oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 11. 06:47,  Semmi vesztenivalóm nem volt 228 komment

2013. december 11. 06:47 Határátkelő

Semmi vesztenivalóm nem volt

Nem csak munkával, és tanulással, de önkéntesként is ki lehet jutni külföldre, bár kétségkívül, erről ritkábban szól a fáma. Bálint viszont – miután három hónapig nem talált munkát Magyarországon – úgy döntött, megpróbálja. Így került ki Katalóniába, ahol mostanában ér véget az önkéntes ideje, de már nagyban keres munkát, hogy ott maradhasson. Mai beszámolója az önkéntességről és a spanyolországi (na jó: katalóniai) életről szól. (A képeket köszönöm!)

Stoppolunk.jpgCatalunyát felfedező utazásunk egyik pillanatképe. Közel ezer km-t tettünk meg pár nap alatt.

„Már évek óta foglalkoztatott a gondolat, hogy külföldön szeretnék dolgozni, ám megfelelő kezdőtőke hiányában ez egyre csak csúszott. Aztán bejött a krach, a nullára kerültem (vagy tán még lejjebb) s mikor szembesültem a ténnyel, otthon már semmi jövőképem nincs, boldogan írtam meg motivációs levelem és önéletrajzom az önkéntes munkára. Persze szerencse is kellett hozzá – vagy leginkább csak az.

A kezdet memoárja – avagy márciusig

Nekem otthon csodás életem volt. Mivel sosem éreztem büdösnek semmilyen munkát, így nem derogált, ha éppen a pénztárba kellett ülnöm egy nagyáruházban, vagy egy kenyéripari cég zsemlemorzsa-gyártó-szalagmunkásaként csurrant csak valami, amolyan diákmunka szerűen. Vérbeli buzgómócsing felfogásomhoz híven mindent ki akarok próbálni, ami tetszik, illetve amit éppen lehet.

Így aztán persze voltak nagyon jó munkáim is. A kezdetben csak törzshelyemül szolgáló kávézóban végül a pult mögött állva folytattam a beszélgetést a régi arcokkal, a tulajdonosváltáskor is sikerült azonnal elhelyezkednem egy teaházba és a főnökeim sem szóltak, ha éppen színházi előadásom, rádiós vagy tévés műsorom, netán egy nyári fesztiválon való ügyelői munkám miatt nem tudtam az egységben lenni.

Aztán tavaly novemberben megszűnt a teaházas munkám és az idilli életem egyik pillanatról a másikra szertefoszlott, padlóra kerültem. Megtakarításom persze nem volt: ami a kötelező kiadásokon felül maradt, rendszerint valamelyik fapados járatra foglalt jegyre és Európa felfedezésére ment el.

„Túlképzett, túl fiatal, túl tapasztalt"

Így hát jobb híján ezerrel munka után kezdtem kutatni. Jártam is sorra az állásinterjúkat, kezdetben csak a vendéglátásban, aztán (már minden mindegy alapon) takarítói állástól kezdve a gyári munkásig mindenre.

Ám amikor már vagy az ötvenedik helyen kaptam magyarázatként a „túlképzett, túl fiatal, túl tapasztalt, önnek ez a munka nem megfelelő – ebben semmi kreativitást nem találna" válaszokat, huszonhárom évesen azt éreztem, hogy Magyarországon semmilyen jövőképem nincs.

Ahová felvettek volna, a fizetés nem fedezte volna a rezsimet sem – bocs, de 5 éves szakmai tapasztalattal ne kelljen már a fővárosban kevesebbért dolgoznom, mint a teszkós diák órabérem fele Fehérváron.

Kezdtem feladni. Pontosabban: feladtam. A három hónapnyi teljes kilátástalanság tökéletesen felemésztett, egyszerűen el sem tudtam képzelni, hogyan tovább. Totális depresszió a köbön.

Aztán jött a megváltó sorsfordító.

Engem Vár Spanyolország – avagy EVS vagy mi a szösz

Január 29, éjjel fél 12. Izgatottan – mint addig általában - léptem be email rendszerembe, hogy valami biztató visszajelzést remélve legyen értelme délelőttönként kikelni az ágyból. A személyes és reklámüzenetek között viszont mindössze egy levél váltott ki bennem némi reményt: „9 hónapnyi EVS önkéntes tevékenység Manresában, Spanyolországban, ifjúsági szekció, jelentkezési határidő január 31."

Az, hogy önkénteskedni jó dolog, már idejekorán megtapasztaltam: 14 éves korom óta mindig is szakítottam időt a társadalom közös érdekeit szolgáló időtöltésre, így rendszeresen vettem részt a Vöröskereszt és több székesfehérvári egyesület tevékenységében. Mivel vesztenivalóm januárra már semmi sem volt, ráadásul a munkanélküliségnél és az önállóságom feladásánál minden jobb, azonnal nekiálltam az önéletrajz és a motivációs levél megírásának.

Manresa.jpgManresa - lakhelyem egyik arca

Normál esetben a 18 és 30 év közötti önkénteskedni vágyók az European Commission oldalon tudnak a projektekről olvasni és pályázni. Ez elég hosszú folyamat, általában egy év mire valaki a célországba kijut, és szükség van egy magyar delegáló szervezet re is (pl. Artemisszió Alapítvány vagy Messzelátó Egyesület – ez utóbbi oldalon egyébként nagyon sok infót olvasható az EVS (European Voluntary Service) szolgálatról, az EVS-önkéntesek Facebook-oldala pedig folyamatosan publikálja a jobbnál jobb lehetőségeket).

Nekem szerencsém volt, last minute-s önkéntes vagyok, azaz a hagyományos procedúránál jóval kevesebb időt vett igénybe a munkába állás, ugyanis egy, már megnyert pályázatból kihátráló lány helyére kerestek valakit. Így a február eleji visszaigazolás után egy hónappal már a barcelonai járaton ülve vágtam bele a nagy spanyol életérzésbe.

Nekem a Costa Brava a Riviéra – avagy Benvinguts a Catalunya

Nem mondom, hogy nincs rutinom a külföldi légkörben, szerencsére jó pár országba eljutottam már, ám amikor az ember tudja, hogy nem fog legjobb esetben is két hét múlva hazamenni, minden totál más és már az első pillanattól kezdve megjelenik a kultúrsokk.

Ráadásul az sem könnyítette meg a helyzetet, hogy katalán nyelvterületre érkeztem - mondjuk nyelvtudás híján ez akár tökmindegy is lehetne -, de az, hogy a reptérről kiérve sehol egy angol vagy spanyol nyelvű kiírást nem találni, kicsit félelmetes. (Ennek okát ArtBrigitta korábban már megfogalmazta, mint ahogy azt is, miben különbözik a katalán a spanyoltól – már ha van olyan.)

A beilleszkedést nagyban segítette, hogy a lakásban (amiért természetesen nem kell fizetni, ugyanúgy, mint a teljes rezsit is az Unió állja) volt két magyar önkéntes is a portugál és angol lakókon kívül.

Catalunya_prezentacio.jpgA málagai képzésen résztvevő önkéntesekkel rövid színdarabban mutattuk be, milyennek látjuk Catalunyát.

Manresa egy pici, hetvenezres város Catalunya kellős közepén, egy órányira Barcelonától – a helyiek a katalán fővárosnak tartják -, ám sok meglepetést nem tartogat: a gótikus belvárosát imádom, de ebben kábé ki is merül minden.

Amit nagyon élvezek, hogy folyamatosan van élet a Passeig-on (a magyar Andrássy úthoz hasonlítanám leginkább) és a belváros sikátoraiban, akár hajnali kettőkor is. A katalánok messze híresek a fesztiváláradatukról, minden hétre jut belőle a március-október közötti időszakban, ám azért télen sem kell két-három hétnél többet várni egy nagyobb rendezvényre.

Éppen ezért furcsállom, hogy az itt élők számára ismeretlen fogalom a bulizás. Akárhányszor egy diszkóban vagy koncerten találom magam, az az érzésem, hogy valami alvós partiba csöppentem, s bár a rumbával és a flamencóval legalább egy andalúz szintjén állnak, minden más zenei alapra csak alig észrevehetően lötyögnek, ha éppen sikerül rákapniuk a ritmusra.

Hola, que hace? - avagy az önkéntes életem

Az, hogy ki milyen indíttatásból jelentkezik önkéntesnek egy másik országba, teljesen egyénfüggő. Van, aki a családja elől menekül, van, akit a nyelvtanulás vonz – ami valljuk be, a nyelvi környezet miatt a legjobb lehetőség, sőt, még nyelvtanárt is adnak mellénk -, s van, aki csak szimplán nem lát jövőt a saját országában és az új élet első lépcsőfokaként tekint az itt töltött időre.

Az élet majd minden területét lefedő EVS lehetőségek várnak ránk (ifjúság, média, színház, kertészkedés, nyelvoktatás, ...), és a munkaidőbe sem halt még bele senki. Ugyan van egy-két kivétel, de rendszerint a napi 2-4 óra munkaidő a megszokott, emellett nem sok kötelező elemmel nyirbálják meg a napjainkat.

Én egy marokkói fiatalokat felkaroló szervezetnél kezdtem, ám nem sok örömömet leletem az ott eltöltött fél évben. A srácoknak, annak ellenére, hogy a lehető legszínesebb programokkal és tevékenységekkel próbáltuk elősegíteni a beintegrálódásukat, eszük ágában sincs nyitni nemhogy a katalánok, de az égadta egy világon senki felé – kivételek persze vannak: a harmincból kettő...

Hiába a főzőtanfolyam, a fotós, grafikus, filmes szakkörök, a városi kalandjátékok, a közös WII-zések, pingpongozások, focizások, mindig éreztették, hogy egy bevándorló vagyok, aki náluk nem rúghat labdába (vicces, amikor ezt egy ugyanúgy bevándorló vágja a fejedhez). Így szeptemberben egy, a megélhetésükkel küzdő családok 7-12 éves gyermekeire specializálódott szervezethez kértem át magam.

És akikkel működik a dolog

Ég és föld a két világ: a mindenre nyitott fiatalokkal nagyon könnyen megtaláltam a közös hangot! Közösen készülünk a fesztiválokra, ünnepekre és írjuk meg a leckét. Mellesleg ez a legviccesebb része a munkámnak: míg a matek és angol házikban nem sok akadályt látok, sokszor a katalán feladatok kifognak rajtam is.

Ugyan járhatnék ingyenes nyelvi kurzusra a spanyol mellett, ám két hiányzás után ki kell fizetni a teljes összeget, nekem meg mindig úgy jött ki a lépés, hogy az egy-egy hónapos intenzív tanfolyamok idejére vendégeim jöttek vagy elutaztam...

Így ugye amikor arra kérnek, segítsek már kiszűrni a szöveg lényegét, csak a vastagra szedett bekezdések jelentenek némi segítséget, na meg az innen-onnan felszedett minimális tudás.

Centre_Obert.jpgA jelenlegi munkahelyem „nagy gyerekei"

Az önkéntes tevékenységet a lakáson és a tanfolyamon felül természetesen némi anyagi juttatással is honorálják. Ez minden országban más, mi itt 285€-t kapunk egy hónapra, ebből kell fedeznünk az étkezésünk és minden egyéb kiadásunk.

Nem mondom, hogy lehetetlen feladat, magyarként megtanultam bűvészkedni a fizetéssel, ám azt felelőtlen lenne kijelenteni, hogy jaj de jól ki lehet jönni belőle. Mondjuk az egész nem is erről szól, s míg telik arra, hogy éljünk is, nem panaszkodunk. Mert persze amit lehet, megélünk!

Monitril_de_Montserrat.jpgAz 1260 m magas Montserrat-hegység egyetlen faluja, ahol a Fekete Madonnához évente közel négymillióan zarándokolnak el.

Vamos! - avagy az önkéntes életen túl

A nyár végére nem csak a munkám, a lakótársaim is lecserélődtek, jelen pillanatban nyolcan élünk egy fedél alatt. Annak, hogy együtt laknak németek, albánok, szerbek, angolok, törökök és magyarok, előnye is és hátránya is bőven akad.

Számomra mindenképpen pozitív, hogy nemcsak a spanyol és katalán kultúrát ismertem meg, hanem a lakótársaimét is. Persze hülyeség lenne kijelenteni, hogy minden szép és happy, de az tény: amióta egyedül vagyok magyar, sokkal jobban érzem magam (az okokat hagyjuk, olyan sokszor körbe lett már rágva ez a csont, hogy sok újdonsággal nem tudnék szolgálni, meg nem is kívánom erre kihegyezni a sztorit).

Minden lehetőséget megragadunk arra, hogy az üresjáratokat tartalommal töltsük meg. Kihasználva a környék rengeteg fesztiválját, Barcelona és Sitges közelségét, az esetek nagy részében a hétvégéink házon kívül telnek.

Sitges.jpgSitges a barcelonai térség gyöngyszeme, a legszebb tengerparti város a környéken!

Nyáron kisebb csoportokba vergődve jártuk be a térséget stoppolva, vagy az olcsóbb vásárlási lehetőségek miatt (főleg alkohol és dohánytermék) Andorrát. A szezonban nem ritka, hogy hátizsákos fiatalok a tengerpartot használják hotelnek, így mi is számos éjszakát tudhatunk magunknak az idilli környezetben.

Legalább hússzor kapaszkodtam fel a Montserratra (a Fekete Madonna és a nagyon különleges sziklaformák miatt érdemes eljönni ide, ha már valaki Barcelonában nyaral), szinte az összes környékbeli Festa Majoron részt vettem (ez olyan, mint nálunk a május elseje, csak itt minden faluban/városban a védőszentje neve napján tartják az ünnepséget), jóízűeket falatoztam a Garaff Nemzeti Park valamelyik szikláján a tenger morajlását hallgatva.

Festa_major.jpgA katalánok castells-e olyan, mint az andalúzok bikafuttatása. Nincs ünnep embertorony nélkül.

Hogy az Európai Unió is támogassa az országismeretet, két képzésen kell részt vennünk, ami jó esetben elég messze esik a lakhelyünktől. Így jutottam el Asturiasba, ahol hatalmas élmény volt életemben először látni az óceánt Gijonnál, majd a nyár közepén Andalúziába, Málaga mellé. A képzésekre ráhúzva pár napot a környéket bejárva érezhető a legjobban: a provinciák tényleg külön országot, kultúrát takarnak!

Hasta luego! – avagy mi lesz velem?

Na, ez az – a jó ég tudja. December elején lejár a projektem, így jelen pillanatban ezerrel keresek magamnak munkát itt, mert haza egyelőre nem szívesen költöznék vissza.

Ugyan nekünk egészen más körülmények között telnek a napjaink, mint akik itt „rendes" munkával „rendes" fizetést keresnek, ám azt látom, hogy még mindig könnyebben lépnek egyről a kettőre, mint odahaza. Számomra hatalmas arculcsapás volt az egy évvel ezelőtti időszak – és ugyanabba visszatérni, hát köszi, inkább nem!

Nem ragaszkodom foggal-körömmel Manresához - bár kétségkívül nagy segítség, hogy egy-két hónapot még maradhatok a lakásban -, mint ahogy a térséghez és az országhoz sem. Szeretnék minél több helyet felfedezni, s mivel ismételten semmi veszteni valóm nincs, nem kizárt, hogy pár hónap múlva egy teljesen más világról írok majd.

Addig meg, ha valakit bővebben érdekel az önkéntesség vagy akár a térség, kommentekben kérdezzen bátran!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: önkéntesség Spanyolország Katalónia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr595683593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rumitom 2013.12.11. 14:51:34

ezt jó volt olvasni. érdekes írás jó stílusban. fiatal koromban sokat kacerkodtam én is az önkéntesség gondolataval, mivel azonban mindig volt jól fizető állásom hiányzott a kezdő lökés. sok sikert a következő országhoz!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.11. 14:53:10

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Erettsegin?
Elsore vagy masodszorra? ;)

@Herr Géza:
Egesz nap a GibbsCAMet szekalom, delutanra felpuhul az agyam...

Herr Géza 2013.12.11. 14:54:04

@Kövérmadár: "igy lettek múr-ok."
És az út innen az "a-múri" partizánokig már nekem is világos (mivelhogy az ó-múr nyelvben nem voltak határozott névelök....). Jajjjj, fájjjjj.

M. Úr 2013.12.11. 14:55:25

@shakti_rom:
"...aztán megjelent az erdész és mindenkit elzavart a picsába."

M. Úr 2013.12.11. 14:58:15

@Herr Géza: Wien, Software-Entwickler, '86... és szingli, cuncimókus ;-) De amúgy nem Géza.
Írjál te is néha, dolgoznom kell!

M. Úr 2013.12.11. 15:00:16

@shakti_rom: Amúgy ez így egy az egyben mehet is a modoros blogra.

Latcho Rom 2013.12.11. 15:02:53

A masik kepeslapom a Kolompar Diggynek valo...masodik utunk azt hiszem, Barcenoletta Beach, jo kis hullamok, szeptember megint, tomve a part.
Uszom egy kicsit, jovok ki, felkap a hullam s kibasz a partra egy duplaszaltoval, nej fetreng a rohogestol - megtorlom a szemem, ket orbitalis csocs elottem :-) tele volt a part szabadnapos ruszki, lengyel, roman au pairekkel, kurvakkal..
:-)

Herr Géza 2013.12.11. 15:04:37

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Isten bizi véletlen volt !!! (Mint ahogy jellemzöen a csatolandó fájlokat is el szoktam felejteni csatolni, mire a végére érek a mail-nek. Az ügyfeleink már elöre röhögnek, mert mindig kettesével megy a mail. És a második mindig úgy kezdödik, hogy "Bocsi, de az elöbb lemaradt...". Ez utóbbit már elmentettem sablonba....:DD De sebaj, mert átmentem R&D managerbe, és most írom a progit, ami az általam csatolandónak vélt fájlokat automatikusan a sablonba mentett maillel együtt utánaküldi az eredetinek. Izgalmas meló!)
Visszatérve a témához: élmény volt figyelni a HR-es pi.. arcát, ahogy két hónap után a kezét tördelve próbálja megmagyarázni, hogy miért is kér tölem "még egy" másolatot a diplomáról. Aranyos volt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.11. 15:09:02

@Herr Géza:
Ugy valahogy.
A múrok halaszattal foglalkoztak, elsosorban amúrokat fogtak. Moricz is irt roluk, persze titkosirassal, amit kesobb megfejtettek, igy lett hires az "Úri muri" cimu muve.
A kesobb erkezo sziriusziak, hasonloan Superman-hez, haltatatlanok voltak, de a múrokkal torteno keveredes utan az utodaik mar halando emberek (valojaban felistenek) lettek. Mikor eloszor talalkoztak a jelenseggel, igy kialtottak fel: "Hat ez megmúrdált!"

Erre az iroszakra tehet az is, amikor a búrok elszegenyedtek, koszonhetoen a nemetekkel vivott csatarozasoknak, ezert lopni kenyszerultek. Innen ered az "elbúrni" kifejezes...

@shakti_rom:
Aki meg nem ismer az FB-n, az nem is ember? Dogoljon meg a kivancsisagtol??? Szep!

Herr Géza 2013.12.11. 15:09:11

@M. Úr: Dolgozni kell? Akkor te nem önkéntes vagy !!! És mi az, hogy cuncimókus ? Jó, érteni értem, de tényleg csajszi ??? Jól megszívattál a névvel...:DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.11. 15:09:53

@Herr Géza: "R&D managerbe" egy ev utan mehetsz magyar penznyelot vezetni :D Lasd Trisztan (?) Ur karrierjet :DDDDDDDDDDDDDD

Latcho Rom 2013.12.11. 15:11:16

@Kövérmadár: Cipoben! :-) nezz az uzenetedre.

Hevn 2013.12.11. 15:14:53

Hatalmas arculcsapás volt, hogy 23 évesen 3 hónapig nem találtál munkát?

Hmm, ez a 23 év ez valami mágikus jelentőséggel bírhat, az ide posztolók többsége ebben a korban jön rá, arra, hogy semmi keresnivalója az országban.

Ankaaa 2013.12.11. 15:14:54

aztaaaa, rég nem találkoztam ennyi rosszindulatú unatkozó, élő fába belekötő kommentelővel!
mondjuk nem is ismertem ezt az oldalt eddig.....
lehet nem is kell ezentúl sem idejárnom, ha csak nem akarok a szintetekre süllyedni!

talján sógor 2013.12.11. 15:14:54

@M. Úr: @Herr Géza: totál egyetértetek veletek.
Mondjuk azt nem értem, hogy az ingyen nyelvtanfolyamot miért nem használta ki. Ja, fel van szinte háborodva, hogy ha kétszer hiányzik, akkor neki kell kifizetni a tanfolyam díját. Hát mit is képzelnek ezek, ingyen járhat(na), de ha nem jár, azt nem nézik jó szemmel. Micsoda világ!
Kíváncsi lennék, hogy az őt kiküldő szervezet felelősei elégedettek-e a végzett (?) munkájával. Vagy csak kiküldték bulizni és kész?
Másrészről ő csak kihasználta a fizetett bulizás lehetőségét, tulajdonképpen ügyes volt, inkább a projektet finanszírozó szervezethez lenne pár kérdésem. Mert ennél csak jobban lehetne a befizetett EU-s pénzeket elkölteni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.11. 15:17:46

@Ankaaa: Elo faba nem kotunk, mert nem akarjuk bantani :) De szeretettel latunk!

tucano 2013.12.11. 15:18:03

@négyzethálós: most olvastam, sírva röhögős, főleg a cikkre küldött komentrobot.
Itt is mennyire osztotta az észt az okoska :)

M. Úr 2013.12.11. 15:20:11

@Herr Géza: Á, ez kicsit bonyolult, transznemű hermafrodita vagyok, de kizárólag csigákkal élek nemi életet. Meg banánnal.

Amúgy jót röhögtünk a 300 euró zsebpénzen, de most eszembe jutott hogy a magyarok jelentős része ennél kevesebből "él"...

@Kövérmadár: És tényleg, fogtam már amúrt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.11. 15:21:59

@Herr Géza:
Az is nagyon erdekes, hogy az 500-as evekben, Arabiaba vandorolt hollandok eloszor nem mertek a gyerekeiket a foldon jaratni, mert sok volt a kigyo es hasonlo, undok joszag; ezert a nyakukban hordtak oket.
Miutan a gyerekek megnottek es mar nehezek voltak a hurcolashoz, az anyak eloszor salat, majd kendot tettek a fejukre, hogy ne egjenek meg. Mivel ez tulajdonkeppen a gyerek arnyekolo hatasat helyettesitette, kicsi búrnak, majd kesobb burkának neveztek.

Sosem hitted volna, mi?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.11. 15:22:26

@tucano: A legjobb valasz erre jott:
"nekem kiment vagy 20 ismerős, de 80 % hazajön, mert itthon van otthon, mert sosem akart kint letelepedni, gyereket... csak tanul, dolgozik... s, ez így van jól, régen is és most is működött ez! mi ebben a fura?"
"Mondd, te tényleg ennyire sötét vagy, vagy csak valami nagyon félresikerült módon próbálsz trollkodni?..."

2013.12.11. 15:23:28

@tucano: pont akartam neked irni. Mit szolsz?
www.ft.com/cms/s/0/4468fc86-6198-11e3-916e-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz2n5L3QDXY

Ha esetleg nincs elofizetesed az FTre (neked miert ne lenne???)
Itt a cikk eleje Maltarol, nem masoltam be az egeszet.

As they battle with the consequences of the financial crisis, EU governments are always on the lookout for ways to attract inward investment. One popular idea is to offer residency rights and passports to rich entrepreneurs from states such as China and Russia, hoping they will invest in their newfound country.
Lots of EU governments do this these days. Greece offers a residence permit to foreigners who buy property valued at €250,000. A non-EU national who buys a €500,000 house in Portugal can gain Portuguese citizenship after six years. Britain has its own programme, albeit with strict conditions. A foreigner who invests £1m in a UK company today can apply for permanent residence five years from now. But that person must be resident in the UK for six months in each of those years.

One EU state – Malta – is now undercutting the passport market like no other. It has declared that it will sell a Maltese passport to anyone who pays €650,000. Applicants will be tested to ensure, among other things, that they are not terrorists or money launderers. But if that test is passed, the passport is handed over immediately. It appears that no prior residency or connection to the island is needed.

Len.Mag 2013.12.11. 15:25:38

@Kövérmadár: Úúúúúrissten! :D
És akit a széltől is óvnak, az búra alatt él? Ezt mivel magyarázod??

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.11. 15:25:52

@Ankaaa:
Köszönjük Emese, eddig is kiválóan megvoltunk nélküled ezután sem lesz pótolhatatlan a hiányod.

rumitom 2013.12.11. 15:28:37

@Herr Géza: ilyen storym nekem is van csak background checkkel. mar vagy egy hónapja a cégnél dolgoztam döntéshozói pozícióban mikor kértek egy igazolást a jelenlegi(current) munkaltatomtol hogy tovább adhassak az aktamat a hr-nek. az sem tűnt fel nekik hogy a mail cím amiről válaszoltam a cég saját domainje

M. Úr 2013.12.11. 15:29:38

@talján sógor: "Mert ennél csak jobban lehetne a befizetett EU-s pénzeket elkölteni."

Nekem is ez csípi leginkább a szemem, évek óta. Az Erasmus évente kb. 450 millió euróba kerül. Ezzel szemben az európai kísérleti fúziós reaktor, az ITER (ami siker esetén gyakorlatilag a jelenleg létező energiaproblémáinkat úgy 50-100 évre megoldja) tudod mennyit kap 2013-ban? 360 millió eurót. Lehet gondolkodni, melyik a hasznosabb...

Ha az Erasmus tényleg arról szólna ami az alapgondolata volt valamikor (a tervezőasztalon), akkor egy szavam nem lenne, mert az oktatásba igenis érdemes még ennél is többet beletolni. De nagyon mellélőttek a programmal.

2013.12.11. 15:36:05

@Kriszta D: Maxvalnak van eleg nemzetkozi tapasztalata. A HResek remalma lenne a homokos-pedo-smink-tiger print leggings nezeteivel. Mondjuk a helyi kavezoban a tea szunetben ezt eloadni Londonban vagy NYban.

Herr Géza 2013.12.11. 15:42:49

@Kövérmadár: Vazze, neked aztán még tart a mütét után adott morfium hatása... De élvezettel olvasom, csak ne kéne annyira röhögnöm... :DDDDDD

Herr Géza 2013.12.11. 15:44:11

@rumitom: Na ez sem piskóta! Nem baj, csak képezzük tovább a jobbnál jobb HR-eseket. Legalább nem unatkozunk.

Herr Géza 2013.12.11. 15:45:50

@M. Úr: A banánt értem, de a csigááát ??? (Azt maximum megeszem, igaz, a banánt is..:DD)

Herr Géza 2013.12.11. 15:48:06

@M. Úr: "Amúgy jót röhögtünk a 300 euró zsebpénzen, de most eszembe jutott hogy a magyarok jelentős része ennél kevesebből "él"..." - én nem annyira röhögtem, mert ezt már az elején levezettem. Ettöl (is) tragikus a helyzet.

Herr Géza 2013.12.11. 16:01:45

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Mit gondolsz, miért "fürészelem" ennyire. Már kinéztem a helyét. Most írom az online pályázatot. A diplomával nem is bajlódok, mert oda minek. Csak elugrok a boltba narancssárga ingért, meg nyakkendöért, utána fotó és máris rendelem a tel-aviv-i repjegyet. Vagy lehet, hogy van ilyen poszt Balin is ? Ott biztos befutó lennék a perfekt némettel. Hahó, van valaki Balin ? Mennyibe kerül ott a laktózmentes tej, meg a húsmentes szalámi ? Túró Rudit vigyek ? (Mert láttátok, Trisztán barátunk azzal segíti a magyar gazdaság dübörgését, hogy böröndben exportálja a Rudit! :DDD Az nekem is menne ezerrel.)

Herr Géza 2013.12.11. 16:04:22

@Ankaaa: Ha még itt vagy: rosszindulatúak vagyunk, de (pont ezért ?) nem unatkozunk !!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.11. 16:13:15

@M. Úr:
Sejtettem ;)

@Herr Géza:
Orulok, hogy izlett! :)

@Whave:
Jol koruljartad a temat te is :)

@Len.Mag:
Anyuka szoknyaja ala bujtatta a kis bur-t, hogy ne fujja a szel. Rakott szoknya, innen ered a bura forma.

@Ankaaa:
Jo volt veled, de nelkuled meg jobb. Huzzal búrt a fogadra es tavozz minel gyorsabban. ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.11. 16:22:38

@Kövérmadár: Ebben csak egyeterteni tudok veled, foleg a sajat reszemmel :DDDDD

holl gold 2013.12.11. 16:31:19

Magyarazza el mar valaki nekem hogy amig spanyolban iszonyu nagy a munkanelkuliseg addig a Kanari Szigeteken /ugye spanyolhoz tartoznak ök is? / rengeteg kulföldröl odavetödö kidobo, becsalogato, uzleti elado, pincer, stb. dolgozik akik meg a nyelvet sem beszelik jol. Miert nem megy oda az anyaorszagbol a nyelvet is jol beszelö munkaerö??? munka is van, fizetnek is, az idöjaras is jo, tax free arak. Mi az amiert megsem mennek oda melozni a munkanelkuli spanyol fiatalok???

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.11. 16:36:09

@holl gold: Nekem kb az jott le a miert nem csinalnak barmi munkat, hogy nem sokkal jobb a helyzet naluk, mint Mo-n, illetve naluk is divik ez a "nem szegyen mosogatni-takaritani-stb kulfoldon, csak az anyaorszagban". Aztan lehet tevedek :)

M. Úr 2013.12.11. 16:37:56

@holl gold: Nem veszik fel őket mert túl fiatalok, túlképzettek és túl tapasztaltak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.11. 16:40:02

@M. Úr: btw, a tul tapasztalt es tulkepzett cuccokat ki lehet kerulni egy celiranyosan irt cv-vel. Ezek szerint a tul keveset gondolkodo cimket lehagyta magarol...

M. Úr 2013.12.11. 16:43:16

@Mr. Long [expert .... szakerto]: De akkor még mindig ott a baj, hogy nincs releváns nemzetközi tapasztalatuk (pl. Erasmus).

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.11. 16:50:16

én úgy irigykedek az Erasmus és a sok más lehetőség miatt, nekünk még alig voltak ilyesmik. én lettem volna az a lúzer, aki tényleg tanulni meg nyelvet gyakorolni szeretett volna, meg világot látni, nem bulizni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.11. 17:00:06

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Biztos vagyok benne, hogy gyönyörű saját részed van! ;)

@Chang Yai:
De ti még kérhettetek politikai menedékjogot... azért az sem piskóta, csak a határon kellett átszökni (vagy még annyit sem) :)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.11. 17:12:39

Két megjegyzés, egy szexista és egy rasszista:
1. Jók a lányok a képen, a nyitóképen is, meg a nagy csoportképen :)

2. "eszük ágában sincs nyitni nemhogy a katalánok, de az égadta egy világon senki felé" -> fúj ez rasszista, antidemokratikus, fasiszta, ista-nyista szöveg! (és micsoda meglepetés, nem akarnak beilleszkedni...)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.11. 17:14:58

@holl gold:
"Magyarazza el mar valaki nekem hogy amig spanyolban iszonyu nagy a munkanelkuliseg addig a Kanari Szigeteken /ugye spanyolhoz tartoznak ök is? / rengeteg kulföldröl odavetödö kidobo, becsalogato, uzleti elado, pincer, stb. dolgozik akik meg a nyelvet sem beszelik jol. Miert nem megy oda az anyaorszagbol a nyelvet is jol beszelö munkaerö??? munka is van, fizetnek is,"

Nos...
Magyarazza el mar valaki nekem hogy amig UKban nagy a munkanelkuliseg addig az EGÉSZ UKBAN rengeteg kulföldröl odavetödö kidobo, becsalogato, uzleti elado, pincer, stb. dolgozik akik meg a nyelvet sem beszelik jol. Miert nem megy oda a nyelvet is jol beszelö munkaerö??? munka is van, fizetnek is,
Ez egy örök kérdés... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.11. 17:16:56

@Kheopsz:
Magyarázza már el nekem valaki, hogy amikor óriási a munkanélküliség Magyarországon, miért nem megy oda a kutya se kidobónak? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.11. 17:20:19

@Kheopsz: A nyelvet jol beszelo, kvalifikalt munkaero is odamegy, csak nem a felsorolt munkakra.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.11. 17:22:44

@Kövérmadár: 76-os vagyok, számolj :-) egyébként volt egy olyan osztálytársam, akinek leléptek a szülei, 1974-ben, menekülttábor minden, hallottam a történetet, de sajnos már nem emlékszem a részletekre. Ausztráliáig meg se álltak, 84-ben mentek vissza Magyarországra (ezt egyébként most így nem is értem, hogyan engedték őket vissza csak úgy büntetlenül? nem tudtam, hogy volt ilyen akkor már), és kihúzták 7 vagy 8 évig, mielőtt mégis inkább visszamentek volna Ausztráliába, gyerekestül mindenestül, akkorra sokalltak be. amikor rákerestem a lányra néhány éve, persze még mindig ott volt, már saját családdal.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.11. 17:23:30

@Kövérmadár:
Mert a kidobó állásból könnyen kidobnak :)
Meg Magyarországon nem életbiztosítás a kidobó, pláne, hogy ha bizonyos szürke helyen van a disco/stb...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.11. 17:57:14

@shakti_rom:
Köszönöm, kedves uram!
Máris sokkal jobb kedvem van, a kendő valósággal varázslatos! ;)

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.11. 18:08:15

Jokat kuncogtam a lehordo kommenteken, vegre kinyilt a szemetek es oszinten megmondtatok a velemenyeteket, amivel egyetertek. Csoda, hogy nem lett kimoderalva senki, nem ugy, mint en...

Latcho Rom 2013.12.11. 18:11:11

@Tökfőzelék1: Ugyan Toki, csak egy-ket hozzad hasonlo irigy pojáca károgott csak :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.11. 18:22:19

@shakti_rom:
Micsoda? Pogácsa? Hol???

Nekem kifejezettem jól áll a borosta! Annál csak a papírzsacskó áll jobban... :)

@Tökfőzelék1:
A mi szemünk kinyílt, úgyhogy már csak rajtad a sor: fogd be végre a szádat ;)

Latcho Rom 2013.12.11. 18:29:03

@Kövérmadár: te korodban meg minden jol all badár fijjam :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.11. 18:35:51

@shakti_rom:
Van, ami jól áll, ez nem vitás, de az nem a fejem :D

2013.12.11. 19:25:46

@talján sógor: 'Másrészről ő csak kihasználta a fizetett bulizás lehetőségét, tulajdonképpen ügyes volt, inkább a projektet finanszírozó szervezethez lenne pár kérdésem. Mert ennél csak jobban lehetne a befizetett EU-s pénzeket elkölteni.'

Teljesen egyetertek. Nem a szerzo a 'hibas' ebben a tortenetben, o csak kihasznalta a lehetoseget - bar arrol lehetne vitatkozni, hogy mennyire hasznalta ki, de hat ha o igy akar elni... Viszont a szervezokhoz nekem is lenne nehany keresetlen szavam. Ez a baj az egesz EU-val, hogy gyakorlatilag anti-demokratikus, pl. kit kerdeztek meg errol hogy koltsenek-e ilyen projektekre kozpenzeket? Nem hiszem hogy barmilyen EU tagallamban a 'koznep' nagy resze tamogatna egy ilyet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.11. 19:46:27

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131211/tumblr_mj121sOt9i1qbesuio1_1280_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ez egy jó írás volt.
Az ilyen emberre mondják hogy ezer fokon ég.
Mindig minden helyzethez tud alkalmazkodni és kihasználja a lehetőségeket.
Teljesen rendben van.
Ahogy én is meg Rezsőfater is szoktuk mondani Magyarország megint elveszített egy dolgozni akaró embert.
Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt.

2013.12.11. 19:47:00

@Kriszta D: 'De ugyanúgy mint nekem, másoknak is sokszor ez az első lépés a további külföldi élet útján.'

Ezt elhiszem, de azt nem ertem miert kene ezt adofizetok penzebol tamogatni? Ne vedd rossz neven, de nekem nem erdekem hogy te vagy mas 'elinduljon a kulfoldi elet utjan'. Mikor en kulfoldre akartam koltozni, azzal kezdtem hogy munkat kerestem magamnak - pedig joval fiatalabb voltam mint a mai poszt szerzoje.

2013.12.11. 19:59:04

@London2009: 'Érdekelne titeket lakásvásárlós londoni poszt? Ez a projektem úgy tűnik, hogy végre lezárul és ha azt gondoljátok, hogy ez a téma hasznos lehet a kedves Határátkelő közönségének akkor megírom a tapasztalataimat szívesen…'

Teljesen felesleges hogy megprobaljal itt hulyiteni bennunket, mi Norbi az Olajfurotorony ota tudjuk hogy minden kulfoldre szakadt magyar Londonban mosogat minimalberert - minden mas hazugsag! Tudod mikor veszel majd PONT TE lakast Londonban. Kulonben a Wood Green - Tottenham - Green Lanes haromszogben lesz, vagy hol? Csak azert mert ha igen, akkor legalabb kiadhatod benefit-eken elo drogos magyar bevandorloknak, akik hatan laknak egy szobaban. Legalabb ennyivel tamogathatnad idegenbe szakadt honfitarsaidat.

Latcho Rom 2013.12.11. 20:06:27

@diggerdriver: Azt mondjak hogy az irigyseg nemcsak magyar omen, mas kelet-europaiaik se tudnak a maguk kis nyomijatol elvonatkoztatni.

Te mint vilagjart ember, mit gondolsz errol - a mai nyekergesek tukreben?

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.11. 20:32:03

@Herr Géza: szerintem örül, hogy túlélte a hazautat:)

M. Péter 2013.12.11. 20:33:25

@holl gold: A Kanári-szigeteken még a spanyol átlagnál is magasabb a munkanélküliség.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.11. 20:37:09

@tanato: röhögnék, ha nem sírnék...

"Azbej Tristan · kerdem.blog.hu/ 2013.12.11. 13:54:04
A kezdeményezésünknek szándékosan a "Gyere Haza" nevet adtuk, nem a "Maradj Itthont". Fontos az, hogy a magyar fiatalok világot lássanak, külföldön dolgozzanak és tanuljanak, és még fontosabb, hogy utána ezzel a tudással Magyarországot gyarapítsák. A Gyere Haza alapítójaként is erre tettem vállalást, és dolgozom a magyar érdekekért, a magyar innovatív start-up vállalkozásokért, Magyarország külképviseletén, amíg (másodszor) is haza nem jövök. Az Alapítványomnak azóta egyébként már 200 ügyfele volt, állunk rendelkezésre a gyerehaza.org honlapon karrier- vállalkozásindítási segítséggel.
"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.11. 21:00:18

@shakti_rom:

Nézd, ebben az esetben irigységről talán nem beszélhetünk legalábbis anyagi értelemben.
Bár egy mentalitást is lehet irigyelni.
Én a magam részéről a rosszindulatot elítélendőbbnek tarom mint az irigységet mert a rosszindulat öncélú, körülbelül a vandálkodással hasonlítanám össze, mikor a barom belevágja a bicskát a vasúti kocsi ülésébe. Mert miért? Mert csak. Senkinek semmi előnye nem származik belőle de legalább a kár nagy.
Ilyen a rosszindulat is.
Hogy a mai posztoló mivel váltotta ki?
Talán a magabiztosságával?
Lehet.

l_andras 2013.12.11. 21:40:54

@Kriszta D: Próbáltad már ki és bekapcsolni?

Latcho Rom 2013.12.11. 22:03:46

@diggerdriver: lazasagnak neveznem..

most kerlek megnezem a victoria secret xmas showt :)

tucano 2013.12.11. 22:16:09

@charlieharper: öööö, szted miért vagyok itt? :D

Az van, hogy nagyon érdekes a helyzet, az lett a kompromisszum, hogy évi 60-at adnak el kb. Persze megy a paláver ezerrel a parlamentben, de a máltaiak egyvalamiben nagyon összefogtak mindig is és ez a pénzügyi, adózási előnyök megőrzése. Ebbe tartozik bele a korábbi HNWI és a mostani Global Residence Progi is. Nagyon vicces volt, amikor az egyik nacionalista képviselő a parlamentben üvöltözött, hogyan képzelik, közben pedig az egész tervet kidolgozó Haley&Partners egyik tulaja :D

@Mr. Long [expert .... szakerto]: itt is mekkora hülyeségeket tolt már. Nem éhes kdnps ifjoncot, hanem profi marketingest kellett volna felkérni. Illetve dehogy, mert akkor nem szórakoztunk volna ilyen jól :)

.b. 2013.12.11. 23:32:49

Hah, ideértem én is. Mármint a poszt toló.
Köszi a kommenteket, meg a pocskondiázásokat is - ehhez csak annyit, h míg nem vetted magadra az én cipőmet, nem tudhatod, ki vagyok. Így ezekre a személyeskedő hozzászólásokra több energiát nem is fektetnék, jöjjön egy két válasz egy két kérdésre, feltevésre:

KATALÁN NYELVTANULÁS: ok, nem mentem. Nyilván nem tértem ki minden részletre, mert legalább ötször ilyen hosszú lenne az írás, de akkor itt ehhez még annyit: heti egyszer egy óra. Az első képzést végig csináltam, a másodikat nem, az egyik okot ismeritek, a másik: nyelvi környezetben voltam, gondolhatod, hogy többet tanultam ott, mint azokon a nem látogatott órákon tanulhattam volna, ahol Juan, a nagy katalán macsó tanárbácsi végig flőrtölt a 60 percből 45-öt spanyolul. (Aggodalomra semmi ok, ezeket az órákat a város fizeti, így neked, kedves, a pénzedet annyira féltő honfitársam egy filléredbe sem került a lógásom). Még szerencse, hogy a spanyol mellett ma már a katalánnal sincs különösebb gondom, hála a kollégáimnak és a kölköknek.

Én egy szóval sem írtam, hogy ingyen dekkolhatok a lakásban hónapokig!

Van egy hatalmas félreértés: az EVS és az Erasmuss NEM egy és ugyanaz! Az egyetlen egy közös ami bennük van, hogy mindkettő külföldi lehetőség. És pont.
Így nem érzem magam az erasmusos könyves lány bőrében, hiszen nyilván csak a főbb dolgokat említettem fentebb, s nem tértem ki arra, hogy a főprojekt mellett mennyi apróbb projektünk volt/van. Jah, hogy buliztam is? Bocs, de most emiatt szégyellnem kellene magam? Ugyanmár...!

@Szilvana1: december 4-én járt le a projektem. Munkakeresés megy ezerrel, bár most éppen hazajöttem egy pár napra. a másik kérdésedre valaki tök jól megfogalmazta: nem a munkával, a fizetéssel volt gondom.

Nem emlékszem, hogy volt e több konkrét kérdés, de majd holnap is elolvasom a kommenteket, most tök fáradt vagyok visszanézni megint mindet.
Jóéjt

Herr Géza 2013.12.12. 01:09:20

@.b.: No szép jó estét barátom. Megszólítva érzem magam, tehát válaszolok. Nyelvtanulás: maradjunk abban, hogy ez a lehetöség neked ajándék volt. Ezek után talán nem fikázni kellene a kínált lehetöséget, hanem élni vele. Oké, szerinted nem én fizettem a lógásodat, hanem a város. Az mennyivel jobb ?? Gondolom azt azért megtanultad a KJF-en (Kommunikáció és médiatudomány szak ? Csak tippelek...), hogy a pénz nem a fán terem.
De te ugye nagy zseni vagy, mert most azt írod, hogy a katalán nyelvvel nincs különösebb gondod (mellesleg nekem sem, mert egy szót sem tudok..:D). Az bazi szép teljesítmény lenne 9, bár valójában 7 hónap után (hiszen te írtad, hogy egy hónapig elutaztál, egy hónapig meg vendégeid voltak).Ehhez képest ismét te magad írod, hogy "innen-onnan felszedett minimális tudás"-sal bírsz, úgy a projekt vége felé. Lehet, hogy még a "Juan bácsi" is tudott volna újat mondani ??
Ugyanez a melléduma a szakmai gyakorlattal, meg az állásinterjúkkal: 18 és 23 éves korod között a te állításod szerint voltál pénztáros, gyári szalagmelós, kávéházi pultos, teaházi mittudoménmi, volt színházi, rádiós, téves melód és voltál fesztiválon ügyelö. Akkor ezek közül melyikböl is volt ötéves szakmai tapasztalatod ?? Mert ha a föiskola mellett mindezt egyszerre csináltad, akkor megint csak faszagyerek vagy. (Ja, tudod, a szakmai gyakorlat az szakmánként értendö, nem összesen...)
Más: alig három hónap alatt lenyomtál 50 állásinterjút. (ld. "az ötvenedik helyen kaptam magyarázatként") Az három pályázat=egy személyes interjú arányt (optimistán) feltételezve 150 pályázatot jelent. Ha ennyiböl nem csíptél meg valamit, vagy csak szart, akkor sürgösen kezdd el a hibát magadban keresni. Ugyanis ezt a "túlképzett" dumát a HR-esek pont az olyanoknak találták ki, akik a "no-go" csomag legaljára kerültek, de ezt ugye mennyivel elegánsabb az illetönek beadni, még büszke is lesz magára. Parasztvakítás.
"Jah, hogy buliztam is?" - Nem, barátom. Te gyakorlatilag csak buliztál. Olvasd vissza a saját szövegedet.
"...valaki tök jól megfogalmazta: nem a munkával, a fizetéssel volt gondom." - Na, ez b@szott fel már a posztodban is, bár ott még nem írtad le ilyen direktben, csak messziröl kiszaglott. Megint tanulni kéne valamit: sok munka=sok fizetés, éppenhogy munka=éppenhogy fizetés. (Legalábbis a föld többé-kevésbé müködö részein. Az egyéb semmi meló=k.sok pénz jellegü dolgoktól pedig tekintsünk el, azt ugyanis nem is próbálják fizetésnek hívni, hanem csak szimplán jövedelem, lé, stb.)
Szóval örülj a lehetöségnek, becsüld meg, ha adódik hasonló és szállj le a magas lóról, mert elöbb-utóbb úgyis leesel.
Ha pedig nincs igazam, gyözz meg róla, hidd el, örülnék neki (és még be is ismerném, volt már rá példa). PEACE !!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.12. 01:36:21

@SilentDreams: Engem is erdekelne, hamarosan ( 2-3 ev) nalunk is szobakerul.

M. Péter 2013.12.12. 01:40:38

@tildy:): Igen, valaki már említette. A nagykövetségen lett attasé, ez szerintem nem is számít igazi külföldi munkának. A cím alapján azt hinné az ember, hogy felfedezte a zsidó gyökereit, áttért a zsidó vallásra és kivándorolt Izraelbe.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.12. 01:40:49

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Erasmus program keretein belul reszben, megsem erasmusoskent voltam kinn Norvegiaban. 1 kezemen meg tudnam szamolni, hanyszor buliztam. Azt hiszem egyszer sem?

Relative kevesebb volt a tanulnivalo, mint Magyarorszagon, de amit te itt bulizasnak mondasz az szakdolgozatias volt, legalabbis esetemben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.12. 01:44:32

@Mr. Long [expert .... szakerto]: mar nem emlekszem tisztan, nekunk talaln heti 3-4 angolora , meg ket delelott JAVA fejlesztes, binaris fak eloadasaink/oraink voltak. MEg kozben projektmunka .

M. Péter 2013.12.12. 01:48:13

@.b.: Ha a tanár flörtöl ahelyett, hogy tanítana, akkor szólni kell a főnökének.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.12. 06:53:10

@M. Péter:
Ez igy van!
Milyen ember az olyan, aki csak flortol, de nem teszi ida magat teljes szivbol? ;)

bambanő (törölt) 2013.12.12. 09:44:29

Az Erasmus es a hasonlo ertelmetlennek tuno programok az egyetlen jo dolog sok egyetemista fiatalnak, amit az Unio ad.
Kesobb meg esetleg a munkavallalas szabadsaga, annak van ertelme, de ehhez eloszor meg kell fertozni a fiatalokat a multikulti szellemevel. Hasznos az Erasmus, csak nem mint felsooktatasi osztondijprogram, hanem tenyleg egy bulitura.
Plane a spanyoloktol lathatjuk, mennyire jol elnek vele: a spanyol allam eddig tolta alajuk a plusz penzt, ebbol Lengyelorszagban, Csehorszagban, Magyarorszagon eleg kiraly modon ellebecoltak

ha ez nincs, akkor otthon vertek volna az asztalt, mert ehesek

igaza van a poszternek, amit adnak, azt el kell fogadni, neki ez tiszta haszon, kapott majdnem egy evre szallast, kis zsebpenzt

M. Úr 2013.12.12. 10:29:26

@.b.: Ahogy Géza alteregóm leírta, a biztosítékot a "túl fiatal, túlképzett, túl tapasztalt" dumával csaptad ki. Ugyanis ez így ahogy van egy nagy kerek értelmetlen hazugság. Vagy te hazudsz ordas nagyot, vagy a HR-es. Utóbbi esetben csak szimplán ostoba vagy, vagy túl nagy az egód hogy észrevedd: ez egy kamuszöveg, amivel a munkára teljesen alkalmatlan, unszimpatikus, nagyarcú jelentkezőket szokták elzavarni. Nem tudom melyik igaz rád, a posztod alapján bármelyik lehetsz.

De ne vedd személyes sértésnek, amúgy is lenézem a munkára, tanulásra alkalmatlan embereket, akik a saját lustaságukat egy "világot látok, bejárom Európát, nemapénzboldogít" önámítással próbálják kimagyarázni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.12. 11:10:48

@bambanő: Szerintem meg egy bulitúrát ne uniós pénzből finanszírozzanak, hanem fizessenek a szülők, vagy legyen kötelező munkát vállalni közben a diáknak.

Otthon verték volna az asztalt mert éhesek??? Esetleg diákmunka?

Ne már..!

London2009 2013.12.12. 11:10:57

@Mirjam2: mondasz valamit!
De szeretném megragadni akkor az alkalmat és bemutatkozni. Norbi vagyok! : )

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.12. 17:45:32

@M. Úr: Francba, fiatal vagyok, de a tobbit meg senki sem vetette a szememre :(

@tildy:): Orulok, hogy te kivetel vagy :) De sajnos kb a masodik "ismerosom" aki nem csak a buli miatt ment ki, hanem tanulni is. A baj szerintem, hogy nem is akarjak az iskolak tanitani az erasmusos hallgatot, legalabbis azt tapasztaltam a volt sulinkban jelenlevo kulfoldi diakkrol beszelo tanaroktol.

poggY 2013.12.12. 22:00:12

Sziasztok :)
Eddig meg nem irtam a blogra, csak olvastam a bejegyzeseket. De gondoltam most megosztom az en szellemi termekemet is ami a poszt es a kommentek olvasasa kozben szuletett. Nekem nem all szandekomban rahuzni a vizeslepedot a posztolora, en csak szimplan irigy vagyok :). En drama pedagogia szakot vegeztem, vilageletemben gyerekekkel foglalkoztam . Szerencses helyzetben vagyok; altalaban en imadom oket ok meg engem. Mostmar egy fel eve probalok elhelyezkedni EVS keretein belul, mindhiaba. Talan az a problema, hogy nem gondolkozom globalisan, de meg csak europa sem erdekel? Mert en csak es kizarolag finnorszagban gondolkodom. Ugylatszik oda nem keresnek angolul folyekonyan beszelo nyelvrokont :) mert az oneletrajzom egy aupairnek vagy vmi onkentesnek szerintem eleg jo. Azaz en nagy szerencsetlensegem hogy isten(vagy az evolucio) nem lanynak teremtett :))
Igy ha lenne barmi tanacsod amit maskepp csinalhatnek... van motivacios levelem meg motivacios videom meg egyebkent obv. egy fonyeremeny vagyok! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.13. 01:50:11

@zöldeketbeszélek: Nem mindenki bulizik. Az en esetemben nem is az EU, hanem Norvegia allta a cehhet.( ezuton is koszonet mindenkinek, aki segitett kijutnom.)
Jahm, ha mar diakmunka, 4 ev nappali kepzesbol 2 evet dolgoztam reszmunkaban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 18:38:25

@tildy:): Én is részt vettem ilyen programban, csak én a Leonardo Projekt-ben (remélem, jól írtam...régen volt már). Mi napi négy órát dolgoztunk egy irodában, a többi idő szabad volt. Az olaszok nem akartak minket halálra dolgoztatni :). De bulizni egyáltalán nem buliztunk, arra szántuk a szabadidőnket, hogy a vendéglátó várost minél jobban megismerjük meg persze az olasz nyelv gyakorlására. Azóta is visszavágyok oda :).

KanáriHajni 2013.12.14. 12:58:52

@M. Péter: A Kanári szigeteken statisztikailag azért lehet magas a munkanélküliség, mert a hegyekben a falvakban ma is úgy élnek a népek, mint 2-300 éve, fogalmuk sincs másról, mint az állattartásról és növénytermesztésről, sajtot csinálnak, szedik a tojást a tyúkok alól, mangó, avokádó hami-nyami... 15-20 fős famíliák laknak együtt hatalmas birtokokon, akikből ha egy nyugdíjas, egy meg mondjuk mégis elmegy halásznak, vagy vendéglátózni, akkor azt a minimált, amit valóban pénzért kell megvenniük, máris kitermelték.
Nem beszélve arról, hogyha fél évet dolgozol, 4 hónapig kapsz segélyt (nem a húszezer forintos magyar félére kell gondolni, hanem olyanra, amiből jól megélsz), így arányában eleve nincs értelme többet dolgozni, mint az aktív éveid 35%-a.

mikulenko 2013.12.14. 22:19:06

@.b.: Szia!
Nagyon tetszett a posztod, jó volt olvasni. :)
Az lenne a kérdésem, hogy ha az általad említett honlapokon -[artemisszio],[messzelátó]- önkéntes munkára, akkor mikor fogok értesítést/választ kapni?
Ez hogy működik?

Előre is köszönöm! :))

.b. 2013.12.16. 13:37:19

@mikulenko: Szia! Köszi :)
Bocs, hogy csak most válaszolok, csak éppen otthon voltam a múlt héten Magyarországon és nem lógtam a neten
A messzelátó oldalán nagyon jól össze van foglalva az EVS jelentkezéshez szükséges infó, elsőként azt olvasd át.
Az általános gyakorlat azt mutatja, hogy felmész a gyűjtő oldalra (a posztban linkelve van az European Comission szavakhoz) és kiválasztod a számodra szimpatikus projekteket. Az ottani elérhetőségekre elküldöd a CV-d és motivációs leveled és vársz. Sok helyről nem válaszolnak mert éppen megvannak az önkénteseik, ill nem látják át a jövő évi bevételi forrásokat, de minden esetben így kell kezdeni. Aztán ha valahonnan jön egy válasz, akkor kell megkeresni a magyarországi küldő egyesületet (pl. Artemisszió vagy Messzelátó vagy pl. a veszprémi VárFok Alapítvány - minden megye jogú városban van legalább egy szervezet, aki küldőként is be van jegyezve) akik minden további papírmunkát elintéznek helyetted.
Ez a folyamat átlag egy évet vesz igénybe.

Ha gyorsabban szeretnél kijutni, az EVS önkéntesek facebook csoportot javaslom, sokszor kitesznek "last minute"-s lehetőségeket, olyankor akár egy hónap múlva is költözhetsz, ill. minden esetben megadják a kezdő dátumot.

Ha kérdésed van, írj még, most már minden nap lesz internet elérésem!
Üdv, b.

mikulenko 2013.12.21. 16:49:59

@.b.: Köszönöm szépen a választ!
Nagyon hasznos volt. :) Így érthető és világos, hogy ennek milyen lépései vannak.

[ Küldtem ezzel kapcsolatban privát üzenetet]

Üdv.

.b. 2013.12.24. 01:08:57

@mikulenko: Szia!
Kérlek küld el újra az üzenetet, mert feltörték a gmailem és az összes decemberi levelem eltűnt és nem találom a blog.hu-n belül, hol lehet a beérkezett üzenetek fül :D

Köszi :))) Boldog karácsonyt!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása