oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 14. 06:53,  Ahol a rendőrt is megbüntetik 146 komment

2012. december 14. 06:53 Határátkelő

Ahol a rendőrt is megbüntetik

Ma visszatérünk Finnországba, talán emlékeztek még Zsizsi előző posztjára (nem volt olyan régen...). Ma kicsit bepillantunk a mindennapokba, a közlekedésbe, a papírok beszerzésébe és kiderül, hogy északon mindenki sokkal egyenlőbb (vagy annak akar látszani), mint Magyarországon.

SuomenLinna.JPG

Vezetés

Vezetnem is kell a második családnál. Mivel nem túl sok tapasztalatom volt eléggé féltem a dologtól. Az előző au pair segített nagyon sokat. Az emberek sem dudálták le a fejemet, ha bénáztam.

Amikor az egyik kereszteződésben nem tudtam elindulni a lejtő miatt, akkor csak integettem a kezemmel, hogy menjenek, mert ezt jobban értik, mint ha az elakadásjelzőt használnám. A tanulóvezetőknek itt nincs külön jelzés a tanuló kocsin, mert itt tényleg mindenki betartja a szabályt és normálisan vezetnek.

Egyik alkalommal lassan, mentem be a körforgalomba, körülnézve rendesen, de volt ott egy motoros, aki olyan lassan jött, hogy kb. egyhelyben állva fölborult. Nem lett semmi baja se neki se a motornak. Jó persze szerinte én voltam a hibás.

Nekem hiába nem ez volt a véleményem, annyira kulturáltan lehetett beszélni az úrral, hogy le a kalappal előtte és mosolyogva búcsúztunk el egymástól. Meg persze külföldiként is óvatosan kell kezelni az ilyen szitukat. Ez az amit Magyarországon nem igazán lehetne így megoldani.

Hogyan parkoljunk?

A parkolási rendszer sem olyan egyszerű itt. Ha valaki vesz vagy bérel egy lakást hiába nincs kocsija, akkor is kell fizetnie a parkolóhelyért. Itt úgynevezett elektromos parkolórendszer van, ami nem tudom, mit jelent pontosan.

Az ilyen helyeket egy dobozra ráírt szám jelzi, amit persze eleinte én sem értettem, mert megszoktam, hogy a foglalt helyeket vagy rendszámmal, vagy egyéb szöveggel jelölik. A lényeg, ha valakinek a helyére áll az ember, az illető hívhatja a rendőrt és az megbünteti az ott állót vagy pedig, a hely gazdája felhívja telefonon nyilvántartás alapján a kocsi tulaját, majd megegyeznek a fizetendő összegben és megbeszélik a dolgot.

Velem is ez történt, egy dühös hölggyel kellett beszélnem, de megúsztam 10 euróból. Ha bírság cetlit raknak a kocsira, akkor viszont 60 eurót kell fizetni. Ahol engem megbüntettek egy panelház előtti részen összesen 4 kocsi kapott cetlit és a táblát max az tudta észrevenni, aki kilép a panelházból.

Szóval nagyon körül kell nézni, főleg a kezdő vezetőknek, de még a tapasztaltak is belefuthatnak ilyesmibe, mert kacifántosan vannak elosztva az utcák táblákkal eléggé.

Finn konyha

A finnek nem használnak túl sok fűszert. Van egy „makaróni láda" nevű kaja, amiben nagyon kevés fűszer tészta, tojás, darált hús meg tej van. Tulajdonképpen megfőzik a tésztát, majd összekeverik a többi hozzávalóval és berakják a sütőbe. Ez nem lenne rossz alapjáraton, de annyira kevés fűszer van benne, hogy engem nem fogott meg nagyon. A „makkara" (kolbász) engem a krinolinra emlékeztet.

A családnál kenyeret is kell sütnöm, ami nem nehéz, mert van egy lisztkeverék, amivel nagyon gyorsan és könnyen megy. Amit eltúlzottnak érzek: anyuka mindig azt hajtogatja, hogy ha nem süt valaki kenyeret, akkor „How can you survive", azaz hogyan képes túlélni.

Régebben tényleg kellett ilyeneket csinálni, mert a tél itt elég hideg, de a jelenlegi körülmények között, főleg ha valaki a városban és nem az erdő közepén lakik, elcsépelten hangzik. Ez is adódhat a nők felpörgött önállóságából és függetlenségéből.

A női függetlenség

A finn pasik egy része amúgy szórakozóhelyen is azt várja, hogy a nők menjenek oda. Egy francia srác panaszkodott, hogy nem meri már a finn lányokat meghívni egy italra sem, mert annyira „függetlenek", hogy már ezt is rossz néven veszik.

Az egyik ismerősöm csak annyit mondott „ha elromlik valami, hívj egy finn nőt". Szóval itt annyira egyenlőek a nők és férfiak már, hogy a pasik egy része mégúgy nem csinál semmit, mint előtte. Számomra ez a kategória már nem megy férfi számba, mert én senkinek nem akarnék a házi kiszolgáló robotgépe lenni.

A nők bizonyos része tényleg eltúlozza az „emancipációs folyamatot" szerintem. Az első host anyuka a csapot szerelte, ami nem egy bonyolult dolog, de kérdeztem, miért nem az apuka csinálja ezt? Mert neki nem tanították meg...

A jelenlegi anyuka múltkor az úszómedence szivattyúján babrált valamit. Az apuka itt sem csinál szinte semmit, de ahogy beszélgettem vele, mosolyogva megjegyezte: ez végül is nem rossz, mert kényelmes dolog.

Másik ismerősöm mondta egy építkezésen több nőt is látott dolgozni és ugyanúgy a férfi melót csinálták. Öt napig azt játszottuk valamelyik héten, hogy menjek fel és csináljam meg a reluxát. Igaz ez nem az au pair feladata, de mentem és csináltam amennyire lehet.

Apukától kérni akartam segítséget, erre kedvesen a kezembe nyomta a létrát. Három napig le-föl vittem a létrát és próbáltam megcsinálni azt a sz.... reluxát, mert már nagyon elegem volt abból, hogy erőltetik. Finoman mondtam anyukának, hogy én próbálom csinálni, de nem megy.

Annyit mondtam neki, hogy nekem ő egy kicsit túl erős személyiségnek tűnik. Mire azt mondta, hogy nem akart megsérteni, de mivel menedzserként dolgozik, néha túlpörgi magát önállóságban. Végül is ketten csináltuk meg, de ő rakta be a helyes helyre a madzagot.

Hasznos dolog lehet, de ha ennyire erőltetik azt, ami nem is az én dolgom, akkor sajnos az én hozzáállásom is lassan átalakul. Nekem nincs bajom az új dolgokkal, de ne az apuka magyarázza meg nekem, hogy az anyukánál nincs olyan hogy nem, mikor ő tényleg nem csinál semmit.

Az első családnál szintén ez nem tetszett, hogy olyan dirigál, aki csak úgy él a családjával és a pénzen kívül más dolgot nem kezel és csinál. A mostani apuka bármit kérdezek, csak csodálkozik, és mindenre azt mondja: én csak zenész vagyok. Ez a kulturális különbség, ha nem velük kell élni, akkor nincs vele gond, de nem gondoltam volna, hogy a nők ennyire benne vannak a férfi szerepben is.

Bankszámla

A bankszámla-nyitás nem olyan bonyolult dolog, bár hallottam, nem mindegyik bank túl készséges az angol nyelvű ügyintézéssel. Munkaszerződés, lakcím vagy au pair egyetértési szerződés azért kell. Eleinte lakcímre küldenek mindent, az email cím nem elég.

Bankkártyát és internet bankot igénybe lehet venni. A bankkártya 1 hét alatt meg is érkezhet, de az internet bankra 3 hónapot várni kell, és csak akkor lehet használni, ha legalább egy fizetési utalás megtörtént vagy papírral visz valaki kereseti kimutatást.

A főnök elérhetőségét (az én esetemben a host anyuka nevét és telefonszámát) is meg kellett adni. Megkérdezik mennyi pénzforgalom várható a számlán stb., de ez biztonsági okokból kell, mert ha nagyon eltérő pénzmozgást észlelnek, akkor jobban utána tudnak járni a dolognak.

A számla alapesetben ingyenes, de a bankkártya igénylésért 2 eurót, az internetbankért mihelyt aktív azt hiszem 1,7 eurót levonnak. Számlanyitáskor nem kell semennyi pénzt berakni a számlára minimum összegként.

Oktatás

Nekem nagyon tetszik az iskolai oktatásban, hogy már általános iskolás kortól rengeteg praktikus dolgot beépítenek a tanmenetbe. Két évig tanulnak sütni-főzni, nemcsak a lányok, a fiúk is. Testnevelés órán floorball-t is játszanak, úszni is mennek, korcsolyázni stb.

Kinti programként térképpel való tájékozódást is tanulnak. A napköziben „Iltis" gyöngyfűzéstől kezdve rengeteg dolgot csinálnak. Az apák napját is megtartják a suliban, ami november 11-re esik.

Az emberek nagyon segítőkészek, mert akárhányszor kérdeztem valamit, ha valaki épp arrafele ment, amerre én, akkor eljött velem egy darabon és megmutatta hol van az adott utca. Ha térképpel álltam az utcán, akkor is megálltak megkérdezni tudnak-e segíteni.

Nincs kivételezés

A vonaton az ellenőr nem tesz kivételt senkivel. Ismerősömnek fájt a feje és nem húzta le a kártyáját. Látta ugyan, hogy az ellenőr rosszul van, de mondta nem kivételezhet, így megbüntette. Ez így nem hangzik szimpatikusan, de legalább tényleg mindenki egyenlő lesz itt ezáltal.

Mesélték, hogy az egyik rendőrt gyorshajtáson érték és vele sem kivételeztek a kollegái hiába egy vezető beosztású emberről volt szó. A bírságot is anyagi helyzettől függően állapítják meg. Nem úgy, mint otthon, aki a kormánynál dolgozik, bármit megtehet, a kisember meg fizessen, ahol csak lehet jó sokat.

A közlekedés jó, de nagyon drága. Egy, a fővároson kívüli közlekedést is lehetővé tévő havi bérlet Helsinkiben 90 euró. Praktikusabb megvenni a havi bérletet, ha sokat utazik az ember, mert egy jegy a 2-es zónában 4,5 euró. Ez mondjuk nekem 20 perc vonat utat jelent és 60 percig érvényes.

Helsinki zónákra van osztva. A buszmegállóban le kell inteni a buszt, különben nem áll meg. Amit nem értek: vidéken sok helyen van buszmegálló, ahol elvileg le lehet szállni a buszról, ám nincs kint menetrend, szóval ha fel akarok szállni, honnan tudjam, mikor megy arra busz és mi a végállomás? Egyszer álltam emiatt egy órát egy ilyen megállóban, majd kiderült, ott nem is áll meg a busz – hogy akkor miért van ott buszmegálló, az elég nagy kérdés.

Az ember ha nem Helsinki közepén lakik, hanem Espoo vagy egyéb helyen, akkor a természet nagyon közel van. Az erdőben terem „ mansikka", de szótár szerint ez eper, szamóca, de egyébként úgy néz ki, mint a vörös áfonya.

mansikka.JPG

Némelyik panelház úgy néz ki, mintha az erdő közepén lenne, annyi fa van körülötte.

A hajó és az alkohol

Helsinkiből rengeteg helyre lehet menni hajóval, ráadásul nem is drágán. Tallinba rengetegen járnak, főleg a finn diákok és rengeteg alkoholt vesznek. Még a hajón is lehet külön hordozható kiskocsit venni az alkoholnak 12 euróért, valamint van karaoke bár, táncolni is lehet és alkoholt árusító üzlet természetesen.

Az egyik srác három nagy bőröndnyi alkoholt hozott haza. Tallinban csak a kompmegállóban két alkoholbolt van. A kompjegy amúgy nem drága, kb. 50-60 euro oda vissza.

Tallin komp.JPG

Szállást is lehet találni 16 euró / éjszakáért egész kulturált helyen. Ahol én aludtam (Gidic hotel), a szobák előtt le kellett venni a cipőt, így elég tiszta volt a hely. Rengeteg látványosság van és a tourinform előtt naponta 2x ingyenes 2 órás idegenvezetés van.

Borravalóra megy az egész, így én döntöm el, mennyire voltam elégedett és annyi pénzt adok, amennyit akarok. Ez a formája az idegenvezetésnek nagyon tetszett. Ami az árakat illeti, minden nagyon drága, majdnem annyira, mint Helsinkiben.

Tallin.JPG

Itt az emberek nem mutatják, ha gazdagok és nem is szeretik, ha valaki nagyon dicsekszik vele. A szomszédnak elég sok pénze van mégsem látni a házon, hogy roskadozna a luxustól. Ha van is, azt inkább belülre rakják.

Nem olcsó ország, de rengeteg dolgot meg lehet venni second hand üzletből (használt ruha és bútor). Az élelmiszernél is meg kell, nézni mit vesz az ember, de nem kell feltétlen vajas kenyéren élni.

Ami itt olcsó árkategóriásnak számít, az nem feltétlenül olyan rossz minőségű is, mint Magyarországon. Én téli cipőt is vettem újonnan 30 euróért 70-ről leárazva.

Szórakozás

Akadnak helyek, ahol nem kell belépőt fizetni, például az én kedvencem, a Molly Malones nevű ír bár, ahol a ruhatár 2,5 euró. Gyakran van koncert, vagy diszkó, a társaság pedig meglehetősen nemzetközi. Az alkohol nem olcsó, de ha valaki nem szórja a pénzét és nem a berúgás a célja, akkor baráti áron meglehet úszni a kiruccanást.

Nem egyszerű kijönni, de én nem bántam meg, hogy belevágtam és érzem, haladok előre. A finn nyelv sem egyszerű, de nem lehetetlen megtanulni. A neten rengeteg oldal van, ami segít a tanulásban. Ha valakit érdekel, szívesen elküldöm ezeket.

Mindenki úgy kritizálja az általam leírtakat, ahogy akarja, én ezeket tapasztaltam. Mindenki másképp látja a dolgokat, így mindenkinek mások a szempontjai. Remélem tudtam valamennyire segíteni is ezzel az írással.

Hasznos linkek

Albérlet keresés

Asuntopalsta
Lyyra
Tori
VOAS
Finn
Asunto Helppi
Oikotie
www.etuovi.fi
www.vvo.fi

Útvonaltervezők

Vonat
Busz
Helyi buszjáratok

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr504964671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

váj mí 2012.12.14. 13:21:47

@bpetya75: Hát kb. én is ennyire értek hozzá, meg ennyire is érdekel ..
Különben igenis fontos tananyag, mert ha így karácsony táján levágják a csúnya fatolvajok a nagyobb fenyők felsőbb részeit, a felső ágakat valamihogy rögzíteni kell, hogy pár év múlva is legyen mit levágni. Vagy nem?

tsík 2012.12.14. 13:22:40

@hogyne,persze,igazad van!: nincs ebben semmi gyanús. Svájc ilyen. Működnek a dolgok...

A postáról: én Szlovéniába, valami eldugott hegyi faluba küldtem csomagot. 2, azaz kettő egész napba telt nekik. A te esetedben inkább a magyar postán csodálkoznék, hogy nem kavarták el valahova... Minél gyorsabban küldj vissza egy aláírt példányt, és el van intézve a dolog.

CharlieBrown 2012.12.14. 13:23:08

pont a számomra érdekes mondatokban van nyelvtani hiba, így többszöri átolvasás után is értelmezési hiányosságaim vannak.
a következő talán jobb lesz, és az író elolvassa küldés előtt.

Mrs. Clayton 2012.12.14. 13:25:04

@hogyne,persze,igazad van!: nem vagy te egy kicsit túl bizalmatlan? kint voltál próbamunkán, láttad őket, tudod mit és hol kell csinálnod
a posta gyorsabb volt mint számítottad, ez max egy picit érdekes, de hogy ettől csalás lenne...
nem értelek
persze ettől még a 2. hónapban kiderülhet, hogy a pénz mégsem annyi, nincs ingyen lakás, napi 24 órát kell dolgozni
hiába, az élet csupa kockázat
a gyerekeimnek azt szoktam ilyen helyzetben tanácsolni, hogy a legtöbb amit tehetnek, hogy majd akkor kezdenek el aggódni a problémán, ha majd előáll, addig tök fölösleges

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.14. 13:29:15

Igen, igazatok van.Csak az a helyzet hogy itt ehhez vagyok hozzaszokva.Egy idegen orszag normalisabban banik velem mint a sajat hazam
Onnantol kezdve hogy elkezdtem allast nezni,5 napon belul megvan a szerzodes.Nekem ez hihetetlen.Amugy mindenben igazatok van.

kozmopolita 2012.12.14. 13:31:09

@pamut: Finnországban azért müködik a jövedelemarányos bírság (és Magyarhonban azért nem müködne), mert tökéletes adózási fegyelem van, ami magas szintü technikai felszereltséggel és jó nyilvántartási rendszerrel párosul. Az én esetemben ez a következöképpen materializálódott, amikor még Finnben róttam az utakat:

Városban 70-nél 87-tel mentem (valamikor 2006-ban), amikor az egyébként nagyon udvarias, de határozott fellépésü (és felépítésü), több nyelven beszélö motoros rendör megállított. Közölte a tényállást, majd elövett egy kütyüt, amivel helyben lekérdezte az adóhivatal nyilvántartásából az elözö évben befizetett adómat, aztán megkérdezte, házas vagyok-e, hány gyereket nevelek, stb, mindezt bevitte valami rendszerbe, ami ezek alapján kidobott egy összeget (€ 400).

De ehhez az kell, hogy tényleg senki nem trükközik az adóval, a nagyok sem, és hogy a rendszer átlátható legyen. Így fizethetett egyszer egy Nokia top menedzser 120 000 eurot (részvényopciók, stb).

Mrs. Clayton 2012.12.14. 13:32:55

@hogyne,persze,igazad van!: ne aggódj, majd lesz olyan, amire meg azt mondod, h nem hiszed el, mert azt meg Mo-n lehet elintézni 1 perc alatt
nincs ebben semmi extra, hiányszakmára jelentkeztél épp a csúcsszezonban, gondolom

nyuszigonosz 2012.12.14. 13:34:27

@hogyne,persze,igazad van!: Örüljél már!
Persze, mint @Jess G: írta: problémák még adódhatnak, de azokkal akkor foglalkozz, ha lesznek/lennének.
Most: szerzödést aláírni, visszaküldeni egy példányban és örülni!

Chamroe 2012.12.14. 13:35:10

@tsík: A postáról...
Múlt pénteken két csomagot adtak fel nekem, az ország két pontjáról, és még egyiket sem kaptam meg.
Két napja telefonálgatok, és az egyikről már sikerült annyit kiderítenem, hogy a Győr 2-es postán van.
Vajon mikor akarják kihozni?! A csomagelosztóban annyit mondtak, hogy ha gondolom, ballagjak be érte...

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.14. 13:35:20

@Jess G: honnan talaltad ki?
Cukrasz vok amugy , jo helyeken dolgoztam, beszelek nagyon jol angolul,kicsi francia es nemet.Persze semmit sem ertettem abbol a walisi katyvaszbol,de nem zavarta oket:)
Huh, hat most elegge zilalt vok, asszem meg fog valtozni a zeletem..

kozmopolita 2012.12.14. 13:36:51

@kozmopolita: Persze egyrészt vannak annyira magasak a fizuk, hogy ne kelljen elsumákolni az adót, másrészt meg valahogy megvan a látszata, mire költik el...

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.14. 13:37:22

@nyuszigonosz: orulok, nagyon is.Csak most gondolok bele hogy hova fogok kerulni, a hulye csengettyus tehenek, meg alpesi hazak koze.Azt a tanacsot kaptam Frau Schultztol, hogy :"mi itt eleg nyugodt eletet elunk, nem sokat ordibalunk egymassal"..DD

bpetya75 2012.12.14. 13:38:54

@váj mí:

Fahegesztés? Érdekes ötlet ;-)

Közben azon agyaltam, hogy efféle baromságok helyett mit is kellett volna inkább tanulnunk. Lenne néhány ötletem...

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.14. 13:40:44

ez mekkora értelmetlen összevisszaság...

bpetya75 2012.12.14. 13:46:56

Úgy érzem van fejlődés az első poszthoz képest, és még van is hova.

Volt több hasznos infó, de még mindig túl soknak tartom a kritikát.

A túléléssel kapcsolatban. Amennyire én tudom, Finnországban nincs olyan nagyon régóta jólét, hogy elfelejthették volna a keményebb időszakokat. Ettől aztán kevésbé váltak karfiollá, ahogy itt emlegette ezt a típust valaki. Ez szerintem jó.

tsík 2012.12.14. 13:51:43

@hogyne,persze,igazad van!: mi a baj a tehenekkel? Teljesen jó fejek. Oké, a kolompolást néha túlzásba viszik. De az semmi a nyamvadt templomi harangozáshoz képest :D

Tessék, igazi tehenes svájci reklám. cukiság alert!
youtu.be/4ZwhMsxW17o

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.14. 13:57:16

@tsík: Lehet h vicnek szantad, de kb ilyen kornyek..Innen nezve szep, de vajon 3ev mulva is az?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 14:01:52

@hogyne,persze,igazad van!: az elkuldes, es annak kozlese, nem feltetlen azonos napon tortenhet

tsík 2012.12.14. 14:03:32

@hogyne,persze,igazad van!: hát ha most az Oktogonon laksz, és mindennap romkocsmákba, színházba meg plázázni jársz, akkor az lehet, hogy hiányozni fog. A természet szépsége meg nem változik...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 14:04:41

@Babette_: nekem itt szaglik valami:)
de ezt zarojalben mondtam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 14:06:14

@váj mí: kuldhetek linket buzibarrol pl. ha gondolod
bar Te vagy kozelebb a szakmahoz:)

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.14. 14:07:26

@tsík: ott a pont.A termeszet az mindenhol szep.Fogom a motoromat es kiviszem.Remelem jobb utak vannak mint nalunk.
En ezt talaltam a neten, erdemes meghallgatni a gyonyoru tajszolast..www.youtube.com/watch?v=V_7k7kn4HFQ

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.14. 14:11:36

@hagyma: nekem nem kell zárójelezned. érted;)

tsík 2012.12.14. 14:16:21

@hogyne,persze,igazad van!: akkor most kapaszkodj meg, ez NEM a svíccerdűccs - ez az, amikor a svájci a legjobb képessége szerint hochdeutschot beszél...

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.14. 14:18:33

@tsík: azt ertem, de bor borzaszto hallgatni..

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.14. 14:24:46

@tsík: becsületére legyen mondva, tisztességesen próbálkozik:)

(szóval Simmental. a szimentáli tehén jó tehén)

Mrs. Clayton 2012.12.14. 14:33:57

@hogyne,persze,igazad van!: egyszerű volt, ha jogásznak, bolti eladónak, vagy postásnak jelentkezel szinte biztos, hogy nem hívnak vissza és nem is kaptál volna jó eséllyel ilyen hamar állást

KaMon 2012.12.14. 14:36:44

@tsík: Nagyon jó a reklám és teljesen igazad van, hogy aki itt lakik azt nem a tehenek, hanem az éjszakai harangozás zavarja :)

@hogyne,persze,igazad van!: Az "A post" Svájcban a gyorspostát jelenti, ami tényleg 24 órán belül megérkezik itt Svájcban, de sokszor még az EU-ban is, viszont cserébe elég drága.
Sok szerencsét a munkához és az itteni élethez. Ha pedig 3 év múlva unod már a tájat, az itt megspórolt pénzeddel sokfelé eljuthatsz és kereshetsz máshol állást vagy ki tudja, talán cukrászdát is nyithatsz :)

KaMon 2012.12.14. 14:44:57

@hagyma: Máshol már el sem tudod képzelni? :) Persze én sem Svájcra gondoltam.

vénszivar 2012.12.14. 14:48:07

@hogyne,persze,igazad van!: 24 óra alatt, hogy ért ide..............
A 6.-os Metróval.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 15:01:16

@KaMon: nekem annak idejen megmondtak, hogy lepjek be az unioba es lesz cukim becsben
oszt azota se semmi
ki is vandoroltam banatomban

KaMon 2012.12.14. 15:04:36

@hagyma: Akkor 3 év múlva Bécsben "hogyne, persze, igazad van!"-nal együtt megtervezhetitek és megnyithatjátok az áhított cukrászdát :) Csak írjátok meg ide is és elmegyünk a megnyitójára :)

01234567 2012.12.14. 15:17:45

Ami az emancipációt, a hatóságok előtti egyenlőséget (sőt, a kisemberrel inkább "liberálisabbak"), és a "virtolás" ismeretlen fogalom a gazdagok között, én is ugyan így tapasztaltam, Ausztriában. Sőt, ott egy "gazdag" soha előttem nem ütött meg olyan hangnemet egy "szegénnyel", légyen az akár az alkalmazottja, mint amit itthon, nap, mint nap hallok. A skandináv országok társadalma, életvitele szimpatikus, csak sajnos az időjárás teszi őket élhetetlenné a számomra.

váj mí 2012.12.14. 15:31:06

@hogyne,persze,igazad van!: Te, ne parázz már annyit. Komolyan, ember! Hé, most foglald el magad azzal, hogy a feneked csapdosod a földhöz örömödben. Aztán hívd körbe a haverokat, menjetek bulizni egyet este. Holnap család, vasárnap pakolj, és jó utat.

váj mí 2012.12.14. 15:37:54

@bpetya75:
Hát más gyakorlati oka nem nagyon lehetett ...

@hagyma:
Inkább élménybeszámolót küldj.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 15:45:12

@váj mí: te elhiszxed ezt az egeszet igy ahogy van?
muhhaha

nem megyek buzibarba, mert hetero vagyok es bar el kell fogadnom a "massagot" gyk a buzikat, de kedvelni nem kedvelem

váj mí 2012.12.14. 16:18:16

@hagyma:
Hogy felvették 5 nap alatt? Azt elhiszem, ha ott élne, próbanap után vagy rögtön vagy már másnap tudta volna. Az, hogy mennyiért fog dolgozni mennyit, és hogy egy helyi ugyanannyiért mennyit dolgozna, az más kérdés.

Nyuszi vagy :P

TothLali 2012.12.14. 16:30:38

Amikor vezetni tanultam, az emelkedőn történő elindulás számított problémásnak. Hogy manapság már a lejtőn való elindulás is!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 16:39:42

@váj mí: ah nem ertessza
az egesz stroy ugy indult par napja, hogy jajj a barataim mit szolnak stb.
haggyuk

váj mí 2012.12.14. 16:42:04

@hagyma: Mna, meséld el szépen az előzményeket ...

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.14. 17:02:56

@hagyma: Te, most oszinten, mi olyan hihetetlen benne?Hogy valaki elmegy probanapra es felveszik???Hiabe koltoztel kulfoldre, ugyanolyan rosszindulatu vagy mint ha itthon maradtal volna.Ha ennyire a sziveden viseled a sorsom, kuldj egy privat mailt es elkuldom a munkaszerzodest, hogy megnyugodj.Ha nem , akkor meg fogd be az arcod.@váj mí: Ha meg teged ennyire erdekel akkor szivesen elmomdom.
Nem nagy dolog.Csak nekem.

mariann49 2012.12.14. 17:11:35

@hogyne,persze,igazad van!:
bocsanat, ugy ertettem, kevesebbet kellene aggodnod, ha mar minden ilyen jol sikerult!
amugy en felszamoltam az eletem, fogtam a 15 eves fiam, es kijottem Londonba 6 es fel evvel ezelott, 47 evesen, en igy csinaltam.
ja, csak egy szoba volt lebeszelve, munka sehol, nyelvtudas alig
varom a koveket

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.14. 17:19:52

Neked teljesen igazad van!Valoban tulreagaltam, bar ez ram egyaltalan nem jellemzo.Igazabol csak a rosszindulatu bunkok idegesitenek fol, mint amit fentebb latsz.
Nem egeszen ertem mi olyan hihetetlen, dec 5.-en lkuldtem valahova az oneletrajzomat,7.-en probanap, es mar 8.-an kuldtek az emilt hogy felvettek, ma meg a kezemben a szerzodes.De egybol ki kell talalni na az biztos nem ugy van.Irigysegbol, vagy rosszindulatbol, mindegy.Sok ismerosom itthon is teljesen kivetkozott magabol, teljesen kiakadtam toluk.A szuleim tamogatnak, ugyhogy megek, mar a jegyet is megvettem.Azok, akik biztattak, mint pl te, azoknak koszonom, az olyan budos parasztoknak mint .. pedig tartsak meg a velemenyuket, mert nem erdekel..

váj mí 2012.12.14. 17:32:04

@hogyne,persze,igazad van!: Nyugi, örülj már ember egy kicsit. Még elvisz az infarktus a Wizzair helyett.
Hagyma megjegyzett valamit, én meg kíváncsi voltam, mit. Ennyi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 17:46:53

@hogyne,persze,igazad van!: bennem egy szemernyi rosszindulat nincs es kurvara nem erdekel a munkaszerzodesed
semmi kozom hozza
mar a multkor is kitettel privat emailt, ne fokozd
osszeesni senki nem fog hogy kikerulsz valahova svajcba vagy hova
de mar a kezdes
hogy jajj mennyek -e vagy ne, mert a haverok
szoval eleg vicces volt
egyebkent is mi az hogy ugyanolyan rosszindualtu vagy, mintha ithhon maradtal volna
otthon mindenki rosszindulatu es ahogy kilep kulfoldre joindulatu lesz?
ne haragudj eleg primitivnek tunsz
de cukrasznak nem is kotelezo az intelligencia, begulis csak a mignonokkal beszelget

budos parasztozni azt mar tudsz
sok sikert

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 17:51:00

@váj mí: ez beteg
3-4 napja beirja
hogy jajj mehetek svajcba. de a heverok szerint ne mennyek, mert az ahazaarulas
azutan beteszi az emailt a munkahelyi fonoketol, ami privat email
azutan ertetlenkedik,, hogy kapott postan egy levelet, es nem atbasza-e?
most mag budosparasztozik
valami infantilizmus jol kiveheto, en is attol tartok meg utazas elott stroke-t kap es ki csinal svajcban kremest?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 17:58:37

@váj mí: volt egy ismerosom, meg a kezdet kezdeten floridaban
/1 hete voltam kint talan/
allatunk a lampanal, ami piros volt /gyalog persze/
se kozel se tavol kocsi 2 savos semmi uttest
kerdezem tole, itt szorakoznak veled ha atmegy ilyenkor
valasz
- nem szabad atmenni ,mert az gyanus lesz es megbuntetnek
mondom neki, jo akkor varjuk meg a zoldet
aszongya
- az is gyanus mert mindenki atmegy ilyenkor

na ha ra hallgatok meg most is ott allok a jardan:)

váj mí 2012.12.14. 18:05:05

@hagyma: Hm, értem. Akkor mégse menjen bulizni a haverjaival. Sőt, kurvagyorsan rúgja le magáról őket.
A barátod is kissé bizonytalan, mint az olvtárs... vagy nem?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 18:10:01

@váj mí: nem volt a baratom, de elkepeszto faszi volt
alig par napig ismertem , lelepett NY-ba, mert szerinte mar keresik:)
kerdeztem ki es miert
azt nem tudja, de neki gyanus
ebben maradtunk

váj mí 2012.12.14. 18:13:53

@hagyma: Hm, azóta már az Északi Sarkon lehet ....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 18:25:35

@váj mí: nem tudom mi lehet vele, ennek 15 eve
lehet cukraszdaja van becsben

váj mí 2012.12.14. 18:27:41

@hagyma: Hm, mindenesetre gyanús, nagyon gyanús... ;)

Taxomükke (UK) 2012.12.14. 19:28:26

@hagyma: Ez a haverod olyan Rejtő-féle figura lehet...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 19:35:07

@Taxomükke: hat erdekes pasi volt, de mint mondtam par napig ismertem, pont a helyere kolztoztem be egy panzioba
ez tenyleg meg a nagyon elejen volt es mondtam neki, betennem meg este a hatizsakomat, mert most van kocsi es holnap melozok, es akkor mar nem kell vele foglalkoznom masnap
/a berbeadoval mar le volt beszelve, hogy jovok, ki volt fizetve a kovetkezo het stb./
azt mondta nem lehet, mert mi van ha kabitoszer van benne es ot lecsukjak az ejjel
mondtam, hulye vagy bazmeg 1 hete vagyok itt, de ha akarod kinyitjuk elotte es megmutatom mi van benne
nem, nem lehet
ebben maradtink megint csak
elvittem a cuccom harmadnap...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 19:36:54

@Taxomükke: ja e haverrol szo nincs
a nevet sem tudom, 2-3 napot dolgoztunk egyutt a teton miamiban
es mivel mondta koltozik en pont az O lakasat vettem ki egy panzioszerusegben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 20:04:02

cnn
lovoldozes egy suliban megint
nezem
30 halott?

2012.12.14. 20:24:02

@hogyne,persze,igazad van!: Ahogy mar masok is mondtak, ne parazz, nincs semmi gyanus az egeszben, Nyugat-Europaban gyors a posta, es gazdagabbak az emberek mint Magyarorszagon tehat tobbet tudnak ettermekben / hotelekben kolteni, ergo tobb munkaerore van szukseg, plusz a vendeglatoipari munka nem nepszeru a helyiek koreben.

A lehuzos sztorik nem ilyenek, annak az a lenyege hogy kozvetitoi dijat kell fizetned, es a munkahely lehet hogy nem is letezik - a csaloknak nem erdeke hogy kimenj hozzajuk probanapra stb.

Nekem a mostani reakciod is azt erositette meg, hogy azok az emberek / baratok akik most korulvesznek tajekozatlanok, es nincs realis fogalmuk a kulfoldi munkalehetosegekrol. Lehet hogy reszben azert gyanakszol mert a haverjaid meseltek tobbszor olyan sztorikat amikor embereket atvertek stb. Persze ovatosnak kell lenni, de ugy tunik te egyszeruen tenyleg egy jo munkaajanlatot kaptal. Most mar csak annyi van hatra hogy csomagolj, osszegyujtsd a legjobb receptjeidet es irany Svajc.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.14. 20:38:46

@Mirjam2: Ne haragudj, azert nem mindenben értünk egyet.
A vendéglátásban nem szabad összekeverni az egyszerű éttermeket, ahova gyakorlatilag semmiféle különösebb követelményrendszer nincs, akinek van keze meg lába, az gyakorlatilag fel van véve.
És vannak a csúcséttermek, 5csillagos szállodák, és fine dining éttermek.A kettő között óriási külömbség van, követelményrendszer is más, és persze a fizetés is.
A szóbanforgó szállodában pl nincs k.európai.Csak svájci, illetve németek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 20:52:54

@váj mí: mar evek ota kulfoldon melozik
idezet tole:
"
hogyne,persze,igazad van! 2012.10.14 15:47:29
segiti
hogyne,persze,igazad van! 2012.10.14 22:15:57
@Merész kőszáli kecske: hiaba beszelsz,pontosan tudom hogy lehetseges.
2006ban kerultem ki Angliaba,nagyon szereny nyelvtudassal,cukraszkent.
A cukrasz,kulonosen jo cukrasz,hianyszakma.
Elmentem jobbnal jobb ettermekbe dolgozni.
5evet toltottem Nagy-Britanniaban,aztan megpalyaztam egy allast Francia-Svajcban.(vevey)
Semennyire nem beszeltem franciaul,csak angolul,megis felvettek.Meg is tanultam egy even belul tisztessegesen.Es most,megpalyaztam a nemet nyelvteruleten egy allast,sokkal jobb feltetelekkel,mondanom sem kell 0 nemet,jo angol,jo francia nyelvtudassal,es felvettek.Itt vok mar fel eve,megalltam a helyem,es kuzdok a nemet nyelvtudasomert,ami eleg nehez,hiszen eleg kemeny ,wallis-ikollegaim vannak..
A munkammal teljesen meg vannak elegedve,es ez a lenyeg.
Biztos most jonnek azok a dumak hogy biztos aljamunkat vegzek ehberert,ami nem igy van,telesen atlag svajci bert kapok,(6000CHF),berelek egy atlagos svajci lakast Bottmingenben,es atlagos svajci eletet elek.
Es ha nekem sikerult,masnak miert ne sikerulne??
hogyne,persze,igazad van! 2012.10.14 22:19:50
@A Tyne folyó déli partja: ertem.Az en velemenyemet ortam le.En addig sehova nem megyek mig nincs munkaszerzodes.Ha a munkaltatonak valoban az en munkamra van szuksege,ez nem problema.Ha nem,akkor nincs mirol beszelnunk..

ezt irta oktoberben
most akkor mi van?????

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 20:55:53

6000 frank a mignyonokert:)))
muhhahaha
most meg decemberben itthonrol palyazik
hat ez kesz

encore 2012.12.14. 21:10:42

Finnország mennyire Skandinávia?
Földrajzból én még úgy tanultam Skandináv félsziget, nem úgy mint Skandinávia.
Ha Félszigetként tekintünk rá, Finnország hozzátartozik, Dánia nem.
Skandináviához meg vajon miért fordítva?
Van egy gyanúm hogy ennek a kommunista, kapitalista világhoz van köze, azaz északnyugat,Norvég, Svéd, Dán, Finnország meg már északkeletnek volt tekinthető, de javítsatok ki ha tévedek.

Mrs. Clayton 2012.12.14. 21:13:48

@hagyma: de legalább a postáját megkapja rendesen 1 nap alatt, az smafu?

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.14. 21:14:51

@hagyma: ja!gondolom neked hatalmas tapasztalatod van, mennyit keresnek a cukraszok farok.Ahhoz kepest hogy nem erdekel mi van velem, egesz este ezen ragodsz, kurvaanyad,,

váj mí 2012.12.14. 21:15:28

@hagyma: Ez tényleg nagyon kész .... írnám, hogy közben kirúgták, de vendéglátóiparban ebben az időszakban csak azt rúgják ki, aki felgyújtotta a kócerájt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 21:19:35

@hogyne,persze,igazad van!: itt meg delutan van
anyukam mar nyugdijas es nem volt prostitualt, tisztessegesen elt es dolgozott
de Te egy hazudos kis pocs vagy, es most mar ideges is:)
szar lehet
@váj mí: valamelyik nap irta, en mar vissza nem keresem, hogy palyaztam svajcba es ki merjek -e menni, mert bruhhahaha, meg lwelkizes
amit meg ideztem azok szerint mar kint van 5-6 eve es 6000 svajci frankot keres mint cukrasz
en meg leestem a rohogetol szekrol
es meg kurvaanyazik
12-14 eves kis hulye lehet, de nincs ezzel baj, es valoszinuleg cukrasznak tanu
azzal sincs
meg kerdes?:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 21:20:25

@Jess G: irhatta volna azt is hogy kulongeppel mentek erte, vegulis
visszafogott volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 21:25:16

@Gaga6666: hat evet melozott angliaban
6000 frankot keres havonta, egy ev alatt megtanult franciaul
egy zsenivel van dolgunk
ja, hogy majd csak jovo heten kezd svajcban....

Mrs. Clayton 2012.12.14. 21:25:41

@hagyma: addig hypeolta itt magát míg csak kapott 2 perc figyelmet a sztorija

DieNanny CH 2012.12.14. 21:27:08

@bpetya75:
Elképzeltem, hogy oda van hegesztve a munkadarab az asztalhoz... :-DDDDDDDDD

... Én 8 évesen babaruhát varrtam, mikor örülni kezdtem, hogy jaj de jó, kész, ... erre kiderült, hozzávartam a szoknyámhoz... Azóta a családunkban ez a történet mindig előkerül...

Mrs. Clayton 2012.12.14. 21:27:12

@hagyma: de a szerződés csak jan 1-től datálódik, szóval most feketén nyomatja :-)

váj mí 2012.12.14. 21:27:25

@hagyma: Egyszer talán majd összehozza, vagy felkeresi az ismerősödet az Északi Sarkon, esetleg a bécsi cukrászdájában .....

2012.12.14. 21:28:11

En mar semmit nem ertek. Nem csak a posztok kamuk, hanem a kommentek is? Lehet hogy en is csak ufo vagyok? Vagy ez a Matrix?

Mrs. Clayton 2012.12.14. 21:31:12

@Mirjam2: viszont én tuti igazi vagyok, mert nem kaptam meg a céges christmas hamperemet 3 nap alatt sem, benyelte a királyi posta

váj mí 2012.12.14. 21:33:14

@Mirjam2: Ja, ez az, és felbukkannak néha vírusok ...

DieNanny CH 2012.12.14. 21:33:15

@tsík:
Engem kicsit zavar az állandó kolompolás... Már svájciakat is kérdeztem: minek a tehenek nyakába kolomp? MINDEGYIKÉBE??? Mikor villanypásztor őrzi őket egy kisváros közepén...?
Ők se tudták a választ.

DieNanny CH 2012.12.14. 21:37:23

@KaMon:
Hát, nekem gyors (A) postával küldtek a Gemeindétól levelet, ami gyalog, ha sétálva megyek, 25 perc. A levél 5 napig utazott... És ez már 3szor megtörtént! A rekordjuk 3 nap volt. :-(

ZS0LT 2012.12.14. 21:40:56

@hogyne,persze,igazad van!:
Azt hiszem rajottem, Norbi taktikat valtoztatott...
:-D

DieNanny CH 2012.12.14. 21:42:06

@hagyma:
"azt nem tudja, de neki gyanus"
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

DieNanny CH 2012.12.14. 21:47:31

@Mirjam2:
:-DDDDDD
Mi van ma??? A kommentek olvasása még egy Hofi kabarénál is jobb!!!

DieNanny CH 2012.12.14. 21:48:53

@ZS0LT:
:-DDDD
... Kábé 5 perce folyamatosan röhögök!!!

nyuszigonosz 2012.12.14. 21:51:01

@Mirjam2: Hát most úgy én is csak bámulok.

nyuszigonosz 2012.12.14. 21:54:03

@DieNanny: Mert tradició. A kolompok.
Meg a svájciak olyan türelmesek. A kolompolás hallgatásával is.
Azthiszem No-ban volt már kolomp-per.
Aztán a tehéncsordában 1 tehénnek maradhatott a kolomp.

bpetya75 2012.12.15. 00:04:12

@DieNanny:

A tanszéki mechanikus feje sokkal viccesebb volt. Főleg, mikor felfogta, hogy azt onnan neki kell leszednie ;-)

bpetya75 2012.12.15. 00:05:12

@Mirjam2:

Az attól függ, milyen színű bogyót választottál.

Egy biztos. Én létezem ;-)

bpetya75 2012.12.15. 00:07:42

@ZS0LT:

Ennyi volt. Elrontottad a játékát :-D

Szegénynek fejlődnie kell még ;-)

Moszkuito 2012.12.18. 07:11:24

Bár kicsit elkésve kommentelek, szeretném hozzátenni, hogy nincs azzal gond, ha valaki megosztja a tapasztalatait. De a rálátásod a dolgokra még szerintem kicsit hiányos. De au pairként annyira nem is fogod megtapasztalni, milyenek az emberek - egy családot ismersz meg, az ő szokásaikat és mindennapjaikat.
Az jó észrevétel, hogy másmilyen a nemek közötti különbség, mint otthon, de ez nem azt jelenti, hogy a féfiakat ki kellene szolgálni...
Amúgy a mansikka az tényleg eper, vagy szamóca, és úgy néz ki, mint otthon. Amit te raktál be képet, az vörösáfonya, puolukka finnül. Kicsit kesernyés-savanykás íze van, dzsemet készítenek belőle többek között.
Amúgy a bejegyzés kicsit összecsapott, olyan érzésem támadt tőle, hogy ezt a blogot egy gyerek írta, aki először jár külfölfön és amit lát, azt gyermeki naívsággal mondja el...

wowerman 2012.12.19. 09:56:17

"Számomra ez a kategória már nem megy férfi számba, mert én senkinek nem akarnék a házi kiszolgáló robotgépe lenni.

A nők bizonyos része tényleg eltúlozza az „emancipációs folyamatot" szerintem. Az első host anyuka a csapot szerelte, ami nem egy bonyolult dolog, de kérdeztem, miért nem az apuka csinálja ezt? Mert neki nem tanították meg..."

Épp ez az EGYENLŐSÉG lényege csak ugye a magyaroknak hiába magyarázza ezt az ember

wowerman 2012.12.19. 10:02:14

"A vonaton az ellenőr nem tesz kivételt senkivel. Ismerősömnek fájt a feje és nem húzta le a kártyáját. Látta ugyan, hogy az ellenőr rosszul van, de mondta nem kivételezhet, így megbüntette."

Most a barát volt rosszul vagy az ellenőr?

nyuszigonosz 2012.12.19. 10:07:43

@wowerman:
Most a barát volt rosszul vagy az ellenör?

Na, akkor legalább nem vagyok egyedül, aki ezt (sem) értette.... :)))

Eir Fjóla Sigmundsdóttir 2012.12.20. 13:01:11

Kedves Zsizsi!

A "mansikka" nem véletlenül jelent epret és szamócát a szótárban, ugyanis valóban az (micsoda meglepetés). Amit te posztoltál a bejegyzésben, az a vörös áfonya (puolukka).

Isteni lenne, ha valaki átnézné ezeket a bejegyzéseket, mielőtt meg is jelennek. Valaki olyan, akinek esetleg némi fogalma is van az illető országról és szokásairól.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása