oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 06. 06:40,  Több jogom van Londonban dolgozni, mint másnak? 318 komment

2015. február 06. 06:40 Határátkelő

Több jogom van Londonban dolgozni, mint másnak?

Az Egyesült Királyság munkaerőpiacát a tradíciók, a látszólag erős és szervezettnek tűnő munkavállalói érdekképviseletek miatt biztonságos piacnak gondolja a külső szemlélő. A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű, mert bár egy viszonylag nyitott, de meglepően szabályozatlan piacról van szó, ahol különösen a migráns munkavállalók gyakran kiszolgáltatottak. Az egyik ilyen bizonytalansági tényező például, hogy egy munkahelyen sok esetben két évet kellene ahhoz dolgozni, hogy a munkavállaló az elbocsátáskor juttatásokra jogosult legyen. Amíg ez a két év nem telik le, addig nagyon könnyű elküldeni, és ezt sok munkáltató tudatosan ki is használja – mondta Sonia McKay, a Working Lives Research munkatársa.

nagy-britannia_anglia_raktar.jpg

Milyen most az angliai munkaerő-piaci helyzet?

A foglalkoztatási adatok jók, 71,1 százalék, a munkanélküliség pedig 7,4 százalékon áll. A foglalkoztatás azonban gyakran részmunkaidőt, szerződéses munkaviszonyt jelent, és ezt a dolgozók nem önszántukból választják.

Minden negyedik foglalkoztatott részmunkaidőben dolgozik, mely állásokban a munkavállalói jogok még kevésbé érvényesülnek, valamint növekszenek a bérkülönbségek. Kötelező nemzeti minimálbért csak az 1990-es évek második felére vezettek be, ennek összege jelenleg 6.50 font per óra.

Azt gondolnánk, hogy az Egyesült Királyság munkaerőpiaca jobb és biztonságosabb (már csak a hagyományai miatt is), mint a magyar, de a kép nem egyértelmű.

Nem ismerem a magyar piacot, de az Egyesült Királyságé egy egyszerűbb munkaerőpiac, könnyebb oda bekerülni, alacsonyabb presztízsű, rosszul fizetett állásokhoz jutni, de ezek feltételei is általában rosszak. Például gyakran nem járnak jogok az állással.

Könnyű állást találni, de könnyű elveszíteni is. A nemzeti minimálbér pedig a maximum, amit ezekért a munkákért fizetnek. Az Egyesült Királyság munkabiztonsági adatai a többi európai országgal összehasonlítva aránylag jók, de vannak abba az irányba mutató bizonyítékok, hogy a bevándorlók gyakran az átlagnál rosszabb körülmények között dolgoznak, például azért is, mert sokszor nem olyan munkát végeznek, ami a végzettségüknek megfelel.

Hová fordulhatnak, ha állást kapnak, de közben gondjaik adódnak, esetleg nem kapják meg rendesen a fizetésüket?

Fordulhatnak a szakszervezetekhez, de csak ha vannak az adott szektorban, vagy hajlandók ott toborozni. Az első munkahelyemen, ahol dolgoztam, például nem volt szakszervezet, de elkezdtem toborozni az embereket és lett.

A másik lehetőség a Citizen’s Advice Bureau, ami alapvető segítséget tud adni, aztán van néhány ügyvéd is, aki foglalkozik ilyesmivel, de ezek azért többnyire nem ingyen dolgoznak. Támogatást nyújthatnak még a kifejezetten a bevándorlókat segítő szervezetek, amelyeket akár az adott közösség hoz létre. A lengyelek esetében több ilyet is tudok.

Melyek azok a területek a munkaerőpiacon, ahol esélye van a határátkelőknek még állást találni?

Például Londonban (London különbözik az ország egyéb részeitől) a kereskedelmi szektorban, a vendéglátásban. Ezek, ahogy korábban említettem, rosszul fizetett munkák, általában nagy a fluktuáció, fiatalok dolgoznak például három hónapig ilyen pozícióban, aztán remélik, hogy ez egy ugródeszka lehet egy jobb állás felé.

A magasabb presztízsű állások közül például van lehetőség az egészségügyben, az ország egyes részeiben az oktatási rendszerben is dolgozni. Az a kérdés, hogy az illető milyen kompetenciákkal rendelkezik, milyen munkákat hajlandó elvállalni. A mezőgazdaságban például vannak idénymunka lehetőségek nyáron. Az építőipar is kezd magához térni.

Mit gondol, mennyire befolyásolja az aktuális politikai (mostanában meglehetősen bevándorlás ellenes) hangulat a mindennapokat, a munkavállalási lehetőségeket?

A munkáltatók szigorúbban ellenőrzik a dokumentumokat, de ha valaki EU-állampolgár, akkor nincs kérdés, joga van dolgozni. Ha valaki nem uniós országból érkezik, annak mostanság nagyon nehéz állást találni, és csak abszolút a munkaerőpiac perifériáján van rá lehetőség. Olyasmit tud csinálni, amit senki más nem végezne el.

A diszkrimináció is felmerül egyes esetekben. Vannak, akik azt gondolják, hogy a bevándorlók elveszik előlük az állásokat, pedig ez nincs így.

Én Észak-Írországban születtem, az Egyesült Királyságban élek, az anyám olasz, az apám családja Skóciából jön. Több jogom van Londonban dolgozni, mint másnak? Nem hiszem, hogy bárkinek joga lenne egy álláshoz a nemzetisége alapján.

Nem hiszem, hogy a nemzetiség előjogokat jelent. A lényeg, hogy akarok-e dolgozni, és van-e munka. Nekem mindegy milyen nemzetiségű, aki mellettem ül a munkahelyen. Van görög, bolgár, palesztin, észak-angliai kollégám. Az a lényeg, hogy együtt tudok-e működni velük, jól dolgoznak-e.

Nem érdekel, honnan származnak, sőt inkább azt gondolom, minél változatosabb az összetétele egy munkahelynek, annál jobb. Olyan dolgokat oszthatunk meg, tudhatunk meg egymásról, amit egyébként nem. Ezért gondolom, hogy London igazán gazdag, hiszen nagyon sok ember él ott, nagyon különböző kulturális háttérrel.

Ahonnan én jövök, Belfast kulturálisan nagyon szegény volt, szinte csak olyanok éltek ott, akik ott születtek. Így azt gondolom, jobban járunk a sokszínűséggel.

Ugyanakkor a kormánynak könnyű sok mindenért a bevándorlókat okolni. Vegyük a bevándorlókkal teli, Olaszországba érkező hajókat! Amikor az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország elkezdte bombázni Líbiát, nem számoltak azzal a következménnyel, hogy ilyen sok menekülő indul majd meg Európa felé.

Aki háborút indít, akár Irakban, Szíriában, vagy a Közel-Keleten, jó, ha számít rá, hogy onnan az emberek megpróbálnak elmenekülni. Nem kezdhetsz háborúba, vagy támogathatsz háborúkat, hogy aztán nekiállj panaszkodni a következmények miatt.

Mit javasolna azoknak, akik dolgozni akarnak menni az Egyesült Királyságba, mire kell felkészülniük, mit kell tudniuk?

A munkaerőpiac nem olyan vonzó, mint amilyennek messziről tűnik, többek között eléggé szabályozatlan. Sokan talán nem készülnek fel arra, hogy milyen magányos lehet valaki ilyen körülmények között, az elválás érzelmileg nagyon nehéz tud lenni. Sokszor ezeket a nehézségeket nem mérik fel az emberek.

Ugyanakkor javaslom az embereknek a határátkelést, mert az kulturálisan gazdagabbá, nyitottabbá tesz, megváltoztatja a gondolkodást bizonyos dolgokról.

Mindig fontos, hogy kérdéseket tegyünk fel, ne fogadjuk el, hogy a világ olyan, amilyen. A dolgok egyik pillanatról a másikra drámaian megváltozhatnak. Éppen Budapesten voltam, amikor a berlini fal leomlott, és egy nappal előtte ezt nem tudtam volna megjósolni.

Aki vándorol, az sokat felad, de sokat is tanul, ezt kell mérlegre tenni.

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: interjú munkavállalás Anglia Nagy-Britannia Working Lives Research Sonia McKay

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr517145339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morsels (törölt) 2015.02.06. 20:44:17

@Mirjam2:
Inkabb ugy mondanam, hogy en igy szedtem ki magamnak, de nem vagyok birca, hogy azt mondjam, hogy ez az igazsag :-)

De az biztos, hogy a politika is penzbe kerul, azt meg valahonnan kell szerezni. Legyen barmekkora allamferfi barki.
Csak ugye ha valaki mar nagy allamferfi, utana senki nem feszegeti, hogy honnan volt penze.

A lenyeg az, hogy Orban onmagaban nem lett volna miniszterelnok mar 98-ban sem, ha nincs gazdasagi hatter.

Es hat pont ezert nincs olyan, hogy majd jon egy tisztaszivu varazslo, aki megoldja a problemakat Magyarorszagon a semmibol.
Egy-egy kampany sok-sok penzbe kerul.
A Vonaek is kapjak a penzt valahonnan es nem a Budahazy fele uzleti model tamogatasabol elnek meg.

2015.02.06. 20:44:55

@qkuc: Oltasi kiskonyv? :))) Semmilyen dokumentumom nincs Mo.rol.

MagyarJoe 2015.02.06. 20:45:25

@QUERCUS: erdekes hetvegenk lesz. az angol fogado irodakban mar fogadni lehet a Fiuk jovojerol es a 2/3rol

2015.02.06. 20:47:22

@morsels: 'A Vonaek is kapjak a penzt valahonnan'

A zsidoktol, vagy az Iszlam Allamtol??

morsels (törölt) 2015.02.06. 20:49:50

@Mirjam2:
En nem tudom :-)
De a politika nem olcso hobbi.

De tegyuk fel, hogy olyan, mint egy haz garazsabol indulo start up. Idovel ott is beszall valaki, aki penzt ad, hogy kinojje magat a ceg egy Apple-nek.

Szoval nem tudom, hogy Vonaek honnan kapnak penzt. Allitolag az oroszoktol. Ami megint valahol ironikus.

Quercus a favágó 2015.02.06. 20:50:05

@MagyarJoe:

Ebben a háborúban Simicska fog meghalni. Orbán legfeljebb szerez egy pár lőtt sebet, de simán túléli.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.06. 20:54:40

@maxval bircaman szerkesztő: "A munkaerő fokozott védelme nyugaton elérte, hogy a legtöbb munkaerő védelem nélkül maradjon. A modern liberális állam egy új abszurditása ez. "

Amerikaban,( ahol a szakszervezetekre manapsag mar teljesen mas -nem igazan jo -szemmel neznek ) inkabb a munkaltato erdekeit vedik (szeretnek vedeni). legalabbis ezt hallottam nemreg valahol. Itt, ahol a gazdasag a kis- es kozepvallalkozasokon alapszik (ne felejtsuk, hogy a "gonosz" corporations csak kesobb jelentek meg), ertheto, hogy mas a szemlelet, mint Europaban.

2015.02.06. 20:57:58

@morsels: Ja, hogy az oroszok... Pedig gyanus volt nekem az a par ortodox rabbi akik allitolag Vona mellett szimpatia-tuntettek Londonban! www.jobbik.com/orthodox_rabbis_stand_jobbik_london

morsels (törölt) 2015.02.06. 20:58:20

@Mirjam2:
Mondok egy peldat.
Ott volt Ross Perot.
A faszinak volt penze dogivel, a kampanyt is meg tudta szervezni, csak nem valasztottak meg Presidentnek.

Akik viszont azok lettek, azok mind gyujtenek penzt. Mondjuk az USA-ban eleg szigoruan jegyzik az ilyen adomanyokat, van felso hatar is, ha jol tudom, nade ettol meg vannak a kulonbozo egyezkedesek a lobbikkal, akik igen komoly csoportokat kepviselnek.
Szoval ott sem lehet kiszurni a befolyasoltsagot, akkor egy magyar viszonylatban mit kerunk igazabol szamon?

Itt szerintem csak arrol van szo, hogy Orban megy a fiatalokkal (Lazar, Rogan, Kosa), a regi tarsait meg a jovo erdekeben probalja levalasztani.
Szoval generacios valtas okozta valsag... szerintem megoldjak.

morsels (törölt) 2015.02.06. 21:00:36

@Mirjam2:
Mondom, nem tudom.
De penz az kell valahonnan, azon felul, amit a parlamenti partok kapnak.
Az oroszokat a KG Bela miatt mondjak, de szerintem ez csak talalgatas.
Olyan alelnokkel, mint Noval Elod, semmi nem lepne meg :-)

qkuc 2015.02.06. 21:01:09

@Mirjam2: Általában senkinek nincs meg, de sosem lehet tudni, :). Én most találtam meg a gyerekkori eü könyvemmel együtt.

MagyarJoe 2015.02.06. 21:01:40

@QUERCUS: vegre egy kis akcio :) habar ha Simicskat felkaroljak az oregek vagy forditva, akkor tobb halottra is szamithatunk... sot meg egy oszodi beszed is elokerulhet. arra nem szamitottam hogy a gec.zes szintjere jutnak... ezt angolra nem is tudom leforditani = hungaricum

qkuc 2015.02.06. 21:01:57

@QUERCUS: Arra azért kíváncsi leszek mit rángat elő a biliből Lajos.

2015.02.06. 21:03:04

@Mirjam2: Correction, nem csak allitolag hanem tenylegesen is Vona mellett szimpatia-tuntettek: www.bbc.com/news/uk-25906184

M. Péter 2015.02.06. 21:10:11

@charlieharper: Csak a diftéria, járványos gyermekbénulás és tetanusz elleni oltások kötelezőek, és gyakorlatban nem bírságolnak.

morsels (törölt) 2015.02.06. 21:10:12

@Mirjam2:
Ha belegondolsz, akkor van benne logika.
Marmint Vonaek szempontjabol.

Az ideologiai szovetsegesek is azt mondjak, hogy mindenki csinalhassa azt, amit akar, a sajat hazajaban es senki ne szoljon bele.

Persze az, hogy ez milyen gazdasagi kovetkezmenyekkel jar, az egy mas kerdes.

2015.02.06. 21:10:46

Mi ez a bulváros cím? :)

MagyarJoe 2015.02.06. 21:11:38

@qkuc: ma este Hirtvt nezek :)

2015.02.06. 21:15:27

@maxval bircaman szerkesztő: Hiszen az étteremben csak mosogatni lehet! Meg is lepődtem volna, ha nem írsz le valami baromságot ma is.

Quercus a favágó 2015.02.06. 21:18:30

@qkuc:

Nem hiszem, hogy komolyan ártani tudna Orbánnak.
Legfeljebb a Fidesz veszít párszázalékot, amit megnyer a Jobbik. De az álbaloldal, és a liberósok nem sokat fognak ezen a háborún szakítani.

2015.02.06. 21:20:22

@maxval bircaman szerkesztő: Úgy kellene mondanod, hogy csak a pénz miatt akarnak nyugaton élni az emberek. Semmi más nem motiválhatja az embert, ugye.... :)

2015.02.06. 21:24:10

@Badeni_lakos: Bilibe lóg a kezed. :)

Mr Long 2015.02.06. 21:28:46

@Herr Géza: Nem szoktam felreertetoen fogalmazni veletlenul :DDD

Muscari 2015.02.06. 21:34:15

@M. Péter: a lányom most tanult róla Health and Social care - ből, a pasi már az USA-ban él és ott a mai napig praktizál.

qkuc 2015.02.06. 21:41:43

@MagyarJoe: na majd mesélj mennyire csapott oda Laller, :D. Bár lehet inkább holnaptól indul be a médiaroller, :D.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.06. 21:44:22

Vettem egy routert.
Ilyen 35mgbt letöltési meg 19mgbt feltöltési sebességeket mérek.
Szerintem jó.

blackhairlady 2015.02.06. 21:49:15

@morsels: " de mindenkepp erdekes lesz, hogy meddig megy el. "
Illetve hogy ki csatlakozik hozza.

Quercus a favágó 2015.02.06. 21:49:48

@diggerdriver:

Én szalámit, sonkát, erdélyi szalonnát, meg csirkecombot vettem. Ja meg egy somlóit, meg egy fekete erdőt. Azért két különbözőt, hogy össze lehessen veszni az asszonnyal, ki melyiket egye.

blackhairlady 2015.02.06. 21:51:10

@Muscari: En is azt hallottam tobbektol, hogy nem engedtek ingyen dolgozni oket, a valasz mindig az volt, hogy nem fecserlik az idejuket a betanitassal (plussz isot vesz el a dlgozotol), mert ugy is ott hagyja hamarosan a ceget.

MagyarJoe 2015.02.06. 22:00:13

@qkuc: szerintem jo lesz. annak idejen Tony Blair-ek is abba buktak bele hogy a Sun atparolt aTorrykhoz. mindenkeppen erdekes lesz nezni kivulallokent

blackhairlady 2015.02.06. 22:05:29

@montroyal ( CAN qc): Ezt akartam kerdezni a mutkor, mi lesz az uzlettel ha 4 honapra lelepsz? Nem fognak elpartolni az ugyfelek?

M. Péter 2015.02.06. 22:05:30

@morsels: De teljesen logikus. Putyinnak az jó, ha az EU minél működéséptelenebb, Le Pen és a Front National egy 40 millió eurós kölcsönt kapott egy csehországi orosz banktól.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.06. 22:09:57

@QUERCUS:
Itt a sarki töröknél olyan magyar abált paprikás tokaszalonnát vettem hogy azt hittem az Isten nyúlt le értem.
:))))))))))))))
Holnap meg megmutatom az ángliusoknak hogy milyen a magyar disznósajt.
pig cheese.

M. Péter 2015.02.06. 22:13:31

@M. Péter: Helyesbítés, oroszországi orosz bank, csak a nevében van cseh,

blackhairlady 2015.02.06. 22:17:11

@blackhair-lady: "plussz isot vesz el a dlgozotol" = plussz idot vesz el a dolgozotol

Quercus a favágó 2015.02.06. 22:25:06

@diggerdriver:

"abált paprikás tokaszalonnát vettem"

Az egy igényes étel. Evés előtt meg kell neki ágyazni valami töménnyel, majd be kell takarni sörrel. Hiába, nálunk teso az evés az művészet.

morsels (törölt) 2015.02.06. 22:27:43

@blackhair-lady:
Hat azt hiszem pont ezen megy a vita.
:-)

nyuszigonosz 2015.02.06. 22:32:17

@M. Péter: Nem kell helyesbítened: a bank neve: Elsö cseh-orosz bank. ( PČRB ) Innen ment a pénz Marine Le Pen ultranacionalista pártjának. 249 millió cseh korona értékében : 9 millió Euró. Ez még 2014 novemberében volt. Állítolag kölcsön.

A banknak amúgy már csak a nevében van az, hogy cseh.
Az oroszok évekig kuncsorogtak Csehországban, hogy nyithassanak bankot, mire végülis 2008-ban megkapták az engedélyt, azzal, hogy ez a cseh-orosz bank a cseh és orosz gazdasági együttmüködéshez kell.
Azóta már csak orosz a bank.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.06. 22:50:22

@P.Elliot: "Van persze egy hatar amikor a hatosag bele fog avatkozni de addigra majd ezek is betegek lesznek, tovabbfertoznek csak azert mert a hibbant szulok olyan "hihetonek" talaltak az osszeeskuvesi elmeleteket! "

Szomoru tenyleg, hogy ennyire szuklatokoru (es egoista), es szocialisan "antierzekeny" szulok vannak. A jarvany nalunk SoCal-ban is terjed (biztos hallottad). Epp tegnap hallottam viszont a radioban, es ez egy kis remenysugar, hogy most mar orvosok is kezdenek fellepni: egy, a kozelunkben praktizalo gyerekorvos a tovabbiakban nem fog olyan gyerekeket fogadni, akiket a szuleik nem oltattak be. Hallottam vele az interjut, es elmondasa szerint mar evek ota felhivja a nem oltato szulok figyelmet, persze a szabad valasztas ellen eddig nem nagyon tudtak mit tenni...
A radio musorvezeto kicsit szarkasztikusan megjegyezte, hogy a szocialisan es edukaltsagban alacsonyan teljesito egyik kaliforniai varosban nagyobb az oltottak aranya, mint a jomodu Beverly Hillsben es mas "elit" kornyeken. Majd hozzatette, szinten viccelodve, hogy ahol Whole Foods van, sok vasarloval, ott is valoszinuleg kicsi lenne az oltas arany :)) Altalaban az ott vasarlok (nagy resze) a health freak, organic stb. "manias" emberek kozul kerul ki. Na, jo, ez kicsit sarkitott volt, de van benne valami :)))

Gizi06 2015.02.06. 23:06:44

Vegül is , itt ugy-ahogy megpödjak az oltas kerdest. Most hallottam, hogy egyes ovodakban fel Sem veszik a gyerkeket,m ha nincs meg bizonyos oltasuk--- teljesen erthetö, melyik ovonö vagy fönök vallalna a felelösseget vagy barmilyen pert, ha a gyerek megbetegszik? Es a szabadsag
lehetöleg pici gyerekkel , nem lehet eleg exotikus......

montroyal ( CAN qc) 2015.02.06. 23:18:13

@blackhair-lady: jo kerdes ... es meg sok mas ,amit ki kellene dolgoznom decemberig .....elso lepesnek most szombaton felteszem eladni a condomat ... ha menne berelnék magyar hazba gyonyoru kozponti helyen allami hozzajarulassal fele koltsegekkel ...na de itt a quebeciek azt mondjak hogy - atmegyunk a folyon majd ha odaértunk a hidhoz ...

morsels (törölt) 2015.02.06. 23:29:12

@montroyal ( CAN qc):
Eleg sok mindent ki kene dolgoznod, azt hiszem.
Mert gyanitom, nem kanadai karosszeriast keresel itt, arra vannak ennel jobb helyek, ahol ezt kerdezned...
De mivel itt kerdezed, akkor az elso kerdes az lenne, hogy hogyan alkalmaznad a munkast arra a 6 honapra. Mert ugye hivatalosan, bejelentve nem teheted, igy valami fekete munakarol lenne szo, persze valoszinuleg kene beszelenie franciat is, valamilyen szinten, kozben meg valoszinuleg irnal egy olyan szerzodest, mint ami a napokban volt az angol munkavallalokkal kapcsolatban.

Vagy hogy kepzelted?

Muscari 2015.02.06. 23:43:01

@QUERCUS: en meg egy leggingset. Bar ezt inkabb Bircanak kellett volna irnom :-)

Muscari 2015.02.06. 23:45:10

@blackhair-lady: az a Civil Osszefogas Forum nevu alcivil fideszes szervezet, ok szervezik a bekemeneteket.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 00:01:51

@morsels: ja van idom kidolgozni ... persze ittenit keresek ,de nincs ... ez esetben lehetoseg van, mint szezonalis munkaskent hivatalosan dolgozni mint pl a mexicoiak ... beszelni fraciaul (spanyulul angolul) a jelenlegi munkasom beszel tehat o viszi az administraciot de kell meg egy szakember ,egyedul nem megy ... ez tetszik hogy mindjart meggyanusitasz biztos rabszolgat keresek ... elarulom gyengebb honapokban a melosaim mindig tobbet kerestek mint en mert nekuk akkor is odaadtam a fizetest amikor nekem nem , maradt vagy eppenseggel nekem kellett hozzatenni a koltsegeket fizetni ... de koszonom a segito szandeku epito kritikadat ... mar irtam egyszer nalunk a munkas aki a felteteleket szabja ...

P.Elliot 2015.02.07. 00:15:55

@QUERCUS: Megfelezes mind a kettot! A fele jar a fele-segnek! Hehehe...

morsels (törölt) 2015.02.07. 00:21:27

@montroyal ( CAN qc):
Ahh, fel sem merult bennem, hogy valamit nem hivatalosan intezel.

Mondjuk a szezonalis munkas jo otlet, bar azt ugye tudod, hogy mit jelent?
Montrealban telen nem sok szezonalis munkas van. A karosszeria javitas nem tartozik a szezonalis munkak koze.
Bar nem ertek hozza, szoval ne erts felre.

P.Elliot 2015.02.07. 00:41:36

@diggerdriver:
Eszik az angolok a disznosajtot? Itt regen, regen-regen, vagy 50-70 ev elottig megettek, bar a fuszerezes mas volt, utana hallani sem akartak rola, es manapsag nem hiszem hogy barkit ra lehetne venni hogy megkostolja. Altalaban a belsoreszeket sem! Igaz hogy az 1800-as evek kozepen meg meg utana is ettek olyat fura dolgot, / egy korabeli farm muzeum evi fesztivaljan megszoktak fozni sutni azokat az eteleket amik akkor voltak es kis falatonkent kinaljak hogy kostold meg. Megkostoltam, volt kenyer, iszonyu tomor, voltak kulonfele ezek-azok, nem allitom hogy szerettem volna az 1850-es evekbeli konyhat.
A csucs akkor jott el amikor kis osszekevert masszabol kicsi kis halmokat sutottek meg mind a ket oldalan ami kukoricadarat, ki tudja mifele mast tartalmazott, de azt mondtak hogy ezt disznofej hus keverekevel csinaltak. Nem disznosajt volt. Bedobtam a falatkat a szamba, az inyem osszerandult, egy darabka lecsuszott, a tobbit belebuktam a papirzsebkendobe, ramjott egy iszonyu hanyinger, meg jo hogy ott volt egy lepesnyire az erdo es kihanytam....Nem tudnam leirni az izet, olyasmi volt mint a zsiros szodabikarbona, es ecetes volt. Valami iszonyatos volt!

Vegig az uton hazafele hanyingerem volt, napokig kisertett az ize. A ferjem nem kostolta, o kulonben is tavolsagtartoan viselkedik minden regies etellel kapcsolatban.
Masokat nem tudtam megfigyelni mert magammal voltam elfoglalva.
Itt en is kinaltam magyaros dolgokkal a munkatarsaimat, a pick szalamit finomnak tartottak, a toportyutol elborzadtak, a disznosajtbol csak egy morzsacskat ettek es nagyon nem akartak tobbet, a szalonnat meg hogy lehet megenni ugy paprikasan, fotten, azt el sem tudtak kepzelni, / itt csak sult szalonna megy/.
A fott kajakkal mar nagyobb volt a lelkesedes, ugymint gulyas, toltott kaposzta es a legnagyobb sikert arato kaposztas teszta.
De a magyar konyharol itt meg a nagyon hires szakacsok is azt mondjak hogy finom de nagyon nehez! Telire valo etelek.
Kivancsi vagyok mire mesz a disznosajttal hogy hogy izlik az angoloknak.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 00:44:36

@morsels: OK még csak annyi a biztos, hogy nem akarok tobb telet itt tolteni , de megoldasokhoz meg nem jutottam el ... igaz van egy itteni fiatal aki most kezdi az iskolat ugyes , gyakorlata nem lesz eleg .. tarsat konnyebben talalnek sokan beleulnenek egy kész muhelybe, de nem biztos jo megoldas lenne .. a szomszedomban a tarsak maguknak dolgoznak ,nem fuggnek egymastol , de ok szerelok , nalunk kozosen nem biztos tudnank dolgozni(anyagok festekek) szoval majd meglatjuk ahogy a vak mondta ...
ja es a 100k buntetesemmel elore fizettem minden nem hivatalos dolgot ..:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 00:49:30

@P.Elliot: a disznosajtot megetettem az ex aposommal ,jo fuszeres sovany volt, tehat nagyon izlett neki ... csak amikor a vegen megmondtam neki mibol van akkor kezdett elfeheredni ... ok vagnak disznot ,de a fejet, belsosegeket eldobjak ..

morsels (törölt) 2015.02.07. 00:52:27

@montroyal ( CAN qc):
Nezd haver, nekem aztan tok mindegy, hogy mit csinalsz.
Nade ha Magyarorszagrol menne ki hozzad valaki dolgozni akkor az feketen lenne.
Nincs legalis megoldas.
Es teged ismerve, senkit nem ajanlanek, ha ismernek is ilyet.

P.Elliot 2015.02.07. 00:53:12

@Zsuzsi65:
Most mond meg, mifele szulo az ilyen aki kiteszi a gyereket a fertozeseknek es a vele jaro egesz eletre valo esetleges serulesnek, netan halalnak?
Agyon kene utni oket vagy elvenni toluk a gyerekeket! Az nem megoldas hogy a gyerekorvos nem fogadja ezeket a gyerekeket mert akkor hova viszik oket ha betegek? Az ambulanciara? Hogy meg jobban szetszorjak a fertozest?
En nagyon remenykedek hogy behozzak a kotelezo oltasokat. Itt Jerseyben csak egy gyerekrol hallottam, eddig de mivel a napokban nemigazan neztem tevet attol lehet hogy meg mas beteg is van.
Az a kicsi is honnan szedte vajon? Ahonnan megkapta onnan mas is felszedhette!
Disneyland persze a vilag minden reszebol jott latogatoival szinte melegagya az ilyesminek, barkik behurcolhatjak!
A mexicobol atjovo illegalisok meg plane! Na meg kepzeld el New Yorkot azzal a rengeteg emberrel, eleg ha beteg vegigsetal a Time Square-n es maris a nyakukon a jarvany!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.07. 01:01:09

@P.Elliot: En is erre gondoltam eloszor (marmint, hogy Mexikobol jon be sok minden). De ott nagyobb az oltottak aranya(!) mint nemelyik Beverly hills-I korzetben :((
azok a szulok, akiknek a gyerekeit nem fogadja az orvos, valaszthatnak, hogy beoltjak a gyereket, vagy keresnek masik gyerekorvost. Lehet, hogy az elobbi egyszerubb nekik, mint masik orvost keresni. Persze nem minden esetben lesz igy, de legalabb valami elkezdodott.
www.reuters.com/article/2015/01/24/usa-measles-disneyland-idUSL1N0V21Q120150124

FutureFry 2015.02.07. 01:01:12

@morsels: "Mondjuk az USA-ban eleg szigoruan jegyzik az ilyen adomanyokat, van felso hatar is, ha jol tudom..."
A legfelsőbb bíróság 2010-es "Citizens United" döntése óta korlátlanul mehet a pénz politikai kampányokba ("SuperPAC"-eken keresztül, teljesen anonim módon). A 2014-es döntésük óta pedig egy személy által az összes jelöltnek adott pénz mennyisége sem korlátozott (bár az egyes jelölteknek adott - még - igen). Mindezt a szólásszabadság zászlaja alatt (kb. "money = speech").

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 01:11:06

@P.Elliot: ex-aposom ..de igen es falusi ...

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 01:17:05

@morsels: talan van megoldas ha nagyon utanna jarnank ..

www.cic.gc.ca/english/work/apply-who.asp

es fogalmam sincs mi bajod velem, hiszen nem ismersz , mar mindent felteteleztel rolam igy is , de szived joga ... en se ismerlek ... tehat ne ajanlj senkit ... maradjunk ebbe ...

P.Elliot 2015.02.07. 01:17:34

@Zsuzsi65:
Mindig lesznek akik azert sem oltatjak be a gyerekuket, es abban igazad van hogy a Whole Foods kornyeken talalni a legtobb ilyen alakot.
Az a hazaspar akit irtam, a feleseg otthon szult! A babaval mento rohant a korhazba mert akadozva lelegzett szuletes utan, utana meg azt is beszuntette de valahogy rendbejott! A masodik is otthon szuletett dacara annak hogy mi volt az elsovel, annak nem volt baja. De azert kockaztattak!
Nem valo gyerek az ilyeneknek! Mindket szulo egyetemet vegzett, nem holmi primitiv alakok! Vagyis hat azok....

P.Elliot 2015.02.07. 01:19:53

@montroyal ( CAN qc):
Hat igen!
Fene jo dolguk van ezeknek hogy csak a szinhus! Az 1800-as evekben megettek ott is szerintem mindent mert nem volt miben valogatni.
Az a micsoda is amit en ettem es kihanytam lehet hogy meg disznobelet is tartalmazott vagy ki tudja mit!

P.Elliot 2015.02.07. 01:23:36

@montroyal ( CAN qc): Itt 20-30 eve a marhacsontot, a veloset ingyen adtak, csak kitettek becsomagolva hogy viheted, nem ettek, nem vettek.
Most, ket 15-20 centis veloscsont kozel 5 dollar, azt hittem leszedulok amikor meglattam. Mitol lett ilyen draga? Ki veszi? Valoszinu hogy kitalaltak hogy a kulfoldi szuletesuek jo levest csinalnak belole, fizessek csak meg.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 01:27:25

@P.Elliot: a folytatas a tortenetnek az aposom nemes bosszuja ;
egyszer amikor indultunk haza, berakot egy fekete zsakot hatulra az automba , nekem adja , megkoszontem es hazaerve kibontottam ... vagy 4-5 disznofej volt benne, complet, szorosen ,feketen ,veresen .
arra en is azt mondtam fujj jakkk...talan azota is rajtam rohognek ...

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 01:29:20

@P.Elliot: ja boltokban nalunk is aruljak ,de van huspiac onnan sok reszt ingyen lehet elvinni ..

morsels (törölt) 2015.02.07. 01:31:56

@montroyal ( CAN qc):
www.cic.gc.ca/english/work/employers/lmo-basics.asp

Valahogy ketlem, hogy te ezt az utat bejarod es pozitiv megitelest kapsz.
Sot, azt is erosen ketlem, hogy te ezen egyaltalan gondolkodtal.

P.Elliot 2015.02.07. 01:37:48

@montroyal ( CAN qc):
Hat ez nagyon jo volt! Es eleg gusztustalan lehetett! Mit csinaltal vele?

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 01:43:14

@P.Elliot: ment a kukaba

@morsels: koszi a reklamot ...azert bejelollek baratomnak ..

nem szurlek mert olvaslak semmi rossz nincs benne altalaban amit irsz , csak velem kotozkodsz ,de tenyleg nem zavar ..

P.Elliot 2015.02.07. 01:51:06

@montroyal ( CAN qc):
Megyek a dolgomra...joejszakat mindenkinek!

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 01:53:25

@P.Elliot: kis dolog v nagy dolog :-)
jo éjt

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.07. 04:44:43

@Muscari: lécci ne idegesítsssss!
muszáj menni. majd nem nézek tévét, nyilvános helyen füldugót hordok. a szülést meg túlélem valahogy. OFF egyébként ezen parázok a legjobban. hogy majd jól lecsesznek, hogy miért nem volt ez meg az a vizsgálat, sorbanülni az influenzások között a háziorvosnál, baszogat a védőnő, és persze utána még a végkifejlet, amikor is rámszáll majd a gyámhatóság. az egész rendszer úgy van elcseszve, ahogy van. és én meg tudom, hogy az első csúnya nézésre el fogom küldeni az illetőt a kurva anyjába, mert ilyen kis geci vagyok.

adg 2015.02.07. 05:11:59

@Dragonlady (now in Thailand): szerintem ne parazz, take it easy. Negy gyerekem szuletett magyarorszagon, harom kulonbozo korhazban. Egy negyedikben vol a vizsgalatok egy resze, tobb haziorvosunk volt ez ido alatt, es megszamlalhatatlan mennyisegu vedono. Csak szolesz doki volt allando.
Es nem volt semmi kulonosebben gaz elmenyunk.
Jo, a te esetedben van nemi rendhagyo, de nem gondolnam, hogy ebbol gond lesz.
Az eu dolgozok tulnyomo tobbsege nem bunko vagy aljas, inkabb kozonyos, fasult egy reszuk.
Nem lesz semmi gond. A gyamhivatal konkretan le se fog szarni, max a tb miatt lehet némi kalandod.
A boldogsag titka, hogy nem kell oket veresen komolyan venni. Csak no wories, majd megoldodik minden valahogy. Ha valami bajuk is lesz, bizhatsz a magyar burokraciaban, evekig el lehet lenni egy-ket levelvaltassal. Reg visszajossz, mire kapcsolnak. :)
Ha meg vegul maganban szulsz, akkor veluk sem kell sokat bajlodni.

A stressz ne tesz jot, menj ki a piacra inkabb egy kis dragon(lady)fruitert, a piros a jobb. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.07. 05:29:46

@adg [Au, Darwin]: köszi :-) nem stresszelek, csak megint elég szarul vagyok, és muszáj bemennem a városba nemsokára, pedig egyszerűen mindenből és mindenkiből elegem van, szeretném átaludni teljesen még ezt a maradék cirka 18-20 hetet :-(

SzZoole 2015.02.07. 06:13:21

@adg [Au, Darwin]:
"Negy gyerekem szuletett magyarorszagon, harom kulonbozo korhazban."
Ooo,most össze vagyok zavarodva,akkor most te fiju vagy,vagy jany?:)))

adg 2015.02.07. 06:32:29

@Zoole[uk]: Azt nem irtam, hogy en szultem. Attol hogy fiu vagyok, meg megszulettek a gyerekeim, persze a munka neheze a felesegem dolga volt. :DD

De ott voltam mindegyiknel, szoval alaposan elsajatitottam a szules csinjat-binjat, legkozelebb mar en is tudnek szerintem szulni. :)
Legalabbis jogom van hozza, mint Blajen elete ota tudjuk: youtu.be/sFBOQzSk14c

SzZoole 2015.02.07. 06:38:35

@adg [Au, Darwin]:
"persze a munka neheze a felesegem dolga volt."
Miert te nem izadtal meg érte?Te sem loptad az,ahm,anyagot:)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.07. 08:12:44

Uh, olvassam a kommenteket,vagy ugorjak egybol a mai posztra?

Muscari 2015.02.07. 10:20:13

@Dragonlady (now in Thailand): csak vicceltem, nehogy felhúzd magad :-) Az biztos, hogy lesznek majd kérdéseik, de ne törődj velük. Ja, az frankó, hogy az influenzások között kell végigülni a sort, micsoda baromság ez.

Mivel azonban úgysem tudsz mit csinálni ezekkel az otthon kialakult dolgokkal próbáld kicsit lazábban kezelni a dolgokat, vedd inkább be leszarom tablettát.

2015.02.07. 10:25:46

@Dragonlady (now in Thailand): Koszi, ez tenyleg egy jo osszefoglalo. Most mar tisztan latok (vagy nem) :)

Muscari 2015.02.07. 10:30:20

@Babette .: ha szeretnéd magad kiművelni védőoltás ügyileg, akkor mindenképpen olvasd el a kommenteket.

tanato 2015.02.07. 10:33:17

@Dragonlady (now in Thailand): Gyere nyugodtan haza mAJD MEGLÁTOD HAMAR BELESZOKTOK A BABÁVAL az itthoni viszonyokba.Nem lesz gond.de addig még úgyis beszélünk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.07. 12:30:52

@tanato: A vinyódon lévő pdf fájlt nem fogod tudni így ide belinkelni, csaxólok...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.07. 12:35:37

@diggerdriver: Na, ezeket az értékeket el kell osztani 8-cal és akkor kapsz megabájt/sec mutatót.Azt meg már tudod számolni fájlméretekhez, hogy mennyi idő alatt megy le/föl.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.07. 12:36:53

@diggerdriver: Majd számolj be kérlek róla, hogy milyen arcot vágnak rá...Kösz.
:-))))))))))

ganjagym 2015.02.07. 12:52:09

@charlieharper: itt Angliaban 2 oltasellenes reteg van, az egyik, mint akikrol irsz, a masik pedig a legjobb barataid (Irish Travellers es hasonlok) :)

2015.02.07. 12:59:44

@ganjagym: igen. De, hogy az angol "ertelmisegi" reteg nem keri az oktasomat, egyszeruen nem fer a fejembe.

2015.02.07. 13:02:27

@M. Péter: hogyne lenne. A Whole Foids vasarlo, svajci organikus mueslit es joghurtot zabalo Orange Countysok egy szep resze nem keri az oltast az USAban, ugyanez a reteg a UKben.
Az allam meg liberalis, hagyja ezt. Inkabb legyen egy kanyaro jarvany. Utana torvenybe hozzuk, hogy megis csak kotelezo

M. Péter 2015.02.07. 14:23:01

@charlieharper: Orange County pont a legkonzervatívabb helyek közé tartozik, ha ott valaki nem oltatja be a gyerekét, akkor az inkább azért van, mert nem akarja, a kormány beleavatkozzon az életébe, vagy azt hiszi, hogy mikracsipet raknak a gyerekbe, és így fogja majd a szövetségi kormány nyomonkövetni. A CDC-nek van statisztikája arról, hogy államonként a gyerekek hány %-át oltották be, MMR tekintetében Kalifornia nagyjából középen van, jó hír neked, hogy New York jóval az átlag felett van (kb. ugyanazon a szinten, mint az Egyesült Királyság), az utolsó helyen Colorado, Ohio és Nyugat-Virginia osztoznak. Ez utóbbi kettő egyáltalán nem a liberalizmus fellegvára.

2015.02.07. 14:32:58

@M. Péter: nagyon nem ugyanazt ertjuk liberalizmus alatt. A liberalizmus alatt itt azt ertem, hogy az allam hagyja a szuloket nem oltatni.
A mostani jarvany a washington post szerint az Orange Countyt erosen erinti az alacsony oltotsag miatt.
ahogy Zsuzsi is irta, az oltas ellenzoket a Whole Foodsok kornyeken keresd.

Ohiot gondolom az amish community huzza le.

2015.02.07. 15:07:28

Ez az oltasellenesseg amugy iszonyat gaz, ezzel az egesz vagy-vagyos, kizarasos, ostoba gondolkodasmoddal egyutt... Nem akartam ehhez a kerdeshez hozzaszolni, de tegnap beszelgettem valakivel a felesege egeszsegugyi problemairol, es megkerdeztem tole, hogy gyogynovenyt, vitamint kiprobalt-e mar, hatha segit amig idopontra var, es azt valaszolta ra, hogy majd utananeznek, ha nem segit a nyugati orvoslas... WTF... Vitamint mondtam, es gyogynovenyeket, nem varazslast es samandobolast b*zmeg... Ez miert ilyen vagy-vagy dolog? Hogy vagy teljes mertekben megbizok az orvosokban es csak azt csinalom amit mondanak es semmi mast, vagy pedig a mandulamutetet is magamnak? Ez mi a f*sz, de tenyleg? Miert ne lehetne magadon segiteni, az orvosokkal egyutt? Illetve, a magadon segites miert vonzza azonnal magahoz az orvostudomany teljes elutasitasat?

En nagyon felek a betegsegektol, es az orvosoktol is, nem nagyon bizom az egeszsegugyben es igyekszem magam kuralni ha nem erzem sulyosan rosszul magam es megelozni inkabb a betegsegeket. En is "organikus", meg stb dolgokat igyekszem venni, de ha megis sulyos beteg lennek, peldaul lazas, vagy kitapintanek egy csomot, vagy eszrevennek egy gyanus anyajegyet, vagy ugy fajna valami, hogy nem tudnek megmozdulni, vagy akarmi mas, egeszen biztosan azonnal elmennek orvoshoz, az oltas pedig az egyik legnagyobb vivmany ami jobba tette a vilagot, es az osszeset, a kullancs elleni szarsagokkal egyutt kotelezove tennem... En komolyan nem ertem, hogy mi ez a baromsag, szerintem biztosan ebbol a fekete-feher, keletnyugatos szar gondolkodasmodbol ered, de hogy ez micsoda es honnan ered, azt egyszeruen nem birom felfogni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.07. 15:42:16

@Muscari: a,beleneztem
1. Irigyellek, h nem ismered ezeket az alakokat
2. A baranyhimlo akkor se jo, ha megvolt gyerekkorodban, mert akkor mdg felnotten ovsomorod lehet. Nem egy leanyalom, tavaly ateltem:-(

2015.02.07. 15:52:55

@M. Péter: 'mikracsipet raknak a gyerekbe'

:))) Ilyen Indiaban is van, sok csalad nem akarja elfogadni a polio elleni oltast mert azt hiszik attol lesz beteg a gyerek stb. Persze ezeket mindenki kirohogi hogy milyen tudatlan harmadik vilagbeliek, kozben egy csomo gazdag nyugati ugyanolyan ertelmi szinten van.

2015.02.07. 15:58:19

@charlieharper: Ne szidjatok mar mind a Whole Foods-ot! Tudom hogy mire gondolsz de ok nem tehetnek semmirol, nagyon jo boltjaik vannak. Mondom ezt azzal egyutt hogy miattuk vesztettem el az egyik elso munkahelyemet Londonban. Felszolgalo voltam egy belvarosi vegan etteremben es mikor megnyilt egy utcaval arrebb a Whole Foods (direkt ott nyitottak, tudtak hogy kialakult vevokor van a mi ettermunk miatt!) egyik hetrol a masikra elvesztettuk a vevoink 90%-at es be kellett zarnunk. Szerencsere kozben Mo. csatlakozott az EU-hoz es talaltam irodai munkat mert vegre dolgozhattam legalisan.

**mimi** 2015.02.07. 19:46:46

@Mirjam2:
és mi az a Whole Foods?
bocsi ha már volt róla szó, nekem kimaradt.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.03.23. 09:56:53

@mojyo: teljesen igazad van. Ma mar lehetoseg van mindenkinek olyan karriert valasztani amilyet szeretne es ha megsem valik be akkor lazan valtani.
Az ingyenmuka nem egy jo dolog. Persze lehet vallalkozni es segiteni kinek-kinek vermersekletete szerinten es ez nemes cselekedet is ha nemes a cel (es nem profit orientalt). Fiataloknak viszont az ingyen munka kicsit visszas szerintem mert pont a 20-as eveiben van legnehezzebb dolga az embernek hogy felepitsen egy egzisztenciat sajat es csaladja szamara, szerintem nem sok ingyen melo fer bele. Az meg aztan az 'altatas' netovabbja mikor egy ceg elvarja hogy par honapig ingyen dolgozz hogy majd jol fizeto pozid legyen... ennyi erovel menjen valaki piramisjatekozni :). Na mindegy, nemekem ez a velemenyem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása