oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 14. 06:50,  Határátkelés gyerekszemmel 323 komment

2015. május 14. 06:50 Határátkelő

Határátkelés gyerekszemmel

Sokszor felmerül ugyan az, hogyan élik meg a gyerekek a határátkelést, ám nem nagyon emlékszem olyan posztra, amely kifejezetten arról szólt volna, hogyan is élte meg egy gyerek a külföldre (vagy éppen a vissza…) költözést. Nos, Christine írásában mindkettőről lesz szó, és mint az elején is kiderül, nem mostani a történet, de a tanulságai azt gondolom, mai is érvényesek.

repuloter_gyerek.jpg

„Mint a címben is szerepel, gyerekszemmel, de az én szavaimmal, mert a fiam igaz felnőtt időközben, de kizárt, hogy ő megírjon egy ilyen posztot.

De kezdjük az elején, Márk a fiam 2,5 éves volt mikor 2000 márciusában nekiindultunk a világnak. Ekkor még kicsi volt, nem tudom, mit fogott fel a dologból és mit nem, de az tény hogy ő sose hiányolta az otthon maradottakat.

Nem sírt utánuk, nem kereste őket, még a dédi mamáját se, akivel pedig addig együtt éltünk. Ugyanúgy nem kötődött tárgyi dolgokhoz sem. Pakoláskor pár mesekönyvön kívül alig tudtam kitalálni, mit vigyünk neki, annyira nem ragaszkodott semmihez. Egyetlen pici Kinder figura volt, amit végig szorongatott, de ennyi és semmi több.

Azaz valami mégis. Én. Olyan szinten rám volt ragadva, mint előtte soha. Egy lépést se tudtam tenni tőle. De egy totál idegen környezetben ez azt hiszem érthető.

A tágabb család hiánya később se tört ki belőle, pedig rendszeresen nézegettem vele a családi fotókat, hogy teljesen mégse felejtse el a nagyszüleit. De semmi jelét nem mutatta tudná kik is azok az emberek a képeken, mi több nem is nagyon érdekelte a dolog. Jól el volt ő velünk, más nem hiányzott.

A második határátkelés

Három évvel később öt éves múlt, mikor megkaptuk a végzést, hogy el kell hagynunk az országot. Amilyen simán ment az első határátkelés vele, olyan borzasztóra sikeredett a második. Ahogy megtudta, hogy el kell mennünk összedőlt az ő kis világa. Nagyon sokat sírt, kapaszkodott mindenbe, ölelgette még a lakásunk padlóját is. Mindent be akart pakolni, az összes játékot, bútort, a házat…

Borzasztó érzés volt nézni, hogy mennyire szenved, annak ellenére, hogy ő akkor még nem volt tisztában azzal hova-mibe is megyünk mi vissza. Akkoriban még engedékenyebb volt a reptéri csomagszabályozás, a tengerentúli járatoknál fejenként kettő darab 32 kilós csomagot lehetet feladni.

Hárman voltunk, az hat csomag, plusz volt egy ráadás, egy óriás ember méretű batyu, ami feszegette a limitet. Azért külön fizetnünk kellett, de nem bántunk. A hét csomagból három Márk holmijával volt tele, igen, az emberes is az övé volt. Ami befért azt elhoztuk neki, de persze így is volt, ami ott maradt és azok hiányát még nagyon sokáig kellett hallgatnom.

A hazatérés sem volt zökkenőmentes. Mikor kiszálltunk a házunknál a taxiból, anyám kifutott elénk, hogy segítsen a csomagokkal. Persze egyből a gyerek felé indult, szerette volna megölelni rég nem látott unokáját. Fiam meg homlokegyenest menekült előle az ellenkező irányba, vagy mondhatom úgy is, hogy úgy elfutott mint a nyúl. Rohantam utána, otthagyva mindent.

Végül becuccoltunk, leültünk. Aztán sírva fakadtunk. A régi otthonunk, már nem az volt, ami az emlékeinkben élt. A valóságban valahogy kifakultabb, szürkébb volt minden.

Márk se nagyon tudta elfogadni a környezetünket. Nehezményezte, hogy miért olyan koszos és büdös város levegője, illetve miért van mindenhol annyi kutyapiszok (óvodába menet rendszeresen megszámolta hány kutyagumi került az utunkba naponta).

No és hogy miért kell korán reggel enyhén ittas dülöngélő embereket kerülgetni. Miért nem lehet a zebrán átmenni a száguldozó autósoktól és miért olyan savanyú mindenki. Mindezt egy öt és fél éves gyerek szemével és szókimondásával.

De az én szemem se látott mást. A családtagjaink és az ismerőseink három év alatt tíz évre valót öregedtek. A város lepusztult, az élet rosszabb minőségű, mint mielőtt elmentünk. Érthető talán hogy nem igazán akartunk ott sokáig időzni. Csak épp meg kellett szabadulnunk a lakásunktól.

Harmadszor is úton

Végül két és fél évvel később nekivágtunk újra az útnak. Hirtelen jött a lehetőség lényegében egy hetünk volt arra, hogy véglegesen fölszámoljuk a magyarországi életünket és kiürítsük a lakást.

Márk örömtáncot járt, mikor elmondtuk neki, hogy megyünk végre. A holmijához persze ragaszkodott, vinni kellett mindent neki. (Félő, ez már így marad. Azóta is hörcsög módon ragaszkodik mindenhez, ami az övé, pedig fölnőtt időközben.)

Amit nem hiányolt, az megint a tágabb család volt. Hiába tartottunk búcsúztatót, a fiam nem hatódott meg. Ő csak egyszerűen menni akart el onnan mielőbb. Hát mentünk.

Valamiért szeretünk fejest ugrani az üres medencébe, ezért aztán itt álltunk a szigeten egy buszra való csomaggal, természetesen szállás nélkül. Egy ismerős végül megszánt minket és pár napra kölcsönadott egy épp felújításra váró szobát. Egy franciaágy, meg a bőröndjeink befértek, más már nem.

A következő öt napban az az ágy volt az életterünk. Azon ettünk, aludtunk, játszottunk a gyerekkel. Mit mondjak, maradandó élmény volt a szó negatív értelmében. De csak számunkra, Márk élvezte végtelenül és örült, hogy elkezdődött az új életünk...”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gyerek Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr807457428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.05.14. 07:00:12

Azért az kemény, ha 5 és fél éves gyerekként így látta Magyarországot és ezt meg is fogalmazta. :-\

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.14. 07:32:13

Mi volt ez?
Olyan hirtelen lett vége mint egy megszakított közösülésnek:))))))))))))
Tök jó írás még olvastam volna....

DieNanny CH 2015.05.14. 07:40:32

Emlékszem, úgy 1 éve olvastam a blogodat, már az is tetszett.
Ez a poszt túl rövid... De azért köszi! Jó volt.

kék madár 2015.05.14. 07:41:15

azt kell neki mondani, ha keres valamit, hogy a garazsban van a legfelso polcon a konyves doboz alatt, soha nem fog meg a garazsajtoig se eljutni

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.14. 07:51:00

@snygg panda: Nekem is érdekes volt hallgatni őt sokszor amikor nagy komolyan kifejtette hogy szerinte mi nem jó ezzel a várossal. Néha fogalmam se volt hogy sírjak vagy nevessek rajta, mert annyira élesen látta a dolgokat.

@diggerdriver: Az már egy másik mese. :)

@kék madár: Eljut. Hidd el nekem hogy eljut. Még öt évvel később is képes volt tételesen felsorolni a hiányzókat. De manapság 12 évvel később is emlékszik a legtöbb dologra amit elveszített.

kék madár 2015.05.14. 08:00:13

@ChristineK: hat akkor nem hasonlitunk, meg a gyerekeink se, en mar harmadszor koltozom ugy, hogy fogalmam sincs mi van abban a rengeteg dobozban : )

Muscari 2015.05.14. 08:05:27

Hát ez nagyon érdekes volt. Nagyon sajnálom szegényt, úgy néz ki, hogy nagy törést okozott benne a költözés.

Ne feledjük el, hogy biztos vannak gyerekek, akik a kifelé költözéssel vannak így, és nem nagyon szeretik az új országot. Egy esetről tudok, mikor a gyerek minden este sírva ment az ágyba, vagy egy évig, míg végül hazaküldték a nagyszülőkhöz. később persze visszajött, de hogy mennyire szeret itt lenni, azt nem tudom.

2015.05.14. 08:06:14

Erre miert nem lehet szavazni? Vegre egy normalis poszt (bocs, Hataratkelo! :)))

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 08:16:45

Jo regelt!

Na most ezt igy nem lehet! Olvasok, olvasok, olvasok es egyszer csak puff.
". Moderalasi alapelveket..." :-(((

Vagy nagyon gyorsan ird meg a folytatast, vagy itt kommentben ird tovabb.:-)

Most tul. keppen visszamentetek oda ahol mar voltatok, vagy ez egy masik orszag? Csak ketten csinaltatok vegig, vagy parod is ment?

2015.05.14. 08:18:08

@ChristineK: Ne aggodj, siman lehet hogy a gyereked kevesbe fog ragaszkodni a targyakhoz a jovoben. Az ember valtozik, es o meg nagyon fiatal. Koszonjuk a posztot, nekem nagyon tetszett. Azt megkerdezhetem hogy a 'varos' Mo.on az melyik varos? Csak mert a fiad megfigyelesei kisertetiesen hasonlitanak a ferjem elso megfigyeleseihez Budapestrol :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 08:29:43

@ChristineK:

ertem a mondanivalot. de ennek olyan sefule-sefarka formaja van. sajnalom.

DieNanny CH 2015.05.14. 08:30:41

@Der echte Weihnachtsmann:

Először Kanadában voltak, most Angliában vannak.

2015.05.14. 08:31:15

@kék madár: En ezt szeretem a koltozesben hogy konnyen meg lehet szabadulni felesleges cuccoktol. Nekunk is felhalmozodtak (mar megint...) ilyen dobozaink amikben nem tudom mi van, amikor elmegyunk innen, ezeknek a dobozoknak a nagy reszet a tartalommal egyutt itt fogom hagyni, mar alig varom :). Szeretek tiszta lappal kezdeni, olyan erzes mintha egy sulytol szabadulnek meg.

Shebelle 2015.05.14. 08:37:09

Nekem is tetszett a poszt! És én is olvastam volna tovább!!! :)
Szóval várom a folytatást!

kék madár 2015.05.14. 08:40:39

@Mirjam2: en meg amirol azt gondolom, hogy meg fontos lehet, beleteszem egy dobozba, azt egy nagyobb dobozba, rairom, hogy fontos es nem merem kidobni : )

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.14. 08:43:15

@Mirjam2: Idén lesz 18 és ugyanúgy ragaszkodik mindenéhez, teli a szobája a gyerekkori játékokkal és nem lehet selejtezni max bedobozolni engedi őket. De a szobából semmi nem kerülhet ki. :)

@Der echte Weihnachtsmann: A férjem is velünk volt, egyedül a gyerekkel én tuti nem mentem volna sehova. Kanadába nem tudtunk visszajutni így Anglia lett az új hazánk. Tegnap vettük kézbe az itteni útlevelünket. :)

2015.05.14. 08:49:48

@ChristineK: Komoly 18 ev :). Sokat fog meg valtozni, de ezt gondolom te is tudod.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 08:58:09

"megkaptuk a végzést, hogy el kell hagynunk az országot"

Mi történt?

Golf2 2015.05.14. 08:58:09

Nagyon érdekes történet! Bár igy nehezebb elhelyezni hogy nem tudom melyik országba mentek.

SZIZS 2015.05.14. 08:58:09

Az írás tetszik és bizony a gyerekek ilyen szókimondók, bennük még nincsenek gátak, ami a szívükön az a szájukon. Az írás pedig fölidézte bennem a mi gyermekünk hogy élte meg a kiköltözėsünket. A fiunk 7 éves volt mikor kijöttünk Londonba. Nem mondhatnám hogy megviselte a nagy változás. Első nap amikor sírva mentem érte a suliba, mert sajnáltam szegényt hogy nyelvtudás nélkül, egy év óvoda után bedobtuk a mély vízbe, de ő fülig erő szájjal jött felém és azt mondta "Anya nem értettem semmit de nagyon jó volt"! Én meg csak öleltem szorítottam magamhoz, és már örömömben sírtam. Egyébként a mai napig szeret iskolába jarni! :) A Magyarországon hagyott családtagok hiányoznak neki, a nagyszülők a nővére és pár közeli rokon, kis barátok, de az internet korában napi kapcsolatban vagyunk velük, és évente többször hazamegyünk. Tárgyak, helyek nem hiányoznak neki, sőt kifejezetten örül hogy itt nem rohannak ugatva kerítést tépve a kutyák ránk ha sétálunk az utcán. Az én drágám egy gyerekkori élmény miatt rettentően fél a kutyáktól, de itt nagyon élvezi hogy gyakorlatilag nem hallani kutya ugatást, és kizárt dolog hogy napokig sakkban tartson egy kobor kutya bennünket, mint ahogy az Magyarországon megesett. Szerencsére a mai napig szeret itt élni Londonban, a nyelvet már jól beszéli. Szívesen megy Magyarországra de mindig elhangzik a kérdés tőle utazás előtt, hogy "Anya, ugye visszajövünk?" :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 08:58:09

@snygg panda:

A gyerek a megszokottat hiányolja mindig, azaz téves kritikaként értékelni szövegét.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.14. 08:59:06

@Mirjam2: Persze, de most minek bosszantsam őt ezzel? Úgyse hinné el.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.14. 09:07:13

@maxval bircaman szerkesztő: Ha nincs tartózkodási jogosultságod az emigrációs hivatal nagyon gyorsan felszólít a távozásra. Kanada nem az a hely ahol csak úgy simán el lébecol az ember papírok nélkül. Főleg gyerekkel.

@Pucuka(Dne): Kutyás élményt ne is mond. Jó 15 év kellet a gyereknek mire túl tudta tenni magát a magyar kutyákkal szerzett tapasztalatain. Mostanra jutott el oda hogy ha kutyát lát akkor nem az az első reakció hogy beugrik egy bokorba vagy föl egy fára.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 09:07:43

@Golf2: a kommentek felhomalyositottak engem is:-)

2015.05.14. 09:09:27

@maxval bircaman szerkesztő: Igy is fel lehet fogni, mindenesetre a ferjem mar nem volt gyerek mikor eloszor jart Budapesten es nagyon nevettem a posztnak azon a reszen ahol a gyerek 'kritizalt' mert szo szerint mintha a ferjemet hallottam volna vissza :)

2015.05.14. 09:10:23

A poszthoz:
www.youtube.com/watch?v=kE13USoI4Ik
(Filléres emlékeim - Bródy János)

@kék madár:
" hat akkor nem hasonlitunk, meg a gyerekeink se, en mar harmadszor koltozom ugy, hogy fogalmam sincs mi van abban a rengeteg dobozban : ) "
Vagy 20x koltoztem, legtobbszor hagyok csapot-papot, egy kopott katonai malhazsakba ami belefer azt viszem magammal. Vagy ami egy kocsiba befer. Minden targy potolhato. Uj elet, uj remenyek, tiszta lappal indulas. Ennyi. Nem lehetunk a targyak rabjai, ha szabadok akarunk lenni.
(berelek egy raktarhelyseget par eve, de azt hiszem, onnan is hamarosan minden ki lesz dobalva a szemetbe, csak jojjon ram az ihlet es legyen idom) :)
Pax vobiscum!

2015.05.14. 09:11:13

@ChristineK: Nem mondtam hogy bosszantani kell vele ot, de en a helyedben magamat sem bosszantanam illetve nem fognam fel tul dramaian a helyzetet...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.14. 09:16:14

@Mirjam2: Az előbb lemarad: Budapestről volt a gyereknek eme ékes véleménye.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.05.14. 09:18:28

Érdekes volt olvasni, de még érdekesebb lenne, ha ő is leírná a saját szemszögéből, hogy élte meg a dolgokat. :) Írhattál volna részletesebben a beilleszkedéséről pl. új óvodába, iskolába, mennyire ment könnyen/nehezen, a nyelvekkel, kulturális különbségekkel hogy boldogult, de lehet, hogy szándékosan helyezted a középpontba ”csak” a családot.
Végül is mindannyiunknak, akiknek van gyereke, a legfontosabb és legnehezebb, hogy ő/ők hogyan élik meg ezt az egészet. Nekünk is ez volt az egyik legnagyobb kérdőjel, de szerencsére várakozáson felül problémamentes volt a beilleszkedés.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 09:28:49

@Pucuka(Dne): +1

Mienk tiz eves volt, mikor kijöttünk. Mikor mentem erte kocsival, (en ket honappal elöbb jöttem ki) a kifele uton Györ magassagaban elökotort egy kis könyvecsket. Az osztalytarsaitol kapta emlekül. Mindegyik alairta, a legjobb baratai irtak meg egy ket bucsugondolatot is. Ezeket felolvasta nekem, pontosabban csak a felet mert aztan elkezdett sirni majd zokogni. Ez kisebb szünetekkel igy ment orakig. Igy latvan öt, nekem is kicsordult a könnyem es komolyan feltettem magamnak a kerdest hogy jol döntöttünk-e, ne forduljak megis vissza. Aztan (tudom, sokak szemeben kegyetlen voltak) azt mondtam neki: tudom, hogy nehez, de kerem azt a könyvet es majd par honap mulva visszakapod.
Annyit mondott: igen apa, nagyon nehez es oda adta a könyvet.
Többször rakerdezett, de csak egy fel ev utan kapta vissza es mikor elolvasta mar nem volt siras, csak egy sohaj, aztan ment jatszani az uj barataival. Azota meg ihaj, alig tudom itthon tartani:-)

DieNanny CH 2015.05.14. 09:34:39

@Der echte Weihnachtsmann:

Hű, ez tényleg kemény volt! De jól tetted. És bámulatos, hogy a gyereked egyáltalán odaadta!

2015.05.14. 09:35:43

@Pucuka(Dne):
2008-ban visszakoltozott Kanadaba egy jo haverom Magyarorszagrol 11 ev utan. Otthon megnosult, lett egy fia is aki 10 eves volt amikor kijottek. Itt orommel jart iskolaba, szulok, gyerek el volt ajulva, hogy milyen rendes mindenki, segitokeszek, stb. Ket evvel kesobb elkoltoztem, nem tartottam veluk a kapcsolatot. Egy honapja elugrottam Vancouverben es talalkoztam a baratommal es csaladjaval, egy ejszaka naluk is aludtam. A srac 17 eves lett, par honapja otthagyta a kozepiskolat, mert szemetek voltak vele, szivattak, stb. Pedig angolul is eleg jol megtanult, ir, olvas, akcentus nelkul beszel, helyi baratai is lettek. Kinszenvedes volt neki az iskola. Most az apjaval dolgozik es happy. Ilyen is van.

2015.05.14. 09:46:43

@Der echte Weihnachtsmann: Ez nagyon szimpatikus hozzaallas, nem kell szerintem tulreagalni az ilyen erzelmi reakciokat a gyerekek reszerol.

2015.05.14. 09:58:18

@ChristineK:
" Kanada nem az a hely ahol csak úgy simán el lébecol az ember papírok nélkül. Főleg gyerekkel."
en.wikipedia.org/wiki/Illegal_immigration_in_Canada
ottawacitizen.com/opinion/letters/letter-what-of-canadas-illegal-immigrants
"about 75,000 undocumented people living underground in fear of government agencies and in fear of the daylight."

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 10:04:47

@Mirjam2:

A gyerek nem úgy kritizál, hogy rosszat és jót hasonlít össze. Hanem megszokottat és szokatlant.

A megszokott rosszat preferálja a szokatlan jóval szemben.

Golf2 2015.05.14. 10:04:53

@ChristineK: Kanada nem az a hely... Dehogynem. Csak mondani kell hogy üldöznek.Rengetegen így vannak kinn évek òta.

Golf2 2015.05.14. 10:04:55

@Der echte Weihnachtsmann: Èn reggel 7kor kérdeztem amikor még csak 5 komment volt

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 10:13:51

@Golf2: Entschuldigung! Nem tudtam, hogy nem vagy a vilagos listan. Vagy miert jelent meg csak kilenckor?
De nem is ba...gatasnak szantam ugyanis en is feltettem ezt a kerdest, aztan jött a valasz, kedvencemtöl, Nanny-töl.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 10:14:02

@Pucuka(Dne):

"Szívesen megy Magyarországra de mindig elhangzik a kérdés tőle utazás előtt, hogy "Anya, ugye visszajövünk?" :)"

Azt hiszem, ennek kéne a blog mottójának lennie.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 10:14:59

@Cascabel: még a kiszsiges dalt hozd ide, és megvan a zenetörténelem két legszarabb nótája,,,,,

Golf2 2015.05.14. 10:16:08

@Der echte Weihnachtsmann: A jövôt választottad,gut gemacht.

2015.05.14. 10:16:14

@maxval bircaman szerkesztő:

A kutyaszarra panaszkodas mi, ha nem kritika???

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 10:16:57

@maxval bircaman szerkesztő: ez akkora baromság, hogy nem is értem, hogyan születhetett meg az agyadban.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 10:18:40

@Mirjam2: nem kell tulreagalni, de nem is szabad ignoralni.
Minden lehetöseget megragadtam, amivel el tudom vonni a gondolatait es az uj elet pozitiv dolgai fele probaltam tereleni.
Azt hiszem sikerült es a döntes is helyes volt.
Plusz, pontosan at tudtam erezni a helyzetet, mivel en is vegig csinaltam ezt, kilenc evesen. ( mint mar irtam elözö posztok alatt)

HardPötty 2015.05.14. 10:21:45

Ha itt a Határáltkelőn lenne ilyen kezdeményezés hogy a kivàndorolt gyerekek saját szavaikkal leírnàk hogy ők miként élték meg azt akkor szivesen olvasnèk ilyen poszt gyűjteményt havonta vagy kéthetente.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 10:25:20

@snygg panda:

Megszokta, hogy nincs. S most zavarja, hogy van. Ez fordítva is lehetne: a gyerek sírva fakad miért nincs kutyapiszok a járdán.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 10:25:20

@~~Babette~~:

Sok gondolkodás, a dolgok mögé nézés, s intenzív mélyelemzés a titkom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 10:25:55

@Pucuka(Dne):

Ugye visszajövünk, kérdezi a gyermek. Ez azt jelenti: Mo-t tekinti a hazájának. Ha ugyanis az új országot tekintené, azt mondaná "ugye hazajövünk?". Azaz szereti az új helyet, de ott idegen turistának érzi magát.

Határátkelő 2015.05.14. 10:27:08

@maxval bircaman szerkesztő: Már ne is haragudj, de percek óta ezen röhögök. Nagyon humoros hangulatodban vagy ma... :)))))

Határátkelő 2015.05.14. 10:28:24

@HardPötty: Akár lehet is, rajtam nem múlik. Mi lenne, ha megpróbálnátok rávenni a gyerekeket? Már akinek van és akkora, hogy nem érzi rémisztő kényszernek és felnőttek hülyeségének a dolgot. Nekem tetszene.

Csodabogár 2015.05.14. 10:29:51

@Mirjam2: Szerintem egy 5 éves gyerek nem törődik a levegő milyenségével meg a kutyapiszokkal. Viszont erről beszélnek a szülök, akkor már neki se tetszik.

SzZoole 2015.05.14. 10:30:52

@HardPötty: Nem rossz otlet.
Megprobalom rabeszelni a lanyom,hogy irja meg.Ö 13 eves volt amikor kijottek,most 18,5,de nem lesz egy oromteli iras.

pappito · http://pappito.com 2015.05.14. 10:34:00

kösz Christine, hogy megírtad

rövidke lett, de a lényeg benne van

a kutyaszar meg undorító és nem az a baj vele, hogy szokatlan, hanem az, hogy undorító és ezt egy gyerek is tudja

meg a gyerekek ha nem tudják mi van, akkor a szülők érzelmeire rezonálnak, ha a szülő stresszes ideggombóc, akkor a gyerek is nyugtalan lesz, ha meg a szülő lazább, akkor a gyerek is

persze egy (több) határátkelés általában stresszes

2015.05.14. 10:36:28

@Csodabogár: Szerintem meg igen, siman torodhet vele egy oteves gyerek (meg mielott belemkotnek: nekem nincs gyerekem de foallasu nannykent es mas minosegben is hosszu evekig kozeli kapcsolatban alltam ovodas koru gyerekekkel).

pappito · http://pappito.com 2015.05.14. 10:38:04

@Csodabogár: hát mi nem szoktunk a kutyaszarról beszélni, a gyerek meg nem nagyon emlékszik arra, hogy pesten kerülgette őket a kismotorral, de ha itt lát egyet, akkor szóvá teszi

mondjuk itt általában nem divat othagyni, meg mondjuk a parton rá is szólnak az emberre aki nem szedi fel azonnal a kutyája után

SZIZS 2015.05.14. 10:39:06

@Der echte Weihnachtsmann: Valószínű azért ment könnyen a gyerkőcnek az "elválás", mert nem alakult ki mély barátság az óvodában elöltöltött egy év alatt.

@Cascabel: Hogy mit hoz a jövő, még nem tudni. Csak a màról tudok nyilatkozni. És ma még szeret iskolába járni, úgy mint a többi gyerek. Itt még én is szívesen jártam volna suliba!!!! :)))))

@~~Babette~~: :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 10:39:17

@HardPötty:

Engem a szüleim Mo-ról kétszer vittek el: 3 és 12 éves koromban.

Mindkettőre jól emlékszem. Persze nyilván az utóbbira jobban.

12 éves koromban ezt teljesen pozitívan éltem át:
- megszabadultam a megunt iskolától,
- új élmények vártak.

Aztán pár hónap után hiányozni kezdett Mo. Ismét két fő okból:
- hiányoztak a magyar antikváriumok és könyvesboltok,
- hiányzott a magyar tannyelv az iskolában.

3 éves koromban meg számomra az utazás olyan volt, mint költözés a városon belül. Két panaszom volt:
- a nagyapám miért nem jön velünk,
- a kedvenc játékmackóm miért a bőröndben utazik, ahelyett, hogy nálam lenne.

Ez utóbbi probléma miatt balhét is csaptam, így szüleim kénytelen voltak megoldani a problémát, azaz a repülőtéren kinyitni a bőröndöt és kivenni a mackót. Egyébként ugyanez a mackó mind a mai napig megvan! Idén augusztusban lesz 47 éves, s jó egészségnek örvend mind a mai napig. (Első születésnapomra volt ajándék a medve, 1968-ban.)

Bár 12 évesen már érdekelt a politika, sosem éreztem valamiféle politikai kérdésként a költözést.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 10:39:34

@Határátkelő:

Néha az igazság vicces is, ez szerintem pozitívum. Nem feltétlenül szükséges, hogy az igazság mindig szomorú pillanatokat okozzon...

SZIZS 2015.05.14. 10:39:40

@maxval bircaman szerkesztő: Nem akartam írni, de most hogy felvetetted a kérdést kénytelen vagyok. Lehet rosszul fogalmaztam de a gyerek itt szeret élni. Itt Angliában érzi jól magát, és ha szóba kerül akkor ő a kis tíz éves eszével azt mondja hogy ő angol! Kérdeztem miért gondolja hogy angol hiszen Magyarországon született, ott el a csalad nagyobb része, magyar az anyanyelve, magyar állampolgár, magyar a neve stb. Erre ő csak annyit mondott "Anya itt élek Angliában, angol iskolába járok, angolul beszélek akkor én angol vagyok."

2015.05.14. 10:40:14

@maxval bircaman szerkesztő: 'a gyerek sírva fakad miért nincs kutyapiszok a járdán'

Tenyleg, ez nagyon eletszeru :)))

Határátkelő 2015.05.14. 10:40:43

@maxval bircaman szerkesztő: Szóval akkor amikor egy nyaralás során azt mondja az ember pár nap után, hogy "mikor menjünk haza a partról?", akkor voltaképpen a szálloda a hazája? :)))

Szerintem kissé túlmagyarázod.

2015.05.14. 10:43:21

@Der echte Weihnachtsmann: Igen, az biztos hogy ha valaki, akkor te at tudod erezni ezt a helyzetet.

adg 2015.05.14. 10:49:03

@ChristineK: vegre egy poszt, mar vartam. Befejezed majd a tortenetet? Mondjuk holnapra? :)

-------------

Haha, gyerekes koltozes, csak borond, vilag vege, nulla nyelvtudas. Ismerek ilyen tortenetet en is. :))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.14. 10:52:21

@VPBA: Ha a fiam kérném meg egy ilyen poszt megírására a válasz kb. olyasmi lenne hogy "Hol élsz te? Narniában?"
Szóval a családban én vagyok az íródeák. Meg a google map mint ahogy ezt kedvesen megjegyzi a csemetém minden adandó alkalommal ha kirándulni megyünk. :)

@Zoole[uk]: Igen.

@Golf2: Amiről beszélsz az a menekült státusz. Ergo van jogalapod az országban tartózkodni.

qkuc 2015.05.14. 10:54:21

@ChristineK: Most olvasom a blogod, a gyerek IT biztonsággal akar folgalkozni?

2015.05.14. 10:54:36

@Határátkelő: Tenyleg, annak is nagy jelentosege van hogy en munka utan azt mondom, 'hazamegyek', ahelyett hogy azt mondanam, 'visszaterek a berelt lakasba ahol ideiglenesen tartozkodunk' :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.14. 10:56:54

@Mirjam2:
Bizony.
Bíztatni kell hogy írjon még.

SzZoole 2015.05.14. 10:57:17

@ChristineK: akkor mi szomszédok vagyunk,Hemel Hempstead-be lakunk:)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 10:58:21

@pappito:

Az undorító egy tipikusan szociális fogalom.

A japán gyerek undorodik a sajt szagán, mert így van szocializálva. A hindu gyereknek meg a marhahús undorító. A magyarnak meg a sült hangya.

Ha hagyod a csecsemőt, simán eljátszik a kakival. Nem tudja, hogy "nem szabad". Onnan tanulja meg, hogy ez "rossz", hogy a szülei megtanítják neki.

Azaz a kutyapiszok nem valamiféle objektív rossz, hanem szubjektívan válik azzá.

A XX. sz. elejéig a városok utcái tele voltak lópiszokkal, mert a ló volt a fő közledési eszköz. Olyan mennyiségben volt az utcákon, amelyet ma a legkutyásabb város sem tudna megközelíteni se. A szegények összeszedték, szárítottak, s olcsó tüzelőnek használták. A lópiszok természetes része volt az utcaképnek, senki sem gondolta, hogy undorító lenne.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.14. 11:01:43

@Csodabogár: De hidd el hogy törődik, mert a levegő ha kipufogógáztól büdös és fuldoklik benne, a kutyagumi meg örökké az ember talpa alá mászik akkor azt az 5 éves is érzékeli és mivel szókimondó így fel is hívja ezekre a dolgokra a figyelmünket.

@qkuc: Ez még a jövő zenéje, de érdekli a dolog az tuti.

@Zoole[uk]: Sokat járunk oda vásárolni. :)

SzZoole 2015.05.14. 11:03:37

@ChristineK: Es Meg nem talakoztunk?Ez szegyen,Na gyorsan osszehozunk egy ropke HA. talalkozot:)

adg 2015.05.14. 11:04:07

@Határátkelő: hm, magam reszerols sosem mondanam ezt. Menjuk vissza a szallodaba. A hazamenet az mindig oda tortenik, ahol ugy eletvitelszeruen (hu, micsoda klasz szo) lakik az ember.

Egyebkent reszben igaza van maxnak, csak kisarkitotta, vagy felnagyitotta. Ma mokas kedveben van. :)
A kicsi gyerek megszokja a kornyezetet, az az o kis vilaga. Ha idegen helyre kerul, azt rossznak erezheti akkor is, ha objektiven nezve jobb. Nyilvan nem a kutyaszar fog neki hianyozni a jardarol, de lehegnek olyan dolgok, amik igen.

qkuc 2015.05.14. 11:05:17

@ChristineK: Szerintem mindkét út/egyetem járható, de rajta múlik mennyit hajlandó még esetleg a szabadidejben is tanuéni/foglalkozni vele. Ami esetleg még jól jöhet a döntéshez, keressetek pozíciókra, állásajánlatokra, ami érdekelné, hogy mi általában a felvételi követelmény.

Ajánlom a figyelmébe az ISC2 oldalait és ösztöndíjait: www.isc2cares.org/Scholarships/

TilosazA (UK) 2015.05.14. 11:07:26

@Csodabogár: Az én lányom 4 éves lesz, de már két éves kora körül kérdezgette, hogy miért van kutyagumi az utcán, (miért hagyják ott), és miért van szemét. A szemétre most is rákérdez. Egyszerűen van egy szabályrendszer a fejükben, amit otthon tanult, mint hogy a szemetet kidobjuk a kukába mindig, és ha valamit látnak ami ebbe nem illik bele, akkor azt megkérdezik. Pl. miért nincs keze a néninek, miért beszél a bácsi másik (egy harmadik) nyelven, stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.14. 11:11:55

@Pucuka(Dne):
Jobban írsz mint a Digger...
Nem ismered véletlenül?
:))))))))

soad1221 2015.05.14. 11:12:54

@maxval bircaman szerkesztő: bár részben igazad van abban, hogy a gyerek számára a megszokott a legfontosabb, de azért tud különbséget tenni jó és rossz között.
Azt pedig nagyon erősen kétlem, hogy van olyan gyerek, aki azért sír, mert nem lát az utcán kutyaszart :D
A vicc az, hogy az alapgondolat igaz, egy pici gyereknek a megszokott mindig a jó, hiszen az adja a biztonságot, a szokatlan a meg a bizonytalanságot.

És teljesen érthető Márk reakciója 2 év körül még nem a külvilággal él együtt, hanem az anyjával, 5 év körül pedig már a környezetben él, megszokott dolgok között.

Golf2 2015.05.14. 11:14:25

@maxval bircaman szerkesztő: 12 évesen érdekelt a politika? Szegény.Engem meg csak azóta amióta beleszól az életembe kb 4 éve.

adg 2015.05.14. 11:16:08

@maxval bircaman szerkesztő: hugom egyszer gilisztakkal jatszott a nagyanyam kertjeben. A mama meglatta, es mivel o borzasztoan undorodott minden csuszo-maszo allattol, el akarta venni a gilisztakat. Ezt megakadalyozando, a kb 3 eves hugam bekapta oket. Nagyanyam kis hijan elajult.
A mi csaladunkban nem volt gusztustalan a giliszta, persze nem kaptuk be.
A giliszta gusztustalansaga egyertelmuen tanult jelensegnek latszik. Nyilvan van, aki magatol fejleszti ezt ki, mint a pokiszonyt, vagy hasonlokat, nem tudom.
Az biztos, hogy ha a gyerek nincs hozzaszokva a kutyaszarhoz, es csak ugy talal egyet a homokozoban, siman eljatszik vele. Persoze amikor mar tudja, hogy mi az, akkor nem. Pesten eleg hamar megtanuljak sajnos, szingapurban meg valoszinuleg kesobb fordul elo, hogy csak ugy talal egy darab szadabonhagyott kakit.

Nagymama 30 ev utan is rendszeresen emlegette a sajnalatos gilisztas esemenyeket. :))

SZIZS 2015.05.14. 11:16:29

@diggerdriver: Digger???? Az ki???? :)))))))

soad1221 2015.05.14. 11:21:01

@adg [Au, Darwin]: nem mondod, nem akarsz írni egy posztot? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.14. 11:21:40

@Pucuka(Dne):
Akit híressé nyilvánítottak.
:))))))))))))))))

Mme Seldon 2015.05.14. 11:23:21

Nagyon érdekes írás, várom a folytatást.

Nálunk az ikrek 3,5 évesek voltak, mikor kijöttünk, a kicsi 11 hónapos. A nagyok könnyen beilleszkedtek, néha emlegetik a budapesti lakásunkat, a nagyszülőket és a házukat, Balatont. (Oda majd megyünk?) Közben egyszer várost és óvodát is váltottunk, az sem viselte meg őket.
Jól érzik magukat itt is, ott is.
A nagyszülők elég sűrűn jönnek és napi skype-kapcsolatban vagyunk.
Nem érzem különösöbben, hogy a gyerekeknek hiányuk lenne, itt is, ott is vannak játékok, amikor megyünk, mindig viszünk egy hátizsáknyi "doudou"-t (plüssállat, baba), ami gyakorlatilag csak az utazás idejére kell, ott már elő sem kerülnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.14. 11:26:11

@soad1221:
Haggyadmá'...
Megírta a HA történetének egyik legjobb posztját azóta meg ül a babérokon.
:))))))))))))))))

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.05.14. 11:28:37

Nálunk asszem 7 és 9 évesek voltak a gyerekek, amikor megvétózták a kivándorlást. A gyerekek szavazták le, hogy elinduljanak walahová.

London tud koszosabb lenni, mint Budapest, szóval lehet, hogy ennek van szerepe abban, hogy hová húz a gyerekember szíve.

Mme Seldon 2015.05.14. 11:28:51

@maxval bircaman szerkesztő:
A XIX. század végén volt egy olyan jóslat, hogy a „Ha ugyanígy növekszik London lélekszáma, a századfordulóra több méternyi lócitrom borítja az utcákat, olyan sok konflis járja majd a várost”

Aztán mi történt? Bejöttek az autók és nem lett olyan sok a lócitrom....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.14. 11:29:11

@Mme Seldon:
Erre szoktam mondani hogy az mi gyerekeink már világpolgárok lesznek.
Bárhova menjenek mindenhol jól érzik magukat.
Így van ez jól.

2015.05.14. 11:30:43

@ChristineK: Akkor jol sejtettem :)

soad1221 2015.05.14. 11:31:00

@diggerdriver: na ezaz. Ilyet egyszerűen nem tehet. csakmert. :))

adg 2015.05.14. 11:41:16

@soad1221: ma nem erek ra. :) megyunk este szunyogot etetni a szabadteri moziba. Itt van a sogornom meg ket napig, es eddig semmilyen tropusi nyavalyat nem szedett ossze, csinalni kell valamit, mert otthon nem fogjak elhinni, hogy itt jart. :)
Meg egy ilyen posztba be kellene vonni a paromat is, o kepes ilyen erzelmi dolgokra is visszaemlekezni, amirol en azt sem tudom, hogy mi.
amugy nem volt teljesen setagalopp, volt nehany hullamvolgy.

SZIZS 2015.05.14. 11:41:28

@Saman: Az en gerekem most tiz eves es nem erdekli hogy koszos-e Budapest vagy London. Nem azert szeret itt lenni mert koszos vagy tiszta az utca. Es nem azert akar hazamenni Magyarorszagra mert hianyzik neki Budapaest, hanem a rokonok ismerosok miatt. Es akiket szeret azokat folyton agitalja hogy ok koltozzenek ide Londonba!

SZIZS 2015.05.14. 11:41:38

@diggerdriver: Jaaaa az te vagy? Azt hittem az a Lakatos Kevin Hozeszantosz Ronaldo Brendon volt!!! :)))))

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.05.14. 11:44:01

@Pucuka(Dne): Ők is attól féltek, hogy az osztálytársak, barátok rokonok kikerülnek a képből.

Az ex nejem rengeteget költözött gyerek korában és át tudta érezni, hogy ez mekkora baj.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.14. 11:44:29

@Zoole[uk]: Egyszer talán sikerül. :)

@qkuc: Eddig is autodidakta módon tanult. A college-ben eddig nem sok újat tudtak mutatni neki, lényegében azért jár hogy legyen papírja arról amit már 4-5 évvel ezelőtt is tudott. (na meg hogy meglegyenek a ucas pontjai) Reméljük az egyetemtől többet kap majd. De közben már egy amerikai hacker kurzusról álmodozik, csak épp tízezer dolcsi az ára. :)

soad1221 2015.05.14. 11:47:20

@adg [Au, Darwin]: ok, elfogadva. a szúnyogetetés fontos program, nem tudnám, hogyan cipelném magammal azt a lelki terhet, hogy ma este a híres ausztrál szúnyogok éheznek... pláne ha igazi magyar csemegét ehetnek.. nektek meg jó szórakozást.. a szúnyogoknak meg jó étvágyat! :)

aztán akkor holnapután meg olvashatjuk a posztot, ugye?:)

adg 2015.05.14. 11:49:09

@diggerdriver: némileg tulzonak erzem, de azert koszi. :)

soad1221 2015.05.14. 11:49:17

@ChristineK: ohh, szinte ingyen van.. ösztöndíjjal nem lehet arra bejutnii?

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 11:57:47

@Golf2: +csillio

@maxval bircaman szerkesztő: 12 evesen hianyat erezted AZ antikavriumnak, 12 evesen erdekelt a politika.
Ne haragudj, de neked nem volt gyerekkorod,baszki. Es ez meg is magyarazza az összes kommentedet. Bar nagyon sokkal, egyet ertek,neha azaz erzesem, tul realistan kezeled a dolgokat.

Itt nalunk vagy egy mondas:" Alles wird Gut" (Minden jo lesz, vagy jora fordul)
Kicsit lazabbnak kellene lenned es nem latnad mindig sötetnek a jövöt. Igen, vannak aggaszto jelek, de mindig a lehetö legjobbat kell kihozni AZ adott helyzetböl.

2015.05.14. 11:58:14

@diggerdriver: Nem akarlak bosszantani de tenyleg gyanusan jol ir az asszony. Annyira hogy nekem mar kezdenek ketelyeim tamadni. Pontosan ki is irta a te blogodat? :)

soad1221 2015.05.14. 12:03:44

@adg [Au, Darwin]: bár nyilván nem én vagyok a mérce, de bizony azóta olvasom a HÁ-t napi szinten, amióta megjelent az a poszt...
szerintem nem túlzott digger...

DieNanny CH 2015.05.14. 12:08:51

@Mirjam2:

Ez tényleg nagyon érdekes! Mikor unokaöcséimtől jövök el, mindig azt mondom: megyek a lakásomba.
Most pár hónapja fordult elő először, hogy mikor Mo-on voltam, az ideutazás napján mondtam anyukámnak, hogy milyen csatlakozással tudok továbbmenni, és akkor mondtam először, hogy: "Kb 10 órára érek haza." (Vagyis ide, a bérelt lakásomba.)
Ha ennyire szigorúan vesszük a névhez társított érzelmeket, akkor csak pár hónapja érezném magam itthon?

2015.05.14. 12:09:33

@ChristineK:

Elhiszem, a gyerekek ilyenek. Kimondják, amit látnak, gondolnak.

Már többen írták előttem, de én is szívesen olvasnék egy hosszabb, részletesebb posztot a "kalandjaitokról".

2015.05.14. 12:13:05

@maxval bircaman szerkesztő:

"Megszokta, hogy nincs. S most zavarja, hogy van. Ez fordítva is lehetne: a gyerek sírva fakad miért nincs kutyapiszok a járdán."

Hát az elég perverz lenne, de nincs kizárva, hogy megtörténhet valahol a világon ilyen is. :)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 12:14:32

@Határátkelő: hát érdekes humorod van neked is...

:P

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 12:18:53

@adg [Au, Darwin]:

"magatol fejleszti ezt ki, mint a pokiszonyt"

maga normális?? hidd el, rettentően szeretném, ha nem kerülgetne tőlük az ájulás....fejlesztette a rosseb.

2015.05.14. 12:19:26

@maxval bircaman szerkesztő:

"Az undorító egy tipikusan szociális fogalom. (...) Ha hagyod a csecsemőt, simán eljátszik a kakival. Nem tudja, hogy "nem szabad". Onnan tanulja meg, hogy ez "rossz", hogy a szülei megtanítják neki."

Akkor, ha a pandafiú bedugja a fütyijét a pandalány fülébe az most szexuális zaklatás??? :D:D:D:D:D:D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 12:22:02

@Golf2:

7 éves korom óta érdekel a közélet.

Persze kezdetben amolyan naiv szinten.

De úgy 10 éves korom óta már komolyabban is. Persze nyilván gyerekmódon, azaz szélsőségesen, sokszor fekete-fehér módon, nem belemenve az apró részletekbe.

Pl. 10 évesen komolyan azt hittem, hogy minden amit a SZER mond, az 100 %-os igazság.

SZIZS 2015.05.14. 12:22:03

@Mirjam2: Hidd el a Digger irja, bevallom en csak ket honappal ezelott kezdtem el olvasni az irasait. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 12:22:03

@Mme Seldon:

Igen, ez egy tipikus eset, amit arra szoktak felhozni miért nem lehet a múlt adataiból megjósolni a jövőt. Ugyanis ha nem vesszük figyelembe a minőségi változást, az esetleges ugrásokat, képtelenség a jövőt akárcsak megközelíteni is.

Hasonló eset egy 120 évvel ezelőtt jóslat, mely szerint 2000-ben a nők fele telefonközpontban fog dolgozni Franciaországban, ugyanis egyre több embernek lesz telefonvonala, azaz egyre több telefonos kisasszonyra lesz szükség a központokban. Aztán a jóslat után pár évvel feltalálták az automata telefonközpontot.

Meg az IBM legendás jóslata a 70-es évekből, hogy a várható kereslet otthoni számítógépekre nagyjából évente ezer darab lesz 2000-ben. Persze hiszen az akkori árakból indultak ki. S nem számoltak az iparág drasztikus fejlődésével, ami sokkal jobb eszközöket hozott, nagyon olcsón.

Én még emlékszem, hogy 20 éve a számítógépes lapok arról cikkeztek, a RAM ára gátolja a fejlődést. S ez akkor igaz is volt, 1 MB RAM nagyker áron kb. 20-25 USD volt. Csak aztán a technológia ugrott egy hatalmasat, s ma már 1 GB RAM sem kerül ennyibe!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 12:22:03

@Der echte Weihnachtsmann:

Igen, politikai lapokat második osztályban kezdtem olvasni, 7 éves koromban. S mindig megnéztem a tv-híradót este.

Hozzáteszem: 4 évesen tanultam meg olvasni.

Aztán amikor már nem voltam napközis, ötödik osztáytól, egész délután a SZER-t hallgattam.

Akkor kezdtem az antikváriumokat is. Iskolából hazafelé hetente legalább 3-szor jártam antikváriumba. Elsősorban a Bajcsy-Zsilinszky út és a Népköztársaság útja sarkán lévőbe és a most is létezőbe, mely a Nemzeti Múzeummal szemben van, az Asztoriánál. Akkoriban 1-2 Ft-ért lehetett könyveket venni ott! Szüleim adtak hetente 20 Ft zsebpénzt, s ez elég volt bőven!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.14. 12:23:16

@soad1221: Nem, nem ez egy szigorúan fizetős pár hetes kurzus, plusz még felvételi követelmények is vannak azaz nem csak úgy besétálsz és kicsengeted a lóvét azt jónapot. Nem itt kérnek egy elég magas tudás szintet hogy a kurzuson úgymond ne a kályhától kelljen indulni.

soad1221 2015.05.14. 12:27:07

@ChristineK: az ok, a követelmény teljesíthető... a pár hetes kurzusra a 10000 dollár, már kicsit húzósabb... :)

adg 2015.05.14. 12:30:18

@~~Babette~~: igen. Miert, tanultad a szuleidtol, mint azt, hogy nem iatszunk a veceben uszo macival, nem tojunk a furdovizbe, stb? Gondolom nem. Vagyos ez csak ugy jott, kialakult. Nyilvan nem ugy ertettem a sajat fejlesztest, hogy szorgalmasan dolgoztal rajta, hogy minel rosszabb legyen, ha meglatsz egy pokot. Hm?

qkuc 2015.05.14. 12:38:30

@soad1221: Ezek mind ilyen méregdrágák, az online CEH tréning is egy vagyon, és ez volt a legolcsóbb opció. Természetesen a "haladóbb" szintek még drágábbak lesznek, :D.

A másikra mondtam, hogy nem vagyok hajlandó beülni ennyi pénzért, olvasni egyedül is tudok, a neten minden lényeges infó levadászható, test engine van a neten ehhez képest szimpatikusabb árképzéssel, majd a vizsgán találkozunk ..., :D.

qkuc 2015.05.14. 12:39:13

@ChristineK: Melyiket nézte ki, ha nem titok?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.14. 12:45:21

@qkuc: Erre max akkor tudok válaszolni ha hazajön és megkérdezem tőle.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 12:58:16

@maxval bircaman szerkesztő: gondolom egyke voltal ( vagy), akarcsak en is. De szeretnem megkerdezni: focilabdat lattal közelröl? Esetleg müa. Jatekpisztolyt, puskat, vagy legalabb valami fadarabot amivel lehetett kardozni?

Van egy ilyen kollegam. Elmondasa szerint mar 7 evesen is csak AZ elektronikai dolgok erdekeltek. Az iskolaban mindig külön vonult a többi gyerektöl, mert hülyesegnek tartotta azt amiröl beszelnek, vagy amit jatszanak. Hihetetlenül okos. ( el is neveztem elö lexikonnak). Nem is tudom mert nem egyetemen tanit valahol.
De, hogy csaladja a büdös eletben nem lesz, AZ biztos.
Egyszerüen nem szocializalodott rendesen. Gyanitom, ezt a szüleinek köszönheti.
Ez, az en szemembem nem elet. Nincs felhötlen kikapcsolodas.

2015.05.14. 13:10:33

@tableno:

Ezen szétröhögtem magam, állati jó! :D Köszi!

2015.05.14. 13:16:10

@tableno:

"Pálinka will find you and try to kill you."

Sírok, bzmeg. :D

2015.05.14. 13:26:09

@soad1221:

Arra sajnos most nincs időm, de besírtam már magán a cikken is! :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 13:57:37

@Der echte Weihnachtsmann:

nézd, én mióta 5 évesen megtanultam olvasni, faltam a könyveket. más játék nem érdekelt. anyám gyorsan rájött, hogy nem érdemes bűvészdobozt meg ilyen marhaságokat venni, csak kupac könyveket, ajándékba. a kártyázás meg társasjátékok se igen érdekeltek
néha elmentem biciklizni a barátokkal meg ilyesmi, de úgy nőttem fel, hogy az olvasás volt az életem. ha lett volna telefonunk, kiolvastam volna a telefonkönyvet is.

nagyban segített ez abban, hogy kétkedve fogadjam a magyar kormány antigravitációs terveit.

és nem érzem magam túlságosan antiszociálisnak:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 13:58:20

@Th's child: ezen én is zokogtam tegnap, amikor olvastam:)
azt a filmet amúgy is imádom.

skye8 2015.05.14. 13:58:24

Erdekes iras,de azt nem ertem 3 ev kanadai tartozkodas utan miert nem sikerult letelepedni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.14. 13:58:54

@soad1221:
Bizony hogy nem.
Csak míg a Digger írt ide számolatlanul addig a kenguruhuszár csak egyszer:))))))))))))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 14:02:16

@Der echte Weihnachtsmann:

Igen, nincs testvérem.

Mindig irtóztam a labdajátékoktól, mert féltem, hogy pofánrúgnak labdával. A játékfegyvereket sem szerettem. Utáltam az agresszív, "fiús" dolgokat is.

Én olyan otthon ülő típusú gyerek voltam, akinek a kedvenc játéka a földgömb volt.

Amikor kérdezték szüleim mit szeretnék 14 éves születésnapomra, azt mondtam: írógépet.

De sosem irigyeltem a folyton utcán játszó, bandába verődő gyerekek életét. Nekem az értelmetlennek tűnt.

Kamaszkorban sem volt sosem baráti köröm, nem jártam sosem buliba, diszkóba, stb. Mindig volt 2-3 haverom, de csupa hozzám hasonló antiszociális emberke: olyan szobában ülő, értelmetlen dolgokról hosszasan vitatkozó típus.

A sport sem érdekelt sosem. A FELESÉGEM tanított meg focimeccset nézni, ő magyarázta el a szabályokat. Ez az 1986-os mexikói világbajnokság alatt volt, házasságunk előtt pár hónappal. Ő akarta nézni a meccseket, én meg kénytelen voltam vele tartani, így lassan kérdezgettem, hogy mi mit jelent, s a vb végére már tudtam mik a játék pontos szabályai.

Valószínűleg nekem se lenne családom, ha nem találkoztam volna véletlenül a feleségemmel. A 16-18 éves korombeli legjobb haverjaim mind kivétel nélkül nőtlenek most, s sosem volt családjuk - ezek: egy magyar, egy orosz, s egy cseh emberke. A cseh gyereknek volt legalább egy ideig barátnője, a másik kettőnek még az se.

Muscari 2015.05.14. 14:18:49

@Pucuka(Dne): na ezért a kutyaugatásért még kapni fogsz, vannak, akik egyszerűen nem hiszik el :-)
Pedig milyen jó is!

soad1221 2015.05.14. 14:28:27

@diggerdriver: na várjunk, ha most megsértődsz, esküszöm iszom egy sört. (na ilyen fenyegetést se kaptál még, fogadjunk?!?!?)
Szóval onthatod továbbra is, Téged nem kell annyit nyaggatni.. :)

Muscari 2015.05.14. 14:29:35

@ChristineK: ezért így sajnállak benneteket, meg Diggerék fiát is. Egy kutya olyan sok pluszt tud hozni egy családba, annyit tud adni egy gyereknek, de ha valami ijesztő dolog történik, míg a gyerek kicsi, sajnos sokáig félni fog.
Az én gyerekeim a kutyákkal nőttek fel, a lányom négy éves volt, mikor kiskutyáonk

Muscari 2015.05.14. 14:35:06

Folyt.
Mikor kiskutyák születtek, szinte együtt nőttek fel.

Giddy Lamb 2015.05.14. 14:40:40

@Pucuka(Dne):"Hidd el a Digger irja, bevallom en csak ket honappal ezelott kezdtem el olvasni az irasait. :)"

Most már értem, miért uaz az avatarja kb. 2 hónapja!
Addig minden nap jobbnál-jobb csajok, -bevallom az avatarjai miatt jártam erre a blogra- most meg ez a satuba fogott mogyoró...

SZIZS 2015.05.14. 14:40:40

@Muscari: Miért? Itt nem lehet írni a kutyákról? Pedig szuper érzés nyugodtan végig sétálni az utcán, anélkül hogy őrjöngő kutyák ijesztgetnek a kerítésre ugrálva. És jó megtudni hogy kutya van a szomszédunkban, na persze nem onnan hogy állandóan ugat, hanem hogy szembe találkozunk a szomszéddal az utcán aki pórázon szájkosár nélkül sétáltatja igencsak jámbor kutyusát. De ha ez a téma másokat sért, én kérek elnézést!

2015.05.14. 14:40:56

@maxval bircaman szerkesztő:
"Igen, politikai lapokat második osztályban kezdtem olvasni, 7 éves koromban. S mindig megnéztem a tv-híradót este."
En is:) Maig emlekszem Heikal cikkeire az Al-Ahrambol. Meg Aref marsallra, Irakbol, Makariosz ersekre Ciprusbol, stb.:)
"egész délután a SZER-t hallgattam."
En is, mar amikor nem voltak otthon a szuleim. Ezert epitettem sajat rovidhullamu radiovevot is 10 eves koromban. Kesobb a roman SZER-t is hallgattam, jobb zenet adott le Raduly Ciriac, mint Cseke Laszlo:) De hallgattam a tiranai radio magyar nyelvu adasat is a maoizmusrol, a Tirana Hangjat. Meg a BBC, Deutche Welle, a moszkvai radio magyar adasait. Padlasunk es a kornyezo fak kozott valosagos antennaerdo volt:) Kozben olvastam is, de leginkabb bandazni szerettem, verekedni, horgaszni, focizni, erdot felgyujtani veletlenul, II. vh.-us kezigranatokkal jatszani, furdeni a patakban a haverokkal, stb:) Kesobb szerettem repulni motoros geppel - 17 evesen -, csajozni, inni sajnos keson kezdtem el:) A seregben buvarfelderitokent kezdtem, de attetek radiotavirasznak szerencsere, number station figyelonek, ahol olvashattam kedvemre:) Plusz az alakulat konyvtarahoz is volt sajat kulcsom:)
BTW, ki latta a The Number Station c. filmet John Cusack-al?
Mentem melozni, tovabbi jo szorakozast.
Beke Veletek!

HardPötty 2015.05.14. 14:42:21

Off!

Fiam lesz! :D

On!

Hari Seldon 2 2015.05.14. 14:43:16

Na, jó, csak pár sort írok gyorsan, mert holnap megyünk Amszterdamba, és még készülünk.

Szóval, tetszett a poszt, csak hirtelen lett vége.

Mi amikor "hazaköltöztünk ide" az ikrek 3,5 évesek voltak. Ők azonal bekerültek a 0 nyelvtudeással az óvodába, elég simán vették.
Tudatosan úgy terveztük így:
A gyerekek akkor fejezték be a bölcsődét, tehát így is úgy is bölcsöde óvoda váltás jött, Johanna meg akkoriban kezte a bölcsödét. (illetve kicsit később, de ez részletkérdés)
Ez 2013-ban volt.

Úgy látszik valahol a 3,5 és 5,5 fél év között van valahol az az időpont, ahol a gyerek már kezd egy kicsit jobban szocializálódni. És kezdi érdekelni a többi gyerek. (persze minden gyerek más és más) valószínű, hogy az óvoda elején még nincsenek olyan erős barátnő kötődések, amik nehézzé teszik a költözést.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 14:44:30

@adg [Au, Darwin]:
éppen néztem, ősszel (neked tavasz!) lesz felétek is ac/dc koncert, ez most csak úgy eszembe jutott, mert éppen hirdettek olcsón fb-on a mai zeltwegire két jegyet,
graziak előnyben:)))
"Ha valakit érdekel van 2 eladó jegyem a mai AC/DC-re, 10 000 darabja, átvételkor este hatkor tudom odaadni a helyszínen Zeltwegben. Hívható vagyok +351 920 420 309-os számon. Zsolt"

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 14:49:01

@Muscari: sajnálom, nem ígérhetem, hogy nem fog megugatni a kutya, amikor jössz;DDD

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 14:55:50

@Pucuka(Dne):

Egy ismerőssel történt meg.

Lakótelepen lakott, s a szomszédok folyton ordítottak meg húzogatták a bútorokat. Egyszer szólt a szomszédnak, nem lehetne-e halkabban. Szomszéd válasza:
- Ha csendet akarsz, akkor költözz családi házba, baszdmeg, ez itt egy bérház, ahol zajlik az élet.
Pár év múlva családi házba költözött. Ott meg a szomszédok kutyája éjjel-nappal ugatott, ráadásul a tulaj nem tudott aludni, így többek között szombaton és vasárnap reggel 6-kor felkelt benzinmotoros fűnyíróval dolgozni, meg kalapácsolni a kerti sufniban.
Egyszer szólt a szomszédnak, nem lehetne-e halkabban lenni kora reggel.
Szomszéd válasza:
- Ha csendet akarsz, akkor költözz lakótelepre, baszdmeg, ez itt kertváros, ahol az emberek kikapcsolódnak a kertjükben.

DieNanny CH 2015.05.14. 15:00:19

@Der echte Weihnachtsmann:

De mivel odaírtad, hogy ez a te szemedben nem élet, így kár is foglalkozni vele. Ő azt nézi értetlenül - valószínűleg -, amikor valaki a hódításairól, ne adj' isten a gyerekeiről mesél. Számára az nem felhőtlen kikapcsolódás!

(Off: Hm. Kedvenc kommentelő??? :-))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.14. 15:08:45

@Giddy Lamb: :-)))))))))))))))))))

@HardPötty: ez ma pont nem is off :-) vigyázzatok egymásra :-)

@Pucuka(Dne): szabad írni a kutyákról, de mikor pár hónapja valaki ilyesmit mert mondani, hogy az angliai kutyák nem ugatnak, akkor le lett ugatva, hogy ez meg hogy lehet és mekkora hülyeség. (szerintem biztos a kolbászból kerítés,az az oka, azért kussolnak, mert egész nap azt rágják.)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 15:10:27

@Cascabel:

Tiranát én is hallgattam.

Előbb megkérdezte az egyik kolléga miért van ilyen jó kedvem.

Nos, mert rátaláltam a CBA-indulóra: www.youtube.com/watch?v=5yMpCRu9HxU - fantasztikus paródia, csak az a röhej, hogy aki csinálta ezt komolyan gondolta. Nekem rögtön a kitalált Radiátor együttes ugrott be, ez 10 éve volt egy kamuzenekar egy reklámban www.youtube.com/watch?v=BWbL1aeOwqE

adg 2015.05.14. 15:27:52

@~~Babette~~: ide most nem jonnek, megneztem. Szemetseg, egesz europat vegigturjak, meg itt is egy par nagyvarost. Pedig elmentem volna.
Na mindegy, ha nem, hat nem. Igy is jo.

@diggerdriver: 3X

soad1221 2015.05.14. 15:29:18

@adg [Au, Darwin]: na-na az egyik az nem valódi poszt volt, csak információ morzsák a munkavállalásról, jó?
egyezzünk ki 2,5-ben :)

adg 2015.05.14. 15:32:40

@soad1221: na jo, legyen ketto, mert a masiknak meg hianyzott a harmada meg a kepek nagy resze.

GERI87 2015.05.14. 15:36:16

@maxval bircaman szerkesztő:

"Olyan mennyiségben volt az utcákon, amelyet ma a legkutyásabb város sem tudna megközelíteni se."

Persze, akkora mennyiségben volt az utcákon hogy attól féltek pl New York-ban hogyha tovább nő a forgalom, az utcákat térdig ellepi a szar és a lótetemek (a közlekedési balesetek velejárója akkoriban az elpusztult lovak teteme volt).
Szerencsére az autózás megoldotta ezt.

blackhairlady 2015.05.14. 15:48:12

@Mirjam2: En meg pont az ellenteted vagyok:) Eddig minden nyaron hazamentunk, es alig vittem cuccot inenn, hogy minel tobb mindent ki tudjak hozni magammal amit koltozeskor a sulyhatar miatt nem tudtunk. En is ilyen ragaszkodos vagyok a kacatokhoz.

GERI87 2015.05.14. 15:50:53

@maxval bircaman szerkesztő:

"Lakótelepen lakott, s a szomszédok folyton ordítottak......Pár év múlva családi házba költözött"

A probléma az emberekkel és a szokásaikkal van, nem a hellyel. Nem tudnak viselkedni.
A kutyát nem nevelik meg, "csak úgy van", 'mert szokás'.
Mint a lombégetés meg a Kossuth bömböltetése, kertvégéből óbégatás...

adg 2015.05.14. 15:52:19

@~~Babette~~: nem igazan. Brisbane 4 ora repules, az a legkozelebbi. Majd legkozelebb. Neha jonnek ide is, ha jol lattam 96-ban is voltak darwinban.

blackhairlady 2015.05.14. 15:52:20

@ChristineK: Nagyon tetszett a posztod, bar tenyleg rovid, de a lenyeg atjott. Egyszeruen tudomasul kell vennunk, hogy a gyerekeknek is vannak erzeseik, es az nem mindig ugyanaz mint a szuloke. Vannak akik ezt kimondjak, de vannak olyan gyerekek is akik magukba rejteik, mert nem akarjak a szuloket idegesiteni meg ezzel is, es ez a nagyobb baj, mert komoly feszultseget generalhat a gyerekben, es mikozben a szulo azt hiszi, hogy minden a legnagyobb rendben van, az kis ellket meg marjak a kimondatlan erzesek.

blackhairlady 2015.05.14. 15:53:06

@blackhair-lady: Es persze vannak olyan gyerekek is akik teljesen jol veszik az akadayokat, es nincs gond, azert azt is emlitsuk meg.

SzZoole 2015.05.14. 15:56:16

@ChristineK: vasárnap délután szívesen látlak szerény hajlekunkban.
Ott lesz meg Digger direktormuveszur es családja meg puhacicaek is.
Diggerek élmény beszámolt fognak tartani.
Mit szólsz hozza?:)

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 16:03:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: teljesen igazad van. Neki(k) ez nem, nekem meg az nem felhötlen. Lsd. Babette-t, öt is a könyvek erdekeltek jobban. Nincsen ezzel semmi baj.
De sikerült egymas megsertese nelkül leirni a velemenyünket. Legalabbis nekem nem allt szandekomban.
Az emlitett kollegam meg tenyleg antiszocialis. (Egyszerüen csak bolond)

Es igen a kedvenc kommentelöm vagy:-)))

ON
(ezt elfelejtetted) :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 16:03:48

@maxval bircaman szerkesztő: " mert féltem, hogy pofánrúgnak labdával."

Mondjuk ez nem alaptalan félelem, főleg annak, akit soxor tesznek be a többiek a kapuba... :D
Ráadásul ha valaki szemüveges, az külön még durvítja a helyzetet.De azért focizni q jó dolog... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 16:07:22

@maxval bircaman szerkesztő: "A sport sem érdekelt sosem. A FELESÉGEM tanított meg focimeccset nézni"

Még ilyet...döbbenet. :-)A férfiembereket általában érdekli a foci, az asszonyokat meg átlalában nem.De hogy ilyen dupla ellentét legyen egyszerre... :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.05.14. 16:07:50

@Cascabel: "a roman SZER-t is hallgattam, jobb zenet adott le Raduly Ciriac, mint Cseke Laszlo".

Úgy van. Cseke László a beat-pop simább vonalát kedvelte, Cornel Chiriac a keményebb woodstockit - Jimi Hendrix, Cream - valamint Dylant és Baezt. (Metronom volt a program neve.)

Rajtuk kívül a Luxemburgi Rádiót hallgattuk (este, a recsegő középhullámon), vasárnap délben pedig a Rolling Stones imádó Mickey Grantot (magyarul a BBC-n).

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 16:07:57

@GERI87:

Sok helyen szokás lombot égetni. Ellenben magyar népszokás a NEDVES lombok égetése. Az eredmény: nem ég. Ilyenkor jön a benzinnel meglocsolás. Aztán a tripla bűz.

Pedig pl. ott ahol én laktam Mo-on, ingyenesen elszállították a kerti hulladékot a szemetesek. Mégis: a többség maradt a hagyománynál.

Mr Long 2015.05.14. 16:12:42

@geegee: Foci, legyen amerikai, vagy ausztral, de ne ez a picsongos europai... :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 16:14:31

@geegee:

Feleség kamaszkorában kijárt rendszeresen meccsekre, valami szurkolóklubban is tag volt. Név szerint tud mondani focistákat, elsősorban 70-es és 80-as évekbeliket, mert ma már csökkent ez irányú érdeklődése.

Ő személyesen nem focizott. Mondjuk vicces is lett volna egy 45 kilós, 154 centis focista... A női focisták jellemzően magasabbak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 16:14:46

@~~Babette~~: Jééé, te is ilyen zugmetálos vagy?Acé-ménkű-décé? Nocsak, nocsak... :-)))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.14. 16:15:05

@Zoole[uk]: Szóhoz sem jutok. :) Köszi a meghívást! Nagyon kedves vagy! Sajnos most nem fog összejönni.... :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 16:19:12

@maxval bircaman szerkesztő: Hát ja, és még lehetne folytatni a kertesházas részt.A vonyító flex, a nyári éjszaka közepén kutyát sétáltató arcok, akik felverik az összes többi barom kutyát, a tavasszal-koranyáron az ablak alatt jajgató macskák, a reggel hangosan üvöltő madarak, (nyitott ablaknál) stb...A megoldás valszeg a Hold túlsó oldala lehet, de ott meg valszeg a sok földönkívüli lehet zavaró...
:-))))

blackhairlady 2015.05.14. 16:19:50

@Mme Seldon: Errol eszembe jutott, hogy a Back to the future utolso reszeben 2015-be, vagyis az idenbe jottek vissza. Nem minden alakult ugy mint a filmben:)

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 16:20:29

@maxval bircaman szerkesztő: ha tul sok a Benzin, akkor meg a tripla tüz:-)))

Ez itt is megvan. Nem tudom miert, de a legjobb a vizes lomb. Söt, megjobb ha elötte harom napig esett ra az esö:(
Aztan a latotavolsag a környeken lecsökken 0,5m-re

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.14. 16:22:05

@HardPötty: Gratula!!!

@skye8: Mert egyik módon se sikerült letelepedési engedélyt szereznünk, pedig többféle lehetőséget is megpróbáltunk, mindet elutasították. Tíz évet töltöttünk ezzel összesen. Elég volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 16:29:57

@Hobbiszakács: Akkor én valszeg fiatalalabb vagyok.Emléxem ugyan a SZER-re, de nem érdekelt még, talán a zene sem.Viszont volt a 80-as években egy műsor a Bartók elődjén ahol sokat hallgattam A heavy metal kedvelőinek című adást.Műsorvezető Göczey Zsuzsa... :D Mindezt egy komolyzenei adón, vasárnap éjszakánként, abban a korszakban.Elképzelhetetlen volt, és mégis... :D Onnan vettem fel az első kazettáim tartalmát egy kis ócska magnóval.Sípolt, fütyült a hangminőség lejátszáskor, de kit érdekelt... :-)

Jégermájszter 2015.05.14. 16:30:00

ausztriában is fokozódik a helyzet? az FPÖ már zárná a határokat...

"Von Ende 2010 bis Ende 2014 sei die Zahl der Arbeitslosen um mehr als 25 Prozent gestiegen, die der arbeitslosen Ausländer um über 62 Prozent. "

"Er [FPÖ-Parteichef Heinz-Christian Strache] forderte einen Zuwanderungsstopp in den Arbeitsmarkt, eine sektorale (etwa beim Bau oder in technischen Berufen) oder auch komplette Schließung des Arbeitsmarkts für Ausländer, ein Gastarbeitermodell samt Rückführung der Arbeitnehmer sowie ein eigenes Sozialversicherungssystem für Ausländer."

www.salzburg.com/nachrichten/oesterreich/wirtschaft/sn/artikel/steigende-arbeitslosigkeit-fuer-fpoe-folge-der-zuwanderung-149801/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 16:31:26

@Mr Long (UK): A tojáslabdás engem valahogy nem érdekel, meg olyan hülyén pattan a labda... :D De az európai télleg picsogós, legalább is a dél-európai országok játékosai közt. :-S

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 16:31:50

@geegee: inkább egy nemzug metálossal élek:DD
próbáltam megfűzni, hogy végülis csak 250 km zeltweg, de leszavazott.

de amúgy elsők között láttam anno moziban a filmet.

blackhairlady 2015.05.14. 16:32:56

@tableno: Ez nagyon jo! A Romhanyi Fredi es Beni kiemelese kulonosen:)
Viszont a Dobos tortaert legszivesebben beszolnek, nem tudom ki mondta neki ezt a recepet, de surgosen felejtse el.
Ja, es a palinkas focimen meg mindig rohogok:D

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 16:32:56

off
ki nyitotta anno az excel táblát az árakkal?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.14. 16:34:39

@maxval bircaman szerkesztő:
most tudtam meg én is, Budapesten jópár éve tilos égetni, mindent, mindenhol, mindig, jó kis bírság lesz belőle, ha valaki mégis. viszont tényleg elviszik ingyen a szépen zsákokban vagy összekötve kirakott kerti hulladékot.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 16:39:51

@maxval bircaman szerkesztő: Beszarás... :D

Miért, cselező embernek az ilyen kisebb, fürge termet simán jó lehet...Itt is sok kis bestella focizik.Van itt majdnem mellettünk egy iskola, kiváló, műfüves, bevilágítható pályával.Csomószor van ezdés, ahol csak csajok vannak.De jó párszor látok kamaszlányokat, akik jönnek iskolából, az egyiknél van focilabda, és leállnak kicsit játszani!Az egyik beáll a kapuba, a többiek meg rugdosnak neki szabadrúgásokat...Én meg tátott szájjal figyelek. :-ooooooooo
Oké, nem tudnak olyan kifliket, mint Roberto Carlos, de akkor is...Baxxa meg egy talicska majom, miért nem itt kamaszodtam...
:-)))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 16:45:26

@Dragonlady (Bp, Hun): Igen, egyre több ilyen kis csomagot látok én is.Nem is baj, hogy nem égetnek, az ilyen félig nedves avarnak kurvadurva füstje tud lenni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.14. 16:46:51

@~~Babette~~: Aham, kösz.Na majd letö... izé, kölcsönkérem valakitől... :-)

SZIZS 2015.05.14. 17:08:32

@Giddy Lamb: Ne gondold hogy miattam nem rakja ki a szuper csajos képeket!!! :))))

@maxval bircaman szerkesztő: Én laktam mindkét helyen, nem kell bemutatni. És hidd el még soha egy szomszéddal se voltam haragos viszonyban. Én békés ember vagyok, és jó mélyen alszom. :)))

@Muscari: Köszi de nem kell bennünket sajnálni. Prímán el vagyunk kutya nélkül, de az igazsághoz hozzá tartozik hogy Magyarországon kettő is volt.

@Dragonlady (Bp, Hun): Pedig tényleg nem ugatnak!!!! Nagyon ritkán előfordul azért, kb ötször hallottunk kutya ugatást a négy év alatt.

ABL CA 2015.05.14. 17:36:59

@Zoole[uk]: A fiam is ott lakik a baratnojevel. :) A masik Franciaorszagban. A harmadik Kaliforniaban. Majd szepen korbelatogatjuk egymast.

Jégermájszter 2015.05.14. 17:36:59

a magyarok kedvenc miniszterelnokenek bolcs szavait a lajtan tuliak is isszak. a suddeutsche beszamoloja orban hozzaallasarol az eu-s kezdemenyezeshez (kvotak a menekulteknek) es a tervezett magyar nepszavazasrol:
www.sueddeutsche.de/politik/fluechtlingspolitik-der-quotenkiller-1.2476666

Ungarn wiederum gehört zu den Staaten, in die besonders viele Asylbewerber einreisen: Es liegt EU-weit fast an der Spitze, hinter Schweden und vor Österreich. Und die Zahlen sind drastisch gestiegen: von 19 000 im Jahr 2013 auf 42 000 Flüchtlinge 2014.

Nur: Auch Ungarn ist ein Transitland, die wenigsten Asylbewerber bleiben dort. Eine Quote, die vor allem Mittelmeer-Länder und die Skandinavier entlasten soll, könnte für Ungarn und einige Nachbarländer also langfristig mehr Flüchtlinge bedeuten, nicht weniger.
...
Rechtsextreme Parteien wie die ungarische Jobbik nutzen die Abneigung gegen Roma und Migranten allgemein, um bei ihrer Klientel für eine Abschottung nach außen und eine "ethnisch reine" Gesellschaft zu werben.

***

a nepszavazas kereteben feltett kerdesek objektivitas szempontjabol a fidesz legjobb hagyomanyait koveteik:

Die Fragen, die die Online-Zeitung Pester Lloyd auf Deutsch zitiert, sind manipulativ formuliert: "Wussten Sie, dass Wirtschaftsflüchtlinge die Grenze illegal überqueren und deren Zahl zuletzt um das Zwanzigfache gestiegen ist? - Stimmen Sie zu, dass Wirtschaftsflüchtlinge Jobs und Existenzen der ungarischen Menschen gefährden? - Manche sagen, dass Brüssels Politik zu Einwanderung und Terrorismus gescheitert ist. Stimmen Sie dem zu?" Gefragt wird auch, ob Wirtschaftsflüchtlinge, die in Ungarn bleiben, die Kosten ihres Aufenthaltes selber decken sollten und ob das Geld, das Asylbewerber kosteten, nicht besser in ungarische Familien und die Zukunft der Kinder investiert werde.

2015.05.14. 17:41:46

@blackhair-lady: Most belegondoltam, hogy az elmult kb. 20 evben atlagosan kb. evente koltoztem. Nehez eletem lenne ha tul sok targyhoz ragaszkodnek...

2015.05.14. 17:47:12

@Pucuka(Dne): Oke, ha te mondod elhiszem :)

2015.05.14. 17:54:37

@~~Babette~~: Igen, vannak ilyen gyerekek, en is ilyen voltam, csak az olvasas erdekelt, egeszen kamaszkoromig amikor azert kezdett megvaltozni a helyzet :). Az elso zsebpenzembol egy vallastorteneti konyvet vettem az antikvariumban. Emlekszem hogy alig ertem fel a pultot, altalanos iskolas voltam. A boltos nem akarta nekem eladni, ugy kellett meggyoznom valami dumaval hogy a szuleimnek viszem ajandekba :)

puhacica 2015.05.14. 17:57:27

@geegee: engem egyszer ugy rugtak fejbe labdaval, hogy a fal mellett setaltam, balrol jott a foci, jobbrol a fal, en meg szepen csendben osszecsuklottam. :D mondjuk akkor nem nevettem.

@HardPötty: gratulalok! :)

@Pucuka(Dne): a fiatok tegnap megsimogatta a macskat. egyszer es kurvagyorsan. :D

soad1221 2015.05.14. 18:01:31

@maxval bircaman szerkesztő: ezt én sem értettem sosem, miért jó... ma ez mondjuk nem teljesen ingyen van, mert a zsákot, hozzá meg kell venni, és perszehogy azt már nem, ha el is lehet égetni.
De tudtommal már egyáltalán nem szabad égetni, csak bográcsozáshoz gyújthatsz tüzet, ha minden igaz... és ha jól tudom ez országos szinten van így..
Mondjuk simán lehet, mondani, hogy én a nedves falevélen főtt gulyást szeretem,

2015.05.14. 18:07:03

@Mirjam2: Ja es a gyerekkorom jelentos reszet konyvtarban toltottem, altalaban oda mentem iskola utan.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 18:24:04

@soad1221: na ez ugy van, hogy tilos egetni, HA nincs rola onkormanyzati rendelet.
ha van, akkor annak a szabalyai szerint lehet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 18:26:55

Latszik, hogy gyerek/kutya mindig ha'la's tema :))) a kommentek szamabol itelve legalabbis...:)) Me'g nem olvastam vegig a kommenteket, de biztos, hogy sokunknak, akik gyerekkel koltoztek kulfoldre, vannak hasonlo elmenyeink, es ki ne szeretne (plane mi, nok:) beszelni gyerek-temarol :))
Kozhely, (biztos itt is elhangzott), hogy minel kisebb egy gyerek, annal inkabb a kozvetlen (szuloi) viselkedes (non-verbalis kommunikacio) fogja meghatarozni, hogyan eli meg a koltozest, hiszen kornyezethez me'g nem kotodik. Kesobb termeszetesen mar lehetnek olyan szalak, amelyeket el kell szakitani, es ez jarhat problemaval.
Na, most megyek kicsit dolgozni, meg beleolvasok a kommentekbe, aztan jovok vissza :))

Igaz Barát 2015.05.14. 18:27:59

@~~Babette~~: Az minek minősül, ha az ember a kazánban égeti el a felaprított, száraznak hitt zöldhulladékot, aminek füstjével megsemmisítő csapást mér a környékre? Én ugyan könnyezve röhögtem kínomban, mikor megláttam milyen füst jön ki a kéményből, de szerintem voltak páran, akik simán kibírták nevetés nélkül. :)

blackhairlady 2015.05.14. 18:35:45

@Mirjam2: Hat igen, a suru koltozes kifejleszt egy rutint, hogy minel konnyebben megussza az ember.

blackhairlady 2015.05.14. 18:37:09

@puhacica: Oh jaj, nem lett agyrazkodasod?

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 18:38:06

@Igaz Barát: ezt kerdest tedd fel a levegöcsoportnak, vagy hogy hivjak öket:-))))

Akik nevetes nelkül fapofaval neztek a füstöt, azoknak nem volt olyan furcs amorf alaku rudacska a kezükben amivel hadonasztak feled?:-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 18:41:17

@tableno: haha, ezt a kultur sokkos cikket pont tegnap tettem fel egy FB csoportba, ahol magyar felesegek vannak amerikai ferjjel, es sok elemevel egyetertettek :)) (marmint a ferjeknek hasonlo tapasztalataik voltak )
egyebkent HVG maris ugrott a cikkre, es leforditotta :)

Igaz Barát 2015.05.14. 18:42:36

@Der echte Weihnachtsmann: A zöld békére gondolsz? Egyébként nem jött senki se számon kérni a dolgot, meg szerencsére 10 perc alatt leégett, szóval mire észbekaptak, már nem lehetett kideríteni, ki volt a bűnös.

@~~Babette~~: Nem, ez tényleg érdekel. Kint az udvaron nem égethettem semmit, az biztos. Na de a kazánban, hogy a kiccsalád meg ne fázzon a hideg áprilisi estén?

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 18:45:03

@Jégermájszter: orbannak pont kapora jött ez az egesz europai hiszteria. Ezzel ki tudja fogni a szelet a jobbik vitorlajabol es meg tudja szerezni a taboruk egy reszet.
AZ, hogy manipulal, AZT eddig is tudtuk.

AZ elözöhöz pedig: azt irod, ill. irtak,hogy a külföldi munkavallalok közt 62%-os a munkanelküliseg. Ez csak AZT mutatja, hogy egyre többen csak a szocialis halon akarnakelösködni. Nem csak Ausztriaban, egesz nyugateu.ban. na most ezeket en is elzavarnam vilagga. (Es akkor ez meg a humanusabb megoldas lenne)

Na reszemröl ennyit ma a politikarol meg gazdasagrol.
Apak napja van, buli van, Whisky-ben fürdünk ma. Csuhej:-))))

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 18:50:31

@Igaz Barát: egyebkent nem tudom mi a szabalyozas. De ha ITT nalunk valakinel kurvara füstöla kemeny es büdös, akkor rahivjak AZ Ordnungsamt-ot (rendhivatal, nem is tudom Mo-n van-e ilyen, vagy ennek megfelelö). Es megkerdezik, hogy ugyan mi a büdös peklapat fa....t csinalok. Ilyen erövel autogumit is egethetnek, AZT meg ugye biztos hogy nem szabad.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 19:01:05

OFF: ma reggel, munkaba menet hallottam a radioban, hogy George Pataki is fontolgatja, indul az elnokvalasztason...(persze ez nem hivatalos me'g)...Csak eljatszottam a gondolattal, hogy vajon mekkorat fordulna a mo-i politikai szeljaras, es kezdenek el rogton dicserni az amerikaiakat, na meg mindehol hangoztatni, hogy Pataki magyar! :))
www.washingtontimes.com/news/2015/apr/14/george-pataki-im-leaning-towards-a-presidential-ru/

qkuc 2015.05.14. 19:06:25

@Zsuzsi65: Már a TEK közbelépett és nem lehet megnyitni a cikket, :D.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 19:14:40

@qkuc: haha...:)) le vagyok maradva, ki az a TEK?

2015.05.14. 19:17:13

@Zsuzsi65: Hivatalos nevén Terrorelhárítási Központ.

qkuc 2015.05.14. 19:21:23

@Zsuzsi65: Terrorelhárítási központ, de elég sok melléfogásuk volt, amióta létrehozták őket, ezért sok vicc értékes szereplői, :D.

De lassan megnyílt az oldal, nagyon-nagyon lassan ..., :D.

GERI87 2015.05.14. 19:30:18

@maxval bircaman szerkesztő:

Persze, ez hagyomány:)
Mint a fával tüzelés, akkor is ha nem éri meg. na meg a "szellőztetés"...tárva nyitva minden had jöjjön be a szénszag:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 19:47:32

@Mirjam2: anyamnak volt valami betegseges konyve, szines rajzokkal, azt meg elvittdm az antikvariumba,
azota banom, miota feljott fejjel rajottem, milyen csodalatos volt.
na meg mennyit erne ma.

SZIZS 2015.05.14. 19:52:41

@puhacica: Jut eszembe mióta szomszédok lettünk, a gyerek minden macskás cuccot meg akar vetetni velem, hogy majd jó lesz neked!!!! :)))))

Jégermájszter 2015.05.14. 19:52:41

@Der echte Weihnachtsmann:
nem azt irtak,hogy a külföldi munkavallalok közt 62%-os a munkanelküliseg.
hanem azt, hogy a bevandorlok koreben 62%-kal nott a munkanelkuliseg (a bennszulottek koreben is 25%-kal nott, de a bevandorlok koreben joval nagyobb mertekben).
("Von Ende 2010 bis Ende 2014 sei die Zahl der Arbeitslosen um mehr als 25 Prozent gestiegen, die der arbeitslosen Ausländer um über 62 Prozent. ")

azaz a bevandorlokat erzekenyebben erinti a gazdasagi stagnalas: elsosorban oket rugjak ki.

ausztriara szerintem pont nem jellemzo, hogy a magyarok a juttatasokon eloskodni jonnek. dolgozni jonnek (ahogy eros a gyanum, mas orszagokba is dolgozni mennek).

sot, szerintem a roman ciganyok nagy resze is sokkal szivesebben dolgozna, minthogy napi 8 orat terdeljen 10-20 euroert...
munkaba menet es gyakran hazajovet is, honapok ota, szinte minden nap latok egy oreg bacsit, szerintem nincs otnel tobb foga, naphosszat terdel es koszonget mindenkinek. nyugdijkorhatar kozeleben jarhat. eleg rossz erzes, hogy olyan tarsadalomban elunk, ahol ez "oke".

nemreg csinaltak vagy 8 interjut romaniai koldusokkal, a parperces videok nemetul feliratozva elerhetok (az egyik megszolalo vegig magyarul beszelt :) ):
www.salzburg24.at/auf-augenhoehe-bettler-in-salzburg-kommen-in-videoportraets-zu-wort/4316139
(itt a tobbi video is: vimeo.com/user34772099/videos - a negyedik (Eva) beszel magyarul, ha jol emlekszem)

a videok ahhoz a vitahoz is szerettek volna hozzajarulni, hogy mennyire igaz az, hogy a koldusok szervezettek, egy maffia reszet kepezik, akiket kenyszerrel vagy megtevesztessel szerveztek be. ez is letezik ketsegkivul, de hogy mekkora reszt kepvisel, azt senki se tudja.

mostanaban eleg aktiv errefele ez a tema, mert az osztrak legfelsobb birosag egy donteseben szolasszabadsagnak minositette a koldulast, igy az legalis (amig nem agressziv), de a varosban egyre no az (elsosorban romaniai cigany) koldusok szama. jovo honaptol tervezik bevezetni, hogy bizonyos helyeken es idoben tilos lesz a koldulas.

SzZoole 2015.05.14. 20:04:39

@ChristineK: semmi gond,majd egyszer:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.14. 20:53:20

@soad1221:
Én nem olyan sértődős családból származom.
Most fogok írni majd a blogomba egy posztot a munkahelyeimről.
Nem építőipari posztot, csak azt hogy milyen intrikák mesterkedések vannak hogy megszerezzenek embereket.
Már nem merem felajánlani ide mert kiutálnak:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 21:10:52

@Jégermájszter: na elolvastam meg egyszer, igen igazad van ami a szazalekokat illeti. Nem vagyok biztos abban,hogy ezt a szazalekot csak a kirugasok eredmenyezik. Ugy ertem, vannak olyan emberek akik odaköltöznek, jelentkeznek a hivatalnal munkanelkülinek, ezaltal regisztralva vannak es megkapjak a segelyt. NEM altalanositok es szandekosan nem irok sem kiindulo, sem celorszagot. Nem ismerem az osztrak szabalyozast, ITT van olyan tartomany ahol müködik. Mondjuk nalunk pont nem.

"A magyarok pont hogy dolgozni mennek"
Ez igy van!!!
AZT irtam pont a minap, hogy No.ban komoly adobevetel többletre szamolnak. Ennek a nagy szazalekat a bevandorlok hoztak össze, ebben biztos vagyok. Tehat dolgoznak, legalisan, bejelentve!

A koldulasos tema meg teljesen mas lapra tartozik, szerintem.
Aki ugy megy ki, hogy sem a nyelvet nem beszeli, sem ha lehet meg szakmaja sincs, egyszerüen csak megy es majd összekoldulom valahogy a napi betevöt, az az en velemenyem szerint elösködö. Tovabbra sem irok kiindulo orszagot.

A koldusmaffia: a "kitartokat" egytöl egyig kiherelnem, meglincselnem, beledugnek a szajukba egy peneszes( nem nemes penesz) kolbaszt es hazaig rugdosnam öket.

Shanarey 2015.05.14. 21:12:00

A poszthoz:

Christine blogját előbb kezdtem el olvasni mint ide kitekeredtem.

S egy bizonyos fórumon évekkel ezelőtt megemlítettem hogy addiktív jellegű. De már régen leszoktam róla.
:-))

A gyerekkor egy macerás időszak. Sok minden lehet benne jó vagy rossz, de csak felnőttként tudjuk igazán helyére tenni a dolgokat.

Könyvek: A rossz nyelvek szerint könyvel a kezemben születtem, és hiába voltam az a " normális" gyerek aki rosszalkodik bicajozik elcsatangol, stb. Mindig akadt egy könyv ami miatt simán kihagytam egy délutáni bicajozást a barátaimmal. Meg is kaptam tőlük hogy én olyan hülye vagyok hogy még az utcanév táblákat is elolvasom(no comment)

Avar és zöld dolgok égetése, kb 10 éve le van szabályozva a lakott területeken, és a normálisabb településeken a zöld hulladék elszállítása is meg van oldva. Ettől függetlenül mindig akad valaki aki alágyújt egy adag nem eléggé száraz egyébnek, és sokáig füstölög.

@Zsuzsi65:

TEK: Wekker Orbán magánhadserege, amelyet semmittevés esetén kirendelnek mindenféle a rendőrség által is megoldható dolgok elintézésére. Ilyenkor lehet drága autót törni, Luke Skywalkernek öltözött egyetemistát letartóztatni, stb. A TEK úgy jött létre hogy Orbán fő gorillája ( testőr) meg lett jutalmazva a 2010-es választások után, és így lett neki egy saját csapata, na ez a TEK. Magyarországon rohadtul nincs terror veszély, na meg amit ezek el tudnak hárítani, arra a rendőrség is képes. Erre jó példa, pár éve volt valami BM alakulatoknak rendezett küzdősport esemény, ahol az összes TEK emberkét lenyomták mint a bélyeget. Hja és az egyik aki egy ilyen "TEKES" legényt lenyomott, na az egy tűzoltó volt.

A menekültekről:

Ha ide "Európába" akarnak jönni akkor egy bizonyos időkereten belül tanulják meg az adott ország nyelvét, és egy másik időkeret arra hogy saját lábon létezzen, dolgozzon. Ha nem tud, vagy nem akar, akkor pedig küldjék vissza.

Giddy Lamb 2015.05.14. 21:27:11

@Pucuka(Dne): "Ne gondold hogy miattam nem rakja ki a szuper csajos képeket!!! :))))"

Csak nem szeretőt kapott karira?

vimeo.com/55130801

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 21:28:04

@Shanarey: huh!! Hat ez igy a nap hozzaszolasa:-) es + vegtelen

A TEK-et nem ismerem, de a magyar bünüldözest nem szabad alabecsülni. Legalabbis a 2000-es evek környeken. Akkor volt egy olyan, szervezett bünözes elleni szolgalat. Volt szerencsem velük dolgozni. Na ök nem voltak egyszerüek!

Shanarey 2015.05.14. 21:37:25

@Der echte Weihnachtsmann:

Nem becsülöm le őket, de a TEK eddigi eredményei, csak a Patyomkin kategóriában jók (nem a cirkálóra gondolok), a valóságban semmi sem ér.

nyuszigonosz 2015.05.14. 21:38:14

@Shanarey: Ez a mai nap legjobb hozzászólása.

@Der echte Weihnachtsmann: Igen, ez így van, ahogy írod.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 21:59:23

@Shanarey: azert is irtam, hogy a TEK-et nem ismerem, ök lehet hogy, kutyaütök.

SzZoole 2015.05.14. 21:59:43

@Der echte Weihnachtsmann: Tan csak nem Te is nyominger voltal?

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 22:34:53

@Zoole[uk]: nem, sajnos nem. Szivesen csinaltam volna azt a melot, de a "vegrehajtokhoz" osztottak. Ettöl függetlenül, nincs jobb erzes ( nem is lehet igazan leirni), mint eröböl rabaszni egy aljas, tetves, emberkihasznalo rohadek, mocskos, buzerans, bünözö csuklojara a bilincset. Tudni,hogy eggyel kevesebb.
Es azok a "sracok" tenyleg ember feletti teljesitmenyt nyujtottak es megis a leginkabb elnyomott osztaly volt a belügyön belül. Legalabbis ahogy en eszrevettem.

Jégermájszter 2015.05.14. 22:42:17

@Der echte Weihnachtsmann: ha megnezel egy-ket videot, akkor lehet hogy kevesbe leszel szigoru ezekkel az emberekkel szemben (koldus, tanulatlan, akik jelenlegi munkaeropiaci "erteke" alig tobb a nullanal). mit kene tenniuk? most, negyvenevesen, ot gyerekkel. csendben ehenhalni? en nem tudom elitelni oket azert, mert elni, jobban elni akarnak. es a minimumot megadni a gyerekeiknek.
mindannyian ezt akarjuk. csak nekunk, akik itt irogatunk, sokkal jobbak az eselyeink, hogy tarsadalmilag elfogadott modon tegyuk azt.

az en szememben ezek az emberek nem gonosz eloskodok, akik rohognek a markukban, es elnek mint hal a vizben az osszekoldult fillerekbol. komolyan ajanlom a videokat. mind azt mondja, hogy legszivesebben dolgozna. es hogy lesul a bor a keperol, hogy koldulnia kell.
nekem nincs ketsegem, hogy oszinten mondjak es igy is gondoljak.

egyebkent a salzburgiak kezdemenyezese elott megemelem a kalapom. most inditottak egy tizeves mintaprojektet (egymillio euros koltsegvetessel): romaniaban akarjak segiteni a ciganyokat, kepzessel, iskolazassal, a romaniai szocialis munkasokkal egyuttmukodve, oket tamogatva.
www.salzburg.com/nachrichten/salzburg/chronik/sn/artikel/zeichen-in-der-bettlerdebatte-salzburger-helfen-in-rumaenien-145052/

@Shanarey:
igen, ezt varjak az osztrakok is, de epp most volt errol is szo, hogy irrealis elvaras, hogy valaki fel ev alatt tanulja meg a nyelvet tokeletesen, segitseg nelkul. a legjobb beilleszkedesi szandek mellett sem fog sikerulni.

ABL CA 2015.05.14. 22:42:23

@Zoole[uk]: Megkerdezem tole es majd mondom. :) De nagyon sokat bicajozik.

Bud Taste 2015.05.14. 22:43:15

@nyuszigonosz(D): "@Shanarey: Ez a mai nap legjobb hozzászólása."

Erről eszembe jutott a vicc, arról, hogy melyik a nap legjobb hozzászólása a HÁ-n...
Hát rendszerint az, amit az agyhalott moderátor még a megjelenése előtt kimoderál...

SzZoole 2015.05.14. 22:44:24

@Der echte Weihnachtsmann: na,en mindkét oldalról tudnék neked történeteket mondani,eleg erdekeseket,de nem itt

Határátkelő 2015.05.14. 22:44:55

@Bud Taste: Pech, mert akkor ezek szerint nem a tiéd a nap legjobb hozzászólása... :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 22:49:41

@Zoole[uk]: hat itt nem is!! Privatban tarthatunk elmenycseret.

Muscari 2015.05.14. 22:50:59

@~~Babette~~: majd viszek neki valami finomsagot :-)

Muscari 2015.05.14. 22:52:01

@HardPötty: gratulalok a kis kukacoshoz!

Muscari 2015.05.14. 22:53:25

@Pucuka(Dne): kerdezd csak meg a kedves ferjedet, hogy o mit kapott, mikor ugyanezt irta :-)

SzZoole 2015.05.14. 22:55:49

@Der echte Weihnachtsmann: Meg privatban sem,ismered a mondast,a szo elszal az iras megmarad

Muscari 2015.05.14. 22:56:38

@Pucuka(Dne): azert ez nem semmi. Tudod, hogy o nem valoszinu, hogy visszamegy veletek majd?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 23:02:00

OFF: Mivel ez a kozosseg itt szinte olyan, mint egy nagy csalad, talan megoszthatom ezt:)) Szoval ez aztan a Murphy torvenye:)) Taxomukke-ek nagy kalandjuk vegen ugy tunik Kalifornia egy alig ismert arcaval fognak talalkozni, ugyanis az evi kb. 5-10 esos napbol 2-t valoszinuleg kifognak :))) Pont arra az idopontra jeleztek esot (mar el is kezdodott), mire ideernek LA kornyekere. Ez aztan az idozites! :)))) Hozzateszem, hogy ilyenkor itt kb. olyan "fennforgas" van, mint amikor Pesten leesik az elso ho. Mivel az emberek nagy tobbsege nincs hozzaszokva az esoben vezeteshez, altalaban az evszazad viharakent harangozzak be a dolgot, es mindenki docog az autopalyakon, na meg keszul Armageddon-ra (akarom mondani carmageddon-ra, ha leesik kb. 20-25 mm eso :)))))
ON

qkuc 2015.05.14. 23:05:55

@Zsuzsi65: De hát az csak víz ..., :D. Jó hely az a Kalifornia, :D.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 23:09:37

@Zoole[uk]: meglatjuk, osszejon-e, eleg suru programjuk lesz, nekunk meg pont szombat kora delutan van egy iskolai program. De nincs kizarva :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 23:10:39

@Jégermájszter: abban gondolom egyet ertünk, hogy a koldulasnal, fedel nelkülisegnel rosszabb nem nagyon van.
Otthon ennel is rosszabb lenne ezeknek az embereknek?
Nem azokra gondolok akik mar dolgoztak kint es a munkajuk elvesztese, vagy mas miatt kerültek olyan helyzetbe.
Nem, nem itelem el ezeket az embereket.
A "nyugati oldal" szemszögeböl probalok ravilagitani a dologra.
A videokat meg fogom mindenkeppen. Köszi a linkeket.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 23:12:47

@qkuc: haha, egyebkent a legtobb ember igy gondolkodik (szerencsere), es inkabb orul az esonek. Nincs a "jaj, kisfiam, megfazol az esoben, oltozz fel rendesen", sok gyerek direkt kiall az esobe :)) (az en lanyom is ilyen, imadja, amikor esik :))

blackhairlady 2015.05.14. 23:13:45

@Zsuzsi65: Tolunk megy feletek? Zuhog, viz alatt minden, es meg vagy 5 nap esot josolnak.

SzZoole 2015.05.14. 23:14:33

@Zsuzsi65: Nem fogsz csalodni,egy igazan remek embert ismerhetsz meg a szemelyeben,Ö azok egyike,akivel nem bantam meg,hogy megismerkedtem az itteni magyarok kozul.
A 98%-at banom,hogy megismertem,sajnos,hogy ezt kell mondanom:(

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 23:14:52

@Zoole[uk]: azert nyugtass meg, hogy te a jo oldalon allsz.
Tudom, rablobol lesz a legjobb pandur.:-))

SzZoole 2015.05.14. 23:16:33

@Der echte Weihnachtsmann: En egyik oldalon sem alltam,vagyis inkabb kozepen,de igy is lattam,hallottam eleget

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 23:20:28

@Zsuzsi65: nadehat kalifornianak most szüksege is van vizre, meghozza sokra, nem?
Az, hogy pont akkor ernek oda, az nem a legszerencsesebb.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 23:23:08

@blackhair-lady: igen, olvastam, hogy micsoda esok vannak feletek...a "mienk" Alaszkabol jon, es hoz egy "unseasonably cold weather" (ami kb. 60F-t (15c), sot 6000 lab felett havat is jelent. Szombatra mar viszont napsutest igernek, talan Taxomukke-knek is jut belole :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 23:24:31

@Zoole[uk]: a 98%at banod? Ez azert eleg szar arany,:-((
Ne de megis, miert?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 23:29:48

@Der echte Weihnachtsmann: ez igy van, orul is mindenki az esonek, kiveve talan Taxomukke-ket, de hat ilyet is ritkan latni itt, szoval mindennek a pozitiv oldalat kell nezni :))) A lanyom szokta mondani, hogy annyira unalmas allandoan kek eget latni, milyen klassz, amikor minden szurke :)))

Jégermájszter 2015.05.14. 23:35:02

@Der echte Weihnachtsmann:
tartok tole, hogy otthon meg rosszabb nekik, kulonben nem jonnenek ide, vagy hazamennenek.
a nyaron jartam erdelyben. a kis, elzart hegyi falvak, ahova busz is csak hetente haromszor jar nem a leggazdagabb kornyekek. de a falun belul is van kulon ciganysor. tobbszaz meterre a falu tobbi reszetol. na, ott tenyleg szegenyseg van. az mar nem europai tipusu szegenyseg.

Giddy Lamb 2015.05.14. 23:35:44

@Zoole[uk]: "En egyik oldalon sem alltam,vagyis inkabb kozepen,de igy is lattam,hallottam eleget

SzZoole 2015.05.14. 23:36:00

@Der echte Weihnachtsmann: jo,lehet,hogy tuloztam,legyen 97%.Igy mar jobban hangzik?

SzZoole 2015.05.14. 23:36:42

@Der echte Weihnachtsmann: jo,lehet,hogy tuloztam,legyen 97%.Igy mar jobban hangzik?

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 23:40:26

@Zoole[uk]: na igy mar egeszen mas a kep, ez mar realis es elfogadhato:-))))

SzZoole 2015.05.14. 23:44:30

@Der echte Weihnachtsmann: na,látod ezt meg en nem ertem,hogy most mit akart ezzel mondani....

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 23:49:13

@Zoole[uk]: en sem. De hatha majd jön es elarulja:-))

Addigis beszelgessünk a digger fele tokaszalonnarol, hogy szorult volna beled,:-))) legalabb finom volt?:-))))))))

kék madár 2015.05.15. 00:11:03

@Zsuzsi65: mar szakad is rendesen! :)
Tegnap hallottam az evszazad zsenijet a radioban:
ez a sok majusi eso nagyon betesz az erdotuz veszelynek, mert nonek a fak bokrok fuvek es tobb minden el tud majd egni. Es ezt perceken at fejtegette.

kék madár 2015.05.15. 00:13:34

@Zsuzsi65: azt tudod, hogy mi Taxomukke programja - itt?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.15. 00:23:24

@kék madár: nevetni fogsz, az elobb hallottam a radioban, hogy valahol a kornyeken bozottuz van...gondoltam is magamban, ehhez akar ki se kell menni a tuzoltoknak, az eso is eloltja :)))
Nem tudom, illik-e igy kibeszelni Taxomukke-eket:) (de ha erdekel esetleg, azt a keves reszletet, amirol tudok, megosztom veled privatban, csak irj :)

kék madár 2015.05.15. 00:51:39

@Zsuzsi65: szerintem illik, sot udvariatlandsag, ha nem beszeled ki oket! :)

kék madár 2015.05.15. 00:56:35

@Zsuzsi65: irtam ha nem valaszolsz majd rafogom, hogy junkba ment

adg 2015.05.15. 02:32:53

@Zsuzsi65: volt olyan, miota itt vagyunk, uogy nehany ora alatt esett 160 mm eso. (Aki nem tudja, annak erdekessegkeppen a magyarorszagi eves atlag valami 550 mm, ha jol emlekszem)
Semmi gond nem volt vele, nem allt meg az elet, aki nem lat ki a kocsibol, az lehuzodik. Ennyi tortenik. Az emberek maszkalnak az utcan.
Esos evszakban altalaban leesik 1200-1500 mm dec-feb kozott.

Kedvenc idoszakom.

Igaz Barát 2015.05.15. 02:42:37

@adg [Au, Darwin]: Akkora vízben simán felúsznak a házhoz a cápák meg a krokodilok, nem? A levesestányérnyi pókok meg bemenekülnek a hálószobába. Mit lehet azon szeretni, nem is értem. :)

adg 2015.05.15. 02:52:34

@Igaz Barát: oh, latnad a jardak, utak lejteset, a kanalisok meretet... Meg szinte egy tocsa sem marad. Nincs az az eso, ami a varosban arvizet csinalna. :) azon kivul siman.
De itt bent a varosban akarmekkora eso van, gond nelkul folyik el.

Nem jon fel a krokodil a haloszobaba. :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 03:54:50

@Dragonlady (Bp, Hun): 40 fokban mondjuk télleg esőben kell focizni.Mondjuk, az már lehet, hogy vizilabda.De ha csak 13 fok van mellé, inkább kihagyom... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 03:58:23

@puhacica: Húúúj, basszus, az meredek lehetett... :-) Főleg, ha még harmadikként az aszfalt is fejbe vág.

kék madár 2015.05.15. 04:13:48

@adg [Au, Darwin]: dicsekedjel meg jo : ) imadnam azt az esot

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 04:29:50

@adg [Au, Darwin]: Huhh, én rühellem az esőt, de lehet hogy csak azért, mert itt Európában mindig hideg is van mellé.Ha lenne 35-40 fok, akkor simán lehet, hogy máshogy állnék hozzá...Sőt, azt a pokoli meleget szinte csak úgy bírnám ki...Igaz, tárgyalásra, öltönyben rohadtul nem mennék olyankor...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 04:32:31

@adg [Au, Darwin]: Hová vezetik el, simán a tengerbe?Van valami jelentősebb tengerszint feletti magassága a városnak?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 05:26:21

index.hu/belfold/2015/05/14/biszku_bela_itelotabla_vedobeszed_masodfok/

Én azt nem értem, b@$$za meg, hogy miért nem a 90-es években ítélték el...? A többi r*hadék komcsival együtt...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.15. 05:37:18

@adg [Au, Darwin]: most nalunk is rendesen zuhog, sot dorog es villamlik (zene fuleinknek, hiszen ilyesmit nagyon ritkan hallani-latni errefele :)
@kék madár: szerintem mostanra hozzatok is odaert az eso, holnapra varhato a masodik adag...:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 06:04:48

Németországi albérletcsalás, vigyázni, vigyázni...

index.hu/urbanista/2015/05/14/alberletcsalas_kozephalado-szint/

Én nem is merem ezt a WU-t, csak ilyen cikkekből, meg kommentekből, de ha ilyen összevissza-szabályozású cég, akkor kb a szitoxóval egyenértékű nálam.Komolytalan az egész, a bűnözés melegágya...

2015.05.15. 06:45:45

@Zsuzsi65:
Itt ma kezdett el esni, a hosszu hetvege is esos lesz. Legmagasabb homerseklet +17C nappal, hajnalban -1C. Ki lehet birni, megse -41C:) Szerencsere a hosszu hetveget vegig dolgozom, nap 12 ora munkaval:) Nem erint az idojaras, nem zavar se a hideg, se az eso, se a ho, semmi. "Agy es kulvilag kikapcsolva" uzemmod:)
Pax vobiscum!

2015.05.15. 07:09:52

@Muscari:
"Az én gyerekeim a kutyákkal nőttek fel"
Szegeny gyerekek:( Megtanultak ugatni is legalabb?Termeszetesen Magyarorszagon, mert mint tudjuk Nyugaton a kutyak nem ugatnak:)
(csak vicceltem © Zoole)
@Mirjam2:
En meg a konyvtarbol egyenesen a kocsmaba mentem, szinte minden masnap, 18 eves koromtol 34 eves koromig:)
@Der echte Weihnachtsmann:
" hogy a koldulasnal, fedel nelkülisegnel rosszabb nem nagyon van. "
De van! A rendszeres munka es a hazassag:) Eletemben akkor voltam legboldogabb, amikor onkentes hajlektalan voltam es nem kellett az asszony yap-yapolasat hallgatnom nap mint nap:)
Pax vobiscum!

tanato 2015.05.15. 07:47:58

@geegee: Azért nem ítéltek el senkit,mert paktum volt ,titokban az MDF megegyezett a régi vezetéssel hogy nem lesz bántódásuk,cserébe hatalomra kerülnek.Na meg nagyon sok komm.titkosügynök volt akkoriban minden pártban és a Parlamentben is.Nem akartak megbukni,ha akkor egy per is elkezdődött volna magával rántja a többit is.És akkor még nagyon sokan éltek,sőt aktívak voltak az egykori komm. állambiztonsági vezetők.

2015.05.15. 08:50:23

@Cascabel: Ez jo, nekem ez a masodik kor kimaradt! :)

Jégermájszter 2015.05.15. 09:04:02

Ebben a szomorú és meggyötört hazában, ahol valósággá lett a vicc, és az utolsó lassan tényleg lekapcsolja a villanyt, egyre többen, gyakorlatilag minden család rendelkezik primer információkkal arról, hogy milyennek lát minket Európa. Hogy mit jelent ma magyarnak lenni, mit mond Szlovákiától Portugáliáig egy rendes európai polgár, ha megtudja, hogy a vele szemben álló ember magyar. Abból az országból jön, ahol kitartó és alattomos emberek lopják a közös vagyont, ahol tökélyre fejlesztették az európai és liberális értékek meghurcolását. Az oroszbarát, áruló, seggnyaló magyarok képe visszanéz ránk, akárha egy tükörből, és aki átlépi a határt, ezzel szembesül.

...olyan jó egy pillanatra végre nem utált, másodrendű, baltás gyilkosokat exportáló, gerinctelen polgárnak lenni.

(nem en mondom! hanem a mai ÉS-ben grecso krisztian. :) )

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 11:06:31

@Der echte Weihnachtsmann: Ez jo. Meg nem koltoztem gyerekkel, de eljon majd az ido. Biztos nehez.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 11:46:53

@tanato: Jó, hát igen, sejthető valami ilyesmi, de a nép, az istenadta nép miért nem kényszerítette ki vajon.Én még "kicsi" voltam 89-90-ben, csak 16 éves, nem sokat tudtam volna tenni.Meg akkor még nem is lát rá az ember úgy a dolgokra...

adg 2015.05.15. 12:29:53

@geegee: Persze, itt meleg van, nem gond, ha elazol. az eso is meleg. Olyan, mint egy zuhany, tok kellemes. Egy dologra kell odafigyelni, hogy legyen nalad valami vizhatlan dolog, ha eso varhato. Jo a telefont, tarcat, puskaport szarazon tartani.
En altalaban egyszeruen megoldom, viszek egy kis szendvicses zacskot magammal, ha elered, beleteszem a cuccaimat. Nincs taskam.

Igen, a tengerbe megy. Gondolom van azert valami olajfogo kozbeiktatva, de ennyi. Mindenhonnan kozel van a tenger, vagy valami patak, csatorna.

@kék madár: Akkor csak neked, kis izelito. :)
plus.google.com/photos/110399305424378283249/albums/6149040321910957505

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 13:20:06

@Határátkelő: na, Q hianyolja, h nem ismerted fel:-) es nem moderaltad ki:-):-):-):-):-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.15. 16:18:23

@Mirjam2: Nekem 4,5 éves a lányom és tesz magasról a kutyapiszokra meg a levegő minőségére. Pedig ha van szar hely a városban ilyen szempontból, ez az. Viszont Mátraszeléről, Nógrádból, Jászságból pár óra múlva már haza akart menni, mert szeret itthon lenni. Igen, a koszos, büdös kerületünkben. Mert ez az otthona. Ez ilyen egyszerű, nem kellene túlmisztifikálni, hogy jaj, már az ötéves is tudja, hogy a kanadai utca mennyivel tisztább, vagy a nápolyi levegő mennyivel sósabb stb.

kék madár 2015.05.15. 17:58:59

@adg [Au, Darwin]: Magyarorszag hany ora onnan es milyen az IT allaspiac?

adg 2015.05.15. 21:10:12

@kék madár: nocsak. :)
24-32 h kozott szokott altalaban lenni darwinig. De ez nem egy it-s paradicsom. Kisvaros, foleg gaz es epitoipar, banyak porognek, meg a kozigazgatas.

kék madár 2015.05.15. 22:46:03

@adg [Au, Darwin]: legalabb nincs sok idetlen nerd :)

ABL CA 2015.05.19. 09:08:48

@Zoole[uk]: Groovehill. 07574275538 Azt mondta orulne ha vegre tudna valakivel beszelni :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása