oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 15. 06:45,  Dubajozás, rabszolgaság és hatalmas fejlődés 425 komment

2013. július 15. 06:45 Határátkelő

Dubajozás, rabszolgaság és hatalmas fejlődés

Ha már Ramadán van, akkor ma látogassunk el az Egyesült Arab Emirátusokba, Fikus Kukisz segítségével. Korábban (még a kezdeti időkben) írt egy posztot, most újjal jelentkezett, a leírtak nem minden tanulság nélkül valók.

Abu Dhabi 2.jpg

„Mivel az új Határátkelő-oldalon nincs még Egyesült Arab Emirátusokbeli poszt, úgy döntöttem, írok egyet (ismét). Azokról a dolgokról szeretnék írni, amiről az átlagembernek nincs feltétlenül tudomása, vagy éppen erős tévképzetei vannak.

Ezen oknál fogva valószínűleg több lesz a negatív árnyalatú információ, mint a pozitív, mert ezeket nem látják az emberek, akik nem élnek itt, de gyakran azok sem, akik itt élnek.

Előre szeretném bocsátani, hogy ezzel nem becsmérelni szeretném az országot, csak rávilágítani néhány sajátosságra, visszásságra, esetleg a tapasztalatlan potenciális ideutazókat felvértezni némi ismeretanyaggal ezen a téren is.

A pénznél csak egy jobb dolog van

Az első, és legáltalánosabb tévhit, hogy itt, valamint a környező, gazdag olaj-országokban nincs korrupció. Mint mindenhol máshol, ahol nagy pénzekről, és üzletekről van szó, itt is vannak mindenféle lobbik, érdekcsoportok, akik képesek a dolgokat olyan irányba befolyásolni, ami az ő üzleti érdekeiknek jó. A pénznél csak egy jobb dolog van, a még több pénz.

Egyszer olvastam egy posztot Ománról, ahol a fiatalember a sivatagban barangolt pár napig, és levonta a következtetést, hogy ez egy gazdag, és szép ország, ahol nincs korrupció. Hát a sivatagban sétálva biztos nem is találkozik vele az ember, annál inkább az üzleti életben.

Csak a látszat számít

Az átlagember számára ez a jelenség leginkább ott tapasztalható, hogy a rengeteg csilli-villi épület, és minden rekord megdöntésének a kísérlete egy olyan világot képez, ahol csak a látszat számít, a tartalom nem.

Nyakra-főre épülnek a mindenféle toronyházak, szállodák, irodaházak, amik nagy része a legalapvetőbb balesetvédelmi előírásoknak sem felelnek meg. Több tűzeset is történt a közelmúltban, van ahol halálos áldozatokat is követelt, és volt olyan, ahol egyszerűen nem működött a tűzjelző, valamint a tűzoltó készülék, holott az épület vadonatúj volt, minden szükséges dokumentummal, és engedéllyel. Nos, ezek az engedélyek kb. annyit is érnek.

Ha valakinek érdeke, hogy az az épület megkapja az engedélyt a működésre, akkor meg fogja, függetlenül attól, hogy balesetveszélyes, éghető anyagokat építettek be, vagy épp nem működnek az alapvető balesetvédelmi berendezések. Állítólag Dubaiban az újonnan épült épületek 80%-ánál használtak olyan borítást, ami nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak.

Ha valaki saját maga szeretne lakást bérelni, és nem a munkaadója bérel neki valamit, akkor érdemes felkutatni az ilyen irányú információkat tartalmazó kiadványokat. Sok hasznos információt meg lehet tudni például arról, hogy melyik környéken milyen jellegű ingatlant, és mennyiért lehet bérelni. Van, amelyikben őszintén megemlítik azt is, hogy melyik az a környék, ami bár új, de a lóhalálában felhúzott villákat nem igazán a minőség jellemzi.

A helyi szokásokról, törvényekről is lehet mindenféle kisokosokat kapni, így azokat is érdemes olvasgatni, mert sok minden nem úgy működik, mint más országokban. Tilos például a hajléktalankodás, és a koldulás. Ennek ellenére igen sok vendégmunkás él a hajléktalanszállókhoz hasonló körülmények között.
És ez a téma az, amiről érdemes még említést tenni, mert ezek is forrásai egypár sajátos helyzet kialakulásának.

Bűnügyek

A második, az elsőhöz hasonlóan népszerű, és téves gondolat, hogy itt nincs bűncselekmény. Nemcsak, hogy van, hanem van sok, kimondottan „kultúra-specifikus" is, amit mindjárt bővebben részletezek.

Sok olyan eset van, ahol a vallási, és kulturális szokások tiszteletben nem tartása miatt kap valaki büntetést. Valamiért ebben élen járnak a britek. Tilos káromkodni, tilos bármilyen, a vallást gyalázó, vagy sértő magatartás, a nyilvános helyen való részegeskedés.

Elvileg az alkoholfogyasztás is tilos, viszont a nem muszlimoknak ki lehet váltani egy úgynevezett „liquor licence-t", és ezzel lehet a hotelek bárjaiban, valamint a kimondottan alkohol árusítására szakosodott likőr boltokban alkoholt venni.

Elvileg muszlim nem kaphat ilyen engedélyt, de azért közülük is van, aki fogyaszt alkoholt. Viszont, mint írtam, az utcán nem viselkedhet részeg disznó módjára, így diszkóból csordában hazafelé ballagó, kukákat rugdosó, és játszótereket telehányó csoportokkal sem lehet itt találkozni. Ez számomra pozitív, bár biztos van, akinek ez is hiányzik.

A „dubajozás"

Tilos a házasságon kívüli szexuális élet is, ellenben a „dubajozás" gondolom mindenkinek ismerősen cseng, ahol fiatal K (na, ezt értsd, ahogy akarod) - európai lányok utaznak ide jó pénzért szórakoztatni a nagyérdemű helyi közönséget.

Ezen kívül prostitúció is van, nem is kicsi, ahol sokszor illegálisan itt tartózkodó hölgyek kínálják a „portékájukat" éjszakánként bizonyos bárokban. Ilyen helyek mindkét nagyvárosban vannak, és olyan népszerűek, hogy kizárt, hogy nem tud róla a hatóság. Szóval ebben a tekintetben az az érdekes helyzet áll elő, ha mondjuk itt dolgozik egy szerelmespár, ők nem hálhatnak együtt, viszont kurvázni simán lehet.

Olvastam már itt olyan „bűnügyi hírt", hogy egy szerelmespár felment a lány szállására, hogy együtt legyenek, ezt a portás jelentette a hatóságoknak, és mindkettőt megbüntették házasságon kívüli szexuális kapcsolatért, és kitoloncolták őket az országból.

Az hozzá tartozik a dolgokhoz, hogy a legtöbb itt dolgozó céges szálláson lakik, mert egy átlagfizetésből egy albérlet megfizethetetlen, és nincs koedukált szállás, így nem könnyű összehozni az együttlétet, ha esetleg nincs saját szállásuk.

A molesztálásokról

Mivel a legtöbb itt élő (rabszolga)munkás férfi, ráadásul össze vannak zárva, sokszor több száz, vagy ezer fő befogadására képes munkásnegyedekben, elég sok a molesztálási ügy is.

Van, amikor egymás között történik ez, van, amikor esetleg játszótéren, kisfiúk, kislányok kárára, vagy munkahelyen, szállodában, bárban felnőtt hölgyek (vagy férfiak) kárára. Ezeknek az ügyeknek azért van helyi szereplői is, nem csak és kizárólag a „pakik" csinálnak ilyet.

Több tucatnyi cikket tudnék idézni, vagy idelinkelni a témában, de mint az elején is írtam, nem az elrettentés a célom, és nem is az, hogy bizonygassam, hogy ez milyen romlott egy hely, nem teszem. Ezek az esetek amúgy sem egyedülállóak. Sok helyen, főleg ahol a férfi-nő kapcsolatok erősen korlátozva vannak, fordul elő ilyesmi.

Egy esetet azért mindenképpen szeretnék felidézni. Tavaly történt, hogy egy amerikai nőt, akinek sikerült egy hotel bárjában jól leittasodnia, és a taxiban elaludnia (az sem kizárt, hogy beletettek valamit az italába), 4 iráni férfi kivette a taxiból, mondván, hogy az ismerősük, elvitték magukhoz, és megerőszakolták.

Amikor a nő feljelentést tett az ügyben, első körben ő kapott 1000 dirham (kb. 60 ezer FT) pénzbüntetést alkoholfogyasztás miatt, míg a nemi erőszak valahogy nem volt olyan fontos a hatóságoknak. Végül elkapták őket, de csak azért, mert a nő nem hagyta annyiban a dolgot.

A rabszolgák

Van törvény arra is, hogy egy lakásban nem lakhat 6 főnél több, nem rokon ember. Ennek ellenére rengeteg ingatlan van illegálisan átalakítva ennél sokkal több személy elszállásolására. Az ingatlanárak nagyon magasak, és a cégek igyekeznek minél költséghatékonyabban megoldani a munkások elszállásolását.

Vagyon ellenes bűncselekmények is előfordulnak, lopás, betörés, rablás, sőt még emberrablás is. El lehet képzelni, hogy mekkora a kísértés, ha összevetjük a minimum milliomos helyieket, a havi 200 dollárért güriző bangladesivel.

A hivatalos minimálbér 750 dirham (200 dollár), de van ahol még ennél is kevesebbet kapnak a, nyíltan nevezhetem őket így, rabszolgák. Ezért cserébe pedig dolgoznak akár heti hét napot, és egy, vagy kétévente mehetnek haza egy, másfél hónap szabadságra.

A fülöp-szigeteki külügy most dolgozik azon, hogy felállítson egy minimum követelményt, ahol az állampolgáraik legalább 400 dolláros (1500 dirham) fizetést kapjanak, havonta legalább egy szabadnapot, lehetőségük legyen napi 8 óra folyamatos alvásra, és joguk legyen mobiltelefont tartani.

Ez az intézkedés nem igazán népszerű a helyiek körében, és ha ez életbe lép, akkor valószínűbb, hogy inkább alkalmaznak valami más országbelit, akinek elég az 500-750 dirham, és dolgozik továbbra is heti 7 napot.

Arra hivatkoznak, hogy nem mindegyik emiráti milliomos, és nem tudják megfizetni a magasabb bért, különben is, minek fizessen többet, ha a dolgozó nem dogozik többet. Ja, kérem, ha nem tetszik milliomosnak lenni, nem feltétlenül kell 5 háztartási alkalmazottat tartani!
Headache duty

Ezzel a különleges kifejezéssel is megismerkedtem itt kint. A cégnél az egyik hölgy babát vár, és elkezdett babysitter után kutakodni, egy-két ügynökségnél. Mivel HR-es a szakmája saját maga is meginterjúztatta a jelölteket, ahol a beszélgetés közben az egyik kijelentette, hogy ő nem vállal „headache duty-t".

A hölgy nem igazán értette, hogy az mi, és próbált rákérdezni, de a nanny-jelölt csak még párszor megismételte, hogy „nincs headache duty". Nagy nehezen sikerült megfejteni a dolgot, és ez a kifejezés azt jelenti, hogy a ház urának a felesége fejfájás, vagy egyéb okból kifolyólag nem hajlandó az urával hálni, akkor a nanny helyettesíti őt ebben a feladatban. Úgy látszik, hogy ez itt teljesen természetes velejárója a babysitterkedésnek.

Senki nem tartja be a közlekedési szabályokat

Azért nem mindenki lakik tömegszálláson. Van egy igen nagy szakadék az alapfizetésért dolgozó szakképzetlen munkaerő, és a keresett szakmával, nyelvtudással rendelkező, többnyire európai, vagy angol anyanyelvű dolgozók között.

Egy bizonyos szint felett a munkaadó cég saját albérletet, vagy annak megfelelő szintű költségtérítést kínál a dolgozóinak. Ez utóbbi esetben a dolgozó viszonylag szabadon megválaszthatja, hogy hol bérel lakást, persze az anyagi lehetőségek ezt azért bekorlátozzák egy bizonyos mértékben.

Van olyan eset is, amikor a munkaadó kiköti, hogy nem mehet át a dolgozó a másik emirátusba lakni, csak ott bérelhet lakást, ahol dolgozik. Ennek inkább gazdasági okai vannak, mert szeretnék a pénz helyben tartani.

Azért vannak, akik ingáznak, főleg akik Abu Dhabiban dolgoznak, mert Dubaiban olcsóbb a szállás. Van, akinek még úgy is jobban megéri Dubaiban lakást bérelni, és minden nap Abu Dhabiba utazni, hogy naponta meg kell tenni a 100-150 km-es utat, oda-vissza. Az üzemanyag nem téma, hiszen nagyjából 100 forint egy liter.

Az ingázás egyetlen hátulütője az idő. Csúcsidőben ki tud alakulni forgalmi dugó a 2X4 sávos autópályán is, és a balesetek is gyakoriak. A balesetek oka részben a közlekedési morál, részben pedig az időjárási viszonyok.

Azt is már említettem a régebbi posztban, hogy itt a közlekedés elég kaotikus. A nagy autókkal járó, félisten státuszban levő helyiek, valamint a fél-analfabéta, többnyire pakisztáni, és bangladesi busz-, kamion-, és taxisofőrök egy különös robbanóelegyet alkotnak.

Senki nem tartja be a közlekedési szabályokat, vagy azért mert nem érdekli, vagy azért mert fogalma sincs róluk. Erre jön habnak a tortán, a téli reggeleken (amikor csak +25 fok van) megjelenő igen sűrű köd, vagy a téli-tavaszi időszakban előforduló eső, amikor a sivatagi por és csapadék keveréke korcsolyapálya-szerűvé változtatja az utakat.

Természetesen a közlekedési morál ilyenkor sem változik, senki nem megy lassabban, nem használja az irányjelzőt, és a fényszórót is csak akkor, ha le akarja villogni a lassabban haladót.

Hogyan lehet jogosítványunk?

A helyi jogosítvány megszerzésére két módon van lehetőség, függően attól, hogy melyik országból származik az ember. A legtöbb EU-s ország képviselőinek elég az otthoni jogosítványukat lefordíttatni, és kb. 10-15 ezer Ft-nak megfelelő összeg befizetése ellenében a helyi jogosítványért folyamodni.

Természetesen magyarként erre nincs lehetőség. Amíg egy román simán megkapja a helyi jogsit (na meg az indiaiak, és britek is, akik amúgy a „rossz oldalon" vezetnek), addig az elvileg európai Magyarország állampolgárainak kötelező tanfolyamot, és vizsgát letenni, ahol szintén egy pakisztáni „oktatótól" függ, hogy megkapod-e a helyi jogsit, vagy sem.

Az, hogy kinek lehet simán kiváltani a jogosítványt, és kinek kell tanfolyamra járni leginkább a diplomáciai kapcsolatoktól függ, amiben (mint sok minden másban sem) nem nagyon tudunk jeleskedni általában.

Szóval, a magyarok számára a jogosítvány megszerzésének a módja a következő:

Ki kell kérni egy levelet a munkaadótól, aki igazolja, hogy az ember ott dolgozik, a jogosítvány kell a munkájához, stb...

Ezután szükség van egy arab nyelvű fordításra a jogosítványról, de mivel a fordító irodában csak angol, vagy francia nyelvű jogsit fordítanak le, így el kell menni a magyar nagykövetségre, elintézni az angol fordítást.

Persze, a követségen nem vállalnak fordítást, így ezt neked magadnak kell elkészíteni, ők pedig ráteszik a pecsétet, egy kb. 30 eurós díj ellenében.

Természetesen sem helyi fizetőeszközt (dirham), sem USA dollárt (ami itt a másodlagos fizetőeszköz), sem bankkártyát nem fogadnak el, csak és kizárólag eurót, kp-ben.

Szóval, ha megvan az angol fordítás, akkor irány a helyi fordító-iroda, és ők lefordítják azt arabra.

Ezután már el lehet menni a gépjármű-oktató központba, szemvizsgálatra, megnyitni az aktát, valamint bejelentkezni az elméleti oktatása. Ez 3 külön sorbaállást jelent, pár óra várakozást mindegyik sorban, de ha ügyes az ember, akkor akár egy napba bele is fér.

Ezután már minden gyerekjáték. elméleti oktatás, gyakorlati oktatás, vizsga, és ha nem buktat meg a vizsgabiztos, akkor máris meg van a jogosítvány, kb. 100 ezer Ft, és egy-két hónap ráfordítással.

Ha valamilyen okból kifolyólag nem sikerül a vizsga (mert a jól képzett pakisztáni oktató úgy dönt, hogy te nem vezetsz elég jól, miközben a honfitársai szabályos tömegmészárlást végeznek az utakon hetente) akkor viszont bajban vagy, mert egy csomó plusz órát kell venni, valamint újra vizsgázni, ami lényegesen megemeli a költségeket, ami így akár 5000 dirhamra (kb. 300 ezer FT) is rúghat.

Mennyivel egyszerűbb lenne csak befizetni azt a 15 ezret, és megkapni a helyi jogsit, ugye?

Jobboldali közlekedés balkéz-szabállyal

Érdekességként megemlíteném, hogy bár jobboldali közlekedés van, balkéz szabály van érvényben, így az egyenrangú kereszteződésben úgy néz ki a dolog, hogy:

1. El kell engedni a helyi lakost bárhonnan jön, mert ő nem áll meg!

2. Az otthoni gyakorlattal ellentétben, a baloldalról érkező járműnek van elsőbbsége.

Érdekes gyakorlattal találkoztam a kanyarodást illetően is. Bevett szokás, hogy úgy kanyarodik balra a sofőr, hogy előbb lehúzódik jobbra, majd lesi mindkét sávot, mint a sas, aztán amikor végre, nagy sokára mindkét sáv egyszerre szabad, akkor a két sávot átszelve bekanyarodik balra.

Amikor megkérdeztem az egyik céges sofőrt, hogy miért csinálja ezt, hiszen sokkal egyszerűbb lenne időben indexelni, a felezővonalhoz húzódni, és balra kanyarodni, amikor szemből nem jön semmi, azt válaszolta, hogy azért, mert ha a helyi lakos nagy sebességgel jön mögötte, és szabálytalanul előzésbe kezd, miközben ő kanyarodni próbál, és baleset lesz belőle, akkor ő kerül majd bajba.

Abu Dhabi 3.jpg

Nagy divatja van itt a többsávos körforgalomnak is, valamint a körfogalom közepén megálló autóknak is. Semmi meglepő nincs errefelé abban, ha egy körforgalom külső sávját pár parkoló, vagy várakozó autó foglalja el.

Az autóüveg fóliázás is nagy divat errefelé, csakúgy, mint otthon. Itt is van rá szabályozás, de az többnyire a helyiekre nem vonatkozik, így nem ritka a tetőtől-talpig csadorba burkolt helyi hölgy, vakfeketére fóliázott ablakú luxus gépjárművel. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lát ki, de ha kedves az életed úgyis félreugrasz előle.

A céges autókon nem engedélyezett a fólia, így az élelmes cégautó sofőrök (le sem írom már a származásukat, mert a végén még megkiabál valaki, hogy pikkelek rájuk) egyéb fortélyokhoz folyamodnak, mint például újságpapírral takarják le a bal első oldalablakot, hogy a nap ne süssön be, ők meg ne lássanak ki.

A Ramadán és a közlekedés

Ha a helyzet nem elég izgalmas eddig, akkor a pár napja elkezdődött Ramadán még egy kicsit rátesz egy lapáttal. Az éhező, szomjazó, és egyként sem az útra, hanem a „belső békére" koncentráló gépjárművezetők még egy kicsit megspékelik az eddig sem rózsás a helyzetet, nem beszélve arról, hogy pont ilyenkor szokott mindenki még a szokásosnál is gyorsabban hajtani. Ebben az időszakban a közúti balesetek aránya igen jelentősen megnő.

Ráadásul az idei Ramadán 33 év óta a legmelegebb, és leghosszabb böjtölési időszakkal társul, tekintve, hogy minden évben kb. 10 nappal van korábban, és most a nyár közepére esik.

Az idei Ramadán alatt a napkelte, és napnyugta közötti időszak, amikor a muszlimok nem ehetnek, nem ihatnak, és még egy csomó mindent nem csinálhatnak, kb. 15 órás, és akár 45-50 fok is lehet nappal.

Munkalehetőségek

Azért, hogy ne hanyagoljuk el az munkalehetőséggel kapcsolatos témát sem, hiszen a határátkelők nagy részét ez motiválja, erről is írok pár sort.

Szakképzetlen munkaerőként nem érdemes Európából idejönni, mert arra vannak szegény ázsiai országból érkező rabszolgák millió számra. A körülmények amúgy sem fehér embernek valók ezen a szinten.

Szakképzett, angol nyelvet beszélő munkaerőnek viszont biztos, hogy lesz kereslete itt az elkövetkezendő pár évtizedben. Az ország nagy terveket dédelget, 2020-as, valamint 2030-as határidőkkel rengeteg területen tűzött ki komoly ki célokat.

Gyakorlatilag minden területen hatalmas fejlődést szeretnének elérni. Az olaj, valamint gáz kitermelést a háromszorosára akarják növelni az elkövetkezendő 15 évben, ezzel egy időben nagy hangsúlyt fektetnek a megújuló energiaforrásokra is, így jelentős napenergia-projekteket is indítottak, atomerőműveket is építenének, sőt, a telekommunikációban is a régió központja szeretnének lenni, valamint a turizmus is komoly szerepet játszik a gazdasági terveik között.

Ezzel párhuzamosan a lakosság jelentős növekedésére is számítanak, ami az építőipar, valamint a szolgáltatóipar bővülését is jelenti.

Ezeket az elképzeléseket figyelembe véve nem túlzás, ha azt állítom, hogy ez az ország (és az egész régió) egyre nagyobb szerepet fog játszani a világ gazdasági körforgásában (még az eddiginél is jobban), és egyre több ember fogja megcélozni ezt az országot munkakeresés céljából.

Magyarok még mindig elég kevesen vannak itt. Nem tudok nem arra gondolni, hogy talán a szakképzettség, valamint a nyelvtudás hiánya miatt. A múltkor egy taxisofőr mondta, hogy 4 éve dolgozik itt, de én vagyok az első magyar, akivel találkozik.

Dubaiban biztos többen vannak, oda viszont én járok nagyon ritkán, és akkor sem honfitárs-vadászat céljából. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy itt Abu Dzabiban mennyi magyarral találkoztam eddig. Szerintetek miért nem olyan népszerű ez az ország a magyarok között, annak ellenére sem, hogy egy jó szakmával itt egy ház árát lehet megkeresni egy év alatt?"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dubai Egyesült Arab Emirátusok Abu Dzabi

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr175404961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2013.07.16. 21:57:47

@Igényes:

Nos nekem egy barátom mesélte, aki három hónapig lakott egy olyan szálláson, amelyt, azoknak tartanak fenn, akik fiatalok és otthonról leléptek, vagy azoknak akiknek a lakhatási gondjai vannak.

Nos a 3 hónap alatt ő volt az egyetlen, a 34 emberből aki állást talált, és ő volt az egyetlen aki nem iszik alkoholt, és nem drogozik, és nem zavar senkit a az ott élés során.

Igényes 2013.07.16. 22:43:30

@Shanarey: Ez az otthonróllelépős dolog furcsa téma. Ezek általában inkább áldozatok mint bűnösök. Gondolom azért olyan elnézőek velük.

3 hónap nem hosszú idő.

Shanarey 2013.07.16. 22:51:50

@Igényes:

Áldozat, akad köztük olyan is de az ritka, a többség az simán lógós kategória.
Neked furcsa, nekem is az volt, amíg nem mesélte el.

3 hónap nem hosszú idő, persze mihez képest.
Egy frissen érkezett átlag európai, ennyi idő után vagy haza megy, vagy éhenhal, ha nem talál munkát.

Például ahhoz képest, hogy a srác volt az egyetlen, aki keresett is munkát, a többi tojt az egészre, mert a segély is elég arra amire nekik kell. (alkohol drog)

Igényes 2013.07.16. 22:58:32

@Shanarey: Ez melyik országban történt?

Shanarey 2013.07.16. 23:17:21

Skócia.

De ez érvényes Angliára is.

Igényes 2013.07.16. 23:47:32

@Shanarey: És ott olyan olcsó a drog, hogy amellé még piára is futja a segélyből?

Shanarey 2013.07.17. 00:08:38

Nem mindenkinek kell mindkettő egyszerre, a drog jön hitelbe is max az illető nagyon meg lesz verve, és ennek örömére kifizeti az adósságát, úgy hogy kölcsön kér valakitől aki elég hülye, jószívű hogy ad neki. Ha ez nem működik akkor lop, és ez csak rosszabb lesz. A barátomtól is loptak, mert ő sem gondolta volna hogy ezek egymást is meglopják. Kölcsön is kértek tőle, sose látta viszont azt a pénzt, ellenben újabb tarháló brigád jelentkezett, de hoppon maradtak. A srácnak, a meló révén már lakása is van, még oda is eljött egy próbálkozni, de elhajtotta az illetőt.

Ha ez a téma jobban érdekel, megadhatom a blogját és kérdezz tőle egyenesben.

Igényes 2013.07.17. 00:26:51

@Shanarey: Jöhet, majd átfutom, kösz. :) Annyira nem érdekel egyébként, egyszer volt exdrogos csajom, az mesélt sok mindent... aztán rájöttem hogy a szolidabb családi hátterű lányokkal valahogy jobban megtalálom a közös hangot.
Persze tudtam miért jutott el oda, én inkább azt csodáltam, hogy kijönni ki tudott belőle. Csak durva nyomokat hagyott benne.

odamondó 2013.07.17. 08:08:25

@Igényes: te valami igen kifordított gondolkodású lény vagy. Igen mivel a nőnek van lelke is és nem csak baszunk pont ezért találták fel a barátnő barát intézményét. Mert az első napokban örülsz, hogy kefélsz, de vannak más szempontok is. Aztán 1 év után meg kibújik a szög a zsákból milyen is valójában a másik, de neked úgy tűnik erről halvány lila fingod sincs.

Sok sikert a párválasztáshoz.

mommmmo 2013.07.17. 08:59:07

Jahh, es persze en sem szerettem az Emirsegeket, de hogy mennyire sz@r azt sokan teljesen feltupirozzak. En is eltem ott egyutt pasival, meg a barataink kozul is sokan eltek egyutt.
Az ilyen egyuttelos lebukos sztorik mogott mindig valami mas van, ezt altalaban csak felhasznaljak ellened, ha valamelyik befolyasosabb figurat ugyis felbosszantottad.
Ami persze onmagaban gaz, de eleg sok olyan hely van a vilagon, ahonnan ilyen onnan indokkal es modszerrel ki tudnak penderiteni, ha ki akarnak. Bortonbe meg sohasem zarnak ilyen miatt egy europait. Szoval egy sz@r hely, de annyira nem, mint ahogy joparan allitjak. Es nem kell idegenkent kezelni a baratnod, ma mar az arabok kozul is sokan setalnak kezen fogva az utcan.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 11:41:44

ja karikára gondolsz.
hordok,nem igen szokta zavarni őket:DDDDDd

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.17. 12:48:10

@vöribaba: ami a Ramadant illeti, az utazás / terhesség / betegség stb miatt kimarat napokat elvileg be kell pótolni - már ha valaki tényleg komolyan gondolja az egészet, és nem azért csinálja, mert muszáj. nyilván ott sem mindenki szívvel-lélekkel vallásos, de ha az lenne, akkor meg pontosan ezt rónád fel neki, hogy birka, vagy tévedek?

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 16:00:10

@Chang Yai: pusztán azt,hogy vallásos aligha

az iszlámot nem tartom vallásnak,csak egy jól átgondolt terjeszkedési politikának

nekem nem vallás az,amelyik nulla lelki töltetű,csak a materiális dimenziókkal bír foglalkozni, pl ,hogy fesse ki magat ,illatosítsa a nő, vagy milyen fizikai attribútumai vannak az igazán szép nőnek(fekete szem) vagy előírja a feleség számára,hogy vagy akkor is szexeljen férjével,ha ő nem akarja, akarja,de ferj igen
- ezt en azért az egyénre bíznám,nem tartom lelki vetületnek:D
de biztos az én hibám:D

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 16:05:43

@Shanarey: én egy napon,amikor a muzulman munkatársaimnak feltettem ezt a kérdést,miután egész nap Európát es a romlott europaiakat szidtak,azt a választ kaptam,hogy,csak a pénzért,aztán visszatérünk a hazánkba öreg napjainkra..majd azzal folytatták,hogy különben is Európa egésze arab térség lesz a jövőben és emiatt lehet,hogy egy napon én is kedőt kell hordjak

na én akkor feltettem a következő kérdést,ok tegyük fel így lesz,megvalósul Európában is a muzulmaán köztársaság,de akkor a ti fiaitok hová fognak menni munkáért , a jobb élet reményéért?

na erre mély csend lett és lefelé nézett mindegyik:D

Shanarey 2013.07.17. 17:52:11

@vöribaba:

Köszönöm a választ.

Pont erről írtam már többször, hogy amit ők művelnek, az egyfajta terjeszkedés, és ezáltal a vallás terjesztése, de furcsamód Miriam2, ezt nem látja, nem hallja, és főleg nem érti.

Vöribaba, te hol élsz pontosan, mely ország, és város, ha nem titok.

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.17. 18:36:56

@vöribaba:
Valahogy sejtettem,h ogy Dubaiban nem jartal meg. Altalaban azoknak a legnagyobb a szajuk, akiknek fogalmuk sincs a temarol, amit kommentelnek. Az ilyenekhez le sem kellene ereszkedni diskuralni, mert egyszeruen nem erdemes.

Amit te itt most irtal, azt nyit rasszizmusnak hivjak. Engem ugyan nem erdekel, de ha tovabbra is igy beszelsz "mas szinu" (amugy hozzajuk kepest te is "mas szinu" vagy) emberekrol, egy szep napon meg valaki megtanit ra, hogyan vallald a velemenyed diszkretebben.

Amugy, az a szo, "arab" korulbelul annyit jelent, mint "europai". Rengeteg, kulonbozo orszag nepe tartozik bele, akik kozott rengeteg kulturalis kulonbseg is van, amit eszrevehetnel, ha nem utasitanad el oket eleve, csak azert mert arabok (kinaiak, feketek, stb SZINESEK na).

Neked biztosan nagyon jo erzes, hogy magyar vagy es feher. Egy napon remelhetoleg eszreveszed majd, hogy sokaknak (szerencsere) ez teljesenen mindegy, mert te emiatt nem vagy kulonb naluk. A szuklatokoruseged remelem idovel elmulim majd.
Azt azert megsem kivanom, hogy tapasztald meg: rengeteg feher taho is van, sot bunozo is.

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.17. 18:46:25

@vöribaba:
Es a feherember mit csinal, aki pl Dubaiba megy? Csak nem penzert megy oda? Es miniszoknyaban riszal egy olyan orszagban, ahol a helyi nok ezt nem tehetik meg? A sajat kulturajat terjeszti, ugye? Amit ok rendkivul toleransan viselnek el. De errol neked fogalmad sincs, mert egy szamodra ismeretlen orszag szinten szamodra ismeretlen neperol kommentelsz. Nehany ember alapjan (negativ) velemenyt alkotni az osszes arabrol nagy szuklatokorusegre es egyenesen butasagra vall.

Dubai, ahogy ezt a cikk iroja is emlegette, evtizedekkel van lemaradva, ltobbek kozott Europatol is. Nos az en nagyanyam meg kendot hordott, a nagyapam kalapot, es kizart dolog volt, hogy barmelyikuk konyoke vagy bokaja kilatsszon. Es nem volt az olyan regen. Europanak pedig vannak olyan reszei, ahol ez meg most is igy van.

2013.07.17. 20:28:41

@vladimir0370: elerted a posztolot? Mentek ki UAE-be?

vladimir0370 2013.07.17. 21:14:18

@charlieharper: koszi az erdeklodest.
nem tudom. azt irta valaki, hogy smile750 irta a posztot, de ezt nem latom a profiljan. minden esetre hagytam neki privat uzenetet. (meg nem valaszolt...) :-) [hahoooo! smile750!!! :-)]
igen, mennenk. es eleg jol is all a szenank. csak egy kis segitseg kene munkat talalni. de allitolag annyi lehetoseg van, mint szemet, csak innen nehez kihalaszni, hogy hol kell erdeklodni. es azert all jol az ugy, mert az engedelyezo-, felugyelo szervezet jovahagyta az engedelyeztetesi kerelmemet. vagyis abban a pillanatban, hogy van allasajanlat, reisztralnak is. (nekem olyan is kell...) :-)
szerinted jo helyen kopogtatok?

2013.07.17. 21:20:55

@vladimir0370: igen, a smilevalahanyszaz irta a posztot. Szerintem attol fugg, hogy mi a szakmad.
Jovohettol kint leszek Tavol-Keleten. Az en szakmamban pl Kina, Sing, Japan, HK, KL regio jobban boomol es a UAE inkabb parkolopalya.

smile750 2013.07.18. 09:09:20

@vladimir0370: Hello. Irtam neked privatot par napja. Megkaptad? Az itteni e-mail cim nem el, nem tudsz nekem privatot irni, de a hataratkelo adminon keresztul elersz, o tovabbitott mar tobb levelet nekem.

smile750 2013.07.18. 09:35:42

@Viktoria S.L.: Mar bocssanat, de olyat nem irtam, hogy evtizedekkel vannak lemaradva. Attol is fugg, hogy milyen oldalrol nezzuk. Technologiaban magasan vezetnek. Szerintem nekunk sosem lesz olyan metronk, mint amilyen neki van Dubaiban, pedig szerintem mar mi 4-es metronk is kerul annyiba, ha nem tobbe.
A hosszuruha, es fejkendo viselese pedig az eros napfeny, es meleg miatt is indokolt. Hamar szenne tud egni itt a rovidgatyas, meggondolatlan turista.
Vannak viszont szempontok, amikben igazat kell hogy adjak a lemaradassal kapcsolatban. Az emberi jogok tekinteteben foleg. A gyerekrabszolga-tevezsokek alkalmazasat legfeljebb csak 10 eve tiltottak be, vagy meg kevesebb, es nem ritka a fizikai eroszak a rabszolgamunkasok ellen sem. Peldanak itt van egy cikk, ami pont arrol szol, hogy egy helyi lakos bantalmazott egy indiai sofot, amit valaki felvett videora, feltette az inernetre, amiert pedig letartoztattak, mert itt tilos az ilyesmi (marmint videot kozzetenni az eroszakoskodo helyirol). A felvetelt at lehet adni a rendorsegnek, de tilos kozze tenni. Ez mondjuk aggalyos abbol a szempontbol, hogy igy nem kerul nyilvanossagra a helyiek igazi arca, csak a pozitiv dolgok kerulnek kozzetetelre.
www.aljazeera.com/news/middleeast/2013/07/201371831928550809.html

Szolva a helyzet nem fekete vagy feher. Van amiben jobb, van amiben rosszabb, es van amiben csak masabb az itteni helyzet. A lenyeg, hogy tisztaban kell vele lenni, ha valaki idejon, es igy meg tud sporolni maganak egy csomo kellemetlenseget.

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.18. 11:25:16

@smile750:
Bocsanat, valoban, ez igy szo szerint nem volt leirva, de jomagam is pontosan arra celoztam, hogy az emberi jogokat illetoen Dubai es altalaban az Emiratusok, tobb evtizeddel marad el Europatol. Ugyanakkor rengeteg teruleten elottunk jarnak. Ez eppen olyan teny, mint az, hogy az azsiai vendegmunkasokat sokszor kihasznaljak (nem feltetlenul az emiratusi helybeliek, sokszor mas orszagok betelepult vallalkozoi dolgoztatjak oket). Ugyanakkor az emberi jogokrol Europaban is csak ovatosan nyilatkoznek, hiszen vannak olyan orszagok, ahol az irott torvenyt rendszeresen mellozik, es bizony megesik, hogy az asszonnya valt fiatal lannyal kozlik, hogy mostantol legjobb lesz, ha otthon marad - de ez mar mas tema.

Feljebb emlitettem, hogy bar negativumok ellenere - amiket rendkivul korrekt irasodban te is emlitettel, - Dubai szerintem nagyon elheto es kellemes varos. Azzal mindenkinek tisztaban kellene lennie, mielott idejon, hogy milyen mertekben nyitott egy gyokeresen mas kulturara. Dubai kulturaja, klimaja, torvenyei es szokasai teljesen kulonboznek az europaban megszokottol... Mindenkinek sajat maganak kellene eldontenie, hogy az altalad bis emlitett sajatossagok neki meg belefernek-e. Akinek nem, az jobb, ha Dubai helyett valamelyik, sajat hazajahoz kulturajaban kozelebb allo orszagot valasztja.

smile750 2013.07.18. 16:20:42

@Viktoria S.L.: Nekem a legnagyobb kihívást az időjárás jelenti. Ma konkrétan 48 fok volt. Elég pár percet a napot tölteni ahhoz, hogy az ember egy életre ne akarjon több napsütést. Minden nyáron elhatároztam, hogy több nyarat az életben nem töltök ezen a helyen. Ahhoz képest ez már a harmadik. De több már tényleg nem lesz. :) Megyek inkább Madeirára, azt imádom. :) Csak nem tudom miből élnék meg ott, főleg a mostani válsághelyzetben, ami a dél-európai országokat még súlyosabban érinti, mint a többit. De rajta vagyok az ügyön.

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 19:36:53

@smile750: sosem fogom megerteni az abajaval kapcsolatban,hogy miert pont a fekete szint akarjak hasznalni- ahogy mondod a nap ellen,hiszen szivja magaba a napsugarakat
A ferfiaknak itt is konnyites a feher haloinggel:)

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 19:41:21

@Viktoria S.L.: nem vagyok magyar,de a kulonbb ket b betuvel i irando ,draga:))

A tobbire nem reflektalnek,mert nagyon mely szivonalat kepviselsz es ma nincs egyszeruen kedvem a melyrepuleshez

Mielott masokat leckeztetsz,erdemes lenne egy kis onkritikat gyakorolni es talan a sajat kulturad megismeresevel foglalatoskodni,kezdhetned is a magyar helyesirassal

Sok sikert:))

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 19:48:54

@Shanarey: persze,hogy nem titok
Inkabb priviben a reszleteket,mert sok itt az agressziv troll
Nyugat-europaban elek,egy fovarosban,egy rendkivul multikulturalis orszagban,ahol a helyi media szerint megindult az orszag iszlamizacioja,itt elok igy latjak

Itt az az erdekes helyzet allt elo,hogy a befogado orszag tolerans,van viszont egy massziv reteg,akiket egy bizonyos kulturkor szorosan osszekapcsol es ok azok,akik nem toleransak mar a befogado orszag lakosaival,unnepeivel,szokasaival
Ettol szenvednek azok,akik ebben az orszagban szulettek vagy eppen elnek tobb generacio ota,besokalltak,de csak egymas kozott merik kimondani,sugva
Ezt jol is teszik,mert mar ok vannak kevesebben,habar nyelveik meg egyelore hivatalos nyelvei az orszagnak

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 19:52:09

@Shanarey: egyebkent 3 eve voltam latogatoban Magyarorszagon es egy regi ismerosom,aki valaha katolikus volt,boldogan ujsagolta,hogy most muzulman,mert kapott egy millio forintot,ha atter
O ugy meselte,hogy o az elsok kozott volt,akartak egy kis bazist maguknak pesen is,akkor meg nem volt szamottevo a muszlim kozosseg es annak,aki a magyarok kozott attert,adtak egy kis penzt

Hat nem tudom igaz- e ,ez az ismerosom igy mondta,kenytelen vagyok elhinni

O szemely szerint boldognak tunt,hogy egy kis penzhez tudott jutni

Shanarey 2013.07.19. 19:52:56

@vöribaba:
Rákattintasz a névre, és a profilon keresztül, bárkit elérsz privát módon.

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 19:58:33

@Shanarey: igen az ilyen mirjam 2 felek sosem fogjak erteni,nem tanultak meg gondolkodni, sak szajkozzak a jol betanult sablonszoveget,amit szajkoznak a muzulmanok,ha kenyes kerdest tesz fol valaki

Aztan jon a fenyegetozes,ahogy tole is olvashattad a nekem irott valaszaban

Szerintem azert nem latja,mert nem szeret gondolkodni vagy nem kepes az agya az osszefuggesek megteremtesere a tenyek halmazabol

Vannak ilyen emberek tudod,akik szeretik,ha megmondjak nekik mit kell gondolni,de onallo gondolatuk nincsen

Az ilyenek altalaban agresszivak,mint os is

Shanarey 2013.07.19. 20:12:51

@vöribaba:

Egy bizonyos másik blogon beszéltem párszor egy űber katolikus nővel, aki nagyon tolta a vallásos marhaságokat. Azután egyszer csak, egy kis vallásos téma szünet után megint elkezdte, és ezután a mohamedán verziót éltette, és próbálta terjeszteni. Párszor beszéltem vele, és szembesítettem azokkal a kellemetlenségekkel, amelyeket itt is többen taglaltak. A válasz lekezelő, és hivatkozás a Koránra, stb. Nos akkor én a Koránból idéztem neki, és ezután persze kérte az adatokat hol is találja meg azt amit én beírtam. megkapta, azóta persze néma csönd, mert kellemetlen lenne elismerni, hogy amit beírtam az tényleg benne van, és ott ahol én megjelöltem. Hja és hogy miért lett mohamedán, nos új pasija lett a közel keletről. Naná, házasság esetén nagy az esély az EU útlevélre. Láttam már ilyet többször is, és egy kivételével, mindnek az útlevél kellett, nem a csaj.

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 20:16:30

@Shanarey: amugy ajanlom a norveg megeroszakolt csaj esetet dubaiban,akit miutan megeroszakoltak,eliteltek es kiutasitottak a z orszagbol illetlen viselkedes miatt:)))
Na ez milyen szinvonal ?

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.19. 23:19:43

@vöribaba:
Kedves Voribaba,

A különb szó egy b-vel írandó.

Istenkém segíts...
:D :D :D

Viktoria S.L. (törölt) 2013.07.19. 23:25:55

@vöribaba:

Egyébiránt, 17 éves koromban pontosan magyar helyesírásból nyertem el országos első helyezést.

Kérdezz nyugodtan, ha nem vagy biztos valamiben.

mommmmo 2013.07.20. 00:04:29

@Viktoria S.L.: ez kabe olyan, mint amikor nekem az egyiptomi posztnal oldalakon keresztul lamentalt, hogy en unatkozo venlany, na szuljek mar... Amikor ugyanaz alatt a poszt alatt offoltam nehany regi ismerossel a feleves kislanyomrol.
Vagyis nem, ez meg jobb.
Voribaba amugy mindent tud az arab temarol, de nem am, mert arab orszagban elt, hanem autentikusabb forrasbol; az arabok nem birnak ellenallni a szepsegenek, es minden szennyes kis titkukrol beszamolnak neki, mikozben zaklatjak:)
Szoval lehuzhatsz te akarhany evet az emirsegekben, ezzel nem versenyezhetsz, amugy is biztos ronda vagy, azert nem latod at a temat:) ha szep lennel mar nyilvan megeroszakoltal volna es dutyiban ulnel onnan meg nem irkalnal ugye "dragam":)

2013.07.20. 09:17:33

@mommmmo: ez a voribab ugyanaz a trollno, mint a masik nick, akivel hosszan beszeltel Egyiptom alatt. A masik nickjet itt total nevetsegesse tette. Egyszeru megnezni, cryptic stilus, "egy nyugat-europai orszagban lakom", ot minden arab/muszlim meg akarja dugni. sajnos volt egy par mondata, ami egyertelmuve tette, hogy ugyanaz a no. Kenytelen volt ujjat csinalni, mert mar a kutya sem reagalt ra.

mommmmo 2013.07.20. 11:08:31

Azt tudom, vegen mar nalam is nicket cserelt, hogy alatamassza onmagat.
Tipikus felmuvelt egyen, mint minden rasszista, ami azt jelenti, csak azt az infot fogadja be, ami alatamasztja egysiku es pofonegyszeru vilagkepet.
Viszont az ilyeniranyu infok teren tenyleg tajekozott, ezert van nehany mondata, ami alapjan meg nem tunik teljesen hulyenek, ezert nehanyan bekapjuk a csalit es meg beszelunk is vele. Hogy aztan a vegen lemenjen sima de annal nagykepubb egybitesbe. Valahol meg szorakoztato is a jelenseg szerintem. 2 pelenka csere kozott vicces olvasni:)

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 12:08:54

@Viktoria S.L.: nem vagyok magyar és nem is használom a magyar nyelvet évtizedek óta ,ettől a blogtól eltekintve sehol a világon,szóval nyilvan magyar helyesírásból te vagy előnyben onnan Magyarországról:D
nekem logikus lett volna a középfok miatt,de nem

ez rám nem ró semmit,nem vagyok köteles magyarul tudni,te meg csak azt tudsz jól:D
na és ettől én nem vagyok kevesebb:D
örülj neki ,hogy helyesen írsz magyarul,azt meg ne feszegessük,hogy más nyelvekből milyen szinten lehetsz,tekintettel a hozzászólásaid színvonalára

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 12:14:22

@mommmmo:

ja te vagy az amnéziás tyúk,aki miniben flangál az arab negyedbenLondonban,aztán holmiféle nickeken visszajössz bizonygatni a vélt igazad
:D
bemutatkoztál rendesen

nehéz lenne elfelejteni,hogy vénlányként férjes asszonyokat osztasz:D
vagy,hogy magyar jogi diplomával miniszoknyában jogászkodsz Londonban es,ha még mindez nem lett volna elég leírod,hogy hiába mégy miniben az arab negyedben rád se ba...sznak az arabok:D kemény:D
de persze nyilván azért,mert nagyon szép vagy :Dvalszegez lehet az oka,hogy vénlányként blogolással kell töltened az estéid:D

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 12:22:50

@charlieharper: de unalmas egy életed lehet,hogy azt számolgatod ki hány nickel jön vissza

a te színvonalad visszaköszönt vagy öt nicken

nekem annyi időm nincs,hogy végigkövessem,de szerintem te még mommo es mirjam is lehetsz:D

mindenesetre egy agresszív vénlány képe kezd kirajzolódni a veled való beszélgetések során

vajon miért olyan egysíkú az életed,hogy annak latolgatásával telik,hogy ki hány nicken jön vissza?
miért te eleddig kb 5-6 nicken visszajöttél és szükségét érzed,hogy megtámogasd a saját véleményed:D

szóval,vegyük sorba:UK-ban élsz,jogi diplomád van,vénlány vagy,de minit hordasz tehát jó esetben pincérnő vagy:D
baromi szép vagy,ezért az estéidet egyedül töltöd azon morfondírozva,hogy hogyan bizonyítgasd embereknek,hogy áááá totál nem ugyanaz a személy vagy az ötödik nickeden:D
picit kilóg a lóláb
tudom visszajössz megint valami új nicken és bizonygatod a saját ostobaságaid,megtámogatva a véleményed
előttem egy nagyon szegény ember képe rajzolódott,ki ,amióta olvasom a különböző nickeid es sajnállak téged,mert szar lehet neked,hogy miniben feszítesz az arabok között,aztán észre se vesznek,ehelyett haza kell jönnöd és irogatni a hülyeségeid a blogon:D

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 12:40:26

@Shanarey: na ilyenektől hemzseg ez a blog
erről van szó

van itt egy londonban ücsörgő arab fa..ért muzulmanna lett magyar nő,aki különböző neveken visszajön,hogy a saját igazát megtámogassa,de könnyen rájössz,hogy ugyanaz a személy,miután rendszeresen ugyanazokkal a nickekkel ugyanabban a stílusban pont ugyanarra a témafelvetésre recsitál:D

egyébként visszaterve erre a terjeszkedési politikára,kulturális gyarmatosításra volt egy érdekes beszélgetésem egy berber sráccal
aki elmondta,hogy anyjatol tudja,hogy berber vér is folyik az ereiben,de nem beszél egyetlen szót sem berberül,csak annyit tud mondani azon a nyelven,hogy szia
mondja nekem a srác,nézd mit csináljak,az anyanyelvem arab,a vallasom arab,akkor arab vagyok...

hozzátette,hogy nem kedveli a berbereket
kérdeztem,mégis miért..azt felelte: nem tudom

arra figyeltem fel,hogy ezt így oltják beléjük kit kell gyűlölni,de általában nemtudjak megmondani miért:D
szívesen hangoztatják:"gyűlölöm az usat,a zsidókat es a berbereket, nem szeretem a cigányokat,törököket stb" szerintem az europaiakait irántam való tapintatból hagyta ki a felsorolásból:D
szóval nekem az volt a meglepi,hogy ez a népcsoport rasszistább,idegengyűlölőbb,mint amivel valaha eddig találkoztam

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 12:58:24

@mommmmo: önellentmondásba keveredtél:D
nem szültél,mert akkor miről beszélgettetek volna oldalakon keresztül azzal a bizonyos vénlánnyal,aki szerint szülnöd kéne:D:D
jaj hagyjuk már,dehogy van neked féléves lányod:D
még ferjed sincs,vénlány vagy,hiába szaladgálsz London muzulman negyedeiben miniszoknyában,mint,ahogy azt korábban közzéadtad:D

de amúgy lebuktál már nálam is,amikor fel sem merült benned a lehetősége annak,hogy valaki azért utasyt vissza udvarlást,mert családos lenne:D van a fenét neked családod:D
unatkozó vénány vagy,aki beleülne már az arab f...ba is ,de nem talál még azt sem,hiába tartja "magasabbrendűnek" azt a kultúrát,hogy téged idézzelek

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 12:59:48

@Shanarey: hamar áttért amúgy:D
melyik nicken volt ez?

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 13:02:30

@Shanarey: leírod ide is ,hogy mi volt az a hivatkozás és milyen nicken tolta a hülyeségeit?
én itt ugyanazt a stílus tlátom visszaköszönni több nics alatt
most így hirtelen párat : mommo,charlieharper,viktoria sl,miriam1 és 2:D
ezek egyike lenne?

Dömoizelle (törölt) 2013.07.20. 13:18:06

@vöribaba:

Előbb belém kötsz, hogy szarul írok helyesen, és kijavítasz, ROSSZUL, aztán pedig agresszív stílusban mentegetőzöl, hogy nem vagy magyar, és normális, hogy nem tudsz helyesen írni, beszélni. Akkor talán nem kellene lehülyézni azt, aki tud, igaz?

Abba a kategóriába tartozhatsz, akinek 2 hónap külföldön élés után már akcentusa van. Nos attól, hogy beházasodtál valahova és megkaptad az állampolgárságot, még nem lettél más ember. Ha el akarod felejteni, hogy honnan jöttél, akkor talán nem kellene magyar blogokon megpróbálni villogni, sem magyar, sem más témákban, mert egyik sem megy neked, identitászavaros nem magyar-vagy-mégis buta nő. Akkor ne emlegesd 56-ot, a magyar helyesírást, stb. Húzd be füled-farkad a magyar blogokon, és gőzerővel dolgozz rajta, hogy egészen beilleszkedhess a jó kis nyugati életstílusba (ha befogadnak).
Attól nem szüntél meg magyar lenni DRAGAM, hogy 8-9 éve külföldön élsz, magyar vagy te, aki hol eldobja a kultúráját, ha mentegetőzni kell, hol pedig büszkén veri a mellét, ha másnak kell beszólni. Szóval magyarból is a legrosszabb fajta.

Ha már megemlítetted anelvtudásom, neszetessék: a magyaron kívül öt nyelven beszélek, háromból felsőfokú nyelvvizsgám van, egyből szakmaival bővített is. A három diplomámból kettőt külföldön tettem le, két különböző nyelven, mindkettőben (és nem csak ott) ismert és elismert ember vagyok a szakterületemen. Bejártam a fél világot, de ügyelek rá, hogy ne kommentáljak olyan országokat érintő témákat, amikről lövésem sincs. Mert valóban, van néhány ország, ahol nem ártam és éltem, így aztán nem érzem magam feljogosultnak arra, hogy osszam az észt az ottani állapotokat illetően. Kíváncsi volnék mégis, hogy te hol élsz és milyen karriert futottál be; nagyon büszke nem lehetsz rá, ha nem beszélsz róla. Vagy talán nem is szükséges, olyan nagy ember lettél. Biztos komoly állásod van, ha ennyi a szabadidőd, mert már kb ötven kommentet írtál csak erre a cikkre. De ne fáradj vele, hogy elmondd, mert nem érdekel, már csak azért sem, mert valószínűtlen, hogy az igazat mondanád. Pedig nem működik már az a mondás, hogy mesziről jött ember akármit mondhat.

Egyébiránt... Arról hallottál-e már, hogy számos arab országban nem a muzulmán a legelterjedtebb vallás? Már ha ez az információ rád ragad, megérte idejönnöm és szóba elegyednem veled, műveletlen, ostoba nő.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.20. 13:33:29

@vöribaba:

Ja és hány évtizede nem beszéled a magyart?

Valahol írtad, hogy 74 után születtél, nos akkor maximum 38 lehetsz. 8-9 évesen még 56-ról faggattak a magyar iskolában... Azt is írtad valakinek "az ilyenek miatt nem élek már Magyarországon", tehát 18 biztosan elmúltál már, amikor önszántadból leléptél... feketén dolgozni, vagy gyorsan férjet találni a papírok végett, mert akkor még úgy mentek a dolgok. Nos, akkor ez maximum 20 év 38-ból, a fele. Tehát az életed felét simán megtagadod, hogy a hülyeségeid igazold.

De szerintem 8-10 éve élhetsz külföldön, különben remélhetőleg máshol tartanál... Ennyi idő alatt csak az felejti el az anyanyelvét, aki akarja. Mondjuk, aki megszerezte az állampolgárságot, ennyi idő alatt biztosan házassággal, mert máshoz kevés lenne. Es igyekszik megfelelni az arabutáló (de ezt ssshhh csak suttogva merik kiejteni) új családjának, Magyarországra meg nem jön többet, főleg nem az új családdal, nehogy meglássák, hogy lakótelepről jött, az anyukajának dauerolt a haja és a kínaiból öltözik, a romák a környéken meg majdnem ugyanúgy néznek ki, mint az arabok.

Ez persze csak találgatás, Vöribaba, elismerem. HIPOTÉZIS, hogy te is megértsd, mert talán ez a a latin szó közelebb áll a magas színvonaladhoz, mint a magyar. De több alapja van a HIPOTÉZISemnek , mint annak, amikor beszóltál, hogy nem tudok helyesen írni, vagy annak, hogy nem beszélek nyelveket.

Shanarey 2013.07.20. 13:54:01

@vöribaba:

Más fórum ,nem a határátkelő, és azon most is fenn van. Magyarországon él, és nem beszél más nyelven sem.

Shanarey 2013.07.20. 13:55:59

Deja vu

Egy ember, több nick már itt is???

De jó.
:-((((((((((

Nekem elég egy is.

mommmmo 2013.07.20. 15:12:11

Nekem csak egy nickem van, szoval ezen igazan konnyu lenne kiigazodni.
Se jogasz nem vagyok, se Londonban nem elek, minit nem hordok, viszont mar kabe egy eve kozze tettem a regi hataratkelon, hogy terhes vagyok.

Vorike eleg erdekesen dolgozza fel az infokat, azert is olyan sablonos a vilagkepe. Ami beleillik az elkepzeleseibe, az bejut az agyaba, a maradekot meg sajat kutfobol kiegesziti.

En is jartam mar olyan csajjal az arabok kozott, aki szerint allandoan zaklattak meg bamultak, de en csak annyit lattam, hogy ra se bagoznak. DD.

mommmmo 2013.07.20. 15:25:28

Ja es vallasos sem vagyok, ezt is tobbszor kifejtettem mar itt, de vorike szerint aki nem verig rasszista, az nyilvan agymosott muszlim.
persze egy ilyen egyszeru vilagkepbe, mint ami a babae mas nem is fer bel.

DieNanny CH 2013.07.20. 15:37:35

@charlieharper:

Pont most kezdtem erre gyanakodni!

DieNanny CH 2013.07.20. 15:57:16

@Dömoizelle:

Szerintem ő ugyanaz, mint ő:
blog.hu/user/780015/tab/data

Kb 2 hete rámentem a hozzászólásaira, akkor az egyiknél ott volt a Facebook-os oldala. Megnéztem, és igazán nem szokásom mást a külalak után megítélni, de ha ő '74 után született (én '74-ben), akkor én letagadhatnék a koromból minimum 10 évet.
Most rákerestem a FB-oldalára, de már eltűnt. Eléggé fura...

Mindenesetre Brüsszel szerepelt lakcímként, meg volt néhány képe valamelyik távolkeleti országból. Tehát van valamennyi valóság abban, amit ír.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.20. 16:14:21

Dömoizelle és Viktoria S L ugyanaz vagyok, jelentem, csak nevet cseréltem, valami kevésbé sablonosra.

Ugy látom, itt senki sem használja a sajátját, hát ezért, senki megtévesztése nem állt szándékomban, azt feltételeztem, hogy a régebbi hozzászolásoknál is megváltozik a név.

Vadalmaaaaa 2013.07.20. 21:16:22

@Shanarey: komolyan?

Hat nezd meg,atlatszobb az uvegnel
Mommo- charlieharper-dienanny es most mara virradora krealt maganak egy uj nicket domoizelle neven:)))

Ez a kozrohej kategoria:))

Gondolom most az jon,hogy elkezd magaval beszelgetni,ahogy szokott,hogy o bizony nem ugyanaz a szemely:))

Szerintem is csak magyarul tud:)))

mommmmo 2013.07.20. 22:23:59

Ja, mi nem rasszistak mind egy szemely vagyunk, amugy Fikusz Kukisz is en vagyok, hisz nyilvan csak 1 ember el a foldon, aki nem osztja az idiota velemenyedet. DDD.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.20. 23:14:42

Kopognak a skizofrén ajtaján, kiszól:
- Ki az?
- Én!
- ÉÉÉÉÉÉÉN?????????

Ez a Vöribaba nemcsak öntelt, ostoba es agressziv, de osszeeskuves-elmeleteket is gyart. Mi jon még, bolond nő, földöntúli intelligenciával is rendelkezel? Talan bizony eltérítettek z ufók, és a lelkünk velejébe látsz. Az elején még ideesítettél, de egy ideje már röhögni térek vissza.

En, azaz Mommo- charlieharper-dienanny es most mara virradora krealt domoizelle, legalabb magyarul tudunk (tudok?), ezt ne feletsd el, ostoba lény.

Mi a manó 66 2013.07.21. 12:19:06

Engem az zavar, hogy az arabok kötelezőnek érzik a vallásuk közvetítését. Marokkóban egyszer valaki megpróbált megtéríteni, de Európában is elő fordult velem ilyesmi. Olyan országokban, ahol nekük kellene alkalmazkodniuk.

Mi a manó 66 2013.07.21. 12:26:20

Engem az zavar, hogy az arabok ránk akarják kényszeriteni a vallásukat. Marokkóban volt egy ilyen, hiába mondtam, hogy nem akarok vallásról beszélni. Európában is történt velem hasonló. Pedig nekik kellene alkalmazkodniuk, ha nem otthon vannak.

smile750 2013.07.22. 08:56:18

Mar bocsanat, de Fikusz Kukisz az en vagyok! :)
Bocs, hogy elrontom a kialakult vitat, de szeretnek az eredeti temahoz kapcsolodo cikket belinkelni. Remelem nem haragszik meg erte senki, :)
A sztori lenyege, hogy egy norveg holgy feljelentest tett Dubaiban, hogy a munkatarsa megeroszakolta, kihasznalva azt, hogy o reszeg volt. A vallomast kesobb visszavonta, hivatkozva az ittassagara, es elismerte, hogy kozos megegyezessel szexeltek. 16 honap bortont kapott, a kovetkezo elosztasban:
3 honap a hatosag felrevezeteseert, es hamis vadert,
1 honap alkoholfogyasztasert,
es 12 honap a szexualis kapcsolatert.
A ferfi szinten 1 honapot kapott alkoholfogyasztasert, es 12 honapot a kozos akaraton alapulo szexualis kapcsolatert.
A tortenet reszletesebben elolvashato az alabbi linket: gulfnews.com/news/gulf/uae/crime/norwegian-woman-marte-deborah-dalelv-jailed-for-having-consensual-sex-with-boss-1.1211513

A dolog erdekessege, hogy olvastam mar nemi eroszakolos esetet, ahol ennel kevesebbet kapott az, aki bizonyithatoan eroszakot kovetett el.
A buntetesi tetelek is erdekes aranyokat mutatnak. Mas orszagokban a hamis tanuzas, es hamis vad komolyabb buncselekmeny, es tobb jar erte mint 3 honap, itt viszont az szinte eltorpul a hazassagon kivuli szexualis kapcsolatert kapott buntetes mellett.
Ezek persze csak akkor derulnek ki, amikor valaki jelenti, mint ahogy a fenti esetben is tortent.
Az alkoholfogyasztas szinten egy olyan dolog, hogy kiszolgaljak az embert a legtobb barban (egyelore), viszont ha barmilyen okbol kifolyolag ez a hatosag ele kerul (lasd a fenti esetet), akkor azt is hozzacsapjak a bunlajstromhoz.
Ezt csak erdekessegkeppen szerettem volna kozzetenni, hogy az itteni torvenykezesi viszonyokat szemleltessem.

vladimir0370 2013.07.22. 09:33:13

@smile750: azert itt a uk-ben is vannak erdekes dolgok. egy buliban a szokasos angol kalapacsveto-oroszlanfoka-sulyloko-balna keverek szepseg ugy betoszott, hogy alig tudott magarol, aztan minden ferfit meg akart maszni. kesobb feljelentest tett, hogy megeroszakoltak. ezek utan olyan durva vizsgalatnak vetettek ala a buli ferfi tagjait, hogy az tiszta megalazas volt. mindenkinek spermat kellett adnia stb. hiaba allitottak egyhangulag a buli resztvevoi, hogy a ribanc eroszakoskodott minden ferfival.
azert ez sem tartozik a normalis dolgok koze. a szegeny kiszolgaltatott no...

Dömoizelle (törölt) 2013.07.22. 09:50:07

En is csak hasonlo esetekrol hallottam, ahol a házasságon szexualis kapcsolatot "elkövető" saját maga hívta fel rá a hatóságok figyelmét.
Az egyik egy pasi, aki egyszerre 2 barátnőt tartott, akik nem tudtak egymásról. Amikor egyikük mégis tudomást szerzett a másikról, betoppant hozzájuk egy kis cirkuszt rendezni. A két nő egymásnak esett, a pasi meg kihívta a rendőrséget, akik úgy kezdték, hogy először is ki ez a 2 nő?
A másik, ami Dubaiban kering, az két angol esete, akiket bezártak, mert a tengerparton szexeltek. Ez már önmagában is elég lenne Dubaiban (elvileg ugye Európában is létezik közszemérem-sértés, még ha nem is jár érte 1 év börtön és kitoloncolás). Ezzel kapcsolatban azt hallottam, hogy ezért még csak rájuk szóltak, hogy nem kellene talán nyilvános helyen szexelni. Miután ők még bele is kötöttek a rendőrökbe, mert, a tetejébe be is voltak rúgva.

Hogy mi igaz mindkettőböl, nem tudom. Mindenesetre, olyan esetrol még nem hallottam, hogy valakit rajtautesszeruen ellenoriztek volna, vagy akar a szalloda /szallas portajan megkerdeztek volna egy partol, hogy hazasok-e.

Amikor valaki az Emiratusokba megy, egyben azt is vállalja, hogy betartja a helyi szabályokat. Senki nem allitja, hogy ez mindig konnyu. Ezért kellene mindenkinek felmérni, hogy neki ez menni fog-e. Nyilván az, aki családostul megy oda (azt hiszem, ők alkotják a többséget), annak könnyebb elkerülnie a házasságon kívüli kapcsolatokat :) Ilyen szempontból mindegy is az, hogy mit gondolunk erről a törvényről. Akit ez annyira felháborít, hogy emiatt nem menne szívesen Dubaiba, nos az ne menjen. Nyilvan nem ertunk egyet vele, en sem ertek egyet vele, nincs is szukseg ra, hogy egyetertsek, elég, ha betartom. Ezt varjak el tolunk. Ez természetesen bizonyos mértékű megalkuvás, de nevezhetjuk tolerancianak, vagy a mas kultura iranti tiszteletnek; amiből jó adag kell, akárhova is utazzon az ember.

Az elég szomorú viszont, hogy nemi erőszakért sem jár nagyobb buntetes. Szaud-arabiarol hallottam kifejezetten sokkoló dolgokat... De ez már egy másik topik témája lenne.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.22. 09:57:46

Na hát ez nagyon jó.
Valaki csinált az e-mail cimemmel egy uj profilt??!!!

Mi a franc folyik itt, gyerekek???

Természetesen van egy tippem, hogy ki lehetett, valoszinuleg az az egyen, aki bizonygatja, hogy mindenki tobb nickkel van fent.

Nos jo, en mentem. Tulajdonkeppen a celjat elerte. Nem hianyzik nekem az, hogy elmebajos személyek odáig menjenek, hogy a mailboxom is feltörjék.

smile750 2013.07.22. 10:00:32

@vladimir0370: Hallottam hasonlo remhireket a sarga foldig lereszegedo, mindenre kaphato, masnap reggel viszont nemieroszakert feljelento, fiatal angol turistacsajokrol amikor Gorogorszagban dogoztam.
Amugy tegnap irtam neked e-mail. Megkaptad?

smile750 2013.07.22. 10:12:08

@Dömoizelle: Ez, a helyi szabalyok megismerese, es elfgadasa, vagy el nem fogadas eeseten az oda nem utazas, mindenhol egyforman kene, hogy mukodjon. Akkor is ha valaki mondjuk a Kozel-Keletrol megy Europaba, vagy akar Europan belul egyik orszagbol a masikba. Sajnos tobb eset bizonyitja, hogy ez nem mukodik sem egyik, sem masik iranyban. Sot, a problemat nagyobbnak latom azokban az orszagokban, ahol a politika elfgadobb, es befogadnak tucatjaval olyan embereket is, akik nem hajlandok elfogadni a befogado orszag torvenyeit, kulturajat. Az UAE-ben ezt probaljak valahogy koztesen kezelni. Vagyis lazabb mint pl. Szaud-Arabia, de szigorubb mint az europai demokraciak.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:25:58

@smile750: nem en

Ugyan mar.!!!
Vad: nemi eroszak,nem mellesleg igazolt . Hatosagi reakcio: a sertett elzarast kap es kiutasitast az orszagbol.nemzetkozi felhaborodas kiserte az ugyet nem veletlenul.
Ez onmagaban vicc kategoria.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:30:54

@smile750: pontosan igy van

Romaban,mint a romaiak

Miert kell rettegnem a metron a burkasok jelenleteben?

Miert kell faji diszkriminacio aldozatava lennem,csak azerrt ,mert valakinek a vallasa tanitja a faji diszkriminaciot?

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:35:52

@Mi a manó 66:

Igen a vallas temat mindig eroszakosan felvetik,haakarod,hanem.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:38:45

@Mi a manó 66: igen ez zavar,miert nem probalnak alkalmazkodni a befogado orszaghoz,mint mindenki mas

Honnan ez a felsobbrendusegi komplexusuk?

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:42:26

@Dömoizelle: na latod megy ez ,egy hazugsagodrol sajat magad rantottad le a leplet:))

Bocs az alatalad megnevezett accountot kihagytam a felsorolasbol,kosz,hogy kiigazitottal,miszerint viktoria s is te vagy:)))))

Te egy elmebeteg vagy,letrehozol tobb account- ot es elbeszelgetsz sajat magaddal:)))

Keress orvost gyorsan:) charlieharper,domiozelle,viktoriasl,mommo

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:49:44

@mommmmo: olvastam a posztod es jot rohogtem

A pasidnak csak a penzed kellett:)) csak kihasznalt.de a te hibad,miert voltal olyan hulye,hogy hagytad: elvitte az osszes penzed ,teged meg hagyott a szarban.

Mar szanlak:)) ezek utan nem csodalom,hogy arabokkal vigasztalodnal:))

Ami meg ennel is röhejesebb,hogy felveted a kerdest,hogy vajon magyarorszag hibaja - e,hogy nem tudtal elhelyezkedni?

Draga csillagom,dunat lehet rekeszteni közgaz EGYETEMET vegzett emberekkel,akiknek szamviteli szakvizsgajuk is van.
Mi a fenenek vennenek fel egy olyan embert,akinek meg ellenjegyzesi joga sincs egy olyan vilagban,ahol egyre inkabb kivalo programok vegzik a konyvelok munkajat:))
Hol elsz te??:))))
Maradj csak a londoni nyugdijasok koreben es almodozz gazdag arab fa...okrol libuci:))

tableno 2013.07.22. 12:00:31

@vöribaba: Te most részeg vagy, vagy csak ennyire sötét?

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 12:02:21

@mommmmo: na sikerult mar arabot fogni libuci?

Vagy meg mindig a penzedert hasznalo magyar utan nyalogatod a sebeid?:))

Amilyen embert benned megismertem,azt kell mondjam ezt erdemelted a soratol,isten nem ver bottal.remelem meg sok ilyenben lesz reszed
Aztan majd meggondolod,hogy fogsz - e szep ferjes asszonyokat kritizalni.
Nezz magadba venlany.:))

Egy nulla vagy nem csak nokent ,de emberkent is,miutan a posztodba le irod,amikor munkat ad neked egy nyugdijasotthon,hogy tisztaban vagy azzal,hogy a tarsadalom legalja milyen.Legalja??? Azert ,mert megoregedett,megbetegedett valaki,neked mar.ATarsadalom legalja???????
Egy szegenysegi bizonyitvanyt allitottal ki magadrol. Megerdemled a sorscsapasokat,remelem lesz benne reszed boven,foleg,akkor ,amikor majd megoregszel,megbetegszel.

tableno 2013.07.22. 12:08:20

Határátkelőnek: itt lenne az ideje kimoderálni a vöribaba nevű trollt.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 12:30:05

@mommmmo: ha meg annyit irtal volna a posztodban,hogy lelkileg ,fizikailag megtor az idosgondozas ember maradtal volna

De ez a tarsadalom legalja szoveged egyertelmusitette ki vagy.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 12:39:06

@mommmmo: A kis cikkedbol kiderult,hogy eleg gyorsan kell valtogatnod a munkahelyeidet,ez nem arra vall,hogy kompetens lennel barmiben is.

A magar kozgazdsz keresett kulfoldon.szamtalan eletpalyat ismerek ,amely bizonyitja.

szakmailag is es emberileg is zero a merleg:)

tanato 2013.07.22. 12:49:49

@tilmir: Töki szerintem is fiú

tanato 2013.07.22. 12:50:38

@tableno: Egyetértek,rosszabb mint a néhai Téboy és FD együtt.

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 13:00:50

@Dömoizelle: skizofrén vagy? miért nem kezelteted?hehehe

idézet tőled:Dömoizelle és Viktoria S L ugyanaz vagyok, jelentem, csak nevet cseréltem, valami kevésbé sablonosra.

Ugy látom, itt senki sem használja a sajátját, hát ezért, senki megtévesztése nem állt szándékomban, azt feltételeztem, hogy a régebbi hozzászolásoknál is megváltozik a név.

vladimir0370 2013.07.22. 14:45:15

@smile750: igen, igen. koszi, megkaptam. valaszolok hamar.
egyebkent ezt a blogot nem moderaljak?

smile750 2013.07.22. 15:15:31

@vladimir0370: Kivancsi leszek, hogy sikerul-e felvenned valakivel a kapcsolatot. Majd irj meg privatban, legyszives!
Ha minden igaz akkor Hataratkelo modi nyaral, igy lehet, hogy kevesebb ideje jut a bloggal foglalkozni. Kezdenek elszabadulni az indulatok.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.22. 19:02:36

Vörike, remelem nekem hamarosan valaki beveri az orrod.

Ja igen ket nickem is van, amint lathattad nem csinaltam ebbol titkot is. Erdekes modon lett egy harmadik is, ahol egy stilusban rad vallo komment jelent meg. Nem vagyok raszorulva kisanyam, hogy magammal beszelgessek, de arra sem, hogy olyan utolso, bezarni valo idota hulye libaval tarsalogjak, mint te. Aki meg a nevemben irogat (teszek ra, hogy te vagy-e, dragam, BAR TULAJDONKEPPEN NEM HISZEM; NEKED ANNYI AGYAD NINCS, HOGY FELTORD A MAILBOXOM), annak uzenem, hogy tegye batran, az sem erdekel kulonosebben. Amugy Vöribaba, most valaszoltal at al-nickemnek, annyira azert megsem vagy iq-bajnok, hogy eszrevedd, kamu volt. Gratulalok neked.

hetek.hu/hatter/200803/mi_lett_lipotmezo_korabbi_lakoival

Nordstjernen 2013.07.23. 03:04:37

@smile750: Ja, ebben a sztoriban meg az is benne van, hogy a munkaadoja tanacsara valtoztatta meg a vallomasat (mivel akkor nem lett volna belole rendorsegi ugy).
Baromi nagy nemzetkozi botrany lett belole, az UAE reputacioja kb a nullan van, Dubai-t csomoan bojkottaltak, az emberek elleptek az osszes UAE/Dubai facebookos oldalt, mert hogy milyen mar, hogy azt bortonozik be, akit megeroszakolnak (neztem ezeket az oldalakat, olvastam a millionyi felhaborodott kommentet).
Egyebkent a lanyt hetfon "exkuzaltak", elejtettek a vadat es visszakapta az utlevelet a nemzetkozi nyomas hatasara, szoval most hazajohet. Csak errol a kulfoldi ujsagokban mar nem szol a fama, mert... nem tudom miert. Norveg netes ujsagokban angolul is fent voltak a cikkek, de mar hajnali 3 van es nem talalom oket, majd talan delelott megprobalom megkeresni.
Meg van meg sok minden, amit most pont emiatt lusta vagyok leirni...
Amugy nem ez volt az egyetlen ilyen eset.

En is pont emiatt felnek arab orszagokba menni es nem is fogok. Mondjuk az epitkezesi stilus erdekelne (most nem a dubai-i felhokarcolokra gondolok), de azokat inkabb megnezem fenykepeken.

Nyilvan az europai turistakkal/jobb kozegben dolgozo munkavallalokkal stb. ez nem gyakran tortenik meg, de rengeteg oshonos novel/cseleddel viszont igen. "Kussolj, vagy elvagom a nyakad" es hasonlok, borzalmas soruk van es jogi vedelmet egyaltalan nem kapnak. Kozepkori felfogasu orszag az osszes, modern technikaval es sok penzzel.

smile750 2013.07.23. 07:43:36

@Nordstjernen: A mai ujsagban mar benne volt, hogy ejtettek a vadakat ellene, es visszakapta az utlevelet.
Azert a tortenet ugy teljes, ha azt is hozzaveszuk, hogy a no egyutt ivott a kollegajaval, utana pedig felment vele a ferfi szobajaba, es nala aludt. Elhiszem, hogy ebben az esetben is megtortenhet az eroszak, de azert erdemes vegiggondolni, hogy milyen kovetkezmenyekkel jarhat ez. Azert az ilyen "aludj nalam" felhivasok 90%-ban egyet jelentenek, megpedig azt, hogy a ferfi le akar fekudni a novel.
Ha tenyleg igaz az, hogy mas tanacsara valtoztatta meg a vallomasat akkor pedig hulye, es nem ismeri a helyi torvenyeket, ami tiltja a hazassagon kivuli szexualis kapcsolatot. Mivel Katarban dolgozott a no, szamomra nem tul hiheto, hogy ezzel nem volt tisztaban.
Szoval a sztori nem olyan egyertelmu, mint amilyennek latszik, es nem is fogjuk megtudni soha, hogy valojaban mi tortent.
A tanulsag pedig az, hogy nem kell reszegen mas agyaban aludni.

vladimir0370 2013.07.23. 07:59:43

@smile750: mas kulturaban mindenkinek vallalnia kell az ebbol fakado kockazatokat. singapore-ban meg kivegzik, akinel drogot talalnak, es hiaba megengedett a drogfogyasztas hollandiaban, es hiaba jar kozben a holland kiralyi csalad, es a holland kormany...
mi konnyen mondjuk, hogy kozepkori torvenyek vannak ott. ez nezopont kerdese. barmelyik kulturaba megyunk, egy csomo o L yan dologgal talalkozunk, ami szamunkra szinte felfoghatatlan. minel tavolabbi a kultura (nem foldrajzilag), annal tobb eltero jelenseg lesz.
sem felmenteni, sem elitelni nem akarok senkit. az en ismeroseim azt mondtak, hogy nagyon biztonsagos es nyugodt az elet arrafele. nezz korul! mindenhol megtalalod azokat az embereket, akik viselkedesukkel allandoan a hataron jatszanak. aztan neha megegetik magukat. termeszetesen a bajba jutott embereken seguteni kell, de a rendszert kar kritizalni igazan mely ismeret nelkul.

Vadalmaaaaa 2013.07.23. 08:20:39

@Dömoizelle: van neked tobb nicked is,nem csak az a ketto,amit beismertel itt nekunk

Te egy elmebeteg vagy,aki magaval beszelget:)

Keress orvost gyorsan hehe

Nordstjernen 2013.07.23. 13:11:37

@smile750: persze, valoban nem fogjuk soha megtudni, hogy mi tortent es lehetett volna elovigyazatosabb. De en ennek ellenere orulok, hogy hazajohet.

A lenyege/tanulsaga ennek a sztorinak pedig inkabb az, hogy felhivja az arab orszagokba utazni szandekozok figyelmet arra, hogy legyenek elovigyazatosak es nezzenek utana a helyi szokasjognak. (Az itteni azsia-kutatok figyelmeztettek mindenkit, hogy nemi eroszak eseten uljenek fel az elso repulore es huzzanak haza, mert a helyi igazsagszolgaltatasra nem szamithatnak).

Illetve az, amit korabban is irtam, hogy rengeteg nonek sanyaru a sorsa arrafele, egy patkanynak kb. tobb joga van mint nekik.
Az ember lanya arrafele sosem tudhatja...
(nem akarlak megbantani titeket/teged, mert a hsz-eitekbol erzem, hogy szeretitek ezt a kulturat, viszont nekem rengeteg fenntartasom van vele a nok altalanos elnyomasa miatt).

Dömoizelle (törölt) 2013.07.23. 13:37:00

Ha velem ilyesmi történne, valószínűleg azt a megoldást választanám, hogy befogom a szám és hazamegyek. Nem próbálnék meg hős lenni, hanem a bőröm menteném... Tudva levő, hogy Dubaiban nem érdemes nemi erőszak miatt feljelentést tenni, rendőrt hívni... Ez nagyon szomorú, sajnos. Csodalkozom, hogy a qatarban elo norveg lany ezzel nem volt tisztaban. Mert igen, o ott elt. Qatar pedig Dubainal nagysagrendekkel konzervativabb.

Smile750, ahogy ezt mar beszeltuk, a helyi szokasok ismerete nem csak az arab orszagokra kellene, hogy vonatkozzon. egy turistanak sem art nemi ismerettel rendelkeznie, amikor egy orszagba latogat, annak pedig, aki be is telepul, kutya kotelessege.

Par eve egy csapat orditozo, felhaborodott angollal talalkoztunk keso este az utcan. Valahol a keletinel volt a szallasuk, egy hotelben. Sikerult lemenniuk valamelyik pincebarba a 8.ker-ben. azt allitottak, hogy 1000 dollart fizettettek veluk 4 sorert, es izmos kidobok tapogattak a pisztolyukat, amikor ez ellen tiltakozni probaltak. Nos erre azt mondtuk nekik, hogy 1: Legkozelebb nezzenek mar utana, hogy hova aerdemes es nem ajanlott benezni, amikor kulfoldre utaznak; 2: azert az ilyen "barokon" (mindenki tudja, mire gondolok), kivulrol is latszik, hogy micsodak :) Kar, hogy egy incidens miatt - amirol reszben ok is tehetnek - volt lesujto velemenyuk egesz Budapestrol, Magyarorszagrol, a magyarokrol.

Nordstjernen 2013.07.23. 13:43:13

@Dömoizelle: en nem tudtam speciel, bar nem is csoda, sosem akartam arrafele utazni. Meg nekem nem jon be az a hihetetlen merteku kornyezetrombolas amirol azt hiszem a hsz-ek elejen szo volt. Valaki emlitette, hogy a sejk egy bazinagy palmafat akart a tengerbe es nem fogta fel, hogy a mernokok azt magyaraztak neki, hogy ez nem fog menni, stb stb...

vladimir0370 2013.07.23. 14:41:15

@Dömoizelle: hat eppen ez az! attol hogy neked kivulrol egyertelmuen latszik, hogy azok a barok micsodak, nem biztos, hogy nekik is latszik. lehet, hogy naluk az a megjelenes mast jelent. ez siman beoefer a kulturalis kulonbsegbe. peldaul angliaban nincsenek is kocsmak (vagy ivok). meg a working men's pub-ok sem annyira igenytelenek, de oda mar csak regisztralt tagok mehetnek be meg a vendegeik.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.23. 15:09:25

Most idézem magam, "egy turistanak sem art nemi ismerettel rendelkeznie, amikor egy orszagba latogat".

Ha egyedul utazom valahova, vagy olyan baratokkal, akik szinten nem ismerik a kornyeket, akkor mindig tajekozodom elotte. Termeszetesen nem csak arrol, hogy mitol kell ovakodjak. De peldaul egy egy hetes utazas nagyon tartalmas tud lenni, ha elore tudom, mit akarok megnezni, es mikor, annak fuggvenyeben, hogy engem mi erdekel. Igy szoktam, mert altalaban keves idom van ra, hogy utazzak, nyaraljak. Es mennyivel jobb (nekem legalabbis) otthon a szamitogep elott kideriteni, hogy x helyre erdemes-e beneznem, nyitva van-e vagy zarva, mint hogy ott toporogjak teszemazt szakado esoben, a semmiert. Vagy epp kiderul, amikor elore utananezek, hogy a hely vegul nem tartozik a top 10 megnezendo dolgok koze, akkor sem, ha turistak ezrei jarnak oda. Lasd pl Amelie barja Parizsban ;)

Szoval szerintem nem art elore tajekozodni, meg az ejszakai szorakozast (vagy foleg azt) illetoen. Londonnak plane nem indulnek neki ugy, hogy fogalmam sincs, hova megyek. Jo, ott vannak jogaim ugye. De azert ot is keveredhetnek bajba.

Egyebkent maradando baratsagokra is tettem szert ugy, hogy a varosokkal kapcsolatban forumokon kerdezoskodtunk, mielott odautaztunk. Sokszor az lett a vege, hogy talalkoztunk is azokkal, akik ellattak minket helyismeretel. Sokukkal ma is tartjuk a kapcsolatot.

Dömoizelle (törölt) 2013.07.23. 20:11:48

@Nordstjernen:
En sem tudtam, amig oda nem kerultem. De a szoban forgo holgy Qatarban elt, tehat neki tudnia kellett.

Vadalmaaaaa 2013.07.24. 10:51:29

@Nordstjernen: azt en irtam,holland mernokok a legtapasztaltabbak a hullamtorok epiteseben,oket bizta meg,en meg hallottam,hogy hollandul milyen erdekes viragnyelven irjak korul a szakemberek,hogy,ha a palma alakja alkalmas lenne a hullamtoresre,epitett volna olyat:))
Meg a homokot is importalni kellett,mert a helyi homok tulajdonsagai nem voltak alkalmasak arra,hogy feltoltsek a tengert es ra epitkezzenek

Vadalmaaaaa 2013.07.24. 11:02:45

Szoval epitett volna palma alaku hullamtorot a termeszet,ha alkalmas lenne a hullamtoresre ,mondtak a tapasztalt mernokok,de megepitettek neki,most ugy tudom a gazdag vevok nem lakjak az ott emelt villakat

Ez az eset kb. Olyan,mint ,amikor viii. Henrik magahoz rendelte nagybeteg bizalmasat es megparancsolta neki,hogy gyogyuljon meg,a csavo masnap meghalt

Vadalmaaaaa 2013.07.24. 11:19:10

A nemi eroszak megitelese temahoz annyit,hogy azert a 90 es evek vegen is volt olyan buntetojog professzor (elte) magyarorszagon(raadasul nemzetkozi karriert is befutott)aki eloadasain nemes egyszeruseggel azt talalta mondani,hogy a nemi eroszaknal a holgyek provokalnak,pl miniszoknyaval.

Ahhoz,hogy valtozzek valami ebben a targyban,bizony akarmilyen megalazocska kovetkezik is a hatosagok reszerol vallalni kell,mert hosszu tavon attol fog valtozni valami( pl a sajat gyerekeink eleteben)ha kiallsz a jogaidert.
Abban a kulturaban a nok nem allnak ki a jogaikert,de nem kell azt kepzelni,hogy az a keves jogegyenloseg -szeru allapot ,ami nalunk letezik gondolkodasunk fejlettsegebol fakad. Nem. Voltak,akik kialltak a jogaikert eleink kozott,barmilyen kellemetlenseg aran.

Vadalmaaaaa 2013.07.24. 11:34:30

Szoval ertem en,hogy a gyava ember mit tenne,de legalabb
1 ne legyen buszke onmagara ezert
2 ne tudja be kulturalis sajatsagnak,hogy vannak osrszagok,ahol ,ha megeroszakolnak,teged itelnek el
3 ne nezze hulyenek ,tajekozatlannak azt,aki kiallt a jogaiert
4 ne ertekezzen mar arrol,hogy az aldozat milyen erkolcstelen ,iszakos stb volt

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása