oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 20. 06:46,  Megszívtuk 490 komment

2013. december 20. 06:46 Határátkelő

Megszívtuk

Itt változás nem lesz, csak ha vér folyik. Rossz itthon élni, rossz látni, ahogy ezt a csodálatos adottságú országot eladja és kifosztja a maffiaként működő politikai és gazdasági elit, ahogy a lakói jobbágysorba kerültek. Miért maradok mégis? – teszi fel a kérdést a mai poszt szerzője, Karesz.

bőröndök_1.jpg

„Sokat olvasom a Határátkelőt, bár nem vagyok aktív kommentelő, véleményem nyilván nekem is van. Gondoltam, nem kommentben, inkább postban írom meg, hátha gondolatot ébreszt másban is, mert úgy sejtem, sokan járnak a cipőmben. Lehet kicsit dark-os lesz, ez nem vidám post.

Magamról pár mondat. Világlátott ember vagyok, jártam több földrészen, évente eljutok külföldre pihenni. Felnőttként majd fél évet tanultam / éltem külföldön, van kitekintésem milyen más országokban az élet.

Informatikus vagyok, de emellett nem félek, sőt értek kétkezi munkákhoz is, egy erős közepes társalgási angollal (pocsék nyelvtannal, de bárkivel elbeszélgetek) azt gondolom, a külföldi újrakezdésben a jobb eséllyel indulók közé tartozhatnék.

Szeretem a Kárpát-medencét, de nem azokat, akik lakják, úgyhogy a honvágy se gyötörne túlzottan. A túró rudit is meg tudom csinálni házilag, finomabb mint a bolti. :)

Tisztes polgári létben

Ahogy látható, ideális kivándorló vagyok. Mindezek ellenére maradok. No, nem szerelemből, és alapvetően erről szerettem volna írni. Sok cikket olvastunk olyanokról, akik kivándoroltak és én teljesen megértem őket. Amiről alig beszélünk, miért marad itt mégis sok olyan ember, aki simán mehetne?

40 éves vagyok, és - jelenleg! - nem a társadalom peremén élek. Van egy kényelmes pesti otthonom, amit van kivel megosztani, és egy vidéki családiház-részem, meg egy erős középkategóriás autóm... és nincs hitelem semmin.

Meg tudok venni bármit a boltban (értelmes keretek között persze), nem kell hó végén forintokat számolgatni. Évente eljutok külföldre, a munkámat pedig magam osztom be. Nem vagyok gazdag, de szegény sem, van félretett pénzem, ha bármi gond van.

Összefoglalva van egzisztenciám, úgy élek tisztes polgári létben, ahogy élnie illene minden dolgozó embernek. Sokan erre vágynak, sokan el sem érik ezt életük végéig, eszembe sincs panaszkodni! Kis pénz, kis foci, de akkor is foci.

Nincs előre

De nem vagyok vak, látom, mi folyik az országban. Látom, hogy itt előre nincs, csak hátra. Hogy ebben az országban fejlődés nem vár rám, mert sikerült a nemzetet a totális zombi-létbe taszítani, mindent benyelünk, csak legyen „maunikasó".

Látom, hogy itt változás nem lesz, csak ha vér folyik. Rossz itthon élni, rossz látni, ahogy ezt a csodálatos adottságú országot eladja és kifosztja a maffiaként működő politikai és gazdasági elit, ahogy a lakói jobbágysorba kerültek. Családon se gondolkozom, mégis hova, ide? És persze a saját bevételeim is évről évre csökkennek, mint a többségünknek.

Sokat beszélgettem arról a barátokkal, mi vár ránk, ha elmegyünk? Számoljunk egy picit, tegyük fel, hogy úgy döntök, ennyi, elég volt. Felszámolok mindent, nincs annyi vagyonom, de legyünk nagyvonalúak, összeszedek 30M forintot, két évtized gyümölcse. Ez itthon egy szép pénz, váltsuk át euróra. 100.000 euró. Öööö. Hát ez bizony cinó. Mire elég ez, ha újrakezded egy jobb életet ígérő országban? Arra, hogy az elején a nehézségeken átlendítsen. Köszi.

Mi várna rám külföldön?

Ha elmegyek, mi vár rám? Most van egzisztenciám, ugyanezt máshol újra megteremteni... Egy 40-45 éves balkáni (igen, azok vagyunk) munkavállaló már nem igazán a munkáltatók álma.

Itthon legalább van már kiépítve valami, ami elvisz a hátán így vagy úgy. Ha pedig nem, van hova visszahátrálni, max. a gyepet beszántjuk és megtermeljük a kaját, csirkét meg disznót nevelünk, mint 20 éve.

Kint mi vár rám, elvállalni bármi melót, csak hogy megéljek? Menjek árufeltöltőnek, junkfood eladónak, mosogatni, álljak be építkezésre? Vagy ha mázlim van, akkor a szakmámban találok állást, programozhatok látástól mikulásig, vagy elmehetek helpdesk-esnek. Éljek egy kis bérlakásban? Vagy irány ázsia, "hippiélet"? Ehhez, azt hiszem, már öreg vagyok.

És mi lenne odakint a jövőképem pontosan? Van még a statisztika szerint 25-30 évem. Tíz év múlva, ötven évesen örök idegenként hol fogok tartani? Ott biztosan nem, ahol most itthon. Húsz év múlva, 60 évesen? Talán ahol most, egy saját otthon, egzisztenciával.

Szuper! Kicsit még gürizek, aztán jön a nyugdíj meg a betegellátás. Az életem pedig husss, elszállt mire újra utolérem a jelenlegi önmagam. Ha utolérem. És közben lehet már ott se lesz jó. Mert a politikus sehol nem ember, máshol sincs kolbászból a kerítés.

Nehezen mozduló generáció

Ez itt a gond. Mi, a negyvenes (ötvenes) középosztály, akik lába alatt nem ég a talaj mit tehetünk? Maradunk. Mert bár rossz itt, és látjuk, máshol jobb lehet élni, a mi generációnk és a mi rétegünk már nagyon nehezen mozdul meg. Erről bizony lemaradtunk, 20 évesen nem tépelődnék, már rég máshol élnék.

De mi már csak akkor megyünk, ha kinulláznak. Mert ha megint ott vagyunk, inkább máshol, mint itt kezdem újra. De addig maradunk, mert józan ésszel és számolva azt látjuk, ez a kisebbik rossz.

Amit tehetünk a passzív ellenállás, a jól bevált ügyeskedés, trükközés, lavírozás és az öngondoskodás bármi áron (nyugdíjra ne számolj). Igyekszünk kivonni magunkat minden alól, ami az országban történik, élvezni az életet, amíg lehet.

Ha pedig beüt a csőd mi már nem negyven, hanem ötven felé sétáló nemzedékként miben reménykedhetünk? Legyen nekünk könnyű a föld. Megszívtuk."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr395699398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bebbi 2013.12.20. 07:17:31

Igy pentek reggelre nem a legvidamabb poszt. :-( De persze megertem a hatteret. Mondjuk amit mindenkeppen lehetne csinalni az az, hogy levaltani az elmult x ev politikusait. Az en almom egy olyan Magyarorszag lenne, ahol vannak kovetkezmenyek, am ettol sajnos egyelore nagyon messze vagyunk.

Na, szerintem itt abba is hagyom, nem akarok rogton az elejen offolni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.20. 07:30:51

Hm... értem is meg nem is.
Abban igaza van, hogy nehéz feladni az eddigieket, de a külföldi kezdést meglehetősen borúsan látja.
"Amit tehetünk a passzív ellenállás, a jól bevált ügyeskedés, trükközés, lavírozás és az öngondoskodás bármi áron."

A trükközést nem mindenki gyomra veszi be,
:(

rezsoatya (törölt) 2013.12.20. 07:31:54

Nos, kedves Karesz, ez valóban szomorú poszt. És nem miattad. Nagyon jól látod, mibe szalad az ország. És lehet különválasztani az embereket (vezetést) meg a Kárpát medencét, de fizikailag egy helyen vannak és ez a baj...
Maradsz. Bár felvetetted, hogy lehet, nem lesz más kiút, te is költözni fogsz. Magad is írod, "És persze a saját bevételeim is évről évre csökkennek..." Hol lesz az a határ, amikor meggondolod magad?
És 40-45 évesen úgy néz ki, lemondtál magadról. Jó kis kontraszt ez a tegnapi "Digger poszttal" szemben. Neki itt van jövőképe. És nekem is itt lett! Amióta kijöttem, váltásokkor egyre magasabb fizetést kapok. "mimi" nevű kommentelőnek is üzenem: 56 évesen jöttem ki, itt nincs leírva az ötvenen felüli munkavállaló. És kedves Karesz ez a különbség! Én most 58 évesen tervezek még 20 évet dolgozni. Mert szeretem a munkámat. Valószínűleg nem fogok száz évig élni, de nekem nem "gürizést" jelent a munka! Mert ha így fogod fel fiatalon, akkor sem otthon, sem máshol nem leszel boldog.
Tegnap is elhangzott, nem előny és nem hátrány, hogy ha valaki marad, vagy elhagyni kényszerül Mo-ot. Személyes döntés, s persze emberből vagyunk, mindenki keresi az önigazolását.
Sok sikert otthon! Kiváncsi vagyok, hogyan írsz majd néhány év múlva...

rezsoatya (törölt) 2013.12.20. 07:34:44

@tilmir: igen erre én elfelejtettem reagálni. Hogy itt nem kell trükközni, ügyeskedni, mert adózás után is kifizetem a parkolási díjat... eszembe sem jutna az ellenkezője...

rumitom 2013.12.20. 07:36:38

ez szerintem nem vezet sehova, pont a passzivitás miatt nem történik semmi, tegnap volt tüntetés a Navos úgy miatt, 60 emberrel... ez pontosan azt üzeni a politikusoknak h bármit megtehetnek.
én nem anyagi megfontolasbol élek külföldön, nekem ez egyfajta tüntetés, expatnak sem mennék haza (ill nem is mentem :) )
tavaly vmelyik visszás új magyar törvény miatt kölnben tüntettek a németek a magyar kormány ellen, többen mint budapesten....

Bebbi 2013.12.20. 07:39:15

@rumitom: Na, en pont nem akartam ezt a temat elohozni, de nagyon felbosszantottam magam ezen az egesz NAV-os ugyon. Ha ennek az lesz a vege, hogy ez az ember lesz meghurcolva es nem a vezetok, politikusok, adocsalok, akkor tenyleg nagyon nagy gond van. Sokszor mar nem is tudom, hogy a hirek, amiket latok Oroszorszagra vagy Magyarorszagra vonatkoznak… :-(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.20. 07:40:35

@Bebbi: Bár azért azt is jó lenne látni, mi van a zöld dossziéban. Mert eddig arról egy hang sem volt...
:D

rumitom 2013.12.20. 07:42:35

@Bebbi: nem az a baj h van ilyen, ill persze az is, de hogy nincsen egyáltalán semmi következménye?
par eve angliában vmelyik "megyei rendőrkapitány" gyorshajtott, majd lemondott... egy trafipax fénykép miatt... hol vagyunk ettől mentalitasban?

rezsoatya (törölt) 2013.12.20. 07:43:29

@rumitom: ez valami mazochizmus, mo-i híreket olvasni külföldről? :-)

Bebbi 2013.12.20. 07:44:59

@tilmir: ja, lehet, hogy ures? :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 07:53:17

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): A mazohista es a szadista szexel. A mazohista megszolal "Uss meg!" Mire a szadista: "Nem!"

rumitom 2013.12.20. 07:53:25

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): otthoni barátaimmal beszélgettem, voltak tüntetni :)
olvasok én mindenféle híreket, ahogy időm engedi, tudod, a sok reptéren töltött óra, most is épp ott vagyok.

egyébként a többségi otthoni ismerőseim/család között hasonlót tapasztalatok mint a posztolo, aki anyagilag megteheti buborekban él, es legtöbb esetben a család a visszatartó erő, de mar mindenkinek tele a toke ..

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.12.20. 08:07:55

Miikor kérdezik tőlem hogy megéri e kijönni, pont ezt szoktam felvázolni amiről a poszt írója beszél. Ha valakinek otthon van egy tehermentes lakása, egy relative jó állása, ha nem kell hó végén a számlákkal kártyázni hogy mit fizessen be....nos igen annak az embernek a külföldi élet nem tud annyi pluszt nyújtani hogy megérje a vele járó nehézségeket. Mert annak az embernek a külföldi újrakezdés tényleg egy visszalépés lesz. Legalábbis egy ideig mindenképp.
Akinek viszont nincs meg a fentebb leirt egzisztenciája az óhatatlanul úgy érzi hogy külföldön többre juthat. És akkor ezek csak az anyagiak. Még lehet ezt ragozni más szemszögből is.

Azt valaki még elárulhatná nekem hogy lesz az ember informatikus közepes angollal?

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.20. 08:09:34

csak ha vér folyik

ezt mondom mióta.
de erre is hiába várunk.

akartam volna egy csomó mindenre reflektálni, de én egy ilyen negatív posztot az istennek sem olvasok újra (hogy tudjak idézni)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.20. 08:11:38

@rumitom: ezeknek az embereknek vezető kell. mindenhez. nem véletlenül népszerű sokfelé ez az "ember".
amíg nem lesz vezető, nem lesz újra gyújtogatás. (és ez is bizonyítja, hogy akkor is vezették őket...)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.20. 08:12:15

@Bebbi: ahhoz nagyon-nagyon pszichopatának kell lenni valakinek. ez a horváth meg nem néz ki annak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.20. 08:13:14

@ChristineK: "Azt valaki még elárulhatná nekem hogy lesz az ember informatikus közepes angollal?"
A szakmához elég a szakmai nyelv. :)
@Babette_: Tudom, ezért jöttem el.

rumitom 2013.12.20. 08:19:13

@ChristineK: elég ha megy a 10110001 angolul :)

szerintem az anyagi biztonság nem tudja a közérzetet kompenzálni hosszú távon, se otthon, se külföldön

2013.12.20. 08:33:10

A posztolora regebben azt mondtak volna, hogy " kalandvagybol otthon maradt " :) Teljesen megertem a dilemmajat es azt, hogy otthon maradt. Tudja, hogy mi varna ra kinn. Peldaul hitelmentes, kifizetett haza normalis korulmenyek kozott 20 ev mulva lenne. A plebs kinn sem kulonb, csak nem " maunika " showt nez, hanem annal rettenetesebbeket, pl. Duck Dynasty - t vagy Jerry Singer - t. Hogy miert? A tisztelt olvasokra bizom a valaszt. Aki azt mondja, hogy nincs honvagya vagy nem jut eszebe meg ha hebe - hoba is Magyarorszag, az hazudik! (varom a megkovezest!) Azt meg ne banja, hogy nem jott ki 20 eves koraban: abban a korban masok a prioritasok, nincs olyan es akkora elet - es szakmai tapasztalata, mint egy 40 evesnek. Konnyu mondani, " mi lett volna, ha 20 eves koraban jon ki ". Nem lett volna semmi. Tudom, latom azokon, akik abban a korban jottek ki: nem lettek se jobbak, se rosszabak, mint az otthon elok. Nem valtottak meg a vilagot ok sem. Nagy reszuk sajnos " elveszett ". Epp azert, mert fiatalon jottek ki.
" És persze a saját bevételeim is évről évre csökkennek, mint a többségünknek. "
Kinn sincs maskepp: bar novekszik a fizetes, de tobbet kell erte dolgozni es a vasarloerteke csokken. Ezt leginkabb 20 - 30 ev idegenben eles utan lehet eszrevenni.
Hozhatnam az erveket, ellenerveket, miert jobb vagy rosszabb kinn elni, de nincs ertelme. Az " okosak " ugyis megcafolnak:)
Befejezeskent kivanok a posztolonak boldog, nyugodt, eletet szulohazankban. A boldogsag nem helytol, hanem szemelyisegtol fugg. De elosszor ki kell bekulnunk onmagunkkal, utana pedig a vilaggal, hogy boldogok lehessunk:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.20. 08:45:12

"De elosszor ki kell bekulnunk onmagunkkal, utana pedig a vilaggal, hogy boldogok lehessunk:)"

Micsoda bölcsesség, így kora reggel...
:)

tableno 2013.12.20. 08:49:00

Nekem tetszett a poszt, jól van megírva, látszik hogy az író értelmes, gondolkodó ember, csak kár, hogy ennyire negatív a hozzáállása. Én jövőre leszek 40, jó 10 éve mentem ki, kifejezetten jó állásom volt otthon, biztosnak látszó egziszenciám, és akkor az általános magyarországi helyzet sem volt rossz. Sokan hülyének is néztek amiatt, hogy feladom a tutit, és mindent teljesen újrakezdek a bizonytalanban. Évekbe telt, amíg anyagilag utolértem magamat az otthoni viszonyokhoz képest, és KÉT azelőtt teljesen ismeretlen országban kezdtem újra mindent, de bőven megérte.

OK, erre lehet mondani, hogy na jó, de 10 évvel voltam fiatalabb, nem volt családom (bár a posztolónak sincs) és ma már nem tenném meg ugyanezt, de az a helyzet, hogy megtenném. Sőt, jó eséllyel lesz is még legalább egy országváltás az életemben, ha a csillagok állása megfelelő. Akkor sem azért, mert hajt a tatár, hanem mert a határátkelés jó, izgalmas és hasznos dolog - ha jól áll hozzá az ember.

Menekülni valami elől rossz, új világokat felfedezni viszont csodáltos élmény. Digger, meg a tegnapi ausztrál posztoló cikke is azért volt annyira lelkesítő olvasmány, mert mindketten az újat, az érdekeset látják az új hazájukban, és bizony az embert fiatalítják az új dolgok és kihívások. Egy nemszeretem rutinba belefásultan élni sokkal fárasztóbb, mint felgyűrni az ingujjunkat és belevágni valami nagy és ismeretlen feladatba.

Végezetül, én nem biztatok mindenkit a kivándorlásra, otthon is lehet boldog és teljes életet élni (érdemes is), de ha valaki szíve szerint menne, csak nem mer, annak azt mondom, hogy igenis érdemes megpróbálni! Nincs annál rosszabb, ha az ember az élete végén belegondol, hogy "lehetett volna másképp is..."

2013.12.20. 08:57:27

@tilmir:
Inkabb keso este, meg nincs hajnal 1 ora:) Nem tudok aludni, du aludtam par orat, miutan hazajottem munkabol. Nehogy azt mondjatok, hogy "Coelho-os", mert nem tudom, mit csinalok magammal:) Banom is, hogy leirtam. De valahogy kikivankozott, egesz nap filozofikus hangulatban voltam:)

kutya vacsorája 2013.12.20. 09:01:31

megérteni megértem. de ettől még ez kifogás-nyafogás. poszer olvasta a tegnapit? digger is 40+, oszt bejött neki.
poszter valszeg sosem volt kalandvágyó (ez nem gond tszetesen), és még nincsen elég mélyen. szívből kívánom, hogy ne is legyen soha. "a második legnagyobb amszterdami bankház tulajdonosa itt mosogat a konyhán. a papája meg kifutófiú. szelaví" - valahogy így mondta szőke szakáll a casablancában.

Din Serpahis 2013.12.20. 09:02:10

@ChristineK: Dehogynem tud... Pusztán már a tudat, hogy az itthoni nyuggerlégió nem szívja a véremet tovább hatalmas pluszt tud adni.

Én egyébként a fenti kategória vagyok. Informatikus, lakás, kocsi, nuku hitel, rendszeres külföldi nyaralás, aztán mégis mentem.
Itt, Ausztriában 1 év alatt annyi pénzt tettem félre, mint otthon kb két év alatt (és a nejem még nem is dolgozik!), most körvonalazódik két svájci lehetőség, ha ebből az egyik bejön, az hasonló kaliberű ugrást fog jelenteni felfelé. Amint egyszer kiteszi a lábát innen az ember, a határ a csillagos ég, hihetetlen szabadságérzetem van azóta...

És így poszthumusz is kiröhöghetem az ex főnökömet, aki anno azt mondta, azért nem kapunk fizetésemelést, mert itt, Pécsen úgysincs másik cég, akihez elmehetnénk.

A fentiek ellenére egyszer azért vissza akarok menni, de szerintem előbb megvárom amíg ez a nyuggerszocialista társadalom úgy ahogy van csődbemegy, és végre elkezdődhet valami új.

Misimama 2013.12.20. 09:02:10

Nekem van 2 gyerekem, muszáj volt eljönnöm. Nehogy már rájuk is ez várjon, a passzív ellenállás meg a "majd megoldjuk okosba". Tényleg nehéz az újrakezdés, de KEZDÉS, NYITÁS, ELŐRE MENÉS. Nem hátrálás mindig, egyre csak vissz a normalitásból, szabadságból, jóllétből.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.20. 09:02:58

A poszt jó és érdekes, bár a bevezetőben arra gondoltam, hogy az lesz az aláírás, hogy O.Viktor m.elnök: "Tisztes polgári létben"... :))

Na, félre a répával, a cikk írójának igaza van, de az is hozzá tartozik, hogy ő a (jelenlegi mo-i keretek közt) felső-középosztályba tartozik: lakás, autó, nincs hitel, házrész, jó fizetés...Ki mondhatja el ezt otthon magáról?
A határátkelők igen nagy része a pénz miatt jön ki, egy másik része mert elege lesz az otthoni szemét világból (politika+közállapotok), egy másik része kalandvágyó.

tableno 2013.12.20. 09:04:15

@Cascabel: abba azért ugye néha belegondolsz, hogy mi lett volna veled a vagabond mentalitásoddal Magyarországon? Valószínűleg kint még így is sokkal jobb életed volt, mint otthon lett volna, nem?

kutya vacsorája 2013.12.20. 09:06:37

@tableno: a család inkább előny szerintem a költözésnél, mármint a jó (szerető, egymást támogató stb.) család, föltéve, hogy az elején valódi konszenzus volt a fő pontokban: el innen, merre, mit csinálni stb. idegenben az egyedüllét jobban derprimál szerintem.

skye8 2013.12.20. 09:07:37

szomoru poszt volt, engem lehangolt. a remenyvesztettseg talan a legrosszabb letezo erzes, a tenni akaras hianya meg elszomoritobb.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.20. 09:12:40

@kutya vacsorája:
Idegenben az egyedüllét sz*r.
Nem csak lelkileg, de anyagilag is :)

tableno 2013.12.20. 09:13:42

@kutya vacsorája: ez igaz, de sokan túl nagy kockázatot látnak a családdal költözésben (én mondjuk nem).

tanato 2013.12.20. 09:17:05

@tableno: Na ez egy jó komment volt,egyetértek.Tényleg látszik a cikkírón,hogy azért erősen hezitál,különben nem is posztolt volna ide.A kora meg minden csak nem öreg,főleg nem túlkoros.Ha máshogy nem legalább ideiglenesen ki kellene neki menni hogy kipróbálja magát más környezetben.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 09:21:06

Passzív ellenállás? MI A FENE ELLEN?

Egyébként meg: abszurdnak tartom ezt az erősen kamaszos hangulatú cikket. Egy részről van állítólag a gonosz maffia, mely elnyomja az országot. Fideszesek szerint ez a posztkomcsi maffia, ballibek szerint ez a fideszes maffia. Mások szerint meg - akik mindkét nagy pártot utálják - mindenki maffia és ez így van 23-24 éve már. Más részről meg ott állítólag a nép, akit elnyom ez a maffia.

Dehát ez így egy abszurd világkép. DEMOKRÁCIA van 23-24 éve és az van hatalmon, akit az emberek megválasztanak. Ha a hatalom rossz, akkor ez egyet jelent: az emberek is rosszak. Különben az egyetlen magyarázat: mindenki idióta vagy direkt rosszul választ.

tanato 2013.12.20. 09:21:10

@tableno: Cascabel disszidens volt,nem határátkelő,ők a Kádár korban nem anyagi kényszerből mentek,hanem főleg kalandvágyból,na meg azért mert tilos volt és ők dafke azért is megmutatták hogy ők márpedig ellenállnak és mennek.

2013.12.20. 09:29:12

@tableno:
Magyarorszagon belepusztultam volna a piaba, mint sok tehetseges, de reszeges haverom. Otthon jobban eltem, mint itt az elso 5 evben. ( azert megsem, mert itt ritkan dolgoztam, de lakasom mindig volt, kajam is es volt mit ontenem a poharba) :) Utazni azt nem tudtam, elvitt mindent az alkohol es a nok :) Ha otthon maradok es abbahagyom a piat, tobbre vittem volna. De akkor is leleptem volna elobb - utobb:)

2013.12.20. 09:30:57

@tanato:
Van benne valami, amit leirsz:) Reszigazsag:)

puhacica 2013.12.20. 09:36:19

Nahat az uram pont ebben a cipelloben jar. Hogy miert adjuk fel a szeretett melonkat es kenyelmes eletunket a bizonytalanert. Nem tudom meggyozni, hogy az elejen biztos szarabb helyzet utan idovel sokkal jobb lehet, mint itthon barmikor. :( Es o meg 30 sincs.

2013.12.20. 09:38:24

@tanato:
Az utobbi 15 evben azt veszem eszre itt, hogy minel idosebb valaki, annal jobban felveszik:) " Idosebbek megbizhatobbak, tapasztaltabbak, Fiatalok tobbsege itt sem akar fizikai munkat vegezni. Szerencsere:)

kutya vacsorája 2013.12.20. 09:44:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ha a hatalom rossz, akkor ez egyet jelent: az emberek is rosszak.
igaz. csakhogy éppen ettől kilátástalan itt lenni. ásotthalom 71 százaléka (a választáson részt vevők 71 százaléka, de a többi is, hiszen az otthonmaradás is egyfajta szavazás) szavazott egy keretlegényre. nem szóltam, mert nem vagyok ásotthalmi.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 09:46:19

@kutya vacsorája:

Ez az emberek választása és kész.

A demokráciában az a jó, amit a többség megszavaz, nincs más mérce.

tanato 2013.12.20. 09:46:52

@Cascabel: Az általam ismert disszidensek,mind itthon nehezen beilleszkedő , kalandvágyó , a hatalomnak ellenálló emberek közül került ki.Szóval akiknek nem tetszett a Kádár rendszer stabil/anyagi biztonságot nyújtó,igaz alacsony szinten/ de középszerű,unalmas,megalkuvó hétköznapi gulyáskommunizmusa.

Shebelle 2013.12.20. 09:50:17

Van olyan megérzésem, hogy a poszt írója megerősítést vár és remél a nem maradásra s arra h. még nincs veszve semmi,mert nagyon úgy érzi. Annyit tudok tanácsolni, hogy nézzen mélyen a szívébe, ássa elő bátrabbik énjét s használja józan eszét készítsen mérleget és döntsön,mert később csak még rosszabb lesz a megbánás, a halogatás. ... s igen, legyen Digger a példakép!
Ja igen és öreg vagy a tízéveshez képest, viszont mennyire fiatal a 85éveshez, aki azon sír a halálos ágyán mit halasztott el, ha egy kicsit több vér lett volna a pucájában és ha még lenne egy kis ideje....., mert így lesz, mindenhol ezt hallom.
Vannak emberek, akiket szinte rá kell rugdosni arra az útra,ami számára a legjobb lehet, mert így ahogy van nem jó, nem boldog, s az mindig káros. Bocs a sok közhelyért.....

berliner12 2013.12.20. 09:54:46

Erre mondják, hogy mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát. Az nettó hazugság, hogy az ember túl öreg már egy kor után nyelvet tanulni. Egy informatikus komoly tapasztalattal és egy legalább kommunikációképes angollal pedig bárhol talál jó munkát Nyugat-Európában.

Nálunk a cégnél Berlinben a 40 éves sysadmin 65 ezret keres egy évben, bruttó és a seggét is kinyalják csak maradjon alkalmazott és ne menjen el freelancernek a duplájáért... A látástól mikulásig részen is jót röhögtem, most éppen YouTube-ot néz, 10 körül szokott beérni. :)
Családdal hazavisz szerintem csak ő úgy 3000 eurót, plusz a gyerektámogatások gyerekenként 1-200 euró, plusz a feleség is simán hazavihet 1000 eurót, ha nem is ért semmihez.
És ez még csak Berlin, Nyugat-Németország, Svájc, a Benelux államok, Anglia adott esetben sokkal jobban fizethet.

A 100.000 eurós kesergés meg egy vicc. Te otthon abból indulsz ki, hogy mindenkinek van lakása. Igaz rá is vagy kényszerítve, mert a munkáltatók is jobbára abból indulnak ki.
Nyugaton - amennyire látom/hallom - inkább csak annak van lakása, aki abból él.
Fizetést és nyugdíjat is úgy kapsz, hogy abból finanszírozható az életed. Kvázi a vagyonod vagy befektetheted egy kisebb lakásba külföldön és akkor onnantól tényleg kurva sokat keresel, vagy félrerakhatod szűkösebb időkre, így is folyamatosan lehet pénzt félrerakni. Ennyiért néhány extra-drága várost leszámítva egyébként bárhol kapsz egy kisebb lakást. Ha meg nagyobbat szeretnél, akkor azért kezdőrészletnek még mindig nem rossz.

Egy szó, mint száz, te valószínűleg azon kevesek között lennél, akiknek semmit nem kéne újrakezdeniük. Ha menni akarsz, akkor ne keress kifogásokat.

ffüttyfürütty 2013.12.20. 09:56:17

Mennyire gáz, hogy egy negyvenéves informatikus ugyanúgy gondolkodik mint a hasonló korú magyar köztisztviselő. Emlékeztek még a posztjára? Ő is megmagyarázta, hogy miért nem, közben pedig bánatos szemekkel meredt a határra. Persze posztoló saját döntése, hogy mit csinál az életével.
Nekem a békás tanmese ugrott be, miszerint ha a békát forró vízbe dobod akkor kiugrik, viszont ha fokozatosan melegíted a vizét akkor megdöglik. (a biológiai hitelességét nem tudom alátámasztani, majd megcáfolnak az okosabbak)

@Babette_: hogy ez mennyire igaz

@tableno: "Nincs annál rosszabb, ha az ember az élete végén belegondol, hogy "lehetett volna másképp is..." - ezt sem árt végiggondolni, amíg lehet.

Muscari 2013.12.20. 10:00:31

@Babette_: igy igaz. De nagyon rossz ugy alomra hajtani a fejed, hogy azon tepelodsz, hogy mikor talal rajtad fogast a az APEH vagy ujjabban a NAV. Ugyanakkor tudod, hogy nincs mas valasztasod, ha eletben akarod tartani a vallalkozasodat.

A kijovetel elotti utolso idoszakban egy kis uzletunk volt otthon. Kiszamoltuk, hogy ha mindent teljesen szabalyosan csinaltunk volna, a berleti dijat sem tudtuk volna kitermelni, nem beszelve a haszonrol. Foleg a vilagrekorder AFA miatt, de a vasarloero is nagyott csokkent az utolso evekben. A berleti dij meg csak emelkedett. Eloszor meg volt alkalmazott is, kesobb mar nem fert bele.

Abban igazat adok a posztolonak, hogy a negyvenes korosztaly leginkabb akkor mozdul meg, ha otthon kicsuszik a laba alol a talaj. Kiveve persze egyes nagyon sikeres szakmakat, illetve akik tudomanyos teruleten mukodnek, es a jobb fejlodesi lehetoseg miatt mennek el.

A posztolo helyeben valoszinuleg en is otthon maradnek.

Pernilla 2013.12.20. 10:02:53

@berliner12: +1, ez a 100.000 euro, sose lesz lakasom dolgon aggodni Ny-Europaban tenyleg marhasag.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 10:09:10

Regen jartam erre... :)

Az elmult napok fantasztikus posztjai utan ez tenyleg netto nyivakolasnak tunik.

A politikai oldalat tekintve maxval-al ertek egyet. A tobbseg ezt akarta, ez van. Ha mar megsem akarja, akkor 5 honap es kormanyt valt a nep. Ha nem valt, akkor tetszik neki, amit kap.
Akinek megsem, az dobbant. Igy mukodik a vilag, nem kell belole nagy ugyet csinalni...

30m Ft keves? Az ugy 900e korona. Meg itt is eleg jol el lehet lenni belole, egy okcsobb orszagrol nem is beszelve.
Nem latom a problemat...

Aposom 47 evesen jott ki...
Digger sem volt mai cike...
Es meg nagyon sokan vannak ilyenek.

"Take it or leave it..." a tobbi csak nyukunges!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 10:22:20

@tableno:

"Nincs annál rosszabb, ha az ember az élete végén belegondol, hogy "lehetett volna másképp is...""

Ez alapvetően tévút. Minden nap hozunk számtalan döntést, s mindegyiknek van egy adott következménye. Aztán utólag sajnálkozni semmi értelme, hiszen nem tudható sosem, hogy ha másképp döntöttünk volna, akkor valójában mi is lett volna.

Én erre 16 évesen jöttem rá, egy álom hatására, melyben magamat 20 évvek később álmodtam. Valójában most sem vagyok biztos benne, hogy nem álmodom e jelenlegi életutamat.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 10:24:53

@Shebelle:

Ez teljesen így igaz. Minden az embertől függ, nem a korától. Aki mindig a korára hivatakozik, az elveszett ember. Persze nyilván vannak objektív körülmények (pl. a nő, aki 50 évesen akar szülni meg hasonlók), de a legtöbb dolog nem ilyen.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 10:33:43

@Kövérmadár:

Apámék egy haverja 30 évesen ment ki Kanadába, 1973-ban. Disszidáltak, s mivel hivatalos útlevéllel tették (apám kollégája volt mint magyar kiküldött), kemény büntetést kaptak: 5 év börtön és teljes vagyonelkobás.

5 ezer dollárral mentek, ami mondjuk ma 25 ezernek felelne meg. Egy hónap alatt elköltötték az egészet. Pedig úgy tervezték ez elég lesz az első évre! Azaz alapvetően a kezdőpénz segít, de nem minden.

goldblum 2013.12.20. 10:38:46

Másutt, az a kérdés, hogy a 80as mama hogy bírná a változást. És így is eljöhet az a pont - a poszt írójához hasonló feltételekkel, csak kb 10 évvel öregebben - hogy menni kell. Na ez a szomorú.

Elizabeth72 2013.12.20. 10:38:46

Kedves Cikkiro!

Teged most lehet irigyelnek paran, miert erzem megis ugy, hogy 40 evesen ugy irtad le magad, mint egy venember? En 41 vagyok..igen, sokszor faradt, kedvetlen, es gondokkal kuszkodo egyedulallo anyuka egy 2 eves 5 honapos kisfiuval...lehet az en en-kepem zavaros...de en nem tudom magam 41 evesen oregnek tekinteni meg veletlenul sem.
Meg nem stabil teljesen az eletem, sot, itt Angliaban is egyelore a minimumon eldegelek, sot, rengeteg idot toltottem a minimum alatti szinten, amit termeszetesen tobbszorosen allithatom magamrol otthon...a poklot tobbszor megjartam itt kint is. EN nem mondom, hogy maradj, azt sem, hogy gyere, de a realisan es racionalisan atgondolt, amugy jol atgondolt posztod egyetlen problemaja pontosan ez a negativsag....ez az egyetlen, amit ha eljossz kulfoldre (nekem csak Angliaval van tapasztalatom) amitol meg tudsz szabadulni, haa kelloen akarsz itt elni es alkalmazkodni...ami otthonrol soha de soha nem fog menni.
Sajnos nem...es a gyerekeid is ebben a negativ gondoklodasban fognak felnoni. Hiaba van biztos elethelyzeted a mindennapi kivulrol jovo dolgok belefolynak az eletedbe, gondolataidba, a gyereked gondolataiba es mergezik az eleteteket mint ahogy minden otthon marado sajnos tenyleg megszivta. Mi is szivunk sokszor idekint. De tudjuk, hogy itt van ertelme evezni a csonakot, amit kibereltunk. Ki-ki mennyibol, sokszor csak elkotve egy lelekvesztot, nekiinduvla az ismeretlennek. Nem batorsagbol. Felelembol. Abbol, hogy 30 evesen egyedul mar nincs lehetoseg otthon egyeni karriert csinalni. De most nem tudom folytatni az eleterzest, mivel a gyerek onkent befurta magat az olembe egy..2,3,........rengeteg buszos meseert...tegnap kaptam meg a rutert az elso berelt lakasomba...szoval uj szorakozasi lehetosegunk nyilt a seta mellett...de azt hiszem erted. Jobb eleterzest kivanok neked...es az otthon maradottaknak...

7esbusz 2013.12.20. 10:38:46

Nem fog vér folyni itt soha. Jó lecke volt 56. Húzd meg - ereszd meg. Államcsőd esetleg, de lásd Argentína, az sem oldana meg semmit, a hatalmi elit megtalálja az utat mindig. Amíg ilyen vékony réteg nálunk a középosztály, addig ez is marad. A demokrácia luxusa pedig az övék. Aki azzal foglalkozik, hogy mi lesz 20.-a után, lesz-e hús vagy csak kenyér vízzel, azt nem érdekli holmi ködös szólás és véleményszabadság, politika és egyéb huncutságok.
Amúgy is remekül gyakorolja maffiaállamunk az oszd meg és uralkodj elvét. Kár, hogy senki nem akarja ezt észre venni...

Maharadzsa kicsi lánya 2013.12.20. 10:38:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "mások" szerint nem mindenki a maffia, hanem egy gazdasági-politikai elit van, két látható oldallal, amelyek tökéletesen megosztják a "népet". Mint a bábszínházban: Vitéz László üti az ördögöt, a gyerekek lelkesen tapsolnak. Aztán a palacsintasütő átkerül az ellenfélhez, a gyerekek fújjolnak. Aztán megint csere - csak épp ez a felnőtt világban nem játék, mégis sokan ennyit látnak, többet nem.... Bocs az offért.
Jó volt a kommenteket olvasni, van néhány inspiráló mondat...

Rokker 2013.12.20. 10:38:46

Bár rendszeres olvasója vagyok a blognak, ritkán szólok hozzá mások történeteihez, de ez az önmentegetés-önsajnálat kiverte a biztosítékot nálam.

A német nyelvterületet behatóbban ismerve az a €100.000 rengeteg pénz, abból gond nélkül évekig el lehet élni külföldön, akár munka nélkül is. Informatikusként pedig az egész világ az övé, oda megy ahova akar, mindig fog találni munkát magának, amiből tisztességes életet tud élni. Ha átlépi nyugat felé az országhatárt, ugyanazért a munkáért hirtelen legalább kétszer-háromszor annyi pénzt fog kapni, mint itthon, miközben a mindennapi élethez szükséges dolgok árai nagyjából ugyanolyanok. A külföldön tapasztalható nyugalom és a létbiztonság érzete viszont megfizethetetlen. Abból a 100 ezerből meg indítson vállalkozást, vagy tegye félre nyugdíj-kiegészítésnek!

talján sógor 2013.12.20. 10:38:46

Kedves Karesz,

az itt rendszeresen kommentelők között is találsz több olyan embert, aki 40 évesen, vagy még később lett határátkelő. Most azt bánod, hogy miért nem 20 évesen lépted ezt meg, de 10 év múlva esetleg azon fogsz sopánkodni, hogy még 40 évesen is megérte volna...
Nem kell rögtön mindent feladni otthon. Megtarthatod a lakásodat, jó érzés tudni, hogy ha nem jön be külföldön, akkor van hová visszamenni. Mivel nem feltétlenül sürgős, ráérsz keresni egy megfelelő munkát, egy albérletet. Azt írod, van valamennyi tartalékod, tehát lenne miből belevágni.
Mi a tiedhez hasonló körülményekkel indultunk el, kb. annyi idősen, mint te. A lakást ugyan 5 éve béreljük, de ezen kívül egy percig sem éreztük, hogy visszaléptünk volna az otthoni körülményeinkhez képest. Ja, és nehogymár 40 évesen világvége-hangulatod legyen! És ezt már más is írta: az ember jobban bánja meg azt, amit nem tett meg, mint azt, amit igen.
Persze nem kell mindenkinek eljönnie. Ha otthon jól érzed magad, akkor maradj. De ez a te döntésed legyen, és ne hagyd, hogy csak megtörénjenek veled a dolgok.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.20. 10:38:46

Az ország leginkább olyan, amilyennek magunk látjuk. Ha a politika vagy a mónikashow alapján ítéljük meg, akkor olyan is, de azt hiszem nem csak ez van itt. A posztoló a lehető legrosszabb kombinációt hozta össze, sötétnek fest le mindent, rosszul érzi magát, de azért nem megy el. Mert az ember vagy elfogadja olyannak az országot, amilyen a jó és a rossz oldalával együtt, próbálva a jót keresni, és élvezni az életet Magyarországon, vagy ha erre nem képes, akkor elmegy innen, és boldogul máshol. De amit a poszter csinál, azt nem szabad, így a saját boldogtalanságának a forrása önmaga.

Csokáv 2013.12.20. 10:38:46

Nagyon hasonló helyzetben vagyok. Elvagyunk itt is, indulni nem könnyű. Egy fontos különbség, ami meggyőzött: 2 kis gyerek. Előrenézek, és a jövőkép, ahol nekik élni kell, nem tetszik.

Poszt toló meg tegye fel magának a kérdést, hogy mi a legrosszabb, ami történhet, ha kimegy? Az asszonyt az győzte meg, hogy erre kapásból azt felelte, hogy "ha vissza kell jönni". Whaaat? :)

tableno 2013.12.20. 10:39:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: nem egészen ugyanarról beszélünk. Nyilván, hogy az élet minden pillanatában hozunk jó és rossz döntéseket, amiken utólag fölösleges rágódni. Viszont azt nagyon bánni szokta utólag az ember, ha nem próbált meg valamit, amit pedig nagyon szeretett volna, csak azért mert félt, vagy mert úgy gondolta, hogy neki ez úgy se sikerülhet. Mert mi lehetett volna, ha mégis bejön? Sokkal kisebb rossz az, ha valami klassz lehetőség nem jön be, de legalább megpróbáltam.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.20. 10:40:50

Számos jó gondolat és meglátás, az alap tényeket is tudja demagógiától mentesen tálalni. Arról nem is beszélve, hogy megtudtuk (!!!) - külön köszönet - majdnem pontosan, mit is dolgozik poszterünk. Kérdőjel bennem, hogy miért kellene külföldön ugyanezt látástul vikulásig csinálnia, ha itthon nem. Összerakhatnánk egy körképet, sorrendet országonként akár, hogy mely szakmák, területek, érák tartoznak a legkizsákmányolóbb, kiszolgáltatottságnál fogva legvisszaélősebb munkakörök közé, haladva azok felé, melyek kevésbé. Nincs pontos képem, de nem gondolom, hogy egy seniort ugráltatnának halálra.

macamuca [IHUN] 2013.12.20. 10:42:21

"De mi már csak akkor megyünk, ha kinulláznak."

1: "mi" = negyvenes-ötvenes korosztály. Hogy ők csakis akkor mennek.
Nem.
2: "kinulláznak"
Nem.
3: Együtt a kettő: sokan megvárják, míg teljesen lenullázódnak (anyagilag is, meg lelkileg is /=remény/kilátás/jövőkép/), aztán akkor azon rínak, hogy "mennék, mert muszáj, nincs más kiút, node miből? semmi pénzem/indulótőkém!".
Anyagilag+lelkileg padlóra kerülve mekkora esély van az újrakezdésre?? (lehetséges, de mekkora erőfeszítést igényel??)
Tényleg az a helyes döntés, hogy meg kell várni a kinullázódást?? Pláne ha reálisan kalkulálható annak bekövetkezte?
Hisz te magad írod, hogy a bevételeid folyamatosan csökkennek évek óta, miközben az árak emelkednek, és privátim sincsenek terveid, mert minek/ide minek?
Vagyis szerinted is lejtőre kerültél, bár most még egész jól élsz.
Megvárhatod, hogy teljesen kinullázódj/lecsússz, reménykedve, hogy a következő 20-30 évben is az eddigi tempóban fogsz lefelé csúszni = kitart az egzisztenciád (anyagiak, munkahely, stb) életed végéig (=apránként feléled majd...).
Vagy rájöhetsz, hogy egyre gyorsuló tempóban fogsz lecsúszni, nem lesz elég életed végéig a mostani vagyonkád (jó a hitelmentes saját ház, de ha nincs miből számlát fizetni, akkor bizony árverezi a kecót pld az áramszolgáltató...), ekkor reménykedhetsz továbbra is, hogy tévedsz, megváltozik a helyzet (mikor? mitől? hogyan? miért?), netán elhatározhatod, hogy lelépsz.
Még mielőtt lecsúsznál teljesen.
Ha 40 évesen ennyire félsz a változástól ("megvagyok itt, hátha így marad minden, ha nem, akkor majdcsak lesz valahogy"), akkor 50-60 évesen mi lesz? Mitől lennél merészebb akkor-akkorra?

Sokan megvárják a teljes kinullázódást, de aki előrelátó, az nem.
Nem utólag sír, hanem előre gondolkozik. ÉS ennek megfelelően cselekszik.
Gondold át: sodródni, vagy cselekedni...
Magadért, nem másért.....

Gondolkodásmód.

motivator.ma/inspirator/17-megdobbento-kulonbseg-gazdagok-es-szegenyek-gondolkodasmodjaban/#.UrQHLOmA1dg

vNHM 2013.12.20. 10:49:59

Most toltottem be a 47-et es eszemben sincs leirni magam. 420.000 ft bruttot adtam fel, 28 ev utan felmondtam, eladtam a lakast, garazst, leadtam az igazolvanyaimat es irany Eszak-Amerika.
Ennek semmi koze a jelenlegi kormanyhoz, partokhoz. Egyszeruen ez az egesz itt ketsegbe ejto. Az emberek hozzaallasa a dolgokhoz, egymashoz valo viszonyuk stb.
Sohasem gondoltam, hogy eljutok idaig, de muszaj volt meglepni, ha nem akarok belesullyedni ebbe a balkani, kozepkori viszonyokkal terhelt orszagba.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2013.12.20. 10:49:59

szerintem informatikuskent lehet par allasra jelentkezni Mo-rol. Azon keves szakmak egyike, amivel konnyen el lehet helyezkedni. Aztan ha van egy jo ajanlat, akkor ki lehet adni a lakast alberletbe, s lehet egy probat tenni ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 10:51:35

@tableno:

Mivel nem próbálhatsz meg mindent, így mindenképpen szelektálni vagy kénytelen a lehetőségek közül.

Egy érdekes sci-fi www.imdb.com/title/tt0289879/ kb. erről szól.

Alapvetően a lehető legrosszabb megoldás az ha valaki mindent ki akar próbálni. Ez olyan kamaszkori betegség, amit az emberek ki szoktak nőni.

tableno 2013.12.20. 10:53:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: igen, de itt megint csak nem erről van szó. Hanem arról, hogy a posztoló nagyon rosszul érzi magát a jelenlegi helyzetében, és vágyik a változtatásra, de nem meg belevágni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 10:57:11

@tableno:

Ilyenkor nyitsz egy táblázatot, s felírod a pluszokat és mínuszokat, majd ez alapján döntesz.

tableno 2013.12.20. 11:01:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: igen, ezt kéne tenni. De a posztban nagyjából le van írva csupa negatívum Magyarországgal kapcsolatban, a maradás melletti egyetlen érv pedig az, hogy "öreg vagyok már mindent újra kezdeni". 40 évesen.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.20. 11:22:52

Az OK, hogy mi lenullázódtunk, így más a leány fekvése, de hogy a 40-es korosztály öreg? Öreg ám a tántikád térgyekalácsa. Kor mint ellenérv? Inkább érv. Apám mondta mindig (és szerintem ez saját): ha csak kifogásaid vannak addig semmire sem mész amig nem kovácsolsz érveket belőlük. (Valahogy úgy mint mikor a vizsga utan leittuk magunkat, ha sikerült azért, ha nem akkor azért.)
Meg fogsz lepődni, milyen jól működik.

A másik dolog: nem lehet mindig kiszámítható módon élni. Nem lehet mindent megtervezni. Hogy ez jó, vagy rossz azt mi határozzuk meg, nem a körülmények.
Néha az a jó út, ha az ember bedől egy hirtelen támadt hülye ötletének. Más évekig gondolkozik, mégse jut eszébe semmi.

Kicsit lazuljál...

Muscari 2013.12.20. 11:26:31

@Elizabeth72: szia Elisabeth, jo ujra itt latni teged. Ezek szerint jol haladnak a dolgaid, szuper! Remelem, ezentul kommentelni is tobbet fogsz, ha mar van rendes interneted :-)

Egyebkent a poszt tenyleg tul negativ hangvetelu lett, azt sem ertem, a poszter miert nem mer belevagni a csaladalapitasba, ennel idealisabb korulmenyei soha sem lesznek ra. A gyerekeket nem az orszagnak szuljuk, attol, hogy milyenek a kozallapotok, meg lehet boldog gyereket nevelni szerintem.

engelbert (törölt) 2013.12.20. 11:33:12

Ez egy hülyeség.Egyik percben dicsekszik milyen stabil a helyzete, a következő pillanatban átcsap kétségbeesettbe, milyen katasztrofális itt a helyzet.És személytelen az egész,én azt hiszem ez valami baloldali bérmunka iromány.És mi az hogy cinó?

biododírium 2013.12.20. 11:36:15

Akár én is leírhattam volna uezt a posztot szó szerint. Én is 40 vagyok. Most tartok ott életemben először, hogy nem tudom, mi lesz velem 5-10 év múlva. Képtelenség tervezni és semmi jó nem kecsegtet. Éltem már külföldön éveket, de hazajöttem a posztban is megemlített okok miatt (család, lakás, jobb munka, zéró hitel).
Azon stresszelek hetek óta, hogy mi legyen. Én sem akarok idegen (sokszor idegesítő) emberekkel közös albérletben élni már. Család? Odakint egy bérelt szobába tegyen az ember egy bnőt, meg egy (leendő) gyereket?
Tavasszal ha kimegyek vmerre, az már csak a nem tervezett valaha is visszaköltözés hozzáállásával tehetem meg.
Még annak ellenére is visszatart sok minden, hogy nem magyar állapolgárok várnak szeretettel az adott országban és segítenek mindenben.
Szerettem volna itthon élni, ezért jöttem haza 4 évvel ezelőtt, és szeretnék maradni, de egyre élhetetlenebb minden szempontból Magyarország. Szomorú ez.

Pdudas 2013.12.20. 11:36:15

Informatikuskent az elet eleg konnyu, en is az vagyok.
Kulfoldon kell a jo informatikus, a tapasztalatot meg is fizetik.
A 20-25 eves az meg eppencsak kezdo - a 30-40 kozotti mar tapasztaltabb.

A posztolonak uzenem: menjen. Amig meg van ra keret.
Mert ha hirtelen elveszti a munkajat es feleli a felretett penzet akkor max a lakas es egyeb vagyontargyak eladasabol tud majd menni - az meg tenyleg felegeti a visszateres lehetoseget.

Amig van munkaja keresgeljen, pofon nem vagjak ha kuldozgeti az oneletrajzokat ide-oda. Nem kell ulni a posvanyban es varni amig egyre melyebbre sullyed. Ismerem ezt, en is eleg kenyelmes voltam. Jo fizetessel, ceges autoval, lakassal szepen eldegeltem. Meg koltozni sem szivesen koltoztem (masik lakasba sem). Csak epp az emberek es a kornyezet lett egyre negativabb. Aztan egy nap besokalltam es 7 nap mulva mar masik orszagban nyomtam a melot. Eletem legjobb dontese volt 5 eve. Jovore leszek 40 eves.

Szoval itt az ido irni egy jo CV-t es kuldozgetni ossze-vissza.

kandel 2013.12.20. 11:36:15

informatikus, kozepes angol. ezt nehezen lehet eladni. maradj a karpat medenceben. es ne nyavajogj. husz evvel ezelott is lusta voltal mozdulni, most is az vagy es most mar azt mondod tul oreg vagy. jo volt akkor is jo most is neked mo-elni. ha mo mellett dontottel akkor a sirnakozas helyett tegyeketek azert, hogy jobb (mit jelent a jobb a te fejedben?) legyen ott elni. ugy obegatsz, mint egy 97 eves oreg. pedig csak 40 vagy? ezt fiatalkori tunyasagnak hivnam. beleertve a "csaladot nem vallalok" otleteddel.

mokkaczuka 2013.12.20. 11:36:15

Hát, baszod, án ötvenesen is elmegyek. Bár nincs vesztenivaló harminc gurigám. Van viszont hétéves gyerekem, és nem akarom, hogy itt csússzon szét az élete. És megkérdezze, mint én apámékat: ti mi a francért maradtatok?

auntbessi 2013.12.20. 11:36:15

@tableno: dehogy is, sajnaltatni akarja magat, mikozben rohadt buszke, hogy neki van kb 100.000 eur vagyona, amit megprobal ugy beallítani, hogy az egyebken lofasz es semmire sem eleg, mikozben pontosan tudja, hogy abbol kenyelmesen eleldegel
mindezt azert, hogy akinek ennyie sincs az azert irigyelje, akinek meg tobb van, azert total le ne nezze, mert hat nem egy Darius kincse, de azert megis valami
minek is vagna bele barmibe is, amikor o mondja hogy semmi szuksege semmi tobbre, mert mindene megvan, persze azert az attol is tobb jo lenne, ha ingyen adnak, de nem adjak, ezert mi most sajnaljuk ok
sajnalja a fene
ossza szet a penzet a szegenyeknek, attol allitolag jobban erzik magukat az emberek, marmint az adakozastol

stenfasy 2013.12.20. 11:36:15

"egy erős közepes társalgási angollal (pocsék nyelvtannal, de bárkivel elbeszélgetek)"

Aha. Az nem eros kozepes, hanem kozepesen gyenge. Te meg azert maradsz, mert van egzisztenciad. Nincs ezzel semmi baj, mas meg azert megy mashova, mert nincs egzisztenciaja. Az orszag csodalatos adottsagait en kicsit nem ertem, ilyen alapon minden orszagnak csodalatos adottsagai vannak, de hat nem is ezert szeretjuk.

**mimi** 2013.12.20. 11:38:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Igen..idióták vagyunk :)
Én azért is , mert az előző választásokon nem mentem el szavazni...mert JÓ érzéssel nem tudtam kire!!..nincs alternatíva, sok megélhetési politikus, egyik kutya másik eb...:(

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2013.12.20. 11:38:30

Én sem értem ezt a 100.000€-s kesergést.

Példa: Hollandia (spec. Maastricht). Én taknyos huszonévesként BSc-vel, nem túl sok munkatapasztalattal simán megfogtam olyan munkát, ami nettó 14€ körül fizet óránként. Ha lediplomázok, akkor ez instant a duplájára nő. 53.760 €-t keresnék egy évben. Havi 1000 körül egy elég tágas lakást tudnék bérelni, marad 40.000€. Élelmiszer közepes beosztással 500€ havonta (ebbe heti 1-2 étterem is belefér), marad 34.000. Ruházkodásra, szórakozásra simán el lehet költeni még 500-at, persze ez nyilván sokminden függvénye, marad 28.000€. Évente ennyi a plusz. És ez nekem, taknyos kölyöknek. (Nyilván jelenleg szerényebb körülmények között élek, de azért messze nem nyomorgok.)

Egy 40 éves, legalább 15 év tapasztalattal rendelkező informatikus kezdő fizetése valahol 40-50€ között mozogna óránként.

Nem vaktába kell nekifogni, mint ahogy egyesek itt a blogon tették. Postoló kényelmesen él Magyarországon, nem siet, tehát ráér állást keresni.

Persze ha az az álma, hogy saját kertes háza legyen... nos, az is megoldható. Különösen elővárosokban, de Maastricht szélén is 200.000€ környékén szép, méretes házakat lehet kapni. Százezres önrésszel és mondjuk 45€-s órabérrel bármikor megkapja a másik százezret hitelként. Lakbért nem kell fizetni, tehát azt is lehet a törlesztésre fordítani - elég csúnya kamattal és kezelési költséggel is havi 2000€-s törlesztéssel öt év alatt megvan a ház, tehermentesen.

Főleg képzett munkaerőnek Ny-Európa egyszerűen ENNYIRE más dimenzió.

**mimi** 2013.12.20. 11:38:30

hát ez az!!!!!
Karesz nagyon jól leírta az én életérzésemet...nagyon igaza van :(

"rezsőatya" kérdése "Hol lesz az a határ, amikor meggondolod magad?" beletalált a közepébe....pontosan ezt írtam tegnap én is..hol lesz a vége? meddig mehet ez így tovább? évről -évre sz@rabbul élünk (én legalábbis, de azt hiszem a nagy többség is elmondhatja ezt ).
Ha nincs politikai hátszeled, egyre kevésbé tudsz normálisan megélni, és 52 évesen már nem is kellesz. Nagyon kiváncsi lennék arra, hogy Karesz 10-15 év múlva mit fog érezni...én azt , hogy menni kéne...most !

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2013.12.20. 11:38:30

Mint infós egy téveszmét el szeretnék oszlatni. Szerintem azt, hogy informatikusként bárhol sirály módon el lehet helyezkedni főleg azok mondják akik nem informatikusok és annyit tudnak az informatikusról, hogy szemüveges és egész nap a gombokat nyomkodja.
Ez nem egy szakma, önmagában legalább olyan mennyiségű variációt tartalmaz mint az összes többi szakma együtt, úgyhogy ennyi erővel lehet azt mondani, aki járt iskolába az bárhol sirály módon el tud helyezkedni.
Emellett itt a tudás néhány év alatt képes teljesen elavulni, ez nem olyan mint egy jó szakmunkás aki az évek során egyre jobb lesz itt az évek során a tudásod egyre értéktelenebb. Én pl. legalább 20 olyan programnyelvet, operációs rendszert fel tudok sorolni, amit ismerek de ismeretük már semmit sem ér. 1-2 évtizedes tudás jelentős része ma már semmit sem ér a piacon.
Nem azt mondom az egész halott dolog, fel kell mérni mire van a piacon igény és azt elkezdeni tanulni. Persze kérdés hány kommentelő lenne hajlandó 40-50 évesen egy totál új szakmát megtanulni olyan szinten, hogy azzal piacképes legyen, mert itt egy ilyen váltás gyakorlatilag azt jelenti mint egy teljesen új szakma megtanulása! Arról nem is beszélve, hogy sok tudás sajnos nem szerezhető meg csak úgy elolvasom a könyvet és jóccakát.
Az igazán jól fizető munkákhoz spéci tanfolyamokelvégzése kell, ezek ára elég csillagászati tud lenni amit vagy meg tud finanszírozni a lelkes kivándorló vagy nem ha azt nem sikerült a jelenlegi munkahelyével kifizettetnie.
Soha nem informatikus keresnek, hanem egy-egy területet jól ismerő informatikus. És minden egyes ilyen speciális terület külön szakma.

samsem 2013.12.20. 11:38:30

Olvasgatom a blogot és a kommenteket már jó ideje és az a kép alakult ki bennem, hogy ide csupa árvagyerek írogat. Szinte soha nem olvasni arról, hogy a mai 40-es korosztály szülei kb 65-75 év közöttiek. A maradásnak az egyik legfontosabb oka az, hogy mi lesz anyámmal, apámmal , gondozásra ill támogatásra szoruló nagynénikkel , nagybácsikkal, dédikkel ? Amíg itthon vagy addig pár óra alatt ott tudsz lenni ha baj van , meg tudod látogatni hétvégén. Van ismerősöm akik 35 évesen családostól kimentek (GB). 5 év múlva már úgy álltak, hogy kiköltözhetett volna a mama. A mama természetesen hallani sem akar róla, így évente 1x, 2x látják egymást + telefon minden héten. A mama betege ennek a létnek és az sem vigasztalja, hogy egyébként belátja, a gyerekek jövője szempontjából még éppen jókor mentek ki.

London2009 2013.12.20. 11:50:35

Nehéz erre a posztra mit mondani. De 40 évesen miként lenne valaki öreg bármihez is? Na ezt nem értem.
26 évesen jöttem ki, 4 és fél évvel ezelőtt. Nekem is van hitelmentes lakásom (nyilván nem az én érdemem), meg volt jó munkám is. Ha 20 évesen jöttem volna ki – amire a posztoló vágyik – akkor sokkal nehezebb lett volna. Sörcsapolás, tanulásra vagy lett volna energiám, vagy nem stb. Tehát ezzel nem értek egyet, hogy 20 évesen kellene kijönni. Sokkal könnyebb volt így. Megfelelő tapasztalattal munkába állni és kezdőpozícióból indulni. De itt lehet haladni. Nem úgy mint otthon.
Nekem ez volt például az egyik problémám Budapesten. Láttam, hogy reálisan mennyit kereshetek az elkövetkező 5-10 évben. Mennyi a plafon és mit kell dolgozni érte. Na és ez nem tetszett. Sokkal többet kell dolgozni negyedannyi pénzért. Hát hülye vagyok én?
Valamint én állandóan úton vagyok és ezt otthoni fizetésből sosem tudnám finanszírozni. Mióta kijöttem kis túlzással bejártam a fél világot. Na és már önmagában ezért azt mondanám, hogy maximálisan megérte kijönnöm.
Informatikusként biztos, hogy találna munkát. Nem kell a pesti lakást eladni, de a vidéki házrészt én megpróbálnám elpasszolni. Az jó kis kezdőtőke lenne. Elkezd dolgozni, azt a pénzt meg beletolja egy lakásba a választott országában, ha már ennyire ragaszkodik a saját tulajdonhoz. A pesti lakást is kiadhatja. Egy informatikus meg könnyedén megkeres 3000 fontot (55-60K) minimum pl. itt Londonban. Tehát nem értem én sem a problémát. Ha jönni akarna, jöhetne holnap is.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.20. 11:52:35

@samsem: bocsi, de csak megjegyzem, majdnem jobb ( de lehet, hogy jobb) innen a túlpartról segíteni, látni stb. a szülőket, nagyszülőket, mintha mondjuk Baranyából Nyíregyházára megyek férjhez. Anyám évente háromszor átugorja ezt a párezer kilométert, se időben, sem anyagiakban nem megterhelő.
Míg otthon éltünk, a debreceni rokonaimat évente egyszer láttam, mert ki a pöcsnek van negyedhavi keresete az autóba, vagy vonatjegyre (már ha ment volna vonat, és nem kellett volna megkerülni az orzságot vele.)

macamuca [IHUN] 2013.12.20. 12:03:56

@samsem:
" A maradásnak az egyik legfontosabb oka az, hogy mi lesz anyámmal, apámmal , gondozásra ill támogatásra szoruló nagynénikkel , nagybácsikkal, dédikkel ?"

Mi lenne? Ugyanaz, mint ha a gondozásra, támogatásra szoruló rokon néhány tíz km.-re lakik, országon belül: nem az egyén fogja gondozni, ellátni.
Az, hogy a szülő érzelmileg hogyan éli meg, hogy ritkán látja a gyerekét/unokáját, nos ez egy dolog és a szülő igényeiről szól.
A gyereknek/unokának netán mások az igényei: nem biztos, hogy szeretne naponta/hetente személyesen találkozni nagyival, vagy ha igen, akkor ettől még lehetnek más vágyai is, melyek netán fontosabbak: szeretne önálló egzisztenciát teremteni (ennek esélye itthon...), családot alapítani, szabadon bulizni, stbstb (korosztály kérdése, hogy kb ki mire-mikre vágyik).
Tapasztalatom szerint sokaknál képben van a direkt vagy indirekt érzelmi zsarolás: "ne menjetek, mi lesz velem!??"
Ha a példádban említett mama tényleg annyira-de-annyira vágyik a gyerekei után, de ő nem hajlandó költözni, miközben belátja, hogy jól tették, hogy kiköltöztek: nos, akkor ez a mama is érzelmileg zsarolja a gyerekeit...
El kell tudni engedni a gyereket, úgy, hogy valóban az ő érdekeit nézzük, és nem a saját érdkeinket-vágyainkat helyezzük előtérbe.
Tudod, amikor azt mondja a szülő, hogy maradj itt, ezen a településen, lehetőleg a szomszéd utcában, hogy minél közelebb legyünk egymáshoz, mert az milyen jóóó. És megy naponta, megnézni, mi van a gyerekekkel, viszi a kis pogácsát, kertből a paradicsomot, stb ("csak azért jöttem...") = napi szinten aktív részese akar lenni a gyereke életének, nem akarja elengedni őket, csak az számít, amit ő szeretne, jónak tart.
És nem lehet nem-et mondani neki, merthogy akkor vérig sértődik, nomeg "mégiscsak az anyám!". (fura módon efféle "elharapózásra" az apák ritkán hajlamosak...)
Ez a típus igen gyakori, szolidabb és durvább megnyilvánulásokkal egyaránt.
(általánosítás+tipizálás részemről a fenti leírás, de mondjátok, hogy nem létezik, ritka, stb)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 12:04:53

Remélem a tegnapi turbó magyarok jönnek kommentelni.
Mert ha én savaztam Magyarországot akkor ez itt mi?

tableno 2013.12.20. 12:07:40

@samsem: tévedsz. Az én szüleim 65 év körüliek, otthon vannak, és nagyon örülnek neki, hogy kint élünk, jól és boldogan. Ha kell, repülővel innen is pár óra alatt otthon vagyok, és ők is gyakran látogatnak ki unokázni. Egyáltalán nincsenek belebetegedve lelkileg, sőt.

macamuca [IHUN] 2013.12.20. 12:10:47

@samsem:
"... évente 1x, 2x látják egymást + telefon minden héten"

Országon belül, bő 300 km.-re élve Apámtól+Apóséktól nálunk is ez a helyzet.
Volt vészhelyzet is sajnos, ültünk kocsiba, mentünk azonnal: 4,5 óra alatt értünk haza.
Ugyanez Angliából lebonyolítva 3 óra repülővel (debreceni reptérre) + 0,5 óra autózás.
=ha muszáj menni hirtelen, kintről is gyorsan haza lehet érni (gyorsabban, mint idehaza élve...), tervezett utazásnál szintén. Az útiköltséget meg pláne könnyebb összerakni egy magasabb fizuból. (az itthoni nemlétező fizu=munkanélküli helyett kint megszerzett létező fizu=van munka esetét nem is említve. Sokan ugyanis ilyen alaphelyzetből vágtak bele a kiköltözésbe..)

London2009 2013.12.20. 12:19:59

@samsem: Az én anyám kifejezetten élvezi, hogy kint vagyok. Büszke, hogy jól elvagyok és, hogy jöhet látogatóba. Általában ír egy emailt, hogy találtam jegyet 15.000 forintért megyek két hétre, jó? - Jó. Utána egy hét múlva. Apád is jönni akar, nem baj? - Nem. Apád kitalálta, hogy nézzük meg Skóciát, van kedved? - Kedvem van, szabim nincs. Megyünk nélküled, ok? – Ok.
Imádják! De tényleg. Gyakran találkozunk máshol is. Elmennek Barcelonaba és akkor átugrunk egy hétvégére mi is stb. Most járnak 60 körül. Tudom, hogy ha idősebbek lesznek akkor ez változni fog, de rugalmas hozzáállással ez megoldható lesz mindig. Valamint ha nem egy városban laksz a szüleiddel akkor majdnem mindegy az egész. Úgysem fogod tudni őket hetente látni. A havi látogatás meg Európán belül megoldható, ha erre van szükség, vagy kedv, avagy mindkettő.

Shebelle 2013.12.20. 12:25:36

@tableno:
Nagyon egyetértek! Bár sokan ezt el bagatellizálják, s én is ezt tettem, mígnem egy alkalommal, egy átlagos ügyintézés során egy bankban, jött egy figura egy pisztollyal ami kb. 50cm-re volt a fejemtől, szóval nem csak fegyvernek látszó tárgy volt a kezében, hanem az. Az első gondolataim: Úristen most még nem halhatok meg, nekem tervem van, ezt és ezt szeretném megtenni...., ekkor világosodtam meg, s azóta "úton" vagyok a cél felé, bár kemény akadályok vannak így 40-évesen ezt igazolom, de itt vagyok s tudom vannak kik rosszabb helyzetben vannak de teszem amit tudok.

Ladislav 2013.12.20. 12:27:10

Tisztelt Karesz!
Években némi lemaradással,de biztosan követlek. Több, tőlünk idősebb ismerősöm ment ki, nagyon kevés nyelvtudással, és néhány éven belül gyökeret vert és már nem akarnak hazajönni.
A lényeg, hogy aki itthon is becsületesen, jó "minőségben" dolgozott,nem csak a másikra hagyta a munkát,mint sokan szokták, az kint is boldogulni tudott,mert külföldön(nyugat) értékelik ezt nem csak anyagilag,hanem erkölcsileg is.
Egy normális szülő,pedig nem fogja vissza a gyerekét,ha látja,hogy máshol jobban boldogul.
Természetesen nem kell mindenkinek kimennie,sokan itt is megtalálják a számításaikat,de szerencsére tőlünk nyugatabbra a 40 éves embert még nem írják le.
Van még legalább 25 év a nyugdíjig...ha lesz.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.20. 12:28:09

@samsem:
"A maradásnak az egyik legfontosabb oka az, hogy mi lesz anyámmal, apámmal , gondozásra ill támogatásra szoruló nagynénikkel , nagybácsikkal, dédikkel ? "
Egyrészt soknak lehet, hogy testvére van, aki otthon marad, az tudja támogatni.
Másrészt, mondjuk hiába élsz itthon, a mama röpke 100km-re lakik és nincs kocsid, mert nincs pénzed rá. Akkor az a 100km lehet 500 vagy 1000 is.
De ha kint élsz, és valamennyire bejön, kocsi, lakás (akár albérlet), akkor küldhetsz haza pénzt, esetleg megkérsz ismerőst, hogyha mama beteg, nézzen rá, s te kifizeted a költségeit. S szabadság alatt meg hazajöhetsz.
Egyébként a szülők meg örülnek, hogy ha kint jól megélsz, mert akkor a gyerekük boldog és boldogul.

Shebelle 2013.12.20. 12:29:25

@macamuca: Így van. Viszont ehhez is ketten kellenek!

GERI87 2013.12.20. 12:30:46

"Mi, a negyvenes (ötvenes) középosztály, akik lába alatt nem ég a talaj mit tehetünk? Maradunk. Mert bár rossz itt, és látjuk, máshol jobb lehet élni, a mi generációnk és a mi rétegünk már nagyon nehezen mozdul meg."

Mikor olvastam hogy 40-es, már tudtam mi lesz a válasz: hogy relatíve öreg, pedig...

"Kint mi vár rám, elvállalni bármi melót, csak hogy megéljek? Menjek árufeltöltőnek, junkfood eladónak, mosogatni, álljak be építkezésre?"

Sokan ennyi idősen is pont ezt csinálják, itthon.
Külföldön ugyanezért legalább többet kapnál.

"Vagy ha mázlim van, akkor a szakmámban találok állást, programozhatok látástól mikulásig, "

Miért itthon mi vár rád? a "középkategóriás kocsiddal" a "pesti lakásoddal", plusz gyerek sincs ha jól értem...
ugyanez, programozás végig..

"Ez itthon egy szép pénz, váltsuk át euróra. 100.000 euró. Öööö. Hát ez bizony cinó. Mire elég ez, ha újrakezded egy jobb életet ígérő országban? "

a tizede elég.
persze ha egyből saját ingatlan kell...

"Ha pedig beüt a csőd mi már nem negyven, hanem ötven felé sétáló nemzedékként miben reménykedhetünk? Legyen nekünk könnyű a föld. Megszívtuk."

pesszimista vagy.
én simán mennék így is...
mit adsz fel? semmit.
A pesti lakásod, a kombidat?
ugyan...

Láthatóan a jelenlegi "egzisztencia" sem tesz boldoggá itt, ha úgy jön le hogy "megszívtad", akkor meg mit adnál fel?

tavolirokon 2013.12.20. 12:30:57

Nemertem, most akkor informatikus es tud angolul? Mert akkor mar miert is lenne arufeltolto? Monster.<kivalasztottorszag>, jelentkezik nehany allasra, onnantol naponta hivogatjak a munkakozvetitok.
A keleteuropai programozo igenis a munkaltatok alma, kicsit oroszosabb nevvel meg kelendobb lenne.

Adja ki a lakast, tegyen egy probat, ha mas nem, hat a nyelvtudast kicsiszolja.

HellsAngel 2013.12.20. 12:31:20

Modorosblogra ezt a cikket. Van 40 milliom ingatlanban es ingosagokban, de azert jaj, de felek ettol a rendszertol. Az ilyen berrettegoket el kene kuldeni kovet torni.

irógép 2013.12.20. 12:31:41

Hm, hát rá lehet kenni sok mindent a politikára, meg fontos a pénz, de szerintem az ember életének az alap értelme a lelki fejlődése.
Ahhoz meg semmi nem kell.
Rengeteg ember nincstelenül valódi diktatúrákba, él és tesznek meg sok sok mindent és segítenek embertársainak.
Egy Indiában a sokkal nagyobb nyomor közepette élnek sokkal boldogabban az emberek, mint itthon.
Mert a lelki életükkel foglalkoznak, ami a valóban fontos!
Az én ismerőseim között többen a szerző által jóval kevesebből élnek vállalnak több gyereket is és nagyon boldogan élnek!
Persze lehet utálni Gyurcsányt, amiért csődszélére vitte az országot, meg utálni Orbánt, mert erőskezű, de ha valaki a politikától várja élete boldogságát és, hogy ettől teszi függővé vállal-e gyereket, ott magában az illetőben vannak problémák és kétségek.
És, ha van némi pénzed és úgy olvasom egyedülálló vagy, azt ajánlanám kicsit utazgass el a világban egy pár helyre, ahol valódi diktatúrák vannak valódi nyomorral és nézd meg még is teljes életű embereket fogsz találni rengeteget.
Amiben megszívtad az a nihil, mert az adottságaid bármire megvannak, család alapítástól a rászorulókon való segítésen át, a megoldást nem Orbán vagy Bajnai vagy akárki kezében van, hanem csak is a tiedben!!

másik oldalon 2013.12.20. 12:31:48

@macamuca: "Ugyanez Angliából lebonyolítva 3 óra repülővel (debreceni reptérre) + 0,5 óra autózás."
Gondolom a repülő meg óránként megy Debrecenbe, és Angliában a repülőtér mellett laksz ;)

Aye aye 2013.12.20. 12:31:57

@samsem: Na ezen én is morfondiázom (kiköltözés előtt állunk, jóval előtte, de az elhatározás megvan :)
Bár nálunk mindkét oldalon a nagyszülők elég vagányak, s erős baráti körük van itt, ami miatt egyáltalán nem akaródzik nekik költözni. (hehe, közben a mi baráti körünk nagyrésze meg már szétszóródott a világban és így sem látjuk egymást ritkábban :) A nagyszülők részben még dolgoznak is.

De ha már élelmedettek lesznek, esetleg felpakoljuk őket is (ha lesz hova).

Majd legeljebb úgy járnak, mint az ámerikába kicuccolt távoli nagynéni, aki reszelt sajt helyett kókuszreszeléket vett a boltban..

Gyakorlatilag nálunk ez nem az egyik oka a maradásnak, hanem az egyelen ok, ami a maradás mellett szólna, de nem fog.

Shebelle 2013.12.20. 12:31:59

@London2009:
Ez lenne a normális! Jó hogy megosztottad velünk, így talán másnak is felnyílik a szeme!

christophe 2013.12.20. 12:32:03

@samsem: Szerintem az borzasztobb,ha làttod,hogy a suzleid nèlkuloznek,ès nem tudsz segiteni,mert Te magad is nèlkulozol.Sok embernek arra sincs àm pènze,hogy egy oda-vissza 200km vonatjegyet megvegyen....

christophe 2013.12.20. 12:32:05

@mokkaczuka: Detto,csak mi màr megtettuk,ès nem aggodom a gyerekem jovojèn,màr nem....

christophe 2013.12.20. 12:32:20

@Rokker: ''A külföldön tapasztalható nyugalom és a létbiztonság érzete viszont megfizethetetlen''
Igen ez tènyleg igy van,felmèrhetetlen kincs.

Aye aye 2013.12.20. 12:32:32

Először kommentelő de régi zugolvasó vagyok.
Üdv mindenkinek!

Nagy érdeklődéssel vágtam neki a posztnak de végig sem olvastam. Nagyon szomorú, én egyelőre, (igaz, nulla tapasztalattal), de annyira másképp látom!

A helyzetünk hasonló (+2 gyerek), de nagyban készülődünk, alig várom, hogy végre kijussunk.

Na és ha kis visszalépés? Számomra jelenleg a nyugodt, korrekt, normális (honest?) életfeltételek felértékelődtek, ezért cserébe nem hiszem, hogy nagyon zavarna, ha egy kisebb, bérelt lakásban kéne élnünk. De én is kíváncsi leszek, mit mondok majd pár év múlva.. és hogy hol kötünk ki.

Egy kérdés a már újra kezdettekhez: mindenki felszámolta az ingatlanját itthon?? Muszáj ezt vajon?
Nyilván az anyagiak és az úticél adják a választ, de ti hogy csináltátok?

silent76 2013.12.20. 12:32:48

@**mimi**: azt fogja érezni, hogy menni kellett volna. Akkor.

silent76 2013.12.20. 12:32:54

@samsem: inkább külföldről támogatom őket anyagilag, meg tudom fizetni az ápolónőt, ha kell. Ha otthon maradtam volna lehet, hogy hetente meg tudom látogatni őket, de még nekem kellene pénzt kérni tőlük, mert nem tudok kijönni a fizetésből...

silent76 2013.12.20. 12:32:57

Addig indulj, amíg negyven vagy, ötven évesen nehezebb lesz! Üdv. Zürichből!

TilosazA (UK) 2013.12.20. 12:36:57

@samsem: Azt hiszem, kapnék is a fejemre, ha azt közöltem volna apámmal, hogy nem költözünk külföldre, mert ki tudja, pár éven belül mi van, ha ápolásra szorulsz?! Jó hogy nem akarom már temetni 62 évesen. :)
Anyós már más tészta, ő azért izgult, hogy minden rendben legyen velünk a kezdésnél. De azóta már egy év eltelt, és látja hogy minden okés, megnyugodott.
Ahogy a férjem nagymamáit elnézem (mindkettő él, 80-90 évesek), még van pár évünk míg ápolásra szorulnak a szülők.
Egyébként ha otthon maradunk sem tudom ápolni, hisz mind a ketten dolgoztunk, napi 8 órában, ha olyan a helyzet egyébként is fizetnem kéne valakinek az ápolásért. Majd. De ez hálistennek még messze van.

London2009 2013.12.20. 12:38:49

@Aye aye: Dehogy adtam el. Most amúgy sem lehet otthon bármit is eladni. Kiadtam. Bár sokáig nem vitt rá a lélek. De végül két barátnőm lakik a lakásomban, a cuccaimat meg leköltöztettem a családi házba, meg elajándékoztam, valamint kidobtam egy csomó mindent. Ha nem muszáj, ne adj el semmit. Legalább is ne most, amikor az ingatlan a béka feneke alatt van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.20. 12:41:58

mondjuk én azt nem értem, hogy ha valakinek háza, egzisztenciája, jó állása van, hitelek nélkül, akkor hol a szívás.
mert mondjuk Roza írása pl, amikor vitte a bank a fejük felől a tetőt, az inkább a szívás kategóriás nekem.
ettől függetlenül természetesen megértem és semmi bajom azzal, ha valaki többre vágyik, biztonságra, hosszútávú kilátásokra, nem ezzel van a baj.

Shebelle 2013.12.20. 12:44:11

@silent76: Sajnos igy van, illetve így lett volna. Ismerek olyat, aki napi 12 orát dolgozik, imádja az anyját, de kénytelen volt beadni egy otthonba,mivel képtelen a gyerekek mellett még róla is gondoskodni, pedig plusz munkát is vállalt, hogy kitudja fizetni az intézményt mert a néni kevés nyugdijat kap kb.100euro körül. Igaz itt felvidéken elég drága az öregotthon, kb.300eurotol kezdődnek,s a minimálbér pedig 320(vajon ebből mennyi lesz a nyögdíj, s rengetegen ekörül keresünk), szóval nem könnyű.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 12:51:14

Valaki irta, hogy elindulni a legnehezebb, de szerintem ez butasag. Ra kell szanni az idot es vegig kell gondolni a dolgokat. Le kell asni magunkban melyre, egeszen addig, mig mar csak 1-2 morivacios tenyezo marad es azok alapjan donteni.

Ki fog derulni, hogy mi a fontos, mit szeretnenk. Ha ez megvan, akkor vagy a maradas lesz a tokeletes valasztas vagy a menes. Nehezseget csak a gondolkodas okozhat... ;)

@diggerdriver:
Megint mirol maradtam le? :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 12:54:03

@Chang Yai:
A "szivas" az, hogy ki tudja mi lesz holnap... mikor borul el az OVi-sok agya es foszlik semmive az eddig biztosnak hitt egzisztencia.

Netszamuráj 2013.12.20. 13:09:21

Szerintem ez hozzáállás kérdése. Én is 40 éves lettem idén. Én 4 évvel ezelőtt kezdtem hozzá a kivándorlás előkészítéséhez, konkrétan szakmát váltottam az ügy érdekében. Elvégeztem egy egy éves CISCO Networking Academy-t a Neumannon, utána letettem a nemzetközi Cisco Certified Network Professional (CCNP) minősítést, és most már 2 és fél éve az új szakmámban dolgozom hálózati mérnökként. Jövő nyáron lesz meg a három éves szakmai tapasztalatom ebben a szakmában, és azt gondolom az már elégséges lesz. Legalábbis Linkedin-en már most kapok külföldi állásajánlatokat. Aktívan jövő tavasszal kezdek majd el külföldön állást keresni. Szerencsére angol-német-francia megy, bár asszony miatt inkább csak angol-német játszik, a közelség miatt pedig inkább német nyelvterületre fogunk lőni.

Én mit adtam ezért fel? Két közgazdász diplomám van, kilenc éve dolgoztam marketingesként, ráadásul a szakmaváltás előtt pont felvettek egy nagyon nagy amerikai multihoz marketing specialitásnak. Tehát nagyjából befutottam. Én mégis visszamondtam a szuper állást. (Igaz, előtte három napig nem aludtam.) Miért? Mert úgy látom, hogy informatikai területen sokkal jobb lehetőségek vannak külföldön, és én mindent ennek rendeltem alá. Szerencsés vagyok, hogy az agyam alkalmas arra, hogy két, egymástól ennyire eltérő területen is képes vagyok jól helytállni. Bár furcsa, hogy az új szakmámban a velem egyidősek már guruk, én meg a fiatal titánokkal vagyok egy szinten. De ez van.

Ha majd én is kitelepültem, és eltelt legalább 1 év, megírom az egészet egy posztban ide. ;)

PannonBoy 2013.12.20. 13:09:27

Elég negatív hangvételű poszt, de igaz. Egyben rezignált is, erre a kommentelők jól rámutatnak. Ahhoz, hogy valami változás legyen, tenni kell érte. Ha nem tudsz (tudunk) semmit tenni a társadalmi előremozdulás irányába - pedig ez lenne a legjobb - akkor legalább egyéni szinten.
Amúgy tényleg durva, hogy sokan nem veszik észre mi folyik itt.
Mondjuk, valamilyen szinten meg is érdemli ezt a sorsot a magyar - elég ha csak a reakciókra gondolok, amikor azt mondom, hogy meleg vagyok.

Szakura 2013.12.20. 13:09:32

A magyar állam most költ 126 milliárdot, hogy megtanítsa hápogni és napocskát rajzolni a munkanélkülieket. Indiában meg kisiskolásokat oktatnak a programozás alapjaira - Hollandiában pár iskolában már csak tabletet kapnak a kisgyerekek.
Segítettem?
(Ha multi lennék, inkább választanám Afrikát - ott már legalább tudnak hápogni.)

mizrolist 2013.12.20. 13:09:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Ha a hatalom rossz, akkor ez egyet jelent: az emberek is rosszak. Különben az egyetlen magyarázat: mindenki idióta vagy direkt rosszul választ."

Pontosan ez a helyzet. Az vita kérdése, hogy a 3 lehetőségből melyik, én az idiótára hajlok.

telkoe 2013.12.20. 13:10:03

A problema lenyege:
Informatikus vagyok, de emellett nem félek, sőt értek kétkezi munkákhoz is, egy erős közepes társalgási angollal (pocsék nyelvtannal, de bárkivel elbeszélgetek) azt gondolom, a külföldi újrakezdésben a jobb eséllyel indulók közé tartozhatnék.
.....
Kint mi vár rám, elvállalni bármi melót, csak hogy megéljek? Menjek árufeltöltőnek, junkfood eladónak, mosogatni, álljak be építkezésre? Vagy ha mázlim van, akkor a szakmámban találok állást, programozhatok látástól mikulásig, vagy elmehetek helpdesk-esnek.

Mostanra mar ott is tarthatnal, hogy dolgoztal mar kulfoldiekkel, esetleg kulfoldon is, kb be tudod loni loni hogy tudasban / igenyben / lehetosegekben hol allsz. Helyette megy a rinya, szajtatas hogy majd valaki fegyverrel jol kiszabadsagharcolja neked ami szerinted neked jar (lehetoleg ugy hogy neked a TV elol se kelljen folkelni kozben).

passzív ellenállás, a jól bevált ügyeskedés, trükközés, lavírozás és az öngondoskodás bármi áron (nyugdíjra ne számolj). Igyekszünk kivonni magunkat minden alól, ami az országban történik, élvezni az életet, amíg lehet.

Ha a nyavalygasnal es az onsajnaltatasnal nem tudsz jobbat, akkor ne csodalkozz hogy csak ennyi ennyire vitted - pont ennyit erdemelsz.

Balt 2013.12.20. 13:10:17

@kutya vacsorája: De szép is ez! :) Eleven, mai példája lehet az "egy csőcselékünk van" c. toposznak. :))

TilosazA (UK) 2013.12.20. 13:20:07

@mizrolist: Ha választhatsz egy pár büdös tornacipő, és egy taknyos zsepi között, majd a végén nem tetszik az eredmény, te vagy az idióta. Pontosan... :)

christophe 2013.12.20. 13:25:29

@irógép: '' utálni Orbánt, mert erőskezű''
Nem enyveskezű-t akartàl irni? :-)

Ronnie_27 2013.12.20. 13:26:51

Tetszett a poszt, de az író gondolkodásában nagy hiba, hogy a boldogulás mércéjének a saját ingatlant tekinti.
Nem attól leszel boldog külföldön (se), hogy saját lakásod lesz.
Én ezt nem értem, egy csomó ember azt hiszi, az életcélja egy saját ingatlan.

dev.null 2013.12.20. 13:26:57

Sziasztok, én küldtem a postot és őszintén szólva vadabb reakciókra voltam felkészülve (persze van az is, de azt simán ignore és kész). Elég nagy a szórás a reakciókban, de az, hogy többen írták itt és a FB-on hogy pont hasonlóan éreznek azt mutatja, hogy a post bizony valóban érint egy réteget.

A post nem nyavajgás pláne nem dicsekvés, vagy szocis bériromány (LOL) ahogy valaki feltételezte :) Magam is leírtam, hogy tisztába vagyok azzal, sokaknak a jelenlegi helyzetem csak álom, és hogy nem panaszkodom az életre. Viszont a post nem személy szerint RÓLAM szól, hanem egy rétegről. Csak körbe kell néznem a baráti körömben, és tucatnyi hasonló cipőben járó embert látok. Sajnálom ha ez nem volt világos. Azokról szól, akik számvetést készítenek és az jön ki nekik, hogy ha itthon maradnak akkor jobban járnak mintha elmennének. Összeírják táblázatba pro és kontra, és ez a summa.
Mi meg tudtuk teremteni magunknak azt az anyagi jólétet, ami európai színvonalú. De ettől még nem vak/hülye az ember és látja mi zajlik az országban, még ha igyekszik egy buborékot fújni maga köré és kimaradni minden szarból. Persze elfogadom azt is, hogy "cinkos aki hallgat", ez igaz. De az átlagember nem hős, bár a véletlenek azzá tehetik persze. Átlagember átlagéletet akar, anyagi biztonságot és ez nekünk most megvan. Ezért nem megyünk. Pedig érezzük hogy kéne, mert itt egyre rosszabb lesz, de reménykedünk benne, hogy talán megvéd a buborékunk.
Azért ha megnézzük a legtöbb kommentelő nem azt írja, hogy kiment és akkor övé lett a világ, hanem hogy a vacak helyről átköltözött egy jobb helyre, örül hogy a boltban megvehet bármit (márványsajtot) és hogy ez mennyire jó. Nade ez nekem MOST is megvan! Akkor miért menjek el?
Lehet 1-2 év múlva a kontra annyira súlyos lesz, hogy menni kell, és akkor persze megbánják(-juk), hogy nem most léptek. Utólag mindig okos az ember. Valaki felhozta a béka melegítés példát, én ezt langyos víz effektusként szoktam emlegetni. Szerintem sokan ülünk benne.
Persze nem minden a pénz, ez igaz. És emiatt hezitálok magam is, anyagilag egyértelműen maradok (még) a mérleg, de minden más szempontból a húzz innen bármerre a válasz. Hát ez az a dilemma amiről a post szól.

Köszönöm a tanácsokat, és jópár komment valóban elgondolkoztatott. Lehet valóban a 40 év nem sok, én annak érzem. Amíg 20 évesen elolvastam egy könyvet és tudtam, most bizony nehezen tanulok már. És ebben a szakmában a tanulás folyamatos. Persze az is lehet csak túl sokat képzelek a világról (maximalista vagyok) és valóban egy résztudással is elvan az ember, nem tudom, én a szakmámban mindig is a maximumot tartottam minimumnak.
Lehet persze, hogy nem jól látom a világot, elég gőgös dolog lenne azt mondani én vagyok az egy igazság birtokosa. Mindenképp köszönöm a tanácsokat, és várom továbbiakat is, hiszen a postnak ez volt valahol a célja, hogy a témáról egy -lehetőleg értelmes, előremutató- társalgás alakuljon ki.

dev.null 2013.12.20. 13:27:09

topic off
Egyébként az én konkrét esetem most úgy áll, hogy megvárom a választást, hogy mennyivel fog OV nyerni (nyerni fog ez nagyjából borítékolható). Ha nagyon, akkor itt tényleg nincs remény, már csak a hülyék maradtak az országban. Ha viszont csak azért nyer, mert nincs egységes ellenzék amire lehetne szavazni de amúgy összegezve az ellenzék(ek) nyertek, akkor legalább látszik, hogy van remény, csak egyszerűen nincs mi mire szavazni.
topic on

mizrolist 2013.12.20. 13:27:15

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): ha lenne igény másra is, akkor megjelenne választható lehetőségként. A probléma az, hogy amikor volt más lehetőség, akkor azt alig akarta valaki; és most már a legtöbb mást választó nincs is az országban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 13:39:29

@Szakura:
:D

@dev.null:
Es ezzel elszursz meg 4-8-12 evet az eletedbol...
Aztan rajossz, hogy basszus, az ellenzekben is ugyan azok ulnek, csak narancs helyett szegfu fetisuk van. Kozben 52 lettel, belattad, hogy meg mindig van lentebb, nagyon mennel, de a korod miatt mar tenyleg nem mersz menni.

Hinni a tundermesekben kell. Ha valami nem tetszik ma, akkor valtoztass rajta. Ha tetszik, ne bankodj miatta. De NE varj a talanra es a majdra, mert az semmit sem er.
Ezt mar en is megtanultam, pedig 30 sem vagyok... ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 13:41:40

@dev.null:

Az én előrejelzésem.

Mandátumarány:
Fidesz - 55 %
MSZP - 20 %
Jobbik - 8 %
Együtt - 4 %
DK - 6 %
LMP - 6 %
fideszes cigányok - 1 %

swGuru 2013.12.20. 13:41:55

Szerencsére nem az itthoni gépemen olvastam ezt a posztot, így volt időm megnyugodni. Ez az egész egy búsmagyar ember sületlensége. Informatikusként 46 évesen, augusztusban mentem ki Angliába, 1 hónapra rá jött a család is. Éppen annyi időm volt, hogy lakást béreljek. Pont 4 hónapra rá, tegnap kaptam meg az állásajánlatomat, vezető senior fejlesztőként dolgozhatok egy londoni cégnél, igencsak európai fizetésért január elejétől. Addig meg kibekkeltem az otthoni fusi munkákkal. Sehol nem volt kifogás, hogy öreg lennék, azt kérdezték mindenhol, számíthatnak-e rám még sokáig. Mikor mondtam, hogy azért 20 év múlva nyugdíjba mennék, csak vigyorgott a leendő főnököm, aki igencsak idősebb, mint én. Akkor most érdemes sírdogálni?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 13:44:07

@**mimi**:

Mindig el kell menni szavazni. Ha senki sem tetszik, akkor a legkisebb rosszra szavazol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 13:45:21

@Kövérmadár:
A szokásos.
Mélymagyarék megjelentek itt frissen regelve és kiosztottak engem meg a Don Kartachot hogy milyen szarul élünk és otthon adóparadicsom van.
A szokásos

tableno 2013.12.20. 13:46:50

@dev.null: szia! Van egy kérdésem. A posztodban azt írod: "Családon se gondolkozom, mégis hova, ide?". Nem szeretnél gyereket a jövőben sem? Mert ha igen, nem érdemes már sokáig halogatni, akár Magyarországon, akér külföldön.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.20. 13:51:23

@dev.null: Én nem érzem sem nyavajgásnak, sem dicsekvésnek ezt az írást. Tény, hogy a 40-50 éves korosztály nehezebben mozdul, illetve nagy lökés kell nekik, hogy egyáltalán ezen elgondolkozzanak, főleg, ha a magyar átlaghoz képest még jobban élnek. Ráadásul pont ők azok, akiknek még kötelező volt oroszul tanulni az iskolában, így ritkán beszélnek jól nyugati nyelveket. Persze erre jönnek azok, akik azt mondják, hogy megtanulhatták volna felnőtt fejjel magul is, de ezt elfelejtik, hogy sokaknak régebben meg sem fordult a fejében, hogy valaha külföldre költözzenek.
Én egyetértek azokkal, akik otthon maradnak, mert még biztos lábakon állnak, nehéz döntés ez!

Bebbi 2013.12.20. 13:56:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Mi a kulonbseg az altalad elsokent es utolsokent megjelolt partok kozott? :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 14:00:47

@Bebbi:

Jövőre a nemzeti és etnikai kisebbségek is bekerüknek már a parlamentbe. Viszont gyakorlatilag ez csak a cigányokat fogja jelenteni, hiszen a többi kisebbségnek nincs elegendő létszáma mandátumnyeréshez. S a cigányok többsége fideszes. Így a kisebbségek bekerülése a parlamentbe a gyakorlatban 1-2 pluszmandátum lesz a Fidesznek.

Latcho Rom 2013.12.20. 14:00:55

@bunny.hu: Ezt azert en bloc en nem ezt nem jelentenem ki. Ahogy az idegen nyelvek tudasaval is, igy van a programozo nyelvekkel is, egyet-kettot tudsz, sokkal konyebb egy ujat megtanulni, ha a logikai alapjaid már megvannak.

Igen, tanulni kell allandoan uj dolgokat, nyelveket, technikakat, de a regi tudas nem vész el.

OFF:
Itt kernem meg morsel kollegat hogy a jovoben ne fuzze a nevemet bele a mondokajaba amikor masoknak ir, gyerekes ez a gennyeskedes, nem jo senkinek.
Thanks
ON

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 14:03:03

@telkoe:

Egyébként milyen programozást érdemes manapság tanulni, mire van kereslet?

Mert én erősen gondolkodom, hogy tanulok valami újat. Nem akarok egyébként sehová se költözni, csak kiváncsi vagyok. Mert ha tanulok valamit, olyat szeretnék, ami hasznos is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 14:04:17

@diggerdriver:
Nincs is annal jobb, de legalabb nem veszunk ossze rajta, hogy ki jojjon es ki maradjon :)

Bebbi 2013.12.20. 14:04:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Koszi a valaszt! Igazabol viccnek szantam am, de legalabb most mar akkor tudom az igazi hatteret is! :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 14:04:50

@shakti_rom:

Én mindig szavazom.

Egy kezemen meg tudom számolni azokat az alkalmakat, amikor nem szavaztam. Ezek is olyan esetek voltak, amikor maga a nem-szavazás volt a szavazás.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.20. 14:05:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Hát én nem tudom, hogy kire szavaznék, ha véletlenül otthon lennék a választások időpontjában...
Régebben volt egy teóriám, hogy maradjon a régi, mert azok már legalább megszedték magukat, de mára már ez sem él :-(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.20. 14:05:15

@Kövérmadár: Tegnap utaztam egy MB CL500ban. Nagyon para, ahogy megindul az 5literes motorral. Csak alcsony nekem, mint allat. :D De remlem neked majd jo lesz!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 14:06:58

@Bebbi:

Hozzáteszem: irtózatos baromságnak tartom a kisebbségi mandátumokat.

Ezt kitalálta valaki marha 1990-ben. Aztán minden párt rájött, hogy baromság, de már ezt senki sem merte kimondani, így mindenki kormány elszabotálta a bevezetését. A Fidesz meg most megvalósította a 20 éves elmaradást.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 14:08:27

@Gilda66:

Nem, ez hibás hozzáállás, sosem szavaztam ilyen alapon. Eddig mindig volt kedvenc pártom. Most már nincs, de akkor is kiválasztom a legkevésbé utálatost.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 14:09:54

@shakti_rom:

Persze, minden magyar parlamenti választáson szavaztam eddig 1990 óta. Az önkormányzatikon meg csak akkor, amikor Mo-n éltem. A népszavazásokon meg vegyesen: a legtöbbön szavaztam, de nem az összesen.

Latcho Rom 2013.12.20. 14:10:27

@diggerdriver: Nem ertem a logikajukat, nem jobb nekik ha kint "nyomorogsz" s kuldod haza a fontocskakat Uncle Vikinek?

morsels (törölt) 2013.12.20. 14:11:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Erre nincs egyertelmu valasz.
Web, cloud, mobile a nagyobb korok, amikben konnyebb munkat talalni, ezek viszont meg mindig nagyon tag kategoriak.
Java, javascript, asp, jQuery, .Net, PHP, HTML5, Ruby on Rails, melle SQL, TCP/IP.
Ezeknek is sok valtozata van, fuggoen attol, hogy milyen platformon kell csinalni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 14:12:25

@samsem:
Nagyon csunya dolgot fogok irni: a mai 40-es generacio szulei 65-74 evesek. Ezt irtad te is. Van meg 10 evuk. Addigra a 40-esekbol 50-esek lesznek, Mo-n nem kellenek, kulfoldre menni mar csak minimakis eselyuk van, a szukok meghaltak. De a szulok igy is, ugy is meghalnak, ez az elet rendje. Csak miatt maradni a sajat magunk szemenkopese lenne...

(27 evesen jottem el Mo-rol. Anyu 1 honappal kesobb halt meg, utoljara akkor lattam, amikor elindultunk autoval So-ba. Nem reszletezem a korulmenyeket, de az biztos, hogy ha maradok, ma is elne. De ha maradok, semmim sem lenne, sehol sem tartanek. Az elet ilyen...)

Latcho Rom 2013.12.20. 14:12:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Miert, adozol otthon, ott elsz? Nem vagyok Ferenc hivo, egyaltalan nem - de ebben igaza van - szerintem.

ffüttyfürütty 2013.12.20. 14:12:30

@samsem: Ez egyéni döntés kérdése, avagy mire is áldozod az életed témakör megválaszolása. Nagyanyám érzelmi zsarolása még nyomott a latba anyám esetén. Ő már magától mondja, hogy menni kell(ett volna). A negyventől még messze vagyok, ő pedig nagyon közel van az említett korosztályhoz, nem is a legjobb egészségi állapotban. Ezekkel együtt úgy érzem menni akarok, ha ez színtiszta egoizmusnak minősül akkor ez van.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 14:12:48

@morsels:

Mondható, hogy érdemes a Javával kezdeni?

Mert pl. programozási tankönyveknél Java-tankönyveket látok a legnagyobb arányban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 14:13:29

@shakti_rom:

Mi köze a Mo-n élésnek, adózásnak a szavazati joghoz? Semmi.

Latcho Rom 2013.12.20. 14:14:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ha nem szivsz veluk, akkor nem koser.
En akkor se szavaznek ha meg jobban elvadulna a fidesz rezsim.

morsels (törölt) 2013.12.20. 14:17:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Javaval mindenkepp erdemes kezdeni, tobb okbol kifolyolag is.
De annak is vannak kulonbozo valtozatai, egeszen mas mondjuk egy Apache web serverre programozni, mint mondjuk Androidra, vagy cloud programozas.

De a java mindenkepp jo alap, alapvegtoen azert, mert nagyon jo OOP hatteret ad, amibol viszonylag konnyen lehet jo iranyba haladni.

Latcho Rom 2013.12.20. 14:18:00

@shakti_rom:
Igen..lehet pofazni, politizalgatni kivulrol is, pedig semmit sem er, amig egy magyar polgar nem a saját boren erzi a valosagot, addig nem lehet senki megingatni.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.20. 14:20:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Igen, igazad van, de én nem látok sajnos különbséget köztük.
Volt kedvencem, aki alaposan leszerepelt, amikor kormányra került. Egy darabig rájuk szavaztam, de ma már nem tenném.
Viszont nem találok olyan pártot, aki megfelne...Ezért vagyok bajban, egyébként én is mindig szavaztam eddig!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 14:20:57

@shakti_rom:

Én nem így látom. A szavazás állampolgári jog, s nem országlakosi jog. Hiába élsz Mo-n, nem szavazhatsz, ha nem vagy magyar állampolgár.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 14:22:05

@morsels:

Kösz. Én is így gondoltam. Mert gondolkodom egy tankönyv beszerzésében.

christophe 2013.12.20. 14:22:07

@dev.null: ''Pedig érezzük hogy kéne, mert itt egyre rosszabb lesz, de reménykedünk benne, hogy talán megvéd a buborékunk.''
-trafikosok,kis èlelmiszerboltok,traffikmutyi,most az èpitèszek,nyelvtanàrok,tankonyvkiadok,holnap lehet a Te szakmàd vàllalkozàsod kell majd nekik...
'' hanem hogy a vacak helyről átköltözött egy jobb helyre, örül hogy a boltban megvehet bármit (márványsajtot) és hogy ez mennyire jó.''
-Nagyon tèvedsz,nemcsak errol van szo,a kiszàmithatossàg,hogy mukodnek a dolgok,nem kell ""mutyizni''a gyerekem jovoje miatt se aggodom màr,nem fèlek a holnaptol.

**mimi** 2013.12.20. 14:22:07

@dev.null: így van....nagyon jól látod

Kite_Katt (törölt) 2013.12.20. 14:22:07

@berliner12:
Megosztanad melyik cegnel?
Legtobb Nemetorszagi/Ausztriai allashoz kernek nemetet. Volt mar par interviewom onnan es problemanak tartottak hogy semilyen szinten nem beszelek nemetul :(

*Excellent communication skills (in German and English)

Milyen szegyen hogy 4 evig tanultam altalanos iskolaban, sokat is ert az.

A post irojanak meg csak annyit hogy a te eleted, azt csinalsz vele amit akarsz, en biztos nem pazarolnam el itt, meg ha lenne eleg penzem sem. A gazdagokat nem ertem ebbe az orszagba mennyire nincs bennuk emberseg, hogy kepesek nap mint nap szegeny szerencsetlenek kozott elni.

En az atlagnal jobban elek, nincsenek tartozasaim, sot jelenleg meg siman lenne eleg penzem hogy 1 evig ellegyek agyarorszagban munka nelkul is, de eszem agaban sincs maradni. Nonstop jelentkezek nyugatra informatikus allasokra, vegul valami majd bejon.

barangolo123 2013.12.20. 14:22:07

@bunny.hu: Kedves Bunny, az eszreveteleiddel maximalisan egyetertek. En is informatikus vagyok, 40 eves, kulfoldon elek. Szerintem a posztolo pont azert erzi magat "oreg"nek mert informatikus. Tudom, hogy ez viccesen hangzik, de az informatikus szakmat egy rozsaszinu kod veszi korul. Igen, biztosan jobb mint sok mas, biztosan jobb mint arufeltoltonek lenni, de nem eppen ugy van, mint azok hiszik, akik rogton azt irjak hogy "je, informatikus, hat akkor konnyu, barhova mehet". Igen, a sajat boromon tapasztalom nap mint nap, mennyire nem elony a tapasztalat. Pontosan azert mert soha nem informatikust keresnek hanem egy bizonyos teruleten jo szakembert. Sokkal szivesebben felvesznek a cegek ( kulfoldon is) egy 26-27 eves frissen vegzettetet peldaul 2-3 ev Java tapasztalattal kevesebb penzert mint engem a 40 evest, akinek ugyan van 4-5 ev Java tapasztalata, de hiaba van elotte masik nyelvekbol 15 ev tapasztalata mert annak semmi hasznat nem veszem. Egyszeruen ezek a dolgok nem egymasra epulnek, vagy legalabbis nem annyira hogy az uj nyelvet ne lehessen megtanulni a regi nyelv nelkul. Sot, meg a CV-mbe se irok mar be bizonyos nyelveket amikben evekig programoztam, mert annak a nyelvnek az ismerete csak azt mutatja hogy mlyen "oreg" vagyok. Igen, jobb informatikusnak lenni mint mondjuk jogasznak olyan szempontbol hogy nem egy adott orszaghoz kot, hanem "univerzalis" es mehetsz barhova, viszont azzal hogy ez egy "univerzalis" szakma az is egyutt jar hogy az egesz vilaggal kell versenyezz. Akkor amikor Indiaban szo szerint 10 ezrek vegzik ezt a szakmat egyetemen minden evben es meg mondhatnek mas peldakat is, azt jelenti hogy az egesz vilaggal kell versenyezned - cserebe azert hogy elotted is kinyilt a vilag.

Nem sajnaltatni akarom magam egyaltalan. Eddig is mindig talaltam magamnak munkat, remeljuk a jovoben is igy lesz. Csak neha ugy erzem hogy kicsit rozsaszinu kod veszi korul ezt a szakmat. En megertem a posztirot hogy 40 evesen, mar nem biztos hogy ugy fog az agyunk es olyan konnyen tanulunk meg uj dolgokat VILAGSZINVONALON - hiszen a vilaggal verszenyzunk mint 20 valahany eves korunkban. Esetleg csalad mellett ez meg nehezebb.

Ismetlem, meg lehet csinalni, en is ezt csinalom nap mint nap, de azt allitani hogy az informatikusok mehetnek arra amerre latnak mert ok ugyis talalnak allast, egy kisse sarkitott. Millio terulete van az informatikanak, es jol kell sakkoznod hogy eppen abba a teruletbe old bele az erodet megtanulni amilyen teruleten valoban lesz allaslehetoseg is evek mulva is. Igen, van atjarhatosag a teruletek kozott, de mivel nagyon jonak kell lenned hogy tenyleg munkat kapj, ezert tul sok teruleten nem tudod specializalni magad.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 14:23:35

@Mr Long:
Koszonom :)
Kozben ratalaltam a szamomra tokeletes modellre.
MB E200 komp / 250 CGI, bezs/vaj borbelso, famintazatu muszerfal, automata. 2009-es vagy ujabb. Lehetoleg ezust metal.
A kerdes mar csak az, hogy mikor :) (remenyeim szerint egy even belul)

@shakti_rom:
Ki az az orult, aki a kint megkeresett fontocskat Viktorisztanba kuldi?

@morsels:
Legyszives ne karomkodj! ;)

Latcho Rom 2013.12.20. 14:23:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Nincs otthon bejelentett lakasom, se magyar utlevelem. Ha a szuletesi-anyakonyvi kivonatom eleg lenne - akkor sem erzeznem fairnek a szavazast, ha valaki csak 2-3 evente jar haza.

Te milyen surun vagy otthon? OTThon, nem ITT hon :-)

dev.null 2013.12.20. 14:23:53

@tableno: Ez egy igen jó kérdés, sokszor felteszem magamnak is. Nem tudom a választ őszintén szólva.
Én szeretek jó előre racionálisan tervezni. Hogy ez hiba-e nem tudom, de egészen biztosan ennek köszönhető az, hogy úgy élhetek (anyagilag) ahogy élek, és nem pl. az államtól várom hogy megoldja a devizahitelem. Na szóval én a gyerekvállalást fontos lépésnek tartom az életben, ez nem egy kutya, hogy max beadom menhelyre (rossz példa, sose tenném). Az én világképembe nem fér bele, hogy nekiindulok a világnak egy pár éves (se?) gyerekkel aztán lesz valahogy. Viszont itthon hiába van anyagi létbiztonság, ha azt látom a jövő egy sötét alagút ahol még egy rohadt gyertyaláng sincs, tehát ide gyereket vállalni ... én biztos nem fogok kiszúrni csórikámmal. Így aztán egyenlőre a project napolva tudva azt, hogy már most is késő (ehez tényleg, 18 éves lesz a gyerek én meg 60 wazze, nagyapja nem apja lehetnék). De ez egy olyan dilemma ami viszont nem a blog témája imho.

Latcho Rom 2013.12.20. 14:24:40

@Kövérmadár: Haza, gyereke van otthon a diggernek, gondolom kuld pizt haza. Orult a csavo, tudjuk :-)

Shebelle 2013.12.20. 14:25:11

@dev.null:
szia,
így már jobban értem, és megértem! Nagyon nem könnyű. Ha adhatok egy tanácsot(ha nem,akkor is :D ), míg döntésre jutsz állj rá az angolra, bajod nem lehet belőle, hisz magad mondtad nem tökéletes, ezzel akkor is csak nyerhetsz ha a maradás mellett döntesz. esetleg képezd magad szakmailag tovább, ezzel is csak pluszt kapsz bármi is lesz. S nem ment kárba a várakozással töltött idő ha mégis mennél. Szóval igy nézve már eleve nyertes vagy. Sok sikert a döntéshez, ez lesz a legnehezebb!

morsels (törölt) 2013.12.20. 14:25:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Vannak Java kurzusok a neten. Van ingyenes, meg penzert, de elsore valoszinuleg szukseged lesz egyfajta 'mankora'. Csak konyvbol is lehet tanulni persze, de gyorsabb az, ha van tematika is mogotte.
Meg sokszor hulye aprosagok meg tudnak akasztani, amin egy netes kurzuson belul konnyen atsegitenek, mig ha magad probalod kitalalni, akkor az sok idobe fog kerulni.

morsels (törölt) 2013.12.20. 14:29:02

@barangolo123:
Es veled is teljesen egyetertek :-)

Shebelle 2013.12.20. 14:31:00

@dev.null:
Ne félj a korodtól, főleg gyerektervezésnél, és főleg ha megvan az anya is hozzá, a legjobb idő sosem jön el :) s ha tényleg dilemmában vagy hogyan tovább, akkor ő legyen az ihletadó, ha nem akarod ide, akkor tenni kéne valamit hogy oda megszülethessen. Az élet igenis szép, ha tényleg akarod!
Bocs ha "belepofáztam"....

morsels (törölt) 2013.12.20. 14:32:50

@barangolo123:
Az igazsag az, hogy idovel specializalod magad, ha akarod, ha nem. Es onnantol kezdve persze lehet valtani mas teruletre, csak egyre nehezebb. Pont azert, amit emlitettel, hogy jonnek a fiatalok, akik mar abba a teruletbe tanultak.

Meg lehet tanulni az ujat? Hat persze. De ha nem adnak eselyt sem, mert masok olcsobbak, akkor idovel a lehetoseg elegge szuk lesz.

En sem panaszkodni akarok, de neked is igazad van. Az IT nem egy magic wand, amit barmikor meg lehet lengetni.

Latcho Rom 2013.12.20. 14:36:11

Fene tudja kedves posztolo, en azt hiszem hogy neha tobb batorsag kell maradni, mint menni.
Vagy visszamenni, vegleg.

De ha csak a korod tart vissza, az ne legyen gond. Sose felejtem el az oreg ormenyeket, 70 felett voltak joval, akik parizsban kezdtek ujra az eletuket. Nehezebb ma, nem vitas...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 14:44:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ez a szabalyok (jogok es kotelessegek) szo szerinti ertelmezese. Megteheted, hiszen jogod van megtenni, de attol (szerintem) nem "jogos" dolog.

Tegyuk fel, hogy jogom van megmondani, hogy hetfonkent mit egyel, ezzel beleszolhatok a te eletedbe az en elkepzeleseim szerint, holott az ram nincs hatassal. Hiaba torveny adta lehetosegem ez, egy utolso gerinctelen dolog lenne elni vele.
Vannak a leirt torvenyek es vannak azok, amelyeket a jozan esz, a logika, adott esetben az erkolcs diktal.

Hiaba lenne holnaptol szabad lopni, nem tennem, mert azert valaki mas dolgozott meg.

Arrol nem beszelve, hogy nem kivanok olyat masnak, ami nekem sem tetszene (pl. megondjak mit egyek hetfonkent).

Szabalykovetesrol: tegnap beszelgettem egy muszlim ismerosunkkel. Kerdeztuk, hogy egy masik muszlim ismeros miert "fel" a kutyaktol. Azt mondta, hogy a Koran szerint tisztatalan allat. De akkor o miert simogatja meg?
Azert, mert a Koran ideje 1500 evvel ezekotti ido, a szabalyait tanulmanyozni kell, megerteni a miertet, mert az, ami 1500 eve jogos volt, ma mar nem biztos, hogy az. Ma egy kutya siman lehet tisztabb embereknel, van oltasa, gyogyszerei, stb. Ez a szabaly szerinte butasag, nem all meg ma.
Es megis, milliok kovetik, gondolkodas nelkul.

Ezt csak azert mondom, mert szamomra 2000 km-rol szavazni egy olyan ugyben, amihez semmi kozom nincsen es nincsen ram semmilyen hatassal, csak azert, mert megtehetem hasonlo "ertelmetlen szabalykovetes".

Persze te tudod... :)

morsels (törölt) 2013.12.20. 14:46:41

@Kövérmadár:
Probaltam civilizalt szinten tartani; lehetett volna rosszabb is :-)

Latcho Rom 2013.12.20. 14:47:31

@Kövérmadár: Nincs rokonod otthon?

Fair vagy sem, rank is hatasa van annak ami otthon tortenik, ha nem is kozvetlenul.

Sot, itt is. Kuldi a viksi a kovetsegekre a fidesz agitatorokat, isten orizz hogy rajta legyel a listajukon, gyunnek majd mint a jehovistak :P

Latcho Rom 2013.12.20. 14:49:52

Rokonod nincs otthon?

dev.null 2013.12.20. 14:50:24

@barangolo123: Köszönöm, kiválóan összefoglaltátok a lényeget a szakmánkról. Egyébként én is igyekszem fejleszteni a tudásom, ha hobbiból felmerül valami project azt mindig igyekszem más-más nyelven megvalósítani, csak hogy újat tanuljak. De ahogy te is írod ez már nem biztos, hogy elég a nemzetközi piacon, ahol fiatalabb, élesebb agyú mezőnyben kell helytállni. Én is látom -talán ezért érzem magam öregnek- hogy a CV-m 90%-a bizony akár el is hagyható, mert már nem piacképes tudás. Szép dolog, hogy nagy projecteket írtam clipperben, vagy hogy Novell szervereket telepítettem, ma már azt se tudják eszik-e vagy isszák. 40 évesen annyit ér a tudásom jelentős része, mintha kőfaragó lettem volna a piramisoknál. Informatikában ahogy te is írod a tapasztalat nem előny, vagy legalábbis nehezen érvényesíthető. Ritkán hallani olyant, hogy igen, de az esetek nagy részében a pályakezdőt veszik inkább fel. Pl. Digger esetében előny a kor és a tapasztalat, de egy ennyire évről évre megújuló szakmában mint a miénk nem igazán.

Valaki írta (már nem találom a postot) hogy ő évek óta tudatosan készült az országelhagyásra, piacképes tudást és piacképes gyakorlatot szerzett kimondottan azért, hogy találjon kint melót. Le a kalappal előtte, sajnos kevés ennyire tudatosan életet tervező ember van, én se vagyok elég jó hozzá.

Latcho Rom 2013.12.20. 14:50:25

@shakti_rom: kurrrrva blogmotor, elnezest a duplaert.

morsels (törölt) 2013.12.20. 14:57:02

@dev.null:
40 eves vagy es Novell servereket telepitettel?
Akkor azt nagyon fiatalon csinalhattad :-)
Meghat a Clipper sem olyasmi, amit mostanaban hasznalni lehet.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 14:58:33

@Kövérmadár:

Én nem így látom. A szavazás az állampolgárok dolga, így mindegy hol él egy állampolgár.

morsels (törölt) 2013.12.20. 15:00:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
En is kovermadarral ertek egyet.
A szavasz elvileg arrol szol, hogy a sajat korulmenyedet befolyasolhatod, valtoztathatod azzal, akit kepviszelsz. A te esetedben ez nincs igy, hisz nem Magyarorszagon elsz.

morsels (törölt) 2013.12.20. 15:02:16

@morsels:
Akkor megegyszer :-)
Szoval a szavazas elvileg arrol szol, hogy a sajat korulmenyeidet befolyasolhatod, valtoztathatod azzal, aki teged kepviselni fog.

A te esetedben ez nincs igy, hogy nem Magyarorszagon elsz.

TilosazA (UK) 2013.12.20. 15:07:45

@mizrolist: Szerintem az, hogy sokan nem mennek el szavazni, az azt mutatja, hogy igenis lenne igény rá. Szerintem ez nem kereslet-kínálat függvény.

ffüttyfürütty 2013.12.20. 15:09:41

@morsels: Ezt eltartott kisujjal gépelted? :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 15:12:57

@morsels:
Pedig rendesen cifraztad :)

@shakti_rom:
A noverem es csaladja az osszes rokonom, akivel beszelek. A tobbi vagy tavoli rokon es sosem volt kapcsolatunk vagy az apai agi rokonok, akikkel semmilyen kapcsolatra nem vagyok hajlando.

A noverem felnott ember, ugy dontottek, hogy ok Magyarorszagon szandekoznak elni. Lehetosege lett volna kulfoldre menni, talan most is lenne. Ok inkabb nemzeti erzelmuek, igy tulajdonkeppen a sajat foztjuket eszik.

Ram kozvetlen es kozvetett hatassal egeszen addig nincs a mindenkori magyar politika, ameddig:
a) be nem vonjak az utlevelemet (es meg nincs masik allampolgarsagom);
b) arra nem kenyszeritenek, hogy az itteni keresetenbol ott barmifele hozzajarulast (nevezzuk sarcnak) fizessek;
c) a magyar hadsereg be nem vonul Stockholmba es I. Viktor neven sved kirallya nem koronaztatja magat a "nagyvezir", majd babkormanyt nem nevez ki az orszag iranyitasara.

(a fentiekre mindenki maga dontse el, hogy mennyi az esely)

Semmilyen mas esetben nem tud ram hatassal lenni az orszag. Szandekosan egettem fel a hidak jelentos reszet, nem kell a feszultseg. Az 1-2 pont meg 3 evig letezhet, mint opcio, a harmadik eletem (vagy ittartozkodasom vegeig) fennall.

dev.null 2013.12.20. 15:13:11

@morsels: Commodore-on gépikódban kezdtem a szakmát, szóval elég fiatalon, igen. Amiket felsoroltam persze nem a kizárólagos tudás, csak azt jeleztem hogy mennyi holt tudás van aminek már az égvilágon semmi haszna, pedig azért 20-25 év nem több évszázad.

Külföldi szavazás témához: Szülőfalumnak erdélyi testvértelepülése van, jó a kapcsolat. Ők mondták, hogy örökre hálásak lesznek OV-nak, mert megadta nekik a magyar állampolgárságot és annak leszavazásáért mindig haragudni fognak a szocikra. De nem fognak szavazni, mert úgy gondolják nincs erkölcsi joguk beleszólni az óhaza életébe onnan, Erdélyből.

Latcho Rom 2013.12.20. 15:17:00

@Kövérmadár: Lehet hogy te csinalod okosan, irigyellek.
Irtam errol masutt(szemelyes dolgok) majd kukk oda.

Ezt a virtualis magyar csaladot mikor fogod felegetni? :-))

Latcho Rom 2013.12.20. 15:18:32

@dev.null: "mert úgy gondolják nincs erkölcsi joguk beleszólni az óhaza életébe onnan, Erdélyből. "

Hogy saccolod, ez az altalanos hozzallas Erdelyben?

dev.null 2013.12.20. 15:25:52

@shakti_rom: Ezt már én is kérdezgettem tőlük, és ők se tudták a választ. Az értelmesebbje feltétlen a többi meg a fene tudja. Ők a művelt réteghez tartoznak, pedagógusok :)
Fél év múlva megtudjuk ... mondanám, de mivel levélben is lehet szavazni sajnos OV a külföldi szavazatokat úgy csalja el ahogy akarja, és mérget lehet rá venni, hogy ha azon múlik gondolkodás nélkül el fogja simicskázni az egészet. Ezért is veszem biztosra, hogy nyerni fog többek között, de ez már megint offtopic.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 15:26:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Pontosan ezert mondom, hogy a szabalyokat szo szerint ertelmezed. Megteheted, maximum nem ertek veled egyet.

@dev.null:
En is leszavaztam anno a dolgot :)
Ha kell a magyar allampolgarsag, koltozzon at, dolgozzon ott, fizessen ott adot.

Mar tervben van, hogy irok Putyinnak, hogy szeretnem megkapni az orosz allampolgarsagot, mert ha annak idejen nem uzik el az osoket onnan, akkor ma orosz lehetnek. De kervenyezni fogom az osszes kozbenso vagy erintett mai orszag allampolgarsagat is, mert vegulis a Karpat-medenceig csak az uldozes miatt jottek... en meg igy tanultam. Tehat ezek az allampolgarsagok jarnak nekem!

dev.null 2013.12.20. 15:29:45

@London2009: Nem ismertem, de írhattam volna magam is.

Latcho Rom 2013.12.20. 15:29:48

@dev.null: Valaszinu hogy a birka maxi számai fognak bejonni, hacsak el nem baszarint valami hatalamast orban, vagy a baloldal, aminek foga van a nep eleteben - kozvetlenul.

Latcho Rom 2013.12.20. 15:32:32

@Kövérmadár: Irj neki, ugyis uresedes lesz a sitten, kingedi a khodorkovskyt, meg az undor pornos leanyegyuttest is :-)

www.theguardian.com/world/2013/dec/20/mikhail-khodorkovsky-freed-putin-pardon-russia

Latcho Rom 2013.12.20. 15:33:54

@shakti_rom: Talan a public imidzsét javitgatja most Szocsi elott.

dev.null 2013.12.20. 15:35:50

@Kövérmadár: Én is leszavaztam. De sokat beszélgettünk erről, és már kicsit máshogy látom a dolgot. Nagyon máshogy gondolkodik ám egy erdélyi, szlovákiai magyar a magyarságról. Nem azért akarnak magyarok lenni, hogy beleugassanak az ország életébe szavazatukkal, hogy visszaéljenek valamiféle segéllyel és a többi. Én is ezt gondoltam, de nem. Illetve biztos van aki igen, akikkel beszéltem ők nem :)
Ők azért akarták azt a magyar igazolványt vagy mi a rákot, mert ők magyarok csak a múlt rendszer elvette tőlük a magyarságukat, és rájuk kényszerített egy más nemzetiséget. Nekik ez egy lelki, eszmei dolog, mert ők magyarok, és most végre az imádott óhazából jött egy ember, aki azt mondta: igen, te valóban magyar vagy. Mi ezt nem értjük meg valószínűleg, nekem pl. semmit nem jelent a magyarság sőt, de nekik ez nagyon-nagyon fontos volt. Csak az, hogy elimerje végre az óhaza, hogy ők is magyarok. Csak ezt akarták semmi mást.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 15:37:12

@shakti_rom:
A virtualis csaladban az a jo, hogy csak a szamitogepben leteznek ;)

Viccet felreteve: sok forumon jartam mar, messze ez a leginkabb hozzam kozelallo / legjobb tarsasag. Mindenfele emberek, kulonfele eletutak, sokakra felnezek.

De ahogyan mar tobbszor megallapitottuk, a problemakrol nem te, nem digger vagy a soproni Juliska neni tehet. Nem is az orszag.
A problema egy megfoghatatlan, korulhatarolhatatlan "masszaval" van. Egy mergezo, dilettans, destruktiv "koddel".
Ez ellen a valami ellen akartam es akarom bebiztositani magam, hogy ne ranthasson vissza, ne banthasson, ne szivja el az eromet. Ennek pedig nincs mas modja, mint megszabadulni minden hidtol.

Ha kell, itt is felegetek mindent es tovabb megyek mashova. Nincs harag, nincs utalat, de bizalom sem.

Van, akinek a hidak fontosak, annak ez nehezebb vagy lehetetlen.

morsels (törölt) 2013.12.20. 15:45:27

@dev.null:
Persze, ertelek, csak sokan azt hiszik, hogy az IT az egy minden kaput nyito kulcs, pedig hat messze nem igy van.

Mar en is gondolkodtam azon, hogy Bangalore-ba , megyek dolgozni, mert miert ne :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 15:46:01

@dev.null:
Az allampolgarsaggal jogok es kotelezettsegek is jarnak.
Az allampolgarsag egy keret (/me elhajol a fele repulo cipo elol), egy jogi fogalom. Pl. az adott orszag megvedi az allampolgarait. Egy erdelyit, aki sosem elt Mo-n, sosem fizetett ott adot, sosem vette ki a reszet a kozosbol ugyan miert kellene a magyar allamnak megvedenie?

Semmi keresnivaloja nincs itt az erzelmeknek es eszmeknek. Arra ott a nemzetiseg, mint keret. Lehet magyar eteleket enni, hagyomanyokat kovetni, klubokat csinalni, cserkeszszakkort, akarmit.

Probaljunk ki valamit: adj nekem 30m Ftot. Engedd meg, hogy elkoltsem. Majd bizz meg bennem, hogy ha megigerem, hogy nem koltom el, akkor valoban nem fogom... de ha megis, nem tehetsz semmit.
Privat uzenetben kuldom a szamlaszamomat ;)

TilosazA (UK) 2013.12.20. 15:48:11

@**mimi**: Benne lehet. Sokan viszont nem fogják elolvasni, mert rányomják a baloldaliság bélyegét, és azt nem hagyják eljutni a fülükhöz.

Latcho Rom 2013.12.20. 15:49:17

@Kövérmadár: Koltoi s mély vagy ma badár :-)
En meg fagyott, s a ho jo jon jon..

Igen, ez egy jo hely, sokan pendulunk egy huron, ha a hangszer kulonbozo is.

$ az ablakban :-)

TilosazA (UK) 2013.12.20. 15:52:47

@Kövérmadár: Ha egyre gondolunk, akkor az 3000 milliárd. Már ha jól emléxem.

UK2011 2013.12.20. 16:00:29

Kedves Posztiro ! A hocipom tele van ( nem mondhatom, hogy a tokom, mert olyanom nincs ) ezzel a "tul oreg vagyok hozza" mentalitassal ! Ez nem csak neked szol, de mindenkinek Mo-on.
Mindenki annyi idos, amennyinek erzi magat ! Vetkozd le kerlek ezt a szemleletet, s gondold at enelkul ujra a dolgaidat ! Amennyiben az eredmeny menni, ugy menj, ha maradni, akkor maradj !
Ahogy tegnap is irtam.... 50+ sem sok, ha ujra akarod kezdeni az eleted. Ha nem, akkor 18 evesen is ok "otthon" maradni". Mindenki sajat sorsanak kovacsa. ( Mennyire utalom az ilyen igaz kozhelyeket ! ) vegul... nem tudom hova tenni a posztot... talan egy hangosan gondolkodom, s megosztom dolog. Mindenesetre, orulok, hogy jol elsz.

Elizabeth72 2013.12.20. 16:00:36

Kodzi Muuscari, remelhetileg most msr majd kezdek stabilizalodni

MAC-Ka 2013.12.20. 16:01:05

Messzemenően egyetértek az írással.
De az sem lepett meg hogy az a néhány komment amit elolvastam szinte kivétel nélkül nyavajgásnak tekinti és meglehetősen lekezelően kiosztja a poszt íróját. Ezen a blogon funkciójánál és olvasóközönségénél fogva nem vártam mást.
Szerintem egyszerűen nem tudják megérteni, átérezni a helyzetét. Gondolom fiatalabbak, ők már valahol kint élnek, másképp szocializálódtak, mások a körülményeik.
De azért idetévedve mindig furcsállom azt a hozzáállást, hogy aki nem megy ki az alapból hülye, vagy gyáva.

na4 2013.12.20. 16:01:18

Neked tényleg nem érdemes mozdulnod.

genyamagyar 2013.12.20. 16:01:28

A sógorom 54 évesen felpakolta a két kiskorú gyerekét és asszonyostól elcuccoltak Németországba. Tette ezt úgy, hogy volt - elég jó - munkahelyük, családi házuk, kocsijuk miegymás.

Tele lett a töke azzal, hogy a gyerekeinek nincs perspektívájuk.

Azóta van munkahelyük, a gyerekek beilleszkedtek a kinti iskolarendszerbe - köszönik szépen, jól megvannak.

Tehát ha értesz valamihez, akkor sosem késő.

genyamagyar 2013.12.20. 16:01:34

@barangolo123: Az informatikának van olyan területe, ahol szóba sem állnak veled 35 év ALATT!
Java-t meg programozzák az ifjú titánok! :)

dev.null 2013.12.20. 16:02:13

@Kövérmadár: Nem akarnék belemélyedni a vitába, csak kérdem, hogy mennyivel több joga van annak a született papíron "magyar"-nak szavazni aki itt él, élvezi a szociális védőhálót, kapja a segélyeket és támogatásokat de soha egy fűszálat nem tett odébb az ország érdekében? Értsd nem dolgozott soha, nem fizetett adót soha (azt nem tartom adófizetésnek hogy az én adómból kapott segélyen vett termék ÁFÁja adó), mindig csak kivett a közösből meg a magánból is sűrűn?

De egyébként valóban nincs rá garancia. Csak szerintem értelme sincs morfondírozni ezen. Én az szerény nyomott véleményem egyébként az látva az elmúlt választásokat, népszavazásokat (vizitdíj) hogy a született magyar pont elég hülye, ezen a külföldi szavazó rontani már nem képes, szóval felőlem ...

morsels (törölt) 2013.12.20. 16:04:41

@genyamagyar:
Es mit csinal a sogorod Nemetorszagban?

dev.null 2013.12.20. 16:04:43

@UK2011: Ez egy hangosan gondolkodom és megosztom poszt :) Olvasd kicsit a kommenteket, talán rávilágít miért érzem magam már öregnek 40 évesen - informatikusként. De egyébként igen, tényleg mindenki annyi amennyinek érzi magát, és igen, tudom hogy bele vagyok savanyodva a helyzetembe. Szóval jah, alapvetően igazad van.

Mrsmihaly 2013.12.20. 16:05:25

@tanato: köszönöm, ezt jol megfogalmaztad :)

morsels (törölt) 2013.12.20. 16:05:56

@genyamagyar:
Meselj.
Tenyleg kivancs vagyok erre a teruletre.

TilosazA (UK) 2013.12.20. 16:10:04

@dev.null: A "túl öreg vagyok hozzá" hozzáállás szerintem pont annyit jelent, hogy még emlékszünk arra az időre, mikor huszonévesen be voltunk sózva, és könnyen kezdtünk bele új dolgokba, szereztünk új barátokat, esetleg simán eljártunk bulizni. De már azt is látjuk, hogy ez az idő elmúlt, már nem érezzük ezt a nagy mehetnéket.
Ilyenkor jó, ha tényleg eszébe jut az embernek, hogy attól még hogy mit mutat a személyi igazolvány a születési évnél, attól még ő is értékes ember, és nem kell elásnia magát negyven évesen.
(Igen, értem, hogy a szakma miatt írtad.)

London2009 2013.12.20. 16:13:38

@dev.null: egy altalanos, meg kozepiskolaba jartam a szerzovel.

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.12.20. 16:13:55

@Aye aye: szia. nekunk van otthon egy kis lakasunk. meg nem adtuk el. ugy voltunk vele, hogy megprobaljuk a kulfoldot. bejonnembejon. legalabb van hova hazamenni utana. kiadtuk egy tobb szuron atfutott parnak akik nagyon rendesen karbantartjak. az egyetlen problema veluk, hogy kulfoldi sikereink alapjan felbuzdulva mar ok is nezelodnek kifele... :) nade. igy 3 ev elteltevel kezdtunk el azon gondolkozni, hogy csak el kellene adni. haza nem fogunk menni soha. meg nyaralni sem szivesen. ahol jelenleg vagyunk nem biztos, hogy hosszu tavu. jo-jo demegsem. gondolkodunk a tovabbkoltozesen csak elobb befejezzuk az egyetemeket amiket csinalunk. aztan uccu.

de azt en sem igazan ertem hogy miert kellene azonnal felszamolni mindent amikor kiteszi az ember gyereke az orszagbol a labat. nem kell. ha bejon es ugy erzi, hogy megtalalta a szamitasat akkor persze szepen lassan neki lehet ezeknek allni, de nem kell orult modon mindentol megszabadulni. szerintem. ^_^

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 16:15:20

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):
Nem :)
A posztolo 30m Ftjara gondoltam.
Az MNyP allamositasa egeszen mas tortenet, bar az en 10e Ftomat nem adtam, az alsok kozott jeleztem, hogy maradni kivanok.

@dev.null:
Valoban, azt sem tartom jonak. Az idealis szerintem az lenne, ha azok dontenenek, akik az eloszthato javakat megtermelik. Es nyilvan a nyugdijasok, akik mar megtermeltek.
Persze ez mar diszkriminacio... dehat van aki szerint a melegeknek nincs joguk hazasodni vagy a 17 eveseknek alkoholt fogyasztani...
Minden csak szabalyozas kerdese.

@shakti_rom:
Akkor ma erre iszunk! ;)

ffüttyfürütty 2013.12.20. 16:19:06

@MAC-Ka: Ezt nem mondta senki, amit te kihoztál a kommentekből. Arról van szó, hogy a poszter szarul érzi magát, de tenni nem tesz a jobbért, mert bár a szar büdös, de még melegít, valamint még az álla alá ér, nem pedig fejlebb (bár a lötyögtetési faktor azért közrejátszik). Erre kár bevágni a durcit, akinek minden jó és úgy érzi, hogy a jövőben is Mo.-ra tervez az tegye.

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.12.20. 16:30:31

@swGuru: uh, annyira igazad van!
mondok egy masik peldat. terhes kismama. mert ez szokott meg hatraltato ero lenni.
az elmult honapokban sok valtozas volt a cegnel ahol dolgozom. kezdi kinoni magat stb ennel fogva sok volt a belso mozgas. van nehany terhes holgyemeny is. kozuluk egyet kineveztek managernek. rohadtul nem szamitott hogy 4-5 honap mulva elmegy szulni es nem lesz itt 1 evig. senkit nem erdekelt. neki volt meg a tudasa es kesz. azt ha meg hozzateszem hogy a harmadik gyerekevel terhes akkor tuti megvadolnak azzal hogy hazudok. mert az nem lehet. egy kismama akinek mar alapvetoen is van otthon masik ketto az nem lehet vezetonek kinevezve. de itt igen. egyszeruen az embereknek annyira mas a mentalitasuk es a vilagnezetuk, hogy ez nem szamit. az hogy van eleted a munkadon kivul, hat jo neked, legyen, hozd el a kolkoket a hetvegi kirandulasra amit szervezunk a csapatnak, mert jo.

ilyen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.20. 16:30:53

az a nyugdíjmutyi.
nekem alig pár filléremet vitték el (akkor már rég nem voltam ott, hogy visszavegyem), de hogy azt megtették, és ahogyan azt megtehették, az emberek passzív közönye mellett, na akkor és ott eltört valami, szerintem onnantól kezdve reménytelen.
és igaz, persze, nemcsak a személyes szíváson keresztül lehet mérni a szívást.

Ennike (DK) 2013.12.20. 16:32:37

@dev.null: .
Van egy mondas: "jo kifogas soha nem rossz", meg ha valaki tenni akar valamit,akkor minden kovet megmozdit, hogy megvalositsa, ha meg nem, akkor elmondja mindenkinek.
Tokeletesen ertem, es aterzem,amit irtal, a dillemadat is. Nem kerdezted, am leirom, mert itt leirhatom, hogy sokkal tobbet nyertem azzal, hogy eljottem. Kinyilt a vilag es benne en is. Igen oregszem, testben, evekben, de fiatalodtam mentalitasban, eleteroben. Azt mondta valaki, hogy egy idegen nyelven valo gondolkodas, es tanulas csokkenti az oregkori elbutulast :-) Kiprobalni magadat, ujrakezdeni, kilepni a langyosbol, lehet az eleted masodik felenek egy eletfeladata. Amit tudtal mindent megtettel eddig, annyit elertel, hogy masnak egy elet is keves erre, de az elet attol szep, ha vannak benne kihivasok, mert akkor nem tunyulunk el benne. En mindig leirom, hogy nagyon halas vagyok, hogy itt vagyok, es vallon veregetem magam, hogy jol dontottem, es jelzem en is a 39-et tapostam...nokent.
Mint Brasso szulottje, soha nem szavaznek Erdelybol en sem, es nem szavazok Koppenhagabol sem. Hiaba allampolgari kotelesseg vagy jog, ha nem ott elek, szamomra ertelmetlen.

TilosazA (UK) 2013.12.20. 16:34:49

@Chang Yai: Nekünk az volt az utolsó csepp. Én nem engedtem elvinni. Kb kétmillió vagy valamivel több. Nyugdíjas éveimre kb. semmit nem fog érni, talán pár hónapra lesz elég, esetleg egy évre... nade akkor is.

Pdudas 2013.12.20. 16:37:14

@genyamagyar: igy van.
A nagyobb adattarhazak/bankok meg folyamatosan keresik a regi nyelveket ismeroket (cobol/fortran/dbase/clipper/delphi)....
Igaz ezek foleg hatarozott ideju munkak (migralas, stb).

Persze ulni a posvanyban egyszerubb a keresgelesnel :)

UK2011 2013.12.20. 16:37:31

@dev.null: koszonom a reakciot. A kommentek elejeig jutottam, s ugy gondolom, nem vagyok egyedul a velemenyemmel. Miert is lennek ? Olyan egyszeru ! ( Ha belegondolsz, tenyleg egyszeru... )
Csak jelzem, 55 eves, no, semmi kulonosen jo szakma, sEmmi extra, megis sikerult dontenem. Es nem, nem, nem vagyok oreg !
Ha valaki ezt allitana rolam, rovid uton pofan vernem... ( az egy mas dolog, hogy 15-ot siman letagadhatnek arcban, testben akar 30-at is ) Szand ra az idodet, s gondolkozz ! Te mindenre kepes lehetsz, legyen az otthon, vagy barhol mashol ! 40 evesen az ember fia eppenhogy kesz ! Take it easy.

MAC-Ka 2013.12.20. 16:37:44

@ffüttyfürütty: "Ezt nem mondta senki"
Csak más szavakat használt. Mint most te. Csak megerősítettél.
"Erre kár bevágni a durcit"
neked meg kár hisztizni, ha találva érezted magad. :)
Nekem is sok ismerősöm ment ki, én nem bántom őket érte, megértem őket. De átalában ők is megértenek engem, illetve azokat akik másképp döntöttek. Ilyen egyszerű.
A poszter értelmesen leírta, hogy mit és miért mérlegelt, de te is csak szélsőségeket mondasz: "akinek minden jó". Ő nem mondta, sőt...

ffüttyfürütty 2013.12.20. 16:46:37

@MAC-Ka: és téged ki bánt? á, mindegy igazad van, így jó?

Latcho Rom 2013.12.20. 16:50:45

@Pdudas: Ha lett volna Cobol experiencem ma kb ketszer annyi pizt csinalnek.
Clippereseket is keresnek, visszajott rendesen.

dev.null 2013.12.20. 16:58:54

@ffüttyfürütty: Kicsit sarkosan látod a dolgokat, én nem írtam hogy szarban lennék, sőt többen azt vágták a fejemhez, hogy dicsekszem. Ha a tenni nem akarás alatt azt érted, hogy még nem gyújtottam rá a parlamentet a benne lévőkre mondjuk az első ülésnapon amikor megszavazzák a saját fizetésemelésüket pártfüggetlenül, akkor igazad van. Egyéb iránt pedig szerintem te nem vetted le jól a post lényegét, hiszen éppen arról szól, hogy NEM vagyok szarban, az életem jó csak az szomorít és bizonytalanít el ami az országgal történik, és aki ezt nem látja az hazudik vagy vak. De hogy ebből hogy sikerült levenned, hogy nyakig ér a szar és nem mégse teszek ellene semmi azt magam se látom.

dev.null 2013.12.20. 17:05:32

@Chang Yai: Ez egy olyan történelmi esemény volt, amit én kitöröltem a tudatomból pusztán önvédelemből, mert egyébként már valószínűleg börtönben ülnék. A rendszerváltásnál nagyon büszke voltam arra, hogy nálunk minden vér nélkül ment végbe. Hogy a magyar milyen okos, békés nép. Tévedtem. A birkákat ugyanis megnyírják majd levágják.
Most egyre inkább azt látom -és ezt meg is fogalmaztam a postban bár semmiképp nem raktam volna a bevezetőnek- hogy ez történelmi hiba volt. Néha folynia kell a vérnek, hogy változás legyen. Csak nagyon nehéz ezt kimondani és elfogadni olyan embernek mint én, aki még a pókot is inkább kitessékeli a lakásból ha a barátnőre frászt hoz mint agyontapossa.

tableno 2013.12.20. 17:07:36

@dev.null: Azért a posztodból elég erősen az jött le, hogy nagyon nem érzed jól magad a jelenlegi helyzetedben, csak nem érzel elég erőt/elszántságot/kalandvágyat magadban ahhoz, hogy változtass, és ezt a korodra fogod. A későbbi kommentjeid persze ezen sokat árnyaltak, de a hozzászólások nagy része az eredeti posztra reflektál.

Nekem most az a véleményem, hogy neked tényleg nem olyan rossz otthon, és nem biztos, hogy kint jobb lenne (illetve az biztos, hogy csak rengeteg munkával és nem azonnal lenne jobb). De szerintem nem a korod a baj, hanem hogy igazából nincs kedved mozdulni, ami nem lenne baj, ha nem lennél (legalább is a poszt alapján) boldogtalan. Viszont így nem nagyon tudunk mit tanácsolni, azt meg ne várd, hogy kórusban sajnálni fogunk... ;)

Frőczy Sanyi 2013.12.20. 17:12:15

A poszttal kapcsolatban egy Albert Einstein idézet jutott eszembe:
"Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen."

berliner12 2013.12.20. 17:18:58

@bunny.hu:
@dev.null:

Némileg megszólítva érzem magam, mert én mondtam, hogy tutira talál kint munkát. Mint programozó, nehezen tudom elképzelni, hogy lenne olyan informatikai szakterület, ami annyira idejétmúlt, hogy az ismerete nem jelenthet előnyt ma is keresett munkákhoz.

- Egy jó programozó pár hét vagy max. pár hónap alatt felkap egy új nyelvet egy elfogadható, hasznosítható szinten. Sokszor nagyobb előny ismerni a kapcsolódó rendszereket (pl. adatbázis, stb.), patterneket, mint maga a nyelv. Egyébként pont nemrég láttam Pascal programozói állást is. :) Igaz, ez nem a leggyakoribb manapság, de valamilyen igény azért van.
- Egy jó rendszergazda hasonló idő alatt profi felhasználóvá tudja képezni magát egy új szoftverből. Tudom, mert a mieink is folyamatosan új szoftvereket telepítgetnek, tanulmányoznak és az érdekesebbekbe bele is ássák magukat.
Elhiszem, hogy ma már nem olyan menő a Novell, de kizárt, hogy haszontalan lenne az ismerete. Minimum azt tudja, aki ért hozzá, hogy milyen problémát oldott annó meg és egyszerűbb kell legyen annak a problémának a mai megoldásának a megértése is. Ha jól emlékszem ez konkrétan a Novell esetében leginkább a networking volt, aminek szakértőire ma is szükség van, nem is kicsit.
- Aki meg már vezetői/manager pozícióban van, annak tipikusan maga a technológia teljesen mindegy, ezt kár is ragozni.

Biztos kihagytam sokmindent, de az is biztos, hogy aki igényes a munkájára, van elég agya az infóhoz, és angolul is kommunikál, az talán jó munkát bárhol.

megtürt személy 2013.12.20. 17:20:16

Mivel itt bőven többségben vannak a "határátkelők", borítékolni tudtam volna, hogy a többség lehülyézi, legyávázza a posztolót, amiért nem veszi nyakába a világot.

Olyan ez, mint amikor a saját autójával kapcsolatban 6 liters fogyasztásról beszél az ember, ha majd 10-et is eszik is, vagy amikor megmagyarázzuk, hogy a gyerek mennyire jó, pedig anyagilag és jó pár más téren is szinte lenullázza az embert, de hiába, a gének parancsának nehéz ellenállni. :))

Van erre egy ideillő közmondás: mindenki a maga lovát dicséri.

Fel kellene fogni, hogy rengeteg embernél többségben van a külföldre költözésnél a hátrány az előnnyel szemben.

--------------------------------------------------------------------------------------
Cenzurázott, ellenőrzött, meg minden, tudjátok...
17:04

MAC-Ka 2013.12.20. 17:20:24

@ffüttyfürütty: Amikor általában nevezik az itthonmaradókat gyávának, ostobának vagy akárminek, akkor ezzel engem is ennek minősítenek. ha ezt nem érted, semmit nem értesz.
Kár is feltételeznem, hogy őket megértsd. QED

ffüttyfürütty 2013.12.20. 17:26:02

@dev.null: Nézd, te írtad hogy passzív rezisztenciában éled az életed, és mintha nem éreznéd így jól magad.

ffüttyfürütty 2013.12.20. 17:28:00

@tableno: Pontosan, ha minden oké, akkor meg min kell rágódni itt? Ellentmondások vannak.

ffüttyfürütty 2013.12.20. 17:31:55

@MAC-Ka: Ha elhangzott volna a gyáva és ostoba az nem annak szól, hogy Mo.-n él vagy nem, hanem hogy ha rosszul érzi magát akkor miért nem tesz ellene.
Szerinted mi erre a posztra a jó reakció? Szegény, milyen igaza van, sírjunk együtt?

berliner12 2013.12.20. 17:33:16

Elnézést, nem volt egyértelmű, hogy dev.null a szerző, amikor hozzákezdtem a kommenthez.

Mindenesetre az újabb kommentek tükrében hangsúlyoznám, hogy külföldre az menjen, aki úgy érzi, hogy az jobb lenne vagy legalábbis szívesen kipróbálná. Aki viszont úgy érzi, hogy otthon maradni lenne jobb, az ne írjon olyan posztot, hogy legszívesebben menne, csak 40 évesen már túl öreg hozzá. :)

dev.null 2013.12.20. 17:38:07

@berliner12: Csak a magam nevében tudok válaszolni, de sok igazság van abban amit mondasz. Meg sok hozzászólásban is volt olyan, ami elgondolkoztatott, szóval számomra mindenképpen hasznos volt a post és a kommentek olvasása.

Fütyf...: Nem tudom sajnos jobban leírni a helyzetemet, mint ahogy a postban leírtam. Ha a te életed fekete és fehér, és sose kerültél olyan helyzetbe amikor nem tudtad mi a jó, és két rossz közül igyekeztél a kevésbé rosszat választani akkor te vagy nagyon-nagyon szerencsés vagy, vagy nagyon fiatal.
Van olyan, amikor az ember kénytelen ilyen döntést hozni, és a post arról szól, hogy vagyunk ilyenek. Igen, nem érzem magam jól így, azért amit leírtam. Csak jelenleg épp nem látom, hogy ezen javítana az ország elhagyása. Mert jelenleg még az én agyammal az én élet könyvelésemben a megy-marad oldal summája a marad. Lehet rosszul számoltam, rosszul adtam meg vagy kihagytam tételeket. Pl. sokan mondják és sokan az ellenkezőjével is egyet értenek, hogy 40 évesen egy infós mit kaphat a nagy nemzetközi mustrán. Vagy hogy mennyire fontos a saját és az egzisztencia és mennyire fontos az, hogy olyan országba élj ami nem egy sötét alagútban robog teljes gőzzel a töksötét fénytelen vége felé.

Ez most nem olyan elmondom, hogy itt milyen, és hogy mennyibe kerül post. Ez olyan, elgondolkozunk rajta, megnézzük másik álláspontját post. Holnap majd biztos lesz valami könnyen emészthető újra, és megy tovább az élet :)

ffüttyfürütty 2013.12.20. 17:46:48

@dev.null: Mivel ezt ide írtad le ezért én ennyiből csak azt látom, hogy kifogásokat keresel, hogy bár szeretnél menni de mindenféle rajtad kívül álló dolog miatt marad a jórészt panaszkodás. Ezt ha nem egy Határátkelő nevezetű blogra írod, nyilván kevésbé hangsúlyozódik ki a határátkelési szándék.
Egyébként te olvastad a köztisztviselős posztot? Nem tegnap volt az igaz, de nagyon hasonlít a mondanivalója.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.20. 17:54:48

juteszembe, még két munkanap (hétfő, kedd), és utána rögtön a ládagyárból a reptérre. hét év bakker. nagyon nagyon nagyon be vagyok tojva. deviszont legalább gyakorlom perpill a vacogást, a meteorológia még pár nap ítéletidőt jelez, van vagy 15 fok, és már nagyon jó úton haladok a fullos megfázás felé :-( basszus a múlt hétig még zoknim se volt több mint egy pár, az is azért kellett, hogy sznorkelezés közben ne égjen le a talpam, ha épp nincs rajtam uszony.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.12.20. 18:01:53

Teljesen igaza van a szerzőnek!

Akár lépésre sarkall ez a valóságérzet, akár nem, ez fájdalmas és szomorú!

tableno 2013.12.20. 18:04:26

@megtürt személy: @MAC-Ka: Akkor most nektek is, szépen tagoltan: ha valaki nem vándorol ki, mert jól érzi magát otthon, szereti a hazáját, nem szeret külföldön lenni, vagy kisakkozta, hogy nem éri meg neki kimenni, azzal NINCSEN SEMMI BAJ. Senki nem állította, hogy az ilyen ember, gyáva, hülye, stb. Viszont itt egy olyan ember posztjára reagáltunk, aki saját állítása szerint NEM BOLDOG otthon, és kimenne, "ha megtehetné". Erre mondjuk azt, hogy ha nagyon akarná, igenis megtehetné.

ffüttyfürütty 2013.12.20. 18:17:44

@Chang Yai: Itt randa idő van, tiszta ködben ülünk pár hete, hó nincs, hideg van (legalábbis én hidegnek érzem :) ) szmog is van, szóval trutyi idő. Ide meleg zokni nem a napsütés miatt fog kelleni.

ffüttyfürütty 2013.12.20. 18:19:26

@Saman: Csak nem meghallottad hogy Kövérmadár mondott egy keretet? :) Mi újság mostanában sehol egy hosszú sámánposzt?

Herr Géza 2013.12.20. 18:19:57

@Chang Yai: "..basszus a múlt hétig még zoknim se volt több mint egy pár, az is azért kellett, hogy sznorkelezés közben ne égjen le a talpam, ha épp nincs rajtam uszony."
Fúúúj! Ha nem csajból lennél, simán azt mondanám, hogy @nyád !! (Bocs így is!) :-DDD

montroyal ( CAN qc) 2013.12.20. 18:20:11

eladja és kifosztja a maffiaként működő politikai és gazdasági elit,

nekem uj amit talaltam bar fiatalkorombol ismerem az igazi maffiasokat akik azza lettek( jomagam is hosszu ideig barportas voltam az atkosba) de meglepo hogyan vannak osszefonodva a politikusokkal rendorseggel birokkal es mennyire altalanosan es magas fokon...vegigplvasva dobbenet.. lehet cafolni hoghy azert nem ugy van ... de ezek a nevek esemenyek nem a levegobol jottek meg a szaz es ezer milliokm amik itt forognak ..
aki akarja felbosszantani magat olvasgassa vegig

pestisracok.hu/

ffüttyfürütty 2013.12.20. 18:24:20

@montroyal: aki fel akarja bosszantani magát? hát jó reklámot csináltál neki... :)

Herr Géza 2013.12.20. 18:29:45

@Kövérmadár:
Off. Milyen volt a nürnbergi turné? Vagy lemaradtam a beszámolóról? Esetleg szégyellös? Vagy felejtös?
On.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 18:33:43

@Herr Géza:
Nem írtam róla beszámolót itt, mert nem hiszem, hogy egy minimálisan is kapcsolódna bármelik itteni poszthoz :)

A blogban majd mindenképpen írok róla.

Egyébként nagyon jó volt! A tanfolyam is, ami inkább cégbemutató volt és az a része is, amikor le lettünk kenyerezve, hogy a továbbiakban is a vevőjük legyünk :D

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.20. 18:33:52

@morsels:

Ha így lenne, akkor minden Magyarországon élő szavazhatna.

megtürt személy 2013.12.20. 18:42:25

@berliner12:

nálunk még ma is van novell server dbase adatbázissal. Abban használtuk, a régi adatokat még ma is kérik állami szervek (munkavállalói adatbázist nem csak 5 évig kell megőrizni) és az adatkezelő/kereső program, a régi jobb mint amiket ma használunk.

Értelmetlen lenne átkonvertálni az adatbázist.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.20 17:34
Magyarország

UK2011 2013.12.20. 18:42:29

@Cascabel: BTW... azt hiszem mi ( te es en ) " utcabeliek" vagyunk... ugyanoda megyunk haza... Eger...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 18:57:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ha szeretnéd, akkor szavazhatsz helyettem is... a személyimet is odaadnám ha lenne.
Én majd csak itt voksolok jövő szeptemberben (a helyi és megyei listára, az országosra még nem szavazhatok).

2013.12.20. 18:58:51

40 évesen abban bízni, majd jön az ellenzék,és jobb lesz, nagyfokú naivitásra vall. Ebben a korban már meg kellene érteni, az egyik kutya, a másik eb.
Aki Magyarországon akar boldogulni, az ne azt figyelje, melyik idióta politikus mit mond,hazudik, hanem arra koncentráljon, hogyan tud boldogulni, haladni. Ismerje a jogszabályokat, de ne azért,hogy betartsa, hanem azért, hogy ki tudja játszani.
Ne bízzon senkiben, legkevésbé az úgynevezett "igazságszolgáltatásban"(rendőrség, ügyészség, bíróság).
Jegyezze meg, merre van a talpa, hogy tudja hová kell esnie.

Hogy ez undorító? Lehet. De senki ne legyen olyan naív, hogy azt gondolja, Ő vagy a "nép" majd rendet tesz. Egy lószart.

A Fidesz toronymagasan meg fogja nyerni a választásokat.
És még csak nem is olyan nagy deákírás megérteni, miért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 18:59:02

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131220/2013-04-07_074719_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mit kéne erre a posztra mondanom?
Tehermentes kertes házam van otthon biztos állásom volt és mégis 47 évesen kijöttünk.
Rághatjátok itt a gittet de egy dolog világosan kitűnik a posztból.
Az írója soha a büdös életben nem fogja otthagyni azt az országot.
Az egész poszt, a kérdésfeltevés költői.
A posztolóból hiányzik az ami minket elindított.
A dac.
A csakazértis megmutatom...
Jó, még két év után is nyomorgunk.
mosogatok a KFC-ben, pakikkal lakunk együtt, szar az egész. Miért? Mert azt mondták.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 19:01:14

@Herr Géza:
Haggyadmá' még most is létszámhiányosak az agysejtjei
:))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 19:37:03

@diggerdriver:
Haaat... nem mernem allitani, hogy szomjas maradtam :)

2013.12.20. 19:50:02

@Bebbi: "Mondjuk amit mindenkeppen lehetne csinalni az az, hogy levaltani az elmult x ev politikusait."

De hogyan? :)

2013.12.20. 19:52:26

@**mimi**: Faszt kell rajzolni a választási lapra. :DD Így is kifejezheted a véleményedet.

auntbessi 2013.12.20. 19:59:41

@diggerdriver: mondjuk az lehet, hogy problemat fog okozni kesobb, ha nem teszel felre nyugdijra, ugyanis a jelenlegi parszaz font turora sem eleg, aztan mintha a feleseged se dolgozna
felno a gyerek ugrik a child tax credit, és lehet nem lesz olyan szep hely az a London
azert itt aki szegeny nem sokban kulönbözik egy magyar minimalberestol
en speciel nem is jarok olyan boltba, ahol lathatok itteni kisnyugdíjast, mert azok nem am csirkefarhatat vesznek, hanem a lejart szavideju, vagy ahhoz kozeli 15dkg halat, ami messzirol buzlik

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.20. 20:19:48

@Muscari: nekem jónak mondod, éppen most velük egy vitánk. amiben igazunk van, de ők már másodfokon vizsgálják, mintha presztízskérdés lenne:( nem mernek határozatot hozni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.20. 20:20:39

@Pernilla: hát ha nekem most ennek csak a fele lenne meg, ne nézegetném a határt...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.20. 20:21:57

@Kövérmadár: " Ha mar megsem akarja, akkor 5 honap es kormanyt valt a nep"

csak a többség barátokkösztön nevelkedett és nem tudja, mit kell választani, hogy az legyen, amit tényleg akar.

morsels (törölt) 2013.12.20. 20:38:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
De azert azt ertetted, hogy en mit irtam, ugye? :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 20:59:43

@Babette_:
Ez már a nép hibája, a lehetőség adott.

14 éves voltam, amikor a béka kezdődött, nézhettem volna, nevelkedhettem volna rajta, mégsem tettem.
Vajon miért?

Igazság szerint nehezen tudok eligazodni az embereken. Vagy a többség olyan menthetetlenül buta és reménytelen, hogy igazából teljesen mindegy az egész, kár erőlködni, inkább ott kell hagyni őket, hogy dagonyázzanak a mocsokban. Vagy nem tudom...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.20. 21:01:21

@Kövérmadár: sose néztem. és annak ellenére se tudom, mi ez, hogy tolják az arcomba.
és a múltkor elcsodálkoztam, hogy olyan emberek nézik, akikből sokkal de sokkal többet néztem ki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 21:08:45

@morsels:
Persze, hogy értette, csak szeret úgy csinálni, mintha... :)

@Babette_:
Akkor én annyival vagyok agymosottabb, hogy tudom mi az, de ellenálltam.
Nekem is sok ismerősöm nézi vagy nézte. A 2000-es évek elején még meg-meg fordultam egy mIRC fórumon (nem tudom jól írtam-e), ott rendszeres volt, amikor valaki benyögte: BK... hónapokig nem értettem, mire végre leesett. Valahogy nem létezett az én saját, mini univerzumomban :D

Biztosan csináltam helyette más hülyeséget...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.20. 21:11:29

@dev.null: hu, te meg tudod, mi az a clipper?:)

**mimi** 2013.12.20. 21:16:55

@Philosoraptor: :D...gyakorlom a következőig :)))))))))))

morsels (törölt) 2013.12.20. 21:30:20

@Kövérmadár:
Tudom en is, hogy ertette.
Nem hulye a birca :-)

berliner12 2013.12.20. 21:44:08

@megtürt személy: Én is tudok olyan céget, ahol pontosan ez a kombó működik (egyebek mellett). Sőt, rokonom döntéshozó az adott helyen és ő sem akarja lecserélni ma sem, noha szakembert már nem könnyű találni hozzá otthon. Ugyanakkor valószínűleg az is igaz, hogy a start-up szcéna, meg a legnagyobb nyugati multik kevésbé használják már.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 21:53:57

@morsels:
Max annyira nem hülye hogy igaza van. Ezt írtad te:
"A szavasz elvileg arrol szol, hogy a sajat korulmenyedet befolyasolhatod, valtoztathatod azzal, akit kepviszelsz. A te esetedben ez nincs igy, hisz nem Magyarorszagon elsz. "
Max válasza:
"Ha így lenne, akkor minden Magyarországon élő szavazhatna."

Teljesen igaza van.
A te gondolatmeneted alapján aki Magyarországon él de nem magyar állampolgár az is szavazhatna.
Például a vendégmunkások. A Magyarországra nősült szír orvos aki még nem magyar állampolgár.
Sőt képzeld el a sok harmadik világbeli menekültet akik táborokban vannak Magyarországon hogy ők is szavaznának hiszen az életüket nagyban befolyásolja melyik párt kerül hatalomra.
Kúrvára nem mindegy nekik hogy az SZDSZ vagy a Jobbik.
Magyarországon élnek,
Igen.
Befolyásolja az életüket a szavazás végeredménye?
Igen.
A törvényeket nem lehet személyre szabni.
Ha az a törvény hogy minden magyar állampolgár szavazhat akkor szavazhat.
Vagy mondjuk azt hogy a külföldön élő magyar állampolgárok azok nem de a Magyarországon élő nem magyar állampolgárok igen?

morsels (törölt) 2013.12.20. 22:08:30

@diggerdriver:
Te most kotozkodsz.
En nem torvenyekrol, szabalyokrol irtam, hanem hogy _elvileg_ miert valaszt az ember valakit, aki az o erdekeit kepviseli.

Innentol kezdve persze lehet vitatkozni egy csomo dolgon; de en nem is vontam ketsegbe a birca jogat, hogy szavazhat.
Ugye :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 22:18:18

@morsels:
Eszemben sincs kötözködni csak a te irásodra Birca válaszolt és az arr az írásra jó válasz volt.
Én értem hogy min rugóztok csak nem értem miért?
Nem tökmindegy hogy Birca szavazik vagy nem szavazik?
Egy csomó ember fel van ruházva szavazójoggal mindenkinek saját egyéni döntése hogy szavaz vagy nem.
Még azt is hozzáteszem hogy fel tudnék sorolni néhány százezer Magyarországi LAKOST akiket kevésbé szívesen látnák az urnák előtt mint Bircát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 22:30:27

@diggerdriver:
Egyszerűsítek: csak azok a magyar állampolgárok szavazhatnak, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel.
Külföldön élés nem-bejelentését pedig szankcionálni kell annyira, hogy jobban megérje kijelentkezni. Elvégre ha máshol dolgozik, minek neki a magyar cím?

Lassan 2 éve kijelenteztem, semmilyen hátrány nem ért miatta. Leveleket pedig minden "szolgáltatótól" át lehet irányítani egy adott címre (nekem a mai napig jönnek a diákhiteles leveleim Nóriék régi címére. Majd megkapom... ha akarom ;)

Nem szavaz a külföldön élő és pl. az elítéltek, hiába állampolgárok.

MAC-Ka 2013.12.20. 22:30:30

@tableno: "... vagy kisakkozta, hogy nem éri meg neki kimenni, azzal NINCSEN SEMMI BAJ. Senki nem állította, hogy az ilyen ember, gyáva, hülye, stb. Viszont itt egy olyan ember posztjára reagáltunk, aki saját állítása szerint NEM BOLDOG otthon, és kimenne, "ha megtehetné". Erre mondjuk azt, hogy ha nagyon akarná, igenis megtehetné."

Szerintem pedig épp arról van szó, hogy "kisakkozta".
("mert józan ésszel és számolva azt látjuk, ez a kisebbik rossz.")
Nem, ez nem csak azt jelenti, hogy a pénzt, jövedelmet, anyagiakat számolunk. Talán tizen-huszonévesen még ennyi is elég.

"Ha nagyon akarná..." Szerintem ez egy tipikus klisé amire amúgy haragszom, de ezt hagyjuk. :)
(Igen, van olyan is, aki tényleg nem teheti meg, és annyira nem is akarja akarni :), mert azzal máshol veszítene :( .)
Viszont pontosan azt írta a posztban, hogy ha akarná, kimehetne. Nem boldog itt, de "kisakkozta", és azt látja ott sem lenne boldogabb.
Lehet hogy téved. Aki másképp látja próbáljon érvelni, lehet hogy megvilágít számára olyan dolgokat, amit nem jól tud/érez. Helyes.
De amikor szimplán nyavajgónak minősítik, vagy olyannak aki jól érzi magát a meleg sz.rban, stb, az nem érti amit a poszter írt.
Az okokat, hogy miért nem érti ki-ki találja meg magában.
Ennyit írtam, nem többet.

Egyébként hogy kik írtak ilyet, kik nem, azt nem jegyeztem meg, csak elolvastam 10-20 hozzászólást amikor idevetődtem :) Volt benne néhány ilyen, ezekre regáltam. Lehet, hogy a többi 100 nem ilyen volt, meg az azóta írt másik 100 se, amit nem olvastam, de gondolom azok nem is vették magukra.

Gözeke 2013.12.20. 22:30:44

Tudom, hogy ez csak egy mellékes megjegyzés volt, de mar nagyon sokszor láttam, hogy az emberek azt hiszik, hogy külföldön csak mosogatni valamint árut feltölteni lehet, pedig ez tökre nem így van, ha beszél az ember külföldiul. Külföldön az mosogat, aki otthon is hasonló munkát végezne.
En pl. Otthonról jelentkeztem külföldre pénzintézethez normális állásra, es felvettek. A munkám érdekesebb, mint otthon volt, ezért is vágtam bele. Az igaz, hogy sokáig nézegettem a hirdetéseket, mire találtam olyat, ami az érdeklődésemet is felkeltette, es úgy is gondoltam, hogy van ra esélyem.
Röviden: azért ne maradjon otthon senki, mert nem szeret mosogatni.

Elizabeth72 2013.12.20. 22:30:46

@MAC-Ka: Igen, fiatalabb vagyok 41 evesen :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 22:36:24

@diggerdriver:
Csak nem értünk egyet valamivel.
Nincs rugózás... vagy ha ez az, akkor te miért rugóztál azon, hogy a lányoddal tisztességtelenek voltak?
Törvény adta lehetősége volt a Sparnak (ha jól emlékszem) így eljárni. Nincs sehol probléma...
(ez persze nem igaz, csak máshonnan világítom meg a dolgot)

tableno 2013.12.20. 22:45:26

@MAC-Ka: "Szerintem pedig épp arról van szó, hogy "kisakkozta". - ez nagyjából világos is lett, de csak a későbbi hozzászólásaiból.

A posztban viszont azért ilyen mondatok is előfordulnak: "Mert bár rossz itt, és látjuk, máshol jobb lehet élni, a mi generációnk és a mi rétegünk már nagyon nehezen mozdul meg. Erről bizony lemaradtunk, 20 évesen nem tépelődnék, már rég máshol élnék." - erre mondta a hozzászólók többsége, hogy még 40 évesen sem késő, ha tényleg elvágyódik.

morsels (törölt) 2013.12.20. 22:48:23

@diggerdriver:
Te, en nem rugozok semmin :-)
Nade most vannak a torvenyek, meg vannak valamifele moralis, etikai 'szabalyok'. Birca meg szereti epp azt hasznalni, amelyik szamara kedvezo :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 22:49:51

@Kövérmadár:
ok. Nem rugóztatok csak nem értettetek egyet Bircával.
Én sem értek veled egyet hogy a magyarországi lakcímmel rendelkezők szavazhassanak.
Nekem is van magyarországi lakcímem és senkinek nincs köze hozzá hogy hol élek.
Mivel nem a lakcím a lényeg hanem hogy nekem ott egy ingatlanom van. és nem venném jó néven ha holnap egy párt alkotmánymódosítással állami használatba venné.
De szűkítsük tovább a kört.
Én azt mondom hogy csak írástudók szavazhassanak.
Sőt csak aki elvégezte a 8 osztályt.
Még tovább megyek, IQ szinthez kötném.
25éves kortól 60évesig.
Ugye a gyerekek nem szavazhatnak? Na a 60év felettiek már szenilisek a második gyerekkorukat élik:)))))))
Szóval azt akarom kihozni belőle hogy lehetne ezt a végtelenségig variálni.
Kinek milyen érdeke fűződik hozzá.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 22:50:41

@MAC-Ka:
Már sokan mondták, hogy nem csak az anyagiak számítanak. De ez egyéni preferencia kérdése szerintem.
Az anyagi biztonságon kívül szerintem a balkezemen megtudnám számolni, hogy mi fontos. Kb. a közvetlen családom.
A barátok úgyis elkopnak, az ismerősök méginkább.
Lehet kergetni álmokat, eszméket, de a végén úgyis ott állsz és csak pislogsz, hogy akkor merre tovább, mert amiért feláldoztad a lehetőségeidet, már régen nem létezik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 22:51:23

@morsels:
Én is.
Gyarló az ember:))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 22:57:04

@diggerdriver:
Tehát ne is próbáljunk meg találni egy picit más, talán jobb rendszert?
Hagyjuk inkább úgy, ahogy van, az a biztos, ha nem piszkáljuk... valahol jogos, Magyarország esetén tökéletesen működik, 23 éve nem történt semmi előrelépés bizonyos tekintetben. ;)

Az ingatlanod állami használatba vétele a szavazatijogtól függetlenül is bármikor megtörténhet, nem? Remélem azért nem lesznek álmatlan éjszakáid miatta... :)

Egy szó, mint száz (eszmsz), lehet szavazni, tegyétek is, nem fogok ott állni és fegyverrel eltiltani senkit. De akkor sem tartanám etikusnak, hogy elmenjek szavazni olyan dolgokról, amik utána nem az én hátamon csattannak.

(btw ingatlanom nekem is van ott...)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 22:57:57

@morsels:
Pont ez merült fel bennem is :)
Szelektív erkölcs :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 23:03:15

@Kövérmadár:
Még mindig nem értjük egymást.
Én sem megyek szavazni de senkinek a szándékát nem vonnám kétségbe holmi etikus szempontok szerint.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.20. 23:05:17

@Kövérmadár:
Most ne menjünk bele az etika és az erkölcs különbözőségeibe.
Én olyan etikusan vagyok erkölcstelen hogy öröm nézni.
:))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 23:13:04

@diggerdriver:
Nem, valószínű tényleg nem értjük egymást...

Épp a melós Pityu almáját nézzük...

bpetya75 2013.12.20. 23:36:05

@dev.null:

Ha a kommentek alapján erősödött benned a változtatás gondolata, akkor első lépésként érdemes lehet országon belül váltani. Feleségem cége senior java fejlesztőt keres ;-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.20. 23:39:01

@Cascabel: definiald mia honvagy:D Anelkul nem tudom, hazudok-e. Azt meg nem szeretnek.

Latcho Rom 2013.12.20. 23:51:11

@tildy:): Utcad illata tavaszkor. Egysor Brody, neked talan Kispal.
Vasarcsarnok, szecska gozforduje, pogacsa a bufeben, egy sorrel.

Racponty! :)

user137 2013.12.20. 23:51:59

@puhacica:
nem szabad beszarni! :) nekem semmi jövőképem nem volt otthon, amellett, h nagyjából az átlagfizetés ötszörösét kerestem "infós" melóval, szépen krómozott cégesautóval és 1,5 kifizetett lakással a hátam mögött 31 évesen.

2 éve kinn vagyok Svájcban, itt egyszerűen el kell fogadni, h az első két évben nem lehet spórolni. De azért beesett egy kocsi privátban, egy motor, egy raklap gadget, összerakva évi 5-6 millió forint simán megvan úgy eltéve, h közben nem spórolunk, és párom még nem is dolgozik.

Az első 2 év nehéz. A kultúrsokk nehéz. A barátok és a nagyobb család távolléte nehéz. Magyar csajok nélkül nehéz. Pest hiányzik és itt mindig idegenek maradunk, az egzisztenciába viszont itt nem tartozik bele a 2 kifizetett lakás (2-4M CHF). :-)

De bármikor hazamehetek, a 2 lakásunk kiadása egészen jó otthoni passzív jövedelmet ad, még 3-5 év és veszünk mégegyet, onnantól meglesz az a szintű passzív jövedelem, ami mellett nem is fontos igazából dolgozni otthon, ha haza akarnánk menni.

Latcho Rom 2013.12.20. 23:53:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ugy tunik a tobbseg nem ert veled egyet, de szived joga mit csinalsz.

Kékróka 2013.12.20. 23:54:13

@Gözeke: "Külföldön az mosogat, aki otthon is hasonló munkát végezne."

Nem egészen. Nekem olyan szakmám van, ami inkább Mo.-hoz köt. Nem tudom olyan szinten a nyelvet, hogy kint - bárhol - labdába rúgjak, ergo marad a bébiszitter/mosogat kombináció.

Azért regisztráltam, mert ugyan pár hónapja olvasom már ezt a blogot, de a mostani poszt volt az, ami részben engem is érint.

Először 2010 telén döbbentem meg, amikor 4M Ft-om bement a kalapba. Másodszor 2012 februárjában, amit úgy fogalmaztam meg magamban: most halt meg bennem a honvágy. Harmadszor akkor, amikor huszonsok év után csoportosan elküldtek.
Jelenleg egy hete munkanélküli vagyok, 50 egy-két éves, a gyerekem felnőtt, végzett, jó munkája van, engem csak az tart vissza, hogy már nem bírom úgy a mosogatást, mint 10 éve. Bárcsak negyven éves lennék:):)

MAC-Ka 2013.12.20. 23:54:13

@Kövérmadár: Igazad van, egyéni preferenciák kérdése, mások másképp szocializálódtak, más értékrend szerint élnek.
De ne gondold, hogy csak a tiéd létezik, ahogy én sem gondolom, hogy csak az enyém létezik. Azt még kevésbé, hogy egyik jobb a másiknál.
Ezt IS értem a másik álláspontjának megértésén.

MAC-Ka 2013.12.20. 23:54:13

@tableno: Azt hiszem eddig is világos volt, hogy nem azzal van a bajom, aki azt mondta, még most sem késő.
Azokkal akik nem képesek elfogadni azt, hogy mások más szempontok szerint mérlegelnek és nem ugyanaz a véleményük mint a másiknak.

MAC-Ka 2013.12.20. 23:54:13

@Elizabeth72: Nálam (50) biztosan fiatalabb vagy. És nyilván más élettel, tapasztalatokkal, lehetőségekkel a hátad mögött.
Nem feltétlenül jobbal, vagy rosszabbal, csak mással.

Amlin Jack Bauer 2013.12.20. 23:54:13

Karesz mester, én 7-8 éve külföldön nyomom az IT-ban.
Figyusz nekem a külföldi meló olyan volt mint a rabszolgafelszabadítás.
Engem ez az egyébként tüneményes ország (igazából most egy sz@rkupac) mindig lehúzott, visszatartott, lenyomott
Azóta:
1. nincs magyar főnököm !!!
2. rendesen megfizetnek
3. kikérik a véleményem és bevonnak a döntésekbe
4. szabdságom van mit hogyan csinálok és hogyan osztom be
5. ha elb@szom nincs lekúrás, ha jól csinálom megdicsérnek
6. nem marketing, de tényleg csapatban dolgozom

Hidd el ha tudsz nyelvet és 2 doloban jó vagy legalább, akkor király leszel. Még most menj, ha akarsz jövőképet magadnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.20. 23:57:15

@Cascabel: @tildy:):
Igen, egy pontos definició nem ártana erre...

@shakti_rom:
Úgy hiányzi egy sor Bródy, mint az 56-osoknak egy sor tűz... :D

@diggerdriver:
Volt egyszer egy fickó, Melós Pityunak hívták. Volt neki egy híres Almája...

Gondolkozz! ;)

user137 2013.12.20. 23:58:48

Karcsinak meg: nagyon jó poszt, én pont ugyanezt a flasht éltem meg, amikor kijöttem ide, és rájöttem, h totálisan nulláról indulok újra. Kicsit bővebben: nyusziulafuben.tumblr.com/post/21609544267/minden-relativ

De fel lehet állni, nem kell mekiben mosogatni (pláne egy biztos IT tudással a hátad mögött), és 45 év az még pihe! A héten egy 65 éves pasassal fallabdáztam!

A legjobb dolog a határátkelésben, h az Indexet már csak vicclapként olvassa az ember. :)

Latcho Rom 2013.12.21. 00:01:05

@Kövérmadár: Mingya felrakom neked a Koztarsasagos notajat ha cviderkedsz! :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 00:06:01

@MAC-Ka:
Természetesen.
Vannak más értékrendek és ameddig azok nincsenek az emberre erőltetve ("... itt élned, halnod kell ..."), addig nincs semmi baj.

A mai posztot valószínű nem értettem meg teljesen. Nekem az jött le belőle, hogy nem boldog, nem tetszik, amit lát de mégsem akar elmenni.
Na most ez nekem ellentmondás, bárhonnan nézem. Illetve, és ez tény, én vagyok túl egyszerű fajta.

Remélem nem fogja megbánni a posztoló, bárhogyan is dönt... ha marad, okolhatja magát, ami rettenetes érzés. Ha megy és nem jön be, akkor meg mi (is) tehetünk róla, ami szintén nem jó dolog.
Ezért mondtam, hogy üljön le, ásson jó mélyre magában, keresse meg a legalapvetőbb mozgatórugóit és azok alapján döntsön. Így nagyon nem hibázhat szerintem, ha mégsem sikerül, legalább megpróbálta (OK, a maradás nem megpróbálás, de úgyis érted, hogy mire gondolok).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 00:21:23

@shakti_rom:

"Utcad illata tavaszkor. Egysor Brody, neked talan Kispal.
Vasarcsarnok, szecska gozforduje, pogacsa a bufeben, egy sorrel.

Racponty! :)"

Hogy mirol beszelsz?
Se Kispalt, se Brodyt nem hallgatok, de ha kedvem szottyan netan magyar nepzenere, azt is be tudom itt tenni a lejatszoba.

Vasarcsarnok: az mi es hol van. Ja hogy Budapest? Nem vagyok pesti.
szecska gozforduje: fogalmam sincs errol sem.

Pogacsa a bufeben: ha itt megkapom, akkor pont ugyanugy izlik, parom meg istenien sut, szoval megkapom.

Sort - kiveve a belga gyumolcsoset- nem szeretem.

Racpontyot meg talan meg eletemben nem ettem.

Az utca illata tavaszkor meg leginkabb allatszagu, leven falusi lanyka vagyok, paran meg tartanak marhat, disznot.

Latcho Rom 2013.12.21. 00:26:42

@tildy:): vasarcsarnoKok, feny utcai, bem rakparti, a legnagyobb nevet elfeledtem. Szecska:!Szechenyi furdo.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 00:31:07

@shakti_rom: Pff. A kozgaz melletirol ( Nagyvasarcsarnok?) tudok, a Batthyany terirol is, ezekben voltam is.

De semmi nem kot hozza. A feny utcain talan sosem jartam, max hallottam valahonnet.
Egyszeruen ezek szamomra megfoghatatlan dolgok, a vilagon SEMMI nem kot hozzajuk.

Amikhez kot, azok az izek. De leven itt is megkapom, meg tudom oldani, ezert nincs honvagyam. PErsze azert egy Tibi csoki, vagy egy nosztalgiaszaloncukor jol esik, de nem Magyarorszag hianyzik, hanem a jo dolgok, amiket szerettem/szeretek. ( pont igy a nemeteknel kaphato sonkak ize, es meg sorolhatnam)

Latcho Rom 2013.12.21. 00:34:40

azaz, szinek, illatok, szeretem oket. Epiteszetileg is csudak..

Hanyszor jarsz otthon egy evben?

Shanarey 2013.12.21. 00:39:46

Rég jártam erre, de olvasni azért szoktam, ami ide kikerül.
Néha megbánom, néha nem.
Mármint az olvasást.
:-)

A poszt, röviden: Mi ez a marhaság.

Hosszabban: Ha arra vársz hogy rádumálnak, a határátlépésre már késő.

A poszt jól kezdődik, (többnyire) értelmes konklúzió,az ország állapotát illetően.

Szóval 40 évesen, már nem jó ötlet ki tekeredni az országhatáron túlra? Majd ha lesz ez ügyben tapasztalatod akkor mesélj erről, ne most. Voltam alkalmazott, elmúlt. Voltam cég, elmúlt. Voltam vállalkozó, ez is elmúlt. Volt családi házam, volt balatoni nyaralóm, volt autóm, volt családom, ebből az autó megvan,(egy barát boldogan használja, mert neki még Ladája van) a többi már múltidő. Amíg minden rendben volt körülöttem én sem láttam semmi okot erre, a kitekeredésre. Utána viszont a maradásra lett egyre kevesebb indokom. Amint letudtam minden tartozásomat munkaügyben (volt néhány beígért projekt, és két befejezésre váró), és összejött elég pénz az indulásra, leléptem, és aljas módon ettől nem lettem se öregebb se fiatalabb 45. évem is betöltve november végén. A válás után lett egy szobám az anyámnál, most van egy szobám a barátomnál akivel együtt bérlünk egy lakást, de az ő nevén van. A te esetedben akárhová mennél is elvben a pénzedből neked is lehet ugyanúgy egy lakásod, legfeljebb nem akkora és nem annyira berendezett. De ha ez neked gond akkor ne is olvasgass itt a HÁ-n. Ja igen, gyenge közepes angolom van és nem félek használni.(nem a fenét) Ja és informatikus sem vagyok.
:-)))

Shanarey 2013.12.21. 00:42:29

@ChristineK:

Ha erre a kérdésre válaszolok, engem beperelnek.
:-))

A fiam nem informatikus, és nem éppen középfokú az angoltudása.
Biztos valamit rosszul csináltunk, a kedves exem és én.

Latcho Rom 2013.12.21. 00:42:37

honvagynak azert kell egy ev tavollet, gondolom en.

Shanarey 2013.12.21. 00:43:59

@Cascabel:

Coelho ezt 5 mondatban írná le nyugi, neked ahhoz még sokat kell edzeni.
:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 00:46:30

@ChristineK: mi az hogy kozepessel, alapfokkal!
Siman, egyszeruen. Erdekli a programozas, nagyjabol megerti a dokumentaciot, es csinalja. Ennyi.
@shakti_rom: Volt ido , amikor 1 ev utan mentem Magyarorszagra ( megvan az oka, mostanaban miert ilyen gyakran, csaladi) , akkor sem volt honvagyam. 4 eve elunk kinn.

Shanarey 2013.12.21. 00:59:37

@samsem:

Az anyám él már csak, és ő 72 éves, de nem nyavajgott hogy miért megyek ki, és nem rendezett pityergő versenyt sem emiatt az indulás napján. A szülő (ha normális) akkor tudja mikor kell elengedni a gyereket. Minden héten beszélek vele, és meghallgatom a szokásos kérdést, eszek e rendesen, van e elég pénzem stb.
persze néha elsüti azt a mondatot hogy miért nem megyek haza, és meghallgatja a választ ami majdnem ugyanaz mint máskor, és ennyi.

Almandin 2013.12.21. 01:18:11

Ez egy nagyon jó poszt, mert olyasmit taglal, amit az eddigi posztok nem nagyon. Egy középkorú embernek valóban nehezebb lehet mozdulni, mert sok esetben a megállapodott, nyugodt élet iránti vágy már erősebb lehet. Sokakat nem vonz az, hogy 35-45 évesen kimenjenek Angliába mosogatni, és olyan szálláson kelljen lakniuk akár 5-10 évig, ahol egy szoba ajtaját se tudják magukra zárni, normális magánéletre meg esélyük sincs. Ha otthon hagyták a párjukat, nagy eséllyel tönkremehet a kapcsolat, ha épp egyedül vágnak neki, akkor nem nagyon tudnak így tartós párkapcsolatot kiépíteni. Sok ember nem arra vágyik, hogy pár havonta, jobb esetben pár évente más legyen a partnere, mert a hányattatott körülményei miatt nem tud megállapodni.
Csak kevés munkavállaló megy ki ebből a régióból magas fizetésért tartósan (olyan fizetést kell elképzelni, amiből egy lakást ki tud egyedül bérelni), a többség az éhenhalás elől menekül és ritkán tud jobb állást, körülményeket találni magának.
30 év alattiak még jobban tűrik a tömegszállást (kollégiumhoz hasonló helyzet) és nem mindenki akar nyugdíjig így élni, néhány évig még izgalmas is lehet. Viszont 30 (40) felett a legtöbb ember lelki igényei már mások.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 01:31:21

@Almandin: "és olyan szálláson kelljen lakniuk akár 5-10 évig, ahol egy szoba ajtaját se tudják magukra zárni, " Ez ilyen levegobol szopott hulyeseg? Aki kicsit is kuzd ( es mondjuk a parjaval van kinn) , 1-2 even belul siman berel maga lakast.

Shanarey 2013.12.21. 01:31:45

@Saman:

Te majdnem olyan vagy mint Piszkos Fred a Rejtő Jenő által írt regényekben. De csak majdnem, de az a része működik hogy akit te megdicsérsz annak lőttek.
:-))

Latcho Rom 2013.12.21. 01:32:55

@Almandin: lehet nalad felvetelt kerni a fideszbe?
:)

Shanarey 2013.12.21. 01:44:40

@Almandin:

Értem én hogy rémregényeket olvasol, de miért kell ezt reklámozni?

Shanarey 2013.12.21. 01:47:22

@shakti_rom:

Ezen a blogon, akár a TEK-be is.
Itt van mindenki, azok közül akik betűszavas névvel rontják a levegőt.

dev.null 2013.12.21. 02:10:12

Utóbbi pár óra kommentjeire reagálva visszafele.

@Almandin: Te legalább megértetted miről szól a post :) Fura, hogy sokszor azt kell újra és újra megmagyaráznom ami ott van fekete-fehéren a postban. Valószínűleg nem mindenki értette meg teljesen, de nem akartam bő lére ereszteni a dolgot. De azt hiszem akiknek szólt ők megértették, ez olyan mint a fb-on terjedő régi dolgokat felsoroló listák, hogy ha bólogatsz X éves vagy.

@MAC-Ka: Szintén jól látod a dolgot, és nem azért mondom mert mellém állsz, hanem tényleg erről szól a post.

@Shanarey: Lehet marhaság, de ha jól értem a te lelépésedhez is kellett egy közel lenullázás előtte te se léptél. És a post nem pont erről szól?

@Babette_: Annyira tudom mi a clipper, hogy még mindig fut egy-két programom amit abban írtam :) Sőt pár éve megnéztem, és durva meglepetés ért: Működik a fordító a mostani gépeken is. Ez azért meglepő, mert pl. a borland pascal compiler már rég elszáll nullával való osztással :) Jól megírt robosztus nyelv az. Csak hát már sz*rt se ér a tudása.

@lexrex: Tudom, hogy naivitás hinni a politikai változásban, de valamiben csak hinni kell, ha már nem vagyok vallásos se :)

Általános vélekedésekre válasz: A 20 évesen már nem lennék itt nem a korra vonatkozik kizárólag. Arra is, 20 évesen simán elvoltam bárhol, voltam koleszos 4 évet, meg katona is 1 évet, tehát tudom milyen a tömegszállás, sőt fél évet backpackers-ekben töltöttem külföldön. 20 évesen nem volt mit veszítenem, közel nullán voltam, nem volt egzisztenciám. 20 évesen kezdtem építeni magam, és ugye ezt is írtam, hogy most lenulláznának akár így 40-esen, akkor is mennék. A hangsúly a LENULLÁZÁSON van.
Most nem csak azért nehéz a váltás , mert 40 éves vagyok, hanem azért mert 40 éves egzisztenciával rendelkező ember. Nem csak a 40 miatt nehéz váltani, hanem mert tudom, hogy amit itt most elértem már nem biztos, hogy újra elérem ha önként és dalolva MOST felállok és elmegyek.
De ez is le van írva, csak valahogy nem mindenki értelmez minden mondatot. Pedig higgyétek el, minden mondatnak van jelentősége, nem csak azért van ott hogy fogyjon a tinta :)
A számadásban benne van az, hogy most van otthonom, ahova jó hazajönni. Mert szeretem a nyugalmat, nem akarok pakival vagy akár magyarral osztozkodni egy bérleményen. Szeretem, hogy kimegyek a kertbe, az én kertembe, ahol a kutya futkoshat, a kertitóban a halak úszkálnak, nekem ott a pancsoló ha hőség van és beülhetek egy sörrel és tudom, ez AZ ENYÉM. Azt értsétek meg, hogy a post arról szól, bár itthon jól élek, még így is benne van a serpenyőben (igaz egyenlőre a könnyű oldalon) a távozás. Csak az a réteg akit képviselek ha számot vet itthon marad. Mert ha megy, ahoz hogy ide újra eljusson már rövid az élete, vagy ha eljut már nem tudja élvezni. Ennyi, a post ennyi. Nem gyávaság, vagy hazafiság. Lustaság? Igen, az igen. Langyosvíz, ezt már kitárgyaltuk. Vágy a stabilitásra? igen. A kalandokat a nyaraláson keresem, de az év további több száz napján nyugalmat akarok. És azt hiszem ezzel sokan vagyunk így. De ettől még látjuk ami körülöttünk zajlik.

Mellesleg a kivándorlókhoz még egy gondolat, amin nem tudom elgondolkoztak-e.
Jó hogy most van pénzed fizetni az albérletet, és mi lesz ha munkaképtelenné válsz? Elüt a villamos, autóbaleset, stb? Tudom, hogy külföldön nem szokás a saját ingatlan, ellenben a bérleményből meg kivágnak ha nem fizetsz. Fel vagytok erre készülve, életbiztosítás, mittomén micsoda? Nem kötekedés, csak kérdem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 02:15:04

@dev.null: es aki otthon hitelt vesz fel? Rengeteg embernek nincs meg kifizetve 40 eves korara a hitellel terhelt lakas. Pont ugyanannyira lesz o is foldonfuto.

Annyim nekem pl. van, hogy Magyarorszagon tudnek egy lakast venni. Nem kacsalabon forgot, de lenne hova mennem, nem lennek foldonfuto.

Amugy igen, van eletbizti is.

dev.null 2013.12.21. 02:15:28

Ja még annyi, hogy tényleg köszönöm a hozzászólásokat, mert azért sok aspektusból meg lett világítva úgy érzem a téma. Magam is sok újat kaptam, és került néhány érv a távozás serpenyőjébe is. Frankón, nem mondom azt, hogy most akkor útilapu, de mozdult a mérleg nyelve egy kicsit.
Szóval tényleg köszönöm a kommenteket, véleményeket, biztatásokat, megértést és az ellenkezést is, mert ezekből mind tanulni lehet. Én legalább is tanultam :)

dev.null 2013.12.21. 02:17:25

@tildy:): Igen, de én és a postban szereplő réteg ugye NEM hitelre vett kecóban csücsül. Meg autóban ül. Meg hitelből vásárol.
De ha kimegyek akkor az lenne, hogy vagy hitel vagy bérlemény. Mert aki azt mondta itt, hogy az indulótőkém nem olyan kevés ők is annyit mertek csak mondani, hogy ezzel már előlegezhetek egy kisebb lakást. Na abból vágnak ki mint a macskát adott esetben. A mostaniból meg nem. És ugye erről szól a post :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 02:28:20

@dev.null: fene tudja, tok valtozo.

Van par infos ismeros, es hiaba keresnek otthon relative jol, de... Hitelbol vett lakasban, vagy autoban csucsul.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 02:30:23

@tildy:): Mondjuk az is igaz, hogy inkabb ok kozelebb vannak a harminchoz, mint a negyvenhez.

dev.null 2013.12.21. 02:35:27

Az én "nincs hitelem de van egzisztenciámhoz" hozzátartozik, hogy a 20 éves pályafutásom 80%-ában 2 de inkább 3 "állásom" volt. Ez nem azt jelenti, hogy nappal programoztam éjjel meg kidobó, hanem volt egy főállásom mellette vállalkozás, ahol legalább 2-3 néha több helyre is bedolgoztam.
Nem volt ingyen semmi, én a családomtól egy commodore plus/4-et kaptam amin elkezdtem programozni. Egyébként meg bátorítást és helyet ahova hazamehettem anyu főztjét enni, de minden centért én magam dolgoztam meg. Saját béremből vettem lakás, saját kezemmel újítottam fel, saját pénzemből finanszíroztam a fél éves külföldi nyelvtanulást és világlátást. Self made man, ahogy az angol mondja.

Shanarey 2013.12.21. 02:50:18

@dev.null:

Nekem a család volt az ami miatt eszembe sem jutott, csak annyi, hogy majd egyszer, de a hogyanon sosem gondolkodtam, akkoriban más volt a fontos. Neked ez a rész nem aktuális. Az hogy mit teszel és mit nem rajtad múlik. Nekem akkor nem volt rá okom. Működött az életem, de jött az a bizonyos válság, és a dominó elindult, és ennek a vége idén szeptemberben Skócia lett. Ami a lényeg, ne azon gondolkodj elindulsz e vagy sem, hanem azon hogy hogyan tovább ha így döntesz és hogyan tovább ha nem. Az idő megy, és a mai eszemmel tudom jobb lett volna 2009-2010 között lelépni, de én is gondolkodtam, ahelyett hogy a hogyan tovább érdekelt volna.

@Philosoraptor:

Így biztosan nem:

www.youtube.com/watch?v=Mk9uUfSDY8M

2013.12.21. 03:15:41

Nekem tetszett a posztod mert egy kicsit egyensúlyba hozta az itt néha megjelenő lilaködös mentalitást. Egyvalamit elfelejtesz azonban, hogy egy bevándorlónak jövője is van, nemcsak jelene. Szokás ekézni a bevándorlót a kezdeti nehézségek alatt elszenvedett körülményekért. Na de ez nem mindig igy lesz.

Én több mint 20 éve élek Kanadában és már 14 éve élek a saját tehermentes jókora házamban, Kanadának egyik leggyönyörübb részén, az óceán mellett, ahol kimondottan enyhe az éghajlat. Nem vagyok IT-s, hanem eredetileg un. "büfés-ruhatáros" szakos tanár (haha), mégis sikerült felkapaszkodnom egy olyan életszinvonalra amit még a helyiek is elismeréssel illetnek. Munka, tanulás, áldozat, türelem és nem kevés ambició van mögötte. Meg az hogyha valakinek jobban megy, én nem irigykedek, hanem azt nézem hogy én vajon hogyan tudnám ezt elérni? Igy lehet előrejutni, lépésről lépésre.

Az ide irogató honfitársaim lehet hogy még a bevándorlási folyamat elején tartanak (a többség ilyen), de a túlnyomó többségnek van jövője. Igen, lesz idővel saját házuk, lakásuk, a gyerekeik egyetemre fognak járni - ez számomra nem kétséges, mert a lehetőség adott. Sokan pont azért vándoroltak ki, mert a jövő nemzedékért hoznak egy áldozatot. Én nagyon tudom értékelni az ilyen embert és nagy általánosságban a nyugati társadalmak is értékelik őket.

Téged megértelek és igazad van, mindenki nem tud elmenni és nem is kell hogy elmenjen. Sőt én mindig mondom, Kanadát pl. gondolja át mindenki alaposan - ide kimondottan küzdeni képes emberek jöjjenek, mert itt nincs langyos pocsolya. A döntés egyéni, ha nagy a késztetés, mész, ha oda húz a szived, maradsz. Az életünk döntések sorozata és el kell fogadnunk, hogy néha választanunk kell, nem élhetünk "kettős" életet. A lényeg az hogy együtt tudj élni a saját döntéseddel, magyarázattal nem tartozol senkinek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.21. 07:31:42

@bunny.hu: Jajj, de jó, hogy ezzel nem csak én vagyok így és hogy le lett írva már legalább egyszer.Nekem is emiatt van tele picit a telexem, hogy az ember tudása 4-5-6 év alatt gyakorlatilag teljesen elévül, mondom ezt úgy, hogy nem vagyok igazából ítés.De ahogy korábban még szerettem volna az lenni, manapság már kicsit kezdek idegenkedni az egésztől.A bánatomnak van kedve az élethosszig tartó tanuláshoz.Mert most oké, így a 40 előtt pár héttel, de 58-62 évesen új paradigmákat, módszereket tanuljon az, akinek hét anyja van...Akkor már inkább egy olyan szakma, amit egyszer kell megtanulni, és utána "csak" rutint kell szerezni az idő múlásával.A tanulás egy jó dolog alapvetően, de csak addig, amíg én döntöm el, hogy akarom-e; nem pedig mert kötelező.
Szóval valszeg inkább keresek egy jó kétkezi munkát, a számtech. meg megmarad egy jó kis hobbinak...

NáfrádiKennel · http://www.nafradikennel.hu 2013.12.21. 08:37:40

@cougarcat: Hát a büfés-ruhatáros tanárra annyit, hogy én nem büfés-ruhatáros szakra mentem és keményen küzdöttem már a középiskolában is, a főiskolán, egyetemen is és el is értem itthon is valamit. Jó, nem az óceán partján, de ez van. Közép-kelet Európa. Ha valaki nem tudná hogy ide született, most jó ha ránéz a térképre.....

NáfrádiKennel · http://www.nafradikennel.hu 2013.12.21. 08:37:45

@Almandin: Teljesen igaza van. 35 éves vagyok (középiskolai tanár) és minden mondatával egyet értek. Talán kicsit több nemzeti érzelemmel... De szerintem ez itt most mindegy.

poszeidon71 2013.12.21. 08:37:59

Nem igazán értem az írást.....menni, nem menni, maradni de ez meg jaj de rossz, menni de az meg milyen kényelmetlen. 40 évesen az ember nem ássa még el magát, sokan ilyenkor kezdik újra, persze azok akik képesek az életükért felelősséget vállalni és nem sajnálkoznak, hogy merre viszi őket az ár. Bánkódni azon, hogy milyen az élet otthon, és előre vetíteni, hogy milyen nehéz lesz majd kint eléggé elcseszett gondolkodás. Ezzel a mentalitással neki se indulj, mert hiába vinnél magaddal 30 millát az gyorsan elfogy és sajnos ilyen hozzáállással nem nagyon lehet labdába rúgni egy olyan helyzetben ahol küzdeni kell. Abban igazad van, hogy nagyon nem mindegy hol él az ember. Hiába van otthon kifizetett lakásod, autód biztos vagyok benne, hogy azok, beleértve engem is, nem cserélnének veled akik még fizetik a hitelt a házukra egy olyan országban ahol jól érzik magukat, boldogok. Ennél sokkal több elszántság kell, kalandvágy, életszeretet, és persze akarat....őszintén mondom örülj annak amit otthon összeszedtél és eszedbe se jusson kimenni. Ha ilyen komoly lelki gondjaid vannak a Csernus doki biztosan szívesen segíteni fog megoldani és az egzisztenciád is megmarad ...... :)

Almandin 2013.12.21. 08:38:13

@shakti_rom: Fúj, utálom őket.
Amúgy sok szempontból én is szívesen mennék külföldre dolgozni, de mivel elmúltam 36 éves, én is inkább stabilitásra, nyugodtabb életre vágyom, kicsit hasonlítanak a dilemmáim a posztolóéhoz.
Abszolút nincs kedvem évekig vadidegenekkel bérelni lakást és akár végleg feladni a normális házasság lehetőségét, hátrahagyni a páromat, egzisztenciámat.
Ha valami fideszes bérkommentelőnek néztél, ezt benézted. Többek között miattuk is menekül innen a nép. A külföldi munkavállalók nagy része a gazdasági menekültek közül kerül ki.

Almandin 2013.12.21. 08:38:34

@tildy:): Attól függ, hogy hol lakik és mennyit keres.
Amúgy nem "levegőből szopott hülyeség", hanem több évnyi olvasgatás és ismerősök tapasztalatai alapján leszűrt konklúzió. Van, akinek bejött a külföldi munkavállalás, de sok embernek nem. Ők nem fognak idejönni leírni a rossz tapasztalataikat, mert félnek a sikeresebbek lenézésétől, a "hülye vagy, hogy nem tudtad megcsinálni" típusú kommentektől.
Akinek nincs igazán keresett szakmája, az valószínűleg mosogatni/árufeltölteni fog kint, annyit keresni meg valószínűleg nem fog, hogy egy lukat is béreljen. Az meg nem alap, hogy a párjával megy ki, mert:
-lehet, hogy nincs is párja
-ha van, annak biztos az egzisztenciája itthon és nem éri meg neki kimenni.
Ha pedig párostól megy ki, lehet, hogy a párjának nem jön be a külföldi munkavállalás, vagy szétmennek, mire együtt bérelhetnének valamit.

GERI87 2013.12.21. 08:38:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Nagyon is sok.
Ha szavazol, akkor befolyásolod azt hogy itt mi van, beleszólsz!
Ha viszont nem élsz itt nem viseled a következményeit....hátrányait, előnyeit...tehát számodra teljesen súlytalan az egész, (főleg ahogy írod szerintem ez nálad csak hóbort, mánia) csak szimpátia, ideológia dönt anélkül hogy hatása lenne rád!
tehát nem jogos hogy szavazhatsz.

Elég hülyeség hogy pl egy X éve Kanadában élő állampolgár pusztán azért szavaz mondjuk a Fideszre mert utálja a "komcsikat"...miközben holt fingja nincs valójában mi van itt...

Az hogy kevesen vannak nem érv, az elv a lényeg.

A tartósan külföldön munkát vállaló se panaszkodjon: ha egyszer elment akkor elment....ne szavazzon, én se tenném ha elmennék, már nem az én felelősségem.

Kizárólag etnikai, nemzeti vonatkozásban vagy a külföldön élőkre is vonatkozó ügyekben engedném hogy nem MO-on élő szavazhasson.

Országgyűlési választáson meg sehogy se.

És igen, mielőtt szóba jönne: MO-on élő nem magyar állampolgár viszont szavazhasson ha huzamosabb ideig itt él, főleg önkorm. választáson megalapozott lenne ez.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 09:21:49

@shakti_rom:

Szerinted érdekel engem, hogy a többség mit gondol?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 09:23:35

@GERI87:

Oké, tegyük fel egyetértek veled (persze nem értek veled egyet, de tegyük fel), akkor hogyan határozod meg, hogy ki él Mo-n? Választási regisztráció előzetesen, lakcím?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 09:25:36

@morsels:

Nem.

A parlamenti szavazás az állampolgárok ügye, s nem az országlakűké. Így ha egy külföldön élő állampolgár szavaz, akkor ő a SAJÁT dolgába szól bele, s nem máséba.

Azaz a felvetett morális dilemma nem létezik.

puhacica 2013.12.21. 09:25:58

@user137: koszi! :) pont ezzel az elso 2 evvel van baja. de mindig azt pofazom, hogy ketten vagyunk, egyikunk se hulye, nagy bajunk nem lehet. :) na majd egyszer talan...

Taxomükke (UK) 2013.12.21. 09:42:26

@macamuca: Azért túlzásokba ne essünk... a reptérre ki is kell menni, ráadásul a járat indulása előtt 60-90 perccel, meg nincs is minden órában járat, féleg nem Debrecenbe... szóval értem én, mit akartál írni, de az egyszerűen nem igaz, hogy Angliából előbb otthon vagy.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.21. 09:51:28

Szerintem egy 40-45 éves informatikus simán kap állást a világ bármelyik részén, feltéve, hogy jó. Ne hülyéskedjünk már. Igaz, ekkor már valóban késő kimenni olyan szempontból, hogy nyugdíjig talán már nem lesz elég megtakarítása ott sem.
Én hasonló helyzetben vagyok és egyszerűen azért nem megyek, mert itthon jól élek, a keresetem harmadát vagy többet félre tudom tenni, teljes létbiztonságban vagyunk évekre előre.
Ha majd ez drasztikusan változik akkor lehet, hogy fogjuk a cuccot és megyünk. Vagy ha a gyerek 10 év múlva kamasz fejjel megkérdezi, hogy "Apa, mi mi a f*szt keresünk ebben a hülye országban?" :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.21. 09:55:39

@GERI87: teljesen egyetértek. Mindenki ott szavazzon, ahol adózik.

Taxomükke (UK) 2013.12.21. 10:13:50

@Taxomükke: +1-et akartam írni, de ez az elütés közelebb áll a valósághoz.

dev.null 2013.12.21. 10:37:08

@cougarcat: Köszi a kommentet, amit leírtál azt magam is látom, ezért is van ott a serpenyőben a menni. És ez is le van írva a postba :) Hogy ha az ember a maradás mellett dönt ezzel gyakorlatilag -ha minden úgy marad és folytatódik ahogy van- a jövőképről lemond. Aki kimegy neki van jövőképe, a kérdés az -és ez ismét ott a postban- hogy az a jövőkép ami előtted van ott hogy kimész és minden frankó vajon összemérhető-e azzal, hogy itthon maradsz és reméled, hogy előbb-utóbb csak lesz változás.

@poszeidon71: Te tényleg azt hiszed, hogy azok akik kimentek mind boldogok? És aki most boldog, az tényleg végig gondolt mindent? A devizahitel és a 0ft kezdőtőkés autóhitel felvétele után is roppant boldog volt mindenki, hogy övé a világ. Aztán meg sírva menekült el az országból, vagy kuncsorog a kormánynál hogy húzza ki a szarból az Ő saját hibás döntése miatt. Ezeket végig gondoltad már? Hogy sok országelhagyó magának köszönheti, hogy itt összedőlt az élete, és most egy szép rózsaszín ködben él kint, ahol esetleg megint a fejére omlik a kártyavár amit magának épített. Én nem állítom, hogy ez így fog megtörténni. De 10 éve még senki nem hitte el, hogy a 30.000ft-os törlesztőrészlet lehet 130.000ft is. És az angolok már hápognak, hogy kár volt beengedni a sok kelet-európait.

Persze igen, lehet túldrámázom a dolgot, lehet csak bele kéne vetni magam az életbe lesz ami lesz alapom. De -és erről szól a post- már nem akarom ezt, ha nem vagyok rákényszerítve. Én abban reménykedem kibekkelem addig, amíg itthon is változás lesz. Ha nem, akkor jön a post végszava, megszívtuk.

Én bízom benne, hogy orbán nyer. Nem azért mert fidesznyik lennék. Hanem azért, mert ezen a pályán fogja vezetni az országot tovább, és képtelen vagyok elhinni, hogy amikor mindenét elveszti akkor is elvakult orbán hívő lesz az, aki most is mellette vonul és lengeti a zászlót. Mert ez az idióta nem tudja hol a határ, és végül a legfanatikusabb elvakult marha is belátja hova jutott az ország. És akkor elsöpri a népharag nem csak a fideszt hanem az egész bagázst gyurcsányostól, orbánostól, simicskástól, csányistól.

Azt hiszem a szózatot nem árt kicsit felidézni, mert most legalább annyira aktuális mint a múltban. Gondoljátok végig.

Az nem lehet, hogy ész, erő és oly szent akarat hiába sorvadozzanak egy átoksúly alatt.
Még jőni kell, még jőni fog egy jobb kor, mely után buzgó imádság epedez százezrek ajakán.
Vagy jőni fog, ha jőni kell, a nagyszerű halál, hol a temetkezés fölött egy ország vérben áll.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 10:37:54

@Zka:

Tehát ne szavazzon a munkanélküli, a diák és a nyugdíjas?

Mrsmihaly 2013.12.21. 10:38:59

@dev.null: gratulalok, igazgi langyosviz gondolatmenetet irtal. Fel ev mulva 30 eve hogy atleptuk a hatart a ferjemmel es 2 kicsi gyerekunkkel. Nem voltunk lenullazva, semit nem adtunk el, lakas, nyaralo maradt az allamnak. 5 evet adtam magunknak, hogy a minuszbol (nyelvtudas hianya, 2 gyerek, minimalber) erjunk oda, ahonnan eljöttunk. Persze ehhez kell 1 nagy adag akaraterö is! Ez nincsen meg az emberben, jobb ha marad. Ök azok az emberkek akik usznak tovabb a langyosviz vizben, es 60 ev körul azon keseregnek, miert nem probaltam meg valtoztatni az eletemen. Hol tartunk mi most a ferjemmel? Van 1 hazunk kifizetve (nincsen rajta kölcsön). Ebben lakunk,van 1 ujepitesu lakasunk Kulföldön, azon sincsen kölcsön, ezt nyaralonak hasznaljuk. Evente 2-3 millat(forintban) költunk utazgatasra. Most eppen sielni vagyunk 1 hetig gyerekestul es az unokakkal egyutt. Van jövedelmunk, munkarnk, biztos hatterunk. Ha betegert leszunk, van tappens, ha munkanelkuli, ami SOSEM voltam, munkanelkuli kassa 1 evig. Akinek kevesebb a jövedelme, lakberhozzajarulas az allamtol. 1 evnel tovabb vagy munkanelkuli, kapsz lehetöseged Uj szakma tanulasara, es ezt tamogatjak anyagilag.Mi nem felunk a jövötöl, Persze nem vartunk senkitöl semmit ingyen, mi is sokat leteszunk erte az asztalra. A hozzaallasod az elethez nagyon hasonlit a batyamehoz. Eveiben at csak azt hajtogatta, ö Magyarorszagon akar jol elni es meghalni! Az erös közeposztalyhoz tartozott. Most am azt mondogatja, hogy mekkora allat volt, hogy nem elt a lehetösseggel, amit az elet nyujtott neki. Most 65 evesen, kesö nyelvtudas nelkul lepni. Anyagilag megel,De fel a bizonytalansagtol, MIT fog hozni a jövö. Na erröl ennyit a nehez jövöröl. Tovabbi szep napot. Kivanok. Nehez Ipadrol irni, mert allandoan bekavar.

dev.null 2013.12.21. 10:52:18

@Mrsmihaly: Semmi gond, teljesen egyetértek azzal amit írtál.

Mi volt meg ebből 5 év alatt? A lakás-nyaraló maradt az államnak mit jelent, bedőlt a hitel és elvitte a cica? Mert ha igen, akkor megint ott tartunk, hogy neked is kellett egy fenéken billentés hogy mozdulj, nem?

A gond az, ha neked 30 évedbe került elérni azt, amit leírtál.
Nekem erre nincs 30 évem, nem nagyon hat meg, hogy 70 évesen mi lesz, amit írsz az megvan most.

tableno 2013.12.21. 10:57:49

@dev.null: ha harminc évvel ezelőtt mentek el, akkor nehezen dőlhetett be a hitel, mert akkoriban még nem volt olyan. Inkább arról lehet szó, hogy a disszidenseket (mert akkor még az volt a hivatalos megnevezése a határátkelőknek), vagyonelkobzással büntették. Úgyhogy ők még sokkal nagyobb kockázatot és áldozatot kellett hogy vállaljanak a kimenetelért, mint mi.

dev.null 2013.12.21. 11:05:49

@tableno: Hmm, erre nem gondoltam, valóban akkor még nem volt deviza hitel :) Bár -30 év az a 80-as évek, akkoriban azért annyira nem volt disszidálás, nem? Egyébként hitel akkor is volt, 1%-os :) OTP adta, vagyis ami akkor volt, már nem emlékszem. Lehet akkor is otp-nek hívták? És volt egy időszak amikor választani lehetett, vagy kifizeted egybe (talán kedvezménnyel) vagy átalakítják a hitelt piaci kamatokra. Hűderégvolt.

tanato 2013.12.21. 11:11:24

@Mrsmihaly: Te nő vagy?Most látom csak hogy Mrs.,eddig csak a Misit olvastam.Szóval 30 éve?Akkor értem hogy miért lájkoltad be a disszidensekről szóló kommentemet nemrégiben.83 és ma között azért ég és föld,mint már kifejtettük itt többször.Amennyivel nehezebb volt akkor meglépni a disszidálást,annyival könnyebb volt a kezdés,kaptak a disszidensek kint ingyen szállást,ellátást,eü,ellátást ingyen nyelvtanfolyamot,munkakeresési segítséget stb.mint a kommunizmus által üldözött menekültek./Bár akkor már igazán nem üldöztek itt tömegeket/Viszont az elszántság a többet az újat akarásnak hamar meglett nálatok a gyümölcse.Aki meg szereti a biztos de kicsi langyosvizet úgy járt mint a bátyád.Mivel nincs már komm.rendszer,meg menekülés,neki bizony mindenről magának kellene gondoskodnia,nyelvtudás,szállás,eü.ellátás,munkakeresés stb.

tableno 2013.12.21. 11:12:43

@dev.null: A 80-as évek végéig még simán disszidálásnak számított.

Egyébként ha érdekel, egy otthoni tisztes középosztálybeli egzisztenciát otthagyva (mint ahogy az én esetemben is így volt), kb 3-5 év alatt ér el az ember külföldön ugyanarra a szintre. A szép a dologban az, hogy onnantól kezdve tovább vezet felfelé az út, míg Magyarországon jó esetben is csak stagnál az ember.

tanato 2013.12.21. 11:14:19

@tableno: 83-ban már nem annyira üldözték a disszidenseket,meg az itthoni rokonokat,Brezsnyev meghalt 82-ben a kommunista világbirodalom elkezdett recsegni-ropogni.

tableno 2013.12.21. 11:16:03

@tanato: de a magyarországi ingatlanjaikat még elvehették.

tanato 2013.12.21. 11:16:07

@dev.null: Az már 90 után volt az Antall kormány alatt,Én is kifizettem egybe a tartozást a lakásra akkor mert aki nem annak brutálisan felment e törlesztőrészlete.

tanato 2013.12.21. 11:18:15

@tableno: Természetesen,de már nem igazán éltek vele,sokat hígult a diktatúra addigra.Sőt kifejezetten örültek pl. a pénzes "amerikás magyarok" hazalátogatásainak,persze önös érdekből.

Latcho Rom 2013.12.21. 11:24:43

@cougarcat: long time no see madame :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 11:27:38

@shakti_rom:

Ez nem ugyanaz. Egy dolog, hogy zavar-e az ellenvélemény, más dolog, hogy kiváncsi vagyok-e rá,

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.21. 11:28:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: az se lenne rossz. De nekem az is megfelelne, ha a külhoni magyarok szavazati lehetőségét sürgősen elfelejtenék. Úgyis csak arról szól, hogy abszolút többségük a jelenlegi kormánypárt híve.

Latcho Rom 2013.12.21. 11:28:09

@cougarcat: Van egy usaba vandorolt erdetileg kanadai magyar holgy, o mosolyogna ezen, neki lent van az igazi kuzdes es dollar,,s ez itt a lasubb, megbizhatobb "pocsolya" :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 11:31:25

@Zka:

Ez nem érv. A belföldiek abszolút többsége is a jelenlegi kormánypárt híve.

Mrsmihaly 2013.12.21. 11:32:47

@dev.null: reg volt. Hitelunk akkor sem volt, igy nem bant a lelkiismeret, hogy valakit is valaha mi becsaptunk. Nem 5 ev alatt nem lett meg minden, smink most van, de nem is erröl szolnek az elet. Az eletet tudni kell elni es elvezni. A 4. Evre mellett a berendezett lakas, es a hasznaljuk auto melle1 uj kocsi. 1 gyerek felnevelese 1 millio SEK koronaba kerul, mire eleri a 19 eves kort. Igy mi többszörös milliomosoknak szamitunk. Ki mibe fektet be ? 40 evesen gyerek nelkul eddig jutni? Hat nem 1 nagy dolog ! 2 gyerekkel ugyanezt elerni, az igen. Szoval azert ne legyel annyira elajulva a teljesitmenyedtöl. Mi nem örököltunk, minden a magunk erejeböl lett elöteremtve. Most 40 vagy, en 41 voltam amikor vegeztem a föiskolan itt Kulföldön. Szoval aki mer az nyer, de kemeny munka van mögötte. Az utobbi evekben meg elvezzuk azt amit elöteremtettunk. 6-8 het utazgatas evente, De nem kölcsönre!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.21. 11:33:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: nem is érvnek használtam, hanem megmagyaráztam miért csinálták.
Az érv az az, hogy mindenki a saját faszával verje a csalánt.

Mrsmihaly 2013.12.21. 11:51:07

@tanato: nem teljesen igy van. Kaptunk kölcsönt az allamtol a legszuksegesebb butorok megvetelere! A kölcsön mindig visszajar! Amint elkezdtunk dolgozni,(ferj fel ev, en 1 ev utan) azonnal elkellett kezdeni a kölcsön törleszteset. Az alapfoku nyelvtanfolyam mindig is ingyenes volt. Most is az. A gimnaziumi nivot munka mellett estin vegeztem. Persze lehetett volna nappalin is kölcsönre tanulni, de mint irtam, a kölcsönt vissza kell fizetni. A föiskolat mar igy vegeztem, de azt is reg visszafizettem az allamnak.Szoval 1 jo befektetes volt a tanulas. Mi nem bantuk meg a hatar atlepeset, jobb eletet kivantunk a gyerekeinknek, es ezt a nyugalmat amit itt kaptunk, nembiztos hogy megkaptuk volna Magyarorszagon.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 11:51:24

@Zka:

Én is így gondolom: mindenki csak akkor szavazhasson, ha állampolgár, ez felel meg a "saját" és a "csalán" ismérvének. Azaz az USÁ-ban élő magyar szavaz a magyar választásokon, így a sajátjával veri a csalánt. A Kanadában élő lengyel pl. ne szavazhasson a magyar választásokon

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.21. 11:59:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Azaz az USÁ-ban élő magyar szavaz a magyar választásokon, így a sajátjával veri a csalánt."

Ez ugye vicc? :D

Főleg azok után, hogy a szomszédos országokban csak az nem magyar állampolgár, aki nem akar az lenni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 12:51:15

@Zka:

Ennek mi köze az egészhez?

Nem viccnek szántam, ez a helyzet: az állampolgárok saját ügye, "csalánja" a szavazás.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.21. 13:32:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: figyeld, nálad nem tudom mit jelent az "USAban élő magyar" de nálam azt, hogy régóta ott van és ott is akar maradni. Ergo a Magyar választások eredménye nem igazán befolyásolja az ő sorsát.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 13:36:37

@dev.null: en meg annyit sem, apum megigerte, de annyira szegenyek voltunk, hogy meg arra sem futotta. Igy 18 evesen 3 havi nyari keresetembol vettem meg az elso p166-osom. Igaz, masodallast nem vallaltam, az mar tul sok lett volna, egyszeruen az egeszsegem ment volna ra. Fosuli es egyebek mind onerobol mentem.

Vagyunk meg egy paran, akik szintne onerobol indultak el, raadasul ugye nokent nekem meg inkabb nehezebb volt ezen a palyan ervenyesulni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 13:50:28

@Zka:

Nem releváns szempont, hogy a szavazót milyen mértékben befolyá
solja a választás eredménye.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.21. 13:51:17

@dev.null: "képtelen vagyok elhinni, hogy amikor mindenét elveszti akkor is elvakult orbán hívő lesz az, aki most is mellette vonul és lengeti a zászlót"

pedig csak hidd el nyugodtan.
ismered a mondást: "most nekem hiszel vagy a szemednek?"

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 14:03:15

@dev.null: Annyira azert nem volt regen, 20 eve. 11 eves voltam, nagyon is emlekszem minden pillanatara, hogy szuleim hogy kertek minden ismerostol kolcson, hogy letudjak a hatralevo osszeget, mert kulonben iszonyat magas lett volna a kamat. Az inflacio siman volt 30% korul, aki nem fizette ki egyben, annak nagy szivas lett .Es igen, volt otp akkor is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 14:07:05

@Almandin: Oke, valoszinuleg mas a "meritesunk", en egy embert sem tudnek mondani, aki 5-10 evig tarsberletezett volna, 5-10 emebrrel , egy lepusztult lakasban. min 30-40 itteni ismerosomet megnezve. Egyet sem.

2013.12.21. 14:26:00

@Mrsmihaly:
" Nehez Ipadrol irni, mert allandoan bekavar "
Kell venni hozza bluetooth keyboardot: konnyu, nem kavar be, stb. Ettol fuggetlenul imadom olvasni az onfenyezo hozzaszolasaidat, ahol ubereled az otthon maradottakat, osztod az eszt:( Lenne azert par kerdesem es lenne par megjegyzesem is, de inkabb hagyom oket. Nem akarok kotozkodni:)

2013.12.21. 14:35:44

@tildy:):
" raadasul ugye nokent nekem meg inkabb nehezebb volt ezen a palyan ervenyesulni. "
A noknel a maskepp kodolt agyi mukodest kompenzalja a szorgalom es az akarat:) Szeretem ezt a " nokent minden nehezebb " frazist:)
Ma kotozkodos hangulatban vagyok, nem mentem be dolgozni, pedig megigertem:( Dolgozzanak az uj bevandorlok es a nok, akik meg bizonyitani akarnak az otthon maradottaknak es onmaguknak, hogy ok mennyivel jobbak, szorgalmasabbak!

dev.null 2013.12.21. 14:52:29

@Cascabel: Márpedig infós vonalon -ha jól értem tildy is az- nőként bizony nehezebb érvényesülni mint férfiként. Van pár olyan szakma, ez is egy közülük.

GERI87 2013.12.21. 14:55:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

De érv, mert a kettő független lehet egymástól!

Ha itthon csökken a támogatottsága valamilyen oknál fogva, az nem feltétlen van hatással azokra akik nem itt élnek, így náluk nem csökken mert az a hatás ott nem érvényesült.

Szerintem a legötbben erre gondolnak.

Pl itthon a Fidesz elbassza a gazdaságot, ez csökkenti a támogatottságot, de külföldön meg nem érezhető ez, ott továbbra is erős marad a támogatottság, mert annyit látnak csak hogy a Fidesz továbbra is támogatja őket, erős a nemzeti retorika stb..

persze mindez csak akkor helyes levezetés ha valóban a határontúliak többsége jobboldali szimpatizáns és az elsődlegesen etnikai szavazó.

De miért lenne másmilyen?
Főleg hogy a gazdasági, adózási stb politika nincs rájuk hatással nekik csak az szempont hogy a potenciális kormány hogy viszonyulna hozzájuk!

Én ezért így ebben a formában nem engedném hogy szavazzanak!

valójában külön kéne kezelni a nemzeti ügyeket az országos ügyektől.

Az hogy a magyar állam (anyaország) miként viszonyul hozzájuk és miben, mennyire segíti őket...nekik is joguk van beleszólni.
De arról nem dönthetnek hogy másban itt mi legyen.

GERI87 2013.12.21. 14:55:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Máshol is megoldották ezt!
Európában is van ilyen.

"Tehát ne szavazzon a munkanélküli, a diák és a nyugdíjas? "

Nem az adózás a lényeg hanem az hogy hol él életvitelszerűen, aminek csak egy ismertetője lehet hogy hol adózik.

A diákra, nyugdíjasra és a munkanélkülire is hatással van hogy ki jut hatalomra és milyen intézkedéseket hoz, mik a törvények...

Egy külföldön élő állampolgárra meg nem.

Mrsmihaly 2013.12.21. 16:07:55

@Cascabel: ha vissza olvastal volna, a poszt iroja kerdezte a kinnt elöktöl, hogy hogyan is eltek meg vagy eppen Hova is jutottak az evek alatt? Persze nalad ha valakinek összejött valami, fenyezi magat! Ha nem jött be az elete, ugy kell neki, minek is ment ki. Na ezert jobb ITT csak olvasgatni, es a velemenyet megtartani maganak. Jol irod, inkabb a szomszed tehene dögöljön meg.

2013.12.21. 16:41:22

Jó ez a poszt csak nem értem. Biztos az én hibám :-) Szóval ha valaki nem akar kimenni és nincs is kényszerítő körülmény akkor mi a gond? Miért gondolkodik azon hogy mi lenne ha kimenne? De nem akar! Akkor nem mindegy? Mondjuk 40-50 évesen jó munkahellyel otthon csak akkor lennék nyugodt ha lenne jó sok megtakarításom ha esetleg kirúgnának a munkahelyemről. A nyugdíjat már ki sem merném számítani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.21. 16:42:27

@Kövérmadár:
Én csak egy híres almás fickóról tudok aki svájci volt de az nem Melós Pityu volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 17:05:43

@GERI87: egeszen addig, mig be nem hozzak azt az adofajtat, amit rebesgetnek, hogy a kulfoldon eloknek fizetnie kell majd.

dev.null: jol erted. PHP-vel dolgozom, cms rendszert irok eppen, architekt iranyban szeretnek elmozdulni.

2013.12.21. 17:20:31

@NáfrádiKennel: A hozzászólásod egy jó példája annak, hogy miért nem akarnak sokan Mo-n élni. Már eleve nem élnék olyan emberek között, akik "büfé-ruhatáros" szaknak titulálják a szakmámat. Itt gyermekvédelemmel és családfejlesztéssel foglalkozom ami ebben az országban egy elismert, megbecsült és jól fizetett szakma. Érdekes módon eddig még csak az ide járó magyar honfitársaktól jött ezzel kapcsolatban fika, a helyiekkel nincs probléma.

Gondolom te is azok közé tartozol akik azt hiszik hogy tanárokra, bölcsészekre, meg még egy csomó foglalkozásra nincs szükség. Hát ilyen társadalomban se akarnék élni. Ez valami magyar probléma - ezen a blogon is gyakorta megy a "pszichomókusozás", "hr picsázás", meg ilyesmi. A fenének se hiányzik ez.

Azt a mentalitást is utálom, hogy valaki mást kell lehúzni azért, hogy te többnek érezd magad. Hát pont ettől nem leszel több.

vazzup 2013.12.21. 17:20:33

@dev.null: hát öregem, tök felesleges itt minden további billenytűtépés. A képlet ugyanis kurva egyszerű.

A hajadra kenheted az egzisztenciádat, meg a halastavad a kutyával, valamint a teljes kertes házadat is otthon, ha egyszer (s ezt most lassan írom, mert nem tudom, tudsz-e gyorsan olvasni):

n e m v a g y o t t h o n b o l d o g .

Legalábbis a saját bevallásod szerint. Ha meg mégis, akkor legközelebb gondold át mégegyszer, mielőtt telesírod az internetet feleslegesen. Nincs itt semmi nosztalgia, meg lájkold, ha még tudod, mire jó a ceruza (mindenki tudja, hogy kazettát kell vele visszacsévélni).

Szóval, döntsd el, hogy boldog akarsz-é lenni, ahogy élsz, ahogy vagy, reggelente gyomorgörccsel vagy mosolyogva akarsz-e kelni, vagy a halastavat akarod a kutyával.

Jajj de utálom a hisztit, főleg a kapuzárási pánikkal terheltet. Bazmeg, még fiatal vagy, három házad lehet meg két-három nejed mire lábbal tolnak előre. Meg ha ügyes, halastavad kutyával, mondjuk az Alpokban.

2013.12.21. 17:25:31

@dev.null: Nincs abban semmi rossz ha valaki azt reméli hogy lesz pozitiv változás. Ez sokkal jobb mint amikor már feladják az emberek, közönyösek és azt mondják, nem érdemes semmit tenni, úgysem változik semmi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 17:32:25

@diggerdriver:
Steve Jobs filmet néztün... remélem így már megvan az almás munkássága :D

@tildy:):
Ezzel elérik, hogy aki tehei, megszabadul az állampolgárságától. Vajon megéri?

2013.12.21. 17:39:05

@shakti_rom: Ez igaz, az USA-ban még nehezebb.

(Visszavonultam mert egy idő után belefáradtam az amerikázókba, más szakmáját fikázókba, a kanadahidegezőkbe és az egyre növekvő szélsőséges megnyilvánulásokba.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 17:39:28

@Kövérmadár: ok tudjak, ha 10 millio birka orszaga akarnak lenni, akkor hajra.

Amugy sajnalom azokat az embereket, akiket ennyire megvezetnek. Lehet nem eleg kepzettek hozza, vagy nem tudom, de szomoru.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.21. 17:43:32

@tildy:): már nem emlékszem teljesen pontosan, de valahogy úgy volt, hogy a kamat 3% volt, és fel akarták emelni 30-ra. aki vállalta, hogy kifizeti a tartozás 40%-át, annak 15%.
aki meg kifizeti a 60%-át, annak elengedték a maradékot. na ez jó lehetőség volt.

vazzup 2013.12.21. 17:47:33

@tildy:): én azért csodálom a Vikiéket, hogy ilyen jól meg tudják csavarni a dolgokat. Elsőrangú politikus. Igaz, csak úgy távolról csodálom, mint a Palpatine szenátort, tudod. :)
Persze valójában szomorú, ha arra gondolok, hogy lehetne az az ország akár egy élhető hely is.

2013.12.21. 17:53:15

@Cascabel: Kicsit ellentmondásos nekem hogy azt mondod magadról, önként és dalolva választottad a jelenlegi életformádat, ahol pl. az anyagiaknak nincs nagy szerepe. Ha ez tényleg igy van, akkor miért húzol le másokat, akik anyagi értelemben elértek valamit?Miért zavar téged?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 17:54:42

@Babette_: En is ilyen 30-ra emelesre emlekszem, meg hogy a szulok probaltak rokonoktol osszeszedni annyit, hogy ki legyen fizetve. Az biztos, hogy az inflacio siman volt annyi.

user137 2013.12.21. 17:57:40

@dev.null: ha elmennél, nem kellene feladnod az "életed" munkáját. attól, h eljössz, az otthoni vagyonod nem szűnik meg, csak 1-2 évig kellemetlen lesz a beszokás. én pl úgy jöttem ki Svájcba, h az itteni (bérelt) lakásom sokkal színvonalasabb az otthonhagyottnál, de nem vagyok hajlandó "koleszozni" másokkal. Kell hozzá egy jól fizető munkahely, márpedig a tudásod meg lehet hozzá, h ezt megkapd, ha keresed. Lehet ez pont 1000EUR-val drágább, mintha nyomorognék egy szobában, de pont ez van, amit írsz, h mindent nem lehet pénzen mérni. A különbség az, h amíg otthon a fizum 2/3-a (úgy 300k) kényelmesen megmaradt, addig itt a fizum egyharmada marad csak meg (ami viszont 2500CHF).

Az otthoni lakás pénzt termel, nem szabad hozzá nagy lelki kapcsolatot fűzni, kiadod és kész. Lehet, h a kedvenc hálószobádban rendeznek majd gruppenparty-t, de ez téged nem nagyon kell érdekeljen egy megfelelő szerződéssel. Vannak property management cégek is, akik intézik ezeket helyetted.

Ami az életkorodat illeti, van annyi tapasztalatod már (attól függően, h hol és mit dolgoztál), h legjobb korban vagy a management szintre való beszállásban. Itt kinn megbecsülik az idősebb emberek élet- és ipari tapaszalatát, 50-55 év az átlag felsővezetői életkor. 15 év alatt ezt simán elérheted (mmint a szintet).

Ha meg hazamész 10 év múlva, veszel mellé még 1-2 kisebb lakást, vagy egyszerűen hagyod befektetésekben a pénzedet, ami majd eltart, vagy hagyod magad 55 évesen nyugdíjaztatni euróból. Nekem is ez a tervem egyébként. :)

Ha kirúgnának, lebetegednék vagy egyéb, arra van az itteni szociális háló (azaz pénzügyi alapú biztosítások), amikkel szó szerint évekig el lehet lenni (itt munkanélküli pl 400 munkanapra jár 1.5 év munkaviszony után).

Szóval az a kérdés, h meddig tart a cérna? 50 évesen tényleg sokkal kevésbé leszel vonzó munkaerő, mint 40 évesen. És ahogy kinéz a magyar politika, még lesz 4 éve Magyaroszágnak ebből a cirkuszból.

GERI87 2013.12.21. 18:44:42

@tildy:):

Akkor lemondasz az állampolgárságról (ha van mellette másik és nem akarsz hazatelepülni).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.21. 19:26:39

@Kövérmadár:
Hátbazmeg lehet hogy egy műveletlen paraszt vagyok de fogalmam sincs miről beszélsz.
Ki az a Steve Jobs?
Ismernem kéne?
Ő ismer engem?
Én eddig csak egy Steve Hufnágelt ismertem a tvből aki Ausztráliába disszidált.

Latcho Rom 2013.12.21. 19:49:14

@cougarcat: ertem nagysagos asszony :)

A butler kint van, a mandelas film(uj) szinten.

Latcho Rom 2013.12.21. 19:54:32

@cougarcat: nem egy lehuzos, gennyeskedos tipus az oreg hiszpszter, nemigen olvastam ilyet tole.

2013.12.21. 20:22:00

@shakti_rom: "nem egy lehuzos, gennyeskedos tipus az oreg hiszpszter, nemigen olvastam ilyet tole".

Én igen. Sokszor pont rám vonatkoztatva, nem lehet nem észrevenni. :) Persze kettős mérce is van - a "haverokkal" nincs baj, ők fényezhetik magukat nyugodtan. :) Különben nyilván én se irtam volna le hogy milyen ingatlanom van ha nincs az a kijelentés, hogy itt nem lehet ilyesmit elérni, mert ez igy nagyon nem igaz.

Beyond the Candelabra - jó szórakozás! :)
The History of Future Folk - szintén, zene is OK
It's a Disaster - ez is vices
Gloria (Chile) - granny és grandpa szex, fúj (csak erős idegzetüeknek) :)
Warwitch - mint film jó (kanadai) de nem igazán Karácsonyra való
Jobs - érdekes - Ashton túl szexi a szerephez (nem sikerült elvonatkoztatnom)
A Hijacking - egy újabb jó dán film

Sugarman tényleg nagyon jó dokfilm volt, azóta meg is szereztem a Rodriguez zenét....

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.21. 20:22:16

@cougarcat: részemről csakis hatalmas riszpekt mindenkinek, aki gyerekvédelemmel, családvédelemmel, korai fejlesztéssel stb foglalkozik, akárhol.
engem is nem kicsit bosszant, amikor előadják okos emberek, hogy de a tanárok csak heti 20 órát dolgoznak, és megérdemlik a 90 nettót.
szerintem ezek sehol a világon nem olyan lenézett hivatások, mint Kelet-Európában.

Csávógyerek 2013.12.21. 20:24:07

Felsőfokú végzettség, egy jó fizetés egyetlen emberre, gyerek nincs, nyelvismeret középfokúnak mondott bohóckodás, kapcsolatok jönnek-mennek, meglévő egzisztencia = kellemes langyos víz, ami csak lassan fog kihűlni. A motiváció az újra nem lépi át az ingerküszöböt. Jópár ilyen barátom meg ismerősöm van. Párhavonta utazgatnak hosszú hétvégékre mindenfelé az éppen aktuális kedvessel. Ha folyik az orruk, hazamennek anyucihoz, hogy főzzön nekik forró húslevest. A testvér családja az övék is, hogy kielégítsék a szülői ösztönt.

Felsőfokú végzettség, egy jó fizetés egy négy-öt emberből álló rendes családra, esetleg kiegészítve egy minimális második fizetéssel az asszony részéről, igényes nyelvismeret, meglévő egzisztencia = langyos víz, ami gyorsan hűl, mert mások jelenéről és jövőjéről is gondoskodni kell, és ott a szellemi igény más kultúra mélyebb megismerésére, a meglévő egzisztencia ellenére is. Hatalmas motiváció a továbblépésre.

Tudom, hogy nem ebből a két kategóriából áll csak a magyar népesség, hanem hatalmas a változatosság abban, hogy miért marad otthon vagy megy el az emberfia.

Nem tudom, miért írtam mindezt le. Esetleg valakit érdekelhet. Ha nem, az sem baj. Én jól elvagyok külföldön a negyvenes éveim kellős közepén. Még legalább 25 évig dolgozni szeretnék. Több ideig, mint amit eddig dolgoztam.

2013.12.21. 20:34:19

@Chang Yai: Nem az lenne normális, hogy nem nézzük le a fizikai munkást, tudunk örülni az IT-sek sikerének, elismerjük a tanár munkáját, a pszichológus szakértelmét és a vállalkozó eredményeinek? Miért olyan nehéz ez??? :)))

2013.12.21. 20:35:31

@cougarcat:
Azert nem teljesen onkent valasztottam ezt az "eletformat", a Sors kegyebol alakult igy:) Az eletfilozofiat valasztottam hozza onkent, hogy konnyebb legyen elviselni a kudarcot:) Nincs nekem semmi bajom azokkal, akiknel az anyagiaknak fontos szerepe van az eletukben. Orulok neki, hogy igy sikerult. Az zavar neha, hogy ezt ugy probaljak beallitani sokan, hogy tudatos eletvitel, elore megtervezett eletcel, szorgalom, tudas aran ertek el. De ha a dolgok moge nezunk, volt ott egy jo adag szerencse is, ami kozrejatszott. A szerencset erdemnek beallitani nem egy fair dolog:) Nalam mindig ellenszenvet valt ki a kerkedo, onfenyezo, masokat letevo, uberelo ember. Kulonosen akkor, ha ezt otthon maradt honfitarsaival szemben teszi. Az, hogy otthon maradva nem lehet sikeres vagy boldog valaki, csak az orszagot elhagyva. Folytathatnam, de nincs ertelme. Szerintem.

2013.12.21. 20:35:41

@cougarcat: elismerjük a vállakozó eredményeit, na :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.21. 20:37:07

@cougarcat: mert mindig kell valaki, akibe bele lehet rúgni.

2013.12.21. 20:43:57

@Cascabel: Azzal én sem értek egyet, hogy csak külföldön lehet boldog! De itt is lehetsz boldog és itt is elérhetsz sok mindent. Nem kell mindent előre megtervezni, viszont legalább valami alapvető célkitüzésnek lenni kell. Ha nincs, akkor sodródsz, tapasztalatból tudom.

Szerencse? Az előző férjem hosszú súlyos betegség után 99-ben elhunyt. Ez egy olyan személyes tragédia amit sokan, akikkel ez nem történt meg, el sem tudnak képzelni. 36 évesen, megintcsak elölről kellett kezdenem mindent, évekig teljesen egyedül. Nem érzem magam szerencsésnek. Én egy túlélő vagyok. Nem nézek vissza, mert az nem jó nekem.

2013.12.21. 20:46:40

@cougarcat:
" Én igen. Sokszor pont rám vonatkoztatva, nem lehet nem észrevenni. :) Persze kettős mérce is van - a "haverokkal" nincs baj, ők fényezhetik magukat nyugodtan. :) Különben nyilván én se irtam volna le hogy milyen ingatlanom van ha nincs az a kijelentés, hogy itt nem lehet ilyesmit elérni, mert ez igy nagyon nem igaz. "
Azert ezt nem kellett volna. Nem akarok vedekezni, de elosszor is nem is a te hozzaszolasodra valaszoltam, hanem a MrsMihalyera. O nagyon fel tud bosszantani. Masodszor: ha valaki tudja, hogy mit lehet ebben az orszagban elerni, az en vagyok, ismerem egy kisse ezt az orszagot, ilyenekben nem szoktam ketelkedni. Plusz minden tiszteletem a tied, a munkadat sem ocsaroltam meg, stb. Ne legyel mar paranoid velem szemben, pls:) A hozzaszolasaim ilyenek, mert ilyen vagyok, igy latom a vilagot, mas szogbol. Ez van. De sohasem az irigyseg, masok leszolasa vezerel. az ilyen dolog tavol all tolem, hidd el.

2013.12.21. 20:47:32

@Chang Yai: Jó, hát rúgjanak belénk, ha annyira jól esik, nekünk ettől nem lesz rosszabb. :) Ma egy kicsit fellázadtam, rajtam volt a sor, hogy szókimondó legyek... tudom hogy szélmalomharc ez. :)

Latcho Rom 2013.12.21. 20:49:35

@cougarcat: sugarman megvot, jobs ditto, tobbit megnezem, koszonet

Latcho Rom 2013.12.21. 20:50:50

@cougarcat: candelabra is megvolt, micheal elete szerepe, piszok jo mint liberace

2013.12.21. 20:52:06

@Cascabel: Nem vagyok paranoid, tudok a sorok között olvasni és nem is a Mrsmihálynak irottra gondoltam, hanem úgy általában. Most tudod hogy más hogy érez, ennyi...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.21. 20:52:47

@cougarcat: nekem még vitatkozni sincs kedvem senkivel ebben a kis hidegben, csak bújok a hálózsák alá és nézek ki a fejemből. de legalább a szúnyogok mind felfordultak. és milyen nagyon jó, hogy az idei karácsonyfa számlálás eddig 18 körül asszem, ebből is a többség a plázában, hátha akar valaki ilyet is venni, Jingle Bells meg csak 1, az egyik tanítványom énekelgetett magában :-)
ha valaha is posztot írnék, akkor ilyenek lennének benne a honvágy sohanemislétével kapcsolatban. vagy csak szerencsés vagyok. legalább ilyen szempontból.

Latcho Rom 2013.12.21. 20:53:23

@cougarcat: dunno, i got good eyes.

kiss and make up, he is good shit.

Latcho Rom 2013.12.21. 20:57:20

@cougarcat: a 20 feet from Stardomot se hagyd ki, csuda doku, amerikai backround singer biznicrol

2013.12.21. 21:07:27

@cougarcat:
Konkretan ettol a hozzaszolastol borult ki nalam a bili es ontotte el az agyamat a duh:
" Igy mi többszörös milliomosoknak szamitunk. Ki mibe fektet be ? 40 evesen gyerek nelkul eddig jutni? Hat nem 1 nagy dolog ! 2 gyerekkel ugyanezt elerni, az igen. Szoval azert ne legyel annyira elajulva a teljesitmenyedtöl. Mi nem örököltunk, minden a magunk erejeböl lett elöteremtve. Most 40 vagy, en 41 voltam amikor vegeztem a föiskolan itt Kulföldön. Szoval aki mer az nyer, de kemeny munka van mögötte. Az utobbi evekben meg elvezzuk azt amit elöteremtettunk. 6-8 het utazgatas evente, De nem kölcsönre! "
Mi ez, ha nem egy otthon elo lenezese, onfenyezes? Szerintem egy normalis ember kiakad az ilyenen.

2013.12.21. 21:08:02

@Chang Yai: Hát ha még a szúnyogok is felfordultak, vazze :)))
Nekem volt honvágyam évekig, de aztán elmúlt. Nem tudom miért, nem tudom hogyan. De igy sokkal könnyebb, az biztos.

@shakti_rom: Nem kétlem hogy jó ember, nem erről van szó. Ma őszintén kimondtam, hogy bizonyos dolgok rosszul estek itt nekem. Talán azért mert már nemigen járok ide, nincs veszenivalóm. :)

dev.null 2013.12.21. 21:09:12

Az jutott fejembe olvasgatva a kommenteket, hogy tényleg gáz az, ha valaki a langyos állóvízre vágyik? Tudom, hogy a blog olvasóinak nagy része nem, csak felmerült bennem. Úgy beszélük erről a dologról mint valami rosszról, pedig szerintem nem feltétlen az. Hmmm?

2013.12.21. 21:10:41

@Cascabel: Igen, ez dicsekvésnek hangzik, ebben igazad van. Nem védeni akarom, de szerintem neki is elborult az agya, amikor azt olvasta hogy külföldön úgyse ér el semmit a bevándorló.

Latcho Rom 2013.12.21. 21:20:08

@cougarcat: nem tudom milyen ember irl, de itt eleg szorakoztato s joindulatu. kanadai digger, plasztik porn mania es horndogsag nelkul.

2013.12.21. 21:24:14

@dev.null: Nem gáz, ha jól érzed magad a bőrödben. Számomra abszurd lenne hogy egy országból mindenki felkerekedjen és útnak induljon. :) Ilyen nincs, és ezt nem lehet elvárni. Valamikor én voltam az "ottmaradt" és mások mentek el. Csak a különbség talán annyi volt hogy akkor szolidaritást vállaltunk azokkal, akik elmentek (még az átkosban), ma meg.... hát gondolom tudod hogy más a helyzet.

2013.12.21. 21:25:03

@dev.null:
Miert lenne bun a langyos alloviz? Aki ezt annak nezi, az az irigy:)
En szeretnek ugy elni, sokszor sikerul is, de csak hetekig, honapokig. Akkor nagyon boldog vagyok, leginkabb azert, mert nem tortenik semmi rendkivuli sem velem, sem a kornyezetemmel. Alloviz:)

De olyan is van, akinek " ezt dobja a gep " mindig:

" Ott álltam az úton, nem tudtam, hová, merre menjek.
Kellett, hogy valami jöjjön, történjen velem,
Az volt a kezdet
Nem találtam otthont, indulok, ha kell, a végtelen útra.
Nem élhetek másként, állni nem tudok, csak menni újra.
Örökmozgó lettem, nem állok sohasem.

Szép élet a csendben, nem nekem jutott, nincs esélyem.
Nem fürdök a fényben, és ha eltűnök, ne sírj értem.
Nem találtam otthont, indulok, ha kell, a végtelen útra.
Nem élhetek máskent, állni nem tudok, csak menni újra.
Örökmozgó lettem, nem állok sohasem. "
P. Mobil - Örökmozgó

2013.12.21. 21:32:32

@shakti_rom: Nálam ez másként csapódott le ....

2013.12.21. 21:37:18

@cougarcat:
Akinek nem inge, ne vegye magara:)
A nagy nyilvanossag elott kerek bocsanatot, ha megsertettelek a hozzaszolasaimmal. Nem volt szandekomban.

2013.12.21. 21:46:37

@Cascabel: OK, ez tényleg szép volt tőled. Ma kiömlött nálam egy kicsit a bili, sajnálom én is ha megbántottalak, és ha igen, bocsánatot kérek.

tanato 2013.12.21. 21:50:44

@dev.null: A blogolók nagy része nem,de a lakosság nagyobbik része bizony szereti a langyos állóvizet, a biztos,stabilnak tűnő életet még ha alacsonyabb szintű is mint a kalandok árán megszerzett magasabb.A gond akkor van ha a stabilnak tűnő hirtelen labillá válik,pl. munkanélküliség,hirtelen eladósodás,vagy valamilyen betegség ,baleset által.

2013.12.21. 21:57:13

@cougarcat:
Ne hulyeskedj mar!! Te nem sertettel meg, engem nem lehet megserteni:) De azert jolesett. Mi, kanadaiak mar csak ilyenek vagyunk, ez termeszetes nalunk: kolcsonos bocsanatkeressel rendezunk le vitas dolgokat.

2013.12.21. 22:12:52

@Cascabel: És közben meg is beszéltünk valamit, ez se utolsó. :)

@shakti_rom: Muszáj volt hogy igazad legyen ?? :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 22:19:13

@diggerdriver:
Nem fontos :D
Az azért megvan, hogy ki az a Elizabeth Alexandra Mary Windsor? ;)

@dev.null:
Hogyan definiálod a langyos állóvízet?
Bizonyos tekintetben marha boldog lennék vele :)
Mondjuk képzeld el azt a típusú kiszámítható és "unalmas" életet, amiben minden Újévet Hawaii-n kezdesz, majd minden tavasszal ellátogatsz a thaiföldi házadba, nyáron Brazíliába, ősszel pedig levezetésként Ausztráliába... van az a langyosság, ami tetszene :D

Latcho Rom 2013.12.21. 22:29:26

@cougarcat: nekem 8, csak kicsit ize..hogy itt allandoan a kanadaikkal van balhe :)

2013.12.21. 22:52:16

@shakti_rom: itt is csak emberek vagyunk.... :)

2013.12.21. 22:57:09

@shakti_rom:
Balhe itt, kanadaiak kozott?! Ezek szerint meg nem jartal pl. a Paltalkon: embertelen, amit ott muveltek neha. Minden kis piszlicsare dolgon osszevesztek, karomkodasrol, stb nem is beszelve. Nok nokkel, ferfiak ferfiakkal, minden elkepzelheto variacioban. Azert a legcsunyabb a nok nokkel valo kotozkodese volt. Egy het mulva mintha semmi sem torten volna, ujra a legjobb baratnok voltak. Ezert nem is jarok mar oda. Meg az en sokat edzett lelkemnek is sok volt:)

2013.12.21. 23:00:17

@shakti_rom: Kösz, felirom.

Still Mine - Bujold, Cromwell, Észak-Ontarióban forgatták, New Brunswick sztori. (szintén kis granny szex, de izléses, haha)

nyuszigonosz 2013.12.21. 23:22:44

@tanato: Így van, ahogy írod.
Nem összehasonlítható az akkori disszidálás egy mostani külföldi munkavállalással.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.21. 23:52:51

@Cascabel: kolcsonos bocsanatkeressel rendezunk le vitas dolgokat.

belegondoltam hogy amikor itt lattam ,tapasztaltam pl egy discoba ha 2 ember egymasnak utkozik nem gyoznek bocsanatot kerni egymastol automatikusan ... bezzeg Mo-on;; huha anyad miert loktel meg .. na gyeri ki ... jobb esetben zaras utan csapatostol agyonverik egymast ..

Latcho Rom 2013.12.22. 02:04:46

@Cascabel: paltalk kimaradt, volt helyette IRC, evekig, kulonbozo kanadai forumok - allando balhek mindenutt. A gyerekek se tudnak olyan kegyetlenek lenni mint a nok :)'Aztan konnyes kibekulesek, s megy a hajo tovabb, a sok kiszakadt lelekkel :)

2013.12.22. 02:39:51

@shakti_rom:
" s megy a hajo tovabb, a sok kiszakadt lelekkel " :)))))
Ez tetszett, olyan Coelhos:)
Kellemes karacsonyi elokeszuleteket kedves duplan honfitars:) Azt azert koszonom, hogy kialltal mellettem, bar ezt nem kellett volna ide irnom. Eleg rossz erzes, ha az embert nem ertik meg, vagy ami meg rosszab, felreertik. Nem is magyarazkodom inkabb.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.12.22. 10:57:50

de tipikus magyar kishitu negativizmus. ezer otletem kenne a posztolonak de minek..

GÜNTI 2013.12.22. 11:46:42

Hát gratulálok ehhez a bejegyzéshez! Olvasom már egy ideje a blogot, és megértem azt is aki kimegy külföldre dolgozni, élni, meg aki itthon marad, azt is. De ezt a végtelen pesszimizmust SOHA nem fogom megerteni!
-Jajj Istenem, nekem mennyire szar, jajj, nekem mennyire rossz, mekkora a bürokracia ebben az országban! Azok a rohadt politikusok, meg dögöljön meg a szomszéd tehene! Emberek, felejtsetek már el ezt az önmarcangolást, meg a panaszkodást. Akinek nem tetszik ez az ország, akkor menjen máshova, aki meg nem akar, nem mer, az meg ne nyávogjon! Komolyan mondom, borzasztó látni, h szinte mindenki mindenben csak a rosszat látja meg. Akik ilyenek, azok maguknak is köszönhetik, hogy itt tart ez az ország. Kicsit nézzünk már magunkba is néha!
Ja és amugy a cikk irójának, egy kis segítség, hogy kik a balkániak!
hu.m.wikipedia.org/wiki/Balk%C3%A1n_(t%C3%A9rs%C3%A9g)
Ami biztos, h én nem fogom elhagyni ezt az országot! Egy 25 éves, aki élt már Nyugaton, ahol "kolbászbol van a kerítés".

Latcho Rom 2013.12.22. 12:03:54

@Cascabel: na mar megint le lettem coelhozva :)

Megszittuk kenyeres. Onoka otkor fel, Elmo,,sesame strassze..ha bealszik lehet a fiam kocsijat behozni az utcarol, moziba mentek..de elobb helyet asni neki, 20 centit kaptunk, s most jeges eso a tetejere...hajnalban fujni nem lehet. Argggh :)

Latcho Rom 2013.12.22. 14:29:47

@Sütemény1975: aki kevesebbnek hiszi magat, a hazajat mint a "nyugat", ezert felturbozza magat. E gy randa, csori kis sundiszno a vilag szemeben, igy nem egy ajanlhato alternativa.

Sütemény1975 2013.12.22. 16:38:26

es vajon milyen jelzot talaljunk azokra a hataratkelokre, akik itt osztjak az eszt, kozben porig alazzak a hazajukat (ami persze semmit sem jelent nekik)
az olyan elolenyt, aki lenezi, semmibe veszi, lekezeli a szulohazajat azt nem tartom embernek.

Almandin 2013.12.22. 21:01:14

@GÜNTI: Te meg elsősorban a posztolóban látod meg a rosszat. Gratulálok!
A negatív gondolkodás csimborasszója számomra az, amikor egy másik ember eltérő lelkivilága csak lenézést generál egyesekben, meg csak a rosszat akarják meglátni a másik jellemében.
Még te beszélsz pesszimizmusról?

2013.12.22. 22:24:00

@Sütemény1975: "aki lenezi, semmibe veszi, lekezeli a szulohazajat azt nem tartom embernek."
Akkor ne tartsd embernek. Szíved joga. Lényegtelen ki hol születik, az az igazi haza ahol meg lehet élni. A szülőhelyet nem lehet megválasztani, éppen ezért senki semmivel nem tartozik a helynek csak azért mert ott született.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.23. 09:57:20

@Sütemény1975: Ugyanazt mint a mélymagyar a hazaffy aki a szíriuszról származtatja magát aki szerint Jézus pártus magyar herceg volt, akinek hétszer csavarodik a DNS-e aki szerint Magyarország űber alles.

Neked is elmondom bár itt már leírtuk számtalanszor.
Senkinek nem a hazával, a szülőfölddel, Magyarországgal, van baja hanem azokkal akik ezt tették vele.
Akik élhetetlenné tették, akik lerabolták és kiárusították.

Sütemény1975 2013.12.23. 16:52:12

@Turchi: lenyegtelen ki hol szuletik? asszem innentol kezdve nincs is mirol beszelni....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.24. 01:15:01

@GERI87: es ha ez az elkovetkezendo ket evben tortenik, akkor leszek hontalan??? @dev.null: nem gaz, csak akkor ne sirjon, hogy langyos:)

@Sütemény1975: Szerintem is kevesbe fontos. Nem valaszthatja meg az ember.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.24. 01:16:24

@tildy:): aztan vagy kialakul ezzel kapcsolatban ragaszkodas, vagy sem. Valaki buszke lesz ra, valaki nem.

En pl. orulok, hogy jasz gyokereim vannak.

2013.12.24. 11:00:07

@Turchi:
" A szülőhelyet nem lehet megválasztani, éppen ezért senki semmivel nem tartozik a helynek csak azért mert ott született. "
A szuleit, testvereit, gyerekeit sem lehet megvalasztani. Folytassam a logikad szerint?

2013.12.24. 13:01:04

@Cascabel: A logikám szerint nem tudod folytatni mert a szülőhely és a rokonok két különböző dolog. Azt a várost ahol születtem pl. nem is ismerem mert csak 1 évet voltam ott. Ezzel együtt a szüleim, rokonaim és a gyerekem velem voltak később is. Neked is Kellemes Ünnepeket!

2013.12.24. 13:27:46

@Turchi:
Santit a logikad: a szulohazaban el az ember 20,30 vagy 50 evig sot meg tovabb is. Szuleit, rokonait sokan 20 eves korukban elhagyjak.

2013.12.24. 13:34:06

@Cascabel: Az én logikám nem sántít, csak a te logikád szerint :-) Nem akarod még abbahagyni? Gondoltam a Kellemes Ünnepek megfelelő zárás lenne eme beszélgetésnek. Nem mindegy hogy szülőház, vagy szülőhaza :-) Én nem a sok emberről beszélek hanem magamról. Még egyszer Kellemes Ünnepeket, ha érted...

2013.12.24. 13:39:19

@Turchi:
Nem ertem:) Szulohazarol volt szo. Reszemrol befejezve, de csak azert, mert..... :)

blasiusii 2013.12.28. 15:42:47

csak a posztok kb. negyedét sikerült elolvasnom, de látom, van itt egy kis félreértés:

Az írónak ez igazából egy politikai(-társadalmi-gazdasági) segélykiáltása. Nem menne ki, ha nem látná, mi folyik ebben az országban. Itt most kiöntötte a lelkét, és titkon azt várja, hogy olyan válaszokat kap majd, mint "ne félj, minden megjavul otthon" vagy, hogy "leváltják majd a rendszert". Ha valaki azt írná neki, hogy van számára egy tutifix állás odakint, akkor se biztos, hogy költözne szerintem.

Persze, sokan - én is egyébként - ilyen cipőben járunk. Én még 30 sem vagyok, de taszít a külföldre menetel, egyszerűen nem vagyok az a kalandvágyó típus, és most nem is kényszerülök rá per pill. Viszont én is látom, hogy ebben az életben nem lesz ebben az országban jobb a helyzet. Nem lesz. És itt fogunk majd ezen a szemétdombon tovább kapirgálni. De ez a miénk. (Ez sem igaz azért teljesen, de most mindegy.) És a politikai rendszer sem fog változni, mert nincs alternatíva, az emberek többsége pedig Kádárista berögződések mellett választja majd meg újra a Vezért, mert az könnyebb, ha mindent megold az "Állambácsi" (nem is tudom, van-e más nyelven ilyen kifejezés...).

Szóval ez a nagy szr helyzet. Szórakozásból/álmodozásból én is olvasgatom néha a HÁ-t, mégsem írok az itthoni bajokról posztot. Ahhoz pedig, hogy a kormány "rendesen végzi a dolgát", elég megnézni a kivándorlási adatokat. Vagy csak szét kell nézzek a saját ismerősi körömben. Nemcsak az egyetemisták, már a gimnazisták is egyre többen gondolkoznak a határátlépésen. Ez a nagy harci helyzet.

2013.12.28. 21:13:45

@blasiusii: Teljesen rendben van hogy a posztiró vagy te vagy bárki más Mo-n szeretne élni mert ott tud, szeretne, a maga módján és körülményei között élni, boldogulni és boldognak lenni. Nálam csak az veri ki a biztositékot, amikor azzal jönnek hogy külföldön úgysem lehetsz boldog, úgysem érsz el ezt meg azt, meg úgy se fogadnak el, stb. stb. Mert ez nagyon nem igaz a túlnyomó többségre nézve (persze vannak kivételek, mint mindig).

Aki nagyon ki akar jönni, az nem vacillál, csak jön. Mégha nincs is bombabiztos terv, van egy ilyen késztetése. Nálam pl. ez volt - ahogy volt egy lehetőségem, rögtön megragadtam, és azóta se néztem vissza. De nem mindenki ilyen, nem lehet mindenki ilyen és nem kell hogy mindenki ilyen legyen. :) Elvileg el kellene hogy fogadjuk mind a két döntést, mindkét csoportot, fenntartások és rosszindulat nélkül...

A legjobbakat neked....

onewayticket 2013.12.29. 00:16:44

Nekem kb. fele annyi van, mint a posztolónak, de életem célja, hogy elmenjek!

Attól nem félnek azok, akinek most az itt élő többiekhez viszonyítva jobb (pl. magasabb kereset, több vagyon), hogy ez egyszer csak megszűnik? Létszámleépítés, baleset, válás, özvegység vagy csak szimplán az öregedés.
És te ott állsz egyedül, egy fillér nélkül, a nyugdíjas korig vagy éppen a halálig sok év van még hátra, de állam bácsi beint neked 28.500 forinttal?!
Nyugdíjat meg nem kapsz, akkor sem, ha végig fizette utánad a munkáltató a járulékot.

És most csak az anyagi tényezőkről beszéltem. De van valami, ami nem mérhető pénzzel: a közhangulat, a mindennapi "interakciók" a közlekedésben, a boltokban, a munkahelyeken, a presszókban-éttermekben, az emberek viszonyulása egymáshoz, a szokások, az ünnepek, stb.
Nekem elsősorban ez a fő motivációm, a politikai és a gazdasági dolgok másodlagosak.

Kite_Katt (törölt) 2014.01.01. 23:16:59

Oneway, I hope you gonna get your one way ticket phall ;)

Ez gyonyoru comment volt, elmond mindent es sokan ebbe a vadkapitalista ganedomb orszagba ezt nem veszik eszre. Csak pumpalni pumpalni a penzt, fikazni, sarbataporni a masikat.

Lehet informatikuskent itt is megfizetnek -sokak szerint- ok mondjuk kapsz 600E grosst havonta DE ezert kihajtjak a beled, gorcsolve kelsz fel minden nap, hanynod kell a munkahelyedtol es az ottani emberektol...

Kinn lehet keresel 400E-t havonta, mindenki vidam, billiard asztal es kave fogad meloba. Ha hibazol se tepi le senki a fejed, se nem hajtja ki senki a beled. Igazabol aki nem tapasztalta milyen kinn dolgozni az sosem erti meg.
En nekem mar bejott kulfoldon infos melo, miutan visszajottem eszem agaba se all itt dolgozni. Minek? Roncsoljam idegeim valami beteg munkahelyen extra moneyer. Fenet jelentkezek allasokra minden nap es megin befog jonni, lehet csak egy 6 month contract de abbol a penzbol megin elleszek vagy 1 evig ha arra kerul a sor hogy hazajojjek fikaorszagba.

whatsoever 2014.01.04. 10:10:33

Kite_Katt, nem vok egy grammar-nazi, de azért egy picit írhatnál szebben, pl. "extra moneyer", brrrrrrr :-)

whatsoever 2014.01.04. 10:10:34

Nem csak úgy lehet kimenni, h rögtön mindent felszámolsz itthon. És ha úgy látod, nagyobb gond, hogy kint milesz, mint hogy itt m i lesz, az a te döntésed. Én azért maradok egyelőre, mert akit szeretek, marad. Nem valami tudományos megalapoottságú döntés ez sem, nem is érzem mindig é azonos döntésnek, inkább egyfajta sorsn, de ez van. Ha rosszabbul leszünk, talán majd megyünk. Ha még lehet.

whatsoever 2014.01.04. 10:10:34

All, érdemes elolvasni a nepszava.com-on Kertész Ákos Kanadába befogadott írónkat az ottani társadalmi légkörről.

Almandine 2014.01.04. 10:54:36

"összeszedek 30M forintot, két évtized gyümölcse. Ez itthon egy szép pénz, váltsuk át euróra. 100.000 euró. Öööö. Hát ez bizony cinó. Mire elég ez, ha újrakezded egy jobb életet ígérő országban? Arra, hogy az elején a nehézségeken átlendítsen. Köszi."

Perspektívába helyezve a dolgot, Angliában a családok átlagos vagyona (az ingatlant, kocsit stb. is beleszámítva!) 200 000 GBP (kb. 240 000 EUR), aminek a nagy része általában ingatlanban van.

Ennek a 40%-át birtokolni azért többre is elegendő, mint átlendíteni valakit a kezdeti nehézségeken külföldön. A többszörösét pedig külföldön is csak nagyon jó fizetéssel, és szerencsés befektetésekkel lehet összegyűjteni.

Suna bácsi 2014.01.04. 19:11:14

Ha egy forró vízzel teli fazékba békát tesznek, azonnal kiugrik belőle. De a langyos vízbe helyezett béka lassú tűzön hagyja magát megfőzni.
@Karesz: főzött béka vagy... 40 évesen mihez lenne késő? még legalább 25 éved van nyugdíjig, de addigra úgyis emelik, 67-70 közöttre... Több van még előtted munkában, mint amennyi már mögötted...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása