oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 22. 06:50,  Így szereztünk munkát Írországban 109 komment

2013. február 22. 06:50 Határátkelő

Így szereztünk munkát Írországban

Ma folytatódik Ravis írországi története, amit ott hagytunk legutóbb abba, hogy párjával megérkeztek Galwaybe és nekiálltak munkát keresni. (Ha valaki szívesen felelevenítené az első két posztot, az ide és ide kattintva teheti meg.) Ma kiderül, hogyan sikerült felkészülni egy állásinterjúra, illetve számot vetünk azzal is, mennyibe kerül az élet az első fizetésig.

Albérletből cím.jpg

„Tehát történetünket 2007. június végén hagytuk abba, most innét folytatom. Miután sikeresen szert tettünk egy kétes műszaki hátterű autóra, nekiláttunk végiglátogatni azokat a toborzó irodákat, gyárakat, gyorséttermeket, szupermarketeket, stb. ahová már küldtünk jelentkezést, de nem sok válasz érkezett.

Közben napi szinten jártunk be internet kávézókba és küldtük az újabb és újabb jelentkezéseket. Bújtuk a helyi újságokat, mint Galway First, Galway Voice, Galway Independent, Galway Advertiser vagy a Connacht Sentinel és a Connacht Tribune. Az első három hét így telt, mindenhová jelentkeztünk, ami csak bevételt biztosíthatott volna, hogy ne az otthonról hozott pénzt kelljen költeni.

A mágikus szavak

Épp mikor már csüggedni kezdtünk volna végre kaptam egy interjú-lehetőséget, egy szupermarketben kerestek raktárost. Mondanom sem kell, hogy azonnal nekiláttam felkészülni a felvételi elbeszélgetésre. Olyan mágikus szavakat kerestem, amit egy raktáros használ, mint bejövő árú, visszárú vagy csak egyszerűen a raklap szó angol megfelelőjét.

A nagy napon még arra is figyeltem, nehogy túlöltözzek és csak egy inget vettem fel a farmerhoz. A beszélgetésből arra emlékszem, hogy a bemutatkozás után elbeszélgettünk az anyagmozgatás rejtelmeiről, majd megkérdezték, hogy tudom-e mi az a FIFO (First In First Out) és LIFO (Last In First Out). Végül ott helyben ajánlottak €8,65/óra bért, amit örömmel el is fogadtam.

A legelső nap első órájában meghúztam a derekam... szólni nem mertem egy szót sem, csak összeszorított foggal próbáltam kihúzni a nap végéig. Így kezdtem el dolgozni Írországba érkezésünk ötödik hetében.

Mennyit költesz az első időkben?

Talán itt érdemes egyenleget vonni, megnézni mire volt elegendő a 4000 euró kezdőtőkénk az első hat hétben, vagyis az első fizetésig.

Vonatjegy Dundalkból Galwayba: €100,
Szoba depozit es egy hónap bérleti díj: €1.000,
Takarítószerek: €20, (az írek fogalma a tisztaságról..., hát kicsit más...)
Helyi közlekedés: €5.4,
2 db legolcsóbb mobil telefon SIM kártyával: €98,
Galway város térkép: €7.5,
Autó: €600,
Internet (önéletrajz és egyéb nyomtatással): €68.7, (heti átlag kb. €12)
Parkolás: €57.2
Jogosítvány átváltása: €25 (ez ahhoz kellett, hogy tudjak otthonra mobilinternetet venni, akkor még csak előfizetéses rendszerben működött.)
Negyedéves útadó: €110,
Mobilinternet modem: €89,
Munkás cipő: €55,
Egyéb: €571,85.
Összességében €2807,35-et költöttünk el, mire bármiféle bevételre is sikerült szert tenni.

A bankszámláinkat is az első hetekben nyitottuk, ehhez elegendő volt a már említett PPS Number level és Útlevél - a híresztelésekkel ellentétben nem kellett munkahellyel rendelkezni a számla megnyitásához. De az internetes bankolást csak pár héttel később lehetett aktiválni a számlákhoz.

Az ír adózás

2006-ban még csak kettő tétel terhelte a fizetéseket. A PAYE (Pay As You Earn), vagyis a fizetéssel arányos jövedelemadó és a PRSI (Pay Related Social Insurance), vagyis TB.

Amikor első alkalommal munkába áll valaki Írországban, az első fizetésekor automatikusan Emergency tax kategóriába kerül. Ez gyakorlatilag a kategórián kívüliek tábora és alapvetően a legalacsonyabb adósávtól növekszik minden héten a legmagasabb felé.

Ahhoz, hogy ebből a kategóriából kikerüljünk, csak egyszerűen el kell menni a helyi adóhivatalba és kérni kell „adójóváírást". Ami azt jelenti, hogy kategóriába sorolnak és automatikusan visszamenőleg is korrigálják az adódat. Nekem ez mindössze pár euro visszatérítést jelentett, de ismerek olyanokat, akik hónapok múltán jöttek rá, hogy ők még mindig túl sokat adóznak és ők már ezreseket kaptak vissza. (A rendszerről részletek itt.)

Ma már van egy USC (Universal Social Charge) is, amit levonnak a fizetésekből, alapvetően ez is fizetés függő és lépcsős kialakítású. (A részletekről bővebben itt olvashattok.)

A következő képen pedig az első fizetési papír látható...

Payslip - legelso fizupapir.jpg

Újabb lakáskérdés

Ahogy közeledett a lakbér-fizetés ideje, úgy erősödött bennünk, hogy bizony ideje olcsóbb szobát keresni. Ehhez megint az internetet vettük igénybe, és az egyik internet kávézóban keresgéltünk, mikor egy aranyos magyar pár szólított meg minket.

Jól elbeszélgettünk, kaptunk tőlük álláskeresési tippeket, majd mondtuk, hogy szobát keresünk. Szó szót követett és rövid ismeretségünk két-három héten belül lakótársi viszonnyá változott. Olcsóbb volt? Egyértelműen igen! Már „csak" €320/hó-t fizettünk lakbérre. Jobb volt-e? Nem!

Egy szó, mint száz, aki teheti, ne költözzön össze magyarokkal, nem tesz jót az angoltudás fejlődésének...

Jól megállta a helyét

Időközben a barátnőmet is behívták egy közeli gyorsétterembe interjúra és fel is vették! Ez azért volt érdekes, mert ő a középiskolai angol érettségijén kívül még soha nem beszélt folyamatosan angolul, szóval a tárgyalás komoly kihívást jelentett neki.

Emlékezem, azt mondogattuk, ha kettő hét után elküldik, mert nem elég az angolja, akkor is már van egy pici tapasztalata és kétheti bérrel is előrébb vagyunk. De nem küldték el, jól megállta a helyét és a lehetőségekhez mérten "karriert" futott be ott.

Munkakeresés ügynökséggel

Ezalatt én továbbra is küldözgettem jelentkezéseket, de most már jobbára műszaki állásokra, vagy ahhoz közeli területekre. Mindössze 3 hét raktároskodás után a jó szerencse mellém szegődött és egy ügynökség felfigyelt rám.

Rögtön két állást is ajánlottak, és ami a legelképesztőbb, amikor behívtak elbeszélgetésre, ők készítettek fel engem a leendő munkáltatóval való interjúra.

Az első ajánlat egy viszonylag kicsi cégnél amolyan karbantartó-mindenes lett volna, de a cég az interjú után túlképzettnek talált és nagyon kedvesen, de elutasítottak.

A következő ajánlat egy multihoz szólt, lélegeztető és oxigénterápiás készülékek összeszerelésére, javítására kerestek embert. Itt már sokkal nagyobb sikerrel vettem az akadályt és megérkezésünk utáni nyolcadik héten már a második külföldi munkahelyemre kerültem.

Közben mind a ketten egy helyi nyelviskola esti óráit kezdtük látogatni, mert bizony ránk fért némi nyelvtanulás. Nagyon jó emlékeim vannak ezekről az órákról, mert fiatalok voltunk együtt, mindenki önszorgalomból volt ott, tehát tanulni akart.

A közösség folyamatosan változott, hathetes periódusokban lehetett fizetni, €180/6 hét esti kurzus, 2x2 óra/hét. Sok használhatót tanultunk, de ami a legszerencsésebb volt, hogy külön csoportokba kerültünk, egyes egyedüli magyarként, egyedül kellett meg küzdeni az ismeretlen szavakkal, helyzetekkel. Felbecsülhetetlen tapasztalatot jelentett. Így érkeztünk el 2007 karácsonyához.

Folyt. köv."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr995097489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.02.22. 10:06:22

Szerintem nem rossz irás ez és az se gond hogy 2007-ben játszódik. A poszt iró szépen aprólékosan ir, praktikusabb lenne blogolnia. Mert igy egy-egy posztból csak töredék mondanivalók jönnek át nem egy kerek történet. Mindha egy szép nagy kerek sztoriból kiragadnák innen-onnan egy részletet. Ezért lenne praktikusabb ezt inkább egy saját blogban leirnia. Ott megkapnánk a teljes történetet. Szerintem sokan olvasnák. :-)

nigara 2013.02.22. 10:07:22

@Gyurcsótány Ferenc: na ja, én is megnézném a mostani payslipet.
De addig még vagy 5 részt el kell olvasnunk a szappanoperából.
Már aki elolvassa...

Tökfőzelék (törölt) 2013.02.22. 10:35:31

@GrandMasterB: hát én rohadtul nem sajnálom egyetlen "Olimpikonunkat" (ami helyesen írva ki o-val lenne)

És tudod miért? Mert amíg én elvégzem a legjobb iskolákat, jó munkahely, hajtás évekig, addig ezek az ingyenélők véletlenül egyszer az életben jól teljesítenek, aztán kapják a magyar átlagfizetésnek megfelelő kib@szott életjáradékukat az ÉN ADÓMBÓL!

Mondd meg, melyik az a szakma ma Magyarországon, ahol egyszer elérsz valamit, aztán kapod életed végéig az átlagfizetést?

A múltkor belinkelt Csótány Szilveszter is panaszkodik, hogy jajj nem bírja eltartani a CHF hiteles kib@aszott nagy családi házát.

Komolyan azt várják az írni-olvasni alig tudó sportoló biorobotok, hogy rajtunk, ADÓFIZETŐKÖN élősködhessenek életük végéig?

Tudjátok mi ma a nagy teljesítmény? Magyarországon normálisan dolgozni és adózni, nem fiatal korban a család és az adófizetők pénzén gyorsan evezni lólengeni vagy a gyűrűn csimpaszkodni.

VHB 2013.02.22. 10:35:36

@nigara: Vazz, ezt sosem értettem, hogy na itt hagytam abba, meg na eddig olvastam. Mindenkinek lehet elszólása vagy hibás infója rosszabb esetben meggyőződése (bégető hang a háttérben). Szóval ettől még bőven lehet hasznos.

Ami a pénzt illeti, minden csak viszonyítás kérdése. Ha otthon munkanélküli voltál, akkor ez a zseton menyország. Ha hozzáadsz még1x ennyit, mert asszonyka is munkába állt, akkor már nem is annyira vészes.

Tökfőzelék (törölt) 2013.02.22. 10:37:31

@GrandMasterB: Ja és nem is beszéljünk az érmekért járó 20 millákról, ami egy jobb lakás ára.

Jaffar 2013.02.22. 10:44:15

@Gyurcsótány Ferenc:
Nem inkább te vagy az irigy arra a fizetési papírra?

Nem tudom miért kell szapulni a posztolót, amiért több részben írja le az elmúlt éveket. Teljesen rendben van a dolog. Honnan tudod holt tart most? Én is így tennék, ha leírnám az elmúlt 9 évet, mert nem lehet leírni 1-2 oldalban azt, hogy hogyan jutottam el a kétkezi fekete melótól a hivatalos kétkezi melóig, majd iskolapadba és azután a legnagyobb mobilszolgáltatóig, ahol már irodában ülök és bizony átlagon felül keresek.

Persze egyszerübb köpködni mindig.

The Big Tourist 2013.02.22. 10:47:44

Szerintem ha fejenként megkeresik az 1200 eurót, és a felét költik megélhetésre, még mindig félre tudnak tenni 1200-at havonta, amit otthon nem olyan könnyű. A belinkelt payslipen amúgy az emergency adó lett levonva, tehát többet kapott nettóban, és azóta jobb állása is lett, tehát még többet keres.

Határátkelő 2013.02.22. 10:49:21

Komolyan mondom, nektek semmi nem jó. Ha nincs fizetési papír, az a baj. Ha van, az a baj. Ha túl részletes, az a baj, aminél már csak az a nagyobb baj, ha nem elég részletes.

Mi lenne, ha megpróbálnátok pozitívan hozzáállni a dolgokhoz? Komolyan kérdezem. Titeket nem fáraszt, hogy mindenben csak a rosszat látjátok?

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.22. 10:50:30

@Tökfőzelék: "Véletlenül egyszer az életben jól teljesítenek." Ezt nem ertem. Te tenyleg azt hiszed, hogy valakibol veletlenul, teljesitmeny nelkul lesz akar csak olimpikon is? Nem beszelve a bajnoki cimrol?
De ha igy gondolod, miert mentel vert izzadni a jobbnal jobb suliba? Eleg lett volna szerencset probalni valamelyik olimpian, mar jobban allnal, nem? Rossz helyre fektetted az energiad! A lotto meg az olimpia a kulcs a szegeny ember sorsanak jobbra fordulasahoz!!!!! Hajra magyarok! :))))

Határátkelő 2013.02.22. 10:52:20

@Tökfőzelék: Sportoltál te valaha életedben? Aligha hiszem, mert akkor nem írnál le olyat, hogy "ezek az ingyenélők véletlenül egyszer az életben jól teljesítenek". Tudod ezek az "ingyenélők" a világon a legjobbak voltak abban, amit csináltak. Nem a cégnél, nem a lakhelyükön, nem az országban, a VILÁGON.

Azon lehet vitatkozni, hogy járjon-e és mennyi életjáradék, de azért ne degradáljunk már le egy olimpiai bajnoki címet!

GrandMasterB 2013.02.22. 10:55:25

@Tökfőzelék: Egyrészt nem kell sajnálni, hiszen eddig ő sem panaszkodott. Kiment Kanadába és megtalálta a helyét, neveli a gyerekeit. Nem kuncsorog segélyért, mint sok másik.
Másrészt a te taníttatásod részben ennek a biorobotnak az anyja és apja adójából fizették.
Attól neked jobb lenne, jobban éreznéd magad, ha nem kapnának az aranyéremért 20 milliót vagy életjáradékot?Komolyan kérdem.
Például, ha a leendő gyereked tehetséges lesz valamilyen sportban, le fogod beszélni róla? Vagy nem fogod engedni semmilyen sportegyesületbe járni, hiszen azt is az emberek adójából fizetik.

Zka77 2013.02.22. 10:55:59

@Gyurcsótány Ferenc: én inkább az adót számolgattam, hogy valami 15%? Hol van ez a nálunk lesarcolt 50%-hoz, amit már a minimál után is ki kell pengetni? Ez a szomorú.

Gyurcsótány Ferenc 2013.02.22. 10:59:20

@Jaffar: en irigy? Ezt mibol gondolod? En sose voltam irigy ember.....plane nem ekkor nyulfarknyi kis osszegre.
Amugy meg, csakhogy megnyugtassalak szemelyesen ismerem Magyarorszag egyik leggazdagabb csaladjat (meg maganhelikopteruk is van bebebe) a 100 leggazdagabb magyar listajan igencsak dobogosak es soha de soha az eletben nem voltam irigyek rajuk, sot inkabb buszke vagyok rajuk,hogy ennyit elertek.Szoval ha mar heti 344 Eurora valaki irigy lenne....bar a mostani Magyarorszagon teljesen termesztes (sajnos),hogy idos embereket kalapaccsal agyonvernek akar 1000 Ft-ert is es kockaztatnak eletfogytot a szegedi csillagban is....ehhez kepest a 344 Euro a vilag penze is lehet akar.

Zka77 2013.02.22. 10:59:30

@Tökfőzelék: te nem főzelék vagy, hanem fej.

nigara 2013.02.22. 11:01:08

@VHB: hááát izé. Én egyetértettem veled abban, hogy a történet 5 éves volta miatt nagyon irreleváns - mind a lehetőségek, mind a megadott számok miatt.
Erre leordítasz... és totál az ellenkezőjét mondod.

Gyurcsótány Ferenc 2013.02.22. 11:02:53

@Zka77: jah. Annyira ne legyel boldog...Es azert az adoert milyen szolgaltatast kap az ir adofizeto mit gondolsz?
gyerekorvos/korzeti orvos 60-70 Euro per vizit, vagy minden masodik vesedializist a beteg fizet alapon mert az allamnak nincs penze ra? Es a tobbi es a tobbi.
Na szerinted meg olyan vonzo az az ir "leanyzo"?

nigara 2013.02.22. 11:03:57

@Zka77: akkor fuss neki még egyszer a posztnak. Ott leírja, hogy ez az első fizetése, amiben még nem a rendes adót vonját.
Amúgy a gugli a barátod: meg kell nézni, hogy mik az adósávok - és aztán nem fogsz szomorkodni.

Gyurcsótány Ferenc 2013.02.22. 11:05:53

@Határátkelő: ajanlom figyelmedbe az egyik kedvenc zenekarom szamat:-))))))))))))))

www.youtube.com/watch?v=86mcFm2-rxE

Zka77 2013.02.22. 11:09:40

@Gyurcsótány Ferenc: passz, de UKban is hasonlóan nudli adót fizetnek a kiskeresetűek és mégis kapnak kb mindent, mi szem szájnak ingere.
@nigara: a postban pont azt írja, hogy kiderült, többet adózott a kelleténél, szóval nem értem :)

Gyurcsótány Ferenc 2013.02.22. 11:10:59

@bpetya75: talalt sullyedt! Imadom! A regi szamaik jobbak. Az uj albumuk fos.....

bpetya75 2013.02.22. 11:12:06

@GrandMasterB:

Miért etetitek a trollt?

"ha a leendő gyereked tehetséges lesz valamilyen sportban, le fogod beszélni róla"

A versenysportról inkább le. Nem az idióták hörgése miatt, hanem mert egy iszonyatosan egészségkárosító dolog.

bpetya75 2013.02.22. 11:13:34

@Gyurcsótány Ferenc:

Engem annyira nem fogott meg a zenéjük, bár a Fehérlófiát egy jó félévig sokat hallgattuk az irodában :-)

nigara 2013.02.22. 11:13:46

@Zka77: mondom, adózásnak nézz utána. Az hogy mit ír, pláne 2007-ről... hagyjuk.

Tökfőzelék (törölt) 2013.02.22. 11:15:09

@Határátkelő: igen, folyamatosan sportolok most is legalább háromszor egy héten, és nekem senki nem fizet ezért, sőt, én fizetek, hogy sportolhassak

Az meg nem jelent semmit, ha valami hülyeséget én csinálok valamit legjobban a világon, nézd meg a Guiness rekordok könyvét, mennyi f@szság van benne, most akkor nekik is fizessünk életjáradékot, meg 20 milliót?

A lólengésnek mi értelme van? És hogy gyorsan úszol? A nagy büdös semmi.

@GrandMasterB: hogyne panaszkodott volna.
Ott volt, hogy ilyen depressziós meg olyan depressziós, jajj szegény, aztán hozzáment valami kanadaihoz, hiszen itthon mihez tudott volna kezdeni? Elment volna pultosnak, mint a Csótány? Vagy takarítani? Esetleg edzősködni felvették volna, de oda is nagy túljelentkezés lehet a volt sportolókból.

"Attól neked jobb lenne, jobban éreznéd magad, ha nem kapnának az aranyéremért 20 milliót vagy életjáradékot?Komolyan kérdem."

Igen, jobban, mert az nem dolgozott meg érte. Képzelj el egy állam nélküli világot, mindenki magáról gondoskodik. Az, hogy a Csótány Szilveszter és a Berki Krisztián egy lóháton ügyeskedik, szerinted kit érdekel? Miből fognak enni? Először menjenek el dolgozni, azután szabadidejükben arra b@sszák el az idejüket, amire akarják. De ne az én adómból!

"Például, ha a leendő gyereked tehetséges lesz valamilyen sportban, le fogod beszélni róla? Vagy nem fogod engedni semmilyen sportegyesületbe járni, hiszen azt is az emberek adójából fizetik. "
Igen, le fogom beszélni, mert főállású pancsolásból meg hajókázásból nem lehet megélni egy normális országban. A sportegyesületet az ÉN ADÓMból fogják fizetni, nem a pancsoló meg a hajókázó adójából.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.02.22. 11:17:43

@Határátkelő:
Hagyjad. Fogalma sincs miről beszél.
Ha van olyan összeg amit nem sajnálok hogy fizetnek az adómból az például az olimpiai bajnokoknak fizetett pénz.
Azt a monoton lemondásokkal teli emberfeletti munkát nem lehet eléggé megfizetni.

2013.02.22. 11:18:57

@Zka77: en is fizetek kozel 50%-ot, nem Magyarorszagon.

Gyurcsótány Ferenc 2013.02.22. 11:19:07

@bpetya75: vannak akiket tenyleg nem fog meg...nem minden szamuk telitalat az teny...
az uj album meg egyenesen talpas 1es.
A gepkocsi spanyol verziojat megmutattam a spanyol kollegamnak aki azt mondta spanyolnak tenyleg spanyol de semmi ertelme, tok osszefuggestelen hulyeseg.
Es a kalauz 2? nekem nagyon bejon....
"ha nem tudod mit akar az elet toled, gyere el te is jegyellenornek, allati nagy buli hidd el, beszelhetsz akar a legjobb novel pl. szevasz baby a jegyedet adjad,mondod neki es erzed,hogy nagy vagy!":-))))))))))))))

Tökfőzelék (törölt) 2013.02.22. 11:23:24

@diggerdriver: Te beteg vagy.

"Azt a monoton lemondásokkal teli emberfeletti munkát nem lehet eléggé megfizetni. "

Szerinted egy normális munka nem pontosan erről szól?

Reggel felkelek 6-kor, 7-kor elindulok, 8-18-ig dolgozom, Utána 19:30-20:30-ig sportolok, 21:00-re hazaérek.

Hol van ez egy sportolóhoz képest?

Egzotikus helyekre utazgatok? NEM!
Van pár hónapos pihenés minden évben? NINCS!
Van életjáradék? NINCS!
Van 20-18-16 milliós bónusz négyévente, kisebb bónuszok egyéb alkalmakkor? NINCSENEK!
Ünnepelt, ismert és "sztár" vagyok? NEM!
Vannak egyéb bevételeim (reklámok, marketing, meghívások), mert ismernek? NINCSENEK!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.02.22. 11:26:26

@Gyurcsótány Ferenc: Akik agyonverik az idős embereket ezer forintért, azok nem kockáztatják az életfogytot. Védettek politikailag...

Zka77 2013.02.22. 11:26:34

@charlieharper: elhiszem, de gondolom nem minimálbér körül keresel.

2013.02.22. 11:30:40

@Zka77: az a fajta jobboldoli vagyok (mindig belezavarodom, hogy ez otthon mit jelent), aki szerint fizessek keves adot es cserebe semmit sem kerek az allamtol. Nem hasznalom az allami iskolarendszert, allami egeszsegugyet, ugyhogy cserebe kevesebb adot kelkene fizetnem. Ongondoskodas.

Határátkelő 2013.02.22. 11:31:22

@diggerdriver: Igazad van. A magam részéről befejeztem a vele való vitát.

VHB 2013.02.22. 11:39:21

@nigara: Ne vedd leordításnak, nem ez volt a szándékom. Ugyanakkor az említett "dátumnál abbahagytam" idegesít. Ha igazat mondasz akkor el sem olvastad a posztot, akkor meg minek kommentelni?

Taxomükke (UK) 2013.02.22. 11:42:08

@Jaffar: Ilyen nicknevvel ennyire telik...

kergelepke [UK] 2013.02.22. 11:43:10

Szerintem itt meddő a vita. Tökfőzelék satuba szorította volna Picasso kezét is amikor először ecsetet fogott, Mozartra pedig rádobott volna egy zongorát.

Tömegsport, művészetek, filozófia, irodalom, ugyanmár. Ennyi meddő dolgot. Ezek ástak volna árkot inkább, akkor most lenne sok szép árkunk. :)

nigara 2013.02.22. 11:50:37

@VHB: azért kell kommentelni, mert ahogy itt megnézed, az olvasóknak eléggé elkerülte a figyelmét az említett dátum és lelkesen összehasonlítgatnak.
De bocs hogy zavartam vele lelki békédet :)

VHB 2013.02.22. 11:53:06

@kergelepke: Ott a pont. Kihagytad a halálos betegeket, azokba is kár a gyógyszer.

Jaffar 2013.02.22. 11:57:43

@Taxomükke:
Sajnállak, hogy csak a nickembe tudtál belekötni.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.22. 12:10:52

@Tökfőzelék: Latom te az a fajta fajta vagy a inkabb 3 muszakban dolgozik ehberert minthogy esszel menjen elore, merthat az a fasza gyerek aki meggebed a munkaba.
Elarulum ha odaraknanak teged egy 12 eves elsportolohoz, hogy csinald vegig az edzeset azt sem tudnad fiu vagy-e vagy lany :). Es ok ez 10-20 evig csinaljak.
mondok neked egy szakmat amivel meg lehet keresni ugyanezt az eletjaradekot: MINDEGYIK. csak jol kel csinalni es tudni kell sporolni. ha havi netto 100-al szamulunk az 1,200,000 evente. 6%-os garantalt eves kamat (mar adozott) mellet ezt 20,000,000 tudja hozni. Azaz gyujts ossze 20 millat, kosd le a bankba es elvezd a kamatoka. Ha van kedved mellette meg kereshetsz kiegaszitest merthogy ezert mar egy ujadat sem kell mozditanod.
Nem is kell ezt tovabb ragozni..

bpetya75 2013.02.22. 12:11:30

@Jaffar:

Az egész éves fizumat tenném rá, hogy Ferkó nickjére gondolt.

Nem kéne ennyire érzékenykedni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.22. 12:12:04

"és ami a legelképesztőbb, amikor behívtak elbeszélgetésre, ők készítettek fel engem a leendő munkáltatóval való interjúra."

Lehet, hogy ez csak nekem természetes? Egy ügynökségnek az az érdeke, hogy az adatbázisából megfelelő embereket tudjon kiajánlani, akik megállják a helyüket. Én a gyakorlatban is úgy láttam, hogy foglalkoznak azzal az emberrel, akit kiközvetítenek (persze ez nem érvényes a frissen végzett, műkörmös, magukat fejvadásznak képzelő közvetítő kislányokra).

Bronislav Kaminski 2013.02.22. 12:13:49

éljenek az írek, atomot londonra!!!! free belfast!!!!
www.youtube.com/watch?v=kz_dHcduUTU

VHB 2013.02.22. 12:15:52

@nigara:Aham. És egy tízes skálán mennyire tartod hitelesnek a hozzászólásaidat egy olyan poszthoz, amit bevallottan el sem olvastál?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.22. 12:17:01

@Gyurcsótány Ferenc: Azt hiszem, a posztoló nem az összeggel dicskedett, hanem azzal, hogy kapott bármilyen munkát Írországban, neki már ez is nagy szám volt.

Az tény, hogy a mai adókról és járulékokról nem sokat árul el egy 6 évvel ezelőtti minimálbéres fizetési papír.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.22. 12:20:15

@Gyurcsótány Ferenc: @Jaffar: Nem hisszem hogy messzemeno kovetkeztetesek kellene levonni egy fizetesi papirbol... leht azota mar a Spanyol hasiendajukban nyaralnak vagy NY-i felhokarcoloban poffeszkednek. Mindenki kezdi valohol. itt van peldaul az en tortenetem:
hataratkelo.blog.hu/2012/09/22/miert_eppen_moszkva
bebisinterbol bankar avagy hogy lesz a heti berbol oraber 5 ev alatt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.22. 12:20:42

@Tökfőzelék: Nem véletlenül egyszer teljesítenek jól, ahhoz folyamatosan kell készülni. Viszont az életjáradék olyan, mint a 45 évesen nyugdíjas rendőr...

Zka77 2013.02.22. 12:21:46

@charlieharper: én is az lennék ha hagynák itthon :)

nigara 2013.02.22. 12:29:17

@VHB: na itt befejeztük.
A napi 500+ kommentekből, amikben én nem veszek részt, hány százalék tartozik a poszthoz?
Hagyjál békén, te is csak egy paraszt troll vagy.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.22. 12:31:12

@Tökfőzelék: valoban nem lehet megelni, egy pelda a kilatastalan szegenysegre:
www.celebritynetworth.com/richest-athletes/nba/michael-jordan-net-worth/
Csak azert o jutott eszembe mert tegnap olvastam egy cikket rola hogy 50 evesen cirka 80 milla ($) az eves bevetele.
A legjobban kereso emberek a celebritik (sport, szorakoztatas, miegyeb). Miert. Mar a romaiak is megmondtak: Panem et circenses!

Tökfőzelék (törölt) 2013.02.22. 12:31:15

@Andras125:
"Elarulum ha odaraknanak teged egy 12 eves elsportolohoz, hogy csinald vegig az edzeset azt sem tudnad fiu vagy-e vagy lany :). Es ok ez 10-20 evig csinaljak."

F@szságot miatt nem fogom magam kínozni feleslegesen, aminek értelme sincs. És nem az a jó, ha minél többet szenved az ember, hanem ha mindenki megkapja azt igazságosan, ami neki jár. Aki hülyeségekre fecsérli az idejét, az haljon éhen!

"6%-os garantalt eves kamat (mar adozott) mellet ezt 20,000,000 tudja hozni."
De nem számoltál azzal, hogy az infláció ilyenkor eszi a pénzemet, tehát ha 6% adózás utáni kamatot el akarom tudni úgy költeni, hogy megmaradjon a pénzem, akkor 6%-os reálhozam +inflációval kellene a pénzemet kamatoztatni.

Az infláció meg nem mindig volt ilyen alacsony, régen voltak 20-30%-os inflációk is.

piackutatas.blog.hu/2011/05/26/az_inflacio_alakulasa_magyarorszagon_1991_2011

@Távmunkás: az ilyenek is mocskos ingyenélők

Jaffar 2013.02.22. 12:34:05

@nigara:
Amíg Maxval meg Hagyma nincs itt, addig van viszonylag béke. Aztán jön a két offmester és szétoffolnak mindent.

Tökfőzelék (törölt) 2013.02.22. 12:34:44

@Andras125: Ez egy f@szság. Ott nem az amerikai állam adta a dollármilliós fizetéseket, hanem piaci alapon a csapat, ezenkívül rengeteg befektetése és munkája is volt (spokesman, promóciók, stb). Nem az állam bácsi fizeti neki az évi amerikai átlagfizetést.

bpetya75 2013.02.22. 12:36:38

@Zka77:

Te az lehetsz itthon, ami csak akarsz. Csak ne verd nagydobra. ;-)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.22. 12:38:44

@Tökfőzelék: Igy is van, a magyar sportolo a hulye-bena, a kulfodi az megdolgozik a penzeert :)
Hat te nagyon nem vagy kepben ember ;).

Jaffar 2013.02.22. 12:47:15

@Andras125:
Ne etesd a trollt. Felesleges.

Tökfőzelék (törölt) 2013.02.22. 12:49:11

@Andras125: nem azt mondom, hogy hülye és béna, hanem ott piaci alapon keres pénzt és dolgozik mellé, ebből sikeres, nem abból, hogy érmenként kap 20 milliót plusz életjáradékot kap az adófizetők pénzéből.

A Csótány Szilveszter és a 92-es olimpiai bajnok női kajaknégyes tagja, Czigány Kinga is elmehet dolgozni és élhet a befektetéseiből. Nem rajtunk, adófizetőkön kéne élősködni és visszapofázni, hogy nem kapok elég pénzt, nem tudok megélni.

Gyurcsótány Ferenc 2013.02.22. 12:50:22

@Távmunkás: latod ebben igazad van. nem az osszeg a lenyeg amugy -becsulendo,hogy valaki kimegy kulfoldre es nem valogat es varja a semmit hanem kemenyen megdolgozik erte.

Tökfőzelék (törölt) 2013.02.22. 12:50:35

@Jaffar: ha valakinek már más a véleménye, az troll

senki nem mondott még normális indokokat nekem, hogy miért kéne egy gyorsan futó vagy magasra ugró honfitársamnak pénzt adnom abból, amit én kerestem meg

Gyurcsótány Ferenc 2013.02.22. 12:52:30

@bpetya75: ram? mi a baj velem? az,hogy egy csotany vagyok es epp ossze is lehet olvasni a nevem meg a csotany szot?
:-((((((((((((((((((((((((

aleb19 2013.02.22. 12:53:52

@Andras125: dont feed the fresh troll, please

Jaffar 2013.02.22. 12:57:38

@Tökfőzelék:
Azért, mert a többség ezt helyesnek tartja és a többség dönt. Tudod nem csak te vagy az egyetlen, aki adót fizet. Ennyi. Kár ezen rugózni. Más a véleményed a témában. Rendben van.
Inkább azon legyél kiakadva, hogy azok, akik az országot vezetik, ezeknél az összegeknél nagyságrendekkel többet és rosszabbul költenek el. Hozzájuk képest az a pár olimpikon kismiska. Elég zelmúlt 2 évet nézni és az olimpikonjainkra elköltött pár milliárd többszöröse ment a levesbe, mert akik a politikát csinálják, azok nem éppen "olimpikonok" a szakmájukban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.22. 12:59:24

jó kis írás, várom a folytatást!

bpetya75 2013.02.22. 13:03:03

@Gyurcsótány Ferenc:

Basszus Csóti!!!

Ne kezd már Te is! Há' én szótam be, wazz? ;-)

VHB 2013.02.22. 13:06:22

@nigara: Stilus virum arguit. Tényleg befejeztük.

Tökfőzelék (törölt) 2013.02.22. 13:09:27

@Jaffar: igazad van, de nekem ne sajnálja senki az olimpikonokat, mert ez engem feldühít!

christophe 2013.02.22. 13:34:09

@Határátkelő: +1 valoban elkeserito,ugyanennyi ideig tartana feltenni egy kèrdèst,nem inkàbb szapoljuk :-(

Gyurcsótány Ferenc 2013.02.22. 13:49:50

@bpetya75: csoti:-)))) cool. lehet am becezni rendesen. nemcsak elquro vagy fleto:-)

ah, a vilagert se mondtam ezt, csak te vetted a lapot szerintem.

kergelepke [UK] 2013.02.22. 13:56:44

@VHB: mi az hogy csak a HALÁLOS?! Had hulljon a férgese. Aki harcos az birja és feláll. :)

veracity 2013.02.22. 14:12:50

"Emlékezem, azt mondogattuk, ha kettő hét után elküldik, mert nem elég az angolja, akkor is már van egy pici tapasztalata és kétheti bérrel is előrébb vagyunk."

Magyarul így nem beszélünk! Ez a fickó már annyira megtanult angolul, hogy a magyar majdnem kiszorult az abroncsos kobakjából!

Nem elég az angolja... darkness at noon.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.22. 14:21:42

@Zka77: Nálunk sem 50%, hanem 34,5%.
2012-től Írországban az alap SZJA 20%, az emelt 41%. Az USC 2-7% között van, a PRSI 4%. Persze náluk is vannak munkáltatói járulékok ezeken felül...

Hari Seldon 2 2013.02.22. 14:57:31

@Tökfőzelék:
OFF
Valamennyire igazad van a témában, de szerintem kicsit sarkosan fogalmaztál.
Én egyébként "csak" azért nem szeretem az élsportot, mert előbb-utóbb az aktuális "Pista bácsi edző" jön a gyerekemhez, hogy itt van egy kis vitamin, kell az erőlétedhez...
És a kisgyerekek meg olyanok hogy szót szoktak fogadni egy tekintélynek, ha arra vannak trenírozva...
ON

2013.02.22. 14:58:07

@charlieharper: De valamiért mégis ott vagy és nem Mo-n. Ez kicsit nekem ahhoz hasonlít, mint amikor leírták, hogy Svédországban legalább annyi adót v. többet kell fizetni, mint Mo.-n. Igen, de a fizetések és az életszínvonal össze sem hasonlítható...

MacChicken (törölt) 2013.02.22. 16:39:31

@Határátkelő: Pozitiv hozzaallast varsz? Rossz orszagban blogolsz. :)

MacChicken (törölt) 2013.02.22. 16:45:37

@veracity: Tanits minket szegeny kulfoldre szakadtakat magyarul MESTER!

OvisAries 2013.02.22. 16:52:42

Jelzem a payslip teljesen korrekt, igen, vezettek be uj adot 2007 ota, de sajnos el kell keseritsem az otthonrol frocsogoket: siman tuleled a plusz adokat, amik meg mindig normalis leptekuek. Ha az en itteni keresetemet otthon kapnam, akkor jo nagyot szivnek, pontosan az adok miatt.

ami kicsit tobbe kerul az elmult evekben az az otthon maradt csaladtagok tamogatasa...

ja amit meg a figyelmetekbe ajanlanek az a tulorapenz...igen, az az ot oracska...hopp, masfelszeresben fizetik!

tanato 2013.02.22. 17:02:43

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/az_olasz_diplomasok_is_kulfoldre_mennek.546109.html . Egy kis off,de azért nem teljesen.
Úgy látszik az olaszoknál is beindult a nemzetközi vándorlás,persze ez náluk nemzeti sport már vagy 200 éve.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.22. 17:16:32

@tanato: Nem csoda. Az olasz diplomás otthon nem talál munkát, a "szerencsésebbje" elhelyezkedik úgynevezett stage szerződéssel. Ez azt jelenti, hogy határozott idejű a szerződése, ÉS nem kap fizetést. Merthogy ő még betanul. Még szép, hogy aki tud, az elmegy. Különben élhetne anyuci-apuci pénztárcáján 40 éves koráig, ami azért nem mindenkinek életcél. Persze akad olyan, aki elfogadja az otthoni helyzetet, ismertem nem egy ilyet, mikor kint laktam Pisában - nyilván azért működik a stage-rendszer, mert van, aki igent mond. A harmadik, meg a negyedik félévre is. Lelke rajta.
Bocs az offért.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.02.22. 19:02:47

@Tökfőzelék:
"Egzotikus helyekre utazgatok? NEM!
Van pár hónapos pihenés minden évben? NINCS!
Van életjáradék? NINCS!
Van 20-18-16 milliós bónusz négyévente, kisebb bónuszok egyéb alkalmakkor? NINCSENEK!
Ünnepelt, ismert és "sztár" vagyok? NEM!
Vannak egyéb bevételeim (reklámok, marketing, meghívások), mert ismernek? NINCSENEK!"

Azt vettem ki a szavaidból hogy ettől az egész sportolósditől függetlenül nagyon nem vagy elégedett a munkáddal. Nem akarsz váltani? Pusztán jóindulatból kérdezzem, stresszesnek tűnsz...

2013.02.22. 19:31:59

@Philosoraptor: ha csak az adot vennem figuelbe, akkor Oroszorszagban lennek.

csőcsere 2013.02.22. 19:57:21

@Tökfőzelék: én is a lehető legkisebb állam híve vagyok. Azt gondolom, egy sportoló, vagy egy művész finanszírozza magát a piacról. Adja el magát és a teljesítményét és az valami.

Ugyanez vonatkozik a felesleges állami kiadásokra, azaz a sleppre, a felesleges beruházásokra. Tessék piaci alapon megélni és az állam kb. csak annyi szerepet kapjon, hogy szabadon engedi a vállalkozást és egy keretet ad neki. Mindenki éljen meg abból, amit a munkájával megtermel és amit elad a piacon (itt most az átvitt értelemben vett piacot értem). Kb. 5 év alatt helyreállna így az ország. Esély erre? Sose mondd, hogy soha. :-)

tanato 2013.02.22. 20:07:26

@fannie: Köszi az infot,egyáltalán nem off szorosan kötődik a bloghoz.

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.02.22. 20:15:11

@Tökfőzelék: engem meg elszomorít... a Te hozzáállásod :-(

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.22. 20:18:18

@charlieharper: Én ott vagyon. Szerintem ne csak az adót vedd figyelembe. :))))
Egyébként elég jót kacagtam, mikor tavaly orosz nyelvórán a tanár siránkozott, hogy az állam 13%-ot el bír venni a fizetéséből... TIZENHÁROM SZÁZALÉKOT!!!! Mekkora disznóság már, nem?
De azért nézzük meg a dolog másik oldalát: mit kapsz érte? Utak, egészségügy, oktatás? Hagyjuk.

2013.02.22. 20:21:13

@fannie: itt sem hasznalom az allami eu-t sem az oktatast. Utak itt sem jok.
Tehat, ha csak ezt vennem figyelembe, kivetnem Depardieu peldajat. Engem viszont nem koszontene Putin:)))

mis 2013.02.22. 20:38:35

Tisztelt blogger!

Nincs véletlenül egy 1997-es történeted?
Mert a 2007-est ennyi ember tudja fikázni, akkor a '97-eshez tuti, hogy az egész TrollOrszág hozzászólna. Én 2005-ben voltam kint Angliában, ha valaki kérdez róla szívesen mesélek most, lassan 10 év távlatából is...(még akkor is, ha nem nagy történet)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.22. 21:21:33

@mis: Azt mondod, csak a friss tortenetek erdekesek, aki 5-10 eve ment ki az mar smafu? Vagy mennyi a hatar? Csak hogy tudjam, ha veletlen irnak, meg beleferek-e.....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.22. 21:25:39

@Tökfőzelék: Mi szamit hulyesegnek? Dogoljenek a muveszek, festok, zeneszerzok is ehen, mert haszontalanok , vagy mi? ( nem gondolom, hogy azok lennenek)

Taxomükke (UK) 2013.02.22. 21:50:49

@Jaffar: Nem a te nickedrol beszeltem, hanem annak a nickjerol, aki neked beszolt.

Tökfőzelék (törölt) 2013.02.22. 22:14:04

@csőcsere: ez bizony így van

@tildy:): akkor finanszírozd te minden évben a hülye megasztáros énekeseket, akik 20 éves zenei alapokon előre összerakott panelekből kreált szerelmes dalokat énekelnek és egy szál eredetiség sincs bennük
de azért ők is "művészek"

@Venyigeszu_de_Lucerna: engem is elszomorít a tiéd

mis 2013.02.22. 23:32:15

@tildy:): Bocs, ha félreérthető voltam, pont az ellenkezőjére céloztam annak, amit írtál. Attól, hogy régi egy történet, még ugyanolyan érdekes és tanulságos lehet. Így már OK? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.23. 00:14:33

@mis: fogjuk inkabb kommunikacios kozegre, nem jott a mimia, es egyebek.

VHB 2013.02.23. 05:13:49

@Tökfőzelék: Én nem tudok arról, hogy a Megasztár kapott volna állami támogatást. Más esetleg?

VHB 2013.02.23. 05:15:24

@mis: Csak óvatosan. Én ettől (is) lettem troll. :)

DieNanny CH 2013.02.23. 09:44:33

@VHB:
Hát, igen, de ha már kapnak, akkor meg ráadásul miért sterilizált, egyszer használatos tűvel adják??? Hiszen, nekik nem mindegy már???

(Oké, morbid vicc volt...)

peterirrrr 2014.02.17. 13:06:36

Igazából én sokszor elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e folytatni idehaza, vagy mondjuk meg lehetne-e máshol is próbálni. Aztán egyszer dumáltam egy régi gimis társammal, aki meggyőzött arról, hogy menjek ki hozzá Dublinba. És persze végül igaza lett.

De miért is érdemes éppen Írországba menni? Talán már sokan hallottatok róla, hogy ez a kis zöldellő szigetország az utóbbi évtizedben komoly IT szereplővé vált az EU-ban, de valószínűleg keveseknek van konkrét fogalma arról, hogy mit is jelent ez valójában. A történet igen egyszerű, még a 90-es évek közepén vált igen népszerű célponttá az akkor még javában dübörgő Kelta tigris gazdasága a külföldi befektetők szemében. Az ezredfordulót követően a különféle angolszász szoftver és hardver cégek is rájöttek arra, hogy ez az USA és Anglia között elterülő szigetke ideális hely lehetne a letelepedésre. Nos, persze a infó szektort érintő adókedvezmények is segítettek ebben. A lényeg, hogy manapság már a kicsiktől a nagyokig szinte mindenféle IT cég megtalálható Írországban. Twitter, Facebook, Microsoft vagy éppenséggel a Google mind nagy irodával rendelkezik errefelé, sőt gyakran az európai központ is itt található. Ha meg ez nem elég meggyőző, akkor érdemes megnézni, hogy hány start-up vállalkozás indul hetente csak Dublin környékén.

Ezek után talán nem meglepő, hogy jelenleg az ország vonzza a külföldi humántőkét. Az ír felsőoktatás megpróbált reagálni a hirtelen megugrott keresletre, de nem tud elég emberfőt kitermelni időben, meg amúgy sincsenek elegen az írek. Tehát maradnak a nemzetközi fejvadászcégek és a jobb megélhetést remélő bevándorlók, méghozzá a diplomás fajtából. És ha már bevándorlók, akkor itt vagyunk mi is, magyarok, méghozzá igencsak nagy számban. Saját tapasztalatból kiindulva, egy idő után nem lepődsz meg azon, hogy a kávét egy debreceni lány adja ki, vagy hogy a HR osztályon dolgozik egy évfolyamtársad volt barátnője. Kicsi a világ, Dublin még annál is, és a magyarokat szívesen látják igazából minden feladatra, nem hogy a poroszos oktatáson edződött programozóinkat. Nyelvileg ugyan nem tartozunk a legkeresettebb személyek közé, de ha a kiváló angolja mellett netalántán tud az ember még egy európai nyelvet, mondjuk németet, franciát vagy valamilyen skandináv országét, és mondjuk stabil lábakon áll java, C++ vagy C# terén, akkor valószínűleg két kézzel fognak kapkodni utána.

Persze nem egyszerű megtalálni a legjobb helyet, sok a közvetítő – vagy magát annak valló – iroda vagy frissen alakult cégecske. Sokan szeretnék meglovagolni ezt a trendet, és nehéz kiválasztani a megbízható embereket. Nekem szerencsém volt, hiszen már volt kint ismerősöm, aki segített itt-ott, elintézett pár interjút, de hamar azt vettem észre, hogy a profi közvetítősökön keresztül érkezők két lépés előnnyel indulnak. Szóval ha nincs ismerős vagy családtag, az se katasztrófa, sőt. Az egyik ilyen cég, akiket ajánlani tudok az a Make IT in Ireland. Elég profik, csak el kell küldeni az adataidat, és ha minden klappol, akkor viszonylag hamar elkezdenek bombázni ajánlatokkal.
Szóval a lényeg, hogy ha már eleged van az itthoni adok-kapokból, vagy meguntad ezt a pár cég által uralt szűk piacot, akkor vár a nagyvilág, és azon belül is Írország. Akár csak néhány évre, akár hosszabb távra, de érdemes elgondolkozni ezen a lehetőségen. Legrosszabb esetben is lesz pár év tapasztalatod külföldi munkavégzéssel, és az már itthon is sokat nyom a latban. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása