oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 28. 06:42,  Mit keres egy magyar Costa Ricán? 304 komment

2014. október 28. 06:42 Határátkelő

Mit keres egy magyar Costa Ricán?

A kérdés jó, a válasz pedig Szilvia mai írásában rejlik, aki persze nem csak erre felel meg, hanem bemutatja az országot is. Ma tehát egzotikus útra indulunk, ráadásul képekkel is, amiért külön köszönet a szerzőnek, akinek egyébként jó szívvel ajánlom a blogját is.

Készülőben a Határátkelő saját oldala (nyugi, a blog megmarad), ha támogatnád, vagy csak érdekel a dolog, akkor kattints ide!

IMG_0157.JPG

„A címben feltett kérdés inkább úgy helyes, hogy mit keres egy Costa Rica-i Magyarországon, ugyanis a történet alapvetően itt kezdődik. Röviden: a férjem Costa Rica-i, egy multinál dolgozik és majdnem négy éve felajánlottak neki egy állást a budapesti irodában. Találkoztunk, összeházasodtunk és nem sokkal a babánk születése után ide költöztünk (visszaküldte a multi).

A fentiek jegyében nyilván elfogult vagyok az országgal és a lakóival kapcsolatban, de azért a következő cikkben igyekszem bemutatni Costa Rica árnyoldalait is.

Boldogok

Az ország gyönyörű, természeti parkok, őserdők, vulkánok, illetve a két óceánpart teszi ellenállhatatlan turisztikai célponttá. A biodiverzitás itt az egyik legnagyobb a világon és energiaszükségletük több mint 90%-át természetes forrásból nyerik.

Ezenkívül Costa Rica a világ egyik legboldogabb országa, legalábbis papíron (Happy Planet Index felmérés) és bár tudjuk, hogy ezek a statisztikák csalókák lehetnek, azt kell mondanom, hogy Magyarország után arcon csapott a különbség.

Az emberek tényleg nagyon kedvesek és vidámak, és ez nem a külföldinek vagy a cuki lányomnak szól, mivel a férjem által elég jól belelátok abba is, hogy hogyan bánnak egymással a helyi emberek. Mindenki teszi a dolgát és közben próbál vidám maradni és az élet egyszerű dolgainak örülni. Ilyen a kávé vagy a foci.

Amikor a Costa Rica-i csapat játszott a foci vb-n, konkrétan leállt az élet, MINDENKI a meccset nézte, munkahelyeken, iskolákban, éttermekben. Aztán a nap másik felét ünnepléssel töltötték. Mondjuk érthető. Amikor a csapat hazautazott, sok munkahely munkaszüneti napot rendelt el, hogy a dolgozók ki tudjanak menni a focisták fogadására.

Munka

Costa Ricán földrajzi és stabil politikai helyzete valamint a jól képzett munkaerő miatt Magyarországhoz hasonlóan nagyon sok cég nyitott shared service centert, csak míg Magyarországon Európát, addig innen az amerikai kontinenst szolgálják ki, tehát ez azt jelenti, hogy elég sok angol nyelvű állást hirdetnek meg.

Mivel én még itthon vagyok a kislányommal, nem tudom megmondani mennyire nehéz külföldiként munkát találni (a későbbiekben majd beszámolok róla), azt gondolom, hogy amennyiben a cég nagyon akar Téged és vállalja a munkavállalási engedély elintézését akkor ez nem probléma, bár biztosan jobban örülnek, ha van már tartózkodási engedélyed. Ennek hiányában ugyanis 90 nap után el kell hagyni az országot. A legtöbben ilyenkor átruccannak Panamába vásárolni, ami sokkal olcsóbb, mint Costa Rica.

DSC_0284.JPG

Elég magas amúgy a munkanélküliség, mindez úgy, hogy az ország tele van nicaraguai bevándorlókkal, akik az „alja” munkát végzik és hát őket nem nagyon szeretik itt, de ennek leginkább politikai okai vannak (néha összevesznek a határ menti területeken).

Mivel az országnak nincs hadserege, igyekeznek ezeket a konfliktusokat diplomáciai úton kezelni. Elég sok kolumbiai is van az országban és velük semmi bajuk. Valójában a mexikóiakat sem kedvelik (állítólag a foci miatt) és az argentinokat sem, mert ők meg sznobok. Ki érti ezt.

Gyerekkel

Kislányunk 3 hónapos volt, amikor ideköltöztünk, és megmondom őszintén, nem aggódtam túl a dolgot, tudtam, hogy itt is lehet kapni pelenkát, és hogy jó az orvosi ellátás. Hoztunk magunkkal egy puttony ruhát, két hétre elegendő tápszert és egy feltűnően fehér gyereket.

Mivel a kislányunk sem fülbevalót nem visel és nem is öltöztetem bazári majomnak, ezért sokszor megkérdezik, hogy kislány-e vagy kisfiú. Itt ugyanis amelyik baba nem visel fülbevalót az tuti kisfiú. A kislányok általában rózsaszín ruhát viselnek illetve fejpántot. Latinák, ugye.

DSC_0363.JPG

Imádják amúgy a gyerekeket, idősek, fiatalok, nők és férfiak egyaránt. Ha babakocsival közlekedek, mindenki segít (pl. a parkolóőr a szupermarketnél segít berakni a kocsiba a hordozót) és persze azonnal elkezdenek beszélni a kislányunkhoz.

Mert ugye itt mindig mindenki beszél. Hangosan és sokat. Magyarországon lábujjhegyen közlekedtünk, miután elaludt a babánk, de itt annyira hangos minden és mindenki, hogy a gyerekek ezt szokják meg. Az egyik baráti pár, ha átjön hozzánk este, mindig hozzák magukkal a babájukat, és amíg mi partizunk, addig a gyerek simán alszik a babakocsiban.

Sokáig élnek

Costa Ricán az átlagéletkor 78 év, az egyik legmagasabb Latin-Amerikában. A világon 5 kék zóna létezik, azaz a világ olyan demográfiai és földrajzi területe, melyeken a leggyakoribb, hogy a lakosok megérik a száz évet, sőt annál többet is, és az egyik ilyen Costa Ricán található, Nicoya városa. Az itt lakóknál nem ritka, hogy megérik a 90, 100 vagy akár a 110 évet is.

Egy kutató a kék zónák tanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy a hosszú élet titka a zöldségalapú étkezésben, az állandó alacsony intenzitású aktivitásban, illetve a családi kötelékek ápolásában keresendő.

photo 2 (1).jpg

A családi kötelék valóban nagyon fontos itt, a legtöbb fiatal csak házasságkötés után hagyja el a szülői házat még akkor is, ha anyagilag ezt előbb is megtehetné. Ami feltűnt még Magyarország után, hogy itt milyen kevesen dohányoznak.

Vasárnaponként pedig konkrétan ez egész ország fut vagy kerékpározik és leszámítva az amerikai gyors éttermeket, alapvetően a Costa Rica-i konyha egészséges.

Harmadik világ

Bárki bármit mond, sajnos ez egy harmadik világbeli ország, főleg ami az infrastruktúrát illeti. Nincs vagy csak nagyon gyér a tömegközlekedés (maximum busz), ezért mindenki kocsival jár. Elképesztő dugók alakulhatnak ki, így mielőtt kocsiba ülünk, veszünk enni, inni és elmegyünk mosdóba.

DSC_0208.JPG

A vonatközlekedést most kezdik feléleszteni, miután 1995-ben az akkori miniszter majdnem a teljes vonatközlekedést leállítatta. Az utak állapota katasztrofális, tele vannak lyukakkal. A mobil internet szolgáltatás nagyon kiszámíthatatlan, de van, ahol térerő sincs.

Itt is van nem kevés korrupció, sok a szegény ember és emiatt a bűnözés is magas. Ez nem azt jelenti, hogy rettegni kell az utcán, de néhány szabályt be kell tartani, pl. táskát nem teszünk a kocsiülésre, bezárva tartjuk a kocsiajtókat vezetés közben is, és ha olyan helyre tévedünk, ami gyanús, azonnal visszafordulunk.

Meleg van

Trópusi az éghajlat, azaz száraz és esős évszak váltja egymást. Most épp esős évszak van, ami azt jelenti, hogy reggel nagyon meleg van, többnyire a nap is süt, majd délután 1 körül elkezd esni és van, hogy egész éjjel esik. Az óceánpartokon többnyire az esős időszakban azért jó az idő, ezért az ország tulajdonképpen egész évben tud fogadni turistákat.

Európai szemmel nézve itt meleg van, én eddig egyszer vettem fel kabátot egyik este, de többször látok nőkön csizmát 30 fokban. Biztos, ami biztos, itt ugyanúgy elkezdték árulni az őszi kollekciót szeptemberben, fashion comes first ugye.

DSC_0277.JPG

És ami hiányzik

Ami hiányzik, az kétségkívül az európai nagyvárosokra jellemző kulturális-gasztro élet, illetve az építészet. Itt nincs olyan, hogy elmegyek a gyerekkel a parkba vagy beülök a kedvenc sarki kávézómba. Vannak plázák meg plázák és amerikai franchise bárok meg éttermek.

Az országot azoknak ajánlom, akik rajonganak a természetért, bár azt tudni kell, hogy a legközelebbi óceánpart is másfél óra autóútra van a fővárostól, tehát aki a fővárosban vagy a környékén dolgozik, az nem fog munka után a parton lazítani.

És még valami: itt nincsenek címek, tehát olyan mint irányítószám, utca, házszám nem létezik, címként tehát valami olyasmit adnak meg, hogy 500 m-re északra a McDonaldstól a második ház. Sokszor, nagyon sokszor a mai napig eltévedek.”

IMG_1834.JPG

Készülőben a Határátkelő saját oldala (nyugi, a blog megmarad), ha támogatnád, vagy csak érdekel a dolog, akkor kattints ide!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Costa Rica

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr596833591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.28. 07:07:45

nagyon tetszett, köszönöm a posztot :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 07:12:08

"nagyon gyér a tömegközlekedés "
"a teljes vonatközlekedést leállítatta. Az utak állapota katasztrofális, tele vannak lyukakkal. A mobil internet szolgáltatás nagyon kiszámíthatatlan, de van, ahol térerő sincs."

hat itt nalunk pont uvyanez a helyzet, pedig ez ny- mao.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.28. 07:27:59

Ez igen! Most valahogy nincs kedvem a hidegben dolgozni.
15 ev es csatlakozom... ;)

@Babette.:
Es sem palma, sem tengerpart. :)

HardPötty 2014.10.28. 07:52:10

Az komoly lehet hogy nincsenek címek. Öröm lehet levelet küldeni. :)

NIKI LAURA 2014.10.28. 07:59:41

@Babette.: ez pont olyan mint z orvosi ellatas...aki volt mar beteg afrikaban,asiaban,vagy epp anglaban v romanoknal..az aldja a magyar ellatast.

Vodafon kb 98% lefedetseg,par eve meg eveket vartunk a vonalas telora....az utak fejlodnek,igaz,a hulye unios polgarok adojaibol....ez a KOTTTSSOG Kover meg ki akar lepni....nem,nem hamarabb vagnak ki minket,aztan love nuku,jon a megszoritas .....BIRCA NEP A MAGYAR B+

tableno 2014.10.28. 08:08:01

Nagyon tetszett az írás. Costa Rica, Panama remek helyek!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.28. 08:24:24

Gyönyörű! Nem csoda, hogy boldogok. Azért a hiányosságok ellenére jó lehet ott élni.A meleget irigylem, nekem még a mediterráneum is hideg.
Az irányítószám és a házszám egyébként itt is luxus, a postás itt is egyéni navigációval dolgozik, előző címünk ez volt: x falu, y kommuna, a laktanya mellett. :) Városokban azért utca nevek vannak, de a helymeghatározás hasonló. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.28. 08:34:01

@NIKI LAURA: valamiért tetszik az a BIRCA NÉP kifejezés :D :D

Shebelle 2014.10.28. 08:36:20

Elismerésem és csodálatom! Ehhez én túl gyáva lennék....

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.28. 08:49:00

Gyönyörű a környezet, érdekes hely lehet. Köszi a bemutatót! Mondjuk a meleg az én életemet inkább megrövidítené, mintsem hosszabbítaná.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.28. 08:54:24

@NIKI LAURA:

Ha nem változik az EU, a kilépés marad csak.

Határátkelő 2014.10.28. 08:58:20

@maxval birca hozzászóló: Eddig gyakorlatilag minden kommented beengedtem, de szeretnélek megkérni, hogy ezt a folyamatosan tolt propagandát fejezd be, arra ott van a saját oldalad. Nem szeretném végignézni, ahogy minden egyes posztot széttrolkodsz.

Köszönöm.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.28. 09:06:07

@Határátkelő:

Minden vélemény propaganda. Egyébként egy elhnagzott véleményre válaszoltam.

Ami tetszik neked, az nem propaganda, míg annak ellentéte propaganda? Ne viccelj!

Határátkelő 2014.10.28. 09:09:36

@maxval birca hozzászóló: Te így gondolod, én meg másként. Nincs ezzel gond. Ha tetszés alapján válogatnék, akkor nem sok kommented jelent volna meg itt az utóbbi hetekben, és mégis itt vagy. Én csak megkértelek, hogy fogd vissza magad, és ne itt fejtsd ki (minden egyes áldott nap ráadásul) a politikai filozófiád, mert ez a blog a határátkelésről szól.

És nem, nem viccelek. (Plusz: nem fogok erről most leállni vitatkozni, csak megkértelek valamire.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.28. 09:11:25

@maxval birca hozzászóló:
Volt egy (sajnos nem eleg rovid) idoszak, amikor bojkottaltad ezt az oldalt es nem irtal hozzaszolast.

Esetleg nem lenne kedved ujbol kicsit szabotalni a boldogsagunkat es jol megbuntetni minket azzal, hogy nem szolsz hozzank? Mondjuk ugy 15 evig... ha jol viselkedunk, lehetne akar 20 is.

Na, mit szolsz?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.28. 09:14:16

@Határátkelő:
Te, egyebkent miert "fenyegetozol"? Csak szimplan elj a jogaiddal es ne engedd be a hulyeseget.
Ennyi.

Majd raun es abbahagyja.

@Kövérmadár [swe]:
Az idoszak nem volt eleg HOSSZU :)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.28. 09:15:05

@Határátkelő:

Szétrtrollkodás? De hiszen a hozzászólások 90 %-ának semmi köze a cikkekhez ebben a blogban.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.28. 09:15:05

@Határátkelő:

Csak akkor szólok hozzá a moderáció miatt, ha van mire válaszolni. A többi nem az én bajom.

kék madár 2014.10.28. 09:48:30

@maxval birca hozzászóló: igen de amikor hozzaszolsz, akkor annak semmi koze a poszthoz, vagy barki felvetesehez, hataratkelesehez, csak ugyanazt az agyament borzalmat nyomatod a sajat faraszto mindentol elrugaszkodott elmeleteiddel

Határátkelő 2014.10.28. 09:48:52

@tableno: Köszönöm, támogatom! :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.28. 09:50:03

@Kövérmadár [swe]: csak addig ír, amíg válaszolgatnak a hülyeségeire.
@Határátkelő: köszönöm!

A poszthoz: jó volt, jobban megjött a kedvem hozzá, mint Albániához valaha :)
de pont a costa ricai banánok közül szoktak elémászni a madár- és egyéb pókok, úgyhogy ezt az országot sem fogom látni sohase.

bxf 2014.10.28. 09:50:34

Harom dolog jutott rogton eszembe:

1. Kislanyt rozsaszinbe oltoztetni egyaltalan nem latina szokas. Az USA-ban is jelen van, sot! Olaszorszagban is peldaul.

2. Mo. kb. 68%-a dohanyzik, ezert nyugatra nem konnyu olyan orszagot talalni, ahol tobben dohanyoznak.

3. Dugok minden fovarosban elofordulnak. Foleg ott, ahol az utrendszert evtizedekkel ezelott ugy epitettek ki, hogy nem szamoltak elore a majdan megnovekedo autok szamaval.

coeris 2014.10.28. 09:51:42

@Határátkelő: végre... +1

@maxval birca hozzászóló: "Minden vélemény propaganda." Nem. A propaganda definíció szerint az a vélemény, amit erőszakosan le akarnak tolni mások torkán. Te, amint a legkisebb lehetőség adódik kifejted minden létező fórumon, hogy hanyatló-nyugat-zsarnok-eu-bukott-liberalizmus-bukott-ateizmus-új-világrend, stb.. Ez egy vélemény, ha mondjuk egyszer-kétszer előkerül egy beszélgetésben. Lehet vele kulturáltan vitatkozni, meg kulturálatlanul is (sajnos sokan az utóbbit választják). A tiéd, tiszteletben tartom, úgy látom többnyire érvelve szoktad előadni, bár most csak úgy itt hagytad. Onnantól propaganda, hogy még a lapp angolnapásztorok éves jótékonysági koncertjének és az indonéziai fedett pályás távolbanézők legújabb műfüves pályájának átadasának (amit az említett jótékonysági koncert is támogatott, de az EU nem) kapcsán is felhozod. Minding. Előkerül. És tetszik, vagy nem, ez tény, errefele a többség nem ért vele egyet, de ezt szerintem tudod. És ez a buli, mert 10 emberből egy tuti ugrik rá, minding más, de a végén ott tartunk, hogy egy Latin-Amerikáról szóló posztban az EU-USA-Oroszország-Kína-Óceánia-Antarktisz tengelyről vitáznak emberek. Azért olvasom még a kommenteket, mert van, akit ez nem érdekel, és simán elbeszél a fejük felett... (Az meg, hogy a kommentek 90 %-a nem kapcsolódik a poszthoz: a piréz gasztronómia egészségesebb téma, mint a korrupciós ügyek, legalábbis a vérnyomás felől közelítve, bármikor szívesebben olvasom. Sajnos politikai híreket is, még külföldről is, de ez már legyen az én bajom. Legalább az itteni légkört ne ez határozza meg, ha egy mód van rá.)

coeris 2014.10.28. 09:53:33

És hogy a poszthoz is hozzászóljak (ha már, ugye :P): gyönyörű képek, köszi a beszámolót! Én biztos ellátogatnék oda, ha lenne rá mód, de pont az emlegetett harmadik világbelisége okán csak turistaként. :)

vivike22 2014.10.28. 09:54:37

Igy a kulso szemlelo szamara nagyon szepnek tunik az orszag, az ilyen helyek piacait nagyon imadnam :) Es kulon tetszett, hogy a poszt iro nem sirankozott igazabol semmin, a negativbol is megprobalja kihozni a pozitivat, es alkalmazkodik :)

Sok sikert neki!

A tengerparti spanyol reszen is sokat csizmaznak a spanyolok, oktobertol majusig hordjak, 30 fokban is. Es ugyanez igaz a salra is. Kabat lehet nincs is rajtuk, de sal es csizma igen :)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.28. 09:56:13

@coeris:

Ismétlem: a neked tetsző véleményt nem minősíted propagandának, ami furcsa kettős mérce.

Határátkelő 2014.10.28. 09:57:46

@coeris: @maxval birca hozzászóló: Na még egyszer, mert a jelek szerint nem volt egyértelmű: Max válaszát azért engedtem be, mert így érzem tisztességesnek, de ettől a ponttól MINDEN kommentet kimoderálok, ami erről szól.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.10.28. 09:58:06

nagyon erdekes hely lehet, koszi a posztot!

bar ez kicsit messzebb van mexikotol, de megis csak az utvonalon az USA fele

szoval a kerdes, hogy

a drogtranzit erzodik a mindennapokban? es ezert hoztam fel mexikot, hogy az ottani bandahaboruk atterjednek-e ide vagy egyaltalan megnyilvanul-e ez a jelenseg valamilyen formaban?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 09:59:09

@maxval birca hozzászóló: szerintem olvasd vissza a tegnapi ténykedésedet.

ahol, hozzáteszem, hintával együtt csesztétek szét a tegnapi posztot
és nem mellesleg együtt tűntetek el, de ez lehet, hogy konteo.

nem, ne jöjj azzal, hogy máskor is van offolás, az offolás akkor gond, ha a kisebbség csinálja.

2014.10.28. 10:07:58

@Babette.: Igy van.

A poszthoz: en nagyon orulok neki, Costa Rica ugymond 'feher folt' szamomra a terkepen, szinte semmit nem tudok rola, de a poszt felkeltette az erdeklodesemet es ha tulelem a munkanapot, mindenkeppen fogok rola olvasni delutan.

Pernilla 2014.10.28. 10:08:02

@bxf: Aki azt mondja, hogy Magyarorszagon sokan dohanyoznak, az nem jart meg Ausztriaban :-)

coeris 2014.10.28. 10:08:16

@Határátkelő: Oké, világos, részemről lezárva. Nem szoktam válaszolni rá, csak most már kezdem unni, de tényleg okosabb szűrni és kész.

qkuc 2014.10.28. 10:10:30

@HardPötty: Állítólag Tokió még ilyen vicces hely, nem egyszerű a postások élete, :)))).

qkuc 2014.10.28. 10:13:29

@NIKI LAURA: Furcsamód egyetértek veled, ;).

adg 2014.10.28. 10:16:44

Vegre valami rendes eghajlatu orszag, ahol nem fagy be az ember. Koszonom, jo volt olvasni. A hegyeket irigylem kicsit, ide sajnos nem jutott mar.
Viszont nem hogy kabatot, de meg pulovert, vagy hosszu ujju inget sem vettem fel miota itt vagyunk. Nincs is. :) nagy elonye a tropusnak.

@Határátkelő: mondjuk ez az en szemelyes problemam, de sokszor elmegy a kedvem a tovabbi kommentolvasastol, irastol, amikor ezek ketten megjelennek, es a kommentek ketharmadat vagy tobbet kisajatitanak a marhasagaikkal, vagy az azok altal generalt valaszokkal. Maxnak legalabb van neha erdekes hozzaszolasa, ha megfelelo a tema, de hamburgeres baratunk szerintem komoly destruktiv hatassal van. Es nem tudom elkepzelni, hogy tenyleg ilyen gyépés, szerintem o tematizalni es artani van itt, tokeletes troll. Megjelenik, es vege barmilyen ertelmes temanak. Na mindegy, ez csak az en hulyesegem...

tableno 2014.10.28. 10:18:02

@Réka ‎: Hát igen, Közép-Amerika maga a Paradicsom, de ezt a különféle csúszómászók is tudják! :) Én már elég sokszor találkoztam madárpókkal arrafelé (mérgeskígyóval szerencsére még nem), igazság szerint nem annyira félelmetesek, mint az ember gondolná. Ha békén hagyod őket, ők sem akarnak bántani...

qkuc 2014.10.28. 10:19:53

Szép ország, jó poszt, :).

Viszont: "A fentiek jegyében nyilván elfogult vagyok az országgal és a lakóival kapcsolatban, de azért a következő cikkben igyekszem bemutatni Costa Rica árnyoldalait is."

Minden országnak van "árnyoldala", egyik sem tökéletes, :).

tableno 2014.10.28. 10:20:03

@qkuc: Tokió kissé bonyolultabb eset. Postai címek vannak, de azok általában kerület, körzet, háztömb, épület megjelölést tartalmaznak. Utcanevek és házszámok azok nincsenek.

qkuc 2014.10.28. 10:21:16

@tableno: És az egzotikus betegségek is ..., :D. Minden esetre felrakom az egyszer el kell oda menni listámra. Jó hosszú lesz, az már tuti.

tanato 2014.10.28. 10:22:29

Kérdés a poszterinához:Mennyi magyart ismersz ott Costa Ricában?Összejártok?Egyebekben hogy telnek ott a mindennapjaid,mint kisgyerekes anyuka?Lakáskörülményeitek?Családi házban vagy lakótelepi körülmények között laktok?Spanyolul perfekt vagy már?vagy az is voltál már itthon is?Férjed beszél magyarul?Milyen sűrűn jártok haza?Mennyi a menettidő?Hány átszállással jöttök,mentek?

qkuc 2014.10.28. 10:29:36

@tableno: Ilyesmi rémlett, :))). És esetleg tudod ennek a hátterét miért alakult így?

adg 2014.10.28. 10:40:53

@Réka ‎: gyere hozzank, a mi bananunkbol nem maszik elo semmi. Es nalunk is vannak nagyon jo kis bananok, nem olyanok, mint a boltban. Egy sugar banana, vagy lájdifingá (lady finger) nem is emlitheto egy lapon a boltival. Kaphatsz meg egy kavet is, ha erre jarsz. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:50:40

@adg [Au, Darwin]: aztán minek neked az a hegy? csak több benzint eszik tőle a kocsi:D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.28. 10:51:55

@adg [Au, Darwin]: érdekes, szerintem max sokkal kártékonyabb, mivel szinte kizárólag téves hülyeségeket terjeszt, forrással nem támasztja alá az állításait, viszont képes olyan tudálékos modorban előadni, hogy a legtöbben felülnek neki és ez élteti. A hinta-énje leginkább csak tragikomikus.
Sajnos Oz is fent van a nopelisten a tücskök-bogarak miatt. Igaz ez nem az ország hibája, de én annyira rettegek tőlük, hogy Észak-amerikában egy ott átlagosnak számító házipók miatt képes voltam egész éjszaka az ágy közepén összekucorodva virrasztani, nehogy rámásszon az arcomra álmomban... arról az iszonyatról nem is beszélve, amikor egy nagy fekete tücsök ugrált be és majdnem felugrott az ágyra! :( de ettől függetlenül nagyon szívesen megnézném magamnak, főleg hogy kávé is van kilátásban :)

Kriszta D 2014.10.28. 10:54:42

Remek poszt, én már várom a folytatást!

Amúgy Írországban se ragozzák túl a címeket, bár mostanában hallottam, hogy be lesz vezetve az irányítószám. Eddig olyan volt, hogy falu, falu melyik vége, ház neve. Városban meg város, kerület, háztömb neve, házszám.

Volt olyan, hogy egy holland faluból akart nekem Dublinba küldeni valaki levelet, és háromszor vitte neki vissza a postás, hogy nem jól írta rá a címet, mert nincs benne szám. Végül nem küldte el, megvárta míg személyesen találkozunk és odaadta úgy :)

Az írek szokták mondani hogy 'csak szigetre hozzák el, itt már tudják a postások hova kell vinni'. És tényleg, MINDIG minden odaért és időben!

Hollandiában remek a posta, egész nap kézbesítenek és hétvégén is. Viszont az irányítószámok kb. utcánként változnak, úgyhogy lehetetlen fejből megjegyezni címeket. Ahányszor úgy rendelek neten valamit, hogy munkahelyemre szállítsák, mindig a névjegykártyámról puskázom az irányítószámot, mert teljesen más mint az otthoni pedig csak 2 utcányira van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:54:56

@NIKI LAURA: hát igen, mégis viszonyítás kérdése sok minden.

(kidobni nem tudnak minket - mivel ez egy szerződés-, de van egyéb hatásosabb eszközük, amivel sokkal többet tudunk szopni)

tableno 2014.10.28. 10:55:05

@qkuc: a tokiói címem amúgy annak idején így hangzott: Maison Orutanshia, Tokyo-to, Shinjuku-ku, Takadanobaba 1-8-1

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 10:55:39

@wuaaa [nor]:
clandestino.blog.hu/2014/10/27/clandestino_masodik_evad

(nem akartam az első offoló lenni a fenti szösszenetem után, de így már...:D)

wuaaa 2014.10.28. 11:04:32

@Babette.: Mi az hogy off? :) Szorosan kapcsolódik a blog tematikájához, ráadásul minden nap valamilyen formában meg van említve. Ha készülne egy valós mesekönyv is ezzel a címlappal, biztosan érdekesebb lenne, mint a "Ki szarott a vakond fejére?" című gyerekkönyv.

adg 2014.10.28. 11:06:18

@Babette.: Ugyanmar, olcso a benzin, nem problema. :D

@Réka ‎: Oke, lehet, hogy igazad van, en a nyelveszeti eloadasait szeretem, nem tudom ellenorizni, meg nem is akarom. Nalam biztos ezerszer jartasabb a temaban.
A masikat meg gondold at, mindenkinek jar kave, aki erre jar. Nem te lennel az elso. :) Aunak meg sajnos rossz a marketingje, eszak amerikaban is van kb annyi halalos allat, mint itt, megsem ez jut az emberek eszebe az usarol.
Hanem, hogy biztos lelonek. :)))

qkuc 2014.10.28. 11:15:50

@tableno: És ez mennyire határolta be a postásnak, hogy hol laksz, :)))? Ú, és Shinjukuban? Király!

Evain 2014.10.28. 11:16:22

@Kriszta D: csak apró korrigálás, hogy nem utcánként, hanem házszámonként eltérő az irányítószám. :) Már a szomszédodé is más lesz, nemhogy a szomszéd utcáé. :D

Kriszta D 2014.10.28. 11:18:15

@Evain: Hát köszi az infót :)
Akkor most már tényleg értem miért felfoghatatlan nekik, hogy az ír postás a város és a ház NEVE alapján is ki tudja kézbesíteni a küldeményeket :D

SzZoole 2014.10.28. 11:19:40

@tableno: ezt meg kimondani is sok idő,nemhogy leírni
A telefonszámok is ilyen hosszúak voltak?

SzZoole 2014.10.28. 11:22:32

@Babette.: a mobil számok itt 11 számból állnak +az ország hivo kódja

tableno 2014.10.28. 11:27:47

@qkuc: teljesen jól behatárolta, házra pontosan. Persze ahhoz ismerni kellett a környéket, hogy megtaláld... :)

tableno 2014.10.28. 11:29:39

@Zoole[uk]: Japánban csak 8 jegyűek voltak (+város kód +ország kód)

SzZoole 2014.10.28. 11:31:09

@tableno: akkor az is 11-12 számjegy volt

2014.10.28. 11:43:04

Érdekes poszt volt.

Hinta megfogja mondani, hogy a posztoló is csak beházasodott, és most a férjén élősködik... :)

tableno 2014.10.28. 11:43:13

@Lex D'Arquebus: De a legtöbbet Japánban és Kínában füstölnek...

Pernilla 2014.10.28. 11:45:34

@tableno: az oke, de hogy Europaban pont abban a ket orszagban, amiröl mindenkinek a friss hegyi levegö jut az eszebe... :)

tableno 2014.10.28. 11:47:48

@Pernilla: pont ezért. Árt a tüdőnek az a sok oxigén...

coeris 2014.10.28. 11:49:00

@Zoole[uk]: megneztem a sajatom (fejbol meg nem tudom...), es nekem csak 10 + a 44 az elejen. Mondjuk neha felbukkan egy opcionalis 0 a ketto kozott, az a tizenegyedik?

Utca + hazszamnak meg nem t'om mi ertelme van, ha az iranyitoszam hazrol valtozik. :P Vagy van egy cim, amit a foldi halandok hasznalnak, meg egy, amit a postasok? :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.28. 11:49:09

@NIKI LAURA: azsiaban hol szabad betegnek lenni? Mert jee micsoda meglepetes,itt is van mindenfele.reszemrol speciel sehol se akarok beteg lenni,de ha muszaj valaszani,inkabb a Chiang Mai Ram korhaz, mint a magyar tb-ellatas.azert is,mert jobban kiismerem magam.de azert is,mert mindig jo ellatast kaptam. Es hianyzik a thai haziorvosom is perpill,benne nagyon megbizom.

tableno 2014.10.28. 11:52:55

@Dragonlady (now in Indonesia): A fejlődő országokra általában jellemző, hogy a magánorvosi ellátás jobb, mint a magyar TB. Latin-Amerikában is ez van.

SzZoole 2014.10.28. 11:54:12

@coeris: ha nem hasznalod az ország hívő codjat(+44)akkor kell a nulla.
A post code (nálunk az egész utcának ua.)plusz kell a pontos ház szám

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.28. 11:59:05

@tableno: persze.de egyebkent az allami korhaz sem rettenet.csak egyszeruen nem birom ezeket az "azsiaban igy meg ugy van" altalanositasokat, egy kalap al afganisztantol kinaig, kelet-timortol sziberiaig, japantol indiaig mindent, hat gratula :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.28. 12:02:35

Es hogy Costa Ricarol is mondjak vmit,biztos vagyok benne,h Latin-ameikanak is kicsi egy kalap. Meg hogy anno az osztalyommal mikor postcrossingoltunk (postctossing.com), egy tag nagyon sok nagyon szepet kuldott Costa Ricabol, vulkan, dzsungel, madarak, lajhar, beach. Aznap minden negyedikes Costa Ricaba akart menni nyaralni.

tsabus UAE 2014.10.28. 12:05:22

@adg [Au, Darwin]: Lehet, hogy ma nagyon idiótaként ébredtem, de ezen szétröhögtem magam ! Elképzeltem, hogy ezt a szöveget egy.. hmm.. "felnőttbolti" eladótól hallom. Kis banán, ladyfinger...
:-))))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.28. 12:06:34

Bocs h darabokban irom, nem akarom h elszalljon, postcrossingot tovabbra is ajanlom nagyon mindenkinek,aki utazasmanias, es gyerekekkel szerintem plane nagyon jo hobbi, sokat lehet szorakozva tanulni.

tsabus UAE 2014.10.28. 12:06:42

Ja, visszatérve a posztra... Egyszer el kell mennem oda ! Köszi a leírást és a képeket !

adg 2014.10.28. 12:14:25

@tsabus [UK]: Meg egy felnőtt adag túrórudi egy szilvával. :))))

coeris 2014.10.28. 12:15:42

@Zoole[uk]: Ah, koszi, megoldodott a rejtely. :) A postcode-dal tisztaban vagyok, a sajatomat kenytelen voltam megtanulni, annyi helyre kellett, azt nem neked cimeztem, hanem egy korabbi hozzaszolasnak, amit most lusta vagyok megkeresni.

Amugy merges pok meg kigyo ide vagy oda, en egyszer tuti elutazom valami karibi/oceaniai szigetre, de max nyaralni. (Mondjuk ha a hawaiiak ajanlananak egy jo kis csillagasz allast az obszervatoriumukban, hat, nem tiltakoznek. :) Mondjuk szakmai okokbol is vonzo, nem elsosorban a klima miatt, sot.)

tsabus UAE 2014.10.28. 12:17:26

@adg [Au, Darwin]: Akkor már - stílszerűen - legyen két szilva ! :-D

2014.10.28. 12:25:43

Jo reggelt,varom en is a folytatast mindig orom nekunk europaiaknak vagy legalabbis nekem ha valaki egzotikus helyrol ir eletszeruen,nekm minden egzotikus ami nem europa) az hogy milyen az ut minosege vagy milyen a kozlekedes szerintem egy magyar embet konnyebben tud azonosulni mert ugye volt idonk megszokni magyarorszagon talan ezert siklunk el ezek a masnak bosszanto dolgok felett.ha olyan keresett szakmam lenne ami megallja a helyet barmelyik tropusi orszagba holnap mennek .a poszterinanak sok sikert es jo egeszseget a babanak,.

2014.10.28. 12:29:42

@ChristineK: szia szeretnej kerdezni par dolgot mert te olyan ismeros vagy nekem ,lehet tevedek,te vagyy canadabol? Es van sajat sitod is?mert ugy emlekszem mi par eve beszeltunk.

tableno 2014.10.28. 12:40:41

@Dragonlady (now in Indonesia): Ebben teljesen igazad van. Pl. Costa Rica és a szomszédos Nicaragua között akkora a fejlettségbeli különbség, mint Ausztria és Magyarország között.

tanato 2014.10.28. 12:44:26

@Philosoraptor: Az nem Hinta volt az Töki volt,bár lehet hogy ugyanazok.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.28. 12:49:41

@stef55: Igen, éltünk Kanadában három évig. Most viszont Angliában élünk. A blogom linkjét itt találod a nevem mellett. Kérdezz nyugodtan, ha tudok segítek.

2014.10.28. 12:56:48

@ChristineK: majd fogok kerdezoskodni,meg lehet kerdezni miert ez a valtas canada anglia?

2014.10.28. 12:59:10

@ChristineK: a neved melkett nics link

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.28. 13:02:01

@stef55: Nem volt választásunk. Minden beadványunk elutasították, a tartózkodási jogosultságunk lejárt, így sok választásunk nem volt el kellett jönnünk. Később többször is megpróbáltuk újra beadni a letelepedési kérelmet (skilled worker, nominee program), mindet elutasították szóval...Kanada nem kért belőlünk bármennyire is nagy volt a szerelem részünkről.

Muscari 2014.10.28. 13:08:58

De jó ilyen helyekről olvasni. Úgy irigylem a posztolót...
Sok szerencsét ott a világ másik végén.

Ha esetleg a poszterina jön, érdeklődnék, hogy mennyire megy a nyelv, illetve hogy milyen nyelven beszélnek a családban.

Golf2 2014.10.28. 13:10:22

Ha jól tudom az amcsikkal kötött 'csatlósi' szerződésüknek köszönhetik a viszonylagos jólétüket, a megtürt Nicaraguiak pedig szintén az amcsiknak hogy lecsúsztak.Őnerőből lehet hogy ugyanott lennének vagy fordítva.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.28. 13:10:30

@Philosoraptor:

Nem mondom meg, mivel ő maga írta le hogy ez van. Én nem csapkodok már. Ha egy háztartásbeli nő leírja milyen királyság egy "egzotikus" országban élni, annak tapsolnak, ha a melós leírja milyen bérszolgaként dolgozni egy gazdagabb országban, azt meg kinevetik. Ez van.

2014.10.28. 13:11:01

@ChristineK: telefonrol vagyok valoszinu azrt bem latom,sajnalom gogy nem kaptatok letelepedesi engedely gondolom 3 ev berendezketettek megbaratkoztatok elfogadtak es utanna egy rohadt tollvonas es vege azert ez nagy ervagas lelkileg ,..nem gondoltatok olyan orszagra mint ausztralia vagy new zeland bar tudom nem szereted a melehet

SzZoole 2014.10.28. 13:16:46

Apuuu kezdooodiiiiik..........

@Muscari:
Otthon vagy?Foztel valamit mert éhes vagyok itt vagyok Colindale-ben 5 percre toleletek:))
(

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.28. 13:20:06

@stef55: Kanada nekünk első perctől szerelem volt. Egyből úgy éreztük hogy mi hazaérkeztünk. Ez amúgy azóta sem múlt el holott már jó pár év eltel mióta eljöttünk.
Ausztráliába nincs meg a kellő pontszámunk. De amúgy is, az 50 felé közeledve már úgy vagyunk vele hogy max. egy lottó ötös ami rávenne minket egy újabb ország váltásra. :)

2014.10.28. 13:24:47

@ChristineK: ertem ,nekem ugyaez abajom magammal ,en azert meg nem adom fel de csak a korom miatt

2014.10.28. 13:27:05

@stef55: ugy ertem nekem van meg egy tiz evem hogy valtsak mire elerem az 50 et

montroyal ( CAN qc) 2014.10.28. 13:29:11

tenyleg .. mit keres mennyit keres .... mennyi az forintba .. van -e fapados havonta hazamenni es uraskodni az ott keresett penzzel ... DDDD

tableno 2014.10.28. 13:32:39

@Golf2: rosszul tudod, de ez nem kell, hogy megzavarjon az észosztásban... :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.28. 13:38:24

@stef55: hát, akkor addig kéne menned amíg van még szufla, mert később már egyre kevésbé lesz. Ha mehetnéked van de valamiért mégsem próbálod ki akkor meg beragadhat az ember egy életre a "mi lett volna ha" érzésbe.

tableno 2014.10.28. 13:45:06

@montroyal ( CAN qc): nem vagyok benne biztos, hogy egy Costa Ricai fizetéssel annyira lehetne otthon villogni... :) Bár az tény, hogy az ottani középosztály jobban él, mint a magyar.

2014.10.28. 13:46:52

Jó képek, jó poszt. Milyenek a lakhatási körülmények? Már ha publikus valami belőle.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.28. 13:52:59

@Zoole[uk]: mármint mi kezdődik? a belterjes csetelésre gondolsz? ;)
@házelőtthinta: nahát érdekes, hirtelen digger, hardpötty meg rozamami írásai ugranak be, ők igazi "nyugati bérmelósok", emlékeim szerint senki se nevette ki őket, a legtöbben rajongtak/rajonganak az írásaikért :)

2014.10.28. 13:55:33

@ChristineK: igen tudom elfaradunk bagy belefaradunk kint vagyok 15 eve csak valsmi deli orszag hianyzik nekem vagy valami tropusi,na majd a kovetkezo par ev valasz ad

SzZoole 2014.10.28. 13:56:37

@Réka ‎: attól függ mit értesz belterjes csetelesen:)

SzZoole 2014.10.28. 13:59:49

@Réka ‎: az első vagy a második bekezdesre gondolsz?

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.28. 14:08:34

@Dragonlady (now in Indonesia): köszi az oldalt, szerintem a fiamnak tetszeni fog, nagyon érdeklik az országok, zászlók, majd jelezzük térképen, hogy honnan kapott már lapot. ma indítjuk az elsőt.

Golf2 2014.10.28. 14:08:37

@tableno: Szerintem nem észosztás egy 'ha jól tudom'-mal kezdett vélemény.Én úgy tudom különleges státusza van Costa Ricának az amcsik felé,a nicagaruiak pedig háborúztak az amcsikkal a 80as években.De ha jobban tudod nyugodtan magyarázd csak ne 2 szóban mint az elöbb.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.28. 14:08:51

@tableno:

Miért élne jobban? Magyar középosztály az egyébként mit takar?

2014.10.28. 14:22:27

@Dragonlady (now in Indonesia): @tableno: Nem akartam erre a korhazas kommentre reagalni, tipikus demagog - minden rosszabb a magyar TB-nel, az NHS-t is beleertve, persze... Ugysem hiszi el nekem senki hogy ketszer voltam indiai allami korhazban es mind a ketszer nagyon jo ellatast kaptam, szinte ingyen (eltettem a szamlat amit a nyaron kaptam, 100 rupia, azaz egy angol font az ujjam felvagasaert). Persze attol is fugg hogy kinek mik a legfontosabb szempontjai: engem nem zavart hogy regiek voltak a berendezesek, viszont fontos volt hogy maximalis tisztelettel, kedvesen bantak velem az orvosok es az apolok (akik nevetsegesen alacsony fizetest kapnak, ennek ellenere nem vartak halapenzt tolem vagy a tobbi betegtol).

qkuc 2014.10.28. 14:22:53

@stef55: Florida, Key West, :D. Az már ott a trópusok majdnem.

2014.10.28. 14:29:24

@Dragonlady (now in Indonesia): Megneztem a weboldalt, imadnak ezt a diakjaim, nagy kar hogy nem tudunk reszt venni mert nincs posta Szaudiban csak DHL es tarsai ami kisse draga lenne :(. Ha valaha megint Indiaban tanitok, megprobalom.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.28. 14:30:49

@Zoole[uk]: attól, hogy két ember mást nem érintő magánbeszélgetése. ahogy ez is kezd azzá lenni, úh részemről /ON :)

tableno 2014.10.28. 14:31:53

@Golf2: Hát Közép-Amerika történelme több posztot is kitenne... Dióhéjban annyi, hogy a mai Nicaragua a spanyol gyarmatosítás idején a régió egyik leggazdagabb tartománya volt, két nagyon komoly várossal az élen (Granada és Leon) a mostani Costa Rica meg egy darab szinte lakatlan dzsungel. Aztán a 19-dik században egy amerikai kalandor, William Walker elfoglalta az országot, és ugyanezt megpróbálta Costa Ricában is, de onnan kiverték. A 20-dik század nagy részében amerikai dominancia volt, klasszikus banánköztársaságként uralkodtak jeni támogatással a helyi oligarchák. Közben volt némi kiss forradalom meg gerillaháború, pár véres puccs, ilyesmi. Aztán a 80-as években jöttek a szandinisták, akik szovjet támogatással egyfajta kommunista berendezkedést vezettek be, kb olyan sikerrel, mint azt bárhol máshol a világon láthattuk. Persze közben meg az amcsik az ellenforradalmár "contra" gerillákat támogatták.

Cota Rica ellenben, bár eleinte nagyon hasonlóan alakult a sorsa a többi banánköztársasághoz, 1948-ban megszűntette a hadseregét, demokratikus kormányzatot vezetett be, és olyan szociális vívmányokat (közoktatás, közegészségügy), amire akkoriban csak a legfejlettebb országokban volt példa. Amerikával mindig is semleges, de jó kapcsolatokra törekedett, ellentétben pl Panamával, ami gyakorlatilag USA-protektorátusként működött.

Szóval a dolgok, mint általában itt sem kizárólag a külső körülményeken és a gonosz nagyhatalmakon, hanem az ország vezetésének a tehetségén is múltak...

tableno 2014.10.28. 14:35:55

@házelőtthinta: középosztályként az értelmiségieket, szakembereket (mérnök, orvos, könyvelő, stb), kisvállalkozókat definiálom. Azért élnek jobban, mert többet keresnek (alacsonyabb árszint mellett) és kevesebb adót fizetnek, mint a magyar megfelelőik. Másfelől viszont nagyon kevesen vannak az ország népességének arányában, sokkal több a teljes nyomorban élő, mint nálunk, és nagyobbak a szociális különbségek, valamint a bűnözés.

SzZoole 2014.10.28. 14:36:14

@Réka ‎: egyszer nem írom ki,hogy vicceltem es máris komolyan veszik
Eszem ágában sem volt le menni hozzájuk,csak itt ülök a szervizben es unatkozok
Mindegy is azt gondolsz amit akarsz.....

2014.10.28. 14:36:42

Lehet hogy csak szamomra ujdonsag, de megosztom veletek hogy Costa Rica azt jelenti spanyolul hogy 'rich coast', 'gazdag part' :)

tableno 2014.10.28. 14:40:25

@morsels: most, hogy mondod, tényleg! :)

2014.10.28. 14:42:34

@qkuc: az mar az nekem,be is valkalnek 5-10 evet ha tehetnem

tableno 2014.10.28. 14:42:40

@Mirjam2: így van. De ez anno inkább csak amolyan eufemizmus lehetett... :)

"During most of the colonial period, Costa Rica was the southernmost province of the Captaincy General of Guatemala, which was nominally part of the Viceroyalty of New Spain (i.e., Mexico), but which, in practice, operated as a largely autonomous entity within the Spanish Empire. Costa Rica's distance from the capital in Guatemala, its legal prohibition under Spanish law to trade with its southern neighbors in Panama, then part of the Viceroyalty of New Granada (i.e., Colombia), and the lack of resources, such as gold and silver, made Costa Rica into a poor, isolated, and sparsely inhabited region within the Spanish Empire.[28] Costa Rica was described as "the poorest and most miserable Spanish colony in all America" by a Spanish governor in 1719.[29]"

en.wikipedia.org/wiki/Costa_rica

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.28. 14:43:53

@diggerdriver: Egy kajás, meg egy városbemutatós poszt volt eddig. Még rágódom hogy legyen e folytatás. De mi már túl rég élünk itt, így a szokásos legyen benne minél több infó az ide jönni vágyók kedvéért az nálam nem aktuális.

qkuc 2014.10.28. 14:46:28

@stef55: Vagy esetleg valamelyik Karib-tengeri sziget/ország, :).

2014.10.28. 14:53:20

@qkuc: az is johet,de en szereny ember leven megelegednek del olasz gorog spanyol malta vagy ehhez hasonlo mediteran orszagokkal mindig imadtam azt a nyugodsagot lassisagot amit ezekben az orszagba tapasztaltam ezek soha nem siettek nem idegeskedtek mindenre a valasz majd holnap,en meg mint egy tulfuvezet idegbeteg ugy tuntem koztuk

2014.10.28. 14:58:58

@ChristineK: bocs higy beleszolok de irhatnal olyan posztot ahogy te megeled a ko4nyezeted,,hogy erzitek magatok stb,nem kekk szamokra alapozni ,nem keell hogy informativ kegyen a friss hataratkekoknek mar higyha van kedved

2014.10.28. 15:02:31

@tableno: A masik szamomra erdekes dolog amit megtudtam a Wikipedia-cikkbol az hogy mennyire prominens a kornyezetvedelem Costa Ricaban: egy csomo allami kezdemenyezes probalja tamogatni a kornyezet-tudatossagot, es peldaul az orszag teruletenek 25%-a nemzeti park vagy vedett terulet (ez a legmagasabb arany a vilagon). Az egyik elso orszag volt ahol elkezdodott az ecotourism (okoturizmus?).

Es a vilagon elsokent szuntettek meg a hadsereguket, meg 1949-ben; azt mondtak hogy 'a hadsereget egy sereg tanarral fogjak felvaltani', ami eleg jol sikerult hiszen szinte a teljes lakossag tud irni es olvasni, a tersegben szokatlan modon. Egesz kis eco-pacifista orszag rajzolodik ki, egyre jobban erdekel a dolog, nagy kar hogy a ferjem kozelebe sem akar menni Del-Amerikanak. Mellesleg az eco-pacifista szot most talaltam ki, az eco-feminista mintajara! :)

Sanyi9 2014.10.28. 15:03:22

Magyarul tenyleg "Costa Ricán" es nem "Costa Ricában"? Magyarorszagon es szigeteken kivul mas orszag eseteben is igy mondjak ("-on")?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.28. 15:03:35

@ChristineK:
Ok köszönöm.
valakivel összetévesztettelek.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.28. 15:04:13

@Zoole[uk]: sajnos a gondolatolvasást egyelőre nem tudhatom sok egyéb csodás tulajdonságom között, de rajta vagyok az ügyön :)
(Egyébként én jeleztem, hogy viccelek és látod, mégis félreértelmezted)

tableno 2014.10.28. 15:05:04

@Mirjam2: Igen, Costa Rica sok szempontból egy meglepően haladó szellemű ország. Persze azért Latin-Amerika az is, a szlogenek és a valóság azért nem mindig fedik egymást 100%-ban... :))

tableno 2014.10.28. 15:05:43

@stef55: hát ott tényleg szar az idő...

tableno 2014.10.28. 15:14:15

@stef55: Mondjuk azt nem árt tudni, hogy a trópusokon még az írországinál is több eső esik... :)

SzZoole 2014.10.28. 15:14:40

@Réka ‎: en nem haragszom,nincs miért ,csak unatkozom.

Most voltam kint cigizni es itt állt egy Maybach,kérdezem a portás srácot,hogy ez egy híres embere?Mire Ő,hat nem igazán,kérdezem,az utast es sofőrt láttán,hogy maffiózók?A srác mondja,hogy igen,oroszok,mar régi ugyfeluk a szerveznek.

bpetya75 2014.10.28. 15:15:31

@tableno:

Ez marha érdekes! Hogyan juthatott eszükbe a demilitarizálás ötlete akkoriban? Meg a közakármiben gondolkodás? Ez eléggé szokatlan a térségben, nem?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.28. 15:16:09

@Zoole[uk]: nem is merült fel bennem, hogy haragudnál.

tableno 2014.10.28. 15:28:07

@bpetya75: De, igen szokatlan. A hadsereget egy katonai diktatúrának véget vető véres forradalom után oszlatták fel, hogy ne lehessen többé katonai puccs. Úgy tűnik, a forradalmárok ott okosabbak voltak, mint később Kubában és Nicaraguában (plusz szerencséjük volt, hogy akkoriban a SZU még nem kezdett el kavarni a térségben), és nem kommunizmust, hanem liberális demokráciát vezettek be szociális vívmányokkal, nyugat-európai mintára. Ennek köszönhetően nevezték el később az országot "Latin-Amerika Svájcának".

bpetya75 2014.10.28. 15:31:53

@tableno:

Honnan volt kitekintésük a nyugat-európiai mintára?

tableno 2014.10.28. 15:33:06

@bpetya75: Hát gondolom olvastak újságot... :))

Viccen kívül, a latin-amerikai elit mindig is európai műveltséggel rendelkezett.

Golf2 2014.10.28. 15:42:14

@tableno: Érdekes,köszönöm.

Golf2 2014.10.28. 15:42:14

@tableno: Porto Ricoval kevertem,a többi stimmelt;)

tableno 2014.10.28. 15:47:21

@Golf2: Igen, úgy már inkább stimmel...

montroyal ( CAN qc) 2014.10.28. 15:50:16

@tableno: gondoltam ,de a kozeposztaly fizetese biztos jobb mint a magyar kozeposztalye ... mert az mar eltunobe van ... ha meg van ,hat majd le fognak csuszni csak ido kerdese .. persze ha megfogjak az isten( v bandaja ) labat nem lehetetlen felfele menni .. talan par Nemzeti Internet kavazo is eleg lesz ..

tableno 2014.10.28. 15:59:21

@montroyal ( CAN qc): valóban jobb, viszont kevesebben is vannak.

2014.10.28. 16:08:23

@tableno: 'a latin-amerikai elit mindig is európai műveltséggel rendelkezett'

Ez nem azert van fokent mert a legtobben europaiak? (Marmint hogy europai bevandorlok leszarmazottai).

2014.10.28. 16:14:25

@montroyal ( CAN qc): 'Nemzeti Internet Kavezo' :)))

Muscari 2014.10.28. 16:24:48

@Zoole[uk]: hehe, ez nem jött most be :-)

Dolgoztam és még vásárolni is megyek, a férjem főzött tegnap, úgyhogy nekem nem kell ma :-)

tableno 2014.10.28. 16:29:55

@Mirjam2: tulajdonképpen igen. Bár a 20-dik századtól kezdve az amerikai hatás erősebb.

SzZoole 2014.10.28. 16:33:43

mi ez a boritekre kotott lufi a kepernyo jobb oldalan,tudja valaki?

SzZoole 2014.10.28. 16:34:59

@Muscari: Nem komolyan irtam csak viccbol:)

Hari Seldon 2 2014.10.28. 16:38:52

@tableno:
Ebben sok szerepe volt annak, hogy Costa Rica viszonylag távol feküdt a régi Spanyol birodalom alkirályságának központjához.
Akkoriban a központ errefelé Guatemalában volt, itt szépen kialakult a hűbéri rendszert. Elnyomott rétegek tömegei voltak itt.
Ellenben Costa Rica viszonylag távoli, és nehezen megközelíthető volt, ezért a földbirtokosok nem nagyon kedvelték. Viszont a felföld viszonylag kellemes klímájú, ezért Európából sok vállalkozó kedvű ember ment oda. Nem voltak nagy alávetett tömegek, kevés volt az indián őslakos is. (jelenleg is az európai értelemben vett "fehérek" 80%-os arányban vannak, ellentétben a sokkal kevertebb többi Közép amerikai országgal)
Lényegében annak köszönheti a viszonylagos jólétét, mert régebben távoli és elzárt helynek számított.

Határátkelő 2014.10.28. 16:39:28

@Zoole[uk]: Kattints rá és megtudod... :))) A viccet félretéve: csak egy kis figyelemfelhívás a blog követésére. (Nem én találtam ki, blog.hu-s fejlesztés, de szerintem nem rossz ötlet. Nem lesz túl sokáig itt.)

Hari Seldon 2 2014.10.28. 16:41:14

@tableno:
Oh, bocs nem olvastam tovább.
Én meg itt elkezdtem okoskodni, aztán látom, hogy lényegében leírtad már.

Hari Seldon 2 2014.10.28. 16:52:42

@Hari Seldon 2:
A fene. majdnem szó szerinti kivonatot írtam.
Esküszöm nem onnan vettem...

tableno 2014.10.28. 16:53:39

@Hari Seldon 2: Nem baj, jó a kiegészítés. Tény, hogy Costa Rica (Chile mellett) Latin-Amerika egyik "legfehérebb" országa, és sokáig ezt is felhozták, mint egyik lehetséges okát a sikerének. Viszont ez a (kevéssé polkorrekt) elmélet manapság megdőlni látszik, ugyanis a szomszédos Panama, ami pont hogy a legkevertebb népességű közép-amerikai ország, kezdi gazdaságilag lehagyni a ticokat... :)

tableno 2014.10.28. 16:55:50

@tableno: gyk. a "tico" a costa ricaiak elnevezése.

Herr Géza 2014.10.28. 17:03:57

@Mirjam2: Sziporkázunk-sziporkázunk, tegnap megszületett az új csókos állás is: router-leolvasó... :))))))

Muscari 2014.10.28. 17:57:37

@Herr Géza: Gejza, merre élsz te pontosan Germániában? Lehet, hogy lenne hozzád kérdésem.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.28. 18:09:45

Costa Ricarol jut eszembe
.. a napokban venni akartunk a netten egy tuzhelyt ( fura nem is tuzzel mukodik de mi a magyar szo ra )
szoval egy range es a fole valo micro + szellozot szomszedos USA varosba felvenni mert ott ugye ugyanannal a cegnel fele aron van .. a meglepetes ; nem lehet canadai creditkartyat a hozza valo cimmel beirni nem lehet a canadaiaknak felaron rendelni es felvenni a hatarhoz kozeli varosba ..( US-CAN baratsag egyutmukodes)

na es hogy miert nem tudom de canada mellett Costa Rica orosz kina van kizarva a nettrol rendelesbol az az rendelhetsz sajat orszagodba szallitva az ottani aron ...

puhacica 2014.10.28. 18:10:55

cuki ez a kis piros lufi! :)

hejj, micsoda képek! küldhetne a posztoló egy szatyor meleget, mert itthon 2 fok van és sötét. nem biztos, hogy túlélem a telet. :(

puhacica 2014.10.28. 18:12:54

@házelőtthinta: te nem melós vagy. te betanított munkás vagy.

tudom, tudom, a befőttjeim...

montroyal ( CAN qc) 2014.10.28. 18:14:57

@montroyal ( CAN qc): bocs most mondja az asszony(o intezte ) hogy Puorto rRco ... na jo a tobbi resze stimmel ...ok se tudjak hogy en hol vagyok ...

eagles 2014.10.28. 18:15:21

@montroyal ( CAN qc):

A mintegy 4 millió magyar munkavállaló egynegyede, közel 1 millió ember létminimum alatti összeget visz haza, 8 órás teljes állású munkaviszony mellett. Vagyis a fizetésük nem éri el a létminimum szintjét.
Ebből nem igen lesz középosztály.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 18:19:12

@Határátkelő: remélem, mert kurva idegesítő, ahogy lifeg.

SzZoole 2014.10.28. 18:39:40

@Határátkelő: Nem tudok kattintani,csak bokni,tabrol dolgozok,boktem,de semmi nem tortent.
Eloszor megjelent a szem es a szamlalo,utanna jott a kovetes,most meg a lufi a boritekal.Biztos,hogy nem a TEK/NAV akciozik???Eloszor megfigyeli,hogy hanyszor kattintok az oldalra,majd elkezdi szamolni,azutan mar kovetni is elkezdett es most,hogy eleg bizonyitekot gyujtott,legi postan kuldte is a buntetest.Lehet,hogy paranoid vagyok???
(csak vicc volt,meg mielott valaki komolyan venne)

Muscari 2014.10.28. 18:41:47

@Sorbus torminalis: nahát, egy berkenye! Üdv néked.

Határátkelő 2014.10.28. 18:48:31

@Babette.: @Zoole[uk]: Nem muszáj lufinak lennie, lehet diszkrétebb is, vagy semmilyen. Nekem tetszett, azért tettem ki.

A kattintást elírtam, ez csak jelzi, hogy kövess, ha ráhúzod az egeret (a tab esetében nem tudom).

jomtom 2014.10.28. 18:48:59

Nézegetem a Jaguárokat, 3-4ezer EURÓ-ért hozzávágják az emberhez.
www.automotor.hu/hirek/olyan-nagy-szamban-lopjak-a-range-rovereket-hogy-londonban-nem-kotnek-rajuk-cascot-578962

Most hívott jövőbeni munkáltatóm, hétvégén vagy hétfőn találkozunk újra. 1000 fős település, 1100 méter magasan, 2000 méteres hegyekkel körbevéve. München 1,5, Zürich 2,5 óra távolság.

DieNanny CH 2014.10.28. 18:49:10

@Muscari:

Növények ha találkoznak... :-D

i got my (törölt) 2014.10.28. 19:09:21

@Babette.: neked nincs reklámszűrőd? én három másodperc alatt eltüntettem, ahogy a fenti szürke sáv nagy részét is.
pl. adblock plus a firefoxban, de gondolom más browserhez is van.

i got my (törölt) 2014.10.28. 19:11:18

@Zoole[uk]:
"Nem tudok kattintani,csak bokni,tabrol dolgozok,boktem,de semmi nem tortent."

ha így dolgozol, akkor mit csinálsz a szabadidődben??? ;)

tanato 2014.10.28. 19:14:01

@Sorbus torminalis: Un. klasszikus középosztály MO.-on csak a Horthy rendszerben volt utoljára.Azóta ugyan mindig voltak szegényebbek meg gazdagabbak,de igazi értelemben vett középosztály nem létezik.

SzZoole 2014.10.28. 19:16:24

@Határátkelő: Nekem is tetszik,teljesen mindegy,hogy lufi vagy mas.

tanato 2014.10.28. 19:17:41

@tableno: A nico meg nicaraguai illegális vendégmunkásoké.?Most nézegettem szép Costa-Ricai képeket meg videókat a youtubon,ott emlegették a nico-kat.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.28. 19:18:09

@Sorbus torminalis: na most akkor en hol vagyok .. milyen osztalyba ... mert annyit keresek hogy nem birom elkolteni ... nem azert mert olyan sok hanem azert mert annyit dolgozok hogy nem marad idom elkolteni ..
azt viszont csak a netrol tudom kovetni milyen szar allapotok vannak MO-on ... en meg az atkosbol jottem el ...

SzZoole 2014.10.28. 19:18:43

@i got my: ertsd jol,ma amugy sem dolgoztam,holnap sem fogok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.28. 19:26:14

@puhacica:
Most lelőtted a poént... pedig eddig senki sem szólt neki :D

2014.10.28. 19:40:28

@jomtom: Rohadt burzsujok. Vegyenek kevésbé hivalkodó és drága autót, és akkor nem fogják ellopni. ;)

2014.10.28. 19:41:18

@tanato: Ez is a magyarázat arra (többek között), hogy miért 0 Mo. gazdasági teljesítménye.

2014.10.28. 19:43:25

@montroyal ( CAN qc): Te megélsz a fizetésedből (az akármilyen életszínvonalon, feltételezem, páran szívesen cserélnénk veled), Mo.-n meg a jól keresők is egyre nehezebben. Az alacsony keresetűek meg mindig is szenvedtek a pénztelenség miatt. Nem hazugság, tényleg szar állapot van Mo.-n, ha nem vagy gazdag.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.28. 19:55:07

@Philosoraptor:
De azt se felejtsd el, hogy ő már a negyedik feleségét fogyasztja... mikor lesz neked négy feleséged? ;)

tableno 2014.10.28. 20:14:06

@tanato: Nem nico, hanem nica. Nem csak az illegális vendégmunkásokat, hanem minden nicaraguait így hívnak.

2014.10.28. 20:15:39

@tanato: Ebben a cikkben van egy par nagyon felreertheto dolog; valojaban nagyon egyszeru a helyzet, es mar sok eve ugyanaz. Ha masik EU-tagallamban dolgozol, ki kell ott valtanod egy EU-egeszsegbiztositasi kartyat, es ha surgossegi ellatasra van szukseged pl. Mo.on, akkor ezt a kartyat megmutatod nekik es kesz. Hihehetlen nekem hogy a cikkben ezt meg sem emlitettek, pedig ez a lenyeg - valtsd ki a kartyat es vidd magaddal ha Mo.ra mesz, ennyi. Ami a lanyt illeti aki nyilatkozik a cikkben: 4 ev utan raszanhatna magat hogy legalabb utanajar alapveto dolgoknak az orszagban ahol el, igy megtudhatna, hogy a nogyogyasz ingyenes, az allami fogaszatert pedig altalaban kevesebbet kell fizetni mint a magyar maganfogaszatert (arrol nem beszelve hogy pont Londonban magyar fogorvosok is dolgoznak a briteknel olcsobban, felesleges ezert Mo.ra menni).

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 20:19:15

@Határátkelő: én már követek.
kattintok és nem történik semmi.

eagles 2014.10.28. 20:32:04

Nagy a csend. Jöhetne már tovaris hinta, vagy Max.

puhacica 2014.10.28. 20:39:43

@Zoole[uk]: minő meglepetés, nálam egy cica van a lufi helyén! :D

@Kövérmadár [swe]: bocsikaaaa! :)

Muscari 2014.10.28. 20:45:41

@Mirjam2: +1
Majdnem mindennel egyetertek, viszont az NHS fogorvos lehet, hogy olcsobb, mint a magyar magan, de az utobbi sokkal minosegibb anyagokkal dolgozik. Mi egyszeruen a rokonlatogatasok idejere idozitjuk a fogaszati ellenorzest is. (tudom, neked ez nem opcio)

Nem veletlenul letezik a fogaszati turizmus, neha meg az Evening Standard-ben is hirdetnek.

SzZoole 2014.10.28. 20:49:40

@puhacica: az meg hogy?

Van itt valaki Budapestrol?Most olvastam,hogy megint tobb ezres tuntetes van es bedugult a forgalom anyian vannak a tuntetok.

2014.10.28. 20:49:49

@Kövérmadár [swe]: Ebbe még bele sem gondoltam. Feleséghez én még fiatal vagyok. Majd 30 körül talán esedékes lesz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 20:57:41

@NIKI LAURA: Nem, nem, itt csak egyetlen egy ember van, aki birca... :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
A többi az a ká-betűs... :D :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 21:05:24

@vivike22: Atya isten, én 30 fokban max egy fürdőgatyában tudok lenni, de még így is csak a medence közepén viselem el azt a rohadt meleget... :D

macamuca [IHUN] 2014.10.28. 21:06:18

@Határátkelő:
Ha ráhúzom az egérmutatót, akkor kiírja, hogy kövessem a blogot.
Namost nem szeretnék követő lenni, feliratkozni értesítésre, mert enélkül is minden napomhoz hozzátartozik, hogy gyövök HÁ-t olvasni=magamtól is eszembe jut.
Viszont az izgő-mozgó piros lufi a jobb felső sarokban, a látóterem szélén zavar.
Az is, hogy nem választható, hogy zizegjen fel-alá, vagy nem, hanem egyszerűen ott mozog.
Részemről remélem, hogy nem sokáig.
:)

macamuca [IHUN] 2014.10.28. 21:13:11

@Mirjam2:
"Hihehetlen nekem hogy a cikkben ezt meg sem emlitettek, pedig ez a lenyeg - valtsd ki a kartyat es vidd magaddal ha Mo.ra mesz, ennyi."

Megemlítik.
"Aki külföldön szerez biztosítást, úgy kell kezelni, mint egy külföldit, így EU-kártyával részesülhet ugyan előre nem tervezett ellátásokban, de más kezelésekben nem."

Mo.-on a területileg illetékes OEP-kirendeltségen lehet igényelni, személyes megjelenés esetén azonnal elkészül a kártya (=ott helyben), de van lehetőség postai igénylésre is, az OEP oldaláról letölthető-kinyomtatható nyomtatvány kitöltése és visszaküldése után pár nappal megérkezik.
Kiállítása után 36 hónapig (=3 év) érvényes.

SzZoole 2014.10.28. 21:14:24

@Babette.: az indexen olvastam en is,csak kivacsi lettem volna egy pesti mit lat belole.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 21:16:22

@Zoole[uk]: ha nincs kinn, akkor jó eséllyel semmit. anno nekem a 2006-osból csak valami halvány zaj jött át, pedig belvárosban laktam.

ismerősöm kinn van, élvezi.

morsels (törölt) 2014.10.28. 21:31:33

@macamuca [IHUN]:
A kovetes akkor hasznos, ha a blog.hu-rol tobb blogot is kovetsz, vagy (mivel a blog.hu az index.hu-hoz tartozik) ha indexes ujsag-bloggolokat veszel fel a 'Kovetem' listara.

Nem kell korbe kattintanod, hanem a kis harang helyen megjelenik egy szam, hogy akiket kovetsz, tettek fel uj posztot. Azon a listan ra is tudsz klikkelni, rogton odavisz.

@Babette.:
Persze, mert nem kattintasra mukodik :-)
Olyan, mint a tooltip (ami nem tudom, mi magyarul), szoval ha az eger ramegy a levelre, akkor azt irja, hogy ha koveted, akkor jelezni fog neked.
Vegulis egy reklam, meg talan masra is hasznaljak, ki tudja.
(marmint nem CIA, hanem marketingesek szeretik merni az ilyesmit... hasonlo, mint a like-ing, gondolom en)

morsels (törölt) 2014.10.28. 21:34:19

@Sorbus torminalis:
Vegulis lehetne birca, meg hinta blogjan is kommentelni.
MInt ahogy lehetett a tieden is. Amikor volt.

Muscari 2014.10.28. 21:48:18

@macamuca [IHUN]: de csak akkor érvényes, ha Magyarországon fizeted a tb-t. Ha majd kint leszel, érdemes ott kiváltani aztán azt hurcolászni magaddal. Hiszen biztosítva a UK-ben leszel.

Itt online töltöd ki, majd egy hét múlva hozza a postás. Nem kell sehova menni vagy küldözgetni semmit.

Shanarey 2014.10.28. 21:49:50

Na ide is elmennék, de nagyon távol van ez a hely, egy afféle párnapos kiruccanáshoz, és momentán a karácsonyi hazaruccanás sem lesz ingyen.
Tekintettel a karácsonyi diszkont árakra.
Nem is megyek fapadossal emiatt.
:-)

Szép hely és el tudnék ott lébecolni mint nyugdíjas, de hogy beleférne e a majdani nyugdíjamba azt nem hiszem.

macamuca [IHUN] 2014.10.28. 21:52:11

@morsels:
Ez így szépen és logikusan hangzik, csak éppen lufi (:DD).
Akit követek=rendszeresen olvasok, az azért van, mert szívesen olvasom. Érdekel. Épp ezért, mert érdekel, rendszeresen (naponta, hetente, melyiknél hogy) odalépek az oldalára. És ha van új cucc, akkor elolvasom/kommentelem. Mivel kényelmes is vagyok, ezért ezek az oldalak a kedvencek közé le is vannak mentve.
Tehát magamtól is követem, magamtól is kényelmessé tettem-teszem az elérésüket. Anélkül, hogy feliratkoznék az oldal "hivatalos" követőlistájára.
Így aztán a "kattints-hogy-neked-jobb-legyen!"-duma csak üres marketingduma, etetés (nem neked szól, hanem úgy en bloc a marketingnek, a marketingeseknek :)) ).

A vibráló piros folt a látóterem szélén meg kimondottan zavaró.
Ahogy fentebb írták, követésre kattintás után sem tűnik el. Figyelemfelkeltő, az igaz, node zavaró is. Szóval, nem egyértelműen szupi ötlet :))

puhacica 2014.10.28. 21:52:40

@Babette.: @Zoole[uk]: huhhh, félreérthető voltam azt hiszem. szóval az én blogomban van a cica. van több opció is, ahogy HÁ írta és ott lehet választani.

@Kövérmadár [swe]: mögötted!

SzZoole 2014.10.28. 22:03:53

@Shanarey(England): ugyan ez van az indexen is,de azert koszi:)

Paraszt bacsi a tuntetesen kiabal;MENSTRIACIO,MENSTRUACIO!!!!Az egyik reszt vevo mondja neki;Bacsika,nem menstruacio,hanem demonstracio,mire a paraszt bacsi;Mindegy az fiam,csak ver folyon:))))
(csak vicc volt)

SzZoole 2014.10.28. 22:14:13

@Shanarey(England): ki az a Aleska Diamond,olyas valaki mint Moniqe Cuwet???

Shanarey 2014.10.28. 22:23:14

@Zoole[uk]:

Igen.

Ám én a kommentek miatt linkeltem neked.
:-)

macamuca [IHUN] 2014.10.28. 22:24:26

@Muscari:
Igen, tudom, ott kell, illetve lehet kiváltani, ahol az eg.biztosítást fizetem. Kikértem, hogy addig is, amíg ott nem lesz érvényes biztosításom, addig is legyen, az itthoni alapján (itt dec. közepéig van-lesz biztosításom).
Utána meg a kinti

Shanarey 2014.10.28. 22:24:43

@puhacica:

Na igen,abban is jó vagyok.

morsels (törölt) 2014.10.28. 22:25:14

@macamuca [IHUN]:
Ok
En csak leirtam, hogy mit jelent, mit csinal.
Nem kell csinalnod, csinalhatod ugy, ahgoy mindig is tetted.

morsels (törölt) 2014.10.28. 22:30:00

@Zoole[uk]:
Veled nem az a baj, hogy teged ertenek felre, hogy mikor viccelsz...
A baj veled az, hogy te nem erted a viccet. Vagy inkabb az ironiat. Es mivel eloszor feltetelezi mindenki, hogy erted, igy viccelnek veled, amit te nem ertesz.

Te a sajat vicceidet erted, ami idovel masnak mar nem egyertelmu, hogy vicc, mivel nem erted az ironiat.
Nem tudom, hogy ez mennyire ertheto szamodra.

Ha gondolod, kifejtem bovebben, bar valaszinuleg jonni fog az, hogy a fejedre estel.

SzZoole 2014.10.28. 22:36:13

@morsels: sajnalom,en mar csak ilyen IQ nuku vagyok:)))

morsels (törölt) 2014.10.28. 22:41:49

@Zoole[uk]:
Ezzel semmi baj.
Az igazan vicces az az, amikor azt irod, hogy te nem vitatkozol szellemileg fegyvertelennel.

SzZoole 2014.10.28. 22:44:39

@morsels: Nem is,Te rad is csak radhagyom.
Nem tudsz megkezdeni,probalkoz csak nyugodtan:)))

morsels (törölt) 2014.10.28. 22:55:25

@Zoole[uk]:
Megkezdeni?
Ugyan, naponta eljatszod azt, hogy teged felreertenek, mikozben nem erted (vagy felreerted) azt, amit neked irnak :-)

Meg azokat is felreerted, akikkel napi kapcsolatban vagy.

SzZoole 2014.10.28. 22:59:40

@morsels: Nem tudom mirol beszelsz.

morsels (törölt) 2014.10.28. 23:27:09

@Zoole[uk]:
Hat ez az. Ha ertened, akkor erre a beszelgetesre nem kerult volna sor.

SzZoole 2014.10.28. 23:32:38

@morsels: miert,beszelgetni szeretnel?Miert nem ezzel kezdted?
Mirol szeretnel beszelgetni,de csak roviden,mert reggel koran,8-kor,ebredek es itt mar fel 11 van,mig nalatok csak fel 7.

morsels (törölt) 2014.10.28. 23:38:16

@Zoole[uk]:
Hat, mar tudom, hogy hol laksz, milyen kocsid van, milyen surun jarsz Magyarorszagra es milyen uton mesz es ha barmi szoba kerul, ahhoz hozza tudod fuzni, hogy neked, nalatok az milyen.

Nem is tudom. Tudsz meg ujat mondani?

morsels (törölt) 2014.10.28. 23:44:04

@Zoole[uk]:
Ez nem uj, ezt en mondtam neked.
:-)

morsels (törölt) 2014.10.28. 23:47:01

@Zoole[uk]:
Igen. Ketszer :-)
Na, mar van, amiben megegyezunk, talan lesz ez meg jobb is :-)

SzZoole 2014.10.28. 23:53:24

@morsels: mar irtam neked korabban,hogy nekem semmi bajom veled.
Te nem ismersz engem,mint ahogy en sem ismerlek teged,igy nem tudhatod,hogy mikor,milyen celbol irok azt amit irok es,hogy mit akarok vele elerni.Van aki kaphato az ilyen dolgokra es van aki nem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.29. 00:19:51

@tanato: ez mennyire egy katyvasz cikk, mar bocsanat. En is voltam mar otthon orvosnal, eus egeszsegbiztositasi kartyaval, venyes gyogyszert teljes aron feliratni. Termeszetesen piroslott a jelzes, es mivel egy kis videki rendelo nem tudja mit kell csinalni ebben az esetben, sajnos a gyogyszert sem tudtak felirni nekem. Hiaba fizettem volna teljesearat, hiaba rendezi utana az itteni nhs.

Amugy rendszeresen Magyarorszagra jarok orvoshoz, maganrendelokbe, mert ott legalabb minosegi ellatast kapok. Viszont volt olyan eset, mikor megszivtam: A blahan van egy borgyogyaszat, oda mentem el korom ugyben. Ugyanis elkezdett ketoldalt bepondorodni, miutan beutottem a labujjam. Elkezdte megclampolnia labujjam. Sajnos a no ugy lattam total nem ertett hozza. Itt az indiai podiatristtol jobb ellatast kaptam, ugyanannyi penzert.

Herr Géza 2014.10.29. 00:26:32

@Muscari: Csak bátran, Stuttgart környéke, egészen pontosan Metzingen (Hugo Boss mond valamit?) mellett.....

morsels (törölt) 2014.10.29. 00:44:09

@Zoole[uk]:
Azt hiszem en jobban ismerlek (persze azon a hataron belul, ami egy ilyen forumon lehetseges), mint te engem.

De a lenyegen ez nem valtoztat igazabol.
Nekem sincs veled semmi bajom. Igazabol.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.29. 01:12:17

@diggerdriver: OK csak egy OFF

ugyanannak az amerikai uzletlancnak ugyanaz az aruja USAban feleannyiba kerul ,de nem lehet megrendelni a neten es felvenni egy USben levo boltba, csak canadaba rendelheted canadai aron (duplan ... pedig egy ora alatt ott vagyok a szomszedba ..
a jo hir telefonon directbe megrendeltuk az uzletbol ....

montroyal ( CAN qc) 2014.10.29. 01:28:12

@Philosoraptor: mint HA-s, elerni azt ,hogy barmit megvehetek barmikor ( nem luxusdolgok v pazarlas) amire szuksegem van nem kell szamolgatnom, arakat nezni , megvonni magamtol alapveto dolgokat vagy amit szeretnek, mert tudom amikor odaerek a penztarhoz , megmondjak a vegosszeget es benyulok a zsebembe es kifizetem... es nyaralni is el tudok menni ( luxus igenyek nelkul megint ,de a vilagkoruli hajout nem most , a jovo telen meglesz ) es minden szamlamat idore kifizetem .... ez hallatlan biztonsagot ad es nem is kell a felso tizezerhez , a gazdagokhoz tartozni ..

montroyal ( CAN qc) 2014.10.29. 01:35:44

@Kövérmadár [swe]: negyedik feleségét fogyasztja

inkabb ok fogyasztanak engem ...

de itt meg ezt is tul lehet elni , talpra allni ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.29. 03:55:36

hű ez a lufi tényleg idegesítő!
örülök, ha valakinek bejött a postcrossing ötlete :-)
mi Myanmarban nagyon sok private swap requestet kaptunk, mert sokan utaznak az ilyen ritka országokra. első évben jól is ment a dolog, többszáz képeslap, aztán a második évben ránkszállt a titkosszolgálat, vagy én nem tudom, a képeslapok 90%-a nem érkezett meg, se kifele, se befele, volt vagy száz igen dühös felhasználó, de hát mit tudtam volna csinálni? :-(
juteszembe, van nálam kéttucat burmai képeslap, és tudok szerezni komodói sárkányosakat is, ha valaki képeslapmániás, és szeretne ilyen ritkaságokat, vagy csak tőlem egy képeslapot, privátban lehet jelentkezni :-)

Oh Pura Vida · http://ohpuravida.blog.hu 2014.10.29. 04:30:57

@DavidToth: Costa Rica már nem csak tranzitország, hanem megjelentek a drogkártelek is, itt találsz erről egy érdekes írást:
www.americanthinker.com/2014/04/costa_rica_and_the_drug_cartels.html
Egyébként kb. egy éve fogtak el egy magyar fickót aki egy itteni kábítószer csempész bandának volt a főnöke.

Oh Pura Vida · http://ohpuravida.blog.hu 2014.10.29. 04:31:13

@tanato: nem ismerek személyesen egy itteni magyart sem, csak hallottam, hogy páran dolgoznak itt. A legtöbben családi házban laknak, ahogy mi is, nagyon ritkák a lakások. Spanyolul aktívan tanulok tanárral, mielőtt kijöttünk csak nagyon keveset tudtam és a férjem sem beszél sokat magyarul, csak amennyit 3 és fél év alatt összeszedett, szóval mi angolul beszélgetünk egymással, nagyon sok magyar és spanyol szóval keverve. A hazaút az elég macera, a legolcsóbb mindig Amerikán keresztül menni, de ugye ott meg túl kell esni az Immigration process-en (kicsekkolsz bőröndel együtt, majd vissza és közben feltesznek egy csomó kínzó kérdést). Az út legjobb esetben is 20 óra körül van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.29. 04:39:43

@morsels: azt minimum elvarnam tole, h eszlelje, h en mar kovetem, es h el lehessen tuntetni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.29. 04:43:12

@Zoole[uk]: olvad vissza a tegnapi telefonszamos beszelgetesunket;)

Muscari 2014.10.29. 06:04:15

@Oh Pura Vida: de jó, hogy jelentkeztél. köszi a válaszokat, akkor ezek szerint nem sűrűn látogattok haza.

Remélem a drogkartellek jelenlétét azért nem nagyon érezni a mindennapokban, de mindjárt elolvasom a cikket.

Muscari 2014.10.29. 06:22:49

@Oh Pura Vida: azért ez a cikk nem fest valami jó képet az országról. Lehet, hogy mégsem olyan jó, hogy nincs hadsereg, mikor a kartelleknek már rakétáik vannak, meg az ültetvényeket sincs miről bombázni.
Az emberölések magas száma a legriasztóbb illetve az, hogy ez a terjeszkedés csak néhány éve-évtizede kezdődött és nem nagyon látszik, hogy mi állítja meg.

Azt hiszem, én inkább maradok Belize-nél, ha nem baj :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.29. 06:31:09

@Muscari: én Madagaszkárra vágyom, de elvihetsz magaddal:)

i got my (törölt) 2014.10.29. 06:35:24

@Babette.: gratulálok! mindig tudtam, hogy kellenek az életben apró örömök. :)
nem baj, a következő "lufi" már sokkal gyorsabban fog menni!

tableno 2014.10.29. 07:11:48

@Muscari: Belize SOKKAL veszélyesebb, mint Costa Rica. Csak mondom...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.10.29. 08:00:18

@Oh Pura Vida: koszi a valaszt! maris elolvasom

miert nem kaptam emailt errol hogy valaszoltal amugy? zavar volt az eterben?

tanato 2014.10.29. 08:11:19

@tableno: Férfi,nő egyaránt nica?Nem úgy mint a chico meg a chica?

tableno 2014.10.29. 08:12:53

@tanato: Nem, a nica az mindig nica. A NICAraguából jön.

tanato 2014.10.29. 08:14:02

@Mirjam2: Ez a téma már rengetegszer ki lett tárgyalva a magyar sajtóban,érthető persze a félmillás kint létszám miatt.A lényeg az hogy amennyi cikk,annyiféleképpen magyarázza, hogy ha sokat olvasol ne értsd meg.

tanato 2014.10.29. 08:14:40

@tableno: Ja köszi,így már érthető.

Muscari 2014.10.29. 08:24:23

@Babette.: jó, majd szólok, ha megyünk :-)

Muscari 2014.10.29. 08:29:39

@tableno: ne már. Azt olvastam, hogy igazi nyugdíjas paradicsom, ráadásul angolul beszélnek. Állítólag rengetegen költöznek oda Európából, de úgy látszik van ott egy kis csúsztatás. Részletesen még nem néztem utána, egyelőre nem aktuális.

Akkor marad a Mediterraneum öregkournkra, az se rossz.

tanato 2014.10.29. 08:30:40

@Oh Pura Vida: Köszi a részletes infót!Jó a cikked meg a blogodba is belekukkantottam már.Mindig szívesen olvasom az egzotikus helyekre életvitelszerűen került magyarok beszámolóit.Voltak itt a blogon már brazíliai,chilei,mexikói magyarok postjai akik döntően házasság/vagy élettársi kapcsolat/ révén kerültek ki.Sajnos mostanában már nem aktívak itt.Azért az tényleg elég gáz ,egy 24 óráig utazni átszállásokkal.
Még egy kérdés,ott Costa Ricában a tehetősebb háztartások inkább európai mintára bejárónőket alkalmaznak a házimunka gyerekvigyázás stb. elvégzésére,vagy bentlakós cselédeket inkább mint mondjuk Peruban vagy Brazíliában.?

tanato 2014.10.29. 08:38:38

@tildy[UK]: Piros jelzésnél felírjuk a gyógyszert, csak adunk egy papírt amivel el kell/ene/ mennie a paciensnek a területileg illetékes OEP kirendeltségbe tisztázni a jogviszonyt.
A gond a barna jelzésnél van,mert ott már mindent csak teljes áron szabad írni.Sok külföldinek van barna jelzése,sajnos majdnem minden romániai mezőgazdasági idénymunkásnak is/döntően cigányok vegyesen magyar és román anyanyelvűek is/Mivel ők a környékünkön is csaknem tízezres nagyságrendben vannak jelen,órási gond van velük ,mert ők meg koldusszegények és sok gyerekkel jönnek akik mindig betegek.

tableno 2014.10.29. 09:34:23

@Muscari: ha nyugdíjasparadicsom érdekel, itt megtudhatsz mindent.

internationalliving.com/2014/01/revealed-worlds-best-places-retire-2014/

a no.1 egyébként Panama.

2014.10.29. 10:05:04

@tanato: 'A lényeg az hogy amennyi cikk,annyiféleképpen magyarázza, hogy ha sokat olvasol ne értsd meg.'

Pontosan. Pedig teljesen egyszeru: szerezz EU egeszsegbiztositasi kartyat az orszagban ahol dolgozol. Persze ha EU-n kivul dolgozol akkor ez nem mukodik, maskepp kell megoldani.

2014.10.29. 10:10:18

@Muscari: Persze hogy altalaban jobb a (magyar) magan fogorvos mint az NHS, de az derult ki a szovegbol hogy a csaj 4 eve el egy orszagban es meg sem probalt ott elmenni (fog)orvoshoz, nem is volt kepben. A fogaszati turizmusrol tudok, a ferjem ket hetet toltott par eve e celbol Budapesten! De ezzel kapcsolatban az az uj trend hogy a magyar fogorvosok jonnek par hetre UK-be, igy nem kell Mo.ra menni ha nem akar valaki. Dragabb mintha Mo.on csinaltatnad, de meg mindig olcsobb es jobb mint a brit magan fogorvos, es megsporolod a repulojegy es a szallas arat.

tanato 2014.10.29. 10:25:29

@Mirjam2: Eu-n kívül érdemes mindkét államban fizetni az eü.-biztosítást.Legalábbis ezt mondta a Dél-Koreában dolgozó,de viszonylag sűrűn hazalátogató városombéli zenetanár.Neki anyukája befizeti minden hónapban a szükséges összeget így mindkét államban van érvényes biztosítása.

Muscari 2014.10.29. 11:38:23

@tableno: köszi, ez nagyon hasznos

Oh Pura Vida · http://ohpuravida.blog.hu 2014.10.29. 14:58:00

@tableno: @tanato: nem ismerek olyan embert, akinél bentlakós személyzet dolgozik, de lehet, hogy rossz körökben mozgok...Amúgy a takarítónő itt teljesen normális dolog, nem csak a tehetősebbek körében

Oh Pura Vida · http://ohpuravida.blog.hu 2014.10.29. 14:59:25

@Muscari: Ha jól tudom még mindig Panama és Costa Rica a legbiztonságosabb ország a térségben, bár az biztos, hogy Belize sokkal olcsóbb, főleg CR-nál

tanato 2014.10.29. 15:29:24

@Oh Pura Vida: Köszi az infót!Ezzel kapcsolatban is olvastam tegnap az országodról,azt írták hogy ők szintén nica vendégmunkások zömében.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása