oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 28. 06:42,  Mit keres egy magyar Costa Ricán? 304 komment

2014. október 28. 06:42 Határátkelő

Mit keres egy magyar Costa Ricán?

A kérdés jó, a válasz pedig Szilvia mai írásában rejlik, aki persze nem csak erre felel meg, hanem bemutatja az országot is. Ma tehát egzotikus útra indulunk, ráadásul képekkel is, amiért külön köszönet a szerzőnek, akinek egyébként jó szívvel ajánlom a blogját is.

Készülőben a Határátkelő saját oldala (nyugi, a blog megmarad), ha támogatnád, vagy csak érdekel a dolog, akkor kattints ide!

IMG_0157.JPG

„A címben feltett kérdés inkább úgy helyes, hogy mit keres egy Costa Rica-i Magyarországon, ugyanis a történet alapvetően itt kezdődik. Röviden: a férjem Costa Rica-i, egy multinál dolgozik és majdnem négy éve felajánlottak neki egy állást a budapesti irodában. Találkoztunk, összeházasodtunk és nem sokkal a babánk születése után ide költöztünk (visszaküldte a multi).

A fentiek jegyében nyilván elfogult vagyok az országgal és a lakóival kapcsolatban, de azért a következő cikkben igyekszem bemutatni Costa Rica árnyoldalait is.

Boldogok

Az ország gyönyörű, természeti parkok, őserdők, vulkánok, illetve a két óceánpart teszi ellenállhatatlan turisztikai célponttá. A biodiverzitás itt az egyik legnagyobb a világon és energiaszükségletük több mint 90%-át természetes forrásból nyerik.

Ezenkívül Costa Rica a világ egyik legboldogabb országa, legalábbis papíron (Happy Planet Index felmérés) és bár tudjuk, hogy ezek a statisztikák csalókák lehetnek, azt kell mondanom, hogy Magyarország után arcon csapott a különbség.

Az emberek tényleg nagyon kedvesek és vidámak, és ez nem a külföldinek vagy a cuki lányomnak szól, mivel a férjem által elég jól belelátok abba is, hogy hogyan bánnak egymással a helyi emberek. Mindenki teszi a dolgát és közben próbál vidám maradni és az élet egyszerű dolgainak örülni. Ilyen a kávé vagy a foci.

Amikor a Costa Rica-i csapat játszott a foci vb-n, konkrétan leállt az élet, MINDENKI a meccset nézte, munkahelyeken, iskolákban, éttermekben. Aztán a nap másik felét ünnepléssel töltötték. Mondjuk érthető. Amikor a csapat hazautazott, sok munkahely munkaszüneti napot rendelt el, hogy a dolgozók ki tudjanak menni a focisták fogadására.

Munka

Costa Ricán földrajzi és stabil politikai helyzete valamint a jól képzett munkaerő miatt Magyarországhoz hasonlóan nagyon sok cég nyitott shared service centert, csak míg Magyarországon Európát, addig innen az amerikai kontinenst szolgálják ki, tehát ez azt jelenti, hogy elég sok angol nyelvű állást hirdetnek meg.

Mivel én még itthon vagyok a kislányommal, nem tudom megmondani mennyire nehéz külföldiként munkát találni (a későbbiekben majd beszámolok róla), azt gondolom, hogy amennyiben a cég nagyon akar Téged és vállalja a munkavállalási engedély elintézését akkor ez nem probléma, bár biztosan jobban örülnek, ha van már tartózkodási engedélyed. Ennek hiányában ugyanis 90 nap után el kell hagyni az országot. A legtöbben ilyenkor átruccannak Panamába vásárolni, ami sokkal olcsóbb, mint Costa Rica.

DSC_0284.JPG

Elég magas amúgy a munkanélküliség, mindez úgy, hogy az ország tele van nicaraguai bevándorlókkal, akik az „alja” munkát végzik és hát őket nem nagyon szeretik itt, de ennek leginkább politikai okai vannak (néha összevesznek a határ menti területeken).

Mivel az országnak nincs hadserege, igyekeznek ezeket a konfliktusokat diplomáciai úton kezelni. Elég sok kolumbiai is van az országban és velük semmi bajuk. Valójában a mexikóiakat sem kedvelik (állítólag a foci miatt) és az argentinokat sem, mert ők meg sznobok. Ki érti ezt.

Gyerekkel

Kislányunk 3 hónapos volt, amikor ideköltöztünk, és megmondom őszintén, nem aggódtam túl a dolgot, tudtam, hogy itt is lehet kapni pelenkát, és hogy jó az orvosi ellátás. Hoztunk magunkkal egy puttony ruhát, két hétre elegendő tápszert és egy feltűnően fehér gyereket.

Mivel a kislányunk sem fülbevalót nem visel és nem is öltöztetem bazári majomnak, ezért sokszor megkérdezik, hogy kislány-e vagy kisfiú. Itt ugyanis amelyik baba nem visel fülbevalót az tuti kisfiú. A kislányok általában rózsaszín ruhát viselnek illetve fejpántot. Latinák, ugye.

DSC_0363.JPG

Imádják amúgy a gyerekeket, idősek, fiatalok, nők és férfiak egyaránt. Ha babakocsival közlekedek, mindenki segít (pl. a parkolóőr a szupermarketnél segít berakni a kocsiba a hordozót) és persze azonnal elkezdenek beszélni a kislányunkhoz.

Mert ugye itt mindig mindenki beszél. Hangosan és sokat. Magyarországon lábujjhegyen közlekedtünk, miután elaludt a babánk, de itt annyira hangos minden és mindenki, hogy a gyerekek ezt szokják meg. Az egyik baráti pár, ha átjön hozzánk este, mindig hozzák magukkal a babájukat, és amíg mi partizunk, addig a gyerek simán alszik a babakocsiban.

Sokáig élnek

Costa Ricán az átlagéletkor 78 év, az egyik legmagasabb Latin-Amerikában. A világon 5 kék zóna létezik, azaz a világ olyan demográfiai és földrajzi területe, melyeken a leggyakoribb, hogy a lakosok megérik a száz évet, sőt annál többet is, és az egyik ilyen Costa Ricán található, Nicoya városa. Az itt lakóknál nem ritka, hogy megérik a 90, 100 vagy akár a 110 évet is.

Egy kutató a kék zónák tanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy a hosszú élet titka a zöldségalapú étkezésben, az állandó alacsony intenzitású aktivitásban, illetve a családi kötelékek ápolásában keresendő.

photo 2 (1).jpg

A családi kötelék valóban nagyon fontos itt, a legtöbb fiatal csak házasságkötés után hagyja el a szülői házat még akkor is, ha anyagilag ezt előbb is megtehetné. Ami feltűnt még Magyarország után, hogy itt milyen kevesen dohányoznak.

Vasárnaponként pedig konkrétan ez egész ország fut vagy kerékpározik és leszámítva az amerikai gyors éttermeket, alapvetően a Costa Rica-i konyha egészséges.

Harmadik világ

Bárki bármit mond, sajnos ez egy harmadik világbeli ország, főleg ami az infrastruktúrát illeti. Nincs vagy csak nagyon gyér a tömegközlekedés (maximum busz), ezért mindenki kocsival jár. Elképesztő dugók alakulhatnak ki, így mielőtt kocsiba ülünk, veszünk enni, inni és elmegyünk mosdóba.

DSC_0208.JPG

A vonatközlekedést most kezdik feléleszteni, miután 1995-ben az akkori miniszter majdnem a teljes vonatközlekedést leállítatta. Az utak állapota katasztrofális, tele vannak lyukakkal. A mobil internet szolgáltatás nagyon kiszámíthatatlan, de van, ahol térerő sincs.

Itt is van nem kevés korrupció, sok a szegény ember és emiatt a bűnözés is magas. Ez nem azt jelenti, hogy rettegni kell az utcán, de néhány szabályt be kell tartani, pl. táskát nem teszünk a kocsiülésre, bezárva tartjuk a kocsiajtókat vezetés közben is, és ha olyan helyre tévedünk, ami gyanús, azonnal visszafordulunk.

Meleg van

Trópusi az éghajlat, azaz száraz és esős évszak váltja egymást. Most épp esős évszak van, ami azt jelenti, hogy reggel nagyon meleg van, többnyire a nap is süt, majd délután 1 körül elkezd esni és van, hogy egész éjjel esik. Az óceánpartokon többnyire az esős időszakban azért jó az idő, ezért az ország tulajdonképpen egész évben tud fogadni turistákat.

Európai szemmel nézve itt meleg van, én eddig egyszer vettem fel kabátot egyik este, de többször látok nőkön csizmát 30 fokban. Biztos, ami biztos, itt ugyanúgy elkezdték árulni az őszi kollekciót szeptemberben, fashion comes first ugye.

DSC_0277.JPG

És ami hiányzik

Ami hiányzik, az kétségkívül az európai nagyvárosokra jellemző kulturális-gasztro élet, illetve az építészet. Itt nincs olyan, hogy elmegyek a gyerekkel a parkba vagy beülök a kedvenc sarki kávézómba. Vannak plázák meg plázák és amerikai franchise bárok meg éttermek.

Az országot azoknak ajánlom, akik rajonganak a természetért, bár azt tudni kell, hogy a legközelebbi óceánpart is másfél óra autóútra van a fővárostól, tehát aki a fővárosban vagy a környékén dolgozik, az nem fog munka után a parton lazítani.

És még valami: itt nincsenek címek, tehát olyan mint irányítószám, utca, házszám nem létezik, címként tehát valami olyasmit adnak meg, hogy 500 m-re északra a McDonaldstól a második ház. Sokszor, nagyon sokszor a mai napig eltévedek.”

IMG_1834.JPG

Készülőben a Határátkelő saját oldala (nyugi, a blog megmarad), ha támogatnád, vagy csak érdekel a dolog, akkor kattints ide!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Costa Rica

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr816833591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2014.10.28. 19:17:41

@tableno: A nico meg nicaraguai illegális vendégmunkásoké.?Most nézegettem szép Costa-Ricai képeket meg videókat a youtubon,ott emlegették a nico-kat.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.28. 19:18:09

@Sorbus torminalis: na most akkor en hol vagyok .. milyen osztalyba ... mert annyit keresek hogy nem birom elkolteni ... nem azert mert olyan sok hanem azert mert annyit dolgozok hogy nem marad idom elkolteni ..
azt viszont csak a netrol tudom kovetni milyen szar allapotok vannak MO-on ... en meg az atkosbol jottem el ...

SzZoole 2014.10.28. 19:18:43

@i got my: ertsd jol,ma amugy sem dolgoztam,holnap sem fogok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.28. 19:26:14

@puhacica:
Most lelőtted a poént... pedig eddig senki sem szólt neki :D

2014.10.28. 19:40:28

@jomtom: Rohadt burzsujok. Vegyenek kevésbé hivalkodó és drága autót, és akkor nem fogják ellopni. ;)

2014.10.28. 19:41:18

@tanato: Ez is a magyarázat arra (többek között), hogy miért 0 Mo. gazdasági teljesítménye.

2014.10.28. 19:43:25

@montroyal ( CAN qc): Te megélsz a fizetésedből (az akármilyen életszínvonalon, feltételezem, páran szívesen cserélnénk veled), Mo.-n meg a jól keresők is egyre nehezebben. Az alacsony keresetűek meg mindig is szenvedtek a pénztelenség miatt. Nem hazugság, tényleg szar állapot van Mo.-n, ha nem vagy gazdag.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.28. 19:55:07

@Philosoraptor:
De azt se felejtsd el, hogy ő már a negyedik feleségét fogyasztja... mikor lesz neked négy feleséged? ;)

tableno 2014.10.28. 20:14:06

@tanato: Nem nico, hanem nica. Nem csak az illegális vendégmunkásokat, hanem minden nicaraguait így hívnak.

2014.10.28. 20:15:39

@tanato: Ebben a cikkben van egy par nagyon felreertheto dolog; valojaban nagyon egyszeru a helyzet, es mar sok eve ugyanaz. Ha masik EU-tagallamban dolgozol, ki kell ott valtanod egy EU-egeszsegbiztositasi kartyat, es ha surgossegi ellatasra van szukseged pl. Mo.on, akkor ezt a kartyat megmutatod nekik es kesz. Hihehetlen nekem hogy a cikkben ezt meg sem emlitettek, pedig ez a lenyeg - valtsd ki a kartyat es vidd magaddal ha Mo.ra mesz, ennyi. Ami a lanyt illeti aki nyilatkozik a cikkben: 4 ev utan raszanhatna magat hogy legalabb utanajar alapveto dolgoknak az orszagban ahol el, igy megtudhatna, hogy a nogyogyasz ingyenes, az allami fogaszatert pedig altalaban kevesebbet kell fizetni mint a magyar maganfogaszatert (arrol nem beszelve hogy pont Londonban magyar fogorvosok is dolgoznak a briteknel olcsobban, felesleges ezert Mo.ra menni).

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 20:19:15

@Határátkelő: én már követek.
kattintok és nem történik semmi.

eagles 2014.10.28. 20:32:04

Nagy a csend. Jöhetne már tovaris hinta, vagy Max.

puhacica 2014.10.28. 20:39:43

@Zoole[uk]: minő meglepetés, nálam egy cica van a lufi helyén! :D

@Kövérmadár [swe]: bocsikaaaa! :)

Muscari 2014.10.28. 20:45:41

@Mirjam2: +1
Majdnem mindennel egyetertek, viszont az NHS fogorvos lehet, hogy olcsobb, mint a magyar magan, de az utobbi sokkal minosegibb anyagokkal dolgozik. Mi egyszeruen a rokonlatogatasok idejere idozitjuk a fogaszati ellenorzest is. (tudom, neked ez nem opcio)

Nem veletlenul letezik a fogaszati turizmus, neha meg az Evening Standard-ben is hirdetnek.

SzZoole 2014.10.28. 20:49:40

@puhacica: az meg hogy?

Van itt valaki Budapestrol?Most olvastam,hogy megint tobb ezres tuntetes van es bedugult a forgalom anyian vannak a tuntetok.

2014.10.28. 20:49:49

@Kövérmadár [swe]: Ebbe még bele sem gondoltam. Feleséghez én még fiatal vagyok. Majd 30 körül talán esedékes lesz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 20:57:41

@NIKI LAURA: Nem, nem, itt csak egyetlen egy ember van, aki birca... :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
A többi az a ká-betűs... :D :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.28. 21:05:24

@vivike22: Atya isten, én 30 fokban max egy fürdőgatyában tudok lenni, de még így is csak a medence közepén viselem el azt a rohadt meleget... :D

macamuca [IHUN] 2014.10.28. 21:06:18

@Határátkelő:
Ha ráhúzom az egérmutatót, akkor kiírja, hogy kövessem a blogot.
Namost nem szeretnék követő lenni, feliratkozni értesítésre, mert enélkül is minden napomhoz hozzátartozik, hogy gyövök HÁ-t olvasni=magamtól is eszembe jut.
Viszont az izgő-mozgó piros lufi a jobb felső sarokban, a látóterem szélén zavar.
Az is, hogy nem választható, hogy zizegjen fel-alá, vagy nem, hanem egyszerűen ott mozog.
Részemről remélem, hogy nem sokáig.
:)

macamuca [IHUN] 2014.10.28. 21:13:11

@Mirjam2:
"Hihehetlen nekem hogy a cikkben ezt meg sem emlitettek, pedig ez a lenyeg - valtsd ki a kartyat es vidd magaddal ha Mo.ra mesz, ennyi."

Megemlítik.
"Aki külföldön szerez biztosítást, úgy kell kezelni, mint egy külföldit, így EU-kártyával részesülhet ugyan előre nem tervezett ellátásokban, de más kezelésekben nem."

Mo.-on a területileg illetékes OEP-kirendeltségen lehet igényelni, személyes megjelenés esetén azonnal elkészül a kártya (=ott helyben), de van lehetőség postai igénylésre is, az OEP oldaláról letölthető-kinyomtatható nyomtatvány kitöltése és visszaküldése után pár nappal megérkezik.
Kiállítása után 36 hónapig (=3 év) érvényes.

SzZoole 2014.10.28. 21:14:24

@Babette.: az indexen olvastam en is,csak kivacsi lettem volna egy pesti mit lat belole.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 21:16:22

@Zoole[uk]: ha nincs kinn, akkor jó eséllyel semmit. anno nekem a 2006-osból csak valami halvány zaj jött át, pedig belvárosban laktam.

ismerősöm kinn van, élvezi.

morsels (törölt) 2014.10.28. 21:31:33

@macamuca [IHUN]:
A kovetes akkor hasznos, ha a blog.hu-rol tobb blogot is kovetsz, vagy (mivel a blog.hu az index.hu-hoz tartozik) ha indexes ujsag-bloggolokat veszel fel a 'Kovetem' listara.

Nem kell korbe kattintanod, hanem a kis harang helyen megjelenik egy szam, hogy akiket kovetsz, tettek fel uj posztot. Azon a listan ra is tudsz klikkelni, rogton odavisz.

@Babette.:
Persze, mert nem kattintasra mukodik :-)
Olyan, mint a tooltip (ami nem tudom, mi magyarul), szoval ha az eger ramegy a levelre, akkor azt irja, hogy ha koveted, akkor jelezni fog neked.
Vegulis egy reklam, meg talan masra is hasznaljak, ki tudja.
(marmint nem CIA, hanem marketingesek szeretik merni az ilyesmit... hasonlo, mint a like-ing, gondolom en)

morsels (törölt) 2014.10.28. 21:34:19

@Sorbus torminalis:
Vegulis lehetne birca, meg hinta blogjan is kommentelni.
MInt ahogy lehetett a tieden is. Amikor volt.

Muscari 2014.10.28. 21:48:18

@macamuca [IHUN]: de csak akkor érvényes, ha Magyarországon fizeted a tb-t. Ha majd kint leszel, érdemes ott kiváltani aztán azt hurcolászni magaddal. Hiszen biztosítva a UK-ben leszel.

Itt online töltöd ki, majd egy hét múlva hozza a postás. Nem kell sehova menni vagy küldözgetni semmit.

Shanarey 2014.10.28. 21:49:50

Na ide is elmennék, de nagyon távol van ez a hely, egy afféle párnapos kiruccanáshoz, és momentán a karácsonyi hazaruccanás sem lesz ingyen.
Tekintettel a karácsonyi diszkont árakra.
Nem is megyek fapadossal emiatt.
:-)

Szép hely és el tudnék ott lébecolni mint nyugdíjas, de hogy beleférne e a majdani nyugdíjamba azt nem hiszem.

macamuca [IHUN] 2014.10.28. 21:52:11

@morsels:
Ez így szépen és logikusan hangzik, csak éppen lufi (:DD).
Akit követek=rendszeresen olvasok, az azért van, mert szívesen olvasom. Érdekel. Épp ezért, mert érdekel, rendszeresen (naponta, hetente, melyiknél hogy) odalépek az oldalára. És ha van új cucc, akkor elolvasom/kommentelem. Mivel kényelmes is vagyok, ezért ezek az oldalak a kedvencek közé le is vannak mentve.
Tehát magamtól is követem, magamtól is kényelmessé tettem-teszem az elérésüket. Anélkül, hogy feliratkoznék az oldal "hivatalos" követőlistájára.
Így aztán a "kattints-hogy-neked-jobb-legyen!"-duma csak üres marketingduma, etetés (nem neked szól, hanem úgy en bloc a marketingnek, a marketingeseknek :)) ).

A vibráló piros folt a látóterem szélén meg kimondottan zavaró.
Ahogy fentebb írták, követésre kattintás után sem tűnik el. Figyelemfelkeltő, az igaz, node zavaró is. Szóval, nem egyértelműen szupi ötlet :))

puhacica 2014.10.28. 21:52:40

@Babette.: @Zoole[uk]: huhhh, félreérthető voltam azt hiszem. szóval az én blogomban van a cica. van több opció is, ahogy HÁ írta és ott lehet választani.

@Kövérmadár [swe]: mögötted!

SzZoole 2014.10.28. 22:03:53

@Shanarey(England): ugyan ez van az indexen is,de azert koszi:)

Paraszt bacsi a tuntetesen kiabal;MENSTRIACIO,MENSTRUACIO!!!!Az egyik reszt vevo mondja neki;Bacsika,nem menstruacio,hanem demonstracio,mire a paraszt bacsi;Mindegy az fiam,csak ver folyon:))))
(csak vicc volt)

SzZoole 2014.10.28. 22:14:13

@Shanarey(England): ki az a Aleska Diamond,olyas valaki mint Moniqe Cuwet???

Shanarey 2014.10.28. 22:23:14

@Zoole[uk]:

Igen.

Ám én a kommentek miatt linkeltem neked.
:-)

macamuca [IHUN] 2014.10.28. 22:24:26

@Muscari:
Igen, tudom, ott kell, illetve lehet kiváltani, ahol az eg.biztosítást fizetem. Kikértem, hogy addig is, amíg ott nem lesz érvényes biztosításom, addig is legyen, az itthoni alapján (itt dec. közepéig van-lesz biztosításom).
Utána meg a kinti

Shanarey 2014.10.28. 22:24:43

@puhacica:

Na igen,abban is jó vagyok.

morsels (törölt) 2014.10.28. 22:25:14

@macamuca [IHUN]:
Ok
En csak leirtam, hogy mit jelent, mit csinal.
Nem kell csinalnod, csinalhatod ugy, ahgoy mindig is tetted.

morsels (törölt) 2014.10.28. 22:30:00

@Zoole[uk]:
Veled nem az a baj, hogy teged ertenek felre, hogy mikor viccelsz...
A baj veled az, hogy te nem erted a viccet. Vagy inkabb az ironiat. Es mivel eloszor feltetelezi mindenki, hogy erted, igy viccelnek veled, amit te nem ertesz.

Te a sajat vicceidet erted, ami idovel masnak mar nem egyertelmu, hogy vicc, mivel nem erted az ironiat.
Nem tudom, hogy ez mennyire ertheto szamodra.

Ha gondolod, kifejtem bovebben, bar valaszinuleg jonni fog az, hogy a fejedre estel.

SzZoole 2014.10.28. 22:36:13

@morsels: sajnalom,en mar csak ilyen IQ nuku vagyok:)))

morsels (törölt) 2014.10.28. 22:41:49

@Zoole[uk]:
Ezzel semmi baj.
Az igazan vicces az az, amikor azt irod, hogy te nem vitatkozol szellemileg fegyvertelennel.

SzZoole 2014.10.28. 22:44:39

@morsels: Nem is,Te rad is csak radhagyom.
Nem tudsz megkezdeni,probalkoz csak nyugodtan:)))

morsels (törölt) 2014.10.28. 22:55:25

@Zoole[uk]:
Megkezdeni?
Ugyan, naponta eljatszod azt, hogy teged felreertenek, mikozben nem erted (vagy felreerted) azt, amit neked irnak :-)

Meg azokat is felreerted, akikkel napi kapcsolatban vagy.

SzZoole 2014.10.28. 22:59:40

@morsels: Nem tudom mirol beszelsz.

morsels (törölt) 2014.10.28. 23:27:09

@Zoole[uk]:
Hat ez az. Ha ertened, akkor erre a beszelgetesre nem kerult volna sor.

SzZoole 2014.10.28. 23:32:38

@morsels: miert,beszelgetni szeretnel?Miert nem ezzel kezdted?
Mirol szeretnel beszelgetni,de csak roviden,mert reggel koran,8-kor,ebredek es itt mar fel 11 van,mig nalatok csak fel 7.

morsels (törölt) 2014.10.28. 23:38:16

@Zoole[uk]:
Hat, mar tudom, hogy hol laksz, milyen kocsid van, milyen surun jarsz Magyarorszagra es milyen uton mesz es ha barmi szoba kerul, ahhoz hozza tudod fuzni, hogy neked, nalatok az milyen.

Nem is tudom. Tudsz meg ujat mondani?

morsels (törölt) 2014.10.28. 23:44:04

@Zoole[uk]:
Ez nem uj, ezt en mondtam neked.
:-)

morsels (törölt) 2014.10.28. 23:47:01

@Zoole[uk]:
Igen. Ketszer :-)
Na, mar van, amiben megegyezunk, talan lesz ez meg jobb is :-)

SzZoole 2014.10.28. 23:53:24

@morsels: mar irtam neked korabban,hogy nekem semmi bajom veled.
Te nem ismersz engem,mint ahogy en sem ismerlek teged,igy nem tudhatod,hogy mikor,milyen celbol irok azt amit irok es,hogy mit akarok vele elerni.Van aki kaphato az ilyen dolgokra es van aki nem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.10.29. 00:19:51

@tanato: ez mennyire egy katyvasz cikk, mar bocsanat. En is voltam mar otthon orvosnal, eus egeszsegbiztositasi kartyaval, venyes gyogyszert teljes aron feliratni. Termeszetesen piroslott a jelzes, es mivel egy kis videki rendelo nem tudja mit kell csinalni ebben az esetben, sajnos a gyogyszert sem tudtak felirni nekem. Hiaba fizettem volna teljesearat, hiaba rendezi utana az itteni nhs.

Amugy rendszeresen Magyarorszagra jarok orvoshoz, maganrendelokbe, mert ott legalabb minosegi ellatast kapok. Viszont volt olyan eset, mikor megszivtam: A blahan van egy borgyogyaszat, oda mentem el korom ugyben. Ugyanis elkezdett ketoldalt bepondorodni, miutan beutottem a labujjam. Elkezdte megclampolnia labujjam. Sajnos a no ugy lattam total nem ertett hozza. Itt az indiai podiatristtol jobb ellatast kaptam, ugyanannyi penzert.

Herr Géza 2014.10.29. 00:26:32

@Muscari: Csak bátran, Stuttgart környéke, egészen pontosan Metzingen (Hugo Boss mond valamit?) mellett.....

morsels (törölt) 2014.10.29. 00:44:09

@Zoole[uk]:
Azt hiszem en jobban ismerlek (persze azon a hataron belul, ami egy ilyen forumon lehetseges), mint te engem.

De a lenyegen ez nem valtoztat igazabol.
Nekem sincs veled semmi bajom. Igazabol.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.29. 01:12:17

@diggerdriver: OK csak egy OFF

ugyanannak az amerikai uzletlancnak ugyanaz az aruja USAban feleannyiba kerul ,de nem lehet megrendelni a neten es felvenni egy USben levo boltba, csak canadaba rendelheted canadai aron (duplan ... pedig egy ora alatt ott vagyok a szomszedba ..
a jo hir telefonon directbe megrendeltuk az uzletbol ....

montroyal ( CAN qc) 2014.10.29. 01:28:12

@Philosoraptor: mint HA-s, elerni azt ,hogy barmit megvehetek barmikor ( nem luxusdolgok v pazarlas) amire szuksegem van nem kell szamolgatnom, arakat nezni , megvonni magamtol alapveto dolgokat vagy amit szeretnek, mert tudom amikor odaerek a penztarhoz , megmondjak a vegosszeget es benyulok a zsebembe es kifizetem... es nyaralni is el tudok menni ( luxus igenyek nelkul megint ,de a vilagkoruli hajout nem most , a jovo telen meglesz ) es minden szamlamat idore kifizetem .... ez hallatlan biztonsagot ad es nem is kell a felso tizezerhez , a gazdagokhoz tartozni ..

montroyal ( CAN qc) 2014.10.29. 01:35:44

@Kövérmadár [swe]: negyedik feleségét fogyasztja

inkabb ok fogyasztanak engem ...

de itt meg ezt is tul lehet elni , talpra allni ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.29. 03:55:36

hű ez a lufi tényleg idegesítő!
örülök, ha valakinek bejött a postcrossing ötlete :-)
mi Myanmarban nagyon sok private swap requestet kaptunk, mert sokan utaznak az ilyen ritka országokra. első évben jól is ment a dolog, többszáz képeslap, aztán a második évben ránkszállt a titkosszolgálat, vagy én nem tudom, a képeslapok 90%-a nem érkezett meg, se kifele, se befele, volt vagy száz igen dühös felhasználó, de hát mit tudtam volna csinálni? :-(
juteszembe, van nálam kéttucat burmai képeslap, és tudok szerezni komodói sárkányosakat is, ha valaki képeslapmániás, és szeretne ilyen ritkaságokat, vagy csak tőlem egy képeslapot, privátban lehet jelentkezni :-)

Oh Pura Vida · http://ohpuravida.blog.hu 2014.10.29. 04:30:57

@DavidToth: Costa Rica már nem csak tranzitország, hanem megjelentek a drogkártelek is, itt találsz erről egy érdekes írást:
www.americanthinker.com/2014/04/costa_rica_and_the_drug_cartels.html
Egyébként kb. egy éve fogtak el egy magyar fickót aki egy itteni kábítószer csempész bandának volt a főnöke.

Oh Pura Vida · http://ohpuravida.blog.hu 2014.10.29. 04:31:13

@tanato: nem ismerek személyesen egy itteni magyart sem, csak hallottam, hogy páran dolgoznak itt. A legtöbben családi házban laknak, ahogy mi is, nagyon ritkák a lakások. Spanyolul aktívan tanulok tanárral, mielőtt kijöttünk csak nagyon keveset tudtam és a férjem sem beszél sokat magyarul, csak amennyit 3 és fél év alatt összeszedett, szóval mi angolul beszélgetünk egymással, nagyon sok magyar és spanyol szóval keverve. A hazaút az elég macera, a legolcsóbb mindig Amerikán keresztül menni, de ugye ott meg túl kell esni az Immigration process-en (kicsekkolsz bőröndel együtt, majd vissza és közben feltesznek egy csomó kínzó kérdést). Az út legjobb esetben is 20 óra körül van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.29. 04:39:43

@morsels: azt minimum elvarnam tole, h eszlelje, h en mar kovetem, es h el lehessen tuntetni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.29. 04:43:12

@Zoole[uk]: olvad vissza a tegnapi telefonszamos beszelgetesunket;)

Muscari 2014.10.29. 06:04:15

@Oh Pura Vida: de jó, hogy jelentkeztél. köszi a válaszokat, akkor ezek szerint nem sűrűn látogattok haza.

Remélem a drogkartellek jelenlétét azért nem nagyon érezni a mindennapokban, de mindjárt elolvasom a cikket.

Muscari 2014.10.29. 06:22:49

@Oh Pura Vida: azért ez a cikk nem fest valami jó képet az országról. Lehet, hogy mégsem olyan jó, hogy nincs hadsereg, mikor a kartelleknek már rakétáik vannak, meg az ültetvényeket sincs miről bombázni.
Az emberölések magas száma a legriasztóbb illetve az, hogy ez a terjeszkedés csak néhány éve-évtizede kezdődött és nem nagyon látszik, hogy mi állítja meg.

Azt hiszem, én inkább maradok Belize-nél, ha nem baj :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.29. 06:31:09

@Muscari: én Madagaszkárra vágyom, de elvihetsz magaddal:)

i got my (törölt) 2014.10.29. 06:35:24

@Babette.: gratulálok! mindig tudtam, hogy kellenek az életben apró örömök. :)
nem baj, a következő "lufi" már sokkal gyorsabban fog menni!

tableno 2014.10.29. 07:11:48

@Muscari: Belize SOKKAL veszélyesebb, mint Costa Rica. Csak mondom...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.10.29. 08:00:18

@Oh Pura Vida: koszi a valaszt! maris elolvasom

miert nem kaptam emailt errol hogy valaszoltal amugy? zavar volt az eterben?

tanato 2014.10.29. 08:11:19

@tableno: Férfi,nő egyaránt nica?Nem úgy mint a chico meg a chica?

tableno 2014.10.29. 08:12:53

@tanato: Nem, a nica az mindig nica. A NICAraguából jön.

tanato 2014.10.29. 08:14:02

@Mirjam2: Ez a téma már rengetegszer ki lett tárgyalva a magyar sajtóban,érthető persze a félmillás kint létszám miatt.A lényeg az hogy amennyi cikk,annyiféleképpen magyarázza, hogy ha sokat olvasol ne értsd meg.

tanato 2014.10.29. 08:14:40

@tableno: Ja köszi,így már érthető.

Muscari 2014.10.29. 08:24:23

@Babette.: jó, majd szólok, ha megyünk :-)

Muscari 2014.10.29. 08:29:39

@tableno: ne már. Azt olvastam, hogy igazi nyugdíjas paradicsom, ráadásul angolul beszélnek. Állítólag rengetegen költöznek oda Európából, de úgy látszik van ott egy kis csúsztatás. Részletesen még nem néztem utána, egyelőre nem aktuális.

Akkor marad a Mediterraneum öregkournkra, az se rossz.

tanato 2014.10.29. 08:30:40

@Oh Pura Vida: Köszi a részletes infót!Jó a cikked meg a blogodba is belekukkantottam már.Mindig szívesen olvasom az egzotikus helyekre életvitelszerűen került magyarok beszámolóit.Voltak itt a blogon már brazíliai,chilei,mexikói magyarok postjai akik döntően házasság/vagy élettársi kapcsolat/ révén kerültek ki.Sajnos mostanában már nem aktívak itt.Azért az tényleg elég gáz ,egy 24 óráig utazni átszállásokkal.
Még egy kérdés,ott Costa Ricában a tehetősebb háztartások inkább európai mintára bejárónőket alkalmaznak a házimunka gyerekvigyázás stb. elvégzésére,vagy bentlakós cselédeket inkább mint mondjuk Peruban vagy Brazíliában.?

tanato 2014.10.29. 08:38:38

@tildy[UK]: Piros jelzésnél felírjuk a gyógyszert, csak adunk egy papírt amivel el kell/ene/ mennie a paciensnek a területileg illetékes OEP kirendeltségbe tisztázni a jogviszonyt.
A gond a barna jelzésnél van,mert ott már mindent csak teljes áron szabad írni.Sok külföldinek van barna jelzése,sajnos majdnem minden romániai mezőgazdasági idénymunkásnak is/döntően cigányok vegyesen magyar és román anyanyelvűek is/Mivel ők a környékünkön is csaknem tízezres nagyságrendben vannak jelen,órási gond van velük ,mert ők meg koldusszegények és sok gyerekkel jönnek akik mindig betegek.

tableno 2014.10.29. 09:34:23

@Muscari: ha nyugdíjasparadicsom érdekel, itt megtudhatsz mindent.

internationalliving.com/2014/01/revealed-worlds-best-places-retire-2014/

a no.1 egyébként Panama.

2014.10.29. 10:05:04

@tanato: 'A lényeg az hogy amennyi cikk,annyiféleképpen magyarázza, hogy ha sokat olvasol ne értsd meg.'

Pontosan. Pedig teljesen egyszeru: szerezz EU egeszsegbiztositasi kartyat az orszagban ahol dolgozol. Persze ha EU-n kivul dolgozol akkor ez nem mukodik, maskepp kell megoldani.

2014.10.29. 10:10:18

@Muscari: Persze hogy altalaban jobb a (magyar) magan fogorvos mint az NHS, de az derult ki a szovegbol hogy a csaj 4 eve el egy orszagban es meg sem probalt ott elmenni (fog)orvoshoz, nem is volt kepben. A fogaszati turizmusrol tudok, a ferjem ket hetet toltott par eve e celbol Budapesten! De ezzel kapcsolatban az az uj trend hogy a magyar fogorvosok jonnek par hetre UK-be, igy nem kell Mo.ra menni ha nem akar valaki. Dragabb mintha Mo.on csinaltatnad, de meg mindig olcsobb es jobb mint a brit magan fogorvos, es megsporolod a repulojegy es a szallas arat.

tanato 2014.10.29. 10:25:29

@Mirjam2: Eu-n kívül érdemes mindkét államban fizetni az eü.-biztosítást.Legalábbis ezt mondta a Dél-Koreában dolgozó,de viszonylag sűrűn hazalátogató városombéli zenetanár.Neki anyukája befizeti minden hónapban a szükséges összeget így mindkét államban van érvényes biztosítása.

Muscari 2014.10.29. 11:38:23

@tableno: köszi, ez nagyon hasznos

Oh Pura Vida · http://ohpuravida.blog.hu 2014.10.29. 14:58:00

@tableno: @tanato: nem ismerek olyan embert, akinél bentlakós személyzet dolgozik, de lehet, hogy rossz körökben mozgok...Amúgy a takarítónő itt teljesen normális dolog, nem csak a tehetősebbek körében

Oh Pura Vida · http://ohpuravida.blog.hu 2014.10.29. 14:59:25

@Muscari: Ha jól tudom még mindig Panama és Costa Rica a legbiztonságosabb ország a térségben, bár az biztos, hogy Belize sokkal olcsóbb, főleg CR-nál

tanato 2014.10.29. 15:29:24

@Oh Pura Vida: Köszi az infót!Ezzel kapcsolatban is olvastam tegnap az országodról,azt írták hogy ők szintén nica vendégmunkások zömében.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása