oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 14. 06:50,  Határátkelés gyerekszemmel 323 komment

2015. május 14. 06:50 Határátkelő

Határátkelés gyerekszemmel

Sokszor felmerül ugyan az, hogyan élik meg a gyerekek a határátkelést, ám nem nagyon emlékszem olyan posztra, amely kifejezetten arról szólt volna, hogyan is élte meg egy gyerek a külföldre (vagy éppen a vissza…) költözést. Nos, Christine írásában mindkettőről lesz szó, és mint az elején is kiderül, nem mostani a történet, de a tanulságai azt gondolom, mai is érvényesek.

repuloter_gyerek.jpg

„Mint a címben is szerepel, gyerekszemmel, de az én szavaimmal, mert a fiam igaz felnőtt időközben, de kizárt, hogy ő megírjon egy ilyen posztot.

De kezdjük az elején, Márk a fiam 2,5 éves volt mikor 2000 márciusában nekiindultunk a világnak. Ekkor még kicsi volt, nem tudom, mit fogott fel a dologból és mit nem, de az tény hogy ő sose hiányolta az otthon maradottakat.

Nem sírt utánuk, nem kereste őket, még a dédi mamáját se, akivel pedig addig együtt éltünk. Ugyanúgy nem kötődött tárgyi dolgokhoz sem. Pakoláskor pár mesekönyvön kívül alig tudtam kitalálni, mit vigyünk neki, annyira nem ragaszkodott semmihez. Egyetlen pici Kinder figura volt, amit végig szorongatott, de ennyi és semmi több.

Azaz valami mégis. Én. Olyan szinten rám volt ragadva, mint előtte soha. Egy lépést se tudtam tenni tőle. De egy totál idegen környezetben ez azt hiszem érthető.

A tágabb család hiánya később se tört ki belőle, pedig rendszeresen nézegettem vele a családi fotókat, hogy teljesen mégse felejtse el a nagyszüleit. De semmi jelét nem mutatta tudná kik is azok az emberek a képeken, mi több nem is nagyon érdekelte a dolog. Jól el volt ő velünk, más nem hiányzott.

A második határátkelés

Három évvel később öt éves múlt, mikor megkaptuk a végzést, hogy el kell hagynunk az országot. Amilyen simán ment az első határátkelés vele, olyan borzasztóra sikeredett a második. Ahogy megtudta, hogy el kell mennünk összedőlt az ő kis világa. Nagyon sokat sírt, kapaszkodott mindenbe, ölelgette még a lakásunk padlóját is. Mindent be akart pakolni, az összes játékot, bútort, a házat…

Borzasztó érzés volt nézni, hogy mennyire szenved, annak ellenére, hogy ő akkor még nem volt tisztában azzal hova-mibe is megyünk mi vissza. Akkoriban még engedékenyebb volt a reptéri csomagszabályozás, a tengerentúli járatoknál fejenként kettő darab 32 kilós csomagot lehetet feladni.

Hárman voltunk, az hat csomag, plusz volt egy ráadás, egy óriás ember méretű batyu, ami feszegette a limitet. Azért külön fizetnünk kellett, de nem bántunk. A hét csomagból három Márk holmijával volt tele, igen, az emberes is az övé volt. Ami befért azt elhoztuk neki, de persze így is volt, ami ott maradt és azok hiányát még nagyon sokáig kellett hallgatnom.

A hazatérés sem volt zökkenőmentes. Mikor kiszálltunk a házunknál a taxiból, anyám kifutott elénk, hogy segítsen a csomagokkal. Persze egyből a gyerek felé indult, szerette volna megölelni rég nem látott unokáját. Fiam meg homlokegyenest menekült előle az ellenkező irányba, vagy mondhatom úgy is, hogy úgy elfutott mint a nyúl. Rohantam utána, otthagyva mindent.

Végül becuccoltunk, leültünk. Aztán sírva fakadtunk. A régi otthonunk, már nem az volt, ami az emlékeinkben élt. A valóságban valahogy kifakultabb, szürkébb volt minden.

Márk se nagyon tudta elfogadni a környezetünket. Nehezményezte, hogy miért olyan koszos és büdös város levegője, illetve miért van mindenhol annyi kutyapiszok (óvodába menet rendszeresen megszámolta hány kutyagumi került az utunkba naponta).

No és hogy miért kell korán reggel enyhén ittas dülöngélő embereket kerülgetni. Miért nem lehet a zebrán átmenni a száguldozó autósoktól és miért olyan savanyú mindenki. Mindezt egy öt és fél éves gyerek szemével és szókimondásával.

De az én szemem se látott mást. A családtagjaink és az ismerőseink három év alatt tíz évre valót öregedtek. A város lepusztult, az élet rosszabb minőségű, mint mielőtt elmentünk. Érthető talán hogy nem igazán akartunk ott sokáig időzni. Csak épp meg kellett szabadulnunk a lakásunktól.

Harmadszor is úton

Végül két és fél évvel később nekivágtunk újra az útnak. Hirtelen jött a lehetőség lényegében egy hetünk volt arra, hogy véglegesen fölszámoljuk a magyarországi életünket és kiürítsük a lakást.

Márk örömtáncot járt, mikor elmondtuk neki, hogy megyünk végre. A holmijához persze ragaszkodott, vinni kellett mindent neki. (Félő, ez már így marad. Azóta is hörcsög módon ragaszkodik mindenhez, ami az övé, pedig fölnőtt időközben.)

Amit nem hiányolt, az megint a tágabb család volt. Hiába tartottunk búcsúztatót, a fiam nem hatódott meg. Ő csak egyszerűen menni akart el onnan mielőbb. Hát mentünk.

Valamiért szeretünk fejest ugrani az üres medencébe, ezért aztán itt álltunk a szigeten egy buszra való csomaggal, természetesen szállás nélkül. Egy ismerős végül megszánt minket és pár napra kölcsönadott egy épp felújításra váró szobát. Egy franciaágy, meg a bőröndjeink befértek, más már nem.

A következő öt napban az az ágy volt az életterünk. Azon ettünk, aludtunk, játszottunk a gyerekkel. Mit mondjak, maradandó élmény volt a szó negatív értelmében. De csak számunkra, Márk élvezte végtelenül és örült, hogy elkezdődött az új életünk...”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gyerek Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr997457428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.05.14. 19:17:13

@Zsuzsi65: Hivatalos nevén Terrorelhárítási Központ.

qkuc 2015.05.14. 19:21:23

@Zsuzsi65: Terrorelhárítási központ, de elég sok melléfogásuk volt, amióta létrehozták őket, ezért sok vicc értékes szereplői, :D.

De lassan megnyílt az oldal, nagyon-nagyon lassan ..., :D.

GERI87 2015.05.14. 19:30:18

@maxval bircaman szerkesztő:

Persze, ez hagyomány:)
Mint a fával tüzelés, akkor is ha nem éri meg. na meg a "szellőztetés"...tárva nyitva minden had jöjjön be a szénszag:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 19:47:32

@Mirjam2: anyamnak volt valami betegseges konyve, szines rajzokkal, azt meg elvittdm az antikvariumba,
azota banom, miota feljott fejjel rajottem, milyen csodalatos volt.
na meg mennyit erne ma.

SZIZS 2015.05.14. 19:52:41

@puhacica: Jut eszembe mióta szomszédok lettünk, a gyerek minden macskás cuccot meg akar vetetni velem, hogy majd jó lesz neked!!!! :)))))

Jégermájszter 2015.05.14. 19:52:41

@Der echte Weihnachtsmann:
nem azt irtak,hogy a külföldi munkavallalok közt 62%-os a munkanelküliseg.
hanem azt, hogy a bevandorlok koreben 62%-kal nott a munkanelkuliseg (a bennszulottek koreben is 25%-kal nott, de a bevandorlok koreben joval nagyobb mertekben).
("Von Ende 2010 bis Ende 2014 sei die Zahl der Arbeitslosen um mehr als 25 Prozent gestiegen, die der arbeitslosen Ausländer um über 62 Prozent. ")

azaz a bevandorlokat erzekenyebben erinti a gazdasagi stagnalas: elsosorban oket rugjak ki.

ausztriara szerintem pont nem jellemzo, hogy a magyarok a juttatasokon eloskodni jonnek. dolgozni jonnek (ahogy eros a gyanum, mas orszagokba is dolgozni mennek).

sot, szerintem a roman ciganyok nagy resze is sokkal szivesebben dolgozna, minthogy napi 8 orat terdeljen 10-20 euroert...
munkaba menet es gyakran hazajovet is, honapok ota, szinte minden nap latok egy oreg bacsit, szerintem nincs otnel tobb foga, naphosszat terdel es koszonget mindenkinek. nyugdijkorhatar kozeleben jarhat. eleg rossz erzes, hogy olyan tarsadalomban elunk, ahol ez "oke".

nemreg csinaltak vagy 8 interjut romaniai koldusokkal, a parperces videok nemetul feliratozva elerhetok (az egyik megszolalo vegig magyarul beszelt :) ):
www.salzburg24.at/auf-augenhoehe-bettler-in-salzburg-kommen-in-videoportraets-zu-wort/4316139
(itt a tobbi video is: vimeo.com/user34772099/videos - a negyedik (Eva) beszel magyarul, ha jol emlekszem)

a videok ahhoz a vitahoz is szerettek volna hozzajarulni, hogy mennyire igaz az, hogy a koldusok szervezettek, egy maffia reszet kepezik, akiket kenyszerrel vagy megtevesztessel szerveztek be. ez is letezik ketsegkivul, de hogy mekkora reszt kepvisel, azt senki se tudja.

mostanaban eleg aktiv errefele ez a tema, mert az osztrak legfelsobb birosag egy donteseben szolasszabadsagnak minositette a koldulast, igy az legalis (amig nem agressziv), de a varosban egyre no az (elsosorban romaniai cigany) koldusok szama. jovo honaptol tervezik bevezetni, hogy bizonyos helyeken es idoben tilos lesz a koldulas.

SzZoole 2015.05.14. 20:04:39

@ChristineK: semmi gond,majd egyszer:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.14. 20:53:20

@soad1221:
Én nem olyan sértődős családból származom.
Most fogok írni majd a blogomba egy posztot a munkahelyeimről.
Nem építőipari posztot, csak azt hogy milyen intrikák mesterkedések vannak hogy megszerezzenek embereket.
Már nem merem felajánlani ide mert kiutálnak:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 21:10:52

@Jégermájszter: na elolvastam meg egyszer, igen igazad van ami a szazalekokat illeti. Nem vagyok biztos abban,hogy ezt a szazalekot csak a kirugasok eredmenyezik. Ugy ertem, vannak olyan emberek akik odaköltöznek, jelentkeznek a hivatalnal munkanelkülinek, ezaltal regisztralva vannak es megkapjak a segelyt. NEM altalanositok es szandekosan nem irok sem kiindulo, sem celorszagot. Nem ismerem az osztrak szabalyozast, ITT van olyan tartomany ahol müködik. Mondjuk nalunk pont nem.

"A magyarok pont hogy dolgozni mennek"
Ez igy van!!!
AZT irtam pont a minap, hogy No.ban komoly adobevetel többletre szamolnak. Ennek a nagy szazalekat a bevandorlok hoztak össze, ebben biztos vagyok. Tehat dolgoznak, legalisan, bejelentve!

A koldulasos tema meg teljesen mas lapra tartozik, szerintem.
Aki ugy megy ki, hogy sem a nyelvet nem beszeli, sem ha lehet meg szakmaja sincs, egyszerüen csak megy es majd összekoldulom valahogy a napi betevöt, az az en velemenyem szerint elösködö. Tovabbra sem irok kiindulo orszagot.

A koldusmaffia: a "kitartokat" egytöl egyig kiherelnem, meglincselnem, beledugnek a szajukba egy peneszes( nem nemes penesz) kolbaszt es hazaig rugdosnam öket.

Shanarey 2015.05.14. 21:12:00

A poszthoz:

Christine blogját előbb kezdtem el olvasni mint ide kitekeredtem.

S egy bizonyos fórumon évekkel ezelőtt megemlítettem hogy addiktív jellegű. De már régen leszoktam róla.
:-))

A gyerekkor egy macerás időszak. Sok minden lehet benne jó vagy rossz, de csak felnőttként tudjuk igazán helyére tenni a dolgokat.

Könyvek: A rossz nyelvek szerint könyvel a kezemben születtem, és hiába voltam az a " normális" gyerek aki rosszalkodik bicajozik elcsatangol, stb. Mindig akadt egy könyv ami miatt simán kihagytam egy délutáni bicajozást a barátaimmal. Meg is kaptam tőlük hogy én olyan hülye vagyok hogy még az utcanév táblákat is elolvasom(no comment)

Avar és zöld dolgok égetése, kb 10 éve le van szabályozva a lakott területeken, és a normálisabb településeken a zöld hulladék elszállítása is meg van oldva. Ettől függetlenül mindig akad valaki aki alágyújt egy adag nem eléggé száraz egyébnek, és sokáig füstölög.

@Zsuzsi65:

TEK: Wekker Orbán magánhadserege, amelyet semmittevés esetén kirendelnek mindenféle a rendőrség által is megoldható dolgok elintézésére. Ilyenkor lehet drága autót törni, Luke Skywalkernek öltözött egyetemistát letartóztatni, stb. A TEK úgy jött létre hogy Orbán fő gorillája ( testőr) meg lett jutalmazva a 2010-es választások után, és így lett neki egy saját csapata, na ez a TEK. Magyarországon rohadtul nincs terror veszély, na meg amit ezek el tudnak hárítani, arra a rendőrség is képes. Erre jó példa, pár éve volt valami BM alakulatoknak rendezett küzdősport esemény, ahol az összes TEK emberkét lenyomták mint a bélyeget. Hja és az egyik aki egy ilyen "TEKES" legényt lenyomott, na az egy tűzoltó volt.

A menekültekről:

Ha ide "Európába" akarnak jönni akkor egy bizonyos időkereten belül tanulják meg az adott ország nyelvét, és egy másik időkeret arra hogy saját lábon létezzen, dolgozzon. Ha nem tud, vagy nem akar, akkor pedig küldjék vissza.

Giddy Lamb 2015.05.14. 21:27:11

@Pucuka(Dne): "Ne gondold hogy miattam nem rakja ki a szuper csajos képeket!!! :))))"

Csak nem szeretőt kapott karira?

vimeo.com/55130801

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 21:28:04

@Shanarey: huh!! Hat ez igy a nap hozzaszolasa:-) es + vegtelen

A TEK-et nem ismerem, de a magyar bünüldözest nem szabad alabecsülni. Legalabbis a 2000-es evek környeken. Akkor volt egy olyan, szervezett bünözes elleni szolgalat. Volt szerencsem velük dolgozni. Na ök nem voltak egyszerüek!

Shanarey 2015.05.14. 21:37:25

@Der echte Weihnachtsmann:

Nem becsülöm le őket, de a TEK eddigi eredményei, csak a Patyomkin kategóriában jók (nem a cirkálóra gondolok), a valóságban semmi sem ér.

nyuszigonosz 2015.05.14. 21:38:14

@Shanarey: Ez a mai nap legjobb hozzászólása.

@Der echte Weihnachtsmann: Igen, ez így van, ahogy írod.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 21:59:23

@Shanarey: azert is irtam, hogy a TEK-et nem ismerem, ök lehet hogy, kutyaütök.

SzZoole 2015.05.14. 21:59:43

@Der echte Weihnachtsmann: Tan csak nem Te is nyominger voltal?

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 22:34:53

@Zoole[uk]: nem, sajnos nem. Szivesen csinaltam volna azt a melot, de a "vegrehajtokhoz" osztottak. Ettöl függetlenül, nincs jobb erzes ( nem is lehet igazan leirni), mint eröböl rabaszni egy aljas, tetves, emberkihasznalo rohadek, mocskos, buzerans, bünözö csuklojara a bilincset. Tudni,hogy eggyel kevesebb.
Es azok a "sracok" tenyleg ember feletti teljesitmenyt nyujtottak es megis a leginkabb elnyomott osztaly volt a belügyön belül. Legalabbis ahogy en eszrevettem.

Jégermájszter 2015.05.14. 22:42:17

@Der echte Weihnachtsmann: ha megnezel egy-ket videot, akkor lehet hogy kevesbe leszel szigoru ezekkel az emberekkel szemben (koldus, tanulatlan, akik jelenlegi munkaeropiaci "erteke" alig tobb a nullanal). mit kene tenniuk? most, negyvenevesen, ot gyerekkel. csendben ehenhalni? en nem tudom elitelni oket azert, mert elni, jobban elni akarnak. es a minimumot megadni a gyerekeiknek.
mindannyian ezt akarjuk. csak nekunk, akik itt irogatunk, sokkal jobbak az eselyeink, hogy tarsadalmilag elfogadott modon tegyuk azt.

az en szememben ezek az emberek nem gonosz eloskodok, akik rohognek a markukban, es elnek mint hal a vizben az osszekoldult fillerekbol. komolyan ajanlom a videokat. mind azt mondja, hogy legszivesebben dolgozna. es hogy lesul a bor a keperol, hogy koldulnia kell.
nekem nincs ketsegem, hogy oszinten mondjak es igy is gondoljak.

egyebkent a salzburgiak kezdemenyezese elott megemelem a kalapom. most inditottak egy tizeves mintaprojektet (egymillio euros koltsegvetessel): romaniaban akarjak segiteni a ciganyokat, kepzessel, iskolazassal, a romaniai szocialis munkasokkal egyuttmukodve, oket tamogatva.
www.salzburg.com/nachrichten/salzburg/chronik/sn/artikel/zeichen-in-der-bettlerdebatte-salzburger-helfen-in-rumaenien-145052/

@Shanarey:
igen, ezt varjak az osztrakok is, de epp most volt errol is szo, hogy irrealis elvaras, hogy valaki fel ev alatt tanulja meg a nyelvet tokeletesen, segitseg nelkul. a legjobb beilleszkedesi szandek mellett sem fog sikerulni.

ABL CA 2015.05.14. 22:42:23

@Zoole[uk]: Megkerdezem tole es majd mondom. :) De nagyon sokat bicajozik.

Bud Taste 2015.05.14. 22:43:15

@nyuszigonosz(D): "@Shanarey: Ez a mai nap legjobb hozzászólása."

Erről eszembe jutott a vicc, arról, hogy melyik a nap legjobb hozzászólása a HÁ-n...
Hát rendszerint az, amit az agyhalott moderátor még a megjelenése előtt kimoderál...

SzZoole 2015.05.14. 22:44:24

@Der echte Weihnachtsmann: na,en mindkét oldalról tudnék neked történeteket mondani,eleg erdekeseket,de nem itt

Határátkelő 2015.05.14. 22:44:55

@Bud Taste: Pech, mert akkor ezek szerint nem a tiéd a nap legjobb hozzászólása... :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 22:49:41

@Zoole[uk]: hat itt nem is!! Privatban tarthatunk elmenycseret.

Muscari 2015.05.14. 22:50:59

@~~Babette~~: majd viszek neki valami finomsagot :-)

Muscari 2015.05.14. 22:52:01

@HardPötty: gratulalok a kis kukacoshoz!

Muscari 2015.05.14. 22:53:25

@Pucuka(Dne): kerdezd csak meg a kedves ferjedet, hogy o mit kapott, mikor ugyanezt irta :-)

SzZoole 2015.05.14. 22:55:49

@Der echte Weihnachtsmann: Meg privatban sem,ismered a mondast,a szo elszal az iras megmarad

Muscari 2015.05.14. 22:56:38

@Pucuka(Dne): azert ez nem semmi. Tudod, hogy o nem valoszinu, hogy visszamegy veletek majd?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 23:02:00

OFF: Mivel ez a kozosseg itt szinte olyan, mint egy nagy csalad, talan megoszthatom ezt:)) Szoval ez aztan a Murphy torvenye:)) Taxomukke-ek nagy kalandjuk vegen ugy tunik Kalifornia egy alig ismert arcaval fognak talalkozni, ugyanis az evi kb. 5-10 esos napbol 2-t valoszinuleg kifognak :))) Pont arra az idopontra jeleztek esot (mar el is kezdodott), mire ideernek LA kornyekere. Ez aztan az idozites! :)))) Hozzateszem, hogy ilyenkor itt kb. olyan "fennforgas" van, mint amikor Pesten leesik az elso ho. Mivel az emberek nagy tobbsege nincs hozzaszokva az esoben vezeteshez, altalaban az evszazad viharakent harangozzak be a dolgot, es mindenki docog az autopalyakon, na meg keszul Armageddon-ra (akarom mondani carmageddon-ra, ha leesik kb. 20-25 mm eso :)))))
ON

qkuc 2015.05.14. 23:05:55

@Zsuzsi65: De hát az csak víz ..., :D. Jó hely az a Kalifornia, :D.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 23:09:37

@Zoole[uk]: meglatjuk, osszejon-e, eleg suru programjuk lesz, nekunk meg pont szombat kora delutan van egy iskolai program. De nincs kizarva :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 23:10:39

@Jégermájszter: abban gondolom egyet ertünk, hogy a koldulasnal, fedel nelkülisegnel rosszabb nem nagyon van.
Otthon ennel is rosszabb lenne ezeknek az embereknek?
Nem azokra gondolok akik mar dolgoztak kint es a munkajuk elvesztese, vagy mas miatt kerültek olyan helyzetbe.
Nem, nem itelem el ezeket az embereket.
A "nyugati oldal" szemszögeböl probalok ravilagitani a dologra.
A videokat meg fogom mindenkeppen. Köszi a linkeket.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 23:12:47

@qkuc: haha, egyebkent a legtobb ember igy gondolkodik (szerencsere), es inkabb orul az esonek. Nincs a "jaj, kisfiam, megfazol az esoben, oltozz fel rendesen", sok gyerek direkt kiall az esobe :)) (az en lanyom is ilyen, imadja, amikor esik :))

blackhairlady 2015.05.14. 23:13:45

@Zsuzsi65: Tolunk megy feletek? Zuhog, viz alatt minden, es meg vagy 5 nap esot josolnak.

SzZoole 2015.05.14. 23:14:33

@Zsuzsi65: Nem fogsz csalodni,egy igazan remek embert ismerhetsz meg a szemelyeben,Ö azok egyike,akivel nem bantam meg,hogy megismerkedtem az itteni magyarok kozul.
A 98%-at banom,hogy megismertem,sajnos,hogy ezt kell mondanom:(

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 23:14:52

@Zoole[uk]: azert nyugtass meg, hogy te a jo oldalon allsz.
Tudom, rablobol lesz a legjobb pandur.:-))

SzZoole 2015.05.14. 23:16:33

@Der echte Weihnachtsmann: En egyik oldalon sem alltam,vagyis inkabb kozepen,de igy is lattam,hallottam eleget

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 23:20:28

@Zsuzsi65: nadehat kalifornianak most szüksege is van vizre, meghozza sokra, nem?
Az, hogy pont akkor ernek oda, az nem a legszerencsesebb.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 23:23:08

@blackhair-lady: igen, olvastam, hogy micsoda esok vannak feletek...a "mienk" Alaszkabol jon, es hoz egy "unseasonably cold weather" (ami kb. 60F-t (15c), sot 6000 lab felett havat is jelent. Szombatra mar viszont napsutest igernek, talan Taxomukke-knek is jut belole :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 23:24:31

@Zoole[uk]: a 98%at banod? Ez azert eleg szar arany,:-((
Ne de megis, miert?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.14. 23:29:48

@Der echte Weihnachtsmann: ez igy van, orul is mindenki az esonek, kiveve talan Taxomukke-ket, de hat ilyet is ritkan latni itt, szoval mindennek a pozitiv oldalat kell nezni :))) A lanyom szokta mondani, hogy annyira unalmas allandoan kek eget latni, milyen klassz, amikor minden szurke :)))

Jégermájszter 2015.05.14. 23:35:02

@Der echte Weihnachtsmann:
tartok tole, hogy otthon meg rosszabb nekik, kulonben nem jonnenek ide, vagy hazamennenek.
a nyaron jartam erdelyben. a kis, elzart hegyi falvak, ahova busz is csak hetente haromszor jar nem a leggazdagabb kornyekek. de a falun belul is van kulon ciganysor. tobbszaz meterre a falu tobbi reszetol. na, ott tenyleg szegenyseg van. az mar nem europai tipusu szegenyseg.

Giddy Lamb 2015.05.14. 23:35:44

@Zoole[uk]: "En egyik oldalon sem alltam,vagyis inkabb kozepen,de igy is lattam,hallottam eleget

SzZoole 2015.05.14. 23:36:00

@Der echte Weihnachtsmann: jo,lehet,hogy tuloztam,legyen 97%.Igy mar jobban hangzik?

SzZoole 2015.05.14. 23:36:42

@Der echte Weihnachtsmann: jo,lehet,hogy tuloztam,legyen 97%.Igy mar jobban hangzik?

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 23:40:26

@Zoole[uk]: na igy mar egeszen mas a kep, ez mar realis es elfogadhato:-))))

SzZoole 2015.05.14. 23:44:30

@Der echte Weihnachtsmann: na,látod ezt meg en nem ertem,hogy most mit akart ezzel mondani....

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.14. 23:49:13

@Zoole[uk]: en sem. De hatha majd jön es elarulja:-))

Addigis beszelgessünk a digger fele tokaszalonnarol, hogy szorult volna beled,:-))) legalabb finom volt?:-))))))))

kék madár 2015.05.15. 00:11:03

@Zsuzsi65: mar szakad is rendesen! :)
Tegnap hallottam az evszazad zsenijet a radioban:
ez a sok majusi eso nagyon betesz az erdotuz veszelynek, mert nonek a fak bokrok fuvek es tobb minden el tud majd egni. Es ezt perceken at fejtegette.

kék madár 2015.05.15. 00:13:34

@Zsuzsi65: azt tudod, hogy mi Taxomukke programja - itt?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.15. 00:23:24

@kék madár: nevetni fogsz, az elobb hallottam a radioban, hogy valahol a kornyeken bozottuz van...gondoltam is magamban, ehhez akar ki se kell menni a tuzoltoknak, az eso is eloltja :)))
Nem tudom, illik-e igy kibeszelni Taxomukke-eket:) (de ha erdekel esetleg, azt a keves reszletet, amirol tudok, megosztom veled privatban, csak irj :)

kék madár 2015.05.15. 00:51:39

@Zsuzsi65: szerintem illik, sot udvariatlandsag, ha nem beszeled ki oket! :)

kék madár 2015.05.15. 00:56:35

@Zsuzsi65: irtam ha nem valaszolsz majd rafogom, hogy junkba ment

adg 2015.05.15. 02:32:53

@Zsuzsi65: volt olyan, miota itt vagyunk, uogy nehany ora alatt esett 160 mm eso. (Aki nem tudja, annak erdekessegkeppen a magyarorszagi eves atlag valami 550 mm, ha jol emlekszem)
Semmi gond nem volt vele, nem allt meg az elet, aki nem lat ki a kocsibol, az lehuzodik. Ennyi tortenik. Az emberek maszkalnak az utcan.
Esos evszakban altalaban leesik 1200-1500 mm dec-feb kozott.

Kedvenc idoszakom.

Igaz Barát 2015.05.15. 02:42:37

@adg [Au, Darwin]: Akkora vízben simán felúsznak a házhoz a cápák meg a krokodilok, nem? A levesestányérnyi pókok meg bemenekülnek a hálószobába. Mit lehet azon szeretni, nem is értem. :)

adg 2015.05.15. 02:52:34

@Igaz Barát: oh, latnad a jardak, utak lejteset, a kanalisok meretet... Meg szinte egy tocsa sem marad. Nincs az az eso, ami a varosban arvizet csinalna. :) azon kivul siman.
De itt bent a varosban akarmekkora eso van, gond nelkul folyik el.

Nem jon fel a krokodil a haloszobaba. :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 03:54:50

@Dragonlady (Bp, Hun): 40 fokban mondjuk télleg esőben kell focizni.Mondjuk, az már lehet, hogy vizilabda.De ha csak 13 fok van mellé, inkább kihagyom... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 03:58:23

@puhacica: Húúúj, basszus, az meredek lehetett... :-) Főleg, ha még harmadikként az aszfalt is fejbe vág.

kék madár 2015.05.15. 04:13:48

@adg [Au, Darwin]: dicsekedjel meg jo : ) imadnam azt az esot

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 04:29:50

@adg [Au, Darwin]: Huhh, én rühellem az esőt, de lehet hogy csak azért, mert itt Európában mindig hideg is van mellé.Ha lenne 35-40 fok, akkor simán lehet, hogy máshogy állnék hozzá...Sőt, azt a pokoli meleget szinte csak úgy bírnám ki...Igaz, tárgyalásra, öltönyben rohadtul nem mennék olyankor...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 04:32:31

@adg [Au, Darwin]: Hová vezetik el, simán a tengerbe?Van valami jelentősebb tengerszint feletti magassága a városnak?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 05:26:21

index.hu/belfold/2015/05/14/biszku_bela_itelotabla_vedobeszed_masodfok/

Én azt nem értem, b@$$za meg, hogy miért nem a 90-es években ítélték el...? A többi r*hadék komcsival együtt...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.15. 05:37:18

@adg [Au, Darwin]: most nalunk is rendesen zuhog, sot dorog es villamlik (zene fuleinknek, hiszen ilyesmit nagyon ritkan hallani-latni errefele :)
@kék madár: szerintem mostanra hozzatok is odaert az eso, holnapra varhato a masodik adag...:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 06:04:48

Németországi albérletcsalás, vigyázni, vigyázni...

index.hu/urbanista/2015/05/14/alberletcsalas_kozephalado-szint/

Én nem is merem ezt a WU-t, csak ilyen cikkekből, meg kommentekből, de ha ilyen összevissza-szabályozású cég, akkor kb a szitoxóval egyenértékű nálam.Komolytalan az egész, a bűnözés melegágya...

2015.05.15. 06:45:45

@Zsuzsi65:
Itt ma kezdett el esni, a hosszu hetvege is esos lesz. Legmagasabb homerseklet +17C nappal, hajnalban -1C. Ki lehet birni, megse -41C:) Szerencsere a hosszu hetveget vegig dolgozom, nap 12 ora munkaval:) Nem erint az idojaras, nem zavar se a hideg, se az eso, se a ho, semmi. "Agy es kulvilag kikapcsolva" uzemmod:)
Pax vobiscum!

2015.05.15. 07:09:52

@Muscari:
"Az én gyerekeim a kutyákkal nőttek fel"
Szegeny gyerekek:( Megtanultak ugatni is legalabb?Termeszetesen Magyarorszagon, mert mint tudjuk Nyugaton a kutyak nem ugatnak:)
(csak vicceltem © Zoole)
@Mirjam2:
En meg a konyvtarbol egyenesen a kocsmaba mentem, szinte minden masnap, 18 eves koromtol 34 eves koromig:)
@Der echte Weihnachtsmann:
" hogy a koldulasnal, fedel nelkülisegnel rosszabb nem nagyon van. "
De van! A rendszeres munka es a hazassag:) Eletemben akkor voltam legboldogabb, amikor onkentes hajlektalan voltam es nem kellett az asszony yap-yapolasat hallgatnom nap mint nap:)
Pax vobiscum!

tanato 2015.05.15. 07:47:58

@geegee: Azért nem ítéltek el senkit,mert paktum volt ,titokban az MDF megegyezett a régi vezetéssel hogy nem lesz bántódásuk,cserébe hatalomra kerülnek.Na meg nagyon sok komm.titkosügynök volt akkoriban minden pártban és a Parlamentben is.Nem akartak megbukni,ha akkor egy per is elkezdődött volna magával rántja a többit is.És akkor még nagyon sokan éltek,sőt aktívak voltak az egykori komm. állambiztonsági vezetők.

2015.05.15. 08:50:23

@Cascabel: Ez jo, nekem ez a masodik kor kimaradt! :)

Jégermájszter 2015.05.15. 09:04:02

Ebben a szomorú és meggyötört hazában, ahol valósággá lett a vicc, és az utolsó lassan tényleg lekapcsolja a villanyt, egyre többen, gyakorlatilag minden család rendelkezik primer információkkal arról, hogy milyennek lát minket Európa. Hogy mit jelent ma magyarnak lenni, mit mond Szlovákiától Portugáliáig egy rendes európai polgár, ha megtudja, hogy a vele szemben álló ember magyar. Abból az országból jön, ahol kitartó és alattomos emberek lopják a közös vagyont, ahol tökélyre fejlesztették az európai és liberális értékek meghurcolását. Az oroszbarát, áruló, seggnyaló magyarok képe visszanéz ránk, akárha egy tükörből, és aki átlépi a határt, ezzel szembesül.

...olyan jó egy pillanatra végre nem utált, másodrendű, baltás gyilkosokat exportáló, gerinctelen polgárnak lenni.

(nem en mondom! hanem a mai ÉS-ben grecso krisztian. :) )

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.15. 11:06:31

@Der echte Weihnachtsmann: Ez jo. Meg nem koltoztem gyerekkel, de eljon majd az ido. Biztos nehez.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.15. 11:46:53

@tanato: Jó, hát igen, sejthető valami ilyesmi, de a nép, az istenadta nép miért nem kényszerítette ki vajon.Én még "kicsi" voltam 89-90-ben, csak 16 éves, nem sokat tudtam volna tenni.Meg akkor még nem is lát rá az ember úgy a dolgokra...

adg 2015.05.15. 12:29:53

@geegee: Persze, itt meleg van, nem gond, ha elazol. az eso is meleg. Olyan, mint egy zuhany, tok kellemes. Egy dologra kell odafigyelni, hogy legyen nalad valami vizhatlan dolog, ha eso varhato. Jo a telefont, tarcat, puskaport szarazon tartani.
En altalaban egyszeruen megoldom, viszek egy kis szendvicses zacskot magammal, ha elered, beleteszem a cuccaimat. Nincs taskam.

Igen, a tengerbe megy. Gondolom van azert valami olajfogo kozbeiktatva, de ennyi. Mindenhonnan kozel van a tenger, vagy valami patak, csatorna.

@kék madár: Akkor csak neked, kis izelito. :)
plus.google.com/photos/110399305424378283249/albums/6149040321910957505

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.15. 13:20:06

@Határátkelő: na, Q hianyolja, h nem ismerted fel:-) es nem moderaltad ki:-):-):-):-):-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.15. 16:18:23

@Mirjam2: Nekem 4,5 éves a lányom és tesz magasról a kutyapiszokra meg a levegő minőségére. Pedig ha van szar hely a városban ilyen szempontból, ez az. Viszont Mátraszeléről, Nógrádból, Jászságból pár óra múlva már haza akart menni, mert szeret itthon lenni. Igen, a koszos, büdös kerületünkben. Mert ez az otthona. Ez ilyen egyszerű, nem kellene túlmisztifikálni, hogy jaj, már az ötéves is tudja, hogy a kanadai utca mennyivel tisztább, vagy a nápolyi levegő mennyivel sósabb stb.

kék madár 2015.05.15. 17:58:59

@adg [Au, Darwin]: Magyarorszag hany ora onnan es milyen az IT allaspiac?

adg 2015.05.15. 21:10:12

@kék madár: nocsak. :)
24-32 h kozott szokott altalaban lenni darwinig. De ez nem egy it-s paradicsom. Kisvaros, foleg gaz es epitoipar, banyak porognek, meg a kozigazgatas.

kék madár 2015.05.15. 22:46:03

@adg [Au, Darwin]: legalabb nincs sok idetlen nerd :)

ABL CA 2015.05.19. 09:08:48

@Zoole[uk]: Groovehill. 07574275538 Azt mondta orulne ha vegre tudna valakivel beszelni :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása