oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 29. 06:51,  Mikulás a szomszédom 169 komment

2013. május 29. 06:51 Határátkelő

Mikulás a szomszédom

Sajnos nem az enyém, hanem Nikáé, aki Finnország északi részén, Rovaniemiben él, ott, ahol Joulupukki, a finnországi Mikulás is. Mindemellett persze fény (méghozzá a hónapokig tartó nyári...) derül egyebek között arra is, miért nagy kihívás egy külföldinek az ismerkedés.

Rovaniemi.jpg

„Az északi finnek úgy tartják, hogy az ország délebbi részén fekvő települések lakói (kiváltképp a fővárosban élők) türelmetlenebbek és barátságtalanabbak náluk, ezért gyakoriak a nézeteltérések az ország két felének lakói között.

A finnek természetüknél fogva szótlanok (nem csendesek, legalábbis némi alkohol elfogyasztása után egészen biztosan nem), udvariasak, szerények, és segítőkészek, de a barátkozás nyilvánvalóan nem tartozik az erősségeik közé – magyar szemmel nézve.

Nekem, ameddig otthon éltem, természetes volt, hogy vadidegen emberek sohasem hagytak egymagamban üldögélni valahol 20-30 percbél tovább. Fiúk és lányok itallal, cigarettával, világmegváltó kérdésekkel, bókokkal vagy táncfelkéréssel igyekeztek felhívni magukra a figyelmet, és mivel engem vonz az ismeretlen és szeretek minél több embert megismerni, ez sosem érintett kellemetlenül.

Itt, Rovaniemiben általában egyedül mászkálok el ide-oda, jegyzetfüzettel a kezemben, hogy legalább egyvalamiben örömömet leljem, ha már senki sem kíváncsi rám.

Korai családalapítás, korai válás

Hiába beszél mindenki folyékonyan angolul és hiába volna lehetőségem cserediákokkal ismerkedni, az az igazság, hogy ha nem ismersz legalább egyvalakit, aki által bekerülhetsz egy-egy társaságba, akkor el vagy veszve.

Finnországban ismerkedni igazi kihívás, ennek pedig - az én személyes tapasztalatom szerint – két lehetséges oka van: az egyik természetesen a már említett zárkózottság, ami tipikus jellemvonás errefelé, a másik pedig egy számomra idegen és bosszantó jelenség – az, hogy a fiatalok hihetetlenül korán alapítanak családot.

Gondolom, nekik ez a természetes, de én, aki egy olyan országból érkeztem, ahol az sulykolják a fiatalokba, hogy „iskolaiskolaiskolamunka", megdöbbentőnek találtam, arról nem is beszélve, hogy szívesen ismerkednék emberekkel, de ez általában kivitelezhetetlen, mert minduntalan felbukkan egy-egy menyasszony vagy vőlegény, mögötte pedig a prüntyögő alom.

El is szégyelltem magam emiatt és igyekeztem megérteni, miért jó az, ha az embert tizenéves korában eljegyzik, 25 éves korára pedig legalább két gyereket szül annak, akihez időközben már valószínűleg hozzáment.

Mivel sem finn nem vagyok, sem pedig menyasszony, tulajdonképpen fogalmam sincsen. A fogadócsaládom viszont elmesélte, hogy az első körben kötött házasságok legalább fele válással végződik (példának okáért 1998-ban körülbelül 24 ezer házasságot kötöttek és 14 ezer válást regisztráltak), ezért meglehetősen sok a csonka család az országban.

Van ellenpélda is

Ennek az ellentéte (azaz inkább egy másik változata) az én családom, ahol öt gyerek jut két szülőre (két felnőtt, egy tinédzser és két kisgyerek); ketten az apukával érkeztek, hárman pedig az anyukával. Egyiküknek ez a második házassága, a másiknak a harmadik.

Lehet ezen megbotránkozni, de én mindennap látom, hogy mennyire boldogok es kiegyensúlyozottak, és bár csupán egyetlen közös gyerekük van az ötből (a legkisebb, akivel én töltöm a napjaim), egyformán szeretik a másikét is.

Valószínűleg emiatt választott magának hasonló családmodellt az apuka felnőtt lánya, aki idén töltötte be a huszonnyolcat, de egyszer már elvált és jelenleg három gyermeket nevel a vőlegényével: a sajátját az előző kapcsolatából, a férfiét annak előző házasságából és a közös legkisebbet. Tündéri jelenségek mindannyian, akik minden adandó alkalommal ellátogatnak hozzánk (vagy épp mi hozzájuk) és vitathatatlan boldogok.

Rájuk például egyáltalán nem jellemző a visszafogottság vagy a félénkség (most leginkább az én itteni családomról beszélek), sőt, kimondottan harsánynak és vidámnak tűnnek az átlag finnekhez viszonyítva – talán ezért is fogadtak olyan nagy szeretettel már a kezdetek kezdetén.

Gondolom ebből az is világossá vált, hogy a család számukra mindennél fontosabb, és nem csak a szlogenek szintjén. Rám napi kevesebb, mint hat órában van szükségük (ekkor dolgoznak), a fennmaradó időt viszont egy az egyben a gyerekeikkel töltik.

Igaz, hogy így rám hárul a házimunka nagy része, de nem hagynak elveszni a mosatlan alatt, szóval a helyzet egyáltalán nem tragikus.

Nem éreztetik a munkahelyi hierarchiát

A munkahelyi viszonyokról nehéz tapasztalatból beszélni, hiszen az építészmérnök apuka itthon dolgozik a terveken, az anyuka pedig – bár korábban a helyi egyetemen tanított – jelenleg a saját vállalkozását építgeti, amihez megint csak nem szükségesek munkatársak.

Arról viszont hallottam, hogy a beosztott-felettes viszony itt rendkívül emberi és barátságos, nem érződik a Magyarországon olyannyira szívügyünknek tekintett hierarchia, így a munkahelyi légkör is kifejezetten kellemes – persze kivételek mindig, mindenhol akadnak.

A Vappu

Áttérnék most az ünnepekre, mert azok itt általában mindig vidáman telnek. Az egyik legnagyobb ünnep a fiatalkorúak konfirmálása, amit rendszerint hatalmas parti követ; mi például egy hegyen töltöttük az estét az ünnepelttel, a szülők gondoskodtak a szükséges hozzávalókról és a meghívókról, én pedig feldíszítettem a kibérelt helyet, és elrendeztem az ételt az asztalon.

Nagyon jó hangulatban telt az este, az ünnepelt tábori barátai énekeltek neki, a nagyszámú vendégsereg pedig rengeteg ajándékkal érkezett. A legcsodálatosabb mégis az volt, amikor hazafelé készülődve valaki berontott a házba és azt kiabálta, hogy „ihanat revontulet!", mire kisereglettünk a domboldalra és valóban, odafent táncoltak az északi fények. Emlékezetes pillanat volt mindenki számára.

Május elseje is hatalmas mulatság az idelátogatóknak (is), mivel a finnek ekkor ünneplik a Vapput, aminek keretében vidáman adagolják magukat túl édességgel és alkohollal.

Tradicionális Vappu-menü például a munkki (fánk) és a Sima (almaborhoz hasonlatos ital, de nem akarok butaságokat beszélni, én még nem kóstoltam), hagyományos kellékek pedig az érettségi sapka és a mókás, farsangi hangulatot idéző jelmezek.

December 6-a a finn függetlenség napja (finnül "itsenäisyyspäivä"), ez a legjelentősebb állami ünnep.

Irány a mökki!

Hamarosan aktuális lesz a Juhannus, azaz a nyár közepének ünnepe. A finnek ilyenkor elvonulnak a mökkijükbe (kedves kis családi nyaralók szerte az országban, általában tavak mellé épülnek), hogy méltón ünnepeljék az év leghosszabb napját - meztelen fürdőzéssel, szaunázással, örömtűzrakással és mértéktelen ivászattal.

Érdekesség lehet, hogy itt, északon júniusban és júliusban egyáltalán nem megy le a nap, de már május végén is alig akad elvétve egy-másfél óra, amikor félhomályba borul minden. Ezt persze telente felváltja az állandó sötétség, ami valljuk be, nem kedvez a depresszióra egyébként is hajlamos finneknek.

Tovább természetesen a finnek is ünneplik a Karácsonyt (sok munkahelyen „pikkujoulu"-t, kis karácsonyi ünnepséget rendeznek), illetve náluk érthető okokból Joulupukki, azaz a Télapó hozza az ajándékokat), a szilvesztert es a húsvétot, illetve az Anyák napját, ami azonban itt május második vasárnapjára esik, nem pedig az elsőre, mint Magyarországon."

FOGADÓ A HATÁRON!! Holnap, azaz csütörtökön, magyar idő szerint este 9 órától ismét megnyitja kapuit a Határátkelő Fogadója. Házigazda-társunk ezúttal Nika lesz, akit Észak-Finnországról, az au pair létről is kérdezhettek egy órán keresztül. Várunk tehát mindenkit csütörtök este 9-től!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat emberi kapcsolatok au pair Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr65331520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

London2009 2013.05.29. 13:06:09

@KaMon: Jo ilyet hallani, de peldaul az en kornyezetemben egy ilyen esetrol sem tudok sajnos.

London2009 2013.05.29. 13:07:18

@diggerdriver: hol latod itt a programozott erzelmet?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 13:15:43

@London2009: Na és akkor mi van? 35 évesen szülsz két gyereket, aztán 38 évesen - kövéren, csúnyán, vagány- és magabiztostalanul - nyitott szájjal hallgathatod a menő 38-as szingli nő sztorijait.

London2009 2013.05.29. 13:31:12

@én már a fény gyermeke vagyok:
Ez megint tök hülyeség. Senki nem akar már 38 évesen szingli lenni… de részemről én 25 évesen meg nem akartam házas lenni. Ennyi.
Sokkal bátrabban lehet különben is gyereket vállalni akkor, amikor már van egy kiépített egzisztenciád és nem jelent a gyerekvállalás egy nagy életszínvonalbeli zuhanást. Nem kell a 38 éves szingli kalandjait tátott szájjal hallgatni, ha gyerek mellett is ugyanúgy meg fogsz tudni engedni utazást, sportolást, babysittert stb. Legalábbis én így gondolom.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.29. 13:34:11

@én már a fény gyermeke vagyok: Miért kellene 38 évesen kövérnek és csúnyának lenni?
Nekem a legjobb éveim voltak - 2 gyerek után.

váj mí 2013.05.29. 13:38:22

@pappito: még mindig tart ez a vita? Ne b+, mááááár! Szánalmas ... Már a Modoroson is az volt....
Különben, bár én a skandináv-, északi országokat annyira nem szeretem. de azért társadalmi kapcsolatok terén olyasmik lehetnek, mint Németország. Itt is változó hogyan állnak egy idegenhez a népek. Svábfölfön, például elücsöröghetsz a söröd mellett órákig anélkül, hogy valaki egy szót szólna hozzád, a pincéren kívül. Ugyanezt Bajorföldön már nem tudod megtenni, mert valaki mindig akad, aki érdekesnek talál, legalább 1-2 mondat erejéig. Pedig Németország ez is, az is, sőt .. szomszédos tartományok.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 13:42:08

@London2009: Mi ketten sose fogunk ebben a témában egyetérteni. Akkor lássak karrierista nőt a házamban amikor a hátam közepét. Még egy kicsit se irigykedik a kortárs barátnőire akiknek már családjuk gyerekeik vannak? Mi a tökömet kezdjek egy ilyen nővel? Na jó, némelyikkel tudnék mit kezdeni. De csak a sarki motelben, haza biztos nem vinném. Legyen rá büszke majd az a szerencsétlen marha, akire rá tudta sózni magát.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 13:45:08

@tilmir: Idézet volt a kolleginától. A gyermekes nők randák és zsírosak mint disznó.

Shanarey 2013.05.29. 13:51:30

@tilmir:

Na a válóok kategória, az tényleg szürreális néha.
Az enyém is az volt.

Shanarey 2013.05.29. 13:53:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Csodálkozol hogy megvádolnak, látens*****-al

Nekem a jövőt illetően nem jut eszembe ilyesmi, pedig én sem vagyok annyira fiatal

London2009 2013.05.29. 13:54:03

@én már a fény gyermeke vagyok: valoban nem fogunk soha egyeterteni. Szerencsere sok olyan ferfi van, akinek meg az a no nem kell a hazaba, akinek az egyetlen ambicioja, mint mar emlitettem a gyerekcsinalas. Rasozni magat? Pont azok a nok nincsenek meg egy percig sem hapsi nelkul, akik a sajat labukon sosem allnanak meg...na errol ennyit.

SECI 2013.05.29. 13:54:45

Ha ismerkedni akarsz, akkor irany a tanssihalli :)

Es persze neked kell felkerni a pasikat, ez ottan FINNORSZAG, ahol az egyenjogusag mar nem is az, hanem atfordult a tulso oldalra...

Shanarey 2013.05.29. 13:56:19

@orange85:

A házasság, csökevényes dolog ez így van de még mindig van értelme.

váj mí 2013.05.29. 14:02:11

@London2009: Neked ugye, még nincs gyereked? No ne tévedj, nekem sincs, nem azért.... De 38 évesen, hm én pont benne vagyok ... szóval, 35-ön felül, akit esz a fene a gyerek után, csak valamiért nem jött még össze neki, .... mno az, ha besikerül neki ősanyább lesz az ősanyánál.
Szerintem, egyébként, 35-ön felül kétfajta nőnek nincs gyereke .Az egyik, aki nem is tartotta sohasem fontosnak az anyaságot. A másik, aki viszont igen, csak különböző okok miatt eddig még nem jött össze neki. Én, személy szerint, az egyikhez , de azt bizton állíthatom neked, hogy ha egy nő 35-ön, vagy akár 0-on felül egyszer csak anya lesz, pláne, ha nagyon akarta előtte, akkor jó eséllyel válik belőle ŐSANYA, aki a baba-mama fórumokon az őrületbe kerget mindenkit ...

Shanarey 2013.05.29. 14:05:43

@orange85:

Ha az én szüleim elváltak volna sokkal jobb lett volna az életünk, a testvéremmel és az anyámmal, de ez sajnos nem történt meg.
Az okot is értem hogy miért, bár én vállaltam volna a kellemetlenséget amivel ez járt volna.

Én pont emiatt nem tettem keresztbe az exemnek, amikor ő válni akart, inkább gondolkodtam egy kicsit és pár nap múlva rábólintottam. Cserébe azóta legalább normális a kapcsolatunk, és nem a szokásos utállak kategória.

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 14:08:55

@váj mí: nem tudom mi van a modorosblogon, az egy kalap szar ami nagyon jól indult és nagyon gyorsan olvashatatlan lett

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 14:10:34

@váj mí: "ha nagyon akarta előtte, akkor jó eséllyel válik belőle ŐSANYA, aki a baba-mama fórumokon az őrületbe kerget mindenkit ..."

hehe, ezért nem szabad ilyen hülyeségeket olvasni, értelmes dolog nincs, csak a kölesgolyóval etetett, fogzáskönnyítő borostyánnal körbetekert expocaklakók. :)

Shanarey 2013.05.29. 14:13:05

@én már a fény gyermeke vagyok:

A kollegina kicsit bunkó, és nagyon irigy.

Nem kötelező a gyerek után elhízni.

Van akinek ez genetikailag kódolva van, van aki csak elhagyja magát.

Amúgy mint férfi, én is felelős vagyok ez elhízásért, mert a gyerek gyártáshoz én is kellettem, nem csak a feleségem.

Halálos_fogkefe 2013.05.29. 14:27:44

Az északi-déli különbséget én inkább Helsinki és a "többi" közti különbségnek nevezném. Tampere elég nagy városnak számít a maga kb 230 000 lakosával és a közvetlen közelében fekvő viszonylag sűrűn lakott és iparilag fejlett vagy épp fejlődő (pl Pirkkala, Nokia) településeivel. Habár csak kb 150 kilométerre fekszik Helsinkitől (ami ottani viszonylatban egyáltalán nem számít nagy távolságnak), szeretik a tampereiek magukat élesen elhatárolni a fővárosi mentalitástól.
Elsősorban azt venni észre, hogy megalszik a tej az emberek szájában tényleg mindenhol; a buszon, az autóban, a boltban, a pult mögött, az irodában vagy épp az iskolában. Ehhez képest viszont nagyon hatékonyan és átgondoltan dolgoznak.

Érdemes kimenni tanulni, rengeteg angol nyelvű képzés van. Nem jellemző az alá-, fölérendeltség az iskolákban sem. Habár a diákok tisztelik a tanárokat, tegeződnek velük és jóformán a haverjuknak tekintik őket. A leginkább technikumnak fordítható, főleg kétkezi munkaerő képzések ingyenesek és jellemzően ezek is a legnépszerűbbek. Leginkább az asztalos, fémmunkás, finommechanikai illetve elektromos/műszerész szakterületen lehet elhelyezkedni, de egyáltalán nem könnyű munkát találni. Mivel 50 éves kor alatt tulajdonképpen mindenki beszél minimum középszinten angolul, a munkavállalás során nem jellemző hogy hátrányt szenvednek a bevándorlók, mindemellett olyan munkahelyeken ahol emberekkel foglalkozol, elvárják a finn nyelvtudást. Jellemző egyébként nagyon sok helyen, hogy ha alkalmaznak, automatikusan be is iratnak egy nyelvtanfolyamra. Egyébként ha sikerül a szakmájában elhelyezkedni az embernek, kb 1500-2000€ a kezdő fizetés (pl egy fémmunkásnak), és rengeteg támogatást ad az állam a bevándorlóknak (lakásbérlésre és rezsire, valamint ételre). Ebből ha nem is nagy lábon, de az itthoninál jóval színvonalasabban meg lehet élni. Összességében nem vészesen drága az étel, de az összes adót a cigire és az alkoholra teszik rá, emiatt tulajdonképpen mindkettő luxuscikk. Egyébként a nagyobb városok és a ritkábban lakott települések közt fizetésbeli különbségek nincsenek.

Mindezek mellett nekem ott élő finnek azt javasolták, ha mindenképpen északra akarok költözni, jobban járok Svédországgal vagy Norvégiával. Valamivel könnyebb megélni, befogadóbbak az emberek, talán jobb a fizetés, és sokkal könnyebb a nyelv.

Ja, és a Vapput látni kell!

Bartush 2013.05.29. 14:41:43

Csupa jó tapasztalatom volt eddig a finnekkel. Nem tűnt fel, hogy nehezen barátkoznának. Helsinkiben nem jártam, csak más vidéki városokban. Mivel finnül nem tudok, mindenhol angolul beszéltem, mindig megkérdezték honnan jöttem, és majdnem a nyakamba borultok, hogy magyar vagyok. Másnak is volt ilyen tapasztalta, vagy csak én fogtam ki az összes nyelvrokon fan finnt?

montroyal ( CAN qc) 2013.05.29. 14:58:16

az én gyerekem meg a te gyereked uti a mi gyerekunket..

nincs mas lehetoseg egy bizonyos kor utan valasok utan mar csak ilyent talalunk.. en megfordultam tarskereso sziteken tobb ezer no van de ha beirod ne legyen gyereke alig marad valaki , igaz a ferfiaknal is igy van de nem vele el a gyerek..
nem egeszseges kapcsolat ez mert csak a kenyszer ( a gyereke neveles nehezsegei egyedul) hozza v tartja oket egyutt
el lehet fogadni hozza szokni kivul alloknak mutatni milyen jol elunk igy egyutt de akkor sem normalis dolog
en mar tudom felneveltem mas 3 gyereket ... amikor felnottek mentem a levesbe ...

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.05.29. 15:01:36

parempi jos en sano yhtään mitään

London2009 2013.05.29. 15:09:40

@váj mí: Hahaa. Oh igen. Tudom, mire gondolsz. Volt ket kolleganom is aki 40 utan szult. Utana meg oruletbe kergette a gyereket is, a ferjet is, meg minket a kollegakat is…
Nincs gyerekem. 29 eves vagyok. 2-3 ev mulva tervezzuk az elsot. Elobb nem. De ugye ember tervez… : )

Balu kapitany 2013.05.29. 15:19:55

@London2009: én is ismerek pár ilyen "családszerető karrierista" csajszit, ők mind multiban dolgoztak, majd az átkozott multi visszavette őket 4-6 órás melóra, aztán később teljes állásba és továbbemelkedhettek a ranglétrán, egyik se hízott el, okosak, szépek, kedvesek....imádom őket, de ezt hagyjuk..:)

ismerek olyan karrierista csajokat is (akikkel szintén nagyon jó baráti viszonyban vagyok), akik fokozatosan a munkával töltik ki az életüket, és nemhogy család nincs, de lassan a barátokkal is megszakítják a kapcsolatot az éjjel nappal munka mentalitásuk miatt, de közben várják az igazit (sajnos 10-ből 9 esetben az igaziról kiderül kb 1 hét után,hogy "ál" - általában két ll-lel is, de az más kérdés hosszú távon..:)), ilyenkor általában elhatározzák , hogy akkor a sorsra, istenre, allahra a kutyájukra...stb. bízzák magukat, és nem "erőltetik a dolgot"...

London2009 2013.05.29. 15:20:47

@tilmir: nem kell. Pont ez a lenyeg! De valahogy megis ritkan tartjak jol magukat azok a nok akik koran ferjhez mentek. Nyilvan van kivetel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 15:23:35

@montroyal:
Ez hanyadik hazassagod volt?
Volt kovetkezo? Ha igen, mennyivel ugrottal bele okosabban?

London2009 2013.05.29. 15:24:22

@Balu kapitany: na jah. Nekem is van olyan 38 eves baratnom aki meg mindig az igazit varja...csak a ferfiakban van a hiba, minden csalados no boldogtalan, a parkapcsolat kulonben is unalmas stb stb. Aztan ures oraiban meg jatszotereken uldogel titokban es epp meg akar halni. Na jo, ez is nyilvan egy veglet. Mint mindig, a ketto kozott van az igazsag. Azt gondolom, hogy igenis meg lehet talalni a kozeputat.

Robert N. Danahi 2013.05.29. 15:25:29

"Nekem, ameddig otthon éltem, természetes volt, hogy vadidegen emberek sohasem hagytak egymagamban üldögélni valahol 20-30 percbél tovább. Fiúk és lányok itallal, cigarettával, világmegváltó kérdésekkel, bókokkal vagy táncfelkéréssel igyekeztek felhívni magukra a figyelmet, és mivel engem vonz az ismeretlen és szeretek minél több embert megismerni, ez sosem érintett kellemetlenül."
>> jaj ne már. Arcból vegyünk le.

Tea IWO 2013.05.29. 15:28:02

@tilmir: Nagyon igazad van. Egymást tolerálni... az nagyon fontos. Sokan az önmegvalósítást tartják még házasságban is fontosabbnak, mint a saját gyereküket. És tényleg, a bullshit szöveg mindig megvan, hogy "jobb lesz így".
Értsd: jobb lesz a gyereknek, ha én nem viselkedek rosszul, mert a házasságban - amit én akartam - nem vagyok hajlandó normálisan viselkedni és a másik se fog, TEHÁT a gyerek érdekében megszakítjuk azt.
Szégyen...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.29. 15:51:23

@Kovermadar:

Alapvetően a lelkedtől függ minden, Isten ez alapján ítél.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.29. 15:52:14

@Shanarey:

Szerinted érdekel engem, hogy ki mivel vádol engem?

Mrs. Clayton 2013.05.29. 15:55:06

@Babette_: aha, mert az oxigén wellnessből kitiltott kisfiú sorsa izgibb volt, meg a sámán is írt a blogján, gondolom lassan megjelenik itt is, mert le kell-e venni a cipőt, meg kinek a hányadik gyereke dolgokba lehet csak újabban belekötni

egyseg.org · http://egyseg.org 2013.05.29. 15:58:28

minden külföldi magyart szeretettel várunk közösségünkbe: egyseg.org/kulfoldi-kapcsolattartokat-keresunk.html

Mrs. Clayton 2013.05.29. 16:00:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez tök érdekes, van egy lengyel barinőm, ő nagyon vallásos és rendszeres templomba járó, egyszer beszélgettünk a menny, pokol, purgatórium dologról
és megkérdeztem h tényleg hiszi-e h ezek közül bmelyikbe is juthat a lelke
azt mondta igaziból nem hiszi, h ezek tényleg léteznek, de mégis azt mondja mit lehet tudni, és hát igaza van, majd megkérdezte, h én nem tartok tőle, h elkárhozok, v pokolra jutok, nem tudom valójában mi jár a hitetlenségemért, sőt még csak meg sem kereszteltek soha
ennek viszont az az érdekessége, h a férjem egyházi esküvőhöz ragaszkodott, ehhez neki kellett vállalnia értem minden szentséget, és hát nem én vétkeztem :-D
akkor lehet én is számítok vmit Isten szemében

kovacs55 2013.05.29. 16:03:12

Fennt eszakon nem olyan populer az eskuvö intezmenye. Egyszerubb osszeallni majd szetmenni ujra es ujra, gyerekeket csinalni itt meg ott, de mi van akkor mikor majd a gyerekek felnönek es dugnak erre meg arra, lehet hogy valahol eppen a feltestveret proszalja fel tudtan kivul...Sokan ugy elik at hogy "ez az elet Babocsai neni" ....

váj mí 2013.05.29. 16:10:43

@pappito: Nekem mondod, hogy mekkora kalap szar lett a Modoros? Legutóbb még én küldtem el a két bloggazdát a jó büdös francba. Meg is sértődtek, ahogy kellett (kommentelés, mínusz). Hát, bekaphatják. Töltse le őket ezentúl a Béla nevű édesanyával rendelkezők közössége.
Hülyegyerekek, azt hitték, valakik, pedig már Hofi is megmondta ...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 16:13:27

@kovacs55: Végre egy fasza eszkimós sztori. Tovább! Voltál náluk legalább egy éccakára?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.29. 16:14:56

@Jess G:

A kérdés mindig egyéni, más nem dönthet helyetted.

kovacs55 2013.05.29. 16:15:48

@Halálos_fogkefe:
Mindezek mellett nekem ott élő finnek azt javasolták, ha mindenképpen északra akarok költözni, jobban járok Svédországgal vagy Norvégiával. Valamivel könnyebb megélni, befogadóbbak az emberek, talán jobb a fizetés, és sokkal könnyebb a nyelv.

Tartsd az iranyt del fele, minel delebre...napfeny es vidamsag ahol a nepek nem zarkoznak a falak möge hanem az utcan elnek...

montroyal ( CAN qc) 2013.05.29. 16:19:21

@Kovermadar: 3. hazassagom 35 eves korban 14 ev utan minden gyerek felnott super korulmenyek kozott egyetem lakas kocs .. aztan mentem a levesbe jottek az unokak ram mar nem volt szukseg es a no super rendes volt szeretet de mert pali voltam es ez volt jo a gyerekeinekigen mint masoknal folytatodhatot volna de azt mondtam eleg volt!!! az anya tigris a gyerekeit valasztottta ellenem (ellenem voltak koszonetkent ) de nem hibaztatom csak mindenki tudja hogy ez benne van a kosarba..
most is 2 gyerekes novel hazasodtam az egyik felnott ( ne is keresgelj 40 utan nincs mas ) de notarynal szerzodessel a gyerekek soha nem johetnek a lakasomba lakni ( mo-on vannak az apjukkal).. semmit nem adok nem veszthetek ha egyszer megis a gyerekeit valassza a nejem segitettem neki letelepedni es jo szerencset... johet a kovetkezo...

Mrs. Clayton 2013.05.29. 16:20:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: úgy hiszed? én meg nem jutok döntésre ebben a kérdésben, nehéz egyértelműen tagadni is és hinni is, szóval én csak nézelődő vagyok ezen a piacon :-)

30-06 2013.05.29. 16:27:41

A zanyáknapja szinte mindenhol május 2. vasárnapja, csak persze nálunk nem. Szerintem a finnek tudják jól.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 16:31:52

@montroyal: A te gépeden nem jön be a perzsafeleseg.com?

hiirvi piirvi 2013.05.29. 16:33:58

Kedvenc országom.A fenti kommentek nagyrészt mind igazak,nem titkoltan alkoholista ország / a svédek szeretik ezzel húzni a finneket/.Több ott tartózkodásom alatt, rá kellett jönnöm, hogy csak az ital oldja fel őket, ott a társadalmi érintkezés része, hogy elfogy pár üveg tömény szesz egy családi grillezésen, vagy sötét téli éjszakákon.Hiába mondtam, hogy a matróz fröccs kiüti őket, és legyőzök ivásban bárkit.... nem sikerült :-).
Nem költöznék oda, mert kiszámoltam, hogy a magas árak miatt paritás értéken itthon több a fizetésem/nagyobb vásárlóerőt képvisel, mint ott egy átlag bér... és még a hideggel is meg kell küzdeni.
Apropó tudtátok, hogy lapföldön most melegebb van mint Budapesten? A korai házasodás pedig kifejezetten szimpatikus, ott a kultúra része, hogy nem félmeztelen kiégett szinglikkel van tele minden újság, a gyerekek nem ezt majmolják, hanem Muummint és társait érzik magukénak.
Ja egy finnek ha azt mondod , hogy magyar vagy felcsillan a szeme, ott még aktívan hisznek a rokonságban , és testvérként tekintenek minden magyarra.
Terveiset...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 16:38:21

@montroyal:
Ez eleg durvan hangzik... mindenesetre szep teljesitmeny a 4 feleseg.
Gondolom gyereked csak az elso es/vagy masodiktol szuletett.

Mind magyar volt?

KaMon 2013.05.29. 16:40:17

@Bartush: Én is találkoztam velük. :) Sok finn tényleg nagyon tud örülni a magyaroknak és rokon népnek tekintenek minket.

kovacs55 2013.05.29. 16:42:25

@Bartush:
mindig megkérdezték honnan jöttem, és majdnem a nyakamba borultok, hogy magyar vagyok.
Ez igy van, a magyarokat nagyon szeretik de a svedekkel meg verekszenek ha ugy adodik...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 16:45:04

@hiirvi piirvi:
Nekem vannak finn kollegaim Svedorszagban. Valamivel nyitottabbak, de nem erzem, hogy rokon nepnek tekintenenek.

Nem ismerem a finnek ivasi hajlandosagat, de ha a svedek szerint alkoholistak, akkor hajjajj :)

kovacs55 2013.05.29. 16:54:20

@Kovermadar:
Nem ismerem a finnek ivasi hajlandosagat...

Megisszak meg az arvak könnyet is es mindenböl meg az asztal lababol is tudnak szeszt fözni...

montroyal ( CAN qc) 2013.05.29. 16:55:46

@én már a fény gyermeke vagyok: megnezem de egy most is van csak magyar
@Kovermadar: egy aMo-on ,
masodikkal jottem ki a lanyom anyja
harmadik quebecoise (fr)
negyedik megint magyar

amugy tanulsagnak irom a tortenetem nem sajnaltatom magam elfogadom ilyennek es mar tul vagyok rajta..
es azt is sajnalom a mostani nejem az elozok miatt sziv es az en volt hulyesegem miatt is ...de jol megvagyunk 2 eve..

Halálos_fogkefe 2013.05.29. 16:58:50

@kovacs55: Nekem tetszik az a hely, az a kultúra. Persze kicsit furcsa hogy mennyire zárkózottak az emberek, de nyilván egy idő után befogadnak. Nincs olyan hogy ha valakikkel együtt dolgozol/tanulsz jó ideje, ne állna veled szóba.
Lehet hogy furcsa, de nekem bejön a hideg, és az a fegyelmezettség ahogy a hétköznapjaikat élik. Aztán persze hétvégén mindenki lazul a maga módján. Én egyáltalán nem vettem észre azt a depressziós hangulatot ami mindenkinek beugrik ha finnekről beszélünk. Lehet hogy nem süt róluk a vidámság az utcán, de mindegyikük boldog, mert bármit elérhetnek, a lehetőségeik adottak.

Ami viszont nagyon meglepett, az a finnek véleménye néhány dologgal kapcsolatban Magyarországról (főleg Budapestről). Pl nagyon tetszett nekik a BKV, pedig több hónapot töltöttek el itthon. A bürokráciához meg hozzá vannak szokva, az van nekik otthon is. Emellett persze 10-ből 9 azt kérdezi, mi a francot keresek még otthon...

Ami viszont nagyon fontos, aki kiutazást tervez hosszabb-rövidebb időre és szokott kávézni, kávéfőzőt vigyen magával! Borzalmasan pocsék a kávéjuk, nagyon gyenge, egész másképpen is főzik mint mi. Igazi espresso kávét sehol nem kapni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 17:08:33

@Halálos_fogkefe:
Hogy csinaljak a kavet?

En a svedeknel szoktam ra. Forroviz + az a rogos (gyorsfagyasztott vagy mifene) kave. Cukor es tej bele, teljesen jol elketyegek vele egesz nap.
Igaz, ha itthon vagyok napi 2, ha dolgozom napi 3 lecsuszik :)

kovacs55 2013.05.29. 17:08:45

Kis orszag, nem volt bevandorlas, az EU elött fostak az oroszoktol, hideg van es hosszura nyulik a sötetseg. Sok jo dolog van ott mint ahogy Magyarorszagon is talalhatok jo dolgok...Ezekböl lehetne összemixelni egy elhetö orszagot...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 17:17:53

@montroyal: Pedig Jim Carrey esküdött a helyre a Yes manben.
@hiirvi piirvi: Nana, azért vannak ott is huncutságok. Mit villant a lapp Zimány Linda a helyi blikkben? Eszkimókust.

kovacs55 2013.05.29. 17:24:04

@Kovermadar:
Hogy csinaljak a kavet?

babkave rohadt draga, örölt es vakumcsomagban az altalanos ami a legtöbb uzletben kaphato (ma mar ez sem olcso), a kinti kavefözök "eszik, pazaroljak" a kavet (hosszu lere van eresztve) es nem föznek eröset ezert ajanlott a "presszo fözö" vagy "kotyogo" vagy "gomba" ki milyen neven ismeri...Ha a kinti hosszules kavefözö megmaradt zaccat beteszed a kotyogoba meg eleg turhetö kavet kapsz...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.29. 17:59:44

@pappito: "(csak az a rohadék partitivusz ne lenne)" Sosem értettem ezt. Ne akard megváltoztatni, tanuld. Ha nem tetszik/nehéz, ne tanuld.

hiirvi piirvi 2013.05.29. 18:01:22

Nehogy leüljön ez a mai gyönyörű poszt.
A rokonságra visszatérve, a mai magyar politika helyében a nyitást finno. irányába erősebben meg kéne fontolni.Valódi munka alapú társadalom, működő gazdasággal, az EU. egyik legnagyobb nettó befizetőjével.Valószínűleg a tótok, és egyéb környező népek úgysem segítenének nekünk fellendülni, bezzeg egy északi nép aki szintén egyedül érzi magát a skandináv fsz . bejáratánál.
Angry bird gyárakat Borsodba....:-)
Terve...

kutya vacsorája 2013.05.29. 18:08:49

??? nem értem. hogyan számolták ki, hogy melyik az év leghosszabb napja, amikor ott van belőle 60 egyfolytában?

geeeteee 2013.05.29. 18:34:54

Volt (otthon még van) finn testvérvárosunk. Minden egyes találkozó atomrészegséggel végződött. Hiába a nyelvrokonság, angolul hangzott el mindig a ''go home ******* ", attól függetlenül, hogy ki volt a vendég. Félreérthetetlen a rokonság. :D

Max, nálad ez a pedofíl dolog annyíra szembeötlő (persze, a barátod), többször beleütköztem. És nemcsak én. Nem csodálkoznék rajta, ha a hatóság is. Komolyan megfordul a fejemben, hasonlókat keresel. (Vagy én látok rémet?) Érdemes megbélyegezni magadat? Vagy ennyi belefér?

geeeteee 2013.05.29. 18:45:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A lélek meg az isten kedvenc szavaim. Mindenki mást ért alatta.

Lelkes istenhívő ateista. Kis i-vel.

geeeteee 2013.05.29. 18:59:37

@Robert Noel Danahi:

"""
"Nekem, ameddig otthon éltem, természetes volt, hogy vadidegen emberek sohasem hagytak egymagamban üldögélni valahol 20-30 percbél tovább. Fiúk és lányok itallal, cigarettával, világmegváltó kérdésekkel, bókokkal vagy táncfelkéréssel igyekeztek felhívni magukra a figyelmet, és mivel engem vonz az ismeretlen és szeretek minél több embert megismerni, ez sosem érintett kellemetlenül."
>> jaj ne már. Arcból vegyünk le.

"""

Pedig van ilyen. Saját bőrömön tapasztaltam. Párkapcsolatban már nem feltétlen kellemes. Később, korosabban pedig már szinte zavaró. Van, mikor már annyira sok, inkább ki se mennél otthonról.

Akkoriban a finnek is megtaláltak, azt se tudtam, hogy azok, meg mit keresnek ott. Panel lakótelep Nyugat-Dunántúlon nyolcvanas évek közepe. Lehet szesszagom volt?

geeeteee 2013.05.29. 19:04:12

Inkább a szemkontaktuson múlik. Csak olyan nehéz megállni.

geeeteee 2013.05.29. 19:17:13

@hiirvi piirvi:

Kár, hogy lassan a többség tagadja a rokonságot. Szíriusz ugye előkelőbb. Feláll a hátamon a szőr, tanult (magát annak vélő), diplomás emberek terjesztenek sületlenségeket. Láttam honlapot, ahol az angol! nyelvet származtatják a magyarból!

hiirvi piirvi 2013.05.29. 19:20:25

www2.liikennevirasto.fi/alk/kelikamerat/C1254502291958.jpg?random=1369847425

26.3 C most a sarkkörtől bőven északra.:-)
/nem tudom meg nyílik-e a kép./

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 19:30:45

@hiirvi piirvi: Nálam nyílik, de mit kell nézni? A délutáni csúcsforgalmat?

Shanarey 2013.05.29. 20:32:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Egy másik post-on te reklamáltál hogy időnként megvádolnak ezzel azzal. Nos erre reagáltam én.

Te viszont nem akarod érteni, de ez számomra érdektelen.

Shanarey 2013.05.29. 20:34:03

@egyseg.org:

???????????????????????????????????????

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.29. 20:41:14

@London2009:
Na itthon vagyok. Ettem ittam most válaszolok.

Szóval...
A hátamon feláll a szőr az olyan véleményektől hogy mi az ideális kor a párkapcsolathoz, a házassághoz, a gyerekvállaláshoz.
Merthogy 25éves korig tanulni kell utána 30-ig karriert építeni és röptében a legyet megdugni vagy lányok esetében repülő légynek lenni aztán a 30. születésnap után három nappal és két órával meg kell jelenni a nagy Ő-nek majd pontosan két év múlva az első gyereknek.
Aki pedig nem ezt a forgatókönyvet követi az vagy éretlen vagy munkamániás karrierista.
Hogyan lehet kijelenteni hogy ezek a dolgok csak ebben vagy abban az életkorban történhetnek meg? 29évesen el kell hajtani a nagy Ő-t mert nem az a TERV.
Na ezt nevezem programozott érzelmeknek.

Shanarey 2013.05.29. 20:45:56

@diggerdriver:

Főleg, ha mindenki 25-ig tanulna, ki lenne az aki tényleges kétkezi melót végez ?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 20:49:32

@Shanarey:
Én tanultam 26-ig, cserébe most kétkezi munkát végzek :)

Shanarey 2013.05.29. 21:06:10

@Kovermadar:

Rendben, csak sajna az átlag nem ez főleg a "mostani" ifjúság részéről. a többség lógni akar a család nyakán, és ezt álcázza továbbtanulással. A maradék meg diploma után netto 250k céges mobil, autó, íróasztal.

Én 17 ig toltam, tovább nem voltam hajlandó erre, majd két egyéb OKJ-s vicc tanfolyam által kaptam papírt arról, amit már évekóta csináltam, papír nélkül és úgy is müködött. Így van 3 sajtcetlim, vagyis két és fél szakmám.

Mit tanultál 26-ig? És mi a mostani meló? ha nem titok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.29. 21:07:21

@Shanarey:
Ja.
Képzeld el hogy valaki találkozik az igazival 23évesen. Minden passzol minden klappol de a forgatókönyv szerint még van x év a házasságig.
Elhajtja a faszba. Aztán amikor eljön az idő hogy na most kéne akkor vagy nincs vagy bevásárol...

Shanarey 2013.05.29. 21:15:33

@diggerdriver:
Én 29 voltam mikor a szívem hölgye (aki most már 4 éve ex) igent mondott. Mégis elmaradt a happy end. Mikor megismertem akkor 21 voltam, de akkor más irányba futott. Sebaj a lányom vasárnap 15. ez is valami. Most "reszelem" az ajándékát, mert ahhoz értek amiben áram van.

Shanarey 2013.05.29. 21:19:00

@geeeteee:
Én lelkes ateista vagyok, és mégsem teszek semmi rosszat.

Nekem nem kell hit ahhoz hogy ne gyilkoljak, ne lopjak stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.29. 21:26:58

@Shanarey:
OK.
Lényegtelen mikor jön sőt az is hogy mikor megy de nem lehet az életet úgy élni hogy megtervezem. Pontosabban, lehet de ne csodálkozzon senki hogy a nagy lehetőségeket kihagyja.
Én annak a híve vagyok hogy ahogy esik úgy puffan a szívére hallgasson ne az eszére az ember. Abból még hogy valaki az eszére hallgat nem sült ki semmi jó. Ha a szívére hallgat abból se de az legalább örömet okoz.

Shanarey 2013.05.29. 21:51:13

@diggerdriver:

Hát én azt preferálom hogy mindkettőre oda kell figyelni, de inkább a szív döntsön.

Nem örülök hogy nekem így végződött de az a 13 év nem volt olyan rossz, az utolsó 3 év kivételével. S nem bántam meg az akkori döntésemet. Részemről úgy próbálok élni, hogy ha majd vége lesz, azt a bizonyos mozit, jó okom legyen végignézni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 21:57:09

@Shanarey:
Arra, hogy mit csinálok egyszerű válaszolni: CNC-operátor vagyok, de a programokat is én írom a gépre.

Mit tanultam? Mit nem! :)
- középiskolában gépész technikusnak (nincs róla papirom), csak az érettségi van meg;
- szoftverüzemeltető OKJ (titkárnőképző :) );
- utána 1 évig SZTE-TTK, programtervező matematikus szak (nagyon durván mellélőttem az érdeklődési körömnek :) );
- jártam MCSA és CCNA tanfolyamokra (mindig visszatérek az IT-hez, de sosem fejezem be, nem az én világom :) );
- BMF-KGK gazdasági mérnök szak, innen van a diplomám is, minőségirányítás szakirány (ISO);
- elkezdtem a villamosmérnök szakot a Kandó-n, de közben kijöttünk Svédországba, így abbamaradt.

Most tervezem kint a gépészmérnökit, hamár ezen a vonalon dolgozom, illetve meglátjuk mit hoz a jövő :)

Jövő hó elején kezdek egy online kurzust nukleáris energia témában :)

Shanarey 2013.05.29. 22:17:02

@Kovermadar:

Kocka vagy :-))

Hajrá, sok sikert.

Halálos_fogkefe 2013.05.29. 22:28:09

@Kovermadar: Az őrölt kávét egy a teafilter anyagához hasonló, de kúp alakú szűrőbe teszik, ami többnyire beleillik a kávéfőző üvegedényének speciális alakú műanyag fedőjébe. A gép felforralja a vizet, majd rácsorgatja az őrölt kávéra, amin keresztül átszivárog az üvegkancsóba.
Namost onnantól kezdve hogy nem tudod megtömni a filtert, mert akkor sose megy át rajta a kávé, illetve hogy nem túlnyomás alatt, ráadásul rég nem 100 fokos víz megy keresztül rajta, egy híg, nagyon furcsa keserű barnás víz lesz belőle. Valahol azért érthető, hiszen ebből simán megisznak egy nap egy litert, és olyan nincs hogy elfogy a kávé.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 22:55:27

@Halálos_fogkefe:
Azt hiszem értem a problémát...

Nálam a 4. ilyen kristályos kávé már rendesen megketyegteti a szívem, olyankor már nem iszom többet :)
De reggelente kell a bootolási folyamathoz :)

Shanarey 2013.05.29. 23:26:15

@Kovermadar:

"Látnál a 2. joint után :)

don't need any nightmare ty

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.29. 23:46:10

Mi van ciánoztak?
Nem nagy a hemzsegés ma.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.30. 00:05:35

@diggerdriver: Szerintem nem errol van szo, de jo resze aki az utobbi 1-2 evtizedben , aki 25 alatt hazasodott mar vagy elvalt, vagy el egy rossz kapcsolatban. Rengeteg ilyet latam a kornyezetemben.

25 evesen a volt kapcsolatom 6. evenel jartam. Aldom az eget, hogy sosem hazasodtunk ossze.

A szivemre hallgattam abban a kapcsolatban, aztan megis pofara estem.
Tanultam belole, azota a sziv mellett az esz is fontos. Marmitn a gondolkodas.

pappito · http://pappito.com 2013.05.30. 02:03:56

@Kellemes Zérókomponista: " "(csak az a rohadék partitivusz ne lenne)" Sosem értettem ezt. Ne akard megváltoztatni, tanuld. Ha nem tetszik/nehéz, ne tanuld."

??? egy kurva szóval se mondta, hogy bármit meg akarok változtatni, csak tudtommal a magyarban nincs ilyen eset és szívtam vele, hogy mikor kell a finnben használni. Diszlexiás vagy?

pappito · http://pappito.com 2013.05.30. 02:08:46

@Kovermadar: "Nálam a 4. ilyen kristályos kávé már rendesen megketyegteti a szívem, olyankor már nem iszom többet :)
De reggelente kell a bootolási folyamathoz :)"

ezt nem instant kávénak hívják? (neszkafé magyarul :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.30. 02:25:50

@Shanarey: ez az egyseg org ez nem a saman-fele biznisz? már a nagyívű ködevésből gondolom, odanéztem :)

Shanarey 2013.05.30. 02:36:01

@pappito:

Elsőre én inkább valamiféle adatbázis készítő szervezetre tippelek, de az is lehet hogy neked van igazad.

A lózungok nagyjából stimmelnek, így akár ő is lehet

Akárhogy is, nem tetszik.

Shanarey 2013.05.30. 02:37:12

@diggerdriver:

Esetleg mozi, TV műsor Sport közvetítés.

Tényleg nagy a csend.

pappito · http://pappito.com 2013.05.30. 03:07:07

@Shanarey: mivel bullshiten kívül nem volt semmi, hagytam a fenébe :)

na most kerítek sushit

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.30. 08:00:23

@pappito:
Bullshit után su-shit? :) Ha neked az jön be :)

bpetya75 2013.05.30. 10:29:51

@Réka ‎:

Az enyém se. Ez a "Mert megérdemlem!" hamis illúziójának a hatása szerintem. Marhára kényelmes dolog néhány közösen leélt év után a hormontermelés csillapultával előadni a "Nem illünk össze." rizsát és tiplizni, meg keresni az "igazit". pffff

bpetya75 2013.05.30. 10:35:01

@Kovermadar:

"Most olvastam, hogy a Vatikan szerint hiaba elunk megfelelo eletet, ha nem vagyunk tagja az egyhaznak akkor bizony nem jar az udvozules."

Ez mikori infó? Mert legjobb tudomásom szerint még II. János Pál kinyilatkoztatta, hogy egyházon kívüliek is üdvözülhetnek.

Lorinc 2013.05.30. 11:18:18

Pruntyogo alomnak nevezni egy csecsemot, gratulalok, ez minositi azt aki irja....
A korai hazassag nyilvan nem jon be mindenkinek (pl. en is eleg keson hazasodtam :-) de a masik veglet, amipl. Stockholmban van ahol a nok atlagban 40 evesen vallaljak az elso gyereket (lehet masodik nem is lesz mar akkor), nos valoszinuleg az sem megoldas.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása