oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 28. 06:47,  Idegeneknek nem volt helyük ott 308 komment

2015. május 28. 06:47 Határátkelő

Idegeneknek nem volt helyük ott

Judit érdekes kérdést vet fel Christine múltkori posztja kapcsán, amikor gyermeke szemén keresztül írta meg a határátkelés élményét. Vajon van-e ideális időpont arra nézve, amikor egy gyerek viszonylag zökkenőmentesen átültethető egyik kulturális közegből a másikba? Vagy a dolog mindenképpen sérüléssel jár? 

nemetorszag_iskola.jpg

„A május 14-i poszt ihlette ezt az írást. Én is felnőttként mesélek, de saját megélt gyerekkori élményeimet.

Épp az általános iskola első osztályát jártam ki, amikor szüleimmel és kisbaba testvéremmel majdnem öt évre kivándoroltunk Németországba.

Németül nem tanultam előtte. A németeknél tovább tart egy iskolaév, évközben is több szünet van, az iskolaév vége pedig jobban kitolódik nyárra. Így volt még néhány hét, amit kint elsősként tölthettem iskolában. Ez az első emlékeim egyike, anyukám átkísért a forgalmas út túloldalára, ahonnan nem messze volt az iskola, még egyszer elismételtük az akkori komplett némettudásomat: az igen-t, nem-et, és tízig számolni németül, és utamra indított.

Szerencsémre volt az osztályban egy szintén magyar kisfiú, aki már régebb óta kint élt, így mellé ültettek, hogy tudjon segíteni nekem, ha kell. Szerencsétlenségemre a kisfiú olyan szégyellős volt, hogy a nevén kívül mást nemigen tudtam meg tőle. 

Bele kellett szoknom az új helyzetbe, elsős kisgyerekként ez olyan dolgokat jelentett, minthogy például jelentkezni a feltartott mutatóujjal kellett, az osztályozás fordított volt (az egyes a legjobb jegy, és hatos is volt, mint legrosszabb jegy), hogy a betűket inkább kerekítve írják mint csúcsosan, például az m betű eleje itthon csúcsos, ott gömbölyű. Amikor gyakorolnom kellett az írást, én az adott minta ellenére csúcsosan írtam, gondolván, biztos véletlenül elírták, ezt helyesen így kell írni! 

Nem volt helye idegeneknek 

Valahogy sikerült átvészelni az első 1-2 évet, szépen lassan megtanultam a nyelvet, nagyjából az ott töltött 3. évünk végére már anyanyelvi szinten tudtam németül. Azt mondták egyszer, ha a nevem németesebb lenne, senki meg nem mondaná rólam, hogy külföldi vagyok. 

Azonban külföldi voltam. Hiába beszéltem már jól a nyelvet, az osztálytársaim részére én a külföldi maradtam. Barátom csak egy szintén külföldi kislány volt. Nem nagyon hívtak gyerekbulikba, vagy át játszani. Volt hogy ezt a külföldi barátnőmet cikizték, hogy ilyen vagy olyan, amire akkoriban az volt a divat  visszavágni, hogy "és akkor mi van?".

Nem tudom, hogy éppen szándékosan kihasználva a helyzetet, hogy még nem értettünk mindent, vagy csak szimpla gyerekcsínyként, de a kislányt azzal cukkolták, hogy az anyukája a legősibb foglalkozást űzi, ezt a kifejezést még nem értettük, amire szerencsétlen próbálva magát védeni persze rávágta, hogy és akkor mi van. Azokban a napokban ő lett az osztály bohóca. 

Megvoltak már a kialakult baráti körök, klikkek, idegeneknek már nem volt helyük ott. 

Otthon is céltábla lettem 

A németeknél az általános iskola négy osztályos, utána kell dönteni, hogy milyen középiskolában szeretnének továbbtanulni a gyerekek. Én bejutottam a helyi gimnáziumba. A tanulással szerencsére nem volt gond, bár a német nyelv és irodalom órák mégis nehezebben mentek.

Rendszeresen kellett mindenféle témákról fogalmazásokat írni, és sokszor úgy éreztem, akármennyire odafigyelek, igyekszem, nem sikerül egy közepes osztályzatnál jobbat szereznem, a kedves tanárnő valahogy mindig talált valami kivetnivalót a dolgozatomban. Így egy idő után el is ment a kedvem az egésztől.

Bár a gimnáziumi osztály új osztályként indult, és németül is anyanyelvi szinten beszéltem, mégis ebben az osztályban is kiszorultam a társaságból, de "szerencsére" itt is volt rajtam kívül még külföldi, így nem maradtam teljesen egyedül. 

Aztán mondták a szüleim, hogy nyáron költözünk haza, ott fogok tovább iskolába járni. Hát a helyzetem ellenére sem örültem ennek, még egy új osztályba beszokni, megint új körülményekhez alkalmazkodni... 

Gondolhatnánk, hogy legalább itthon nem leszek külföldi, biztos könnyebb lesz. Hát nem így volt, a német gimnáziumból visszacsöppentem a magyar általánosba, és minden addiginál nagyobb ellenszenvben és kiközösítésben lett részem. Kicsit olyan 22-es csapdája-fílingem volt, amikor egyszer megkérdeztem egyik osztálytársamat, hogy ezt miért csinálják, mi rosszat tettem, és erre azt válaszolta, hogy hát irigyelnek, hogy Németországban élhettem. 

Ezen kívül, bár furcsán hangozhat, de itthon is nyelvi nehézségekbe ütköztem. Nem értettem minden magyar szót, a magyar szlenget. Volt hogy tükörfordításban mondtam valamit. Hiába beszéltünk Németországban is családon belül magyarul, szerintem a nyelvi kultúra, szófordulatok, stb. rögzülése a kisiskolás korban még tart, amihez a napi folyamatos gyakorlás szükséges, ami nálam részben kimaradt. 

Az iskolák felszereltségéről, kinézetéről annyit, hogy már akkor, több mint 20 évvel ezelőtt jobban felszerelt iskolák voltak ott, mint most Magyarországon. 

Mai napig nehezen ismerkedem, bizalmatlan vagyok az emberekkel. De németül legalább jól megtanultam, aminek sok hasznát vettem. Legalábbis addig, amíg volt alkalmam gyakorolni. A testvéremet nem érintette ilyen rosszul a határátkelés, ő lényegében a bölcsis-ovis kora egy részét töltötte ott, ebben a korban még más szinten folyik a szocializáció.

Számára még pont időben történt a hazajövetel is, még mielőtt iskoláskorba lépett volna, így számára az egész kint-tartózkodásunk egy halvány folt a kisgyerekkorából, nem több vagy másabb emlékekkel, mint bármely más, nem határátkelő kisgyereknél. 

Summa summarum 

Ha lenne lehetőségem határátkelésre, háromszor is meggondolnám, melyik erre a megfelelő időpont, hogy a gyerekemnek ne kelljen hasonló beilleszkedési nehézségekkel megküzdenie."

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr667497300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackhairlady 2015.05.28. 22:22:31

@qkuc: nem hallottam meg, de tetszik:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.28. 22:24:11

@Zoole[uk]:
Amíg otthon laktam nem volt különösebb probléma.
Ha hazamegyek se hallok panaszt.
Ez nem jelenti azt hogy nincsenek problémák.
A helyi kisebbséggel több van.

blackhairlady 2015.05.28. 22:26:03

@FutureFry: es kivetel a 2000 az evszamnal, azt meg nem hallottam maskepp csak ketezernek kimondani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.28. 22:29:08

@Zoole[uk]:
A mai poszthoz kapcsolódva mondom hogy valós probléma a gyerekek "kimenekítése".

Gyerekkoromban voltunk egy osztályban 30-an. Ebből 4-5 kisebbségi.
Most ugyanabban az iskolában megfordult az arány.
A szülők menekítik a gyerekeiket a szomszéd falukba.

blackhairlady 2015.05.28. 22:29:22

@montroyal ( CAN qc): a ferjem dolgozott 2 evet Haitin, nem tudott szepeket meselni rola. Na de a vod biztos tudja hogy mennek ott a dolgok:))))

blackhairlady 2015.05.28. 22:31:34

@Zoole[uk]: es mennyit szedsz ossze striheles kozben?:))))))

SzZoole 2015.05.28. 22:50:27

@diggerdriver: a faluban ahol felnőttem egyetlen egy roma sem volt,az utolsó családot meg a '80-as években kitelepítette az akkori tanácselnök.
A gyermekeimnek sem volt problémájuk velük,mert tudtak,hogy ki az apukajuk:)))

SzZoole 2015.05.28. 22:51:17

@blackhair-lady: hat hallod en azt le sem merem irni:)))

montroyal ( CAN qc) 2015.05.28. 23:11:14

@blackhair-lady: ex- vejem ... de lehet hogy mar eljutott oda ..

en csak szepet tudok Haitirol igaz csak egy napra voltunk es a
Royal Caribiennel egy felszigeten amit megvettek es ok tartjak fent a hajoik kikotesere super programokkal beach stb
www.kepfeltoltes.hu/view/150528/Labadee._Paradise_Cove__59__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

www.kepfeltoltes.hu/view/150528/Labadee._Paradise_Cove__60__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

www.kepfeltoltes.hu/view/150528/Labadee._Paradise_Cove__58__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

montroyal ( CAN qc) 2015.05.28. 23:14:48

@Zoole[uk]: csak nem tudom mi a titkuk .. mert termeszetesen nem lehetnek ilyen budosek .. biztos hasznalnak valamit ..:-)

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 00:32:01

@Th's child: "Ezzel nem azt mondom, hogy gyagyák, sőt szerintem általában nem gyagyák, de a pályaválasztási, párválasztasi, életvezetési tanácsaik nem csak nem értelmesek, hanem gyakran kifejezetten kontraproduktívak.
Gyereknek lenni szar, kiszolgáltatott dolog, és szvsz az egyetlen oka, hogy egy darabig azért szeretjük még a szüleinket, az a stockholm-szindróma."

húbakker... ez azért elég erős, nem csak az általánosítás miatt, hanem önmagában is. vagy én vagyok rettentesen szerencsés a szüleimmel. Az iskola párszor megalázott, de a szüleim ilyet sosem tettek, sőt, utasításokat sem adtak, hanem lehetőségeket, aztán hagyták , hogy esetleg elcsesszem a magam feje után, de akármit is csináltam 100%-ig támogattak feltételek nélkül és mindig ott voltak, ha szükségem volt rájuk.
Stockholm szindróma? A gyerekkorom nem volt túszdráma, sőt.

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 00:48:05

@FutureFry: "(amerikai) angol pedig szeret százasokban számlálni (pl. $2200 az nem “Two thousand two hundred” hanem “twenty two hundred”)"

hm, érdekes itt elvileg a british english volna a mérvadó, mégis használják ezt a százas izét: twenty two hundred

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 00:52:48

@geegee: "De angol fórumokban is írnak olyat, hogy "zillion"

a csillió az angolul gazillion
a csilliárd-milliárd pedig brazillion

:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.29. 00:58:12

Bocsanat az OFF-ert:) szoval lehet, hogy remenykedhetunkabban, Kaliforniaban vege less hamarosan a szarazsagnak. AU, NZ: figyeljetek, ha feletek most nyaron (telen) nagy szarazsag lesz, akkor jon az El Nino, es keszulhetunk egy kis esore! :) sacramento.cbslocal.com/2015/05/25/texas-storms-may-be-precursor-of-drought-busting-el-nino-for-california/

blackhairlady 2015.05.29. 01:06:10

@montroyal ( CAN qc): A ferjem a polgarhaboru idejen dolgozott ott, nem ilyen korulmenyek kozt laktak mint a te kepeiden:)
Itt kapott dengue lazt is.

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 01:42:14

@Zsuzsi65: mintha azt olvastam volna, hogy mos van el nino év, úgyhogy hideg és kevéssé csapadékos lesz a tél. ebből a hideg már itt van, csak négy fok volt reggel, azt hittem bekékülök a motoron, mire beértem dolgozni :) mondjuk ami ebből igazán zavar az az, hogy hideg lesz a tenger is, úgyhogy lehet, hogy télen nem tudunk szörfözni

a csapadék meg... az óceán közepén ülünk, csapadék az szokott lenni, hát kiváncsi leszek

adg 2015.05.29. 02:03:48

@Zsuzsi65: nalunk mindenkeppen nagy szarazsag van novemberig. Fuggetlenul az el ninotol itt nem lesz egy darab eso sem. Ilyen a szaraz evszak. Novembertol aprilisig meg esik majd 1500-2000 mm vagy tobb. Aztan megint semmi. Aprilis ota nem esett most sem.

Amugy pont hallottam a radioban, hogy errol elmelkedtek. Iden szarazabb telet varnak queenslanben. Itt fent nem nagyon lesz ez miatt valtozas. A homerseklet is inkabb kicsit melegebb a szokasosnal ejjel. Ilyenkor mar dermeszto 19-20 foknak kellene lenni ejjel, de meg mindig inkabb 25-28 van. Napkozben a szokasos 32-34. Az konstans, nem valtozik sosem.

2015.05.29. 02:24:29

@pappito:

"ez azért elég erős, nem csak az általánosítás miatt,"

Ami az általánosítást illeti, nem elsősorban a szüleimből indulok ki -- egy kicsit nyilván belőlük is, de nem elsősorban belőlük.

Mondok olyan paneleket, amik tök ismertek, egészen egyszerűen mindannyian hallottunk róluk, vagy éppen nem csak róluk, hanem konkrétan őket a szüleinktől.

Például "addig nem állhatsz fel az asztaltól, amíg meg nem eszed...". Ismert mondás.
Ha eljátszunk a gondolattal, hogy megcseréljük a szerepeket, vagyis mondjuk fiatal felnőttként vendégül látom a nagymamámat, és elépakolok valami tetszőleges ételt (ha sejtem, hogy nem szereti, az plusz pont), aztán megmondom neki, hogy márpedig az asztaltól nincs felállás, és természetesen, be tudnám vetni a testi erőmet is... nem egy ormótlan faszkalap leszek-e én ettől?

A trükk szerintem ott van, hogy a kisgyerekeket nyilván ér, sőt elvárt dolog tárgyként, birtokként kezelni. Hogy megint általános példát mondjak, például a csecsemőlányok fülének kilyukasztása vagy a kisfiúk körülmetélése ilyen: úgy kezeljük a testüket, mint egy tárgyat, ami a mienk. És btw, csak mellékgondolatként, tudom, hogy provokatív lesz, de nem csak a provokáció kedvéért, hanem igazi kérdésként, de ha felteszem, hogy egy gyerek teste egy tárgy, ami nem az övé, hanem az enyém, meg lehet szurkodni, le lehet vagdosni róla dolgokat, akkor vajon miért probléma az, ha fajtalankodom vele? Vagy nem fajtalankodom vele, mert az árthat, hanem csak például rámaszturbálok. Szerintem ez nagyon is releváns kérdés, és nem azért, mert fajtalankodni oké, hanem mert a gyerekek testét tárgyként kezelni sem oké. Mégis, ez tök általános dolog, borzasztó nagy a társadalmi elfogadottsága.

Később, amikor a gyerek még gyerek, de már nem csecsemő, ér lefogni, és beletuszkolni az gyógyszert. Most nem azt mondom, hogy ez nincs így jól, csak rögzítsük azt a tényt, hogy a gyerekeknek a szemünkben nincsen méltósága, teszünk rá, hogy mit akarnak: én vagyok az erősebb, lefogom, kész. Legföljebb sivalkodnak.

Ez, gondolom, egy színátmenetes skála, ahogy évről évre kicsit több méltóságot engedélyezünk neki. Ez nyilván nem egy zökkenőmentes folyamat, és innen lehet sejteni, valószínúleg szó szerint mindenkit megaláznak valamikor a szülei, mert egy pillanatra elbambultak, és azt hitték, a gyerek még csak 7 éves, de már kilenc.

Elég, ha meggondoljuk, hogy még a felnőtt emberek is játszmáznak egymással párkapcsolatban vagy akárhol, és bántják is egymást, ha másért nem, hirtelen felindulásból vagy meggondolatlanságból. A szülők is játszmáznak és érzelmi zsarolnak, a különbség csak annyi, hogy a gyerekekkel szemben mindig a szülő nyer.

De mondok még egy példát, a makarenkói pofont. Másokat megütni nem oké, gyerekeket sem. Én a nyolcvanas években meg a kilencvenes évek elején voltam gyerek, teljesen triviális, hogy a tanáraim és a szüleim is megütöttek néha (mind you, nem vertek, megütöttek).

2011-ben volt egy módosító javaslat a parlamentünkben (bár lehet, hogy te már akkor nz-ben voltál), egy bizonyos michl józseftől, hogy vegyék ki a köznevelési törvényből, hogy egy tanár nem ütheti meg a gyerekét. Mint mondta, ő mindig elmondta a kölykei tanárainak, hogy nyugodtan járjanak el a gyerekek "atyjaként". (Atyaként eljárni természetesen a fizikai erőszakot jelenti, világos.)

Mármost ezt éppen az én faterom is elsütötte, és A) még egyszer, a gyerek nem tulajdon, és B) másfelől megint fordítsuk meg a szerepeket, ha majd a fater be kell adni meghalóintézménybe, mondhatom-e az ápolóknak, hogy ha rosszalkodik, verjenek le neki egyet? Ugye, hogy nem.

És lám, a makarenkói pofon is nagyon megy nálunk. Vagy ha vesszük a sorkatonaságot, az részben eleve a megalázásra, ráadásul már fiatal felnőttek megalázásra épül, mégis, az előttünk levő generáció szerint az része kell, hogy legyen az életnek. (Nem akarok messzire ágazni, de a közoktatásban a fegyelmezés jó része is a megalázáson alapul, és nem látszik, hogy bárki is el akarná törölni az iskolákat.) És akkor meg sem említettem a gyerekkori sportképzést, ami a mi gyerekkorunkban még alapértelmezés szerint azzal járt (a szülők tudtával), hogy a gyereket bántalmazzák -- lásd a fehér tenyér című filmet például.

2015.05.29. 02:25:06

@pappito:

Oké, említettem az étellel való visszaélést, a bántalmazást, a méltóság megsértését, és mindezek a példák az előttünk járó generáció(k)ban borzasztó elterjedtek, és szerintem ez a korosztály visszanézve is helyesnek látja őket. (Hogy ma milyen elvek mentén nevelnek gyereket, azt nem tudom.)

Egy szó mint száz, arra azért nem vetemednék, hogy kijelentsem, hogy de bizony, téged is megaláztak valamikor, mert azért az túl nagy pökhendiség volna, de szerintem az általánosítás nagyon is megállja a helyét. Nézetem szerint a szülőség első ismérve, hogy valahol, valamikor bántani fogsz egy gyereket, és részemről se nem nagyon szeretem a szülőket, se nem nagyon bízom bennük. (Igen, tudom, hogy ez utolsó mondat védhetetlen, és a rasszista logika használata a szülőkre. Ez van.)

Na így, természetesen ezt most nem a te ellenedben írtam, hanem csak kifejtendő, hogy hogy értettem, amit értettem.

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 02:58:09

@Th's child: hú köszi szépen, nagyon érdekes amiket írsz, elsősorban azért, mert ezek szerint én burokban nőttem fel, legalábbis az otthonunkban ilyen megalázósdi nem ment. Persze az igen valószínű, hogy a szüleim is játszottak ilyen hatalmi játékokat, mint minden felnőtt, de ezeket nem rajtunk vezették le szíjjal.

Nomostan ez amúgy egy olyan terület ahol én eléggé kevés ismerettel erendelkezem, csak a saját tapasztalataimból tudok kiindulni. Persze biztosan az én szüleim is rámszóltak, de erősen kerülték az "azért mert azt mondtam" jellegű kijelentéseket, én megszoktam, hogy nekünk a "nem" mellé mindig volt valamiféle "azért nem, mert..." kezdetű magyarázat.

A testi fenyítés egy nagyon fura dolog, én ha jól emlékszem még nem ütöttem meg a gyerekeimet sőt a nagyobbik fülét is csak akkor likasztattuk ki amikor ő kérte (8 évesen) és nem kezeljük tárgyként, ahogy engem sem kezeltek tárgyként a szüleim, sem a bátyámat, sem egymást.

A gyógyszerbetuszkolás pl. igen érdekes helyzet, hiszen ha beerőszakolod a gyógyszered a gyerekedbe, akkor az ő érdekében élsz vissza a hatalmaddal, de mégicsak erőszak, hát nem tudom. Nemrég mesélte egy itteni barátom, hogy Mo-n jártak és a gyereket el kellett vinni orvoshoz, aki lefogta, hogy megvizsgálja, mert úgyis csak gyerek és nem is értette a doki, hogy mi a fasz a baja a szülőknek ezzel, errefelé ez nem divat és a gyerek nem is értette, hogy mi ez az egész terror.

A makarenkói pofonról tudok, de részem sosem volt benne és elfogadhatatlannak is tartom, de ez nyilván a buborék miatt van. Itt egyébként van törvény, ami tiltja és bünteti a testi fenyítést családon belül is.

De amúgy azt hiszem abban igazad van, hogy ez a megalázósdi elég elterjedt vagy elfogadott dolog.

A katonaságot nem venném ide, az szerencsére már nem sorozós Mo-n, de az a sok megalázósdi az pont azért van, mert a civilekből katonát kell csinálni, (ennek megvan a pszichológiája, még ha kétlem is, hogy a néphadseregben a pszichológia szó elhangzott is volna) a katonának pedig az az ismérrve, hogy nem civil - tekintsük ezt kivételes helyzetnek.

A szervezett sportról vannak emlékeim, bár ott a hajtásra emlékszem, megalázósdira nem, és mondjuk nekem a szüleim nem szóltak bele abba, amikor sportklubot váltottam, mert nem szerettem az előzőt. Mondjuk az én edzőim nem ilyen házmesterhatalmú senkik voltak, akik végre kiélhették a gyerekeken a faszságaikat, tudtommal az ilyenek mind tornatanárnak mentek szakközépiskolába :(

De mondom, ha amiket leírsz, azok általánosak, akkor én nagyon kivételezett helyzetben nőttem fel, és rohadt szerencsés vagyok.

mondjuk a gyerek szexuális kihasználása meg a füllikasztás közötti párhuzam nekem nem áll meg, és a gyerek=birtokolt tárgy sincs az értelmezési tartományomban

P.Elliot 2015.05.29. 05:06:49

@blackhair-lady: Hat a gimnazium utan az egyetemeken lehet folytatni a futballt ha jol tud a gyerek akkor osztondijjal es onnan kiemelik a nagy csapatokba.Valoszinu hogy mar elotte is figyelik a kiemelkedo jatekosokat a gimiben is es meg egyetem se kell hogy leigazoljak. Tudod en ugy gondolom hogy itt meg nincs rendesen kidolgozva, felepitve hogy mit is kezdjenek a tobbivel akik tudnak jatszani es szeretnek de az is meg fog jonni nemsokara.
Igen, en is lattam ilyen gyerek futballmerkozeseket amin kinnt volt az egesz iskola szinte, jo moka volt nezni.
Beszelgetek az Indexen valakivel aki Magyarorszagon lakik akinek a gimis unokaja itt jart fel evet North Carolinaban, nyelvet tanulni es a soccer csapatban jatszott. Ugy ment haza hogy meghivta az itteni fogado csaladja hasonlo koru szinten futball jatekos gyereket Pestre egy kis vakaciora ahol elvitte kulonbozo ifi csapatokhoz, megneztek hogy jatszik es az amerikai srac kapott egy feleves osztondijat amit el is fogadott igy kesobb kezdi az egyetemet de meg az is lehetseges hogy Europaban marad valami csapatnal, meg nem tudjak a jovot.
Kolcsonos lehetosegek es tapasztalatcsere a ket gyerek kozott. Jo, mi?

P.Elliot 2015.05.29. 05:16:20

@montroyal ( CAN qc): Tenyleg kifelejtettem a kopest, hehehe...Gondolom sok nyal kepzodik a ragogumitol kifejezetten undorito. Azt hallottam hogy azert ragoznak mert az jo idegesseglevezeto.
Kanada nagy a jeghokiban az biztos de van is hideg hozza meg gondolom extra tehetsegu jatekosok. En nem igazan ismerem a szabalyokat de szeretem elnezni neha, nem egy konnyu sport azon a vekony korcsolyan rohanni, gondolom kivan a bokajuk.
A soccer a szememben a sportok sportja. 90 perc rohanas ha rendesen jatszak az azert valami.

P.Elliot 2015.05.29. 05:25:07

@FutureFry: Amikor eloszor lattam itt kinnt fiatal koromban amerikai futballt szinte megijedtem hogy mifele sport az ahol lerantjak egymast a foldre, ugy vagnak oldalba hogy nem kapsz levegot a labda meg szinte eltunik az emberhegy alatt. Es folyton leallnak. Kozelebbrol nezve lattam hogy itt kituno jatekosnak lenni nem egyszeru. Talpon maradni, cselezni, gyorsan futni, kikeveredni az embertomegbol ahol mindenki radhajt, nem, nem egyszeru.
Egyebkent sosem tudtam megkedvelni ezt a sportot, igaz a baseball sem tartozik a kedvenceim koze.

montroyal ( CAN qc) 2015.05.29. 05:28:23

@Th's child: azert nalunk van egy torveny a legalis fenékre utesre (fessé) persze nagyon be van hatarolva , nem vagyok szakerto benne de létezik ..

www.legal-info-legale.nb.ca/fr/publications/criminal_law/Spanking_and_Disciplining_FR.pdf

montroyal ( CAN qc) 2015.05.29. 05:32:16

@P.Elliot: igaz 90 perc rohangalas erre-arra kemeny .. de nem biztos hogy latvanyos . plane azert a sovany 1 golert meccsenkent .. ja meg 5 kapura lovesert..

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 06:23:08

@montroyal ( CAN qc): a helyzet az, hogy ez pc kifejezes itthin, magyarul annyira modoros, h kontraproduktiv.
a neger kifejezes teljesen szalonképes.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 06:26:35

@pappito: igen jo gyerekkorod volt.
masok meg utaltak gyerek lenni.
nem feltetlenul a szulo direkt hibája. nekem a nagyobbik is alig varta, h felnott legyen.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 06:29:38

@pappito:

kozbeszed...

itthon idvan a ketto otven meg az otezer negy
es amig volt fillér , lehetett 2,50 meg 250,
es lehet 5400 vagy 5004.

2015.05.29. 06:50:23

@P.Elliot:
"A soccer a szememben a sportok sportja. 90 perc rohanas ha rendesen jatszak az azert valami. "
A szantas, kapalas az semmi, ellenben a kaszalas, az igen! Az aztan a munka! Napestig elneznem!:)

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 07:03:02

@~~Babette~~: "masok meg utaltak gyerek lenni"

szerencsére mások nem én vagyok :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.29. 07:03:57

@~~Babette~~: ja, erre azért még emlékszem, csak szokni kell, hogy megvannak a helyi szokások

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.29. 08:18:35

@FutureFry: igen, ezt tudtam, hogy ott van egy tíz a harmadikonnyi differencia...zavaró is eléggé...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.29. 08:25:00

@kék madár:

Másodlagos dolgoknak nncs értelme utananézni. Eleve most is igazat mindtam, csak részletben tévedtem.

huracan1 2015.05.29. 08:26:00

Nos, gyerekkoromban Magyarországon belül váltottam iskolát (másik város), és hát utáltam az újat. Befogadtak, sikeres voltam, nyelvi nehézségeim sem voltak, mégis gyűlöltem. Aztán felnőtt életem legelején országot váltottam, imádtam. Pár éven belül 3 helyen laktam, mindet szerettem, a nyelvi nehézségek ellenére. A negyedik helyet utáltam, 16 év ellenére nem tudtam megszokni, hiába volt praktikus, szép, nyugodt. A mostani falut imádom, soha többé nem akarok innen elmenni, pedig a "világ végén" lakunk. A gyerekeimnél szintén változó, hogyan élték meg a költözést. Ők már itt születtek, nyelvi nehézségeik nem voltak, a kicsi mégis utálja ezt a falut, az előzőt imádta. A nagyot nem zavarja, sőt, nem is nagyon érdekli, hol lakik épp, bármikor költözne bárhova, csak szép hely legyen.

Azt gondolom, az iskola, az óvoda -pontosabban a tanárok, nevelők - nagy részben hozzájárul ahhoz, hogy a gyerek hogy érzi magát az adott helyen. A kicsinek az óvónője és az elsős tanárnője egy angyal volt, imádta az összes gyereket, a napközis felügyelők szintén halál jó fejek voltak, a mai napig látogatjuk a napközit, ha arra járunk. Viszont a mostani tanár egy marha (elnézést), utál is a gyerek suliba járni, a kimagasló eredményei ellenére. A konzekvenciát levontam: nagyobb városba kell költözni, hogy a gyereknek legyen lehetősége iskolát váltani, ha valami nem smakkol. ;)

soad1221 2015.05.29. 09:56:28

@Th's child: nem tudom, hogy neked milyen szüleid voltak, de ez borzalmas hülyeség.
Megalázás? mit tekintesz annak? Ha leszidod a gyereket, ha olyan dolgot tett, amit nem szabad? Ha megbüntetem, ha rosszat tett, mondjuk, állj be a sarokba, és gondolkodj el azon, amit tettél, majd megbeszélem vele, hogy mit tett, ez miért rossz és legközelebb mit tegyen és mit ne...? ez megalázás?
Én kaptam pofont életemben, talán 2x, emlékszem is rá.. mégsem érzem úgy, hogy a szüleim engem terrorizáltak volna. Ha egy szülő dühös lesz, elveszti a türelmét, és kiabál a gyerekével, aki a határokat feszegeti, akkor az a szülő már megaláz, terrorizál, satöbbi?

tegyünk már különbséget ezek között, és ne mossuk össze a nevelést (még mielőtt: nem, a pofon nem része ennek) a terrorral..

soad1221 2015.05.29. 10:09:06

@~~Babette~~: más az, ha egy gyerek utál gyereknek lenni, és más, ha emiatt megalázott, és terrorban tartott...
Meggyőződésem, hogy minden gyereknek volt olyan időszaka, napja, amikor utálta, hogy gyerek, amikor utálta a szüleit, mert nem kapott meg vmi, vagy nem engedtek vmit...
Nekem volt.. de akkor sem éltem meg egy túszdrámának, és most utólag sem értékelem annak.
Emlékszem a szar dolgokra, és a jókra is.. van amit elhibázottnak tartok a szüleim részéről, és van amit megtartandónak... ezek alapján meg én is nevelem valahogy a gyerekeimet, és majd ők is véleményt fognak megfogalmazni... DE hogy, ez egy ilyen sötét és szülők hatalmából adódó visszaélésekkel teli időszak lenne, azért brutális hülyeség. Ez az általánosítás azért nem jó, mert pont, hogy szétteríti, és komolytalanná teszi a gyermekbántalmazást, mint sajnos létező dolgot, és pont azok fognak tovább szenvedni, akiknek viszont ebben részük van. A gyerekek többségének nincs ebben részük.

Egy pofont és egy kiabálást (bármennyire is rossz megoldások ezek), ne mossunk össze a módszeres lelki és/vagy testi bántalmazással.

soad1221 2015.05.29. 10:18:50

@Th's child: egy apró megjegyzésem lenne a körülmetéléshez: ez azért történhet egészségügyi okok miatt is..
De innen a gyógyszer kérdésre.
Nekem sajnos számtalanszor kellett a fiamat lefognom. Ha nem teszem, akkor ma nem élne, ezt tudjuk. Nyilván nem a lefogástól lett jobban, de a helyzet az, hogy másfél évesen nem értette még, hogy miért is szúrják bele azt a tűt, és vesznek le tőle 9 kémcső vért egy igen komoly vizsgálathoz, illetve miért vesznek tőle hetente vért, illetve miért szurkálják infúzióval, és még sorolhatnám...
Hidd el, ha lett volna esély megmagyarázni neki, hogy elfogadja megtettük volna. De nem volt, így nem maradt más, mint a fizikai fölényemmel "visszaélni". Akkor én most a hatalmamba kerítettem, visszaéltem a fizikai fölényemmel, terrorban tartottam, sőt megaláztam emberi méltóságában, tárgyként használtam a testét (az, hogy ezt szinte egyenlővé teszed a rámaszturbálással meg nem picit beteg gondolat)?
Ismétlem: tudjuk, hogy nem élne. Ma egészséges, 5 éves gyerek.
Megjegyzem ezt megteszik felnőttel is, ha szükséges...

qkuc 2015.05.29. 11:11:43

@Zsuzsi65: Adjak kölcsön esőt? Itt lassan egy újabb folyó keletkezik a Nagy Alföld közepén ..., :D.

2015.05.29. 11:46:06

@Th's child: Huh... Hat, en mar a multkor akartam kerdezni, csak nem mertem, hogy honnan ered nalad ez a felelmetes mizantropia es csaladosgyulolet...

De mostmar tudom, hogy onnan, hogy te ugy gondolsz az emberi kapcsolatokra, hogy mind csak hatalmi jatszma es birtoklasi vagy. En oszinten sajnalom, hogy neked olyan sors jutott, hogy ezt a kovetkeztetest szurted le. Komolyan mondom, hogy az ilyentol megszakad az ember szive. :(

A jo hir viszont, hogy ez egyaltalan nem igy van, marmint, hogy az emberi kapcsolatok egyaltalan nem ilyenek, vagyis, vannak masmilyenek is, es egeszen biztosan neked is van eselyed ra, sot, neked is jar, es jogod van hozza, hogy megtapasztald, hogy milyen peldaul az olyan, amikor oszinten es feltetel nelkul szeretik az embert. Oszinten remelem, hogy volt mar ilyenben is reszed, es lesz is biztosan, valaki lehet, hogy epp erre var, hogy neked adja. :) *megolel*

2015.05.29. 11:56:28

@~~Babette~~: Enis igy voltam vele, es nem utaltam a szuleimet, sot, nagyon jo csaladban nottem fel, en a tobbi debil hulyegyereket utaltam. :D A felnottseg azert megiscsak izgalmasabb, vagy legalabbis nekem akkor annak tunt, en sose ertettem mi jo van a hulye varazslokban meg kiskutyakban a tobbi ilyen barom meseben, en gengszter akartam lenni, de minimum adocsalo (pedig hol volt meg akkor a 27%) :D

Szerintem a Pan Petert, meg a Harry Pottert meg ezeket az elvarazsolt szarokat mind depresszios felnottek irtak akik utaltak az eletuket es menekultek az eletukbol, de arrol, hogy egy gyereknek valojaban mi izgalmas, fogalmuk sem volt. :D

soad1221 2015.05.29. 12:17:46

@mojyo: ebben lehet vmi, én már gyerekként is imádtam a keresztapát, meg mindenféle maffiafilmet.. . :D

2015.05.29. 12:36:37

@soad1221: Jaaaj nem, attol nagyon feltem :D Annyira nagymeno nem akartam en lenni, csak egy ilyen kozepes K-Europai fehergalleros, nem akartam en embert olni, meg gyulolom az eroszakot en, en csak at akartam mindenkit verni a magam hasznara, mint egy rendes magyar a 90es evekben. :D

Evain 2015.05.29. 12:49:56

@soad1221: én spec az időlabirintuson igzultam kistiniként, bár a végén már rohadtul frusztrált, hogy az istennek nem bírják megszerezni azt a nídust Rotgónak. :D

2015.05.29. 12:57:49

@soad1221: Hat nezd, nekem mar ez is hetfejusarkany-szintu fikcio volt, hiszen en mar attol is osszeszartam magam, ha ramszolt a szomszed neni, hogy hangosak vagyunk a lepcsohazban meg ilyenek, szoval en csak almodoztam, hogy valaha ilyen realisztikus maffiozo legyek felnottkoromra, dehat tudtam valojaban, hogy nem leszek, nemvagyokenolyan! :D

2015.05.29. 13:08:48

@tableno: @diggerdriver: @Zoole[uk]:

"Azert remelem,hogy Magyarorszagon nem mindenki igy gondolkodik."

Igen, és az a furi benne, hogy ezek az emberek valószínűleg nincsenek tisztában vele, hogy pontosan ezt nevezik rasszizmusnak. Ha megmondanánk nekik, hogy barátom, te rasszista vagy, kézzel-lábbal tiltakoznának.

@pappito:

Nincs hozzáadni valóm, csak nyugtázom, hogy olvastam, és ok.:)

@montroyal ( CAN qc):

Sajnos nem beszélek franciául, de ez érdekes, majd ráguglizok, köszi.

soad1221 2015.05.29. 13:20:55

@mojyo: nézd, az hogy a levágott lófejjet tenni alvó emberek mellé menőségnek tűnt akkor, még bizony én sem tettem meg ezt az osztályfőnökkel.. :) jelenleg a sebességhatárokat is olyan pontosan tartom be, mert nincs kedvem beleszaladni egy jó kis büntibe, hogy csak na....

na mindegy a tanulság, hogy képzeletben biztos sokkal gengszterebb voltam Nálad... :D

2015.05.29. 13:28:25

@soad1221: Huh b*zmeg, meg csak most gondoltam bele, hogy mekkora luzer is vagyok en. Nem eleg, hogy megse lettem gengszter es ilyen idegenbeszakadt kulimunkaskent posztolgatok az internetre, meg a gyerekkori almaimban, a sajat agyamban b*zmeg, ahol lehettem volna akarki, b*zmeg, AKARKI, meg ebben is csak egy kozepszeru senki voltam. Atyaisten! :D

2015.05.29. 13:47:17

@soad1221:

"Ez az általánosítás azért nem jó, mert pont, hogy szétteríti, és komolytalanná teszi a gyermekbántalmazást, mint sajnos létező dolgot, és pont azok fognak tovább szenvedni, akiknek viszont ebben részük van."

Ez egy jó észrevétel, természetesen igazat kell, hogy adjak.

Ugyanakkor a dolog nem kétállású kapcsoló, nem fekete és fehér. Csupa-csupa szürkeség van.

Vannak olyan súlyú dolgok, amiért rendőrt kell(ene) hívni egyes szülőkre, és ahogy mondod, ezeket nem kellene összemosni mással.

Az atyai pofon vagy a fülkilyukasztás szerintem sem ilyen, ugyanakkor nem is okék, és jó lenne, ha lenne róla társadalmi párbeszéd, hogy fellépjünk ellenük.

Ami az általánosságot vagy gyakoriságot illeti, a feministákat hívom segítségül (és most nem a feministák szidalmazása jön, senki ne aggódjon). Szerencsére felhívják a figyelmet és a köztudatban tartják a nők elleni erőszakot, így tudjuk, hogy kábé minden ötödik nőt bántalmaznak a kapcsolataikban. Ha ezt extrapoláljuk a családokra, biztosak lehetünk benne, hogy legalább minden ötödik családban verik a gyerekeket. Nem módszeres kínzásról beszélek természetesen.

Nem azt akarom mondani tehát, hogy mindig mindenhol megtörténik, de maga a konkrét fizikai bántalmazás sem fehér holló egyáltalán.

"Egy pofont és egy kiabálást (bármennyire is rossz megoldások ezek), ne mossunk össze a módszeres lelki és/vagy testi bántalmazással."

Ez is egy szürke kérdés. Megint feministák: az a tanács ma a nőknek, hogy a bántalmazó kapcsolatból a leges-legelső előforduláskor ki kell lépni. Nincsenek felmentések, nincs jaj-elvesztette-a-türelmét-igazából-jót-akar... ahol vak komondort tartanak, ott te ne maradjál, ez szerepel a korszerű párkapcsolatok kiskátéjában, és én majdnem biztosan egyet is értek vele.

Márpedig ha partnert nem ütünk meg, akkor gyereket sem ütünk meg. Az én fejemben ez ennyire egyszerű. (De természetesen továbbra is igazad van: ha mégis lenyomok egyet gyereknek/asszonynak, az még nem módszeres terror, és rendőrt hívni is túlzás mindkét esetben. Megjegyzendő: a nőkhöz manapság már hívnak rendőrt, csak a gyerekeket kakálja le mindenki.)

"Ismétlem: tudjuk, hogy nem élne. Ma egészséges, 5 éves gyerek.
Megjegyzem ezt megteszik felnőttel is, ha szükséges..."

Azt hiszem, félreérthetően fogalmaztam. Természetesen szerintem is teljesen normális, hogy egy kisgyereket lefogsz a gyógyszer miatt, ha kell. Jól tettétek, én is megtenném, tök oké.

A felnőtteket azonban csak akkor kényszerítik, ha közveszélyesek, amúgy (nagyon helyesen) mindenkinek van joga visszautasítani a gyógykezelést.

Amit én mondani akartam, hogy ez egy utazás attól kezdve, hogy a gyerek csecsemő, és te lefogod, ha kell, egészen addig, amikor már mondhatja azt a doktor bácsinak, hogy nem kéri a vérátömlesztést/rákgyógyszert, inkább meghalna. Hogy ezt hány éves korában teheti meg, az nyilván megint szürke téma, de abban megegyezhetünk hogy például 16 éveseket már nem fogunk le, ugye? És a mondandóm lényege az volt, hogy garantáltan lesznek esetek, amikor a szülő véletlenül (nem rosszindulatból) gyerekebbnek kezeli a gyerekét, mint a gyerek érettségi foka.

Hogy a gyerekkor túszdráma-e. Nyilván potenciális túszdráma. Ha a szülőd nem ad enni, akkor nem eszel, ha nem vesz ruhát, nincs ruhád, és itt sem módszeres kínzásról beszélek, csak eseti "fegyelmezési" módszerekről. Mondjuk arról, hogy 2 napig nem eszel. Az még nem ártott meg senkinek. Vagy ha 13 éves gyereklány vagy, és megjött a mensid, a szüleid meg nem vesznek neked betétet, akkor mehetsz véresen iskolába. Egy ilyet például elég csak egyszer elsütni, hogy a gyerek érezze, hol a helye. Bántalmazás? Megalázás? Túszdráma? Én azt mondom, szürke zóna, és bár sokat tudnék még erről beszélni, mivel ti itt nyilván jóindulatú, egészséges lelkű emberek vagytok, semmi értelme még jobban rátok öntenem.:)

@mojyo:

"*megolel*"

Haha, köszi.:)
Nagy tragédia nincs/nem volt/nem lesz, de tény, hogy a családban meg a szeretetben nem nagyon hiszek.

SzZoole 2015.05.29. 13:54:02

@Th's child: Nem fogod elhinni de 2008-ig en is hasonloan gondolkodtam,ahoz,hogy ez valtozzon el kellet hagyni az orszagot.
Ma mar teljesen maskep latom a vilag dolgait:)

2015.05.29. 13:55:22

@Th's child: Kar, pedig erdemes. Dehat nem vagyok en Jezus, hogy errol masokat gyozkodjek, szerintem csak vegtelenul szomoru, hogy ilyen van egyaltalan :(

SzZoole 2015.05.29. 13:58:25

@soad1221: Na vegre valaki aki szereti a gangster filmeket:)))

2015.05.29. 14:01:08

@mojyo: Marmint olyan, hogy valaki a szeretetben sem hisz. Remelem egyszer megvaltozik a velemenyed es megtapasztalod, hogy megis van.

Evain 2015.05.29. 14:12:51

@Th's child: Hú, ezek után már csak félve kérdezem, hogy ha a saját családodon belül nem is, de azon kívül sem találkoztál még pozitív, ne adj isten követendő példával?

soad1221 2015.05.29. 14:29:11

@Th's child: az utolsó bekezdéssel kezdeném:
H a az 5 éves gyerekemnek 2 napig nem adok enni, a 13 éves lányomnak nem veszek betétet (feltételezve, hogy tudok róla, hiszen beszéltünk/anyja beszélt vele erről, mert nyilvánvalóan kell ezekről beszélni), pusztán fegyelmezési módszerként használom, az bőségesen kimeríti a bántalmazás/veszélyeztetés kategóriát.
Ha a 16 éves fiamnak nem főzök, ha elmegyek egy hétre a telkünkre nyaralni, de ő inkább nem jön, ezélrt kap némi pénzt és hidegételt az nyilván nem az a kategória.

hogy érthetőbb legyen: ha az alapvető szükségleteket megvonom (étel, betét a lánynak), hogy ezzel a hatalmam bizonyítsam, valóban nem elfogadható.

De Te most is egy folyamatként írtad le onnantól, hogy lefogom a gyógyszer miatt. Nem, még a füllyukasztást sem tartom ennek, bár nincs a lányom füle kilyukasztva, mert kérje ő, és majd elmondjuk, hogy azért az fáj, döntsd el, hogy akarod. De ha ki van lyukasztva egy babának a füle, sem egyenlő azzal, ha 2 napig nem eszik, mert megmutatom. Ha 2 napig nem mehet át a barátnőjéhez, mert szar dolgozatot írt, nem ugyanaz azzal, hogy nem veszek neki betétet.

Szürkeség minden persze, de az fekete-fehéren eldönthető, hogy az alapvető szükségleteket nem adom meg a gyerekemnek, akár "nevelési" célzattal, akár büntetésből, vagy valóban nevelési célzattal (nem mehet szórakozni, ha nem tanul, hogy egy hülye, de klasszikus példát hozzak) nem engedek meg valamit.
Igen, mindkettő a szülői hatalomtól ered, de az egyik fekete, a másik fehér.

És ezt a kettőt nem lehet összemosni. Pont a 13 éves lány miatt, aki nem kapja meg a betétet.

montroyal ( CAN qc) 2015.05.29. 14:40:44

@~~Babette~~: csak ironizaltam de nalunk a negerezes nem megy nem , illik es kerulik is ..., franciaban igy hasznaljak ;homme de race noire

soad1221 2015.05.29. 15:00:11

@Th's child: ja a pofon. Igen, ebben igazad van, az egyszeri pofon sem elfogadható.
Viszont az sem mindegy, hogy azt a gyerek miként, milyen erővel, stb kapta... ezt megítélni így gép elől nem lehet. pofont még nem adtam, de a kezére már csaptam a gyerekeimnek - tárgyként használom?
nem csak úgy, hogy érezze ki a főnök, hanem, hogy ne legyen 3-ad fokú égési sérülése, és ne folytassa azt a "játékot", hogy milyen vicces, ha apa rászól..

"És a mondandóm lényege az volt, hogy garantáltan lesznek esetek, amikor a szülő véletlenül (nem rosszindulatból) gyerekebbnek kezeli a gyerekét, mint a gyerek érettségi foka."

Igen. Ez biztos. Viszont ez nem megalázás, nem hatalommal történő visszaélés, nem bántalmazás. A szülő is ember, hoz rossz döntéseket, vannak hibái. És ebben a pontban rögtön lehet megint fekete-fehér: a szülő a hibáját belátja-e a gyereke előtt, és hajlandó-e kimondani azt, hogy bocsánat. Ha igen, akkor a gyerek kétlem, hogy meg lenne alázva.

"Azt hiszem, félreérthetően fogalmaztam. Természetesen szerintem is teljesen normális, hogy egy kisgyereket lefogsz a gyógyszer miatt, ha kell. Jól tettétek, én is megtenném, tök oké."

Azt mondtad, hogy elfogadott, hogy tárgyként kezelem, mert lefogom. Nem kezelem tárgyként, én ezzel vitatkozom. Tudom, hogy nem jó neki, hogy lefogtam, de azt is tudtam, hogy ezzel segítek neki.
A 16 éves, ha egészségesen fejlődött az agya (nem éheztettem egy napig se, pl), akkor érti, hogy vannak dolgok amik fájnak, de szükségesek a gyógyulásához. A 1,5 éves nem érti. Nincs más megoldás, mint lefogni. 2,5 évesen már értette és elfogadta. Sírt nagyon, de tartotta a karját és tűrte, hogy vért vesznek.
És azért mert 1 évvel előtte ezt még nem értette én még nem tárgyként kezeltem őt, hogy mégis lefogtam... 16 évesen minek fognám le? sőt már 2,5 évesen se tettem vele...

Vitatkozom azzal, hogy szürkeség van, mert nincs. bizonyos kérdésekben nincs szürkeség. A szándék, az ok az nagyon-nagyon élesen elhatárolható.

Ha arról beszélsz, hogy hirtelen felindulásból kap egy pofont, vagy módszeresen verik, még ott sem lehet összemosni, de egyetértünk abban, hogy nem jó és nem elfogadható még az egyszeri pofon sem.
De a párhuzam, hogy a gyógyszer miatti lefogás és a szexuális zaklatás, csak egy átmenet, az nem igaz. a kettő nem említhető egy lapon.

soad1221 2015.05.29. 15:25:38

@mojyo: most erre mit mondjak... lúzer?!
:D

soad1221 2015.05.29. 15:47:10

@Th's child: ja még valami ami eszembe jutott..
Igen, ebben nyilván benne van az is, hogy én szülő vagyok, és ezzel a saját hibáimat elfogadhatóbbnak tartom mint másét, mint minden ember, én is így ítélek.
De alapvetően ezt azért gondolom így és hangoztatom, hogy a valóban bántalmazás alatt lévő gyerekeket igenis fel lehessen ismerni időben, és lehessen tenni értük. Ha azt összemossuk, hogy a szülő hibát követ el azzal, hogy bántalmazza a gyerekét, akkor lehet, hogy megvédjük a kislányokat a füllyukasztás borzalmaitól, de lehet, hogy nem védjük meg a mindennapi szexuális zaklatástól a kislányt, akit az apja eszközként használ...
Ha nem teszünk különbséget a kettő között, akkor elbagatellizáljuk annak a problémáját is, amivel viszont nagyon is kellene foglalkozni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.29. 16:06:57

@Th's child:
csak most értem ide, lehet, hogy már írták azóta mások.
nem tudom, a nagy mai magyar valóság perpill milyen, de az biztos, hogy se a tanárok, se az edzők nem üthetik meg a gyerekeket elvileg. és nem hiszem, hogy ha mégis megteszik, akkor nagy elfogadottságra találnának.
persze a nyolcvanas években ez vígan ment, én is emlékszem.
volt, akinek én visszaütöttem.... nyolcadikosként. nem én húztam a rövidebbet :-)
juteszembe, füllyuggatás, fütyinyiszálás, de akár még keresztelés ügyében is egyre többet olvassa az ember, hogy sokak szerint sérti nemcsak a méltóságot, hanem mindenféle jogokat is.
az alapgondolataidat értem, hogy honnan jönnek, de szerintem szerencsére elég sok dolog változott és változik.

2015.05.29. 16:11:40

@soad1221: Hat igen... nanembaj, gyorsan bepotolom, es almodok valamit, hogy en vagyok a monacoi herceg, vagy valami ilyesmi, akkor meg a te kepzeleteidnel is menobb leszek (persze csak kepzeletben...) :D

soad1221 2015.05.29. 16:13:24

@mojyo: baszki, monacoi herceg.... nyertél... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.29. 16:20:03

@~~Babette~~:
az az egyik legjobb dolog a felnőttségben, hogy az ember akkor vesz magának túrórudit, amikor akar, és nem kell érte pitizni :-))))

2015.05.29. 16:27:55

@Dragonlady (Bp, Hun): Kiveve, ha kivandoroltmagyar, akkor nincs turorudi, es pitizhet erte az otthoniaknak. Marcsak ezert is erdemes hazamenni!! #gyerehaza

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.29. 16:35:59

huhh közben itt milyen mélységek lettek :-(
és a mai poszthoz is átkötve, ahol még mindig nem olvastam a kommenteket....
simán van olyan, hogy az embernek akkora törések vannak az életében, hogy képtelenség objektíven nézni a dolgokat, minden sarkon démonok támadnak.... és gyógyító hatású elmenni valami olyan helyre, ahol minél kevesebb emlékeztet a régi dolgokra, kiszakadni, újrakezdeni.
olykor könnyebb egy régi romos ház felújítása helyett ledózerolni az egészet, és a semmiből újrakezdeni.
elképesztő számomra pl az is, hogy a gyerekkori ízeknek és illatoknak mekkora hatalmuk van. akár egy töltött káposzta vagy az orgonák illata komplett emlékképeket hoz elő.
nekem az a szerencsém, hogy nemigen jöttek vissza a démonok. lehet, hogy majd később.

SzZoole 2015.05.29. 16:56:56

@soad1221: Lattad a Bronxi Mese filmet?

soad1221 2015.05.29. 17:01:26

@Zoole[uk]: viccelsz? egyik kedvencem. De Niro "csak" a szokásosat hozza, de Lospecchio és a kissrác aki Calogerot játsza gyerekként..
hát basszus... :)
A Nagymenők se rossz egyébként, de a Bronxi Mese még jobb :)

SzZoole 2015.05.29. 17:09:24

@soad1221: En Calgerohoz hasonloan nottem fel,nehezfiuk es sittesek kozt,ezert szeretem ezt a filmet anyira,felnotkent is sokat voltam koztuk,de soha nem vittek bele semmibe,sot vigyaztak ram,ha valami komoly dolog tortent szoszerint hazazavartak.

SzZoole 2015.05.29. 17:12:31

@soad1221: Lattam,de az anyira nem fogott meg.
A nagy kedvenceim kozze tartozik meg,Doni Brassco,Departed,Amerikai gangster,barmenyiszer meg tudom oket nezni:))))

soad1221 2015.05.29. 17:22:11

@Zoole[uk]: na a a Doni Brassco és a departed tényleg zseniális, az amerikai gengsztert még nem láttam... tudom nagy hiányosság..
bár a helyzet, hogy kb 5-6 éve gyakorlatilag nem láttam új filmet, vagy ha láttam is, nem tudtuk úgy nézni, hogy most leülünk és filmet nézünk... :)
azóta gyerekek vannak, azt hiszem majd akkor változik, ha velük együtt nézzük majd.. de azért ezekhez még kicsik :)

hát én meg az voltam, aki csak messziről nézi őket, mint az elején.. mellettük éltem én is, de közös pont, találkozás kevés volt... szóval én voltam aki kurvára irigyelt Téged, de legalább mojyo képzeletét legyőztem :D

SzZoole 2015.05.29. 17:29:03

@soad1221: En dolgoztam is veluk,mint sofor,hoztam vittem oket,meg mast is.Volt amikor a sajat automal,de olyan is volt,hogy az oveket kellet vezetni:)

soad1221 2015.05.29. 17:49:58

@Zoole[uk]: te egyébként mindig sofőrködtél?

SzZoole 2015.05.29. 18:02:25

@soad1221: 92-ben befejeztem a kozepiskolat,92-95-ig ellenor voltam a Volannal,a korruptabbig fajtabol,95-tol 2008-ig sofor egy allami ceg megyei hivatalaban nappal,estenkent,ejszakankent es hetvegen meg mashol:)))

wuaaa 2015.05.29. 18:40:46

@Zoole[uk]: A Kontroll melyik figuráját mintázták rólad? Vagy azt már nem merték bevállalni? :)))

SzZoole 2015.05.29. 18:49:33

@wuaaa [nor]: Nem BKV-s voltam,en a Szabolcs Volanal voltam helykozi ellenor.Kocsival hoztak vittek minket az egesz megyeben.Ott elsosorban a busz soforre volt kihegyezve a fogas,az utasok csak masodrenduek voltak,persze a soforok loptak mint a szarka es jattoltak nekunk,nem is keveset.
Akkoriban '93-ban a hivatalos havi fizetesem 14000 korul volt,de egy vasarnap delutan osszejott annyi jattbol.

Giddy Lamb 2015.05.29. 19:08:04

@mojyo: "Szerintem a Pan Petert, meg a Harry Pottert meg ezeket az elvarazsolt szarokat mind depresszios felnottek irtak"

Hát ezzel tényleg sikerült bele lépned e lelkivilágomba, mert a HP a kedvenceim egyike, igaz, hogy Joan depis volt amikor írta az első részt, de mindenki az lett volna a helyében, egyedül, kicsi gyerekkel szociális segélyen, egész nap ruppótlanul ülve a Morrisonsban, mert ott legalább meleg volt és nem volt egyedül.
Én ott voltam a felolvasó délelőttjén (kb.2 órás) Glasgowban és az a pár száz szerencsés gyerek aki bejutott csüngött minden szaván (velem együtt) a belépőt meg beteg gyerekek kapták.
Nagyon jó írónak tartom Őt (és a gyerekek is).

Herr Géza 2015.05.29. 19:33:58

@geegee: Nem mi igazán. A német ugye adva volt, az angol meg a francia (vagy latin) úgyszintén kötelezö a gimiben, viszont a természettudományok kontra még egy nyelv (ez hetedik osztálytól eldöntendö) kérdésnél már ö maga választotta a nyelvet, ez nálunk a spanyol volt. Szóval is-is a válasz. :)) Mondjuk nekem egyik szemem sírt, a másik nevetett, hogy nem a természettudományokra szavazott, de ha már nem az, akkor inkább a nyelv, mint bármi más....

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 19:55:54

@soad1221: latod, nem vagyunk egyformak. soha nem kellett lefogom egyik kölyköt se, es soha nem feltek az orvostol. elso pillanattol megbeszeltem veluk, mi fog tortenni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 19:57:14

@mojyo: en se utaltam a szuleimet, csak a kiszolgaltatottsagot.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 20:00:54

@soad1221: nem tesz komolytalanna. meg a jog is elismeri az atyai pofont, a szuloi hatalmat. ezt viszont megelhetjuk sokkal melyebben, mint te.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.29. 20:06:44

@Dragonlady (Bp, Hun):

:)

aztan majd piros pöttyök nőnek a kolok seggen.

2015.05.29. 20:11:14

@Giddy Lamb: En mindent elhiszek neked, en csak mondtam, hogy engem miert nem erintenek meg az ilyenek. Engem gyerekkent izgatott a valosag, meg az olyan dolgok, amiket a felnottek unalmasnak talaltak, szerintem a fantaziaorszag a felnottek eszkepizmusa, csupan ezt akartam mondani, elnezest az ujabb radikalis szohasznalatert, nagy a cipom, sokmindenki lelkebe belelep, de majd legkozelebb vigyazok, megigerem.

DieNanny CH 2015.05.29. 21:02:12

@Zsuzsi65:

Én 14 évesen friss kollégistaként mentem koleszok közötti ping-pong versenyre.
Meccs után az ellenfelem megkerüli az asztalt, jön felém, és nyújtja a kezét. Odaadtam neki a labdát. Megrázza a fejét. Odaadom az ütőt. Megrázza a fejét. Aztán, gondolom megelégelte, megfogta a jobb kezemet, és megrázta... Életem első kézfogása volt... :-)))

Giddy Lamb 2015.05.29. 23:59:28

@mojyo: "En mindent elhiszek neked"

Ez a kifejezés azt jelenti: hazudj csak nyugodtan, engem nem zavar

"fantaziaorszag a felnottek eszkepizmusa"

Ennek pont annyi értelme van, mintha azt mondanád, hogy a cipő a politikusok dobálására kifejlesztett eszköz, A gyermekek 2 éves kortól kezdenek fantáziálni, hogy jön ehhez a felnőttek egy részének a lelki problémája? Gyerekeknek írott könyvek csak akkor relevánsak ha témájukban nem rugaszkodnak el a realitás talajáról ezek szerint?

2015.05.30. 00:48:16

@Giddy Lamb: Nem, nem azt jelenti, hogy hazudj, csak nyugodtan... Hazugsag, meg igazsag olyan szubjektiv kerdesekben, mint az izles, nem letezik. Ez a kifejezes azt jelenti, hogy en elhiszem, hogy szerinted jo iro, es elfogadom, hogy neked tetszik.

Pontosan ebbol kifolyolag, marmint, hogy ezek ilyen izlesbeli kerdesk, en peldaul egyaltalan nem tudom, hogy milyenek a jo gyerekkonyvek, es nem soha nem is mernek kijelenteni ilyesmit, en csak azt tudom, hogy nekem mi volt a jo, amikor gyerek voltam, ez alapjan alkottam velemenyt, mert engem nem erdekel sem az alternativ valosag, sem a kertvaros ez ennyire egyszeru. :D Sajnalom, ha mar megint az a baj, hogy velemenyem van, es nem olyan mint a tied. :D Bocsanat, de ezzel nem tudok mit kezdeni. Nem mondtam soha, hogy nincsen letjogosultsaguk a masmilyen konyveknek, csak megindokoltam, hogy nekem miert nem jottek be. Kismillioszor leirtam mar, hogy en soha nem abszolut kijelenteseket teszek, ha egyszer en irom, akkor egyertelmu, hogy szerintem van ugy, nem gondolom magamat minden igazsagok tudojanak, hanem velemenyt fogalmazok meg. Ennel egyszerubben mar tenyleg nem tudom megmagyarazni.

Szerintem teljesen elfogadhato, hogy internetes vadidegenek vagyunk egymas szamara, valoszinuleg teljesen ellentetes szemelyiseggel, tehat az elet nagy kerdeseirol mindenkeppen elteroen fogunk gondolkozni, tehat, arrol vitatkozni, hogy melyikonknel van az abszolut igazsag, az hulyeseg, mar bocsanat. :D En eskuszom, halal komolyan orulok neki, hogy neked tetszett a Harry Potter, komolyan mondom, es tenyleg elfogadom, hogy jo iro a szerzoje, es azt is, hogy a kertvarosban is jo lakni. Csak nem nekem. Szerintem oruljunk neki, hogy szinesitjuk a vilagot, es ne vegyuk sertesnek, ha valaki mashogy gondolja, foleg mittudomenhany kilometerrol. Tovabb errol nem vagyok hajlando vitatkozni, leptem. Legyen szep napod.

Giddy Lamb 2015.05.30. 09:40:12

@mojyo: szép napot Neked is, nem vitatkozásból írtam, csak ismét volt egy olyan megérzésem, mint a kertváros kapcsán, nevezetesen, hogy soha nem olvastad egy könyvét sem és emiatt úgy éreztem, hogy kicsit erős leszarozni egy írót anélkül, hogy egy sort is olvastál volna tőle. Vagy csak meséknél ilyen bátrak a felnőttek és uezt nem mernék megtenni mondjuk Sartre, Bulgakov, vagy Marquez esetében? (Nyilván nem várok választ, mert részedről a téma lezárva, de elnézést, ha mégis olvastál volna JKR-től bármit!)

2015.05.30. 13:50:34

@Giddy Lamb: Tudom, hogy lezartam, de azert valaszolok szivesen, ezen ne muljek a lelkibeked. :D Olvastam amugy a Harry Potterbol, kaptam valakitol ajandekba az egyiket eredeti nyelven, de nem sikerult vegig, mert rajottem, hogy nem nekem valo. Pontosan ugyanigy, jartam mar kertvarosokban is, vendegsegben, es annyi nekem eleg volt arra, hogy eldontsem, soha nem akarok ilyen helyen lakni. Mar abban a vitaban is mondtam, a heroint sem probaltam meg, en nem hiszem, hogy mindent ki kell probalni. Lehet onvedelembol is velemenyt alkotni dolgokrol, ha tudom, hogy szenvedest fog okozni, akkor nem kell eroltetni, nem vagyok sajat magam ellensege. :D

Egyebkent pedig nem is a konyvre mondtam, hogy szar, tovabbra is elhiszem, hogy jol ir. Az "ilyen szarokat" a mufajra ertettem, vagyis az olyan fikciora, ami a gyerekeknek szant alternativ valosagban jatszodik, es azert fogalmaztam ilyen sarkosan, mert ezt gondoltam roluk gyerekkoromban, ha ezt talaltad sertonek akkor bocsanat. :D Szivesen elmagyarazom, hogy hogy ertettem. Afelol nincsen ketsegem, hogy a gyerekeknek az ilyesmi is biztosan izgalmas, es tenyleg ki ne szeretne fantazialni, de az is igaz, hogy a gyerekek tenyleg artatlanul es tisztan szuletnek, akiknek izgalmas az egesz elet, es nincsenek meg iteleteik, es negativ konnotaciojuk olyan dolgokkal kapcsolatban, amiket a felnottek utalnak, peldaul a munka nem unalmas, hanem erdekes, a hazimunka nem nyug, hanem jatek, a hirado nem borzalom, hanem informativ, az utazas meg nem faraszto, hanem maga az izgalom, a gyerekek kalapot vesznek fel es aktataskaval azt jatszak, hogy az apukajuk helyett mennek dolgozni es kotenyt vesznek fel, hogy az anyukajukkal fozocskezzenek, es az orrukat az ablakhoz nyomjak a vonaton es elkepzelik, hogy mennyit mentek a terkepen es a maguk fejevel megprobaljak ertelmezni a hiradot is. (A 90es evekben voltam gyerek, sok volt a maffia sztori. :D) Magamrol beszeltem amugy az elobb, bocsanat az altalanositasert, en voltam ilyen gyerek, es nem akartam elmenekulni ebbol az izgalmas valosagbol, hanem meg akartam ismerni, es vagytam ra, hogy minel hamarabb felnott legyek, es mehessek enis munkaba, es lehessek en is gengszter, meg vezethessek enis repulot. Es fel voltam haborodva az olyan meseken, amik kijelentettek, hogy a gyereknek lenni a legjobb dolog, es maradjanak csak orokke gyerekek, es rendkivul irritalonak talaltam a Kis Herceget is, szerintem minden bolygo erdekes volt, en szerettem volna tobbet beszelgetni az ott lako karakterekkel, es szerintem egyaltalan nem voltak "furcsak a felnottek". En azt gondoltam, hogy ilyen faszsagokat csakis felnottek talalhatnak ki, es gyerekmeseknek alcazzak oket, de valojaban a sajat eletuket utaljak, en nem hittem el nekik, hogy a valo elet szar, es nyug, es borzalmakkal van tele, es csak varazslassal lehetne jobba tenni, en igyekeztem magam tavoltartani az ilyen gondolaktol amennyire csak lehetett. Errol szolt volna az elso, nehany szavas kommntem, amit a lelkedbe taposasnak ereztel, bar nem tudom miert, megegyszer sajnalom, hogy igy tortent. En oszinten orulok neki, hogy te masmilyen vagy, hogy teged inspiralt az Amerikai Szepseg, es hogy ott voltal a felolvaso esten.

Remelem, hogy megbocsajtasz (bocsatasz?), hogy a lelkedbe tapostam, es elfogadod a velemenyemet. Cserebe szepen kerlek, hogy legkozelebb, ha nem ertesz valamivel, ne sertodj meg, mas emberek, az internetrol nem ismernek, es nem a te szemelyisegedet kritizaljak, ilyenrol nincs szo, es ezert nem is szukseges meggyozni senkit sem a magad igazarol, vagy az izlesed letjogosultsagarol hiszen senki nem kerdojelezte azt meg. Helyette sokkal ertelmesebben tudnank beszelgetni, ha esetleg, ahogy masok tettek peldaul miutan pokolnak hivtam a kertvarost, megkerdezned te is, hogy miert gondolom ugy, ahogy, cserebe en is meg fogom kerdezni, hogy szerinted meg miert van mashogy. Akkor is elmondhattad volna, hogy ott voltal a felolvasoesten, es, hogy szerinted jo, csak nem lett volna lelektaposas meg ilyen nagy dramak. Legkozelebb csinaljuk igy, jo? :D Koszi! <3

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.31. 14:13:45

@mojyo: én is olvastam egyet (nagy kínok között), mert meg akartam tudni, hogy mit látnak benne a gyerekek.
nos, irodalmilag, stílusilag egy nulla. tőmondatok, címszavak, csak egyszerűen, nem kelljen gondolkodni...
mindegy, az egyik kölyköm megszerette tőle az olvasást, úgyhogy megbocsátottam neki.

soad1221 2015.06.01. 08:16:15

@Zoole[uk]: hehehe :) igen, a volán ellenőrökről már hallottam én is... :)
és Titeket már nem ellenőriztek?

soad1221 2015.06.01. 08:25:42

@~~Babette~~: 1,5 évesen? mond el hogy? illetve nem egy oltásról volt itt szó, hanem ennél picit komolyabb dolgokról..

azt értem én hogy az "atyai pofont" megélni más minden gyereknek. Annak megítélésén is lehet vitatkozni - én magam nagyon nem tartom célravezetőnek... ez mind szubjektív
De azt meg lehet ítélni objektíven, hogy mi a különbség az "atyai pofon" és a nem veszek betétet a lánynak, vagy nem adok enni, "csak hogy tudja ki a főnök" között, Ezt el lehet dönteni feketén-fehéren. Itt nincs árnyalat. Ha a kettőt összemossuk nem jó, mert az egyik súlyos bántalmazás, tudatosan csak a hatalom erősítésére szolgál.

A másik nem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.01. 08:40:16

@soad1221:
úgy, hogy megnyugtató hangon beszéltem hozzá folyamatosan. és sose hazudtam neki, amikor nem értette, akkor sem.
lehet, hogy nem hiszed el, de így volt. mindkét kölöknél.
pedig az egyik sokat volt kórházban, és nem oltások miatt
:P(

nekem a kutyáim se félnek az állatorvostól, pedig ők örökké másfél évesek szintjén vannak.

a többiről tovább semmit nyilvánosan, le vagyok döbbenve, hogy tőled mennyire szokatlanul minden empátia nélkül nyilatkozol.

soad1221 2015.06.01. 08:54:59

@mojyo: bocsátasz :) nem bocsájnatot kérsz, hanem bocsánatot :)
egyébként meg nem mindegy? :D

soad1221 2015.06.01. 09:02:39

@~~Babette~~: elhiszem, fel sem merül, hogy ne igazat mondanál :)

Na itt ok, nem egyformák a gyerekek, nekünk 1,5 évesen, hiába mondtunk el neki mindent, nyugtató hangon, stb.. egyszerűen még nem viselte el. Az is lehet, hogy mi gondoltuk, hogy most megnyugtatjuk, de a dolog természeténél fogva egyáltalán nem voltunk azok - ezt nyilván ő is érezte.. egyáltalán nem biztos, hogy jól cselekedtünk, jól magyaráztuk el, satöbbi.. mindegy is...
A tény, hogy egészen egyszerűen voltak olyan helyzetek, amikor le kellett fogni. Ezt nem a hatalmam fitoktatása miatt tettem, hanem azért, mert kellett... és ezt arra válaszoltam, hogy azért ez nagyon távol van attól, hogy tárgyként használom, vagy a testére maszturbálok - ez a párhuzam több, mint hazugság, és több, mint beteg... még ha rosszul is cselekedtem szülőként...

adg 2015.06.01. 10:49:19

@soad1221: nekunk volt ilyen is meg olyan is. Az egyik siman turte az orvosok baszogatasat, a masikkal meg nem igazan lehetett mit csinalni, ha nem akart oltastl. Szerencsere nem volt tul sok es tul komoly orvosos kalandunk.

soad1221 2015.06.01. 11:21:00

@adg [Au, Darwin]: nálunk csak a legnagyobb volt, illetve nála volt komolyabb orvosos időszak (ami részben még most is tart), a többinél az oltás fél perc sírás, de se előtte, se utána semmi...
de a nagyobbnál is időszak volt ez, szépen lassan megértette, aztán tűr azóta.... néha ellenkezik, de már abban a korban van, hogy meg lehet vesztegetni vmi olyannal amiről tudjuk nagyon kellene neki...
tudod, nem lehet elég korán beléjük nevelni a korrupciót :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása