oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 27. 06:43,  Akkor nem helló! 661 komment

2014. április 27. 06:43 Határátkelő

Akkor nem helló!

Sokszor beszéltünk már a beilleszkedés nehézségeiről, néha egészen váratlan helyen szembesül az ember furcsa szokásokkal. Ki gondolta volna például, hogy a svédek elvből nem köszönnek a lépcsőházban, vagy hogy nem szívesen szállnak be veled egy liftbe? Ma ezen kívül ellátogatunk Marokkóba és Jekatyerinburgba is, csak hogy jó sokat utazzunk…

cím lift.jpg

Kezdjük tehát a svédekkel, méghozzá a Bezzeg a svédek! blog egyik posztja alapján, melyben bandirepublic a beilleszkedés egy érdekes szeletéről ír.

„A kultúrsokk szerves része, sőt mondhatnám természetes velejárója az otthonról hozott alapvető viselkedésminták ütközése az itteniekkel.

Az már a 0. percben nyilvánvalóvá vált, hogy sosem leszek svéd, és asszimilálódni sem szeretnék, viszont az integráció / beilleszkedés alapvető igény, amit próbálok napi szinten kielégíteni. (…)

Az alábbi példák egyértelműen súlyos általánosítást jelentenek az általam sokszor tapasztalt, ám ettől még egyedi esetekre alapozva, de azért mégis érdemes összekötni a felvázolt pontokat, hogy kirajzolódjon egy jellemzés:

- A svéd szomszéd valószínűleg a lépcsőházban sem köszön neked, még akkor sem, ha te üdvözlöd előtte.

- Lehetőség szerint nem szállnak be veled egy liftbe. Ha mégis az a rettentő kínos helyzet áll élő, hogy együtt kell utazni 32 másodpercen keresztül vertikálisan egy zárt helyiségben, akkor iszonyatosan megfeszülnek.

- Itt nincs olyan, hogy becsöngetsz a szomszédhoz egy csavarhúzót vagy létrát kölcsönkérni.

- Ha véletlenül a ránézel az utcán egy szembejövő nőre, ne adj isten a szemébe, akkor iszonyat kellemetlenül kell érezned magad. Visszanézni nem fog rád, pláne nem mosolyogni. Inkább leszegett fejjel elsuhan melletted eltúlzottan határozott léptekkel.

- Ajtópara: hülyén néznek rád, ha valakit magad elé engedsz az ajtóban. Ebből kifolyólag készülj fel arra, hogy átgázolnak rajtad a metróra felszálló tömegek még mielőtt kiszállhatnál a kocsiból. Nőt előre engedni pedig maga a szexizmus minősített esete, ami komoly következményekkel járhat.

- Ha nyilvános helyen szenvedsz egy fizikai akadály leküzdésével (pl: babakocsit rángatsz föl / le kézben egy lépcsőn), akkor a kutya sem áll meg segíteni neked. Mindenki csak saját magával van elfoglalva, és azt gondolják, hogy ura vagy a helyzetnek, hiszen nem kértél segítséget.”

Gondolom, hasonló listát sokan össze tudtok állítani, és a kommentkben ez meg is történik majd. Ezen túl ajánlom az eredeti bejegyzést mindenkinek, ide kattintva érhetitek el!

Reszeges zullott naplopó

Mai második posztunk egy eddig itt még nem szemlézett blogról, a romantikus nevű Mayree-uh-uh címűről származik, melynek írója Uncle Joe. Úticélunk pedig ebben az esetben Marokkó, és egy egészen különleges figura, Hanin.

Hanin.jpg

„Ültünk Akhfenir egyik kis kávézójának teraszán, méregerős helyi feketét kortyolgatva, gyenge szellő tette kellemessé a gyönyörű napsugaras tavaszt. Pár száz méterre az Atlanti-óceán sustorgott, ezt leszámítva talán negyedóránként gurult el egy autó a poros úton, csend és nyugalom, igazi kávésmerengős időszak... és akkor a helyi könyvelőnk megjegyezte, hogy a barátja, a sofőrje –Hanin - tud magyarul.

Az unszolásra elmosolyodott a srác, majd kissé törve, de érthetően azt mondta:
- Reszeges zullott naplopó.

Majdnem kiköptem a kávém. :)

Mint kiderült, magyarokkal dolgozott együtt valami filmforgatáson.

Aztán az is kiderült, hogy ő csak passzióból sofőrködik, hiszen nyugodtan ücsöröghetne otthon az úszómedencés villájában hideg sört kortyolgatva, mivel a mozinál dolgozik nem kevés pénzért, mint különleges effektekért felelős szupervigyor.

Az ugye (nem) köztudott, hogy Marokkóban található vagy 4-5 nagy stúdió, vagy mi az ördög a neve annak a helynek ahol a filmek csinálódnak és eléggé pezsgő az élet.

Rengeteg filmhez gyártott kelléket a saját workshopjában, például a Múmia egyik részéhez helikopter rotorból készített ventillátort, ami a homokot fújta mintegy viharként, vagy az Asterix katapultját is ő hozta össze (...)

Dolgozott már Spielberggel, Cameronnal, Ridley Scott-tal, a karóráját DiCapriótól kapta, most pedig épp Clint Eastwooddal kocsikázik.

Hanin sosem tanult angolul, ennek ellenére tökéletesen beszél, viszont az írása az hogyismondjam... kódfejtésre szorul: im ok i miss you so match sen may best wiches to the all family. i m in rabate wed cline estowod we hafe 2monte schouting ade we travette to tanja wed spithdre mane films we have 4monte maryemme schi woorkine wed asse.”

Az angolhoz nyomokban hasonlító szöveg megfejtését elolvashatjátok Uncle Joe blogjában ide kattintva, ahol további képeket és persze bővebb leírást is találhattok.

Tűzoltókocsi mint bárpult

Többször is foglalkoztunk itt a blogon (és a Facebook-oldalon) a parlamenti szavazás előtt azzal, mi a teendő, ha valaki voksolni akar. A határátkelők kénytelenek voltak a legközelebbi konzulátusig zarándokolni, ami egyes országokban elég húzós programmá vált. Így jártak a Káma-túra blog szerzői is, akik Oroszországban nem kevesebb, mint 700 km-t utaztak azért, hogy szavazhassanak. Ha már így alakult, akkor összekötötték a kellemest a hasznossal.

Jekatyerinburg.JPG

„Két hete egy rövid kiruccanást tettünk, hogy mi is leadhassuk voksainkat az idei parlamenti választásokon. Sajnos nekünk nem adatott meg az a lehetőség, ami a határon túli magyaroknak, hogy levélben szavazhassunk, nekünk ehhez a legközelebbi magyar konzulátusig, jelen esetben a 700 km-re levő Jekatyerinburgig kellett utaznunk. Így hát időt, pénzt, fáradságot nem kímélve vonatra szálltunk, és meg se álltunk az Urál fővárosáig. (…)

Szerettünk volna felmenni a város legmagasabb toronyházának a tetején kialakított kilátóba, (...) de be kellett érnünk a Viszockijról szóló kiállítás megtekintésével.

Hogy miért pont Jekatyerinburgban van róla egy kis kiállítás, az a tárlat megtekintése után sem volt egészen világos. Különösebb szál nem fűzte a városhoz, mindössze annyi, hogy karrierjének elején részt vett egy hosszabb turnén, amely egyik központi állomása itt volt, így több hetet töltött az Urál szálló egyik szobájában. (…)

Némi csalódást okozott az Uráli Állami Egyetem kertje is, ahová azért zarándokoltunk el, mert a Google Earth-ön kiállított repülőgépeket láttam ott. A gépek tulajdonképpen tényleg ott is voltak, csak sajna a zárt kerítés mögött, így azokat tüzetesebben nem tudtuk megvizsgálni. Helyettük a közeli botanikus kertben tett sétával és az azzal szomszédos tűzoltóakadémia előtt kiállított tűzoltókocsik látványával vigasztalódtunk. (...)

A kirándulásunk legkellemesebb pillanatai is a tűzoltókhoz kapcsolódnak, ugyanis szombat este egy tűzoltós tematikájú bárba ültünk be, hogy igyunk pár sört. A hely dizájnja határozottan jó volt, kezdve a bárpultnak beállított ZIL tűzoltókocsitól a falak és az oszlopok előtt futó vörös tűzi-vízvezetékeken át a pincérek tűzoltós egyenruhájáig. A hangulatot egy kis kéttagú zenekar is fokozta, akik ismert és kevésbé ismert feldolgozásokat játszottak egész színvonalas módon. (...)

Összességében azért jól éreztük magunkat Jekatyerinburgban. Jól esett a kikapcsolódás, a kicsit másmilyen, városiasabb, rendezettebb környezet. A konzulátuson invitáltak minket, hogy jöjjünk az EU-s és az önkormányzati választások alkalmával is, de azoknak talán nincs akkora tétje, hogy még egyszer ennyi pénzt költsünk a szavazás miatt. Meg aztán jó dolog Jekatyerinburgba utazni, de mást is szeretnénk még látni ebből az országból.”

Mindez természetesen csak egy rövid részlet az eredeti posztból, melyben akad pár érdekes fénykép is, szóval érdemes ide kattintani!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Természetesen továbbra is várom a recepteket, fényképeket, leírásokat arról, hogy süttök és főztök ti külföldön, hogyan pótoljátok (ha szükségét érzitek) a magyar fűszereket, ízeket. A leveleket a hataratkelo@hotmail.com címre várom, mindenkinek válaszolok, csak egy kis türelmet kérek (szokás szerint…)!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Oroszország Svédország Marokkó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr596090311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morsels (törölt) 2014.04.27. 23:30:13

@Papagály:
Alapvetoen olyan, hogy jo moderalas, nem letezik. Marmint olyan ertelemben, hogy mindenki szamara egyforman elfogadhato.
Pont ezert vannak szabalyok, iranyvonalak, amiket meg mivel lehet, igy feszegetni is fognak.

Határátkelő 2014.04.27. 23:36:29

@morsels: A helyzet az, hogy soha nem állítottam, hogy nálam jobb moderátor még nem született. Másrészt (és már ezt is számtalanszor elmondtam) nekem munkám van és családom, azaz a blogot kvázi szabadidőmben csinálom. Ez persze nem mentség, csak tény.

Sajnos én nem tudok nem hinni abban, hogy itt felnőtt emberek beszélgetnek egymással. A kereteket időről időre meg kell határozni (bár ne kellene), de képtelenség egy olyan blog esetében, mint ez, ahol napi 400-600 komment van, folyamatosan jelen lenni.

Aki ezt nem tudja elfogadni, azzal nem nagyon tudok mit kezdeni. Soha nem lesz olyan rendszer, amely mindenkinek tetszene.

Furos 2014.04.27. 23:38:15

@Határátkelő: Kemeny vagy mint a kad szele! :)
Jol megaszontad a bandanak a miheztartast....
Pae emberke most ossze van zavarodva mint a kiszantott pocok :)
Csak kovetkezetesen... csak kovetkezetessen...

Papagály (törölt) 2014.04.27. 23:43:41

@Határátkelő: de legalább a lényegben egyetértünk, hogy egymás lepáviánozása, stb. nem-oké. ;)
tudom, hogy utálod a moderálást, szükséges rossznak tartod, nem olyan tragikus, ha nem is megy az erőskezű szerep. túl laissez-faire vagy, túl liberális. és néha látod az elfajuló következményeket, s olyankor - következetlenül - az asztalra csapsz. :)

Papagály (törölt) 2014.04.27. 23:43:42

@maxval a gondolkodó birca:
csúsztatsz.
előző megjegyzésemben a születéskor várható élettartamra vonatkozó kinyilatkoztatásod kritizáltam.

egyébként, ha a a születési arány érdekel, elárulom, hogy - hacsak makaót nem tekintjük külön országnak - a magyarországi arányszám 1,3, ami 2012-ben a VILÁG (bocsánat: a Föld bolygó országainak) legalacsonyabb értékével egyet jelent.

megtudhatjuk, hogy te milyen értéket tartasz világelsőnek? és mennyi szerinted a magyar teljes termékenységi mutató?

Határátkelő 2014.04.27. 23:45:10

@Papagály: Természetesen amennyiben a blog közönsége ennek szükségét érzi, és összedobja az ehhez szükséges pénzmagot, nagyon szívesen csinálom főállásban a blogot... :)

nyuszigonosz 2014.04.27. 23:54:40

@tildy[UK]: Idöalapú ( idö + távolsági sáv ) jegyek Prágában vannak. www.ropid.cz/info/short-term-tickets__s219x900.html

Papagály (törölt) 2014.04.27. 23:58:59

@Shanarey(SCO):
putin portréja kapcsán volt egy érdekes cikk az újságban a fickóról, aki a világ leghatalmasabb hólyagjait fotózza.
most csak a címben szereplő kifejezés jutott eszembe, ami tényleg érezhető a kép láttán: a hideg autoritás.

images.zeit.de/kultur/2011-07/power-platon/Power_Platon_05_full.jpg

ez állítólag azért lett putin kedvence, mert maffiavezérként, keményfiúként láttatja:
static.guim.co.uk/sys-images/Arts/Arts_/Pictures/2008/11/13/put940.jpg

a cikk:
www.zeit.de/zeit-magazin/2014/18/putin-fotografie-platon-antoniou

Sütemény1975 2014.04.28. 00:16:31

@Papagály: ez nem velemeny, hanem egy hir. Ferenc papa most rendet tesz. van egybkent statisztika az autoszerelo vagy fodrasz vagy utepito pedokrol is? vagy csak a papokat hozzak allandoan kapcsolatba ezzel?

Shanarey 2014.04.28. 00:29:19

@mayree:

Firkálj csak nyugodtan, ide is.
And watch your six

Shanarey 2014.04.28. 00:37:26

@Sütemény1975:

Ez a "rendet tesz" jól hangzik csak több évtizedet késett. S most sem lesz ténylegesen lezárva ez az ügy, és az összes többi sem, ami a Vatikán és a helyi maffia kapcsolatáról szól.

Shanarey 2014.04.28. 00:38:48

@Papagály:

Ez egy generál szemét fickó, akinek túl nagy a hatalma, és újra akarja építeni a valaha volt Szovjetuniót.

Shanarey 2014.04.28. 00:42:00

@Határátkelő:

Ez az összedobálás, akár működne is ha az a sok sok ember aki csak olvas, és nem ír ide semmit (persze néha igen, ám abban sincs sok köszönet) beszállna ebbe a projekt-be.
:-)

De így esélytelen.

paff63 2014.04.28. 00:50:52

@Határátkelő: Éppen az imént gondolkodtam el, hogy mire én a posytok olvasásához érek (du-estefelé), mindig többszáz komment van...aztán megnéztem, hánykor posztoltad, és rögtön az jutott eszembe, hogy biztos nem ez a főállásod. Akárhogyis, hajrá. Sosem egyszerű megtalálni a középutat, ha moderálásról van szó.

A svéd témához tudok hozzászólni valamelyest pár hónap tapasztalata alapján. Szerintem nagyon önálló nép bizonyos szempontból és ezt feltételezik mindenkiről. Nem bunkók, de azt gondolják, hogy ha ők meg tudják oldani a dolgaikat, más is. És ahogy valaki korábban írta, ha kérdezel vagy kérsz akkor nagyon is segítőkészek. Biztos ez is összefüggésben van a nagy egyenlőséggel...szerintem nincs ezzel semmi gond. :)

Papagály (törölt) 2014.04.28. 00:51:02

@Sütemény1975: bizonyára van oka, hogy miért nincs statisztika az általad említett populációk pedofilitásáról.
hozzáteszem: a legtöbb szülőt valószínűleg kevésbé izgatja, ha a suzukiját egy pedofil szereli, mintha a gyerekével az iskolai hittanórán foglalkozik egy pedofil...

2014.04.28. 01:31:16

@Papagály:
" kanadában például."
Kanada nagy:) Varosonkent kulonbozoek a szabalyok. Altalaban 90 percig lehet egy jegyet hasznalni, de van olyan varos, ahol meg van szabva, hogy csak egyiranyu utra hasznalhato peldaul.
@diggerdriver:
A magyarorszagi utcai vizelesnek egyik oka talan az, hogy fizetni kell erte, a masik pedig az, hogy nem lehet csak ugy bemenni egy gyorsetterembe, hogy az ember elvegezze a dolgat. Ettol fuggetlenul lattam en mar utcan pisalni not, ferfit fenyes nappal kanadai nagyvarosokban is.

Shanarey 2014.04.28. 01:43:21

@Cascabel:

Na meg tegyük hozzá, azt is hogy Európa közepén van egy ország, amelynek fővárosában nincs nyilvános WC.
S ez van már 20 éve.

2014.04.28. 01:44:18

@Shanarey(SCO):
En nagy Putin fan vagyok:) Komolyan. En meg emlekszem arra, amikor gusztustalanul es jogtalanul megalaztak az oroszokat, a 90' -es evekben. " Oroszorszag ujra nagy lesz, melto regi nagy hirehez" :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.28. 01:58:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Most mit mondjak erre?Júkélyben valszeg barátságosabb emberek élnek...

Szerintem ez akkor is egy gyenge láncszem a rendszerben, hogy szomszédnak, kvázi egy idegennek adják át a cuccot.Megláthatja, kibonthatja, stb én nem örülnék egy ilyen megoldásnak, bevallom.
Nics semmi vaj a fülem mögött, de azért egy privát csomag az eléggé intim is tud lenni.De az simán működhetne, hogy a futárral váltok egy esemest, és akár egy tök másik kerületben, utcában veszem át a csomagot, mert mondjuk ott vagyunk mindketten egyszerre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.28. 02:10:12

@Hari Seldon 2: Igen, megvitattuk tegnap, hogy a krém fraicshe az egy viszonylag jól sikerült tejfölutánzat.Olyan ló hijjáni szamár.
Mert hogy a magyar az sokkal finomabb... :-))

(A kefir, az meg a selejtes, rosszul sikerült, de még ehető tejföl.)

Mér', te is kijelentetted, hogy a lecsó egy emberiség elleni bűntett, vagy ilyesmi.Na?Én meg abba kötnék bele. :DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.28. 02:14:08

@diggerdriver: "Mi Schwarzmüller utánfutónak hívjuk."

Micsoda, az egy nehézpótkocsi?? :-))))

Az elöl tolós az a rullátor, itt is szoktak cikázni vele az öregek.
Az mondjuk azért is jó, mert rá tud ülni, ha elfárad.
Odahaza magyarban nem nagyon látok ilyet, pedig sokan használnák valszeg.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.28. 02:16:21

@diggerdriver: jajja, ezeken a hintókon én is nem tudtam eléggé megdöbbenni.Fantasztikusak.

2014.04.28. 05:49:31

@mayree: Tudtodon kívül be lettél linkelve? :-) Firkáljál többet ide is, de mint látod a jelenlévők egészen másról beszélgetnek, érdemes az elejétől benézni a kedves posztírónak DD. A net ma itt is katasztrofális volt, mondhatni használhatatlan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.28. 06:24:39

@blackhair-lady:
Nem.
A Tavaszmezo utcaba jartam foiskolara :)

@diggerdriver:
Az is szep baleset :)
Legalabb felemelted a kanalat a feje folul?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.28. 06:43:17

@Mr Long: tenyleg? a vorosmarty teren ket ember segiti oket a zautomatanal,mert csa magyarulvan ra kiirva, hogyan kell jegyet venni, es sokszor nem fogadja el az ermeket. ok tanitjak,hogyankell csiszatolni az oldalan,hogy elfogadja.

Hari Seldon 2 2014.04.28. 06:59:19

@geegee:
Attól függ te milyen gyártmányú krém fraicshe-t veszel?
(mondjuk nekem a ratatuj sem nagyon jön be)

Egyébként meg, akkor kvittek vagyunk. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 06:59:50

@morsels:
Én is ìgy látom.
Sajnálnám ha Max nem lenne itt de az utóbbi időben egyre jobban elment rossz irányba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 07:06:50

@Furos:
Látom szemed a pályán:))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 07:12:51

@Shanarey(SCO):
Korunk egyik legnagyobb politikusa.
A másik Merkel aztán nincs több.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 07:19:06

@geegee:
Félsz hogy a dildót folpackban kézbesítik?:)))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 07:22:15

@Babette_:
Lehet hogy az a neve nem tudom de az egy elég átfogó név.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 07:26:10

@Kövérmadár [swe]:
Nem. Az volt az egyetlen esélye hogy vallahogy takarva legyen.

Eino81 2014.04.28. 07:32:14

Ha már svédek meg köszönés/interakció a téma, hadd meséljem el én is a tapasztalataimat. Napi szinten utazok svédekkel liftben, nincs semmi baj velük (mondjuk, ezek fiatalok, nem begyepesedett idősek...) :) Emellett, 2005-ben egy hetet voltam Észak-Svédországban, nem is tudom, tán a távolság miatt, mivel Stockholm eleve 1200 km-re volt, vagy mert ott már a finn és számi kultúra is jelen van, de a svédek ott nyitottabbak voltak. Mivel kutatást kellett végeznem, elég sok helyre becsöngettem és készséggel válaszoltak. Volt ahol teázni is meghívtak, de ettem rénszarvashúst is így.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 07:35:37

@Papagály:

Csak hittan órán lehet pedó? Más tárgyban sokkal több van! S persze a legtöbb eleve tanító, azaz alsótagozatosoknak tanít.

Minden felmérés szerint ezek a legpedóbb szakmák.

Hozzáteszem: a pedók nagyobb része csak passzív pedó. Ennek oka, hogy a többség tévesnek tartja saját szexuális orientációját. Ez kellene a homokosoknál is egyébként. Önmagában nem baj egy betegség, a baj az, ha elhíresztelik róla, hogy nem is betegség.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 07:37:22

@Sütemény1975:

Németországban végeztek felmerést erről pár éve. Kiderült: a papi szakma az egyik legkevésbé érintett a pedofília által. Gyakorlatilag ez a pap=pedó párosítás a keresztényellenes bulvármédiák kitalációja.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 07:38:25

@Papagály:

Tegnap betettem a táblázatot, Abban látszik: Mo. mögött még 20 ország van.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 07:40:26

@Papagály:

Két megoldás van:
- nem olvasod amit írok,
- megbeszéled a blogtulajjal, hogy erősen zavaró elem vagyok, zavarom a közösséget, s jobb lenne nélkülem.

babbaba 2014.04.28. 07:42:56

@Shanarey(SCO): Mikor jártál utoljára Budapesten? A nejem épp egy hete vasárnap reggel ment le a Gellért téren egy nyilvános és kulturált klóba. Nem aznap nyitottak.

Egyébként az illetékes mondta, hogy ahol plázák vannak nem is érdemes nyitni nyilvános wc-t, mert ott ingyen intézheted az ügyeidet, nem fogsz kétszázért hozzájuk menni. És ez tapasztalat.

mayree 2014.04.28. 07:43:16

@Turchi: :)
Még csak ébredezek, hajnali 8 van itt :D
De a kávé mellé épp jó a szöveg :)

mayree 2014.04.28. 07:43:46

@Shanarey(SCO): Csak nézek mint a vett malac :)

babbaba 2014.04.28. 07:44:08

Attól még lehet büdösbunkó, hogy svéd. A paraszti viselkedés nem pénzfüggő. Azt meg nehezen tudom elképzelni, hogy legyen bármilyen társadalom, ahol, ha bemész valahova nem kell köszönnöd. Igen, ha egy háza mész be, és ott már vannak, akkor is. Én bárhol jártam a világban (Svédországban csak kétszer, de ott se tapasztaltam mást), az emberek zárt helyen köszönnek egymásnak, hacsak nem tömegrendezvény az a zárt hely.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 07:49:00

@morsels:

Minden álláspont sért valakit, azaz abszurd erre hivatkozni.

Álláspontokat tiltani nagyon-nagyon rossz dolog. S bár sok országban létezik ez (pl. holokauszttagadás tiltása Franciaországban, náci vélemények tiltása Németországban, szovjet jelképek tiltása Észtországban, a kommunizmus és a nácizmus bűneinek tagadása Mo-n, vagy a homokpropaganda tiltása Oroszországban), ezek alapvetően kényszerű rosszak.

Jobbnak tartom az amerikai megoldást, ahol kimegy a KKK és a rendőrség megvédi őket, majd másnap kimegy a NAACP és őket ugyanúgy megvédi a hatóság. Ha meg bárki búncselekményre uszít, akkor letartóztatják.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 07:53:08

@Shanarey(SCO):

Putyin is egy ember, a maga hibáival. Ennek ellenére tagadhatatlan, hogy manapság ő a keresztény világ politikai vezetője, a konzervatív eszme utolsó reménye.

Putyin szakmai múltja (hírszerző volt) néha nem segít neki. Sokszor megesik, hogy mindent valamiféle kémközpontok közti harcként él meg, akkor is, amikor nincs így.

Sokszor mondtam: nem politikai alapon szoktam megválasztani lakóhelyemet.

Igen, a kijevi puccsista hunta folyton provokálni próbál, ez tény. Nagyon vékony jégen tombolnak, nem veszik észre, hogy már tavasz van és beszakad alattuk...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 07:54:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Szerintem csak Don Kartasch írhasson, minden máshoz az ő engedélye keljen. Ez a legjobb megoldás.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 07:57:53

@Papagály:

Minden Istentől van. A Sátán nem Istennek egyentangú entitás, se a kereszténységben, se a judaizmusban, se az iszlámban.

Ezt csak egyes más vallások hiszik, pl. a zoroasztranizmus, s egyes keresztény-gnosztikus szekták, pl. katharok.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 07:59:59

@charlieharper [home, sweet home]:

"Maxval azt mondta, nem is egyszer, hogy a homkossag a satantol szarmazik."

Nem, ilyet nem mondtam. Azt mondtam, a Sátán támogatja. Ez abszolút más ügy.

tanato 2014.04.28. 08:56:10

@maxval a gondolkodó birca: Na lásd kivel van dolgod,belinkeltem egy neked igazat adó cikket Ukrajnáról,egy nyugati szakértő tollából.Pedig én abszolute nem helyeslem Putyin istenkirályságát.Szerintem hátrafelé viszi Oroszországot.De el kell fogadnom, az orosz lakosság haláláig hatalomban fogja tartani,annyira el vannak ájulva tőle./Mellesleg ugyanígy halálig hatalomban fogja tartani a magyar lakosság is a jelenlegi vezetést és az első embert.Persze ennek az is oka hogy nincs ellenzék,csak bohócok gyülekezete.a másik oldalon./Orosz viszonylatban ezzel nem vagyok tisztában,ott sincs tényleges ellenzék?Ismereteid ebben az ügyben?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 08:58:05

@tanato:

Igen, így van.

A nyugat elszámolta magát, ez az igazság.

Téves volt a nyugati helyzetelemzés, abból indult ki:
- a lakosság többsége annyira utálja Janukovicsot, hogy bármilyen új vezetést elfogad - nem jött be,
- az új vezetés sikeresen konszoldiálni fog - ez még kevésbé jött be,
- Oroszország szóbeli tiltakozáson kívül nem fog semmit tenni - nem így lett.

Most a nyugat a visszavonulásra játszik, ha lehet, presztízsveszteség nélkül.

A vége a boszniai verzió lesz, azaz virtuális állam két gyakorlatilag független résszel.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 09:02:30

@tanato:

Elmondom mi Putyin titka.

Oroszország:
- a liberális modell alatt: ázsiai szintű szegénység (50 % szegény), 80-100 dollár havi átlagfizetés, oligarchák uralják a gazdaságot, az ország pénze vándorol nyugatra,
- a posztliberális modell alatt: kelet-európai szintű szegénység (20 % szegény), 500-600 dollár havi átlagfizetés, az oligarchák hatalma letörve, az ország pénze belföldön fektetődik be.

Oroszországban 3 fő tábor van:
- putyinisták,
- kommunisták,
- liberálisok.

A liberális ellenzék 10-15 % körüli támogatottsággal rendelkezik, míg Putyin 60-65 %-kal. A kommunista ellenzék kb. 20-30 %-kal rendelkezik.

S mind a liberálisok, mind a kommunisták kevésbé utálják Putyint, mint egymást.

tanato 2014.04.28. 09:07:41

@maxval a gondolkodó birca: Köszi az infót,akkor ott is biztos a vezér halálig tartó uralma akárcsak nálunk.Mivel a Jobbik meg a baloldali bohócok gyülekezete egymást jobban utálja mint a vezért meg a pártját.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 09:10:49

@tanato:

A magyar helyzet más. Mivel Orbán nem fog tudni növekedést biztosítani, el fog veszni a támogatottsága.

Most is csak a protesztszavazatokkal tudott nyerni.

Ha megjelenik egy új ellenzéki erő, Orbán veszteni fog 4 év múlva. Ezért azon imádkozik Orbán, maradjon csak a ballib ellenzék, ez az egyetlen esélye, hogy nyerjen 2018-ban is.

tanato 2014.04.28. 09:23:10

@maxval a gondolkodó birca: Háát!Per pillanat nem látok olyan erőt aki színre tudna lépni 4 év alatt a semmiből.A jelenlegi kettő meg mint az oroszoknál,inkább egymást utálja.De abban igazad van,a pénztárcájuk alapján szavaznak majd a népek itthon is 4 év múlva.

Mr Long 2014.04.28. 09:27:41

@Shanarey(SCO): Aha. Azota nem hasznalom, miota nem lakok pesten. Haverok, meg nem bkvznak, vagy csak kis tavot, igy nem erinti oket, nem mondak.

sírjatok 2014.04.28. 09:56:34

@klappol: "Az agy szüleményei és az emberi hiszékenység, nagy gond volt mindíg. Ez se fog változni, bekódolt szar."

Mivel bekódolt, abból látszik, hogy nem szar. Ha szar lenne, azok az élőlények, viselkedésmódok kerültek volna előnybe, akik kevésbé hiszékenyek, gondolom ezt te is belátod.

Hogy el tudod hinni, amit mások mondanak, egy evo előny, hogy ne kelljen mindent magadnak megtapasztalnod. Az ijesztés pláne azért erőteljes, mert a negatív dolgokat aztán pláne nem akarod megtapasztalni. Igen, nyilván vannak ennek túlburjánzásai, mint minden tulajdonságnak (pl. az immunrendszer jó, a túlaktív immunrendszer meg nem jó).

A hit mellesleg közösségalkotásban is segít, ami megintcsak evo előny. A hívők több gyereket vállalnak, ami szintén megintcsak evo előny. Teljesen mindegy, hogy amiben hisznek, az igaz-e, mert nem azért előny, mert megjutalmazza őket a Jóisten, hanem mert (ebben való hitükben) úgy viselkednek, ahogy az nekik előnyös.

Az, hogy a hiszékenység vagy a hit káros, azt az tudja gondolni, aki nem igazán gondolt még bele abba, hogy jó, de akkor miért létezhet ennyire erősen ennyire sok időn keresztül.

Pl:
www.wrongplanet.net/postt166108.html
de sok mindenki foglalkozik amúgy ezzel az érdekes témával.

Mészáros Laci 2014.04.28. 09:56:34

A svéd tapasztalatok teljesen korrektek, ennyi irodalmi túlzás belefér a beszámolóba.

A nőkre való ránézés szabályáról nem tudtam, mindenesetre felül kell vizsgálnom a tapasztalataimat (eddig nem tulajdonítottam jelentőséget annak, amikor szemkontaktust követően a nő visszanézett és mosolygott - de szerintem nem is volt jelentősége, biztosan ebből tudják, hogy külföldi vagyok.)

Mészáros Laci 2014.04.28. 09:56:34

@maxval a gondolkodó birca:

hogy a tökbe kerül ide is Orbán? ez már valami betegség :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.28. 10:34:42

@Mészáros Laci:

Hát nem Orbán és Gyurcsány hibás mindenért???

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.04.28. 14:37:45

A svedorszagra vonatkozo poszttal kapcsolatban: akkor en is egy parhuzamos Svedorszagban elek :) Majdnem mindent mashogy latok, de azt mar megtanultam, vagy most tanulom meg, hogy nem altalanositunk; akinek elmeseltem, hogy en hogy latom svedorszagot, ö az ellenkezöjet tapasztalta :)

En 3 eve vagyok Göteborgban, es kezdetben nekem is hasonlo tapasztalataim voltak, de ezek sokat valtoztak. Talan egyedul a nöknek nyujtott udvariassag kerdeben latok hasonlot, de a többseg elfogadja az udvariassagot-segitseget, ritkan van kivetel. A szomszedok köszönnek akar elöre is, segitunk egymasnak, az esetek 90%-ban a segitsegemet is elfogadjak, es jönnek segiteni is. Egyszer altam felre az autoval, mert a vilagitasom kihagyott egy pillanatra, a mögöttem levö auto, aki par 100 meterre jött, leallt akinek lemeseltem, utannam es segiteni akart…A litfben sincs problema, van aki lepcsön megy, de a többseg beszall mellenk. A direkt szemkontaktust erre fele kedvelik, de gyakorlatilag feler a flörtölessel :)

M. Péter 2014.04.28. 17:32:33

@maxval a gondolkodó birca: 6, 9-12, 15-17 a kolumbiaiakról is szólhatna.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.28. 18:32:10

@Hari Seldon 2: Na, ja, ez igaz.Ez a mienk egy Valio nevű cég szülöttje, valszeg simán svéd, nem láttam még másik országban.Ennél szerintem jobb a magyar, bár nem rossz ez se.

Ok, kvittók vagyunk... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.28. 18:34:17

@diggerdriver: :-)))))))))))

Épp ilyenre gondoltam egyébként.De nem csak műf@sszal lehet így járni.Ha valaki pl bombát heggeszt otthon, vagy számtalan illegális dolgot barkácsol, simán lebukhat "túl hamar".

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.28. 18:36:49

@Eino81: Tanusítom, ott fent máshogy viselkednek.Merre voltál, ha nem vagyok Windischgräetz? :-)
Jokkmokk, Gällivare, Kiruna?

Papagály (törölt) 2014.04.28. 18:59:48

@maxval a gondolkodó birca: no de margit! hát nem épp azt írtam, hogy egyetértek azzal, hogy tűrnünk kell az agymenéseid is? természetesen úgy is gondolom.
és javadra szól a személyeskedés hiánya is.

Papagály (törölt) 2014.04.28. 18:59:48

@maxval a gondolkodó birca: nem értetted meg, amit arra reagáltam, ugye? 1. nem adatokat, hanem jövőre vonatkozó becslést tartalmaz a táblázatod, 2. nem a teljes termékenységi arányszámot mutatja a tábla.

érted-e?
vagy marad továbbra is a kinyilatkoztatás részedről? lehet persze azt is, de akkor nem töröm magam érvekkel.

elég lenne, ha megválaszolnád az előző kérdéseim:
megtudhatjuk, hogy te milyen értéket tartasz világelsőnek? és mennyi szerinted a magyar teljes termékenységi mutató?

Papagály (törölt) 2014.04.28. 18:59:48

@tanato: 4 év alatt a semmiből?? jó hogy nem 40 év alatt a semmiből...
ugyan mennyi idő kell a színrelépéshez (a semmiből)?

(megjegyzem, az lmp is sokkal kevesebb idő alatt lépett színre a semmiből.)

Papagály (törölt) 2014.04.28. 18:59:48

@maxval a gondolkodó birca:
a 400 pedofil katolikus pap nem passzív, hanem aktív pedofil!

a "passzív" pedofíliához senkinek semmi köze (nem is tud róla senki, az egyénen kívül).

ahhoz senkinek sincs köze, hogy mit gondolok a gyerekekről. ahhoz annál inkább, hogy mit csinálok velük.

Eino81 2014.04.28. 19:01:53

@geegee: 2 nap Gällivare aztán le az Inlandsbanan-nal Jokkmokkba, ott egy hét. kirunán csak átmentem. A számik nyelvét tanulmányoztam, de a finnt is tudtam ott használni :)

Eino81 2014.04.28. 19:12:05

@geegee: Ránéztem a blogodra, azt látom, hogy te fent éltél, csak az nem volt világos, hogy hol. Nikkaluoktában tán? Oruidgo don Nikkaluovtas? (bocs, kikívánkozott, ha már ilyen a hely neve:)) mit csináltatok arrafelé?

Papagály (törölt) 2014.04.28. 19:27:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: elég egyszerű lenne a megoldás. senki ne reagáljon rá, aki unja a témát. a beszélgetéshez legalább két fél kell, magában nem beszélne sokáig.
sokan unják már, de még nem elegen. :) nem őt, hanem a rögeszméinek folytonos mantrázását!

szóval nekem szimpatikusabb lenne egy, a problémára adott közösségi válasz, mint erőszakkal fojtani bele a szót. neked nem? :)
ha igen, akkor próbáld a többieket meggyőzni a nem-reagálásról.

Papagály (törölt) 2014.04.28. 19:27:42

@maxval a gondolkodó birca: köszönjük az újabb kinyilatkoztatást. :)

Furos 2014.04.28. 19:55:51

@diggerdriver: jah raertem kicsit..
Mondjuk mostanra mar kicenzurazra a hozzaszolasomat aranyom....
Biztos azert mert mondtam neki egyszer hogy szarjon sunt...
Mondjuk meg most is ugy gondolom mert en nem valtoztato konyen velemenyt.
Ha kicsit gyakrabban irnal akkor nem kene ezt olvasnom:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.28. 21:08:00

@Furos:
Ott van még az én látom.
Az a Laura beszólása miatt volt.
Gyakrabban írni...baszod majd igyekszek.
:))))))))))))))))))))

négyzet 2014.04.29. 11:26:48

@tildy[UK]: csak most olvastam ezt a posztot, meg a hozzászólásokat. Én veled értek egyet ebben a felesleges udvariaskodós témában. A legjobban azt bírom, mikor látom, hogy azért engednek előre, hogy megnézhessék a seggem. Teljesen felüdítő északi társaságban lenni, ahol a nő nem csak mellékes csatolmány, hanem egy társaság egyenértékű tagja. Ezt is nagyon nehéz elmagyarázni, csak megtapasztalni lehet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 11:31:27

@Papagály:

Magyarul: benyelted egy bulvárcikk teljesen alaptalan "becsléseit". Nos, ez a te problémád...

Én meg azt "becslem", hogy jövőre 5 millió lesz Budapest lakossága.

Papagály (törölt) 2014.04.29. 18:45:42

@maxval a gondolkodó birca:
félreértetted. ez a jéghegy csúcsa, az a szűk réteg, aki olyan pofátlanul, ügyetlenül és feltűnően csinálja, hogy rá is lehetett bizonyítani.

Papagály (törölt) 2014.04.29. 18:45:43

@maxval a gondolkodó birca:
elbizonytalanítasz, hogy tényleg gond van a felfogásoddal. vagy csak nem érted, amit olvasol?
az általad - cáfolatként - idézett táblázat adatai a BECSLÉSek - ráadásul nem is a teljes teljes termékenységi mutatót tartalmazza.
az általam citáltak múltra vonatkozó MÉRÉSI ADATOK.

megtudhatjuk, hogy te milyen értéket tartasz világelsőnek? és mennyi szerinted a magyar teljes termékenységi mutató?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 19:16:33

@Papagály:

Ez spekuláció. Ezen az alapon te rablógyilkos vagy, csak nem sikerült rád bizonyítani.

Papagály (törölt) 2014.04.29. 19:33:01

@maxval a gondolkodó birca: megtettem. becslés és nem a teljes teljes termékenységi mutatót tartalmazza. a levegőbe beszélsz, nem vehetők komolyan a megalapozatlan állításaid. ráadásul még el sem ismered.

Papagály (törölt) 2014.04.29. 19:33:01

@maxval a gondolkodó birca: nyilvánvaló tény, hogy jóval több bűnelkövető van, mint amennyit elfognak és megbüntetnek. logikailag is belátható. ezt tényleg magyarázni kell számodra?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 06:39:27

@Papagály:

A lényeg: nagyon kevés pap csinál ilyesmit. Az arány jobb, mint pl. a tanároknál. S mégsem csinálnak a keresztényellenes bulvármédiák hisztériakampányt a tanárok ellen. Kilóg a lóláb...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.30. 12:47:50

@Eino81: Jó neked, én is de mászkálnék arrafelé megint...

Neem, Luleå-ban éltünk 2 évig, nejem ott kapott melót.
Sápmiul sajnos nem beszélek. :-)

Eino81 2014.04.30. 14:22:44

@geegee: Én meg majdnem Umeå-ban tanultam, de végül nem... Jokkmokkban a lulei-számi nyelvvel is ismerkedtem, mert hát ugye, nem egy számi nyelv van :D Azért Stockholm sem lehet rossz, 2-szer jártam arra...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.01. 00:07:19

@Eino81: Nem rossz, csak kicsit sokan vannak, meg minden q drága... :-) A norrbotteni forgalomsűrűség az utakon sokkal szimpatikusabb nekem...1 szembejövő autó óránként...
:-)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása