oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. szeptember 19. 06:30,  David Beckham és az együttlét ereje 173 komment

2022. szeptember 19. 06:30 Határátkelő

David Beckham és az együttlét ereje

Talán nem túlzás azt állítani, hogy világszerte tízmilliók követik figyelemmel mindazt, ami az Egyesült Királyságban II. Erzsébet halála óta történik. Az események sora sok mindent elárul nem csak az országról, de saját magunkról is.

david_beckham_sorban.jpg

II. Erzsébet halála olyan esemény, amelyről mindenki tudta, hogy egyszer bekövetkezik, ám amikor megtörtént, olyan érzelmeket keltett és mélységeket tárt fel, melyekre nagyon sokan nem voltak felkészülve.

Kívülről nézve talán nem is nagyon érthető, mit jelentett a királynő a britek nagy részének – de talán akkor sem esünk túlzásba, ha azt írjuk, a világ egy jelentős szeletének.

Sokunk életében ő volt az a pont, ami (aki) mindig jelen volt. Emlékszem, gyerekként például kifejezetten furcsa volt, amikor egyszer már nem Ronald Reagan volt az amerikai elnök, mert pont úgy jött ki a matek, hogy az ő elnöksége alatt lettem kisgyerekből a világot érteni kezdő kamasz. De sok ilyen példa volt még – közülük az utolsó II. Erzsébet.

A halálát övező megrendülésnek (és rengeteg megszólalást végignézve és hallgatva egészen biztos, hogy sokak megrendülése teljesen őszinte) egyik oka tehát egy állandó, biztos pont elvesztése. (Gondoljunk csak bele, nagyjából 80 éves kor alatt senki sem emlékszik más brit uralkodóra, mint rá.)

II. Erzsébet, a pót-nagymama

A brit uralkodó nagyon sok embernek ráadásul egyfajta nagymama-figura volt. Erről beszélt például a BBC-nek Barack Obama volt amerikai elnök is, aki először egy londoni látogatás alkalmával találkozott a néhai királynővel.

„Nagyon emlékeztetett a nagymamámra, ami meglepett. Nem csak megjelenésében, de a viselkedésében is. Nagyon kedves, ugyanakkor a félrebeszélést nem kedvelő ember volt, száraz humorérzékkel. Nem is lehetett volna kedvesebb vagy figyelmesebb velem és Michelle-lel” – emlékezett vissza a volt amerikai elnök, aki szerint II. Erzsébet kitűnő hallgatóság volt.

„Őszintén kíváncsi volt, aki ugyanakkor türelmetlenül várta, hogy a lényegre térjünk” – tette hozzá Barack Obama, hozzátéve, hogy esetében „a kötelességtudat és a tökéletes szerepfelfogás, mint nemzeti szimbólum és egy bizonyos értékrend hordozója ötvöződött a kedvesség és megfontoltság emberi minőségével. Úgy gondolom, ezért szerették őt annyira nem csak Nagy-Britanniában, de az egész világon”.

Egy valódi közösségi élmény

Sok ember (és a BBC neten is követhető adásának egyik ereje az volt, hogy rengeteg polgárt szólaltatott meg) mesélt arról, hogy azért állt be a pillanatok alatt legendássá vált Sorba (The Queue), mert olyan egységet és együttlétet érzett, amit a hétköznapokban ritkán.

Az elmúlt napokban az egyik legnagyobbat szólt az a hír, hogy David Beckham, a 115-szörös angol válogatott (ebből 58 alkalommal csapatkapitány) labdarúgó, kulturális ikon is megtette ezt a gesztust.

Amikor megkérdezték, miért érezte fontosnak (noha az Order of the British Empire kitüntetettjeként nem lett volna neki muszáj) végigállni a(z akkor 12 órás) sort, a következőket mondta.

„Mind itt akarunk lenni, mindannyian át akarunk élni valamit, amivel megünnepeljük királynőnk csodálatos életét. Úgy gondolom, egy ilyesmit meg kell osztanunk egymással. Fontos, hogy mindannyian itt vagyunk, Pringlest, citromfagyit, szendvicset eszünk, kávézünk, fánkozunk” – fogalmazott David Beckham, valami nagyon fontosra, a közösségi élményre rávilágítva ezzel.

Ugyanerről beszéltek egyébként a BBC által megszólaltatott szakértők is, azaz hogy az elsőre teljesen értelmetlennek és eltúlzottnak tűnő, a végén már 20 órás sorállás lényege a főhajtáson és a történelemben való részvételen túl éppen az a közösségi élmény, ami egyre ritkábban adatik meg manapság.

A sorban (vagy ha úgy jobban tetszik: A Sorban) ugyanis végig ott kell(ett) állni, és mivel egyfolytában halad(t), ezért nem lehet(ett) kiállni, aludni – óhatatlan, hogy az ember beszélgetni kezd a körülötte állókkal.

Rítus, ami segít feldolgozni a traumát

A sorállás egyben olyan rítus és hagyomány is, amilyenből egyre kevesebb van az életünkben, olyasmi, ami segít feldolgozni azt a közösségi traumát, amit az élet egy stabil pontjának (mert még azok életének is fix pontja volt II. Erzsébet, akik nem kedvelték őt vagy a brit királyi családot) elvesztése jelent.

Ez persze nem egyedülálló jelenség, a II. világháború után mesélték sokan, hogy minden borzalma mellett például London bombázása olyan közösségi élményt nyújtott, amikor félre lehetett tenni a szokásos angol viselkedési elvárásokat és önzetlenül lehetett egymásnak segíteni.

A szólásszabadság kérdése

Érdekes volt egyébként végigkövetni az események alakulását, és nem csak azért, mert tényleg történelemnek vagyunk a tanúi (70 éve temettek utoljára brit uralkodót, állami temetés pedig utoljára 1965-ben volt a szigetországban, akkor Winston Churchill kapta meg a legmagasabb szintű végtisztességet), hanem azért is, mert látható volt, az első egy-két nap sokkja után hogyan jelentek meg a kritikus hangok, elsősorban a (sokak szerint) szólásszabadságot gátló rendőrségi intézkedésekkel kapcsolatban.

A brit rendfenntartók ugyanis több olyan embert is elvittek a skóciai és angliai helyszínekről, akik a monarchia ellen tiltakoztak, ami elég komoly vihart kavart a közösségi médiában. Ezt sokan kritizálták, mondván, nem lehet gátolni a szólásszabadságot még ilyen alkalomkor sem, míg az ellentábor érve nagyjából az volt, hogy mindennek megvan a maga hely és ideje.

Legalább ilyen érdekes volt látni azt is, a BBC miként próbálja kitölteni az elképesztő mennyiségű műsoridőt (általában inkább több, mint kevesebb sikerrel, bár a maratoni műsorfolyamnak azért akadtak olyan részei, amelyek kicsit soknak tűntek).

Összességben az elmúlt tíz nap sok minden megmutatott a szigetországi mentalitásból és talán nem keveset saját magunkból is. A gyász feldolgozása, életünk egy biztos (még ha olyan távoli) pontjának elvesztése, a közösségi élmény fontossága mind ezek közé tartozik – és még sok minden amiről itt most nem esett szó, de ti majd elbeszélgettek róla a kommentek között.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7917934337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2022.09.23. 15:33:25

@SzZoole: Igen, ökörködtünk itt már épp eleget, mindenféle sértődés nélkül. Ebbe a sorba ez is beleférne, de szavamra, most nem erről van szó!

SzZoole 2022.09.23. 15:36:53

@fhdgy: najóvan, akkor komolykodjunk, fejtsd ki légyszíves a gondolataidat, mire gondoltál azzal, hogy van, aki saját magára allergiás.

fhdgy 2022.09.23. 15:43:21

@SzZoole: Csak magára a puszta tényre gondoltam.

Pl. olvastam, hogy van egy lány, aki a saját könnyére allergiás. Nem átvitt értelemben, hanem konkrétan.

Írd be a barátodba, hogy 'saját magára allergiás' és jönnek a találatok.

SzZoole 2022.09.23. 16:00:07

@fhdgy: “ Pl. olvastam, hogy van egy lány, aki a saját könnyére allergiás”

Ja, hogy ilyesmire gondoltál, értem, ebben az értelemben igen, én is allergiás vagyok saját magamra. Reggelente kakkantás után én is orrhúzogatással, könnyes/párás szemmel vonulok ki a budiról :-)))

fhdgy 2022.09.23. 16:10:02

Az EU-s külügyminiszterek közül csak a magyar találkozott az orosz külügyminiszterrel. Az EU pedig kérte és többiek meg is egyeztek, hogy senki ne találkozzon vele.

Ez az agyalágyult banda direkt hergeli az EU-t?

Aztán majd lesz nagy csodálkozás.

Ugye van az a mondás, hogy ne kívánd a főnököd halálát, de tégy meg mindent, hogy maga kívánja azt.

Lehet, hogy a kilépés ügye is ilyen fordulatot fog venni?

P.Elliot 2022.09.23. 17:31:51

@fhdgy: Mit nyer, mit veszithet ha Magyarorszag kilep az EU-bol?

Nem vagyok kepben az otthoni dolgokkal.

AZt latom hogy nagyjabol Putin parancsa utan mennek vagy ugy csinaljak, egyelore.

P.Elliot 2022.09.23. 17:37:07

@SzZoole: Napos, huvos/ reggel komoly hideg/ ido lett, valami fantasztikus a rohadek meleg nyar utan.

Pulover van rajtam!
Pulovet!
Mar a szot is elfelejtettem hogy az mit jelent!

fhdgy 2022.09.23. 17:40:30

@P.Elliot: A kapun belüli ellenségnél nincs rosszabb.

Szerintem az EU-nak jobb lenne, ha orbanisztánt úgy kivágnák, mint macskát.

Ezt viszont nem tehetik. Ezért kelle olyan szitut teremteni, hogy orbán csapja be maga mögött az ajtót.

SzZoole 2022.09.23. 17:46:31

@P.Elliot: “ Pulover van rajtam!
Pulovet!
Mar a szot is elfelejtettem hogy az mit jelent!”
Segítek :-)

A pulóver eredetileg angol eredetű szó, a “pullover” szóból ered, szívesen, örülök, hogy segíthettem:-))

I'm always delighted to oblige:-))

Csodabogár 2022.09.23. 18:31:52

@fhdgy: Szerencsére az nem megy annyira könnyen, gondolj csak a brexitre. Közben hátha felénk is magukhoz térnek a népek.

P.Elliot 2022.09.23. 18:39:05

@SzZoole: Ne csodalkozz ha rosszul irom, ket macska gyotor, mindketto az olemben van kozben es egymast probaljak taszigalni lefele, ez valoban nem is ido a kompjuterezeshez...

Meg ahhoz sem hogy atolvassam amit irtam elkuldes elott.

P.Elliot 2022.09.23. 18:39:57

@fhdgy: Valahogy nem tudom elkepzelni hogy Orban becsapna az ajtot...

fhdgy 2022.09.23. 18:44:49

@Csodabogár: a Brexit több mint hatszor annyi embert érintett, a gazdaság még többszörös volt.

Hivatalosan nem léptethetnek ki bennünket.

Egy #stoporban magyarok bojkottjára. De szigorúan civil szerveződésként ...

fhdgy 2022.09.23. 18:47:37

@P.Elliot: no, majd később. A kecskék itt vannak körülöttem és tülekednek, hogy ők is akarnak kommentelni...

fhdgy 2022.09.23. 20:51:39

@P.Elliot: Közben volt egy kis más dolgom is.

Szóval, a kecskék nagyon szemtelenek. Van kettő sámlim, azon szoktam ülni. Az egyiket fejéskor is használom, a másikon csak pihentetek. Így, ha kezemben a telefon, a kecskéknek pont ideális magasságban van. Rettenetesen kíváncsi állatok, meglátják a telefont a kezemben, tényleg ott tülekednek körülöttem. Lökdösik a kezemet, az orrukkal böködik a képernyőt, sőt a szájukkal elkapják a telefon egyik sarkát vagy a nyelvükkel megnyalják a képernyőt.

Elhiheted, hogy közelharcot kell vívnom a telefonért.

Ennyi bemelegítés után:

Én el tudok képzelni egy olyan szituációt, hogy a vezérünk egója minden fölé kerekedik. Szerintem nagyon könnyen lehetne heccelni, hogy elszálljon az agya.

fhdgy 2022.09.23. 21:00:03

@Csodabogár: Az előző kommentemben neked is csak zanzásítva válaszoltam, a kecskék miatt.

Most egy kicsit összeszedettebben:

Ha kilépnénk az EU-ból, akkor én igazából egy problémát látnék az EU szempontjából. A déli, keleti EU-s országok csak kerülővel lennének nyugatról, északról elérhetők vagy vámolás, határellenőrzés, szóval sok macera.

Más szempontból jelentéktelenek vagyunk, maximum krokodilkönnyeket hullatnának értünk.

Nem osztunk és nem szorzunk. Most viszont, a jelenlegi szabályok alapján szinte bármiben keresztbe tehetünk.

Csodabogár 2022.09.23. 23:40:45

@fhdgy: Ezt tudom én is, de majd az okos nép ki akar lépni. Ez csak propaganda szövegen múlik és akkor majd kilépünk. Remélem már nem élem meg, de el tudom képzelni,:-(

P.Elliot 2022.09.24. 03:01:56

@fhdgy: Neked a kecskek olyanok mint nekem a macskak. Rendkivul idoigenyesek de szeretetben visszaadjak.
A mai napon bekapcsoltuk a futest.

Ahhoz kepest hogy 3 napja meg kanikula volt eleg gyorsan valtott at. A kovetkezo napokban is hideget igernek tehat elo lehet venni a kabatokat.

Congeria 2022.09.24. 12:19:40

Nincs foci rajongó?

P.Elliot 2022.09.24. 13:21:28

@Congeria: De, en szeretem a focit de csak a nagyon fontos merkozeseket nezem, olimpia, vilagbajnoksag, effele.
Miert mi van most?

SzZoole 2022.09.24. 13:25:06

@P.Elliot: mi még nem kapcsoltuk be a fűtést. Napközben kellemes meleg idő van, olyan 18-20 fok, estére/éjszakára viszont lehűl 8-10 fokra, ilyenkor zoknit húzunk az ágy lábára, hogy ne fázzunk :-))

P.Elliot 2022.09.24. 13:40:51

@SzZoole: Meg azert mi is kibirnank de ezen nem sporolok, papagalyaink vannak akiknek kell a meleg egy fokon tul aztan a macskak is nagy szemeket meresztenenek hogy errol nem volt szo amikor idehoztuk oket.

Most itt ulok kinnt a kavemmal a kertben, reggel van, teljes oltozek es meg dzseki is.
Itt mar nem lesz nyar inkabb rossz sejtelmeim vannak hogy egy ritka hideg telet szemlelhetunk iden.

SzZoole 2022.09.24. 13:43:05

@P.Elliot:
Nyugdíjas vagy, ráérsz, kössél nekik kis kabátot :-)))

P.Elliot 2022.09.24. 14:06:27

@SzZoole: Nem tudok kotni, horgolni inkabb.
Egyebkent a kicsi, a kislanycica amikor ivartalanittatuk, az allatovos adott olyan korgallert a nyakara hogy ne tudjon sebhez hozzaferfi.
Hat azt a nehez vackot en ugyan nem kenyszeritettem ra. Elmentem es vettem koraszulott meretu bebi rugdalozot/ meg az is nagy volt ra de jobb volt mint a galler, azt hordta, nem emlekszem mar hogy hany napig, a csalad jobbra-balra gurult a nevetestol de jo megoldas volt, a fenekenel ugy varrtam fel hogy vecere tudott menni en ket gumi jol tartotta a kis labainal hogy ne csusszon fel.

Az Amazon is arult hasonlot de azt valahogy nem szerette.
a mai haziallatok meglehetosen emberiesitve vannak....

P.Elliot 2022.09.24. 14:10:49

@SzZoole: Huzok befele, 6 celsius fok van a homeron...

dikusz. 2022.09.24. 14:23:05

@P.Elliot: Nem készült fotó a kiscicáról, amikor ráadtad a rugdalózót? Megnézném.:)))

P.Elliot 2022.09.24. 14:42:40

@dikusz.: Kozben atporgettem a telefonomon a fotokat de nem talalok rajta, a lanyomtol is kerdeztem, o se fotozta le de ha egyszer tobb idom lesz elokeresem a sufnibol a macskacuccok kozul amiket eltettem es rahuzom hogy legyen fotos kep rola es megmutatom.

Hogy aztan rafer-e mar meg azt nem tudom mert a kiscicabol nagycica lett.

www.amazon.com/s?k=cat+clothes+for+cats+only+for+medical&crid=YKG7624M0D7W&sprefix=cat+clothes+for+cats+only+for+medical%2Caps%2C275&ref=nb_sb_noss

Itt lathatsz hasonlot de az enyem bebire volt szabva, hosszu ujju volt es elol zarhato. Vettunk ilyen Amazonit is de valahogy a masik jobb volt, kenyelmesebb.

Egyebkent ugy ment benne mint aki be van tojva, hehehe, amikor tudtuk orizni levettuk rola hogy kenyelmesebben eljen de nem volt szabad hogy kiszedje maga a varratokat.

Annal a korgallernal minden jobb!

SzZoole 2022.09.24. 15:18:06

@P.Elliot: nem is tudom, hogy ki kit szolgál, nekem úgy tűnik, hogy teljesen rabja vagy azoknak a gyalogszőrös bagázsnak :-)

Én csak tolerálom a miénket, a lányom és a másikfelem miatt. Hozzám csak néha jön oda, oda próbál dörgölőzni, de én elhajtom. A kutyát sem engedem, hogy odabújjon, viszont a többiek igen.

Ez a lányom, az állatkerttel :-))

ibb.co/Zz1906c

P.Elliot 2022.09.24. 17:33:17

@SzZoole: Ez az, errol van szo, a lanyod aterezte amit te nem...

SzZoole 2022.09.24. 17:52:14

@P.Elliot: én sokkal jobban szeretem ha a kisfeleségem bújik mellém és dorombol nekem :-)

Csináltam faszakis sült oldalast hagymás krumpli ágyon :-)

ibb.co/hLvt8F7

fhdgy 2022.09.24. 20:30:20

@P.Elliot: Lehet, hogy a kecskék olyanok nekem, mint neked a macskák, de akkor mik nekem a macskák? Az a helyzet, hogy abból is van tízen valahány! A pontos számot nem tudom, mert újak is születtek, plusz idegen macskák is jönnek kajálni, majd eltűnnek és újra megjelennek.

Van egy idei születésű kis macska, vörös, de a melle fehér. Elneveztem Zsabónak! Rendkívül szelíd, nagyon tudja magát szerettetni. Be is lopta magát a kis szívembe.

Akkor most a kecskékről. Igen, ha az ember állatot vesz maga mellé, akkor felelősséggel tartozik nekik. A macskáknak adok enni, hús konzervet, száraz tápot, kecsketejet. Amelyik szelíd, Zsabón kívül van egy Kormi is, aki szelíd, no. őket megsimogatom, aztán igazából ennyi. Ha időre bontanám, akkor naponta 2 X 10 perc, a kecskék közben.

A kecskék naponta kétszer több mint kettő óra. Ha nagyon kapkodnék, akkor kettő óra, ha öregurasan, akkor kettő és fél, akár három is lehet. Mindig jön valami, ami még plusz. Akkumulátort cserélni a villanypásztorban, berhelni az önitatót, javítani a karámot, mert szétverték, stb.

Aztán olyan is van, hogy egészen mások a kecskék, mint általában. Van, amikor kifejezetten igénylik, azt, hogy foglalkozzak velük. Körbeállnak, simogattatják magukat, és nem akarják abbahagyni. Ilyenkor nincs szívem ott hagyni őket.

A kecskék egyéniségek!

Golf2 2022.09.24. 20:59:55

@SzZoole: Kicsi a rakás,jó kép:)

fhdgy 2022.09.24. 21:08:15

Ha úgy sincs más téma, akkor nem trollkodok szét semmit, mesélek a kecskékről.

Van kilenc kecske, akiket(!) fejek, reggel is, este is. A kilencet kifejni géppel kb. 35 perc. Lehet több is, ha a kecskék nem együttműködők, de lehet egy kicsit kevesebb is, ha aranyosan viselkednek. Mit jelent ez? Van egy fejőállás, egy kis emelvény, oda fölmegy a kecske, felrakom a fejőkelyheket, aztán megvárom, hogy minden tej "kiszivattyúzásra" kerüljön. Ezzel nem lehet se sietni, se késni. Időt ott lehet nyerni, amikor az egyik kecske kész, de a másik még nem kerülhet sorra.

Vannak kecskék, akikért el kell sétálnom 40-50 métert is és mondani neki, hogy gyere aranyom te következel. Ráteszem a kezem a hátára és elballagunk a fejőálláshoz, ott egy kis biztatással vagy lendületből fölugrik és lehet kezdeni a fejést.

Van olyan kecske is, akinek(!) elég kiabálni, ő a Kicsi Kincső, és jön. Nem kell menni érte. Komolyan mondom, semmi túlzás nincs benne, ha közben biztatom, fuss aranyos fuss, gyorsabban, akkor tényleg jön mint a távirat.

Van olyan is, akiért nem kell teljesen elmenni, elég csak félútig.

Ez a normál rend, de ki tudja miért, ez nem mindig van így.

Időnként reklamálok, hogy mi van, nem hallasz, a füleden ülsz?

Tényleg, a füle botját sem mozgatja. Menni kell érte.

Az is nagyon sokat jelent időben, ha jó angolok módjára sorban állnak, hogy sorra kerüljenek. Ilyen is van. Egyik le a fejőállásról, a másik már abban a pillanatban föl.

A kecskéknél hierarchia van, amiért szinte minden nap megküzdenek. Ez általában boxmeccset jelent, csak nem kesztyűs kézzel, hanem kemény szarvakkal. A pillanatnyi hierarchia, ha nem is 100 %-ig, mondjuk 70-80-ig, de tükröződik abban is, hogy akik önként jönnek a fejésre, milyen sorrendben jönnek.

Az is jellemző, hogy azok a kecskék, akik hívásra is jönnének, segítségre szorulnak. Ha útjába esik egy, pillanatnyilag dominánsabb kecske, akkor jönne ő szegény, csak nem mer. Ilyenkor eléje kell mennem, gyere Aranyom, megvédelek!

Egyenlőre ennyi, ilyen összetett lelkek a kecskék!

fhdgy 2022.09.24. 21:25:11

@SzZoole: Az, hogy csak tolerálod őket, azt jelenti, hogy nem találkoztál meg az igazival.

Kicsit korábbi hozzászólásomban írtam Zsabóról. Ha őt sem tudnád szeretni, akkor egy lelketlen fráter vagy! Pfújj!

Mondjuk, nehezen tudnám elképzelni, hogy egy ágyban aludjak egy vagy pár kecskével. Bár lehetetlennek sem tartom. Ha egy kis kecske, aki megszületett és gyámolításra szorul, ott hajlandó vagyok a végsőkig elmenni.

Volt olyan, hogy Kicsi Kincső anyja, Kincső, rendkívüli gyámolításra szorult. Bent volt a lakásban, egy babafürdető kádban volt megvetve az ágya. Addig nem is volt baj, amíg nem tudott kimászni a kádból, de amikor már kiugrott, mint a nikkel bolha...

Szóval, ha nem tudsz szeretni egy szeretetre méltó állatot, akkor vagy Ő vagy Te nem jó helyen vagytok.

SzZoole 2022.09.24. 22:22:41

@fhdgy: félre értettél, nem ütöm/vágom a macskát, nem rúgom fel ha az utamba kerül, sőt néha megsimogatom, de az ölembe nem fogom fektetni, aludni meg végkép nem fogok vele, a kutyával sem, ennyike :-)

taga20 2022.09.24. 22:50:26

@SzZoole: haver te nem vagy valami korszerű!

valami cukkinis csodát tegyél má be ide, ne ilyen nemzetpusztító hülyeségeket!:))

NemSam 2022.09.24. 22:50:38

@fhdgy: Megint pénzkidobás, de az ország egy részre megerősíti a kormányt abban, hogy beeszik a rezsicsökkentésüket. A valóság: Távfűtéses lakásban lakom, hideg van, fűtést nincs. A nappaliba még tavaly vettem egy elektromos rásegítőt. de ez nem fűti be a lakást. A múlt héten vettem a hálóba egy fűtőpanelt (50 eft), és egy 20 eft-s extra meleg paplant. Tehát fizetem a távfűtés alapdíját, majd ki tudja mennyi sapkás fogyasztási díjat, és be kellett ruháznom, és fizetem az áramfogyasztást.

Congeria 2022.09.25. 01:02:40

@P.Elliot:

re: foci
Az internet felrobbant tőle, nézd meg.

P.Elliot 2022.09.25. 02:52:45

@Congeria: Csak annyit lattam hogy a magyarok megvertek a nemeteket 1-0-ra. Olyan egetvero ez?
Azt tudom hogy nem voltak valami jok az utolso evekben....
Errol beszelsz?

Nem vagyok kepben a labdarugasban igazabol...

P.Elliot 2022.09.25. 02:54:59

@NemSam: Ez valoban pimaszsag, nem lehet valahol reklamalni?

Nem fizetni a futes alapdijat ha amugy sincs futes akkor nem jar szerintem nekik!

P.Elliot 2022.09.25. 03:18:37

@fhdgy: A kecskek es minden allat olyan mint az emberek vegulis, masfajta de hasonlo elet, viselkedes, hozzaallas.

Minel nagyobb turelmet es szeretetet mutatunk iranyukban annal jobban ragaszkodnak hozzank es szot fogadnak.

Vannak koztuk ravaszok es kihasznalok is.

Olyan emberiek, hehehe....
Annak a kicsi ragaszkodonak meg keress maris jovobeli helyet ha veled barmi tortenne akkor legyen egy szereto csaladja vagy legalabbis egy allatkertben elhessen nyugalomban.

Nalunk az allatok/ papagalyok es macskak/ szerepelnek a vegrendeletunkben, ha valami tragedia folytan egyszerre halnank meg, meg van az aki atveszi/ nagyon regi barat akiben megbizunk/ e tovabb tartja. Nem ingyen kerjuk, penzt is visznek magukkal abban az esetben....

Van egy baratnom aki a nagynenje kutyajat orokolte/ beteges allat volt de mar 5 vagy 6 eve el nala egeszsegben, persze a nagyneni setalni se tudta vinni mert mozgaskorlatozott volt, szoval a kutya hazat hozott magaval, rahagytak, jobban mondva az uj gazdaja kapta de ugyved ellenorzi idonkent hogy megvan-e a kutya es hogy hogy van stb....

Nem is ritka itt hogy a rokontalan oregek/ de meg rokonnal is/ a kedves haziallatukra hagyjak amijuk van de azert utana van nezve hogy nehogy kilokjek az allatot az utcara es a penzt elkoltsek.

Ferjem munkahelyenek a tulajdonosa/ mernoki iroda/ szo szerint milliomos meghozza a maga erejebol, a sajat lakasan kezdte meg a bizniszt es szep lassan lett belole az ami most is van, szoval ok nagy allapbaratok, gyerekuk nincs, allatmenhely kap meg mindent utanuk meg valamennyit egy lany aki vallalta hogy a ket arara papagalyt tovabb neveli.

Az allatokat itt megbecsulik, "emberszamba" veszik....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.25. 06:34:58

Milyen erdekes veletlen, hogy most akadtam erre a cikkre, miutan ma eloben is lattam egy B 52-t a Miramar Airshow-n, amit minden evben San Diego kozeleben egy haditengereszeti tamaszponton rendeznek.
Nagyon latvanyos, mi mindig elvezzuk.

telex.hu/eszkombajn/2022/09/24/hogy-a-fenebe-nem-tudja-lecserelni-az-amerikai-legiero-a-60-eves-b52-es-bombazokat

www.miramarairshow.com/

Congeria 2022.09.25. 12:00:06

@P.Elliot:

re:foci
Igen, még olyanabb egetverő! A "nem valami jó" magyar nemzeti csapat a Nemzetek Ligája négyes csoportjukban megverte angliát 4:0-ra és így kiejtették a versenyből, megverték a németet 1:0-ra fantasztikus játszával, csodaszép góllal.

A David Beckham képével ellátott poszton macska-kecske csacsogás megy, de a magyar csapat, a foci az tabu?

NemSam 2022.09.25. 12:25:36

@fhdgy: „Szerintem az EU-nak jobb lenne, ha orbanisztánt úgy kivágnák, mint macskát.”- Ez igaz, de gondolj ránk is. Mi lenne nekünk jó abban, ha az orosz szférához csatlakozva minket sem engednének be nyugatra? Az meg süket szöveg, hogy az EU ellopja Mo. pénzét. Persze, 26 tagország a mi pénzünkből él. „Kiviszik a hasznot”, Mészáros hasznából mennyit lát egy átlag magyar? Viszont az adópénzből fizeti Mészáros szálloda felújításait.
Vej, világítás, bukás. Ja, akkor nem kell az EU-tól erre kért pénz, hogy ne nézhessenek rá az ügyre, kifizették az adópénzből. Nem volt jogi következménye, ahogy a traktoros falopásnak sem, ha nem lennénk EU-tagok, akkor semminek nem lenne jogi következménye. (Így sem sok van, de a kevés is több, mint a semmi).

NemSam 2022.09.25. 12:25:43

@fhdgy: „A kecskék egyéniségek!”
Nem tudom, láttad-e, mikor először láttam, nem mertem átküldeni. Most próbáld meg megnézni!
Index - Mindeközben - Sírva öleli meg gazdáját ez a kecske, amit épp eladnak a vágóhídon.

fhdgy 2022.09.25. 12:44:57

@NemSam: Gondolok rátok, ránk, de még magamra is.

Ha nem lennénk EU tagok, akkor lényegesen romolna a saját anyagi helyzetem is.

dikusz. 2022.09.25. 12:57:12

@Congeria: Nem tabu, csak vannak, akiket nem érdekel a foci.
Engem valamikor érdekelt, nagyon is, de ma már csak a kajak-kenu és a kézilabda, vízilabda tud leültetni a képernyő elé.

Attól pedig, hogy Beckham van a fotón, nem a fociról szól a poszt.

Congeria 2022.09.25. 13:27:01

@dikusz.:

((: Észre sem vettem, /hogy nem a fociról szól/ !

Én nem nézek sportot TV-n, de olvasok híreket, tájékozódok.

Csodabogár 2022.09.25. 18:05:13

@P.Elliot: Nem egetverő, de számomra sajnálatos. Senkinek nem drukkolok a foci totál nem érdekel, soha nem érdekelt. De ma olyan ez mint Rákosi időben "Az aranylábu fiúk". Magamban ujjongtam anno, mikor kikaptak 6-3 ra a németektől. Most is reménykedtem.
Orbán extra kiutazott, nagyon örültem volna ha kikapnak.
Most ezért feltehetően meg fognak lincselni, de én már csak ilyen vagyok.
Sportban csak az egyéni és államilag nem támogatott teljesítményeket tudom értékelni.

Golf2 2022.09.25. 18:10:51

@Congeria: Vajon mennyi közpénzt ígért döbrögi a labdakergetőknek hogy így megtáltosodtak? 10-20 millát saccolok fejenként.Kell a cirkusz a népnek...

SzZoole 2022.09.25. 18:53:12

@Golf2: Viktornak igaza lett, a nyugati országok lehasaltak Magyarország előtt:-)

Zulu4321 2022.09.25. 19:44:32

@Csodabogár: Nem lincselesbol, csak kivancsisagbol: vajon mi motivalhat valakit, hogy veresegert drukkoljon ilyen vagy regi meccsek eseteben? Plane ha nem is erdekli az adott sport... (A rosszindulaton kivul nem sok minden jut eszembe, de ezt nem feltetelezem, ezert kerdezem.) A sportolok, erre teszik fel az eletuket, sokmindent bealdozva, legyen az uszas, vizipolo, atletika, kajak, foci, akarmi. Akar "tamogatott", akar nem. Es akarmilyen nemzetesiguek is.

fhdgy 2022.09.25. 20:31:07

@Zulu4321: Ha meg akarnád többszörözni a drukkerek számát, ha töredékére akarnád csökkenteni az ellendrukkerek számát, akkor első lépés az lehetne, hogy ...

Folytassam vagy kitalálod?

Congeria 2022.09.25. 21:48:49

@Csodabogár:

Nem vagyok foci szakértő, de ahogy felkotrom az emlékezetemet

a 6:3 világraszóló volt, ahogy az Aranycsapat megverte Anglia csapatát.

a 8:3 az a németek veresége volt 1954-ben

amire te drukkoltál az valószínüleg a döntő 54-ben 2:1 a németek javára.

fhdgy 2022.09.25. 22:06:43

@Congeria: A 7:1 mond neked valamit?

Az angolok egy hétre jöttek, aztán 7:1-re mentek!

big sugar 2022.09.26. 09:44:25

@Csodabogár: Lincs On mamele :) holnap elkenjük a talján grízballokat:)

matyógyerek 2022.09.26. 09:44:27

@fhdgy: Miközben Olaszországban......

Csodabogár 2022.09.26. 09:54:54

@Zulu4321: A sportolók rengeteg pénzért "teszik fel erre az életüket". A sikert nem kedvelt miniszterelnökünk személyes sikerének könyveli el. A rengeteg pénzt, stadiont, akadémiát, pedig mi fizetjük meg adóban.
Rákosi idejében is ez volt. Akkor is a futbalisták igen kivételezett helyzetben voltak. Mig a nép többsége nehezen élt 50-es 60-as évek. "Drága" futballistáink, házat építettek, autót vettek és kereskedelmi mennyiségben hozták be az "árut" az országba. Véletlenül olyan helyen dolgoztam, hogy láttuk, mikor a futballistákat hozó vonat, megállt Kelenföldön, ahol hivatalosan nem szokott megállni akkoriban a vonat. Családtagoknak kiadogatták a cuccot, azátn ment a Keletibe a vonat, ahol hivatalosan átmentek a vámon.
Sajnos nálunk akkor is és most is a futball eredmények a kormánypropaganda részei.

Csodabogár 2022.09.26. 09:57:08

@Congeria: Nem én akkor is a hazai csapat ellen drukkoltam, mert a helyzet hasonlított a maihoz. Csak akkor Rákosi, most meg Orbán használja ezt önpropagandára.

Golf2 2022.09.26. 12:45:18

@Congeria: Magyar foci= maffiapénzek,cirkusz birkáknak.

P.Elliot 2022.09.26. 13:24:17

@Csodabogár: Na vegre be tudtam lepni, nem tudom hogy neha mi van a HA-val de nem engednek be, tegnap egesz nap probaltam, ma reggel varatlanul ujra mukodott.

Ez az egyeni meg az allamilag tamogatott verseny igazabol nem elvalaszthato.

Egy sportolo gyerekkoratol, kesobb meg plane, nem tudja megfizetni a sikeres edzot, a sportfelszerelest, a termet es semmit, csak ugy magatol nem fog a dolog menni.
Valamilyen nem is keves penzbeli tamogatas kell, evekig vagy talan egesz sportolasi evei alatt.

Azonkivul ha olte magat azert hogy az orszag buszke lehessen ra akkor azt is honoralni kell, munka utan nem lehet edzeni a sikerert.

P.Elliot 2022.09.26. 13:30:16

@Csodabogár: Ezt a behozni az arut az orszagba es ertekesiteni mindenhol volt nem csak a sportoloknal. A kamionosok m eg mindenki aki sokat jart kulfoldre megtette, kornyezetemb en volt sok ember meg otthon hogy a kis trabantjaval allandoan seflelt, jart a csehekhez cuccert, otthon eladta arrol meg ne is beszeljunk hogy az amerikai meg mas kuldoldi hasznalt ruha, cipok es effele csomagok elarasztottak az orszagot, minden hol lehetett kapni.
Jomagam is vettem egy vadonatuj borcsizmat, hosszuszarut, csodaszep volt, pont ment a kabatomhoz, de sokan leszolitattak a villamoson hogy hol vettem, mondtam hogy csomagbol...

Szoval nem csak a futballistak hozogattak cuccokat, seflelt az egesz orszag ha tehette.

P.Elliot 2022.09.26. 13:31:47

Elnezest az elirasi hibakert, nem olvastam at, sietek az uszodaba, majd meg folytatom...

Zulu4321 2022.09.26. 13:40:45

@Csodabogár: Oke, szoval a propaganda. Ugye nem vagy olyan naiv, hogy ezt magyar jelensegnek gondolod, vagy epp az emlitett ket emberhez kothetonek csupan? Es ugye nem gondolod, hogy az Aranycsapat, amirol a vilag igen sok pontjan tisztelettel es szeretettel beszelnek a mai napig, Rakosi Matyas miatt volt az, ami? Az orszagot (nemcsak Mo-ot!) vilagszinvonalon kepviselo sportolok, muveszek, tudosok valahol mindig is kivetelezett helyzetben voltak, ezen furcsa felakadni sztem. (Szoval ezert nem magyarazat szamomra a csakazeris ellendrukkerkedek, meg akkor is, ha konkretan nem is erdekel a sport. Olyan kisstilunek tunik, ami varatlan toled.)

Csodabogár 2022.09.26. 13:51:39

@Congeria: A 6:3 a németek verték meg az akkor már totál elszállt magyarok Bernben, ha jól emlékszem világbajnoki döntő volt.

Csodabogár 2022.09.26. 13:56:57

@P.Elliot: Kereskedelmi mennyiségben az akkori futballisták@Zulu4321: tették. Te erre nem emlékezhetsz, mert az 50-es évekről beszélek.

Zulu 4321
Te se emlékszel ezekre az időkre. Megmondta Puskás Öcsi Rákosinak, hogy kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci. Mindent megkaptak, mikor én és a családom szabályosan nyomorogtunk, és nem voltunk egyedül. Nagyon sötét idők voltak, örüljetek, hogy még nem éltetek akkor.
Különben meg szeressétek a focit és a főnöküket is!

fhdgy 2022.09.26. 14:51:14

Kérdés mindenkihez:

Jól emlékszem-e, hogy volt itt, talán kettő poszt is, Oroszországból, nevezetesen Izsevszkből?

Ezt azért kérdezem, mert Izsevszkben volt az oroszországi iskolai lövöldözés.

Golf2 2022.09.26. 15:04:46

Orbán Viktor szavainak hatására a forint 410-ig gyengült hirtelen az euróval szemben...fuj.

SzZoole 2022.09.26. 15:07:17

@fhdgy: a csokigyáros srác, talán.

SzZoole 2022.09.26. 15:08:15

@Golf2: így többet tudom költeni, nemsokára megyek :-)

fhdgy 2022.09.26. 15:12:41

@SzZoole: A csokigyáros Moszkvában volt, nem? Meg talán egyedül.

Izsevszkben egy házaspár volt és mintha a férfi gépészmérnök lett volna. Ha, Ha az emlékeim nem csalnak!

SzZoole 2022.09.26. 15:22:01

@fhdgy: lehet, hogy Moszkva volt, csak nehogy őt is besorozzak ‘véletlenül’ mint a többi embert :-(

fhdgy 2022.09.26. 15:33:34

@SzZoole: Egyik nap járt eszembe, hogy kellene kérni egy posztot Oroszországban élő határátkelőtől.

Aztán azt mondtam, hogy nem biztos, hogy helyénvaló lenne.

Egy történet: még a cucilizmus idején, kettő jó barát hosszabb időre külföldre utazik. Az egyik USÁ-ba, a másik a Szovjetunióba.

Megegyeznek, hogy leveleznek és leírják, hogy mit tapasztalnak. Mivel nem illik rosszat írni egy országról, ezért mindig csak jót írnak, ami kék tintával van az igaz, ami pirossal, annak pont az ellenkezője van.

Az első levél USÁ-ból, csupa jót tartalmaz és csak kék tintával.

A válaszlevél a Szovjetunióból is csak csupa jót tartalmaz és minden kék tintával.

Csak a végén utóiratként: ebben az országban nem lehet piros tintát kapni!

SzZoole 2022.09.26. 16:20:05

@Csodabogár: ezt még most olvasom; “ A rengeteg pénzt, stadiont, akadémiát, pedig mi fizetjük meg adóban.”

Milyen adót vonnak tőled, 80 plusz vagy, nem, tőled már nemigen vonnak semmilyen adót, szerintem.

fhdgy 2022.09.26. 17:00:26

@SzZoole: Ne csak a személyi jövedelemadóra gondolj!

SzZoole 2022.09.26. 17:18:45

@fhdgy: 13 éve nem élek Magyarországon, addig úgy tudtam a nyugdíjasok nem fizetnek adót, szóval ez azóta változott, megadóztatják a nyugdíjat?

fhdgy 2022.09.26. 17:39:47

@SzZoole: a nyugdíj után nem kell adót fizetni.

Van más adó, amit a nyugdíjas is fizet.

PL. Forgalmi adó, jövedéki adó.

A nyugdíjon kívül is van olyan jövedelem, ami után a nyugdíjas is fizet jövedeladót.

SzZoole 2022.09.26. 18:08:05

@fhdgy: ja, hogy közvetve, így igen, fizet adót, mint mindehol máshol fizetnek.

fhdgy 2022.09.26. 18:20:43

@SzZoole: nem csak közvetve

Osztalék, árfolyamnyereség, bérleti díj, tőzsde.Csak pár példa.

SzZoole 2022.09.26. 18:29:51

@fhdgy: a közvetve, úgy értettem, hogy nem a jövedelme( nyugdíja) után fizeti/vonják.

fhdgy 2022.09.26. 18:37:00

@SzZoole: a nyugdíj csak egy fajtája a jövedelemnek . Lehet olyan, hogy egy nyugdíjasnak a nyugdíja csak töredéke a más adóköteles jövedelmének, jövedelmeinek

SzZoole 2022.09.26. 18:53:42

@fhdgy: azt kiszámoltad már, hogy a kenyér ami az asztalodon van hányszor terhelik adóval amíg a földről az asztalodra kerül?

fhdgy 2022.09.26. 19:19:43

@SzZoole: inkább az érdekelne, 100 Ft árban mennyi az összes adó. Nem csodálkoznék, 60 70 lenne.

Zulu4321 2022.09.26. 20:48:57

@Csodabogár: Egyebkent mi a gond azzal, ha vilagszinvonalut nyujt valaki es ennek ara van? Megiscsak a kispolgari irigykedes beszelne beloled? Ne mar...

Fura egy tevkepzeted van egyebkent, hogy aki kedveli a focit/elismeri az eredmenyeket, azt csak politikai elkotelezettseggel egyutt teheti. Ebbol is latszik, mennyire eloiteletes a hozzallasod, lasd utolso cinikus mondatod:(

Az meg szomoru lenne, ha csak olyasmirol tudna az ember, amit (felnottkent) megelt, ugye te se gondolod komolyan...?

fhdgy 2022.09.26. 21:29:28

@Zulu4321: Utoljára 25 évvel ezelőtt voltam focimeccsen.

Horvátországban, Eszék környékén megyei bajnokságban játszó csapatok meccsein voltam. Még nem volt vége a háborúnak, sok település még szerb megszállás alatt volt, így ezek a települések horvát ellenőrzés alatt levő más településeken játszották a hazai meccseiket.

Ezeknek a meccseknek nagyon sajátos hangulatuk volt. A béke szigetei voltak arra a kis időre, a háború kellős közepén. Az emberek már órákkal előbb kimentek a pályára, beszélgettek, ismerkedtek.

Igen, ilyen meccsekre kimennék, nem a fociért, hanem a hangulatért.

2008-ban Hannoverből utaztam helyi vonattal Braunschweigbe. Előtte volt valami focimeccs, a drukkerek is a vonaton. Meg minden kocsiban 6-8 testpáncélban levő rohamrendőr.

A drukkerek kussoltak, de félelmetes volt a kinézetük.

Egy átlag focimeccs közönsége hol helyezkedik el, a kettő véglet között?

1997 előtt voltam pár Videoton meccsen meg egy magyar-olaszon a Népstadionban. A válogatott meccsre a lányom kérésére mentem, aki akkor 7-8 éves lehetett. Mikor vettem a jegyeket, kértem, hogy azért olyan részre, ahova elmehetek egy 7-8 éves lánnyal. Persze, persze.

Soha többet nem kellett a lányommal meccsre mennem. Az úri közönségből elege lett a lányomnak, azt mondta, hogy foci meccsre soha többet.

Mikor már gimis volt elég sok kosármeccsen volt.

Szóval, miért is nem szeretem a focit?

fhdgy 2022.09.26. 22:27:50

@Csodabogár: Én most szeretem a focit! A dolgok jelenlegi állása szerint a fijúg nagyon jól csinálják.

Remélem egy szívroham lesz a vége!

fhdgy 2022.09.26. 22:46:40

@Csodabogár: Én őrülök, mert a vadbarom nem örül!

big sugar 2022.09.27. 08:56:27

@Zulu4321: Fürgék, ügyesek az olaszok..

P.Elliot 2022.09.27. 14:56:07

@fhdgy: En csak vagy ketszer voltam a Nepstadionban valaha meg fiatal koromban, az elso emlekezetes volt.

Eloszor voltam ilyen helyen, / nem egyedul/, villanyfenyes esti meccs volt Magyar-Olasz, jatszottak a nagyok, Albert, Bene meg a tobbiek, ki is kaptak sajnos.
Elveztem a meccset de megjobban szorakoztatta a humorerzekemet a korulottem ulok hada. Ferfiak persze, nem is emlekszem hogy lattam-e not. Ultek, felugraltak, uvoltottek mint az allat, latszott hogy a magyar nyelv minden arnyalatait ismerik es hasznaljak. Volt akinel borosuveg volt, meghuzta ket uvoltes kozott, kicsit befogtam a fulemet hogy nehogy hallas karosodasom legyen de mint tapasztalat hogy hogy megy az ilyesmi, hat elveztem es nevettem rajtuk....

Igen, affele 100%-os focihangulat..
A veget meg sem vartuk, igyekeztunk kifele mielott a tomeg nekilodul de azert jo volt megtapasztalni hogy hogy hogy is megy az ilyesmi.

Ferjem erdi volt, meselte hogy a helyi kis primitiv meccsen vasarnaponta kinnt volt szinte egesz Erd ferfilakossaga, o is mert valami rokona is jatszott vagy partjelzo volt, nem emlekszem.
Iszonyatos hangzavar volt, szidtak a birot es minden merkozes vegen a helyi rendorok kisertek ki a birot es tettek fel a vonatra, nem is engedtek felszallni senkit amig az el nem ment....

fhdgy 2022.09.27. 15:20:00

@P.Elliot: Nekem Fehérváron volt egy "felejthetetlen" élményem.

Vasas volt a vendég, már hideg késő ősszel volt a meccs. A tribün alatt, ahol ültünk, volt a vendégek kispadja. Valamelyik kispadon ülő fölállt és amikor ült volna vissza, mellé ült a padnak és hanyatt esett.

Szerencsére nem esett baja, de ott a környéken ülő Vidi drukkerek attól fogva nem törődtek a meccs-csel, csak a fickót froclizták.

Szerintem, ha otthon megkérdezték őket, hogy mi lett az eredmény, azt mondták volna, hogy nem tudom, de nagyon jól szórakoztunk.

Én sem emlékszem az eredményre, nem is érdekelt, csak vendégségben levő rokonnal kellett meccsre mennem.

dikusz. 2022.09.27. 15:21:38

@P.Elliot: Én is voltam néhány meccsen a Népstadionban a '70-es években.

A kollégáimmal mentünk ki fiúk-lányok vegyesen, már nem emlékszem ki is játszott. Világéletemben Fradi-drukker voltam, és csak az rémlik, hogy valamelyik "ősellenség"-csapat (Dózsa, vagy a Honvéd) nemzetközi meccset. A mieink nyertek 3:1-re, és nem számított, hogy a hazai bajnokságban nem nekik szurkolunk.
Rekedtre ordibáltuk magunkat, az egyik gólnál a mellettem álló srác nyakába ugrottam, aztán néztem jobban meg, ki is ő. Az cég egyik legutálatosabb nagyképű boltvezetője volt, de akkor csak a gólnak örültünk.:)))

Zulu4321 2022.09.27. 15:22:14

@fhdgy: Talan 2x voltam eletemben focimeccsen, apukammal annak idejen. Kozvetiteseket is vele neztem a teveben, felnott fejjel csak parat tudtam vegigulni. Szoval nem kardinalis resze az eletemnek, de tudom, hogy van, akinek az. Politikai nelkul is.

Rajtad nehez eligazodni, egyik kommentben szereted a focit, masikban nem:-D

P.Elliot 2022.09.27. 15:29:07

@dikusz.: En az Ujpesti Dozsanak drukkoltam....

Nem lazasan es fanatikusan de azoknak mert valahogy szimpatikusabban voltak a tobbi csapatnal.

Azota hallottam hogy szinte mindenki meghalt, azt sem tudom hogy letezik-e meg a csapat.
Meg a Sportujsagot is meg szoktam annakidejen venni hogy hogy allnak a jatekkal.
A nagy focista a szememben az apro kis gorbe labu/ de szepen tudta vinni veluk a labdat, az az Albert volt.

Magasan mindenki folott. Annyit hallottam hogy a fia is focista lett de ahogy lenni szokott elmaradt az apja mogott.
Azt hallottam hogy maganeletben is nagyon rendezett eletet elt.

P.Elliot 2022.09.27. 15:32:41

@fhdgy: Hat elofordul az ilyen baleset de a kinevetok megerdemeltek volna hogy a csapatjuk veszitsen...

Hideg van ma, elhuzok vasarolni es ma nem csinalok semmit mert az oszi, huvos kertem csodaszep!

Mar nem is kerteszkedek tavaszig, no ahogy no de mar ugysem fejlodik semmi....

dikusz. 2022.09.27. 22:31:45

@P.Elliot: Persze, hogy van még a klub! Bár elég sok balhé van a klub körül, de a focisták erről nem tehetnek.

Albert Flórit (A Fradi klasszisa volt) a 182 cm-es magasságával nemigen lehetett alacsonynak mondani, a lába sem volt görbe.:))) Ami jellemző volt rá az (leginkább a pályafutása vége felé) volt, hogy ha éppen nem futott a labda után, csípőre tett kézzel állt a pályán.

Az apró kis görbelábú alacsony zömök focista Bene Ferenc lehetett, ő valóban az Újpest kiváló focistája volt, szerény, csendes ember, nem lehetett rosszat hallani róla.

Albert Flórián, Bene Ferenc, sőt Mészöly Kálmán fia is focista lett, egyikük sem ért az apja nyomába se.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása