oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 21. 06:55,  Megtaláltam a lelki békém 798 komment

2013. február 21. 06:55 Határátkelő

Megtaláltam a lelki békém

Ma Izlandra látogatunk, kalauzunk ismét a Magyar Rádió északon kalandozó munkatársa, Lantos Gábor, aki megint egy egészen különleges történetet küldött. (Eddigi írásait ide kattintva olvashatjátok el.) Mai főszereplője Pál, aki birkavágóhídon is dolgozott, most pedig egy szendvicsbárban keresi meg a betevőre valót. Mint mondja, Izlandon megtalálta a nyugalmat, aminek különleges oka is van. Hogy mi, arra rögtön fény derül.

cím_18.jpg

A 36 éves Pállal újfent a véletlen hozott össze, ezúttal Izland fővárosában, Reykjavíkban. Az egyik benzinkút grillbárjában szakácsként dolgozó magyar száz napos északi barangolásom Facebook-oldalára írt pár érdekes hozzászólást, amelyek felkeltették a figyelmemet.

A találkozóra könnyen sort kerítettünk, s az együtt töltött másfél óra alatt sikerült olyan dolgokat is megtudnom a gejzírek földjéről, amelyet korábbi három itt-tartózkodásom alatt sohasem. Hiába, egy országot nehezen ismersz meg hotelszobából, ahol mindennel kiszolgálnak, vagy turistabuszból, amely az összes frekventált helyre elvisz.

Következzen Pál és rajta keresztül az ismeretlenebb, de számomra egyre szimpatikusabb Izland bemutatása!

„Férjemmel, Geir Hallgeirssonnal 2011 óta élek boldog házasságban nem messze a fővárostól" – vág bele Pál, de nem lepődöm meg. Az eddig eltelt negyvennyolc északi nap megtanította, hogy errefelé szinte minden a lehető legnagyobb természetességgel zajlik. Az is, hogy Izlandon különösebb gond nélkül köthet házasságot két férfi vagy két nő. Sőt, gyermekeket is örökbe fogadhatnak, ha akarnak.

Tovább megyek, Izlandon az iskolában kötelező tananyagként oktatják a melegek, leszbikusok életének szociológiai vonatkozásait. Teszik mindezt azért, hogy a gyerekek idejekorán (azaz a megfelelő időben) fogadják el a másságot, s később eszükbe se jusson bármiféle kirekesztés.

Az sem véletlen, hogy Izlandon a minden évben esedékes meleg-felvonulásra ezrek és ezrek mennek el a heteroszexuális életet élők közül is. Ennyi kitérőt követően folytassa a magyar fiatalember, aki négy éve él a szigetországban.

1_5.jpg

„Magyarországon vendéglátóipari szakközépiskolát végeztem, de dolgoztam a NOKIA-nál logisztikai asszisztensként is. Aztán egyszer csak úgy gondoltam, hogy mennem kell, és Izland lett a következő megállója történetemnek. Hogy végállomás-e azt még nem tudom, de könnyen elképzelhető, hogy igen. Nagyon szeretek itt élni. Nem csak azért, mert ez az ország befogadó, hanem azért is, mert hihetetlen módon elfogadó. Senki sem szól azért, hogy a másik miként éli mindennapjait. Csupán néhány arab vendégmunkás szemében tűnik fel a gyűlölet sziluettje, amikor megtudják, hogy meleg vagyok, de a mérges nézésen túl ők sem tudnak mit tenni. A benzinkutat megelőzően egy olyan szendvicsbárban dolgoztam, amelyet szintén egy meleg házaspár üzemeltetett, s mondhatom, hogy Reykjavík egyik legmenőbb étterméről beszélek. Különben abban, hogy elhagytam Magyarországot, egyetlen pillanatig nem játszott szerepet másságom. Én odahaza is jól éreztem magam."

Amikor Pál 2009-ben megérkezett Izlandra, az ország már túl volt a nagy gazdasági világválság okozta sokkon, mára pedig egyértelműen újra a fejlődés útjára léptek az izlandiak.

A davosi világgazdasági konferencián hatalmas feltűnést keltett az izlandi államelnök, Olafur Ragnar Grimsson egyik nyilatkozata. A politikus szerint országát az mentette meg, hogy hagyták csődbe menni a bankokat. Honfitársam minderre egyetértően bólogat.

„Olyan kemény, határozott összefogást, amelyet az itt élők ebben a kérdésben mutattak, soha sehol nem tapasztaltam" – meséli. „Előfordult, hogy több napon át folyamatosan tüntettek az emberek a Parlament épülete előtt. Egyszerűen hallani nem akartak arról, hogy a felelőtlen bankok és bankárok által okozott károkat a lakosság fizesse ki. A kérdésben 2010 márciusában népszavazást írtak ki. Amúgy az ország 1944-es függetlenné válása óta ez volt az első referendum.

Az izlandiak elsöprő többsége elutasította a népszavazáson a brit és holland befektetőket részlegesen kártalanító úgynevezett Icesave-törvényt. Ez a határozat annak a 3,9 milliárd eurónak a visszafizetéséről szólt, amelyet korábban London és Hága adott arra, hogy kártalanítani lehessen az Icesave izlandi internetes bank csődje miatt veszteségeket szenvedő brit és holland bankbetéteseket.

Nagyon tetszett az is, hogy a történtek nem maradtak következmények nélkül, hiszen az összes károkozót felelősségre vonták. Egyfajta gazdasági szabadságharc zajlott Izlandon. Éppen három hete, hogy a helyi Landsbankinn bejelentette: ők fognak visszafizetni mindent, amit korábban a népre akartak terhelni.

A pénzügyi katasztrófa egyik felelőse Geir Haarde, korábbi miniszterelnök pere hatalmas visszhangot váltott ki az egész világon, hiszen ő volt az első miniszterelnök, akit a témában bíróság elé állítottak. Azzal is számolnia kellett, hogy börtönbe küldik, s bár egy különleges, tizenöt fős ítélkező testület ki is mondta felelősségét, végül mégsem került a hűvösre. Azt már csak tényleg az érdekesség kedvéért jegyzem meg, hogy a következő kormányfő Jóhanna Sigurðardóttir lett, aki 1987-ben elvált akkori férjétől, és két fia apjától, majd miután 2010-ben legalizálták az azonos neműek házasságát Izlandon, Jóhanna házasságot kötött párjával, Jónína Leósdóttir író, drámaíróval. Így ő lett az első, nyíltan leszbikus miniszterelnök a világon.

De visszatérve a mostani időszakra: a növekedést a saját bőrömön érzem és tapasztalom. Egyetlen példa: a tej ára egy év alatt harminc koronával emelkedett, de idecitálhatnék bármilyen más terméket. Van egy olyan szokásom, hogy elteszem az áruházi blokkokat, magam sem hittem el, hogy ekkora áremelkedés történt tizenkét hónap alatt."

2_4.jpg

A vendégmunkás magyar első izlandi munkahelye az ország keleti régiójában található farmház volt. Ott főzött, mosott, takarított.

„Soha nem éreztem rangon alulinak egyetlen tevékenységemet sem. Egyszer elmentem Izland legkeletibb és legeldugottabb részébe egy birkavágóhídra dolgozni. Azt a feladatot kaptam, hogy lenyírjam az állatok szőrét, majd kezeljem a bundát, és továbbítsam a következő munkafolyamatot végző kollégámnak.

Nagyon kemény meló volt ez, hiszen az állatokat emelgetnem kellett, előfordult, hogy napi egy tonnát mozgattam meg. Izlandon ott kerestem a legjobban, heti 180.000 koronát (1 ISK = 1,7 forint), s a munka három hónapig tartott. De ha a közeli halfeldolgozóba megyek, ott még magasabb lett volna a fizetés.

Ezeken az isten háta mögötti helyeken azt honorálják - a nehéz munka végzése mellett -, hogy hajlandó vagy odamenni. És ami a legjobb dolog az egészben, hogy amikor elkezdődik az idény, simán odasétálhatsz, bemehetsz és munkára jelentkezhetsz. Még akkor is, ha korábban csak a tányérodon láttál birkát.

A negyedéves kőkemény birkanyírást követően jöttem vissza a fővárosba, s akkor egy hónapig semmilyen munkát nem találtam. Ekkor pánikba estem, hogy mi lesz velem, s az is megfordult a fejemben, hogy hazamegyek. Azonban – mint már annyiszor az életben – ezúttal is ez a mélyebb időszak hozta meg számomra a felemelkedést.

Az internet segítségével megismertem a férjemet, aki nagyon kedves volt hozzám, ő segített munkát keresni. Ekkor kerültem el a már korábban említett szendvicsbárba. 2011 decemberében pedig hivatalosan is összekötöttük az életünket. A helyi polgármesteri hivatalban volt a szertartás, azóta is boldogan élünk. Sokat utazunk, mind Izlandon belül, mind távolabbi tájakra.

Itt nagyon erősek a szakszervezetek, amelyek a munkavállalók érdekében járnak el. Havonta tizennégyezer izlandi korona a tagsági díj, de ezért a nyelviskolát is ők fizetik, arról nem is beszélve, hogy egy hétre húszezer koronáért a mienk lehet egy vidéki szakszervezeti nyaraló, ahol pezsgőfürdő, szauna és minden egyéb kényelmi szolgáltatás vár bennünket. Különben távoli terveink között szerepel, hogy elhagyjuk a fővárost és valahol nyitunk egy farmházat, amelyet mi üzemeltetünk, s ott látjuk vendégül az arra járókat. Persze ehhez rengeteg pénz kell, de ezt az álmomat nem adom fel."

3_5.jpg

E történet főszereplője jelenleg regisztrált vendégmunkásként éli az életét Izlandon. Az angol mellett a világ egyik legősibb nyelvét is kiválóan beszéli.

„Reykjavíkban néha az az érzésem, hogy Lengyelországban vagyok" – mondja nevetve. „Az utóbbi időszakban megszámlálhatatlanul sok lengyel jött el ide, számuk tízezer fölött van. Az mondjuk nem szimpatikus, amikor egy-egy vendégmunkás hosszú hónapokig nem csinál semmit, csak felveszi a munkanélküli segélyt, de lelkük rajta.

Izland számomra az a hely, ahol megtaláltam lelki békémet és nyugalmamat. Korábbi allergiás betegségem már a múlté, hiszen errefelé roppant tiszta a víz és a levegő is. Sosem szerettem a nagy nyüzsgést, odahaza Budapest sok volt nekem, de ugyanígy éreztem Dániában és Norvégiában.

A nyári Reykjavík szintén elég zsúfolt, de össze sem lehet hasonlítani más európai nagyváros életével. Ha pedig megnyugvásra vágyom, elég negyedórát mennem a kocsival és bármelyik irányba indulok is el, hamarosan megérkezem a természetbe."

Ez volt tehát a Reykjavík mellett élő Pál igen tanulságos története. Száz napos kalandozásom második félideje is elkezdődött, hamarosan olvashattok egy amerikai srácról, aki New Jersey államot cserélte el a föld legnagyobb szigetére. Addig is kövessétek utamat a Facebookon, ide kattintva!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Izland Száz nap északon

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr375094904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2013.02.22. 19:38:15

@GERI87: ez a velemenyed, en meg a tenyekkel foglalkozom.

GERI87 2013.02.22. 19:38:44

@tableno:

"A homokos környezet nem árt a gyermek fejlődésének" álláspont nem tény.

"akár van bizonyíték a káros hatásra, akár nincs... "

Ilyet nem mondtam, csak azt hogy jelenleg nincs és nem kéne a gyerekkel kísérletezni....

GERI87 2013.02.22. 19:39:29

@kék madár:

Azok nem tények, de foglalkozhatsz velük felőlem.

tableno 2013.02.22. 19:41:33

@GERI87: Tehát, ha lesz olyan tanulmány, ami azt bizonyítja, hogy nincs káros hatás, akkor elfogadod, vagy azt mondod, hogy csak lefeküdtek a tudósok a meleglobbinak?

GERI87 2013.02.22. 19:41:35

@kék madár:

A tények azok hogy se a felmelegedés volta, se az emberi hatás vagy fokozata nincs bebizonyítva.

GERI87 2013.02.22. 19:42:44

@tableno:

ha független szakértők sora erre a következtetésre jut akkor nem tehetek mást, de ezek nem hónapok meg évek...hanem évtizedek kérdése, úgyhogy várhatunk még egy picit.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 19:43:51

@kék madár: A földet értelemszerűen nem lehet 100%-ban lefedni hőmérővel, és ha lehetne, akkor sem oldana meg semmit, mert akkor is csak felszíni hőmérsékletet mérnének, és akkor még hátra lennének a talaj, és a vizek mélyebb rétegei.

Nem is ez a baj, hanem hogy a mérési eredményekből hogyan, milyen módszerrel átlagolunk. Könnyen abba a hibába lehet esni, mint (most más tollával ékeskedem, valaki írta valamelyik fórumon) a klasszikus viccben, amikor az unoka megkérdezi a nagyapját, hogy mi az az átlag, meg hogyan kell számolni azt. Mire a nagyapa: Tudod kisunokám te most 6 éves vagy, én meg 60 éves. Tehát mindketten átlagban 33 évesek vagyunk, aztán mégsincs egyikünknek sem nőnk...

Szóval a módszerekkel van a gond, nem a mérési eredményekkel.

Egyébként meg a klimatológusokat, meg a meteorológusokat NAGYON külön kell választani!!! A meteorológusok között rengetegen vannak, akik azt mondják, hogy nincsen globális felmelegedés, a klimatológusok között viszont nagyon kevés az ilyen. Ennek is egyszerű a magyarázata: a klimatológust azért fizetik (általában az államok), hogy kutasson, a meteorológusokat meg nem csak az államok fizetik, és nem elsősorban kutatásért fizetik őket, hanem azért, hogy megmondják, hogy a közeljövőben egy adott területen milyen idő lesz, így ők érdek nélkül tudnak nyilatkozni.

Ezeknek a kétkedő meteorológusoknak az egyik magyar képviselőjét úgy hívják, hogy Ajgner Szilárd:
webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:q_RmusqBGuUJ:velvet.hu/celeb/hcdb/napcelebje/2011/03/13/aigner/+aigner+szil%C3%A1rd+glob%C3%A1lis&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Szóval ne állítsd, hogy a meteorológusok elhiszik ezt a globális felmelegedés mesét csont nélkül.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 19:44:56

@kék madár: Ja, és a hóhatár meg egyes helyeken feljebb húzódik, egyes helyeken meg lejjebb. Ilyen ez a Föld nevű bolygó...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 19:46:33

@kék madár: Ja, és még egy: Élelmiszerválság meg pont a globális felmelegedés meséjének köszönhető, mivel az értékes területeken nem élelmiszert termelnek a parasztok, hanem energiafüvet, meg biodízel alapanyagot. Csak hogy tudd.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 19:47:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Isten így rendelkezett: a nőknek nem való a papság."

Ezt megmutatnád a Bibliában?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 19:59:55

@tableno:
" Először is, igen az ózonpajzs regenerálja magát, de sokkal lassabban, mint ahogyan a CFC-gázok pusztították (ezt speciel tudom, annak idején a kémiáját is megtanultam). Másodszor, mi a fenétől lett volna ózonlyuk az emberi tevékenység előtt, ha az ózonréteg önfenntartó? Az biztos, hogy a lyukat csak a 80-as évek végén vették észre, azelőtt miért nem? És miért mutatják a kutatások, hogy most kisebb, mint a 90-es években volt, ha nincs összefüggés a CFC-k betiltásával?"

1./ Ez értelmetlen, hogy az ózonpajzs lassabban regenerálja magát. Az ózonpajzs annál gyorsabban regenerálja magét, minél több UV fény jut a légkörbe.
2./ Most nem keresem elő, de bebizonyították, hogy az Antarktisz felett a freon, meg egyéb gázok kibocsájtása előtt is ugyanakkora ózonlyuk volt, mégpedig az Antarktiszi jég vizsgálatával. Az meg egy másik kérdés, hogy magát a lyukat csak a 80-as évek felé fedezték fel.
3./ Jelenleg nem kisebb az ózonlyuk, mint a 90-es években, csak éppen jelenleg kisebb területű, de a kisebb területen sokkal kevesebb ózon van, még a kevésnél is kevesebb. Az ózonlyukat ne úgy képzeld el, hogy van egy lyuk, amiben egyetlen ózonmolekula sincs, mellette 10 km-rel meg tök sok ózonmolekula van. Az ózonlyuk kellős közepén is van ózonmolekula, csak kevés. Az meg, hogy mennyire kevés, az meg a szelek kérdése, aminek a lényeges változásai csak több évtizedben mérhetők. Tehát vagy "széthúzzák a lyukat" a szelek, azaz nagy területű lesz, de nem olyan vészesen lesz kevés benne az ózon, vagy "összenyomják a lyukat" a szelek, akkor meg kis területű lesz, de azon a kis területen viszont tényleg alig lesz ózon.
3./ A Déli Sark fölött PONT azért van ózonlyuk, mert kevés UV sugárzás éri a napfény alacsony beesési szögének köszönhetően. Egyébként az Északi Sark fölött is van ózonlyuk, csak sokkal kisebb, hogy miért kisebb, ebbe most ne menjünk bele, mert bonyolult.

2013.02.22. 20:00:29

@Jani haverja: jo elkenpelda USA. A tavalyi szezonban eladtak a futures marketin a kukoricat kinanak jo alacsony aron. Aztan jott tavaly egy iszonyat aszaly es a termes joresze kiszaradt. Ezt persze senki nem latta elore. Most vehetik vissza Kinatol jo dragan a kukoricat (amit ok termeltek).

PannonBoy 2013.02.22. 20:00:36

@lato88: Akkor is keresztülverjük a házasságot, ha tetszik, ha nem. Rájöttem, a magyarral csak így lehet kommunikálni, hogy erőszakkal végigvinni. Elvégre miért is ne, hisz itt nem szeretik a demokráciát!

kék madár 2013.02.22. 20:01:47

@GERI87: igy van a homero szubjektiv, meg kulonben is tul meleg a vegen kiderul, hogy meg buzi is. Te es a tenyek. Micsoda nap.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 20:03:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Az egyes országokban pl. jellemzően a teljes közoktatás és egy rakás egészségügyi funkció akkoriban kizárólagos egyházi funkció volt. Sőt Magyarországon még a közjegyzői rendszert is a katolikus egyház működtette."

Nem ezzel van a bajom, hanem pl. "a cél szentesíti az eszközt" felfogásával az egyháznak.

Persze ezzel is van bajom, mert az egyházat, meg az államot szét kell választani, de ezt még megértem, mert akkoriban a politikusoknak érdeke volt bevonni az egyházakat az államok irányításába, az egyház meg - mondjuk úgy - nem tiltakozott.

kék madár 2013.02.22. 20:07:43

@Jani haverja:

": Élelmiszerválság meg pont a globális felmelegedés meséjének köszönhető, mivel az értékes területeken nem élelmiszert termelnek a parasztok, hanem energiafüvet, meg biodízel alapanyagot. Csak hogy tudd. "

azert ez ma a nyertes legvadabb baromsag kijelelentes, pedig volt sok. az ostoba parasztja nem azert nem termel elelmiszert, mert nincs eso, hanem mert fel a globalis felmelegedestol.
Nem birom tovabb csa...

tableno 2013.02.22. 20:11:00

@Jani haverja: Hát, érdekes érvelés, nagy részével nem tudok vitatkozni, mert nem tudok a témáról eleget. Az első ponttal viszont tudok, mert mint mondtam, tanultam a folyamat kémiáját (bár bevallom, a részleteket elfelejtettem, de biztosan meg lehet találni a neten). Nagyjából arról van szó, hogy a CFC egy láncreakciót okoz az ózonrétegben, vagyis egyetlen freonmolekula több ezer ózonmolekulát bont le. Miközben az UV sugárzás nem exponenciálisan, hanem csak lineárisan növeli az új ózonmolekulák számát, tehát a regenerálódás lassabb, mint a pusztulás. Persze lehet, hogy már mást mondanak, de én még ezt tanultam.

GERI87 2013.02.22. 20:12:36

@kék madár:

Higgy amit akarsz, meg nézd a hőmérőt és rettegj.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 20:13:35

@kalel5000: Pedig nem kellene, mert ha evidensnek vesszük, hogy a dohányos átlagban korábba meghal, akkor az állam rengeteget megspórol a ki nem fizetett nyugdíjakkal, ugyanakkor a dohányos egészségügyi kezelése nagyjából ugyanannyiba kerül, mint egy nemdohányos emberé, csak a dohányos előbb veszi igénybe az egészségügyi ellátást. Ezen logika alapján a dohányosnak kedvezményt kellene adni a nyugdíjjárulékból. (Az egészségbiztosítási járulékból értelemszerűen nem, sőt valamennyire meg is lehetne emelni, mivel korábban veszi igénybe a szolgáltatást, kevesebb ideig kamatozik a munkával töltött ideje alatt az erre befizetett összeg).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 20:23:03

@kék madár: Az "ostoba parasztja" ténylegesen nem is olyan ostoba ám!!!

Azért termel élelmiszer helyett energiafüvet, meg bio üzemanyag alapanyagot (amelynek neve köznapi nyelven KUKORICA, ÁRPA, KRUMPLI, stb.), MERT ARRA KAP TÁMOGATÁST A POLITIKUSOKTÓL, nagyobbat, mintha eladná élelmiszernek!!!

GERI87 2013.02.22. 20:26:28

@Jani haverja:

Mindennek utána lehet nézni ugye, nem az épp trendi elméleteket harsogni..

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 20:29:37

@tableno: Az exponenciális növekedést (CFC ózonromboló hatása), meg a lineális növekedést (az UV fény által keletkezett ózon) jól tudod. Igazad is van benne.

Amiben tévedsz: Nem veszed figyelembe, hogy a CFC okozta exponenciális ózonpusztulás miatt a légkörbe jutó UV fény is exponenciálisan növekszik!!! És ez az UV fény utána már hiába szabályozza az ózon újrakeletkezését lineálisan, hiszen önmaga mennyisége növekszik exponenciálisan, tehát a kiindulópont, így az ózon keletkezésének a gyorsasága is exponenciális lesz!!!

Sajnos nem lehet ide rajzolni, meg lusta is vagyok, de tartalak olyan értelmesnek a hozzászólásaid alapján, hogy könnyedén megértsd.

tableno 2013.02.22. 20:38:01

@Jani haverja: Értem mit mondasz, de ahhoz már egy fizikus kellene, hogy megmondja, tényleg exponenciálisan növekszik-e az UV-fény mennyisége? A fotonok ugyebár nem egészen úgy viselkednek, mint az anyagi részecskék. Persze ettől még lehet igazad, de nem tudom megállapítani.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 20:43:37

@tableno: Ja, azt elfelejtettem írni, hogy az ausztrálok egyébként teljes joggal félnek az ózonlyuktól, de az ózonlyuk néha (nagyjából rendszeres időközönként) már akkor is megjelent Ausztrália felett, amikor még csak az őslakosok rohangáltak arrafelé a kenguruk után. Csak akkor nem tudott róla senki semmit.

andaluzkutya 2013.02.22. 20:45:28

@bpetya75: Persze, a kutatások sem mentesek a "népszerűséghajhászás" alól. Ismerek több orvost is, aki csak úgy szórja magából a publikációkat, szerintem különösebben nem izgalmasakat, se nem hasznosakat, csak hogy elmondhassák magukról, hogy ők már többet publikáltak, mint amennyit birca kommentelt. Na jó, ez persze lehetetlen, de nagyon lelkesek:) Meg hát a kutatók közül is sokan hírnévre vágynak, ezért igyekeznek eredményeket szenzációként tálalni, még azelőtt, hogy valóban tényként kezelhetnénk őket. Ennek persze az is az oka, hogy a kutatás pénzbe kerül, aki fizeti, az eredményeket vár, nem azt, hogy valaminek kizárjuk a jelentőségét:) Abból nem lesz bevétel.
De pl. régebben hallottam, hogy Angliában az állam finanszíroz gyógyszer-hatékonyságvizsgálatokat, hogy tudja, hogy valóban olyan jó-e egy gyógyszer, mint amilyennek a gyógyszercég beállítja. Ez azért érdekli, hogy az egészségbiztosító tudja, hogy megéri-e neki az adott szert támogatni. Ebből a szempontból az amerikai magánbiztosítók is hasznosak lehetnek, mert biztosan nem fog olyat támogatni, ami fölösleges pénzkidobás.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 20:50:09

@tableno: Pedig baromi egyszerű. Valami exponenciálisan csökken (ebben a példában az ózon). Mindegyik ózonmolekula meg tud szűrni egy adott mennyiségű UV fényt. Az UV fény terhelése a Földnek nagyjából állandó, mert a Naptól függ (persze tudom, hogy a Nap nem egyenletesen sugároz, de ezt most hagyjuk, egyébként sem tehetünk ellene semmit). Tehát ha a szűrést végző molekulák száma exponenciálisan csökken valamiért, akkor a bejutó UV fénynek exponenciálisan nőnie kell, mégpedig egészen addig, amíg egyetlen ózonmolekula sem lesz, akkor viszont az összes UV sugárzás eléri a Földet. Persze ez nem teljesen így van, mert más gázok is szűrik az UV fényt, de ha ezeket (ezek mennyiségét) kiiktatjuk az egyenletből, vagy állandónak vesszük, akkor így van.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 20:53:05

@andaluzkutya: Ennek a kommentednek is minden egyes szavával egyetértek.

andaluzkutya 2013.02.22. 20:56:33

Mint annyi mindenhez, az ózonlyukhoz sem értek, viszont még nagyon régen azt olvastam, hogy az a baj az újratermelődő ózonnal, hogy az nem a felső légkörben, vagy hol termelődik, hanem a talajszinten, többek között a kipufogógázok hatására, ott meg lényegében csak káros hatása van, mert annak nincs értelme, hogy a földtől két méterre kezdje szűrni az UV-t, cserébe akkor még azt írták, hogy az ózon belélegezve nem igazán egészséges. Azóta már van ózonizátor, meg mindenféle szerkezet, ami telenyomja ózonnal a lakást és ez állítólag jó, úgyhogy nem tudom, mi az igazság:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 21:00:31

@Jani haverja: Ja feltéve persze, hogy az UV fény miatt nem keletkeznének újabb ózonmolekulák.

tableno 2013.02.22. 21:01:42

@andaluzkutya: a magaslégköri ózonnak nem sok köze van a talajközelihez (persze ugyanaz a gáz). Az előbbi a napsugárzás hatására keletkezik oxigénből, az utóbbi pedig mindenféle emberi tevékenység eredménye.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 21:14:25

@andaluzkutya: Hú, ez bonyolult. Szóval az ózon, ahogy fentebb @tableno: írta a talaj közelében nem nagyon jó, sőt nagyon nem jó, kivéve, ha fertőtleníteni akarsz vele. Ez (a talajközeli ózon) nem is jut fel a magas légkörbe, mert jóval előbb elbomlik magától, mielőtt esélye lenne feljutni. Ettől függetlenül pl. az autók kipufogógázától is keletkezik, és reagensebb anyag, mint a klórgáz egyébként, tehát a járdán gyalogolva okozhat problémát, ha folyamatosan nagy forgalom araszol lépésben melletted a városban és még éppen szélcsend is van. Azért kell lépésben araszolniuk a kocsiknak, hogy ők se nagyon keverjék meg a levegőt. Akkor káros a járdán lévőknek, meg a közvetlenül a forgalmas út melletti házakban élőknek. Fertőtleníteni viszont azért jó vele, mert ha pl. egy műtőt fertőtlenítesz műszak végén, akkor ki se kell szellőztetni (azaz újabb kórokozókat kintről beengedni) az ózont, merthogy elbomlik magától egy pár óra alatt, így reggelre nem marja szét se az orvosnak, se a betegnek a torkát. A klórgázt meg értelemszerűen ki kell szellőztetni, mert nem bomlik el.

tsabus UAE 2013.02.22. 21:40:52

Régebben szerettem volna visszautazni az időben, hogy beszéljek az évszázadokkal/évezredekkel ezelőtt élt emberekkel, megismerjem a gondolkodásukat. Nem gondoltam, hogy így fog teljesülni a kívánságom...

andaluzkutya 2013.02.22. 21:49:12

@tsabus: Nézd a pozitív oldalát: megspóroltunk neked egy időutazást:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 22:01:33

@andaluzkutya: De lehet, hogy már nagyon szeretne visszajönni a jelenbe, csak az a baj, hogy nem egyedül utazott vissza a múltba, hanem majdnem 10 millió emberrel együtt, és meg kell várni, amíg ők is vissza akarnak jönni a jelenbe :(

M. Péter 2013.02.22. 22:11:41

@Jani haverja: Az amerikai republikánus pártban vannak bőven olyanok, akik tagadják felmelegedést, vannak akik azért, mert az olajipartól kapnak sok támogatást, mások meg a vallásuk miatt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 22:22:45

@M. Péter: Tudom, de nem csak ők tagadják, hanem egy csomó tudós is. Fentebb belinkeltem egy cikket, megteszem újra:
velvet.hu/celeb/hcdb/napcelebje/2011/03/13/aigner/

Ilyen az, amikor egy meteorológus már nyugdíjas, és nyugodtan elmondhatja a saját véleményét, mert nem fűződik érdeke, hogy mást mondjon.

bpetya75 2013.02.22. 22:36:41

@andaluzkutya:

Azért Max-szal versenyre kelni lényegében esélytelen. De kiváló hasonlat volt :-)

Pár órája meg akartam "dicsérni" a díszes kompániát, hogy még mindig milyen jól elfilozofálgattok a homo mellékszálon, de ezzel a globális felmelegedés, ózonlyuk offtopik résszel nagyon elégedett vagyok. Köszönet a lelkes résztvevőknek :-)

andaluzkutya 2013.02.22. 22:45:31

@bpetya75: Én amúgy nem értem, miért baj, hogy ennyire központi helyre került az, hogy a szerző meleg, legalább elhangoztak mindenféle vélemények, talán néhány embert elgondolkodtatott. A szerző is fontosnak tartotta megemlíteni, a kommentelők is fontosnak tartották, hogy erről vitatkozzanak:)
Ha azt nézem, az ózonlyuknak, meg a globális felmelegedésnek sokkal kevesebb köze van Izlandhoz, márcsak azért is, mert Izland az egyik legnagyobb "hamu-kibocsátó" ország, hála a sok vulkánjának, így ők pont azon dolgoznak, hogy ne csak náluk, hanem mindenhol hideg legyen, mégha ez azzal is jár, hogy kipusztul a növényzet:) Hiába, ezt nem tudja az emberiség überelni olyan apróságokkal mint dizel-autó meg szénerőmű:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.22. 22:48:50

@Jani haverja: "Tudom, de nem csak ők tagadják, hanem egy csomó tudós is"
Ez igy van, es sokan tisztaban vannak vele, hogy a media borzasztoan felfujja ezt az ugyet. Akit erdekel, itt egy szenator beszede ezzel kapcsolatban: epw.senate.gov/speechitem.cfm?party=rep&id=263759
A hosszu cikkbol csak egy reszlet, akit erdekel, erdemes vegigolvasni:
"First, I would like to summarize some of the recent developments in the controversy over whether or not humans have created a climate catastrophe. One of the key aspects that the United Nations, environmental groups and the media have promoted as the “smoking gun” of proof of catastrophic global warming is the so-called ‘hockey stick’ temperature graph by climate scientist Michael Mann and his colleagues.

This graph purported to show that temperatures in the Northern Hemisphere remained relatively stable over 900 years, then spiked upward in the 20th century presumably due to human activity. Mann, who also co-publishes a global warming propaganda blog reportedly set up with the help of an environmental group, had his “Hockey Stick” come under severe scrutiny.

The “hockey stick” was completely and thoroughly broken once and for all in 2006. Several years ago, two Canadian researchers tore apart the statistical foundation for the hockey stick. In 2006, both the National Academy of Sciences and an independent researcher further refuted the foundation of the “hockey stick.” epw.senate.gov/pressitem.cfm?party=rep&id=257697

The National Academy of Sciences report reaffirmed the existence of the Medieval Warm Period from about 900 AD to 1300 AD and the Little Ice Age from about 1500 to 1850. Both of these periods occurred long before the invention of the SUV or human industrial activity could have possibly impacted the Earth’s climate. In fact, scientists believe the Earth was warmer than today during the Medieval Warm Period, when the Vikings grew crops in Greenland.

Climate alarmists have been attempting to erase the inconvenient Medieval Warm Period from the Earth’s climate history for at least a decade"

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 23:15:23

@bpetya75: DDD

Hiába no, elkalandoztunk egy kicsit :)

A poszthoz hozzászólva: Nekem nagyon tetszik az izlandi táj, nagyon szimpatikus az izlandi nép, még talán a nyelvüket is megtanulnám (az albánhoz viszonyítva nem is biztos, hogy nehezebb:)), de a hideg, meg a téli sötétség miatt nekem sajnos fel sem merülhet a hosszabb ottartózkodás, egyszerűen nem bírnám ki, vagy masszív alkoholista lennék (mint egyébként nagyon sokan a föld északi országaiban).

Na, most egy kicsit jóvá is tettem az offolások miatt okozott kárból :)

andaluzkutya 2013.02.22. 23:22:30

@Jani haverja: tudtommal az északi országokban nem nagyobb az egy főre jutó alkoholfogyasztás, mint pl. Magyarországon, vagy a balti országokban (bár a balti országok is északon vannak)...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 23:29:56

@Zsuzsi65: Egy kis kiegészítésem van erre vonatkozóan: Legfőképpen azokban az országokban van felfújva ez az egész globális felmelegedéses baromság, ahol a politikai vezetés kollektivista. Vagy netán - mint Magyarországon - az összes párt kollektivista. A környezetvédők ugyanis nem mások, mint a kommunisták utódai (mármint nem az érdek nélküli, egyébként jószándékú megvezetett emberek, hanem akik "zöldként" politizálnak). Mindkettőnek a "fogjuk meg, aztán vigyétek" munkamorál a jellemzője, azaz "fogjunk össze valami cél érdekében, és nevezzetek ki engem a vezetőnek, aztán majd meglátjátok, hogy milyen jó lesz nektek". Csak manapság a kommunizmus szellemével már nagyon kevés embert lehet megbolondítani, ezért a kollektivisták köpönyeget váltottak, és környezetvédő lett belőlük.

Fentebb valahol megemlítette valaki, hogy a globális felmelegedés miatt van éhezés a Földön, mert elsivatagosodik. Nem, amiatt van éhezés a földön, hogy a megtermelt kukoricát meg búzát nem megeszik az emberek, hanem bioüzemanyagot csinálnak belőle, mert elhiszik a globális felmelegedés mesét. Hozzáteszem, hogy mindezen kollektivisták minden mesterkedése ellenére is MÉG SOHA nem éhezett a világtörténelemben a Föld összlakosságának ilyen kis %-a, mint most, és ez a kapitalizmusnak köszönhető, nem pedig a kollektivizmusnak. Viszont jelenleg az emberiség simán meg tudná termelni mindenkinek az élelmiszerszükségletét, ha a kollektivista politikusok nem adnának állami támogatást a bioüzemanyagra, és nem erre menne el a megtermelt kaja egy jelentős része. Még akkor sem éhezne senki, ha nem tudná megfizetni a kajája árát, mert azoknak még mindig olcsóbb lenne akár ingyen is odaadni a kaját, mint amennyit a kollektivista politikusok környezetvédelmi állami támogatásokra költenek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.22. 23:33:50

@andaluzkutya: De, jóval nagyobb (lenne, ha néhány országban nem avatkoznának bele horror szeszadókkal) mindenhol. Viszont ahol nem avatkoznak bele, ott nézd meg a szeszfogyasztást, mint Lengyelországban, Fehéroroszországban, vagy éppen Oroszországban.

Nem hiába az alkohol legmagasabb jövedéki adója Svédországban, Finnországban, Norvégiában, meg Kanadában van. Ha nem így lenne, ugyanannyit piálnának, mint az oroszok.

andaluzkutya 2013.02.22. 23:49:24

@Jani haverja: Abban igazad van, hogyha ki akarjuk deríteni, hogy hol mennyit innának az emberek, ha végtelen lehetőségük lenne rá, akkor el kéne törölni a szesz-adót:)
Viszont az északi országokban majdhogynem jobban megéri utazni, vagy bármi mást csinálni, mint inni, mivel az ital borzasztó drága. Egy példa: norvég vinmonopolban (állami piabolt) egy üveg 1l jegermaister 495 NOK (kb.19e HUF). Így inkább sokan elutaznak a Kanári-szigetekre télen, minthogy piáljanak:) Az orosz meg otthon piál... Melyik a jobb?:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.23. 00:14:57

@andaluzkutya: Hát a legjobb az lenne, ha a norvég elmenne Magyarországra, vagy idejönne Albániába piálni, az orosz meg maradjon a seggén otthon, aztán ott piáljon :)

Ide egyébként jönnek is a norvégok elég szép számmal, de nem piálni (vagyis nem mértéktelenül piálni), hanem apartmant venni a nyugdíjasok, vagy a nyugdíj előtt állók. Most Albánia a divat náluk Spanyolország helyett.

Az oroszokról meg azért írtam, hogy inkább maradjanak otthon, mert volt szerencsém végignézni, hogy mit csinál az átlag orosz turista Montenegróban a nyaralása során. Szerencsére a montenegrói szerb nyelvet jobban értik, mint a számukra teljesen érthetetlen albánt, így inkább Montenegróba mennek.

andaluzkutya 2013.02.23. 00:30:07

@Jani haverja: Albániáról nekem mindig az jut eszembe (legalábbis ami publikus, és csak egyszer voltam ott), hogy lavaj (nem biztos, hogy így írják), ami azt jelenti, hogy lemoshatod az autódat két slaggal, és super lavaj, ha mindezt három slaggal teheted meg:)
De amennyire tudtom, Albániában a napsütéses napok száma kb. 300 egy évben, szemben a norvég 16 és féllel, így nem véletlen, hogy népszerű a norvég nyugdíjasok körében:)

2013.02.23. 01:08:52

Bár vallom, a poszt úgy teljes, hogy minden hozzászólást elolvasok, de most elkezdtem szűrni. Maradt kb. 10 ember, aki valóban arról beszél, amiről a poszt szól. A többieket ezentúl rendszeresen kiszűröm, mert szinte minden posztnál másról beszélnek. Érdekes, hogy így is élvezetes maradt az írás.

lato88 2013.02.23. 02:59:44

@PannonBoy: magyarul ha demokratikus eszközökkel nem megy, majd erőszakkal nyomjátok ránk a buziházasságot :) gratulálok, ez ám a rátok jellemző demokratikus mentalitás :)

@kék madár: nem nagyon foglalkoztat, mit tolerálsz, de legalább ne hazudd magad toleránsnak, ha averzióid vannak. Ha a tolerancia nevében akarsz kitiltani, akkor te válsz röhejessé. Ha emberellenes és közösségellenes dolgokat propagálsz, ne csodálkozz, ha a normalitás falába ütközöl. A te sötétséged ártalmas, de nagyon :)

@andaluzkutya:
nem jogfosztás. Vannak adott jogok, amik adott embercsoportokat illetnek. A biró itélkezhet, a rendőr büntethet a gyorshajtásért, a férfi és a nő házasodhat és csinálhat, vagy akár örökbe fogadhat gyereket. Ez igy működik. Nem a "jogfosztás" a folyamat, hanem az egyenlősités, csak kérdezem, hogy mi indokolja, hogy egyenlőségjelet tegyünk a közösséget épitő és fenntartó, valamint a közösséget legalábbis nem szolgáló létformák közé.
És nem a társadalom 90%-át kitevő konzervativ emberek véleményét kéne erőszakkal megváltoztatni, hanem tán legalább figyelembe venni az ő érzékenységüket - érdekes ezt nagyon soha senki se hangoztatja - és mondjuk nem boával a seggükben felvonulgatni. Mert ez többek között azt is jelzi, hogy még rohadtul nem érettek az emancipációra, mert toleranciát csak követelni tudnak, megadni nem.

@Jani haverja: dehogynem. Ahogy nem teszünk egyenlőségjelet mondjuk az életét másokért elégető családanya és a kurva közé sem, mert talán egészen mást tettek le a közösség asztalára.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 06:50:25

@Jani haverja:

A Bibliában nem szerepel sehol feketén-fehéren, hogy a papok csak férfiak lehetnek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 06:51:41

@Jani haverja:

Igen, ez a helyzet. Hozzáteszem: bizony sok kára is lett az Egyháznak ebből az állammal közeli kapcsolatból.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 06:57:38

@Jani haverja:

"mindezen kollektivisták minden mesterkedése ellenére is MÉG SOHA nem éhezett a világtörténelemben a Föld összlakosságának ilyen kis %-a, mint most"

Teljesen igaz: az antiglobalisták legnagyobb bánatára.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 07:02:14

@PannonBoy:

"Akkor is keresztülverjük a házasságot, ha tetszik, ha nem."

Ezt eddig is tudtuk.

Mi válást tervezünk arra az esetre, ha a homokosok házasodhatmak. Egyházilag úgyis házasok vagyunk, de világilag jobb lesz elválni, mint homok rombolókkal egy csoportba kerülni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.23. 10:21:55

@andaluzkutya: "Lavazh", vagy "Lavazho" (ejtsd: lávázs, lávázso).

Igen, Albánia az autómosók, a benzinkutak, a menyasszonyi ruhakölcsönzők, a kávézók és a Mercedesek (itt Benz-nek hívják) országa, bár Merciből már egyre kevesebb van. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.23. 10:27:27

@andaluzkutya: Ja, azt elfelejtettem, a norvég nyugdíjasok nem Norvégia helyett, hanem Spanyolország helyett jönnek ide, ez lényeges különbség!

Ár-érték arányban sokkal jobb hely ez nekik, mint Spanyolország, azaz jóval többet kapnak a pénzükért minden tekintetben. Norvég cégek építik (legalábbis beruházóként és fővállalkozóként) nekik az apartmanházakat szépen sorba...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.23. 10:37:26

@andaluzkutya: Egyébként mikor jártál errefelé, ha nem titok?

Érdemes lenne visszajönnöd, látnád a bődületes változásokat. Itt 1 év alatt is rengeteget változik az épített környezet, hát még több év alatt. Sokszor én is úgy vagyok, hogy ha fél éve jártam Tirana egy adott részén, fél évvel később majdnem, hogy eltévedek, mert annyira megváltozik a környék :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.23. 10:43:53

@lato88:
"Ahogy nem teszünk egyenlőségjelet mondjuk az életét másokért elégető családanya és a kurva közé sem, mert talán egészen mást tettek le a közösség asztalára."

Szerintem egyikőjük sem tett le semmit sem a "közösség asztalára", vagy ha megfordítjuk a gondolatmenetet, akkor mindketten nagyon sokat tettek le. A családanya (ha normálisan gondolkodik) akkor nem egy népért, és főleg nem egy országért szenteli az életét a gyerekeinek, meg a családjának, hanem saját magáért, és a saját családjáért. A kurva is saját magáért (esetleg a saját családjáért, hogy el tudja tartani) áll kurvának, mert ő ebből tud pénzt keresni. Nehogy azt hidd, hogy könnyű élete van a kurváknak.

andaluzkutya 2013.02.23. 11:20:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ez emlékeztet arra, mint amikor az USA-ban egyes fehérek tüntetőleg leszálltak a buszról, amikor már a feketék is leülhettek, mert: "mivé lesz a világ, ha már a feketék is leülhetnek a buszon!"

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 11:26:43

@andaluzkutya:

Semmi köze egyiknek a másikhoz.

Buszra mindenki tud szállni. De a házasságra csak ellenkező neműek képesek. Az azonos neműek akkor tudnak házasodni, ha a házasság fogalmát kiforgatjuk.

Pl. én is akarhatom, hogy a kutyámmal való kapcsolatom ezentúl minősüljön házasságnak, de semmi értelme ennek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 11:29:16

@Jani haverja:

Oké, de ez irreveláns. Egy rakás keresztény tan NINCS benne a Bibliában.

andaluzkutya 2013.02.23. 11:33:04

@Jani haverja: Ha jól emlékszem 2009 tavaszán jártam Durresben, egy hetet. Dolgoztam. Az látszott, hogy nagy építkezések vannak, ill. az is, hogy az építőipari fejesek elég komoly hatalommal bírnak:)
A kresz akkor csak dísznek volt, de odatelepülő norvégokról akkor még nem hallottam. Igaz, akkor még Mo.-n éltem és fogalmam se volt arról, hogy egy év múlva már napi 6 órában tanulom a norvégot:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.23. 11:50:36

@andaluzkutya: A norvégok nem Durres-be mennek, nem hülyék ők, hanem Sarandába. Az természetes környezetileg is szebb, meg alapjában véve is, minden tekintetben a legjobb hely az országban. Durres-ben meg csak tömegnyomor van, egyrészt a csórók járnak oda nyaralni (belföldiek is meg külföldiek is), másrészt meg Tirana strandjának tekinthető, ha van egy szabad napunk mi is kénytelenek vagyunk oda menni, mert az van a legközelebb :(

Egyébként azóta (2009 óta) lett itt építőipari rendőrség is, nem véletlenül...
És manapság elég hatékonyan működik.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.23. 12:18:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Pedig jobban tenné minden keresztény egyház, ha CSAKIS a Biblia tanításait követné. Jobban járna mindenki vele.

Persze a Biblia is egy már előre megválogatott "irodalomgyűjtemény" sajnos.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 13:57:21

@Jani haverja:

Ne vicelj!

A Bibliát az EGYHÁZ írta, szerkesztette. A Bibliát az Egyház elé tenni - annyi mint fordítva ülni a lóra.

Amikor az Egyház megalakult, még nem is létezett a Biblia mai formájában!

Biblia tanításai? Azok ÖNMAGUKBAN sokféleképpen értelmezhetők.

Nézd meg, hogy mi történik a CSAK a Biblia alapján álló keresztény felekezetekkel! Ezerféle véleményük van minden bibliai mondatról.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 13:58:34

@Jani haverja:

"Persze a Biblia is egy már előre megválogatott "irodalomgyűjtemény" sajnos."

Miért sajnos?

Ez olyan mintha azt mondanád, hogy sajnos a Hamlet csak azt tartalmazza, amit Shakespeare beleírt. Mi mást tartalmazzon???

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.23. 14:40:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Ez olyan mintha azt mondanád, hogy sajnos a Hamlet csak azt tartalmazza, amit Shakespeare beleírt. Mi mást tartalmazzon???"

Nem jó a hasonlat. A hasonlat akkor lenne jó, ha azt mondaná egy bizottság, hogy "majd mi meghatározzuk, hogy mi az angol irodalom" és mondjuk éppen Shakespeare-t kivennék belőle...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 15:37:06

nem valami olyasmi volt a hatterben, hogy a menstruacio miatt nem lehetnek papok?
ha hulyeseget mondtam, akkor elore is elnezest kerek

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.23. 15:59:27

@hagyma: Én is hallottam ilyesmit, hogy az volt az oka eredetileg, de az is egy nagy baromság, mert akkor ugye menstruáció alatt mondjuk az irodába se kéne bemenni dolgozni egy nőnek :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.23. 16:04:07

@hagyma: Erről jut eszembe, mármint erről a vaskalapos gondolkodásról:

Józsi bácsi bemegy a faluban a jegyzőhöz, hogy elszeretne válni a feleségétől.
A jegyző megkérdezi, hogy miért.
-Mert megcsalt a Maris. -mondja az öreg.
Mire a jegyző:
- De hát Józsi bátyám, itt az egész falu tudja, hogy a 30 év házassága alatt maga fűvel-fával csalta a feleségét, akkor nem lehetne ezt az egy megcsalást mégis csak megbocsájtani az asszonynak?
Mire az öreg:
- Jegyző úr! Ha nekem a tehén leszarja a gumicsizmámat, akkor fogom azt' lemosom, másnapra el is felejtem. Ha viszont a tehén beleszarik a gumicsizmámba, azt a csizmát a jegyző úr se venné fel még egyszer.

DDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 16:46:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @Jani haverja: en mondtam, hogy nem tudom, de valami tisztatalansag remlik ebben az ugyben, aminek semmi koze egy irodahoz
na es ma bulvart is olvastam, hogy visszaterjun Palhoz es ferjehez
lehet a vegen szeretnunk is kell oket?

www.borsonline.hu/20130223_borton_is_jarhat_a_homofobiaert

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 18:19:53

@Jani haverja:

Ez a "bizottság" az Egyház, s a mű címe "az Egyház hitbuzgalmi írásai". Hol a gond?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 18:21:18

@hagyma:

Én homofób vagyok, azaz eleve bűncselekmény a véleményem. Dehát kit érdekelnek ilyen istentelen jogszabályok?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.23. 19:28:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A gondot én ott látom, hogy a keresztény egyházak általában pont Jézus legfőbb tanításáról (a másik ember szeretetéről) felejtkeznek meg, illetve nem felejtkeznek meg teljesen, csak előrébb helyeznek egy csomó dolgot, néha olyan dolgokat is, amik tetejében részben ütköznek is ezzel a tanítással. Ezért én pl. hiába születtem és neveltek katolikusnak, nem tartom magam katolikusnak, de másik egyházhoz sem fogok tartozni szerintem soha, amíg élek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.23. 19:36:15

@hagyma: Hát azért ez a cikk vagy a csúsztatása miatt meredek, vagy ha tényleg az igazságot írta, akkor a svájci törvényhozásban ülnek elég meredek gondolkodású emberek. Mert hát azt én megértem, sőt pártolom is, hogy pl. házasodhassanak, vagy bármi másban ugyanolyan jogok illessék meg őket, mint minket heterókat (vitatkoztam is itt éppen eleget sok emberrel emiatt pár kommenttel feljebb), de azt azért ne várja el tőlem senki, hogy még tetsszen is mindez nekem. Nekem pl. nem szép látvány egy kihívóan öltözött nagyon ocsmány nő sem, és ha ezt szóváteszem (értelemszerűen nem neki, hanem mondjuk a barátomnak, úgy, hogy az illető nem hallja), akkor nehogymár ilyenért megbüntessenek. Nekem ugyanúgy nem szép látvány két homokos szerelmeskedése az utcán, mint egy nagyon ocsmány, dagadt nő miniszoknyában. A gondolataim meg különben is hadd legyenek szabadok, és azokat hadd osszam meg másokkal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 20:14:43

@Jani haverja: igy van
sot nekem a heterok sem
ezt is szeretem amerikaban,az eltelt 15 ev alatt egy csokolozo /hetero/ part lattam az utcan
nem divik
/hogy a nyugati parton mi van azt nem tudom

na most ha 2 ferfit latnek az utcan csokolozni attol konkretan hanyingert kapnek, a hanyashoz meg legyen mar jogom, 1+1 lany fiu eseten sem lennek boldog, az is igaz, nem ram tartozik a maganeletuk/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 20:17:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @Jani haverja: termeszetesen a forras a bors, lehet igaz , lehet nem
azert az nekem eleg fura lenne, ha ki mernem mondani, hogy nem kedvelem a homoszexualisokat, ezert 3 ev borton jarna, mert pl nem kedvelem az ujpest drukkereket sem, sot megmondom oszinte, a dagadt noket se, meg azt sem akinek szajszaszaga van

andaluzkutya 2013.02.23. 20:24:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Hithű liberálisként felháborítónak tartom, hogy bármilyen vélemény, érzelmi viszonyulás egy kérdéshez bűncselekmény legyen.
Természetesen ha ez a vélemény tettlegességben fejeződik ki, vagy mások zaklatásában, az más kérdés, de a vélemény szabad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 20:25:29

na momdjuk annak az eselye, hogy svajcba koltozek, gyakorlatilag zero

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.23. 20:49:57

@hagyma: nemtom, szerinted a szájszagúak házasodhassanak?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 20:55:24

@Babette_: ha no es ferfi akkor minden tovabbi nelkul
amugy felreesrtes ne essek, tolem a homoszexualisak is hazasodhatnak, csak nem ertek vele egyet
de meg nagyon sok dologgal nem ertek egyet
szerintem neked is akad

montroyal ( CAN qc) 2013.02.23. 22:23:38

@hagyma: montreal Village varosresz gay parok kezenfogva atolelve csokolozva .. teljesen normalis . amikor eloszor voltam egy festival kereteben super szines erdekes latvanyos esemenyek az egesz vilagrol jonnek unnepelni ide, hamar meg lehet szokni a latvanyt..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.24. 07:41:59

@andaluzkutya:

A tettlegesség akkor is bűncselekmény, ha nincs mögötte semmilyen személyes vélemény, azaz ez irreveláns. (Kivéve: önvédelem.)

andaluzkutya 2013.02.24. 08:18:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A hangsúly azon volt, hogy a vélemény meg nem az:)

lato88 2013.02.24. 19:20:00

@Jani haverja: márpedig nem, nem lehet egyenlőnek tekinteni őket.
Vannak olyan viselkedésformák, van olyan életvitel, stb., amely a szűkebb-tágabb közösség érdekeit, fennmaradását szolgálja, és van olyan, amely nem, sőt, akár ezt rombolja is.
Ezek közül minden esetben az előrébb való, az a követendő, és az a propagálandó(!) amelyik hozzájárul a közösség életben maradásához, és ennek elsőbbséget kell adnia azoknak, amelyek nem ezt a célt szolgálják. Az erőforrások, stb. bőségétől függően van helye a _másiknak_ is, de a dolgok természetes menete folytán mindig az első lesz a preferálandó.
És azt, hogy melyik életforma melyik kategóriába tartozik, azt bizony nem te vagy én döntöm el, hanem Isten, a természet, vagy nevezzük ahogy akarod.
És botrányos dolognak tartom, hogy emberek és szervezetek a pár évtizedükkel azt gondolják, hogy ők majd ezeket egyenlősiteni fogják, mert ők jobban tudják, mitől lesz jó az emberiségnek, mint maga a tizezer éve működő emberiség, vagy a millió évek óta működő természet, és annak hierarchiája.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.25. 09:02:25

@lato88: Ajánlok egy történelmi leckét:
Keress a történelem során EGYETLEN olyan rendszert, amelyik FELÜLRŐL VEZÉRELVE irányított volt, hosszú ideig fennmaradt, és az átlagember boldog volt benne! Nem fogsz találni.

Úgyhogy én az ilyen közösségi gondolkodástól (mármint azoktól, akik arról papolnak, hogy ki milyen hasznos tagja a közösségnek) messzire menekülök, ugyanis nem szeretnék hangyatársadalomban élni.

A röhej pedig az, hogy egy rendes individualista társadalomban, ahol senki nem mondja meg, hogy mi a követendő (természetesen addig, amíg nem ártasz az adott tevékenységeddel a másiknak), sokkal jobban hasznára van mindenki a közösségnek (igen, a kurva is), mint azokban a társadalmakban, ahol úgy gondolják, hogy "...z előrébb való, az a követendő, és az a propagálandó(!) amelyik hozzájárul a közösség életben maradásához, és ennek elsőbbséget kell adnia azoknak, amelyek nem ezt a célt szolgálják." Sőt! az ilyen társadalmakban az emberek mindig is szenvedtek, nagyjából az egész közösség szenvedett. Kollektivizmusban ugyanis sem gazdasági fejlődés, sem pedig boldog emberek nincsenek, SEMILYEN kollektivizmusban!!!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.25. 09:06:18

@lato88: Az emberiség általad írt 10.000 éve alatt azért voltak demokráciák és szabad társadalmak, ha kevés is, elárulom azok fejlődtek a legjobban, és azokban voltak átlagban a legboldogabbak az emberek.

A millió évek alatt működő természetet pedig ne hozd, fentebb írtam, nem a hangyák hajtották uralmuk alá a földet a kollektivista rendszerükkel, hanem a SZABAD AKARATÚ ember. Ennyit arról, hogy melyik a sikeresebb.

lato88 2013.02.26. 10:57:04

@Jani haverja: a kollektivista társadalmak erőszakkal erősitenek meg egy hierarchiát, mégpedig egy olyat, amely általában ellentétes a természetessel (lásd pl. kommunizmus, ahol egy lakatossegéd lehetett az első titkár, mig a valódi nemzeti elit a Hortobágyra lett kitelepitve tehenet legeltetni).
Én ezzel szemben a tradicionális társadalmakról beszéltem, mondjuk a klasszikus polgári társadalomig bezárólag, ahol a hierarchia alapját többek között a műveltség és a szorgalom (-> vagyon) jelentette.

A legnagyobb tévedés a polgári vagy az antik demokráciát összehasonlitani a mai liberális tömegdemokráciával. Az ókorban is többszörösen rétegzett társadalmak voltak, kezdve a rabszolgákkal, akiknek semmilyen joguk nem volt, de pl. Athénban is csak az szavazhatott, akinek már mindkét szülője Athénban született.

A boldogság elég elvont egy fogalom. A mai túlpörgetett individualista "boldogság" a "mindent szabad" boldogsága, gyakorlatilag a padon berúgva fetrengő csöves boldogsága, aki épp az utolsó lehetőségét itta el, hogy valaha is talpra álljon.
Kezdve a kádári idők "boldogságával", amikor a háromhatvanas kenyér és a vikendházak formájában zabáltatták fel a néppel a jövőjét, és ezzel rokon a mai is, amikor már gyakorlatilag mindenkinek több joga van, mint azoknak, akik az országot fenntartják. Az idegennek a hazaival szemben, a bűnözőnek a jogkövetővel szemben, a lumpennek a dolgozóval szemben, a diáknak a tanárral szemben. A szingli hedonista, vagy a buzi trendibb a családanyánál/családapánál, a sukár, hatszor bukott cigánygyerek a szorgalmas magyarnál (vesd csak össze Karinthy "menő" jó tanulóját azzal, hogy ma hogyan gúnyolja ki mindenki azt a srácot, aki figyelne órán), és ha te mindehhez alkalmazkodsz, meg elfogadod, akkor "boldog" lehetsz ma, mert akkor vagy "toleráns".

Közben 1,3-as születési rátával és a kivándorlással gyakorlatilag évtizedeken belül kiürül az ország, hála a nagy trendiségnek meg hedonizmusnak. Csak itt már mindenki olyan, mint a Legyek urában az egyedül maradt srácok, és pont annyit is tud kezdeni a demokráciával: aki meg nem tapsol ehhez az önfelszámoláshoz, azt meg kiközösititek, még szerencse, hogy nincs itt egy baszomnagy kő, hogy rágörditsétek a szemét bigott nácikra, de azért a fórumokról kitiltás az még belefér.

Gratulálok hozzátok, meg a toleranciátokhoz.

lato88 2013.02.26. 11:03:10

És most zsigerből le lehet ezt pattintani, meg támadási felületet keresni rajta, de azért lehet, hogy nem ártana végiggondolni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.26. 14:49:18

@lato88: Ne felejtsd el: Ti abban tévedtek, Horthy is abban tévedett, hogy nagy nemzetieskedéssel NEM lehet előrevinni egy országot, csak hátra. Ti is ugyanannyira kollektivisták vagytok, mint a kommunisták. Nézeteitekben SEMMI lnyeges különbség nincs, csak annyi, hogy ezt Ti nemzeti színekbe csomagoljátok.

Az IGAZI liberalizmusról meg halvány segédfogalmad sincs. Ugyanis az nem azt jelenti, hogy mindenkit támogatni kell!!! Az azt jelenti, hogy SENKIT nem kell támogatni, de ugyanakkor mindenkinek meg kell engedni, hogy azt csináljon, amit akar, egész addig, amíg ezzel másnak nem árt.

Nemzetekben meg nem hiszek. Nekem a hazám a Föld nevű bolygó, és pont a nemzetieskedők ártanak a legtöbbet azoknak az embereknek, akiket a saját nemzetükbe tartozónak hisznek, ez nem csak a mostani Magyarországon van ez így, hanem így is volt mindig is, és nem csak Magyarországon, hanem a világ összes országában, bárhol, bármikor.

lato88 2013.02.28. 12:42:59

@Jani haverja: kellemetlen, hogy ennyire nem nézel utána a dolgoknak liberó szemüveg nélkül.
Márpedig a közösségnek ártanak ezek a nézetek, egy olyan közösségnek, amelynek te önként nem akarsz tagja lenni, hiszen "Nemzetekben meg nem hiszek. Nekem a hazám a Föld nevű bolygó". ebben az esetben viszont ne akarj beleszólni, hogy egy ilyen közösségben mit szabad és mit nem. Ahogy mások családi életébe sem szólsz bele, nemde?

Liberálisként kicsit igazán tolerálhatnád azt, hogy nem mindenki a te mércéd és értékrended szerint akarja kialakitani a saját környezetét, életterét, életformáját.

Ez az ország pedig ezé a közösségé. Ahogy a házadba is azt engedsz be, és azt kinálsz kávéval, akit akarsz.

A liberalizmus nem más, mint a kisebb-nagyobb közösségek célzott felszámolása. A családé, a kis falusi-városi autonóm közösségé, a nemzeté. Ha valaki kollektivista, akkor ti vagytok azok. Igy egy identitásvesztett masszát kaptok, amelyiknek előnye, hogy nem kell az identitásának megfelelő kötelezettségeknek eleget tennie (kezdve az utca felsöprésével a hadkötelezettségig), és ha bármi zűr van, léphet oda, ahol jobb neki, naná, hogy kényelmesebb igy.

A gyerek is jobban szeret a hétvégi apucival lenni, aki csak édességekkel tömi, és nem akar hazamenni anyucihoz, aki a házi feladatot is számon kéri. És anyuci tönkreteszi a remek szórakozást... anyuci mindig.

Csak egy gyerektől ez érthető, mert nincs még kialakult világképe, de ha a megideologizált önzés és felelősségvállalás-nélküliség lesz felnőttként is a világképe, az már maga a liberalizmus :)

Nagy gyerekek vagytok, de ideje lenne már felnőni.
Kész van már a házi feladatod?

Vegaaa 2013.03.01. 18:24:44

nem akarom végigolvasni a majdnem 800 kommentet, szóval lehet hogy előttem már leírták, de szerintem ez nem valós:

"Nagyon szeretek itt élni. Nem csak azért, mert ez az ország befogadó, hanem azért is, mert hihetetlen módon elfogadó."

lehet hogy kedves Pál nagyon szeret Izlandon élni, de a tősgyökeres izlandiak kurvára nem befogadóak. nekem jópár éve egyik álmom hogy Izlandon élhessek, ennek érdekében pedig felvettem már a kapcsolatot pár izlandi emberrel. maradjunk annyiban hogy nem volt egyszerű velük kommunikálni szimplán emailen keresztül is. az egy dolog hogy az első megkeresésekre alig válaszolnak (állítom ha egy izlandinak szívrohama van, símán azt mondja magában hogy: "á morgun"), de több szóváltás után is képesek megkérdezni, hogy mi a francért zaklatod őket, és egyébként is kivagy te.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása