oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 08. 06:53,  Sok magyar érkezik munka nélkül 191 komment

2013. március 08. 06:53 Határátkelő

Sok magyar érkezik munka nélkül

Újdonsággal próbálkozunk ma is, lévén szerdán Fogadó nyílt a Határon, ami nem más, mint egy kötetlen egyórás beszélgetés a blog Facebook-oldalán (tessék lájkolni, ha eddig nem… J ) valamelyik országfelelőssel. Tegnapelőtt Judit volt soron Máltáról, és arra gondoltam, a beszélgetés egy szerkesztett változatát itt is közreadom, mert érdekes információk hangzottak el. Kíváncsi vagyok, mit szóltok hozzá. Ha tetszik, lesz még.

Málta Sliema.jpg

ANDRÁS: Miért mentél el? Pénz, vagy szimplán az országból lett elég?

JUDIT: Azért jöttünk el, mert a férjemnek ajánlott az egyik cég egy munkát, amire hülyék lettünk volna nemet mondani. Igaz, Magyarországon is nagyon jó munkahelyünk volt, így sem az anyagiak, sem az „elég" nem játszott szerepet. Úgy gondoltuk, ha most nem élünk a lehetőséggel, akkor lehet, hogy többet nem adódik hasonló.

JUDIT S.: Máltán milyen hivatalos nyelven lehet boldogulni?

JUDIT: A Wikipedia szerint (is) két hivatalos nyelv van a szigeten: máltai és az angol.

GÁBOR: Mi májusban repülünk Máltára, Buggiba varos a kiszemeltünk. Mi a véleményed Buggibarol?

Már felvettem a kapcsolatot a Remaxx nevű ingatlanközvetítővel találtam is pár lakást. Ismerős mondta, hogy könnyű bérelni, nem nagyon van bürokrácia, mennyire igaz ez?

Ha ott vagyunk, és tetszik egy lakás és kifizettünk mindent akkor akár be is költözhető, hogy is zajlik ez a folyamat?

Melyik internetszolgáltató a legjobb és legmegbízhatóbb, mennyi idő alatt kötik be? (a munkámhoz kell) Melyik mobilszolgáltatót ajánlod?

Vendéglátásban való elhelyezkedésre, milyen helyeket javasolsz? Foglalkoztatnak-e részmunkaidőben, mondjuk csak hétvégére?

Érdemes-e autót venni vagy a tömegközlekedés megfelelő?

JUDIT: Buggiba nekem nem a kedvencem, de aki vendéglátásban dolgozik, az biztosan el tud ott helyezkedni, mivel májustól (a szezon indulásától) dugig van nyaralókkal. Ha szereted a nyüzsgést, akkor neked tetszeni fog.

A bérlés valóban elég gyorsan megy. Itt nem kerülsz várólistára (tetszel-e a tulajnak vagy nem), hanem ha megfelelőnek találod, akkor aláírod a szerződést, kicsengeted a foglalót és az ügynöki jutalékot és már költözhetsz is. Mindenesetre érdemes tisztában lenni azzal, hogy az itteni lakások nem olyanok, mint otthon.

Net szolgáltató: Melita, GO, Vodafone. Városfüggő, hogy hol melyik jobb. Nekünk Mellieha-n GO van.

A vendéglátásról nem sok információm van, érdemes lenne ellátogatni a Máltai Magyarok FB oldalra, ahol sok-sok vendéglátói munka kerül ki a falra. Maltapark.com... olyasmi, mint nálunk az Expressz.

Az autó jó kérdés. Én el nem tudom képzelni az életem nélküle. A buszhálózat szerintem elég jó az országban, az egyetlen gond, hogy (mediterrán népről lévén szó) a busz vagy jön vagy nem.

LEA: Volt lakásom kiadó Buggiban. A tulaj egy tündéri fiatal nő, bérleti díj 260€+50€ rezsi.

ERIKA: Egy ideje nézegetem a Máltával kapcsolatos dolgokat. Ha megérkezem, és van hol laknom, utána hogy érdemes kezdeni a szükséges papírok beszerzését? Máltai személyazonosító, bankszámla stb. Milyen sorrend a nyerő?

JUDIT: Jelenleg jobb, ha semmivel nem kezdi az ember, mert a hétvégén választások vannak, és ki tudja, milyen lesz az eredménye. Mi egy hónapja várjuk az időpont visszaigazolást a személyi miatt. Sehol semmi. Egyébként: személyi, bankszámla, de igazából attól függ, milyen céllal érkezel. Ha (legálisan) szeretnél dolgozni, akkor residence card is kell, meg national insurance card.

LÁSZLÓ: Éltem már pár országban, de személyit sehol sem kellett csináltatnom. Ez kötelező vagy ajánlott?

JUDIT: Ajánlott. Ha a tömegközlekedést használod, akkor kedvezőbben használhatod a buszt. Ha itt-ott regisztrálni akarsz, akkor ott is kérhetik. Kórházban, szupermarketben, stb...

ERIKA: Munkavállalás lenne a cél, és egy sulit is kinéztem már magamnak, igaz, még Ausztriában vagyok. De hosszabb távon gondolkozom a máltai letelepedésen. Akkor első a személyi, és utána a residence card, biztosítás és bankszámla? Ezeket Vallettában lehet intézni?

JUDIT: Igen, mindent Vallettában. Miért pont Málta? Az utóbbi időben valóban nagyon sok magyar érkezik ide és sokan munka nélkül.

MAX: Bankszámlát nagyon egyszerű nyitni, ha nincs még máltai személyi, akkor egy swift referenciát kérnek a korábbi banktól, vagy lehet vinni referencialevelet is és máris nyílik a számla, lakásbérleti kell hozzá.

ERIKA: Igazából nem tudom miért Málta, angolul beszélek. Lehetne akár Ciprus is, de akárhol néztem hirdetéseket állásról, ott sok görögül van, Máltával kapcsolatban meg minden angolul (pl.: EURES). Nem utolsósorban nem horror áron lehet lakást vagy szobát bérelni, mint például Írországban vagy más uniós országban.

JUDIT: Erika, viszont arra meg nem szabad számítani, hogy az itteni keresetből szépen félre lehet tenni. Ha csak nincs az embernek valami különleges szakmája, amit meg is fizetnek. Találkoztunk pár magyar vendéglátóssal, akik 1-2 év után tovább álltak. Hiába az "olcsóbb" megélhetés, annyit nem tudsz félrerakni... A nem vendéglátós szakmákkal más a helyzet.

ERIKA: Nehéz kutyástól lakást vagy szobát találni?

JUDIT: Szerintem a máltai családok 90%-nak van vagy volt kutyája. Állatbarát nép.

PÉTER: Itt leginkább lakások vannak, nagyon kevés a kertes ingatlan, így az esetek döntő többségében a hirdetésben szerepel, ha a háziállat kizáró tényező. Szoba esetében ez a lakótársaktól függ.

ZSÓFIA: Érdemes már itthonról érdeklődni az ingatlan irodáknál, vagy jobban szeretik, ha már ott az ember?

PÉTER: Érdemes megnézni mit veszel ki, itt általában minimum 6 hónapra adják ki a lakásokat, és nem árt tudni, hogy éppen nem kocsma felett fogsz-e lakni. Ezért ajánlanám a személyes megtekintést. Az ingatlanosok általában jó fejek, és napokon belül találhatsz lakást.

JUDIT: Otthonról nem érdemes, én is tettem pár kósza kísérletet. Amint itt vagy, akár azonnal találhatsz lakást. Persze, ha kiutazás előtt dobsz az irodának egy e-mail, hogy mikor érkezel, mi a budget, akkor talán már listával várnak. Bár kétlem. Ingatlanirodák: Dhalia, Doorsrealestate, Franksalt, Engelvoelkers, Remax, Malta Homes, Malta Properties, Property in Malta, Malta Property, Gozo Properties...

RICHÁRD: Van információd kinti magyar gyógyszerészekről? Lehet állást kapni? Milyenek a kinti patikák?

JUDIT: Egyetlen magyar eladót ismerek, aki gyógyszertárban dolgozik, de ő szerintem nem gyógyszerész, mivel a gyógyszerészek egy külön pultnál vannak a patikán belül. Viszont van két máltai gyógyszerész ismerősöm és ők mindig panaszkodnak, hogy nagyon kevés a fizetés. Konkrét számokat nem tudok, csak annyit, hogy a német bérnek a töredéke. Egyébként a patikák nagyon jól felszereltek!

BALÁZS: Június körül tervezek kiutazni Máltára munkavállalás céljából. Azt a tanácsot kaptam, hogy még véletlenül se munkaközvetítőn keresztül menjek ki. Mivel szezonban akár 1 hét keresgélés után is biztosan találok valami állást. Mi a véleményed erről? Mennyire reális?

JUDIT: Én soha nem dolgoztam vendéglátóiparban. Nyáron a sziget tömve van. Nem csak turistákkal, hanem álláskeresőkkel is. Nagyon gyakran látni fiatalokat, CV-vel a kezükben, ahogy bemennek meg kijönnek egy étteremből.

Elképzelhető, hogy találsz munkát, de azért az éttermek száma itt is véges. Mindenesetre a személyes megkeresés mindig nyerő.

ÉVA: Korábban terveztük, hogy kiköltözünk, de a válság mintha alaposan betett volna annak az „iparágnak", amiben dolgozni szerettünk volna, azaz a nyelvoktatásnak. A férjem angol tanár, nemzetközi képesítéssel, vagyis angolul taníthat angolt. Az a kérdésem, hogy látjátok, élénkül már ez az üzletág?

LÁSZLÓ, PÉTER: Rengeteg iskolát végigböngésztem, mire választottam. Nem tűnik úgy, mintha válságban lenne. Ahogy láttam a nyelviskolák márciusban kezdenek el a szezonra toborozni.

TAMARA: Mennyire veszélyes biciklivel közlekedni? (Persze nem a nyári kánikulában…)

PÉTER: A bringa egyrészt veszélyes (robogósból is kevés van a mediterrán közlekedési kultúra miatt), másrészt igen dombos az egész sziget. Én is filóztam rajta, de inkább hanyagoltam.

BALÁZS: A szakmámat tekintve szerencsésnek érzem magam. Élelmiszermérnökként végeztem, Sör- és Szeszipari tanszéken. Véleményed szerint van e létjogosultsága, hogy mint élelmiszermérnök el tudjak helyezkedni?

JUDIT: Balázs, a Farsons-t meg lehet próbálni. Mást nem igazán ismerek.

JUDIT S.: A fizetésből meg lehet kényelmesen élni? Gondolok itt a rezsire, lakbérre, ennivalóra, ruházkodásra, autó fenntartására.

JUDIT: Attól függ, mennyit keres az ember, például lakást bérel-e vagy szobát. Mi a nettó átlagból nem jönnénk ki kényelmesen. 

(A kép forrása.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Málta Fogadó a Határon

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr215122404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 16:23:00

szet ne ofoljuk es komolyan eszembe jutott
maltan mi a favorit kaja?
gondolom tengeri izek, de azon kivul gondolom

Taxomükke (UK) 2013.03.08. 16:25:41

hat szivet, zuzat nem is
de pacalt igen!!!
meg rantott velot
meg veloscsontbol velot forron, sozva-borsozva-paprikazva, piritoson
;)

tanato 2013.03.08. 16:28:15

@hagyma: Persze,vettem pezsgőt is ,az alkoholizálással nem lesz gond a virágok meg a torta mellé.Hát ha nem is mindenkinek,de a közvetlen családtagoknak és munkatársaknak azért jár a virág meg egy kis ajándék.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 16:32:47

@Taxomükke: ezeket mind ettem/ tehat meg szivet zuzat is, sot egyszer mar itt marha agyat/
a felesegem megvaltoztatott
nem eszem belsoseget, semmi penzert
@tanato: valahonnan innen idult ki allitolag a nonap, de itt a kutya nem tarja es nem is ismeri, igy halistennek nem kell vele foglalkozni
otthoni emlekeim szerint is eleg kenyszeres unnep volt
nem ugy szivbol ment
nade OK
/az ajandek az tulzas:)/

tiltott rengeteg 2013.03.08. 16:58:16

@hagyma: mos mi a baj az ajandekkal?? Viragok melle egy kis tanatosztriptiz. :)
(Itt Ausztriaban most ffi sztriptizt lehetett nyerni az egyik radioadon. )

2013.03.08. 18:28:24

Érdekes a kezdeményezés, de szerintem nem annyira jó, mint a megszokott posztok és hozzászólások.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.08. 18:59:03

@hagyma: mennyivel könnyebb lenne a gyepiknek...

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.08. 18:59:40

@hagyma: majd az apalache-ban kapálhatsz...

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.08. 19:01:23

@Taxomükke: tényleg, én is...

@Muscari: épp ezért most egyetek medvehagymát...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 19:01:23

@tiltott rengeteg: semmi baj
csak nonapra ajandek?
hat legalabb 3000 not ismerek /ebbol 114-el le is fekudtem/ na most mindnek ajandek?

anyak napja OK
Valentines soso
nade nonap?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 19:02:22

ah
bocs, Maryt mindig kihagyom, mert meg folyamatban van
115

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 19:04:30

@Babette_: lopikulat
a projekt kifejezetten horgaszasrol es max. vadaszatrol szol
valamint palinka es sorfozesrol
esetleg valami borok keszitese
nem kapalok

gyapjasmaki 2013.03.08. 19:10:16

A belsőségek amúgy tényleg finomak(bár a szaguk nem mindig jó), én is szeretem és sok olyan tápanyag van bennünk ami a húsban nem feltétlen(legalábbis úgy tudom). A lóval viszont én se vagyok teljesen kibékülve. Mármint, biztos megenném ha éppen nem lenne más. Illetve ki is próbálnám(lehet már ettem is csak azt hittem marha :D). A kutya azért már erősen a durva kategóriába tartozik, ahhoz már komoly ok kellene. Aztán Ázsiában néhol szokás az élve sütés, nah az az igazán durva. Persze mindenki maga dönti el mi ehető számára és mi nem.

Taxomükke (UK) 2013.03.08. 19:46:49

@hagyma: Nonap OK.
Na de Valentine???
USA-ban OK, de Magyarorszagon?
Halloween??????????
Jovore mar talan halaadas is lesz otthon????????
Mondjuk, ha a Fidesz bukik, akkor lehet. :)))

tanato 2013.03.08. 19:56:52

@hagyma: Pontosan a Nemzetközi nőnap USA eredetű.,csakúgy mint a május 1,csak később valahogy kommunista világrendszer kisajátította magának teljesen jogtalanul.
hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_n%C5%91nap

tanato 2013.03.08. 20:01:35

@tiltott rengeteg: Na sztriptízt jobb ha nem,talán 25 évvel ezelőtti formámban esetleg.Felszedtem azóta néhányszor tíz kiló plussz súlyt.Bár nyomom azért a konditermben rendesen ha tudom megyek akár mindennap is,de sajna az étvágyam az túl jó,megeszem akár a vasszöget is.

33621 2013.03.08. 20:27:36

@tildy:): Kedves Tildy! Hol van az a finom sajtos pogi, én is szívesen megkóstolnám mint gyakorló cívis!

montroyal ( CAN qc) 2013.03.08. 20:29:29

@hagyma: 114-el le is fekudtem
hu de nagy àgyad lehet...és ha meg horkolnak is..

tucano 2013.03.08. 20:33:55

@hagyma: Mindenféle félolaszos dolgok.

tiltott rengeteg 2013.03.08. 20:47:41

@hagyma: Akkor Mary nem is plátói? Hús vér? :)

tiltott rengeteg 2013.03.08. 20:49:03

@tanato: a vasszög nem is hízlal. A sztriptízben pedig a LÉLEK a lényeg. Nem a testi való.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 21:29:58

@montroyal: Mary nehea horkol, de diszkreten
@tucano: felpizza meg felspagetti?
@tiltott rengeteg: nagyonis

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 21:32:07

@montroyal: ja
nem mondtam, hogy egyszerre:)
most belegondoltam, mi lenne ha megjellenne itt mind a 114?
nem bannam
de semmi szex

tanato 2013.03.08. 21:36:03

@tiltott rengeteg: Ajjaj engem még a nevetés is hizlal./Na meg a jó kaják./Lélekben persze fiatalnak és soványnak érzem magam.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.08. 21:45:00

@hagyma: nem mondtam, hogy egyszerre
de nem is egyidobe es egymas utan mert az is sok lenne..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.08. 22:00:25

@33621: Van egy kis pékség a vasútállomásról kijőve, balra srégan.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.08. 22:06:21

Néztem , hátha lehet kapni valahol "nyíregyi" gyrost is a környéken, de az nem volt:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:06:47

@montroyal: hat mindenkeppen egymas utan
de ketsegtelen atolol vagy 20 evet
utobbi 6 evben monogam lettem
@tildy:): ma' mondtam, hogy neked biscuitot, de meginkabb english muffint kell enned
sosem leszel igy rendes brit alattvalo, meghogy sajtospogi debrecenben
hej
hiaba jartatom a szamat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:09:20

na meg nyiregy gyros:)
ez mar megint orkenyi magaslat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:10:56

az en idomben maximum a nyiregyi gyorsot ismertek
egyszer jart naponta
mert inkabb szemely ment a melosok vegett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:12:30

feketevonatnak hivtak
az ingazok jartak vele pestre

Muscari 2013.03.08. 22:14:18

@Babette_: Sajnos a londoni parkokban nem terem a medvehagyma :-(
Pedig milyen finom! A termesztes erdoket nem ismerem Angliaban, sajnos meg nem volt alkalmam felfedezni oket, ott lehet, hogy van.

Muscari 2013.03.08. 22:25:29

@tildy:): Elvezd ki a jo idot otthon, itt nagyon pocsek most, egyfolytaban esik.
A pogacsa nekem is hianyzik, azt hiszem, meg kell tanulnom sutni, csak az tart vissza mindig, hogy olyan sokat nem tudunk megenni, marmint egy tepsire valot, igazabol egy par darab eleg. Tudod, mit, majd szolok, ha sutok :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:26:07

@tildy:): hat igy elnezve inkabb maradnek a subwaynel
thx anyway:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:28:14

@Muscari: az nem baj
a medvehagyma ilyan pareves hype
vegyel fokhagymat

spangola 2013.03.08. 22:38:36

@hagyma: Sikerült az állampolgársági vizsgád február 14-én?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:40:49

@spangola: naturlich
100 %-osan
nulla hibaponttal
19-en lesz az esku-ceremonia
onnantol leszek hivatalosan is...

spangola 2013.03.08. 22:41:04

@gyapjasmaki:
A múltkor egy dietetikai előadáson azt mondta a dietetikus, hogy a súlyos vashiányosoknak lóhúst kell enniük, ha tudnak valahonnan szerezni, mert abban van a legtöbb vas.

nyuszigonosz 2013.03.08. 22:41:11

@Muscari: A pogácsát lehet fagyasztani.
Szoktam sütni, perszehogy sok az egyszerre és csak pár darabot hagyok meg elöször, a többi a fagyóba megy. Jó elöszedni aztán idöröl idöre apránként.
Most éppen nincs, jó is, hogy Tildy említette, azthiszem sütök a hétvégén. :)

spangola 2013.03.08. 22:42:07

@hagyma:
Na, akkor gratulálok.
Gondolom ki is hirdetted itt, amikor megtudtad:)

nyuszigonosz 2013.03.08. 22:44:28

@spangola: Hát, még csak utánajárni sem kellett egy ideig a lóhúsnak: benne volt valahogy mindenben. :))
A nagy lóhús skandál, még nincs is igazán vége.

nyuszigonosz 2013.03.08. 22:45:19

@spangola: Azóta is hirdeti. Ugye, hagyma?

gyapjasmaki 2013.03.08. 22:47:24

@spangola: Azt hiszem a sertés májban, meg talán a mogyoróban is elég sok van. Esetleg a céklában, de mint sok minden máshoz ehhez sem értek elégé :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:48:06

jut eszembe meg kene tanulni az esku szoveget, ne csak tatogjak

azt hiszem ezx lesz

"I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state or sovereignty, of whom or which I have heretofore been a subject or citizen; that I will support and defend the Constitution and laws of the United States of America against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I will bear arms on behalf of the United States when required by the law; that I will perform noncombatant service in the armed forces of the United States when required by the law; that I will perform work of national importance under civilian direction when required by the law; and that I take this obligation freely without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God."

Muscari 2013.03.08. 22:48:26

@nyuszigonosz: te lany vagy? Vagy egy pasi, aki szeret sutni?

spangola 2013.03.08. 22:49:34

@gyapjasmaki:
Igen a májban sok vas van, de nem szabad belőle gyakran enni.
Viszont van, akinek súlyos vashiánya van, ezért mondta a dietetikus, hogy szerezzen biztonságos helyről lóhúst.

Én meg nem enném, sőt szarvast, nyulat, tengerimalacot és semmi aranyos állatot sem.

spangola 2013.03.08. 22:50:20

@nyuszigonosz:
Gondolom állandóan felhozza a témát:)
De ezek után mi lesz a téma?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.08. 22:50:21

@Muscari: Nálunkpárom süt mindig, és rögtön elfogy :D Lángos is szokott, farsangi fánkot, pizzát...:)

nyuszigonosz 2013.03.08. 22:50:24

@Muscari: Igen. ( szóval nem sütni szeretö pasi :))) )

tanatonak köszönöm a nönapi jókívánságokat!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:51:08

@spangola: nem, csak mikor kerdeztek mint Te
mikor megtudtam, tehat fel perccel a vizsga utan nem igazan a hataratkelore jottem:)
@nyuszigonosz: en nem hirdetek semmit
ha kerdeznek valaszolok
amugy sokat viccelodtem vele, tetszettek a reakciok
le lehetett vagni ki kb milyen beallitottsagu
de most egesz komolyan van bennem valami furcsa erzes
11 nap es amerikai leszek elsosorban nem magyar
erdekes erzes

nyuszigonosz 2013.03.08. 22:52:25

@spangola: Hát még egy darabig ez. Aztán? Kitudja...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:52:39

@spangola: tildy lovat is eszik
most mond meg!

spangola 2013.03.08. 22:52:56

@hagyma:
na és az én reakciómat az állampolgári vizsgádra hogyan értelmezted (félre)?

gyapjasmaki 2013.03.08. 22:53:06

@spangola: Egy sertés nem lehet aranyos? Vagy egy csirke?

A szarvast már többször ettem az finom, főleg a kolbász.

Amúgy a lóhús talán a megítélése miatt az egyik legolcsóbb hús.

Miért nem szabad belőle sokszor enni? - Mármint a májból.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:54:06

@nyuszigonosz: beszelgethenenk akar londonrol is
semmit nem tudok a varosrol
van ott magyar?

nyuszigonosz 2013.03.08. 22:54:07

@hagyma: Perszehogy kérdeztük, hagyma, mert majd mind kiváncsiak voltunk a vizsgára. Meg én mondjuk az eskütételre is kiváncsi leszek.

nyuszigonosz 2013.03.08. 22:55:01

@hagyma: Nemtudom, hogy van-e magyar Londonban.
Még nem jártam ott.

spangola 2013.03.08. 22:55:59

@nyuszigonosz:

Már közben rájöttem, hagyma következő témája:
AZ AMERIKAI ÁLLAMPOLGÁRI ESKÜ.

Aztán sorrendben:
1. Az első igazi amerikaiként elfogyasztott sör.
2. Az első igazi amerikaiként átélt szex Maryvel.
3. Az első igazi amerikaiként megírt komment a Határátkelőre... és a többi:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:56:39

@spangola: megkoszontem magamban a gratulaciot, de nem volt kerdes, hogy siman atmegyek
annal sokkal regebben elek itt, hogy problemat okozott volna
a ceremonia miatt jobban izgulok
vegulis feleskuszom egy orszagra, amelyikbe nem szulettem, de mindig vagytam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 22:59:14

@nyuszigonosz: onnan lesz foto is, megigerem:)
@spangola: ennyire nem megyek bele a maganszferaba, de most vicces, miko nagynehezen annak idejen atengedtek chicagoban a hataron es felszallhattam 2 ora vallatas utan a miami gepre, akkor jott a sztyuardess, hogy mit itnnek, mondtam, mindegy csak sor legyen es amerikai
ott ittam az elso amerikai budweiseremet

nyuszigonosz 2013.03.08. 22:59:51

@spangola: Az lehet.
Szerintem azért ez egy óriási dolog a hagyma életében.
Ö ezt szerette volna elérni és elérte.
Úgyhogy: minden jót a hagymának! ( még ha igen sokszor más véleményen vagyok sok mindenröl amit ír, hiányolnám azért, ha nem írná )

Muscari 2013.03.08. 22:59:54

@nyuszigonosz: valahogy a neved olyan megteveszto, en azt hittem, pasi vagy... egy gonosz nyuszi ;-)

spangola 2013.03.08. 23:00:13

@gyapjasmaki:
Egy sertés vagy egy csirke sem nem szép, sem nem aranyos, legfeljebb pici korukban. Szerintem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 23:02:09

@nyuszigonosz: en sem
nem is hiszem, hogy fogok jarni
sot biztos, hogy nem

spangola 2013.03.08. 23:03:19

@hagyma:
Tényleg, most, hogy eszembe juttattad, megígérted, hogy ha meglesz a vizsgád, teszel fel képet magadról. Ez egy hónapja volt.

Akkor ezt azóta sem váltottad be?

nyuszigonosz 2013.03.08. 23:03:38

@Muscari: Szeretek játszani a szavakkal, ez a nick-név is így lett. :))

spangola 2013.03.08. 23:04:36

@nyuszigonosz:
A férjem itt röhögött mellettem, mert azt hitte, hogy az én nickem a nyuszigonosz.
Mondtam, hogy NEEEEMMM!!!

(Van egy törpenyulunk, akit imádunk.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 23:05:31

@nyuszigonosz: nem oriasi dolog
de meg nehezen fogom fel, ahogy kozeledik, egyre nehezebben ez az igazsag
egy hazassagkotes is nagy dolog
hat akkor egy uj orszag allampolgaranak lenni
irhatnanak olyanok akik olyan kivandoroltak, hogy allampolgarsagot is felvettek
mer' az hogy kimegyek munchenbe IT-snek de otthon van a hazam stb
az mas

nyuszigonosz 2013.03.08. 23:06:43

@spangola: Igen, valahol említetted a Nyuszikát. A képen ö van?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 23:07:08

@spangola: fenn vagyok a neten fenykeppel, videoval, nevvel cimmel
a ceremonia utan teszek fel meg fotot rola, ha Mary tud jo kepet csinalni:)
sooooot
kuldok posztot a hataratkelonek
ha kiteszi kiteszi, ha nem nem

spangola 2013.03.08. 23:11:52

@hagyma:

Na, akkor várjuk a posztot, tuti, kiteszi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 23:16:04

@spangola: majd igyekszem jot irni
mondjuk rosszat nem is tudnek...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 23:17:45

es ekezetes lesz:)
20-an kuldom neki
ha nem lesz kint akkor megy a blogomra, mert azt is be kene fejezni, de mivel szeretem az itteni kozosseget ezt most ide szanom
az elkepzeles meg van, hogyan irnam meg

Taxomükke (UK) 2013.03.08. 23:47:51

@hagyma: Ékezetes? Alig várom. Mostanában már a cask-ok is eltűntek. :)
Szerintem biztosan kirakja a főszerkesztő elvtársnő.
Mellesleg eladó lett a szigetszentmiklósi házunk, érdekel valakit?
:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.08. 23:51:34

@Taxomükke: valaki megtanitott kikapcsolni a helyesirasellenorzot/elfelejtettem a nickjet, itt es most szeretnem megkoszoni neki/

tudok én, hogyne tudnék, ha kell csak bonyolult, a házad max 10 év múlva érdekel, de akkor sem biztos, tartok tőle, én már itt dobom el a kanalat

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.03.09. 00:23:27

@hagyma: Várjuk!!! Én nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit/hogyan fogsz érezni, milyen volt az egész ceremónia. Amúgy gratulálok utólag is!!

@nyuszigonosz: egyetértek, mármint ami a hagymát illeti. amikor elkezdtem rendszeres is olvasni a blogon a kommenteket, azt gondoltam hogy hagyma egy nő, aki....hát hogy is mondjam....nem éppen normális. de idővel rájöttem, hogy a hozzászólásai nagyon is szórakoztatóak, még ha nem is értek vele mindig mindenben egyet...:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.09. 00:42:20

@petrasp: ferfi vagyok
a humorom is lehet szar
de komolyan venni nem kell
najo ennyi idosen vannak azert covekek, amiket levertem es nem helyeznek at
es kosz
en tudom, hogy konnyezni fogok es nem amerika miatt en a filmek hepiendjen is kepes vagyok
ilyen a termeszetem:)
es a magyar himnuszon is, mar az amerikain is
gyengek lehetnek ezek a konnyzacskoim
ez van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.09. 00:43:35

amellett meg kemeny vagyok mint a vidia, ha melorol van szo
szoval disztingval a szervezetem a melo es az erzelmek kozott:)

zopilote 2013.03.09. 01:19:33

@hagyma:
" vegulis feleskuszom egy orszagra, amelyikbe nem szulettem, de mindig vagytam "
Frankon!? Ha nagyon vagytal volna ra es tettel is volna erte, mar 20 vagy 25 eve
amerikai allampolgar lehetnel! Ne gyere azzal, hogy az atkosban nem kaptal utlevelet.
Ha az ember nagyon vagyik valamire, akkor el is eri. Angolt tanul, atmegy Jugoba es
onnan Olaszorszag majd az USA. Feleskudni egy orszagra!! Legtobben nem szenti-
mentalizmusbol lesznek allampolgarok, hanem hogy kihasznaljak az orszag elonyeit.
Es mit kell erte tenni? Lenyegeben semmit. Szinte ingyen ajandek. Utana is ugyan ugy
kell dolgozni, ugyan ugy leadhatnak, lenyegeben semmi sem valtozik. Megertem, hogy
sokat izgultal, idegeskedtel, amig illegalis voltal. De nem kell azert ekkora feneket keri-
teni egy egyszeru dolognak. Meglesz az allampolgarsagod, nyugodtabban aludhatsz
majd:) Ez a lenyeg!! A tobbi csak diszlet, duma:)
Az, hogy az Appalach - hegyseg kornyeken elsz, megmagyaraz mindent: ott elnek a
legpatriotabb, legroghozkotottebb, legegyszerubb, legvallasosabb, legkonzervativabb
emberek az USA - ban. Nem ok nelkul hivjak oket ugy, hogy hicks, rednecks, hillibillis:)
Eppen ezert nem ertem a belsosegek elutasitasat. A hillibillik megeszik a mokust, min-
denfele madarat, hulloket, meg a lehullott makkbol is lisztet csinalnak es felhasznaljak.
Es ami a legfontosabb, ok fozik a legjobb moonshinet:) (nem vitas, meg is latszik rajtuk)
Azt tudtad, hogy a NASCAR versenyek is ott kezdodtek es hogy miert?

zopilote 2013.03.09. 01:36:42

@hagyma:
" onnan lesz foto is, megigerem:) "
Most talaltam meg az enyemet:) Egy kinai szarmazasu allampolgarsagi biro eppen adja
at a bizonyitvanyt (reg elvesztettem valahol) es egy RCMP officer all mellettem. Lehet,
hogy fel is teszem a kepeim melle:) 25 eve tortent, Vancouverben. Vagy 24? Nem is
tudom. Nincs jelentosege.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.09. 02:05:54

@zopilote: semmi elonyom nem lesz az allampolgarsagbol, csak hogy tudd, azon kivul hogy szavazhatok az elnokre
ugyhogy ez mellekszal, semmivel sem alszom nyugodtabban
en egyaltalan nem idegsskedtem mikor illegalis voltam, ugy voltam vele, ha lebukok akkor hazamegyek, na bumm, nem sikerult

nem, nem kaptam utlevelet, amikor nagyon fiatalon nagyon akartam hyugatra menni
katonasag elott nem adtak'
katonasag utan meg volt felesegem es egy fiam
hat ez van

azutan jott egy gyonyoru holgy akivel szerelembe vagyunk
lehet neked nem volt eletedben olyan nagyszeru dolog, hogy erezd milyen boldogsag ha egy no szeret
nekem megatadott, nincs is annal nagyobb boldogsag, az amerikai allampol;garsag nyomaban sem johet, de teny, neha igy par nappal az esku elott mar gondolok ra, bazmeg amerikai leszel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.09. 02:28:13

hozzateszem, ha valmi kulonleges vilagtorveny azt mondana ki, hogy egy magyar ferj es egy amerikai feleseg/Mary es en pl/ az eletet csak Csernobilban elheti, akkor odakoltoznenk

montroyal ( CAN qc) 2013.03.09. 02:58:52

@zopilote: az en oklevelem es az allampolgarsagi kartyam is elveszett de a soc kartyam is picike darabokra van szettorve es nem csinalnak masikat csak az allampolgarkartya kell nekik utlevel nem eleg ezert kertem egyet kb 8 honap es $75..

montroyal ( CAN qc) 2013.03.09. 03:02:14

@hagyma:Csernobilban elheti
elrontod a felesegeket mind ezt fogja kovetelni a ferjeiktol..

zopilote 2013.03.09. 03:18:59

@hagyma:
" lehet neked nem volt eletedben olyan nagyszeru dolog, hogy erezd milyen boldogsag
ha egy no szeret "
Nekem teher volt, amikor egy no szeretett:) (meg akkor is, ha en is szerettem, sot)
" katonasag elott nem adtak "
Nekem sem, leszereles utan 7 evvel kaptam nyugati utlevelet, egyszer hasznaltam csak,
meg a vonatjegyem is csak egyiranyu volt, Bpest - Becs:) 20 eves koromban voltam
Jugoban, de nem mertem disszidalni, azt sem tudtam, hogy kell (azt tudtam, hogy lehet)
Raadasul olyan reszeg voltam a sligovicatol, hogy nem is emlekszem semmire. Illetve
csak arra, hogy be akartak jonni magyarok a fulkebe, de amikor meglattak, csak annyit
mondtak hogy " budes reszeg szebek, fujj! " Visszaszoltam, hogy magyar vagyok:)
Nem kotozkodni akartam (csak picit), inkabb azt akartam kihozni, hogy nem mindenki-
nel van jelentosege az allampolgarsagnak, es evek utan termeszetessse valik.
Maryhez csak gratulalni tudok!!! Oszinten!!

zopilote 2013.03.09. 03:30:41

@montroyal:
A soc kartyam meg van, de mar a negyedik, azt hiszem. Az allampolgarsagi kartyam is meg
van, de toredezett. Par eve szoltak, csereltessem ki, amikor utlevelet kertem, de hallottam,
hogy honapokba telik. Jovo hanapban lejar az utlevelem, kivancsi vagyok, adnak e. Egyszer
( tobbszor is) elloptak a kocsim, minden papirom benne volt. Regi magyar szemelyivel iga -
zoltam magam, amikor kertem a jogsit:) Utana mar konnyu volt a tobbi (meg nem voltam
allampolgar) A magyar utlevelemet az elso evben elvesztettem a barna landed immigrant pa-
pirral. De azt hamar potoltak, marmint a landed immigrant papirt. A magyar hivatasos jogsi-
mat az ausztriai taborban loptak el (vagy eladtam sorert, mar nem emlekszem) :)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.09. 03:59:47

@zopilote: az utlevelet megcsinaljak a regi lejartrol csak a soc kartyahoz kertek az allampolgarsagi kartyat majd megjon egyszer.. szerintem az exem tuntette el .de nem szamit... ja es nekem meg egy kép sem jon fel az allampolgarsagi vizsgarol.. valahogy sokan voltunk es elénekeltuk a canadai himnuszt egy papirrol es lehetet menni az utlevelert mert a magyar reg lejart de volt benne 10 eves US vizumom akkor csak oda utaztunk nyaralni telelni..

zopilote 2013.03.09. 04:40:33

@montroyal:
En is abban bizom, hogy a regi utlevel eleg az ujhoz. Az allampolgarsagi vizsgan a heve-
rom is ott volt, o csinalt egy kepet, most talaltam meg. A himnuszra nem is emlekszem:)
Az exem velem is kibant, Torontoban voltam o meg Nanaimoban, osszepakolt nehany
cuccomat es az ex - sogorommal atvitette Vancouverbe. Az exet azota sem lattam. Saj-
nalom azert egy kicsit, olyan papucsot, mint en soha nem fog talalni:)

tiltott rengeteg 2013.03.09. 06:16:48

@zopilote: huha ez kemeny. Es amugy volt elojele,h ugy lesz vege?

zopilote 2013.03.09. 06:31:24

@tiltott rengeteg:
Elojel az mindig van, csak az ember nem veszi vagy nem akarja eszrevenni. Nem egeszen
igy volt, ugyanis telefonon lebactam csunyan elotte:( Nem volt hozzaszokva a beszelo pa-
pucshoz. Erzekeny volt a lelkem:( Mindegy, vege. Jobb igy egyedul, csak unalmas:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.09. 08:06:29

@hagyma: a bor szőlőből van. a szőlőt kapálni kell, különben benövi a szulák, oszt lesheted.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.09. 11:12:39

@Babette_: a bor nem csak szolobol van
de szolot is lehet vasarolni fejlettebb orszagokban:)
NO KAPA!
/volt szolonk egerben, tobbet nem lesz/

tiltott rengeteg 2013.03.09. 14:55:41

@zopilote: Majd jön egy Mary. :) Állítólag létezik ilyen is.

30-06 2013.03.11. 14:21:30

Jó ez a Fogadó - IMHO -, de nem ettől kell várni minden tudást
Néha látok olyan kérdéseket, mintha a máltai országfelelőstől - csak hogy itt helyben legyünk - olyanokat kérdeznének, pl. hogy mennyibe kerül a vonatjegy Máltán, vagy, hogy lehet -e Máltán mobiltelefonon autópálya díjat fizetni.
Ahelyett, hogy megnéznék van -e egyáltalán Máltán vasút vagy autópálya.
És tényleg meg kell kérdezni, hogy a válaszadónak mi a szakterülete, mert ahogy nézem az egyik válaszadó nem dolgozik ugyan, de közgazdászként másként rakja össze az információkat, mint aki mindent tud a vendéglátásról, de a válasza kizárólag a saját munkahelyére értelmezhető.
Tökfőzeléknek stílusától függetlenül igaza van abba, hogy a pultostól igen konkrét információ kapható de csak a saját pultjára vonatkozóan, míg egy közgazdásztól jobban elvárható a mélyebb és általánosabb ismeret, de nem igazán tőle kéne megtudni, hogy milyen erős sört mérnek és két korsó után lehet -e vezetni. ( egyébként ez utóbbira a válasz IGEN)

tucano 2013.03.12. 16:29:37

@hagyma: pontosan! Spagetti nyúllal, pizza meg kisebb és felkerekítik a széleit. Viszont kardhalban verhetetlen a máltai konyha!

montroyal ( CAN qc) 2013.03.14. 14:57:07

@zopilote: osztom velem is hasonlo tortent igaz en haza mehettem volna amikor az exem koltozott egy nagy kamionnal ,vart is hogy beszeljunk de en latni sem akartam gondolom ezert kib..ott velem es elvitte szemelyes cuccaimat mivel a haz ezutan lebontasra kerult azt mondja o nem tud semmit.. ez a ferfiak sorsa.. a mor megtette a kotelesseget...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása