oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 27. 06:49,  Így lehetsz szakápoló Németországban 338 komment

2013. december 27. 06:49 Határátkelő

Így lehetsz szakápoló Németországban

A karácsonyi ünneplések és a tegnapi szuper képes poszt (aki még nem látta azt feltétlenül nézze meg!) után ma kissé visszazökkenünk a hétköznapokba, ami persze nem tart sokáig, hiszen nyakunkon a szilveszter... Biztosan észrevettétek az oldalon a DEKRA Akademie szakápolói képzésének hirdetését, és a hozzá kapcsolódó németországi munkalehetőség ígéretét. Kicsit részleteiben is utánajártunk, hogy mit is jelent a képzés három éve, mi kell a jelentkezéshez és lesz-e munka mindenkinek, aki elvégezte az OKJ-s minősítést is adó, Németországban elismert tanfolyamot.

ápolás.jpg

A DEKRA Akademie Németország egyik legnagyobb vállalata, világszerte több, mint 25.000 munkavállalóval, 2 milliárd Eurós éves forgalommal. A szerződést a DEKRA egyik hazai leányvállalatával köti a jelölt, ez elég biztosíték kell legyen. Így nem véletlen a cég beágyazottsága az ottani piacon. Jelenleg Németország komoly szakképzett munkaerőhiánnyal küszködik, idősápolás terén például 20 ezer betöltetlen állás van.

A demográfiai folyamatokat tekintetbe véve, ez a szám tíz év alatt a sokszorosára nőhet. (A német szövetségi kormány becslései szerint 2030-ra 3.27 millió ellátásra szoruló idős ember lesz. Erre az időszakra akár 500 ezer betöltetlen állás is lehet idősgondozás, ápolás területén.)

Nem véletlen, hogy komoly igény mutatkozik, akár külföldi munkavállalókra is, ha azok megfelelően képzettek. A cég programszervezője, Tóth Zoltán mondott részleteket a projektről.

Miért tart ennyi ideig a képzés?

A program összességében öt évet ölel fel, ennek része a három éves képzési időszak, majd a két évre szóló munkavállalás a projektben szerződött partnerekként résztvevő idősotthonokat működtető munkaadóknál.

A szakmai és vizsgaprogram 4600 óra, a követelményrendszer pedig több mint 200 oldalt tesz ki. Magyarországon ez a szakma nem örvend különösebben nagy presztízsnek, pedig komoly felelősséggel jár. A képzés után pedig ezek a szakápolók akár kórházi nővérként is tevékenykedhetnének, bár a projekt kifejezetten idősápolók képzésére irányul, illetve a munka, amit utána kapnak, szintén németországi idősotthonokban zajlik.

Németországban az ápolás kiemelt szakma, egyedi honosítási eljáráson megy keresztül, a megtartott óraszámokat, illetve a tananyag 9 modulból álló tartalmát nagyon szigorúan ellenőrzik. Tanulnak kommunikációt, pszichológiát, ismerni kell az egészségügyi rendszert, a jogi hátteret, csakúgy, mint az egészséges emberek ápolását, ezen belül különböző korosztályokét, elsősegélyt, újraélesztést, anatómiát.

Azért három év, mert komoly egészségügyi tartalma van, nem csak arról szól, hogy segíteni kell fürdeni, öltözni stb. az idős embernek. Nem annyi, mintha egy magánember otthon ápolná valamelyik rokonát. Végül pedig egy Magyarországon OKJ-s minősítést adó, és Németországban is elismert, honosított szakmát kapnak a kezükbe.

Már akkor szerződést kötnek a teljes projektre, amikor valaki a képzésre jelentkezik?

Igen, ez egy négy szerződésből álló szerződésrendszer. Az egyik egy megbízási szerződés, ahol a hallgató megbíz minket munkaközvetítéssel. Ő ebben azt vállalja, hogy elvégzi az általunk szervezett tanfolyamot és megtanul németül középfokú, B2 szinten. Ha ezt teljesíti, akkor mi azt vállaljuk, hogy Németországban idősápolói állást biztosítunk neki a partnereinken keresztül, 8 órás, teljes állásban, minimum 1500 EUR nettó fizetéssel.

Van emellett még két képzési szerződés: egy a szakmai és egy a nyelvi tanfolyamra. Mi vállaljuk a képzés megszervezését, ő vállalja, hogy elvégzi, teljesíti a modulzáró vizsgákat, lenyelvvizsgázik. Ezeknek van képzési díja, amit kiszámlázunk. A negyedik azonban egy kamatmentes kölcsönszerződés, amivel előfinanszírozzuk az egész képzési díjat. Vagyis a hallgatónak a vállalat egy kamatmentes kölcsönt biztosít, amit persze csak erre a képzésre használhat fel, így fizeti be a tanfolyam díját. Saját pénzét nem kell beletennie.

A már folyó és mostanában kezdődő tanfolyamainkon azt is meg tudjuk mondani, hogy melyik német vállalatnál fognak majd dolgozni a résztvevők. Ezek idősotthonokat üzemeltető cégek, az egyik a Compassio, ami Dél-Németországban keres munkavállalókat, 22 idősotthonába. A másik a német Vöröskereszt.

A szakképzett munkaerő hiánya a jól képzett munkavállalókat komoly értékké teszi ezen a piacon. Ezt a cég egy közvetítői jutalék formájában kapja meg, ez fedezi az itthoni képzés költségét.

Mennyibe kerülne ténylegesen egy ilyen képzés, ha nem ilyen konstrukcióban valósulna meg?

Ez nagyjából 1 millió forint lenne, ebből 600 ezer forint a szakképzés, és további 300 ezer forint körül van a nyelvi képzés, nullától a B2-es szintig.

nyelv.jpg

Hogyan zajlik a válogatás?

A tanfolyamok ideális létszáma 25-30 fő. A német partnerek megjelölnek bizonyos kritériumokat, ami alapján szeretnének munkavállalókat találni. Bár például életkori megkötés nincsen (csak javaslat) a jelentkezők esetében, de azt érdemes meggondolni, hogy a program öt évre elkötelezettséget jelent. A három éves szakmai képzés ugyanis csak akkor lehet ingyenes, ha utána a munkavállaló ledolgozza az előre leszerződött két évet annál a munkáltatónál, ahova a DEKRA kiközvetítette.

A kiválasztási folyamat része egy komplex interjú, olyan, mint egy állásinterjú, ami leginkább a motivációt szeretné kideríteni, hogy miért választotta valaki ezt a munkát, mit vár tőle, mennyire elkötelezett arra, hogy végigcsinálja a képzést. A cégnek sem és a tanulónak sem jó, ha túl nagy a lemorzsolódás, hiszen akkor az addig rászánt képzési költséget meg kell térítenie.

Azt is szeretnénk tudni, mennyire látják reálisan, mi történik azután, ha kimentek Németországba, mert sajnos még mindig vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy ott kolbászból van a kerítés. Ez pedig nem így működik. Ez a munkakör, a kínált fizetéssel tisztes megélhetést biztosít, és biztos jövőt kínál, mert erre a szakmára, szakképzettségre szükség lesz, eladható érték lesz, de nem jelenti azt, hogy ha valaki átlépte a határt, onnantól minden rózsaszín.

Az első képzések már megkezdődtek, és nagyon sokaktól hallottuk azt motivációként, hogy úgy érzik, így szükség lesz rájuk, és olyasmit csinálhatnak, ami szakmai szempontból is megbecsülésnek örvend, biztos jövőképük lehet az eddigi bizonytalannal vagy kilátástalannal szemben. Vannak 20 és 50 éves tanulóink is, érettségizettek és tanár is.

Ha valaki nem egyedül szeretne menni? Meg lehet ebből élni, akár párral vagy gyerekkel?

A cég német anyavállalata munkaközvetítéssel is foglalkozik, és vannak olyan szakmák, amiben jó eséllyel el tudjuk helyezni a hozzátartozókat is. Ilyenek az építőiparhoz kapcsolódó szakmák, általában szakképzett fizikai munkák, de betanított munkásokra is szükség van sok területen. Ezen felül keresettek még a mérnökök, orvosok.

Próbálunk komplex segítséget nyújtani. Igazából a nettó 1500 EUR nagyjából 450 ezer forintnak felel meg, ami az itthoni szakápolói fizetés körülbelül négyszerese. A megélhetési költségek közül pedig ami jelentősen drágább, az a lakhatás.

A kurzuson résztvevőknek lehetősége van a helyszínen is megnézni, hogy is néz ki leendő munkahelyük, milyen a szervezeti, működési kultúra, ráadásul egy ilyen látogatás lehetőséget ad kölcsönös ismerkedésre is a munkáltatóval. Tervben van az is, hogy kétszer két hét nyári gyakorlatot is beépítenek a programba, ahol élesben is kipróbálhatják magukat a munkavállalók. Ez segíti az integrációt is.

A képzés végén a szakápoló egy neki ajánlott munkát indoklás nélkül visszautasíthat, a második ajánlatot azonban már el kell fogadnia a szerződés értelmében. De általában megelőzi ezt egy előzetes egyeztetés, folyamatos kommunikáció, akár a nyári gyakorlatát is ott tölti már az illető, ahol később dolgozni fog. Nekünk, a hallgatónak és a munkaadónak is érdeke a sikeres integráció.

Mi történik, ha valaki nem tudja befejezni a képzést valamilyen okból?

Az nem jó, mert a konstrukció úgy épül fel, hogy a szakmai képzést akkor tudjuk ingyenesen biztosítani, ha azt a hallgató végigcsinálja, és utána dolgozni kezd, illetve ledolgozza a vállalt két évet.

Amikor elkezd kint dolgozni, akkor a fizetéséből kezdi törleszteni a képzés költségét. Ha kitölti a megállapodott két évet, akkor a szakmai képzés költségét ennek végén egy összegben bónuszként megkapja, így válik ingyenessé. A nyelvi képzést pedig szépen lassan ezen a módon kiegyenlíti. A kettő együtt nagyjából havi 130 eurós törlesztést jelent.

Ha valaki a képzés közben esik ki, akkor az addigi kölcsönét kell visszafizetnie, mintha sima piaci alapon beiratkozott volna egy tanfolyamra, és közben úgy dönt, hogy mégsem csinálja végig. A modulok végén záróvizsga van, ezeket kell teljesíteni. A cél az, hogy aki elkezdi, el is végezze a tanfolyamot.

A helyzet akkor változik meg jelentősen, ha befejeződik a tanfolyam, mert ettől kezdve a hallgató értékes munkavállalóvá válik a német munkaerőpiacon, kiközvetítésükkel pedig jó pénzt lehet keresni. Még a hiteleiből is megérné kiváltani a munkaközvetítőknek a hallgatót, mert így is bőven keresnének a kiközvetítésén.

Ezt a DEKRA azzal igyekszik kivédeni, és a jól képzett munkaerőt megtartani saját partnereik számára, hogy ilyenkor már komoly kötbért is fizetnie kell annak, aki nem a szerződött helyen kívánja elkezdeni a munkát, vagy a két év alatt valamikor másutt szeretné folytatni. Ennek az összege 5000 EUR. Két év után mentesülnek ezek alól a kötelezettségek és a szerződési kötelmek alól.

Mennyi időt vesz igénybe a tanfolyam, végezhető-e nyolcórás munka mellett?

Heti két elfoglaltságot jelent, egy délutánt és a szombati napot. Nyolcórás állás mellett is elvégezhető, de nyilván erőfeszítést igényel a hallgatóktól. A vizsgák szigorúak. A felkészültségük pedig a cégnek is nagyon fontos, hiszen ezeket a munkavállalókat saját anyapiacára küldi vissza, így az ő teljesítményük a DEKRA által nyújtott szolgáltatás értékmérője is.

Jelenleg két tanfolyam zajlik, mennyire lesznek folyamatosak ezek a képzések?

Németországban nagy a fizetőképes kereslet, jelenleg 6-8 csoportra van megrendelésünk, így egyelőre az a cél, hogy találjunk elég vállalkozó szellemű embert, aki hajlandó belevágni ebbe a programba. Folyamatosan szeretnénk a tanfolyamokat indítani, ahogy ezt a lehetőségek engedik.

Nagyobb városokban tervezünk indítani képzést, ahol összejön a létszám. Az oktatáshoz gyakorlati kórház is kell partnernek, illetve demonstrációs terem, ami általában szintén partner egészségügyi szakközépiskolákban zajlik. Itt az elméletet először gyakorlatban, de nem élő emberen próbálhatják ki.

A tanfolyam végén a német partnerek is oktatnak német jogszabályi környezetet, saját vállalatuk működését, ügyviteli szoftvereket, dokumentációt, mert ez nagyon hangsúlyos része a jövendő feladatnak. Erre csak egy példa, hogy egy műszak átadása és átvétele nagyjából háromnegyed óra két ápoló között, mert részletesen meg kell osztaniuk az információkat a páciensekről.

Azt még érdemes tudni, hogy nem rossz, ha van némi segítség a hivatalos ügyek intézésének útvesztőjében, amikor valaki dolgozni kezd. Honosítás, adókártya, bankszámlanyitás, mert például ha valaki lakást akar bérelni, ahhoz, hogy egy főbérlő szóba álljon az illetővel bankszámlaszám kell, de számlát csak német lakcím megadásával lehet nyitni. Ez akár a 22-es csapdája is lehet. Ebben a munkaadók úgy segítenek, hogy általában ők bérlik a lakást a főbérlőktől, amit aztán munkavállalóiknak kiadnak. Így az ügyintézés és az integráció is könnyebb.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy munkavállalás Magyarország Németország idősápolás

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr485710075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 07:49:57

ez szimpatikus
de mit dolgozik az ember, míg a tanfolyamra jár, vagy mi az elképzelés, miből vesz ebédet a 3 év alatt?

33621 2013.12.27. 08:43:22

@Babette_: Szerintem valamilyen másik munka mellett tudja csinálni. A cikkben azt írta hogy hét közben egyszer 8 óra, és szombaton a másik 8 órás oktatás. Azért kíváncsi lennék hogy kinek van olyan jelenlegi munkahelye, ami mellett el is tud járni tanulni oda hétköznap.

kutya vacsorája 2013.12.27. 08:46:53

pr-cikk a HA-n? jajistenem:( tényleg megszakad a szívem. a téma amúgy okés, de némi kiegészítést hadd tegyek. többtucat szakiskola kínál hasonló képzést, lasszóval fogják a kuncsaftokat. miért? mert az okos kormánypárt megváltoztatta a felnőttképzést idén (2013) szeptemberétől: 2-3x annyi ideig tart és sokszorosába kerül, mint addig. így pont azt a lehetőséget vették el az életükön (bátran és bölcsen) változtatni tervezőktől, hogy rugalmasan változtathassanak. 2 félév, félmilla = belátható idő, és ugyan sok, de kigazdálkodható összeg. 6 félév, >millió huf = eszetlen sok idő, eszetlen sok pénz.
volt valami, ami működik az oktatásban?, nosza, verjük szét, mondta hoffmann rózsa, és így is lett.
felmerülhet, hogy a 2 félév nem kevés-e. ha valaki agysebész prof.akar lenni, vagy akár "csak" diplomás szakdolgozó (szülésznő, anesztes, műtősnő stb.), akkor igen, az. de a legkapósabb területeken, pl.az idősgondozás, hoszpisz-elltás nem. a hat félévbe, csak hogy kiteljen, bele kell gyömöszölni olyan tölteléktárgyakat, mint eü-marketing vagy betegjog. (NEM ezeket a szakterületeket nézem le, de csak azt gondolom, hogy nem az okj-s képzést kellene ilyesmivel húzni, aki később akar, szakosodjon ilyesmire, az okj-n pedig nyomják a szakmát/gyakorlatot pikpak.)
bennem is fölmerült a váltás terve (tudásvágy?), utána néztem, ezért tudok itt okoskodni. még októberben is fogadtak el jelentkezőket a sulik a régi szisztéma szerint, augusztusban indult tanfolyamokra, sőt, a cégek futottak az érdeklődők után, annyira kellett a kuncsaft! másrészt annyira tudták, hogy az új rendszer a haláluk... persze nem mindenkié, a haveri cégeket megbízzák szerencsétlen közmunkások téli iskoláival:( magyarország, én így szeretlek.

nyuszigonosz 2013.12.27. 08:52:28

Hát nem tudom, miért is a bentlakásos idös gondozás jut az egészröl az eszembe.

Énbagoly 2013.12.27. 09:03:27

Szóval itt is megjelentek a fizetett cikkek...

@Babette_: az senkit nem érdekel, csakmondom.
Különben az egyik ismerősöm elvégzett egy ilyen szakápolói tanfolyamot, OKJ-s bizonyítvánnyal, államilag támogatott formában. Intenzív tanfolyam volt, napi iskolába járással, gyakorlatokkal, és vizsgákkal. Mellette kapott valamennyi pénzt is, mert persze munkanélküli volt. Így is több mint egy évig tartott. Egyedül a nyelvi project nem volt benne, de ő nem is akart külföldre menni. Azóta is ebben a szakmában dolgozik. Ja, ő családos ember.

És az a véleményem, hogy akinek családja, gyereke van, annak ez az 5 éves tanfolyam felvállalhatatlan. Pláne, hogy ennyi idő alatt akár diplomát is lehet szerezni.

tanato 2013.12.27. 09:14:10

A B2 nagyon nehéz nyelvi vizsga,sok kifelé kacsingató orvos is elvérzik rajta,.

tanato 2013.12.27. 09:24:57

@tanato: Ilyen jellegű képzést régebben az USA irányában is próbáltak szervezni,de gyakorlatilag a nyelvtanfolyamon majdnem minden ápolónő lemorzsolódott,nem tudták hozni az elvárt magas fokú nyelvi szintet.Így meg is szűnt a program hamarosan.Pedig még anno a Sláger rádióban is hirdette a közvetítő cég hogy félmillió forintért lehet menni ki ápolónőnek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 09:41:24

Csak, hogy félig OFF legyek: nincs is annál csodálatosabb, amikor a cég biztosítójának írok svédül levelet, latin-angol orvosi szakkifejezésekkel a jelenlegi állapotombat körülírván...

Örök hálám a latin nyelvért és amiért figyeltem, mikor az orvosok részletezték, hogy mi bajom van!

Ezt tuti nem lehet 1 év alatt megtanulni ;)

@tanato:
Mármint az A2, ugye? Már ha nyelvvizsgáról beszélünk...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 09:58:39

@Énbagoly: mondjuk így elsőre benéztem, azt hittem, kinn van a tanfolyam. itthon ez a probléma könnyebben megoldható talán, vagy a meglevő munkát nem kell feladni, ilyesmik.
viszont ezesetben a nyelvvizsga valóban nagyon nehéz lesz, nem anyanyelvi környezetben

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 10:02:31

a 3 év ebben a formában gyakorlatilag egy főiskolai levelezős képzésnek felel meg, ami, ha azt nézzük, hogy sem diplomát, sem felsőfokú szakképesítést nem ad, csak egy okj-t, nagyon sok.
főleg azoknak, akik végső kétségbeesésükben vágnak bele, más szakmájuk nem lévén.

és egy kérdés: mi történik akkor, ha mégsem tudnak munkát adni a végén?

ffüttyfürütty 2013.12.27. 10:02:45

@tanato: A B2 egy középfokú nyelvvizsga, diplomához meg kell is. (biztos a B2-re gondoltál?)

tanato 2013.12.27. 10:09:34

@ffüttyfürütty: Most csinált egyet egy ifjú kolléganőm,még neki is nagyon nehéz volt,rengeteg idejébe és energiájába telt,mire sikerült./a diplomájához neki angolból volt vizsgája de még gimnazista korában csinálta./

tanato 2013.12.27. 10:10:22

@Kövérmadár: Nem,az A az alacsonyabb szintű

Határátkelő 2013.12.27. 10:17:50

@Babette_: A munkára is szerződnek az elején, így aki elvégzi a tanfolyamot, annak munkája is lesz. Annyit képeznek, ahány emberre szükség van.

tanato 2013.12.27. 10:20:41

@Határátkelő: Ápolónő munka az egyre nagyobb számban lesz mindenütt a világon az elöregedés miatt

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 10:23:07

@Határátkelő:
egyrészt minden szerződés annyit ér, amennyire a felek betartják (ezt nekem nyugodtan elhiheted ;))
másrészt 3 év alatt rettentő sok dolog változik. biztosan.
szóval a kérdésem még mindig az, mi a B terv?
mivel a képzés költségét végülis ki kell fizetni, a delikvens pedig rááldozott 3 évet, mi történik, ha mégsem tudnak neki munkát adni? mivel kárpótolják?

La Pantera 2013.12.27. 10:32:31

Kicsit vitatkoznék azzal, hogy 1500 euróból jól meg lehet élni. Forintban tényleg kellemes összeg, de Németországban, épp hogy ki tud belőle jönni egy egyedülálló. Családdal meg tuti kevés.

A nyelvvizsgához: B2 szerintem 3 év alatt simán elérhető, persze sokat kell hozzá tanulni. Na meg az se mindegy, melyik vizsgát teszi le. Gondolom itt valamelyik nemzetközi vizsgára készítik fel (Goethe, TELC, Deutsch für Zuwanderer)

La Pantera 2013.12.27. 10:34:22

Ja és ennyiért egy német nem megy el dolgozni, ezért keresnek bevándorlókat. Az óvónők is kb. ennyit keresnek, oda is lasszóval fogják az embereket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 10:34:46

@tanato:
Jajj, tényleg :)
Akkor a C2? :)

A B2, ha jól emlékszem, a középfokú nyelvvizsga. Azt azért kényelmesen lehet teljesíteni. Még nekem is sikerült, pedig nem vagyok nyelvzseni.
Persze, idősebb korban már neccesebb :(

ffüttyfürütty 2013.12.27. 10:36:24

@tanato: Hát pedig mondjuk ha német nyelvterületen akarna dolgozni orvosként még így is bőven gyöngyözne a homloka a középfokú nyelvvizsgával szerintem. Lehet, hogy tényleg nehezebb angol után németet tanulni? (azt mondják legalábbis)

ffüttyfürütty 2013.12.27. 10:39:27

@Babette_: "minden szerződés annyit ér, amennyire a felek betartják"
Gondolom aki itt ezt aláírja abból indul ki, hogy a németek nem így gondolkodnak (reméljük).

Határátkelő 2013.12.27. 10:39:47

@Babette_: Persze ebben igazad van. :-) Reméljük, a cégtől is lesz valaki, aki hozzászól a témához. Már jeleztem feléjük az igényt.

Ennike (DK) 2013.12.27. 11:06:12

Most hazabeszelek... 5 ev, de akar 3 ev kotottseg is nagyon sok egy idegen orszagban idegen nyelven szerintem, de ertheto a valamit valamiert. Az OKJ-s kepzes elegendo, egyene valogatja, en akkor is foiskolat valasztanek. A nyelvvizsga kemeny dio, anno amikor mi vegeztunk, meg a fele sem kapta meg a diplomajat, mert nem tudott nyelvvizsgat tenni.
En minden nap megkaptam, hogy minek a foiskola, a "szarpucolashoz" es ugrattak, es vicceltek. 4 even keresztul a diplomas apolo szakon felevente 10 folott volt a vizsgak szama, rengeteg anyaggal, sokan elvereztek kihulltak az anatomia, elettan vizsgakon, ez a vizvalaszto... Aztan amikor nekem sikerult a diplomam miatt eljonnom es helyallnom, akkor savanyu volt sokaknak a szolo, de aztan a diplomasok megpattantak a regi munkahelyemrol is.
Nem gyozom hangsulyozni, hogy inkabb mennek a lanyok plazakba alldogalni a kulunbozo uzletekbe, hosszu mukormokkel, agyon szolariumozva, szokitve, vagy feketitve, de ne add isten, hogy apolononek tanuljon valaki. Mert az olyan ciki, meg akkor nem lehet mukorom , meg ekszer, meg egyaltalan.
Ide alazat kell, empatia, odafigyeles, muveltseg,sok sok lemondas,( unnepeken, ejszaka dolgozas) ha az ember jo akar lenni.
Nagyon szeretem a munkamat, en sem tudnek irodaban dolgozni, ezt most nagyon tudom.
En is csak batoritani szeretnem a noket es ferfiakat, akiknek van affinitasuk, legyenek batran apolok. Itt Daniaban sok kollegam valtott es lett apolo a 40-es eveiben, akar banki szektorbol, vagy mas penzugyi teruletekrol is, mert azt mondtak a penz nem minden, es ez a szakma nagyon sokat ad. A ferfi kollegakat meg kulonosen tisztelem, kedvelem, eszmeletlenul jol dolgoznak. Kogazdag nem leszel apolokent, de azt erezheted, hogy nem eltel hiaba. Amen

Ennike (DK) 2013.12.27. 11:11:26

1500 netto euro No-ban szerintem sem sok...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.27. 11:11:36

Ezt a munkát Angliában sokkal kevesebb képzéssel sokkal kisebb nyelvtudással sokkal több pénzért el lehet érni.
Bentlakásos gondozás esetén.

Muscari 2013.12.27. 11:21:56

@diggerdriver: bentlakassal igen, az jo fizetesnek szamit, es lakhatasra nem kell koltened. Csak epp sajat eleted nincs. Egy kedves ismerosom most szeretne valtani sok-sok ev utan, de nem igazan talal neki megfelelo alternativat. Szereti csinalni, ugyanakkor huszonsok eves nokent szeretne vegre elni is.

Az un. live out carer azonban egyaltalan nem fizet jol ma mar, raadasul felemeszti az ember egesz napjat, talan az idosotthon meg egy jo alternativa. Azt mondjak azonban, hogy oda mar eleg nehez bekerulni, foleg szakkepzetlenul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.27. 11:38:06

@Muscari:
Igen, tudom azért hangsúlyoztam ki a bentlakást.
Gyilkos munka de azért fizetik úgy.

ffüttyfürütty 2013.12.27. 11:47:31

@Babette_: Lehet, de végülis ingyen van egy elvileg jó szakképzettséged ha nem is szereztek munkát neked (mondjuk ha le akarják verni az árát rajtad miközben munkahelyet nem adnak hozzá az tényleg nem lenne annyira szimpatikus, bár lehet hogy meg lehetne egyezni velük kevesebb pénz halasztott törlesztéséről).

Énbagoly 2013.12.27. 11:51:38

@Babette_: szerinted ma Magyarországon melyik munkáltató tűri el, hogy a heti 5 munkanapból egy kiesik? Főleg, ha olyan képzésre jár valaki, ami nem kapcsolódik a munkájához.

Szerintem ez a project is ugyanúgy be fog fuccsolni, mint amit @tanato: említett.
Ki az, aki 5 évre el tudja magát kötelezni úgy, hogy az első három évben nem csak tanulnia, hanem dolgoznia is kell, hogy eltartsa magát, plusz nyelvet tanulnia mindezek mellett.
És ott lebeg a feje felett, ha nem bírja végig a 3+2 évet, akkor fizethet vissza milliós összeget. Á...

puhacica 2013.12.27. 11:51:47

gondoltam mar ra, hogy ezen a vonalon kellene elindulni, foleg a bentlakassal jaro "egyszeruseg" miatt, de... annyira nem nekem valo ez a szakma. el nem tudom kepzelni, hogy idegen emberekhez hozzaerjek peldaul. antiszocialis vagyok, na.

Énbagoly 2013.12.27. 11:53:02

Ja, és kösz HÁ, hogy még mindig nem engedsz rendesen kommentelni, pedig többször kértem már.

ffüttyfürütty 2013.12.27. 11:58:34

@puhacica: Na igen az elhivatottság az kell hozzá gondolom, ezt Ennike is megmondhatja.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 12:01:01

@ffüttyfürütty: nincs ingyen.
"Mi vállaljuk a képzés megszervezését, ő vállalja, hogy elvégzi, teljesíti a modulzáró vizsgákat, lenyelvvizsgázik. Ezeknek van képzési díja, amit kiszámlázunk. A negyedik azonban egy kamatmentes kölcsönszerződés, amivel előfinanszírozzuk az egész képzési díjat. Vagyis a hallgatónak a vállalat egy kamatmentes kölcsönt biztosít, amit persze csak erre a képzésre használhat fel, így fizeti be a tanfolyam díját. "

csak kölcsönt kap rá, amit a végén részletekben törleszt

OM_Ancsa 2013.12.27. 12:04:25

@Babette_: Kedves @Babette!
A 3 éves magyarországi képzés menete: heti két nap, egy hétköznap délután, egy hétvégi nap. Jelenlegi munkával összeegyeztethető természetesen.

puhacica 2013.12.27. 12:04:44

@ffüttyfürütty: igen, azt hiszem, erre (is) szuletni kell.

nyuszigonosz 2013.12.27. 12:04:47

Nos, abban az esetben, ha ez a hosszú tanulás még Magyrországon történik meg, plusz ugye nyelvtanulás a végén nyelvvizsgával, akkor meg azt nem értem miért is kell a "cégnek" a németországi ügyintézést átvenni: gondolom megintcsak nem ingyen. Mert jó, az ügy (ügyek) intézése így tényleg könnyeb, de nem az integráció.
Aki meg ténylegesen megtanulta a nyelvet, annak a saját ügyei intézése nem okozhat áthidalhatatlan problémát a célországban.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.27. 12:09:57

@tanato: akkor ott valami nem stimmel azoknál az orvosoknál, akiknek ez gondot jelent, a B2 semmi ahhoz képest, ami kint vár téged éles környezetben (egyébként az orvosi diploma is valószínűleg 100x nehezebb egy B2nél bármely nyelvből)

a reklámért kár a HA-nek, esetleg kap valamilyen jutalékot az admin? (nem gondolnám, hogy rászorul)

mellesleg akkor lenne versenyképes a képzés, ha német nyelven tartanák az egészet és a legalább a B2 de inkább C1 az alapkövetelmény lenne a képzés megkezdésekor mindenkinél, egy B2-vel kint még alig tud megszólalni a illető

egyébként az 1500 nettót nem tudom, hogy kell érteni, de ha abból meg kell élni egyedül és nem bentlakásosan, akkor az egy szerény megélhetésre elég, különösen vidéken

"jelenleg Németország komoly szakképzett munkaerő-hiánnyal küzd "
hogy ezt én hány szakma esetében olvastam/hallottam már (egyébként helyesírás egyes: helyesen munkaerőhiány),
különösen a nem sok képzést igénylő, kétkezi munkák esetében

ha ez igaz lenne, akkor emelkednének a bérek és javulnának a munkakörülmények az adott területen és egyre többen akarnának ott dolgozni, rögtön eltűnne az ún. munkaerőhiány

a valóság inkább az, hogy a cégek a lehető legkevesebből akarják megúszni a munkavállalót és minél többet akarják ők dolgoztatni rossz/kedvezőtlen körülmények között, de oda nem akar senki menni annyiért, ilyenkor elkiáltják magukat a munkaadók, hogy munkaerőhiány!, jönnek a cikkek a kormányzati oldalról, hogy munkaerőhiány, jöjjenek a külföldiek, könnyítsünk a vízumfeltételeken is, mert már az EU sem elég, akkora a munkaerőhiány

a németek sem hülyék, rengetegen élnek rossz körülmények között geringfügige Job-ok (450 EUR) /Hartz 4 társaságában, rendszeresen cikkeznek, hogy az egyetemistákat csak Praktikumra (gyakornoknak) veszik fel rossz fizetéssel (600-800 EUR teljes munkaidőre), állandó kezdő pozíciók alig vannak

a munkanélküliségi ráta a valóságban sokkal nagyobb a hivatalosnál éppen ezek és a kozmetikázott adatok miatt (kiszedik a sok ideje munkanélkülieket, stb), tehát rettenetesen gyanús számomra az összes olyan kedvező ajánlat, ahol tárt karokkal várnak külföldieket biztos állásra csábító fizetéssel, mikor a bennszülöttek közül is sokak eléggé rosszul élnek

ffüttyfürütty 2013.12.27. 12:10:31

@Babette_: De az is benne van a szerződésben, hogy munkahelyet biztosítanak, nem?

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 12:12:43

@DEKRA Akademie: köszi, közben leesett, hogy itthon van a képzés.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 12:13:21

@ffüttyfürütty: azt írja, csak nem értem, ez hogy jön a képzés költségeihez:)

nyuszigonosz 2013.12.27. 12:14:30

@Tökfőzelék1: Hát Töki, ma igazat kell adjak minden szónak, amit leírtál.

ffüttyfürütty 2013.12.27. 12:17:15

@Babette_: Egyfelől azt feltételezed hogy felrúgják a szerződést és rosszul jársz, de ezzel az erővel te is felrúghatod.

OM_Ancsa 2013.12.27. 12:18:21

@kutya vacsorája:
A szakápolói képzés 3 éves, nyelvi oktatással egybekötött. Az ingyenes képzés végén B2 nyelvi szintet érnek el a szakápoló jelöltek. A szakápolókban világszerte hiányt szenvedünk öregedő társadalmunknak köszönhetően. Ez egy tény, hogy szükség van rájuk! A programunk egy lehetőség azok számára, akik most érettségiztek, és 0 forint befektetéssel szeretnének egy biztos állást, egy életpályát. Lehetőség azoknak, akik nem találták meg számításaikat, és újra szeretnék kezdeni életüket.
Egy olyan esély, ami biztos utat kínál.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 12:18:50

@ffüttyfürütty: így van. arra az esetre gondoltak, hiszen vissza kell fizetned a képzés költségeit.

ffüttyfürütty 2013.12.27. 12:23:37

@Babette_: Fent azt írja, hogy a szerződés szerint kerítenek állást is, min. 1500 euróval. Na most ha egyfelől ez benne van a szerződésben és nem teljesítik akkor te is mondhatod, hogy nem törlesztesz, nem?

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 12:30:29

@ffüttyfürütty: sajnos, ez nem ilyen egyszerű.
abba gondolj bele, hogy
egy: a képzés díja a képzés díja, nem a biztos állásé.
kettő: (a leírás alapján) nem kezeli azt a kérdést, hogy te 3 évet fektetsz ebbe bele.
mérlegelni kell az elmulasztott egyéb lehetőségek értékét, azt, hogy végülis kiképeztek, a tudást, azt, hogy ha tőlük nem is, de mástól kaphatsz ilyen végzettséggel munkát, azt is, hogy nekik is lehetnek akár vállalt kötelezettségeik a partnereik felé (hány képzett munkavállalót "állítanak elő" 3 év múlva - pl. akár támogatást is kaphatnak rá, ahol ha nem teljesítik a vállalást, vissza kell fizetniük-), stb

Ennike (DK) 2013.12.27. 12:32:02

@ffüttyfürütty: Allast azt valoszinu adnak hozza, de nem mindegy, hogy az milyen allas, total demens lakokkal 85-110 eletev kozott, nem egyszeru. Gondolom sokan orditva menekulnenek, de koti a szerzodes. nem egyszeru, komoly elszantasag, akaratero, kitartas kell hozza. Ilyet en sem tudnek na!

OM_Ancsa 2013.12.27. 12:37:34

@Énbagoly: Kedves Énbagoly! Alapvetően programunk azokat célozza meg, akik most érettségiztek, és szeretnének egy biztos életpályát, egy hivatást választani, amire egész életüket alapozhatják, vagy kicsit idősebbek, váltani szeretnénk jelenlegi szakmájukból, és új életet akarnak kezdeni.
A képzés 3 éves, ami alatt egy középszintű nyelvi szintet is elér a szakápoló jelölt. Ez ingyenesen egy egyetemi/ főiskolai képzésben sincs benne sehol. Igen, 3 év alatt egy főiskola diplomát is meg lehet szerezni. Beleszámolhatjuk: tankönyvek megvásárlása, fénymásolási költségek, könyvtári büntetések, nem teljesített kreditek ára, utóvizsgák költségei, heti 3-5 napon reggeltől délutánig az intézményben étkezés nem ingyenes. Minimum 1,5 millió forint, ha államilag finanszírozott képzésre jár a hallgató, és emellett dolgozni nem tud, vagy csak alkalmi jelleggel.

A DEKRA Akademie programjához más nem kell: "csak" lelkesedés, elhivatottság, bátorság, változtatni vágyást. Nem, 1,5 millió forint, az nem kell! Közben munkahelye lehet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.27. 12:47:05

@Babette_: szerintem akkor jön az, hogy "- Pechetek van fiúk, nincs hotdog.- Jó, akkor kérünk két pecheteket..."

Életemben nem hallottam még olyat, hogy ilyen szituban valakit is "kárpótolnának"... :D Persze, ettől még lehet...

OM_Ancsa 2013.12.27. 12:49:22

@nyuszigonosz:
Kedves nyuszigonosz!
Valóban nem jelent akadályt B2 nyelvi szinttel a hivatalos ügyek elintézése. Viszont német jogszabályi háttérismerettel nem mindenki rendelkezik! A fölösleges sorban állás, és többszöri hivatali ajtókon kopogtatás elkerülésére a célunk! Mert így könnyebb a beilleszkedés, könnyebb az elindulás.
A szakápolóink így az új életre, a berendezkedésre, a beilleszkedésre fókuszálhatnak.

OM_Ancsa 2013.12.27. 12:52:55

@Babette_: Kedves Babette! Ez egy hiányszakma, így nem történhet meg, hogy nem tudunk munkahelyet biztosítani. Óriási a kereslet a szakápolókra. Természetesen, ha ez mégis megtörténne, akkor szabadon elhelyezkedhet a munkavállaló.
Ez a veszély nem áll fenn, és nem is fog, ez teljesen bizonyos!

OM_Ancsa 2013.12.27. 12:55:18

@ffüttyfürütty:
Kedves ffüttyfürütty!
Ez a minimum fizetés. Ha megnézed facebook oldalunkat, ott volt egy poszt az átlag fizetéssel kapcsolatosan:
www.facebook.com/szakapolas?ref=hl

ffüttyfürütty 2013.12.27. 12:59:49

@Babette_: Nyilván sok minden nem lett leírva a posztban, ki kivel milyen szerződésben áll, vitás kérdésekben ki lesz a felettes, német és magyar szabályozás, stb.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 13:04:20

@Babette_:
"mérlegelni kell "
Igen, mérlegelni kell, mégpedig mindent és előre, annak alapján értelemszerűen, amit-amennyit tudni lehet, ráadásul nem a szóban elhangzó ígéreteket, hanem azt, ami írásban kerül rögzítésre=szerződés tartalma.
Ezt nevezhetjük előre tervezésnek is.
Ez ma Mo.-on nem igazán lehetséges, még 3 hónapra se nagyon, 3 évre előre meg végképp nem. Talán ezért hangzik furcsán az, hogy valaki 3/5 évre előre tervez, ennyi időre előre leköti magát valahova.
Hogy a munka mellett nehéz tanulni? Ez igaz (tapasztalat...), ahogyan az is, hogy nem lehetetlen: "mindössze" elszántság kell. Tudni a célt (miért is csinálom) és eldönteni, hogy megéri-e bevállalni a tuti nehézségeket.
Ez az elszántság, kitartás, céltudatosság az ápolói munkához is szükséges képességek közé tartozik = aki nem rendelkezik velük, annak maga a munka sem való (akkor sem, ha jóval egyszerűbb/rövidebb ideig tartó lenne a képzés).
Ez lehet, hogy nyersen hangzik, ugyanakkor a "jó lenne ennyit keresni egy tuti munkahelyen, nosza, megpróbálom!"-hozzáállás kevés.
Kevés a konkrét foglalkozáshoz, és kevés a határátlépéshez is (kinti munkavégzés).
Nem való mindenkinek, de akinek igen, annak jó lehetőség (ami nem azt jelenti, hogy akár szakmán belül is nincs másik jó lehetőség a tanulásra, akár német nyelvterületet célozva, akár más országot/országokat).
Mérlegelni kell, majd dönteni, a döntés következményeit pedig felvállalni.
Kb ez a tervezett élet (akkor, ha tervezhető...).
A nem tervezhető elemek/történések már egy másik téma (és szakmától független), ezt a múltkoriban már átbeszéltük :)

ffüttyfürütty 2013.12.27. 13:04:57

@Ennike: Az is jó kérdés, hogy olyan ember aki sosem csinált ilyet honnan tudná, hogy ezt ő hogy bírja. Mondjuk jobb a te példád, hogy az ápoló képesítés és munka mellett mentél főiskolára, tehát tudtad hogy miről is szól ez az egész és hogy ez neked való. Engem inkább ez bizonytalanítana el ha ilyenen törném a fejem.
Egyébként van ismerős aki Mo.-n dolgozott idősek otthonában ápolóként, de egy idő után váltott, szerinte ezt nem lehet életpályaszerűen csinálni lelkileg.

nyuszigonosz 2013.12.27. 13:11:45

@DEKRA Akademie: Nem gyöztél meg, kedves Dekra Akademie munkatárs. :-)
Ugyanis legális, bejelentett munkaviszony esetén plusz a német nyelv aktív tudásával nem szükséges összetett jogi háttereket tanulmányozni és a többszöri hivatali ajtókon kopogtatást is ki lehet iktatni.
Persze, jól hangzik így elolvasva amit írsz, mint egy reklámszöveg.
Mert az.
Na jó, nem én vagyok a célszemély, mivel majd 20 éve Németországban élek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 13:34:34

@DEKRA Akademie: (minden demagógia nélkül teszem csak hozzá, hogy 10 éve ugyanezt mondta mindenki a jelzáloghiteleknél, márminthogy az nem fordulhat elő, hogy horrorisztikusan emelkednek a törlesztőrészletek -
ezt csak azért, hogy lássuk, semmi nem lehetetlen)

Shebelle 2013.12.27. 13:43:15

Szerintem is fölösleges időpocsékolásnak tűnik ez az egész, legalábbis abból kikövetkeztetve amit az ápolós ismerőseim mondanak(van belőlük jópár). Pl. itt felvidéken rendszeresen szerveznek ilyen ápolós tanfolyamot 250-300euroért,ami csak két hónapig tart. Ez az idő bőven belefér abba, ha valaki váratlanul munkanélküli lesz,de még kap pénzt mint lelépőt, illetve ha valaki szociális segélyen van. Természetesen ez az idő a hét 5napjára érvényes napi 8-10órában, s a helyi kórházban van a gyakorlat. Főleg gyakorlat orientált.S kb. A2-es szintű nyelvtudással(nem nyelvvizsga)és olyan gyorstalpalós nyelvtanfolyamon vesznek részt ami kifejezetten ápolók részére készitettek(természetesen ez plusz költség,de az egyik barátnőm 5euro/60perc tart ilyet 85 órban ha egyedül jár valaki, persze ez osztódik ha többen) s már mennek is ki sokan Bécsbe, s alkalmazzák is őket simán. Legtöbbször kinti ügynökségen keresztül,sajnos sokat levesz a cég:pl. 12eurot/per óra kap az ápolo,de ebből 6eurot/ora kap az ügynökség. Viszont idővel ha belejön az ember mint a munkába s mint a nyelvtudasba akkor a saját lábára is állhat, vagy elvégezheti ott a sulit....

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 14:13:41

@Babette_:
"10 éve ugyanezt mondta mindenki a jelzáloghiteleknél, márminthogy az nem fordulhat elő, hogy horrorisztikusan emelkednek a törlesztőrészletek -"

Kötekedés nélkül: a "mindenki azt mondta" helyett pontosabb lenne a "mindenki azt hitte", és a "mindenki" kb a hitelt felvevőket jelenti (pénzügyes, úgy értem hozzáértő szaki maximum úgy fogalmaz, hogy "nem hiszem, hogy emelkedne" = saját véleménye, de benne van a lehetőség, hogy mégis: nem mondta volna azt, hogy "nem fordulhat elő").
Mondom mindezt úgy, hogy mi is vettünk fel svájci frank alapú hitelt, 5 évre, emelkedett is alaposan (kb duplájára) az uccsó 2 évben. Összességében az 5 év alatt (a kezdeti jóval kedvezőbb részletek, majd egál, végül magasabb részletek) kb ugyanott voltunk, mint ha forintban vesszük fel. (nyilván ha nagyobb a felvett összeg és hosszabb a futamidő, pld lakáscélú hitelnél, akkor az összesítés végeredménye nem ilyen).

Annyiból más a helyzet az idősgondozás terén, hogy a társadalom elöregedése már most tény, ami az egyre csökkenő születésszám miatt tovább fog folytatódni: egyre több idős ember, egyre kevesebb fiatal (=munkaképes korú).
Vagyis az igen nagy létszámú idősebb korosztály igényeinek kielégítése igen fontos üzleti tényezővé vált, éppúgy, mint a '80-as évek végén terjedni kezdő szingli-létforma.
Ahogyan az egyszemélyes háztartás igényei is meghozták a maguk kiszolgálóit (kereskedelemben, szolgáltatásokban, szórakozás, akármi terén), úgy az idős korosztály speciális igényei is komoly piacot jelentenek (és nem csak eü. terén).
Így az idősgondozás egy olyan terület, ahol komoly lehetőségek vannak munkavállalói szempontból.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 14:23:47

@Shebelle:
"Pl. itt felvidéken rendszeresen szerveznek ilyen ápolós tanfolyamot 250-300euroért,ami csak két hónapig tart."

Mo.-on is van ilyen tanfolyam, 2-4 hónapos időtartam (azonos óraszám, a tanfolyam hossza attól függ, hetente hány órát adnak le = milyen a képzés szervezése).
Az itt elsajátítható ismeretanyag max arra jó, hogy az alapfogalmakat megismertesse a tanulókkal, és a kapott végzettség sem azonos (bár ugyanúgy OKJ-ban rögzített végzettség, OKJ-s bizonyítvánnyal) a nappali tagozaton megszerezhetővel (ahol a szakmai anyagon kívül középiskolai humán+reál tárgyakat is tanulnak, belőlük is vizsgáznak).
A két végzettség 2 nagyon eltérő tudásszintet takar, ennek megfelelően a betölthető munkakörök is mások.
Az egyikkel az ún. segédápolói munkakör (ágyazás, fürdetés, mozgatás, etetés, stbstb) (kórházakban), a másik normál ápolói munkakör (itt már a gyógyszerosztás, injekciózás, vérvétel, stbstb is a munkakör szerves része).
Olvastam olyan álláshirdetést (ha jól emlékszem, Belgiumba kerestek kórházi ápolókat), ahol külön kihangsúlyozták, hogy az OKJ-akármilyen számú (fejből nem tudom, a rövid, 2-4 hónapos képzés jegyzékszáma) képesítés nem megfelelő, csak a másik = tényleges ápolókat keresnek, nem gondozókat.

SzZoole 2013.12.27. 14:35:19

@nyuszigonosz: szia egy kerdesem lenne hozzad a kozel 20 ev Nemetorszagi kintleted alatt biztos hogy van szakapolo ismerosod.Valoban letezik hogy egy szakapolo csak 1500 eurot keresne?Mert en keveslem azt az osszeget.Nekem csak 4 ev UK-es tapaszlatom van de az itt elo ismeroseim is tobbet kapnak ettol,konkretan harom ilyen van.Az egyik korhazban dolgozik szakapolo es£2200-2400 kozott keres negy hetente,muszaktol es ora szamtol fuggoen.A masodik egy idos holgyet gondoz £12/ora,neki is meg van kozel £2000/ honap,a harmadik itt a UK-ban vegzett egy collegeban szakkepesitest es a kezdo orebere harom evel ezelot £26/ora volt a mostani oraberet nem tudom,de napi negy oranal nem dolgozik tobbet naponta es nagyon jol el.Szoval a kerdesem hozzad,valoban letezik hogy a szakapolok annyit kapnanak???

Shebelle 2013.12.27. 14:40:53

@macamuca: elméletben valóban így lehet, de a gyakorlat mást mutat. Az ilyen tanfolyamot elvégzett ápolók is csinálnak szinte mindent,amit egy növér, tudom,mert hallom, illetve van saját tapasztalatom is, én is dolgoztam kórházban s két hét után,már én is képes volta arra,amire egy nővér: injekcio, beöntés, vérnyomás mérés, és gyogyszerezés is, infúzió stb., szoval nem lehetetlen nem megtanulni, főleg annak a korosztálynak, akiknenk heti szinten volt elsősegélynyújtási illetve honvédelmi órája lövészettel karoltva az 5.évfolyamtól alapsuliban kezdte a középsuliig,legalábbis '89-ig igy volt,most már csak ha jol tudom félévenként egyszer van ilyen, de a lényeg a lányok igenis csinálnak mindent a családoknál, természetesen van aki ne vállal mindent s van aki igen, ez személyfüggő....

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 14:44:44

@Shebelle:
Általános ápoló, régi OKJ-s:
szakkepesites.hu/szakmak/altalanos_apolo.html

Rész-szakképesítései az ápolási asszisztens és a gyakorló ápoló (=ha nem sikerül minden vizsga, akkor kapott valamilyen bizit a tanuló, vagy eleve részképesítést nyújtó képzést indítottak).
szakkepesites.hu/szakmak/apolasi_asszisztens.html
szakkepesites.hu/szakmak/gyakorlo_apolo.html

Az új OKJ-s képzések:
Az ápolási asszisztensnél a belépő iskolai végzettséget a korábbi érettségi-követelményről levitték alapfokúra (=8. általános), az ápolónál megmaradt az érettségi elvártsága.
Mindkettőre jellemző, hogy:
"Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: nincs"
Azért nem mindegy, hogy kap-e gyakorlati képzést IS valaki (szakmától függetlenül), vagy csak elméletet oktatnak...

szakkepesites.hu/okj/tanfolyamok/apolasi-asszisztens
szakkepesites.hu/okj/tanfolyamok/apolo

Kb ez a helyzet Mo.-on...

OKJ-jegyzék:
szakkepesites.hu/abc_index.html

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 14:45:29

@macamuca: mindenki azt hitte értelemben írtam, igen.

amúgy nem azon akarok sem polemizálni, sem vitatkozni, hogy mekkora esélye van, ez nem az én dolgom, meg nem is érdekel.
annyi érdekel mindössze, hogy mi a B terv, még ha annak bekövetkeztének esélye kicsi is netán.
a történelem teli van valószínűtlen eseményekkel.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 14:48:35

@Shebelle: a dekrának van kinn is egy cége, gondolom, azzal dolgoznak, nem ügynökséggel.

tanato 2013.12.27. 14:48:53

@Tökfőzelék1: Az orvosi diploma megszerzése persze húzósabb mint a B2 ,de azt "főállásban csinálják" nem napi 8/vagy orvosoknál mondjuk átlagban 16-/ óra munka mellett idősebb fejjel.Jelenleg a kinti munkavégzéshez a beugró a B2,annak munka mellett való megszerzése meg nem egy sétagalopp,persze nem lehetetlen azért jópáran megcsinálják.

tanato 2013.12.27. 14:50:38

@Énbagoly: sajnos én is úgy gondolom az eszemmel,hogy be fog fuccsolni a B2 miatt a project,de a szívemmel persze azt kívánom hogy sikeres legyen.

tanato 2013.12.27. 14:52:32

@ffüttyfürütty: Az illető novemberben vizsgázott B"2 németet és márciusban indul majd ki dolgozni,most állásinterjúkra jár ki,hogy kiválassza a számára legmegfelelőbbet.

ffüttyfürütty 2013.12.27. 14:53:31

@macamuca: Nem olvastad végig/rosszul értetted, 50% az elméleti oktatás és 50% a gyakorlati.

ffüttyfürütty 2013.12.27. 14:56:14

@tanato: Ha tud mindenképpen menjen el legalább egy szakmai nyelvtanfolyamra. Van egy diplomás intenzív nővér ismerősöm úgy vették fel Németországba kórházba hogy előtte intenzív nyelvtanfolyamra is elküldték, bár még szakmai német nyelvvizsgája is volt.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 14:56:49

@Shebelle:
Igazából mindent a gyakorlatban lehetséges megtanulni, ebben igazad van, ugyanakkor a mo.-i képzéseknél nincs gyakorlati oktatás... végezve a tanfolyammal pedig elhelyezkedik egy kórházban, ahol egyrészt felveszik, mert hiány van nagyon ápolókból (a gyakorlottak igen nagy része a kis fizu miatt lelépett külföldre, és ez a folyamat most is tart, nem csak dokik mennek el...), a végzettsége miatt a hivatalos (!!) munkaköri leírása az, amire a konkrét végzettsége feljogosítja, ugyanakkor a valóságban próbálnak minél hamarabb minél több teendőt rábízni (sok teendő, kevés ember...), főleg ha érdeklődő az egyén = szeretné megtanulni-csinálni.
De attól, hogy megtanulta-tudja-csinálja, még nem az ő dolga, pontosabban nem az ő felelőssége: utóbbi nem kis rizikó, akkor is, ha sokáig nincs gond...
Ráadásul tudásának az ára nem jelentkezik a bérbesorolásánál, hisz azt a meglévő végzettség alapján kapja = hiába tudja-csinálja, fizu-emelést csak akkor kap (esetleg...), ha újabb tanfolyamot végigcsinál+levizsgázik...
Akkor már inkább egy hosszabb (=1-1,5 éves) képzés, gyakorlattal együtt = mindent megtanítanak (alapokat, mert a rutin a későbbi tényleges munkavégzés során lesz megszerezhető) a gyakorlatban is, és kezdettől fogva azt a bérbesorolást kapja, melynek a teendőit el is végzi.

Amúgy igen nagy gáz van itt az eü.-ben: hónapokig tartó várólista szakrendeléseken és tervezett műtétek/beavatkozások esetében a kórházakban is. Nincs elég ember, illetve nincs fedezet a vizsgálatok/beavatkozások költségeire...

tanato 2013.12.27. 15:06:31

@macamuca: Az eü.-ben mindenütt gáz van,emberhiány miatt.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 15:22:02

@ffüttyfürütty:
"Nem olvastad végig/rosszul értetted, 50% az elméleti oktatás és 50% a gyakorlati."

Olvastam és értettem ezt a leírást, ez a valóságban azt jelenti, hogy az elméleti oktatást megszervezik, az előírt óraszámú gyakorlati képzés/gyakorlati oktatás "megszerzése"-megszervezése a tanuló dolga = kerítsen egy helyet, ahol befogadják tanulónak és leigazolják, hogy X órát eltöltött gyakorlti foglalkozáson.
Idén tavasszal végeztem egy 2 éves képzéssel (nem eü., de szintén munka melletti, felsőfokú OKJ-s végzettség), ahol a vizsgára bocsátás/bizi-kiállítás feltétele volt az előírt óraszámú gyakszi teljesítése. Hogy ki hol-hogyan tudta ezt megszervezni, az mindenkinek privát gondja volt, nem a suli szervezte meg (más kérdés, hogy az egyik tanárunk szólt, hogy 1-2 embert ő is el tud helyezni, illetve tud segíteni ezügyben, de ez privát segítség volt, és 1-2 embernek szólt=akik nem tudták megoldani. Nekem nem volt gond, a munkahelyem adott részlegénél töltöttem ténylegesen a szükséges időt (többet is), így leigazolták, minősítést írtak, osztályoztak stb = ahogyan azt az iskola kérte/előírta...).
Úgyhogy van gyakorlati képzés/óraszám, de nem a képzőhely szervezi (igen ritka kivételtől eltekintve...) jellemzően = ezért írják azt, hogy gyakorlati óraszám X % -- X óra, plusz azt is, hogy "Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: nincs".
Van is, meg nincs is, de azért mégiscsak van (ha megoldja a tanuló magának. Ha nem, akkor arra tud...)

Énbagoly 2013.12.27. 15:22:45

@tanato: szerintem célszerűbb lenne szétválasztani a kettőt egymástól. De ez gondolom nem az a cég.

@macamuca: már régebben írtam, hogy az egyik jó ismerősöm egy ilyen tanfolyamot végzett, több mint egy év alatt. Rengeteg gyakorlattal a képzés során. Azóta egy öregek otthonában dolgozik, jobban mondva inkább elfekvőben. Bár elvileg nem injekciózhatna, teszi, mert kötelezik rá. És nem csak erre, hanem nagyon sok olyan feladatra, amit csak főiskolát végzett ápolók csinálhatnának. 12 órás, folyamatos műszakban.
Nem támogatnák azt, hogy másik papírt is szerezzen.
A papírjával mehetne külföldre, de nyelvtudása sincs, és gyereke, családja van.

Énbagoly 2013.12.27. 15:27:40

@DEKRA Akademie: :) Erre azt tudom mondani, hogy nagyon kevés fiatal van, aki azt gondolja, hogy az idős ellátásban szeretne szakápoló lenni. Pláne, olyan, aki biztos abban, hogy ezt akarja csinálni az életének a következő 5 évében, vagy tovább.
Ahogy idősebb lesz az ember, úgy lesz egyre megértőbb, és egyre elfogadóbb az idősekkel, betegekkel szemben. Pláne, ha a saját családjában is szembekerül a problémával.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 15:29:00

A gyakorlati képzés hiányának másik gyönyörű példája a CNC-s képzés.
Hiányszakma, hirdetik a képzéseket, csak épp azt feledik el közölni, hogy gyakorlati oktatást nem nyújtanak, azt mindenki szervezze meg magának.
Ugye, egy ilyen gép több milliót kóstál alaphangon (=legeccerűbb gép), senki nem tart egy ilyet oktatási célra. Ahol van, ott használni szeretnék (=dolgozni vele, hogy kitermelje az árát), nem szívesen tréningeznek rajta-vele egy tanoncot.
Így kb a lehetetlennel határos egy ide passzoló gyakszihely megszerzése.
Gyakorlat nélkül meg kb semmit nem ér az elméleti oktatás...
És továbbra is hiányszakma a CNC-s...
(ugyanez érvényes a PLC-kre is)

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 15:40:31

@Énbagoly:
"... egy ilyen tanfolyamot végzett, több mint egy év alatt."
Többféle képzés volt/van (régi OKJ-rendszer/új OKJ-rendszer), a pár hónapostól az 1-2 éves képzésig = minél hosszabb a képzés, annál többet tanítanak meg, és a végén kapott képesítés sem ugyanaz (sokan ezt keverik össze, azt hiszik, hogy a 2-3 hónapos képzés végén is ugyanazt a képesítést kapják meg, mint az 1-2 éves képzés végén...).
Elhiszem, hogy kötelezik ismerősödet olyan feladatok elvégzésére, melyeket csak diplomás ápolók végezhetnének = emberhiány van... és ha még érdeklődő, rátermett is az illető (képes elvégezni, ráadásul jól a rábízottakat), akkor pláne.
A továbbtanulást nem támogatják, mert akkor a bértábla miatt meg kellene emelni a fizuját (=nagyobb bérköltség ugyanazért a munkáért...), vagy el kellene bocsátani (=tovább csökkenő létszám...).
Külföldi munkavállalás: a leírtakból én csak a nyelvtudás hiányát látom akadálynak, a gyerek+család szerintem nem az. Úgy értve, hogy családilag kiköltözni = egy ilyen döntés családi döntés, mert (szerintem) az, hogy apu/anyu külföldön dolgozik, a többiek meg otthon vannak, az nem családi élet. Átmenetileg okés, hogy pár hétig/pár hónapig külön vannak (apu/anyu előremegy, nyilván az, akinek van munkája azonnal, ez megszervezhető, nem egyszerű, de nem is lehetetlen), de évekre így tervezni: na, ez nekem nem bejövős variáció.
Persze, egy ilyen kiköltözős dolog nem könnyű, kérdés, mi motivál valakit.
Motivációból pedig sokféle van, itt a HÁ-n özönnel vannak sztorik :)

nyuszigonosz 2013.12.27. 15:48:36

@Zoole: Létezni létezik, bár ahhoz mindig azt a fontos tudni, hogy hol és milyen munkaidöben dolgozik az ápoló, és mennyire szak ápoló.Meg melyik tartományban.

De ne komplikáljuk túl a dolgokat, egy kórházban dolgozó szakápoló kezdö fizetésének alap része lehet az 1500 Eur/hó nettó, amihez még éjjeli-ünnepnapi pótlékok, ledolgozott évek, magasabb szakképzések ( mütöaszisztens és hasonlók) hozzáadásával plusz elég fontos melyik adó-osztályba tartozik, így a nettó végösszeg különbözöképp alakulhat még ugyanabban a kórházban is.
2.000 töl 3 500 ig lehet nettó keresni így.

Más a helyzet a szakképzett idösgondozókkal.
Otthonban, vagy terepen ( akik házhoz járnak és egy egy betegre egy nap 15 percük van) ök keresnek kevesebbet, de otthonban megint : éjjel-vasárnap/ünnepnapok kihozhatják 2000-re nettóban a fizetést.

Külön kategória a bentlakó idös gondozók, mert azok szinte mind külföldiek itt. És szinte mindig valamilyen ügynökségen keresztül dolgoznak itt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 15:51:33

@macamuca:
Ezt csak megerősíteni tudom!

Mikor középiskolába jártam - ÚMSzkI -, akkor az iskolának volt két darab CNC marógépe. Sokat nem babrálhattuk, de legalább volt.
Úgy tudom, hogy az adott szakmában ott volt az egyik legminőségibb képzés az országban. Nem tudom ma mi a helyzet ott, remélem még mindig jók benne.

Volt szerencsém egy kuruzslóhoz is - Kőhalmi Józsi személyében -, aki azon kívül, hogy átvert boldog-boldogtalant, még nem is értett az egészhez (szerencsére oda csak felfrissíteni mentem a tudásomat, annyit sem ért).

Volt még egy jó CNC-s képzés valahol Budapesten, gépésztechnikusokat képző szakközépiskolákba irányították a tanulóikat, így garantált volt a színvonal.

Ebből azt szűröm le, hogy CNC-snek tanulni CSAK szakközépben érdemes, akár estin is ha lehet (OKJ-s képzés is volt egy időben, 2 éves), mert van géppark, vannak képzett oktatók és minden, ami kell.

SzZoole 2013.12.27. 16:02:29

@nyuszigonosz: koszi a valaszod,megerositetted benem azt a gondolatott,hogy ezaz ugynokseg sem segit onzetlenul es egy kicsit lehuzas szaga van,vagyis nem kicsit!!!Mint ahogy masokat, engem sem tudtak meg gyozni az erveikel,hiaba probalnak magyarazkodni.Egyebkent is ha mar valaki magyarazkodik ott mar problema van.

Énbagoly 2013.12.27. 16:06:57

@macamuca: ők azok, akik nem akarnak külföldre menni, és nem csak a nyelvtudás hiánya miatt. :) Itt vannak otthon, politikusoktól és pártoktól függetlenül.

kutya vacsorája 2013.12.27. 16:11:24

@DEKRA Akademie: ezt miért írja nekem ön? ócska reklámduma, ráadásul közhelyes. én nem ragaszkodtam ahhoz, hogy válaszoljon nekem, de ha már megtette, jelzem, hogy ez semmire sem válasz, amit felvetettem.
@Határátkelő: könyörgöm, a legszínvonalasabb blogok egyike vagytok, goldenblogon magam is szavaztam, veletek kezdem a napom. ne legyetek médiaprostik, szépen kérlek, ennyit ez a a dekra nem adhat, hogy megérje! (miért mondom? cikknek álcázott pr-anyag, egyszereplősnek tódítva egy telített versenypiacot stb.) kérlek! - keine durci bite, szeretetből aggódóm.

ffüttyfürütty 2013.12.27. 16:12:49

@macamuca: Az más kérdés, hogy nappalin az iskola része a gyakorlati képzés is, míg estin/levelezőn azt mondják, hogy szerezz magadnak gyakorlati helyet. Mindenesetre azért talán egy több éves ápoló szakképzésen csak eljut valaki kórházba gyakorlatra.

ffüttyfürütty 2013.12.27. 16:13:35

@Zoole: Szerintem önzetlenséget nem feltételez senki.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 16:25:20

@Énbagoly:
Igazából én sem akarok, de egyre inkább úgy néz ki, hogy rákényszerülök... 2014-ben eldől = jelenlegi munkahelytől függ (tulajdonosváltás lesz...).
Ha bővíti az itteni termékpalettát, akkor maradás. Ha nem, akkor elbocsátás = és ha ez érint engem is, akkor muszáj lesz lépni (a mostani béremnek kb felét tudnám megkeresni a közelben elérhető munkahelyekkel-munkákkal...).
Nem félek tőle, megoldom majd (jóideje foglalkozom a témával), de ha rajtam állna, akkor én is maradnék.
Feleekkora bérből viszont kb a számlákat tudnánk fedezni...
Mindenesetre értem, mit akartál mondani :)

SzZoole 2013.12.27. 16:29:59

@ffüttyfürütty: szerintem sem,csak a fentebb leirt vedekezesukbol es magyarazatukbol ez jon le a kozvetito ceg felol.Sokan korbe irjak de nem mondjak ki hogy ez is csak lehuzas.Egyebkent a kutya vacsoraja tokeletesen le irja az En allaspontomat.Itt UK-ban van amikor havonta valtoznak dolgok,akkor gondolom Nemetorszagban is,mivel gazdasagilag elorebb van a UK-tol(sajnos)akkor a harom ev alatt mennyit fog valtozni minden.Ugy hogy ez is csak a kilatastalan emberek vakitasa.

Shebelle 2013.12.27. 16:33:02

@macamuca: én arra gondoltam h. azzal a sima tanfolyammal is lehet találni gondozói, ápolói munkát legalábbis Ausztriában, s aztán ha belejött a nyelvbe illetve ha tényleg ezzel szeretne foglalkozni akkor már célszerűbb odakint elvégezni a sulit, egyrészt könnyebb,mint Magyarországon(ezt több embertől hallottam, sőt van egy orvos ismerősöm, aki ugyan itt kezdte a sulit,egy évet járt de kiment Németbe s ujra kezdve röhögve megcsinálta hiper-szuper körülmények között és gyakorlatorientáltan),másrészt azt a modszert, szokást, rendszert ismeri meg alaposabban amiben már benne van.

Határátkelő 2013.12.27. 16:34:16

@kutya vacsorája: Semmi durci nincs, nem gondolom, hogy médiaprosti lenne a blog. Azt sem gondolom, hogy bármit tódítottam volna, azt meg főleg sehol sem írtam le, hogy ez egy egyszereplős piac lenne. Azt viszont gondolom, hogy a posztnak van információértéke, egyébként meg sem született volna. De kösz az aggódást, komolyan - jólesik, de túlzásnak érzem. :)

TheSeszti 2013.12.27. 16:35:59

A Dekra toborzó cikkét anno én is olvastam a helyi újságban. Nagyon jól hangzott, így dobtam is nekik egy érdeklődő mail-t. Azt tudni kell, hogy 2 éve munkanélküli/közmunkás kombóban tengetem napjaimat, emellett képeztem magam. Sajnos a részletes tájékoztató annyira nem tetszett a fenti kommentekkel egyetértve.
Úgy elég rizkós egy szakmát választani, hogy ki sem derül, hogy egyáltalán az illető tudná-e csinálni. Nem csak lelkileg, fizikailag is nagyon megterhelő. Nem ismerek olyan ápolót, aki ne élne fájdalomcsillapítókon a gerince miatt.
Az is megtévesztő szerintem, hogy pl. az újságcikkből az jött le, hogy külföldön lenne az oktatás. Az e-mailből pedig kiderült, hogy Pest mellett. A felutazgatást megfinanszírozni heti 2x nem kis költség 5 éven keresztül úgy, hogy a jelentkezők nagy része tuti munkanélküli. Idősek otthonába, demensek közé dobva kaki és pisiszagba lenni... ezért 5 évig tanulni. Én inkább másik utat keresek.

2013.12.27. 16:36:13

A német nyelv,még az angolnál is rosszabb.

Énbagoly 2013.12.27. 16:38:16

@macamuca: én meg ezt értem, mert lehet, hogy hasonló helyzetbe kényszerülök. :S
Pedig sokkal nagyobb öröm lenne, ha kíváncsiságból, kalandvágyból menne az ember külföldre dolgozni, tanulni, nem kényszerűségből.

Shebelle 2013.12.27. 16:40:44

@Babette_: nem, ügynökségen keresztül, de már nem csak ápolo, de mentor is, sőt megválogatja mit vállal el, s csak napi 4-6orát ápol. Igaz ő elég belevaló, talpraesett lányzo, már legalább 1990-től kint van,s beszél: magyarul(anyanyelv), szlovákul,csehül tökéletesen, németül szinte felsőfokon,olasz és horvát közepesen, s kicsit bahránul(ezt nem tudom hogy irják), az utobbi hármat ugy tanulta meg, hogy nem is tanulta, csak elkezdte használni a környezet hatására, ugyanis ő "rengeteget beszél", azt hiszem belehalna ha nem tehetné... :)

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 16:42:17

@ffüttyfürütty:
Igen, a nappalis 4 éves eü. szakközépben heti gyakorlati napok vannak+nyári gyakszi, a sulik által szervezve.
A felnőttképzésben viszont ritka, hogy (szakmától függetlenül) a képző szervezné meg a gyakorlati oktatást.
Ahhoz, hogy megkapja valaki a bizonyítványt, teljesítenie kell a gyakorlati részt is = akárhogyan is, de el kell jutnia kórházba/valahova... Nem lehetetlen megoldani/megszervezni, de nem is egyszerű = nekem ezzel együtt abszurd, hogy kevés kivételtől eltekintve a tanulónak magának kell megszerveznie a saját oktatását...
És ez némely szakma esetén nem kevés pénzbe kerül: pld fodrász, kozmetikus, stb képzéseknél a gyakorlati oktatást vállalók több százezer ft.-ot kérnek, sok esetben jóformán azért, hogy leigazolják: teljesítve volt X gyak.óra (=tényleges oktatás, gyakorlási lehetőség nélkül, hisz a hozzá járó vendégeket nem akarja "elvadítani" magától egy tanuló munkájával...).

@Kövérmadár:
Férjem a PÁGISz-ban okítja az ifjúságot.
Mesél ezt-azt :))

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 16:57:43

@Shebelle:
logikus+ésszerű gondolatmenet :)

@TheSeszti:
képzést itthon is találhatsz, lakhelyedhez közel, a nyelvtanulás/tudás elengedhetetlen.
Aztán lehet konkrét munkát keresni-választani, perpill ezt találtam (nyilván nem ez az egyetlen forrás a tájékozódásra):

www.euwork.hu/noverek_apolok.html

Amit nem leltem meg (ezért kezdtem keresgélni), az egy pár hónappal ezelőtti hirdetés, amikor is Belgiumba?/Hollandiába? kerestek ápolókat, mégpedig képzéssel együtt, olyan formában, miszerint mo.-i képzés+vizsga (szakmai+nyelvi!!), a képzés időtartamára kb 300 eurós "ösztöndíj" a tanulónak, majd konkrét munkahely, vállalva, hogy (emlékezetem szerint) 2 évig ott fog dolgozni.
Ami akkor megragadta a figyelmemet, az az, hogy a kb 1 éves képzés időtartamára is fizet (=a 300 euró egy itteni átlagbér...).
Ilyen konstrukcióval addig még nem találkoztam.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.27. 17:21:05

@Shebelle: látod, ez egy jó felvetés, milyen módszert meg eszközöket tanít meg itthon a dekra?
itthonit, hiszen okj-s tanfolyam? hogyan lesz az integrálás német környezetbe?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 18:01:00

@macamuca:
Egész sok CNC-st keresnek, ráadásul Hollandiában!!! :D

TheSeszti 2013.12.27. 18:08:23

@macamuca:
Köszi szépen, kedves vagy!
Már én is nézelődöm. A "job of my life" németországi ösztöndíjas projektet megpróbálom, bár félek már egy kicsit túlkoros vagyok (32) ahhoz, hogy beüljek a szakközepesek közé, de az tuti, hogy a nyelvet így nagyon jól el lehet sajátítani.

2013.12.27. 18:08:46

@puhacica: Nagyon nehéz munka, érzelmileg és fizikailag is megerőltető, minden elismerésem annak aki ezt csinálja. Viszont ide pl. sokaknak ez a belépő az országba. pl. filipinó bevándorlók. Mégcsak főiskola sem kell hozzá, csak egy college certificate - a fizetés az átlag alatt van. Registered nurse az a szakma ami nagyon jól fizet - átlag felett és itt is van hiány, mindig van munka.

@tanato: Long term care nurse (idősápolás) vagy registered nurse? Az előbbihez nem kell az USA-ban sem diploma csak egy certificate course.

Apropó eü., eszembe jutottál nemrég a foglalkozásod miatt, mert Kanada aláirt egy egyezményt Dél-Afrikával hogy onnan nem akkreditálnak a jövőben rvosokat. Ugyanis elszipkáztuk az orvosaikat az utóbbi évtizedekben, ott meg komoly hiány van. Kiváncsi vagyok honnan jönnek majd a jövőben.... csak azon múlik hogy melyik ország diplomáját akkreditálják és melyikét nem. A kitünő nyelvtudás persze itt is alap - a legtöbb először a UK-ba megy, ott kiábrándul az NHS-ből, aztán ha tud USA-ba megy, ha nem, ide. :)

Quercus a favágó 2013.12.27. 18:24:52

@cougarcat:

Kanadában nincs orvosképzés?

puhacica 2013.12.27. 18:25:43

@cougarcat: igen. mindig elvetem ezt a lehetoseget, nem valo nekem, hogy emberekkel foglalkozzak. nagyon nehez lehet. sokkal inkabb lennek takarito, mosogato vagy petsitter, mint apolo. anelkul, hogy leneznek barkit, aki ezt csinalja. sot!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.27. 18:26:26

@macamuca: Erre van saját tapasztalatom is. Idén ősszel szerettem volna beiratkozni egy igen jónevű szakközépiskolába valami teljesen mást tanulni, mint a jelenlegi végzettségem. A tandíj baráti volt, viszont a gyakorlatot magamnak kellett volna leszervezni úgy, hogy egyébként a sulinak saját, e célra felszerelt helyiségei is vannak, ahol a normál képzésben tanulók napközben a gyakorlatot teljesítik.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 18:33:31

@Kövérmadár:
Itthon is keresett szakma, de külföld kapcsán valóban Hollandiából (+ Németo., Ausztria, Belgium) származik a legtöbb hirdetés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 18:33:40

@cougarcat:
Esetleg adjon Dél-Afrika emberi bért az orvosainak és akkor nem mennének el... ha nem ad, ne csodálkozzon, hogy elmennek a szakemberek.
Magyarországgal ugyanez a helyzet... :(

2013.12.27. 18:34:07

@QUERCUS: Természetesen van Kanadában orvosképzés, de nem tud lépést tartani az idősödő lakossággal. A kanadai orvosok közül sokan elmennek az USA-ba ahol óriási pénzeket lehet keresni és az eü. nagyon magas szinvonalon áll.

@puhacica: Ez teljesen érthető, a pénzen kivül az is fontos hogy az ember valamennyire élvezze napjait, melynek egy jó részét munkával tölt.

2013.12.27. 18:38:08

@Kövérmadár: A mostani GP-n dél-afrikai. Nagyon jó kapcsolat alakult ki - mint "bevándorló bevándorlóval" sokszor dumálunk személyes dolgokról. Ő azt mondja hogy mint orvos nem volt egzisztenciális problémája. Mint kezdő orvos elment a UK-be dolgozni - ezt csak ideiglenes dolognak szánta és azt mondja ez standard gyakorlat a dél-afrikai orvosok körében. Itt megismerkedett egy német csajjal, akit elvett feleségül. Nagy terveket szőttek a jövőbeli életükről Dél-Afrikában. Visszaköltöztek oda és addig minden szép és jó volt, amig a feleség egy car jacking áldozata lett. Először Ausztráliába mentek, de itt nem jött be neki - azt mondja itt nem várják tárt karokkal az orvosokat. Aztán jött Ontario és a hideg - utána a sziget és az eső. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 18:40:37

@macamuca:
Ha keresett lenne, akkor fizetnének normális bért érte Magyarországon is.

Én pl. már egy éve keresek takaritónőt, aki hetente egyszer kitakarítja a lakást... fizetnék érte óránként 5 koronát (170 Ft). Hiába keresem, lassan kétségbeesetten, a megfelelő, nagy tapasztalattal rendelkező, takarítónőt, egyszerűen nem jelentkezik senki... :(

Érted, ugye?

Latcho Rom 2013.12.27. 18:42:58

@cougarcat: mennyi idejuk volt egyutt a nemet lannyal?

off
tegnap az icelandi The Deep volt musoron - szuper kis film, foreign oscar jelolt is volt.
on

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 18:43:35

@cougarcat:
A dél-afrikai közbiztonság is megér egy misét, az biztos (már ahogy hallom). :(

Taxomükke (UK) 2013.12.27. 18:46:52

Ezt nem gondoltam volna, hogy itt is megjelennek a PR-cikkek... valamiért csalódott vagyok.
Angliában (meg szerintem sok helyen) ugyanezt megkapod, elhelyezkedsz, és mellette elkezdesz képzésekre járni, itt pl. NVQ2, NVQ3 (ezeket általában a munkáltató fizeti), majd NVQ4.
Na jó, kíváncsi vagyok a kommentekre.

2013.12.27. 18:48:07

@shakti_rom: Ezt hogy érted? Iskoláskorú gyerekeik vannak.

@Kövérmadár: Nem jó a dél-afrikai közbiztonság. Dr. B. azt mondja, hogy nem mindig állhatsz meg a stoptáblánál, mert nem biztonságos... Ezzel együtt, a dél-afrikai fehérek, szeretik azt az országot, szivesebben élnének ott, az alacsonyabb kereseti lehetőségekkel együtt. Náluk mégsincs tervben a visszaköltözés. Ismerős a sztori? (mármint ránk határátkelőkre vonatkoztatva) :)

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 18:48:51

@Babette_:
"látod, ez egy jó felvetés, milyen módszert meg eszközöket tanít meg itthon a dekra?
itthonit, hiszen okj-s tanfolyam? hogyan lesz az integrálás német környezetbe? "

Ezt leltem ezügyben:

www.medikwork.hu/wp/?p=149

"Az egészségügyi szakmák (orvos, ápoló, fogorvos, állatorvos, gyógyszerész, szülész) kivételes szabályozott szakmáknak minősülnek, így ezen képesítések esetében a bizonyítványok elfogadása teljesen automatikus."

DE:

"Az EEKH hatáskörébe orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi diplomák; szakorvosi, szakfogorvosi, általános ápoló és szülésznői bizonyítványok tartoznak. Magyarországon jellemzően rengeteg különböző egészségügyi végzettséggel találkozunk, ám elismertetésre a fent említett képzések kerülnek. Tehát, ha például szociális gondozói és ápolói végzettséggel rendelkezünk, ezt a képesítést sajnos nem tudjuk az EU-ban ápolói végzettségként elismertetni. Továbbá figyelnünk kell az OKJ-s képzések előtt megszerzett pl. általános ápoló és általános asszisztenssi végzettségnél, hogy rendelkezzünk érvényes működési engedéllyel, valamint munkáltatónk igazolja, hogy az elmúlt 5 évben minimum 3 évet mint szakképzett ápoló dolgoztunk."

Vagyis nagyon nem mindegy, pontosan milyen eü.-i képesítést szerez valaki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 18:49:15

@Taxomükke:
Basszus, csak el kellene olvasnom a ciket is :) Eddig nem tettem, mert a beharangozó alapján nem ígérkezett igazán érdekesnek.

Majd meséld el, hogy mit olvastál ;)

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 18:56:33

@TheSeszti:
Te, amint túlkoros?? Akkor mit mondjak én?? Az osztály legidősebbje voltam, 41, amikor kezdtem, a legfiatalabb akkor lányom egyik barátnője, a maga 19 évével (aztán amikor az utcán találkoztunk és szia-t köszönt, majd tegezve elbeszélgettünk -ahogyan a suliban megszoktuk-, lányom csak pillogott, majd az elköszönés után megkérdezte, hogy dehátaBettimiérttegeztéged??? :DD).

@Kövérmadár:
értem én, hogyne érteném.
Az állásinterjú időpontját itt és most, vagy priviben beszéljük meg??
Választ "Megegyezünk"-jeligére a kiadóba kérek.
:DDD

ffüttyfürütty 2013.12.27. 18:58:50

@Kövérmadár: Hát magyar logika szerint ha valami keresett még nem biztos, hogy meg is fizetik.

2013.12.27. 19:01:15

@cougarcat:

"kanadai orvosok közül sokan elmennek az USA-ba"

Ebben semmi meglepő nincs. Az USA mindig is az agyelszívásból élt.
Persze ez érvényes minden gazdag országra. Drága az oktatás, a fiatalok elkényelmesedtek, lusták tanulni.
Egyszerűbb megoldás, ha a szegényebb országok kiképzik a szakembereket, aztán magas fizetésért elcsábítják. Kész anyagból lehet válogatni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 19:03:00

@ffüttyfürütty:
Akkor nem keresik eléggé :)

@macamuca:
Akár itt is.
De a munkaköri leírás része, hogy heti 45percig kell masszírozni a nyulat. :)

@Taxomükke:
Hiszek neked, nem fogom!

2013.12.27. 19:08:26

@lexrex: Az összes fejlett nyugati ország versenyez a jól képzett szakemberekért, egyik sem jobb, rosszabb, különb mint a másik. Ettől még a legjobb egyetemek mégis a nyugati országokban találhatók, többek között az USA-ban is. A fiatalok meg éppen nem az USA-ban lusták. A szegényebb országok képzését meg sok esetben el sem fogadják (USA, Kanada). Saját bőrömön tudom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 19:08:45

@lexrex:
Egy orvosnál nehezen mérhető az előállított érték, de pl. egy CNC-s esetén semmiben sem különbözik a Magyarországon megtermelt csapágyház és a svédországi. Mégis sokkal többet kap egy svéd CNC-s, mint egy magyar CNC-s.

Az viszont már érdekesebb kérdés, hogy vajon a különbözet hol csapódik le? Véleményem szerint a magyar főnök zsebében, mert ő nagyon-nagyon jól szeretne élni, a munkás pedig "csak munkás".

Simán megtehetné a General Electric vagy a Siemens, hogy németországi bért ad a magyar munkásnak (OK, annak monsjuk 80%-át), még így is megéri neki, mindenki jól jár. És mégsem, mert nem cél a munkás jóljárása. Így hát nem csoda, hogy aki teheti elmegy, több pénzt keresni és erről nem a befogadó ország tehet.

Orvos esetén nincsenek ilyen számok, bár az élet, amit megment sanszosan azonos értékű az USA-ban, mint Szerbiában.

Szerintem.

2013.12.27. 19:09:33

@Kövérmadár: A nyúlmasszirozást még ingyen is elvállalom! :)

tanato 2013.12.27. 19:11:25

@cougarcat: Per pillanat a magyart még nem fogadják el,de nemsokára változni fog,emberhiány miatt.

Latcho Rom 2013.12.27. 19:14:54

@cougarcat: Azt irtad car jacking aldozat lett, ezek,szerint tulelte?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 19:14:57

@cougarcat:
Fel vagy véve!
De a bejárást nem fizetem, azt neked kell megoldani ;)

tanato 2013.12.27. 19:16:37

@QUERCUS: A7z orvosképzés mindenütt aluldozírozott,azaz keveset képeznek,nem veszik figyelembe a fokozott igényeket a világban egyre fokozódó elöregedés miatt,ami egyszer ugye nagyszerű hogy sokáig élünk /átlagban/,viszont emiatt egyre több a beteg ,gyógyításra és ápolásra szoruló páciens.Így azután egymástól próbálják elszipkázni a szakembereket az országok.

nyuszigonosz 2013.12.27. 19:17:20

@Shebelle: Igen, több ismerösöm is van, akik Ausztriában gondozók. Azért ott, mert közelebb van, de föleg azért, mert ott ök szinte csak a kezdetek kezdetén vannak ügynökség alatt, ott lehet az idösgondozó mint "egyszemélyes vállalkozás" rendesen bejelentve és saját magát tudja menedzselni. Szóval fizeti az adót biztosítást megkeresi a neki is megfelelö helyet a gondozáshoz,és amit keres, az az övé és nem kell még ügynökségeknek fizetni belöle.

ffüttyfürütty 2013.12.27. 19:21:58

@Kövérmadár: Komolyan felvettél egy pumát nyulat masszírozni? RIP nyúl!

2013.12.27. 19:22:08

@tanato: Valszeg igy lesz.

@shakti_rom: Áldozat lett, vagyis fegyveres fenyegetéssel kirángatták az autóból és azt ellopták. :) Illetve :(

@Kövérmadár: Dream come true! Szeretnék saját nyuszkót de ezt a vitát sohasem én nyerem meg itthon. :)

tanato 2013.12.27. 19:22:46

@cougarcat: Valószínűleg idősápolásról lett volna szó ha a nyelv/nem/tudási problémák miatt be nem halt volna idejekorán a program.A lényeg az hogy olyan szintre kellett volna fejlődniük a leendő USA -magyar nővérkéknek,hogy az itthoni tanfolyam után Németországban lett volna az angol nyelvű állásinterjú/tolmács nélkül/.

2013.12.27. 19:23:11

@ffüttyfürütty: De hiszen csak inkább morgok néha, ritkán karmolok! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 19:26:50

@cougarcat:
Ne hagyd magad!
Egyszerűen csak vigyél haza egyet, majd az urad is megszereti...

Latcho Rom 2013.12.27. 19:27:14

@cougarcat: drukkolj, este fellepes lesz, uj enekesnonk'van, uj repertoir.
lampalaz, fosas ezerrel :)

Latcho Rom 2013.12.27. 19:28:37

Nem tudom melyik szarik tobbet, a nyuszkok vagy teknosbekak :)
High maintenance mind a ketto :)

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 19:29:36

@Kövérmadár:
na b..... meg, erről is lemaradtam.
Pedig már azon filóztam, milyen bundát vegyek magamnak a kinti túlélés okán...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 19:30:55

@ffüttyfürütty:
Áááá, még egy marcona pumának is vannak anyai ösztönei. Muffint nem tudná bántani :)

ffüttyfürütty 2013.12.27. 19:31:43

@macamuca: (nyulat) :D már csak x-1 kell

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 19:32:09

@macamuca:
A nyúl érdekében bármit! Ha cougarcat elválllja a szombatokat, akkor tied lehet a szerda :D

@shakti_rom:
Gyanús, hogy a nyúl :)

ffüttyfürütty 2013.12.27. 19:32:17

@Kövérmadár: Láttad te a Medve című filmet?

2013.12.27. 19:34:03

@Kövérmadár: Gondolod? És a cicákkal mi a helyzet? Egyébként errefelé rengeteg a városban, vadon élő házinyúl. (felelőtlen emberek szélnek eresztik a pet nyuszikat). Évekkel ezelőtt még az utcánkban is volt egy - szinte minden nap láttuk ahogy legelészett valakinek a pázsitján (ami egész évben zöld). De ha megközelited őket akkor sürgősen odébb ugrálnak. Aztán eltünt - elég gyakori ezen a környéken az amerikai sas és a szürke bagoly. :(

@shakti_rom: Szivesen ott lennénk megnézni! Tour nem lesz pl. ide Nyugatra? Drukkolok bizony! Képek esetleg majd?

2013.12.27. 19:38:19

@shakti_rom: Könnyü a tekiknek, hiszen csak nagy ritkán mozdulnak meg. A gond az,hogy nehéz őket megsimogatni! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 19:46:10

@ffüttyfürütty:
Nem... de ha hal meg benne állat, akkor nem is szeretném :)

@cougarcat:
Itt is sok nyuszit láttunk már szabadon, de ők is elmenekülnek :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.27. 19:53:15

@Kövérmadár: Mert nincs képük ezt a rengeteg pénz ilyen piszlicsáré munkára felvenni ;). Ígérj csak 3 koronát és tedd hozzá a nyuszimasszírt, mindjárt lesz jelentkező. Ha más nem, az állatvédelmisek :))!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.27. 19:54:30

@Kövérmadár: Persze hogy vannak anyai ösztönei! Haza is vinné a nyuszit a kölykeinek, azok se maradjanak nyúlgerinc nélkül...

2013.12.27. 20:01:40

@zöldeketbeszélek: A takaritást természetesen én sem vállalom, csak a nyuszi simogatást, azt ingyen is. Itthon se szeretek takaritani, nemhogy máshol. :) Amúgy minimum 10 dollár a takinéni órabére még "asztal alatt" is....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.27. 20:01:44

"Ezen felül keresettek még a mérnökök, orvosok."

Na ezek az általános kijelentések szokták szúrni a szemem a posztokban, riportokban. Milyen mérnökök, milyen orvosok? Kismillió van mindkettőből...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.27. 20:03:20

@cougarcat: 10 usa dollár? Megyek takarítani, úgyis szólt a párom, hogy az ablakokra ráférne a pucolás. Jaaaa, ő nem fizet. A francba....:)

2013.12.27. 20:05:09

@Kövérmadár:

Miért fizetne egy multi a magyar melósnak annyit mint otthon?
Abban nincs üzlet. Nem érné meg idetelepíteni termelést( persze csak az alacsony hozzáadott értékkel bírót pl. összeszerelés).
Abban igazad van, a "főnökök" mindenütt meg vannak fizetve. A kérdés csak az, miért keres 10-20-30-szor annyit mint egy melós.Annyival okosabb lenne? Egy lószart.

Az oktatás drága dolog. Az orvosképzés a legdrágább. Főleg,ha ingyenes. Tehát az állam finanszírozza. Sokkal olcsóbb a képzett szakembert "elszeretni". Az oktatásban nem lehet tudni mi lesz a produktum. Lemorzsolódás, pályaelhagyás, elvándorlás, stb. Mind ablakon kidobott pénz. De ha már kész szakembert veszel, abban nincs kockázat. Rögtön termel. Ráadásul csak azt veszed meg, aki tud. A selejt marad otthon.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.27. 20:05:23

@Kövérmadár: Ugyan-ugyan :)))! Ne mondd már, hogy nem fut össze a nyál a szádban egy jó kis tejfeles nyúlgerinc hallatán ;)!
Na jó, nem éppen Muffinból...

33621 2013.12.27. 20:05:51

@Kövérmadár: Óránként 170 Ft ért nem fog itt Magyarországon se elmenni neked takarítani senki. Esetleg 1700!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 20:09:31

@33621:
Tudom :)
Csak gondoltam megpróbálom, hátha... ugye a kereslet meglenne rá, ennyiért elég nagy kereslet lenne.

@zöldeketbeszélek:
Pedig nem -.-

@lexrex:
Nem tudom, hogy milyenek a bérkülönbségek egy nagy gyárban (pl. Volvo vagy Scania), de nálunk a cégnél ügyelnek arra, hogy ne legyen akkora a különbség.
Egy CNC-s dolgozó keres átlag 26e bruttót. Egy technikus pedig mondjuk 32e bruttót. Az vezetők talán 40e bruttó körül. Ha soknak is tűnik a különbség, az adók miatt sokkal kiegyenlítettebb a dolog.

ffüttyfürütty 2013.12.27. 20:11:01

@Kövérmadár: Ha jól emlékszem nem, még az embert is életben hagyják egy nevelő célzatú ordítás után. Szép film, igazi emberséges állatsztori sok természettel (talán Kanadában játszódik).

2013.12.27. 20:20:58

@QUERCUS:
" Kanadában nincs orvosképzés? "
Van, de eleg draga es nehez bekerulni, nagyon kell tudni, nagyok a kovetelmenyek. Legjobb haverom idosebb lanya most 3. eves az egyetemen, de van mar neki mester fokozata microbiologiabol. Vegzes utan meg interim lesz par evig egy korhazban. Nem tudom, mire szakositotta magat, azt hiszem dietarian lesz, az divatos. Kapott 200 ezer dollar tanulmanyi kolcsont kezdeskor, aminek egy reszet vissza kell majd fizetni vegzes, munkabaallas utan. De az eves fizetese is 6 szamjegyu lesz. Bar o nem a penz miatt lesz orvos, szeret tanulni es segiteni az embereken, joszivu lany. Az apja biologia tanar volt otthon, tole orokolte:) (itt az epitkezesen kotott ki, de nagyon tudja azt, amit csinal - steel stud szereles, falak kirajzolasa, stb)

Mas: szakmunkaskepzes, szakmai oktatas Kanadaban. Nagy problema, a cegek nem akarnak ebbe befektetni, az allamtol varjak a kesz szakmunkasokat. Az allamnak erre termeszetesen nincs eleg penze, le van maradva 5 - 10 evvel az igenyek mogott. Megoldas: vendegmunkasok, akik lenyomjak a kanadai bereket. Szerencsere az epitoiparban szukseges kb 50 szakma kozul csak 4 - 5 vizsga - ill bizonyitvanykoteles. A tobbiben a gyakorlatban, regi szakiktol szerzik a tapasztalatot a kezdok. Szakmatol fuggoen ez 1 - 5 ev, ami utan onalloan tudnak dolgozni az adott teruleten. Lattam mar sok hirdetest, hogy tanfolyamott vegzett, bizonyitvannyal rendelkezo ne is jelentkezzen, az olyat nem szeretik:)
@cougarcat:
" utána a sziget és az eső. :) "
Van azert a szigeten napsutes is, nem csak eso:) A tegnapi poszt hozzaszolasainak a vegen tettem fel par regi fenykepet, kb 5 a Szigeten keszult, Nanaimoban, 2002 korul.

OM_Ancsa 2013.12.27. 20:29:20

@Énbagoly: Kedves Énbagoly. Persze, nem mindenki számára szimpatikus hivatás, de szerencsére nem vagyunk egyforma emberek. Ez egy életpálya, egy hivatás. Boncmester sem szeretne mindenki lenni.

2013.12.27. 20:29:21

@puhacica: Elfáradt a diszekkel való játszásban? :) Az enyémek se zavarnak sok vizet - csak szeretnek ott szunyókálni ahol éppen vagyok. :)

@zöldeketbeszélek: 10 CAD, ez a BC minimumbér. Egy kisebb városban, mint ahol én vagyok, ebből ki lehet jönni (sokkal jobban mint pl. segélyből), de pl. Vancouverben nagyon kevés lenne. A takaritásból úgy lehet jól megélni, ha szerződést vállalsz mint magánvállalkozó.

christophe 2013.12.27. 20:30:31

Mondjuk,ezt a ''cèges'' dolgot èn se igazàn èrtem,tèny ès valo,hogy kell nyelvismeret,ès pl.egy segèdàpolos okj vègzettsèg,az mennyi 3-6honap?azzal kimèsz segèdàpolonak,ès amellett esti sulin,3èv alatt kitanulsz szakàpolonak,ha akarsz...

christophe 2013.12.27. 20:30:42

@macamuca: igy van a segèdàpolo,pisi,kaka,furdetès pàr honapos tanfolyam csalàdi adozàssal kb.1500euro netto belgiumban,a szakàpolo,gyogyszerezès,vèrvètel stb.az valoban 3èv iskola ,fizetès 2000netto korul....

2013.12.27. 20:37:37

@Cascabel: Köszi megnéztem a képeket, jó kis retro képek. (Jó izlésed van, szép pár voltatok együtt)
Egy kis önirónia volt amit irtam az esőről. Nekem sikerült hozzá igazodni, elfogadni, szóval nincs problémám az itteni klimával, de van akit zavar, végül is meg lehet érteni.

Érdekes amit a szakmunkásképzésről irsz. Valóban igaz hogy minden eszközzel próbálják lenyomni a fizikai munkások bérét - ugye itt BC-ben volt a kinai bányász botrány.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 20:46:58

@ffüttyfürütty:
szerinted miért csaptam le rögvest a lehetőségre??
Kettőt (sokat) egy csapásra :DDD
Naszóval, holnap mikorra menjek?

@Kövérmadár:
Nah, mégis csak van remény... részmunka is több, mint semmi...
félbunda is több, mint semmi...
:))))))))

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 20:48:22

@macamuca:
"Naszóval, holnap mikorra menjek?"

Ez természetesen leendő munkáltatómnak szólt.
:)))))))))

2013.12.27. 20:51:00

@cougarcat:
Reg volt, szep volt, talan igaz sem volt:)
A kepekkel kapcsolatban: par Victoriaban keszult, a Fisherman's Wharnal, ahol akkoriban volt sok boat house. Megvannak meg, nem tudod? Kb 10 eve jartam a Szigeten utoljara. Erdekes, Nanaimoban nem lattam boat houset.

2013.12.27. 20:51:07

@macamuca: Látom már nyuszivédelem is lesz az önkéntes munkaköröm! :)

Muffin veled vagyok, nem születtél te se pecsenyének, se kabátnak! :)

OM_Ancsa 2013.12.27. 20:53:12

@lexrex: Kedves lexrex, a német gazdaság sokkal jobb helyzetben van, magasabb az életszínvonal, az emberek jobban meg vannak fizetve. Nem szükséges agysebésznek lenni, vagy ügyvédnek, hogy normális életet éljen a munkavállaló. Igen, ez egy tendencia. Mi kiképezzük az szakápolókat, és biztos munkát adunk nekik. Olyan munkát, ahol elismerést kapnak, ahol egzisztenciát építhetnek. És nem, ez nem reklámszöveg, ezek tények. Magyarországon egy OKJ-s képzés után sem biztosítja hallgatóit a képző intézmény a biztos munkavállalás lehetőségéről.

puhacica 2013.12.27. 20:55:23

@cougarcat: nem, nagyon okos, jolnevelt gyerek, hozza se nyul a fahoz. es o is kovet minket mindenhova, mint az arnyek. :)

2013.12.27. 20:56:38

@Cascabel: Igen megvannak és némelyik már "high-end", csillagászati áron.

Boathouse nincs Nanaimo-ban, de jó öreg Bruni Bruni (ha talán emlékszel rá) még mindig a saját hajóján lakik - és indul minden alkalommal a helyi választásokon. :)

Ismerem az érzést, hogy "talán igaz sem volt". Lehet nekünk is 9 életünk van, mint a cicáknak. :)

2013.12.27. 20:57:48

@Kövérmadár:

Ez nem számottevő különbség. Többek között ezért is maradt talpon az úgynevezett északi modell.
A svédek például megértették az, hogy versenyezni nem az alacsony hozzáadott értékű munkával lehet. Ellentétben a németekkel, akik szintén rájöttek, hogy magasak a bérek, nem lefelé kezdtek el versenyezni, hanem fölfelé. A világ legmagasabb hozzáadott értéket előállító munkahelyeit hozták létre(a finnek is).
Ehhez persze rendkívül magas színvonalú általános oktatás kellett. Aminek az alapja egy magasan kvalifikált, megbecsült, és megfizetett pedagógusi kar. Nem véletlen, hogy Finnországban a tanári szakokra 10-szeres a túljelentkezés.
Az északi államokban gyakorlatilag alig van jelen az a képzetlen, műveletlen, közügyeket nem értő munkásréteg, amely az angolszász világot mindig is jellemezte, és az utóbbi évtizedekben Németországban is létrejött.
Miután rendkívül erős a középosztály, így az állam nagymértékben tud rájuk támaszkodni. Ezért nem kerültek az északi államok a multik és az oligarhák fogságába, mint pl. az USA, vagy az UK.

OM_Ancsa 2013.12.27. 20:59:03

@nyuszigonosz: Kedves nyuszigonosz! Ezekben az esetekben nincs intézményi keret, a munka nagyjából 0-24-ig tart, nem műszakokban. Nagyobb a kiszolgáltatottság esélye, más szakembertől pedig hogyan kér segítséget a kedves munkavállaló. Megterhelőbb, és az otthoni felszerelést ne hasonlítsuk kórházi körülményekhez. Ezek csak alapvető kérdések, amelyek tükröt tartanak ahhoz, hogy összehasonlítsuk a két lehetőséget, már ha egyáltalán ezt lehetséges megtenni.

2013.12.27. 21:02:42

@puhacica: Az enyémek iskolázatlan banditák :)

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 21:05:19

@cougarcat:
dehogy bántom-dehogy bántom!
Hát még kirúgnak!!
Inkább megpróbálom eladni majd a saját készítésű (haj)szőrnövesztő szérumomat...
Kell a felvevőpiac, tudod...
(ha megfelelően simogatsz, akkor esetleg beszélhetünk valamiféle társulásról: mitt'omén, mongyuk szálankénti jutalékról, vagy valami... :DD)

ffüttyfürütty 2013.12.27. 21:12:26

Ezennel megtaláltam a piacot! Petsitter-közvetítés a világ minden tájára, jelentkezőket várok állati és sittelői oldalon is, de ne merjetek egymással megegyezni, mert az minimum Genfi egyezménybe ütközik! :))

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 21:14:17

@ffüttyfürütty:
ütközhet, 2 lökhárítóm is van, akár vadrácsnak is elmegy...
:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.27. 21:15:36

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131227/2012-09-18_203638_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Itt van egy külföldi ajánlat. Köszönet érte.
A probléma az hogy fogalmuk sincs a magyarországi viszonyokról.
Életszerütlen az ajánlatuk.
Azt mondják az érettségizett fiatalokra számítanak elsősorban.
Ez a munka nem nekik való.
Kemény, undort keltő, piszkos, Egész embert kívánó elhivatottságot feltételező munkakör.
Egy 18éves egyszerűen nem képes rá.
De tegyük félre ezt az indokot.
Mégis hogy képzelték,
Fiatal pályakezdő elmegy élete első interjújára és elmondja hogy munkát keres. Semmiből semmi gyakorlata nincs és és három év múlva lelép külföldre valamint minden héten egy délután oktatásra megy de hétvégi műszakot sem tud vállalni mert akkor is oktatáson van viszont szeretné ha felvennék.
Ugye két kézzel fognak kapkodni utána.
A másik cégnél Kávéfőző Icuka egyszercsak bejelenti hogy mostantól minden szerda délután nem dolgozik és szombatonként sem mert szakmát tanul hogy három év múlva leléphessen.
Páros lábbal rúgják ki.
Sok szerencsét Dekra.

2013.12.27. 21:16:22

@macamuca: Csak nehogy rossz helyen nőjön a szőr! :)) Mint ami sajnos a való életben sokszor előfordul! :))

Eszembe jutott hogy évekkel ezelőtt vittük a Labrador kutyánkat simiztetni az idős betegekkel a helyi elfekvőbe. (Van ott egy ilyen önkéntes program). Az időseknek is jó volt ez, de a kutya is nagyon élvezte.

2013.12.27. 21:21:05

@lexrex:
" Te tudsz valamit! " :)
(Digger utan szabadon)
Egy jonevu, nagytudasu kozgazdasz fiaval dolgoztam par evig az otthoni rendszervaltas utani idokben. O mondta mindig, hogy a kulcsszo a " felszabadult " kelet - europai orszagok fejlodeseben az EDUCATION !!!! Milyen igaza volt! Es mi lett? :((
@cougarcat:
Rakerestem a Google images - eknel a Fisherman's Wharf - ra Victoriaban: megall az ember esze! Csodalatos boat houses! Igazad volt! Egyszer at kell randulnom a Szigetre, az biztos.( bar kellemetlen emlekek is fuzodnek oda)
Nem emlekszem Bruni Brunira. Sokan laktak hajon egy kis marinaban a yachtclub es a ferry terminal kozott, eleg szakadt hajokon. Volt a parton egy motorhome campsite is, az tetszett nagyon:)

OM_Ancsa 2013.12.27. 21:29:24

@Ennike: Kedves Ennike! Köszönjük őszinte hozzászólásodat. Igen, elhivatottság kell, kitartás. Ez egy életpálya, egy hosszútávú döntés. Valóban, nem lesz milliárdos a szakápoló, de megbecsülést, elismerést, és átlagos, közepes fizetést kap munkájáért. Ez a pénz elég arra, hogy normálisan, biztonságban éljen családjával. Nem minimálbér, nem alulfizetett állás. A német kultúrában szakápolónak lenni elismert "tevékenység".

Shanarey 2013.12.27. 21:30:18

Na, hová süllyedt a határátkelő.
:-))

Ez a poszt, nem volt jó ötlet, de ez magánvélemény.

Aki pedig azon gondolkodik, hogy belevág,annak sok sikert, és kéretik elfelejteni azt hogy ez hű de jó lesz.

Ez az egész, valójában arról szól, hogy a sikeresen végzettek 2 évig rabszolgák lesznek alacsony béren. Persze aki ezt kibírja az úgyis lelép, vagy addigra már többet ajánlanak és netán jobb melót az adott területen belül. Ennek az egésznek a lényege, az a bizonyos 2 év, ebben van a cég haszna igazából.

2013.12.27. 21:32:58

@Cascabel: Hát én is leültem a földre, amikor megláttam a boathouse árakat. Úgy gondoltam hogy azok jóval olcsóbbak, de nem. Nagyon tetszik ahogy viz csillámlása játszik belül a falakon, meg az hogy gyalog is sokfelé el tudsz jutni arról a környékről.

Itt a mi Brunie-nk, csak ne ijedj meg tőle! :) Mondjuk "normálisan" nincs igy kipingálva de a haja ilyen. Nagy marijuana legalizáció aktivista, ebben egyet is értek vele...

www.nanaimo-info-blog.com/2012/07/brunie-brunie-nanaimo.html

puhacica 2013.12.27. 21:33:23

@ffüttyfürütty: vedd ugy, hogy jelentkeztem! asszem barmelyik oldalra beferek. :)

mis 2013.12.27. 21:33:51

@macamuca:
Üdv,

A (volt) Péch Antal MSzKI és Gimnáziumban tanultuk meg anno a CNC és a PLC masinák kezelését illetve programozását. Az iskolának több CNC gépe is volt, csak és kizárólag oktatási céllal. Ezeken készültek a sakkfiguráktól a csavarig minden, amit csak a kezdők csinálhattak. A PLC-vel kapcsolatban is ugyanez volt a helyzet. Először elmélet, majd jöhetett a gyakorlati oktatás.

Mind a mai napig sok ember köszönheti a megélhetését annak, hogy megtanították ezeket az eszközöket használni.

OM_Ancsa 2013.12.27. 21:39:23

@nyuszigonosz: Az ügyintézés ingyenes, benne van a képzésben. Amikor Magyarországról érkezik munkavállaló, nincs német bejelentett lakcíme, ezért nem tud bankszámlát nyitni. A munkavállaláshoz bankszámla szükséges, amit lakcím nélkül nem tud elintézni egyedül. Ez egy ördögi kör.A DEKRA Akademie bérel lakást, ezzel segítve az indulást. Ezt persze a szakápolók bérlik a DEKRÁ-tól, így ez a probléma megoldva. Mivel német központú cégről beszélünk, gond nélkül tudunk bérelni. Viszont a külföldről érkező magánemberekkel szigorúbbak az ingatlantulajdonosok, nehezebben adják ki lakásaikat.

2013.12.27. 21:44:23

@Cascabel:

A gengszterváltás óta még nem volt porondon olyan párt, amely valóban igényelte volna az erős, képzett középosztályt. Sőt, kifejezetten rettegnek még a gondolatától is. Egy anyagilag független releváns tudással rendelkező középosztály ugyanis képes működtetni, és megvédeni a demokráciát. Na erre nincs szüksége egyetlen magyar politikusnak sem.
Orbánnak és a hozzá hű oligarháknak meg még alapvető gazdasági érdeke is, hogy csak szótlanul tűrő, tanulatlan jobbágyokból álljon az ország.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 21:45:06

@diggerdriver:
Ezügyben nem értek egyet veled.
Nem a konkrét ajánlat kapcsán, hanem általánosságban, a munka mellett történő, több évig tartó, iskolarendszerű tanulás kapcsán.
Lehetséges.
"Csak" kemény dolog: tudni kell, hogy miért áldozza fel a szabadidejét, vállal fáradságot ÉS költséget.
Mert ez mind vele jár, ráadásul hosszú időn át (évekig tart, ha csak egy esti gimire gondolsz, majd egy erre /érettségire/ épülő továbbtanulás (akár fősuli/egyetem, akár érettségit elváró szakképzés): mind-mind kitartást kíván+céltudatosságot).
Ha ez nincs meg, akkor felesleges belevágni: menet közben abbahagyja, előbb vagy utóbb, eredmény nélkül.
Persze, ehhez az is kell, hogy tudjon-akarjon tervezni az egyén, évekre előre: és ez itthon egyre kevésbé van jelen az emberek gondolkodásmódjában.
Minek, úgyse sikerül, ki tudja, mi lesz itt 1-2-pár év múlva, sok idő, sok pénz, nehéz, nem enged el a főnök, öreg vagyok én már a tanuláshoz, stbstbstb. Kifogás ezerrel van.
Mert ez mind kifogás.
HA akar (!!) valaki valamit.
Ha "valahogy majd csak lesz, úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna"-párti, akkor meg akár érv is lehet...
Érv a sodródás mellett, akár tudatában van, akár nem.
Végigjártuk ezt, a rokonságból-ismeretségi körből érkező, hasonló tartalmú megjegyzéseket hallgatva (kiegészítve a "miért nem jó neked az, ami van, hisz másnak is ez van, sőt, rosszabb??"-jellegű szövegekkel).
Aztán most meg azt hallgatjuk, hogy "könnyű nektek, ilyen-olyan végzettséggel, ott, ahol ti éltek!".
És még most sem állt össze az agyukban, hogy a valamikori lemondás+kemény munka eredménye a mostani helyzetünk (ami csöppet sem stabil, de ebben nincs különbség a rokonság/ismerősök viszonylatában, csak mások a konkrétumok).
Aki változtatni akar, azt bizony a környezete is visszatartja sok esetben: a legnehezebb tán az, hogy mindezeket az ellendrukkereket figyelmen kívül kell hagyni (ha közeli, szeretett rokon, akkor a legnehezebb...).
Kitörni az addig megszokott felfogásból: ha ez megy, akkor menni fog más is.
Olymindegy, mit-hogyan akar valaki változtatni.
Te is változtattál, pedig neked is nehéz volt, tanulnod is kellett, meg vizsgázni, időbe, pénzbe került: de tudtad, miért teszed.

OM_Ancsa 2013.12.27. 21:49:20

@TheSeszti: Kedves TheSeszti! Magyarország több nagyvárosában lehet jelentkezni képzésre. Így nem feltétlenül a váci képzés az egyetlen lehetőség. A facebook oldalunkon írtunk már arról, hogy mi a dolga a szakápolónak! Ezt ajánlom figyelmedben. Nem, nem a pelenkák kicserélése, és ágytál hordása. Ez téves eszme, ami az emberek fejében él.
www.facebook.com/szakapolas?ref=hl

SZAKÁPOLÓI MUNKATERÜLET RÖVID ISMERTETÉSE

MIT CSINÁL A SZAKÁPOLÓ? Kommunikál a beteggel és a hozzátartozójával. Dokumentálja a beteg adatait, vizsgálati eredményeit, a kezeléseket és a gyógyszerelést. Előkészíti a beteget vizsgálatra, kezelésre és asszisztál a beavatkozásoknál. Gyógyszerelő tevékenységet folytat. Közreműködik a beavatkozások, vizsgálatok előkészítése során. Transzfuziológiai- és dialízis kezeléseknél asszisztál. Ápolja, gondozza, segíti a beteget, szakápolást végez. Prevencióban, egészségnevelő tevékenységben, rehabilitációban team tagjaként közreműködik. Sürgősségi esetekben beavatkozik, asszisztál.

Shanarey 2013.12.27. 21:49:40

@ffüttyfürütty:

Kutyákat simogatni mehetek, van az a pénz amiért itt hagyom Connor McLeod hazáját.
Na meg a kutyák a szivem csücske.

:-))

nyuszigonosz 2013.12.27. 21:50:33

@DEKRA Akademie: Ennyi információ után, amiket most kaptam töled, azt szeretném igazán tudni, hogy eddig összesen hány szakápolót sikerült eredményesen közvetíteni Németországba?
Hol kaptak bejelentett, szakképzésüknek megfelelö munkát?

OM_Ancsa 2013.12.27. 21:56:56

@ffüttyfürütty: A képzés része 2x-i kiutazás Németországban. Nyári gyakorlat, ahol kisebb feladatokat kap a szakápoló jelölt. Átláthatja a feladatokat, az elvárásokat, a munkakört. Semmiben nem lesz felkészületlen, nem érheti meglepetés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.27. 21:57:27

@macamuca:
Te milyen szabadidőről beszélsz?
Akkor van szabadidőd ha ADNAK szabadidőt neked.
Én arról beszéltem hogy ha a cég munkarendjével ütközik az oktatási idő akkor nem fogják tolerálni.
A munkarend pedig elég rugalmas fogalom ma Magyarországon.

nyuszigonosz 2013.12.27. 21:57:27

@Shanarey: Kutyasimogató bér elképzelés mennyi? :-))

SzZoole 2013.12.27. 22:01:04

@Shanarey: szerintem nagyon ratapintottal a lenyegre,az egesz egy nagyfoku kihasznalasa a szerencsetlen vegzoknek az "akademian".Az Enike posztjat vissza olvasva a szakapolok nem ennyit keresnek.Vajon az ugynokseg mennyit keres ezen az egeszen azonkivul hogy a tanfolyam idelye alatt ingyen dolgoztatja az embereket???A kezdo szakapoloi fizetes Nemetorszagban 2200-2400 euro az adozast nem ismerem de abban biztos vagyok hogy ez az osszeg nem 1500 euro nettoban,szoval ezen keresnek egy keveset.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 22:02:54

@Shanarey:
" Ennek az egésznek a lényege, az a bizonyos 2 év, ebben van a cég haszna igazából."

Ez nyilvánvaló = ez a két év anyagilag igencsak kifizetődő a cégnek.
De a tanulónak is.
Lesz 2 év gyakorlata, helyben (!!, Németo.-ban!), ezidő alatt megélhetése = utána vagy marad, magasabb bérért, vagy lelép, magasabb bérért, netán szakmai előrelépés miatt.
Azt se felejtsük el, hogy minél több a gyakorlat, annál magasabb a bér, és akinek se képzettsége, se gyakorlata, annak elég nehéz elindulni...
Ha valaki pld Mo.-on végez eü.-i szakközepet, megfelelő német nyelvtudással rendelkezik és No.-ban szeretne kezdeni dolgozni, vajon mekkora fizut kap? Nem hiszem, hogy sokkal magasabbat...
Ott élő rokon ápolónőként dolgozik (félig német, félig magyar = perfekt nyelvtudás, ott tanult), 2000-2500 euró körüli keresetet emleget, kb 10 éves gyakorlattal, attól függően, hogy mennyi adott hónapban a pótléka = a leírásban szereplő 1500 euró valószínűleg alapbér lehet, hisz a pótlékok összege változó, vagyis a pályakezdő sem ennyit keres, hanem ettől többet.
Ezzel együtt nem csak a posztban leírt módon lehet ezt elérni, ez vitán felüli.
De akinek heti kétszeri utazás megoldhatatlan költséget jelent, az mihez kezd egy lakhelyéhez közelebbi-közeli oktatási helyszínnel, ahol képzési díjat kell fizetni? Mert az első szakképesítés ingyenes, utána minden fizetős (=felnőttképzés során, amennyiben második-többedik szakma).
Netán kifizet egy gondozói képzést (=pár hónap, hamar megvan, kevesebbe is kerül, mint az 1-2 éves ápolói képzés), aztán szembesül azzal, hogy ezt No.-ban nem fogadják el eü.-i képezettségnek (18.48.-as kommentem)...
Nem egyszerű, az biztos....

nyuszigonosz 2013.12.27. 22:04:15

@Zoole: Meg a lakáskiadáson is.

Igen, @Shanarey: foglalta össze a lényeget.

OM_Ancsa 2013.12.27. 22:06:50

@Shebelle: Kedves Shebelle! 2 hónap alatt milyen alapos tudásra tesz szert a "hallgató"? Ez most gonosz dolog, de Te szeretnéd, hogy egy viszonylag alacsonyan képzett "ápoló" gondozza a családtagodat? Gyenge nyelvtudással!!

SzZoole 2013.12.27. 22:09:52

@nyuszigonosz: igen azt most olvastam az egyik komentjukben,nagyon probalnak gyoszkodni,de szerintem ez nem azaz oldal es celkozonseg,ugyhogy rossz helyen agitalnak.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 22:22:23

@diggerdriver:
"Akkor van szabadidőd ha ADNAK szabadidőt neked."
???
Ki ad??

Nekem senki nem ad.
Van.
Bruttó szabadidő = amikor nem a munkahelyen vagyok.
Ekkor intézem a saját dolgaimat: háztartás, hivatali+egyéb ügyintézés, stb.
Nettó szabadidő: amikor minden teendőm el van végezve itthon is, és tetszésem szerint töltöm az időt: alvás, olvasás, tévézés, net, séta, kirándulás, barátok, akármi.
Na, ebből a nettó szabadidőből vesz el sokat az, amikor jegyzetet kell bújni, meg a suliban kell lenni (ha már ott vagyok, akkor figyelni, hátha kevesebbet kell otthon rátanulni...).
Ezt jelenti az, hogy szabadidőből rááldozni.
Szombaton délig alvás helyett korán kelni és suliba menni.
Vizsgaidőszakban akár szabit kivenni (nálam ez is befigyelt...).

Munkarend?
Férjem folyamatos munkarendben, 2 műszakban dolgozott, így hozott össze előbb egy érettségit, rögvest utána egy gépészmérnöki diplomát.
Én a már említett 2 éves képzést 3 műszak mellett csináltam végig.
Amikor ütközött a beosztással, akkor kimaradt a sulinap = több volt a bepótolnivaló, egyre kevesebb az az idő, amikor Szentheverdel-t lehetett dicsőíteni....
Mindketten négyes eredménnyel végeztünk.
Ja, mindkettőnknél "befigyelt" a családos mivolt: a másikra is, és a gyerekre is hatással volt mindez. A gyerekre pld úgy (is), hogy amikor első osztályba került, teljesen magától értetődő volt számára az, hogy lecke, házi feladat, készülni másnapra, stb, hisz Apu is ezt csinálja. Később büszkén feszített az apja diplomaosztóján.
Nálunk ezt jelentette a szabadidő, meg munkarend, meg a többi...

Kutya kemény időszak volt, de egyrészt megoldható volt, másrészt megérte.
Állítólag kevés olyan dolog van, ami jó és könnyedén megszerezhető...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.27. 22:32:17

Ez az egyik olyan hivatás, amit sosem tudnék teljesíteni.Minden tiszteletem, elismerésem aki ezen a területen dolgozik. / Sodalis fejet hajt/......
De ez is egyike azoknak a foglalkozásoknak , amire nem mindenki képes ! Mint a mentős , tűzoltó stb...tőlem biztos szénné égne mindenki, és egy újszülöttet vagy haldoklót sem tudnék újraéleszteni.........Ezekhez a szakmákhoz azért az átlagosnál sokkal több plusz képesség kell....az meg ugyebár nem túl sok mindenkinek van......
Tehát !!!!!! A legmesszebbmenőkig nagyon nagyra tartom a betegápolókat!!!!

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 22:32:58

@diggerdriver:
Bajnak tényleg nem baj, de azt azért elárulhatnád, kire gondoltál a szabadidő-adás kapcsán?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.27. 22:46:07

@sodalisO:
Nagyon egyetértek.
Náluk jobban csak a diggerdrivereket tiszteld:)))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.27. 22:50:07

@macamuca:
Arra gondoltam hogy most Magyarországon ahol a munkavállaló gyakorlatilag senki, a legtöbb cég a saját érdekei szerint adja ki a szabadidőt a dolgozóinak.
Ez pedig bármikor ütközhet az oktatás idejével.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.27. 22:51:35

@diggerdriver: Viccelsz mackótestvér?!
Amikor akkora kanállal merítessz, mint 6 másik ??? Amikor azt se tudom melyik az eleje vagy a hátulja annak a nagy bazi böhöm robotnak?? Még jó, hogy tisztelem a diggerdrivereket!
/Sodalis naná, hogy tiszteli a markológépeseket. Főleg azokat akik múzeumba és a Soho-ba is járnak......nagy főhajtás.../

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.27. 22:55:05

@sodalisO:
Köszönöm.
Majd egyszer zengek rólad ódákat de most nem mert még azt hinnék ismerjük egymást:))))))))))))))))))))

OM_Ancsa 2013.12.27. 22:58:23

@Zoole: Kedves Zoole, nem győzködünk. Azért vagyunk jelen ezen a felületen, hogy válaszoljunk a felmerülő kérdésekre. Ezek tények. Akit pedig nem érdekel ez a téma, az nincs "itt".

OM_Ancsa 2013.12.27. 23:03:01

@Zoole: Kedves Zoole, ajánlom figyelmedbe a facebook oldalunkat!
www.facebook.com/szakapolas?ref=hl
Ott fel vannak tüntetve a minimálbérek. Az 1500 euro, az a minimálbér, amit garantálunk. Az, hogy a szakápoló milyen adósávban van, mennyi éjszakai és hétvégi pótlékot kap, mennyi túlórát vállal, már rajta múlik. A gyakorlati idő alatt pedig tanulásról van szó, nem ingyenmunkáról.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 23:06:00

@diggerdriver:
Értem.
Nálunk ezt, az oktatás idejével történő ütközést a 2, illetve 3 műszak garantálta = eleve tudtuk, hogy nem tudunk ott lenni minden előadáson/órán (mindkettőnk munkáltatója tudott arról, hogy tanulunk, nem akadéskoskodtak-stb, de annyi szabink nem volt, amennyi kellett volna, felmentést a munkavégzés alól /fizetetlen igazolt távollét, iskolai igazolás alapján/ pedig nem kértünk, mert a pénz/fizu is kellett, ráadásul ezt is csak vizsgára lehet kérni, tanítási napra nem).
De mindkettőnknek volt olyan osztálytársa/évfolyamtársa, aki referált az aktuális anyagról (beszkennelte a jegyzeteit, és mailban átküldte, olykor kölcsönadta a füzeteit, stb) = lehetett tudni, hol tartunk adott tárgyak anyagában.
Aztán lehetett/volt mit olvasni-tanulni (mindkettőnknek bejövősebb volt az, hogy előadáson meghallgatva megérteni az anyagot, node ha ez nem jött össze a munkarend miatt, maradt az otthoni rátanulás).
Nekem volt olyan osztálytársam, aki meg sem merte mondani a munkahelyén, hogy ő szombatonként suliba jár (a hét közbeni előadás nála is eleve felejtős volt: ekkor, hét közben voltak a nyelvórák, nekem ez nem volt gond, de neki jócskán kellett még a nyelvet is tanulni), annyira félt a főnökétől (ritka mocsok egy alak volt...). Ő közepes eredménnyel végzett...

ffüttyfürütty 2013.12.27. 23:06:58

@puhacica: Első ügyfél: www.awfuladvertisements.com/images/Grumpy-Cat-Purina.jpg

@Shanarey: Első ügyfeled, jelszava: Csak egy maradhat!
files.mommo.hu/pictures/000/158/158517_6dc0df0c46_s.jpg

Sok szerencsét, egyelőre próbaidőn vagytok, a fizutok nálam kamatozik, de ha jól sitteltek utalom. :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 23:07:54

@sodalisO:
Valld be, hogy csak azért, mert jól markol! :)

@diggerdriver:
Mindenki fejet hajt a markolókészséged előtt. Ez nem kérdés, ezzel az ember nem viccel!

Miújság lányod ügyében?

SzZoole 2013.12.27. 23:08:04

@DEKRA Akademie: ezen a feluleten???de hiszen az itt kommentelok nagyresze mar mind megtanaltak a szamitasaikat vagy kozel jarnak hozza es nagy reszuk kulfoldon,mint En.Akkor En nem jarnek jo feluleten???Tudod En elek itt fent(UK)Te meg ott lent(Hun)es le sz@rni lehet de fel sz@rni nem.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.27. 23:08:29

@diggerdriver: Jól van, megnyugodtam. :-)))))))))) Nehogy már gyanúba keverjelek itt, bár te köztudottan nem csipázod a nagyanyákat!! Szóval, szerintem majd ne soká jöjjön az óda !! :-DDD

Shanarey 2013.12.27. 23:12:07

@ffüttyfürütty:

Ez biztos nem macska?
:-)))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.27. 23:12:09

@Kövérmadár: Csak feltételezni tudom, hogy jól markolhat, látván az általa használt avatarokat! Kell hozzájuk markoló rendesen! Gondolom van is neki !! :-DDD

Shanarey 2013.12.27. 23:16:46

@DEKRA Akademie:

Csak az van itt aki itt szokott lenni, vagyis ez nagyon mellé ment.
Te azért vagy itt mert ez a céged érdeke. Ez teljesen érthető ok, de azért ne gondold hogy az itt jelenlevők közöl nagy tolongás alakulna ki nálad. persze olvasók vannak mindenfelől, max nem szólalnak meg.

Netán kérdezd meg a Határátkelőt, ki honnan kommmentel.

(anno erre ajánlottam egy országzászlót netán egy településnévvel a nick mellé , mivel így egyszerűbb tudni ki hol van)

ffüttyfürütty 2013.12.27. 23:16:56

@Shanarey: ő egy díjnyertes Óskót Kiltszaggató, ezt meg sem hallottam, még hozzánemértésed bizonyítékának kell a végén tekintenem kérdésed :))) (McKiller a becsületes neve)

nyuszigonosz 2013.12.27. 23:18:44

@DEKRA Akademie: Én továbbra is várom a választ arra a kérdésemre, hogy hány nálatok végzett szakápoló kapott egész munkaidös és bejelentett munkát Németországban.
Ugyanis ez lenne az igazi refencia, egyben reklám is a Dekra Akademie szavahihetöségéröl és eredményességéröl.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 23:19:03

@ffüttyfürütty:
Jesszumpeppi!
puhacica ügyfelét sikerült beazonosítani (morcos macs), node Shanarey-nek miféle jószágot "utaltál ki"???
Mi akar ez lenni???
:))

Shanarey 2013.12.27. 23:19:17

@nyuszigonosz:

Az angol minimálbér+egy font és megyek.
:-)))

Az angol minimálbér+2 font és sétáltatást is vállalok.

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 23:20:28

@ffüttyfürütty: @macamuca:
kecskébe oltott kutya, kutyával keresztezett kecske, netán más is belepiszkált a családfába???

SzZoole 2013.12.27. 23:20:46

@diggerdriver: hol castingolod ezeket a lanyokat?egyszer meghivhatnal egy ilyen castingra,igerem csendben leszek,tudod mindent a szemnek,semmit a keznek:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 23:21:20

@sodalisO:
Van neki! Kétlapátos markolóval nyomul, illetve van egy légkalapácsa is arra az esetre, ha nem boldogulna...

Shanarey 2013.12.27. 23:24:20

@ffüttyfürütty:

Ez a blöki max a zoknikra veszélyes, mivel ez egy zseb cirkáló.

:-)

nyuszigonosz 2013.12.27. 23:24:40

@Shanarey: Kutyával beszéltem, hajlandó akár angolul is komunikálni. :-)))
Bér elképzelés elfogadva. :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 23:25:43

@Shanarey:
"(anno erre ajánlottam egy országzászlót netán egy településnévvel a nick mellé , mivel így egyszerűbb tudni ki hol van) "

Pedig ez milyen jó ötlet! Én benne lennék...
Valami ilyesmi:
- Kövérmadár [SWE]
- diggerdriver [ENG]
- Maxval... [BUL]

SzZoole 2013.12.27. 23:29:20

@nyuszigonosz: eddig rajtad kivul senki nem kedezett toluk semmit,Te masodszor teszed fel a kerdest es semmi.Mindenki a velemenyet mondta el eddig de azok sem voltak pozitivak.

nyuszigonosz 2013.12.27. 23:31:42

@Zoole: Hát nem is lehettek pozitívak, elöször én is csak a véleményem írtam, kérdést csak miután a véléményemre kaptam reklámszöveg magyarázatot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 23:32:30

@macamuca:
Ihun :D

@Zoole:
Engem nagyon lefoglalt az autó téma a másik topicban :)

Shooter26 2013.12.27. 23:33:57

Ha Németországban élsz, és MINDENT tudsz, akkor ezeket miért kérdezed?

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 23:36:18

@Kövérmadár [SWE]:
Kösz, doki :))

(amúgy én is linkeltem ótós cikket, off-ként: elektromos ótóról szól...)

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 23:37:00

(jut eszembe: doktor Andalúz rég járt erre...)

nyuszigonosz 2013.12.27. 23:37:39

@Shooter26: Lehet, nem is nekem szántad a kérdést, de Németországban élek és kérdést én tettem fel.
Nos: nem tudok mindent. Sosem állítottam olyat, hogy mindent tudnék, mert az nem lenne igaz.

ffüttyfürütty 2013.12.27. 23:38:45

@macamuca: Mi a baj az Óskót Kiltszaggatóval? (most tényleg valljam be, hogy csak beírtam a gugliba hogy 'ronda kutya'?) :D

@Shanarey: Petsittingkódex (alias Tesó kódex) 87,5 § (5,8) bekezdés: "A sitter nem használhat a sitteltet illető semminemű megjegyzést, ami a sittelt esetleges testi illetve egyéb tulajdonságait negatív színben tünteti fel." Emlékeztetem erre az esküjére! (a zoknikárt később elszámoljuk)

SzZoole 2013.12.27. 23:39:56

@nyuszigonosz: az a szoveg tipikusan be eteto sablonszoveg,semmire nem jo csak az otthon maradt kilatastalan szerencsetlen emberek hitegetese,akik meg kapaszkodnanak valamibe,mert nekik az az 1500 euro(450000 ezer forint)nagyon sok penznek szamit,de ha mar kint vannak No.-ban ugy mar nem tudom hogy mire eleg:(((

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 23:40:56

@macamuca:
Való igaz... de én Papitot sem látom mostanában, biztosan mert nagyon másik időzónában létezünk... :(

Szerintem az Andalúz család épp rokonlátogat Magyarországon...

Hun a link? Lemaradtam róla :(
Elektromos autókkal fenntartásaim vannak, az akksik élettartama és ára, valamint a teljesítménye (ok, a Tesla elég jó, de lobbanékony :) ) illetve a tölthetősége nem túl kedvező. A svéd -30 fokban nem tudom mihez kezdene.
Ráadásul kellene akkor egy CD, amire felveszem egy V8-as hangját és azt játszom le magamnak vezetés közben :D

nyuszigonosz 2013.12.27. 23:42:27

@ffüttyfürütty: Nem is randa az a szegény kutyuli.
És milyen jó neve lett: Óskót Kiltszaggató. :-)))

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 23:43:39

@ffüttyfürütty:
javagyhogy ebecske lenne?? :)))
Önvédelmi zsebkutya = megtámadnak, előkapod, a támadó meg halálra röhögi magát...
:)))

"(a zoknikárt később elszámoljuk)"
Gondolom, levonod a fizujából, ugye? :DD

(egy biznic eccör beindul... :D)

SzZoole 2013.12.27. 23:47:27

@Kövérmadár [SWE]: mert arrol lehet beszelni,vagy is csak Te beszelsz rola,mert en mar elvezem is egy jo idelye:)))Az E250-esnek csak sor negyese van de hidd el abban sem fogsz csalodni:)))

nyuszigonosz 2013.12.27. 23:47:49

@Zoole: Lényegében meg lehet élni 1500 Euró nettóból. Nagyokat ugrálni nem, de kezdö fizetésnek megteszi.
Engem más is zavar az egészen: vegyenek fel akár kölcsönt a Dekrától, ezzel azonnal tartoznak annak, tényleges munka lehethogy a végén nincs is, de gondolom a tartozást akkor is fizetni kell..
Legvégül meg: sajnos túl sokszor láttam olyat, ahol a munkavállalókat kiszipolyozzák, becsapják, kihasználják.
Nagyon remélem, hogy a Dekra nem ezt szeretné.

ffüttyfürütty 2013.12.27. 23:48:04

@nyuszigonosz: Hivatalosan kínai kopaszkutya rákerestem.

@macamuca: A dogokat a már haladó sitterekre bízzuk. = Kiemelt karrierlehetőség, az előrelépés és folyamatos fejlődés biztosított!

Shanarey 2013.12.27. 23:48:41

@Shooter26:

Talán azért mert sokat tud a témáról.
Na meg ha frissen regisztráltál, tényleg ez a legfontosabb kérdésed?

Ja és még valami, ha válaszolni akarsz valakinek akkor próbáld meg értelmezni a "válasz erre" feliratot.
S ha nem tetszik amit írtam akkor a "szűrés" is hasznodra lehet.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.27. 23:49:15

@Kövérmadár [SWE]: Ihune!! De milyen hülyén néz már ki!!!! Áhhhhh nem teccik.....

Shanarey 2013.12.27. 23:51:20

@ffüttyfürütty:

Pedig egy kutyának ha azt mondják gyere te szőrszóró, vagy zokniszaggató, arra még egy kutya sem reklamált, sőt.
:-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 23:52:06

@macamuca:
Akó' más nemlássa, csak ín? :)
Köcce, köcce!
Írdökös czikk vót, de azír maradník ögy Mersídecné'... ;)

Na mizu, csak én váltottam nicket a nagyszerű ötlet mentén?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 23:53:58

@Zoole:
Jól van, jól van, ami késik, nem múlik! :)

@sodalisO [ENG]:
Egyszer tetszik, egyszer meg nem? Ne mondj semmit, nőből vagy?! :D

SzZoole 2013.12.27. 23:55:13

@nyuszigonosz: igen,En latom hogy beloled a tenyleg a tapasztalat beszel es Magyar munkakozvetitok ott sem jobbak,mint itt a UK-ban,sajnos:(((

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.27. 23:56:43

@Kövérmadár [swe]: navájjáá mán, mingyá kipróbálom, hadném!!!:-)))

macamuca [IHUN] 2013.12.27. 23:56:51

@ffüttyfürütty:
"Kiemelt karrierlehetőség, az előrelépés és folyamatos fejlődés biztosított! "

Egyre nagyobbakat+egyre gyorsabban lépkedni, folyamatosan, különösen tehetségesek akár futóbajnokok is lehetnek.
(A bajnoki címmel járó pénzdíjból el ne feledj részesedést kérni, felkészítő edzőként teljesen megalapozott kérés lesz!!, illetve eleve foglald be a munkaszerződés apróbetűs részébe!!)
(cégbővítésnél HR-esnek jelentkezem :D)
:DD

Shanarey 2013.12.27. 23:59:20

Na én lépek holnap nekem meló.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 23:59:40

@sodalisO [eng]:
Ha ez sem, akkor marad a profilkép hackelés, bár nem tudom abban mennyire fog látszódni.
Digger meg ezután csak angolzászlós nőket tehet ki (mondjuk a királynőt :) ).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.28. 00:00:13

@sodalisO <3 [eng]: na a fene .....:-DDDDDDDDDDDDDDD

ffüttyfürütty 2013.12.28. 00:00:35

@Shanarey: (ne az ügyfelek előtt) :)
Tehát ez a kivételesen intelligens példány a Skóciában fellelhető összes bevándorló nyelvét eltanulta már, mivel a kezdő sitterek elhivatottságát mérjük fel vele. A skótkockás ruhatárát mellékeljük, mivel az eb sajnos nem időjárásálló, bárnemű nagyobb kutya felbukkanása esetén kéretik villámgyors mozdulattal hónaljba szorítani, mivel a méretéhez mérten a hangja és vakmerősége - a megszokottnak megfelelően - fordítottan arányos. Amennyiben Woofus McKiller elégedett lesz jutalmul a kezdő sitter a Sitteradatbázisban kap a neve mellé egy zöld gumicsontot. A zöld gumicsontok szorgalmas gyűjtésével lehet előrelépni a ranglétrán (több pénz, több szabi, kevesebb kutyagumi).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 00:00:51

@Shanarey(SCO):
Jó éjt, bár szintaktikai hibát vétettél ;)

@sodalisO <3 [eng]:
Szuper!
De mi az a <3 ? :D

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:01:54

@Kövérmadár [swe]:
ihun-é, jólesz, Don Kövérmadár?
:D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.28. 00:01:58

@sodalisO <3 [eng]: picsába, akartam egy édi kis fekvő szivecskét betenni, erre átkódolja a buznyák....nem igazság!!!
/ Sodika duzzog........./

OM_Ancsa 2013.12.28. 00:03:46

@nyuszigonosz:
Nem szeretnénk senkit kihasználni, megkárosítani. Törvényes keretek között, szabályosan működik a DEKRA Akademie programja. Cégünk nem ma jött létre, történelme van.
A DEKRA 1925-ben Berlinben jött létre; hivatalos elnevezése „Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungsverein e.V.” („Német Gépjármű-ellenőrző Bejegyzett Egyesület").

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 00:05:32

@sodalisO [eng]:
Most már tökéletes, köszönöm!

@macamuca (IHUN):
Don Dévényi Tibibácsi!
A zárójelezés nem megfelelő, egyébiránt hibátlan! :)

@ffüttyfürütty:
Akarom mondani súlyosBodri...

nyuszigonosz 2013.12.28. 00:05:42

@ffüttyfürütty: Az új neve jobb. :-))
De a zokniszaggatónak és a szörszórónak is örülne, hidd el. :-))
Az én nagy kutyusom is örül, ha aprócinak hívom, vagy éppen koszfészeknek. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 00:10:05

Bevallom, egyszer megpróbáltam svédebb lenni a svédeknél és felvenni a köpködős szokásaikat. Olyan jól sikerült, hogy arconköptem saját magam.
Azóta nem próbáltam meg beilleszkedni...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.28. 00:11:35

@nyuszigonosz: akinek van otthon kis vagy nagyállatja, az tudja, hogy a szeretet el tudja vinni a becézést a legidiótább végletekig.
Az én macskám example mindenre hallgat, pl. anyuci, szutyok, nucafucamuca, édöcapapicicunikája stb, nem fokozom....egyszer nyitva maradt a lakásajtó és épp szünetet tartottam nagytakarítás közben,/ amihez nekem elengedhetetlen a porszívót túlordító dobhártyaszaggató zene/ és kezemben az én bülbülmadarammal / lásd.Huba cica/ Michael Jacksonra táncoltunk, amikor a szomszéd bekukkantott az elószobaajtón, mi meg pörögtünk-forogtunk extázisban...... hát a szomszéd tekintetében minden benne volt !!!!! :-))))))))))))

SzZoole 2013.12.28. 00:11:35

@Shanarey(SCO): egy kerdes,Te mindig erted amikor a skotok beszelgetnek?Mert nekem van harom skot baratom,az egyikel siman tudok beszelgetni,de a masik kettot nagy odafigyelesel is csak felig ertem.A szuletett angol kolegamat meg kerdeztem hogy mindent ert e,de O is azt mondta hogy kb.a 80-90%-at erti csak,csak nem mer visszakerdezni

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.28. 00:12:31

@Kövérmadár [swe]: Heheeee, cuki lehettél, leköpve önmagad által! :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 00:15:29

@Shanarey(SCO):
Te már képzeletben ki is váltál Nagy Britanniából? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 00:16:28

@sodalisO [eng]:
Á, gyorsan kompenzáltam és hajzselévé alakítottam :D

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:16:29

@DEKRA Akademie:
Ez mind nagyon szép.
Már csak azt kellene megtanulni, hogy hogyan lehet konkrét kérdésre konkrét, lényegretörő választ adni.
Mert megbocsáss, de az nagyon nem megy. A prospektusban megjelenő propagandaszöveg egy dolog, az érdeklődő egyén személyes kérdése és a rá adandó válasz, annak megfogalmazása egy másik dolog. És ez nem megy... nagyon nem.
Fentebbi kommentjeimből tán kiderül számodra, hogy a pártolók oldalán állok = jó lehetőségnek tartom azt, amit kínáltok.
DE ha kérdeznek, akkor válaszolni kell(ene), ráadásul érthetően.
(ha jól emlékszem, Babette kérdezte, hogy a magyar OKJ-s képesítést hogyan lehet honosítani, elfogadják-e: erre sem válaszoltál, pedig ez lényeges kérdés).
Az emberek gyanakvóak, nem véletlenül, így nem kell meglepődni, ha ennek megfelelőek a kérdések, sem pedig megneheztelni a kérdezőre = válaszolni kell, egyszerűen, érthetően, akkor megszűnik a gyanakvás. Ha nincs válasz, vagy prospektus-szöveg van, akkor nem szűnik meg...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 00:21:07

@sodalisO [eng]:
Na, mostmár Nóri is úgy röhög, hogy fáj a hasa és a torka :D

"az én bülbülmadaram"

Ezt mégis hogyan? És miért? És egyáltalán miez? :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.28. 00:21:50

@Kövérmadár [swe]: úgyisköll, magyargyerök föltalálja magát iziben!! :-DDDD

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:22:50

@Kövérmadár [swe]:
kötschög klavi nem jeleníti meg a kapcsos zárójelet (minden ismert kombinációt próbáltam = tipp??, próbálom-javítom)

SúlyosBodrik :DDDD

@nyuszigonosz/D/:
"... a szörszórónak is örülne, "
Juteszembe, háthiszen a sajátgyártmányú szőrnövesztő elixírem nem csak nyuszinál okés, epilált ebnél is bevethető-felkenhető!!
@ffüttyfürütty: beszállhatnék a biznicedbe, kence-forgalmazóként??
:))

2013.12.28. 00:24:39

@Kövérmadár [swe]: @sodalisO [eng]: "az én bülbülmadaram"
Ezt mégis hogyan? És miért? És egyáltalán miez? :D

Ez teljesen normális viselkedés, csak nem azt akarod mondani hogy Muffin nem részesül ilyesmiben?? :)

(normális úgy, ha a szomszédok nem buktatnak le)

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:24:43

@sodalisO [eng]:
"nucafucamuca, "

enyém a megtiszteltés! :))))
(és már azt is tudom, miért csuklottam)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.28. 00:26:32

@Kövérmadár [swe]: vájjááá, azt még nem is mondtam, hogy a cicám amúgy fiú lönne...vagyis volt, de már nem az, valahol a kettő között....viszont a nemi identitás tornasorában az utolsó, épp ezért próbálom, kárpótolni és minden széppel, jóval kényeztetem, főleg becézgetéssel és finom falatokkal, de mondom mindenre hallgat, mert nem a név a lényeg, hanem a hanglejtésem, meg a selypítés, ahogy gügyögök hozzá, az ominózus eset után a szomszéd azt mondta, azt hitte a tesóm kisfia van nálunk és ahhoz beszélek......hát nem!! A macskámmal buliztunk, ennyi, amúgy imád táncolni, csak ha sokat pörgünk elszédül ő is velem együtt. Mindenesetre imádom, meg hát persze ő is engem, tudja, hogy neki van a legfaszább és leghülyébb anyukája.:-DDD

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:26:43

@cougarcat:
"... csak nem azt akarod mondani hogy Muffin nem részesül ilyesmiben?? :)"

Ne feszegesd a kérdést, még a végén kirúg minket a nyuszi-simogató munkánkból (holnap kezdenék, tied a szerda).
:))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.28. 00:27:14

@macamuca (IHUN): Most látom csak, jééé, télleg!!!!!:-DDDD

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:31:24

@Kövérmadár [swe]:
jelentem, javítva!
:DD
(naná, hogy nem ott adja elő a kívánt jelet, ahol a klavi jelzi...)

nyuszigonosz 2013.12.28. 00:33:27

@macamuca (IHUN): Szörnövesztö elixir-ez mirejó???

Jóéjt, holnap is lesz nap.

2013.12.28. 00:33:58

@macamuca [IHUN]: Jó hogy szólsz, megfeledkeztem magamról! Majd mi bülbülmadarazunk, te szombaton, én meg szerdán! :))

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:36:30

@sodalisO [eng]:
esetleg te is beszállhatnál ffüttyfürütty biznicébe: petsittelést közvetítő vállalkozásba kezdett, én szőrnövekedést serkentő szérumot kotyvasztok dús bundára vágyóknak (kértem a felvételemet a cégbe, de még nem válaszolt), te meg rövidíthetnéd-ritkíthatnád.
Netán alapíthatnánk közösen egy külön céget??
:DDD
(aztán konferenciázhatnánk is, ott is előadhatnád a műsorodat! :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 00:36:49

@macamuca (IHUN):
Magyar kiosztáson altgr+f és altgr+g elméletileg.
Svéd kiosztáson pedig altgr+8 és +9, de ez nem biztos, hogy segít :)

@cougarcat:
Dehogynem! De a bülbülmadár nagyon készen van! :D
Rendezzünk "Ki becézi érdekesebben a kedvencét?" versenyt? :)

@sodalisO [eng]:
Igen, ezzel Muffin is így van. Minél értelmetlenebbül gügyögünk, annál boldogabban rágogat :)

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:38:25

@nyuszigonosz/D/:
Hogy legyen szőr ott/annak, ahol/akinek nincs (bundás-bundára vágyó jószágok).
:)))

@cougarcat:
csak okosan!
:))

2013.12.28. 00:40:08

@Kövérmadár [swe]: A bülbülmadár különdijat érdemel, halálos! :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.28. 00:42:39

@macamuca [IHUN]: Benne vagyok, trimmelés, fonás, vágás , szárítás, masnikötés, akárbármi style, nem gond!
Csak ne harapjanak meg közben, ennyi a kikötésem!! :-))
Szóval, vegyetek be feltétlen! :-DDD

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:43:23

@cougarcat:
hát még amikor dalra is fakad....
:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 00:44:35

@sodalisO [eng]:
Hogy mondod selypítve, hogy bülbülmadár?
Büjbüjmadáj?

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:48:08

@sodalisO [eng]:
ffüttyfürütty a cégtulaj, ő dönt :))
Ha szóló marad, akkor a másik variáns.
Harapás: védelem ellene megoldható, de ha netán-tán mégis, akkor szakszerű ellátást nyújtok (fertőtlenítés, sebvarrás/kapcsozás, kötözés, oltás nem probléma). Megnyugodtál? :DDD

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:50:37

@sodalisO [eng]:
kééééész :DDD

Ha így szólsz majd a kliensekhez is, tuti, hogy nem harapni, hanem dorombolni fognak, még a vau-k is :DDD

2013.12.28. 00:50:45

@sodalisO [eng]: igen, édöcanabüjbüjmadaja!:-)))

:))))

@macamuca [IHUN]: Sodalis a Mester, tőle tanulhatjuk a szakmát!! :))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.28. 00:50:55

@macamuca [IHUN]: Hehe, kicsit ! De azt nem lehetne-e esetleg, hogy a nagyobb fogúakat te csinálnád? Majd segítek, a ketrecből , mondom mit-hogy csinálj! :-DD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 00:52:28

@macamuca [IHUN]:
Azt képzeld el, amikor a gazdihoz is így szól :)

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:54:13

@sodalisO [eng]:
Hmmm... oké, bevállalom, így tuti, hogy kelendő lesz a szőrnövekedést serkentő elixír (elcseszett nyírások...) :DD
Mindent a bizniszért :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 00:55:21

@macamuca [IHUN]:
Közben rájöttem, hogy te nem is ihun, hanem otthun vagy :)

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:55:39

@Kövérmadár [swe]:
Kellenek a törzsvendégek + a kedvező hírverés :DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.28. 00:56:48

@cougarcat: hát na evvan, télleg jó vagyok becézésügyileg, és látnátok, eccerűen tuti, hogy imádja, mert laposra lecsapja a füleit és a szeme meg majd kifolyik a gyönyörűségtől, 3 m-esre nő a szemgolyója, szinte mosolyog.....vagy..csak lehet , hogy kiröhög, hogy mekkora egy marha vagyok?
..:-DDD

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 00:57:37

Megyek, teljesen elfáradtam ebben a nagy cégalapítósdiban :))))
Jóccakát!
:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 00:58:57

@sodalisO [eng]:
Vedd fel telefonnal és tedd fel a youtube-ra! :)

@macamuca [IHUN]:
Jó éjt!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.28. 01:00:08

@macamuca [IHUN]: Szia, jó éjt, nekem is mennem kéne, mert -6:30-kor csörög a dög, de nem halad a filmletöltésem....lehet be kéne zárni egy 10 ablakot, akkor jobban haladna.:-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 01:01:28

Akkor térjen mindenki nyugovóra...

Jó éjt!

2013.12.28. 01:03:09

@sodalisO [eng]: Persze hogy imádja, ismerős a szitu! :))

@macamuca [IHUN]: Jóccakát, álmodj büjbüjmadarakkal :)

2013.12.28. 07:30:46

Úgy látom, hogy Európában az elöregedő társadalmak hatalmas nagy üzleti potenciált hordoznak. Lehet, hogy érdemes vállalkozóként is végiggondolni, hogy mik a lehetőségek. Gondolok pl. olyanra, hogy idősek szállítása vagy személyre szabott bevásárlás és házhoz szállítása.

tanato 2013.12.28. 09:59:55

@DEKRA Akademie: Jók az elképzeléseitek,csak én azért tamáskodom,mert a magyar ápolónői kar döntő többsége/tisztelet a kivételnek/csak a saját anyanyelvén képes kommunikálni,más nyelven nem/az orvosok közül is csak a fiatalabbja képes idegen nyelven elfogadható szinten kommunikálni/.

tanato 2013.12.28. 10:01:39

@Philosoraptor: Pontosan,itthon is sok cég szakosodott már ilyenre,de ezek bővülésének az idősek nagyon csekély fizetőképes kereslete szab gátat.

puhacica 2013.12.28. 10:06:26

@ffüttyfürütty: no problemo, utalhatod a fizum! :)

Shanarey 2013.12.28. 16:12:18

@Zoole:

Az igazi skótok angolját, kb 15%-ban értem. Röviden, pocsék ahogy beszélnek. Az átlag angol duma, az 70-90% ban működik nekem.
A szerencse az hogy a többség normális angolt beszél.

Shanarey 2013.12.28. 16:13:29

@Kövérmadár [swe]:

Nem, csak így pontosabb a helymeghatározás.

Shanarey 2013.12.28. 16:14:44

@Kövérmadár [swe]:

Engem nem zavar, de ha akarod kijavíthatod.
:-))

OM_Ancsa 2013.12.28. 16:36:01

@Zoole: Nem sablonszöveg, nem beetetés. Nem akarunk senkit átverni, megkárosítani. Cégünkent 1925-ben alapítottuk, azóta sikeresen fennáll működése.
Megint csak, egy facebook posztunkat tudom figyelmedbe ajánlani.

KITÖRNI, VÁLTOZTATNI TUDNI KELL!
Minden eredmény, siker, áldozatokkal jár, de ha tudjuk miért csináljuk, akkor igazán megéri. Látni kell a célt, a miértet!
A DEKRA Akademie ingyenes képzése egy lehetőség. Valóban nem könnyű munka mellett heti két nap tanulni. Lavírozni a család, a munka, és a képzés között nem egyszerű! Nem ígérünk kolbászból kerítést!
Tanulást, nyelvismeretet, magas elvárásokat, kitartást, és biztos állást! Igen, ezeket adjuk. Olyan kézzelfogható tudást, amit senki nem vehet el szakembereinktől. Perspektívát, amit itthoni gazdasági lehetőségek nem tesznek lehetővé.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.28. 16:49:50

@DEKRA Akademie: "Cégünkent 1925-ben alapítottuk, azóta sikeresen fennáll működése"

ezt a mondatot fogalmazzátok át, mert ez így, ebben a formában nem igaz, és ebből még probléma is lehet.

2013.12.28. 17:03:06

@tanato: Pedig évente emelik a nyugdíjakat. Nah jó, de csak a választások miatt, az adózók kárára.... :)

SzZoole 2013.12.28. 17:05:36

@Shanarey(SCO): kepzeld el a felesegemnek van egy skot munkatarsa,egy jo parszor mar beszelgettem vele,de olyan volt teljesen mintha Donald kacsaval beszelgettem volna:)))

SzZoole 2013.12.28. 17:34:27

@DEKRA Akademie: tudjatok hogy mit jelent ez a mondat?"PERSONA NON GRATA"
Es En ezzel lezartnak tekintem az egeszet es meg finom is voltam.

Latcho Rom 2013.12.28. 17:44:18

Ez a hataratkelo megerdemelne egy kulon posztot, HA..probald megtalalni, talan memphisben nyomja megint?

ESzembe nem jutna ha itt nyomna a bluesfesten hogy kelet-europai, magyar, olyan piszok jo :) Igen, mosogatott is az almaiert.

Itt van nektek Little fucking G :))

index.hu/video/2013/12/28/little_g_weevil_1/

Latcho Rom 2013.12.28. 17:47:43

@shakti_rom: irtam neki a facebookon, birminghemben jatszik ma este :)

Hannah Malteser 2013.12.28. 21:25:07

Sziasztok,

kicsit késön vettem észer a cikket. Én most végzek Németországbab egy segédápolói tanfolyamot geriátriai "extrával". Minden németül vagy ugyebár. 3 hónap elmélet és 3 hónap gyakorlat- blokkokban, azaz fölváltva.

A tanfolyamon sok használható dolgot tanulunk, csak a legnagyobb baj, hogy használni nem nagyon használhatjuk a gyakorlatban. Az osztályunkon 40 többségében demens idös ember van. A munkatársak 80%-a nem német. Az idö kevés, a munka sok. Ezt így gyakornokként is meg tudom állapítani. Ahogy egyesek a gondozottakkal bánnak - hát az szégyentelenség. Heccelik öket, megalázzák, söt volt akit eröszakkal mosdattak meg vagy tömték bele az ételt. :( Persze én csak gyakorlaton vagyok, nekem "nem lehet ott szavam", mert akkor a jegyem bánja, ennek ellenére próbálom tompítani a brutalitást... már ha lehet ilyet mondani. Egy "aggresszív" gondozottat pl. én egyedül megfürdettem és felöltöztettem, mindezt anélkül, hogy engem megrúgott, megharapott vagy megszidott volna, a végén megsimogatta az arcom, s elakadozó hangon mondta: te kedves vagy. Késöbb a férje odajött hozzám, a csendespihenö alatt, s személyesen megköszönte, hogy foglalkozok a feleségéve. (hogy honnan tudta???) Egy másik hozzátartozó csokoládét hozott nekem karácsonyra... stb. stb. pedig csak 2 hete csinálom a gyakorlatot. De a munkatársak között már megy a pusmogás, s az egyik fönövér megelégelte a helyzetet, s szenteste elött rámförmedt, hogy mi az hogy egy gondozottat nem fürdettem le? Ja, hogy méltányoltam a kérését, hogy fordrásznál volt, s most inkább nem szeretne? A válasza kijózanított: erre nincsen idö, s nem kell kérdezni, csinálni kell, ha akarja, ha nem. Meg így most nekik csináltam plusz munkát. (plusz munka: hogy gyakornokként fizu nélkül naponta ledolgozok 8 órát, meg megcsinálom amit kérnek, csak emberségesebben. Ja és elviselem, hogy ez egyeseknek nem tetszik)

Igen, munkaerö hiány van, persze. Kapsz 1300 euro nettot (nyugaton), 10 nap 8 óra munka utána egy szabad. (szerencsés esetben). Hiába tudok vérnyomás és vércukrot mérni stb. Cserélhetem a pelenkákat.... s persze az se mindegy, hogy mennyi gumikesztyüt használ az ember.... mert mindennel spórolni kell. Nálam akkor szakadt el a cérna, amikor az egyik kedves munkatárs- nem német- elkapott a folyosón, s mondta segítsek neki. Mondom, nincsen nálam kesztyü. Mondja, az nem baj segitsek. De mondom baj, mert a gondozott fertözö beteg, mondta is a mult héten az egyik kollegina, de mivel késön szólt nekem( ugye semmit el nem árulnak a tapasztalatlan gyakornoknak) ... egyszerü pohár stb. cserénél nem húztam kesztyüt, beteg is lettem két nap múlva. Erre dühösen válaszolta, most gyakorolni jöttél vagy minek? Persze a kötelezö oltásokat sem finanszirozták a gyakornoknak, mert hogy én "csak" egy -egy hónapig leszek ott. Az már más téma, hogy egy nap, óra vagy pillanat alatt is össze lehet szedni valami jó kis fertözést....

Persze akad ellenpélda is, emberséges, türelmes, jószívü ápoló is. De most kérdem én: van 3 órád arra, hogy 11 embert megmosdass, fölöltöztess, megetess, meg a szobáját elrendezd. S akik a nagy ápolási pénzeket bekaszírozzák, azok csodálkoznak azon, hogy kevés az ember. :(

Herr Géza 2013.12.29. 20:07:24

@nyuszigonosz/D/: Pajtások! Ki a túró beszél N.o.-ban nettó fizuról ??? Mivel az adóosztályok és a kb. 1200 különbözö adócsökkentö paraméter mellett nincs két ember, akinek a fillérre ugyanannyi bruttóból ugyanannyi nettó marad, teljesen komolytalan fizut így megadni. Német munkáltatótól nem is fogsz ilyet hallani az életben. A másik: szakápoló nettó 3500 € fizuval ? Na ne már !! Az böszen több, mint 5400 bruttót jelent még a III. adóosztály mellett is. A szakápolók átlag (!!) bruttója (!!) tartománytól függöen 1600-2200 € között van. Ez persze normál munkaidövel értendö, de több, mint kétszeresét három müszakban, túlórázva sem fog senki keresni... (A pénz, föleg az állami-önkormányzati szektorban itt sem a fán terem...)

nyuszigonosz 2013.12.29. 20:16:43

@Herr Géza: Írtam én, hogy kórház, tartomány, ledolgolzott évek és szak képzés meg szolgálati órák-napok függö.

Amúgy a 3.500 € nettó fizetésü hölgy személyes ismerösöm: szakapolónö - mütö asszisztens ( OP Schwester ), egy katonai kórházban. Igaz, sok évtized ledolgozott munkával. röviddel a nyugdíjazása elött.

Herr Géza 2013.12.29. 20:24:44

@DEKRA Akademie: Hadd lássunk már néhány olyan valós személyt, aki végigcsinálta ezt a bulit! A DEKRA tudtommal nem jótékonysági intézmény, bazi sokat kell keresni az illetön, hogy még lakást is béreljenek neki. Az akkor is önálló üzleti tevékenység, ha az illetö egy az egyben bérli a kéglit a DEKRA-tól. Az ügyintézés átvállalása is profi PR fogás. Évente érkezik az országba pár tízezer potenciális munkavállaló, érdekes, de a "22-es csapdáját" mind meg tudja oldani...

Herr Géza 2013.12.29. 20:32:59

@nyuszigonosz/D/: Hát úgy más (söt, nagyon más: pl. katonai kórház). Én sem tagadom, hogy elö-elöfordul ilyen is, de nem ez a jellemzö. Söt, kezdöként még a DEKRA által írt 1500 nettó (itt mindig égnek áll a hajam szála is) sem általános (ld. pl. Hannah Malteser posztját). Pláne a Vöröskereszt nem a fizetési listák csúcsa.
Szóval nekem veszélyesen parasztvakítós PR dolog ez az egész: hogyan adjunk el egy jó drága képzést....

Herr Géza 2013.12.29. 20:39:32

@Herr Géza: @nyuszigonosz/D/: Jaj, most láttam, hogy a "referencia" kérdését illetöen egy húron pendülünk. Semmi reakció ? :-))

nyuszigonosz 2013.12.29. 20:47:37

@Herr Géza: Különösen sok választ kaptam én a nem feltett kérdéseimre, szóval reklám maszlag az jött, kéretlenül.
A konkrét kérdésre nem jött válasz. :-))

Hát a Vöröskereszt és hasonlók, - mert a Johannitereknél is dolgozik ismerösöm, szakápolónö szintén teljes munkaidöben, ö sem a fizetések csúcsát kapja, nagyon nem azt - azok nem szeretnek nagyon fizetni.

Mimille 2014.01.04. 17:37:39

Valóban keresik a szakápolókat Németországban, olyannyira, hogy az Arbeitsamt ki is fizeti a képzést, sőt még ösztöndíjat is ad a képzés idejére. Persze ehhez az kell, hogy a delikvens már használható nyelvtudással érkezzen Németországba.

Marian Talpmaszzazs 2018.03.08. 15:38:24

@OM_Ancsa: engem érdekel mert nem elég 2ev?,és oreggondpzonak minek ennyi?robixxx7@gmail.com

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása