oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 18. 06:45,  Majdnem Skandinávia 196 komment

2014. december 18. 06:45 Határátkelő

Majdnem Skandinávia

Ma nem egy várost, hanem egy egész „régiót” mutatunk be Dénes jóvoltából. Egészen csodálatos képeket küldött Németország északi részéből, és bónuszként az életéről is megtudhatunk részleteket a fotók nézegetése közben. Rendhagyó "Az én városom következik".

befagyott2.jpg

„A kezdetektől olvasom a Határátkelőt, hiszen a blog indulásakor éppen friss határátkelő voltam, viszont nem tartozok a törzskommentelők közé (a két kezemen össze tudnám számolni a kommentjeimet). Bár tudom, hogy nem a turistalátványosságokról kellene beszámolnom, azért csak beválogattam egy párat, de szigorúan szubjektív szempontok alapján.

Négy év sikertelen próbálkozás után 2011 májusától dolgozom Németországban, annak is az északi részén. A kiköltözésem kicsit kalandosra sikerült, ami egy külön posztot is megtöltene. Lényeg, hogy egy csomagtartónyi cuccal megérkeztem, csak éppen lakásom nem volt.

Miután négy, autóban töltött éjszaka után nyilvánvalóvá vált, hogy egyhamar nem is lesz, így átmenetileg egy nyaralóba költöztem be Maasholm falu üdülőtelepén. Mivel a falu egy kis félszigeten fekszik, ahol a sok turista nem férne el, ezért a közelben építették ezt a telepet viszonylag egyhangú házakból.

maasholm.jpg
Közel 3 hét után sikerült végre egy lakást kivennem Geltingben. Egy gyönyörű nyári napkelte után jöjjön egy kis árvíz, ami itt rendszeresen előfordul 30-40 évente. Megjegyezném, hogy a lakásban, amelyiknek az ablakáig ér a víz, az érkezésemkor a kollégám lakott. Akkoriban készült elköltözni.

gelting1.jpg

Amikor mentem lakást nézni, a tulaj próbált rábeszélni, hogy azt a lakást is nézzem meg. De nekem csak az emeleti lakás jöhetett szóba, mert az csak 2 szobás volt. A 3 szobás lakás nem kellett, mert nem akartam a fizetésem felét lakásra költeni, és egyébként sem volt szinte semmi cuccom.

A környék teljes joggal nevezhető vidéknek. 40 km-es körzetben mindössze két város található. Az egyik Kappeln közel 9000 lakossal. Nevezetessége Skandinávia legdélibb múzeumvasútja. Igen Skandinávia. Ez a terület ugyanis sokáig Dániához tartozott, és ez az emberek mentalitásán is meglátszik. Az időjárás is az év jelentős részében eltér az ország többi részétől.

A másik város Arnis, két szempontból is különleges. Egyrészt ez Németország legkisebb városa (Wikipedia szerint 283 lakossal), másrészt pedig itt volt a munkahelyem.

arnis2.jpg

arnis1.jpg

És milyen látnivalók vannak a környéken? A már említett múzeumvasúton kívül lehet sétahajózni is például a Schleion Lindaunis és Kappeln között. A képeken látható, hogy a helyiek közül gyakorlatilag mindenkinek van vitorlás hajója, aki megengedheti magának, és mellesleg ők tartják el a céget, ahol dolgozom.

Akinek ez nem elég izgalmas, az hajózhat (vagy kajakozhat) a Schwentinén is Kieltől fölfelé, majd gyalogos túraútvonalon bejárhatja a környéket és kapcsolatba kerülhet a környék növény- és állatvilágával.

Szintén vízhez köthető látványosság a Schwebefähre (lebegő komp? nem tudom, mi a hivatalos magyar neve) Rendsburgban. A világon már csak mindössze 8db létezik. A komp a csatorna felett átívelő vasúti hídra van felfüggesztve.

rendsburg.jpg
Ha jó az idő, szeretem biciklivel járni a környéket. Azt mondanom sem kell, hogy a legtöbb országút mellett van bicikliút. Viszont sok a keskeny mellékút és gazdasági út, ahol szinte nincs autós forgalom. A legtöbb aszfaltozott, néhány helyen csak két betoncsík van egymástól nyomtávnyi távolságban. Igazi földutak csak az erdőkben vannak.

Tetszenek még a régies illetve valóban régi házak.

2012 októberében a cég elköltözött Eckernfördébe. Én már hónapokkal korábban megtettem ugyanezt, és sikerült egy kis (helyi mércével icipici) lakást találnom, ami gyalog 3 percre van a munkahelytől. Utoljára általános iskolás koromban volt 20 perc alatti menetidőm. Íme, néhány kép a városból.

Számomra érdekes jelenség volt, amikor télen lassan elkezdett befagyni a tenger. Mivel nem volt igazán hideg, csak folyamatos enyhe fagy, így a hullámzás miatt csak egy jégkásás réteg tudott kialakulni a parton, ami szépen lecsillapítja az érkező hullámokat.

befagyott.jpg
2 kép a híres márciusi hóvihar utáni hóvihart (itt ugyanis kettő is volt) követő állapotról.

ho.jpg

ho2.jpg

Ősi hagyomány a húsvéti tűzgyújtás. A legtöbb településen ilyenkor kivonulnak az emberek egy jó nagy farakáshoz, meggyújtják, és a hagyomány szerint így űzik el a telet. Ezért kicsit vicces volt, hogy két éve a hosszú tél miatt elhalasztották az eseményt május 1-jére. Manapság természetesen ennek az eseménynek is része az eszem-iszom-dínom-dánom.

A nyári szezonban rendszeresen vannak kisebb-nagyobb rendezvények a strandon és a városban. Ezek egyike a Highland Games, ahol a versenyzők a hagyományos skót versenyszámokban mérik össze az erejüket. Természetesen itt is van megfelelő körítés a közönség szórakoztatására.


A környéken szinte minden hétvégén van valahol veterán autós találkozó. Ezek közül egy kiemelkedő esemény volt a 2012-es Prinz-Heinrich-Fahrt, ahol közel száz, 70 évnél öregebb autó jött össze, majd egy viszonylag hosszú túrát is teljesítettek.

Nem messze Karlsmindében minden évben rendeznek fogathajtó versenyt. Nagyon sok tanyán foglalkoznak lótenyésztéssel. Hétvégenként megszokott látvány az utakon a lószállító pótkocsit húzó autók.


Folytatásként jöjjön néhány nagyobb rendezvény / turistalátványosság a tágabb környezetből. Kezdjük mindjárt a legnagyobbal. A Miniatur Wunderland Hamburgban a világ legnagyobb modellvasút-terepasztala, és ha jól tudom, Európa 6. leglátogatottabb kiállítása. Valójában viszont sokkal több, mint egy modellvasút. Vasúton kívül van működő közúti és vízi közlekedés, sőt még repülőtér is.

Ezen kívül számos ámulatba ejtő vagy viccesen élethű jelenet is felfedezhető. Feltéve, hogy az ember jó időpontban látogatja meg a kiállítást. Ajánlom a novemberi hétköznap reggel 8 órát, akkor talán van egy kis esély, hogy az ember az egészet végig tudja nézni úgy, hogy nem áll elé senki. Ha valaki kételkedne, hogy a képek nem valódi tájakat ábrázolnak, szeretném hangsúlyozni, hogy a képeken látható dolgok 1:87-es méretarányúak.

Bad Segebergben minden évben megrendezésre kerül a Karl-May-Spiele. A nyári szezonban heti hét alkalommal adják elő Karl May egyik regényének akciódús színpadi változatát a szabadtéri színházban. Minden évben más-más regény kerül sorra.

Az MPS fesztivál, egy középkori kulturális vándorfesztivál, Pünkösd hosszú hétvégéjén Hohenwestedtben állomásozik. Ez az egyetlen állomás, ami 3 napos, és állítólag ez a legjobb a hangulat és a környezet szempontjából. A rendezvény áll egy középkori sátortáborból, ahol a résztvevők korhű ruhákban és körülmények között töltik a hétvégét. Középkori ünnepségek, játékok és bemutatók vannak, például: lovagi torna, jelmezverseny, boszorkányüldözés, vetélkedők (Bruchenball), vásár (főleg kézműves cikkek) és koncertek (legnevesebb fellépők Faun és Omnia).

Minden év Pünkösd hétfőjén van Haßmoorban a Super-Pull des Nordens traktorhúzó verseny. Azt hiszem, a képek magukért beszélnek.

Augusztus közepén hagyományosan Jerrishoeban nemzetközi modellrepülő bemutatót tartanak, vásárral egybekötve. Sajnos az időjárás elég kegyetlen volt hozzájuk, az elmúlt négy évben egyszer volt csak jó idő, akkor készítettem a képeket.

Végül zárásként még egy pár egyéb kép a környékről."

 

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Az én városom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr996993645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2014.12.18. 21:26:50

@**mimi**: De látod, ha nem rakom ide, akkor nem kezded magyarul keresni. :-)

Amúgy meg most az északi fények az érdekesek, azon az oldalon amit a wuaa rakott ide.

2014.12.18. 21:49:12

@diggerdriver: Sztár lettél a hülyegyerek blogján, már megint. :D

pappito · http://pappito.com 2014.12.18. 21:55:41

frankó poszt volt, nyugis régiónak tűnik és nagyon szép is

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.18. 21:58:05

@Philosoraptor:
Tényleg? Megyek megnézem:))))))))))))))))))

Keleti Szél 2014.12.18. 22:10:06

Köszönöm, nagyon tetszett! Mindig féltem egy kicsit a zord és lapos észak-német tájtól, de ez szívmelengető volt, a szerző érezhetően szeret ott élni és megtalálta benne a szépet.
Talán ezek után már én is bele mernék vágni! :)
Köszönjük a képeket!

pappito · http://pappito.com 2014.12.18. 22:12:06

@diggerdriver: tableno angyali türelemmel tanítgatja a retardáltakat :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.18. 22:23:26

@pappito:
Olvastam.
Minden elismerésem Tabé.
Ezek olyan sötétek mint néger az alagútban.
Bazmeg idejönnek és innen kiragadnak kommenteket és kitárgyalják.
Mit lehet erre mondani?
Kikövetkeztetik hogy élek mennyit keresek mennyi segélyt kapok, este megnézem nem e Hinta fekszik mellettem az ágyban...

pappito · http://pappito.com 2014.12.18. 22:30:36

@**mimi**: az adblue a dízelmotoroknál alkalmazott részecskeszűrők regenerációs ciklusához kell.
amikor a részecskeszűrő már tele van a kiszűrt részecskékkel, akkor a kipufogóba üzemanyagot fecskendeznek, ami hamuvá égeti a megfogott részecskéket az adblue (karbamid, (NH2)2CO vizes oldatban) olyan adalék, amellyel fokozni lehet az égés hőfokát (közel ezer fokra), így a részecskék még alaposabban elégnek, (plusz kémiai úton átalakítja a nitrogén oxidokat) a szűrő megint tiszta lesz és megint megfogja a gázolaj égésekor keletkező pici (korom)részecskéket. Összességében így sokkal tisztább és kedvezőbb összetételű az eltávozó égéstermék.

A regenerációs ciklus automatikusan lezajlik, a használattól függő gyakorisággal, ebből a vezető elvileg nem érez semmit, csak amikor szól neki az autó, hogy elpancsolta a a kék levet és vegyen másikat.

2014.12.18. 22:42:40

@diggerdriver: Kell neked leírni, hogy mennyit keresel, meg péjszlipet linkelgetni... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.18. 22:46:46

@Philosoraptor:
Hadd pukkadjanak.
Valamelyik hadibarom azt írta nem is az enyém.:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.12.18. 22:52:47

@Philosoraptor: @diggerdriver:
Azt tudjatok,hogy ki kommentel "Tudodki" nick-el?

SzZoole 2014.12.18. 22:58:22

@diggerdriver: Azt tudom.
Ez a Tudodki azt gondolja,hogy ossze vegyuk nove.

Keleti Szél 2014.12.18. 22:59:00

@diggerdriver: Ne a szobát nézd, a konyhára jelent nagyobb veszélyt! ;))

2014.12.18. 23:14:34

@Zoole[uk]: Nem tudom. Valami renegát, aki régen járt ide, aztán megvilágosodott, hogy itt mindenki hazudik, és azóta nem látogatja a blogot.

pasztasuta 2014.12.18. 23:24:34

@Muscari: oooh, A farkas(kutya) és a három kecskegida :)))

Off: back in TúróRudiLand :)

Herr Géza 2014.12.18. 23:26:50

@diggerdriver: Látom te is hinta-paranoiás vagy :D Ma látom, hogy az egyik szomszéd faluban 1.11 € a diízel, a másikban 1.30... Az én tankomnál egy fullos töltés 14 € difit jelent. Mi jut erről eszembe ? Abból a lóvéból a nyomi 4 "drága" sört tudna meginni...:))))) Persze csak az tud spórolni, akinek van kocsija. :))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.12.18. 23:30:45

@Zoole[uk]: Naná, hogy te tudod, hisz szegről-végről "kollégád" :))))))))))

adg 2014.12.18. 23:32:30

@szalka240: "Cserébe viszont május végétől szeptember közepéig szinte soha sincs 15 foknál hidegebb, még éjszaka sem."
Itt sem. Sot, szinte sohasem. Talan nehany evente ha 15 ala megy egyszer-egyszer. :D

Herr Géza 2014.12.18. 23:45:20

@Herr Géza: Bocs, nem nyert. Én E.-re tippeltem. :)))

2014.12.19. 00:21:43

Total off, de muszaj valahova megirni, senki sincs itthon es a Google nem segit, hogy ilyenkor micsinaljunk, ilyen specialis ugyekre pedig meg nem talaltak fel lelkisegelyvonalat, szoval maradnak vadidegenek az interneten, lattam, hogy ti is csinaljatok, ugyhogy batorkodom ideparazni :D Ha valaki tud segiteni, akkor irjon valamit, lecci mert maestebiztosannemalszom... :D

Szoval az van, hogy valaki vett tolem valamit az interneten keresztul nem tul nagy ertekben, es most azt akarja velem elhitetni, hogy nem kapta meg, eshogy karacsonyi ajandek, eshogy nagyon aggodik, hogy karacsonyig mar nem fog megerkezni. En ezt ket okbol nem hiszem el, egyreszt mert tortenesen egy privat dolgot is feladtam ugyanakkor (12 nappal ezelott, tehat mult heten), errol pedig biztos infom van, hogy mar a mult heten megerkezett. A masik ok, hogy ha ennyire fontos lett volna karacsonyig megkapnia, akkor miert nem irt mar mult heten? Sajna sima postai kuldemeny volt, nem kellett hozza se tracking, se alairas, haldoklonyugat, megbiztam az emberekben :D Nagyon ugy tunik, hogy azt szeretne, hogy visszakuldjem neki az arat, hiszen ennyi ido alatt meg a postanal se tudnek mit csinalni. Extra adalek, hogy megneztem, es tenyleg aznap regisztralt az online feluleten ahol arultam, amikor vasarolt, tehat nincsenek illuzioim, valoszinuleg kismillio nevvel eljatszotta ezt mar, a kerdes az, hogy mit tehetek?

Aztan van itt egy masik dolog is, total hab a tortan, es nincs kozze az elozo esethez, de talaltam egy osszeget a szamlamon, ami nemzetkozi atutalasbol szarmazik, altalam nem ismert referencia szamsorozat van hozza megadva, semmi egyeb, ez pedig micsoda? Ez csak a bankom hibaja ugye, nem hasznaljak penzmosasra a sima lakossagi bankszamlamat nigeriai sportfogadoirodak, ugye? :D

Nahat ez van, fhuuhhh, koszonom szepen, hogy kiirhattam ezt magambol, maris jobb, de erdemi valasszal megtobben lennenk, koszonjukszepen :D

2014.12.19. 00:22:52

@mojyo: tehat mult het elott marmint, csomagfeladas marmint.

Világpolgár2012 2014.12.19. 00:46:50

@mojyo:
1. e-bay?
2. Beszélj a bankoddal sürgősen.

2014.12.19. 00:59:41

@Világpolgár2012:
1. Nem e-bay, Etsy, gondolom nincs eselyem? :( Szetneztem a forumokon, nem tudom hogyan lehetne megoldani... nem is az oldalon keresztul uzent hanem egybol privat mailt kaptam. Visszakerdeztem, hogy ellenorizzuk le a cimet, de csak egy screenshotot kaptam vissza, hogy bizonyitsa, hogy megrendelte, eshogy nagyon kar lenne, ha nem kapna meg karacsonyra... a problema az, hogy nincs meg a blokkom a postarol ami igazolhatna h elkuldtem, de ezt nem akarom neki megmondani, mert en 95%-ig biztos vagyok benne, hogy megkapta :D Ja, bonusz, hogy az emailen szereplo nev es a postai cimen szereplo nev nem azonos... Szoval nemtom mivan.

2. Az lesz mindenkepp ez nem is kerdes, csak le akartam irni, hogy azert meg tudjak aludni. Jo lenne amugy, ha kiderulne, hogy a penz valami isteni csoda folytan megis az enyem es karacsonyi ajandek volt valami ismeretlen adakozotol :D De valoszinuleg nem, es hat kinek van kedve annyiert a boribe menni... :D Nade tenyleg ezzel nem is akarok viccelni, mittudomen hogy kerult oda, elegge felelmetes azert :(

Szoval tenyleg az van, hogy egy nap ket atveres aldozata lettem egyszerre? :((( Miaf*szmar, Csutortok 18 az uj Pentek 13 lol.

Muscari 2014.12.19. 01:13:32

@mojyo: sajnos ha az ebay-en adtad el, nem tudsz mit csinálni. Olyan szinten védik a vásárlókat, hogy akkor is nekik van igazuk, amikor nincs. Legközelebb legalább proof of postage - ot kérnék a postán (nem emlékszem, hogy hol élsz, de valami ilyesmi biztosan van) Ez nem küldtem plusz pénzbe, és bizonyítsd vele, hogy feladtad.

Remélem nem nagy összegről van szó, mert szerintem buktad . Az ebay mindig a vevőnek ad igazat, ha nem tudod valahogy az ellenkezőjét bizonyítani.
Nekünk 60fontot kellett visszaadni így, a cuccot mondjuk visszaküldték, a bibi csak az volt, hogy nem ugyanazt, mint amit mi küldtünk. De mivel nem tudtuk bizonyítani, így jártunk. A pénzt az ebay simán visszaveszi a PayPal - róla, ha akarod, ha nem.

Bocsi a rossz hírét :-(

Muscari 2014.12.19. 01:14:49

@mojyo: akkor nem tudom, ezt az Etsyt nem ismerem.

Muscari 2014.12.19. 01:17:16

@mojyo: sok pízt küldött az ismeretlen nagybácsi?

Világpolgár2012 2014.12.19. 01:19:14

@maxval bircaman szerkesztő:
Angliában is kb. 380-an lakják a legkisebb várost. Érdekesség, hogy 2001 és 2011 között 30-al nőtt a lakosság.

2014.12.19. 01:24:45

@Muscari: Koszi a valaszt, nembaj, hogy rossz hir, csak beszelgessen velem valaki kulonben panikrohamot kapok, meg a Facebookon sincs senki fenn, el se hiszem... :D

Sejtettem, hogy buktam, az Etsy amugy olyan mint az e-bay, csak nem elsosorban hasznalt dolgok arulasara valo, hanem sajat, "handmade" dolgokera is, es annyival szabadelvubb, hogy te allithatod ossze a sajat "shop policy"-t, az enyemben az van, hogy visszajarhat a penz, mert nem is gondoltam ra, hogy atvaghatnak, pedig enis magyar vagyok! :D Sajnos tenyleg ez a baj, hogy sehol se talaltam meg a postai blokkot 12 nappal ezelottrol :(

Nem nagy osszeg amugy, de akkor is szarul esik... hat ez van, majd jol kifizetem a bankszamlamra kerult random penzbol BRUHAHAHA :D

Világpolgár2012 2014.12.19. 01:28:35

@mojyo:
Ez így tényleg nem hangzik jól :( A posta is csak akkor fizet, ha legalább tudsz valamit bizonyítani. Itt az infó, de persze valószínűleg ez már nem segít: www.royalmail.com/personal/help-and-support/royal-mails-retail-compensation-policy-for-loss
Ha nem fizeted vissza, akkor írhat valami negatívat rólad? Egyáltalán fent van még az Etsy-n a nickje?

Lehet, hogy a két árverésnek köze van egymáshoz???

2014.12.19. 01:41:18

@Világpolgár2012:
Az Etsys nickje meg letezik, de az is gyanus h aznap regelt... mar favoritolta a boltomat, es gondolom majd jol lehuz majd ha nem kuldom vissza a penzt :( Bar meg nem fenyegetett meg ilyesmivel, csak a karacsonyi konyorges volt, gondolom remenykedik. :D A hapsim tapasztalt ebayezo, majd megkerdezem ot is mielott visszairok ennek a vasarlonak de valoszinuleg nem fogok tudni mast csinalni :( Amugy nem nagy ertek, es a sajat shop policy-m szerint csak a cucc ara jar vissza, a postakoltseg nem, szoval nem ez a gond, csak az, hogy valaki ezt csinalja, es pont engem valasztott.

Azt nem hinnem, hogy a ket atveresnek van koze egymashoz, a vasarlo az Etsy-n az Etsynek fizet a sajat bankkartyajaval, nem ismeri a szamla szamomat, azt csak az Etsy tudja. Raadasul ez az ismeretlen Mikulas nemzetkozi atutalassal kuldott nem tul kerek (de amugy nagyon kellemes :D) osszeget es csak egy furcsa referenciaszamot hagyott maga utan, olyasmire hasonlit amit bankok egymas kozott hasznalnak, vagyis a refenciasor elso nehany betuje a bankom nevere utal... Kellett nekem azzal viccelni, hogy monacoban bujkalo gengszter vagyok itt a Hataratkelon, most jol megtalaltak :((

Világpolgár2012 2014.12.19. 01:52:01

@mojyo:
24-ig mindenképpen várj, aztán valószínűleg egyszerűbb visszaadni a pénz :( Legközelebb küld registered postával, akár meg is változtathatod a boltodban a szabályokat, hogy csak azzal küldesz árut. Egyébként miket ki nem találnak egyesek!Biztos direkt a karácsonyi időszakra időzíti az átverést, könnyű a postára fogni.

Miket csinálsz egyébként?

2014.12.19. 02:14:39

@Világpolgár2012: Amugy szombaton kuldtem, eloszor tenyleg azt hittem, hogy azert kesik, mert szombaton nem nyultak hozza, de ezt nem hinnem, foleg a karacsonyi idoszak elott, aztan miutan kiderult, hogy a privat kuldemenyem mar reg megerkezett (sokkal messzebre), biztos voltam benne, hogy ez is... aztan rakerestem az Etsyn a forumokra, es lattam, hogy irtak, masok is, hogy foleg karacsonykor van ez, es egynapos nickekkel... hat kosz b*zmeg, akkor mar tudtam kb, hogy igy jartam, csak remenykedtem, hogy ha visszakerdezek, esetleg feladja a beprobalkozast... :(

Amugy az Etsy-n a textiles projektjeim "mellektermekeibol" es ujrahasznositasabol probalok meg penzt csinalni :D Kiegeszitoket csinaltam ilyen ujrafestett dolgokbol, pl. salak meg ilyesmik. Megmutatnam szivesen, de az igazi nevemmel hasznalom, es most egy kicsit elegge ideges vagyok az ilyesmiknek a vilagba kurtolesevel kapcsolatban, nembaj? :D

Világpolgár2012 2014.12.19. 02:25:02

@mojyo:
Nem baj, persze :) Csak az irányra voltam kíváncsi. Ha majd releváns lesz, akkor írok privátban :) De megígérem, nem rendelek karácsonyra :)

2014.12.19. 02:26:09

Az amugy meginkabb idegesit, hogy ennyie biztos vagyok benne, hogy megkapta, a privat kuldemeny miatt... ha egyedul ment volna, akkor lehet, hogy elhittem volna neki, hogy tenyleg nem kapta meg, es joszivubben refundoltam volna, de igy nagyon keseru a szajamize vagymi :((

Világpolgár2012 2014.12.19. 02:29:13

Hogy a posztról is írják már valamit... Szuper képek! Már egy pár éve el akarok arrafelé menni, igazából Sylt érdekel, de ha már arra járunk mindkét oldalt érdemes lenne megnézni. Sajnos egyelőre nem tudom rávenni a férjet, neki túl hideg. Bár most már valamennyire hajlik Norvégiára, ez a része Németországnak meg úgyis útba esne, na hátha mégis sikerül.

Világpolgár2012 2014.12.19. 02:31:27

@mojyo:
Na, csak azért hogy jobban érezd magad ma este, én már adtam fel karácsonyi képeslapot kb. 10 nappal karácsony előtt és jánuár második felében kapták meg! És én is kaptam már januárban képeslapokat. Még van egy ici-pici remény, hogy hátha nem átverés.

2014.12.19. 02:41:43

@Világpolgár2012: Igen, bar a januar meg egesz jo, tolem mar marciusban is kaptak karacsonyi lapot. :D Szoval barmi lehet meg...

Az mar biztos, hogy nem kellene keso este Etsy forumokat olvasni, kepzeld, nemcsak a vasarlok vernek at, olyan is van, hogy az eladok tunnek el a tranzakcio utan... Keszen vagyok. :D Jo lenne tudni, hany szazalek van ilyenekbol az ilyen kereskedos oldalakon es mekkora a tisztesseges tobbseg, ha tobbseg egyaltalan :D

Világpolgár2012 2014.12.19. 02:55:37

@mojyo:
Jaja, aludni kellene inkább :) És nézzük a pozitív oldalát a dolognak, sok mindent tanultál ma (én is!) és nem került túl sokba :)

2014.12.19. 02:59:43

@Világpolgár2012: Sot, meg ajandek penzt is kaptam, csak remelni merem, hogy nem azt kerik erte cserebe, hogy a Sebhelyes Joco klubjaba vigyek le ket kilo kokaint, bar ahhoz kicsit kevesrol van szo :D

Holnapra biztosan okosabb leszek :) Koszonom, hogy beszelgettel velem, mar nem vagyok ideges :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.19. 03:43:02

F@sza a sok kép, kösz! Nagy meglepi volt számomra a terepasztalon az LKAB Kiruna Mine...Hát az igazi nem pont így néz ki. :-))) De érdekes volt.Meg is kerestem az onnan származó vasérceimet, még mindig úgy rántja a mágnes, mint az állat... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.19. 03:59:24

@wuaaa [nor]: Jó, hát Tromsöben már valszeg únhatják a zöld fényt...Ott jó eséllyel akkor fényképeznek, ha nincs...
:-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.19. 04:01:18

@Mr Long (UK): Hahh, május... Addig háromszor bedőlnek gazdaságilag... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.19. 04:05:18

@szalka240: Jaj de jó, köszi.Nem megyek naponta Hamburg felé, de eztán még évente se fogok... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.19. 04:21:14

@mojyo: Te nem leszel attól még semmiképpen bűnöző, hogy kapsz valahonnan valami pénzt.Ezért semmilyen szinten nem lehet téged elmarasztalni.Télleg használd ki és egyenlítsed ki (ha kell) abból.

pappito · http://pappito.com 2014.12.19. 04:28:00

@mojyo: kérdezd meg az etsy-t hogy mi van ilyenkor, nyugodtan mondd meg, hogy gyanús a vevő, a posta meg elment. ha az etsy aszondja add vissza a pénzt, akkor add vissza.

Amikor én vettem onnan valamit akkor regisztráltam, három perc múlva már vásároltam, fizettem és azóta se :) szóval nincs kizárva, hogy jóhiszemű a koma. (mondjuk én megkaptam a cuccost)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 05:38:26

@pappito: nagyon birom, hogy tokerthetoen fudod ezeket elmagyarazni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 05:42:33

@mojyo: vagy a bankod hibaja vagy a feladoe. nincs aggodnivalod.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 05:46:32

@mojyo: latod, rend van a vilagmi densegben

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.19. 06:29:04

@Réka ‎:

Na ugye!

Hogy állhatna jól a világos hajszín valakin, akinek a bőre hófehér, a szeme sötét? A szőke színnel elvész az egész arca.

A szőke szín kék szemű férfiaknak való.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.19. 06:29:20

@NIKI LAURA:

Igen, most megint rákapott erre a rossz szokásra.

Nem szív napi 5 szálnál többet.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.19. 06:29:29

@Babette .:

Igen, ez egy gyakori női tévhit, Kb. ugyanaz, mint a szilikonmell jónak találása.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.19. 07:48:42

@mojyo:@mojyo: fontos, hogy te ne nyúlj ahjoz a pénzhez. Elég gyakori módszer, hogy a csaló utal egy összeget, majd megkeres, hogy jaj, rossz számlára utalta, elírta, stb, utald már át neki a megadott számlaszámra:...
Majd pár nappal később ismét megkeres, hogy hol a pénz... te pedig nem tudod bebizonyítani, hogy neki utaltad, szóval még egyszer behajthatja rajtad.
Mindenképpen hagyd, hogy a bank intézkedjen helyetted, saját kezűleg ne indíts tranzakciót.
Persze remélem, hogy kiderül: logikus és jogos magyarázata van a pénznek :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.19. 07:50:49

Ma a mobilon Taxomükke voltam. Tegnap VBPA. Lassan összeáll a kép, hogy az összes kommentet én írom. Vagy álmában egy lepke.

Taxomükke (UK) 2014.12.19. 07:59:01

@diggerdriver: Nem hat, valami Janose. Egy szoval sincs rajta, hogy Digger's payslip.
:)))

Taxomükke (UK) 2014.12.19. 08:00:48

@Réka ‎: Jo neked. :)) En meg golf2. Te jobban jartal. :))))
Mondjuk hozzaszolni nem tudtam.

adg 2014.12.19. 09:26:35

@Réka ‎: Hogy keresi meg? A bankszamlaszambol nem derul ki, hogy kie a szamla, a bank meg nem mondhatja meg. Tudomasom szerint a bank sem veheti le a szamladrol a rosszul utalt penzt, ez igen sak komoly visszaelesekre adna lehetoseget. Megkers teged, vagy jogi utra megy.
Az en bankom minden utalas elott szol, hogy ellenorizzem a szamlaszamot, mert kizarolag az alapjan tortenik a tranzakcio, es ha rosszat adok meg, nem garantaljak, hogy sikerul visszaszerezni.
Szoval ha talalt penz jon a szamladra, elso koron rajtad mulik, hogy visszaadod-e a bank keresere. Aztan lehet birosagra menni.

Csunya lenne, ha a bank csak ugy levehetne. Veszel egy autot, atutalod az arat, majd szolsz a banknak, hogy rossz helyre utaltad, adjak vissza. :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.19. 09:49:28

@adg [Au, Darwin]: természetesen ehhez az kell, hogy a csaló tudja, hogy a bankszámla Mojyoé. Azt hittem, ez evidens. Szóval a csaló kapcsolatba lép Mojyoval*, elkéri a bankszámlaszámát és indul a csalás. Remélem, most már érted.

*természetesen valami validnak látszó ürüggyel, nem úgy, hogy szia, itt a szélhámos, még mielőtt ebbe is beleköt valaki mindentjobbantudó.

Sokszor mondják, hogy bankszámlaszámot nyugodtan ki lehet adni, mert oda csak utalni lehet, levenni nem. De a dolog nem ennyire egyszerű, szépen vissza lehet élni egy bankszámlaszámmal is, ha az ember nem vigyáz.

**mimi** 2014.12.19. 09:54:10

@pappito:

Nagyon szépen köszönöm! :)

Egyébként tényleg érdekelt, nem csak azért kérdeztem, hogy kérdezzem.
Könyvelünk egy fuvaros cégnek, és ott látom rendszeresen a számlák között az Adblue töltést, és nem tudtam mire jó, azt sejtettem, hogy valamilyen adalékanyag.

**mimi** 2014.12.19. 09:59:43

@pappito:
elveszett a válaszom...:(
na még egyszer...

Köszönöm szépen :)
Egyébként tényleg érdekel, nem csak azért kérdeztem,hogy kérdezzek valamit.
Könyvelünk egy fuvaros cégnek, és ott találkozom rendszeresen az Adblue számlákkal, sejtettem, hogy valamilyen adalékanyag, és jó tudni, hogy mire jó :)

**mimi** 2014.12.19. 10:00:40

ezek szerint mégsem veszett el...bocsi

**mimi** 2014.12.19. 10:11:48

@Réka ‎:
úúúúú...egyszer én is voltam mobilon Taxomükke...annyira megijedtem, hogy azonnal mindent eldobtam a kezem ügyéből :)

adg 2014.12.19. 10:28:16

@Réka ‎: "Remélem, most már érted.", "mielőtt ebbe is beleköt valaki mindentjobbantudó"

Azt hiszem, nem maradt mas hatra, minthogy elnezest kerjek, hogy en kis ertelmetlen mindentjobbantudo bele mertem szolni. Kerlek bocsass meg, tobbet nem fordul elo.

Eszem all meg az ilyen magas lorol kioktato stilustol...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.19. 10:30:12

@Réka ‎: "te pedig nem tudod bebizonyítani, hogy neki utaltad" Hát ezt meg hogy?Mi tudunk a netbankos utalásunkról kvittót nyomtatni.Ez nem általános?Persze kérdés, hogy mi számít bizonyítéknak...

SzZoole 2014.12.19. 10:52:00

@pappito: @Philosoraptor: @Herr Géza:
Csak azert kerdem,hogy ki lehet,mert engem is megemlit egy kommentjeben,mint Digger segnyalojat.

SzZoole 2014.12.19. 10:58:11

@maxval bircaman szerkesztő: Ja,hogy fake tatto-ra gondolsz.
Az igazat jobban szeretem,van is egy jopar:)
Vigyazz,a lanyom is igy kezdte.Eloszor henne a kez fejere,aztam meg mar a ballapockaja meg a jobb lab feje es bokaja mar igazival van levarva.
A hennat mar csak egy lepes valasztja el a tetovalastol:)

Herr Géza 2014.12.19. 11:02:18

Csak hogy én is szóljak valamit a bankos "trükkökhöz":
Igen, használják csalási célra (is) , hogy vaktában utalgatnak tömegével pl. 1 centeket (0,01 € !!) random számlaszámokra. Ahonnan visszajött, az ugye nem talált, ha meg nem jön vissza, akkor máris tudja a pók, hogy élö bankszámlát talált. Onnan az újabb trükk már csak egy lépés....
(Még mielött kérdezné valaki, azért nem tünik fel a banki rendszereknek, mert ténylegesen és legálisan alkalmazzák ezt a módszert ügyfél által megadott banki kapcsolatok ellenörzésére, különbözö azonosító kódok küldésére - közleményként -, stb. Nagy ügyfeleknek az utalások ingyenesek. Olcsóbb, mint a posta, vagy az sms...)
Egyébként van olyan, hogy a bank a megkérdezésed/értesítés nélkül levehet a számládról pénzt, különösen az ilyen technikai malörök esetében, mint a téves utalás...
Viszont az is müködik, hogy ha én egy cégnek/szolgáltatónak beszedési megbízást adok, akkor kettö-négy hetem van banktól függöen, hogy a szerintem hibásan/tévesen levett pénzt egy kattintással "visszahozzam". Persze, ha én "vicceskedek" és az ügyfél utána reklamál és bebizonyítja, hogy nem ö tévedett, akkor csúnya fekete pontokat kapok a credit historymba ...
Szóval én azt tanácsolom, hogy a "talált" pénzhez ne nyúlj, jelezd a banknak. Ha elköltöd, és még rád is bizonyítják, hogy rosszhiszemüen tetted azt, hiszen tudtad, hogy a pénz nem téged illet, akkor még te leszel a gonosz/csúnya. Én bizony már jártam így, durva kamatokkal kellett visszacsengetnem a pénzt, pedig én még csak rosszhiszemü sem voltam, csak nem volt "kedvem" bíróság elé vinni az ügyet. Ajánlom ilyenkor a bankszámlaszerzödés legapróbb betüs részleteinek gondos tanulmányozását, benne lesz.....
Azt azért jelezném, hogy ez a német jog szerint értendö, ami viszont gondolom némileg hasonlít az EU-joghoz.... :))))

2014.12.19. 11:11:47

@Zoole[uk]: A henna novenybol keszult port osidok ota hasznaljak haj- es koromfestesre.

Herr Géza 2014.12.19. 11:18:24

@Zoole[uk]: A hennát természetes (BIO!) cuccként hajfestésre (is) használják...

Herr Géza 2014.12.19. 11:19:43

@Zoole[uk]: Tudom, olvastam, csak nekem úgy rémlett, hogy az E. "barátunk" dumája volt.
Szóval én sem tudom akkor, hogy ki az a "tudodki"... :))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.19. 11:20:52

@geegee: hát ha megad egy bankszámlaszámot és te elutalod arra a számlára, majd egy héttel később jön, hogy nem kapta meg, valaki másnak utaltad, majd megad egy másik számlát, hogy az az övé, oda utald másodjára. Miközben persze mindkét számla az övé vagy a bűntársáé. A két követelés két emailcímről is érkezhet, hogy arra hivatkozhasson, hogy elsőre nem kapott pénzt, te akarod becsapni őt...
De ne fessük az ördögöt a falra, ha senki nem keresi meg @mojyo: -t, akkor valszeg nem csalás-ámítás.
Szerintem amúgy elég gáz, hogy ha pénz érkezik a számlámra, akkor sokszor nem látom, hogy kitől. Általában nekem is csak egy hosszú sorszámot ír ki, aztán törhetem a fejem, honnan is vártam pénzt. (van pár kivétel, pl. fizetés, adóvisszatérítés) Szerintem ha magánszemélytől érkezik pénz, akkor kötelezően kellene szerepelnie a névnek, személyi számnak, bankszámlaszámnak... sok szélhámosság elkerülhető lehetne ezzel szerintem.
Te használsz Swish-t amúgy?

@adg [Au, Darwin]: semmigond. :)

SzZoole 2014.12.19. 11:25:44

@Mirjam2: @Herr Géza: Eddig azt hittem,hogy csak a borfelulet diszitesere hasznaljak,de most mar okosabb vagyok ezzel is,koszi:)))

Mindegy is Gejza,ott jol ki beszelnek minket,azt gondolnak amit akarnak,bar en nem igazan bantottam sose Hintat.

2014.12.19. 11:26:16

@mojyo: Csatlakozom az elottem szolokhoz: ne nyulj a penzhez es szolj azonnal a banknak, igy szerintem nem lehet bajod, de figyeld ezek utan nagyon a bankszamladat, en lehet hogy akar bankot is valtoztatnek mert ez igy eleg nyugtalanito.

2014.12.19. 11:35:40

@Zoole[uk]: Fokent haj- es koromfestesre hasznaljak, egyes orszagokban a test diszitesere is kulonleges alkalmakkor, pl. eskuvo. Csak a legutobbi idokben kezdett divatta valni Nyugaton a hennaval keszult 'temporary tattoo', ami termeszetesen egyaltalan nem tradicionalis ott ahonnan a henna noveny szarmazik; csak a nyugati stilusu tetovalasokat probaljak imitalni ideiglenes formaban. Sokszor hirdetnek un. 'black henna tattoo' szolgaltatast; ezzel nagyon vigyazni kell, mivel egyaltalan nem henna, hanem egy fekete festek / vegyi anyag ami sulyos allergias reakciokat valthat ki. Az ilyen 'fekete hennat' messze el kell kerulni. Maga a henna egy teljesen termeszetes, novenyi anyag, eredetileg voros / barna szint lehet vele elerni, de ma mar keszulnek henna alapu hajfestekek mas szinben (ez nem keverendo ossze az un. 'black henna'-val, ami valojaban nem henna).

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.19. 11:50:44

@Zoole[uk]:

Dehogy. A hennát a hajra tesszük. Egész éjszaka rajta van, Hihetetlen csillogást ad a hajnak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.19. 11:50:44

@Mirjam2:

Így van, csak Európában a Balkánon kívül szinte teljesen ismeretlen.

2014.12.19. 11:58:49

@maxval bircaman szerkesztő: Angliaban nepszeru es konnyen elerheto, az azsiai / torok kozosseg miatt. Nemetorszagban is meg lehet talalni csak tudni kell hol keresse az ember (torok boltok, bioboltok). Messze a legjobb alternativa a vegyi alapu hajfestekekre, a henna meg apolja is a hajat, mig a tobbi festek karositja.

2014.12.19. 12:25:35

@szalka240: @diggerdriver: Szerintem ez a vikingekkel fugghet ossze, most nincs idom reszletesen elmagyarazni, de ha erdekel benneteket, nezzetek utana (viking terjeszkedes vagy valami hasonlo - az a lenyeg hogy elfoglaltak a mai Skocia, Skandinavia, Eszak-Nemetorszag reszeit es a kulturajuk hatassal volt ezekre a teruletekre).

Taxomükke (UK) 2014.12.19. 13:09:54

@**mimi**: Nem vagyok én olyan rémisztő...
Ma reggel viszont petrasp voltam.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.19. 13:23:38

@Mirjam2:

Mo-on is csak bioboltokban kapható.

BG-ban a kommunizmus végéig nagyon sok nő használt hennát hajfestésre. A demokráciában a nyugati hajfestéket sajnos nagyon eltüntetták a szokást, manapság szerintem 10-szer kisebb a felhasználása.

2014.12.19. 13:41:31

Koszonom a valaszokat a tegnapira :D

Az Etsy-vel az a gond, hogy mivel nincs meg a blokk a postarol, es sima, tracking szam nelkuli postaval ment, nem nekem fog igazat adni, kenytelen leszek egy csalonak karacsonyt csinalni :D Amugy ez gaz, mivan ha csak egy kepeslapot rendelt volna, vagy egy utalvanyt, es en egy boritekba tettem volna, amire folnyalok egy belyeget es begorom a sarki postaladaba, azt se lehet bizonyitani, ahh, resen kell lenni ha penzt kap erte az ember :D Amugy az is lehet siman, hogy tenyleg nem kapta meg, mert elloptak, megkerdeztek a postan, hogy mi van benne meg mittudomen (a tobbi rendelesnel nem volt ilyen, csak ezzel), szoval ezt is el tudom kepzelni, a tanulopenzt mindenesetre meg kell fizetnem ugy tunik.

A penzrol meg kiderult, hogy az enyem, csak a referencia szamot lattam eloszor csak, de masnapra mar az is ott volt, hogy kitol kaptam es miert jott, nem voltak csalok, csak en vagyok paranoias :)) Ilyenkor bezzeg resen vagyok :D

Erdekes, hogy amikor atverhetnek, johiszemu leszek, amikor meg nem az van, akkor egybol csalasra gondolok :D Nem megy ez, ugylatszik igaza van azoknak akik szerint aki egyszer elkoltozott az mar nem is magyar tobbe, de valahogy megis vissza kene szereznem azt a furmanyos csavaros pesti eszjarast, hogy resen legyek mindig. :D

Szoval kosz mindenkinek aki irt!

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 13:48:50

@adg [Au, Darwin]: akkor nyúlhat hozzá a bank, ha ő cseszte el az utalást, pl az üi rosszul rögzítette a papírost. ez egyre ritkább az online bankolás idejében.

de a lényeg tényleg az, hogy nem szabad a pénzhez nyúlni. (illetve lehet, ha nem lesz egyenleg, majd csinál a bank egy kényszer overdraftot és kész. szóval inkább nem érdemes.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 13:51:56

@adg [Au, Darwin]: icces, sokan gondolják, pedig réka nem magaslovas kioktató, csak cifrázza túl a mondandóját:)
én pl tök viccesre vettem ez a kommentjét:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 13:53:02

@Zoole[uk]: a hennát hajfestésre is használják.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 13:55:11

@Herr Géza: ez mióta van úgy, hogy visszajön a pénz???
legutolsó tudomásom szerint megy a központi banki számlára (ld"nagykalap"), aminek nem találják a számláját.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 13:56:16

@Mirjam2: @Herr Géza:
úgy nézem, most már biztosan tudja, hogy utánatok én is elmondtam neki:D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.19. 14:01:06

@mojyo: de jó, hogy megoldódott a bejövő pénz! Engem ez aggasztott legjobban.
Bevallom, ha valamit rendelek etsy-ről, akkor én is elvárom, hogy elküldjék még egyszer, ha nem érkezett meg... lehet szemét vagyok, hiszen legtöbb esetben nem csilliárdos az eladó sem... Ez bizalom kérdése, az eladó kénytelen elhinni nekem, hogy nem érkezett meg, amennyiben sima levélküldeményként postázta az árut. Ahogy én is megbízom abban, hogy elküldi a cuccost, miután előre kifizettem az árát-
El vagyunk kényeztetve mi vásárlók, tényleg mindig nekünk van igazunk, különösen az online vásárlásnál.

adg 2014.12.19. 14:02:46

@Babette .: Te sem szoktad tulcifrazni, de megsem erzem lekezelonek sosem.
De semmi gond, ettol meg fogok tudni aludni. :)

Amugy nem arra gondoltam, hogy a bank teszi rossz szamlara a penzt, hanem hogy te utalnal nekem, de veletlen max szamlaszamat irod be. Ezt a penzt eleg nehez visszaszerezni. Az en bankom fel is hivja a kedves figyelmemet, hogy kizarolag a szamla- es fiokszamot (itt ez van) hasznaljak a tranzakcional, nem ellenorzik a nevet, cimet, semmit. Ami ertheto is, geppel kb eselytelen lenne. Ha elirom, akkor semmi garancia, hogy visszakapom.

SzZoole 2014.12.19. 15:21:44

@Babette .: most mar tudom,de neked külön köszönöm melyen tisztelt doktor ügyvéd nő:)))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.19. 16:54:36

@adg [Au, Darwin]: ez megnyugtató:)))

@Zoole[uk]: ismétlés a tudás anyja:DD

Keleti Szél 2014.12.19. 19:52:58

@Herr Géza:
A múltkor egy göttingeni professzort meszeltek el, akinek az egyetem tévesen 25 helyett 25.000 eurót utalt. (A receptdíjat, aminek a felét akarta az egyetem fizetni, hibásan, tizedesjegy nélkül ütötte be az adminisztrátor, így lett az 50,52 helyett 50352 euró.)
Évekkel később derült ki a hiba, a professzor azt állította, hogy neki nem tűnt fel, hogy téves összeget kapott volna, a számlakivonatot meg kidobta. :)

Védekezését nem fogadták el. A bíróság a professzor magatartását inkorrektnek találta, de büntethetőnek nem. A pénzt ugyan vissza kell fizetnie, de ez minden...
www.spiegel.de/unispiegel/wunderbar/goettinger-professor-tausende-euro-angeblich-nicht-bemerkt-a-989775.html

SzZoole 2014.12.19. 23:35:46

@maxval bircaman szerkesztő:"Hihetetlen csillogást ad a hajnak."
Csak tudjal majd aludni a nagy ragyogastol:)

SzZoole 2014.12.19. 23:38:22

@Babette .: Veled barmikor barmit szivesen ismetelnek:)))

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.12.20. 10:32:02

@Taxomükke: üdv a klubban, remélem csak reggel voltál "én ", mert sajnos nem ez volt a legjobb napom.. :-(

2014.12.20. 19:17:22

@Zoole[uk]: Ezen a blogon mindenki aljas hazudozó, szóval ne vedd magadra az új beosztásodat. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.25. 13:18:29

@Réka ‎: Hát, mondjuk ja, nem ártana több infót látni a küldőről...
Szerintem nem használok swisht, nem is tudom, mi az? :-)
("Kizárt dolog, mert nem tudom...")

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása