oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 27. 06:54,  A multikulti áldásai 358 komment

2013. május 27. 06:54 Határátkelő

A multikulti áldásai

Miközben Európában egyre több helyen egyre nehezebben tudják kezelni a bevándorlók eltérő kultúrája okozta feszültségeket (a legutóbbi, nem túl szívderítő példát a svédországi zavargások jelentik), eközben a világ túlsó felén, Új-Zélandon teljesen más a helyzet – derül ki ottani országfelelősünk, Pappito írásából. Ma tehát folytatódik a sorozat, melyben az egyes országokban meglévő viszonyokat próbáljuk felderíteni, megmutatni.

Új-Zéland, Pasifika fesztivál.jpg

„Új-Zéland emberi kapcsolatok terén nem áll távol az európai normától, sok különlegességet nem találni, ilyen szempontból az európai (brit) gyökerek a hangsúlyosak.

Ami helyi jellegzetesség, illetve kihat az emberek közötti viszonyokra, hogy itt nagyon sok a bevándorló, ami egy kevesek által lakott országban elég jól érzékelhető a mindennapokban.

Új-Zéland lakosságának kb. negyede első generációs bevándorló, akik leginkább a városokban élnek. Ez ebben az országban hatványozottan látszik, a mostohább klímájú, nagyon alacsony népsűrűségű déli szigeten ez sokkal kevésbé jellemző, míg az északi szigeten (a fővárosban vagy Aucklandban, Hamiltonban) már inkább a multikulti a hangsúlyos.

Természetes jelenség a bevándorlás

Az egész ország bevándorló, ha úgy nézzük, hogy az őslakos maorik kb. ezer, a fehér emberek pedig kétszáz éve érkeztek és a beáramlás azóta is szünet nélkül folyik. A társadalomban a bevándorlók természetes jelenségnek számítanak, a bevándorlók egyharmada UK / Írországból jön, 18% Észak-Ázsiából, 12% a Csendes-óceáni térségből (Niue, Samoa, Fiji, stb.) 9% Dél-Afrikából, és a maradék európai, dél és délkelet ázsiai, észak-amerikai vagy egyéb.

A bevándorlás mértékét jól jelzi, hogy az ország lakossága az elmúlt ötven évben megduplázódott, és így is csak 4.5 millióan vagyunk. Csak érdekességképpen írom, hogy ezalatt az ötven év alatt itt a születéskori várható élettartam tíz évet nőtt, ma ez az érték 80.7 év.

Az, hogy a bevándorlók természetes részei a társadalomnak és mindenhol találkozik velük az ember, egyben azt is jelenti, hogy a velük való barátkozás is természetes folyamat, nincs benne semmi különös.

A munkahelyeken az ember könnyen kerül olyan helyzetbe, hogy 10-20-30 vagy több különböző országból érkezett emberekkel dolgozik együtt, a legváltozatosabb eredetű, színű, akcentusú alakokkal találkozni a mindennapi életben, és ezt mindenki megszokja, plusz amúgy is kissé vidékies itt az élet, még a nagyvárosban sem olyan személytelen élni.

Mi még egyáltalán nem találkoztunk semmiféle hátránnyal a bevándorlóságunk miatt, és helyitől is a legsúlyosabb morgás, amit hallottam az vagy az ázsiai vezetők (tényleg vannak súlyos arcok az utakon) szapulása, vagy a benefiten lébecoló polinézekről morcogás volt.

Barátkozás a munkahelyen...

Az, hogy barátkozni mennyire könnyű vagy nehéz, nem hiszem, hogy alapvetően a környezeten múlna, inkább azon, hogy akarunk-e mi barátkozni másokkal. Az emberek elég nyitottak, a közös hobbik vagy érdeklődési kör sokat segíthet, hogy másokat megismerjünk.

Az elsődleges hely ahol az ember másokkal találkozik az a munkahely, ott pedig általában befogadó, elfogadó a légkör, sok helyen dívik a péntek délutáni sörözés szokása, ami amolyan kötetlen, csevegős lezárása a hétnek, egy kis smalltalk messzire juttathat, általában nem zárkóznak el az embertől, ha részt kíván venni.

Egyébként simán megszólítják az emberek egymást a boltban vagy az utcán, buszmegállóban, kocsmában vagy rendezvényeken, de akár a dugóban ülve is simán átbeszélgetnek a mellettük levő autóban ülőkhöz.

... és a gyerekeken keresztül

A másik fontos hely - ha van gyerekünk - az ovi, iskola, ahol egyrészt megismerjük a többi gyerek szüleit, szülinapi partikra hívnak bennünket, ahogy mi is hívjuk a gyerek barátait, plusz vannak rendezvények, kirándulások ahol a többi szülővel együtt segíthetünk a szervezésben, lebonyolításban, fognak hívni legközelebb is.

A barátkozás, ismerkedés egyik jellemző formája az un. „coffee group", amely kis csoportnyi várandós mamából áll, akik kéthetente összejönnek és átbeszélik a dolgokat, tanácsokat adnak-kapnak (apukáknak szerencsére nem kell járni... :) és sok esetben ezekből később életre szóló ismeretségek és barátságok alakulnak ki.

A mulitkulti áldásos következménye, hogy a gyerek olyan közegben nő fel, ahol a bőrszín a kutyát se érdekli, neki már most természetes, hogy macedón, filippinó, fiji, dél-afrikai és pakisztáni osztálytársa is van, ezért felnőtt korban kisebb eséllyel fog ostoba előítéleteket hurcolni a fejében.

Az iskolában egyébként rendszeresen vannak a kulturális különbségekről előadások, ahol felkérik a gyerekeket, hogy készítsenek előadást a saját hátterükről a többiek okulására.

Kétféle magyar van

A bevándorlók itt is, mint mindenhol máshol, gyakran keresik a magukfajta társaságát, sok stresszt levesz az ember válláról, ha a hétvégén a számára megszokott vallási- vagy kultúrközegben lehet, beszélheti a saját anyanyelvét.

Így nyári hétvégéken könnyen találkozhatunk a parkokban piknikező 10-50 fős indiai, samoai, koreai, kínai, dél-afrikai stb. családokkal és baráti társaságokkal, de ne csodálkozzunk, ha odahívnak és megkínálnak valamivel, általában ezek a mikroközösségek sem zárkóznak be.

Magyarból nincs sok, de abból is kétféle, vannak az '56-ban érkezettek és a fiatalok, amennyire én tudom, nem sok átjárás van a két társaság között. Van magyar ház, játszóház a gyerekeknek, egy néptánc-csapat és rendezvények a magyar ünnepeken és karácsonykor. Mi találtunk itt magyar barátokat is, de nem származási alapon válogatunk.

Ez nem Európa

Tudom, hogy Európában éppen most erősödnek a multikulturalizmus elleni hangok, de ez nem Európa, itt sok minden másképp működik, és ha odafigyelünk egy kicsit, rájövünk, hogy igenis jó dolog, hogy egy városon belül békésen lezajlik a Pasifika (polinéz) fesztivál, a Kínai újév, majd a rákövetkező teliholdkor a lámpás-fesztivál, a Matariki (maori újév), Diwali (hindu fényünnep), a karácsony, Muslim Festival, húsvét, meg amit akarsz vagy szervezel magadnak. Ne feledjük, hogy ez a rengeteg féle nép szerencsére mind hozta a saját konyháját is! :)"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat emberi kapcsolatok Új-Zéland országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr915319577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 22:35:39

@Grafogirl: nagyon nem szeretnek delamerikalizalodni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 22:39:44

ezt az amerikai nyugdijas megy delamerikaba mizerijat haggyuk mar
egy atlag, feher amerikai nyugdijasanak esze agaban sincs delamerikaba menni
de sokan visszaternek, es Ok a merikaiak a statisztikaban
en ismerek tucatnyit aki visszament chilebe, meg mexikoba a nyugdij utan
a nagybatyam meg magyarorszagra
a delamerikaba koltozo nyugdijasok nagy tobbsege delamerikai USA allampolgar

kovacs55 2013.05.27. 22:44:23

@Kovermadar:

Kiváncsi vagyok mi lesz a jövő évi választásokon, bár gondolom ugyan úgy semmi váratlan, mint Magyarországon (ott sem kell a Jobbik senkinek sem, itt sem az SD).

Pont ezen esemenyek miatt nem vennek merget ra...

2013.05.27. 22:46:50

@M. Péter: Lehet hogy igy van, de ugy tudom csokkent a jelentkezesek szama miota megemeltek a tandijat, es a magam reszerol en sem szeretnem minimum £18.000 adossaggal kezdeni a karrieremet, akkor sem ha ezt nem kell rogton visszafizetni. Azt olvastam hogy sok angol fiatal koltozik Skociaba es mas europai orszagokba ahol ingyenes az egyetem, sot Amerikaba is, mert ott sokkal tobb osztondij-lehetoseg van mint itt.

2013.05.27. 22:50:55

@hagyma: Nem akarlak idegesiteni, de en talalkoztam pl. Indiaban letelepedett amerikai (feher) nyugdijasokkal is. Persze nem ez az altalanos, de elofordul, es ugy tudom Thaifoldon meg tobben vannak. Jobban kijonnek a parszaz dollaros allami nyugdijukbol mint Amerikaban. Miert pont Del-Amerikaba ne mennenek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 22:54:34

@Mirjam2: engem miert idegesitene?
tolem minden amerikai nyugdijas odamegy ahova akar
akar Indiaba is
de hogy mi a fasznak?
parszaz dollar nyugdij?
ezt gondold ujra
parszaz dollar nyugdija meg anyamnak is van, majd szolok neki, koltozzon ki peruba

kovacs55 2013.05.27. 22:55:54

@Réka ‎:
Jol latod a dolgokat (dan folkpart, SD, stb) de megoldani egyik sem tudja mert kulönbözö ellenallasokba utköznek (gyenge törvenyek, emberek humanitarius beidegzödese es meg sorolni lehet a többit...) A lenyeg az hogy nem kellett volna europan kivulieket beengedni anno...ma mar kesö ezen valtoztatni...

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 22:56:05

@abaya-oman: "gaz van nemi enyhules ebben a szemleletben, vannak diakok akik otthon elnek az egyetem alatt, de tobbseguk hozzajarul a haztartas koltsegeihez. Volt olyan (nagyon jomodu) ismerosunk, akinek a gyerekei az otthon lakas fejeben vallaltak a haz takaritasat. A szulok ugy gondoltak, hogy megalazo lenne a gyereknek, ha ingyen lakna a hazukban. "

Kösz a kiegészítést! Egyébként az arányok kezdenek eltolódni, rengeteg ázsiai (kínai leginkább) pénz érkezik ide, ha ugye itt van, akkor a kínai kormány nem tudja rátenni a kis kezét... ezért nagyon sok kínai ingatlanba és oktatásba dugja el a lóvét, ideküldi egyetemre a gyerekét, vesz neki egy házat, hogy ne kelljen bérelni.

Bár a dologtalan kínai továbbra sem jellemző, ha mást nem, a helyi aukciós szájton seftelnek valamivel :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 22:57:02

altalaban az amerikai nyugdijasnak, mint a vilagon barhol, van csaladja, elettere, szokasai, amerikainak gondolja magat, soknak haza is, de legalabb bejaratott berlet
namost 70 evesen minek menne delamerikaba, vagy indiaba?
persze tuti van, miert ne lenne
nem jellemzo
szeretnek pl floridaba lekoltozni
de a legtobb olyan mint a magyar
marad a seggen oregsegere, ha itt szuletett es elt

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 22:58:59

@Mirjam2: "Csak en vagyok paranoid, vagy ez tenyleg ugy nez ki mint ha a kulfoldon elo magyarok utan 'nyomoznanak'?"

annak ellenére, hogy nem hiszem, hogy nyomoznának, épeszű ember nem regisztráltatja magát oda ahova nem muszáj, ha pedig ez a magyar állam, akkor pláne meggondolja, hogy olyankor se, amikor muszáj. Aki máskor nem, az a huszadik században megtanulta, hogy ha adsz támadási felületet az államnak, akkor ráfázol...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:04:44

@pappito: most nics kedvem felmaszni a blogodra:)
Te amugy mar ujzelandi allampolgar vagy?
es ha igen, hogy lehet azt elerni?

2013.05.27. 23:04:44

@hagyma: Nekem azt mondta egy amerikai ferfi akivel pl. most januarban talalkoztunk Del-Indiaban hogy o kb. $600 nyugdijat kap havonta; ugy tudom ez azert ilyen keves mert koran ment nyugdijba (60 evesen) es kevesett fizetett be a rendszerbe. Ebbol eleg jol meg tud elni Del-Indiaban es meg futesre sem kell koltenie :)

kovacs55 2013.05.27. 23:07:13

@geegee:
2005-ben PAPA Sarközy megoldotta a francia vandalizmust, összeszedte a csibeszeket es csaladostol kib@szta öket az orszagbol, EU ugatott de azt mondta erre hogy at lehet öket vinni az ugatok orszagaba...no ezt SAJNOS nem lehet megcsinalni a svedeknel a sok falvedö meg libsik miatt...
Probalnek en az USA-ban bozotvagoval hadonaszni a rendör elött... Erre mondjak hogy gyengelkedik es hova temessuk...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:07:31

@Mirjam2: hat, nem sokat dolgozhatott eleteben...
62 utan majd tobbet kap
de emiatt indiaba?
hat minden elet mas
en 15 eve vagyok itt 7-8 eve legalis, tehat nyugdijfizeto, de mar most tobb mint 1000 dollar garantalt, ha nem dobom el a kanalat 62 eves koromig
a varhato 10 ev mulva 2 ezer folott

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:10:54

@Quercus58: "Te pappito! Nézz már nyuszigonosznak, meg Nekem valami nyugodt kis szigetet ot NZ körül. Itt rövidesen összedobják rá a pénzt."

erre tartunk egy külön szigetet, Waiheke a neve :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:12:21

@pappito: amugy egy olcso sziget 10 ev mulva engem is erdekel
mondjuk barhol
sot mar holnap is, ha van allatvilag, horgaszas, meg internet

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:14:05

@geegee: " NZ-ben is olyan harkór a bevándorlásszabályozás, mint Ausztráliában?Vagy oda még van esetlegesen esélye az átlagembernek?"

ide még mindig egyszerűbb/könnyebb bejutni de NZ bev. szabályai szépen szigorodnak hozzá az ausztrálhoz

2013.05.27. 23:14:08

@hagyma: Igen en is csodalkoztam hogy hogyan lehet ilyen keves a nyugdija; gondolom tenyleg nem sokat dolgozott, de most ketszobas lakast berel Indiaban es remekul megvan mivel ott nem kell pl. autot fenntartani es olcso az elelmiszer es az orvosi ellatas. Meg felre is tesz a nyugdijbol. Ez az eletstilus valoban nem felelne meg mindenkinek. Angliaban is nagyon keves a minimal nyugdij, nem fedezi az itteni megelhetesi koltsegeket, igy sok nyugdijas telepszik le pl. Spanyolorszagban vagy Thaifoldon, de nekik az eletstilus, eghajlat is bejon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 23:17:32

@hagyma: szuletessel lesz az valaki ( egyik forumtarsnak ott szuletett baba automatice kapta ) , vagy pedig az alabbiak alapjan: www.dia.govt.nz/Services-Citizenship-General-Requirements-for-a-Grant-of-New-Zealand-Citizenship?OpenDocument

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 23:18:49

@Mirjam2: ugy tudom a fizetetlen internship elvileg tilos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:19:17

@Mirjam2: hidd el kutakodok az ismeroseim es a csaladom koreben
senkirol nem tudnam elkepzelni, hogy elmegy Indiaba
ettol meg elhiszem
en azt mondtam, ez nem tendencia
az amerikaiak zome amerikaban akar elni
oreg koraban is
sot foleg oregf koraban
ismerem a statisztikakat, mindig becopyzzak, de azok a nyugdijasok 90 szazaleka haza megy,
nem elmegy innen
erre akartam utalni

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:19:59

@hagyma: nem vagyok NZ állampolgár, a családból csak a legkisebb gyerek az :) ezen jókat szoktak viccelődni a reptéren hazafelé :)

egyébként öt évig kell életvitelszerűen az országban élni úgy, hogy a státuszod permanent resident, utána kérhetsz állampolgárságot. (valami napokat kell számolni, nem néztem utána, még nem érdekes)

mielőtt jöttünk volna az országba lépéstől 3 év ittlakás számított, nem csoda, hogy rengetegen idejöttek, 3 év alatt szereztek ÁP-t majd leléptek Ausztráliába, mert NZ állampolgároknak ott olyan jogaik vannak, mint az ausztráloknak. (odavissza igaz)

Ezért is szigorítottak, hogy legalább 5 év adózós kontribúció legyen, mielőtt lelép a bevándorló ozba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:20:41

@tildy:): ennyire nem erdekel
engem eppen a posztolo statusza es tapasztalata erdekelt
na nem nagyon, mert nem vagyok niki laura es nem akarok meg 3 masik utlevelet:)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:21:18

@hagyma: "most nics kedvem felmaszni a blogodra"

nehéz a nevem mellé klikkolni, mi? :) amúgy az uccsó posztom kicsit neked is szól

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:23:31

@pappito: thx
erre voltam kivancsi
tehat ha valakit beengednek es dolgozhat 5 ev utan kerheti az allampolgarsagot
persze kerdes mi kell a permanent resident statuszhoz?
/ne ijedj meg, nem koltozunk oda:)/

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:25:44

@hagyma: olcsó sziget nincs, ez nem görögország. jó levegő, állatvilág meg szép táj - csak nagy pénzér!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:26:15

@pappito: igy is tul sokat vagyok a NET-en
igyekszem visszabb venni
es ha belevagok akkor megint ido stb.

most is mar a horgaszszerelekemet kene csinalni
repulojegyet kene rendelni kansasba
oszt itt logok
es meg el sem olvastam a napi penzumot egyeb helyekrol
\a magyaron mar tulvagyok/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 23:27:27

@hagyma: akkor meg mi a francnak kerdezed, hogy hogy lehet elerni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:28:46

@pappito: hat a szigeten kivul itt az apalacheben minden mas megvan olcson:)
a termeszet kozepen elunk es ezt szeretem leginkabb
most hogy vezettem haza egy vadpulyka csalad sasszezott at az utom:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:29:53

@tildy:): mint latod, az erintettol megkaptam a valaszt
magamtol is megtalalnam, de lustasag fel egeszseg:)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:31:10

@hagyma: nem ijedek, szeretnétek itt (csak nincs olcsó ingatlan, mint ott)

ahhoz h PR legyél több út is vezet, meg kell felelni a feltételeknek, úgy is lehet PR-t szerezni, hogy nem vagy itt, van pontrendszer

van hiányszakma-lista, ha azon rajta van amihez értesz és be is tudod bizonyítani, hogy van releváns tapasztalatod, akkor sima ügy

de itt még működik az, hogy kapsz egy munka ajánlatot valakitől és felvesz, akkor arra kapsz munkavállalós vízumot és abból lehet h lehet később PR-t csinálni.

Itt általában semmi nincs agyonszabályozva és túlbonyolítva, kivéve a bevándorlási processz :) Bár sokat javult a hivatal az elmúlt években, voltak komoly botrányok.

Még olyan is volt akitől visszavonták az állampolgárságot amikor kiderült, hogy kummantott a papírokkal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:35:38

@pappito: lehet, de en itt szeretek lenni a legjobban
ez egy csodaszep kornyek
hat aki csal a papirokkal az itt is bajba kerul
nem kicsit....
a mosogatas hianyszakma?

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:37:31

@tildy:): születéssel csak akkor lesz NZ áp a gyerek ha legalább az egyik szülője legalább PR státuszban van

Shanarey 2013.05.27. 23:37:41

@hagyma:

Mosogatás?

kitchen cleaning manager

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:39:04

@hagyma: a mosogatás nem hiányszakma, ez nem London :) mosogatásra már van elegendő képzetlen itt is

biztos szép helyen laksz, megnéztem a guglimapon a városod

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:41:57

@pappito: ez erdekes
nalunk aki itt szuletik automatikusan amerikai lesz
es felmerul a kerdes, az apa sosem biztos:)
@Shanarey: voltam az is, nem kerdes:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:45:23

@pappito: imadom
megyek 2 merfoldet es hegyek, folyok, tavak
megyunk jovo heten is ki
a varos egy tipikus amerikai kisvaros, de a kornyek....
az szuper
annak persze aki szereti a hegyeket a termeszetet az allatvilagot
en jol ereztem magam floridaban is meg kentuckyban, de ez az en helyem:)
amugy tenyleg nagyon kevesen mult, hogy nem ausztraliaban kotottunk ki
egyszer tuti elmegyunk arrafele

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:48:07

@hagyma: igen usában lehet születni, de itt már rég nincs születési hely alapon szerzett áp

nem tudom h az Ausztráloknál hogy van, mert oda az e-visa (turista) megszerzéséhez a nejemnek mindenféle keresztkérdésekre kellett válaszolni, hogy nem terhes-e véletlenül (vagy direkt)
de inkább vittünk kész gyereket :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:51:32

@pappito: ah a z ausztral letelepedesi engedely egy horror volt
azutan pont el is valtam
oszt kijottem ide:)
a vicc az hogy az exnejem is itt el
a fiam is itt van
en is,
Maryvel
/sot ha valaki nem tudna, minadannyian amerikai allampolgarok is vagyunk:)/

Shanarey 2013.05.27. 23:57:47

@hagyma:

Ha csak voltál mosogató, akkor miért ezt kérdezted Pappito-tól ?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 00:00:22

@Shanarey: hat mert voltam mosogato
kb 4 honapig
elveztem
jo csapat volt a mexikoiakkal
6 mexikoi egy lengyel meg en

BoGyesz 2013.05.28. 00:00:41

@pappito: AU-ban is így van. Itt született kislányom kapásból megkapta az ausztrál állampolgárságot, mert a szüleinek van tartózkodási engedélye, úgyhogy áprilisban három különböző útlevéllel repültünk Magyarországra látogatóba. Vicces volt a határon három teljesen különböző útlevelet átadni. :-)

Közben jelentkeztem AU állampolgárságra és júniusban lesz az eskütételem.

Grafogirl 2013.05.28. 00:03:36

@hagyma: Aki Chilébe jött vissza az USA-bol ok foleg fiatalok, meg nyugdíj elott. Mivel itt dübörög a gazdaság. Az USA nyugdijasoknak nem Chile a fö célpont, ahhoz túl "amerikás", és túl drága. Mondjuk Észak-Brazília v. Costa-Rica, a karib térség. Hidd el Santiagoban sélva egyáltalán nem érzi az ember dél-amerikában magát... a provinciák már más tészta..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 00:05:25

volt egy cseh is
kb ekkora gepen meloztunk
web.tradekorea.com/upload_file2/product/316/P00314316/cbe9caa6_56c7f306_1c3e_45a2_a9b4_ec5f9667e8a0.jpg
beteszed a tanyert
a masik kiveszi a tenyert:)
semmi gaz nem volt vele

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 00:11:12

@Grafogirl: hat ok eppen nyugdijasok voltak
a ferj elerte a nyugdijkorhatart, a feleseg nem, de hazakoltoztek
/ezt mar egyszer leirtam de nem ament aT/
errol beszelek
a statisztika szerinti amerikai nyugdijasok del amerikaba ozonlesenejk 90 szazaleka ott szuletett, ma mar USA allampolgar, de onnan szarmazik

Grafogirl 2013.05.28. 00:14:06

@tucano: "A világ dél-amerikalizálódik"
"Jó értelemben véve:)"
Csaki si jó értelemben.. én is ismertem effele keverék leanyzot.. rapa nui (húsvét szigeti) plusz meg 2 féle legalább nagyon szép volt a csajszi még nöi szemmel is.
A pasim unoketesója pedig 1/4 reszt japán apurészröl, anyuciban pedig van elég sok keveredés..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.28. 00:15:21

@kovacs55: Bízzunk benne, hogy itt is változik majd valami, már csak azért is, mert mást nem tudunk.Remélhetőleg csak betelik a fallikus szervük a svédeknek is, ezzel a cirkusszal...

Grafogirl 2013.05.28. 00:18:33

@hagyma: A statisztikában ok dél-amerikaiak nem USA allampolgárok, meg akkor is ha nem ujitotta meg az utlevelet. A statisztikában külön rubrika van szamukra. Amugy van kettos allampolgárság is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.28. 00:19:02

@pappito: Ez nem jó hír (nekem... :) ) Ha egyszer ne adj isten túlmelegedne a helyzet itt Európában, akkor szívesen költöznék oda...Gyönyörű helyek vannak, már ami így a tévéből, netről látszódik.Csak télleg q messze van mindentől...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 00:19:38

@Grafogirl: en a kettos allampolgarsagot nem ismerem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 00:20:50

@tucano: erre utaltam
orulok, hogy lejott:)

2013.05.28. 00:22:45

@tildy:): Nem tilos, bar a kormany probalja korlatozni, lasd pl. www.guardian.co.uk/society/2013/may/14/unpaid-internships-crackdown-minimum-wage

Ennek ellenere nagyon sok hirdetes van fizetetlen internshipre, altalaban fizetik az utazast meg neha par fontot adnak ebedre. A fizetetlen apprentice-ship tilos, azt hiszem. Tobb lany akivel egyetemre jartam 6 honapig vagy tovabb dolgozott ingyen internship kereteben, es az meg a valsag elott volt. Sok munkateruletre ma mar nem nagyon lehet bejutni internship nelkul, ami megszuri a jelentkezoket tarsadalmi osztaly alapjan, mert csak azok tudnak vallalni ilyet akiket eltartanak a szuleik.

Egyebkent pont most adta ki nekem a fonokom hogy szerezzek egy internt a nyarra aki megcsinalja az egyszerubb dolgokat az irodaban. Nem orulok, de muszaj lesz meghirdetnem. Hatha tenyleg segit valakinek abban hogy egyszer igazi allashoz jusson... De akkor is alapvetoen kihasznalasnak tartom.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 00:25:14

@geegee: biztos más a tűrőképességünk, mi anno azért jöttünk el Európából, mert szerintünk már akkor is elég nagy baj volt :)

Grafogirl 2013.05.28. 00:26:23

@hagyma: a többes állampolgárságot? :) egy ismerös akinek 3 állampolgársága van azt mondja jó játszani az útleveleivel :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 00:28:33

@Grafogirl: OK:)
nekem is ketto van
egy amerikai meg egy magyar:)

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 00:30:15

@BoGyesz: nekem úgy rémlik, hogy Au-ban könnyebb az ÁP-ot megszerezni és nehéz a PR státuszt (hosszú és bonya procedúra, állami szponzoráció meg a bánat tudja, millió féle vizum, offsór, onsór, misztikus az egész) itt meg a PR-t nem bonyi ha megfelelsz a feltételeknek de az ÁP-ra többet kell várni.

De van olyan deal, hogy két évet eltöltesz egy munkáltatónál egy bizonyos éves fizetési minimum felett és utána mehetsz pr-nek és sippsupp meg is kapod(vannak peremfeltételek, akkreditált munkáltatónak kell lenni hozzá, stb.)

mi ilyesmiben voltunk és arra a két évre kaptunk munkavállalási engedélyt, állami eü-t, ingyen gyógyszert a gyereknek meg ilyesmiket

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.28. 00:32:02

@pappito: :-)
Valszeg ti csináltátok jól.De nekünk vannak odahaza kötődéseink, szülők, barátok; szóval nem akartunk kapásból túl messzire menni.
NZ-ből meg visszajárkálni gondolom egy kész vagyon lehet...

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 00:45:09

@geegee: biztos elég drága, de nem tudom, nem mentünk vissza

Mindenkinek van kötődése, szülei és barátai és mindenki megköti a maga kompromisszumait, ki így, ki úgy.

Az egész kivándorlás kompromisszumok sorozata. Sajnos a ki nem vándorlás is az ma már.

Nekünk voltak céljaink amelyeket csak úgy tudtunk volna megvalósítani Mo-n, hogy olyan kompromisszumokat kötünk, amelyeket nem akartunk. Igy inkább kötöttünk olyanokat amelyeket vállalhatónak gondoltunk - máshol. Mindennek ára van, az ott maradásnak is lett volna, nem is kicsi. Az eljövetelnek is volt.

Ha nem itt élnénk, valószínűleg akkor sem élnénk Mo-n, volt B és C tervünk is.

Bicepsz Elek77 2013.05.28. 00:49:01

Azt tudom, hogy Ausztralia jobban szuri meg, hogy kit enged be...

GERI87 2013.05.28. 00:50:50

@Grafogirl:

87-97%-ot azt bizony lehet "színfehérnek" mondani, vagyis európainak, lehet hogy főleg mediterrán, tehát mégsem mesztic mint az USA-beli mexikói...de van elég sok német származású is. Európai fehérből tehát nagyobb az arány mint az USA-ban!

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 00:52:55

@Bicepsz Elek77: a jobban az erős szó :)

Másképp szűr mert mások a szempontjai, másféle emberekre van szüksége, mint NZ-nek. Egyébként Au továbbra is vonzóbb célpont, innen sok kiwi költözik oda. Viszont, mivel ide könnyebb bejutni (bizonyos esetekben) aki fejlett országba akar jönni, az jön. (aztán átköltözik Auba :))

BoGyesz 2013.05.28. 01:00:52

@pappito: PR-t az egyetemen keresztül szereztem meg, utána az állampolgársághoz már csak a teszten kellett átmenni. Feltétel volt még az öt év itt tartózkodás is, de az már bőven megvolt. Jól elvoltam PR-al, de aztán gondoltam, hogy ha már kislányom aussie, akkor legyek én is az. :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.28. 01:15:34

@Mirjam2: Mi csak azt latjuk, nagyon nehez szakmai melora bekerulni, ha nincs itteni munkatapasztalatod, vagy netan nem dolgoztal cegnel. Napi 5 email, es meg csak visszahivas se jon. Lehet nekunk is ilyen internshipeket kene nezni, de rengeteg hely van, latjuk es tudjuk, hogy 90-100%-ban stimmel a kiiras, es megse. Megse hivnak vissza.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.28. 01:16:55

@pappito: nem tudom naluk mi volt, de egyik szulo sem volt allampolgar meg.

M. Péter 2013.05.28. 01:55:04

@Mirjam2: A Skóciába költözést időben el kell kezdeni, egyébként pedig a skót egyetemekre jelentkezők száma is csökkent, tehát nem csak a tandíj az oka a dolognak. A skót függetlenség egyik érdekes következmény az lenne, hogy az angolok is a skótokkal azonos feltételek mellett tanulhatnának, és az biztos nem lenne népszerű, hogy a skót adófizetők pénzéből a gyűlölt angolok oktatását finanszírozzák.

Az USA-ban egy noname állami egyetemen is több a tandíj, mint a maximum Angliában, egy magánegyetem meg egy év alatt többe kerülhet, mint 3 év Angliában. Persze van ösztöndíj, de az nem olyan egyszerű, teljes ösztöndíjhoz vagy nagyon okosnak kell lenni, vagy jó sportolónak vagy kiemelkedőnek valamilyen más területen. Ha csak a fél tandíjat fedezi, akkor már nem olcsó az USA-ban tanulni.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 06:00:23

na, nem gondoltam, hogy 300+ hsz lesz, NZ nem szokott indulatokat kavarni :)

tableno 2013.05.28. 10:10:44

@pappito: Szia pappito, mindig jok az írasaid, a blogodat is rendszeresen latogatom. Ott talaltam ezt a linket, ami elegge megrengette a hitemet abban, hogy Uj-Zeland a vilag legjobb helye. Mi a velemenyed errol, mennyi benne az igazsag?

e2nz.org/)

2013.05.28. 11:09:49

@nyuszigonosz: Száz éves még nem vagyok szerencsére. Nyilván nemcsak Ausztria közelsége lehet a cél, de bizonyára nem véletlen, hogy a határ mentén bárhol találkozhatsz magyarokkal, mindegy, hogy benzinkútról v. boltról van szó.

nyuszigonosz 2013.05.28. 11:29:42

@Philosoraptor: Hát nem véletlen, de a kiindulópont bárhonnan lehet.
Nem tudom hová szeretnél (esetleg) menni, de ha szeretnél, akkor tedd meg az elsö lépést.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 11:30:45

@tableno: nem olvastam végig az egészet, csak belenéztem, szóval nem tudom mi az igazság, de a felületes nézegetésből ez valami NZ bashing blog, ahol sikertelen bevándorlók nyavajognak

Ez egy blog amit nem tudom ki csinál és miért. Azért az évek óta folyó 100% pure nz, állami turistacsalogató kampányt azért basztatni, mert igazából nem is tökéletes álomország ez, az nekem kicsit fals.

Ettől teljesen függetlenül, természetesen NZ-nak is vannak árnyoldalai, van bűnözés és drog és franctudja mi, ahogy máshol is. Különben sincs olyan, hogy "legjobb ország" attól függ ki mit keres.
Ehhez képes a mercer felmérések Aucklandot az első öt legélhetőbb város közé sorolják, persze ettől még persze egy százötven lelkes maori falu valahol a dzsungelben szar hely lesz.

Ráadásul elég sokan próbálnak úgy idejönni ill itt maradni, hogy hátkhm, nem a legtisztább úton. Ezek, előbb-utóbb ki lesznek dobva, ami rosszul esik nekik.

az NZ life menüben az alábbiak miatt sopánkodnak
- armed offender squad - fegyveres rendőrök
- leaky homes
- szabadon rohangáló pitbullok
- télen fával kell fűteni
- nemzetközi diákok abuzálása

Hát ehhez annyit, hogy a rendőrnél nincs fegyver, hacsak nem fegyveres elkövetőhz hívják, akkor jön a fegyveres osztag egyébként tán még gumibotjuk sincs az egyenruhásoknak.

A beázó házak valós probléma (a rossz szabályozás miatt kezeletlen fából is épülhettek házak egy időben (nzolcvanas évek tán?)) ez tényleg gond, mai napig vannak ilyenek a piacon.

Én még pitbullt nem láttam itt, de csak hatodik éve lakom itt, lehet, hogy mindenfelé szabadon rohangálnak.

A fafűtéssel nem tudom mi a baj, a tél meg hideg.

a nemzetközi diákok közül biztosan van akit bántalmaznak vagy nem tudom mit csinálnak velük, ugyanakkor az oktatás jó biznisz és int. studentből tízezerszám rohangászik errefelé évente és nem zeng a sajtó attól, hogy piszkálnák őket.

Szóval ezek azért nagyon nyögvenyelős, izzadtságszagú erőlködések. Pedig volna miről beszélni, úgy értem igazi problémák is vannak, csak a bevándorlók általában nem érdeklődnek a befogadó országról mélyebben, nem tudják értelmezni az esetleg évtizedek óta húzódó problémákat, nem értik az összefüggéseket, nem értik a belső feszültségek forrását, és csomó dologgal nincsenek tisztában. (ez részben érthető, a friss bevándorlónak ált. más gondja van, éppen új életet teremt, vagy akar) Általában a bevándorló nagyon szűk kis szeletet lát az életből és fellélegeznek, hogy pl. a politikával nem kell foglalkozni, mert az rájuk nem is vonatkozik...

Szóval nekem ez olyan, mint amikor valaki indiánszökelléssel elmegy a fagyizóig, mert elfelejtette, hogy hétfőn zárva, úgyhogy felrúgja a kukát és indít egy blogot, hogy a rohadék fagyizóban még a tapéta is ronda.

Egyébként NZ statisztikai hivatalának adatai szabadon elérhetőek és böngészhetőek, ha valakit a részletek érdekelnek.

tableno 2013.05.28. 11:55:23

@pappito: Kösz a választ. Amúgy én is kb ilyesmire gondoltam, amit leszűrtem, hogy reális hátrány lehet, az a következő:

Új-Zéland egy kis népességű ország, messze mindentől. Ebből adódóan:

- Magasak az árak, cserébe (fejlett országbeli szemmel) alacsonyak a fizetések, tehát egy nyugat-európainak vagy amerikainak viszonylag alacsonynak tűnhet az életszínvonal
- Eléggé vidékies a társadalom, ennek minden előnyével és hátrányával (például viszonylag korlátozottak a karrierlehetőségek)
- Gyakran szar az idő (persze ez izlés kérdése is)
- Nehézkés (és főleg drága) a külföldre utazás
- Az új-zélandi kultúra nagyon egalitárius, tehát nem szeretik, ha valaki nagyon kirí a tömegből
- Még Aucklandban sincs az a kifejezett világvárosi pezsgés (ez persze sokak szemében előny is lehet)

Nagyjából jól látom?

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 12:06:34

@tableno: igen, elég találó lett.

Kis igazítás: a karrierlehetőségek azért elég jók, az összes nagy cég itt van és van helyi gazdaság is, a gazdasági környezet erősen vállalkozásbarát, a legtöbb cég (90%) 7 vagy annál kevesebb embert foglalkoztat. Ha úgy nézed, hogy alkalmazottként végig tudsz-e úgy menni a létrán, mint mondjuk az IBM UK-nél vagy egy autógyárnál bajorországban, akkor nem. ÁLtalában picik a cégek az európai léptékhez nézve. Ha úgy nézed, hogy lehet fűnyíró vállalkozásod és ha dolgozol, akkor meg is élsz belőle, akkor igen.

a külföldre utazás nem nehézkes, de az átlag kiwinek a külföld az Au, vagy Cook islands, a jobb módúaknak Fiji. Aki mondjuk pár hetet kirándult európában (Olaszo, Spanyolo, Fr, UK) arra úgy néznek, mint a félistenre :)

Az egalitáriusságról: külsőségekkel vagy életvitellel kitűnni ér, az nem zavar senkit, amennyire én látom, nem bánják, ha valaki kilóg a sorból. Ha ehhez még le is teszel valamit az asztalra amit neadjisten még külföldön is ismernek, akkor pláne nem gond, büszkék lesznek rád. De a saját felső tízezrük előszeretettel szégyelli, hogy gazdag, mert akkor elveszik a tökös, viharral dacoló kiwi pionír imidzs, a társadalom meg kicsit úgy csinál, mintha a felső 10k nem létezne. Azért a házakról, autókról megmondod gyorsan egy-egy negyedben hogy kik laknak ott :) Szóval szerintem ez a kilógásellenesség nem igaz, a többi de.

világvárosi pezsgés az nincs :)

Egyébként a kiwik úgy vannak tréningezve, hgoy ez a legjobb hely a világon és kész. Persze, szép svájc, de hát még tengere sincs... Persze szép Rió, de hát az a nyüzsi... :) Egészéges identitástudatuk van.

Egyébként ez kis piac, messze is van és rettentesen alacsony a népsűrűség, ezért csomó dolgo rohadt drága. Pl telkó.

tableno 2013.05.28. 13:50:15

@pappito: Így már azt hiszem minden világos. A fentebb linkelt blogon egyébként főleg brit és amerikai bevándorlók nyafiznak új-zélandról. Végül is az ő szemszögükből valamennyire érthető is: ha valaki New York-ot vagy Londont szokta meg, annak nagy a kulturális sokk, még a nyelvi azonosság ellenére is...

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 13:56:26

@tableno: nagyon egyénfüggő, ha megnézetsz egy magyarral, lengyellel, csehvel vagy orosszal egy NZ országmarketing filmet, akkor az első kérdés az lesz, hogy hol a trükk, ilyen szép nem lehet semmi büntetlenül :)

Olvasgattam egy USÁ-ból ideköltőző tanárember blogját, tök érdekes volt mennyire ugyanazt találta érdekesnek meg pozitívumnak amit én, és, hogy ezzel mennyi honfitársa nem értett egyet :) Britből meg annyi van, mint a szemét, nekem is van több kollégám, Londoni is és jól elvan.

Szerintem egyszerűen annyira hangsúlyosak az egyéni igények, hogy nem lehet összevetni, egy húsz és egy huszonöt éves is mást keres, gyerekkel más lesz a fontos, stb. Valószínűleg huszonévesen Európában maradtunk volna. De ki tudja?

Meg aztán, ha direkt a rosszat akarod látni mindenben, akkor sikerülni is fog.

abaya-oman 2013.05.28. 14:54:11

@tildy:): Mar nem automatikus a születéssel az uj-zelandi állampolgárság. Ezt úgy 6-7 éve eltörölték, mert túl sok volt a visszaélés.

abaya-oman 2013.05.28. 14:59:39

@pappito: mar nem teljesen így van, vagyis nincsenek rögtön azonos jogaik. Úgy 2 éve megegyeztek, hogy egy uj-zelandiak bizonyos időtartamú munka viszonyának kell lenni ahhoz, hogy pl munkanélküli segélyt, tartós táppénzt, es meg egy pár dolgot megkapjon.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 15:06:07

@abaya-oman: abban az esetben automatikus, ha legalább az egyik szülő PR státuszú

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 15:09:07

@abaya-oman: igazad van, asszimetrikus a rendszer, kiwi PR-al nem lehet átmenni dolgozni, csak ÁP-al, de Au PR-al itt jár minden, szabad munkavállalás.

Ha egy kiwi átmegy, akkor a benefitet leszámítva, minden olyan, mint egy ozzinak (medicare, pl.) de munkanélküli segélyt nem kap.

De munkanélkülinek nem megy oda úgyse senki. Melózni annál inkább

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 15:11:48

de olyan pl van, hogy egy ausztrál állam az átköltöző kiwinek megadja a gyerekszületéskor járó támogatást (pl. Tasmania)

abaya-oman 2013.05.28. 16:35:28

@pappito: amúgy nekem fura ez a születéssel automatikusan járó állampolgárság elvetele. Pont azért, mert mindig az volt a szemlélet, hogy attól leszel Kiwi hogy itt/mármint ott születtél (vagy hogy Watties paradicsoszoszt eszel:-)

2013.05.28. 17:36:00

@nyuszigonosz: Angolt tanulok jelenleg, ez bizony eléggé behatárolja a lehetőségeket. :)

Grafogirl 2013.05.28. 19:58:23

@GERI87: Igen, sok a fehér.. de statisztikát nem vezetnek a kisebbségekről, sem a többségről, sem a származásról.. így ez a 80-90 akárhány %, amit írtál pusztán csak saccolgatás. A társadalmi ranglétrán lefelé egyre sötétebb bőrűek az ott lakók, felfelé egyre világosabbak. Az utóbbi 100 évben komoly keveredés történt a dél-amerikai országok között is. Így nem lehet kijelenteni, hogy most hány % lehet európai gyökerű. Az argetínok jelentős része azt fogja mondani, hogy olasz bevándorlók leszármazottjai, a chileiek azt, hogy spanyol-német-horváth-szerb stb. még akkor is ha jellegzetes indián vonásokat fedezel fel a megkérdezetten, ami nem más mint az országok közötti keveredés. De tény, hogy Dél-Amerikában délfelé haladva egyre több a világos bőrű és észak felé egyre több a sötétbőrű.
De vitathatatlan az országok közötti átjárás. Amikor válság van az egyik országban, akkor gond nélkül utaznak a másikba, majd hozzák haza az feleséget v. a férjet, ha rendeződtek a viszonyok vagy letelepednek egy másik országban. Itt elég mobil a társadalom! :)

GERI87 2013.05.28. 21:48:34

@Grafogirl:

Na és ha 10% helyett 20%?
Attól még fehér(európai) a többség.

"A társadalmi ranglétrán lefelé egyre sötétebb bőrűek az ott lakók, felfelé egyre világosabbak. "

Így szokott lenni. És itt Argentínáról, Chiléről, Uruguayról beszélünk....az alsó réteg is többnyire fehér.

"Az utóbbi 100 évben komoly keveredés történt a dél-amerikai országok között is. "

Ott nem, nem volt kivel.

Úgy beszélsz mintha milliók vándorolnának be északról és 20-30% lenne a mesztic, fekete, indián....hát nem.
pár tizen %-ról beszélünk.

Nem értem azt amikor egyesek mindenáron cuki indiánokat meg egyéb egzotikus rasszokat akarnak vizionálni, mert ez nekik tetszik.

Grafogirl 2013.05.29. 02:18:54

@GERI87: Én Chilében élek és bejártam már majdnem egész Dél-Amerikát. Chilében kifejezetten sok a világos bőrű, szintén Argentínához szokták hasonlítani, meg hogy európai bevándorlók stb. De azért ne feledkezzünk el arról, hogy Európából 3 kivándorlási hullámban érkeztek a bevándorlók, utoljára 2. világháború után, ami igen csak régen volt. A Dél-Amerikán belüli keveredés tény, ha válság van az egyik országból átmennek a másikba. Friss statisztika: csak az utóbbi 5 évben Chilében 900%-kal emelkedett a bevándorlók száma (nem elírás kilencszáz) évente több mint 30 ezren jönnek pl. Peruból. Bolívia még évi 20 ezer feletti bevándorlóval szerepel a listában no meg Kolumbia, Venezuela, is az élen van, sőt most már Haiti is. Én nem akarok cuki indiánokat vizionálni, de pl. Chile központja jelenleg egyáltalán nem "színfehér" és hallani a különböző spanyol dialektusokat, ami nem chilei. A bolíviai-chilei határnál egyáltalán nem "színfehér a lakosság, ahogy a perui-chilei határnál sem! Ugyan ez van Argentínába is.
Az elmúlt 80-100 évbe többször változott melyik országban jobb élni és változott az országok összetétele is, ugye általában 200 éve független országokról beszélünk!!! Tehát volt kivel! Elvileg Chilében csak 5% az indián kisebbség aránya, akik jönnek és jöttek az elmúlt évek során nem indiánok, inkább mesztic. Én speciel azt nem szeretem, amikor európaiak mindenhol európaiakat akarnak vizionálni. Ez Dél-Amerika, és kurvára keverék mindenki. Bármelyik családban előfordulhat egy európai, egy arab, indián, japán stb. de attól mert valakinek az egyik dédmamája spanyol volt, aki egy chilébe bevándorolt palesztinnal házasodott, majd annak gyerekei akárkivel, attól még nem lesz az egész család európai. De amúgy ez itt nem is fontos, csak akkor ha épp lehetőség van egy uniós útlevélre, amivel vízum nélkül lehet menni az USA-ba. Csak megjegyzem ezzel nem azt akarom mondani, hogy a többség nem világos bőrű, nagyon is az, csak jelzem, hogy nagyon színes a kép!!! és sokkal több a sötétebb bőrű, mint azt elsőre gondolnád!

Grafogirl 2013.05.29. 02:32:16

@GERI87:
Ok wikipedia, nem a lejobb.. de talán kicsit kiemeli a lényeget, ha eltudod olvasni, spanyolul van, akkor megérted h. miről beszélek. Nincs egyértelmű válasz, több kutatás-több eredmény, de közel a lakosság 20-30% v. több mesztic, indián stb.. És a lakosság többsége ettől még világos bőrű.. de keveredtek azok a bizonyos európai bevándorlók. És ne feledkezzünk el az ázsiaiakról sem.

es.wikipedia.org/wiki/Composici%C3%B3n_%C3%A9tnica_de_Chile
es.wikipedia.org/wiki/Composici%C3%B3n_%C3%A9tnica_de_Argentina

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 08:31:03

@abaya-oman: "hogy attól leszel Kiwi hogy itt/mármint ott születtél (vagy hogy Watties paradicsoszoszt eszel:-)"

a watties még mindig érvényes :) de egyszerűen nem lehet csinálni, hogy jön a sok "turista", szül és bekebelez egy kiwi áp-t

GERI87 2013.05.29. 21:12:22

@Grafogirl:

A 20-30 elég sok, max az őseik közt van pár olyan, erről is ír a wiki, de attól még ők nem azok, az ükdédnagyfater miatt senki nem lesz mesztic, ha közben jött mellé több generációnyi émet meg olasz...

"attól még nem lesz az egész család európai."

Ha európainak néz ki akkor az, tökmindegy hogy egyik dédnagyanyja japán volt félig...
Minden statisztika, úti leírás, azt hozza ki hogy a 3 déli állam a legeurópaibb és a lakosai többsége fehér....
Amit mondasz az igaz lehet mondjuk Brazíliára.

"több mint 30 ezren jönnek pl. Peruból. Bolívia még évi 20 ezer "

A sok milliós lakossághoz képest , ez lófa...

"Elvileg Chilében csak 5% az indián kisebbség aránya,"

Erről van szó...kész.

"csak jelzem, hogy nagyon színes a kép!!! "

Én ezt elhiszem, Mönchhofban is kiszúrja az ember a török babakocsisok hadát, de azért Ausztria egy nagyon európai ország...

Grafogirl 2013.05.29. 22:55:37

@GERI87: Szerintem parttalan vita ez a dolog veled én elég sokmindent olvastam a témában és én is azt hittem, amit te.
Ha annak alapján kéne eldönteni, hogy kinek van európai arca, akkor még kevesebb %-ra jönne ki az eruópai. Pláne, hogyha tudnám, milyen az az európai arc! Mert a szicíliai, az andalúz is európai, meg a finn is.
Ahogy írtam nagy a keveredés, és abban is egyetértünk, hogy a többség világosbörű, és a többség európai származású lehet. De nem identifikálják magukat úgy hogy jaj mi európaiak vagyunk, hanem chileiek, argentínok stb. A világos haj elég ritka. Világos hajúak és világosbőrűek: a helyi cigányok. :)
A peruiakat példának írtam mivel az konkrét statisztika a bevándorlókról, a kisebbségekről nem vezetnek statisztikát. és nem csak néhány éve kezdtek el vándorolgatni. A meszticet, már nem csak arra használják, hogy indián-fehér keverék, hanem úgy általában a keverékre. :) lehet h. itt is volt köztünk egy félreértés.
A lényeg, hogy itt már beintegrálódtak, asszimilálódtak a környező országokból érkezők ill. arab, japán, kínai stb. A II. világháború után eltelt időszak elég hosszú, volt idő a keveredésre és ők ma már Chileiek. Nem beszélve arról, hogy rengetek gyerek született még. A nagymamáknak nem ritka, hogy 10-12 gyerekük volt. Az osztrák hasonlat remélem érzed, hogy gáz :) Ha mindenki visszabírná vezetni az európai gyökereit, akkor sokkal többen kértek volna már uniós útlevelet. Másrészt attól mert valakin nem látszik, hogy európai, simán lehet európai. A lényeg, hogy nem lehet európai szemlélettel vizsgálgatni az itteni lakosságot, egy chilei az chilei és nem spanyol :) és nem vezetgetik vissza generációkra a családod. Mindig azt mondják, hogy ők 100%-ban chileiek, mert már a nagypapi is itt él, meg annak az apja is... vagy h. van a családban minden.

GERI87 2013.05.30. 10:38:53

"Ha mindenki visszabírná vezetni az európai gyökereit, akkor sokkal többen kértek volna már uniós útlevelet."

vagy nem.

"Másrészt attól mert valakin nem látszik, hogy európai, simán lehet európai."

Európai lakos lehet, de europid nem.

"A lényeg, hogy nem lehet európai szemlélettel vizsgálgatni az itteni lakosságot, egy chilei az chilei és nem spanyol :) "

Rasszokról beszélülnk, rassz, nem kontinens és nemzetiség...

"Ha annak alapján kéne eldönteni, hogy kinek van európai arca, akkor még kevesebb %-ra jönne ki az eruópai."

na jó ez már nevetséges, fejezzük is be..

Lorinc 2013.05.30. 13:11:55

@Réka ‎: meg egy-ket autogyujtogato akcio es az SD siman eleri a 15%-ot :-)

2013.05.31. 03:38:39

Nagyon jó irás. Úgy tünik a multikulti és bevándorlás kezelése NZ-on hasonló mint Kanadában. Az, hogy a multikulti szerencsésebben alakult ezekben az országokban, még talán azon is múlik, hogy a bevándorlásra jelentkezőket próbálják olyan kritériák szerint szürni, ami a beilleszkedési képességüket teszteli (pl. nyelvtudás, fiatal kor, hozza a családot, stb., szakmai képzés). Az EU-n belül nincs ilyen lehetőség, hiszen aki akar, az mehet, nincs szürés. A Határátkelő posztok és kommentek alapján azt kell mondjam hogy a külföldre távozók jó részében nincs meg a készség egy új kultúrába, társadalomba való beilleszkedésre. Ezek az ember gyakorta irnak olyanokat, "hogy én itt mindig idegen maradok", stb. NZ-nak az a szerencséje, hogy aki oda megy (és többnyire messziről jön), az jól megfontolja a dolgot, mérlegeli a pro és kontrát és valszeg van benne megfelelő nyitottság és pozitiv hozzáállás ami elengedhetetlen a sikeres újrakezdéshez egy új társadalomban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása