ért vele egyet. Száz szónak is egy a vége, örültem, amikor elolvastam itt következő írását, amit a Magyarország és én pályázat ihletett (de nem arra érkezett).

magyarorszag_sopron.jpgSopron (forrás: Wikipédia)

„Sokat gondolkoztam, elküldjem-e ezt az írást. Azért, mert az eddigi posztjaimmal ellentétben ez egy erősen szubjektív és személyes írás, és biztosan lesz rá egy-két olyan megjegyzés, ami emiatt nagyon rosszul fog esni. Végül úgy döntöttem, elküldöm, jöjjön az össztűz. Előre jelzem, hogy nem biztos, hogy a kommentekre reagálni fogok, ezért előre is elnézést kérek mindenkitől.

Sok írás született, amiben a haza fogalmát és a hazához való viszonyt taglalják az szerzők. Én ezt kicsit tovább bontanám, három fogalomra: a szülőföld, az otthon és a haza.

A szülőföld

A három fogalom közül azt hiszem ez a legtriviálisabb. A szülőföld az a hely, ahol születtünk. Ami persze egy igen leegyszerűsített megközelítése a fogalomnak.

Hiszen a szülőföld nem azért érdekes, mert ott születtünk, hanem mert ott vannak a gyökereink, a nagyszülők, a dédszülők sírjai, és egyáltalán, onnan kapjuk az alap, a kezdeti identitásunkat, ami a legtöbb esetben a legmélyebben meghatároz bennünket.

Szűkebb értelemben is, például alföldi vagyok, szegedi vagyok, sőt akár azon belül is, tápéi vagyok, például, de akár tágabb értelemben is, mint például magyar vagyok, európai vagyok.

Véleményem szerint nem a haza határozza meg az alapvető identitásunkat, hanem a szülőföld. Ez az identitás természetesen változik az idők során, de minél több időt élünk a szülőföldünkön, annál hangsúlyosabb lesz az identitásunkban, és azt gondolom, a szülőföldhöz való kötődés akkor is erős, ha egyáltalán nem éltünk ott.

Még az azonosításunknál is az egyik legfontosabb adat a születési hely, legtöbb helyen használják, legalább születési ország szintjén. Azt gondolom, a sok indulatos, Magyarország ellenes írásnak is részben ez az oka. Nehéz ezt az váltást, ezt a szülőföldtől elválást érzelemmentesen kezelni. Egyszerűbb, könnyebb, ha az ember üldözött, kénytelen menni, és ezért van is, akit hibáztatni, van is, akire dühösnek lenni.

Számomra a szülőföld Erdély, azon belül is Székelyföld. És az identitásom is elsődlegesen székely. Csak ezután magyar és európai. A szülőföld, amihez csak a múlt köt, emlékek, családi történetek és tárgyak. A gyökerek.

És talán ez hiányzik a legjobban, az hogy a gyerekemnek meg tudjam mutatni, hogy látod, ebbe az iskolában járt a nagyapád, ebbe az apád, abba az anyád, és most ebbe jársz te.

Három faluval arrébb, abban a házban éltek a nagyszüleid, ott nőtt fel apád, emitt két utcával arrébb meg az anyád, és először abban a kis sikátorban találkoztak, ami a jelenlegi lakásunktól pár utcányira van. Mert ez a szülőföld igazi jelentősége. És ideális esetben az ember szülőföldje az, ahol a gyökerei vannak, és még ideálisabb esetben az az otthona is.

Az otthon

Véleményem szerint ez pont az a hely, ahol otthon vagyunk a világban, ilyen Tamásisan. Nekem már számos otthonom volt. És laktam olyan helyen is, ami nem volt az otthonom, csak a szálláshelyem.

Az otthon részben az a mikrokörnyezet, ahová hazajár az ember, ahol szeret élni, ahol megvan a maga kis világa, az otthona. És otthon lehet az a tágabb környezet, ország is, ahol az ember otthonosan mozog, kiismeri magát, ahol jól érzi magát, ahol szeret lenni. És egy embernek lehet több otthona is.

Számomra jelenleg Sopron az otthon, de kicsit Budapest is mindig az marad, sőt Erdélyről is, mint az otthonról szoktam beszélni, noha ma már inkább csak egy elméleti, múltbéli otthon.

De érdekes, hogy többször tapasztaltam, hogy amikor Nyugat-Európából hazatérve átléptük a német-osztrák határt, elfogott az a „most már nem történhet nagy baj, már otthon vagyunk érzés”. Ausztriában van a bankszámlám, a társadalombiztosításom, ismerem a nyelvet, a szokásokat, a helyi dolgokat. Otthon vagyok Ausztriában is, pedig egy percet nem éltem ott.

A haza

A harmadik, és szerintem a legnehezebben megfogható fogalom, a haza. Számomra a haza egy társadalmi és politikai környezet, ami ideális esetben a szülőföldem és az otthonom köré szerveződött, és az a feladata, hogy nekem jogokat és lehetőségeket biztosítson.

A haza kvázi maga az állam, az államszervezet és a politikai környezet, ahol élek. Esetleg ahová tartozónak érzem magam. Régen Erdélyben sokat hallottam, hogy a hazám Magyarország (természetesen a történelmi Magyarország, benne Erdéllyel), és nem Románia.

Ezt soha nem értettem igazán, hogyan lehet a hazám valami, ami már nem létezik. És ez az értetlenség csak tovább erősödött, miután átköltöztünk, és a hazám központi egységében, az anyaországomban külföldiként kezeltek.

Ma sem vagyok biztos benne, hogy Magyarország a hazám-e? Sokszor érzem magam inkább hazátlannak, hiszen nem lennék képes harcolni azért a politikai és államigazgatási szervezetért, amit ma Magyarországnak hívnak.

Egyébként más hazáért sem. Az otthonomért igen, azt megpróbálnám megvédeni, ha nem lenne más lehetőségem, de a hazámért nem. Hazátlan, sőt hazaáruló vagyok? Sokak szerint biztosan.

És egy kis személyes outro…

14 éves voltam, amikor Erdélyből Magyarországra kerültem, és noha ma már belátom, hogy szüleim akkor az ismereteik alapján a legjobb döntést hozták, a szívem mélyén picit a mai napig orrolok rájuk emiatt a döntés miatt. Ha a mai fejemmel visszamehetnék az időben, hogy tanácsot adjak nekik, azt tanácsolnám, hogy ne tegyék.

Mint írtam, Magyarországon van az otthonom (és nem Magyarország az otthonom), és szeretem az otthonomat, szeretek ott élni. Ráadásul párom családja odavaló, a lányom ott született, szóval neki a szülőföldje és az otthona is ugyanaz.

Mostanában a saját tapasztalataim és érzéseim alapján inkább arra hajlok, hogy nem költözünk sehova, csak ha Magyarországon tarthatatlanná válik a politikai vagy a gazdasági helyzet. Mivel szerintem ettől ma messze vagyunk, és a valószínűsége igen kevés, hogy ilyesmi a belátható jövőben bekövetkezzen, egyre inkább azt gondolom, hogy mi maradunk Magyarországon.

Akkor is, ha kint hosszú távon jobb lehetőségei lennének a lányomnak, megtanulhatna anyanyelvi szinten egy világnyelvet, stb. És nem azért maradunk, mert Magyarország a hazám. Nem azért, mert tetszik a politika, sem nem azért, mert egyetértek azzal, ami manapság az országban megy.

Hanem azért, mert az egyetlen ország a világon, ahol a gyermekem a szülőföldjén, a gyökerei közt nőhet fel, ahol nem idegen. Mert otthon lehet sok helyen az ember, de szülőföldje csak egy van. És én nem szeretném elvenni a gyermekemtől azt, amit tőlem gyermekkoromban elvettek.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr147719240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.21. 07:19:05

Nekem bejön ez a megközelítés.
Az utolsó bekezdés egy nagyon jó okfejtés. Bár átérezni nem tudom, de értem.
:)
Köszi, Ödi.

Muscari 2015.08.21. 07:36:20

Hol a tetszik gomb?

Ha a gyerekedet osztrák suliba járatod, akkorég a némettudást is megadod neki.

Én nem gondolok nosztalgiával a szülőfalura, sőt örülök, hogy elkerültem onnan, mert nem egy jóhely. Azt sxorgalmazom, hogy a szüleim is adják el a házat és költözzenek anyukám sxülőfalujába az Alföldre, ami sokkal jobb, egy csendes kis falu, és még rokonok is élnek ott, ellentétben a mostanival.

Irigyellek, Ödi, hogy neked ilyen szép emlékeid vannak, nekem sajnos nincsenek.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.08.21. 07:36:48

vajon hogy erzik magukat azok a nemetek akik olyan kornyeken laknak, ahol mar torok a tobbseg? mennyire maradt, haza, otthon? Mennyire erezne maganak a szekely szekelyfoldet, ha par ev mulva tobb szir lakna ott mint magyar?

csőcsere 2015.08.21. 07:39:24

Az tuti, hogy mostanában történik valami Magyarországon. Pozitív értelemben. Nem tudom, hogy mitől, de történik. Apróságokon lehet látni. Itt, a Rómain, ebben a szezonban többen voltak kint, napról napra, mint tavaly, vagy előtte. És olyan kajáldák is kinyitottak, amelyek évek óta nem.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 07:39:25

na, meg van mondva

szinte egy darabjával se értek egyet, de kerek egész, kösz, hogy megírtad

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.08.21. 07:40:04

Nekem tetszett, és értem is, mit szerettél volna kifejezni ( nem azon a szinten, hogy mire gondolt a költő....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.21. 07:57:07

@pappito:
Én is így vagyok vele.
Jó írás de én messze nem így látom.
Nekem sok benne a fogalomzavar.
A haza nem egyenlő az államigazgatással.
Szerintem a szülőföld az önmagában semmi.
Másképp látjuk. Nincs ezzel baj.

Taxomükke (UK) 2015.08.21. 07:59:24

Jol osszeszedett iras, koszi. En sem ertek egyet a leirtak bizonyos reszevel, de ez nem baj.

bpetya75 2015.08.21. 08:30:49

Tetszett. Azt hiszem, a köztünk lévő nem túl jelentős gondolkodásbeli különbség oka csupán annyi, hogy az én őseim (egy része) három generációval korábban jött el Székelyföldről.

"az egyetlen ország a világon, ahol a gyermekem a szülőföldjén, a gyökerei közt nőhet fel, ahol nem idegen. Mert otthon lehet sok helyen az ember, de szülőföldje csak egy van."

Ez nekem is fontos. Köszi, hogy bevállaltad. Szerintem kommentelni is jöhetnél ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.21. 08:34:43

@bpetya75:
A szülőföld semmit nem jelent. Egy túlmisztifikált fogalom aminek semmi köze a belemagyarázott tartalomhoz.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.08.21. 08:50:11

Nagyon jol összeszedett iras,es erthetö is,ebben semmi hiba.Masik oldala az eremnek,hogy szinte semmiben nem ertek egyet a leirtakkal,de ez igazabol nem problema,emberek vagyunk,különbözökeppen gondolkodunk.Annyit meg,szerintem ez a szülöföld,magyarsag,gyökerek dolog kicsit tul van misztifikalva par ember reszeröl szerintem.Nem zavar,en maskepp gondolom,ennyi.
Összessegeben egy szuper iras,mondom ezt ugy,hogy nem a mondanivalojat hanem a stilust meg az összeszedettseget ertekelem.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 09:00:47

@diggerdriver: a szülőföld lutri, mint a hajszín. dobja a gép.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.21. 09:00:55

Ez így igaz. Kiváló megfogalmazás.

Ami a harcot illeti, viszont nem értek egyet.

Egy háborúban az ember a legritkább esetben harcol az országa politikai-gazdasági szervezetéért. Eleve hogyan lehet politikai-gazdasági szervezetéért harcolni? Sehogy. A háború arról szól: megvédem azt ami a miénk, nem engedem, hogy másé legyen.

Nyilván vannak kivételek: amikor az ember idegen hatalmat támogat hazája kormánya ellenében, De ezt is azért teszi, mert annyira rossznak tekinti hazája rendjét, hogy azt idegen segítséggel szeretné megváltoztatni.

Fajankó 2015.08.21. 09:01:13

"Hanem azért, mert az egyetlen ország a világon, ahol a gyermekem a szülőföldjén, a gyökerei közt nőhet fel, ahol nem idegen. Mert otthon lehet sok helyen az ember, de szülőföldje csak egy van. És én nem szeretném elvenni a gyermekemtől azt, amit tőlem gyermekkoromban elvettek.”

Közel az osztrák határhoz (ingázva) én is ezt mondanám.
Többi OK!
Nincs benne ellentmondás.

LittleG (uk) 2015.08.21. 09:19:35

Kár, hogy nem a pályázatra érkezett. Köszönöm a találó megfogalmazást, otthon, szülőföld, haza... Dettó.
Szülőföldemet és otthonomat nagyon szeretem, hazából meg most nem jutott. Majd legközelebb :)
Húgom barátnőjét is kb. 14 éves korában vitték magukkal a szülők, mikor erdélyi városból magyarországi határmenti faluba költöztek át, a távolság nem volt több 20 kilométernél a kettő közt, de ugye minden más lett, hirtelen azért bántották, mert "román", addig az volt a "baj", hogy magyar... Mihelyt tehette, továbbállt más országba. Ez a kor semmiféle határátkelésre nem alkalmas, de a határonkívüli magyar Magyarországra költözésére még annyira sem. (Az megvan, hogy mikor lesz a székelyből román?)

LittleG (uk) 2015.08.21. 09:22:30

@pappito: "szinte egy darabjával se értek egyet"
nem fejted ki?

rumitom 2015.08.21. 09:26:11

@pappito: az, de megis szamit, meghatarozza az identitasunkat.
mellesleg a hajszin is, ginger vs. blondie :)

LittleG (uk) 2015.08.21. 09:26:27

@diggerdriver: "A szülőföld semmit nem jelent. Egy túlmisztifikált fogalom aminek semmi köze a belemagyarázott tartalomhoz."
Neked (meg még sokan másoknak gondolom). Milyen belemagyarázott tartalom? Hogy a szülődöld az, ahol születtem, felnőttem (ki meddig él(t) ott), ahova az emlékeim kötnek, ahol az identitásom alakult, ahova hazamegyek?

bpetya75 2015.08.21. 09:26:57

@diggerdriver:

Számodra, meg sokaknak nem, Ödenburgernek, nekem, meg szintén sokaknak meg igen.

Amúgy fogadd elismerésem, hogy a múltkori balhézásotokon felül tudtál emelkedni. ;-)

TilosazA (UK) 2015.08.21. 09:28:41

Ez az "idegen" dolog, ez érdekes. Sokszor úgy gondolom, mi jobban idegennek érezzük magunkat, mint amennyire mások annak tartanak. Az egész nem kívülről jön, hanem belülről.
És szerintem ezért is nem érzi magát idegennek külföldön mindenki.
Az én lányom pl. már Magyarországon lesz idegen (egy éves volt, mikor kiköltöztünk). És ez nem szomorú, ez csak egy tény.

Shebelle 2015.08.21. 09:32:30

Valahogy ismerős érzéseket pedzegetsz. Én azt szoktam volt mondani: "...hogy mostoha gyermeke vagyok két országnak is!" mivel ezt tapasztaltam. S megértem azt is, miért teszed azt a gyermekeddel, amit. Vannak dolgok néha ,amiket nehéz elmagyarázni, megkell őket élni, ahhoz h.igazán megértse az ember. Sok sikert!

bpetya75 2015.08.21. 09:32:43

@LittleG (uk):

Ha Magyarországra költözik?

Csodabogár 2015.08.21. 09:33:21

Nagyon tetszik és nagyjából egyetértek. Lehet, hogy 40 évvel ezelőtt nem így láttam volna, de ma már tudom, hogy a szülőföldem, Budapest, mindig egy mágnesként húz vissza engem. Tágabb értelemben Europa is. Soha nem tudtam volna Europán kívűl élni, meg se fordult a fejemben. Voltam többször hónapokra tengerentúlon de soha nem éreztem jól magam.
Kellemes otthonom volt persze több is életem során, de mindig tudtam, hogy majd ha megtehetem haza jövök Pestre. Itt érzem magam jó, annak ellenére, hogy se rokonságom se gyerekkori barátaim nem élnek már.
Vannak persze kevésbé napfényes oldalak is itthon, nem értek egyet a jelenlegi politikai irányzattal és frászt kapok, hogy mi lesz ha beteg leszek és korházra szorulok, miközben már nincs idő/lehetőség kimenni kórházba, de hogy mi lesz az a jövő titka. Addig élvezem a mát és igyekszem nem gondolkozni a jövőn.

bpetya75 2015.08.21. 09:43:07

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):

Leírod, hogy "emberek vagyunk,különbözökeppen gondolkodunk", majd jössz a túlmisztifikálással. Ha elfogadod a máshogy gondolkozást, akkor miért kell minősítgetni azt, aki mást gondol a szülőföld jelentőségéről, mint te?

bpetya75 2015.08.21. 09:45:09

@LittleG (uk):

Nagyon rühellem ezt a gondolkodásmódot. Biztos azért vagyok érzékeny a témára, mert a vérvonalam totális kárpáti mix magyar, székely, román, sváb, bunyevác elemekkel. Meg amit még nem tudok ;-)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.08.21. 09:49:22

@bpetya75: Nem minösitesnek szantam amit irtam,sajnalom ha annak latszott,vagy annak erzödik.Szimplan leirtam,hogy van,aki szerintem tulmisztifikal.Magat a tulmisztifikalast vagy magat az egyent nem kritizaltam,nem is allt szandekomban senkit kritizalni,minösiteni es legfökeppen senkit sem szerettem volna megbantani.Amennyiben megis ez törtent,itt kerek elnezest.

skye8 2015.08.21. 09:50:58

Wow ez Egy remek iras, a palyazatot is megnyerne. Tetszett a szulofoldrol valo okfejtes,Es hogy a szerzo felvallalja velemenyet Mo.rol is. tobb helyen olvastam az erdelyi magyarok leromanozasarol, szanalmas ha ez tenyleg ilyen gyakran elofordul Mo.on.
Szuleim 1990ben a kommunizmus bukasa Utan szandekoztak Erdelybol Mo.ra telepedni, de az otlet Soha nem lett kivitelezve,apukam meggondolta Magat. Talan jobb is hogy a gyerekkorunkat a megszokott kornyezetben toltottuk a fiutestveremmel, biztonsagerzetet adott a kesobbiekben.

bpetya75 2015.08.21. 09:57:06

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):

Nem volt bántó számomra, amit írtál. Pont azért reagáltam a te hozzászólásodra, mert nyilvánvalóan nem bántásnak szántad, csak érzek némi ellentmondást a két mondatrész között ;-)

Ha általánosságban értetted a túlmisztifikálást, akkor azzal maximálisan egyetértek, ha Ödenburgerre vonatkoztatva, azzal meg egyáltalán nem.

Shebelle 2015.08.21. 09:58:57

Kicsit Off, de talán mást is érint.....

SZóval volna egy kérésem, kérdésem: nézegetve az ingatlanos oldalakat, akár vételnél,akár bérlésnél láttam olyat h. "High energy consumption residence" és "High greenhouse gas output" és A, B, C, D, F, G besorolást hozzá rendelve egy-egy összeggel, pl. az elsőnél D 224 a másodiknál F 67. Ha jól gondolom ez évi összeg(jelen esetben euroban)? Érdekelne ha valaki kitudná fejteni ezt bővebben, illetve ezek az adatok mennyire lehetnek reálisak? Nagyon köszönöm!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 10:05:47

Jól van megirva.
Engem az érdekelne, hogy ha valaki a határ túloldalán, osztrák iskolába küldi a gyerekét, hogy jobb legyen neki (én is ezt csinálnám akkor, pedig nem tudok nemetul), akkor mennyiben vesz el a gyökereibol, szulofoldjebol? Mert akkor mégse tartozik a szulofoldhoz minden, a negatívum is, az itt élned szívnod kell is? Nem kötözködni akarok, csak próbálom osszerakni a nekem látszólag kicsit ellentmondasos infókat.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.08.21. 10:09:07

@bpetya75: Termeszetesen altalanossagban ertettem a tulmisztifikalast.

DieNanny CH 2015.08.21. 10:11:56

Nekem teljesen más a véleményem, de köszi, hogy megírtad!

fhdgy 2015.08.21. 10:12:21

Egy-két dolog a szűken vett szülőföldről:

A szülőföld nem biztos, hogy az a hely, ahol az ember gyereke megszületett. Pl. ha egy Somogyban élő anya egy budapesti kórházban szüli meg a gyerekét, mert komplikált szülés várható, utána hazamennek Somogyba, a gyerek ott nő föl, akkor ez a gyerek nem hiszem, hogy azt mondja, hogy pesti, inkább azt, hogy somogyi.

Térben nézve is változik a szülőföld. Ha a Föld ellentkező pontján megkérdezünk egy magyar, hogy mi a szülőföldje, akkor lehet, hogy Európát mond. Ha mondjuk Angliában kérdezzük, akkor azt mondja Magyarország. Ha Magyarországon, akkor a megyét mondja. Ha az adott megyében tesszük ezt, akkor a települést.

Ha majd lesz marsi kolónia, akkor aki a Földön született azt fogja mondani, hogy földi???

Időben is változik az emberek szülőföld fogalma. Aki pár napnál többet nem mozdult ki a falujából, annak egészen mást jelent ez a fogalom, mint aki pár évente új helyre költözik. Az idősebb generációra még jobban jellemző, hogy egy településen éli le az életet. A mai fiatal felnőtt generáció sok-sok tagja már annyi helyen élt, hogy már nem is tartja számon.

Nyílvánvaló, hogy ahány életút ebből a szempontból, annyi viszonyulás a szülőföldhöz. A két véglet: az egyiknek a szülőföld maga a minden, a másiknak meg már a semmi.

DieNanny CH 2015.08.21. 10:17:27

Ez különben érdekes kérdést vetett fel bennem: vajon hogyan látják most a nyolcvanas években áthozott 12-16 évesek a szüleik döntését?
Nekem a kollégiumban lett így egy padtársam, aki '88 decemberében jött hozzánk, szakközép 2. osztályba.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.21. 10:22:01

Érdekes.Persze így is fel lehet fogni.Egy kérdés csak: ha egy családban az apa x országból származik, az anya meg y-ból és a gyerekük egy harmadik, z országban születik, akkor neki hol lesz a szülőföldje?Mármint ha a szülőföldet a felmenői sírok helyével azonosítjuk?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.08.21. 10:25:19

Szép kerek írás, van amiben egyet is értek. De a szülőföld témát például lehet több szempontból nézni. Mert mi van akkor ha valaki mondjuk Párizs mellet születik, de két éves korában "behurcolják" Budapestre. Az összes hivatalos iratában egész életében az fog szerepelni hogy ő francia születésű holott soha egy percig sem érezte magát annak lévén nem is emlékszik azokra az időkre. Viszont a nyilvánvaló tények miatt Budapest se lesz soha a szülőföldje, mert ő ott "idegen", nem oda tartozik mindig elvágyott onnan. Az ilyen embernek a szülőföld fogalma értelmezhetetlen.
Mint ahogy számomra pl. a haza fogalma az ami megfoghatatlan. Kb. pont annyira mint a nemzeti ünnepek. Sosem éreztem magaménak az augusztus 20.-i ünnepet, vagy akár a többit. Ez egy nap számomra, amikor kötelező volt élére vasaltan megjelenni, vigyázzban állni, tisztelegni és jó képet vágni valami olyanhoz ami rohadtul nem érdekel és semmit nem mozdít meg bennem. A poszter szerint ugye "ideális esetben a szülőföldem és az otthonom köré szerveződött, és az a feladata, hogy nekem jogokat és lehetőségeket biztosítson." Hát én inkább csak a kötelességeket éreztem mindig, számomra Magyarország mint haza egy pióca ami kiszipolyoz de ami vissza nem ad semmit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.21. 10:26:26

És egy kis off, de hátha megy még nyaralni valaki, meg amúgy se árt figyelni:

index.hu/gazdasag/2015/08/21/nyaralas_booking.com_zarolas_gorogorszag_bank_szivas/

Égbekiáltó pofátlanság...Asszem, továbbra is jól csinálom, hogy semmiféle bankkártya, baxámla információt nem adok ki semmilyen ismeretlen cégnek...Lóf@szt nekik.Foglaláskor az a max, hogy fizetünk (utalunk) egy kis részt (20-30%), a többit pedig kicsekkoláskor.Ha így nem jó a cégek, akkor nyazsgem nekik, megyek a következőhöz.Marad még épp elég.Autóbérlés ugyanez.Az egész nekem egy irgalmatlan WTF, hogy milyen jogon merészel bárki is rápofátlankodni a számlámra?Asszem a bankomat is azonnal felmondanám, ha ilyesmi megtörténne...

Sanyi9 2015.08.21. 10:28:35

@FeketeMacska73: apropo szirek, ezt az egesz bevandorlas/menekultek dolgot eddig sehol nem lattam a lehetosegek szempontjabol elemezve. Ezt arra ertem, hogy ha peldaul ezek a neptomegek letelepednek es integralodnak, megtanulnak magyarul, abbol az egesz orszag profitalhat egy par ev mulva. Mondjuk lehet, hogy ez egy naiv nezopont, de nem lenne az elso eset (ormenyek, zsidok, nemetek, szerbek, stb).

Bal 2015.08.21. 10:30:09

@Shebelle: Hàt előrébb szám általában jobb hatékonyságot jelent, így a példád nem túl reális. Amit a tanúsítványok megadnak végső számnak Mo-on, az a várható energiafogyasztás /év / m2, és az is ugyanebbe a nagyságrendbe esik. Ami mellesleg sokkal fontosabb, mint a betűjelzés, szóval lehet hogy azt mutatja. Azért fontosabb, mert a betű egy relatív mérce, viszont a számot m2-rel felszorozva elvileg a költséggel arányos mutatót kapsz. Simán lehet, hogy egy ugyanakkora A kat. ingatlannak kétszer akkora a költsége mint egy ugyanakkora B-s ingatlannak, ha az első téglalap alakú egyszintes, a második meg kocka alakú kétszintes.

Ne láss túl sokat ebbe amúgy, én kértem már ilyet kétszer ugyanarra és kaptam két nagyon eltérő számolást. Elég hókuszpók az egész, a számlák mondják ki az igazságot.

DieNanny CH 2015.08.21. 10:34:37

Szóval, hogy azért meg is fogalmazzak valamit: ha a gyereked Sopronban nő fel, akkor sem tudod neki végigmutogatni Szegedet, Erdélyt meg pláne. Ha meg akarod mutatni neki a TE múltadat, ugyanúgy utazni kell hozzá.
Ebből a szempontból mindegy, hogy Sopronban, vagy W.Neustadt-ban laksz.
Csak azt akarom ebből kihozni, hogy a gyerekednek meg az lesz a te szempontod szerinti szülőföld, ahol ő nő fel.
Kicsit visszakanyarodok az anyagias oldalra: miért orrolsz a szüleidre pontosan? Miért - és mikor - jöttetek át? Anyagi okai voltak, vagy a háború miatt?
A válaszodtól függ a következő kérdésem: ha anyagi okai voltak: vajon itt tartanál-e iskolázottságban, világlátásban, ha ott maradtok?

Én a szülővárosomtól alig 60 km-re költöztem - vagyis a szüleim is -, mégis, nagyon hiányzik, és tudom, a család gazdasági helyzete kényszerítette őket erre.
Ott ismerek minden utcasarkot, fát - gondoltam én, aztán már csak a város fb-oldalára feltett 20-30 éves képeken találom csak ezt meg. Mert átépítették az utakat, a fát kivágták és gyönyörű játszótér van a helyén - stb.

Na, kicsit zavaros, de gondoltam, leírok én is pár dolgot, hogy láthasd, miben más a véleményünk.

2015.08.21. 10:43:05

Sziasztok! Koszonom az eddigi kommeteket, es kulon koszonom, hogy az eltero velemenyeket es kritikakat is sikerult nagyon-nagyon kulturaltan megfogalmazni, nagyon jol esik. Az pedig, hogy van aki egyetert, van aki pedig nem, az termeszetes, mashonnan jottunk, mas az elmenyanyagunk, es emiatt ohatatlanul maskeppen latunk dolgokat.

Nekem csodalatos gyerekkorom volt, es a problemakkal, a rossz dolgokkal fokeppen kamaszkent, Magyarorszagra koltozesunk utan szembesultem, de akkor eleg nagy tetelben. Ez biztosan meghatarozza azt, ahogy latom ezeket a dolgokat.

Rendszeresen megkapom a kommentjeim kapcsan, ma is elojott, hogy nekem konnyu, mert Sopronban lakom es ingazom. Nos, en sem ide szulettem, es meg ha ide is szulettem volna, akkor sem kellene ingaznom, sok szuletett soproni dolgozik Magyarorszagon, barmennyire is hihetetlen. Az ingazas nem egy leanyalom, sokan nem vallaljak, barmennyire is hihetetlenul hangzik ez. En el szerettem volna jonni Budapestrol, es feladtam egy jol fizeto es biztos allast, azert hogy Sopronba koltozzek es ingazzak. Gondolkoztam az Angliaba koltozesen is, de szamomra Anglia annyira mas vilag, hogy nem hiszem, valaha jol tudnam ott erezni magam. Inkabb megtanultam nemetul is az angol melle, minthogy Angliaba menjek. :) Ezert olyan megoldast kerestem, ahol Magyarorszagon maradhatok, es Budapesten kivul is pesti szinvonalu eletminoseget tudok biztositani magamnak. Igy teljesen adta magat az ingazas. Es azert Sopron, es nem masik varos, mert amugy is mindig egyik kedvenc helyem volt Magyarorszagon, mindig mondtam, hogy nyugdijas eveimre Sopronba fogok koltozni. Ez egyebkent meg a munkaeropiac megnyitasa es kivandorlasi laz kitorese elott volt, ez sok szempontbol megkonnyitette a helyzetet, mas szempontbol viszont megnehezitette (pl. igen nem volt egyszeru a legalis munkavallalast megoldani). De azt hiszem, a lehetoseg barki elott ugyanugy nyitva all, mint elottem is allt, es csak dontes kerdese, hogy az ember hova koltozik, Londonba, Parizsba esetleg Becsbe, vagy Sopronba, Mosonmagyarovarra, esetleg Szombathelyre. Kinek mi a fontos, mi a motivacioja es mik a celjai...

DieNanny CH 2015.08.21. 10:43:57

@Sanyi9:

Ezt én is végiggondoltam. Kezdjük az elején: nyelvtanulás.
A magyar túlterhelt tanárok idejük mely részében utazzanak el egy táborba, nyelvet tanítani?
Oké, mondjuk a munkanélküli tanárok, közmunkaként.. Amit én, pedagógusként nem vállalnék. Persze, lehet olyan, aki családja miatt nem tud külföldre menni, ezért van még Mo-on - na, de egy mondjuk veszprémi tanár költözzön le Ásotthalomra? (Bocs, annyira nem kísérem figyelemmel, hogy nem tudom, hol vannak táborok.)
A mohamedánokkal még az is a probléma, amit nyugaton élő pedagógusok nem egyszer elmondtak: a férfiak, fiúk nem engedelmeskednek a nőnemű tanerőnek.
A pedagógusok nagy része nő...
Ja, és ráadásul ők nem magyarul akarnak tanulni, hiszen eszük ágában sincs itt maradni.

Tovább nem is példálózok, láthatod, az ország anyagi helyzete nem tud még bele sem kezdeni az integrálásba! (Ellátás, élelmezés még megy valamennyire.)

Shebelle 2015.08.21. 10:44:22

@Bal: Köszi. Ez élő példa volt, amit a neten találtam egy ingatlanos oldalon, külföldön, Franciában. Bá akkor ez is hasraütéses alapon megy...., na azért még nyomozok egy kicsit. Mivel kalkulációt végzek a jövőbeni esedleges költségekről, hogy mire számithat az ember, mennyi költséggel kell kalkulálni a bérleti dijon felül.

szakasz2 2015.08.21. 10:54:51

Jó írás. Ezen az íráson látszik talán a legjobban, hogy a haza-szülőföld-otthon-... 'fogalmak'-hoz történő viszonyulás igazából óriási mértékben függ az egyén által átélt gyerekkortól és azok emlékeitől. Azok, akik nem éltek át olyat, amit Ödenburger, azok nyilván az ezek alapján leszűrt véleményét és gondolatait sem értik. Hiába a "Magyarország és én" kérdésre csak szubjektív válasz van, minden általánosítás vagy mások 'túlmisztifikálással' "vádolása" nem helyén való... (Maximum egy adott élettörténethez hasonlót többen éltek át mint másféléket, ezért többen is érzik magukénak az ilyen ember tollából született írásokat.)

Kiváncsi leszek majd, hogy a Finnországban született lányom mit fog gondolni erről a kérdésről, ha nagy lesz. 8 hónapot élt Finnországban és azóta kétszer látogatott vissza, most lesz 14 éves. Lehet, hogy más lesz a véleménye mint bármelyikünknek... (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy azok a menekültek is akik naponta ezrével érkeznek Mo.-ra több heti vagy hónapnyi viszontagságos út után, nos valószínűleg ők is teljesen másként vélekednének erről a kérdésről. Hiába no, csak szubjektív válasz van...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.21. 10:55:31

@LittleG (uk): @bpetya75:
A házat azonosítjátok a szülőfölddel.
Van akinél ez egybeesik van akinél nem.

2015.08.21. 10:56:56

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ezen sokat molyoltunk mostanaban mi is. Viszont a magyar oktatasi rendszerrol eleg elegge lehangolo dolgokat hallani, tapasztalni. Es eddigi barkivel beszeltunk, aki kivitte Ausztriaba iskolaba a gyereket, mindenkinek az volt a tapasztalata, hogy a zarkozott gyerekek is kinyiltak, elkezdtek szeretni az iskolat, es amit korabban nyomaskent es stresszkent eltek meg, az szorakozassa, kihivassa valt. Nem vagyok egy oktatasi szakerto, de valami nagyon el van kurva a magyar oktatasi rendszerrel...

Ami az identitast es szulofoldet illetni, szerintem ezt nem erinti, hogy hova jar iskolaba. Eleg szep nagy hazikonyvtarunk van, mindkettenolvasunk is sokat, a tortenelem pedig a hobbijaim koze tartozik. Igazabol az egyetlen plusz, hogy az iskolaval parhuzamosan majd magyar nyelvtantanarhoz is kell jaratni a gyereket, hogy megtanulja a magyar nyelv szabalyait is, de ezt szinte mindenki igy csinalja, ez egy elegge jol mukodo rendszernek tunik. A gyerek Magyarorszagon no fel, ahol mindenki a szulei nyelven beszel, tapasztalatok szerint tenyleg nem zavarja ossze az, hogy miert mas nyelven kell vegeznie az iskolat, foleg, hogy ez Sopronban nem egyedi eset, sok gyerek jar ki. Reggel kimegy, delutan hazajon.

Shebelle 2015.08.21. 10:58:07

@skye8: Sajnos nagyon gyakran előfordul, még a médiában is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.21. 10:58:12

@TilosazA (UK):
Erről beszélek. Neki aztán magyarázhatod a szülőföld éteri tisztaságát.

pappito · http://pappito.com 2015.08.21. 10:58:16

@LittleG (uk): inkább nem. a szerző így érez ahogy leírta, én meg sok ponton ezekkel a dolgokkal kapcsolatban másképp.
nincs jó vagy rossz úgyérzés, csak úgyérzés van, mindenkinek a magáé. az övé ilyen, fogadjuk el.

tanato 2015.08.21. 11:02:17

@Sanyi9: Nem is lehet,ha ezt valaki felhozza/a menekültek integrálása MO.-ra/ az szentségtörést követ el és minimum hazaárulózzák.Ezt én egy másik blogon megemlítettem,mindent kaptam érte a fejemre,tiltsanak ki az országból,állítsanak bíróság elé,az iszlamisták ügynöke vagyok az ország elpusztítója stb.

2015.08.21. 11:07:05

@ChristineK:

Igen ez valoban sokkal osszetettebb, de ha minden variacios lehetoseget szamba szeretnel venni, akkor egy jo vaskos konyvet kellene irni a temarol. Vagy tobbet... :) En nyilvanvaloan a sajat szubjektiv megelesemet irtam le, amit azert is gondoltam erdekesnek, mert valoszinuleg sok gyereket visznek el a szulei kulfoldre hasonlo korban, neha talan pont azzal indokolva a koltozest, amivel szuleim is tettek, hogy a gyereknek jobb elete legyen. Majd ugyis feldolgozza a valtozast, kamasz, rugalmas. En ezt belulrol eltem meg, es egyaltalan nem volt olyan konnyu feldolgozni az uj helyzetet, pedig nekem meg a nyelvi es a kulturalis valtozas is joval kisebb volt. De kivancsi lennek, hogy mas, akit hasonlo korban vittek el masik orszagba, hogyan elte azt meg, es hogyan latja mondjuk 25 ev tavlatabol? Hozzam hasonloan, maskeppen? En azt erzem, ezt a temat neha nagyon konnyelmuen tudjak kezelni a szulok...

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.21. 11:13:00

@Ödenburger [Hu/At]: Koszi a posztot. Latom nagy tetszest aratott, en az ellenvelemenyt szeretnem kepviselni.
Nekem nagyon nem tetszett, se fule, se farka es meg a vegen te is belegabalyodtal. Csak par szoban:

1. Szulofold: ebben a bekezdesben egy ertelmes mondat van: "A szülőföld az a hely, ahol születtünk." Es ezt kar tovabb ragozni. Kislanyom Moszkvaban szulettett. Most harom honapos es koltozunk tovabb. Semmifele gyokerei nincsenek Moszkvaban nemhogy rokonok vagy meghatarozo elmenyek. megis Oroszorszag lett a szulofoldje. Ahogy @pappito: mondta.

2. "Az otthon részben az a mikrokörnyezet, ahová hazajár az ember" es "egy embernek lehet több otthona is". Barhogy csurjuk-csavarjuk a szot, ez a hazat jelenti es elofeltetele hogy birtokuljuk. Itt mar belekavarsz tajegysegeket aminek szerintem semmi koze ehhez. Magyarul szoktuk mondani hogy "de otthon erzem magam" ez is azt mutatja hogy barhol erezhetjuk otthon magunkat de attol ez nem lesz az otthonunk. Akkor tessek ott hazat vagy lakast venni oszt akkor mar otthon oszt jo :).

3. Haza, az egyeteln vitaindito resz a cikben, errol kellett volna irni a cikket :)

4. "Magyarországon van az otthonom (és nem Magyarország az otthonom)". Helyesen ugy hangzana hogy 'es nem Mo. a HAZAM. Ugge Mo-t - barmilyen kicsi is :) - nem neveznem mikrokornyezetnek.

Tagabban a velemnyem meg az hogy helytelenul mindenaron ossze akarod kapcsolni ezeket a fogalmakat. En szokkal lazabban ertelmezem oket. A haza fogalom problemasabb mert ez nem csak azon mulik egy en mit erzek hazamnak hanem hogy hol milyen jogaim vannak mint allampolgar. Es innen tavabblehetne fuzni a szalakat ha valaki allampolgarsagot valtoztat "szulohazara" es "hazara" :).

Jo tarsalgast!

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.21. 11:14:53

@rumitom: nem, az egyetlen dolog amit meghataroz a "place of birth' rovat! Az identitashoz semmi koze.

2015.08.21. 11:15:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

A szuleim osztalyidegenek voltak a kommunizmusban, aztan a forradalom utan pedig, amikor elkezdett (helyenkent fizikalisan is) tombolni a roman nacionalizmus es magyarellenesseg, ugy gondoltak, hogy jobb lesz, ha nem abban az ellenszelben, folyamatos harcban kell leelnem az eletemet, amiben ok tettek. Ez 1991-ben volt. Iskolazottsagban, minden masban valoszinuleg legalabb itt tartanek, ha maradtam volna otthon, de lehet, hogy elorebb. Mindket idosebb testverem egyetemet vegzett, otthon Erdelyben. Csakugy mint szuleim is. Szoval ilyen szinten nem hiszem, hogy hatrabb tartanek. De akkor meg sok minden maskeppen nezett ki, senki nem hitt meg akkoriban pl. abban, hogy a belathato jovoben Romania is az EU tagja lehet.

bpetya75 2015.08.21. 11:27:16

@Ödenburger [Hu/At]:

Esetedben azért nagyon sokat nyomhatott a latban a románozós rész. Ilyennek egy innen nyugatra paterolt gyerek szerintem nincs annyira kitéve. Az, hogy leidegeneznek egy idegent, az nem annyira durva, mint ha lerománoznak egy erdélyit. Szerintem.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.21. 11:27:36

@fhdgy: teljesen igazad van es szerintem ez oda vezethezo vissza a szulofold megjelolesenel lenyegeben anticipaljuk a kerdezo altal vart informaciot es azt probaljuk megadni, tehat kulonbozo helyzetekeben mas-mas valasz lehet a jo.
En ugy gondolom hagy ma a szulofoldet nagy biztonsag lehet egyeztetni azzal az orszaggal ahol szulettunk mig a szuletes helye alatt a varost / telepulest ertjuk.

Tapsi75 2015.08.21. 11:30:19

Sokszor hallottam nem Magyarországon élő magyaroktól, hogy a gyökerek stb. Nem akarok senkit ez ügyben megbantani, de ez szerintem ugyan az a kategória mint a vallás. Ne mondja nekem senki, hogy 3 évenként mond neked bármit ha megállsz egy számodra teljesen ismeretlen ember sírja előtt, aki mondjuk a nagyapad. Akkor mond ez bármit is, ha a szüleid mesélnek róla, és megerzed hogy ez a valaki számukra fontos volt. Számodra attól még nem az. Ez csak valami ragaszkodasnak a megnyomoritott kivetitese. Számomra az jelenti a kotodest, amit én megelek, tapasztalok. Amit az én szüleim adtak át nekem, hogy szerető és vigyázó és első perctől engem tisztelő környezetet teremtettek. Ez nincs meg Magyarországon ma, csak a maximum a családban, amit kilépés onnan már nem ezt látod.

TilosazA (UK) 2015.08.21. 11:33:47

@bpetya75: Erre a románozós részre azt hiszem korábban is írtam már. Én először ezzel akkor szembesültem, mikor az előző munkahelyemre felvettek, lett több romániai magyar munkatársam, akik Erdélyből költöztek fel Bp-re. Én észre sem vettem a különbséget, mások mondták, hogy erdélyiek. Mikor én mondtam, hogy ők akkor románok, a többiek kiakadtak, hogy ne hívjam őket így, mert ez nagy sértés. Én meg nem értettem, ha egyszer ez az állampolgárságuk, az miért sértés, én nem annak szántam... Szerencsére sosem "románoztam le" senkit szemtől szemben, pedig simán megtörténhetett volna, így, hogy nem gondolok mögé semmi sértőt, egyszerűen rövidebb lett volna azt mondani, hogy valaki "román", mint hogy "romániai magyar".
Amúgy a mai napig nem értem, mi baja egymással a két nemzetnek.

fhdgy 2015.08.21. 11:34:49

@Andras125: Persze, a kérdező személye, a körülmények erősen meghatározzák, hogy milyen választ adhatunk. Pl. USÁban lehet, hogy egy átlagos ottani ember azt sem értené, hogy Magyarország. Megyéről, településről beszélni meg nyílván értelmetlen.

2015.08.21. 11:36:17

@Andras125:

Koszonom, hogy leirtad. Hadd reagaljak nehany szoban, egyedul az identatasra es szulofoldre, mert sajnos dolgoznom is kell es ha mindenre reagalnek, az egy tobb oldalas iras lenne... :)

Amit te is, es meg nehanyan felvetettek, hogy pl. valaki egy olyan varosban/orszagban szuletik, ahol a szulei eppen ott laktak 1 evet, es egyebkent semmi koze a helyhez, ezek azert a ritka kivetelek szerintem. Meg ha itt a blogon lehet, hogy gyakrabban elo is fordulnak, szerintem azok az esetek, amikor valaki egy olyan helyen szuletik, ahol csak rovid ideig el, es ez raadasul meg a szulei kulturajatol is tavol van, azert szerintem boven az esetek kevesebb mint 1%-ban fordul elo. Az altalanos az, hogy a szuleink hazajaban szuletunk, es onnan visznek el kulfoldre valamikor gyerekkent, vagy pedig egy olyan helyen szuletunk, ahova mar korabban koltoztek a szuleink. Nem az az altalanos, hogy valaki ketevente koltozik.

Az identitasnak nyilvanvaloan csak egyik eleme a szulofold, emelett meg a szulok anyanyelve is szamit, az orszag is, ahol felnovunk, az is hogy hany eves koraban kerult abba az orszagba, eltero-e a ket szulo anyanyelve, vagy esetleg ket eltero anyanyelvu szulo el egy harmadik nyelvu orszagban el, szoval lehet ezt fokozni. Azt viszont nem hiszem, hogy azert mert vannak specialis esetek, azert a ertelmetlennek kellene nevezni valamit, ami a nagy tobbseg eseteben szerintem megallja a helyet.

bpetya75 2015.08.21. 11:40:04

@TilosazA (UK):

Rövidebbnek rövidebb, de nem igaz. Mivel hogy magyar, nem lehet román. A román állampolgár már pontosabb, de az meg majdnem olyan hosszú, mint a romániai magyar.

puhacica 2015.08.21. 11:42:38

ma fel eve, hogy Londonban elunk. jol vagyunk, koszonjuk.

epp ezert annyira aktualis nekem ma ez a poszt, mint soha maskor. elgondolkodtam ezen a szulofold-haza-otthon harmason. en alfoldi vagyok. mindig is az leszek. csomo szep emlekem van gyerekkorombol. megis amint tehettem, elkoltoztem. eltem Szegeden, Kaposvaron, Pesten, Esztergomban, Szentendren. megertettem: ha a fene fenet is eszik, azok az idok mar nem jonnek vissza. de akkor se lenne ugyanolyan semmi, ha ott maradtam volna. az emlekek jok, orulok, hogy van mire visszagondolni, ha ramjon a visszagondolhatnek. ennyi.

TilosazA (UK) 2015.08.21. 11:44:08

@bpetya75: Valószínű azért gondoltam, hogy ugyanaz, mert számomra magyarnak lenni egyenlő volt az állampolgársággal, nem volt semmi több ennél. És ezzel sokan vannak még így szerintem.

2015.08.21. 11:48:38

@TilosazA (UK):

Eltel volna Erdelyben, akkor ertened. A romanozas pedig azert sertes, mert nem igaz. Mert nem vagyunk romanok, soha nem is voltunk azok. Te sem vagy angol, csak mert angol az allampolgarsagod, azert meg magyar vagy. Es ez sokkal sertobb, ha egy olyan nemzetiseggel jelolnek meg, akihez meg csak nem is szeretned, hogy barmi kozod legyen, nem onszantadbol koltoztel az adott orszagba, hanem a hatarokat valtoztattak meg onkentesen a fejed felett. A romania magyar igaz lehetne, de akkor mar inkabb erdelyi magyar. Romaniai magyar legfeljebb a bukaresti magyar. Osztraktol sem hallod Del-Tirolra azt, hogy Olaszorszag, mindenhol csakis Sudtirol-t hasznalnak. Olaszorszag az Sudtiroltol delre kezdodik. Csak Magyarorszagon ugy tunik tul hatasos volt a 40 ev kommunista nepbutitas es tortenelemhamisitas... :(

2015.08.21. 11:50:20

@Ödenburger [Hu/At]:

Jav.: onkentesen = onkenyesen

2015.08.21. 11:52:38

Szoltok majd,ha vege lesz a palyazatnak es lement az osszes "inspiracio", "reakcio", es "ihlet" poszt is ra? Szevasztok.

2015.08.21. 11:53:43

Na, en most megyek dolgozni, ha tudok, kesobb meg benezek.

Addig is Keep Calm! :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.08.21. 11:54:20

@Ödenburger [Hu/At]: Jól mondod, kitelne belőle egy Révai féle lexikon sorozat is. :)
Az említett kérdésről a fiam lehet majd megkérdezni úgy tíz év múlva. Bár már most is tudna nyilatkozni szülőföld ügyben. Számára is ez egy megfoghatatlan homályos valami, mert három országhoz is köti őt és ebből végül az jön ki hogy sehova tartozónak nem érzi magát. Magyarország ahol született neki csak negatívumokban maradt meg. Az ősök pedig bár ismerte őket, nos ők is távol álltak mindig tőle, még mikor éltek is. Mostanra pedig halálukat még sírkőhöz sem kötheti, lévén nincs ilyen. Kanadából ahol 2 és 5 éves kora között élt szinte alig emlékszik valamire. Anglia pedig ahol lényegében felnőtt, nos mostanra hogy 18 éves...mondjuk így erőteljesen kritizálja a rendszert és igazából alig egy-két barát köti ide. Minden más számára felejthető, elengedhető. Úgy tíz év múlva én is kíváncsi leszek hogy látja ezt. :)
A férjem ilyen szempontból tényleg nem ideális alany. Hisz ő két évesen lett hurcibálva, amiből semmire nem emlékszik. De ő se kötődik sehova se haza se szülőföld szempontjából.

TilosazA (UK) 2015.08.21. 11:56:19

@Ödenburger [Hu/At]: Értem, és látom a te szempontodat, és te érted, hogy sokan nem akarnak megsérteni, mikor "lerománoznak"?
Nekem amúgy magyar az állampolgárságom, de nem sértene meg senki, ha miután angol állampolgárságot szerzek, valaki le-angolozna. (semmivel sem rosszabbak mint a magyarok)
Ez a határokat változtatták meg a fejed felett...hány éves vagy? 100-on felül kell lenned, ha így történt. Ezzel nem leszek népszerű, már látom, de vessetek a mókusok elé.

fhdgy 2015.08.21. 12:07:14

@Ödenburger [Hu/At]: A 40 év népbutítás nem olyan egyértelmű. Én 52-ben születtem, tehát engem akkor "butítottak". Sok tantárgyat sokkal jobban tanítottak mint manapság. Szerintem még a történelmet is. Soha nem tanítottak olyat, hogy az erdélyi magyarok románok lettek volna. Azt sem, hogy Erdély ősi román föld lett volna. Sajnos sok olyan ember van, akinek az ismeretei megvannak, de nem tudja használni őket. A tényeket tudja, de a következtetési hajmeresztőek.

RoxiSpain 2015.08.21. 12:10:03

Alapjában véve tetszett a post, de ha a szülöföld az a hely, ahol születtél, még nem jelenti azt, hogy a gyökereid is ott vannak. Nekem van ismerösöm, aki Nairobiban (Kenya) született, mert a szülei éppen akkorr ott voltak külszolgálatban, akkor ö most afrikai, és ottani gyökerei vannak? Nem hinném. Amúgy elgondolkodtató írás. Nem kell, hogy egyet értsek minden pontjával, de ez a jó, hogy nem vagyunk egyformák. Tetszett a post és maximálisan tiszteletben tartom a postoló véleményét. Jó olvasni olyan postot, ami személyes, nem hibáztat másokat, nem akarja megmondani a tutit. Gratulálok, le a kalappal!

qkuc 2015.08.21. 12:10:53

@geegee: Azért a cikk szerzője is megérdemel egy facepalm díjat, mert a fizetési feltételek fel vannak tüntetve a booking.com-on. Nekem ilyen gondom soha nem volt, főleg, hogy mindig olyan opciót választok, ami elég sokáig ingyen lemondható és lehet a helyszínen kp-ban fizetni ... Tehát a kedves szerzőnek érdemes lenne először alaposan végigolvasni a "játékszabályokat".

bpetya75 2015.08.21. 12:17:19

@TilosazA (UK):

Azért nem olyan nagyon egyszerű kínzásokat, kivégzéseket, meghurcoltatást megbocsátani, még ha egy vagy két generációval korábban is történt. Pláne olyan közegben, ahol a hatalom rendszeresen emlékeztet rá, hogy másodlagos állampolgár vagy (ha egyáltalán).

Olvasd el ennek: @Ödenburger [Hu/At]: az első mondatát, és próbáld magad beleképzelni a helyzetbe.

TilosazA (UK) 2015.08.21. 12:29:02

@bpetya75: Szóval a te dédapád bántotta az én dédapámat, ezért én utállak téged? Sőt, mindenkit aki a te nemzetségedből való?

bpetya75 2015.08.21. 12:37:53

@TilosazA (UK):

Ha a dédapád leszármazottai hatalmuk tudatában folyamatosan vegzálják a dédapám leszármazottait, akkor igen. Nem tudom, ezen mit nem lehet érteni.

TilosazA (UK) 2015.08.21. 12:47:30

@bpetya75: Azt, hogy engem miért itélsz meg a dédapám, vagy a dédapám leszármazottainak a tettei alapján.

©________ 2015.08.21. 12:55:56

Odi, ez egy nagyon jo poszt.

bpetya75 2015.08.21. 12:56:12

@TilosazA (UK):

Nem tudom eldönteni, hogy nem akarod érteni amit írok, vagy nem hiszed el Ödenburgernek, amit a '91-bewn felerősödő magyarellenességről írt.

TilosazA (UK) 2015.08.21. 13:07:26

@bpetya75: Értem amit írsz. Úgy látszik én nem tudom kifejezni magam... Bocsi, elég hülye napom van.Megpróbálom mégegyszer.
A határontúli magyarok olyan közegből jönnek Mo-ra, ahol az hogy "magyar" , vagy "román", az sértés. Gondolom ezeket mindenféle jelzőkkel együtt használják. Átkerülnek egy másik koordináta rendszerbe, ahol egy átlag 20 évesnek fogalma sincs, hogy ők ott utálják egymást, és "lerománozza" az amúgy román állampolgárságú magyart. Erre az megbántódik... Pedig amúgy az, hogy valaki román, vagy angol, vagy francia nem mond el semmit az illetőről (már arról, hogy okos/buta/kedves/bunkó/stb.)
És szerintem nem is kéne utálni a románokat azért, mert románok, ahogy nem kell szeretni a lengyeleket mert ők lengyelek... Az égvilágon nem mond semmit az illetőről, ugyanúgy ahogy pl. a bőrszín sem. Vagy vallás. (Itt ismételten: arról hogy okos/buta...stb.)

©________ 2015.08.21. 13:07:31

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az en szulovarosom olyan utemben fejlodik, hogy mar nem ismerek fel helyeket, es nem tudom, merre lehet menni.
Szinte mar nem is az a varos, ahol szulettem

P.Elliot 2015.08.21. 13:15:51

@Ödenburger [Hu/At]: Nekem tetszett az iras. A posztolo igy elte meg a szulofold, haza es otthon fogalmat, mas ahogy en erzem meg mas ahogy esetleg mas de ebben semmi rossz nincsen.
Szerintem nagyon sokban kozrejatszik az hogy romaniai magyar, ez a helyes szo ra, vagy erdelyi magyar ha mar muszaj meghatarozni hogy honnan jott, de nem roman ahogy azt a szot egyesek hozza tudjak vagni a politikai dolgok miatt kivul rekedt magyar testvereinkhez. Utalom meg hallani is amikor mar eleve el is kulonitik szoban. Itt ilyet nem is igazan hallok, maximum az illeto kozli hogy erdelyi es jolvan. Egy masik magyar.
Az biztos hogy sokban van egy nem is kis adag serelem es banat emiatt, ok akik nagyon tartjak a magyarsagukat, annyira hogy azt magyarorszagi magyar szinte sosem teszi hogy kirekesztik. Es hazajarnak, kapaszkodnak az erdelyi gyokerekbe mert ott erzik magukat otthon, es ahol nem piszkaljak emiatt legfeljebb a hatosagok, de egymast nem.
Kivanok a posztolonak szerencses szep eletet, a kislanyanak is.
Itt irogattak hogy mi van ha a gyerek osztrak iskolaba jar ha jol olvastam, / frissen felkelve meg kave nelkul nehez koncentralni/, akkor hol erzi magat otthon? Sehol! Pontosan ugy fogja magat erezni mint az apja, ket orszag kozott, plusz meg belenyomjak az erdelyi gyokerek esetleg fokozott tudatat, lehetseges hogy emiatt meg egy bizonytalansagerzest is,/ lattam ilyet nem is egyet itt/.
Szoval a poszt tetszett.

33621 2015.08.21. 13:19:01

@geegee: Ismerős a Booking. com on keresztül foglalt szállást, és nemsokkal utána, valahol Európán kívül nyúltak le éjszaka pénzt a számlájáról!

DieNanny CH 2015.08.21. 13:22:11

@bpetya75:

Pedig én is, minden sértés nélkül, így nevezném őket.
Ahogy itt pár éve megmondtuk egy Amerikában felnőtt, de Mo-ot imádó srácnak, hogy ő márpedig nem magyar, hiába tud mindent a kultúránkról, tudja a nyelvet, szokásokat, ugyanez igaz kell hogy legyen a romániai magyarokra is.
Tudom, sokaknak sértő; nem annak szánom. Tisztázni kellene a dolgot. Amit elviselünk a közelben lakóktól - hogy a határon túl élve magyarnak vallhassák magukat -, akkor viseljük ezt el 10ezer km-rel távolabbról is.
Vagy fordítva.
Számomra mindenki az, amilyen az állampolgársága. Következetesen.

Muscari 2015.08.21. 13:22:21

@Rozzant bárka: olvastad a kommenteket? Meg aki nem ert vele egyet annak is tetszik.

DieNanny CH 2015.08.21. 13:27:06

@Ödenburger [Hu/At]:

Na, itt kezdődik a probléma.
És nem neked akarok rontani, félre ne értsd!
Mármint, hogy a határok lettek a fejed fölött átrajzolva.
Hát, nem. Utoljára 70 éve lettek a környéken határok átrajzolva. Amikor te születtél, te már Romániában születtél. Ha jól gondolom, a szüleid is.

Ja, és köszi még az előző hsz-ra a válaszodat!

Shanarey 2015.08.21. 13:27:26

Ez a poszt is egy vélemény, ami nem baj.
Még akkor sem ha pár dologban nem értek vele egyet.

Most megyek úszni, majd késöbb kifejtem mire gondolok.

DieNanny CH 2015.08.21. 13:30:00

@TilosazA (UK):

Hűha, én sorban válaszoltam hsz-ra, de úgy látom, megelőztél...

©________ 2015.08.21. 13:34:12

@P.Elliot: az feltunt, h o irta a posztot?:-)

2015.08.21. 13:37:29

@qkuc: Van kedved ivos jatekot jatszani a kommentekkel? Hogy peldaul, minden egyes "Dejol megirtad" = 1 jager, es mindegyik "Te igy vagy ezzel, mas meg mashogy / En vagyok en, te vagy te, mas meg mas / stb" = 1 vodka, mindegyik kotozkodes = egy pohar kisfroccs, es a szerzo magyarazkodasa / valasza a kotozkodesekre pedig = rum, vagy whisky, vagy valami mas cukros tomeny, es ha tuleljuk, akkor volt egy jo pentekunk, illetve esetleg irunk rola posztot. Na mit szolsz? :D

©________ 2015.08.21. 13:40:01

@bpetya75: igazad van! Dn is neheztelek nagyanyamra, h nem ment ki 56ban a pistivel amerikaba!

2015.08.21. 13:46:34

@geegee: Ez igy mukodik, zaroljak a szamladon az osszeget. Jo hogy belinkelted mert valoszinuleg sokan nem tudjak, en is veletlenul tudtam meg par evvel ezelott egy hotel-foglalas kapcsan. Tanulsag: mindig kell eleg penznek lenni a szamlan ahhoz hogy alapveto dolgokat - mint pl. villanyszamla - ki tudjon fizetni az ember. Ha 160 euro ideiglenes lefoglalasa miatt nem tudja kifizetni a villanyszamlat mert nincs annyi extra penze, szerintem kicsit felelotlen dolog kulfoldon nyaralgatni. Legalabbis ha nekem parszaz euro lenne az osszes tartalekom, nem gorogorszagi nyaralasra koltenek belole. Ha megis, akkor nem hasznalnam azt a bankkartyat ami a foszamlamhoz kapcsolodik, egy weboldalon, majd nem egyeznek bele hogy inkabb keszpenzben fizetek, nem veszitenem el a szamlat stb. Ha valakinek akkora osszeg 160 euro hogy gondot okoz neki ha ideiglenesen nem jut hozza, akkor nem kene a penzugyeivel ennyire felelotlennek lenni.

2015.08.21. 13:50:08

Az erdelyi magyarokat allampolgarsag alapjan kedvesen leromanozokhoz lenne egy kerdesem: hallottak mar a nemzeti kisebbsegek fogalmarol? Vagyis a magyarorszagi kisebbsegek sem leteznek? Szerintem jonehanyan azert elegge tiltakoznanak ez ellen... Arrol nem is beszelve, hogy a katalanok is spanyolok? Az eszakirek meg a skotok pedig angolok? A baszkok egyresze meg spanyol, masresze meg francia? A Finnorszagi svedek tulajdonkeppen finnek, a svedorszagi finnek meg svedek?? A vallonokrol es a flamandonkrol meg mar nem is beszelve... Es folytathatnam az europai es europan kivul peldakat estig...

Ekkora netto marhasagot mar reg hallottam, mint hogy az ember olyan nemzetisegu, amilyen allampolgarsaga van... De termeszetesen mindenkinek joga van olyan szanalmas modon szegenysegi bizonyitvanyt kiallitania magarol, ahogy szeretne... :(

bpetya75 2015.08.21. 13:55:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Mit kell elviselni azon, hogy valaki magyarnak vallja magát???

Másrészt ugyanez az értetlenség van benned egy flamand, vallon, katalán nemzeti öntudata kapcsán is?

@TilosazA (UK):

Ez egy szép elképzelés. De némi történelmi ismeret birtokában olyan nagy meglepetést nem kéne okozzon, ha egy lengyel utálja a németeket és az oroszokat, vagy egy francia az angolokat és viszont. Hasonló a helyzet a magyar-román viszony tekintetében, azzal a különbséggel, hogy egy magyarországi magyar számára tényleg évszázad előtti ügyről van szó (így jóval kisebb azok aránya akiknek ez valóban fáj, ráadásul jó részüknek inkább politikai okokból, mint másért), míg egy erdélyi a saját bőrén tapasztalhatta a következményeket akár csak pár évvel ezelőtt is.

P.Elliot 2015.08.21. 13:59:48

@Kate Rainingman: Igen, feltunt. de en nemcsak neki hanem az osszes olvasohoz is inteztem a szoveget ezert irtam igy.

bpetya75 2015.08.21. 14:00:11

@Ödenburger [Hu/At]:

Barátainknál volt egy katalán cserediák. Az elején páran lespanyolozták. Kedvesen, de határozottan tisztázta, hogy ő katalán, nem spanyol. A 17 éves süldőlánynak is fontos volt a különbségtétel.

2015.08.21. 14:02:52

@bpetya75:

Hagyd, az ilyenek 25 eve ugyanazt fujjak... :(

bpetya75 2015.08.21. 14:03:08

@mojyo:

Elég sok töpörtyűt, vagy más zsíros bélelőanyagot kellene fogyasztanotok ennyi piához, hogy a jó pénteket, ne egy rajzszög szombat meg egy jajjdefáj vasárnap kövesse ;-)

2015.08.21. 14:10:03

@P.Elliot:

A gyereknel nincs semennyire nyomva az erdelyi vonal, ertelme sem lenne, hiszen o nem az, o soproni. Nyilvanvaloan nem lesz letagadva, titokkent kezelve, hogy apa onnan jott, es biztosan sokszor fogunk ott nyaralni, es talalkozni fog az ottani unokatestverekkel is. De nem lesz kulon kiemelve, mert o mar nem erdelyi, igy semmi ertelme nem lenne. Ami az osztrak sulit illeti, mint irtam, tapasztalatok alapjan (legalabbis akikkel eddig beszeltem) egyaltalan nem okozot gondot azoknak a gyerekeknek, akik kint tanulnak, de otthon elnek. Kb. pont ugyanolyan, mint egy pesti kettannyelvu vagy idegennyelvu iskolaba jarna. Megtanulja az adott nyelvet, megismeri az adott kulturat. Nem hiszem, hogy egy pesti angol vagy francia suli pl. osszezavarna a gyereket. Ez is kb. ugyanaz.

2015.08.21. 14:14:52

@bpetya75: A franciak nem 'utaljak' az angolokat, nyilvan a tortenelem soran voltak ellentetek a ket orszag kozott es neha viccesen ugrathatjak egymast, Monty Python szinten, de ez nem utalat. Nemzetiseg alapjan 'utalni' valakit eleg nagy intoleranciara vall.

tsabus UAE 2015.08.21. 14:16:34

Örülök a posztnak és annak még jobban örültem volna, ha még többen hasonló módon írták volna le a véleményüket ebben a témában.

A szülőföld és a haza meghatározása számomra is problémásnak tűnik, de nem csak a posztban, hanem úgy általában. Szerintem, ha végre lehámozzuk a pátoszt és a könnyes nyüglődést erről a megfoghatatlan valamiről, akkor talán konszenzusra juthatnánk pár dologban. Ez ráadásul nem csak erre a blogra érvényes, hanem a teljes magyarságra.

Újra belenézve a posztba, az utolsó bekezdést nem nagyon értem: "...az egyetlen ország a világon, ahol a gyermekem a szülőföldjén, a gyökerei közt nőhet fel, ahol nem idegen."
Kérdéseim:
- Mi van, ha nem a szülőföldjén nő fel a gyerek és egyszerre két országban is lesznek gyökerei (vagy csak a másodikban) ? Akkora baj ?
- Ha másik országban nő fel, ereszt gyökeret, akkor már ő sem lesz idegen. Szóval a "röghöz kötéssel" nem egy lehetőséget veszel el tőle éppen ?
- Ez nem olyan helyzet, mint amikor a szülő, egy sérelme/beteljesületlen álma miatt kényszerít valamire egy gyereket ? (Legyen focista a fiú, mert apa sose jutott túl a grundfoci szinten, vagy járjon balettre a lány, mert anya sose lett balerina... vagy a gyereknek ne kelljen külföldre menni, mert apának muszáj volt és tessék, rosszul(?) sült el.)

qkuc 2015.08.21. 14:17:34

@mojyo: Naná, keményebb lesz mint a dallas-os ..., :D.

2015.08.21. 14:23:39

@bpetya75: Hulyeseg, ehgyomorra az egeszet. Ha lesz meg palyazatos poszt, akkor kemenydrogokkal fogjuk ugyanezt jatszani, nosztalgiazas = negyed g heroin, magyarorszagfikazas = egy csik kokain, magyarorszagravisszamenes = fel g crack, identitasos = egy tabi eki, kommentek kozotti vadaskodas, hogy elnyomjak az ellenvelemenyt akarmelyik oldalrol = 1 db kinai piacon vett gumitormelek orrba felszivva, illetve a l*beralis szo hasznalata = 1 egesz tubus technokol rapid.

2015.08.21. 14:28:27

@tsabus [UK]:

Megprobalok valaszolni, de mint a poszt is, a valaszaim is meglehetosen szubjektivek lesznek. :)

"- Mi van, ha nem a szülőföldjén nő fel a gyerek és egyszerre két országban is lesznek gyökerei (vagy csak a másodikban) ? Akkora baj ?"
Nem baj. De ha lehet, en idealisabbnak erzem, ha az ember a szulofoldjen elhet.

"- Ha másik országban nő fel, ereszt gyökeret, akkor már ő sem lesz idegen. Szóval a "röghöz kötéssel" nem egy lehetőséget veszel el tőle éppen ?"
Ez igy igaz. De ismetlem, szerintem az az idealis, ha valaki a sajat szulofoldjen tud felnoni es elhet. Altalaban az elkoltozes azert merul fel, mert a szulo a szulofoldet valamiert elhetetlennek tartja, es mast keres helyette. Ha elheto, miert kellene elkoltozni?

"- Ez nem olyan helyzet, mint amikor a szülő, egy sérelme/beteljesületlen álma miatt kényszerít valamire egy gyereket ? "
Lasd korabbi valaszaim. :) Alapestben nem az a normalis, hogy mindenki el akar koltozni. Normalis esetben az emberek nem akarnak elkoltozni (legalabbis nem veglegesen) a szulohazajukbol, csak ha az valamiert elhetetlenne valik. Magyarorszag, foleg Sopron, szerintem egyaltalan nem elhetetlen, sot, sokkal elhetobb Nyugat-Europa sok reszenel. Szerintem. :) A Magyarorszagrol elkoltozes inkabb az en fejlovesem volt sokaig, pont azon az alapon, hogy ha idegen kell legyek, legalabb ne Magyarorszagon legyek magyarkent idegen, hanem egy olyan helyen, ahol tenyleg az vagyok. De ez mar lassan mulofelben, hozzaszoktam a gondolathoz, ezert irtam, hogy Magyarorszag nem a hazam, de Magyarorszagon van az otthonom, igy szeretek ott elni. :)

skye8 2015.08.21. 14:31:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH : ne haragudj de ezzel a lesajnalo kommenteddel csak azt sugallod hogy Erdelyben lehetetlen iskolazottsagot szerezni es ott csak beszukult egyedek elnek.teljesen hamis felvetes de gondolom egy napig nem eltel Erdelyben, azert is vagy ilyen kozmopolita.

2015.08.21. 14:32:54

@Ödenburger [Hu/At]: tetszett a kataglogus-rendszer a kulonbozo fogalmak elhatarolasara:)

qkuc 2015.08.21. 14:35:47

@mojyo: a kínais részt cseréld le egy pohár tiencsini vízre ...., :D

bpetya75 2015.08.21. 14:39:49

@Ödenburger [Hu/At]:

Ők nem rosszindulatból írnak ilyeneket. Azért reagálok rájuk, hogy más nézőpontból is lássák a dolgot.

@Mirjam2:

Ugye nem azt akarod mondani, hogy a franciák között nincs intoleráns? :-P

@mojyo:

És az azt követőre mit léptek? Ellövöd itt a puskaporodat. Majd jól leszájhősözlek ám, csak figyeld meg!

tsabus UAE 2015.08.21. 14:40:48

@Ödenburger [Hu/At]: OK, elfogadom az érveidet. Van viszont két dolog, ami a fentiekből következik.
Az egyik az, hogy a gyerek később pontosan úgy gondolhat erre a döntésedre, mint te édesapádéra. Ezzel nem is tudsz mit kezdeni.
A másik az, hogy észre kell venned, pontosan azt teszed, mint édesapád. Megpróbálod megtippelni, hol lesz legjobb a gyerekednek. Most, hogy látod, milyen kétesélyes a dolog, talán nem ítéled meg olyan szigorúan a felmenőd, mint eddig.
:-)

Beriman 2015.08.21. 14:42:36

Jó fej a srác, nekem tetszik az írás, viták nélkül.

lavór 2015.08.21. 14:42:49

Khm,... Szülés előtt szépen vissza lehetett volna költözni Erdélybe, így a gyermek szülőföldje nem itt lenne. Így sok kesergéstől megmenthette volna magát a blog írója... S valószínűleg boldogabb is lehetne... vagy nem.

2015.08.21. 14:43:44

Nem terveztem, hogy hozzaszolok, de ez mar nem marad bent...:) a multkor megdicsoult es mennybe ment a politikai nyomas ellen tiltakozo es kulfoldre koltozo tanarno. Ha egy kisebbsegi magyar teszi ugyanezt es felvaltja az allampolgarsagat ado orszagat egy olyannal, ahol elvileg nem kellene kisebbsegben lennie (anyanyelv, identitas egyezes miatt) az miert nem dicsoul meg megsem es megy a mennybe? Nem tehetek rola, hogy magyar allampolgarsagunak szulettem Magyarorszagon epp ezert nem is mernem venni a batorsagot, hogy az erdelyit romanozzam, a felvidekit szlovakozzam, a karpataljait ukranozzam es a vajdasagit szerbezzem, hacsak kulon nem kerik:) ugy gondolom ennyi alapveto emberi jog mindenkit megillet, hogy annak vallja magat,ami :) nA ennyi, itt a vege fuss el vele...

skye8 2015.08.21. 14:45:23

@TilosazA (UK): elnezest de mikor az erdelyi magyar Mo.ra kerul, romanul vagy magyarul beszel veled?minek alapjan nevezik romannak? szerintem a leromanozas oka rosszindulat es lenezes.

wuaaa 2015.08.21. 14:46:04

@Ödenburger [Hu/At]: Sokszor eszembe jutott már veled kapcsolatban egy dolog, de most, annak apropóján, hogy te vagy a szerző le is írom. Kíváncsi lennék, hányan irigyelnek, nem bevallva még saját maguknak sem.
Jól csináltad, amit csináltál. Én is szeretnék így élni.

2015.08.21. 14:50:49

@tsabus [UK]:

Ez pontosan igy van. Viszont, ha en nem hozom magamban a serelmeimet, fel sem merult volna, hogy barhova koltozzunk. Vagyis igazabol egyedul az en serelmeim miatt koltoznenk. A gyereknek Magyarorszagon is jo, anyagilag mindent megkap, es ha sikerul kint jaratni iskolaba, akkor a kikoltozes egyetlen igazi elonyet, az osztrak sulit is megkapja. Ettol persze o a jovoben barmikor donthet ugy, hogy mashol szeretne elni, akkor abban fogom tamogatni.

A masik: ezert is irtam, hogy megertem, hogy az adott helyzetben a tudasuk szerinti legjobb dontest hoztak. Haragudni nem haragudtam egy percig sem, mindig nagyon jo volt a viszonyunk, es mai napig is az. :) Csak nem orulltem a dontesuknek, es ezzel soha nem tudtam igazan megbekulni, egyeterteni.

adg 2015.08.21. 14:50:53

Idegenvezetonk a hatar atlepese utan eloszor elore elnezest kert, majd elmondta nekunk, hogy Erdelyben eleg sok magyar el, oveluk fogunk majd talalkozni, es ok nem romanok. Ezert beszelnek magyarul majd velunk.
Ez a mi esetunkben eleg vicces volt, viszonylag felkeszultek voltunk a temaban, de elmeselte par korabbi elmenyet.
Pl, amikor az egyik kedves utas megdicserte a vendeglatojukat, hogy milyen szepen beszel magyarul. Mire a koma kijelentette, hogy persze, hiszen anyanyelve. Az utas meg dobbente kerdezte, hogy 'hat a romanok is magyarul beszelnek?"
Az idegenvezeto meg elsullyedt szegyeneben. Es volt nehany ilyen kalandja. Ezutan dontott ugy, hogy minden csoportjanak tart egy kis oktatast a hataron.

Emlekszem, hogy epitkezeseken teljesen elterjedt volt a munkasokat igy szetosztalyozni: magyarok, ciganyok, romanok, ukranok. Ez nem rangsor volt, nem feltetlenul volt benne negativ toltet, csak igy alakult ki. Az utobbi ket csoport nem hiszem, hogy nagyon dijazta. A "romanokat", foleg az acsokat altalaban jobban megbecsultek.

Abban, hogy ez kialakult, igenis elevulhetetlen erdemei vannak a rendszervaltas elotti evtizedeknek. Nem igazan volt arrol szo, hogy erdelyi vagy felvideki, karpataljai magyarok. Ez meg kesobb is megmaradt bizonyos korokben, lasd pl a 23 millio roman beozonlese cimu okorzoldet. De tv-ben is sokszor lehetett hallani roman vendegmunkasokrol beszamolokat. Pedig ok legtobbszor magyarok voltak.

2015.08.21. 14:56:57

@bpetya75: Hat ezt kovetoen mar mindegy lesz, addigra mar annyira keszek leszunk, hogy akkor mar ki fogjuk birni a palyazatos posztokat is akar. :D

TilosazA (UK) 2015.08.21. 15:01:16

@skye8: Ezzel azt feltételezed, hogy aki ezt mondja, lenézi a románokat. Pont ezt próbálom elmagyarázni, hogy nem.

DieNanny CH 2015.08.21. 15:04:24

@Ödenburger [Hu/At]:

"De nem lesz kulon kiemelve, mert o mar nem erdelyi, igy semmi ertelme nem lenne."

...Ugyanakkor a te gyermekkorodban a szüleid kiemelték, hogy magyar vagy - mi a különbség?

(És ismét: senki lelkivilágába nem kívánok beletiporni; csupán szeretném megérteni ezt az egész hacacárét.)

DieNanny CH 2015.08.21. 15:08:35

@skye8:

Nem lesajnálásként írtam. Úgy hittem, hogy a háború miatt bezártak iskolákat, esetleg szünetelt a tanítás. De Ödenburger már elmagyarázta, hogy az ellenkezője történt.
Csupán kérdeztem, nem támadtam!!!

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 15:08:43

a postrol quebeciesen ; et pis la ? na és ?... most mi van .. le lett irva .. és?
@maxval bircaman megbízott szerkesztő: megvédem azt ami a miénk, nem engedem, hogy másé legyen.

nagyon jo .. azert vedik(ték) az amerikaiak a hazajukat(:-) Irakba ... ovek az olaj es nem engedik hogy mase legyen ..

skye8 2015.08.21. 15:26:51

@TilosazA (UK): te ezt most komolyan irod? akkor kerlek magyarazd Meg hogy az erdelyi romanok miert nem kaptak magyar allampolgarsagot?

2015.08.21. 15:32:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Ugyan megfogadtam, hogy nem valaszolok tobbet a temaba vago kerdesekre, mert erosen provokacio szaguk van, de utoljara:

A kulonbseg:
En Erdelyben szuletett magyar nemzetisegu vagyok, aki kisebbsegikent az adott orszag tobbsegi lakossagatol eltero nemzetisegu voltam, kozel 2 millio tarsammal egyutt. A kulcsszo: kisebbseg. (Ismetleskent: katalonak, baszkok Spanyolorszagban, magyarok, szaszok, ciganyok Romaniaban, skotok, irek Angliaban, del-tiroli osztrakok Olaszorszagban, retoromanok Svajcban, ciganyok, nemetek, ormenyek, bolgarok, szerbek, romanok Magyarorszagon, stb.)

A gyerekem Magyarorszagon szuletett magyar. Nincs Erdely, nincs kisebbseg. Mindketten magyarok vagyunk, ezert hangsulyoztak a szuleim. De csak en szulettem Erdelyben, vagyis csak en vagyok erdelyi, ezert nem hangsulyozom majd en neki.

Ennek dedosabb ovodas szinten nem tudom elmagyarazni... Komolyan hihetetlenek vagytok...

2015.08.21. 15:33:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Mar nem eloszor irod ezt a haborut... Te milyen haborurol beszelsz??

TilosazA (UK) 2015.08.21. 15:37:32

@skye8: he? Úgy érted, az én hibám? :)

Fajankó 2015.08.21. 15:39:25

@Ödenburger [Hu/At]:
"Rendszeresen megkapom a kommentjeim kapcsan, ma is elojott, hogy nekem konnyu, mert Sopronban lakom es ingazom."

Nem azt írtam hogy neked könnyű, eszembe sem jutott hogy az ingázás kellemes dolog.

adg 2015.08.21. 15:40:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Ugyanakkor a te gyermekkorodban a szüleid kiemelték, hogy magyar vagy - mi a különbség?"

Azert jelentos kulonbseg van. A gyereke is magyar, o is magyar. De o erdelybol szarmazik, erdelyi, a gyerek meg soproni, hisz o mar - gondolom - ott szuletett, el, stb. Ott lesznek a gyokerei.
Apa nem lett roman attol, hogy romania teruleten szuletett. Gyanitom, hogy a szulei magyarok, nagyszulei magyarok, magyar telepulesen, magyar kozossegben, magyar ... eltek. Ezert magyar, nem roman.
En pl Debrecenben szulettem, a szuleim is. Kb. Mondhatom, hogy debreceni vagyok. Es magyar. A gyerekem nem ott szuletett. O nem debreceni. De magyar.
Odenburger Erdelyben szulettett, a szulei is. Mondhatja, hogy erdelyi. Es magyar. A gyereke nem ott szuletett, hanem sopronban. O nem erdelyi, hanem soproni. De magyar. Erdelyi felmenokkel.

A gyerekbe azt nem nyomjak, hogy erdelyi, merthogy nem az. Ha az erdelyi egy nemzetiseg lenne, es anya-apa az lenne, akkor a gyerek is. Mint ahogy pl ket svabnak a gyereke is svab, aztan persze elmagyarosodhat a csalad idovel, ha a szulok ezt nem tartjak fontosnak.

A magyarorszagi kisebbsegek is szlovaknak, svabnak, akarminek hivjak magukat, mig a romania kisebbsegek meg magyarnak, szasznak, stb. Ez nem az allampolgarsagot jelenti, lasd szovjet.

Ha o magyar, akkor hivhatjuk magyarnak, nem? Te svajci (nemzetisegu) leszel, ha esetleg allampolgar leszel? Vagy ha svajcban szuletik gyereked (es a parod is magyar, tetelezzuk fel (nem sokat tudok a csaladi helyzetedrol)), es majd hazakoltoztok magyarorszagra, akkor svajci lesz a gyerek, vagy magyar?

©________ 2015.08.21. 15:43:21

@P.Elliot: akkor nem sz0ltam,bocsi:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 15:54:01

@skye8: Erdelybol Mo.ra telepedni, de az otlet Soha nem lett kivitelezve,
sebaj szavazni viszont lehet ,ha akarnak .hagy tudjak meg a magyarok ki segitette ebben az erdelyieket . .. jo jo nekem mindegy csak hanyok az olyan oldalalktol ahol az erdelyiek istenitik OV..
ja a nejem is onnan jott..

DieNanny CH 2015.08.21. 15:59:00

@Ödenburger [Hu/At]: @adg:

Oké, köszi a türelmeteket. Kezdem kapiskálni...

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 16:02:19

@fhdgy: a szulofold somogy pest nalam igy van

Anyam pesti es ott is jott ossze Apammal ,aki katona volt ott ,de szulni lekoltoztek Makora, ahonnan Apam valo ,mert kaja meg jobb megelhetes szempontjabol.. masfel eves koromba visszakoltoztek Pestre , tehat én mindig pesti voltam ,semmit sem tudok Makorol semmi nem kot oda ... pedig az lenne a szukebb szulofoldem ?

bpetya75 2015.08.21. 16:03:51

@tsabus [UK]:

"Most, hogy látod, milyen kétesélyes a dolog, talán nem ítéled meg olyan szigorúan a felmenőd, mint eddig."

Nagyon jó észrevétel!

@mojyo:

Előre magyarázod a bizonyítványodat. Értem én!

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 16:06:44

@geegee: én mas okbol ,de soha nem fizetek kartyaval .. repjegyet utazast az utazasi ugynokom fizeti ki a cege szamlajaval es en kp oda adom neki ... igy azt is elkerulom hogy az allam nezegesse hol jartam mennyit koltottem ..

skye8 2015.08.21. 16:11:00

@TilosazA (UK): csak arra akartam ravilagitani, hogy erdelyikent nem kaptunk volna magyar allampolgarsagot ha a magyar allam nem ismerte volna el magyarsagunkat ;) te elegansan tovabbra is sorolj be minket a roman kategoriaba, csak a sajat ignoranciadat bizonyitod ;)

skye8 2015.08.21. 16:14:19

@montroyal ( CAN qc): ezzel azt akarod mondani hogy en istenitem OV-t? Vagy milyen oldalakrol beszelsz?

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 16:18:38

@geegee: ja es pontossag nelkul ,mar hallottam letezik egyes cegeknel hoteleknel hogy ha rosszat irsz roluk critizalod nyilvanosan buntetest vesznek le a kartyadrol . es ez a kisbetus reszeknel ott van amit alairsz, tehat jogos ...

33621 2015.08.21. 16:22:14

@adg: Cilvis tesvírem! :-)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.21. 16:22:49

@fhdgy: Dehogynem.... tudjak hogy Kanadai egyik tartomanya vagyunk :)

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 16:26:41

@skye8: nem Te... csak akik onnan szavaznak bar soha nem eltek Mo-on .. FB oldalakra commentekre gondoltam ahol istenitik a vezert pl a beszede utan azt a sok okadék erdelyi hozzaszolast ... de mondom nem erint engem ... a postbol is nekem csak otthonom van, meg egy bejegyzes a canadai utlevelemben hogy hol szulettem 27 év utan nem tudok maskepp erezni ..

TilosazA (UK) 2015.08.21. 16:27:05

@skye8: Amikor a fenti történet megtörtént (valahol az elején még a párbeszédnek), akkor 20 éves voltam. Ma már mésképp gondolom a dolgokat.
De szerintem én mára abba is hagytam a beszélgetést, mert úgy tűnik, nem megy át, amit mondani akarok.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.21. 16:29:13

@Ödenburger [Hu/At]: Amit itt leiral az igaz, es ez szembe is megy a posztoddal :).
Altalanos ide, kivatel oda, egy definicionak helytallonak kell lennie. A te esetedben le probalod szukite 'bizonyos esetekre' (az altalanosra?!?) es beleviszel erzelmek. Persze emlitetted hogy subjektiv a poszt es eszem agaban sincs vitatni hogy igy erzel. Sot azt is elfogadom hogy szamodra ezek a definiciok de ettol ez meg nem lesz egy mindenki altal elizmert (es ilyen kontextusban hasznalt) definicio :).
Meg annyit hogy lehet hogy nem a mi esetunk az alatalons de egyre tobb ilyen eset van es ezeknek is bele kell fernie a megfogalmazasba.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.21. 16:31:40

@ChristineK: attol hogy nincs kotodes attol meg szulofold van. Csak megszulettek valahol :)

Csodabogár 2015.08.21. 16:36:29

@Ödenburger [Hu/At]:
Aki román területen magyarnak született, az mind erdélyi? Rengeteg ottani emberrel találkoztam és mind erdélyinek vallotta magát. Az én igen nagykiterjedésü anyai rokonságom, Partiumban élt, magyarnak vallotta magát és magyarul beszélt, románul csak a későbbi generáció tanult meg kényszerből. Sokan voltak. Még az életben nem hallottam senkitől, hogy én partiumi vagyok. Ez az "erdélyi" valahogy bement a köztudatban, mint igaz magyar ősi stb. Az én ősi pesti lényemnek, mindig kicsit olyan volt, hogy ők az erdélyiek magyarbbnak tartják magukat az itt születetteknél.

2015.08.21. 16:49:25

@Kate Rainingman: a parhuzam szamomra ott van, hogy mindketten egy elfuseralt politikai szitu miatt mennek egy olyan orszagba, amivel ugy erzik azonosulni tudnak (tanarno egy dilettans dontes miatt, a legtobb hatarontuli magyar meg generaciokra visszameno politikai elnyomas miatt)
A szituacio: A tanarno jol erzi magat valasztott hazajaban, megbecsulik, vegre a tobbseghez tartozik sot itthon magyar noi CheGuevara-kent az egbe emeltetik.
B szituacio:a hatarontuli magyar is megerkezik valasztott hazajaba, Magyarorszagra, amivel azonosulni tud, sot anyanyelve is ugyanaz, mint az allam nyelve, megsem becsulik meg sokan, hanem leromanozzak, szlovakozzak, ukranozzak, szerbezik...es sajnos ez nem a higedfeju, racionalis tenylmegallapitaskent, mert ez az allampolgarsag all az utleveleben, hanem pejorativan.
A kozos halmaza azoknak, akik az A szituacioban erintettet felmagasztaljak a B szituacioban erintetetteket pedig leroman-ukran-szlovak-szerbezik sajnos eleg nagy, es ez szamomra nem kovetkezetes. remelem ez igy vilagosabb volt:)

fhdgy 2015.08.21. 16:54:17

Szerintem az itt kommentelők döntő része magyar. Ennek ellenére azon is megy a vita, hogy ki a magyar és ki nem.

Ha ilyen egyszerű dologban nem tudunk zöldágra vergődi, akkor mit akarunk???

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 17:01:22

@Ödenburger [Hu/At]: akit hasonlo korban vittek el masik orszagba, hogyan elte azt meg, es hogyan latja mondjuk 25 ev tavlatabol?
OK .. pl a lanyom(28) aki 3 eves koraban kerult ki es nagyon sokszor visszatert nyaralni a nagyszulokhoz kenyeztettek, szerette bejartunk sok tajat az orszagnak , .. es most amikor az itt szuletett elettarsaval (aki soha nem volt europaban) europai nyaralasra mentek egyaltalan nem tartotta fontosnak Mo-ra menni .. helyette 1hét Roma 1hét Velence lett .. Mo-ra? igen ... majd egyszer ...

DieNanny CH 2015.08.21. 17:04:44

@fhdgy:

Igazából én arra az időre várok, amikor nem lesz fontos a nemzetiség, csak maga az ember... Tudom, ez az én életemben még nem jön el...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.08.21. 17:12:40

Ödenburger az intelligens hozzászólók közé tartozik, aki képes a helyén kezelni a dolgokat, így nem csoda, hogy a közzétett írása is tiszta, érthető, egyértelmű. Nem csapong, nem esik túlzásokba, nem akar senkit meggyőzni az igazáról. A saját életét mutatja be, azt viszont nagyon jól; nem vetít, nem sír. Ahol kell, ott tárgyilagos, két lábbal áll a földön. Senkit nem sérteget, nem mászik bele mások lelkébe, nem akar másokat maga alá gyűrni. Úgy is mondhatnám, hogy az itt megszokott színvonalat jóval túlszárnyalja, így számomra ennek a pályázatnak ez a bejegyzés a nyertese.

Fajankó 2015.08.21. 17:12:43

@mojyo: Látom kiismered magad ;)

Fajankó 2015.08.21. 17:12:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
"Számomra mindenki az, amilyen az állampolgársága. Következetesen. "

Ez aztán a következetesség.......le a kalappal............

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 17:15:31

@Andras125: Barhogy csurjuk-csavarjuk a szot, ez a hazat jelenti es elofeltetele hogy birtokuljuk.
erdekes amit irsz lehet igaz is a birtoklas fontos mert bemutathatod a lakast, ez az otthonod de ha a tulaj kitesz elkoltozol mar nem is otthonod tobbe .. hogy hazam is ? en maskepp erzek a sajat otthonom canadaban van , de nem tartom a hazamnak( pedig ott vagyok ismerem ,buszke vagyok az eredmenyeire stb) hanem ahogy bemutatom magam idegen orszagokban - magyar vagyok csak canadaban élek ..nem vagyok canadai csak canadai allampolgar .. ..Mo-ot sem tartom tobbe hazamnak 27 ev utan minden megvaltozott semmi kozom hozza nem tartozom oda ..

adg 2015.08.21. 17:24:47

@fhdgy: "Szerintem az itt kommentelők döntő része magyar. "

Nono, en pl mar irasba kaptam, hogy kiiratkoztam a magyarsagbol, kerem szepen. :D
Mondjuk a mai napig nem tudom, mit is jelenthet ez, de hat ez van. Ha kiiratkoztam, hat kiiratkoztam.

Shanarey 2015.08.21. 17:29:07

Na előkerültem.

Napi úszás letudva.

Ez a szülőföld téma ma már, nem annyira lényeges dolog. Régen az volt,de az egy más világ, ami elmúlt, a XX. századdal együtt.

Románozás, Szlovákozás, Szerbezés, stb többnyire, pejorativ cimke.
Ám sokszor csak azért mondják igy mert a delikvens útlevelében ez áll, nem pedig az hogy Romániai Magyar. Máskor, meg azért mondják, mert valami problémájuk van az illetővel. E sorok irója is megkapta a szerb cimkét, pedig a születési helyem Budapest, és a szüleim is a mai Magyarország területén születtek. Más országokat ebbe belekeverni az állitólagos hasonlóság okán, marhaság, mert például, Skócia az egy adottt terület, amely a térképeken is nevesitve van, és van saját pénze, fél hivatalos ország kódja (SCO) parlamentje stb. Viszont nincs hozzá kapcsolódó "anyaország", mint az Erdélyi Magyaroknak Magyarország.

fhdgy 2015.08.21. 17:30:26

@adg: Jó, eddig van egy kivétel. Ettől még érvényes maradhat a "döntő része".

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 17:30:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Fajankó: pont fent irtam talan masnak canadai vagyok de en nem igy erzem , csak ott lakok ott az otthonom de mas vagyok mint a tobb generacios itt szuletettek ..ahogy itt az olaszora azt monjak olaszok , arabokra arabok , szoval canadai magyar vagyok ..

es mintha az USA-ban maskepp lenne egy kicsit ottmindenki amerikainak mondja magat pl ha dominikan nyaral pedig tok mexicoi ..

tsabus UAE 2015.08.21. 17:32:04

@montroyal ( CAN qc): Jó ötlet lenne, ha indulna egy sorozat, az itt jelenlévők gyermekeinek írásaiból. Szerintem, tinikortól kezdve, sok érdekes dolgot tudnának mondani. Főleg az lenne érdekes, hogy a szüleikhez képest, ők hogyan látták a határátkelést, vagy ha már kint születtek, akkor hogyan értékelik a szülők döntését.
Érdekes visszajelzés lenne...
Te nem kéred meg a lányodat, hogy írjon ?
:-)

2015.08.21. 17:34:17

@fhdgy: Hat ez van, szerintem ha maga az Atyauristen irna ide posztot a Mennyorszagrol, hogy esku kolbaszbol van a kerites, vegtelen a turorudi es Jimi Hendricks gitarozik az angyalok enekenek, akkor is jonnenek olyanok, akik mar voltak ott de inkabb visszakoltoztek Somogyba mert Magyarorszag is siman versenyzik ezzel, sot, lenne itt karogas, hogy csodbe fog menni ez az egesz, akarki meglassa, es hulyeseg az egesz mert a Bundnerfleisch meg a Sheperds pie vagymi is van olyan jo mint a kolbaszkerites, es ezek kozotti kulonbsegen kepesek lennenek siman osszeveszni. Igazabol varom, hogy legyen ilyen, akkor latna esetleg, marmint az isten, hogy mi van a magyarokkal, es donthetne sajat belatasa szerint, erdemlunk-e remenyt meg egyaltalan. :D

Shanarey 2015.08.21. 17:34:35

@fhdgy:

Azt már régebben letárgyaltuk, ki is Magyar valójában.
:-)

Az aki, ir, olvas és beszél Magyarul. Persze ettől még mondhatja akárki is hogy ő nem az. Volt már ilyen.

2015.08.21. 17:36:09

@Shanarey: en ezt az utlevel temat nem ertem, pedig tobben emlegettetek.sztemm max csak egy hataror mondja roman, szerb, ukran, szlovak... Nekem eszembe nem jutna egy karpataljai magyarra azt mondani, hogy ukran, csak azert mert ez all egy okmanyban :D a magyaraorszagi magyart sem azert hivom magyarnak, mert az van az utleveleben :) eleve mi van, ha nincs is neki:) meg mindig kerjem el es nezegessem az osszes papirjat, hogy be tudjam azonositani? :) (ez nyilvan csak mokazas...)

tsabus UAE 2015.08.21. 17:37:28

@Shanarey: Ismerek egy orosz házaspárt, akik írnak, olvasnak és beszélnek magyarul. Váltig állítják: orosznak tartják magukat és tagadják, hogy magyarok lennének. Micsoda egy megveszekedett népség !
:-DDDDDDDDDDDD

Shanarey 2015.08.21. 17:37:44

@mojyo:

Én speciel egy világvégében reménykedek, without any Divine intervention.
:-)

Shanarey 2015.08.21. 17:45:32

@tsabus [UK]:

Én, ismerek egy fickót aki Szlováknak vallja magát, de beszél magyarul, ésa neve is Magyar. De ettől függetlenül egy normális fickó.

:-)

@Mrs Rumcajsz CA:

Épp szerdán az OEP-nél futottam össze egy családdal akik a TB kártyát akarták elintézni. Ukrajnából jöttek de a mindketten úgy tolták a Magyart mintha itt születtek volna. Persze ők mondták hogy Magyarok,de az útlevelük Ukrán volt.

fhdgy 2015.08.21. 17:46:11

@Shanarey: Bocsáss meg, de van egy régi és elfogadott definició: az a magyar, aki annak vallja magát!

Én ehhez sem hozzátenni, se elvenni nem tudok!

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 17:52:41

@skye8: romanozas .. vannak elonyei ennek az erdelykedesnek .. egy erdelyi magyar ismerosom amikor ide kerultunk a varosnal talalt munkat kerteszkedni .. amikor kertuk lenne egy hely ott azt mondta ott csak mi romanok dolgoznak a brigadba ..:-)

2015.08.21. 17:53:17

@Csodabogár:

Jain! :) Vagyis igenis es nem is. Hagyomanyos Erdely (ertsd: Erdelyi Fejedelemseg) a Nyugati-Karpatoknal veget er, es onnan mar Magyarorszag (regen Magyar Kiralysag) van. Delnyugatra meg a Bansag. Viszont a tortenelem soran a Magyar Kiralysag keleti teruletei neha az Erdelyi Fejedelemseg fennhatosaga ala kerultek, neha meg vissza a Magyar Kiralysaghoz. Na ez a resz a Partium. Ami ugyan a tortenelem soran kozigazgatasilag sokszor kerult az Erdelyi Fejedelemseg fennhatosaga ala, de nem Erdely.

Erdekesseg, hogy Trianonban a romanok a Tiszaig terjedo teljes magyar teruleteket akartak, es nem sokon mulott, hogy Miskolc, Debrecen es Szeged egy resze ma nem Romaniahoz tartozik... Plane, hogy egyebkent is megkaptak olyan magyar teruleteket is, ami meg a tortenelmi Partium reszet sem kepeztek, hanem klasszikus a mindenkori Magyar Kiralysaghoz tartoztak.

Mostansag mar inkabb az a kettosseg a jellemzo, hogy Magyarorszagrol nezve a roman hatarnal kezdodik Erdely, amig Erdelybol nezve a Kiralyhagotol nyugatra mar Partium van. :)

Shanarey 2015.08.21. 17:56:12

@fhdgy:

Nem bocsátok meg.
Nincs miért.
:-)))

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 17:59:12

@tsabus [UK]: erdekes ja beszelek vele eleg jol beszel magyarul viszont az irast biztos korrigalni kellene szoval felvetem ezt a felvetest ..

fhdgy 2015.08.21. 17:59:47

@mojyo: Bocsáss Te meg, de nem értem, hogy mit szeretnél mondani, csak sejtéseim vannak, pedig kétszer is elolvastam!

2015.08.21. 18:00:22

@Andras125:

Nem tudomanyos munkat irtam, hanem egy szubjektiv posztot, a sajat megelesemre alapozva. Ha majd doktori disszertaciot fogok irni a temabol, megigerem, hogy minden eshetoseget megvizsgalok, a szakirodalmat is folyamatosan labjegyzetelem, es odafigyelek a definiciokra is... :))

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 18:05:59

es hogy bonyolitsuk .. a munkasom canadaban szuletett szulait 5 ev utan visszakuldtek , o 18 evesen felvette a jogos canadai allampolgarsagat es itt el 4 eve . most o mi szulofold meg haza meg ilyesmi ..

tsabus UAE 2015.08.21. 18:08:56

Ezt most olvastam: "Az otthon az, ahol a WiFi automatikusan kapcsolódik"...
:-DDDDDDDDDDDDDDDD

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 18:09:32

@Mrs Rumcajsz CA: hanem leromanozzak
Te vajon mit mondasz az idiotaskodo arab origin canadaiakra ... szerintem hogy hulye arabok ..:-)

Golf2 2015.08.21. 18:09:52

@adg: Hülyeség volt,elnézést!

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 18:14:44

@adg: Erdelyi felmenokkel. mint hogy itt vagy nalatok es a nagy bevandorlo orszagokban termeszetes a kerdes mi az origined ..

P.Elliot 2015.08.21. 18:14:44

@montroyal ( CAN qc): Mert Amerikaba mindenki jott valahonnan, aki itt telepult le az amerikai. Az olvasztotegely egyik embere a rengeteg kozul. De ha megkerdezed hogy mik a gyokerei akkor szivesen felsorolja hogy honnan, milyen orszagokbol jottek az osei. Ha Mexicobol akkor onnan. De ha mar itt el, lakik hivatalosan akkor amerikai. A torveny is igy tartja szamon.

fhdgy 2015.08.21. 18:16:33

@Shanarey: Egyébként, hogy ki vallja magát magyarnak, egy kis történet: 1997-ben Krk szigetéről autóztam Eszékre és útközben volt egy idős öregúr stopposom. Biztos nem látta a rendszámtáblát, ezért horvátul kezdet velem beszélni. Összeszedve minden horvát tudásomat, mondtam, hogy jöhet velem. Utána, már az autóban horvátul mondtam neki, hogy magyar vagyok. Erre hosszú csend következett.

A csendet megtörve, magyarul mondta: Maga lenni magyar? Én is lenni magyar.

Aztán, hasonlóan folytatva, elmondta, hogy Zágrábban született, magyarként, de már vagy hatvan éve lent élt Krkön és senkivel nem tudott magyarul beszélni, így már csak így tud magyarul.

Magamban kicsit mosolyogtam, de elfogadtam, hogy ő is lenni magyar!

puhacica 2015.08.21. 18:22:59

@bpetya75: ezzel az elmelettel az az egy baj van, hogy nem teljesen igaz. a roman-magyar ellentetrol: van par roman munkatarsam, multkoriban beszelgettunk ezekrol a dolgokrol, a ket orszag kapcsolatarol, tortenelemrol, politikarol. a mai 20-as, 30-as generacio mar ugy kezeli ezt, hogy sehogy. van ket orszag egymas mellett, amiknek a multban volt egymassal problemaja. a jelenben meg nincs. el kellene mar felejteni ezt a demiellensegekvagyunk hozzaallast. (nem trianonrol, nem erdelyrol beszelek, hanem a roman-magyar ellentetrol, ami ma mar igazabol nincs is.)

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 18:23:33

@P.Elliot: ertem ,csak mintha nalunk maskepp lenne, itt azt mondjak maroccoi . olasz portugal orosz stb vagyok ...hozzam most szerbek jottek a padlot megcsinalni .. nem azt mondom canadaiak ..

DieNanny CH 2015.08.21. 18:30:47

@tsabus [UK]:

:-)))
Hűha... Itt nekem ez tök automatikus, de múlt héten Mo-on voltam, és hiába van mentve az otthoni jelszó, rá kellett klikkelnem a "Kapcsolódás" gombra... Ez jelent valamit?
:-)

puhacica 2015.08.21. 18:31:33

@Ödenburger [Hu/At]: normalis esetben az emberek nem akarnak elkoltozni... dehogynem. a tesom, miota az eszet tudja, mindig spanyolorszagban akart elni. imadja a klimat, zenet, eteleket... es latja a problemakat is, megis ott erzi otthon magat. 8 eve el kint es azt hiszem, sose fog hazajonni. es nem hiszem, hogy o lenne az egyetlen a vilagon, aki normalis esetben is kulfoldre vagyik.

fhdgy 2015.08.21. 18:33:13

@puhacica: Van egy nagyon jó barátom, aki Kolozsvárról szökött át Magyarországra még a Csau időben.

Egy vendéglőben pincér és egy vagy két hete ebbe a vendéglőbe tért be egy busznyi román. Se magyarul ( tényleg románok voltak ), se angolul, se más nyelven nem beszéltek.

A barátom végül mondta, hogy jó, akkor lehet románul is. Az egyik román meg is dicsérte, hogy milyen jól beszél románul, pedig csak egy BOZGOR.

No, ebből majdnem verekedés lett.

Ennyit a szeressük egymást gyerekek c. műsorról!

2015.08.21. 18:37:34

@montroyal ( CAN qc): :D na ezaz errol beszelek
rajuk se mondom, hogy szaud-arabiai, libia,i egyiptomi vagymittomenmilyen arab, lovesem sincs mi van az utleveleben:D

micsoda? 2015.08.21. 18:38:27

Nekem már a cím is szirupos, mint az, hogy már minden "Nemzeti" Tartalommal legyen megtöltve mindehhez a viszonyunk, szerintem az a fontos. Például, ha külföldön élek - mert hazaszeretetből megélni kevés - a legkevesebb, hogy a gyerekem tudjon magyarul, ismerje a történelmét.

2015.08.21. 18:40:23

@Shanarey: uhum ertem, igazabol asszem akkor ugyanarrol beszelunk :) magyarul beszel+magyarnak mondja magat=magyar;
nekem legalabbis:D amugy vicces, mert ez a tema ennyire sosem erdekelt, csak itt a HAn valahogy mindig feljon :)

DieNanny CH 2015.08.21. 18:47:38

@puhacica:

Én Ausztriában sok szlovákiai lánnyal találkoztam, akik magyarul beszéltek - ők is azt mondták, hogy az ellentétet csak a politikusok fújják fel.

P.Elliot 2015.08.21. 18:52:57

@montroyal ( CAN qc): Csak az ott szuletettekre mondjak hogy kanadai? Vagy meg arra sem ha tudjak hogy pl. magyar, olasz, szerb, stb...

DieNanny CH 2015.08.21. 19:04:49

Amúgy, korábban erre az írásra utaltam: hataratkelo.blog.hu/2013/02/04/nem_ertem_miert_ne_lennek_magyar , amiben a határon túl felnőtt magyart nem fogadták el magyarnak - csak mert Amerikában nőtt fel...
Valahogy, az az érzésem, azt fogadják el legtöbben, aki a történelmi Mo. területén, de a határon kívül nőtt fel. Akinek a szülei, nagyszülei elmentek innen, de magyar nevelést kaptak, azt sokkal nehezebben...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.21. 19:06:17

@qkuc: Látod, még ez simán játszhat.Én nem sokat szoktam foglalni szállást előre, inkább ad-hoc jelleggel megyek, átutazáskor és ahol esik úgy puffan alapon jó nekem.De ahol eddig foglaltunk előre, ott én is meg tudtam oldani ezt a kártyadat-átadás megkerülését,De ez csak egy pár alkalom volt.Lehet, télleg a cikkíró is balf@sz volt...

bpetya75 2015.08.21. 19:08:48

@puhacica:

Bárcsak úgy lenne, hogy nincs is. De @fhdgy: sztorija is mutatja, hogy lassan javul a helyzet. Javul, és a fiatalok számára ez már nem bír akkora jelentőséggel, de azért a probléma még jelen van. És nyilván nem csak nekik kell ezen dolgozni, hanem nekünk is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.21. 19:10:30

@33621: Mondom, nem szabad semmit sem kiadni, megadni stb.Kemény tanulópénz lehetett...

Shanarey 2015.08.21. 19:17:31

@tsabus [UK]:

Na ez érdekes, mert akkor nekem Németországban van egy otthonom,van kettő Angliában (az egyik a Heathrow), egy Skóciában, és négy Magyarországon.

@fhdgy:

Engem igazából nem érdekel ez a ki a Magyar és ki nem téma, ha valaki beszéli ezt a nem egyszerű nyelvet, az akár lehet Magyar is.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Nem csak a politikusok, minden országnak megvan a maga multban élő gyepes agyú rétege, amely ebben leli örömét.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.21. 19:18:36

@Mirjam2: A pénzügyi résszel nem lehet vitatkozni... +254565

De a foglalási rendszer működése nekem akkor is teljesen cseszlovák, hogy egy vadidegen cég garázdálkodhat a számlámon, mindenféle kontroll nélkül.Főleg úgy, hogy esetleg más úton-módon már rendezve lett a dolog, és még ezek után is nekem kell könyörögnöm, hogy szálljanak le a témáról.Lehet, csak én egymagam vagyok ilyen ufó, ha ebbe mindenki más bele tud törődni... :-o

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 19:23:39

@P.Elliot: igen az olasz, olasznak van elkonyvelve ... az exem lanyanak a baratja haiti origin volt es amikor elkezdtek neki mondani hogy tudod ott haitben igy meg ugy - o azt mondta zavartan - nem tudom mert canadaban szulettem es soha nem voltam haitiben ... ettol fuggetlenul o haitien (origin) ..

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 19:26:37

@P.Elliot: meg tudod itteni franciak nem canadainak mondjak magukat hanem quebecoisenek ..

Shanarey 2015.08.21. 19:32:17

@geegee:

A megoldás: Pay-Pal, én a netes fizetéssel úgy vagyok hogy a Pay-Pal-t preferálom, mert úgy nem tudnak lehúzni, csak azért mert nekik ez a bejáratott út

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.21. 19:37:32

@adg: Ja, Adégé, te meg figyejjé, mert már ilyen is van:

galeria.cdn.index.hu/belfold/2015/08/18/memek_a_lyukbol/9647301_a9c965373b3e758729b6f0f561aeb3a8_x.jpg

Az a gödör az valós, picit alámosta az utat a kib..tt sok esővíz a Közgáz előtt Pesten.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.21. 19:45:40

@montroyal ( CAN qc): Na ja, ez is egy megoldás.Az ügynököd mennyit kér ezért, mondjuk százalékban, átlagosan?Ha lehet tudni...?

P.Elliot 2015.08.21. 19:48:28

@montroyal ( CAN qc): Hat ez tenyleg furcsa. ezek szerint inkabb eltagadnivalo hogy honnan jott az ember?
Ha valaki k
Kanadaban szuletett az kanadai szerintem. es hogy kepzelik az emberek hogy mikor fog lemosodni a betelepulorol hogy kulfoldi? 4-5 generacio utan?

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.21. 19:49:21

@Ödenburger [Hu/At]:

Teljesen jol gondolkodsz. Lehet, hogy ez koszonheto az erdelyi szarmazasodnak is es ezert tobbet latsz a vilagbol.
Koszomom, hogy megosztottad.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.21. 19:52:47

@montroyal ( CAN qc): Na hát ez meg a másik arcpirító dolog.Ilyet én eddig csak egyszer olvastam.Kíváncsi lennék, mekkora arányban van ez ténylegesen.

Egy ilyen esemény után, ha legközelebb arra járnék, beb@sznék az ablakon egy ébő benzinespalackot.Az meg az én büntetésem lenne a levonásért.Vagy csak egy üveg szarvashúgyot szétlocsolnék a recepció előtt...

:-))))))))))))))))

A déli országokban lakóknak: A jávorszarvasé speciel valami irgalmatlan tud lenni, maróan orrfacsaró, mint az ammónia, kb.És ezzel vonzza oda a nőstényeket magához, mikor azok tüzelnek, vagy valami ilyesmi.De volt szerencsém látni, szóval nem kamu (csemu)

qkuc 2015.08.21. 19:54:30

@Mirjam2: A bookingon nem feltétlenül zárolnak, szállástől függ, eddig egyszer sem zároltak semmit és elegendő volt a szálláson fizetnem, mert ilyen helyeket választottam direkt a szállások közül. Szóval a cikk írójának a szemeit olvasásra sem ártana használni, mielőtt bármit is lefoglal, :).

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 19:56:47

@geegee: na ilyent emberben is lattam (ereztem ) nem is ertettem hogy van no vele ...:-)

bpetya75 2015.08.21. 19:57:50

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Szerintem az utóbbi nagyon ritka, legalább is sokkal ritkább, mint az, hogy valaki Romániából, Szlovákiából, vagy Szerbiából jön át Magyarországra, és vallja magát magyarnak. Mégis, ők is sokszor megkapják a románozást, szlovákozást, szerbezést.

Szerintem azoknak a többsége, akik megszavazzák nekik a magyarságukat, az amerikában felnőtt magyarnak is megszavazzák ugyanezt.

LittleG (uk) 2015.08.21. 20:06:39

@Csodabogár: Partium Erdély kis része, és pl. gyerekkoromban nem hallottam emlegetni, pedig én is partiumi vagyok :) Szerintem ezt később bányászták úgy jobban elő. Mostmár még Partium rádió is van, természetesen magyar.
Hogy minden romániai magyar erdélyi-e? valószínűleg nem, de a nagy többség az, ugyanis az a rész tartozott Magyarországhoz.

Bukarestiek tőlem megkérdezték, hogy ha magyar vagyok, Magyarországról jöttem? Nem? Akkor biztos a szüleim. Nem tudták, hogy az országban/Erdélyben régebb óta élnek magyarok, mint románok...

fhdgy 2015.08.21. 20:12:12

@bpetya75: Ezt nem gondolhatod komolyan. Minden usa állampolgár, aki fehér, szerezne egy magyar felmenőt, és Magyarországra menekülne, mert Magyarország jobban teljesít. Az Ázsiából bevándoroltak meg bebizonyítanák, hogy ők bizony ázsiai hunok, vagyis magyarok, nekik is járna a magyar állampolgárság. Az őslakos indiánok pedig ugye a legnyugatabbra elkalandozó magyarok, ők is indulnának vissza. Az afrikai négerek pedig bebizonyítanák, hogy ők a piramis építő magyarok erősen lebarnult utódai, nekik dettó járna a magyar állampolgárság.

Így usából egy pillanat alatt lakatlan pusztaság lenne.

Persze, ebből is hasznot húzhatnánk, mert túristautakat szerveznénk az amerikai magyar Pußtába.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.21. 20:16:20

@fhdgy: Egy kis hajhajtó kellett volna a kajájába.Csak annak az egynek... :-))

LittleG (uk) 2015.08.21. 20:16:27

@puhacica: én mást tapasztaltam az elmúlt évtizedekben. Van román-magyar ellentét. Csak már messze nem akkora, mint régebb volt.
Röviden, amit sokszor éreztettek velem: sok románt zavar, hogy "még mindig" vagyunk ott magyarok. És nem is beszélünk "rendesen" románul (rendesen = akcentus és hibák nélkül).
Az nem baj, hogy mi voltunk ott előbb...

LittleG (uk) 2015.08.21. 20:18:01

@fhdgy: ja tényleg, de rég nem hallottam a bozgor szót...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.21. 20:19:55

@Shanarey: Igen lehet, hogy ez kéne jobben terjedjen:nekem még nincs saját tapasztalatom vele, de fogok rá regelni valszeg...

puhacica 2015.08.21. 20:21:09

@fhdgy: meg arrol is, hogy nem ertetted vagy nem akartad megerteni, amit irtam. ha jol gondolom, a baratod nem a huszas eveit tapossa. mindegy. az is lehet, hogy en tevedtem es csak a szerencse hozott ossze ilyen normalis romanokkal.
az meg, hogy a verekedes mennyire elorevivo reakcio egy ilyen helyzetben, nem tudom. de szerintem semennyire.

@bpetya75: biztos, hogy javul a helyzet. persze tuti, hogy vannak elvakult "jobbikosok" romaniaban is, de talan a fiatalok mar maskepp latjak a "viszonyunkat".

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: meg egy par barom, de remeljuk, hogy egyre kevesebb lesz beloluk.

LittleG (uk) 2015.08.21. 20:22:00

@Shanarey: "(az egyik a Heathrow)"

Mint Tom Hanksnek a reptér a Terminálban? :)

puhacica 2015.08.21. 20:22:53

@LittleG (uk): elnezest, nagyon sarkosan fogalmaztam, amikor azt mondtam, nincs ellentet. biztosan van, de az is biztos, hogy csokkenoben.

bpetya75 2015.08.21. 20:32:33

@puhacica:

A bozgor jelentéséről egy elgondolkodtató írás: erdelyimagyar.wordpress.com/2013/06/30/kik-a-bozgorok/

Épp szemedre akartam vetni, hogy milyen már, ha egy román lehazátlanoz egy magyart, de ez az írás eléggé árnyalja a kérdést...

Szerintem is javuló tendenciát mutat a helyzet. van honnan és még van is hová javulni. Remélem folytatódik az utóbbi időszak trendje.

puhacica 2015.08.21. 20:32:37

@fhdgy: igen, oda van irva. de ez mire valasz?

bpetya75 2015.08.21. 20:33:43

@fhdgy:

Formában vagy Főhadnagy úr! Csak nem legurult pár nagyfröccs? ;-P

puhacica 2015.08.21. 20:34:24

@bpetya75: :D nincs 5 perce, hogy elolvastam a cikket. magamtol ugyanis nem tudtam, hogy mit jelent ez a szo.

LittleG (uk) 2015.08.21. 20:34:55

@puhacica: "csak a szerencse hozott ossze ilyen normalis romanokkal."

Nagyon sok normális román van :) Főleg külföldön, aki elmegy más kultúrába, sokkal nyitottabb.

Csak attól még létezik a magyarellenesség. Sőt, románellenesség, magyarok részéről, de valóban gyakoribb az idősebb generációkban.

* * *

Az alábbit csak erős idegzetűeknek ajánlom :)

Viktor és az egyetem

www.youtube.com/watch?v=0E9XtsvCwds

a harmadik rész meg trúbb:

www.youtube.com/watch?v=vx08aGQHSMg

Így beszél egy elrománosodott magyar, főleg Koolozsváron. A videón csak kicsit van eltúlozva.

Amúgy ez egy szellemes reklámja az egyik egyetemnek :)
A srác meg Csíkszeredai (ismerős lehet a Szomszédnéni produkciós irodából), aki egyszer mesélte, hogy mikor először Kolozsvárott járt, hogy a román az nem csak egy tantárgy az iskolából, hanem azt tényleg beszélik emberek, az utcán.

Na meg Kiss ádám Erdély (On Air Day) túrja is jó .

Csak hogy hog ne zárjuk már ilyen komolyan a napot.

blackhairlady 2015.08.21. 20:39:14

@puhacica: Nekem sem lehetne aktualisabb, mert tegnap volt 5 eve, hogy idekoltoztunk. Pont aug.20.-an, az otthoni nemzeti unnepen:)

Megneztem a Duna tv-n az Istvan a kiralyt, es olyan honvagy ontott el mint meg soha. Es pont az 5 eves evfordulon.
En lattam az elso, eredetit a Kiraly dombon, fenomenalis erzes volt. Es ez most visszajott.
Amikor Szorenyi bejott eloszor, belem hasitott, hogy hu bammeg, de megoregedtunk:))) de a gitar meg mindeg szepen szol.
Mikor bejott a vegen Brody, es elenekelte szinten egyszal gitarral a befejezo dalt, nena csend volt, ennyire meg sosem volt aktualis ez a szam.

Egyebkent ezt csak ugy irtam, nem kozvetlenul neked, csak az evfordulo kapcsan kotottem a nevedhez.

LittleG (uk) 2015.08.21. 20:40:08

@LittleG (uk): Erdély tour: www.youtube.com/watch?v=ZZR6Hxn5ewc

Zsók Levi az erdélyi humorfesztivált nyerte egyik évben.

Van a felvételen trágárkodás is, csak szólok. De el is dugultam ezzel.

fhdgy 2015.08.21. 20:42:52

@puhacica: Arra, hogy ilyen puha ( nem akarok gyávát írni ) mentalitással a haza már rég elveszett volna és ma nem folytathattunk volna diszkurzust a szülőföld, haza témakörében.

Tudod, van egy magyar mondás: gyáva népnek nics hazája!

puhacica 2015.08.21. 20:43:57

@blackhair-lady: hm. kivancsi leszek, hol leszek 5 ev mulva es mit fogok csinalni. :)

@LittleG (uk): koszi a linket, meg akartam mar nezni, csak mindig elfelejtettem. az egyetemi reklamok is tetszettek. :)

Ana72 2015.08.21. 20:44:56

én nem értem, hogy miért esik nehezére néhány okostojásnak a másikat annak nevezni, aminek az a másik szeretné. Mi történne? Leesne a karikagyűrű az ujjáról? Vagy mi? Ezt sosem fogom megérteni, mitől olyan nagy fáradság ez.

fhdgy 2015.08.21. 20:45:09

@bpetya75: Képzeld, egy gramm alkohol sem, se bor, se sör, se semmi egyéb. Csak főztem egy kis jó pörköltet ( és még abba sem tettem vörösbort, pedig szoktam ).

monománia 2015.08.21. 20:46:18

@adg:
'56-os kanadai magyarokkal beszélgettem.
Talán meglepő számodra, de már a gyerekeik is kanadaiak.
(A gyerekeik beszélnek valamennyit magyarul (ki többet, ki kevesebbet, de legjobb esetben "középfokon"). Az unokák már többnyire semmit, vagy alig.)

Két magyar embernek nem magyar gyerekei születtek, hanem kanadaiak. Más a gyerekek nemzetisége, mint a szülőké. Van ilyen, és talán nem is ritka.

monománia 2015.08.21. 20:46:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Igazából én arra az időre várok, amikor nem lesz fontos a nemzetiség, csak maga az ember... Tudom, ez az én életemben még nem jön el...

Remélem rosszul értem, amit mondasz. És remélem, fontos marad a nemzetiség, amire büszke lehet az ember. A nemzetiség egy (fontos) része a gyökereinknek.
Természetesen hiba azt hinni, hogy csupán attól jobbak vagyunk másoknál, mert x nemzetiséggel rendelkezünk. Az én ideális világomban mindenki büszke lehet a saját nemzetiségére, és minden más nemzetiséget tisztel, senkit sem néz le a nemzetisége miatt.

Nekem nem az az ideális, ahol senki sem tudja, honnan jött és hová tartozik. (Bár tény, hogy egyértelműen ez a tendencia.)

LittleG (uk) 2015.08.21. 20:46:30

@puhacica: :) én is köszönöm, hogy eszembe jutott, jókat vihogtam itt az előbb. Főleg azon, hogy "Ich bin ganz erledigt" (teljesen el vagyok intézve, de németül még kevesebb értelme van így, mint magyarul :)

DieNanny CH 2015.08.21. 20:47:03

@LittleG (uk):

Nekem az a furcsa, hogy valaki, aki egy országban születése óta él, nem beszél akcentus nélkül. Milyen akcentusod volt?

puhacica 2015.08.21. 20:47:27

@fhdgy: a gyava arra vonatkozik, hogy a verekedest baromsagnak tartom? igazad is van, jo megoldas az. voltak tobben is, akik alkalmaztak. csak volt, aki nem okollel csapott oda, hanem atommal, raketaval, tankkal... :( feladom. :(

DieNanny CH 2015.08.21. 20:52:34

@monománia:

Igen, a 'fontos' szó helyett a 'mérvadó', vagy valami mást kellett volna írnom. Most nem jut eszembe, már késő van...

skye8 2015.08.21. 20:53:42

@Megnevelő Ember: teljesen egyetertek,szerintem is o a nyero.

LittleG (uk) 2015.08.21. 20:55:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: magyaros, mármint akcentusom.

Magyarnyelvű óvodába, általános- és középiskolába jártam. A háziolvasmányokat magyarul olvastam, nagyrészt magyar barátaim voltak.

Az akcentus azért maradt meg, mert míg iskolába kerültem, alig beszéltem románul. De utána is főleg a rettegett tantárgy volt, többnyire a romántanárok voltak a legszigorúbbak, nem is mindig igazságosak.

Minden más tantárgy magyarul volt, hetedikes koromtól a töri, majd a latin volt románul.

Azért nem mentem a Partium-i egyetemre (ahol magyarul van a képzés), hanem az államira, hogy végre jól megtanuljak románul.

Addig ha csak lehetett, elkerültem, hogy románul beszéljek, mert ferdén néztek sokan, ha hibáztam, úgyhogy ördögi kör volt ez.

Aki ismerősömet alapból román iskolába íratták, pont ezért, hogy jól beszéljen románul, annak nem is volt akcentusa. Románul. Magyarul viszont úgy beszélt, mintha egy román egész jól megtanult volna magyarul. Nem ismerte a magyar írókat, költőket, nyelvtant, helyesírást, sokkal kisebb volt a szókincse.

Szóval elég vagy-vagy helyzet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.21. 20:55:56

@puhacica:
De van. Magyarországon. Csakis és kizárólag Magyarországon.
Ott az erdélyi még mindig román és a román az bocskoros szőröstalpú cigány.
Te meg én már tudjuk hogy ez hazugság de otthon még ez a közbeszéd.

fhdgy 2015.08.21. 20:58:24

@puhacica: Szerintem fogalmad sincs, hogy egy erdélyire nézve milyen sértő, ha bozgornak nevezik. Így aztán nem tudom felfogni, hogy milyen "normális" románokról beszélsz ebben az esetben.

Égbe kiáltó aljasság, ha már Magyarországon is veheti egy román a bátorságot, hogy egy erdélyit, egy magyart lebozgorozzon.

Nagyon szépen kérlek, nézz magadba!

LittleG (uk) 2015.08.21. 21:02:04

@fhdgy: szerintem félreértetted puhacicát, ő az ő saját munkatársaira mondta, hogy normálisak

skye8 2015.08.21. 21:05:35

@montroyal ( CAN qc): erdekes,engem Nagy orommel fogadtak a torontoban elo magyarok, akiket a reformatus egyhazkozossegben ismertem Meg.nem volt romanozas,bozgorozas, erdelyi akcentus felrovasa.igaz itt mindannyian jovevenyek vagyunk,nem lehet ordibalni hogy egyik magyarabb mint a masik. Kanadai munkatarsaim erdekesnek tartjak hogy beszelek magyarul Es romanul is, Jo erzes itt elni tobbek kozott emiatt is.

nyuszigonosz 2015.08.21. 21:07:13

@LittleG (uk): Rossz fordítás: Ich bin ganz erledigt: kinyiffantam, vagy halálra fáradtam, és hasonlók. Itt nem a szó szerinti fordítás a mondat ( kijelentés) megfelelöje.

Ez most nem kritika, csak nem tudtam kihyagyni, hogy ne szóljak hozzá. :-)

LittleG (uk) 2015.08.21. 21:09:50

hát akkor ezt benéztem :)

fhdgy 2015.08.21. 21:15:44

@LittleG (uk): Lehet, de nagyon félreérthető volt, normális emberekkel miért is akarna egy normális ember verekedni.

Egyébként én is ismerek románokat, akikkel semmi bajom ne lehet. A többségüket Németországban ismertem meg, de volt olyan is, akit Erdélyben.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.21. 21:18:58

@skye8: mi is jarunk magyar kozossegbe es nagy reszuk erdelyi mindenki mindenkivel kedves szoval a peldam csak vicces volt inkabb .. a nejem aki szigeti amikor roman kliensek jonnek ramszol hogy nehogy mondjam nekik hogy o beszel romanul .. ja es a romanok is kedvesek egyik hozza a masikat buszken meselik hol jartak Mo-on szovan idegenbe nem problema a regi ellentetek ..

puhacica 2015.08.21. 21:28:24

@fhdgy: tenyleg feladom. en azt irtam, azok a normalis romanok, akikkel itt talalkoztam Londonban.

meg mindig nem latom, mire megoldas a verekedes. mert gondolom utana nem baratsagban valtak el, hanem meg jobban utaltak egymast. de igazad van, gyava vagyok, magamba is nezek. igaz, szerintem felesleges, mert van egy mondas: belulrol mindenki rozsaszin. kb annyi ertelme van ennek is, mint a gyava nepnek nics hazaja cimunek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 21:39:57

@Ödenburger [Hu/At]:
bocs, csak most tudtam visszanézni délelőtt óta, kicsit el vagyok foglalva :-) de közben fél napig ezen kattogott az agyam, mert ugye én kétnyelvű középiskolába jártam, 14 éves koromig egy szót se tudtam angolul, és mégis, ez az egész a "gyökereim" elég jelentős részét mássá tette - szerintem jobbá, erősebbé, de legalábbis szerteágazóbbá. annak ellenére, hogy mi mind magyarok voltunk, a tanáraink nagy része is, és elvileg még a tananyag is, mégis olyan szinten befolyásolta a gondolkodásunkat az angol nyelvű oktatás, amit kjvülálló nem gondolna. onnan kezdve, hogy az 1990-ben még kb senki más által nem használt kommunikatív, kooperatív módszerek uralkodtak az oktatásban, hogy Halloweeneztünk és VAlentin-napoztunk, amikor itthon még senki nem is hallott ezekről, hogy az angol lett szépen lassan az erősebbik nyelvem írásban és olvasásban. már eleve, hogy miket olvas, miket tanul az ember. - szerintem ha egy totálisan más közegben van benne már hatéves korától, akkor "hiába" jár haza este, és "hiába" jár magyartanárhoz is, a gondolkodása nagy része osztrák lesz. németül fog tudni jobban írni és olvasni, ha fejed tetejére állsz is. a Dugonics Titusz, erkölcstanóra, mindennap folyosón tesióra és az Ablak Zsiráf helyett mások lesznek neki, amikből félszavakból is. és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az egész gondolkodását és világlátását is másképpen fogja formálni az élmény. az ünnepektől kezdve addig, hogy hogyan viszonyul a felnőttekhez (tekintélyszemélyekhez), hogyan tanul meg másokkal kooperatívan tanulni, eleve más lesz a kézírása, másféle történelmet tanul majd, mások lesznek neki a félszavakból is, a közmondásoktól kezdve a legendás hősökig. ha a fejed tetejére állsz is, nagyon sok dolgot nem fog tudni magyarul, csak németül, lehet, hogy németre vált át majd a számoláshoz, szorzótáblához. kimarad a magyar gyökerekre jellemzőbb oknélküli szivatásokból, nem fog tudni olyan szinten megtanulni sunyizni, hason csúszni, összerezzenni, nyavalyogni, amit fentebb az "itt élned, beledöglened kell" életérzéssel jellemeztem. félig osztrák lesz a lányod, szerintem. ami nem baj,nagyon is nem, mert ezzel szerintem életrevalóbb és erősebb, szerteágazóbb gyökereket kap majd. mint mondtam fentebb, én is ezt csinálnám, ha a határnál laknék. de szerintem azt a gondolatot engedd el, hogy magyar gyökerei lesznek így. mert magyar gyökerekhez, életérzéshez szerintem hozzátartozik az ízig-vérig magyar iskola, akkor is, ha éppen olyan szar, hogy az embernek már csak az orra lóg ki a pöcegödörből (még nem tart ott a helyzet, de ha így halad tovább....) én ezért se vagyok igazán "magyar", mert nekem "kimaradt" ez a négy év iskola az életemből, és kaptam helyette valami sokkal értékesebbet (ez az iskola volt a legjobb dolog, ami történhetett velem életemben, az afféle sorsszerű fordulatok közül).
erről jut eszembe, amit az anyanyelvről szoktunk itt fejtegetni, engem nem zavar, hogy valaki a grízes tészta receptjét magyarul tolja, mert így tanulta a nagymamájától, a szakmai dolgait a munkahelyén angolul, mert a nemzetközi társaságban ez kell, a mindennapi dolgokat a bevásárlást és ügyintézést meg franciául / émetül / portugálul, mert ott lakik vagy az a családi nyelv a házastársával és gyerekeivel. szerintem nem hatalmas veszteség és nem törés, ha az ember nem tud mindent minden nyelven. (remélem, az én fiamnak nem kell majd magyar iskolába járnia, akárhol is. nem fog összetörni a lelkem, ha angolul tudja majd csak a kétéltűeket vagy a D-napi partraszállást. utóbbit most én se tudom, hogy magyarul hogy szokták emlegetni.)
semmiképpen nem támadni akarok, egyszerűen csak elgondolkoztam, simán lehet, hogy te nagyon másképp gondolod, nem akarom rádtukmálni a véleményem és meglátásaim, remélemm, ez átmegy.
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.21. 21:41:03

@LittleG (uk): @bpetya75: @Ödenburger [Hu/At]:
Reggel a szülőhaza szót egy idejétmúlt, jelentőségét vesztett szónak neveztem.
Egész nap gondolkodtam rajta hogy egyesek miért tulajdonítanak neki olyan jelentőséget. Miért nem elég a haza szó. Miért a szülőföld van kivételesen kiemelve mikor az egy aktusra utal, a születés aktusára ami az egyén által nem befolyásolható tényező.
Aztán rájöttem hogy teljesen tévúton járok. Teljesen rossz a megközelítés és más a kiindulópont.
Úgy érzem megtaláltam a magyarázatot de ez megér egy posztot.
Ki kell dolgoznom és meg kell írnom. Ha HA-t érdekli esetleg ide is kikerülhet.

bpetya75 2015.08.21. 21:42:19

@blackhair-lady:

Mennyire más lehet onnan nézni! Én csak belehallgattam kicsit, megállapítottam, hogy Deák Billt már nem kellett volna felkérni, Feke meg kimondottan jó, és annyi. Anyósom többet nézett belőle, meg olvasott róla 7-8 kritikát is, azt mondta, hogy volt benne pár olyan erős képi elem, amit egyetlen kritikus sem értékelt, pedig szerinte nagyon kifejezőek voltak.

@fhdgy:

Nem gondoltam, hogy komolyan megorroltál Cicára. Kimondottan békés fazonnak tűnsz pedig. Úgy látszik, ez a téma nagyon fontos neked.

bpetya75 2015.08.21. 21:44:01

@diggerdriver:

Kíváncsi vagyok, mire jutsz. Ha október vége előtt kikerül, esetleg rám írhatnál, mert nem biztos, hogy észreveszem, pedig szeretném jól szétcincálni ;-)

2015.08.21. 21:55:10

@bpetya75: Nem arrol van szo hogy vannak-e intolerans franciak, hanem hogy az angolok es a franciak nem utaljak egymast, ez teljesen ertelmezhetetlen es irrelevans ebben a kontextusban. Nagyon sok angol el es / vagy nyaral rendszeresen Franciaorszagban, es forditva.

fhdgy 2015.08.21. 21:56:07

@bpetya75: Megorrolásról szó sincs! Csak a megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel, meg ha megütik az orcádat, tartsd oda a másikat is mentalitással nem jutunk sehova. Ezt próbáltam magyarázni. Egyébként ez a barátom volt az, akiről már korábban írtam itt a HÁ-án, hogy Budapesten egy kollégája lecsaseszkuzta, a kolléga kapott egy akkorát a pofájára, hogy szó szerint fel kellett mosni. Soha többet nem volt csauseszkuzás. Általában én sem vagyok az erőszak híve, de igenis vannak esetek, amikor az egyetlen célravezető megoldás!

puhacica 2015.08.21. 21:57:11

@fhdgy: nezd, en nem alkartalak megbantani. de sajnos vagy nem, nem tudom magamenak erezni a problemat. az, hogy vadidegenek mit mondanak ram, hat... en tudom, mi az igazsag, mindenki mas meg azt mond, amit akar. nem mondom, hogy ideig-oraig nem esik rosszul, ha valaki megbant, de legkesobb par ora alatt fel szoktam dolgozni ezeket az "egbekialto aljassagokat" es onnantol kezdve lesz@rom oket, illetve a legtobbet el is felejtem. nem er annyit az egesz.

LittleG (uk) 2015.08.21. 22:01:47

@Dragonlady (Bp, Hun): hú, ez a hozzászólás nagyon jól lett összerakva.
Ezt a mondatot viszem is magammal: "nem törés, ha az ember nem tud mindent minden nyelven. "

Mert jó ideje kissé kesernyés belenyugvással követem, hogy a lányom gazdag magyarjába hogy lopakodik be az angol, és szorítja ki sokszor a magyar megfelelőket. Nem tudok szuperanyuka lenni, aki otthon megtanítja az egész magyar tananyagot is, és nem is biztos, hogy jó lenne. Egyikünknek sem.

A vakációja alatt 6 könyvet olvasott már ki angolul, de még az első magyarnál tart, pedig nem egy Jókai.

Ahogy írod, és ezt már régóta tudom, hogy ha fejreállok se fog úgy tudni, mintha magyar suliba járna. De azért szeretném, ha minél jobban. Aztán, meglátjuk, remélem nem utáltatom meg vele a magyarul olvasást :)

skye8 2015.08.21. 22:03:00

@montroyal ( CAN qc): ez igy van, aki otthon kemenykedik itt vigyaz hogy meg ne sertsen a szarmazasod miatt.erdekes Amit a felesegedrol irsz,miert szegyellne hogy tud romanul? Nekem az egyetemi diplomamat Es a tobbi letelepedeshez szukseges roman iratot egy kedves roman craiovai bacsi forditotta itt torontoban,Nagyon olcson,Halas vagyok neki hogy kisegitett. Volt lakotarsam is roman, 10 eve el kanadaban,nagyon Jol kijottunk.igaz o csak angolul beszel,furanak is tunt az elejen,de ez volt az egyetlen kozos nyelv a tobbi lakotarssal (skot, spanyol,szlovak berlok).

DieNanny CH 2015.08.21. 22:03:06

@LittleG (uk):

Nahát ezért sem értem ezt a sok ellentmondást, amit Erdéllyel kapcsolatban hallok. Most elnyomták a magyar kisebbséget vagy nem? Mert ha ovi-isi volt magyar, akkor ezt tényleg nem értem...

LittleG (uk) 2015.08.21. 22:09:10

@diggerdriver: kíváncsian várom. Úgy látszik, ma mindenki gondolkodott :)

Én is ezen, csak a másik oldalról, hogy hogy lehet hogy nekem a szülőföld olyan gazdag és érzelemmel teli szó, mást meg hidegen hagy.

Arra jutottam, hogy a szó nekem nem pusztán azt jelenti, ami benne van, a föld, ahol megszülettél és pont.

Nekem azt az univerzumot jelenti, ahol felcserepedtem (ahogy művelt politikusúr mondta volt). A gyerekkori szép emlékeket, a burkot, ami körülvett sokáig. Igen, misztifikált, de számomra nem TÚLmisztifikált.

Ez olyan gyökérféle, azt hiszem - mint az a fizikai szabály (?), hogy ahhoz, hogy valami lendületet vegyen, meg kell támaszkodjon valamiben. Kell egy biztos pont. Nekem ez részben a szülőföld, ennek kapcsán tudom beazonosítani hogy honnan jöttem - nem csupán földrajzilag.

fhdgy 2015.08.21. 22:10:10

@puhacica: Jó, részemről tényleg nincs harag!

Ha megengeded, még egy eszmefuttatás: Ha egy nőt egy férfi lekurváz többek előtt, úgy hogy a nő férfi testvére, fia, férje, barátja is jelen van és nem védi meg a nőt, akár erőszak árán is, akkor nem mondja-e a nő a vele lévő férfinak, hogy tutyi-mutyi szar alak, még megvédeni sem tudja, milyen férfi az ilyen?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 22:10:53

@Ödenburger [Hu/At]:
ezt mindig akartam kérdezni, nemcsak tőled, ha egy erdélyi magyar román útlevéllel külföldre megy, akkor nyilván a határon egy egyenruhásnak a where are you from? kérdésre azt fogja mondani, hogy Romániából, de ha mondjuk egy tunéziai étterem teraszán vagy egy indonéz jachtkiránduláson a többi utazóval beszélgetve jön a where are you from? kérdés, akkor erre mit szokott válaszolni az átlag erdélyi? I'm Hungarian simán magyarázás nélkül? from Romania? vagy belebonyolódik valahogy?
(én egy időben azzal borítottam ki mindenkit, hogy erre a kérdésre simán azt mondtam, hogy from Thailand, mert hát ott laktam. vagy a kiborulásokat megelőzendő, I'm European but I live in Thailand. simán európaiként szoktam definiálni magam, és a magyart csak akkor mondom, ha valaki konkrétan rákérdez, vagy valami a helyzetben van úgy, hogy okot látok rá, vagy érdekesnek gondolom, pl a kérdező szintén kelet-európai és legalább tudja hova tenni az országot.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.21. 22:12:00

@LittleG (uk):
Nagyon közel jársz hozzá de mindez igaz a haza fogalmára is.
Mégis miben más a szülőföld a hazánál?

LittleG (uk) 2015.08.21. 22:14:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Erről nálam sokkal többet tudók írtak vastag könyveket :)

Az én laikus tudásommal, Erdélyben semmi nem volt román, mikor ők bejöttek. Még a 70-es években is, szülővárosom (na ezt hogy mondják? nem is ott születtem, mert anyám egy másik városhoz volt közel, mikor ki akartam jönni, de ott nőttem fel, Heimatstadt :) 70 százalékban magyar volt és csak majdnem 30 százalékban román. Mára ez az arány megfordult.

Nem tudom, miért nem zárták be a magyar iskolákat. Biztos politikai okai voltak.

De hidd el, attól még volt elnyomás, minél régebbre megyünk vissza, annál erősebb. Ma is előfordul magyarverés (egy csapat román nekiesik egy magyar fiatalnak, csak mert magyarul hallják beszélni), de már ritka, nagyo ritka és megjelenik az újságban..

Hátha jönnek nálam idősebbek és mesélnek. Én elsős voltam a rendszerváltáskor. Előtte keményebb volt, persze minden szempontból, de a magyarságnak is.

LittleG (uk) 2015.08.21. 22:22:39

@diggerdriver: a haza nekem valahogy a bővebb szülőföldet jelenti, de hiba van a mátrixban, amikor az egy másik világ, más nép, más nyelv, más mentalitás, más irodalom, más zene, más szokások. mint egy úszó jégtábla az óceán közepén. Hó a vízben.

Ha az Antarktiszon lenne, hó a hóban, akkor a szülőföld és a haza fedné egymást, mint két halmaz, amikor a kisebb a nagyobban van.

A haza valahogy több, mint a szülőföld, az összes eszméjével, amiért valaha harcoltak stb

Nem akarok túl nyálas lenni, csak próbálom megfogalmazni, mit is jelent nekem a kettő. Nem is egyszerű.

Talán azért, mert mikor az iskolában erről tanultunk, vagy mikor a tévében a jelenlegi anyaországi alakulásokat látom, az nem az enyém, én kívülrekedtem. Érdekes, hogy pedig a régmúlt közös, mégis valahogy abban is szakadást érzek. Hogy mi akkor mostmár elszakadtak vagyunk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 22:22:44

@fhdgy:
szerintem az a magyar, aki annak mondja magát és kész :-) ezt aztán minek túlbonyolítani?
de hát ugye engem eleve a hideg ráz attól már így előre, hogy majd a fiamról mások fogják megmondani ránézésre, hogy elég magyar-e vagy nem. (még mindig eléggé "magyarnak" néz ki szegényke, így öntudatlanul, hogy még fel se ismeri magát, habár már jól megnézte magát a tükörben.)
majd ő eldönti, hogy mi akar lenni.
nem is biztos, hogy olyan nagyon kell törnie az embernek magát, hogy fogadják el magyarnak lécci lécci, ha ez tényleg ennyire "bemocskolódott" már többféle szinten....
a legutolsó főnököm szokott eszembe jutni. ő britnek mondja magát, annak ellenére, hogy a 45 évéből tán ha ötöt élt Angliában. Brazília volt a szülőföldje, portugálul tanult meg először írni-olvasni, USA-ban járt iskolába, Spanyolországban ment férjhez, aztán azóta is végiglakott vagy négy ázsiai országot, ráadásul nagyon semleges, nemzetközi angolt beszél, nem valamelyik brit akcentussal. ok, angolok mindig is világpolgárok voltak, más mint a mi kis provinciális tyúkudvarunk, de azért riszpekt, hogy saját állítása szerint nem szokták tőle elvitatni az identitását. mondjuk nem tudom, hogy ha ránézésre nem fehér és átlag angol lenne, akkor is ez lenne-e a helyzet.

LittleG (uk) 2015.08.21. 22:25:41

@Dragonlady (Bp, Hun):

ezt én itt sokszor eljátszom:

- where are you from? Honnan jöttél?

- I'm Hungarian. Magyar vagyok. Aztán néha hozzá teszem, hogy but from Romania, de Romániából, de akkor már azt is gyorsan hozzátoldom hogy mi magyarok ott kisebbség vagyunk. Aztán, ha valakit érdekel, röviden elmondom azt, miért.

fhdgy 2015.08.21. 22:27:11

@Dragonlady (Bp, Hun): A legelső mondatod elejét én ma és itt korábban úgy írtam ( nem saját kútfőből ), hogy az a magyar, aki annak vallja magát. Így azt hiszem, hogy egyformán értjük a dolgot.

puhacica 2015.08.21. 22:29:28

@fhdgy: közvetlen a példádra válaszolva: egyszer vonattal utaztunk, én könyvet olvastam. par üléssel arrébb fiatal kölykök ültek, azzal a lézeres végű biszbasszal világítottak bele először csak a könyvbe, aztán az arcomba is. egyszer szóltam nekik én, egyszer az uram. nem vették komolyan. akkor N felállt, odasétált, megfogta az egyik gyerek nyakát, beleverte a fejét az ablakba (nem nagyon, de azér koppant), majd visszasétált és leült. hatásos volt, de én nem szeretnék többé ilyet látni. ha megtámadnának (fizikailag), biztosan nem hagyná és megvédene, de ha valaki "csak" lekurvázna a füle hallatára, én kérném meg, hogy ne bántsa az illetőt. számomra az agresszivitás nem férfias.

másik példa. pár hete melóban egy részeg angol hapsi hozzávágott egy üres papírpoharat egy arab fickóhoz. tizedmásodperc alatt borult el az agya, én kértem, hogy hagyja, be van rúgva... el is sétált, de gondolom elszámolhatott tízig és visszajött, beszélt a részeggel, a végén kezet fogtak. ennyi.

harmadik. volt egy időben egy nevelőapám. hozzám egy ujjal se nyúlt soha, de a fiát rendszeresen megverte, de mint a lovat. a srác lopott otthonról, mindenféle balhéban benne volt. a sok verésnek az lett az eredménye, hogy még többet balhézott a gyerek.

hát, így gondolkodok én erről a verekedős dologról. semmi értelme.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 22:31:27

@tsabus [UK]:
azt hittem, ezt én találtam ki :-)))))

M. Péter 2015.08.21. 22:35:33

@qkuc: Nehéz úgy szállást foglalni, hogy nem adsz meg egy kártyaszámot legalább garanciaként. Olyan részletesen pedig nem szokták leírni a feltételeket, hogy benne lenne, hogy ez a szálloda 1 hónapig zárolja a teljes szállásköltséget.

fhdgy 2015.08.21. 22:37:27

@puhacica: a példáidat elfogadom azzal, hogy van ilyen is. Azt ugye azért nem mondtad a férjednek, hogy agresszív disznó, soha, de soha többet nem állsz vele szóba?

Szóval, akkor az esete válogatja, ja és az embere!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 22:38:00

@puhacica:
nekem is ilyen élményem volt egy éve egy román párral, akikkel Indiában találkoztam (valahogy nincs sok román DK-Ázsiában, nem utaznak nagy számban, nem emlékszem még korábbiakra).
de pont ők mesélték, amikor összeismerkedtünk repülőn egyedüli fehérségünk okán, hogy pár hónappal korábban vagy félórát elbeszélgettek egy sráccal, mikor a nemzetiségre került a sor, és amint a srác megtudta, hogy ők románok, felállt és elment, nem állt velük többet szóba. ez nekik akkora wtf élmény volt, hogy amikor mondtam nekik, hogy magyar vagyok, akkor egymásra néztek és átgondolták még kétszer, hogy megmondják-e, ők románok :-( namost ha az átlag román ember évente 1x találkozik magyarokkal, és ez jön le nekik, hát basszus, a bőr lesül a képemről, na, ilyen "nagykövetnek" lenni?
egyébként nagyon kedvesek voltak, ők is nemzetközi iskolában tanítanak. a kelet-európaikkal szerintem van egy olyan közös hang és háttér, amit nem tudok megfogni sehogysem, de mindig érzem, lengyelekkel, szlovákokkal stb stb. valami ami egy átlag némettel, franciával nincs. talán generációs dolog is, vagy valahol benne van a csóróság, nem tudom :-)
(hű de szófosásom lett ma ;-) )

Tiangong 2015.08.21. 22:38:17

Szerintem temérdek sok rétege van ennek a szülőföld-haza fogalomnak, míg eljutunk a lokális világunkból a globálisba.
A legmeghatározóbb az emlékek szempontjából a szülőváros és annak környéke ahol felnő az ember. Azután ott az otthon. Ez gyakorlatilag bárhol lehet, ahol stabil pontjának érzi az ember.
A haza elsősorban kulturálisan fontos, akár az európai kontinenst is érezhetjük hazánknak például az arab világhoz hasonlítva.

Hamarosan én és a párom is határátkelők leszünk igen nagy eséllyel végleg. Nekem két hónapom munkám miatt, a barátnőmnek már csak két hete. Párom családjának a fele vár kint minket, ennyiből könnyebbség, de beilleszkednem és munkát találnom még komoly kihívások elé állíthat.

A mi utunk Belgiumba - Antwerpenbe fog vezetni.
Már nagyon várom.

Bredpitt Monika 2015.08.21. 22:38:48

Koszonjuk , hogy megirtad a posztot. Nagyon erdekes volt.
Láttam, hogy a szuloföld fogalma többeknek felkeltette az erdeklődését.

Én először akkor gondolkoztam el igazán azon, mit jelent a szülőföld, amikor az Afrika Egyesület épületében jártam. Már általam említett Schumicky Lilla nevű Ugandaban dolgozó antropologus azt m ondta, hogy arra törekszenek, amikor az ott elő leányanyaktól született gyerekek sorsaról gondolkoznak, hogy az elsődleges cél az legyen, hogy ne keruljenek ki a gyerekek az országból. Nem értettem mire gondol. Én akkor úgy gondoltam mindenképpen jobban jarnak, ha elviszik őket valahová, egy jobb vilagba. Azóta már máshogy latom. A lányomon is érzem, hogy van valami különleges vonzódás benne Amerika után, nehéz megmagyarazni . Erre biztos azt gondolja egy két ember, hogy vajon vonzódna Uganda után is. Szerintem a válasz igen.
Talán ahhoz az érzéshez lehet hasonlitani, mint amikor felnott korara egy örökbefogadott gyerek fel akarja kutatni a ver szerinti szuleit.
Mindig nagyon szívesen olvasom a hozzaszólasaid, azt meg külön bóknak vettem, hogy elolvastad a palyazati posztom.
Bocsanat, hogy az ékezet hol ott van hol nincs, ket honap New Jersey utan megint vissza kell szokni a magyar abc hez, eleg nehez. Köszi mégegyszer a posztert. udv

M. Péter 2015.08.21. 22:44:36

@montroyal ( CAN qc): Egy ilyen hotel volt valamikor a hírekben.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.21. 22:45:53

@blackhair-lady: "Nekem sem lehetne aktualisabb, mert tegnap volt 5 eve, hogy idekoltoztunk. Pont aug.20.-an, az otthoni nemzeti unnepen:)"

Ez nagyon jopofa, szoval nektek is ilyen nevezetes naphoz kotodik az evfordulo :) Mi meg jul.4-en erkeztunk (iden 8 eve), es igy ez mindig szimbolikus unnep (is) nekunk:) a tuzijatek nemcsak Amerika szuletesnapjat, hanem a mi "csaladegyesitesunket" is unnepli :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 22:47:16

@diggerdriver: emlékszel még a "nem a szülőföldjén látta meg a napvilágot" szállóigére? ki ne hagyd a posztodból lécci, szerintem nagyon releváns lehet :-)

qkuc 2015.08.21. 22:48:53

@M. Péter: Akkor biztosan csak én voltam eddig 3-szor is olyan szerencsés, hogy nem kerültem ilyen helyzetbe. Vagy esetleg végigolvastam a fizetési feltételeket ...: "Különleges feltételek: fizessen a tartózkodás során/Előleg fizetése nem szükséges." S lőn, semmit nem zároltak egyszer sem a kártyán.

Nahát ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.21. 22:49:37

@Dragonlady (Bp, Hun):
:)))))))))))))))))))))))))
Csisztu Zsuzsa emlékezetes olimpiai aranyköpése volt:)))))))))))))))))))))))))))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.21. 22:51:40

@Dragonlady (Bp, Hun):
"a kelet-európaikkal szerintem van egy olyan közös hang és háttér, amit nem tudok megfogni sehogysem, de mindig érzem, lengyelekkel, szlovákokkal stb stb. valami ami egy átlag némettel, franciával nincs. "

Valoszinuleg a "keleti-blokk" mentalitas, a kozos kommunista mult oroksege. Nekem is voltak/vannak olyan tanitvanyaim, akik szinten a keleti blokkbol jottek, es sokszor talalunk kozos pontokat (duh:), az oktatasi rendszer stb. eseten.

fhdgy 2015.08.21. 22:56:38

@puhacica: Jaaj, bocs, de eszembe jutott egy eset. Idén tavasz végén, nyár elején történt.

A szokásos törzshelyemen ebédeltem ( ahol a korábban hivatkozott barátom pincér ) kint a kerthelyiségben. A teljes elejét nem láttam a dolognak, de egy lump alak bejött a kerthelyiségbe és mindenki felé fordulva el kezdett hugyozni ( sit venia verbo ). Mindenki meg volt döbbenve.

Az ominózus tetthelyhez legközelebbi asztálnál egy idősebb házáspár ült, akikkel köszönő viszonyban voltam. A férj felállt, odament a perverz állathoz és elagyabugyálta. Senki nem tiltakozott az erőszak ellen.

Én is helyénvalónak tartottam, tartom a dolgot. Mindennek van határa és vannak állatok, akikkel másképp nem lehet szót érteni!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 22:57:52

@LittleG (uk):
nehéz lehet azt látni, hogy nem tud annyira jól olvasni magyarul, meg nem szeret. de az a lényeg, szerintem, hogy angolul meg jól tud és jól szeret. hogy egyáltalán akármilyen nyelven, de olvas :-)
fél éve jöttem vissza (jé, pont ma féléve), de sokszor még mindig keresem a szavakat magyarul sok témában. amiknek angolul olvastam utána az elmúlt években pl terhesség, oltások, ételallergia stb. nem tudom, anyukám hogy bírja, hogy egyszer se vágott még nyakon, hogy nem tudok rendesen az anyanyelvemen :-) körbe tudom magyarázni. vagy valahogy megtalálom a szavakat végül. nyilván van, aki ezt a szívére venné, hogy nm tud mindenről minden nyelven beszélgetni. ezen is túl lehet esni.
eddig a kórházban egy ápolónő volt a legbunkóbb velem nyelvügyben, de ő nagyon, mikor elájultam és a padlóról szedtek össze, akkor angolul kezdtem el kérdezni, hogy what happened, és leüvöltötte a fejem, hogy ő nem tud angolul, beszéljek magyarul (ritka empatikus egy lény volt, kiabálni szülés után pár órával valakivel, aki éppen elájult....)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 23:01:35

@fhdgy: igen, láttam később, de mivel rengeteg hozzászólás van, sorban olvasom őket és úgy válaszolgattam. :-)

2015.08.21. 23:07:41

@Dragonlady (Bp, Hun): Az en baratnom mindig azt mondja hogy 'I'm from Transylvania'.

fhdgy 2015.08.21. 23:10:15

@Dragonlady (Bp, Hun): Oh, ne csodálkozz, hogy ájulás után így beszéltek veled. Úgy látszik, ez már "normális". 2012-ben volt egy eszméletvesztéssel járó gyomorvérzésem. Az orvosnő az ambulancián, aki felvett, sem volt különb. Nagyon sértő módon beszélt ( ha annak lehet nevezni ) velem, hogy mi az, hogy nem tudom elsorolni azoknak a gyógyszereknek a neveit, amiket szedek.

Még kábult voltam, tényleg nem tudtam elsorolni. A kábultságom az inzultus hatására, annyira azért elmúlott, hogy nem tette zsebre, amit tőlem kapott. Nem voltam vulgáris, de nagyon keményen lehordtam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 23:11:09

@Mirjam2: és azt szokták tudni, hogy hova tegyék, Drakulán túl? :-)

puhacica 2015.08.21. 23:11:47

@fhdgy: nem. en nem tudtam, hogy oda fogja verni azt a gyereket. de nyilvan nem fogom elzavarni, elhagyni, mert megvedett. mas kerdes, hogy nem ertettem es ma se ertek egyet ezzel a modszerrel.

@Dragonlady (Bp, Hun): nekem nincs ilyen kelet-europais erzesem egyelore. :) az a srac meg, hat nem is tudom... inkabb nem mondok semmit. :(

LittleG (uk) 2015.08.21. 23:14:14

@Dragonlady (Bp, Hun): igen, a legfontosabb, hogy szeret olvasni, olyan rendes, igazi könyvet :)

hát az empátia csodákra képes. meg a hiánya is...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 23:15:42

@fhdgy: az ügyeletes orvos nagyon rendes volt velem egyébként, egy szavam se lehet, előtte is utána is néhány furcsa félmondat kivételével csak teljesen normális és segítőkész orvosokkal és nővérekkel találkoztam a rendszerben februártól júniusig, de ezt a hárpiát kifogtam sajnos :-(

SzZoole 2015.08.21. 23:16:05

A sok transylvaniai jelenlevő közt senki rokona Vlad Tepesnek véletlenül?;)

puhacica 2015.08.21. 23:16:21

@fhdgy: erre is csak azt tudom mondani, nem vagyunk egyformak. mert mi ertelme volt a veresnek. biztos nem lett az illetobol jozan, templomba jaro mintapolgar. eleg lett volna kihajitani is. mindegy, te ugy, en igy, nem kell meggyoznunk egymast.

LittleG (uk) 2015.08.21. 23:16:27

@Dragonlady (Bp, Hun): a férjem szokta ezt mondani, nem nem szokták tudni, még nagyjából sem. szerintem meglepődnek, hogy az egy létező hely.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 23:18:34

@LittleG (uk): :-)

lassan elhúzok aludni, el vagyok kényelmesedve, a minisárkány alszik éjjelente 12+ órát (rövid, visszafogott, minimalista stílusú kajaszünetekkel), és ettől úgy elkanászodtam, hogy túl sokat vagyok itt esténként és ezért nem alszom ki magam :-)

puhacica 2015.08.21. 23:22:01

@Dragonlady (Bp, Hun): nahat! pont akkor erkeztel, mikor mi eljottunk. :)

LittleG (uk) 2015.08.21. 23:23:04

@Dragonlady (Bp, Hun): szerencsés vagy, az enyém folyton nem aludt anno :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.21. 23:28:28

@LittleG (uk):
OFF
na nappal ő se alszik, 9am-7pm megállás nélkül ébren nyomult ma. ráadásul ennek legalább a felében kajálni akart (amikor tudok olvasni ugyan, de írni nagyon lassan....). el nem akarom ezt képzelni pár hónap múlva, amikor mászik és mindent a szájába tesz. addig tán elálmosodik.
(mostmár tényleg alszom ;-) )

fhdgy 2015.08.21. 23:40:02

@Dragonlady (Bp, Hun): "nem a szülőföldjén látta meg a napvilágot" szállóigére: én simán el tudom fogadni, hogy nem volt hülyeség, amit Csisztu mondott. Pl. ha sötétkamrában történt szülés, nehogy fényt kapjon, és csak jóval később és teljesen másutt engedték be a fényt, akkor tökéletesen igaz a dolog.

Amikor sorkatona voltam, politikai oktatáson a századosunk a következőket mondta: Elvtársak, 1917-ben Oroszországban, a Föld egyhatodán létrejött a szocializmus. Meglátják, eljön majd az idő, amikor a Föld egyhuszadán, sőt egyszázadán is szocializmus lesz. Mi, balga lelkek, kiröhögtük szegényt és hülyének tartottuk!!! Pedig nem hülye volt, hanem látnok, egy zseni! Nem igaza lett???

2015.08.21. 23:42:44

@fhdgy:

"Mindennek van határa és vannak állatok, akikkel másképp nem lehet szót érteni!"

Ez egy bonyolult kérdés, gondolom, a kulcsa az, hogy mi tekinthető arányosnak, nem? Bárcsak volna egy excel táblázat felsorolva, hogy milyen sértésekért pont mekkora verés felel meg a közízlésnek.

A részemről én nagyon nehezen igazodom ki az embereken és az ilyen finom kis szabályokon (bár ez talán életkori kérdés is, nem tudom), és hogy a konkrét példánál maradjunk, én semmit sem tennék, ha egy részeg felém vizelne. Semmit sem tennék, ha leköpne, beszólna, lebozgorozna... illetve de, arrébb sétálnék.

Ha a csajomat lekurváznák, akkor sem nagyon tennék semmit, illetve kinéznék rá (mármint a csajomra), hogy mit szeretne, mit tegyek. Én magamtól nem igazodom el az ilyen dolgokban, de elég nagydarab vagyok, ha ő akarja, felőlem össze is verhetem az illetőt, vagy mittomén, ha van nálam kiskanál, lefoghatom, és kivájhatom a szemét. Vagy f.szom, öntsük le benzinnel, és gyújtsuk fel, úgyse lehet vele szót érteni. (Amit egyébként, I shit you not, valahol titkon állatira élveznék is, pompás feszültséglevezetés lehet.)

Vannak országok/kultúrák, ahol a mob justice nagyon megy, tehát agyonvernek vagy felgyújtanak az utcán embereket, akikre valamiért valamennyire dühösek. Szeretem az ilyen videókat nézegetni (nem linkelek most azért), és mondom, ennél jobb rekreáció nyilván kevés van, azért én meg vagyok győződve róla, hogy soha senki nem lett vele előrébb, hogy ilyen helyzetben ütött/támadott.

Ambivalens az egész, nyilván tök kúl embereket bántani (ezért szuper szakma a rendőr, a börtönőr meg a betegápoló), én mégis remélem, hogy nem kerülök ilyen helyzetbe, és ha majd valaki lekurvázza a csajomat, ő is csak legyint, hogy hagyjam.

Igen, asszem, hogy @puhacica: -val értek egyet, ilyen piszlicsáré ügyek miatt erőszakhoz folyamodni tök nagy kapufa.

fhdgy 2015.08.21. 23:51:59

@fhdgy: Apropó, aki repülőn születik, az hol látja meg a napvilágot, a szülőlevegőjében? Ugyanez, hogy néz ki egy óceánjáron?

Szegények, nekik még szülőföld sem jutott! :-)

fhdgy 2015.08.21. 23:58:57

@Th's child: Akkor nem kell rendőrség, nem kellenek bíróságok, börtönök sem? Tudom, nem ezt mondtad, de hol a határ?

Egyébként meg, én nem értek egyet a hosszú, 5-10-15 vagy még hosszabb börtönbüntetésekkel. Legyen max. 1-2 év, de emlékezetes. A gyilkossági esetekre ez persze nem vonatkozik.

2015.08.22. 00:14:00

@fhdgy:

"Akkor nem kell rendőrség, nem kellenek bíróságok, börtönök sem?"

Dehogynem. Viszont nem teljesen értem a kapcsolatot a két kérdés között.

Taxomükke (UK) 2015.08.22. 00:15:12

@Ödenburger [Hu/At]: Gondolom, a délszláv háborúról beszélt... ja, hogy az nem egyenlő Erdéllyel? Kicsire nem adunk...
OMG...

blackhairlady 2015.08.22. 00:16:56

@bpetya75: nekem osszessegeben tetszett, bar volt nehany dolog ami egyaltalan nem. Bill, Fero, Varga Miki szerintem ott voltak a toppon. Az erdekessege nekem tenyleg az volt, hogy mennyire aktualis nemely dal. Hallgasd meg a Gyaszba oltozott csillagom c. Szamot.
Azt tudtad, hogy az eredetit Novak Peter edesapja csinalta 1983-ban? Most pedig, 32 evvel kesobb a fia.

blackhairlady 2015.08.22. 00:18:32

@puhacica: szuper boldog leszel a Zuraddal valahol, a hely masodrendu lesz:)

blackhairlady 2015.08.22. 00:22:37

@Zsuzsi65: latod, mi tenyleg ikrek vagyunk:)
Mi kesobb jottunk volna, de elore hozattuk az interjut, mert az iskola 23.-an kezdodott es szerettuk volna ha az elso naptol itt kezdje a gyerek.

fhdgy 2015.08.22. 00:25:41

@Th's child: vannak esetek a világban, amikor a tettes aránytalanul súlyos büntetést kap. Nem elmaradott országokra gondolok, inkább pl. usára. Egy piti hacker hosszabb börtönt is kaphat, mint egy gyilkos.

Nálunk is már abszurd, hogy az állatkínzás büntetése vetekszik az emberkínzáséval.

Volt olyan eset, azt hiszem Szombathelyen, hogy egy embert agyonlőtt a rendőrség, mert a saját háza felrobbantásával fenyegetőzött a szerencsétlen. Más ember élete nem forgott veszélyben.

Kell rendőrség, bíróság, börtön, de bizonyos esetekben nagyn disszonáns a helyzet.

Erre kérdeztem, hogy hol a határ.

FutureFry 2015.08.22. 01:16:06

@geegee: @Mirjam2: @qkuc: @M. Péter:
Igazi hitelkártyát kell használni. Azaz olyat ami nincs bankszámlához kötve (tehát nincs is olyan, hogy “zárolás”), és ha rá is terhelnek valamit amivel nem ért egyet az ember akkor nem a saját pénzünk “ragad be” amíg a reklamálás folyamatban van.

blackhairlady 2015.08.22. 01:16:22

@LittleG (uk): "Ez olyan gyökérféle, azt hiszem - mint az a fizikai szabály (?), hogy ahhoz, hogy valami lendületet vegyen, meg kell támaszkodjon valamiben. Kell egy biztos pont. Nekem ez részben a szülőföld, ennek kapcsán tudom beazonosítani hogy honnan jöttem - nem csupán földrajzilag."

Szerintem te fogalmaztad meg legjobban ezt a szulofold temat ezzel ahasonlattal.

adg 2015.08.22. 01:17:51

@monománia: de hiszen pont ezt irtam, olvasd vissza. Ha a szuloknek ez nem fontos, akkor a gyerek elkanadaisodik. De nem kanadainak szuletik.
Ha egy hettel a szules utan hazakoltoznek, akkor is kanadai lesz a gyerek?
Ez pont az a jelenseg, amit megfigyelhetsz barmilyen kisebbsegnel egy tobbsegi kozossegben.

Az en gyerekeim pl magyarok. Az o gyerekei pedig mar nem biztos, hogy azok lesznek, plane ha nem magyar part valasztanak maguknak.

Es milyen erkekes, ismerunk tobb embert itt, akik magukat nemetnek, hollandnak, magyarnak, indoneznek, gorognek nevezik, holott alig vagy egyaltalan nem beszelik mar a nyelvet. De nem tagadja meg a gyokereit. Ettol meg az allampolgarsaga ausztral.

LittleG (uk) 2015.08.22. 01:32:03

@Dragonlady (Bp, Hun): az enyém főleg éjjel nem aludt (6-10-szer kelt minden éjjel), de csak olyan hároméves koráig, akkor javulni kezdett...

adg 2015.08.22. 01:36:30

@geegee: lattam. Shit happens :)

@Golf2: nem annyira, utana kifejtetted egyszer, hogy hogyan gondoltad nszerintem a ha egyik legjobb beszolasa volt, egy csomo vicc meg ugratas szuletett belole. Szalloiget alkottal. :)

@fhdgy: na pont ezt akartam mondani. Hogy mennyire nem erdekli mar a mai fiatalokat erdelyben a magyar-roman ellentet. Amikor par eve beultunk egy pizzeriaba devan, nem szolgaltak ki. Nem jott oda a picer. Mindenkit kiszolgaltak korulottunk, jottek mentek, de mi nem kerultunk sorra. Majd masok meseltek a csoportunkbol, hogy kolozsvarott nem kaptak sort egy kocsmaban.
Pedig nem politikusok szolgaltak ki, hanem egyszeru emberek. Es valahogy a frocsogo politikusokat is egyszeru emberek valasztjak meg.
Biztos javul a helyzet, de hogy nincs ilyen gond, az sajnos tulzas.

adg 2015.08.22. 02:19:16

@P.Elliot: "hogy kepzelik az emberek hogy mikor fog lemosodni a betelepulorol hogy kulfoldi?"

Nem kulfoldi. Kanadai attol meg, csak olasz. A ketto nem zarja ki egymast. Olasz szarmazasu kanadai.
Itt is van mindenfele, es maguk is tok buszkek ra, hogy pl gorogok. Attol meg ausztralok is. De ha gorog esemeny van, akkor ott vannak, gorogul beszelnek egymas kozt, gorog eskuvot tartanak, gorog templomba jarnak, stb. Ettol meg ausztral, de gorog is.

Ebbol mi valamiert folyton ilyen eldontendo kerdest csinalunk, pedig ez egyszeru. Amerikaban is van egy csomo kinai, mexikoi, olasz akarmilyen negyed. Ott ok kinaiak, olaszok, akarmi. Rendeznek kinai ujevet, olasz napokat, stb. De attol meg amerikai is, az egy gyujtofogalom. Nekem is volt svab osztalytarsam. Buszke volt ra, hogy svab. De attol meg magyar is volt. Magyar svab. Vagy svab szarmazasu magyar.

Azt kellen eszrevenni, hogy ez a jelenseg gazdagitja az adott tarsadalmat, minden nemzetiseg egy ki sit hozzaadja a sajat ertekeit az egeszhez. Nem kell "lekopnia".

adg 2015.08.22. 03:06:05

@LittleG (uk): @Dragonlady (Bp, Hun): a fiam pont most jelentette ki, hogy valami ket dolog kozul az egyik a "leglájklibb" :D

blackhairlady 2015.08.22. 04:14:45

@adg: "leglájklibb""

Ez fenomenalis:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 05:59:23

@FutureFry: Áhám, na ez érdekes, köszi.Nincs igaz hitelkártyánk, mert eddig csak az árnyoldalairól tudtam, de ez pozitívum lehet.Persze csak ezért nem váltok ki...
Kösz az infót azért.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 06:04:49

@adg: Mondjuk a plaka lett volna a lényeg, remélem az is átment...
:D

Ja És Golf2 télleg mémet alkotott, csatlakozom ehhez.Már nem lehet meg nem történtté tenni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 06:06:03

@geegee: Olyan mint a minden_harmadik_poszt_angol, meg az unblock vs en bloc...
:-)))

De biztos tud még más is emlegetni ilyeneket.

FutureFry 2015.08.22. 06:18:17

@geegee: Ha az ember "rendesen" kezeli (azaz pl. minden hónapban a teljes összeget visszafizeti) a legtöbb hitel (credit) kártya csak pluszt nyújt egy debit kártyához képest. Pl. (az USA-ban) a legtöbbnél nincs semmiféle díj/költség (legalább is a "felhasználói" oldalon), sőt még esetleg vissza is ad 1-2%-ot minden vásárlás után.

adg 2015.08.22. 07:35:42

@geegee: haha, a linkbol tudtam, mirol szol, igy meg sem neztem. :)). De most igen, lattam mar korabban ezt a plakatosat is, meg amin mindenfelek kacsintgatnak a lyukbol. De most akkor megfogadom, nem megyek a lukon keresztul. :)

Az en hitelkartyam is olyan, hogy 45 napig nem kamatozik, amit koltok rola. Ha addig visszafizetem, akkor ingyen volt, es a vasarlasok utan ad valami bonuszpontokat, amit le lehet vasarolni, vagy keszpenzre valtani. Egy ev alatt kb kb 500 dollar jon ebbol vissza, bar a kartyaert kell fizetni evente vagy 60-at.

Szoval nem rossz, csak oda kell figyelni. Meg nagyon hasznos pl elofizeteses telefon meg hasonlo dolgok vasarlasanal, ahol mindig vegeznek egy kis hitelkepessegi felmerest, munkahely, fizeres, stb. Ha van hitelkartyad, ez sokszor kimarad, mert a bank mar elvegezte, es ha jo vagyok a banknak x ezer dollarnyi hitelre, akkor valoszinuleg tudom majd a telefonszamlat is fizetni. Autoberlesnel is ezt szeretik jobban. Engem meg nem terheltek meg jobban, mont ahogy elore megbeszeltuk.

©________ 2015.08.22. 07:58:38

@LittleG (uk): "Nagyon sok normális román van :) "

En meg eggyel sem talalkoztam.
:-D

2015.08.22. 08:25:29

@puhacica:

Kivetelek minden alol vannak. De tegyuk fel, hogy Ma-on magas lenne az eletszinvonal, meg a fizikai munkasok is keresnenek netto 300.000 Ft korul. Szerinted hanyan akarnanak elkoltozni, akar ugy is, hogy minden mas korulmeny ugyanaz mint most, a kormany, a kozhangulat, minden. Szerintem a mostani kikoltozok maximum 3-5%-a menne, mindenki masnak eszebe sem jutna. A szulofoldon val boldogulas fontos alapjog kellene legyen, persze egy utopisztikus vilagban, sajnos. De ha nincs haboru, es magas az eletszinvonal, szerintem meg a demokracia is az uri huncutsagok kategoriajaba tartozik a legtobb embernek. Es igen, van, aki nem anyagi okokbol megy, meg Norvegiabol is tobb tizezer fiatal megy evente kulfoldre, azzal a kulonbseggel, hogy nagyreszuk par ev mulva visszajon, es egyikuk sem az anyagiak elol menekul. Es van ki meg soha nem ter vissza, de az egy igen elenyeszo szam. De szerintem ha az eletszinvonal magas a szulofoldon, akkor csak keveseknek jut eszebe elkoltozni, es azok kozul is a legtobben par ev utan visszaternek.

geeeteee 2015.08.22. 08:27:02

Nem esett nehezemre észrevenni Ödenburger írásában a sértődöttséget, és azt teljesen jogosnak is találom. Nem olvastam végig a hozzászólásokat, csak bele-bele néztem, sokatok nem képes átérezni azt a zavart, amit átélt. Láttam durvábbat, mit láttam, egész általánosban együtt jártam egy félnégerrel. Anyja magyar, apja tanzániai, Moszkvában jöttek össze, ő már itt született. Nem hiszem, hogy a szűkebb környezetén kívül valaha is elismerik magyarnak, nem tudom, lehet már nem is él ott. Pokol lehetett neki felnőni, hol majmozták, hol cigányozták, a gyerekek nagyon gonoszak. Ehhez az extrém példához képest posztolónknak könnyebb dolga van magyarnak lenni, és kívánok neki sok boldogságot ott az Alpokalján.

Magam nem tudok sokmindent kezdeni a magyarságommal, velem van, nem vesztettem még el, nem is szándékozom. Viszont ismerek olyant, aki még a kilencvenes évek végén megtagadta. Munkatársam volt Ausztriában, dunaszerdahelyi. Akkoriban már ment a nemzetieskedés, MIÉP, ilyesmi, időrendileg körülbelül. Munkahelyen is szóba került, ment a szájtépés, persze a magyarországi magyarok közül került ki a főbunkó, történelemben elveszve, de leghangosabban megmondta a frankót. Erre a szlovákia magyar srác átállt szlováknak. Szó szerint: B@szódjatok meg a magyarságotokkal! Nem is állt többet szóba vele, csak németül. Szintén szlovákok, de rokonok, az állampolgárság körüli vita miatt haragudtak nem a szlovákokra, hanem a magyarokra. Érzéketlen életükbe belepofázásnak vették, akkor még ott nem volt kettős állampolgárság, alighanem érthető.

A húde nagyon objektív "ezt dobta a gép" helyett akár írhattátok volna a "Bad Luck"-ot is.

geeeteee 2015.08.22. 08:27:18

@adg:
Azt kellen eszrevenni, hogy ez a jelenseg gazdagitja az adott tarsadalmat, minden nemzetiseg egy ki sit hozzaadja a sajat ertekeit az egeszhez. Nem kell "lekopnia".

Már amelyik hagyja. Ma is szórakoztat, ahogy visszagondolok anyósomék kis falujára. Betelepült oda egy csíki család, a városban románozták őket, a faluban pedig ki-ki átvett szavakat tőlük, amik nem is mind székely-magyar tájszólásból, hanem a románból is jöttek. Bidon, interszekció, még most is emlékszem.

2015.08.22. 08:32:25

@Dragonlady (Bp, Hun):

Huuu. Hat meg kellett kuzdjek ezzel, amig elolvastam, es megvilagosodtam, hogy mi a szerepe a mondatkezdo nagybetuknek es a bekezdesekre tagolasnak. :)))))

Amit leirtal azzal egyebkent nagyjabol egyetertek, azt meg majd meglatjuk, milyen gyokerei lesznek a gyereknek, nekem volt olyan baratnom, aki angol suliba vegzett Mo-on, nala ez a legkisebb gondot nem okozta. Igaz, ok valoban a magyar tortenelmet es irodalmat tanultak, csak angolul. Cserebe az erettsegije alapbol egyenerteku volt az angol felsofoku nyelvvizsgaval... Majd meglatjuk mi lesz, egyelore semmi nincs kobe vesve, es a gyerek is csak 5 honapos... :)

2015.08.22. 08:35:40

@Dragonlady (Bp, Hun):

En azt mondtam regen, hogy I'm from Romania. Aztan ha elkezdtunk beszelgetni, akkor mar az elejen tisztaztuk, hogy a nationality az Hungarian, es minority vagyok Romaniaba. Ha hozzatettem, hogy Transylvania, akkor azonnal jott, hogy aaa, Dracula... :) Ugyhogy errol leszoktam, maradt csak a minority... :)

2015.08.22. 08:38:31

@Bredpitt Monika:

Tudod, hogy birlak, ha sok dologban nem is ertek egyet veled. :) De az biztos, hogy egy igen egyedi es nehezen megismetelheto alak vagy! :)))

2015.08.22. 08:39:07

@Taxomükke (UK):

Nekem is ez ugrott be, ezert is kerdeztem ra...

2015.08.22. 08:41:09

Megegyszer koszonom mindenkinek a kommenteket, es kulon koszonom azt, hogy a nem ritkan erosen megoszto es indulatokat generalo temak mellett is sikerult ugy letudni a napot, hogy a HA-nak nem kellett kozbelepnie, vegig sikerult megorizni a kulturalt hangnemet. :)

FutureFry 2015.08.22. 08:55:47

@LittleG (uk): @Dragonlady (Bp, Hun): @Ödenburger [Hu/At]: @Mirjam2: "I'm from Transylvania": Azt legalább nem lehet eltéveszteni, mert a “Young Frankenstein” óta tudvalevő, hogy egy vasútállomás jut egész Erdélyre (“Transylvania station”)

DieNanny CH 2015.08.22. 09:01:27

@LittleG (uk):

A 'szülőváros'-t én is ilyen kontextusban használom, hiszen Bp-en egy kórházban születtem, ahonnan kb 1 hetesen mentem szüleim lakhelyére, egy másik városba! :-)

Ja, és csak érdekességképp: tudtátok, hogy Svájcban azt a várost írják be az újszülött születési helyének, ahol az apa állandó lakcíme van? Érdekes gondolataim vannak erről, pl, frissen kikerült szülők, lakcím még magyar, gyerek meg hiába született Zürichben, azt írják be: Debrecen. :-)
Különben, felháborítónak tartom, hogy az apa lakcíme számít, nem az anyáé, mikor az anya mindig a 100%-os...
Á, csak morgok ám! :-)

DieNanny CH 2015.08.22. 09:05:58

@LittleG (uk):

Ez különben érdekes, hogy szerintem emiatt nem tudjuk megfogalmazni - meg egyáltalán: meg AKARJUK fogalmazni - e szavak jelentését, mert most van ezzel "probléma". 20 éve ez a két dolog fedte egymást (hó a hóban), most - nem csak magyarokat számolva - több millió ember él össze-vissza. Nem tudom, létezik-e jelenkori filozófia, mert az biztosan ezzel a problémával foglalkozna...

LittleG (uk) 2015.08.22. 09:08:39

@FutureFry: :)) volt, aki megkérdezte tőlem, ott tényleg vannaj vámpírok? nem szánta teljesen viccnek, érzésem szerint

2015.08.22. 09:13:38

@Dragonlady (Bp, Hun): Hat Angliaban ez inkabb ilyen 'small talk' kerdes, igazabol annyira nem erdekli a legtobb embert, meg se Mo.ot, se Romaniat, se Transylvaniat nem tudnak elhelyezni a terkepen szoval ez is egy valasz, amivel le van tudva a kerdes es kesz. Igen, azt szoktak mondani hogy Dracula stb., ami a baratnomnek pont jo mert o nem akar a politikai meg az etnikai kerdesekbe belemenni.

FutureFry 2015.08.22. 09:29:08

@adg: A hitelképesség felmérésénél (pl. házvásárlásnál) negatívum lehet ha valakinek túl sok hitelkártyája van (akkor is ha mindig időben fizeti őket), mert úgy az illető hitelkerete esetleg túl nagynak itéltetik a jövedelméhez képest. Persze (ha nem viszi valaki túlzásba) azért ez nem szokott gond lenni.

Az átlagos amerikainak kb. 4 hitelkártyája van, pláne, hogy (mint említettem) a legtöbb kártyára nincs semmilyen (pl. éves) költség - köszönhetően azoknak is akik nem fizetik vissza a teljes összeget minden hónapban (“carry a balance”) ezzel tkp. dotálva azokat akik viszont igen (akiket - mint már volt itt régen róla szó - a kártyatársaságok “deadbeat”-ként emlegetnek).

DieNanny CH 2015.08.22. 09:32:02

@Ödenburger [Hu/At]:

Nem, nem kevertem; 15 évesként '89 decemberében a tv-t nézve puskalövésekről, robbantásokról, menekülő emberekről volt szó. Meg, hogy Csaucseszku háborús bűnös. Értelemszerűen az ezt követő 3., 4. tanévemben a szakközépiskolában történelemórán, 1945-ig tanultunk csak. Azután pedig nem érdekelt. Amit tudok róla, azt kisebb hírekből, cikkekből tudom.
Akkor vedd úgy, hogy 'forradalomra' változtatom ezt a szót. Oké?

Tiangong 2015.08.22. 09:48:43

@blackhair-lady: Köszönöm szépen. :)
1 hete fedeztem fel a blogot, de nagyon hasznosnak és érdekesnek találom egy olyan ember számára aki nagy lépés előtt áll. Lehet egyszer majd én is írni fogok a tapasztalatokról.

puhacica 2015.08.22. 09:50:54

@blackhair-lady: amen :)

@Ödenburger [Hu/At]: szerintem akkor is tobben mennenek. nezd, ha nagyon akartunk volna, mi is talaltunk volna munkat otthon, nem is rossz fizetesert, de sz@rt a f@sra felcserelni feleslegesnek gondoltuk.
"A szulofoldon val boldogulas fontos alapjog kellene legyen, persze egy utopisztikus vilagban, sajnos." - ezzel viszont maximalisan egyetertek.

2015.08.22. 10:05:40

@Ödenburger [Hu/At]: A 'globalizalt vilagban' teljesen normalisnak szamit hogy az emberek kulonbozo orszagokban elnek, dolgoznak. Pl. tobb mint egymillio brit el kulfoldon: www.telegraph.co.uk/news/politics/10258081/Two-million-quit-Britain-in-talent-drain.html. Foleg a magasan kepzett fiatalok vandorolnak ki, akiknek lehetoseguk van ra hogy mas orszagokban is kiprobaljak magukat. Ugyanez a helyzet Szingapurban es sok mas orszagban, ahol magas az atlag eletszinvonal: sokan elnek tartosan mas orszagokban. Ez az elet resze, mar nem ugy van mint regen volt hogy a legtobb ember ott el egesz eleteben ahol szuletett.

bpetya75 2015.08.22. 10:09:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Most, hogy ezt olvastam tőled, rákerestem az események leírására. A wiki elég bőven ír róla, bár helyenként mintha kicsit elnagyolt lenne. Alapvetően forradalomnak nevezi az eseményeket, de egy helyen háborút emleget. Szerintem helytelenül, mert igazán komoly tűzharc nem alakulhatott ki. A hadsereg nem állt át, csak a katonák egy része, a többiek inkább csak nem tanúsítottak ellenállást egy idő után.

2015.08.22. 10:11:39

@FutureFry: Ez mar csak igy van: szamunkra lehet hogy hatalmas erzelmi jelentosege van a varosnak ahol szulettunk stb., egy kivulallot meg oszinten szolva nem erdekli hogy pontosan hol van, melyik orszaghoz tartozik, varos-e vagy orszagresz, es igy tovabb. Szerintem a legjobb ezt elfogadni, csak magunkat idegesitjuk ha minden alkalommal erzelmi sokkot elunk at mikor valaki osszekeveri Budapestet Bukaresttel, stb. Egy atlag magyarnak is mindegy hogy pl. Texas nem varos hanem allam, stb.

bpetya75 2015.08.22. 10:13:36

@blackhair-lady:

Nekem valamiért '86 égett be. De legalább megnéztem, és Novák Ferenc a koreográfus volt ;-)

De biztos nagy élmény lehetett a fiának ebből a szempontból is. Nagyon bírom a srácot. Ez a koreográfia tőle pl hihetetlenül ütős szerintem: www.youtube.com/watch?v=IaGKQ9euEwQ

2015.08.22. 10:17:31

@geeeteee: Az osztalytarsad nem azert szenvedett mert 'a gyerekek gonoszok', hanem mert szerencsetlensegere olyan tarsadalomba csoppent bele ahol a fehertol eltero borszint ilyen szinten nem toleraltak. A gyerekek mindenhol gyerekek, erdekes modon pl. a mai Nemetorszagban vagy Angliaban megsem fordulhatna elo hogy egy nem teljesen feher gyereket 'lemajmoznak' az osztalytarsai.

Muscari 2015.08.22. 10:21:30

@33621: én is foglaltam már ott és semmi baj nem volt. Ha nagy számban történnének meg a fentiek, az nagyon hamar elterjedne a neten és már senki sem használná az oldalt. Jelenleg nem ez történik.

2015.08.22. 10:22:47

@FutureFry: En szemelyes okokbol nem hasznalok mar hitelkartyakat, de van egy szamlam es ahhoz kapcsolodo kartyam amit kizarolag online vasarlasra tartok fenn. A foszamlamhoz tartozo kartyamat nem hasznalnam ilyen celra.

Muscari 2015.08.22. 10:24:01

@Kate Tae: én meg az enyémre, hogy nem ment a nagyapám után Svédországba :-)

Muscari 2015.08.22. 10:27:18

@Ödenburger [Hu/At]: még egyszer le kell, hogy írjam, remélem nem hat hízelgésnek, hogy tetszik a gondolkodásmódod. Szerintem jól csinálod.

2015.08.22. 10:28:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: 'Számomra mindenki az, amilyen az állampolgársága. Következetesen.'

Ne haragudj de szerintem ezt nem gondoltad vegig :). Az allampolgarsagnak nagyon sok esetben nincsen koze a nepcsoporthoz, pl. akinek brit allampolgarsaga van, az lehet angol, ir, skot, walesi es meg egy csomo minden mas is. Es egy egesz csomo embernek ket vagy tobb allampolgarsaga van, az allampolgarsag csak egy papir, nem jelzi az illeto nemzetiseget (es termeszetesen a nemzetiseg is lehet kevert).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.22. 10:31:48

@Ödenburger [Hu/At]: bocs, ha zavaros volt, tényleg át se olvastam, alszom rendesen de már kezdek elhulyulni, illetve valahogy olyan zavaros a fejem :-( ezért se írok sokat mostanság :-(
Majd kiderul nektek, hogyan lesz.
Az én iskolamban is elvileg a magyar törit stb kellett volna csak angolul, de már akkor stikaban lecsereltek a hivatalos magyar tankönyveinket eredeti angol kiadásuakra, majd a végén nemzetközi erettsegiztunk, annak már végképp nem volt köze a magyar tanmenethez. Irodalom megvolt, de a történelem "nemzetkozi" szemszögből. a tanaraink altalaban megmobdtak a szakszavakat magyarul is, de a mai napig inkább angolul tudnék eltarsalogni inkább bármi tudományos dologról, történelemről stb.. magyarul nem szoktam guglizni csak magyar témákban (recept, vásárlás stb).nem mondom h ez mindig is így volt, mert én sajnos még az egyetemet is net nélkül csináltam végig.
Na ennyit erről :-)

2015.08.22. 10:34:37

@Th's child: Szerintem a fizikai eroszak nem elfogadhato, az egyetlen kivetel a vedekezes, ha valaki fizikailag fenyeget vagy megtamad. Nem hogy nem 'varom el', de nagyon visszatetszo lenne szamomra ha a ferjem fizikailag megtamadna valakit aki beszolt nekem (szerencsere ismerem annyira a ferjemet hogy tudom, nem tenne ilyet). A fizikai eroszak egy olyan hatar amit szerintem normalis esetben civilizalt emberek nem lepnek at.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.22. 10:35:15

@Th's child:
csak nem eszedbe jutott most az a szegény elmebeteg, akit a bangkoki negyarcu Brahma szobornál meglincselt a tömeg, amikor nekiesett kalapáccsal (?) a szobornak ?

fhdgy 2015.08.22. 10:42:06

@Mirjam2: szerinted nincs Texas nevű város a Texas nevű államban?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.22. 10:43:07

): @fhdgy: nemrég volt egy japán nő, aki egy interkontinentális repulorepulojaraton szült meg. A tolofajasoknal jött rá, hogy terhes, nem tudta. Érdekes lenne utananezni, ilyenkor mit írnak z iiratokba. A magyar közigazgatás lebenulna tőle az tuti. ...

fhdgy 2015.08.22. 10:49:13

@Dragonlady (Bp, Hun): nem bénulna le, már most béna, lásd anyakönyvezés.

Muscari 2015.08.22. 10:49:37

@fhdgy: Puhacica a fiatalabb generációról beszélt! Huszas, harmincas, nekem is vannak ismerőseim, tök jól elvagyunk, még örülni is szoktunk, hogy szomszédok voltunk. A fiamnak egy román lány tetszik és viszont.

Mondok mást, hogy az újabb generációkban hogy csendesednek le a dolgok. Mikor még kávézóban dolgoztam, bejött két fiatal srác, elkezdtem velük beszélgetmi. Az egyil szerb volt, Belgrádból, a másik horvát, Splitből, és a legjobb barátok voltak. Itt ilyen is van és én ennek nagyon örülök.

fhdgy 2015.08.22. 11:05:40

@Dragonlady (Bp, Hun): megnéztem a repülőn, hajón való születés esetét. ENSZ ajánlás az, hogy a születési ország a jármű felségjelzésének megfelelő legyen. Pontosabb, pl. Születési hely nem derült még ki.

Muscari 2015.08.22. 11:22:23

@qkuc: én sem foglaltam még kártya nélkül, csak valamikor ezer éve egy szlovén kempingben, emailben :-)
Nem az alapján választom ki a szállást, hogy mik a fizetési feltételek, nem is tudtam, hogy lehet kártya nélkül is foglalni. Az Airbnb-n biztos nem, de ott a cég zárolja a pénzed és csak a megérkezésed után utalja át a tulsjnak.
Régebben, mikor még otthon éltümk és szerettünk vplna ide Londonba látogatni, a tanárunk ajánlott egy kis hotelt, amit ismert. Fel is hívta őket, de nem voltak hajlandók megcsinálni a foglalást a kártya nélkül.
Ez itt természetes, azért idegenkefsz csak tőle, mert még otthon élsz (egy pár napig :-))

Én az atyaúristent is az internetről rendelem és kártyával fizetek érte, mindenki így csinálja, esetleg PayPallal, de arra nem mindenhol van lehetőség.

fhdgy 2015.08.22. 11:22:36

@Muscari: nekem a balkáni háborúban hét rokonomat öltek meg a szerbek Horvátországban. Ne várja tőlem senki, hogy szerbekkel barátkozzam!

Muscari 2015.08.22. 11:26:46

@fhdgy: én is csodálkoztam rajtik, ők biztosan nem voltak közelről érintve, és már a háború után születtek.
Még legalább egy újabb generációnak fel kell nőnie, hogy a sebek begyógyiljamak. Nem véletlen, hogy alig látok szerb rendszámú kocsit a horvát tengerparton, bár azért már akad.
A rokonaidat nagyon sajnálom :-(

fhdgy 2015.08.22. 11:37:24

@Muscari: apám első unokatestvérének és a feleségének ( mind a kettő nyolcvan felett volt, a feleség vak volt ) késsel vágták el a torkát, ahogy a nagynéném férfi szomszédjáét is.

Amikor holland segítséggel újjáépítették a szentlászlói iskolát, a hollandok azt akarták, hogy a megbékélés jegyében együtt tanuljanak a magyar, horvát és szerb gyerekek.

A szentlászlóiak a szerbeket nem engedték. Én nem csodálkozom.

Muscari 2015.08.22. 11:38:18

@puhacica: nálam is jelentkezett ez a Keurópai érzés, mindjárt az elején, és most is tart. Valahogy közelebb érzem őket a közös történelmi múlt miatt.

fhdgy 2015.08.22. 11:38:58

@Muscari: bocs, egy kérdés: szlavóniai magyar vagy?

Muscari 2015.08.22. 11:41:13

@fhdgy: emlékszem, arrafelé történtek a legdurvább dolgok, meg Eszéken, állandóan benne voltak a hírekbem.
BTW mi a véleményed Gotovináról? És miért van kiírva a neve az autópályán fizetéslor?

Muscari 2015.08.22. 11:44:00

@fhdgy: nem, Fejér megyei, ráadásul szerb (rác) felmenőkkel :-) Nyugi, számomra ez már nem jelent semmit, az egyetlen szerb, akit "ismerek" az Zorán.

Muscari 2015.08.22. 11:52:26

@geegee: mi konkrétan azért váltottuk ki a hitelkártyát, hogy autót tudjunk bérelni, mert depositnal se kp-t, de debit cardot nem fogadnak el a nagyobb kölcsönzők.

fhdgy 2015.08.22. 11:56:08

@Muscari: 11:26:46-kor írt hozzászólásodban volt kettő írasmodú szó, amik olyanok voltak, hogy zene füleimnek, akár Lászlón is hallhattam volna.

Én is tiszta szívből mondom neked, hogy nyugi. Nem haragudhatok rád. Nincs egy konkrét szerb sem, akit ismernék, de nem állnék szóba vele. Zoránt is szeretem. Ő vállalta a nehéz időkben, hogy szerb és mindenek tetejében el is ítélte a szerb attrocitásokat.

Gotovina nekem "heroj". És a szentlászlói rokonaimnak is.

Muscari 2015.08.22. 11:57:35

@Tiangong: gyere majd máskor is és számolj ne a tapasztalatokról.

fhdgy 2015.08.22. 12:13:01

@fhdgy: én ismerek szerbeket. Az első unakatestvérem ( nő ) két fia közül az egyik szerbnek vallja magát, a másik horvátnak. Ennek megfelelően a háborúban két ellentétes oldalon áltak. A többit elképzelheted!

Amikor Münchenben éltem, egy gyönyörű szerb nőt nagyon kommendáltak nekem. Eljátszottam a gondolattal, de soha nem vihettem volna el a horvátországi rokonaimhoz őt.

1997-ben együtt autóztam az egyik rokonommal Krkre. Ő súlyosan megsérült a háborúban, a bátyját megölték. Kazettáról ment útközben Zorán. Mikor kiderült, hogy Zoran Stevanovic, el kellett magyaráznom.

fhdgy 2015.08.22. 12:14:07

@Muscari: az előbbit neked szántam, csak mellé ment.

2015.08.22. 12:36:45

@fhdgy: Errol Nurejev jutott az eszembe, igaz, nem repulo, vagy hajo, hanem vonat, meg szerencse, hogy a szep nagy Szovjetunioban tortent es nem volt tul nemzetkozi helyzet. :D Amugy szerintem egy nagyon jo sztori az ove, en nem is tudom, van-e annal menobb szuletesi hely, mint a transzsziberiai vasut.

fhdgy 2015.08.22. 12:42:37

@mojyo: majd egyszer, útban a Marsra!

2015.08.22. 13:11:07

@fhdgy: Nem tudom es nem is erdekel. Ha valamiert fontos lenne, utananeznek (egy masodperc Google). Jelenleg nem fontos.

2015.08.22. 13:52:19

@fhdgy: Tudom hogy ennek nem fogsz orulni, de azert leirom, hatha elgondolkodsz rajta. Lehet embereket annak alapjan kategorizalni hogy milyen 'csoporthoz' tartoznak, csak nincs ertelme, es egesz pontosan az ilyen kategorizalas miatt tortennek atrocitasok - tehat valaki azert tamad meg valakit, akit nem is ismer es azelott soha nem latott, mert az illeto 'horvat' vagy 'szerb' vagy hasonlo. Nekem volt Londonban egy kozeli baratom, az edesapja horvat, az edesanyja szerb. Voltak horvat es szerb baratai is, nem utaltak egymast ilyen alapon hogy ki szerb, ki horvat. Egyebkent kb. annyi a hatalmas kulonbseg a ket csoport kozott hogy az egyik mas dialektussal beszeli ugyanazt a nyelvet mint a masik. Ezen agonizalni, ilyen alapon nem baratkozni emberekkel teljesen ertelmetlen.

Vannak olyan indiai barataim akik azutan menekultek Angliaba hogy a varosban ahol eltek, muszlimok es hinduk egymasnak estek es borzalmas atrocitasok tortentek a ket csoport kozott, meg rosszabbak mint a delszlav haboruban. Egeszen veletlenul a baratnom hindunak szuletett, de muszlim ferfihoz ment ferjhez es felvette a muszlim vallast. A hazban ahol most elnek, kiadnak szobakat, hinduknak es muszlimoknak is. Nem utaljak egymast amiatt mert egy csoport kegyetlen, tudatlan, politikusok altal manipulalt ember megtamadta egymast annak idejen (es ez nem volt regen, 2002-ben tortentek a tamadasok).

Lehet a gyulolettel egyutt elni es folyton arra gondolni hogy mi tortent a multban, csak nem erdemes. Szerintem elore kell nezni es nem hatra, az ilyen eroszakos cselekmenyek pont akkor tortenhetnek meg ha nem az egyent nezzuk aki elottunk van, hanem berakjuk egy kategoriaba - o muszlim, hindu, horvat, szerb, roman, magyar stb. - es azzal azonositjuk, ahelyett hogy meglatnank benne az embert, aki vegeredmenyben nem kulonbozik annyira tolunk.

fhdgy 2015.08.22. 14:06:35

@Mirjam2: olvasd el kérlek a11:56:08-kor írt hozzászólásom középsô bekezdését! Talán árnyaltabb lesz a kép.

adg 2015.08.22. 14:36:05

@Mirjam2: Az emlitett osztalytars ma negyvenes fazon erzesem szerint. Akkoriban magyarorszagon nagyon keves szinesboru volt meg, a legnagyobb magyarorszagi kisebbseget leszamitva.
Ez miatt sokkal erdekesebb volt egy neger gyerek a suliban, mint nemetorszagban, vagy angliaban. Ettol meg persze nyilvan nem kell majmozni, de valahol erheto, hogy jobban megneztek. Ezert nem is teljesen fair, hogy a harminc+ evvel ezelotti magyar helyzetet a mai nemetorszaggal hasonlitod ossze.
A majmozas, meg hasonlok pedig nem a gyerekek talalmanya, ezeket otthonrol hozzak, csak nekik meg nem alakult ki az onkontrolljuk, meg nem tudjak felmerni a tetteik sulyat, igy aztan hasznaljak is.

Biztosithatlak rola, hogy ezerrel valtozott a helyzet. Ma mar teljesen megszokott, hogy van az osztalyban azsiai vagy afrikai szarmazasu gyerek. Nem okoz problamat tapasztalataim szerint. Ugyanis volt a mi gyerekeinknek is ilyen osztalytarsa, ovis kollegaja. Volt kinai is, egy neger kissrac is volt, meg egy masik gyerek del amerikabol, egyaltalan semmi gond nem volt veluk. Teljesen beilleszkedtek a tobbi koze.

Magyarorszag azert nem annyira szornyu hely, mint amilyennek latod, regota nem elsz otthon, sok mindent nem latsz, vagy nem ugy. Sok minden fejlodik a helyes iranyba, meg ha nem is minden sajnos. Pl ebben a rasszizmus temaban is egyaltalan nem vagyok biztos, hogy rosszabb lenne a helyzet, mint sok ny europai orszagban...

Muscari 2015.08.22. 15:00:14

@fhdgy: értem, millió ilyen dologgal találkozunk. Mit szólt az az illető Zoránhoz?

Mellékszál, de úgy megnéztem volna Krk-et régebben, mielőtt ilyen felkapott lett Horvátország. A férjem 98 óta jár rendszeresen, azt hiszem, akkor Brac szigeten volt és majdnem egy napig tartott oda eljutni, mert csak Karlovacig volt autópálya Úgy látjuk, hogy mára már túlságosan kezd kiépülni a tömehturizmus, és hát nem nagyon tetszik.

M. Péter 2015.08.22. 15:03:56

@qkuc: Igen, szerencsés vagy. Velem már megtörtént, hogy a booking.com-on azt írták, hogy csak a foglalás garantálásához kell a kártyaszám, és majd a szállodában kell fizetni, aztán mégis a megérkezés előtti napon ráterhelték az összeget a hitelkártyámra. Nem volt tragédia, csak annak az illusztrálására írom, hogy hiába olvas el az ember gondosan mindent, nem biztos, hogy az történik, ami le van írva.

Olvastad az egész cikket? Az is benne van, hogy “az apartman a Booking.com-on egy nappal ez érkezésünk és a teljes összeg kifizetése után visszamondta foglalásunkat, arra hivatkozva, hogy nem volt fedezet a bankszámlámon ... Ezzel három dolgot értek el: egyrészt a Booking.com felé úgy tűnik, mintha sosem lettünk volna náluk, ezért nem kell a keresőmotornak fizetniük a foglalásunk után ...”.
Aki ilyen trükköket csinál, hogy elcsalja a booking.com jutalékát, az más gonoszságra is képes.

Muscari 2015.08.22. 15:04:53

@Mirjam2: én megértem a főhadnagyot, neki a rokonait ölték meg. Az ilyesmin nem könnyű túllépni, bár meg kell próbálni.

Muscari 2015.08.22. 15:07:53

@M. Péter: ez viszont nem a booking.com hibája, a szállodás alart csalni.

©________ 2015.08.22. 15:16:17

@Dragonlady (Bp, Hun): hajo, repulo terulete annak az allamnak a terulete, aminek a lobogoja alatt hajozik.

DieNanny CH 2015.08.22. 16:18:08

@Dragonlady (Bp, Hun):

Egy Bones részben volt, hogy a repülő addig volt amerikai "föld", míg a kínai reptérre le nem szállt. Aztán amint a kerekek földet értek, rögtön kínai lett az utastér is. (Egy letartóztatási parancs miatt volt ez fontos.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.22. 16:29:28

@Kate Tae: így lehet stikaban amerikai állampolgár sagot szerezni a születendő gyereknek? Hm ügyes :-)
Ezekszerint ha vki bbűncselekmény t követ el egy repülőn, akkor kiadjak abba az országba, ahonnan való a repülő és ott bíróság?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 16:43:07

@FutureFry: Oké, csak valahogy mindig több az az emberfajta, aki nem tudja rendesen kezelni...
Meg mink igyexünk a takarónk végéig nyújtózkodni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 16:53:10

@adg: Látod, csak tessék szépen megnézni minden egyes linket... :D
Sose lehet tudni, mekkora baromság húzódik mögötte...
:-))))

Hitelkártya: hát, nem tudom.Úgy vélem, hogy ez inkább Usákiában, vagy nállatok Ozziföldön népszerű dolog, nem pedig itt Európában.Persze, lehet, hogy tévedek.
@FutureFry nak is írom:
És ha az autóbérlős cég valahogy extrán lehúz, átver, akkor azt hitelkártyával is nekem kell kifizetnem, nem?
Keletkezik egy extra költség, aminek a kifizetése rám marad, mert kire másra maradna.

Áhh, faxom, legegyszerűbb inkább nem bérelni autót, komolyan mondom...:-(
Szemét köcsög tolvaj cégek.Ha csak a harmada is igaz azoknak a horrorsztoriknak, amiket már olvastam, már az maga a rettenet.Nem véletlen, hogy saját kocsival járunk nyaralni.
Ha meg mégis repülni kell, inkább megyünk olyan helyre, ahol van tömegközlekedés, vagy eleve nem kell menni semmi hosszabb útra.Vagy csak max gyalog.Úgyis a kis sárga madarak szigetei vannak legközelebbre kinézve.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 17:05:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @bpetya75:
Ezen cikk alapján pedig nem voltunk messze a háborútól, a rohadék Csaucseszkut erősen ette a fene, hogy ne bírjon nyugodni hóttában se...

index.hu/belfold/1989/2009/12/21/ha_nincs_a_forradalom_haboruzunk_romaniaval/

LittleG (uk) 2015.08.22. 17:10:11

@Dragonlady (Bp, Hun): most jövünk a könyvtárból, a summer reading challeng-er már letudta, s modnta, hogy nem baj, ha most nem hoz haza új könyvet? Mondtam, persze, hogy nem, de aztán mégis kiválasztott egyet :)

lyenkor örül az ember

2015.08.22. 17:15:49

@geegee: UK-ben is elterjedt a hitelkartya, ahogy fentebb is irtak, kimondottan javasolt is ilyet hasznalni ha pl. kolcsont tervez felvenni valaki a kesobbiekben. Az autoberles sok helyen szinten a mindennapi elet resze, mi bereltunk mar kulonbozo orszagokban, semmi gond nem volt eddig.

2015.08.22. 17:21:36

@Muscari: Az en ismeroseim rokonait, baratait is megoltek, megkinoztak. A sajat felmenoim egy reszet meg 'magyarok' oltek meg, most akkor utaljam a magyarokat? Mi ertelme van ennek? Egyeni alapon termeszetesen lehet utalni azt aki a cselekmenyt elkovette, de az egesz csoportot? Nekem ez ertelmetlennek tunik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 17:22:51

@Muscari: Én spec asszem jól beintettem volna nekik, ha nem kell, hát nem kell alapon... :D

2015.08.22. 17:26:09

@M. Péter: 'a booking.com-on azt írták, hogy csak a foglalás garantálásához kell a kártyaszám, és majd a szállodában kell fizetni, aztán mégis a megérkezés előtti napon ráterhelték az összeget a hitelkártyámra'

Velem is pontosan ez tortent, ha jol emlekszem, szinten a Booking.com-on. Keszpenzben fizettem, megis zaroltak az osszeget. Aztan kesobb feloldottak, es szerencsere a villanyszamlamra is volt meg eleg penzem :), de en sem ertettem hogy most akkor duplan kell fizetnem? Kertem es kaptam szamlat a keszpenzes fizetesrol (maskepp nem lettem volna hajlando keszpenzben fizetni), amit megtartottam, igy vegso esetben igazolni tudtam volna hogy a fizetes megtortent.

2015.08.22. 17:29:52

@adg: Nem en gondolom hogy szornyu a helyzet, hanem te irtad le hogy mi tortent az osztalytarsaddal, erre reagaltam hogy ez nem azert tortent mert 'a gyerekek gonoszok', hanem mert ott es akkor ez a fajta rasszizmus elfogadhato volt. Ugy tudom meg mindig szegregalt iskolak vannak Mo.on, ami nem azt mutatja hogy mar nincsen rasszizmus, de tudom hogy ez egy komplex tema amibe itt nem erdemes belemenni.

monománia 2015.08.22. 17:34:06

@adg:
Akkor figyelmetlenül olvastam, bocs.

Szerintem a nyelv a kultúra hordozója, így ha azt valaki nem beszéli, akkor valószínűleg inkább jámbor óhaj a részéről az adott kultúrához tartozás.
Persze, akkor is érvényes, hogy joga van magát bárminek tartani, de jó eséllyel a külvilág őt másnak fogja tartani. (A te példádban szereplő egyént az ausztrálok is és a németek / hollandok / magyarok / stb. is ausztrálnak fogják gondolni.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 17:49:56

@Mirjam2: Igen, azt tudtam, hogy Úkában kell akár a lakáshitelhez is.Itt a svédeknél szerencsére nincs ez a rendszer.
De most képzeljétek el, hogy minden hónapban megtakarítunk, teszünk félre.Nem, ez most nem nyálverés, nem vagyunk szupergazdagok, csak egyszerűen értelmesen bánunk a pénzügyeinkkel; illetve a az igényeinket a lehetőségeinkhez igazítjuk.Na, most akkor, egy ilyen helyzetben mi értelme lenne hitelkártyát kiváltanunk?Akkor még lehetne izgulni azon is, hogy nehogy elbaxxuk a visszafizetés dátumát, vagy egyebet; ha meg két nap múlva visszafizetjük a komplett összeget, akkor meg végképp semmi értelme vele kínlódni...
Én valahogy nem tudom nem feleslegesnek gondolni jelenlegi helyzetünkben.
Valaki írta a netes vásárlást, hogy ő mindent kártyával fizet, stb.Hát persze, részünkről is, a debitkártyával.De nem a valós kártyaadatokkal, hanem vagy virtuálissal, egy generált kártyaszámot megadva.Ez nem valami hekkerkededés, hanem egy teljesen legális megoldás, egyszer használatos kártyaszámmal.Ha ezt ellopják, baxhatják utána, mert többet nem érvényes.Illetve a másik bankunknál egy tokennel meg van oldva annyira a biztonság, hogy már én is ki merem adni a kártyaszámomat, mert az még pusztán semmire se elég a visszaéléshez.De ez csak olyan egy éve van meg.

2015.08.22. 17:53:38

@geegee: Szemely szerint teljesen egyetertek veled, es ezert is hoztam azt a dontest hogy megszuntettem a hitelkartyaimat miutan jelenleg nem tervezek kolcsont felvenni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 17:53:40

De ahová csak lehet, küldjük, utaljuk a pénzt, és senkit se engedünk be a saját számlánkra...

2015.08.22. 17:56:18

@geegee: A netes vasarlassal kapcsolatban is egyetertek. En is szinte mindent neten veszek, de kulon kartyat es szamlat tartok fenn erre a celra - kulonosen miota kezeltem emberek kartyaadatait egy cegnel ahol dolgoztam, es lattam milyen konnyu visszaelni az adatokkal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 17:58:42

@Mirjam2: Értem.Na, hát minekünk akkor nem is kell mit mexűntetni...:D
Olyan ez, mint a dohányzás, és rá se szoktam, hogy ne kelljen leszokni róla... :-)

De akkor már egy kérdés: vannak itt a közelünkben egy család, nem arabok, erre már rájöttem, legalább is nem olyanok, mint az irakiak, szírek.Turbánt hordanak, még melegben is, meg még a lánygyerekek is, ilyen kis kék színű macskaszar-konyty formájút.Ezek lennének a szikhek?Ezek is hinduk?Képem nincs róluk, meg nem is lenne képem föltenni se... :D

2015.08.22. 18:02:54

@Mirjam2: "kezeltem emberek kartyaadatait egy cegnel ahol dolgoztam" Na, meselj, sztorikat akarunk. :D Enis mindent neten veszek de nekem csak egy szamlam van es nem ismerem az egyszerhasznalatos kartyaszam modszert amirol @geegee irt, de erdekelne, hogyan hasznalhatnam biztonsagosabban.

2015.08.22. 18:08:00

@geegee: Ok szikhek, akik tobbnyire del-azsiaiak, tehat nem arabok (etnikailag). A szikhizmus egy kulon vallas, tehat nem hinduk. Azert hordjak a turbant, mert vallasi okokbol nem vagjak a hajukat es a hosszu hajat ossze kell tartani valamivel.

2015.08.22. 18:13:33

@mojyo: Nem tudok mit meselni, en annyit tudok hogy a cegnek ahol dolgoztam, direct debiten keresztul fizettek a legtobben, ehhez megadtak a kartyaadataikat, amiket en speciel egy szekrenyben taroltam. Gyakorlatilag en is es barki mas is (attol fuggoen hogy en mennyire voltam gondatlan, felelotlen, stb.) hasznalhattuk volna barmire a kartyaadataikat. Ez termeszetesen egy ido utan kiderult volna es ok perelhettek volna bennunket, ha rajottek volna hogy a mi cegunknek koze van a dologhoz, de ettol fuggetlenul siman elofordulhatott volna hogy barki aki megtalalja a papirt az adatokkal, megrendel maganak pl. egy oriasi lapostevet az Amazonon es mar arkon-bokron tul van vele mire a kartyatulajdonos rajon es letiltja a kartyat. Tehat en nem gondolom hogy bolcs dolog megadni egy olyan kartyanak az adatait amin jelentos osszeg van.

2015.08.22. 18:25:57

@Mirjam2: Jo, hat ez a szekreny mar eleg ijeszto magaban is, nem is kell tobb tortenet, ennyi eleg, hogy aggodni kezdjek. :D De nem tudom mit tudnek tenni. Amugy az en kartyam vasarlaskor (jobb helyekrol) PIN jelszot ker online is, ezen kivul meg remenykedhetem benne, hogy a bankomnal olyan algoritmust hasznalnak, hogy ha a szokasaimtol eltero, nagy osszegu kiadast eszrevennenek akkor cselekednenek, kb ennyit tudok tenni az ugy erdekeben, de koszonom, hogy elmeselted, tanulsagos, az biztos!

fhdgy 2015.08.22. 18:30:49

@Muscari: bocs, de bealudtam egy délutáni sziesztára, most ébredtem fel.

Akkor még, 1997-ben, nagyon frissek voltak a sebek, így csak félig-meddig tudtam meggyőzni Zoránról.

97 nyarán többször voltam Krken, nem igazán tetszett. Aztán szeptember közepétől még voltam három hetet, az viszont nagyon szép volt.

Összel gyönyörű az Adria. Aki teheti, akkor menjen.

2015.08.22. 18:40:40

@mojyo: A szekreny meg a jobbik eset volt, de hajamat teptem mikor bementem pl. reggel, es kiderult hogy valamelyik kollegam a tavozasom utan felvette valakinek a kartyaadatait, es siman az asztalomon hagyta a papirt :))) - mikor mindenhova kiplakatoltam hogy 'kartyaadatokat elzarni', vagy valami ilyesmi. Az en kartyamhoz is kerik altalaban a jelszot online fizetesnel, de vannak olyan weboldalak ahol nem, es gondolom pont a csalok jol ismerik ezeket. En azt csinalom hogy van egy kulon alszamlam es ahhoz egy kartyam, csak ezt hasznalom kartyas fizetesre. Mindig csak limitalt osszeget tartok rajta, tehat ha pl. tudom hogy masnap repulojegyet veszek, akkor atutalok ra eleg penzt, egyebkent minimalis osszeg van rajta. Ez kicsit maceras de az atutalas csak par percet vesz igenybe, es legalabb kenyszeritve vagyok hogy rendszeresen ellenorizzem az egyenleget, igy remelhetoleg eszrevennem ha valami nem stimmelne.

M. Péter 2015.08.22. 18:43:40

@geegee: Be lehet állítani, hogy automatikusan minden hónapban kifizessék a hitelkártyát, tehát emiatt nem kell aggódni.
A hitelkártyának van egy nagy előnye, hogy bizonyos feltételek mellett a hitelkártya-kibocsátó is az eladóval együtt felelős, ha a hitelkártyával vásárolt áru nem érkezik meg, az áru vagy szolgáltatás nem megfelelő minősegű, vagy befizetsz egy nyaralásra, de mire nyaralni mennél, az utazási iroda már csődbe ment, stb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 18:45:29

@Mirjam2: Aham, köszi, ez érdekes.Na, akkor majd utánaolvasok még.Olyan nagyon sok hajuk azért nincs, az a konty télleg csak macskaszar méretű szokott lenni...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 18:50:04

@Mirjam2: Elkérik a jelszót???Dzsízösz Krályszt...

Na, a virtuális is pont ugyanígy működik, átrakok előre egy kicsivel többet, hogy az átváltásnál ne fillérezzen, fizetek vele, kiürül és csóka az összes tetű kártyahekkernek. :D
Nagyon jó már, hogy vannak ilyenek.De a te módszered is teljesen tökéletes.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.22. 18:54:51

@M. Péter: Aham, kösz.Akkor azért próbálnak korrektek is lenni?
Hát, nemt'om, egyelőre nem kell, ha majd fog kelleni akkor esetleg igénylünk óvatosan egyet...

De én ezt valahogy akkor is angolszász-tengerentúli dolognak tartom.... (Usa, Kanada, Úká, Ozzi, Enzéföld)
Valszeg ott van ennek hagyománya, meg lehet feltételek is kialakultak rendesebben.

Golf2 2015.08.22. 18:55:32

@geegee: Nem a szikhek szokták üldőzni a hindukat? Őket vajon ki üldözte svédig?

2015.08.22. 19:04:36

@Mirjam2: Amugy azt nem nagyon ertem, hogy hogyhogy papir alapuak ezek a kartya adatok, hogy lehet szekrenyben, meg asztalon hagyni? En azt hittem, hogy ha fizetek valahol es megadom, akkor az csak valami nagy szamitogepbe kerul valami szerverre amit elegge biztonsagosan vedenek. Hat ugy latszik tevedtem. :D

A modszered amugy tetszik, de tenyleg maceras, viszont lehet, hogy sporolonek is vele, mert igy nem tudnek "impulzusvasarolni" :D Fontolora veszem, ha lehet ilyet csinalni az en bankomnal is, koszonom az otletet.

2015.08.22. 19:24:33

@mojyo: Mikor bediktalod az adatokat telefonon, semmi nem akadalyozza meg benne a vonal masik vegen ulot hogy leirja amit diktalsz neki (kiveve ha a ceg eloirasai ezt nem engedik meg). Az en esetem egy kicsi, regimodi csaladi vallalkozasnal tortent, ahol szinte semmilyen biztonsagi eloirast nem kovettek erre nezve, es minden papir alapu volt. A papir aljan volt egy resz amin a 3 jegyu szam volt ami a kartya 'masik' oldalan van, es elmeletileg azt kellett volna csinalni hogy miutan beviszem a gepbe az adatokat elso alkalommal, levagom a papir aljat es megsemmisitem a kodot. De gyakorlatban ez nagyon sokszor nem igy tortent, illetve az egesz adatkezeles nagyon kaotikus volt. Es nem hinnem hogy ez a vallalat lett volna az egyetlen (ez London egy elitebb kornyeken volt, az ugyfelek nagyreszt jomoduak, jo hiru ceg, stb.). Arrol nem is beszelve hogy egyszer elromlott a shredder, es honapokig nem sikerult ujat szerezni, egyszer emlekszem hogy kikuldtem az intern-t hogy vegyen egyet de nem azt vett amit kellett volna stb. stb. stb., igy mikor felmondtam, meg mindig fizikailag lehetetlen volt biztonsagosan megsemmisiteni az adatokat :)))

2015.08.22. 19:27:58

@geegee: Nem az egesz jelszot kerik el, hanem pl. a masodik, hatodik, tizedik karaktert. Ez ugy tudom eleg sztenderd eljaras, legalabbis a szamlamhoz is csak igy tudok hozzaferni. Banki atutalashoz pedig azt a kodot kell beirni amit a mobilomra kuldenek a tranzakcio elott.

2015.08.22. 19:32:18

@Golf2: Arra nem gondoltal hogy siman bevandoroltak, mindenfele uldozes nelkul? Pl. az Angliaban elo del-azsiaiak nagy resze highly skilled bevandorlo vizummal erkezett az elmult evekben. Es hinduk uldoztek a multban szikheket, ami nem meglepo, hiszen pl. Indiaban a szikh kisebbseg, igy eleg nehez helyzetben lennenek ha ok akarnak a hindukat uldozni.

Golf2 2015.08.22. 19:37:57

@Mirjam2: Sorry akkor rosszul tudtam.

2015.08.22. 20:04:35

@Golf2: No problem :). Egyebkent el tudom kepzelni hogy valakinek az a benyomasa hogy szikhek uldoztek hindukat, mert az indiai szubkontinensen mindenre, meg mindennek az ellenkezojere is volt pelda. De a most Nyugaton elo del-azsiaiak, kulonosen ha nemreg erkeztek, szinte soha nem menekultkent jonnek hanem tanulni, dolgozni, esetleg hazassag reven. Pl. az USA-ba highly skilled vizummal erkezoknek a tobbsege indiai: www.americanbazaaronline.com/2015/08/12/indians-got-86-of-h-1b-visas-for-tech-firms-issued-by-the-us-in-2014/

bpetya75 2015.08.22. 20:10:00

@adg:

Teljesen jól írod Hombre!

Mintha nem is olyan régen mentél volna el :-P

@Mirjam2:

Nem is azt írta, hogy nincs rasszizmus, hanem hogy nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy a hozzászólásod alapján feltételezed.

2015.08.22. 20:10:51

@Mirjam2: Ja, hogy telefonon kellett megadni az adatokat, az igy arnyalja a kepet, azzal szemben eleve bizalmatlanabb vagyok, akkor van esely, hogy az online vasarlaskor kitoltott reszeket nem papirra irjak le a vonal masik vegen egy barlangban, hanem tenyleg szamitogepbe kerul... :D De ettol persze egyaltalan nem megnyugtato ez a tortenet.... :D

bpetya75 2015.08.22. 20:26:12

@geegee:

Ez nagyon durva. Halvány fogalmunk sem volt az egészről. Az egész történet hangulata egy kicsit kézzelfoghatóbbá teszi azt, hogy arrafelé trianon egyáltalán nem a távoli múlt.

Köszi a linket!

2015.08.22. 20:44:43

@mojyo: Lehetett telefonon is, de a delikvensek nagy resze maga toltotte ki a papirt, teljesen onkent es dalolva (en nem tettem volna, de hat ok tudjak, es vegulis nekik lett igazuk mert nem eltunk vissza az adataikkal :))). Egyebkent en viszonylag sokszor fizettem ugy telefonon keresztul hogy bediktaltam a kartyam adatait, ilyenkor tenyleg nem lehet ellenorizni hogy mi tortenik a vonal masik vegen. Bar normalis esetben kellene arra a cegnel egy eloiras hogy biztonsagosan kell tarolni az adatokat.

2015.08.22. 20:48:52

@bpetya75: En nem feltetelezek semmit. O irta hogy az osztalytarsat rendszeresen tamadtak mert nem feher volt, azt is irta hogy a gyerekek gonoszak, erre irtam hogy a gyerekek gonoszsaga erre nem kielegito magyarazat. Semmi olyat nem irtam hogy Mo. egy csunya rasszista orszag.

bpetya75 2015.08.22. 20:57:22

@Mirjam2:

Jogos. Azt hittem jól emlékeztem a hsz-edre, de mégsem. Bocsánatot kérek!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.22. 22:32:40

tapasztalatom szerint a gyerekek maguktól nem gonoszak, a bunkóságokat mondó gyerek mögött első körben egy bunkóságokat mondó felnőtt áll.

FutureFry 2015.08.23. 00:29:26

@mojyo: Amerikában az is (még?) elterjedt, hogy postai levélben fizet valaki kártyával: pl. úgy (is) lehet kiegyenlíteni valamilyen számlát, ami postán jött, hogy a vele küldött nyomtatványra beírhatod a kártyaadatokat (kártyaszám és lejárati dátum + aláírás) és azt visszaküldöd a szolgáltatónak aki megterheli a kártyádat avval amivel tartozol. De (ahogy … írta) fel is hívhatod őket telefonon bediktálni a kártyaszámot és lejárati dátumot (más nem kell) és terhelik az összeget. Szóval (ahogy ezt már egyszer a kártyás éttermi fizetés kapcsán kifejtettem) nagyon is bizalmi alapon megy a dolog.

Egyébként ha csak papíralapú lenne a kártyaadatok tárolása/felhasználása az biztonsági szempontból jobb lenne mint a számítógépes tárolás, mert az utóbbit (a gyakori biztonsági rések miatt) manapság már bárki a világon ellophatja, míg az előbbit csak az, aki fizikailag hozzáfér a papírhoz.

FutureFry 2015.08.23. 00:30:29

@FutureFry: "ahogy … írta": ... ahogy @Mirjam2: írta ...

FutureFry 2015.08.23. 00:34:45

@geegee: "És ha az autóbérlős cég valahogy extrán lehúz, átver, akkor azt hitelkártyával is nekem kell kifizetnem, nem?
Keletkezik egy extra költség, aminek a kifizetése rám marad, mert kire másra maradna."

Ahogy @M. Péter: is utalt rá (és én is írtam): ez esetben csak megreklamálod a terhelést, és amíg a kivizsgálás folyik nem kell kifizetned (és nem a te pénzed ragad be addig se, bár a hitelkereted lehet csökken az összeggel). Ha a reklamálást jogosnak ítélik (és ez a gyakoribb eset a "vevőnek mindig igaza van" alapon), akkor nem kell egyáltalán kifizetned.

Bredpitt Monika 2015.08.23. 00:42:03

@Ödenburger [Hu/At]: jo sok komment szuletett, irj maskor is es oriasi boknak konyvelem el a reggeli par sorod, a mai napom jol kezdodott, udv

blackhairlady 2015.08.23. 02:00:45

@FutureFry: Meg kell adni a hatuljan talalhato 3 jegyu biztonsagi szamot is, nem?

FutureFry 2015.08.23. 03:05:26

@blackhair-lady: Nem mindig (pl. közüzemi számla fizetésénél általában nem).

adg 2015.08.23. 03:05:55

@Mirjam2: nem en irtam le, nem az en osztalytarsam volt.

Es hol vannak szegregalt iskolak magyarorszagon?????
Mutass mar nehanyat legy' szives. De ne olyat, ahol a falu 95%-a cigany, igy a teljes osztaly is az, es jol lehet mutogatni a blikkben. Meg az sem er, ahol a szulok inkabb atviszik a gyerekeiket a szomszed telepules iskolajaba, mert a sajatjukban olyan remesen alacsony szintu az oktatas. Ez normalis jelenseg, en is ezt tennem. Bar engem mar tobbszor lerasszistaztal, szoval mindegy. :)

Azt vedd eszre, amit valoban en irtam. Ma ezerszer jobb a helyzet, egyaltalan nem okoz a szines gyerek problemat.

Es hogy ez angliaban nem tortenhetne meg? Ugyan mar. Ott meg a legvadabb szelsoseges elemek is gyongyviragsimogatassal vezetik le az aggressziojukat. Ezt szoktak a hirekben is mutatni.
Vagyis, ize. Nem teljesen.
Csak egy gyors kereses a millio azonos talalatbol:
"In 1997, Human Rights Watch noted that, “The U.K. has one of the highest levels of racially-motivated violence and harassment in Western Europe, and the problem is getting worse.”"
www.globalissues.org/article/165/racism#RacisminEurope

De mindegy is, ami angol az csak hibatlanul kitunoen habos babos fodros rozsaszinu, ellenben magyarorszagon tombol az eroszak, a rasszizmus, gondolom taborok is vannak mar a nem megfeleloeknek.

Hagyjuk...

adg 2015.08.23. 03:31:09

@Mirjam2: pont azt irtam, hogy a gyerekek NEM gonoszak, hanem otthonrol hozzak az ilyen viselkedesmintakat. Onkontrolljuk nincs. Nem latjak, hogy a masiknak mit okoznak ezzel.

adg 2015.08.23. 03:36:21

@bpetya75: nem jogos. Nem irtam semmi ilyet, mirjam viszont irja, hogy tudomasa szerint meg szegregalt iskolak vannak magyarorszagon. Mi ez, ha nem rasszizmussal vadolasa az orszagnak. Meg ez az angliaban soha nem fordulhat elo marhasag?

Mindegy, tema reszemrol lezarva.

adg 2015.08.23. 03:53:29

@Dragonlady (Bp, Hun): igy van, pont ez a velemenyem. Magatol egy kicsi gyerek pont leszarja, hogy az osztalytarsa fellabu vagy neger vagy dadog.
De ha a kornyezeteben szokas az ilyenekbol gunyt uzni, akkor megteszik. Es magukkal ranthatnak olyanokat is, akik amugy ezt nem hoztak magukkal otthonrol.
Szoval a gyerekek nem gonoszak. Ellenben sokszor kegyetlenek, de ez meg abbol fakad, hogy nem erzi, hol a hatar, nem latja, mennyire beletapos a masikba. Ez kesobb kialakul azert altalaban.

Aztan persze ahogy nonek, egyre tobb hatas eri oket mindenhonnan, es valtozik ez.
Legalabbis en igy latom, de nem vagyok gyerekpszichologus, csak lattam mar gyereket, es igy jott le nekem. :)

P.Elliot 2015.08.23. 04:28:29

@adg: Azert en mar lattam olyan gyereket is aki elvezettel taposott masba mert valami veleszuletett okoskodo gunyos modora volt, 8 eves gyerekrol beszelek, bele sem merek gondolni hogy mive nohette ki magat ha nem tudta felfogni hogy milyen banto modora van. Vagyis nem is annyira bantani akarta a masikat hanem inkabb bemutatni akarta hogy o mennyire jol latja a helyzetet es azt ki is tudja figurazni. Kicsikenek edes es okos kolok volt, a testverei is olyan jo gyerekek voltak, a szuloket meg mutogatni lehetett volna ami a gyereknevelest, turelmet illeti es nagyon szerettek egymast, a gyerekek igazan csak a jot lattak es megis.
Ez ilyennek szuletett.
Persze en is alairom hogy a gyerek olyan amilyennek nevelik, de azert akadnak szuletett kivetelek.
Ennek az emlitett kisfiunak olyan allando gunyos mosolyfele is volt az arcan, felnottnek ha ezt nem sikerul kinevelni belole akkor sok baja lesz mar emiatt is.

2015.08.23. 05:59:25

@adg: Most direkt megneztem, az eredeti komment amire valaszoltam nem toled szarmazik, hanem geeeteee-tol, aki ezt irta:

'Nem esett nehezemre észrevenni Ödenburger írásában a sértődöttséget, és azt teljesen jogosnak is találom. Nem olvastam végig a hozzászólásokat, csak bele-bele néztem, sokatok nem képes átérezni azt a zavart, amit átélt. Láttam durvábbat, mit láttam, egész általánosban együtt jártam egy félnégerrel. Anyja magyar, apja tanzániai, Moszkvában jöttek össze, ő már itt született. Nem hiszem, hogy a szűkebb környezetén kívül valaha is elismerik magyarnak, nem tudom, lehet már nem is él ott. Pokol lehetett neki felnőni, hol majmozták, hol cigányozták, a gyerekek nagyon gonoszak. Ehhez az extrém példához képest posztolónknak könnyebb dolga van magyarnak lenni, és kívánok neki sok boldogságot ott az Alpokalján.'

En erre reagaltam. Azert gondoltam hogy toled szarmazott, mert annyira vehemensen reagaltal a kommentemre, azt hittem szemelyesen erintve vagy. Teljesen felesleges nekem esni es kritizalni. Mo.on tobb rasszizmus van mint Angliaban, es ebben akkor is biztos vagyok ha nem elek mar ott egy ideje. Ha ez neked nem tetszik, az nem az en hibam, nem engem kell okolni. Angliaban is van sok problema, pont a rasszizmus nem tartozik a mindennapi problemak koze. En nem fogom magam cenzurazni, nem fogom azert nem emliteni Mo.on a rasszizmust vagy a szexizmust mert az egyeseket bant.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.23. 07:02:37

@Golf2: Nem tudom, passzolom, totálisan fehér folt nekem az a rész...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.23. 07:06:31

@bpetya75: Jaja, nem nagyon propagálták valahogy én se úgy emléxem...Ha lassan is, de csak fény derül mindenre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.23. 07:08:07

@FutureFry: Értem, köszi, most már oszlik a homály... :D

©________ 2015.08.23. 08:52:31

@adg: elvileg nincsenek.gyakorlatban meg kuzdenek az onmagatol kialakulo szegregacio ellen. Valahogy nem akarjak felismerni, h mindket felnek terhes az eroszakos integracio.
Egyik even nagy botranyvoltbelole, hogy gyorben, a " cigany varosreszben" levo iskolaban alig van magyar gyerek.
Hiszen alig laknak ott, csak par, ok meg elvittek masfele a kolykoket, nem rosszindulatbol, csak az egy mas kultura.
De az igazgatot feszt baszkodtak azzal, hogy szegregal.
Hat mit csinaljon? Allnon a fejere?

bpetya75 2015.08.23. 14:14:49

@adg:

Tényleg, volt egy olyan hozzászólás is. Nem érdekel. Ma sokkal jobb programom volt eddig. Segítettem egy cimborának befogni két elkóborolt kecskét, és életemben először megkíséreltem kapálógépet használni. Nagyon izgalmas ;-)

bpetya75 2015.08.23. 14:51:58

@Blaha Lujza:

Volt ilyen Kaposváron is. Először szétvertek egy iskolát az erőltetett integrációval, aztán amikor az megszűnt, elővettek egy másikat, ahol hasonló volt a helyzet, mint a győri példádnál.

Nyilván tenni kell valamit, de nem ez a megfelelő megoldás.

blackhairlady 2015.08.23. 16:55:46

@adg: Azert errol nekem lenne sztorim 3-4-5 eves gyerekekkel tortenetben. Bizony nagyon sokszor gonoszak, bantok, es enm mindig a suzlo a hibas.Az en gyerekemnek pokolla tettek az eletet z elso hetekben mert siket. A szulok szerintem nem is tudtk, hogy vn ilyen gyerek a csoportbn, nem hiszem, hogy beszeltek volna gonoszul rola.
Ugyanez megismetlodott elso osztslybsn is, szerencsere hamar volt szuloi ertekezlet hol megkertem a szuloket, beszeljenek a gyerekeikkel. Utana mr soha nem volt gond, sot.

blackhairlady 2015.08.23. 18:26:14

@adg: Elnezest, akadozik az a betum, nem olvastam vissza mielott elkuldtem, sok helyen kimardt.

Muscari 2015.08.23. 19:09:27

@geegee: ott is érdemes ám autót bérelni, különben egy csomó mindent nem látsz.

Az előre foglalásos autóbérlés így müxik, emberek milliói használják, én azért nem mondok le róla, mert pár embert már átvertek.

Muscari 2015.08.23. 19:14:03

@Mirjam2: nekem is, hidd el, de én sem tudom elképzelni, hogy hogy éreznék, ha valami a közelmúltban történt volna olyan rokonokkal, akik közel álltak hozzám. Valószínűleg egy teljes népet akkor sem tudnék gyűlölni én sem.
Azt viszont megértem, hogy fhgy nem barátkozik szerbekkel, az azért nem egyenértékű azzal, hogy minden szerbet utál, ahogy ezt le is írta.

Muscari 2015.08.23. 19:18:45

@geegee: de nekem kellett az autó! Rögtön a reptéren, erted? :-))
Most képzeld magad elé, hogy van egy heted Korfun, vagy Szicílián vagy akárhol, ahol a tömegközlekedéz, hát, bizony hagy némi kívánnivalót. Hogy nézel meg mindent, amit szeretnél? Vagy csak a szálloda 1 km-es körzetében mozogsz? Azért nem érdemes olyan messzire menni.

Muscari 2015.08.23. 19:30:18

@P.Elliot: szerintem nincs olyan, hogy olyannak született, annak a gyereknek valami komoly lelki baja van, akkor is, ha csak 8 éves.

adg 2015.08.24. 00:30:21

@blackhair-lady: en nem igazan arra gondoltam, hogy a szulo konkretan megmondja a gyereknek, hogy a kis Nbalah Musztafa az majom, meg ilyenek, hanem csak az otthoni legkorbe belefer az ilyesmi, pl szulok is siman lemajmozzak pl obamat a tvben, vagy hasonlok. Vagy nem a szulok, hanem a tv, nagyszulok, baratok, az osztaly hangadoi, vagy akarmi. Ez egy minta a gyereknek, csak o nem tudja, hogy ezzel mi a gond, es a masik gyerek reakcioit sem tudja helyesen ertelmezni. Kiveve, ha az nagyobb, es beveri a kepet, mert akkor rajon, hogy nem kellett volna. :)
Szoval biztos van gyerek, akiben eleve komolyabb hajlam van masok bantasara, ezt nem vitatom, de szerintem az otthoni minta nagyon sokat jelent.
Ezt tamasztja ala az is talan, hogy miutan a szulok szoltak nekik, abbamaradt a piszkalodas. Ha alapvetoen genya valaki, az nem lesz tundi-bundi, csak mert szoltak neki.

Orulok, hogy megoldodott. Nem lehet egyszeru az ilyen. Itt a szinekkel pl nincs gond, teljes a paletta minden osztalyban. :)

FutureFry 2015.08.24. 02:32:15

@P.Elliot: @Muscari:
Hallgatni érdemes (bár lehet olvasni is):

"Bad baby":

"...
- How old was he when he first tried to kill his brother?
- That happened this summer, so he was seven.
..."

m.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/521/

P.Elliot 2015.08.24. 05:59:40

@Muscari: Szinte szuletesetol ismerem a gyereket, gondos szereto csaladban nott fel. Ugy vidam, nem gonosz de piszkalodonak, gunyolodonak szuletett es ez eppen eleg problema ha netan nem is gondolja komolyan, vegtelenul serto lehet masokra nezve, kulonosen az iskolaban, meg kesobb az eletben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.24. 09:46:25

@P.Elliot: @adg:
persze vannak pszichopaták is. Meg sokminden, amit maguktól találnak ki. De egy olyan általánosítás, hogx a gyerekek gonoszak, szerintem nem helytálló én csak ezt akartam kivetelek stb belemenes nélkül.
We need to talk about Kevin c könyv alapmű a témában (a filmet nem lattam), én hetekig rosszul voltam tőle és akkor nyugodtam bele kb hogy ugyse lesz gyerekem. Most meg reménykedjünk h nem pszichopata, akkor ha a fejem tetejére állok is se tudok sokat tenni.

P.Elliot 2015.08.24. 11:48:09

@Dragonlady (Bp, Hun): A gyerekek alapbol nem gonoszak, dehogy, dehogy, ha meg mokasnak tartjak neha hogy azok legyenek akkor a szulo feladata helyrebillenteni.
De a "hulyesegnek" vannak fokozatai, ismertem en itt egy magyar pasast aki elve boncolt bekakat gyerekkoraban mint meselte, en meg attol lettem rosszul, meg attol hogy egyszer egy Edgar Ellen Poe film utan elgondolkodva mondta hogy erdekes lenne tudni hogy milyen erzes halalra kinozni vlakit? Akkor en ugy megijedtem tole/ mutatni nem mertem/ hogy mondtam a ferjemnek hogy nem akarom latni itt tobbet de halistennek valamiert megsertodott es elmaradt. Ott gyerekkoraban a nagymama nevelte, az apa ongyilkos lett, az anya lelepett egy masik pasassal es lerazta a gyereket, szoval latszott hogy ott inkabb a szulok lerazasa razhatta meg az abszolut erzekeny gyereket akinek meg mas most le sem akarom irni milyen dolgai voltak, apro dolgok de bizony az anyjat utana kellett volna kuldeni az apjanak.
Erdekes hogy milyen jol alakult az elete aztan holott eskudni mertem volna ra hogy bortonben vegzi. Mellesleg a noket se tudta felszedi holott allandoan utanuk kajtatott es szinte gyulolte oket.
Szoval, bevonult katonanak, / onnan is meg akart szokni de nem merte mert tudta hogy katonai borton lenne belole, leszolgalta az idejet, es jott a csoda, felszedte egy no akinek gondolom zoldkartya kellett de azert meg ehhez az alakhoz is hozza tudott menni, nagyon jol utott ki a dolog, pasas lehiggadt, a not nagyon szereti, az meg otet, vegulis ugy mondjak hogy komolyan megszerette, hazat vettek, bizniszuk van, ez mind a notol indult ki, szoval helyretette a pasas eletet, nagyon jol elnek. Gyerek nincs mert tul keson talalkoztak idoben.
Ezt az esetet vajon hova kene sorolni? A szuloi szeretethez gondolom, annak a hianya boritotta fel a pasas eletet bar az apja ongyilkossaga is mond valamit.
Olvastad a Voros Sarkany cimu konyvet? Hasonlo sztori rossz veggel, en ket hetig csak ugy mentem kimenni a szobabol ejjel wc-re hogy a ferjem kisert.
Nem vicc.
Attol hogy a kisfiaddal barmi tortenne ne aggodj. Nagyon ritka az ilyesmi, ne gondold hogy nekem nem fordult meg a fejemben amikor kicsi babam volt hogy vajon minden rendben lesz-e nala?
A szeretetet maradektalanul meg fogja kapni toled es ez a lenyeg, ebbol bizony nagyon sokminden fog szep es jo iranyba terelodni, bar minden szulo igy tenne. Mit gondolsz ha az a sok bunozo gondos anyai szeretetet kapott volna gyerekkoraban es odafigyelest, az lett volna belole? Egy fenet. A szulokon mulik nagyon sok minden.

blackhairlady 2015.08.24. 14:30:04

@adg: Hat nem tudom. En is igy gondoltam amig el nem kezdett jarni oviba. De szerinted egy 3 eves mennyire figyel meg, hogy otthon hogy beszelnek? Es foleg ugye itt nem a borszinrol hanem egy fogyatekossagrol van szo.
Biztos van ilyen is, olyan is, de nekem az a meglatasom, hogy szuloi minta nelkul is tudnak a geyrekek nagyon utalatosak, gonoszak lenni.

blackhairlady 2015.08.24. 14:33:04

@Dragonlady (Bp, Hun): A pszichopata es a gonosz kozott van egy atmenet, amikor csak ugy heccbol teszik pokolla a masik eletet, mert az olyan meno. Konyvet irhatnek rola, es megtortent otthon is es itt is.

adg 2015.08.24. 14:53:02

@blackhair-lady: hat lehet, hogy igazad van, ezek csak olyan megerzeseim voltak, en igy gondolom, latom, erzem. Nem vagyok gyerekszichologus. Szerencsere. Nehez szakma lehet.

blackhairlady 2015.08.24. 23:14:50

@adg: sajnos engem egy jo csomoval osszehozott a sors, sok erdekeset megtudtam toluk.

szil_ 2015.08.25. 13:35:56

@Tapsi75: A családom 1211-ben telepedett le oda, ahol mai napig élnek. Meg tudom mutatni neked, hogy hová temetkeztek 401 éven át, és azt is, hogy az azóta eltelt 403 évben melyik négy helyre. Meséket, legendákat, történetek tudok a családom tagjairól. És persze jó sok személyes élményem is van róluk. Ugyancsak sokféle információm van rokon családokról, vagy csak szomszédokról.
Ismerem a szomszédos erdő fáit, tudom a források neveit, ismerem a vizük ízét/szagát, jártam a kisebb-nagyobb hegycsúcsokon ameddig a szem ellát. Történeteket tudok mindenről, ami körülvesz, de ha esetleg olyanba futok belé, amiről mégsem, akkor biztosan van valaki a környezetemben, aki tud.
Szerintem mindez így együtt a gyökereim.
És persze: ha a kökösi hídon a Feketeügy jobb partjára lépek, akkor otthon vagyok.

2015.08.25. 13:44:31

@szil_:

"ha a kökösi hídon a Feketeügy jobb partjára lépek, akkor otthon vagyok. "

Es felkapod a lajbit is rogton, mielott elkezd fujni a Nemere... :))) (vagy az arrafele delen mar nincs, csak fentebb? :)
Es mi bajod a szaszokkal? ;)

szil_ 2015.08.25. 15:26:18

@Ödenburger [Hu/At]: De fúj arrafelé is :) Sőt, ha beoson a hideg Bodfaluba, akkor produkál -38,5 fokot.

Soha egyetlen szászt sem ismertem, valószínűleg nem is fogok.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.09.10. 23:36:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Nem a lakcime, de az apa legaläbb stimmel... :-)))
de.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCrgerort
Amugy nem csak ott. ;-)
Az akcentusoshoz meg: Itt is vannak itt született, és itt fölnött embereknek a helyi dialektusban akcentusuk...mert otthon / baräti körben nem a helyi nyelvet hasznäljäk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása