oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 13. 06:42,  Ahol mindig történik valami 333 komment

2014. június 13. 06:42 Határátkelő

Ahol mindig történik valami

Ma egy olyan országba és városba visz utunk, amiről viszonylag kevés szó esik, holott nincs messze Magyarországtól. Macedónia (és ezen belül is Skopje) a cél, ahonnan Laci küldött beszámolót és rengeteg fényképet (amiért külön köszönet neki). A posztból kiderül, mi a legbrutálisabb kalóriabombák egyike (az élelmiszer egyébként is olcsó), no és arról is lesz szó, mennyiben igazak a sztereotípiák.

MyPics365.jpg

"Nem volt egyszerű életem Magyarországon, hiszen 12 évig űztem olyan mesterséget, mint a helyi nagykövetünk is, csak nem publikus formában. Miután a beosztásom megszűnt és nem igazán terveztem nyílt színen folytatni a detektívmunkát, később vállalkozóként számtalan próbálkozásom fulladt kudarcba, míg végül egy fuvarozó cég kínálta álláslehetőségre jelentkeztem.

Egy héten belül már Lengyelországban dolgoztam és Európát jártam, majd tavaly decemberben jöttem először Skopjéba kollégámnak segíteni és ezt követően januárban három hónapra kihelyeztek ide. Az uniós polgárok 90 napot tartózkodhatnak az országban vízum nélkül, de én kis segítséggel egy éves tartózkodási engedélyhez jutottam - megjegyzem, az Európai Unió tagállamainak lakói Macedóniába személyi igazolvánnyal is beutazhatnak, és azzal igazolhatják magukat.

Valójában sok mindent meg lehet tudni a netről, ezért inkább olyan információkkal szeretnék szolgálni, amelyek ott nem lelhetők fel. Bevezetőként csak vázlatosan.

Japán tervek alapján

Macedónia - pontosabban Makedónija, ezért így is fogom hívni a továbbiakban - a volt Jugoszlávia legdélibb állama, önálló nyelvvel és tiszteletreméltó identitással rendelkezik. Én a fővárosban lakom, ami az ország északi részén található, amelyet a hatvanas években eléggé csúnyán lezúzott egy földrengés, amely után az egész települést újjáépítették jelentős japán segítséggel.

Például a város vasútállomása a tokiói alapján épült és egy Kenzo Tange nevű építész tervezte, csakúgy mint számos mást a városban azzal a rengeteg szoborral együtt, amely szinte múzeummá teszi az utcákat.

A törökök 500 évig állomásoztak itt így csak elvétve akad egy-egy makedón, akiben ne csörgedezne oszmán vér. A hatás érezhető, hiszen az idősebbek közül minden harmadik ember beszél törökül és látható is a városban, hiszen tele vagyunk mecsetekkel, sőt újakat is építenek, mint például ezt a ronda zöldet is.

Mit esznek?

Az ételek minden kétséget kizárólag erős török hatásról tanúskodnak, én magam is szívesen összeütök egy-egy könnyű kaját annak ellenére, hogy a kifejezetten olcsó árak miatt akár minden nap bátran mehetnék étterembe, hiszen 600 dénárból három férfi degeszre eheti magát és nem egy útszéli kifőzde nívójával rendelkező helyen.

Volt itt ugyan McDonald's is, csak a franchise-t az amcsik visszavonták, mert az étteremlánc tulaja egy idő múlva felhagyott a fizetéssel. A makedónoknak cseppet sem hiányzik a junk food, én pedig kifejezetten jól megvagyok nélküle, ahogyan otthon is kerültem az ilyesmit.

Fénykép1705.jpg

meghackelt meki.jpg

Skopje igazi balkáni város, ami él, nyüzsög és itt mindig történik valami. A Vardar nevű folyó szeli ketté, amely fölé számtalan hidat építettek és nem spóroltak a szobrokkal sem. Óriási a kontraszt természetesen a poszt-szocialista tizenakárhány emeletes házak, a düledező régi épületek és a modern építmények közt - egyébként a klasszicista épületek sem idősebbek 40 évnél. A restauráció részeiként építették és építik is őket.

Van itt olyan lakópark, ahol ezerötszáz euróba kerül egy négyzetméter, de van, ahova akkor sem költözött be senki, mikor a város vezetése szerette volna benépesíteni a városrészt. Én a picit Budapest XII. kerületére emlékeztető Kozle nevű városrészben lakom egy toronyház legfelső emeletén. A nappalimból az elém táruló panoráma közepén a Vodno-hegy, valamint a tetején a Balkán egy nagyobb és vasból alkotott keresztje látható. A csúcsra egyébként egy drótkötélpályán lehet feljutni, ezekről írok még később.

A világsajtó és a hazai híradások ugyan meg sem említették, de pár hete volt egy a Richter-skála szerinti három és feles földrengésünk, ami egy nagyon heves zivatarral párosult és a város aluljáróiban úsztak a bennrekedt járművek és több ingatlan alapzata is megrongálódott. Városszerte szivattyúzták a vizet és a helyi földgáztelepbe is becsapott a villám, úgyhogy a tűzoltók sem unatkoztak. Mi sem...

MyNokia232.jpg

MyNokia231.jpg

Jellemző azonban a szervezettségre: 6 óra múlva nyoma sem volt a viharnak, azaz másnap reggelre az utcák akadálymentesek voltak, de ugyanilyen gyorsan a képen látható kockára nyírt bokros kis parkot, térkővel, pavilonnal együtt cakkumpakk 6 nap alatt építették a felvert aszfalt helyére!

Fénykép1499.jpg

Így közlekednek ők

Elismerésemet kell kifejezni a helyi erők hatékonyságát látva, amelyet egy-egy közlekedési dugó alkalmával tapasztalhatunk. Ugyanis ha torlódik a kocsisor a semmiből előteremnek a zsaruk, akik kikulcsolják a lámpát sárgán villogóra és sípszó mellett, karjelzéssel pillanatok alatt szétoszlatják a forgalmi zavart.

Itt jegyzem meg, hogy a hazai gyakorlattal ellentétben nem szekálják az autósokat feleslegesen, a meglehetősen érdekes közlekedési szokások ellenére sem. Vészvillogóval például szinte bárhol lehet parkolni, és sokakat a megállni tilos tábla nem gátol meg abban sem, hogy a körforgalom közepén tegye azt.

Megjegyzem még, hogy itt rendőrt hívnak akkor is, ha valakit becsap a taxis, akitől az engedélyét a szabadságával párhuzamosan és azonnal vonják meg, de éjszaka az éttermek teraszán lévő és nem lebetonozott asztalokról senki nem lopja le a terítőt, a hamutartót vagy az otthagyott poharakat.

Az első barátaim helyi albánok voltak, akikkel azért ismerkedtem meg, mert elnéztem az utat és egy kijárattal később tértem le az autópálya városi szakaszán. Ott bukkantam a RAF burektore nevű étteremre, amelyet egy testvérpár Agim és Fiorim visz tizenkét éve, napi huszonnégy órában. Mindig van friss burek, kifli és döner, amelyet a saját készítésű pitába töltenek.

A burek, ami mindent visz

A burek fogyasztása szertartás a makedónoknak, bár sok éve a háború környékén Szabadkán és Újvidéken is láttam a hajnalban jogurtot (nem joghurtot!) szürcsölő és burekot majszoló embereket, akárcsak itt.

A legbrutálisabb kalóriabomba, amit valaha ember alkotott a péksüteményből és burekból készített simi pogácsa - ekkor a zsíros, margarinos töltetlen burekot egy kiflibe (makedónul kifla) vagy pogácsába (makedónul pogacsa) teszik szendvicsként, és reggeli bootolásként pár harapással juthat az ember komoly energiamennyiséghez.

A burekot hússal, sajttal vagy spenóttal és sajttal töltik a készítése mestert igényel, ami azt jelenti, hogy ez ténylegesen egy olyan szakma, amelyért az elkötelezettek éveket dolgoznak inasként ingyen, csak azért, hogy megtanulják a szakmát.

Mivel mi magyarok kíváncsiak vagyunk általában arra, hogyan lehet a világ más részein megélni, ezért megemlítek pár dolgot ezzel kapcsolatban.

Pénzügyek

Egy makedón dénár 5-6 magyar forint és megjegyzem, hogy az euró árfolyama december óta nem nagyon változott. Igaz, itt a bankban nincs is olyan horror különbség az eladási és vételi árfolyam között, és a helyiek nem is nagyon bíbelődnek azzal, hogy hat- vagy nyolcféle valuta, deviza, lakossági meg ilyesmi árfolyamot kreáljanak a nehezebb átláthatóság kedvéért. Itt minden egyszerűbb, semmi sem komplikált.

Egy átlag melós 200 euró körül keres, ami nem túl sok, de itt az emberek nem sopánkodnak annyit, mint ahogyan arra más népek hajlamosak. A piacon veszek három kiló friss epret száz dénárért vagy ugyanennyi uborkát egy ötvenesért.

A csirkehús kilója egy százas, a marha kétszáz, kettőötven, ha nem a görög érdekeltségű Vero üzletláncban vásárolsz, ami egyébként tulajdonképpen Spar - némelyik élelmiszeren is ez a felirat látható. Ha friss cápát szeretne valaki venni, akkor mondjuk mindig van direkt egy jégágyról, de a halas boltokban is minden, mindig friss.

Háromszáz dénárért kívül-belül patikatisztára mossák a kisbuszomat, 65-67 dénárért tankolok egy liter dízelt, és bar tudom, hogy nagyon egészségtelen, de veszek mellé a kúton egy doboz cigit is 80 dénárért. Nincsen több tüdőrákos itt sem, mint odahaza, pedig nem nemzeti boltban árulják a szívnivalót, viszont este hét óra és reggel hét között nem lehet alkoholt kapni sehol.

Egy üveg bor ára mondjuk 100 dénárnál kezdődik, ez a helyi kannást jelenti, azonban meg kellett lepődnünk, mivel nem tablettás minőség. Egy francia barátom a 300-500 dénáros kategóriát tesztelve kijelentette, hogy náluk ezt a minőségű italt palackonként legalább 15-20 euróért árulják és jó gallként szorgalmasan locsolgatja is a torkát a valódi (!) szőlőből készült itókával.

Drága műszaki cikkek

Az élelmiszer tehát olcsó, ellentétben a műszaki cikkekkel, hiszen itt most tarol a 3G mobil és azok a cuccok, amelyeket én civilizációs ártalomnak hívok. Azért az meglepő, hogy a mobiltelefon tarifák esetében minden 300 dénáros feltöltéshez kapok egy hét korlátlan netet és egy percért 3 dénárt fizetek a hazai csillagászati díjak helyett.

Azonban innen az unióba telefonálni másfél euró, de nem is nagyon erőltetem az ilyesmit, mert mikor hazatelefonálok, utána sokszor egy napot kell regenerálódnom azt követően, hogy a hazai életről, politikáról panaszkodó honfitársaimat meghallgatom, nem titkolom elegem van a politizálásból és nagyon jól megvagyok anélkül.

Hétvégén partik

Vannak ezek a sztereotípiák, hogy a makedónok barátságosak és közvetlenek, ami nagy vonalakban igaz, de mint mindenütt vannak itt is kőbunkók. Az tény, hogy itt akivel beszélsz a szemedbe néz, és senki sem teszi a kirakatba, ha gondterhelt, és nem veri nagydobra, ha nyűgje van, illetve nagy ívben tesz a politikára, és nem kampányol választás idején ingyen a jelöltek helyett.

Minden pénteken, szombaton partiktól hangos a város és hála a magasságosnak az ablakomtól pár méteren lévő cirka 5-6 nagykövetség egyikében egyetlen hétvégét sem hagynak ki bulizás nélkül. A szórakozóhelyek előtt hajnalban vidám és becsípett fiatalokat látni, a szinte tini csajok 20 centi magas sarkú cipőkben, de ugyanilyen 20 centi rövid szoknyácskákban botladoznak, tántorognak, ami nagyon mulatságos még a helyieknek is.

Hozzá kell tennem, hogy Magyarországon rajtam átnéztek a nők és kétszer kellett bemennem valahová, hogy egyszer észrevegyenek, de itt Skopjéban ez olyannyira másképp működik, hogy ha különbséget el tudnám hegedülni, akkor abból élnék. Ezekről is írok majd bővebben."

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Macedónia Skopje

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr376298670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.06.13. 20:49:36

@diggerdriver: Ha egyszer hazajönnek nyaralni tartsál Te is velük családostól. Életed legjobb nyaralásáról fognak neked gondoskodni, ezt láttatlanban ki merem jelenteni.
Ha olyannal vagy ugyanis itt, aki ismeri a helyi viszonyokat, akkor még az amúgy is olcsó áraknál is kevesebből meg lehet itt úszni mindent, tetejében színvonalas ellátással párosul mindez :)

2014.06.13. 21:12:49

Off:
On The Road Again
Udvozlom a Nagyerdemut British Columbiabol, a Kootenay lake partjarol. Tegnap keso du. elindultam Calgarybol, atrohantam a Sziklas hegysegen, megalltam egy oracskara aztatni Radium Hot Springen, kavezni es kicsit aludni Canbrookon, kompoztam is egyet, most megyek megint aztatni az Ainsworth Hot Springshez. Lehet, hogy estere mar valamelyik haveromnal alszom Vanouverben.
Kozben felert nehany fotom az ut egy reszerol:
www.dropbox.com/sh/jcsyw5wpaja8bdl/AABoL1UhdIOsa8BcsrtvdzNva
Tovabbi jo blogolast:)

Mr Long 2014.06.13. 21:13:58

@diggerdriver: Akkor, hogy maradjunk a hambi temanal, te vagy a huspogacsa? :DDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.13. 21:15:50

Na szóval...

kepkezelo.com/images/n3o92y87u0p2wjsvdefd.jpg

Tök jó poszt volt jól megírva.
Lassan meg kell szabadulnunk a "balkán" degradáló sztereotípiától.
Úgy néz ki hogy Dél és Közép Európa között van egy feltörekvő sáv ami régen egy lenézett régió volt.
Én drukkolok nekik.
Sajnos nehezményeznem kell hogy a poszt elment az emberi végtermék kitárgyalásának és naturalisztikus ábrázolásának irányába de hát az itteni emberanyag intellektusa hagy némi kívánnivalót maga után.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Más téma.
Ma találkoztam egy pakival.
Jött dolgozni hozzánk. Gépkezelő.
Nabasszátokmeg:))))))))))))))
Nem eszik embert nem akart megdugni meg amúgy is rendes csókának néz ki. Mindezek tetejébe jó gépkezelő.
Elég nemzetközi a csapat.
Román, Albán, Koszovói albán, Nigériai, Ghánai, Angol, Ír, Magyar.

Más téma.
Erősen nehezményezem hogy a fiam iskolájában még mindig azt az elmaradott nézetet oktatják hogy 1+1=2
Fel vagyok háborodva. Szerintem három. Miért? Mert én azt mondtam.
Magántanárhoz fogom járatni.
Hogy is fogalmazott a Nagy Klasszikus?
Tudsz úszni? Nem. És ha megfizetem?
A magántanárt ha megfizetem akkor 1+1=3.
Javaslom minden szülőnek hogy tiltakozzon az iskolában.
Állítson fel minden szülő saját Nemzeti Alaptantervet amit kőkeményen kérjen számon az iskolán.
Igenis a szülőnek joga van megmondani mit tanuljon a gyereke. Hova vigyék. Mit etessenek vele.
Hánehogymá. Szeméttel tömjék az érzékeny gyomrát. Az én fiamat ne vigyék Natúrlandba. Az én fiam CSAK műanyagokat ehet. Mindenféle szemét természetes kaja kizárva.
Tudják is a tanarak merre hány méter mert megmondtam hogyha nem a Mekiben etetik minden héten háromszor akkor nekimegyek az iskolának a 30tonnással.
Ragaszkodom hozzá hogy gyorsétterembe vigyék.
Hogy a többivel mi lesz nem érdekel.
Tudom vannak olyanok akiknek a Meki a vörös posztó. És?
Kit érdekel ha mind a harminc szülő mást akar?
Igenis az iskola vegye figyelembe a harminc eltérő és homlokegyenest más véleményt.

Most toltam be az arcba 16 csípős csirkeszárny darabot a KFC-ből.
Kúrva finom volt.
a fiam is megkapta napi méregadagját némi csirkecombok formájában.
Erősödjön a kölök immunrendszere.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.13. 21:25:00

@Jess G: a mekis kaja semmivel se szemetebb, mint amit az átlag magyar egy átlag napon eszik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.13. 21:26:27

egyébként most én is elkezdtem köveket hajigálni magamra, az utolsóelőtti napon elmentünk az osztályommal fagyizni :-(
mondjuk amennyi szemetet alapból magukba tömnek, zacskós csipsz és egyebek, szerintem a fagyi ahhoz képest még kifejezetten egészséges is.

M. Péter 2014.06.13. 21:29:22

@Jani haverja: Földrajzilag is csak dombnak számít.

M. Péter 2014.06.13. 21:33:05

@Zka: Igaz magyar ember magyar egészségtelen ételt eszik, zsíros kenyeret, töpörtyűt, nem amerikai szemetet.

SzZoole 2014.06.13. 21:34:10

@M. Péter: ha jol emlekszem akkor 525 meterig domb es ettol magasabbakat hivjak hegynek,de ha nem akkor javits ki kerlek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.13. 21:35:41

@házelőtthinta: " nagy divat fújni a mekire. "
Konkrétan antikapitalista propaganda része. De ezt le se merem írni, mert Birca sorsára jutok.
Természetesen ne egye akinek nem ízlik, csak ne adjuk már elő ezt a "szemetebb a szemétnél" dumát a 800 forintos párizsi országában, jó? :)))

morsels (törölt) 2014.06.13. 21:40:57

Jamie Oliver vs. McDonalds...
mondjuk ez utan bejelentettek, hogy valtoztatnak a recepten.

De azert ez igen messze van a toportyutol.

www.youtube.com/watch?v=zbPK9mF4xqU

puhacica 2014.06.13. 22:14:54

fontos elemet ragadom ki a beszamolonak, szolok elore! szoval van ez az "estetol reggelig nincs alkohol" sztori. kb. egy evvel ezelott nagyon keson vegeztunk meloban, igy az utba eso egyetlen nyitva levo boltba mentunk be, egy Tescoba. stresszes nap volt, 2 uveg sort is tettunk a kosarba. mikor mondta a penztaros, hogy nem vihetjuk el, mert este 10 utan nem adhatnak el alkoholt, olyan rosszul esett, hogy majdnem sirva fakadtam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.06.13. 22:19:02

@puhacica: Szerencsére ilyen szabályok itt Albániában nincsenek, forradalom is lenne, ha valaki politikus ilyent be akarna itt vezetni :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.13. 22:23:51

@morsels:
Majd a döntőt talán ha nem felejtem el:)))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.06.13. 22:29:15

@puhacica:
A 80-as evek elejen (azt hiszem) hoztak be azt Magyarorszagon, hogy 9 elott nem lehetett alkoholt arulni.
Hofi akkor azt mondta, hogy az a melos, amelyik nem tud elozo nap gondoskodni magarol reggel 9-ig, az szaradjon ki :-)

morsels (törölt) 2014.06.13. 22:36:55

A poszt legelso fotojarol jutott eszembe ez.
A gyerek csinalta :-)

kepfeltoltes.hu/view/140613/budapest_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

33621 2014.06.13. 22:36:57

@Torrera: Még egy cívis itt a blogon! Klappol alias Imre Apó és én képviselem ezt a vonalat itt ebben a blogban, meg most már remélhetőleg te is rendszeresen!

GERI87 2014.06.13. 22:37:55

"Macedónia - pontosabban Makedónija, ezért így is fogom hívni a továbbiakban - a volt Jugoszlávia legdélibb állama"

Macedónia, c-vel, ugyanis Makedónia az egy görög tartomány ill. történelmi hellén állam!
Akárcsak a makedónok akik magyarul szintén ókori görög nép.

A magyar nyelv elég jól különbséget tesz a macedón-makedón dologban ami görög-macedón szinten meg elég nevetséges vitát generál.
Szerintem felesleges ennyire PC-nek és tapintatosnak lenni.

"önálló nyelvvel és tiszteletreméltó identitással rendelkezik"

Az identitás kb 50 éves, a nyelv szintén.
Persze ha ők azt mondják, érzik hogy saját, önálló nyelv és nem bolgár, akkor lelkük rajta pl moldáv nyelv sem román a beszélői szerint.

De a poszt érdekes volt.
Végre valami új ország.

GERI87 2014.06.13. 22:38:09

@Marcit:

Igen, a macedónok is szlovák, román szinten vannak a nemzeti történelem és identitás terén.
A dák-római eredet mesét űberelve ők egy még régebbi ókori nép, az makedónok leszármazottainak álmodták meg magukat. Ami alaptalan és vicces.
Lévén szláv nép, akik 50 éve még bolgárok voltak:)
Már csak egy Nagy Sándor szobor kell a főtérre, vagy lehetőleg albán lakosságú mecset mellé:)

Szóval ezek a kommunisták jól tudtak taktikázni:
A szovjetek a moldáv, a jugoszlávok a macedón identitást hozták létre, ha már szabadulni (kitelepíteni) nem tudták az irredentizmus, határrevízió alapjául szolgáló kellemetlen román, bolgár népességtől, hát elősegítették hogy ne érezzék magukat annak.
Sikerült: nem jött létre nagy-Románia és nagy-Bulgária a mai napig sem.

guniver 2014.06.13. 22:38:20

Sziasztok! Nagyon tetszett a poszt, foleg, hogy holnap 3 napra Skopjeba utazom. Hol/hogyan lehet Lacival felvenni a kapcsolatot? Szivesen beulnek vele egy burekra, illetve hatha vallal egy kis idegenvezetest is. :) gharagos yahoo . com harminchathusz 8225119

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.13. 22:38:32

@Chang Yai:

"milyen érzés lehet, ha valakinek olyan állása van, hogy tulajdonképpen a nép egészségének rombolásán dolgozik egész nap nagy igyekezettel? ;-)"

Demagóg vagy.A viccces az,hogy szerintem a többség innen jár pl mekibe.Szidják,de járnak oda.Egyébként ugyanolyan tisztességes munka mint a többi.Vagy nem?

SzZoole 2014.06.13. 22:39:17

Szegeny spanyolok a hollandok poring alazak oket,mar 5-1 a hollandoknak.

33621 2014.06.13. 22:39:33

Nem szeretem a focit és nem is érdekel, de most Holland-Spanyol 5-1?

puhacica 2014.06.13. 22:41:58

@Jani haverja: nekem se sok kellett volna hozza, hogy forradalmarra valjak! :)

@morsels: gondoskodik az ember, ha tudja, hogy gondoskodnia kell. ettol fuggetlenul bolcs ember volt Hofi. :)

puhacica 2014.06.13. 22:47:10

@Zoole[uk]: sajnalom oket, kinlodas ez, nem foci. :(

Muscari 2014.06.13. 22:49:32

WC tema. A guggolos is lehet tiszta, ha takaritjak es a rendes is koszos, ha nem. En Gorogorszagban talalkoztam ilyennel, teljesen rendben volt.
A hagyomanyost meg ugy kell hasznalni, ahogy fentebb valaki leirta, hogy papirral letakarjuk es raulunk. Annyit ajanlanek meg, hogy erdemes a hasznalat ELOTT is lehuzni, ugy kevesebb baci marad a vizben. Ezt meg regen egy nogyogyo javasolta nekem.

Mekis krumpli: biztos, hogy igazi krumplibol keszul. Neha lehet latni fekete foltokat rajta, amit az un. Burgonya X vagy Y virus okoz, a Meki altal hasznalt krumpli fajta kulonosen fogekony erre a virusra. Tehat szerintem nem masszabol keszul, akkor nem maradna meg a fekete folt.

SzZoole 2014.06.13. 22:51:52

@puhacica: ez nem foci,ez meg csak szep meccs a tegnapi nyito meccs,na az egy kalap szart nem ert.

33621 2014.06.13. 22:51:57

@Zoole[uk]: A család többi tagja nézi 3db nő, én meg itt gépezek veletek mert nem érdekel!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.13. 22:57:47

@házelőtthinta: Kiralyi tobbesben nem beszelhetek, de en pl nem jarok mekibe. Sot miota a marhaburgerben majas izt vett eszre parom ( aki amugy szereti a majat is, csak nem egy beefburgerben) azota o sem.

33621 2014.06.13. 23:01:02

Ezt gyorsan linkelem nektek!

index.hu/kultur/cinematrix/2014/06/13/sirva_szaval_radnotit_a_sztriptiztancos/
a tavalyi New Yorki sorozat folytatása a kint élő magyarokról!

puhacica 2014.06.13. 23:04:21

@Zoole[uk]: azt nem lattam, ezt is csak fel szemmel.

SzZoole 2014.06.13. 23:04:37

@33621: kisebbsegben vagy?Akkor csak betetre keresel:))))))))
Nekem erdekesebb tema a foci,mint masok szarasi es hugyozasi szokasai.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.13. 23:05:29

@Muscari:
Milyen kontaktusban vagy azzal a vízzel ami benne van?

SzZoole 2014.06.13. 23:07:24

@puhacica: nem vesztettel semmit,de nem gondoltam volna,hogy egy holgyel fogok a focirol beszelgetni,ennek orulok:)))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.13. 23:10:03

@33621: a folytatása még nincs ott, sőt seholse a neten, amennyire látom. Csak most mutatják be.

morsels (törölt) 2014.06.13. 23:14:34

@puhacica:
Hat meg azert ugye Magyarorszagon volt megoldas mindig.
A bufeben feher kavet kellett kerni.
A kavescseszeben vodka volt :-).

montroyal ( CAN qc) 2014.06.13. 23:15:47

@házelőtthinta: de jo hogy a kissebsegbe vagyok soha nem jarok a mekibe .. 88-ban csodaltuk imadtuk Bécsben mert meg MO-on nem volt ...amikor a gyerekek kicsit voltak a csuszdak meg a jatekok miatt jartunk ... a krumpli még nem rossz de a tobbi husnak csufolt adalekos formedmények ..

morsels (törölt) 2014.06.13. 23:19:05

@Muscari:
Monodjuk en nem ertek hozza, de az mennyire szamit, hogy a kagyloban levo vizben mennyi baci van?
Vagy ha esetleg a cseszebe hugyozok, mennyi esely van arra, hogy a bakteriumok felmasznak a vizsugaron?

Azt sem ertettem soha, hogy a combomrol hogy a francba jutnak el a bakteriumok oda, ahol mar esetleg tudnak is valamit kezdeni a szervezettel. Mert ugye a borunk bakteriumok tomkelegenek van kiteve a nap minden perceben, aztan azert megsem ugy van, hogy ha raulok a vecere, akkor fertozest kapok.

Persze ha nyilt seb van a combomon, akkor az mas, de kulonben nem ertem.

Viszont ha ez igaz (mondjuk en meg soha nem kaptam fertozest), akkor egyszerubb lenne leokoplaszttal leragasztani a combunkat, amit aztan levennenk, amikor hazaerunk.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.13. 23:20:45

@Muscari: Én 2000-ben utaztam ät Macedoniän. (Izraelböl jöttünk haza). A täj gyönyörü Volt, arra emlékszem. Meg arra is, hogy a hatärör miutän elökerült, elvette az utlevelünket, és csak ugy volt hajlando visszaadni, hogy vettünk neki a duty free shopban konyakot. Az ugy nézett ki, hogy cetlire fölirta, hogy mit kér, shopba be, onnan ki a vältoshoz, dollärt jopénzért ätvältani DM-re, vissza a shopba, cetli elvesz, 40DM-et leszurkolni a piäért oszt' csokolom. Mert a piät mondanom sem kell, nem kaptuk meg. :-) Az utlevelünket viszont igen, mert a hatärör mindezt figyelemmel kisérte. Vétségünk annyi volt, hogy az auto orra kilogott a Stop fölirat fölötti csikbol, amiböl egyébként nem lätszott semmi...
@Lex D'Arquebus: Häny fok is volt mult pénteken? Szerintem ha a toban lett volna a Meki, na kb csak akkor talälkozhattatok volna emberekkel. :-)))) (Probäld meg ezt pl vasärnap olyan ebédidöben...mert sokaknak ez A program...)
@DieNanny [SZ,CH]: Nanny! Urilänyosan, csak gyengéd sugärban engedni...:-)))
Pisilös sztorihoz: Multkor elautokäztunk 1focipälya mellett. Az ut és a kerités között susnyäs volt. Kisfiuk félrecsapott naciszärral öntözték a drotkeritést... :-))))
@rezsöatya: Nekem egyszer nagyon kellett, és sehol nem volt egy megveszekedett bokor sem az ut mentén... Miutän mär nem birtam toväbb, meg addig 1ärva autoval sem talälkoztunk, räszäntam magam. Megälltunk, kinyitottam a Coupé 1etlen ajtajät, hogy azért mégis csak takaräsban legyek .. és mindkét oldalrol jöttek....:-)))
@nezzazegfele: Azon a helyeken, ahol ilyen WC-k vannak, ott a nök tuti "szekszi" combfixben nyomulnak... :-)))
@Mr Long (UK): :-)))))
@ablakkktalan: Itt is ugyanigy van. Ha jol emlékszem még kb 2hét, és elkezdödnek a nyäri leärazäsok. :-)))
@Mirjam2: Nem akarok ebbe nagyon belevau, de a Ronald McDonald häzakrol mi a véleményed? (en.wikipedia.org/wiki/Ronald_McDonald_House_Charities)
Mert sokan erösen a josägos (ami kb = a Meki jo) Mekivel tärsitjäk...
Ez csak 1kérdés, érdekel a véleményed, nem piszkälni akarlak.
@svájci sapka (ch): Munkatärsai hazaviszik? :-)
@Kövérmadár [swe]: Amikor diétäztam volt, hogy uton voltunk, és Meki lett belöle. Olyan saläta amiben nem volt kukorica, sajt és piritott kocka sem volt hozzä + grillezett csirkemell az egész igy naturan, szosz nélkül +0,5l szénsavmentes äsvänyvizzel volt a menü.
@Th's child: Pedig tök 1értelmü. :-)))

Muscari 2014.06.13. 23:21:10

Bircanak van egy jo cikke Macedoniarol az oldalan. Leirja, hogyan krealtak maguknak nyelvet es tortenelmet, valamint hogy hogyan latjak oket a szomszedos orszagok.

morsels (törölt) 2014.06.13. 23:23:41

@montroyal ( CAN qc):
En sem ettem meg McDonaldsot.
A hamburger lehet jo is, csak nem gyorsetteremben (mint McDonalds, Burger King, ilyesmik)

Szerintem.

montroyal ( CAN qc) 2014.06.13. 23:28:00

@diggerdriver: KFC..?olvastm egyszer hogy az vezet az egeszsegtelen kaja , transgras stb szempontjabol .. de azert finom ..plane ha a melegfiokbol adjak fél oraja az olajban elazott csirkedarabokat .. ereztétek mar hogy mig az otthoni hazi rantottcsirket masnap is meg lehet enni , felmelegiteni a KFC par ora mulva felmelegitve is ehetetlen (szamomra)..
azert semmi baj ... a diszno se tudja mitol hizik ...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.13. 23:30:13

@Muscari: Nekem anno meg azt mondta egy öreg nögyogyäsznö, hogy a kilinccsel valo talälkozäst probäljam elkerülni, mert a bacik ott tanyäznak. :-) Amugy pl Kaliforniäban az tetszett, hogy a nyilvänos WC-kben ott volt a fertötlenitö spray és a WC-ülöke (papir).
@morsels: :-)))

montroyal ( CAN qc) 2014.06.13. 23:30:48

@morsels: ja en is eszem hamburgert Five guys pl vagy amit otthon csinalunk ... persze meg ott nem tartok($) hogy csak farmrol vasaroljam az alapanyagokat ..

puhacica 2014.06.13. 23:36:59

@Zoole[uk]: te egy lovag vagy! :) amugy tegnap beszelgettuk az urammal, hogy "bezzeg regen"! en 13 eves voltam, amikor Roberto Baggio kihagyta a vb donto 11-est. a szivem szakadt meg erte. de gondolom az idosebbek meg ugyanigy gondolnak Pelere, Maradonara. hogy azok voltak az igazi focistak. :)

@morsels: na ja, csak tudni kell a megfelelo jelszot. :)

morsels (törölt) 2014.06.13. 23:37:55

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Igen, olvastam en is, hogy a legtobb bacilus a wc-k kilincsen talalhato... nadehat most komolyan. A bor felulete tokeletes ved a bacilusokkal szemben.
Ha nem kerul bele a szervezetbe, akkor semmi bajod nem lehet. Szoval igen, a kilincset nyalogatni nem jo otlet.

Torrera (törölt) 2014.06.13. 23:38:11

@33621: Igyekszem jelen lenni :)

Hat nem volt tuzijatek itt Españaban az 5-1 miatt :( Szegenyek

montroyal ( CAN qc) 2014.06.13. 23:40:45

@Cascabel: jok ezek a hot springek tavaly mi a Miette hot springbe voltunk .. jo volt melegviz, gyonyoru hegyek korbe .. .. de azert ne hasonlitsuk a magyar thermal furdokhoz ...(legalabb is ezt a harom kismedences hazi strandot ..
mi pénteken indulunk Vancouverbe 3 nap majd hajo ...

morsels (törölt) 2014.06.13. 23:41:30

@montroyal ( CAN qc):
Probaltam a Five guyst, de azert sem vagyok igazabol oda. Persze, merfoldekkel jobb, mint a McDonalds (amit eletemben nem ettem :-)), de annyira nem voltam oda erte.
English pubban lehet jokat kapni, meg mostanaban kezdenek terjedni ezek a gourmet burger jointok.
Meg nem probaltam oket, mert evente 3-4-szer eszek hamburgert, abbol neha ha kimegyunk ebedre, vagy itthon csinalok en BBQ-n.

Az igazsag az, hogy legtobbszor csalodas az ilyesmi.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.13. 23:42:27

@morsels: Nem akarok annyira belemenni, mert digger kiakad a végén, meg te ffi vagy, ugye? Ergo ilyen hatalmas problémäval nem szembesülsz :-), de valami olyasmiröl van szo, hogy baci a kézen és pisilés utän, bär mindenki WC-papirral törli ki, de érintkezhet a kéz a hugyholyag / hüvelybemenet környékével.
Szerintem erröl tanato-t kéne megkérdezni. :-)

SzZoole 2014.06.13. 23:44:55

@puhacica: koszonom:)))
Akkor eleg fiatal lehetsz ha akkor,csak 13 voltal,en mar akkor 20 voltam es nos:)))

Muscari 2014.06.13. 23:48:15

@diggerdriver: ha minden oke akkor semilyenben. Idonkent azonban "felcsapodhat" a viz, plane azoknal a wc-knel, ahol pont kozepen van a luk. Jobban szerettem azokat a regi tipusu "szartartos" veceket, ahol volt egy vizszintes resz, ha erted, hogy mire gondolok. Abban nem csobbant.

morsels (törölt) 2014.06.13. 23:49:38

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Igen, en ferfi vagyok, igy az en szervem kozelebb log a wc-ben levo vizhez, mint a tied. Jobb esetben.

A borunk feluleten allandoan vannak bacilusok. A szervezetunkben is.
A bor (amig nincs nyilt seb) egy rendkivul hatekony vedofelelulet, persze lehet allandoan fertotlenito szereket hasznalni, de annak meg mas kovetkezmenye lesz.

Egyszeruen tul van ragozva ez az egesz. A bakteriumok nem ugralnak csak ugy metereket vizbol ulodeszkara, meg onnan testnyilasokba.

Muscari 2014.06.13. 23:50:17

@morsels: Diggernek irtam feljebb.

montroyal ( CAN qc) 2014.06.13. 23:50:50

@morsels: kb en is annyiszor eszek hamburgert mint Te ,neha smoke meat , vagy a costcoba a pulykas szendvicset ... neha Amirt. de miota felvitte az isten a dolgom es erdelybol szarmazo felesegem van inkabb hazi kajat sutit eszunk ...

SzZoole 2014.06.13. 23:53:37

Miert nem beszelunk a dugasi szokasokrol?Az kellemesebb nem?Na mentem aludni.

morsels (törölt) 2014.06.13. 23:54:38

@Muscari:
Ohhh.. akkor elnezest, nem akartam belebeszelni.

puhacica 2014.06.13. 23:55:10

@Zoole[uk]: hat akkor te se vagy egy petyhudt toku venember. :)
jo ejt mindenkinek!

Muscari 2014.06.13. 23:57:27

@morsels: azert a noknek van am egy eleg erzekeny resze, ami ki van teve a fertozeseknek. Beszeljunk a huvelygombarol ? ;-)
A hugyuti fertozesekre is erzekenyebbek a nok, mert sokkal rovidebb a hugycsovuk es konnyebben feljutnak a bakteriumok.
Kar, hogy Tanato nincs ilyenkor maritt, kivancsi lennek a velemenyere.

Muscari 2014.06.13. 23:59:40

@morsels: nem ugy ertettem, a valaszt a kerdesedre megtalalod abban a kommentben. Kozosen beszelgetunk, nem privatban :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.14. 00:08:16

@morsels: Örülök, hogy te is azok közé a ffiak közé tartozol, akiknek nem derogäl räülni a WC-re. :-)
A fertötlenitésmäniätol mondjuk én is kiakadok...
Kb arrol nem akartam beszélni, amit @Muscari: fölvetett. :-)))

morsels (törölt) 2014.06.14. 00:15:59

@Muscari:
Irtam, hogy nem ertek hozza, nadehat elvileg az erzekeny resz a wc kozebepen van, ahol nincs uloke. Namost ha a huvelygomba atugrik az ulokerol, vagy a vizbol felfele, az mas, de akkor az uloke fertotlenitese sem segit.
Szerintem (mint irtam, nemertek hozza)

morsels (törölt) 2014.06.14. 00:18:20

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Engem nem zavar.
Sot, elmeselem, hogy hogy tortent :-)
Szoval ejjel ki kell menni pisilni. Es hat ugye a villanyt felkapcsolva olyankor nem lat semmit az ember egy jodarabig, sotetben meg kizart dolog, hogy betalal a wc-be.
A lenyeg az, hogy ugy dontottem, hogy leulok pisilni; nem bantja a szemem, nem is tart sokaig, jobb ez igy.

Es lass csodat. Semmi bajom nem tortent, amennyire en meg tudom hatarozni, nem vagyok buzi :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.14. 00:32:30

@morsels: :-))))))
Férjem anno akkor "szokott" rä, amikor különköltözött a szüleitöl, és neki kellett takaritani...akkor egyböl föltünt neki, hogy a WC nem olyan joillatu, mint amikor anyu (ahogy ismerem naponta) takaritotta. :-)))
Nälunk bärki aki nälunk vendégeskedett / lakott akärmeddig, csak annyit kértünk töle, hogy üljön rä a WC-re pisilésnél is.
A mäsik szabäly az az, hogy ott ahol alszunk nem eszünk. Öcsémék képesek tänyérral az ägyban aludni. A brazil haverunk meg a ruhäi közé rakta be az almäit. (Nagyon szegény körülmények között nött föl, és az alma luxuscikknek szämit feléjük.)

morsels (törölt) 2014.06.14. 00:50:55

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Viszont azota sem kaptam semmilyen fertozest.
Persze repteren, vagy etteremben hasznalom a ferfiaknak kialakitott lehetoseget, mert megtehetem, de amikor szuksegem van masik megoldasra, akkor sem fertozodtem meg semmivel.

A combomon kerestul.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.14. 01:06:27

@morsels: Lehet, hogy ehhez nöi comb kell... :-))))

morsels (törölt) 2014.06.14. 01:10:59

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Hat ha csak ugy nem :-)
A szor (a ferfi combon) a bacilusok ellensege, vagy mi :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.06.14. 01:17:15

@morsels: :-))))
Ez egy nagyon jo meglätäs! :-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.14. 04:59:47

@Herr Géza: Pföjj, undorító ez az egész sajnos, ahogy írod... :D Nekem hatalmas megdöbbenés volt, mikor a dicső, fejlett nyugat egyik fellegvárában jártam, Párizsban, 1984-ben.Ilyen ocsmány, guggolós vécék voltak tömegével...Az ember összef*ssa a bokáját, nadrágját, rettenetes az egész.Mindezt azért, hogy a takarítóknak csak slaggal kelljen pucolni.És télleg, az öregek, 65-70-75 évesen hogy a náthásba gittelnek?Mikor még megtartani se bírja magát, még két kézzel se...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.14. 05:03:24

@rezsöatya: Ez a sofőr minden bizonnyal Degeczfalváról származott.Rengetegen vannak, akik oda valósiak, vagy onnan expatok... :D :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.14. 05:14:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jájjj, bázz, ez kemény lehetett... :-))))))))) És a busz azért megvárt? :D

kutya vacsorája 2014.06.14. 07:54:26

@ laci, aki kém volt, de most szállítmányozó:
zseniális a poszt, folytatást szeretnék.
milyen nyelven kommunikációzol dodaki?

tanato 2014.06.14. 07:57:56

@Muscari: Eü,szempontból mindenképpen jobb aminek vízszintes része is van,mert pl. meg tudja nézni egy paciens hogy véres-e nyálkás-e,milyen állagú a széklete,ezt sokszor kérdem én is a betegeimtől.Viszont ha nincs vizszintes rész rögtön eltűnik a termék így nem lehet pontos öndiagnózist felállítani.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.14. 08:07:48

@Chang Yai: "heveny péniszféltékenységben vagy miben törtek ki. "

Haha, a szó, amit keresel: péniszirigység.És nekünk férfiaknak nincs ilyen problémánk, mert nekünk alapból van ilyen szerv... :D
A kislányokra jellemző ez, itt van a magyarázat:

www.femina.hu/terasz/peniszirigyseg_az_elmelet_ami_forditott_egyet_a_vilagon

Bocs ha már volt, most tartok itt az olvasásban...

rezsöatya 2014.06.14. 08:15:16

@morsels:
"amennyire en meg tudom hatarozni, nem vagyok buzi :-)"

kerdezd Diggert, neki errol mas a velemenye... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.14. 08:20:27

@Zoole[uk]: És milyen jó már látni, hogy feltörülik a spanyolokkal a mezőt...! :D Örül a lelkem... :-)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.14. 10:09:50

@geegee: tudom mi az a peniszirigyseg, csak probaltam arra uj szot alkotni,mi tortent mikor
ocsem meg a pasim allva pisilo not lattak a neten.azonnal kitort beloluk valami "de ez azenjatekom es neked Nem adom!!!"....

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.14. 10:19:08

@házelőtthinta: o en csak piszkalodok, nekem Nem szabad?
Es Nem jarok mekibe fentebbmondtam h tul draga. Lehet mashol is rendes sultkrumplit hambit ropogos sult csirket venni ha mar muszaj.
Focit en neznem de hajnali 3kor teljesen eselytelen sajnos!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.14. 10:28:16

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Nem rossz, de ha meki akkor 3 BigMac! :D
Salátát otthon is tudok enni :)

Papagály (törölt) 2014.06.14. 14:13:35

@házelőtthinta:
"Egyébként ugyanolyan tisztességes munka mint a többi.Vagy nem?"

nem. sok más munkához hasonlóan szégyenletes célokat szolgál. a tulajdonos profitját - bármi áron.

skye8 2014.06.14. 15:03:23

tetszett a poszt, feludules volt olvasni, eletvidam, humoros, es ami a legfontosabb, nincs tele frusztraciokkal.
az utolso bekezdest egy ujabb poszt formajaban kifejthetned!
all in all, az egyik legjobb poszt az utobbi par honapban a HA-n, koszonet erte!

tanato 2014.06.14. 20:44:35

@Muscari: Utólag itt vagyok:persze hogy hajlamosabbak a nők a húgyúti fertőzésekre a rövidebb húgycsövük miatt.Ezért veszélyesebbek nekik a kevésbé tiszta Wc ülőkék is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.15. 00:18:26

@Muscari:
Hogy neked mennyire igazad van.
Tényleg így van. Először a honvédségnél találkoztam vele és azóta alvázmosós WC-nek hívom.
Sajnos teljesen az terjedt el.
Abszolút igazságod van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.15. 05:27:17

@Chang Yai: Jajó... :D Néha belőlem is kijön a nyelvújító... :-))

Agent Skopsko 2014.06.16. 12:01:36

@kutya vacsorája: Zomeben angolul de mikor alruhat oltok es elvegyulok a nep kozt, mint egykor Matyas kiraly akkor termeszetesen makedonul. Megjegyzem hazankkal ellentetben rengetegen beszelik a nyelvet a multkor az egyik szerb pipinek segitettem lakast nezni es egy Tito rendszerbol ittfelejtett parthazgondnok-kinezetu, fozelekszagu hazineni csupan harom igeidot hasznalva ugyan de tokeletesen erthetoen es folyekonyan kommunikalt. post scriptum: Diszkriminativ, hogy nem lehet ciril betus nicknevet valasztani :D

Agent Skopsko 2014.06.16. 12:10:48

@adg [Au, Darwin]: Kenzo Tanget az ENSZ kuldte ide 1963-ban de akkor nem haromesfeles volt a talpalavalo hanem letarolt majdnem mindent. Ugy sejtem Tito apank halado gondolkodasa csak ratett egy lapattal, mert a belvaros nehany helyen olyan, hogy kerulgetni kell a szobrokat de vannak olyan betonmonstrumok, hogy egy milla dollaros Star Wars helyszin elbujhat mellette.

Kukkants ide ni!
www.yomadic.com/communist-architecture-skopje-kenzo-tange/

Agent Skopsko 2014.06.16. 12:15:22

@guniver: Irtam mailt :) Чак Норис

Agent Skopsko 2014.06.16. 12:42:25

@GERI87: Az orszag neve Република Македонија azaz Republika Makedonija a terulet nevet 1915-ben is konkret K betuvel olvashatjuk mindenhol es az lehet, hogy a magyar nyelv C betuvel ejti de rajtunk kivul senki a vilagon.

Az orszag valoban fiatal, de ha belegondolunk a tiszteletremelto identitashoz nem szukseges 1000 eves tortenelem, hiszen mi sem megyunk sokra mikor par "hazafi" petroleumlampa fenye mellett kesereg a Hazai Palya trianoni kulonszamanak rongyosra olvasott lapjai felett nosztalgiazva.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása