oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 20. 06:46,  Megszívtuk 490 komment

2013. december 20. 06:46 Határátkelő

Megszívtuk

Itt változás nem lesz, csak ha vér folyik. Rossz itthon élni, rossz látni, ahogy ezt a csodálatos adottságú országot eladja és kifosztja a maffiaként működő politikai és gazdasági elit, ahogy a lakói jobbágysorba kerültek. Miért maradok mégis? – teszi fel a kérdést a mai poszt szerzője, Karesz.

bőröndök_1.jpg

„Sokat olvasom a Határátkelőt, bár nem vagyok aktív kommentelő, véleményem nyilván nekem is van. Gondoltam, nem kommentben, inkább postban írom meg, hátha gondolatot ébreszt másban is, mert úgy sejtem, sokan járnak a cipőmben. Lehet kicsit dark-os lesz, ez nem vidám post.

Magamról pár mondat. Világlátott ember vagyok, jártam több földrészen, évente eljutok külföldre pihenni. Felnőttként majd fél évet tanultam / éltem külföldön, van kitekintésem milyen más országokban az élet.

Informatikus vagyok, de emellett nem félek, sőt értek kétkezi munkákhoz is, egy erős közepes társalgási angollal (pocsék nyelvtannal, de bárkivel elbeszélgetek) azt gondolom, a külföldi újrakezdésben a jobb eséllyel indulók közé tartozhatnék.

Szeretem a Kárpát-medencét, de nem azokat, akik lakják, úgyhogy a honvágy se gyötörne túlzottan. A túró rudit is meg tudom csinálni házilag, finomabb mint a bolti. :)

Tisztes polgári létben

Ahogy látható, ideális kivándorló vagyok. Mindezek ellenére maradok. No, nem szerelemből, és alapvetően erről szerettem volna írni. Sok cikket olvastunk olyanokról, akik kivándoroltak és én teljesen megértem őket. Amiről alig beszélünk, miért marad itt mégis sok olyan ember, aki simán mehetne?

40 éves vagyok, és - jelenleg! - nem a társadalom peremén élek. Van egy kényelmes pesti otthonom, amit van kivel megosztani, és egy vidéki családiház-részem, meg egy erős középkategóriás autóm... és nincs hitelem semmin.

Meg tudok venni bármit a boltban (értelmes keretek között persze), nem kell hó végén forintokat számolgatni. Évente eljutok külföldre, a munkámat pedig magam osztom be. Nem vagyok gazdag, de szegény sem, van félretett pénzem, ha bármi gond van.

Összefoglalva van egzisztenciám, úgy élek tisztes polgári létben, ahogy élnie illene minden dolgozó embernek. Sokan erre vágynak, sokan el sem érik ezt életük végéig, eszembe sincs panaszkodni! Kis pénz, kis foci, de akkor is foci.

Nincs előre

De nem vagyok vak, látom, mi folyik az országban. Látom, hogy itt előre nincs, csak hátra. Hogy ebben az országban fejlődés nem vár rám, mert sikerült a nemzetet a totális zombi-létbe taszítani, mindent benyelünk, csak legyen „maunikasó".

Látom, hogy itt változás nem lesz, csak ha vér folyik. Rossz itthon élni, rossz látni, ahogy ezt a csodálatos adottságú országot eladja és kifosztja a maffiaként működő politikai és gazdasági elit, ahogy a lakói jobbágysorba kerültek. Családon se gondolkozom, mégis hova, ide? És persze a saját bevételeim is évről évre csökkennek, mint a többségünknek.

Sokat beszélgettem arról a barátokkal, mi vár ránk, ha elmegyünk? Számoljunk egy picit, tegyük fel, hogy úgy döntök, ennyi, elég volt. Felszámolok mindent, nincs annyi vagyonom, de legyünk nagyvonalúak, összeszedek 30M forintot, két évtized gyümölcse. Ez itthon egy szép pénz, váltsuk át euróra. 100.000 euró. Öööö. Hát ez bizony cinó. Mire elég ez, ha újrakezded egy jobb életet ígérő országban? Arra, hogy az elején a nehézségeken átlendítsen. Köszi.

Mi várna rám külföldön?

Ha elmegyek, mi vár rám? Most van egzisztenciám, ugyanezt máshol újra megteremteni... Egy 40-45 éves balkáni (igen, azok vagyunk) munkavállaló már nem igazán a munkáltatók álma.

Itthon legalább van már kiépítve valami, ami elvisz a hátán így vagy úgy. Ha pedig nem, van hova visszahátrálni, max. a gyepet beszántjuk és megtermeljük a kaját, csirkét meg disznót nevelünk, mint 20 éve.

Kint mi vár rám, elvállalni bármi melót, csak hogy megéljek? Menjek árufeltöltőnek, junkfood eladónak, mosogatni, álljak be építkezésre? Vagy ha mázlim van, akkor a szakmámban találok állást, programozhatok látástól mikulásig, vagy elmehetek helpdesk-esnek. Éljek egy kis bérlakásban? Vagy irány ázsia, "hippiélet"? Ehhez, azt hiszem, már öreg vagyok.

És mi lenne odakint a jövőképem pontosan? Van még a statisztika szerint 25-30 évem. Tíz év múlva, ötven évesen örök idegenként hol fogok tartani? Ott biztosan nem, ahol most itthon. Húsz év múlva, 60 évesen? Talán ahol most, egy saját otthon, egzisztenciával.

Szuper! Kicsit még gürizek, aztán jön a nyugdíj meg a betegellátás. Az életem pedig husss, elszállt mire újra utolérem a jelenlegi önmagam. Ha utolérem. És közben lehet már ott se lesz jó. Mert a politikus sehol nem ember, máshol sincs kolbászból a kerítés.

Nehezen mozduló generáció

Ez itt a gond. Mi, a negyvenes (ötvenes) középosztály, akik lába alatt nem ég a talaj mit tehetünk? Maradunk. Mert bár rossz itt, és látjuk, máshol jobb lehet élni, a mi generációnk és a mi rétegünk már nagyon nehezen mozdul meg. Erről bizony lemaradtunk, 20 évesen nem tépelődnék, már rég máshol élnék.

De mi már csak akkor megyünk, ha kinulláznak. Mert ha megint ott vagyunk, inkább máshol, mint itt kezdem újra. De addig maradunk, mert józan ésszel és számolva azt látjuk, ez a kisebbik rossz.

Amit tehetünk a passzív ellenállás, a jól bevált ügyeskedés, trükközés, lavírozás és az öngondoskodás bármi áron (nyugdíjra ne számolj). Igyekszünk kivonni magunkat minden alól, ami az országban történik, élvezni az életet, amíg lehet.

Ha pedig beüt a csőd mi már nem negyven, hanem ötven felé sétáló nemzedékként miben reménykedhetünk? Legyen nekünk könnyű a föld. Megszívtuk."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr955699398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 11:51:24

@Zka:

Én is így gondolom: mindenki csak akkor szavazhasson, ha állampolgár, ez felel meg a "saját" és a "csalán" ismérvének. Azaz az USÁ-ban élő magyar szavaz a magyar választásokon, így a sajátjával veri a csalánt. A Kanadában élő lengyel pl. ne szavazhasson a magyar választásokon

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.21. 11:59:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Azaz az USÁ-ban élő magyar szavaz a magyar választásokon, így a sajátjával veri a csalánt."

Ez ugye vicc? :D

Főleg azok után, hogy a szomszédos országokban csak az nem magyar állampolgár, aki nem akar az lenni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 12:51:15

@Zka:

Ennek mi köze az egészhez?

Nem viccnek szántam, ez a helyzet: az állampolgárok saját ügye, "csalánja" a szavazás.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.21. 13:32:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: figyeld, nálad nem tudom mit jelent az "USAban élő magyar" de nálam azt, hogy régóta ott van és ott is akar maradni. Ergo a Magyar választások eredménye nem igazán befolyásolja az ő sorsát.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 13:36:37

@dev.null: en meg annyit sem, apum megigerte, de annyira szegenyek voltunk, hogy meg arra sem futotta. Igy 18 evesen 3 havi nyari keresetembol vettem meg az elso p166-osom. Igaz, masodallast nem vallaltam, az mar tul sok lett volna, egyszeruen az egeszsegem ment volna ra. Fosuli es egyebek mind onerobol mentem.

Vagyunk meg egy paran, akik szintne onerobol indultak el, raadasul ugye nokent nekem meg inkabb nehezebb volt ezen a palyan ervenyesulni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 13:50:28

@Zka:

Nem releváns szempont, hogy a szavazót milyen mértékben befolyá
solja a választás eredménye.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.21. 13:51:17

@dev.null: "képtelen vagyok elhinni, hogy amikor mindenét elveszti akkor is elvakult orbán hívő lesz az, aki most is mellette vonul és lengeti a zászlót"

pedig csak hidd el nyugodtan.
ismered a mondást: "most nekem hiszel vagy a szemednek?"

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 14:03:15

@dev.null: Annyira azert nem volt regen, 20 eve. 11 eves voltam, nagyon is emlekszem minden pillanatara, hogy szuleim hogy kertek minden ismerostol kolcson, hogy letudjak a hatralevo osszeget, mert kulonben iszonyat magas lett volna a kamat. Az inflacio siman volt 30% korul, aki nem fizette ki egyben, annak nagy szivas lett .Es igen, volt otp akkor is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 14:07:05

@Almandin: Oke, valoszinuleg mas a "meritesunk", en egy embert sem tudnek mondani, aki 5-10 evig tarsberletezett volna, 5-10 emebrrel , egy lepusztult lakasban. min 30-40 itteni ismerosomet megnezve. Egyet sem.

2013.12.21. 14:26:00

@Mrsmihaly:
" Nehez Ipadrol irni, mert allandoan bekavar "
Kell venni hozza bluetooth keyboardot: konnyu, nem kavar be, stb. Ettol fuggetlenul imadom olvasni az onfenyezo hozzaszolasaidat, ahol ubereled az otthon maradottakat, osztod az eszt:( Lenne azert par kerdesem es lenne par megjegyzesem is, de inkabb hagyom oket. Nem akarok kotozkodni:)

2013.12.21. 14:35:44

@tildy:):
" raadasul ugye nokent nekem meg inkabb nehezebb volt ezen a palyan ervenyesulni. "
A noknel a maskepp kodolt agyi mukodest kompenzalja a szorgalom es az akarat:) Szeretem ezt a " nokent minden nehezebb " frazist:)
Ma kotozkodos hangulatban vagyok, nem mentem be dolgozni, pedig megigertem:( Dolgozzanak az uj bevandorlok es a nok, akik meg bizonyitani akarnak az otthon maradottaknak es onmaguknak, hogy ok mennyivel jobbak, szorgalmasabbak!

dev.null 2013.12.21. 14:52:29

@Cascabel: Márpedig infós vonalon -ha jól értem tildy is az- nőként bizony nehezebb érvényesülni mint férfiként. Van pár olyan szakma, ez is egy közülük.

GERI87 2013.12.21. 14:55:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

De érv, mert a kettő független lehet egymástól!

Ha itthon csökken a támogatottsága valamilyen oknál fogva, az nem feltétlen van hatással azokra akik nem itt élnek, így náluk nem csökken mert az a hatás ott nem érvényesült.

Szerintem a legötbben erre gondolnak.

Pl itthon a Fidesz elbassza a gazdaságot, ez csökkenti a támogatottságot, de külföldön meg nem érezhető ez, ott továbbra is erős marad a támogatottság, mert annyit látnak csak hogy a Fidesz továbbra is támogatja őket, erős a nemzeti retorika stb..

persze mindez csak akkor helyes levezetés ha valóban a határontúliak többsége jobboldali szimpatizáns és az elsődlegesen etnikai szavazó.

De miért lenne másmilyen?
Főleg hogy a gazdasági, adózási stb politika nincs rájuk hatással nekik csak az szempont hogy a potenciális kormány hogy viszonyulna hozzájuk!

Én ezért így ebben a formában nem engedném hogy szavazzanak!

valójában külön kéne kezelni a nemzeti ügyeket az országos ügyektől.

Az hogy a magyar állam (anyaország) miként viszonyul hozzájuk és miben, mennyire segíti őket...nekik is joguk van beleszólni.
De arról nem dönthetnek hogy másban itt mi legyen.

GERI87 2013.12.21. 14:55:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Máshol is megoldották ezt!
Európában is van ilyen.

"Tehát ne szavazzon a munkanélküli, a diák és a nyugdíjas? "

Nem az adózás a lényeg hanem az hogy hol él életvitelszerűen, aminek csak egy ismertetője lehet hogy hol adózik.

A diákra, nyugdíjasra és a munkanélkülire is hatással van hogy ki jut hatalomra és milyen intézkedéseket hoz, mik a törvények...

Egy külföldön élő állampolgárra meg nem.

Mrsmihaly 2013.12.21. 16:07:55

@Cascabel: ha vissza olvastal volna, a poszt iroja kerdezte a kinnt elöktöl, hogy hogyan is eltek meg vagy eppen Hova is jutottak az evek alatt? Persze nalad ha valakinek összejött valami, fenyezi magat! Ha nem jött be az elete, ugy kell neki, minek is ment ki. Na ezert jobb ITT csak olvasgatni, es a velemenyet megtartani maganak. Jol irod, inkabb a szomszed tehene dögöljön meg.

2013.12.21. 16:41:22

Jó ez a poszt csak nem értem. Biztos az én hibám :-) Szóval ha valaki nem akar kimenni és nincs is kényszerítő körülmény akkor mi a gond? Miért gondolkodik azon hogy mi lenne ha kimenne? De nem akar! Akkor nem mindegy? Mondjuk 40-50 évesen jó munkahellyel otthon csak akkor lennék nyugodt ha lenne jó sok megtakarításom ha esetleg kirúgnának a munkahelyemről. A nyugdíjat már ki sem merném számítani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.21. 16:42:27

@Kövérmadár:
Én csak egy híres almás fickóról tudok aki svájci volt de az nem Melós Pityu volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 17:05:43

@GERI87: egeszen addig, mig be nem hozzak azt az adofajtat, amit rebesgetnek, hogy a kulfoldon eloknek fizetnie kell majd.

dev.null: jol erted. PHP-vel dolgozom, cms rendszert irok eppen, architekt iranyban szeretnek elmozdulni.

2013.12.21. 17:20:31

@NáfrádiKennel: A hozzászólásod egy jó példája annak, hogy miért nem akarnak sokan Mo-n élni. Már eleve nem élnék olyan emberek között, akik "büfé-ruhatáros" szaknak titulálják a szakmámat. Itt gyermekvédelemmel és családfejlesztéssel foglalkozom ami ebben az országban egy elismert, megbecsült és jól fizetett szakma. Érdekes módon eddig még csak az ide járó magyar honfitársaktól jött ezzel kapcsolatban fika, a helyiekkel nincs probléma.

Gondolom te is azok közé tartozol akik azt hiszik hogy tanárokra, bölcsészekre, meg még egy csomó foglalkozásra nincs szükség. Hát ilyen társadalomban se akarnék élni. Ez valami magyar probléma - ezen a blogon is gyakorta megy a "pszichomókusozás", "hr picsázás", meg ilyesmi. A fenének se hiányzik ez.

Azt a mentalitást is utálom, hogy valaki mást kell lehúzni azért, hogy te többnek érezd magad. Hát pont ettől nem leszel több.

vazzup 2013.12.21. 17:20:33

@dev.null: hát öregem, tök felesleges itt minden további billenytűtépés. A képlet ugyanis kurva egyszerű.

A hajadra kenheted az egzisztenciádat, meg a halastavad a kutyával, valamint a teljes kertes házadat is otthon, ha egyszer (s ezt most lassan írom, mert nem tudom, tudsz-e gyorsan olvasni):

n e m v a g y o t t h o n b o l d o g .

Legalábbis a saját bevallásod szerint. Ha meg mégis, akkor legközelebb gondold át mégegyszer, mielőtt telesírod az internetet feleslegesen. Nincs itt semmi nosztalgia, meg lájkold, ha még tudod, mire jó a ceruza (mindenki tudja, hogy kazettát kell vele visszacsévélni).

Szóval, döntsd el, hogy boldog akarsz-é lenni, ahogy élsz, ahogy vagy, reggelente gyomorgörccsel vagy mosolyogva akarsz-e kelni, vagy a halastavat akarod a kutyával.

Jajj de utálom a hisztit, főleg a kapuzárási pánikkal terheltet. Bazmeg, még fiatal vagy, három házad lehet meg két-három nejed mire lábbal tolnak előre. Meg ha ügyes, halastavad kutyával, mondjuk az Alpokban.

2013.12.21. 17:25:31

@dev.null: Nincs abban semmi rossz ha valaki azt reméli hogy lesz pozitiv változás. Ez sokkal jobb mint amikor már feladják az emberek, közönyösek és azt mondják, nem érdemes semmit tenni, úgysem változik semmi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 17:32:25

@diggerdriver:
Steve Jobs filmet néztün... remélem így már megvan az almás munkássága :D

@tildy:):
Ezzel elérik, hogy aki tehei, megszabadul az állampolgárságától. Vajon megéri?

2013.12.21. 17:39:05

@shakti_rom: Ez igaz, az USA-ban még nehezebb.

(Visszavonultam mert egy idő után belefáradtam az amerikázókba, más szakmáját fikázókba, a kanadahidegezőkbe és az egyre növekvő szélsőséges megnyilvánulásokba.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 17:39:28

@Kövérmadár: ok tudjak, ha 10 millio birka orszaga akarnak lenni, akkor hajra.

Amugy sajnalom azokat az embereket, akiket ennyire megvezetnek. Lehet nem eleg kepzettek hozza, vagy nem tudom, de szomoru.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.21. 17:43:32

@tildy:): már nem emlékszem teljesen pontosan, de valahogy úgy volt, hogy a kamat 3% volt, és fel akarták emelni 30-ra. aki vállalta, hogy kifizeti a tartozás 40%-át, annak 15%.
aki meg kifizeti a 60%-át, annak elengedték a maradékot. na ez jó lehetőség volt.

vazzup 2013.12.21. 17:47:33

@tildy:): én azért csodálom a Vikiéket, hogy ilyen jól meg tudják csavarni a dolgokat. Elsőrangú politikus. Igaz, csak úgy távolról csodálom, mint a Palpatine szenátort, tudod. :)
Persze valójában szomorú, ha arra gondolok, hogy lehetne az az ország akár egy élhető hely is.

2013.12.21. 17:53:15

@Cascabel: Kicsit ellentmondásos nekem hogy azt mondod magadról, önként és dalolva választottad a jelenlegi életformádat, ahol pl. az anyagiaknak nincs nagy szerepe. Ha ez tényleg igy van, akkor miért húzol le másokat, akik anyagi értelemben elértek valamit?Miért zavar téged?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 17:54:42

@Babette_: En is ilyen 30-ra emelesre emlekszem, meg hogy a szulok probaltak rokonoktol osszeszedni annyit, hogy ki legyen fizetve. Az biztos, hogy az inflacio siman volt annyi.

user137 2013.12.21. 17:57:40

@dev.null: ha elmennél, nem kellene feladnod az "életed" munkáját. attól, h eljössz, az otthoni vagyonod nem szűnik meg, csak 1-2 évig kellemetlen lesz a beszokás. én pl úgy jöttem ki Svájcba, h az itteni (bérelt) lakásom sokkal színvonalasabb az otthonhagyottnál, de nem vagyok hajlandó "koleszozni" másokkal. Kell hozzá egy jól fizető munkahely, márpedig a tudásod meg lehet hozzá, h ezt megkapd, ha keresed. Lehet ez pont 1000EUR-val drágább, mintha nyomorognék egy szobában, de pont ez van, amit írsz, h mindent nem lehet pénzen mérni. A különbség az, h amíg otthon a fizum 2/3-a (úgy 300k) kényelmesen megmaradt, addig itt a fizum egyharmada marad csak meg (ami viszont 2500CHF).

Az otthoni lakás pénzt termel, nem szabad hozzá nagy lelki kapcsolatot fűzni, kiadod és kész. Lehet, h a kedvenc hálószobádban rendeznek majd gruppenparty-t, de ez téged nem nagyon kell érdekeljen egy megfelelő szerződéssel. Vannak property management cégek is, akik intézik ezeket helyetted.

Ami az életkorodat illeti, van annyi tapasztalatod már (attól függően, h hol és mit dolgoztál), h legjobb korban vagy a management szintre való beszállásban. Itt kinn megbecsülik az idősebb emberek élet- és ipari tapaszalatát, 50-55 év az átlag felsővezetői életkor. 15 év alatt ezt simán elérheted (mmint a szintet).

Ha meg hazamész 10 év múlva, veszel mellé még 1-2 kisebb lakást, vagy egyszerűen hagyod befektetésekben a pénzedet, ami majd eltart, vagy hagyod magad 55 évesen nyugdíjaztatni euróból. Nekem is ez a tervem egyébként. :)

Ha kirúgnának, lebetegednék vagy egyéb, arra van az itteni szociális háló (azaz pénzügyi alapú biztosítások), amikkel szó szerint évekig el lehet lenni (itt munkanélküli pl 400 munkanapra jár 1.5 év munkaviszony után).

Szóval az a kérdés, h meddig tart a cérna? 50 évesen tényleg sokkal kevésbé leszel vonzó munkaerő, mint 40 évesen. És ahogy kinéz a magyar politika, még lesz 4 éve Magyaroszágnak ebből a cirkuszból.

GERI87 2013.12.21. 18:44:42

@tildy:):

Akkor lemondasz az állampolgárságról (ha van mellette másik és nem akarsz hazatelepülni).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.21. 19:26:39

@Kövérmadár:
Hátbazmeg lehet hogy egy műveletlen paraszt vagyok de fogalmam sincs miről beszélsz.
Ki az a Steve Jobs?
Ismernem kéne?
Ő ismer engem?
Én eddig csak egy Steve Hufnágelt ismertem a tvből aki Ausztráliába disszidált.

Latcho Rom 2013.12.21. 19:49:14

@cougarcat: ertem nagysagos asszony :)

A butler kint van, a mandelas film(uj) szinten.

Latcho Rom 2013.12.21. 19:54:32

@cougarcat: nem egy lehuzos, gennyeskedos tipus az oreg hiszpszter, nemigen olvastam ilyet tole.

2013.12.21. 20:22:00

@shakti_rom: "nem egy lehuzos, gennyeskedos tipus az oreg hiszpszter, nemigen olvastam ilyet tole".

Én igen. Sokszor pont rám vonatkoztatva, nem lehet nem észrevenni. :) Persze kettős mérce is van - a "haverokkal" nincs baj, ők fényezhetik magukat nyugodtan. :) Különben nyilván én se irtam volna le hogy milyen ingatlanom van ha nincs az a kijelentés, hogy itt nem lehet ilyesmit elérni, mert ez igy nagyon nem igaz.

Beyond the Candelabra - jó szórakozás! :)
The History of Future Folk - szintén, zene is OK
It's a Disaster - ez is vices
Gloria (Chile) - granny és grandpa szex, fúj (csak erős idegzetüeknek) :)
Warwitch - mint film jó (kanadai) de nem igazán Karácsonyra való
Jobs - érdekes - Ashton túl szexi a szerephez (nem sikerült elvonatkoztatnom)
A Hijacking - egy újabb jó dán film

Sugarman tényleg nagyon jó dokfilm volt, azóta meg is szereztem a Rodriguez zenét....

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.21. 20:22:16

@cougarcat: részemről csakis hatalmas riszpekt mindenkinek, aki gyerekvédelemmel, családvédelemmel, korai fejlesztéssel stb foglalkozik, akárhol.
engem is nem kicsit bosszant, amikor előadják okos emberek, hogy de a tanárok csak heti 20 órát dolgoznak, és megérdemlik a 90 nettót.
szerintem ezek sehol a világon nem olyan lenézett hivatások, mint Kelet-Európában.

Csávógyerek 2013.12.21. 20:24:07

Felsőfokú végzettség, egy jó fizetés egyetlen emberre, gyerek nincs, nyelvismeret középfokúnak mondott bohóckodás, kapcsolatok jönnek-mennek, meglévő egzisztencia = kellemes langyos víz, ami csak lassan fog kihűlni. A motiváció az újra nem lépi át az ingerküszöböt. Jópár ilyen barátom meg ismerősöm van. Párhavonta utazgatnak hosszú hétvégékre mindenfelé az éppen aktuális kedvessel. Ha folyik az orruk, hazamennek anyucihoz, hogy főzzön nekik forró húslevest. A testvér családja az övék is, hogy kielégítsék a szülői ösztönt.

Felsőfokú végzettség, egy jó fizetés egy négy-öt emberből álló rendes családra, esetleg kiegészítve egy minimális második fizetéssel az asszony részéről, igényes nyelvismeret, meglévő egzisztencia = langyos víz, ami gyorsan hűl, mert mások jelenéről és jövőjéről is gondoskodni kell, és ott a szellemi igény más kultúra mélyebb megismerésére, a meglévő egzisztencia ellenére is. Hatalmas motiváció a továbblépésre.

Tudom, hogy nem ebből a két kategóriából áll csak a magyar népesség, hanem hatalmas a változatosság abban, hogy miért marad otthon vagy megy el az emberfia.

Nem tudom, miért írtam mindezt le. Esetleg valakit érdekelhet. Ha nem, az sem baj. Én jól elvagyok külföldön a negyvenes éveim kellős közepén. Még legalább 25 évig dolgozni szeretnék. Több ideig, mint amit eddig dolgoztam.

2013.12.21. 20:34:19

@Chang Yai: Nem az lenne normális, hogy nem nézzük le a fizikai munkást, tudunk örülni az IT-sek sikerének, elismerjük a tanár munkáját, a pszichológus szakértelmét és a vállalkozó eredményeinek? Miért olyan nehéz ez??? :)))

2013.12.21. 20:35:31

@cougarcat:
Azert nem teljesen onkent valasztottam ezt az "eletformat", a Sors kegyebol alakult igy:) Az eletfilozofiat valasztottam hozza onkent, hogy konnyebb legyen elviselni a kudarcot:) Nincs nekem semmi bajom azokkal, akiknel az anyagiaknak fontos szerepe van az eletukben. Orulok neki, hogy igy sikerult. Az zavar neha, hogy ezt ugy probaljak beallitani sokan, hogy tudatos eletvitel, elore megtervezett eletcel, szorgalom, tudas aran ertek el. De ha a dolgok moge nezunk, volt ott egy jo adag szerencse is, ami kozrejatszott. A szerencset erdemnek beallitani nem egy fair dolog:) Nalam mindig ellenszenvet valt ki a kerkedo, onfenyezo, masokat letevo, uberelo ember. Kulonosen akkor, ha ezt otthon maradt honfitarsaival szemben teszi. Az, hogy otthon maradva nem lehet sikeres vagy boldog valaki, csak az orszagot elhagyva. Folytathatnam, de nincs ertelme. Szerintem.

2013.12.21. 20:35:41

@cougarcat: elismerjük a vállakozó eredményeit, na :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.21. 20:37:07

@cougarcat: mert mindig kell valaki, akibe bele lehet rúgni.

2013.12.21. 20:43:57

@Cascabel: Azzal én sem értek egyet, hogy csak külföldön lehet boldog! De itt is lehetsz boldog és itt is elérhetsz sok mindent. Nem kell mindent előre megtervezni, viszont legalább valami alapvető célkitüzésnek lenni kell. Ha nincs, akkor sodródsz, tapasztalatból tudom.

Szerencse? Az előző férjem hosszú súlyos betegség után 99-ben elhunyt. Ez egy olyan személyes tragédia amit sokan, akikkel ez nem történt meg, el sem tudnak képzelni. 36 évesen, megintcsak elölről kellett kezdenem mindent, évekig teljesen egyedül. Nem érzem magam szerencsésnek. Én egy túlélő vagyok. Nem nézek vissza, mert az nem jó nekem.

2013.12.21. 20:46:40

@cougarcat:
" Én igen. Sokszor pont rám vonatkoztatva, nem lehet nem észrevenni. :) Persze kettős mérce is van - a "haverokkal" nincs baj, ők fényezhetik magukat nyugodtan. :) Különben nyilván én se irtam volna le hogy milyen ingatlanom van ha nincs az a kijelentés, hogy itt nem lehet ilyesmit elérni, mert ez igy nagyon nem igaz. "
Azert ezt nem kellett volna. Nem akarok vedekezni, de elosszor is nem is a te hozzaszolasodra valaszoltam, hanem a MrsMihalyera. O nagyon fel tud bosszantani. Masodszor: ha valaki tudja, hogy mit lehet ebben az orszagban elerni, az en vagyok, ismerem egy kisse ezt az orszagot, ilyenekben nem szoktam ketelkedni. Plusz minden tiszteletem a tied, a munkadat sem ocsaroltam meg, stb. Ne legyel mar paranoid velem szemben, pls:) A hozzaszolasaim ilyenek, mert ilyen vagyok, igy latom a vilagot, mas szogbol. Ez van. De sohasem az irigyseg, masok leszolasa vezerel. az ilyen dolog tavol all tolem, hidd el.

2013.12.21. 20:47:32

@Chang Yai: Jó, hát rúgjanak belénk, ha annyira jól esik, nekünk ettől nem lesz rosszabb. :) Ma egy kicsit fellázadtam, rajtam volt a sor, hogy szókimondó legyek... tudom hogy szélmalomharc ez. :)

Latcho Rom 2013.12.21. 20:49:35

@cougarcat: sugarman megvot, jobs ditto, tobbit megnezem, koszonet

Latcho Rom 2013.12.21. 20:50:50

@cougarcat: candelabra is megvolt, micheal elete szerepe, piszok jo mint liberace

2013.12.21. 20:52:06

@Cascabel: Nem vagyok paranoid, tudok a sorok között olvasni és nem is a Mrsmihálynak irottra gondoltam, hanem úgy általában. Most tudod hogy más hogy érez, ennyi...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.21. 20:52:47

@cougarcat: nekem még vitatkozni sincs kedvem senkivel ebben a kis hidegben, csak bújok a hálózsák alá és nézek ki a fejemből. de legalább a szúnyogok mind felfordultak. és milyen nagyon jó, hogy az idei karácsonyfa számlálás eddig 18 körül asszem, ebből is a többség a plázában, hátha akar valaki ilyet is venni, Jingle Bells meg csak 1, az egyik tanítványom énekelgetett magában :-)
ha valaha is posztot írnék, akkor ilyenek lennének benne a honvágy sohanemislétével kapcsolatban. vagy csak szerencsés vagyok. legalább ilyen szempontból.

Latcho Rom 2013.12.21. 20:53:23

@cougarcat: dunno, i got good eyes.

kiss and make up, he is good shit.

Latcho Rom 2013.12.21. 20:57:20

@cougarcat: a 20 feet from Stardomot se hagyd ki, csuda doku, amerikai backround singer biznicrol

2013.12.21. 21:07:27

@cougarcat:
Konkretan ettol a hozzaszolastol borult ki nalam a bili es ontotte el az agyamat a duh:
" Igy mi többszörös milliomosoknak szamitunk. Ki mibe fektet be ? 40 evesen gyerek nelkul eddig jutni? Hat nem 1 nagy dolog ! 2 gyerekkel ugyanezt elerni, az igen. Szoval azert ne legyel annyira elajulva a teljesitmenyedtöl. Mi nem örököltunk, minden a magunk erejeböl lett elöteremtve. Most 40 vagy, en 41 voltam amikor vegeztem a föiskolan itt Kulföldön. Szoval aki mer az nyer, de kemeny munka van mögötte. Az utobbi evekben meg elvezzuk azt amit elöteremtettunk. 6-8 het utazgatas evente, De nem kölcsönre! "
Mi ez, ha nem egy otthon elo lenezese, onfenyezes? Szerintem egy normalis ember kiakad az ilyenen.

2013.12.21. 21:08:02

@Chang Yai: Hát ha még a szúnyogok is felfordultak, vazze :)))
Nekem volt honvágyam évekig, de aztán elmúlt. Nem tudom miért, nem tudom hogyan. De igy sokkal könnyebb, az biztos.

@shakti_rom: Nem kétlem hogy jó ember, nem erről van szó. Ma őszintén kimondtam, hogy bizonyos dolgok rosszul estek itt nekem. Talán azért mert már nemigen járok ide, nincs veszenivalóm. :)

dev.null 2013.12.21. 21:09:12

Az jutott fejembe olvasgatva a kommenteket, hogy tényleg gáz az, ha valaki a langyos állóvízre vágyik? Tudom, hogy a blog olvasóinak nagy része nem, csak felmerült bennem. Úgy beszélük erről a dologról mint valami rosszról, pedig szerintem nem feltétlen az. Hmmm?

2013.12.21. 21:10:41

@Cascabel: Igen, ez dicsekvésnek hangzik, ebben igazad van. Nem védeni akarom, de szerintem neki is elborult az agya, amikor azt olvasta hogy külföldön úgyse ér el semmit a bevándorló.

Latcho Rom 2013.12.21. 21:20:08

@cougarcat: nem tudom milyen ember irl, de itt eleg szorakoztato s joindulatu. kanadai digger, plasztik porn mania es horndogsag nelkul.

2013.12.21. 21:24:14

@dev.null: Nem gáz, ha jól érzed magad a bőrödben. Számomra abszurd lenne hogy egy országból mindenki felkerekedjen és útnak induljon. :) Ilyen nincs, és ezt nem lehet elvárni. Valamikor én voltam az "ottmaradt" és mások mentek el. Csak a különbség talán annyi volt hogy akkor szolidaritást vállaltunk azokkal, akik elmentek (még az átkosban), ma meg.... hát gondolom tudod hogy más a helyzet.

2013.12.21. 21:25:03

@dev.null:
Miert lenne bun a langyos alloviz? Aki ezt annak nezi, az az irigy:)
En szeretnek ugy elni, sokszor sikerul is, de csak hetekig, honapokig. Akkor nagyon boldog vagyok, leginkabb azert, mert nem tortenik semmi rendkivuli sem velem, sem a kornyezetemmel. Alloviz:)

De olyan is van, akinek " ezt dobja a gep " mindig:

" Ott álltam az úton, nem tudtam, hová, merre menjek.
Kellett, hogy valami jöjjön, történjen velem,
Az volt a kezdet
Nem találtam otthont, indulok, ha kell, a végtelen útra.
Nem élhetek másként, állni nem tudok, csak menni újra.
Örökmozgó lettem, nem állok sohasem.

Szép élet a csendben, nem nekem jutott, nincs esélyem.
Nem fürdök a fényben, és ha eltűnök, ne sírj értem.
Nem találtam otthont, indulok, ha kell, a végtelen útra.
Nem élhetek máskent, állni nem tudok, csak menni újra.
Örökmozgó lettem, nem állok sohasem. "
P. Mobil - Örökmozgó

2013.12.21. 21:32:32

@shakti_rom: Nálam ez másként csapódott le ....

2013.12.21. 21:37:18

@cougarcat:
Akinek nem inge, ne vegye magara:)
A nagy nyilvanossag elott kerek bocsanatot, ha megsertettelek a hozzaszolasaimmal. Nem volt szandekomban.

2013.12.21. 21:46:37

@Cascabel: OK, ez tényleg szép volt tőled. Ma kiömlött nálam egy kicsit a bili, sajnálom én is ha megbántottalak, és ha igen, bocsánatot kérek.

tanato 2013.12.21. 21:50:44

@dev.null: A blogolók nagy része nem,de a lakosság nagyobbik része bizony szereti a langyos állóvizet, a biztos,stabilnak tűnő életet még ha alacsonyabb szintű is mint a kalandok árán megszerzett magasabb.A gond akkor van ha a stabilnak tűnő hirtelen labillá válik,pl. munkanélküliség,hirtelen eladósodás,vagy valamilyen betegség ,baleset által.

2013.12.21. 21:57:13

@cougarcat:
Ne hulyeskedj mar!! Te nem sertettel meg, engem nem lehet megserteni:) De azert jolesett. Mi, kanadaiak mar csak ilyenek vagyunk, ez termeszetes nalunk: kolcsonos bocsanatkeressel rendezunk le vitas dolgokat.

2013.12.21. 22:12:52

@Cascabel: És közben meg is beszéltünk valamit, ez se utolsó. :)

@shakti_rom: Muszáj volt hogy igazad legyen ?? :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 22:19:13

@diggerdriver:
Nem fontos :D
Az azért megvan, hogy ki az a Elizabeth Alexandra Mary Windsor? ;)

@dev.null:
Hogyan definiálod a langyos állóvízet?
Bizonyos tekintetben marha boldog lennék vele :)
Mondjuk képzeld el azt a típusú kiszámítható és "unalmas" életet, amiben minden Újévet Hawaii-n kezdesz, majd minden tavasszal ellátogatsz a thaiföldi házadba, nyáron Brazíliába, ősszel pedig levezetésként Ausztráliába... van az a langyosság, ami tetszene :D

Latcho Rom 2013.12.21. 22:29:26

@cougarcat: nekem 8, csak kicsit ize..hogy itt allandoan a kanadaikkal van balhe :)

2013.12.21. 22:52:16

@shakti_rom: itt is csak emberek vagyunk.... :)

2013.12.21. 22:57:09

@shakti_rom:
Balhe itt, kanadaiak kozott?! Ezek szerint meg nem jartal pl. a Paltalkon: embertelen, amit ott muveltek neha. Minden kis piszlicsare dolgon osszevesztek, karomkodasrol, stb nem is beszelve. Nok nokkel, ferfiak ferfiakkal, minden elkepzelheto variacioban. Azert a legcsunyabb a nok nokkel valo kotozkodese volt. Egy het mulva mintha semmi sem torten volna, ujra a legjobb baratnok voltak. Ezert nem is jarok mar oda. Meg az en sokat edzett lelkemnek is sok volt:)

2013.12.21. 23:00:17

@shakti_rom: Kösz, felirom.

Still Mine - Bujold, Cromwell, Észak-Ontarióban forgatták, New Brunswick sztori. (szintén kis granny szex, de izléses, haha)

nyuszigonosz 2013.12.21. 23:22:44

@tanato: Így van, ahogy írod.
Nem összehasonlítható az akkori disszidálás egy mostani külföldi munkavállalással.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.21. 23:52:51

@Cascabel: kolcsonos bocsanatkeressel rendezunk le vitas dolgokat.

belegondoltam hogy amikor itt lattam ,tapasztaltam pl egy discoba ha 2 ember egymasnak utkozik nem gyoznek bocsanatot kerni egymastol automatikusan ... bezzeg Mo-on;; huha anyad miert loktel meg .. na gyeri ki ... jobb esetben zaras utan csapatostol agyonverik egymast ..

Latcho Rom 2013.12.22. 02:04:46

@Cascabel: paltalk kimaradt, volt helyette IRC, evekig, kulonbozo kanadai forumok - allando balhek mindenutt. A gyerekek se tudnak olyan kegyetlenek lenni mint a nok :)'Aztan konnyes kibekulesek, s megy a hajo tovabb, a sok kiszakadt lelekkel :)

2013.12.22. 02:39:51

@shakti_rom:
" s megy a hajo tovabb, a sok kiszakadt lelekkel " :)))))
Ez tetszett, olyan Coelhos:)
Kellemes karacsonyi elokeszuleteket kedves duplan honfitars:) Azt azert koszonom, hogy kialltal mellettem, bar ezt nem kellett volna ide irnom. Eleg rossz erzes, ha az embert nem ertik meg, vagy ami meg rosszab, felreertik. Nem is magyarazkodom inkabb.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.12.22. 10:57:50

de tipikus magyar kishitu negativizmus. ezer otletem kenne a posztolonak de minek..

GÜNTI 2013.12.22. 11:46:42

Hát gratulálok ehhez a bejegyzéshez! Olvasom már egy ideje a blogot, és megértem azt is aki kimegy külföldre dolgozni, élni, meg aki itthon marad, azt is. De ezt a végtelen pesszimizmust SOHA nem fogom megerteni!
-Jajj Istenem, nekem mennyire szar, jajj, nekem mennyire rossz, mekkora a bürokracia ebben az országban! Azok a rohadt politikusok, meg dögöljön meg a szomszéd tehene! Emberek, felejtsetek már el ezt az önmarcangolást, meg a panaszkodást. Akinek nem tetszik ez az ország, akkor menjen máshova, aki meg nem akar, nem mer, az meg ne nyávogjon! Komolyan mondom, borzasztó látni, h szinte mindenki mindenben csak a rosszat látja meg. Akik ilyenek, azok maguknak is köszönhetik, hogy itt tart ez az ország. Kicsit nézzünk már magunkba is néha!
Ja és amugy a cikk irójának, egy kis segítség, hogy kik a balkániak!
hu.m.wikipedia.org/wiki/Balk%C3%A1n_(t%C3%A9rs%C3%A9g)
Ami biztos, h én nem fogom elhagyni ezt az országot! Egy 25 éves, aki élt már Nyugaton, ahol "kolbászbol van a kerítés".

Latcho Rom 2013.12.22. 12:03:54

@Cascabel: na mar megint le lettem coelhozva :)

Megszittuk kenyeres. Onoka otkor fel, Elmo,,sesame strassze..ha bealszik lehet a fiam kocsijat behozni az utcarol, moziba mentek..de elobb helyet asni neki, 20 centit kaptunk, s most jeges eso a tetejere...hajnalban fujni nem lehet. Argggh :)

Latcho Rom 2013.12.22. 14:29:47

@Sütemény1975: aki kevesebbnek hiszi magat, a hazajat mint a "nyugat", ezert felturbozza magat. E gy randa, csori kis sundiszno a vilag szemeben, igy nem egy ajanlhato alternativa.

Sütemény1975 2013.12.22. 16:38:26

es vajon milyen jelzot talaljunk azokra a hataratkelokre, akik itt osztjak az eszt, kozben porig alazzak a hazajukat (ami persze semmit sem jelent nekik)
az olyan elolenyt, aki lenezi, semmibe veszi, lekezeli a szulohazajat azt nem tartom embernek.

Almandin 2013.12.22. 21:01:14

@GÜNTI: Te meg elsősorban a posztolóban látod meg a rosszat. Gratulálok!
A negatív gondolkodás csimborasszója számomra az, amikor egy másik ember eltérő lelkivilága csak lenézést generál egyesekben, meg csak a rosszat akarják meglátni a másik jellemében.
Még te beszélsz pesszimizmusról?

2013.12.22. 22:24:00

@Sütemény1975: "aki lenezi, semmibe veszi, lekezeli a szulohazajat azt nem tartom embernek."
Akkor ne tartsd embernek. Szíved joga. Lényegtelen ki hol születik, az az igazi haza ahol meg lehet élni. A szülőhelyet nem lehet megválasztani, éppen ezért senki semmivel nem tartozik a helynek csak azért mert ott született.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.23. 09:57:20

@Sütemény1975: Ugyanazt mint a mélymagyar a hazaffy aki a szíriuszról származtatja magát aki szerint Jézus pártus magyar herceg volt, akinek hétszer csavarodik a DNS-e aki szerint Magyarország űber alles.

Neked is elmondom bár itt már leírtuk számtalanszor.
Senkinek nem a hazával, a szülőfölddel, Magyarországgal, van baja hanem azokkal akik ezt tették vele.
Akik élhetetlenné tették, akik lerabolták és kiárusították.

Sütemény1975 2013.12.23. 16:52:12

@Turchi: lenyegtelen ki hol szuletik? asszem innentol kezdve nincs is mirol beszelni....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.24. 01:15:01

@GERI87: es ha ez az elkovetkezendo ket evben tortenik, akkor leszek hontalan??? @dev.null: nem gaz, csak akkor ne sirjon, hogy langyos:)

@Sütemény1975: Szerintem is kevesbe fontos. Nem valaszthatja meg az ember.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.24. 01:16:24

@tildy:): aztan vagy kialakul ezzel kapcsolatban ragaszkodas, vagy sem. Valaki buszke lesz ra, valaki nem.

En pl. orulok, hogy jasz gyokereim vannak.

2013.12.24. 11:00:07

@Turchi:
" A szülőhelyet nem lehet megválasztani, éppen ezért senki semmivel nem tartozik a helynek csak azért mert ott született. "
A szuleit, testvereit, gyerekeit sem lehet megvalasztani. Folytassam a logikad szerint?

2013.12.24. 13:01:04

@Cascabel: A logikám szerint nem tudod folytatni mert a szülőhely és a rokonok két különböző dolog. Azt a várost ahol születtem pl. nem is ismerem mert csak 1 évet voltam ott. Ezzel együtt a szüleim, rokonaim és a gyerekem velem voltak később is. Neked is Kellemes Ünnepeket!

2013.12.24. 13:27:46

@Turchi:
Santit a logikad: a szulohazaban el az ember 20,30 vagy 50 evig sot meg tovabb is. Szuleit, rokonait sokan 20 eves korukban elhagyjak.

2013.12.24. 13:34:06

@Cascabel: Az én logikám nem sántít, csak a te logikád szerint :-) Nem akarod még abbahagyni? Gondoltam a Kellemes Ünnepek megfelelő zárás lenne eme beszélgetésnek. Nem mindegy hogy szülőház, vagy szülőhaza :-) Én nem a sok emberről beszélek hanem magamról. Még egyszer Kellemes Ünnepeket, ha érted...

2013.12.24. 13:39:19

@Turchi:
Nem ertem:) Szulohazarol volt szo. Reszemrol befejezve, de csak azert, mert..... :)

blasiusii 2013.12.28. 15:42:47

csak a posztok kb. negyedét sikerült elolvasnom, de látom, van itt egy kis félreértés:

Az írónak ez igazából egy politikai(-társadalmi-gazdasági) segélykiáltása. Nem menne ki, ha nem látná, mi folyik ebben az országban. Itt most kiöntötte a lelkét, és titkon azt várja, hogy olyan válaszokat kap majd, mint "ne félj, minden megjavul otthon" vagy, hogy "leváltják majd a rendszert". Ha valaki azt írná neki, hogy van számára egy tutifix állás odakint, akkor se biztos, hogy költözne szerintem.

Persze, sokan - én is egyébként - ilyen cipőben járunk. Én még 30 sem vagyok, de taszít a külföldre menetel, egyszerűen nem vagyok az a kalandvágyó típus, és most nem is kényszerülök rá per pill. Viszont én is látom, hogy ebben az életben nem lesz ebben az országban jobb a helyzet. Nem lesz. És itt fogunk majd ezen a szemétdombon tovább kapirgálni. De ez a miénk. (Ez sem igaz azért teljesen, de most mindegy.) És a politikai rendszer sem fog változni, mert nincs alternatíva, az emberek többsége pedig Kádárista berögződések mellett választja majd meg újra a Vezért, mert az könnyebb, ha mindent megold az "Állambácsi" (nem is tudom, van-e más nyelven ilyen kifejezés...).

Szóval ez a nagy szr helyzet. Szórakozásból/álmodozásból én is olvasgatom néha a HÁ-t, mégsem írok az itthoni bajokról posztot. Ahhoz pedig, hogy a kormány "rendesen végzi a dolgát", elég megnézni a kivándorlási adatokat. Vagy csak szét kell nézzek a saját ismerősi körömben. Nemcsak az egyetemisták, már a gimnazisták is egyre többen gondolkoznak a határátlépésen. Ez a nagy harci helyzet.

2013.12.28. 21:13:45

@blasiusii: Teljesen rendben van hogy a posztiró vagy te vagy bárki más Mo-n szeretne élni mert ott tud, szeretne, a maga módján és körülményei között élni, boldogulni és boldognak lenni. Nálam csak az veri ki a biztositékot, amikor azzal jönnek hogy külföldön úgysem lehetsz boldog, úgysem érsz el ezt meg azt, meg úgy se fogadnak el, stb. stb. Mert ez nagyon nem igaz a túlnyomó többségre nézve (persze vannak kivételek, mint mindig).

Aki nagyon ki akar jönni, az nem vacillál, csak jön. Mégha nincs is bombabiztos terv, van egy ilyen késztetése. Nálam pl. ez volt - ahogy volt egy lehetőségem, rögtön megragadtam, és azóta se néztem vissza. De nem mindenki ilyen, nem lehet mindenki ilyen és nem kell hogy mindenki ilyen legyen. :) Elvileg el kellene hogy fogadjuk mind a két döntést, mindkét csoportot, fenntartások és rosszindulat nélkül...

A legjobbakat neked....

onewayticket 2013.12.29. 00:16:44

Nekem kb. fele annyi van, mint a posztolónak, de életem célja, hogy elmenjek!

Attól nem félnek azok, akinek most az itt élő többiekhez viszonyítva jobb (pl. magasabb kereset, több vagyon), hogy ez egyszer csak megszűnik? Létszámleépítés, baleset, válás, özvegység vagy csak szimplán az öregedés.
És te ott állsz egyedül, egy fillér nélkül, a nyugdíjas korig vagy éppen a halálig sok év van még hátra, de állam bácsi beint neked 28.500 forinttal?!
Nyugdíjat meg nem kapsz, akkor sem, ha végig fizette utánad a munkáltató a járulékot.

És most csak az anyagi tényezőkről beszéltem. De van valami, ami nem mérhető pénzzel: a közhangulat, a mindennapi "interakciók" a közlekedésben, a boltokban, a munkahelyeken, a presszókban-éttermekben, az emberek viszonyulása egymáshoz, a szokások, az ünnepek, stb.
Nekem elsősorban ez a fő motivációm, a politikai és a gazdasági dolgok másodlagosak.

Kite_Katt (törölt) 2014.01.01. 23:16:59

Oneway, I hope you gonna get your one way ticket phall ;)

Ez gyonyoru comment volt, elmond mindent es sokan ebbe a vadkapitalista ganedomb orszagba ezt nem veszik eszre. Csak pumpalni pumpalni a penzt, fikazni, sarbataporni a masikat.

Lehet informatikuskent itt is megfizetnek -sokak szerint- ok mondjuk kapsz 600E grosst havonta DE ezert kihajtjak a beled, gorcsolve kelsz fel minden nap, hanynod kell a munkahelyedtol es az ottani emberektol...

Kinn lehet keresel 400E-t havonta, mindenki vidam, billiard asztal es kave fogad meloba. Ha hibazol se tepi le senki a fejed, se nem hajtja ki senki a beled. Igazabol aki nem tapasztalta milyen kinn dolgozni az sosem erti meg.
En nekem mar bejott kulfoldon infos melo, miutan visszajottem eszem agaba se all itt dolgozni. Minek? Roncsoljam idegeim valami beteg munkahelyen extra moneyer. Fenet jelentkezek allasokra minden nap es megin befog jonni, lehet csak egy 6 month contract de abbol a penzbol megin elleszek vagy 1 evig ha arra kerul a sor hogy hazajojjek fikaorszagba.

whatsoever 2014.01.04. 10:10:33

Kite_Katt, nem vok egy grammar-nazi, de azért egy picit írhatnál szebben, pl. "extra moneyer", brrrrrrr :-)

whatsoever 2014.01.04. 10:10:34

Nem csak úgy lehet kimenni, h rögtön mindent felszámolsz itthon. És ha úgy látod, nagyobb gond, hogy kint milesz, mint hogy itt m i lesz, az a te döntésed. Én azért maradok egyelőre, mert akit szeretek, marad. Nem valami tudományos megalapoottságú döntés ez sem, nem is érzem mindig é azonos döntésnek, inkább egyfajta sorsn, de ez van. Ha rosszabbul leszünk, talán majd megyünk. Ha még lehet.

whatsoever 2014.01.04. 10:10:34

All, érdemes elolvasni a nepszava.com-on Kertész Ákos Kanadába befogadott írónkat az ottani társadalmi légkörről.

Almandine 2014.01.04. 10:54:36

"összeszedek 30M forintot, két évtized gyümölcse. Ez itthon egy szép pénz, váltsuk át euróra. 100.000 euró. Öööö. Hát ez bizony cinó. Mire elég ez, ha újrakezded egy jobb életet ígérő országban? Arra, hogy az elején a nehézségeken átlendítsen. Köszi."

Perspektívába helyezve a dolgot, Angliában a családok átlagos vagyona (az ingatlant, kocsit stb. is beleszámítva!) 200 000 GBP (kb. 240 000 EUR), aminek a nagy része általában ingatlanban van.

Ennek a 40%-át birtokolni azért többre is elegendő, mint átlendíteni valakit a kezdeti nehézségeken külföldön. A többszörösét pedig külföldön is csak nagyon jó fizetéssel, és szerencsés befektetésekkel lehet összegyűjteni.

Suna bácsi 2014.01.04. 19:11:14

Ha egy forró vízzel teli fazékba békát tesznek, azonnal kiugrik belőle. De a langyos vízbe helyezett béka lassú tűzön hagyja magát megfőzni.
@Karesz: főzött béka vagy... 40 évesen mihez lenne késő? még legalább 25 éved van nyugdíjig, de addigra úgyis emelik, 67-70 közöttre... Több van még előtted munkában, mint amennyi már mögötted...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása