oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 27. 06:54,  A multikulti áldásai 358 komment

2013. május 27. 06:54 Határátkelő

A multikulti áldásai

Miközben Európában egyre több helyen egyre nehezebben tudják kezelni a bevándorlók eltérő kultúrája okozta feszültségeket (a legutóbbi, nem túl szívderítő példát a svédországi zavargások jelentik), eközben a világ túlsó felén, Új-Zélandon teljesen más a helyzet – derül ki ottani országfelelősünk, Pappito írásából. Ma tehát folytatódik a sorozat, melyben az egyes országokban meglévő viszonyokat próbáljuk felderíteni, megmutatni.

Új-Zéland, Pasifika fesztivál.jpg

„Új-Zéland emberi kapcsolatok terén nem áll távol az európai normától, sok különlegességet nem találni, ilyen szempontból az európai (brit) gyökerek a hangsúlyosak.

Ami helyi jellegzetesség, illetve kihat az emberek közötti viszonyokra, hogy itt nagyon sok a bevándorló, ami egy kevesek által lakott országban elég jól érzékelhető a mindennapokban.

Új-Zéland lakosságának kb. negyede első generációs bevándorló, akik leginkább a városokban élnek. Ez ebben az országban hatványozottan látszik, a mostohább klímájú, nagyon alacsony népsűrűségű déli szigeten ez sokkal kevésbé jellemző, míg az északi szigeten (a fővárosban vagy Aucklandban, Hamiltonban) már inkább a multikulti a hangsúlyos.

Természetes jelenség a bevándorlás

Az egész ország bevándorló, ha úgy nézzük, hogy az őslakos maorik kb. ezer, a fehér emberek pedig kétszáz éve érkeztek és a beáramlás azóta is szünet nélkül folyik. A társadalomban a bevándorlók természetes jelenségnek számítanak, a bevándorlók egyharmada UK / Írországból jön, 18% Észak-Ázsiából, 12% a Csendes-óceáni térségből (Niue, Samoa, Fiji, stb.) 9% Dél-Afrikából, és a maradék európai, dél és délkelet ázsiai, észak-amerikai vagy egyéb.

A bevándorlás mértékét jól jelzi, hogy az ország lakossága az elmúlt ötven évben megduplázódott, és így is csak 4.5 millióan vagyunk. Csak érdekességképpen írom, hogy ezalatt az ötven év alatt itt a születéskori várható élettartam tíz évet nőtt, ma ez az érték 80.7 év.

Az, hogy a bevándorlók természetes részei a társadalomnak és mindenhol találkozik velük az ember, egyben azt is jelenti, hogy a velük való barátkozás is természetes folyamat, nincs benne semmi különös.

A munkahelyeken az ember könnyen kerül olyan helyzetbe, hogy 10-20-30 vagy több különböző országból érkezett emberekkel dolgozik együtt, a legváltozatosabb eredetű, színű, akcentusú alakokkal találkozni a mindennapi életben, és ezt mindenki megszokja, plusz amúgy is kissé vidékies itt az élet, még a nagyvárosban sem olyan személytelen élni.

Mi még egyáltalán nem találkoztunk semmiféle hátránnyal a bevándorlóságunk miatt, és helyitől is a legsúlyosabb morgás, amit hallottam az vagy az ázsiai vezetők (tényleg vannak súlyos arcok az utakon) szapulása, vagy a benefiten lébecoló polinézekről morcogás volt.

Barátkozás a munkahelyen...

Az, hogy barátkozni mennyire könnyű vagy nehéz, nem hiszem, hogy alapvetően a környezeten múlna, inkább azon, hogy akarunk-e mi barátkozni másokkal. Az emberek elég nyitottak, a közös hobbik vagy érdeklődési kör sokat segíthet, hogy másokat megismerjünk.

Az elsődleges hely ahol az ember másokkal találkozik az a munkahely, ott pedig általában befogadó, elfogadó a légkör, sok helyen dívik a péntek délutáni sörözés szokása, ami amolyan kötetlen, csevegős lezárása a hétnek, egy kis smalltalk messzire juttathat, általában nem zárkóznak el az embertől, ha részt kíván venni.

Egyébként simán megszólítják az emberek egymást a boltban vagy az utcán, buszmegállóban, kocsmában vagy rendezvényeken, de akár a dugóban ülve is simán átbeszélgetnek a mellettük levő autóban ülőkhöz.

... és a gyerekeken keresztül

A másik fontos hely - ha van gyerekünk - az ovi, iskola, ahol egyrészt megismerjük a többi gyerek szüleit, szülinapi partikra hívnak bennünket, ahogy mi is hívjuk a gyerek barátait, plusz vannak rendezvények, kirándulások ahol a többi szülővel együtt segíthetünk a szervezésben, lebonyolításban, fognak hívni legközelebb is.

A barátkozás, ismerkedés egyik jellemző formája az un. „coffee group", amely kis csoportnyi várandós mamából áll, akik kéthetente összejönnek és átbeszélik a dolgokat, tanácsokat adnak-kapnak (apukáknak szerencsére nem kell járni... :) és sok esetben ezekből később életre szóló ismeretségek és barátságok alakulnak ki.

A mulitkulti áldásos következménye, hogy a gyerek olyan közegben nő fel, ahol a bőrszín a kutyát se érdekli, neki már most természetes, hogy macedón, filippinó, fiji, dél-afrikai és pakisztáni osztálytársa is van, ezért felnőtt korban kisebb eséllyel fog ostoba előítéleteket hurcolni a fejében.

Az iskolában egyébként rendszeresen vannak a kulturális különbségekről előadások, ahol felkérik a gyerekeket, hogy készítsenek előadást a saját hátterükről a többiek okulására.

Kétféle magyar van

A bevándorlók itt is, mint mindenhol máshol, gyakran keresik a magukfajta társaságát, sok stresszt levesz az ember válláról, ha a hétvégén a számára megszokott vallási- vagy kultúrközegben lehet, beszélheti a saját anyanyelvét.

Így nyári hétvégéken könnyen találkozhatunk a parkokban piknikező 10-50 fős indiai, samoai, koreai, kínai, dél-afrikai stb. családokkal és baráti társaságokkal, de ne csodálkozzunk, ha odahívnak és megkínálnak valamivel, általában ezek a mikroközösségek sem zárkóznak be.

Magyarból nincs sok, de abból is kétféle, vannak az '56-ban érkezettek és a fiatalok, amennyire én tudom, nem sok átjárás van a két társaság között. Van magyar ház, játszóház a gyerekeknek, egy néptánc-csapat és rendezvények a magyar ünnepeken és karácsonykor. Mi találtunk itt magyar barátokat is, de nem származási alapon válogatunk.

Ez nem Európa

Tudom, hogy Európában éppen most erősödnek a multikulturalizmus elleni hangok, de ez nem Európa, itt sok minden másképp működik, és ha odafigyelünk egy kicsit, rájövünk, hogy igenis jó dolog, hogy egy városon belül békésen lezajlik a Pasifika (polinéz) fesztivál, a Kínai újév, majd a rákövetkező teliholdkor a lámpás-fesztivál, a Matariki (maori újév), Diwali (hindu fényünnep), a karácsony, Muslim Festival, húsvét, meg amit akarsz vagy szervezel magadnak. Ne feledjük, hogy ez a rengeteg féle nép szerencsére mind hozta a saját konyháját is! :)"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat emberi kapcsolatok Új-Zéland országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr245319577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2013.05.27. 07:11:20

Nem rossz írás.Nem is lehet belekötni,mert semmi lényegeset nem tartalmazott.
Ha nem lenne kiírva az ország neve,tucatnyi másik helyre lehetne asszociálni.
Vajon hol nincsenek magyar közösségek,pénteki sörözések,őrült ázsiai sofőrök,gyermek műsorok,bevándorlók,
magyar ház,stb,stb

Shebelle 2013.05.27. 07:21:53

De bele lehet kötni: túl rövid! :)

légyszives írj még ...

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.05.27. 07:24:36

Nekem nagyon tetszik ez a sokszínű kultúra. Csak ne lenne ennyire a világ végén...! Bár annak is megvannak az előnyei :)
Tetszett az írás, ebből is olvastam volna még!

olvaso_sg 2013.05.27. 07:41:05

nagyon jo iras. imadtam uj zelandot, nagyon szivesen maradtam volna de sajnos nem sikerult:(

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 07:54:38

Könnyű az olyan multikulturalizmus, ahol nincsenek nagy különbségek az emberek között.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.27. 08:03:15

Biztosan egyszerűbb a beilleszkedés, ahol mindenki bevándorló.
Ezt irigylem.
Jó kis írás, jöhet a folytatás.
:)

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.05.27. 08:10:48

És még nekem mondjátok, hogy rövideket írok! :-)
Jó volt!

nyuszigonosz 2013.05.27. 08:14:02

Hát, sajnos rövid volt. Még olvastam volna tovább.

nyuszigonosz 2013.05.27. 08:14:50

@www.aonang.hu: Tiédet utólag tudtam csak olvasni, és annak is csak ez a hibája volt: túl rövid.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 08:28:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hogy érted h nincs különbség a délafrikai fehér és a samoai és a filippinó és a brit és az indiai és az iraki között?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.27. 08:29:33

Európában sem az a baj a multikultival, hogy mindenki megrendezi a fesztiválját és megünnepli a holdújévét. Az ilyesmi senkinek nem böki a szemét. A baj az, hogy sokan olyan kultúrából érkeznek, ahol a munkának és a nyugati munkamorálnak nincs hagyománya. A befogadó országok pedig ezt társítják egy bőkezű segélyrendszerrel, hogy a bevándorló évtizedekig is elvegetálhat anélkül, hogy két szalmaszálat keresztbe kelljen tennie. Aztán a gyereke felnő és belátja, hogy a segílykéből nem futja BMW-re, tanulásra meg nem nevelték így az a hajó is elment, ezért fogja az utcakövet meg a molotov-koktélt...

nyuszigonosz 2013.05.27. 08:35:52

@Réka ‎: Ez sajnos már az összes Ny-Európai ország bevándorlóira igaz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.27. 08:40:34

Nagyrészt Londonra is ráillik minden sora.
Akinek tetszik ez a sokszínűség mint nekem az hamar megszereti.
Pedig bennem igen erős rasszizmus van de ez itt valahogy okafogyottá vált.

Ami engem legjobban taszít az az ilyen műmájer folklór műsorok mint ami a képen is van. Minden országnak népnek megvan a tsikosh-gulash romantikája a turistákra marketingolva.
Leggusztustalanabb formája mikor a magyar betyárok kirabolják a Neoplánon Hortobágyra látogató valamilyen Reisent.
Ugyanez megvan minden országban. Százhúsz kilós kihízott zuluk frissen vasalt kecskebőrben járják a törzsi táncot a kamerát szemükhöz ragasztott japán turisták előtt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 08:48:10

@Réka ‎:
Pontosan erről van szó és ezért nem kedvelem én sem a harmadik világ beli bevándorlók jelentős részét.

Annyit azért hozzátennék, hogy: jön egy sokfős szomáliai család. Bejelentkeznek külön családként, megkapják a segélyt. Ezután összeköltöznek, feketén kiadják a másik, államtól kapott szükséglakást. Így egy lakásra jutó bevétel dupla segély + egy lakbér. Ebből kényelmesen futja arra a bizonyos BMW-re és közben egy másodpercet nem dolgozott.

Szerintem ez felháborító.

A bevándorló dolgozik... aki menekült és segélyen él, az parazita.

Ráadásul sokan olyan buták, hogy az eszméletlen, valóban, mint az állatok. Lásd a mostani cirkusz a nagyvárosokban. Mi történt? Igazából semmi. Apuka bozótvágóval támadt a rendőrökre, rendőrök lelötték. Ennyi. konklúzió: nem kell rendőrnek hadonászni bozótvágóval. Ezen itt felháborodnak... vicc az egész!

Kérdezzük meg hagymát, vajon Amerikában ha engem igazoltat a rendőr, én pedig elkezdek hadonászni felé egy félméteres késsel ki a reakció?
Feltételezem ott is csak a halottkém fog kikérdezni és ez így van jól.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.05.27. 08:48:22

@diggerdriver: "Akinek tetszik ez a sokszínűség mint nekem az hamar megszereti.
Pedig bennem igen erős rasszizmus van de ez itt valahogy okafogyottá vált."

igen én is csipem a multikulti közösséget ...de
amíg nrem tolakodo es nagyjabol koveti a befogado orszag elvarasait es ertekrendjet..

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 08:59:28

@diggerdriver: ja, ez a műfolklór eléggé gáz tud lenni, egyszer voltunk egy barátunk állampolgársági ceremóniáján és ott is volt persze maori kultúrműsor, jött a csapat, elénekelte, elugrálta, pár nappal később Ausztráliába mentünk, pont egy soksok éveig nem működő járat újrainduláskori első útjára kaptunk jegyet, persze volt ceremónia, együtt örültünk, hogy újra jár az Auckland-Taipei viszonylat, jött a maori csapat, ugyanaz a pár srác meg csaj, lenyomták takkra ugyanazt a műsort :)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a turistáknak szóló marhuláson kívül (a szóbeszéd szerint Waitangiban az authentikus kultúrműsorban van egy Laci nevű "maori" :) van _igazi_ hagyományőrzés, saját maguknak csinálnak a polinézek ilyen folklór izéket, állandóan van ilyen a maori tévén és az nem turista izé, hanem tényleg a törzsek nyomják a táncokat-dalokat. Lehet, persze, hogy ezekre az alkalmakra felrajzolják a moko-t és nem tetoválják az arcukat, de a ruhák meg az egész valódi.
Plusz az oviban-iskolában rengeteg, a maori kultúrával kapcsolatos dolgot tanítanak a gyerekeknek, a lányunk első mondókája is maori nyelvű volt :) Meg tanulnak szavakat (színek, számok, ilyesmik) az állam vagyonokat költ arra, hogy ne vesszenek el ezek a dolgok. (plusz van maori tv, rádió, élő maori közösségek, akik tényleg használják a marae-t, stb)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 09:10:56

@Réka ‎: itt az a helyzeti előny, hogy NZ-nek nem voltak gyarmatai, sőt ő maga volt az, de már elmúlt. Igy ide nem jönnek olyanok mint akik pl Fr-országba mennek vagy UK-ba.

Viszont a helyzeti hátrány, hogy ázsia - az emberanyag végtelen forrása - itt van a sarkon, onnan érkezik sok bevándorló és NZ valamiféle okból a Pacific régió menedéke. Utóbbi bizony okoz problémákat, vannak bevándorlási kvóták és Auckland a világ legnagyobb polinéz városa. Van itt is parazita aki csak kivesz a rendszerből, otthon Samoán vagy Niue-n a lábát lógatta, nem csinált semmit, itt meg kap lakást, kap segélyt, ingyen iskolát meg orvost... itt is van, akinek ez nem tetszik.

De vannak eléggé jól meghatározott bevándorlási szabályok, ha nem felelsz meg, akkor nem sok esélyed van, hogy itt maradhatsz, segélyekről meg ne is álmodj. Plusz nem jöhet egymillió lengyel, csak mert EU van, mint UK-ba.

james80 (törölt) 2013.05.27. 09:11:58

@pappito: Viszont az All Blacks hakája (tuti rosszul írom) egészen elképesztő , mindenféle kiegészítő nélkül is!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.05.27. 09:15:16

persze hogy kicsiben jól működik..kisebb folyó nem hord annyi szemetet a partra...

naív amúgy azt képzelni hogy ez működni fog bárhol is hosszútávon. Európával nem lehet lenyeletni ezt, mert bár verik szét a nemzetállamokat, de sose fog teljesen sikerülni a dolog.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 09:16:41

@james80: az a haka elég intenzív élmény tud lenni, erről tudnának a magyar ifi vizilabdások mesélni, akik kicsit megszeppent arccal hallgatták végig a helyi erőkét. (persze aztán a magyarok elkenték a kiwik száját, a vizilabda itt marginális sport)

Persze az All Blacks igen jól megmarketingolt, látványos hakája nagyon klassz. Van rengeteg a jutúbon

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.27. 09:19:49

@pappito: Na tudsz Te írni többet is baszod:))))))))))

Ez az a téma ahol igen nehéz különválasztani a tiszta búzát az ocsútól.
A hagyományőrzés nagyon fontos dolog. Nagy fájdalmam hogy a nyelvből kihalnak olyan szavak amiket gyerekkorunkban napi szinten használtunk.
Lehet hogy írok majd egy posztot erről is.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 09:21:33

@diggerdriver: "Na tudsz Te írni többet is baszod:))))))))))"

izé, a mai poszt a blogomon a 893. :) hatszázötvenezer szó körül járok :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.27. 09:25:42

@pappito: Akkó' mé' csak ennyit írtál ide erre a világmegváltó blogra? :)))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 09:28:18

@diggerdriver: mert gondolom sokakat nem érdekel a téma mélységében, akit érdekel NZ az jön és olvassa a blogom.

Másrészt meg szerintem ez a harmadik posztom ami megjelent a HÁ-n. (és nem is egyedül én posztoltam NZ-ről ide)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.27. 09:30:40

@házelőtthinta: mi számít sikerülésnek nálad? Már sikerült! :/

BoGyesz 2013.05.27. 09:31:44

@pappito: Az idei ANZAC napon el lett kenve a szájuk ;-) Csúnyán...

olvaso_sg 2013.05.27. 09:41:53

@pappito: ja emlekszem hogy mikor kimentem wellybe az ismerosunk kolcsonadta a kocsijat par napra. a maori partynak dolgozik a parlamentben. a kocsiban hatul az ablakban hatalmas tabla hogy our whanau supports the maori party.
eleg viccesen nezhettunk ki kivulrol mint 3 pakeha robog a varoson keresztbe kasul hatul a tablaval:)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 09:49:45

@olvaso_sg: előfordul errefelé sokminden :) egy kupac pakeha akik a whanau-jukat emlegetik, hát... :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.27. 10:15:15

Tök jó hely ez az újzéland. Lehet beszélgetni a buszon, lehet pénteken sörözni a kollegákkal és lehet mekibe járni a többi óvodás szüleivel szülinapon. Több érdekes részletet is olvastam volna, pl. a szerző el tud-e jutni miniszoknyában a munkahelyére érintetlenül, vagy hányan kívánnak meg egy 8 évest az őslakosok. Vagy legalább egy jó szaftos vallási sztorit.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 10:28:49

@én már a fény gyermeke vagyok: "lehet mekibe járni a többi óvodás szüleivel szülinapon."

?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 10:32:12

@pappito:
Ne törődj vele :)

Remek poszt, csak nagyon-nagyon rövid :( ;)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 10:36:54

még szerencse, hogy a promiszkuitásról meg a leányanyákról nem írtam, a tegnapi pedofilozás után jobb bele se gondolni hova jutottunk volna :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.27. 10:55:35

@Kovermadar: pont leszarják a machetés bácsit. Az bosszantja az egójukat, hogy valaki be merészelt hatolni az ő területükre és megsértette az ő önjelölt erőszakmonopóliumukat. Sajnos ilyen kultúrából származnak, hogy a szemétdomb, ahol laknak, az az övék, akkor is, ha a társadalom fizeti a lakhatásukat, a bútoraikat, a telefonjukat. Az nekik jár, mert ők szegény számkivetett bevándorlók és a legkevesebb, amit a rászistá svéd tehet, az hogy fizet. És jaj annak, aki megpróbál ott valamiféle társadalmi kontrollt (iskolai fegyelmet, rendőrségi beavatkozást) bevezetni.

hot-spot (törölt) 2013.05.27. 10:58:25

Ott az árok mellette,állandóan reng a föld,meg szökőár van.A fene sem lakna ott!

tanato 2013.05.27. 11:16:35

@pappito: Jaj a tegnapi post amilyen jól indult,annyira belefulladt a perverz szexuális szokásokba végül.A mai a tiéd egészen biztos nem megy el erre.Mennyi lehet a magyarok teljes létszáma ott?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 11:18:34

@Réka ‎:
Ebben is van valami.
Kiváncsi vagyok mi lesz a jövő évi választásokon, bár gondolom ugyan úgy semmi váratlan, mint Magyarországon (ott sem kell a Jobbik senkinek sem, itt sem az SD).

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 11:21:09

@hot-spot: hát ez ölég butuskára sikerült, tán csak nem niki laura személyesen?

eagles 2013.05.27. 11:23:02

Irigyellek pappito. Ha van a világon hely ahol élni szeretnék, az Új-Zéland. Már csak azért is mert kevesen élnek ott. Mi erdészek nem igazán szeretjük a "magas népsűrűséget". Ezelőtt 25 évvel ki akartam menni, de akkor született a kisebbik lányon. Most meg már öreg fejjel nem igazán akarok nekivágni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.27. 11:24:15

@Kovermadar: az SD a közvélemény-kutatásokon rendszeresen a 10%-ot súrolja, én remélem, hogy 10-12% között végeznek és valami olyan szerepet kapnak, mint a Dansk Folkeparti, a Fremskrittspartiet vagy az FPÖ. Tehát hogy a nagy pártok kénytelenek átvenni a politikájuk egy részét, hogy a saját választóikat megtartsák.
Nekem édes mindegy, hogy az SD állítja le ezt az őrületet, vagy az M. Csak valaki csináljon már valamit és a jelen pillanatban csak az SD hajlandó egyáltalán foglalkozni a kérdéssel.

(Többieknek: az SD és a Jobbik közel nem hasonlítanak, az SD kb. fele annyira nemzettudatú, mint a Fidesz. Svédországban minden nagyon mérsékelt, még a szélsőségek is.) És Pappitotól elnézést, hogy széjjelsvédezzük az írását :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 11:25:26

@tanato: nem tudom mennyi magyar lakhat itt, pár ezer talán

tanato 2013.05.27. 11:26:31

@pappito: Köszi,azért NZ tényleg odébb van tőlünk egy kissé.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 11:32:40

@Quercus58: pedig van itt erdő meg faipar, sőt asszem itt van (volt?) a világ legnagyobb telepített erdeje, a majd kétszázezer hektáros Kāingaroa forest

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.27. 11:37:44

@pappito: A poszt lehetett volna meglepőbb és mulatságosabb is. Még akkor is, ha épp multikultiról írsz. Pl: hogy reagál az őslakosság amikor ti helyi magyarok elkezdtek busót járni? Egy multikulti helyen gondolom ezt elvárják tőletek. Hányan tudnak csárdást ropni? Remélem sokan. Az uncsi, hogy az ember leteszi a lantot a munkahelyén, és elmegy multikultit nézni. Azt terjeszteni kell, főleg újzélandon, ahol erre igény van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 11:48:28

@pappito:
Nem fog :)
A fény gyermeke már csak ilyen kötekedő... le kell húzni a redőnyt (szűrés) és meg van oldva a fényszennyezés :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 11:49:59

mindenki viszi a konyhajat?
viszik a kredencet, hutot, mosogatogepet?
nem maceras?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 11:50:20

@pappito:
Mi a helyzet az iparral, ha már...?
Vannak forgácsolóüzemek, rendes fémipar, nehézipar?

Kivándorláshoz: mindenképpen kell a munkaadónak a papir, hogy milyen CNC-s vgzettségem van, vagy pl. elég az is, ha éveket dolgoztam a szakmában + van egy félig meddig ahhoz kapcsolódó diplomám?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 11:51:49

@Réka ‎:
Vagy egy olyan érzésem, hogy Te is itt vagy... :)
Merrefelé? Mit csinálsz?

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 11:53:55

@Kovermadar: van ipar, van egy nagy alu smelter délen és van csomó mindenféle amit gyártanak itten. nem tudom mit :)

a papír egy dolog, jobban szeretik (vagy legalább annyira) az igazolható tapasztalatot, különösen olyan kétkezi szakmákban mint a CNC. szerintem azzal simán el is helyezkedhetnél

Thor vagyok 2013.05.27. 11:56:00

@pappito: Hát jó nektek :) de azt eddig is tudtuk, hogy jó nektek.
Ahogy leírod, azért ez egy civilizáltabb multikulti mint az európai. Bár itt is vannak különbségek, már olyan kevés tapasztalatból levonva is, mint az enyém. Pl a londoni multikulti jóval civilizáltabb mint a svéd. Itt azért igyekeznek felvenni a ritmust, míg Svédországban csak azt láttam, hogy szóba se állnak a csadorjuk mögül mással, csak amikor cirkuszolni kell, hogy belepofázik a svéd állam az ő fantasztikus kulturális hagyományaikba (pl lányok körülmetélése), pusztán csak mert svéd területen vannak svéd benefiten.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 11:56:34

@hagyma: nem macerás, amerikai nem sok jön, úgyhogy a kredenceket se hozzák :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 12:03:44

@Thor vagyok: nem zúdult egyszerre annyi valláskárosult erre a kis országra, mint Svédországra, szépen lassan, elosztva jöttek és volt néminemű szűrés is (ami folyamatosan szigorodik is)

NIKI LAURA 2013.05.27. 12:05:14

Valami olyasmi Ha-cikk kellene,aki valóban karriert ért el külföldön, és nagy pénzeket keres.
Mert a cikkek 99% az elkeseredett kisember"avarage condition"életét mutatja be.
A történet mindig ugyanaz,csak a szereplők változnak.
Miért nem ír ide egy tiszteletbeli Konsul,egy Professor,vagy egy Boeing 767 kapitány az Emirátusokból(van belőle több!)

Akik itthon élnek,szeretnek azonosulni a hasonló életet élő külföldi magyarok sorsával,de ne velük tessenek azonosulni,tőlük etalon venni!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 12:06:45

@pappito: a kredenc kifejezetten osi magyar konyhabutor
az ertheto, hogy amerikabol nem sokan mennek, mert minek?

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 12:09:10

@NIKI LAURA: itt te vagy a legelkeseredettebb kisember, aki itt sápítozik a trágyaszóró mellől...

sokunk (há-ra posztolók)average condition élete elérhetetlen álom egy átlag magyarnak Mo-n.

arról nem is beszélve, hogy mi van, ha csak olvasni, szórakozni jár ide valaki nem azért, mert azt akarja olvasni, hogy más a te pitiáner álmaidat éli (itszteletbeli konzul, pfff :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 12:09:20

@NIKI LAURA: minden elet erdekes, sot sok elet sokkal erdekesebb mint egy professzore, pilotarol nem is beszelve dogunalom lehet
mondjuk valami kurva irhatna dubaibol pl. na az erdekelne

NIKI LAURA 2013.05.27. 12:10:05

@NIKI LAURA: Nem a mostani cikkre értettem,mielőtt Pappi zokon venné..
Van egy magyar srác a kanadai Halifaxban,a Parti Örség helicopterét vezeti.
Na az tudna jó határátkelést.kalandos munkáról írni..

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 12:11:06

@hagyma: mert sok szempontból szabadabb és kényelmesebb ez az ország, mint amiben te élsz és van aki ezt keresi

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 12:13:04

@NIKI LAURA: de hát az átlagos élet átlagos, akárhol élik

és a legtöbb munka alapvetően nem valami érdekes v izgalmas. helikopterpilótának biztos Mo-n is érdekes lenni, de kell belőle 8 az egész országban. parasztból meg kocsmárosból meg könyvtárosból meg kell csomó

2013.05.27. 12:13:46

@Kovermadar: Mert aztán a Jobbik nagyon életképes alternatívát jelentene. Szeretnének most már ők is olyan pozícióba jutni, ahol még többet lehet lopni, mellékes hogy szélsőséges eszméiknek követőket is találnak, leginkább a turbómagyarok köreiből, róluk meg minden elmondható, csak az nem, hogy értelmesek lennének. Kicsit furcsának tartom, hogy a cigányok meg a zsidók tehetnek mindenről, amiért ekkora szemétdomb ez az ország... No nem mintha keblemre ölelném bármelyiket is, mert megvan a véleményem róluk, csak ez a bizonyos társadalmi csoportra és/vagy gazdasági szereplőre mutogatás eléggé hasonlít a jelenlegi szabadságharc a köcsög eu/imf/multi/bankok ellen. Ugyanolyan báb színház.

2013.05.27. 12:20:37

@NIKI LAURA: Te is megírhatnád a saját beszámolódat, bizonyára sokan kíváncsiak lennének rá. Főleg, akik ismerik a munkásságodat a blogon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 12:24:08

@hagyma:
Bár nem vagyok kurva, de szívesen írok neked...

Megérkeztem... mindenhol homok. Miután kijöttem a repülőtérről és beszálltam a sejk által küldött limuzinba, végigautóztattak az ország nagyobb látványosságai mellett. Láthattam a homokdűnéket, amiket kisvártatva felvátott a homoktenger. Árnyékban 63 fokot mértem (nem F, hanem C). A napra nem mehettem ki, gondolom a lenge öltözetem miatt. A sejk magának akar.

Miután megérkeztünk a sejkhez, ott várt rám a 17 felesége, 129 gyereke és 3924 unokája... És még csak 40 éves... mi marad itt belőlem... :(

Végre találkozhattam új gazdámmal is. Rém gusztustalan, szőrös, mosdatlan ember és a szája is büdös. De a zöldhasú mindenre gyógyír! A zöldhasú... itt minden aranyból van és minden homok borít. Vagy olaj... Jó is, hogy ennyi az olaj, jó lesz síkosítónak!

...

1,5 éve vagyok itt... fát még nem láttam, csak homokot. Azt mondják, hogy az utolsó pálmafa a 60-as években disszidált Délkelet-Ázsiába a szárazság elől.

Istenem, hova kerültem...

Kb. mindent elmondtunk Dubai-ról :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.27. 12:25:31

@pappito:
Itt Londonban igen sokszor találkozok Új Zelandi bárányhússal.
15font körül szokott lenni egy két kilós egész bárány comb.
Ugyanennyi az itteni angol is.
Hogy francba éri meg a világ másik részéről ideszállítani és ugyanannyiért adni mint a helyit?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 12:26:36

@Philosoraptor:
Kétségtelenül igazad van!
Ugyan olyan lenne a vége, mint a mostaniaknak. Egyetlen előnyét látnám a többihez képest, de azt nem mondom meg, mert megint én leszek utálva :D De tudod Te mire gondolok :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 12:26:59

@pappito: azt, hogy kenyelmesebb azt tuti elhiszem
@Kovermadar: ne ird az arabokrol, hogy budosek
naponta negyszer furdenek

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 12:28:14

@hagyma:
Ezt az itteni tapasztalatokból kiindulva erősen kétlem. Persze lehet megint rossz példával találkoztam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.27. 12:28:27

@Kovermadar:
"Végre találkozhattam új gazdámmal is. Rém gusztustalan, szőrös, mosdatlan ember és a szája is büdös."
Merthogy minden szeretkezés előtt tevehúggyal keni be magát:)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.27. 12:30:21

@Kovermadar:
Minden ellenkező állítással szemben a pigmentnek szaga van.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 12:30:46

@diggerdriver: úgy, hogy nincs a farmer szarrátolva eus meg állami támogatással amit ki kell termelni a többi iparágból. plusz itt van szövetkezet meg összefogás, mert megéri. nem az NZ bárányhús drága, hanem a brit

egyébként nz alma is van arrafelé (az Mo-n is egyébként) meg rengeteg bor meg mindenféle más gyümölcs. mindent megéri odaszállítani, mert a vevők kifizetik az árát

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 12:31:57

@hagyma: nem számít, hogy mit hiszel, a tényeket nem zavarja

an hero please 2013.05.27. 12:37:47

@NIKI LAURA: Mert ilyen marxista barmok. Ülnek a panelban, isszák a kőbányait s vagyonról álmodoznak. A szociokulturális környezetük (az összes haver ilyen telepi segg) meg adja egymás alá a lovat. Ők persze megérdemelnének havi egymillát de a köcsög kormány, a faszszopó főnök elnyomja őket.
Aztán dobbantak valami ótvar szar városba (pl. London) és írják haza, hogy itt mennyire megbecsülik őket miközben sikálják a kutyaszart Random Jack cipőjéről.

Long story short: Kapjátok be a faszomat ti rohadt elmaradott, szervilis, provinciális seggfejek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 12:55:21

@pappito:

"itt az a helyzeti előny, hogy NZ-nek nem voltak gyarmatai"

Na és Niue, a Cook-szk. és Tokelau? Azok de facto új-zélandi gyarmatok voltak, ha hivatalosan britek is voltak, hiszen mindig Új-Zélandról voltak kormányozva.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 12:58:39

@pappito:

Még az új-zélandi útlevél is teljesen kétnyelvű. Bár van egy olyan erős érzésem, hogy ez kicsit olyan, mint Írországban az ír szövegek a hivatalos papírokon, magyarul csak amolyan díszek.

eagles 2013.05.27. 12:59:06

Azért még idekívánkozik. Mint írtam NZ az a hely ahol a legszívesebben élnék. Van egy ország viszont ahová akkor sem mennék, ha fizetnének érte. Ez az USA.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.27. 13:06:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Haggyad má' Max Bazmeg a szőrszálhasogatást.
Ugyan mennyi bevételük származott néhány tenyérnyi szigetről?
Három penny? Az is minuszban mert a kormányzás adminisztrációs költsége többe volt.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 13:06:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem igazi gyarmatok voltak, hanem valami más jogállású területek. Cook island pl. szabad szövetségben van NZ-vel, de NZ dollárt használnak, a külpolitika és a védelmi feladatok NZ-é

lehet h ez a magyarázat egyébként, ennek utána kell néznem

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 13:15:15

@diggerdriver:

Persze, ez biztos. Csak azért nem lett Niue és a Cook-szigetek független, mert olcsóbb ha Új-Zéland fizet.

andaluzkutya 2013.05.27. 13:16:36

@diggerdriver: Max-tól azt kérni, hogy fejezze be a szőrszálhasogatást olyan, mint egy madáról (repülő madártól, nem pingvin, strucc, emu, stb.) azt kérni, hogy ne repüljön:)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 13:16:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem csak az útlevél kétnyelvű, itt _tényleg_ elintézheted az összes hivatalos ügyedet az ország mindhárom hivatalos nyelvén és ezt elég komolyan veszik.

A te reo (maori) élő nyelv, azzal együtt, hogy sokmindent úgy kellett benne erőből kitalálni, működik. (pl. nem voltak szavak a hét napjaira vagy a karácsonyra, amiről a maorik azt se tudták létezik - ma a merry christmas az meri kirihimete maoriul.)
Vannak a könyvtárban maori nyelvű könyvek, van maori nyelvkönyv, szinte minden gyerekkel kapcsolatos dolog kétnyelvű, még az a fürdőkádba való csúszásgátló izé is amit az itt született gyerekünk miatt kaptunk.

Plusz számtalan forrás áll rendelkezésre, hogy az ember elsajátítsa az alapokat vagy akár megtanuljon komolyan beszélni, vannak maori beszédversenyek meg minden.

www.korero.maori.nz/home.html

Amúgy éppen nagy reneszánsza van a maori nyelvnek és van ami át is szivárgott csendesen az angolba és a mindennapokban is használják a nem maorik. Főleg alap dolgokat, kia ora, haere mai, ka pai, ilyesmit.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 13:21:22

@pappito:

Igen, ez így van. Protektorátusok voltak, ami de facto ugyanaz.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 13:22:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Csak azért nem lett Niue és a Cook-szigetek független, mert olcsóbb ha Új-Zéland fizet."

nem csak olcsóság, a Cook szigeteken legalább van turizmus, az a klasszik kiwi téli menekülőhely, ott jó az idő, amikor itt vacak. (Rarotonga, Aitutaki)
Niue-nek viszont gyakorlatilag nem sok gazdasága van, 1200 körüli lakos él a szigeten, de az összes niuei 70-80%-a NZ-n él. MInden Niuei egyből NZ állampolgár is, minden külkapcsolatot NZ intéz... szóval nem is gyarmat, inkább vidéki fióküzlet :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 13:23:37

@pappito:

De használják is ténylegesen a maorit az életben?

3 hivatalos nyelv? Melyik a harmadik?

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 13:28:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: használják a maorit ténylegesen az életben, van maori tv amiben maoriul beszélnek, maori neylvűek a műsorok. Még a sorstalanságot is láttuk maori felirattal. (Bizarr volt.) Most éppen rugby megy, angolul, super league. De aztán lesz hírek és az maori.

Nekem van kollégám, aki ha felhívja a nejét napközben, akkor maoriul vakerál vele, ez egy élő nyelv. Nem is hangzik rosszul mellesleg.

a harmadik hivatalos nyelv az a sign language - jelnyelv(?)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 13:29:38

@pappito:

Igen, ez nagyon érdekes.

Ezekből van az örökös vita, hogy mit jelent független országnak lenni. Az ENSZ-be pl. csak független országok léphetnek be, de nincs definíciója, hogy ez mit jelent. Ráadásul többször is megsértették ezt az elvet politikai okokból. India még a függtelensége ELŐTT ENSZ-tag lett, nem beszélve Ukrajnáról és Fehéroroszországról.

Szóval most az az ENSZ hallgatólagos álláspontja, hogy a világon 197 ország van, s ezek közül 193 ENSZ-tag. S a 4 nem ENSZ-tag közé számolják Niuét és a Cook-szigeteket.

Viszont ez az egész nem teljesen tiszta. Szóval vannak érvek a két ellentétes álláspontra is. Én azt hiszem, hogy ha egy országnak nincs saját állampolgársága, akkor az nem lehet függtelennek nevezhető.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 13:39:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem tudom mik a feltételek, azt tudom h se Niue se Cook Is. nem ensz tag, de ilyen unesco meg mibánat tagságuk van. Mondjuk ahol 1200 emberen kívül az összes lakos "külföldön" él az nem is igazi ország :)

De érdekes h aki Cook szigeteken születik az automatikusan NZ állampolgár lesz, de aki NZ-n születik az nem lesz Cook islander :)

De ott van Kiribati ami éppen Fiji-n próbál területet vásárolni a százezer állampolgárának, akik lassan már bokáig állnak avízben. Vagy a pacific egyik legfurább (kissé beteges) sztorija, Palmerston island:

www.pappito.com/2012/07/27/palmerston-island/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 13:50:35

@pappito:
Milyen amikor vacak az idő nálatok?
Általánosságban mennyire van meleg nyáron és mennyire hideg télen?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 13:54:04

@pappito:
Még egy kérdés: nehéz megtanulni a maorit?
Jelent bármi előnyt az ismerete egy odatelepülni vágyónak?

2013.05.27. 13:54:54

@Kovermadar: Amúgy olvastad Móricz Rokonok című művét?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.27. 13:57:13

@andaluzkutya: A szőrszálat hasogatni kell, különben csak annyit tudsz meg újzélandról, hogy ott zsidó palesztin két jó barát együtt issza borát, és az 56-os menekült a parton orosz partizánokkal piknikezik kedd este 8-kor. Hasogatásnál van esély többre.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 13:58:34

@Kovermadar: itt északon télen a legalja olyan 3-5 fok nyáron a teteje meg 25-28, de 28 már nem szokott lenni. A tél esős, szeles, viharok is vannak de azért néha süt a nap és kék az ég. A nyár nagyon kellemes, szuper kiránduló idő van, lehet pancsolni a tengerben v az óceánban. Kicsit sarkítva: van 6 jó hónap és hat kellemetlenebb.

Dél felé egyre keményebb a tél és egyre kevésbé jó a nyár, a déli sziget déli részén azért már kemény havak tudnak lenni, fagyok meg minden, onnantól délre csak az antarktisz van, onnan jönnek a hidegek télen.

Mivel a tenger kellős közepén vagyunk, a tél erősen párás, hidegebbnek érződik, mint amilyen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 13:59:23

@Philosoraptor:
Egyszer mintha kellett volna :)
Valószínű csak megnéztük órán (már ha...) és a lényeg, hogy semmi sem maradt meg belőle :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 14:00:37

@pappito:

Ezt a történetet nem ismertem, pedig a térség amolyan dilettáns autodidakta szakértője vagyok, nem véletlen, hogy a honlapom is ott van bejegyezve - .nr -, azt hiszem ez nyilvánvaló. Nálunk - mármint honlapom országában - is az a baj, hogy nincs mit csinálni, egyetlen egy ásvány volt, az pedig mind ki lett termelve. Arról vagyunk híresek, hogy nálunk van arányaiban a világ legtöbb cukorbetege.

Az ENSZ sokáig csak fenntartható méretű és lakosságú országokat vett fel, aztán a 80-as években ez megszűnt, akkor lett egy rakás miniállam ENSZ-tag.

Azért lehet jó Új-Zélandon élni, mert onnan bejárható olcsón a térség.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 14:00:48

Régi vágyam Új-Zéland is!
Annál messzebb semmi sincs Magyarországtól :)

2013.05.27. 14:02:50

@pappito: Csatlakozom az elottem szolokhoz: nagyon jo poszt csak rovid, viszont inspiral arra hogy a blogodat olvassam amit most rogton meg is teszek...

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 14:03:32

@Kovermadar: nem tudom milyen nehéz a maori, az tudom, hogy nekünk magyaroknak a kiejtés könnyebb, mint az angol anyanyelvűeknek, eléggé mondom-ahogy-irom nyelv, ha pár alapszabályt betartasz, akkor simán felolvasod a maori szüveget papírról és megértik :)

egyébként nem hiszem, hogy bármilyen előnyt jelentene az ismerete, hacsak nem vagy ovóbácsi, mert maoriul tudó ovóbácsinak holnaptól tudok melót :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 14:05:50

@Kovermadar: "Vajon hőérzetben veri a svéd -30 fokot?"

nem próbáltam a svéd telet, az biztos cudar. szerintem -25-nél hidegebben nem voltam a természetben, de azt se kívánom :) Nem hideg-hideg, hanem párás hideg, nem tudom elmagyarázni, nem kellemes, a hidegérzet szar.

2013.05.27. 14:10:52

@Kovermadar: Ha lesz felesleges szabadidőd, olvasd el feltétlen. Pontosan tükrözi a mai magyar belpolitikát.

2013.05.27. 14:11:12

@én már a fény gyermeke vagyok: Es akkor a meleghazassagrol meg nem is beszeltunk :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 14:11:49

@Kovermadar:

Hát igen. Ha Budapesten lefúrsz a Föld központjáig, majd egyenesen tovább, Új-Zélandtól keletre a tengerben fogsz kilyukadni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 14:12:04

@pappito:
Sajnos nem igazán csípem a kisgyerekeket :D Illetve ez azt hiszem kölcsönös, nem tudok mit csinálni velük (nem isznak és nem szívnak jointot sem, így nem sok közös téma maradt :) ).

Maorik mit tolnak, ha ki akarják ereszteni a gőzt?

2013.05.27. 14:13:41

@Kovermadar: Ennyit számítana a távolság?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 14:13:57

@Mirjam2:

Sátán győzött Franciarszágban is immár. Bár a keresztény kisebbség még tiltakozik. nol.hu/kulfold/ujra_menetelnek_a_meleghazassag_ellen

Thor vagyok 2013.05.27. 14:14:28

@pappito: Az alma tényleg zseniális :) az itteni kedvenc almámat (Pink Lady) amitől almaevő lettem, holott sose voltam, csak most láttam, hogy Új-Zélandon fejlesztették. Előtte csak csodálkoztam, hogy hogy a francba bírnak ilyen almát megérlelni ilyen időjárásban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 14:15:51

@Philosoraptor:
Sosem lehet tudni :) Én készülök Viktor nagy dobására, amikor uralma alá hajtja Európát :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 14:18:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Azért lehet jó Új-Zélandon élni, mert onnan bejárható olcsón a térség."

azért ez raltív, a pacificban semmi se olcsó, csak ha már odaértél és sokszor akkor se :) Ezekre a szigetekre mindent úgy kell odahordani hajóval, kicsi az utasforgalom is, szóval drága a közlekedés. Most néztem, innen egy jegy Niue-ra 460 dolcsi, kb ugyanennyi vissza, mindennel együtt az egy ezres.

400 körül elvisznek Perth-be, de ügyesen bookolva, mindent kihasználva 150-200-ból Brisbane-ben van az ember.

A nyavalyás Chatams Islandsra 1250 a retúrjegy egy felnőttnek (és heti egyszer megy oda bármi, szóval ott egy hét szállás, kaja, stb)

Nem, mintha nem érné meg, csak a "minden olcsón elérhető" azért csalóka

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 14:20:33

@pappito:
Csalóka, csalóka, de azért innen odáig eljutni sem 3 peták.

A távolságok még So-ban is viccesek néha, ha felmennék pl. Kirunába, az még innen vagy 1200 km :)

Robert N. Danahi 2013.05.27. 14:20:53

"Tudom, hogy Európában éppen most erősödnek a multikulturalizmus elleni hangok, de ez nem Európa, itt sok minden másképp működik, és ha odafigyelünk egy kicsit, rájövünk, hogy igenis jó dolog, " - na ezt nem kellett volna beírnia, és akkor jó lett volna a cikk. Nem a multikultival van a baj, hanem, hogy vannak bizonyos népcsoportok, akik európába belépve állami pénzen akarják fenntartani a 12 fős családjukat, miközben a munka közelébe se mennek. Plusz, nem kell asszimilálódniuk, tartsák meg a kultúrájukat, vallásukat, társadalmi szokásaikat, de közbe ne félemlítsék meg az európait: lásd london, francia o. itt, hollandia stb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 14:22:34

@Robert Noel Danahi:
A kettő szerintem nem ugyan az.

Európából egyszerűen csak ki kellene tenni a nem oda való egyéneket, családostul (aki nem dolgozik, közben rendet bont pl. húzzon apja fülébe).

2013.05.27. 14:22:34

@Réka ‎: 'A baj az, hogy sokan olyan kultúrából érkeznek, ahol a munkának és a nyugati munkamorálnak nincs hagyománya. A befogadó országok pedig ezt társítják egy bőkezű segélyrendszerrel, hogy a bevándorló évtizedekig is elvegetálhat anélkül, hogy két szalmaszálat keresztbe kelljen tennie.'

Erdekes ez a UK-ben forditva van; a helyi lakossagnak (angoloknak, ireknek) van egy jelentos retege akik nem dolgoznak, generaciok ota segelyeken elnek. Jellemzoen a bevandorlok sokkal kemenyebben dolgoznak a helyieknel (persze vannak kivetelek, de ez az altalanos); reszben az o adoikbol tartjak fenn a helyiek altal elvezett segelyrendszert. Lehet hogy pont ezert mukodik itt a multikulturalizmus, mert a bevandorlok alapvetoen dolgozni, tanulni jonnek.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 14:22:40

@Kovermadar: "Maorik mit tolnak, ha ki akarják ereszteni a gőzt?"

az asszonyt :)

Egyébként itt is sokan szívnak füvet (nem legális de könnyen beszerezhető) meg isznak.

Van komoly alkoholprobléma van komoly családon belüli erőszak probléma (mindkettőről írtam) ami kicsit pacific islander jellemző, egy saller anyusnak nem kirívó, különösen az alacsonyan képzett, eredeti szigeti családmodellt vivőknél.

BoGyesz 2013.05.27. 14:23:12

2010-ben jártuk be Új-Zéland déli szigetét egy tizenkét napos motoros túrán. Sok helyen jártam a világon azt megelőzően, de a mai napig a déli szigetet tartom a legszebbnek, amit valaha láttam. Egyszerűen döbbenet szép tájakon haladtunk át és az egyetlen problémám az volt, hogy mivel én szerveztem a túrát, mi egy mikrobusszal vittük a csomagokat, amíg a többiek tíz Harley-Davidson motorral robogtak előttünk a kanyargós hegyi utakon, majd a síkságon át. Easy rider... ;-)

Képek, zenés diaporáma és útvonal itt: www.izoominphotography.com/photos-new-zealand.html

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 14:23:41

@Robert Noel Danahi: az általad is idézett "de ez nem Európa, itt sok minden másképp működik" mondatrészben mi nem volt világos?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 14:24:45

@pappito:

Na és a helyi árak is magasak jellemzően. Ismerős mesélte, hogy Mikronéziában drágább volt, mint Hawaiiban.

Robert N. Danahi 2013.05.27. 14:25:46

@Kovermadar: mert hát ez ilyen könnyű ugyebár ...az elefántcsonttoronyban élő libsik meg majd béketüntetést szerveznek az ablakod alá!

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 14:26:34

@Thor vagyok: A pink lady is nagyon finom, de van még pár ami nagyon jó, a Jazz, a Lemonade, a Pacific rose... isteni az alma, van kb 8 féle a zöldségesnél.

Gerry. 2013.05.27. 14:28:16

A szerzo teljesen es totalisan felreerti mi a problema a multikulturalizmussal; elarulom, nem az, hogy szorgalmasan dolgozo indiai es kinai csaladok barbequzgatnak a parkokban. Es nem is az, amin az emberek neha morognak, hogy hulye akcentusu kinai nem tud vezetni, vagy hogy a metekversenyeket letaroljak a kinai es indiai diakok. Nem, a problema az hogy a rendszerben nincs olyan, hogy 'rossz' kulturalis vagy vallasi beidegzodes, mindenki egyenlo kulturalis ertekeket tesz hozza a szep nagy egeszhez. Aztan ha teged megkesel a tobbszaz, jellemzoen munkanelkuli, tanulatlan fiatalkoru feketekbol allo banda egyike, akiknek kulturalis hattereben a ferfi agresszio elokelo helyet tolt be, akkor ez volt az o kulturalis hozzajarulasuk a rendszerhez. A shariat kovetelo muszlimoke meg egy masik.

Elarulom: nem szorgosan dolgozo tavol-keletiek masod vagy harmadgeneracios gyerekei gyujtogatnak a sved utcakon mar bo egy hete. (Az integracio hianyaert persze a nyugati kormanyok is igencsak felelosek, azonban azt is latni kell, hogy amikor volt is kormanyzati szandek a problema lokalizalasara es kezelesere, az elmult evtizedekben a 'multikulri' eszmelyere hivatkozva ezeket is pillanatok alatt leepitettek, mondvan nincs is problema, mirol beszeltek? Nincs kulonbseg, mindenki egyenlo, micsoda bizarr felvetes, hogy vannak problemak?!.) Azoknak az elsopro resze, akik idegrangast kapnak a 'multikulti' szo hallatan abszolute nem rasszista, sot. A rasszizmus egy masik agybaj, ami a kerdeskortol teljesen kulonallo.

Az persze egy masik kerdes, hogy aki meg meri emliteni, hogy a kedves bevandorlok egyes reszei integralodni sem akarnak, a "Romaban elj ugy mint a romaiak" mondast harsanyan kirohogik es harmadik vilabeli elvek szerint elnek befogado orszagukban, es ez talan nagyon nem jo, nos, a kritikusokat altalaban lerasszistazzak, es elmondjak mindennek. Hiszen nincssen jo kultura, rossz kultura, csak "mas kultura" (erre irta Tota W Arpad par eve, hogy napjainkban ha egy kozepkori maja csalad koltozne az embe szomszedsagaba, akik dolgozni nem tul szorgalmasan dolgoznanak viszont parhetente embervadaszatot rendeznenek, hogy tudjanak aldozatot bemutatni az isteneiknek, akkor az ez ellen felszolalokra, mondvan nem szep dolog emberek szivet kivagni, rogton rasutnek, hogy rasszista allatok, akik nem tisztelik egy masik kultura csodas szokasait.)

Erdekes, a posztolo is megemliti az “ingyenelo” polinezeiaak problemajat, meg halkan megjegyzem, a maorik Uj Zeland lakossaganak 14.6%-at adtak 2006-ban, ellenben 2012-ben a bortonokben az eliteltek 51.3%-a volt maori. Nyilvan ennek millionyi oka van, amiknek egy reszeert bizonyara a feher ember is felelos, azonban halkan megjegyzem, Azsiaiak a lakossag 9.2%-at adtak het eve, es a raboknak csupan 2.8%-at. Megkockaztatom, picit elteroek a kulturalis szokasaik…

Robert N. Danahi 2013.05.27. 14:28:26

@pappito: Jól van papító, azért a véleményemet leírhatom, ugye megengeded?
"maxval, a gondolkodni próbáló birca ·
Könnyű az olyan multikulturalizmus, ahol nincsenek nagy különbségek az emberek között. " -ennyi

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 14:29:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: bezony, ami pl akkor mókás amikor a Cook szigeteken a saját NZ dollároddal fizetnél és ugyanaz a kóla, amit NZ-ről hoznak amúgy annyiért van amennyiért itt egy rekeszt kapsz :)

pedig van Cook szigeti pénz, szeretnek abban visszaadni :) és nem érvényes az NZ jogsid ott, kell csinálni helyit, az is egy kis pénz

Robert N. Danahi 2013.05.27. 14:29:22

@Gerry.: ugyanezt akartam én is írni, csak lusta voltam pötyögni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 14:34:22

@Robert Noel Danahi:
Nem egyszerű. Sajnos a szellem ki lett eresztve a palackból.
Valahogy azt kellene elérni, hogy a szellem önként távozzon, mert belátta, hogy itt bizony nincsen már rá szükség.

Az elején még talán egyszerű: menekültstátusszal is 5 év az állampolgárság. Ha az 5 év alatt bármi disznóságot csinál valaki, egyből ki kell toloncolni.
Az állampolgárokkal már nem lehet semmit sem csinálni, maximum nem alanyi jogon adni a segélyt, hanem munkához vagy közmunkához kötni. Családi pótlékot alapból elvenném, mert csak (de ez az én hülyeségem).

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 14:34:47

@Gerry.: "szerzo teljesen es totalisan felreerti mi a problema a multikulturalizmussal"

frászt, a szerző egyszerűen nem írt az európai multikultiról, arról írt, hgoy itt mi van. Gyengébbek kedvéért külön odaírtam, hogy ez nem európa, az ottani fejjel gondolkodás itt sokszor nem működik, ez itt _más_.

Nem gyökeresen, mint egy tamil faluban vagy egy perui hegyi településen lenne, de más. Úgyhogy a svéd gyújtogatókat kurvára nem lehet iderángatni. (pláne kiélni azt, hgoy máshol lerasszistáztak valamiért, mi köze ennek NZ-hez?)

james80 (törölt) 2013.05.27. 14:37:41

@pappito: Egykoron harcosok voltak c film ezek szerint nincs olyan messze a valóságtól?

Robert N. Danahi 2013.05.27. 14:38:49

@Kovermadar: szép gondolatok, de most olvastam egy magyarországi önkormányzati határozatot, amiben azt taglalták, hogy (például Debrecenben) az országban létrehozott menekülttáborokban elhelyezett hátrányos helyzetűekre az uniótól a magyar kormány fejkvótát kap. Ergó a vezetésnek mondhatni megéri idecsődíteni őket. És ez még semmi: Az ingyenes lakhatás, étkeztetés mellett ruhákat, tanulási lehetőséget biztosítanak nekik + 34 ezer nettó forintot hetente!!!! Ez havi szinten kb. 136 ezer forint - nettóba. * Apró betűsként megemlítem, hogy kelet-mo-on az átlagkereset nettó 90-120 között van.
Ez a kis magyar multikulti - amúgy ue. van európa többi országában is

zopilote 2013.05.27. 14:40:03

A szaraz hidegben - 15C homersekleten meg nem kell kesztyut viselni, ellenben nedves
hideg eseteben +2C - ban mar kell. Ez a kulonbseg meg van Calgary es Toronto viszony-
lataban.
Egyik legnagyobb uj - zelandi mult ceg a Fletcher Challenge Corp volt a 80' - as, 90' -es
evekben. British Columbia hatalmas erdeinek nagy hanyadat ok leaseltek.
Dolgoztam uj - zelandi feherekkel es maoriakkal Kanadaban, Mexikoban, az egyik legszi-
vosabb, legerosebb es legvidamabb melosok, akikkel valaha is talalkoztam (csak a " kiwi "
angolot itt Kanadaban nagyon nehez megerteni) :) Nagyon be tudnak rugni, es olyankor esz-
meletlen dolgokat produkalnak: pl. helikopterezes es pingvinezes.
A kiwik csak egy sportot ismernek, az pedig a rugby. Orakig el tudnak beszelgetni rola egy-
mas kozott.
Sajnos mennem kell, varnak a " gyapotfoldek" :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 14:41:55

@Gerry.:
Ebben egyetértünk.

Mióta itt vagyok, pontosan azt az elvet követem, amit leírtál (Rómában, rómaiként). Azzal a kitétellel, hogy halat nem eszem, de ez még talán bocsánatos bűn*

*) Érdekes, hogy eddig két alkalommal mondták rám, hogy "jävla invandrare":
- amikor egy céges mulatságon rákkal kínált egy idősebb fickó én pedig mondtam, hogy nem szeretem... :)
- amikor zsinórban vertem el a svédeket kártyázás közben az ebédszünetben :)

Egyik sem volt komoly.

2013.05.27. 14:42:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Megeloztel, en is meg akartam irni! Vegre megtudtuk mire var Niki. Egyebkent nem kell ehhez sok ido, roviden osszefoglalom itt:

Otevesen kikerultem Cambridge-be osztondijjal, 3 ev alatt elvegeztem mernoki + IT + kozgazdasagi B.Sc.-t es M.Sc., ezutan PhD kovetkezett a Harvardon. Tizevesen alapitottam az elso vallalatomat, kozben hobbibol nyelveket tanultam es most het nyelven beszelek folyekonyan. Sikeres uzleti karrierem mellett (miutan nehany jelentos talalmanyt is szabadalmaztattam) pilotanak tanultam, es fantasztikus karriert epitettem mint pilota, mikozben masodallasban tovabbra is nemzetkozi uzletlancom CEO-jakent mukodtem. Bejartam a vilagot, kozben rajottem hogy mindenutt jo de a legjobb otthon. Most a magyar tanyavilagbol iranyitom, 'remotely', az altalam teremtett business empire-t, szabadidomben pedig a Hataratkelo blogon teszem helyukre a muveletlen luzereket akik oda irogatnak.

The End.

Gerry. 2013.05.27. 14:44:04

@pappito: Ez mas, es semmi koze ahhoz, mi a problem a multikulruzalizmussal Europaban? Erdekes, hm, erre irtam peldanak bortonstatisztikakat, (ami, es most meglepo de kikereshetek foglalkoztatasiakat, vagy oktatasbelieket, netan allami segelyben reszesulok aranyait is...bar tudom, mindezeknek semmi koze sincs ahhoz, mi megy Atlantiszban..ize, Uj Zelandon. Nyilvan, meg atfedesek sincsenek.

(Komolyan nem tudom az ilyen esetekben egyszeru szovegertelmezesi problemarol van szo, avagy egy tudatos dontes hogy valaki nem akarja megerteni a szoveget, mert az o szent hite ez. Amen.)

Gerry. 2013.05.27. 14:47:00

@Mirjam2: Csak erdeklodeskeppen, melyik college tagja voltal Cambridge-en?

Szt Elvíz 2013.05.27. 14:48:13

@BoGyesz: Gyönyörűek a képek, irigyellek titeket!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 14:48:25

@Mirjam2:
Én is valami ilyesmire gondoltam.

Vajon ez véletlen lehet?

Gerry. 2013.05.27. 14:48:59

@Gerry.: Ignore, a hozzaszolas elso szavat nem olvastam el - a tobbi, a "mernoki + IT + kozgazdasagi B.Sc.-t es M.Sc" kb megvalosithatatlan kombo kivetelevel hihetoen tunt :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 14:50:41

@Mirjam2:

S valamiféle jótékonysági tevékenységre nem maradt idő??? Ez így nem jó. Legalább valami olyan legyen benne, hogy minden évben elutazol 2 hétre Közép-Afrikába, ahol mint önkéntes egy globális melegedés által halmozottan veszélyeztetett árva csimpánzok rezervátumában dolgozol. Így próbálod visszaadni az emberiségnek azt amit kaptál. Meg kell ez a két hét, mert így jöttél rá, hogy sokkal érdekesebb a szarban ülve csimpánzt csutakolni, mint a fúlextrás villádban élvezni a milliárdokat.

Zka77 2013.05.27. 14:50:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: sose tudom eldönteni, hogy az ilyen kommentjeid poénok, vagy komolyak.

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 14:52:33

@james80: egykoron harcosok voltunk, és nincs túl messze a valóságtól

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 14:55:42

@Gerry.: én ebben élek, te meg azt hiszel amit akarsz

M. Péter 2013.05.27. 14:56:48

@Mirjam2: Cambridge-ben nincs BSc, csak BA. Le vagy leplezve. :)

olvaso_sg 2013.05.27. 14:58:26

@pappito: en most voltam a hosszuhetvegen bruneiben, ugyanez a sztori a penzzel. elfogadjak az sgdt de brunei dollarban adnak vissza. csak annyi a szopo hogy ott az egydollaros papir itt meg erme ugyhogy hiaba hoztam vissza a kutyanak se kell:/

Gerry. 2013.05.27. 14:59:45

@pappito: En alapvetoen statisztikaknak hiszek. Es teljesen igazad van, nyilvan egy hazi es egy varacskosdiszno kozott sincs semmifele hasonlosag, rokonsag - olyan tavol elnek egymastol, elvegre. Kristalytiszta logika, valoban kar is lenne vitatkozni ezen :)

2013.05.27. 15:01:00

@M. Péter: Lebuktam mint a gyongyhalasz! :) Mondjak ezt meg igy Magyarorszagon?

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.27. 15:04:22

@Gerry.: te mennyit valósítottál már meg?
Olvastam valamelyik blogon régebben, hogy egy kiemelkedő amerikai egyetemen vagy most jelenleg.

2013.05.27. 15:04:38

@Gerry.: Nagyon excluziv college volt, igazabol titkos, nem arulhatok el tobb reszletet! Csak a legjobbakat vettek fel, egy titkos tanacs iranyitja, minimum 187 pontos IQ kell hogy bekeruljel, es az egyik feltetel hogy nagyon gyorsan kell tudni hullahopp-karikazni.

2013.05.27. 15:07:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem engem nem erdekelnek a luzerek, meg a csimpanzok. Engem csak a winner-ek erdekelnek. A csimpanzok nyilvanvaloan luzerek, a homo sapiens lehagyta oket fejlodesben. Felolem mind megdogolhet, en itt elek a hightech tanyamon es a legujabb iPad-rol osztom az eszt.

Gerry. 2013.05.27. 15:12:09

@Tökfőzelék: Remelem, hogy ha jol haladok es ratermettsegemet elismerik, hamarosan krumplit is suthetek! Bar elvezem a takaritas kihivasait, azert a krumplisutesben latom az igazi potencialt. Meg a hussutes..de az mar elerhetetlen magassagokban van...bar ki tudja, talan egy nap...

2013.05.27. 15:12:39

@Gerry.: Azer' ez nem semmi. Egy igazi Cambridge graduate-ot tevesztettem meg egeszen ket masodpercig. Megy ez nekem, legkozelebb irok egy egesz fake posztot, hadd oruljon Niki Laura :)

2013.05.27. 15:14:07

@Gerry.: Krumplisutes? Valami azt sugja hogy kamuzol...

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.27. 15:17:45

@Gerry.: komolyan kérdeztem, nem a piszkálás miatt
amúgy meg szerinted tényleg olyan fontosak a rangsorok, mint ahogy az propagálod a különböző blogokon (látni a nevedből, hogy hová mit írtál)
korábban ismerősöm évfolyamtársa mesélte, hogy LSE-re felvették mesterképzésre, de a felvételi csak egy írott dolgozat volt, amit otthon kellett megírni... ehhez képest istenítik az LSE-t a különböző gazdasági rangsorokban
a magyar rangsorokon is istenítik a Corvinust, aztán én annyira nem voltam elégedett a színvonallal, amikor oda jártam, igaz már jó pár éve volt

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.27. 15:18:55

@Tökfőzelék: nem lehet, hogy ez a nagy rangsorolás csak azért van, hogy az angolszászok verjék a mellüket, hogy náluk minden a legjobb?

Gerry. 2013.05.27. 15:20:43

@Mirjam2: "Otevesen kikerultem Cambridge-be osztondijjal, 3 ev alatt elvegeztem mernoki + IT + kozgazdasagi B.Sc.-t es M.Sc., ezutan PhD kovetkezett a Harvardon. Tizevesen alapitottam az elso vallalatomat, kozben hobbibol nyelveket tanultam es most het nyelven beszelek folyekonyan. Sikeres uzleti karrierem mellett (miutan nehany jelentos talalmanyt is szabadalmaztattam) pilotanak tanultam, es fantasztikus karriert epitettem mint pilota, mikozben masodallasban tovabbra is nemzetkozi uzletlancom CEO-jakent mukodtem. Bejartam a vilagot, kozben rajottem hogy mindenutt jo de a legjobb otthon. Most a magyar tanyavilagbol iranyitom, 'remotely', az altalam teremtett business empire-t, szabadidomben pedig a Hataratkelo blogon teszem helyukre a muveletlen luzereket akik oda irogatnak"

Tobb is volt az, mint ket masodperc, ti. csak amikor masodjara, immaron nem csak kulcsszavakat nezve olvastam el a hozzaszolast, esett le, hogy poen. Ti. elsore az elejen az oteves felett elsiklottam, a "mernoki + IT + kozgazdasagi MSc" folott szinten, csak az egyetem nevet szurtam ki, a tobbire meg... konkretan ismerek is embert aki 90%-os pontossaggal ezt csinalta, ezen kulonosebben nem lepodtem meg ;)

ffüttyfürütty 2013.05.27. 15:21:24

@pappito: Ha összefutsz Lacival a megélhetési maorival vedd már rá egy posztra! :D

Gerry. 2013.05.27. 15:26:49

@Tökfőzelék: Nem. Az LSE kozgaz es meg par szempontbol kituno egyetem, bar inkabb europai, mint amerikai szemmel. Vilagranglistakon nem szerepel tul jol, ti. rendkivul fokuszalt (es a kozgaz + tarsai nem realiak, amkkel hihetetlenul fokuszaltan is be lehet kerulni a top 10-be vilagszinten, lasd CalTech.) Azonban kepzeseket, szakagakat vizsgalo (resz)ranglistakon mar igen.

Az, hogy ki mivel jutott be, nagyon relativ - aki bejutottt, az altalaban azt nyilatkozza, hogy konnyu volt, teszt, jelentkezes, meg is voltunk. De hogy mellette mit csinalt (OTDK, publikaciok, stb) az nem derul ki. BA-ra is ugyan ez igaz, az illeto jelentkezik, teszt, netan interju, felveszik, meg penzt is adnak neki. Tok konnyu. Ja, mellette nyert harom diakolimpiat, ez igaz...(Ettol meg termeszetesen lehetseges, hogy az ismerosod ezek egyikevel sem volt felvertezve, minden jelentkezes mas es mas, de altalanossagban ez jellemzo az esetek 95%-ban.)

eagles 2013.05.27. 15:28:09

Lehet,hogy ez is a multikulti része?

www.youtube.com/watch?v=UvvkJrKKYF8

Én azért kurucosan büszke vagyok rájuk.

2013.05.27. 15:50:36

@Gerry.: :) Kerd meg az illetot hogy irjon ide posztot (bar gondolom nem er ra a vilagbirodalom epitese mellett).

2013.05.27. 15:58:07

@Tökfőzelék: Annyit tennek meg hozza ahhoz amit Gerry mondott, hogy egyreszt ha nem kap osztondijat valaki, kemenyen kell fizetni egy mesterkepzesert az LSE-n (nem nezek most utana, de evekkel ezelott gondolkodtam rajta es akkor kb. tizezer font volt), az osztondijra meg kulon kell felvetelizni es nem konnyu megkapni.

Masreszt ha nem jol teljesitesz egy angol egyetemen, alacsony osztalyzatokat fogsz kapni, es konnyen lehet hogy vagy megbuksz vagy alacsony minositesu lesz az okleveled amivel nehezebben kapsz munkat. Tehat az hogy 'konnyen' ajanlottak valakinek egy helyet a kepzesen meg nem jelent semmit. Ki kell tudni fizetni a tandijat + megelhetesi koltsegeket - ezt altalaban akkor vallalja be valaki, ha ugy erzi megeri neki, fog tudni jol fizeto munkat kapni a diplomaval; vagy sikerul meggyoznie a bankot ugyanerrol, igy kolcsont kap -, es meg kell tudni felelni az elvarasoknak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 16:08:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Pont akkora vicc, mint a haverja... az a hogy is híjják... tudod, au i betűs :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 16:19:54

@ffüttyfürütty:

Ilyen volt egyébként Peruban is. Egy magyar mesélte. Elment Cuzcóba, ott valami kecsua hagyományőrző-turistaátverő akármit nézett meg. Volt ott egy bölcs kecsua indián, ő számolta a pénzt. Magyar emberke egyszer csak furcsa hangokat hall: a kecsua törzsfő magyarul számol! Aztán kiderült: 56-os menekült Budapestről, aki végül Peruban kötött ki és ott az idegenforgalomban helyezkedett el. Éppen indián hagyományőrzőként dolgozott.

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.27. 16:20:29

@Mirjam2: hiába van már egy diplomám és jó pár év releváns munkatapasztalatom, akkor is még vágynék egy nyugat-eui vagy amerikai msc-re/mba-re
igazából azt nem tudom eldönteni, hogy jó-e nekem most itt német nyelvterületen vagy dobbanjak angol nyelvterületre a kisebb elvonás és kevesebb szolidaritás miatt (így több marad nekem, nem kell mindenki segélyeznem)
egyelőre emberi tényező nem játszik szerepet a döntésemben

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 16:21:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ez csak nézőpont kérdése. Nem fogsz tudni meggyőzni arról, hogy a te képzelt félelmeidtől én is félni kezdjek.

Kérdezek: szerinted a sátán meleg?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 16:26:11

@Kovermadar:

Régóta nem célom a hittérítés. A hithez egyéni út kell.

Sátán meleg? Lehet hideg is, meleg is, mindegy. A Pokol alapvetően meleg az elképzelésekbeb, de valójában a Pokol egy jelkép, nem tényleges fizikai hely, azaz nem értelmes hidegnek vagy melegnek tekinteni.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.27. 16:30:07

@pappito: a mostohább klímájú, nagyon alacsony népsűrűségű déli szigeten ez sokkal kevésbé jellemző, míg az északi szigeten (a fővárosban

egy ket szoba mit jelent a mostoha klima itt.. koszi

eagles 2013.05.27. 16:36:20

@Kovermadar:

Indultak itthon a csillag születikben is (az igazat megvallva nem tudom ez milyen műsor, mert soha nem nézek tv.-t), de nem kellettek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 16:38:56

@Quercus58:
Erdekes dolog, hogy akik Mo-n nem kellenes, sok esetben kulfoldon sokra viszik.
Vajon miert?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 16:39:27

@Gerry.: szerintem pappito kb. az erti multikulti alatt, amit en is. Tobb kultura, mindenfele bevandorlo kepes kozos egyuttelesre. Europaban a multikulti, fokepp Magyarorszagon szitokszo, egyet jelent azzal, hogy mindenfele rosszarcu afriakaiak, (ny-Europabana kelet-europaiak) , arabok, azsiak , akik az alapveto illemet sem ismerik, keptelenek egyuttelni.

Az, hogy pappito nem abban az ertelemben hasznalta a multikultit, amit te megszoktal, nem eppen az o hibaja.

eagles 2013.05.27. 17:00:10

@Kovermadar:

Magyarországon az nem számít, hogy miben vagy tehetséges, miben vagy kiemelkedő. Az számít,ki áll mögötted. Kinek az oldalvizein evezel, kinek vagy a csicskása. Lehetsz bármilyen okos,tehetséges, egy adott területen bármennyire kiemelkedő, ha nincs patrónusod, esélyed sincs. Itt mindig az éppen aktuális hatalomhoz, ill. a maffiacsaládok helytartóihoz, pribékjeihez kell dörgölődni, ha el akarsz érni valamit. A kutyát nem érdekli, hogy egy idióta vagy, ha gátlástalanul kiszolgálod őket.

Ha még nem unod:

www.noltv.hu/video/4972.html

2013.05.27. 17:02:35

@Tökfőzelék: Hat te tudod, az biztos hogy a nemet gazdasag jelenleg sokkal jobb helyzetben van mint az angol, es ugy tudom Nemetorszagban az oktatas + megelhetes olcsobb (ugyanakkor nem biztos hogy az oktatas rosszabb vagy kevesbe elismert, sot).

montroyal ( CAN qc) 2013.05.27. 17:25:53

@montroyal: koszi mar odaertem a commentekbe..

Shanarey 2013.05.27. 17:32:24

Simán belekötök, rövid.
:-)

Szimpatikus hely, talán egyszer eljutok oda, de csak mint turista.

Shanarey 2013.05.27. 17:33:51

@NIKI LAURA:
Őrült ázsiai sofőrök hol szerepeltek ebben posztban?

Shanarey 2013.05.27. 17:39:07

@Kovermadar:
A rendőrt aki lelőtt, még ki is tüntetik, mert veszélyes voltál a közösségre.
:-)

Thor vagyok 2013.05.27. 17:41:40

@pappito: "Úgyhogy a svéd gyújtogatókat kurvára nem lehet iderángatni. (pláne kiélni azt, hgoy máshol lerasszistáztak valamiért, mi köze ennek NZ-hez?)"

azt hiszem, ezt a köv mondatod miatt (legalábbis én erre idézném, hogy nem ilyen egyszerű mindenhol):

"A mulitkulti áldásos következménye, hogy a gyerek olyan közegben nő fel, ahol a bőrszín a kutyát se érdekli, neki már most természetes, hogy macedón, filippinó, fiji, dél-afrikai és pakisztáni osztálytársa is van, ezért felnőtt korban kisebb eséllyel fog ostoba előítéleteket hurcolni a fejében."

Ez elég kritikusnak hangzott, mintha máshol a világon azért lennének az embereknek előítéletei, amik természetesen ostobaságok, mert nem így nőttek fel.

Mrsmihaly 2013.05.27. 17:42:29

@Réka ‎: igy igaz. Svedorszagban azert megy a hözönges most, mert 1 idiota macsetaval tamadt az emberekre az utcan. A rendörseg probalta megallitani, de nem volt hajlando megadni magat, helyette a rendörökre tamadt. Igy ralöttek. Persze a hözöngök mindig talalnak valaki okot, hogy zavargasokat robbantsanak ki. Miert nem csinaljak ezt Daniaban? Ha valamelyik bevandorlo buntenyt követ el, a csaladjaval egyutt kiutasitjak Daniabol. Igy a szulök is ravannak kenyszerulve, hogy gyerekeiket neveljek, ne csak a moszkeba jarjanak. Na ezt kene Svedorszagban is bevezetni, nem kene annyira dedelgetni a sok Somaliai es arab bevandorlokat. ITT is lenne akkor nyugalom. Elitelek minden garazdasagot!

2013.05.27. 17:57:31

@Kovermadar: Emlékszel, valamikor azt mondták, hogy csak a "magyarok nyilaitól ments meg minket, Uram!". Nyíl nincsen, de van helyette szardobálás. :)

Gerry. 2013.05.27. 18:05:18

@Mirjam2: De, a nemet oktatas (legalabbis a felsooktatas) sokkal kevesbe elismert mint a brit. A harom nagy vilagranglistan a legjobb brit helyezes a 2. hely (Cambridge a QS-en - az ARWU-n 5. a TIMES listajan 7-ik), a legjobb nemet helyzes az 50-ik hely kornyeken van, ez Munchen. Ennnek szamos oka van, az egyik hogy egeszen a kozelmultig, Nemetorszagban az a koncepcio uralkodott, hogy legyen sok "jo" egyetem, kiemelt, magasan tamogatott kozpontok nelkul - par eve valtoztattak ezen gyokeresen, tizenpar egyetemet kiemelve, amikbe elkezdtek nagymertekben nyomatni a penzt. A masik, hogy penzugyileg az europai egyetemek, Cambridge-t es Oxfordto leszamitva labdaba sem tudnak rugni az amerikaiak mellett; az eves operativ koltseguk is joval kissebb, es az egyetemi alapitvanyok a kontientalis egyetemeknel gyakorlatilag teljesen hianyoznak; ez meg nemileg olyan mintha csak a fizetesedbol elnel, megtakaritasod a szamladon nulla lenne, es kulon ingosagaid sem lennenek. harmadreszt, es ez az elozoektol nem fuggetlen, sztarprofesszorokat is nehezebb nemet egyetemekhez csabitani, ti ugye fizetes, plussz szolgaltatasok a fizetesen felul (lakhatas, stb) nem jonnek ki jol egy amerikai osszehasonlitasbol. Tovabba Europaban maganegyetemek alig vannak - a legendarium szerint Tocqueville amikor 1830 korul meglatogata Oxfordot elhult amikor elmondtak neki mi hatalmas vagyona van az egyetemnek es az egyetemi collegeknek, attol meg plane sokkot kapott amikor megtudta, hogy mindezek nem allami, hanem maganintezmenyek; nem sok minden valtozott az elmult 180 evben e teren.

tildy:) : En ezt ertem is, pusztan arra utaltam, hogy azert aggaszto jelensegek es hasonlo tendenciak megfigyelhetoek Uj Zelandon is - amire a valasz az volt, hogy nem, hasonlosagok sincsenek....ennek kijelentese eros szemeszeti problemarol tanuskodik.

eagles 2013.05.27. 18:07:08

Rasszizmus az, amikor egy magyarokból,és lengyelekből álló migráns csoport szétveri fél Párizst, vagy Londont, vagy Stockholmot, és a hatóságok ezt szó nélkül tűrik. Majd amikor ugyanezt afrikai migránsok, vagy azok leszármazottjai teszik, azt keményen megtorolják.
Csak, hogy Én még nem hallottam, hogy magyarok, vágy más kelet-európai népek fiai ilyet elkövettek volna. Ők egyszerűen hazamennek, ha nem találják meg a számításaikat.

tanato 2013.05.27. 18:25:40

@tanato: Na a másodikik az idevágó,az első félrement.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 18:28:28

@Shanarey:
Maximálisan egyetértek.
Ha választani kell, inkább a legkisebb bűnt elkövetőt lőjjék le, mint egy ártatlan ember ellen kövessék el ugyan azt a legkisebb bűnt.

Engem sosem akartak bántani a rend őre. Sem itt, sem Mo-n, sem sehol...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.27. 18:45:02

@tanato: Osztrákok? Ugyan, hagyd már. Ott nem játszanak a multik ultit. NZ, az már döfi.

abaya-oman 2013.05.27. 18:58:06

Bar az idegen gyulolet nem jelentos, azert szerintem a felszin alatt szamit, kinek a csaladja mennyi ideje el a "Hosszu Feher Felho" orszagaban.
A hagyomanyos uj-zelandi csaladban a gyerek-szulo kapcsolat kicsit masabb, mint otthon. Gyerekkent a szulok baratai Mr es Mrs Smith, de ugy a gyerek 15-16 eves kora korul atvaltanak John-na es Sharon-na. Kb ebben a korban kezdodik, hogy a szulok elkezdik athelyezni a gyerekre a dontesek felelosseget. A mai 40-esek kozott meg sok van, aki 15 evesen fejezte be az iskolat, mert a szulei addig voltak hajlandoak tanittatni. Ez tobbnyire kitolodott 18 eves korra. De ha a gyerek ott akarja hagyni az iskolat a szulei nem fognak sirva konyorogni, hogy ne tegye tonkre az eletet. A valasz kb: Rendben van fiam, de akkor tobbet tolunk penzt nem kapsz.
Ott egyaltalan nem el "a gyerekert mindent" szemlelet, mint itthon. A tobbseg peldaul nem a szulok penzen tanul tovabb. Az egyetemistak tobbsege elkoltozik otthonrol, tanulmanyi kolcsont vesz fel es el ahogy tud. Es ez nem csak azokra ervenyes, akiknek a szulei nem kepesek fizetni az egyetemet. Ma is eros a "pioneer" szemlelet, vagyis hogy egyedul kell boldogulnod. Legtobb diak dolgozik, mert a tanulmanyi kolcsonbol nem lehet valami kenyelmesen elni.
Igaz van nemi enyhules ebben a szemleletben, vannak diakok akik otthon elnek az egyetem alatt, de tobbseguk hozzajarul a haztartas koltsegeihez. Volt olyan (nagyon jomodu) ismerosunk, akinek a gyerekei az otthon lakas fejeben vallaltak a haz takaritasat. A szulok ugy gondoltak, hogy megalazo lenne a gyereknek, ha ingyen lakna a hazukban.
Bar Aucklandban rengeteg a bevandorlo, a kisebb varosokra ez kevesbe jellemzo. Es ott jobban szamit, mikor is erkeztek valakinek az osei az orszagba.

abaya-oman 2013.05.27. 19:12:03

@pappito: Uj-Zelandon a nev nem mindig szamit. Tanitottam Bismark-ot, Reginat es meg sok mas furcsa nevu gyereket. Amugy volt egy-ket magyar az 50-es evekben aki ismert volt a maorik kozott, onnan is johetett a nev..

Az 56-os es az ujonnan erkezett magyarok kozott nem olyan regen meg volt keveredes, foleg a Magyar Klub-on keresztul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 19:20:25

@pappito: hogyne szamitana mit hiszek
sot ami szerinted teny az meg attol tuti nem teny
csaxolok
de en orulok, hogy erzed magad ott
en meg itt
ilyen egyszeru ez

Grafogirl 2013.05.27. 19:21:02

@pappito: Azokban az országokban, ahol a lakosság jelentős része bevándorló, ugye a szülők, nagyszülők, dédszülők bevándorlókként érkeztek az országba, sokkal egyszerűbb barátkozni és sokkal élfogadóbbak a lakosok az újonnan érkezőkkel. És tényleg nem lehet európaiasan gondolkodni. Dél-Amerikában is hasonló a helyzet a legtöbb ország 1-200 éves, a többség alapvetően bevándorlók leszármazottai. Ha valaki már itt született pl. Chilében az már chilei, még akkor is ha tudjuk h. apu-anyu is perui. Nem bonyolítják túl a dolgokat :) és senki sem kezdi el bizonygatni, hogy de te amúgy perui vagy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 19:22:53

@Quercus58: ez minket orommel tolt el, mar majdnem utaltam 1 millio dollart, hogy koltozz ide
de ha nem nem...

eagles 2013.05.27. 19:29:42

@hagyma:

Nem bánom. Utald az 1 millát és költözök. Persze duzzogva.

2013.05.27. 19:35:56

@tanato: Akinek van/volt egy kis sütnivalója, az már évek óta ingázik, és itt költi el az eurót...

2013.05.27. 19:36:41

@tanato: Amúgy ilyenkor sajnálom, hogy a német tudásom hagytam kárba veszni és persze azt is, hogy nem ny-mo.-n lakok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 19:52:22

@Quercus58: sorry, lecsusztal a kommentedet olvasva odaadtam Marynek, mennyen el vasarolni
a sor is elfogyott, a kenyer is
meg kell par aprosag

2013.05.27. 19:55:36

@Gerry.: Teljesen igazad van hogy a nemet egyetemek nem ernek el magas helyezeseket a ranglistakon, de mas szempontok is vannak, pl. ha Nemetorszagban akarsz dolgozni, a nemetek ugy tudom nem szivesen ismernek el papirokat kulfoldi egyetemekrol, meg a legjobbakrol sem, inkabb a hazai diplomakat preferaljak (meg azt hogy nemet legyen az oktatas nyelve, mivel ez bizonyitja nekik hogy a jelolt folyekonyan beszel nemetul). Persze ha nemzetkozi karriert akar epiteni valaki, akkor egyertelmuen Angliaban, Amerikaban erdemes tanulni olyan egyetemen amik elokelo helyen szerepelnek a ranglistakon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 19:57:18

amugy en nagyon komolyan foglalkoztam az ausztral vagy ujzelandi letelepedessel
a fo celpont az USA volt ugyan, csak hat ide rendezetten kijutni nem egyszeru
mar szereztem be nyomtatvanyokat stb. a letelepedeshez
biztos ott is megtalaltam volna a boldogulasomat, de orulok, hogy megis amellett dontottem, hogy ide jovok
majd nyugdijas koromban elrepulunk oda es szetnezunk:)

eagles 2013.05.27. 19:59:10

@hagyma:

OK. Kezd el megint gyűjtögetni, aztán ha meglesz, szólj. Én tudok várni.

2013.05.27. 20:04:59

@abaya-oman: Ez erdekes, barcsak Angliaban is igy lenne. Nagyon nem szimpatikus nekem a mostani huszoneves kozeposztalybeli angol generacio akiket hosszu evekig a szulok tartanak el, mikozben ok teljesen onallotlanok es semmi felelosseget nem vallalnak. Nem artana egy uj kivandorlasi hullam a gyarmatokra... Mellesleg neked igen mozgalmas az eletutad, ezek szerint Uj-Zelandon is eltel?

nyuszigonosz 2013.05.27. 20:07:09

@Philosoraptor: Gondolom nem vagy még száz éves, így szerintem porold le a német tudásodat, és tanulj még hozzá.
Ny-Mo egy nagyon szép hely, de szerintem nem csak az lehet egy esetleges kiindulópont.

nyuszigonosz 2013.05.27. 20:08:11

@Quercus58: @hagyma: Ahol dollármilliókkal dobálódzás van, ott én is beállok a várakozók sorába. :DDDD

abaya-oman 2013.05.27. 20:12:50

@Mirjam2: Igen:-) A ferjem uj-zelandi.

Azert nekem kicsit fura volt, mikor egyszer a ferjem szuleivel es a barataikkal plusz azok lanyaval kirandulni voltunk. Anyuka mellekesen megjegyezte, mikor indultunk valahova, ahova a belepo sokba kerult, hogy a lanya nem jon, "nem engedheti meg maganak". Az atlag magyar csaladban anyuka kifizetne a belepot. Annyira nem volt eget vero osszeg.

2013.05.27. 20:26:36

Most olvastam ez a cikket: mno.hu/belfold/gyorsulo-kivandorlast-mer-a-ksh-1162466

'A második adatfelvételnél közvetlenül a külföldön élőktől gyűjtenek majd adatot e-mailes és telefonos kérdőív segítségével külföldre költözésük okáról, a külföldön szerzett tapasztalataikról és hazatérési szándékukról. A KSH hangsúlyozta, a felmérés sikeréhez az szükséges, hogy azok a külföldön élők, akikhez hozzátartozóik elérhetőséget adtak meg, készek legyenek válaszolni a vizsgálati kérdésekre, illetve azokból a háztartásokból, ahol a kérdezők úgynevezett SEEMIG válaszadói kártyát hagytak, a kártyák eljussanak a külföldön élőkhöz, és ők regisztráljanak a megadott kutatási honlapon.'

Csak en vagyok paranoid, vagy ez tenyleg ugy nez ki mint ha a kulfoldon elo magyarok utan 'nyomoznanak'?

2013.05.27. 20:30:52

@abaya-oman: Nekem szemely szerint szimpatikus ez a szuloi hozzaallas. Azt veszem eszre itt Londonban hogy sok fiatalnak fogalma sincs a penz ertekerol. Magyarorszagon nem tudom mi a helyzet mivel mar regen nem ott elek.

Akkor te Angliaban eltel, aztan Uj-Zelandon es most a Kozel-Keleten? Igazi Hataratkelo, sot hatarokon atkelo :)

abaya-oman 2013.05.27. 20:33:02

@Mirjam2: De eltem Nemetorszagban es Kozep-Azsiaban is:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 20:34:35

@Mirjam2:

Ezek vicces felmérési módszerek. Évekkel ezelőtt valami hasonlóan okos szociológus csapat jött fiam iskolájába. Felmérést készítettek a drogozásról. Módszer? Megkérdezték egy papírlapon a gyerekeket. Persze minden gyerek rögtön átérezte az abszurd helyzetet, így mindenki kivétel nélkül azt írta, hogy kisgyerek kora óta drogozik, már áttért a heroinra és boltokból lop, hogy meg tudja venni az anyagot.

Aztán fél év múlva meg is jelent egy elemzés, mely sötét színekben festette le Budapest VI: ker. iskoláiban a droghelyzetet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 20:36:40

@Grafogirl:

Azért ez nem igaz mindegyik országra. Vannak fehér államok, ahol mindenki (szinte) európaiak leszármazottja, de vannak indián államok is, ahol a fehér csak a felső réteg.

eagles 2013.05.27. 20:38:32

@Mirjam2:

Nem vagy paranoiás. Egy salátatörvényben most akarnak házkutatási jogot adni a GYEMSZI.-nek (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet)
És ez nem vicc.

tucano 2013.05.27. 20:44:37

@pappito: először is tökjó volt a poszt, másrészt buliztam egyszer egy maori tánccsoporttal, mit ne mondjak nem féltem a dizsiben:)

abaya-oman 2013.05.27. 20:45:54

@Mirjam2: Szerintem jo valahol megtalalni az egyensulyt. Nem kell mindent a gyerek ala tolni, de ha segitenek a tandij fizeteseben azert az meg nem feltetlenul kenyeztetes. A mostani 30-40-es generacio egy jelentos resze keptelen hazat venni, mert ugy eladosodtak mig tanultak. Elveszett az uj-zelandi negyszogolnyi alom, a sajat haz. Sokat cikkeznek rola, hogy a tehetsegesebbje elvandorol Ausztraliaba, Angliaba stb mert nem tudnak otthon boldogulni.

Ha a szulok kicsit tamogattak volna a gyerekeiket, mindenkinek jobb lett volna. Persze az a generacio meg ingyen tanult, a nagy bevandorlo hullam elott meg olcson vett hazat es most nem ertik, a gyerekeik miert vandorolnak el. Magyarorszag problemaja nem egyedulallo.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.27. 20:48:57

@nyuszigonosz: @Quercus58:

lehet hogy en tudok segiteni .. en most kezdtem el gyujtogetni a 2. millio $ -omat...

ugyanis az elso az nem sikerult tehat lemondtam rolla es folytatom a masodikkal

2013.05.27. 20:50:59

@abaya-oman: Hat nem tudom Angliaban megoldodik-e a problemajuk, mert itt, legalabbis Londonban, nemhogy hazat venni nem tud a legtobb fiatal, de mar szobat berelni sem, ezert laknak sokan a szuleikkel. Az angol fiatalok kozul is sokan Ausztraliaba vandorolnak, ugy tunik ott meg mindig sokkal jobban mukodik a gazdasag mint itt.

abaya-oman 2013.05.27. 20:53:32

@Mirjam2: Angliaba csak a legmagasabban kepzettek mennek. Akikrol mi tudunk nagyon jol keresnek es elnek.

2013.05.27. 20:55:56

@abaya-oman: 'ha segitenek a tandij fizeteseben azert az meg nem feltetlenul kenyeztetes.'

Ezt nem tudom megitelni mert nem tudom mennyi a tandij Uj-Zelandon, de itt minimum hatezer font evente, tehat nem igazan varhatja el az atlag diak a szuleitol hogy tamogassak. Szinte mindenki kolcsont vesz ra fel, emiatt sokan inkabb nem is mennek egyetemre. Ugyanakkor jobban fizetett allasokhoz persze kene a diploma, 22-es csapdaja. Arrol nem is beszelve, hogy sokan csak ugy tudnak munkatapasztalatot szerezni ha fizetetlen 'internship'-et csinalnak legalabb 6 honapig vagy meg tovabb, ezt csak azok tudjak megengedni maguknak akiket a csaladjuk tamogat.

eagles 2013.05.27. 20:57:31

@montroyal:

Király! Szólok az asszonynak, hogy csomagoljon.

Egyébként most kaptam egy mailt, hogy tippeljek és nyerjek egy New York-i álomutat. De így már nem érdekel.

2013.05.27. 20:57:38

@abaya-oman: Nyilvan ha magasan kepzettek, akkor tobb a lehetoseguk Angliaban mint Uj-Zelandon, tehat meg igy is jobban megeri nekik hogy magasabbak itt az ingatlanarak.

Shanarey 2013.05.27. 20:59:41

@Mirjam2:

Sajnos nem paranoia.

Valamit akarnak, de hogy nem statisztikát állítani az tuti.

Netán adóztatni akarnak mint az Ukránok?

2013.05.27. 21:00:54

@montroyal: Ez a pozitiv hozzaallas, jovo honaptol en is elkezdem gyujteni a 2. milliot (raadasul fontban, nem kanadai dollarban) :)

nyuszigonosz 2013.05.27. 21:01:01

@montroyal: Készenlétben várom, mikor indulhatok! :DDD

2013.05.27. 21:04:45

@Shanarey: Nem tudom, de nagyon gyanus, es ami a legvisszatetszobb hogy meg sem mondjak a cikkben mi alapjan talalja meg a KSH kulfoldon elok hozzatartozoit Magyarorszagon. Es milyen jogon kernek toluk szemelyes adatokat a hozzatartozoikrol? En pl. nem szeretnem ha 'lenyomoznak' olyan rokonaimat akikkel evek ota nem talalkoztam es adatokat kernenek rolam.

Grafogirl 2013.05.27. 21:09:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tudom, ezért írtam, hogy a "legtöbb ország" és nem az összes. pl. Bolívia indián többségű, de már Perut nem biztos h. ide sorolnám épp a japán és kínai bevándorlók miatt lett annyira híres és jó a konyhájuk.
Pont ez az, hogy Dél-Amerikában mindenkinek egyértelmű hogy európai bevándorlókról kell beszélni, de afrikai, kínai, japán, arab bevándorlók és azok leszármazottai jelentősen képviseltetik magukat. Pl. Ha jól tudom Brazíliában él a legnagyobb japán kisebbség.
Szóval a mindenki szinte európaiak leszármazottja sem igaz :) Színes, nagy országok ez tény.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 21:11:12

@Grafogirl:

Dél-Amerikában szinte színfehér ország Argentína és Uruguay.

eagles 2013.05.27. 21:11:47

Te pappito! Nézz már nyuszigonosznak, meg Nekem valami nyugodt kis szigetet ot NZ körül. Itt rövidesen összedobják rá a pénzt.

tanato 2013.05.27. 21:13:47

@Philosoraptor: Hát ny.Magyarországon születni és lakni már vagy jó 30 éve nagy előnyt jelent,ők már a 80-as évek végétől átjártak a sógorokhoz először fekete majd fehér munkát vállalni.Ja és arrafelé a németet nyomják a suliban inkább nem az angolt.

tanato 2013.05.27. 21:14:23

@abaya-oman: Szovjet közép Ázsiában,valamelyik utódállamban?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.27. 21:24:21

@Mirjam2:
Mióta számit Magyarországon hogy te mit szeretnél?

tanato 2013.05.27. 21:36:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Argentínáról már volt ilyen szempontból szó még a régi HÁ-n.Ott és Chilében élnek a mapuchék akikről Grafogirl írta hogy mennyire szabadság szeretők voltak,sokáig eredményes,véres szabadságharcokat vívtak az 1800-as években a chilei és argentin reguláris hadsereggel.Erről még én is láttam régen egy francia kalandfilmet,ami arról szól hogy egy időben egy francia emigráns állt a mapuchék élére a szabadságharcukban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.27. 21:38:20

@Shanarey:
És még csodálkoznak, hogy miért akarom minél előbb honosítani magam itt és azzal egyidejűleg leadni a magyar állampolgárságomat.
Úgy a tiszta, ha semmi sem köt oda...

Grafogirl 2013.05.27. 21:45:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Chiléről-Argentináról-Uruguayról mondják h. "színfehér", mivel az indián őslakossá jelentős részét kiírtották, szinte csak mutatóban vannak. Statisztikát nem vezetnek a kisebbségekről, mivel a népszámláláskor nem kérdezi, se Chile se Argentína, Uruguayról nem tudom biztosan... Jártam mind a három országban, Bolíviával összehasonlítva szembeötlő a különbség, de én azért "színfehérnek" nem mondanám, már csak azért sem mivel pl. egy andalúziából jött spanyol sem "színfehér". sok pl. a palesztin, kínai, japán és az egyéb "indián" többségű dél-amerikai országból érkező bevándorló és a többség nem is "friss" bevándorló.

Grafogirl 2013.05.27. 21:53:30

@tanato: Igen, kb. 5%-a a népességnek indián származású. Tehát elég elenyésző. Hasonló a helyzet Uruguyban és Argentínában is. De folyamatos a bevándorlás-kivándorlás. Ugye pl. Bolívából, Peruóból rengetegen vándorloltak ki főleg Chile-Argentina-Uruguay-Brazil volt a fő célpont. Most nagyon sok perui megy vissza, mert elkezdett növekedni a gazdaság. De Bolíviába nagyon sok kínai érkezik, mivel Evo Morales "ócsón" adja a letelepedést és az állampolgárságot. Dél-Amerika az 1800-as évek végétől kedvelt célpontja lett a japánoknak, kínaiaknak, palesztínoknak. Chilében konkrétan nagy számú palesztín kisebbség él. Brazíliában pedig nagy számú japán. Mivel két vezetéknevet használnak ebből lehet némi következtetés levonni a származásra pl. Martin Alfredo Chu Perez :)

2013.05.27. 21:54:40

@Quercus58: Milyen Intezet? Tiszta 1984. Probalom viccesen felfogni a dolgot, de igazabol annyira nem is vicces.

Gerry. 2013.05.27. 21:58:13

@Mirjam2: Inkabb ugy fogalmaznek, hogy valoban nem feltetlenul jelent elonyt ha kevesbe csucs kulfoldi egyetemre jartal, azonban a vilagszinten top 10-20 egyetemmel ilyen problema nincs, sot. Eleve, a vilag csucsintezmenyeiben igen tekintelyes szamu nemet diak tanul, akiknek jo resze diplomazas utan hazater, es finoman szolva is hatalmas versenyelonyben van a mondjuk Munchenben vegzett diakokkal szemben - meg magaban Munchenben is. (Erre szemelyes peldakat tudok, nem is egyet - mondjuk ebben sok meglepo nincs, ahhol valami egbekialtoan melldongeto es elvakult nacionalistanak kell lenni, hogy valaki mondjuk a TU Munchen-es diplomat preferalja mondjuk az MIT-val szemben.)

2013.05.27. 22:01:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez jo. Szervezhetnenk interneten egy mozgalmat, hogy ha tenyleg megkeres minket a magyar kormany, csinalunk valami olyan akciot mint a 'jedi vallas jelenseg' (Jedi census phenomenon, en.wikipedia.org/wiki/Jedi_census_phenomenon), mikor sokan azt nyilatkoztak a nepszamalaskor hogy jedi vallasuak.

Pl. mi lenne ha mind azt mondanank, vegso celunk hogy Izlandon telepedjunk le es tizgyerekes csaladot alapitsunk, aztan hatradolhetunk es varhatjuk az izlandi kormany reakcioit.

tanato 2013.05.27. 22:03:46

@Grafogirl: Dél-Amerika tényleg egy igazi olvasztótégely,indián, latin spanyol,portugál aztán afrikai rabszolgák,azután olaszok,németek,kínaiak,japánok,majd arabok ,meg nyugat európaiak is,hihetetlen kavalkád.

Grafogirl 2013.05.27. 22:09:26

@tanato: és most már az amerikai nyugdíjasok is jönnek :) plusz a fiatalok is. A világ dél-amerikalizálódik!!! Pont ezért tetszik mert sokszínű és lehet látni kékszemű japán leszármazottat, aki azt mondja, hogy a nagymamája német származású volt :D Van itt minden :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.27. 22:14:36

Én elhiszem, hogy szépen megvannak egymással a sok nemzetiség, meg is nézném magamnak az országot kegyetlenül.És gondolom, nem is gyújtogatják fel egymás autóit, mint itt a svédeknél... :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.27. 22:20:22

Azt kérdezném a poszt-tolótól, vagy bárkitől, aki tudja; hogy NZ-ben is olyan harkór a bevándorlásszabályozás, mint Ausztráliában?Vagy oda még van esetlegesen esélye az átlagembernek?

tucano 2013.05.27. 22:25:42

@Grafogirl: "A világ dél-amerikalizálódik"
Jó értelemben véve:)
Egyik nagyon kedves barátnőnk volt Monte Carlóban a főtáncosnő, ő francia-tahiti-japán származású brazil lány, tökéletes barna test, mandula vágású zöld szemmel, szökésbarna hajjal.
Támogatom a keveredést, magam részéről mindent meg is teszek érte :D

eagles 2013.05.27. 22:27:57

@Mirjam2:

A magyar emberek jelentős része még mindig nem fogja föl, hogy mi folyik ebben az országban. Vagy nem akarja elhinni.

Egyébként szerintem arról van szó, hogy jövőre választás lesz. A kormány majd meg fog keresni benneteket egy kedves levéllel, amiben kifejti, hogy mennyire sajnálja, hogy elhagytátok az országot, biztosít benneteket arról, mindent elkövet, hogy visszagyertek, egyébként meg éljetek a lehetőséggel, és szavazzatok. Persze a Fideszre.

M. Péter 2013.05.27. 22:34:54

@Mirjam2: A tandíjra meg a meg akár a megélhetési költségek egy részére az állam ad hitelt, és ezt csak akkor kell visszafizetnie, ha a fizetése eléri legalább az átlagot, és ha 30 év alatt nem fizeti vissza, akkor törlik az egészet. Az egész inkább egy külön jövedelemadóra hasonlít, aki emiatt nem megy egyetemre, az nagyon rosszul számol.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.27. 22:35:31

@Quercus58: ja es a multkor Kadhafinak a millioit akartak nekem atutalni es 40% -at megtarthattam volna

gondolom csak a bankszamlam hozzaferhetosege hianyzott .. azert a par szaz millioert megerne hogy kiuritsek a szamlamat

de kihagytam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 22:35:39

@Grafogirl: nagyon nem szeretnek delamerikalizalodni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 22:39:44

ezt az amerikai nyugdijas megy delamerikaba mizerijat haggyuk mar
egy atlag, feher amerikai nyugdijasanak esze agaban sincs delamerikaba menni
de sokan visszaternek, es Ok a merikaiak a statisztikaban
en ismerek tucatnyit aki visszament chilebe, meg mexikoba a nyugdij utan
a nagybatyam meg magyarorszagra
a delamerikaba koltozo nyugdijasok nagy tobbsege delamerikai USA allampolgar

kovacs55 2013.05.27. 22:44:23

@Kovermadar:

Kiváncsi vagyok mi lesz a jövő évi választásokon, bár gondolom ugyan úgy semmi váratlan, mint Magyarországon (ott sem kell a Jobbik senkinek sem, itt sem az SD).

Pont ezen esemenyek miatt nem vennek merget ra...

2013.05.27. 22:46:50

@M. Péter: Lehet hogy igy van, de ugy tudom csokkent a jelentkezesek szama miota megemeltek a tandijat, es a magam reszerol en sem szeretnem minimum £18.000 adossaggal kezdeni a karrieremet, akkor sem ha ezt nem kell rogton visszafizetni. Azt olvastam hogy sok angol fiatal koltozik Skociaba es mas europai orszagokba ahol ingyenes az egyetem, sot Amerikaba is, mert ott sokkal tobb osztondij-lehetoseg van mint itt.

2013.05.27. 22:50:55

@hagyma: Nem akarlak idegesiteni, de en talalkoztam pl. Indiaban letelepedett amerikai (feher) nyugdijasokkal is. Persze nem ez az altalanos, de elofordul, es ugy tudom Thaifoldon meg tobben vannak. Jobban kijonnek a parszaz dollaros allami nyugdijukbol mint Amerikaban. Miert pont Del-Amerikaba ne mennenek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 22:54:34

@Mirjam2: engem miert idegesitene?
tolem minden amerikai nyugdijas odamegy ahova akar
akar Indiaba is
de hogy mi a fasznak?
parszaz dollar nyugdij?
ezt gondold ujra
parszaz dollar nyugdija meg anyamnak is van, majd szolok neki, koltozzon ki peruba

kovacs55 2013.05.27. 22:55:54

@Réka ‎:
Jol latod a dolgokat (dan folkpart, SD, stb) de megoldani egyik sem tudja mert kulönbözö ellenallasokba utköznek (gyenge törvenyek, emberek humanitarius beidegzödese es meg sorolni lehet a többit...) A lenyeg az hogy nem kellett volna europan kivulieket beengedni anno...ma mar kesö ezen valtoztatni...

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 22:56:05

@abaya-oman: "gaz van nemi enyhules ebben a szemleletben, vannak diakok akik otthon elnek az egyetem alatt, de tobbseguk hozzajarul a haztartas koltsegeihez. Volt olyan (nagyon jomodu) ismerosunk, akinek a gyerekei az otthon lakas fejeben vallaltak a haz takaritasat. A szulok ugy gondoltak, hogy megalazo lenne a gyereknek, ha ingyen lakna a hazukban. "

Kösz a kiegészítést! Egyébként az arányok kezdenek eltolódni, rengeteg ázsiai (kínai leginkább) pénz érkezik ide, ha ugye itt van, akkor a kínai kormány nem tudja rátenni a kis kezét... ezért nagyon sok kínai ingatlanba és oktatásba dugja el a lóvét, ideküldi egyetemre a gyerekét, vesz neki egy házat, hogy ne kelljen bérelni.

Bár a dologtalan kínai továbbra sem jellemző, ha mást nem, a helyi aukciós szájton seftelnek valamivel :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 22:57:02

altalaban az amerikai nyugdijasnak, mint a vilagon barhol, van csaladja, elettere, szokasai, amerikainak gondolja magat, soknak haza is, de legalabb bejaratott berlet
namost 70 evesen minek menne delamerikaba, vagy indiaba?
persze tuti van, miert ne lenne
nem jellemzo
szeretnek pl floridaba lekoltozni
de a legtobb olyan mint a magyar
marad a seggen oregsegere, ha itt szuletett es elt

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 22:58:59

@Mirjam2: "Csak en vagyok paranoid, vagy ez tenyleg ugy nez ki mint ha a kulfoldon elo magyarok utan 'nyomoznanak'?"

annak ellenére, hogy nem hiszem, hogy nyomoznának, épeszű ember nem regisztráltatja magát oda ahova nem muszáj, ha pedig ez a magyar állam, akkor pláne meggondolja, hogy olyankor se, amikor muszáj. Aki máskor nem, az a huszadik században megtanulta, hogy ha adsz támadási felületet az államnak, akkor ráfázol...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:04:44

@pappito: most nics kedvem felmaszni a blogodra:)
Te amugy mar ujzelandi allampolgar vagy?
es ha igen, hogy lehet azt elerni?

2013.05.27. 23:04:44

@hagyma: Nekem azt mondta egy amerikai ferfi akivel pl. most januarban talalkoztunk Del-Indiaban hogy o kb. $600 nyugdijat kap havonta; ugy tudom ez azert ilyen keves mert koran ment nyugdijba (60 evesen) es kevesett fizetett be a rendszerbe. Ebbol eleg jol meg tud elni Del-Indiaban es meg futesre sem kell koltenie :)

kovacs55 2013.05.27. 23:07:13

@geegee:
2005-ben PAPA Sarközy megoldotta a francia vandalizmust, összeszedte a csibeszeket es csaladostol kib@szta öket az orszagbol, EU ugatott de azt mondta erre hogy at lehet öket vinni az ugatok orszagaba...no ezt SAJNOS nem lehet megcsinalni a svedeknel a sok falvedö meg libsik miatt...
Probalnek en az USA-ban bozotvagoval hadonaszni a rendör elött... Erre mondjak hogy gyengelkedik es hova temessuk...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:07:31

@Mirjam2: hat, nem sokat dolgozhatott eleteben...
62 utan majd tobbet kap
de emiatt indiaba?
hat minden elet mas
en 15 eve vagyok itt 7-8 eve legalis, tehat nyugdijfizeto, de mar most tobb mint 1000 dollar garantalt, ha nem dobom el a kanalat 62 eves koromig
a varhato 10 ev mulva 2 ezer folott

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:10:54

@Quercus58: "Te pappito! Nézz már nyuszigonosznak, meg Nekem valami nyugodt kis szigetet ot NZ körül. Itt rövidesen összedobják rá a pénzt."

erre tartunk egy külön szigetet, Waiheke a neve :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:12:21

@pappito: amugy egy olcso sziget 10 ev mulva engem is erdekel
mondjuk barhol
sot mar holnap is, ha van allatvilag, horgaszas, meg internet

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:14:05

@geegee: " NZ-ben is olyan harkór a bevándorlásszabályozás, mint Ausztráliában?Vagy oda még van esetlegesen esélye az átlagembernek?"

ide még mindig egyszerűbb/könnyebb bejutni de NZ bev. szabályai szépen szigorodnak hozzá az ausztrálhoz

2013.05.27. 23:14:08

@hagyma: Igen en is csodalkoztam hogy hogyan lehet ilyen keves a nyugdija; gondolom tenyleg nem sokat dolgozott, de most ketszobas lakast berel Indiaban es remekul megvan mivel ott nem kell pl. autot fenntartani es olcso az elelmiszer es az orvosi ellatas. Meg felre is tesz a nyugdijbol. Ez az eletstilus valoban nem felelne meg mindenkinek. Angliaban is nagyon keves a minimal nyugdij, nem fedezi az itteni megelhetesi koltsegeket, igy sok nyugdijas telepszik le pl. Spanyolorszagban vagy Thaifoldon, de nekik az eletstilus, eghajlat is bejon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 23:17:32

@hagyma: szuletessel lesz az valaki ( egyik forumtarsnak ott szuletett baba automatice kapta ) , vagy pedig az alabbiak alapjan: www.dia.govt.nz/Services-Citizenship-General-Requirements-for-a-Grant-of-New-Zealand-Citizenship?OpenDocument

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 23:18:49

@Mirjam2: ugy tudom a fizetetlen internship elvileg tilos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:19:17

@Mirjam2: hidd el kutakodok az ismeroseim es a csaladom koreben
senkirol nem tudnam elkepzelni, hogy elmegy Indiaba
ettol meg elhiszem
en azt mondtam, ez nem tendencia
az amerikaiak zome amerikaban akar elni
oreg koraban is
sot foleg oregf koraban
ismerem a statisztikakat, mindig becopyzzak, de azok a nyugdijasok 90 szazaleka haza megy,
nem elmegy innen
erre akartam utalni

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:19:59

@hagyma: nem vagyok NZ állampolgár, a családból csak a legkisebb gyerek az :) ezen jókat szoktak viccelődni a reptéren hazafelé :)

egyébként öt évig kell életvitelszerűen az országban élni úgy, hogy a státuszod permanent resident, utána kérhetsz állampolgárságot. (valami napokat kell számolni, nem néztem utána, még nem érdekes)

mielőtt jöttünk volna az országba lépéstől 3 év ittlakás számított, nem csoda, hogy rengetegen idejöttek, 3 év alatt szereztek ÁP-t majd leléptek Ausztráliába, mert NZ állampolgároknak ott olyan jogaik vannak, mint az ausztráloknak. (odavissza igaz)

Ezért is szigorítottak, hogy legalább 5 év adózós kontribúció legyen, mielőtt lelép a bevándorló ozba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:20:41

@tildy:): ennyire nem erdekel
engem eppen a posztolo statusza es tapasztalata erdekelt
na nem nagyon, mert nem vagyok niki laura es nem akarok meg 3 masik utlevelet:)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:21:18

@hagyma: "most nics kedvem felmaszni a blogodra"

nehéz a nevem mellé klikkolni, mi? :) amúgy az uccsó posztom kicsit neked is szól

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:23:31

@pappito: thx
erre voltam kivancsi
tehat ha valakit beengednek es dolgozhat 5 ev utan kerheti az allampolgarsagot
persze kerdes mi kell a permanent resident statuszhoz?
/ne ijedj meg, nem koltozunk oda:)/

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:25:44

@hagyma: olcsó sziget nincs, ez nem görögország. jó levegő, állatvilág meg szép táj - csak nagy pénzér!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:26:15

@pappito: igy is tul sokat vagyok a NET-en
igyekszem visszabb venni
es ha belevagok akkor megint ido stb.

most is mar a horgaszszerelekemet kene csinalni
repulojegyet kene rendelni kansasba
oszt itt logok
es meg el sem olvastam a napi penzumot egyeb helyekrol
\a magyaron mar tulvagyok/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 23:27:27

@hagyma: akkor meg mi a francnak kerdezed, hogy hogy lehet elerni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:28:46

@pappito: hat a szigeten kivul itt az apalacheben minden mas megvan olcson:)
a termeszet kozepen elunk es ezt szeretem leginkabb
most hogy vezettem haza egy vadpulyka csalad sasszezott at az utom:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:29:53

@tildy:): mint latod, az erintettol megkaptam a valaszt
magamtol is megtalalnam, de lustasag fel egeszseg:)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:31:10

@hagyma: nem ijedek, szeretnétek itt (csak nincs olcsó ingatlan, mint ott)

ahhoz h PR legyél több út is vezet, meg kell felelni a feltételeknek, úgy is lehet PR-t szerezni, hogy nem vagy itt, van pontrendszer

van hiányszakma-lista, ha azon rajta van amihez értesz és be is tudod bizonyítani, hogy van releváns tapasztalatod, akkor sima ügy

de itt még működik az, hogy kapsz egy munka ajánlatot valakitől és felvesz, akkor arra kapsz munkavállalós vízumot és abból lehet h lehet később PR-t csinálni.

Itt általában semmi nincs agyonszabályozva és túlbonyolítva, kivéve a bevándorlási processz :) Bár sokat javult a hivatal az elmúlt években, voltak komoly botrányok.

Még olyan is volt akitől visszavonták az állampolgárságot amikor kiderült, hogy kummantott a papírokkal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:35:38

@pappito: lehet, de en itt szeretek lenni a legjobban
ez egy csodaszep kornyek
hat aki csal a papirokkal az itt is bajba kerul
nem kicsit....
a mosogatas hianyszakma?

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:37:31

@tildy:): születéssel csak akkor lesz NZ áp a gyerek ha legalább az egyik szülője legalább PR státuszban van

Shanarey 2013.05.27. 23:37:41

@hagyma:

Mosogatás?

kitchen cleaning manager

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:39:04

@hagyma: a mosogatás nem hiányszakma, ez nem London :) mosogatásra már van elegendő képzetlen itt is

biztos szép helyen laksz, megnéztem a guglimapon a városod

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:41:57

@pappito: ez erdekes
nalunk aki itt szuletik automatikusan amerikai lesz
es felmerul a kerdes, az apa sosem biztos:)
@Shanarey: voltam az is, nem kerdes:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:45:23

@pappito: imadom
megyek 2 merfoldet es hegyek, folyok, tavak
megyunk jovo heten is ki
a varos egy tipikus amerikai kisvaros, de a kornyek....
az szuper
annak persze aki szereti a hegyeket a termeszetet az allatvilagot
en jol ereztem magam floridaban is meg kentuckyban, de ez az en helyem:)
amugy tenyleg nagyon kevesen mult, hogy nem ausztraliaban kotottunk ki
egyszer tuti elmegyunk arrafele

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 23:48:07

@hagyma: igen usában lehet születni, de itt már rég nincs születési hely alapon szerzett áp

nem tudom h az Ausztráloknál hogy van, mert oda az e-visa (turista) megszerzéséhez a nejemnek mindenféle keresztkérdésekre kellett válaszolni, hogy nem terhes-e véletlenül (vagy direkt)
de inkább vittünk kész gyereket :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 23:51:32

@pappito: ah a z ausztral letelepedesi engedely egy horror volt
azutan pont el is valtam
oszt kijottem ide:)
a vicc az hogy az exnejem is itt el
a fiam is itt van
en is,
Maryvel
/sot ha valaki nem tudna, minadannyian amerikai allampolgarok is vagyunk:)/

Shanarey 2013.05.27. 23:57:47

@hagyma:

Ha csak voltál mosogató, akkor miért ezt kérdezted Pappito-tól ?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 00:00:22

@Shanarey: hat mert voltam mosogato
kb 4 honapig
elveztem
jo csapat volt a mexikoiakkal
6 mexikoi egy lengyel meg en

BoGyesz 2013.05.28. 00:00:41

@pappito: AU-ban is így van. Itt született kislányom kapásból megkapta az ausztrál állampolgárságot, mert a szüleinek van tartózkodási engedélye, úgyhogy áprilisban három különböző útlevéllel repültünk Magyarországra látogatóba. Vicces volt a határon három teljesen különböző útlevelet átadni. :-)

Közben jelentkeztem AU állampolgárságra és júniusban lesz az eskütételem.

Grafogirl 2013.05.28. 00:03:36

@hagyma: Aki Chilébe jött vissza az USA-bol ok foleg fiatalok, meg nyugdíj elott. Mivel itt dübörög a gazdaság. Az USA nyugdijasoknak nem Chile a fö célpont, ahhoz túl "amerikás", és túl drága. Mondjuk Észak-Brazília v. Costa-Rica, a karib térség. Hidd el Santiagoban sélva egyáltalán nem érzi az ember dél-amerikában magát... a provinciák már más tészta..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 00:05:25

volt egy cseh is
kb ekkora gepen meloztunk
web.tradekorea.com/upload_file2/product/316/P00314316/cbe9caa6_56c7f306_1c3e_45a2_a9b4_ec5f9667e8a0.jpg
beteszed a tanyert
a masik kiveszi a tenyert:)
semmi gaz nem volt vele

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 00:11:12

@Grafogirl: hat ok eppen nyugdijasok voltak
a ferj elerte a nyugdijkorhatart, a feleseg nem, de hazakoltoztek
/ezt mar egyszer leirtam de nem ament aT/
errol beszelek
a statisztika szerinti amerikai nyugdijasok del amerikaba ozonlesenejk 90 szazaleka ott szuletett, ma mar USA allampolgar, de onnan szarmazik

Grafogirl 2013.05.28. 00:14:06

@tucano: "A világ dél-amerikalizálódik"
"Jó értelemben véve:)"
Csaki si jó értelemben.. én is ismertem effele keverék leanyzot.. rapa nui (húsvét szigeti) plusz meg 2 féle legalább nagyon szép volt a csajszi még nöi szemmel is.
A pasim unoketesója pedig 1/4 reszt japán apurészröl, anyuciban pedig van elég sok keveredés..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.28. 00:15:21

@kovacs55: Bízzunk benne, hogy itt is változik majd valami, már csak azért is, mert mást nem tudunk.Remélhetőleg csak betelik a fallikus szervük a svédeknek is, ezzel a cirkusszal...

Grafogirl 2013.05.28. 00:18:33

@hagyma: A statisztikában ok dél-amerikaiak nem USA allampolgárok, meg akkor is ha nem ujitotta meg az utlevelet. A statisztikában külön rubrika van szamukra. Amugy van kettos allampolgárság is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.28. 00:19:02

@pappito: Ez nem jó hír (nekem... :) ) Ha egyszer ne adj isten túlmelegedne a helyzet itt Európában, akkor szívesen költöznék oda...Gyönyörű helyek vannak, már ami így a tévéből, netről látszódik.Csak télleg q messze van mindentől...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 00:19:38

@Grafogirl: en a kettos allampolgarsagot nem ismerem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 00:20:50

@tucano: erre utaltam
orulok, hogy lejott:)

2013.05.28. 00:22:45

@tildy:): Nem tilos, bar a kormany probalja korlatozni, lasd pl. www.guardian.co.uk/society/2013/may/14/unpaid-internships-crackdown-minimum-wage

Ennek ellenere nagyon sok hirdetes van fizetetlen internshipre, altalaban fizetik az utazast meg neha par fontot adnak ebedre. A fizetetlen apprentice-ship tilos, azt hiszem. Tobb lany akivel egyetemre jartam 6 honapig vagy tovabb dolgozott ingyen internship kereteben, es az meg a valsag elott volt. Sok munkateruletre ma mar nem nagyon lehet bejutni internship nelkul, ami megszuri a jelentkezoket tarsadalmi osztaly alapjan, mert csak azok tudnak vallalni ilyet akiket eltartanak a szuleik.

Egyebkent pont most adta ki nekem a fonokom hogy szerezzek egy internt a nyarra aki megcsinalja az egyszerubb dolgokat az irodaban. Nem orulok, de muszaj lesz meghirdetnem. Hatha tenyleg segit valakinek abban hogy egyszer igazi allashoz jusson... De akkor is alapvetoen kihasznalasnak tartom.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 00:25:14

@geegee: biztos más a tűrőképességünk, mi anno azért jöttünk el Európából, mert szerintünk már akkor is elég nagy baj volt :)

Grafogirl 2013.05.28. 00:26:23

@hagyma: a többes állampolgárságot? :) egy ismerös akinek 3 állampolgársága van azt mondja jó játszani az útleveleivel :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.28. 00:28:33

@Grafogirl: OK:)
nekem is ketto van
egy amerikai meg egy magyar:)

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 00:30:15

@BoGyesz: nekem úgy rémlik, hogy Au-ban könnyebb az ÁP-ot megszerezni és nehéz a PR státuszt (hosszú és bonya procedúra, állami szponzoráció meg a bánat tudja, millió féle vizum, offsór, onsór, misztikus az egész) itt meg a PR-t nem bonyi ha megfelelsz a feltételeknek de az ÁP-ra többet kell várni.

De van olyan deal, hogy két évet eltöltesz egy munkáltatónál egy bizonyos éves fizetési minimum felett és utána mehetsz pr-nek és sippsupp meg is kapod(vannak peremfeltételek, akkreditált munkáltatónak kell lenni hozzá, stb.)

mi ilyesmiben voltunk és arra a két évre kaptunk munkavállalási engedélyt, állami eü-t, ingyen gyógyszert a gyereknek meg ilyesmiket

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.28. 00:32:02

@pappito: :-)
Valszeg ti csináltátok jól.De nekünk vannak odahaza kötődéseink, szülők, barátok; szóval nem akartunk kapásból túl messzire menni.
NZ-ből meg visszajárkálni gondolom egy kész vagyon lehet...

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 00:45:09

@geegee: biztos elég drága, de nem tudom, nem mentünk vissza

Mindenkinek van kötődése, szülei és barátai és mindenki megköti a maga kompromisszumait, ki így, ki úgy.

Az egész kivándorlás kompromisszumok sorozata. Sajnos a ki nem vándorlás is az ma már.

Nekünk voltak céljaink amelyeket csak úgy tudtunk volna megvalósítani Mo-n, hogy olyan kompromisszumokat kötünk, amelyeket nem akartunk. Igy inkább kötöttünk olyanokat amelyeket vállalhatónak gondoltunk - máshol. Mindennek ára van, az ott maradásnak is lett volna, nem is kicsi. Az eljövetelnek is volt.

Ha nem itt élnénk, valószínűleg akkor sem élnénk Mo-n, volt B és C tervünk is.

Bicepsz Elek77 2013.05.28. 00:49:01

Azt tudom, hogy Ausztralia jobban szuri meg, hogy kit enged be...

GERI87 2013.05.28. 00:50:50

@Grafogirl:

87-97%-ot azt bizony lehet "színfehérnek" mondani, vagyis európainak, lehet hogy főleg mediterrán, tehát mégsem mesztic mint az USA-beli mexikói...de van elég sok német származású is. Európai fehérből tehát nagyobb az arány mint az USA-ban!

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 00:52:55

@Bicepsz Elek77: a jobban az erős szó :)

Másképp szűr mert mások a szempontjai, másféle emberekre van szüksége, mint NZ-nek. Egyébként Au továbbra is vonzóbb célpont, innen sok kiwi költözik oda. Viszont, mivel ide könnyebb bejutni (bizonyos esetekben) aki fejlett országba akar jönni, az jön. (aztán átköltözik Auba :))

BoGyesz 2013.05.28. 01:00:52

@pappito: PR-t az egyetemen keresztül szereztem meg, utána az állampolgársághoz már csak a teszten kellett átmenni. Feltétel volt még az öt év itt tartózkodás is, de az már bőven megvolt. Jól elvoltam PR-al, de aztán gondoltam, hogy ha már kislányom aussie, akkor legyek én is az. :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.28. 01:15:34

@Mirjam2: Mi csak azt latjuk, nagyon nehez szakmai melora bekerulni, ha nincs itteni munkatapasztalatod, vagy netan nem dolgoztal cegnel. Napi 5 email, es meg csak visszahivas se jon. Lehet nekunk is ilyen internshipeket kene nezni, de rengeteg hely van, latjuk es tudjuk, hogy 90-100%-ban stimmel a kiiras, es megse. Megse hivnak vissza.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.28. 01:16:55

@pappito: nem tudom naluk mi volt, de egyik szulo sem volt allampolgar meg.

M. Péter 2013.05.28. 01:55:04

@Mirjam2: A Skóciába költözést időben el kell kezdeni, egyébként pedig a skót egyetemekre jelentkezők száma is csökkent, tehát nem csak a tandíj az oka a dolognak. A skót függetlenség egyik érdekes következmény az lenne, hogy az angolok is a skótokkal azonos feltételek mellett tanulhatnának, és az biztos nem lenne népszerű, hogy a skót adófizetők pénzéből a gyűlölt angolok oktatását finanszírozzák.

Az USA-ban egy noname állami egyetemen is több a tandíj, mint a maximum Angliában, egy magánegyetem meg egy év alatt többe kerülhet, mint 3 év Angliában. Persze van ösztöndíj, de az nem olyan egyszerű, teljes ösztöndíjhoz vagy nagyon okosnak kell lenni, vagy jó sportolónak vagy kiemelkedőnek valamilyen más területen. Ha csak a fél tandíjat fedezi, akkor már nem olcsó az USA-ban tanulni.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 06:00:23

na, nem gondoltam, hogy 300+ hsz lesz, NZ nem szokott indulatokat kavarni :)

tableno 2013.05.28. 10:10:44

@pappito: Szia pappito, mindig jok az írasaid, a blogodat is rendszeresen latogatom. Ott talaltam ezt a linket, ami elegge megrengette a hitemet abban, hogy Uj-Zeland a vilag legjobb helye. Mi a velemenyed errol, mennyi benne az igazsag?

e2nz.org/)

2013.05.28. 11:09:49

@nyuszigonosz: Száz éves még nem vagyok szerencsére. Nyilván nemcsak Ausztria közelsége lehet a cél, de bizonyára nem véletlen, hogy a határ mentén bárhol találkozhatsz magyarokkal, mindegy, hogy benzinkútról v. boltról van szó.

nyuszigonosz 2013.05.28. 11:29:42

@Philosoraptor: Hát nem véletlen, de a kiindulópont bárhonnan lehet.
Nem tudom hová szeretnél (esetleg) menni, de ha szeretnél, akkor tedd meg az elsö lépést.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 11:30:45

@tableno: nem olvastam végig az egészet, csak belenéztem, szóval nem tudom mi az igazság, de a felületes nézegetésből ez valami NZ bashing blog, ahol sikertelen bevándorlók nyavajognak

Ez egy blog amit nem tudom ki csinál és miért. Azért az évek óta folyó 100% pure nz, állami turistacsalogató kampányt azért basztatni, mert igazából nem is tökéletes álomország ez, az nekem kicsit fals.

Ettől teljesen függetlenül, természetesen NZ-nak is vannak árnyoldalai, van bűnözés és drog és franctudja mi, ahogy máshol is. Különben sincs olyan, hogy "legjobb ország" attól függ ki mit keres.
Ehhez képes a mercer felmérések Aucklandot az első öt legélhetőbb város közé sorolják, persze ettől még persze egy százötven lelkes maori falu valahol a dzsungelben szar hely lesz.

Ráadásul elég sokan próbálnak úgy idejönni ill itt maradni, hogy hátkhm, nem a legtisztább úton. Ezek, előbb-utóbb ki lesznek dobva, ami rosszul esik nekik.

az NZ life menüben az alábbiak miatt sopánkodnak
- armed offender squad - fegyveres rendőrök
- leaky homes
- szabadon rohangáló pitbullok
- télen fával kell fűteni
- nemzetközi diákok abuzálása

Hát ehhez annyit, hogy a rendőrnél nincs fegyver, hacsak nem fegyveres elkövetőhz hívják, akkor jön a fegyveres osztag egyébként tán még gumibotjuk sincs az egyenruhásoknak.

A beázó házak valós probléma (a rossz szabályozás miatt kezeletlen fából is épülhettek házak egy időben (nzolcvanas évek tán?)) ez tényleg gond, mai napig vannak ilyenek a piacon.

Én még pitbullt nem láttam itt, de csak hatodik éve lakom itt, lehet, hogy mindenfelé szabadon rohangálnak.

A fafűtéssel nem tudom mi a baj, a tél meg hideg.

a nemzetközi diákok közül biztosan van akit bántalmaznak vagy nem tudom mit csinálnak velük, ugyanakkor az oktatás jó biznisz és int. studentből tízezerszám rohangászik errefelé évente és nem zeng a sajtó attól, hogy piszkálnák őket.

Szóval ezek azért nagyon nyögvenyelős, izzadtságszagú erőlködések. Pedig volna miről beszélni, úgy értem igazi problémák is vannak, csak a bevándorlók általában nem érdeklődnek a befogadó országról mélyebben, nem tudják értelmezni az esetleg évtizedek óta húzódó problémákat, nem értik az összefüggéseket, nem értik a belső feszültségek forrását, és csomó dologgal nincsenek tisztában. (ez részben érthető, a friss bevándorlónak ált. más gondja van, éppen új életet teremt, vagy akar) Általában a bevándorló nagyon szűk kis szeletet lát az életből és fellélegeznek, hogy pl. a politikával nem kell foglalkozni, mert az rájuk nem is vonatkozik...

Szóval nekem ez olyan, mint amikor valaki indiánszökelléssel elmegy a fagyizóig, mert elfelejtette, hogy hétfőn zárva, úgyhogy felrúgja a kukát és indít egy blogot, hogy a rohadék fagyizóban még a tapéta is ronda.

Egyébként NZ statisztikai hivatalának adatai szabadon elérhetőek és böngészhetőek, ha valakit a részletek érdekelnek.

tableno 2013.05.28. 11:55:23

@pappito: Kösz a választ. Amúgy én is kb ilyesmire gondoltam, amit leszűrtem, hogy reális hátrány lehet, az a következő:

Új-Zéland egy kis népességű ország, messze mindentől. Ebből adódóan:

- Magasak az árak, cserébe (fejlett országbeli szemmel) alacsonyak a fizetések, tehát egy nyugat-európainak vagy amerikainak viszonylag alacsonynak tűnhet az életszínvonal
- Eléggé vidékies a társadalom, ennek minden előnyével és hátrányával (például viszonylag korlátozottak a karrierlehetőségek)
- Gyakran szar az idő (persze ez izlés kérdése is)
- Nehézkés (és főleg drága) a külföldre utazás
- Az új-zélandi kultúra nagyon egalitárius, tehát nem szeretik, ha valaki nagyon kirí a tömegből
- Még Aucklandban sincs az a kifejezett világvárosi pezsgés (ez persze sokak szemében előny is lehet)

Nagyjából jól látom?

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 12:06:34

@tableno: igen, elég találó lett.

Kis igazítás: a karrierlehetőségek azért elég jók, az összes nagy cég itt van és van helyi gazdaság is, a gazdasági környezet erősen vállalkozásbarát, a legtöbb cég (90%) 7 vagy annál kevesebb embert foglalkoztat. Ha úgy nézed, hogy alkalmazottként végig tudsz-e úgy menni a létrán, mint mondjuk az IBM UK-nél vagy egy autógyárnál bajorországban, akkor nem. ÁLtalában picik a cégek az európai léptékhez nézve. Ha úgy nézed, hogy lehet fűnyíró vállalkozásod és ha dolgozol, akkor meg is élsz belőle, akkor igen.

a külföldre utazás nem nehézkes, de az átlag kiwinek a külföld az Au, vagy Cook islands, a jobb módúaknak Fiji. Aki mondjuk pár hetet kirándult európában (Olaszo, Spanyolo, Fr, UK) arra úgy néznek, mint a félistenre :)

Az egalitáriusságról: külsőségekkel vagy életvitellel kitűnni ér, az nem zavar senkit, amennyire én látom, nem bánják, ha valaki kilóg a sorból. Ha ehhez még le is teszel valamit az asztalra amit neadjisten még külföldön is ismernek, akkor pláne nem gond, büszkék lesznek rád. De a saját felső tízezrük előszeretettel szégyelli, hogy gazdag, mert akkor elveszik a tökös, viharral dacoló kiwi pionír imidzs, a társadalom meg kicsit úgy csinál, mintha a felső 10k nem létezne. Azért a házakról, autókról megmondod gyorsan egy-egy negyedben hogy kik laknak ott :) Szóval szerintem ez a kilógásellenesség nem igaz, a többi de.

világvárosi pezsgés az nincs :)

Egyébként a kiwik úgy vannak tréningezve, hgoy ez a legjobb hely a világon és kész. Persze, szép svájc, de hát még tengere sincs... Persze szép Rió, de hát az a nyüzsi... :) Egészéges identitástudatuk van.

Egyébként ez kis piac, messze is van és rettentesen alacsony a népsűrűség, ezért csomó dolgo rohadt drága. Pl telkó.

tableno 2013.05.28. 13:50:15

@pappito: Így már azt hiszem minden világos. A fentebb linkelt blogon egyébként főleg brit és amerikai bevándorlók nyafiznak új-zélandról. Végül is az ő szemszögükből valamennyire érthető is: ha valaki New York-ot vagy Londont szokta meg, annak nagy a kulturális sokk, még a nyelvi azonosság ellenére is...

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 13:56:26

@tableno: nagyon egyénfüggő, ha megnézetsz egy magyarral, lengyellel, csehvel vagy orosszal egy NZ országmarketing filmet, akkor az első kérdés az lesz, hogy hol a trükk, ilyen szép nem lehet semmi büntetlenül :)

Olvasgattam egy USÁ-ból ideköltőző tanárember blogját, tök érdekes volt mennyire ugyanazt találta érdekesnek meg pozitívumnak amit én, és, hogy ezzel mennyi honfitársa nem értett egyet :) Britből meg annyi van, mint a szemét, nekem is van több kollégám, Londoni is és jól elvan.

Szerintem egyszerűen annyira hangsúlyosak az egyéni igények, hogy nem lehet összevetni, egy húsz és egy huszonöt éves is mást keres, gyerekkel más lesz a fontos, stb. Valószínűleg huszonévesen Európában maradtunk volna. De ki tudja?

Meg aztán, ha direkt a rosszat akarod látni mindenben, akkor sikerülni is fog.

abaya-oman 2013.05.28. 14:54:11

@tildy:): Mar nem automatikus a születéssel az uj-zelandi állampolgárság. Ezt úgy 6-7 éve eltörölték, mert túl sok volt a visszaélés.

abaya-oman 2013.05.28. 14:59:39

@pappito: mar nem teljesen így van, vagyis nincsenek rögtön azonos jogaik. Úgy 2 éve megegyeztek, hogy egy uj-zelandiak bizonyos időtartamú munka viszonyának kell lenni ahhoz, hogy pl munkanélküli segélyt, tartós táppénzt, es meg egy pár dolgot megkapjon.

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 15:06:07

@abaya-oman: abban az esetben automatikus, ha legalább az egyik szülő PR státuszú

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 15:09:07

@abaya-oman: igazad van, asszimetrikus a rendszer, kiwi PR-al nem lehet átmenni dolgozni, csak ÁP-al, de Au PR-al itt jár minden, szabad munkavállalás.

Ha egy kiwi átmegy, akkor a benefitet leszámítva, minden olyan, mint egy ozzinak (medicare, pl.) de munkanélküli segélyt nem kap.

De munkanélkülinek nem megy oda úgyse senki. Melózni annál inkább

pappito · http://pappito.com 2013.05.28. 15:11:48

de olyan pl van, hogy egy ausztrál állam az átköltöző kiwinek megadja a gyerekszületéskor járó támogatást (pl. Tasmania)

abaya-oman 2013.05.28. 16:35:28

@pappito: amúgy nekem fura ez a születéssel automatikusan járó állampolgárság elvetele. Pont azért, mert mindig az volt a szemlélet, hogy attól leszel Kiwi hogy itt/mármint ott születtél (vagy hogy Watties paradicsoszoszt eszel:-)

2013.05.28. 17:36:00

@nyuszigonosz: Angolt tanulok jelenleg, ez bizony eléggé behatárolja a lehetőségeket. :)

Grafogirl 2013.05.28. 19:58:23

@GERI87: Igen, sok a fehér.. de statisztikát nem vezetnek a kisebbségekről, sem a többségről, sem a származásról.. így ez a 80-90 akárhány %, amit írtál pusztán csak saccolgatás. A társadalmi ranglétrán lefelé egyre sötétebb bőrűek az ott lakók, felfelé egyre világosabbak. Az utóbbi 100 évben komoly keveredés történt a dél-amerikai országok között is. Így nem lehet kijelenteni, hogy most hány % lehet európai gyökerű. Az argetínok jelentős része azt fogja mondani, hogy olasz bevándorlók leszármazottjai, a chileiek azt, hogy spanyol-német-horváth-szerb stb. még akkor is ha jellegzetes indián vonásokat fedezel fel a megkérdezetten, ami nem más mint az országok közötti keveredés. De tény, hogy Dél-Amerikában délfelé haladva egyre több a világos bőrű és észak felé egyre több a sötétbőrű.
De vitathatatlan az országok közötti átjárás. Amikor válság van az egyik országban, akkor gond nélkül utaznak a másikba, majd hozzák haza az feleséget v. a férjet, ha rendeződtek a viszonyok vagy letelepednek egy másik országban. Itt elég mobil a társadalom! :)

GERI87 2013.05.28. 21:48:34

@Grafogirl:

Na és ha 10% helyett 20%?
Attól még fehér(európai) a többség.

"A társadalmi ranglétrán lefelé egyre sötétebb bőrűek az ott lakók, felfelé egyre világosabbak. "

Így szokott lenni. És itt Argentínáról, Chiléről, Uruguayról beszélünk....az alsó réteg is többnyire fehér.

"Az utóbbi 100 évben komoly keveredés történt a dél-amerikai országok között is. "

Ott nem, nem volt kivel.

Úgy beszélsz mintha milliók vándorolnának be északról és 20-30% lenne a mesztic, fekete, indián....hát nem.
pár tizen %-ról beszélünk.

Nem értem azt amikor egyesek mindenáron cuki indiánokat meg egyéb egzotikus rasszokat akarnak vizionálni, mert ez nekik tetszik.

Grafogirl 2013.05.29. 02:18:54

@GERI87: Én Chilében élek és bejártam már majdnem egész Dél-Amerikát. Chilében kifejezetten sok a világos bőrű, szintén Argentínához szokták hasonlítani, meg hogy európai bevándorlók stb. De azért ne feledkezzünk el arról, hogy Európából 3 kivándorlási hullámban érkeztek a bevándorlók, utoljára 2. világháború után, ami igen csak régen volt. A Dél-Amerikán belüli keveredés tény, ha válság van az egyik országból átmennek a másikba. Friss statisztika: csak az utóbbi 5 évben Chilében 900%-kal emelkedett a bevándorlók száma (nem elírás kilencszáz) évente több mint 30 ezren jönnek pl. Peruból. Bolívia még évi 20 ezer feletti bevándorlóval szerepel a listában no meg Kolumbia, Venezuela, is az élen van, sőt most már Haiti is. Én nem akarok cuki indiánokat vizionálni, de pl. Chile központja jelenleg egyáltalán nem "színfehér" és hallani a különböző spanyol dialektusokat, ami nem chilei. A bolíviai-chilei határnál egyáltalán nem "színfehér a lakosság, ahogy a perui-chilei határnál sem! Ugyan ez van Argentínába is.
Az elmúlt 80-100 évbe többször változott melyik országban jobb élni és változott az országok összetétele is, ugye általában 200 éve független országokról beszélünk!!! Tehát volt kivel! Elvileg Chilében csak 5% az indián kisebbség aránya, akik jönnek és jöttek az elmúlt évek során nem indiánok, inkább mesztic. Én speciel azt nem szeretem, amikor európaiak mindenhol európaiakat akarnak vizionálni. Ez Dél-Amerika, és kurvára keverék mindenki. Bármelyik családban előfordulhat egy európai, egy arab, indián, japán stb. de attól mert valakinek az egyik dédmamája spanyol volt, aki egy chilébe bevándorolt palesztinnal házasodott, majd annak gyerekei akárkivel, attól még nem lesz az egész család európai. De amúgy ez itt nem is fontos, csak akkor ha épp lehetőség van egy uniós útlevélre, amivel vízum nélkül lehet menni az USA-ba. Csak megjegyzem ezzel nem azt akarom mondani, hogy a többség nem világos bőrű, nagyon is az, csak jelzem, hogy nagyon színes a kép!!! és sokkal több a sötétebb bőrű, mint azt elsőre gondolnád!

Grafogirl 2013.05.29. 02:32:16

@GERI87:
Ok wikipedia, nem a lejobb.. de talán kicsit kiemeli a lényeget, ha eltudod olvasni, spanyolul van, akkor megérted h. miről beszélek. Nincs egyértelmű válasz, több kutatás-több eredmény, de közel a lakosság 20-30% v. több mesztic, indián stb.. És a lakosság többsége ettől még világos bőrű.. de keveredtek azok a bizonyos európai bevándorlók. És ne feledkezzünk el az ázsiaiakról sem.

es.wikipedia.org/wiki/Composici%C3%B3n_%C3%A9tnica_de_Chile
es.wikipedia.org/wiki/Composici%C3%B3n_%C3%A9tnica_de_Argentina

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 08:31:03

@abaya-oman: "hogy attól leszel Kiwi hogy itt/mármint ott születtél (vagy hogy Watties paradicsoszoszt eszel:-)"

a watties még mindig érvényes :) de egyszerűen nem lehet csinálni, hogy jön a sok "turista", szül és bekebelez egy kiwi áp-t

GERI87 2013.05.29. 21:12:22

@Grafogirl:

A 20-30 elég sok, max az őseik közt van pár olyan, erről is ír a wiki, de attól még ők nem azok, az ükdédnagyfater miatt senki nem lesz mesztic, ha közben jött mellé több generációnyi émet meg olasz...

"attól még nem lesz az egész család európai."

Ha európainak néz ki akkor az, tökmindegy hogy egyik dédnagyanyja japán volt félig...
Minden statisztika, úti leírás, azt hozza ki hogy a 3 déli állam a legeurópaibb és a lakosai többsége fehér....
Amit mondasz az igaz lehet mondjuk Brazíliára.

"több mint 30 ezren jönnek pl. Peruból. Bolívia még évi 20 ezer "

A sok milliós lakossághoz képest , ez lófa...

"Elvileg Chilében csak 5% az indián kisebbség aránya,"

Erről van szó...kész.

"csak jelzem, hogy nagyon színes a kép!!! "

Én ezt elhiszem, Mönchhofban is kiszúrja az ember a török babakocsisok hadát, de azért Ausztria egy nagyon európai ország...

Grafogirl 2013.05.29. 22:55:37

@GERI87: Szerintem parttalan vita ez a dolog veled én elég sokmindent olvastam a témában és én is azt hittem, amit te.
Ha annak alapján kéne eldönteni, hogy kinek van európai arca, akkor még kevesebb %-ra jönne ki az eruópai. Pláne, hogyha tudnám, milyen az az európai arc! Mert a szicíliai, az andalúz is európai, meg a finn is.
Ahogy írtam nagy a keveredés, és abban is egyetértünk, hogy a többség világosbörű, és a többség európai származású lehet. De nem identifikálják magukat úgy hogy jaj mi európaiak vagyunk, hanem chileiek, argentínok stb. A világos haj elég ritka. Világos hajúak és világosbőrűek: a helyi cigányok. :)
A peruiakat példának írtam mivel az konkrét statisztika a bevándorlókról, a kisebbségekről nem vezetnek statisztikát. és nem csak néhány éve kezdtek el vándorolgatni. A meszticet, már nem csak arra használják, hogy indián-fehér keverék, hanem úgy általában a keverékre. :) lehet h. itt is volt köztünk egy félreértés.
A lényeg, hogy itt már beintegrálódtak, asszimilálódtak a környező országokból érkezők ill. arab, japán, kínai stb. A II. világháború után eltelt időszak elég hosszú, volt idő a keveredésre és ők ma már Chileiek. Nem beszélve arról, hogy rengetek gyerek született még. A nagymamáknak nem ritka, hogy 10-12 gyerekük volt. Az osztrák hasonlat remélem érzed, hogy gáz :) Ha mindenki visszabírná vezetni az európai gyökereit, akkor sokkal többen kértek volna már uniós útlevelet. Másrészt attól mert valakin nem látszik, hogy európai, simán lehet európai. A lényeg, hogy nem lehet európai szemlélettel vizsgálgatni az itteni lakosságot, egy chilei az chilei és nem spanyol :) és nem vezetgetik vissza generációkra a családod. Mindig azt mondják, hogy ők 100%-ban chileiek, mert már a nagypapi is itt él, meg annak az apja is... vagy h. van a családban minden.

GERI87 2013.05.30. 10:38:53

"Ha mindenki visszabírná vezetni az európai gyökereit, akkor sokkal többen kértek volna már uniós útlevelet."

vagy nem.

"Másrészt attól mert valakin nem látszik, hogy európai, simán lehet európai."

Európai lakos lehet, de europid nem.

"A lényeg, hogy nem lehet európai szemlélettel vizsgálgatni az itteni lakosságot, egy chilei az chilei és nem spanyol :) "

Rasszokról beszélülnk, rassz, nem kontinens és nemzetiség...

"Ha annak alapján kéne eldönteni, hogy kinek van európai arca, akkor még kevesebb %-ra jönne ki az eruópai."

na jó ez már nevetséges, fejezzük is be..

Lorinc 2013.05.30. 13:11:55

@Réka ‎: meg egy-ket autogyujtogato akcio es az SD siman eleri a 15%-ot :-)

2013.05.31. 03:38:39

Nagyon jó irás. Úgy tünik a multikulti és bevándorlás kezelése NZ-on hasonló mint Kanadában. Az, hogy a multikulti szerencsésebben alakult ezekben az országokban, még talán azon is múlik, hogy a bevándorlásra jelentkezőket próbálják olyan kritériák szerint szürni, ami a beilleszkedési képességüket teszteli (pl. nyelvtudás, fiatal kor, hozza a családot, stb., szakmai képzés). Az EU-n belül nincs ilyen lehetőség, hiszen aki akar, az mehet, nincs szürés. A Határátkelő posztok és kommentek alapján azt kell mondjam hogy a külföldre távozók jó részében nincs meg a készség egy új kultúrába, társadalomba való beilleszkedésre. Ezek az ember gyakorta irnak olyanokat, "hogy én itt mindig idegen maradok", stb. NZ-nak az a szerencséje, hogy aki oda megy (és többnyire messziről jön), az jól megfontolja a dolgot, mérlegeli a pro és kontrát és valszeg van benne megfelelő nyitottság és pozitiv hozzáállás ami elengedhetetlen a sikeres újrakezdéshez egy új társadalomban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása