oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 03. 06:53,  Tudom, hogy van feljebb is 73 komment

2012. október 03. 06:53 Határátkelő

Tudom, hogy van feljebb is

Olyan régen jártunk már Ausztráliában, hogy úgy gondoltam, éppen itt az ideje. Ráadásul itt várt Szandra története is, aki merész volt, de bejött neki. Hogy miként, az kiderül a posztból!

Ausztrália Szandra.jpg

„Idén áprilisban érkeztem Ausztráliába turista vízummal, attól a vad ötlettől vezérelve, hogy én bizony meghódítom a világ túlsó felét. Kapcsolataim és végtelen pénzügyi tartalékaim nem voltak, de elhivatottságom és kitartásom annál inkább.

Az első három hónapban ideiglenes szállásokon, hostelekben húztam meg magam, majd egy szobát béreltem egy számomra kedves környéken. Középkategóriás szállás volt, nem a legoptimálisabb, három másik emberrel osztoztam a lakáson, de külön szobám volt.

Ezt az időszakot két dologra fordítottam, egyrészt kicsit turistáskodtam, másrészt folyamatosan állást kerestem. Mivel turista vízumom volt, egy olyan céget kellett találnom, aki szponzorálja (adminisztratív értelemben) a munkavállalói vízumomat, hogy hosszabb ideig maradhassak Ausztráliában és végre dolgozhassak.

Feketén nem akartam dolgozni

A munkakeresés nem volt egyszerű, a legtöbb cégnél nem vállalták be ezt a plusz problémát, bármennyire is „elvarázsolta" őket az önéletrajzom.

A munkakeresésnek több kritériuma is volt, egyrészt a szakmámban szerettem volna dolgozni, másrészt tudtam, hogy a szponzoráció is csak akkor jöhet létre, ha a tapasztalatomnak megfelelő hiányszakmát tudok ellátni.

Feketén dolgozni nem akartam, mert komoly szankciók járnak érte, többek között kitoloncolás is lehet belőle. A szakmámról nagyon részleteket nem írnék, mert a szőrszálhasogatások után még úgy járok, mint szegény olajfúrótornyos kolléga.

Gépészmérnökként a szívem csücske állás egy nagyon kis szakterületet fedett volna le, körülbelül ahhoz lehet hasonlítani, mint ha egy cipész lennék, aki tud ugyan cipőt csinálni, de igazából a női magas sarkú cipők sarkának ragasztása az igazi mestersége.

Nyilván elmehettem volna egy cipőgyárba is dolgozni, de ezt Magyarországon is megtehettem volna, lett volna rá lehetőségem. Ausztráliában azonban úgy láttam, ha ügyes vagyok és kitartó, még a sarokragasztás is bejöhet.

Jött az álommeló

Három hónap érzelmi hullámvasút és nagyon sok befektetett energia után kezdtek körvonalazódni a lehetőségek. Ahogy telt az idő, egyre több cégnél mutatkoztam be, egyre több tapasztalatot szerezve lassan kezdett bezáródni a kör, és úgy éreztem, több opcióm is lesz, ha még egy kicsit kitartok.

Június végére eljutottam oda, hogy négyéves szerződést ajánlottak egy fantasztikus cégnél, az álmaim pozíciójában. A történet azonban azért nem volt ilyen egyszerű, mert pár napra el kellett hagynom az országot, majd mikor visszajöttem Új-Zélandról, nekiállhattunk a vízum intézésének.

Kicsit több mint kéthónapnyi újabb várakozás után nemrég elkezdhettem dolgozni. A kiérkezésemtől számítva tehát nagyon lassú volt az egész folyamat, de többségében nem rajtam múlt, hogy ilyen lassan történtek a dolgok, azt hiszem, ez egy kicsit helyi sajátosság.

Hasonlítanak a magyarokhoz

Az elmúlt hónapokban sok mindent tanultam az országról, és még rengeteget fogok. Mai napig érnek meglepetések, főként azért, mert egyre inkább úgy érzem, nem is annyira különböző Magyarországtól. Persze, vannak nagyon alapvető és markáns különbségek, de az ausztrálok nem is annyira furcsák, sőt, sok mindenben hasonlítanak a magyarokhoz.

Az alapvető értékek, a korrektség, az őszinteség és a becsület tisztelete, a melegszívűség, az erős igazságérzet mind olyan tulajdonságok, amiket én a két nemzet között hasonlónak érzek. Persze mindenhol vannak jó és rossz emberek, szorgalmasok és munkakerülők, azok, akik hajtanak a feljebb jutásért, és azok, akik kihasználják a rendszer előnyeit. De a nagy általánosságok helyett érdemes a személyekre koncentrálni, és megpróbálni lerázni az előítéleteket.

Szerencsémre én nagyon sok hasonló mentalitású embert ismertem meg, a közvetlen környezetemben rengeteg a szorgalmas és segítőkész munkatárs illetve barát.

Törekedni kell a beilleszkedésre

A beilleszkedés nekem egyelőre könnyen megy, mindenhol kedvesen fogadnak, legyen szó postáról, közértről, munkahelyről, új baráti társaságról. Nyitottak és kedvesek az emberek, de kell az igény és a szándék is, hogy zökkenőmentesen menjen az átállás az itteni életre. Ha tehetem, kimozdulok, ismerkedek az emberekkel és a kultúrával (ami a tévhittel ellentétben igenis van).

Sok élménnyel lettem gazdagabb, emiatt sem bánom, hogy nekivágtam. Ha máshogy alakultak volna a dolgok, akkor se mentem volna haza üres kézzel, mert sokat tanultam és fejlődtem ez alatt a pár hónap alatt is.

Kiegyensúlyozottabb lettem, jobban értékelem az élet apró örömeit és nem félek kiállni magamért. Ezek azok a legfontosabb dolgok, amikre eddig megtanított Ausztrália. Ha csak ennyi lett volna az elmúlt hónapok hozadéka, akkor is boldogan mennék haza.

Szerencsére az élet máshogy alakította a történetem, és bár nagyon nem volt könnyű, most egy kicsit fellélegezhetek. Ha újrakezdhetném, lehet, hogy pár dolgot kicsit máshogy csinálnék, de az is lehet, hogy minden pont ugyanígy.

Botorság, de sikerülhet

Ezzel senkit nem akarnék arra biztatni, hogy kövesse a példám, mert így nekivágni Ausztráliának a papírforma szerint nagy botorság. Ugyanakkor, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, így is lehet, nekem legalábbis úgy tűnik, sikerült. Én lettem a kivétel, ami erősíti a szabályt.

Jelenleg Sydney egy kellemes külvárosában élek, egy fővel osztozom egy lakáson, hétköznap az álmaim munkájával telik az időm, a hétvégéket pedig általában valamelyik új ismerősömmel töltöm, kirándulunk, kulturális programokon veszünk részt, vagy csak sétálunk és kávézunk valahol.

Jól érzem magam a bőrömben, de tudom, hogy van feljebb is, jövőre a saját bérletű lakás, az autóvásárlás és az állandó lakosi vízum a cél. Ma már tudom, amit három hónapja még nem, hogy ha kitűzöm, akkor el is érem ezeket a célokat.

(Köszönöm, ha reagáltok az írásomra, de a kommentekre legalább 4-5 óráig nem tudok válaszolni, mivel az időeltolódás miatt épp dolgozom.)"

Ha további részletek is érdekelnek, itt olvashatod Szandra blogját. (A képet is innen nyúltam, Szandra utólagos engedelmével.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr714817077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Crack"en, a mélység hendikeppes csápja 2012.10.03. 13:53:37

Miután szerencsésen túljutottunk a zsebmedence beszerző körúton, kicsit későn, de folytattuk immáron jól megszokott vízvezeték építési külön foglalkozásunkat. A méretek immáron ismertek, pontosan, így fektettük tovább a biológiai adásstruktúrával felru...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

be.ba. 2012.10.03. 07:19:02

Hajrá Szandi! Hajrá polimeresek! Hajrá gépészek!
Én azért kíváncsi lennék arra, hogy mi is az a cipősarok ragasztásos meló pontosan:).
Üdv: BB

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.03. 07:44:34

én azért szeretnék annyi nem végtelen tartalékkal rendelkezni, hogy teljen belőle két repülőjegyre, meg hathavi megélhetésre.....
:D

nigara 2012.10.03. 09:13:40

Az érdekelne, hogy valóban semmi segítséged nem volt kinn, aki akár csak a lakhatásban segített? Mert ez jön le a posztból...

tableno 2012.10.03. 09:39:34

En folyamatosan kovettem az esemenyeket a blogodon, es hat le a kalappal! :)

GyongyiL 2012.10.03. 09:49:04

Csak gratulálni szeretnék, remélem minden sikerül a terveidből:)

karburator (törölt) 2012.10.03. 09:54:38

Gratulálok, az ilyenekért érdemes olvasni a Határátkelőt!

ZmanUK 2012.10.03. 10:08:20

"Persze, vannak nagyon alapvető és markáns különbségek, de az ausztrálok nem is annyira furcsák, sőt, sok mindenben hasonlítanak a magyarokhoz.

Az alapvető értékek, a korrektség, az őszinteség és a becsület tisztelete, a melegszívűség, az erős igazságérzet mind olyan tulajdonságok, amiket én a két nemzet között hasonlónak érzek. "

Ezen elcsodalkoztam egy kicsit .... :))))

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2012.10.03. 10:24:01

@nigara: valoban ez a helyzet, nem ismertem senkit es semmit.

vicces, a sikeres torteneteknek nincs akkora visszhangjuk :) na nem baj. remelem azert nehany embernek erot ad a tortenetem

bpetya75 2012.10.03. 10:24:27

@Zlot:

A folytatásban ott van a válasz a ki nem mondott kérdésedre: "a nagy általánosságok helyett érdemes a személyekre koncentrálni"

Vedd magad körül jó emberekkel. Ennyi.

bpetya75 2012.10.03. 10:25:44

@szszandra:

Még nem olvastam végig, mert reagálni akartam Zlot megjegyzésére, de tetszik a sztorid :-)

Sok sikert a folytatáshoz!

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2012.10.03. 10:26:40

@Babette_: evekig dolgoztam erte es felretettem, mellette pedig itt elegge alacsony szinvonalon huztam ki ezt az idot. nem volt azert habzsi-dozsi...

bpetya75 2012.10.03. 10:29:07

@szszandra:

Egyébként turista vízummal nem csak 3 hónapig lehet maradni? Vagy ezért "ugrottál át" a kivikhez?

Mit az, amit "lehet, kicsit máshogy" csinálnál, vagy nem? ;-)

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2012.10.03. 10:33:31

@bpetya75: igen, a 3 honap miatt kellett a kiwikhez latogatni.

lehet, hogy masik vizumon jonnek, mondjuk diakon, meg lehet, hogy egy-ket aprosagot mashogy csinalnek, mas szallast valasztanek masodszorra. meg... nem tudom. mindegy, az elso nehezsegeken ugy erzem tul vagyok, es ez a lenyeg.

soyuna 2012.10.03. 10:35:25

@szszandra: A cipősarok ragasztásos munka engem is érdekel, hogy mit takar. :)

kincsa 2012.10.03. 10:57:46

@szszandra: "A sikeres torteneteknek nincs akkora visszhangjuk." Igen, ez nekem is furcsa egy kicsit. Pont ezen amuldozom en is az utobbi napokban, hogy egyesek mennyire szeretnek panaszkodni. Fel nem foghatom, miert jo, ha az ember ilyesmire pazarolja az energiajat. Ebben is hasonloak az ausztralok? :)
De eppen ezert orulok duplan, mikor megis talalkozom itt ilyen pozitiv sztorikkal is.
Tovabbi sok sikert az almaid megvalositasahoz, es gratulalok meg egyszer!

2012.10.03. 11:00:51

@szszandra: Remélem, hogy nem túl indiszkrét kérdés, de körülbelül mennyi pénzzel számoljon az ember, ha esetleg az ausztrál sziget lenne a célja?

2012.10.03. 11:01:03

En is gratulalok, nagyon erdekes poszt es sok sikert a tovabbiakhoz.

tomfree 2012.10.03. 11:11:38

"A szakmámról nagyon részleteket nem írnék, mert a szőrszálhasogatások után még úgy járok, mint szegény olajfúrótornyos kolléga."

Az olajfúrós kolléga hazudott, az volt a baj vele. Nyilván te nem hazudsz, tehát nem kapnál szegény fejedre...:-)

soyuna 2012.10.03. 11:13:01

@tomfree: Olajfúrós kollegánál mi is volt? Kamu volt a sztori?

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2012.10.03. 11:19:19

@tomfree: nem neztem teljesen a reszleteknek utana, de nekem egyebkent igaznak tunt, foleg a fizetes es a biztonsagi dolgok, meg a felveteli menete. ezt az itteni banyaszati korulmenyekre alapozom, de mindegy is, nem akarok belemenni.

@Philosoraptor: hetszamjegyu osszeg forintban. es nem a legalja, de nem is a kozepe

@soyuna: @be.ba.: nem akartam leirni, mert sokaknak nem sokat mond, de reverse engineering. bovebben google :)

soyuna 2012.10.03. 11:25:05

@szszandra: Megnéztem, le a kalappal! :)

be.ba. 2012.10.03. 11:59:55

Köszi! Ügyes vagy! Sok sikert hozzá!

nigara 2012.10.03. 12:39:28

Sok sikert, szerintem elolvasom a blogodat is :)

Ingi 2012.10.03. 13:02:04

Gratulálok Szandra :)
Nőként ilyen szakmával, nem semmi :) Na meg azt a pénzt félretenni...:D
Sok sikert továbbra is, kívánom, hogy sikerüljenek a céljaid! :)

Világpolgár2012 2012.10.03. 13:41:57

Én is olvastam a blogodat, nagyon jó. Az is jó, hogy bemutatod, hogy így is lehet csinálni a határátkelést, mert azért ehhez sok bátorság kellett. A negatív hangvételű/panaszkodó írásoknál mindig is sokkal több a komment, de az off-olás is megy olyankor, ami érdekessebb lehet, mint az eredeti írás. A te írásod így is elég érdekes, főleg ha a blogodat is elolvassák utána sokan. További sok sikert!

tomfree 2012.10.03. 14:35:10

@soyuna: @szszandra: igen, jött pár igazi olajfúrós blogoló és alapjaiban ingatták meg a sztorit, aztán az eredeti képekről is kiderült, hogy nem az övéi, majd totál eltűnt az ürge, megszüntette még a mail címét is.

elkoltozott. 2012.10.03. 14:37:00

Ha 1 és 5 millió közt keresel valahol akkor miért nem bérelsz saját lakást már most?
Mondjuk Ausztráliábana megélhetés sem olcsó mulatság.
Mindenesetre sok sikert.

Macskond 2012.10.03. 15:06:17

Hát átkattintottam a blogodra, nézelődtem egy kicsit.
Már csak azt áruld el hogy ilyen bájós "baba-arccal" hogyan vakarod le magadról a pasikat ? ;-)
További sok sikert minden területen !

Pussy Riot (törölt) 2012.10.03. 15:10:15

"saját bérletű lakás, az autóvásárlás és az állandó lakosi vízum a cél"

Nincs mese menni kell!

Jossarian 2012.10.03. 15:11:15

Sok sikert, de mi tortent a "szegény olajfúrótornyos kolléga" val????

Makkasz 2012.10.03. 15:11:20

Klassz, tovabbi sok sikert!

-igu- 2012.10.03. 15:11:25

@Szandra: csokoltatlak itt is, kollegano. :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.10.03. 15:16:30

Csak gratulálni tudok a posztirónak a kitartásához és az eddig elért eredményekhez! És a bloghoz amit a nap folyamán végig is olvastam. :-))

patkányarcúáginéni 2012.10.03. 15:29:50

elég hihetetlen a történet, de hát örüljünk, ha ilyen is van!

ausztrália már nem az az ország, ahol tárt karokkal fogadnák az európai munkavállalókat. vigyázat! kissé sokba kerül próbálkozni, nem ajánlom senkinek, hogy bedőljön a hamis "barátoknak"!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.03. 15:34:20

@be.ba.:

Bal kezedben a cipő, jobban a sarok. Előtted a ragasztó. S csinálod.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.03. 15:41:02

@elkoltozott.: Szerintem nem a havi fizetése ennyi, hanem ennyi pénzt kell félretenni az indulás előtt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.03. 15:41:59

@tomfree:

Ez érdekes műfaj. Az én egyik kamusztorim egy teljes hétig volt fenn az egyik utazási honlapon, mint teljesen komoly útleírás.

maxval1967.wordpress.com/2012/05/28/humor-ismet/

Ha megjelenik itt a Határátkelőn egy leírás a Salamon-szigetekre kivándorolt fiatal magyar lányról, akkor - előre szólok - az én leszek. :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.03. 15:44:12

@Babette_: hat pont ez jutott eszembe
en a megerkezesm utani heten meloztam
6 honap szallaskoltseg, kaja, munkakereses....
hat amerikai szinten, nem kulon szobaval is legalabb 5000 dollar + a repjegy
hat nem vegtelen penzugyi tartalek az teny, de...

Shagrath 2012.10.03. 15:46:04

Poszter nem sok konkrétumot ír. Milyen városban van? Milyen melót kapott végül? Milyenek az emberek, munkatársak?! Milyen a multi-kulti?! Jó tudom, euróban sokkal több van, mint ott...

Mit eszik a fish&chips-en kívül?! Mennyit keres, vissza akar-e jönni,, Stb, stb...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.03. 15:46:13

amugy megmondtam, hogy a noknek konnyebben meg ausztraliaban, de nem hittetek:)

tableno 2012.10.03. 15:56:20

@Shagrath: Nezd meg a blogjat, valaszt kapsz az osszes kerdesedre.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.03. 15:57:07

@szszandra: szoval 3-4 millio forint
jakerem:)
de azert sok sikert, mar az bravur, hogy ennyit ossze tudtal rakni otthon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.03. 16:08:43

vagy tobb, kicsit furcsan van fogalmazva...

mojoking77 2012.10.03. 16:13:10

@szszandra: Khhm, csak egy apro kerdes. Miert nem csinaltad vegig a kvazi "normalis" utat? Vagy ha az valamiert nem OK, nem kapod meg az eleg pontot, sokat kell varni, sok az adminisztracio etc, akkor mindig ott a a masik "normalis" megoldas, eleve kiwifold, ott megszerezni az allast es a vizumot toerdek energiaval, majd onnana at Ausztraliaba?
Tudom sok kozom nincs hozza, de azert bevallalni egy lehetmindentbukok-ot azert picit tobb mint batorsag. Minden esetre gratula. En is elofordulok arra altalaban evente egyszer, ha felesegemet meg tudnam gyozni, mar ott elnek. Foleg NSW a nagy kedvenc, de fent Queens is jo, ha nem felsz a sok tengeri kis izetol :)

Sanz 2012.10.03. 16:27:58

Szerintem Szandra csinálta a klasszikus felnőttes kivándorlást: nem 50000 Ft-tal a zsebében vágott neki a dolognak, nem tengeni-lengeni akart, hanem "vagy bejön vagy nem" alapon kiemelkedni. Bejött neki, gratulálunk. Ha meg nem jött volna be, akkor hazajön, és folytatja ott, ahol eddig volt (vagyis amúgy is magas szinten).
Szóval csak gratulálni tudok neki, így kell ezt a kivándorlósdit nagyban csinálni.

kalandfereg 2012.10.03. 17:11:08

"Az alapvető értékek, a korrektség, az őszinteség és a becsület tisztelete, a melegszívűség, az erős igazságérzet mind olyan tulajdonságok, amiket én a két nemzet között hasonlónak érzek. "

öööö... izé... jó lenne...

marianne 2012.10.03. 18:04:11

@Zlot: Ezt én sem értem...akkor ez most irónia??...

telepi vagány (törölt) 2012.10.03. 18:47:42

@kalandfereg: na ezen én is hatalmasat röhögtem
szerintem iróniának szánta a posztoló :)

amúgy az ilyen kivándorlást én sem ajánlom senkinek, pláne Ausztráliába
bár a poszt kevés részletet tartalmaz, kikövetkeztethető, hogy nem csak úgy felkerekedett a hölgy, hanem komoly előkészületeket tett a cél érdekében
már a pénz gyűjtögetése a megelőző években is erre utal

nem biztos, hogy én így mennék... nagy csalódás lehet a vége, de gratulálok a posztolónak, hogy bejött az élet neki :)

telepi vagány (törölt) 2012.10.03. 18:58:37

@hagyma: nőként szinte mindenhova könnyebb kivándorolni (kivéve talán a bigott muszlim országok)

ismerek olyan lányt, aki egész Nyugat-Európát beutazta és szállásra sose költött
na ezt egy férfi sose tudná megcsinálni (nem a sziklaszilárd erkölcsei, hanem a lehetőségek hiánya miatt :)

több helyen pedig criminal recordot, backgroundot is csak férfiaktól kérnek, illetve náluk veszik szigorúan, pláne, ha gyerekek közelében fog dolgozni az illető, tanár stb. lesz (ugye a pedo hisztéria)
nőkről eleve nem is feltételeznek rosszat

@Ingi: érdekes, hogy pont nőként írsz ilyen kirekesztő dolgot (még ha gratulációnak is szántad), férfiakban fel sem merül, hogy egy nő nem lehet természettudományos, műszaki területen sikeres, csak más nőkben...

ffüttyfürütty 2012.10.03. 19:59:49

Nagyon szimpatikus és egészségesen optimista poszt. :) Ez a reverse engineering pedig elég vagányul hangzik. További szerencsét a kenguruk földjén! :)

'it's cool to know nothing' 2012.10.03. 20:34:40

@szszandra:

Sydneysiders,hey! Azt gondolom tudod, hogy a föld legjobb helyén vagy. Mondjuk a lakásod a világ végén lehet, ha fél óra Cronulla. Bizony ott is úgy van, mint bárhol, hogy nem nagyon lesz más barátod, mint bevándoroló. Főleg azon a környéken. A szakmád jó, azzal még itthon is egy rakás pénzt kereshetsz. Helyedben a North-shore-ra költöznék. Egy ház Cremorneban, Mosmanban azért örökké elérhetetlen lesz.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2012.10.03. 22:02:05

@Shagrath: Lásd elõzõ határátkelõs posztom. A kérdéseidre ott, vagy a kommentjeim között találsz választ

@mojoking77: a korom és a munkatapasztalatom ideje miatt nem lettek meg volna a pontjaim, bevándorlási ügynököktõl is kaptam elutasítást, meg évekig tartott volna a folyamat. Kiwiföldön nem tudtam volna elhelyezkedni, legalábbis nem így

Ingi 2012.10.03. 22:29:23

@telepi vagány:
Kirekesztő?!:D Még messziről sem szántam annak...de nem is értem, hogy lehet ezt így értelmezni :)
Én inkább arra gondoltam, hogy előfordulhat, hogy nőként sok "férfias" szakmában egyszerűen nem vesznek komolyan. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne nőknek ilyet űzni, sőt :) Én sem vagyok annyira tipikusan "nőies".

mojoking77 2012.10.03. 22:41:45

@szszandra: Amugy most mar te is tudod, (hisz kint elsz), hogy mi miatt van ez az egesz tortura a bevandorlassal, gondolom. Szornyu, mert vilag eletemben ellene voltam a rasszizmus barmelyik formajanak, es soha ne mgondoltam, hogy pont Ausztralia lesz az az orszag, ahol tapasztalni fogom. 2008-2009 szilveszteret toltottuk kint, es emlekszem januar elso napjaiban tobb tizezeres tuntetest szerveztek Sydney belvarosaban az indiaiak, hogy ok masfele jogrend szerint eltek otthon, es azt akartak, hogy kint is azokat a jogokat biztositsa nekik a kormany...
Ha jol sejtem, mondtak mar, hogy 2002 elott eleg volt egy embernek masfel evet Ausztraliaban toltenie folyamatosan, es automatikusan kervenyezhette az allampolgarsagot maganak es az egesz csaladjanak. Gondolom szegeny Aussie-k nem a 40-50 fos csaladokra gondoltak.. :)

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2012.10.03. 23:32:50

@elkoltozott.: Az összeg az indulásra vonatkozott. Egy lakás hetente Sydney külvárosában heti $400-nál kezdõdik. De a bérlethez le kell rakni depozitot, meg be kell rendezni, összesen kb $4-5000 alaphangon egy költözés. Még nem gyūlt össze annyi.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2012.10.03. 23:37:15

@'it's cool to know nothing': Nekem bejön ez a környék, most nem laknék északon, hiába elitebb. Egyébként kb. 40:60 arânyban vannak ausztrál-bevándorló barátaim, de nem ez alapján válogatok.

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2012.10.04. 06:30:58

Hát ez szép. Elhagyod a biztos alapokat a bizonytalan jövőért, rizikók és nehézségek sorozatán vergődsz át, legyűröd a minden oldalról áramló pesszimizmust, mindezt csak azért, hogy naphosszat olyan melót végezhess amit igazán szeretsz, egy olyan közegben ami teret ad a fejlődésnek és ráadásul még a munkán túl is nyújt minőségi élményeket... hát ez, ez... ez tényleg nagyon szép. :-)

Gratula Szandra, és sok sikert a továbbiakban is! ^_^

hothead 2012.10.04. 06:43:40

na, meglett a vizum? gratulalok!
azert ez az ut meglehetosen ketseges kimenetelu volt, ahogy szandra is irta, nem ez a kovetendo pelda, plane ha nem csak onmagaert felel az ember. remelem, tovabbra is jol alakulnak a dolgaid! ugyes vagy :)

hothead 2012.10.04. 06:53:55

@szszandra: az elozo posztodban felrevezeto volt az, hogy kivandorlast emlegettel, holott akkor turistavizummal voltal az orszagban. a kaland vegzodhetett volna egy 3 honapos nyaralaskent is. ezt nehezmenyeztek sokan, hiszen pr vizumot kapni tobb varakozas, tobb ugyintezes, mas feltetelek stb.

hothead 2012.10.04. 07:15:13

@Pussy Riot: ezek hosszu tavu celok. sajat lakast berelni csak akkor lehet, ha a fizetes 40%-at nem haladja meg a berleti dij (qld allamban igy van) pl. egy konyvvizsgalo cegnel dolgozo baratunk nem kapott sajat lakast egyedulallokent, igy kozel a 40-hez kenytelen szobat berelni. az auto nem ilyen maceras, azt csak ki kell fizetni.

hothead 2012.10.04. 07:23:52

@hagyma: ez tovabbra sem igaz mar eleg regota! barmennyire ezt sugallod, szandra peldaja sem ezt mutatja. turistavizumot majdnem mindenki kaphat. a munkaltato pedig nem azert szponzoralja ot, mert no, hanem mert megfelelo munkatapasztalata van, raadasul egy nem epp noi szakmaban. szoval ez csak egy regi hiedelem, ma mar nem allja meg a helyet. senki nem kap vizumot a neme alapjan.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.04. 07:26:52

@szszandra: sejtem én azt, de azért irigykedem és nagyon sok sikert kívánok a továbbiakra is.

hothead 2012.10.04. 07:29:42

@Sanz: azert azt o is belatta, hogy nem ez volt a "legfelnotesebb" modja a kiutazasnak. a "vagy bejon, vagy nem" verzio illik ra. ez egyedulallokent meg rendben van, ha van ra anyagi fedezet (szandranak volt), de van aki kepes igy elindulni csaladdal egyutt is. na, az extra riziko!

mozzie 2012.10.04. 13:43:14

@Shagrath: "Mit eszik fish and chipsen kivul?" Nem vagy Te egy kicsit eltévedve?

Shagrath 2012.10.04. 16:07:28

@mozzie: nem, 1 hétig azon éltem Sydney-ben... Merthát hiszed vagy sem, brittek alapították ausztráliát, ezért is nem spanyol, hanem angol a hivatalos nyelv...

telepi vagány (törölt) 2012.10.04. 19:11:59

@Ingi: "nőként sok "férfias" szakmában" ezzel a beszólásoddal megint elég soviniszta módon nyilvánultál meg

felfoghatnád, hogy nincsenek férfias és nőies szakmák, pilótától pékig, rendőrtől programozóig bárkit felvesznek bárhova, csak meg kell ütni azt a tudásszintet, megugorják a felvételi tesztet

a nők nem butábbak, mint a férfiak

nincs olyan sem, hogy tipikusan nőies vagy férfias, de ezt már nem fejteném ki
emberek vannak, ezt kellene felfogni

azt viszont észreveszem, hogy sok nő az ilyen nőies máz és a feltételezett hímsovinizmus mögé bújva akar önigazolást találni arra, hogy miért nem ment természettudományos, mérnöki, IT területre

az én szakmámban pl azt nem veszik komolyan, aki nem tud, mindegy, hogy fütyije vagy puncija van

pappito · http://pappito.com 2012.10.04. 21:31:32

@mojoking77: "kor mindig ott a a masik "normalis" megoldas, eleve kiwifold, ott megszerezni az allast es a vizumot toerdek energiaval, majd onnana at Ausztraliaba?"

ezt el is lehet felejteni. Auban a kiwi rezidensenknek nincs semmi előnye, csak a kiwi állampolgároknak van szabad munkaválllalás, szocháló egy idő után, stb.

Új-Zéland már nem laza ugródeszka, 5 év PR után mehetsz állampolgárságért és csak utána léphetsz ozziba.

Ingi 2012.10.04. 22:32:43

@telepi vagány: Nem vitázom. Ha nem vetted volna észre, egyetértek veled, bár igaz, nem írtam konkrétan...de a köztudatban sajnos ez él még mindig. Ez nem az én véleményem!
Nem kell ennyire véres szájjal nekem esni :) Kissé üldözési mániád van szerintem, vagy érzékenyen érint a téma....
Én meg azért nem mentem mérnöknek, mert szerintem nem lenne elég affinitásom hozzá :) bár nem próbáltam....nem azért, mert nő vagyok :)

pappito · http://pappito.com 2012.10.05. 00:44:38

@hothead: az csak akkor rizikó, ha nem gondoskodsz magadnak b, c, tervekről és fedezetről, én elég sokakat látok errefelé (oz/nz) akik családdal érkeztek.

Igaz, volt olyan is, aki idejött családdal, nyelvet nem beszélte, hiába volt a jó szakmája és referenciái, nem volt képes eladni magát - felélt rohadt sok pénzt, majd szépen visszautaztak családostul.

Tervezés és a józan ész használata nélkül csak a szerencsében bízhat az ember, a családot szerencsére bízni viszont már tényleg más tészta.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.05. 02:58:20

@telepi vagány: Valoban. Csak a ferfias szakmakban netan sokkal tobbet kell kuzdenie egy nonek, hogy komolyan vegyek.
Szerencsere -foleg kulfoldon- ez mar valtozik, es talan nehany cegnel odahaza is, de alapvetoen :
1. furan neznek arra, aki ellenkezo nembol ilyen szakmat valaszt
2. jobban kell bizonyitania, nehezebben ismerik el a tudasat
3. es van persze egyfajta sovinizmus is, azaz nehogy mar egy no "jobb legyen" nalam

Kell egyfajta "tortetes, vagy akarat, hogy az ember (lanya) ne adja fel ido elott.

Girela 2012.12.25. 22:27:56

Szia! Lenne pár kérdésem. Én is gépészmérnökként tanulok jelenleg Kecskeméten a Gamfon. Már rendelkezek egy hegesztő szakmával. Nemsoká végzek és szeretnék kimenni Ausztráliába. Nagyon nehéz állást találni? Gyakorlat szükséges? Elfogadják a magyar diplomát kinn? Szeretném megkérdezni hogy járt az olajfúrótornyos kollégád? Láttam Ausztrál bányamérnök hirdetéseket azok nem valósak? Te milyen területen dolgozol mint gépészmérnök? Megfizetnek? Megéri neki vágni? Előre is köszönöm a válaszaidat!:D

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2013.01.20. 12:55:31

@Girela: egyedül a miskolci egyetem képzéseit fogadják el, és azt hiszem, ott is csak bizonyos szakokat. de ezt is csak egy bizonyos vízumfajtához. tehát a válasz: nem, nem fogadják el a magyar képzéseket. legalább három év munkatapasztalat kell ahhoz, hogy a vízumelbírálás során komolyan vegyenek, enélkül nem nagyon megy. ha magas szinten beszélsz angolul, akkor kicsit könnyebb állást találni, de akkor sem egyszerű.
nem kollégám az olajfúrós, csak volt egy északi poszt ebben a témában erre céloztam a posztban.
az ausztrál bányamérnök hirdetések abszolút valósak, de csak akkor fognak oda felvenni, ha több éves tapasztalatod van bányában. az, hogy kit hogy fizetnek meg, az személyes elvárásoktól és rátermettségtől függ. a területemet feljebb leírtam már. bővebb infók a blogon, vagy ha kérdésed van, akkor keress meg emailben ;)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása