oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 06. 06:40,  Több jogom van Londonban dolgozni, mint másnak? 318 komment

2015. február 06. 06:40 Határátkelő

Több jogom van Londonban dolgozni, mint másnak?

Az Egyesült Királyság munkaerőpiacát a tradíciók, a látszólag erős és szervezettnek tűnő munkavállalói érdekképviseletek miatt biztonságos piacnak gondolja a külső szemlélő. A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű, mert bár egy viszonylag nyitott, de meglepően szabályozatlan piacról van szó, ahol különösen a migráns munkavállalók gyakran kiszolgáltatottak. Az egyik ilyen bizonytalansági tényező például, hogy egy munkahelyen sok esetben két évet kellene ahhoz dolgozni, hogy a munkavállaló az elbocsátáskor juttatásokra jogosult legyen. Amíg ez a két év nem telik le, addig nagyon könnyű elküldeni, és ezt sok munkáltató tudatosan ki is használja – mondta Sonia McKay, a Working Lives Research munkatársa.

nagy-britannia_anglia_raktar.jpg

Milyen most az angliai munkaerő-piaci helyzet?

A foglalkoztatási adatok jók, 71,1 százalék, a munkanélküliség pedig 7,4 százalékon áll. A foglalkoztatás azonban gyakran részmunkaidőt, szerződéses munkaviszonyt jelent, és ezt a dolgozók nem önszántukból választják.

Minden negyedik foglalkoztatott részmunkaidőben dolgozik, mely állásokban a munkavállalói jogok még kevésbé érvényesülnek, valamint növekszenek a bérkülönbségek. Kötelező nemzeti minimálbért csak az 1990-es évek második felére vezettek be, ennek összege jelenleg 6.50 font per óra.

Azt gondolnánk, hogy az Egyesült Királyság munkaerőpiaca jobb és biztonságosabb (már csak a hagyományai miatt is), mint a magyar, de a kép nem egyértelmű.

Nem ismerem a magyar piacot, de az Egyesült Királyságé egy egyszerűbb munkaerőpiac, könnyebb oda bekerülni, alacsonyabb presztízsű, rosszul fizetett állásokhoz jutni, de ezek feltételei is általában rosszak. Például gyakran nem járnak jogok az állással.

Könnyű állást találni, de könnyű elveszíteni is. A nemzeti minimálbér pedig a maximum, amit ezekért a munkákért fizetnek. Az Egyesült Királyság munkabiztonsági adatai a többi európai országgal összehasonlítva aránylag jók, de vannak abba az irányba mutató bizonyítékok, hogy a bevándorlók gyakran az átlagnál rosszabb körülmények között dolgoznak, például azért is, mert sokszor nem olyan munkát végeznek, ami a végzettségüknek megfelel.

Hová fordulhatnak, ha állást kapnak, de közben gondjaik adódnak, esetleg nem kapják meg rendesen a fizetésüket?

Fordulhatnak a szakszervezetekhez, de csak ha vannak az adott szektorban, vagy hajlandók ott toborozni. Az első munkahelyemen, ahol dolgoztam, például nem volt szakszervezet, de elkezdtem toborozni az embereket és lett.

A másik lehetőség a Citizen’s Advice Bureau, ami alapvető segítséget tud adni, aztán van néhány ügyvéd is, aki foglalkozik ilyesmivel, de ezek azért többnyire nem ingyen dolgoznak. Támogatást nyújthatnak még a kifejezetten a bevándorlókat segítő szervezetek, amelyeket akár az adott közösség hoz létre. A lengyelek esetében több ilyet is tudok.

Melyek azok a területek a munkaerőpiacon, ahol esélye van a határátkelőknek még állást találni?

Például Londonban (London különbözik az ország egyéb részeitől) a kereskedelmi szektorban, a vendéglátásban. Ezek, ahogy korábban említettem, rosszul fizetett munkák, általában nagy a fluktuáció, fiatalok dolgoznak például három hónapig ilyen pozícióban, aztán remélik, hogy ez egy ugródeszka lehet egy jobb állás felé.

A magasabb presztízsű állások közül például van lehetőség az egészségügyben, az ország egyes részeiben az oktatási rendszerben is dolgozni. Az a kérdés, hogy az illető milyen kompetenciákkal rendelkezik, milyen munkákat hajlandó elvállalni. A mezőgazdaságban például vannak idénymunka lehetőségek nyáron. Az építőipar is kezd magához térni.

Mit gondol, mennyire befolyásolja az aktuális politikai (mostanában meglehetősen bevándorlás ellenes) hangulat a mindennapokat, a munkavállalási lehetőségeket?

A munkáltatók szigorúbban ellenőrzik a dokumentumokat, de ha valaki EU-állampolgár, akkor nincs kérdés, joga van dolgozni. Ha valaki nem uniós országból érkezik, annak mostanság nagyon nehéz állást találni, és csak abszolút a munkaerőpiac perifériáján van rá lehetőség. Olyasmit tud csinálni, amit senki más nem végezne el.

A diszkrimináció is felmerül egyes esetekben. Vannak, akik azt gondolják, hogy a bevándorlók elveszik előlük az állásokat, pedig ez nincs így.

Én Észak-Írországban születtem, az Egyesült Királyságban élek, az anyám olasz, az apám családja Skóciából jön. Több jogom van Londonban dolgozni, mint másnak? Nem hiszem, hogy bárkinek joga lenne egy álláshoz a nemzetisége alapján.

Nem hiszem, hogy a nemzetiség előjogokat jelent. A lényeg, hogy akarok-e dolgozni, és van-e munka. Nekem mindegy milyen nemzetiségű, aki mellettem ül a munkahelyen. Van görög, bolgár, palesztin, észak-angliai kollégám. Az a lényeg, hogy együtt tudok-e működni velük, jól dolgoznak-e.

Nem érdekel, honnan származnak, sőt inkább azt gondolom, minél változatosabb az összetétele egy munkahelynek, annál jobb. Olyan dolgokat oszthatunk meg, tudhatunk meg egymásról, amit egyébként nem. Ezért gondolom, hogy London igazán gazdag, hiszen nagyon sok ember él ott, nagyon különböző kulturális háttérrel.

Ahonnan én jövök, Belfast kulturálisan nagyon szegény volt, szinte csak olyanok éltek ott, akik ott születtek. Így azt gondolom, jobban járunk a sokszínűséggel.

Ugyanakkor a kormánynak könnyű sok mindenért a bevándorlókat okolni. Vegyük a bevándorlókkal teli, Olaszországba érkező hajókat! Amikor az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország elkezdte bombázni Líbiát, nem számoltak azzal a következménnyel, hogy ilyen sok menekülő indul majd meg Európa felé.

Aki háborút indít, akár Irakban, Szíriában, vagy a Közel-Keleten, jó, ha számít rá, hogy onnan az emberek megpróbálnak elmenekülni. Nem kezdhetsz háborúba, vagy támogathatsz háborúkat, hogy aztán nekiállj panaszkodni a következmények miatt.

Mit javasolna azoknak, akik dolgozni akarnak menni az Egyesült Királyságba, mire kell felkészülniük, mit kell tudniuk?

A munkaerőpiac nem olyan vonzó, mint amilyennek messziről tűnik, többek között eléggé szabályozatlan. Sokan talán nem készülnek fel arra, hogy milyen magányos lehet valaki ilyen körülmények között, az elválás érzelmileg nagyon nehéz tud lenni. Sokszor ezeket a nehézségeket nem mérik fel az emberek.

Ugyanakkor javaslom az embereknek a határátkelést, mert az kulturálisan gazdagabbá, nyitottabbá tesz, megváltoztatja a gondolkodást bizonyos dolgokról.

Mindig fontos, hogy kérdéseket tegyünk fel, ne fogadjuk el, hogy a világ olyan, amilyen. A dolgok egyik pillanatról a másikra drámaian megváltozhatnak. Éppen Budapesten voltam, amikor a berlini fal leomlott, és egy nappal előtte ezt nem tudtam volna megjósolni.

Aki vándorol, az sokat felad, de sokat is tanul, ezt kell mérlegre tenni.

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: interjú munkavállalás Anglia Nagy-Britannia Working Lives Research Sonia McKay

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr47145339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.02.06. 06:53:06

"Könnyű állást találni, de könnyű elveszíteni is."
Itt a lenyeg!
S ezt ketfelekeppen lehet felfogni. Lehet aggodni, hogy jajj, mi lesz, ha elvesztem a munkam, de pont azert, mert egy EU-s allampolgarnak konnyu allast talalni, nem igazan kell ketsegbeesni. Csak akarni kell dolgozni.

rezsöatya 2015.02.06. 07:05:25

Erdekes az elso kep, amit a google keresoje behoz Sonya McKay-rol... o lenne az?
:D

Határátkelő 2015.02.06. 07:11:55

@rezsöatya: Ő lenne, ha nem Sonia McKay lenne... ezek szerint nagyon nem mindegy. :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.06. 07:12:45

A munkaerő fokozott védelme nyugaton elérte, hogy a legtöbb munkaerő védelem nélkül maradjon. A modern liberális állam egy új abszurditása ez.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.06. 07:12:45

@tanato:

S ezek után mondja bárki is, hogy az átlag kitántorgó nem mosogatni megy Londonba!

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.06. 07:22:01

Na jo, ezt meg elnezem, de utana minimum ot vanuatut kerunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.06. 07:22:07

"Az építőipar kezd magáhoztérni"
Ez hülye.

rezsöatya 2015.02.06. 07:23:55

@Határátkelő: ugy latszik Zolee peldajat kell kovetnem: oda kell irnom a hozzaszolasaimhoz, hogy "csak vicc volt"...

:-P

rezsöatya 2015.02.06. 07:26:43

@diggerdriver: jolvanna! Azert mert nem irta oda, hogy azota, amiota Digger is itt dolgozik, azert meg nem kell lehulyezni!
:-)

(@hataratkelo: csak vicc volt!)

Határátkelő 2015.02.06. 07:27:50

@rezsöatya: Akkor én is odaírom majd. :D :D

rezsöatya 2015.02.06. 07:29:08

@Babette .: Vanuatu, Vanuatu, Vanuatu, Vanuatu, Vanuatu...
(na, jobb lett a napod?)

(HA: csak vicc volt! :-P )

DieNanny CH 2015.02.06. 07:38:41

Ez tényleg milyen érdekes, hogy Nagy.Br., meg Franciao. bombáz, aztán akiket bombáz, azok elmennek Nagy-Br-ba meg Fr.-ba...
Ha összeesküvés-elméletes lennék, azt mondanám, ők igazából a bevándorlókra pályáztak...

De, most komolyan. A 2. Vh-ban, a lengyelek, miután Ném.o. megtámadta őket, volt szándékukban Ném.o.-ba menni?
Emiatt haragszanak sokkal többen Amerikára, mert oda a Közel-Keletről nem nagyon mennek menekültek, ők vígan bombázhatnak...

Nagyon tetszett a poszt, mert ha egyeseknek nem is szokott feltűnni, de arról szólt, hogy nyugaton sem fenékig tejfel az élet, és nem csak rózsaszín ködös írások jelennek meg itt.

Ennek a Sonia McKay-nek utánanézek, mit csinált itt a '80-as évek végén.

Határátkelő 2015.02.06. 07:44:48

@rezsöatya: Jóvanna, cikizzé' csak... ;)

**mimi** 2015.02.06. 07:45:01

@rezsöatya:
nagyon friss vagy ma reggel...még a szokásosnál is jobban :)))))

rezsöatya 2015.02.06. 07:59:58

Fel vagyok dobva! (csak neked megsugom, jon a Kedvesem!)

:D

rezsöatya 2015.02.06. 08:03:33

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: mit csinalt, mit csinalt...?
Vizsgalta a kelet-europai epitoipart... le is omlott a berlini fal!

rezsöatya 2015.02.06. 08:13:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "mert ha egyeseknek nem is szokott feltűnni, de arról szólt, hogy nyugaton sem fenékig tejfel az élet, és nem csak rózsaszín ködös írások jelennek meg itt".

megjelenitettem, amit irtal... erre gondolsz?

kepfeltoltes.hu/150206/tejfol_pink_kod_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2015.02.06. 08:21:39

Szerintem egyszeruen arrol van szo hogy Angliaban nem az van hogy van egy allasod es abban csak ugy 'el lehet lenni' mint regen a szocializmusban Mo.on, hanem teljesiteni kell, es a piac igenyeit is figyelembe veszik. Tehat ha nem jol teljesitesz vagy mar nincs szukseg a munkadra akkor nem fognak 'humanitarius alapon' megtartani, ez pedig hosszu tavon jo az egesz kozossegnek, mivel nem talalkozol pl. bunko eladokkal vagy hivatalnokokkal akik ugy erzik hogy ok azt csinalnak amit akarnak mivel ugysem rughatjak ki oket, a cegek pedig valoban profitot termelnek, nem tartjak meg feleslegesen a munkasokat. Tehat ha elengednek egy cegtol mert mar nem termelnel nekik profitot, jo esellyel hamar el tudsz helyezkedni egy masik cegnel ahol szukseg van a munkadra. Ha megsem az annak a jele lehet hogy nincs piackepes vegzettseged vagy tapasztalatod, ebben az esetben meg kell probalni szert tenni ra, akar onkentes munka formajaban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.06. 08:27:50

@Mirjam2:
Ez a legpontosabb megfogalmazás a valós angol munkaerőpiacról.
Tökéletes.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.06. 08:28:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Elgondolásod jó, de a tényeiddel van gond.

Tégy különbséget két dolog között:
- gyarmatosítás,
- agresszió.

A kettő alapvetően más: a második esetben CSAK egy idegen állam javainak megszerzése a cél és az ottani politikába való bevatkozás, míg a gyarmatosítás esetében fentiek mellett van egy pozitív elem is: a terület fejlesztésének szándéka, s ez még akkor is igaz, ha ez a fejlesztés idegen szokásos kényszerítését jelenti.

Az USA nem gyarmatosította se Irakot, se Vietmámot, se Líbiát.

Viszont ahol az USA gyarmatosított (nem sok ilyen van), onnan van is bevándorlás az USA-ba. Kuba is USA-gyarmat volt, igaz, csak 4 évig jogilag, de valójában még 30 éven keresztül amerikai gyámság alatt állt.

Az UK és Franciaország viszont szinte csak gyarmatosított, nemigen avatkozott be csak úgy valahol, amerikai mintára. Ahol ezt megtették modern időkben, ott mindig csak mint az USA kisebbik szövetségese léptek fel, s nem önálló erőként.

puhacica 2015.02.06. 08:33:47

a napokban indult kezdemenyezes valamelyik "angliaimagyarok" facebook csoportban arrol, hogy jo lenne letrehozni egy erdekvedelmi szervezetet. talan epp a lengyeleket hoztak fel peldanak, mint Sonia is. drukkolok, hogy sikeruljon nekik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.06. 08:37:44

Az érem másik oldala, amikor meg a munkavállaló szinte kirobbanthatatlan a pozíciójából. Nálunk pl. mióta elindult a részleg, cirka 6-7 éve, még soha senkit nem rugtak ki... Sajnos. Ennek köszönhetően van most kb. 2-3 ember a 20 fős csapatban, akiről mindenki tudja, hogy semmit nem csinálnak. Ráadásul ezt még büszkén vállalják is. "Én már nem akarok dolgozni, elvagyok itt arra a 3-4 évre, ami hátra van a nyugdíjig".
Egy normális szabadpiacos kapitalizmusban az ilyen léhűtők úgy repülnének hogy még ajánlólevelet sem kapnak. Ha én lennék a főnök, akkor kapásból kirugnám őket és a fizetésüket szétdobnám a többiek között motivációs céllal. Persze ilyet nem lehet mert a szegény munkavállalók jogai...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.06. 08:43:40

@Mirjam2: Bárcsak így lenne, ahogy mondod.
A valóság inkább az, hogy ha hiányszakmában dolgozol és nehéz a helyedre embert találni, akkor csinálhatsz szinte bármit, nem fognak kirugni. Mert nincs akit felvegyenek a helyedre. Az mondjuk már nem jut el a menedzsment agyáig, hogy talán nem is kell mert abban a pozícióban amúgysem volt munkavégzés az elmúlt pár évben, ergo valszeg nincs is rá szükségünk. Meg jajjj, szegény, már csak pár év van neki hátra a nyugdíjig meg ilyen érdekvédelem, olyan jogok... A valóság az hogy UK-ben is nagyon könnyen ki tud alakulni egy szocialista stílusu munkahely. Pedig egy nemzetközi nagy multiról beszélek, nem a sarki Tiny & Sons ltd-ről.

Mr Long 2015.02.06. 08:43:50

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Egy kollegam mondta, hogy azetr nem lesz contractor, mert permanentkent biztos az allas. :)

tanato 2015.02.06. 08:45:20

@Mirjam2: Köszi a linket,az egyikkel közülük egy szobában laktam anno még kezdő koromban egy kórház orvosszállóján./pontosabban a kórháznak voltak lakásai egy másfélszobást kaptunk öten én harmadmagammal a nagyobbikban ők ketten meg a kisebbikben lakott.Nem is tudtam hol dolgozik most.Kicsi a világ.Miket tudok meg.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.06. 08:46:11

@Mr Long (UK): Nálunk is vannak, akik már most jajveszékelnek a GE-s felvásárlás miatt mert jaj, most majd amerikai vezetést kapunk a francia helyett, mi lesz most? Hát, bizony, ezentúl majd dolgozni is kell néha a fizetésért... felháborító! :)

Mr Long 2015.02.06. 08:49:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mi sem orulunk a merge-nek... A mocskoknal a munkaido 40ora/het, remelem, ha fel is emelik, hozzaszabjak a fizut.

Mr Long 2015.02.06. 08:50:54

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A srac mndjuk nem azert jajveszekelt, mert nem akar dolgozni, csak neki nyugalom kell es nem teljesitmenykenyszer a munkaban.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.06. 08:56:40

@Mr Long (UK): Mondjuk én meg amúgyis tudod, hogy egy érzéketlen barom vagyok, szóval leszarom. Ha nyugalomra vágyik, akkor menjen csillagásznak, ne mérnöknek. Mi itt haladni szeretnénk, építeni ezt-azt.

Golf2 2015.02.06. 08:58:26

igenis legyen több joga dolgozni valakinek a saját hazájában! Házisárkányok lehet kötözködni!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.06. 08:58:26

@Mirjam2:

Pont az a helyzet, hogy a munkaerő túlzott védelme munkaerőellenes.

Ez a nyugati rend abszurditása.

Több nyugati államban van olyan, hogy a határozatlan idős munkaszerződéssel rendelkező dolgozót gyakorlatiag képtelenség elbocsátani. Ennek eredete az, hogy felmerült az igény a munkások megvédésére. A céllal minden rendben van, erről szól a munkajog, azonban ha valamit eltúloznak, az mindig az eredeti cél ellen fordul.

Pont ez történt: mivel a határozatlan idős munkaszerződéssel rendelkező dolgozót gyakorlatiag képtelenség elbocsátani, ezért alig kötnek ilyen szerződést. Azaz a munkavállalók felosztódnak egy szupervédett kisebbségre, s egy védelem nélküli többségre. Abszurdum.

Sokkal kjobb ennél a magyar és általában a kelet-európai szabályozás, ahol a határozatlan idős munkaszerződéssel rendelkező dolgozót minden további nélkül el lehet bocsátani. Így védelmet élvez a munkás, de ez a védelem nem megy abszurditásba.

A kommunista rendszerrel ezt összehasonlítani értelmetlen. Ott a munkadó az esetek 99 %-ában az állam volt. Azaz tök mindegy volt, hogy az állam felvesz egy felesleges munkást és fizetést ad neki, vagy munkanélkülinek nyilvánítja és segélyt ad neki.

Mr Long 2015.02.06. 08:59:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jo nektek, itt csak a lovet akarja a ceg felmarni, a melo masodlagos...

Mr Long 2015.02.06. 09:05:14

@Mirjam2: "akar onkentes munka formajaban" Azert ezeknek a munkaknak a szama, ahol erre lehetoseg van eleg alacsony.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.06. 09:07:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Igen, erről van szó.

S ez "szocialista" típusú dolog, hanme annál rosszabb. A szocialista rendben ez más ügy, s nem olyan káros.

Spanyol ismerős mondta: ha kapsz végleges szerződést egy cégnél, már a munkáselit része vagy. Ez esetben ugyanis véd a jog, a szakszervezet, mindenki. Gyakorlatilag csak akkor tudnak kirúgni, ha részegen leköpöd a főnököt vagy az egész cég bezár. Ha viszont nem tudsz bekerülni ebbe az elitbe, semmi védelmet nem kapsz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.06. 09:08:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Az mindig igaz, hogy akire nagyobb szükség van, az sokkal többet engedhet meg magának.

Az egyik bulgáriai, amerikai tulajdonú kólcenterben, ahol dolgoztam, tapasztaltam ezt nagyon erősen. Az orosz részlegen megszidták a dolgozót, hogy nem mosolygott telefonálás közben (ez nem vicc!), míg az egyik magyar srác naponta 20-szor kiment cigizni, teljesen szabálytalanul, súlyosan megsértve az összes, szünetre vonatkozó szabályt (a napi engedélyezett 90 perc szünet helyett rendszeresen 200 percet hozott össze, mérte ezt a rendszer), mégis elnézték neki. Persze: mert orosz anyanyelvűt lehet találni fél napon belül Szófiában, magyart meg hetekig kell keresni.

De ezzel nem szabad sosem túlságosan visszaélni. Utálják a nélkülözhetetlen dolgozót minden munkahelyen, ezért igyekeznek a munkaadók olyan helyzetet teremteni, hogy ne legyenek ilyenek.

**mimi** 2015.02.06. 09:14:28

@rezsöatya:
tudom :)))...és gondoltam, hogy azért vagy ennyire virgonc :)))

Mr Long 2015.02.06. 09:19:56

@rezsöatya: NA! Meglatogat digger teged? :DDDDD

DieNanny CH 2015.02.06. 09:31:06

@maxval bircaman szerkesztő:

Ezt nem értem.Mármint, hogy miért nem lehet a határozatlan időre felvettet kirúgni? Ha van felmondási idő, akkor március 1-jén megmondom, hogy elbocsátom, de még 3 hónapot marad.
Ha jogszabály nem ellenzi, akkor mi az, ami ellenzi?

andaluzkutya 2015.02.06. 09:39:49

Amúgy a fix állásnak meglehet az az előnye is a munkaadó szempontjából, hogy a dolgozónak nem veszi el az idejét az, hogy azon stresszel, hogy holnap is lesz munkája, vagy nem. Lényegében ezért szűnt meg a rabszolgaság is tudtommal, mert rájöttek, hogy a pénz nagyobb motiváló erő, mint a korbács. Más kérdés, hogy tényleg vannak, akik ezzel visszaélnek. Mint pl. az az indiai mérnök (ha jól emlékszem állami alkalmazott volt), akiről nemrég cikkeztek, aki valamikor a 90-es évek eleje óta nem ment be dolgozni, és mostanra sikerült kirúgni :)

2015.02.06. 09:43:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nekem teljesen mas tapasztalatom volt azokon a helyeken ahol en dolgoztam. Pl. en is dolgoztam egy nagy nemzetkozi cegnel Londonban, ott sajnos siman kirugtak a fonokunket - aki egyebkent nagyon jo szakember volt - nyugdijkorhatar elott kb. ket evvel mert leepites volt es inkabb egy fiatalabbat tartottak meg aki ugyanabban a beosztasban volt mint o. A gazdasagi valsagkor - 2008-ban - pedig egyik naprol a masikra megszuntettek az egesz nagy irodat es csak egy sokkal kisebbet tartottak meg a Cityben. Voltak dolgozok akik 20-30 eve voltak a cegnel es az elejen azt mondtak hogy sajnaljak, nem tudnak fizetni semmit csak a kotelezo extra ket heti / egy havi munkabert mert nincs a cegnek penze :(. Az volt a szerencse hogy eros volt a szakszervezetunk es a kozepen voltunk par nagy projectnek amit nem lehetett csak ugy abbahagyni. Azonnali sztrajkot hirdettunk, igy a management meghatralt, hirtelen talaltak penzt es a vegen eleg sok kompenzaciot kaptunk, meg en is, pedig csak par evet toltottem a cegnel. De mindez csak a szakszervezeten mulott. Aztan egy honapon belul talaltam masik munkat, szoval en jol jottem ki belole, de a ceget nagyon nem erdekelte hogy mi lesz a dolgozokkal.

Sütemény1975 2015.02.06. 09:43:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: azert azt valahol megertem, hogy nyugdij elott nem teszik utcara oket. gondolom, ott sem egyszeru hatvan egynehany elhelyezkedni.
DE!
Ha en ilyen helyzetben lennek, akkor fulem-farkam behuzva dolgoznek, es hálát adnek, hogy van allasom arra a par evre.

2015.02.06. 09:47:09

@andaluzkutya: Hat igen, az indiai allami alkalmazottak nem stresszelnek az biztos! Viszont nem tudod elkepzelni mennyire stresszel barki aki kapcsolatba kerul veluk... Minden onerodre szukseged van hogy ne boritsd rajuk az asztalt mikor sok oras varakozas utan kozlik hogy inkabb gyere vissza holnap mert nekik most teaszunetuk van stb. Ugyanez itt Szaudiban, csak meg rosszabb mert megvesztegetessel sem lehet gyorsitani a dolgokat, nem erdekli oket a penz, siman megmondjak neked hogy ma nincs kedvuk dolgozni (mikozben az asztalnal ulnek az irodaban es a telefonjukkal jatszanak), gyere vissza holnap...

2015.02.06. 09:52:30

@Mr Long (UK): Eleg alacsony? UK-ben szinte minden munkat lehet charity-knel onkentes formaban vegezni. En igy szereztem konyveloasszisztensi tapasztalatot, de szinte minden irodai munkat lehet onkenteskent vegezni, es persze fizikai munkakat is - bolti elado, ettermi / konyhai dolgozo, barmi.

2015.02.06. 09:55:50

@maxval bircaman szerkesztő: Tenyleg, sokkal jobb a kelet-europai rendszer, ezert is szeret mindenki Kelet-Europaban dolgozni Nyugat-Europa helyett. Ne farassz mar...

2015.02.06. 09:58:36

@tanato: Nem semmi, tenyleg kicsi a vilag :)

2015.02.06. 10:02:24

@Golf2: Mi van, megijedtel attol hogy itt nok is szoktak velemenyt nyilvanitani? Ha nagyon zavar, van alternativad, tart karokkal varnak a Kozel-Kelet bizonyos reszein ahol a noknek tovabbra is szigoruan a konyhaban a helyuk a gyerek mellett es semmi okoskodas :)))

2015.02.06. 10:07:46

@maxval bircaman szerkesztő: Ez jo :))). A ferjem szerint azt akartak irni hogy 'filled up with marmalade' de felresikerult.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.06. 10:07:46

@rezsöatya: ahh, de csak egy kicsit, el kéne indulnom vidékre ebben a marha hidegben, és hóriasztás is van, igaz, tegnapra, és van hólapát a kocsiban, de már akkor befagyott a seggem, amikor kimentem a kutyáknak meg macskáknak kaját adni, szóval naaa...

Mr Long 2015.02.06. 10:09:00

@Mirjam2: "minden irodai munkat" ok, biztos igazad van. Csak nem tudom hol talalok egy ceget, aki onketeskent alkalmaz mondjuk eromu tervezeshez, majd egy masikat, aki elfogadja relevans tapasztalatnak, azt, hogy heti harom oraban foglalkoztam ilyen projectekkel mondjuk 3 honapon at. Lehet bolti elado lehetsz onkenteskent, meg konyvelonek fenymasolgathatsz.

Mr Long 2015.02.06. 10:10:20

@Mirjam2: Egy dolog miatt dolgozik mindenki nyugaton, az a penz, nem a munkahelyek megorzesere tett erofeszitesek.

Mrs. Clayton 2015.02.06. 10:10:54

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ez azert nem ennyire egyszeru, nyilvan vallalatilag szabalyozva van, hogy miert jar fegyelmi irasbeli vagy szobeli es miert lehet azonnali hatallyal kirugni, es akkor ez meg mindig keves, hiszen dokumentalni is kell ezt az egeszet
szoval, ha van egy munkavallalod, foleg aki ket par ciponel es egy tanciskolanal tobbet jart ki, akkor eloszor szoban, majd irasban figyelmezteted, hogy nem csinal semmit
felajanlod neki, hogy mittomen ilyen olyan segitseget, kepzest, akarmit adsz neki, hogy elmuljon a stressze, hogy felszedje a hianyzo kepessegeket, amik az elmult 50 evben nem ragadtak ra stb
szoval konnyen eltelhet am ezzel akar egy ev is, magyarul nagyon nem egyszeru valakit csak ugy holnap kirugni, ha nem csinalt semmi komoly hibat
ha meg megis megteszed konnyen ott lesz a ceged, hogy tiz akar szazezer fontos karterites es egyebek
azaz lehet jobb kivarni azt a 4 evet amikor magatol elmegy nyugdijba

Mrs. Clayton 2015.02.06. 10:12:38

@Babette .: sztem maradj otthon mert nalunk Somogyban szakad a ho, elobb utobb hozzad is eler

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.06. 10:15:47

@andaluzkutya: nálunk volt olyan, akiről öt évig nem tudott senki, nem adtak neki munkát, nem volt főnöke, fizetést kapott.
amikor kiderült, csak lestünk....

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.06. 10:16:48

@Jess G:
na csak muszáj vagyok, mert zv előkészítő lesz és az jelenlétre megy (van katalógus is), nem szeretném a végén elcseszni...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.06. 10:18:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: azért azt is meg lehet oldani, elég hozzá egy főnök, aki veszélyeztetve érzi az állását....láttam ilyet nem egyet. mocskos trükkök vannak...

pasztasuta 2015.02.06. 10:39:09

@maxval bircaman szerkesztő:
"Több nyugati államban van olyan, hogy a határozatlan idős munkaszerződéssel rendelkező dolgozót gyakorlatiag képtelenség elbocsátani. Ennek eredete az, hogy felmerült az igény a munkások megvédésére. A céllal minden rendben van, erről szól a munkajog, azonban ha valamit eltúloznak, az mindig az eredeti cél ellen fordul.

Pont ez történt: mivel a határozatlan idős munkaszerződéssel rendelkező dolgozót gyakorlatiag képtelenség elbocsátani, ezért alig kötnek ilyen szerződést. Azaz a munkavállalók felosztódnak egy szupervédett kisebbségre, s egy védelem nélküli többségre."

Pont ez tortenik Olaszorszagban. Decemberben ment at a Jobs act a szenatusban ami ezt a lehetetlen helyzetet (is) probalja megvaltoztatni. Meglatjuk...

2015.02.06. 10:39:16

@Mr Long (UK): Nem tudom miert allsz hozza ilyen negativan, nem 'fenymasolgattam' konyvelo-asszisztenskent. Elvegeztem egy tanfolyamot es hogy gyakorlatot szerezzek, elmentem munka utan napi ket orara egy charity-hez dolgozni ahol a payrolltol kezdve a kinnlevosegek behajtasaig nagyon sok mindent csinaltam, es ennek a tapasztalatnak a segitsegevel kaptam egy szamomra jo allast par honapon belul egy cegnel. Marketingtol kezdve az HR-ig, IT-ig, kutatasig nagyon sok mindent lehet csinalni onkenteskent, lehet hogy eromu-tervezest nem, de gondolom ha azon a teruleten akar elhelyezkedni valaki azt maskepp is meg lehet oldani.

adg 2015.02.06. 10:39:29

@Mirjam2: szerintem meg kamu. Valami tojas van a pultban, ha jol latok, talan kaszinotojas? Hol arulnak egy pultbol tojast meg buktat, nyilvan a buktahoz raktak volna a feliratot.

Szerintem a kep kedeert keszult. Mokas alkalmazottak. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.06. 10:39:46

@Mirjam2:

Nyugat-Európában EGYETLEN okból akarnak az emberek dolgozni: a magasabb fizetés miatt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.06. 10:39:46

@Mirjam2:

Megnézték a szótárt.

Bukás = fuckup is lehet. Filmben is hallhatta a fordító "I fucked up", elszúrtam, elrontottam, elbuktam ezt.

Csak az nem jutott a fordító eszébe, hogy a bukta szónak magyarul sütemény értelemben nincs köze a bukáshoz. Ez egyszerűen egy német szó magyarosítása, a magyar bukás szóval csak véletlenül egyezik.

Szóval ez tipikusan olyan félrefordítás, amit csak olyan követhet el, aki valóban ismeri a nyelvet, de valamit benézett. Ugyanaz az eset, mint a tegnap általam belinkelt videó a Brian életéből, ahol "köpködők" formában lett fordítva az angol "splitters". A fordítónak az se tűnt fel, hogy így az egésznek semmi értelme. www.youtube.com/watch?v=ZgNGTlmIapI Miért nevezné egymást két ellenséges csoport köpködőnek???

esban 2015.02.06. 10:39:46

Ahol en dolgozom (UK, nagy nevu ceg) nem erzem hogy barki is halalra hajtana magat. Mindenkinek biztos az allasa, minel tovabb dolgoznak a cegnel annal nelkulozhetetlenebbek, es a ceg tamogatja es osztonzi is ezt, hogy az embereket hogy minel tovabb maradjanak.(10 ev utan kituntetes, nagy bonusz) A munkatempo szamomra az otthoninal megszokott fele, allandoan meeting van, beszelunk a semmirol orakat.

2015.02.06. 10:40:14

@adg [Au, Darwin]: Lehet, a reszletekre nem figyeltem :)

2015.02.06. 10:45:03

@maxval bircaman szerkesztő: Ne haragudj de ez nem igaz, en nem a fizetes miatt akartam Nyugat-Europaban elni es dolgozni hanem a jobb munkakorulmenyek miatt, a sokkal erdekesebb munka- es karrierlehetosegek miatt. Ha ugyanannyit vagy tobbet fizetnenek Mo.on akkor is szazszor inkabb Londonban dolgoznek. Most a Kozel-Keleten valoban a penz miatt dolgozunk, de ez nem tart orokke es minden nap visszasirom a sokkal jobb munkakorulmenyeket amik akar Angliaban, akar Nemetorszagban voltak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 10:50:01

@adg [Au, Darwin]: én úgy tudom, hogy ez egy elég régi visszatérő darab, és mivel a sztaki szótár tényleg ezt adta ki eredetileg
8mármint buktaügyben), valszeg valamikor az elején tényleg megtörtént :-)

M. Péter 2015.02.06. 10:51:41

@maxval bircaman szerkesztő: Spanyolországban minden ledolgozott év után másfél havi fizetés jár, ha a munkáltató felmond a dolgozónak, ezért nagyon meggondolják, hogy felvegyenek-e valakit.

Megtörténik, hogy el kellene bocsájtani néhány embert, mert nincs elég munka, de a cégnek nincs pénze a több évi fizetést kitevő végkielégítésre, ezért inkább tovább alkalmazzák őket, a végén pedig a cég teljesen tönkremegy.

A köztisztviselőknek, ebbe beletartoznak pl. a tanárok is, viszont nem lehet felmondani fegyelmi ügyektől eltekintve. A fizetésüket azonban csökkentették, a 13. havi fizetésüket is megvonták, ezt nem tiltotta a törvény.

Az Egyesült Királyságban a köztisztviselőkre is az általános munkajog vonatkozik, ha átszerveznek egy minisztériumot, és kevesebb ügyintéző kell, akkor simán fel lehet nekik mondani.

Sanz 2015.02.06. 10:52:55

"A munkaerőpiac nem olyan vonzó, mint amilyennek messziről tűnik, többek között eléggé szabályozatlan. Sokan talán nem készülnek fel arra, hogy milyen magányos lehet valaki ilyen körülmények között, az elválás érzelmileg nagyon nehéz tud lenni. Sokszor ezeket a nehézségeket nem mérik fel az emberek."

Na, erről a részről írok majd egy vitaindítót, most, hogy ez a cikk megemlíti ezt, már aktualitást is tudok neki adni.

@esban: Az IT szektorban én is azt látom, hogy mivel alapvetően szakemberhiány van, ezért ha találnak valakit, aki sok munka idején jól teljesít, az utána nyugodtan üldögélhet a fél-harmadtempó mellett, amíg egy nagy projekt újra be nem indul (nem fogják kirúgdosni az embert). Szóval azért szektortól függ, milyen biztos a munkahely; az IT-soknál szerintem eléggé az. Plusz nekünk nem kell a évi 2%-os béremelésért harcolni (mint most az egészségügyben dolgozóknak), ha 4% alatti az éves emelés, már többen le is lépnek... supply and demand így működik a gyakorlatban.

Sütemény1975 2015.02.06. 10:54:45

@Mirjam2: rad lehet, hogy nem igaz, de a tobbsegre igen.

Mrs. Clayton 2015.02.06. 10:55:19

@maxval bircaman szerkesztő: 2003-ban amikor ez felkerult a netre a google forditoja a bukta szora azt adta ki h fuck up, miutan ez a vicces hiba mindenki szamara nyilvanvalo lett es a fenti foto, akkor meg senki altal nem hasznalt szoval, netes mem-e valt, valaki kijavitotta

2015.02.06. 10:56:51

@Sütemény1975: Biztos hogy nem en vagyok az egyetlen akire nem igaz, igy azt kijelenteni nagy betukkel hogy a penz az egyetlen ok amiert 'az emberek' ott akarnak dolgozni kisse pontatlan es nem fedi a valosagot.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.06. 10:57:30

@maxval bircaman szerkesztő: Ezzel kivetelesen egyetertek.

"Nyugat-Európában EGYETLEN okból akarnak az emberek dolgozni: a magasabb fizetés miatt."

Ezzel mar nem. Azert azt ne felejtsd el, hogy te, sajat bevallasod alapjan, a munkat egy szukseges rossznak tartod, aminek egyetlen celja a penzkereses. De azoknak, akiknek ez hivataas vagy egyben hobbi, amit szeretnek csinalni mar kicsit mas a keplet.
Plusz a te szakmad (help desk) tobbnyire szinte mindenhol letezik es hasonlo szinten uzik minden orszagban. Azert ez nem minden szakma eseten van igy, regeszet, tengerbiologia, űrkutatás,banyaszat, hajozas, stb. Ha valakit ilyesmi erdekel, akkor Mo.-n max a felszint tudja kapargatni (regesz eseteben szo szerint).

@Jess G: Ezt en is tudom, de nem errol beszeltem. Nem a miertet akartam boncolgatni csak megemliteni hogy sajnos ez egy letezo dolog. A kirobbanthatatlan, dolgozni nem akaro munkavallalo a lo masik oldala.

2015.02.06. 10:58:02

@Jess G: Ebbol kimaradtam, az ujszulottnek minden vicc uj :)

2015.02.06. 11:01:23

@Jess G: Nalunk siman kirugtak letszamleepites miatt embereket, semmivel nem kellett indokolni, masnap mar be sem jottek dolgozni. Senior management-rol beszelek, feher kozeposztalybeli angolok, megsem pereltek, nyilvan nem volt miert.

Taxomükke (UK) 2015.02.06. 11:08:33

@Babette .: KIMENTEL az allatokhoz? KINT vannak a szabadban? Jezusmaria, ez allatkinzas, nem fagynak meg?
:)))
Idos angol baratom teljesen ki volt akadva, amikor meglatogattuk, es kiderult, hogy Pulcsi (a komondorunk) odakint fog ejszakazni, nem a hazban.
Volt kb. +10 C.
:)))

Mr Long 2015.02.06. 11:15:20

@esban: En is ezt tapasztalom.

Mrs. Clayton 2015.02.06. 11:23:08

@Mirjam2: a letszamleepites mas eset, nincs megrendeles, nem kell ember, pont, persze ettol meg mindig lehetnek olyanok, akik perre mennek es lehet h nyernek is valamit
kockazat mindig van, ha ki akarsz rugni valakit@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: mondjuk olyan h kirughatatlan nincs, mert barkit ki lehet azonnal tenni, max lesznek kovetkezmenyei, vagy nem

2015.02.06. 11:29:17

@tanato: Off: toled es masoktol is szeretnem kerdezni akik jartasak ebben a temaban hogy a 70-es evekben Mo.on oltottak a gyerekeket kanyaro, rubeola es mumsz ellen? Csak mert olvasom a hireket a jarvanyrol es ennek kapcsan eszembe jutott, az angol korzeti orvosom ajanlotta hogy oltassam be magam ezek ellen ha nem oltottak be gyerekkoromban. Aztan sosem jartam utana hogy be lettem-e oltva vagy nem, most meg parazok.

Mrs. Clayton 2015.02.06. 11:32:22

@Mirjam2: szerintem kanyaro ellen kaptunk, de pl en voltam mumpszos elvileg mar vedett vagyok, a rubeola is mintha akkor meg elkaphato lett volna

esban 2015.02.06. 11:33:48

@Sanz: En szallitmanyozas/raktarozas/logisztika teruleten dolgozom, egyelore csak gyakornokkent. A fonokeim most keresnek egy uj embert a csapatba, en is nezegetem az oneletrajzokat, es latom hogy mennyit szenvednek hogy valakit vegre talaljanak, aki megfelel az elkepzeleseiknek es a csapatba is illene. Gondosan valasztanak, de ha vegre talalnak egyet, annak betonbiztos helye van. Osztalyon belul tobb olyan pozicio is van, amire 1 even keresztul kerestek embert, es naluk meg csak a diploma sem fontos. Jol kvalifikalt es relevans tapasztalattal rendelkezo munkaerot valoban nem konnyu talalni, foleg ha olyat keresel, akivel evekig szivesen dolgoznal egyutt.

esban 2015.02.06. 11:33:48

@Mirjam2: +1 en is elsosorban a jobb/erdekesebb karrierlehetoseg miatt vagyok ahol vagyok

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.06. 11:33:48

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Minden megesik, van aki szerencsés és hobbiból dolgozik, de bizony ez kivételes eset.

Observer99 2015.02.06. 11:33:48

A Magay-Országh szerint, a bukta: jam-filled sweet roll!

2015.02.06. 11:36:36

@Jess G: Koszi, foleg a kanyarotol parazok, most hogy megtudtam mennyire veszelyes. Hirtelen rajottem hogy legkesobb nyaron megyek vissza egy csapat gyerek koze akik valoszinuleg nincsenek beoltva :(((

Mrs. Clayton 2015.02.06. 11:41:59

@Mirjam2: azert en a helyedben megkerdeznem erdemes-e, lehet-e, kell-e vedooltas, ismertem tobb olyan magyart, aki gyerekkent pl nem kapott baranyhimlot csak felnottkent, akkor viszont kesz szenvedes, es veszelyes is

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.06. 11:44:44

@Jess G: Ugyanmár, manapság melyik cég vagy intézmény akar jogi következményeket vállalni bármiért is? Jogász vagy, tudod te azt nagyon jól, hogy ma a jog nem arra való, hogy valaki az igazát bizonyítsa, hanem hogy mindenféle hülye mondvacsinált jogi hibákat kutatva kártérítési igénnyel perelj egy céget/szervezetet. Legtöbb mérnök cég nem azért csinálja a HAZOP-ot mert tényleg hisz benne és el akar valmit érni vele, hanem csak azért hogy utólag ne legyen perelhető ha valaki megsérül. Manapság a legtöbb cég semmit nem vállal be, ahol akárcsak a picike halvány jele is ott van a perelhetőségnek. De mondhatnám az iskolákat is. Ahol minden egyes apró kis horzsolásról külön jegyzőkönyvet kell csinálni mert mi van ha a szülő később majd valami szövődményt akar az iskolára kenni... a saját magunk által kreált jogi rendszerek a fejünkre nőttek. Nem a jog van értünk, mi vagyunk a jogért, hogy soha senki ne találjon olyan hézagot amiért perelni lehet. Tiszta bolondok háza... de amúgy EHS dettó.... De ez messzire vezető gondolatmenet, nekem meg dolgoznom kell. C'est la vie.

2015.02.06. 11:45:34

@Jess G: Baranyhimlom volt! Annak koze van a kanyarohoz? Elnezest de nagyon nem vagyok kepben.

pasztasuta 2015.02.06. 11:45:42

@Mirjam2: +1 ember aki az erdekesebb karrier lehetoseg miatt hataratkelt. Tobb penz? Barcsak. :) Remelem idovel az is..

Mrs. Clayton 2015.02.06. 11:49:56

@Mirjam2: nem, a baranyhimlo az a varicella es az mas mint a kanyaro, ami a morbili, a rubeola meg egy harmadik

DieNanny CH 2015.02.06. 11:51:36

@Taxomükke:

Itt tesómék a Golden Retreiever-t simán a teraszon tartották, a kutyaházban. Még méteres hóban, meg -20 fokban is.
Igen, van olyan, aki ezt el sem tudja képzelni. Mondjuk, az ujjnyi ölebek nem bírnák...
De egy komondor! Nagyon tetszik a neve! :-)

Mrs. Clayton 2015.02.06. 11:55:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ezert mondtam, hogy ott, ahol a munkavallalo kettonel tobb agysejtel rendelkezik nem biztos h megeri egyik naprol a masikra mindenfele dokumentacio nelkul kirugni, ettol fuggetlenul meg lehet csinalni es lehet az ember beletorodik
akinek meg par eve van vissza a nyugdijig es nem csinal semmit folosleges elkezdeni baszogatni, egyreszt mert rontja a legkort es mire a papirmunka vegere ersz ugyis lelep, akkor meg minek, olcsobb es rizikomentesebb kivarni mig elmegy
de en utalok varni, ezert egyszer szolok, masnapra repul az ember
van egy un. C jelu iktatom, ide rakom a fegyelmi es kirugasra erkezo fellebbezeseket, amire soha nem valaszolok csak szemelyesen negyszemkozt szoban
a fonokom utasitasara
ha egyszer gaz lesz, akkor IJ, o fizeti nem en :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 12:06:56

@Mirjam2: szerintem rubeolára oltottak minket, mert mintha ez lenne az, amit 12 évesen ellenőriznek lányoknak, hogy megvan-e még a védettség, mert később terhesség alatt veszélyes elkapni. e mivel nem vagyok teljesen biztos, remélem, Tanato megszakérti a témát. valamelyik dobozban megvan itt az oltási könyvem, de ezt most nem fogom tudni megtalálni :-(
rádásul most első nekifutásra ezt találtam
hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsahiml%C5%91
első mondata szerint "Az angol nyelvben a „rubeola” szó alatt a kanyaró betegséget értik!"
na ezt nem fogom tudni kibogozni, ha tényleg így van.
azt megtaláltam, hogy a jelenlegi formában (MMR oltás) 1992 óta kötelező, hogy előtte hogy volt, azt nem találom.

2015.02.06. 12:19:43

@Mirjam2: kanyaro elleni oltast kaptal. Most a UKben van kanyaro jarvany, mert a sok liberalis szulo (szitokszo a la Quercus) nem oltat valami oltas-lobbi osszeeskuves elmelet miatt.

Rubeollara neztek gyerekkorodban az antibodyt. De bemesz a GPhez es vervetel megmondjak, hogy ellenallo vagy e.
Mumpsz szerintem nem oltottak, mert 84ben a 12 kerben a gyerekek egy resze sapkaban es salban jarkalt juliusban

2015.02.06. 12:25:18

@Jess G: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Dragonlady (now in Thailand): Nagyon koszi az infot / linkeket, utananezek. Azt hiszem az lesz a vege hogy megprobalom beadatni magamnak az MMRt a kovetkezo par honapban (raadasul ugy tunik ismetelni is kene szoval jobb ha idoben elkezdem).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 12:32:52

@charlieharper: akkor javítsd ki a wikiben :-) én nem mentem utána, csak mivel így kezdődött, namondom ez nekem túl zavaros tényleg, nem tudok egyszerre két nyelvet kibogozni, illetve nincs türelmem perpill (a latin szokott jól jönni ilyenkor).
@Mirjam2: valami járvány van felétek, vagy mi történt egyébként?

2015.02.06. 12:34:50

@charlieharper: Koszi, ez jo tipp, megnezetem az antibody-t. A mumpsz miatt nem parazok annyira de most hogy tudom mi a kanyaro, inkabb nem szeretnem elkapni mikor legkozelebb arvagyerekeket olelgetek Indiaban :). Bar az is igaz hogy ha eddig nem kaptam el akkor lehet hogy tenyleg immunis vagyok de biztos ami biztos.

2015.02.06. 12:39:51

@Dragonlady (now in Thailand): Nem, nem nalunk hanem USAban / UKben - ahogy @charlieharper: mondta, ez attol van mert egy csomoan nem oltattak be a gyerekuket. De ennek kapcsan olvastam rola hogy egyaltalan mi a kanyaro, ami eddig nem erdekelt, es rajottem hogy ez egy nagyon komoly betegseg amiben Indiaban rengeteg gyerek hal meg minden evben, en meg megyek vissza par hetre az iskolaba a nyaron ha megerem. Errol jutott eszembe hogy egyszer mondta nekem a GP-m hogy oltassam be magam ha nem kaptam MMRt gyerekkoromban.

techsup777 2015.02.06. 12:40:41

@Sanz: Várom a vitaindítót. :)

Az IT szektorban én is ezt tapasztalom. Az egyik munkahelyemen volt olyan, hogy hetekig kb. napi 20 percnyi munka volt. A végén már frusztrált is... nem is kicsit. Amikor ennek hangot adtam a főnöknél, hát, akkor úgy jött le, hogy milyen elfoglaltak vagyunk. Mert ő az ő főnökének olyan statisztikát készített, amelyben a csapat terhelése (utilization) 98% ..... csak kérdem én, honnan szedte össze ezt, mert én nagyon 98%-nak éreztem... hanem mondjuk csak 5%-nak.

Évente adnak általában 2-3% fizetésemelést, legutóbb nekem 3% volt.

Hogy mennyire biztonságos a piac... az IT-ban valóban biztonságosabb tűnik Angliában. Bár hozzáteszem, hogy Budapesten sem éreztem túl nagy veszélyben magam.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.06. 12:40:41

@Taxomükke:

Mindent megszok az állat. Sokan nagyot néztek, amint látták a höszkit napozni délben, nyáron. Aki csak filmben látott északi kutyát, az azt hiszi, ez a fajta szenved +10 fok felett. Meg amikor a lakásban a radiátor mellé fekszik aludni. Egy ember valószínűleg ebbe belebetegedni, hogy kimegy -15 fokba a hóba lefeküdni, aztán a lakásban a radiátor mellett fekszik, s ez neki semmi gondot nem okoz.

A jelenlegi kutyám meg höszki anyától és rotvájler apától származik. De mivel az anyja nevelte fel, höszki szokásai vannak teljesen, az apjától csak az van, hogy az embernek mindig szót fogad, azaz mindig teljesíti az ember parancsait (ami az északi kutyák nem szoktak csinálni). S tud mind a két nyelven beszélni, azaz ugat normál kutyaként is, de farkasvonyításra is képes. Nagyjából meg is értem mikor melyik aktuális.

2015.02.06. 12:41:10

@Dragonlady (now in Thailand): lehet, hogy tevedek. Maxvalkodtam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 12:44:07

@Mirjam2: angolul milyen járvány, ami van perpill, amitől parázol? measles? bocs, de az agyamra megy a magyar :-( mert angolul úgy tűnik, a measles (kanyaró) fut rubeola néven is, de ez nem ugyanaz, mint a magyar rubeola (rózsahimlő).
na lóf@sz a seggébe, aki ezt megkeverte.

2015.02.06. 12:47:10

Erdekes poszt, meg a kommentek is... En mindig rettenetesen megdobbenek hogy mennyi embernek az "allas" a fontos, es nem a "munka" avagy "hivatas". De tudom, hogy en fiatal vagyok es idealista, stb.

Amugy zerintem a porgo gazdasag es a jobb "job security" mondjuk nem uti egymast, en nem hiszem, hogy akkor lesz nagyobb a teljesitmeny, ha konnyebben ki lehet rugni az embereket, hiszen akkor allandoan ujakat kell betanitani helyettuk, de ez az en velemenyem.

Az onkenteskedesrol is erdekes gondolatokat olvasni a mai alatt, ehhez annyit szeretnek hozzatenni, hogy csak olyan szektorokban van ertelme, ami nem profitorientalt, peldaul a muzeumok, gyujtemenyek, kozpenzbol finanszirozott galeriak, nekik termeszetesen tokre szivesen dolgoznek ingyen, sot, tokre jo lenne ha talalnek ilyet a szabadidomre... de aki penzt kap az en munkamert is, peldaul a kreativ ugynoksegek, az fizessen mar ki lecci, es ne csak facebook lajkokban, tudom tudom persze persze, igazabol nekem megtiszteltetes, hogy nekik dolgozhatok, de azert ne ingyen, jo? :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 12:47:13

@charlieharper: na megnéztem,mint fentebb, mert mégis idegesített eléggé a dolog :-(
hát én az ilyenek miatt gondolom olykor, hogy a magyart nem ártana valami lángszóróval olykor lekezelni.
én egyébként a dengue-től parázok sokszor, és remélem, nemsokára lesz rá oltás, elég ígéretes kísérletek vannak folyamatban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 12:50:07

@mojyo: úgy tudom, ez nem is ritkaság, hogy felvesznek embereket gyakornoknak (intern), nagyjából semmiért dolgoznak, aztán jöhet a következő reménykedő fiatal, hogy hátha jut valamire, de úgyis őt is leselejtezik, amint ki kéne fzteni rendesen. nem tudom, elsősorban milyen szektorokat érint, tán pont ezeket a kreatívokat?

P.Elliot 2015.02.06. 12:52:56

@charlieharper: Itt is kezdodo kanyaro jarvany van, most probaljak megallitani. De itt ia az a baj hogy vannak meg szulok akiknek az a megtamadhatatlan velemenye hogy a termeszeti nepek sem kaptak vedooltast, az o gyerekeik sem fognak mert ok nem hajlandok atvenni a modern kori dolgokat. Az hogy mas gyereke szenvedjen, az oket nem erdekli. Remelem hoznak ellenuk valami torvenyt mert kanyaro ellen nem lehet oltatni 1 ev alatt es mar az allamunkban is van egy kisbaba aki megkapta 11 honap koruli.
Ismerek egy magyar csaladot, ok sem oltatnak, csak novenyi etelen elnek, meg tejtermeket sem esznek csak olajos magvakat, 2 kicsike gyerekkel akik meghalnak eghy darab sutemenyert, vagy akar egy darab kenyerert mert ujabban mar az kenyer is mereg.
Azt hiszem ezeket a mergezo szuloket kellene eltavolitani a gyerekek kozelebol csak nem lehet.
Oltast nem kaptak semmit, iskolaba nem jarnak, maganuton tanulnak. Valahanyszor latom oket erzem azt a maskor soha nem feltoro vagyat hogy a szulokbe rugjak!
A gyerekeiket tonkretevo nepseg mert meg a lehetseges gyerekbaratokat is elzarjak eloluk.
Van persze egy hatar amikor a hatosag bele fog avatkozni de addigra majd ezek is betegek lesznek, tovabbfertoznek csak azert mert a hibbant szulok olyan "hihetonek" talaltak az osszeeskuvesi elmeleteket!

2015.02.06. 12:58:37

@P.Elliot: tudom, mivel toletek par km-re vagyunk. Nem is vagyok nyugodt, az asszony par het mulva szul. Nem hianyzik semmi jarvany ujszulotteknek, mert van nehany orult meg napfenybol elo.
A franciak jol megoldottak, a szulo, aki nem oltat megy a bunteto birosag ele, mert veszelyezteti a tarsadalmat.

P.Elliot 2015.02.06. 13:00:35

@mojyo: En nem dobbenek meg azon hogy az embereknek az allas a fontosabb, nem a munka vagy a hivatas!
Orul hogy van munkahelye valahol ebben a vilagban, foleg ha az elegge biztos, nem fogja kockaztatni hogy elhagyja es olyat keressen amit szivesen is csinalna!
Es ez egyre jobban igy lesz.
Ahogy gepesedik a vilag, automatizalodik, ugy fogjak az emberek egyre ketsegbeesettebben megtartani a munkajukat barmi aron.
Mar most elegge latom ezt!

2015.02.06. 13:04:31

@Dragonlady (now in Thailand): Measles. Kulonben a dengue annyira nagyon nem gaz, a ferjemnek volt, par hetig volt beteg de kozben dolgozni is jart, kiveve azokon a napokon mikor nagyon magas volt a laz.

TilosazA (UK) 2015.02.06. 13:05:08

@charlieharper: Pár utcával arrébb egy újszülött halt meg itt, valószínű bárányhimlőben. Koraszülött is volt, pár hetesen kapta meg. Nagyon gáz dolgok ezek, nagyon kell rájuk vigyázni. Azt gondoljuk, hogy hű de modernek vagyunk, és ez már nem az a világ, aztán meg dehogynem. Itt mondjuk a szülők nem sok mindent tudtak volna tenni, max. a nagyobb testvért bárányhimlő ellen beoltani, hogy ne vigyék haza a betegséget.

P.Elliot 2015.02.06. 13:07:01

@charlieharper:
A kanyaro cseppfertozessel terjed, ne nagyon engedd a feleseget ki az ajton csak ha muszaj. Minden utan mosson kezet, illetve vigyen magaval fertotlenitos kendot. Amikor a nem tul messzi multban nagyon beteg voltam, az orvos azt mondta hogy nem kaphatok el semmi fertozest! De a vilagon semmit!
Vettem szajmaszkot es csak abban mentem emberek koze, az uzletben letoroltem a kocsi fogojat, meg a vasarolt dobozokat is mielott kicsomagoltam itthon. Most se tennek maskeppen, bevalt!
A kisbaba? Jaj, ne is mond!
En is ugy erzem hogy ki kene tekerni a nyakat azoknak a felelotlen szuloknek. Valami fellepes lesz ellenuk mert az emberek egyre jobban fel vannak haborodva.
Merefele laksz pontosan? Csak kozeli varost adj meg, nem kell a lakcimet!

P.Elliot 2015.02.06. 13:08:14

@charlieharper: Most jut eszembe, New Yorki vagy ugye?

2015.02.06. 13:08:36

@mojyo: Nem, Angliaban teljesen maskepp mukodik az onkenteskedes. A non-profit szektorban szerzett tapasztalattal tudsz elhelyezkedni a profit-orientalt szektorban. Ez egy nagyon elterjedt dolog, igy szerzik meg sokan a szukseges munkatapasztalatot. Termeszetesen mernokoknel lehet hogy nem mukodik, de szerezhetsz tapasztalatot recepcioskent, HR-eskent, marketingben, kutatasban, adminisztrator vagy penzugyi munkakorben, es boltban vagy vendeglatasban is.

2015.02.06. 13:09:27

@Dragonlady (now in Thailand): Szerintem sok helyen van ez, a kreativoknal biztosan, es mivel nagy a verseny meg a muveszekre jellemzo ez az egos rivalizalas, sokkal kisebb az erdekvedelem, vagy ez a szakszervetis tipusu osszefogas. Es hat sok kreativnak tenyleg jol jon a meno cucc a csillagos ugyfelnek a portfolioban, bar abbol nem lehet kajat venni meg ilyesmit dehat az kit erdekel :D

Ez a "konnyen folveszlek/konnyen kiruglak kozben pedig dolgozz ingyen" amugy minden szektorban a fiatalokat sujtja leginkabb, hiszen akinek nincs tapasztalata, azt kevesbe lehet igy folvenni, tobb lesz a lyuk a CV-ben, stb stb, es hat persze akinek meg van az meg inkabb orul neki, es leszolja a kevesbe sikerest, hogy hat jobban kell dolgozni oszt csokolom. Szoval nem egyszeru :D

Mr Long 2015.02.06. 13:10:49

@charlieharper: Nem tul ertelmesek a francik, de ezt jol kitalaltak!

@mojyo: Eleve sosem ertem miert lenne nekem megtiszteltetes, hogy barmelyik cegnek dolgozzak :) Egy ismerosom munkahelyen a gyakornokok altalaban lanyok es nagyreszuk semmi mast nem csinal akkor, csak a senior managerek szeretoi. De hat ok ezt lenyelik, mert jol mutat a cv-ben. Aki ilyen szektorban akar dolgozni, az meg megerdemli.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 13:10:54

@Mirjam2: hát pedig én ismerek olyat, aki belehalt, és egyébként is egy hét kórház minimum a szokás, azért aki lábon kihordja, az szerencsés. minden évben volt a suliban gyerek, aki benyalta, 95% túlélik, felnőttek még jobb eséllyel, de egy ronda dolog, nem tudják gyógyítani, csak erősíteni a szervezetet, amíg megküzd vele magától (mármint nincs ellene gyógyszer még mindig)

2015.02.06. 13:12:29

@Mirjam2: Igen, en ezt ertem, nem ezt mondtam, hanem, hogy onkenteskedni csak a non-profit szektorban kelljen, de a for-profitok vegyenek fel rendesen es fizessenek ki :D

Mr Long 2015.02.06. 13:13:43

@P.Elliot: Ilyen veszelyes hely usa? O.o

2015.02.06. 13:14:30

@Dragonlady (now in Thailand): Nem, ez elterjedt dolog majdnem minden szektorban UK-ben. Persze van olyan hogy kihasznaljak az illetot, de a legtobbszor nagyon is hasznos munkatapasztalat amit maskepp nem tudna megszerezni az ember, es bevett modszer arra hogy elinditsa valaki a karrierjet mivel UK-ben szinte mindenhez elvarnak munkatapasztalatot, altalaban jobban szamit mint a vegzettseg / papir. (Persze az orvos, mernok kivetel.)

2015.02.06. 13:19:15

@mojyo: Igen, ez igy is van. De sokszor a for-profitoknak nem eri meg felvenni ha nincs gyakorlatod.

2015.02.06. 13:19:25

@P.Elliot: Dehat pont a gepesites fokozodasa miatt ertekelodik fel a kreativitas es a hivatastudat, a gepek nem tudnak innovalni, ez olyan feladat ami orokke embereke marad, pont ezert kellene tobb szivvel-lelekkel dolgozni szerintem :)

P.Elliot 2015.02.06. 13:21:35

@Mr Long (UK): Mire erted a veszelyt?
Az olatni nem akaro szulokre? Mert ha igen, akkor igen!
Joguk van, / remelem hogy csak egyelore/ donteni a gyerek felol. Nem mondom, mindig van olyan tulkapasi botrany/ pl. van aki nem engedi a gyereket operalni, mar nem is tudom miben hisznek azok, van aki a kemoterapiat sem meg ilyesmit, Altalaban azok ellen fel van lepve, a gyerek melle hivatalbol van gyam rendelve es a szuloket birosag ele viszik ahol majdnem minden esetben a gyerek mellett dont a biro, tehat kotelezo veratomlesztes ha arrol volt szo, vagy rakgyogyitas vagy mutet! Halt mar meg gyerek egyszeru vakbel mutet megtagadasa miatt, szoval azert fellepnek ha kell, nem tudom mit vacakolnak most a vedooltas miatt, kell egy uj torveny hogy kotelezo aztan kesz!

2015.02.06. 13:23:43

@Mr Long (UK): Lehet hogy ez az ismerosod munkahelyen igy van, de vilagszerte, sot UK-szerte is sok ezer ember gyakornok es nem hiszem hogy mindenki a fonok szeretoje. Egyebkent a penzugyi szektortol elkezdve sok mas szektorban elterjedt a gyakornokok alkalmazasa, szoval nem igazan ertem azt a megjegyzesedet hogy aki 'ilyen szektorban akar dolgozni az megerdemli' (?). Lehet hogy a mernoki palyan ez nem elterjedt, de nem mindenki mernok.

2015.02.06. 13:27:37

@P.Elliot: Englishman in New York (kollegaim szerint).
90es evekben meg bostoniak voltunk.

california legedukaltabb, organic etelen elo, demokrata szavazok allitolag a tipikus oltas visszautasitok.
Remelem egyszerre fogjak ott a gyerekek a TBt es poliot elkapni.

@TilosazA (UK): hat itt jon be az allam szerepe. Ha kotelezo a vedooltas, nincs jarvany. Illetve nagyon pici az esely a fertozesre. Amig megkerdezik a korhazban, hogy kell e Vit K es a szulo buszken mondhatja, hogy "nem" aztan panikolva nezi, ahogy elverzik a gyereke, addig ez nem liberalizmus, hanem az elet veszelyeztetese.

P.Elliot 2015.02.06. 13:28:12

@mojyo: Szivvel, lelekkel mar nem tudsz dolgozni ha kihajtjak a beledet es ez egyre jobban igy lesz vilagszerte. Plane az atlagmunkast. Hogy lehet hivatas tudatot beletenni az emberek fejebe/ ne csak irodai munkat vegzokrol gondolkozz/ ha azok orulnek ha teljesiteni tudjak azt amit eloirtak, es ha teljesiteni tudjak akkor meg a nyakukba raknak pluszt.
En igy latom!
Ha lattad volna Usaban a regi idokben hogy micsoda kenyelmesen, kellemesen dolgoztak mindenutt es jol megfizettek mindenkit, egy ferfi el tudta tartani a csaladjat, egy keresetbol, probalnad csak meg most! Akkoriban a munkaltato ugyelt arra hogy jol megfizesse a munkasait hogy elegedettek legyenek es jol vegezzek a munkaikat, na akkor volt is ambicio!
Mara az lett hogy a gazdag meg tobb penzt akar, meg gazdagabb akar lenni, a munkasaival nem torodik tobbe!

2015.02.06. 13:36:26

@charlieharper: 'california legedukaltabb, organic etelen elo, demokrata szavazok allitolag a tipikus oltas visszautasitok'

Remelem ezek nem terveznek indiai nyomortanyakon onkenteskedni! Ha igen akkor megszivtak... Bar lehet hogy az osszeset el kene egyszer vinni oda es megmutatni milyen kovetkezmenyekkel jarhat ha nincs beoltva a lakossag polio meg hasonlok ellen. Egyebkent pl. Indiaban nagy erokkel kuzdenek azert hogy egyre tobb gyerek legyen beoltva, es sikeresek is a kampanyok, pl. nehany ev alatt nagyon visszaszoritottak a poliot. Erre Nyugaton meg kezdik feladni az oltast divatbol... No comment.

2015.02.06. 13:37:11

@P.Elliot: Erre csak azt tudom mondani, amit Lenin :) Tanulni, tanulni, tanulni... Szerintem az automatizalastol szuksegtelenne valo munkaerot ugy lehet megtartani, ha kepezzuk, es akkor o is valaszt olyat, amit hivatastudattal is tud csinalni. En ebben hiszek.

Ladislav 2015.02.06. 13:44:00

@P.Elliot: "Mara az lett hogy a gazdag meg tobb penzt akar, meg gazdagabb akar lenni, a munkasaival nem torodik tobbe! "
Kifejezetten a gazdagokat segítő adózás ellenére.
Láttam a youtube-on egy kis videót, amiben, ha jól emlékszem, egy Maine-ben élő idősebb szenátor beszélt, amiben azt fejtette ki, hogy az elmúlt évtizedekben (30éve) szép lassan csúszik lefelé az amerikai középosztály és az azóta elért gdp növekedés hasznának a 80%-a a felső 1%-ot gazdagítja, vagyis reálbér-növekedés nem történt ott az elmúlt évtizedekben. Igaz ez?
Az EU némi lemaradással, de ezt az utat kezdte követni.

Ladislav 2015.02.06. 13:46:39

@mojyo: "Szerintem az automatizalastol szuksegtelenne valo munkaerot ugy lehet megtartani, ha kepezzuk"
Örülnék, ha így lenne, és tévednék, de ebben pesszimista vagyok. Szerintem szűkülni fog a munkahelyek kínálata és mennyisége is.

P.Elliot 2015.02.06. 13:47:53

@mojyo:
Igen, kepezni kellene. De mi van ha nem tudja kepezni magat? Nincs ra ereje, ideje, penze. Az oktatas, iskola manapsag kemeny penzekbe kerul. Mibol? Nem olyan egyszeru dolgok ezek...Na elmentem uszni! Ezeken a hideg napokon csak ugy lehet atvergodni ha mar setalni sem lehet a parkban a jegfoltok miatt hogy jol kiussza magat az ember.
Az irigyseg hullamait kuldom azoknak akik melerg napfenyes helyeken laknak most!

2015.02.06. 13:59:02

@Ladislav: Ez egy eleg bonyolult kerdes, szerintem az artisanship, mint innovacios forras egeszen biztosan fel fog ertekelodni egyidejuleg az automatizalas altalanosabba valasaval, persze az, hogy mennyire lesz jovedelmezo, es hanyaknak egyaltalan, az mas kerdes. Szerintem megvalosithato, es van ahol mar mukodik is (pl. Japan), de ott a hivatastudat eleve eleg magas, attol en is felek, hogy az emberek es a gazdasag erre mashol nem all keszen, de majd meglatjuk :)

@P.Elliot: Azt en sem mondtam, hogy egyszeru, nem vitatkozom veled, csak az apokaliptikus hangvetelu kommentedre probaltam optimizmussal reagalni :D Kellemes uszkalast :)

Sanz 2015.02.06. 14:09:50

@techsup777: Ugyanezért váltok most márciusban munkahelyet; nem azért akarok az irodába járni, mert nem találnak helyemre mást, hanem hogy dolgozzak, mert azzal fogok fejlődni. De ezt beszéltük is pár cikkel ezelőtt.

@esban: Ugyanezt láttam én is Londonon kívül, kisebb városokban nagyon nehéz szakembert találni, mert kevésbé valószínű, hogy valaki el fog oda költözni egy nagyobb városból.

Mr Long 2015.02.06. 14:38:46

Credit Card kerdes!
Hitelkartya hasznalatakor vannak plusz koltsegek? Azert kerdem, mert ha pl repjegyet akarsz venni vele az tobbe kerul, ha credit carddal fizeted, mint a debittel tenned.

morsels (törölt) 2015.02.06. 15:11:38

@Mr Long (UK):
Transaction fee van, amirol te tobbnyire nem tudsz, mert elvileg nem neked kell fizetned - marmint elvileg -, hanem annak, aki leolvassa a kartyadat.
A debit kartya eseteben is van transaction fee, csak az alacsonyabb, mint a credit kartyae.

morsels (törölt) 2015.02.06. 15:12:15

Kozben kitort az Orban - Simicska haboru.
:-)

DieNanny CH 2015.02.06. 15:12:20

@Ladislav:

Ezt videót én is láttam, magyar felirattal. Tetszik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.06. 15:18:12

@Mirjam2: Én csak azt nem értem, hogy ha nem kap fizetést, hónapokig, több évig, miből él meg?

2015.02.06. 15:29:39

@geegee: Evekig nem erdemes csinalni. Mindenki maskepp oldja meg. En pl. olyan helyen dolgoztam annak idejen (ez volt a normalis, 'fizetos' munkahelyem) ahol lehetett koran kezdeni reggel, igy ott lehuztam 8 orat majd atmentem az onkentes helyre ahol meg ket orat dolgoztam. Evekig nem csinaltam volna, de par honap tapasztalat is eleg volt ahhoz hogy uj munkahelyet talaljak. Volt olyan kolleganom aki nappal dolgozott 'ingyen' es hetvegi, ejszakai muszakban penzert. En az egyetemet is igy oldottam meg annak idejen, addig is meg kellett elnem valamibol amig oda jartam, emiatt ejszakai muszakban dolgoztam 3 evig.

2015.02.06. 15:35:32

@**mimi**: Nezzetek hulyenek, de ha van ket percetek, esetleg osszefoglalnatok mirol van szo? Semmit nem ertek, pl. ki az a Simicska Lajos? Tudom hogy hallottam mar ezt a nevet de nem tudom kicsoda es nincs turelmem beleasni magam. Mindenesetre belopta magat a szivembe a lenyegre toro nyilatkozataival :)

2015.02.06. 15:37:24

@Mirjam2: Most latom, a HVG azt irja hogy Simicska (milyen nev!) 'jobboldali médiamágnás'. Ez olyan mint a magyar Rupert Murdoch?

morsels (törölt) 2015.02.06. 15:38:30

@Mirjam2:
Simicska volt Orban es a Fidesz gazdasagi hattere.
Ez a kapcsolat az utobbi idoben megromlott, sokak szerint leginkabb Lazar Janosnak koszonhetoen. De ugy nez ki, hogy Orban regi harcostarsait kiszoritjak az ujak.

morsels (törölt) 2015.02.06. 15:44:18

@Mirjam2:
A media inkabb masodlagos dolog, egyfajta Fidesz marketing. Az igazi penz a Kozgepen keresztul folyt be, bar tobb ceg is az erdekeltsegi korebe tartozik.
Es igen, mind allami megrendelesbol mukodik es nyereseges. Nagy valoszinuseggel ennek nagy resze vissza is folyik a Fidesz kasszajaba (amit a mondas szerinti husosfazeknak is vehetunk).

morsels (törölt) 2015.02.06. 15:44:49

@Mirjam2:
De olvasd el ezt. Talalhatsz benne erdekes dolgokat :-)
hu.wikipedia.org/wiki/Simicska_Lajos

2015.02.06. 15:45:30

@morsels: Ja ertem! Ez egy uzletember aki penzelte oket, es mediabirodalmat vasarolt kesobb? Honnan van a penze? Most hogy mar eleg penze van a Fidesznek mas forrasokbol, probalnak megszabadulni tole?

2015.02.06. 15:46:52

@morsels: Ez a masik amit nem tudok hogy mi a Kozgep. Mindegy, eloszor elolvasom a Wikipedia cikket, koszi.

Badeni_lakos 2015.02.06. 16:13:44

OFF: (elnézést de fontos)

Simicska harcot hirdetett az Orbánizmus ellen Magyaro.on!!!
Becsület szavát adta h Teljes médiaháborút indít Orbánék ellen!!!

soundcloud.com/atlatszo-hu/simicska-lajos-a-hir-tv-elnoke-en-leszek-szemelyesen-2015-februar-6

Végre valami!!! Eljöhet végre a megtisztulás! én már nagyon várom! Nagyon remélem h eltiltják az összes lopikálóst és egy magasabb szintre lépünk a közügyek terén itthon. De tényleg olyan jó lenne. már nagyon várom. talán most elindul vmi!

ON.

2015.02.06. 16:20:39

@charlieharper:
"california legedukaltabb, organic etelen elo, demokrata szavazok allitolag a tipikus oltas visszautasitok.
Remelem egyszerre fogjak ott a gyerekek a TBt es poliot elkapni."
Erdekes, pont ma olvastam ezt a cikket a hirekben:
www.vancouversun.com/health/fight+against+vaccine+mandates+skeptics+find+unexpected+allies/10792895/story.html

Though the stereotype of a vaccine skeptic is a coastal, back-to-the-land type, it's generally been Democratic-controlled states that have tightened vaccination laws. This week, Democrats in two of those states — California, where a measles outbreak was traced to Disneyland, and Washington state — proposed eliminating laws that allow parents to opt out of vaccination for personal reasons.
Tegnap pedig az alabbi kettot, a measles jarvanyrol:
www.vox.com/2015/1/29/7929791/measles-outbreak-2014

sacramento.cbslocal.com/2015/02/04/disneyland-measles-cases-still-trail-ohio-amish-outbreak-as-largest-in-recent-history/

Badeni_lakos 2015.02.06. 16:24:03

@mojyo: Jó meglátásaid vannak.
Az "elhivatottságot" vagy "hivatástudatot" ami eléggé minden erőfeszítésnek az alapja, azt viszont nem lehet egyik napról a másikra kifejleszteni.

Azt meg kell találni. Az valahonnan mélyen belülről jön. (szerintem)

2015.02.06. 16:30:49

@Badeni_lakos: Megtisztulaaaaaas? :D Itt inkabb az van, hogy az egyik, penzorientalt keresztapa hadat uzent a masik, hatalomorientalt keresztapanak... Ebben en csak az egesz maffia megerosodeset latom, nem a vegleges eltuneset, de neked legyen igazad, az elobb meg en voltam az optimista. :D

2015.02.06. 16:32:46

@Badeni_lakos: Azt en se mondtam, hogy ez igy pikk-pakk lesz, az egesz oktatasban kellene szemleletvaltas, hogy egeszen fiatal kortol arra neveljek a gyerekeket, hogy valamivel ugy tenyleg akarjanak, es tudjanak is foglalkozni :)

FutureFry 2015.02.06. 16:36:26

@maxval bircaman szerkesztő: @Mirjam2: @Dragonlady (now in Thailand): @Jess G:
Igen ez jópár éves kép. Talán már a HA-n is szerepelt. Tudtommal a sztaki szótár volt a hibás azaz tényleg ezt írta ki elsőre egy ideig a "bukta" fordításának (btw. a Google Translate 2006-tól van csak). És a kép (megintcsak tudtommal) egy multi magyar ebédlőjében készült (ahol "felkészültek" a nem magyar anyanyelvű étkezőkre). Én az engrish.com-on láttam jó kommentekkel (pl. "Miert 60 láb belőle")?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 16:36:56

@mojyo: szerintem is :-(

Kétfarkú Kutya elvtárs nagyon kitett magáért, itt a holnapi Magyar Nemzet címlap :-) nagyon röhögök.
(remélem, lehet így linkelni a facebookról)
scontent-b-sin.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/s720x720/1511096_10153105416313293_8413150857693940019_n.jpg?oh=09f8284c22aab9d6aed0e4857ddb3097&oe=554C7F69

Chamroe 2015.02.06. 16:41:15

@Határátkelő: Szia! Szerettem volna ma regisztrálni az oldalra, ki is töltöttem mindent, de reggel óta nem kaptam meg a levelet a visszaigazoláshoz.

"Sikeresen létrehoztuk a fiókunkat! Ahhoz hogy elkezdhessük használni az oldalt, aktiváció szükséges a megadott e-mail címre kiküldött levél segítségével."

Fussak neki még egyszer vagy várjak?

Ha már itthon hesszelek tüdőgyulladással meg légcsőhuruttal, legalább hadd töltsem hasznosan az időt :D

2015.02.06. 16:50:55

@Dragonlady (now in Thailand): Hahaha :D Tenyleg vicces, nagyon jo! :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 16:54:59

@mojyo: a mémgyárakban túlórázás lesz ma, alig várom, miket kapunk a nyakunkba holnapra :-)

tanato 2015.02.06. 17:04:31

@Mirjam2: Szerintem ezek ellen nem oltottak abban az időben,de igazán Mme Seldon tud erre válaszolni gyermekorvosként.

Muscari 2015.02.06. 17:08:20

@tanato: aztahetszentsegit!
Ahol en dolgozom, ott nincs egy magyar sem rajtam kivul, viszont nagyon sokan vannak, akik hosszu evek ota ott dolgoznak, a legtobb, amirol tudok 14 ev. Lehet, hogy vegre jo helyre kerultem?

Na folytatom a kommentek olvasasat.

2015.02.06. 17:11:58

@Dragonlady (now in Thailand): Jaja, jo kis hetvege lesz, lesz mit nezegetni az interneten :D

tsabus UAE 2015.02.06. 17:16:24

@morsels: Szerintem, keverjünk egy koktélt, dőljünk hátra kényelmesen, és élvezzük a műsort, a hogy a g..cik (copyright: Simicska) egymást irtják.

Badeni_lakos 2015.02.06. 17:17:47

@mojyo: ha +hallgatod a Hangfelvételt is a soundcloud on akk. hallani fogod a hangján.
Én azt éreztem a hangján, h nagyon feldúlt és csalódott. Csalódott az egész lopikálós alamuszi rendszerben, amiben nem tehetett szívvel lélekkel a munkájáért (tájékoztatás)

Es most h átverték őt az Orbánisták,
Totális háborút indít. Ez párt-szakadáshoz fog vezetni.

Lesznek Pokornisták meg Lázáristák, és a Lázáristákat vhogy elszigetelik, mert népszerűtlenek olyan sokat lopikáltak már. Ezzel egy +újulási folyamat veheti kezdetét... így volt ez a szocializmusban is. vagy elbukik, vagy megújul.

---
Valamit még a tanuláshoz: A változó világban gyorsan kell alkalmazkodni. Új. Szükséges skilleket gyorsan el kell sajátítani, nincs sok választás.. sztem.

morsels (törölt) 2015.02.06. 17:24:14

@tsabus [UK]:
Hat en azt csinalom :-)
Vilagos, hogy Simicska rendesen felkapta a vizet, de mindenkepp erdekes lesz, hogy meddig megy el. Mert ha minden borul, akkor sokaknak sok veszteni valoja van.. viszont csak sima ellenzeki mediat meg nem tudom elkepzelni, bar az is erdekes lehet majd :-).

Az szinte biztos, hogy valaki komoly atrendezodes lesz.

Muscari 2015.02.06. 17:24:37

@Sütemény1975: Suti, a tegnapi posztnal irtam neked.

Muscari 2015.02.06. 17:30:13

@Mirjam2: ezt a kommentet a charity-s konyvelesrol irhattad volna ugy harom evvel ezelott is :-) Akkor ugyanis a ferjem pont ezt akarta csinalni, de nem talalt senkit sem, akinek ingyen kellett volna a munkaja. A charity eszunkbe se jutott sajnos, o mindenfele konyveloirodakat keresett fel, hogy dolgozna ingyen, de mindenhonnan elhajtottak.

tanato 2015.02.06. 17:35:20

@Badeni_lakos: Hát ha Simicska komolyan gondolja,felül kell vizsgálni a folyamatokat,sok váratlan helyzet előállhat.

2015.02.06. 17:39:05

@Muscari: A csudaba, tenyleg kar hogy nem beszeltunk errol akkor! Mindig non-profit szervezeteket kell erre keresni, nekik az 'onkentesekre' van alapozva a mukodesuk. De lehetoleg kepzettseg is kell hozza, ez esetleg van a ferjednek? Ha meg mindig erdekli a dolog, probalok adni praktikus tanacsokat hogy hogyan lehet elindulni. Engem igazabol nem a konyveles erdekelt, csak jobb irodai poziciot akartam szerezni (ami sikerult is) es ehhez jott jol az alapveto konyveloasszisztensi tapasztalat / papir. Valojaban semmit nem tudok az 'igazi' konyvelesrol, csak admin szinten.

Muscari 2015.02.06. 17:43:00

@Mirjam2: en mumpszos es rubeolas is voltam, kanyaro ellen viszont beoltottak, az biztos. Par evvel vagyok nalad idosebb, ha ez segit. Ha azonban atastel valamelyiken akkor mar vedve vagy.

Muscari 2015.02.06. 17:46:11

@Mirjam2: csak vicceltem am, harom eve szerintem te meg nem voltal itt, mart akkor meg az Origon volt a HA. A ferjem akkoriban csinalt egy accountant technician nevezetu tanfolyamot, vegul aztan nem fejezte be.

2015.02.06. 17:46:18

Oke, probalom kovetni az esemenyeket, csak nehany feher folt maradt, tehat kerdeseim:

1. Ki az a Simicska?
2. Mi az a Kozgep?
3. Mi az hogy 'geci'?

Jo, jo, csak vicc volt!! Illetve a Kozgepet meg mindig nem tudom hogy mi de a tobbi kezd egy kicsit vilagosabba valni.

2015.02.06. 17:50:49

@Muscari: Huha, koszi. Nem emlekszem mumpszra vagy rubeolara, bar lehet hogy elfelejtettem oket? Baranyhimlore emlekszem hogy volt nekem. Azt jo tudni hogy kanyaro ellen oltottak. Mindenkeppen megerdeklodom tudnak-e itt nekem MMRt adni, jobb felni mint megijedni, vagy valami ilyesmi alapon.

2015.02.06. 17:53:45

@Muscari: Igen, 3 eve meg tenyleg nem voltam, az Indexen fedeztem fel a blogot. Ez az, accounting technician. Gondolom ha nem fejezte be a ferjed akkor az annak a jele hogy mar nem nagyon erdekli a dolog...

Muscari 2015.02.06. 17:56:51

@charlieharper: ez otthon is igy van es igy is helyes szerintem.

Egy kicsit parazok, mert szerintem a lanyom valami emlekezteto oltasrol lemaradt, lehet, hogy meg kene kerdezni a GP-t, hogy mit lehet tenni.

Muscari 2015.02.06. 18:01:47

@Mirjam2: mar nem, azota elkezdett valami teljesen mast, sajat business.

2015.02.06. 18:05:14

@Muscari: Nekem annak idejen azt mondta a GP hogy ingyenesen, barmikor megkaphatom az MMR-t ha ugy gondolom hogy nem kaptam gyerekkorban. Az jo hogy a ferjed sajat vallalkozasba kezdett, gondolom tudja hasznositani a konyveloasszisztensi ismereteket is.

tanato 2015.02.06. 18:15:32

@Mirjam2: file:///C:/Users/Felhaszn%C3%A1l%C3%B3/Downloads/MMR2013.pdf

Quercus a favágó 2015.02.06. 18:16:24

@Badeni_lakos:

Ha te Simicskától várod a megtisztulást, az kb.olyan, mint ha egy sorozatgyilkostól remélnéd, hogy visszaállítja a halálbüntetést.

tanato 2015.02.06. 18:16:30

file:///C:/Users/Felhaszn%C3%A1l%C3%B3/Downloads/MMR2013.pdf

tanato 2015.02.06. 18:18:33

@Mirjam2: Na már megint nem tudok,linkelni.A lényeg az hogy 69-től oltják a gyerekeket kanyaró ellen.Azért emlékeztem én hogy engem még nem oltottak a 60-as években.

tanato 2015.02.06. 18:21:07

a kanyaró (morbilli)?
A kanyaró (morbilli) nyálcseppekkel terjedő, vírusos fertőző
betegség. A lappangási idő 9-10 nap, amit a bevezető tünetek követnek:
láz, köhögés, hurut és kötőhártya gyulladás. Pár nap múlva a fül mögött,
majd az egész testen végigvonuló kiütések lépnek fel. A kanyaró súlyos
betegség, mely könnyen átvihető egyik emberről a másikra. Leggyakoribb
szövődménye a középfül- és tüdőgyulladás, de agyvelőgyulladást is
okozhat. A kanyaró okozta agyvelőgyulladás következtében életre szóló
halláskárosodás és értelmi fogyatékosság maradhat vissza.
Magyarországon 1951-61 között évente több mint 40 ezer
megbetegedést jelentettek, 143 halálesettel. A kisdedek kanyaró
elleni védőoltását 1969-ben vezették be. 1989 óta 11 éves korban
is oltják a gyermekeket.
Mi a mumpsz vagy járványos fültőmirigy gyulladás (parotitis
epidemica)?
A mumpsz vírusos fertőző betegség, mely cseppfertőzéssel vihető
át egyik emberről a másikra. 2-3 hét lappangási idő után lázzal és az egyik,
majd a másik oldali nyálmirigyek duzzanatával jár, az arc jellegzetesen
megdagad és fájdalmas lesz. A nyálmirigyek a fül előtt és az álcsont alatt
helyezkednek el. A mumpsz gyakori kísérőbetegsége a vírusos
agyhártyagyulladás. Ennek jellegzetes tünete a fejfájás, hányás és
aluszékonyság. Ritkán heregyulladást is okozhat a vírus, melynek
szövődménye lehet a nemzőképesség elvesztése.
Mi a rózsahimlő (rubeola)?
A rózsahimlő (rubeola), vírusos fertőző betegség, amely
cseppfertőzéssel terjed. Lappangási ideje 2-3 hét. Gyermekeknél enyhe
betegségként zajlik, láz, apró kiütések és tarkótáji nyirokcsomó-duzzanat
formájában. Felnőtteknél izületi gyulladás lehet a kísérő tünet. Igen ritkán
átmeneti vérzékenységet és súlyos lefolyású, maradandó idegrendszeri
károsodást, esetleg halálos végű agyvelőgyulladást is okozhat a rubeola. A
terhesség első harmadában átvészelt betegség a magzat fejlődését
károsíthatja. Az újszülött szem-, szív-, csontfejlődési rendellenességgel,
halláskárosodással jön a világra (veleszületett rubeola tünet-együttes).
Azok a várandós nők vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve, akik
korábban oltásban nem részesültek, vagy nem estek át a betegségen
gyermekkorukban.
Az 1971-1980. között regisztrált, évi több mint 40 ezer
megbetegedési szám napjainkra évi 10 alá csökkent. Hazánkban
1989 óta oltanak rubeola ellen. 33 évesnél idősebb nők oltása
javasolt a gyermekvállalás előtt.
Milyen védőoltás van a kanyaró - rubeola - mumpsz
megelőzésére?
1991-től egy kombinált oltóanyaggal (MMR) kapnak oltást a 15
hónapos korú kisdedek mindhárom betegség ellen. A biztos és tartós
védettség kialakításához 11 éves korban megismétlik az MMR oltást.
Ki nem kaphat MMR oltást?
Lázas, beteg gyermek nem oltható. Immunhiányos állapotban
(daganat ellenes kezelés, veleszületett immunhiány) az oltóanyagban lévő
gyengített vírusok is betegséget tudnak okozni. Alacsony vérlemezke szám
esetén megfontolandó az oltás. Immunglobulin pótlás vagy
vérkészítmények az oltás védőhatását csökkentik. Terhes nők sem olthatók.
Milyen mellékhatása lehet az MMR oltásnak?
Az oltóanyagban gyengített, élő kanyaró, rózsahimlő és mumpsz
vírusok vannak. A természetes fertőzéshez hasonló módon hat a védekező-
rendszerre (immunrendszer). Ennek megfelelően, a 7-14. nap között oltási
betegség léphet fel lázzal, kiütéssel, esetleg nyálmirigy duzzanattal. A
tünetek sokkal enyhébbek, mint a természetes betegségnél és 1-2 napnál
nem tartanak tovább. Egymillió oltott közül egynél léphet fel súlyosabb
szövődmény, agyvelőgyulladás formájában. Kisgyermekek lázas állapota
gondos megfigyelést és folyamatos lázcsillapítást igényel (gyógyszeres és
hűtőfürdő). Az oltást követő reakcióról minél hamarabb értesíteni kell az
oltást végző orvost!
Tévhitek az oltással kapcsolatban
A bélfal gyulladása és az autizmus (tanulási és kapcsolat-teremtési
zavar) nem állnak kapcsolatban az MMR oltással.
Miért fontos, hogy minden gyermek be legyen oltva?
Azokban az országokban, ahol a tömeges oltásokat bevezették és
az átoltottság magas szintű, a kanyaró, a rubeola és a mumpsz előfordulása
jelentősen csökkent. A védőoltás hatására ellenanyagok termelődnek a
szervezetben, amelyek megvédenek a megbetegedéstől. Az oltottakban avírus nem tud megtelepedni, a vírusok cirkulációja a lakosságban csökken,
mivel nem talál fogékony személyeket.
Azokban az országokban, ahol nem, vagy csak kevesen élnek a
védőoltás lehetőségével, a fogékony, vagyis megbetegedések ellen
védettséggel nem rendelkező lakosság-csoportokban napjainkban is
járványosan fordul elő a kanyaró, a rózsahimlő és a mumpsz. (pl., Svájc,
Franciaország, Egyesült Királyság, Németország). Európában
napjainkban is előfordul kanyaró okozta halálozás.
Magyarországon 11 fertőző betegség ellen, térítésmentesen kapnak oltást a
gyermekek. Ezek a következők: tuberkulózis, szamárköhögés, diftéria,
tetanusz, gyermekbénulás, Hib okozta agyhártyagyulladás, súlyos
pneumococcus fertőzés, kanyaró, rubeola, mumpsz és hepatitisz B.

tanato 2015.02.06. 18:21:44

Na más módszerrel sikerült-

FutureFry 2015.02.06. 18:26:58

@Mirjam2: Nem kell Indiába menniük egy kis fertőzésveszélyért - elég ha ellétogatnak Disneyland-be (ahogy @Cascabel: is írta).

FutureFry 2015.02.06. 18:36:45

@Ladislav: "Kifejezetten a gazdagokat segítő adózás ellenére. "
Ráadásul a középosztály akkor élte az aranykorát az USA-ban amikor a legmagasabb adósáv 92% volt (Eisenhower alatt).

DieNanny CH 2015.02.06. 18:39:29

@Mirjam2:

Anyukádat nem tudod megkérdezni az oltásaidról, betegségeidről?

2015.02.06. 18:50:38

@tanato: Nagyon-nagyon koszonom, ez nagyon hasznos, gondolom sokunknak.

2015.02.06. 18:53:36

@FutureFry: Igen, pont emiatt kerult szoba a tema.

morsels (törölt) 2015.02.06. 19:01:45

@Mirjam2:
Hat a Kozgep egy epitoipari vallalat, akiknek a bevetele nagy reszben (nem tudom pontosan az aranyokat) az allami beruhazasokbol szarmazik. Azok az osszegek meg nagyreszt az EU tamogatasokbol, ugye.
Azt meg Lazar osztja szet mostanaban.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.06. 19:13:16

off
ismertek-e karosszeriast aki kicsit plasztikolni( gitteles ) is tud , ha szuksegem lenne ra ez év vegetol kb 6 honapra de évi rendszeresseggel .....
csak gondolkozom hogy oldjam meg a min 4 honapos szabadsagomat ..

2015.02.06. 19:22:58

@morsels: Nagyon koszi. Milyen bizarr nev egy cegnek, Kozgep! Ezek szerint ez a Simicska cege, regen sok EU penzt kaptak a kormany-kozeli haverok miatt, de most kevesebbet mert a Lazar masoknak adja a penzt. Vagy lehet hogy nem jol ertem, mindegy, nagy vonalakban felfogtam.

tanato 2015.02.06. 19:27:03

@Mirjam2: Szívesen,ez volt a leginformatívabb cikk a témában.

Muscari 2015.02.06. 19:30:58

@Dragonlady (now in Thailand): most jut eszembe, hogy a rubeola magyarul rózsahimlő.

Herr Géza 2015.02.06. 19:31:36

@Mr Long (UK): "....csak a senior managerek szeretoi. De hat ok ezt lenyelik, ..." Khm. khm. Mit is nyelnek le konkrétan ??? :))))))))))))))))))

M. Péter 2015.02.06. 19:34:55

@charlieharper: Semmi köze a liberalizmushoz. Andrew Wakefield (keress rá a névre) írt egy tanulmányt, amelyben azt állította, hogy a hármas kanyaró-mumpsz-rózsahimlő védőoltás autizmust okozhat, ettől ijedtek meg a szülők. A cikket közben csalásnak minősítették és visszavonták, a szerzőt pedig eltiltották az orvosi hivatástól.

Rubeolla nincs, van rubeola (kanyaró, angolul measles) és rubella (rózsahimlő, angolul German measles).

montroyal ( CAN qc) 2015.02.06. 19:35:30

@morsels: Azt meg Lazar osztja szet mostanaban.

jo kifejezes .. nem kifizeti a munkaert , ha nem szetossza .. tehat rajta mulik ki mennyit tud lenyulni ...

MagyarJoe 2015.02.06. 19:39:01

@M. Péter: charlie: Eszak Ir-ban all a bal. most derult ki hogy egyik suliban osszekevertek az oltasokat, de jeleztek hogy nem lesz halalos kovetkezmenye :)

M. Péter 2015.02.06. 19:46:42

@M. Péter: A rubeola és a rubella angolul értendő, mert magyarul a rózsahimlő a rubeola.

Muscari 2015.02.06. 19:50:17

@Dragonlady (now in Thailand): most olvastam csak el az eddig belinkelt dolgokat. Egyszerűen állati, mint mondjak. Biztos vagy benne, hogy hazamész most? ;-)

Muscari 2015.02.06. 19:51:21

@tanato: hány éves korban oltanak?

morsels (törölt) 2015.02.06. 20:09:41

@Mirjam2:
Vegulis...
De erdemes a multra is figyelni.
Simicska Orban korul volt a kezdeteknel is, csak nem volt tagja a Fidesznek. Amikor a 90-es evek elejen megkaptak az MSZMP egyik szekhazat es azt igen jo penzert el is adtak, akkor mar Simicska volt a penztaros. Aztan megvettek a Mahirt (ami gyakorlatilag a magyarorszagi reklamozast jelentette) a privatizacio soran, amibol epitette a media birodalmat. Nyilvanvaloan a penzbol folyt a FIdesz kasszajaba.
Amikor Orban eloszor hatalomra jutott, akkor Simicska lett az Apeh (a NAV elodje) elnoke, akkor tortent a hosszu bajtok ejszakaja. A helyettese az a Vida Ildiko volt akkor, aki most a NAV elnoke.

Szoval innen a Fidesz gazdasagi hattere.
2010-tol az EU-s penzek atmosasa tortent a Kozgepen keresztul, ami mint idovel kiderult, az o tulajdonaba tartozik.
Lazar Janos azt hiszem 2014-ben lett a Miniszterelnoksegi Miniszterium Minisztere... (vagy valami ilyesmi), azota hozza tartozik az EU-s penzek elosztasa.

Namost ahogy en latom, Orban a chairman of the board, Lazar meg a CEO :-)

morsels (törölt) 2015.02.06. 20:11:05

@morsels:
Ja es hat ez a legnagyobb baja Lazarnak a Norveg alappal tobbek kozott, hogy nem az o miniszteriuman keresztul jonnek be azok az osszegek is. Mert o szeretne azt is elosztani.
A jobb atlathatosag erdekeben, ertelemszeruen.

qkuc 2015.02.06. 20:13:05

@esban: Az felénk is dívik, egyszer felvetettem, hogy minden perc kerüljön 5000 Ft-ba, akkor előbb abbahagynánk a kör négyszögesítését, :D. Mert általában sok értelme nincs ezeknek, :D.

Quercus a favágó 2015.02.06. 20:29:09

"Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.

MN: Azért kell, hogy legyen ennek a konfliktusnak egy személyes dimenziója is: mégiscsak bő harmincöt éve egymás barátai és harcostársai. Ne mondja, hogy ebben a szembenállásban nincsenek érzelmi motívumok.

SL: Persze. Egy nagy csalódás, nem tagadom. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg."

Hm.

qkuc 2015.02.06. 20:35:25

@Mirjam2: 1969-től kötelező oltani itthon kanyaró ellen. Szóval te is megkaptad, :). Btw. az oltási kiskönyved nincs meg?

2015.02.06. 20:38:18

@morsels: Koszi az osszefoglalot, ebbol kb. tobbet tudtam meg mint az osszes cikkbol amit ma olvastam a temarol.

morsels (törölt) 2015.02.06. 20:44:17

@Mirjam2:
Inkabb ugy mondanam, hogy en igy szedtem ki magamnak, de nem vagyok birca, hogy azt mondjam, hogy ez az igazsag :-)

De az biztos, hogy a politika is penzbe kerul, azt meg valahonnan kell szerezni. Legyen barmekkora allamferfi barki.
Csak ugye ha valaki mar nagy allamferfi, utana senki nem feszegeti, hogy honnan volt penze.

A lenyeg az, hogy Orban onmagaban nem lett volna miniszterelnok mar 98-ban sem, ha nincs gazdasagi hatter.

Es hat pont ezert nincs olyan, hogy majd jon egy tisztaszivu varazslo, aki megoldja a problemakat Magyarorszagon a semmibol.
Egy-egy kampany sok-sok penzbe kerul.
A Vonaek is kapjak a penzt valahonnan es nem a Budahazy fele uzleti model tamogatasabol elnek meg.

2015.02.06. 20:44:55

@qkuc: Oltasi kiskonyv? :))) Semmilyen dokumentumom nincs Mo.rol.

MagyarJoe 2015.02.06. 20:45:25

@QUERCUS: erdekes hetvegenk lesz. az angol fogado irodakban mar fogadni lehet a Fiuk jovojerol es a 2/3rol

2015.02.06. 20:47:22

@morsels: 'A Vonaek is kapjak a penzt valahonnan'

A zsidoktol, vagy az Iszlam Allamtol??

morsels (törölt) 2015.02.06. 20:49:50

@Mirjam2:
En nem tudom :-)
De a politika nem olcso hobbi.

De tegyuk fel, hogy olyan, mint egy haz garazsabol indulo start up. Idovel ott is beszall valaki, aki penzt ad, hogy kinojje magat a ceg egy Apple-nek.

Szoval nem tudom, hogy Vonaek honnan kapnak penzt. Allitolag az oroszoktol. Ami megint valahol ironikus.

Quercus a favágó 2015.02.06. 20:50:05

@MagyarJoe:

Ebben a háborúban Simicska fog meghalni. Orbán legfeljebb szerez egy pár lőtt sebet, de simán túléli.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.06. 20:54:40

@maxval bircaman szerkesztő: "A munkaerő fokozott védelme nyugaton elérte, hogy a legtöbb munkaerő védelem nélkül maradjon. A modern liberális állam egy új abszurditása ez. "

Amerikaban,( ahol a szakszervezetekre manapsag mar teljesen mas -nem igazan jo -szemmel neznek ) inkabb a munkaltato erdekeit vedik (szeretnek vedeni). legalabbis ezt hallottam nemreg valahol. Itt, ahol a gazdasag a kis- es kozepvallalkozasokon alapszik (ne felejtsuk, hogy a "gonosz" corporations csak kesobb jelentek meg), ertheto, hogy mas a szemlelet, mint Europaban.

2015.02.06. 20:57:58

@morsels: Ja, hogy az oroszok... Pedig gyanus volt nekem az a par ortodox rabbi akik allitolag Vona mellett szimpatia-tuntettek Londonban! www.jobbik.com/orthodox_rabbis_stand_jobbik_london

morsels (törölt) 2015.02.06. 20:58:20

@Mirjam2:
Mondok egy peldat.
Ott volt Ross Perot.
A faszinak volt penze dogivel, a kampanyt is meg tudta szervezni, csak nem valasztottak meg Presidentnek.

Akik viszont azok lettek, azok mind gyujtenek penzt. Mondjuk az USA-ban eleg szigoruan jegyzik az ilyen adomanyokat, van felso hatar is, ha jol tudom, nade ettol meg vannak a kulonbozo egyezkedesek a lobbikkal, akik igen komoly csoportokat kepviselnek.
Szoval ott sem lehet kiszurni a befolyasoltsagot, akkor egy magyar viszonylatban mit kerunk igazabol szamon?

Itt szerintem csak arrol van szo, hogy Orban megy a fiatalokkal (Lazar, Rogan, Kosa), a regi tarsait meg a jovo erdekeben probalja levalasztani.
Szoval generacios valtas okozta valsag... szerintem megoldjak.

morsels (törölt) 2015.02.06. 21:00:36

@Mirjam2:
Mondom, nem tudom.
De penz az kell valahonnan, azon felul, amit a parlamenti partok kapnak.
Az oroszokat a KG Bela miatt mondjak, de szerintem ez csak talalgatas.
Olyan alelnokkel, mint Noval Elod, semmi nem lepne meg :-)

qkuc 2015.02.06. 21:01:09

@Mirjam2: Általában senkinek nincs meg, de sosem lehet tudni, :). Én most találtam meg a gyerekkori eü könyvemmel együtt.

MagyarJoe 2015.02.06. 21:01:40

@QUERCUS: vegre egy kis akcio :) habar ha Simicskat felkaroljak az oregek vagy forditva, akkor tobb halottra is szamithatunk... sot meg egy oszodi beszed is elokerulhet. arra nem szamitottam hogy a gec.zes szintjere jutnak... ezt angolra nem is tudom leforditani = hungaricum

qkuc 2015.02.06. 21:01:57

@QUERCUS: Arra azért kíváncsi leszek mit rángat elő a biliből Lajos.

2015.02.06. 21:03:04

@Mirjam2: Correction, nem csak allitolag hanem tenylegesen is Vona mellett szimpatia-tuntettek: www.bbc.com/news/uk-25906184

M. Péter 2015.02.06. 21:10:11

@charlieharper: Csak a diftéria, járványos gyermekbénulás és tetanusz elleni oltások kötelezőek, és gyakorlatban nem bírságolnak.

morsels (törölt) 2015.02.06. 21:10:12

@Mirjam2:
Ha belegondolsz, akkor van benne logika.
Marmint Vonaek szempontjabol.

Az ideologiai szovetsegesek is azt mondjak, hogy mindenki csinalhassa azt, amit akar, a sajat hazajaban es senki ne szoljon bele.

Persze az, hogy ez milyen gazdasagi kovetkezmenyekkel jar, az egy mas kerdes.

2015.02.06. 21:10:46

Mi ez a bulváros cím? :)

MagyarJoe 2015.02.06. 21:11:38

@qkuc: ma este Hirtvt nezek :)

2015.02.06. 21:15:27

@maxval bircaman szerkesztő: Hiszen az étteremben csak mosogatni lehet! Meg is lepődtem volna, ha nem írsz le valami baromságot ma is.

Quercus a favágó 2015.02.06. 21:18:30

@qkuc:

Nem hiszem, hogy komolyan ártani tudna Orbánnak.
Legfeljebb a Fidesz veszít párszázalékot, amit megnyer a Jobbik. De az álbaloldal, és a liberósok nem sokat fognak ezen a háborún szakítani.

2015.02.06. 21:20:22

@maxval bircaman szerkesztő: Úgy kellene mondanod, hogy csak a pénz miatt akarnak nyugaton élni az emberek. Semmi más nem motiválhatja az embert, ugye.... :)

2015.02.06. 21:24:10

@Badeni_lakos: Bilibe lóg a kezed. :)

Mr Long 2015.02.06. 21:28:46

@Herr Géza: Nem szoktam felreertetoen fogalmazni veletlenul :DDD

Muscari 2015.02.06. 21:34:15

@M. Péter: a lányom most tanult róla Health and Social care - ből, a pasi már az USA-ban él és ott a mai napig praktizál.

qkuc 2015.02.06. 21:41:43

@MagyarJoe: na majd mesélj mennyire csapott oda Laller, :D. Bár lehet inkább holnaptól indul be a médiaroller, :D.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.06. 21:44:22

Vettem egy routert.
Ilyen 35mgbt letöltési meg 19mgbt feltöltési sebességeket mérek.
Szerintem jó.

blackhairlady 2015.02.06. 21:49:15

@morsels: " de mindenkepp erdekes lesz, hogy meddig megy el. "
Illetve hogy ki csatlakozik hozza.

Quercus a favágó 2015.02.06. 21:49:48

@diggerdriver:

Én szalámit, sonkát, erdélyi szalonnát, meg csirkecombot vettem. Ja meg egy somlóit, meg egy fekete erdőt. Azért két különbözőt, hogy össze lehessen veszni az asszonnyal, ki melyiket egye.

blackhairlady 2015.02.06. 21:51:10

@Muscari: En is azt hallottam tobbektol, hogy nem engedtek ingyen dolgozni oket, a valasz mindig az volt, hogy nem fecserlik az idejuket a betanitassal (plussz isot vesz el a dlgozotol), mert ugy is ott hagyja hamarosan a ceget.

MagyarJoe 2015.02.06. 22:00:13

@qkuc: szerintem jo lesz. annak idejen Tony Blair-ek is abba buktak bele hogy a Sun atparolt aTorrykhoz. mindenkeppen erdekes lesz nezni kivulallokent

blackhairlady 2015.02.06. 22:05:29

@montroyal ( CAN qc): Ezt akartam kerdezni a mutkor, mi lesz az uzlettel ha 4 honapra lelepsz? Nem fognak elpartolni az ugyfelek?

M. Péter 2015.02.06. 22:05:30

@morsels: De teljesen logikus. Putyinnak az jó, ha az EU minél működéséptelenebb, Le Pen és a Front National egy 40 millió eurós kölcsönt kapott egy csehországi orosz banktól.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.06. 22:09:57

@QUERCUS:
Itt a sarki töröknél olyan magyar abált paprikás tokaszalonnát vettem hogy azt hittem az Isten nyúlt le értem.
:))))))))))))))
Holnap meg megmutatom az ángliusoknak hogy milyen a magyar disznósajt.
pig cheese.

M. Péter 2015.02.06. 22:13:31

@M. Péter: Helyesbítés, oroszországi orosz bank, csak a nevében van cseh,

blackhairlady 2015.02.06. 22:17:11

@blackhair-lady: "plussz isot vesz el a dlgozotol" = plussz idot vesz el a dolgozotol

Quercus a favágó 2015.02.06. 22:25:06

@diggerdriver:

"abált paprikás tokaszalonnát vettem"

Az egy igényes étel. Evés előtt meg kell neki ágyazni valami töménnyel, majd be kell takarni sörrel. Hiába, nálunk teso az evés az művészet.

morsels (törölt) 2015.02.06. 22:27:43

@blackhair-lady:
Hat azt hiszem pont ezen megy a vita.
:-)

nyuszigonosz 2015.02.06. 22:32:17

@M. Péter: Nem kell helyesbítened: a bank neve: Elsö cseh-orosz bank. ( PČRB ) Innen ment a pénz Marine Le Pen ultranacionalista pártjának. 249 millió cseh korona értékében : 9 millió Euró. Ez még 2014 novemberében volt. Állítolag kölcsön.

A banknak amúgy már csak a nevében van az, hogy cseh.
Az oroszok évekig kuncsorogtak Csehországban, hogy nyithassanak bankot, mire végülis 2008-ban megkapták az engedélyt, azzal, hogy ez a cseh-orosz bank a cseh és orosz gazdasági együttmüködéshez kell.
Azóta már csak orosz a bank.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.06. 22:50:22

@P.Elliot: "Van persze egy hatar amikor a hatosag bele fog avatkozni de addigra majd ezek is betegek lesznek, tovabbfertoznek csak azert mert a hibbant szulok olyan "hihetonek" talaltak az osszeeskuvesi elmeleteket! "

Szomoru tenyleg, hogy ennyire szuklatokoru (es egoista), es szocialisan "antierzekeny" szulok vannak. A jarvany nalunk SoCal-ban is terjed (biztos hallottad). Epp tegnap hallottam viszont a radioban, es ez egy kis remenysugar, hogy most mar orvosok is kezdenek fellepni: egy, a kozelunkben praktizalo gyerekorvos a tovabbiakban nem fog olyan gyerekeket fogadni, akiket a szuleik nem oltattak be. Hallottam vele az interjut, es elmondasa szerint mar evek ota felhivja a nem oltato szulok figyelmet, persze a szabad valasztas ellen eddig nem nagyon tudtak mit tenni...
A radio musorvezeto kicsit szarkasztikusan megjegyezte, hogy a szocialisan es edukaltsagban alacsonyan teljesito egyik kaliforniai varosban nagyobb az oltottak aranya, mint a jomodu Beverly Hillsben es mas "elit" kornyeken. Majd hozzatette, szinten viccelodve, hogy ahol Whole Foods van, sok vasarloval, ott is valoszinuleg kicsi lenne az oltas arany :)) Altalaban az ott vasarlok (nagy resze) a health freak, organic stb. "manias" emberek kozul kerul ki. Na, jo, ez kicsit sarkitott volt, de van benne valami :)))

Gizi06 2015.02.06. 23:06:44

Vegül is , itt ugy-ahogy megpödjak az oltas kerdest. Most hallottam, hogy egyes ovodakban fel Sem veszik a gyerkeket,m ha nincs meg bizonyos oltasuk--- teljesen erthetö, melyik ovonö vagy fönök vallalna a felelösseget vagy barmilyen pert, ha a gyerek megbetegszik? Es a szabadsag
lehetöleg pici gyerekkel , nem lehet eleg exotikus......

montroyal ( CAN qc) 2015.02.06. 23:18:13

@blackhair-lady: jo kerdes ... es meg sok mas ,amit ki kellene dolgoznom decemberig .....elso lepesnek most szombaton felteszem eladni a condomat ... ha menne berelnék magyar hazba gyonyoru kozponti helyen allami hozzajarulassal fele koltsegekkel ...na de itt a quebeciek azt mondjak hogy - atmegyunk a folyon majd ha odaértunk a hidhoz ...

morsels (törölt) 2015.02.06. 23:29:12

@montroyal ( CAN qc):
Eleg sok mindent ki kene dolgoznod, azt hiszem.
Mert gyanitom, nem kanadai karosszeriast keresel itt, arra vannak ennel jobb helyek, ahol ezt kerdezned...
De mivel itt kerdezed, akkor az elso kerdes az lenne, hogy hogyan alkalmaznad a munkast arra a 6 honapra. Mert ugye hivatalosan, bejelentve nem teheted, igy valami fekete munakarol lenne szo, persze valoszinuleg kene beszelenie franciat is, valamilyen szinten, kozben meg valoszinuleg irnal egy olyan szerzodest, mint ami a napokban volt az angol munkavallalokkal kapcsolatban.

Vagy hogy kepzelted?

Muscari 2015.02.06. 23:43:01

@QUERCUS: en meg egy leggingset. Bar ezt inkabb Bircanak kellett volna irnom :-)

Muscari 2015.02.06. 23:45:10

@blackhair-lady: az a Civil Osszefogas Forum nevu alcivil fideszes szervezet, ok szervezik a bekemeneteket.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 00:01:51

@morsels: ja van idom kidolgozni ... persze ittenit keresek ,de nincs ... ez esetben lehetoseg van, mint szezonalis munkaskent hivatalosan dolgozni mint pl a mexicoiak ... beszelni fraciaul (spanyulul angolul) a jelenlegi munkasom beszel tehat o viszi az administraciot de kell meg egy szakember ,egyedul nem megy ... ez tetszik hogy mindjart meggyanusitasz biztos rabszolgat keresek ... elarulom gyengebb honapokban a melosaim mindig tobbet kerestek mint en mert nekuk akkor is odaadtam a fizetest amikor nekem nem , maradt vagy eppenseggel nekem kellett hozzatenni a koltsegeket fizetni ... de koszonom a segito szandeku epito kritikadat ... mar irtam egyszer nalunk a munkas aki a felteteleket szabja ...

P.Elliot 2015.02.07. 00:15:55

@QUERCUS: Megfelezes mind a kettot! A fele jar a fele-segnek! Hehehe...

morsels (törölt) 2015.02.07. 00:21:27

@montroyal ( CAN qc):
Ahh, fel sem merult bennem, hogy valamit nem hivatalosan intezel.

Mondjuk a szezonalis munkas jo otlet, bar azt ugye tudod, hogy mit jelent?
Montrealban telen nem sok szezonalis munkas van. A karosszeria javitas nem tartozik a szezonalis munkak koze.
Bar nem ertek hozza, szoval ne erts felre.

P.Elliot 2015.02.07. 00:41:36

@diggerdriver:
Eszik az angolok a disznosajtot? Itt regen, regen-regen, vagy 50-70 ev elottig megettek, bar a fuszerezes mas volt, utana hallani sem akartak rola, es manapsag nem hiszem hogy barkit ra lehetne venni hogy megkostolja. Altalaban a belsoreszeket sem! Igaz hogy az 1800-as evek kozepen meg meg utana is ettek olyat fura dolgot, / egy korabeli farm muzeum evi fesztivaljan megszoktak fozni sutni azokat az eteleket amik akkor voltak es kis falatonkent kinaljak hogy kostold meg. Megkostoltam, volt kenyer, iszonyu tomor, voltak kulonfele ezek-azok, nem allitom hogy szerettem volna az 1850-es evekbeli konyhat.
A csucs akkor jott el amikor kis osszekevert masszabol kicsi kis halmokat sutottek meg mind a ket oldalan ami kukoricadarat, ki tudja mifele mast tartalmazott, de azt mondtak hogy ezt disznofej hus keverekevel csinaltak. Nem disznosajt volt. Bedobtam a falatkat a szamba, az inyem osszerandult, egy darabka lecsuszott, a tobbit belebuktam a papirzsebkendobe, ramjott egy iszonyu hanyinger, meg jo hogy ott volt egy lepesnyire az erdo es kihanytam....Nem tudnam leirni az izet, olyasmi volt mint a zsiros szodabikarbona, es ecetes volt. Valami iszonyatos volt!

Vegig az uton hazafele hanyingerem volt, napokig kisertett az ize. A ferjem nem kostolta, o kulonben is tavolsagtartoan viselkedik minden regies etellel kapcsolatban.
Masokat nem tudtam megfigyelni mert magammal voltam elfoglalva.
Itt en is kinaltam magyaros dolgokkal a munkatarsaimat, a pick szalamit finomnak tartottak, a toportyutol elborzadtak, a disznosajtbol csak egy morzsacskat ettek es nagyon nem akartak tobbet, a szalonnat meg hogy lehet megenni ugy paprikasan, fotten, azt el sem tudtak kepzelni, / itt csak sult szalonna megy/.
A fott kajakkal mar nagyobb volt a lelkesedes, ugymint gulyas, toltott kaposzta es a legnagyobb sikert arato kaposztas teszta.
De a magyar konyharol itt meg a nagyon hires szakacsok is azt mondjak hogy finom de nagyon nehez! Telire valo etelek.
Kivancsi vagyok mire mesz a disznosajttal hogy hogy izlik az angoloknak.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 00:44:36

@morsels: OK még csak annyi a biztos, hogy nem akarok tobb telet itt tolteni , de megoldasokhoz meg nem jutottam el ... igaz van egy itteni fiatal aki most kezdi az iskolat ugyes , gyakorlata nem lesz eleg .. tarsat konnyebben talalnek sokan beleulnenek egy kész muhelybe, de nem biztos jo megoldas lenne .. a szomszedomban a tarsak maguknak dolgoznak ,nem fuggnek egymastol , de ok szerelok , nalunk kozosen nem biztos tudnank dolgozni(anyagok festekek) szoval majd meglatjuk ahogy a vak mondta ...
ja es a 100k buntetesemmel elore fizettem minden nem hivatalos dolgot ..:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 00:49:30

@P.Elliot: a disznosajtot megetettem az ex aposommal ,jo fuszeres sovany volt, tehat nagyon izlett neki ... csak amikor a vegen megmondtam neki mibol van akkor kezdett elfeheredni ... ok vagnak disznot ,de a fejet, belsosegeket eldobjak ..

morsels (törölt) 2015.02.07. 00:52:27

@montroyal ( CAN qc):
Nezd haver, nekem aztan tok mindegy, hogy mit csinalsz.
Nade ha Magyarorszagrol menne ki hozzad valaki dolgozni akkor az feketen lenne.
Nincs legalis megoldas.
Es teged ismerve, senkit nem ajanlanek, ha ismernek is ilyet.

P.Elliot 2015.02.07. 00:53:12

@Zsuzsi65:
Most mond meg, mifele szulo az ilyen aki kiteszi a gyereket a fertozeseknek es a vele jaro egesz eletre valo esetleges serulesnek, netan halalnak?
Agyon kene utni oket vagy elvenni toluk a gyerekeket! Az nem megoldas hogy a gyerekorvos nem fogadja ezeket a gyerekeket mert akkor hova viszik oket ha betegek? Az ambulanciara? Hogy meg jobban szetszorjak a fertozest?
En nagyon remenykedek hogy behozzak a kotelezo oltasokat. Itt Jerseyben csak egy gyerekrol hallottam, eddig de mivel a napokban nemigazan neztem tevet attol lehet hogy meg mas beteg is van.
Az a kicsi is honnan szedte vajon? Ahonnan megkapta onnan mas is felszedhette!
Disneyland persze a vilag minden reszebol jott latogatoival szinte melegagya az ilyesminek, barkik behurcolhatjak!
A mexicobol atjovo illegalisok meg plane! Na meg kepzeld el New Yorkot azzal a rengeteg emberrel, eleg ha beteg vegigsetal a Time Square-n es maris a nyakukon a jarvany!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.07. 01:01:09

@P.Elliot: En is erre gondoltam eloszor (marmint, hogy Mexikobol jon be sok minden). De ott nagyobb az oltottak aranya(!) mint nemelyik Beverly hills-I korzetben :((
azok a szulok, akiknek a gyerekeit nem fogadja az orvos, valaszthatnak, hogy beoltjak a gyereket, vagy keresnek masik gyerekorvost. Lehet, hogy az elobbi egyszerubb nekik, mint masik orvost keresni. Persze nem minden esetben lesz igy, de legalabb valami elkezdodott.
www.reuters.com/article/2015/01/24/usa-measles-disneyland-idUSL1N0V21Q120150124

FutureFry 2015.02.07. 01:01:12

@morsels: "Mondjuk az USA-ban eleg szigoruan jegyzik az ilyen adomanyokat, van felso hatar is, ha jol tudom..."
A legfelsőbb bíróság 2010-es "Citizens United" döntése óta korlátlanul mehet a pénz politikai kampányokba ("SuperPAC"-eken keresztül, teljesen anonim módon). A 2014-es döntésük óta pedig egy személy által az összes jelöltnek adott pénz mennyisége sem korlátozott (bár az egyes jelölteknek adott - még - igen). Mindezt a szólásszabadság zászlaja alatt (kb. "money = speech").

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 01:11:06

@P.Elliot: ex-aposom ..de igen es falusi ...

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 01:17:05

@morsels: talan van megoldas ha nagyon utanna jarnank ..

www.cic.gc.ca/english/work/apply-who.asp

es fogalmam sincs mi bajod velem, hiszen nem ismersz , mar mindent felteteleztel rolam igy is , de szived joga ... en se ismerlek ... tehat ne ajanlj senkit ... maradjunk ebbe ...

P.Elliot 2015.02.07. 01:17:34

@Zsuzsi65:
Mindig lesznek akik azert sem oltatjak be a gyerekuket, es abban igazad van hogy a Whole Foods kornyeken talalni a legtobb ilyen alakot.
Az a hazaspar akit irtam, a feleseg otthon szult! A babaval mento rohant a korhazba mert akadozva lelegzett szuletes utan, utana meg azt is beszuntette de valahogy rendbejott! A masodik is otthon szuletett dacara annak hogy mi volt az elsovel, annak nem volt baja. De azert kockaztattak!
Nem valo gyerek az ilyeneknek! Mindket szulo egyetemet vegzett, nem holmi primitiv alakok! Vagyis hat azok....

P.Elliot 2015.02.07. 01:19:53

@montroyal ( CAN qc):
Hat igen!
Fene jo dolguk van ezeknek hogy csak a szinhus! Az 1800-as evekben megettek ott is szerintem mindent mert nem volt miben valogatni.
Az a micsoda is amit en ettem es kihanytam lehet hogy meg disznobelet is tartalmazott vagy ki tudja mit!

P.Elliot 2015.02.07. 01:23:36

@montroyal ( CAN qc): Itt 20-30 eve a marhacsontot, a veloset ingyen adtak, csak kitettek becsomagolva hogy viheted, nem ettek, nem vettek.
Most, ket 15-20 centis veloscsont kozel 5 dollar, azt hittem leszedulok amikor meglattam. Mitol lett ilyen draga? Ki veszi? Valoszinu hogy kitalaltak hogy a kulfoldi szuletesuek jo levest csinalnak belole, fizessek csak meg.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 01:27:25

@P.Elliot: a folytatas a tortenetnek az aposom nemes bosszuja ;
egyszer amikor indultunk haza, berakot egy fekete zsakot hatulra az automba , nekem adja , megkoszontem es hazaerve kibontottam ... vagy 4-5 disznofej volt benne, complet, szorosen ,feketen ,veresen .
arra en is azt mondtam fujj jakkk...talan azota is rajtam rohognek ...

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 01:29:20

@P.Elliot: ja boltokban nalunk is aruljak ,de van huspiac onnan sok reszt ingyen lehet elvinni ..

morsels (törölt) 2015.02.07. 01:31:56

@montroyal ( CAN qc):
www.cic.gc.ca/english/work/employers/lmo-basics.asp

Valahogy ketlem, hogy te ezt az utat bejarod es pozitiv megitelest kapsz.
Sot, azt is erosen ketlem, hogy te ezen egyaltalan gondolkodtal.

P.Elliot 2015.02.07. 01:37:48

@montroyal ( CAN qc):
Hat ez nagyon jo volt! Es eleg gusztustalan lehetett! Mit csinaltal vele?

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 01:43:14

@P.Elliot: ment a kukaba

@morsels: koszi a reklamot ...azert bejelollek baratomnak ..

nem szurlek mert olvaslak semmi rossz nincs benne altalaban amit irsz , csak velem kotozkodsz ,de tenyleg nem zavar ..

P.Elliot 2015.02.07. 01:51:06

@montroyal ( CAN qc):
Megyek a dolgomra...joejszakat mindenkinek!

montroyal ( CAN qc) 2015.02.07. 01:53:25

@P.Elliot: kis dolog v nagy dolog :-)
jo éjt

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.07. 04:44:43

@Muscari: lécci ne idegesítsssss!
muszáj menni. majd nem nézek tévét, nyilvános helyen füldugót hordok. a szülést meg túlélem valahogy. OFF egyébként ezen parázok a legjobban. hogy majd jól lecsesznek, hogy miért nem volt ez meg az a vizsgálat, sorbanülni az influenzások között a háziorvosnál, baszogat a védőnő, és persze utána még a végkifejlet, amikor is rámszáll majd a gyámhatóság. az egész rendszer úgy van elcseszve, ahogy van. és én meg tudom, hogy az első csúnya nézésre el fogom küldeni az illetőt a kurva anyjába, mert ilyen kis geci vagyok.

adg 2015.02.07. 05:11:59

@Dragonlady (now in Thailand): szerintem ne parazz, take it easy. Negy gyerekem szuletett magyarorszagon, harom kulonbozo korhazban. Egy negyedikben vol a vizsgalatok egy resze, tobb haziorvosunk volt ez ido alatt, es megszamlalhatatlan mennyisegu vedono. Csak szolesz doki volt allando.
Es nem volt semmi kulonosebben gaz elmenyunk.
Jo, a te esetedben van nemi rendhagyo, de nem gondolnam, hogy ebbol gond lesz.
Az eu dolgozok tulnyomo tobbsege nem bunko vagy aljas, inkabb kozonyos, fasult egy reszuk.
Nem lesz semmi gond. A gyamhivatal konkretan le se fog szarni, max a tb miatt lehet némi kalandod.
A boldogsag titka, hogy nem kell oket veresen komolyan venni. Csak no wories, majd megoldodik minden valahogy. Ha valami bajuk is lesz, bizhatsz a magyar burokraciaban, evekig el lehet lenni egy-ket levelvaltassal. Reg visszajossz, mire kapcsolnak. :)
Ha meg vegul maganban szulsz, akkor veluk sem kell sokat bajlodni.

A stressz ne tesz jot, menj ki a piacra inkabb egy kis dragon(lady)fruitert, a piros a jobb. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.07. 05:29:46

@adg [Au, Darwin]: köszi :-) nem stresszelek, csak megint elég szarul vagyok, és muszáj bemennem a városba nemsokára, pedig egyszerűen mindenből és mindenkiből elegem van, szeretném átaludni teljesen még ezt a maradék cirka 18-20 hetet :-(

SzZoole 2015.02.07. 06:13:21

@adg [Au, Darwin]:
"Negy gyerekem szuletett magyarorszagon, harom kulonbozo korhazban."
Ooo,most össze vagyok zavarodva,akkor most te fiju vagy,vagy jany?:)))

adg 2015.02.07. 06:32:29

@Zoole[uk]: Azt nem irtam, hogy en szultem. Attol hogy fiu vagyok, meg megszulettek a gyerekeim, persze a munka neheze a felesegem dolga volt. :DD

De ott voltam mindegyiknel, szoval alaposan elsajatitottam a szules csinjat-binjat, legkozelebb mar en is tudnek szerintem szulni. :)
Legalabbis jogom van hozza, mint Blajen elete ota tudjuk: youtu.be/sFBOQzSk14c

SzZoole 2015.02.07. 06:38:35

@adg [Au, Darwin]:
"persze a munka neheze a felesegem dolga volt."
Miert te nem izadtal meg érte?Te sem loptad az,ahm,anyagot:)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.07. 08:12:44

Uh, olvassam a kommenteket,vagy ugorjak egybol a mai posztra?

Muscari 2015.02.07. 10:20:13

@Dragonlady (now in Thailand): csak vicceltem, nehogy felhúzd magad :-) Az biztos, hogy lesznek majd kérdéseik, de ne törődj velük. Ja, az frankó, hogy az influenzások között kell végigülni a sort, micsoda baromság ez.

Mivel azonban úgysem tudsz mit csinálni ezekkel az otthon kialakult dolgokkal próbáld kicsit lazábban kezelni a dolgokat, vedd inkább be leszarom tablettát.

2015.02.07. 10:25:46

@Dragonlady (now in Thailand): Koszi, ez tenyleg egy jo osszefoglalo. Most mar tisztan latok (vagy nem) :)

Muscari 2015.02.07. 10:30:20

@Babette .: ha szeretnéd magad kiművelni védőoltás ügyileg, akkor mindenképpen olvasd el a kommenteket.

tanato 2015.02.07. 10:33:17

@Dragonlady (now in Thailand): Gyere nyugodtan haza mAJD MEGLÁTOD HAMAR BELESZOKTOK A BABÁVAL az itthoni viszonyokba.Nem lesz gond.de addig még úgyis beszélünk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.07. 12:30:52

@tanato: A vinyódon lévő pdf fájlt nem fogod tudni így ide belinkelni, csaxólok...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.07. 12:35:37

@diggerdriver: Na, ezeket az értékeket el kell osztani 8-cal és akkor kapsz megabájt/sec mutatót.Azt meg már tudod számolni fájlméretekhez, hogy mennyi idő alatt megy le/föl.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.07. 12:36:53

@diggerdriver: Majd számolj be kérlek róla, hogy milyen arcot vágnak rá...Kösz.
:-))))))))))

ganjagym 2015.02.07. 12:52:09

@charlieharper: itt Angliaban 2 oltasellenes reteg van, az egyik, mint akikrol irsz, a masik pedig a legjobb barataid (Irish Travellers es hasonlok) :)

2015.02.07. 12:59:44

@ganjagym: igen. De, hogy az angol "ertelmisegi" reteg nem keri az oktasomat, egyszeruen nem fer a fejembe.

2015.02.07. 13:02:27

@M. Péter: hogyne lenne. A Whole Foids vasarlo, svajci organikus mueslit es joghurtot zabalo Orange Countysok egy szep resze nem keri az oltast az USAban, ugyanez a reteg a UKben.
Az allam meg liberalis, hagyja ezt. Inkabb legyen egy kanyaro jarvany. Utana torvenybe hozzuk, hogy megis csak kotelezo

M. Péter 2015.02.07. 14:23:01

@charlieharper: Orange County pont a legkonzervatívabb helyek közé tartozik, ha ott valaki nem oltatja be a gyerekét, akkor az inkább azért van, mert nem akarja, a kormány beleavatkozzon az életébe, vagy azt hiszi, hogy mikracsipet raknak a gyerekbe, és így fogja majd a szövetségi kormány nyomonkövetni. A CDC-nek van statisztikája arról, hogy államonként a gyerekek hány %-át oltották be, MMR tekintetében Kalifornia nagyjából középen van, jó hír neked, hogy New York jóval az átlag felett van (kb. ugyanazon a szinten, mint az Egyesült Királyság), az utolsó helyen Colorado, Ohio és Nyugat-Virginia osztoznak. Ez utóbbi kettő egyáltalán nem a liberalizmus fellegvára.

2015.02.07. 14:32:58

@M. Péter: nagyon nem ugyanazt ertjuk liberalizmus alatt. A liberalizmus alatt itt azt ertem, hogy az allam hagyja a szuloket nem oltatni.
A mostani jarvany a washington post szerint az Orange Countyt erosen erinti az alacsony oltotsag miatt.
ahogy Zsuzsi is irta, az oltas ellenzoket a Whole Foodsok kornyeken keresd.

Ohiot gondolom az amish community huzza le.

2015.02.07. 15:07:28

Ez az oltasellenesseg amugy iszonyat gaz, ezzel az egesz vagy-vagyos, kizarasos, ostoba gondolkodasmoddal egyutt... Nem akartam ehhez a kerdeshez hozzaszolni, de tegnap beszelgettem valakivel a felesege egeszsegugyi problemairol, es megkerdeztem tole, hogy gyogynovenyt, vitamint kiprobalt-e mar, hatha segit amig idopontra var, es azt valaszolta ra, hogy majd utananeznek, ha nem segit a nyugati orvoslas... WTF... Vitamint mondtam, es gyogynovenyeket, nem varazslast es samandobolast b*zmeg... Ez miert ilyen vagy-vagy dolog? Hogy vagy teljes mertekben megbizok az orvosokban es csak azt csinalom amit mondanak es semmi mast, vagy pedig a mandulamutetet is magamnak? Ez mi a f*sz, de tenyleg? Miert ne lehetne magadon segiteni, az orvosokkal egyutt? Illetve, a magadon segites miert vonzza azonnal magahoz az orvostudomany teljes elutasitasat?

En nagyon felek a betegsegektol, es az orvosoktol is, nem nagyon bizom az egeszsegugyben es igyekszem magam kuralni ha nem erzem sulyosan rosszul magam es megelozni inkabb a betegsegeket. En is "organikus", meg stb dolgokat igyekszem venni, de ha megis sulyos beteg lennek, peldaul lazas, vagy kitapintanek egy csomot, vagy eszrevennek egy gyanus anyajegyet, vagy ugy fajna valami, hogy nem tudnek megmozdulni, vagy akarmi mas, egeszen biztosan azonnal elmennek orvoshoz, az oltas pedig az egyik legnagyobb vivmany ami jobba tette a vilagot, es az osszeset, a kullancs elleni szarsagokkal egyutt kotelezove tennem... En komolyan nem ertem, hogy mi ez a baromsag, szerintem biztosan ebbol a fekete-feher, keletnyugatos szar gondolkodasmodbol ered, de hogy ez micsoda es honnan ered, azt egyszeruen nem birom felfogni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.07. 15:42:16

@Muscari: a,beleneztem
1. Irigyellek, h nem ismered ezeket az alakokat
2. A baranyhimlo akkor se jo, ha megvolt gyerekkorodban, mert akkor mdg felnotten ovsomorod lehet. Nem egy leanyalom, tavaly ateltem:-(

2015.02.07. 15:52:55

@M. Péter: 'mikracsipet raknak a gyerekbe'

:))) Ilyen Indiaban is van, sok csalad nem akarja elfogadni a polio elleni oltast mert azt hiszik attol lesz beteg a gyerek stb. Persze ezeket mindenki kirohogi hogy milyen tudatlan harmadik vilagbeliek, kozben egy csomo gazdag nyugati ugyanolyan ertelmi szinten van.

2015.02.07. 15:58:19

@charlieharper: Ne szidjatok mar mind a Whole Foods-ot! Tudom hogy mire gondolsz de ok nem tehetnek semmirol, nagyon jo boltjaik vannak. Mondom ezt azzal egyutt hogy miattuk vesztettem el az egyik elso munkahelyemet Londonban. Felszolgalo voltam egy belvarosi vegan etteremben es mikor megnyilt egy utcaval arrebb a Whole Foods (direkt ott nyitottak, tudtak hogy kialakult vevokor van a mi ettermunk miatt!) egyik hetrol a masikra elvesztettuk a vevoink 90%-at es be kellett zarnunk. Szerencsere kozben Mo. csatlakozott az EU-hoz es talaltam irodai munkat mert vegre dolgozhattam legalisan.

**mimi** 2015.02.07. 19:46:46

@Mirjam2:
és mi az a Whole Foods?
bocsi ha már volt róla szó, nekem kimaradt.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.03.23. 09:56:53

@mojyo: teljesen igazad van. Ma mar lehetoseg van mindenkinek olyan karriert valasztani amilyet szeretne es ha megsem valik be akkor lazan valtani.
Az ingyenmuka nem egy jo dolog. Persze lehet vallalkozni es segiteni kinek-kinek vermersekletete szerinten es ez nemes cselekedet is ha nemes a cel (es nem profit orientalt). Fiataloknak viszont az ingyen munka kicsit visszas szerintem mert pont a 20-as eveiben van legnehezzebb dolga az embernek hogy felepitsen egy egzisztenciat sajat es csaladja szamara, szerintem nem sok ingyen melo fer bele. Az meg aztan az 'altatas' netovabbja mikor egy ceg elvarja hogy par honapig ingyen dolgozz hogy majd jol fizeto pozid legyen... ennyi erovel menjen valaki piramisjatekozni :). Na mindegy, nemekem ez a velemenyem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása