oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 04. 06:55,  Nem értem, miért ne lennék magyar 1100 komment

2013. február 04. 06:55 Határátkelő

Nem értem, miért ne lennék magyar

Mai szerzőnk Amerikában született magyar szülőktől, immár hatodik éve él Magyarországon. Arra gondoltam, nem minden tanulság nélkül való végigolvasni (és megbeszélni) Chris írását.

amerikai és magyar zászló.jpg

„Pár blogbejegyzést már olvastam, és tudom, hogy az én esetem más, de szeretném leírni, milyen érzelmeket vált ki, ha az ember Magyarországra költözik. Elnézést kérek a helyesírásért, de csak 2007 óta élek a hazámban, Magyarországon.

Én máshogy látom ezt az országot, mint a legtöbb itt élő. Meg kell mondanom, boldog vagyok, hogy a sors megengedte, hogy itt éljek. A posztban sem azt nem szeretném elárulni, melyik városból jöttem, sem azt, most hol élek, mert nem szeretném megbántani azokat az embereket, akik körbevesznek, és szerintem már ebből a pár információból is sokan azonosítanak.

1956-ban menekültek

Édesapám 1956-ban Pesten aktív részese volt a forradalomnak, és emiatt az Amerikai Egyesült Államokba kellett menekülnie. Én már kint születtem, miközben apukám az emigráció keserű kenyerét ette.

Gyakorlatilag egész gyermekorom legmeghatározóbb élménye, a szép vagy gyönyörű vagy Magyarország kezdettű dal. Miközben cseperedtem, meséket hallgattam, arról a szegény, de csodálatos világról, és arról a városról, ahol édesapám és édesanyám felnőtt. Édesanyám nem vett részt 1956-ban, de apukám kivitte magával.

Mikor megszülettem, jó anyagi körülmények közé kerültem, lévén apukám megbecsült értelmiségi volt már. Kései gyermek vagyok, édesapám aznap ünnepelte a 40. születésnapját, amikor 1974-ben megszülettem.

Magyarul a lakásunkban otthon, és az édesapám baráti körétől, és pár magyar könyv olvasásával tanultam, de az elsődleges nyelvem mindenhol máshol az angol. Szerettem és szeretem is Amerikát. A "Csillagos sávos lobogó" hallatán mindig könny szökik a szemembe, bár szerintem vagyunk így még sok-sok millióan.

A magyarországi rendszerváltás után édesapám többször hazalátogatott, párszor én is elkísértem. Az első dolog, amire emlékszem, hogy valami szállodában ülök az ablakban, és nézem a Dunát, amin valamilyen ünnepség zajlott tűzijátékkal. Akkor még nem gondoltam volna, hogy itt, Magyarországon fogok majd egyszer élni.

Bejártuk a kedvenc helyeiket

Édesapám sajnos 2003 környékén megbetegedett, és akármilyen jó orvosi kezelést kapott, nem tudták meggyógyítani. Amikor 2007-ben úgy döntött, hogy Magyarországon szeretne meghalni, a család támogatta.

Vettem a szülővárosában egy lakást egy nyugodt kis utcában, és elkezdtem vele, és édesanyámmal bejárni az országot. Kerestünk régi kis helyeket, amik felidézték a múltjukat. Utána 2007-ben az év vége felé apukám állapota leromlott, és már csak a ház előtti padig merészkedtünk le.

Otthon halt meg, vele volt a család. A hamvait minden ceremóniától mentesen szétszórtuk a természetben, ott, ahol apukám még életében építetett egy keresztet. Ezt a kis földet direkt a szép környék miatt vette meg Édesapám. Anyukám nem akart hazamenni, mert mondta, hogy most már itt marad Édesapámmal.

Válás és új szerelem

A feleségem nem szeretett volna itt maradni, én meg nem akartam Édesanyámat egyedül hagyni egy nekem akkor még idegen és érthetetlen országban. A vége az lett, hogy elváltunk Amerikában. Én megbeszéltem a cégben, hogy átkerüljek az ausztriai központba. Ez nagyon közel van ahhoz, ahol Magyarországon élünk. Ekkor sem gondoltam volna, hogy sokáig így maradnak a dolgok, de 2009-ben megismerkedtem egy lánnyal, akibe bele is szerettem.

A család ígérete, és a csodálatos környezet, a kisváros ahol élek, és Prága, Bécs közelsége itt tartott. Európa eleve nagyon kicsi, de ezek a szép városok közel vannak nagyon.

A cégem mind az édesapám, mind az én lakásomat bérli tőlem otthon, mert a városban elég nehéz jó környéken lakást bérelni, így kapva kaptak az alkalmon, hogy a dolgozóknak odaadhassák. Amit kapok értük, meg az ausztriai fizetésem itthon Magyarországon nagyon soknak számít, így nem igazán tudom megítélni a blog hozzászólóinak véleményét a pénzekről. Tudom, hogy amíg anyukám él, én sehová nem fogok heteknél tovább elmozdulni.

Ennyit arról, hogy kerültem ide.

Nem értem

Nekem kint azt mondták a szüleim, hogy én magyar vagyok, csak Amerikában élek. Itthon azt mondjak, hogy én amerikai vagyok, csak itt élek vagy hogy magyar származású amerikai. Semmiképpen sem magyar, ezt nem értem. Szívemben mindig is ez az ország élt, rosszat sosem mondanék rá, mert innen származom, vagy ide származom.

A város, ahol élek, nagyon szép, az embereket már nem értem. Noha mindent értek, amit mondanak nekem, beszélni még nem tökéletesen tudok, de a megfogalmazott gondolataik furcsák. Semmit nem vállalnak magukra, mindenért a politikát hibáztatják.

Volt, hogy ültem egy asztalnál egy étteremben, és hallgattam, hogy hangosan szidják a mellettem lévő asztalnál az országot, és szóltam, hogy elnézést, de ezt nem kéne, mert ez az ő és a mi országunk, és azt kéne nézni, mivel segíthetik.

"Ne azt kérdezd, mit tehet érted a hazád, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazádért" - szól a mondás. Ezt a legtöbb amerikai, francia, osztrák is így gondolja! A cseheknél sem hallottam soha, hogy valaki szidja a hazáját!

Elfelejtettek harcolni

Persze minden országban akarnak változtatni, vagy megvetnek pár politikust, de ott az emberek a saját képességeik hiányát nem keverik össze az ORSZÁGGAL! Tudom, mindenért a szocializmus a hibás, amit én nem érthetek. Viszont látom Európán, mennyire megviseli a társadalmat a túl sok ingyen juttatás, mert az emberek elfelejtenek harcolni magukért, hogy a társadalom tagjai lehessenek.

Generációk kellenek még ahhoz, hogy az emberek a kezükbe vegyék a sorsuk, és felemeljék a hazájukat, Magyarországot! Ameddig bármit mástól várnak, addig gúzsba vannak kötve.

Nem szeretném, hogy félreértsétek, amit írok, mert nem bántani szeretnék vele, és senkit sem akarok lebeszélni a külföldre utazásról, csak tiszteletet kérek Magyarországnak. Látom a neten is, hogy támadjak az itt született magyarok az országot.

Köszönöm, hogy elolvastátok, ez volt a leghosszabb szöveg, amit magyarul eddig megírtam.

Remélem nem lett nagyon rossz, mert nem szeretném megsérteni a nyelvet, sem senkit. Nagyon nehéz, hogy mindent sokféleképpen lehet elmondani, bár nekem már voltak alapjaim. Németül jobban megtanultam, pedig ott nem voltak alapjaim, csak az egyszerűbb nekem.

Kívánok nektek erőt az álmaitok eléréséhez! Azt kérem, ne feledjétek, bárhová mentek, minden rajtatok múlik. Nem kívülről jön az áldás, hanem belülről."

(Mivel többször van utalás a szövegben a nehézkes fogalmazásra, ezért külön is jelzem, hogy annak a nyelvi részén én is dolgoztam, de próbáltam megtartani az eredeti hangulatát - Határátkelő)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr35061312

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.05. 11:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Magyarország, én így szeretlek! 2013.02.04. 16:47:47

 Nem járok zsinóros mentében, de ingben, gatyában is szeretem a hazám. Az autómon nincs Nagy-Magyarország matrica, de a rendszáma magyar. A kokárdámat ünnepi alkalmakra tartogatom, mert hétköznapokon nem kell bizonygatnom, hova tartozom. Nem ...

Trackback: Már a közüzemi számlákon is kampányolna a kormány 2013.02.04. 15:06:19

Rányomtatnák a számlákra, mennyit takarított meg az adott hónapban és összesen a fogyasztó a rezsicsökkentéssel a kormányhatározat kihirdetése óta. Az új típusú energiaszámlák első oldalán a fogyasztás, az egységár, az ÁFA és a végösszeg sorai alá ker...

Trackback: Levizelte az oszlopot, agyonütötte az áram 2013.02.04. 15:05:05

Csináltassunk mindent negyedáron, közmunkában, a pénzt meg lopjuk haza! Legyünk igénytelen leszarom-barmok, attól borul majd virágba az ország! Kit érdekel, hogy azok a virágok a saját sírunkon díszelegnek majd? A főváros közepén történt, hogy egy ku...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2013.02.05. 18:41:23

@bpetya75:

Ó, nem volt ez olyan igazi erdei munka! Annyira nem, hogy 60 éves apukám, meg én az 55 kilómmal meg tudtuk csinálni. A földön fekvő törzsekről én is le tudtam láncfűrésszel vágni az ágakat...
Úgyhogy a srác bizony a lustább rétegből került ki...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.05. 18:43:16

@stróman: számomra a csúcs az, amikor az itteni (svédországi) magyarok sírnak, hogy itt milyen sz@r minden... de akkor miért nem mennek haza (vagy tovább)?

kék madár 2013.02.05. 18:48:42

@Vikas: sajnos Chris nem fogja megerteni. Azt hiszi, hogy o annyival okosabb nalunk, hogy azert kap tobb fizetest. Ismerem ezt a tipust.
Egyebkent ha ebbe a helyzetbe kerulne, 10 nap utan ulne fel az elso gepre Bostonba.

kék madár 2013.02.05. 18:50:15

@kovi1970: ez az eszak koreaiakra is igaz?

rajen 2013.02.05. 18:53:27

Na, szóval a magyar átlagbér nettó 140 ezer, ez 481 euró 291-es euróval számolva. (ma ennyiért lehet venni a pénzváltóban)

www.metropol.hu/cikk/875330

Az osztrák átlagbér 1544 euró. (The median net annual income 2011 was €18 529) És ő ráadásul biztos nem osztrák átlagbért kap.

www.statistik.at/web_en/statistics/social_statistics/personal_income/annual_personal_income/index.html

Szóval én nem akarom izélgetni a posztert, de szerintem mindössze ennyi az oka, hogy a magyarok olyanok, amilyenek. A lé határozza meg a tudatot. Innentól kezdve ez a magyar vagyok-nem vagyok magyar kérdés századlagos a történetben, aminek örülhet a poszter, hogy tud magyarul, ez egy nagy előny, még a kulturális háttér is megvan.

kék madár 2013.02.05. 19:02:59

@rajen: raadasul Pityu komam hazikolbaszabol szeletelgeti maganak a reggelihez valot, nem az izetlen bolti osztrakbol. Best of both Worlds

stróman 2013.02.05. 19:11:33

@Kovermadar:
Bizonyára otthon még rosszabb lenne nekik, vagy csak svédországban csak látnak valami jövőképet, hogy majd egyszer jobb lesz. Magyarországon meg semmi jövőképet nem látnak.

bpetya75 2013.02.05. 19:24:22

@DieNanny:

Na ez az, ami irritál. Amikor effélék nyígnak a tévében, hogy nem segít rajtuk senki, se a tanács, se a kórmány, senkisenem.

Aztán mikor lehetősége lenne rá, akkor valahogy előbb-utóbb fontosabb dolga akad. Vagy mint nálatok a csávó, büdös a munka. Azt hiszem, ha visszahoznák a KMK fogalmát, meg kéne duplázni a börtönök számát...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.05. 19:25:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Akkor ha apam mondjuk Weisz, akkor ma rnem vagyok magyar, de ha csak anyam az, akkor igen.
Ha apam mondjuk Nguyen , akkor nem vagyok magyar, de ha anyam az , igen.

MErthogy ugye a csaladnevet meg mindig tobbnyire az apjuktol kapjak a gyerekek.
De ha veletlen Nemetorszagban szulettem, apam Nagy, Anyam Kiss de nekem a Jurgen nevet adtak, szinten nem vagyok magyar...

Erdekes meglatas... :)

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2013.02.05. 19:29:52

@bpetya75:
Marosvásárhely. Nem gond, az én természetem is pont ilyen. :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 19:30:22

@tildy:):

Kénytelen leszel ez esetben nevet változtatni, nincs más.

Nekem is ezt kellene tennem, ha magyar akarnék lenni. Eredetileg a Tengery János nevet választottam, de mindenkii röhögött rajta, hogy "Kukoricza Jancsi".

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2013.02.05. 19:48:22

@sántaturul:
Persze, létezett, de nem használták széles körben. Nem kell kiforgatni a szavaimat... Nekünk meg ételre is alig volt pénzünk, telefonunk se volt, nemhogy internet-előfizetés meg mobiltelefon, amikor jobb anyagi helyzetben levő magánszemélyeknek is alig voltak hasonló eszközeik.

A Bokros-csomagnak akkor sem örültünk és most sem kellemes gondolatokkal emlékszem vissza rá, bár tény, hogy szükség volt megszorításokra. ha nem is pont azokra, amelyektől végül pénzt vontak el. De nem ez a lényeg. Mondom, mi semmi, tényleg semmi támogatást nem kaptunk, se az államtól, se a családtól, senkitől. Lehet, hogy most egy idióta elmebeteg kormányoz, de ez nem ok arra, hogy ne akard a saját kezedbe venni az életed és tenni valamit a jövődért, ahelyett, hogy panaszkodnál, mondván, milyen nehéz. Persze hogy nehéz, de az élet sosem könnyű. Persze ha a külső körülményekre meg a politikai helyzetre akarod fogni a helyzeted, és ezzel felmenteni magad, amiért nem teszel a jövődért, tedd azt, de akkor biztosan nem lesz jobb. Igazság szerint nem emlékszem a 20 évvel ezelőtti politikai helyzetre, de akár könnyebb volt mint most, akár nem, nekünk nem volt az. De nem panaszkodtunk, hanem dolgoztunk-tanultunk és megteremtettük magunknak azt az életet, amilyet szerettünk volna. Mondhatod, hogy most nehezebb; lehet, hogy egyeseknek az, nem tudom. Nekem annyiban az, hogy az állam elveszi a jövedelmem felét, aminek persze nem örülök, de tudom, milyen jövőt szeretnék és ezért dolgozom. Szeretnék itthon maradni és csak akkor megyek külföldre, ha itthon nem változnak a dolgok. De mindig magyar maradok, és büszke leszek erre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.05. 19:53:16

@tildy:):

Ez nem ilyen egyszerű... ha apád Weisz, akkor még lehetsz magyar. Ha anyád lenne Weisz, akkor nem lehetnél (a szélsőjobb szerint), mert az anya zsidósága a meghatározó és nem az apáé.

Ellenben ha Németországba születsz magyar szülők gyermekeként, de Jürgen névvel, akkor nem magyar leszel, hanem egy boldog ember :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.05. 19:54:24

@stróman: még ez sem biztos, mert sokan istenítik a magyar dolgokat az itt élők közül. Nem véletlen, hogy nem tartjuk a kapcsolatot velük :)

Nem egy embertől hallottam, hogy Magyarországon minden sokkal jobb volt :D

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2013.02.05. 20:20:17

@DieNanny:
Erre gondoltam én is. És mivel a politikusok is a mi adónkból kapják a fizetésüket, őket is csak akkor fizetnénk, ha a mi érdekünket képviselik, ahogy most is kellene. Ha pedig azt teszik, amit most is, támogathatják őket a gazdag ismerőseik, akiknek a cégei valahogy minidig megkapják a milliárdos megbízásokat. De a mi pénzünket ne akarják, amúgy sincsenek rászorulva.

doc55 2013.02.05. 20:44:05

@DieNanny: Hät te hol eelsz Nannyka ? Rockefellert hallottad mär? ... a többit nem sorolom, kis buta. Neezz mär utäna.- meg ez tulkeepp. közhely-Nem mondom hogy ez büün lenne, de teeny. -Mint ahogy meg lehet neezniaz ötvenes eevek pärttitkärjainak is a statisztikäjät.-De bizonyos okokbool ez eerthetö, mint mondäm.---(Csak szerintem.)

stróman 2013.02.05. 21:19:27

@Kovermadar:
Érdekes amit írtál! Én is észrevettem, hogy kb. 1-2 évig mindenki szídja magyarországot a kiutazás után, majd ezután a visszájára fordul. Próbáltam elemezni az okokat. 1-2 évig még a kiköltözők között elevenen élnek a friss, és negatív emlékek, majd 1-2 év után a múlt megszépül, mivel már az új országban a negatív élmények is egyre sűrűbben előjönnek. Ezek után már csak a pozitív dolgokra emlékeznek otthonról. Ez szimplán pszihológia, és ahogy az ember biológiája működik. .

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.05. 21:44:09

@stróman: lehet, bár mi töretlenül a mézesheteinket éljük (igaz még csak 21 hónaja vagyunk itt).

spangola 2013.02.05. 21:44:26

@kék madár: oké, basszus, akkor szülök:)

00000000-0000-0000-0000-000000000001 2013.02.05. 21:46:31

Ne haragudjon a cikk írója, de akkor én is elmondom tömören a véleményem:
1. én személy szerint nem tekintek valakit nem magyarnak, mert nem itt nőtt fel miközben magyar szülei vannak.
2. magas lóról könnyű beszélni. Tessék leszállni róla: helyezkedjen el Magyarországon magyar fizetésért (még így is az anyanyelvi angol tudása hatalmas előnyt fog adni neki másokhoz képest)
3. jól fogalmaz, amikor azt írja, hogy nem érti a magyarok panaszkodását. Nem érti, mert amikor forróvá vált a szüleinek a lába alatt a talaj, akkor nem maradtak itt harcolni, hanem gyáva módon elhúztak Amerikába. Tetszett volna itt maradni, forradalmat csináni, átélni azt, hogy megszállják az országot (ami usával sose történt még meg!) és beleszületni abba, hogy talán ha nem szólok, akkor nem én leszek a következő, aki egyszer csak eltűnik (pl. 60-as évek eleje, AVH).
Ha meg olyan jól tudja, hogy mit kellene tenni, akkor induljon politikai pályán és kezdjen el szervezkedni.

DieNanny CH 2013.02.05. 21:46:39

@doc55:
"ez tulkeepp. közhely"

Na, pont ezért kérdeztem, mert én inkább mendemondának tartanám, nem közhelynek. Egyvalaki elkezdte úgy 10 éve mondogatni, azóta a többi szajkózza.
Rockefellernek semmi köze a mai magyar bankokhoz.
Amúgy a család, akinek a gyerekeire vigyázok, Újapostoli-vallásban hisz. A legjobb barátnőm református. Én meg meg sem vagyok keresztelve.
Szerinted bárkit is érdekel itt Svájcban, hogy kinek mi a vallása? Miért fontos, hogy valaki zsidó, vagy muzulmán? Legyen becsületes ember és kész!

spangola 2013.02.05. 21:56:50

@Babette_:

Miért nem vettem kétnaponta negyedkilós kenyeret? Esküszöm, nem jutott eszembe. Hihetetlen, tudom.

Igazából annyira begubóztam, hogy hetente egyszer mentem ki a lakásból, mert annyira nem volt pénzem, hogy teljesen befordultam, és mivel nem volt pénzem, valahogy nem akartam KINN lenni, és látni, hogy mennyi mindent szeretnék megvenni, amit nem lehet, mert nincs rá pénzem.

Egyedül voltam, senkihez nem tudtam szólni, internetem, számítógépem nem volt, és teljesen a lakás fogja lettem, ami albérlet volt. Ez ősztől tavaszig tartott. Egyszerűen nem akartam kimenni az utcára, máshogy nem tudom leírni azt a lelkiállapotot.

Nyárra megváltozott a sorsom szerencsére. Máshová költöztem, lett munkám, emberek közt lehettem.

Panavision 2013.02.05. 22:01:45

SZIA Chris !

Nem itt szulettel, nem itt eltel.Jo fizetesed van,2 lakas utan kapsz berleti dijat.
3 fizetesbol elsz.Ameriki allampolgar vagy.

Soha nem fogod megerteni,atelni es azon keresztulmenni mint mi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.05. 22:05:45

@Kovermadar: mondjuk egyik eset sem all fenn, ellenben kun, jasz, de epp nev alapjan szlovak ver is csorgedezik az ereimben. Mondjuk lehet epp meg zsido ver is, leven ha jol tudom, gyakran valtoztattak nevuket telepulesnevre. Mindegy is, szerintem ninc solyan, hogy 100% magyar , legalabbis szarmazasilag.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.05. 22:08:43

@tildy:): szerintem sincs... ahány nép már átment a magyarokon :)

Globetrotter2014 2013.02.05. 22:08:55

@00000000-0000-0000-0000-000000000001:
a 3. pontban sajéát magandnak is ellentmondasz, ráaádsul a történelmet sem nagyon ismered, de legalább józan ésszel sem tudod kipótolni.

Globetrotter2014 2013.02.05. 22:12:23

@Panavision: a szüleit megfosztották minde vagyonuktól és családjuktól. Egy vad idegen országban egy bőrönddel kezdhetták újra egy menekülttáborban.

Nem hiszem hogy pont nekünk kellene elmagyarázni hogy mi a szívás.

Azok az ismerőseim akikben volt egy kis tartás nem követték el azokat a debil hibákat miklre itt egyeseknek van pofájuk "magyarként" hivatkozni. És nincsenek is kilátástalan helyzetben.

stróman 2013.02.05. 22:46:23

@Kovermadar:
Szerintem jegyezd le valahová amit írtam, és vedd elő 2-év múlva. Akármennyire is sikeres leszel, többre fogod értékelni magyarországot mint most.

stróman 2013.02.05. 22:50:45

@tildy:):
Tildy te úgy nézel ki azon az avatáron, mint egy kikapós nőci. :)

kék madár 2013.02.05. 22:58:48

@ZF2: @00000000-0000-0000-0000-000000000001:

@ZF2: senki nem mondta, hogy megfosztottak oket barmitol. Leleptek, rendben, meggazdagodtak, tok jo. Hazajott - ja nem is igazan jott haza, csak hazajar aludni Ausztriabol es beszol a magyaroknak, hogy miert pesszimistak. Valoban tele vagyunk ok nelkuli pesszimissal, de ne egy ilyen fogalmatlan elkenyeztetett magyarul is gyatran tudo transplant ossza mar az eszt ugy mintha hasonlo cipoben jarna!!! pliiiiiiiz

@00000000-0000-0000-0000-000000000001: a 3-as pontod valoban bena, attol mert elment nem gyava. Ha ittmarad pont lehet, hogy lelovik.

doc55 2013.02.05. 23:18:45

@DieNanny: Te dolgod, hogy mennyire vagy täjeekozatlan.-Persze Sväjcban senkit sem eerdekel...-Persze ott nem volt holokaust, mint M.o.-on, nem jöttek elöö megbocsäthatatlannak tünöö büünök, amit aztän egyesek nagyon megbosszulandoonak tartottak ees tartanak.Ezeket a szenvedeelyes gyüülöleteket kellene v.hogy leepiiteni. Nem Sväjcban Te kis galamb , hanem a maradeek M.o.-on. Keerlek nekem ne irj többet a jooleeti Sv.-bool, de vedd eeszre a probleemäk gyökereit.Nem ärt megtudnod, Rockef. -eek milyen hatalommal rendelkeznek.!!!-Ma nagyobbal, mint valaha. Ees ugy tünik, ki akarjäk csinälni M.o.-t. Uugy tünik, semmi konkreet bizonyiiteek.-Ez iigy ügyes.

gtri 2013.02.06. 00:25:29

@Cormorant:
Üdvözöllek bajtárs! Mint alkommandós a főkommandóst. :)

Úgy látszik, hogy az élményeink ugyanazok, csak a gazdasági helyzet volt akkoriban is igen nehéz és változó.
Minden jót kívánok! Talán a gyerekeink már valóban egy jobb Magyarországon fognak élni. A remény hal meg utoljára!!!

gtri 2013.02.06. 00:48:33

@bobsys:
Azt hiszem, hogy valamenyire értem, hogy mit akarsz mondani, mi a különbség a fejlett nyugat és mi közöttünk.
A menedzsmentet érintő mondandómat viszont fenntartom. :) Éppen pár napja kaptam meg egy olyan feladatot, amihez az volt az utasítás/javaslat, hogy úgy oldjam meg, hogy az ne kerüljön egy fillérjébe sem a cégnek (vagyis ne kelljen a szükséges eszközt beszerezni).

A posta pedig tényleg ugyanolyan mindig és mindenhol! :)

kék madár 2013.02.06. 03:31:37

latom mar senki nem szol hozza, en meg egy szosszenettel:

If a Cat Has Kittens in an Oven, Does it Make the Kittens Biscuits?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.06. 07:15:01

@stróman: ezzel már sokan próbálkoztak nálam korábban is :)

Az igazság az, hogy Magyarországhoz jelen pillanatban két dolog köt:
1) folyamatban lévő hagyatéki eljárás + per (hála a magyar törvényeknek :( );
2) az útlevelem, de az is már csak 1200 - 1350 napig, utána megy a levesbe a többi magyar iratom mellé.

Nem nagyon hiszem, hogy akkorát változhat a világ, hogy az ex-lakóhelyemre (hazámnak sosem tekintettem) nosztalgikusan / pozitívan tudjak gondolni.
Most még kényszer"szövetségben" létezünk, ha annak vége, akkor annyir jelent majd, mint pl. Csehország: egy európai ország, semmi több.

LittleG (uk) 2013.02.06. 08:51:25

Azt hiszem még egy sztorinál sem volt ennyi komment (nem is olvastam csak az első kb. 100-at, majd nyugdíjas koromban visszatérek hozzá ;)

Még Norbit is lekörözte :P

Pitty (törölt) 2013.02.06. 10:14:48

@DieNanny:
Igen ingyen akarunk mindent. Az oktatást, az egészségügyet, jó közbiztonságot, meleget fedelet a fejünk fölé! Melyik állam adja meg mindezt? Én nem ismerek ilyet. Én itthon dolgozom kereshetnék jobban a végzettségem szerint de nem panaszkodom. Engem is levesz az állam úgy mint bárki mást de nem nyújtózom tovább a takarómnál. És csak magamra számítok. Igazad van a hazafiságból nem lehet megélni de azt tapasztaltam hogy jobb itthon még így is.

lisandra 2013.02.06. 11:04:25

Kedves Cris!
Nagyra becsüllek de csak azért mert az anyát aki életet adott és fel nevelt nem hagytad cserben semmi áron,még egy feleségröl is le mondtál érte.
De... ha annyira magyarnak érzed magad miért nem tetted azt amit én(1990):számoltad fel az egész életedet otthon és kezdted itt az új életet magyarként,szegényként mint a legtöbb magyar,a munkádal meg mutava hogy ide tartozol?Persze most már tudom azt amit te most hogy nem szabad!!!!!!!!
Eszed az van látom és csak magyarság tudatod de hogy válald azt a mély szegénységet ,kilátástalanságot,amiben ma a magyarok élnek azt már nem inkább Bécsben dolgozol ,gondolom potom 3-4 ezer euroért mig itthon lehet még a 500 euronak is örülnél(de nem lenne elég lakásra,családra és annyárol gondoskodni)
Ilyen "magyar "maradhattál volna az USA ban is.
Apád érzéseit meg értem én is haza akarok kerülni Erdély országba ha meg haltam és remélem maradd annyi becsület a gyerekeimben(nem utolsó sorban a biztositásom fedezi) hogy ez meg valósuljon.
Magyar lehetsz a szivedben bárhol de ne akarj igy ki oktatni azokat akik minden honapban el kel dontsék laknak vagy esznek,akik nem elég öregek hogy nyugdijasok legyenek de tul öregek hogy dolgozhassanak,hogy enni adnak gyerekeiknek vagy otthont ,akiknek gyerekeik nem tudják milyen ize van a rántott husnak csak a zsiros kenyért ismerik és boldog emberek mert legalább ezt meg tudják nekik adni....és reggelig sorolhatnám

Globetrotter2014 2013.02.06. 11:11:26

@lisandra: magyarnak lenni nem egyneklő azzal hogy hülyes is valaki. Vagy feltételnül csóri. Ne általánosítsunk. Miért nem gyújtotta fel egyensen az összes vagyonát. Vagy önöttte dunába. Vagy adakozta volna oda a hajléktalnoknak. Akkor aztán képben lenne milyen a xar maygarnak lenni.

Ez kezd vicc számba menni...

Globetrotter2014 2013.02.06. 11:16:01

@kék madár: ha 56ban (de akár 86ban is) kimentél, megfosztottak mindenedtől. Államosították a házadat, és még a rokonaidra is kijártak a pártbizalmik.

És soha (amíg a rendszer tartott) nem térhettél haza. Vagy börtön várt.

Pitty (törölt) 2013.02.06. 11:24:53

Szerintetek ki magyar valójában?

nyuszigonosz 2013.02.06. 11:29:41

@Pitty: Én. Meg te. Meg az a sok mindenki, aki ide magyarul ír. Meg mindazok, akik nem írnak ide, de magyar anyanyelvük van.
Ennyi.

DieNanny CH 2013.02.06. 12:41:04

@doc55:
"Ezeket a szenvedeelyes gyüülöleteket kellene v.hogy leepiiteni."

Igazad van! Én biztosan úgy kezdeném, hogy ha beszélek valakiről, akkor az első jelző róla nem a vallási hovatartozása lenne!

Pitty (törölt) 2013.02.06. 13:28:25

@nyuszigonosz: Akkor ezek alapján Chris is magyar mégha nem is itt született és nem is itt élte le az élete nagy részét. Igaz nem Magyarországon dolgozik, de nagyon sok honfitársunk van aki külföldön dolgozik több ezer euróért dollárét vagy akármi másért de itt ebben az országban lakik. Akkor mi a különbség őközöttük és Chris között?
Jómagam is és sokan a kommentelők közül itthon dolgozunk itthon szívunk. De egyet nem szabad elfelejtenünk. Mi ültettük oda a politikusainkat, mi szavaztuk be őket.
Ja és még valami ugye sokan hallottátok otthon, hogy tanulj valami normális szakmát ne politizálj! Igen ebből kifolyólag az értelmes emberek szakmát tanultak és tisztességes szakmában dolgoznak, akkor kik lettek a politikusaink...

bpetya75 2013.02.06. 15:09:35

@LittleG.:

Így múlik el a világ dicsősége. Egy hét alatt két poszt is lekörözte Norbi2-t. Ez csak a második helyen van. Egyelőre ez: hataratkelo.blog.hu/2013/01/30/kitantorgott_felmillio_emberunk_vagy_tobb viszi a prímet ;-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.06. 16:44:41

@Pitty: Persze levesza az allam, de nem midnegy mennyit ad vissza. Itt pl. 25% korul van az osszes elvonas a fizumbol, megis alanyi jogon adjak a TB-t, ha gond lenne , akkor pedig benefitekre lennek jogosult. 25%. ADO+NI, otthon ha jol tudom 40% korul van az osszes ( TB, nyugdij, ado) elvonas.

Gerry. 2013.02.06. 18:01:38

Valoban udito poszt. Ami erdekes, hogy mennyire tokeletesen es totalisan bele lehet verni valakibe valaminek a szeretete, ha nem eppen imadatat ugy, hogy az illetonek semmifele tapasztalata nincs az adott dologgal kapcsolatban. "Miközben cseperedtem, meséket hallgattam, arról a szegény, de csodálatos világról, és arról a városról, ahol édesapám és édesanyám felnőtt".

Ebbe az olyan, erzelmileg biztosan ertheto, de egyebkent a vilagtol elrugaszkodott mondatok is belefernek, minthogy "miközben apukám az emigráció keserű kenyerét ette....
Mikor megszülettem, jó anyagi körülmények közé kerültem, lévén apukám megbecsült értelmiségi volt már." Ertem en, hogy ugrottunk az idoben, de azert talan megsem volt annyira keseru az a kenyer....megha remek magyar szofordulat is ez.

Es nem, a kommunizmus bar rengeteget artott az orszagnak, onmagaban nem felelos azert, ahol az most van; a mentalitas meg ugyan ez volt Mo-on 100 es 200 eve is, ez viszi megkapoan hatekonyan sirba Mo-ot. Mo nem tulzottan lelkesen bo 40 evig epitette a szocializmust. Most pedig, szinten nem tulzottan lelkesen, de mar 23 eve epiti a demokraciat es a kapitalizmust - es valahogy erosen ketlem, hogy 17 ev mulva, amikor 40 evnyi demokracia all majd a 40 evnyi szocializmus utan, szignifikansan jobb lenne Mo, es kulonosebben valtozna a mentalitas. Elvegre az emlegetett Szechenyi koraban az orszag elmaradottsagaert mindenki a torokoket okolta. Akiket akkor mar 140 eve eltakaritottak az orszagbol. Magyarorszag amerikai szemmel nem volt ertelmezheto 80 eve es 20 eve se, es nem lesz az 20 ev mulva se. Pefig a baj nem az amerikai fejekben van...

Gerry. 2013.02.06. 18:04:47

@lisandra: Sot, az igazi, hithu magyar az aki elmegy Laoszba, Szomaliaba, vagy netan Eszak Koreaba elni, hogy meg jobban aterezze a magyar nep szenvedeseit.Mindenki mas csak jottment retoroman olahfajzat.

Pitty (törölt) 2013.02.06. 19:06:59

@tildy:): 2004 és 2005-ben voltam külföldön kint dolgoztunk éltünk a feleségemmel. Igen sokkal kevesebbet vontak el tölünk és nem kellett azon gondolkodni hogy mi lesz hónap végén és tudtunk félre rakni.
DE idegen voltam és idegenként is kezeltek, hiába voltam jobb és hiába dolgoztam többet mint az ottaniak. Én csak egy bevándorló voltam aki elveszi a helyet az ottaniaktól. Igen más rendszer volt és itthon is menne ha 100-ból nem 20 ember fizetne adót hanem 40 vagy akár 60, igen akkor kevesebb lenne az elvonás mert akkor a kevesebből is több folyna be. De addig amíg az ügyeskedés megy az országban addig itt csak szenvedés lesz és nyomor.

kék madár 2013.02.06. 19:39:26

@ZF2:
1) ez mennyire relevans a tortenet szempontjabol? A toki 18 evvel kesobb szuletett. Ot mennyire erinti MA?
2) Ha valaki elment 56-ban, akkor elsosorban magat fosztotta meg attol amije volt. (Persze a korulmenyek es a dontesei akarva akaratlanul lehetetlenitettek el az idetartozasat) Ha akarta, eladhatta volna mindenet, kivihette volna aranyban, stb.
3) a rendszervaltas utan vissza is kaphatta
osszessegeben aki 56-ban disszidalt, az 99%-ban meggazdagodva anyagilag gyozteskent kerult ki ebbol a "kalandbol". Kint tamogattak, allampolgarsagot kapott, stb. Ez persze nem karpotol azert hogy elszakadsz a csaladtol, sarki kocsmatol, stb. de nem is errol megy a vita

Globetrotter2014 2013.02.06. 19:52:47

@kék madár: ha nem látod be nincs értelme részeletznem.
2. ezt ugye viccnek szántad?
3. Nem. Max ha a 80as évek közepén disszidált volna.

Fogalmad sincs semmiről, mint valami agymosott ideológiát próbálsz védeni elég röhejes érvekkel. Nincs értelme észérveket felhozni.

zopilote 2013.02.06. 20:00:32

@ZF2:ha 56ban (de akár 86ban is) kimentél, megfosztottak mindenedtől.
Államosították a házadat, és még a rokonaidra is kijártak a pártbizalmik.

És soha (amíg a rendszer tartott) nem térhettél haza. Vagy börtön várt. "
Azert nem egeszen igy tortent. Az 56 - osok a 60 - as evek vegetol kezdtek
hazalatogatni, elosszor kevesen, kesobb tobben. Meg a 80 - as evekben disszidaltak
is minden bantodas nelkul hazamehettek az uj orszaguk utlevelevel. Hazukat sem
vettek el, mivel legtobbjuk 20 - 30 eves volt es es az idosebbek eladtak a hazukat
disszidalas elott. Az akkori rendszert sem erdekelte, hogy ki megy el. Legtobben
a katonasag elol menekultek vagy kalandvagybol, politikai okokbol nagyon kevesen.
Az ausztriai menekulttaborban - ahol en is voltam - kelet - europa alja gyult ossze
velem egyutt, mindennaposak voltak a verekedesek, lopasok, reszegeskedesek:)
Eletem legizgalmasabb 3 honapjat toltottem ott. Es a disszidensek 25 % - a ezt nem
birta, hamarosan hazament, feladva a " nyugati almokat " :)) Es nekik volt igazuk!!

kék madár 2013.02.06. 20:03:17

@ZF2: hat ilyen oncelu sertegetessel is probalkozhatsz, ha neked ez a szinted. Nekem nem. Azt meg mindig nem latom, hogy ettol mittol jobb arc Chris, vagy mitol relevans az o torteneteben.
Abban amit irtam, ideologia egy betu sem volt csak tenyek.
de lezarhatjuk: egyetertek abban, hogy marhara mashogy latjuk.
Eljen Chris, a martir. Igyuk szavait, az iget, amit nyomorusagos gyerekkora, nehez kuzdelmes felnott evei soran otolt ki nekunk, ismerve es atelve a magyarorszagi magyarok bajat.

Globetrotter2014 2013.02.06. 20:35:33

@zopilote: az elején jól hangzott de szerintem te nagyjéból kamuzol.

@kék madár: amit írtál az egy idológiára van felfúzve. A 2es pont nagyjéból minden realitást mellőz.
3 nem kaphatta vissza, mert már laktak benne, rég másé volt. AZ hogy emggazdagodott saját érdeme, ha összejött. Nem mindenkinek. ELlentiéteb az itt sopánkodókkal, amerika nem úgy máködik ahogy elképzelik. A lehetőslgek hazája. Annak aki él vele. AKi nem vagy nincs szerencsélje az egyedül végzi egy lakókocsiban vagy az utcán.

zopilote 2013.02.06. 20:46:33

@ZF2:
Sajnos nem kamuzok, ateltem. 1983 - ban disszidaltam. Traiskirchenben voltam 2 es fel
honapot, onnan vitt Kanada. 1989 - ben mentem haza elosszor, alighogy megkaptam a
kanadai utlevelemet. Azota evente hazajarok, neha 2x is. A menekulttaborrol csak a "szep"
emlekeimet irtam le. Kepzeld, milyen lehet a nem szep. Amik ott tortentek, azokrol epeszu
ember nem beszel. Es Kanada sem volt az a Kanaan az elso evekben, otthon sokkal jobban
es szabadabban eltem, mint kinn. A csillogas villogas mogott eleg kemeny harc folyik.

kék madár 2013.02.06. 20:59:28

@ZF2: kerlek nevezd meg az idelologat, amire felfuzom a suletlen allitasaimat. Nem azt mondtam, hogy a Joisten nem letezik, es a Holocaust meg se tortent. Hanem tenyeket, hogy 56-ban eldonthetted, hogy kimesz-e az utcara. Utana (vagy ha elorelattal kozben) eldonthetted, hogy lelepsz-e, ha lelepsz, mit kezdesz a vagyonoddal. Oriasi vagyonok a szocializmusban egyebkent nem voltak, azt elvettek 48-ban. Arra valoban nem volt ido, hogy honapokon at arulja valaki a hazat, de ha peldaul ekszere volt, azt elrejthette akarhol. 50 de inkabb 100-nal tobb 56-os csalad sorsat, tagjait ismerem szemelyesen es termeszetesen es minden ideologia nelkul, mindenkinek szempont volt, hogy ami mentheto azt mentsek. Ilyen vagyonmegfosztasi drama egyiknel sem merult fel, azon mar tul voltak 48-49-ben. Es folytathatnam, nagyon sok mindenben lehet, hogy tevedek, mint ahogy rengetegszer tevedek, de ha egyvalamit nem lehet ramfogni, az az hogy barmilyen merev idealogiara epitenem az ervelesem.

"ELlentiéteb az itt sopánkodókkal, amerika nem úgy máködik ahogy elképzelik. A lehetőslgek hazája. Annak aki él vele."
ezt nem ertem, hogy jon ide, tovabba Amerikaban is rengetegeg ember csak elvan, nem szakad meg, de megfizetik, eli az eletet, nem kell ahhoz nagy szerencse vagy orult kitartas, hogy 4-szer jobb szinvonalon elj, mint ugyanazert a munkaert Magyarorszagon.

kék madár 2013.02.06. 21:11:10

@zopilote: durva lehetett. De azert sok embert hallottam nyilatkozni, hogy barmekkora szivas is volt, megerte. Nyilvan mindenki mashogy elte meg.

Globetrotter2014 2013.02.06. 22:05:21

@zopilote: ismerős akkor ment ki. Úgy is el akarták kobozni a házukat, hogy egy telken állt, Gyakorlatilag 89 állította le a folyamatot. 89ben már nem volt érdemmben kommunizmus, tetszhalott volt a rendszer. A tábort ők sem dícsérték de sokat számított hogy melyik városba kerülnek.

spangola 2013.02.06. 22:10:58

@Panavision:
"SZIA Chris !

Nem itt szulettel, nem itt eltel.Jo fizetesed van,2 lakas utan kapsz berleti dijat.
3 fizetesbol elsz.Ameriki allampolgar vagy.

Soha nem fogod megerteni,atelni es azon keresztulmenni mint mi."

Na, pont ennyi a lényeg összefoglalva. Ennyire tömören és ügyesen szerintem senki nem foglalta össze.
Az utolsó mondatban pedig benne van minden keserűség, ami bennem és sok átlag magyarban is benne van.

Globetrotter2014 2013.02.06. 22:15:49

@kék madár: "56-ban eldonthetted, hogy kimesz-e az utcara." Szerinted az lett volna jó ha nem teszik?
Egyébbként ez független volt a megtorlástól elég volt az hogy egy jószándékú szonszéd tett egy névtelen feljelentést, és már vitték.

Lécci álj fel szémold össze az ingóságaidat amit ma este mozgósítani tudnál, és számold ki hogy abból mennyi ideig tudnál megélni.

Nem vitattam a 4szer jobb szinvonalat. Én azt vitattam hogy nem tettek érte. Velünk ellentétben...

kék madár 2013.02.06. 22:23:34

@ZF2: nem foglaltam allast arrol, hogy mi lett volna a jo. Megertem azt is aki kiment es azt is aki felt. 20 evesen teljesen mashogy gondolkoztam mint 40 evesen 3 gyerekkel, batran beszoltam a rendornek es nem azert mert tobb lett az eszem, hanem mert masokert felelek.

Nem ertem amit irsz, hogy kire vonatkozik.
" Én azt vitattam hogy nem tettek érte. Velünk ellentétben... "
Ki a velunk, a magyarok?

Globetrotter2014 2013.02.06. 22:31:57

@kék madár: a végét kicsit összecsaptam.
Szal: te azon keseregsz hogy egy amerikai mennyivel jobban él. Azt nem vesdszed figyelembe hogy ezért ők egyének és az ország mennyit tett.

kék madár 2013.02.06. 22:36:01

@ZF2: egyaltalan nem keseregtem, felreertettel. Azt irtam, hogy nem azert el jobban, mert tobbet es jobban dolgozik, vagy/es mert szerencses.
Arra amit te irtal, hogy ott se mindenki el jol.
Egyszeruen teny, hogy ugyanannyi munkaval es szerencsevel az USA-ban jobban fogsz elni mint Magyarorszagon. Tehat Chris nem azert jott jobb korulmenyek kozul, mert a szulei hulyere dolgoztak magukat, eleve jobb helyre szuletett.

Globetrotter2014 2013.02.06. 22:54:34

@kék madár: az hogy odaát a tudást és a teljesítményt jobban megbecsülik tény, de attól még automatikusan nem jársz jól, sőt megkockáztatom hogy a legtöbb sopánkodó nem járan jól ezzel a rendszerrel.

Egyébbként ez a hova születik érv is marhaság. Jópár éve együtt tanultam jópár külföldivel kishanzánkon kívül. A csapatból messze a megsikeresebb srác román és otthon csinálta meg a szerencséjét. Pedig háttere nem volt hozzá. Jómagamnak is sikerült lekörözni a legtöbb nyugat európai diáktársunk. És a többi magyarnak is úgy hogy mind hazajöttünk.

kék madár 2013.02.06. 23:46:51

@ZF2: en azert megse ezt vennem alapul es a magam ellenpeldajat se hoznam fel. Talan nem tul demagog: mennyit keres egy postas, pedagogus, pek, mernok, etc. itt es ott.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.06. 23:58:42

@Pitty: En gyerekkent tapasztaltam meg mindezt. Kisvarosbol falura koltoztunk, evekig idegennek kezeltek minket. Pedig ok is magyarok voltak, mint mi, raadasul edesapam odavalosi . Magyarorszagon.

Rutetic (törölt) 2013.02.07. 02:01:18

A posztoló vagyok

Sajnos sokan nem értették meg, hogy ebbe a posztban nem én voltam a lényeg, és nem ők.
Hanem, hogy senkinek nem illik szidnia a saját hazáját.
Omár akit ismertem rég szudáni, sosem szidja a hazáját, inkább csak várja, hogy rendeződjön a helyzet.

A politikusokat nem szabad összekeverni az országgal. A politikusokat azok az emberek választották maguknak akik szidják most őket. Ők percemberek, és nem az ország.

Köszönöm a hozzászólásokat, bár rengeteg energiát elvittek belőlem olvasás közben.

The God of peace be with you all.

Chris

kék madár 2013.02.07. 03:02:32

@Rutetic: senki sem szidja a hazajat, a rendszer szidjuk. Azt a rendszert ami megnyomorit minket. Amibol te szinte semmit nem erzekelsz. Ezert amit ebbol kihozol, nem hiteles es megalapozott.

A politikusokat egy diktaturaban es latszatdemokraciakban nem szabadon valasztjak.

mommmmo 2013.02.07. 07:05:56

Ez az, az az allitas, amit hogy "otthon sz@r a a helyzet", most az orszag vagy a helyzet "szidasanak" minosul? Mert szerintem kabe ennyit mond mindenki.

mommmmo 2013.02.07. 07:32:02

Es amugy a penz messze nem a legnagyobb problema, hanem az, hogy a rendszer erkolcsileg, emberileg elnyomorit.
Nem azt mondom mindenki erkolcsi nyomorek aki otthon marad, mert nyilvan nem, de engem speciel bedaralna az kornyezet ha otthon maradnek. Lasd peldaul a "lopok vagy engem rabolnak ki" szituacio az agyament adorendszerrel, a boritekok rendszere az egeszsegugyben, a hulye munkakultura a melohelyeken stb.
Meg egy kis nyomorgo indiai kulinak is jobb eselye van arra, hogy felemelt fovel jarjon, mint egy posztkommunista rendszerben elonek. A szlovak baratnom amugy ugyanezeket meselte, es ugyanugy hanyingere van attol ami otthon megy, szoval a posztolo teved, ha azt hiszi, ez az "orszag szidasa" magyar sajatossag. Az egesz regio tropara lett teve erkolcsileg, csak ezt kivulrol nezve nehez aterezni.

Globetrotter2014 2013.02.07. 08:05:09

@mommmmo: sajnos a kommunizmos sem volt jobb, sőt, de ha kicsit visszaszámolsz párszáz évet akkor sem volt igazán rózsás a helyezt.

Lehet hogy nem a "rendszert" kellene szidnunk? Lehet hogy nem a poltiksuainkban van a hiba?

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.02.07. 10:14:28

@Rutetic: Köszi a cikkért, jó volt, érdekes volt, tanulságos volt. Én sem vélem megérteni a folyamatosan siránkozó és szitkozódó, jobb híján az országot gyalázó tömegeket, pedig volt olyan időszak az életemben, amikor kvázi éheztem (régi, szép egyetemista évek).

Az alábbi cikk kissé kicsavartam de passzol a témához:

www.origo.hu/gazdasag/20130206-miert-esik-evek-ota-a-magyar-fogyasztoi-bizalmi-index.html

Vajon mi az Isten baja van a magyarnak, amiért ennyire hülye? Persze vannak elméleteim, de akkor is döbbenetes, hogy mennyire meg vagyunk zavarodva és el vagyunk tájolódva...

Még egyszer köszi a történetedért!

mommmmo 2013.02.07. 11:09:52

@ZF2: Persze a vezetoink mar csak az okozat, az ok a mentalitas.
En megis inkabb a kommunizmust okolnam, annak is a gulyaskommunizmus valtozatat, amely egy rakas abszurd diszfunkcionalitast hagyott hatra. Az, hogy mar evszazadok ota taho parasztok vagyunk Nyugat Europahoz kepest nem akkora nagy ugy, es nem is magyar sajatossag, egesz Kelet Europa igy jart, amikor kimaradt a gyarmatositasokbol.

mommmmo 2013.02.07. 11:11:26

@Lobelt Ledfold Reloaded:
Te most tenyleg hazakeszulsz Lobelt? Na kivancsi vagyok, hogy fog menni az integralodas, mennyire tudod majd a kozmopolita eletszemleleted meg energikus optimizmusodat fenntartani otthon.

Blasé 2013.02.07. 11:11:55

". Az egesz regio tropara lett teve erkolcsileg, csak ezt kivulrol nezve nehez aterezni."

Így van, arról nem is beszélve hogy az USA is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a közép/kelet-európai régió teljesen szét legyen szabdalva. Erről mi is tehetünk persze, de az alapvető probléma itt a környéken sok országra jellemző.

mommmmo 2013.02.07. 12:41:52

Nem is tudom, talan ugy lehetne ezt megfogalmazni, hogy amig Nyugat Europaban, vagy a Kozel Keleten jartam, azt lattam, hogy volt egy norma amihez az emberek mertek magukat, es ha abban a norma rendszerben jol teljesitettek, akkor a kornyezetuktol is pozitiv visszajelzeseket kaptak, meg ok maguk is boldogabbak voltak tole.
Ez persze kulonbozo volt kulturankent, meg azon belul is tarsadalmi osztalyokkent, meg meg egyenenkent is termeszetesen, de azert letezett. Es azert ez a sok egyeni kis norma valahogy osszeallt egy tarsadalmi normarendszerre. Egy amerikai - gondolom en - tarsadalmilag elismert lesz, ha kemeny munkaval gyarapszik, egy nemet elismert lesz, ha hatekony es jo szakember, egy indiai, ha hithu muszlim/hindu es kokemeny munkaval segiti a csaladjat...
de nalunk mitol lesz elismert valaki? Hogy o a keleti Jockey Ewing es gatlastalan vallalkozokent jol el? vagy hogy 30 evesen kipipazta a listat es van lakasa kocsija es 2 gyereke, ugy hogy kozben belegebedt?
Ezektol nem lesz senki elismert, max csak kevesbe tudnak belekotni.
.Szoval a tarsadalmi normak lerombolasa volt a szocializmus fo bune, a regieket sutba dobtak, es olyan uj "normakat" vezettek be, amiket mindenki korberohogott, es azota is korberohog.

Es ezert van az, hogy az emberek ossze vissza kapkodnak, belefulladnak a sajat kenyszercselekveseikbe, ahelyett, hogy egyenes gerinccel vegiggyalogolnak eletuk utjat, abban a tudatban, hogy ok ertekesek a kornyezetuk szamara. Szerintem egy qurva nagy kollektiv onertekelesi problematol szenved az orszag, es ennek az az oka, hogy nincs egy olyan referencia rendszer, ami alapjan az emberek ertekelni tudnak magukat. Es a masikat, de ez mar masodlagos.

bpetya75 2013.02.07. 13:56:24

@mommmmo:

Nem, nem. Nem másodlagos. A másik ember teljesítményének értékelése pont olyan fontos, mint a sajátunké. Pusztán azért, mert nem elég önmagunknak megfelelni, hiszen társasági lények vagyunk. Márpedig ha nekem fontos, hogy a környezetem valamennyire elismerjen, akkor az is fontos, hogy ezt az elismerést én is megadjam másoknak.

Ha körülnézek, azt látom, hogy azok tudnak "egyenes gerinccel végiggyalogolni életük útján", akiknek elegendő a szűkebb környezetük megbecsülése, (de azt meg is kapják) és nem vágynak nagyobb elismerésre.

Engem pl nem igazán érdekel, hogy a cégnél páran hülyének tartanak azért, mert kvázi kívülállóként próbálom egyengetni a falu erdeivel kapcsolatos pályázatok útját. Mert ő városiként képtelen felfogni, hogy én nem vagyok kívülálló. Ha az önkormányzat, mint erdőgazdálkodó nyer a pályázatokon pár százezret, azzal én is nyerek, mert hamarabb lesz pénz útjavításra.

bpetya75 2013.02.07. 14:00:05

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Nem olyan fura az. A közvetlen közelünkben látjuk, hogy máshogy is lehetne élni. Az meg elég tipikus emberi (nem, nem tippikuss magyar, hanem emberi) hiba, hogy a célhoz vezető út nehézségeit szeretnénk megúszni, egyből az aratással kezdenénk. Az meg nem megy. Marad a róka-fíling, savanyú a szőlő...

mommmmo 2013.02.07. 14:39:36

@bpetya75: Persze, egyetertek, nem masodlagos, inkabb ugy ertem, hogy okozat. Mivel szerintem tipikusan olyan emberek szoktak fitymalni a masikat, akik onmagukkal sincsennek bekeben.

Nalunk Magyarorszagon nagyon megy ez a "lefitymalosdi", ugy latom, es tul sok ember teszi fel arra az eletet, hogy ezt elkerulje, ahelyett, hogy ehelyett valamifele internalizalt ertekrend vonalan haladna, vagy legalabb racionalisan gondolkodna.

Es szerintem is nagyon a sajat kis mikrovilagara kell tamaszkodnia annak, aki normalisan akar itt elni, mert azon tul teljes a kaosz. Peldaul szinte lehetetlen korrupcio nelkul elni egy ilyen tarsadalomban.
Pl valaki mondta, mar az is csalas, ha nem kerek szamlat.. Tenyleg kellett volna a kislanyom egeszseget kockaztatni ez ugyben a korhazban? Szoval ha mindenhol korbevesz a korrupcio, rettento nehez tisztanak maradni, es onnantol kezdve mar nehezebb egyenes gerinccel athaladni az eleteden.

Amugy ezt az "egyenes gerincet" sokaknal lattam, akik 1000-szer rosszabbul eltek, mint egy atlag magyar, lasd az indiai kulik az emirsegi munkataborokban, akik ketevente lattak a csaladjukat. Latszott, hogy ok pozitivumkent ertekelik sajat magukat es az erofesziteseiket, es ezt a sajat kis kornyezetuk is megerositi. Es ez a tudat kell ahhoz hogy valaki boldog es kiegyensulyozott legyen, szerintem.

Nesonka 2013.02.07. 17:01:56

Nem tudom mit írtak az előttem szólók, remélem nem bocsátkozom ismétlésbe. Szerintem nem a hazát gyűlölik, hanem a rendszert és nagyon nem ugyan az. Az állam nem a haza. A hazámat imádom, soha el nem hagynám, a rendszert viszont nagyon nem szeretem. Látom hogyan küzdenek az emberek, hogy kicsi családi gazdaságukból megéljenek, de az állam , csak sarcol, elvesz, kifacsar, kirabol. Egy kertészkedő ember nyáron keres, ha kéri, hogy télen engedjék el az adó terheit nem lehet. A kőműves is jobbára nyáron keres, télen alig él meg a jövedelméből, de fele annak is adó. Jómagam fazekas vagyok, szoktam mondani, hogy a táplálék lánc végén vagyok. Mert első a számlák kifizetése, az élelem, háztartás, ruházkodás és talán, ha marad pénz akkor lehet költeni dísztárgyakra. Persze azt is megmondják neked, hogy mi a divat, ezért többen vesznek kerámia 'semmirenemhaszálható' halloween tököt, mint az általam készített különleges vizes vajtartót, amely nagyon praktikus konyhai eszköz. És még egy vélemény az USA-ból, én is így gondolom:
"Egy 17 éve kivándorolt és azóta is az USA-ban élő barátom szavai csengenek a fülembe akinek mindössze 8 általánosa volt "itthon" majd saját lakás, kocsi ,éttermek ott, hogy:" Ha nem boldogulsz Magyar országon az az ország hibája, viszont ha nem boldogulsz az USA-ban csak magadat okold"... mert van a Balkánon egy állam, amely önmagával határos. Ahol a legszebb nők élnek, mégis csökken a népesség. Ahol a munkanélküliek dolgoznak a legtöbbet, ahol a legtermékenyebb földön éhező emberek élnek. Ahol a vonatok menetrend szerint késnek.
Ahol mindenki focizik és arra költ az állam a legtöbbet, mégis vízilabdában, kosárlabdában, kézilabdában és röplabdában jeleskednek.
Ahol mindenki siet a munkába, de senki sem érkezik be időre. Ahol a nyolcórás munkaidő tizenkét órás. Ahol az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyógykezelés drága. Ahol az újságírók szabadon írhatnak bármit, amit parancsba kapnak.
Ahol a világválság állampolgárságot kapott. Ahol a közbeszerzések titkosak, az államtitkok nyilvánosak. Ahol a háborúk sosem érnek véget. Ahol a történelem naponta megismétlődik. Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak. Ahol a külföldi valuta felváltotta a hazait. Ahol az okosakat, értetlenségből, bolondnak nézik, a bolondokat meg tehetségesnek. Ahol az írástudatlanok írják a történelmet. Ahol a törvények törvénytelenek, az anarchia pedig normális állapot.
Ahol a jövőből élnek, mert a jelenhez nincs joguk. Ahol mindenki mindenkire mosolyog, de senki senkinek nem jóakarója. Ahol a bírósági eljárások tovább tartanak, mint egy élet. Ahol az árvíz a talajöntözés egyetlen módja. Ahol úgy gondolják, az ország annál jobban fejlődik, minél jobban visszafejlődik. Ahol nem vagy normális, ha nem bolondultál meg. Ahol csak azért élsz, hogy meghalj. Ahol az idő végtelen, és a butaság múlhatatlan....és ahol 3 lehetőséged van: lopsz csalsz rabolsz és nem vagy magadra büszke, de túl élsz... vagy mindent hátrahagysz mert rájössz, hogy bárhol jobb... vagy tisztességesen beletörődsz, tönkremész, eladósodsz, és éhen halsz..."

fchris82 2013.02.07. 23:35:03

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: "Az egyik magyar nem tekintette a másikat az ellensgének, hacsak nem volt az illető ÁVH-s."

Akkor neked elég hiányosak a történelem ismereteid. Úgy nagyon-nagyon. Ajánlom szíves figyelmedbe a Tanú című filmet. Az emberek szépen feljelentették egymást. A tőkéseket megvetették, aki nem akart belépni önként a TSZ-be, azt kicsit rábeszélték, vagy elvették erővel. Ha meg túl nagy birtokod volt, nyilván nem is volt választásod, hogy önként átadsz mindent másoknak, te meg menekülsz, vagy meghalsz. Nyilván balesetben. Rengeteg embert megaláztak, miután visszatért a szovjet hadifogságból, már ha visszatért. Némelyik itthon is fogoly lett, mondván, hogy a náci rendszer kiszolgálói voltak, holott a többséget csak simán besorozták hazája védelmében.

Szóval mi a francról is beszélsz? Nem csak ÁVH-sok dolgoztak. Spiclik, kémek, mezei hivatalnokok, tanárok, börtönőrök, nem volt lényeg. Te vmi misztikus álomvilágban élsz, és elég szelektíven válogatod ki magad számára az információkat. Azért 56 nem volt ám olyan fekete-fehér. Szürke volt. És volt egy látványos "fehér" része, de azért nézzél egy kicsit a dolgok mögé, van ott pár fekete folt. Tanulságos! Persze nyilván nem a foltokat fogják kiemelni történelemből vagy megemlékezésnél.

bpetya75 2013.02.08. 00:04:46

@mommmmo:

Így igaz. Van ezzel kapcsolatban egy okosság, amely szerint az zavar a legjobban a másik emberben, amit magadban nem szeretsz.

Avval is teljes mértékben egyetértek, hogy az egészséges öntudat és a közvetlen környezet elismerése kell az egyenes gerinchez. Nemrég döbbentem rá, hogy ebből a szempontból (is) mennyit köszönhetek a szüleimnek.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.02.09. 11:02:19

@fchris82:

Személyes emlékeimről van szó, de te jobban tudod, mi volt, mert láttál egy filmet. Tipikus mai magyar agymosott tudatlan, de azért agresszív barom. Nem baj. Azt kapod amit érdemelsz, amit magadra hozol. Sajnos másra is. Amit leírsz,ostobaság. Amikor arról van szó, hogy egy nép megosztott, ill. nem megosztott, akkor normális ember a tipikusról beszél, nem a kivételesről. Aki nem tudatan nem arról beszél, amikor sokan kényszerből, félelemből viselkedtek úgy, mintha a hatalmat támogatnák. Az akkori magyar közeg nem volt megosztott., hacsak valaki nem tekinti kb 1% (de akár 10%) szembenállását a 99%-kal, illetve 90-nel.

Hogy milyen áthatóan vagy ostoba az kiderül az érvelésed módjából is. T.i. pl., az, hogy voltak följelentők, az összefügg egy társadalom erkölcsösségének/erkölcstelenségének szintjével, de nem függ össze megosztottságának fokával, csak ha azt tészi föl az aki nem tud semmiről semmit, hogy elvből jelentettek a jelentők. Erről pedig csak a legkivételesebben volt szó, ha egyáltalán. Nem. Személyes érdekből, bosszúból, efféléből jelentettek, nem rendszer hűségből. Adott esetben (1956 ilyen volt) följelentők és följelentettek egy oldalon álltak, ugyanazt akarták.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.02.09. 11:10:27

@Nesonka:

Nem mondom, hogy egy-két helyen nem lehetne pontosítani azon amit írtál, de ami a lényeget illeti – és más itt nem is számít –, nagyon, nagyon igazad van.

A kérdés, ami következik belőle, hogy miért ilyen a magyar rendszer, mitől lett ilyen?

Ezért:

www.kibulizottorszag.net

fchris82 2013.02.10. 16:06:44

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: "Személyes emlékeimről van szó, de te jobban tudod, mi volt, mert láttál egy filmet."

Nem egy filmből vontam le a következtetést, hanem több személyes beszélgetésből, riportból és végig kell nézni, hogy milyen következményekkel járt az egész. Koncepciós perek sorát nem a szovjetek vezényelték le, találtak itthon elég hithű magyar komcsit hozzá, akiket nem feltétlenül a félelem vezérelt.
És tudod, az én nagybátyámat azért nem vették fel az egyetemre, mert a nagyszüleim nem voltak párttagok! Ez abban az időben volt, amikor SP-ből szállodaigazgató lett. De biztosan minden rendben volt körülötte. Csak úgy mondom, hogy még a 70-es években is durván ment "jó komcsit jutalmazzuk, gyanús komcsit büntetjük".

Elhiszem, hogy vannak pozitív személyes élményeid, én is beszélgettem olyan 2006-os tüntetővel, aki nem értette, miért lőnek rájuk, pedig milyen békések voltak. Ja, ott a közepén nagyon békések voltak, aztán mutattam neki videót, hogy a szélén már rohadtul nem csak békés tüntetők voltak, és vmiért a sérült rendőrök száma több volt, mint a sérült tüntetőké. Úgyhogy nem mindegy, hogy éppen hol voltál. Ezt a sorozatot végig nézted: index.hu/video/2012/10/25/1956_2/ ? Van benne egy rész, amikor azt ecseteli az egyik, hogyan kínoztak egy elítélt papot, aztán hogyan sajnálkoznak, hogy öngyilkos lett. A magyar börtön őrök. Azok rohadtul nem a szovjetek voltak! Ennyit a nagy magyar egységről. Csak az ilyen kis rendszerszerető kegyetlenkedők a forradalom elején meghúzták magukat, mert beszartak, de aztán kiélték, magyarként, magyarok ellen, a hajlamaikat.

Továbbá arra is szeretném felhívni a figyelmed, hogy anno a hídfoglalók is meg voltak róla győződve, hogy mekkora a támogatottságuk, és fellázad az egész ország, miközben én aznap vizsgáztam az egyetemen és pontosan tudom, hogy rohadtul a töke ki volt mindenkinek a szerencsétlenekkel, főleg azért, mert sokan miattuk késtek el a vizsgáról, vagy éppen késték le a komplett vizsgát, ezzel nem kicsit megszívva az egészet! Szóval igen, itt éppen a te szubjektivitásod vezet a valóságtól eltérő eredményre.

"Az akkori magyar közeg nem volt megosztott., hacsak valaki nem tekinti kb 1% (de akár 10%) szembenállását a 99%-kal, illetve 90-nel."

Na, ez így már akár jobban megállja a helyét, de szerintem volt az 10%.

"Nem. Személyes érdekből, bosszúból, efféléből jelentettek, nem rendszer hűségből."

Ez így van, ezzel egyet értek! Előjött az állat nagyon sokakból. És akkor most ezekre kellene felnézni, hogy "ők is magyarok"? Nem tudom, én nem igazán látok különbséget aközött, hogy vki saját gusztustalan érdekeinek érvényesítése miatt tesz nyomorékká másokat, vagy éppen ezt egy rendszer kiszolgálása miatt, hitből. Mindkettő egyformán gerinctelen, és ezekből a gerinctelenekből volt jó pár, nem 1-2%, ennél sokkal több. Sokka-sokkal több! Az pedig, hogy 56-ban ezek is fellázadtak a szovjetek ellen, hááát, lehet úgy tekinteni, hogy milyen faszák ezek a magyarok, de én azt gondolom, hogy mind a megelőző, mind az azt követő történések nem éppen vmi "büszke, becsületes" vagy bármilyen más pozitív jelzőjű nemzetet vizionálnának. Sokan féltették a tyúkszaros pozíciójukat, amit a kommunizmusnak köszönhettek, ezekre is vadásztak a felkelők. És ezek büszkén vettek revansot honfitársaikon vagy családjaikon, a leverés után. Csak amíg tartottak a harcok, az "ilyenek" szépen lapítottak, mint szar a fűben, messze nem voltak olyan hangosak, és ők nem lőtték a "magyarokat" konkrétan, csak hátul drukkoltak a szovjeteknek. DE TÉNY, és ebben igazad van, hogy a többség összetartott. Ez azonban biztosan nem volt 90% felett, én olyan 80-ra teszem, érzésből, ami kb annyit is ér :D Tehát hagyjuk, mert úgy tűnik, hogy ugyanarról beszélünk, csak más-más irányból megközelítve.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.02.10. 18:56:18

@fchris82:

A legnagyobb nehézséget a kettőnk között folyó nem túl értelmes vitában abban látom, hogy rendszeresen mellécsúszik nálad, hogy mit vitatsz. Semmi kedvem minden részlettel foglalkozni, amiről beszélsz. Miközben teljesen igazak vagy egy jó részük az, kicsit sem idetartozóak ezek. Vagy az a helyzet, hogy nem tudod a dolgokat eléggé összefüggésükben értelmezni, vagy az, hogy beleképzelsz/asszociálsz mindenfélét az én álláspontomba, aminek nincs hozzá köze és olyasmivel vitatkozol ezek után amiről szó sem volt.

Olvastad tőlem, hogy 1956-ban szemben a mostani helyzettel nem volt megosztottság és ezért nagyképűen lebarmoltál. Fölösleges volt. Értelmesen megközelítve, egy ilyen kijelentés nyilván nem teljességre vonatkozik, csak amint már elmondtam, a jellemzőre. Részletekbe kapaszkodni, kimutatni egyről és másról, hogy az szembenállt a többséggel, rossz, mert logikátlan érvelés. Hiába igaz, ha nem bizonyítja azt amire használnád. Semmit sem bizonyít, csak azt, hogy az egység nem volt 100%-os. Miközben kezd azért leesni neked, hogy fölösleges volt az ageóresszivtásod, most a %-okkal próbálsz magad által is elismerten megfogható alap nélkül valahogyan ellenérvelni, magadnak is ellentmondva, hiszen ha igazad lenne a saját önkényesen előhúzott számaiddal, még azzal is azt erősítenéd amit én mondtam. Lassanként már csak a látszatért erőlködsz tovább, nehogy el kelljen ismerned, hogy marhaságokat írtál, de azt úgy, mintha mindent tudnál, amiről a témában tudni lehet és a másik ember csak bunkó barom lehet, hiába (amiről nem lehetett fogalmad) saját tapasztataiból is beszélő történész. Szerintem ne folytassuk, mert már nagyon unalmas.

fchris82 2013.02.10. 20:45:25

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: Azért sikerült elég sunyin válaszolnod, hogy ha már nem reagálok, az nyilván annak elismerése, hogy hülyeséget beszéltem, pedig nem. De most nem kezdem el szavanként kielemezni én sem, hogy te mit írtál, az hogyan érthető és én mit írtam, amit hogy nem lehet félreérteni.

Abban igazad van, hogy félreértelmeztem azt, amit írtál, mert te is helyén látod a dolgokat, én meg azt nem olvastam ki belőle, amit később írtál. Ennyi. Csak nem biztos, hogy én vagyok a hülye, amiért úgy értelmeztem a szöveged, ahogy.

Ámen.

fchris82 2013.02.10. 23:04:39

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: " Csak kifakad a genny belőled, nyomorult!"

Genny meg nyomorult? :D

Tudod, azért sunyiztalak le vele, mert a nők szoktak ilyen hamis érvelést csinálni, amikor érzelmi zsarolásba mennek át: "Ha elmész a barátaiddal kocsmába, nem is szeretsz igazán!"
Na, most erre mit tud mondani a férj? Egyrészt nyilván nincs összefüggés a kettő között, másrészt, ha elmegy, akkor azzal kimondatlanul is elfogadta, hogy nem szereti igazán az asszonyt. Te is pont ilyet írtál le, olvasd vissza magad. Ha nem reagálok rá, elfogadom, hogy én voltam a gyökér, miközben nem, csak te nem tudsz fogalmazni.
Ha ezt a technikát direkt alkalmaztad, akkor sunyi vagy, ha nem, akkor szimplán, hmmm... Én nem minősítenélek, de elnézésedet kérem, hogy feltételeztem, egy értelmes emberrel beszélek, aki ilyet csak direkt csinál. Nem akartalak megbántani.
De javasolnám, hogy szellemi frissességed megőrzendő, néha sakkozz egyet ;)

2013.02.11. 10:46:36

@fchris82: Nekem világos volt amit írt, ráadásul elég gáz hogy a "kovácsot" próbálod kioktatni fölényesen, hogy néz ki az üllő és amikor lehülyéznek, jogosan, akkor az egod zsugorodását varacskos disznó pózzal próbálod leplezni.

fchris82 2013.02.12. 23:04:59

@dr kotász: "Nekem világos volt amit írt, ráadásul elég gáz hogy a "kovácsot" próbálod kioktatni fölényesen, hogy néz ki az üllő és amikor lehülyéznek, jogosan, akkor az egod zsugorodását varacskos disznó pózzal próbálod leplezni. "

Megnyugtatlak, az egom köszöni jól van. :) Én felismertem a magyarázata után, hogy ugyanarról beszélünk kb, csak mást hangsúlyozunk és más mértékben, holott ez neki már világos lehetett az én első hozzászólásom után, csak neki nem tűnt ez fel. Amin esetleg még ott jogosan közbeszólhatott volna, az a stílus, de az erősen bagoly mondja verébnek esete lenne. Főleg a "hiszti technika" után, amit vagy direkt csinált vagy nem. Utóbbi esetben azért elég gáz, függetlenül a fentiektől, hogy "tudta, hogy néz ki az üllő". Szóval szakmailag rendben van, emberileg még esetleg fejlődhet egy kicsit. Ha direkt használta a fenti "vita technikát", akkor azért, ha nem, akkor azért. Majd én is fejlődök, miattam nem kell aggódni. Már csak azért is, mert elgondolkoztatni kell embertársainkat, nem meggyőzni.

De belemehetünk elemzésbe: "Az mebrek pontosan tiudták milyen a rendszer és mit gondolnak róla. Az egyik magyar nem tekintette a másikat az ellensgének, hacsak nem volt az illető ÁVH-s."
Az emberek nem tudták pontosan, hogy milyen rendszert akartak, amiben mindenki egyet értett, hogy a Szovjeteket és talpnyalóikat ki kellene ebrudalni. Azonban, hogy azután hogyan tovább, ott már megrekedt volna a sok nagyokos, ugyanis a többség kommunista párti volt, de sokan a lábukkal is szavaztak abban az időben, hogy ők nem kérnek a kommunizmusból. Messze nem volt olyan egységes az egész, ahogy a fenti két mondat azt sugallja. Ismétlem, itt nem csak ÁVH-sok élvezték a rendszer előnyeit és kínozták meg saját honfitársaikat. Vidéki parasztok, börtönőrök, rendőrök, határőrök, katonák, cinkos összekacsintásban szolgálták ki a rendszert, és bizony sokan nem félelemből. Persze nagyon sokan igen. A szovjet hadifogjok hazakerülése is megérne egy misét, hogy mennyire is "nem tekintette egyik magyar ellenségnek a másikat." Óóóó, dehogynem! Merthogy nem éppen ez látszott sem a közhangulatban, sem a politikában, sem sehol máshol. Ez annak tükrében, hogy lett egy közös ellenség, a szovjetek, 56-ban nyilván összekovácsolt mindenkit a felszínen, de mind az 56 előtti, mind az az utáni események ékesen bizonyítják, hogy volt egy aktív réteg az ÁVH-sokon kívül is, akik kényszer nélkül is tapsikoltak a rendszernek. És bárki, aki ezt tagadja, az erősen szelektíven nézi a történteket.
Még ha elfogadom a 10%-ot, amit "Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz." írt, akkor kb egy "jobbik támogatottságról beszélünk", és az sem kevés, de ismétlem, figyelembe véve az 56 előtti és utáni eseményeket, ennél bizony többen játszottak a rendszer kezére. Önként. Persze utólag szép úgy visszaemlékezni, hogy vállvetve harcolt minden magyar egy közös ügyért, a közös ügy a szovjetek voltak, nem a demokrácia és a kapitalizmus. Illetve egy részének igen, egy részének pedig a kommunizmus, megint más része még talán visszaállította volna a királyságot is. Nem tudjuk, hiszen eddig nem jutottunk el. Azonban, ismétlem, főként a forradalom előtti, kicsit az az utáni események, megint csak nem támasztják alá, hogy itt aztán mindenki összetartott a szovjetek ellen. Most is hányan tapsolnak a hajléktalan "tiltás" ügyén, vagy a bankok és tőkések démonizálásához, a központosításhoz és a többihez. Ez sokaknak tetszik és nem is ismerik fel, hogy kommunizmust követelnek, és pont azokat az értékeket tekintik problémának, ami út lehetne a kilábaláshoz.

Az én szempontomból egyoldalúan fogalmazott, okkal helyeztem bele a "túlmisztifikálja 56-ot" sztereotip dobozba, a magyarázata után láttam, hogy látja ő is a fekete foltokat, amiket az első hozzászólásomban is említettem.

patria nostra 2013.02.13. 12:50:12

Alapvető problémád szerintem egy félreértésen alapul.Attól,hogy beszélsz 1 nyelvet és a szüleid azt mondják Te magyar vagy nem biztos,hogy igaz.Nem itt nőttél fel erre gondolok!Fordított történetet hallottam minap a rádióban.Ott magyar srácnak mondták a szülök,hogy Ő amerikai.Tizenévesen került ki.A történet lényege annyi volt, hogy alaptörvényeket sértett meg kint.Amit természetesen itt nem tudott elsajátítani.Szerencsétlent ki is közösítették teljesen!Egyébként pont a lényegre tapintottak a riportban, mert az egyik történet az összefogásról szólt ami nekünk abszolút hiánycikk.Csapatjáték közben otthagyta a csapatát, mert vesztésre álltak.A mai napig nem köszönnek neki a csapattársai!!!Pedig felnőttek már!Ő szegény meg magyarázkodott, hogy most már tudja egy amerikai azonnal feladja önmagát, ha csapatban játszik ezt nevelik beléjük.Így ezek utána azt tanácsolom ne próbáld megérteni az itt élőket, mert előbb utóbb orvoshoz kell menned.

lisandra 2013.03.04. 15:58:55

Minden magyar a papa ámerikában szerzett milliócskáival,Bécsben dolgozva verhetné a mellét hogy de f@sza magyarnak lenni de kiváncsi lennék hogy ha a papa csont szegényen jött volna haza meghalni és a nyugdija még orvosságra sem lett volna elég nem hogy kajára és nem tudot volna lakást venni hanem meghúzta volna magát egy olcsó albérletben ami el vitte volna a nyugdiját és egy szál gatyába hagyta volna itt a nagy magyar crist most mit irna a kis drága :) ha pizzat hordana ki napi 10-12 órábanannyiért amiböl minden honapban el kel döntenie eszik vagy lakik valahol,vagy takaritani vennék fel valahová 70 ezerér amiböl kéne éljen ,albérletet fizessen és még a drága magyar mamát is el kéne tartania
Nem sir itt az orbán gyereke sem meg az sem aki körülötte van,hogy jaj de rossz ebben az országban,itt csak az sir aki dogozna de nincs ho,aki diplomájávala zsebében londonban mosogat,az sir aki 60 évesen kerül utcára-még nem elég öreg hogy nyugdija legyen de dolgozni már sehova nem kel mert tul öreg,az sir aki vett 12 millo hitelre ehgy lakást a családnak,törleszti 10 éve és még mindig tartozik 25 millioval miközben el kel tartani a 3 gyereket ha van munkája de ha nincs akkor mehet utcára a nagy magyar gyerekeivel együtt

zu überleben 2013.03.04. 22:16:16

@00000000-0000-0000-0000-000000000001: @Nesonka: Ezt tökéletesen összeszedted! A legjobban nekem ez tetszett: "Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak." Sajnos bizony igaz ez! Módszeresen tönkre tették a munkahelyeket, a Dél Alföldön iszonyú sok a munkanélküli, a kétkezi munkának semmi, de semmi becsülete nincs, és nem is kell! ( én kerámiafestő vagyok)de anyák és apák kilátástalan helyzetét látom szinte minden szakmában. Szóval valóban a rendszerrel van baj, az ország szép, az ország tele van lehetőségekkel, kincsekkel s ezt mindenki tudja. Pont ezért esik rosszul a dolgozni akaró embereknek, hogy nem boldogulhatnak, mert ez a program! Természetesen a megoldás semmiképp sem a szidás! Sőt! Ez csak ront a helyzeten szerintem. A tehetetlenség, a végső elkeseredés okozhatja azt hogy szidnak mindenkit már a lelki betegek. Hogy milyen sok függ az elvárástól, azt tudatosítani kellene a nagyeszű vezetőinkkel. Semmi jót nem várnak el tőlünk. Pozitív elvárásaikat nyilvánítsák ki, és figyeljék meg a változást! De ameddig érzéketlen korrupt egoista és felelőtlen a rendszer vezetése, addig hogy legyen pozitív a lakosság? Szerintem igazán soha nem érti meg a kelepcébe került magyar ember helyzetét az, aki nem ismeri a gazemberek hatalmi játszmáit itt. Tetszett amit írtál nagyon!!!!

zu überleben 2013.03.04. 22:18:19

@Nesonka: Ezt tökéletesen összeszedted! A legjobban nekem ez tetszett: "Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak." Sajnos bizony igaz ez! Módszeresen tönkre tették a munkahelyeket, a Dél Alföldön iszonyú sok a munkanélküli, a kétkezi munkának semmi, de semmi becsülete nincs, és nem is kell! ( én kerámiafestő vagyok)de anyák és apák kilátástalan helyzetét látom szinte minden szakmában. Szóval valóban a rendszerrel van baj, az ország szép, az ország tele van lehetőségekkel, kincsekkel s ezt mindenki tudja. Pont ezért esik rosszul a dolgozni akaró embereknek, hogy nem boldogulhatnak, mert ez a program! Természetesen a megoldás semmiképp sem a szidás! Sőt! Ez csak ront a helyzeten szerintem. A tehetetlenség, a végső elkeseredés okozhatja azt hogy szidnak mindenkit már a lelki betegek. Hogy milyen sok függ az elvárástól, azt tudatosítani kellene a nagyeszű vezetőinkkel. Semmi jót nem várnak el tőlünk. Pozitív elvárásaikat nyilvánítsák ki, és figyeljék meg a változást! De ameddig érzéketlen korrupt egoista és felelőtlen a rendszer vezetése, addig hogy legyen pozitív a lakosság? Szerintem igazán soha nem érti meg a kelepcébe került magyar ember helyzetét az, aki nem ismeri a gazemberek hatalmi játszmáit itt. Tetszett amit írtál nagyon!!!!

zu überleben 2013.03.04. 22:19:45

@Nesonka: Ezt tökéletesen összeszedted! A legjobban nekem ez tetszett: "Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak." Sajnos bizony igaz ez! Módszeresen tönkre tették a munkahelyeket, a Dél Alföldön iszonyú sok a munkanélküli, a kétkezi munkának semmi, de semmi becsülete nincs, és nem is kell! ( én kerámiafestő vagyok)de anyák és apák kilátástalan helyzetét látom szinte minden szakmában. Szóval valóban a rendszerrel van baj, az ország szép, az ország tele van lehetőségekkel, kincsekkel s ezt mindenki tudja. Pont ezért esik rosszul a dolgozni akaró embereknek, hogy nem boldogulhatnak, mert ez a program! Természetesen a megoldás semmiképp sem a szidás! Sőt! Ez csak ront a helyzeten szerintem. A tehetetlenség, a végső elkeseredés okozhatja azt hogy szidnak mindenkit már a lelki betegek. Hogy milyen sok függ az elvárástól, azt tudatosítani kellene a nagyeszű vezetőinkkel. Semmi jót nem várnak el tőlünk. Pozitív elvárásaikat nyilvánítsák ki, és figyeljék meg a változást! De ameddig érzéketlen korrupt egoista és felelőtlen a rendszer vezetése, addig hogy legyen pozitív a lakosság? Szerintem igazán soha nem érti meg a kelepcébe került magyar ember helyzetét az, aki nem ismeri a gazemberek hatalmi játszmáit itt. Tetszett amit írtál nagyon!!!!

zu überleben 2013.03.04. 22:41:10

@Rutetic: Teljesen igazad van, semmiképp sem szidnám az országot mint Gy F. tette nyilvánosan.De várni hogy jobb legyen...az sem megoldás. És sajna akik azt hiszik hogy mi választottuk vezetőinket azok nagyon nagyot tévednek, és semmit nem tudnak az elit hatalmi játszmáiról. Itt a gazemberség olyan magas szinten folyik, ( rég óta) hogy talán jobb is ha nem feszegetjük. De mondom, semmiképp sem javít, csak ront a helyzeten a szidás!!!!! Tudni lenne jó hogy "törvényszerűen" nem javul a helyzet ha szidjuk! De a lelki beteg elkeseredett, és tehetetlen emberek egy buta csapdába esnek, és leépülnek. És mintha ez egy program része lenne azt figyeltem meg. Módszeresen tönkre tették a munkahelyeket, így már az éhbér sincs a családapák kezében, s aki még normális maradt elhagyta az országot hogy dolgozhasson. Felénk pl. katasztrofális a helyzet elmondhatom! Nem egy, nem kettő, s nem három nőtársam készül külföldre hogy gyermekének enni adhasson és kijárhassa az iskolát. Nem erre szavaztak az biztos!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása