oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 21. 06:49,  Itt egymásra tudunk csak számítani 281 komment

2014. augusztus 21. 06:49 Határátkelő

Itt egymásra tudunk csak számítani

Félévnyi folyamatos németországi önéletrajz-küldözgetés után mai szerzőnk, Dóri úgy döntött, vált és inkább Ausztriában próbálkozik. Be is jött neki, immár másfél éve élnek Bécsben, a kezdeti nehézségek után sikeresen beilleszkedve. (A képekért köszönet neki.)

cím_113.jpg

„Már pár hónap külföldi lét után terveztem, hogy leírom, hogyan is vágtunk neki Ausztriának családostól. Kicsit hosszabb idő telt el, de elkészült a beszámoló. Remélem, találtok benne hasznos információkat ill. motivációt.

Néhány hónap után, amit diákként / egyetemistaként külföldön (Németországban) töltöttem, az lett az álmom, hogy német nyelvterületen dolgozzak.

Az élet mást hozott, nem is vágytam külföldre, házasság, gyerekek, jó munkahely. Persze a kis magyar valósággal körülvéve. Aztán 2 éve nyáron jött a közös, bár nem túl erős elhatározás, irány külföld.

Én persze azonnal beleéltem magam, mert már kezdett mindenből elegem lenni. Elég képzett vagyok és nyelvi nehézségekre sem számítottam. Fél évig küldtem naponta sok-sok önéletrajzot Németországba, minden motivációs levél cégre / pozícióra volt szabva.

Az emaileket kb. ugyanannyi „köszönjük nem, de további sok sikert kívánunk” email követte. Igen, mit is vár az ember magyar címmel, telefonszámmal, tapasztalattal ott, ahol a többi jelentkező valószínűleg anyanyelven beszéli a németet?

Akkor legyen inkább Ausztria

Úgy döntöttem, valami mást kell kitalálni. Miért is ne Ausztria, akár a magyar nyelv is kellhet pluszban (kellett is). Itt már 3-4 önéletrajz után jött egy telefonos interjú (utána pár emailben kapott álláslink, de zsákutca). Pénzügyi területen ezért én nem ajánlom a nagy fejvadász cégeket.

Aztán az egyik emailre még aznap jött egy reakció, hogy másnap hívjam. Következő héten volt egy interjú Bécsben a fejvadásszal (kis cég), majd egyből utána, hogy ne kelljen újra jönnöm, átmentünk a céghez. (A pénzügyi vezető „boldog” volt, az ebédjét hagyta félbe.)

Izgulás, időérzék elvesztése. Mai napig nem tudom, meddig tartott az első interjú a leendő főnökömmel, de egész sokáig. Barátságosan elköszönt, azzal, hogy majd keresnek.

Izzasztó felvételi

Eltelt majdnem 3 hét, év vége volt, már kezdtem azt gondolni, hogy ennyi volt. Aztán pénteken, épp ebédhez készülődve, hív a fejvadász, hogy hétfőn délelőtt interjú lesz a cégvezetővel. Kevésbé izgulás, Pesten alvás, hajnali railjet Bécsbe. Pontosan megérkeztem.

2_24.jpg

Leendő főnököm a cégvezető társaságában, akivel akkor nagyon nem voltunk egy hullámhosszon. Betűire szedte az önéletrajzom. Még rajzoltam is neki, hogy jobban megértessem magam. Siker, maradhatok a közvetlen főnökkel. Ő hívta a két kollégát, akikkel együtt kell dolgozni, két, kb. velem egykorú srác. Kérdezgettek, elköszöntünk.

Mögöttem lassan 2 órányi interjúval kicsi hidegzuhany: akkor most jön az angol nyelvű számviteli teszt. Kaptam szendvicset és számológépet. Az egyetemi éveim már elég rég mögöttem voltak, ezért nem voltam túl nyugodt, amikor iskolapéldákat kellett megoldani.

De sikerrel jártam, így már csak az volt a kérdés, mikor tudok kezdeni. Ez november közepén volt. Egy hónap múlva egy kicsi panzió, kicsi szobájában találtam magam és vártam az első munkanapot. Azóta is annál a cégnél vagyok. Szakmailag folyamatosan fejlődök. A kollégákkal nagyon jó a kapcsolatunk, a munkán kívül is keressük egymás társaságát.

Az első hét nehézségei

- Reggel, amikor dolgozni mégy, még sötét van, délután, amikor visszaérsz a szállásra már sötét van. Tájékozódni nem egyszerű.

- Bankszámlanyitás: a cég bankja egy metrómegállónyira van, az ügyintéző kedves volt, lakcím hiányában végül elfogadta a cég címét

- Egy fővárosban, helyismeret nélkül keress olyan albérletet, ahol 2 gyerekkel családostól elférsz. Persze csak privát bérbeadó jöhet szóba, mert egy magyar kisvárosból indulva majdnem 0 megtakarítással a közvetítői díj (kb 3000 EUR) nem jöhetett szóba. Nem, ez nem a kaució, ez az ingatlanközvetítő sikerdíja, tehát nem jár vissza. A cég pedig, aki felvett, semmiben sem segített.

Első hetem negyedik napján mentem lakást nézni. Kedves hölgy, jól elbeszélgettünk. Az egy hónapos próbaidőm lejárta előtt aláírtuk a szerződést. A lakás szuper, szeretjük, kertváros, kis kert, még vendégszoba is van, persze az ára is ehhez mérten... A többi részlet (szerződéskötés, stb.) nem túl izgalmas, de az első pár hétben azért napi több órában takarítottam.

1_38.jpg

Két hónapig ingáztam hétvégén

Januártól kezdtem dolgozni, munka minden nap Bécsben, aztán minden hétvégén haza a családhoz, mindez 2 hónapig. De végre jött a férjem és a gyerekek is. Költöztünk. Lakcímbejelentés: 5 perc. (3 napon belül meg kell tenned, ahogy megérkezel.)

Ezt követően 3 hónapon belül kell letelepedési engedélyt kérni, egy kevésbé egyszerű helyen, ahol bizonyítanod kell, hogy fenn tudod tartani magad Ausztriában. Persze ez a város másik végén van, és nagyon-nagyon bürokratikus.

Ebben az esetben semmi különbség sincsen az EU-s és nem EU-s állampolgárok között. Több órás sorban állás, és ezért az okmányért már fizetni is kell kb. 30 EUR-t fejenként a gyerekeknek is.

Jó tanács: ha még csak magyar nyelvű a házassági anyakönyvi kivonatotok, akkor még Magyarországon kérjetek róla másolatot (ez már többnyelvű) és lényegesen olcsóbb, mint hivatalos fordítást csináltatni. Úgy tudom, azóta például a mobiltelefon előfizetés vásárlásánál is kérik)

Jött a család

A nagyobbik gyerekünk tanköteles. Költözés utáni reggel már találkozó volt az iskola igazgatójával. Mivel a lányom akkor még egy szót sem beszélt németül pár hónapig előkészítő osztályba járt. Most már túl vagyunk az első osztályon, kitűnő eredménnyel, csak németből még nem kellett értékelést kapnia.

Kicsinek óvodai helyet kellett kérvényezni. Ez volt a nehezebb eset. Itt kb. olyan nehéz, mint Magyarországon bölcsiben helyet találni. Az ügyintézés egy kerületileg központi helyen történik. Egyáltalán nem kedvesek és semmi gyors megoldással nem biztatnak. Szerintem a szerencsén múlt, de még ugyanazon év szeptemberétől lett helyünk, méghozzá egész napos. (Mert ez sem magától értetődő.)

Amiért már megérte

Eltelt kb. másfél év. A lányom folyékonyan beszél németül, szeret iskolába járni, mindenféle náció, kultúra veszi körül. Európai magyarként 2-3 nyelvtudással a birtokában fog felnőni, úgy, hogy eszébe sem fog jutni bárkit a bőrszíne vagy a vallása / származása miatt kirekeszteni. Egy ingerekkel, programokkal teli nagyvárosban él, tapasztal.

Hundertwasser.jpg

A kicsi is beilleszkedett az óvodában, elkezdett németül beszélni, minden érdekli. Kicsi, mindenre nyitott emberke. Nagyon büszke vagyok rájuk.

Az érem másik oldala

Azért a kivándorlás nem egyszerű. Sem szervezésileg, sem lelkileg. Otthon hagyni a családot, nagymamákat, barátokat. Itt egymásra tudunk csak számítani.
Nulláról indulva felnőtt fejjel a német pedig nehéz nyelv.

Nagyon szerencsés vagyok, hogy a férjem is bevállalta ezt velem a gyerekekért, értünk. Köszönöm neki és azoknak a családtagoknak és barátoknak, akik támogattak minket.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr906620411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.21. 06:57:58

Nem rossz írás. Köszi.
Két dolgot nem értek (nem csak jelen írás esetében):
"Elég képzett vagyok"
Miért kell titkolózni? Miért kell harapófogó, hogy valaki leírja ez és az vagyok. Pont. :(
A másik:
"nyelvi nehézségekre sem számítottam
vs.
a német pedig nehéz nyelv."
Hm...
Sok sikert kívánok!
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.21. 07:24:59

Ilyenkor első gondolatom mindig az hogy egy dolgos jóravaló családdal megint kevesebb van.
Ott.
Kiválóan megírt poszt.

NIKI LAURA 2014.08.21. 07:36:05

Ausztria jo hely,ha Sopronba,Velembe laksz ,es Nickelsdorfba dolgozol havi 1800€ netto-ert.
Legalabb is ez lenne az idealis.

NIKI LAURA 2014.08.21. 07:39:10

@diggerdriver: dehogy van kevesebb,penz gyujtenek majd itthon befektetik,mint Te fogod par ev mulva!

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.21. 07:51:55

letelepedesi engedely? mikor volt ez?

HardPötty 2014.08.21. 07:59:00

Lehet én gondolok bele többet az írásba de nekem olyan mintha csalódott lenne a szerző hogy nem Németország lett a vége. Ilyen "jó jó Ausztria de nem az igazi" hangulatú írás nem?
Ha még mindig vágyik No-ba szerintem menjen később ha Ausztria csak megfelel neki és nem az álma.

tableno 2014.08.21. 08:04:30

@Babette.: Tévhit, hogy külföldre költözéskor EU állampolgárként nem kell tartózkodási/letelepedési engedélyt kérni. Az EU-állampolgárság előnye az, hogy automatikusan megkapod, de azért a procedurán át kell esni.

@svájci sapka (ch): Én úgy értelmeztem, hogy a férj nem tudott németül.

tableno 2014.08.21. 08:14:31

@NIKI LAURA: kivéve, ha valaki Bécsben lakik, és több, mint havi 3KEUR-t keres, amire pénzügyesként minden esélye megvan.

Herr Géza 2014.08.21. 08:30:37

@tableno: Hol? Mert Németországban speciel biztos nem kell (már és/vagy még??)....

tableno 2014.08.21. 08:34:43

@Herr Géza: valamilyen bejelentkezési procedura kell hogy legyen. Lehet, hogy másképp hivják, de a lényeg ugyanaz.

NIKI LAURA 2014.08.21. 08:35:20

@tableno: ezt a " penzugyes" munkat mindig jotekony tavolkeleti kod veszi korul.
Mert ugye lehet egy banki penztaros,biztositos uzletkoto,vallalatnal fizetest utalvanyozo,v telefonos agitalo..meg meg tucatnyi mas...Tleg,mit csinal egy penzugyes?...jo jo..penz ugyeivel foglalkozik..
Mert a markolos markol,alapot as.A komuves falat pakol,a pek kenyeret sut.Az autoszerelo kerekcsapagyat v hengerfejtomitest cserel,az orvos operal vagy gyogyszert ir fel.

NIKI LAURA 2014.08.21. 08:37:37

@tableno: Angliaban sokan koppannak,mikor allampolgarsagot akarnak 5+1 ev utan...ugyanis ott is kell regisztralni,fuggetlenul az Eu tagsagtol.Ilyenkor jonnel elo hogy mar " nem kell"...de kell.
Es nem ketyeg az ido.

Herr Géza 2014.08.21. 08:38:04

Tetszik. Jó a poszt, szimpatikus a lány. Az meg különösen, ahogy a férjnek (és családtagoknak, barátoknak) megköszöni a támogatást.... Így vagyok ezzel én is. Nekem szinte elképzelhetetlen az, amit bevállalt annó a feleségem a maga kis éppenhogy nyelvtudásával....
Viszont egy apróság: "ha még csak magyar nyelvű a házassági anyakönyvi kivonatotok, akkor még Magyarországon kérjetek róla másolatot (ez már többnyelvű) és lényegesen olcsóbb, mint hivatalos fordítást csináltatni. Úgy tudom, azóta például a mobiltelefon előfizetés vásárlásánál is kérik)"
WTF??? Mobil elöfizetéshez házassági anyakönyvi kivonat ?? Biztos ez?? A szinglik nem is vehetnek mobilt, vagy nekik többe kerül?? :))))))))

Quercus a favágó 2014.08.21. 08:39:01

Ausztriában kell:

Tartózkodási engedély
Az osztrák idegenrendészeti törvény rendelkezései értelmében azon európai uniós állampolgárok, akik három hónapnál tovább szeretnének az országban tartózkodni, kötelesek tartózkodásukat a lakóhelyük szerint illetékes önkormányzatnál (Magistrat) bejelenteni. A bejelentéstől számított három hónapon belül tartózkodási engedély iránti kérelmet kell benyújtaniuk (Anmeldebescheinigung für EWR-BürgerInnen). A bejelentés elmulasztása közigazgatási szabálysértési bírságot von maga után. A tartózkodási engedély feltétele: lakhatás, betegbiztosítás, megélhetés bizonyítása (személyenként és havonta 783,99 euró, kiskorú gyermek esetén havonta + 82,16 euró, házaspároknál legkevesebb havi 1175,45 euró nettó bevétel), valamint kitétel még, hogy nem veszélyeztethetik jelenlétükkel az ország közrendjét és közbiztonságát. A fenti tartózkodási engedély birtokában fényképes igazolványt (Lichtbildausweis für EWR-BürgerInnen) lehet kérvényezni, amely személyazonosításra szolgál, érvényessége pedig 10 év.

Németországban nem.

Din Serpahis 2014.08.21. 08:44:39

@Babette.: Anmeldebescheinigung... harom honap utan kell megcsinaltatni, egy horror az egesz.

Reggel hetre odamesz, szazmeteres sor a bejarat elott, ha makod van, 10re bejutsz. Addig lehet elvezni kulonfele egzotikus nepek tarsasagat. Az EUs sor mar el van kulonitve a non EUtol, na de ott is vannak erdekes pofak.

Din Serpahis 2014.08.21. 08:44:39

@tableno: Becs mar nem az igazi... Anno a kollegak meseltek, hogy evek ota folyamatosan csokkennek a diplomas fizuk a bevandorlas miatt. Tehat mittudomen egy olyan allas, ami regebben evi 60k eur volt, most mar csak 50. Es Becsben az nem is olyan sok.

tableno 2014.08.21. 08:52:06

@NIKI LAURA: annak alapján, amit irt, a posztoló könyvelö vagy kontroller lehet.

doribecs 2014.08.21. 08:52:09

@Herr Géza: a sortörés rossz helyre került, persze nem a mobilelöfizetéshez kell az anyakönyvi, az a letelepedésihez kell, ezt viszont már kérhetk ha elöfizetéses telefont szeretnél:)

doribecs 2014.08.21. 08:52:09

@NIKI LAURA: vállalati pénzügy, könyvelés és controllingos feladatok (ezt nem részlezetném, mert elég sokrétü)

Disznó Úr 2014.08.21. 08:52:56

Bevallom, nekem az alábbi pc-mantra szemet szúrt:

"eszébe sem fog jutni bárkit a bőrszíne vagy a vallása / származása miatt kirekeszteni"

Nem tudom, miért kellett ez a vörös farok. Miért, itthon furtonfurt ez történik? Csak úgy eszembe jutott, hogy a magatartása miatt ki lehet valakit "rekeszteni"? (Olyan jó ez a szó..) Most csak azért hozom fel, mert én is ilyen aljas kirekesztő vagyok, ahogyan félve megyek haza éjszaka és árnyként rohanok a fal mellett, nehogy szemet szúrjak más kultúrájúaknak. Úgy kirekesztem őket, hogy csak na. Szóval komolyan, uncsi egy kicsit.

Egyébként tényleg jóravaló család, sok sikert. Apu dolgozik?

Herr Géza 2014.08.21. 08:54:31

@tableno: Csak lakcím a szimpla ottléthez. A lakcímbejelentés automatikusan generálja az adószám és a nyugdíjbiztosítási szám megküldését is. Ennyi. EU-s polgároknak már pár éve nincs tartózkodási engedély, söt, a "Freizügigkeitsbeschenigung" (gyönyörü szó) -ami azt hivatott igazolni, hogy neked nem kell tartózkodási engedély- is megszünt már.A német jogban az "életközpontodat" vizsgálják, ami ott van, ahol huzamosan életvitelszerüen tartózkodsz. Ebböl a huzamosan gyakorlatilag 6 hónapon túlt jelent, az életvitelszerüen pedig fennáll a munkahellyel, egyéb gazdasági érdekeltséggel (pl. vállalkozás), a családod ittlakásával, a gyerekeid itteni iskolába járásával, az itteni adózással stb. Abszolút nem érdekes viszont, hogy az ittenin túl még hány és milyen minösítésü lakcímmel rendelkezel az országon kívül. Ez a jogszemlélet persze nem csak jogokat keletkeztet, hanem kötelezettségeket is, ld. pl. a magyar jogsi átcserélését vagy a magyar rendszámú autó németre való átjelentését.

bpetya75 2014.08.21. 08:58:58

@Disznó Úr:

Egyetértek, az a rész nekem is szemet szúrt.

@doribecs:

Férjed dolga engem is érdekelne. Mit csinál 1,5 év elteltével? Meddig jutott a nulla németről?

Amúgy meg sok sikert!

@tableno:

Úgy néz ki, tudsz valamit ;-)

tableno 2014.08.21. 09:00:55

@bpetya75: naná, hisz én is hasonló területen nyomom. :)

Herr Géza 2014.08.21. 09:03:04

@Herr Géza: Nekem ebben mindig az tetszik, ahogy a balkáni vérünk ezt kezeli (tisztelet a kivételenek). Ha valami elöny származik belöle, akkor "kérem én itt élek, itt az állandó lakóhelyem, stb...." Ha kötelezettség: "dehogy vagyok itt hat hónapja, hiszen közben havonta kétszer hazamentem, stb". A kis balgái persze nem olvassák el a törvényt, ami definitív leírja, hogy a hat hónapot a rövid távú, akár többszöri "máshollét" nem szakítja meg. :)))))

tableno 2014.08.21. 09:03:55

@Herr Géza: ok, ezt nem tudtam. Mondjuk amikor én határátkeltem, még sok minden másképp volt.

Herr Géza 2014.08.21. 09:05:15

@tableno: Akkor is, amikor én határátkeltem..... De jelenleg ez az állás. :))))

vivike22 2014.08.21. 09:15:25

Ugyesek, talpraesettek, sok sikert a poszt irojanak es a csaladnak is!

@NIKI LAURA: Megint tobbet tudsz, mint digger. Lehet hogy egyszer visszamennek, de addig ott fizet mindenert a posztiro. Ott veszi a gyereknek a cipot, a kavet, a kenyeret, es minden mast. Ami Ausztria gazdasagat mozgatja, nem a magyart. Nem fizet jarulekot, tehat a mostani nyugdijasoknak kettovel kevesebb jarulekfizeto, es lehetne meg sorolni.

NIKI LAURA 2014.08.21. 09:55:05

@doribecs: a controller az ellenoriz?

Nem ezekre szoktak rafogni a tobb evet kapo milliomosok ,hogy ok ellenoriztek a konyvelest,es O miattuk nem lett befizetve az ado?

Amerikaba mindig ezzel vedekeznek a gazdagok,hogy biztak a controllerben,es tul keppen ok titkoltak el az adot.
Vagy az a konyvelo?
Na,ideologiailag nem vagyok meg kepzett,valaki tarson szemiramiumot!

szaszo71(D) 2014.08.21. 10:04:09

@Herr Géza: Szerintem a Freizügigkeitsbescheinigungra gondol, azt adják az Ausländeramtban és azok tényleg elég bürokratikusak.

Herr Géza 2014.08.21. 10:06:07

@szaszo71(D): De itt már az sincs. Ld. fentebb a hsz.-emet.

Herr Géza 2014.08.21. 10:07:32

@Herr Géza: Nekem is megvan a régi, korlátlan érvényességü, de akár el is dobhatom, mert már semmire nem jó, sehol nem is kérik. Aki most jön, annak már nem is kell.

Quercus a favágó 2014.08.21. 10:09:38

@vivike22:

A dolgok nem ilyen feketék, vagy fehérek. A kivándorlásnak vannak pozitív, és negatív hatásai. Mind rövid, mind hosszú távon. Egy recesszióban levő országban rövid távon több a pozitív hozadék.

szaszo71(D) 2014.08.21. 10:09:54

Nekem a bécsi történetekben nagyon furcsa, mikor azt írják, hogy "otthagytam családot, barátokat, stb". Én pl. győriként Szegedre jártam egyetemre, jó régen, 6 óra alatt lehetett eljutni. Mégsem éreztem úgy, hogy bárkit elhagytam volna. Szerintem ma Bécsből Magyarország bármely pontjára hamarabb el lehet jutni.

Herr Géza 2014.08.21. 10:13:10

@szaszo71(D): Megnéztem: egészen pontosan 2013.január 29.-ével szünt meg a Freizügigkeitsbescheinigung.
Imhol-e szó szerint (hadd gyakoroljanak az angolosok is.... :DDD):
"....Ein Antrag auf Erteilung eines Aufenthaltstitels ist daher nicht notwendig. Aufgrund einer Änderung des Freizügigkeitsgesetzes/EU werden ab dem 29. Januar 2013 keine Bescheinigungen über das gemeinschaftsrechtliche Aufenthaltsrecht (Freizügigkeitsbescheinigung) mehr an Unionsbürger ausgestellt. Die Freizügigkeitsbescheinigung ist ersatzlos entfallen. Somit stellt die Ausländerbehörde auch keine anderen Bescheinigungen über ein Vorliegen des Freizügigkeitsrechts aus. Sollten EU-Bürger aufgefordert werden, eine Bestätigung der Ausländerbehörde über ein bestehendes Freizügigkeitsrechts vorzulegen, so sollte auf die seit 29. Januar 2013 bestehende neue Rechtslage hingewiesen werden."

Herr Géza 2014.08.21. 10:15:15

@szaszo71(D): De a fejekben sokfelé még ott a hegyeshalmi sorompó. :))))))))))))

Herr Géza 2014.08.21. 10:17:17

@szaszo71(D): Tudod, ahogy szoktam....
Szerény is vagyok meg okos is...:))))

Quercus a favágó 2014.08.21. 10:18:32

@NIKI LAURA:

Tudok olyanokról akik Szolnokról járnak Ausztriába dolgozni. Még így is bőven megéri nekik. Tény, ha kint keresel, és itthon élsz, az a legjobb buli.

nyuszigonosz 2014.08.21. 10:22:26

@szaszo71(D): Szintén így vagyok ezzel, hogy feleslegesen melodramatikusnak érzem az ilyen mondatokat.
Föleg ha Bécsben élnek és nem a világ másik felén.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.21. 10:24:44

@tableno: az a tévhit, hogy tartózkodási engedélyezési procedúra kéne.
tagállam előírhatja, hogy regisztrálni kell a hatóságnál, ha 3 hónapnál többet kívánsz tartózkodni az adott országban, ekkor kapsz egy igazolást erről.
ha nem csinálod meg, bírságot szabhatnak ki, de ekkor sem utasítanak ki csak ezért.
europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formalities/registering-residence/index_hu.htm

felejtsük el a tartózkodási engedély szót az európai unióval kapcsolatban...

szaszo71(D) 2014.08.21. 10:25:14

@Herr Géza: Ez igaz, sokan csodálkoznak, hogy ha otthonról indulunk nyaralni, mért Schwechátról repülünk, mikor van Magyarországon is repülőtér. De hogy ahhoz át kell menni egész Bp-en, Schwechat meg Bécs felénk eső oldalán van, így sokkal kevesebb idő alatt odaérsz, az sokaknak meglepetést okoz:))

szaszo71(D) 2014.08.21. 10:28:05

@vivike22: Azért arra nem vennék mérget, hogy aki Bécsben él (tehát 40 perc alatt eléri a magyar határt), az mindent Bécsben is vesz meg.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.21. 10:29:34

@Herr Géza: sorompóról jut eszembe, az állatútlevelet sorompó híján ki ellenőrzi, ha átmegyek ausztriába?

Herr Géza 2014.08.21. 10:30:00

@nyuszigonosz(D): Erröl eszembe jut apám, aki az ötvenes években Parád mellöl került Egerbe gimnáziumba és koleszbe. Neki akkor az a 33 (!) km komolyabb jellegü elszakadás volt a szülöi fészektöl, mint nekem az NDK-s egyetem a maga 900 km-es távolságával (a 80-as évek elején). Ö egy évben kétszer ment haza (téli- és nyári szünet), én meg havonta, max. kéthavonta... Mára ez kb. USA/Ausztrália-Magyarország viszonylatot jelent (na jó, majdnem...). :))

Aye aye 2014.08.21. 10:32:32

Egy gyors kérdés aztán olvasok tovább:

Mit tanácsoltok, több hiteles másolatot is készítsek az anyakönyvi+házassági kivonatokról? Külföldön letelepedés + egyebek intézésénél mennyire várható, hogy elkérik otthagyásra vagy inkább lemásolják helyben? (most attól függetlenül, hogy hová megyünk, kinek mi volt a tapasztalata?)

Herr Géza 2014.08.21. 10:33:55

@Babette.: A kutya se..... :)))) Eu-n belül max. akkor van jelentösége (ha autóval mész) amikor állatorvoshoz kell menni, ill. "fennforgás" esetén (pl. kutya megharap valakit, veszettség elleni oltás kérdése), mivel az egyúttal oltási bizonyítvány is. (Ill. gyakorlatilag inkább az, mint "útlevél").

négyzet 2014.08.21. 10:34:05

Az ilyen kínzásszámba menő interjúkat nem értem azért. Mintha a cégek, meg a fejvadász cégek azt hinnék, hogy a cégük presztízse nagyobb lesz attól, hogy hónapokon át nyomatják az újabb és újabb interjúköröket, hogy órákig izzasztják a jelöltet, újabb és újabb stresszhelyzeteket állítanak fel... Az ilyen cégeket nem nagyon tudom becsülni. Tapasztalataim szerint amúgy sem ez számít a kiválasztási procedúra során, nem emiatt fognak olyan embert találni, aki beválik majd. Ráadásul az erősen hierarchikus, bürokratikus gondolkodás megölheti a kreativitást, vagy akár a problémamegoldásban a think out of the box lehetőségét.

Mondjuk nem lep meg, hogy Ausztriában így megy. Itthon is kezdik ezt átvenni a HR-es személyek, sajnos...

Az a benyomásom a poszt alapján újra, hogy Ausztria nekem biztos nem való, talán kissé túl konzervatív hely (nem konkrétan a posztból jött le, ez az általános érzésem Ausztriával kapcsolatban, látogatni jó, élni nem tudnék ott). A posztoló helyében az ausztriai munkatapasztalattal újra megpróbálnék Németországban állást keresni, arrafelé kicsit talán kevésbé konzerv az élet.

szaszo71(D) 2014.08.21. 10:35:29

Nekem egy hiteles fordítás se volt. Lemásoltam a magyart, fölé írtam németül, hogy mit jelent (az adat úgyis marad) Tehát odaírtam németül, hogy születési hely, a város neve meg úgyse változik. Mindenhol elfogadták.

nyuszigonosz 2014.08.21. 10:36:19

Mert mind "kisebb" a világ.
A távolságok elmosódnak, és közben mindenki zsebében van mobiltelefon, van internet.

Én a középsulit több mint 500 km-re a szülöi háztól végeztem,
Kb. minden 3 hónapban mentem haza. ( mert ilyen idöközökben adott a suli plusz egy szabadnapot, hogy akik távolabbról vannak, hát megérje legalább hazamenni. )
Nem volt sem mobiltelefon, sem internet. Levél volt.
Talán ezért is tünik nekem annyira síró-rívósnak, ha valaki felnöttként szomszédos országban élve ilyeneket ír.

szaszo71(D) 2014.08.21. 10:37:23

@szaszo71(D): Nyilvaán ez csak azületési meg házassági anyakönyvi kivonatra vonatkozik, a diplomámat azért lefordíttattam:)

Kriszta D 2014.08.21. 10:41:01

@szaszo71(D): Én is mindig Bécsből repülök. Egyrészt a távolság miatt (kicsit közelebb van), másrészt meg annyzval, de annyival stresszmentesebb! És nem csak eljutni a reptérig, hanem pl. parkolni, becsekkolni, meg úgy általában eltölteni az időt a gép indulásáig. Tavaly egyszer véletlenül Ferihegyről repültem... hát az agyam is elment mire eljutottam a kapuig...

Aye aye 2014.08.21. 10:41:19

Egyelőre még nem a fordításra gondoltam csak a másolatra. Ugyebár a kivonatok angol/francia nyelvek vannak, a diplomáim angolul, azt hagyom is annyiban. Csak azt nem tudom, nem kell-e majd valahol otthagyni, bár kultúrhelyeken ellenőrzik az eredeti verziót és lefénymásolják magunkak oszt ennyi..

négyzet 2014.08.21. 10:44:44

@Babette.: én úgy tudom, hogy például Svédországban a letelepedési, ami 3 hónap után kell, nem automatikusan járó dolog, csak akkor adják meg, ha van munkád, vagy van elég pénz a számládon (sok pénz), hogy el tudd tartani magad, vagy valaki vállalja, hogy eltart. munka nélkül egyszerűen elutasítják a kérelmet, de nem utasítanak ki szerintem, vagy hát nem tudom, mi történik ilyenkor. ezen úgyis át kell esni, mert személyit is csak így kapsz, ami meg kelleni fog elég sok mindenhez hosszú távon.
konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svedorszag

adg 2014.08.21. 10:44:58

@szaszo71(D): "Ez igaz, sokan csodálkoznak, hogy ha otthonról indulunk nyaralni, mért Schwechátról repülünk, mikor van Magyarországon is repülőtér"
Mitobb, sok esetben olcsobbak a jegyek Becsbol, mint Pestrol, vagy nagyobb a valasztek, esetleg job jaratok indulnak.
Amikor mi jottunk, ha nem is nyaralni, szinten becsbol jottunk. Sokkal olcsobb volt, es rovidebb.

@Aye aye: Ez teljesen valtozo, hol mi a szokas. Viszont anyakonyvi masolatokat akarmennyit kerhetsz akarmikor, ha veletlenul kifogysz belole, nem nagy drama. Ha a hiteles masolat olcsobb, mint ujat kerni, akkor azt erdemes csinalni. Itt mar cask az a kerdes, hogy az adott orszagban mi szamit hitelesnek. Nem biztos, hogy egy magyar hiteles masolatot elfogadnak.

Herr Géza 2014.08.21. 10:45:06

@Aye aye: "Hiteles" másolatot egyet sem. Kérd ki nemzetközi formátumban magától az anyakönyvi hivataltól bagóért, a hiteles fordítás ahhoz képest horribilis pénzbe kerül. A hivatalok meg (legalábbis itt N.o.-ban) szimplán lemásolják maguknak minden faxni nélkül. Mondjuk én a sajátunkat a hivatalnok orra elött magam fordítottam németre, majd elegánsan odaírtam, hogy "a fordítás mindenben megegyezik az eredetivel" és aláírtam. Én is és a hivatalnok is jót röhögtünk eközben, de a probléma meg volt oldva.
Ettöl függetlenül hallottam róla, hogy volt olyan hely is, ahol az adóhivatal ragaszkodott az apostille-lal ellátott hiteles fordításhoz, de szerintem ott a polgár már eleve szopóágon volt és csak jól kib..tak vele még pluszban. Vallom és tapasztalom azt, hogy az ilyen dolgokban komoly szerepe van a fellépésnek és a kommunikációs készségnek. Ha valaki ezen a fronton deficitet érez magában, akkor viszont csomagoljon mindenböl min. 3-at a létezö legnegatívabb dolgokra felkészülve..... :)))

szaszo71(D) 2014.08.21. 10:45:08

@nyuszigonosz(D): Csak nem Pannonhalmára jártál?

nyuszigonosz 2014.08.21. 10:46:20

@Herr Géza: @nyuszigonosz(D): Ez neked ment, csak sikerült elfelejtenem rendesen kattintani. :-)

nyuszigonosz 2014.08.21. 10:46:55

@szaszo71(D): Nem. Középsulit nem Magyarországon végeztem.

tableno 2014.08.21. 10:48:35

@Babette.: Kb ugyanazt mondjuk. Az hogy éppen hogy hívják a regisztrációt, az mindegy. A lényeg az, hogy ha új országba költözöl, be kell jelentkezni valamilyen módon (az hogy ezt minek nevezik, az országonként változhat). Ha ezt elmulasztod, ki ugyan nem toloncolnak, de később komoly gondjaid lehetnek belőle (pl ha állampolgárságot akarsz, mint Niki említette, de adózás, iskoláztatás, TB szempontból is fontos). A lényeg az, hogy az EU-n belüli szabad mozgás NEM jelenti azt, hogy nincsenek bürokratikus kötelezettségeid.

Aye aye 2014.08.21. 10:51:03

@Herr Géza: Az anyakönyvi.kiv. "nemzetközi formátuma" alatt azt érted, amit alapból is adnak, ugye? (angol/francia/magyar egyben).

tableno 2014.08.21. 10:52:35

@NIKI LAURA: te nem csak ideológiailag nem vagy képzett, de sehogy sem! :P

tableno 2014.08.21. 10:53:12

@szaszo71(D): Ja, és Kim Dzsong Un volt az osztálytársa... :)

Aye aye 2014.08.21. 10:54:01

@adg [Au, Darwin]: Na igen, csak kérdés, hogy ha már kiköltöztünk és akkor kell a másolat, akkor telefonon v emailben el tudom-e érni, hogy a magyar hivatal utánam küldje a másolatot postán. Szerintem nem.. Hazarepülni emiatt meg elég nagy nyűg..

Herr Géza 2014.08.21. 10:56:16

@szaszo71(D): Egy húron pendülünk... Azért tetszik, hogy a németeket képzelik sokan überpontos, paragrafusbuzi bürokratáknak, pedig otthon egy közmüátíratás is rémálommá válhat (tapasztalat...).

Friss példa: most kaptam meg itt a telek adásvételi szerzödéstervezetét a közjegyzötöl: négy személyes adat szerepel benne, név, születési dátum, adóazonosító szám, lakcím. És egy ilyen mondat: "...... aki személyazonosságát magyar útlevéllel igazolja". Se szig. szám, se személyi szám, se útlevélszám, se kiállítás kelte/helye/érvényessége, se anyja neve, se születési helye, de még állampolgárság sem, csak a halvány utalás a magyar útlevéllel.... Otthon az itt felsoroltakon kívül talán még a TAJ-számodat is elkérik... :))))

Herr Géza 2014.08.21. 10:58:49

@Aye aye: Igen, pontosan. (csak, amikor én jöttem errefelé, még nem volt olyan...)
Persze nyilván az a lényeg, hogy ahova készülsz ott mit kérnek. Ausztráliában nyilván nem sokat érsz az én tanácsaimmal, tapasztalatommal... :))))

tableno 2014.08.21. 10:59:25

@Herr Géza: a magyar bürokráciánál még a dél-amerikai is egyszerűbb (bár lassabb). Saját tapasztalat.

Muscari 2014.08.21. 11:00:29

@tableno: Angliaban semmi ilyesmi nincs. Regebben volt, de 2011-ben megszuntettek. Sehova nem kell regisztralni, csak a biztositasi szamot kell megkerni (NI)

Kedves posztolo, akkor a ferjed otthon volt a kisebbikkel vagy fel evet? Respect.
Talalt mar valami munkat?

szaszo71(D) 2014.08.21. 11:00:41

@Herr Géza: Tapasztalataim szerint az a különbség, hogy a német ügyintéző meg az egész rendszer szerintem kissé naívan nem feltételezi alapból mindenkiről, hogy csalni akar. Az más dolog, hogy ha valami ügyet al akarsz intézni, jobb, ha úgy mész oda, hogy meg tudd mondani, melyik paragrafus vonatkozik az ügyedre, mert ami kicsit is eltér a napi rutinjuktól, attól tiszta pánikba esnek.

Aye aye 2014.08.21. 11:00:55

Dóritól a szerzőtől kérdezném, hogy mennyi idős volt a lánya kiköltözéskor? (ha jól veszem ki a szavaiból, akkor a lánya kisiskolás és a kisebbik pedig egy kissrác, aki ovis korú - ha ez így van, akkor pontosan ugyanez a helyzet nálunk is :)))
És mivel nem tudott még németül, hogyan kommunikáltak vele, hogyan sikerült leszűrni, hogy a tananyagot jól tudja (lévén írtad, hogy kitünő lett évvégén)?
Én nem szeretném, ha az én lányomnak évet kellene ismételni a nyelvtudás hiánya miatt, angolul sem tud még annyira, de nem is angol nyelvterületre mennék, szóval nem hiszem, hogy a tanárok angolul beszélnének hozzá külön... Talán lesz ott is nyelvi felkészítés..
És mi alapján választottatok sulit? A körzetesbe ment?

tableno 2014.08.21. 11:02:49

@Muscari: Miért, szerinted amikor NI számot kérsz, az nem regisztráció? :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.08.21. 11:03:20

@Herr Géza: Off. Valamelyik nap kérdeztem tőled privátban...
On.

Quercus a favágó 2014.08.21. 11:03:53

@Herr Géza:

Viszont vér-, vizelet-, és széklet eredmény már nem kell.

Quercus a favágó 2014.08.21. 11:08:48

@tableno:

Mondjuk úgy, egyenlőre.D

@szaszo71(D):

Ez itthon sem árt. Én úgy szoktam "ügyintézni", hogy felhívom a megfelelő jogszabályi helyeket. Általában beválik.
Most a Kúria Elnökének készülök levelet írni.

szaszo71(D) 2014.08.21. 11:09:48

@Aye aye: Pedig az évismétlés nem ördögtől való. Az én fiam 5.-ben kezdett német suliba járni, először Mittelschuléba, de aztán másfél év alatt rájöttek, hogy okos, menjen inkább át a gimnáziumba. Tavaly 10.-es volt, de mivel 5.-ben a nyelv mitt maradt ki egy-két dolog, mikor meg átment a gimibe, volt, amit ők már régen tanultak, így az is kimaradt, ugyan mehetne tovább, de úgy döntöttünk, hogy a 10.-et járja még egyszer. Csak a javára szolgál, egy csomó dolog van, ami majd könnyen fog menni, a többit lesz idő (nyilván megfelelő magántanárral) bepótolni, így ezerszer jobb esélyekkel indul neki az utolsó 2 évnek, ahol már minden egyes jegy belszámít majd azérettségibe.

HardPötty 2014.08.21. 11:09:48

@Babette.: senki nem nézi hacsak nincs mégis ellenőrzés a határátkelőn. Más esetben az állatdokinál kellhet sz útlevél ha doki osztrák a kutyus magyar. De ez csak tipp nem tuti.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.21. 11:12:46

@bpetya75:
Semmi baj nincs azzal a résszel.
Aki tudja milyen a magyar oktatás és például az angol vagy a posztolónak az osztrák az pontosan tudja miröl van szó.

HardPötty 2014.08.21. 11:14:02

@tableno: így van. Az NI-al együtt megtörténik a regisztráció. Sőt azt is tudják, hogy az érkezésed és az NI reg között mennyi idő telt el. Vagy a reptéren vagy a kompnál vagy a vonatnál már egyszer leregelnek, de onnantól hogy van NI számod azaz tb számod úgy kezelnek mint munkavállaló és nem mint turista.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.21. 11:18:05

@vivike22:
Igen. Ami pedig a lényeg ott DOLGOZIK.
Ök már elveszett lelkek Magyarországnak.

Quercus a favágó 2014.08.21. 11:26:11

És akkor most jó trollhoz illően offolok.

Ezt láttátok már. Tehetséges a kislány.

www.youtube.com/watch?v=gS8-JU2uSk0

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.21. 11:29:18

@Aye aye: Ha még mindig Norvégiában gondolkodtok, nekem azt hiszem így zajlott 2012-ben:

1. Van egy honlap direkt erre a célra. Angol nyelvű. Beregisztrálsz az adataiddal 5 perc alatt.
2. Bemész a legközelebbi rendőrségre (nem kell időpontot foglalni, bármikor jó).
3. Odaadod a néninek/bácsinak az útlevelet, norvég munkáltatói igazolást/munkaszerződést, a norvég lakcímről nekem nem volt papírom, de a néni elfogadta bemondásra, mondta nem gond. :)
Lefénymásol mindent, visszaadja.
4. Pár perc várakozás: egyezteti az általad online beregisztrált adatokat az útlevélben és a szerződésben megadottakkal, lefuttat a nemzetközi körözött bűnözők listájában.
5. Kezedbe nyomja a letelepedési engedélyt.
6. Ezzel az engedéllyel (és ugyanazokkal a paírokkal) be a személyi nyilvántartóba (Skatteetaten - Folkeregisteret) ott 2db A4-es űrlap kitöltése.
7. Kész, ennyi. Megvan az egész 1 órán belül. Pár napon belül postázzák a személyi/biztosítási számod.
8. Azzal a számmal már intézhetsz bármit, mint egy norvég polgár. Bankszámlanyitás, kocsibérlés, stb.

De fontos, hogy tudtommal munkaszerződés nélkül nem kapsz letelepedési engedélyt. Személyi szám nélkül viszont nehezebb munkát találni (no azért nem lehetetlen)... farkába harapó kígyó. :)

Quercus a favágó 2014.08.21. 11:32:03

@QUERCUS:

Azért ilyen Etta James interpretálást már régen hallottam. Na jó azért Christina Aguilera sem rossz.

szaszo71(D) 2014.08.21. 11:35:40

@QUERCUS: Tök jó, hogy így értekeled a saját linked:))

Herr Géza 2014.08.21. 11:36:45

@svájci sapka (ch): Oh, pardon Mme, válasz már ment is... :)) (Azért óvatosan a nickneved rövidítésével, kicsit "megijedtem" elöször, hogy mi akar lenni az az "SS" a levél végén....:DDDD )

Aye aye 2014.08.21. 11:38:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ó helló! Igen még mindig Norvégia a terv és a napokban úgy döntöttünk, hogy felpörgetjük kicsit a dolgokat. (de a telet még Mo-on töltkük, kemény lenne egyből a norvég télbe csöppenni :) Viszont utána felmarkoljuk a megtakarításainkat és kimegyünk olyan lesz, ami lesz alapon.

"munkaszerződés nélkül nem kapsz letelepedési engedélyt." igen, ezen én is filóztam, de akkor vajon hogy megy a dolog?
Tegyük fel, hogy kiadó lakást találunk, leszurkoljuk a 3 havit előre, és oda bejelentkezhetünk. Akkor onnantól, amig munka nem lesz, turisták vagyunk? (az a státusz csak 3 hónap ha jól tudom..) A kölöknek iskolába kéne járnia..

Herr Géza 2014.08.21. 11:39:39

@szaszo71(D): "Pedig az évismétlés nem ördögtől való." Pontosan. Nem kell azt a szó klasszikus értelmében kezelni.... Szerintem is toronymagasan több elönye lesz belöle, mint esetleg "hátránya"..

NIKI LAURA 2014.08.21. 11:40:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ki erti...telivan a net azzal hgy Norvegia ket- harom millios fizetest ad - leptekekkel meg a mekibe is- erre onnan " menekulnek" sokan UK ba.

A szoke fekete ,a kover vekony akar lenni...fura vilag.

szaszo71(D) 2014.08.21. 11:41:31

@Herr Géza: Igen, a rövidítésekre oda kell figyelni. Mi is gondoltunk, hogy jó lenne egy Wunschkennzeichen a kocsira, de mivel nekem a "sz" miatt 3 betűs a monogramom, az nem jó, a férjemnek meg "SS", így eltekintettünk tőle:))

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.21. 11:42:36

@Kriszta D: Bécsből nem drágább a repjegy?

doribecs 2014.08.21. 11:42:52

@Aye aye: 6 évesen keztde az elsőt Magyarországon a lányom szeptemberben és márciusban jött Bécsbe előkészítöbe júniusig.Szeptemberben az itteni első osztályt kezdte. Az előkészítöben értés szintre jutott,és utána novembertől kb. már kezdett beszélni.

Muscari 2014.08.21. 11:43:06

@NIKI LAURA: mar nem kell, 2011 ota. Ugyhogy nem tudom mirol beszelsz, mert azota csak harom ev telt el, nem hat, igy hat senki nem eshetett meg pofara emiatt.
Vagy idoutazni is tudsz? :-)

Herr Géza 2014.08.21. 11:43:25

@NIKI LAURA: Miért, hány norvég "menekülttel" találkoztál....? Ill. hány Norvégiából menekülttel? Mert a norvég, ha menekül is, biztos nem a több fizetésért teszi...

szaszo71(D) 2014.08.21. 11:44:01

@Herr Géza: Bár mikor ezt a magyarországon élő nagymama (anyám) megtudta, azonnal katasztrófát vizionált. Mikor próbáltam elmagyarázni, hogy ma a helyzet, a tesóm is azt mondta, hogy nem kell mindig védeni a gyereket, megbukott és kész. Képtelenek megérteni, hogy itt máshogy van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.21. 11:44:33

@négyzethálós:
europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formalities/registering-residence/sweden/index_en.htm

"As an EU citizen you can move to Sweden without having to apply for a permit. Neither do you have to register your residence after three months in the country."

itt sem kell engedély, csak Regisztrálni kell

szaszo71(D) 2014.08.21. 11:45:33

@Babette.: A repjegy ára a repülőtársaságtól függ, nem a reptértől. Sokkal nagyobb a "választék", lehet olcsó jegyeket is kifogni.

Herr Géza 2014.08.21. 11:45:36

@szaszo71(D): Az SS-t ki sem adják. Ugyanúgy, mint az SA-t vagy az AH-t sem. Hivatalosan is tiltólistás.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.21. 11:46:36

@tableno:
nem mindegy. és ez nem szavakon lovaglás.
az engedély az kapható vagy sem, a hivatal elbírálása alapján, a regisztráció nem elbírálás kérdése. az igazolást az a regisztráció során kötelesek megadni.

hívhatjuk az almát körtének, csak ne csodálkozzunk, hogy mások nem értik, mit akarunk mondani.
:)

Kriszta D 2014.08.21. 11:47:21

@Babette.: Attól függ hova indulsz, meg mikor. De amúgy nem, sőt, sokszor inkább olcsóbb! Plusz Bécsben nekem sose kekeckednek 1-2 pluszkiló miatt, Ferihegyen meg direkt erre mennek rá...

Én amúgy mindig nyugati irányba röpködök, szóval nekem sokkal jobban megéri. De ha picit drágább lenne is Bécsből jönnék, nekem nem éri meg idegbajt kapni, csak hogy spóroljak 20-30 eurót... Arról nem beszélve, hogy a család is sokkal szívesebben hoz-visz a Schwechati reptérről, és ha nem tudnának értem jönni, Bécsből hamarabb hazatömegközlekednék mint Pestről...

Aye aye 2014.08.21. 11:49:49

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Közben megnéztem az udi.no - t, és úgy értelmezem, hogy 90 napra nem kell feltétlenül bejelentkezni, de ha tovább akar maradni az ember, akkor igen és ennyi. Meglátjuk. Lehet, h kérek egy időpontot a nagykövetségnél, hátha van jobb ötletük.

szaszo71(D) 2014.08.21. 11:49:58

@Herr Géza: De nem elég körültekintőek, H 88-at már láttam.

Muscari 2014.08.21. 11:50:21

@nyuszigonosz(D): megkerdezhetem, hogy ez melyik orszagban volt?

adg 2014.08.21. 11:54:12

@Aye aye: Teny, hogy korulmenyesebb, de nagykovetsegen keresztul, akar levelben is meg lehet oldani. Nem egy nagy ugy.
Mi hoztunk plusz peldanyt, es ki volt az egyetlen, akinek eredetit kellett bekuldeni? Na ki? Hat a magyar nagykovetseg a gyerekek utlevel hosszabbitasahoz.
Mindenesetre szerintem ott erdemes hitelesen masoltani, ahova koltozol, pl Norvegiaban, akkor biztosan elfogadjak. Ne csinald meg otthon.

Herr Géza 2014.08.21. 11:55:07

@szaszo71(D): Igen, magyarázkodni, azt kellhet sajnos. Mi sem ismételtünk ugye, de én meg úgy voltam vele, hogy uccu, próbáljuk meg, ha mégsem menne, lett volna rá lehetöség menet közben is, hogy "visszamenjen". A tanulmányi erdménye a fiúnak otthon sem volt túl fényes (ami nem érdekli, abban lusta dög a beste kölök), szóval nem osztott-szorzott maga az osztályzat, ill. harmadikban az még nem is volt, csak szöveges értékelés.

Herr Géza 2014.08.21. 11:57:18

@szaszo71(D): Hát igen, nem lehetnek elég körültekintöek, na meg mindent nem is lehet kizárni, csak a legfeltünöbb variációkat lötték le. :)))))

Herr Géza 2014.08.21. 11:59:14

@adg [Au, Darwin]: "...ki volt az egyetlen, akinek eredetit kellett bekuldeni? Na ki? Hat a magyar nagykovetseg a gyerekek utlevel hosszabbitasahoz."
Abszolút jellemzö, nem is vártam volna mást...... :)))))

tableno 2014.08.21. 11:59:50

@Babette.: Jó, hagyjuk... Mondjuk nem te élsz külföldön, de biztosan jobban tudod.

adg 2014.08.21. 12:00:37

@Herr Géza: "Kérd ki nemzetközi formátumban magától az anyakönyvi hivataltól bagóért, a hiteles fordítás ahhoz képest horribilis pénzbe kerül."
Hm, asszem 2000 illeteket kellett fizetni erte otthon.
Az pesti Au nagykovetseg csinalt hiteles masolatot egy halom papirunkrol, osszesen fizettem kb ennyit. Ez elso oldal volt kicsit tobb, a tobbi fillerek. Amikor masodjara mentem, nem kertek penzt, mert csak 8-10 lapot masoltattam.
Most nemreg a gyerekek utlevelehez kellett masolat a sajat papirjainkrol, elmentunk a "kozjegyzohoz", megcsinalta, maga lemasolta szinesben, majd nem kert semmit, mert o ezt tarsadalmi munkaban vegzi.

Herr Géza 2014.08.21. 12:00:42

@Kriszta D: Na úgy persze könnyü, nyilván nem Gödöllön laksz (vagy Debrecenben..). :)))))

Muscari 2014.08.21. 12:01:01

@tableno: tekinthetjuk annak, de regebben volt a Working Registration Scheme is, ez szunt meg, legalabb is nekunk, EU-soknak. De sok orszagban kulon van adoszam plusz regisztracio is.

Azt tovabbra sem ertem, hogy Niki kirol beszel, akit elutasitottak. Azt termeszetesen igazolni kell, hogy ott dolgoztal, erre szolgal az p60 nevu adoegyenleg osszesito, amit minden adoev vegen megkap az ember, plusz nem art a valasztoi nevjegyzekbe regisztralni.

Kb. ennyi, de figyeld meg, majd jon Tildy es belinkeli meg a jogszabalyokat is, o precizen utanajart mar mindennek.

Muscari 2014.08.21. 12:02:31

@QUERCUS: te nem vagy semmi, hallod. A peres ugyeid hogy allnak?

Herr Géza 2014.08.21. 12:02:58

@adg [Au, Darwin]: Ja úgy oké, de én az OFFI által gyártott hiteles fordításra gondoltam..... Az az aranyár a 2000 HUF-hoz képest.

bpetya75 2014.08.21. 12:05:46

@diggerdriver:

Ugyan digger! Senki sem tudja, hogy milyen A magyar oktatás, ahogyan A német, AZ angol, vagy AZ osztrák oktatást sem ismeri senki.Ugyanabban az oktatási rendszerben, de akár ugyanabban az iskolában is az egyik gyereknek jobb, a másiknak rosszabb.

A toleranciát itt is megtanulhatják a kölykök, ha olyan a szülők hozzáállása. Ha meg nem olyan, akkor annyira seggmindegy, hogy hol pecózik a famili.

NIKI LAURA 2014.08.21. 12:06:01

@Muscari: tevedsz,de vigaszaljon,sokan tudjatok igy...nem egy dologrol beszelunk.

1 ev folyamatos és regisztrált tartózkodás után a magyar állampolgár regisztrációs igazolást KELL KERNI a brit hatóságoktól, amely megerősíti az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok – így Magyarország – állampolgárainak azon jogát, hogy az Egyesült Királyság területén huzamosabb ideig szabadon tartózkodjanak, munkát végezzenek. (Nem azonos a munkavállalói regisztrációnál kapott igazolással!!!)
A tartózkodás bejelentése – miként a munkavállalói regisztráció is – lényeges a későbbi letelepedés (huzamos tartózkodás) feltételeinek teljesítéséhez, de akár ingatlanvásárlásnál stb. is hasznos lehet....ha ez nincs,visszadobja az allampolgarsagi kerelmedet,a penz meg bukta.
Amugy meg hazassag eseten 3 ev.

tableno 2014.08.21. 12:07:38

@Muscari: szerintem olyasmire gondolhat, hogy mondjuk valaki kiment 2006-ban dolgozni, nem futotta le az akkor kötelező bürokratikus köröket (mondván, hogy EU tagoknak nem kell), és amikor 2012-ben állampolgárságot kért, nem tudta igazolni a szükséges LEGÁLIS ottartózkodást. Én ezt el tudom képzelni.

Muscari 2014.08.21. 12:09:57

@tableno: akkor az tenyleg megszivta. Az is lehet, hogy eloszor meg nem gondolkodtak az allamplogarsagrol, azert sikkaft el a dolog, aztan meg mar keso volt.

bpetya75 2014.08.21. 12:11:24

@tableno:

Eddig azt hittem, csak vetítesz. Még a végén kiderül, hogy tényleg nem mosogatófiú vagy Vagy csak összebeszéltetek ezzel a Dórival? :-P

tableno 2014.08.21. 12:11:50

@Muscari: Hát ja. De a lényeg az, hogy ha az ember külföldre költözik, érdemes utánanézni, mik a HELYI regisztrációs követelmények.

bpetya75 2014.08.21. 12:15:50

@tableno:

Erre gyanítok én is ;-)

Herr Géza 2014.08.21. 12:16:50

@szaszo71(D): "...mert ami kicsit is eltér a napi rutinjuktól, attól tiszta pánikba esnek."

Pontosan így van. És ilyenkor jön el a nagydumás emberek ideje, mert ha ügyes vagy, bármire rábeszéled. :)) Na persze van Herr/Frau Nein is azért.....

Nekünk így lett a feleségem autójára zöld Umwelt-matrica. Hét éves dízel, részecskeszürö nélkül. Pontosan tudtam, hogy nem fogunk kapni az átrendszámozásnál, de a nö, amikor elkérte a papírokat, rutinból megkérdezte, hogy "zöld matrica is kell, ugye?" Én meg szintén rutinból szemrebbenés nélkül rávágtam, hogy igen. Miután az egyszerü aktus, elöször megcsinálta azt, kezembe is adta, majd jóval késöbb derült ki, hogy az nem is járna nekünk. Addigra ö már elfelejtette, hogy kiadta, én meg nem mentem vissza "reklamálni".....
Persze jövöre már szarban is leszek a TÜV-nél, mert most már rutinszerüen ellenörizni fogják, hogy tényleg jogosan van-e az autón. Minden esetre majd eljátszom ott is a hülyét, hogy de hát nekem a leghivatalosabb helyen adták, honnan is kéne tudnom, hogy nem jogosan. :)))) Persze a helyzeten nem változtat, le fogják szedni, úgyhogy most aztán gyorsan el kell adnom mihamarabb, lehetöleg kereskedönek, mert magánembert nem szívesen vágnék át vele.....

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.21. 12:17:55

@NIKI LAURA: Még UK-be annyira nem is. Vagyis biztos vannak, de annyira talán nem az a hangsúlyos.
Inkább Amerikára (déli államok) meg Ausztráliára vannak ráfeszülve. Rengeteg skandináv egyetemista van amerikai egyetemeken. Igaz, nekik statisztikailag több, mint a fele hazamegy utána.

Találkoztam kinn olyannal én is, hogy bár norvégnak született, de elmondása szerint utálja az időjárást, a hegyeket és a havat. Merthogy neki hőség kell, homok és pálmafa. Le is költözött Thaiföldre. Én sem értem, hogy lehet elcserélni Norvégiát Thaiföldre, dehát nem vagyunk egyformák... megaztán a szomszéd kertje mindig zöldebb. :)

Muscari 2014.08.21. 12:19:16

@NIKI LAURA: tudnal egy linket kuldeni errol? Mert ez nekem total uj, meg sosem hallottam.

Muscari 2014.08.21. 12:22:51

@tableno: persze, igazad van.A Niki altal emlitett regisztraciorol viszont meg sosem hallottam, pedig mar en is utananeztem. Most majd lecsekkolom megint, de elobb ebedet kell rittyentenem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.21. 12:23:58

@tableno: ne légy pökhendi.
nézd meg a hivatalos eu-s linket, amit küldtem.

a szavak és jogszabályok ismerete független attól, hogy hol élsz. de ha te attól többnek érzed magad...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.21. 12:24:59

@Aye aye: Igen, ez így van. Max. 3 hónapig lehet náluk "turistáskodni".
Hozzáteszem, hivatalosan... :)

Tudtam, hogy meg fogja kérdezni mikor érkeztem. Direkt készültem, elvittem a repjegyet, hogy majd igazoljam magam. De az sem kellett, ezt is simán ráírta a lapra bemondás alapján.
Alapvetően elég jóhiszeműek mindenhol. Néhol túlságosan is szegények, lásd osloi telefonlopások...

De pont gondolkodtam is rajta, hogy simán itt lehetnék akár 5-6 hónapja is és csak bemondom, hogy múlt héten érkeztem... Mindenesetre nekem szerencsére nem kellett trükköznöm (utálok is). Már eleve szerződéssel érkeztem és rögtön a 2. héten elintéztem a személyi számot. :)

adg 2014.08.21. 12:27:18

@Herr Géza: Ja, bocsanat, en leragadtam a masolatnal. :) A forditas az kicsit mas valoban.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.08.21. 12:37:53

@diggerdriver: Elveszett lelkek. Micsoda drámai megfogalmazás. :)

bpetya75 2014.08.21. 12:43:41

@Herr Géza:

Tipikus magyar tolvajtempó! Pfujjjj! ;-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.21. 12:50:52

@Din Serpahis:

15 perc volt nekem annak idején a tartózkodási engedély megszerzése. Ja, igen, nem mindenki Bécsben lakik.

"Becs mar nem az igazi... Anno a kollegak meseltek, hogy evek ota folyamatosan csokkennek a diplomas fizuk a bevandorlas miatt. Tehat mittudomen egy olyan allas, ami regebben evi 60k eur volt, most mar csak 50. Es Becsben az nem is olyan sok."'

Te minden Ausztria posztnál belekezdesz az Ausztria alázásba. Igen, tudjuk hogy többet keresel Svájcban, de attól még ez se egy szar hely. Nem jobb ott se az életszínvonal. A melósnak biztos nem.

Badeni_lakos 2014.08.21. 12:50:52

Jó a poszt!
Pénzügyi területen ezek szerint úgy tűnik,
hogy nagy a kínálat a diplomás álláskeresőkből kint Bécsben.
(akik angol németül jól beszélnek, tapasztalattal is rendelkeznek, stb.) Vagy tévedek?

LittleG (uk) 2014.08.21. 12:52:29

@Muscari: az 5 év utáni tartós letelepedést meg az P60-assal kérvényezheted, nem?

HardPötty 2014.08.21. 12:52:45

@házelőtthinta: lehet de a top 10 még így is messze van.

HardPötty 2014.08.21. 12:56:13

@házelőtthinta: vajon milyen eredményt kapnánk ha nem fővárosokat hanem mondjuk 100.000 fős lakosságú városokat hasonlítanának össze?

Quercus a favágó 2014.08.21. 12:58:58

@Muscari:

Folyamatban vannak. Van amelyiket úgy néz ki, elölről kell kezdeni. Na de minek kapkodnánk. Még csak 3 éve tartanak. Ez itthon egy peres ügyben óvodás életkornak számít. Azért miután már van némi rálátásom a magyar "jogszolgáltatásra"(mert ugye igazságszolgáltatásról már nem beszélhetünk), azt kell, hogy mondjam, a rossz vicc kategóriába tartozik. Legalább is ami az úgynevezett járási szinten folyik. A dilettantizmus magasiskolája. rendőrség, ügyészség, bíróság tekintetében egyaránt.

Majd egyszer bővebben kifejtem a blogomon.

szaszo71(D) 2014.08.21. 13:01:04

@házelőtthinta: Nem néztem meg a linket, de ha ez a lista, ami szerint Lisszabon az egyik legélhetetlenebb város, akkor ez egy hülye lista:)

bpetya75 2014.08.21. 13:01:18

@QUERCUS:

Na, erre a kifejtésre kíváncsi vagyok. Valamennyi tapasztalatom nekem is van már, érdekel a tied.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.08.21. 13:01:42

@négyzethálós: én egyet is értek veled, hol látsz te ilyet, ahol érdemi szempont amit írsz és nem PR? Különben jó kérdés: a tényleges tehetség elnyomható-e kötelező káosszal vagy ha annyira az, hát akkor lásson át rajta.

Muscari 2014.08.21. 13:06:30

@LittleG.: en is ugy tudom. Van meg addig masfel evem, addigra kideritem. Az mibe kerul, azt tudod? Mert az allampolgi az nem piskota a maga ezer fontjaval.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.21. 13:08:37

OFF poszt nem telik tőlem, de ha már egyszer ilyen elképesztően hasít a net, és 10 perc alatt felment minden a picasára, itt van egy rakás életkép Yangon belvárosából. az utolsó öt az a kilátás a guesthouse erkélyéről.
picasaweb.google.com/102516879029107734575/2014Yangon?authuser=0&authkey=Gv1sRgCMGjvISDtrLndg&feat=directlink
ha már többen kérdezték, még mindig eszem ágában sincs dolgozni :-) lógatom a lábam és megyek utazni, mert az valahogy itt mindig kimaradt, minden iskolai szünetben fejvesztve menekültem Burmából és most be kell pótolni.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.08.21. 13:23:16

@bpetya75: @bpetya75: így belekérdezni a műveszetembe..?:D A bürokrácia másik neve, konvencionális szabályrendszer, nemegyszer logikátlanul, sok energiát felemésztő módon, bemagolva művelve, kérdések nélkül - számukra, akik így, minden "logikus"/nem gondolkodnak ilyeneken egyáltalán. Aki gondolkodik, annak felesleges és bosszantó káosz, buta kötelezőségek egymásutánisága, optimalizáltság, ésszerűség néha van, sokszor nincs. Ide nem értve azt az országonként/kultúránként eltérő másságot, ami nem biztos, hogy rosszabb valaminél, csak más. Sokan nem tudnak különbséget tenni és eltérő, új metodikákat vetnek el, mondván, hogy eltér az addig általa ismerttől. Ezt fontosnak tartom elkülöníteni az agyatlanságtól. Amellett, hogy izgalmas gondolatot vetett fel hálós, nem gondolom, hogy gátját képezheti egy divergens gondolkodásnak szabályrendszer, kötelezően megtett körök. Hogy kiben van meg a dobozon-kívüliség és milyen életkorban, milyen minőségű ingerek hozzák ki legjobban, azt pontosan nem tudom, nyilván a gyerekkor kiemelten fontos. Olyat is látni, hogy az addig szűklátókörű felnőttként változik, nyitottabb, okosabb lesz egy új környezetben. Az okosságot nem mint plagizálást értem, hanem új mentalitások által új hálót kap, hal helyett. Más, új országban megkínálódik, s tud is élni vele. Persze ez a kevesebb, ami gyakoribb, az a keveredés, de alapvető nyakasság megfigyelhető a hozott kultúra mentén.

Herr Géza 2014.08.21. 13:30:58

@adg [Au, Darwin]: Akkor 1:1. Mert én ugyan hiteles másolatot olvastam, de automatikusan fordítást is értettem alatta. Azért írtam a három nyelvü újabb verzió kikérését, mert hogy azt nem kell fordítani. Jól van, majd csak összehozzuk..... :)))))))))

Muscari 2014.08.21. 13:32:08

@LittleG.: vegre egy jo hir, koszi.

@bpetya75: hogy vagytok? Ujraindul a polgitok az osszel, nagyon szurkolnek neki.

NIKI LAURA 2014.08.21. 13:33:27

@Kellemes Zérókomponista: jo koltoi venad van,mondd: miert nem irsz?
Ilyen emeszthetetlen zagyvasagot,raadasul tagolas nelkul...magyarulj irj b+

Herr Géza 2014.08.21. 13:35:11

@házelőtthinta: "Nem jobb ott se az életszínvonal. A melósnak biztos nem." És csak forog a végtelenített magnószalag, csak forog és forog tovább. Jó, hogy megjöttél....

Herr Géza 2014.08.21. 13:36:37

@NIKI LAURA: ."..magyarulj irj b+" De jó is ezt pont töled hallani.... :))))))

Muscari 2014.08.21. 13:41:51

Hallottatok, hogy a terrorista, aki lefejezte a szegeny amerikai ujsagirot brit akcentussal beszelt? Egeszem pontosan Kelet-Londonival, mar be is azonositottak az illetot.

Borzaszto belegondolni, hogy potencialis terroristak lehetnek a szomszedaink, kollegaimk, diaktarsaink :-(

NIKI LAURA 2014.08.21. 13:41:52

@Herr Géza: egy ket joveveny szo belefer,de hogy vegig azon gondolkozzak: vajon mit kepzel a szavak moge,mit szeretne mondani ezzel?.....lehet,EHEZ SEM vgyok odeologiailag kepzett...!?

Herr Géza 2014.08.21. 13:43:20

@LittleG.: Ööööö, izé, de mintha ez nem ránk vonatkozna:
"To be used by non-European Economic Area (EEA) or non-Swiss national
family members of EEA or Swiss nationals residing in the UK."

Persze én nem tudni nagyon anglisul meg nem akarni belepofázni........

Aye aye 2014.08.21. 13:43:59

@Muscari: Én most azon jobban aggódom, h a szomszédom nem hozott-e haza ebolát a nyaralásból..

LittleG (uk) 2014.08.21. 13:44:34

@LittleG.: most látom, hülyeséget linkeltem, ez nem EEA tagoknak van, hanem ez:

formanyomtatvány:

www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/314858/EEA_3_Permanent_Residence_06-14.pdf

fura hogy ezen azt írja:

There is no legal requirement for EEA or Swiss nationals to obtain a document certifying
permanent residence to confirm their right of residence in the UK.
Any EEA or Swiss national
applying for a document certifying permanent residence does so on an entirely voluntary basis.

akkor vajon az állampolgársághoz sem kell?

és itt van leírás hozzá:

www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/285973/guideeea.pdf

Angliás off bezár :)

Herr Géza 2014.08.21. 13:45:58

@LittleG.: Akkor én mégis tudni kicsit anglish.... :))))

LittleG (uk) 2014.08.21. 13:47:28

@Herr Géza: stimmt, elnézéseket kérek :) (javítottam, de nem offolok tovább, mikor "végre" nem Anglia van terítéken ;).

Eredetileg mentem volna én oda is, de a család leszavazott, és azt hiszem, jól tette :)

Muscari 2014.08.21. 13:48:35

@Herr Géza: ugyan, hagyjad, nem erdemes reagalni. Hatha egyszer megunja.

@házelőtthinta: tenyleg, Hinta, a multkor irtal a tomegkozlekedesrol. Ha jol remlik Graz szazezres varos, Szekesfwhervar kb 120
Tudod, milyen ott a tomegkozlekedes? Nem hogy ejszakai busz nincs, bizonyos varosreszekben hetvegente csak orankent egyszer jar a busz! Ehhez mit szolsz?

Herr Géza 2014.08.21. 13:48:50

@NIKI LAURA: Na félreértés ne essék, nem azt állítottam, hogy én értem @Kellemes Zérókomponista: -t , de a fogalmazás/helyesírás/nyelvtan neked sem erösséged.... :)))
Most pl. megint alkottál egy új szót: "odeologiailag". Nem semmi... :))))))))

LittleG (uk) 2014.08.21. 13:50:33

@Muscari: én nem is értem hogy lehetnek emberek ennyire gonoszak :( azt hiszem, nem szeretnék a jövőbe látni (az erőszak mindig jobban terjed, mint a békés...) - még elmenne az életkedvem...

Muscari 2014.08.21. 13:50:37

@Aye aye: otthon azert en nem aggodnek. Itt Londonban viszont barmikor felbukkamhat sajnos, ahogy tortent a sertesinflienzaval is.

bpetya75 2014.08.21. 13:52:32

@Kellemes Zérókomponista:

Ez nem semmi. Asszem értettem is, de az azért felmerült bennem, hogy nincs e valami közöd Sámánhoz? ;-P

@Muscari:

Jól vagyunk. Nagylányok meg asszonykám hetekig művészkedtek, most vannak a finisében. Ma még egy végső főpróba a tegnapi premier után, este pedig második és utolsó bemutatója a Légy jó mindhalálig-nak a faluszínházban. Nagylány eléggé színpadra termettnek tűnik...

Polgi indul újra, remélem meg is választják, mert egy csomó dolgot be kéne még fejeznie. Nincs a palettán akár csak közel hasonló kvalitású fazon. Biztos nem vagyok a sikerében (Ő sem), mert egy csomó mindent csináltak az elmúlt négy évben, így egy csomó dolgot a szemére lehet vetni. Miért ez, miért nem azt? Miért így, miért nem úgy? Miért ő, miért nem én? Ésatöbbi.

bpetya75 2014.08.21. 13:53:50

@Herr Géza:

Ez nem ugyanaz a szalag, most Ausztriát védi. Értékeld már a fejlődést, kérlek!

adg 2014.08.21. 13:54:30

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Koszi. Az a piac kicsit hasonlit az itteniekhez. Marmint a kinalata. Meg az arusok is hasonlitanak :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.21. 13:57:51

@Muscari:

Graz 300 ezres város. Szerintem illene lennie éjszakai járatoknak mindennap.

Badeni_lakos 2014.08.21. 13:57:52

@doribecs:
@Din Serpahis:
@házelőtthinta:

Sziasztok!

Azt Szeretném kérdezni tőletek, hogy:
Bécsbe bejelentkezéskor a Magistrat nál / Bezirkhauptmannschaft nál az Anmeldebescheinigung ért kell-e magammal vinni az:
- első havi Lohnzettel t? vagy elég csak a munkaszerződést vinni? (Dienstvertrag)
- E-Card ot? És ha igen, akkor azt honnan / kitől kapom meg?
- Megélhetés bizonyításakor a 784 EUR / Kopf lehet Teilzeit Job is ugye?
- Lichtbildausweis ( kb 50 EUR lehet ugye? ) kötelező kiváltani? Milyen előnyökkel jár, ha kiváltod?

Köszi előre is az infókat!
Nagy rohanásban vagyok épp, mert úgy tűnik lenne lehetőségem kint Teilzeitba elhelyezkedni egy Assistent pozicióba. Szóval próbálom itt összeszedni magam! :)

wuaaa 2014.08.21. 13:57:52

@Aye aye:
90 napig turistáskodhatsz ugyan, de ha kell fødselsnummer - és ha dolgozni áll szándékodban kelleni fog - akkor úgyis be kell jelentkezned. Vigyázni kell, hogy hivatalosan rendben legyen az ottartózkodásod, mert egyszercsak nem fogsz tudni bejelentkezni a nettbankba pl., vagy más fødselsnummer alapú portálra. Ez itt töltött x év után is igaz, amíg meg nem kapod a varig oppholdsrett-et. Azzal aztán jöhetsz-mehetsz ahogy jólesik amíg élsz, vagy amíg vissza nem vonják tőled mert csúnya dolgokat csinálsz.

Badeni_lakos 2014.08.21. 13:59:37

@Határátkelő: Átkerülhetnék én is az állandó kommentelők közé? úgy gyorsabban tudnék itt másokkal kommunikálni. :)

Thargoid 2014.08.21. 14:04:56

@NIKI LAURA: Nem kell.
Az összes P60 vagy más bizonyíték kell arra, hogy folyamatosan itt éltél és adót fizettél az adott időszakban.

bpetya75 2014.08.21. 14:10:02

@Kellemes Zérókomponista:

Ha már kibúj a szellem a palackból. "de alapvető nyakasság megfigyelhető a hozott kultúra mentén. "

Ezt úgy érted, hogy új kultúrkörnyezetbe kerülve nem oldódik fel benne az ember, hanem bizonyos elemeket integrál, de alapvetően ragaszkodott a hozott anyaghoz?

Aye aye 2014.08.21. 14:12:21

@wuaaa [nor]:
Köszi! Tehát megérkezéskor egyből bejelentkezés. És a lakás bérléshez milyen szám/papír szükséges? (kiadják nekem, ha átadok előre x hónapnyi kauciót?) Vagy mivel érdemes kezdeni az ügyintézést ha nem munkaszerződéssel érkezem (hanem csak pénzzel a zsebemben de családdal :))), és a munkahelyet később akarom ott összehozni?

Herr Géza 2014.08.21. 14:16:25

@bpetya75: Nem az a kérdés melyik ország a szar/nem szar szerinte, hanem ez az állandó "a melósnak szar" feeling.

Tegnap már véltem felfedezni pozitív elörelépést írásában, meg is dícsértem rögtön...... De visszaesö. :))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.21. 14:20:23

@Badeni_lakos:

3 havi lohnzettelt kérnek.

e-cardot automatikusan kapod meg ha dolgozni kezdesz, és vinni kell, természetesen.

az mindegy hogy hány órás munka, a lényeg hogy az adott összegnél nagyobb legyen a jövedelem.(akkoriban én is részidős melós voltam még)

én nem is hallottam róla, pedig több mint 2 éve itt élek. Biztos hogy nem kötelező. Szerintem semmilyen előnyökkel nem jár.

Időben érdemes menni tartózkodási engedélyért mert megbüntetnek. Én később mentem 1 hónappal és meg is büntettek 200 euróra.

bpetya75 2014.08.21. 14:22:27

@Herr Géza:

Több pozitív megerősítésre van szüksége biztos ;-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.21. 14:27:01

@wuaaa [nor]: Akkor arrafelé is 5 év után adnak állampolgárságot? Vagy ez a "varig oppholdsrett" még nem ad igazi állampolgárságot útlevéllel, csak egy el nem évülő tartózkodási engedély?

Pernilla 2014.08.21. 14:39:40

@Badeni_lakos: Lichtbildausweis = sajat magyar szemelyidet / utleveledet kell magaddal vinni, nem kell semmit kivaltanod...

wuaaa 2014.08.21. 14:41:23

@Aye aye:
Hááát, kérdéseid olvasva eszembe jutott a macskajajból a jelenet : "..amit nem tudsz megoldani pénzzel, azt oldd meg sok pénzzel! "

A lakásbérlés körülményei nagyban függnek attól, hogy ott ahol leszel milyen lesz a kereslet/kínálat aránya, ennek a függvénye az ár és az esetleges pénzen kívüli papirok szükségessége, bár így hirtelen nem tudom elképzelni mi elégítené ki ilyen irányú esetleges óhajukat, ha munkaszerződésed nincs.

Ha közvetítőirodán keresztül bérelsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy benne lesz a szerződésben az is, hogy az első 9 hónap folyamán nem mondhatsz fel. Erről kevesen tudnak, csak a 3 havi kaució plussz az első havi bérlet befizetése közismert.

Nem tudom most mi a helyzet, mert változtak a dolgok amióta itt vagyok és mivel engem már nem érint, nem nagyon van naprakész infóm ezzel kapcsolatban, de elvileg az udin ott van minden. Foglalj magadnak előre időpontot az udin amikor már fogod tudni hogy mikor utaztok, mert néhány hét szokott lenni a várakozási idő.

Thargoid 2014.08.21. 14:44:15

@NIKI LAURA: Nincs ilyen... nem tudom honnan szeded ezeket a dolgokat, de a dezinformáció nem túl hasznos dolog...
Kifejezetten KÉRIK, az EU-s állampolgárokat, hogy ne terheljék a rendszert pl. ILR (Indefinite Leave to Remain) kéréssel.
Az alanyi jogon jár 5 év után és igazolására (ha valaha is kell...) az NI szám kiállításának időpontja valamint adóösszesítő papírok szolgálnak, az un. P60. Ha ez nincs, akkor van gond, akkor legalább számlák, pl. bankszámla folyamatos forgalommal vagy egyéb dolgok kellenek.
De he legálisan dolgozol, mindíg van P60 év végén.
Véletlenül nemrég lett ingatlanhitelünk és ahhoz se kell; a bank egyszerűen megnézi mióta vagy ügyfele.
A gyerekünk meg véletlenü angol állampolgár születése óta... ahhoz is a P60-ak kellettek (ami igazolta az ILR státuszt a szülőknél), nem más.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.08.21. 14:45:22

@NIKI LAURA: mi volt annyira idegen?
@bpetya75: még mindig nincs.:P:) Alapvetően ragaszkodik, igen, de sokszor nem életszerűen vagy önhasznosan, sokkal inkább az egóról szól a dolog...

Thargoid 2014.08.21. 14:47:40

@tableno: A WRS-t valóban kötelező volt kikérni akkor és ez lehet gond állampolgárságnál, bár ez is elévül 2 éven belül ha valaki nem tette...
Mióta a WRS megszűnt, már az sem lehet probléma, EU országból jövőnek.
Más a helyzet, ha nem EU - de az még minket egyelőre nem érint :)

Badeni_lakos 2014.08.21. 14:48:38

@házelőtthinta: Értem. Nagyon köszi az infókat!

Tehát akkor:

1. Bejelentkezek jövőhéten a kivett szobába / haver albérletébe a letöltött Meldezettellel -> Bestätigung der Meldungot papírt kapok.
2. Elkezdek szeptember 1. gyel kint dolgozni (remélhetőleg. lekopogom.) Eltelik 3 hónap. -> Megvan a 3 havi Lohnzettel is.
3. Decemberben vmikor bemegyek a Magistrat ba, mondjuk az Ottakringer -ibe. (melyik napon és hány órára érdemes menni? ) Viszem a
Dienstvertragot és a 3 havi Lohnzettelt, E-Card ot, stb.
=> Megkapom az Anmeldebestätigung ot és minden Rendben!

Stimmt?? Így jó lesz?

köszi mégegyszer. :)

Pernilla 2014.08.21. 14:52:56

@Badeni_lakos: Hinta nem becsi, ugyhogy ha megengeded, akkor en valaszolnek.
3. pont nem oke: itt nem mehetsz barmelyik Magistrathoz (ez csak a Meldezettel eseten valaszthato), az MA35-be kell menned (Dresdner Strasse, guglizd meg). Igazabol barmikor mesz, szamolj 4-5 oraval, bar hallottam mar olyanrol,a ki 2 ora alatt vegzett, de lehet csak urban legend :))

Thargoid 2014.08.21. 14:53:25

@LittleG.: Így van, de nem kell kérned: az ILR státuszod automatikus. Az állampolgársághoz már 6 P60 fog kellenni, vagy 1 ILR és 1 P60.

Badeni_lakos 2014.08.21. 14:53:26

@Pernilla: Ja, értem, OK. :) köszi szépen :)

@Határátkelő: Köszönöm szépen! :)

Mr Long 2014.08.21. 14:58:23

@Thargoid: ENm kotozkodes, csak kerdes.
Valahol mintha ugy olvastam volna, hogy az ILR-t mindenkepp kell kerni es utana kivarni az egy evet. Szoval ez a 6 P60-os ut is mukodik?

Badeni_lakos 2014.08.21. 15:01:05

@Pernilla: Ahha, akkor az MA 35 be kell majd mennem a Dresdner Str. n igen megnéztem Google maps en köszi! :)
- És akkor 3 havi bérigazolással mindenképpen?
mert akkor úgy kicsúszok a 3 havi kötelező Anmeldebestätigung bejelentkezési határidőből, nem? hogy is van ez?

bpetya75 2014.08.21. 15:18:55

@Kellemes Zérókomponista:

Sok minden szól az egóról. Nekem 3,5 éves kitérőt kellett tennem miatta. Nem volt haszontalan, de akkor is kitérő volt.

Thargoid 2014.08.21. 15:20:43

@Mr Long (UK):
www.gov.uk/government/publications/application-to-naturalise-as-a-british-citizen-form-an

másolva az aktuális nyomtatványról:
1.3 Please say when you were given indefinite leave to enter/remain in the UK(not necessary if you are a Common wealth citizen with right of abode in the United Kingdom).If yo u are an EEA national, a Swiss national or a family member of an EEA or Swiss national you should read pages 9-10 of the Booklet AN.

A valóságban a 15 oldalon van a lényeg a fenti linken letölthető útmutatóban:

FOR APPLICANTS FROM SWITZERLAND OR THE EUROPEAN ECONOMIC AREA
...
Evidence of exercising Treaty Rights for 5 years for the relevant EEA national. This may include:
oo
P60 tax certificates covering the relevant period of 5 years
oo
Employer’s letter confirming employment over the relevant period
...

Ha akarsz csináltathatsz ILR-t, de haszna csak akkor van, ha MO már nem EU tag mikor az állampolgárságot kéred :)
A P60-akat viszont gondosan őrizd, mert zárt rendszerben készülnek és nem tud a munkáltatód másodpéldányt csinálni. Akkor is fog kellenne az utolsó évről, ha van ILR.

A gyerek állampolgárságához (a londoni születési helyen kívül..!) 5 db P60 kellett, vagy 1 ILR is lehetett volna... ugyanez kell bárki másnak is, csak még egy P60 pluszban az 5+1 évhez.

Thargoid 2014.08.21. 15:22:51

@LittleG.: Nem kell, de csak akkor nem ha más módon pl. P60-al igazolod azt, hogy itt éltél és adót fizettél. Lásd az előző posztomat, az eredeti angol szöveggel az aktuális nyomtatványokból.

wuaaa 2014.08.21. 15:23:48

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Állampolgársághoz az utóbbi 10 évből legalább 7 évet kell bizonyítottan itt tartózkodnod hogy kérhesd. Ami még nem jelenti azt, hogy meg is kapod.
A varig oppholdsrett - tartós ittartózkodási jog. Ugródeszka az állampolgárság felé. Akár.

a klan 2014.08.21. 15:23:54

ez se jon mar haza soha

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.21. 15:24:26

@QUERCUS: en nagyon szivesen vennem, ha priviben meselnel rola, csak szakmai kivancsisagbol.

SzZoole 2014.08.21. 15:28:25

@Thargoid: es mikortol szamit az 5 ev?
2009 11.16-an kertem idopontot NI interjura
2009.11.26-an kaptam levelet az idopontra.
2009.12.29-en voltam NI interjun.
2010.01.16-tol van UK jogsim es bank szamla szamom.
2010.02.23-tol az elso munka szerzodesem.
2010.04-tol az a HOME OFFICE igazolas ami akkor meg kotelezo volt es £90 korul kellet fizetni erte.
Az ok,hogy a ILR es egy P60 kell vagy hat P 60,de mi van a life in the UK tesztel?Szerintem az is szukseges,vagy nem?

Thargoid 2014.08.21. 15:38:04

@Zoole[uk]: Neked 2010.04 mert még kötelező volt a WRS mikor az itt tartózkodásod kezdted.

Igen, kell a Life in the UK teszt és október óta angol nyelvvizsga IS. Angol nyelvvizsga helyett angol nyevlterületen szerzett iskolai végzettség, pl. diploma is megfelel - itt nem pl. angol nyelven, de MO-n hallgatott tárgyról van szó, hanem Angliában vagy egyéb angol anyanyelvű országban végzett tanulmányokról.

Muscari 2014.08.21. 15:41:21

@bpetya75: ertem, koszi. Gratulalok a csaladnak a fellepeshez, B-nek meg sok sikert es kitartast.

SzZoole 2014.08.21. 15:43:46

@Thargoid: koszi:)akkor ezek szerint a 2010 aprilis elotti 5 honapot nem veszik figyelembe:(
A tesztet tavaly augusztusban meg csinaltam :)

Thargoid 2014.08.21. 15:45:47

@Zoole[uk]:
Fontos még, hogy mivel neked még volt WRS, 12 hónap munkaviszony igazolható legyen a WRS kiállítása után, mivel az EU jogaidat csak ennek megléte után érvényesítheted. Ha megvan a 12 hónap a WRS kiállítása után, az így eltelt idő beleszámít az 5 évbe.

However, the nationals of these eight member states (A8 nationals) are required to have been registered under the Worker Registration Scheme (WRS) for 12 months if exercising Treaty rights in the UK as a worker.Only when an A8 national has completed the necessary 12 months employment under the WRS will they be considered to be in the UK and exercising their treaty rights. However, time spent as a registered worker on the Workers Registration Scheme will count towards the five year qualifying period for permanent residence.

Thargoid 2014.08.21. 15:47:40

@Zoole[uk]: Akkor már csak nyelvvizsga kell vagy diploma... ja, meg még kb. ezer font ;)

Mr Long 2014.08.21. 15:47:55

@Thargoid: Ok, akkor rosszul tudtam.
"a londoni születési helyen kívül" Akkor ha majd meglesz az ot P60 es asszonnal beindulnak a tolofajasok egybol ugorjunk a kocsiba es irany london?

bpetya75 2014.08.21. 15:48:02

@Kellemes Zérókomponista:

Semmi extra. Középtávú gazdálkodási tervek készítése volt a munkám. Egy idő után (6-7 év) egyre jobban irritált, hogy amit mi a törvényi előírások, természetvédelmi irányelvek, hozamszabályozási szempontok, miegymás alapján, minden érintett féllel egyeztetve megcsinálunk, azt a gazdálkodók (főleg az állami erdőgazdaság) akár ad hoc alapon felülbírálja, és némi eljárási költség fejében -kis túlzással- azt csinál, amit akar. Ez piszkosul sértette a hiúságomat. Akkoriban máshogy fogalmaztam meg a dolgot, de visszatekintve ez volt a lényeg. Jött egy lehetőség, amit megragadva jól elhagytam a szakmát. Aztán 3,5 év múlva az anyagi csőd és a válás határán szédelegve sikerült visszatérnem ugyanehhez a munkához.

A jelenség továbbra is létezik, de már nem irritál, csak zavar. Röviden ennyi ;-)

bpetya75 2014.08.21. 15:49:11

@Muscari:

Köszi! Átadom neki :-)

Thargoid 2014.08.21. 15:51:24

@Zoole[uk]: Kicsi az esélye, de ez az ország ahol mindent ki lehet magyarázni... csak kellő határozottsággal kell állítanod, hogy legálisan dolgoztál. És persze simán elfeledkezhetnek a WRS-ről is, hiszen már nem létezik...
Én itt annak a módszernek vagyok a híve, hogy ha valamit nem kérdeznek, vagy nem kérnek akkor azt nem kell megemlíteni hivatalos ügy intézésekor, mert csak magaddal tolsz ki.
Ezt amúgy őshonos angol barátaimtól tanultam, de bölcs hozzáállás :)

Thargoid 2014.08.21. 15:52:37

@Mr Long (UK): Hát szerintem nem kötelező pont London, de mivel mi itt lakunk, így praktikusabb volt, mint máshová menni :)

Muscari 2014.08.21. 15:56:54

@Thargoid: koszi szepen a korrekt tajekoztatast, Niki kollega egy kicsit ramijesztett. Akkor a P60 eleg, az teljesen jo.

Thargoid 2014.08.21. 15:57:16

@Zoole[uk]: egészen pontosan felsőfokú (BSc, Msc, PhD) angol nyelven szerzett képesítés vagy nyelvvizsga kell:

1. have passed the Life in the UK test; AND EITHER2. a. have a speaking and listening qualification in English at B1 CEFR or higher, or an equivalent level qualification; OR b. have obtained an academic qualification deemed by UK NARIC to meet the recognised standard of a Bachelor’s or Master’s degree or PhD in the United Kingdom and (i) UK NARIC has confirmed that the qualification was taught or researched in English or (ii) the qualification was taught or researched in the UK or a majority English speaking country other than Canada; OR c. are a national of a majority English speaking country.

Mr Long 2014.08.21. 15:58:39

@Thargoid: :) Csak annyira ki volt hangsulyozva london, azert csodalkoztam.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.21. 15:58:56

@wuaaa [nor]: Ahha, értem, köszi. Amikor megláttam ezt a 7/10-est persze be is ugrott, hogy tényleg, andaluzkutya már mondta egyszer. :)

Amúgy tetszik az elv, hogy nem feltétlenül muszáj egyhuzamban tolni az éveket. :)

Thargoid 2014.08.21. 15:59:01

@Muscari: Szerintem ott valami hiányzott és nem volt igazolható Niki esetében, vagy nem EU állampolgár volt - azokra más szabályok vonatkoznak.

négyzet 2014.08.21. 15:59:55

@Babette.: mármint én is azt mondtam szerintem... kell regisztrálni, hívhatjuk ennek is, viszont csak akkor regisztrálnak, ha van munkád, vagy más feltételeknek megfelelsz. ez meg akkor mégiscsak úgy néz ki, mint egy letelepedési engedély.

You have right of residence if, in addition to being an EEA citizen, you fulfill one of the following conditions:

- you have employment, provide services or are self-employed in Sweden
- you are registered as studying in an approved educational establishment in Sweden and have comprehensive health insurance
- you have sufficient funds for the support of yourself and your family and comprehensive health insurance valid for residence in Sweden for all family members
- you are seeking employment in Sweden with realistic prospects of achieving employment

In order to be registered in the Swedish population register, you need to show your right of residence for at least one year, if you are an EEA citizen.

An EEA citizen who is seeking employment can have right of residence in Sweden but cannot be registered in the Swedish population register on those grounds. This is due to the fact that EEA citizens seeking employment only have the right to stay in Sweden for six months.

Thargoid 2014.08.21. 16:03:53

@Muscari: Amúgy a gyerek 2 hét alatt megkapta az angol útlevelet a papírok elküldése után. Ehhez képest a magyar követségen 7 hónap alatt nem sikerült még a házasságunkat sem anyakönyveztetni MOn... elég kontrasztos.

Muscari 2014.08.21. 16:05:57

@Thargoid: mi 2011 januarban jottunk, februarban kezdtunk el dolgozni. A WRS aprilisban szunt meg, de mar tudtuk, hogy megszunik, igy mi nem regisztraltunk. Azt a ket es fel honapot akkor elvesztjuk, igaz?
Remelem, mas hatrany nem er majd.

Thargoid 2014.08.21. 16:12:15

@Muscari: Hát ez már fogos kérdés, lehet, hogy jogi szakértő kellene hozzá...
1, Úgy veszitek, hogy a WRS megszűnése utántól telik az idő; nem kell semmi papír, de az idő elveszett.
2, Nem jelentkeztetek WRS-ért ami szabálysértés volt, és bármilyen törvénnyel való összeütközés (akár egy buszon való nem fizetés is) alapja lehet a kérelem elutasításának.
A kérdés az, hogy 30 vagy 90 napon belül kellett jelentkezni WRS-re, már nem emlékszem; én 2005-ben jöttem ki, nem tegnap volt...
Ha 30 napon belül kellett jelentkezni, akkor szerintem meg se említétek a dolgot, mert csak probléma lehet belőle, ha 90 nap akkor viszont pont jelentkezni akartatok, de sajnos időközben megszűnt... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.21. 16:16:21

@Thargoid: a múltkoriban kifejtette valaki itt, hogy ez csak nyavalygás, hogy külföldön nem lehet semmi dokumentumot elintézni, mert neki sikerült a bahamákon vagy hol összeházasodni és lepapírozni, úgyhogy szedd össze magad :-D (részvétem egyébként, remélem, nem kell semmihez különösebben a papír, "csak" alapból bosszantó.)

amikor tavaly a bangkoki követségen csak úgy kíváncsiságból elvi szinten megkérdeztem, mi történne, ha Myanmarban szülnék (ahogyan évente egyébként 4-5 tanár kolléga vagy felesége szokott, és 2-3 hét alatt le tudják papírozni), akkor egészen egyszerűen csak azt tudták mondani, hogy NE, mert nem tudnák, hogyan kellene megoldani. köszi.

Thargoid 2014.08.21. 16:19:01

@Muscari: sajnos van egy 3 lehetőség is jobban belegondolva...
Nem jelentkeztetek WRS-re (pedig kellett volna), ezért még nem telt el 12 hónap WRS státuszban, ergo jogilag még egyetlen hónapot sem töltöttetek el ami beleszámítna az állampolgárságba - lásd a korábbi idézetet, miszerint 12 hónap WRS eltelte után kezdődött (de azt beszámítva) az EU közösségi jog a magyaroknak.

Ha nem keresel meg ezzel szakértő ügyvédet, akkor az én személyes tanácsom az, hogy számold az ittlétedet a WRS megszűnése utántól a kérelmeden és akkor senkinek remélhetőleg eszébe se fog jutni, vagy ha igen, akkor azt mondod, hogy eredetileg túristáskodtál, tanultál stb., de annyira megtetszett, hogy maradtál...
De én NEM vagyok ügyvéd, csak régóta itt élek...

Aye aye 2014.08.21. 16:20:02

@wuaaa [nor]: Igen, ezt már más is tanácsolta, hogy jóelőre foglaljak az udi-n időpontot.
Te amúgy melyik városban élsz, ha megkérdezhetem? Amennyiben Oslo-ban, melyik városrészt tudnád ajánlani? (2 kisgyerekkel, nyugodt és biztonságos környéket keresünk amennyire lehet jó tömegközlekedéssel - lévén ki tudja előre, hol fogunk dolgozni. De azért ne legyen nagyon kint, nem kell, hogy a "marka" a kert végében kezdődjön :). Az a terv, hogy egyszerre megyünk ki, nem pedig a szokásos "apuka előre és mindent lerendez" verzió, de majd meglátjuk..

Thargoid 2014.08.21. 16:23:07

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Nekünk ahhoz kell, mert ez a feltétele annak, hogy a gyerek magyar állampolgárságot is megszerezze... legalábbis a követségen nem hajlandóak elindítani azt, amíg az angol házasság nincs MOn is anyakönyvezve - amit őszintén szólva nem értek, mert a gyerek születhetett volna házasságon kívül is, de attól még mindkét szülő magyar állampolgár, tehát alanyi jogon járna neki, akár házasok akár nem.
Szóval így történt, hogy a gyerek lassan már iskolaelőkészítőbe fog járni, de még mindíg csak angol állampolgár...!

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.21. 16:27:11

@bpetya75: ez a gap a jogelmelet es gyakorlat kozott mindenhol altalanos, es allando.
fel kell dolgozni, nincs mas...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.21. 16:29:09

@Thargoid: nagyon "viccesek" :-(
de ha mellesleg egy gyereknek nem lenne apja (lelépett, meghalt, nem tudja az anyja, hogy melyik pasi is lehetett), csak egy magyar állampolgár anyja, akkor már állampolgárság se járna neki, vagy mi a huzat...?
gondolom, többen mondták már, hogy házasodjatok össze mégegyszer Mo-n , vagy ezt nem lehet, csak papírosítani, ami már megvan, vagy hogyan?
vagy egyszerűen nem tudják, miről beszélnek, aki a legvalószínűbb és a legnagyobb gáz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.21. 16:29:29

@négyzethálós: uhh, a hosszu angol szovegek farasztjak a nyelvtufasomat, de elhiszem:D

Thargoid 2014.08.21. 16:37:51

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Nem ezt még nem mondták, de lehet, hogy egyszerűbb lenne...
Amúgy Finnországban lakó barátom ugyanígy jár, és azt mondta a gyerekeinek, hogy majd intéznek maguknak magyar állampolgárságot ha akarnak, ő már nem akar többet foglalkozni ezzel...
Na most ezzel szemben van az, hogy gyakorlatilag bemondás alapján tud valaki magyar állampolgárságot szerezni, ha véletlenül éppen határon túl él és elérte a szavazóképes életkort... nem akarok politizálni, de a két eljárás eléggé "eltérő"...

Thargoid 2014.08.21. 16:40:28

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): a kérdésre válaszolva szvsz nem kapna állampolgárságot amíg nem szavazóképes... legalábbis eddig tapasztalatok alapján.
Nem baj, jó nekünk az angol koronás útlevél is... bár a határörők mindig kikérdezik, hogy mégis honnan van az angol gyerek velünk...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.21. 16:45:09

@Thargoid: akkor addig milyen állampolgár lenne ez a fiktív gyerek, semmilyen? valahogyan biztosan el lehet intézni, az anya állampolgársága mindig jár a gyereknek, csak valaki olyan sötét, hogy hónapok óta szivat titeket, szerintem az van.

Thargoid 2014.08.21. 16:48:47

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): hiába, ez a választék a követségen... amúgy pozitívumként meg tudom említeni, hogy az épület szépen fel lett újítva belülről, nem olyan elhanyagult és zsúfolt mint korábban volt... bár babakocsival (vagy kerekesszékkel stb.) továbbra sem lehet közlekedni, mert nincs akadálymentesítve a bejárathoz vezető hosszú lépcsősor - legalábbis utoljára januárban még nem volt.

Muscari 2014.08.21. 16:52:33

@Thargoid: koszi szepen, szerintem ezt fogjuk tenni. Az elso p60-t, ami ugyis csak 2011 februar es marciusrol szol, majd szepen elfelejtjuk.

Megneztem, es a munkaba allast koveto 30 napon belul kellett regisztralni, de csak annak, aki aprilis 1-e elott kezdett el dolgozni, szoval nekunk kellett volna, ot heten mulott az egesz. Lehet, hogy megkeresek majd egy szakertot, de aztan lehet, hogy mivel ez mar ugyis megszunt, nem fognak vele foglalkozni.

tableno 2014.08.21. 16:58:09

@Thargoid: Ez egy oltári nagy baromság, amit a követség mond. Ha a szülők nincsenek összeházasodva, az apa hivatalos elismerő nyilatkozata is elég kell hogy legyen a magyar anyakönyvezéshez ergó állampolgársághoz. Sőt, az is elég, ha csak az egyik szülő magyar állampolgár, nem is kell mind a kettőnek annak lennie.

Muscari 2014.08.21. 17:02:18

@Thargoid: Azt azert nem hiszem, hogy ne lenne egyetlen honapunk sem. Mert mondjuk mi van, ha 2011 majusban regisztralni akartunk, vagy pl. most rajovunk, hogy hibaztunk, azt mar korrigalni nem lehet, mert ugye a regisztracio mar megszunt. Tehat ha a majusban megis elkuldtuk volna a kerelmet, azt mar nem is fogadtak volna be. Na mindegy, majd kesobb foglalkozunk a kerdessel.

Muscari 2014.08.21. 17:03:46

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): jok a kepeid, csajszi :-)

Akkor tovabbi jo utazgatast!

Thargoid 2014.08.21. 17:04:04

@tableno: lehet, hogy bepróbálkozunk mégegszer és azt mondjuk nem vagyunk házasok... egyelőre elég sokat kell foglalkozni a házvásárlással, majd utána...

bpetya75 2014.08.21. 17:04:06

@Babette.:

Inkább a szakmai része volt zavaró számomra. Hogy bontás vagy tarvágás, esetleg tarvágás jellegű bontás. Hogy a felújítás kocsányos tölgy legyen, vagy vöröstölgy, esetleg fekete dió. Ez kisebb részben jogi kérdés, nagyobb részt meg szakmai. A gazdálkodónak az a jó, ha gyorsan át tudja adni az erdősítéseit, hogy tovább vághassa az idős erdőket (vágásterületi korlátozás van), ezért aztán nem ritkán a termőhelyhez nem annyira jól illő fafajt erőltet. ha az gyorsan nő.

Mindegy, közben beleszagoltam a dologba gazdálkodói oldalról is, ez is árnyalta a látásmódomat. Szóval végül is hasznos volt a kitérő, és nem csak alázatra nevelés szempontjából.

Pernilla 2014.08.21. 17:07:31

@Badeni_lakos: a bérigazolást nem tudom. Én azt gondolnám, hogy nem kell kivárni a 3 hónapot vele, hanem csak kérsz egy igazolást a munkahelyeden, hogy ők alkalmaznak. De szerintem legjobb, ha ezt a munkahelyeden kérdezed meg.

Muscari 2014.08.21. 17:07:48

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): @Thargoid: ez kabare, tenyleg miert nem lehet az a szegeny gyerek siman magyar allampolgar az anyja utan? Agyrem.

Thargoid 2014.08.21. 17:11:26

@Muscari: sok minden lehet, de szerintem erősen ügyintéző függő az, hogy hogyan értelmenéi a szituációt... a törvényeket "szó szerint" véve, maximum annyi beszámítható időtök van, amennyi azóta eltelt, hogy a WRS megszűnése óta első alkalommal elhagytátok UK-t majd visszatértetek.
Vagy szimplán nem fogja érdekelni a dolog, mert elévült.
Vagy...
A baj az, hogy vannak lehetőségek, és nem a te kezetekben van a döntés, kivéve azt, ha egyszerűen nem számítjátok azt a 2 hónapot - szerintem nem éri meg a kockázatot.

Thargoid 2014.08.21. 17:16:25

@Muscari: valószínű lehet, csak a követség dolgozói nem tudnak róla... és az bőven elég, hogy ne legyen.
Viszont nagyon udvariasak, aranyosak és kedvesek (tényleg, ez nem irónia).

Badeni_lakos 2014.08.21. 17:17:50

@Pernilla: Jaja, simán. Egy havi fizuról a cetli elég szerintem is.
Köszi a tippet! :)

Tényleg még valami! A Wungarnon vannak ezek a vonatjegyek (Wien-BP) eladók 12 - 15 EUR árban, és a nap mellett mindig éjfél van, vagy 23:45 feltüntetve, de miért? Talán mert addig lehet felhasználni, addig lehet vele utazni? Vagy hogy van ez?

www.wungarn.at/utitars/vonatjegyet-kinal/

Pernilla 2014.08.21. 17:35:49

@Badeni_lakos: igen, ez gondolom azért van, mert az adott nap éjfélig érvényesek a jegyek. Ugye itt arról van szó, hogy egy oda-vissza jegy visszairányú részét adják el neked.

Quercus a favágó 2014.08.21. 17:40:26

@Babette.:

Több perről van szó, hosszú történetek, de majd valahogy megoldom.

@Thargoid:

Jól tudják a követség dolgozói. A külföldön kötött házasságból született gyermek hazai anyakönyveztetésének előfeltétele a a külföldön kötött házasság hazai anyakönyveztetése. Ezt kérni kell a gyermek hazai anyakönyveztetésével egyidejűleg. Jogszabály írja elő.

32/2014. KIM rendelet.

Azt persze megteheted, hogy ügy nyilatkozol, nem kötöttetek házasságot. Akkor elég az apai elismerő nyilatkozat a konzul előtt.

Quercus a favágó 2014.08.21. 17:43:32

@bpetya75:

Nem egyszerű dolog. Az első generációs magán erdőgazdálkodók már valamennyire belerázódtak a dolgokba. A gond az újakkal, az újgazdagokkal van. Őket csak a pénz érdekli. Na ezért is van elegem a szakirányításból.

Din Serpahis 2014.08.21. 17:58:08

@Badeni_lakos: Nem kell harom havi Lohnzettel, boven eleg a munkaszerzodesed. Szerzodes + E-card + Meldezettel. Ha ezek megvannak, mar mehetsz is.

Erdemes koran reggel odamenni. Ha mondjuk 7re odaallitasz, akkor is lesz elotted egy batar sor, de ugy fel 9-re vegzel. Vigyel mindenrol masolatot! (Ott is lehet masolni, de penzbe kerul.)

wuaaa 2014.08.21. 17:58:08

@Aye aye:
Stavanger. Oslót egyáltalán nem ismerem, ezt inkább másoktól kéne megkérdezni.

tableno 2014.08.21. 18:29:44

@QUERCUS: Éljenek a kurvára logikus magyar jogszabályok!

Badeni_lakos 2014.08.21. 19:07:31

@Din Serpahis: @Pernilla: Értem, okés. Köszi az infókat :)

SzZoole 2014.08.21. 20:06:40

@Thargoid: koszonom a valaszaid,de az en dolgom nem ilyen egyszeru,ugyanis ido kozben tortent velem egy csunya baleset(2010 augusztusban)amibol evek el teltevel tudtam csak kilabalni,ha lennenek tovabbi kerdeseim privatban feltehetnem?

Quercus a favágó 2014.08.21. 21:09:00

@Thargoid: @tableno:

Van benne logika. Apasági nyilatkozatot csak akkor lehet tenni, ha a gyerek nem házasságban született. Ha ugyan is házasságban született, akkor mindaddig vélelmezni kell, hogy a férj az apa, míg ezt jogerős bírósági ítélet meg nem dönti. Tehát vagy nyilatkozat vagy házassági anyakönyvi kivonat.
Továbbá a gyerek automatikusan az apa nevét kapja, ha házasságban, vagy tartós élettársi kapcsolatban született. Ha viszont ezen kívül, akkor csak úgy kaphatja meg az apasági nyilatkozatot tett apa nevét, ha az anya igazolja, hogy nem él házasságban, vagy tartós élettársi kapcsolatban.

Viszont, ha a szülők a házasságban saját nevüket viselik, és a házasságkötés alkalmával nem nyilatkoztak a házasfelek arról, hogy születendő gyermekeik családi neve mi legyen, akkor ezt a nyilatkozatot pótolni kell a gyermek születésének anyakönyvezéséig.

.

tableno 2014.08.21. 21:24:53

@QUERCUS: No de EU-n belül elvileg el kell hogy ismerjék a tagállamokban kötött házasságot, nem? Legalábbis nekem a Magyarországon kötött házasságomat gond nélkül elismerték itt kint, nem kellett semmit honosíttatni.

Thargoid 2014.08.21. 21:36:10

@Zoole[uk]: Természetesen, de én csak egy egyszerű IT-s vagyok, nem jogász :)

Quercus a favágó 2014.08.21. 21:49:24

@tableno:

Törvény írja elő az itthoni anyakönyveztetési kötelezettséget.

2010. évi I. törvény

"Hazai anyakönyvezés

65. § A magyar állampolgár köteles kezdeményezni a külföldön történt házasságkötésének, bejegyzett élettársi kapcsolata létesítésének, gyermeke külföldön történt születésének, valamint a magyar állampolgárságú házastársa, bejegyzett élettársa, gyermeke és szülője külföldön történt halálának hazai anyakönyvezését."

SzZoole 2014.08.21. 21:53:07

@Thargoid: IT-is???Azt hittem mosogato:)))

Thargoid 2014.08.21. 21:54:38

@Zoole[uk]: az is, hogy a fene egye meg... de a házban amit veszünk rakok mosogatógépet :)

SzZoole 2014.08.21. 22:04:30

@Thargoid: en szeretek mosogatni,mert miota mosogatok kiszedi a gyaszkertetet a kormom alol:)))

Thargoid 2014.08.21. 22:06:45

@Zoole[uk]: Szóval ezért van a sok mosogató Angliában... erre nem gondoltam :)

SzZoole 2014.08.21. 22:09:34

@Thargoid: Te ezt nem tudtad?Itt mindenki mosogat,mindenki tomeg szallason lakik 10 pakival 1 szobaban es csak Londonban,mert a UK Londonbol all:)))

Thargoid 2014.08.21. 22:16:59

@Zoole[uk]: Lássuk csak...
1, London... stimmel
2, Mosogatás... esténként stimmel
3, Hát elég nagy tömeg van itt Central Londonban, azért is vesszük kicsit távolabb a centrumtól a házat... határeset, mert paki ezen a környéken csak nagyon gazdag van legfeljebb.

Azt hiszem ezek a sztereotipiák olyanak mint a mitoszok: van mindnek valamennyi valóságalapja :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.21. 22:20:22

@bpetya75:
Petya, minden tiszteletem a tiéd és remélem nem érted félre amit írni fogok.
Amíg otthon éltem én is másképp néztem a világot és bizony sokszor lódításnak vagy hülyeségnek tartottam amit a kint élők mondanak.
Nem akarom hogy úgy gondolja bárki is hogy távolról osztom a z észt és magas lóról beszélek.
Amióta kint élek bizony belefutottam több olyan dologba amit egy otthoninak hiába magyarázok képtelenek megérteni.
Én is képtelen voltam míg otthon éltem.
Elmondom hogy mire gondolok.
Egy magyarnak felfoghatetlan az hogy kiadjon egy szobát a lakásában egy vadidegennek és közösen használja vele a konyhát, fürdőt, wc-t. Ráadásul olyan emberek is megteszik ezt akik nincsenek rászorulva csak épen van egy üres szobájuk.
Aztán.
Egy magyarnak kúrva nehéz megérteni hogy itt mekkora az a bizalom amit ALAPBÓL tanúsítanak iránta. Magyar ember közeli rokonában nem bízik meg úgy mint itt a munkaadó, a főbérlő, az üzletvezető, a hivatal vagy bárki.
Aztán.
Hiába próbáltam itt magyarázni hogy miért takarítja a WC-t az építésvezető, hogy miért szedi a szemetet a fővállalkozó nagyfőnök egyszerűen nem értették meg hogy mi a lényeg.
Magyar ember ezt otthon nem tudja megérteni.
Aztán.
A toleranciára nevelés olyan szinten van itt hogy azt otthon elképzelni sem tudják.
Az egész oktatási rendszer egyik alappillére.
Magyarországon nem tudják elképzelni sem azt a sokszínűséget ami itt van. Magyarország egy végtelenül rasszista ország.
Jogosan az, én is onnan hoztam magammal és ezen a téren nem változtam. Cigánygyűlölő az egész ország és nem érdekel a liberális duma hogy de....
Nincs de.
Cigánygyűlölők és jogosan azok.
Amit itt megtanultam az az hogy nem a bőrszín teszi cigánnyá a cigányt.
Az én fiam már másképp nő fel.
Őt toleranciára tanítják. Az én fiam egy multikulturális városban világpolgárként nő fel aki bárhová megy a világban mindenhol otthon lesz és jól érzi magát. Mert erre tudatosan tanítják.
Magyarországon nem létezik toleranciára nevelés.
Felteszek egy képet.
Itt kezdődik a toleranciára nevelés. Magyarországon ez elképzelhetetlen.

kepkezelo.com/images/g3uxo7rsdz6fpitwmtf.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.21. 22:33:09

@Zoole[uk]:
Igazad van, én is így vagyok vele. Minek fürödni az ágynemű majd leviszi...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tableno 2014.08.21. 22:39:17

@diggerdriver: "Amit itt megtanultam az az hogy nem a bőrszín teszi cigánnyá a cigányt." - akkor a lényeget már tudod. Innentől kezdve az isten sem mossa le rólad a liberális cimkét! ;)

SzZoole 2014.08.21. 22:45:05

@diggerdriver: az agynemut,meg szegeny Ildi nem gyozi mosni utannad:)))
Es a szagot mi veszi ki beloled:)))

Furos 2014.08.21. 22:52:25

@diggerdriver: megneztem a blogot. Jobban toltodik.

2014.08.21. 22:54:23

@diggerdriver: És ez még csak a jéghegy csúcsa lehet. Legalábbis én így gondolom.

2014.08.21. 22:57:26

@NIKI LAURA: Arra aztán várhatsz! :DDD

2014.08.21. 22:58:44

@tableno: Ne mondj ilyeneket, léccíves. :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.21. 23:00:19

@Zoole[uk]:
Az légnyomással távozik...
:)))))))))))))))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.08.22. 00:59:38

@QUERCUS: 65. § A magyar állampolgár köteles kezdeményezni a külföldön történt házasságkötésének, bejegyzett élettársi kapcsolata létesítésének, gyermeke külföldön történt születésének, valamint a magyar állampolgárságú házastársa, bejegyzett élettársa, gyermeke és szülője külföldön történt halálának hazai anyakönyvezését."

nincs ott, hogy mikor, csak az, hogy muszáj...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.22. 06:55:22

@pappito: és ha szegény egyszeri ember kérvényezi, és mégsem tudják megcsinálni neki, akkor ki a hibás. ráadásul mondjuk ha a gyereknek nincs más állampolgársága, nincsenek papírjai, és egy olyan helyen vannak, hogy közben vízumot / tartózkodási engedélyt kellene hosszabbítani. na mindegy, végülis engem nem érint, de a hideg kiráz attól, mi lenne, ha igen, ha hónapokig mászkálhatnék egy messzi követségre, ahol mindig valami irreálisat mondanak, miközben ketyeg a vízumomon az óra, és a gyereknek hónapok óta semmiféle papírjai nincsenek.

bpetya75 2014.08.22. 08:10:12

@diggerdriver:

Ezt szépen leírtad, szerintem nem értettem félre :-)

Nem vitatom, hogy van egy jó csomó dolog, amit tanulhatnánk arról felől tolerancia dolgában. Azt viszont akár írásba is adom neked, hogy a lányaim pontosan tudni fogják, "hogy nem a bőrszín teszi cigánnyá a cigányt." Bár hozzáteszem, hogy nem a cigányokkal van baj, hanem egy nagyon egyértelműen behatárolható csoportjukkal, meg persze a velük megegyező életvitelű nem cigányokkal is.

Magyarország egyelőre valóban nincs rákényszerítve arra, hogy rendszerszinten próbálkozzon a toleranciára neveléssel. Ez a szülők és a pedagógusok egyéni felelőssége. Mi figyelünk erre, ugyanakkor nem tartom követendő példának a végtelen bizalmat és elfogadást. Csak mértékkel és tartózkodással.

Lehet, hogy a sokféleség előnyeinek meg nem tapasztalása mondatja velem, de én veszélyesnek tartom a multikultit. Az integrálódás hiánya, ráadásul a szándék teljes hiánya tök természetesen vezet a szélsőjobb, a bevándorlóellenesség erősödéséhez. Mekkora balhé van abból, hogy azt az újságírót egy dél-londoni akcentusú fószer fejezte le? Teljes joggal. A gyűlöletre jól lehet apellálni, és ezt kurvára ügyesen kihasználják ezeknek a vallási fanatikusokból álló csoportoknak a vezetői. Ausztrália is kormányzati szinten foglalkozik a fiatalok radikalizálódásának kérdésével. Ez egy nagyon égető probléma, amire egyelőre nincsenek jónak tűnő megoldások. Pedig ez nem majd okoz bajt, hanem most.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.22. 09:18:27

@bpetya75:
Nézd én nem mondom hogy tanulni kellene Magyarországnak Angliától.
Csak elmondtam hogy itt ez van.
A multikulti ellen nem lehet tenni.
Még az Ausztráloknál sem ott legfeljebb lassabb a folyamat.
A meglevő helyzethez kell alkalmazkodni és kezelni.
Itt úgy gondolják hogy a toleranciára nevelés az első lépés.
Nem tudjuk hogy igazuk van vagy visszájára fordul az egész.
A te módszered hogy jó jó tolerancia de tartsuk szárazon a puskaport szerintem teljesen jó.

bpetya75 2014.08.22. 09:26:10

@diggerdriver:

Akkor azt hiszem, alapvetően egyetértünk ;-)

Amire nem tértem ki. Azt, hogy az építésvezető wc-t takarít, vagy a nagyfőnök szemetet szed, azt nem igazán értem. Szerintem nekik más lenne a dolguk. Azt nagyon jó dolognak tartom, ha a nagyfőnöknek, attól mert nagyfőnök, nem derogál lehajolni egy-két szemétért és eldobni a szemetesbe. Ez tényleg majdhogynem a sci-fi kategória itthon. De hogy nekiálljon a kis élére vasalt öltönyében szemetet szedni a vezetői feladatai ellátása helyett? Ebben mi a jó? Tényleg nem értem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.22. 09:47:06

@bpetya75:
Pontosan fogtad meg a lényegét.
NINCS ilyen hogy más lenne a dolguk.
Kérdezd meg Furost hogy jutott oda ahol van.
MINDENT megcsinált azt is ami NEM AZ Ö DOLGA.
Egy építkezés nem szalagmunka ahol részfeladatok vannak.
Az az igazán érthetetlen hogy ennek nincs pejoratív felhangja.
Senki sem mondaja hogy nézdmá a gyökér pucolja a wc-t hadd pucolja jól meg van fizetve.
Aki ebben nincs benn soha nem fogja megérteni.

koxi 2014.08.22. 09:51:49

@Din Serpahis: Ebben lehet valami, mert én is gondolkodom rajta egy ideje, h németből Ausztriába, leginkább Bécsbe költöznék, mert bazi messze van hazajárni. Csak a melókkal, amiket találtam egy netto havi ezressel kevesebbet keresnék. Ez pedig nekem túl sok ahhoz, h Ausztriába költözzek. Főleg, h az ingatlanárak ugyanazon a szinten vannak mint Németországban.

bpetya75 2014.08.22. 11:01:56

@diggerdriver:

Továbbra sem értem. Ha erdészként kimegyek egy brigád munkáját ellenőrizni, akkor nem az a dolgom, hogy nekiálljak fát dönteni, gallyazni, választékolni, darabolni. Meg tudnám csinálni, de nem ezért vagyok ott. Hanem azért, hogy megnézzem, a gyérítést jól végzik-e. Például.

Szerintem az építésvezető azért kapja a magasabb fizetését, mert nagyobb felelősséggel járó, szélesebb látáskört és egyéb kvalitásokat (munkaszervezés, motiválás, emberek irányítása) is igényel a melója. A wc takarításához nincs szükség ilyen kvalitásokra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.22. 11:55:36

@bpetya75:
Nincs. Valóban nincs.
Mégis megteszik.
Azt is belátom hogy ez otthon érthetetlen.
Megpróbálom másként elmagyarázni.
Lejön a fönök a területre otthon.
Látja hogy mindenki dolgozik.
A szemetet össze kéne szedni.
Azonnal szól egy DOLGOZÓ embernek hogy szedje össze.
Itt nem sxól hanem fog egy zsákot és összeszedi.
Az építés vezetönek vagy a fövállalkozónak van erre embere.
Minden építkezésen van legalább egy mindenes akiknek ez a feladatuk többek között.
Viszont ha dolgoznak valamit vagy szabadságon vannak akkor nem fognak kijelölni egy ácsot vagy kömüvest hogy csinálja meg.
Otthon az a természetes ha kijelölnek egy embert.
Itt nem.

bpetya75 2014.08.22. 11:58:10

@diggerdriver:

Oké, ezt értem. Ez tuti, hogy úgy van itthon, ahogy írod.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.22. 12:30:27

@bpetya75:
Milyen érdekes hogy a kommunista osztály nélküli társadalomban milyen hierarchikus merev tagozódás alakult ki a mukásosztály és az értelmiség között míg itt a kapitalizmus fellegvárában mennyire lebontották ezt a falat.
Szinte teljesen eltűnt a fönök beosztott viszony és inkább egy partneri viszony alakult ki.

bpetya75 2014.08.22. 12:40:03

@diggerdriver:

Nálunk egy végtelenül torz, hazug rendszer volt. Viszont meggyőződésem, hogy szerepe volt abban, hogy nyugaton kialakulhasson az, amiről írsz.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása